Τεχνολογία παρασκευής και υγιεινή ιδιοπαραγόμενων τροφίμων φυτικής προέλευσης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τεχνολογία παρασκευής και υγιεινή ιδιοπαραγόμενων τροφίμων φυτικής προέλευσης"

Transcript

1 Τεχνολογία παρασκευής και υγιεινή ιδιοπαραγόμενων τροφίμων φυτικής προέλευσης Θεοφάνης Γεωργόπουλος Γεωπόνος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων MSc Kαθηγητής Εφαρμογών, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, Παράρτημα Καρδίτσας ΤΕΙ Λάρισας Ειδικός Εκπαιδευτής ΕΦΕΤ (Πρόγραμμα Ε.Ε. QBAKE) στην αρτοποιία-ζαχαροπλαστική

2 Τεχνολογία και συντήρηση Γλυκά του κουταλιού Μαρμελάδες Παραδοσιακά ζυμαρικά Ψωμί

3 ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Η Ελλάδα είναι χώρα που αφθονούν τα φρούτα. Η κατανάλωση τους όμως σε νωπή κατάσταση περιορίζεται χρονικά Οπότε θα πρέπει να συντηρήσουμε τα φρούτα με γλυκαντικές ύλες και να παράγουμε διάφορα προϊόντα όπως μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού

4 ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Τα γλυκά του κουταλιού περιλαμβάνει τους πελτέδες από φρούτα, ανθούς φρούτων και λουλουδιών, καρπούς δέντρων και λαχανικών. Σερβίρονται ως κέρασμα σε επισκέπτες σπιτιού αλλά και μοναστηριών.

5 στα γλυκά του κουταλιού κατά την θερμική επεξεργασία του σιροπιού γίνεται αφυδάτωση των σακχάρων και άλλες χημικές αντιδράσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών προϊόντων. Οι αντιδράσεις αυτές εξαρτώνται από το αν το περιβάλλον είναι όξινο ή αλκαλικό. Στην περίπτωση των γλυκών του κουταλιού το περιβάλλον είναι όξινο. Επιπλέον οι πηκτινικές ουσίες που υπάρχουν στα φρούτα σχηματίζουν, λόγω της θέρμανσης και της παρουσίας ζάχαρης, οξέων και νερού, πηκτές (ζελέ) και έτσι το σιρόπι γίνεται παχύρευστο.

6 Οι μαρμελάδες και τα γλυκα του κουταλιού είναι προϊόντα που παραγονται έπειτα από θερμικη επεξεργασία τεμαχίων φρούτων και χυμών τους σε μεγάλες ποσότητες σακχάρων περίπου 60-70%. Κατά γενικό κανόνα τα παραπάνω σακχαρούχα προϊόντα παρασκευάζονται με βρασμό των φρούτων ή των χυμών αυτών με ζάχαρη.

7 Γλυκά του κουταλιού Τα γλυκά του κουταλιού αποτελούν ένα παραδοσιακό γλύκισμα, που συνήθως δε λείπει από κανένα σπίτι. Το καλωσόρισμα στο σπίτι συνοδεύεται σχεδόν πάντοτε από μια κουταλιά γλυκό της εποχής και ένα ποτήρι παγωμένο νερό, ιδίως το καλοκαίρι. Όλα τα γλυκά του κουταλιού γίνονται από φρούτα με προσθήκη ζάχαρης σε ορισμένη ποσότητα

8 Τα φρούτα θα πρέπει να είναι σφιχτά και τραγανά ώστε να μην πολτοποιηθούν κατά την παρασκευή τους. Για το σκοπό αυτό συνηθίζεται να γίνεται η εμβαπτιση ορισμένων φρούτων, όπως το βερίκοκο σε ασβεστόνερο για 2-3 ώρες. Στην περίπτωση των εσπεριδοειδών, σε πρώτο στάδιο τα φρούτα βράζουν με συνεχή αλλαγή νερού, μέχρι να απομακρυνθεί η πικράδα τους

9 Μετά βράζουν σε σιρόπια ζάχαρης, μέχρι να απορροφήσουν επαρκή ποσότητα σακχάρων. Εκείνο που εχει σημασία στα παραπανω γλυκά είναι το δέσιμο του σιροπιού, για την αποφυγή του ζαχαρώματος. Το ζαχάρωμα αποφεύγεται με την προσθήκη στο τέλος χυμού λεμονιού ή 3-4 κουταλιών γλυκόζης.

10 Στη συνέχεια ψύχονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και συσκευάζονται σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, τα οποία σφραγίζονται ερμητικα. Για την παρασκευή γλυκών του κουταλιού χρησιμοποιούνται εκτός των φρουτων και λαχανικά όπως το μελιτζανάκι, το τοματάκι, το κολυκυθάκι κ.α.

11 Το κιτρικό οξύ ή ο χυμός λεμονιού χρησιμοποιείται για να αυξηθεί η συνεκτικότητα της σάρκας του καρπού. Προστατεύει επίσης το φρούτο από μαύρισμα και την κρυστάλλωση. Οι αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι η βανίλια, τα γαρύφαλλα και αρμπαρόριζα.

12 ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΓΛΥΚΟΥ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Τοποθέτηση σε άλμη Τα φρούτα συγκομίζονται ώριμα ή όχι (π.χ. το σύκο είναι πράσινο) και τοποθετούνται σε ασβεστόνερο., προσθέτουμε κιτρικό οξύ σε τέτοια ποσότητα ώστε να έχουμε όξινο προϊόν. Τα αφήνουμε για ένα τουλάχιστον μήνα με σκοπό να αποκτηθεί σκληρή υφή.

13 Τα βύσσινα δεν τα βάζουμε στην άλμη. Τα μεγάλα φρούτα, ακτινίδια, βερίκοκα, αχλάδια τρυπιούνται με βελόνα για να μπει η άλμη μέσα στο φρούτο. Εξαγωγή από την άλμη. Τα φρούτα απομακρύνονται από την άλμη και βράζονται. Σιρόπιασμα. Παρασκευάζεται ένα σιρόπι με ένα μέρος σιροπιού γλυκόζης και δύο μέρη σιροπιού ζάχαρης.

14 Το σιρόπι ρίχνεται στη χύτρα όπου βρίσκονται τα φρούτα και ακολουθεί βρασμός για 20 λεπτά Το μείγμα παραμένει σε ηρεμία για 24 ώρες και ξαναβράζεται. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται 5-7 φορές έως ότου η πυκνότητα να διπλασιασθεί.

15 Συσκευασία. Τα γλυκά του κουταλιού συσκευάζονται σε γυάλινα ή πλαστικά βάζα. Το φρούτο στραγγίζεται, τοποθετείται η απαιτούμενη ποσότητα στο βάζο και στη συνέχεια το βάζο συμπληρώνεται με θερμό πυκνό καθαρό σιρόπι

16 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΛΥΚΩΝ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ (σταφυλι, βυσσινο, κυδωνι) Προετοιμασία φρούτων Ανάμειξη φρούτων, ζάχαρης, κιτρικού οξέος Βρασμός Ψύξη Προσθήκη γλυκόζης ή μελιού Βρασμός μέχρι να δέσει Προσθήκη αρωματικών ουσιών, αμυγδάλου κλπ. Συσκευασία

17 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΛΥΚΩΝ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ (σύκο, μελιτζανάκι, αχλάδι) Προετοιμασία φρούτων Παραμονή σε νερό με κιτρικό οξύ (ξινό) Ζεμάτισμα στράγγισμα Βρασμός σε νερό Ψύξη Στράγγισμα Ετοιμασία σιροπιού ζάχαρης Βρασμός φρούτων στο σιρόπι Αργη ψύξη Προσθήκη γλυκόζης ή μελιού και αρωματικών Βρασμός μέχρι να δέσει Συσκευασία

18 Μαρμελάδες Πρόκειται για προιόντα επεξεργασίας πολτοποιημένων με ζάχαρη. Η περιεκτικότητα σε φρούτο κυμαίνεται από 35-50% Κύρια συστατικά. Φρούτο, ζάχαρη, πηκτίνη, κιτρικό οξύ.

19 Σταδια παρασκευής μαρμελάδας Πλύσιμο, διαλογή Εκπυρήνωση, αποφλοίωση, Τεμαχισμός, πολτοποίηση Προσθηκη ζαχαρης Βρασμός, συμπύκνωση Προσθηκη πηκτίνης Συσκευασία σε δοχεία ψύξη

20 Χρησιμοποιούνται ώριμα φρούτα, όχι υπερωριμα γιατί έχουν αλλοιωμένα χαρακτηριστικά Τα σάκχαρα μπορεί να είναι ζάχαρη ή σιρόπι γλυκόζης για την παρεμπόδιση της κρυστάλλωσης της ζάχαρης. Καλύτερα αποτελεσματα έχουμε με βρασμό υπο κενό για να γίνει σε χαμηλότερες του βρασμού, να απομακρυνθεί μέρος της υγρασίας και να συμπυκνωθεί το προϊόν.

21 Για την Παρασκευή 1 κιλόυ μαρμελάδας θελουμε γρ ζάχαρης και 500 γρ φρουτου με απώλειες νερού κατά τον βρασμό γρ. Η περιεκτικότητα σε πηκτίνη εξαρτάται από το είδος του φρούτου και το στάδιο ωριμότητας του. Κύριες πηγές πηκτίνης είναι τα μήλα και οι φλοιοί εσπεριδοειδών. Η οξύτητα εξαρτάται από το ποσό του κιτρικού οξέος που υπάρχει στα φρούτα.

22 Η συσκευασία γίνεται σε γυάλινα βάζα με προϊόν θερμοκρασίας βαθμούς Μετά το σφράγισμα τους το βάζο αντιστρέφεται για 2-3 λεπτά για την αποστείρωση του καπακιού. Μετά πρέπει να γίνει γρήγορη ψύξη των δοχείων. Με αυτό τον τρόπο παρασκευάζουμε μαρμελάδα χωρίς συντηρητικά.

23 ΖΥΜΑΡΙΚΑ Τρόφιμα που είναι εύκολα στο μαγείρεμα, νόστιμα με την δυνατότητα να συνδυαστούν με μια πληθώρα συστατικών, γεμάτα θρεπτικές ουσίες αλλά και εύπεπτα, τα μακαρόνια είναι βασικό κομμάτι της μεσογειακής δίαιτας όσο και της καθημερινότητας μας.

24 Τα φρέσκα ζυμαρικά σχεδόν πάντοτε περιέχουν αυγά, φτιάχνονται από μαλακό σιτάρι και έχουν μια μεταξένια υφή όταν βράζουν. Από την άλλη πλευρά, τα ξηρά ζυμαρικά δεν είναι φρέσκα και έχουν μείνει στην αποθήκευση για καιρό, σχεδόν ποτέ δεν περιέχουν αυγά και παραδοσιακά φτιάχνονται από σιμιγδάλι και νερό.

25 Αν και τα ξηρά ζυμαρικά φαίνεται να είναι συστατικό το οποίο δίνει πάντα το ίδιο αποτέλεσμα, υπάρχουν διαφορές στην ποιότητα από μάρκα σε μάρκα. Αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο φτιάχνονται και ξηραίνονται. Τα καλύτερα ζυμαρικά παρασκευάζονται σε μπρούντζινα καλούπια και με αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο σκληρή η επιφάνειά τους, ενώ αποξηραίνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και πολύ αργά.

26 Τα ζυμαρικά είναι προϊόντα που παρασκευάζονται από σιμιγδάλι ή σιτάλευρο και νερό χωρίς μαγά. Ξεραίνονται με μερική θέρμανση, χωρίς ψήσιμο. Τα παραδοσιακά ζυμαρικά συνήθως περιέχουν αυγά και γάλα και η πώληση τους γίνεται ως συσκευασμένα.

27 Τα καταλληλότερα άλευρα για παρασκευή ζυμαρικών είναι αυτά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και λαμβάνονται από το σκληρό σιτάρι. Το σιμιγδάλι που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι απαλλαγμένο από πίτουρα.

28 Η Παρασκευή των ζυμαρικών διακρίνεται σε τρία στάδια Α) το στάδιο ανάμειξης και μάλαξης Β) το στάδιο μορφοποίησης Γ) το στάδιο ξήρανσης. Η πρώτη ύλη, αφού κοσκινιστεί καλά, αναμειγνύεται με την απαιτούμενη ποσότητα νερού που ανέρχεται στο 20-30% της ποσότητας του αλεύρου. Η μάλαξη γίνεται σε ειδικές μαλακτικές μηχανές

29 Κατά το δεύτερο στάδιο, το ζυμαρι, με τη βοήθεια κατάλληλων πιεστηρίων, αποκτά το επιθυμητό μέγεθος και σχήμα και οδηγείται για ξήρανση (τρίτο στάδιο) σε ειδικούς θαλάμους.

30 Παραδοσιακα ζυμαρικά Τα σπουδαιότερα παραδοσιακά ζυμαρικά είναι οι χυλοπίτες και ο τραχανας. Τα απαιτούμενα κοινά υλικά είναι γάλα και σιμιγδάλι, νερό και δυνατό αλεύρι. Η διαφορά τους βρίσκεται στο ότι οι χυλοπίτες χρειάζονται και αρκετά αυγά.

31 χιλοπίτες Η διαδικασία παρασκευής χιλοπιτών είναι αυτή που αναφέρθηκε ήδη, δηλ. ανάμειξη και μάλαξη, Ηρεμία της ζύμης για 1 ώρα Μορφοποίηση (άνοιγμα του ζυμαριού σε φύλλα, κοπή σε λωρίδες ή ορθογώνια τεμάχια), Στέγνωμα Η ξήρανση πρέπει να είναι ικανοποιητική, ώστε το προιόν να συντηρείται καλα, χωρίς όμως να θρυμματίζεται.

32

33 Συνταγή για Παρασκευή Υλικά: 1 λίτρο γάλα, 10 αυγά, χυλοπίτες 500 γρ σιμιγδάλι ψιλό ή μακαρανοποιίας, αλατι, νερό. Τρόπος παρασκευής. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει το ζυμάρι λεία και ελαστική. Αφήνουμε το ζυμάρι να «ηρεμήσει» για 1 ώρα και ξαναζυμώνουμε. στη συνέχεια κόβουμε το ζυμάρι σε μικρούς βόλους και τους ανοίγουμε σε λεπτα φύλλα σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε τα φύλλα σε τετράγωνα ή παραλληλεπίπεδα σχήματα. Στη συνέχεια τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε χώρο με καλό αερισμό προστατευμένο από τη σκόνη και τα έντομα. Πρέπει να προσέξουμε την ξήρανση να συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται να στεγνώσουν, χωρίς όμως θρυμματίζονται.

34 χυλοπίτες Οι χυλοπίτες είναι ένα παραδοσιακό ζυμαρικό, με κύρια συστατικά το γάλα και το σιμιγδάλι. Συνταγή: 750γρ αλεύρι 90γρ γάλα πρόβειο 100γρ σιμιγδάλι 200γρ αυγά Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι το μίγμα να πλάθεται. Στη συνέχεια ανοίγουμε φύλλο το οποίο αφήνουμε να ξεραθεί. Αφού συμβεί αυτό κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Τις βάζουμε για λίγη ώρα στον φούρνο για να μην αλλοιωθούν κατά την αποθήκευση.

35 ΤΡΑΧΑΝΑΣ Η ιστορικός Maria Johnson σε συνέδριο της Οξφόρδης είχε υποστηρίξει ότι η λέξη τραχανάς προέρχεται από την τουρκική λέξη trahana που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα είδος σπιτικής πάστας. Ο τραχανάς είναι ένα τρόφιμο που συναντάται και στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

36 τραχανάς Ο τραχανάς παρασκευάζεται ως «γλυκός» (με γάλα) ή ως «ξινός» (ελαφρώς ξινισμένο γάλα ή γάλα με γιαούρτι). Η διαδικασία είναι η ίδια, η δε μορφοποίηση γίνεται με τη βοήθεια ενός μεταλλικού κόσκινου με τρύπες διαμέτρου της επιλογής μας. Ακολουθεί ξήρανση και συσκευασία.

37 Συνταγή για παρασκευή τραχανά Υπάρχουν δύο τύποι τραχανά, ο ξινός και ο γλυκός τραχανάς. Ο γλυκός γίνεται από φρεσκο παστεριωμένο γάλα. Ο ξινος τραχανάς γίνεται ειτε με γάλα λίγων ημερών ή με την προσθήκη στο γάλα, γιαούρτι, που θα δώσει ελαφρώς ξινή γεύση στον τραχανα.

38 Υλικά για Παρασκευή τραχανα 2 λίτρα φρέσκο γάλα (πρόβειο ή κατσικίσιο), αλατι, νερό, ένα κιλό σιμιγδάλι χονδρό, αλεύρι δυνατό όσο χρειασθεί, κόσκινο παχους αναλόγου με το προίον που επιθυμούμε να παρασκευάσουμε. Τρόπος παρασκευής Αναμειγνυουμε καλα τα παραπανω υλικά μέχρι να παραχθεί ένα κανονικό ζυμάρι. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί μέχρι να φουσκώσει. Κόβουμε το ζυμάρι σε μικρούς βόλους και τους αφήνουμε να στεγνώσουν κανονικά. Μετά από 1-2 ημέρες θρυμματίζουμε τους βόλους με κόσκινο, με μικρές και μεγάλες τρύπες, αναλογα με την παραγωγη που θέλουμε «ψιλοτρμμένου» ή «χονδροκομμένου» τραχανά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τις χυλοπίτες για να στεγνώσουν. Κατόπιν αφού συσκευασθούν, μπορούν να διατεθούν ή να αποθηκευτούν.

39 Ασφάλεια και ποιότητα και ζυμαρικών Το χρώμα τους είναι χρυσοκίτρινο ή ανοιχτό κίτρινο. εξαρτάται και απο την ποιότητα της πρώτης ύλης η οποία είναι το σιμιγδάλι. Ωστόσο στα παραδοσιακά ζυμαρικά το χρώμα τους καθορίζεται και απο το ποσοστό των συμπληρωματικών πρώτων υλών τα οποία χρησιμοποιύνται ( σπανάκι, καρότο, ντομάτα κλτ).

40 Στα ζυμαρικά κατά το στάδιο της ξήρανσης είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί ομοιόμορφη ξήρανση στην μάζα του χωρίς να σκληρύνει η εξωτερική επιφάνεια πρώτα αντί το εσωτερικό του. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται ρωγμές, σπασίματα. Η πολύ αργή απομάκρυνση της υγρασίας στο ζυμαρικό είναι πιθανόν να επιτρέψει τέντωμα του ζυμαρικού ή ξίνισμα ή ανάπτυξη μυκήτων. Η υπερξήρανση μπορεί να δημιουργήσει λευκά στίγματα ή φυσαλίδες στο εσωτερικό των ζυμαρικών.

41 Η παρουσία ξένου σώματος στα ζυμαρικά είναι αρκετά περιορισμένη, καθώς κατά την επεξεργασία των πρώτων υλών χρησιμοποιούνται ειδικά κόσκινα τα οποία απομακρύνουν τα ξένα σώματα (χώμα, πέτρες, πλαστικό, χαρτί κλπ). Σε επίπεδο παραγωγής παραδοσιακών ζυμαρικών ο οπτικός έλεγχος εξασφαλίζει την απουσία ξένων σωμάτων σε αυτά. Άλλωστε μεγάλη γκάμα των παραδοσιακών ζυμαρικών μπορούν να περαστούν απο ειδικά κόσκινα ανάλογων διαμέτρων για την επίτευξη της παραπάνω παραμέτρου. στα ξένα σώματα περιλαμβάνεται και η απουσία εντόμων κτλ.

42 Επίσης στα φυσικά χαρακτηριστικά των ζυμαρικών είναι και η ικανότητα τους να διπλασιάζονται στο διπλάσιο κατά το βράσιμο τους, να μη διασπώνται σε ποσοστό πάνω απο 5%,να μην παρουσιάζουν πολτώδη μορφή καθώς και το νερό να είναι διαυγές χωρίς δυσάρεστες οσμές και γεύση.

43 Στα χημικά χαρακτηριστικά των ζυμαρικών κατατάσεται η απουσία φυτοφαρμάκων τα οποία είναι δυνατόν να βρίσκονται υπολλειματικά στις πρώτες ύλες. Τα υπολείμματα από την χρήση γεωργικών φαρμάκων (εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα, λιπάσματα κλπ), μπορεί να αποτελέσουν υπαρκτό πρόβλημα ειδικά όταν δεν έχει επιλεγεί το κατάλληλο σκεύασμα, ή δεν έχει χρησιμοποιηθεί η σωστή δόση, ή η συγκομιδή έχει γίνει νωρίτερα. Ανάλογο πρόβλημα και μάλιστα πιο πιθανό μπορεί να προκύψει από σφάλματα στην χρήση σκευασμάτων απεντόμωσης στην αποθήκευση αλεύρων και σιμιγδαλιού.

44 Η παρουσία βαρέων μετάλλων λόγω ακατάλληλου εξοπλισμού, χρήσης νερού μολυσμένου επίσης με βαρέα μέταλλα, είναι δυνατόν να βρεθεί στα ζυμαρικά, ψωμί, άλευρα Τέλος στην παραγωγή των ζυμαρικών απαραίτητη προυπόθεση είναι η χαμηλή υγρασία του ύδατος προκειμένου να μην αναπτυχθούν μυκοτοξίνες. Λόγω της πολύ μικρής υγρασίας στα ζυμαρικά οι συνθήκες μικροβιολογικής ανάπτυξης είναι περιορισμένες. Η αυξημένη περιεκτικότητα του νερού στα ζυμαρικά δύναται να προκαλέσει την ανάπτυξη κυρίως μυκήτων που μπορούν να παράγουν επικίνδυνες μυκοτοξίνες Μας ενδιαφέρει η υψηλή τοξικότητά τους, αλλά και η ανθεκτικότητά τους σε υψηλές θερμοκρασίες.

45 Οι Μύκητες που αναπτύσσονται κατά την αποθήκευση των ζυμαρικών, αλεύρων και ψωμιού ανήκουν: στο γένος Aspergillus είναι ευρύτατα διαδεδομένοι στη φύση και κατά συνέπεια στα τρόφιμα και ιδιαίτερα στα δημητριακά και στα υπερώριμαχαλασμένα λαχανικά και φρούτα.

46 Οι αφλατοξίνες παράγονται από τους A.flavus και A.parasiticus. Οι μύκητες αυτοί σταματούν την ανάπτυξή τους καθώς και την παραγωγή τοξίνης σε υγρασία <15%. Η θερμοκρασία είναι μία παράμετρος που επίσης περιορίζει την ανάπτυξη. Όλοι οι προαναφερθέντες μύκητες παράγουν σπόρια τα οποία μπορούν να επιβιώσουν σε χαμηλές υγρασίες ακόμη και από την θερμική επεξεργασία που υφίστανται τα ζυμαρικά. Τα σπόρια αυτά μπορεί να πολλαπλασιαστούν στο πακέτο αν τα ζυμαρικά συσκευαστούν ζεστά και δημιουργηθεί υγρό περιβάλλον.

47 Οι μυκοτοξίνες είναι προϊόντα μεταβολισμού των μυκήτων. Οι κυριότερες τοξίνες που προσβάλλουν τα σιτηρά, είναι οι Αφλατοξίνες B1, B2, G1, G2, η Ωχρατοξίνη A και οι τοξίνες των μυκήτων του γένους Fusarium (DON, Zearalenone). Οι Μυκοτοξίνες είναι ιδιαιτέρως σταθερές και δεν καταστρέφονται με βράσιμο, πίεση ή άλλες διεργασίες. Μπορούμε να αποφύγουμε την ύπαρξη μυκοτοξινών εμποδίζοντας την ανάπτυξη των μυκήτων.

48 Η προσβολή των ζυμαρικών από έντομα μπορεί να συμβεί κατά την αποθήκευση του Τα έντομα μπορεί να είναι υπεύθυνα και για σημαντικές απώλειες του προϊόντος. Επίσης προσβάλοντας τα προϊόντα ανεβάζουν την θερμοκρασία και προοδευτικά και την υγρασία κάνοντας τα ευάλωτα στους μύκητες και κατά συνέπεια επίφοβα για την ανάπτυξη μυκοτοξινών.

49 Η θανάτωση των εντόμων γίνεται με απεντόμωση των προϊόντων. Τα έντομα μπορούν να ζήσουν και να αναπαραχθούν σε θερμοκρασίες ανάμεσα στους +15 ο C και +35 ο C. Η χαμηλή υγρασία και θερμοκρασία μειώνουν ή ακόμη σταματάνε την ανάπτυξη τους. Τα αυγά βέβαια επιβιώνουν και σε πιο ακραίες θερμοκρασίες αλλά η ανάπτυξη δεν προχωράει.

50 Τα τρωκτικά εισβάλλουν και πολλαπλασιάζονται μέσα ή κοντά σε περιοχές όπου μπορούν να βρουν αφθονία τροφής, έτσι είναι αναμενόμενο να τα συναντούμε στις αποθήκες των ζυμαρικών όταν δεν τηρούνται οι σωστές συνθήκες. Τα τρωκτικά μεταφέρουν μεγάλο αριθμό παθογόνων μικροοργανισμών και είναι κομιστές σοβαρών ασθενειών. Ακόμη καταστρέφουν τα υλικά συσκευασίας και τα τελικά προϊόντα, αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων και είναι δείκτης κακών συνθηκών υγιεινής

51 Πρώτες ύλες Παρασκευή ψωμιού Αλεύρι (ΤΥΠΟΙ ΑΛΕΥΡΟΥ. ΛΕΥΚΑ από μαλακό σιτάρι: 55%,70%, ΣΚΟΥΡΑ: 90%, ολικής, ΚΙΤΡΙΝΑ από σκληρό σιτάρι: Μ) το ποσοστό % εκφράζει το ποσοστό του καθαρισμένου σιταριού που μετατρέπεται σε αλεύρι κατά την διάρκεια της άλεσης. Μεγαλύτερος βαθμός άλεσης σημαίνει αλεύρι με περισσότερο πίτουρο. Ανάλογα με το βαθμό άλεσης, διαμορφώνεται ο τύπος του κάθε αλεύρου. Το αλεύρι των σιτηρών περιέχει νερό, άμυλο, κυτταρίνες, πρωτεΐνες, λιπίδια, ένζυμα, βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Η γλουτένη είναι η πρωτεΐνη των αλεύρων του σίτου και είναι απαραίτητη στην αρτοποιία, γιατί δίνει τον «σκελετό» στο ψωμί.

52 Άλλες πρώτες ύλες Νερό, (60-62%) Μαγια (ξηρή, νωπή) Αλατι (1,8-2,2%)

53 Παρασκευή ψωμιού Ψωμί ονομάζουμε το προιόν που παράγεται από διάφορα άλευρα δημητριακών καρπών, διαφόρων βαθμών άλεσης με προσθήκη νερού, αλατιού, μαγιάς. Η κλασική μέθοδος παρασκευής ψωμιού περιλαμβάνει τέσσερα στάδια. Δημιουργία ζυμαριού, Κόψιμο ζυμαριού Μορφοποίηση ζυμαριού Ωρίμανση Ψήσιμο

54 Οι ενδεικτικές αναλογίες των πρώτων υλών για παρασκευή ψωμιού: Αλεύρι. 100, νερό 65, αλατι 2, μαγιά 2. Ειδικά ψωμιά. Ονομάζονται αυτά που παρασκευάζονται από άλευρα από κριθάρι, βρώμη, ρύζι, καλαμπόκι. Στα ψωμιά αυτά μπορούν να προστεθούν και άλλα συστατικά φυτικής ή ζωικής προέλευσης. Όπως πίτουρα, ηλιόσποροι, τυρι, ελιές κλπ. Έτσι έχουμε ειδικούς τύπους ψωμιού όπως πολύσπορο, ψωμί με προζύμι, λιόψωμο

55 Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός καλού ψωμιού είναι η εμφάνιση, η φρεσκάδα. Θα πρέπει να έχει καλή διόγκωση θα πρέπει να κόβεται χωρίς να θρυμματίζεται αλλά και να μην λασπώνει στο μάσημα.

56 Παρασκευή ψωμιού Δημιουργία ζυμαριού Με τα χέρια λεπτά, ζυμωτήριο λεπτά Ωρίμανση Πολλαπλασιασμός της μαγιάς Διαίρεση και στρογγυλοποίηση του ζυμαριού με το χέρι Διόγκωση (φούσκωμα). Σε ειδικούς θαλαμους (στόφα) Κλιβανισμός (ψήσιμο). Παραδοσιακός, τελλαρωτός. Σχηματισμός χρώματος, γεύσης, αρώματος, υφής. Η απόδοση σε ψωμί. 1 κιλο αλεύρι θα δώσει 1,3 κιλό ψωμί.

57 Θερμοκρασία ζυμαριού: (Θερμοκρασία περιβάλλοντος+ Θερμοκρασία αλεύρου+ Θερμοκρασία νερού)/3 π.χ. ( )/3=27 βαθμούς κοντά στην θερμοκρασία δράσης της μαγιάς

58 Παραδοσιακό ψωμί με προζύμι Στην αρτοποίηση με προζύμι έχουμε ζύμωση χωρίς μαγιά. Τα χαρακτηριστικά του ψωμιού με προζύμι είναι η χοντρή κόρα, η ψίχα με τις ακανόνιστες κυψελίδες, η όξινη γεύση και ο μεγάλος χρόνος συντήρησης. Έχουμε παραγωγη αερίων και οξέων από διαφορους μικροοργανισμούς (ζύμες, βακτηρια που παραγουν οξεικο και γαλακτικο οξυ)

59 Προβλήματα στην παρασκευή του ψωμιού ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Έλλειψη όγκου. ΑΙΤΙΑ. Αδύνατο αλεύρι, πολύ αλάτι, λίγη μαγιά, ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Υπερβολικός όγκος. ΑΙΤΙΑ. Λίγο αλάτι, μεγάλος χρόνος ζύμωσης. ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Ανοιχτόχρωμη κόρα. ΑΙΤΙΑ. Λίγα σάκχαρα στο αλεύρι, λίγο αλατι ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Τρύπες στην ψίχα ΑΙΤΙΑ. Κακό πλάσιμο, μεγάλη ξεκούραση ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Εύθρυπτη ψίχα. ΑΙΤΙΑ. Υπερώριμο ζυμάρι, λίγη μαγιά, υπερβολικό ζύμωμα.

60 Μπαγιάτεμα-διατηρηση του ψωμιού Κάθε ψωμί αργά ή γρήγορα θα μπαγιατέψει. Α) παλαίωση της κόρας Β) παλαίωση της ψίχας Η κόρα με το ψήσιμο είναι εύθρυπτη, ξερή και τραγανή. Κατά την παλαίωση γίνεται μαλακή, δερματώδης και γλοιώδης και αλλοιώνεται η γεύση και η οσμή της. Τα φαινόμενα αυτά οφείλονται στη μεταφορά υγρασίας από το εσωτερικό του ψωμιού προς την επιφάνεια. Εάν ο καιρός είναι υγρός, η ταχύτητα και ο βαθμός της παλαίωσης αυξάνεται, γιατί η κόρα, ως υγροσκοπίκή, απορροφά υγρασία από τον αέρα.

61 Στην ψίχα παρατηρούμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Δηλ. η ψίχα γίνεται ξηρή, εύθρυπτη και σκληρή. Όσο προχωρεί το μπαγιάτεμα της ψίχας, εξαφανίζονται ορισμένες γεύσεις και οσμές. Το μπαγιατεμα της ψίχας οφείλεται στην φυσικοχημική αλλαγή του αμύλου, με αποτέλεσμα η ψίχα να είναι εύθρυπτη.

62 Η ταχύτητα του μπαγιατέματος είναι μεγαλύτερη σε θερμοκρασία 0-5 βαθμούς. Δεν μπαγιατεύει σε θερμοκρασίες πάνω από 50 βαθμούς και κάτω από -18 βαθμούς. Για κάνουμε πιο μαλακό το ψωμί, μπορούμε να προσθέσουμε, ζάχαρη (2-4%) μαργαρίνη μέχρι 3% επι του αλεύρου.

63 Συνταγή παρασκευής ψωμιού Υλικά. 1,5 κιλό αλεύρι δυνατό 1 λιτρο νερό 10 γρ. αλατι 25 γρ νωπή μαγιά. 1 λεκάνη ζυμώματος φουρνος

64 Διαλύουμε την μαγιά σε μισο φλυτζάνι νερό, ενώ στο υπόλοιπο νερό προσθέτουμε το αλατι. Στη λεκάνη ζυμώματος τοποθετούμε το αλεύρι ανοίγοντας στο κέντρο έναν λάκκο, μέσα στον οποίο ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά και το χλιαρό νερό. Αναμειγνύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι, για να γίνει το ζυμάρι σφικτό. Στη συνέχεια ζυμώνουμε με το χέρι 20 λεπτά, σκεπάζουμε το ζυμάρι, το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιασθεί ό όγκος (περίπου 2 ώρες)

65 Ξαναζυμώνουμε το ζυμαρι και το αφήνουμε και πάλι για 10 λεπτά για ξεκούραση. Πλαθουμε σε φρατζόλες ή καρβελάκια και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένες φορμες ή ταψιά. Αλείφουμε, αν θελουμε με βούτυρο και προσθετουμε σουσάμι. Κανουμε χαρακιές για να διευκολυνθεί η εξοδος των υδρατμών κατά το ψήσιμο Αφήνουμε το ζυμαρι σκεπασμένο σε χλιαρό μέρος για μια ώρα μέχρι διπλασιασμού του όγκου. Τοποθετουμε τις φρατζόλες ή τα καρβελάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 210 βαθμούς και τα ψήνουμε για λεπτά

66 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Τεχνολογία Παρασκευής «Παραδοσιακών Ζυμαρικών» Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Καθηγητής Εφαρμογών, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, ΤΕΙ Θεσσαλίας

Τεχνολογία Παρασκευής «Παραδοσιακών Ζυμαρικών» Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Καθηγητής Εφαρμογών, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, ΤΕΙ Θεσσαλίας Τεχνολογία Παρασκευής «Παραδοσιακών Ζυμαρικών» Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Καθηγητής Εφαρμογών, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, ΤΕΙ Θεσσαλίας Φοιτητές: Ηλιάνα Γκοβίνα Κατερίνα Κάμπα Δημήτρης Φραγκούλης Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή σπιτικών ποτών, μαρμελάδων, γλυκών κουταλιού. Κοτρώνη Μαρία Τερέζα Τζέλιου Ευτυχία

Παρασκευή σπιτικών ποτών, μαρμελάδων, γλυκών κουταλιού. Κοτρώνη Μαρία Τερέζα Τζέλιου Ευτυχία Παρασκευή σπιτικών ποτών, μαρμελάδων, γλυκών κουταλιού Κοτρώνη Μαρία Τερέζα Τζέλιου Ευτυχία Σπιτικά ποτά Αλκοολούχα (ηδύποτα) Ζαχαρούχοι συμπυκνωμένοι χυμοί Ηδύποτα Παρασκευάζονται με την προσθήκη ζάχαρης

Διαβάστε περισσότερα

Δημητριακά και προϊόντα Αρτοποιίας Ψωμί και Γλυκά 5

Δημητριακά και προϊόντα Αρτοποιίας Ψωμί και Γλυκά 5 31 Δημητριακά και προϊόντα Αρτοποιίας Ψωμί και Γλυκά 5 Πολύ λίγοι υδρατμοί επιλογή σωστής θερμοκρασίας Οι θερμοκρασίες ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο του ψωμιού. Το σιταρένιο ψωμί ψήνεται σε χαμηλότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΣΤΗΡΙ, ΤΑΨΙ. Έβαζαν πάνω τα καρβέλια να φουσκώσουν.

ΠΛΑΣΤΗΡΙ, ΤΑΨΙ. Έβαζαν πάνω τα καρβέλια να φουσκώσουν. ΣΚΑΦΙΔΙ Το χρησιμοποιούσαν για να κάνουν το ζυμάρι. Έπρεπε εκεί να ετοιμάσουν το αλεύρι, να αναπιαστεί το προζύμι και να γίνει ο ζυμωτός, δηλαδή το ζυμάρι. Μετά το τέλος του ζυμωτού η σκάφη πλενόταν και

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3: : Ασφάλεια Βιολογικών Τροφίμων

Ενότητα 3: : Ασφάλεια Βιολογικών Τροφίμων Ενότητα 3: : Ασφάλεια Βιολογικών Τροφίμων Διάλεξη 3.4 : Συστήματα διασφάλισης ποιότητας βιολογικών προϊόντων Εργαστήριο Πληροφορικής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών http://infolab.aua.gr Δομή παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές ταχείας- βραδείας αρτοποίησης στην παραγωγή άρτων & αρτοσκευασμάτων

Τεχνικές ταχείας- βραδείας αρτοποίησης στην παραγωγή άρτων & αρτοσκευασμάτων Τεχνικές ταχείας- βραδείας αρτοποίησης στην παραγωγή άρτων & αρτοσκευασμάτων Μιχάλης Ορεστίδης Τεχνολόγος Τροφίμων-Σύμβουλος Τεχνολογίας & Καινοτομίας Σιτάρι Μαλακό σιτάρι (Triticum Vulgare) : δίνει τα

Διαβάστε περισσότερα

145-12_EntypoMyloiKritis:Layout 1 3/19/12 12:32 PM Page 1 συ γνέ τ ςα

145-12_EntypoMyloiKritis:Layout 1 3/19/12 12:32 PM Page 1 συ γνέ τ ςα συ ντα γές ΤΣΟΥΡΕΚΙ Πασχαλινό YΛΙΚΑ Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ για Τσουρέκι: 1 κιλό (1 πακέτο) Μαγιά: 90 γρ. νωπή ή 27 γρ. ξηρή (3 φακελάκια) Ζάχαρη: 350 γρ. (1 & 1/2 κούπα) Νερό (χλιαρό): 100 γρ. (2/5 κούπας)

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχανία μπισκότων. Εργασία στο μάθημα της τεχνολογίας Διαμαντοπούλου Μαρία Ιωάννου Βασιλική- Νεκταρία Ιωάννου Μαρία-Φανουρία σχολικό έτος

Βιομηχανία μπισκότων. Εργασία στο μάθημα της τεχνολογίας Διαμαντοπούλου Μαρία Ιωάννου Βασιλική- Νεκταρία Ιωάννου Μαρία-Φανουρία σχολικό έτος Βιομηχανία μπισκότων Εργασία στο μάθημα της τεχνολογίας Διαμαντοπούλου Μαρία Ιωάννου Βασιλική- Νεκταρία Ιωάννου Μαρία-Φανουρία σχολικό έτος 2017-18 Μπισκότο Το μπισκότο είναι γλύκισμα από ζύμη διαμορφωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Γ τάξης του 14/θ Μειονοτικού Σχολείου Κενταύρου

Από τα παιδιά της Γ τάξης του 14/θ Μειονοτικού Σχολείου Κενταύρου Από τα παιδιά της Γ τάξης του 14/θ Μειονοτικού Σχολείου Κενταύρου Η παρούσα εκπαιδευτική δραστηριότητα υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Μαθαίνουμε Παρέα που χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΑΛΕΛΛΗ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ Τα φρούτα-λαχανικά δεν είναι τροφές

Διαβάστε περισσότερα

LESAFFRE. Τα νέα της. Η ιστορία της μαγιάς. Η ιστορία της πηγαίνει πίσω χρόνια..

LESAFFRE. Τα νέα της. Η ιστορία της μαγιάς. Η ιστορία της πηγαίνει πίσω χρόνια.. Τα νέα της LESAFFRE Τεύχος 01 ΜΑΡΤΙΟΣ 16 Η ιστορία της μαγιάς Η ιστορία της πηγαίνει πίσω 5.000 χρόνια.. Η χρήση της μαγιάς δεν είναι πρόσφατη! Χωρίς να ξέρουν τον ρόλο ή την ύπαρξη της, οι άνθρωποι πάντοτε

Διαβάστε περισσότερα

Το καλύτερο Τσουρέκι - βήμα προς βήμα με βίντεο

Το καλύτερο Τσουρέκι - βήμα προς βήμα με βίντεο Το καλύτερο Τσουρέκι - βήμα προς βήμα με βίντεο Mας το ζητήσατε. Σας το φτιάξαμε. Ξετρελαθήκατε και τώρα ψάχνετε την συνταγή του. Ορίστε λοιπόν το στρογγυλό τσουρέκι που φτιάξαμε παρέα με την κυρία Ελευθερία

Διαβάστε περισσότερα

Τάξεις Μάθημα Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας

Τάξεις Μάθημα Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας Τάξεις Δ, Ε, ΣΤ Μάθημα Αγωγή Υγείας και Φυσικές Επιστήμες (π.χ. Μελέτη Περιβάλλοντος, Φυσική, Γεωγραφία, κ.α. ) Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας 50 λεπτά Ενότητα 1.2. Η ενότητα Χρήσιμοι Μικροοργανισμοί,

Διαβάστε περισσότερα

1ΤΓ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΠΑΞΙΜΑΔΙΟΥ Γ. ΠΑΞΙΜΑΔΙ ΣΙΤΑΡΕΝΙΟ

1ΤΓ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΠΑΞΙΜΑΔΙΟΥ Γ. ΠΑΞΙΜΑΔΙ ΣΙΤΑΡΕΝΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Η Κρήτη είναι νησί, ορεινό νησί, με οικονομία που εξηρτάτο στο μεγαλύτερο βαθμό της από την γεωργία και την κτηνοτροφία. Και ήταν ο τρόπος ζωής των Κρητών, μαζί με τα προϊόντα του νησιού

Διαβάστε περισσότερα

Γάλα ιατηρήστε το στο ψυγείο

Γάλα ιατηρήστε το στο ψυγείο Σηµειώσεις για τον καθηγητή Γάλα ιατηρήστε το στο ψυγείο Βασικές γνώσεις Ο όρος γάλα, ως βασικό τρόφιµο, χωρίς κανένα προστεθειµένο επίθετο, ισχύει συνήθως για το αγελαδινό γάλα που είναι φρέσκο, πλήρες,

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραση της σύστασης του σκληρού σίτου στην ποιότητα του ψωμιού και των ζυμαρικών.

Επίδραση της σύστασης του σκληρού σίτου στην ποιότητα του ψωμιού και των ζυμαρικών. Επίδραση της σύστασης του σκληρού σίτου στην ποιότητα του ψωμιού και των ζυμαρικών. Ρεπάνης Μανώλης Προϊστάμενος Διαχείρισης Ποιότητας Μέλισσα Κίκιζας ΑΒΕΕΤ Αθήνα 28-2-2-015 Εισαγωγή ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ (Triticum

Διαβάστε περισσότερα

Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα!

Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα! Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα! Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα! Νέα εποχή, νέο ξεκίνημα! Φέτος οι μέρες μας θα είναι γεμάτες με οικογενειακές στιγμές, βόλτες με φίλους και καινούργιες προκλήσεις. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Πίτα χωριάτικη με κιμά, μελιτζάνα και πράσο

Πίτα χωριάτικη με κιμά, μελιτζάνα και πράσο Πίτες Πίτα χωριάτικη με κιμά, μελιτζάνα και πράσο Υλικά (για 20 άτομα) Γέμιση ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό ανάμεικτο 300 γρ μελιτζάνες 200 γρ πράσα αλάτι, πιπέρι, ρίγανη Ζύμη 800 γρ αλεύρι για όλες

Διαβάστε περισσότερα

1.2 Μικροοργανισμοί. Ωφέλιμα μικρόβια. Αποτελέσματα της διδασκαλίας. Γενικές Πληροφορίες. Προετοιμασία εκ των προτέρων (10 λεπ.)

1.2 Μικροοργανισμοί. Ωφέλιμα μικρόβια. Αποτελέσματα της διδασκαλίας. Γενικές Πληροφορίες. Προετοιμασία εκ των προτέρων (10 λεπ.) 1.2 Μικροοργανισμοί Ωφέλιμα μικρόβια Σύνδεσμος στην εθνική ύλη Κύριο στάδιο 2 Sc1: 1a, 1b, 2a, 2b, 2c, 2d, 2g, 2j Sc2:1a, 2b, 2g, 5f Μονάδα σπουδών Μονάδα 6 Μικροοργανισμοί Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας

Διαβάστε περισσότερα

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Αποφλοίωση και καθαρισμός Πολλά φυτικά προϊόντα π.χ, μήλα, πατάτες χρειάζονται αποφλοίωση ή καθαρισμό μερικών τμημάτων τους πριν από την κατεργασία.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΦΥΤΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΜΕΘΟΔΟΙ & ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ)

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΦΥΤΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΜΕΘΟΔΟΙ & ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΦΥΤΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΜΕΘΟΔΟΙ & ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ) Γενικά Περίπου το 80% των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως υφίστανται κάποια κατεργασία πριν την κατανάλωση.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΣΤ 1 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ 4 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΣΤ 1 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ 4 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΣΤ 1 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ 4 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΑΝΕΤΟΝΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΕΙΚ Πρόκειται για ένα απολαυστικό γλυκό σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων για την Ιταλια. Υλικά:

Διαβάστε περισσότερα

ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι

ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι Το Πάσχα έρχεται παρέα με την Άνοιξη, ανοίγει η διάθεση, ανοίγουμε και το σπίτι μας για να υποδεχθούμε φίλους και συγγενείς. Γύρω από το πασχαλινό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 3 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 3 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΜΑ Α Β ) ΤΡΙΤΗ 31

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των

Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν στη Μελέτη των

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ Υδατάνθρακες Λίπη Πρωτεΐνες Νερό Ανόργανα συστατικά Βιταμίνες Υπευθ. Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλόπιτα τσουρέκι, από την Αργυρώ μας και το argiro.gr!

Βασιλόπιτα τσουρέκι, από την Αργυρώ μας και το argiro.gr! Βασιλόπιτα τσουρέκι, από την Αργυρώ μας και το argiro.gr! Μπορεί το τσουρέκι να θέλει την ώρα του, αλλά αυτή η συνταγή για Βασιλόπιτα τσουρέκι είναι εύκολη! Είναι αφράτη, με μοναδική υφή και γεύση και

Διαβάστε περισσότερα

συλλογή Κ Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Σκληρό: 200 γρ. (1 & 1/3 κούπα) Νερό (χλιαρό): 200 γρ. (5/6 κούπα) Γάλα πλήρες αγελαδινό ΒΕΡΟ ΚΡΗΤΙΚΟ (χλιαρό): 200 γρ. (5/6 κούπα) Βούτυρο: 100 γρ. (1/2 κούπα) Αυγό: 5-6

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 8 Η. ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ. Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων

ΑΣΚΗΣΗ 8 Η. ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ. Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΣΚΗΣΗ 8 Η. ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων ΕΝΖΥΜΑ ΖΥΜΩΣΗ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗ ΖΥΜΩΣΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΝΖΥΜΑ Το κλειδί της φύσης για τη ζωή - κινούν τα πάντα,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Τεχνολογία παρασκευής παγωτών

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Τεχνολογία παρασκευής παγωτών ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Τεχνολογία παρασκευής παγωτών Γενικά Πολύπλοκο προϊόν με πολλούς ορισμούς και ταξινομήσεις από χώρα σε χώρα Ελληνική νομοθεσία: Παγωτά ορίζονται τα προϊόντα που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ & ΖΑΧ/ΚΗΣ ΑΛΕΥΡΟΥ

ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ & ΖΑΧ/ΚΗΣ ΑΛΕΥΡΟΥ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ & ΖΑΧ/ΚΗΣ ΑΛΕΥΡΟΥ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΕΙΔΗ -ΣΥΣΤΑΣΗ-ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΥΤΩΝ ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΟΠΟΙΗΣΗ 3. ΣΙΤΟΣ 3.1 ΕΙΔΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΪΚ ΛΑΔΙΟΥ ΚΕΪΚ ΛΑΔΙΟΥ MAMUL. Μείγμα που περιέχει αυγό. Μείγμα που δεν περιέχει αυγό

ΚΕΪΚ ΛΑΔΙΟΥ ΚΕΪΚ ΛΑΔΙΟΥ MAMUL. Μείγμα που περιέχει αυγό. Μείγμα που δεν περιέχει αυγό ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΕΪΚ ΛΑΔΙΟΥ Μείγμα που περιέχει αυγό 001-6001 ΚΕΪΚ ΛΑΔΙΟΥ ΒΑΝΙΛΙΑ MIX LUX ΣΑΚΙ 10 KG 001-6002 ΚΕΪΚ ΛΑΔΙΟΥ ΣΟΚΟΛΑΤΑ MIX LUX ΣΑΚΙ 10 KG 1.000 γρ. μείγμα για κέικ λαδιού MIX LUX 375 γρ.

Διαβάστε περισσότερα

Λ Ερωτήσεις & απαντήσεις για τον αρτοπαρασκευαστή Πρόβληµα Αιτία Λύση Η συσκευή ή η οθόνη δεν λειτουργούν Καπνός βγαίνει από τον κάδο ψησίµατος ή τις διεξόδους Το ψωµί βουλιάζει στη µέση και είναι υγρό

Διαβάστε περισσότερα

Κίνδυνος: παράγοντας / ουσία που κάνει το τρόφιµο ακατάλληλο ή επικίνδυνο για κατανάλωση (Μη ασφαλές)

Κίνδυνος: παράγοντας / ουσία που κάνει το τρόφιµο ακατάλληλο ή επικίνδυνο για κατανάλωση (Μη ασφαλές) KINΔΥΝΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Κίνδυνος: παράγοντας / ουσία που κάνει το τρόφιµο ακατάλληλο ή επικίνδυνο για κατανάλωση (Μη ασφαλές) Μικροβιολογικός Χηµικός Φυσικός Η φυσική καταστροφή των τροφίµων κάνει τα τρόφιµα

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές εξετάσεις 2015. Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων Γ ΕΠΑ.Λ ΟΜΑΔΑ Α & Β

Γενικές εξετάσεις 2015. Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων Γ ΕΠΑ.Λ ΟΜΑΔΑ Α & Β Φροντιστήρια δυαδικό 1 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ δυαδικό Γενικές εξετάσεις 2015 Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων Γ ΕΠΑ.Λ ΟΜΑΔΑ Α & Β Τα θέματα επεξεργάστηκαν οι καθηγητές των Φροντιστηρίων «δυαδικό» Μπουρδούνη Κ. ΘΕΜΑ A

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ. πολίτικη. Συνταγή: Μαρία Κοκάκη YΛΙΚΑ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ. πολίτικη. Συνταγή: Μαρία Κοκάκη YΛΙΚΑ Συνταγή: Μαρία Κοκάκη ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ YΛΙΚΑ πολίτικη Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ για Τσουρέκι: 550-600 γρ. (5 κούπες) Ζάχαρη: 150 γρ. (3/5 κούπας) Μαγιά: 45 γρ. νωπή ή 15 γρ. ξηρή (2 φακελάκια) Γάλα φρέσκο (χλιαρό):

Διαβάστε περισσότερα

Πιο συγκεκριμένα, επιτρεπόμενα προς πώληση είδη στα σχολικά κυλικεία είναι: - Φρέσκα φρούτα-λαχανικά ανάλογα µε την εποχή (π.χ.

Πιο συγκεκριμένα, επιτρεπόμενα προς πώληση είδη στα σχολικά κυλικεία είναι: - Φρέσκα φρούτα-λαχανικά ανάλογα µε την εποχή (π.χ. Σε ισχύ τίθεται η νέα υπουργική απόφαση, η οποία αφορά, μεταξύ άλλων, τον καθορισμό των ειδών που διατίθενται στα κυλικεία των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Διαβάστε περισσότερα

Ορθή Διαχείριση Τροφίμων. Μαριέττα Κονταρίνη Ημερίδα ΕΣΔΥ για Ασφάλεια τροφίμων 27/4/2015

Ορθή Διαχείριση Τροφίμων. Μαριέττα Κονταρίνη Ημερίδα ΕΣΔΥ για Ασφάλεια τροφίμων 27/4/2015 Ορθή Διαχείριση Τροφίμων Μαριέττα Κονταρίνη Ημερίδα ΕΣΔΥ για Ασφάλεια τροφίμων 27/4/2015 Κανόνες Ορθής Διαχείρισης των Τροφίμων Προληπτικοί κανόνες-μέτρα που απαιτούνται για να έχουμε ασφαλή τρόφιμα. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Tα ιδιαίτερα οφέλη το καλοκαίρι. Μεσογειακή διατροφή: Ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού

Tα ιδιαίτερα οφέλη το καλοκαίρι. Μεσογειακή διατροφή: Ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού Οι καλοκαιρινοί μήνες αποτελούν ιδανική περίοδο για την υιοθέτηση της αποκαλούμενης «μεσογειακής διατροφής». Η μεσογειακή διατροφή, η οποία πήρε το όνομά της από τον τρόπο διατροφής των λαών της Μεσογείου,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΑΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΑΣ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2013-2014 ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΟΜΑΔΑ Α ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΑΤΕΛΑΤΖΕ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΛΓΙΑΝΝΗ ΕΛΕΝΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Ο όρος

Διαβάστε περισσότερα

Λαγάνα μυρωδάτη με ελιές και λιαστές ντομάτες

Λαγάνα μυρωδάτη με ελιές και λιαστές ντομάτες Λαγάνα μυρωδάτη με ελιές και λιαστές ντομάτες Αγαπάμε την Λαγάνα! Τόσο που δε θέλουμε να περιμένουμε μία φορά τον μήνα για να τη φάμε! Επειδή στους φούρνους συνήθως βρίσκεις Λαγάνα μόνο την Καθαρά Δευτέρα

Διαβάστε περισσότερα

Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα

Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΥΛΙΚΑ 1κιλό μελιτζάνες 160 γρ. ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 450 γρ. κιμά 1 ποτήρι άσπρο κρασί 350 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΝΤΟΝΑΤΣ. σπιτικά YΛΙΚΑ: ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΝΤΟΝΑΤΣ. σπιτικά YΛΙΚΑ: ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΝΤΟΝΑΤΣ σπιτικά YΛΙΚΑ: Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Σκληρό: 800 γρ. (4 κούπες) Νερό (χλιαρό): 125 γρ. (1/2 κούπα) Γάλα (χλιαρό): 190 γρ. (3/4 κούπας) Ζάχαρη: 50 γρ. (1/4 κούπας) Βούτυρο λιωμένο: 50 γρ. (1/4 κούπας)

Διαβάστε περισσότερα

Καπνός βγαίνει από. κάτω σηµείο της. Τα συστατικά δεν αναµιγνύονται ή το ψωµί δεν ψήνεται σωστά. οθόνη παρουσιάζει H:HH

Καπνός βγαίνει από. κάτω σηµείο της. Τα συστατικά δεν αναµιγνύονται ή το ψωµί δεν ψήνεται σωστά. οθόνη παρουσιάζει H:HH Πρόβληµα Αιτία Λύση Καπνός βγαίνει από τον κάδο ψησίµατος ή τις διεξόδους Το ψωµί βουλιάζει στη µέση και είναι υγρό στο κάτω σηµείο Είναι δύσκολο να βγάλετε το ψωµί από τον κάδο ψησίµατος Τα συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Με αυτή τη µελέτη αριθ. 67/2015 προβλέπεται η εκτέλεση της προµήθειας τροφίµων για

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Με αυτή τη µελέτη αριθ. 67/2015 προβλέπεται η εκτέλεση της προµήθειας τροφίµων για ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ, ΥΛΙΚΩΝ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ταχ. Δ/νση: Πλ. Γ. Βιζυηνού 1, Κοµοτηνή Τηλ.:2531352448 & 426 E-mail: g.gkourtsilidis@komotini.gr ΤΕΧΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Μαρία Σ. Τσεβδού, Πέτρος Σ. Ταούκης ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ «...γιαούρτι (πλήρες ή, κατά περίπτωση, ημιαποβουτυρωμένο)...(όνομα ζώου) χαρακτηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

673 Κ.Δ.Π. 195/85. Σύμφωνα με το πρότυπο CYS 96:Μέρος 4: Προσδιορισμός λίπους.

673 Κ.Δ.Π. 195/85. Σύμφωνα με το πρότυπο CYS 96:Μέρος 4: Προσδιορισμός λίπους. Ε.Ε. Παρ. Ill (I) 671 Κ.Δ.Π. 195/85 Αρ. 2064, 12.7.85 Αριθμός 195 Ο περί Κυπριακών Προτύπων και Ελέγχου Ποιότητος (Καθορισμένα Πρότυπα Δέκατη Σειρά) Κανονισμός του 1985, κατατεθείς εις την Βουλήν των Αντιπροσώπων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ MICHEL WILLAUME

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ MICHEL WILLAUME ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ MICHEL WILLAUME SHOWROOM ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΚΑΣ ΑΕΒΕ 4, 5 & 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 GOA Μια εξωτική τούρτα με καρύδα, μάνγκο και σοκολάτα καραμέλα που αναδεικνύει τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ Η εταιρεία ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ιδρύθηκε το 1926 και δραστηριοποιείται εδώ και τρείς γενεές στην παραγωγή και διάθεση Γλυκών Κουταλιού, Λουκουμιών, Μαρμελάδων, Βανίλιας-Μαστίχας και

Διαβάστε περισσότερα

164_11_EntypoMyloiKritis:Layout 1 3/21/11 11:56 AM Page 24 Συνταγές Συλλογή Δ

164_11_EntypoMyloiKritis:Layout 1 3/21/11 11:56 AM Page 24 Συνταγές Συλλογή Δ Συνταγές Συλλογή Δ Kουλουράκια με Πορτοκάλι Αλεύρι Μύλοι Κρήτης Μαλακό: 1,5 κιλό (1 & 1/2 πακέτο) Βούτυρο: 500 γρ. (2 πακέτα) Ζάχαρη Άχνη: 500 γρ. (2 & 3/4 φλιτζανιού) Χυμός πορτοκαλιού: 300 γρ. (1 & 1/4

Διαβάστε περισσότερα

γιορτινά (περίπου 45 κομμάτια)

γιορτινά (περίπου 45 κομμάτια) ΦΙΟΓΚΑΚΙΑ γιορτινά (περίπου 45 κομμάτια) YΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Σκληρό: 600 γρ. (3 φλιτζάνια) Αυγά: 3 Τσικουδιά: 1 φλιτζανάκι του καφέ Μπέικιν πάουντερ: 5 γρ. (1 κουταλάκι) ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 6 ΑΠΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ Παραδοσιακά πασχαλιάτικα κουλούρια 25 λεπτά 15 λεπτά 6 άτομα 1. Διαλύουμε τις βανίλιες και την αμμωνία μέσα στο γάλα το οποίο είναι χλιαρό. 2. Χτυπάμε το Χωριό Βούτυρο τ. Κερκύρας (ή Βούτυρο

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσεις & Εφαρμογές Φρουτοπαρασκευασμάτων

Χρήσεις & Εφαρμογές Φρουτοπαρασκευασμάτων Χρήσεις & Εφαρμογές Φρουτοπαρασκευασμάτων ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ Ιστορικό Η ΑΚΤΙΝΑ προσφέρει μια συνεχώς αυξανόμενη γκάμα ποιοτικών προϊόντων και εκτός από την πρωταγωνιστική παρουσία της στις κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

H κουζίνα της Αργεντινής

H κουζίνα της Αργεντινής H κουζίνα της Αργεντινής Αργεντινή Η Αργεντινή είναι μια χώρα που βρίσκεται κυρίως. Στο νότιο μισό της νότιας Αμερικής Το κλίμα: Η κεντρική Αργεντινή έχει θερμά καλοκαίρια με καταιγίδες και ψυχρούς χειμώνες.

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης

Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης Τεχνολογία Χυµού Φρούτων Εισαγωγή Αναφερόµαστε κυρίως σε εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεµόνια, κίτρο), σε πυρηνόκαρπα (βερίκοκα, ροδάκινα, δαµάσκηνα, αχλάδια) και µήλα.

Διαβάστε περισσότερα

Διακρίνονται σε: λίπη (είναι στερεά σε συνήθεις θερμοκρασίες) έλαια (είναι υγρά)

Διακρίνονται σε: λίπη (είναι στερεά σε συνήθεις θερμοκρασίες) έλαια (είναι υγρά) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Λίπη και έλαια: Βασική κατηγορία θρεπτικών υλών που αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας. Είναι ενώσεις που προκύπτουν από την αντίδραση οργανικών οξέων με γλυκερίνη και λέγονται γλυκερίδια

Διαβάστε περισσότερα

737_10_EntypoMyloiKritis:Layout 1 11/16/10 10:43 AM Page 1 Συνταγές Συλλογή Γ

737_10_EntypoMyloiKritis:Layout 1 11/16/10 10:43 AM Page 1 Συνταγές Συλλογή Γ Συνταγές Συλλογή Γ Μπισκοτάκια με Φουντούκι Υλικά Αλεύρι Μύλοι Κρήτης για Όλες τις Χρήσεις: 250 γρ. Ζάχαρη: 150 γρ. Βούτυρο: 100 γρ. (2/5 του πακέτου) Φουντούκια αλεσμένα: 200 γρ. Μπέικιν πάουντερ: 5 γρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Τυρί

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Τυρί ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Τυρί Γενικά Πήξη του γάλακτος με τη χρήση πρωτεολυτικών ενζύμων. Σκοπός μας είναι η αποσταθεροποίηση της κ-καζεΐνης με σκοπό την πήξη του αποσταθεροποιημένου μίγματος

Διαβάστε περισσότερα

Με Ελαιόλαδο & Πράσινες Ελιές ΚΤΨ 330γρ ΨΗΜ 300γρ ΚΤΨ 450γρ ΨΗΜ 400γρ. ΚΤΨ 340γρ ΨΗΜ 300γρ ΚΤΨ 400γρ ΨΗΜ 350γρ

Με Ελαιόλαδο & Πράσινες Ελιές ΚΤΨ 330γρ ΨΗΜ 300γρ ΚΤΨ 450γρ ΨΗΜ 400γρ. ΚΤΨ 340γρ ΨΗΜ 300γρ ΚΤΨ 400γρ ΨΗΜ 350γρ FAMILY Κλασικές Γεύσεις Μαλακή Ψίχα, Πλούσια Γεύση & Φρεσκάδα Μαργαρίτα ΚΤΨ 470γρ ΨΗΜ 420γρ ΚΤΨ 400γρ ΨΗΜ 350γρ ΨΗΣ 180 0 23 24 min ΨΗΣ 180 0 18 20 min Ελιόψωμο Φραντζόλα Ολικής Με Ελαιόλαδο & Πράσινες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΖΥΜΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΟ Ή ΓΙΑ ΨΩΜΙ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

ΠΡΟΖΥΜΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΟ Ή ΓΙΑ ΨΩΜΙ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΦΥΤΕΥΣΗ ΠΑΤΑΤΑΣ ΦΥΤΕΥΣΗ ΗΛΙΑΝΘΟΥ ΦΥΤΩΡΙΟ Οι ζυμομύκητες, γνωστοί και ως βλαστομύκητες, ζύμες ή μαγιά, είναι μονοκύτταροι οργανισμοί, οι οποίοι ανήκουν στο βασίλειο των μυκήτων. Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί

Διαβάστε περισσότερα

Γλουτένη. γλοιαδίνη + γλουτενίνη = γλουτένη

Γλουτένη. γλοιαδίνη + γλουτενίνη = γλουτένη 1 2 Γλουτένη Γλουτένη η πλαστική και ελαστική μάζα που προκύπτει, όταν κατά την πλύση του αλεύρου που προέρχεται από σιτάρι, σίκαλη ή κριθάρι απομακρυνθούν το άμυλο και οι υδατοδιαλυτές πρωτεΐνες. Δισουλφιδικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αφυδάτωση Γενικά Ως αφυδάτωση χαρακτηρίζεται η μέθοδος συντήρησης που στηρίζεται στην απομάκρυνση νερού από τα τρόφιμα, έτσι ώστε η υγρασία τους να μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και

Διαβάστε περισσότερα

ΧΥΜΟΣ - Μέτρηση οξύτητας - Προσδιορισμός σακχάρων. 3 η Εργαστηριακή Άσκηση Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων

ΧΥΜΟΣ - Μέτρηση οξύτητας - Προσδιορισμός σακχάρων. 3 η Εργαστηριακή Άσκηση Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων ΧΥΜΟΣ - Μέτρηση οξύτητας - Προσδιορισμός σακχάρων 3 η Εργαστηριακή Άσκηση Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων Παρασκευή χυμού Στύψιμο νωπών φρούτων, όπως: Εσπεριδοειδή Μήλα Σταφύλια Βύσσινα Μίγματα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων

Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων Ζεμάτισμα Τροφίμων Παράγοντες αλλοίωσης τροφίμων Βιολογικοί παράγοντες Βακτήρια, μύκητες, παράσιτα, έντομα, τρωκτικά κλπ Φυσικοί παράγοντες Θερμοκρασία, υγρασία, μηχανική καταπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει, μέσα από πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών, το σημαντικό ρόλο της

Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει, μέσα από πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών, το σημαντικό ρόλο της Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει, μέσα από πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών, το σημαντικό ρόλο της Μεσογειακής Διατροφής, τόσο στην πρόληψη όσο και στην έκβαση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ. Κλαδέματα. Γρασίδι. Compost. Διατροφικά υπολείμματα. Φύλλα

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ. Κλαδέματα. Γρασίδι. Compost. Διατροφικά υπολείμματα. Φύλλα Δήμος Λαγκαδά ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Γρασίδι Κλαδέματα Compost Διατροφικά υπολείμματα Φύλλα H κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά για την ζύμη. 230 γρ. αλεύρι για πίτες. ½ κ.γ αλάτι. ½ κ.γ ζάχαρη. 30 γρ. βούτυρο σε κύβους. 30 γρ. ηλιέλαιο. 110 γρ. περίπου χλιαρό νερό

Υλικά για την ζύμη. 230 γρ. αλεύρι για πίτες. ½ κ.γ αλάτι. ½ κ.γ ζάχαρη. 30 γρ. βούτυρο σε κύβους. 30 γρ. ηλιέλαιο. 110 γρ. περίπου χλιαρό νερό Μπουγάτσα σοκολάτας Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να μην λατρεύει την Μπουγάτσα ή να μη έχει φάει έστω μια φορά. Εμένα μου αρέσει πολύ και κάποιες φορές, όταν πάω Θεσσαλονίκη, χαζεύω σε μαγαζιά αυτούς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Όσον αφορά τις πρώτες ύλες και τα τελικά προϊόντα του Προγράμματος, θα πρέπει να τηρούνται αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για ζητήματα υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Όσον αφορά τις πρώτες ύλες και τα τελικά προϊόντα, θα πρέπει να τηρούνται αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για ζητήματα υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας σύμφωνα με τις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤA ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕ 4 ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ Δήμος Καλαμαριάς ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ Αντιδημαρχία Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Πρασίνου Διεύθυνση Καθαριότητας - Ανακύκλωσης ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η κομποστοποίηση είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος Καλούμε όλες τις ενέργειες που γίνονται στα τρόφιμα και σκοπό έχουν την συντήρηση τους ή τη μετατροπή τους σε άλλα τρόφιμα. Τα τρόφιμα δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ζυμώνετε τα συστατικά όλα μαζί για να γίνουν μία ζύμη. Τα αφήνετε σκεπασμένα επί 3 ώρες. Κατόπιν τα απλώνετε για την επακόλουθη επεξεργασία.

Ζυμώνετε τα συστατικά όλα μαζί για να γίνουν μία ζύμη. Τα αφήνετε σκεπασμένα επί 3 ώρες. Κατόπιν τα απλώνετε για την επακόλουθη επεξεργασία. ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΖΥΜΗΣ Ζύμη για γεμιστό πιτάκι 1,5 kg αλεύρι 15 g αλάτι 250 g βούτυρο ή λίπος 3/8 l νερό Ζυμώνετε τα συστατικά όλα μαζί για να γίνουν μία ζύμη. Τα αφήνετε σκεπασμένα επί 3 ώρες. Κατόπιν

Διαβάστε περισσότερα

Απίθανη, θεϊκή σοκολατόπιτα από τον Αλέξη Επιθυμιάδη και το alwayshungry.gr!

Απίθανη, θεϊκή σοκολατόπιτα από τον Αλέξη Επιθυμιάδη και το alwayshungry.gr! Απίθανη, θεϊκή σοκολατόπιτα από τον Αλέξη Επιθυμιάδη και το alwayshungry.gr! Αυτή η συνταγή για σοκολατόπιτα θα εντυπωσιάσει όλους τους λάτρεις της σοκολάτας! Έψαχνα καιρό για μία μοναδική συνταγή ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΡΥΖΟΓΑΛΟ της Ελπίδας Αρτοπούλου ΥΛΙΚΑ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΡΥΖΟΓΑΛΟ της Ελπίδας Αρτοπούλου ΥΛΙΚΑ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΡΥΖΟΓΑΛΟ της Ελπίδας Αρτοπούλου 4 κούπες γάλα ½ κούπα ρύζι γλασέ λίγο αλάτι ½ κούπα ζάχαρη 1 βανίλια 2 κουτ. του γλυκού κορν-φλάουρ κανέλα Βάζουµε το ρύζι να βράσει στην κατσαρόλα µε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες,

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες, ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες, άπεπτες φυτικές ίνες, σίδηρο και άλλα

Διαβάστε περισσότερα

MANITAPIA ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΥΡΙ LIGHT ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ

MANITAPIA ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΥΡΙ LIGHT ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ MANITAPIA ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΥΡΙ LIGHT ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΥΛΙΚΑ για την σάλτσα ντομάτας 1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα 1/2 κουταλάκι γλυκού αποξηραμένη ρίγανη 1 κουτάλι σούπας ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι ΥΛΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ηπειρώτικη Βασιλόπιτα

Ηπειρώτικη Βασιλόπιτα Ηπειρώτικη Βασιλόπιτα ΥΛΙΚΑ 1κιλό χοιρινό (ψαχνό) από σπάλα, κομμένο σε μικρά κομμάτια ½ κιλό κοτόπουλο 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 1 μεγάλο κρεμμύδι ολόκληρο 2 φλιτζάνια τσαγ. Τραχανά γλυκό 1 ½ φλιτζ.τσαγ.

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 30 ΜΑΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ Γλυκά σιροπιαστά πιτάκια γεμιστά με φρυγανιά και σουσάμι 15 λεπτά 30 λεπτά 40 άτομα δύσκολη Για τη ζύμη 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουταλιά της σούπας Χωριό ελαιόλαδο

Διαβάστε περισσότερα

Μαγειρεύουµε οικογενειακά!

Μαγειρεύουµε οικογενειακά! Μαγειρεύουµε οικογενειακά! Μαγειρεύουµε οικογενειακά! Το φθινόπωρο ήρθε για τα καλά! Και αναµφισβήτητα είναι η εποχή που σηµατοδοτεί τα νέα ξεκινήµατα. Ας κάνουµε λοιπόν όλοι µαζί ένα γευστικό ξεκίνηµα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Μάιος 2012

ΙΑ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Μάιος 2012 Νόστιμα, απλά και υγιεινά! ΙΑ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Μάιος 2012 Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2011-2012 το σχολείο μας έθεσε ως ένα από τους στόχους του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Εύκολες, δροσερές, καλοκαιρινές συνταγές

Εύκολες, δροσερές, καλοκαιρινές συνταγές Εύκολες, δροσερές, καλοκαιρινές συνταγές Εύκολες, δροσερές, καλοκαιρινές συνταγές Θάλασσα, ήλιος, παιχνίδια στην άμμο... Το καλοκαίρι είναι υπέροχο! Και μπορεί να γίνει ακόμη πιο υπέροχο αν το απολαύσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Γαστρονομικός Τουρισμός

Γαστρονομικός Τουρισμός Γαστρονομικός Τουρισμός ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΚΑΘΩΣ Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ. Ο γαστρονομικός

Διαβάστε περισσότερα

Μυστικά για Τσουρέκια χωρίς Ζύμωμα

Μυστικά για Τσουρέκια χωρίς Ζύμωμα Μυστικά για Τσουρέκια χωρίς Ζύμωμα Τι σας έχω; δεν είναι συνταγή αλλά θα σας βοηθήσει να φτιάξετε τέλεια τσουρέκια. Θα σας πω όλα τα μυστικά, για τα τσουρέκια μου χωρίς ζύμωμα. Ότι μπορώ να σκεφτώ, που

Διαβάστε περισσότερα

Ευάγγελος Ζήκος -Γεωπόνος M. Sc ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Ευάγγελος Ζήκος -Γεωπόνος M. Sc ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Ευάγγελος Ζήκος -Γεωπόνος M. Sc ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Οι κύριες αλλοιώσεις του ελαιολάδου είναι : Η υδρόλυση Η οξείδωση Η υδρόλυση συμβαίνει κυρίως στο χρόνο πριν από την παραλαβή του ελαιολάδου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Πηκτίνες

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Πηκτίνες ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Πηκτίνες Γενικά Πολυσακχαρίτης ο οποίος βρίσκεται σε διάφορες συγκεντρώσεις στα κυτταρικά τοιχώματα των ανώτερων φυτικών ιστών μαζί με την κυτταρίνη. Η πηκτίνη

Διαβάστε περισσότερα

1. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΚΟΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

1. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΚΟΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Έρευνα σχετικά με τις θερμίδες και τα συντηρητικά τροφίμων ευρείας κατανάλωσης, την αναγραφή τους στις συσκευασίες καθώς και παρατηρήσεις και συμπεράσματα από την έρευνα. Αλεξάνδρα Κατωπόδη Θεοδώρα Μπούτση

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές της Άνοιξης

Συνταγές της Άνοιξης Μύρισε Άνοιξη και η ΓΙΩΤΗΣ σάς προτείνει µοναδικές συνταγές για το τραπέζι σας! Χρησιµοποιήστε αγαπηµένα προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ που σας δίνουν µαγειρικές και ζαχαροπλαστικές λύσεις για τις καθηµερινές απολαύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ 7. Μέρος Α': ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ 7. Μέρος Α': ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ 7 Μέρος Α': ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Κεφ. Ιο ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 18 1.1. Επιλογή των τροφών 19 1.2. Τα θρεπτικά στοιχεία 20 1.2.1. Πρωτεΐνες ή λευκώματα 21 1.2.2. Υδατάνθρακες ή σάκχαρα 22 1.2.3.

Διαβάστε περισσότερα

10 Healthy Lifestyle Tips for Adults

10 Healthy Lifestyle Tips for Adults 10 Healthy Lifestyle Tips for Adults 07 June 2017 1. Καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων 2. Βασίστε τη δίαιτά σας σε άφθονα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες 3. Αντικαταστήστε τα κορεσμένα με τα ακόρεστα

Διαβάστε περισσότερα

(αποστειρωση, παστεριωση, ψησιμο)

(αποστειρωση, παστεριωση, ψησιμο) ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (αποστειρωση, παστεριωση, ψησιμο) Η θερμικη επεξεργασία έχει επιζημια επίδρση στα θρεπτικα συστατικά. Στοχος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προμήθεια Ειδών Παντοπωλείου στο Νοσοκομείο μας

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προμήθεια Ειδών Παντοπωλείου στο Νοσοκομείο μας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Διοίκηση 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ===================== Πειραιάς: 17/12/2018

Διαβάστε περισσότερα

Καλh αρχh και καλeς ετοιμασiες!

Καλh αρχh και καλeς ετοιμασiες! Τα µαθήµατα ξεκίνησαν στο σχολείο της ΓΙΩΤΗΣ! Κρατήστε σηµειώσεις γιατί στο νέο, φθινοπωρινό Τετράδιο Συνταγών µαθαίνουµε να ετοιµάζουµε αλµυρά και γλυκά σνακ για το κολατσιό όλης της οικογένειας. «Back

Διαβάστε περισσότερα

Γλυκιά μους Philadelphia με μαρμελάδα τομάτα

Γλυκιά μους Philadelphia με μαρμελάδα τομάτα Γλυκιά μους Philadelphia με μαρμελάδα τομάτα Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά Χρόνος ψυγείου: 3-5 ώρες Για 4 άτομα 350 γραμμάρια Philadelphia 150 ml κρέμα γάλακτος 180 ml γάλα 100 γραμμάρια ζάχαρη 2 φύλλα

Διαβάστε περισσότερα

Χριστουγεννιάτικο χωριό βήμα. Παπαχαραλάμπους steliosparliaros.gr!

Χριστουγεννιάτικο χωριό βήμα. Παπαχαραλάμπους steliosparliaros.gr! Χριστουγεννιάτικο χωριό βήμα βήμα, από την Εβίτα Παπαχαραλάμπους και το steliosparliaros.gr! Ώρα για χειροτεχνία με ένα χιονισμένο χριστουγεννιάτικο χωριό από μπισκότα και γλάσο! Η Εβίτα Παπαχαραλάμπους

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Τροφίμων. Ασηπτική επεξεργασία Θερμική εξώθηση Μαγείρεμα. Αρχή ασηπτικής επεξεργασίας

Επεξεργασία Τροφίμων. Ασηπτική επεξεργασία Θερμική εξώθηση Μαγείρεμα. Αρχή ασηπτικής επεξεργασίας Επεξεργασία Τροφίμων Ασηπτική επεξεργασία Θερμική εξώθηση Μαγείρεμα Αρχή ασηπτικής επεξεργασίας 1 Ασηπτική επεξεργασία-συσκευασία Η ασηπτική επεξεργασία συνίσταται α) στην εφαρμογή θερμικής επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική άσκηση στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων Πολιτικής Υγείας

Πρακτική άσκηση στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων Πολιτικής Υγείας DEPARTMENT OF HYGIENE AND EPIDEMIOLOGY Πρακτική άσκηση στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων Πολιτικής Υγείας Κώστας Τσιλίδης, ktsilidi@cc.uoi.gr http://users.uoi.gr/ktsilidi/teaching Προβλήματα 1. Κυκλοφορία

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές Συλλογή Β. Σύντομα κοντά σας! ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ. ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ Το Μίγμα για Χωριάτικο Ψωμί

Συνταγές Συλλογή Β. Σύντομα κοντά σας! ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ. ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ Το Μίγμα για Χωριάτικο Ψωμί Σύντομα κοντά σας! ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ ΚΕΪΚ ΚΑΙ ΜΑΦΙΝ Το Μίγμα για Κέικ και Μάφιν παράγεται από επιλεγμένες πρώτες ύλες και αποτελεί την ιδανική επιλογή για εύκολη παρασκευή σπιτικών κέικ και μάφιν. Το μόνο που

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΤΟΥ Γ 3

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΤΟΥ Γ 3 ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΤΟΥ Γ 3 Ένα κακό της ελληνικής εκπαίδευσης είναι το γεγονός ότι, παρόλο το πλήθος των γιορτών που έχουμε σαν λαός, δεν τις γιορτάζουμε με την απαραίτητη οργάνωση και ευχαρίστηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Πηκτίνες

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Πηκτίνες ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Πηκτίνες Γενικά Πολυσακχαρίτης ο οποίος βρίσκεται σε διάφορες συγκεντρώσεις στα κυτταρικά τοιχώματα των ανώτερων φυτικών ιστών μαζί με την κυτταρίνη. Η πηκτίνη

Διαβάστε περισσότερα