Διευθυντές/ντριες Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης (υπόψη προέδρου της Επιτροπής Ασφάλειας και Υγείας της σχολικής μονάδας)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Διευθυντές/ντριες Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης (υπόψη προέδρου της Επιτροπής Ασφάλειας και Υγείας της σχολικής μονάδας)"

Transcript

1 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αρ. Φακ : Αρ. Τηλ. : Αρ. Φαξ : ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ 19 Ιανουαρίου 2015 Διευθυντές/ντριες Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης (υπόψη προέδρου της Επιτροπής Ασφάλειας και Υγείας της σχολικής μονάδας) Θέμα: Ενημερωτικά Δελτία του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα και σας πληροφορώ ότι το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, ως η αρμόδια αρχή για την εποπτεία της αγοράς για μια σειρά από προϊόντα, εκδίδει κατά καιρούς δελτία σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων αυτών με στόχο την ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών και ιδιαίτερα των παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Σας διαβιβάζονται δύο πρόσφατα Ενημερωτικά Δελτία του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών με την παράκληση να ενημερωθούν σχετικά οι μαθητές, το προσωπικό και ο Σύνδεσμος Γονέων του σχολείου σας: 1) Οδηγίες για ασφαλή χρήση κοινών θερμαστρών υγραερίου χωρίς φουγάρο 2) Σήμανση Ηλεκτρολογικού εξοπλισμού Τα πιο πάνω Ενημερωτικά Δελτία καθώς και άλλο διαφωτιστικό υλικό βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών στο σύνδεσμο Δρ. Ηλίας Μαρκάτζιης Προϊστάμενος Γραφείου Ασφάλειας Και Υγείας ΓΚ/ΓΚ C:\\Epistoles\ ΔελτίαΗΜΥ Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού 1434 Λευκωσία Τηλ: φαξ: Ιστοσελίδα:

2 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2002 ΜΕΧΡΙ 2013 ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ (ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΕΡΙΟΥ) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ 2002 Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝ ΘΕΡΜΑΣΤΡΩΝ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΦΟΥΓΑΡΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Τµήµα Ηλεκτροµηχανολογικών Υπηρεσιών, ως η αρµόδια αρχή για την εποπτεία της αγοράς σε θέµατα ασφάλειας συσκευών αερίου, θεωρεί χρήσιµο να παράσχει βασικές συµβουλές στους καταναλωτές σχετικά µε την αγορά και την ασφαλή χρήση, των κοινών θερµαστρών υγραερίου χωρίς φουγάρο, και οι οποίες στο εξής θα αποκαλούνται «θερµάστρες υγραερίου». Οι θερµάστρες υγραερίου είναι συσκευές για θέρµανση χώρου µέσω της καύσης υγραερίου. ΣΗΜΑΝΣΗ Θερµάστρα υγραερίου Οι θερµάστρες υγραερίου πρέπει να φέρουν σήµανση η οποία να περιλαµβάνει µεταξύ άλλων τα ακόλουθα βασικά στοιχεία: Τη σήµανση CE ακολουθούµενη από τον τετραψήφιο αριθµό αναγνώρισης του κοινοποιηµένου οργανισµού που παρεµβαίνει στη φάση του ελέγχου της παραγωγής (πχ. CE XXXX ). Το όνοµα ή και το σήµα του κατασκευαστή. Την εµπορική επωνυµία της συσκευής. Το είδος του χρησιµοποιούµενου αερίου. Την κατηγορία της συσκευής (δηλ. Cat. I, Cat. II ή Cat. III) Όλες οι σηµάνσεις πρέπει να είναι: εµφανείς, ευανάγνωστες, ανεξίτηλες, ανθεκτικές και διαρκείς και, να µην αφαιρούνται εύκολα.

3 ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Η τροφοδοσία υγραερίου (LGP) προς τη θερµάστρα, γίνεται µε κύλινδρο υγραερίου, ο οποίος τοποθετείται πάνω σε ειδική βάση στο πίσω µέρος της θερµάστρας. Η πίεση τροφοδοσίας υγραερίου ελέγχεται από κατάλληλο ρυθµιστή πίεσης που εφαρµόζεται στον κύλινδρο. Ο έλεγχος λειτουργίας γίνεται συνήθως µέσω τριών βασικών διακοπτών: του κεντρικού διακόπτη παροχής, του διακόπτη ρύθµισης έντασης και του διακόπτη ανάφλεξης. Κατά τη λειτουργία των θερµαστρών, τα παραγόµενα καυσαέρια αποβάλλονται απευθείας στο θερµαινόµενο χώρο. Οι θερµάστρα πρέπει να είναι εξοπλισµένη µε: - διάταξη επιτήρησης της φλόγας, που να µην επιτρέπει τη ροή του υγραερίου όταν δεν υπάρχει φλόγα, και - ανιχνευτή διοξειδίου του άνθρακα (CO 2 ), έτσι ώστε σε περίπτωση υψηλής συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα (CO 2 ) στην ατµόσφαιρα, η παροχή υγραερίου να διακόπτεται αυτόµατα. ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΙ ΡΥΠΟΙ / ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Κατά τη λειτουργία των θερµαστρών, παράγονται διάφορα καυσαέρια (ρύποι), όπως µονοξείδιο του άνθρακα (CO), διοξείδιο του άνθρακα (CO 2 ), και διοξείδιο του αζώτου (NO 2 ). Τα αέρια αυτά, τα οποία είναι άχρωµα και άοσµα, µπορούν να καταστούν επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών. Ο ρυθµός παραγωγής των ρύπων εξαρτάται από τη δυναµικότητα και το µέγεθος της θερµάστρας, καθώς επίσης και από την κατάστασή της. Τα επίπεδα ρύπων που αναπτύσσονται και συγκεντρώνονται στο δωµάτιο ποικίλουν ανάλογα µε την ένταση χρήσης της θερµάστρας, το µέγεθος του δωµατίου και την επάρκεια αερισµού. Υψηλά επίπεδα ρύπων µπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εµφάνισης προβληµάτων υγείας σε άτοµα µε ευαίσθητο αναπνευστικό σύστηµα. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις παλιών ή/και ασυντήρητων θερµαστρών οι οποίες µπορεί να δυσλειτουργούν, τα αυξηµένα επίπεδα µονοξείδιου του άνθρακα (CO) µπορούν να προκαλέσουν ακόµα και τον θάνατο. Τα συµπτώµατα δηλητηρίασης από µονοξείδιο του άνθρακα (CO) περιλαµβάνουν: Κόπωση ύσπνοια Πονοκέφαλο Ζαλάδες ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ Ναυτία Αδυναµία Σύγχυση Πόνους στο στήθος Για να αποφύγετε την έκθεσή σας στους ρύπους, τα εγκαύµατα, και την πρόκληση πυρκαγιάς: Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσης και συντήρησης του κατασκευαστή. Μην τοποθετείτε ρούχα ή άλλα αντικείµενα πάνω στη θερµάστρα. Μην τοποθετείτε τη θερµάστρα κοντά σε έπιπλα και κουρτίνες. Μην µετακινείτε τη θερµάστρα όταν αυτή είναι σε λειτουργία. Η θερµάστρα πάντα να έχει προσανατολισµό προς το κέντρο του δωµατίου. Χρησιµοποιείτε τη θερµάστρα µόνο σε καλά αεριζόµενους χώρους και µην σφραγίζετε τις χαραµάδες σε πόρτες και παράθυρα. Μην αφήνετε µικρά παιδία, ηλικιωµένους ή κατοικίδια να αγγίζουν τις ζεστές επιφάνειες. Κλείστε καλά την παροχή αερίου από τον κεντρικό διακόπτη µετά τη χρήση. Μην αποθηκεύετε διαλυτικά ή συσκευασίες υπό πίεση κοντά στη θερµάστρα. Μην στέκεστε πολύ κοντά στη θερµάστρα. Εξασφαλίστε ότι η θερµάστρα συντηρείται σωστά και σε τακτά χρονικά διαστήµατα. Για να αντικαταστήσετε τον κύλινδρο, µετακινείστε τη θερµάστρα σε καλά αεριζόµενο χώρο.

4 Εάν υποπτευθείτε ή αντιληφθείτε διαρροή υγραερίου, ανοίξτε τα παράθυρα και τις πόρτες, κλείστε την παροχή από τον κεντρικό διακόπτη και βγείτε έξω από το κτίριο για εισπνοή καθαρού αέρα. Στη συνέχεια επικοινωνήστε µε το διανοµέα της συσκευής και µην την ξαναχρησιµοποιήσετε πριν να ελεγχτεί από αντιπρόσωπο του διανοµέα και πριν να σας διαβεβαιώσει ότι η θερµάστρα µπορεί να χρησιµοποιηθεί µε ασφάλεια. Η θερµάστρα δεν πρέπει να λειτουργεί χωρίς επιτήρηση. εν πρέπει να χρησιµοποιείται σε υπνοδωµάτια, µπάνια, τροχόσπιτα, και ιδιαίτερα κατά την ώρα του ύπνου. ΕΝ ΕΙΞΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Τα πιο κάτω συµπτώµατα, πιθανό να είναι ενδείξεις προβληµατικής λειτουργίας της θερµάστρας: Κίτρινη φλόγα ή φλόγα που συνοδεύεται από καπνό. Απότοµο σβήσιµο του οδηγού φλόγας. υνατός θόρυβος κατά το άναµµα ή θόρυβος κατά τη λειτουργία. Σηµάδια ζηµιάς από φλόγα, όπως αποχρωµατισµός των τοιχωµάτων. Υπερθέρµανση των εξωτερικών τοιχωµάτων. Λεκέδες καπνιάς γύρω από τη θερµάστρα. Χαλαρές πλάκες. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις µπορούν να ζητηθούν από το Τµήµα Ηλεκτροµηχανολογικών Υπηρεσιών στα τηλέφωνα και

5 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ, ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2002 ΜΕΧΡΙ 2013 ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ (ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ 2003 ΜΕΧΡΙ 2011 ΣΗΜΑΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Το Τµήµα Ηλεκτροµηχανολογικών Υπηρεσιών, ως η αρµόδια αρχή για την εφαρµογή των πιο πάνω κανονισµών, εφιστά την προσοχή των εισαγωγέων, των µεταπωλητών και του καταναλωτικού κοινού στο ότι ο ηλεκτρολογικός εξοπλισµός χαµηλής τάσης, στον οποίο περιλαµβάνονται ο εξοπλισµός και τα υλικά ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, τα φωτιστικά και οι οικιακές και άλλες παρόµοιες συσκευές, θα πρέπει να φέρει τη σωστή σήµανση. Βάσει της πιο πάνω νοµοθεσίας, καθώς επίσης και των συναφών οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των σχετικών ευρωπαϊκών προτύπων, η σήµανση θα πρέπει να περιλαµβάνει µεταξύ άλλων τα ακόλουθα βασικά στοιχεία: (α) (β) (γ) (δ) Τη σήµανση СЄ. Τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, των οποίων η γνώση και η τήρηση εξασφαλίζουν ότι, αυτό χρησιµοποιείται µε ασφάλεια και σύµφωνα µε τον προορισµό του. Το όνοµα ή το εµπορικό ή το βιοµηχανικό σήµα του κατασκευαστή. Τον τύπο ή το µοντέλο του προϊόντος, όπως αυτός καθορίστηκε από τον κατασκευαστή. Όλες οι σηµάνσεις πρέπει να είναι: εµφανείς, ευανάγνωστες, ανεξίτηλες, ανθεκτικές και διαρκείς και, να µην αφαιρούνται εύκολα. Η σήµανση СЄ τοποθετείται πάνω στο ίδιο το προϊόν εγχάρακτα ή ανάγλυφα ή στην πινακίδα σηµάνσεων του. Η παράλειψη της τοποθέτησης της σήµανσης СЄ στο προϊόν και η τοποθέτησή της στη συσκευασία και στα συνοδευτικά έγγραφα, επιτρέπεται µόνο στις περιπτώσεις που είτε η τοποθέτησή της στο προϊόν δεν είναι δυνατή, είτε όπου, λόγω της φύσης του προϊόντος, η διατήρηση της σήµανσης δεν είναι διασφαλισµένη. Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις µπορούν να ζητηθούν από το Τµήµα Ηλεκτροµηχανολογικών Υπηρεσιών στο τηλέφωνο Τηλ: φαξ: Ιστοσελίδα: