ΘΕΜΑΣΙΚΗ ΕΝΟΣΗΣΑ : ΦΕΙΡΟΤΡΓΙΚΗ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΘΕΜΑΣΙΚΗ ΕΝΟΣΗΣΑ : ΦΕΙΡΟΤΡΓΙΚΗ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ"

Transcript

1 ΘΕΜΑΣΙΚΗ ΕΝΟΣΗΣΑ : ΦΕΙΡΟΤΡΓΙΚΗ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ 28 /5/2015 : Αποκατάσταση καταγμάτων ισχίου. ( Μήτηλη Ελένη, Κυριάκου Αθηνά) ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ ΤΠΗΡΕΙΑ Γ.Ν. ΑΜΥΙΑ

2 Ανατομία του ισχίου Η άρθρωση του ισχίου είναι σημαντική για τις δραστηριότητες της μεταφοράς του βάρους του σώματος και τη βάδιση. Είναι δηλαδή μια κινητική άρθρωση. Διαφέρει από τον ώμο, γιατί οι αρθρικές επιφάνειες της κοτύλης και της κεφαλής του μηριαίου οστού εφαρμόζουν άριστα με αποτέλεσμα η άρθρωση του ισχίου να είναι σταθερή, αλλά με εύρος κίνησης μικρότερο από τον ώμο. Η άρθρωση του ισχίου είναι τριαξονική και επιτρέπει κινήσεις σε όλα τα επίπεδα.

3 Οι κινήσεις της άρθρωσης του ισχίου Α. Κάμψη : ο Λαγανοψοίτης,ο ορθός μηριαίος, ο ραπτικός. Β.Έκταση και υπερέκταση :ο μεγάλος γλουτιαίος, ο ημιτενοντώδης, ο ημιυμενώδης, ο δικέφαλος μηριαίος. Γ. Απαγωγή: ο μέσος γλουτιαίος, ο μικρός γλουτιαίος, ο τείνων την πλατεία περιτονία. Δ. Προσαγωγή :ο μικρός προσαγωγός, ο μέγας, ο ισχνός, ο βραχύς προσαγωγός και ο κτενίτης.

4 Σα υποκεφαλικά κατάγματα, εντοπίζονται περιφερικά από την κεφαλή του μηριαίου οστού και κεντρικά στο μείζονα και στον ελάσσονα τροχαντήρα. Σα διατροχαντήρια κατάγματα παρουσιάζονται στην περιοχή ενδιάμεσα των δυο τροχαντήρων. Σα υποτροχαντήρια κατάγματα παρουσιάζονται κάτω από τον ελάσσονα τροχαντήρα.

5 Σα υποκεφαλικά και τα διατροχαντήρια παρουσιάζονται συχνότερα και αποτελούν το 90%. Επειδή τα κατάγματα αυτά παρουσιάζονται συνήθως μετά από πτώση ο ακτινογραφικός έλεγχος είναι απαραίτητος για να διευκρινιστεί η έκταση της βλάβης και η συμμετοχή της κοτύλης, της κεφαλής του μηριαίου και του μείζονα τροχαντήρα.

6 Προκαλούνται: Εκφυλιστικές & οστεοπορωτικές μεταβολές Μειωμένη αντίσταση στις φυσιολογικές καταπονήσεις Υυσιολογικές μεταβολές στην ισορροπία που συμβαίνουν εξαιτίας του γήρατος. Μπορεί να είναι: Ενδοκαψικά ( στην κεφαλή & τον αυχένα του μηριαίου) Εξωκαψικά ( στον τροχαντήρα)

7 Προηγούμενο ιστορικό πτώσεων Σρόπος μετακίνησης ασθενών Ηλικία Κατάσταση όρασης Νευρολογική ή κινητική διαταραχή Νυκτουρία Άνοια, σύγχυση Ιστορικό ιλίγγου, ορθοστατικής υπότασης Λήψη διουρητικών & καρδιαγγειακών φαρμάκων Λήψη ηρεμιστικών, ψυχοτρόπων, υπνωτικών, ναρκωτικών.

8 Παράγοντες μείωσης της οστικής μάζας: Μη ορμονικοί: Μειωμένη δυνατότητα παραγωγής οστών στους ηλικιωμένους. Έλλειψη ασβεστίου κακή διατροφή Εθνικές διαφορές Κάπνισμα Αλκοόλ Καφεΐνη Μειωμένη έκθεση στον ήλιο Υυσιολογικό stress & νόσος Γυναικείο φύλο Παχυσαρκία Υυσική άσκηση Ορμονικοί: Μείωση οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση Αύξηση παραθυροειδών ορμονών Μειωμένη παραγωγή βιταμίνης D

9 Σο αποτέλεσμα των καταγμάτων στην επιβίωση εξαρτάται από τον τύπο του κατάγματος. Είναι τα σοβαρότερα αφού 10-20% πεθαίνουν τον πρώτο χρόνο. Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία Λίγοι θάνατοι οφείλονται στο κάταγμα Οι περισσότεροι οφείλονται σε χρόνια νοσήματα, που οδηγούν σε κάταγμα και στον τελικό θάνατο των ασθενών.

10 Σο κάταγμα του ισχίου απαιτεί χειρουργική επέμβαση Η ηλικία και η γενικότερη κατάσταση υγείας παίζει καθοριστικό ρόλο στην αγωγή που θα ακολουθηθεί και που κατά κανόνα είναι η χειρουργική Η αντιμετώπιση είναι επείγουσα και δεν είναι απαραίτητη οποιαδήποτε προεγχειρητική φροντίδα εάν ο χρόνος το επιτρέπει δίδονται οδηγίες για αναπνευστικές ασκήσεις.

11 Γενική Νοσηλευτική Παρέμβαση : Σοποθέτηση στρώματος αέρα Προσεκτική μεταφορά του ασθενούς στο κρεβάτι και εφαρμογή έλξης. Ανύψωση του πάσχοντος σκέλους κατά 25 0 Έλεγχος της έλξης κάθε 2 h

12 Ύπτια Θέση : Μαξιλάρι κάτω από το πάσχον σκέλος. Σροχαντήριο ρολό ή μαξιλάρι άμμου για διατήρηση έκτασης και έσω στροφής. Ανύψωση του πάνω μέρους του κρεβατιού, μόνο όταν υπάρξει ανάγκη. Πλάγια θέση : Μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια Μερική στροφή στο πλάι, 45 0 του πάσχοντος σκέλους Μαξιλάρια στη ράχη Προεγχειρητική νοσηλευτική παρέμβαση.

13 Λήψη ιστορικού : Ηλικία & φύλο Επάγγελμα Διαιτητικές συνήθειες Ιστορικό πτώσης Παρουσία σχετικών νόσων Υυσική εκτίμηση / πρόληψη επιπλοκών: Μεταβολές στα ζωτικά σημεία Ειδικά ευρήματα : Κατάσταση πάσχοντος ισχίου Ο πόνος Ο μυϊκός σπασμός Οίδημα Περιορισμός κίνησης Αίσθημα ψύχους.

14 α/α πάσχοντος ισχίου α/α θώρακος Η.Κ.Γ Γενική αίματος, Σ.Κ.Ε κλπ.

15 υχνή παρακολούθηση ζωτικών σημείων Βαθιές αναπνοές κάθε 2 h Φορήγηση παυσίπονου Εφαρμογή παγοκύστης Ισοζυγισμένη δίαιτα Επαρκής λήψη υγρών Ενθάρρυνση ασθενούς να εκτελεί ισομετρικές ασκήσεις στο πάσχον σκέλος Ενεργητικές ασκήσεις των υγιών μελών Υροντίδα δέρματος Επισκόπηση δακτύλων Ασκήσεις ενδυνάμωσης της κοιλιάς και του υγιούς κάτω άκρου.

