Οι φίλοι μας τα ΔΕΛΦΙΝΙΑ. Κείμενο και εικονογράφηση: Giovanni Bearzi

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οι φίλοι μας τα ΔΕΛΦΙΝΙΑ. Κείμενο και εικονογράφηση: Giovanni Bearzi"

Transcript

1 Οι φίλοι μας τα ΔΕΛΦΙΝΙΑ Κείμενο και εικονογράφηση: Giovanni Bearzi

2 Αυτό το βιβλίο ανήκει στον / στην

3 Οι φίλοι μας τα ΔΕΛΦΙΝΙΑ Κείμενο και εικονογράφηση: Giovanni Bearzi (1994) Μετάφραση: Βούλα Αλεξιάδου και Αλέξανδρος Φραντζής Ευχαριστίες στις: Brigitte, Nena, Silvia και Maddalena

4 Παρόλο που ζουν στο νερό, τα δελφίνια δεν είναι ψάρια: είναι θηλαστικά και αναπνέουν αέρα με τους πνεύμονές τους. Για να αναπνεύσουν, τα δελφίνια πρέπει να ανέβουν στην επιφάνεια. Μετά κρατούν την αναπνοή τους και βουτούν. Τα ψάρια δεν αναπνέουν αέρα, αλλά με τα βράγχιά τους, παίρνουν το οξυγόνο που είναι διαλυμένο στο νερό.

5 ραχιαίο πτερύγιο φυσητήρας πλευρικό πτερύγιο λείο δέρμα ουραίο πτερύγιο Το ουραίο πτερύγιο των δελφινιών είναι οριζόντιο και κινείται πάνω-κάτω. Το ουραίο πτερύγιο των ψαριών είναι κάθετο και κινείται δεξιά-αριστερά. ραχιαίο πτερύγιο πλευρικό βράγχια λέπια πτερύγιο ουραίο πτερύγιο

6 Ποια είναι τα θηλαστικά; Τα θηλαστικά είναι θερμόαιμα ζώα. Συνήθως έχουν τρίχες ή τρίχωμα. Τα θηλυκά δίνουν στα μικρά τους γάλα από τους μαστούς τους. Αυτά τα ζώα είναι όλα θηλαστικά.

7 Μερικά θηλαστικά, όπως οι φώκιες και οι θαλάσσιοι ελέφαντες, περνούν πολύ από το χρόνο τους στο νερό. Τα δελφίνια περνούν ολόκληρη τη ζωή τους στο νερό. Στο νερό τρώνε, ξεκουράζονται, ζευγαρώνουν και γεννούν. Ακόμα κι ο θηλασμός των μικρών τους γίνεται στο νερό. Τα δελφίνια δεν έχουν τρίχες ή τρίχωμα, αλλά το σώμα τους καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα λίπους, που τα κρατά ζεστά.

8 Ένα κοπάδι δελφινιών κολυμπάει στον ωκεανό. Κάθε δελφίνι γνωστοποιεί τη θέση του στα άλλα μέλη του κοπαδιού με ήχους.

9 Τα δελφίνια είναι κοινωνικά ζώα. Ζουν σε κοπάδια, που μπορούν να αποτελούνται από εκατοντάδες άτομα. Στενές σχέσεις αναπτύσσονται ανάμεσα στα μέλη του ίδιου κοπαδιού και όλα συνεργάζονται στην αναζήτηση της τροφής τους.

10 Στη διάρκεια της ερωτοτροπίας τα δύο δελφίνια δαγκώνονται και τρίβονται το ένα με το άλλο, δείχνοντας τη διάθεσή τους για αμοιβαία επαφή. Αυτά τα δελφίνια, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, έφτασαν επιτέλους στην αναπαραγωγική τους ωριμότητα.

11 Αν η ερωτοτροπία είναι πετυχημένη, ακουμπούν τις κοιλιές τους και ζευγαρώνουν. Στα δελφίνια η ερωτοτροπία δεν σχετίζεται απαραίτητα με την αναπαραγωγή.

