Λευκωσία, 24 Μαρτίου Ολους τους ενδιαφερομένους. Σήμανση Κονσέρβων Τόνου και Παλαμίδας. Κυρία/ε,

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Λευκωσία, 24 Μαρτίου Ολους τους ενδιαφερομένους. Σήμανση Κονσέρβων Τόνου και Παλαμίδας. Κυρία/ε,"

Transcript

1 Λευκωσία, 24 Μαρτίου 2017 ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: Ολους τους ενδιαφερομένους Σήμανση Κονσέρβων Τόνου και Παλαμίδας Κυρία/ε, Εχουμε πληροφορηθεί από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες ότι έχει παρατηρηθεί ανομοιομορφία στη σήμανση των κονσέρβων τόνου που διατίθενται στην Κυπριακή αγορά. Συνημμένα θα βρείτε επεξηγηματική επιστολή του διευθυντή των Υγειονομικών Υπηρεσιών με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Για οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφόρηση ή διευκρίνιση παρακαλώ όπως επικοινωνείτε με τον αρμόδιο λειτουργό των Υγειονομικών Υπηρεσιών, κ. Φίλιππο Γεωργιάδη στο τηλέφωνο Με εκτίμηση, Ανδρέας Ανδρέου, Διευθυντής Τμήματος Βιομηχανίας, για Γενικό Γραμματέα. /ΜΚ. Γρίβα Διγενή 38 & Δεληγιώργη 3, 1066, Τ.Θ , 1509 Λευκωσία, Κύπρος, Τηλ , Φαξ , meropi@ccci.org.cy, Ιστοσελίδα:

2 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αρ.Φακ.: Τηλ. : healthservices@mphs.moh.gov.cy ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΟΜΟΙΟΤΥΠΟΥ ( ) ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 1449 ΛΕΥΚΩΣΙΑ 22 Μαρτίου, 2017 κύριο Μάριο Τσιακκή Γραμματέα Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θέμα: Σήμανση Κονσερβών Τόνου και Παλαμίδας. Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα και σας πληροφορώ τα ακόλουθα: Παρατηρείται σημαντική ανομοιομορφία στη σήμανση τον κονσερβών τόνου που διατίθενται στην Κυπριακή αγορά, ιδιαίτερα όσον αφορά την ονομασία υπό την οποία το τρόφιμο πωλείται και τις συνοδευτικές ενδείξεις αυτής. Η σήμανση των κονσερβών τόνου και παλαμίδας καλύπτεται από τον Κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 1536/92 περί καθορισμού κοινών προδιαγραφών εμπορίας για τις κονσέρβες τόνου και παλαμίδας και τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές. Επειδή οι κονσέρβες τόνου και παλαμίδας είναι μεταποιημένα τρόφιμα, δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1379/2013 για την κοινή οργάνωση των αγορών των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Οι απαιτήσεις σήμανσης των κονσερβών τόνου και παλαμίδας παρουσιάζονται στο συνημμένο έγγραφο. Σημειώνω ότι έχουμε αποφασίσει ως αρμόδια αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι αποδεκτός και ο σχετικός κώδικας της Codex Alimentarius για τις κονσέρβες τόνου και παλαμίδας CODEX STAN όσον αφορά την σήμανση των κονσερβών. Τούτο κρίθηκε σκόπιμο και αναγκαίο για τους ακόλουθους λόγους: Οι Κυπριακές επιχειρήσεις που εμπορεύονται κονσέρβες τόνου και παλαμίδας, ήδη εδώ και αρκετά χρόνια προβαίνουν στη χρήση των ενδείξεων «white» και «light» που προβλέπονται από τον εν λόγω κώδικα, στη σήμανση των κονσερβών τόνου και παλαμίδας. Προκειμένου να μην παρεμποδίζεται το εμπόριο κονσερβών τόνου και παλαμίδας που προέρχονται από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. όπου επιτρέπεται η χρήση των ενδείξεων «white» και «light» ως προβλέπεται από τον εν λόγω κώδικα. Καθότι τα προβλεπόμενα στον κώδικα όσον αφορά την σήμανση των κονσερβών, δεν έρχονται σε σύγκρουση με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Υγειονομικές Υπηρεσίες Υπουργείου Υγείας, Λευκωσία Τηλ.: , Φαξ: , Ιστοσελίδα:

3 (ΕΟΚ) αριθ. 1536/92 και στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, αλλά απλά προσθέτουν τη δυνατότητα συμπερίληψης στην σήμανση ενδείξεων περιγραφής του χρώματος του ψαριού (ως είναι μέσα στην κονσέρβα έτοιμο για κατανάλωση), υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Καθότι δε οι κώδικες του Codex alimentarius αποτελούν σημείο σύγκλισης για το παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων και τις σχετικές νομοθεσίες της Ε.Ε., των Η.Π.Α., της Ασίας κτλ, πρέπει να θεωρείται ότι όσον αφορά συγκεκριμένα τη χρήση των ενδείξεων «white», «light» κτλ, η ομοιομορφία στη νομοθεσία μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. και η ίση μεταχείριση των Κυπριακών επιχειρήσεων εισαγωγής/διανομής κονσερβών τόνου και παλαμίδας εν συγκρίσει με αντίστοιχες επιχειρήσεις άλλων κρατών μελών, επιτυγχάνεται ακριβώς μέσω της συμμόρφωσης με τους σχετικούς όρους του CODEX STAN Η συμμόρφωση των επιχειρήσεων τροφίμων με τις απαιτήσεις σήμανσης του τόνου και της παλαμίδας θα βοηθήσει στην ορθή και ακριβέστερη πληροφόρηση του καταναλωτή, την αποτροπή της σύγχυσης και της παραπλάνησης καθώς και των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Εκτιμάται δε, ότι παράλληλα θα έχει ως έμμεσο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα την ενίσχυση του εμπορίου κονσερβών τόνου, λόγω της αύξησης της εμπιστοσύνης του καταναλωτή και της διασφάλισης της δυνατότητας του να επιλέγει με σιγουριά το είδος κονσερβοποιημένου τόνου που προτιμά. Σημειώνεται ότι προς αποφυγή αναστάτωσης της αγοράς, θα επιτρέπεται στις επιχειρήσεις τροφίμων να πωλούν τις κονσέρβες τόνου και παλαμίδας που διατέθηκαν στην εγχώρια αγορά πριν τις (συμπεριλαμβανομένου και των παραγγελιών που έγιναν πριν την ημερομηνία αυτή) και δεν συμμορφώνονται πλήρως με το περιεχόμενο του συνημμένου εγγράφου απαιτήσεων σήμανσης, μέχρι τη λήξη της ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν πραγματοποιείται αθέμιτη εμπορική πρακτική. Παρακαλώ όπως κοινοποιήσετε την παρούσα επιστολή στα μέλη σας τα οποία δυνατό να δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στο εμπόριο κονσερβών τόνου και παλαμίδας. Είμαι στη διάθεση σας για οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινήσεις. (Αλβέρτος Καρής) Προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών Κοιν.: -Διευθυντή Τμήματος Τελωνείων -Διευθυντή Τμήματος Αλιείας & Θαλασσίων Ερευνών -Αν. Διευθυντή Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή -Αν. Διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών -Υπεύθυνους Υγειονομικούς Επιθεωρητές όλων των Επαρχιακών Γραφείων../ΦΓ Υγειονομικές Υπηρεσίες Υπουργείου Υγείας, Λευκωσία Τηλ.: , Φαξ: , Ιστοσελίδα:

4 ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΟΝΣΕΡΒΩΝ ΤΟΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΜΙΔΑΣ Ο Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 1536/92 απαιτεί όπως στη σήμανση των κονσερβών τόνου και παλαμίδας περιλαμβάνεται: 1. Ένδειξη του τύπου του χρησιμοποιούμενου ψαριού, δηλαδή η λέξη «Τόνος» ή «Παλαμίδα» ανάλογα με την περίπτωση. 2. Ένδειξη της παρουσίασης υπό την οποία το ψάρι διατίθεται στο εμπόριο, δηλαδή «ολόκληρα», «τεμάχια», «φιλέτα», «ψιχία» ή «θρύμματα», ανάλογα με την περίπτωση και σύμφωνα με τις αντίστοιχες περιγραφές κάθε παρουσίασης που δίδονται στο άρθρο Ένδειξη του χρησιμοποιούμενου υγρού κάλυψης (στην περίπτωση φυτικού ελαίου πρέπει να αναφέρεται η φυτική προέλευση). Οι τρεις πιο πάνω ενδείξεις πρέπει να συνδυάζονται ώστε να σχηματίζουν την ονομασία υπό την οποία το τρόφιμο πωλείται, για παράδειγμα: «Τόνος τεμάχια σε ηλιανθέλαιο». Η εν λόγω ονομασία θα αποτελεί την ονομασία του τροφίμου η οποία απαιτείται βάσει του άρθρου 9(1)(α) του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011. Η σήμανση των κονσερβών τόνου και παλαμίδας πρέπει να συμμορφώνεται και με τις υπόλοιπες απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011. Σημειώνεται ότι αναλόγως της περίπτωσης, η ονομασία υπό την οποία το τρόφιμο πωλείται μπορεί να συνδυάζεται (ή να συνοδεύεται) και με την ένδειξη «white» ή «light» ή άλλη λέξη/φράση που περιγράφει το χρώμα του τροφίμου, υπό τους σχετικούς όρους που προβλέπονται από τον κώδικα της Codex Alimentarius για τις κονσέρβες τόνου και παλαμίδας CODEX STAN Επί των συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων, διευκρινίζονται τα ακόλουθα: Η χρήση της ένδειξης «White Tuna» και της αντίστοιχης ένδειξης στην Ελληνική γλώσσα «Άσπρος Τόνος» ή «Λευκός Τόνος», επιτρέπεται στη σήμανση των κονσερβών μόνο για το είδος ψαριού με το επιστημονικό όνομα Thunnus alalunga και την αντίστοιχη κοινή Ελληνική ονομασία και κοινή Αγγλική ονομασία που δίδεται στον συνημμένο πίνακα. Η χρήσης της ένδειξης «Light Tuna» και αντίστοιχης ένδειξης στην Ελληνική γλώσσα, όπως «Ανοιχτόχρωμος Τόνος», επιτρέπεται στη σήμανση των κονσερβών μόνο για το ψάρι που ως είναι μέσα στην κονσέρβα έτοιμο για κατανάλωση, έχει όντως ανοιχτό χρώμα και μόνο αν δεν είναι παραπλανητική. Η έννοια της λέξης «Light» στην Αγγλική γλώσσα, όπως αυτή δίδεται στον κώδικα CODEX STAN , είναι αυτή του ανοικτού χρώματος μόνο. Δεν περιλαμβάνει και την έννοια του τροφίμου με λιγότερες θερμίδες ή λιγότερο λίπος κτλ. Ως εκ τούτου, πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε η συμπερίληψη της λέξης «Light» στη σήμανση της κονσέρβας τόνου ή παλαμίδας να μην οδηγεί τον καταναλωτή στην εντύπωση ότι το τρόφιμο είναι «light» ως προς τις θερμίδες του ή ένα ή περισσότερα από τα θρεπτικά του στοιχεία. Προς το σκοπό αυτό, πρέπει μεταξύ άλλων να αποφεύγεται η χρήση της λέξης «light» χωρίς αυτή να συνδυάζεται με την λέξη «tuna», δηλαδή θα πρέπει

5 να χρησιμοποιείται ο όρος «light tuna» ή «light meat tuna» αντί του όρου «light» και σε οποιανδήποτε περίπτωση δεν πρέπει να αναγράφεται η λέξη «light» με τρόπο που δίδει σε αυτή έμφαση, είτε μέσω του μεγέθους γραμματοσειράς, είτε μέσω του φόντου ή άλλως πως. Ταυτόχρονα, όταν αναγράφεται στη σήμανση ο όρος «light tuna», η σήμανση θα πρέπει να φέρει και τον αντίστοιχο όρο στην Ελληνική: «ανοιχτόχρωμος τόνος»/ «ανοιχτόχρωμη παλαμίδα» (αναλόγως της περίπτωσης) ή παρόμοια περιγραφή (π.χ. «ανοιχτόξανθος», «ανοιχτός κίτρινος», ή/και επεξήγηση στην Ελληνική γλώσσα για την έννοια της λέξης «light» ως επεξηγείται πιο πάνω. Η χρήσης της ένδειξης «Ροζέ» ή «Ροζέ Τόνος» και αντίστοιχης ένδειξης σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, επιτρέπεται στη σήμανση των κονσερβών μόνο για το ψάρι που ως είναι μέσα στην κονσέρβα έτοιμο για κατανάλωση, έχει όντως ροζέ χρώμα. Δεν επιτρέπεται στη σήμανση κονσέρβας τόνου ή παλαμίδας να υπάρχει τόσο η ένδειξη «ανοιχτόχρωμος τόνος»/ «light tuna» όσο και άλλη ένδειξη που περιγράφει το χρώμα του ψαριού ως είναι μέσα στην κονσέρβα έτοιμο για κατανάλωση. Αναλόγως της περίπτωσης, η ονομασία υπό την οποία η κονσέρβα τόνου πωλείται μπορεί σε εθελοντική βάση να συνδυάζεται (ή να συνοδεύεται, είτε στον κατάλογο συστατικών είτε σε άλλο σημείο της σήμανσης) και με την ένδειξη της κοινής Ελληνικής ονομασίας, ή με ένδειξη αποδεκτής συνήθης ονομασίας στην Κύπρο, νοουμένου ότι οι πληροφορίες είναι ορθές και δεν οδηγούν σε πλάνη ή σύγχυση τον καταναλωτή. Για παράδειγμα, το είδος ψαριού με το επιστημονικό όνομα Thunnus tonggol / Thunnus tongoe μπορεί στη σήμανση της κονσέρβας να φέρει ως ονομασία υπό την οποία το τρόφιμο πωλείται την ένδειξη «Μακρύουρος Τόνος τεμάχια σε σογιέλαιο» ή την ένδειξη «Τόνος Τόνγκολ τεμάχια σε σογιέλαιο» (στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιείται η κοινή Ελληνική ονομασία και στην δεύτερη περίπτωση μια αποδεκτή συνήθης ονομασία στην Κύπρο). Σε περίπτωση όπου ο υπεύθυνος της επιχείρησης εισαγωγής/διανομής των κονσερβών τόνου/παλαμίδας έχει αμφιβολίες ως προς το αν μια ονομασία που προτίθεται να χρησιμοποιήσει είναι αποδεκτή συνήθης ονομασία στην Κύπρο, θα πρέπει να αποτείνεται στις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Το επιστημονικό όνομα του είδους ψαριού, είναι εθελοντική ένδειξη στη σήμανση της κονσέρβας και μπορεί να αναγράφεται χωρίς να συνοδεύεται από την κοινή Ελληνική ονομασία του είδους. Ωστόσο, στην περίπτωση του είδους Thunnus alalunga, συνιστάται όπως αναγράφεται στη σήμανση τόσο το επιστημονικό όνομα όσο και η κοινή ονομασία όταν στην σήμανση της κονσέρβας το ψάρι περιγράφεται ως «άσπρος τόνος». Στον πίνακα που ακολουθεί, δίδονται παραδείγματα αποδεκτών ονομασιών (με συνοδευτικές εθελοντικές περιγραφές) για το είδος τόνου με την επιστημονική ονομασία Thunnus tonggol/ Thunnus tongoe, το οποίο έχει την κοινή Ελληνική ονομασία «Μακρύουρος Τόνος», την κοινή Αγγλική ονομασία «Longtail Tuna» και αποδεκτές συνήθεις ονομασίες «Τόνος Τόνγκολ» στην Ελληνική και «Tongol Tuna» στην Αγγλική. Χάριν ευκολίας, ας υποθέσουμε ότι ο τόνος σε όλες τις ονομασίες είναι σε τεμάχια μέσα σε σογιέλαιο.

