ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ. Η προφητεία του κόκκινου κρασιού Λότη Πέτροβιτ -Ανδρουτσοπούλου, Αθήνα: Εκδόσει Πατάκη, 2008.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ. Η προφητεία του κόκκινου κρασιού Λότη Πέτροβιτ -Ανδρουτσοπούλου, Αθήνα: Εκδόσει Πατάκη, 2008."

Transcript

1

2 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Η προφητεία του κόκκινου κρασιού Λότη Πέτροβιτ -Ανδρουτσοπούλου, Αθήνα: Εκδόσει Πατάκη, Η σχέση λογοτεχνία ιστορία, δηλαδή η συσχέτιση ή μη «μιμητικού γένου» προ «αναφορικά γένη», όπω είναι η ιστορία ή η βιογραφία απασχολεί τόσο φιλολόγου ή θεωρητικού τη λογοτεχνία όσο και ιστορικού. Στο παραδοσιακό ρεαλιστικό μυθιστόρημα τα ιστορικά γεγονότα διαφοροποιούνται, καθώ αυτά εντάσσονται ή συνδέονται με πλασματικά πρόσωπα ή γεγονότα τη αφήγηση. Στο έργο μυθοπλασία ο συγγραφέα με την πλοκή, δηλαδή την επινόηση γεγονότων, και την πλατωνική «μίμηση» επεμβαίνει στο ιστορικό γίγνεσθαι. Τα ιστορικά γεγονότα δεν εξιστορούνται απλά, ούτε αναπαρίστανται αλλά ανασυστήνονται, σημασιοδοτούνται και ανάγονται στο μυθολογικό σύμπαν του συγγραφέα 1. Στην πεζογραφία τη γενιά του 30, κυρίω όμω στη μεταπολεμική, το λογοτεχνικό κείμενο προσεγγίζει περισσότερο το αναφορικό γένο τη ιστορία μέσα από τι μαρτυρίε ή τι αυτοβιογραφικέ αφηγήσει. Η «λογοτεχνία ντοκουμέντο» 2 συμβάλλει στην αποφυγή τη ωραιοποίηση τη πραγματικότητα και στην προβολή του «τεκμηριωμένου» και τη φιλαλήθεια. Ο λογοτεχνικό ρεαλισμό θεωρεί ότι τα μυθιστορήματα, εφόσον στηρίζονται στον ίδιο κώδικα αναπαράσταση τη πραγματικότητα με τι μαρτυρίε, την αυτοβιογραφία ή τη βιογραφία, είναι αξιόπιστα. Ο εισηγητή του ιστορικού ευρωπαϊκού μυθιστορήματο Walter Scott, που κωδικοποίησε και τι αισθητικέ αρχέ, οι οποίε διέπουν το λογοτεχνικό αυτό είδο, το θεωρεί ω ρεαλιστική εκτέλεση μια ρομαντική σύλληψη 3. Θεωρεί ακόμη ότι: «ιστορικό [ ] είναι το μυθιστόρημα που έχει ω θέμα πρόσωπα και γεγονότα μια περασμένη εποχή και δημιουργεί την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του τόπου και του χρόνου» 4. Ο Απόστολο Σαχίνη αναφερόμενο στον W. Scott και γενικότερα στο ιστορικό μυθιστόρημα επισημαίνει ότι: «πρόθεση του [συγγραφέα] είναι να ζωντανέψει την Ιστορία, και το αποτέλεσμά του χαρακτηρίζεται ω επιτυχημένο, όταν μα κάνει να αισθανθούμε πω οι άνθρωποι των περασμένων εποχών, που έγιναν ήρωε ή πρόσωπα του μυθι- 1 Βλ. Φ. Αμπατζοπούλου, Η γραφή και η βάσανο. Ζητήματα λογοτεχνική αναπαράσταση, Αθήνα 2000, σ Γ. Βελουδή, Προτάσει. Δεκαπέντε γραμματολογικέ δοκιμέ, Αθήνα 1981, σ Βλ. A. Σαχίνη, Το νεοελληνικό μυθιστόρημα. Ιστορία και Κριτική, Αθήνα 1980, σ Όπ.π., σ. 41.

3 206 Βιβλιοπαρουσιάσει στορήματό του, είναι πραγματικέ ανθρώπινε υπάρξει, πλάσματα με σάρκα και οστά, και όχι μηχανοκίνητα ανδρείκελα. Όπω βλέπουμε, το ιστορικό μυθιστόρημα παρουσιάζει πολλέ δυσκολίε. Γιατί από το συγγραφέα του δεν απαιτείται μόνο η απλή γνώση τη Ιστορία, αλλά και η συνδυαστική φαντασία και η δύναμη τη περιγραφή και η ζωντάνια τη αφήγηση» 5. Όλα αυτά τα στοιχεία εντοπίζονται στο τελευταίο ιστορικό μυθιστόρημα τη Λότη Πέτροβιτ - Ανδρουτσοπούλου Η προφητεία του κόκκινου κρασιού, καθώ και άλλα, που ανταποκρίνονται στη δομή και του σύγχρονου μυθιστορήματο. Ακόμη πληροί και τα νέα προσδιοριστικά χαρακτηριστικά που έχει προτείνει ο Avrom Fleishman (1971), δηλαδή την αναφορά σε σημαντικό αριθμό γεγονότων, την συμπερίληψη τουλάχιστον ενό ιστορικού προσώπου στην αφήγηση, καθώ και την προϋπόθεση τα ιστορικά γεγονότα να εκτυλίσσονται σε χρονική απόσταση τουλάχιστον δύο γενεών 6. Με κέντρο το Μελένικο και την ιστορική διαχρονική του πορεία μέσα από τη ζωή, τη δράση και τι περιπέτειε ιστορικών προσώπων των οικογενειών Πέτροβιτ και Χρηστομάνου, καθώ και μέσα από περιστατικά των μυθοπλαστικών ηρώων, παρακολουθούμε σημαντικά γεγονότα τη νεότερη ιστορία μα, όπω είναι η δράση τη Φιλική Εταιρεία, η συμμετοχή Μελενικιωτών στην επανάσταση του , η δίκη του Κολοκοτρώνη και του Πολυζωΐδη, η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (1878), ο Μακεδονικό Αγώνα, το Συνέδριο του Βουκουρεστίου (28/7/1913), ο ξεριζωμό των Μελενικιωτών (1913), η Μικρασιατική καταστροφή. Ιδιαίτερο λόγο γίνεται και για τη δράση των Μελενικιωτών στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Αυστρία, κατά την προεπαναστατική περίοδο, με αναφορέ όχι μόνο στη συμβολή του στην προετοιμασία του αγώνα με τη «δημιουργία του στολίσκου του Λάμπρου Κατσώνη και [ ] τη γενναία υποστήριξη του κινήματο του Ρήγα» 8, αλλά και στο διαφωτιστικό του έργο με την ίδρυση και λειτουργία ελληνικών σχολείων, τύπωμα βιβλίων, πρόσληψη δασκάλων. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον Μελενικιώτη Μανασσή Ηλιάδη που κληροδότησε την περιουσία του στην ελληνική κοινότητα Αγίου Γεωργίου τη Βιέννη μετά την ευεργεσία του στο Πανεπιστήμιο τη Πάντοβα. Ο Χρήστο Μάνο, γενάρχη τη οικογένεια Χρηστομάνου, χρηματοδότησε την έκδοση χιλιάδων βιβλίων για την εκπαίδευση και το διαφωτισμό του Γένου και ενίσχυσε οικονομικά ελληνικέ εφημερίδε και περιοδικά τη Βι- 5 Για τι απόψει του W. Scott για το ιστορικό μυθιστόρημα γενικά και για το δικό του ειδικότερα βλ. ακόμη Σ. Ντενίση, Το ελληνικό μυθιστόρημα και ο sir Walter Scott ( ), σ Σ. Ντενίση, όπ. π., σ Για τη θεωρία του Fleishman βλ. αυτόθι, σ Λ. Πέτροβιτ -Ανδρουτσοπούλου, Η προφητεία του κόκκινου κρασιού, Αθήνα 2008, σ. 44. Γίνεται αναφορά στην προετοιμασία του Αγώνα από το εξωτερικό, στη συνδρομή των Μελενικιωτών στι εκκαθαρίσει του Νικοτσάρα, καθώ και στη συμμετοχή του, ήδη από το 1794, στα σώματα αρματολών και κλεφτών του Ολύμπου. 8 Όπ.π. σ. 44.

