ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΝΗΜΩΝ ΤΟΜΟΣ ΟΓΔΟΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΝΗΜΩΝ ΤΟΜΟΣ ΟΓΔΟΟΣ"

Transcript

1 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΝΗΜΩΝ ΤΟΜΟΣ ΟΓΔΟΟΣ ΣΠ. ΑΣΔΡΑΧΑΣ : Φορολογία και εκχρηματισμός στην οικονομία των βαλκανικών χωρών (15ος-16ος αι.) ΑΝΤ. ΛΙΑΚΟΣ : Οι φιλελεύθεροι στην επανάσταση του Ο πολιτικός σύλλογος «Ρήγας Φεραίος» ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΑΡΔΑ : Πολιτευόμενοι στρατιωτικοί στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΛΑΣΣΗ : Η συμμετοχή των Επτανησίων στα Ορλωφικά (1770) και η αντίδραση της Βενετίας ΑΛΕΚΑ ΜΠΟΥΤΖΟΥΒΗ - ΜΠΑΝΙΑ : Το Καποδιστριακό κόμμα Από την ήττα στον παραγκωνισμό και την καταδίωξη Κ. Θ. ΔΗΜΑΡΑΣ: Συγκριτισμός ΟΛΓΑ ΓΚΡΑΤΖΙΟΥ: Το μονόφυλλο του Ρήγα του Παρατηρήσεις στη νεοελληνική εικονογραφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου Γ. ΜΟΥΡΕΛΟΣ : Η προσωρινή Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης και οι σχέσεις της με τους συμμάχους (Σεπτέμβριος Ιούνιος 1917) Η. FLEISCHER : Νέα στοιχεία για τη σχέση Γερμανικών αρχών κατοχής και Ταγμάτων Ασφαλείας Ε. ΠΡΕΒΕΛΑΚΗΣ : Το πρόβλημα των γενικεύσεων στην Ιστορία Π. ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ : Η εμπορική εταιρική συνεργασία του βενετικού οίκου Ταρωνίτη - Θεοτόκη και των αδελφών Γ. και Θ. Γεωργίβαλων ( ). ΑΡ. Κ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ : Ένα άγνωστο επεισόδιο και μια ελληνική μαρτυρία για το πέρασμα του Leake από τη Τσαρίτσανη της Θεσσαλίας Γ. ΚΟΚΚΩΝΑΣ: Ισοκράτους λόγοι τρεις: Φλωρεντία c η Ρώμη c. 1517; Γύρω από μια διόρθωση στον Legrand. Θ. ΒΕΡΕΜΗΣ: H ασήμαντη μαρτυρία Γ. ΜΠΩΚΟΣ : Συμπληρωματικά στοιχεία σχετικά με την πρόταση του Π. Μαρκίδη-Πούλιου για εγκατάσταση τυπογραφείου στα Επτάνησα Τ. Ε. ΣΚΛΑΒΕ ΝΙΤΗΣ : Βιβλιολογικά Α' Χ. ΛΟΥΚΟΣ : H ενοικίαση προσόδων κατά την Καποδιστριακή περίοδο. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ 1977 ΑΘΗΝΑ

2 Θ. Βερέμης, η ασήμαντη μαρτυρία 321 επί τριακονταετίαν και άποστρατευθέντος όπως όλοι μας με σύνταξιν γλίσχρα και ανεπαρκή (.. ) Στις 19 Φεβρουαρίου 1929 ζητούσε από τον Κουντουριώτη να υποστηρίξει την «Θεοδώρα Παπαβασιλεΐου πρώην διδασκάλισσαν...ομοϊδεάτιδα και αναξιοπαθούσα». Στις 14 Μαΐου 1930, με επιστολόχαρτο πάντοτε του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, ζητούσε να μη μετατεθεί ό Δημ. Μπαϊμπάς από το υποκατάστημα Αγρινίου, «πρόκειται περί συγγενούς μου». Στις 12 Μαρτίου 1931 ζητούσε να δοθεί μηνιαία προθεσμία στον Ηλία Εφέσιο «όπως πλήρωση την λήξασαν υποχρέωσίν του». Στις 28 Νοεμβρίου 1931 έγραφε : «Έπληροφορήθην ότι εις την Έταιρίαν υπεγγύων προσόδων έχήρευσε μια θέσις άποχωρησάσης της υπαλλήλου κυρίας Δημητρακάκη. Πολύ θα με ύποχρεώσητε εάν δώσητε την θέσιν αυτήν εις τον κ. Θεόδωρον Παπαγεωργίου...» Στίς 16 Ιουνίου 1932 ευχαριστούσε για «την χορηγηθεϊσαν άναβολήν του δανείου της οικογενείας Εξάρχου Αγρινίου». Στις 9 Σεπτεμβρίου 1932 ζητούσε τον διορισμό του Λιακατή ενώ στο τελευταίο σημείωμα του φακέλλου, γραμμένο τον Ιούλιο του 1933 σε επιστολόχαρτο του Υπουργείου Στρατιωτικών, ό Κονδύλης, Υπουργός της κυβέρνησης Π. Τσαλδάρη, ζητάει το τελευταίο του ίσως ρουσφέτι από τον Κουντουριώτη, να διορίσει δηλαδή τον Δ. Ρομπόκο «είς μια χηρεύουσαν θέσιν της διαχειρίσεως Μονοπωλίων». Αν υπολογίσουμε ότι όλες οι επιστολές και τά σημειώματα που παραθέτουμε εδώ απευθύνονται σε ένα μόνο άτομο χωρίς ιδιαίτερα εξέχουσα θέση, θα μπορέσουμε να υποθέσουμε ότι ό Γεώργιος Κονδύλης θα έγραψε εκατοντάδες ανάλογες επιστολές σε διάφορους υψηλόβαθμους φίλους και πελάτες του για να εξασφαλίσει την πολυπληθέστατη πελατεία του. Θ. ΒΕΡΕΜΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Π. ΜΑΡΚΙΔΗ - ΠΟΥΛΙΟΥ ΠΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ Λίγο μετά την ίδρυση της Επτανήσου Πολιτείας, στις 21 Μαρτίου του 1800, ό Πούλιος Μάρκου η Βουκολίδης, ό μεγαλύτερος από τους δυο αδελφούς, εκδότες της «Εφημερίδος» της Βιέννης και διευθυντής τώρα της Τυπογραφίας Πάνου Θεοδοσίου, 1 με υπόμνημα του, της 10 Μαΐου 1800, 1. Ο Πούλιος Μάρκου Βουκολίδης ή Π. Μ. Βουκόλης αναφέρεται ως προϊστάμενος (άρχιεργάτης) του τυπογραφείου Θεοδοσίου το 1800 βλ. σχετικά Γ. Σ. Πλουμίδη, Το βενετικόν τυπογραφείον του Δημητρίου και του Πάνου Θεοδοσίου ( ), Αθήνα, 1969, σ. 58 και 65.

3 322 Σηιιειώματα και μαρτυρίες προς την Επτάνησο Πολιτεία, ζητά να του χορηγηθεί η επτανησιακή υπηκοότητα και να του επιτραπεί η ίδρυση τυπογραφικού καταστήματος στην Κέρκυρα με τη χρησιμοποίηση και του τυπογραφικού υλικού που είχαν φέρει στο νησί οι δημοκρατικοί Γάλλοι. 2 Το κείμενο του υπομνήματος με τον απαραίτητο σχολιασμό παρουσίασε ό Β. Π. Παναγιωτόπουλος. 3 Αυτό που επιχειρείται εδώ είναι να δοθεί ολοκληρωμένο το ιστορικό της πρότασης, με βάση στοιχεία που δεν ήταν δυνατό να παρουσιασθούν τότε, 4 και να επισημανθούν τα σημεία εκείνα που διαγράφουν την ιδιαιτερότητα της και ενδιαφέρουν την ελληνική τυπογραφική ιστορία. α. Τ ό ιστορικό Το υπόμνημα που υποβάλλει ο Πούλιος στις 10 Μαΐου του 1800 περιέχει τις κεντρικές κατευθύνσεις των προτάσεων του και αποβλέπει στο να κινήσει το ενδιαφέρον της Επτανήσου Πολιτείας. οι βασικές ιδέες, σε ό,τι αφορά την ουσία της πρότασης, είναι δύο : α. Να του δοθεί κάποια οικονομική ενίσχυση για την εγκατάσταση ολοκληρωμένου τυπογραφικού συγκροτήματος, και β. Να δημιουργηθεί στο χώρο των Επτανήσων μια τυπογραφική μονάδα, αντίστοιχη ποιότικά μ' αυτές που λειτουργούν στο χώρο του παροικιακού Ελληνισμού και ιδιαίτερα στη Βενετία, με όλα τα οικονομικά η αλλά οφέλη που συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Αξίζει να σημειωθεί από τώρα ότι το νέο στοιχείο που προσφέρει η πρόταση Πούλιου δεν είναι η ίδρυση τυπογραφίας στα Επτάνησα τυπογραφία υπάρχει ήδη από τα 1798 και συνεχίζει τη λειτουργία της. 5 δεν προτείνει επίσης τη δημιουργία, άπλα, ενός τελειότερου, τυπογραφικά, συγκροτήματος προτείνει την εγκατάσταση ενός διαφορετικού, από λειτουργική άποψη, τυπογραφικού καταστήματος, κάτι που μέχρι τώρα απουσιάζει εντελώς από το χώρο του κυρίως Ελληνισμού. Όταν υποβάλλεται η πρόταση Πούλιου, το τυπογραφείο της Κέρκυρας εξακολουθεί να λειτουργεί. Λίγο πρίν, μετά από το θάνατο του Ζαχαρία Χαραμή, διορίζεται, με διάταγμα της Συγκλήτου, ως δημόσιος τυπογράφος 2. Για το τυπογραφείο των δημοκρατικών Γάλλων στην Κέρκυρα βλ. Jules Viguier, L' Imprimerie Nationale de Corfu , Κέρκυρα, Imprimerie Landos, Βλ. Β. Π. Παναγιωτόπουλου, «Προτάσεις του Π. Μάρκίδη - Πούλιου για εγκατάσταση ελληνικής τυπογραφίας στην Ιόνιο Πολιτεία (1800)», Πρακτικά Τρίτου Πανιονίου Συνεδρίου, Α', Αθήνα (1967) ο.π., σ Τα σχετικά με την ιστορία της επτανησιακής τυπογραφίας αυτά τά χρόνια βλ. στου Ντίνου Κονόμου, «Επτανησιακός τύπος, : ημίφυλλα, φυλλάδια, εφημερίδες και περιοδικά», Επτανησιακά Φύλλα Ε' (1964).

