ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΚΑΙ ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΚΑΙ ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ"

Transcript

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΚΑΙ ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Γεώργιος Σάπκας ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης των ενηλίκων συνοδεύεται από σημαντικές εμβιομηχανικές και βιολογικές μεταβολές. Η σοβαρή δυσκαμψία συνδυάζεται με εκφυλιστικές αλλοιώσεις του μεσοσπονδύλιου δίσκου και των αποφυσιακών αρθρώσεων, οι οποίες αρκετά συχνά προσκρούουν σε νευρικά στοιχεία. Η αποσυμπίεση αυτών των νευρικών στοιχείων προκαλεί αύξηση της αστάθειας της περιοχής και μείωση του διαθέσιμου οστικού υποστρώματος για μια μελλοντική αρθρόδεση. Η διερεύνηση της προέλευσης του πόνου είναι αρκετά δυσχερής, λόγω των περίπλοκων και γενικευμένων εκφυλιστικών μεταβολών της σπονδυλικής στήλης. Για παράδειγμα, ένας ασθενής με μεγάλο οσφυϊκό κύρτωμα και εκφυλιστικές αλλοιώσεις της οσφυ- οϊεράς άρθρωσης αποτελεί διαγνωστική και κατά συνέπεια θεραπευτική πρόκληση. Οι κύριες κατηγορίες σκολίωσης των ενηλίκων είναι: Ιδιοπαθής σκολίωση χωρίς εκφυλιστικές αλλοιώσεις σε ενηλίκους μικρότερους των 40 ετών, που φέρουν το κύρτωμα από την περίοδο της εφηβείας (εικόνα 1). Ασθενείς μεγαλύτεροι των 40 ετών με ιδιοπαθή σκολίωση ενηλίκων και εκφυλιστικές αλλοιώσεις (εικόνα 2). Ηλικιωμένοι ασθενείς χωρίς προϋπάρχουσα σπονδυλική παραμόρφωση, στους οποίους η ανάπτυξη του κυρτώματος οφείλεται στις εκφυλιστικές αλλοιώσεις της θωρακοοσφυικής σπονδυλικής στήλης (εικόνα 3). Εικόνα 1 Προσθιοπίσθιες ακτινογραφίες σε διάφορες ηλικίες. Α. Σε ηλικία 16 ετών διαπιστώθηκε η ύπαρξη δεξιάς (05-Ο2) θωρακικής σκολιώσεως 32 κατά Cobb, η οποία δεν υποβλήθηκε σε θεραπευτική αντιμετώπιση. Β. Σε ηλικία 20 ετών το κύρτωμα ανήλθε στις 48. Γ. Σε ηλικία 47 ετών το κύρτωμα έχει φθάσει στις 77. Δ. Σε ηλικία 52 ετών παρατηρείται ότι το κύριο κύρτωμα είναι 87 και επιπλέον υφίσταται και δευτερογενές αντιρροπιστικό αριστερό (03-04) κύρτωμα 40.

2 88 ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ Διάγνωση & Θεραπεία Εικόνα 2 Προσθιοπίσθιες ακτινογραφίες Σ.Σ. γυναίκας ασθενούς. Α. Σε ηλικία 29 ετών η σπονδυλική στήλη δεν αποκαλύπτει την ύπαρξη σκολιωτικής ανωμαλίας, όπως διαπιστώνεται κατά το γενόμενο τότε έλεγχο του εντέρου με βαριουχο υποκλυσμό. Β. Η ίδια γυναίκα σε ηλικία 51 ετών παρουσιάζει σημαντικότατη σκολιωτική παραμόρφωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, με ιδιαίτερη πλαγιολίσθηση του 2ου οσφυϊκού σπονδύλου σε σχέση με τον 3ο οσφυϊκό σπόνδυλο. Εικόνα 3 Α, Β. Προσθιοπίσθιες ακτινογραφίες ΟΜΣΣ γυναίκας ασθενούς. Α. Σε ηλικία 55 ετών κατά το γενόμενο έλεγχο των νεφρών παρατηρείται η ύπαρξη ελάχιστης σκολιωτικής παραμόρφωσης της σπονδυλικής στήλης. Β. Η ίδια ασθενής σε ηλικία 79 ετών παρουσιάζει σημαντική παραμόρφωση της οσφυϊκής μοίρας, με συνύπαρξη έντονων εκφυλιστικών αλλοιώσεων. ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Οι ασθενείς με ιδιοπαθή σκολίωση φέρουν την παραμόρφωση στο μεγαλύτερο διάστημα της ζωής τους. Ορισμένοι έχουν υποβληθεί σε θεραπεία, αλλά αργότερα παρουσίασαν πόνο, ριζίτιδα, νευρογενή χωλότητα ή επιδείνωση της παραμόρφωσης. Οι βελτιώσεις στα υλικά σπονδυλοδεσίας, οι νέες αναισθησιολογικές τεχνικές, η οστική σπονδυλοδεσία με τη χρήση οστεοεπαγωγικών υλικών και η γονιδιακή θεραπεία είναι μερικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ευχερέστερη θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών των ασθενών. Φυσική ιστορία και συχνότητα Η συχνότητα της σκολίωσης (ιδιοπαθούς ή εκφυλιστικής) σε ασθενείς μεγαλύτερους των 50 ετών είναι 6%. Κυρτώματα μικρότερα των 30 σε σκελετικά ώριμους ασθενείς δεν έχουν τάση επιδείνωσης, σε αντίθεση με τα κυρτώματα άνω των 50 που επιδεινώνονται κατά μέσο όρο 1-2 το χρόνο (εικόνα 4). Στα οσφυϊκά κυρτώματα οι παράγοντες κινδύνου, όπως η στροφή του κορυφαίου σπονδύλου και η στροφική ή πλάγια ολίσθηση, βοηθούν στην πρόγνωση (εικόνα 5). Εικόνα 4 A, B, Γ. Προσθιοπίσθια ακτινογραφία της Σ.Σ. γυναίκας ασθενούς 58 ετών. Παρατηρείται η ύπαρξη δεξιού (01-04) σκολιωτικού κυρτώματος 13. Σε ηλικία 59 ετών το κύρτωμα είναι 27 και σε ηλικία 63 ετών είναι 28.

3 ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΚΑΙ ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 89 Εικόνα 5 Προσθιοπίσθια ακτινογραφία της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Παρατηρείται η ύπαρξη εξαιρετικά μεγάλης στροφής του 2ου και 3ου οσφυϊκού σπονδύλου ως προς τον υποκείμενο 4ο οσφυϊκό σπόνδυλο. Σε διπλά κυρτώματα το οσφυϊκό επιδεινώνεται ταχύτερα από το θωρακικό. Ασθενείς που δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία ιδιοπαθούς σκολίωσης δεν έχουν ουσιαστική έκπτωση στην πνευμονική τους λειτουργία, παρά μόνο αυτή, που συνεπάγεται το προχωρημένο της ηλικίας. Η συχνότητα της χαμηλής οσφυαλγίας είναι η ίδια σε ασθενείς με και χωρίς ιδιοπαθή σκολίωση. Οι ασθενείς όμως με σκολίωση έχουν εντονότερο πόνο και συχνότερες υποτροπές. Τα οσφυϊκά και οσφυιοϊερά κυρτώματα παρουσιάζουν εντονότερο πόνο (εικόνα 6). Εικόνα 6 Αριστερό (Θ12 - Ο4) σκολιωτικό κύρτωμα μεγέθους 30. Η πάσχουσα, 74 ετών, αιτιάται διαλείποντα πόνο στη βάση του κυρτώματος, ιδιαίτερα αριστερά. Κλινική εξέταση Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι ασθενείς με ιδιοπαθή σκολίωση σιην ηλικία των 40 περίπου ετών ζητούν ιατρική βοήθεια είναι ο πόνος και η επιδείνωση του κυρτώματος. Η ριζοπάθεια και η νευρογενής χωλότητα εμφανίζονται σπανιότερα σε σχέση με τους ασθενείς που πάσχουν από εκφυλιστική σκολίωση. Πίεση των νευρικών στοιχείων παρατηρείται συνήθως στο κοίλο των οσφυϊκών κυρτωμάτων (εικόνα 7).

4 90 ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ Διάγνωση & Θεραπεία Εικόνα 7 Παρατηρείται η ύπαρξη σημαντικών εκφυλιστιικών οοτεοαρθριτικών βλαβών στο κοίλο μέρος του σκολιωτικού κυρτώματος της οσφυϊκής μοίρας, ιδιαίτερα στο επίπεδο Ο 2 - Ο 3. Οι μεταβολές αυτές προκαλούν στένωση των συστοίχων μεσοσπονδυλίων τρημάτων, μέσα από τα οποία διέρχονται οι νευρικές ρίζες. Η εξέταση αυτών των ασθενών περιλαμβάνει ακριβή εντόπιση της επώδυνης περιοχής με ψηλάφηση, λεπτομερή νευρολογική εξέταση και πλήρη ακτινολογικό έλεγχο. Ακτινολογικά ευρήματα Τα κυρία και αντιρροπιστικά κυρτώματα απεικονίζονται σε οπισθοπροσθία ακτινολογική προβολή με μεγάλο film σε όρθια στάση (εικόνα 8). Εικόνα 8 Προσθιοπίσθια ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης γυναίκας ασθενούς σε ηλικία 62 και 66 ετών αντίστοιχα. Παρατηρείται η προοδευτική επιδείνωση των κυρτωμάτων και η πλαγιολίσθηση των οσφυϊκών σπονδύλων. Δεν πρέπει να παραλείπεται και ο έλεγχος στο οβελιαίο και το στεφανιαίο επίπεδο, καθώς και ο έλεγχος της αυχενικής λόρδωσης (εικόνα 9). Η εκτίμηση της κλίσης της πυέλου είναι σημαντική, Εικόνα 9 Α. Προσθιοπίσθια ακτινογραφία Σ.Σ. σε όρθια στάση ασθενούς 59 ετών. Παρατηρείται η ύπαρξη αριστερού κυρτώματος (01-04) 35. Β. Πλάγια ακτινογραφία. Παρατηρείται η αναστροφή της φυσιολογικής οσφυϊκής λόρδωσης.

5 ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΚΑΙ ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 91 διότι δίνει τη δυνατότητα υπολογισμού των συγκάμψεων γύρω από αυτήν (εικόνα 10). Ιδανικά, η γραμμή του κέντρου βάρους διέρχεται από τον Α7 σπόνδυλο και το κέντρο της μηριαίας κεφαλής. Ο έλεγχος συμπληρώνεται με ακτινογραφίες σε πλάγια κλίση και υπό έλξη (εικόνα 11). Για κυρτώματα άνω των 60 έχει αποδειχθεί ότι οι ακτινογραφίες υπό έλξη δίνουν ακριβέστερη πρόγνωση της ευκαμψίας του κυρτώματος (εικόνα 12). Επιπρόσθετα, η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία και το δισκογράφημα (εικόνες 13, 15) συμβάλλουν στην εκτίμηση της ακεραιότητας των οσφυϊκών μεσοσπονδύλιων δίσκων και των αποφυσιακών αρθρώσεων (εικόνα 14). Η MRI απεικονίζει ευκρινώς τα δομικά χαρακτηριστικά του μεσοσπονδυλίου δίσκου της οσφυοϊεράς συμβολής. Βασικός στόχος είναι η σπονδυλοδεσία όσο το δυνατόν Λιγότερων οσφυϊκών επιπέδων και η αποφυγή της σπονδυλοδεσίας της λεκάνης. Οι ήπιες αλλοιώσεις που αναδεικνύονται στην MRI δεν δικαιολογούν τη σπονδυλοδεσία της λεκάνης. Εικόνα 10 Προσθιοπίσθια ακτινογραφία της θωρακοοσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης ασθενούς 80 ετών. Παρατηρείται η ύπαρξη δεξιού (Θ11-Ο4) θωρακοοσφυικού κυρτώματος και σημαντική ανύψωση του 4ου οσφυϊκού σπονδύλου σε σχέση με το επίπεδο των λαγονίων και του ιερού οστού. Εικόνα 11 Δυναμικές ακτινογραφίες της σπονδυλικής στήλης σε κάμψη προς τα αριστερά (Α) και δεξιά (Β), προκειμένου να ελεγχθεί η κινητικότητα ευκινησία του σκολιωτικού κυρτώματος.

6 92 ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ Διάγνωση & Θεραπεία Εικόνα 12 Α, Β, Γ. CT σπονδυλικής στήλης ατόμου με σκολιωτικό κύρτωμα. Παρατηρείται η ύπαρξη σαφών εκφυλιστικών βλαβών στις σπονδυλικές διαρθρώσεις και στις πλευροσπονδυλικές αρθρώσεις. Εικόνα 13 Α, Β, Γ. Η τρισδιάστατη αξονική τομογραφία αναδεικνύει την υφιστάμενη αστάθεια της σκολιωτικής σπονδυλικής στήλης. Εικόνα 14 MRI της θωρακοοσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Παρατηρείται η ύπαρξη συσιοίχως σκολιωτικού κυρτώματος με σημαντική εκφύλιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων, ιδιαίτερα σια επίπεδα των Ο1-Ο2-Ο3 σπονδύλων.

7 ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΚΑΙ ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 93 Εικόνα 15 Δισκογράφημα των μεσοσπονδυλίων δίσκων των επιπέδων Ο3-Ο4 και Ο5-Ο6. To δισκογράφημα γίνεται για διαγνωστικούς σκοπούς. Τα παρόντα δισκογραφήματα αποκαλύπτουν την ύπαρξη πλήρους εκφύλισης των αντίστοιχων μεσοσπονδυλίων δίσκων. ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΗ ΣΚΟΛΙΩΣΗ Η εκφυλιστική σκολίωση παρατηρείται σε ασθενείς χωρίς σπονδυλική παραμόρφωση ως την ενηλικίωση. Κατά τις πρώτες περιγραφές θεωρήθηκε αποτέλεσμα οστεοπόρωσης, αλλά αυτή η θεωρία αποδείχθηκε ανεπαρκής. Σήμερα θεωρείται ότι οφείλεται σε εκφύλιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων και των αποφυσιακών αρθρώσεων, με αποτέλεσμα αστάθεια και στροφική παραμόρφωση, πλάγια ολίσθηση και σπονδυλολίσθηση (εικόνα 16). Εντοπίζεται κυρίως στη μέση και στην κατώτερη οσφυϊκή σπονδυλική στήλη και αναπαριστώντας το φαινόμενο «ντόμινο», η στροφή και η παρεκτόπιση επεκτείνονται στην ανώτερη οσφυϊκή και μερικές φορές στη θωρακοοσφυική σπονδυλική στήλη. Εικόνα 16 Η MRI του θωρακοοσφυικου σκολιωτικού κυρτώματος δείχνει τη γωνίωση των σπονδύλων που ευρίσκονται στην κορυφή του κυρτώματος.

8 94 ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ Διάγνωση & Θεραπεία Φυσική ιστορία και συχνότητα Η συχνότητα κυμαίνεται στο 6% και η μέση ηλικία των ασθενών που ζητούν ιατρική βοήθεια είναι μετά την 6η δεκαετία της ζωής (εικόνα 17). Η μέση επιδείνωση της παραμόρφωσης γίνεται με ρυθμό 3.3 ανά έτος. Η φυσική πορεία της νόσου δεν είναι πλήρως γνωστή. Η νόσος εμφανίζεται εξίσου σε άντρες και γυναίκες, ενώ η συχνότητα προσβολής των ανδρών σε σχέση με την ιδιοπαθή σκολίωση είναι μεγαλύτερη από αυτή των γυναικών. Τα συμπτώματα αρκετά συχνά είναι αποτέλεσμα της πίεσης νευρικών στοιχείων. Έτσι, οι ασθενείς προσέρχονται με ριζίτιδα ή νευρογενή χωλότητα. Οσφυαλγία μπορεί να συνυπάρχει, αλλά δεν είναι το κύριο σύμπτωμα. Σε εκφυλιστική σκολίωση μέτριου ως σοβαρού βαθμού η αστάθεια είναι συχνή και ενίοτε αποτελεί το προέχον ενόχλημα. Θεωρείται σκόπιμη η προσεκτική κλινική ανασκόπηση όλων των συστημάτων, ώστε να αποκλειστούν άλλες αιτίες, όπως η υποξεία παγκρεατίτιδα ή η αρτηριακή ανεπάρκεια, που ενδεχομένως προκαλούν οσφυαλγία και χωλότητα. Η συνύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη, καρδιακής ή αναπνευστικής ανεπάρκειας επηρεάζουν σημαντικά την απόφαση για τη θεραπευτική αγωγή που θα εφαρμοστεί. Τα νευρολογικά σημεία μπορεί να ελλείπουν κατά την κλινική εξέταση. Μπορεί να διαπιστωθεί αστάθεια στο στεφανιαίο και στο οβελιαίο επίπεδο. Η εξέταση της Α.Μ.Σ.Σ. και των νευρικών δεματίων είναι απαραίτητη, διότι πολλοί ασθενείς αυτής της ηλικιακής ομάδας παρουσιάζουν μυελοπάθεια λόγω αυχενικής σπονδύλωσης. Εικόνα 17 A, Β. Προσθιοπίσθια και πλάγια ακτινογραφία θήλεως ασθενούς 38 ετών. Παρατηρείται η ύπαρξη δεξιού (Θ11-O4) κυρτώματος 50. Γ. Σε ηλικία 43 ετών το κύρτωμα έχει γίνει 80, επιπλέον δε υφίσταται και αντιρροπισπκό θωρακικό κύρτωμα 48. Η γωνία κλίσεως του Ο4 σπονδύλου προς την πύελο ανέρχεται στις 40.

9 ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΚΑΙ ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 95 Διαγνωστικά βοηθήματα Οι ακτινογραφίες που περιλαμβάνον ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη είναι απαραίτητες για την αξιολόγηση του αντιρροπιστικού κυρτώματος άνωθεν του συνήθους οσφυϊκού κυρτώματος, καθώς και των παραμορφώσεων σε μετωπιαίο και οβελιαίο επίπεδο. Τα συχνότερα ευρήματα περιλαμβάνουν αρθρίτιδα των αποφυσιακών αρθρώσεων, πλάγια και στροφική παρεκτόπιση και σπονδυλολίσθηση. To κύρτωμα είναι συνήθως μικρότερο αυτού της ιδιοπαθούς σκολίωσης (εικόνα 18). Στην πλάγια ακτινογραφία παρατηρούνται ελάττωση του ύψους του μεσοσπονδύλιου διαστήματος, οστεόφυτα σε πολλαπλά επίπεδα και εξάλειψη της οσφυϊκής λόρδωσης. Οι παραπάνω αλλοιώσεις παρατηρούνται σε μικρότερο βαθμό στη θωρακική μοίρα. Η MRI αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τη διάγνωση της σπονδυλικής στένωσης, της εκφυλιστικής δισκοπάθειας και των αλλοιώσεων του μυελού. Επειδή τα περισσότερα από αυτά τα κυρτώματα είναι ήπια, η MRI συνήθως αρκεί. Για μεγαλύτερα κυρτώματα κρίνεται σκόπιμη η διενέργεια CT σε συνδυασμό με μυελογραφία (εικόνα 19). To δισκογράφημα δεν είναι χρήσιμο σε αυτούς τους ασθενείς, αφού οι εκφυλιστικές δισκικές αλλοιώσεις επεκτείνονται σε πολλά επίπεδα. Οι ακτινογραφίες υπό έλξη και υπό πλάγια κλίση είναι χρήσιμες για την εκτίμηση της ευκαμψίας της Σ.Σ., ιδίως όταν σχεδιάζεται οπίσθια σταθεροποίηση μόνον, χωρίς να προηγηθεί πρόσθια απελευθέρωση και κινητοποίηση. Εικόνα 18 A, Β. CT οσφυϊκού σκολιωτικού κυρτώματος. Παρατηρείται η στροφή και η παρεκτόπιση που υφίσταται μεταξύ των παρακείμενων σπονδύλων. Γ, Δ. Η 3D-CT αναδεικνύει με σαφήνεια την αστάθεια που έχει προκληθεί.

10 96 ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ Διάγνωση & Θεραπεία Εικόνα 19 Α, Β, Γ. Μυελογραφία της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης σκολιωτικού κυρτώματος. Παρατηρείται η κλεψυδροειδής σκιαγράφηση της σκιαγραφικής ουσίας εκτός του σπονδυλικού σωλήνα, συνεπεία των υφιστάμενων εκφυλιστικών ενδοκαναλικών εξεργασιών. Συντηρητική θεραπεία Η χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, οι επισκληρίδιες εγχύσεις και η ζώνη οσφύος μπορεί να συμβάλλουν προσωρινά σε ύφεση των συμπτωμάτων. Σε ασθενείς χωρίς ειδικούς ανασταλτικούς παράγοντες, μπορεί να συστηθεί καθημερινή αερόβια άσκηση, η οποία συμβάλλει στη μυϊκή ενδυνάμωση της Σ.Σ. και των κάτω άκρων και δρα ευεργετικά σιη μερική αναστολή της επιδείνωσης της υπάρχουσας οστεοπόρωσης. Χειρουργική θεραπεία Οι στόχοι της χειρουργικής θεραπείας είναι η αποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων και η ανάκτηση της ισορροπίας και της λειτουργικότητας της Σ.Σ. απλή αποσυμπίεση γίνεται σε ασθενείς με μέτρια σκολίωση χωρίς σημεία αστάθειας, όπως πλάγια ολίσθηση, στροφικό υπεξάρθρημα ή σπονδυλολίσθηση (εικόνα 20). Αυτοί οι ασθενείς βελτιώνονται με την πεταλεκτομή δυο επιπέδων σε συνδυασμό με την εκτομή του τρήματος και την ταυτόχρονη προστασία των μεσαρθρίων τμημάτων και των αποφυσιακών αρθρώσεων. Σε ασθενείς με κυρτώματα μεγαλύτερα των 30 μοιρών και αστάθεια ενδείκνυται η οπίσθια σπονδυλοδεσία (εικόνα 21-23). Εικόνα 20 Α. Προσθιοπίσθια ακτινογραφία της ΟΜΣΣ ασθενούς 65 ετών. Η πάσχουσα που έχει αριστερό οσφυϊκό σκολιωτικό κύρτωμα αιτιάτω δια συνεχές άλγος στα κάτω άκρα. Β. Συμφώνα με τα δεδομένα της εποχής (1985), υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, συνιστάμενη σε πεταλεκτομή.

11 ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΚΑΙ ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 97 Εικόνα 21 Προσθιοπίσθια μετεγχειρητική ακτινογραφία της οσφυϊκής μοίρας της Σ.Σ. ασθενούς 64 ετών. Η πάσχουσα υποβλήθηκε σε αποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων δια εκτεταμένων πεταλεκτομών και σε σταθεροποίηση των σπονδυλικών επιπέδων δια της εφαρμογής συστήματος σπονδυλοδεσίας (πολυαξονικές βίδες και ράβδοι) και οστικών μοσχευμάτων οπισθοπλαγίως. Εικόνα 22 A, B, Γ, Δ. Προεγχειρητική και μετεγχειρητικές ακτινογραφίες Σ.Σ. ασθενούς 42 ετών. Η προεγχειρητική ακτινογραφία δείχνει την ύπαρξη διπλού οργανικού σκολιωτικού κυρτώματος, (Α) δεξιού θωρακικού (Θ 6 -Θ 11 ) 80 και (Β) αριστερού θωρακοοσφυικου (Θ11-O4) 81. Η αντιμετώπιση συνίσταται σε οπίσθια διόρθωση και σταθεροποίηση με την εφαρμογή συστήματος σπονδυλοδεσίας (πολυαξονικές βίδες, άγκιστρα και ρά6δοι του συστήματος MOSS-MIAMI και υποπετάλια σύρματα). Ο μετεγχειρητικός ακτινολογικός έλεγχος (Γ, Δ) 18 μήνες αργότερα έδειξε ότι η αρχική μετεγχειρητική διόρθωση της σκολιωτικής παραμόρφωσης διατηρείται και τα μεταλλικά εμφυτεύματα ήταν ακέραια στη θέση τους.

12 98 ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ Διάγνωση & Θεραπεία Εικόνα 23 Α. Προεγχειρητική προσθιοπίσθια και πλάγια ακτινογραφία ασθενούς 53 ετών. Παρατηρείται η ύπαρξη οσφυϊκού κυρτώματος 47 και ανπρροπιστικού δεξιού θωρακικού. Β. Σημαντική μείωση της οσφυϊκής λόρδωσης. Γ, Δ. Προεγχειρητική CT. Παρατηρείται η μέγιστη στένωση των μεσοσπονδύλιων τρημάτων. Ε, ΣΤ. Η πάσχουσα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση των νευρολογικών διαταραχών των κάτω άκρων και της σπονδυλικής παραμόρφωσης. Η επέμβαση συνίσταται σε πολλαπλές πεταλεκτομές και σε οπίσθια διόρθωση και σπονδυλοδεσία της σπονδυλικής στήλης. Ζ, Η. Μετεγχειρητική μετωπιαία προβολή MRI και CT. Παρατηρείται ότι ο σπονδυλικός σωλήνας είναι ευρύς μετά τις γενόμενες πεταλεκτομές. Ασθενείς με σημαντική παραμόρφωση τόσο στο μετωπιαίο όσο και στο οβελιαίο επίπεδο αντιμετωπίζονται με πρόσθια απελευθέρωση και σπονδυλοδεσία (εικόνα 24). Η πρόσθια απελευθέρωση βελτιώνει τα ποσοστά διόρθωσης και της οστικής σπονδυλοδεσίας. Εξάλλου, δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να αποκαταστήσει την οσφυϊκή λόρδωση και να επεκτείνει τη σπονδυλοδεσία και στη θωρακική μοίρα. Προκειμένου, ωστόσο, να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή και μονιμότερη διατήρηση της διόρθωσης της σκολιωτικής παραμόρφωσης, κρίνεται αναγκαίο να πραγματοποιηθεί συνδυασμός πρόσθιας και οπίσθιας χειρουργικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη σε έναν ή σε δυο χρόνους (εικόνα 25). Όταν η σπονδυλοδεσία επεκτείνεται και στο ιερό οστό, κρίνεται σκόπιμη η τοποθέτηση δομικών μοσχευμάτων στα επίπεδα Ο4-Ο5 και Ο5-Ι1, διότι έτσι μειώνεται ο κίνδυνος ψευδάρθρωσης και βελτιώνεται η εμβιομηχανική αντοχή των διαυχενικών βιδών στο ιερό (εικόνα 26,27). Η επέκταση της σπονδυλοδεσίας στην πύελο με την τεχνική Galveston, λαγόνιους κοχλίες και διιερές ράβδους, ή με κοχλίες και ειδικές πλάκες στους Ι1 και Ι2 σπονδύλους βελτιώνουν την εμβιομηχανική αντοχή της οσφυοϊεράς σπονδυλοδεσίας (εικόνα 28). Η επέμβαση είναι επισφαλής σε ασθενείς με οστεοπόρωση. Η οπίσθια τοποθέτηση δομικών μοσχευμάτων ή κλωβού εξασφαλίζει τη διάταση, το ύψος του σπονδυλικού τρήματος, και την απόσταση μεταξύ των τόξων στα επίπεδα που υπάρχει στένωση των τρημάτων και στο κοίλο του οσφυοϊερού κυρτώματος.

13 ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΚΑΙ ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 99 Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε εκτεταμένη αποσυμπίεση μπορεί να παρουσιάσουν εμμένουσα στένωση και διαλείπουσα χωλότητα, λόγω οβελιαίας αστάθειας, στένωσης και παραμόρφωσης σε πολλαπλά επίπεδα. Λόγω της απώλειας των οπίσθιων στοιχείων, ο καλύτερος τρόπος θεραπείας είναι ο συνδυασμός πρόσθιας και οπίσθιας σπονδυλοδεσίας. Λόγω της αυξημένης νοσηρότητας αυτών των επεμβάσεων, μπορεί να γίνουν σε δυο στάδια. Εικόνα 24 A. Προεγχειρητική ακτινογραφία της Σ.Σ. ασθενούς 43 ετών. Παρατηρείται η ύπαρξη ενός κύριου οργανικού (ΑΡ) θωρακοοσφυικού κυρτώματος 64 και ενός αντιρροπιστικού (ΔΕ) θωρακικού κυρτώματος 40. Β. Μετεγχειρητική ακτινογραφία της ίδιας ασθενούς. Παρατηρείται η πρόσθια διόρθωση και σταθεροποίηση του θωρακοοσφυικού κυρτώματος με την εφαρμογή συστήματος σπονδυλοδεσίας. Εικόνα 25 A, Β. Μετεγχειρητική προσθιοπίσθια και πλάγια ακτινογραφία της ίδιας ασθενούς. Παρατηρείται διόρθωση και σταθεροποίηση του σκολιωτικού κυρτώματος με την εφαρμογή πρόσθια και οπίσθιας σπονδυλοδεσίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δυο χρόνους με διαφορά μερικών εβδομάδων. Εικόνα 26 A, Β. Προσθιοπίσθια και πλάγια μετεγχειρητική ακτινογραφία ασθενούς 63 ετών. Παρατηρείται ότι έχει γίνει πεταλεκτομή για αποσυμπίεση των κατώτερων οσφυϊκών επιπέδων, διόρθωση και σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης σε μεγάλη έκταση, εφαρμογή κοχλιών στο ιερό οστούν και τοποθέτηση οστικών μοσχευμάτων οπισθοπλάγια τα κατώτερα οσφυϊκά επίπεδα.

14 100 ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ Διάγνωση & Θεραπεία Εικόνα 27 A, B. Μετεγχειρητική ακτινογραφία της οσφυοϊεράς μοίρας της Σ.Σ. ασθενούς 75 ετών, έξι μήνες μετά τη γενόμενη χειρουργική αντιμετώπιση της σκολιωτικής παραμόρφωσης και των υφιστάμενων νευρολογικών διαταραχών σια κάτω άκρα. Παρατηρείται οστεόλυση πέριξ των κοχλιών που τοποθετήθηκαν στο ιερό οστούν. Εικόνα 28 A, Β. Μετεγχειρητικές ακτινογραφίες ΟΜΣΣ. Παρατηρείται η ύπαρξη πεταλεκτομών σε πολλαπλά επίπεδα για αποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων. Η σταθεροποίηση του συστήματος σπονδυλοδεσίας στο ιερό οστούν πραγματοποιήθηκε με την εφαρμογή κοχλιών υπό γωνία η μια ως προς την άλλη εντός των ιερών σπονδύλων, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη αντίσταση αυτής στην απόσυρση. Γ, Δ. Μετεγχειρητική τομογραφία: παρατηρείται η αποκλίνουσα πορεία των κοχλιών εκτός του ιερού οστού, καθώς και η παρουσία άφθονων οστικών μοσχευμάτων οπισθοπλαγίως. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1. Albert Τ, Purtill J, Mesa Τ. Health outcome assessment before and after adult deformity surgery. Spine 1995; 20: Bradford D, Tay BK, Hu SS. Adult scoliosis. Spine 1999; 24: Byrd JA III, Scoles PV, Winter RB. Adult idiopathic scoliosis treated with anterior and posterior fusion. JBJS Am 1987; 69: Grubb SA, Lipscomb HJ, Suh PB. Results of surgical treatment of painful adult scoliosis. Spine 1994; 19: Horton WC, Holt RT, Muldowny DS. Controversy Fusion of L5- S1 in adult scoliosis. Spine 1996; 21: Kostuik JP, Musha Y. Extension of the sarcum of previous adolescent scoliosis fusions in adult life. Clin Orthop 1999; 364: Zurbriggen C, Markwalder TM, Wyss S. Long- term results in patients treated with posterior instrumentation and fusion for degenerative scoliosis of the lumbar spine. Acta Neurochir (Wien) 1999; 141:21-26.

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Γεώργιος Σάπκας Επώδυνες καταστάσεις οφειλόμενες σε εκφυλιστική αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης με ριζική συνήθως κατανομή ή και αστάθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ Γεώργιος Σάπκας

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ Γεώργιος Σάπκας ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓΔΟΟ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ Γεώργιος Σάπκας ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΕΝΩΣΗΣ Η σπονδυλική στένωση μπορεί να χωριστεί σε δυο μεγάλες κατηγορίες, συγγενής και επίκτητη. Η συγ γενής μορφή μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτική αντιμετώπιση της παιδικής και εφηβικής σκολίωσης

Θεραπευτική αντιμετώπιση της παιδικής και εφηβικής σκολίωσης Θεραπευτική αντιμετώπιση της παιδικής και εφηβικής σκολίωσης Γ. ΣΑΠΚΑΣ Αν. Καθηγητής Ορθοπαιδικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Οι παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης μπορούν να συμβούν και να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΦΩΣΗΣ. ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Χριστάρα-Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ, ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ (ΣΤΕΝΩΣΗ ΣΠΟΝΔΥΛΟΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΟΜΣΣ, ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΗΣΗ, ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΙΣΘΗΣΗ)

ΜΑΘΗΜΑ ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ, ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ (ΣΤΕΝΩΣΗ ΣΠΟΝΔΥΛΟΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΟΜΣΣ, ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΗΣΗ, ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΙΣΘΗΣΗ) ΜΑΘΗΜΑ ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ, ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ (ΣΤΕΝΩΣΗ ΣΠΟΝΔΥΛΟΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΟΜΣΣ, ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΗΣΗ, ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΙΣΘΗΣΗ) 10 Ευθύµιος Σαµολαδάς Α. ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ Α.1 Οσφυαλγία Είναι σύµπτωµα πολλών παθήσεων που περιγράφει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στις Κλινικές και Κλινικοεργαστηριακές Ιατρικές Ειδικότητες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στις Κλινικές και Κλινικοεργαστηριακές Ιατρικές Ειδικότητες 1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στις Κλινικές και Κλινικοεργαστηριακές Ιατρικές Ειδικότητες ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α. Μαλακάση 1, Κ. Σουλτάνης 2, Θ. Γρίβας 1 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ. Τμήμα Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, ΓΝΠ «Τζάνειο».

Α. Μαλακάση 1, Κ. Σουλτάνης 2, Θ. Γρίβας 1 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ. Τμήμα Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, ΓΝΠ «Τζάνειο». 106 4. Προεγχειρητική Προετοιμασία για Χειρουργική Διόρθωση της Εφηβικής Ιδιοπαθούς Σκολίωσης. Ανασκόπηση επ Ευκαιρία της Πρώτης Χειρουργηθείσας Εφηβικής Ιδιοπαθούς Σκολίωσης στο Γ.Ν.Π. «Τζάνειο». Α. Μαλακάση

Διαβάστε περισσότερα

Η εφαρµογή της µεθόδου των Πεπερασµένων Στοιχείων (Finite Element Method) στην εµβιοµηχανική της Σπονδυλικής Στήλης

Η εφαρµογή της µεθόδου των Πεπερασµένων Στοιχείων (Finite Element Method) στην εµβιοµηχανική της Σπονδυλικής Στήλης Η εφαρµογή της µεθόδου των Πεπερασµένων Στοιχείων (Finite Element Method) στην εµβιοµηχανική της Σπονδυλικής Στήλης Χ.Κ. Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειροουργός ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ορθοπαιδική είναι ο κατ εξοχήν

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ Σ.Ε.Υ.Π ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ»

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ Σ.Ε.Υ.Π ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ» Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ Σ.Ε.Υ.Π ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ» ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΔΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ- ΚΥΡΙΑΚΗ Α.Μ.:4362 ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Α.Μ.:4392

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΟ-ΙΣΧΙΑΛΓΙΑΣ...

ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΟ-ΙΣΧΙΑΛΓΙΑΣ... 35 ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΟ-ΙΣΧΙΑΛΓΙΑΣ... Δημ. Ι. Γουλές Ρευματολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης Παν. Αθηνών Για την καλύτερη κατανόηση της εισηγήσεως μας κρίθηκε σκόπιμο το κείμενο αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΗΛΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΟΣΦΥΪΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

ΚΗΛΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΟΣΦΥΪΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΗΛΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΟΣΦΥΪΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: κ. ΒΑΡΣΑΜΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Νοσηλευτικής. Πτυχιακή Εργασία των:

Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Νοσηλευτικής. Πτυχιακή Εργασία των: Επιπλοκές κακώσεων σπονδυλικής στήλης 1 Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Νοσηλευτικής Πτυχιακή Εργασία των: Ευθυμίου Άννα Κουνδουράκη Ειρήνη Φλώρο

Διαβάστε περισσότερα

Παθήσεις οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης (ΟΜΣΣ)

Παθήσεις οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης (ΟΜΣΣ) Παθήσεις οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης (ΟΜΣΣ) Ευδ. Μπίλλη Υπεύθυνη Μαθήματος Φυσικοθεραπεία Μυοσκελετικού Συστήματος ΙΙ Παθήσεις οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης (ΟΜΣΣ) Προβλήματα δίσκου & οσφυαλγία

Διαβάστε περισσότερα

Οσφυo-ισχιαλγικά σύνδρομα μηχανικής αιτιολογίας

Οσφυo-ισχιαλγικά σύνδρομα μηχανικής αιτιολογίας Οσφυo-ισχιαλγικά σύνδρομα μηχανικής αιτιολογίας Δημήτριος ΓΟΥΛΕΣ Ρευματολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών Εισαγωγή H οσφυαλγία-ισχιαλγία αποτελεί σύμπτωμα και όχι νόσο. Έχει όμως καταστεί

