Ελλειπτικοί γαλαξίες Μ87. Γ.Νικολιδάκης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ελλειπτικοί γαλαξίες Μ87. Γ.Νικολιδάκης"

Transcript

1 Ελλειπτικοί γαλαξίες Μ87 Γ.Νικολιδάκης

2 Ελλειπτικοί γαλαξίες Μορφολογική ταξινόμηση γαλαξιών Γενικά χαρακτηριστικά ελλειπτικών Ελλειπτικότητα Μορφολογική ταξινόμηση Ελλειπτικών Σκόνη και αέριο σε ελλειπτικούς γαλαξίες Προφίλ φωτεινότητας Βασικό επίπεδο-fundamental plane Ταχύτητες Περιστροφής Δομή Ελλειπτικών Γαλαξιών Disky και Boxy γαλαξίες Iσοφωτεινή συστροφή ελλειπτικών Απόδειξη για τριαξονικό σφαιροειδές Σχηματισμός ελλειπτικών Γαλαξιών

3 Μορφολογική ταξινόμηση γαλαξιών Η Ακολουθία Hubble Edwin Hubble το Μορφολογικό σύστημα ταξινόμησης για γαλαξίες που βασίζεται στο σχήμα τους. Το συνηθέστερα χρησιμοποιούμενο σύστημα. Στην επαγγελματική αστρονομική και στην ερασιτεχνική αστρονομία. Hubble διάγραμμα διαπασών. Ελλειπτικοί (~20%) Σπειροειδείς (~75%) Κανονικοί Με μπάρα φακοειδής Ακανόνιστοι (~5%)

4 Γενικά χαρακτηριστικά ελλειπτικών Είναι ο πιο άφθονος τύπος γαλαξιών στο σύμπαν (όταν συμπεριλαμβάνονται και οι αμυδροί νανογαλαξίες ) και επίσης οι γαλαξίες με την μεγαλύτερη ηλικία. Τα αστέρια τους είναι γηραιότερα δίνοντας περισσότερο κόκκινο φως από τα νεότερα αστέρια. Ιδιότητές που τους κάνουν να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους γαλαξίες. Δεν έχουν βραχίονες όπως οι σπειροειδείς γαλαξίες. Ομαλή Επιφάνεια. Φωτεινή κατανομή χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στις φωτογραφίες εμφανίζονται ως ελλείψεις. Απόλυτα μεγέθη M Β 8 23 M B = m (log r 1) Μάζες M Διάμετροι Οι γιγάντιοι ελλειπτικοί γαλαξίες είναι μεταξύ των μεγαλύτερων αντικειμένων στο σύμπαν, ενώ οι μικρότεροι νάνοι είναι συγκρίσιμοι σε μέγεθος με ένα τυπικό σφαιρωτό σμήνος. Οι νάνοι είναι μακράν οι πιο πολυάριθμοι στο σύμπαν. Συμβολίζονται με το γράμμα Ε που συνοδεύεται από ένα ακέραιο αριθμό που αντιπροσωπεύει τον βαθμό της ελλειπτικότητας. e = 1 b a n = 10 e Παράδειγμα α = 2b e = = 0.5 n = = 5 E5

5 Ελλειπτικότητα NGC 1379 E0 a=b ~E2 M 32 E2 a=1,25b NGC 720 E5 α=2b NGC 3377 E6 a=2,5b

6 Μορφολογική ταξινόμηση Ελλειπτικών cd Ελλειπτικοί (central Dominant) Υπεργίγαντες βρίσκονται στα κέντρα των μεγάλων και πυκνών γαλαξιακών σμηνών Μ Έχουν κεντρική περιοχή με υψηλή επιφανειακή φωτεινότητα και πολύ εκτεταμένη άλω, πολλά σφαιρωτά σμήνη και μεγάλο λόγο μάζας προς φωτεινότητα που οδηγεί στο συμπέρασμα εκτεταμένης σκοτεινής ύλης. M87 Κανονικοί ελλειπτικοί. Περιλαμβάνει τους γιγαντιαίους ελλειπτικούς (ge's), τους ενδιάμεσους ελλειπτικούς (Ε) και τους συμπαγής ελλειπτικούς (ce's) Μ M49 Ελλειπτικοί νανογαλαξίες (de). Πιο αμυδροί από τους ce Μ M32 στην Ανδρομέδα.

7 Μορφολογική ταξινόμηση Ελλειπτικών Ελλειπτικοί σφαιροειδείες νανογαλαξίες (dsph) Εξαιρετικά χαμηλής φωτεινότητας Μόνο στην γειτονιά του γαλαξία μας Μ NGC 185, NGC 147 Στον αστερισμό της Κασσιόπης. Μπλε συμπαγείς νανογαλαξίες blue compact dwarf (BCD) Ασυνήθιστα μπλε μικροί γαλαξίες Μεγάλη αστρογένεση 10 9 Μ 1/10 του μεγέθους ενός τυπικού γαλαξία όπως ο δικός μας Αποτελούνται από μεγάλες συστάδες θερμών μαζικών αστεριών που εκπέμπουν στο μπλε. Δεν περιέχουν ούτε πολλή σκόνη ούτε βαριά στοιχεία. Η σύνθεσή τους είναι πολύ παρόμοια με το υλικό από το οποίο σχηματίστηκαν τα πρώτα αστέρια στο πρώιμο σύμπαν. Είναι αντικείμενα μελέτης που βελτιώνουν την κατανόησή μας για πρωτόγονες διαδικασίες σχηματισμού αστεριών. UGC 11411

8 Σκόνη και αέριο σε ελλειπτικούς γαλαξίες Συνήθως έχουμε συνδέσει τους ελλειπτικούς γαλαξίες με βαρετά γηραιά απλά συστήματα που αποτελούνται από ηλικιωμένα αστέρια, που δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη αστροσύνθεση, αφού θεωρούσαμε ότι αντιπροσωπεύουν συστήματα χωρίς διαστρική σκόνη και διαστρικό αέριο που είναι απαραίτητα για την διαδικασία της αστροσύνθεσης. Οι τελευταίες απόψεις είναι ότι οι ελλειπτικοί γαλαξίες είναι αρκετά περίπλοκα συστήματα. Aέριο και σκόνη υπάρχουν μέσα στους περισσότερους κανονικούς ελλειπτικούς γαλαξίες, αν και σε κάπως μειωμένα επίπεδα σε σχέση με τους σπειροειδείς. Εμφανίζουν «κελύφη» ή «κυματισμούς» Περιέχουν υποσυστήματα όπως και οι σπειροειδείς γαλαξίες. Κάποιοι περιέχουν ασθενείς δίσκους με πυρήνες. Οι περισσότεροι έχουν υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στο κέντρο τους. Περιέχουν πολύ θερμό αέριο ~10 7 Κ με εκπομπή στις Χ-ray Κυριαρχεί στο ISM στους φωτεινούς ελλειπτικούς και έχει μάζα Μ της συνολικής μάζα του γαλαξία.

9 Σκόνη και αέριο σε ελλειπτικούς γαλαξίες Περιέχουν μικρά ποσά ζεστού ιονισμένου αερίου 10 4 Κ με μάζες 10 4 Μ της συνολικής μάζα του γαλαξία. ~ 25% έχει αποθέματα ψυχρών αερίων και σκόνης < 100 Κ με μάζες Μ της συνολικής μάζα του γαλαξία και σχηματίζει νέους αστέρες με χαμηλό ρυθμό. Το αέριο υδρογόνο που υπάρχει στους ελλειπτικούς είναι συνήθως εμφανές σε διάφορες μορφές όπως περιοχές ΗΙΙ (Ηα),κρύο ΗΙ που ανιχνεύεται στα 21 cm αλλά και από μελέτες εκπομπών CO δείχνουν την παρουσία μοριακού υδρογόνου. 50% όλων των ελλειπτικών γαλαξιών περιέχει Αξιόλογες ποσότητες σκόνης, με τυπικές μάζες στην κλίμακα από 10 5 έως 10 6 Ηλιακές. Λόγω σχετικά χαμηλού βαρυτηκού δυναμικού οι νανογαλαξίες de και dsph είναι δύσκολο να διατηρήσουν σημαντική ποσότητα αερίου. Είναι ουσιαστικά χωρίς αέριο και δεν σχηματίζουν ενεργά αστέρια σήμερα.

10 Σκόνη και αέριο σε ελλειπτικούς γαλαξίες Ο NGC 4150 στην υπεριώδη ακτινοβολία με την ευρεία κάμερα Wide Field 3 (WFC3), αποκαλύπτει ρεύματα σκόνης και αερίου και μπλε αστέρια που έχουν ηλικία κάτω των ενός δισεκατομμυρίου ετών. Το αέριο βρίσκεται σε ένα μικρό δίσκο κοντά στο κέντρο του γαλαξία όπου δημιουργεί νηματώδεις και ανομοιόμορφες μορφολογίες με σκόνη και αέριο Την γέννηση των αστέρων προκάλεσε μια συγχώνευση με έναν νάνο γαλαξία. Τέτοια φαινόμενα είναι πολύ συχνά στις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε μεγάλους γαλαξίες. Υπάρχουν πιθανώς έως και 10 φορές συχνότερες συγκρούσεις μεταξύ ενός μεγάλου και ενός μικρού γαλαξία. Μεγάλες συγκρούσεις είναι ευκολότερες να τις δούμε, διότι δημιουργούν μεγάλες στρεβλώσεις στου γαλαξίες, μακριές ροές αερίου και δεκάδες νέους συστάδες αστέρων. Οι μικρότερες αλληλεπιδράσεις είναι πιο δύσκολο να ανιχνευθούν επειδή αφήνουν σχετικά μικρό ίχνος.

11 Προφίλ φωτεινότητας Καλούνται ελλειπτικοί διότι το προφίλ της προβαλλόμενης επιφανειακής τους φωτεινότητας (ισοφωτεινές επιφάνειες) φαίνεται όμοιο με μια έλλειψη. Ο τρόπος που ποσοτικοποιούμε την δομή των Ελλειπτικών γαλαξιών, είναι μέσω φωτομετρίας της επιφανείας τους. Αυτό που μετριέται, είναι η επιφανειακή φωτεινότητα ανά μονάδα επιφάνειας ως συνάρτηση της ακτίνας και του αζιμούθιου του γαλαξία. Στην συνέχεια από την φωτεινότητα συσχετίζουμε την ποσότητα της μάζας της φωτεινής ύλης αστέρων, αερίων κλπ και μετατρέπουμε την φωτεινότητα σε μάζα μέσω κινηματικών μετρήσεων των αστέρων.

12 Προφίλ φωτεινότητας Προφίλ της ακτινική τους φωτεινότητας. Πόσο μεταβάλλεται η φωτεινότητά τους κατά μήκος της ακτίνας τους. Προφίλ: (Sersic, Hubble, Nuker ) Vaucouleurs που δείχνει ότι η φωτεινότητα πέφτει με την δύναμη του R 1 4 που είναι ο νόμος του Vaucouleurs. Ι(R) = I 0 e kr 1 4 Best fit σε κανονικούς Ε Η φωτεινότητα της επιφάνειας των γαλαξιών Ε δεν μειώνεται πάντα ομαλά με ακτίνα. Όταν αφαιρείται ένα ομαλό προφίλ φωτεινότητας από την πραγματική φωτεινότητα της επιφάνειας, εμφανίζονται «κελύφη» ή «κυματισμοί» Τουλάχιστον το 17% των γαλαξιών έχουν τέτοιους σχηματισμούς. Σύμφωνα με το προφίλ φωτεινότητας έχουμε τρείς τύπους ελλειπτικών γαλαξιών: 1. Σφαιροειδή: (διάχυτα des και dsph). 2. Ελλειπτικοί χωρίς πυρήνα: 3. Ελλειπτικοί με πυρήνα Γαλαξίαs NGC3379 ταιριάζει απόλυτα με profile R 1 4 Δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις με μεγάλες αποκλίσεις, όπως σε πολύ μικρά radii ειδικά όταν υπάρχει πυρήνας στον γαλαξία.

13 Βασικό επίπεδο-fundamental plane Η ιδέα είναι ότι ψάχνουμε συσχετίσεις ανάμεσα σε βασικές παραμέτρους που πιθανόν να κρύβουν κάποιες ιδιότητες η κάποια δυναμική-φυσική του συστήματος. Nόμο Tully-Fisher για τους γαλαξίες με δίσκο: L ~V c 4 Πολύ σφικτή σχέση, όπου σε μια δεδομένη κυκλική ταχύτητα, υπάρχει μια απόκλιση μερικά δέκατα μεγέθους φωτεινότητας. Μπορούμε να κάνουμε έναν παρόμοιο νόμο για τους ελλειπτικούς γαλαξίες; Ο νόμος Faber-Jackson έχει πολλή διασπορά: Σε μια δεδομένη διασπορά ταχύτητας, υπάρχει μια απόκλιση +/- 2 μεγεθών σε φωτεινότητα. Χρειάζεται κάτι που να κάνει πιο σφικτή της σχέση μια ακόμη παράμετρο. Το 1987, δύο ομάδες αστρονόμων αναγνώρισαν για τρίτη παράμετρο - την δραστική ακτίνα. Αντί δύο παράμετροι που συσχετίζονται (ορίζουν μια ευθεία γραμμή), υπάρχουν τρεις παράμετροι που συσχετίζονται (σε αυτή την περίπτωση ορίζεται ένα επίπεδο) το θεμελιώδες επίπεδο. Αν ορίσουμε τον χώρο των παρατηρούμενων παραμέτρων σαν ένα χώρο 3D οι ελλειπτικοί βρίσκονται σε ένα κεκλιμένο "θεμελιώδες επίπεδο" στο χώρο των παρατηρούμενων παραμέτρων. Έχουμε 4 πράγματα που μπορούμε να μετρήσουμε: Φωτεινότητα (L) Δραστική ακτίνα (r e ) Μέση επιφανειακή φωτεινότητα I e Ταχύτητα διασποράς (σ sigma) Υπάρχουν μόνο τρεις ανεξάρτητες μεταβλητές εδώ (L, r e, και I e δεν είναι όλες ανεξάρτητες). Εάν σχεδιάσουμε μία μεταβλητή έναντι της άλλης, η Τρίτη εισάγει διασπορά. Εάν σχεδιάσουμε ένα συνδυασμό των άλλων δύο βλέπουμε μια πολύ στενή συσχέτιση. Οι σχέσεις φωτεινότητας-χρώματος και μάζας-μεταλλικότητας περιέχονται επίσης στο θεμελιώδες επίπεδο.

14 Βασικό επίπεδο-fundamental plane Το «Θεμελιώδες επίπεδο» στον τρισδιάστατο χώρο των παραμέτρων που καθορίζεται από τη: φωτεινότητα της επιφάνειας διασπορά ταχύτητας το μέγεθος Χρήσεις του βασικού επιπέδου: Πχ Εάν γνωρίζουμε τη διασπορά ταχύτητας και την επιφανειακή φωτεινότητα (και τα δύο είναι μέτρα ανεξάρτητα από την απόσταση), μπορούμε να χρησιμοποιήσετε το FP για να υπολογίσετε το φυσικό μέγεθος του γαλαξία.

15 Ταχύτητες περιστροφής Οι σπειροειδείς γαλαξίες έχουν κινητική ενέργεια που περιέχεται στην περιστροφική κίνηση Οι ελλειπτικοί έχουν την περισσότερη κινητική ενέργεια σε τυχαία κίνηση. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος η δομή των Ελλειπτικών γαλαξιών υποστηρίζεται από την πίεση των αστέρων τους (pressure support) όπως τα μόρια μέσα σε ένα αέριο.

16 Ταχύτητες Περιστροφής Μετρείται η ταχύτητα των πληθυσμών των αστεριών. περιστροφή (V): η καθαρή περιστροφική ταχύτητα μιας ομάδας αστεριών Ταχύτητα διασποράς (σ -sigma): η χαρακτηριστική τυχαία ταχύτητα των αστεριών Στο δίσκο του γαλαξία μας, V = 220 km / s, σ = 30 km / s, έτσι V/σ ~ 7. Αυτό που τους διαφοροποιεί από τους σπειροειδείς είναι ο λόγος V σ Οι ελλειπτικοί γαλαξίες έχουν πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες διασποράς, 100s km / s και η V/σ κυμαίνεται (περίπου) από 0 έως 1. Οι ελλειπτικοί χαμηλής φωτεινότητας M B > 20.5 έχουν υψηλότερο (V / σ) 0.9 δηλαδή περιστροφικές ταχύτητες που είναι περίπου ίσες με τις ταχύτητες διασποράς και η δομή τους υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό με περιστροφή (αυτό περιλαμβάνει τα ce's). Οι ελλειπτικοί με μεγαλύτερη φωτεινότητα M B < 20.5 όπως οι E και οι ge έχουν τυπικές τιμές (V / σ) 0,4 δηλαδή μέσες περιστροφικές ταχύτητες που είναι πολύ μικρότερες από τις ταχύτητες διασποράς τους και τα σχήματα αυτών των γαλαξιών δεν οφείλονται σε περιστροφή αλλά υποστηρίζονται από την πίεση δηλαδή κυρίως από τις τυχαίες αστρικές κινήσεις. Επιπλέον, οι διάσπαρτοι, ελαφροί νάνοι Ε έχουν κυρίως διασπορές ανισότροπης ταχύτητας και υποστηρίζονται επίσης υπό πίεση. Στην πλειοψηφία των ελλειπτικών γαλαξιών η ελλειπτικότητα δεν οφείλεται σε κάποιο μηχανισμό περιστροφής αφού η πλειοψηφία των ελλειπτικών γαλαξιών δεν περιστρέφονται τόσο που να δικαιολογεί αυτό τον μηχανισμό. Οι ελλειπτικοί γαλαξίες οφείλουν το σχήμα τους στις ανισοτροπικές ταχύτητες διασποράς των αστέρων τους. Τέτοιες ανισοτροπικές ταχύτητες μπορούν να υποστηρίξουν συστήματα με τριαξονική ισορροπία όπως έχει αποδειχθεί από τον Schwarzschild με μοντελοποίηση. Επίπεδοι Από περιστροφή Επίπεδοι Από ανισοτροπία V / sigma σχεδιασμένο κατά της ελλειπτικότητας (epsilon). Η γραμμή δείχνει το αναμενόμενο όριο για γαλαξίες που υποστηρίζονται με περιστροφή. (από τους Davies et. al 1983)

17 Δομή Ελλειπτικών Τριαξονικό ελειψοειδές όπου σημειώνονται οι τρείς άξονες του ελιψοειδούς με τα γράματα a,b,c. Τα πιο πειστικά στοιχεία για την παρουσία του τριαξονικού ελειψοειδούς (τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις) προκύπτουν από την παρατήρηση μιας σημαντικής ιδιότητας ισοφωτεινή συστροφή Η ελλειπτικότητα δεν είναι ένα εγγενές χαρακτηριστικό των ελλειπτικών γαλαξιών αλλά εξαρτάται από την θέση του παρατηρητή.

18 Δομή Ελλειπτικών Η τρισδιάστατη δομή των ελλειπτικών γαλαξιών μπορεί να είναι: Πεπλατυσμένη a = b > c (Ιπτάμενος δίσκος σχήμα αριστερά) Ωοειδής : a = b < c (όπως ένα πούρο σχήμα στο κέντρο) Τριαξονική : a>b>c (όπως ένα κουτί με στρογγυλεμένες γωνίες σχήμα δεξιά) Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι η δομή των ελλειπτικών γαλαξιών είναι ελαφρώς τριαξονική σφαιροειδής με τυπική σχέση αξόνων A: B: C ~ 1: 0,95: 0.65 Η δομή τους είναι αρκετά κοντά στην πεπλατυσμένη αλλά όχι εντελώς C A B

19 Disky και Boxy Οι ισοφωτεινές επιφάνειες δεν είναι τέλειες ελλείψεις. Μπορεί να είναι Disky ή Boxy Τα Disky / Boxy σχήματα συσχετίζονται με διάφορες ιδιότητες: Οι Boxy γαλαξίες Είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ισοφωτεινή συστροφή και επομένως είναι τριαξονικά σφαιροειδή. Τείνουν να είναι πιο φωτεινοί Έχουν ισχυρότερη εκπομπή ραδιοφωνικών και ακτίνων Χ Έχουν αργές περιστροφές και πιο ανισοτροπικές ταχύτητες Πιθανόν είναι αποτέλεσμα συγχώνευσης Οι Disky γαλαξίες Είναι μεσαίου μεγέθους ελλειπτικοί. Έχουν πιο γρήγορη περιστροφή Λιγότερο φωτεινοί σε ραδιόφωνικό και ακτίνες Χ Πιθανόν σχηματίστηκαν από μονολιθική κατάρρευση.

20 Ισοφωτεινή συστροφή Ένα άλλο χαρακτηριστικό μερικών ελλειπτικών γαλαξιών είναι ότι η ελλειπτικότητά των ισοφωτεινών επιφανειών αλλάζει με την ακτινική απόσταση από το κέντρο τους και μερικές φορές μάλιστα πολύ ισχυρά. Αυτό το φαινόμενο που είναι γνωστό με τον όρο Ισοφωτεινή συστροφή (isophotal twists) έχει παρατηρηθεί στους ελλειπτικούς γαλαξίες και είναι ένα εσωτερικό χαρακτηριστικό που υποστηρίζει την τριαξονική δομή των ελλειπτικών γαλαξιών. Tο φαινόμενο δεν είναι ορατό όταν παρατηρούμε τον γαλαξία κατά μήκος ενός από τους κύριους άξονες του ελλειψοειδούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα Ο Μ110 Σφαιροειδής νανογαλαξίας δορυφόρος του Γαλαξία της Ανδρομέδας.

21 Ισοφωτεινή συστροφή Εάν οι ελλειπτικοί είναι τριαξονικά σφαιροειδή τότε το φαινόμενο της διαφορετικής ελλειπτικότητας και το φαινόμενο της ισοφωτεινής συστροφής θα μπορούσε να προκαλείται με την αλλαγή της ελλειπτικότητας ανάλογα με την ακτινική απόσταση από το κέντρο τους. Όμως το τι μπορεί να προκαλεί ένα τέτοιο φαινόμενο είναι ακόμη υπό διερεύνηση, μια απάντηση θα μπορούσε να ήταν η περιστροφή του γαλαξία, που όμως θα πρέπει να απορριφθεί γιατί όπως έχουμε πει το σχήμα τους, τουλάχιστον στους πιο φωτεινούς, οφείλεται στην ανισοτροπία των ταχυτήτων των αστέρων τους. Παρόλα αυτά σε αμυδρούς ελλειπτικούς που είναι πιο κοντά στο πεπλατυσμένο ισοτροπικό μοντέλο μια τέτοια υπόθεση θα μπορούσε να είναι κοντά στην πραγματικότητα. Για να καταλάβουμε καλύτερα το φαινόμενο της ισοφωτεινής συστροφής θα πρέπει να φανταστούμε, πώς θα προβάλλεται ένα ελλειψοειδές το οποίο περιέχει ισοφωτεινές επιφάνειες που η ελλειπτικότητά τους αλλάζει με την ακτινική απόσταση, όταν το κοιτάζουμε υπό γωνία, δηλαδή όχι παράλληλα με κάποιο από τους κύριους άξονες. Ο Γαλαξία Μ110 έχει γίνει επεξεργασία αντίστροφης εικόνας, για να τονιστεί το φαινόμενο. Με προσεκτική παρατήρηση μπορούμε να δούμε τις ισοφωτεινές επιφάνειες με έντονο σκούρο και λιγότερο σκούρο χρώμα των οποίων οι άξονές τους είναι υπό γωνία σύμφωνα με όσα εξηγήσαμε παραπάνω και σύμφωνα με το φαινόμενο της ισοφωτεινής συστροφής και του τριαξονικού σφαιροειδούς.

22 Σχηματισμός ελλειπτικών γαλαξιών Μονολιθική κατάρρευση γιγαντιαίου προτογαλαξιακού νέφους. Τα αστέρια του γαλαξία σχηματίστηκαν όλα περίπου στον ίδιο χρόνο καθώς ο γαλαξίας σχημάτιζε το μεγαλύτερο μέρος της μάζας του από το πρωταρχικό νέφος. Ο ρυθμός αστρογένεσης κατά την περίοδο της κατάρρευσης ήταν εξαιρετικά μεγάλος και ο γαλαξίας μετέτρεψε ταυτόχρονα σχεδόν όλο το αέριο σε αστέρες Εξηγεί την σχέση μεγέθους-χρώματος και το θεμελιώδες επίπεδο όπως και την εξέλιξη αυτών των σχέσεων ως συνάρτηση του redshift Μοντέλα Συγχώνευσης Ιεραρχικό μοντέλο συγχώνευσης Aπό παρατηρισιακές ενδείξεις, πιστεύεται ότι ομάδες γαλαξιών μπορούν να βρεθούν στην διαδικασία συγχώνευσης για τον σχηματισμό υπερμεγεθών Ελλειπτικών Γαλαξιών. Σε αυτή την εκδοχή οι γαλαξίες θα σχηματίσουν τα περισσότερα από τα αστέρια τους από νωρίς σαν μικροί γαλαξίες, αλλά συσσωρεύουν το μεγαλύτερο μέρος της μάζας τους αργότερα μέσω συγχωνεύσεων. Μεγάλος αριθμός γαλαξιών με παλιά αστέρια όπου εμφανίζονται σημάδια ότι συγχωνεύθηκαν πρόσφατα με άλλους γαλαξίες που προστέθηκαν στη μάζα τους όπως σημάδια πρόσφατης δραστηριότητας σχηματισμού αστέρων. Το δυναμικό τριβής, παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των cd γαλαξιών στα κέντρα των γαλαξιακών σμηνών. Η διαδικασία συγχώνευσης αρχίζει, όταν η κίνηση ενός μεγάλου γαλαξία σε ένα σύμπλεγμα προσελκύει μικρότερους γαλαξίες και τη σκοτεινή ύλη πίσω από την κανονική ύλη σαν «απόνερα». Ασκείται μια σταθερή δύναμη που επιβραδύνει τον γαλαξία ο οποίος χάνει κινητική ενέργεια και κινείται σπειροειδώς προς το κέντρο του σμήνους όπου τελικά θα συγχωνευτεί ενώ τα κέντρα των γαλαξιών θα εμφανίζονται ως πολλαπλοί πυρήνες του γαλαξία cd. Συγχώνευσης σπειροειδών γαλαξιών. Αρκετοί ελλειπτικοί πιθανόν να έχουν σχηματιστεί από συγκρούσεις σπειροειδών γαλαξιών. Η ενέργεια που εμπλέκεται στην σύγκρουση καταστρέφει την δισκοειδή δομή και στους δύο γαλαξίες και προκαλεί στο συγχωνευμένο σύστημα να φτάσει στην χαρακτηριστική κατανομή ενός ελλειπτικού γαλαξία (r^0,25). Σε τέτοιες συγκρούσεις υπερισχύει η λεγόμενη δυναμική τριβή ή όπως επίσης καλείται και βαρυτική αντίσταση η οποία καταλήγει για τα συγκρουόμενα σώματα να χάσουν την ορμή τους και την κινητική τους ενέργεια εξαιτίας των βαρυτικών αλληλεπιδράσεων που υφίστανται από την ύλη των συγκρουόμενων σωμάτων. Οι γιγαντιαίοι ελλειπτικοί γαλαξίες θεωρούνται γενικά ως αποτέλεσμα των συγχωνεύσεων των γαλαξιών. Οι συνηθισμένοι ελλειπτικοί γαλαξίες μπορούν επίσης να σχηματιστούν με αυτό τον τρόπο ή μπορεί να έχουν σχηματιστεί από την βαρυτική κατάρρευση ενός διαστρικού αερίου. Οι ελλειπτικοί νανογαλαξίες πιθανόν σχηματίζονται από το υλικό που έχει απομείνει από την σύγκρουση με ένα μεγαλύτερο γαλαξία ή από τις παλιρροϊκές ουρές των αλληλεπιδρώντων γαλαξιών.

23 Σχηματισμός ελλειπτικών γαλαξιών Προσομείωση Ν-Σωμάτων, συγχώνευσης δύο σπειροειδών γαλαξιών. Κάθε σπειροειδής περιέχει σωμάτια ενώ το κεντρικό εξόγκωμα περιέχει 4096 σωμάτια. Το αποτέλεσμα είναι ένας ελλειπτικός γαλαξίας με r 1/4 προφίλ. Η οργανωμένη περιστροφική κινητική ενέργεια των σπειροειδών γαλαξιών, μετά την συγχώνευση μετατρέπεται σε τυχαία κίνηση, και ο τελικός γαλαξίας που προκύπτει προσομοιάζει σε ελειψοειδές τριών αξόνων που πιστεύεται ότι πλησιάζει πιο κοντά στην δομή των ελλειπτικών γαλαξιών.

24 Προσομοίωση Ν-σωμάτων σε συγχώνευση σπειροειδών Γαλαξιών

25 Σχηματισμός Στα σμήνη των γαλαξιών υπάρχει το κλειδί για την κατανόηση του σχηματισμού των ελλειπτικών γαλαξιών. Ενώ ελλειπτικοί γαλαξίες είναι περίπου το 10% του συνόλου των μοναχικών γαλαξιών, εντούτοις είναι πολύ περισσότερο άφθονοι σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα γαλαξιών όπως σε πλούσια συμπλέγματα γαλαξιών. Αυτό το γεγονός είναι ένα παράδοξο και ένα επιχείρημα εναντίον της υπόθεσης της συγχώνευσης. Σε αυτές τις περιοχές, η μεγάλη σχετική ταχύτητα των γαλαξιών και η δυναμική του σμήνους το οποίο είναι σε κατάσταση ισορροπίας έτσι ώστε το σύστημα της βαρυτικής αλληλεπίδρασης και της δυναμικής ενέργεια έχει σταθεροποιηθεί. Σε τέτοια συστήματα δεν είναι συνηθισμένο να υπάρχουν συγκρούσεις γαλαξιών και γ αυτό και το παράδοξο, σχετικά με τον μηχανισμό που δόμησε αφθονία ελλειπτικών μέσα σε αυτά τα σμήνη. Ίσως η απάντηση να είναι ότι σχηματίστηκαν από συγχωνεύσεις, νωρίς στην ιστορία των σμηνών, πριν την σταθεροποίηση (Virialization) του σμήνους, όπου η διασπορά των ταχυτήτων του σμήνους ήταν αρκετά μικρή, επιτρέποντας την ιεραρχική συγχώνευση και τον σχηματισμό ελλειπτικών γαλαξιών. Βέβαια ο μηχανισμός συγχώνευσης όπως εξηγήσαμε παραπάνω δεν μπορεί να συνεχίζεται για πάντα και σταματάει όταν το σμήνος είναι εξισορροπημένο (Virialized) Με τον όρο Virialized εννοούμε ένα σύστημα βαρυτικά αλληλοεπιδρώντων σωμάτων, που είναι σταθερό, σε ένα τέτοια σύστημα η δυναμική ενέργεια είναι διπλάσια της αρνητικής Κινητικής U=-2K

26 Σμήνη Γαλαξιών Σμήνος του Λέοντα κυριαρχεί ο μεγάλος Ελλειπτικός γαλαξίας NGC Έχει βρεθεί η μαζικότερη μέχρι το 2012 μαύρη τρύπα με μάζα περίπου 9,7 δισεκατομμύρια ηλιακές μάζες, μια ασύλληπτη ποσότητα ύλης που έχει καταρρεύσει στο κέντρο του γαλαξία. Υπάρχουν αρκετοί περισσότεροι σπειροειδείς γαλαξίες από ότι ελλειπτικοί. Έχει αρχίσει να σχηματίζεται σχετικά πρόσφατα, σε σχέση με το σμήνος της Κόμης και οι σπειροειδείς γαλαξίες του σμήνους δεν έχουν ακόμη συγχωνευτεί για τον σχηματισμό Ελλειπτικών Το σμήνος της Κόμης είναι πολύ πλουσιότερο και μεγαλύτερο από το σμήνος του Λέοντα. Περιέχει πάνω από 1000 γαλαξίες η μέση απόσταση των οποίων από την Γη είναι περίπου 321 εκατομμύρια έτη φωτός. Το σμήνος, κυριαρχείται από δύο υπεργίγαντες ελλειπτικούς γαλαξίες που φαίνονται κοντά στον κέντρο της εικόνας NGC 4874 και NGC Κυριαρχείται κυρίως από ελλειπτικούς γαλαξίες.

27 Ευχαριστώ Πηγές : Materials from the Educational Course Galaxies and Cosmology Caltech University Βιβλία : An Introduction to Modern Astrophysics - B. Carrol, D. Ostlie Astrophysics Frank Sue Papers: Πηγές από Πανεπιστημιακά Sites Πηγές από Web sites:

βαρυτικά συστήματα αστέρων, γαλαξιακών αερίων, αστρικής σκοτεινής ύλης. Η ετυμολογία της λέξης αναφέρεται στον δικό μας

βαρυτικά συστήματα αστέρων, γαλαξιακών αερίων, αστρικής σκοτεινής ύλης. Η ετυμολογία της λέξης αναφέρεται στον δικό μας Οι γαλαξίες αποτελούν τεράστια βαρυτικά συστήματα αστέρων, γαλαξιακών αερίων, αστρικής σκόνης και (πιθανώς) αόρατης σκοτεινής ύλης. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από τα ελληνικά και σημαίνει άξονας

Διαβάστε περισσότερα

Η πρόβλεψη της ύπαρξης και η έµµεση παρατήρηση των µελανών οπών θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο σύγχρονα επιτεύγµατα της Κοσµολογίας.

Η πρόβλεψη της ύπαρξης και η έµµεση παρατήρηση των µελανών οπών θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο σύγχρονα επιτεύγµατα της Κοσµολογίας. Η πρόβλεψη της ύπαρξης και η έµµεση παρατήρηση των µελανών οπών θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο σύγχρονα επιτεύγµατα της Κοσµολογίας. Παρ' όλα αυτά, πρώτος ο γάλλος µαθηµατικός Λαπλάςτο 1796 ανέφερε

Διαβάστε περισσότερα

Αστρικά Συστήματα και Γαλαξίες

Αστρικά Συστήματα και Γαλαξίες Αστρικά Συστήματα και Γαλαξίες Κοσμάς Γαζέας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αστρικά Σμήνη Οι ομάδες των αστέρων Κοσμάς Γαζέας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αστρικά σμήνη Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο Αστρονομίας & Αστροφυσικής, ΕΑΑ

Ινστιτούτο Αστρονομίας & Αστροφυσικής, ΕΑΑ Παιχνίδια Προοπτικής στο Σύμπαν Ελένη Χατζηχρήστου Ινστιτούτο Αστρονομίας & Αστροφυσικής, ΕΑΑ Όταν δυο ουράνια αντικείμενα βρίσκονται στην ίδια περίπου οπτική γωνία αν και σε πολύ διαφορετικές αποστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, Μάιος 2008 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ, ΕΑΑ

Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, Μάιος 2008 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ, ΕΑΑ Γαλαξιακές συγκρούσεις και αστρικά πυροτεχνήματα Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, Μάιος 2008 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ, ΕΑΑ Download PDF Πρόσφατα, δόθηκε στη δημοσιότητα η μεγαλύτερη συλλογή εικόνων

Διαβάστε περισσότερα

Μ αρέσει να κοιτάω ψηλά. Αλλά τι είναι αυτό που βλέπω;;

Μ αρέσει να κοιτάω ψηλά. Αλλά τι είναι αυτό που βλέπω;; Μ αρέσει να κοιτάω ψηλά Αλλά τι είναι αυτό που βλέπω;; Ο ουρανός από πάνω μας : Η ανάλυση Όποιος έχει βρεθεί μακριά από τα φώτα της πόλης κοιτώντας τον νυχτερινό ουρανό αισθάνεται δέος μπροστά στο θέαμα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ. www.meteo.gr - 1 -

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ. www.meteo.gr - 1 - ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ H Γη είναι ένας πλανήτης από τους οκτώ συνολικά του ηλιακού μας συστήματος, το οποίο αποτελεί ένα από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστρικά συστήματα του Γαλαξία μας, ο οποίος με την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΡΙΚΑ ΣΜΗΝΗ Τα ρολόγια του σύμπαντος. Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Φυσικής

ΑΣΤΡΙΚΑ ΣΜΗΝΗ Τα ρολόγια του σύμπαντος. Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Φυσικής ΑΣΤΡΙΚΑ ΣΜΗΝΗ Τα ρολόγια του σύμπαντος Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Φυσικής Αστρικό σμήνος είναι 1 ομάδα από άστρα που Καταλαμβάνουν σχετικά μικρό χώρο στο

Διαβάστε περισσότερα

Αστροφυσική ΙΙ Tεστ II- 16 Ιανουαρίου 2009

Αστροφυσική ΙΙ Tεστ II- 16 Ιανουαρίου 2009 Αστροφυσική ΙΙ Tεστ II- 16 Ιανουαρίου 2009 1. Μία περιοχή στο μεσοαστρικό χώρο με ερυθρωπή απόχρωση είναι a. Ο ψυχρός πυρήνας ενός μοριακού νέφους b. Μία περιοχή θερμού ιονισμένου αερίου c. Μία περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

ΘΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΘΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ Μέλη ομάδας Οικονόμου Γιώργος Οικονόμου Στέργος Πιπέρης Γιάννης Χατζαντώνης Μανώλης Χαυλή Αθηνά Επιβλέπων Καθηγητής Βασίλειος Βαρσάμης Στόχοι: Να μάθουμε τα είδη των

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία με θέμα: «Ερευνώντας τα χρονικά μυστικά του Σύμπαντος»

Ερευνητική Εργασία με θέμα: «Ερευνώντας τα χρονικά μυστικά του Σύμπαντος» Ερευνητική Εργασία με θέμα: «Ερευνώντας τα χρονικά μυστικά του Σύμπαντος» Σωτήρης Τσαντίλας (PhD, MSc), Μαθηματικός Αστροφυσικός Σύντομη περιγραφή: Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο

Διαβάστε περισσότερα

αστερισμοί Φαινομενικά αμετάβλητοι σχηματισμοί αστέρων που παρατηρούμε στον ουρανό

αστερισμοί Φαινομενικά αμετάβλητοι σχηματισμοί αστέρων που παρατηρούμε στον ουρανό αστερισμοί Φαινομενικά αμετάβλητοι σχηματισμοί αστέρων που παρατηρούμε στον ουρανό Αστερισμός του χαμαιλέοντα Φυσικά χαρακτηριστικά αστέρων Λαμπρότητα Μέγεθος Θερμοκρασία-χρώμα Φασματικός τύπος Λαμπρότητα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 2008. Yπολογισμός της ταχύτητα διαστολής του Σύμπαντος, της ηλικίας του καθώς και της απόστασης μερικών κοντινών γαλαξιών.

Εργαστήριο 2008. Yπολογισμός της ταχύτητα διαστολής του Σύμπαντος, της ηλικίας του καθώς και της απόστασης μερικών κοντινών γαλαξιών. Υπολογισμός σταθεράς Hubble Εργαστήριο 2008 Yπολογισμός της ταχύτητα διαστολής του Σύμπαντος, της ηλικίας του καθώς και της απόστασης μερικών κοντινών γαλαξιών. Εισαγωγή Το 1929, ο Edwin Hubble (με βάση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΣΤΕΡΩΝ

ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΣΤΕΡΩΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΣΤΕΡΩΝ Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης Mcs χημικός www.polkarag.gr Μετά τη δημιουργία του Σύμπαντος 380.000 έτη 6000 ο C Τα ηλεκτρόνια μπορούν να συνδεθούν με τα πρωτόνια ή τους άλλους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

ΤΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΤΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ Το λαμπρότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό είναι ο Σείριος Α του αστερισμού του Μεγάλου Κυνός (a Canis Majoris) και αποτελεί μέρος διπλού συστήματος αστέρων. Απέχει από το ηλιακό

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος A: Νευτώνιες τροχιές (υπό την επίδραση συντηρητικών δυνάμεων) (3.0 μονάδες)

Μέρος A: Νευτώνιες τροχιές (υπό την επίδραση συντηρητικών δυνάμεων) (3.0 μονάδες) Theory LIGO-GW150914 (10 μονάδες) Q1-1 Το 015, το παρατηρητήριο βαρυτικών κυμάτων LIGO ανίχνευσε για πρώτη φορά τη διέλευση των βαρυτικών κυμάτων (gravitational waves ή GW) διαμέσου της Γης. Το συμβάν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Κεφάλαιο 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 130 Κεφάλαιο 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α. Απαντήσεις στις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. α, β 2. γ 3. ε 4. β, δ 5. γ 6. α, β, γ, ε Β. Απαντήσεις στις ερωτήσεις συµπλήρωσης κενού 1. η αρχαιότερη

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητική Εξέταση. 23 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής η φάση: «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ»

Θεωρητική Εξέταση. 23 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής η φάση: «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» 23 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2018 4 η φάση: «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» Θεωρητική Εξέταση 23 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας 2018 4 η φάση Θεωρητική Εξέταση 1 Παρακαλούμε, διαβάστε

Διαβάστε περισσότερα

Αστρική Εξέλιξη. Η ζωή και ο θάνατος των αστέρων. Κοσμάς Γαζέας. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αστρική Εξέλιξη. Η ζωή και ο θάνατος των αστέρων. Κοσμάς Γαζέας. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αστρική Εξέλιξη Η ζωή και ο θάνατος των αστέρων Κοσμάς Γαζέας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αστρική εξέλιξη Η εξέλιξη ενός αστέρα καθορίζεται από την κατανάλωση διαδοχικών «κύκλων» πυρηνικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ Φύλλο εργασίας ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ Ομάδα: Ον/μο: Τι υπάρχει στο κέντρο του Γαλαξία; Στη δραστηριότητα αυτή χρησιμοποιώντας το νόμο της παγκόσμιας έλξης και επεξεργαζόμενοι κάποια αστρονομικά δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Α. Μια σύντοµη περιγραφή της εργασίας που εκπονήσατε στο πλαίσιο του µαθήµατος της Αστρονοµίας. Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Για να απαντήσεις στις ερωτήσεις που ακολουθούν αρκεί να επιλέξεις την ή τις σωστές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 10. Η σταθερά του Hubble: µέτρηση αποστάσεων γαλαξιών

ΑΣΚΗΣΗ 10. Η σταθερά του Hubble: µέτρηση αποστάσεων γαλαξιών ΑΣΚΗΣΗ 10 Η σταθερά του Hubble: µέτρηση αποστάσεων γαλαξιών Περιεχόµενα Κηφείδες Ερυθρά µετατόπιση Φάσµατα γαλαξιών Σκοπός της άσκησης Η µέτρηση της ερυθρής µετατόπισης των γαλαξιών είναι η βασική µέθοδος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Αστροφυσική

Εισαγωγή στην Αστροφυσική Εισαγωγή στην Αστροφυσική Ενότητα: Ασκήσεις Ξενοφών Μουσάς Τμήμα: Φυσικής Σελίδα 2 1. Ασκήσεις... 4 Σελίδα 3 1. Ασκήσεις Άσκηση 1 α. Τι είναι οι κηλίδες; β. Πώς δημιουργούνται; Αναπτύξτε την σχετική θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

θεμελιακά Ερωτήματα Κοσμολογίας & Αστροφυσικής

θεμελιακά Ερωτήματα Κοσμολογίας & Αστροφυσικής θεμελιακά Ερωτήματα Απόστολος Δ. Παναγιώτου Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονικός Συνεργάτης στο CERN Σχολή Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλος, 5 Απριλίου, 2014 1 BIG BANG 10 24 μ 10-19

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΣΚΙΝΑΚΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΣΚΙΝΑΚΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΣΚΙΝΑΚΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα βρίσκεται στην ομώνυμη κορυφή του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη στην κεντρική Κρήτη, σε υψόμετρο 1750 μ., σε απευθείας απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΤΟΣ. Τα κυριότερα αντικείμενα της Μ. Άρκτου ALIOTH. Μπλε γίγαντας ορατός με γυμνό μάτι. Απόσταση : 82 ε.φ. Διάμετρος : 6 εκ. χιλιόμετρα.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΤΟΣ. Τα κυριότερα αντικείμενα της Μ. Άρκτου ALIOTH. Μπλε γίγαντας ορατός με γυμνό μάτι. Απόσταση : 82 ε.φ. Διάμετρος : 6 εκ. χιλιόμετρα. Αστρονομία Μπιρσιάνης Γιώργος Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΤΟΣ Τα κυριότερα αντικείμενα της Μ. Άρκτου ALIOTH Μπλε γίγαντας ορατός με γυμνό μάτι. Απόσταση : 82 ε.φ. Διάμετρος : 6 εκ. χιλιόμετρα. Λαμπρότητα : 100 φορές τη

Διαβάστε περισσότερα

Aναλαµπές ακτίνων -γ

Aναλαµπές ακτίνων -γ Aναλαµπές ακτίνων -γ Gamma Ray Bursts (GRB) Λουκάς Βλάχος 18/5/2004 1 Γενική παρατήρηση Η αστροφυσική διανύει αυτήν την εποχή τη δηµιουργικότερη περίοδο της ιστορίας της. Η πληθώρα των επίγειων αλλά και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ είναι ο τομέας τις ϕυσικής που προσπαθεί να εξηγήσει την γένεση και την εξέλιξη του σύμπαντος χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις και τ

ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ είναι ο τομέας τις ϕυσικής που προσπαθεί να εξηγήσει την γένεση και την εξέλιξη του σύμπαντος χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις και τ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, 10 Οκτωβρίου, 2017 ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ Πανεπιστήμιο Κρήτης 1- ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ είναι ο τομέας τις ϕυσικής που προσπαθεί να εξηγήσει την γένεση και την εξέλιξη του σύμπαντος χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ

ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ Κ. Ν. Γουργουλιάτος ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ Η ΒΑΣΙΚΗ ΙΔΕΑ Αντικείμενα που εμποδίζουν την διάδοση φωτός από αυτά Πρωτοπροτάθηκε γύρω στα 1783 (John( John Michell) ως αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Οι µαύρες τρύπες είναι ουράνια σώµατα σαν όλα τα άλλα, όπως οι πλανήτες και ο ήλιος, τα οποία όµως διαφέρουν από αυτά σε µία µικρή αλλά θεµελ

Εισαγωγή Οι µαύρες τρύπες είναι ουράνια σώµατα σαν όλα τα άλλα, όπως οι πλανήτες και ο ήλιος, τα οποία όµως διαφέρουν από αυτά σε µία µικρή αλλά θεµελ ιαθεµατική Εργασία µε Θέµα: Οι Φυσικές Επιστήµες στην Καθηµερινή µας Ζωή Τµήµα: Β 2 Γυµνασίου Υπεύθυνος Καθηγητής: Παζούλης Παναγιώτης Συντακτική Οµάδα: Πάνου Μαρία, Πάνου Γεωργία 1 Εισαγωγή Οι µαύρες

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργοί Γαλαξίες AGN Active Galactic Nuclei. Χριστοπούλου

Ενεργοί Γαλαξίες AGN Active Galactic Nuclei. Χριστοπούλου Ενεργοί Γαλαξίες AGN Active Galactic Nuclei Ε-Π Μη ενεργοί Γαλαξίες (α) ο σπειροειδής γαλαξίας Μ83 (Sc), (β) o ελλειπτικός γαλαξίας NGG205 (E6), (γ) ο ακανόνιστος γαλαξίας, Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου Πότε

Διαβάστε περισσότερα

http://www.discoveryspace.net/

http://www.discoveryspace.net/ Εργαστήριο DSpace http://www.discoveryspace.net/ Η υπηρεσία D-Space ενσωματώνει πολλά ρομποτικά τηλεσκόπια απρόσκοπτα σε ένα εικονικό παρατηρητήριο και παρέχει τις υπηρεσίες που απαιτούνται για τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Οι αστέρες δαπανούν περίπου το 90% της διάρκειας της ζωής στη σύντηξη υδρογόνου που μετατρέπεται σε ήλιο σε υψηλή θερμοκρασία και υψηλή πίεση κοντά

Οι αστέρες δαπανούν περίπου το 90% της διάρκειας της ζωής στη σύντηξη υδρογόνου που μετατρέπεται σε ήλιο σε υψηλή θερμοκρασία και υψηλή πίεση κοντά Οι αστέρες δαπανούν περίπου το 90% της διάρκειας της ζωής στη σύντηξη υδρογόνου που μετατρέπεται σε ήλιο σε υψηλή θερμοκρασία και υψηλή πίεση κοντά στον πυρήνα. Ξεκινώντας από την μηδέν-ηλικία στην κύρια

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Όποτε χρησιμοποιείτε το σταυρό ή το κλειδί της εργαλειοθήκης σας για να ξεσφίξετε τα μπουλόνια ενώ αντικαθιστάτε ένα σκασμένο λάστιχο αυτοκινήτου, ολόκληρος ο τροχός αρχίζει να στρέφεται και θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αστρονομία τι θα κάνουμε δηλαδή??? Ήλιος, 8 πλανήτες και πάνω από 100 δορυφόροι τους. Το πλανητικό μας σύστημα Οι πλανήτες

Διαβάστε περισσότερα

Γαλαξίες και Νεφελώματα

Γαλαξίες και Νεφελώματα 13 ο ΓΕΛ ΑΘΗΝΩΝ Project Αστρονομίας Γαλαξίες και Νεφελώματα Γεράκη Αικατερίνη Γεράση Ειρήνη- Σάρα Γρηγοράκης Ιάσων Θεωδορακοπούλου Αικατερίνη Ιατρού Ελένη 17/3/2016 1 Νεφελώματα Νεφέλωμα με βάση την αστρονομία

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μανώλης Ξυλούρης, Φεβρουάριος 2004

Δρ. Μανώλης Ξυλούρης, Φεβρουάριος 2004 Αστρονομία στο Υπέρυθρο - Ένας Αθέατος Κόσμος Δρ. Μανώλης Ξυλούρης, Φεβρουάριος 2004 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ, ΕΑΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝA 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΥΘΡΟ 2. ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ 3. ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

Διαβάστε περισσότερα

What is a galaxy? A large group of stars outside of our own Milky Way Made of billions to trillions of stars

What is a galaxy? A large group of stars outside of our own Milky Way Made of billions to trillions of stars What is a galaxy? A large group of stars outside of our own Milky Way Made of billions to trillions of stars Also may have gas and dust Spiral, or elliptical, or irregular shaped Η ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΓΑΛΑΞΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κοσμάς Γαζέας Το Ηλιακό Σύστημα Το Ηλιακό Σύστημα αποτελείται κυρίως από τον Ήλιο και τους πλανήτες που περιφέρονται γύρω από αυτόν. Πολλά και διάφορα ουράνια

Διαβάστε περισσότερα

Το Φως της Αστροφυσικής Αν. καθηγητής Στράτος Θεοδοσίου Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

Το Φως της Αστροφυσικής Αν. καθηγητής Στράτος Θεοδοσίου Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Το Φως της Αστροφυσικής Αν. καθηγητής Στράτος Θεοδοσίου Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Το φως που έρχεται από τα άστρα είναι σύνθετο και καλύπτει ολόκληρο το εύρος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Διαβάστε περισσότερα

Παχνίδης Άγγελος Περιβολάρη Ναταλία Πετρολέκα Γεωργία Πετρουτσάτου Σταυρίνα Σαμαρά Ελένη Σκορδαλάκη Μαρίνα Βθ1 Σχ.έτος: Ερευνητική εργασία:

Παχνίδης Άγγελος Περιβολάρη Ναταλία Πετρολέκα Γεωργία Πετρουτσάτου Σταυρίνα Σαμαρά Ελένη Σκορδαλάκη Μαρίνα Βθ1 Σχ.έτος: Ερευνητική εργασία: Παχνίδης Άγγελος Περιβολάρη Ναταλία Πετρολέκα Γεωργία Πετρουτσάτου Σταυρίνα Σαμαρά Ελένη Σκορδαλάκη Μαρίνα Βθ1 Σχ.έτος:2015-16 Ερευνητική εργασία: Διάστημα ΑΣΤΕΡΙΑ Τα αστέρια ειναι : Κυρίως ήλιοι άλλων

Διαβάστε περισσότερα

Ο κόσμος των Γαλαξιών

Ο κόσμος των Γαλαξιών Ο κόσμος των Γαλαξιών Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής ΕΚΠΑ Aν κάποια έναστρη νύχτα παρατηρήσουμε τον ουρανό μ ένα ισχυρό τηλεσκόπιο, θα εντοπίσουμε πολλά φωτεινά αντικείμενα τα οποία

Διαβάστε περισσότερα

"Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου." (Οδυσσέας Ελύτης)

Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου. (Οδυσσέας Ελύτης) "Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου." (Οδυσσέας Ελύτης) Το σύμπαν δεν υπήρχε από πάντα. Γεννήθηκε κάποτε στο παρελθόν. Τη στιγμή της γέννησης

Διαβάστε περισσότερα

Κοσμολογία & Αστροσωματιδική Φυσική Μάγδα Λώλα CERN, 28/9/2010

Κοσμολογία & Αστροσωματιδική Φυσική Μάγδα Λώλα CERN, 28/9/2010 Κοσμολογία & Αστροσωματιδική Φυσική Μάγδα Λώλα CERN, 28/9/2010 Η φυσική υψηλών ενεργειών µελετά το µικρόκοσµο, αλλά συνδέεται άµεσα µε το µακρόκοσµο Κοσµολογία - Μελέτη της δηµιουργίας και εξέλιξης του

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Κεφάλαιο 1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κεφάλαιο 1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ Φαινόμενο, ονομάζεται οτιδήποτε συμβαίνει τριγύρω μας. Για παράδειγμα η αύξηση του ύψους του ανθρώπου, η έκρηξη ενός ηφαιστείου κλπ. Τις μεταβολές αυτές, που συμβαίνουν στην φύση

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητική Εξέταση. 24 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής η φάση: «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ»

Θεωρητική Εξέταση. 24 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής η φάση: «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» 24 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2019 3 η φάση: «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» Θεωρητική Εξέταση 24 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας 2019 3 η φάση Θεωρητική Εξέταση 1 Παρακαλούμε, διαβάστε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Το ηλιακό μας σύστημα απαρτίζεται από τον ήλιο (κεντρικός αστέρας) τους 8 πλανήτες, (4 εσωτερικούς ή πετρώδεις: Ερμής, Αφροδίτη, Γη και Άρης, και 4 εξωτερικούς: Δίας,

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ. Μελανές Οπές

Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ. Μελανές Οπές Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ Μελανές Οπές Αν η μάζα που απομένει να είναι μεγαλύτερη από 3,2 ηλιακές μάζες (M>3,2Mο), ο αστέρας δεν μπορεί να ισορροπήσει ούτε ως

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α : α. 3000 V/m β. 1500 V/m γ. 2000 V/m δ. 1000 V/m

ΘΕΜΑ Α : α. 3000 V/m β. 1500 V/m γ. 2000 V/m δ. 1000 V/m ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α : Για να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής αρκεί να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

minimath.eu Φυσική A ΛΥΚΕΙΟΥ Περικλής Πέρρος 1/1/2014

minimath.eu Φυσική A ΛΥΚΕΙΟΥ Περικλής Πέρρος 1/1/2014 minimath.eu Φυσική A ΛΥΚΕΙΟΥ Περικλής Πέρρος 1/1/014 minimath.eu Περιεχόμενα Κινηση 3 Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση 4 Ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση 5 Δυναμικη 7 Οι νόμοι του Νεύτωνα 7 Τριβή 8 Ομαλη κυκλικη

Διαβάστε περισσότερα

Αστρικά Σµήνη: Απόσταση του Σµήνους των Υάδων

Αστρικά Σµήνη: Απόσταση του Σµήνους των Υάδων Αστρικά Σµήνη: Απόσταση του Σµήνους των Υάδων!1 Επειδή τα Αστρικά Σµήνη: (α) βρίσκονται στην ίδια απόσταση (άρα δm=δm) και διεύθυνση και εποµένως πάσχουν από την ίδια Γαλαξιακή και ατµοσφαιρική απορρόφηση,

Διαβάστε περισσότερα

Τα παρατηρήσιμα μεγέθη των αστεριών (λαμπρότητα, L, επιφανειακή θερμοκρασία, T eff

Τα παρατηρήσιμα μεγέθη των αστεριών (λαμπρότητα, L, επιφανειακή θερμοκρασία, T eff ΚΥΡΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ: oνομάζουμε το σύνολο των θέσεων που καταλαμβάνουν τα αστέρια σε διάγραμμα Λαμπρότητας Θερμοκρασίας όταν καίνε Η στο εσωτερικό τους και παράγουν He. Τα παρατηρήσιμα μεγέθη των αστεριών

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κοσμάς Γαζέας Η γέννηση της Αστροφυσικής Οι αστρονόμοι μελετούν τα ουράνια σώματα βασισμένοι στο φως, που λαμβάνουν από αυτά. Στα πρώτα χρόνια των παρατηρήσεων,

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργοί Γαλαξίες. Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής

Ενεργοί Γαλαξίες. Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Ενεργοί Γαλαξίες Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Οι «ενεργοί γαλαξίες» είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα κατηγορία γαλαξιών που ως χαρακτηριστικό τους γνώρισμα έχουν μια εξαιρετικά έντονη ενεργειακή

Διαβάστε περισσότερα

Κοσμολογία. Η δομή, η εξέλιξη του Σύμπαντος και τα πειράματα στο CERN. Γιάννης Νταλιάνης (PhD)

Κοσμολογία. Η δομή, η εξέλιξη του Σύμπαντος και τα πειράματα στο CERN. Γιάννης Νταλιάνης (PhD) Κοσμολογία Η δομή, η εξέλιξη του Σύμπαντος και τα πειράματα στο CERN Γιάννης Νταλιάνης (PhD) Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Ε. Μ. Πολυτεχνείο Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης Γη Τοπική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ Κ. Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2004

ΤΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ Κ. Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2004 ΤΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ Κ. Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2004 ΣΥΝΟΨΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Το μοντέλο της Μεγάλης έκρηξης εξηγεί με ακρίβεια

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ. 131 Τελική εξέταση: 10-Δεκεμβρίου-2005

ΦΥΣ. 131 Τελική εξέταση: 10-Δεκεμβρίου-2005 ΦΥΣ. 131 Τελική εξέταση: 10-Δεκεμβρίου-2005 Πριν αρχίσετε συμπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο και αριθμό ταυτότητας). Ονοματεπώνυμο Αριθμός ταυτότητας Σας δίνονται 20 ισότιμα προβλήματα (10 βαθμοί

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε άτομο στο σώμα σου προέρχεται από έκρηξη άστρου και τα άτομα του αριστερού σου χεριού πιθανόν να προέρχονται από διαφορετικό άστρο απ ότι του

Κάθε άτομο στο σώμα σου προέρχεται από έκρηξη άστρου και τα άτομα του αριστερού σου χεριού πιθανόν να προέρχονται από διαφορετικό άστρο απ ότι του Είμαστε αστερόσκονη Είμαστε αστερόσκονη Αν θέλετε να ακουμπήσετε, να πιάσετε στα χέρια σας το εσωτερικό ενός άστρου αρκεί να χαϊδέψετε το πρόσωπό σας ή κάποιο αντικείμενο δίπλα σας. Όλα αυτά αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε Κ Τ Ο ΟΙ ΓΑΛΑΞΙΕΣ 6.1 Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε Κ Τ Ο ΟΙ ΓΑΛΑΞΙΕΣ 6.1 Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ 6 ΟΙ ΓΑΛΑΞΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε Κ Τ Ο πλανηθούμε στους τεράστιους σχηματισμούς ύλης και ακτινοβολίας, γνωστούς ως γαλαξίες, που βρίσκονται σε ασύλληπτες αποστάσεις από μας. Οδηγός μας θα είναι τρία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 5. Χρώµα στην Αστρονοµία

ΑΣΚΗΣΗ 5. Χρώµα στην Αστρονοµία ΑΣΚΗΣΗ 5 Χρώµα στην Αστρονοµία Περιεχόµενα Χρώµα στην Αστρονοµία o Χρώµα άστρων o Χρώµα και θερµοκρασία Ο νόµος του Planck o Ακτινοβολία Μέλανος Σώµατος O νόµος της µετατόπισης του Wien Στόχος της άσκησης

Διαβάστε περισσότερα

Αστροφυσική. Ενότητα # 4: Αστρικοί άνεμοι, σφαιρική προσαύξηση και δίσκοι προσαύξησης. Λουκάς Βλάχος Τμήμα Φυσικής

Αστροφυσική. Ενότητα # 4: Αστρικοί άνεμοι, σφαιρική προσαύξηση και δίσκοι προσαύξησης. Λουκάς Βλάχος Τμήμα Φυσικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αστροφυσική Ενότητα # 4: Αστρικοί άνεμοι, σφαιρική προσαύξηση και δίσκοι προσαύξησης Λουκάς Βλάχος Τμήμα Φυσικής Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Έργο Δύναμης Έργο σταθερής δύναμης

Έργο Δύναμης Έργο σταθερής δύναμης Παρατήρηση: Σε όλες τις ασκήσεις του φυλλαδίου τα αντικείμενα θεωρούμε ότι οι δυνάμεις ασκούνται στο κέντρο μάζας των αντικειμένων έτσι ώστε αυτά κινούνται μόνο μεταφορικά, χωρίς να μπορούν να περιστραφούν.

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η σελήνη; Πως Δημιουργήθηκε; Ποιες είναι οι κινήσεις της; Σημάδια ζωής στη σελήνη. Πόσο απέχει η σελήνη από την γη; Τι είναι η πανσέληνος;

Τι είναι η σελήνη; Πως Δημιουργήθηκε; Ποιες είναι οι κινήσεις της; Σημάδια ζωής στη σελήνη. Πόσο απέχει η σελήνη από την γη; Τι είναι η πανσέληνος; Τι είναι η σελήνη; Πως Δημιουργήθηκε; Ποιες είναι οι κινήσεις της; Σημάδια ζωής στη σελήνη. Πόσο απέχει η σελήνη από την γη; Τι είναι η πανσέληνος; Μαγνητικό πεδίο. Κρατήρες. Ο πρώτος άνθρωπος που πήγε

Διαβάστε περισσότερα

[50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N]

[50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N] ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο - ΜΕΡΟΣ Α : ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΡΟΥΣΕΙΣ 1. Σώμα ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο. Βλήμα κινούμενο οριζόντια με ταχύτητα μέτρου και το με ταχύτητα, διαπερνά το σώμα χάνοντας % της κινητικής του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 28 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή, 13 Απριλίου, 2014 Ώρα: 10:00-13:00 Παρακαλώ διαβάστε πρώτα τα πιο κάτω, πριν απαντήσετε οποιαδήποτε ερώτηση. Γενικές οδηγίες: 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΟΥΣΕΙΣ. γ) Δ 64 J δ) 64%]

ΚΡΟΥΣΕΙΣ. γ) Δ 64 J δ) 64%] 1. Μικρή σφαίρα Σ1, μάζας 2 kg που κινείται πάνω σε λείο επίπεδο με ταχύτητα 10 m/s συγκρούεται κεντρικά και ελαστικά με ακίνητη σφαίρα Σ2 μάζας 8 kg. Να υπολογίσετε: α) τις ταχύτητες των σωμάτων μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας).

ΦΥΣ Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας). ΦΥΣ. 111 2 η Πρόοδος: 24-Νοεµβρίου-2018 Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας). Ονοµατεπώνυµο Αριθµός Ταυτότητας Απενεργοποιήστε τα κινητά σας. Σας δίνονται 9 προβλήµατα

Διαβάστε περισσότερα

Ήλιος. Αστέρας (G2V) με Ζ= Μάζα: ~ 2 x 1030 kg (99.8% του ΗΣ) Ακτίνα: ~700,000 km. Μέση απόσταση: 1 AU = x 108 km

Ήλιος. Αστέρας (G2V) με Ζ= Μάζα: ~ 2 x 1030 kg (99.8% του ΗΣ) Ακτίνα: ~700,000 km. Μέση απόσταση: 1 AU = x 108 km Το Ηλιακό Σύστημα Ήλιος Αστέρας (G2V) με Ζ=0.012 Μάζα: ~ 2 x 1030 kg (99.8% του ΗΣ) Ακτίνα: ~700,000 km Μέση απόσταση: 1 AU = 1.496 x 108 km Τροχιές των πλανητών Οι νόμοι του Kepler: Ελλειπτικές τροχιές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ 7 ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣIΚΗΣ ΑΠΘ

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ 7 ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣIΚΗΣ ΑΠΘ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ 7 ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2016-2017 ΤΜΗΜΑ ΦΥΣIΚΗΣ ΑΠΘ 1ο Σ Ε Τ Α Σ Κ Η Σ Ε Ω Ν 1. Να κατασκευαστεί η ουράνια σφαίρα για έναν παρατηρητή που βρίσκεται σε γεωγραφικό πλάτος 25º και να τοποθετηθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. Πρόγραμμα βραδιών παρατηρήσεων Μάιος 2009 7 Μαΐου 14 Μαΐου 21 Μαΐου 28 Μαΐου

ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. Πρόγραμμα βραδιών παρατηρήσεων Μάιος 2009 7 Μαΐου 14 Μαΐου 21 Μαΐου 28 Μαΐου ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Πρόγραμμα βραδιών παρατηρήσεων Μάιος 2009 7 Μαΐου 14 Μαΐου 21 Μαΐου 28 Μαΐου www.ea.gr/ep/cosmos www.discoveryspace.net Οι βραδιές παρατήρησης υποστηρίζονται από τα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ 2013

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ 2013 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ 2013 ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1- Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

Κοσµολογία. Το παρελθόν, το παρόν, και το µέλλον του Σύµπαντος.

Κοσµολογία. Το παρελθόν, το παρόν, και το µέλλον του Σύµπαντος. Κοσµολογία Το παρελθόν, το παρόν, και το µέλλον του Σύµπαντος. Τι είναι όµως η Κοσµολογία; Ηκοσµολογία είναι ο κλάδος της φυσικής που µελετά την δηµιουργία και την εξέλιξη του Σύµπαντος. Με τον όρο Σύµπαν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΗΛΙΑΚΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΗΛΙΑΚΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΗΛΙΑΚΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΩΡΙΩΝ, 9/1/2008 Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ Γη, ο τρίτος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος Περιφερόμαστε γύρω από τον Ήλιο, ένα τυπικό αστέρι της κύριας ακολουθίας

Διαβάστε περισσότερα

Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Ποια η σημασία των παρακάτω μεγεθών; Αναφερόμαστε στην κυκλική κίνηση. Α. Επιτρόχια επιτάχυνση: Β. Κεντρομόλος επιτάχυνση: Γ. Συχνότητα: Δ. Περίοδος: 2. Ένας τροχός περιστρέφεται

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητική Εξέταση - Σύντοµες Ερωτήσεις

Θεωρητική Εξέταση - Σύντοµες Ερωτήσεις 1. Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο της Βραζιλίας, που βρίσκεται στη πόλη Ρίο ντε Τζανέιρο ( 22 54ʹ S, 43 12ʹ W), υπάρχει ένα ηλιακό ρολόι πάνω από την πόρτα του θόλου που είναι εγκατεστηµένο το τηλεσκόπιο των

Διαβάστε περισσότερα

Στέμμα. 2200 km Μεταβατική περιοχή 2100 km. Χρωμόσφαιρα. 500 km. Φωτόσφαιρα. τ500=1. -100 km. Δομή της ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

Στέμμα. 2200 km Μεταβατική περιοχή 2100 km. Χρωμόσφαιρα. 500 km. Φωτόσφαιρα. τ500=1. -100 km. Δομή της ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Στέμμα 2200 km Μεταβατική περιοχή 2100 km Χρωμόσφαιρα 500 km -100 km Φωτόσφαιρα τ500=1 Δομή της ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Η ΗΛΙΑΚΗ ΧΡΩΜΟΣΦΑΙΡΑ Περιοχή της ηλιακής ατμόσφαιρας πάνω από τη φωτόσφαιρα ( Πάχος της

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Φυσικής Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών Τ.Ε.Ι. Λαμίας

Θεωρία Φυσικής Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών Τ.Ε.Ι. Λαμίας Θεωρία Φυσικής Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών Τ.Ε.Ι. Λαμίας Νόμος της Βαρύτητας επιτάχυνση της βαρύτητας Κίνηση δορυφόρου Νόμοι Keple Το σύμπαν και οι δυνάμεις βαρύτητας Ο λόγος που

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ www/manowdanezis.gr. Εξέλιξη των Αστέρων

Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ www/manowdanezis.gr. Εξέλιξη των Αστέρων Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ www/manowdanezis.gr Εξέλιξη των Αστέρων Φασματική Ταξινόμηση του Harvard Σύμφωνα με την ταξινόμηση του Harvard, όπως ονομάστηκε, τα

Διαβάστε περισσότερα

διατήρησης της μάζας.

διατήρησης της μάζας. 6. Ατομική φύση της ύλης Ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι η ύλη αποτελείται από δομικά στοιχεία ήταν ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Δημόκριτος. Το πείραμα μετά από 2400 χρόνια ήρθε και επιβεβαίωσε την άποψη αυτή,

Διαβάστε περισσότερα

Αστέρες Νετρονίων και Μελανές Οπές:

Αστέρες Νετρονίων και Μελανές Οπές: Αστέρες Νετρονίων και Μελανές Οπές: Η Γένεσή τους και η Ανίχνευση Βαρυτικών Κυμάτων Βίκυ Καλογερά Τμημα Φυσικής & Αστρονομίας Γενικό Σεµινάριο Τµήµατος Φυσικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης 5

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Περιεχόμενα Τι είναι το Διάστημα;... 2 Το ηλιακό σύστημα... 4 Οι πλανήτες... 6 Ο Ήλιος... 10 Η Σελήνη... 12 Αστέρια και κομήτες... 14

Διαβάστε περισσότερα

β. ίιος πλανήτης γ. Ζωδιακό φως δ. ορυφόρος ε. Μετεωρίτης στ. Μεσοπλανητική ύλη ζ. Αστεροειδής η. Μετέωρο

β. ίιος πλανήτης γ. Ζωδιακό φως δ. ορυφόρος ε. Μετεωρίτης στ. Μεσοπλανητική ύλη ζ. Αστεροειδής η. Μετέωρο 1. Αντιστοίχισε τα χαρακτηριστικά, που καταγράφονται στη αριστερή στήλη με τα αντικείμενα ή φαινόμενα, που παρατηρούνται στο ηλιακό σύστημα και περιέχονται στην δεξιά στήλη Α. Κινείται σε ελλειπτική τροχιά.

Διαβάστε περισσότερα

Στέμμα. 2200 km Μεταβατική περιοχή 2100 km. Χρωμόσφαιρα. 500 km. Φωτόσφαιρα. τ500=1. -100 km. Δομή της ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

Στέμμα. 2200 km Μεταβατική περιοχή 2100 km. Χρωμόσφαιρα. 500 km. Φωτόσφαιρα. τ500=1. -100 km. Δομή της ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Στέμμα 2200 km Μεταβατική περιοχή 2100 km Χρωμόσφαιρα 500 km -100 km Φωτόσφαιρα τ500=1 Δομή της ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Η ΗΛΙΑΚΗ ΧΡΩΜΟΣΦΑΙΡΑ Περιοχή της ηλιακής ατμόσφαιρας πάνω από τη φωτόσφαιρα ( Πάχος της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 5 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Πρώτη Φάση) Κυριακή, 6 Ιανουαρίου, Παρακαλώ διαβάστε πρώτα τα πιο κάτω, πριν απαντήσετε οποιαδήποτε ερώτηση Γενικές Οδηγίες: ) Είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Λέανδρος Περιβολαρόπουλος Καθηγητής Παν/μίου Ιωαννίνων

Λέανδρος Περιβολαρόπουλος  Καθηγητής Παν/μίου Ιωαννίνων Open page Λέανδρος Περιβολαρόπουλος http://leandros.physics.uoi.gr Καθηγητής Παν/μίου Ιωαννίνων Αρχείο παρουσίασης διαθέσιμο μέσω του συνδέσμου: https://dl.dropbox.com/u/20653799/talks/eie.ppt Κλίμακες

Διαβάστε περισσότερα

Εξέλιξη των Γαλαξιακών Δομών στον Κοσμικό Χρόνο

Εξέλιξη των Γαλαξιακών Δομών στον Κοσμικό Χρόνο Εξέλιξη των Γαλαξιακών Δομών στον Κοσμικό Χρόνο (Christofer J. Conselice) Ζαφειράκογλου Απόστολος ΠΜΣ Υπολ.Φυσικής Ζαφειράκογλου Απόστολος (ΠΜΣ Υπολ.Φυσικής) Εξέλιξη των Γαλαξιακών Δομών στον Κοσμικό Χρόνο

Διαβάστε περισσότερα

Το φως διαδίδεται σε όλα τα οπτικά υλικά μέσα με ταχύτητα περίπου 3x10 8 m/s.

Το φως διαδίδεται σε όλα τα οπτικά υλικά μέσα με ταχύτητα περίπου 3x10 8 m/s. Κεφάλαιο 1 Το Φως Το φως διαδίδεται σε όλα τα οπτικά υλικά μέσα με ταχύτητα περίπου 3x10 8 m/s. Το φως διαδίδεται στο κενό με ταχύτητα περίπου 3x10 8 m/s. 3 Η ταχύτητα του φωτός μικραίνει, όταν το φως

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις -4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί η σωστή απάντηση. Ένας ακίνητος τρoχός δέχεται σταθερή συνιστάμενη ροπή ως προς άξονα διερχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση της παραμέτρου επιβράδυνσης q 0 με παρατηρήσεις υπερκαινοφανών τύπου Ιa.

Μέτρηση της παραμέτρου επιβράδυνσης q 0 με παρατηρήσεις υπερκαινοφανών τύπου Ιa. Μέτρηση της παραμέτρου επιβράδυνσης q 0, με παρατηρήσεις υπερκαινοφανών τύπου Ιa. Υπερκαινοφανείς Τύπου Ιa: Δεν εμφανίζουν γραμμές (απορρόφησης) Η. Εμφανίζουν ισχυρή γραμμή απορρόφησης πυριτίου στα 6150

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2007 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος Γ Λυκείου

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2007 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος Γ Λυκείου Γ Λυκείου 21 Απριλίου 27 Θεωρητικό Μέρος Θέμα 1 ο : 1. Σε μια πειραματική άσκηση χρησιμοποιήσαμε τη διάταξη που φαίνεται στο διπλανό σχήμα. Γεμίσαμε με νερό μια προχοΐδα, την στηρίξαμε L κατακόρυφα και

Διαβάστε περισσότερα

Λουκάς Βλάχος Τµήµα Φυσικής, ΑΠΘ Εισαγωγή στην αστρονοµία Κεφάλαιο 11: Ο Θάνατος των αστέρων

Λουκάς Βλάχος Τµήµα Φυσικής, ΑΠΘ Εισαγωγή στην αστρονοµία Κεφάλαιο 11: Ο Θάνατος των αστέρων Εισαγωγή στην αστρονοµία Κεφάλαιο 11: Ο Θάνατος των αστέρων Λουκάς Βλάχος Τµήµα Φυσικής, ΑΠΘ 28 Νοεµβρίου 2009 Εισαγωγή στην αστρονοµία Κεφάλαιο 11: Ο Θάνατος των αστέρων Λουκάς Βλάχος Τµήµα Φυσικής, ΑΠΘ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 / 04 / 2018

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 / 04 / 2018 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 / 04 / 2018 ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π ΘΕΜΑ Α Α1. Μία ηχητική πηγή που εκπέμπει ήχο συχνότητας κινείται με σταθερή ταχύτητα πλησιάζοντας ακίνητο παρατηρητή, ενώ απομακρύνεται από άλλο ακίνητο παρατηρητή.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΟΙ ΕΚΛΕΙΠΤΙΚΟΙ. Το διπλό σύστηµα Algol. Φαίνεται η διαφορά στο φαινόµενο µέγεθος που προκαλείται από τις κύριες και δευτερεύουσες εκλείψεις

ΔΙΠΛΟΙ ΕΚΛΕΙΠΤΙΚΟΙ. Το διπλό σύστηµα Algol. Φαίνεται η διαφορά στο φαινόµενο µέγεθος που προκαλείται από τις κύριες και δευτερεύουσες εκλείψεις ΔΙΠΛΟΙ ΕΚΛΕΙΠΤΙΚΟΙ Διπλά εκλειπτικά συστήµατα φαίνονται ως µεταβλητός αστέρας, π.χ. ο µεταβλητός Algol που ανακαλύφθηκε το 1669 και ερµηνεύτηκε αργότερα ως διπλό σύστηµα. Το διπλό σύστηµα Algol. Φαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΉΛΙΟΣ Βρίσκεται στο κέντρο του Ηλιακού Συστήματος, ένα κίτρινο αστέρι της κύριας ακολουθίας ηλικίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων χρόνων.

ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΉΛΙΟΣ Βρίσκεται στο κέντρο του Ηλιακού Συστήματος, ένα κίτρινο αστέρι της κύριας ακολουθίας ηλικίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων χρόνων. ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Ως ηλιακό σύστημα θεωρούμε τον Ήλιο και όλα τα αντικείμενα που συγκροτούνται σε τροχιά γύρω του χάρης στη βαρύτητα, που σχηματίστηκαν όλα πριν 4,6 δις έτη σε ένα γιγάντιο μοριακό νέφος.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΧΑΝΕΣ ΣΥΜΠΑΝ. Απόσταση 0 1 1.52 5.2 9.54 30 55 50,000 267,000 Κλιμακούμενη 10 cm 1 mm 16.3 m 56 m 102 m 321 m 600 m 540 km 3,000 km

ΤΟ ΑΧΑΝΕΣ ΣΥΜΠΑΝ. Απόσταση 0 1 1.52 5.2 9.54 30 55 50,000 267,000 Κλιμακούμενη 10 cm 1 mm 16.3 m 56 m 102 m 321 m 600 m 540 km 3,000 km ΤΟ ΑΧΑΝΕΣ ΣΥΜΠΑΝ Αν υποθέσουμε ότι ο Ήλιος αναπαριστάται με σφαίρα (μεγέθους) διαμέτρου 10 cm, τότε η Γη τοποθετείται περίπου 11 μέτρα μακριά και έχει μέγεθος μόλις 1 mm (χιλιοστό). Ο Ερμής και η Αφροδίτη

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2015 Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2015 Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος Γ Λυκείου 7 Μαρτίου 2015 ΟΔΗΓΙΕΣ: 1. Η επεξεργασία των θεμάτων θα γίνει γραπτώς σε χαρτί Α4 ή σε τετράδιο που θα σας δοθεί (το οποίο θα παραδώσετε στο τέλος της εξέτασης). Εκεί θα σχεδιάσετε και όσα γραφήματα

Διαβάστε περισσότερα

κριτήρια αξιολόγησης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 1o Κριτήριο αξιολόγησης

κριτήρια αξιολόγησης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 1o Κριτήριο αξιολόγησης 1o Κριτήριο αξιολόγησης Θέμα 1ο α Δύο σφαίρες Α και Β συγκρούονται κεντρικά ελαστικά Ποια ή ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και γιατί; Α Η σφαίρα Α θα γυρίσει προς τα πίσω αν είναι m A

Διαβάστε περισσότερα

Εκροή ύλης από μαύρες τρύπες

Εκροή ύλης από μαύρες τρύπες Εκροή ύλης από μαύρες τρύπες Νίκος Κυλάφης Πανεπιστήµιο Κρήτης Η µελέτη του θέµατος ξεκίνησε ως διδακτορική διατριβή του Δηµήτρη Γιαννίου (Princeton) και συνεχίζεται. Ιωάννινα, 8-9-11 Κατ αρχάς, πώς ξέρομε

Διαβάστε περισσότερα

2 Η ΠΡΟΟΔΟΣ. Ενδεικτικές λύσεις κάποιων προβλημάτων. Τα νούμερα στις ασκήσεις είναι ΤΥΧΑΙΑ και ΟΧΙ αυτά της εξέταση

2 Η ΠΡΟΟΔΟΣ. Ενδεικτικές λύσεις κάποιων προβλημάτων. Τα νούμερα στις ασκήσεις είναι ΤΥΧΑΙΑ και ΟΧΙ αυτά της εξέταση 2 Η ΠΡΟΟΔΟΣ Ενδεικτικές λύσεις κάποιων προβλημάτων Τα νούμερα στις ασκήσεις είναι ΤΥΧΑΙΑ και ΟΧΙ αυτά της εξέταση Ένας τροχός εκκινεί από την ηρεμία και επιταχύνει με γωνιακή ταχύτητα που δίνεται από την,

Διαβάστε περισσότερα