4 Γιώργος Μπώκος, Πρόταση Πούλιου για τυπογραφείο στα Επτάνησα 323 ό Διονύσιος Σαραντόπουλος. 6 η πρόταση δεν άφησε αδιάφορη τη Σύγκλητο, η οποία εκτιμά σωστά τά πλεονεκτήματα από μια ολοκληρωμένη τυπογραφική εγκατάσταση στα Επτάνησα. Αναθέτει στους Zorzi Palazzuol Scordilli και Marin Doxarà, που τότε βρίσκονται στη Βενετία, να κάνουν τις απαραίτητες έρευνες σχετικά με το χαρακτήρα και τις τυπογραφικές Ικανότητες του Πούλιου και να έλθουν σε επαφή μαζί του για περισσότερες λεπτομέρειες, σχετικά με την πρόταση του. 7 οι εκπρόσωποι της Συγκλήτου έρχονται, πραγματικά, σε επαφή με τον Πούλιο και στις 31 Μαΐου του 1801 υποβάλλουν την αναφορά τους προς τη Σύγκλητο, με την οποία τονίζουν : α. Ότι, μετά από εκτεταμένες έρευνες, έχουν συγκεντρώσει τις πιο ευνοϊκές πληροφορίες, σε ό,τι αφορά το χαρακτήρα και τις τυπογραφικές ικανότητες του Πούλιου. β. Ότι, άφου εξασφαλίσθηκαν για την πρώτη αυτή βασική προϋπόθεση, διαπραγματεύθηκαν μαζί του, σχετικά με την πρόταση και τις προθέσεις του, και ότι μπορούν τώρα να υποβάλλουν συγκεκριμένη έκθεση για τις προθέσεις και απαιτήσεις του. η αναφορά ολοκληρώνεται με μια πιο λεπτομερειακή παράθεση των σχετικών προτάσεων, οπού τονίζεται ότι, αν υπάρχουν τά πιεστήρια και λοιπά εργαλεία, θα απαιτηθεί ένα ποσόν ταλλήρων για να ενεργοποιηθεί η τυπογραφία, προκειμένου να ανταποκρίνεται οχι μόνο στις ανάγκες της Κυβέρνησης, αλλά και στις παραγγελίες εκδόσεων από τά υπόλοιπα μέρη της Ανατολής, τά όποια, για την ώρα, είναι υποχρεωμένα να κάνουν τις παραγγελίες τους στην Ιταλία με μεγάλα έξοδα και δυσχέρειες. Τα χρήματα αυτά, που θα απαιτηθούν για την έναρξη του έργου, υπόσχεται ο ενδιαφερόμενος να αποδώσει στο Δημόσιο Ταμείο σε δέκα χρόνια και με ένα λογικό τόκο. 8 η αναφορά συνοδεύεται από λεπτομερειακό υπόμνημα του Πούλιου, οπού αναλύονται οι προτάσεις του και παρατίθεται πλήρης απαρίθμηση των αναγκαίων, κατά κατηγορία, δαπανών. Η Σύγκλητος αντιμετώπισε θετικά τις ολοκληρωμένες προτάσεις Πούλιου και δείχνει να κατανόησε απόλυτα τη σημασία που θα είχε για τά Επτάνησα η δημιουργία ενός κέντρου έκδοσης βιβλίων για κοινή χρήση και σε μεγάλη κλίμακα. Ιδιαίτερα εκτιμά το αναμενόμενο όφελος από την 6. Διονύσιος Σαραντόπουλος προς τον Πρόεδρο της Συγκλήτου της Επτανήσου Πολιτείας, Ιστορικό Αρχείο Κέρκυρας, Ρωσσοτούρκοι, φ. 17, ύποφ Έγγραφο του Προέδρου της Συγκλήτου, της 18 Ιουνίου 1801, προς τον Πρύτανι της Κέρκυρας, Ιστορικό Αρχείο Κέρκυρας, Ρωσσοτούρκοι, φ. 11, ύποφ Αναφορά των Doxara και Scordilli, της 31 Μαΐου 1801 από Βενετία, προς τον Πρόεδρο της Συγκλήτου, ο.π.

5 324 Σημειώματα και μαρτυρίες τόνωση της αγοράς, τη δημιουργία μαθητών που θα αναπτύξουν την τέχνη, καθώς και το γενικότερο πνευματικό όφελος από την παρακίνηση των λογίων για παραγωγή νέων έργων. Για το λόγο αυτό υποστηρίζει την αποδοχή του προτεινόμενου σχεδίου και επισημαίνει την ανάγκη να εξασφαλισθούν, με κάποιο τρόπο, τα απαραίτητα χρήματα για την υλοποίηση του. 9 Η πρόταση, παρ' ολα αυτά, δεν επρόκειτο τελικά να πραγματοποιηθεί. το θέμα υποβάλλεται για εξέταση στη Magistratura Sindicale, αλλά, στο μεταξύ, πληροφορείται την ύπαρξη και το περιεχόμενο της ό ήδη διευθυντής της Τυπογραφίας της Κυβερνήσεως Διονύσιος Σαραντόπουλος. Ό τελευταίος σπεύδει αμέσως να υποβάλει στη Magistratura Sindicale δική του πρόταση, με την οποία υπόσχεται να αναδιοργανώσει, με δικά του έξοδα, το κυβερνητικό τυπογραφείο, και με τον ϊδιο ακριβώς τρόπο που προτείνει ό Πούλιος, χωρίς κανένα βάρος για το Δημόσιο Ταμείο. Η Magistratura Sindicale αποδέχεται την πρόταση Σαραντόπουλου και του αναθέτει την πραγματοποίηση της, απορρίπτοντας έτσι το σχέδιο Πούλιου. 10 από την ιστορία της κερκυραϊκής τυπογραφίας, στα χρόνια που ακολουθούν, γνωρίζουμε, βέβαια, ότι ούτε ο Σαραντόπουλος ούτε οι διάδοχοι του στη διεύθυνση του κυβερνητικού τυπογραφείου της Κέρκυρας μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν κάτι ανάλογο με την πρόταση Πούλιου, τουλάχιστον σε ό,τι άφορα την ουσία της. Δέ θα απείχε, ίσως, πολύ από την πραγματικότητα να υποθέσει κανείς ότι η ενημέρωση Σαραντόπουλου, σχετικά με την ύπαρξη και το περιεχόμενο των προτάσεων Πούλιου, πραγματοποιήθηκε σκόπιμα από την Κυβέρνηση και μ* αυτόν ακριβώς το σκοπό, να πετύχει δηλαδή, μέσα από τον ανταγωνισμό των ενδιαφερομένων, πλεονεκτήματα για το τυπογραφείο, χωρίς επιβαρύνσεις του Δημόσιου Ταμείου. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, αποτέλεσε συνηθισμένη πρακτική για την κυβέρνηση των Έπτανήσων και για τα επόμενα χρόνια, σε ο,τι άφορα την εργολαβική ανάληψη του δημόσιου τυπογραφείου. β. Η πρόταση την προφορική ανάλυση των προτάσεων του προς τους εκπροσώπους της Συγκλήτου συμπληρώνει ο Πούλιος και με ένα υπόμνημα του. 11 το υπόμνημα αυτό αποτελείται από μια πλήρη έκθεση του προτεινόμενου σχεδίου, ένα ολοκληρωμένο προύπολογισμό των αναγκαίων, κατά κατηγορία 9. Βλ. παραπάνω ύποσ Βλ. παραπάνω ύποσ. 6. Πβ. και την άποψη που διατυπώνει, σχετικά με την απόρριψη της πρότασης Πούλιου, ο Άπ. Ε. Βακαλόπουλος, Ιστορία τον Νέον Ελληνισμού, Δ', Θεσσαλονίκη, 1973, σ Ιστορικό Αρχείο Κέρκυρας, Ρωσσοτούρκοι, φ. 11, ύποφ. 3.

6 Γιώργος Μπώκος, Πρόταση Πούλιου για τυπογραφείο στα Επτάνησα 325, δαπανών, καθώς και από υποδείγματα των προτεινόμενων ελληνικών τυπογραφικών στοιχείων. Τα κύρια σημεία του σχεδίου, όπως προκύπτουν από τη σχετική έκθεση, είναι τα ακόλουθα : 1. το προύπολογιζόμενο συνολικό ποσό για την ενεργοποίηση της τυπογραφίας φθάνει τίς λίρες, από τίς όποιες θα ήταν δυνατό να εκπέσει ένα ποσό λιρών, στην περίπτωση που θα χρησιμοποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα στην Κέρκυρα πιεστήρια και αν υπάρχουν στο νησί τα απαραίτητα διακοσμητικά καθώς και τα εργαλεία βιβλιοδεσίας. 2. Τα τυπογραφικά στοιχεία που χρησιμοποιεί το κερκυραϊκό τυπογραφείο, όπως διαπιστώνεται από τίς εκδόσεις του που φθάνουν στη Βενετία, είναι φθαρμένα και για το λόγο αυτό πρέπει να κατασκευασθούν καινούργια. Για τα ελληνικά στοιχεία προτείνει επτά εϊδη, σύμφωνα με υποδείγματα που στέλνει, χαρακτηρισμένα με τά γράμματα Α,Β,Γ,Δ,Ε,Ζ και Η, σημειωμένα, όλα εκτός από το Β, πάνω στο φυλλάδιο δειγμάτων τυπογραφικών χαρακτήρων του τυπογραφείου Θεοδοσίου, που έχει τον τίτλο «Είδη νέων χαρακτήρων (εικ. Ι). 12 Για όλα αυτά τά είδη διαθέτει ό ίδιος τους τύπους και τίς μήτρες, όπως επίσης διαθέτει τίς μήτρες και για τά λατινικά στοιχεία, για τά όποια όμως δεν έχει στείλει υποδείγματα. η κατασκευή των λατινικών στοιχείων πρέπει να γίνει στη Βενετία, πριν από την αναχώρηση του για την Κέρκυρα, ενώ η κατασκευή των ελληνικών κατά ένα μέρος στη Βενετία και κατά το υπόλοιπο μέρος στην Κέρκυρα. Η πρόταση αυτή αποβλέπει, όπως δηλώνει, στο να μην αργοπορήσει, από τη μια μεριά, η έναρξη των εργασιών και στο να χρησιμοποιηθεί, από την άλλη, το υλικό που ήδη υπάρχει στην Κέρκυρα για την κατασκευή των νέων χαρακτήρων. Πρέπει να επισημανθεί εδώ το ενδιαφέρον που δείχνει να έχει ήδη μαζί του, όταν φθάσει στην Κέρκυρα, τά τυπογραφικά στοιχεία που χρειάζονται για να αρχίσει αμέσως να τυπώνεται η Οκτώηχος και το Ψαλτήρι. Τά υπόλοιπα βιβλία, Παιδαγωγία και Σύνοψη, που επίσης προτείνει για τίς εναρκτήριες εργασίες της τυπογραφίας, είναι το ίδιο χαρακτηριστικά : υποδηλώνουν με σαφήνεια τους νέους προσανατολισμούς που επιθυμεί να προσδώσει στην κερκυραϊκή τυπογραφία. 3. Τονίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη και το ενδιαφέρον τουγιατην εκπαίδευση 12. Τ.Ε.Σκλαβενίτης, «Προσθήκες στην Ελληνική Βιβλιογραφία ( )», Ό Ερανιστής 15( ), άρ. 12 (Α 1723). Για το Β χρησιμοποιείται, σαν δείγμα, τμήμα τυπογραφικού δοκιμίου, που περιέχει τη σελ. 4 από την έκδοση του έργου «Εύχρηστοτέρα Ορθόδοξος Ομολογία» του Δανιήλ Πελοποννήσιου (είκ. 2), που πραγματοποιείται στο τυπογραφείο Θεοδοσίου τον ίδιο χρόνο, 1801 (Δ. Σ. Γκίνης - Β. Γ. Μέξας, Ελληνική Βιβλιογραφία , Α', Αθήνα, 1939, άρ. 62).

7 326 Σημειώματα κaι μαρτυρίες νεαρών Κερκυραίων στις τυπογραφικές και βιβλιοδετικές εργασίες, στα πλαίσια της προοπτικής για τη δημιουργία ολοκληρωμένου τυπογραφικού - εκδότικού συγκροτήματος. 4. Επισημαίνεται η ανάγκη να αρχίσουν οι εργασίες με βιβλία προορισμένα για τη σχολική χρήση (Παιδαγωγία, Ψαλτήρι κλπ.), οι μεγάλες δυνατότητες διάθεσης των οποίων θα επιτρέψουν τη δημιουργία του απαραίτητου για την επιβίωση της τυπογραφίας πρώτου κύκλου εργασιών. 13 Το προγραμματιζόμενο, άλλωστε, πρώτο τράβηγμα Οκτωήχων είναι χαρακτηριστικό από αυτή την άποψη. 5. Μακροπρόθεσμη επιδίωξη είναι η προσέλκυση της τυπογραφικής πελατείας από τη Βλαχία, Μολδαβία και τις λοιπές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όπως σημειώθηκε και παραπάνω, η έκθεση συνοδεύεται από αναλυτικό πίνακα με εξειδίκευση των προύπολογιζομένων δαπανών. από τα στοιχεία του πίνακα, και για ένα προύπολογιζόμενο συνολικό ποσό λιρών, προκύπτει η ακόλουθη ποσοστιαία κατανομή δαπανών, κατά κατηγορίες αναγκών, για το στήσιμο του τυπογραφείου : 1. Για πιεστήρια, λίρες 4.300, ποσοστό 9,8%. 2. Για τυπογραφικά στοιχεία, ελληνικά και λατινικά, λίρες , ποσοστό 50%. 3. Για εργαλεία και υλικά βιβλιοδεσίας, λίρες 1.554, ποσοστό 3,5%. 4. Για χαρτί, λίρες , ποσοστό 25%. 5. Για εργατικά και μέχρι να αρχίσει ό κύκλος εργασιών της τυπογραφίας, λίρες 5.096, ποσοστό 11,7% 14. Όπως προκύπτει, επίσης, από τον ίδιο πίνακα ô Πούλιος προύπολογίζει την κατασκευή μιας ποσότητας ελληνικών τυπογραφικών στοιχείων, που καλύπτει μια κλίμακα μεγεθών από Garamond μέχρι Testo grosso. Ανάλογα, προβλέπεται μια ποσότητα λιμπρών λατινικών χαρακτήρων σε μεγέθη από Testino μέχρι Testo grosso. 15 Όπως έχει ήδη σημειωθεί, η πρόταση Πούλιου δεν άφορα, απλά, τη 13. Για τη χρήση, τον αριθμό εκδόσεων και τα τραβήγματα αυτών των βιβλίων, στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, βλ. Φίλιππου Ηλιού, «Κυκλοφορίες των ελληνικών βιβλίων : τα μεγάλα "τραβήγματα" του 1823», Ο Πολίτης τχ. 13 (1977). 14. Βλ., συγκριτικά, τις πληροφορίες για την αξία και τις δαπάνες λειτουργίας ενός πιεστηρίου στού Γ. Σ. Πλουμίδη, ό.π., σ Τα ελληνικά τυπογραφικά στοιχεία, όπως φαίνεται από τά διατιθέμενα ποσά, θα είναι τελικά πολύ περισσότερα από τά λατινικά, κι αυτό, βέβαια, είναι φυσικό. Οπωσδήποτε το συνολικό βάρος των στοιχείων, που προύπολογίζεται να κατασκευασθεί, θα πρέπει να ξεπερνά τις λίμπρες για λειτουργία τριών πιεστηρίων. Τά μεγέθη αυτά σημαίνουν ένα αρκετά καλό εξοπλισμό για τά δεδομένα της εποχής. Βλ. σχετικά Philip Gaskell, A new introduction to Bibliography, Οξφόρδη, Clarendon Press, 1979, a. 38.

8 Γιώργος Μπώκος, Πρόταση Πούλιου για τυπογραφείο στα Επτάνησα 327 δημιουργία μιας νέας, καλύτερα συγκροτημένης τυπογραφίας στα Επτάνησα. Οι λεπτομέρειες και το πνεύμα της πρότασης διαγράφουν με σαφήνεια την πρόθεση του διευθυντή της τυπογραφίας Θεοδοσίου να δημιουργήσει στο χώρο του Ιονίου μια πραγματικά κερδοσκοπική τυπογραφική - εκ* δότική επιχείρηση, ανάλογη της οποίας ούτε υπήρξε ούτε και θα υπάρξει, μέχρι την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, στο χώρο της ελληνικής Ανατολής. Τά τυπογραφεία που λειτούργησαν σ' αυτό το χώρο, για διακόσια περίπου χρόνια, δημιουργήθηκαν πάντα για να εξυπηρετήσουν μια συγκεκριμένη ιδεολογική, εκπαιδευτική η άλλη σκοπιμότητα και δεν αποτέλεσαν παρά άπλα συμπληρώματα της λειτουργίας και δραστηριότητας των φορέων που τά δημιούργησαν (Εκκλησίας, σχολείων κλπ.). Όπως είναι φυσικό, τά τυπογραφεία αυτά προσάρμοζαν και, βέβαια, περιόριζαν πάντα τις βλέψεις και τις δραστηριότητες τους στα πλαίσια της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων και, γενικά, όχι μεγάλης ευρύτητας στόχων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με την πλήρη, σχεδόν, έλλειψη, στις περιοχές αυτές, της απαραίτητης υλικής και τεχνικής υποδομής για το σωστό στήσιμο τυπογραφικών εργασιών, είχε ως αποτέλεσμα να μην ικανοποιηθεί ουσιαστικά ποτέ, για όλα αυτά τά χρόνια, η ανάγκη του Ελληνισμού σε έντυπα από τά τυπογραφεία που λειτούργησαν στο εσωτερικό του. η έλλειψη της αναγκαίας υποδομής, αλλά και οι γενικότερες συνθήκες που επικρατούν στο χώρο αυτό, δεν επέτρεψαν τη δημιουργία πραγματικών εκδότικών επιχειρήσεων, αν και η αναγκαιότητα τους είχε γίνει απόλυτα κατανοητή. Ό Πούλιος, άλλωστε, δεν είναι ό πρώτος που προτείνει κάτι τέτοιο για το κερκυραϊκό τυπογραφείο. Λίγο πριν ό μεταφραστής της τυπογραφίας Κονδός 16 επισημαίνει τις ανάγκες που θα μπορούσε να καλύψει, στο χώρο του βιβλίου, μια διεύρυνση του εκδότικού προγράμματος του κυβερνητικού τυπογραφείου της Κέρκυρας, με βάση τά βιβλία που καταναλώνονται κυρίως στην ελληνική Ανατολή και τά όποια, για την ώρα, τυπώνονται στη Βενετία. Ό Κονδός τονίζει το οικονομικό όφελος που θα μπορούσε να προκύψει από την υποκατάσταση της Βενετίας, στην εκτύπωση του έλληνικού βιβλίου, από το κερκυραϊκό τυπογραφείο και φθάνει στο σημείο να προτείνει πολιτικά μέτρα περιορισμού της εμπορικής δραστηριότητας των τυπογράφων της Βενετίας στο χώρο του Ιονίου, για να αντιμετωπισθεί ο ανταγωνισμός και η κυρίαρχη θέση τους στο βιβλιεμπόριο της περιοχής Ντίνος Κονόμος, ο.π., σ. 13, ύποσ Αναφορά του Σπυρίδωνα Κονδου, της 6 Fructidoz, an 6, προς τον Commissaire Général, Comeyras Ιστορικό Αρχείο Κέρκυρας, Δημοκρατικοί Γάλλοι, φ. 5, ύποφ. 4 πβ. και Jules Viguier, ο.π., σ