6 ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΝΟΣ ΤΟΝΓΚΟΛ ΤΕΜΑΧΙΑ ΣΕ ΣΟΓΙΕΛΑΙΟ ΤΟΝΟΣ ΜΑΚΡΥΟΥΡΟΣ ΤΕΜΑΧΙΑ ΣΕ ΣΟΓΙΕΛΑΙΟ ΤΟΝΟΣ ΑΝΟΙΧΤΟΧΡΩΜΟΣ ΤΕΜΑΧΙΑ ΣΕ ΣΟΓΙΕΛΑΙΟ ΤΟΝΟΣ ΤΟΝΓΚΟΛ ΑΝΟΙΧΤΟΧΡΩΜΟΣ ΤΕΜΑΧΙΑ ΣΕ ΣΟΓΙΕΛΑΙΟ ΤΟΝΟΣ ΜΑΚΡΥΟΥΡΟΣ ΑΝΟΙΧΤΟΧΡΩΜΟΣ ΤΕΜΑΧΙΑ ΣΕ ΣΟΓΙΕΛΑΙΟ ΤΟΝΟΣ ΤΕΜΑΧΙΑ ΣΕ ΣΟΓΙΕΛΑΙΟ TONGOL TUNA CHUNKS IN SOYBEAN OIL LONGTAIL TUNA CHUNKS IN SOYBEAN OIL LIGHT TUNA CHUNKS IN SOYBEAN OIL TONGOL LIGHT TUNA CHUNKS IN SOYBEAN OIL LONGTAIL LIGHT TUNA CHUNKS IN SOYBEAN OIL TUNA CHUNKS IN SOYBEAN OIL Αναφέρεται αποδεκτή συνήθης ονομασία (Τόνγκολ - Tongol). Αναφέρεται η συνήθης ονομασία (Μακρύουρος Longtail). Αναφέρεται περιγραφή του χρώματος. Αναφέρεται περιγραφή του χρώματος και αποδεκτή συνήθης ονομασία (Τόνγκολ - Tongol). Αναφέρεται περιγραφή του χρώματος και η συνήθης ονομασία (Μακρύουρος Longtail). Η ονομασία αυτή περιέχει μόνο τις υποχρεωτικές πληροφορίες. Πιο κάτω δίδεται παράδειγμα αποδεκτών ονομασιών (με συνοδευτικές εθελοντικές περιγραφές) για το είδος παλαμίδας με την επιστημονική ονομασία Euthynnus alleteratus, το οποίο έχει την κοινή Ελληνική ονομασία «Κοινός τόνος» και την κοινή Αγγλική ονομασία «Atlantic little tuna». Χάριν ευκολίας, ας υποθέσουμε ότι ο τόνος σε όλες τις ονομασίες είναι σε τεμάχια μέσα σε σογιέλαιο. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΛΑΜΙΔΑ ΤΕΜΑΧΙΑ ΣΕ ΣΟΓΙΕΛΑΙΟ ΠΑΛΑΜΙΔΑ ΑΝΟΙΧΤΟΧΡΩΜΗ ΤΕΜΑΧΙΑ ΣΕ ΣΟΓΙΕΛΑΙΟ BONITO CHUNKS IN SOYBEAN OIL LIGHT ΒΟΝΙΤΟ CHUNKS IN SOYBEAN OIL Η ονομασία αυτή περιέχει μόνο τις υποχρεωτικές πληροφορίες. Αναφέρεται περιγραφή του χρώματος. Τονίζεται ότι σε αυτή την περίπτωση, η χρήση της κοινής ονομασίας απαγορεύεται στην ονομασία υπό την οποία το τρόφιμο πωλείται, καθότι αυτή περιέχει την λέξη «τόνος» - «tuna» και το άρθρο 5(2) του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1536/92 αναφέρει ότι οι όροι «τόνος» και «παλαμίδα» δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συνδυάζονται στην ονομασία πώλησης κονσερβών τόνου ή παλαμίδας. Εάν η κοινή ονομασία εμφανίζεται εθελοντικά στον κατάλογο συστατικών ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της σήμανσης, αυτή πρέπει να συνοδεύεται από ένδειξη του επιστημονικού ονόματος και από επεξήγηση κατανοητή στον μέσο καταναλωτή ότι αυτή αποτελεί την κοινή Ελληνική ονομασία του συγκεκριμένου είδους ψαριού σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 1536/92 και ότι σύμφωνα με τον εν λόγω Κανονισμό το συγκεκριμένο είδος ψαριού ανήκει στον τύπο της Παλαμίδας.

7 Στον πίνακα που ακολουθεί, δίδεται κατάλογος όλων των ειδών τόνου και παλαμίδας, όπου το επιστημονικό όνομα αντιστοιχείται με την Κοινή Αγγλική και Ελληνική ονομασία. Κάθε είδος ψαριού που απαριθμείται κάτω από τον τύπο ψαριού: Τόνος/ Tuna, πρέπει στην ονομασία υπό την οποία πωλείται να φέρει την λέξη «Τόνος» και κάθε είδος ψαριού που απαριθμείται κάτω από τον τύπο ψαριού: Παλαμίδα/ Bonito, πρέπει στην ονομασία υπό την οποία πωλείται να φέρει την λέξη «Παλαμίδα».

8 Επιστημονικό όνομα Κοινή Αγγλική Ονομασία Κοινή Ελληνική Ονομασία* ΤΥΠΟΣ ΨΑΡΙΟΥ: ΤΟΝΟΣ / TUNA Thunnus alalunga Albacore Tuna Longfinned Tuna Τόνος Μακροπτερύγιος Τόνος Μακρύπτερος Thunnus (neothunnus) albacores Yellowfin Tuna Τόνος Κιτρινοπτερύγιος Τόνος Κιτρινόπτερος Thunnus thynnus Bluefin Tuna Τόνος Ερυθρός Thunnus (parathunnus) obesus Bigeye Tuna Παχύς Τόνος Mεγαλόφθαλμος τόνος

9 Thunnus tonggol / Thunnus tongoe Longtail tuna Μακρύουρος τόνος Άλλα είδη του γένους Thunnus Other species of the genus Thunnus Άλλα είδη του γένους Thunnus Euthynnus (Katsuwonus) pelamis** Skipjack Tuna** Stripe-bellied Tuna** Παλαμίδα** Παλαμίδα με ριγωτή κοιλιά** ΤΥΠΟΣ ΨΑΡΙΟΥ: ΠΑΛΑΜΙΔΑ / BONITO Sarda sarda Atlantic bonito Παλαμίδα με ριγωτή ράχη Sarda chiliensis Pacific bonito Παλαμίδα του Ανατολικού Ειρηνικού Sarda orientalis Oriental bonito Παλαμίδα του Ινδικού Ωκεανού Άλλα είδη του γένους Sarda Other species of the genus Sarda Άλλα είδη του γένους Sarda Euthynnus alleteratus Atlantic little tuna Κοινός τόνος Euthynnus affinis Eastern little tuna Τόνος orientale Euthynnus lineatus Black skipjack Μέλανα τονοειδή Άλλα είδη του γένους Euthynnus Other species of the genus Euthynnus Άλλα είδη του γένους Euthynnus Auxis thazard Frigate mackerel Κοπάνι Auxis rochei - -

10 *Στις κοινές Ελληνικές ονομασίες συμπεριλαμβάνεται και η Κυπριακή εμπορική ονομασία, όπως αυτή αναφέρεται στον ενημερωμένο κατάλογο Κυπριακών εμπορικών ονομασιών ειδών αλιείας που ετοιμάζει το Τμήμα Αλιείας & Θαλασσίων Ερευνών ( ) ** Το είδος Euthynnus (Katsuwonus) pelamis πρέπει να φέρει την ονομασία «Τόνος» ως τύπο χρησιμοποιούμενου ψαριού (κατά την απαίτηση του άρθρου 5(1)(β) του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1536/92). Δεν πρέπει όμως στη σήμανση του η ονομασία πώλησης να φέρει την λέξη «Παλαμίδα» σε συνδυασμό με την λέξη «Τόνος» διότι τούτο απαγορεύεται σύμφωνα με την απαίτηση του άρθρου 5(2) του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1536/92. Η κοινή Ελληνική ονομασία, «Παλαμίδα» ή «Παλαμίδα με ριγωτή κοιλιά», μπορεί (εθελοντικά) να εμφανίζεται στη σήμανση της κονσέρβας ως ένδειξη διαφορετική από τον τύπο χρησιμοποιούμενου ψαριού, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι συνοδεύεται από ένδειξη του επιστημονικού ονόματος (όπως δίδεται στην πρώτη στήλη του πιο πάνω πίνακα) και από επεξήγηση κατανοητή στον μέσο καταναλωτή ότι αυτή αποτελεί την κοινή Ελληνική ονομασία του συγκεκριμένου είδους ψαριού σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 1536/92 και ότι σύμφωνα με τον εν λόγω Κανονισμό το συγκεκριμένο είδος ψαριού ανήκει στον τύπο του Τόνου. Η εν λόγω επεξήγηση είναι απαραίτητη ώστε να μην οδηγείται σε σύγχυση ο καταναλωτής και τυχόν παράλειψη ή αποτυχία επεξήγησης θα θεωρείται παράβαση του άρθρου 7(2) του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011. Κατά αντιστοιχία των προαναφερόμενων, οι ίδιες απαιτήσεις ισχύουν για τις ενδείξεις σήμανσης στην Αγγλική γλώσσα και σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα οι οποίες μπορεί να αναγράφονται στην κονσέρβα. Απαγορεύεται άλλα είδη του γένους Euthynnus (δηλαδή εκτός του είδους Euthynnus (Katsuwonus) pelamis) να φέρουν την ονομασία «Τόνος», ως τύπο χρησιμοποιούμενου ψαριού (σύμφωνα με την απαίτηση του άρθρου 5(1)(β) του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1536/92). Επίσης, απαγορεύεται να εμφανίζεται υπό οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα η λέξη «Τόνος» στην σήμανση της κονσέρβας, εκτός αν η εν λόγω λέξη περιλαμβάνεται στην κοινή Ελληνική ονομασία του συγκεκριμένου είδους (όπως αυτή δίδεται στην 3 η στήλη του πιο πάνω πίνακα) και υπό την προϋπόθεση ότι συνοδεύεται από ένδειξη του επιστημονικού ονόματος (όπως δίδεται στην πρώτη στήλη του πιο πάνω πίνακα) και από επεξήγηση κατανοητή στον μέσο καταναλωτή ότι αυτή αποτελεί την κοινή Ελληνική ονομασία του συγκεκριμένου είδους ψαριού σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 1536/92 και ότι σύμφωνα με τον εν λόγω Κανονισμό το συγκεκριμένο είδος ψαριού ανήκει στον τύπο της Παλαμίδας. Αυτά κατατάσσονται στο Σημείο ΙΙ του Παραρτήματος του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1536/92 και ως εκ τούτου ο τύπος χρησιμοποιούμενου ψαριού, για σκοπούς συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του άρθρου 5 του εν λόγω Κανονισμού, είναι «Παλαμίδα» στην Ελληνική και «Bonito» στην Αγγλική.

Διασύνδεση Συστήματος Εισαγωγών ΘΗΣΕΑΣ με το Σύστημα TRACES

Διασύνδεση Συστήματος Εισαγωγών ΘΗΣΕΑΣ με το Σύστημα TRACES Λευκωσία, 23 Ιανουαρίου 2017 ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: Ολους τους ενδιαφερομένους Διασύνδεση Συστήματος Εισαγωγών ΘΗΣΕΑΣ με το Σύστημα TRACES Κυρία/ε, Το σύστημα TRACES είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

Λευκωσία, 17 Ιουλίου Προς: Όλους τους ενδιαφερόμενους. Κυρία/ε,

Λευκωσία, 17 Ιουλίου Προς: Όλους τους ενδιαφερόμενους. Κυρία/ε, Λευκωσία, 17 Ιουλίου 2018 Προς: Όλους τους ενδιαφερόμενους Κυρία/ε, Εξαίρεση από την εφαρμογή των προνοιών της 17 ης Έκδοσης των Κανονισμών, εγκαταστάσεων οι οποίες αποπερατώθηκαν πριν από την 1 η Ιουλίου,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ /ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ /ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ Λευκωσία, 25 Αυγούστου 2016 ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: Εισαγωγείς Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού και Μπαταρίων, Εκτελωνιστές, Ναυτικούς Πράκτορες και ιαμεταφορείς ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

(www.fao.org/docrep/009/ac478e/ac478e00.htm) (www.fishbase.org). ιεύθυνση Αλιευτικών Εφαρµογών & Ε.Α.Π Φυλλάδιο τοννοειδών

(www.fao.org/docrep/009/ac478e/ac478e00.htm) (www.fishbase.org). ιεύθυνση Αλιευτικών Εφαρµογών & Ε.Α.Π Φυλλάδιο τοννοειδών ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ Το παρόν φυλλάδιο είναι µία προσπάθεια της ιεύθυνσης Αλιευτικών Εφαρµογών & Ε.Α.Π της Γενικής ιεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

ιι) Το μεγαλύτερο βάρος μακρύπτερου τόνου που έχει καταγραφεί παγκοσμίως είναι τα 40 kg, και αυτό δεν αφορά τη Μεσόγειο.

ιι) Το μεγαλύτερο βάρος μακρύπτερου τόνου που έχει καταγραφεί παγκοσμίως είναι τα 40 kg, και αυτό δεν αφορά τη Μεσόγειο. ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΟΡΘΟ 2-7-2013 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 25-06 - 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ Αριθ. Πρωτ.: 3759/78064 ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΑΛ. ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ & ΕΑΠ

Διαβάστε περισσότερα

ημόσια ιαβούλευση για νομοσχέδιο που αφορά την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους Καταναλωτές

ημόσια ιαβούλευση για νομοσχέδιο που αφορά την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους Καταναλωτές Λευκωσία, 13 Οκτωβρίου 2015 ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: Βιομήχανους & Εισαγωγείς Τροφίμων ημόσια ιαβούλευση για νομοσχέδιο που αφορά την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους Καταναλωτές Κύριε, Συνημμένα μπορείτε να

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29

ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29 1 ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ 2014 Για σκοπούς Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29 Εφημερίδα της EE: L 334, 16.12.2011, σ. 1. (α) εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. Ολους τους Εισαγωγείς Ηλεκτρικού, Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού και Μπαταριών

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. Ολους τους Εισαγωγείς Ηλεκτρικού, Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού και Μπαταριών ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ Λευκωσία, 27 Ιανουαρίου 2014 ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: Ολους τους Εισαγωγείς Ηλεκτρικού, Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού και Μπαταριών Εφαρμογή Ελέγχου Εισαγωγών για τήρηση της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας Κυρία/ε,

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια Διαβούλευση για την τροποποίηση του περί Συσκευών αερολυμάτων (Αεροζόλ) Νόμου για σκοπούς εναρμόνισης με Οδηγία 2016/2037/ΕΕ

Δημόσια Διαβούλευση για την τροποποίηση του περί Συσκευών αερολυμάτων (Αεροζόλ) Νόμου για σκοπούς εναρμόνισης με Οδηγία 2016/2037/ΕΕ Λευκωσία, 24 Ιουλίου 2017 Προς: Όλα τα Μέλη Κυρίες/Κύριοι, Δημόσια Διαβούλευση για την τροποποίηση του περί Συσκευών αερολυμάτων (Αεροζόλ) Νόμου για σκοπούς εναρμόνισης με Οδηγία 2016/2037/ΕΕ Θα θέλαμε

Διαβάστε περισσότερα

ημόσια ιαβούλευση για την Παροχή Πληροφοριών για τα τρόφιμα στους Καταναλωτές, Κανονισμοί του 2016

ημόσια ιαβούλευση για την Παροχή Πληροφοριών για τα τρόφιμα στους Καταναλωτές, Κανονισμοί του 2016 Λευκωσία, 31 Μαϊου 2016 ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: Βιομηχάνους και Εισαγωγείς Τροφίμων ημόσια ιαβούλευση για την Παροχή Πληροφοριών για τα τρόφιμα στους Καταναλωτές, Κανονισμοί του 2016 Κυρία/ε, Σε συνέχεια προηγούμενης

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο θεσμικό πλαισιο Επισήμανση Τροφίμων. Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2013

Το νέο θεσμικό πλαισιο Επισήμανση Τροφίμων. Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2013 Το νέο θεσμικό πλαισιο Επισήμανση Τροφίμων Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2013 Κανονισμός 1169/2011 Βασικά σημεία Πληροφόρηση σχετικά με ένα τρόφιμο που είναι διαθέσιμη στον καταναλωτή μέσω, Επισήμανσης (ετικέτας)

Διαβάστε περισσότερα

Λευκωσία Προς: Όλα τα Μέλη Από: Γενικό Γραμματέα Θέμα: Παροχές σε Είδος Benefits in Kind. Αγαπητά Μέλη,

Λευκωσία Προς: Όλα τα Μέλη Από: Γενικό Γραμματέα Θέμα: Παροχές σε Είδος Benefits in Kind. Αγαπητά Μέλη, Λευκωσία 8.1.2019 Προς: Όλα τα Μέλη Από: Γενικό Γραμματέα Θέμα: Παροχές σε Είδος Benefits in Kind Αγαπητά Μέλη, Σας ενημερώνουμε ότι το Τμήμα Φορολογίας έκδωσε Ενημερωτικό Έντυπο στο οποίο επεξηγούνται

Διαβάστε περισσότερα

Νομοσχέδιο με τίτλο: «Ο περί των Βασικών Απαιτήσεων που πρέπει να πληρούν Καθορισμένες Κατηγορίες Προϊόντων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016»

Νομοσχέδιο με τίτλο: «Ο περί των Βασικών Απαιτήσεων που πρέπει να πληρούν Καθορισμένες Κατηγορίες Προϊόντων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016» Λευκωσία, 14 Ιουλίου 2016 ΠΡΟΣ: Ολους τους Ενδιαφερομένους Κυρία/ε, Νομοσχέδιο με τίτλο: «Ο περί των Βασικών Απαιτήσεων που πρέπει να πληρούν Καθορισμένες Κατηγορίες Προϊόντων (Τροποποιητικός) Νόμος του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 28.5.2018 C(2018) 3120 final ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 28.5.2018 περί καθορισμού κανόνων για την εφαρμογή του άρθρου 26 παράγραφος 3 του κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗΣ. Χρυσούλα ηλέ

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗΣ. Χρυσούλα ηλέ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ Aθήνα, 02/02/2017 ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ.:398/12333 ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Λευκωσία, 26 Μαρτίου 2015. Σχέδιο Χορηγιών για Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ του Μεταποιητικού τομέα, 1 η Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων

Λευκωσία, 26 Μαρτίου 2015. Σχέδιο Χορηγιών για Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ του Μεταποιητικού τομέα, 1 η Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων Λευκωσία, 26 Μαρτίου 2015 ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: Όλα τα Μέλη Σχέδιο Χορηγιών για Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ του Μεταποιητικού τομέα, 1 η Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων Κυρία/ε, Επιθυμούμε να σας πληροφορήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1975 ΕΩΣ 1983

ΟΙ ΠΕΡΙ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1975 ΕΩΣ 1983 E.E. Παρ. ΙΠ(Ι) Αρ. 2953,10.2.95 83 Κ.Α.Π. 23/95 Αριθμός 23 Οι περί Κυπριακών Προτύπων και Ελέγχου Ποιότητας (Καθορισμένα Πρότυπα- Αναθεώρηση Τρίτης Σειράς) Κανονισμοί του 1995 οι οποίοι εκδόθηκαν από

Διαβάστε περισσότερα

Απόφαση έγκρισης υπαγωγής στο μητρώο εγκεκριμένων εμπόρων νωπών οπωροκηπευτικών, της επιχείρησης «Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π. ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ «Η ΕΝΩΣΗ».

Απόφαση έγκρισης υπαγωγής στο μητρώο εγκεκριμένων εμπόρων νωπών οπωροκηπευτικών, της επιχείρησης «Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π. ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ «Η ΕΝΩΣΗ». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 10/08/2016 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Αριθ. Πρωτ. : 3881/90870 ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ & ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1975 ΕΩΣ 1983

ΟΙ ΠΕΡΙ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1975 ΕΩΣ 1983 Ε. Παρ. ΠΙ (Ι) 563 ΚΛ JI. 145/90 Αρ. 2515,22.6.90 Αριθμός 145 Ο περί Κυπριακών Προτύπων και Ελέγχου Ποιότητας (Καθορισμένα Πρότυπα Αναθεώρηση Τρίτης Σειράς) Κανονισμός του 1990, που εκδόθηκε από τον Υπουργό

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Κοινοτική Νομοθεσία σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές

Νέα Κοινοτική Νομοθεσία σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές 29 Οκτωβρίου, 2014 Σεμινάριο Νέα Κοινοτική Νομοθεσία σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές Σημαντικές αλλαγές! Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ως μέλος του

Διαβάστε περισσότερα

403 Κ.Δ.Π. 154/93. Πρόλογος CYS 141 : 1992

403 Κ.Δ.Π. 154/93. Πρόλογος CYS 141 : 1992 E.E. Παρ. ΙΠ (I) Αρ. 2802,18.6.93 403 Κ.Δ.Π. 154/93 Αριθμός 154 Ο περί Κυπριακών Προτύπων και Ελέγχου Ποιότητας (Καθορισμένα Πρότυπα Αναθεώρηση Δωδέκατης Σειράς) Κανονισμός του 1993, που εκδόθηκε από τον

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ. Άρθρο 1 Αντικείμενο

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ. Άρθρο 1 Αντικείμενο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ Άρθρο 1 Αντικείμενο Ο παρών Κανονισμός αναφέρεται στη χρήση σημάτων τα οποία χορηγεί η a Cert A.E. σε επιχειρήσεις για την επισήμανση και τη διαφήμιση των πιστοποιημένων προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ. (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (Κωδικοποιημένη έκδοση) (3) Τα αέρια συσκευασίας που χρησιμοποιούνται για τη

ΟΔΗΓΙΕΣ. (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (Κωδικοποιημένη έκδοση) (3) Τα αέρια συσκευασίας που χρησιμοποιούνται για τη L 27/12 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 31.1.2008 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2008/5/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 30ής Ιανουαρίου 2008 σχετικά με την αναγραφή, στην επισήμανση ορισμένων τροφίμων, υποχρεωτικών ενδείξεων

Διαβάστε περισσότερα

Κρέστος Βασίλειος MSc Γεωπόνος Τεχνολόγος Τροφίμων Προϊστάμενος Δ/νσης Αξιολόγησης & Εγκρίσεων ΕΦΕΤ

Κρέστος Βασίλειος MSc Γεωπόνος Τεχνολόγος Τροφίμων Προϊστάμενος Δ/νσης Αξιολόγησης & Εγκρίσεων ΕΦΕΤ Αθήνα, 17.04.2013 Το νέο νομοθετικό πλαίσιο Παροχή πληροφοριών στους καταναλωτές Καν 1169/2011 & Καν 1924/2006 Επισήμανση, παρουσίαση & διαφήμιση τροφίμων Κρέστος Βασίλειος MSc Γεωπόνος Τεχνολόγος Τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

- Η μείωση κατανάλωσης ενέργειας και άλλων πηγών (όπως π.χ. το νερό)

- Η μείωση κατανάλωσης ενέργειας και άλλων πηγών (όπως π.χ. το νερό) Οικιακές Συσκευές Διάφορες οικιακές συσκευές χρησιμοποιούνται εκτός από τον οικιακό τομέα και σε άλλους φορείς, εταιρείες, οργανισμούς και ιδρύματα. Για παράδειγμα, οι πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες συναντούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2011 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αριθ. Πρωτ.: οικ. 30/003/1520/28.12.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2011 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αριθ. Πρωτ.: οικ. 30/003/1520/28.12. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2011 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αριθ. Πρωτ.: οικ. 30/003/1520/28.12.2011 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ 'Σχεδιάζοντας τη Βιομηχανία της Νέας Εποχής' 16 Απριλίου 2018

ΗΜΕΡΙΔΑ 'Σχεδιάζοντας τη Βιομηχανία της Νέας Εποχής' 16 Απριλίου 2018 Λευκωσία, 26 Μαρτίου 2018 ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΗΜΕΡΙΔΑ 'Σχεδιάζοντας τη Βιομηχανία της Νέας Εποχής' 16 Απριλίου 2018 Κυρίες/Κύριοι, Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

Διαβάστε περισσότερα

: Synonyms (preceeded by an asterisc)

: Synonyms (preceeded by an asterisc) click for previous page - 119-5. INDEX OF SCIENTIFIC AND INTERNATIONAL FAO NAMES EXPLANATION OF THE SYSTEM The index applies exclusively to Section 2.2 Information by Species Type faces used: Italics :

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκστρατεία Επιθεώρησης Ξενοδοχείων, Εστιατορίων και Υποστατικών Διανομής Έτοιμων Φαγητών Μάιος Ιούνιος 2018

ΘΕΜΑ: Εκστρατεία Επιθεώρησης Ξενοδοχείων, Εστιατορίων και Υποστατικών Διανομής Έτοιμων Φαγητών Μάιος Ιούνιος 2018 Λευκωσία, 9 Μαΐου 2018 ΠΡΟΣ: Όλους τους ενδιαφερόμενους ΘΕΜΑ: Εκστρατεία Επιθεώρησης Ξενοδοχείων, Εστιατορίων και Μάιος Ιούνιος 2018 Κυρίες / Κύριοι, Σας πληροφορούμε ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ 'Σχεδιάζοντας τη Βιομηχανία της Νέας Εποχής' 16 Απριλίου 2018

ΗΜΕΡΙΔΑ 'Σχεδιάζοντας τη Βιομηχανία της Νέας Εποχής' 16 Απριλίου 2018 Λευκωσία, 26 Μαρτίου 2018 ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΗΜΕΡΙΔΑ 'Σχεδιάζοντας τη Βιομηχανία της Νέας Εποχής' 16 Απριλίου 2018 Κυρίες/Κύριοι, Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 27 /2/2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 27 /2/2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Έκδοση 2/26-2-2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 27 /2/2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Αριθ. πρωτ: 2256/25263 ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤ. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 31 Αυγούστου 2015 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 31 Αυγούστου 2015 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 31 Αυγούστου 2015 (OR. en) 11584/15 AGRILEG 162 DENLEG 114 VETER 65 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 28 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ N. 39(I)/2017 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΜΕΡΟΣ Ι Αριθμός 4598 Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017 313 Ο περί Υγιεινής των Τροφίμων Φυτικής Προέλευσης στο Στάδιο της

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 17 Μαΐου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 17 Μαΐου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 17 Μαΐου 2017 (OR. en) 9384/17 DENLEG 44 AGRI 273 SAN 203 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 17 Μαΐου 2017

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 22.5.2018 C(2018) 2980 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22.5.2018 για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 29/2012 όσον αφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΒΕ. Έτος ίδρυσης: 1927 Οργάνωση των Κύπριων Επιχειρηματιών Ομοσπονδία τοπικών επιμελητηρίων Λευκωσίας Λεμεσού Αμμοχώστου Λάρνακας Πάφου

ΚΕΒΕ. Έτος ίδρυσης: 1927 Οργάνωση των Κύπριων Επιχειρηματιών Ομοσπονδία τοπικών επιμελητηρίων Λευκωσίας Λεμεσού Αμμοχώστου Λάρνακας Πάφου ΚΕΒΕ Έτος ίδρυσης: 1927 Οργάνωση των Κύπριων Επιχειρηματιών Ομοσπονδία τοπικών επιμελητηρίων Λευκωσίας Λεμεσού Αμμοχώστου Λάρνακας Πάφου Εκπροσωπεί: 8,000 μέλη 142 Επαγγελματικούς Συνδέσμους (Εμπόριο,

Διαβάστε περισσότερα

Λευκωσία, 18 Σεπτεμβρίου Προς όλα τα Μέλη. Κυρίες / Κύριοι, Πρόσκληση σε Ημερίδα «ESA Space Information Day in Cyprus 2018»

Λευκωσία, 18 Σεπτεμβρίου Προς όλα τα Μέλη. Κυρίες / Κύριοι, Πρόσκληση σε Ημερίδα «ESA Space Information Day in Cyprus 2018» Λευκωσία, 18 Σεπτεμβρίου 2018 Προς όλα τα Μέλη Κυρίες / Κύριοι, Πρόσκληση σε Ημερίδα «ESA Space Information Day in Cyprus 2018» Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτη Παναγή, Λειτουργό Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων. Εκστρατεία επιθεωρήσεων σε υποστατικά Υπεραγορών και Χονδρικού Εμπορίου

Παναγιώτη Παναγή, Λειτουργό Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων. Εκστρατεία επιθεωρήσεων σε υποστατικά Υπεραγορών και Χονδρικού Εμπορίου Λευκωσία, 14 Φεβρουαρίου 2017 ΠΡΟΣ: ΑΠΟ: ΘΕΜΑ: Όλους τους ενδιαφερόμενους Παναγιώτη Παναγή, Λειτουργό Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων Εκστρατεία επιθεωρήσεων σε υποστατικά Υπεραγορών και Χονδρικού Εμπορίου

Διαβάστε περισσότερα

Καλαμάτα 18 / 9 / Αρχοντάκη Κυριακή Γεωπόνος PhD. Κτηνιατρικής Μεσσηνίας

Καλαμάτα 18 / 9 / Αρχοντάκη Κυριακή Γεωπόνος PhD. Κτηνιατρικής Μεσσηνίας Καλαμάτα 18 / 9 / 2018 Αρχοντάκη Κυριακή Γεωπόνος PhD Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Μεσσηνίας Παροχή πληροφοριών στους καταναλωτές τροφίμων Επισήμανση - Παρουσίαση - Διαφήμιση Καν.(ΕΚ)

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός (ΕΕ) 1169/2011

Κανονισμός (ΕΕ) 1169/2011 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΤΑΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ & ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ ΕΦΕΤ/ ΚΥ Παροχή πληροφοριών στους καταναλωτές τροφίμων Κανονισμός (ΕΕ) 1169/2011 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 για την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

Λευκωσία, 7 Σεπτεμβρίου, Προς Όλα τα Μέλη. Κυρίες/ Κύριοι,

Λευκωσία, 7 Σεπτεμβρίου, Προς Όλα τα Μέλη. Κυρίες/ Κύριοι, Λευκωσία, 7 Σεπτεμβρίου, 2017 Προς Όλα τα Μέλη Κυρίες/ Κύριοι, Ερωτηματολόγιο για καταγραφή της έρευνας που πραγματοποιείται στην Κύπρο για την Κλιματική Αλλαγή Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ Aθήνα, 02-06-2017 ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ.:1803/60467 ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Tροποποίηση του κανονισµού (ΕΚ) αριθ. 798/2008. ΣΧΕΤ.: 1. Η µε αρ. πρωτ / εγκύκλιός µας

ΘΕΜΑ: Tροποποίηση του κανονισµού (ΕΚ) αριθ. 798/2008. ΣΧΕΤ.: 1. Η µε αρ. πρωτ / εγκύκλιός µας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ Aθήνα, 11/01/2016 ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ.: 44/2489 ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ &

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΙ, ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. Δρ. Νικόλαος Κατσαρός Αντιπρόεδρος, Διευθυντής του τμήματος Διατροφολογίας New York College

ΜΕΛΙ, ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. Δρ. Νικόλαος Κατσαρός Αντιπρόεδρος, Διευθυντής του τμήματος Διατροφολογίας New York College ΜΕΛΙ, ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Δρ. Νικόλαος Κατσαρός Αντιπρόεδρος, Διευθυντής του τμήματος Διατροφολογίας New York College ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ Σήμανση Μελιού Το μέλι είναι τρόφιμο

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπα που απαιτούνται από το Γραφείο του Εφόρου Εταιρειών

Εντυπα που απαιτούνται από το Γραφείο του Εφόρου Εταιρειών Λευκωσία, 11 Σεπτεμβρίου 2015 ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: Όλα τα Μέλη Εντυπα που απαιτούνται από το Γραφείο του Εφόρου Εταιρειών Κυρία/ε, Συνημμένα μπορείτε να βρείτε κατάλογο με τα έντυπα και άλλα δικαιολογητικά έγγραφα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ Καν. (ΕΚ) 834/2007

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ Καν. (ΕΚ) 834/2007 ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ Καν. (ΕΚ) 834/2007 Έκδοση 7η 14 Απριλίου 2010 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Αντικείμενο 2 2.Γενικοί όροι για την επισήμανση... 2 3. Επισήμανση....4 3.1 Μορφή.. 4 3.2 Ενδείξεις....4 3.2.1

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4136, 25/7/2007 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΝΟΜΟ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4136, 25/7/2007 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΝΟΜΟ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΝΟΜΟ Προοίμιο. Για σκοπούς εφαρμογής των πράξεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο: Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ: L 31, 1.2.2002, σ. 1. ΕΕ: L 100, 8.4.2006,

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3940, 31/12/2004

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3940, 31/12/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ, ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ Για σκοπούς εφαρμογής των πράξεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο: (α) «Κανονισμός

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση σε Δημόσια Διαβούλευση της ΕΕ

Πρόσκληση σε Δημόσια Διαβούλευση της ΕΕ Πρόσκληση σε Δημόσια Διαβούλευση της ΕΕ 24 Απριλίου, 2014 Για την υποχρεωτική σήμανση καταγωγής μη επεξεργασμένων τροφίμων, προϊόντων που αποτελούνται από ένα μόνο συστατικό και συστατικών που αντιπροσωπεύουν

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΜΕΛΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΝ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΜΕΛΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΝ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΜΕΛΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΝ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Επιδιωκόμενοι στόχοι της Νομοθεσίας Οι πολύτιμες ουσίες και κατά συνέπεια οι

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4211, 3/7/2009 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΟ. Κοινότητας:

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4211, 3/7/2009 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΟ. Κοινότητας: ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΟ Προοίμιο. Για σκοπούς εφαρμογής της πράξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας: Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.: L 190, 12.07.2006, σ. 1. "Κανονισμός

Διαβάστε περισσότερα

(2)(α) Απαγορεύεται η πώληση τροφίμου που προορίζεται για ειδική διατροφή,

(2)(α) Απαγορεύεται η πώληση τροφίμου που προορίζεται για ειδική διατροφή, E.E. Παρ. III(I) 4993 Κ.Α.Π. 502/2001 Αρ. 3565, 31.12.2001 Αριθμός 502 Οι περί Τροφίμων που προορίζονται για Ειδική Διατροφή Κανονισμοί του 2001, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ Q-CERT ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Q-CERT 16/03/2011 1. Σκοπός ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ 1.1 Ο παρών κανονισμός περιγράφει

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας συναποστέλλουμε αυτεπεξήγητη εγκύκλιο επιστολή της Υπηρεσίας ΦΠΑ.

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας συναποστέλλουμε αυτεπεξήγητη εγκύκλιο επιστολή της Υπηρεσίας ΦΠΑ. Λευκωσία, 16 Ιουλίου 2014 ΠΡΟΣ: ΑΠΟ: ΘΕΜΑ: Όλα τα Μέλη Γενικό Γραμματέα Μεικτές συναλλαγές και υπολογισμός του ΦΠΑ Κυρία/Κύριε, Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας συναποστέλλουμε αυτεπεξήγητη εγκύκλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ Κανονισμός (ΕΚ) 834/2007

ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ Κανονισμός (ΕΚ) 834/2007 ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ Κανονισμός (ΕΚ) 834/2007 Έκδοση 10η 01Μαρτίου 2015 Σύνταξη: Γ. Π. Βλαχόγιαννης Γραφείο Διαχείρισης της Ποιότητας Έγκριση: Δ. Δημητριάδης Γενικός Διευθυντής ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ Ο ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) (ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2015. Για σκοπούς προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών,

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ Ο ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) (ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2015. Για σκοπούς προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών, ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ Ο ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) (ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2015 Για σκοπούς προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός

Διαβάστε περισσότερα

96(Ι) του 2013 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥΣ

96(Ι) του 2013 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥΣ Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4402, 26.7.2013 Ν. 96(Ι)/2013 96(Ι) του 2013 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥΣ Άρθρο 1. Συνοπτικός

