Τεχνολογία παρασκευής και υγιεινή ιδιοπαραγόμενων τροφίμων φυτικής προέλευσης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τεχνολογία παρασκευής και υγιεινή ιδιοπαραγόμενων τροφίμων φυτικής προέλευσης"

Transcript

1 Τεχνολογία παρασκευής και υγιεινή ιδιοπαραγόμενων τροφίμων φυτικής προέλευσης Θεοφάνης Γεωργόπουλος Γεωπόνος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων MSc Kαθηγητής Εφαρμογών, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, Παράρτημα Καρδίτσας ΤΕΙ Λάρισας Ειδικός Εκπαιδευτής ΕΦΕΤ (Πρόγραμμα Ε.Ε. QBAKE) στην αρτοποιία-ζαχαροπλαστική

2 Τεχνολογία και συντήρηση Γλυκά του κουταλιού Μαρμελάδες Παραδοσιακά ζυμαρικά Ψωμί

3 ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Η Ελλάδα είναι χώρα που αφθονούν τα φρούτα. Η κατανάλωση τους όμως σε νωπή κατάσταση περιορίζεται χρονικά Οπότε θα πρέπει να συντηρήσουμε τα φρούτα με γλυκαντικές ύλες και να παράγουμε διάφορα προϊόντα όπως μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού

4 ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Τα γλυκά του κουταλιού περιλαμβάνει τους πελτέδες από φρούτα, ανθούς φρούτων και λουλουδιών, καρπούς δέντρων και λαχανικών. Σερβίρονται ως κέρασμα σε επισκέπτες σπιτιού αλλά και μοναστηριών.

5 στα γλυκά του κουταλιού κατά την θερμική επεξεργασία του σιροπιού γίνεται αφυδάτωση των σακχάρων και άλλες χημικές αντιδράσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών προϊόντων. Οι αντιδράσεις αυτές εξαρτώνται από το αν το περιβάλλον είναι όξινο ή αλκαλικό. Στην περίπτωση των γλυκών του κουταλιού το περιβάλλον είναι όξινο. Επιπλέον οι πηκτινικές ουσίες που υπάρχουν στα φρούτα σχηματίζουν, λόγω της θέρμανσης και της παρουσίας ζάχαρης, οξέων και νερού, πηκτές (ζελέ) και έτσι το σιρόπι γίνεται παχύρευστο.

6 Οι μαρμελάδες και τα γλυκα του κουταλιού είναι προϊόντα που παραγονται έπειτα από θερμικη επεξεργασία τεμαχίων φρούτων και χυμών τους σε μεγάλες ποσότητες σακχάρων περίπου 60-70%. Κατά γενικό κανόνα τα παραπάνω σακχαρούχα προϊόντα παρασκευάζονται με βρασμό των φρούτων ή των χυμών αυτών με ζάχαρη.

7 Γλυκά του κουταλιού Τα γλυκά του κουταλιού αποτελούν ένα παραδοσιακό γλύκισμα, που συνήθως δε λείπει από κανένα σπίτι. Το καλωσόρισμα στο σπίτι συνοδεύεται σχεδόν πάντοτε από μια κουταλιά γλυκό της εποχής και ένα ποτήρι παγωμένο νερό, ιδίως το καλοκαίρι. Όλα τα γλυκά του κουταλιού γίνονται από φρούτα με προσθήκη ζάχαρης σε ορισμένη ποσότητα

8 Τα φρούτα θα πρέπει να είναι σφιχτά και τραγανά ώστε να μην πολτοποιηθούν κατά την παρασκευή τους. Για το σκοπό αυτό συνηθίζεται να γίνεται η εμβαπτιση ορισμένων φρούτων, όπως το βερίκοκο σε ασβεστόνερο για 2-3 ώρες. Στην περίπτωση των εσπεριδοειδών, σε πρώτο στάδιο τα φρούτα βράζουν με συνεχή αλλαγή νερού, μέχρι να απομακρυνθεί η πικράδα τους

9 Μετά βράζουν σε σιρόπια ζάχαρης, μέχρι να απορροφήσουν επαρκή ποσότητα σακχάρων. Εκείνο που εχει σημασία στα παραπανω γλυκά είναι το δέσιμο του σιροπιού, για την αποφυγή του ζαχαρώματος. Το ζαχάρωμα αποφεύγεται με την προσθήκη στο τέλος χυμού λεμονιού ή 3-4 κουταλιών γλυκόζης.

10 Στη συνέχεια ψύχονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και συσκευάζονται σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, τα οποία σφραγίζονται ερμητικα. Για την παρασκευή γλυκών του κουταλιού χρησιμοποιούνται εκτός των φρουτων και λαχανικά όπως το μελιτζανάκι, το τοματάκι, το κολυκυθάκι κ.α.

11 Το κιτρικό οξύ ή ο χυμός λεμονιού χρησιμοποιείται για να αυξηθεί η συνεκτικότητα της σάρκας του καρπού. Προστατεύει επίσης το φρούτο από μαύρισμα και την κρυστάλλωση. Οι αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι η βανίλια, τα γαρύφαλλα και αρμπαρόριζα.

12 ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΓΛΥΚΟΥ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Τοποθέτηση σε άλμη Τα φρούτα συγκομίζονται ώριμα ή όχι (π.χ. το σύκο είναι πράσινο) και τοποθετούνται σε ασβεστόνερο., προσθέτουμε κιτρικό οξύ σε τέτοια ποσότητα ώστε να έχουμε όξινο προϊόν. Τα αφήνουμε για ένα τουλάχιστον μήνα με σκοπό να αποκτηθεί σκληρή υφή.

13 Τα βύσσινα δεν τα βάζουμε στην άλμη. Τα μεγάλα φρούτα, ακτινίδια, βερίκοκα, αχλάδια τρυπιούνται με βελόνα για να μπει η άλμη μέσα στο φρούτο. Εξαγωγή από την άλμη. Τα φρούτα απομακρύνονται από την άλμη και βράζονται. Σιρόπιασμα. Παρασκευάζεται ένα σιρόπι με ένα μέρος σιροπιού γλυκόζης και δύο μέρη σιροπιού ζάχαρης.

14 Το σιρόπι ρίχνεται στη χύτρα όπου βρίσκονται τα φρούτα και ακολουθεί βρασμός για 20 λεπτά Το μείγμα παραμένει σε ηρεμία για 24 ώρες και ξαναβράζεται. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται 5-7 φορές έως ότου η πυκνότητα να διπλασιασθεί.

15 Συσκευασία. Τα γλυκά του κουταλιού συσκευάζονται σε γυάλινα ή πλαστικά βάζα. Το φρούτο στραγγίζεται, τοποθετείται η απαιτούμενη ποσότητα στο βάζο και στη συνέχεια το βάζο συμπληρώνεται με θερμό πυκνό καθαρό σιρόπι

16 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΛΥΚΩΝ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ (σταφυλι, βυσσινο, κυδωνι) Προετοιμασία φρούτων Ανάμειξη φρούτων, ζάχαρης, κιτρικού οξέος Βρασμός Ψύξη Προσθήκη γλυκόζης ή μελιού Βρασμός μέχρι να δέσει Προσθήκη αρωματικών ουσιών, αμυγδάλου κλπ. Συσκευασία

17 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΛΥΚΩΝ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ (σύκο, μελιτζανάκι, αχλάδι) Προετοιμασία φρούτων Παραμονή σε νερό με κιτρικό οξύ (ξινό) Ζεμάτισμα στράγγισμα Βρασμός σε νερό Ψύξη Στράγγισμα Ετοιμασία σιροπιού ζάχαρης Βρασμός φρούτων στο σιρόπι Αργη ψύξη Προσθήκη γλυκόζης ή μελιού και αρωματικών Βρασμός μέχρι να δέσει Συσκευασία

18 Μαρμελάδες Πρόκειται για προιόντα επεξεργασίας πολτοποιημένων με ζάχαρη. Η περιεκτικότητα σε φρούτο κυμαίνεται από 35-50% Κύρια συστατικά. Φρούτο, ζάχαρη, πηκτίνη, κιτρικό οξύ.

19 Σταδια παρασκευής μαρμελάδας Πλύσιμο, διαλογή Εκπυρήνωση, αποφλοίωση, Τεμαχισμός, πολτοποίηση Προσθηκη ζαχαρης Βρασμός, συμπύκνωση Προσθηκη πηκτίνης Συσκευασία σε δοχεία ψύξη

20 Χρησιμοποιούνται ώριμα φρούτα, όχι υπερωριμα γιατί έχουν αλλοιωμένα χαρακτηριστικά Τα σάκχαρα μπορεί να είναι ζάχαρη ή σιρόπι γλυκόζης για την παρεμπόδιση της κρυστάλλωσης της ζάχαρης. Καλύτερα αποτελεσματα έχουμε με βρασμό υπο κενό για να γίνει σε χαμηλότερες του βρασμού, να απομακρυνθεί μέρος της υγρασίας και να συμπυκνωθεί το προϊόν.

21 Για την Παρασκευή 1 κιλόυ μαρμελάδας θελουμε γρ ζάχαρης και 500 γρ φρουτου με απώλειες νερού κατά τον βρασμό γρ. Η περιεκτικότητα σε πηκτίνη εξαρτάται από το είδος του φρούτου και το στάδιο ωριμότητας του. Κύριες πηγές πηκτίνης είναι τα μήλα και οι φλοιοί εσπεριδοειδών. Η οξύτητα εξαρτάται από το ποσό του κιτρικού οξέος που υπάρχει στα φρούτα.

22 Η συσκευασία γίνεται σε γυάλινα βάζα με προϊόν θερμοκρασίας βαθμούς Μετά το σφράγισμα τους το βάζο αντιστρέφεται για 2-3 λεπτά για την αποστείρωση του καπακιού. Μετά πρέπει να γίνει γρήγορη ψύξη των δοχείων. Με αυτό τον τρόπο παρασκευάζουμε μαρμελάδα χωρίς συντηρητικά.

23 ΖΥΜΑΡΙΚΑ Τρόφιμα που είναι εύκολα στο μαγείρεμα, νόστιμα με την δυνατότητα να συνδυαστούν με μια πληθώρα συστατικών, γεμάτα θρεπτικές ουσίες αλλά και εύπεπτα, τα μακαρόνια είναι βασικό κομμάτι της μεσογειακής δίαιτας όσο και της καθημερινότητας μας.

24 Τα φρέσκα ζυμαρικά σχεδόν πάντοτε περιέχουν αυγά, φτιάχνονται από μαλακό σιτάρι και έχουν μια μεταξένια υφή όταν βράζουν. Από την άλλη πλευρά, τα ξηρά ζυμαρικά δεν είναι φρέσκα και έχουν μείνει στην αποθήκευση για καιρό, σχεδόν ποτέ δεν περιέχουν αυγά και παραδοσιακά φτιάχνονται από σιμιγδάλι και νερό.

25 Αν και τα ξηρά ζυμαρικά φαίνεται να είναι συστατικό το οποίο δίνει πάντα το ίδιο αποτέλεσμα, υπάρχουν διαφορές στην ποιότητα από μάρκα σε μάρκα. Αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο φτιάχνονται και ξηραίνονται. Τα καλύτερα ζυμαρικά παρασκευάζονται σε μπρούντζινα καλούπια και με αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο σκληρή η επιφάνειά τους, ενώ αποξηραίνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και πολύ αργά.

26 Τα ζυμαρικά είναι προϊόντα που παρασκευάζονται από σιμιγδάλι ή σιτάλευρο και νερό χωρίς μαγά. Ξεραίνονται με μερική θέρμανση, χωρίς ψήσιμο. Τα παραδοσιακά ζυμαρικά συνήθως περιέχουν αυγά και γάλα και η πώληση τους γίνεται ως συσκευασμένα.

27 Τα καταλληλότερα άλευρα για παρασκευή ζυμαρικών είναι αυτά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και λαμβάνονται από το σκληρό σιτάρι. Το σιμιγδάλι που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι απαλλαγμένο από πίτουρα.

28 Η Παρασκευή των ζυμαρικών διακρίνεται σε τρία στάδια Α) το στάδιο ανάμειξης και μάλαξης Β) το στάδιο μορφοποίησης Γ) το στάδιο ξήρανσης. Η πρώτη ύλη, αφού κοσκινιστεί καλά, αναμειγνύεται με την απαιτούμενη ποσότητα νερού που ανέρχεται στο 20-30% της ποσότητας του αλεύρου. Η μάλαξη γίνεται σε ειδικές μαλακτικές μηχανές

29 Κατά το δεύτερο στάδιο, το ζυμαρι, με τη βοήθεια κατάλληλων πιεστηρίων, αποκτά το επιθυμητό μέγεθος και σχήμα και οδηγείται για ξήρανση (τρίτο στάδιο) σε ειδικούς θαλάμους.

30 Παραδοσιακα ζυμαρικά Τα σπουδαιότερα παραδοσιακά ζυμαρικά είναι οι χυλοπίτες και ο τραχανας. Τα απαιτούμενα κοινά υλικά είναι γάλα και σιμιγδάλι, νερό και δυνατό αλεύρι. Η διαφορά τους βρίσκεται στο ότι οι χυλοπίτες χρειάζονται και αρκετά αυγά.

31 χιλοπίτες Η διαδικασία παρασκευής χιλοπιτών είναι αυτή που αναφέρθηκε ήδη, δηλ. ανάμειξη και μάλαξη, Ηρεμία της ζύμης για 1 ώρα Μορφοποίηση (άνοιγμα του ζυμαριού σε φύλλα, κοπή σε λωρίδες ή ορθογώνια τεμάχια), Στέγνωμα Η ξήρανση πρέπει να είναι ικανοποιητική, ώστε το προιόν να συντηρείται καλα, χωρίς όμως να θρυμματίζεται.

32

33 Συνταγή για Παρασκευή Υλικά: 1 λίτρο γάλα, 10 αυγά, χυλοπίτες 500 γρ σιμιγδάλι ψιλό ή μακαρανοποιίας, αλατι, νερό. Τρόπος παρασκευής. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει το ζυμάρι λεία και ελαστική. Αφήνουμε το ζυμάρι να «ηρεμήσει» για 1 ώρα και ξαναζυμώνουμε. στη συνέχεια κόβουμε το ζυμάρι σε μικρούς βόλους και τους ανοίγουμε σε λεπτα φύλλα σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε τα φύλλα σε τετράγωνα ή παραλληλεπίπεδα σχήματα. Στη συνέχεια τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε χώρο με καλό αερισμό προστατευμένο από τη σκόνη και τα έντομα. Πρέπει να προσέξουμε την ξήρανση να συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται να στεγνώσουν, χωρίς όμως θρυμματίζονται.

34 χυλοπίτες Οι χυλοπίτες είναι ένα παραδοσιακό ζυμαρικό, με κύρια συστατικά το γάλα και το σιμιγδάλι. Συνταγή: 750γρ αλεύρι 90γρ γάλα πρόβειο 100γρ σιμιγδάλι 200γρ αυγά Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι το μίγμα να πλάθεται. Στη συνέχεια ανοίγουμε φύλλο το οποίο αφήνουμε να ξεραθεί. Αφού συμβεί αυτό κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Τις βάζουμε για λίγη ώρα στον φούρνο για να μην αλλοιωθούν κατά την αποθήκευση.

35 ΤΡΑΧΑΝΑΣ Η ιστορικός Maria Johnson σε συνέδριο της Οξφόρδης είχε υποστηρίξει ότι η λέξη τραχανάς προέρχεται από την τουρκική λέξη trahana που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα είδος σπιτικής πάστας. Ο τραχανάς είναι ένα τρόφιμο που συναντάται και στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

36 τραχανάς Ο τραχανάς παρασκευάζεται ως «γλυκός» (με γάλα) ή ως «ξινός» (ελαφρώς ξινισμένο γάλα ή γάλα με γιαούρτι). Η διαδικασία είναι η ίδια, η δε μορφοποίηση γίνεται με τη βοήθεια ενός μεταλλικού κόσκινου με τρύπες διαμέτρου της επιλογής μας. Ακολουθεί ξήρανση και συσκευασία.

37 Συνταγή για παρασκευή τραχανά Υπάρχουν δύο τύποι τραχανά, ο ξινός και ο γλυκός τραχανάς. Ο γλυκός γίνεται από φρεσκο παστεριωμένο γάλα. Ο ξινος τραχανάς γίνεται ειτε με γάλα λίγων ημερών ή με την προσθήκη στο γάλα, γιαούρτι, που θα δώσει ελαφρώς ξινή γεύση στον τραχανα.

38 Υλικά για Παρασκευή τραχανα 2 λίτρα φρέσκο γάλα (πρόβειο ή κατσικίσιο), αλατι, νερό, ένα κιλό σιμιγδάλι χονδρό, αλεύρι δυνατό όσο χρειασθεί, κόσκινο παχους αναλόγου με το προίον που επιθυμούμε να παρασκευάσουμε. Τρόπος παρασκευής Αναμειγνυουμε καλα τα παραπανω υλικά μέχρι να παραχθεί ένα κανονικό ζυμάρι. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί μέχρι να φουσκώσει. Κόβουμε το ζυμάρι σε μικρούς βόλους και τους αφήνουμε να στεγνώσουν κανονικά. Μετά από 1-2 ημέρες θρυμματίζουμε τους βόλους με κόσκινο, με μικρές και μεγάλες τρύπες, αναλογα με την παραγωγη που θέλουμε «ψιλοτρμμένου» ή «χονδροκομμένου» τραχανά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τις χυλοπίτες για να στεγνώσουν. Κατόπιν αφού συσκευασθούν, μπορούν να διατεθούν ή να αποθηκευτούν.

39 Ασφάλεια και ποιότητα και ζυμαρικών Το χρώμα τους είναι χρυσοκίτρινο ή ανοιχτό κίτρινο. εξαρτάται και απο την ποιότητα της πρώτης ύλης η οποία είναι το σιμιγδάλι. Ωστόσο στα παραδοσιακά ζυμαρικά το χρώμα τους καθορίζεται και απο το ποσοστό των συμπληρωματικών πρώτων υλών τα οποία χρησιμοποιύνται ( σπανάκι, καρότο, ντομάτα κλτ).

40 Στα ζυμαρικά κατά το στάδιο της ξήρανσης είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί ομοιόμορφη ξήρανση στην μάζα του χωρίς να σκληρύνει η εξωτερική επιφάνεια πρώτα αντί το εσωτερικό του. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται ρωγμές, σπασίματα. Η πολύ αργή απομάκρυνση της υγρασίας στο ζυμαρικό είναι πιθανόν να επιτρέψει τέντωμα του ζυμαρικού ή ξίνισμα ή ανάπτυξη μυκήτων. Η υπερξήρανση μπορεί να δημιουργήσει λευκά στίγματα ή φυσαλίδες στο εσωτερικό των ζυμαρικών.

41 Η παρουσία ξένου σώματος στα ζυμαρικά είναι αρκετά περιορισμένη, καθώς κατά την επεξεργασία των πρώτων υλών χρησιμοποιούνται ειδικά κόσκινα τα οποία απομακρύνουν τα ξένα σώματα (χώμα, πέτρες, πλαστικό, χαρτί κλπ). Σε επίπεδο παραγωγής παραδοσιακών ζυμαρικών ο οπτικός έλεγχος εξασφαλίζει την απουσία ξένων σωμάτων σε αυτά. Άλλωστε μεγάλη γκάμα των παραδοσιακών ζυμαρικών μπορούν να περαστούν απο ειδικά κόσκινα ανάλογων διαμέτρων για την επίτευξη της παραπάνω παραμέτρου. στα ξένα σώματα περιλαμβάνεται και η απουσία εντόμων κτλ.

42 Επίσης στα φυσικά χαρακτηριστικά των ζυμαρικών είναι και η ικανότητα τους να διπλασιάζονται στο διπλάσιο κατά το βράσιμο τους, να μη διασπώνται σε ποσοστό πάνω απο 5%,να μην παρουσιάζουν πολτώδη μορφή καθώς και το νερό να είναι διαυγές χωρίς δυσάρεστες οσμές και γεύση.

43 Στα χημικά χαρακτηριστικά των ζυμαρικών κατατάσεται η απουσία φυτοφαρμάκων τα οποία είναι δυνατόν να βρίσκονται υπολλειματικά στις πρώτες ύλες. Τα υπολείμματα από την χρήση γεωργικών φαρμάκων (εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα, λιπάσματα κλπ), μπορεί να αποτελέσουν υπαρκτό πρόβλημα ειδικά όταν δεν έχει επιλεγεί το κατάλληλο σκεύασμα, ή δεν έχει χρησιμοποιηθεί η σωστή δόση, ή η συγκομιδή έχει γίνει νωρίτερα. Ανάλογο πρόβλημα και μάλιστα πιο πιθανό μπορεί να προκύψει από σφάλματα στην χρήση σκευασμάτων απεντόμωσης στην αποθήκευση αλεύρων και σιμιγδαλιού.

44 Η παρουσία βαρέων μετάλλων λόγω ακατάλληλου εξοπλισμού, χρήσης νερού μολυσμένου επίσης με βαρέα μέταλλα, είναι δυνατόν να βρεθεί στα ζυμαρικά, ψωμί, άλευρα Τέλος στην παραγωγή των ζυμαρικών απαραίτητη προυπόθεση είναι η χαμηλή υγρασία του ύδατος προκειμένου να μην αναπτυχθούν μυκοτοξίνες. Λόγω της πολύ μικρής υγρασίας στα ζυμαρικά οι συνθήκες μικροβιολογικής ανάπτυξης είναι περιορισμένες. Η αυξημένη περιεκτικότητα του νερού στα ζυμαρικά δύναται να προκαλέσει την ανάπτυξη κυρίως μυκήτων που μπορούν να παράγουν επικίνδυνες μυκοτοξίνες Μας ενδιαφέρει η υψηλή τοξικότητά τους, αλλά και η ανθεκτικότητά τους σε υψηλές θερμοκρασίες.

45 Οι Μύκητες που αναπτύσσονται κατά την αποθήκευση των ζυμαρικών, αλεύρων και ψωμιού ανήκουν: στο γένος Aspergillus είναι ευρύτατα διαδεδομένοι στη φύση και κατά συνέπεια στα τρόφιμα και ιδιαίτερα στα δημητριακά και στα υπερώριμαχαλασμένα λαχανικά και φρούτα.

46 Οι αφλατοξίνες παράγονται από τους A.flavus και A.parasiticus. Οι μύκητες αυτοί σταματούν την ανάπτυξή τους καθώς και την παραγωγή τοξίνης σε υγρασία <15%. Η θερμοκρασία είναι μία παράμετρος που επίσης περιορίζει την ανάπτυξη. Όλοι οι προαναφερθέντες μύκητες παράγουν σπόρια τα οποία μπορούν να επιβιώσουν σε χαμηλές υγρασίες ακόμη και από την θερμική επεξεργασία που υφίστανται τα ζυμαρικά. Τα σπόρια αυτά μπορεί να πολλαπλασιαστούν στο πακέτο αν τα ζυμαρικά συσκευαστούν ζεστά και δημιουργηθεί υγρό περιβάλλον.

47 Οι μυκοτοξίνες είναι προϊόντα μεταβολισμού των μυκήτων. Οι κυριότερες τοξίνες που προσβάλλουν τα σιτηρά, είναι οι Αφλατοξίνες B1, B2, G1, G2, η Ωχρατοξίνη A και οι τοξίνες των μυκήτων του γένους Fusarium (DON, Zearalenone). Οι Μυκοτοξίνες είναι ιδιαιτέρως σταθερές και δεν καταστρέφονται με βράσιμο, πίεση ή άλλες διεργασίες. Μπορούμε να αποφύγουμε την ύπαρξη μυκοτοξινών εμποδίζοντας την ανάπτυξη των μυκήτων.

48 Η προσβολή των ζυμαρικών από έντομα μπορεί να συμβεί κατά την αποθήκευση του Τα έντομα μπορεί να είναι υπεύθυνα και για σημαντικές απώλειες του προϊόντος. Επίσης προσβάλοντας τα προϊόντα ανεβάζουν την θερμοκρασία και προοδευτικά και την υγρασία κάνοντας τα ευάλωτα στους μύκητες και κατά συνέπεια επίφοβα για την ανάπτυξη μυκοτοξινών.

49 Η θανάτωση των εντόμων γίνεται με απεντόμωση των προϊόντων. Τα έντομα μπορούν να ζήσουν και να αναπαραχθούν σε θερμοκρασίες ανάμεσα στους +15 ο C και +35 ο C. Η χαμηλή υγρασία και θερμοκρασία μειώνουν ή ακόμη σταματάνε την ανάπτυξη τους. Τα αυγά βέβαια επιβιώνουν και σε πιο ακραίες θερμοκρασίες αλλά η ανάπτυξη δεν προχωράει.

50 Τα τρωκτικά εισβάλλουν και πολλαπλασιάζονται μέσα ή κοντά σε περιοχές όπου μπορούν να βρουν αφθονία τροφής, έτσι είναι αναμενόμενο να τα συναντούμε στις αποθήκες των ζυμαρικών όταν δεν τηρούνται οι σωστές συνθήκες. Τα τρωκτικά μεταφέρουν μεγάλο αριθμό παθογόνων μικροοργανισμών και είναι κομιστές σοβαρών ασθενειών. Ακόμη καταστρέφουν τα υλικά συσκευασίας και τα τελικά προϊόντα, αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων και είναι δείκτης κακών συνθηκών υγιεινής

51 Πρώτες ύλες Παρασκευή ψωμιού Αλεύρι (ΤΥΠΟΙ ΑΛΕΥΡΟΥ. ΛΕΥΚΑ από μαλακό σιτάρι: 55%,70%, ΣΚΟΥΡΑ: 90%, ολικής, ΚΙΤΡΙΝΑ από σκληρό σιτάρι: Μ) το ποσοστό % εκφράζει το ποσοστό του καθαρισμένου σιταριού που μετατρέπεται σε αλεύρι κατά την διάρκεια της άλεσης. Μεγαλύτερος βαθμός άλεσης σημαίνει αλεύρι με περισσότερο πίτουρο. Ανάλογα με το βαθμό άλεσης, διαμορφώνεται ο τύπος του κάθε αλεύρου. Το αλεύρι των σιτηρών περιέχει νερό, άμυλο, κυτταρίνες, πρωτεΐνες, λιπίδια, ένζυμα, βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Η γλουτένη είναι η πρωτεΐνη των αλεύρων του σίτου και είναι απαραίτητη στην αρτοποιία, γιατί δίνει τον «σκελετό» στο ψωμί.

52 Άλλες πρώτες ύλες Νερό, (60-62%) Μαγια (ξηρή, νωπή) Αλατι (1,8-2,2%)

53 Παρασκευή ψωμιού Ψωμί ονομάζουμε το προιόν που παράγεται από διάφορα άλευρα δημητριακών καρπών, διαφόρων βαθμών άλεσης με προσθήκη νερού, αλατιού, μαγιάς. Η κλασική μέθοδος παρασκευής ψωμιού περιλαμβάνει τέσσερα στάδια. Δημιουργία ζυμαριού, Κόψιμο ζυμαριού Μορφοποίηση ζυμαριού Ωρίμανση Ψήσιμο

54 Οι ενδεικτικές αναλογίες των πρώτων υλών για παρασκευή ψωμιού: Αλεύρι. 100, νερό 65, αλατι 2, μαγιά 2. Ειδικά ψωμιά. Ονομάζονται αυτά που παρασκευάζονται από άλευρα από κριθάρι, βρώμη, ρύζι, καλαμπόκι. Στα ψωμιά αυτά μπορούν να προστεθούν και άλλα συστατικά φυτικής ή ζωικής προέλευσης. Όπως πίτουρα, ηλιόσποροι, τυρι, ελιές κλπ. Έτσι έχουμε ειδικούς τύπους ψωμιού όπως πολύσπορο, ψωμί με προζύμι, λιόψωμο

55 Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός καλού ψωμιού είναι η εμφάνιση, η φρεσκάδα. Θα πρέπει να έχει καλή διόγκωση θα πρέπει να κόβεται χωρίς να θρυμματίζεται αλλά και να μην λασπώνει στο μάσημα.

56 Παρασκευή ψωμιού Δημιουργία ζυμαριού Με τα χέρια λεπτά, ζυμωτήριο λεπτά Ωρίμανση Πολλαπλασιασμός της μαγιάς Διαίρεση και στρογγυλοποίηση του ζυμαριού με το χέρι Διόγκωση (φούσκωμα). Σε ειδικούς θαλαμους (στόφα) Κλιβανισμός (ψήσιμο). Παραδοσιακός, τελλαρωτός. Σχηματισμός χρώματος, γεύσης, αρώματος, υφής. Η απόδοση σε ψωμί. 1 κιλο αλεύρι θα δώσει 1,3 κιλό ψωμί.

57 Θερμοκρασία ζυμαριού: (Θερμοκρασία περιβάλλοντος+ Θερμοκρασία αλεύρου+ Θερμοκρασία νερού)/3 π.χ. ( )/3=27 βαθμούς κοντά στην θερμοκρασία δράσης της μαγιάς

58 Παραδοσιακό ψωμί με προζύμι Στην αρτοποίηση με προζύμι έχουμε ζύμωση χωρίς μαγιά. Τα χαρακτηριστικά του ψωμιού με προζύμι είναι η χοντρή κόρα, η ψίχα με τις ακανόνιστες κυψελίδες, η όξινη γεύση και ο μεγάλος χρόνος συντήρησης. Έχουμε παραγωγη αερίων και οξέων από διαφορους μικροοργανισμούς (ζύμες, βακτηρια που παραγουν οξεικο και γαλακτικο οξυ)

59 Προβλήματα στην παρασκευή του ψωμιού ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Έλλειψη όγκου. ΑΙΤΙΑ. Αδύνατο αλεύρι, πολύ αλάτι, λίγη μαγιά, ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Υπερβολικός όγκος. ΑΙΤΙΑ. Λίγο αλάτι, μεγάλος χρόνος ζύμωσης. ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Ανοιχτόχρωμη κόρα. ΑΙΤΙΑ. Λίγα σάκχαρα στο αλεύρι, λίγο αλατι ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Τρύπες στην ψίχα ΑΙΤΙΑ. Κακό πλάσιμο, μεγάλη ξεκούραση ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Εύθρυπτη ψίχα. ΑΙΤΙΑ. Υπερώριμο ζυμάρι, λίγη μαγιά, υπερβολικό ζύμωμα.

60 Μπαγιάτεμα-διατηρηση του ψωμιού Κάθε ψωμί αργά ή γρήγορα θα μπαγιατέψει. Α) παλαίωση της κόρας Β) παλαίωση της ψίχας Η κόρα με το ψήσιμο είναι εύθρυπτη, ξερή και τραγανή. Κατά την παλαίωση γίνεται μαλακή, δερματώδης και γλοιώδης και αλλοιώνεται η γεύση και η οσμή της. Τα φαινόμενα αυτά οφείλονται στη μεταφορά υγρασίας από το εσωτερικό του ψωμιού προς την επιφάνεια. Εάν ο καιρός είναι υγρός, η ταχύτητα και ο βαθμός της παλαίωσης αυξάνεται, γιατί η κόρα, ως υγροσκοπίκή, απορροφά υγρασία από τον αέρα.

61 Στην ψίχα παρατηρούμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Δηλ. η ψίχα γίνεται ξηρή, εύθρυπτη και σκληρή. Όσο προχωρεί το μπαγιάτεμα της ψίχας, εξαφανίζονται ορισμένες γεύσεις και οσμές. Το μπαγιατεμα της ψίχας οφείλεται στην φυσικοχημική αλλαγή του αμύλου, με αποτέλεσμα η ψίχα να είναι εύθρυπτη.

62 Η ταχύτητα του μπαγιατέματος είναι μεγαλύτερη σε θερμοκρασία 0-5 βαθμούς. Δεν μπαγιατεύει σε θερμοκρασίες πάνω από 50 βαθμούς και κάτω από -18 βαθμούς. Για κάνουμε πιο μαλακό το ψωμί, μπορούμε να προσθέσουμε, ζάχαρη (2-4%) μαργαρίνη μέχρι 3% επι του αλεύρου.

63 Συνταγή παρασκευής ψωμιού Υλικά. 1,5 κιλό αλεύρι δυνατό 1 λιτρο νερό 10 γρ. αλατι 25 γρ νωπή μαγιά. 1 λεκάνη ζυμώματος φουρνος

64 Διαλύουμε την μαγιά σε μισο φλυτζάνι νερό, ενώ στο υπόλοιπο νερό προσθέτουμε το αλατι. Στη λεκάνη ζυμώματος τοποθετούμε το αλεύρι ανοίγοντας στο κέντρο έναν λάκκο, μέσα στον οποίο ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά και το χλιαρό νερό. Αναμειγνύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι, για να γίνει το ζυμάρι σφικτό. Στη συνέχεια ζυμώνουμε με το χέρι 20 λεπτά, σκεπάζουμε το ζυμάρι, το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιασθεί ό όγκος (περίπου 2 ώρες)

65 Ξαναζυμώνουμε το ζυμαρι και το αφήνουμε και πάλι για 10 λεπτά για ξεκούραση. Πλαθουμε σε φρατζόλες ή καρβελάκια και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένες φορμες ή ταψιά. Αλείφουμε, αν θελουμε με βούτυρο και προσθετουμε σουσάμι. Κανουμε χαρακιές για να διευκολυνθεί η εξοδος των υδρατμών κατά το ψήσιμο Αφήνουμε το ζυμαρι σκεπασμένο σε χλιαρό μέρος για μια ώρα μέχρι διπλασιασμού του όγκου. Τοποθετουμε τις φρατζόλες ή τα καρβελάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 210 βαθμούς και τα ψήνουμε για λεπτά

66 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Δημητριακά και προϊόντα Αρτοποιίας Ψωμί και Γλυκά 5

Δημητριακά και προϊόντα Αρτοποιίας Ψωμί και Γλυκά 5 31 Δημητριακά και προϊόντα Αρτοποιίας Ψωμί και Γλυκά 5 Πολύ λίγοι υδρατμοί επιλογή σωστής θερμοκρασίας Οι θερμοκρασίες ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο του ψωμιού. Το σιταρένιο ψωμί ψήνεται σε χαμηλότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ. ΣΥΑΛ= Στερεό υπόλειµµα άνευ λίπους. Kg=κιλά gr= γραµµάρια Ε.Β.= Ειδικό βάρος ΚΤΠ= Κώδικας Τροφίµων και Ποτών

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ. ΣΥΑΛ= Στερεό υπόλειµµα άνευ λίπους. Kg=κιλά gr= γραµµάρια Ε.Β.= Ειδικό βάρος ΚΤΠ= Κώδικας Τροφίµων και Ποτών ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗ ΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης. στην Υγιεινή και στην Ασφάλεια των. Τροφίμων

Εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης. στην Υγιεινή και στην Ασφάλεια των. Τροφίμων Εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης στην Υγιεινή και στην Ασφάλεια των Τροφίμων Αθήνα 2004 1 Κεφάλαιο 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 5 Κεφάλαιο 2. ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ 7 2.1 Από πού προκαλούνται οι τροφικές

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΑΛΑΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Επιβλέπων καθηγητής : Γεωργόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στην Κρήτη

Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στην Κρήτη www.h2concept.gr ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στην Κρήτη Σταδίου 24, 105 64 ΑΘΗΝΑ, Τηλ: 213 2169900, Fax: 210 3225449, www.grhotels.gr www.greekbreakfast.gr Πηγή: Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας (www.cretan-nutrition.gr).

Διαβάστε περισσότερα

Όταν χρησιµοποιούνται µικρές ηλεκτρικές συσκευές, θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες βασικές προφυλάξεις: 1. ιαβάστε όλες τις περιεχόµενες οδηγίες.

Όταν χρησιµοποιούνται µικρές ηλεκτρικές συσκευές, θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες βασικές προφυλάξεις: 1. ιαβάστε όλες τις περιεχόµενες οδηγίες. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Όταν χρησιµοποιούνται µικρές ηλεκτρικές συσκευές, θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες βασικές προφυλάξεις: 1. ιαβάστε όλες τις περιεχόµενες οδηγίες. 2. Πριν το χρησιµοποιήσετε, να

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την τρυφερότητα του κρέατος ;

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την τρυφερότητα του κρέατος ; Ερωτήσεις πιστοποίησης «Τροφογνωσίας» Εισηγητής Χ. Κακαρούγκας Ομάδα Εργασίας: Τμήμα Ι.Ε.Κ. ΤΜΤ Α 2013 Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την τρυφερότητα του κρέατος ; Ο σωστός τρόπος θανάτωσης. Ο θάνατος του

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΘΕΜΑ: ΟΣΠΡΙΑ: Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Δέσποινα Κρομμύδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΑΘΗΝΑ 2013

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΒΑΣΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Έκδοση 2 η Σωτήριος Κανδρέλης Καθηγητής ΤΕΙ Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ. ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Νο.6 ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2006

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ. ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Νο.6 ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2006 ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Νο.6 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2006 Με την ευγενή παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης κειμένων από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΣΚΙΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΚΕΔΑΣΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ, ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΣΕ ΑΛΕΥΡΙ.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΣΚΙΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΚΕΔΑΣΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ, ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΣΕ ΑΛΕΥΡΙ. ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΣΚΙΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΚΕΔΑΣΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ, ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

Από το Σπόρο στο Ψωμί

Από το Σπόρο στο Ψωμί Από το Σπόρο στο Ψωμί Περιέχει Συνταγές Από το Σπόρο στο Ψωμί Τα δημητριακά Τα δημητριακά είναι η σπουδαιότερη κατηγορία φυτών που καλλιεργούνται για τη διατροφή του ανθρώπου. Είναι μονοετή φυτά που σπέρνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΟ

ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΟ 14 Βασικές συνταγές χωρίς γλουτένη ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΟ Με τα αλεύρια μας χωρίς γλουτένη Το ψήσιμο χωρίς γλουτένη μπορεί να γίνει τόσο εύκολο και διασκεδαστικό. Εάν προσέξετε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΙΘΑΡΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΙΘΑΡΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΙΘΑΡΙΟΥ [1] Γενικά για την Καλλιέργεια Κριθαριού 1. Καλλιεργητικές

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στις Κυκλάδες

Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στις Κυκλάδες www.h2concept.gr ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στις Κυκλάδες Σταδίου 24, 105 64 ΑΘΗΝΑ, Τηλ: 213 2169900, Fax: 210 3225449, www.grhotels.gr www.greekbreakfast.gr Πηγή: Μελέτη AgroPOLE «Συμπληρωματική

Διαβάστε περισσότερα

εμπνευσμένες δημιουργίες με τυροκομικά

εμπνευσμένες δημιουργίες με τυροκομικά 16 εμπνευσμένες δημιουργίες με τυροκομικά 7 8 9 11 ΦΕΤΑ Παραδοσιακή τυρόπιτα με καραμελώμενα κρεμμύδια ΦΕΤΑ Κοτόπουλο γεμιστό με φέτα, σπανάκι και μυρωδικά ΦΕΤΑ Cheesecake φέτας με σοκολάτα και ξηρούς

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς

Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΥΛΛΟΒΟΛΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ Μάιος 2012 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Δρ Παυλίνα Δρογούδη, Αναπληρώτρια ερευνήτρια 1 Καθηγητής Μιλτιάδης Βασιλακάκης 2 Αναπλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΗΡ. ΝΤΟΥΣΗΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΗΡ. ΝΤΟΥΣΗΣ 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2014-2015 ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ : Β1α Αρτοβιομηχανία ΑΛΕΥΡΑ Α.Ε. ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γενικός Διευθυντής : ΑΣΧΙΛΛ ΠΑΥΛΟΣ Δ/ντής Προσωπικού : ΑΛΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ (ΣΙΤΗΡΩΝ)

ΧΗΜΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ (ΣΙΤΗΡΩΝ) ΧΗΜΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ (ΣΙΤΗΡΩΝ) Δημητριακά ή σιτηρά είναι αποξηραμένοι ώριμοι καρποί φυτών, και είναι από τα πιο σημαντικές πρώτες ύλες τροφίμων. Στις αναπτυγμένες (βιομηχανικές) χώρες, το ψωμί παρέχει στον

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Κουπονιού: 88279408 01 000122. Αφοί Δ. ΑΒΡΑΜΟΥΛΗ Ο.Ε. Υπεύθυνος έργου Δρ. Γούλας Παναγιώτης. Εργαστήριο Προϊόντων Ζωικής Παραγωγής

Αρ. Κουπονιού: 88279408 01 000122. Αφοί Δ. ΑΒΡΑΜΟΥΛΗ Ο.Ε. Υπεύθυνος έργου Δρ. Γούλας Παναγιώτης. Εργαστήριο Προϊόντων Ζωικής Παραγωγής «Παραγωγή Φέτας και Κεφαλοτυριού από Γάλα Αιγοπροβάτων Χωρίς Παστερίωση για Έλεγχο της Διατηρησιμότητας (χρόνος) της Μικροβιολογικής και της Υγειονομικής Κατάστασης των Τελικών Προϊόντων» Αρ. Κουπονιού:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ & ΤΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΑ Α.Ε.

ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ & ΤΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΑ Α.Ε. ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ & ΤΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΟΙΪΑΣ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ - ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟΜΙΜΗΣΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΜΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΩΡΙΜΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αργύρης Τσαμάκος-Ηλίας Λαδάς-Μυρσίνη Κατσαρέλη

Αργύρης Τσαμάκος-Ηλίας Λαδάς-Μυρσίνη Κατσαρέλη Αργύρης Τσαμάκος-Ηλίας Λαδάς-Μυρσίνη Κατσαρέλη Ένα μικρό ιστορικό: Το βασικό μέρος γράφτηκε από τη Βαρβάρα Λαδά για την κατασκήνωση του 1992. Ο Αργύρης Τσαμάκος το 1995, ως Υπαρχηγός Ομάδος τότε,το συμπλήρωσε

Διαβάστε περισσότερα

Πολύτιμα Πράσινα Εθνικά Προϊόντα Κρόκος-Κοζάνης, Ιπποφαές, Αλάδανο.

Πολύτιμα Πράσινα Εθνικά Προϊόντα Κρόκος-Κοζάνης, Ιπποφαές, Αλάδανο. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Χημείας ΔιΧηΝΕΤ Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διδακτική της Χημείας και Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΉ ΑΠΑΊΤΗΣΗ ΑΠΆΝΤΗΣΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΉ ΑΠΑΊΤΗΣΗ ΑΠΆΝΤΗΣΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠ ΦΥΛΛΟ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ) ΠΕΡΙΓΡΑΦ ΑΠΑΊΤΗΣΗ ΑΠΆΝΤΗΣΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ ΑΓΕΛΑΔΑΣ Το γάλα πρέπει να είναι φρέσκο, παστεριωμένο και ομογενοποιημένο, πλήρες με 3,5% λιπαρά, πλούσιο σε διαθρεπτικά στοιχεία, όπως

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική καλλιέργεια ελιάς

Βιολογική καλλιέργεια ελιάς ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Βιολογική καλλιέργεια ελιάς 1 2 Περιεχόμενα 1. Οικολογικό περιβάλλον... 4 2. Θρεπτική κατάσταση και καρποφορία της Ελιάς...

Διαβάστε περισσότερα

Ενηµερώνει τους Καταναλωτές για τα Κατεψυγµένα Τρόφιµα

Ενηµερώνει τους Καταναλωτές για τα Κατεψυγµένα Τρόφιµα o Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Κατεψυγμένων Τροφίμων Ενηµερώνει τους Καταναλωτές για τα Κατεψυγµένα Τρόφιµα Πόσο ενημερωμένοι είστε για τα κατεψυγμένα τρόφιμα; Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση κατεψυγμένων

Διαβάστε περισσότερα

www.marineaquarium.gr

www.marineaquarium.gr ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ PLANKTON Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρω τι είναι το phytoplankton καθώς και τον τρόπο παραγωγής του στο σπίτι για χρήση του στο ενυδρείο μας. Το πλανκτόν είναι από τις κυριότερες πηγές τροφής

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Μελέτη της τεχνολογίας παρασκευής και φυσικοχημικών,

Διαβάστε περισσότερα