9 3Z8 Σημειώματα καιι μαρτυρίες η πρόταση Πούλιου, λοιπόν, έχει ως αφετηρία και εκφράζει τη συνείδηση μιας βασικής ιδιοτυπίας και ταυτόχρονα σημαντικού μειονεκτήματος στο χώρο της παραγωγής του ελληνικού βιβλίου : την ουσιαστική παραγωγή του, για αιώνες ολόκληρους, εξω από το κύριο σώμα του Ελληνισμού, με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που κάτι τέτοιο συνεπάγεται. 18 Στην αντιμετώπιση αύτού του μειονεκτήματος και των συνεπειών του στηρίζει τα σχέδια του ô διευθυντής της τυπογραφίας Θεοδοσίου, ό όποιος, έμπειρος και καλός γνώστης των πραγμάτων του ελληνικού βιβλιεμπορίου, αποβλέπει στη δημιουργία μιας τυπογραφικής - εκδότικής επιχείρησης μεγάλου φάσματος στο χώρο του Ιονίου, η οποία και θα υποκαταστήσει τη Βενετία στην ικανοποίηση των αναγκών του Ελληνισμού σε έντυπα. Στις προοπτικές του αυτές είναι, ϊσως, πιο ρεαλιστής από το μεταφραστή του κυβερνητικού τυπογραφείου της Κέρκυρας γνωρίζει άριστα τα βιβλία που εξασφαλίζουν μεγάλες κυκλοφορίες και μπορούν έτσι να στηρίξουν οικονομικά την δλη προσπάθεια, όπως γνωρίζει επίσης καλά τα υπάρχοντα κυκλώματα διακίνησης και διάθεσης του βιβλίου στο χώρο της Ανατολής. από την άλλη πλευρά γνωρίζει και βασίζεται σ' αυτά για την επιτυχία του τα πλεονεκτήματα που θα παρουσιάζει για τους μελλοντικούς πελάτες της μια τέτοια επτανησιακή τυπογραφία. Και τά πλεονεκτήματα αυτά δεν είναι μόνο οικονομικά- πολύ πιο σημαντικό είναι, ϊσως, ότι εκεί, στην Κέρκυρα, θα είναι, επί τέλους, απαλλαγμένοι από τη λογοκρισία, μόνιμο πρόβλημα της παραγωγής του έλληνικού βιβλίου, όσο αυτή εξαρτιέται από τά εκτός του έλληνικού χώρου τυπογραφεία της Βενετίας η της Βιέννης, Λειψίας κλπ. 19 Όπως ήδη γνωρίζουμε η πρόταση δεν υλοποιήθηκε. Και αν ακόμα όμως είχε υλοποιηθεί, θα ήταν, ίσως, δύσκολο, στα πλαίσια των συνθηκών που διαμορφώθηκαν αργότερα στα Επτάνησα, να επιβιώσει. η σύλληψη 18. Λουκία Δρούλια, «Στοιχεία για την κίνηση του βιβλίου στην Πελοπόννησο τον 18ο αιώνα», Πρακτικά Α' Διεθνούς Συνεδρίου Πελοποννησιακών Σπουδών Γ', σ Η απειλή η ή επέμβαση της λογοκρισίας για θρησκευτικούς η πολιτικούς λόγους επηρέασε σημαντικά και με διάφορα αποτελέσματα, την παραγωγή του έλληνικού βιβλίου, προκαλώντας συχνά ποικίλες αλλοιώσεις του περιεχομένου η και ματαίωση εκδόσεων. Βλ. χαρακτηριστικά όσα γράφει ό ιερομόναχος Ιάκωβος ό έκ Μήλου στον πρόλογο της έκδοσης του έργου του Ηλία Μηνιάτη Πέτρα Σκανδάλου, που γίνεται στη Λειψία, στα 1743 : «.. -Φαίνεται δε πώς να εδόθη και αλλην φοράν εις τύπον παρά του αιδεσιμωτάτου πατρός του, πλην ουκ έχει όντως, αλλ' ως φαίνεται το εδωσεν είς την Βενετίαν, ως εναντίον όμως της δόξης αυτών δεν το ετύπωσαν.» (Emile Legrand- Louis Petit - Hubert Pernot, Bibliographie Hellénique ou description raisonnée des ouvrages publiés par des Grecs au dix-huitième siècle, I, àp. 309, σ Πβ. M. Ι. Γεδεών, «Τυπάλδου - Στάη συμμορία ( )», Εκκλησιαστική Αλήθεια 33 (1913) 319.

10 Γιώργος Μπώκος, Πρόταοη Πούλιου για τυπογραφείο στα Επτάννησα 329 μιας τέτοιας ιδέας, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε και στηρίχθηκε στην προύπόθεση της ίδρυσης ενός ημιανεξάρτητου ελληνικού κρατιδίου 20 και μόνο με την προύπόθεση αυτή θα μπορούσε να εξακολουθεί να υπάρχει. 21 Όπωσδήποτε, λίγα χρόνια αργότερα, με την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, το εθνικό κέντρο θα αποκτήσει, επί τέλους, ολοκληρωμένες τυπογραφικές μονάδες, που σιγά-σιγά θα πάρουν στα χέρια τους την παραγωγή του ελληνικού βιβλίου. DECHIARAZIONE Essendo nella Stamperia di Corfu presentamente torchi e supresse, non è necessario di comprare altri. Onde si può far la soma manco da E si ne sono ancora i vignetti e finali, si fa anche 500 meno. - Se si trova anche un Legatore dei Libri sarrebe un sparagno di f 778 per gl' ordeni, i quali infalibilmente avere deve. Dei caratteri greci e latini Dalle stampae, che vengono dà Corfu in qua, si vede che i caratteri sono tutti marzi overo orbi, ed è necessario a refarli. Onde i caratteri latini devono fora di quello, che ho jo le madri essere gettati qua in Venezia, e dei greci, parte in Venezia e parte in Corfu, però, adoperando quello materiale, sparagnare qualche cosa dell valore del materiale, che si trova presentamente in Corfù. I greci caratteri sono secondo i campioni : A, Β, Γ, Δ, E, Ζ & Η. In vece dell carattere E, il quale non mi piace, ho già in lavoro un altro in pena compagno dell B, ed in corpo dell E. Questi sono i greci caratteri, secondo i sopradetti campioni, che possedo in ponzoni e madri; e dall latino, che possedo anche le madri non ho fatto gettare campioni. Onde più facile è da fare gettare tutti i latini e parte dei greci caratteri qua in Venezia prima di venire abasso. Se principiamo abasso fare gettare, cosi staramo gl' uomini in ozio e procede danno. Ili carattere greco per l'ottoeco e Salterio deve avanti essere getato, per ciò quando si vienne abasso à non perdere tempo. In questo tempo si principia ad instruire ragazi nazionali e principia il giro dopo fatto Ottoeco, Salterio, Pedagogia e Synosi. Mentre si ha lavorato in stampare questa uno overo due ragazzi s'insegnano à gettare lettere, 20. Β. Π. Παναγιωτόπουλος, ο.π., σ η Ιόνιος Πολιτεία καταλύεται, μετά την υπογραφή της συνθήκης του Τίλσιτ στα 1807, από τις γαλλικές δυνάμεις που αποβιβάζονται στην Κέρκυρα με επικεφαλής το στρατάρχη César Berthier βλ. σχετικά Άπ. Ε. Βακαλόπουλου, ο.π., σ Λίγα χρόνια αργότερα οι "Αγγλοι, που θα καταλάβουν στη συνέχεια τά νησιά, θα αποκλείσουν, επίσημα πιά, κάθε δυνατότητα εγκατάστασης τυπογραφικών επιχειρήσεων στο χορό του Ιονίου, καθορίζοντας, με το Σύνταγμα του 1818, ότι ((μια Γενική Τυπογραφία θα υπάρχει εις τάς Ενωμένα; Επαρχίας των Ιωνικών Νήσων, η όποια θα συστηθή είς την παντοτεινήν καθέδραν της Γενικής αυτών Διοικήσεως, και τά Πιεστήρια καθυποβάλλονται είς την αμεαον Εφορείαν της Βουλής, και της Αυτού Εξοχότητος τον Λορδ Μεγάλου Αρμοστού...» βλ. το Πολίτευμα των Ενωμένων Επαρχιών των Ιωνικών Νήσων..., Κέρκυρα 1818, σ. 52 (Δ.Σ. Γκίνης - Β. Γ. Μέξας, ο.π., άρ. 1082).

11 330 Σημειώματα xal μαρτυρίες e finiràno il carattere A per mandati e parte di Β per gl' ecclesiastici libri; e cosi si adopera il materiale, che si trova in Corfù, colla agiunta dell novo ili valore di cui si debate dalla somma. Questa Stamperia per ciò che diventa una fabrica, deve anch' il legatore essere in casa medema, il quale, fora del suo bisogno, messo nella specificazione, ha necessario ancora d'un rame, per sagrinare le pelli. Questo ha d'insegnare due ragazi nazionali per piegare; due, overo tre povere donne cusire sull teler libri, ed un'altro per tondare i libri. E mutando con tre ο quatro anni sono questi ragazi mistri. E vedendo loro, imparano a incolare di sopra la pelle e fare tutto il fornimento. Le pelli si trovano in quelle parti sofficienti à comprare; solamente le tavole sino che si trova il modo à fare una machina di tagliare tavole là (cioè segare). Per la carta In principio si deve comprare qua in Venezia la carta cursiva, e la mezzana per lavorare, e sino che queste sarano stampate, in quatro ο cinque mesi si fa venire il resto, e dopo con fatto firo, non s'hà altra di bisogno. Per pagare gli uomini infra questo tempo, che si stampa l'ottoeco e Salterio, ci vuole il Denaro, il quale giusto non si può dire. Progietto Quando sarà fatto tutto il necessario della Stamparla, si stampa una Pedagogia, Salterio, ed altri libri scolastici, principia il negozio ed il giro. Uno corre(?) qua in una fiera sulla terra ferma; altro là in altra fiera, vendono e portano l'utilità ο sia in molletta ο in altri generi in Isola di Corfù, e questa si divide in tutte le classi degli uomini abitanti. Ma essendo fatto il carattere garmond si deve principiare stampare una gazetta (fogli) per publicare i mandati dell Senato ed altre cose con novità per monstrare il valore e la grandezza della Republica. Essenda la Stamparla completta con tutti i caratteri necessarii si spera d'avere da stampare libri per i foresti, sicome i signori Prencipi ed altri particolari della Vallachia, Moldavia e Turchia mandano i manuscritti a Lipsia, Vienna, e Venezia à metter in stampa con tanti disturbi dei censori, verràno più tosto in Corfù, ove non sarano soggetti sotto tanti impegni, e la spenderano il loro dennaro. Per la quantità dell denaro che ha dà mettere l'eccellente Senato overo in particolare s'hà dà decidere il modo. La mia opinione è : ricevendo la soma overo in denaro, overo in materiale, torchi & e. della stamparla nazionale in spazio d'un' anno à non pagare niente. Ma dopo passando l'anno (perche mentre questo tempo devo ajutarmi) si principia ogni sei mesi à pagare la rata, in dieci anni pagare tutto.

12 Γιώργος Μπώκος, Πρόταση Πούλιου για τυπογραφείο στα Επτάνησα Specificazione aei necessari per la Stamparla in Corfu in torchi per la stampa In tavolame;casse,banchi Sopressa grande etc. Lire] 500 [sol] Lire circa So] Lire Sol ,000 In caratteri preci Lettere di Garmond greco ut Ζ il mille D[ett]o Filosofia detto ut F & Δ D[ett]o Testo d Aldo per gl ecclesiastici libri D[ett]o d[et]i ο grosso per ordini e mandati della Republica in vigneti finali ed altri incisi sfrigi in legnr brazsi linee stelle Lettere da 2 righe de diversi caratteri In [Libre] materìal novo coli' Antimonio 10 9 e In caratteri Latini tlibrej grosso carattere tondo 7 dfettio drettjo cursivo> 300 libre per mandati e publicazioni - Silvio tondo 300 libpe drettjo corsivo - Cicero overo Filos.tondoì - dcettjo cursivof mai non visto in Venezia Garmond tondo ) 600 dcettjo cursivo) - Petit overo testino tondo 300 dfettjo cursivο m[ila] spazioni 1/2 perla m[ila] d[ett]o perla 9000 il

13 332 Σημειώματα και μαρτυρίες Lire] [Sol] Lire Sol, Lire Sol. Per il legatore dei libri 4 2 Telleri à eusire i libri Torchi per tondare gli fogli dei libri coli castelleto In ordeni, feri fiorati per improntare oro,où tirar tressi In cartoni grosi per la covertura di 6000 Cttoechi 1000 [libre] In deto fini 600[libre3 In tavole per covertura Pelli si trovano in Turchia più In carta di stampa Risai carta cursiva per Ottoechi e Salteri detto mezana per Synosi ed orologi pi coli detto Spierre per Apo Per paga dei lavoranti sino principia il giro Dffiia Qua si deve sapere se ne sono là in stamparla uomini e lavoranti, cioè torcolarl e compositori, e legatori dei libri?sono torcolarj e- compositori; si fa manco menar altri di qua.s*intende anche con il legattore dei libri.essendo uno là,averà anche i suoi ordeni,è si fa tfaneo a spendere L[ire] 778

14 Γιώργος Μπωκος, Πρόταση Πούλιου για τυπογραφείο στα Επτάνησα 333 Είκ. 1. Πρώτη σελίδα δίφυλλου πού τυπώνει ο Θεοδοσίου για τήν προβολή των νέων χαρακτήρων τοϋ τυπογραφείου. Στο εικονιζόμενο αντίτυπο έχουν σημειωθεί τά χαρακτηριστικά, τών προτεινόμενων τυπογραφικών στοιχείων κεφαλαία γράμματα, σύμφωνα μέ το αντίτυπο πού συνόδευε το υπόμνημα Πουλιού. Τις άλλες δύο σελίδες τοο δίφυλλου βλ. στα επόμενα δύο κλισέ.

15 334 Σημειώματα και μαρτυρίες

16 Γιώργος Μπωκος, Πρόταβη Πούλιου για τυπογραφείο στα Επτάνηοα 335

17 Σημειώματα και μαρτυρίες 2. Τμήμα τυπογραφικού δοκιμίου από την έκδοση του εργοο «Εύχρηστοτέρα Ορθόδοξος Ομολογία» του Δανιήλ Πελοποννήσιου, στα 1801.

Ακαδημαϊκός Λόγος Εισαγωγή

Ακαδημαϊκός Λόγος Εισαγωγή - Nel presente studio/saggio/lavoro si andranno ad esaminare/investigare/analizzare/individuare... Γενική εισαγωγή για μια εργασία/διατριβή Per poter rispondere a questa domanda, mi concentrerò in primo

Διαβάστε περισσότερα

IMPARA LE LINGUE CON I FILM AL CLA

IMPARA LE LINGUE CON I FILM AL CLA UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI PADOVA - CENTRO LINGUISTICO DI ATENEO IMPARA LE LINGUE CON I FILM AL CLA Vedere film in lingua straniera è un modo utile e divertente per imparare o perfezionare una lingua straniera.

Διαβάστε περισσότερα

TRIGONOMETRIA: ANGOLI ASSOCIATI

TRIGONOMETRIA: ANGOLI ASSOCIATI FACOLTÀ DI INGEGNERIA CORSO DI AZZERAMENTO - MATEMATICA ANNO ACCADEMICO 010-011 ESERCIZI DI TRIGONOMETRIA: ANGOLI ASSOCIATI Esercizio 1: Fissata in un piano cartesiano ortogonale xoy una circonferenza

Διαβάστε περισσότερα

G. Parmeggiani, 15/1/2019 Algebra Lineare, a.a. 2018/2019, numero di MATRICOLA PARI. Svolgimento degli Esercizi per casa 12

G. Parmeggiani, 15/1/2019 Algebra Lineare, a.a. 2018/2019, numero di MATRICOLA PARI. Svolgimento degli Esercizi per casa 12 G. Parmeggiani, 5//9 Algebra Lineare, a.a. 8/9, Scuola di Scienze - Corsi di laurea: Studenti: Statistica per l economia e l impresa Statistica per le tecnologie e le scienze numero di MATRICOLA PARI Svolgimento

Διαβάστε περισσότερα

Un calcolo deduttivo per la teoria ingenua degli insiemi. Giuseppe Rosolini da un università ligure

Un calcolo deduttivo per la teoria ingenua degli insiemi. Giuseppe Rosolini da un università ligure Un calcolo deduttivo per la teoria ingenua degli insiemi Giuseppe Rosolini da un università ligure Non è quella in La teoria ingenua degli insiemi Ma è questa: La teoria ingenua degli insiemi { < 3} è

Διαβάστε περισσότερα

Stato di tensione triassiale Stato di tensione piano Cerchio di Mohr

Stato di tensione triassiale Stato di tensione piano Cerchio di Mohr Stato di tensione triassiale Stato di tensione iano Cerchio di Mohr Stato di tensione F A = F / A F Traione ura stato di tensione monoassiale F M A M Traione e torsione stato di tensione iano = F / A =

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα έρευνας σε συνδικαλιστές

Αποτελέσματα έρευνας σε συνδικαλιστές From law to practice-praxis Αποτελέσματα έρευνας σε συνδικαλιστές Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γνωρίζετε τι προβλέπει η Οδηγία 2002/14; Sa che cosa

Διαβάστε περισσότερα

S.Barbarino - Esercizi svolti di Campi Elettromagnetici. Esercizi svolti di Antenne - Anno 2004 I V ...

S.Barbarino - Esercizi svolti di Campi Elettromagnetici. Esercizi svolti di Antenne - Anno 2004 I V ... SBarbarino - Esercizi svolti di Campi Elettromagnetici Esercizi svolti di Antenne - Anno 004 04-1) Esercizio n 1 del 9/1/004 Si abbia un sistema di quattro dipoli hertziani inclinati, disposti uniformemente

Διαβάστε περισσότερα

!Stato di tensione triassiale!stato di tensione piano!cerchio di Mohr

!Stato di tensione triassiale!stato di tensione piano!cerchio di Mohr !Stato di tensione triassiale!stato di tensione piano!cerchio di Mohr Stato di tensione F A = F / A F Traione pura stato di tensione monoassiale F M A M Traione e torsione stato di tensione piano = F /

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIA MONETARIA (parte generale) Prof. Guido Ascari LEZIONE 3 LA DOMANDA DI MONETA

ECONOMIA MONETARIA (parte generale) Prof. Guido Ascari LEZIONE 3 LA DOMANDA DI MONETA ECONOMIA MONETARIA (parte generale) Prof. Guido Ascari Anno 2006-2007 2007 LEZIONE 3 LA DOMANDA DI MONETA LA DOMANDA DI MONETA Teoria Macro Micro Th.Quantitativa Th.. Keynesiana => Keynes, Tobin Th. Friedman

Διαβάστε περισσότερα

Integrali doppi: esercizi svolti

Integrali doppi: esercizi svolti Integrali doppi: esercizi svolti Gli esercizi contrassegnati con il simbolo * presentano un grado di difficoltà maggiore. Esercizio. Calcolare i seguenti integrali doppi sugli insiemi specificati: a) +

Διαβάστε περισσότερα

Ιταλική Γλώσσα Β1. 12 η ενότητα: Giorno e notte estate. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ιταλική Γλώσσα Β1. 12 η ενότητα: Giorno e notte estate. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 12 η ενότητα: Giorno e notte estate. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ 2015-2016 ΠΙΑΔΑΓΩΓΙΚΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ 2015-2016 ΠΙΑΔΑΓΩΓΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ 2015-2016 ΠΙΑΔΑΓΩΓΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ Οι Εκδόσεις Δίσιγμα ξεκίνησαν την πορεία τους στο χώρο των ελληνικών εκδόσεων τον Σεπτέμβριο του 2009 με κυρίαρχο οδηγό

Διαβάστε περισσότερα

Τα τελευταία χρόνια της Βενετοκρατίας στην Κύπρο: Αρχειακά τεκµήρια για την παρουσία, τη δράση και το θάνατο του Ιάκωβου Διασορηνού

Τα τελευταία χρόνια της Βενετοκρατίας στην Κύπρο: Αρχειακά τεκµήρια για την παρουσία, τη δράση και το θάνατο του Ιάκωβου Διασορηνού Τα τελευταία χρόνια της Βενετοκρατίας στην Κύπρο: Αρχειακά τεκµήρια για την παρουσία, τη δράση και το θάνατο του Ιάκωβου Διασορηνού Χρήστος Αποστολόπουλος Η προσωπικότητα του Ιακώβου Διασορηνού παραµένει

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α.

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Χρονολόγιο 1844: Συνταγματική μοναρχία (σύνταγμα) 1862: Έξωση του Όθωνα

Διαβάστε περισσότερα

Dove posso trovare il modulo per? Dove posso trovare il modulo per? Για να ρωτήσετε που μπορείτε να βρείτε μια φόρμα

Dove posso trovare il modulo per? Dove posso trovare il modulo per? Για να ρωτήσετε που μπορείτε να βρείτε μια φόρμα - Γενικά Dove posso trovare il modulo per? Dove posso trovare il modulo per? Για να ρωτήσετε που μπορείτε να βρείτε μια φόρμα Quando è stato rilasciato il suo [documento]? Για να ρωτήσετε πότε έχει εκδοθεί

Διαβάστε περισσότερα

Ιταλική Γλώσσα Β1. 5 η ενότητα: L abbigliamento e la casa. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ιταλική Γλώσσα Β1. 5 η ενότητα: L abbigliamento e la casa. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 5 η ενότητα: L abbigliamento e la casa Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Ιταλική Γλώσσα Β1. 11 η ενότητα: Appuntamenti nel tempo libero. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ιταλική Γλώσσα Β1. 11 η ενότητα: Appuntamenti nel tempo libero. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 11 η ενότητα: Appuntamenti nel tempo libero. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

IL LEGAME COVALENTE. Teoria degli orbitali molecolari

IL LEGAME COVALENTE. Teoria degli orbitali molecolari IL LEGAME COVALENTE Teoria degli orbitali molecolari Gli orbitali MOLECOLARI Molecola biatomica omonucleare A-B Descrizione attraverso un insieme di ORBITALI MOLECOLARI policentrici, delocalizzati Gli

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΝΗΜΩΝ ΤΟΜΟΣ ΟΓΔΟΟΣ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΝΗΜΩΝ ΤΟΜΟΣ ΟΓΔΟΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΝΗΜΩΝ ΤΟΜΟΣ ΟΓΔΟΟΣ ΣΠ. ΑΣΔΡΑΧΑΣ : Φορολογία και εκχρηματισμός στην οικονομία των βαλκανικών χωρών (15ος-16ος αι.) ΑΝΤ. ΛΙΑΚΟΣ : Οι φιλελεύθεροι στην επανάσταση του 1862.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ στο µάθηµα Γενικής Παιδείας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ στο µάθηµα Γενικής Παιδείας. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ στο µάθηµα Γενικής Παιδείας ιστορία νεότερη και σύγχρονη (1789-1909) ΑΘΗΝΑ 1999 1ο Μέρος (κεφάλαια

Διαβάστε περισσότερα

L'ELEGANZA NEI PUNTI NOTEVOLI DI UN TRIANGOLO

L'ELEGANZA NEI PUNTI NOTEVOLI DI UN TRIANGOLO L'ELEGANZA NEI PUNTI NOTEVOLI DI UN TRIANGOLO Prof. Fbio Bred Abstrct. Lo scopo di questo rticolo è dimostrre le elegntissime formule crtesine dei quttro punti notevoli del tringolo. Il bricentro, l'incentro,

Διαβάστε περισσότερα

Ιταλική Γλώσσα Β1. 6 η ενότητα: La famiglia italiana e la televisione. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ιταλική Γλώσσα Β1. 6 η ενότητα: La famiglia italiana e la televisione. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 6 η ενότητα: La famiglia italiana e la televisione Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

LIVELLO A1 & A2 (secondo il Consiglio d Europa)

LIVELLO A1 & A2 (secondo il Consiglio d Europa) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ Ministero Greco della Pubblica Istruzione e degli Affari Religiosi Certificazione di Lingua Italiana LIVELLO A1 & A2 (secondo

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΜΑΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΙΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Από το 1453 μέχρι το 1830 ΤΟΜΟΣ Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ..

ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΜΑΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΙΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Από το 1453 μέχρι το 1830 ΤΟΜΟΣ Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΜΑΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΙΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Από το 1453 μέχρι το 1830 ΤΟΜΟΣ Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 7 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Lungo una curva di parametro λ, di vettore tangente. ;ν = U ν [ V µ. ,ν +Γ µ ναv α] =0 (2) dλ +Γµ να U ν V α =0 (3) = dxν dλ

Lungo una curva di parametro λ, di vettore tangente. ;ν = U ν [ V µ. ,ν +Γ µ ναv α] =0 (2) dλ +Γµ να U ν V α =0 (3) = dxν dλ TRASPORTO PARALLELO Lungo una curva di parametro λ, di vettore tangente U µ = dxµ dλ, (1) il vettore è trasportato parallelamente se soddisfa le equazioni del trasporto parallelo dove si è usato il fatto

Διαβάστε περισσότερα

Οι μουσικές εκδόσεις ανάμεσα στο έντυπο και το ψηφιακό: προκλήσεις για τη μουσική πληροφόρηση και δημιουργικότητα

Οι μουσικές εκδόσεις ανάμεσα στο έντυπο και το ψηφιακό: προκλήσεις για τη μουσική πληροφόρηση και δημιουργικότητα Οι μουσικές εκδόσεις ανάμεσα στο έντυπο και το ψηφιακό: προκλήσεις για τη μουσική πληροφόρηση και δημιουργικότητα Χριστίνα Μπάνου, Επίκουρος καθηγήτρια (Πολιτική και Εκδοτική του Βιβλίου), Τμήμα Αρχειονομίας,

Διαβάστε περισσότερα

Immigrazione Documenti

Immigrazione Documenti - Generale Πού μπορώ να βρω τη φόρμα για ; Domandare dove puoi trovare un modulo Πότε εκδόθηκε το [έγγραφο] σας; Domandare quando è stato rilasciato un documento Πού εκδόθηκε το [έγγραφο] σας; Domandare

Διαβάστε περισσότερα

Ιταλική Γλώσσα Β1. 3 η ενότητα: Οrientarsi in città. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ιταλική Γλώσσα Β1. 3 η ενότητα: Οrientarsi in città. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 3 η ενότητα: Οrientarsi in città Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

άπο πρώτη ς Οκτωβρίου 18 3"] μέ/ρι τοΰ Πάσ/α 1838 τυροωμιάσατ ο Π 1 Ν Α S Τ Ω Ν Ε Ν Τ Ω Ι Β. Ο Θ Ω Ν Ε Ι Ω Ι Π Α Ν Ε Π Ι Σ Ί Ή Μ Ε Ι Ω Ι

άπο πρώτη ς Οκτωβρίου 18 3] μέ/ρι τοΰ Πάσ/α 1838 τυροωμιάσατ ο Π 1 Ν Α S Τ Ω Ν Ε Ν Τ Ω Ι Β. Ο Θ Ω Ν Ε Ι Ω Ι Π Α Ν Ε Π Ι Σ Ί Ή Μ Ε Ι Ω Ι Π 1 Ν Α S Τ Ω Ν Ε Ν Τ Ω Ι Β. Ο Θ Ω Ν Ε Ι Ω Ι Π Α Ν Ε Π Ι Σ Ί Ή Μ Ε Ι Ω Ι ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΕΙ Μ Ε Ρ IN Η Ν Ε Ξ AM ΗΝ IΑΝ άπο πρώτη ς Οκτωβρίου 18 3"] μέ/ρι τοΰ Πάσ/α 1838 Π Α Ρ Α Δ Ο Θ Η Σ Ο Μ Ε Ν Ω Ν ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ.

Διαβάστε περισσότερα

Ορθή επανάληψη: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για υποψηφίους διδάκτορες στο πλαίσιο της χρηµατοδοτούµενης Πράξης Κύρτου Πλέγµατα

Ορθή επανάληψη: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για υποψηφίους διδάκτορες στο πλαίσιο της χρηµατοδοτούµενης Πράξης Κύρτου Πλέγµατα Ορθή επανάληψη: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για υποψηφίους διδάκτορες στο πλαίσιο της χρηµατοδοτούµενης Πράξης Κύρτου Πλέγµατα Αθήνα, 22/7/2013 To Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύµατος

Διαβάστε περισσότερα

Στην Ελληνική Βιβλιογραφία Γκίνη-Μέξα αναγράφονται τα ακόλουθα

Στην Ελληνική Βιβλιογραφία Γκίνη-Μέξα αναγράφονται τα ακόλουθα ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ Στην Ελληνική Βιβλιογραφία Γκίνη-Μέξα αναγράφονται τα ακόλουθα φυλλάδια : * 4932.- Επιστολή τοΰ Κυρίου 'Ερρίκου Δούνν, γραμματέως της προς σΰστασιν σχολείων εν Βρεττανία τε καΐ τοις

Διαβάστε περισσότερα

Ιταλική Γλώσσα Β1 Θεωρία: Γραμματική

Ιταλική Γλώσσα Β1 Θεωρία: Γραμματική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ιταλική Γλώσσα Β1 Θεωρία: Γραμματική 6 η ενότητα: Riflessione lessicale allenamento e sport Μήλιος Βασίλειος Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και

Διαβάστε περισσότερα

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις»

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Β. Να αντιστοιχίσετε τα γράµµατα της στήλης Α µε αυτά της στήλης 1.Επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα: Το παράδειγμα των Φιλοσοφικών Σχολών

Ιστορία της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα: Το παράδειγμα των Φιλοσοφικών Σχολών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ιστορία της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα: Το παράδειγμα των Φιλοσοφικών Σχολών Ενότητα: Νομοθετικά κείμενα Βασίλειος Φούκας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ. Ιστορία Στ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ. Ιστορία Στ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ Ιστορία Στ Γενικές πληροφορίες Μετά την απομάκρυνση του Όθωνα, νέος βασιλιάς της Ελλάδας επιλέχθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις ο Δανός πρίγκιπας Γεώργιος, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα για

Διαβάστε περισσότερα

Esercizi sui circoli di Mohr

Esercizi sui circoli di Mohr Esercizi sui circoli di Mohr ESERCIZIO A Sia assegnato lo stato tensionale piano nel punto : = -30 N/mm² = 30 N/mm² x = - N/mm² 1. Determinare le tensioni principali attraverso il metodo analitico e mediante

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβολή αριθμού μαθητών από την Β' Λυκείου ( ) στην Γ' Λυκείου (το )

Μεταβολή αριθμού μαθητών από την Β' Λυκείου ( ) στην Γ' Λυκείου (το ) Μεταβολή αριθμού μαθητών από την Β' Λυκείου (1998-99) στην Γ' Λυκείου (το 1999-2000) Σε μια προσπάθεια συστηματικότερου προσδιορισμού του φαινομένου της "κίνησης" των μαθητών εξετάζουμε την διαφορά η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Capitolo 4 Funzione di trasferimento

Capitolo 4 Funzione di trasferimento Capiolo 4 Funzione di rasferimeno Fondameni di conrolli auomaici 3/ed P. Bolzern, R. Scaolini, N. Schiavoni Fondameni di conrolli auomaici 3/ed P. Bolzern, R. Scaolini, N. Schiavoni Fondameni di conrolli

Διαβάστε περισσότερα

CONFIGURAZIONE DELLA CASELLA DI POSTA ELETTRONICA CERTIFICATA (P.E.C.)

CONFIGURAZIONE DELLA CASELLA DI POSTA ELETTRONICA CERTIFICATA (P.E.C.) CONFIGURAZIONE DELLA CASELLA DI POSTA ELETTRONICA CERTIFICATA (P.E.C.) Consigliamo di configurare ed utilizzare la casella di posta elettronica certificata tramite il webmail dedicato fornito dal gestore

Διαβάστε περισσότερα

Είναι το βραβείο της Καινοτοµίας για τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης που βασίζεται αποκλειστικά στην ψήφο των Ελλήνων καταναλωτών.