12 Γι αυτή τη θηλυκιά η στιγμή του τοκετού πλησιάζει. Μετά από ένα χρόνο εγκυμοσύνης, η κοιλιά της έχει μεγαλώσει πολύ. Το πρώτο μέρος του σώματος του μικρού που εμφανίζεται συνήθως είναι η ουρά. Μόλις βγει και το κεφάλι, το νεογέννητο κολυμπάει γρήγορα προς την επιφάνεια, για να πάρει την πρώτη του αναπνοή.

13 Η μητέρα με στοργή παρατηρεί το μικρό δελφινάκι που κολυμπάει πλάι της με άτσαλες κινήσεις. Το πρώτο μέρος του σώματος του μικρού που εμφανίζεται συνήθως είναι η ουρά. Μόλις βγει και το κεφάλι, το νεογέννητο κολυμπάει γρήγορα προς την επιφάνεια, για να πάρει την πρώτη του αναπνοή.

14 Σχεδόν αμέσως μετά τη γέννα, το μικρό προσπαθεί να θηλάσει. Παίρνοντας την κατάλληλη θέση, η μητέρα κατευθύνει το μικρό της προς μία από τις δύο θηλές της. Το γάλα, πολύ πυκνό και θρεπτικό, εκτοξεύεται μέσα στο στόμα του μικρού, μόλις αυτό ακουμπήσει τη θηλή.

15 Τους πρώτους μήνες της ζωής του το μικρό θηλάζει πολύ τακτικά. Όσο το μικρό μεγαλώνει, η μητέρα το διδάσκει πώς να τρέφεται πιάνοντας ψάρια μόνο του. Σε ηλικία δεκαοκτώ μηνών, το νεαρό δελφίνι είναι ικανό να συλλαμβάνει την τροφή του. Ωστόσο, θα μείνει με τη μητέρα του για πολύ καιρό ακόμα. Στα δελφίνια, ο δεσμός μητέρας-παιδιού είναι ισχυρός και κρατάει πολλά χρόνια.

16 Τα δελφίνια χρησιμοποιούν τον ηχοεντοπισμό για να βρουν την τροφή τους στο νερό, ειδικά όταν η ορατότητα είναι περιορισμένη. Παράγουν ήχους που ονομάζονται κλικς κι ακούν την ηχώ τους.

17 Τα δόντια των δελφινιών δεν είναι φτιαγμένα για να μασούν. Χρησιμοποιούνται για να αρπάζουν την τροφή. Τα ψάρια και τα καλαμάρια είναι μεζεδάκια που γλιστρούν και για να τα πιάσει κανείς πρέπει να έχει κοφτερά δόντια και ξεχωριστές ικανότητες. Δόντι δελφινιού

18 Όταν δεν βρίσκουν αρκετή τροφή, τα δελφίνια «κλέβουν» ψάρια από τα δίχτυα των ψαράδων. Μερικές φορές κάνουν μεγάλες τρύπες.

19 Μερικοί ψαράδες, αν και θυμώνουν γι αυτό, μπαλώνουν τα δίχτυα τους. Καταλαβαίνουν ότι τα δελφίνια είναι μέρος της θαλάσσιας ζωής και αποδέχονται τα ζώα αυτά με τον ίδιο τρόπο που αποδέχονται τα προβλήματα που προκαλούν οι άνεμοι και τα κύματα. Άλλοι ψαράδες αντιδρούν διαφορετικά.

20 Ψαράδες και δελφίνια: Τι δύσκολη σχέση! Τα μεγάλα δίχτυα στις ανοιχτές θάλασσες, είναι θανάσιμες παγίδες στις οποίες πνίγονται εκατοντάδες χιλιάδες δελφίνια κάθε χρόνο.

21 Η εντατική αλιεία δεν σέβεται την ευαίσθητη ισορροπία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Υποβαθμίζει τα οικοσυστήματα όπου ζουν τα δελφίνια.

22 Η ρύπανση του νερού αποδεκατίζει κι αυτή τους πληθυσμούς των δελφινιών. Χρησιμοποιούμε τους ωκεανούς σαν τεράστιους σκουπιδοτενεκέδες, όμως τα τοξικά απόβλητα που χύνονται στη θάλασσα συγκεντρώνονται στο σώμα των δελφινιών προκαλώντας το θάνατό τους ή μειώνοντας την αναπαραγωγική τους ικανότητα.

23 Οι ωκεανοί που είναι γεμάτοι ζωή κινδυνεύουν να γίνουν μια τοξική έρημος. Μόνο λίγα, πολύ ανθεκτικά είδη ζώων θα επιβιώσουν.

24 Για τους λόγους αυτούς τα δελφίνια κινδυνεύουν σε πολλές θάλασσες του κόσμου...

25 Υπάρχουν περιοχές στον κόσμο, όπου δελφίνια και άνθρωποι συνυπάρχουν ειρηνικά. Στις περιοχές αυτές οι ψαράδες γνωρίζουν ότι τα δελφίνια παίζουν σημαντικό ρόλο στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

26 Ερευνητές ακολουθούν τα δελφίνια με μικρά σκάφη για να τα μελετήσουν χωρίς να τα ενοχλούν. Παίρνουν φωτογραφίες και καταγράφουν τη συμπεριφορά και τις «φωνές» των δελφινιών.

27 Μ αυτές τις απλές τεχνικές μπορεί να ανακαλύψει κανείς πολλά πράγματα. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν το κάθε δελφίνι ένα προς ένα, από τα φυσικά σημάδια που έχουν στο ραχιαίο τους πτερύγιο. Μελετούν τις μετακινήσεις τους, την καθημερινή τους δραστηριότητα και τις «φιλίες» τους. Ακούγοντας τους καταπληκτικούς ήχους που παράγουν τα δελφίνια, μπορεί κανείς να αποκαλύψει πολλά μυστικά γι αυτά.

28 Τα δελφίνια είναι αξιοθαύμαστα και κομψά ζώα. Είναι πάντα μεγάλη χαρά να τα παρατηρείς στο φυσικό τους περιβάλλον. Είναι χαριτωμένα, έξυπνα και μερικές φορές πολύ φιλικά. Δεν θα ήταν όμορφα, όταν νοιώθουμε λίγο μόνοι, να παίρναμε μια μικρή βάρκα και να επισκεπτόμασταν τους φίλους μας στη θάλασσα;

29 Δεν πάει πολύς καιρός που η θάλασσα ήταν γεμάτη από ψάρια και δελφίνια. Μπορούσε κανείς να βουτήξει και να παίξει μαζί τους, αφού δεν φοβόντουσαν τους ανθρώπους. Τώρα πια τα δελφίνια και τα ψάρια μειώνονται: ας μην επιτρέψουμε να εξαφανιστούν!

30

31 Μάθε να αγαπάς και να σέβεσαι όλα τα ζώα, όχι μόνο τα δελφίνια. Δελφίνια, άνθρωπος, φίδι, αράχνη, ποντίκι, μυρμήγκι, σαρανταποδαρούσα... συνειδητοποίησε ότι κάθε ύπαρξη έχει τη θέση και τη λειτουργία της στη φύση. Άφησε το εαυτό σου ελεύθερο να θαυμάσει: κάθε μορφή ζωής είναι ένα μικρό αριστούργημα που αξίζει το ενδιαφέρον σου. Να θυμάσαι ότι τα άγρια ζώα, όπως τα δελφίνια, οι αρκούδες και οι καμηλοπαρδάλεις πρέπει να ζουν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον κι όχι στους ζωολογικούς κήπους και τα δελφινάρια. Μη πετάς σκουπίδια στη θάλασσα ή στο δρόμο. Ο κόσμος είναι το σπίτι μας και πρέπει να συμβάλεις στο να διατηρηθεί καθαρός. Ανακύκλωσε το χαρτί, το γυαλί κι όλα τα υλικά που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Περιόρισε την κατανάλωση και τις σπατάλες. Γίνε μέλος σε μια οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος και υποστήριξε ενεργά πρωτοβουλίες για την προστασία της φύσης.