Διαβάστε περισσότερα

Όταν το κάταγμα μηριαίου δημιουργεί οικογενειακό πρόβλημα

Όταν το κάταγμα μηριαίου δημιουργεί οικογενειακό πρόβλημα 1 EEXOT Τόμος 66, (1): 1-6, 2015 Όταν το κάταγμα μηριαίου δημιουργεί οικογενειακό πρόβλημα Νικόλαος Γ. Μαρκέας 1, Παναγιώτης Δ. Μεγαλοοικονόμος 2, Ευστάθιος Αθανασάκης 1 1 Β Ορθοπαιδική κλινική Νοσοκομείου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Οσφυαλγία κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης και ο ρόλος του νοσηλευτή στην αντιµετώπισή της»

ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Οσφυαλγία κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης και ο ρόλος του νοσηλευτή στην αντιµετώπισή της» Α.Τ.Ε.Ι ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Οσφυαλγία κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης και ο ρόλος του νοσηλευτή στην αντιµετώπισή της» ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΛΕΖΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΟΥΝΕΛΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Βραχυχρόνιες επιδράσεις της ολικής αντικατάστασης του ισχίου στην ποιότητα ζωής των ασθενών

Θέμα: Βραχυχρόνιες επιδράσεις της ολικής αντικατάστασης του ισχίου στην ποιότητα ζωής των ασθενών ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Και Πρόνοιας Τμήμα Νοσηλευτικής Θέμα: Βραχυχρόνιες επιδράσεις της ολικής αντικατάστασης του ισχίου στην ποιότητα ζωής των ασθενών

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά οστεοσύνθεσης της σπονδυλικής στήλης. Αντοχή και εμβιομηχανική. Γεώργιος Σ. Σάπκας (1) Ανδρέας Φ. Μαυρογένης (1) Ευανθία Α.

Υλικά οστεοσύνθεσης της σπονδυλικής στήλης. Αντοχή και εμβιομηχανική. Γεώργιος Σ. Σάπκας (1) Ανδρέας Φ. Μαυρογένης (1) Ευανθία Α. Υλικά οστεοσύνθεσης της σπονδυλικής στήλης. Αντοχή και εμβιομηχανική Γεώργιος Σ. Σάπκας (1) Ανδρέας Φ. Μαυρογένης (1) Ευανθία Α. Μητσιοκάπα (2) Από την (1) Α Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΣΚΟΛΙΩΣΗ, ΚΥΦΩΣΗ, ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΣΚΟΛΙΩΣΗ, ΚΥΦΩΣΗ, ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΜΑΘΗΜΑ ΣΚΟΛΙΩΣΗ, ΚΥΦΩΣΗ, ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ 11 Ευθύµιος Σαµολαδάς Α. ΣΚΟΛΙΩΣΗ Η φυσιολογική σπονδυλική στήλη στο οβελιαίο επίπεδο εµφανίζει φυσιολογικά κυρτώµατα στην αυχενική θωρακική και οσφυϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΛΩΤΙΚΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α. Τ. Ε. Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Α. Τ. Ε. Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α. Τ. Ε. Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1995 2004 ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗ ΤΑΣΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΙΚΗ ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΙΚΗ ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΙΚΗ ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΒΑΡΣΑΜΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Όροι ευρετηρίου: συγγενής σκολίωση, ημισπόνδυλοι, σκολίωση

Όροι ευρετηρίου: συγγενής σκολίωση, ημισπόνδυλοι, σκολίωση Συγγενής σκολίωση τρέχουσα αντιμετώπιση Ι. Στ. Μπισχινιώτης, Μ. Σαββίδης Περίληψη Οι συγγενείς διαμαρτίες της σπονδυλικής στήλης μπορεί να εμφανίζονται με τη μορφή της σκολίωσης της κύφωσης ή και των δύο.

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπ. Έτος 2004-2005 Αριθ. έγκρισης: 1925

Πανεπ. Έτος 2004-2005 Αριθ. έγκρισης: 1925 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Φ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ - ΤΟΜΕΑΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ Η Επίδραση Διαφορετικού Επιπέδου Φυσικής Δραστηριότητας στο Μέγεθος και Τύπο Μυϊκών Ινών του Πολυσχιδούς Μυός. Συγκριτική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΥ ΣΤIBΟΥ

ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΥ ΣΤIBΟΥ 25 KEΦΑΛΑΙΟ Γ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΥ ΣΤIBΟΥ Π.Ι. ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΙΤΗΣ Οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης (ΣΣ) στους αθλητές είναι η τρίτη σε συχνότητα αιτία κακώσεων της ΣΣ, μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 1 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Σπουδάστρια: Πρόκλου Αθανασία Υπεύθυνος καθηγητής: Βαρσαμίδης Κωνσταντίνος 2 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Η πτυχιακή εργασία αυτή είναι ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

καταστάσεων. Εκτείνονται από την παιδική ή νεογνική δισκίτιδα μέχρι τις βαριές

καταστάσεων. Εκτείνονται από την παιδική ή νεογνική δισκίτιδα μέχρι τις βαριές Λοιμώξεις της σπονδυλικής στήλης Ι. Στ. Μπισχινιώτης, Α. Π. Γιανναράκης Περίληψη Οι λοιμώξεις της σπονδυλικής στήλης περιλαμβάνουν ομάδα κλινικών καταστάσεων. Εκτείνονται από την παιδική ή νεογνική δισκίτιδα

Διαβάστε περισσότερα