Συντάκτρια: Μαρία Γ. Ξανθού, Δρ Κλασικής Φιλολογίας Φθογγικά πάθη στη ΝΕ και στην ΑΕ: πάθη φωνηέντων και διφθόγγων Πρώτο Επίπεδο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Συντάκτρια: Μαρία Γ. Ξανθού, Δρ Κλασικής Φιλολογίας Φθογγικά πάθη στη ΝΕ και στην ΑΕ: πάθη φωνηέντων και διφθόγγων Πρώτο Επίπεδο"

Transcript

1 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: πάθη φωνηέντων και διφθόγγων Πρώτο Επίπεδο Ενότητα: : Χασμωδία. Πάθη φωνηέντων και διφθόγγων για την αποφυγή της χασμωδίας Ορισμός: οι αποβολές, οι συγχωνεύσεις και όποιες άλλες μεταβολές στη σύσταση των φθόγγων των λέξεων ονομάζονται «φθογγικά πάθη». Τα πάθη εξυπηρετούν την ανάγκη να θεραπευτεί η χασμωδία η συνάντηση φωνηέντων είτε μέσα στην ίδια λέξη είτε μεταξύ δύο λέξεων-, ελάττωμα του λόγου που δεν γινόταν ανεκτό ούτε στην πεζογραφία ούτε -πολύ περισσότερο- στην αρχαία ποίηση. Τα πάθη των λέξεων δεν είναι άγνωστα στη, αλλά στη Ε, λόγω του μεγάλου ρόλου τους, έχουν μεγάλη μορφολογία. Όταν σε μια λέξη ή ανάμεσα σε δύο γειτονικές λέξεις βρεθούν στη σειρά φωνήεντα ή δίφθογγοι, λέμε ότι υπάρχει χασμωδία: ἀγαπάει, ὁ ἀνήρ, ἐπὶ αὺτοῦ, ἔλεγε ἐκεῖνος, ἔλεγε οὗτος, ἀεί. Για την αποφυγή της χασμωδίας συμβαίνουν ορισμένα πάθη των φωνηέντων και διφθόγγων (συναίρεση, κράση, έκθλιψη κτλ.), που με μία λέξη λέγονται συναλοιφή. Άλλοτε πάλι για την αποφυγή της χασμωδίας γίνεται πρόσληψη ευφωνικών συμφώνων. νάλογα με τη θέση με το αν συμβαίνουν στο εσωτερικό μιας λέξης ή μεταξύ δύο λέξεων τα πάθη φωνήεντων διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες: α) σε όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό μιας λέξης, β) σε όσα συμβαίνουν μεταξύ της κατάληξης μιας λέξης και της αρχής της επομένης. γ) σε όσα συμβαίνουν στο θέμα των λέξεων. Στη και στην Ε τα πάθη των φωνηέντων συμβάλλουν στην οικονομία της προφοράς. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ., 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ., 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ., 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ., 5, και σσ. 5-6, 6. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. -7.

2 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: πάθη φωνηέντων και διφθόγγων Πρώτο Επίπεδο Ενότητα: : Χασμωδία. Πάθη φωνηέντων και διφθόγγων για την αποφυγή της χασμωδίας α) Συναίρεση Ορισμός: Συναίρεση ονομάζεται η συγχώνευση μέσα στην ίδια λέξη δύο στη σειρά φωνηέντων ή φωνήεντος και διφθόγγου. Πρόκειται για φθογγικό πάθος που συμβαίνει στο εσωτερικό μιας λέξης και αποτελεί έκφανση του ευρύτερου γλωσσικού φαινομένου της συναλοιφής, φαινομένου που ισοδυναμεί με την ένωση δύο γειτονικών φωνηέντων που είτε βρίσκονται στο εσωτερικό μιας λέξης είτε είναι δύο γειτονικά φωνήεντα σε δύο λέξεις, έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα. A Στη η συναίρεση αποτελεί υποδιαίρεση της συναλοιφής. Συμβαίνει όταν τα γειτονικά φωνήεντα που είναι όμοια, προφέρονται σαν να ήταν μόνον ένα, π.χ. Νικόλαος Νικόλας, Ιωάννης Γιάννης, δεκαέξι δεκάξι κλπ. Στην Ε η συναίρεση ισοδυναμεί με τη συγχώνευση στο εσωτερικό της ίδιας λέξης δύο στη σειρά φωνηέντων ή φωνήεντος και διφθόγγου σε ένα μακρόχρονο φωνήεν ή σε ένα δίφθογγο, π.χ. συκέα συκῆ, τιμάομεν τιμῶμεν, ποιέομεν ποιοῦμεν, τιμάει - τιμᾷ, προέλεγον προύλεγον. Η συλλαβή που προέρχεται από τη συναίρεση κανονικά τονίζεται, αν πριν από τη συναίρεση τονιζόταν η μία από τις δύο συλλαβές που συναιρούνται: τιμάω τιμῶ, συκεῶν συκῶν, αλλά τίμαε τίμα, Σωκράτεος Σωκράτους. Τόσο στη όσο και στην Ε συναίρεση ονομάζεται η ένωση δύο φωνηέντων ή φωνήεντος και διφθόγγου στο εσωτερικό μιας λέξης. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική Γραμματική, σ. 7, 5 Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. -, 5. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική Γραμματική, σ. 7, 5 Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. -, 5. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική Γραμματική, σ. 7, 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. -, 5. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική Γραμματική, σ. 7, 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. -, 5.

3 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: πάθη φωνηέντων και διφθόγγων Χασμωδία. Πάθη φωνηέντων και διφθόγγων για την αποφυγή της χασμωδίας α) Συναίρεση Η συναίρεση αποτελεί υπώνυμο φθογγικό πάθος του ευρύτερου γλωσσικού φαινομένου που ονομάζεται γενικά συναλοιφή. Στη συναλοιφή ονομάζεται η ένωση δύο γειτονικών φωνηέντων έτσι που να σχηματίζουν ένα. Στη η συναλοιφή διακρίνεται στη συναίρεση που αφορά σε γειτονικά φωνήεντα στο εσωτερικό μιας λέξης και στη συναλοιφή στη συμπροφορά που περιλαμβάνει τα φθογγικά πάθη της έκθλιψης, της αφαίρεσης στη συμπροφορά και στην κράση. Στην Ε ο όρος «συναλοιφή» αποτελεί έννοια γένους, καθώς με αυτόν υποδηλώνονται τα πάθη των φωνηέντων και των διφθόγγων που συμβαίνουν με σκοπό την αποφυγή της χασμωδίας σε αντιδιαστολή προς την πρόσληψη ευφωνικών συμφώνων που συμβαίνει για τον ίδιο σκοπό. Στην Ε η συναλοιφή υποδηλώνει όλα τα πάθη φωνηέντων και διφθόγγων, που αποσκοπούν στην αποφυγή της χασμωδίας. Στη και στην Ε με τον όρο «συναλοιφή» υποδηλώνονται όλα εκείνα πάθη μεταξύ φωνηέντων είτε στο εσωτερικό μιας λέξης είτε μεταξύ δύο γειτονικών λέξεων που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της προφοράς. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7, 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 5. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7-78, Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 5.

4 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: πάθη φωνηέντων και διφθόγγων Πρώτο Επίπεδο Ενότητα: : Χασμωδία. Πάθη φωνηέντων και διφθόγγων για την αποφυγή της χασμωδίας α) Κράση Ορισμός: Κράση λέγεται η συγχώνευση του τελικού φωνήεντος ή διφθόγγου μιας λέξης με το αρχικό φωνήεν ή τον αρχικό δίφθογγο της ακόλουθης. Πρόκειται για φθογγικό πάθος που συμβαίνει μεταξύ δύο αλλεπάλληλων φωνηέντων ή διφθόγγων που βρίσκονται στο τέλος και στην αρχή δύο γειτονικών λέξεων. Η κράση αποτελεί έκφανση του ευρύτερου γλωσσικού φαινομένου της συναλοιφής. A Στη η κράση αποτελεί εκδοχή της συναλοιφής. Στην Ε η κράση αποτελεί επίσης εκδοχή της συναλοιφής. Στη το φωνήεν που προκύπτει από την κράση είναι διαφορετικό και από τα δύο που ήταν στο τέλος και στην αρχή των γειτονικών λέξεων. Πάνω από το φωνήεν που προκύπτει από την κράση γράφεται ένα σημάδι, όμοιο με την ψιλή, που λέγεται κορωνίδα π.χ. καὶ ἐγώ κἀγώ. Όταν η πρώτη από τις λέξεις που συγχωνεύονται είναι τύπος που αποτελείται μόνον από ένα φωνήεν ή ένα δίφθογγο με δασεία (π.χ. ὁ, οἱ, ἡ, αἱ, ἥ, ὅ, οὗ κτλ.) τότε στη θέση της κορωνίδας σημειώνεται δασεία: ὁ ἀνήρ - ἁνήρ, ὁ ἄνθρωπος - ἅνθρωπος. Τόσο στα όσο και στα Ε η κράση αποτελεί φθογγικό πάθος που αφορά στη συνένωση δύο φωνηέντων στο τέλος και στην αρχή δύο λέξεων και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της προφοράς. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική Γραμματική, σ. 7, 5 Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. -, 5. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική Γραμματική, σ. 7, 5 Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. -, 5. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική Γραμματική, σ. 7, 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 55. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική Γραμματική, σ. 7, 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 55. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ., 55.

5 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: πάθη φωνηέντων και διφθόγγων Χασμωδία. Πάθη φωνηέντων και διφθόγγων για την αποφυγή της χασμωδίας α) Κράση Η κράση αποτελεί υπώνυμο φθογγικό πάθος του ευρύτερου γλωσσικού φαινομένου που ονομάζεται γενικά συναλοιφή. Στη Στην Ε κράση με τις επόμενες λέξεις παθαίνουν συνήθως: ) οι τύποι του άρθρου και της αναφορικής αντωνυμίας ὅς, ἥ, ὅ, που λήγουν σε φωνήεν ή δίφθογγο, καθώς και το κλητικό ὦ: ὁ ἄνθρωπος = ἅνθρωπος, ὦ ἀγαθέ - ὠγαθέ. Στη ) η λέξη ἐγώ με τη λέξη οἶδα (=γνωρίζω) ή με τη λέξη οἶμαι (=νομίζω): ἐγὼ οἶδα = ἐγᾦδα. ) ο σύνδεσμος μέντοι με το μόριο ἄν: μέντοι ἄν = μεντἄν.[[]] ) ο σύνδεσμος καί: καὶ ἐγώ = κἀγώ. [[]] 5) η πρόθεση πρό: πρὸ ἔργου = προὔργου.[[5]] 5 Στην Ε το φθογγικό πάθος της κράσης που αφορά τη συνένωση δύο φωνηέντων στο εσωτερικό μιας λέξης και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της προφοράς εμφανίζεται πιο περίπλοκο από αυτό της. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7, 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7-78, Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[]]

6 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: πάθη φωνηέντων και διφθόγγων Πρώτο Επίπεδο Ενότητα: : Χασμωδία. Πάθη φωνηέντων και διφθόγγων για την αποφυγή της χασμωδίας α) Κράση Ορισμός: Έκθλιψη λέγεται η αποβολή του τελικού βραχύχρονου φωνήεντος μιας λέξης εμπρός από το αρχικό φωνήεν ή τον αρχικό δίφθογγο της ακόλουθης. Η έκθλιψη αποτελεί έκφανση του ευρύτερου γλωσσικού φαινομένου της συναλοιφής. A Στη η έκθλιψη αποτελεί εκδοχή της συναλοιφής. Στην Ε η έκθλιψη αποτελεί επίσης εκδοχή της συναλοιφής. Στη Πάνω από τη θέση του φωνήεντος που παθαίνει έκθλιψη γράφεται ένα σημάδι που είναι όμοιο με ψιλή και λέγεται απόστροφος, π.χ. ἀπὸ ἐμοῦ = ἀπ ἐμοῦ. Ο τόνος του φωνήεντος που παθαίνει έκθλιψη (αν τούτο τονιζόταν πριν από την έκθλιψη: ) στις άκλιτες λέξεις χάνεται μαζί με το φωνήεν που εκθλίβεται, π.χ. παρὰ ἐμοῦ = παρ ἐμοῦ, ἐπὶ αὐτοῦ = ἐπ αὐτοῦ. ) στις κλιτές λέξεις και στο αριθμητικό ἑπτά ανεβαίνει στην προηγούμενη συλλαβή, πάντα ως οξεία, π.χ. δεινὰ ἔπαθον = δείν ἔπαθον. 5 ν ύστερα από την έκθλιψη απομένει στο τέλος της λέξης άφωνο ψιλόπνοο (κ,π,τ) και η ακόλουθη λέξη δασύνεται, τότε το ψιλόπνοο τρέπεται στο αντίστοιχό του (ομόφωνο) δασύπνοο, δηλ. το κ σε χ, το π σε φ, το τ σε θ: ἀπὸ ἡμῶν = ἀφ ἡμῶν. ν ύστερα από την έκθλιψη απομένουν δύο ετερόφωνα ψιλόπνοα (κτ ή πτ), τότε εμπρός από λέξη που έχει δασεία τρέπονται και τα δύο στα αντίστοιχά τους δασύπνοα, π.χ. νύκτα ὅλην = νύχθ ὅλην. Τόσο στα όσο και στα Ε η έκθλιψη αποτελεί φθογγικό πάθος που αφορά στην αποβολή του τελικού βραχύχρονου φωνήεντος μιας λέξης μπροστά από το αρχικό φωνήεν ή τον αρχικό δίφθογγο της ακόλουθης και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της προφοράς. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική Γραμματική, σ. 7, 5 Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. -, 5. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική Γραμματική, σ. 7, 5 Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. -, 5.