16 Ενθάρρυνση του ασθενή να κινείται περισσότερο: αποκατάσταση μειωμένης εγκεφαλικής αιματικής άρδευσης πρόληψη πνευμονίας από εισρόφηση εκκρίσεων γαστρεντερικής στάσης Προβλήματα ούρησης αφαλάτωση κατακλίσεις Διδασκαλία αρρώστου να γυρίζει στηριγμένος στο τρίγωνο Όταν γυρίζει στο πλάι διατήρηση του χειρουργημένου άκρου σε θέση απαγωγής και τοποθέτηση μαξιλαριών ανάμεσα στα κάτω άκρα. Τποστήριξη του χειρουργημένου άκρου & ήπιος προσεκτικός χειρισμός του. Διατήρηση του σώματος σε ευθυγράμμιση και του ισχίου σε έκταση Έγερση το συντομότερο δυνατόν εφαρμόζοντας: Εφαρμογή ελαστικού επιδέσμου ή καλτσών στα κάτω άκρα Μετακίνηση από το κρεβάτι με το υγιές άκρο Διδασκαλία του ασθενή να κινείται αργά και να κάθεται, ώσπου να ανακτήσει την ισορροπία του Σακτική παρακολούθηση ζωτικών σημείων.

17 Ετοιμασία του ασθενή για φροντίδα στο σπίτι ή για μεταφορά σε κέντρο αποκατάστασης Προσαρμογή στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής Απομάκρυνση από το σπίτι των δυνητικών κινδύνων Επαρκής φωτισμός στους σκοτεινούς χώρους Αργές, σκόπιμες κινήσεις και επίτευξη ισορροπίας πριν από την έγερση από το κρεβάτι ή την καρέκλα Ανάγκη για συνέχιση της φροντίδας του. Αναφορά στο κοινοτικό νοσηλευτή για συνέχιση φροντίδας στο σπίτι υχνός έλεγχος για τυχόν επιπλοκές από τη χειρουργική επέμβαση όπως: Καθυστερημένη ή ατελής πώρωση Επιπλοκές από ακινησία Κυκλοφορικές και νευρικές επιπλοκές Αναπνευστικές επιπλοκές Λοίμωξη του τραύματος Καρδιαγγειακές επιπλοκές Μεταβολές στην διανοητική λειτουργία

18 Ο ορθοπαιδικός ασθενής, εκτός από το πρόβλημα του, έχει την αναγκαστική παραμονή στο κρεβάτι για μακρό χρονικό διάστημα. Σα αποτελέσματα της μακρόχρονης κατάκλισης είναι: Οι μύες ατροφούν Ο σκελετός ατροφεί Ο Νοσηλευτής πρέπει να προστατεύσει τον ασθενή από επιπλοκές στο διάστημα της αποθεραπείας και να τον προετοιμάσει για να επανέλθει στη φυσιολογική ζωή του.

19 Από την 1 η ημέρα εκτελούμε: Αναπνευστική γυμναστική Ασκήσεις άνω άκρων Ασκήσεις του κορμού Ασκήσεις του υγιούς κάτω άκρου Ασκήσεις ελεύθερων αρθρώσεων ( γόνατος, ποδοκνημικής). Σο πρόγραμμα φυσιοθεραπείας θα εξαρτηθεί μετά από το είδος του κατάγματος.

20 Σροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη C Σροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες Σροφές φτωχές σε θερμίδες Γενικά συνιστάται : Αρκετό άπαχο κρέας Χάρι Κοτόπουλο Συρί Αυγά Υρούτα Λαχανικά Ελαφρές σούπες Αποφεύγονται : Σο ψωμί Σα μπισκότα Η ζάχαρη Σα γλυκά Σις σοκολάτες Σα ζυμαρικά & Σις πατάτες Πρέπει να γίνεται έλεγχος για επαρκή ποσότητα υγρών, ιδίως στα ηλικιωμένα άτομα.

21 Οι άμεσοι σκοποί κάθε νοσηλευτή: ταθεροποίηση αναπνευστικής και καρδιαγγειακής λειτουργίας Προαγωγή αποκατάστασης της συνέχειας των οστών Πρόληψη βλάβης νεύρων & αγγείων Μείωση του πόνου Εξασφάλιση φροντίδας & πρόληψη επιπλοκών Προαγωγή λειτουργίας του εντέρου ταθεροποίηση και διατήρηση της καλής κατάστασης υγείας πριν και μετά την χειρουργική επέμβαση Κάλυψη ψυχολογικών αναγκών του ασθενή.

22 Μακροπρόθεσμα : Προαγωγή αυτοφροντίδας Διατήρηση επαρκούς θρέψης & ενυδάτωσης του ασθενή Πρόληψη επιπλοκών από την ακινησία Προετοιμασία του ασθενή για έγερση Αποκατάσταση της υγείας του Πρόληψη φυσικής, ψυχολογικής και κοινωνικής εξάρτησης.

23 Προστασία από τις πτώσεις: Ατομικά προβλήματα ηλικιωμένων / παράγοντες κινδύνου : Η προχωρημένη ηλικία Η αλλαγή του σώματος Οι διαταραχές βάδισης & προσανατολισμού Η λήψη βιταμινών & αντιόξινων ε σχέση με ελλιπή διατροφή Ο ίλιγγος Λήψη φαρμάκων : επανεξέταση της φαρμακευτικής αγωγής για να αποφεύγονται οι παρενέργειες. Ισορροπία: σε σχέση με συστήματα που επηρεάζονται από την ηλικία ή κάποια νόσο. Περιβάλλον: ασφαλές, άνετο, χρήση απαραίτητων αντικειμένων.

24 Τπάρχουν συμπεράσματα από κλινικές μελέτες υψηλής αξιοπιστίας με οδηγίες που συνιστούν πολυπαραγοντική αποκατάσταση, δηλαδή συνδυασμό ιατρικής, κοινωνικής, εκπαιδευτικής και επαγγελματικής παρέμβασης για την επανεκπαίδευση του ατόμου στο υψηλότερο επίπεδο λειτουργικότητας. Οι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό των θεραπευτικών στόχων και επηρεάζουν το λειτουργικό αποτέλεσμα είναι: Σα συνοδά νοσήματα Η ύπαρξη άνοιας Σο φύλο Ο τύπος του κατάγματος & Η καθυστέρηση του χειρουργείου.

25 Μπαλτόπουλος Π. Λειτουργική Ανατομική του ανθρώπου Εκδ. Πασχαλίδη. Αθήνα αχίνη Καρδάση Α. Πάνου. Παθολογική & Φειρουργική Νοσηλευτική Νοσηλευτικές Διαδικασίες 3 ος Σόμος Εκδ. ΒΗΣΑ Αθήνα 2000, σελ , Ρουμελιώτης Δ. Ιατρική Αποκατάστασης Εκδ. Ζήτα Αθήνα 1993, σελ 243. Cooper C, Melton L j III, Epidemiology of osteoporosis. Trends in Endocrinology and Metabolism 1992, 314:

26

ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός

ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός Η ρευµατολογία είναι ο κλάδος (ειδικότητα) της ιατρικής επιστήµης που ασχολείται µε την παθολογία των νοσηµάτων (αρθρίτιδα και ρευµατισµός)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ

ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ 1 ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ TMHMA:NOΣHΛEYTIKH ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΑΚΑΒΕΛΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ορθοπαιδικός χειρουργός Τραυµατολόγος ιδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών Μετεκπαιδευτείς στις Η.Π.Α. και στη Γερµανία 6974450878-2291053124

Ορθοπαιδικός χειρουργός Τραυµατολόγος ιδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών Μετεκπαιδευτείς στις Η.Π.Α. και στη Γερµανία 6974450878-2291053124 Παναγιώτης Τσαϊλάς Ορθοπαιδικός χειρουργός Τραυµατολόγος ιδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών Μετεκπαιδευτείς στις Η.Π.Α. και στη Γερµανία 6974450878-2291053124 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

-ΡΕΥΜΑΤΟΕΙ ΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙ Α-

-ΡΕΥΜΑΤΟΕΙ ΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙ Α- ΕΠΑ.Σ BΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ -ΡΕΥΜΑΤΟΕΙ ΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙ Α- ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΩΝ: ΑΪ ΩΝΙ ΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΡΝΤΟΓΛΟΥ ΞΑΝΘΟΥΛΑ ΜΕΡΜΙΚΛΗ ΜΑΡΙΑ ΣΑΛΗ ΜΠΟΥΚΕΤ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ:2012-2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ Μαρία Γιανναδάκη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πρώτες Βοήθειες 1.1 Τι Περιλαμβάνει το Φαρμακείο 2. Τραύματα 1 1 2 2.1 Αιμορραγία 2 2.1.1 Συμπτώματα Αιμορραγίας 2 2.1.2 Α Βοήθειες 2 2.1.2.1 Εσωτερική

Διαβάστε περισσότερα

[αφιέρωμα] Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

[αφιέρωμα] Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών [αφιέρωμα] 20 χρόνια 1993-2013 Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών 20 χρόνια - Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες καθημερινής ζωής και οστεοπόρωση

Δραστηριότητες καθημερινής ζωής και οστεοπόρωση 2009, (40):138-142 Δραστηριότητες καθημερινής ζωής και οστεοπόρωση Σ. Μπακατσή Ως δραστηριότητες καθημερινής ζωής ορίζονται όλα αυτά που κάνουμε καθημερινά για να ζήσουμε, η προσωπική αυτοφροντίδα (το

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΉΣ. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. Επιµέλεια εργασίας: Βουδούρης Στέργιος Κατσούλης Χαράλαµπος

Διαβάστε περισσότερα

Aπό την καριέρα... στην κουζίνα! www.lifepositive.gr

Aπό την καριέρα... στην κουζίνα! www.lifepositive.gr Tεύχος 10 - Nοέμβριος 2011 υγεία > ψυχολογία > διατροφή ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ Πίσω στο πατρικό λόγω κρίσης ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ ΚΑΛΑΓΚΟΣ Η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου, το παιδικό χαμόγελο KPYOΛOΓHMA Θωρακιστείτε για τον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας

ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009 8 ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία α Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας ακόμα: ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ & ΚΥΣΤΙΤΙΔΕΣ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΧΑΛΗΤΟ : ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ Ή ΣΟΒΑΡΗ ΝΟΣΟΣ ;

ΡΟΧΑΛΗΤΟ : ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ Ή ΣΟΒΑΡΗ ΝΟΣΟΣ ; ΡΟΧΑΛΗΤΟ : ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ Ή ΣΟΒΑΡΗ ΝΟΣΟΣ ; Όλοι μας έχουμε κατηγορηθεί ότι ροχαλίζουμε, έστω περιστασιακά, σε κάποια φάση της ζωής μας. Όταν είμαστε αρκετά κουρασμένοι ή έχουμε φάει αργά το βράδυ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ Η ΑΝΟΙΞΗ ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ. & οι αλλεργίες της. και τους 9 μήνες. η θέση και η στάση του πατέρα στην επιτυχία του

ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ Η ΑΝΟΙΞΗ ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ. & οι αλλεργίες της. και τους 9 μήνες. η θέση και η στάση του πατέρα στην επιτυχία του ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2008 Η ΑΝΟΙΞΗ & οι αλλεργίες της ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ και τους 9 μήνες ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ η θέση και η στάση του πατέρα στην επιτυχία του ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ & ΑΣΚΗΣΗ MY CLUB CARD VISA η κάρτα

Διαβάστε περισσότερα

Ρομποτική & Λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή

Ρομποτική & Λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή O Δ H Γ O Σ Γ I A T O N A Σ Θ E N H Ρομποτική & Λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή Ελάχιστα τραυματική και πλήρως αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη Βασίλης Πουλάκης MD, FEBU Χειρουργός

Διαβάστε περισσότερα

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια!

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! www.tena.gr TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! SCA HYGIENE PRODUCTS A.E. 17ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας & Καλαμάτας 2, 145 64, Νέα Κηφισιά, Tηλ. 210 27 05 700 800

Διαβάστε περισσότερα

Ακριβής και υπεύθυνη ενημέρωση: Γνωρίζουμε καλά την ασθένεια μας και μπορούμε να την αντιμετωπίζουμε γιατί καλός ασθενής είναι ο ενημερωμένος ασθενής.

