ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ"

Transcript

1

2 ΜΑΘΗΜΑ 2 ο ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΛΑΙΣΙΟ/ ΕΝΝΟΙΕΣ/ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ/ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ/ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

3 ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΔΙΚΤΥΑ

4 ΠΤΥΧΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

5 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΠΟΙ/ ΥΠΟΔΟΜΕΣ/ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ/ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ / ΖΗΤΗΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ/ ΘΕΣΜΟΙ/ ΦΟΡΕΙΣ DECISION MAKERS/ OPERATORS/ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ/ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ/ ΦΟΡΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΛΠ.

6 Απαρτίζονται από μία ομάδα συσχετιζόμενων μονάδων (υποσυστημάτων) για τα οποία ο βαθμός και η φύση των σχέσεων δεν είναι απολύτως γνωστά Παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στη συμπεριφορά Τα υποσυστήματα εντός των ΣΜΟΑΣ είναι ολοκληρωμένα και στενά συζευγμένα μέσω βρόγχων ανάδρασης Ως ανοιχτά θεωρούμε τα ΣΜΟΑΣ που ρητά περιλαμβάνουν κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές παραμέτρους

7 ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ «ΚΛΕΙΔΙΑ» ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΟΝΤΕΛΑ ΚΑΙ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ- ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ «ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ»

8 Κοινή ιδιοκτησία/ Λειτουργία Ιδιωτική ιδιοκτησία/ Λειτουργία Δημόσια ιδιοκτησία/ Λειτουργία Επιβατικές μεταφορές Αστικ ές Υπερ αστικ ές Διεθν είς Εμπορευματικές μεταφορές

9 ΥΠΟΔΟΜΗ ΟΧΗΜΑΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΩΣΗΣ ΚΑΥΣΙΜΑ ΕΛΕΓΧΟΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ

10 ΟΔΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ ΥΠΟΔΟΜΗ ΆΛΛΕΣ ΟΔΟΙ ΧΩΡΙΣ ΟΠΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ (ΑΕΡΟΔΙΑΔΡΟΜΟΙ- ΥΠΟΓΕΙΟΙ ΑΓΩΓΟΙ) ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΣ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

11 Στοιχεία της υποδομής σταθερά Οχήματα κινούνται. Εξετάζονται σχέση με το βάρος, την αντοχή & τη συμπεριφορά τους σε περίπτωση σύγκρουσης. Συχνά υπάρχει μια σχέση ανταλλαγής μεταξύ απόδοσης και ασφάλειας- τα μικρού βάρους οχήματα απαιτούν λιγότερη ενέργεια για να κινηθούν, αλλά έχουν χειρότερη συμπεριφορά σε μία σύγκρουση. Κάθε όχημα έχει τη δική του μέθοδο κίνησης- κάποια δεν μπορούν να κινηθούν με δική τους μέθοδο (ρυμουλκούμενα οχήματα κλπ).

12 Ο εξοπλισμός αποτελείται από μηχανήματα που λειτουργούν ώστε να διευκολύνεται η λειτουργία των μεταφορών (π.χ. εξοπλισμός συντήρησης σιδηροδρομικής γραμμής).

13 Παραδείγματα συστημάτων πρόωσης: μηχανές εσωτερικής καύσης, ντηζελομηχανές, ηλεκτρικοί κινητήρες που προωθούν τα οχήματα. Τα συστήματα πρόωσης συνήθως καθορίζουν τη μέγιστη ταχύτητα και επιτάχυνση που επιτυγχάνεται. Ορισμένα συστήματα πρόωσης χρησιμοποιούν αναπαραγόμενη πέδηση, στην οποία η ενέργεια που καταναλώνεται, ανακαταλαμβάνεται για χρήση μετά. Η χρήση ποδηλάτων και το περπάτημα είναι άλλες μορφές συστημάτων πρόωσης, όπως και η ενέργεια των ζώων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

14 Μπορεί να είναι βενζίνη, φυσικό αέριο, καύσιμο ντίζελ, αιθανόλη, μεθανόλη, άνθρακας κλπ. Το κόστος και η απόδοση των καυσίμων μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα. Είναι συνδεδεμένα με τις περιβαλλοντικές συνέπειες των συστημάτων μεταφορών. Ο ηλεκτρισμός θεωρείται καύσιμο (μετρό) Η ηλιακή ενέργεια θεωρείται πιθανό καύσιμο (πιθανή λειτουργία αυτοκινήτων με ηλεκτρικές μηχανές εφοδιασμένες με ηλιακά κύτταρα)

15 Τα 3 αυτά επιμέρους στοιχεία αποτελούν μεθόδους για τον έλεγχο των οχημάτων, της υποδομής και του συνολικού δικτύου μεταφορών Έλεγχος: από τον οδηγό, από τον ελεγκτή, από το ρυθμιστή της κυκλοφορίας αλλά και από τεχνολογικά μέσα όπως η σηματοδότηση. Η επικοινωνία μπορεί να επιτευχτεί με πλήρως αυτοματοποιημένα οχήματα- που λειτουργούν χωρίς οδηγό. Οι δορυφορικές επικοινωνίες και το παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS) αποτελούν προηγμένα συστήματα εντοπισμού των οχημάτων

16 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ/ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ/ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ MARKETING ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ MARKETING ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ- ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

17 Περιλαμβάνει: οδηγούς, χειριστές, προσωπικό ελέγχου, προσωπικό ασφαλείας, συνεργεία, ομάδες συντήρησης, ομάδες επίβλεψης κλπ. Παρατηρείται μια τάση μείωσης του εργατικού δυναμικού και αντικατάστασης και εκτόπισής του από την τεχνολογία. Εξηγείστε χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των διοδίων.

18 Στα συνδικάτα οι εργαζόμενοι συνενώνονται για να επιληφθούν θέματα προστασίας εργασίας, μισθών και ασφάλειας εργασίας. Στα συνδικάτα μπορούν να ασκούν πιέσεις και να επηρεάζουν την πολιτική των μεταφορικών εταιρειών. Οι μεταφορικές εταιρείες οφείλουν και ασχολούνται με τις ενώσεις των εργαζομένων.

19 Τα διοικητικά στελέχη είναι άτομα που χρησιμοποιούν την γνώση και την πληροφόρηση με ένα συγκεκριμένο τρόπο για να αναπτύξουν μια επιχείρηση. Μια σειρά από δραστηριότητες είναι υπό την αιγίδα της διοίκησης. Δώστε παραδείγματα καίριων δραστηριοτήτων διοίκησης που έγκεινται στην λειτουργική της δράση και αφορούν την δρομολόγηση μιας νέας λεωφορειακής γραμμής στην πόλη του Βόλου.

20 Είναι το marketing λειτουργία διοίκησης? Τμήμα των μεταφορικών εταιρειών-υπηρεσιών που ασχολείται με: τις ανάγκες και απαιτήσεις των πελατών, την αξιολόγηση της εξυπηρέτησης από την οπτική του χρήστη των υπηρεσιών, δράσεις- πολιτικές- μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε η εταιρεία να κερδίζει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στον τομέα των μεταφορών. Μπορούμε να θεωρήσουμε το marketing ως τον τομέα που η διαφοροποίηση μεταξύ οργανισμών μεταφορών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα είναι μεγαλύτερη.

21 Η δυνατότητα επικοινωνίας ως υποκατάστατο των μεταφορών. Δώστε παραδείγματα.. Πριν: μετακίνηση Τώρα: τηλέφωνο, φαξ, Internet.. Η επικοινωνία συνιστά έναν ανταγωνιστή των μεταφορών και ο τομέας του marketing καλείται να διαχειριστεί αυτό το γεγονός.

22 Αποτελεί τομέα ενασχόλησης της διοίκησης των μεταφορών. Ο τομέας του στρατηγικού σχεδιασμού σχετίζεται κυρίως με ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση των κεφαλαίων. Ο υπολογισμός των επενδυτικών κεφαλαίων απαιτεί στρατηγική διαχείριση και προβλέψεις μελλοντικής χρήσης και βιωσιμότητας.

23 Η εκμετάλλευση αποτελεί έναν άλλο τομέα διοίκησης. Ασχολείται με το πώς λειτουργεί το σύστημα σήμερα, από τη σκοπιά της υπηρεσίας προς τον πελάτη και από τη σκοπιά των δαπανών και των εσόδων. Επιλογές τακτικής όπως είναι τα δρομολόγια λεωφορείου και οι ματαιώσεις πτήσεων λόγω κακοκαιρίας εκτελούνται από τη διεύθυνση εκμετάλλευσης.

24 Ένταση επιχειρηματική Αναφέρεται στην ένταση που παρουσιάζεται μεταξύ μεγιστοποίησης των κερδών (marketing) και την ελαχιστοποίηση του κόστους (εκμετάλλευση).

25 Αφορά τομέα της διοίκησης που ασχολείται με τη συντήρηση της υποδομής και των οχημάτων.

26 Στα σύγχρονα συστήματα διοίκησης, τμήμα της λειτουργίας αποτελούν οι υπηρεσίες παροχής πληροφορίας. Σχετίζεται με την ορθή εκμετάλλευση της τεχνολογίας της πληροφορικής που συντελείται στην εταιρεία για την διευκόλυνση και αυτοματοποίηση κάποιων διαδικασιών.

27 Σε πολλούς οργανισμούς μεταφορών υπάρχει μια ομάδα έρευνας που ασχολείται με την παροχή υποστήριξης στο λειτουργικό σχεδιασμό καθώς και άλλους τομείς του οργανισμού.

28 Καλύπτει διάφορες λειτουργίες για τη διοίκηση της επιχείρησης. Οργανώνει τις εργασιακές σχέσεις μεταξύ των διάφορων τομέων και διευθύνει το διοικητικό προσωπικό της εταιρείας.

29 ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΑΝΔΡΩΣΗ- ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΡΟΩΝ ΜΟΝΤΕΛΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ HUB-AND-SPOKE ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ

30 Αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του λειτουργικού σχεδιασμού των μεταφορικών συστημάτων. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις από μέσο σε μέσο στην κατάρτιση του προγράμματος δρομολόγησης και στην τελική απόδοση που επιτυγχάνεται αναφορικά με το πρόγραμμα. Η τήρηση του προγράμματος στις επιβατικές μεταφορές θεωρείται πιο σημαντική από ότι στις εμπορευματικές.

31 Απάντηση στο ερώτημα: Πώς απασχολείς ένα πλήρωμα και πως καθορίζεις τα στοιχεία της εργασίας του?

32 Στα μεταφορικά συστήματα συχνά παρατηρούνται ανισορροπίες στις ροές. Παρουσιάζεται λοιπόν ανάγκη ανακατανομής οχημάτων στα συστήματα μεταφορών. Εμπίπτει στην διαχείριση λειτουργίας του συστήματος.

33 Ο λειτουργικός σχεδιασμός καλείται να καθορίσει τα μοντέλα σύνδεσης. Ένα συνηθισμένο μοντέλο σύνδεσης είναι η Hub-and- Spoke δικτυακή λειτουργία (αεροπορικές μεταφορές). Σε μία τέτοια λειτουργία τα κομβικά σημεία χρησιμοποιούνται για ενοποίηση της μετακίνησης. Οι επιχειρήσεις πρέπει να λάβουν υπόψη τα μοντέλα σύνδεσης, το χρόνο που απαιτείται για να γίνει η μεταφορά από το ένα μέσο στο άλλο και την ευαισθησία του συστήματος σε εξωτερικές συνθήκες.

34 Προέλευση 1 Προέλευση 2 Hub Προορισμός 1 Προέλευση 3 Προέλευση 1 Προορισμός 1 Προέλευση 2 Hub 1 Hub 2 Προορισμός 2 Προέλευση 3 Προορισμός 3

35

36

37

38

39 Το επίπεδο υπηρεσιών εξαρτάται από τα μοντέλα σύνδεσης. Γ Γ Α Α Δ Β Δ Β Δυο μοντέλα σύνδεσης.

40 Απαραίτητη διαδικασία λειτουργικού σχεδιασμού: Πρόβλεψη για έκτακτες καταστάσεις Δόμηση σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων + Εναλλακτικές

41 ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΕΛΑΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΤΡΙΤΟΙ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ

42 Ο κάτοχος μιας ιδιωτικής εταιρείας μεταφορών είναι συνεργάτης σε ένα βαθμό του κράτους (κατά το ελάχιστο πληρώνει φόρους). Το κράτος μπορεί να παρέχει κάποιες υποδομές (έναντι αμοιβής) που χρειάζονται οι ιδιώτες για να διευθύνουν τα μεταφορικά τους συστήματα. Π.χ. Μια ιδιωτική αεροπορική εταιρεία χρησιμοποιεί δημόσια αεροδρόμια και δημόσιο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Το κράτος λειτουργεί συνεργατικά και «επεμβαίνει» μόνο για συγκεκριμένες εταιρείες μεταφοράς που απειλούν να πάρουν το μονοπώλιο.

43 Ανταγωνισμός υφίσταται μεταξύ ομοειδών συστημάτων (μία αεροπορική εταιρεία με μία άλλη) αλλά και μεταξύ διαφορετικών συστημάτων (τρένο- αεροπλάνο) Οι διάφοροι τρόποι επικοινωνίας θεωρούνται επίσης ανταγωνιστές ενός μεταφορικού συστήματος (π.χ. τηλέφωνο)

44 Η βιομηχανία των μεταφορών χρειάζεται κονδύλια για βραχυπρόθεσμες τακτικές ανάγκες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές ανάγκες.

45 Υπάρχει ένας αριθμός βιομηχανιών που προμηθεύουν τους οργανισμούς μεταφορών (π.χ. αυτοκινητοβιομηχανίες). Δώστε παραδείγματα άλλων τέτοιων προμηθευτών.

46 Μπορεί να είναι είτε οργανισμοί είτε μεμονωμένα άτομα, που ενδέχεται να μην είναι χρήστες των μεταφορικών συστημάτων ή αποκλειστικοί προμηθευτές υπηρεσιών και αγαθών στους οργανισμούς μεταφορών, αλλά ενδιαφέρονται άμεσα για τις επιχειρήσεις μεταφορών και τις λειτουργικές και επενδυτικές τους πρακτικές ή επιλογές. Π.χ. οργανισμοί προστασίας του περιβάλλοντός που ασκούν πιέσεις σχετικά με τις περιβαλλοντικές συνέπειες των μεταφορών.

47 Υπάρχουν σχέσεις μεταξύ μεταφορών και οικονομικής ανάπτυξης, ποιότητας ζωής και εθνικής ασφάλειας που συγκαταλέγονται στα ενδιαφέροντα του κοινού.

48 Αποτελεί το σημαντικότερο εξωτερικό στοιχείο στο σύστημα των μεταφορών. Η διαχείριση, ο στρατηγικός σχεδιασμός, το Marketing και οι περισσότερες λειτουργίες του μεταφορικού συστήματος στοχεύουν στην ικανοποίηση του πελάτη και την βελτίωση της αντικειμενικής του εικόνας για τα συστήματα των μεταφορών. Μην ξεχνάμε ότι πελάτες μπορεί να είναι και οι ιδιοκτήτες, οι διαχειριστές και το εργατικό δυναμικό ενός συστήματος μεταφοράς.

