Γνώμη αριθ. 1/2012. σχετικά με ορισμένες προτάσεις κανονισμών που αφορούν την κοινή γεωργική πολιτική για την περίοδο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Γνώμη αριθ. 1/2012. σχετικά με ορισμένες προτάσεις κανονισμών που αφορούν την κοινή γεωργική πολιτική για την περίοδο"

Transcript

1 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS COUR DES COMPTES EUROPÉENNE CÚIRT INIÚCHÓIRÍ NA HEORPA CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK IL-QORTI EWROPEA TAL-AWDITURI EUROPESE REKENKAMER EUROPEJSKI TRYBUNAŁ OBRACHUNKOWY TRIBUNAL DE CONTAS EUROPEU CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ EURÓPSKY DVOR AUDÍTOROV EVROPSKO RAČUNSKO SODIŠČE EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN Γνώμη αριθ. 1/2012 σχετικά με ορισμένες προτάσεις κανονισμών που αφορούν την κοινή γεωργική πολιτική για την περίοδο (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 287, παράγραφος 4, δεύτερο εδάφιο, της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) 12, RUE ALCIDE DE GASPERI TELEPHONE (+352) eca-info@eca.europa.eu L LUXEMBOURG TELEFAX (+352) INTERNET:

2 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σημεία Εισαγωγή 1-5 Βασικά σημεία Ο οριζόντιος κανονισμός Γενικές διατάξεις για τα γεωργικά ταμεία (Τίτλος II) Σύστημα παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις (Τίτλος III) Δημοσιονομική διαχείριση των ταμείων (Τίτλος IV) Συστήματα ελέγχου και κυρώσεις (Τίτλος V) Πολλαπλή συμμόρφωση (Τίτλος VI) Ο κανονισμός σχετικά με τις άμεσες ενισχύσεις Στόχοι των άμεσων ενισχύσεων 82 Πεδίο εφαρμογής και ορισμοί (Τίτλος I) Γενικές διατάξεις για τις άμεσες ενισχύσεις (Τίτλος II) Καθεστώς βασικής ενίσχυσης και σχετικές ενισχύσεις (Τίτλος III) Συνδεδεμένη στήριξη (Τίτλος IV) Καθεστώς μικροκαλλιεργητών (Τίτλος V) ΕΓΤΑΑ: ο κανονισμός για την αγροτική ανάπτυξη Στόχοι και στρατηγική (Τίτλος I) Προγραμματισμός (Τίτλος II) Στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης (Τίτλος III) Δημοσιονομικές διατάξεις (Τίτλος V) Διαχείριση, έλεγχος και δημοσιότητα (Τίτλος VI) και Παρακολούθηση και αξιολόγηση (Τίτλος VII) 182

3 3 4. Ο κανονισμός ενιαίας ΚΟΑ Παρεμβάσεις στην αγορά (Τμήμα II - Τίτλος I) Διατάξεις σχετικά με την εμπορία και τις οργανώσεις παραγωγών (Τμήμα II - Τίτλος II)

4 4 ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, Έχοντας υπόψη: τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), και ιδίως τα άρθρα 4 και 5, και τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), και ιδίως τα άρθρα 38 έως 44, 287, παράγραφος 4, δεύτερο εδάφιο, 317, 318 και 322, την ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Η ΚΓΠ με χρονικό ορίζοντα το 2020: η αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων όσον αφορά τη διατροφή, τους φυσικούς πόρους και το έδαφος» 1, την πρόταση κανονισμού για τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής κανονισμός»), την πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με τις άμεσες ενισχύσεις στους γεωργούς βάσει καθεστώτων στήριξης στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής ) 3 2 («ο οριζόντιος («ο κανονισμός για τις άμεσες ενισχύσεις»), την πρόταση κανονισμού για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) για την αγροτική ανάπτυξη»), την πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων 5 («ο κανονισμός ενιαίας ΚΟΑ»), 4 («ο κανονισμός Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Η ΚΓΠ με χρονικό ορίζοντα το 2020: η αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων όσον αφορά τη διατροφή, τους φυσικούς πόρους και το έδαφος», COM(2010)672 τελικό της Ευρωπαϊκή Επιτροπή, COM(2011) 628 τελικό/2. Ευρωπαϊκή Επιτροπή, COM(2011) 625 τελικό/2. Ευρωπαϊκή Επιτροπή, COM(2011) 627 τελικό/2.

5 5 τις ετήσιες και ειδικές εκθέσεις του Συνεδρίου, τη γνώμη αριθ. 10/98 σχετικά με ορισμένες προτάσεις κανονισμών στα πλαίσια του προγράμματος δράσης , ιδίως όσον αφορά την κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ), και τη γνώμη του Συνεδρίου αριθ. 1/2005 σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για τη χρηματοδότηση της ΚΓΠ 7, ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕ ΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Οι βασικοί στόχοι της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ) που ορίζονται στη Συνθήκη έχουν παραμείνει οι ίδιοι επί σειρά ετών. Ωστόσο, η διάρθρωση της πολιτικής της ΚΓΠ έχει αναθεωρηθεί εκ βάθρων αρκετές φορές, και πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τα τελευταία έτη, το 2003, καθώς και το 2008, ως αποτέλεσμα του επονομαζόμενου «διαγνωστικού ελέγχου», με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του γεωργικού τομέα και τον εντονότερο προσανατολισμό του στις αγορές. 2. Η κοινή γεωργική πολιτική πρόκειται να αναθεωρηθεί και πάλι μέχρι το Τον Οκτώβριο του 2011, η Επιτροπή δημοσίευσε πρόταση στην οποία καθορίζονται τα βασικά στοιχεία του νομοθετικού πλαισίου που αφορούν την ΚΓΠ για την περίοδο , τα οποία παρουσιάζονται σε επτά κανονισμούς. 3. Στο προαναφερθέν νομοθετικό πλαίσιο προτείνεται να διατηρηθεί η παρούσα διάρθρωση της ΚΓΠ, αφενός, σε δύο πυλώνες και, αφετέρου, στα δύο υφιστάμενα χρηματοδοτικά μέσα του γεωργικού τομέα της ΕΕ, ήτοι το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (εφεξής «ΕΓΤΕ») και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη (εφεξής «ΕΓΤΑΑ») Ευρωπαϊκή Επιτροπή, COM(2011) 626 τελικό/2. ΕΕ C 401 της ΕΕ C 121 της

6 6 4. Οι παρατηρήσεις που ακολουθούν αφορούν τους βασικούς κανονισμούς 8 σε αυτές αναλύεται κατά πόσο και σε ποιο βαθμό οι νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής αποκαθιστούν τις αδυναμίες που έχει ήδη εντοπίσει το Συνέδριο συνεπεία των ελέγχων του. Διατυπώνονται, επομένως, ορισμένες περαιτέρω σκέψεις, έπειτα από την ανάλυση των προτάσεων εκ μέρους του Συνεδρίου. 5. Η προτεινόμενη νομοθετική δέσμη περιλαμβάνει και τρεις άλλες ειδικότερες προτάσεις 9, για τις οποίες το Συνέδριο δεν διατυπώνει παρατηρήσεις. ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ 6. Το Συνέδριο αναγνωρίζει τις προσπάθειες που κατέβαλε η Επιτροπή προκειμένου να απλουστευθούν οι διατάξεις της κοινής γεωργικής πολιτικής 8 - Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής (COM(2011) 628 τελικό/2). - Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί θεσπίσεως κανόνων για άμεσες ενισχύσεις στους γεωργούς βάσει καθεστώτων στήριξης στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής (COM(2011) 625 τελικό/2). - Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) (COM(2011) 627 τελικό/2). - Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων (Κανονισμός ενιαίας ΚΟΑ) (COM(2011) 626 τελικό/2). 9 - Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για τη θέσπιση μέτρων σχετικά με τον καθορισμό ορισμένων ενισχύσεων και επιστροφών που συνδέονται με την κοινή οργάνωση των αγορών γεωργικών προϊόντων COM(2011) 629 τελικό. - Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 όσον αφορά το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης και τη στήριξη στους αμπελοκαλλιεργητές COM(2011) 631 τελικό. - Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009 του Συμβουλίου όσον αφορά την εφαρμογή των άμεσων ενισχύσεων στους γεωργούς για το έτος 2013 COM(2011) 630 τελικό.

7 7 (π.χ. η εγκατάλειψη της χρήσης διαφορετικών μοντέλων εφαρμογής στο πλαίσιο του υφιστάμενου καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης και η καθιέρωση ενός απλουστευμένου καθεστώτος για τους μικροκαλλιεργητές). Με τις προτάσεις της, η Επιτροπή ανταποκρίνεται σε κάποιες από τις παρατηρήσεις που έχουν διατυπώσει το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, καθώς και το Συνέδριο. 7. Οι ρυθμίσεις για τις δαπάνες της κοινής γεωργικής πολιτικής εξακολουθούν να είναι πολύπλοκες. Για παράδειγμα, όσον αφορά την αγροτική ανάπτυξη υπάρχουν έξι επίπεδα κανόνων: 1) κοινές διατάξεις για όλα τα διαρθρωτικά ταμεία οι οποίες καθορίζονται σε έναν κανονισμό, 2) γενικές διατάξεις για το ΕΓΤΕ και το ΕΓΤΑΑ, οι οποίες καθορίζονται στον γενικό κανονισμό για την ΚΓΠ, 3) κανόνες που καθορίζονται σε ειδικό κανονισμό για ένα ταμείο (ΕΓΤΑΑ), 4) κατ εξουσιοδότηση πράξεις, 5) εκτελεστικές πράξεις και 6) εθνική νομοθεσία. Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτροπής αποτελούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα επιπρόσθετο επίπεδο (βλέπε επίσης σημείο 7 της γνώμης αριθ. 7/ ). Ένα άλλο παράδειγμα αποτελεί η πολλαπλή συμμόρφωση. Το Συνέδριο, μολονότι αναγνωρίζει ότι αναδιοργανώθηκε το πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης, θεωρεί ότι δεν μειώθηκε ακόμη η πολυπλοκότητα της εν λόγω πολιτικής για τις διαχειριστικές αρχές ή τους δικαιούχους. 8. Παρά την ισχυριζόμενη επικέντρωση στα αποτελέσματα, η πολιτική παραμένει στην ουσία ένα σύστημα βάσει εισροών (προσανατολισμένη στις δαπάνες) και, κατά συνέπεια, προσανατολισμένη περισσότερο στη συμμόρφωση παρά στις επιδόσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι που έχουν καθοριστεί για τις άμεσες ενισχύσεις προς τους γεωργούς στο πλαίσιο της ΚΓΠ δεν αναφέρονται στα άρθρα του κανονισμού, ούτε και τα αναμενόμενα 10 Γνώμη αριθ. 7/2011 σχετικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, τα οποία καλύπτονται από το κοινό στρατηγικό πλαίσιο, περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006.

8 8 αποτελέσματα, αντίκτυπος και δείκτες αυτών. Όσον αφορά την αγροτική ανάπτυξη, στον κανονισμό καθορίζεται ένα σύνολο ανόμοιων και ευρείας κλίμακας στόχων, το οποίο δεν περιλαμβάνει ούτε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και αντίκτυπό τους ούτε τους συναφείς δείκτες. Ομοίως, οι στόχοι και τα αναμενόμενα αποτελέσματα της πολλαπλής συμμόρφωσης, καθώς και η οικολογική συνιστώσα των άμεσων ενισχύσεων δεν προσδιορίζονται επαρκώς. Η αναφορά των στοιχείων αυτών θα συνέβαλε στην επικέντρωση και τον προσανατολισμό της πολιτικής στην επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων. 9. Το Συνέδριο επισημαίνει τον στόχο της Επιτροπής οι επιδοτήσεις της ΚΓΠ να επικεντρώνονται σε «ενεργούς γεωργούς», καθώς και την προσπάθειά της να επιτευχθεί περισσότερο ισόρροπη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων μεταξύ των δικαιούχων. Εντούτοις, το Συνέδριο αμφιβάλλει εάν τα προτεινόμενα μέτρα μπορούν να εφαρμόζονται αποτελεσματικά χωρίς την επιβολή υπερβολικού διοικητικού φόρτου στους φορείς διαχείρισης και τους γεωργούς. Το Συνέδριο θεωρεί ότι η λύση μπορεί να εξευρεθεί στον συνδυασμό των γενικών αρχών που ορίζονται στον κανονισμό, παράλληλα με τη συστηματική εποπτεία και καθοδήγηση της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή τους. Επισημαίνει ότι η θέσπιση ανώτατου ορίου (μείωση της ενίσχυσης πάνω από ορισμένα επίπεδα) στην αναδιανομή των ενισχύσεων θα έχει περιορισμένη επίδραση. 10. Ως επί το πλείστον, τα κράτη μέλη θα επωμιστούν τις διοικητικές δαπάνες της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ, ιδίως του καθεστώτος άμεσων ενισχύσεων. Η περιορισμένη απλούστευση και ο επιπρόσθετος διοικητικός φόρτος που θα προκύψει θα επιδράσει στις δαπάνες της μεταρρύθμισης, τις οποίες η Επιτροπή εκτιμά ότι είναι πιθανό να αυξηθούν συνολικά κατά 15 %. Τα κράτη μέλη θεωρούν ότι η ποσοστιαία αύξηση στις δαπάνες μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Το Συνέδριο επισημαίνει ότι δεν είναι διαθέσιμα πληροφοριακά στοιχεία που να δεικνύουν σε ποιο βαθμό αυτές οι επιπρόσθετες δαπάνες θα

9 9 αντισταθμιστούν από την αυξημένη αποτελεσματικότητα ή αποδοτικότητα στη διαχείριση της εφαρμογής της εν λόγω πολιτικής. 11. Το Συνέδριο επισημαίνει ότι, όσον αφορά αρκετές πτυχές, οι κανονιστικές απαιτήσεις μετατίθενται σε μεταγενέστερο στάδιο, με κατ εξουσιοδότηση πράξεις και εκτελεστικές πράξεις, σύμφωνα με τα άρθρα 290 και 291 της ΣΛΕΕ. Κατά συνέπεια, το Συνέδριο δεν μπορεί ακόμη να λάβει θέση σχετικά με τις διατάξεις αυτές. 12. Τέλος, οι προϋποθέσεις για την αποτελεσματική και αποδοτική εφαρμογή της μεταρρύθμισης συνίστανται στην παρουσίαση από την Επιτροπή σαφών και μη διφορούμενων κανονισμών εφαρμογής (γεγονός που θα μείωνε την ανάγκη περαιτέρω καθοδήγησης από την Επιτροπή), καθώς και στην παροχή επαρκούς χρονικού διαστήματος στους οργανισμούς πληρωμών για την προσαρμογή διαδικασιών και συστημάτων, για την οποία μπορεί να απαιτηθούν από 12 έως 24 μήνες μετά την έγκριση των διατάξεων εφαρμογής από την Επιτροπή. 1. Ο ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 13. Ο οριζόντιος κανονισμός συγκεντρώνει διάφορους συναφείς κανόνες που αφορούν όλα τα μέσα της ΚΓΠ. Επομένως, ο εν λόγω κανονισμός θεσπίζει τους κανόνες για τη χρηματοδότηση, το σύστημα παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου (τα οποία θα θεσπίσουν τα κράτη μέλη), την πολλαπλή συμμόρφωση και την εκκαθάριση των λογαριασμών. 14. Το Συνέδριο έχει αναφερθεί στα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου σε προηγούμενες ετήσιες εκθέσεις του, καθώς και στις ειδικές εκθέσεις του 11 που 11 Ειδική έκθεση αριθ. 7/2010 «Έλεγχος της διαδικασίας εκκαθάρισης λογαριασμών» (εφεξής «έκθεση σχετικά με την εκκαθάριση»), ειδική έκθεση αριθ. 8/2011 «Ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής» (εφεξής «έκθεση σχετικά με τις ανακτήσεις»), καθώς και ειδική έκθεση αριθ. 8/2008 «Είναι αποτελεσματική ως πολιτική η

10 10 αφορούν τα αντίστοιχα θέματα, ήτοι σχετικά με τις διατάξεις για την εκκαθάριση των λογαριασμών, τις ανακτήσεις και την πολλαπλή συμμόρφωση. Γενικές διατάξεις για τα γεωργικά ταμεία (Τίτλος ΙΙ) Διαπίστευση και ανάκληση της διαπίστευσης των οργανισμών πληρωμών και των οργανισμών συντονισμού (άρθρο 7) 15. Στην πρόταση κανονισμού (άρθρο 7, παράγραφος 2), προβλέπεται ότι, καταρχήν, θα υπάρχει μόνο ένας οργανισμός πληρωμών ανά κράτος μέλος ή περιφέρεια, λαμβάνοντας υπόψη τις αντίστοιχες συνταγματικές διατάξεις των κρατών μελών. Στις περιπτώσεις που τα κράτη μέλη συστήσουν αρκετούς περιφερειακούς οργανισμούς πληρωμών, προτείνεται να υπάρχει ένας εθνικός οργανισμός πληρωμών για τα μέτρα των οποίων η διαχείριση ασκείται σε εθνικό επίπεδο. Δεν επιτρέπεται πλέον η ύπαρξη ξεχωριστών οργανισμών πληρωμών για τις δαπάνες του ΕΓΤΕ και του ΕΓΤΑΑ. 16. Η πρωτοβουλία της Επιτροπής για τον περιορισμό του αριθμού των διαπιστευμένων οργανισμών πληρωμών αναμένεται να απλουστεύσει και να ενισχύσει τις διαδικασίες διαχείρισης και εποπτείας. Ωστόσο, το Συνέδριο επισημαίνει ότι η αποστολή των οργανισμών πληρωμών δεν αναφέρεται πλέον στον κανονισμό. 17. Τα κράτη μέλη διαπιστεύουν ως οργανισμούς πληρωμών τις υπηρεσίες ή τους φορείς που πληρούν τα κριτήρια διαπίστευσης που καθορίζει η Επιτροπή. Το Συνέδριο θεωρεί ότι η Επιτροπή, ως φέρουσα την τελική ευθύνη για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, πρέπει να διαδραματίζει εποπτικό ρόλο στη διαδικασία, ώστε να μετριάζεται ο κίνδυνος εντοπισμού τυχόν ανεπαρκειών σε μεταγενέστερους ελέγχους, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε συχνότερους ελέγχους και δημοσιονομικές διορθώσεις. Ένας τέτοιος ρόλος απαιτεί από την Επιτροπή να επιβεβαιώνει, για παράδειγμα στις ετήσιες εκθέσεις πολλαπλή συμμόρφωση;» (εφεξής «έκθεση σχετικά με την πολλαπλή συμμόρφωση»).

11 11 δραστηριοτήτων των γενικών διευθυντών, ότι οι φορείς διαχείρισης και ελέγχου ικανοποιούν τους όρους που προβλέπονται στη σχετική κατ εξουσιοδότηση πράξη για την εθνική διαπίστευση. Κάτι τέτοιο απαιτεί από την Επιτροπή να αξιολογεί κατά την έναρξη των προγραμμάτων τα δικαιολογητικά που παρέχουν τα κράτη μέλη και, κατά συνέπεια, να επιθεωρεί τη λειτουργία των συστημάτων, για παράδειγμα βάσει των κινδύνων (βλέπε επίσης το σημείο 25 της γνώμης αριθ. 7/2011 του Συνεδρίου). Διαχειριστική δήλωση αξιοπιστίας από τους διαπιστευμένους οργανισμούς πληρωμών (άρθρα 7, 8 και 9) 18. Η δήλωση αυτή αφορά την πληρότητα, την ακρίβεια και την ειλικρίνεια των λογαριασμών, την ορθή λειτουργία των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου, τη νομιμότητα και την κανονικότητα των σχετικών πράξεων και την τήρηση της αρχής της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης. 19. Κατά πόσον οι δηλώσεις αυτές παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες στην Επιτροπή για τους σκοπούς της αξιοπιστίας εξαρτάται από την εμβέλεια και την ποιότητα των σχετικών εργασιών τους. Η ποιότητα πρέπει να αποσαφηνιστεί στην εκτελεστική πράξη με την οποία θα εγκρίνεται το πρότυπο της διαχειριστικής δήλωσης. Το Συνέδριο επισύρει την προσοχή στις αδυναμίες που διαπιστώθηκαν στο παρελθόν 12 (ανεπαρκής βάση για τη δήλωση αξιοπιστίας των οργανισμών πληρωμών), οι οποίες εάν δεν αντιμετωπιστούν θα περιορίζουν την αξιοπιστία που θα μπορεί να αποκομίζει η Επιτροπή από αυτές τις δηλώσεις. 20. Το Συνέδριο επισημαίνει, επίσης, ότι ο βαθμός στον οποίο η δήλωση αυτή μπορεί, πράγματι, να καλύπτει τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση των δαπανών της ΚΓΠ εξαρτάται από την αλλαγή προσανατολισμού, ήτοι από την παρούσα επικέντρωση στη συμμόρφωση και τη δημοσιονομική εκτέλεση στην επικέντρωση σε ένα σύστημα βάσει επιδόσεων, με σαφείς στόχους και κριτήρια 12 Σημεία 39 έως 52 της ειδικής έκθεσης αριθ. 7/2010.

12 12 μέτρησης των επιδόσεων αυτών. Ως προς αυτό, όπως επισημάνθηκε ανωτέρω (βλέπε σημείο 8), η ΚΓΠ παραμένει ουσιαστικά ένα σύστημα βάσει εισροών και, μολονότι ο οργανισμός πληρωμών έχει, καταρχήν, την καθημερινή ευθύνη για τη διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, η περιγραφή των καθηκόντων του αφορά ουσιαστικά μόνο τις απαιτήσεις συμμόρφωσης. Οργανισμοί πιστοποίησης (άρθρο 9) 21. Οι ισχύοντες κανονισμοί (κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1290/ του Συμβουλίου και κανονισμός αριθ. 885/ της Επιτροπής), μολονότι δίδουν έμφαση στο έργο που απαιτείται από τους οργανισμούς πιστοποίησης σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών, έχουν επεκτείνει το έργο τους ώστε να καλύπτει και ορισμένες πτυχές που αφορούν τη νομιμότητα και κανονικότητα Στην έκθεσή του σχετικά με την εκκαθάριση των λογαριασμών, το Συνέδριο διαπίστωσε ότι το έργο των οργανισμών πιστοποίησης ήταν ανεπαρκές για την υποστήριξη της αξιοπιστίας που αναμένεται να παρέχουν οι οργανισμοί αυτοί σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των υποκείμενων πράξεων. 23. Στο σχέδιο κανονισμού, η Επιτροπή προτείνει οι οργανισμοί πιστοποίησης να γνωμοδοτούν όσον αφορά τη διαχειριστική δήλωση (του οργανισμού ΕΕ L 209, της , σ. 1. ΕΕ L 171, της , σ. 90. Άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 885/2006: 3. Ο οργανισμός πιστοποίησης συντάσσει πιστοποιητικό στο οποίο δηλώνεται κατά πόσον έχει επαρκή εχέγγυα ότι οι λογαριασμοί που πρόκειται να διαβιβασθούν στην Επιτροπή είναι αληθείς, πλήρεις και ακριβείς, και κατά πόσον οι διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου εφαρμόσθηκαν ικανοποιητικά. [...] 4. Ο οργανισμός πιστοποίησης συντάσσει έκθεση με τα πορίσματά του [ ]. Στην έκθεση δηλώνονται τα εξής: [ ] β) κατά πόσον οι διαδικασίες του οργανισμού πληρωμών, με ιδιαίτερη έμφαση στα κριτήρια διαπίστευσης, είναι τέτοιες που παρέχουν επαρκή εχέγγυα ότι οι δαπάνες που καταλογίζονται στο ΕΓΤΕ και στο ΕΓΤΑΑ πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες και ποιες τυχόν συστάσεις βελτιώσεων έγιναν και εφαρμόστηκαν [...]. Η έκθεση συνοδεύεται από τα εξής: β) τη γνώμη για τη δήλωση αξιοπιστίας που προβλέπεται στο άρθρο 8, παράγραφος 1, στοιχείο γ), σημείο iii) του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1290/2005.

13 13 πληρωμών) σχετικά με την πληρότητα, την ακρίβεια και την ειλικρίνεια των ετήσιων λογαριασμών του οργανισμού πληρωμών, την ορθή λειτουργία του εσωτερικού συστήματος ελέγχου, τη νομιμότητα και την κανονικότητα των υποκείμενων πράξεων, καθώς και την τήρηση των αρχών της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης. 24. Το Συνέδριο υπογραμμίζει ότι η διατύπωση γνώμης σχετικά με μια διαχειριστική δήλωση διαφέρει κατά πολύ από την παροχή πιστοποιητικού σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών ή τη νομιμότητα και κανονικότητα των υποκείμενων πράξεων. 25. Εάν ο οργανισμός πιστοποίησης διατυπώνει γνώμη όχι απλώς όσον αφορά τους λογαριασμούς (όπως ισχύει μέχρι τώρα) αλλά και όσον αφορά τη νομιμότητα των υποκείμενων πράξεων, τότε πρόκειται για σημαντική και χρήσιμη επέκταση του ρόλου τους. 26. Επιπλέον, εφόσον τα καθήκοντα του οργανισμού πιστοποίησης (και του οργανισμού πληρωμών, βλέπε σημείο 20) αφορούν, επί του παρόντος, μόνον απαιτήσεις συμμόρφωσης, η γνώμη του σχετικά με την ορθότητα της δημοσιονομικής διαχείρισης του οργανισμού πληρωμών θα πρέπει να αποσαφηνιστεί. 27. Το σχέδιο κανονισμού προβλέπει ότι οι οργανισμοί πιστοποίησης ορίζονται από τα κράτη μέλη. Το Συνέδριο θεωρεί ότι, εφόσον το έργο αυτών των φορέων αποτελεί πηγή αξιοπιστίας για την Επιτροπή, η τελευταία πρέπει να επιθεωρεί (με συστηματικές επιτόπιες επισκέψεις) τα συστήματα και τις επιδόσεις τους ώστε να διασφαλίζει την αξιοπιστία του έργου τους (βλέπε επίσης σημείο 26 της γνώμης του Συνεδρίου αριθ. 7/2011). Σύστημα παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις (Τίτλος III) 28. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να καθιερώσουν σύστημα παροχής συμβουλών στους γεωργούς σχετικά με τις πρακτικές διαχείρισης των εκτάσεων και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, το

14 14 οποίο καλείται εφεξής «σύστημα παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις». Οι γεωργοί χρησιμοποιούν το σύστημα παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε εθελοντική βάση. Το εν λόγω σύστημα αποτελούσε τμήμα της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ του 2003 και τα κράτη μέλη έπρεπε να το καθιερώσουν έως το Το σχέδιο κανονισμού δεν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο σύστημα αυτό. 30. Στην έκθεσή του σχετικά με την πολλαπλή συμμόρφωση, το Συνέδριο υπογράμμισε ότι το πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης εγείρει σημαντικές δυσκολίες για τους γεωργούς, ιδίως λόγω της πολυπλοκότητάς του, και ότι το σύστημα παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις παρέχει χρήσιμη βοήθεια στους γεωργούς σχετικά με το θέμα αυτό. Δημοσιονομική διαχείριση των ταμείων (Τίτλος IV) Τήρηση των προθεσμιών πληρωμής (άρθρο 42) 31. Στην πρόταση κανονισμού (άρθρο 42, παράγραφος 2) προβλέπεται η καταβολή τόκων υπερημερίας στον δικαιούχο σε περίπτωση που ο οργανισμός πληρωμών δεν τηρήσει τις προθεσμίες πληρωμής της ΕΕ. Οι τόκοι υπερημερίας βαρύνουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς. 32. Η καθιέρωση της καταβολής τόκων υπερημερίας στον δικαιούχο αναμένεται να ενθαρρύνει την τήρηση των προθεσμιών πληρωμής της ΕΕ. Εκκαθάριση λογαριασμών (άρθρα 53, 54 και 55) 33. Το συγκεκριμένο τμήμα της πρότασης κανονισμού περιέχει διατάξεις για την εκκαθάριση των λογαριασμών που αφορούν τις δαπάνες που χρηματοδοτούνται από το ΕΓΤΕ και το ΕΓΤΑΑ. Το Συνέδριο επισημαίνει ότι στο σχέδιο κανονισμού για το κοινό στρατηγικό πλαίσιο 16, σχετικά με το οποίο το 16 COM(2011) 615 τελικό Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής,

15 15 Συνέδριο διατύπωσε γνώμη (αριθ. 7/2011), περιλαμβάνονται, επίσης, κοινές διατάξεις οι οποίες εφαρμόζονται για το ΕΓΤΑΑ όσον αφορά την εκκαθάριση των λογαριασμών και τις δημοσιονομικές διορθώσεις. 34. Στην έκθεσή του σχετικά με την εκκαθάριση των λογαριασμών, το Συνέδριο υπογράμμισε ορισμένες αδυναμίες που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία εκκαθάρισης των λογαριασμών και συνέστησε την επανεξέταση της διαδικασίας, προκειμένου να ληφθούν υπόψη, ιδίως οι ακόλουθες συστάσεις: - οι στόχοι που καθορίζονται για τις διάφορες φάσεις της διαδικασίας εκκαθάρισης λογαριασμών και για τη διαδικασία συνολικά, καθώς και οι αντίστοιχοι ρόλοι και αρμοδιότητες των διαφόρων ενδιαφερομένων, πρέπει να ορίζονται σαφέστερα, - στο τέλος της διαδικασίας εκκαθάρισης ως προς τη συμμόρφωση (η προθεσμία της οποίας πρέπει να καθοριστεί), η Επιτροπή πρέπει να αναγνωρίζει το ποσό των δαπανών που καταλογίζεται στους λογαριασμούς δεδομένου οικονομικού έτους και να ενημερώνει αναλόγως τις αρμόδιες για τη χορήγηση απαλλαγής αρχές: οι οικονομικές καταστάσεις της Επιτροπής πρέπει να αναφέρουν, για κάθε κράτος μέλος, τα ποσά ανά τομέα του προϋπολογισμού και ανά οικονομικό έτος που ενδέχεται να υποβληθούν σε περαιτέρω επαληθεύσεις, - η Επιτροπή πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο εκτενέστερης χρήσης στατιστικά έγκυρων δειγμάτων σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνονται σημαντικές αδυναμίες των συστημάτων, αντί για την τρέχουσα πρακτική της εκτενούς χρήσης κατ αποκοπή διορθώσεων και η αρμοδιότητα της Επιτροπής να επιβάλλει κυρώσεις στα κράτη μέλη για αδυναμίες στον το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, τα οποία καλύπτονται από το κοινό στρατηγικό πλαίσιο, περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006. Η εν λόγω πρόταση κανονισμού καλείται «σχέδιο κανονισμού για το κοινό στρατηγικό πλαίσιο».

16 16 τομέα του ελέγχου, η οποία επί του παρόντος ασκείται μέσω των αποφάσεων ως προς τη συμμόρφωση, πρέπει να διαχωριστεί από τη διαδικασία εκκαθάρισης λογαριασμών, της οποίας η φύση διαφέρει. 35. Το σχέδιο οριζόντιου κανονισμού περιορίζει την εκκαθάριση των λογαριασμών σε μια ετήσια απόφαση εκκαθάρισης στην οποία ορίζεται ότι η «απόφαση εκκαθάρισης» αφορά την πληρότητα, την ακρίβεια και την ειλικρίνεια των υποβαλλόμενων ετήσιων λογαριασμών και εκδίδεται με την επιφύλαξη τυχόν μεταγενέστερης απόφασης δημοσιονομικής διόρθωσης (κατόπιν εκκαθάρισης ως προς τη συμμόρφωση άρθρο 54). Επομένως, δεν καλύπτει τη συμμόρφωση των δαπανών με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ και την εθνική νομοθεσία και, κατά συνέπεια, ο σκοπός της διαδικασίας της εκκαθάρισης των λογαριασμών εξακολουθεί να διαφέρει από τον στόχο και τον ορισμό της ίδιας διαδικασίας που προβλέπεται στον δημοσιονομικό κανονισμό (άρθρο 53β)) 17 και τους κανόνες εφαρμογής του (άρθρο 42) 18. Στην έκθεσή του σχετικά με την εκκαθάριση των λογαριασμών, το Συνέδριο παρατήρησε ότι ο συνολικός στόχος της εκκαθάρισης λογαριασμών είναι να παρασχεθεί στην Επιτροπή η δυνατότητα να αναλάβει την τελική ευθύνη για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στις περιπτώσεις όπου οι γεωργικές δαπάνες εκτελούνται από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της «επιμερισμένης διαχείρισης». Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή πρέπει να αναγνωρίσει το τμήμα των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τους εφαρμοστέους κανόνες και καταλογίζονται στον προϋπολογισμό της ΕΕ και να αποκλείσει από τη χρηματοδότηση της ΕΕ το τμήμα των δαπανών που δεν πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τους κανόνες Κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248, της , σ. 1). Κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2342/2002 της Επιτροπής (ΕΕ L 357, της , σ. 1).

17 Εκτός αυτού, δεν προτείνονται αλλαγές που θα μείωναν την προσφυγή της Επιτροπής σε κατ αποκοπή διορθώσεις, ιδίως με εκτενέστερη χρήση στατιστικά έγκυρων δειγμάτων. 37. Το Συνέδριο επισημαίνει ότι το σύστημα δημοσιονομικών διορθώσεων διαφέρει από εκείνο που προτείνεται για το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ και το Ταμείο Συνοχής 19. Όσον αφορά το τελευταίο, όταν η Επιτροπή προτείνει μια δημοσιονομική διόρθωση κατ' αποκοπή ή βάσει παρέκτασης, τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να καταδείξουν ότι η πραγματική σοβαρότητα της παρατυπίας ήταν μικρότερη από την εκτίμηση της Επιτροπής. 38. Συνολικά, το Συνέδριο θεωρεί ότι οι πρωταρχικές συστάσεις του που περιέχονται στην έκθεση σχετικά με την εκκαθάριση των λογαριασμών δεν έχουν ληφθεί υπόψη στις τωρινές προτάσεις της Επιτροπής. Παρατυπίες (άρθρα 56 έως 59) 39. Το 2006, το Συμβούλιο καθιέρωσε τον επονομαζόμενο «κανόνα του 50/50» 20 σύμφωνα με τον οποίο οι δημοσιονομικές συνέπειες των μη ανακτηθεισών οφειλών επιμερίζονται εξίσου μεταξύ του προϋπολογισμού της ΕΕ και του αντίστοιχου κράτους μέλους. Ο εν λόγω κανόνας συμβάλλει στην προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης. Τα κράτη μέλη επιβαρύνονται με το 50 % των μη ανακτηθέντων ποσών περισσότερα από τέσσερα έτη μετά την ημερομηνία αναγνώρισης της οφειλής ή περισσότερα από οκτώ έτη μετά την εν λόγω ημερομηνία, εάν η διαδικασία ανάκτησης έχει ακολουθήσει τη δικαστική οδό. Η ημερομηνία κατά την οποία καταχωρίζεται η οφειλή στους λογαριασμούς των οφειλετών είναι, κατά συνέπεια, βασικό στοιχείο για την εφαρμογή του κανόνα Άρθρο 137, παράγραφος 2, του σχεδίου κανονισμού για το κοινό στρατηγικό πλαίσιο. Άρθρο 32, παράγραφος 5, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1290/2005.

18 Στην έκθεσή του σχετικά με τις ανακτήσεις, το Συνέδριο παρατήρησε ότι η ημερομηνία της PACA 21 εξακολουθεί να ερμηνεύεται διαφορετικά από τα κράτη μέλη, που σημαίνει ότι μια εντοπισθείσα παρατυπία μπορεί να καταχωριστεί και να αποτελέσει αντικείμενο διόρθωσης από την Επιτροπή σε διαφορετικά έτη ανάλογα με την πολιτική που εφαρμόζει το οικείο κράτος μέλος. Κάλεσε δε την Επιτροπή να θεσπίσει ενιαία προθεσμία μεταξύ του εντοπισμού μιας δυνητικής παρατυπίας και της κοινοποίησης της εντολής ανάκτησης στον οφειλέτη. 41. Στο σχέδιο κανονισμού (άρθρο 56, παράγραφος 1), η Επιτροπή αποσαφήνισε και διευκρίνισε τις διατάξεις προτείνοντας τα κράτη μέλη να ζητούν ανάκτηση από τον δικαιούχο εντός ενός έτους από την πρώτη ένδειξη ότι πραγματοποιήθηκε παρατυπία και να καταχωρίζουν τα αντίστοιχα ποσά στο βιβλίο οφειλετών του οργανισμού πληρωμών. 42. Οι νέες αυτές διατάξεις αποτελούν απάντηση στις επικρίσεις του Συνεδρίου, και επιδιώκουν την εναρμόνιση της ημερομηνίας αναγνώρισης των οφειλών, μολονότι η έννοια της «πρώτης ένδειξης ότι πραγματοποιήθηκε παρατυπία» μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά από τα κράτη μέλη. 43. Επίσης, το Συνέδριο υπογράμμισε ότι ο κανόνας του 50/50 εμπεριέχει τον κίνδυνο τα κράτη μέλη να «διαχειριστούν» προς όφελός τους τη διαδικασία αναφοράς και διαγραφής, ιδίως την αποφυγή ή την αναβολή της εφαρμογής του (και την επακόλουθη επιβάρυνση του εθνικού προϋπολογισμού). 21 Ο ισχύων κανονισμός (κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1290/2005) ορίζει την ημερομηνία αυτή ως την «πρώτη έγγραφη εκτίμηση εκ μέρους αρμόδιας αρχής, ανεξαρτήτως του εάν αυτή είναι διοικητική ή δικαστική, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα, με βάση πραγματικά περιστατικά ότι έχει διαπραχθεί παρατυπία, με την επιφύλαξη του ενδεχομένου να οδηγήσει η εξέλιξη της διοικητικής ή δικαστικής διαδικασίας σε αναθεώρηση ή αναίρεση αυτού του συμπεράσματος μεταγενέστερα.» Επομένως, η ημερομηνία της αρχικής καταχώρισης των χρεών διέπεται από την έννοια της πρώτης διοικητικής ή δικαστικής διαπίστωσης, η οποία είναι ευρύτερα γνωστή με το γαλλικό ακρωνύμιό της PACA (Premier Acte de Constatation Administrative).

19 Το Συνέδριο επισημαίνει ότι το σχέδιο κανονισμού (άρθρο 56, παράγραφος 2) ορίζει ότι οι δημοσιονομικές συνέπειες της μη ανάκτησης δεν θα υπόκεινται στον κανόνα του 50/50, αλλά θα βαρύνουν εξ ολοκλήρου το οικείο κράτος μέλος. Κατά συνέπεια, ο κίνδυνος που αναφέρεται στο προηγούμενο σημείο καθίσταται μεγαλύτερος από ποτέ. 45. Επιπλέον, το Συνέδριο επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις νέες προτάσεις (άρθρο 57), το μερίδιο των ανακτήσεων (σε περιπτώσεις παρατυπίας ή αμέλειας) που επιτρέπεται να παρακρατήσει το κράτος μέλος μειώνεται από 20 % σε 10 % για τις δαπάνες του ΕΓΤΕ. 46. Τέλος, το Συνέδριο διατύπωσε παρατηρήσεις στην έκθεσή του σχετικά με τη μη συνεπή εφαρμογή της επιβολής τόκων στις εκκρεμείς οφειλές, γεγονός που οδηγεί σε οικονομικές απώλειες 22 και κάλεσε την Επιτροπή να εκδώσει σαφείς και μη διφορούμενους κανόνες σε σχέση με την επιβολή τόκου στις οφειλές αυτές. Το Συνέδριο επισημαίνει ότι η Επιτροπή δεν έχει προτείνει κάποια τροποποίηση στο θέμα αυτό. Συστήματα ελέγχου και κυρώσεις (Τίτλος V) Γενικές αρχές των ελέγχων (άρθρο 61) και αρμοδιότητες της Επιτροπής (άρθρο 64) 47. Το σχέδιο κανονισμού προβλέπει ότι οι γενικές αρχές των ελέγχων παραμένουν σε γενικές γραμμές οι ίδιες, καθώς περιλαμβάνουν συστηματικό διοικητικό έλεγχο στον οποίο προστίθενται επιτόπιοι έλεγχοι που διενεργούνται σε δείγμα αιτούντων. 48. Η Επιτροπή μπορεί να θεσπίσει σχετικούς λεπτομερείς κανόνες για τους ελέγχους κατά την έγκριση περαιτέρω κατ εξουσιοδότηση πράξεων. Σύμφωνα 22 Σημεία 32 έως 35 της έκθεσης σχετικά με τις ανακτήσεις.

20 20 με τις ισχύουσες κανονιστικές διατάξεις 23, τα κράτη μέλη υποχρεούνται, κάθε χρόνο, να διενεργούν επιτόπιους ελέγχους που να καλύπτουν τουλάχιστον το 5 % του συνόλου των δικαιούχων (και ποσοστό μεγαλύτερο του 5 % εάν εντοπισθούν σημαντικές παρατυπίες). 49. Το Συνέδριο επισημαίνει ότι το σχέδιο κανονισμού (άρθρο 64, παράγραφος 2, στοιχείο β)) περιλαμβάνει τη δυνατότητα της Επιτροπής να θεσπίζει με εκτελεστικές πράξεις συναφείς κανόνες που επιτρέπουν στα κράτη μέλη, τα οποία έχουν συστήματα ελέγχου που λειτουργούν ορθά και ιστορικό χαμηλών ποσοστών σφαλμάτων, να μειώνουν το ελάχιστο ποσοστό επιτόπιων ελέγχων. 50. Το Συνέδριο αναγνωρίζει το γεγονός ότι η μείωση του αριθμού των ελέγχων αποτελεί απλούστευση για τα σχετικά κράτη μέλη και μπορεί να επιτρέψει την αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων. Θεωρεί, ωστόσο, ότι, δεδομένης της σημασίας των επιτόπιων ελέγχων, τα κριτήρια με τα οποία θα αιτιολογείται η μείωση των εν λόγω ελέγχων πρέπει να αξιολογούνται προσεκτικά. Τέτοιου είδους κριτήρια θα θεσπιστούν από την Επιτροπή 24. Κατά συνέπεια, το Συνέδριο δεν μπορεί να διατυπώσει γνώμη επί του θέματος. Κατάργηση, μειώσεις και αποκλεισμοί των ενισχύσεων (άρθρο 65) 51. Η πρώτη παράγραφος του νέου αυτού άρθρου ορίζει ότι εάν ο δικαιούχος δεν συμμορφώνεται με τα κριτήρια επιλεξιμότητας ή τις δεσμεύσεις που αφορούν τους όρους χορήγησης της ενίσχυσης, καταργείται το σύνολο ή μέρος της ενίσχυσης. 52. Η δεύτερη παράγραφος ορίζει ότι εφόσον προβλέπεται από την νομοθεσία της ΕΕ, τα κράτη μέλη επιβάλλουν, επίσης, κυρώσεις, με τη μορφή μείωσης ή Άρθρο 12 του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1975/2006 της Επιτροπής (ΕΕ L 368 της , σ. 74) και άρθρο 30 του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1122/2009 της Επιτροπής (ΕΕ L 316 της , σ. 65). Σύμφωνα με το άρθρο 64, παράγραφος 2.

21 21 αποκλεισμού της πληρωμής ή μέρους της πληρωμής που χορηγείται ή που πρόκειται να χορηγηθεί για την οποία τηρήθηκαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας ή οι δεσμεύσεις. 53. Σχετικά με το εν λόγω άρθρο, το Συνέδριο διατυπώνει τις ακόλουθες παρατηρήσεις: - Η παράθεση αυτών των δύο παραγράφων του άρθρου 65 δημιουργεί μεγάλη σύγχυση. Αμφότερες οι παράγραφοι αυτές αφορούν παραβάσεις σχετικά με τα «κριτήρια επιλεξιμότητας» ή με «δεσμεύσεις» που επιβάλλονται στους δικαιούχους. Εντούτοις, στην πρώτη περίπτωση, τέτοιου είδους παραβάσεις έχουν ως αποτέλεσμα να «καταργείται το σύνολο ή μέρος της ενίσχυσης», ενώ στη δεύτερη περίπτωση έχουν ως αποτέλεσμα «κυρώσεις με τη μορφή μείωσης ή αποκλεισμού» της πληρωμής που χορηγείται ή που πρόκειται να χορηγηθεί. - Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ της μερικής κατάργησης της ενίσχυσης και της «κύρωσης με τη μορφή μείωσης της πληρωμής» δεν επεξηγείται πουθενά, ιδίως επειδή ο κανονισμός δεν περιλαμβάνει ορισμό της κύρωσης, σε αντίθεση με την αρχή του ποινικού δικαίου. Εκτός αυτού, ο στόχος ή ο αντίκτυπος αυτής της τεχνητής διαφοροποίησης δεν αναφέρεται στο άρθρο 65. Ωστόσο, στο άρθρο 97, παράγραφος 4, αναφέρεται ότι οι μειώσεις στις πληρωμές (κυρώσεις) δεν «επηρεάζουν τη νομιμότητα των πληρωμών». Κατά συνέπεια, τέτοιου είδους σφάλματα δεν θα καταγράφονται στα στατιστικά στοιχεία ελέγχου που αφορούν σφάλματα στις υποκείμενες πράξεις, τα οποία υποβάλλουν η Επιτροπή και τα κράτη μέλη (βλέπε επίσης σημεία 69, 71 και 72). - Πέραν αυτών, μολονότι η πρώτη παράγραφος του άρθρου 65 δεν αναφέρει εάν η «κατάργηση» πραγματοποιείται από την Επιτροπή ή από τα κράτη μέλη, η δεύτερη παράγραφος επιβάλλει στα κράτη μέλη τη συγκεκριμένη υποχρέωση να «επιβάλλουν κυρώσεις» σε ορισμένες περιπτώσεις.

22 22 - Τέλος, το Συνέδριο επισημαίνει ότι η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 65, έτσι όπως διατυπώνεται επί του παρόντος, είναι ανακόλουθη (πιθανότατα παραλείφθηκε η λέξη «δεν» πριν από το «τηρήθηκαν»). 54. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, το Συνέδριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι διατάξεις πρέπει να απλουστευθούν, με τη συνεπή χρήση σαφώς καθορισμένης ορολογίας και με την εστίαση σε βασικές αρχές όπως οι ακόλουθες: οι δημοσιονομικές διορθώσεις απαιτούνται σε σχέση με παρατυπίες που εντοπίστηκαν σε πράξεις, η δημοσιονομική διόρθωση συνίσταται στην ακύρωση του συνόλου ή τμήματος της δημόσιας συνεισφοράς σε μια πράξη, η φύση/σοβαρότητα/διάρκεια της παρατυπίας και η ζημία για το ταμείο λαμβάνεται υπόψη και εφαρμόζεται αναλογική διόρθωση, η ακύρωση του συνόλου ή τμήματος της δημόσιας συνεισφοράς μπορεί να φθάσει έως τον ολικό αποκλεισμό από ένα ή περισσότερα καθεστώτα ενίσχυσης ή μέτρα στήριξης για ένα ή περισσότερα ημερολογιακά έτη. Αρμοδιότητες της Επιτροπής όσον αφορά τις κυρώσεις (άρθρο 66) 55. Το νέο αυτό άρθρο εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να εγκρίνει κατ εξουσιοδότηση πράξεις και εκτελεστικές πράξεις σχετικά με βασικά στοιχεία, όπως η μείωση ή η αναστολή πληρωμών στα κράτη μέλη, η αναστολή του δικαιώματος συμμετοχής σε καθεστώς ενίσχυσης, ο αποκλεισμός και η αναστολή πληρωμής, κλπ. Επομένως, το Συνέδριο δεν μπορεί ακόμη να λάβει θέση για τις διατάξεις αυτές. Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου (ΟΣΔΕ) (άρθρα 68 έως 78) 56. Σε κάθε κράτος μέλος, το ΟΣΔΕ αποτελείται από μια βάση δεδομένων των εκμεταλλεύσεων και των αιτήσεων, από συστήματα αναγνώρισης αγροτεμαχίων και καταγραφής των ζώων, καθώς και από σύστημα καταγραφής των δικαιωμάτων ενίσχυσης. Το σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων (LPIS) είναι μια βάση δεδομένων στην οποία καταχωρίζονται όλα τα αγροτεμάχια του κράτους μέλους, κατά προτίμηση με τη χρήση ορθοφωτογραφιών.

23 Στην ετήσια έκθεσή του για το 2010 (σημείο 3.58 α)), το Συνέδριο κάλεσε την Επιτροπή να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να καταστεί υποχρεωτική η χρήση των ορθοφωτογραφιών. 58. Το σχέδιο κανονισμού (άρθρο 71) προβλέπει την υποχρεωτική χρήση υψηλής ανάλυσης ορθοφωτογραφιών. 59. Οι νέες αυτές διατάξεις θα συμβάλουν πιθανώς στη βελτίωση της ποιότητας της διοικητικής διαχείρισης των αιτήσεων ενίσχυσης. Πολλαπλή συμμόρφωση (Τίτλος VI) 60. Στο πλαίσιο των ισχυόντων καθεστώτων ενίσχυσης 25 η επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων επιδιώκεται συνδέοντας τις πληρωμές των ενισχύσεων με την τήρηση των υποχρεώσεων πολλαπλής συμμόρφωσης. Αυτού του είδους οι υποχρεώσεις αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία, την υγεία των ζώων και των φυτών και την καλή μεταχείριση των ζώων (οι υποχρεώσεις αυτές ορίζονται στις κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης 26 ), καθώς και στη διατήρηση της γης σε καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση (ΚΓΠΚ). Τα πρότυπα ΚΓΠΚ αφορούν την αποτροπή της διάβρωσης του εδάφους, τη διατήρηση της οργανικής ύλης του εδάφους, την προστασία της δομής του εδάφους και τη διατήρηση της επιφάνειας της γης σε κατάσταση μόνιμου βοσκοτόπου. Τα κράτη μέλη καθορίζουν τις λεπτομερείς υποχρεώσεις ΚΓΠΚ Στο πλαίσιο όλων των καθεστώτων άμεσων ενισχύσεων του ΕΓΤΕ και ορισμένων καθεστώτων ενισχύσεων του ΕΓΤΑΑ, οι δικαιούχοι ενίσχυσης της ΕΕ έχουν τη νομική υποχρέωση να εκπληρώνουν απαιτήσεις σχετικά με την «πολλαπλή συμμόρφωση». Οι ΚΑΔ αφορούν υποχρεώσεις που επιβάλλονται από διάφορες οδηγίες και κανονισμούς της ΕΕ.

24 24 Σχετικοί δικαιούχοι (άρθρο 92) 61. Οι δικαιούχοι των άμεσων ενισχύσεων πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις πολλαπλής συμμόρφωσης. Σε περίπτωση που δεν τις τηρούν, το ποσό των άμεσων ενισχύσεων που δικαιούνται μειώνεται ή ακόμη και ακυρώνεται. Εντούτοις, μολονότι και οι γεωργοί μικρών εκμεταλλεύσεων πρέπει να τηρούν τη νομοθεσία, το σχέδιο κανονισμού τους εξαιρεί από τέτοιες μειώσεις, το οποίο στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με ολική εξαίρεση τήρησης της υποχρέωσης. Η διάταξη αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως θετική απλούστευση της διαφορετικής μεταχείρισης των γεωργών μικρών εκμεταλλεύσεων, καθώς είναι πολύ πιθανό η κύρωση να είναι μικρότερη από 100 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο όριο κάτω του οποίου τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να μην επιβάλουν την κύρωση (άρθρο 97, παράγραφος 3). Εντούτοις, το Συνέδριο θεωρεί ότι η εξαίρεση των γεωργών μικρών εκμεταλλεύσεων από τις μειώσεις συνεπάγεται ότι ορισμένες περιφέρειες με πολλές μικρές εκμεταλλεύσεις δεν θα υπόκεινται πλέον σε ελέγχους και μειώσεις που αφορούν την πολλαπλή συμμόρφωση 62. Στην έκθεσή του σχετικά με την πολλαπλή συμμόρφωση, το Συνέδριο διατύπωσε τη σύσταση τα κράτη μέλη να υποχρεωθούν να καθορίσουν τις ακριβείς υποχρεώσεις, λαμβάνοντας υπόψη, όπου ενδείκνυται, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και τις σχετικές γεωργικές πρακτικές. Το Συνέδριο θεωρεί ότι το καθεστώς μικρών εκμεταλλεύσεων που αναφέρεται στον τίτλο V του σχεδίου κανονισμού για τις άμεσες ενισχύσεις πρέπει να σχεδιαστεί ικανοποιητικά ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος που αναφέρθηκε στο προηγούμενο σημείο Βλέπε επίσης σημείο 74 της έκθεσης του Συνεδρίου σχετικά με την πολλαπλή συμμόρφωση.

25 25 Κανόνες για την πολλαπλή συμμόρφωση (άρθρο 93 και παράρτημα ΙΙ) 63. Στην αιτιολογική έκθεση που περιλαμβάνεται στη νομοθετική πρότασή της, η Επιτροπή διασαφηνίζει ότι η απλούστευση αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στο σύνολο της διαδικασίας, όπως για παράδειγμα στη μείωση και τον εξορθολογισμό των υποχρεώσεων της πολλαπλής συμμόρφωσης. 64. Στην έκθεσή του σχετικά με την πολλαπλή συμμόρφωση, το Συνέδριο υπογράμμισε την πολυπλοκότητα του πλαισίου της πολλαπλής συμμόρφωσης και κάλεσε την Επιτροπή να απλοποιήσει το πλαίσιο αυτό, ιδίως οργανώνοντάς το με άξονα τα κύρια στοιχεία της γεωργικής δραστηριότητας για τα οποία επιδιώκονται βελτιώσεις (π.χ. νερό, δομή του εδάφους, παρασιτοκτόνα ), καθιστώντας συγκεκριμένα τα αναμενόμενα αποτελέσματα και κατατάσσοντας κατά σειρά προτεραιότητας τις απαιτήσεις και τα πρότυπα. 65. Το Συνέδριο αναγνωρίζει ότι το πλαίσιο οργανώθηκε εκ νέου, περιλαμβάνοντας στη νομοθετική πρόταση 8 ΚΓΠΚ αντί για 15 και 13 ΚΑΔ αντί για 18 (παράρτημα ΙΙ του σχεδίου κανονισμού). Εντούτοις επισημαίνει τα εξής: - τα πρότυπα ΚΓΠΚ τα οποία δεν περιέχονται πλέον στην πρόταση είναι σε μεγάλο βαθμό τα πρότυπα ΚΓΠΚ τα οποία ήταν προαιρετικά στο παρελθόν 28 και - θα προστεθούν δύο επιπλέον οδηγίες (νερό και παρασιτοκτόνα) μόλις εφαρμοστούν από όλα τα κράτη μέλη. 66. Συνολικά, το Συνέδριο θεωρεί ότι οι απαιτήσεις εξακολουθούν να είναι υπερβολικά διεσπαρμένες σε πάρα πολλά νομικά κείμενα, δεν υπάρχει ικανοποιητική επικέντρωση στις βασικές απαιτήσεις και ότι ο μικρότερος 28 Επιπλέον, τα πρότυπα ΚΓΠΚ «ελάχιστα όρια πυκνότητας ζωικού πληθυσμού» (προαιρετικό) και «αποφυγή της επέκτασης ανεπιθύμητης βλάστησης στη γεωργική γη» (υποχρεωτικό) εγκαταλείφθηκαν και αντικαταστάθηκαν από νέο κριτήριο επιλεξιμότητας, ήτοι τη διατήρηση της γης σε κατάσταση ώστε να μπορεί να είναι και πάλι κατάλληλη για καλλιέργεια ή βοσκή με τη χρήση των παραδοσιακών γεωργικών μεθόδων και μηχανημάτων.

26 26 αριθμός προτύπων δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα σε απλούστευση της εν λόγω πολιτικής. Έλεγχοι της πολλαπλής συμμόρφωσης (άρθρο 96) και επιβολή κυρώσεων (άρθρο 97) 67. Το Συνέδριο διαπίστωσε ότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι έλεγχοι των υποχρεώσεων της πολλαπλής συμμόρφωσης ήταν εντελώς τυπικοί και χωρίς πολλές πιθανότητες να επιφέρουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα 29 και συνέστησε στα κράτη μέλη να ορίσουν ένα σύνολο επαληθεύσιμων απαιτήσεων και προτύπων, τα οποία να εφαρμόζονται σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης 30. Το Συνέδριο θεωρεί ότι εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος οι έλεγχοι να επικεντρώνονται σε τυπικές πτυχές και όχι στα πρότυπα που έχουν πραγματικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. 68. Επιπλέον, το Συνέδριο επιθυμεί να υπογραμμίσει ότι πολλές συναφείς πτυχές του ελέγχου και της επιβολής κυρώσεων δεν μπορούν να αξιολογηθούν πλήρως στο παρόν στάδιο, εφόσον η Επιτροπή πρέπει ακόμη να διευκρινίσει τους κανόνες για τη διενέργεια αυτών των ελέγχων, μέσω εκτελεστικών πράξεων (άρθρο 96, παράγραφος 4). Αυτού του είδους οι κανόνες θα καλύπτουν πολλά βασικά ζητήματα, όπως το μέγεθος του δείγματος ελέγχου (επί του παρόντος 1 %). 69. Τέλος, το Συνέδριο διαπίστωσε ότι η καθιέρωση της πολλαπλής συμμόρφωσης αποδυνάμωσε τις διατάξεις αγροτικής ανάπτυξης, δεδομένου ότι οι προϋποθέσεις που αφορούν την πολλαπλή συμμόρφωση δεν συνιστούσαν πλέον κριτήρια επιλεξιμότητας 31. Επιπλέον, στο σχέδιο κανονισμού, η Επιτροπή καθιερώνει μια νέα διάταξη (άρθρο 97, Σημείο 15 της έκθεσης σχετικά με την πολλαπλή συμμόρφωση. Σημείο 86 της έκθεσης σχετικά με την πολλαπλή συμμόρφωση. Σημείο 49 της έκθεσης σχετικά με την πολλαπλή συμμόρφωση.

27 27 παράγραφος 4) σύμφωνα με την οποία η κύρωση [σχετικά με την πολλαπλή συμμόρφωση] δεν επηρεάζει τη νομιμότητα και την κανονικότητα των πληρωμών στις οποίες επιβάλλεται, μολονότι τέτοιου είδους «κυρώσεις» συνίστανται σε «μειώσεις» των πληρωμών ή ακόμη και σε «αποκλεισμό» από τις ενισχύσεις 32. Ο συνδυασμός των διατάξεων που ορίζονται στα άρθρα 91, 97 και 99 δημιουργεί μεγάλη σύγχυση και οδηγεί στην ακόλουθη αντίφαση: ένας δικαιούχος που παραβιάζει τις νομικές διατάξεις θα θεωρηθεί ότι δικαιούται το σύνολο της πληρωμής, η οποία θα θεωρηθεί νόμιμη μολονότι ο δικαιούχος πρέπει να επιστρέψει το ποσό που έλαβε στο σύνολό του ή εν μέρει και να του επιβληθούν κυρώσεις για την παράβαση. 70. Το Συνέδριο επιθυμεί να υπογραμμίσει ότι, στην ουσία, οι υποχρεώσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης συνιστούν νομικές απαιτήσεις τις οποίες πρέπει να τηρούν όλοι οι γεωργοί προκειμένου να δικαιολογείται η καταβολή ολόκληρου του ποσού των άμεσων ενισχύσεων. Επίσης, η μη τήρηση αυτών των απαιτήσεων επηρεάζει τους όρους πληρωμής της ενίσχυσης και καθιστά την πληρωμή της ενίσχυσης παράνομη ή/και παράτυπη. 71. Με αναφορά, ιδίως, στο άρθρο 97, παράγραφος 4, το Συνέδριο επιθυμεί να υπογραμμίσει ότι η εφαρμογή του συνεπάγεται ότι τα κράτη μέλη δεν θα περιλαμβάνουν τις παραβάσεις των υποχρεώσεων σχετικά με την πολλαπλή συμμόρφωση στα στατιστικά στοιχεία ελέγχου τους τα οποία αφορούν τα σφάλματα των υποκειμένων πράξεων. 72. Κατά συνέπεια, το Συνέδριο προτείνει τη διαγραφή της προαναφερόμενης πρότασης του άρθρου 97, παράγραφος Το σχέδιο κανονισμού (άρθρο 91) δεν χρησιμοποιεί πλέον τους όρους «μειώσεις» ή «αποκλεισμό», αλλά χρησιμοποιεί τον όρο «κύρωση». Ωστόσο, το άρθρο 97 της πρότασης ορίζει ότι η «κύρωση» που προβλέπεται στο άρθρο 91 εφαρμόζεται ως «μείωση» ή «αποκλεισμός».

28 28 Αποτελεσματική και καλώς στοχευμένη πολιτική 73. Στην έκθεσή του σχετικά με την πολλαπλή συμμόρφωση, το Συνέδριο ανέφερε ότι προκειμένου η πολλαπλή συμμόρφωση να είναι αποτελεσματική, απαιτείται οι σχετικοί κανόνες να λάβουν τη μορφή ελεγχόμενων απαιτήσεων σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης. Αυτό δεν έχει επιτευχθεί ακόμη, επειδή οι στόχοι και η εμβέλεια της πολλαπλής συμμόρφωσης δεν είναι επαρκώς καθορισμένοι, καθιστώντας, κατά τον τρόπο αυτό, ασαφείς τις επιδιώξεις της πολλαπλής συμμόρφωσης. Ειδικότερα, οι συνολικοί στόχοι που έχει θέσει το Συμβούλιο δεν έχουν ακόμη λάβει στο σύνολό τους τη μορφή ικανοποιητικών επιχειρησιακών απαιτήσεων και προτύπων, τα οποία να εφαρμόζονται σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης. Το Συνέδριο συνέστησε στην Επιτροπή να αναπτύξει και να περιγράψει λεπτομερώς τους στόχους που ορίζονται στον κανονισμό του Συμβουλίου και να τους ιεραρχήσει λογικά, καθώς και στα κράτη μέλη να ορίσουν μια πλήρη σειρά επαληθεύσιμων απαιτήσεων και προτύπων, τα οποία να εφαρμόζονται σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης. Αποτελεσματικό σύστημα κυρώσεων 74. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι, κατά γενικό κανόνα, οι μειώσεις στις πληρωμές που προκύπτουν από παραβάσεις των υποχρεώσεων της πολλαπλής συμμόρφωσης ορίζονται στο 3 % του συνολικού καταβληθέντος ποσού. Το σχέδιο κανονισμού δεν προβλέπει πλέον αυτό τον γενικό κανόνα, επομένως μπορεί στο μέλλον τέτοιου είδους παραβάσεις να αγνοούνται ολοκληρωτικά. Κάτι τέτοιο συνιστά αποδυνάμωση του συστήματος. 75. Επιπλέον, στην έκθεσή του σχετικά με την πολλαπλή συμμόρφωση, το Συνέδριο συνέστησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναθεώρησης των αρχών επί των οποίων στηρίζεται το σύστημα επιβολής κυρώσεων, προκειμένου οι μειώσεις των ενισχύσεων να καταστούν ανάλογες με τη σοβαρότητα της παράβασης των υποχρεώσεων της πολλαπλής συμμόρφωσης από τον γεωργό στον οποίο επιβάλλονται οι κυρώσεις ή να εξαρτώνται από αυτήν τη σοβαρότητα. Η εν λόγω σύσταση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις

29 29 της Συνθήκης, η οποία ορίζει την επανόρθωση των καταστροφών του περιβάλλοντος, κατά προτεραιότητα στην πηγή, καθώς και την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Η εφαρμογή της αρχής πλήττεται από αδυναμίες των συστημάτων εποπτείας και ελέγχου (έλλειψη συναφών ελέγχων, οι μειώσεις των επιδοτήσεων υπολογίζονται αναλογικά με την ενίσχυση και όχι αναλογικά με τον αντίκτυπο στο περιβάλλον), καθώς και της επιβολής στην πράξη των μειώσεων στις ενισχύσεις. Το Συνέδριο συνιστά την ενίσχυση αυτής της αρχής, διασφαλίζοντας την εφαρμογή της στα σχετικά τμήματα των κανονισμών, καθώς και στις κατ εξουσιοδότηση πράξεις που θα εγκρίνει η Επιτροπή. 2. Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ 76. Το σχέδιο κανονισμού ορίζει ένα νέο καθεστώς βασικής ενίσχυσης το οποίο θα εφαρμοστεί σε όλη την ΕΕ. Το καθεστώς αυτό θα αντικαταστήσει το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης και το καθεστώς ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης από το Στο πλαίσιο του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης, όλοι οι γεωργοί μιας δεδομένης περιφέρειας (ή ενός δεδομένου κράτους μέλους) θα λαμβάνουν δικαιώματα ενίσχυσης βάσει των επιλέξιμων εκταρίων που θα διαθέτουν το πρώτο έτος εφαρμογής (2014). Το συνολικό ποσό άμεσων ενισχύσεων που διαθέτει ένα κράτος μέλος θα έχει ένα εθνικό δημοσιονομικό ανώτατο όριο. Οι άμεσες ενισχύσεις περιλαμβάνουν τα στοιχεία που περιγράφονται λεπτομερώς στα σημεία 77, 78 και 79 κατωτέρω. 77. Το σχέδιο κανονισμού προβλέπει τρεις συνιστώσες ενίσχυσης εκτός της βασικής: - μια επιπρόσθετη ενίσχυση για τους γεωργούς: το 30 % του εθνικού ανώτατου ορίου θα αφιερωθεί στην «οικολογική συνιστώσα» των άμεσων ενισχύσεων όπως καλείται στο σχέδιο κανονισμού, - μια επιπρόσθετη ενίσχυση την οποία τα κράτη μέλη μπορεί να επιλέξουν να καθιερώσουν για τους γεωργούς σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς (έως το 5 % του ανώτατου ορίου),

30 30 - μια επιπρόσθετη ενίσχυση για νεαρούς γεωργούς που αρχίζουν τη γεωργική δραστηριότητά τους (έως το 2 % του ανώτατου ορίου). 78. Επιπροσθέτως, το σχέδιο κανονισμού προβλέπει ένα απλουστευμένο καθεστώς σχετικά με τους καλλιεργητές μικρής κλίμακας (εφεξής «καθεστώς για τους μικροκαλλιεργητές»). 79. Επίσης, το σχέδιο κανονισμού προβλέπει ένα καθεστώς συνδεδεμένης στήριξης, το οποίο είναι προαιρετικό, καθώς και μια ειδική καλλιεργητική ενίσχυση για το βαμβάκι. 80. Τέλος, το σχέδιο κανονισμού προβλέπει περιορισμένη μείωση στην απόκλιση των επιπέδων ενίσχυσης ανά εκτάριο στα κράτη μέλη. Στα κράτη μέλη όπου το επίπεδο άμεσων ενισχύσεων είναι μικρότερο από το 90 % του μέσου όρου της ΕΕ, τα εθνικά ανώτατα όρια για τις άμεσες ενισχύσεις θα υπολογιστούν με σκοπό να μειωθεί η διαφορά κατά ένα τρίτο μεταξύ του 2014 και του Το Συνέδριο έχει αναφερθεί στα ισχύοντα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων, ιδίως στην ειδική έκθεσή του αριθ. 5/2011 «Καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης (ΚΕΕ): ζητήματα προς αντιμετώπιση για τη βελτίωση της ορθής δημοσιονομικής διαχείρισής του (εφεξής «έκθεση για το ΚΕΕ») και στις ετήσιες εκθέσεις του για τα έτη Στόχοι των άμεσων ενισχύσεων 82. Το Συνέδριο διαπιστώνει ότι, μολονότι οι αιτιολογικές σκέψεις του κανονισμού 33 αναφέρονται στους στόχους του παρόντος κανονισμού, στα 33 Στην αιτιολογική σκέψη 7 του σχεδίου κανονισμού περί θεσπίσεως κανόνων για άμεσες ενισχύσεις στους γεωργούς στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής αναφέρεται ότι «Η εκπλήρωση των στόχων του παρόντος κανονισμού μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικότερα στο επίπεδο της Ένωσης [...]». Στην αιτιολογική σκέψη 26 του ίδιου κανονισμού αναφέρεται ότι «Ένας από τους στόχους της νέας ΚΓΠ είναι η ενίσχυση των περιβαλλοντικών

Γνώμη αριθ. 9/2012. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 287, παράγραφος 4, δεύτερο εδάφιο της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Γνώμη αριθ. 9/2012. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 287, παράγραφος 4, δεύτερο εδάφιο της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 2/2013. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 287, παράγραφος 4)

Γνώμη αριθ. 2/2013. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 287, παράγραφος 4) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 5/2011. σχετικά με την

Γνώμη αριθ. 5/2011. σχετικά με την ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 8/2012. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 325 ΣΛΕΕ)

Γνώμη αριθ. 8/2012. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 325 ΣΛΕΕ) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 2/2014. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 336, ΣΛΕΕ)

Γνώμη αριθ. 2/2014. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 336, ΣΛΕΕ) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 3/2011. σχετικά με πρόταση τροποποίησης του δημοσιονομικού κανονισμού των Ευρωπαϊκών Σχολείων

Γνώμη αριθ. 3/2011. σχετικά με πρόταση τροποποίησης του δημοσιονομικού κανονισμού των Ευρωπαϊκών Σχολείων ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η εκεμβρίου 2012

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η εκεμβρίου 2012 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του "Sisnet" για το οικονομικό έτος 2007

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος 2007 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Συνταξιοδοτικού Ταμείου της Ευρωπόλ για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Συνταξιοδοτικού Ταμείου της Ευρωπόλ για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 1/2014. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρο 325, παράγραφος 4, ΣΛΕΕ)

Γνώμη αριθ. 1/2014. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρο 325, παράγραφος 4, ΣΛΕΕ) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος 2008

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος 2008 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI. Γνώμη αριθ. 3/2014

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI. Γνώμη αριθ. 3/2014 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς των Ευρωπαϊκών Σχολείων για το οικονομικό έτος 2007

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς των Ευρωπαϊκών Σχολείων για το οικονομικό έτος 2007 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI. Γνώμη αριθ. 3/2013

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI. Γνώμη αριθ. 3/2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόµενη από τις απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

συνοδευόµενη από τις απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF IL-QORTI EWROPEA TA L-AWDITURI EUROPESE REKENKAMER EUROPEJSKI TRYBUNAŁ OBRACHUNKOWY TRIBUNAL DE CONTAS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 8.8.2015 L 211/9 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2015/1368 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 6ης Αυγούστου 2015 για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ECA/09/72 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ VÍTOR CALDEIRA, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ******* ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008 ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Γραφείου Εναρμόνισης στην Εσωτερική Αγορά για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Γραφείου Εναρμόνισης στην Εσωτερική Αγορά για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις της Υπηρεσίας

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις της Υπηρεσίας ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες οδηγίες δεοντολογίας για το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

Κατευθυντήριες οδηγίες δεοντολογίας για το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO ΕΥΡΩΠΑΪΚΌ ΕΛΕΓΚΤΙΚΌ ΣΥΝΈΔΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2012 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 «ΓΕΩΡΓΙΑ: ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗ»

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2012 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 «ΓΕΩΡΓΙΑ: ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗ» ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 16.9.2013 COM(2013) 642 final ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2012 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 «ΓΕΩΡΓΙΑ: ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗ» EL EL ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ Προϊστάμενος της μονάδας Επικοινωνίας και θεσμικών σχέσεων (Ομάδα καθηκόντων AD, βαθμός 9-14) Διεύθυνση Προεδρίας

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ Προϊστάμενος της μονάδας Επικοινωνίας και θεσμικών σχέσεων (Ομάδα καθηκόντων AD, βαθμός 9-14) Διεύθυνση Προεδρίας ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

8485/15 ΣΠΚ/γομ 1 DGB 1

8485/15 ΣΠΚ/γομ 1 DGB 1 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Μαΐου 2015 (OR. en) 8485/15 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας Συμβούλιο αριθ. προηγ. εγγρ.: 7524/2/15 REV 2 Θέμα: AGRI 242 AGRIORG

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B7-0079/124. Τροπολογία. James Nicholson εξ ονόματος της Ομάδας ECR

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B7-0079/124. Τροπολογία. James Nicholson εξ ονόματος της Ομάδας ECR 6.3.2013 B7-0079/124 124 Αιτιολογική σκέψη 21 (21) Λόγω της διαδοχικής ένταξης διάφορων τομέων στο καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης και της επακόλουθης περιόδου προσαρμογής για τους γεωργούς, έχει καταστεί ολοένα

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από της απαντήσεις της Eurojust

συνοδευόμενη από της απαντήσεις της Eurojust ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 145/25

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 145/25 10.6.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 145/25 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 484/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 9ης Ιουνίου 2009 σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1975/2006 για τη θέσπιση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 16.2.2017 C(2017) 805 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 16.2.2017 σχετικά με την τροποποίηση του κατ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 640/2014

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 178/4 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2017/1242 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 10ης Ιουλίου 2017 σχετικά με την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 809/2014 για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΑ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΑ L 200/140 ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΑ Διορθωτικό στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Εφοδιασμού της Ευρατόμ για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Εφοδιασμού της Ευρατόμ για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Ειδική Έκθεση αριθ. 14/2009. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 248, παράγραφος 4, δεύτερο εδάφιο, της Συνθήκης ΕΚ)

Ειδική Έκθεση αριθ. 14/2009. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 248, παράγραφος 4, δεύτερο εδάφιο, της Συνθήκης ΕΚ) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Eurojust για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Eurojust για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 30.5.2015 L 134/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2015/840 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Μαΐου 2015 για τους ελέγχους που διενεργούνται από τις Υπεύθυνες Αρχές σύμφωνα με τον

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του κυρίου Vítor Caldeira Προέδρου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου

Ομιλία του κυρίου Vítor Caldeira Προέδρου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΙΛΙΑ Λουξεμβούργο 4 Δεκεμβρίου 2012 ECA/12/52 Ομιλία του κυρίου Vítor Caldeira Προέδρου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τον έλεγχο της λειτουργικής αποδοτικότητας της διαχείρισης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το οικονομικό έτος 2006

Έκθεση σχετικά με τον έλεγχο της λειτουργικής αποδοτικότητας της διαχείρισης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το οικονομικό έτος 2006 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2007 ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2007 ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ECA/08/23 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Κ. VITOR CALDEIRA, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2007 ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Διαβάστε περισσότερα

Οµιλία του κυρίου Vítor Caldeira Προέδρου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου

Οµιλία του κυρίου Vítor Caldeira Προέδρου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΟΜΙΛΙΑ Λουξεµβούργο 10 εκεµβρίου 2013 ECA/13/45 Οµιλία του κυρίου Vítor Caldeira Προέδρου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Παρουσίαση των ετήσιων εκθέσεων για το οικονοµικό

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού του Ευρωπαϊκού GNSS για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού του Ευρωπαϊκού GNSS για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού του Ευρωπαϊκού GNSS για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού του Ευρωπαϊκού GNSS για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 27.6.2018 C(2018) 3973 final ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 27.6.2018 για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 181/2014 όσον αφορά ορισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Γνωµοδότηση αριθ. 4/2003

Γνωµοδότηση αριθ. 4/2003 Comunidades Europeas TRIBUNAL DE CUENTAS De Europæiske Fællesskaber REVISIONSRETTEN Europäische Gemeinschaften RECHNUNGSHOF Ευρωπαϊκές Κοινότητες ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ European Communities COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσια έκθεση για το οικονομικό έτος 2012 Συχνές ερωτήσεις

Ετήσια έκθεση για το οικονομικό έτος 2012 Συχνές ερωτήσεις 1 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Λουξεμβούργο 5 Νοεμβρίου 2013 ECA/13/37 Ετήσια έκθεση για το οικονομικό έτος 2012 Συχνές ερωτήσεις 1. Ενέκρινε το ΕΕΣ τους λογαριασμούς του οικονομικού έτους 2012; Ναι. Το

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης SESAR για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης SESAR για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Αιτιολογία Τύπος Διόρθωση % Νόμισμα Ποσό Εκπτωσης ΚΑΤ ΑΠΟ ΚΟΠΗ ΚΑΤ ΑΠΟ ΚΟΠΗ ΚΑΤ ΑΠΟ ΚΟΠΗ ΚΑΤ ΑΠΟ ΚΟΠΗ ΚΑΤ ΑΠΟ ΚΟΠΗ

Αιτιολογία Τύπος Διόρθωση % Νόμισμα Ποσό Εκπτωσης ΚΑΤ ΑΠΟ ΚΟΠΗ ΚΑΤ ΑΠΟ ΚΟΠΗ ΚΑΤ ΑΠΟ ΚΟΠΗ ΚΑΤ ΑΠΟ ΚΟΠΗ ΚΑΤ ΑΠΟ ΚΟΠΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Θέση προϋπολογισμού: 05070107 DE Άμυλο 2003 Επιστροφή βάσει της απόφασης του Δικαστηρίου στην υπόθεση Τ-557/13 Άμυλο 2004 Επιστροφή βάσει της απόφασης του Δικαστηρίου στην υπόθεση Τ-557/13 Άμυλο

Διαβάστε περισσότερα

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα 5. Κώδικες δεοντολογίας και πιστοποίηση. Άρθρο 40. Κώδικες δεοντολογίας

Τμήμα 5. Κώδικες δεοντολογίας και πιστοποίηση. Άρθρο 40. Κώδικες δεοντολογίας Τμήμα 5 Κώδικες δεοντολογίας και πιστοποίηση Άρθρο 40 Κώδικες δεοντολογίας 1. Τα κράτη μέλη, οι εποπτικές αρχές, το Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων και η Επιτροπή ενθαρρύνουν την εκπόνηση κωδίκων δεοντολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 4 Σεπτεμβρίου 2007 (05.09) (OR. fr) 12585/07 Διοργανικός φάκελος: 2007/0177 (CNS) AGRI 260 AGRISTR 12

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 4 Σεπτεμβρίου 2007 (05.09) (OR. fr) 12585/07 Διοργανικός φάκελος: 2007/0177 (CNS) AGRI 260 AGRISTR 12 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 4 Σεπτεμβρίου 2007 (05.09) (OR. fr) 12585/07 Διοργανικός φάκελος: 2007/0177 (CNS) AGRI 260 AGRISTR 12 ΠΡΟΤΑΣΗ Της: Ευρωπαϊκής Επιτροπής Με ημερομηνία: 29 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης ENIAC για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης ENIAC για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του κυρίου Vítor Caldeira Προέδρου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου

Ομιλία του κυρίου Vítor Caldeira Προέδρου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΙΛΙΑ Στρασβούργο 21 Νοεμβρίου 2013 ECA/39/13 Ομιλία του κυρίου Vítor Caldeira Προέδρου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Παρουσίαση των ετήσιων εκθέσεων για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 26.4.2018 C(2018) 2420 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 26.4.2018 για την τροποποίηση του κατ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 907/2014 όσον

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 24.3.2010 COM(2010) 85 τελικό 2010/0054 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 10.11.2015 L 293/15 ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2015/1973 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 8ης Ιουλίου 2015 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 514/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του κυρίου Vítor Caldeira Προέδρου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου

Ομιλία του κυρίου Vítor Caldeira Προέδρου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΕΝΔΡΙΟ ΟΜΙΛΙΑ Λουξεμβούργο 22 Νοεμβρίου 2012 ECA/12/46 Ομιλία του κυρίου Vítor Caldeira Προέδρου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο» για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο» για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 1.8.2014 L 230/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 834/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22ας Ιουλίου 2014 για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με την εφαρμογή του κοινού πλαισίου

Διαβάστε περισσότερα

A8-0380/3. Czesław Adam Siekierski εξ ονόματος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου

A8-0380/3. Czesław Adam Siekierski εξ ονόματος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου 6.12.2017 A8-0380/3 Τροπολογία 3 Czesław Adam Siekierski εξ ονόματος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Έκθεση A8-0380/2017 Albert Deß Τροποποιήσεις διαφόρων κανονισμών στον τομέα της γεωργίας

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 5/ , rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu

Γνώμη αριθ. 5/ , rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu Γνώμη αριθ. 5/2017 σχετικά με πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (EE, Ευρατόμ) αριθ. 1141/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2014,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2006 ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2006 ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΕΕΣ/07/31 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Κ. HUBERT WEBER, ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕ ΡΙΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2006 ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ BΡΥΞΕΛΛΕΣ 29

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Αριθ. Πρωτ. 1394/54298 ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Αθήνα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Αριθ. Πρωτ. 1394/54298 ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ 1. ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΑΠ 2. ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΦΥΤ. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νοµικών Θεµάτων 21.12.2011 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ (104/2011) Θέµα : Αιτιολογηµένη γνώµη της Βουλής των Αντιπροσώπων του Μεγάλου ουκάτου του Λουξεµβούργου επί της

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 22.3.2016 COM(2016) 159 final 2016/0086 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τον καθορισμό του ποσοστού αναπροσαρμογής των άμεσων

Διαβάστε περισσότερα

Αναθεωρημένη γνώμη αριθ. 6/2010

Αναθεωρημένη γνώμη αριθ. 6/2010 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 204-209 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ P8_TA(205)03 Απαλλαγή 203: Οργανισμός Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER). Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 29ης Απριλίου 205 σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 21.3.2014 COM(2014) 175 final 2014/0097 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τον καθορισμό του ποσοστού αναπροσαρμογής για τις

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Γραφείου Εναρμόνισης στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Γραφείου Εναρμόνισης στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.12.2013 SWD(2013) 513 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας όσον αφορά το ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων. Πρόταση οδηγίας (COM(2018)0021 C8-0022/ /0006(CNS))

Κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας όσον αφορά το ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων. Πρόταση οδηγίας (COM(2018)0021 C8-0022/ /0006(CNS)) 7.9.2018 A8-0260/ 001-023 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-023 κατάθεση: Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Έκθεση Tom Vandenkendelaere A8-0260/2018 Κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας όσον αφορά το ειδικό

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού για την Υγεία και τους Καταναλωτές για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού για την Υγεία και τους Καταναλωτές για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

L 181/74 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 181/74 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 181/74 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 20.6.2014 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 641/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 16ης Ιουνίου 2014 για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ.

Διαβάστε περισσότερα