Ακριβής και υπεύθυνη ενημέρωση: Γνωρίζουμε καλά την ασθένεια μας και μπορούμε να την αντιμετωπίζουμε γιατί καλός ασθενής είναι ο ενημερωμένος ασθενής. Ποιοί είμαστε: Ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης είναι ένας Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Αρθμ.Αποφ Πρωτοδικείου Ηρακλείου 1870/8.5. 2003/254/760/196/2003, Ειδικ.Μητρώο Εθελοντ.ΜΚΥΟ 13117ΣΥΝ12126067Ν),που

Διαβάστε περισσότερα

È ÙÚÔÊ Â Ó È ÛËÌ ÓÙÈÎ

È ÙÚÔÊ Â Ó È ÛËÌ ÓÙÈÎ fiûô ÙÔ ÚÎÈÓÛÔÓ: È ÙÚÔÊ Â Ó È ÛËÌ ÓÙÈÎ Kathrynne Holden, M.S., R.D. È ÈÎ Î ÔÛË ÙÔ NPF NATIONAL PARKINSON FOUNDATION, INC. fiûô ÙÔ ÚÎÈÓÛÔÓ: È ÙÚÔÊ Â Ó È ÛËÌ ÓÙÈÎ Kathrynne Holden, M.S., R.D. È ÈÎ Î ÔÛË

Διαβάστε περισσότερα

Προφυλαξεις Μετα την Αρθροπλαστικη του Γόνατος

Προφυλαξεις Μετα την Αρθροπλαστικη του Γόνατος Προφυλαξεις Μετα την Αρθροπλαστικη του Γόνατος Κοινωνική Βοήθεια Αν και μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να βαδίζει με βακτηρίες ή Πι έχει ανάγκη βοήθειας στην καθημερινότητα με το μαγείρεμα, τα ψώνια,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΓΕΩΡΓΙΑ ΟΥ ΑΘΗΝΑ. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ: ΠΑΤΑΡΙ ΟΥ ΛΕΜΟΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΠΤΥΧΙΑΚΗ : ΚΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΠΤΥΧΙΑΚΗ : ΚΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ- ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΒΟΥΛΙΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α news Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2 0 1 4 T E Y X O Σ 0 6 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Δορυλαίου 24, Πλατεία Μαβίλη, 115 21 Αθήνα Τηλ.: 210 6475000 Fax: 210 6475005 email: info@athinaiki-mediclinic.gr www.athinaiki-mediclinic.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Εθνικό ίκτυο ήµων Προαγωγής Υγείας Γυναικεία Υγεία :Προλαµβάνοντας τις επτά σοβαρότερες απειλές Οι σοβαρότερες απειλές της γυναικείας υγείας συχνά µπορούν να προληφθούν. Ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ ΚΑΡΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΙΡΑΜΙ Η ΕΥΑΝΘΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κ.ΧΑΤΖΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟ. ή υγεία ΟΣ Α.Μ. : 56. Επόπτης

ΤΕΧΝΟΛΟ. ή υγεία ΟΣ Α.Μ. : 56. Επόπτης ΤΕΧΝΟΛΟ ΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η επίδραση της νόσου στην ψυχική ή υγεία των καρκινοπαθών ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟ ΟΣ Α.Μ. : 56 Επόπτης : Χαρανά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή εργασία ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ Φοιτήτρια: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες τους

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες τους ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ. Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ. Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση Απρίλιος 2013 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1ο. Εισαγωγή... 4 Κεφάλαιο 2ο. Παχυσαρκία... 5 2.1. H παχυσαρκία

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή. www.eligast.gr

Διατροφή. www.eligast.gr ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013 ΤΕΥΧΟΣ 62 / 11 ο έτος έκδοσης ISSN: 1109-7418 www.eligast.gr & Διατροφή ΚΩΔΙΚΟΣ 6899 Χολολιθίαση: Μια νόσος αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου διατροφής Εποχιακές αλλεργίες στα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα