Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "www.eduromproject.eu"

Transcript

1

2

3

4 Στο πλαίσιο του προγράµµατος Edurom το σχολείο µας συµµετείχε στην εφαρµογή των µαθηµάτων στοιχειώδους εκπαίδευσης και στην οργάνωση της Παγκόσµις Ηµέρας των Ροµά. Θεωρούµε πως και οι δυο δραστηριότητες είναι επιτυχείς και ελπίζουµε ότι τα µέλη των οικογενειών που παρακολούθησαν τα µαθήµατα αυτά θα περατώσουν µε επιτυχία τις εξετάσεις τους χωρίς δυσκολίες. Το σχολείο µας είναι ανοικτό και φιλικό στη συµµετοχή των οικογενειών στη σχολική ζωή. Άλλοτε η συνεργασία είναι άψογη και άλλες φορές µε δυσκολίες. Η εργασία µε τους γονείς εξ αιτίας των ειδικών χαρακτηριστικών των µειονεκτούντων οικογενειών απαιτεί ειδική µεθοδολογία και προσέγγιση. Προσπαθούµε να ξεπεράσουµε την καχυποψία των γονιών προς τους θεσµούς και για το σκοπό αυτό επιλέγουµε άτυπες συναντήσεις και δραστηριότητες µε τη µεγαλύτερη δυνατή εµπλοκή των οικογενειών. Παράλληλα µε το Edurom εφαρµόζουµε κι άλλα προγράµµατα που υποστηρίζουν τους µαθητές και τα µέλη των οικογενειών τους. Για παράδειγµα, λειτουργούµε ένα νηπιαγωγείο το Žižkov kindergarten όπου προετοιµάζουµε τα νήπια Ροµά, που δεν έχουν ευκαιρίες παρακολούθησης ενός επίσηµου προγράµµατος Νηπιαγωγείου (για οικονοµικούς λόγους, συχνή µετακίνηση, έλλειψη εµπιστοσύνης των γονιών προς τους θεσµούς) για το ηµοτικό σχολείο. Θέλω να επισηµάνω τέλος τη στενή συνεργασία µας µε την οργάνωση Slovo 21µε την οποία συµπράττουµε εδώ και χρόνια. Κατά τη διάρκεια του ακαδηµαϊκού έτους , από κοινού µε το Κέντρο Amalipe ξεκινήσαµε µαθήµατα για τις οικογένειες Ροµά που ζουν στην περιοχή του σχολείου - Garata Ι Kaltinec. Τα µαθήµατα λαµβάνουν που διεξάγονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους οργανώνονται στο πλαίσιο του έργου Edurom. Οι συµµετέχοντες στην πορεία εξέφρασαν την επιθυµία τους να συµµετάσχουν σε αυτό, αναφέροντας την ανάγκη να αποκτήσουν πρόσθετες δεξιότητες σε διάφορα θέµατα. Το πιο ενδιαφέρον πράγµα για αυτούς ήταν οι τάξεις για τις δεξιότητες ηλεκτρονικών υπολογιστών και αγγλικά. Οι γονείς αναφέρουν ότι τα παιδιά τους έχουν έτσι περισσότερες δυνατότητες να συνεργαστούν µαζί τους, και γι αυτό θέλουν να µάθουν. Κατά τη διάρκεια των µαθηµάτων, πήραν πολλές συµβουλές που είναι χρήσιµες σε αυτούς όταν θα πρέπει να κρατάνε επαφή µε τις οικογένειες που βρίσκονται στο εξωτερικό. Είναι πολύ χρήσιµο για τους γονείς να συµµετάσχουν στο σχολείο, έτσι ώστε να µπορεί το σχολείο να γίνει αποδεκτό ως κοινοτικό κέντρο. Νοµίζω ότι όλες οι δεξιότητες που προσφέρονται κατά τη διάρκεια των µαθηµάτων είναι πολύ σηµαντικές για το έργο αυτών των ανθρώπων και την καθηµερινή τους ζωή. Και θα είµαστε πολύ ευχαριστηµένοι αν βέβαια το πρόγραµµα συνεχιστεί το επόµενο έτος. Μετά από ένα χρόνο παρουσίας στο σχολείο βλέπουµε µια αλλαγή στάσης - γονείς δάσκαλοι και το σχολείο εκεί, έτσι ώστε οι γονείς να είναι κοντά στα παιδιά τους και τη σχολική ζωή τους.

5 Συµµετέχουµε µε χαρά στο πρόγραµµα αυτό, διότι το σχολείο µας είναι πάντα ανοικτό σε κάθε πρωτοβουλία που µπορεί να αποφέρει ένα πλεονέκτηµα στην κοινότητά µας. Το σχολείο µας είναι ένα ειδικό ίδρυµα, επειδή οι περισσότεροι από τους µαθητές προέρχονται απο µειονότητες και είµαστε πολύ υπερήφανοι γιατί κρατάµε τις αξίες και τις παραδόσεις ζωντανές. Η ιδέα της συµµετοχής των γονέων στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες ήταν πολύ καλή, γιατί δηµιούργησε µια γέφυρα µεταξύ του σχολείου και µερικών γονιών. Την ενθαρρύνω ιδιαίτερα επειδή µόλις είχα αρχίσει να ασχολούµαι µε µια υπόθεση. Μια κυρία Ροµά έπρεπε να φέρει κάποιο έγγραφο για την υπηρεσία κοινωνικής υποστήριξης στο σχολείο, αλλά επειδή δεν µπορούσε να διαβάσει και να γράψει της πήρε πολύ καιρό να ετοιµάσει το έγγραφο. Σε αυτή την περίπτωση κατάλαβα ότι στο σχολείο θα πρέπει να κάνουµε κάτι για αυτούς τους γονείς. Λίγο µετά από αυτό το έργο Edurom υλοποιήθηκε και οι γονείς που ήθελαν υποστήριξη ήταν σε θέση να έχουν πρόσβαση, δωρεάν και σε ένα σωστό χώρο µάθησης. Το έργο Edurom ήταν το πρώτο πρόγραµµα, όπου εργάστηκα µε την κοινότητα των Ροµά. Το πήρα ως µια πρόκληση και προσπάθησα να δώσω τον καλύτερο εαυτό µου για το έργο ώστε να αναπτυχθεί στην κοινότητά µας. Μου άρεσε πολύ η ιδέα των µαθηµάτων στο σχολείο. Υπάρχουν πολλά προφανή πλεονεκτήµατα που βγαίνουν από αυτό, όπως η µείωση της απόστασης µεταξύ των οικογενειών και του σχολείου, αυξάνοντας την αξία του σχολείου στην κοινότητα και φυσικά, το πιο σηµαντικό, η επανεµπλοκή στη µαθησιακή διαδικασία των γονέων. Όσον αφορά τα µαθήµατα, θεωρώ πραγµατικά πλεονέκτηµα που η κοινότητα δηµιούργησε τα προγράµµατα σπουδών, ως απάντηση στις δικές τους ρεαλιστικές ανάγκες. Συνήθως το σχολείο είναι κάτι δεδοµένο, όπου δεν υπάρχει η ελευθερία από την πλευρά του εκπαιδευµένου. Στην περίπτωση αυτή, η διαδικασία µάθησης προσαρµόστηκε σε όλη τη διαδροµή, τα πάντα ήταν ευέλικτα και οι εθελοντές ήταν ανοικτοί σε οποιεσδήποτε προτάσεις.

6 Σχετικά µε τα πλεονεκτήµατα του έργου EduRom για το σχολείο Το έργο αυτό, το οποίο µου αρέσει, ενισχύει την αυτοεκτίµηση... αυτοεκτίµηση για τους ανθρώπους που συµµετέχουν. Όσον αφορά τις οικογένειες, για µένα, το γεγονός ότι µία από τις µητέρες που παρακολούθησε τα µαθήµατα, καθόταν σε ένα τραπέζι και εξηγούσε την εµπειρία της, είναι το πιο γενναίο πράγµα στον κόσµο και δεν υπήρχε ανάγκη να τους λέµε τι να πουν, γιατί µας εξήγησε τι αισθάνθηκε. Φανταστείτε την αυτοεκτίµηση που οι οικογένειες παίρνουν και να σκεφτόµαστε ότι, κατά κάποιο τρόπο, προσπαθούµε να δώσουµε σε αυτές τις οικογένειες µια ευκαιρία. Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, µια µεγάλη ικανοποίηση. Μπορώ να το πω, επειδή µου το είπανε. Μερικές φορές, θα έχετε την αίσθηση ότι δεν µπορείτε να κάνετε πολλά, διότι από µέσα, βλέπουµε τη δουλειά που κάνουµε από µια άλλη σκοπιά. Τα αποτελέσµατα δεν είναι άµεσα. Θα τα δούµε σε βάθος χρόνο. Αυτά τα παιδιά είναι ικανά, ισχυρά και έξυπνα. Τότε, πώς θα µπορούσα να µην αγαπώ αυτό το έργο και τα πλεονεκτήµατά του; Υπάρχει κάτι περισσότερο: πρέπει να συνεχιστεί και να είναι ακόµη ισχυρότερο. Για τις επιπτώσεις του έργου EduRom στο σχολείο. Επιπτώσεις; Κοιτάξτε αυτή την εικόνα στο διάδροµο (αναφερόµενος στους δύο συµµετέχοντες, οι οποίοι πέρασαν τις εξετάσεις Κατάρτισης σε δεξιότητες). Νοµίζω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο τέλειο από αυτό. Μαροκινή και µια Ροµά, οι δύο γυναίκες. Και οι άνθρωποι λένε αυτοί οι δύο πολιτισµοί δεν µπορούν να συνυπάρξουν; Κοιτάζοντας αυτή την εικόνα, µπορεί να εµφανιστούν δύο συναισθήµατα: πρώτο, «Ανάθεµά σε» (θαυµασµό), και η δεύτερη του φθόνου. Οι άνθρωποι υποτιµούσαν τη γυναίκα Ροµά πριν. Το γεγονός αυτό έκανε και άλλες µητέρες αρχίζουν να την κοιτάζουν µε διαφορετικά µάτια. Απέδειξε στις άλλες ότι η αλλαγή είναι δυνατή, ήταν σε θέση να το κάνει, όταν ήθελε και θεωρούσε ότι έπρεπε να γίνει αυτή η αλλαγή και να το αποδείξει στους άλλους. "Κοίτα τι ήταν σε θέση να κάνει; Ξέρω τι πρέπει να κάνω τώρα κι εγώ»(...) Αρκεί να τις δει κανείς... αυτό είναι για την κοινωνική συνοχή, την πολυµορφία... έναν κόσµο όπου υπάρχει τόσο µεγάλη ποικιλοµορφία... αυτό είναι που εµπλουτίζει τα άτοµα και βοηθά τη συνύπαρξη.

7 Άρχισα να διδάσκω χωρίς να ξέρω τι να προσδοκώ: πόσοι µαθητές, αν θα µπορέσουν να ανταποκριθούν στη δουλειά πάρα πολύ δύσκολο, (και γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα το οµολογήσουν - απλώς δεν επιστρέφουν), και πώς να σέβοµαι την προστασία της ιδιωτικής ζωής τους. Έτσι, ετοίµασα όλα τα σχέδια εργασίαςµόνη µου, χωρίζοντας την τάξη (που διαρκεί µιάµιση ώρα) σε δύο µέρη, µε ένα µικρό διάλειµµα στο ενδιάµεσο. Προσπάθησα να δώσω ευκαιρίες να χρησιµοποιήσουν τη φαντασία µε ανοιχτές ερωτήσεις για να απαντήσουν σ ερωτήσεις, από το «τι θα έκανα αν είχα κερδίσει ένα εκατοµµύριο δολάρια» ή «πού θα πήγαιναι, αν µπορούσα.» Το ένα ήταν «ποιο είναι το πιο σηµαντικό πράγµα στη ζωή;» Κάθε άτοµο απάντησε: η οικογένεια. Η τάξη ήταν διασκεδαστική και συνεκτική. Οι άνθρωποι βοήθησαν σε όσους κάθονταν κοντά τους, λόγω των διαφορετικών επιπέδων ικανότητας, και γελάσαµε πολύ για τα λάθη, τα τρέχοντα γεγονότα, τα ανέκδοτα ή µε τα κάπως υπερβολικά δραµατικά παραδείγµατα µου, που περιλάµβανα και το τραγούδι. Μερικές γυναίκες περιστασιακά έφερναν τις κόρες τους, και άλλοι άνθρωποι έρχονταν από καιρό σε καιρό, ίσως ακριβώς για να δουν πώς είναι. Έδωσα σε όλους τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδροµείου µου, ενθαρρύνοντάς τους να επικοινωνήσουν µαζί µου αν χρειάζονται βοήθεια ή αν είχαν απορίες. Θα επαναλάβουµε και πάλι το Σεπτέµβριο. 1) Γιατί συµµετέχετε στο πρόγραµµα; Τι βρήκατε ελκυστικό σ 'αυτό; Ως φοιτητής, βρήκα στον εθελοντισµό µια µεγάλη ευκαιρία. Επιπλέον, συµµετέχω σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραµµα, όπου εφαρµόζονται επιτυχηµένες εκπαιδευτικές δράσεις, αυτόµε κάνει να νιώθω ότι προσφέρω ποιοτική εκπαίδευση. 2) Έχετε παρατηρήσει αλλαγές στις οικογένειες; Αλλάξατε εσείς ο ίδιος; Ακολουθώντας την ιδέα να προσφέρω ποιοτική εκπαίδευση, νοµίζω ότι ήταν το βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη των διαφόρων προγραµάτων κατάρτισης σε οικογένειες. Όσο για µένα, έχω µάθει πολλά από όλους τους συµµετέχοντες. Χάρη σ 'αυτούς µπόρεσα να πειραµατιστώ στην εκπαίδευση οικογενειών ως µια πιθανή ευκαιρία που θα µπορούσε να είναι πολύ ενδιαφέρουσα. 3) Ποια ήταν η εµπλοκή σας; Προσπάθησα να δώσω τον καλύτερο εαυτό µου σε κάθε συνεδρία και να καταβάλλω όλη τη θέληση και την προσπάθεια µου. Ήθελα οι συµµετέχοντες να συνειδητοποιήσουν ότι, ακόµη και αν είµαστε εθελοντές, προετοιµάζουµε τις τάξεις µας. Ήθελα να καταλάβουν ότι τους εµπιστεύοµαι ότι θα µπορέσουν να περάσουν τις εξετάσεις.

8 1) Για ποιο πράγµα είστε υπερήφανος; Είµαι περήφανος που απέδιεξα πώς να αντιµετωπίσω τις νέες προκλήσεις. εν ήταν τόσο εύκολο, αλλά είµαι χαρούµενος που το έχω αποδείξει στον εαυτό µου και στο περιβάλλον µου. 2) Τι σας απέφερε η συµµετοχή στο πρόγραµµα; Μου έφερε ό, τι απλά επιθυµούσα - να είµαι σε θέση να επικοινωνώ στα αγγλικά. Το µάθηµα βελτίωσε τις φτωχές µου γνώσεις. 3) 3) Τι θα λέγατε σε άλλες οικογένειες για να τους ενθαρρύνετε; Προχωρήστε και µην φοβάστε! 4) Ποιο είναι το όνειρό σας για το µέλλον όσον αφορά την εκπαίδευση / εργασία; Θα ήθελα να αποφοιτήσω από το πανεπιστήµιο και να εργαστώ στους τοµείς της διαχείρισης και των ανθρώπινων πόρων. 1) Τι πετύχατε µε το πρόγραµµα; Ελπίζω και ξέρω πως ό, τι δεν µπόρεσα να µάθω όταν ήµουν παιδί το έµαθα τώρα. 2) Για πιο πράγµα είστε υπερήφανος; Η φοίτηση στο σχολείο ήταν µια απόδραση από τη ρουτίνα και τις στιγµές που είµαστε εδώ, εκτός από τη µάθηση, ήταν ευχάριστη. 3) Τι σας απέφερε η συµµετοχή σας στο πρόγραµµα; Κάθε µέρα µαθαίνω κάτι νέο και πάω πάντα o σπίτι χαρούµενος γιατί έχω µάθει κάτι καινούργιο. Αν µάθω τόσα το πολύ σε δύο µήνες, φανταστείτε τι θα µάθω ως µαθητής κατά τη διάρκεια ενάµιση έτους.

9 Σε αυτό το µάθηµα έµαθα να µιλάω αγγλικά, έµαθα πολλά για τους Ροµά, την ιστορία και τις παραδόσεις τους. Έµαθα πολλά για σηµαντικά ιδρύµατα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και υγείας. Και τώρα µπορώ µόνη µου να πάω εκεί και να διεκπεραιώσω δουλειά. Πήραµε πολλές χρήσιµες πληροφορίες σε αυτή την πορεία και το µέλλον θα είναι εύκολο. Είµαι µια νέα µητέρα και το µωρό µου γεννήθηκε κατά τη διάρκεια αυτού του προγράµµατος. Λόγω αυτού του γεγονότος δεν µπορούσαν να συµµετάσχω όσο θα ήθελα στα µαθήµατα, αλλά κάθε φορά που πήγαινα ένιωθα καλά, ένιωθα σαν ένα µέρος κάποιου. Είµαι πραγµατικά υπερήφανη για την καταγωγή µου και τις αξίες µου και είµαι ευτυχής για το ότι κατά τη διάρκεια του έργου δεν είχα λόγους να αισθάνοµαι διαφορετικά.

10 Μεταξύ 30 Ιουνίου και 1 του Ιούλη του 2015 CIDT "Amalipe" θα πραγµατοποιήσει ένα εθνικό σεµινάριο για την εισαγωγή των βέλτιστων πρακτικών του έργου Edurom - ". Προώθηση της πρόσβασης των Ροµά στη ια Βίου Μάθηση και την Επαγγελµατική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και την απασχόληση µέσω της εκπαίδευσης της οικογένειας στα δηµοτικά σχολεία» Θακληθούν να συµµετάσχουν στο σεµινάριο αυτό εκπρόσωποι από περισσότερα από 170 σχολεία, που εργάζονται για την εκπαιδευτική ένταξη των παιδιών που προέρχονται από εθνοτικές µειονότητες και καθιστούν το σχολείο ως κοινοτικό κέντρο. Στη συνάντηση θα παραστούν επίσης οι υπάλληλοι από τις περιφερειακές επιθεωρήσεις εκπαίδευσης, ιεύθυνση Εκπαίδευσης και κοινωνικές υπηρεσίες των διαφόρων δήµων, εκπρόσωποι του ακαδηµαϊκού περιβάλλοντος στη Βουλγαρία και άλλες οργανώσεις ΜΚΟ. Ειδική συµµετοχή στη συνάντηση θα έχουν οι γονείς που συµµετείχαν στις δραστηριότητες του προγράµµατος EduRom οι οποίοι θα µοιραστούν τις εµπειρίες τους από τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν και τα αποτελέσµατα από αυτό το έργο.

11

12 Our dreams ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ University Rovira i Virgili (URV) (SPAIN) ΕΤΑΙΡΟΙ Romani Association of Women Drom Kotar Mestipen (SPAIN) Amalipe Center for Interethnic Dialogue and Tolerance (BULGARIA) Roma Women s association of Drosero Elpida (GREECE) Pavee Point Traveller and Roma Centre (IRELAND) Slovo21 (CZECH REPUBLIC) Association of Roma Women for Our Children (ROMANIA) Federation of Cultural and Adult Education Associations (FACEPA (SPAIN) General Directorate of Civic and Community Action (SPAIN) ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ Centre of Research in theories and Practices that Overcome Inequalities (CREA) University of Barcelona (SPAIN)

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ. ROM-UP! Η ένταξη των Ρομά μέσω επιτυχημένων εκπαιδευτικών εμπειριών

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ. ROM-UP! Η ένταξη των Ρομά μέσω επιτυχημένων εκπαιδευτικών εμπειριών ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ROM-UP! Η ένταξη των Ρομά μέσω επιτυχημένων εκπαιδευτικών εμπειριών I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΈΡΓΟΥ 2 II. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ 6 1. Συμμετοχή

Διαβάστε περισσότερα

Ποτέ δεν είναι αργά! ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ,ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΡΟΦΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ποτέ δεν είναι αργά! ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ,ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΡΟΦΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Ποτέ δεν είναι αργά! ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ,ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΡΟΦΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ 3 Οδηγίες του έργου NewsJob Ποτέ δεν είναι αργά! Εµπειρίες, τα εργαλεία και τις πιθανές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σεπτέμβριος, 2011

ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σεπτέμβριος, 2011 Αφιερωμένο στο Ευρωπαϊκό Έτος του Εθελοντισμού ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σεπτέμβριος, 2011 Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα του Lifelong Learning "Q4S - Quality Assurance & Accessible Training for Students"

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Παπούλα Παναγιώτα Πανεπιστήμιο Λευκωσίας & Θεοφιλίδης Χρήστος Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Περίληψη Το σχολείο και η οικογένεια είναι

Διαβάστε περισσότερα

EDDILI To EDucate is to make possible the DIscovery of LIfe

EDDILI To EDucate is to make possible the DIscovery of LIfe 1 2 EDDILI To EDucate is to make possible the DIscovery of LIfe ΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟ ΟΣ Στην εκπαίδευση ενηλίκων Επιµέλεια Amico Dolci και Fausto Amico µε τη στήριξη των Marie Marzloff, Hans Donders,

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας µε το etwinning. Ένας οδηγός για εκπαιδευτικούς

Μαθαίνοντας µε το etwinning. Ένας οδηγός για εκπαιδευτικούς Μαθαίνοντας µε το etwinning Ένας οδηγός για εκπαιδευτικούς Published in April 2007 by: Central Support Service for etwinning European Schoolnet Rue de Trèves 61 B-1040 Brussels Belgium Layout: Hofi Studio

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

Οι απόψεις των νέων σχετικά με τη Συμπεριληπτική Εκπαίδευση

Οι απόψεις των νέων σχετικά με τη Συμπεριληπτική Εκπαίδευση Οι απόψεις των νέων σχετικά με τη Συμπεριληπτική Εκπαίδευση Ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες, Νοέμβριος 2011 Οι απόψεις των νέων σχετικά με τη Συμπεριληπτική Εκπαίδευση Ακρόαση στο Ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ Αθήνα 2014 Copyright 2014 Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Πτολεμαίων 1, 116 35 Αθήνα www.sep.org.gr Φωτογραφίες : Φωτογραφικό Αρχείο Σ.Ε.Π. Δημιουργικό : Σ. Πολυζώης Επιμέλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙ ΙΑ: Χρήση των νέων τεχνολογιών, ειδικές τάξεις ηµοτικών Σχολείων, αντιµετώπιση µαθησιακών δυσκολιών, προτάσεις εκπαιδευτικών

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙ ΙΑ: Χρήση των νέων τεχνολογιών, ειδικές τάξεις ηµοτικών Σχολείων, αντιµετώπιση µαθησιακών δυσκολιών, προτάσεις εκπαιδευτικών Μια µελέτη περίπτωσης (case study) στη χρήση των δυνατοτήτων των Nέων Tεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας, για την εκπαίδευση των παιδιών µε µαθησιακές δυσκολίες Αθανάσιος Μαλέτσκος άσκαλος

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος Οδηγός για φοίτηση σε αμερικανικά θερινά σχολεία

Σύντομος Οδηγός για φοίτηση σε αμερικανικά θερινά σχολεία Σύντομος Οδηγός για φοίτηση σε αμερικανικά θερινά σχολεία Το Fulbright, το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποτροφιών στον κόσμο, λειτουργεί σε περισσότερες από 155 χώρες. Το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Κάνοντας τις ικανότητες των ανέργων εμφανείς:

Κάνοντας τις ικανότητες των ανέργων εμφανείς: Κάνοντας τις ικανότητες των ανέργων εμφανείς: ένα Εργαλείο Πιστοποίησης Στόχοι Οι άνθρωποι αποκτούν και ικανότητες όχι μόνο στο σχολείο και στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και μέσω άλλων μορφών

Διαβάστε περισσότερα

Teachers ICT Competences a Way to Effective Learning for Children with Hearing Difficulties

Teachers ICT Competences a Way to Effective Learning for Children with Hearing Difficulties Teachers ICT Competences a Way to Effective Learning for Children with Hearing Difficulties Some Hints Daži ieteikumi Několik tipů Βιβλίο Συμβουλών Overvejelser ved anvendelse Agreement n. 129341-CP-1-2006-1-LV-COMENIUS-C21

Διαβάστε περισσότερα

STEP IN! ΚΤΙΖΟΝΤΑΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

STEP IN! ΚΤΙΖΟΝΤΑΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ STEP IN! ΚΤΙΖΟΝΤΑΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Εγχειρίδιο 1 Συντάκτες Zita Beutler Prof. Dr. Dirk Lange Διαχείριση έργου Zita Beutler Doreen Huget Dr. Tonio Oeftering Συντονιστής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ 1. Τρόποι και διαδικασίες παρέμβασης Το θέμα αντιμετώπισης των μαθησιακών δυσκολιών αποτελεί ίσως την πιο σημαντική διάσταση του όλου προβλήματος και τον τελικό στόχο

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρωπαική Κατάσταση στο Φαινόµενο του Εκφοβισµού ιακρατική Έκθεση. Αριθµός Έργου: 511645-2010-LLP-IT-KA1-KA1SCR

Η Ευρωπαική Κατάσταση στο Φαινόµενο του Εκφοβισµού ιακρατική Έκθεση. Αριθµός Έργου: 511645-2010-LLP-IT-KA1-KA1SCR Η Ευρωπαική Κατάσταση στο Φαινόµενο του Εκφοβισµού ιακρατική Έκθεση Αριθµός Έργου: 511645-2010-LLP-IT-KA1-KA1SCR Φορέας Υλοποίησης Έργου: Ινστιτούτο Don Milani (IT) Περίοδος Αναφοράς: 1 Νοεµβρίου 2010

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Το κείμενο αυτό παρουσιάστηκε στο 1 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθήνα 28-29 Ιουνίου, 2003. Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Youthpass. Making the most of your learning. Οδηγός Youthpass

Youthpass. Making the most of your learning. Οδηγός Youthpass Youthpass Making the most of your learning Οδηγός Youthpass Οδηγός Youthpass Περιεχόμενα Πρόλογος Εισαγωγή: Το Youthpass είναι εδώ! Μέρος A: Το γενικό πλαίσιο του Youthpass A1 Τι είναι το Youthpass; σελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Στις σελίδες που ακολουθούν θα βρεις το υλικό που χρειάζεται για να εργαστείς µε τις διάφορες ενότητες όπως σχεδιάστηκαν να παρουσιαστούν. Είσαι ελεύθερος να προσθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Development of Supportive Packages for Parents and Teachers of Children with Cerebral Palsy (3-18 years age group)

Development of Supportive Packages for Parents and Teachers of Children with Cerebral Palsy (3-18 years age group) ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ (ΗΛΙΚΙΑΣ 3-18 ΕΤΩΝ) Ανάπτυξη Υποστηρικτικών Πακέτων για Γονείς και ασκάλους Παιδιών µε εγκεφαλική παράλυση (ηλικίας 03-18

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σεπτέμβριος, 2010 UK/09/LLP-LdV/TOI-163_285 ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ Καλώς ήλθατε στην πρώτη έκδοση του ενημερωτικού δελτίου του Q4S Εδώ θα βρείτε τα πάντα σχετικά με αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο. για Επαγγελματίες Πρόγραμμα Φροντίδα και Ενδυνάμωση για Κορίτσια σε Ιδρύματα Φροντίδας

Εγχειρίδιο. για Επαγγελματίες Πρόγραμμα Φροντίδα και Ενδυνάμωση για Κορίτσια σε Ιδρύματα Φροντίδας Εγχειρίδιο για Επαγγελματίες Πρόγραμμα Φροντίδα και Ενδυνάμωση για Κορίτσια σε Ιδρύματα Φροντίδας Εγχειρίδιο για Επαγγελματίες Πρόγραμμα Φροντίδα και Ενδυνάμωση για Κορίτσια σε Ιδρύματα Φροντίδας Η παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΞΙΌΤΗΤΕΣ ΖΩΉΣ ΔΙΑΜΟΡΦΏΝΟΝΤΑΣ ΕΝΕΡΓΟΎΣ ΠΟΛΊΤΕΣ. Cliff Parry - Mαρία Νομικού

ΔΕΞΙΌΤΗΤΕΣ ΖΩΉΣ ΔΙΑΜΟΡΦΏΝΟΝΤΑΣ ΕΝΕΡΓΟΎΣ ΠΟΛΊΤΕΣ. Cliff Parry - Mαρία Νομικού ΔΕΞΙΌΤΗΤΕΣ ΖΩΉΣ ΔΙΑΜΟΡΦΏΝΟΝΤΑΣ ΕΝΕΡΓΟΎΣ ΠΟΛΊΤΕΣ Cliff Parry - Mαρία Νομικού ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 3 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ; 4 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE SKILLS - ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ 6 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ 8

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικό πλαίσιο και διδακτική πράξη

Κοινωνικό πλαίσιο και διδακτική πράξη ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙ ΩΝ 2002-2004 Κλειδιά και Αντικλείδια ΕΜ ιδακτική Μεθοδολογία Κοινωνικό πλαίσιο και διδακτική πράξη Μαρία Ζωγραφάκη ΥΠΕΠΘ Πανεπιστήµιο Αθηνών Αθήνα 2004 Μέτρο 1.1. ΕΠΕΑΕΚ II Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

E ÈÎÔÈÓˆÓ Î È Ù ÙfiÙËÙ ÛÂ Ì ÔÏ ÁψÛÛË ÔÈÎÔÁ ÓÂÈ

E ÈÎÔÈÓˆÓ Î È Ù ÙfiÙËÙ ÛÂ Ì ÔÏ ÁψÛÛË ÔÈÎÔÁ ÓÂÈ 25-04-07 11:32 Page 5 E ÈÎÔÈÓˆÓ Î È Ù ÙfiÙËÙ ÛÂ Ì ÔÏ ÁψÛÛË ÔÈÎÔÁ ÓÂÈ ÕÓÓ M ÓÔ ÛÔ Ô ÏÔ ÏÂÈ È Î È ÓÙÈÎÏÂ È EXOFILA 6*** Ú ÍË Û Á ÚËÌ ÙÔ ÔÙÂ Ù È Î Ù 80% fi ÙÔ Úˆ Îfi ÔÈÓˆÓÈÎfi ÌÂ Ô Î È Î Ù 20% fi ıóèîô fiÚÔ.

Διαβάστε περισσότερα

Greece - final results with open answers

Greece - final results with open answers Greece - final results with open answers Ηταν πολύ θεωρητικά 1483000 εν πιστεύω ότι παλαιότερα υπήρχαν προγράµµατα συνεχούς κατάρτισης 1512298 Ο περιορισµένος χρόνος για την κάλυψη πολλών θεµάτων. Τα σεµινάρια

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Editorial. Εισαγωγικό Σημείωμα της Σύνταξης. σελ. 2

Περιεχόμενα. Editorial. Εισαγωγικό Σημείωμα της Σύνταξης. σελ. 2 Περιεχόμενα Contents Εισαγωγικό Σημείωμα της Σύνταξης Επιχειρηματική Ηγεσία: Ανάδειξη των Χαρακτηριστικών του Ρόλου του Ηγέτη μέσα από Έργα Τέχνης Μάνος Παυλάκης Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Ενηλίκων στο

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο µε Εργαλεία Ανάπτυξης εξιοτήτων και Καλές Πρακτικές για οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών

Εγχειρίδιο µε Εργαλεία Ανάπτυξης εξιοτήτων και Καλές Πρακτικές για οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών 1 Εγχειρίδιο µε Εργαλεία Ανάπτυξης εξιοτήτων και Καλές Πρακτικές για οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών Copyright 2007 Περιεχόµενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΜΕ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

INTERNATIONAL ACADEMY OF EDUCATION INTERNATIONAL BUREAU OF EDUCATION IBE UNESCO. EDUCATIONAL PRACTICES SERIES - No 10, 2002. Motivation to learn

INTERNATIONAL ACADEMY OF EDUCATION INTERNATIONAL BUREAU OF EDUCATION IBE UNESCO. EDUCATIONAL PRACTICES SERIES - No 10, 2002. Motivation to learn INTERNATIONAL ACADEMY OF EDUCATION INTERNATIONAL BUREAU OF EDUCATION IBE UNESCO EDUCATIONAL PRACTICES SERIES - No 10, 2002 Motivation to learn Monique Boekaerts Translated in Greek (2003) by Dr. Mauroskoufis

Διαβάστε περισσότερα