7 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: πάθη φωνηέντων και διφθόγγων Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική Γραμματική, σ. 7, 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 55. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική Γραμματική, σ. 7, 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 55. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ., 55. Χασμωδία. Πάθη φωνηέντων και διφθόγγων για την αποφυγή της χασμωδίας α) Έκθλιψη Η έκθλιψη αποτελεί υπώνυμο φθογγικό πάθος του ευρύτερου γλωσσικού φαινομένου που ονομάζεται γενικά συναλοιφή. Στη Στην Ε. Στη. [[]]. [[]] 5.[[5]] Στην Ε το φθογγικό πάθος της έκθλιψης που αφορά τη

8 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: πάθη φωνηέντων και διφθόγγων Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7, 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7-78, Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[5]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. 5

9 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: πάθη φωνηέντων και διφθόγγων Πρώτο Επίπεδο Ενότητα: : Χασμωδία. Πάθη φωνηέντων και διφθόγγων για την αποφυγή της χασμωδίας β) Πρόσληψη ευφωνικών συμφώνων (-ν) και (-κ) Ορισμός: Μερικές λέξεις που λήγουν σε φωνήεν, όταν βρεθούν εμπρός από λέξεις που αρχίζουν από φωνήεν ή δίφθογγο, παίρνουν στο τέλος ορισμένα σύμφωνα που συντελούν στην ευφωνία, δηλ. στην αποφυγή της χασμωδίας. Τέτοια σύμφωνα είναι το ν και το κ (ή χ), που λέγονται προσθετά ή ευφωνικά σύμφωνα. A ) Το ευφωνικό ν το παίρνουν εμπρός από φωνήεν: α) οι τύποι κλιτών και άκλιτων λέξεων που λήγουν σε σι: ἀνδράσι(ν), εὐγενέσι(ν), ἅπασι(ν). β) οι τύποι του τρίτου εν. προσ. των ρημάτων που λήγουν σε ε και ο ρηματικός τύπος ἐστί: ἔλυε(ν), ἔλυσε(ν). ) Το ευφωνικό κ το παίρνει το αρνητικό ὐ εμπρός από φωνήεν που έχει ψιλή όταν όμως το οὐ βρεθεί εμπρός από φωνήεν με δασεία, τότε το ευφωνικό κ τρέπεται στο αντίστοιχό του δασύπνοο, δηλ. γίνεται χ: οὐ λέγω οὐκ ἔχω. Τόσο στα όσο και στα Ε η πρόσληψη προσθετών ή ευφωνικών συμφώνων έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση της προφοράς. ελληνικής, σσ. 5-6, 6. ελληνικής, σσ. 5-6, 6. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική Γραμματική, σ. 7, 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. 5-6, 6. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική Γραμματική, σ. 7, 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. 5-6, 6. Χασμωδία. Πάθη φωνηέντων και διφθόγγων για την αποφυγή της χασμωδίας α) Πρόσληψη προσθετών και ευφωνικών συμφώνων Στη Στην Ε.

10 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: πάθη φωνηέντων και διφθόγγων Στη [[]]. [[]].[[5]] 5 Στην Ε το φθογγικό πάθος της έκθλιψης που αφορά τη Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7, 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7-78, Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[5]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. 5

11 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων Πρώτο Επίπεδο Ενότητα: : Φθογγικά πάθη: Πάθη συμφώνων [9] Πάθη συμφώνων: γενική εισαγωγή Ορισμός: Όπως στα φωνήεντα, έτσι και στα σύμφωνα παρουσιάζονται διάφορα πάθη. Τα πάθη αυτά τις περισσότερες φορές συμβαίνουν επίσης για να διευκολυνθεί η προφορά, όταν συμπέσουν ορισμένα σύμφωνα στην ίδια λέξη. A Στην Ε τα κυριότερα πάθη των συμφώνων είναι η αποβολή, η ανάπτυξη, η μετάθεση, η ένωση ή συγχώνευση, η αφομοίωση, η ανομοίωση και η τροπή. Τόσο στα όσο και στα Ε τα πάθη συμφώνων έχουν ως σκοπό τη διευκόλυνση της προφοράς. ελληνικής, σ. 7, 6. ελληνικής, σ. 7, 6. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική Γραμματική, σ. 7, 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. 5-6, 6. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική Γραμματική, σ. 7, 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. 5-6, 6. Χασμωδία. Πάθη φωνηέντων και διφθόγγων για την αποφυγή της χασμωδίας α) Πρόσληψη προσθετών και ευφωνικών συμφώνων Στη Στην Ε.

12 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων Στη [[]]. [[]].[[5]] 5 Στην Ε το φθογγικό πάθος της έκθλιψης που αφορά τη Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7, 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7-78, Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[5]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. 5

13 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων Πρώτο Επίπεδο Ενότητα: : Φθογγικά πάθη: Πάθη συμφώνων [0] ποβολή συμφώνων Ορισμός: Σε ορισμένες περιπτώσεις αποβάλλονται, δηλ. χάνονται, ένα ή περισσότερα σύμφωνα στην αρχή της λέξης, στο εσωτερικό ή στο τέλος της. Το φαινόμενο αυτό λέγεται αποβολή. A ) Το σ, όταν βρίσκεται μέσα στη λέξη ανάμεσα σε δύο σύμφωνα ή ανάμεσα σε δύο φωνήεντα, συχνά αποβάλλεται. Επίσης στους αρχαιότατους χρόνους, όταν βρισκόταν στην αρχή της λέξης εμπρός από φωνήεν, συχνά έπαυε να ακούγεται, και τη θέση του την έπαιρνε η δασεία (η οποία συνόδευε το φωνήεν που έμενε ως αρχικό. (ανάμεσα σε δύο σύμφωνα) γέγραφσθε = γέγραφθε (ανάμεσα σε δύο φωνήεντα) ἐλέγεσο = ἐλέγεο και με συναίρεση = ἐλέγου (στην αρχή της λέξης) σέπομαι = ἕπομαι, σίστημι = ἵστημι ) Το j από τους παλαιότατους χρόνους αποβλήθηκε στην αρχή της λέξης εμπρός από φωνήεν και τη θέση του την πήρε η δασεία. Μέσα όμως στη λέξη ανάμεσα σε δύο φωνήεντα αποβλήθηκε ολότελα: jῆπαρ = ἧπαρ, jίjημι = ἵημι. ) Το F στην αρχή της λέξης εμπρός από φωνήεν ή μέσα στη λέξη ανάμεσα σε δύο φωνήεντα αποβλήθηκε: Fέργον = ἔργον, Foῖνος = οἶνος. 5 ) Το ν εμπρός από το σ κανονικά αποβάλλεται, άλλοτε με αντέκταση του προηγούμενου βραχύχρονου φωνήεντος και άλλοτε χωρίς αντέκταση: (με αντέκταση, συνήθως στην ονομ. του ενικού) μέλᾰν-ς = μέλᾱς. (χωρίς αντέκταση, συνήθως στη δοτική του πληθυντικού) κτεν-σί = κτεσί. 5) Τα οδοντικά τ, δ, θ εμπρός από το σ αποβάλλονται: τάπητ-ς = τάπης, ἐλπίδ-ς = ἐλπίς. 6 6) Τα συμπλέγματα ντ, νδ, νθ εμπρός από το σ αποβάλλονται πάντοτε με αντέκταση του προηγούμενους βραχύχρονου φωνήεντος: τοῖς λέοντ-σι = λέουσι, τοῖς ἀνδριάντ-σι = ἀνδριᾶσι.

14 7 Συντάκτρια: Μαρία Γ. Ξανθού, Δρ Κλασικής Φιλολογίας Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων 7) Σύμφωνα όχι τελικά ελληνικών λέξεων, όταν βρεθούν στο τέλος λέξης, χωρίς άλλη κατάληξη, αποβάλλονται: (τοῦ σώματ-ος) τὸ σῶματ = τὸ σῶμα, τοῦ λέοντ-ος = ὦ λέοντ = ὦ λέον. Τόσο στα όσο και στα Ε η αποβολή συμφώνων έχει ως σκοπό την αποσυμφόρηση των συσσωρευμένων συμφώνων και τη διευκόλυνση της προφοράς. ελληνικής, σ. 7, 6. ελληνικής, σ. 7, 6. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ. 7, 6. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ. 7, 6. Χασμωδία. Πάθη φωνηέντων και διφθόγγων για την αποφυγή της χασμωδίας α) Πρόσληψη προσθετών και ευφωνικών συμφώνων Στη Στην Ε. Στη [[]]. [[]]

15 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων.[[5]] 5 Στην Ε το φθογγικό πάθος της έκθλιψης που αφορά τη Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7, 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7-78, Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[5]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. 5

16 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων Πρώτο Επίπεδο Ενότητα: : Φθογγικά πάθη: Πάθη συμφώνων [0] ποβολή συμφώνων Ορισμός: Σε ορισμένες περιπτώσεις αποβάλλονται, δηλ. χάνονται, ένα ή περισσότερα σύμφωνα στην αρχή της λέξης, στο εσωτερικό ή στο τέλος της. Το φαινόμενο αυτό λέγεται αποβολή. A ) Το σ, όταν βρίσκεται μέσα στη λέξη ανάμεσα σε δύο σύμφωνα ή ανάμεσα σε δύο φωνήεντα, συχνά αποβάλλεται. Επίσης στους αρχαιότατους χρόνους, όταν βρισκόταν στην αρχή της λέξης εμπρός από φωνήεν, συχνά έπαυε να ακούγεται, και τη θέση του την έπαιρνε η δασεία (η οποία συνόδευε το φωνήεν που έμενε ως αρχικό. (ανάμεσα σε δύο σύμφωνα) γέγραφσθε = γέγραφθε (ανάμεσα σε δύο φωνήεντα) ἐλέγεσο = ἐλέγεο και με συναίρεση = ἐλέγου (στην αρχή της λέξης) σέπομαι = ἕπομαι, σίστημι = ἵστημι ) Το j από τους παλαιότατους χρόνους αποβλήθηκε στην αρχή της λέξης εμπρός από φωνήεν και τη θέση του την πήρε η δασεία. Μέσα όμως στη λέξη ανάμεσα σε δύο φωνήεντα αποβλήθηκε ολότελα: jῆπαρ = ἧπαρ, jίjημι = ἵημι. ) Το F στην αρχή της λέξης εμπρός από φωνήεν ή μέσα στη λέξη ανάμεσα σε δύο φωνήεντα αποβλήθηκε: Fέργον = ἔργον, Foῖνος = οἶνος. 5 ) Το ν εμπρός από το σ κανονικά αποβάλλεται, άλλοτε με αντέκταση του προηγούμενου βραχύχρονου φωνήεντος και άλλοτε χωρίς αντέκταση: (με αντέκταση, συνήθως στην ονομ. του ενικού) μέλᾰν-ς = μέλᾱς. (χωρίς αντέκταση, συνήθως στη δοτική του πληθυντικού) κτεν-σί = κτεσί. 5) Τα οδοντικά τ, δ, θ εμπρός από το σ αποβάλλονται: τάπητ-ς = τάπης, ἐλπίδ-ς = ἐλπίς. 6 6) Τα συμπλέγματα ντ, νδ, νθ εμπρός από το σ αποβάλλονται πάντοτε με αντέκταση του προηγούμενους βραχύχρονου φωνήεντος: τοῖς λέοντ-σι = λέουσι, τοῖς ἀνδριάντ-σι = ἀνδριᾶσι.

17 7 Συντάκτρια: Μαρία Γ. Ξανθού, Δρ Κλασικής Φιλολογίας Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων 7) Σύμφωνα όχι τελικά ελληνικών λέξεων, όταν βρεθούν στο τέλος λέξης, χωρίς άλλη κατάληξη, αποβάλλονται: (τοῦ σώματ-ος) τὸ σῶματ = τὸ σῶμα, τοῦ λέοντ-ος = ὦ λέοντ = ὦ λέον. Τόσο στα όσο και στα Ε η αποβολή συμφώνων έχει ως σκοπό την αποσυμφόρηση των συσσωρευμένων συμφώνων και τη διευκόλυνση της προφοράς. ελληνικής, σ. 7, 6. ελληνικής, σ. 7, 6. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ. 7, 6. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ. 8, 6. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ. 8, 6. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ. 8, 6. 5 Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ. 8, 6. 6 Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ. 8, 6. 7 Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ. 8-9, 6. Χασμωδία. Πάθη φωνηέντων και διφθόγγων για την αποφυγή της χασμωδίας α) Πρόσληψη προσθετών και ευφωνικών συμφώνων

18 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων Στη Στην Ε. Στη [[]]. [[]].[[5]] 5 Στην Ε το φθογγικό πάθος της έκθλιψης που αφορά τη Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7, 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7-78, Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[5]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. 5

19 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων Πρώτο Επίπεδο Ενότητα: : Φθογγικά πάθη: Πάθη συμφώνων [] Μετάθεση του j (επένθεση) Ορισμός: Μετάθεση, δηλ. μετατόπιση σε άλλη θέση μέσα στη λέξη, μπορεί να πάθει όχι μόνον ένα βραχύχρονο φωνήεν, αλλά και το ημίφωνο j. A Τούτο, όταν βρίσκεται ύστερα από τους φθόγγους αν, -αρ, -ορ, μετατοπίζεται πριν από το ν ή το ρ. Τότε ενώνεται με το προηγούμενο α ή ο σε δίφθογγο αι ή οι. ) Η μετάθεση αυτή του j ή και η τοποθέτησή του ανάμεσα στο φωνήεν α ή ο και στο σύμφωνο ν ή ρ λέγεται και επένθεση. Τόσο στα όσο και στα Ε η μετάθεση του j (επένθεση) έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση της προφοράς. ελληνικής, σ. 7, 6. ελληνικής, σ. 7, 6. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ. 9, 66. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ. 9, 66. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ. 9, 66. Χασμωδία. Πάθη φωνηέντων και διφθόγγων για την αποφυγή της χασμωδίας α) Πρόσληψη προσθετών και ευφωνικών συμφώνων

20 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων Στη Στην Ε. Στη [[]]. [[]].[[5]] 5 Στην Ε το φθογγικό πάθος της έκθλιψης που αφορά τη Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7, 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7-78, Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[5]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. 5

21 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων Πρώτο Επίπεδο Ενότητα: : Φθογγικά πάθη: Πάθη συμφώνων [] Ένωση ή συγχώνευση συμφώνων δ) Ένωση ή συγχώνευση συμφώνων Ορισμός: Σε μερικές περιπτώσεις ένα σύμφωνο ενώνεται ή συγχωνεύεται με άλλο. Τέτοιες ενώσεις ή συγχωνεύσεις συμφώνων είναι συνήθως οι ακόλουθες: A ) Ουρανικό (κ, γ, χ), όταν βρίσκεται εμπρός από το σ, ενώνεται με αυτό σε ξ. Χειλικό (π, β, φ) εμπρός από το σ ενώνεται με αυτό σε ψ: πίνακ-ς = πίναξ, ἔλεγ-σα = ἔλεξα, κώνωπ-ς = κώνωψ. ) Το ημίφωνο j σε αρχαιότατους χρόνους: α) ύστερα από τα ουρανικά (κ, γ, χ) ή πιο σπάνια ύστερα από τα οδοντικά τα και θ συγχωνεύτηκε με αυτά σε σσ ή ττ: φυλάκ-jω = φυλάσσω ή φυλάττω, ἀλλάγ-jω = ἀλλάσσω ή ἀλλάττω. β) ύστερα από το οδοντικό δ συγχωνεύτηκε με αυτό σε ζ: παίδ-jω ) Τόσο στα όσο και στα Ε η μετάθεση του j (επένθεση) έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση της προφοράς. ελληνικής, σ. 7, 6. ελληνικής, σ. 7, 6. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ. 9, 66. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ. 9, 66. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ. 9, 66. Χασμωδία. Πάθη φωνηέντων και διφθόγγων για την αποφυγή της χασμωδίας α) Πρόσληψη προσθετών και ευφωνικών συμφώνων

22 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων Στη Στην Ε. Στη [[]]. [[]].[[5]] 5 Στην Ε το φθογγικό πάθος της έκθλιψης που αφορά τη Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7, 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7-78, Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[5]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. 5

23 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων Πρώτο Επίπεδο Ενότητα: : Φθογγικά πάθη: Πάθη συμφώνων [] Ένωση ή συγχώνευση συμφώνων δ) φομοίωση συμφώνων Ορισμός: φομοίωση συμφώνου λέγεται η μεταβολή του σε σύμφωνο όμοιο με άλλο αμέσως επόμενο ή προηγούμενο στην ίδια λέξη. Σε τέτοια περίπτωση λέμε ότι το σύμφωνο αφομοιώνεται με το άλλο. A ) Χειλικό (π, β, φ), όταν βρεθεί εμπρός από το ένρινο μ αφομοιώνεται με αυτό, δηλ. γίνεται και αυτό μ: βλέπ-μα = βλέμμα, τρῖβ-μα = τρῖμμα. ) Το συριστικό σ ύστερα από υγρό (λ, ρ) ή ένρινο (μ, ν) σε αρχαιότατους χρόνους αφομοιώθηκε πρώτα με αυτό, έπειτα όμως έγινε απλοποίηση των δύο όμοιων συμφώνων (λλ, ρρ μμ, νν) και αντέκταση του προηγούμενου βραχύχρονου φωνήεντος: (στέλλω, θ. στελ-) ἔ-στελ-σα = ἔστελλα = ἔστειλα ) Το συριστικό σ, όταν βρεθεί εμπρός από το ένρινο ν, συνήθως αφομοιώνεται με αυτό: σβέσ-νυμι = σβέννυμι. ) Το ημίφωνο j σε αρχαιότατους χρόνους: α) ύστερα από το λ αφομοιώθηκε με αυτό: (θ. ἀγγελ-) ἀγγέλ-jω = ἀγγέλλω. 5 Το ημίφωνο j σε αρχαιότατους χρόνους: β) ύστερα από το ν ή το ρ, όταν υπήρχε πριν από αυτά ε ή ι ή υ, αφομοιώθηκε πρώτα με το ν ή το ρ, έπειτα όμως έγινε απλοποίηση των δύο όμοιων συμφώνων και αντέκταση του προηγούμενου ε σε ει, του ῐ σε ῑ και του ῠ σε ῡ: (θ. κτεν-) κτέν-jω = κτέννω = κτείνω. Τόσο στα όσο και στα Ε η αφομοίωση συμφώνων έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση της προφοράς. ελληνικής, σ. 0, 67. ελληνικής, σ. 0, 67. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ. 0, 67.

24 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ. 0, 67. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ. 0, 67. Χασμωδία. Πάθη φωνηέντων και διφθόγγων για την αποφυγή της χασμωδίας α) Πρόσληψη προσθετών και ευφωνικών συμφώνων Στη Στην Ε. Στη [[]]. [[]].[[5]] 5 Στην Ε το φθογγικό πάθος της έκθλιψης που αφορά τη Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7, 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7-78, 5-70.

25 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[5]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. 5

26 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων Πρώτο Επίπεδο Ενότητα: : Φθογγικά πάθη: Πάθη συμφώνων [5] νομοίωση συμφώνων δ) νομοίωση συμφώνων Ορισμός: Σε αρκετές περιπτώσεις, για να διευκολύνεται η προφορά αποφεύγονται σε ορισμένες περιπτώσεις δύο όμοια σύμφωνα σε δύο αλλεπάλληλες συλλαβές της ίδιας λέξης.. Έτσι π.χ. το χεχόρευκα γίνεται κεχόρευκα, το γιγνώσκω γίνεται γινώσκω κτλ. Το φαινόμενο λέγεται ανομοίωση και είναι δύο ειδών: ) ανοιμοίωση με τροπή και ) ανομοίωση με αποβολή. A ) νομοίωση με τροπή: α) όταν δύο γειτονικές συλλαβές μιας λέξης αρχίζουν από άφωνο δασύπνοο, τότε κανονικά γίνεται τροπή του συμφώνου της πρώτης συλλαβής στο αντίστοιχό του ψιλόπνοο (το χ γίνεται κ, το φ γίνεται π, το θ γίνεται τ): (χορεύω) χε-χόρευκα = κεχόρευκα. λλά σε μερικές λέξεις ή τύπους λέξεων δεν γίνεται ανομοίωση, δηλ. το δασύπνοο φυλάγεται σε δύο γειτονικές συλλαβές από επίδραση άλλων συγγενικών τύπων που έχουν κανονικά το δασύπνοο: ὠρθώθην, ἐθέλχθην. β) Η ανομοίωση με τροπή γίνεται κάποτε και στα υγρά. Έτσι η κεφαλ-αλγία (= κεφαλό-πονος) έγινε κεφαλαργία, λήθ-αλγος = λήθαργος. Εδώ, αν αληθεύει η ετυμολογία, το δεύτερο λ τράπηκε στο συγγενικό του υγρό ρ (πβ. την αντίθετη πορεία στο νεοελλ. γρήγορα = γλήγορα). ) νομοίωση με αποβολή: α) όταν σε δύο γειτονικές συλλαβές μιας λέξης υπάρχουν τα ίδια σύμφωνα, το ένα από αυτά κάποτε αποβάλλεται: γίγνομαι = γίνομαι, γιγνώσκω = γινώσκω. β) Όταν αποβάλλεται ολόκληρη συλλαβή, το φαινόμενο λέγεται συλλαβική ανομοίωση ή απλολογία: τετράπεζα = τράπεσα, ἀμφιφορεύς = ἀμφορεύς. Τόσο στα όσο και στα Ε η ανομοίωση συμφώνων έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση της προφοράς. ελληνικής, σσ. -, 69. ελληνικής, σσ. -, 69. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ., 69. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ., 69.

27 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. -, 69. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. -, 69. Χασμωδία. Πάθη φωνηέντων και διφθόγγων για την αποφυγή της χασμωδίας α) Πρόσληψη προσθετών και ευφωνικών συμφώνων Στη Στην Ε. Στη [[]]. [[]].[[5]] 5 Στην Ε το φθογγικό πάθος της έκθλιψης που αφορά τη Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7, 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. 00, 00. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7-78, 5-70.

28 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. 00, 00. [[]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. 00, 00. [[]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[5]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. 5

29 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων Πρώτο Επίπεδο Ενότητα: : Φθογγικά πάθη: Πάθη συμφώνων [5] νομοίωση συμφώνων δ) νομοίωση συμφώνων Ορισμός: Σε αρκετές περιπτώσεις, για να διευκολύνεται η προφορά αποφεύγονται σε ορισμένες περιπτώσεις δύο όμοια σύμφωνα σε δύο αλλεπάλληλες συλλαβές της ίδιας λέξης.. Έτσι π.χ. το χεχόρευκα γίνεται κεχόρευκα, το γιγνώσκω γίνεται γινώσκω κτλ. Το φαινόμενο λέγεται ανομοίωση και είναι δύο ειδών: ) ανοιμοίωση με τροπή και ) ανομοίωση με αποβολή. A ) νομοίωση με τροπή: α) όταν δύο γειτονικές συλλαβές μιας λέξης αρχίζουν από άφωνο δασύπνοο, τότε κανονικά γίνεται τροπή του συμφώνου της πρώτης συλλαβής στο αντίστοιχό του ψιλόπνοο (το χ γίνεται κ, το φ γίνεται π, το θ γίνεται τ): (χορεύω) χε-χόρευκα = κεχόρευκα. λλά σε μερικές λέξεις ή τύπους λέξεων δεν γίνεται ανομοίωση, δηλ. το δασύπνοο φυλάγεται σε δύο γειτονικές συλλαβές από επίδραση άλλων συγγενικών τύπων που έχουν κανονικά το δασύπνοο: ὠρθώθην, ἐθέλχθην. β) Η ανομοίωση με τροπή γίνεται κάποτε και στα υγρά. Έτσι η κεφαλ-αλγία (= κεφαλό-πονος) έγινε κεφαλαργία, λήθ-αλγος = λήθαργος. Εδώ, αν αληθεύει η ετυμολογία, το δεύτερο λ τράπηκε στο συγγενικό του υγρό ρ (πβ. την αντίθετη πορεία στο νεοελλ. γρήγορα = γλήγορα). ) νομοίωση με αποβολή: α) όταν σε δύο γειτονικές συλλαβές μιας λέξης υπάρχουν τα ίδια σύμφωνα, το ένα από αυτά κάποτε αποβάλλεται: γίγνομαι = γίνομαι, γιγνώσκω = γινώσκω. β) Όταν αποβάλλεται ολόκληρη συλλαβή, το φαινόμενο λέγεται συλλαβική ανομοίωση ή απλολογία: τετράπεζα = τράπεσα, ἀμφιφορεύς = ἀμφορεύς. Τόσο στα όσο και στα Ε η ανομοίωση συμφώνων έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση της προφοράς. ελληνικής, σσ. -, 69. ελληνικής, σσ. -, 69. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ., 69. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σ., 69.

30 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. -, 69. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. -, 69. Χασμωδία. Πάθη φωνηέντων και διφθόγγων για την αποφυγή της χασμωδίας α) Πρόσληψη προσθετών και ευφωνικών συμφώνων Στη Στην Ε. Στη [[]]. [[]].[[5]] 5 Στην Ε το φθογγικό πάθος της έκθλιψης που αφορά τη Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7, 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. 00, 00. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7-78, 5-70.

31 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. 00, 00. [[]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. 00, 00. [[]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[5]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. 5

32 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων Πρώτο Επίπεδο Ενότητα: : Φθογγικά πάθη: Πάθη συμφώνων [7] νομοίωση με αποβολή στ) νομοίωση με αποβολή Ορισμός: Σε αρκετές περιπτώσεις, για να διευκολύνεται η προφορά αποφεύγονται σε ορισμένες περιπτώσεις δύο όμοια σύμφωνα σε δύο αλλεπάλληλες συλλαβές της ίδιας λέξης.. Έτσι π.χ. το χεχόρευκα γίνεται κεχόρευκα, το γιγνώσκω γίνεται γινώσκω κτλ. Το φαινόμενο λέγεται ανομοίωση και είναι δύο ειδών: ) ανοιμοίωση με τροπή και ) ανομοίωση με αποβολή. A ) νομοίωση με αποβολή: α) όταν σε δύο γειτονικές συλλαβές μιας λέξης υπάρχουν τα ίδια σύμφωνα, το ένα από αυτά κάποτε αποβάλλεται: γίγνομαι = γίνομαι, γιγνώσκω = γινώσκω. β) Όταν αποβάλλεται ολόκληρη συλλαβή, το φαινόμενο λέγεται συλλαβική ανομοίωση ή απλολογία: τετράπεζα = τράπεσα, ἀμφιφορεύς = ἀμφορεύς. Τόσο στα όσο και στα Ε η ανομοίωση συμφώνων έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση της προφοράς. ελληνικής, σσ. -, 69. ελληνικής, σσ. -, 69. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. -, 69. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. -, 69. Χασμωδία. Πάθη φωνηέντων και διφθόγγων για την αποφυγή της χασμωδίας α) Πρόσληψη προσθετών και ευφωνικών συμφώνων Στη Στην Ε.

33 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων Στη [[]]. [[]].[[5]] 5 Στην Ε το φθογγικό πάθος της έκθλιψης που αφορά τη Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7, 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. 00, 00. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7-78, Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. 00, 00. [[]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. 00, 00. [[]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[5]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. 5

34 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων Πρώτο Επίπεδο Ενότητα: : Φθογγικά πάθη: Πάθη συμφώνων [7] νομοίωση με αποβολή στ) νομοίωση με αποβολή Ορισμός: Σε αρκετές περιπτώσεις, για να διευκολύνεται η προφορά αποφεύγονται σε ορισμένες περιπτώσεις δύο όμοια σύμφωνα σε δύο αλλεπάλληλες συλλαβές της ίδιας λέξης.. Έτσι π.χ. το χεχόρευκα γίνεται κεχόρευκα, το γιγνώσκω γίνεται γινώσκω κτλ. Το φαινόμενο λέγεται ανομοίωση και είναι δύο ειδών: ) ανοιμοίωση με τροπή και ) ανομοίωση με αποβολή. A ) νομοίωση με αποβολή: α) όταν σε δύο γειτονικές συλλαβές μιας λέξης υπάρχουν τα ίδια σύμφωνα, το ένα από αυτά κάποτε αποβάλλεται: γίγνομαι = γίνομαι, γιγνώσκω = γινώσκω. β) Όταν αποβάλλεται ολόκληρη συλλαβή, το φαινόμενο λέγεται συλλαβική ανομοίωση ή απλολογία: τετράπεζα = τράπεσα, ἀμφιφορεύς = ἀμφορεύς. Τόσο στα όσο και στα Ε η ανομοίωση συμφώνων έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση της προφοράς. ελληνικής, σσ. -, 69. ελληνικής, σσ. -, 69. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. -, 69. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. -, 69. Χασμωδία. Πάθη φωνηέντων και διφθόγγων για την αποφυγή της χασμωδίας α) Πρόσληψη προσθετών και ευφωνικών συμφώνων Στη Στην Ε.

35 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων Στη [[]]. [[]].[[5]] 5 Στην Ε το φθογγικό πάθος της έκθλιψης που αφορά τη Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7, 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. 00, 00. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7-78, Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. 00, 00. [[]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. 00, 00. [[]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[5]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. 5

36 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων Πρώτο Επίπεδο Ενότητα: : Φθογγικά πάθη: Πάθη συμφώνων [8] Τροπή συμφώνων ζ) Τροπή συμφώνων Ορισμός: Τα σύμφωνα, εκτός από τις μεταβολές που παρουσιάζουν με τη συγχώνευση, την αφομοίωση ή την ανομοίωση, παθαίνουν και μερικές άλλες αλλαγές που λέγονται τροπές: A ) Ουρανικό (κ, γ, χ) ή χειλικό (π, β, φ), όταν βρίσκεται εμπρός από οδοντικό (τ, δ, θ) μέσα σε μια λέξη, αν είναι ετερόπνοο, συμπνευματίζεται, δηλ. γίνεται ομόπνοο με το επόμενο οδοντικό (γίνεται ψιλόπνοο εμπρός από ψιλόπνοο ή μέσο εμπρός από μέσο ή δασύπνοο εμπρός από δασύπνοο). Η τέτοιου είδους τροπή λέγεται συμπνευματισμός: (ἐκλέγ-ω) ἐκλεγ-τός = ἐκλεκτός, (γράφ-ω) γραφ-τός = γραπ-τός. ) Το ουρανικό κ ή χ εμπρός από το μ κανονικά τρέπεται σε γ: (πλέκ-ω) πλέκ-μα = πλέγ-μα ) Οδοντικό εμπρός από άλλο οδοντικό ή εμπρός από το μ κανονικά τρέπεται σε σ: (θ. χαριετ-) χαριέτ-τερος = χαριέσ-τερος. ) Το τ της συλλαβής τι, όταν βρίσκεται ύστερα από φωνήεν ή από το ένρινο ν, σε πολλές λέξεις τρέπεται σε σ: (πλοῦτος) πλούτιος = πλούσιος. 5) Το ένρινο ν, όταν βρίσκεται εμπρός από τα ουρανικά (κ, γ, χ) ή εμπρός από το ξ τρέπεται σε γ. Εμπρός από τα χειλικά (π, β, φ) ή εμπρός από το ψ τρέπεται σε μ. Εμπρός από τα οδοντικά (τ, δ, θ) ή εμπρός από άλλο ν μένει αμετάβλητο: πανκάκιστος = παγκάκιστος, συν-γράφω = συγγράφω. Τόσο στα όσο και στα Ε η τροπή συμφώνων έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση της προφοράς. ελληνικής, σσ. -, 69. ελληνικής, σσ. -, 69. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. -, 69.

37 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. -, 69. Χασμωδία. Πάθη φωνηέντων και διφθόγγων για την αποφυγή της χασμωδίας α) Πρόσληψη προσθετών και ευφωνικών συμφώνων Στη Στην Ε. Στη [[]]. [[]].[[5]] 5 Στην Ε το φθογγικό πάθος της έκθλιψης που αφορά τη Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7, 5. Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. 00, 00. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική γραμματική, σσ. 7-78, Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. 00, 00. [[]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ. 00, 00.

38 Φθογγικά πάθη στη και στην Ε: Πάθη συμφώνων [[]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. [[5]] Οικονόμου, Γραμματική της αρχαίας ελληνικής, σσ., 56. 5

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Παναγιώτης Δεμέστιχας Στέλλα Γκανέτσου

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Παναγιώτης Δεμέστιχας Στέλλα Γκανέτσου ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Παναγιώτης Δεμέστιχας Στέλλα Γκανέτσου ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Συγγραφείς: Παναγιώτης Δεμέστιχας, Στέλλα Γκανέτσου Υπεύθυνη Παραγωγής: Φωτεινή

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2 : Β. Πώς έγραφαν οι αρχαίοι Έλληνες Γ. Φθόγγοι και γράμματα

Ενότητα 2 : Β. Πώς έγραφαν οι αρχαίοι Έλληνες Γ. Φθόγγοι και γράμματα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα Α Γυμνασίου Ενότητα 2 : Β. Πώς έγραφαν οι αρχαίοι Έλληνες Γ. Φθόγγοι και γράμματα 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Διαφάνειες Πώς έγραφαν οι αρχαίοι Έλληνες 3-8 Φθόγγοι και γράμματα 9-14 Άσκηση 15-16

Διαβάστε περισσότερα

Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΛΕΞΕΩΝ:

Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΛΕΞΕΩΝ: Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΛΕΞΕΩΝ: Σύνθεση = όταν ενώνουμε τα θέματα δύο λέξεων και δημιουργείται μια άλλη. Π.χ. καλός + τύχη καλότυχος 2 Τρόποι σύνθεσης: Με αχώριστο μόριο δύο ή

Διαβάστε περισσότερα

Διαίρεση φωνηέντων Φωνήεντα Μακρόχρονα Βραχύχρονα

Διαίρεση φωνηέντων Φωνήεντα Μακρόχρονα Βραχύχρονα Ενότητα 2 η - Αρχαία Ελληνικά Α Γυμνασίου Ονοματεπώνυμο: Ημερομηνία: Μέρος Β - Η εκπαίδευση των παιδιών στην αρχαία Αθήνα Γραμματική Φθόγγοι και γράμματα Ο τονισμός Πώς έγραφαν οι αρχαίοι Έλληνες; Η αρχαία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΧ. Χ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΙΧ. Χ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΙΧ. Χ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ Τόμος 1ος ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΟΡΑΣΗ Ομάδα Εργασίας Υπουργείου Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚ ΟΣΗΣ Συγγραφέας: ΜΙΧ. Χ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΑΝΕΚ ΟΣΗΣ Η επανέκδοση του παρόντος βιβλίου πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Επιχείρηση: Παρακείμενος. Οι πρώτες μου γνώσεις για το σχηματισμό του Παρακειμένου

Επιχείρηση: Παρακείμενος. Οι πρώτες μου γνώσεις για το σχηματισμό του Παρακειμένου Στάδιο 1. Οι πρώτες μου γνώσεις για το σχηματισμό του Παρακειμένου Παρατηρούμε την Οριστική Παρακειμένου στα Φωνηεντόληκτα Ρήματα και συμπεραίνουμε: κρού-ω = χτυπῶ Ἐγώ τόν κώδωνα τοῦ κινδύνου κέ-κρου-κα

Διαβάστε περισσότερα

Σχηματισμός Ευκτικής Παρακειμένου Ενεργητικής Φωνής. Στις σημειώσεις μας θα εστιάσουμε στον περιφραστικό τύπο, καθώς αυτός είναι ο πιο εύχρηστος.

Σχηματισμός Ευκτικής Παρακειμένου Ενεργητικής Φωνής. Στις σημειώσεις μας θα εστιάσουμε στον περιφραστικό τύπο, καθώς αυτός είναι ο πιο εύχρηστος. Σχηματισμός Ευκτικής Παρακειμένου Ενεργητικής Φωνής Ο Παρακείμενος σχηματίζει την Ευκτική έγκλιση με δύο τρόπους: α. περιφραστικά (δηλ. χρησιμοποιώντας δύο λέξεις περιφραστικός ρηματικός τύπος στα νέα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ 22-0012_1-88_18b.indd 1 15/09/2017 16:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚ ΟΣΗΣ Συγγραφέας: ΜΙΧ. Χ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 22-0012_1-88_18b.indd 2 15/09/2017 16:32 Η αξιολόγηση, η κρίση των προσαρµογών

Διαβάστε περισσότερα

Το ρήμα λύω στην Οριστική Ε.Φ. Επιμέλεια: Ευθυμιάδου Ευφροσύνη

Το ρήμα λύω στην Οριστική Ε.Φ. Επιμέλεια: Ευθυμιάδου Ευφροσύνη Το ρήμα λύω στην Οριστική Ε.Φ. Επιμέλεια: Ευθυμιάδου Ευφροσύνη Δεν θα πρέπει να συγχέουμε τη φωνή με τη διάθεση. Φωνή: γραμματική κατηγορία που σχετίζεται με την κατάληξη του ρήματος Διάθεση: έχει να

Διαβάστε περισσότερα

Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Α Κ Α Ι Σ Τ Ρ Α Τ Ι Ω Τ Ι Κ Α Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Α Κ Α Ι Σ Τ Ρ Α Τ Ι Ω Τ Ι Κ Α Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α Α Ρ Χ Α Ι Α Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Α Κ Α Ι Σ Τ Ρ Α Τ Ι Ω Τ Ι Κ Α Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α Σ η µ ε ί ω σ η : σ υ ν ά δ ε λ φ ο ι, ν α µ ο υ σ υ γ χ ω ρ ή σ ε τ ε τ ο γ ρ ή γ ο ρ ο κ α ι α τ η µ έ λ η τ ο ύ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ Ι Α. ΚΕΙΜΕΝΟ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ Ι Α. ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ Ι Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Ἐπιδείξω δ ὑμῖν τουτονὶ Στέφανον καὶ μεμαρτυρηκότα τὰ ψευδῆ, καὶ δι αἰσχροκερδίαν τοῦτο πεποιηκότα, καὶ κατήγορον αὐτὸν αὑτοῦ γιγνόμενον τοσαύτη περηφάνεια τοῦ

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα - Θεματογραφία Ι

Τίτλος Μαθήματος: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα - Θεματογραφία Ι Τίτλος Μαθήματος: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα - Θεματογραφία Ι Ενότητα: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα 3 Διδάσκουσα: Καθηγήτρια Ελένη Χουλιαρά - Ράϊου Τμήμα: Φιλολογίας ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ Ι Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Ἐπιδείξω

Διαβάστε περισσότερα

Συλλαβική αύξηση είναι η προσθήκη στην αρχή του θέματος ενός -ἐ- (Προσοχή! παίρνει ψιλή). Λέγεται συλλαβική επειδή προστίθεται μια νέα συλλαβή.

Συλλαβική αύξηση είναι η προσθήκη στην αρχή του θέματος ενός -ἐ- (Προσοχή! παίρνει ψιλή). Λέγεται συλλαβική επειδή προστίθεται μια νέα συλλαβή. Τι είναι η συλλαβική αύξηση; Συλλαβική αύξηση είναι η προσθήκη στην αρχή του θέματος ενός -ἐ- (Προσοχή! παίρνει ψιλή). Λέγεται συλλαβική επειδή προστίθεται μια νέα συλλαβή. Πότε βάζουμε συλλαβική αύξηση;

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 14. Διαίρεση (diaeresis) ονομάζεται το φαινόμενο, κατά το οποίο το τέλος της λέξης πέφτει σε στοιχείο που αποτελεί και τέλος μέτρου ή ποδός.

Κεφάλαιο 14. Διαίρεση (diaeresis) ονομάζεται το φαινόμενο, κατά το οποίο το τέλος της λέξης πέφτει σε στοιχείο που αποτελεί και τέλος μέτρου ή ποδός. Κεφάλαιο 14 Σύνοψη Επίμετρο: Λατινική Μετρική - Λυρικά μέτρα Προαπαιτούμενη γνώση Δεν χρειάζεται. 1. Γενικές έννοιες Πους είναι η μικρότερη ενότητα προσωδιακών στοιχείων, η οποία επαναλαμβάνεται και δημιουργεί

Διαβάστε περισσότερα

[Γραμματική. Αρσενικό Θηλυκό Ουδέτερο Αρσενικό Θηλυκό Ουδέτερο

[Γραμματική. Αρσενικό Θηλυκό Ουδέτερο Αρσενικό Θηλυκό Ουδέτερο ΤΟ ΑΡΘΡΟ Άρθρο είναι η μονοσύλλαβη κλιτή λέξη, η οποία χρησιμοποιείται πριν από ουσιαστικά και επίθετα (ή πριν από λέξεις που παίζουν το ρόλο ουσιαστικών και επιθέτων, όπως στη φράση: το λέγω είναι ρήμα).

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΑΞΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΔΙΔΑΚΤΕΣ Δειγματικές ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ δραστηριότητες ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ι Κ Η ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Σ

Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ι Κ Η ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Σ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΙΧ. Χ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ι Κ Η ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Σ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Το τελικό -ν- Γραφή και προφορά

Το τελικό -ν- Γραφή και προφορά 1 Το τελικό -ν- Γραφή και προφορά Σύμφωνα με την επίσημη Νεοελληνική Γραμματική, σελίδα 38, 47, το τελικό -ν- άλλοτε φυλάγεται και άλλοτε χάνεται σε μερικές λέξεις. Οι λέξεις αυτές είναι: Το άρθρο : τον,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Γ ΚΛΙΣΗΣ Α. ΦΩΝΗΕΝΤΟΛΗΚΤΑ. Παρατηρήσεις στα φωνηεντόληκτα ουσιαστικά: 1. Στα καταληκτικά μονόθεμα σε -υς, -υος:

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Γ ΚΛΙΣΗΣ Α. ΦΩΝΗΕΝΤΟΛΗΚΤΑ. Παρατηρήσεις στα φωνηεντόληκτα ουσιαστικά: 1. Στα καταληκτικά μονόθεμα σε -υς, -υος: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Γ ΚΛΙΣΗΣ Α. ΦΩΝΗΕΝΤΟΛΗΚΤΑ Παρατηρήσεις στα φωνηεντόληκτα ουσιαστικά: 1. Στα καταληκτικά μονόθεμα σε -υς, -υος: α) Η κλητική ενικού σχηματίζεται χωρίς κατάληξη π.χ. (ὦ) κλιτύ, στάχυ, πληθύ, ἰχθύ.

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος του βιβλίου αυτού είναι να κατακτήσουν οι μικροί μαθητές

Στόχος του βιβλίου αυτού είναι να κατακτήσουν οι μικροί μαθητές Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Σ Στόχος του βιβλίου αυτού είναι να κατακτήσουν οι μικροί μαθητές τον μαγικό κόσμο της γραμματικής, ώστε να οδηγηθούν στη σωστή χρήση του γραπτού λόγου. Μια σειρά από ασκήσεις με γραμματικά

Διαβάστε περισσότερα

προσωδία, μέτρο Φ.Π.ΜΑΝΑΚΙΔΟΥ εαρινό εξάμηνο 2019, ΥΑΕΦ102

προσωδία, μέτρο Φ.Π.ΜΑΝΑΚΙΔΟΥ εαρινό εξάμηνο 2019, ΥΑΕΦ102 προσωδία, μέτρο Φ.Π.ΜΑΝΑΚΙΔΟΥ εαρινό εξάμηνο 2019, ΥΑΕΦ102 Στην ποιητική γλώσσα είναι η προφορά όχι ο συλλαβισμός που έχει σημασία (ευφωνία), αν και τα δύο είναι φυσικά συμπληρωματικά. Αυτό συμβαίνει,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Γραμματική εντάσσεται στα ευρύτερα πλαίσια του γλωσσικού μαθήματος. Δε διδάσκεται χωριστά, αλλά με βάση την ενιαία προσέγγιση της γλώσσας, όπου έμφαση δίνεται στη λειτουργική χρήση της. Διδάσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Η πρόταση. Πρόταση λέγεται ένα σύντομο κομμάτι του λόγου, που περιλαμβάνει μια σειρά από λέξεις με ένα τουλάχιστον ρήμα και έχει ολοκληρωμένο νόημα.

Η πρόταση. Πρόταση λέγεται ένα σύντομο κομμάτι του λόγου, που περιλαμβάνει μια σειρά από λέξεις με ένα τουλάχιστον ρήμα και έχει ολοκληρωμένο νόημα. Η πρόταση Πρόταση λέγεται ένα σύντομο κομμάτι του λόγου, που περιλαμβάνει μια σειρά από λέξεις με ένα τουλάχιστον ρήμα και έχει ολοκληρωμένο νόημα. Ορθογραφικές παρατηρήσεις 1. Το πρώτο γράμμα κάθε πρότασης

Διαβάστε περισσότερα

Τα ουσιαστικά. Ενικός αριθµός Πληθυντικός αριθµός

Τα ουσιαστικά. Ενικός αριθµός Πληθυντικός αριθµός Τα ουσιαστικά Ανισοσύλλαβα ουσιαστικά λέµε τα ουσιαστικά που στον πληθυντικό έχουν µια παραπάνω συλλαβή, ενώ ισοσύλλαβα αυτά που έχουν στον ενικό και στον ενικό και τον πληθυντικό τον ίδιο αριθµό συλλαβών.τα

Διαβάστε περισσότερα

Οι τόνοι και τα πνεύματα. Τα αρχαία ελληνικά διαθέτουν τρία τονικά σημάδια: Την οξεία( ), τη βαρεία( `) και την περισπωμένη ( )

Οι τόνοι και τα πνεύματα. Τα αρχαία ελληνικά διαθέτουν τρία τονικά σημάδια: Την οξεία( ), τη βαρεία( `) και την περισπωμένη ( ) Οι τόνοι και τα πνεύματα Τα αρχαία ελληνικά διαθέτουν τρία τονικά σημάδια: Την οξεία( ), τη βαρεία( `) και την περισπωμένη ( ) Επιπλέον διαθέτουν τρία ακόμη σύμβολα : Την ψιλή ( ) και τη δασεία ( ) στα

Διαβάστε περισσότερα

Α Ρ Ι Θ Μ Ο Σ : 6.913

Α Ρ Ι Θ Μ Ο Σ : 6.913 Α Ρ Ι Θ Μ Ο Σ : 6.913 ΠΡΑΞΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΟΡΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Σ τ η ν Π ά τ ρ α σ ή μ ε ρ α σ τ ι ς δ ε κ α τ έ σ σ ε ρ ι ς ( 1 4 ) τ ο υ μ ή ν α Ο κ τ ω β ρ ί ο υ, η μ έ ρ α Τ ε τ ά ρ τ η, τ ο υ έ τ ο υ ς δ

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώτη μου γραμματική

Η πρώτη μου γραμματική Η πρώτη μου γραμματική με εργασίες 1 ο τεύχος Φθόγγοι και γράμματα, το ελληνικό αλφάβητο, δίψηφα γράμματα, διπλά γράμματα, συνδυασμοί, δίφθογγοι, όμοια σύμφωνα Όνομα μαθητή/τριας:.. Δάσκαλος: Χρήστος Σαμαντζόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ IV. Ενότητα 4: Τα Φθογγικά πάθη (Glasovne Promene) Μπορόβας Γεώργιος Τµήµα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

ΣΕΡΒΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ IV. Ενότητα 4: Τα Φθογγικά πάθη (Glasovne Promene) Μπορόβας Γεώργιος Τµήµα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Ενότητα 4: Τα Φθογγικά πάθη (Glasovne Promene) Μπορόβας Γεώργιος Τµήµα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

2. Α ν ά λ υ σ η Π ε ρ ι ο χ ή ς. 3. Α π α ι τ ή σ ε ι ς Ε ρ γ ο δ ό τ η. 4. Τ υ π ο λ ο γ ί α κ τ ι ρ ί ω ν. 5. Π ρ ό τ α σ η. 6.