Διαβάστε περισσότερα

Λευκωσία, 29 Σεπτεμβρίου 2017 ΘΕΜΑ: Ενεργειακών Σχεδιασμών. Κυρία/ε,

Λευκωσία, 29 Σεπτεμβρίου 2017 ΘΕΜΑ: Ενεργειακών Σχεδιασμών. Κυρία/ε, Λευκωσία, 29 Σεπτεμβρίου 2017 ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: Όλα τα Μέλη 5 ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρος: Η Επόμενη Μέρα των Ενεργειακών Σχεδιασμών Κυρία/ε, Το Ενεργειακό Συμπόσιο διοργανώνεται φέτος για 5 η φορά την 1 η

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Ισχυρισμοί διατροφής

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Ισχυρισμοί διατροφής ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ισχυρισμοί διατροφής «ισχυρισμός» αναφερόμενος σε τρόφιμο: Κάθε μήνυμα ή απεικόνιση, η οποία δεν είναι υποχρεωτική σύμφωνα με την κοινοτική ή εθνική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης

Διαβάστε περισσότερα

4824 Κ.Δ.Π. 451/2002

4824 Κ.Δ.Π. 451/2002 Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3639, 27.9.2002 4824 Κ.Δ.Π. 451/2002 Αριθμός 451 Οι περί Τροφίμων που Προορίζονται για Ειδική Διατροφή (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2002, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΡ3Β-Μ3Ν. για την Κοινή Οργάνωση των Αγορών προϊόντων αλιείας και. υδατοκαλλιέργειας _ΚΟΑ

ΑΔΑ: ΒΙΡ3Β-Μ3Ν. για την Κοινή Οργάνωση των Αγορών προϊόντων αλιείας και. υδατοκαλλιέργειας _ΚΟΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 04-02 -2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Αριθ. πρωτ.: 735/15932 ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΑΛ. ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ & ΕΑΠ ΤΜΗΜΑ 5 ο Τ. Δ/νση :

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκστρατεία Επιθεωρήσεων στη Μεταλλουργική Βιομηχανία Νοέμβριος 2017

ΘΕΜΑ: Εκστρατεία Επιθεωρήσεων στη Μεταλλουργική Βιομηχανία Νοέμβριος 2017 Λευκωσία, 27 Οκτωβρίου 2017 ΠΡΟΣ: ΑΠΟ: Όλους τους ενδιαφερόμενους Παναγιώτη Παναγή, Λειτουργό Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων ΘΕΜΑ: Εκστρατεία Επιθεωρήσεων στη Μεταλλουργική Βιομηχανία Σας ενημερώνουμε ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 ««««««««««««Επιτροπή Αναφορών 2009 13 Δεκεμβρίου 2004 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Αναφορά αριθ. 376/2000 του κ. Αλεξάνδρου Βασιλείου, έλληνα υπηκόου, συνοδευόμενη από 56 υπογραφές,

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο επιχορήγησης για διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Κύπρο

Σχέδιο επιχορήγησης για διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Κύπρο Σχέδιο επιχορήγησης για διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Κύπρο Α. ΓΕΝΙΚΑ Η διοργάνωση αξιόλογων διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»

«ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» Λευκωσία, 24 Φεβρουαρίου 2014 Επιχειρηματίες Εργοδότες, Ενημερωθείτε σωστά για το Νόμο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων που περιλαμβάνει τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των ασφαλισμένων, τις πρόσφατες τροποποιήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΧΕΔΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΧΕΔΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΧΕΔΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ Σχέδιο Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας (De minimis) προς Κυπριακές Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

foodstandard ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ Δηµήτριος Μελάς Προϊστάµενος Αγροτικού Τοµέα Μόνιµη Ελληνική Αντιπροσωπεία στη Ε.Ε.

foodstandard ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ Δηµήτριος Μελάς Προϊστάµενος Αγροτικού Τοµέα Μόνιµη Ελληνική Αντιπροσωπεία στη Ε.Ε. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ Δηµήτριος Μελάς Προϊστάµενος Αγροτικού Τοµέα Μόνιµη Ελληνική Αντιπροσωπεία στη Ε.Ε. Αθήνα - Ιανουάριος 27, 2011 Οι εξελίξεις Υπέστη µεταβολές ανάλογες προς την προσαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση του Κανονισµού 2074/2005

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση του Κανονισµού 2074/2005 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ Aθήνα, 13-11-2017 ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ.:3852/120197 ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ & ΕΝ ΟΕΝΩΣΙΑΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΖΩΝΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ημιουργία Σχεδίου Συστάδων Επιχειρήσεων (CLUSTERS) ημόσια ιαβούλευση

ημιουργία Σχεδίου Συστάδων Επιχειρήσεων (CLUSTERS) ημόσια ιαβούλευση Λευκωσία, 24 Μαρτίου 2014 ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: Όλα τα Μέλη ημιουργία Σχεδίου Συστάδων Επιχειρήσεων (CLUSTERS) ημόσια ιαβούλευση Κυρία/ε, Επιθυμούμε να σας πληροφορήσουμε ότι μετά από εισήγηση του ΚΕΒΕ το Υπουργείο

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 145/14 16.5.2014 ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 501/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 11ης Μαρτίου 2014 ο οποίος συμπληρώνει τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ ΔΗΩ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ ΔΗΩ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ ΔΗΩ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 22000:2005 ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2008 Έκδοση 02 15 Μαρτίου 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ...3 2 ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ...3 2.1 Γενικά...3 2.2 Λοιπές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΜΕ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΜΕ Βρυξέλλες, 6 Μαρτίου 2019 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 28.3.2019 C(2019) 2266 final ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 28.3.2019 για ένα συντονισμένο πολυετές πρόγραμμα ελέγχου της Ένωσης για τα έτη 2020, 2021

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ενημέρωση των καταναλωτών εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ενημέρωση των καταναλωτών εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων Αθήνα 19 Δεκεμβρίου 2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ενημέρωση των καταναλωτών εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων O Ε.Φ.Ε.Τ. παρά τις αντιξοότητες των καιρών μας συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τους ελέγχους

Διαβάστε περισσότερα

EL 3.7.2008 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 173/3 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 628/2008 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 2ας Ιουλίου 2008 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1898/2006 σχετικά με τη θέσπιση

Διαβάστε περισσότερα

Υγιεινή Εγκαταστάσεων Βιομηχανιών Τροφίμων

Υγιεινή Εγκαταστάσεων Βιομηχανιών Τροφίμων Υγιεινή Εγκαταστάσεων Βιομηχανιών Τροφίμων Ενότητα 3 η - ΜΕΡΟΣ Γ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Όνομα καθηγητή: ΠΑΝ. Ν. ΣΚΑΝΔΑΜΗΣ Τμήμα: Επιστήμης τροφίμων και διατροφής του ανθρώπου ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2011 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αριθ. Πρωτ.: οικ. 30/003/1520/28.12.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2011 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αριθ. Πρωτ.: οικ. 30/003/1520/28.12. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2011 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αριθ. Πρωτ.: οικ. 30/003/1520/28.12.2011 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 77/6 20.3.2018 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2018/456 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 19ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα διαδικαστικά στάδια της διαβούλευσης για τον καθορισμό του καθεστώτος νέων τροφίμων σύμφωνα με τον

Διαβάστε περισσότερα

97(1) του Συνοπτικός τίτλος. Ερμηνεία. 156(1) του (1) του Πεδίο εφαρμογής. Μετρήσεις και πληροφορίες. Τεχνικός φάκελος.

97(1) του Συνοπτικός τίτλος. Ερμηνεία. 156(1) του (1) του Πεδίο εφαρμογής. Μετρήσεις και πληροφορίες. Τεχνικός φάκελος. 97(1) του 2001. Συνοπτικός τίτλος. Ερμηνεία. 156(1) του 2002. 97(1) του 2001. Πεδίο εφαρμογής. Μετρήσεις και πληροφορίες. Τεχνικός φάκελος. Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 936 Κ.Δ.Π. 226/2003 Αρ. 3694, 14.3.2003 Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Βιομήχανους και Εισαγωγείς Καλλυντικών Προϊόντων. Τροποποίηση του Κανονισμού 1223/2009 για τα καλλυντικά προϊόντα

Βιομήχανους και Εισαγωγείς Καλλυντικών Προϊόντων. Τροποποίηση του Κανονισμού 1223/2009 για τα καλλυντικά προϊόντα Λευκωσία, 11 Σεπτεμβρίου 2014 ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: Βιομήχανους και Εισαγωγείς Καλλυντικών Προϊόντων Τροποποίηση του Κανονισμού 1223/2009 για τα καλλυντικά προϊόντα Κυρία/ε, Συνημμένα θα βρείτε τον Κανονισμό αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

Λευκωσία, 17 Μαρτίου Όλους τους ενδιαφερόμενους

Λευκωσία, 17 Μαρτίου Όλους τους ενδιαφερόμενους Λευκωσία, 17 Μαρτίου 2017 ΠΡΟΣ: ΑΠΟ: Όλους τους ενδιαφερόμενους Παναγιώτη Παναγή, Λειτουργό Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων ΘΕΜΑ: Οι περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 59089 5 Νοεμβρίου 2018 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 4919 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 3729/135714 Ηλεκτρονικό μητρώο εμπόρων ζώντων ζώων σε συμμόρφωση προς το π.δ.

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρo 137 (1) Παγωτά

Άρθρo 137 (1) Παγωτά Άρθρo 137 (1) Παγωτά 1. Οι διατάξεις αυτού του άρθρου εφαρμόζονται στα προϊόντα που ορίζονται στο Παράρτημα Ι. 2. Οι ονομασίες προϊόντων που απαριθμούνται στο Παράρτημα Ι χρησιμοποιούνται μόνον για τα

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 18 Ιουλίου 2019 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 18 Ιουλίου 2019 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 18 Ιουλίου 2019 (OR. en) 11363/19 ADD 1 ENV 703 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Για τον Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ INFORMATICS DEVELOPMEN T AGENCY Digitally signed by INFORMATICS DEVELOPMENT AGENCY Date: 2016.02.16 14:42:54 EET Reason: Location: Athens ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Εκστρατεία Επιθεωρήσεων σε Χώρους Αποθήκευσης, Χρήσης και Παραγωγής Επικίνδυνων Χημικών Ουσιών Μάρτιος 2018

Εκστρατεία Επιθεωρήσεων σε Χώρους Αποθήκευσης, Χρήσης και Παραγωγής Επικίνδυνων Χημικών Ουσιών Μάρτιος 2018 Λευκωσία, 23 Φεβρουαρίου 2018 ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: Όλους τους ενδιαφερόμενους Εκστρατεία Επιθεωρήσεων σε Χώρους Αποθήκευσης, Χρήσης και Παραγωγής Επικίνδυνων Χημικών Ουσιών Μάρτιος 2018 Κυρίες / Κύριοι, Σας πληροφορούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ----

ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ---- ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ---- Α. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΩΝ ΝΕΡΩΝ 1. ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ 2. ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ 3. ΝΕΡΑ ΠΗΓΗΣ Α.1. ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΝΕΡΑ Ορισµός χαρακτηριστικά: Είναι πόσιµο νερό,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΟΖΞΦ-6ΟΡ. Ταχ. Δ/νση: Λ. Συγγρού 150 Τ.Κ.: Καλλιθέα Τηλέφωνο : ,

ΑΔΑ: ΒΟΖΞΦ-6ΟΡ. Ταχ. Δ/νση: Λ. Συγγρού 150 Τ.Κ.: Καλλιθέα Τηλέφωνο : , ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα: 02-02 - 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, Αρ. Πρωτ.: 9350.1/2/12 ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

<<Τρόφιμα:Tι τρώμε, πως παράγονται και τι προκαλούν;>>

<<Τρόφιμα:Tι τρώμε, πως παράγονται και τι προκαλούν;>> Ασφάλεια τροφίμων- Σήμανση / ετικέτες- μέλλον Ομάδα : Λεμονίδας και οι 4 Γαλατάς Βασίλης Καπούλα Βικτορία Μελετίδου Φωτεινή Μωυσίδου Στέλα Παπαστεφάνου

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνίες Διεξαγωγής: 6-7/11/2017 Χώρος Διεξαγωγής: Ξενοδοχείο HILTON PARK Λευκωσία

Ημερομηνίες Διεξαγωγής: 6-7/11/2017 Χώρος Διεξαγωγής: Ξενοδοχείο HILTON PARK Λευκωσία ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ Ημερομηνίες Διεξαγωγής: 6-7/11/2017 Χώρος Διεξαγωγής: Ξενοδοχείο HILTON PARK Λευκωσία Στόχος: Ο βασικός σκοπός του

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Σταύρου Τομέας Καλλυντικών Φαρμακευτικές Υπηρεσίες

Μαρία Σταύρου Τομέας Καλλυντικών Φαρμακευτικές Υπηρεσίες Μαρία Σταύρου Τομέας Καλλυντικών Φαρμακευτικές Υπηρεσίες κάθε ουσία ή μείγμα, που προορίζεται να έλθει σε επαφή με εξωτερικά μέρη του ανθρωπίνου σώματος (επιδερμίδα, τριχωτά μέρη του σώματος και της κεφαλής,

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων για την παρουσίαση των Επιδοτούμενων Προγραμμάτων για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων

Θέμα: Σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων για την παρουσίαση των Επιδοτούμενων Προγραμμάτων για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων 15 Ιανουαρίου 2018 Θέμα: Σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων για την παρουσίαση των Επιδοτούμενων Προγραμμάτων για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων Επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι το ΚΕΒΕ, ως μέλος του Enterprise

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ (ΕΞΑΓΩΓΗ) ΝΟΜΟΣ (ΚΕΦ. 28)

Ο ΠΕΡΙ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ (ΕΞΑΓΩΓΗ) ΝΟΜΟΣ (ΚΕΦ. 28) Ε.Ε. Παρ. III(I) 1354 Κ.Δ.Π. 300/2000 Αρ. 3449,17.11.2000 Αριθμός 300 Οι περί Επιβολής Ποιοτικού Ελέγχου κατά την Εξαγωγή Κουνουπιδιών Κανονισμοί του 2000, που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας

Διαβάστε περισσότερα

επιβολή ΦΠΑ στην μη ανεπτυγμένη γη και μισθώσεις ακινήτων»

επιβολή ΦΠΑ στην μη ανεπτυγμένη γη και μισθώσεις ακινήτων» Λευκωσία 18 Ιανουαρίου 2017 Προς: ΑΠΟ: ΘΕΜΑ: ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ Τμήμα Υπηρεσιών και Εμπορίου Σεμινάριο «Τροποποιήσεις της περί ΦΠΑ Νομοθεσίας σε σχέση με επιβολή ΦΠΑ στην μη ανεπτυγμένη γη και μισθώσεις ακινήτων»

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ χρησιμοποιείται ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ χρησιμοποιείται ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να χρησιμοποιείται

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ χρησιμοποιείται ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ χρησιμοποιείται ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να χρησιμοποιείται 1. ΓΕΝΙΚΑ για την Επισήμανση Το λογότυπο βιολογικής παραγωγής της ΕΕ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ χρησιμοποιείται ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ χρησιμοποιείται ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να χρησιμοποιείται 1. Στην επισήμανση προσυσκευασμένων βιολογικών

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Αρ. Πρωτ.: 1412/31883

Αθήνα, Αρ. Πρωτ.: 1412/31883 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗΤΡΟΦΙΜΩΝ Δ/ΝΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αθήνα, 15-02-2019 Αρ. Πρωτ.: 1412/31883 Θέμα: «Παροχή πληροφοριών σχετικά με την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Αθήνα, 24-07 - 2009 Αρ. Πρωτ.: ΔΥΓ2/Γ.Π. οικ.

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφικές πληροφορίες στην επισήμανση και διαφήμιση των τροφίμων Νομοθετική προσέγγιση

Διατροφικές πληροφορίες στην επισήμανση και διαφήμιση των τροφίμων Νομοθετική προσέγγιση ΕΦΕΤ/Δνση Αξιολόγησης - Εγκρίσεων Διατροφικές πληροφορίες στην επισήμανση και διαφήμιση των τροφίμων Νομοθετική προσέγγιση Δρ.Αγγελική Καρπούζα Προϊσταμένη Δ/νσης Αξιολόγησης-Εγκρίσεων Κανονισμός (ΕΕ)

Διαβάστε περισσότερα

Υγιεινή Εγκαταστάσεων Βιομηχανιών Τροφίμων

Υγιεινή Εγκαταστάσεων Βιομηχανιών Τροφίμων Υγιεινή Εγκαταστάσεων Βιομηχανιών Τροφίμων Ενότητα 3 η - ΜΕΡΟΣ Γ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Όνομα καθηγητή: ΠΑΝ. Ν. ΣΚΑΝΔΑΜΗΣ Τμήμα: Επιστήμης τροφίμων και διατροφής του ανθρώπου ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση για την υποβολή προσφοράς ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΡ. 23/2017 ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ A4 COPY PAPER & A3 PAPER ONE PART

Πρόσκληση για την υποβολή προσφοράς ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΡ. 23/2017 ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ A4 COPY PAPER & A3 PAPER ONE PART Πρόσκληση για την υποβολή προσφοράς 14 Μαρτίου 2017 Κύριοι, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΡ. 23/2017 ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ A4 COPY PAPER & A3 PAPER ONE PART 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Είδος Διαδικασίας Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα διενεργεί

Διαβάστε περισσότερα