4 Βιβλιοπαρουσιάσει 207 έννη, όπω ο Λόγιο Ερμή του Άνθιμου Γαζή. Η σημασία του κινήματο του Διαφωτισμού τονίζεται και με αναφορέ στα έργα του Ρήγα και κυρίω στη Χάρτα του, καθώ και στι εκδοτικέ ενέργειε των Ελλήνων του εξωτερικού. Η συχνή αναφορά σε δράσει που σχετίζονται με το φωτισμό του γένου, σε πρωτοποριακέ αντιλήψει για τη θέση και τα δικαιώματα τη γυναίκα στην κοινωνία, όπω είναι η συμμετοχή τη στι Γενικέ Συνελεύσει, η ελευθερία στην έκφραση γνώμη, η κατάργηση τη προίκα (1861), η ανάδειξη θεμάτων κοινωνική δικαιοσύνη (σ. 34, 91, 172, 176) 9, συνδέεται άμεσα με τι επαναστατικέ «Διαταγέ» του «Κοινού» των Μελενικιωτών. Η έμφαση τη συγγραφέω στο «Κοινό» των Μελενικιωτών, που υπογράφτηκε την 1/13 Απριλίου του 1813, αποκαλύπτει τη συγγραφική πρόθεση να τονισθεί η πρωτοποριακή κοινωνική οργάνωση των πολιτών του Μελενίκου, που δρα παραδειγματικά και συμβολικά. Η προβολή αρχών και θέσεων, όπω η «συνεργασία και η συμμετοχή στα κοινά όλων των πολιτών, η συλλογική προσπάθεια για την οικονομική ενδυνάμωση και κατοχύρωση τη κοινότητα, ώστε να έχει τη δυνατότητα να δρα αποτελεσματικά στα θέματα τη παιδεία, τη υγεία και τη περίθαλψη των απόρων» 10, αρχών οι οποίε ουσιαστικά καταργούσαν τι κοινωνικέ τάξει, αποκαλύπτει τη θέση τη συγγραφέω ότι ιστορία δεν είναι μόνον τα πολεμικά κατορθώματα αλλά και οι θεσμοί, κοινωνικοί και πολιτικοί, όπω ήσαν «των Ελλήνων οι κοινότητε», που εύστοχα μνημονεύει στο δημοφιλέ τραγούδι του ο Διονύση Σαββόπουλο. Στο μυθιστόρημα αυτό η μυθοπλαστική προσέγγιση τη ιστορία εδράζεται σε τέσσερα συμβολικά στοιχεία είτε ιστορικά, κανονιστικά, είτε εθιμικού χαρακτήρα: στο «Κοινόν» του Μελενίκου (1813), στο τετράδιο με τα ντοκουμέντα για του συντρόφου του Ρήγα και με τι επιστολέ του Φιλίππου Ι. Πέτροβιτ προ τον Abba Sieyèrs, ηγετικό στέλεχο τη επαναστατική περιόδου, μέλο του Διευθυντηρίου κατά τη Γαλλική Επανάσταση, στην παράξενη εικόνα τη τρικέφαλη Αγία Τριάδα που παρέπεμπε είτε στην ινδουιστική τριάδα Τριμούρτι, είτε στην αναπαράσταση του Γηρυόνη, του τρικέφαλου τέρατο που φόνευσε ο Ηρακλή και στο «κόκκινο κρασί», συνδεδεμένο με τι προλήψει για επερχόμενη συμφορά, συλλογική ή προσωπική. Και τα τέσσερα συμβολικά στοιχεία, που αναφέρονται συχνά κατά την εξέλιξη του μυθιστορήματο, στοιχειοθετούν όψει τη νεότερη ιστορία και του τρόπου ζωή των νεότερων Ελλήνων. Μέσα από τα σύμβολα αυτά η ιστορία συναρτάται με κοινωνικού θεσμού, με ηρωικά κατορθώματα και με έμπρακτου αγώνε, ενώ ο τρόπο ζωή των νεοελλήνων αποτυπώνεται και εκφράζεται όχι μόνον ορθολογικά αλλά και ανορθολογικά μέσα από τη θρησκεία και τι προλήψει. 9 Εφεξή, ο αριθμό σελίδα, εντό ή εκτό παρενθέσεω, αντιστοιχεί σε σελίδε του βιβλίου τη Λότη Πέτροβιτ -Ανδρουτσοπούλου, όπ.π. 10 Λ. Πέτροβιτ -Ανδρουτσοπούλου, όπ.π., σ. 31.

5 208 Βιβλιοπαρουσιάσει Όλο αυτό το υλικό η συγγραφέα το αντλεί από ιστορικέ πηγέ, μερικέ από τι οποίε παραθέτει στο τέλο του βιβλίου. Ακόμη το εμπλουτίζει με σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό (έγγραφα, επιστολέ, χάρτε ), που έχει και στο προσωπικό τη αρχείο, ω απόγονο τη μεγάλη και ηρωική οικογένεια Πέτροβιτ, μέλη τη οποία είναι και ήρωε του μυθιστορήματο αυτού, όπω ο Θεοδόσιο Πέτρου ή ο Φίλιππο Πέτροβιτ, που αναφέρεται ω ιστορικό πρόσωπο. Η σύμπραξη ιστορία και βιογραφία συνθέτουν το υλικό τη μυθοπλασία τη και όπω συμβαίνει σε κάθε έντεχνο προσωπικό δημιούργημα, το «μιμητικό συμβόλαιο» τη επιτρέπει να επεμβαίνει στα ιστορικά γεγονότα μέσω τη πλοκή. Η συνάρθρωση λογοτεχνία ιστορία αυτο/βιογραφία επιτυγχάνεται μέσα από την αφήγηση των γεγονότων που γίνεται σε δύο επίπεδα, στο τώρα (2005) και στο πριν ( ). Τα γεγονότα και των δύο επιπέδων διαπλέκονται και διασταυρώνονται σε καίρια σημεία τη αφήγηση. Όμω τα δύο αυτά επίπεδα είναι σαφώ διαχωρισμένα στο βιβλίο και αυτό σημασιοδοτείται από τα παρακειμενικά στοιχεία, τι ημερομηνίε και του τίτλου των εννέα κεφαλαίων αλλά και από τη γλώσσα. Τα μέρη του μυθιστορήματο που αναφέρονται στο 19 ο αι. είναι γραμμένα, κυρίω, σε λόγια γλώσσα. Τα επίπεδα τη αφήγηση εναλλάσσονται. Στίχοι από το Άξιον Εστί του Οδ. Ελύτη, το οποίο ω διακείμενο διατρέχει το μυθιστόρημα, αποτελούν τίτλου των πέντε κεφαλαίων τη σύγχρονή μα αφήγηση, η οποία εκτυλίσσεται σε επτά μέρε (30/7 5/8 2005), όσε διήρκεσε το ταξίδι στο Μελένικο του Αλέξη Νόιγκερ και τη κόρη του Όλγα, καθώ και του νεαρού συνταξιδιώτη Παύλου, με το σύλλογο «Φίλοι των Βυζαντινών Μνημείων τη Χερσονήσου του Αίμου». Οι ημερολογιακέ ενδείξει, όχι μόνο στην αρχή των κεφαλαίων αλλά και ενδιάμεσα στο τελευταίο κεφάλαιο, προσθέτουν στην αφήγηση χαρακτηριστικά ημερολογίου, ενώ οι αντίστοιχε χρονολογικέ ενδείξει στα κεφάλαια τη παρελθοντική αφήγηση, που καλύπτει έναν αιώνα, συνδέονται με συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα ή γεγονότα και καταστάσει των οικογενειών Χρηστομάνου και Πέτροβιτ που εμπλέκονται, όμω, άμεσα με την ιστορία του Μελενίκου. Φυσικά φαινόμενα ή καταστάσει προσδιορισμένε από τι εποχέ του χρόνου, με συμβολικό χαρακτήρα, αποτελούν του τίτλου των τεσσάρων κεφαλαίων τη αφήγηση των ετών 1813, 1834, 1885, Όπω και οι στίχοι του Ελύτη, έτσι και αυτοί προοικονομούν την ένταση ή τη γαλήνη που συνοδεύουν τη ζωή των μυθοπλαστικών ηρώων, αλλά και των ιστορικών προσώπων στη διαδρομή ενό και πλέον αιώνα. Η Ανδρουτσοπούλου στο μυθιστόρημα αυτό χειρίζεται εξαίρετα την πολλαπλή και μεταβλητή 11 αφήγηση και το χρόνο. Ο έντεχνο χειρισμό τη εστίαση και του αφηγηματικού χρόνου αποκαλύπτει στον αναγνώστη τη δύναμη τη 11 G. Genette, Σχήματα ΙΙΙ, (μτφρ. Μ. Λυκούδη, επιμ. Ε. Καψωμένο ), Αθήνα 2007, σ. 261.

6 Βιβλιοπαρουσιάσει 209 γραφή τη. Δεν είναι μόνο η διάκριση ανάμεσα στο τώρα και στο τότε. Σε κάθε χρονικό επίπεδο, κυρίω όμω, σ αυτό του 19 ου αιώνα, ενεργοποιώντα τη μνήμη, με αναδρομέ, ανασυστήνει το ιστορικό παρελθόν του Μελενίκου και τη νεότερη Ελλάδα μέσα από το παρελθόν των ηρώων. Έτσι, π.χ. στι σελίδε έχουμε την αναδρομική αφήγηση τη μητέρα του Θεοδόσιου για την προφητεία του «χυμένου κόκκινου κρασιού» και για την πυρκαγιά του Μελενίκου που ακολούθησε, ή στι σελίδε την αναδρομική διήγηση για τη ζωή των Μελενικιωτών στη Βιέννη, για την επιστροφή στον τόπο του και για το τετράδιο με τα ντοκουμέντα για τη δράση του Ρήγα και των συντρόφων του. Υπάρχουν ακόμη περιπτώσει που η αναδρομή παίρνει τη μορφή μια «προτερόχρονη πράξη», που παρεμβάλλεται και αφηγείται γεγονότα που έχουν τελεσθεί πριν από τη χρονική έναρξη τη αφήγηση (1813), όπω συμβαίνει με την αφήγηση του Αναστάσιου (σσ ), ο οποίο αναπολεί τη ζωή των γονιών του και των παιδικών του χρόνων στην Αυστρία. Η προτερόχρονη αυτή πράξη ενημερώνει τον αναγνώστη για το παρελθόν των ηρώων, για το χαρακτήρα του, την ανατροφή του, στοιχεία που συμπληρώνουν τα κενά τη μεταγενέστερη αφήγηση. Η προτερόχρονη αυτή πράξη περιλαμβάνει γεγονότα του 1795, 1803, 1804, που δίνουν μάλιστα τη δυνατότητα χρήση μουσικών διακειμένων και που συνδέουν την ιστορία με τη βιογραφία. Άμεσα συνδεδεμένη με την αναδρομή είναι και η πολλαπλή αφήγηση στην περίπτωση που το ίδιο γεγονό επανέρχεται από την οπτική διαφορετικών προσώπων. Υπάρχουν γεγονότα (ιστορικά και προσωπικά), αντιλήψει, κοινωνικέ κατακτήσει, τι οποίε ο αναγνώστη προσλαμβάνει μέσα από διαφορετικέ οπτικέ γωνίε. Αυτό συμβαίνει και με τα τέσσερα συμβολικά στοιχεία του μυθιστορήματο, αλλά και σε άλλε περιπτώσει. Ενδεικτικά καταγράφω του τρόπου αφήγηση του «χυμένου κόκκινου κρασιού». Η πρόληψη αυτή, που μπορεί να είναι αιτία να ματαιωθούν γάμοι, να σκοτωθούν ή να κινδυνεύσουν άνθρωποι ή να καταστραφεί το Μελένικο, αναφέρεται από πολλού αφηγητέ και σε διάφορε μορφέ αφήγηση : από τον παντογνώστη αφηγητή σε τριτοπρόσωπη αφήγηση (σ. 29), από μυθοπλαστικά δευτερεύοντα πρόσωπα, όπω η Θέκλα, σε πρωτοπρόσωπη (σ. 28), σε ελεύθερο πλάγιο ύφο από την Ελισάβετ (σ. 181), ενταγμένη σε εσωτερικό μονόλογο του Θεοδοσίου ( σ. 231) ή σε σχόλια. 12 Αφήγηση με πολλαπλή εστίαση έχουμε 12 Η αφήγηση για την εικόνα τη Τρικέφαλη Αγία Τριάδο και το ταξίδι τη γίνεται από τον παντογνώστη αφηγητή σε γ πρόσωπο (σ. 36), από το Μανόλη σε α πρόσωπο (σ ) από την Ελισάβετ σε ελεύθερο πλάγιο ύφο (σ. 121). Η αναφορά στο τετράδιο - ντοκουμέντο για το Ρήγα Φεραίο και τη δράση του γίνεται σε α πρόσωπο από το Μανόλη σε διάλογο με τον αδερφό του Αναστάσιο (σ ), σε ελεύθερο πλάγιο ύφο από την Ελισάβετ (σ. 119), σε τριτοπρόσωπη αφήγηση του παντογνώστη αφηγητή (σ. 164), σε α πρόσωπο από την Ελισάβετ σε διάλογο με τη Λισάφη (σ ). Η αφήγηση για το «Κοινόν του Μελενίκου» και τη σημασία του γίνεται σε τριτοπρόσωπη αφήγηση του παντογνώστη αφηγητή (σ. 31), σε πρωτοπρό-

