ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΕΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΕΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ"

Transcript

1 1 ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΕΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝ. [ΕΚ] 867/08 ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ Πρόγραμμα επιχορηγούμενο από την Ε.Ε. - Καν. (ΕΚ) 867/08 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει για την τριετία του εγκεκριμένου προγράμματος με την αριθμ. 1474/40225/ Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

2 2 Περιεχόμενα

3 3 Εισαγωγικό σημείωμα Προέδρου Η ιστορική περιοχή της Άμφισσας, με το Δελφικό Τοπίο και την περίφημη ελιά Αμφίσσης O Ελαιουργικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Άμφισσας 3η τριετία επιτυχημένης υλοποίησης προγράμματος εργασίας στο πλαίσιο του Κανονισμού (EK)867/08 Έξι δράσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας των ελαιοκομικών προϊόντων από τον ΕΑΣ Άμφισσας 1. Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης 2. Προμήθεια χρωματοδιαλογέα ελιών και παρελκόμενων αυτού 3. Προμήθεια πεχάμετρου / αγωγιμόμετρου και ενός αναλυτικού ζυγού 4. Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος εσωτερικής και εξωτερικής ιχνηλασιμότητας 5. Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστημάτων Διαχείρισης της Ποιότητας και της Ασφάλειας των Τροφίμων στο τυποποιητήριο του ΕΑΣ 6. Επικοινωνιακό πρόγραμμα ΕΑΣ Άμφισσας

4 Εισαγωγικό σημείωμα Προέδρου

5 5 Στον ΕΑΣ Άμφισσας θεωρούμε τους εαυτούς μας πολύ τυχερούς. Ασχολούμαστε με ένα ιδιαίτερο εθνικό προϊόν: την περίφημη και αναγνωρισμένη ως ΠΟΠ Κονσερβολιά Άμφισσας. Μια μοναδική ποικιλία επιτραπέζιας ελιάς με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά και εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες συγκομιδής και φροντίδας. Γι αυτό και η ομάδα των παραγωγών μας διακρίνεται για την αγάπη, το μεράκι και τη φροντίδα με την οποία καλλιεργούν την ελιά και αξιοποιούν τους καρπούς της. Καλλιεργούμε στον Ελαιώνα της Άμφισσας, μια από τις πιο ιστορικές περιοχές της χώρας που αποτελεί μέρος του περίφημου Δελφικού Τοπίου, πολιτιστικού μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο συνεχόμενο της χώρας με περισσότερα από δέντρα ελιάς, κάποια από τα οποία ξεπερνούν τα πέντε μέτρα σε ύψος, ενώ η ηλικία τους χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η ιδιαιτερότητα του προϊόντος, αλλά και της περιοχής αυξάνει την ευθύνη και την ανάγκη διαρκούς βελτίωσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών της με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας και της φήμης της Κονσερβολιάς ΠΟΠ στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Αυτή η προσπάθεια δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την υποστήριξη των προγραμμάτων ΟΕΦ που παρέχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία και εφόδια για την ενδυνάμωση της ποιότητας και της καλλιέργειας. Από την πλευρά μας, ως ΕΑΣ Άμφισσας, αξιοποιήσαμε την τριετία στο έπακρο τις δυνατότητες του προγράμματος εργασίας με απτά αποτελέσματα τα οποία περιγράφονται στο εν λόγω έντυπο. Ηλίας Ξηρός Πρόεδρος ΕΑΣ Άμφισσας

6 Η ιστορική περιοχή της Άμφισσας, με το Δελφικό Τοπίο και την περίφημη ελιά Αμφίσσης

7 7 Η ιστορική περιοχή της Άμφισσας, με το Δελφικό Τοπίο και την περίφημη ελιά Αμφίσσης Διοικητικό και οικονομικό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, με ιστορία πολλών αιώνων, η Άμφισσα διακρίνεται για την παραδοσιακή όψη της, ενώ ο απέραντος ελαιώνας και το μεσαιωνικό κάστρο διαμορφώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η πόλη που οφείλει την ονομασία της στην εγγονή του Aιόλου και ερωμένη του Απόλλωνα, υπήρξε στην αρχαιότητα το σπουδαιότερο οικιστικό κέντρο των Oζολών ή Εσπερίων Λοκρών. Κτισμένη πάνω στους αρχαίους δρόμους που συνδέουν την Ανατολική με τη Δυτική Ελλάδα, η Άμφισσα αποτέλεσε στο παρελθόν σημαντικό κόμβο, με ενεργό ρόλο στα δρώμενα της περιοχής. Κατά τον 13ο αιώνα, έγινε γνωστή με την ονομασία Σάλωνα ή Σάλονα, κάτι που επικράτησε μέχρι και τα μέσα του 19ου αι. Παλαιότερες ασχολίες των κατοίκων ήταν η βυρσοδεψία, η κωδωνοποιία και η σχοινοποιία, ενώ ήμερα η τοπική οικονομία βασίζεται κυρίως στην ελαιοκαλλιέργεια. Η περιοχή ωστόσο ταυτίζεται με τον καρπό της ελιάς από τα αρχαία χρόνια, χάρη στη γεωγραφική της θέση και τον περίφημο «Ελαιώνα της Άμφισσας», ο οποίος προστατεύεται ως μέρος του Δελφικού Τοπίου. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ενιαίο ελαιώνα της χώρας έκτασης ελαιόδενδρων και έναν από τους αρχαιότερους ηλικίας ετών ο οποίος αποτελεί πολιτιστικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Εκεί παράγεται η περίφημη ελιά Αμφίσσης. Η περιοχή ταυτίζεται με τον καρπό της ελιάς από τα αρχαία χρόνια, χάρη στη γεωγραφική της θέση και τον περίφημο «Ελαιώνα της Άμφισσας». τον μεγαλύτερο ενιαίο ελαιώνα της χώρας έκτασης ελαιόδενδρων και έναν από τους αρχαιότερους ηλικίας ετών ο οποίος αποτελεί πολιτιστικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

8 O Ελαιουργικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Άμφισσας

9 9 O Ελαιουργικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Άμφισσας Ο ΕΑΣ Άμφισσας ιδρύθηκε το 1935 με στόχο το συντονισμό και ενίσχυση των παραγωγών μελών της, καθώς και την προώθηση και εμπορία των προϊόντων τους. Έκτοτε είναι συνεχής η λειτουργία του στο πλευρό των παραγωγών μελών του. Κύριο αντικείμενο του είναι η συγκέντρωση, μεταποίηση και εμπορία των επιτραπέζιων ελιών των παραγωγών της ευρύτερης περιοχής, όπου παράγεται η φημισμένη Κονσερβολιά Αμφίσσης. Το μοναδικό αυτό προϊόν που έχει αναγνωρισθεί ως Π.Ο.Π. και ταξιδεύει στις αγορές του κόσμου. Ο ΕΑΣ Άμφισσας προκειμένου να υλοποιεί τις δραστηριότητες του προς όφελος των παραγωγών, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο διαθέτει: εγκαταστάσεις αποθήκευσης, επεξεργασίας και συσκευασίας ελιών έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό που ελέγχει την ελιά στο εργοστάσιο Οι έμπειροι ελαιοπαραγωγοί του καλλιεργούν με αγάπη και φροντίδα την ελιά και αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό τους καρπούς άριστης ποιότητας της Κονσερβολιάς Αμφίσσης (μαύρη- πράσινη- ζαρωμένη) που αποτελεί μονοκαλλιέργεια στην περιοχή της Άμφισσας. Οι έμπειροι ελαιοπαραγωγοί του καλλιεργούν με αγάπη και φροντίδα την ελιά και αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό τους καρπούς άριστης ποιότητας της Κονσερβολιάς Αμφίσσης (μαύρη- πράσινη- ζαρωμένη) που αποτελεί μονοκαλλιέργεια στην περιοχή της Άμφισσας.

10 10 Δραστηριότητες Ο ΕΑΣ Άμφισσας από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα δραστηριοποιείται στους ακόλουθους τομείς: παραγωγή και επεξεργασία επιτραπέζιας ελιάς διακίνηση, προβολή και εμπορία των προϊόντων των μελών του οργάνωση και παροχή κάθε τεχνικής βοήθειας για τη διευκόλυνση και βελτίωση παραγωγής ή τη μείωση του κόστους εξυπηρέτηση και προαγωγή της οικονομίας των μελών του ΕΑΣ με την ενίσχυση, διεύρυνση και συντονισμό των δραστηριοτήτων τους παροχή στα μέλη κάθε συνδρομής και μέριμνας για τον εφοδιασμό τους με τα αγαθά που είναι απαραίτητα για την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή τους προμήθεια και διάθεση στα μέλη πρώτων υλών και κάθε μορφής παραγωγικά εφόδια ή καταναλωτικά αγαθά χρήσιμα για τις ανάγκες των γεωργικών εκμεταλλεύσεων ή της οικιακής οικονομίας τους υπηρεσίες λογιστικής εξυπηρέτησης των μελών και παροχή νομικών συμβούλων.

11 11 Εγκαταστάσεις Στο βιομηχανικό συγκρότημα στη διεύθυνση Λ. Σαλώνων 30, στην Άμφισσα, βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του Συνεταιρισμού, καθώς και η μονάδα τυποποίησης, το κονσερβοποιείο και 3 αποθήκες. Αντίστοιχα ο εξοπλισμός που διαθέτει το συγκρότημα περιλαμβάνει διαλογείς ελαίων, κλειστικό, κομπρεσέρ Ν525, εκπυρηνωτικά, 2 τράπεζες διαλογής, 2 συγκροτήματα, ανυψωτικό, 3 αναβατόρια, παλετοκιβώτια, περονοφ TOYOTA, αντλία, παλετοφόρο. Παράλληλα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις ποιότητας για τα προϊόντα που παράγει και ειδικά για την Κονσερβολιά Αμφίσσης, ο ΕΑΣ Άμφισσας προχώρησε στην αγορά οικοπέδου στο Βιοτεχνικό Πάρκο Άμφισσας, όπου πραγματοποιείται η μετεγκατάσταση της υφιστάμενης μονάδας σε νέες σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες πληρούν τους όρους υγιεινής και τις σύγχρονες απαιτήσεις. Εκτός από τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας τ.μ. και υπογείου τ.μ., ο ΕΑΣ στοχεύει σταδιακά στον ριζικό εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού επεξεργασίας και συσκευασίας, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των κάδων ζύμωσης και αποθήκευσης.

12 12 Προϊόντα Η Κονσερβολιά Αμφίσσης Η κονσερβολιά Αμφίσσης αποτελεί ίσως την πιο διαδεδομένη ποικιλία βρώσιμης ελιάς στην Ελλάδα. Σε αυτό συμβάλλει ο συνδυασμός των εδαφοκλιματικών συνθηκών της περιοχής, της καλλιεργούμενης ποικιλίας (επιστημονική ονομασία olea europaea media rotunda) και των καλλιεργητικών φροντίδων των παραγωγών (π.χ. λίπανση, άρδευση, καταπολέμηση ασθενειών). Από το 1996 έχει καταχωρηθεί ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) με αριθμό 1263/96 που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με αριθμό L163 της 02/07/ Επιπλέον, έχει πιστοποιηθεί για την παραγωγή προϊόντων Π.Ο.Π. από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης ΟΠΕΓΕΠ με την σήμανση AGROCERT. Πρόκειται για αρκετά παραγωγική ποικιλία, μεσόκαρπη έως αδρόκαρπη, με μέση απόδοση 20 κιλά, που δύναται όμως να αποδώσει έως και 100 κιλά ελαιόκαρπο ανά δένδρο. Έχει τραγανή σάρκα, χρώμα που κυμαίνεται από βυσσινί έως μαύρο και ξεχωριστή γεύση. Καταναλώνεται ως επιτραπέζια, διατίθεται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους. Το 90% της παραγόμενης ποσότητας του εργοστασίου επεξεργασίας και συσκευασίας του Ε.Α.Σ. Άμφισσας αντιπροσωπεύεται από την συγκεκριμένη ποικιλία.

13 13 Ειδικότερα: Ελιές Αμφίσσης σε άλμη (ολόκληρες ή εκπυρηνωμένες ή/και χαραγμένες) Επιτραπέζιες ελιές εξαιρετικής ποιότητας που συλλέγονται όταν έχουν ήδη ωριμάσει πράσινες ή μαύρες πάνω στο ελαιόδενδρο, με τον παραδοσιακό χειρωνακτικό ραβδισμό. Η θρεπτική αξία της συγκεκριμένης ποικιλίας ελιάς και η αντοχή της (ο μοναδικός καρπός ελιάς που μπορεί να αντέξει στην ίδια κατάσταση επί σειρά ετών), την έκαναν γνωστή από τα πανάρχαια χρόνια ως ελιά Άμφισσας από το όνομα της περιοχής και κέντρο παραγωγής της. Πράσινες ελιές Χαλκιδικής σε άλμη (ολόκληρες ή εκπυρηνωμένες ή/και χαραγμένες) Ελιές ζαρωμένες Ελιές Καλαμών

14 14 Εξαγωγές Μεγάλο μέρος της παραγωγής κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού και ειδικότερα στην Ιταλία, τη Σερβία, την Ολλανδία και την Αγγλία, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια διείσδυσης και σε νέες αγορές.

15 15

16 3η τριετία επιτυχημένης υλοποίησης προγράμματος εργασίας στο πλαίσιο του Κανονισμού (EK)867/08

17 17 Ο Ελαιουργικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Άμφισσας υλοποίησε ένα ολοκληρωμένο τριετές επιχειρησιακό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Καν. (ΕΚ) 867/08 όπως τροποποιήθηκε με τον Καν.(ΕΕ) 1220/20011 την τριετία το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Μάρτιο του Το εγκεκριμένο πρόγραμμα περιλάμβανε δράσεις σε όλη την γραμμή παράγωγης επιτραπέζιας ελιάς, από το χωράφι στο ράφι, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του και τη διασφάλιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων. Η ΟΕΦ υπέβαλε στις 15/02/2012 μελέτη και αναγνωρίστηκε ως Οργάνωση Ελαιουργικών Φορέων με την υπ αριθμ ΥΑ 1185/30264/ , ενώ με την υπ' αριθ. ΥΑ 1474/40225/ εγκρίθηκε και το πρόγραμμα εργασίας που είχε υποβάλει ταυτόχρονα με συνολικό προϋπολογισμό

18 18 Τομείς και δραστηριότητες του Καν. [ΕΚ] 867/08 οπως τροποποιήθηκε και ισχύει για την τριετία Αναφέρονται οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει ο ΕΑΣ Άμφισσας: Τομέας Β: Βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ελαιοκαλλιέργειας Βiv) Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Τομέας Γ: Βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών Γiv) Προμήθεια χρωματοδιαλογέα ελιών και παρελκόμενων αυτού Γv) Προμήθεια πεχάμετρου/αγωγιμόμετρου και ενός αναλυτικού ζυγού

19 19 Τομέας Δ: Ιχνηλασιμότητα, πιστοποίηση και προστασία της ποιότητας του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, ιδίως μέσω του ποιοτικού ελέγχου των ελαιόλαδων που πωλούνται στον τελικό καταναλωτή υπό τον έλεγχο των εθνικών διοικήσεων: Δi) Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος εσωτερικής και εξωτερικής ιχνηλασιμότητας Δii) Ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων στο τυποποιητήριο του ΑΣ Τομέας Ε: Διάδοση πληροφοριών σχετικών με τις δραστηριότητες των οργανώσεων φορέων που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών Ei) Επικοινωνιακό πρόγραμμα ΕΑΣ Άμφισσας

20 20 Δραστηριότητες και Προϋπολογισμός ΕΑΣ Άμφισσας: Α/Α Δράση Κωδικός Τίτλος Σύνολο Δραστηριότητας ( ) 1 Β Βiv Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ,00 ολοκληρωμένης διαχείρισης 2 Γ Γiv Προμήθεια χρωματοδιαλογέα ελιών και ,00 παρελκόμενων αυτού 3 Γ Γv Προμήθεια πεχάμετρου / αγωγιμόμετρου και ενός αναλυτικού ζυγού 3.775,00 4 Δ Δi Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος εσωτερικής και εξωτερικής ιχνηλασιμότητας ,00 5 Δ Δii Ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων στο τυποποιητήριο του ΑΣ ,00 6 E Ei Επικοινωνιακό πρόγραμμα ΕΑΣ ,00 Κατανομή Προϋπολογισμού (γενικά) Σύνολο Προγράμματος Κοινοτική Συμμετοχή Εθνική Συμμετοχή Ίδια Συμμετοχή , , , ,5

21 21 Κατανομή Προϋπολογισμού (ανά τομέα) Τομέας Προϋπολογισμός ( ) Ποσοστό (%) Β ,00 63 Γ ,00 15 Δ ,00 20 Ε ,00 1 Σύνολο , B Γ Δ Ε

22 6 Δράσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας των ελαιοκομικών προϊόντων από τον ΕΑΣ Άμφισσας

23 23 Το πρόγραμμα του ΕΑΣ Άμφισσας περιείχε έξι δραστηριότητες στους ακόλουθους τέσσερις τομείς. Α/Α Δράση Κωδικός Τίτλος Απρ 12 - Μαρ 13 1 Β Βiv Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης 2 Γ Γii Προμήθεια χρωματοδιαλογέα ελιών και παρελκόμενων αυτού 3 Γ Γiv Προμήθεια πεχάμετρου/αγωγιμόμετρου και ενός αναλυτικού ζυγού 4 Δ Δi Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος εσωτερικής και εξωτερικής ιχνηλασιμότητας 5 Δ Δii Ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων στο τυποποιητήριο του ΑΣ 6 E Ei Επικοινωνιακό πρόγραμμα ΕΑΣ Απρ 13 - Μαρ 14 Απρ 14 - Μαρ 15

24 24 1. Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Τομέας Β // Δραστηριότητα Biv Προϋπολογισμός: ,00 Ανάδοχος: foodstandard Α.Ε. Ο Ελαιουργικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Άμφισσας δίνοντας πολύ μεγάλη σημασία στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς που τυποποιεί, εφάρμοσε σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης (ΣΟΔ) σε 579 ελαιοπαραγωγούς. Οι παραγωγοί του ΣΟΔ εκπαιδεύτηκαν σε όλα τα θέματα σχετικά με την ελαιοκαλλιέργεια και πιστοποιήθηκαν σύμφωνα με το πρότυπο AGRO /3. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατάρτισή τους για τα οφέλη της συλλογικής διαχείρισης της ελαιοκαλλιέργειας και των ελαιώνων, της συλλογικής συγκομιδής, αποθήκευσης, της επεξεργασίας και εμπορίας με αποτέλεσμα ένα άριστο ποιοτικά τελικό προϊόν. φήμη και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά πρέπει να επαληθεύονται συνεχώς. Με τη στενή παρακολούθηση των παραγωγών από τον τεχνικό σύμβουλο και τους επιβλέποντες γεωπόνους και την ανάλυση όλων των καλλιεργητικών τους δεδομένων στην τριετία, η Οργάνωση υποστήριξε τους παραγωγούς της σε όλα τα θέματα ελαιοκαλλιέργειας. Αυτό ήταν πολύ σημαντικός στόχος για τον ΑΣ Άμφισσας αφού στην περιοχή ευθύνης του παράγεται και η ποιοτικά ανώτερη Κονσερβολιά ΠΟΠ Αμφίσσης της οποίας η

25 25 Με την εφαρμογή του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης μειώθηκε κατά 10% η χρήση λιπασμάτων από τους ελαιοπαραγωγούς ενώ το ποσοστό ανεύρεσης υπολειμμάτων ΦΠΠ στα δείγματα ήταν μηδενικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης κρίθηκε άκρως απαραίτητη εξαρχής, καθώς εξασφαλίζει τη συμμόρφωση των παραγωγών με τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής ιδιαίτερα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ο αριθμός ελαιοπαραγωγών που πιστοποιήθηκαν από διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ πιστοποιητικό φορέα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου AGRO 2.1 & 2.2/3 και διατήρησαν το πιστοποιητικά και στα τρία χρόνια υλοποίησης του ΠΕ της οργάνωσης, ξεπέρασε τον αρχικό στόχο των 550 παραγωγών και έφτασε τους 579. Η υπερκάλυψη του αρχικού αυτού στόχου φανερώνει την σημασία που δείχνουν οι παραγωγοί της Οργάνωσης στην καλλιέργεια της ελιάς με αποτέλεσμα την παραγωγή ποιοτικής πρώτης ύλης και για τον συνεταιρισμό.

26 26 2. Προμήθεια χρωματοδιαλογέα ελιών και παρελκόμενων αυτού Τομέας Γ // Δραστηριότητα Γi Προϋπολογισμός: ,00 Ανάδοχος: foodstandard Α.Ε. O χρωματοδιαλογέας ήταν πολύ σημαντική επένδυση στο ΠΕ της Οργάνωσης, καθώς στο μηχάνημα αυτό συμπεριλαμβανομένων των παρελκομένων του, βελτιώνει την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Πιο συγκεκριμένα, στο τυποποιητήριο επιτραπέζιας ελιάς γίνεται αυτόματη κατάταξη των ελιών σε κατηγορίες ανάλογα με το χρώμα τους και απορρίπτονται άμεσα οι ελαττωματικοί καρποί, οδηγώντας έτσι στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς με μεγαλύτερη ομοιομορφία ανά κατηγορία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ισχυροποίηση των προϊόντων της Οργάνωσης από τη στιγμή που η ομοιομορφία των ελιών αποτελεί σημαντικό ποιοτικό χαρακτηριστικό για την επιλογή των καταναλωτών.

27 27 3. Προμήθεια πεχάμετρου / αγωγιμόμετρου και ενός αναλυτικού ζυγού Τομέας Γ // Δραστηριότητα Γv Προϋπολογισμός: Ανάδοχος: Αlfa Analytical Instruments Ο Ελαιουργικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Άμφισσας προμηθεύτηκε: Ένα (1) εργαστηριακό πεχάμετρο/ αγωγιμόμετρο και παρελκόμενα αυτού για τη μέτρηση βασικών παραμέτρων της ελιάς και συγκεκριμένα την αλατότητα (αγωγιμότητα) και το pη, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας (εκπίκρανσης, ζύμωσης, αποθήκευσης, τελικού προϊόντος). Ένα (1) εργαστηριακό αναλυτικό ζυγό για τη δημιουργία δειγμάτων και τη μέτρηση βασικών παραμέτρων της ελιάς, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, ώστε να επιτυγχάνονται τα κρίσιμα όρια ασφάλειας, υγιεινής και προστασίας του καταναλωτή.

28 28 4. Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος εσωτερικής και εξωτερικής ιχνηλασιμότητας Τομέας Δ // Δραστηριότητα Δi Προϋπολογισμός: ,00 Ανάδοχος: foodstandard Α.Ε. Η Οργάνωση θέλοντας να διαφυλάξει την ποιότητα της επιτραπέζιας ελιάς εφάρμοσε Σύστημα Ιχνηλασιμότητας σε επίπεδο παραγωγού, αλλά και στο τυποποιητήριο επιτραπέζιας ελιάς. Ειδικότερα, παραγωγοί της ομάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης του ΕΑΣ Άμφισσας, 550 στο σύνολό τους, συμμετείχαν και στην ομάδα ιχνηλασιμότητας τηρώντας καταγραφές σε ειδικό τετράδιο ιχνηλασιμότητας. Αντίστοιχα, στο τυποποιητήριο εφαρμόστηκε το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα ιχνηλασιμότητας iknow με τα παρακάτω χαρακτηριστικά: ποιοτικό περιβάλλον χρήσης αυτοματοποίηση αυτοματοποιημένες αναφορές μέσω διαγράμματα στατιστική επεξεργασία των δεδομένων ενσωμάτωση διαδικασιών ISO 9001:2008 Με την εφαρμογή στις εγκαταστάσεις του τυποποιητηρίου του ΕΑΣ Άμφισσας του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την πλήρη ιχνηλασιμότητα iknow, το οποίο πιστοποιήθηκε σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22005:2007, καταγράφονται πλέον όλες οι προμήθειες β - υλών ενώ παράλληλα παρακολουθείται η διαθεσιμότητα των υλικών. Πιο συγκεκριμένα, οι ελιές όταν προμηθεύονται από τον ΑΣ Άμφισσας γίνεται καταγραφή σε ποιες δεξαμενές αποθηκεύονται. Κατά τη συσκευασία επιλέγεται το προϊόν, οι ελιές και τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιούνται και καταγράφεται για ποιους πελάτες προορίζεται η συγκεκριμένη παρτίδα. Έτσι, ανά πάσα στιγμή η Οργάνωση έχει εικόνα του περιεχομένου κάθε δεξαμενής, ενώ ανατρέχοντας σε κάθε προμηθευτή είναι σε θέση να γνωρίζει με ευκολία κάθε παρτίδα β - ύλης που έχει χρησιμοποιηθεί. Επίσης, ο ΑΣ Άμφισσας γνωρίζει για κάθε παρτίδα που έχει φύγει από τις εγκαταστάσεις της από που προέρχεται και σε ποιον πελάτη έχει πάει. Έτσι, το τελικό προϊόν συνοδεύεται από κωδικό ιχνηλασιμότητας με τον οποίο η Οργάνωση μπορεί να εντοπίσει αναλυτικά όλα τα στοιχεία της συγκεκριμένης παρτίδας (ελιές, πώμα, βαζάκι κλπ), δηλαδή την πλήρη ιχνηλασιμότητα από το τυποποιητήριο μέχρι και τον πελάτη.

29 29 Τα πλεονεκτήματα από την εφαρμογή του συστήματος ιχνηλασιμότητας iknow είναι: τεκμηρίωση προέλευσης όλων των συστατικών ενός προϊόντος έλεγχος διαθεσιμότητας προϊόντων - Α υλών - υλικών συσκευασίας άμεση τεκμηρίωση για τις ιδιότητες των προϊόντων αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων συμμόρφωση με τη νομοθεσία καλύτερος έλεγχος της παραγωγής από τη διοίκηση συνεχής αναβάθμιση της συνολικής διαχείρισης/ λειτουργίας μέσω μετρήσιμων ποιοτικών και ποσοτικών στόχων βελτίωση των σχέσεων με τους πελάτες έλεγχος της ποιότητας των Α υλών οργάνωση της παραγωγής δυνατότητα για παραγωγή και προώθηση προϊόντων που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες πελατών ή καταναλωτών Η πιστοποίηση του συστήματος ιχνηλασιμότητας που εφαρμόστηκε στις εγκαταστάσεις του τυποποιητηρίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 22005:2007 έγινε και τα τρία έτη του προγράμματος.

30 30 5. Ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας και του ασφάλειας των τροφίμων στο τυποποιητήριο της ΕΑΣ Τομέας Δ // Δραστηριότητα Δii Προϋπολογισμός: ,00 Ανάδοχος: foodstandard Α.Ε. Ο Ελαιουργικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Άμφισσας θέλοντας να διασφαλίσει την ποιότητα και ασφάλεια της επιτραπέζιας ελιάς που παράγει και τυποποιεί, εφάρμοσε Συστήματα Διαχείρισης της Ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2008 και Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2005 στις εγκαταστάσεις του τυποποιητηρίου της. εξωτερικού για πιστοποίηση και υποστήριξη των δεικτών ποιότητας των προϊόντων σε νέες αγορές. Η πιστοποίηση των ανωτέρω συστημάτων έγινε και για τα τρία έτη του προγράμματος, ώστε η Οργάνωση να είναι σε θέση να τεκμηριώνει την ασφάλεια και ποιότητα της επιτραπέζιας ελιάς της, καθώς και την ποιοτική λειτουργία της επιχείρησης της. Με αυτό τον τρόπο κατέχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά που ισχυροποιεί την ήδη δυνατή θέση του, καθώς στην περιοχή ευθύνης της παράγεται η Κονσερβολιά ΠΟΠ Αμφίσσης που προϋποθέτει ποιοτικές και ελεγχόμενες συνθήκες παραγωγής. Παράλληλα, εφαρμόστηκαν Συστήματα που καλύπτουν τις απαιτήσεις των προτύπων International Food Standard (IFS) και British Retail Consortium (BRC) στο τυποποιητήριό του ΕΑΣ Άμφισσας. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η άμεση ανταπόκριση σε περίπτωση αιτημάτων πελατών του

31 31 6. Επικοινωνιακό πρόγραμμα ΕΑΣ Άμφισσας Τομέας Δ // Δραστηριότητα Ei Προϋπολογισμός: ,00 Ανάδοχος: foodstandard Α.Ε. Ο Ελαιουργικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Άμφισσας χρησιμοποίησε όλα τα σύγχρονα, αλλά και παραδοσιακά μέσα για τη διάδοση των αποτελεσμάτων και των δράσεων του προγράμματος εργασίας του: 1. Προχώρησε στο σχεδιασμό ιστοσελίδας για την ανάδειξη του έργου που έχει πραγματοποιήσει στο πλαίσιο της υλοποίησης του Προγράμματός της, καθώς και των σχετικών με αυτό προϊόντων. 3. Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους από Μέσα πανελλήνιας κάλυψης. Σε αυτή παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος και των αντίστοιχων δράσεων που υλοποίησει ο ΕΑΣ Άμφισσας. 2. Δημιουργήθηκε το παρόν απολογιστικό ενημερωτικό έντυπο σχετικά με τις δράσεις που υλοποίησε η Οργάνωση την τριετία στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματός της.

32

33

34 Λεωφ. Σαλώνων , Άμφισσα T F M eas-amfissa.gr

02 Η ΕΑΣ Καβάλας πυλώνας της παραγωγής και οικονομίας της ευρύτερης περιοχής

02 Η ΕΑΣ Καβάλας πυλώνας της παραγωγής και οικονομίας της ευρύτερης περιοχής YΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟY ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΕΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟY ΚΑΝ. [ΕΚ] 867/08 ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ 2012-2015 ΠΕ Περιεχόμενα 2 ΠΕ Περιεχόμενα Επιστολή Προέδρου 01 Η στρατηγική περιοχή του Νομού Καβάλας

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΕΑΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝ. [ΕΚ] 867/08

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΕΑΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝ. [ΕΚ] 867/08 Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΕΑΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝ. [ΕΚ] 867/08 Πρόγραμμα επιχορηγούμενο από την Ε.Ε. - Καν. (ΕΚ) 867/2008 του εγκεκριμένου

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΚΟΠΟΙ & ΣΤΟΧΟΙ ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΕΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΚΑΝ. [ΕΚ] 867/08

Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΚΟΠΟΙ & ΣΤΟΧΟΙ ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΕΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΚΑΝ. [ΕΚ] 867/08 ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Για την ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΕΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΚΑΝ. [ΕΚ] 867/08 ΠΡΩΤΟ & ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ by Στο πλαίσιο υλοποίησης του τριετούς προγράμματος εργασίας [ΠΕ] που

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΚΟΠΟΙ & ΣΤΟΧΟΙ ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΕΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΚΑΝ. [ΕΚ] 867/08

Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΚΟΠΟΙ & ΣΤΟΧΟΙ ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΕΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΚΑΝ. [ΕΚ] 867/08 ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Για την ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΕΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΚΑΝ. [ΕΚ] 867/08 ΠΡΩΤΟ & ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ by Στο πλαίσιο υλοποίησης του τριετούς προγράμματος εργασίας [ΠΕ] που

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝ. [ΕΚ] 867/08

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝ. [ΕΚ] 867/08 Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝ. [ΕΚ] 867/08 Πρόγραμμα επιχορηγούμενο από την Ε.Ε. - Καν. (ΕΚ) 867/2008 του εγκεκριμένου προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΕΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝ. [ΕΚ] 867/08 Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του τριετούς προγράμματος εργασίας της ΟΕΦ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΜΕΤΕ Ο σημαντικότερος εθνικός φορέας της επιτραπέζιας ελιάς

ΠΕΜΕΤΕ Ο σημαντικότερος εθνικός φορέας της επιτραπέζιας ελιάς ΠΕΜΕΤΕ Ο σημαντικότερος εθνικός φορέας της επιτραπέζιας ελιάς Η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών - Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) αποτελεί Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Το Πρόγραμμα της Ο.Ε.Φ. Ε.Ο.Π. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ για τη χρονική περίοδο 2006-2009

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Το Πρόγραμμα της Ο.Ε.Φ. Ε.Ο.Π. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ για τη χρονική περίοδο 2006-2009 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Το Πρόγραμμα της Ο.Ε.Φ. Ε.Ο.Π. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ για τη χρονική περίοδο 2006-2009 βασίζεται στον Κανονισμό 2080/2005 της Επιτροπής, σχετικά με τις Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων, τα οικεία προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ. Αξιοποιούμε το μέλλον, σήμερα. Γνωρίζουμε το χθες Καινοτομούμε σήμερα Οργανώνουμε το αύριο ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.

ΑΞΙΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ. Αξιοποιούμε το μέλλον, σήμερα. Γνωρίζουμε το χθες Καινοτομούμε σήμερα Οργανώνουμε το αύριο ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ. ΑΞΙΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ Αξιοποιούμε το μέλλον, σήμερα Γνωρίζουμε το χθες Καινοτομούμε σήμερα Οργανώνουμε το αύριο ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ. Ποιες θεωρούνται δικαιούχες οργανώσεις; Στο πλαίσιο του νέου Κανονισμού η

Διαβάστε περισσότερα

Το ελληνικό κρασί «μεθάει» τις αγορές του κόσμου Διακρίσεις για τις οινοποιητικές επιχειρήσεις

Το ελληνικό κρασί «μεθάει» τις αγορές του κόσμου Διακρίσεις για τις οινοποιητικές επιχειρήσεις περιοδικη έκδοση για την αγροτική οικονομία απο την τραπεζα πειραιως 02 τευχοσ Νο Σεπτεμβριοσ 2014 Το ελληνικό κρασί «μεθάει» τις αγορές του κόσμου Διακρίσεις για τις οινοποιητικές επιχειρήσεις ενασ χρονοσ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. 1. Εισαγωγή Στόχευση της Μελέτης...2. 2. Γενικά στοιχεία για την ελαιοκαλλιέργεια στη Ζάκυνθο...3

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. 1. Εισαγωγή Στόχευση της Μελέτης...2. 2. Γενικά στοιχεία για την ελαιοκαλλιέργεια στη Ζάκυνθο...3 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εισαγωγή Στόχευση της Μελέτης...2 2. Γενικά στοιχεία για την ελαιοκαλλιέργεια στη Ζάκυνθο...3 3. Προδιαγραφές δράσεων επίδειξης/εφαρμογής ολοκληρωμένης διαχείρισης...12 3.1. Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιέργεια ελαιόδεντρων και παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη

Καλλιέργεια ελαιόδεντρων και παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη Καλλιέργεια ελαιόδεντρων και παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη Στην Κρήτη, η ελιά κατέχει ξεχωριστή θέση, αφού αποτελεί το ιερό της δέντρο. Στη Μινωική Κρήτη, είναι σημαντική η συμβολή της ελιάς στην ανακτορική

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ MARKETING ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ

Ο ΗΓΟΣ MARKETING ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Ο ΗΓΟΣ MARKETING ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ Νοέµβριος 2003 Επικαιροποίηση στοιχείων: Φεβρουάριος 2005 Τα Κέντρα Επιχειρηµατικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ MARKETING ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ MARKETING ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ MARKETING ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ελαιοκομίας στη Π.Ε. Μεσσηνίας

Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ελαιοκομίας στη Π.Ε. Μεσσηνίας Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ελαιοκομίας στη Π.Ε. Μεσσηνίας ΧΑΝΙΑ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 Υφιστάμενη κατάσταση Προβλήματα, Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια σημαντική αγροτική δραστηριότητα στην Ελλάδα από

Διαβάστε περισσότερα

«Εφαρμογές Συστημάτων Ποιότητας στην Παραγωγή και Εμπορία Λαχανοκομικών Προϊόντων στο νομό Ηρακλείου»

«Εφαρμογές Συστημάτων Ποιότητας στην Παραγωγή και Εμπορία Λαχανοκομικών Προϊόντων στο νομό Ηρακλείου» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ «Εφαρμογές Συστημάτων Ποιότητας στην Παραγωγή και Εμπορία Λαχανοκομικών Προϊόντων στο

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αθήνα, 12.09.2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓEN. /ΝΣΗ ΦΥΤ. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ /ΝΣΗ ΠΑΠ ΕΝ Ρ/ΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΛΑΙΑΣ Αριθ. Πρωτ.: 3867/113835 Θέµα: «Τροποποίηση της αριθ.1474/40225/30.03.12

Διαβάστε περισσότερα

Green Project A.E. Καινοτόμες Τεχνολογίες & Πρακτικές για την Ενίσχυση της Εξωστρέφειας της Αγροτικής Παραγωγής

Green Project A.E. Καινοτόμες Τεχνολογίες & Πρακτικές για την Ενίσχυση της Εξωστρέφειας της Αγροτικής Παραγωγής Green Project A.E. Καινοτόμες Τεχνολογίες & Πρακτικές για την Ενίσχυση της Εξωστρέφειας της Αγροτικής Παραγωγής http://www.greenproject.gr Περιεχόμενα 1. Υφιστάμενη Κατάσταση - Ανάγκες 2. Ολοκληρωμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΠΕΜΠΤΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Γ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: ΚΛΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ: ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ- ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΠΕΜΠΤΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Γ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: ΚΛΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ: ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥ

ΚΛΑΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥ ΚΛΑΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥ & ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «ΣΥΝΟΠΤΙΚΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΩΝ ΕΛΙΩΝ» ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΑΘΗΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Περίληψη... 4 2 Εισαγωγή - Γενικά Χαρακτηριστικά Κλάδου... 7

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΜΕΤΡΟΥ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΜΕΤΡΟΥ 4.10 Παρουσίαση δράσεων σε επίπεδο µέτρου, έργου ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΜΕΤΡΟΥ ΜΕΤΡΟ 1.1 Αναβάθµιση δεξιοτήτων και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναµικού - κατάρτιση ΡΑΣΗ 1.1.1 Επαγγελµατική κατάρτιση και δράσεις

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... Σφάλμα! Δεν έχει οριστεί σελιδοδείκτης.

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... Σφάλμα! Δεν έχει οριστεί σελιδοδείκτης. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... Σφάλμα! Δεν έχει οριστεί σελιδοδείκτης. 2. ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ... Σφάλμα! Δεν έχει οριστεί σελιδοδείκτης. 2.1 ΓΕΝΙΚΑ... Σφάλμα!

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΠΕΜΠΤΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Γ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: ΚΛΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ: ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΠΕΜΠΤΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Γ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: ΚΛΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ: ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕ ΙΟ «ΚΑΛΑΘΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕ ΙΟ «ΚΑΛΑΘΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕ ΙΟ «ΚΑΛΑΘΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ» ΠΑΤΡΑ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...4 1.1 Αλυσίδα εφοδιασµού αγροδιατροφικών προϊόντων / αγροδιατροφικό µοντέλο...4 2. ιατροφικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ευρωπαϊκό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ολική Ποιότητα ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Νέα ΚΑΠ 14 Μείον 28% ήδη από το 2015 για το τσεκ Μεταφορά πόρων από την ελαιοκαλλιέργεια στα αροτραία καταγγέλλουν οι Χανιώτες παραγωγοί

Περιεχόμενα. Νέα ΚΑΠ 14 Μείον 28% ήδη από το 2015 για το τσεκ Μεταφορά πόρων από την ελαιοκαλλιέργεια στα αροτραία καταγγέλλουν οι Χανιώτες παραγωγοί Περιεχόμενα Ένταξη της δακοκτονίας, και όχι των 16 φραγμάτων, στον Β Πυλώνα ζητά ο ΣΕΔΗΚ 22 Επιμένουν στο «αμπαλάζ» και όχι στο περιεχόμενο οι επιχειρήσεις ελαιολάδου Το ελαιόλαδο ξεχωρίζει από τα λοιπά

Διαβάστε περισσότερα

Κλάδος Τροφίμων Ανάλυση των Οικονομικών Καταστάσεων των Εταιρειών Τροφίμων Εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) την τελευταία πενταετία

Κλάδος Τροφίμων Ανάλυση των Οικονομικών Καταστάσεων των Εταιρειών Τροφίμων Εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) την τελευταία πενταετία Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Πειραιά Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής Κλάδος Τροφίμων Ανάλυση των Οικονομικών Καταστάσεων των Εταιρειών Τροφίμων Εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ)

Διαβάστε περισσότερα

[ Θεσµικό Πλαίσιο του ικτύου ]

[ Θεσµικό Πλαίσιο του ικτύου ] 1 PROMOTE INDIGENOUS DEVELOPMENT BY ENHANCING LOCAL BRANDING THROUGH PRIMARY, SECONDARY AND TERTIARY ECONOMIC SECTOR CLUSTERS AND INNOVATION NODES BRANDINODE [ Θεσµικό Πλαίσιο του ικτύου ] [WP 3.2, Deliverable

Διαβάστε περισσότερα