EIKONIKEΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "EIKONIKEΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ"

Transcript

1 EIKONIKEΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Γεωργιάδης Κ. Χρήστος Επίκουρος Καθηγητής Σχεδίαση Εφαρμογής Ιστού για την διεξαγωγή Δημοπρασιών σύμφωνα με το Αγγλικό Μοντέλο: Υποστήριξη Μηχανισμών Συστάσεων βάσει στοιχείων Κοινωνικής Δικτύωσης (μέρος 2 ο )

2 CASE STUDY e-bay Η ιστοσελίδα online δημοπρασιών ebay, ιδρύθηκε με το όνομα AuctionWeb στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, στις 3 Σεπτεμβρίου του 1995, από τον γαλλικής καταγωγής Ιρανό προγραμματιστή Pierre Omidyar. Τον Νοέμβριο του 1996, το ebay συνεργάστηκε με μια εταιρεία που ονομάζεται Electronic Travel και χρησιμοποιώντας την τεχνολογία SmartMarket πωλούσαν αεροπορικά εισιτήρια και άλλα προϊόντα ταξιδιού. Ηανάπτυξη ήταν θεαματική. Στις αρχές του του 1997, ο ιστοχώρος φιλοξενεί δημοπρασίες, έναντι το προηγούμενο έτος. Η εταιρεία άλλαξε επίσημα το όνομα της από AuctionWeb σε ebay το Σεπτέμβριο του 1997.

3 CASE STUDY e-bay Σήμερα η εταιρία παρέχει ένα μεγάλο αριθμό από κατηγορίες προϊόντων. Διαθέτει είδη διακόσμησης, ηλεκτρονικά προϊόντα, έπιπλα και οχήματα τα οποία πωλούνται στο ebay επί καθημερινής βάσεως. Μπορεί να δημοπρατηθεί οτιδήποτε, αρκεί να μην είναι παράνομο και να μην παραβιάζει την πολιτική Απαγόρευσης και Περιορισμού των προϊόντων που παρέχει το ebay. Μέσα από την δημοπρασία προϊόντων, πολλές μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες βρήκαν τον τρόπο να προωθήσουν τα προϊόντα τους και παράλληλα να διαφημιστούν.

4 CASE STUDY e-bay Το περιβάλλον χρήσης του παραμένει λειτουργικό και απλό. Διαθέτει προϊόντα με δυνατότητα άμεσης αγοράς (BuyItNow) και προϊόντα κλασικής δημοπρασίας με την μέθοδο των προσφορών (bids). Το σύστημα ενημερώνει τον χρήστη για την διαθέσιμη ποσότητα κάθε προϊόντος και κατά πόσο το προϊόν βρίσκεται σε δημοπρασία ή όχι. Υπάρχει χρονικό όριο κατά το οποίο το προϊόν είναι διαθέσιμο σε περίπτωση που δεν βρίσκεται σε δημοπρασία ή ένα χρονικό όριο κατά το οποίο φτάνει στο τέλος της η πώλησή του. Σε κάθε προϊόν ο επισκέπτης μπορεί να δει τα στοιχεία του πωλητή και ένα ποσοστό που αντιστοιχεί στην φήμη του (reputation).

5 CASE STUDY e-bay Η βαθμολογία του πωλητή προκύπτει εν γένει από τους χρήστες που έχουν συνδιαλλαγεί μαζί του στο παρελθόν. Το άθροισμα φήμης διαμορφώνεται αναλόγως σε σχέση με τα σχόλια του κάθε χρήστη. Γιαθετικόσχόλιοπροστίθεται ένας βαθμός στο άθροισμα φήμης, για αρνητικό σχόλιο αφαιρείται ένας και για ουδέτερο σχόλιο το άθροισμα παραμένει ως έχει. Αποτελεί σημαντικό εργαλείο στα χέρια των χρηστών κατά την επιλογή ενός αντικειμένου από συγκεκριμένο πωλητή.

6 CASE STUDY e-bay Εικόνα 1: Βαθμολογία Πωλητή από τον ιστοχώρο ebay

7 CASE STUDY e-bay Όσον αφορά τις προτάσεις που κάνει το σύστημα στους χρήστες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες με κριτήριο αν ο χρήστης είναι μέλος ή απλός επισκέπτης. Γιαταμέλη προτείνει αντικείμενα λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό και την συμπεριφορά του χρήστη στο παρελθόν. Για τους απλούς επισκέπτες έχουμε γενικότερες προτάσεις (μη εξατομικευμένες) με βάση τις πωλήσεις και τις προσφορές της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

8 Κοινωνική δικτύωση

9 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ Είναι γεγονός ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) και τα κοινωνικά δίκτυα (social networking) εξαπλώνονται και κατακτούν με εκπληκτικά αυξανόμενους ρυθμούς όλο και περισσότερους χρήστες (Zhang, 2010).