2. Α ν ά λ υ σ η Π ε ρ ι ο χ ή ς. 3. Α π α ι τ ή σ ε ι ς Ε ρ γ ο δ ό τ η. 4. Τ υ π ο λ ο γ ί α κ τ ι ρ ί ω ν. 5. Π ρ ό τ α σ η. 6. Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α 1. Ε ι σ α γ ω γ ή 2. Α ν ά λ υ σ η Π ε ρ ι ο χ ή ς 3. Α π α ι τ ή σ ε ι ς Ε ρ γ ο δ ό τ η 4. Τ υ π ο λ ο γ ί α κ τ ι ρ ί ω ν 5. Π ρ ό τ α σ η 6. Τ ο γ ρ α φ ε ί ο 1. Ε ι σ α γ ω

Διαβάστε περισσότερα

Οι μαθητές και οι μαθήτριες να είναι σε θέση να: Να κατανοούν την ανθρωποκεντρική διάσταση του αρχαίου κόσμου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες να είναι σε θέση να: Να κατανοούν την ανθρωποκεντρική διάσταση του αρχαίου κόσμου. ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΟΡΜΟΥ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Οι μαθητές και οι μαθήτριες: Ι. Να επεξεργάζονται το αρχαιοελληνικό κείμενο σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ Τα επίθετα της αρχαίας ελληνικής διακρίνονται: α) ως προς τον αριθμό των γενών σε: τριγενήδιγενή Τριγενή είναι τα επίθετα που έχουν τρία γένη (αρσενικό, θηλυκό και ουδέτερο).

Διαβάστε περισσότερα

καταλήξεις ασυναίρετων της β' κλίσης Ενικός ον. γεν. δοτ. αιτ. κλ. -ον -ου -ῳ -ον -ον -ος -ου -ῳ -ον -ε Πληθυντικός -οι -ων -οις -ους -οι

καταλήξεις ασυναίρετων της β' κλίσης Ενικός ον. γεν. δοτ. αιτ. κλ. -ον -ου -ῳ -ον -ον -ος -ου -ῳ -ον -ε Πληθυντικός -οι -ων -οις -ους -οι Η δεύτερη κλίση περιλαμβάνει ονόματα: αρσενικά και θηλυκά σε: -ος ουδέτερα σε: -ον συνηρημένα σε: -ους, -ουν αττικόκλιτα αρσενικά και θηλυκά σε: -ως, ουδέτερα σε: -ων Τα αρσενικά και τα θηλυκά της β' κλίσης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΝΗΤΙΚΗ-ΦΩΝΟΛΟΓΙΑ (Ι)

ΦΩΝΗΤΙΚΗ-ΦΩΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΦΩΝΗΤΙΚΗ-ΦΩΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) Βασικά σηµεία Η φωνητική µελετά τους φθόγγους Οι φθόγγοι διακρίνονται: κατά τον τόπο (διχειλικά, οδοντικά κτλ.) κατά τον τρόπο άρθρωσης (κλειστά, τριβόµενα κτλ.) Η Φωνολογία µελετά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-15. Α. Η διαχρονικότητα της Ελληνικής Γλώσσας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-15. Α. Η διαχρονικότητα της Ελληνικής Γλώσσας Α. Η διαχρονικότητα της Ελληνικής Γλώσσας Η γλώσσα που μιλούμε σήμερα, η Νεοελληνική, είναι αποτέλεσμα μιας συνεχούς εξελικτικής πορείας της Ελληνικής Γλώσσας μέσα στους αιώνες. Η Ελληνική Γλώσσα, παρά

Διαβάστε περισσότερα

Β τάξη. Κειµενικοί στόχοι Λεξικογραµµατικοί στόχοι Γραπτά µηνύµατα του περιβάλλοντος

Β τάξη. Κειµενικοί στόχοι Λεξικογραµµατικοί στόχοι Γραπτά µηνύµατα του περιβάλλοντος Β τάξη Στο δρόµο για το σχολείο Ενότητα Κειµενικοί στόχοι Λεξικογραµµατικοί στόχοι Γραπτά µηνύµατα του περιβάλλοντος Προφορικός λόγος: Απαντητική ετοιµότητα Αναδιήγηση Συζήτηση Διατύπωση γνώµης Κατάτµηση

Διαβάστε περισσότερα

Α τάξη. Βρες και κύκλωσε παρακάτω όλες αυτές τις λέξεις που είναι γραμμένες δίπλα:

Α τάξη. Βρες και κύκλωσε παρακάτω όλες αυτές τις λέξεις που είναι γραμμένες δίπλα: [ Στον τομέα των ερευνών, σ αυτή την ιστοσελίδα, μπορεί να δει κανείς μια μικρή μας έρευνα για τα ορθογραφικά λάθη στο δημοτικό σχολείο. Με βάση τη συχνότητα των λαθών που διαπράχτηκαν κατά τμήμα, καταρτίσαμε

Διαβάστε περισσότερα

πατρίδα του (ο φιλόπατρις) Αυτός που είναι αγνώστου Το Εκκλησίας Αυτός που δεν έχει πατρίδα

πατρίδα του (ο φιλόπατρις) Αυτός που είναι αγνώστου Το Εκκλησίας Αυτός που δεν έχει πατρίδα Ο τόπος καταγωγής Η ιδιότητα του πατέρα. Το σύνολο των Αυτός που σχετίζεται με κατοίκων Αυτός μιας χώρας που έχει την ίδια τους Πατέρες της Εκκλησίας Ο τόπος ιδιαίτερη όπου πατρίδα με κάποιον πρωτοεμφανίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Γραμματική και Συντακτικό Γ Δημοτικού ανά ενότητα - Παρασκευή Αντωνίου

Γραμματική και Συντακτικό Γ Δημοτικού ανά ενότητα - Παρασκευή Αντωνίου Ενότητα 1η: «Πάλι μαζί!» Σημεία στίξης: τελεία ερωτηματικό...4 Η δομή της πρότασης: ρήμα υποκείμενο αντικείμενο...5 Ουσιαστικά: αριθμοί γένη...6 Ονομαστική πτώση ουσιαστικών...6 Οριστικό άρθρο...7 Ερωτηματικές

Διαβάστε περισσότερα

Copyright: A. Γιαγκοπούλου, Ν. Γιαγκόπουλος, Eκδόσεις ZHTH, Θεσσαλονίκη, 2013

Copyright: A. Γιαγκοπούλου, Ν. Γιαγκόπουλος, Eκδόσεις ZHTH, Θεσσαλονίκη, 2013 ISBN 978-960-456-391-3 Copyright: A. Γιαγκοπούλου, Ν. Γιαγκόπουλος, Eκδόσεις ZHTH, Θεσσαλονίκη, 2013 Tο παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του ελληνικού νόμου (N.2121/1993

Διαβάστε περισσότερα

Τ Α Κ Υ Ρ Ι Ω Τ Ε Ρ Α Φ Θ Ο Γ Γ Ι Κ Α Π Α Θ Η

Τ Α Κ Υ Ρ Ι Ω Τ Ε Ρ Α Φ Θ Ο Γ Γ Ι Κ Α Π Α Θ Η Τ Α Κ Υ Ρ Ι Ω Τ Ε Ρ Α Φ Θ Ο Γ Γ Ι Κ Α Π Α Θ Η Για την κατανόηση του σχηματισμού των λέξεων του λακκασουλιώτικου γλωσσικού ιδιώματος κατεβλήθη προσπάθεια παρουσίασης των φθογγικών παθών των λέξεων του ιδιώματος

Διαβάστε περισσότερα

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί μου

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί μου Αρχαία Ελληνική Γλώσσα: η βασική μέθοδος διδασκαλίας της Νεοελληνικής ως ξένης γλώσσας ΤΑΤΙΑ ΜΤΒΑΡΕΛΙΤΖΕ Υποψήφια διδάκτωρ του Ινστιτούτου Κλασσικής Φιλολογίας, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του

Διαβάστε περισσότερα

Η Α' κλίση των ουσιαστικών

Η Α' κλίση των ουσιαστικών Η Α' κλίση των ουσιαστικών Η πρώτη κλίση των ουσιαστικών περιλαμβάνει ονόματα: - αρσενικά σε: ς, -ης (π.χ. ὁ νεανίας, ὁ ποιητής, ὁ οἰκέτης) - θηλυκά σε: (γεν. ς), (γεν. -ης) -η (π.χ. στρατιά, ὥρα, θάλασσα,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσεξε τα παρακάτω παραδείγματα:

Πρόσεξε τα παρακάτω παραδείγματα: 1 Το άρθρο, γενικά Πρόσεξε τα παρακάτω παραδείγματα: Αυτός είναι ο Γιάννης, αυτή είναι η Έλσα και αυτό είναι το σκυλάκι τους. Οι μπαμπάδες και οι μαμάδες καμιά φορά είναι αυστηροί με τα παιδιά τους. Γιωργάκη,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΙΟΙ ΚΑΙ OMOHXΟΙ ΤΥΠΟΙ

ΟΜΟΙΟΙ ΚΑΙ OMOHXΟΙ ΤΥΠΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΚΑΙ OMOHXΟΙ ΤΥΠΟΙ Κατά την κλίση των ρημάτων παρουσιάζονται ορισμένοι όμοιοι τύποι. Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν πρέπει να δοθεί στους εξής: 1. Το γ ενικό πρόσωπο Οριστικής Ενεστώτα Ενεργητικής Φωνής

Διαβάστε περισσότερα

? Μ. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική Γραμματική (της δημοτικής), ΟΕΣΒ, Αθήνα, 1941.? Νεοελληνική Γλώσσα για το γυμνάσιο, τ.γ', ΟΕΔΒ, Αθήνα, 2002.

? Μ. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική Γραμματική (της δημοτικής), ΟΕΣΒ, Αθήνα, 1941.? Νεοελληνική Γλώσσα για το γυμνάσιο, τ.γ', ΟΕΔΒ, Αθήνα, 2002. Παρώνυμα ή παρώνυμες λέξεις ονομάζονται οι λέξεις που έχουν περίπου όμοια προφορά, ενώ συχνά δεν έχουν καμιά νοηματική σχέση μεταξύ τους. Ακριβώς όμως επειδή μοιάζουν στην προφορά μερικοί δεν τις ξεχωρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Δευτερόκλιτα επίθετα

Δευτερόκλιτα επίθετα Δευτερόκλιτα επίθετα Τα δευτερόκλιτα επίθετα χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες: 1. Ασυναίρετα Τριγενή και τρικατάληκτα, π.χ. ὁ σοφὸς, ἡ σοφὴ, τὸ σοφόν, ὁ δίκαιος, ἡ δικαία, τὸ δίκαιον Τριγενή και δικατάληκτα,

Διαβάστε περισσότερα

1.Εισαγωγικά : Σχετικά µε τα Ελληνικά της Ζακύνθου

1.Εισαγωγικά : Σχετικά µε τα Ελληνικά της Ζακύνθου 2 Στη Ζάκυνθο την πατρίδα µου, µιλιούνται αρκετά ιδιώµατα της τοπικής γλώσσας. ηλαδή διαφέρει το ηχόχρωµα και η προφορά ανάλογα µε την τοποθεσία. Κλασσικοί µας συγγραφείς και ποιητές (Ξενόπουλος, Ρώµας

Διαβάστε περισσότερα

Αφιερωμένο στην κόρη μου Μαρία

Αφιερωμένο στην κόρη μου Μαρία Αφιερωμένο στην κόρη μου Μαρία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΣΙΩΤΗΣ Η πρώτη μου Γραμματική Με 250 γλωσσικές και ορθογραφικές ασκήσεις Με όλα τα γραμματικά φαινόμενα Με πολλά παραδείγματα Εικόνα εξωφύλλου: Άκης Μελάχρης Εικονογράφηση:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ Ο. ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΝΟΥ

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ Ο. ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΝΟΥ Περίοδος ονομάζεται το κομμάτι του λόγου που αρχίζει και τελειώνει σε ισχυρό σημείο στίξης (τελεία, ερωτηματικό, θαυμαστικό). Όταν στην αρχή ή στο τέλος έχουμε άνω τελεία, μιλάμε τώρα πια για ημιπερίοδο.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Α' Γυμνασίου Επιμέλεια: Ευθυμιάδου Ευφροσύνη

Αρχαία Α' Γυμνασίου Επιμέλεια: Ευθυμιάδου Ευφροσύνη Τονισμός Αρχαία Α' Γυμνασίου Επιμέλεια: Ευθυμιάδου Ευφροσύνη Χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι τόνους; Οι αρχαίοι, όπως φαίνεται από τις επιγραφές, έγραφαν μόνο με κεφαλαία γράμματα και δε χρησιμοποιούσαν τόνους.

Διαβάστε περισσότερα

Η παθητική σύνταξη και το ποιητικό αίτιο

Η παθητική σύνταξη και το ποιητικό αίτιο Η παθητική σύνταξη και το ποιητικό αίτιο Συντακτικό Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας Ας δούμε τι συμβαίνει στα νέα ελληνικά. Πολλές φορές μπορούμε να εκφράσουμε το ίδιο νόημα και με την ενεργητική και με την

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα

Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: 2012-2013 ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα Ενότητα 1 Το ταξίδι των λέξεων στον χρόνο Η επιβίωση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Βήματα που ακολουθούμε όταν προσπαθούμε να συντάξουμε και να μεταφράσουμε ένα αρχαίο ελληνικό κείμενο. Ποια διαδικασία προηγείται; Της μετάφρασης

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνες καθηγήτριες : Κα. ΜΑΝΩΛΕΣΣΟΥ ΙΩ Κα. ΤΖΑΚΩΣΤΑ ΜΑΡΙΝΑ

Υπεύθυνες καθηγήτριες : Κα. ΜΑΝΩΛΕΣΣΟΥ ΙΩ Κα. ΤΖΑΚΩΣΤΑ ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΔΕ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ : ΧΟΝΔΡΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ - Α.Μ. 2 ΘΕΜΑ : «Η

Διαβάστε περισσότερα

Α ΚΛΙΣΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ. (Υπάρχει και η κατηγορία των συνηρημένων ουσιαστικών που θα τη μάθουμε σε μεγαλύτερες τάξεις.)

Α ΚΛΙΣΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ. (Υπάρχει και η κατηγορία των συνηρημένων ουσιαστικών που θα τη μάθουμε σε μεγαλύτερες τάξεις.) Α ΚΛΙΣΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ Η α κλίση ουσιαστικών περιλαμβάνει: Αρσενικά σε ας και -ης Θηλυκά σε α και -η (Υπάρχει και η κατηγορία των συνηρημένων ουσιαστικών που θα τη μάθουμε σε μεγαλύτερες τάξεις.) ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:

Διαβάστε περισσότερα

Ουσιαστικά. Ενικός αριθµός Πληθυντικός αριθµός

Ουσιαστικά. Ενικός αριθµός Πληθυντικός αριθµός Ουσιαστικά Ανισοσύλλαβα ουσιαστικά λέµε τα ουσιαστικά που στον πληθυντικό έχουν µια παραπάνω συλλαβή, ενώ ισοσύλλαβα αυτά που έχουν στον ενικό και τον πληθυντικό τον ίδιο αριθµό συλλαβών. Τα ουδέτερα ανισοσύλλαβα

Διαβάστε περισσότερα

Πώς βρίσκουμε το υποκείμενο σε μια πρόταση;

Πώς βρίσκουμε το υποκείμενο σε μια πρόταση; Το υποκείμενο του ρήματος Γεια σας! Στην ενότητα αυτή θα ασχοληθούμε με το υποκείμενο του ρήματος στα αρχαία ελληνικά. Παράλληλα θα δώσουμε και παραδείγματα στα νέα ελληνικά (ΝΕ). Τί είναι το υποκείμενο;

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. 1. Να αποδώσετε το παραπάνω κείμενο στη νέα ελληνική γλώσσα.

Β. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. 1. Να αποδώσετε το παραπάνω κείμενο στη νέα ελληνική γλώσσα. Β. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1. Να αποδώσετε το παραπάνω κείμενο στη νέα ελληνική γλώσσα. Για όλα όσα κάνουν οι άνθρωποι, το σώμα είναι χρήσιμο και σ όλες τις ανάγκες του σώματος είναι μεγάλο πλεονέκτημα το να είναι

Διαβάστε περισσότερα

Το αντικείμενο [τα βασικά]

Το αντικείμενο [τα βασικά] Το αντικείμενο [τα βασικά] Στην ενότητα αυτή θα ασχοληθούμε με το αντικείμενο στα αρχαία ελληνικά. Παράλληλα θα δίνονται παραδείγματα και στα Νέα Ελληνικά (ΝΕ) Τι είναι το αντικείμενο; Αντικείμενο είναι

Διαβάστε περισσότερα

AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 3 Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟ

AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 3 Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΜΑΔΑ Α : AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 3 Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟ Ἀθηναῖοι, ὡς καὶ οἱ ἑτέρας πόλεις κατοικοῦντες, πολλὰ ἐν τῷ βίῳ ἐπιτηδεύουσι, ἵνα τὰ ἀναγκαῖα πορίζωνται: Ναυσικύδης ναύκληρος ὢν περὶ τὴν τοῦ

Διαβάστε περισσότερα

Photis Apostolopoulos, La langue du roman byzantin «Callimaque et Chrysorrhoé», Αθήνα: Έκδοση Ακαδημίας Αθηνών, 1984.σ. χχΐν καί 2 πίν.

Photis Apostolopoulos, La langue du roman byzantin «Callimaque et Chrysorrhoé», Αθήνα: Έκδοση Ακαδημίας Αθηνών, 1984.σ. χχΐν καί 2 πίν. Photis Apostolopoulos, La langue du roman byzantin «Callimaque et Chrysorrhoé», Αθήνα: Έκδοση Ακαδημίας Αθηνών, 1984.σ. χχΐν + 280 καί 2 πίν. Τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά τό θάνατο τοΰ Φώτη Άποστολόπουλου,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Βασισμένο στην ύλη του σχολικού βιβλίου ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Γρήγορα τεστ Γλώσσα Γ Δημοτικού Γ 2 ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Ενότητα 4η Ο κόσμος γύρω μας Βασικό λεξιλόγιο σκουπίζω, σκουπιδότοπος,

Διαβάστε περισσότερα

Ν Κ Π 6Μ Θ 5 ϑ Μ % # =8 Α Α Φ ; ; 7 9 ; ; Ρ5 > ; Σ 1Τ Ιϑ. Υ Ι ς Ω Ι ϑτ 5 ϑ :Β > 0 1Φ ς1 : : Ξ Ρ ; 5 1 ΤΙ ϑ ΒΦΓ 0 1Φ ς1 : ΒΓ Υ Ι : Δ Φ Θ 5 ϑ Μ & Δ 6 6

Ν Κ Π 6Μ Θ 5 ϑ Μ % # =8 Α Α Φ ; ; 7 9 ; ; Ρ5 > ; Σ 1Τ Ιϑ. Υ Ι ς Ω Ι ϑτ 5 ϑ :Β > 0 1Φ ς1 : : Ξ Ρ ; 5 1 ΤΙ ϑ ΒΦΓ 0 1Φ ς1 : ΒΓ Υ Ι : Δ Φ Θ 5 ϑ Μ & Δ 6 6 # % & ( ) +, %. / % 0 1 / 1 4 5 6 7 8 # 9 # : ; < # = >? 1 :; < 8 > Α Β Χ 1 ; Δ 7 = 8 1 ( 9 Ε 1 # 1 ; > Ε. # ( Ε 8 8 > ; Ε 1 ; # 8 Φ? : ;? 8 # 1? 1? Α Β Γ > Η Ι Φ 1 ϑ Β#Γ Κ Λ Μ Μ Η Ι 5 ϑ Φ ΒΦΓ Ν Ε Ο Ν

Διαβάστε περισσότερα

Greek Braille Code. Περιεχόμενα

Greek Braille Code. Περιεχόμενα Greek Braille Code Περιεχόμενα Ελληνικό αλφάβητο...2 Δίφθογγοι...6 Αριθμοί...8 Σημεία στίξης...10 Τόνοι...12 Μαθηματικά Μενεΐδη...15 Μαθηματικά Nemeth...17 Braille σύμβολα...20 Διάφορα σύμβολα...21 Αγγλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΣΩΝΤΜΙΕ Είναι κλιτές λέξεις που αντικαθιστούν ονοματικές φράσεις και κάνουν την ίδια «δουλειά» με αυτές.

ΑΝΣΩΝΤΜΙΕ Είναι κλιτές λέξεις που αντικαθιστούν ονοματικές φράσεις και κάνουν την ίδια «δουλειά» με αυτές. ΑΝΣΩΝΤΜΙΕ Είναι κλιτές λέξεις που αντικαθιστούν ονοματικές φράσεις και κάνουν την ίδια «δουλειά» με αυτές. Οι αντωνυμίες δίνουν στον λόγο μας συντομία και σαφήνεια. Μας βοηθούν να μιλάμε πιο εύκολα για

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΙΟΙ ΚΑΙ OMOHXΟΙ ΤΥΠΟΙ

ΟΜΟΙΟΙ ΚΑΙ OMOHXΟΙ ΤΥΠΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΚΑΙ OMOHXΟΙ ΤΥΠΟΙ Ορισμένοι ρηματικοί τύποι παρουσιάζουν μεταξύ τους ομοιότητες. Όμοιοι τύποι του ενεστώτα των βαρύτονων και συνηρημένων ρημάτων 1. Το γ ενικό πρόσωπο οριστικής ενεστώτα ενεργητικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΦΟΡΑ ΦΘΟΓΓΩΝ ΑΕ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΠΡΟΦΟΡΑ ΦΘΟΓΓΩΝ ΑΕ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΦΟΡΑ ΦΘΟΓΓΩΝ ΑΕ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Εισαγωγή Προφορά φθόγγων: Δύση 15 ος αιώνας 1503 Antonius Nebrisensis Errores Graecorum (η-ε, ο- ω, ζ-σδ, β-φ). 1508 Aldus Manutius Alphabetum Graecum (βη-βη).

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΚΕΙΜΕΝΑ ΥΣΤΕΡΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΚΕΙΜΕΝΑ ΥΣΤΕΡΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΚΕΙΜΕΝΑ ΥΣΤΕΡΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ 1. Πτωχοπρόδρομος - Το κείμενο έχει πολλές διαφορετικές γραφές στα χειρόγραφα που διασώζεται, λόγω του σχετικά δημώδους αλλά και σκωπτικού του χαρακτήρα. Δυσχεραίνει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΠΑΦΗ!

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΠΑΦΗ! Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΠΑΦΗ! Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε πως πρόσφατα (Νοέμβριος 2011) διανεμήθηκε προς διδασκαλία, στα δημοτικά σχολεία της χώρας μας ένα καινούργιο βιβλίο γραμματικής,

Διαβάστε περισσότερα

Σχηματισμός της οριστικής. Ενρινόληκτων και υγρόληκτων ρημάτων α' συζυγίας

Σχηματισμός της οριστικής. Ενρινόληκτων και υγρόληκτων ρημάτων α' συζυγίας Σχηματισμός της οριστικής Ενρινόληκτων και υγρόληκτων ρημάτων α' συζυγίας Πίνακας των συνηθέστερων υγρόληκτων και ενρινόλητων ρημάτων ΕΝΕΣΤΩΤΑΣ ΜΕΛΛΟΝΤΑΣ ΑΟΡΙΣΤΟΣ ἀγγέλλω ἀγγέλλομαι ἀγγελῶ ἀγγελοῦμαι ἤγγειλα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Αρχαιομάθειας. Κείμενο. Κατάλογος φαινομένων. Περιεχόμενα. [Διδασκαλία - Εκπαίδευση] Ηλεκτρονικές Ασκήσεις

Εργαστήριο Αρχαιομάθειας. Κείμενο. Κατάλογος φαινομένων. Περιεχόμενα. [Διδασκαλία - Εκπαίδευση] Ηλεκτρονικές Ασκήσεις [Διδασκαλία - Εκπαίδευση] Εργαστήριο Αρχαιομάθειας Ηλεκτρονικές Ασκήσεις Κατάλογος φαινομένων Περιεχόμενα - Κείμενο - Γραμματική - Συντακτικό - Λεξιλογικά - Ερμηνευτικά - Μεταφραστικά Κείμενο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Τόνοι και πνεύματα στα αρχαία ελληνικά κείμενα

Τόνοι και πνεύματα στα αρχαία ελληνικά κείμενα [Θέματα ιστορίας της ελληνικής γλώσσας] Τόνοι και πνεύματα στα αρχαία ελληνικά κείμενα Ελένη Αντωνοπούλου (2007) Στην ελληνική γλώσσα, οι εγκυρότερες σύγχρονες μελέτες για τη χρήση των τόνων και των πνευμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΑ Α ΓΥΜΝΑΙΟΥ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΑ Α ΓΥΜΝΑΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ 4 Ετυμολογικά 1. Να κατατάξετε τα παρακάτω παράγωγα ουσιαστικά στην κατηγορία στην οποία ανήκουν (υποκοριστικά, περιεκτικά, τοπικά): κυνηγέσιον, πευκών, σφηκιά, κηπάριον, χαλκεῖον, πυργίσκος, ξιφίδιον,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: 7

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: 7 ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: 7 ΚΕΙΜΕΝΟ α) Ἀριστοτέλους Πολιτικὰ Γ 1, 1-2 Τῷ περὶ πολιτείας ἐπισκοποῦντι,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΑΡΕΠΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ ΦΩΝΗ ΣΥΖΥΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΠΟΙΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΤΑ ΠΑΡΕΠΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ ΦΩΝΗ ΣΥΖΥΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΠΟΙΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΑ ΠΑΡΕΠΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ ΦΩΝΗ ΣΥΖΥΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΠΟΙΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ Α.1. ΦΩΝΗ Τα ρήματα σχηματίζουν δύο φωνές. α. Ενεργητική Φωνή β. Παθητική

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικά Παραδείγματα: Παρατηρήσεις:

Εισαγωγικά Παραδείγματα: Παρατηρήσεις: 1 Εισαγωγικά Η έννοια του συνόλου είναι πρωταρχική στα Μαθηματικά, δεν μπορεί δηλ. να οριστεί από άλλες έννοιες. Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι σύνολο είναι μια συλλογή αντικειμένων. υτά λέμε ότι περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

0 Φυσική Β Λυκείου Διατήρηση της ορμής. Διατήρηση της ορμής. Κώστας Παρασύρης Φυσικός

0 Φυσική Β Λυκείου Διατήρηση της ορμής. Διατήρηση της ορμής. Κώστας Παρασύρης Φυσικός 0 Φυσική Β Λυκείου Διατήρηση της ορμής Διατήρηση της ορμής Φυσική Β Λυκείου Διατήρηση της ορμής Σύστημα σωμάτων Εσωτερικές, εξωτερικές δυνάμεις Ως σύστημα στη φυσική θεωρούμε ένα σύνο δύο ή περισσοτέρων

Διαβάστε περισσότερα

Β Χ! Χ ( # %! Δ % ) %

Β Χ! Χ ( # %! Δ % ) % ! # % & ( ) #! % +,. /!, 0. 1 2 (( / 4 5 / 6 5 78 8 / #. 9. : ;. ( 1.< < =. 9 > :? 9 : Α Β Χ! Χ ( # %! Δ % ) % )! & %! Χ! Δ! Ε Χ % Ε &! Β & =! ) Χ Δ!! Δ ) % # # ( ) Δ Β Φ Α :? ) 9:? Γ Η Φ Α :? Ι 9: ϑ,.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Συμπλήρωση πρωτοκόλλων ανάλυσης λαθών ορθογραφίας και αξιολόγησης του επιπέδου παραγωγής γραπτού λόγου ΣΥΓΓΡΑΦΗ: Κίτσου Γεωργία Εκπαιδευτικός ΠΕΟ3 ΑΘΗΝΑ 2015 1 Πρωτόκολλο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΑ Α ΓΥΜΝΑΙΟΥ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΑ Α ΓΥΜΝΑΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ 5 Ετυμολογικά 1. Να κατατάξετε τα παρακάτω ουσιαστικά σε μια από τις κατηγορίες που δίνονται στην παρένθεση (παρώνυμα, εθνικά, πατρωνυμικά): σκαπανεύς, Ἀβδηρίτης, Ἀτρείδης, Θηβαῖος, δεσμώτης, Κυψελίδης,

Διαβάστε περισσότερα

Τόνοι και πνεύµατα στα αρχαία ελληνικά κείµενα

Τόνοι και πνεύµατα στα αρχαία ελληνικά κείµενα Τόνοι και πνεύµατα στα αρχαία ελληνικά κείµενα Θέµατα ιστορίας της ελληνικής γλώσσας Ελένη Αντωνοπούλου (2007) Στην ελληνική γλώσσα, οι εγκυρότερες σύγχρονες µελέτες για τη χρήση των τόνων και των πνευµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΜΙ= είμαι, υπάρχω. ΥΠΟΤΑ- ΚΤΙΚΗ ω ης η ωμεν. ισθι εστω. εσοίμην εσοιο εσοιτο εσοίμεθα εσοισθε εσοιντο ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΘΗΛΥΚΟ ΟΥΔΕΤΕΡΟ. ο υσης ο υσ η ο υσαν

ΕΙΜΙ= είμαι, υπάρχω. ΥΠΟΤΑ- ΚΤΙΚΗ ω ης η ωμεν. ισθι εστω. εσοίμην εσοιο εσοιτο εσοίμεθα εσοισθε εσοιντο ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΘΗΛΥΚΟ ΟΥΔΕΤΕΡΟ. ο υσης ο υσ η ο υσαν ΕΙΜΙ= είμαι, υπάρχω Ε- ΝΕ- ΣΤΩ- ΤΑΣ ΠΑ- ΡΑ- ΤΑ- ΤΙ- ΚΟΣ ΜΕΛ- ΛΟ- ΝΤΑΣ ΚΛΙΣΗ ΟΡΙΣΤΙ- ΚΗ ε ιμί ε ι εστί(ν) εσμέν εστέ ε ισί(ν) η/ ην ησθα ην ημεν ησαν εσομαι εσ η/ εσει εσται εσόμεθα εσεσθε εσονται ΥΠΟΤΑ-

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ 4ΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΑΕ

ΥΛΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ 4ΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΑΕ Λόγος & Ομιλία ΥΛΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ 4 ΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΑΕ -ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015- Σοφία Γεωργακάκου Νηπιαγωγός-Λογοπεδικός ΚΕΔΔΥ Δ ΑΘΗΝΑΣ sofia.georgakakou@yahoo.gr Τα όργανα της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 6 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 26-2-2015 (2 Ο ΜΑΘΗΜΑ)

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 6 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 26-2-2015 (2 Ο ΜΑΘΗΜΑ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 6 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 26-2-2015 (2 Ο ΜΑΘΗΜΑ) Σωτηρία Τζιβινίκου Λέκτορας ΠΤΕΑ Γραφικός χώρος

Διαβάστε περισσότερα

2.9 Υποατομικά σωματίδια Ιόντα

2.9 Υποατομικά σωματίδια Ιόντα 1 Ερωτήσεις θεωρίας με απαντήσεις 2.9 Υποατομικά σωματίδια Ιόντα 9-1. Ποια είναι τα «υποατομικά σωματίδια»: 1. Τα πρωτόνια (ρ). Κάθε πρωτόνιο είναι ένα θετικά φορτισμένο σωματίδιο με μία μονάδα θετικού

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ. ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ. ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τρίτη, 30 Μαΐου 2017 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τρίτη, 30 Μαΐου 2017 ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ: α)

Διαβάστε περισσότερα

Θ έ µ α τ α Τ ύ π ο υ Σ ω σ τ ό Λ ά θ ο ς

Θ έ µ α τ α Τ ύ π ο υ Σ ω σ τ ό Λ ά θ ο ς Θ έ µ α τ α Τ ύ π ο υ Σ ω σ τ ό Λ ά θ ο ς Να χαρακτηρίσετε µε Σ (Σωστό) ή Λ (Λάθος) τους παρακάτω ισχυρισµούς:. Για κάθε α R ισχύει ότι : α =α.. Για κάθε α R ισχύει ότι : α = α.. Για κάθε α R ισχύει ότι

Διαβάστε περισσότερα

Γραμματική και Συντακτικό Γ Δημοτικού ανά ενότητα - Παρασκευή Αντωνίου. Κύρια ονόματα

Γραμματική και Συντακτικό Γ Δημοτικού ανά ενότητα - Παρασκευή Αντωνίου. Κύρια ονόματα Ενότητα 2η : «Στο σπίτι και στη γειτονιά» Κύρια ονόματα...10 Γενική πτώση ουσιαστικών...11 Επίθετα...11 Συγκριτικός Βαθμός επιθέτων...11 Ενεστώτας: οριστική ενεργητικής και παθητικής φωνής...12 Βοηθητικό

Διαβάστε περισσότερα

4. Να βρείτε τον βαθμό των πολυωνύμων ως προς χ, ως προς ψ και ως προς χ και ψ μαζί

4. Να βρείτε τον βαθμό των πολυωνύμων ως προς χ, ως προς ψ και ως προς χ και ψ μαζί 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Να εκτελέσετε τις προσθέσεις, όπου αυτό είναι δυνατόν α) χ 3 +5ψ 3 β) χ 3 +6χ 3 γ) 4χ 5 ω-7ωχ 5 δ) 3χ 5 +4χ ε) χ 4 +3χ 4 ζ) χ -χ η) χ +χ θ) χ +χ ι) χ+χ 3 κ) χ -χ λ) 3χ 4-4χ 4 μ) 3χ-3χ 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΔΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

ΣΤΑΔΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1 ο Στάδιο Διαβάζουμε προσεκτικά το κείμενο 2 ο Στάδιο Χωρίζουμε περιόδους/ημιπεριόδους 3 ο Στάδιο Βρίσκουμε ρήματα (μετοχές & απαρέμφατα) σε κάθε περίοδο/ημιπερίοδο. 4 ο Στάδιο Βρίσκουμε συνδέσμους που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 4 ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Επεξεργασία φυλλαδίου: Άννα Μακράκη ΕΝΟΤΗΤΑ 3 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Ἀθηναῖοι, ὡς καὶ οἱ ἑτέρας πόλεις κατοικοῦντες, πολλὰ ἐν τῷ βίῳ ἐπιτηδεύουσι, ἵνα τὰ ἀναγκαῖα πορίζωνται:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ Α. ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΙΚΗ Β ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΑΡΧΙΚΑ Η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

Ρητοί Αριθμοί - Η ευθεία των αριθμών

Ρητοί Αριθμοί - Η ευθεία των αριθμών ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης Α Γυμνασίου Ρητοί Αριθμοί - Η ευθεία των αριθμών Ρητοί αριθμοί (ℚ ονομάζονται οι αριθμοί οι οποίοι μπορούν να εκφραστούν με ένα κλάσμα με ακέραιους όρους. Με

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α, Β, Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α, Β, Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 21-0058_1-16_1-16 12/13/12 2:30 PM Page 1 ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α, Β, Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 21-0058_1-16_1-16 3/29/13 11:19 AM Page 2 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝOI ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Δεκτές είναι μόνο οι λέξεις της νέας Eλληνικής γλώσσας που υπάρχουν στα ισχύοντα βοηθήματα-λεξικά τα οποία είναι τα εξής (1) :

Δεκτές είναι μόνο οι λέξεις της νέας Eλληνικής γλώσσας που υπάρχουν στα ισχύοντα βοηθήματα-λεξικά τα οποία είναι τα εξής (1) : Α. ΓΕΝΙΚΑ Δεκτές είναι μόνο οι λέξεις της νέας Eλληνικής γλώσσας που υπάρχουν στα ισχύοντα βοηθήματα-λεξικά τα οποία είναι τα εξής (1) : 1. «Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής» Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη, 1998

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγέλματα των αρχαίων Αθηναίων

Επαγγέλματα των αρχαίων Αθηναίων Επαγγέλματα των αρχαίων Αθηναίων Στο αρχαϊκό χαλκουργείο που απεικονίζεται σε αυτό το αγγείο διακρίνεται αριστερά ο φούρνος τήξεως μετάλλου και δεξιά ένας τεχνίτης που συναρμολογεί τα μέλη ενός χάλκινου

Διαβάστε περισσότερα

11. Ποιες είναι οι άμεσες συνέπειες της διαίρεσης;

11. Ποιες είναι οι άμεσες συνέπειες της διαίρεσης; 10. Τι ονομάζουμε Ευκλείδεια διαίρεση και τέλεια διαίρεση; Όταν δοθούν δύο φυσικοί αριθμοί Δ και δ, τότε υπάρχουν δύο άλλοι φυσικοί αριθμοί π και υ, έτσι ώστε να ισχύει: Δ = δ π + υ. Ο αριθμός Δ λέγεται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ Γράφονται με μία λέξη αριθμητικά αντωνυμίες άκλιτα πρόθεση σε (σ') Γράφονται με δύο λέξεις:

ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ Γράφονται με μία λέξη αριθμητικά αντωνυμίες άκλιτα πρόθεση σε (σ') Γράφονται με δύο λέξεις: ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ Γράφονται με μία λέξη α) τα αριθμητικά από το 13 ώς το 19: δεκατρία, δεκατέσσερα, δεκαπέντε, δεκαέξι (δεκάξι), δεκαεφτά (δεκαεπτά), δεκαοχτώ (δεκαοκτώ), δεκαεννέα (δεκαεννιά), αλλά: είκοσι ένα,

Διαβάστε περισσότερα