Είναι το βραβείο της Καινοτοµίας για τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης που βασίζεται αποκλειστικά στην ψήφο των Ελλήνων καταναλωτών. 2014 1 Είναι το βραβείο της Καινοτοµίας για τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης που βασίζεται αποκλειστικά στην ψήφο των Ελλήνων καταναλωτών. Τα προϊόντα ψηφίζονται απο 3.000 καταναλωτές µέσω της σηµαντικότερης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Ενδεικτικές Προτεινόμενες Απαντήσεις Ιστορίας Γ Λυκείου Προσανατολισμού ΟΜΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ & ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ & ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ & MΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ & ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Χριστίνα Μπάνου, επίκουρος καθηγήτρια cbanou@ionio.gr 1o μάθημα Α Εξάμηνο Ακαδ. Έτος: 2016-2017

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ 1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ KAI ΤΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Χ ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Σ Η Χάρτα Διασυνδέσεις ΒιΒλιογραφία

ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Χ ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Σ Η Χάρτα Διασυνδέσεις ΒιΒλιογραφία Η Χάρτα ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Χ Εκείνη την εποχή η περιοχή που καλύπτει τη σημερινή Ελλάδα ήταν τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο Ρήγας σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη, έμαθε γαλλικά, ιταλικά και γερμανικά και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Α. Ερωτήσεις σύντομης απάντησης 1. Το αγροτικό ζήτημα

Διαβάστε περισσότερα

-Ποντιακός Ελληνισμός-

-Ποντιακός Ελληνισμός- -Ποντιακός Ελληνισμός- Αναγνώριση από την βουλή των Ελλήνων. Λουτζούδης Γιώργος Ευθυμιάδης Βαγγέλης ΓΕΝΙΚΑ Ο όρος της γενοκτονίας. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Απόφαση της Ελληνικής βουλής Αποφάσεις ανά τον κόσμο Εκτιμήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Sarò signor io sol. α α. œ œ. œ œ œ œ µ œ œ. > Bass 2. Domenico Micheli. Canzon, ottava stanza. Soprano 1. Soprano 2. Alto 1

Sarò signor io sol. α α. œ œ. œ œ œ œ µ œ œ. > Bass 2. Domenico Micheli. Canzon, ottava stanza. Soprano 1. Soprano 2. Alto 1 Sarò signor io sol Canzon, ottava stanza Domenico Micheli Soprano Soprano 2 Alto Alto 2 Α Α Sa rò si gnor io sol del mio pen sie io sol Sa rò si gnor io sol del mio pen sie io µ Tenor Α Tenor 2 Α Sa rò

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ REFLEXIS ERP: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ REFLEXIS ERP: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ REFLEXIS ERP: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Περιεχόμενα Η εταιρεία Γενικά... 3 Η πορεία της εταιρείας... 4 Προϊόντα... 4 Υπηρεσίες...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΥΓΗΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 21 ης ΜΑΪΟΥ

ΠΑΝΥΓΗΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 21 ης ΜΑΪΟΥ 21 η ΜΑΪΟΥ 1864 21 η ΜΑΪΟΥ 2016 152 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΡΜΟ ΠΑΝΥΓΗΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 21 ης ΜΑΪΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ κ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΑΘ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ ΚΥΘΗΡΑ, 21 η ΜΑΪΟΥ 2016 [1] Σεβασμιώτατε

Διαβάστε περισσότερα

«Συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με ιδιωτικούς φορείς που έχουν σχέση με το βιβλίο» Αγγελική Αθανασοπούλου

«Συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με ιδιωτικούς φορείς που έχουν σχέση με το βιβλίο» Αγγελική Αθανασοπούλου 3 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών 2-3 Δεκεμβρίου 2011. «Συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με ιδιωτικούς φορείς που έχουν σχέση με το βιβλίο» Αγγελική Αθανασοπούλου Βιβλιοθηκονόμος - Προϊσταμένη

Διαβάστε περισσότερα

O A E Δ ΕΚΘΕΣΗ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2011 «ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΡΟΕΣ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ»

O A E Δ ΕΚΘΕΣΗ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2011 «ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΡΟΕΣ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ» O A E Δ ΕΚΘΕΣΗ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2011 «ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΡΟΕΣ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ» ΑΘΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Σελίδα ΠΡΟΛΟΓΟΣ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ:

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Ενότητα 13: Οργάνωση του μάρκετινγκ στις τράπεζες Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση υποβολής ανακοινώσεων ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η Επανάσταση του 1821 στην Ιστορία και την Λογοτεχνία Μαρτίου 2020

Πρόσκληση υποβολής ανακοινώσεων ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η Επανάσταση του 1821 στην Ιστορία και την Λογοτεχνία Μαρτίου 2020 Πρόσκληση υποβολής ανακοινώσεων ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η Επανάσταση του 1821 στην Ιστορία και την Λογοτεχνία 20-21 Μαρτίου 2020 Συνεχίζοντας την πορεία των συνεδρίων που ξεκινήσαμε το 2016 με το Συνέδριο «Η Κωνσταντινούπολη

Διαβάστε περισσότερα

25η Μαρτίου 1821 Η 25η Μαρτίου αποτελεί διπλή εορτή για τους Έλληνες, μαζί με τον Ευαγγελισμός της Θεοτόκου εορτάζεται και ο ξεσηκωμός των Ελλήνων κατά των Τούρκων. Στην πραγματικότητα η επανάσταση είχε

Διαβάστε περισσότερα

2. Αναγέννηση και ανθρωπισμός

2. Αναγέννηση και ανθρωπισμός κεφάλαιο 6 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ ΩΣ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ (1453-1648) 2. Αναγέννηση και ανθρωπισμός Ορισμός Πρόκειται για μια γενικότερη πνευματική

Διαβάστε περισσότερα

Ιταλική Γλώσσα Β1. 9 η ενότητα: Orientamento nello spazio e percorsi. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ιταλική Γλώσσα Β1. 9 η ενότητα: Orientamento nello spazio e percorsi. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 9 η ενότητα: Orientamento nello spazio e percorsi. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

S. Berstein & P. Milza, Ιστορία της Ευρώπης, τόμοι 3, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 1997.

S. Berstein & P. Milza, Ιστορία της Ευρώπης, τόμοι 3, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 1997. Βιβλιογραφία Για την εικονογράφηση χρησιμοποιήθηκαν Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη & Γιώργος Μαργαρίτης, Το Αιγαίο των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913, Υπουργείο Αιγαίου & Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο,

Διαβάστε περισσότερα

Α ΜΕΡΟΣ 1.ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Α ΜΕΡΟΣ 1.ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ Οι αντιλήψεις - θέσεις των εκπαιδευτικών για την ειδική εκπαίδευση όπως αυτή προσφέρεται σήμερα στα συνηθισμένα σχολεία : πραγματικότητα, δυνατότητες, εμπόδια και προοπτικές ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Βασικός σκοπός της

Διαβάστε περισσότερα

Immigrazione Studiare

Immigrazione Studiare - Università Vorrei iscrivermi all'università. Dire che vuoi iscriverti Vorrei iscrivermi a un corso. Dire che vuoi iscriverti ad un corso universitario di laurea triennale di laurea magistrale di dottorato

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντά του. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. σύμφωνα με το άρθρο 395 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. σύμφωνα με το άρθρο 395 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 6.12.2012 COM(2012) 733 final ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σύμφωνα με το άρθρο 395 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου EL EL ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Η ειδική αγωγή στην Ελλάδα»

«Η ειδική αγωγή στην Ελλάδα» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Σεμινάριο Επιμόρφωσης και Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή «Η ειδική αγωγή στην Ελλάδα» Ονοματεπώνυμο: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ Τμήμα: ΞΑΝΘΗΣ 2 ΜΑΙΟΣ 2010 1 Περιεχόμενα: Περίληψη..σελ. 3 Εισαγωγή:...

Διαβάστε περισσότερα

Il testo è stato redatto a cura di: Daniele Ferro (Tecnico della prevenzione - S.Pre.S.A.L. - ASL 12 Biella)

Il testo è stato redatto a cura di: Daniele Ferro (Tecnico della prevenzione - S.Pre.S.A.L. - ASL 12 Biella) Lo Sportello Sicurezza di Biella, di cui fanno parte l I.N.A.I.L., la D.P.L. e l A.S.L. 12, nell ambito delle iniziative tese a promuovere la cultura della salute e della sicurezza ha realizzato, questo

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας (1828-1831) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης Ιστορία Γ Γυμνασίου Το Ναύπλιο την εποχή της άφιξης του Καποδίστρια (1828) Χρονολόγιο Ερειπωμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΡΓΑΙΑ ΓΙΑ ΣΗ ΤΝΣΑΞΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΡΓΑΙΑ ΓΙΑ ΣΗ ΤΝΣΑΞΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ 1ο ΓΕΛ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011-12 ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΓΚΛΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΡΙΜΟ Η περίληψη αποτελεί μια συνοπτική και περιεκτική / συνοπτική απόδοση ενός αρχικού κειμένου (διήγημα, περιγραφή, άρθρο, επιφυλλίδα,

Διαβάστε περισσότερα

(Από τους προϊστορικούς πολιτισμούς της Ανατολής έως την εποχή του Ιουστινιανού)

(Από τους προϊστορικούς πολιτισμούς της Ανατολής έως την εποχή του Ιουστινιανού) Α τάξη Γενικού Λυκείου και Α τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (Από τους προϊστορικούς πολιτισμούς της Ανατολής έως την εποχή του Ιουστινιανού) Ι. ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Από τα πρακτικά της με αριθμό 3/2012, συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την Κυριακή 19 του μηνός Φεβρουαρίου 2012.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Από τα πρακτικά της με αριθμό 3/2012, συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την Κυριακή 19 του μηνός Φεβρουαρίου 2012. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από τα πρακτικά της με αριθμό 3/2012, συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την Κυριακή 19 του μηνός Φεβρουαρίου 2012. Αριθ. απόφασης 52-3/2012

Διαβάστε περισσότερα

Καρατάσος-Καρατάσιος,

Καρατάσος-Καρατάσιος, Επώνυµο Όνοµα Προσωνυµία Υπογραφή Καρατάσος-Καρατάσιος, Δηµήτρης Τσάµης Ιδιότητα Στρατιωτικός Τόπος Γέννησης Διχαλεύρι Νάουσας Χρόνος Γέννησης 1798 Τόπος Καταγωγής Μακεδονία Τόπος Θανάτου Βελιγράδι Χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

Βλ. σχετικά στο έγγραφο Φ.3/1105/141440/ Δ1/ , άρθρα 18 και 25

Βλ. σχετικά στο έγγραφο Φ.3/1105/141440/ Δ1/ , άρθρα 18 και 25 Βλ. σχετικά στο έγγραφο Φ.3/1105/141440/ Δ1/ 10-09-2015, άρθρα 18 και 25 ΘΕΜΑ:«Λειτουργία σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2015-2016. Ενημέρωση και οδηγίες» http://dipe-a.thess.sch.gr/news/anakoin/2015b/leitorugia%20sxolikon%20monadon_10-09-

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912)

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Χρονολόγιο 1897-1908 Μακεδόνικος Αγώνας 1912-1913 Βαλκανικοί πόλεμοι 1914-1918 Α' Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 2 ο : Επιχειρηματικό Σχέδιο

Μάθημα 2 ο : Επιχειρηματικό Σχέδιο Επιχειρηματικότητα & Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Μάθημα 2 ο : Επιχειρηματικό Σχέδιο 1 Ορισμοί και Αναγκαιότητα του Επιχειρηματικού Σχεδίου Το Επιχειρηματικό Σχέδιο είναι ένα γραπτό κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Καλαμπάκας, σε ένα χώρο περίπου 1000 τ.μ και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό.