10 Εννοιολογική προσέγγιση Μια πρώτη εννοιολογική προσέγγιση της κοινωνικής δικτύωσης έγινε από τους Boyd και Ellison (2007). Σύμφωνα λοιπόν με αυτόν τον ορισμό η κοινωνική δικτύωση και οι σχετικοί ιστοχώροι αποτελούν υπηρεσίες που δρουν και βασίζονται στο διαδίκτυο και επιτρέπουν στους χρήστες α) να δημιουργούν ένα δημόσιο ή ημι-δημόσιο προφίλ σε ένα συγκεκριμένο σύστημα, β) να δημιουργήσουν ο καθένας την δική του λίστα με άλλους χρήστες με τους οποίους και έχουν κάποιο είδος ιδιαίτερης επικοινωνίας, γ) να διαχειρίζονται και να αναζητούν όχι μόνο τις δικές τους συνδέσεις που έχουν δημιουργήσει αλλά και τις συνδέσεις που δημιούργησαν οι άλλοι χρήστες.

11 Εννοιολογική προσέγγιση Ο David Beer (2008) διαχωρίζει τους όρους κοινωνικό δίκτυο και ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης. Στην δεύτερη περίπτωση εκείνο που υπερισχύει είναι η δικτύωση των χρηστών και κάθε υπηρεσία που παρέχεται από το σύστημα ικανοποιεί αυτήν την ανάγκη. Αντίθετα το κοινωνικό δίκτυο ή η κοινωνική δικτύωση αναφέρεται στην δημιουργία κοινοτήτων εντός ενός ιστοχώρου χωρίς όμως αυτό να είναι και ο αποκλειστικός σκοπός ύπαρξης και λειτουργίας του ιστοχώρου. Στην περίπτωση αυτή δηλαδή αναφερόμαστε σε ενσωμάτωση χαρακτηριστικών κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό την συμπλήρωση και προώθηση των υπηρεσιών ενός ιστοχώρου, όπως αυτών των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

12 Εννοιολογική προσέγγιση Οι Iriberri και Leroy (2009) αναφέρουν ότι οι ιστοχώροι κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν κοινότητες του διαδικτύου με προφανή σκοπό την δημιουργία και εξέλιξη σχέσεων μεταξύ των χρηστών. Σε αυτούς τους ιστότοπους το κέντρο βάρος του ιστοχώρου αποτελεί η αναφορά στο προφίλ του χρήστη και μέσα καιγύρω από αυτό συνυφαίνονται οι διασυνδέσεις του και οι αλληλεπιδράσεις του με τους φίλους του και άλλους χρήστες, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο ψηφιακό σαλόνι.

13 Social network και social media Οι όροι social network και social media λανθασμένα πολλές φορές ταυτίζονται και αναφέρονται γενικότερα ως κοινωνική δικτύωση. Με τον όρο social networking αναφερόμαστε στην ύπαρξη ψηφιακών κοινοτήτων μέσα από τις οποίες οι χρήστες συνδέονται μεταξύ τους. Ο όρος social media από την άλλη αναφέρεται στα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο χρήστης ώστε να επικοινωνήσει και να μοιραστεί πληροφορίες και ψηφιακό υλικό..

14 Ιστορική αναδρομή κοινωνικών δικτύων Τα πρώτα κοινωνικά δίκτυα ξεκίνησαν με τη μορφή γενικών κοινοτήτων όπως τα The WELL (1985), Theglobe.com (1994), Geocities (1994), Tripod (1995). Οι πρώτες αυτές κοινότητες προσπάθησαν να φέρουν κοντά τους χρήστες, να μοιραστούν προσωπικές πληροφορίες και ιδέες μέσω εργαλείων προσωπικών δημοσιεύσεων. Το πρώτο δίκτυο που ανταποκρίνεται πλήρως στον ορισμό των ιστοχώρων κοινωνικής δικτύωσης (Social Networking Sites) ήταν το SixDegrees.com και δημιουργήθηκε το Σε αυτόν τον ιστοχώρο οι χρήστες μπορούσαν να δημιουργήσουν προφίλ, να δημιουργήσουν λίστες φίλων και από την αρχή του 1998 να σερφάρουν στις λίστες φίλων τους.

15 Ιστορική αναδρομή κοινωνικών δικτύων Από το 1997 έως το 2001, εμφανίστηκε ένας σημαντικός αριθμός εργαλείων δημιουργίας κοινοτήτων με ενδογενή υποστήριξη των προφίλ. Ιστοχώροι όπως οι AsianAvenue, BlackPlanet, και MiGente επέτρεπαν στους χρήστες να αναπτύσσουν προφίλ επαγγελματικής ή προσωπικής φύσεως δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα να ορίζουν φίλους χωρίς να απαιτείται η συναίνεση των χρηστών Από το 1999 ο ιστοχώρος LiveJournal επέτρεπε στους χρήστες του να επιλέγουν τους φίλους τους ώστε να αυτοί να μπορούν να συμμετέχουν στις δημοσιεύσεις τους.

16 Ιστορική αναδρομή κοινωνικών δικτύων Η νέα γενιά ιστοχώρων κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκε το 2001 με το Ryze.com που είχε σκοπό να βοηθήσει τα άτομα να αξιοποιούν τα επιχειρηματικά τους δίκτυα. Ο ιστοχώρος αρχικά παρουσιάστηκε στους φίλους του ιδρυτή που ήταν νέοι επιχειρηματίες επενδυτές κτλ. (τα άτομα πίσω από τα Ryze, Tribe.net, LinkedIn, και Friendster ήταν στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους προσωπικά και επαγγελματικά). Το Ryze ποτέ δεν απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα, το Tribe αναπτύχθηκε για να προσελκύει ομάδες χρηστών συγκεκριμένων ενδιαφερόντων ενώ το LinkedIn έγινε μια ισχυρή επιχειρηματική πλατφόρμα δικτύωσης.

17 Ιστορική αναδρομή κοινωνικών δικτύων Το 2002 άρχισε να λειτουργεί το Friendster ως αντιστάθμισμα της διαδικτυακής παρουσίας του Ryze και κυρίως του Match.com, ενός ιστοχώρου online προσωπικών συναντήσεων (online dating site). Το Friendster σχεδιάστηκε έτσι ώστε να βοηθήσει την επαφή μεταξύ των φίλων κάθε χρήστη. Βασίστηκε στην υπόθεση ότι άμεσοι φίλοι ενός χρήστη με τον οποίο συνδεόμαστε έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ταιριάξουν μαζί μας από τους εντελώς αγνώστους χρήστες.

18 Ιστορική αναδρομή κοινωνικών δικτύων Καθώς το φαινόμενο της δημιουργίας περιεχομένου από τους χρήστες σε ευρεία κλίμακα εντείνονταν, οι ιστοσελίδες που παρείχαν πλατφόρμες για τη δημοσίευση αντίστοιχων αρχείων άρχισαν να αποκτούν χαρακτηριστικά ιστοχώρων κοινωνικής δικτύωσης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι ιστοχώροι Flickr.com (διαμοιρασμός φωτογραφιών), Last.FM (διαδικτυακό ραδιόφωνο), YouTube.com (διαμοιρασμός βίντεο). Ο ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης MySpace (2003) απέκτησε γρήγορα φανατικό κοινό καθώς επέτρεπε στους χρήστες του την προσωποποίηση των σελίδων τους με ψηφιακό υλικό προσανατολισμένο ως επί το πλείστον στην μουσική.

19 Ιστορική αναδρομή κοινωνικών δικτύων Το Facebook ξεκίνησε στις αρχές του 2004 μόνο για φοιτητές του Harvard. Ο χρήστης για να εισαχθεί έπρεπε να είχε της μορφής harvard.edu. Καθώς το Facebook άρχισε να υποστηρίζει άλλες σχολές, απαιτούσε αντίστοιχες διευθύνσεις . Το χαρακτηριστικό αυτό κράτησε αρχικά τον ιστοχώρο σχετικά κλειστό και δημιούργησε την εντύπωση μιας κλειστής, φιλικής και προνομιακής κοινότητας. Από το Σεπτέμβριο του 2005, άρχισε να ανοίγει στο κοινό. Αυτό όμως δε σήμαινε ότι ένας νέος χρήστης μπορούσε εύκολα να αποκτήσει πρόσβαση σε υπάρχοντα δίκτυα χρηστών.

20 Χρονολογική παρουσίαση κυριότερων ιστοχώρων κοινωνικής δικτύωσης (Boyd and Ellison, 2007)

21 Κοινωνικά δίκτυα και κοινότητες χρηστών Τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν κοινωνικές δομές απαρτιζόμενα από άτομα τα οποία συνδέονται ή δεσμεύονται μεταξύ τους με έναν ή περισσότερους συγκεκριμένους τύπους αλληλεξάρτησης όπως η φιλία, η συγγένεια, τα κοινά ενδιαφέροντα, οι οικονομικές συναλλαγές. Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο με εκατομμύρια άτομα που επιθυμούν να γνωρίσουν άλλους ανθρώπους, να αναπτύξουν φιλίες ή επαγγελματικές συμμαχίες, να αναζητήσουν εργασία, να σχηματίσουν ομάδες και να μοιράζονται από πρώτο χέρι πληροφορίες και εμπειρίες σχετικά με τις ασχολίες και τα ενδιαφέροντά τους.

22 Κοινωνικά δίκτυα και κοινότητες χρηστών Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης λειτουργούν ως online κοινότητες των χρηστών του Διαδικτύου. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε ιστότοπου, τα μέλη της online κοινότητας έχουν κοινά ενδιαφέροντα όπως παιχνίδια, αγορές, θρησκεία, πολιτική. Η εγγραφή και πρόσβαση σε έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης παρέχει στα μέλη του άμεση και συνεχή κοινωνικοποίηση. Αυτή η κοινωνικοποίηση μπορεί να περιλαμβάνει την ανάγνωση του προφίλ των άλλων μελών και συχνά και την επικοινωνία μαζί του

23 Δυνατότητες των σύγχρονων ηλεκτρονικών κοινωνικών δικτύων Σύμφωνα με τον Owyang (2009) ο ηλεκτρονικός κοινωνικός ιστός (social web) αναπτύσσεται σε πέντε διαδοχικά επίπεδα ή περιόδους ως ακολούθως: 1) Επίπεδο ή Περίοδος Κοινωνικών Σχέσεων: Οι άνθρωποι συνδέονται με άλλους ανθρώπους και επικοινωνούν. 2) Επίπεδο ή Περίοδος Κοινωνικής Λειτουργικότητας: Τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν ένα λειτουργικό σύστημα όπως το λειτουργικό σύστημα σε έναν Η/Υ. 3) Επίπεδο ή Περίοδος Κοινωνικής Επίκοισης ή Αποίκησης: Κάθε εμπειρία μπορεί να πλέον να είναι κοινωνική 4) Επίπεδο ή Περίοδος Κοινωνικού Περιεχομένου: Προσωπικό και ακριβές περιεχόμενο. 5) Επίπεδο ή Περίοδος Κοινωνικής Αγοράς: Οι κοινότητες καθορίζουν τα μελλοντικά προϊόντα και υπηρεσίες.

24 Κατηγορίες χρηστών Ανάλογα με το είδος του δικτύου και τις αρμοδιότητες που παρέχουν στο χρήστη, μπορούμε να διαχωρίσουμε τις ακόλουθες κατηγορίες χρηστών (Hagel, Brown & Davison, 2009): Δημιουργοί: Που έχουν τη δυνατότητα να δημοσιεύουν περιεχόμενο Κριτικοί: Που αξιολογούν, διορθώνουν συνεισφέρουν σε περιεχόμενο που έχει δημοσιευτεί. Συλλέκτες: Που συλλέγουν πληροφορίες, επιλέγουν ετικέτες και πηγές ανατροφοδότησης. Συμμετέχοντες: Που έχουν δημοσιευμένο το προφίλ τους και κάνουν επισκέψεις. Θεατές: Που παρακολουθούν τις πληροφορίες και γενικότερα το υλικό που δημοσιεύεται. Ανενεργοί: Που δεν κάνουν τίποτα από τα παραπάνω.

25 Δημιουργία χρήστη Η διαδικασία ένταξης του ατόμου χρήστη στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης έχει ως πρώτο βήμα την δημιουργία ενός προφίλ. Ο χρήστης συμπληρώνει μια ακολουθία από στοιχεία προσπαθώντας να δώσει μια πλήρη εικόνα του εαυτού του και της προσωπικότητας του. Τα στοιχεία αυτά είναι συνήθως δημογραφικά στοιχεία, φωτογραφίες, πολυμέσα ενώ αρκετές φορές συμπεριλαμβάνουν και στοιχεία στην σφαίρα του προσωπικού απορρήτου όπως πολιτικές ή σεξουαλικές προτιμήσεις. Η σημασία της συλλογής τόσων πολλών πληροφοριών για ένα συγκεκριμένο άτομο είναι πολλαπλή.

26 Δημιουργία ομάδων Η δημιουργία ομάδων μπορεί να γίνει είτε από τους χρήστες είτε από τον διαχειριστή του ιστοχώρου. Σε αυτές τις ομάδες μπορούν να συμμετέχουν όσοι χρήστες θεωρούν ότι έχουν κάποια κοινά ενδιαφέροντα και μπορούν να αλληλεπιδράσουν ανταλλάσοντας πληροφορίες. Αυτές οι ομάδες αποτελούν κοινωνικές εστίες μέσα στις οποίες μπορεί να υπάρξει ο διάλογος, η ανταλλαγή απόψεων, η αντιπαράθεση θέσεων και η ενημέρωση. Σχηματίζουν το πλαίσιο κοινωνικοποίησης του ψηφιακού «εγώ», το οποίο προσπαθεί να αναπτύξει σχέσεις μεταξύ των μελών σε αντιστοιχία με την κοινωνία εκτός διαδικτύου.

27 Δημιουργία ομάδων Σύμφωνα με τους Preece et al (2004) η συμμετοχή σε δικτυακή κοινότητα αποτελεί πρωτίστως μια κοινωνική εμπειρία, η οποία διαφοροποιείται ανάλογα με το ποιος συμμετέχει, πόσοι είναι αυτοί που συμμετέχουν και ποιο είναι το είδος των συζητήσεων και των επαφών που υφίστανται. Επίσης διατύπωσαν την άποψη ότι για να συσταθούν πιο λειτουργικές κοινότητες απαιτείται η κατανόηση των παραγόντων της επιτυχίας τους. Στους παράγοντες με ιδιαίτερη σημασία συγκαταλέγονται ο βαθμός ασφαλείας των συστημάτων, η ελκυστική παρουσίαση, ο πλουραλισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών και η αναγνώριση των πιο ενεργών μελών με τρόπους επιβράβευσης της κοινωνικότητας τους.

28 Οφέλη για τον χρήστη Η εκμηδένιση γεωγραφικών και πολιτικών περιορισμών στην δυνατότητα επικοινωνίας και δημιουργίας δεσμών με αλλά άτομα. Ο πλουραλισμός στην διάθεση των ομάδων και η βεβαιότητα ότι το άτομο μπορεί να βρει την κοινότητα εκείνη που τον εκφράζει πληρέστερα. Η δυνατότητα διεύρυνσης των γνώσεων και των πνευματικών οριζόντων του ατόμου. Η ανεύρεση και διαμοίραση ψηφιακού υλικού. Η συμμετοχή σε κοινότητες προσανατολισμένες στην επίτευξη ενός κοινού σκοπού πολιτικού, θρησκευτικού ή αλτρουιστικού χαρακτήρα.

29 Οφέλη για τον χρήστη Ηδιασκέδασηκαιηψυχαγωγία. Η πληρέστερη ενημέρωση σε παγκόσμιο επίπεδο και η δυνατότητα συμμετοχής στην δημιουργία της. Σε πολλούς δημοσιογραφικούς ιστοχώρους η δυνατότητα σχολιασμού των ειδήσεων από τους χρήστες, ησυμμετοχήσεblogs και φόρα και η διαμοίραση προσωπικού multimedia περιεχομένου, προσφέρει μια προοπτική αντικειμενικού ελέγχου της πληροφορίας. Καλύτερη εξυπηρέτηση από δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς καθώς η διεκπεραίωση των υποθέσεών τους με χρήση του διαδικτύου διευκολύνει τους πολίτες.

30 Κίνδυνοι για τον χρήστη Οι αρνητικές επιπτώσεις του φαινόμενου αποτελούν παράγοντες που συνδέονται αφενός με την ψυχοσύνθεση του κάθε ατόμου, την ολοκλήρωση του ως χαρακτήρα αλλά και τον βαθμό ποιότητας των παρεχόμενων διαδικτυακών κοινωνικών υπηρεσιών Τα online κοινωνικά δίκτυα είναι χώροι όπου μπορεί να συγκεντρώνεται πλήθος διαφορετικών και άγνωστων ατόμων. Η καταχώρηση και δημοσίευση προσωπικών στοιχείων σε αυτά, καθιστά τους χρήστες τους ευάλωτους σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, συχνά με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Συχνά ελλοχεύει ο κίνδυνος εξαπάτησης, δηλ. ησύνδεσημε άτομα που ισχυρίζονται ότι είναι κάποιοι που δεν είναι στην πραγματικότητα.

31 Κίνδυνοι για τον χρήστη Οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους όταν έρχονται σε επαφή με άλλους χρήστες, αλλά μπορούν εύκολα και να εξαπατήσουν ή να εξαπατηθούν από τους υπόλοιπους χρήστες εξαιτίας αυτής της δυνατότητας. Η επαφή και η διασύνδεση με παντελώς αγνώστους ενέχει περισσότερους κινδύνους απ ότι η επαφή με αγνώστους στον πραγματικό κόσμο, γιατί δεν υπάρχει η αμεσότητα και η δυνατότητα ανάπτυξης κριτικής σκέψης και αντίδρασης.

32 Κίνδυνοι για τον χρήστη Άλλοι κίνδυνοι που συναντούμε στους ψηφιακούς αυτούς χώρους είναι: Η παρενόχληση από άτομα εντελώς άγνωστα μέλη του κοινωνικού δικτύου χωρίς τη δυνατότητα προστασίας ή αντιμετώπισης τέτοιων ενεργειών. Η κλοπή των προσωπικών δεδομένων και γενικά η απειλή της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών τους. Η συμμετοχή και η παροχή προσωπικών δεδομένων σε ιστότοπους, δυστυχώς δεν είναι πάντα ασφαλής και ο χρήστης δεν μπορεί να γνωρίζει αν αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται από τους συγκεκριμένους ιστότοπους με τρόπους που ο ίδιος δεν έχει εγκρίνει.

33 Κίνδυνοι για τον χρήστη Ο κατακλυσμός από διαφημιστικά μηνύματα από τις σελίδες του ιστότοπου. Οι διαφημίσεις αυτές αποτελούν το κύριο έσοδο της εταιρείας που διαχειρίζεται τον ιστότοπο και είναι το τίμημα που πληρώνουν τα μέλη για τις δωρεάν παροχές. Ο κίνδυνος του «ψαρέματος» (phising) των προσωπικών στοιχείων που αφορούν κυρίως οικονομικά στοιχεία (πιστωτικές κάρτες).

34 Επίδρασητουφαινομένουστις επιχειρήσεις Οι εφαρμογές και τα χαρακτηριστικά της επανάστασης που έφερε η έλευση του WEB 2.0 και των social media έχουν ισχυρό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις. Οι κυριότερες επιπτώσεις εστιάζονται στην εσωτερική τους οργάνωση, στην εμπορική τους δραστηριότητα και στην πολιτική τους προς τους καταναλωτές. Η παραδοσιακή μέχρι τώρα διαφήμιση των προϊόντων, μέσα από καταχωρήσεις σε έντυπο υλικό, ραδιόφωνο και κυρίως τηλεόραση, απαιτεί υψηλό κόστος και απευθύνεται σε ένα γενικό κοινό. Από την άλλη, η διαδικτυακή διαφήμιση συνήθως απαιτεί πολύ λιγότερα χρήματα για να υλοποιηθεί.

35 Επίδραση του φαινομένου στις επιχειρήσεις Μέσω των εφαρμογών και της τεχνολογίας του WEB 2.0 μπορεί να γίνει ακόμη πιο στοχευόμενη, εκμεταλλευόμενη τις δημοσιοποιημένες προτιμήσεις των χρηστών από προηγούμενες αγορές, την κατάθεση των απόψεών τους και το social bookmarking. Με βάση αυτά, μπορεί και να διασκευαστεί ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε χρήστη. Η δυνατότητα της δημοσιοποίησης της άποψης-εκτίμησης για ένα προϊόν ή υπηρεσία, είναι κατά πολλούς η σημαντικότερη αλλαγή στην νέα τάξη των πραγμάτων και συνιστά καινοτομία που επιφέρει αλλαγές στη φιλοσοφία της αγοράς..

36 Επίδρασητουφαινομένουστις επιχειρήσεις Η εκμετάλλευση των social media μπορεί να αφορά την δημιουργία ενός blog, μιας σελίδας στο facebook, η μια εφαρμογή για το facebook, ή δημιουργία ενός microsite που θα επικοινωνεί με κοινωνικά δίκτυα, η δημιουργία ενός twitter account. To Social Media Marketing ή Social Internet Marketing αρχίζει εκεί που τελειώνουν ή εξαντλούνται όλες οι παραδοσιακές τεχνικές. Στην ουσία πρόκειται για την πλέον ανερχόμενη μορφή διαδικτυακής προώθησης, η οποία ήρθε για να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στο χώρο του web marketing με την εμφάνιση των κοινωνικών δικτύων και την ραγδαία εξάπλωση των νέων μέσων που χρησιμοποιούν πλέον οι χρήστες για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους (Blogs, YouTube, MySpace, Facebook, Wikis, Twitter, RSS, κ.α).

«Η διαφήμιση μέσω των social media & η. οικονομική πρόοδος των επιχειρήσεων»

«Η διαφήμιση μέσω των social media & η. οικονομική πρόοδος των επιχειρήσεων» Πτυχιακή Εργασία «Η διαφήμιση μέσω των social media & η οικονομική πρόοδος των επιχειρήσεων» Αναστασιάδη Γεωργία Α.Μ: 12496 Γκρέμου Μαρία Α.Μ: 12776 Επιβλέπων καθηγητής : Πατσίκας Στυλιανός Πειραιάς 2013

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Πανεπιστήμιο Πατρών, Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής Π.Μ.Σ. Επιστήμη και Τεχνολογία των Υπολογιστών Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Σχεδιασμός και υλοποίηση ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Π.Μ.Σ. Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων Κατεύθυνση : Δικτυοκεντρικά Συστήματα ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Περιβάλλοντα Οπτικοποίησης Σχέσεων και

Διαβάστε περισσότερα

Social Networking Κοινωνική δικτύωση

Social Networking Κοινωνική δικτύωση Social Networking Κοινωνική δικτύωση Παλαιγεωργίου Γιώργος Τμήμα Πληροφορικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ιανουάριος 2009 Social Networking Ιστορικά στοιχεία 19/1 1 Κοινωνική δικτύωση Video1

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΤΟ MARKETING

Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΤΟ MARKETING ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΙΚΤΥΩΝ ΣΤΟ MARKETING ΜΙΧΑΗΛ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Α.Μ 11569 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΤΣΙΚΑΣ ΑΘΗΝΑ 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Έρευνα για την επίδραση της διαφήμισης στα social media στον κλάδο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ : ΟΙ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ. Δρ. Μαρία Σιδερή

ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ : ΟΙ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ. Δρ. Μαρία Σιδερή ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ : ΟΙ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Δρ. Μαρία Σιδερή Η διάδοση των ψηφιακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί μια πραγματικότητα και η κοινωνική δικτύωση στο διαδίκτυο συμβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ_Ν ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ_Ν ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ_Ν ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: Εισαγωγή των αρχών του Ηλεκτρονικού Εμπορίου στις μικρές επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

«SOCIAL MEDIA MARKETING»

«SOCIAL MEDIA MARKETING» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (MBA Tourism Management) Διπλωματική Εργασία «SOCIAL MEDIA MARKETING» Χριστίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ (Ε-ΜΒΑ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ (Ε-ΜΒΑ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ (Ε-ΜΒΑ) ιπλωµατική Εργασία: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΕΣΩ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΚΤΥΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Πτυχιακή Εργασία

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Πτυχιακή Εργασία Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πτυχιακή Εργασία «Η επίδραση των social media στις αποφάσεις καταναλωτών για τουριστικούς προορισμούς» Υπεύθυνος καθηγητής: Μάμαλης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ SOCIAL MEDIA ΣΤΟ ΙΕΘΝΕΣ MARKETING

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ SOCIAL MEDIA ΣΤΟ ΙΕΘΝΕΣ MARKETING ιατµηµατικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη ιοίκηση Επιχειρήσεων ιπλωµατική Εργασία Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ SOCIAL MEDIA ΣΤΟ ΙΕΘΝΕΣ MARKETING Επιµέλεια: Καλαλά Κωνσταντίνα Επιβλέπων Καθηγητής: κ. Χατζηδηµητρίου

Διαβάστε περισσότερα

Δ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Δ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Δ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Η Διπλωματική Εργασία παρουσιάστηκε ενώπιον του Διδακτικού Προσωπικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Διερεύνηση των συνεπειών τη ηλεκτρονικής κοινωνικής δικτύωσης

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΛΙΜΑ. ΠϋΕ. κ. Βαλσαμίδης Σταύρος Τσιότσιου Βασιλική

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΛΙΜΑ. ΠϋΕ. κ. Βαλσαμίδης Σταύρος Τσιότσιου Βασιλική Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΛΙΜΑ ΠϋΕ Καθηγητής Σπουδάστρια κ. Βαλσαμίδης Σταύρος Τσιότσιου Βασιλική Καβάλα 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1 ΜΕΡΟΣΑ Κεφάλαιο 1. Web 2.0 1.1

Διαβάστε περισσότερα

ONLINE ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ONLINE ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ONLINE ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΛΥΓΟΥΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επιβλέπων Καθηγητής: κα Μάρω Βλαχοπούλυ Εξεταστές: Κα Βασιλική Μάνθου - Κα Φωτεινή Πατσιούρα Τμήμα Εφαρμοσμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ 2011 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ιπλωµατική Εργασία της Αντωνιάδου Ανδοµάχης Η Στάση των Μαθητών και η Συµπεριφορά τους ως προς τη Χρήση των Social

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΝΑΛΗΨΗ ΡΙΣΚΩΝ, ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ»

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΝΑΛΗΨΗ ΡΙΣΚΩΝ, ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ» ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΝΑΛΗΨΗ ΡΙΣΚΩΝ, ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ»

Διαβάστε περισσότερα

1.2 Οι πιο δημοφιλείς ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης σήμερα είναι οι εξής:... 9. 1.5 Τα πλεονεκτήματα της διαφήμισης μέσω των social media...

1.2 Οι πιο δημοφιλείς ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης σήμερα είναι οι εξής:... 9. 1.5 Τα πλεονεκτήματα της διαφήμισης μέσω των social media... Περίληψη Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας βρίσκεται σε μια στενωπό από την οποία δύσκολα θα βγει. Οι νέοι επαγγελματίες αλλά και οι παλιοί προσπαθούν να επιβιώσουν καθημερινά σε έναν άνισο αγώνα. Σε αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ SOCIAL MEDIA ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΤΑ SOCIAL MEDIA ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ 1 ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΑ SOCIAL MEDIA ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΤΣΙΚΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑ ΝΕΦΕΛΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ «Social advertising και Τουρισμός» Η διαδικτυακή διαφήμιση και η χρήση αυτής στα Social

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: «ΤΑ SOCIAL MEDIA ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ»

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: «ΤΑ SOCIAL MEDIA ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «ΤΑ SOCIAL MEDIA ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ» Εισηγητής: Σιόλας Δημήτριος Επιβλέπων: Πατσίκας Στυλιανός ΑΘΗΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κα ΧΥΖ ΑΛΙΝΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΒΑΣΙΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ (Α.Μ. 144 33)

ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κα ΧΥΖ ΑΛΙΝΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΒΑΣΙΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ (Α.Μ. 144 33) ANΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ/ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ» ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η χρήση του internet και επιδράσεις του Ηλεκτρονικού εμπορίου στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις Επιμέλεια: Ασημάκης Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Μαριάνθη Καρατζά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγη. Φαρμακείο. Μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ή αλλιώς social media)

Εισαγωγη. Φαρμακείο. Μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ή αλλιώς social media) Εισαγωγη Οι όροι που θα μας απασχολήσουν και «παντρεύτηκαν» είναι το φαρμακείο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ή αλλιώς social media). Ας δούμε ποιοι είναι οι ορισμοί τους: Η Επιστήμη που έχει κύριο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Σχεδιασµός και ανάπτυξη εφαρµογής συνεργατικής µάθησης µε τη χρήση τεχνολογιών WEB

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Πτυχιακή εργασία

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Πτυχιακή εργασία ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Πτυχιακή εργασία Enterprise 2.0, σύγκλιση μέσων, προοπτικές και επιπτώσεις στην ανάπτυξη επιχειρήσεων. Του φοιτητή: ημητρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΩΝΟΜΑΙ ΑΡΑ... ΥΠΑΡΧΩ; Οι ιστοχώροι κοινωνικής δικτύωσης και η επίδρασή τους στην επικοινωνία, την έκφραση και την ψυχολογία των νέων.

ΔΙΚΤΥΩΝΟΜΑΙ ΑΡΑ... ΥΠΑΡΧΩ; Οι ιστοχώροι κοινωνικής δικτύωσης και η επίδρασή τους στην επικοινωνία, την έκφραση και την ψυχολογία των νέων. ΔΙΚΤΥΩΝΟΜΑΙ ΑΡΑ... ΥΠΑΡΧΩ; Οι ιστοχώροι κοινωνικής δικτύωσης και η επίδρασή τους στην επικοινωνία, την έκφραση και την ψυχολογία των νέων. Για την υλοποίηση της ερευνητικής αυτής εργασίας (project) εργάστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ. Υπεύθυνος καθηγητής: Πομπόρτσης Αντρέας

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ. Υπεύθυνος καθηγητής: Πομπόρτσης Αντρέας ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ Αλέξη Μαλαματή Α.Ε.Μ.: 1044 Κασφίκης Νικόλαος Α.Ε.Μ.: 1091 Κατάνου Βασηλιάνα Α.Ε.Μ.: 1092 Υπεύθυνος καθηγητής: Πομπόρτσης Αντρέας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή 1.1 Γενικά 1.2 Ιστορία

Διαβάστε περισσότερα