7 210 Βιβλιοπαρουσιάσει και για τη δίκη των Κολοκοτρώνη-Τερτσέτη και Πολυζωΐδη (σ ). Η περιγραφή τη δίκη του Κολοκοτρώνη αναπαριστάνεται από τον Θεοδόσιο Πέτρου(οβιτ ) (ιστορικό πρόσωπο) σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, ω «εγκιβωτισμένη αφήγηση» και επαναλαμβάνεται από τον νεαρό Παύλο (σ. 134) (μυθοπλαστικό ήρωα) εβδομήντα χρόνια μετά πάλι σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση με θεατρικότητα και ζωντάνια αλλά χωρί πολλέ λεπτομέρειε. Με αυτόν τον τρόπο τα δύο επίπεδα τη ιστορία συναντώνται και το ιστορικό παρελθόν γίνεται παρόν. Είναι φανερό, ακόμη, ότι σε αυτή την περίπτωση, όπω και σε όλε τι άλλε, η επαναληπτική αφήγηση επισύρει την προσοχή του αναγνώστη στα συγκεκριμένα γεγονότα, αναδεικνύοντα παράλληλα όχι μόνο την αφηγηματική τέχνη, αλλά και την τεχνική τη αφήγηση. Η ενεργοποίηση τη λειτουργία τη μνήμη σε συνδυασμό με την αφήγηση από πολλέ οπτικέ γωνίε προσφέρουν στον αναγνώστη ποικιλία απόψεων για το ίδιο θέμα και τη δυνατότητα πολλαπλών αναγνώσεων του ίδιου γεγονότο, οι οποίε συμβάλλουν στην πολυφωνία του μυθιστορήματο ω έργου μυθοπλασία. Από την άλλη, αν θεωρήσουμε το μυθιστόρημα αυτό, σύμφωνα με απόψει του μεταμοντερνισμού, ω ιστοριογραφικό μυθιστόρημα, 13 με την τεχνική αυτή πιστοποιείται η απαιτούμενη για ιστορικό κείμενο αντικειμενικότητα, καθώ είναι δυνατή η διασταύρωση στοιχείων από πολλού αυτόπτε μάρτυρε των γεγονότων. Η αντικειμενικότητα των ιστορικών στοιχείων ενισχύεται και από τα ντοκουμέντα που παρατίθενται και συμπληρώνουν την ιστορική αφήγηση. Σε ό,τι αφορά το χρόνο θα ήθελα να σταθώ και στην αντίθετη από τι ανάδρομε τεχνική, στι προαγγελίε και ιδιαίτερα στι «συμπληρωματικέ», που διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στο μυθιστόρημα. Επειδή αναφέρονται σ ένα μελλοντικό σημείο τη αφήγηση, προϊδεάζουν τον αναγνώστη για την έκβαση ενό γεγονότο ή μια φάση τη αφήγηση. Η υπαινικτικότητα και η αοριστία που χαρακτηρίζουν την προαγγελία συντελούν στην ένταση τη αφήγηση και στη μεγαλύτερη πρόκληση του αναγνώστη να την παρακολουθήσει 14. Και την προαγγελία τη χρησιμοποιεί η συγγραφέα τόσο για περιστατικά των ηρώων όσο και για ιστορικά γεγονότα. Π.χ. στι σσ η νονά τη Λισάφη στο συγκινητικό πλαίσιο των τελευταίων στιγμών τη, αναφερόμενη στην καταστροφή του Μελενίκου, συμβουλεύοντα τη Λισάφη λέει: «Μια συμβουλή μόνο θα σου δώσω [ ] Να μη στήσει το σπιτικό σου εδώ στο Μελένικο. Στα Σέρρα να ζήσει. Μη με ρωτήσει γιατί. Πε το προαίσθησωπη αφήγηση (διάλογο Αναστασίου Χρηστομάνου μάνα ) (σ. 33) και σε τριτοπρόσωπη αφήγηση τη ξεναγού στην αφήγηση του 2005 (σ ). 13 L. Hutcheon, A Poetics of Postmodernism: History, Theory, Fiction, Routledge, New York and London 1988, σ G. Genette, όπ. π. σ Βλ. Γ. Βελουδή, Γραμματολογία, Θεωρία Λογοτεχνία, Αθήνα 1994, σ. 145.

8 Βιβλιοπαρουσιάσει 211 ση, πε το όπω θέλει Η Λισάφη κοίταξε ανήσυχη. Τα ίδια λόγια τη έλεγε και χθε το βράδυ σ εκείνο το παραμιλητό, που σίγουρα δεν το θυμόταν». (σ. 196) Η ασάφεια και το ανορθολογικό στοιχείο υποβάλλουν τον αναγνώστη, ο οποίο βρίσκει την επιβεβαίωση τη προαγγελία στο κεφ. «Καλοκαιριάτικη θύελλα» (σ ), με τι συγκλονιστικέ στιγμέ τη καταστροφή του Μελενίκου και του ξεριζωμού των κατοίκων του. Στη σ. 95 ο παντογνώστη αφηγητή μέσα από την τριτοπρόσωπη αφήγηση σε ελεύθερο πλάγιο ύφο, που αποδίδει σκέψει τη Ελισάβετ, προαναγγέλλει ότι η τρικέφαλη εικόνα τη Αγ. Τριάδο δεν έφτασε ποτέ στο Μελένικο, καθώ : «ο Γραικό εκείνο πέθανε στον ύπνο του, μέσα στο μικρό πανδοχείο όπου είχε καταλύσει» και το μυστήριο για την ταυτότητα του «Γραικού» λύνεται μέσα από το ελεύθερο πλάγιο ύφο στα όρια του εσωτερικού μονολόγου τη ίδια τη Ελισάβετ στη σ. 121 και μαζί αποκαλύπτεται στον αναγνώστη, αλλά και στα μυθοπλαστικά πρόσωπα, η ταυτότητα του κομιστή τη εικόνα : «Λε ο άνθρωπο που του είχε εμπιστευτεί ο παππού την εικόνα στην Οδησσό τη χρονιά εκείνη για να τη φέρει πίσω στο Μελένικο, λε να ήταν ο Κωνσταντίνο Πέτροβιτ ; Εκείνο που επίση είχε πάει για να γίνει μέλο τη Φιλική Εταιρεία ; Και πέθανε ξαφνικά στον ύπνο του μέσα στο πανδοχείο; Και δεν πέρασε ποτέ για τι δουλειέ από το Μελένικο, πατρίδα τη γυναίκα του; Η μητέρα του γιατρού Μελενικιώτισσα ήταν, έτσι του είχε πει! Μα τότε όλα εξηγούνται. Τότε δεν κρύβεται κανένα μυστήριο για το πώ έφτασε η εικόνα στα χέρια του Θεοδόσιου. Σίγουρα κάποιο, κάποιοι θα έστειλαν τι αποσκευέ του νεκρού στου δικού του. Και μέσα σ αυτέ θα ήταν καλά κρυμμένη και η εικόνα. Τώρα το πώ και το πότε ανακάλυψε ο Θεοδόσιο ότι το κειμήλιο αυτό ανήκε στην οικογένεια Χρηστομάνου, ποιο να το ξέρει; Την εποχή εκείνη πάντω θα πρέπει να ήταν μικρό παιδί δεκατριών, δεκατεσσάρων ετών. Οπότε, ακόμα κι αν υπήρχε κάποιο σημείωμα ή κάποιο άλλο σημάδι που να φανερώνει τον κάτοχο τη εικόνα, δύσκολο για ένα παιδί ή για τη χήρα μητέρα του να ταξιδέψει για να του την παραδώσει. Αν όλε αυτέ οι σκέψει τη Ελισάβετ ήταν σωστέ, τότε είχαν πράγματι λυθεί όλα τα μυστήρια. Ο απρόσμενο επισκέπτη που του επέστρεψε το πολυπόθητο κειμήλιο ήταν γιο του πεθαμένου γνωστού του παππού, πρώτο εξάδελφο με τον Φίλιππο Πέτροβιτ, εκείνον το φλογερό πατριώτη» 15. Η χρήση προαγγελιών συνδέεται και με τη μυστηριώδη διάσταση του μυθιστορήματο, που κυριαρχεί στην αφήγηση του 2005 με τι αποκαλύψει του γερο-στάνοφ. Η συγγραφέα, παράλληλα με τη συγκινητική εκδίπλωση τη ζωή του ήρωά τη, κάνοντα χρήση τη αυτοαναφορικότητα, αποκαλύπτει στον αναγνώστη ότι ο Στάνοφ είναι ο μυθιστορηματικό ήρωα του πρώτου 15 Λ. Ανδρουτσοπούλου-Πέτροβιτ, όπ. π., σ. 121

9 212 Βιβλιοπαρουσιάσει βιβλίου τη Ο μικρό αδελφό (α έκδοση 1976). Η Λότη Πέτροβιτ -Ανδρουτσοπούλου επιλέγοντα στο μυθιστόρημα αυτό να αφηγηθεί τόσο τα ιστορικά όσο και τα πλασματικά γεγονότα όχι μόνο με την αποστασιοποιημένη τριτοπρόσωπη αφήγηση του παντογνώστη αφηγητή αλλά και με παράλληλε αφηγήσει σε α πρόσωπο ή σε ελεύθερο πλάγιο ύφο, δίνει ζωντάνια στο κείμενο, πολυεστιακή θεώρηση και προβληματισμό για τα διαδραματιζόμενα γεγονότα. Ο παράλληλο σχολιασμό του από ιστορικά ή μυθοπλαστικά πρόσωπα του 19ου αιώνα, όπω και από τα πρόσωπα τη αφήγηση που τοποθετείται στο 2005, οδηγεί σ ένα διάλογο γενεών για ζητήματα ιστορία, ιδιαίτερα επωφελή στην εποχή μα. Οι πολλαπλέ αφηγήσει και οι αναδρομέ, σε αρκετέ περιπτώσει, βασίζονται στου συνειρμικού συλλογισμού που συμβάλλουν στη συνάντηση γεγονότων χρονικά απομακρυσμένων μεταξύ του. Με τη συνειρμική λειτουργία τη μνήμη είναι ακόμη συνδεδεμένα διακείμενα, όπω η αναφορά στον Ίωνα Δραγούμη και το έργο του Μαρτύρων και Ηρώων αίμα (σ. 144), βιβλίο που συνδέει τον αναγνώστη πάλι με το Μελένικο, ή όπω το κείμενο του Γάλλου Παγιαρέ, εκπροσώπου τη χώρα του στο Μελένικο, το 1908, ο οποίο κάνει μια εξαιρετική περιγραφή του Μελενίκου τη εποχή εκείνη. Υπάρχουν όμω και διακείμενα που σχετίζονται με αυτοβιογραφικά στοιχεία τη οικογένεια Χρηστομάνου, όπω τα μουσικά ακούσματα του Σούμπερτ ή του Μπετόβεν, όταν ζούσε η οικογένεια στην Αυστρία, ακούσματα του Für Elise, που ενέπνευσε στον Αναστάσιο το όνομα τη τρίτη του κόρη. Υπάρχουν ακόμη εικαστικά διακείμενα, όπω η προσωπογραφία του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου από τη ζωγράφο Θάλεια Φλωρά-Καραβία το 1911, η οποία συνοδεύει τη σχετική αναφορά στον Κωνσταντίνο Χρηστομάνο, ιδιαίτερη μορφή των γραμμάτων μα, στον έρωτά του για τη πριγκίπισσα Σίσυ (σ. 259) και στο βιβλίο που έγραψε γι αυτήν. Η προφητεία του κόκκινου κρασιού είναι ένα μυθιστόρημα, στο οποίο η Ιστορία ενσωματώνεται στη δράση του μυθιστορήματο, «γίνεται με τη σειρά τη», όπω επισημαίνει ο H. Tonnet για την Αργώ του Γ. Θεοτοκά, «πρόσωπο του μυθιστορήματο». 16 Τα ιστορικά γεγονότα αποδίδονται με αντικειμενικότητα, απαλλαγμένα από στείρο εθνικισμό, καθώ η Λότη Πέτροβιτ -Ανδρουτσοπούλου αποδίδει κακού χειρισμού ή προκλητικέ συμπεριφορέ, όχι μόνον στου Βουλγάρου αλλά και στου Έλληνε. Με την ιστορία, όμω, διαπλέκεται και η ιστορική φαντασία, όπω και τα ιστορικά με τα φανταστικά πρόσωπα, εμπλουτίζοντα τι ιστορικέ αφηγήσει με συναισθηματικέ καταστάσει των ηρώων, πλασματικών ή μη. Η όλη αφήγηση διέπεται από έντονο ανθρωπισμό και οι διαπροσωπικέ σχέσει προβάλλουν ανθρώπινου 16 H. Tonnet, Ιστορία του ελληνικού μυθιστορήματο (μτφρ. Μ. Καραμάνου), Αθήνα 2001, σ. 223.

10 Βιβλιοπαρουσιάσει 213 τύπου που έχουν οράματα, προβληματισμού, συνείδηση, ήθο. Μέσα από τι σελίδε του βιβλίου ζωντανεύει ο αγώνα και η ζωή των Μελενικιωτών. Ο αναγνώστη και μέσα από πρόσωπα τη εποχή του, όπω η Όλγα, ο Παύλο ή ο κ. Νόιγκερ, αισθάνεται ότι συμμετέχει, διπλά, στου ποικίλου αγώνε και στι συναισθηματικέ εντάσει και συγκρούσει των κατοίκων του Μελενίκου. Για το ιστορικό αυτό μυθιστόρημα ισχύουν όσα ο ίδιο ο Θεοτοκά γράφει για την Αργώ του: «Η μόνη υποχρέωση του συγγραφέα είναι να αποδώσει πιστά όχι τα εξωτερικά γεγονότα, αλλά την αληθινή ουσία των πραγμάτων, την κοινωνική ατμόσφαιρα, το κλίμα τη περιόδου που μελετά» 17. ΑΝΤΑ ΚΑΤΣΙΚΗ-ΓΚΙΒΑΛΟΥ Ομ. Καθηγήτρια Ελληνική Φιλολογία Ε.Κ.Π. Αθηνών Παραδοσιακά τραγούδια, λαϊκή και θρησκευτική παράδοση του Αγίου Πνεύματο και των Νταρνακοχωρίων νομού Σερρών Χρήστο Βάκουλη, Θεσσαλονίκη, Πολιτιστικό Σύλλογο Θεσσαλονίκη «Άγιο Πνεύμα», 2008 (σελ. 261). Στο χώρο τη Λαογραφία η βιωματική προσέγγιση και γνώση των φαινομένων κατέχει βαρύνουσα σημασία και θεωρείται πολύτιμη για την ερμηνεία του, καθώ είναι γεγονό αδιαμφισβήτητο ότι η βιωματική προσέγγιση εμπλουτίζει και αναβαθμίζει ποιοτικά τη ματιά του ερευνητή. Δίνοντα μια γνώση «από μέσα» (emic) μα επιτρέπει να κατανοήσουμε πώ βλέπουν και ερμηνεύουν οι ίδιοι οι άνθρωποι τον πολιτισμό, μέσα στον οποίο ζουν. Η βιωματική γνώση σήμερα είναι προαπαιτούμενο για κάθε λαογραφική μελέτη που θέλει να θεωρείται έγκυρη. Βέβαια, η βιωματική γνώση ενό κοινωνικού φαινομένου ήταν ανέκαθεν σημαντική προϋπόθεση για την κατανόησή του. Ωστόσο στη σημερινή εποχή η αναζήτηση για μια τέτοιου είδου γνώση είναι περισσότερο θεωρητικά επεξεργασμένη, από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, και έχει φιλοσοφικέ βάσει με αναφορέ στη Γνωσιοθεωρία. Αυτή τη γνώση κατέχει ασφαλώ και μα προσφέρει ο κ. Χρήστο Βάκουλη στο βιβλίο του, Παραδοσιακά Τραγούδια, λαϊκή και θρησκευτική παράδοση του Αγίου Πνεύματο και των Νταρνακοχωρίων νομού Σερρών, Θεσσαλονίκη: Πολιτιστικό Σύλλογο Θεσσαλονίκη «ΑΓΙΟ ΠΝΕΎΜΑ», Ο κ. Βάκουλη είναι λειτουργό τη πρωτοβάθμια εκπαίδευση γεννημένο και μεγαλωμένο στο Άγιο Πνεύμα Σερρών. Υπηρέτησε ω δάσκαλο στο σχολείο του χωριού του επί δεκαεπτά συναπτά έτη. Επομένω είναι ένα βιωματικό γνώστη τη παράδοση του τόπου του. Όπω γράφει ο ίδιο στο «Αντί 17 Γ. Θεοτοκά, «Σημείωση στην έκδοση του 1936» στο, Αργώ, τόμ. Β, Αθήνα 1984, σ. 186.

15/9/2009. 1880 ποίηση & πεζογραφία στρέφονται προς νέες κατευθύνσεις Νέα εκφραστικά μέσα

15/9/2009. 1880 ποίηση & πεζογραφία στρέφονται προς νέες κατευθύνσεις Νέα εκφραστικά μέσα Νέα Αθηναϊκή Σχολή Λογοτεχνία Β Λυκείου Εισαγωγή Επιμέλεια: Τ. Γιακουμάτου www.netschoolbook.gr 1880 ποίηση & πεζογραφία στρέφονται προς νέες κατευθύνσεις Νέα εκφραστικά μέσα Εσωτερική αναδιάρθρωση κράτους-στόχος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΗΓΗΣΗ 1. Ποιος αφηγείται; 2. Τι αφηγείται; 3. Πώς αφηγείται;

ΑΦΗΓΗΣΗ 1. Ποιος αφηγείται; 2. Τι αφηγείται; 3. Πώς αφηγείται; ΘΕΩΡΙΑ ΛΟΓΟΣΕΦΝΙΑ ΑΦΗΓΗΣΗ 1. Ποιος αφηγείται; 2. Τι αφηγείται; 3. Πώς αφηγείται; 1. Ποιος αφηγείται; Ο αφηγητήσ δεν είναι ίδιοσ με τον ςυγγραφζα, εκτόσ από τισ περιπτώςεισ αυτοβιογραφίασ ή απομνημονευμάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Αφηγηματικές τεχνικές -αφηγηματικοί τρόποι

Αφηγηματικές τεχνικές -αφηγηματικοί τρόποι Αφηγηματικές τεχνικές -αφηγηματικοί τρόποι Αφηγηματικές τεχνικές Οι λειτουργίες του αφηγητή 0 αφηγητής μπορεί να είναι πρόσωπο της αφήγησης, με πρωταγωνιστικό ή δευτερεύοντα ρόλο, ή μπορεί να είναι αμέτοχος

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά στοιχεία Αφηγηματολογίας

Βασικά στοιχεία Αφηγηματολογίας Βασικά στοιχεία Αφηγηματολογίας Διδάσκουσα: Δέσποινα Καραβαγγέλη 1. Αφηγηματικές τεχνικές Η αφηγηματολογία είναι η επιστήμη που μελετά την αφηγηματική λειτουργία και µας προσφέρει ό,τι απαιτείται για να

Διαβάστε περισσότερα

2 - µεταδιηγητικό ή υποδιηγητικό επίπεδο = δευτερεύουσα αφήγηση που εγκιβωτίζεται στη κύρια αφήγηση, π.χ η αφήγηση του Οδυσσέα στους Φαίακες για τις π

2 - µεταδιηγητικό ή υποδιηγητικό επίπεδο = δευτερεύουσα αφήγηση που εγκιβωτίζεται στη κύρια αφήγηση, π.χ η αφήγηση του Οδυσσέα στους Φαίακες για τις π 1 ΟΡΟΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ Εστίαση (πρόκειται για τη σχέση του αφηγητή µε τα πρόσωπα της ιστορίας). Μηδενική = όταν έχουµε αφηγητή έξω από τη δράση (αφηγητής παντογνώστης). Εξωτερική = ο αφηγητής γνωρίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Μόνο με το αίσθημα μπορείς να διδάξεις. Αν καθήσεις στην έδρα η ποίηση θα φύγει από το παράθυρο. «Κώστας Μόντης» Βασικές αρχές: 1) Το λογοτεχνικό

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικά είδη. Σοβαρό, επίσηµο, τυπικό

Βιογραφικά είδη. Σοβαρό, επίσηµο, τυπικό Βιογραφικά είδη (Βιογραφία, µυθιστορηµατική βιογραφία, αυτοβιογραφία, µυθιστορηµατική αυτοβιογραφία, βιογραφικό σηµείωµα, αυτοβιογραφικό σηµείωµα, αποµνηµονεύµατα, ηµερολόγιο, συστατική επιστολή) Περιεχόµενο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ»

Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» Στόχοι: Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, η ανάπτυξη, δηλαδή, μέσα στην τάξη-λογοτεχνικό εργαστήρι εσωτερικών κινήτρων, ώστε να εδραιωθεί μια σταθερότερη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ Μικρό λεξικό βασικών όρων Κύριοι αφηγηματικοί τρόποι: α) Αφήγηση (ή διήγηση): η έκθεση-παρουσίαση πραγματικών ή πλασματικών γεγονότων από ένα πρόσωπο, τον αφηγητή. Η αφήγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ Διδασκαλία της λογοτεχνίας με τη μέθοδο project ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠ/ΚΟΣ: ΗΛΙΑΔΗ ΑΜΑΛΙΑ ΠΕ02, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ: Απελευθέρωση του μαθητή αναγνώστη από το άγχος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Διδακτική παρέμβαση 2-3 ωρών στο μάθημα της Λογοτεχνίας της Β Λυκείου και συγκεκριμένα στο κείμενο «Ζάβαλη Μάϊκω» του Στρατή Μυριβήλη με αξιοποίηση ΤΠΕ (χρήση αρχείων power point, διαδικτύου και

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος

Ο ΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος Ο ΥΣΣΕΑΣ 2005 Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος 3 ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ 2 ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΦΟΡΜΑ 4 ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έπος σημαίνει: λόγος, διήγηση και ειδικότερα αφηγηματικό ποίημα με περιεχόμενο μυθολογικό, διδακτικό, ηρωικό.

Έπος σημαίνει: λόγος, διήγηση και ειδικότερα αφηγηματικό ποίημα με περιεχόμενο μυθολογικό, διδακτικό, ηρωικό. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Κας ΦΑΝΟΥΡΑΚΗ ΕΥΑΝΘΙΑΣ 1 Τι ονομάζουμε έπος και ποιο είναι το περιεχόμενο του; Έπος σημαίνει: λόγος, διήγηση και ειδικότερα αφηγηματικό ποίημα με περιεχόμενο μυθολογικό, διδακτικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ , ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΤΑ ΚΑΤΣΙΚΗ - ΓΚΙΒΑΛΟΤ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΘΗΝΑ 2001 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η οριοθέτηση της παιδικής λογοτεχνίας σε σχέση με την

Διαβάστε περισσότερα

Κριτική για το βιβλίο της Άννας Γαλανού Όταν φεύγουν τα σύννεφα εκδ. Διόπτρα, από τη Βιργινία Αυγερινού

Κριτική για το βιβλίο της Άννας Γαλανού Όταν φεύγουν τα σύννεφα εκδ. Διόπτρα, από τη Βιργινία Αυγερινού Ημερομηνία 20/5/2016 Μέσο Συντάκτης Link vivlio-life.gr Βιργινία Αυγερινού http://vivlio-life.gr/%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae- %CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF-

Διαβάστε περισσότερα

Το κομμάτι που λείπει ή αλλιώς η εκπαιδευτική βιογραφία ως εργαλείο αναστοχασμού των εκπαιδευτικών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης

Το κομμάτι που λείπει ή αλλιώς η εκπαιδευτική βιογραφία ως εργαλείο αναστοχασμού των εκπαιδευτικών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης Το κομμάτι που λείπει ή αλλιώς η εκπαιδευτική βιογραφία ως εργαλείο αναστοχασμού των εκπαιδευτικών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης Δρ. Γεώργιος Α. Κουλαουζίδης Λευκωσία 22/11/2017 3 ο Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι των δοντιών

Το παιχνίδι των δοντιών Το παιχνίδι των δοντιών Ρία Φελεκίδου Εικόνες: Γεωργία Στύλου Εκπαιδευτικό υλικό από τη συγγραφέα του βιβλίου [1] EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΤΑΞΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER 1 Α Ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου :21

Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου :21 Ημερομηνία 12/12/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://now24.gr/ Μαίρη Γκαζιάνη http://now24.gr/i-singrafeas-giota-gouveli-ke-i-proti-kiria/ Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Τίτλος βιβλίου: «Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα» Συγγραφέας: Άννα Κοντολέων Εκδόσεις: Πατάκη ΕΡΓΑΣΙΕΣ: 1. Ένας έφηβος, όπως είσαι εσύ, προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΚΘΕΣΗ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ

Η ΕΚΘΕΣΗ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ Ημερομηνία Ανάρτησης: 12/12/2014 Η ΕΚΘΕΣΗ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ Η έκθεση καταγράφει και παρουσιάζει αντιπροσωπευτικές, συχνά εμβληματικές εικόνες και ντοκουμέντα που υπογραμμίζουν τον καίριο ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Ρέας Γαλανάκη: «Η µεταµφίεση»

Ρέας Γαλανάκη: «Η µεταµφίεση» Ρέας Γαλανάκη: «Η µεταµφίεση» Η συγγραφέας γεννήθηκε το 1947 στην Κρήτη Έγραψε ποιήµατα στην αρχή και µετά διηγήµατα και µυθιστορήµατα Είναι µία από τις σηµαντικότερες φωνές της σύγχρονης ευρωπαϊκής πεζογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Δημητριάννα Σκουρτσή Γ2 Σχολικό έτος 2014-15 Τάξη Γ Γυμνασίου Λογοτεχνικό Εξωσχολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΥΣΣΕΙΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

ΟΔΥΣΣΕΙΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Â Αφηγηματική τεχνική είναι η προοικονομία. Με όσα αναφέρει ο ποιητής σε κάποιους στίχ ους, μας προϊδεάζει (μας δίνει μια ιδέα) τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν, ώστε να είμαστε λίγο πολύ προετοιμασμένοι

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

«Ανακαλύπτοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Επαρχίας Ελασσόνας»- Μια διδακτική προσέγγιση

«Ανακαλύπτοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Επαρχίας Ελασσόνας»- Μια διδακτική προσέγγιση «Ανακαλύπτοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Επαρχίας Ελασσόνας»- Μια διδακτική προσέγγιση Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD Σχολική Σύμβουλος 6 ης Περιφέρειας Π.Ε. ν. Λάρισας Ελασσόνα, 7 Νοεμβρίου 2015

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. (Δημιουργικές συναντήσεις και αμφίδρομες σχέσεις με αφορμή ένα διήγημα)

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. (Δημιουργικές συναντήσεις και αμφίδρομες σχέσεις με αφορμή ένα διήγημα) ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (Δημιουργικές συναντήσεις και αμφίδρομες σχέσεις με αφορμή ένα διήγημα) Αλεξάνδρα Μυλωνά, φιλόλογος-σκηνοθέτις-συγγραφέας Ελένη Παπαδοπούλου, φιλόλογος ΜΑ-εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Λίγα λόγια για το βιβλίο Ένας κανόνας μόνο υπάρχει στον αγώνα για τα 39 στοιχεία, που είναι κρυμμένα σε διάφορες γωνιές του κόσμου: ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

11 Μαΐου 2016 Φιλομήλα Λαπατά στο klik: «Ο Έλληνας είχε πάντα τη νοοτροπία του θύματος»

11 Μαΐου 2016 Φιλομήλα Λαπατά στο klik: «Ο Έλληνας είχε πάντα τη νοοτροπία του θύματος» 11 Μαΐου 2016 Φιλομήλα Λαπατά στο klik: «Ο Έλληνας είχε πάντα τη νοοτροπία του θύματος» Μετά τα μπεστ σέλερ «Η ξυπόλυτη των Αθηνών» και «Η χήρα του Πειραιά», η συγγραφέας Φιλομήλα Λαπατά επέστρεψε με το

Διαβάστε περισσότερα

Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου

Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου Είδος διδακτικής πρακτικής: project, ομαδοσυνεργατική διδασκαλία Προτεινόμενη διάρκεια: 20 ώρες Εισαγωγικές παρατηρήσεις Η διδακτική ενότητα «Τα φύλα στη λογοτεχνία»

Διαβάστε περισσότερα

Γιώτα Γουβέλη: Ως προς την ιστορική έρευνα, Η νύφη της Μασσαλίας ήταν το πιο απαιτητικό από όλα μου τα βιβλία

Γιώτα Γουβέλη: Ως προς την ιστορική έρευνα, Η νύφη της Μασσαλίας ήταν το πιο απαιτητικό από όλα μου τα βιβλία Ημερομηνία 29/08/2016 Μέσο Συντάκτης bookcity.gr Ελίζα Νάστου Link http://bit.ly/2blbtqq Γιώτα Γουβέλη: Ως προς την ιστορική έρευνα, Η νύφη της Μασσαλίας ήταν το πιο απαιτητικό από όλα μου τα βιβλία Το

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Θέματα διάλεξης Η σημασία της αυτοαντίληψης Η φύση και το περιεχόμενο της αυτοαντίληψης Η ανάπτυξη της αυτοαντίληψης Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου

Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου Ιστορία ΣΤ' Δημοτικού Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου Βιβλίο μαθητή ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Ιωάννης Κολιόπουλος Ομότιμος Καθηγητής Ιάκωβος Μιχαηλίδης Επίκουρος Καθηγητής, ΑΠΘ Αθανάσιος Καλλιανιώτης Σχολικός

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Λίγα λόγια για το βιβλίο Τα 39 στοιχεία, που αναζητούν οι Κέιχιλ, υπόσχονται τεράστια εξουσία. Η Έιμι με τον αδελφό της, Νταν, διαπιστώνουν με έκπληξη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 5η Ενότητα: Συζητώντας για την εργασία και το επάγγελμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγικά κείμενα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 5η Ενότητα: Συζητώντας για την εργασία και το επάγγελμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγικά κείμενα ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγικά κείμενα 2. Βαθμοί επιθέτων και επιρρημάτων Η σύγκριση 3. Το β συνθετικό Λεξιλόγιο 4. Οργάνωση και συνοχή της περιγραφής και της αφήγησης 5. Δραστηριότητες παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Μανόλης Αναγνωστάκης ( )

Μανόλης Αναγνωστάκης ( ) Μανόλης Αναγνωστάκης (1925 2005) Ένας από τους κορυφαίους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς Χαρακτηρίστηκε ως ο «ποιητής της ήττας», γιατί εξέφρασε τη διάψευση των οραμάτων της Αριστεράς Τα ποιήματα

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρο ιαμβικό (U _ ) : αργά ντυθεί, αργά αλλαχθεί, / αργά να πάει το γιόμα U- / U- / U- / U- / U- / U-/ U-/ U Μέτρο τροχαϊκό ( _ U ) : Έπεσε το πούσι

Μέτρο ιαμβικό (U _ ) : αργά ντυθεί, αργά αλλαχθεί, / αργά να πάει το γιόμα U- / U- / U- / U- / U- / U-/ U-/ U Μέτρο τροχαϊκό ( _ U ) : Έπεσε το πούσι Μέτρο ιαμβικό (U _ ) : αργά ντυθεί, αργά αλλαχθεί, / αργά να πάει το γιόμα U- / U- / U- / U- / U- / U-/ U-/ U Μέτρο τροχαϊκό ( _ U ) : Έπεσε το πούσι αποβραδίς -U / -U / -U / -U / -U Μέτρο αναπαιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Από τη Ζάκυνθο με αγάπη

Από τη Ζάκυνθο με αγάπη Ημερομηνία 21/09/2015 Μέσο Συντάκτης Link metropolispress.gr Βάσια Ρούσσου http://goo.gl/ycr4u6 Από τη Ζάκυνθο με αγάπη Ο Στέφανος Λίβος μας ταξιδεύει με το βιβλίο του στη Ζάκυνθο του Β Παγκοσμίου Πολέμου

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΠΕΤΣΩΝ

Ο ΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΠΕΤΣΩΝ Ο ΥΣΣΕΑΣ 2005 Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΠΕΤΣΩΝ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΦΟΡΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3 (συµπληρώνεται από τους ασκάλους)

Διαβάστε περισσότερα

2. Τόπος, χρόνος, αριθµός µαθητών πιλοτικού προγράµµατος Σχολείο Ηµεροµηνία ιδακτική Ώρα Τάξη/ Τµήµα 11 ο.σ. Πειραιά 3/4/ η, 2 η ΣΤ 1 24 Αριθµός

2. Τόπος, χρόνος, αριθµός µαθητών πιλοτικού προγράµµατος Σχολείο Ηµεροµηνία ιδακτική Ώρα Τάξη/ Τµήµα 11 ο.σ. Πειραιά 3/4/ η, 2 η ΣΤ 1 24 Αριθµός ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2 ης ΤΗΛΕ ΙΑΣΚΕΨΗΣ Ο ΥΣΣΕΑΣ 2006 Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος 11o ηµοτικό Σχολείο Πειραιά 14ο ηµοτικό Σχολείο Βόλου 4 ο ηµοτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 η - ΦΥΣΗ. Σήμερα (αρνητικά):

Ενότητα 3 η - ΦΥΣΗ. Σήμερα (αρνητικά): Ενότητα 3 η - ΦΥΣΗ Θετικά: μας ηρεμεί μας χαλαρώνει μας ψυχαγωγεί (ταξίδια, εκδρομές, συναντήσεις) μας παρέχει τα βασικά είδη διατροφής και επιβίωσης (αέρας, νερό, τροφή) Σήμερα (αρνητικά): Ο άνθρωπος:

Διαβάστε περισσότερα

Μακρυγιάννης: Αποµνηµονεύµατα (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου σσ. 185-188)

Μακρυγιάννης: Αποµνηµονεύµατα (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου σσ. 185-188) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Μακρυγιάννης: Αποµνηµονεύµατα (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου σσ. 185-188) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. α) Ποιες σκέψεις διατυπώνει ο Μακρυγιάννης στο εξεταζόµενο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ 1.α. Το κείμενο: Ο Μακρυγιάννης άρχισε να γράφει τα Απομνημονεύματα στις 26 Φεβρουαρίου του 1829 στο Άργος όπου είχε οριστεί Γενικός Αρχηγός της Εκτελεστικής Δυνάμεως

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Τίτλος μαθήματος ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Επιλογής / Ενότητα Τεχνών (ΤΕ) ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΑΚΟΥ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΚΤ1121 ΜΟΝΑΔΕΣ ECTS:

Διαβάστε περισσότερα

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία - Aimer lire Η θετικά προσδιορισμένη σχέση του αναγνώστη με το βιβλίο ως το κατεξοχήν είδος

Διαβάστε περισσότερα

Δεκατέσσερις ιστορίες ζητούν συγγραφέα

Δεκατέσσερις ιστορίες ζητούν συγγραφέα ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΔΡΟΥΛΙΑΣ Δεκατέσσερις ιστορίες ζητούν συγγραφέα Παραγωγή λόγου για την Ε και την ΣΤ Δημοτικού ΠΡΟΛΟΓΟΣ Για να κρατάς αυτό το βιβλίο στα χέρια σου, σημαίνει ότι θέλεις να μάθεις να εκφράζεσαι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ & ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «ΕΛΠΙΔΑ» Σε συνεργασία με τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (ΟΚΑΝΑ) ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ας μελετήσουμε. Ιστορία Γ τάξης. Ιωάννης Ε. Βρεττός Επιμέλεια: Ερμιόνη Δελή

Ας μελετήσουμε. Ιστορία Γ τάξης. Ιωάννης Ε. Βρεττός Επιμέλεια: Ερμιόνη Δελή Ας μελετήσουμε Ιστορία Γ τάξης Ιωάννης Ε. Βρεττός Επιμέλεια: Ερμιόνη Δελή ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ http://www.pi-schools.gr/programs/depps/ 1. Σκοπός της διδασκαλίας του

Διαβάστε περισσότερα

Ένα άριστα δομημένο μυθιστόρημα

Ένα άριστα δομημένο μυθιστόρημα > Ένα άριστα δομημένο μυθιστόρημα Δευτέρα, 04 Απριλίου 2016 6:23 μμ Αιμίλιος Σολωμού: «Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση», εκδόσεις Ψυχογιός, 2015 Ένα άριστα δομημένο μυθιστόρημα Αποστολή με emailεκτυπώστε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Η Παύλεια Θεολογία

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Η Παύλεια Θεολογία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Η Η πρόσληψη του Παύλου στις δευτεροπαύλειες επιστολές και σε άλλα κείμενα της αρχαίας Εκκλησίας Αικατερίνη Τσαλαμπούνη Επίκουρη Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ. Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου Μάρω Λοΐζου: Η προσφορά της στη Λογοτεχνία για Παιδιά και Νέους

ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ. Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου Μάρω Λοΐζου: Η προσφορά της στη Λογοτεχνία για Παιδιά και Νέους ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου Μάρω Λοΐζου: Η προσφορά της στη Λογοτεχνία για Παιδιά και Νέους Με την ανακοίνωση αυτή επιχειρείται η ανάδειξη των βασικών χαρακτηριστικών του λογοτεχνικού έργου της Μάρως

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει το

Διαβάστε περισσότερα

Μετανάστευση, πολυπολιτισμικότητα και εκπαιδευτικές προκλήσεις: Πολιτική - Έρευνα - Πράξη

Μετανάστευση, πολυπολιτισμικότητα και εκπαιδευτικές προκλήσεις: Πολιτική - Έρευνα - Πράξη ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Μετανάστευση, πολυπολιτισμικότητα και εκπαιδευτικές προκλήσεις: Πολιτική - Έρευνα - Πράξη Αθήνα, 14-15 Μαΐου 2010 ηρητήριο _2010 1 Τα πολυτροπικά κείμενα ως εργαλείο προώθησης της

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Μουτζά(ν) Μαρτινέγκου «Αυτοβιογραφία»

Ελισάβετ Μουτζά(ν) Μαρτινέγκου «Αυτοβιογραφία» Ελισάβετ Μουτζά(ν) Μαρτινέγκου «Αυτοβιογραφία» Η πρώτη Ελληνίδα συγγραφέας γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1801 Είχε ιδιαίτερη έφεση στα γράµµατα και κατάφερε να µορφωθεί σχεδόν µόνη της Ξεχωρίζει από τους δασκάλους

Διαβάστε περισσότερα

Έξι ερευνητικά ερωτηµατικά: ποιος, που, πότε, πως, τι και γιατί. Για ερασιτέχνες ιστορικούς που αγαπούν και σέβονται την ιστορία. Τασούλα Βερβενιώτη

Έξι ερευνητικά ερωτηµατικά: ποιος, που, πότε, πως, τι και γιατί. Για ερασιτέχνες ιστορικούς που αγαπούν και σέβονται την ιστορία. Τασούλα Βερβενιώτη Έξι ερευνητικά ερωτηµατικά: ποιος, που, πότε, πως, τι και γιατί. Για ερασιτέχνες ιστορικούς που αγαπούν και σέβονται την ιστορία Τασούλα Βερβενιώτη Γενικές παρατηρήσεις Είµαστε ερευνητές: δεν είµαστε ούτε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Επιμέλεια Εκθέσεων

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Επιμέλεια Εκθέσεων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Επιμέλεια Εκθέσεων Τάσεις της επιμέλειας ΙΙΙ: Δίνοντας φωνή σε εκθέματα και κοινωνικά υποκείμεν Διδάσκουσα: Επίκουρη Καθηγήτρια Εσθήρ Σ. Σολομών Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΔΕΣ ΠΕΡΒΟΛΙ ΟΜΟΡΦΟ: Ο κόσμος μας, ένα στολίδι. Τοκμακίδου Ελπίδα

ΓΙΑ ΔΕΣ ΠΕΡΒΟΛΙ ΟΜΟΡΦΟ: Ο κόσμος μας, ένα στολίδι. Τοκμακίδου Ελπίδα ΓΙΑ ΔΕΣ ΠΕΡΒΟΛΙ ΟΜΟΡΦΟ: Ο κόσμος μας, ένα στολίδι Τοκμακίδου Ελπίδα ΠΣ Δημοτικού Κοινωνική διαμεσολάβηση Βιωματική μάθηση Οικοδόμηση της γνώσης «η δημιουργία νοήματος έχει αποδεσμευτεί από την αποκλειστική

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Β Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης

Μαθηματικά Β Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης Μαθηματικά Β Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης Ο μαθητής σε μια σύγχρονη τάξη μαθηματικών: Δεν αντιμετωπίζεται ως αποδέκτης μαθηματικών πληροφοριών, αλλά κατασκευάζει δυναμικά τη μαθηματική γνώση μέσα από κατάλληλα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ 1. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Διαλέξεων ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Πρόγραμμα Διαλέξεων ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ Πρόγραμμα Διαλέξεων ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ Κύκλος επτά (7) διαλέξεων, με την συμμετοχή εννέα (9) κορυφαίων ομιλητών, με κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα την πρωτοποριακή σκέψη. Στόχος των ομιλιών είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗ: http //blgs.sch.gr/anianiuris ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Νιανιούρης Αντώνης (email: anianiuris@sch.gr) Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε Διηγούμαστε ή αφηγούμαστε ένα γεγονότος, πραγματικό

Διαβάστε περισσότερα

Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά,

Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά, http://www.amis-kazantzaki.gr./ Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά, ταξιδιωτικά Τα πιο γνωστά του έργα: Αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

Παραλογή: Του Νεκρού Αδελφού (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ )

Παραλογή: Του Νεκρού Αδελφού (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ ) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Παραλογή: Του Νεκρού Αδελφού (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 17-21) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. Ποιο πρόσωπο προβάλλεται στους πέντε πρώτους στίχους και

Διαβάστε περισσότερα

Φίλες και φίλοι, Αγαπημένε μου Γιαννάκη Μάτση,

Φίλες και φίλοι, Αγαπημένε μου Γιαννάκη Μάτση, Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την παρουσίαση του βιβλίου της Δόξας Κωμοδρόμου «Κυριάκος Μάτσης Η φυσιογνωμία ενός στοχαστή που τάχθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ 16 Νοεμβρίου 2017 Φίλες και φίλοι,

Διαβάστε περισσότερα

Ο Στέφανος Δάνδολος έρχεται στη Θεσσαλονίκη με το νέο του βιβλίο

Ο Στέφανος Δάνδολος έρχεται στη Θεσσαλονίκη με το νέο του βιβλίο Typosthes.gr Τύπος Θεσσαλονίκης / Πολιτισμός GET RSS Ο συγγραφέας γράφει για την Ελλάδα της κρίσης μέσα από ένα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται τον 19ο αιώνα Ο Στέφανος Δάνδολος έρχεται στη Θεσσαλονίκη με

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού www.polarisekdoseis.gr Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Διαβάστε περισσότερα

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις ΠΡΟΛΟΓΟΣ Οι δυσκολίες μάθησης των παιδιών συνεχίζουν να απασχολούν όλους όσοι ασχολούνται με την ανάπτυξη των παιδιών και με την εκπαίδευση. Τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, μέσα στην τάξη τους, βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1994 με σκοπό να βοηθήσει και να οργανώσει την εξάπλωση του βιβλίου.* Για τον

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάζοντας ένα λογοτεχνικό βιβλίο

Διαβάζοντας ένα λογοτεχνικό βιβλίο Διαβάζοντας ένα λογοτεχνικό βιβλίο Στην αρχή είχαμε κάποια ερωτήματα... έργο; Πώς διαβάζει κανείς ένα ολόκληρο λογοτεχνικό Ποιο βιβλίο θα μας δημιουργούσε την ανάγκη να το επεξεργαστούμε να στοχαστούμε

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 / Αρχαιολογία στον Ελληνικό Χώρο

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 / Αρχαιολογία στον Ελληνικό Χώρο Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 / Αρχαιολογία στον Ελληνικό Χώρο Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών ΕΛΠΟΛ Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό Θεματική Ενότητα ΕΛΠ42

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Κριτική άποψη της κας Ευδοξίας Κολυδάκη (ΒΙΒΛΙΟ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ) για το βιβλίο "Οι Γιοι της Γαλανής Κυράς-Δήμητρα Ιωάννου"Εκδόσεις Ψυχογιός!

Κριτική άποψη της κας Ευδοξίας Κολυδάκη (ΒΙΒΛΙΟ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ) για το βιβλίο Οι Γιοι της Γαλανής Κυράς-Δήμητρα ΙωάννουΕκδόσεις Ψυχογιός! Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017 Κριτική άποψη της κας Ευδοξίας Κολυδάκη (ΒΙΒΛΙΟ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ) για το βιβλίο "Οι Γιοι της Γαλανής Κυράς-Δήμητρα Ιωάννου"Εκδόσεις Ψυχογιός! Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑς ΤΟΥς ΕΦΗΒΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Κουσερή Γεωργία

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑς ΤΟΥς ΕΦΗΒΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Κουσερή Γεωργία ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑς ΤΟΥς ΕΦΗΒΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Κουσερή Γεωργία Φιλόλογος Δρ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ΚΕΡΚΥΡΑ ΜΑΙΟΣ 2017 Περιεχόμενα της παρουσίασης Το ιστορικό ερώτημα Το

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική δραστηριότητα Α Γυμνασίου

Διδακτική δραστηριότητα Α Γυμνασίου Διδακτική δραστηριότητα Α Γυμνασίου 1. Ταυτότητα δραστηριότητας Τίτλος: Και πάλι στο σχολείο Δημιουργός: Μαρία Νέζη Πεδίο, διδακτικό αντικείμενο και διδακτική ενότητα: Μάθημα: Νεοελληνική Λογοτεχνία Τάξη:

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό υλικό για το βιβλίο. Ζει το ντόντο; της Μαρίας Πιερή Στασίνου. εκδόσεις Κέδρος. Καιρός για δημιουργία, καιρός για γράψιμο

Εκπαιδευτικό υλικό για το βιβλίο. Ζει το ντόντο; της Μαρίας Πιερή Στασίνου. εκδόσεις Κέδρος. Καιρός για δημιουργία, καιρός για γράψιμο Εκπαιδευτικό υλικό για το βιβλίο Ζει το ντόντο; της Μαρίας Πιερή Στασίνου εκδόσεις Κέδρος Καιρός για δημιουργία, καιρός για γράψιμο 1. Σχολιάζω το εξώφυλλο, το οπισθόφυλλο και τον τίτλο. 2. Σχεδιάζω ένα

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: The nation, Europe and the world: Textbooks and Curricula in Transition

Τίτλος: The nation, Europe and the world: Textbooks and Curricula in Transition ACADEMIA ISSN, 2241-1402 http://hepnet.upatras.gr Volume 4, Number 1, 2014 BOOK REVIEW Τίτλος: The nation, Europe and the world: Textbooks and Curricula in Transition Συγγραφέας: Hanna Schlisser, Yasemin

Διαβάστε περισσότερα

Η Περιγραφική Αξιολόγηση. στο Γ/σιο Βουργαρελίου. κατά το σχ. έτος Πάτρα, Μαρία Γλάβα

Η Περιγραφική Αξιολόγηση. στο Γ/σιο Βουργαρελίου. κατά το σχ. έτος Πάτρα, Μαρία Γλάβα Η Περιγραφική Αξιολόγηση στο Γ/σιο Βουργαρελίου κατά το σχ. έτος 2017-2018 Πάτρα, 15-2-2019 Μαρία Γλάβα Περιεχόμενο παρουσίασης Στιγμές ορόσημα στην υλοποίηση της Π.Α. στο Γ/σιο Βουργαρελίου Ενδεικτικά

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος μιλά στο onlarissa.gr: Τίποτε στη ζωή δεν είναι άσπρο-μαύρο

Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος μιλά στο onlarissa.gr: Τίποτε στη ζωή δεν είναι άσπρο-μαύρο Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος μιλά στο onlarissa.gr: Τίποτε στη ζωή δεν είναι άσπρο-μαύρο Δημοσιεύθηκε στις: 10 Ιουνίου 2018, 10:53 Πολυγραφότατος, σχεδόν μια εικοσαετία στα ελληνικά γράμματα, ο Γιάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ & ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «ΕΛΠΙΔΑ» Σε συνεργασία με τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (ΟΚΑΝΑ) ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΒΑΣΩ ΑΣΚΗΤΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικά φύλλα εργασίας/ερωτήματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για διάφορα είδη πηγών.

Ενδεικτικά φύλλα εργασίας/ερωτήματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για διάφορα είδη πηγών. Ενδεικτικά φύλλα εργασίας/ερωτήματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για διάφορα είδη πηγών. ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Γελοιογραφία από τον κυπριακό τύπο (Από το βιβλίο Γελοιο-γραφώντας την Ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

Δ ΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Ν ΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΡΙΑ Ε ΛΣΗ Μ ΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ -Τ ΟΡΝΑΡΙΤΟΥ

Δ ΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Ν ΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΡΙΑ Ε ΛΣΗ Μ ΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ -Τ ΟΡΝΑΡΙΤΟΥ Τ ΙΜΗΤΙΚΗ Ε ΚΔ ΗΛΩΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ Δ ΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Ν ΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΡΙΑ Ε ΛΣΗ Μ ΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ -Τ ΟΡΝΑΡΙΤΟΥ Λίγες εκδηλώσεις θα ήταν τόσο κατάλληλες για να τιµηθεί η παγκόσµια ηµέρα του βιβλίου, η 23η Απριλίου, όσο εκείνη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ: ΟΔΥΣΣΕΙΑ

ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ: ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ: ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΕΠΟΣ Η λέξη σημαίνει: λόγος, διήγηση Αφηγηματικό ποίημα Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Είναι ένα ποίημα που αφηγείται μια ιστορία Είδη: 1. Μυθολογικό 2. Διδακτικό 3. Ηρωικό Η Ιλιάδα

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Η-Βαγγελιώ-δεν-είσαι-εντάξει

Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Η-Βαγγελιώ-δεν-είσαι-εντάξει Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Η-Βαγγελιώ-δεν-είσαι-εντάξει Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σελ. 244) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΈΣ ΙΣΤΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΏΠΗ ΧΩΡΊΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΈΣ ΓΡΑΜΜΈΣ

ΚΟΙΝΈΣ ΙΣΤΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΏΠΗ ΧΩΡΊΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΈΣ ΓΡΑΜΜΈΣ ΚΟΙΝΈΣ ΙΣΤΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΏΠΗ ΧΩΡΊΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΈΣ ΓΡΑΜΜΈΣ 33Οι επιπτώσεις της Βιομηχανικής Επανάστασης 33Η ανάπτυξη της εκπαίδευσης 33Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ιστορία της τέχνης 3 3 Η Ευρώπη και ο

Διαβάστε περισσότερα

Η πρόσληψη της Καινής Διαθήκης στη λογοτεχνία και την τέχνη

Η πρόσληψη της Καινής Διαθήκης στη λογοτεχνία και την τέχνη ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Η πρόσληψη της Καινής Διαθήκης στη λογοτεχνία και την τέχνη Όγδοη Ενότητα: H πρόσληψη της ιστορίας του Ιησού στον κινηματογράφο (Ι) Αικατερίνη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΠΕΤΣΩΝ

Ο ΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΠΕΤΣΩΝ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΠΕΤΣΩΝ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΦΟΡΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 5 (συµπληρώνεται από τους ασκάλους) Α) Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

αριάγνη Στρατής Τσίρκας Π Ρ Ο Τ Σ Η Δ Ι Λ Ι Γ Λυκείου Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε.

αριάγνη Στρατής Τσίρκας Π Ρ Ο Τ Σ Η Δ Ι Λ Ι Γ Λυκείου Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε. αριάγνη Π Ρ Ο Τ Α Σ Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Σ Γ Λυκείου Στρατής Τσίρκας Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε. Στόχοι: Να μελετηθούν: Οι ανθρώπινες σχέσεις ανάμεσα σε ξένους και ντόπιους. Οι προσωπογραφίες

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Ε Δημοτικού

Μαθηματικά Ε Δημοτικού Μαθηματικά Ε Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης 2014 Πέτρος Κλιάπης 12η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης Το σύγχρονο μαθησιακό περιβάλλον των Μαθηματικών Ενεργή συμμετοχή των παιδιών Μάθηση μέσα από δραστηριότητες Κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Λογοτεχνίας

Διδακτική της Λογοτεχνίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική της Λογοτεχνίας Ενότητα 1: Σκοποί της διδασκαλίας της λογοτεχνίας l Βενετία Αποστολίδου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Εκθέσεις και προφορική ιστορία. Μουσεία, αντικείμενα και ανθρώπινες φωνές. Τα μουσεία:

Εκθέσεις και προφορική ιστορία. Μουσεία, αντικείμενα και ανθρώπινες φωνές. Τα μουσεία: Εκθέσεις και προφορική ιστορία Μουσεία, αντικείμενα και ανθρώπινες φωνές Τα μουσεία: ακολουθούν το ρεύμα για μια ιστορία «από τα κάτω» εμπλέκονται ολοένα και περισσότερο στην αναπαράσταση «δύσκολων» θεμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Επεξηγήσεις συμβόλων/αρχικών γραμμάτων:

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Επεξηγήσεις συμβόλων/αρχικών γραμμάτων: ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 2009-10 Υ= Υποχρεωτικό Ε= Κατ επιλογήν υποχρεωτικό Επεξηγήσεις συμβόλων/αρχικών γραμμάτων: Κ= ενότητα μαθημάτων «Κοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς. Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς. Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Σχολική Χρονιά 2012-2013 Κ ε ί μ ε ν α Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κείμενα προς συνανάγνωση συνεξέταση Έριχ Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά θέματα αρχιτεκτονικής μορφολογίας. Κατεύθυνση Α: Σκηνογραφία, Ιστορική προσέγγιση

Ειδικά θέματα αρχιτεκτονικής μορφολογίας. Κατεύθυνση Α: Σκηνογραφία, Ιστορική προσέγγιση Ειδικά θέματα αρχιτεκτονικής μορφολογίας Κατεύθυνση Α: Σκηνογραφία, Ιστορική προσέγγιση Υπεύθυνος Καθηγητής: Σ. Γυφτόπουλος Σπουδάστριες: Χ. Τζοβλά, Χ. Χαρατσάρη Το θέατρο αποτελεί μια επικοινωνιακή

Διαβάστε περισσότερα

Η Δημιουργική Γραφή στο σχολείο: Θεσμικό πλαίσιο. Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος

Η Δημιουργική Γραφή στο σχολείο: Θεσμικό πλαίσιο. Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Η Δημιουργική Γραφή στο σχολείο: Θεσμικό πλαίσιο Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος 20-03-2018 Η δημιουργικότητα στο σχολείο Τυπικός γραμματισμός Δημιουργικές Εργασίες (ΓΕΛ) Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΖΗ ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΕΠΑΕ ΑΠΘ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΜΕΝΗ ΚΑΝΑΤΣΟΥΛΗ

ΡΟΖΗ ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΕΠΑΕ ΑΠΘ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΜΕΝΗ ΚΑΝΑΤΣΟΥΛΗ ΡΟΖΗ ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΕΠΑΕ ΑΠΘ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΜΕΝΗ ΚΑΝΑΤΣΟΥΛΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΊΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΑΠΘ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΔΗΣ Παιδί, διδακτική της Ιστορίας

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Ερωτήσεις Επανάληψης 1 Οι Θεολογικές Δηλώσεις στην Συστηματική Θεολογία Διάλεξη Τρίτη από την σειρά Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Οδηγός Μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2014 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2014 Α1. Το έργο του Βιζυηνού χαρακτηρίζεται, μεταξύ των άλλων και για τη θεατρικότητά του. Θα μπορούσαν λοιπόν να επισημανθούν τα ακόλουθα στοιχεία, που είναι κοινά,

Διαβάστε περισσότερα