32 Ο Giovanni Bearzi μελετά τα δελφίνια της Μεσογείου από το 1986 και ειδικά στην Αδριατική και το Ιόνιο πέλαγος. Ίδρυσε και διηύθυνε για μια δεκαετία ένα πρόγραμμα για τη μελέτη και την προστασία των δελφινιών στην Κροατία, στο οποίο απονεμήθηκε το βραβείο «Henry Ford European Conservation Award», ως το καλύτερο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ο Giovanni πάντα προσπαθεί να συνδυάσει την επιστημονική εργασία με την ευαισθητοποίηση του κοινού και με την εκπαίδευση για την υποστήριξη της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και έχει επιβλέψει σημαντικό αριθμό φοιτητών και νέων ερευνητών. Είναι σύμβουλος σε οργανισμούς όπως το ACCOBAMS και το IUCN. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Βασιλείας της Ελβετίας στη Ζωολογία και το διδακτορικό του είχε θέμα τα παράκτια μεσογειακά δελφίνια. Από το 1990 είναι μέλος του ΔΣ της οργάνωσης Tethys Research Institute ενώ από το 2000 είναι πρόεδρός της. Έχει επίσης διδάξει Προστασία Κητωδών ως καθηγητής στη Σχολή Επιστημών του Πανεπιστημίου Βενετίας. Το 2001 κέρδισε το βραβείο PEW Marine Conservation.

Β ΕΝΟΤΗΤΑ Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Β ΕΝΟΤΗΤΑ Εκπαιδευτικές δραστηριότητες Β ΕΝΟΤΗΤΑ Εκπαιδευτικές δραστηριότητες ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ! Β ΕΝΟΤΗΤΑ 57 Γενικές οδηγίες Το παρόν πρόγραμμα είναι διαθέσιμο για κάθε δάσκαλο/εκπαιδευτικό που επιθυμεί να υλοποιήσει μια σειρά

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. 62.377 «χτυπήματα» έχει ο βακαλάος του Ατλαντικού (Gadus morhua), το δημοφιλέστερο ψάρι στη FishBase

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. 62.377 «χτυπήματα» έχει ο βακαλάος του Ατλαντικού (Gadus morhua), το δημοφιλέστερο ψάρι στη FishBase 4 science ιχθυολογία 26 ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 TO BHMA FishBase: όλα όσα θέλετε να ξέρετε Πραγματική βουτιά στους βυθούς όλης της Γης μπορεί να κάνει ο καθένας μας χάρη στη μεγαλύτερη ψαρο-εγκυκλοπαίδεια

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνώντας και προστατεύοντας τα δασικά μας οικοσυστήματα

Ερευνώντας και προστατεύοντας τα δασικά μας οικοσυστήματα Ερευνώντας και προστατεύοντας τα δασικά μας οικοσυστήματα Το έντυπο που κρατάς στα χέρια σου έχει στόχο να σε βοηθήσει να γνωρίσεις το φυσικό πλούτο που σε περιβάλλει και να βρεις τρόπους να τον προστατέψεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ: Η ΠΟΛΗ ΠΕΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ» ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη της Συμπεριφοράς των Παιδιών απέναντι στα Ζώα Συντροφιάς στην Ελλάδα

Μελέτη της Συμπεριφοράς των Παιδιών απέναντι στα Ζώα Συντροφιάς στην Ελλάδα Μελέτη της Συμπεριφοράς των Παιδιών απέναντι στα Ζώα Συντροφιάς στην Ελλάδα Πίνακας Περιεχομένων Μελέτη της Συμπεριφοράς των Παιδιών απέναντι στα Ζώα Συντροφιάς στην Ελλάδα...3 Περίληψη...3 Μεθοδολογία...4-6

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΑ 1. Εντόπισε στο παρακάτω σκίτσο πηγές ηχορρύπανσης: Πηγές ηχορρύπανσης είναι:

ΦΥΣΙΚΑ 1. Εντόπισε στο παρακάτω σκίτσο πηγές ηχορρύπανσης: Πηγές ηχορρύπανσης είναι: Ενδεικτικά θέματα Φυσικών για την εισαγωγή στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια Ενδεικτικά θέματα (με ενδεικτικές λύσεις / απαντήσεις) για τη δοκιμασία / τεστ εισαγωγής από τα Δημοτικά στα Πρότυπα Πειραματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας. Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό

Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας. Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας Σταματήστε το γαργαλητό! Μ ια φορά κι έναν καιρό πάνω στη Γη δεν ζούσαν μόνο άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση της σύγκρουσης μεταξύ μεγάλων σαρκοφάγων και αγροτικής οικονομίας

Βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση της σύγκρουσης μεταξύ μεγάλων σαρκοφάγων και αγροτικής οικονομίας «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπουαρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών» Βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση της σύγκρουσης μεταξύ μεγάλων σαρκοφάγων και αγροτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τ.Ε.Π.Α.Ε. (Α.Π.Θ.) ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τ.Ε.Π.Α.Ε. (Α.Π.Θ.) ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τ.Ε.Π.Α.Ε. (Α.Π.Θ.) ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό σχεδιάστηκε από το Τ.Ε.Π.Α.Ε. της Παιδαγωγικής Σχολής τουα.π.θ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

Aλκη Ζεη Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο. Το παραμύθι της ζωής μου

Aλκη Ζεη Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο. Το παραμύθι της ζωής μου Aλκη Ζεη Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο Το παραμύθι της ζωής μου Η Άλκη Ζέη αφηγείται την ιστορία των πρώτων είκοσι πέντε χρόνων της ζωής της. Μια ολόκληρη εποχή ζωντανεύει μέσα από τη συναρπαστική της αφήγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 Εισαγωγικά για το τεύχος ΙΙ ΙΙΙ 2 Η προσχολική ηλικία συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

2013, Έλενα Μονογιού monoyioue@hotmail.com

2013, Έλενα Μονογιού monoyioue@hotmail.com ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ (με αλφαβητική σειρά βάση του τίτλου των παραμυθιών) 1. Διακαινισάκη, Π. (2003). Ας βγάλουμε άλλη φωτογραφία. Αθήνα: Κέδρος. Θέμα: Διαφορετική εμφάνιση

Διαβάστε περισσότερα

H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά

H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Ερωτήσεις και απαντήσεις ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Ερωτήσεις και απαντήσεις Χτίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια!

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! www.tena.gr TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! SCA HYGIENE PRODUCTS A.E. 17ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας & Καλαμάτας 2, 145 64, Νέα Κηφισιά, Tηλ. 210 27 05 700 800

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βοσκός που τον έλεγαν Βασίλη. Ζούσε σε μια μικρή φάρμα με τη γυναίκα του και την κόρη του. Μια

Διαβάστε περισσότερα

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014 Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί συλλογή αποσπασμάτων από εκδόσεις διεθνών, περιφερειακών και εθνικών φορέων και οργανισμών, που έχουν διατεθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τους σκοπούς

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει. Luis Sepúlveda. Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει

Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει. Luis Sepúlveda. Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει Luis Sepúlveda Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει 1 Τίτλος πρωτοτύπου: Historia de una gaviota y del gato que le enseñó a volar Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' ενα γλάρο να πετάει Εξώφυλλο-Εικονογράφηση:

Διαβάστε περισσότερα

π ε ρ ι ο δ ι κ ή έ κ δ ο σ η - 2 ο τ ε ύ χ ο ς - Α ύ γ ο υ σ τ ο ς 2 0 1 0 * Δ Ι Α Ν Ε Μ Ε Τ Α Ι Δ Ω Ρ Ε Α Ν

π ε ρ ι ο δ ι κ ή έ κ δ ο σ η - 2 ο τ ε ύ χ ο ς - Α ύ γ ο υ σ τ ο ς 2 0 1 0 * Δ Ι Α Ν Ε Μ Ε Τ Α Ι Δ Ω Ρ Ε Α Ν π ε ρ ι ο δ ι κ ή έ κ δ ο σ η - 2 ο τ ε ύ χ ο ς - Α ύ γ ο υ σ τ ο ς 2 0 1 0 * Δ Ι Α Ν Ε Μ Ε Τ Α Ι Δ Ω Ρ Ε Α Ν Έν Δράσει Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες Εγώ μονάχος έχω χρέος να σώσω τη γης Άμα δε σωθεί εγώ

Διαβάστε περισσότερα

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού 1. Το νερό στη φύση και τη ζωή των ανθρώπων Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού βρίσκεται στους ωκεανούς, είναι δηλαδή αλμυρό. Μόλις το 2% βρίσκεται στους πόλους

Διαβάστε περισσότερα

Τροπικά δάση βροχής Του Ρετ Α. Μπάτλερ

Τροπικά δάση βροχής Του Ρετ Α. Μπάτλερ Τροπικά δάση βροχής Του Ρετ Α. Μπάτλερ (001) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΑΣΗ ΒΡΟΧΗΣ; Τα τροπικά δάση βροχής είναι δάση µε ψηλά δέντρα, θερµό κλίµα και άφθονες βροχοπτώσεις. Σε ορισµένα δάση βροχής, το ύψος βροχής ξεπερνάει

Διαβάστε περισσότερα

οιωνός #49 Παρακολουθώντας τα ταξίδια της Νανόχηνας >Κουκουβάγιες > αφιέρωμα: Ε λ λ η ν ι κ ή Ο ρ ν ι θ ο λ ο γ ι κ ή Ε τ α ι ρ ε ί α

οιωνός #49 Παρακολουθώντας τα ταξίδια της Νανόχηνας >Κουκουβάγιες > αφιέρωμα: Ε λ λ η ν ι κ ή Ο ρ ν ι θ ο λ ο γ ι κ ή Ε τ α ι ρ ε ί α οιωνός #49 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚ ΔΟΣΗ ΤΗΣ Ε Λ ΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Σ (ΕΟΕ) ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ 2012 LIFE10 NAT/GR/000638 > αφιέρωμα: Παρακολουθώντας τα ταξίδια της Νανόχηνας >Κουκουβάγιες Ε λ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΤΟΥ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΟΣ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΤΟΥ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΟΣ ΦΩΤΗΣ ΚΑΦΑΤΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΩΚΑΣ: Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΤΟΥ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΟΣ διάλογος-συνέντευξη γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΣΤ. ΤΖΙΟΤΖΙΟΣ* Πυθαγόρας, Ευφυής Σχεδιασμός και Μη Γραμμικά Μαθηματικά. Clono

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙ ΙΟΎ ΕΝΤΥΠΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ. Αναπτυξιακή Αξιολόγηση σελ 2. Σημαντικά ορόσημα ανάπτυξης στο τέλος των 7 πρώτων μηνών σελ 7

ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙ ΙΟΎ ΕΝΤΥΠΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ. Αναπτυξιακή Αξιολόγηση σελ 2. Σημαντικά ορόσημα ανάπτυξης στο τέλος των 7 πρώτων μηνών σελ 7 1 A Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Mονάδα Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» Χωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο ιευθυντής-καθηγητής: Γ. Χρούσος ΑΝΑΠΤΥΞΗ &

Διαβάστε περισσότερα