49 ΠΕΛΑΤΗΣ θεωρείται το πρόσωπο ή ο οργανισμός που αγοράζει υπηρεσίες μεταφορών. ΠΕΛΑΤΕΣ στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών είναι φορτωτές και παραλήπτες αγαθών.

50 ΤΙΜΗ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΠΩΛΕΙΑΣ Η ΖΗΜΙΑΣ

51 ΤΙΜΗ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΝΕΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

52 Η επιλογή που κάνει ένας πελάτης βασίζεται στο προσωπικό του όφελος. Βελτιστοποιώντας κάποιο σύνολο μεταβλητών και μελετώντας το επίπεδο εξυπηρέτησης των διαφόρων επιλογών επιλέγει εκείνο που θεωρεί πλέον αποδεκτό. Το επίπεδο υπηρεσιών είναι μια πολυδιάστατη και σύνθετη έννοια. Οι επιλογές των μέσων και των μεταφορικών υπηρεσιών τροποποιούνται ανάλογα με την αντιληπτή συσχέτιση κάποιων παραγόντων που κάνει ο πελάτης.

53 Το επίπεδο υπηρεσιών που παρέχεται από τους μεταφορείς αλλάζει ως συνάρτηση του όγκου που μεταφέρεται από αυτούς. Οι επιλογές των πελατών επηρεάζουν το επίπεδο των υπηρεσιών ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΧΡΟΝΟΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ t t (travel time) ΛΕΠΤΑ ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ t a (access time) ΛΕΠΤΑ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ t w (waiting time) ΛΕΠΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ F (Fare) $ ΑΝΕΣΗ H (Hugs) «ΧΑΜΟΓΕΛΑ»

54 Ορίζουμε την μεταβλητή V, που είναι η «ωφέλεια» της επιλογής του ταξιδιώτη σε οφέλη. Έχουμε: V= a 0 +a 1 t 1 +a 2 t a + a 3 t w +a 4 F +a 5 H Όπου α τα οφέλη που αξιολογεί ότι έχει ο κάθε ταξιδιώτης

55 Έστω ότι θέλουμε να μεταβούμε από Βόλο Αθήνα. Έχουμε: 3 πιθανά μέσα ταξιδιού, αεροπλάνο, τρένο, αυτοκίνητο V αέρα, V τρένου, V αυτοκινήτου Υποθέτουμε ότι θα διαλέξουμε το μέσο με την υψηλότερη ωφελιμότητα

56 Έστω ότι βρισκόμαστε στην πόλη της Θεσσαλονίκης σε ώρα πρωινής αιχμής και θέλουμε να μεταβούμε από Ανατολικά στο κέντρο της πόλης. Έχουμε 2 πιθανές διαδρομές: αστικό δίκτυο και περιφερειακή οδός. Τα διαγράμματα μας πληροφορούν για κάθε επιλογή σαν συνάρτηση της πυκνότητας πιθανότητας επιλογής της. f (χρόνος) Περιφερειακή οδός f (χρόνος) Αστικό δίκτυο Χρόνος Χρόνος Μέσος όρος = 30 λεπτά Μέσος όρος = 40 λεπτά

57 Συγκρίνουμε τις δύο κατανομές Μέσος χρόνος ταξιδιού : Αστικό δίκτυο > Περιφερειακή επιλογή περιφερειακής Πιο αξιόπιστος επιλογή Πιο οικονομικός. επιλογή Πιο εύκολος στην οδήγηση Κλπ. Τελικά μπορεί να επιλέξουμε τον λιγότερο σύντομο δρόμο γιατί πληροί κάποια άλλη κριτήρια ιεραρχικά σημαντικότερα για τον ταξιδιώτη.

58 ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ: Θεωρήστε μία διαδρομή που πραγματοποιείτε συχνά και μία τουλάχιστον εναλλακτική αυτής. Ιεραρχήστε τα κριτήρια επιλογής σε μία συγκεκριμένη μέρα συγκρίνοντας μεταξύ των δύο διαδρομών και αιτιολογήστε την τελική σας επιλογή.

59 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Υποδομή: Το "σταθερό" στοιχείο του συστήματος. Οδοί Σταθμοί Τερματικοί Σταθμοί Γενικής Χρήσης Ειδικής Χρήσης -Ρύθμιζαν

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηροδρομική σύνδεση Κρήτης και σύνδεση με ηπειρωτική Ελλάδα Ανάλυση Κόστους Οφέλους. Από

Σιδηροδρομική σύνδεση Κρήτης και σύνδεση με ηπειρωτική Ελλάδα Ανάλυση Κόστους Οφέλους. Από Σιδηροδρομική σύνδεση Κρήτης και σύνδεση με ηπειρωτική Ελλάδα Ανάλυση Κόστους Οφέλους Από Ιωάννης Κατσαμποξάκης Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στηνεφαρμοσμένη Οικονομική και Χρηματοοικονομική Τμήμα Οικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Καθηγητής Ευάγγελος Σαμπράκος

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Καθηγητής Ευάγγελος Σαμπράκος Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Καθηγητής Ευάγγελος Σαμπράκος Πανεπιστημιακές Σημειώσεις Για αποκλειστική και μόνο χρήση των φοιτητών

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλα Επιχειρησιακών Λειτουργιών στις Διεθνείς. Μεταφορές Ανάλυση Περιβάλλοντος. Τάσεις και. Προοπτικές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Μοντέλα Επιχειρησιακών Λειτουργιών στις Διεθνείς. Μεταφορές Ανάλυση Περιβάλλοντος. Τάσεις και. Προοπτικές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ Ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 Μοντέλα Επιχειρησιακών Λειτουργιών στις Διεθνείς Μεταφορές Ανάλυση Περιβάλλοντος. Τάσεις και Προοπτικές στην Σπουδαστές: Βολτυράκης Μάρκος 3800 Πατσιοκώστα Δέσποινα

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1

Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1 Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1 Για τη χρήση του παρακάτω υλικού: Σκοπός του έργου PORTAL είναι η επιτάχυνση της απορρόφησης των ερευνητικών αποτελεσµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Αστικές Εµπορευµατικές Μεταφορές 1

Αστικές Εµπορευµατικές Μεταφορές 1 Αστικές Εµπορευµατικές Μεταφορές 1 Για την χρήση του ακόλουθου υλικού: Ο σκοπός του PORTAL είναι η επιτάχυνση της εφαρµογής των ευρηµάτων των ερευνητικών έργων της ΕΕ στον τοµέα των τοπικών και περιφερειακών

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργάτες: Γαλαζούλας Νικόλαος Κιτσαράς Κωνσταντίνος

Συνεργάτες: Γαλαζούλας Νικόλαος Κιτσαράς Κωνσταντίνος Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΘΕΜΑ : LOGISTICS Συνεργάτες: Γαλαζούλας Νικόλαος Κιτσαράς Κωνσταντίνος Επιβλέπων καθηγητής:τραχανάς Κωνσταντίνος Άρτα Σεπτέμβριος 2004 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Δήλωση

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Εισαγωγή... 2. 1.2. Παραγωγικά Συστήματα Βασικές Έννοιες και Ορισμοί... 4. 1.3. Παραγωγικά Συστήματα Διακρίσεις... 7

1.1. Εισαγωγή... 2. 1.2. Παραγωγικά Συστήματα Βασικές Έννοιες και Ορισμοί... 4. 1.3. Παραγωγικά Συστήματα Διακρίσεις... 7 Κεφάλαιο 1. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Εισαγωγικές Έννοιες Περιεχόμενα 1.1. Εισαγωγή... 2 1.2. Παραγωγικά Συστήματα Βασικές Έννοιες και Ορισμοί... 4 1.3. Παραγωγικά Συστήματα Διακρίσεις... 7 1.3.1

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Διοίκηση Συστημάτων Εφοδιασμού (Logistics) Θεωρητική προσέγγιση και εφαρμογή

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Διοίκηση Συστημάτων Εφοδιασμού (Logistics) Θεωρητική προσέγγιση και εφαρμογή ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Διοίκηση Συστημάτων Εφοδιασμού (Logistics) Θεωρητική προσέγγιση και εφαρμογή ΣΧΟΛΗ: ΣΔΟ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Α.Μ.5537 ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΤΕΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ Μία θεωρητική προσέγγιση

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ Μία θεωρητική προσέγγιση Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Διπλωματική Μελέτη ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ Μία θεωρητική προσέγγιση Ελευθερία Π. Πουλικάκου Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών

Διαβάστε περισσότερα

Στους γονείς μου. Γιώργος & Μαρία

Στους γονείς μου. Γιώργος & Μαρία Στους γονείς μου Γιώργος & Μαρία Περίληψη Η παρούσα εργασία υποβάλλεται για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών - Μάνατζμεντ Τουρισμού (ΜΒΑ-ΤΜ), του Πανεπιστημίου Πειραιώς και αφορά την προμελέτη σκοπιμότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΤΟ CRM ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. 1.1 Η Εξέλιξη του μάρκετινγκ 4. 1.2 Ο Ορισμός του CRM 9

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΤΟ CRM ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. 1.1 Η Εξέλιξη του μάρκετινγκ 4. 1.2 Ο Ορισμός του CRM 9 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΟ CRM ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ 1.1 Η Εξέλιξη του μάρκετινγκ 4 1.2 Ο Ορισμός του CRM 9 1.3 CRM & μάρκετινγκ σχέσεων 11 1.4 Τα Δομικά στοιχεία του CRM 19 1.5

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ AΓOΡΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ AΓOΡΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ AΓOΡΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 2014 4 Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ο ΣΕΒ έχει θέσει επανειλημμένα στο δημόσιο

Διαβάστε περισσότερα

Τιµολόγηση 1 PORTAL Έντυπο Υλικό www.eu-portal.net

Τιµολόγηση 1 PORTAL Έντυπο Υλικό www.eu-portal.net Τιµολόγηση 1 Για την χρήση του ακόλουθου υλικού: Ο σκοπός του PORTAL είναι η επιτάχυνση της εφαρµογής των ευρηµάτων των ερευνητικών έργων της ΕΕ στον τοµέα των τοπικών και περιφερειακών µεταφορών, µέσω

Διαβάστε περισσότερα

Logistics και Εφοδιαστική Αλυσίδα σε μια επιχείρηση

Logistics και Εφοδιαστική Αλυσίδα σε μια επιχείρηση ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Logistics και Εφοδιαστική Αλυσίδα σε μια επιχείρηση Πτυχιακή εργασία Σαρτζετάκη Καλλιόπη Εισηγήτρια: Γιαννακόπουλου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ BENCHMARKING. Γιώργος Βλαδίκας, Νίκος Χουσουρίδης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ BENCHMARKING. Γιώργος Βλαδίκας, Νίκος Χουσουρίδης ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ BENCHMARKING Γιώργος Βλαδίκας, Νίκος Χουσουρίδης ΜΕΡΟΣ 1 Ο BENCHMARKING Ορισμός Benchmarking. 2 Είδη Benchmarking.. 2 Διαδικασία υλοποίησης. 3 Αποτελέσματα του Benchmarking.. 3 Που

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΜΕΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΧΥΖ ΑΛΙΝΑ. ΠΡΕΒΕΖΑ 2008 Οι επενδυτές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΙΑΝΙΤΗΣ ΘΩΜΑΣ ΓΚΙΖΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΡΟΥ Πτυχιακή εργασία με θέμα : «Χρήση μεθόδου πολυκριτηριακής ανάλυσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 5ου εξαμήνου. Γεωργίου Μαλινδρέτου, Επίκ. Καθηγητή ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 2014

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 5ου εξαμήνου. Γεωργίου Μαλινδρέτου, Επίκ. Καθηγητή ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 2014 10 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 5ου εξαμήνου Γεωργίου Μαλινδρέτου, Επίκ. Καθηγητή ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 2014 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ σελ. 1. Eισαγωγή στην Εφοδιαστική (Logistics) 3 2.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Γ' Λυκείου

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Γ' Λυκείου Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Γ' Λυκείου 1.2 Η Επιχείρηση 1.2.1 Εισαγωγικές έννοιες Η Σημασία της Επιχείρησης Η Επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας μας, το ίδιο σημαντικό με την

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ (INVENTORY MANAGEMENT):

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ (INVENTORY MANAGEMENT): ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ (INVENTORY MANAGEMENT): Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΖΩΤΟΥ ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΓΚΑΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΈΚΔΟΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ Α.Ε. Αναθέτουσα Αρχή: ΚΟΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗ: LOGISTICS

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗ: LOGISTICS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗ: LOGISTICS ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΧΟΝ ΡΟΚΟΥΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Παραγωγής. Είδη επιχειρηματικών αποφάσεων: Αποφάσεις Στρατηγικής και Αποφάσεις Τακτικής

Διοίκηση Παραγωγής. Είδη επιχειρηματικών αποφάσεων: Αποφάσεις Στρατηγικής και Αποφάσεις Τακτικής Διοίκηση Παραγωγής Είναι ο επιστημονικός κλάδος που πραγματεύεται τον Σχεδιασμό και τη Λειτουργία Συστημάτων Παραγωγής. Περιλαμβάνει: 1) Γενικές αρχές δηλ. το σύνολο των στόχων και κανόνων για τον ορθό

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ Η επίδραση των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ICT) στους κλάδους των χερσαίων εμπορευματικών μεταφορών και των logistics. Διπλωματική

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος 1 ο : Θεωρητικό Μέρος 1.Στρατηγική Ανάλυση: Το εξωτερικό Περιβάλλον της επιχείρησης σελ.5 1.1.Εισαγωγή.. σελ.5

Μέρος 1 ο : Θεωρητικό Μέρος 1.Στρατηγική Ανάλυση: Το εξωτερικό Περιβάλλον της επιχείρησης σελ.5 1.1.Εισαγωγή.. σελ.5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή σελ.3 Μέρος 1 ο : Θεωρητικό Μέρος 1.Στρατηγική Ανάλυση: Το εξωτερικό Περιβάλλον της επιχείρησης σελ.5 1.1.Εισαγωγή.. σελ.5 1.2. Εξωτερική μακρό-ανάλυση ή PEST ανάλυση σελ.6 1.3 Σπουδαιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Εφοδιαστική

Εισαγωγή στην Εφοδιαστική Δρ. Δημήτρης Φωλίνας Εισαγωγή στην Εφοδιαστική ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Β ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκη, 2014 Copyright Δημήτρης Φωλίνας Τηλ: +30 23510.20940 Φαξ: +30 23510.47860 Email: dfolinas@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 2.2. «Περιγραφή Βέλτιστων Πρακτικών ΣΕΜ» ΔΙΑΥΛΟΣ

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 2.2. «Περιγραφή Βέλτιστων Πρακτικών ΣΕΜ» ΔΙΑΥΛΟΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 2.2 «Περιγραφή Βέλτιστων Πρακτικών ΣΕΜ» ΔΙΑΥΛΟΣ «Δημιουργία και αξιολόγηση ενιαίας μεθοδολογίας σχεδιασμού και ανάπτυξης συστημάτων ευφυών μεταφορών (ΣΕΜ) για νησιωτικές πόλεις μεσαίου μεγέθους»

Διαβάστε περισσότερα