Καλαμπάκας, σε ένα χώρο περίπου 1000 τ.μ και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό. To Μουσείο Ελληνικής Παιδείας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας, σε ένα χώρο περίπου 1000 τ.μ και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό. Σκοπός: Στο γεωγραφικό χώρο του ελληνισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Αριθ. Απόφασης 90-10/2015 ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Σχετικά με την κατάργηση της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Αριθ. Απόφασης 90-10/2015 ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Σχετικά με την κατάργηση της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από τα πρακτικά της με αριθμό 10ης/7-5-2015, κατεπείγουσας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, λόγω των νέων δεδομένων που προκύπτουν από την

Διαβάστε περισσότερα

Moto armonico: T : periodo, ω = pulsazione A: ampiezza, φ : fase

Moto armonico: T : periodo, ω = pulsazione A: ampiezza, φ : fase Moo armonico: equazione del moo: d x ( ) = x ( ) soluzione: x ( ) = A s in ( + φ ) =π/ Τ T : periodo, = pulsazione A: ampiezza, φ : fase sposameno: x ( ) = X s in ( ) velocià: dx() v () = = X cos( ) accelerazione:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΔΙΑ Ε.Ε. Η πορεία και η εξέλιξη της διαφήμισης μέσα στο χρόνο με την βοήθεια της τεχνολογίας.

ΣΤΑΔΙΑ Ε.Ε. Η πορεία και η εξέλιξη της διαφήμισης μέσα στο χρόνο με την βοήθεια της τεχνολογίας. ΣΤΑΔΙΑ Ε.Ε. 1. Κριτήρια επιλογής Ενδιαφέρον Ποικιλία πληροφοριών Εμπλουτισμός γνώσεων 2. Τίτλος της έρευνας Η πορεία και η εξέλιξη της διαφήμισης μέσα στο χρόνο με την βοήθεια της τεχνολογίας. 3. Παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

Κρατική ενίσχυση N 636/2007 Ενίσχυση διάσωσης προς τον Όμιλο Καλοφωλιά Α.Ε. Ελλάδα Απόφαση για μη διατύπωση αντιρρήσεων

Κρατική ενίσχυση N 636/2007 Ενίσχυση διάσωσης προς τον Όμιλο Καλοφωλιά Α.Ε. Ελλάδα Απόφαση για μη διατύπωση αντιρρήσεων ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 4.07.2008 E(2008) 3489 Θέμα: Κρατική ενίσχυση N 636/2007 Ενίσχυση διάσωσης προς τον Όμιλο Καλοφωλιά Α.Ε. Ελλάδα Απόφαση για μη διατύπωση αντιρρήσεων Κυρία, 1. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ (1)

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου

Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου Ιστορία ΣΤ' Δημοτικού Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου Βιβλίο μαθητή ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Ιωάννης Κολιόπουλος Ομότιμος Καθηγητής Ιάκωβος Μιχαηλίδης Επίκουρος Καθηγητής, ΑΠΘ Αθανάσιος Καλλιανιώτης Σχολικός

Διαβάστε περισσότερα

Τα πιο κάτω sites περιέχουν πηγές και τεκµήρια ιστορικά

Τα πιο κάτω sites περιέχουν πηγές και τεκµήρια ιστορικά 22. «Ο Νέος Ελληνισµός στην περίοδο της Τουρκοκρατίας» 29.11.2013 Διδάσκουσα: Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Kαθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισµού από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης ώς την Ελληνική Επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ 31/12/2017

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ 31/12/2017 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 6 Τύπος σύμβασης Κωδικός Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας Τόπος εργασίας Ο εφεδρικός πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Βιβλίου. Δημήτρης Γερμανός Τμήμα Επιστήμων Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Παρουσίαση Βιβλίου. Δημήτρης Γερμανός Τμήμα Επιστήμων Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Επιστημονική Επετηρίδα, Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τόμος 8 (2015) Παρουσίαση Βιβλίου Ρέντζου, Κ., Σακελλαρίου, Μ. (2014). Ο χώρος ως παιδαγωγικό πεδίο σε προσχολικά περιβάλλοντα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία Ενότητα 1η: Εισαγωγή Ελευθερία Μαντά, Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑ Βρυξέλλες, 4 Απριλίου 2018 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά στις συμπληρωματικές ερωτήσεις της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον διορισμό

Διαβάστε περισσότερα

GAGARADIO 984 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΠΡΟΒΟΛΗ WEB DESIGN. Διεύθυνση: 4ο χλμ, Εθνικής Λευκίμμης (Θέση Τσάρου) ΤΚ 49 084, Κέρκυρα. Τηλ.: 26610. 48.045 / 31.

GAGARADIO 984 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΠΡΟΒΟΛΗ WEB DESIGN. Διεύθυνση: 4ο χλμ, Εθνικής Λευκίμμης (Θέση Τσάρου) ΤΚ 49 084, Κέρκυρα. Τηλ.: 26610. 48.045 / 31. To πρωτοποριακό Κέντρο Παροχών και Εκδηλώσεων ARENA Link Centre, με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του στον ειδικά διαμορφωμένο επιχειρηματικό πολυχώρο, βρίσκεται στην Κέρκυρα, στην περιοχή Τσάρου επί της

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία Ενότητα 4η: Φιλική Εταιρεία Ελευθερία Μαντά, Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Προσεγγίζοντας την ποιότητα της αναγνωστικής πολιτικής των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών

Προσεγγίζοντας την ποιότητα της αναγνωστικής πολιτικής των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών Προσεγγίζοντας την ποιότητα της αναγνωστικής πολιτικής των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών Χριστίνα Μπάνου 1 & Άννα-Μαρία Ολένογλου 2, 1 Λέκτορας, Τμήμα Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Ιωάννου

Διαβάστε περισσότερα

Le origini della teologia aristotelica: il libro Lambda della Metafisica di Aristotele HANDOUT

Le origini della teologia aristotelica: il libro Lambda della Metafisica di Aristotele HANDOUT 1 SEMINARIO DI FILOSOFIA MEDIEVALE 2017 Le origini della teologia aristotelica: il libro Lambda della Metafisica di Aristotele Rita Salis Padova, 25 gennaio 2017 HANDOUT 1) Aristot. Metaph. Λ 1, 1069 a

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 20.3.2014 COM(2014) 181 final 2014/0101 (CNS) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης 2004/162/ΕΚ σχετικά με το καθεστώς που διέπει την εισφορά θαλάσσης

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Αρχεία του Κράτους Αρχεία Νομού Λευκάδας

Γενικά Αρχεία του Κράτους Αρχεία Νομού Λευκάδας Γενικά Αρχεία του Κράτους Αρχεία Νομού Λευκάδας Ελένη Δ. Γράψα Προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Αρχείων Ν. Λευκάδας e-mail: mail@gak. lef.sch. g Ιστορικά στοιχεία Τον Ιούλιο του 1684 ο Βενετός αρχιστράτηγος Φραγκίσκος

Διαβάστε περισσότερα

Λεπτομέρεια από το έργο «Ηρωικό»

Λεπτομέρεια από το έργο «Ηρωικό» Λεπτομέρεια από το έργο «Ηρωικό» Αίθουσα Τέχνης Relics Λασσάνη 3 - Θεσσαλονίκη Γιώργος Πολ. Ιωαννίδης Νοέμβριος 1995 - Θεσσαλονίκη Στη ζωγραφική του αν και διαφαίνεται η επίδραση ενός δασκάλου σαν τον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΟΜΑ Α Α

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΟΜΑ Α Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 Α1.1. Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ω Ν

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ω Ν ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΥΚΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ω Ν 1971-2013 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΥΚΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Σταδίου 48, 5ος όροφος, γραφ. 17, 105 64 Αθήνα, τηλ. 210.32.15.100 Α.Φ.Μ.: 090045002, Δ.Ο.Υ.: Α Αθήνας Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Σχ. Έτος Εξεταστέα Ύλη γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων. Τάξη A

1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Σχ. Έτος Εξεταστέα Ύλη γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων. Τάξη A 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Σχ. Έτος 2018-19 Εξεταστέα Ύλη γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων Τάξη A Γλωσσική Διδασκαλία Ενότητα 1: σελ. 17-24 Ενότητα 2: σελ. 34-35 Ενότητα 3 (ολόκληρη) Ενότητα 4 (ολόκληρη) Ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. (Πράξεις για την ισχύ των οποίων απαιτείται δηµοσίευση)

Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. (Πράξεις για την ισχύ των οποίων απαιτείται δηµοσίευση) 21.6.2001 EL Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L 165/1 I (Πράξεις για την ισχύ των οποίων απαιτείται δηµοσίευση) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1207/2001 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 11ης Ιουνίου 2001 σχετικά µε

Διαβάστε περισσότερα

Το Συνταγματικό Δίκαιο και το Σύνταγμα. 1. Το Σύνταγμα ως αντικείμενο των πολιτειακών επιστημών

Το Συνταγματικό Δίκαιο και το Σύνταγμα. 1. Το Σύνταγμα ως αντικείμενο των πολιτειακών επιστημών Εισαγωγή στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Α εξάμηνο 2015/2016 Ν. Κανελλοπούλου Αναπλ. Καθηγ. Συνταγματικού Δικαίου Το Συνταγματικό Δίκαιο και το Σύνταγμα Διάγραμμα του μαθήματος της Δευτέρας 2/11/2015

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νάκου Αλεξάνδρα Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής Ο όρος ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ δημιουργεί μία αίσθηση ασάφειας αφού επιδέχεται πολλές εξηγήσεις. Υπάρχει συνεχής διάλογος και προβληματισμός ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Συγκρουσιακές Θεωρήσεις Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 5ο (σελ. 128 136) Οι θέσεις του Althusser Οι θέσεις του Gramsci 2 Karl Marx (1818-1883)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Προς τη Βουλή των Ελλήνων

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Προς τη Βουλή των Ελλήνων ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόμου «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας για την επιτάχυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ στα αποσπάσματα των εγχειριδίων που ακολουθούν : 1]προσέξτε α) το όνομα του Βυζαντίου β) το μέγεθος

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ στα αποσπάσματα των εγχειριδίων που ακολουθούν : 1]προσέξτε α) το όνομα του Βυζαντίου β) το μέγεθος ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ στα αποσπάσματα των εγχειριδίων που ακολουθούν : 1]προσέξτε α) το όνομα του Βυζαντίου β) το μέγεθος και τον τόνο της αποτίμησης γ) τα στοιχεία της ιστορικής

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο 2 Θετικά σχόλια για την επιλογή χρήσης της ελληνικής γλώσσας

Κείμενο 2 Θετικά σχόλια για την επιλογή χρήσης της ελληνικής γλώσσας Κείμενο 1 Η αγγλική και οι άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2308) Ο ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος αποτελεί ήδη πεδίο δραστηριότητας, αλλά και ανταγωνισμού των γλωσσών. Από την εποχή της ίδρυσης της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα