ΑΣΚΗΣΗ 2 η. Μελέτη βολής σφαίρας σε περιβάλλον ρευστού με χρήση προσομοίωσης σε Ηλεκτρονικό Υπολογιστή

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΣΚΗΣΗ 2 η. Μελέτη βολής σφαίρας σε περιβάλλον ρευστού με χρήση προσομοίωσης σε Ηλεκτρονικό Υπολογιστή"

Transcript

1 ΑΣΚΗΣΗ η Μελέτη βολής σφαίρας σε περιβάλλον ρευστού με χρήση προσομοίωσης σε Ηλεκτρονικό Υπολογιστή Μελέτη ανάπτυξη:. Ψύλλος,. Ευαγγελινός, Ο. Βαλασιάδης Αρχική ανάπτυξη λογισμικού:. Ευαγγελινός Προσαρμογή λογισμικού σε PC:. Αποστολίδης Γ. Πριμεράκης

2

3 95 ΜΕΛΕΤΗ ΒΟΛΗΣ ΣΦΑΙΡΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΡΕΥΣΤΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ 1. Σκοπός της άσκησης Η άσκηση στοχεύει στη μελέτη της βολής σφαίρας με τη χρήση της τεχνικής της προσομοίωσης του φαινομένου μέσω Η/Υ. Τα προγράμματα προσομοίωσης μιμούνται ένα πραγματικό φυσικό σύστημα με την χρήση απλών ή πολύπλοκων μοντέλων φυσικής. Ο χρήστης του προγράμματος μπορεί να μεταβάλλει τα μεγέθη που σχετίζονται με το υπό μελέτη φαινόμενο και να παρατηρεί άμεσα τις αλλαγές στο προσομοιωμένο σύστημα, είτε ποιοτικά (γραφήματα, εικόνες), είτε ποσοτικά (αριθμητικές τιμές). Με αυτό τον τρόπο, ο χρήστης μπορεί να παίρνει αποφάσεις για τις τιμές των παραμέτρων, να βλέπει άμεσα τα αποτελέσματα των αλλαγών τους και να επαναλαμβάνει τις μετρήσεις του με σημαντική οικονομία χρόνου. Αυτή η επαναληπτική διαδικασία αναμένεται να τον βοηθήσει αφενός μεν στο συσχετισμό της ποιοτικής με την ποσοτική προσέγγιση των φαινομένων, αφετέρου δε στην εξοικείωσή του με την ίδια την τεχνική της προσομοίωσης, η οποία είναι μία από τις βασικές ερευνητικές μεθοδολογίες της Φυσικής. Στην άσκηση, οι φοιτητές εκτελούν πλάγιες βολές μιας σφαίρας στο κενό ή μέσα σε ρευστό, στην οποία, εκτός από την δύναμη της βαρύτητας, επενεργούν δυνάμεις άνωσης και τριβής. Σε μια πρώτη φάση, επιλέγονται οι αρχικές παράμετροι της κίνησης και αποτυπώνεται το γράφημα της βολής, το οποίο στη συνέχεια μελετάται ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για τα φυσικά μεγέθη. Σε μια δεύτερη φάση, αναλύεται γνωστό γράφημα βολής σε κενό, με σκοπό τον προσδιορισμό των παραμέτρων της κίνησης από τις οποίες αυτή προέκυψε. Τέλος, τα προηγούμενα συνδυάζονται, ώστε να επιτευχθεί επιτυχημένη βολή σε προκαθορισμένο στόχο. Η ιδιαιτερότητα της προσέγγισης της παρούσας άσκησης είναι ότι δεν προσομοιώνεται μόνο το φυσικό σύστημα υπό μελέτη, αλλά και η ίδια η πειραματική διαδικασία την οποία θα ακολουθούσε ένας πειραματιστής για να μελετήσει την κίνηση ενός σώματος με πραγματικά όργανα, ακολουθώντας την στροβοσκοπική μέθοδο καταγραφής της κίνησης. Με αυτό τον τρόπο, προσπαθώντας να απαντήσουν σε ερωτήματα του τύπου τί θα συμβεί αν, ελπίζεται ότι οι φοιτητές θα συνδέσουν την συνήθως μηχανική χρήση ενός προγράμματος Η/Υ με τα παραμετρικά μοντέλα Φυσικής που διέπουν την κίνηση ενός σώματος και θα αναπτύξουν δεξιότητες διερεύνησης του φαινομένου σε οικείες αλλά και μη οικείες συνθήκες διεξαγωγής του πειράματος.. Κίνηση σφαίρας μέσα σε ρευστό Θεωρούμε τα ακόλουθα: Σφαίρα ακτίνας r, μάζας m και πυκνότητας d 0. Ρευστό απόλυτου ιξώδους η f και πυκνότητας d f, το οποίο βρίσκεται σε ηρεμία. Έστω ότι η σφαίρα κινείται μέσα στο ρευστό υπό την επίδραση βαρυτικού πεδίου έντασης g, έχοντας σαν αρχικές συνθήκες: Αρχική θέση Ο(0, h ο ), όπου h 0 το αρχικό ύψος, Αρχική ταχύτητα v ο, Κλίση θ ο ως προς το οριζόντιο επίπεδο. Οι δυνάμεις που ασκούνται στη σφαίρα κατά την κίνηση της είναι (βλέπε Σχήμα 1): η δύναμη βαρύτητας F g, η δύναμη άνωσης F b και η δύναμη τριβής F D.

4 96 Σύμφωνα με τον δεύτερο νόμο του Νεύτωνα, η επιτάχυνση της σφαίρας a θα δίνεται από τη σχέση: F Fb Fg FD (1) m m Για μια σφαίρα ακτίνας r, η δύναμη βαρύτητας F g θα είναι 4 F g 3 r d 0 g 3 F b F D F g g σφαίρα d, r o v 0 θ 0 O(0, h 0 ) h 0 ρευστό h, f d f Σχήμα 1. Κίνηση σφαίρας μέσα σε ρευστό Σύμφωνα με την αρχή του Αρχιμήδη, η δύναμη άνωσης F b ισούται με το βάρος του ρευστού που εκτοπίζεται από τον όγκο της σφαίρας: 4 Fb r 3 Η δύναμη τριβής γενικά εκφράζεται από τη σχέση: F D 1 d Όπου C D ο αδιάστατος συντελεστής τριβής, ο οποίος εξαρτάται από την ακτίνα r της σφαίρας, την στιγμιαία ταχύτητα v και το απόλυτο ιξώδες η f του ρευστού. Άρα η διαφορική εξίσωση της κίνησης για την απομάκρυνση s της σφαίρας από το αρχικό σημείο Ο(0, h 0 ) γράφεται: όπου d f g 1. d 0 ds ds 3d f CD r,, n f d s dt dt () dt 8d r 0 Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμη μια συνοπτική ανάλυση της δύναμης τριβής F D. Θεωρώντας ότι υπάρχει σχετική κίνηση μεταξύ σφαίρας - ρευστού (εδώ θεωρούμε κίνηση της σφαίρας μέσα σε ακίνητο ρευστό), τότε στη σφαίρα ασκείται δύναμη αντίστασης R, η οποία και αναλύεται σε δύο κάθετες συνιστώσες F και Α (Σχήμα ). Η F είναι αντίθετη στη διεύθυνση κίνησης της σφαίρας και ονομάζεται μετωπική αντίσταση, ενώ η Α ονομάζεται ανυψωτική δύναμη. f 3 C d D f r g v

5 97 Σχήμα. Ανάλυση της δύναμης αντίστασης R. Διακρίνονται οι γραμμές ροής του ρευστού γύρω από τη σφαίρα. Στην περίπτωσή μας η ανυψωτική δύναμη Α δεν υπολογίζεται δηλαδή F D = F, γιατί θεωρήθηκε ότι: α. η διαμόρφωση της ροής γύρω από τη σφαίρα είναι συμμετρική, ώστε να μην υπάρχει διαφορά πίεσης και β. η σφαίρα δεν περιστρέφεται γύρω από τον άξονα της κατά την κίνηση της μέσα στο ρευστό. Η μετωπική αντίσταση F προέρχεται είτε από ιξώδες του ρευστού (F ν ), είτε από την ύπαρξη διαφοράς πίεσης ανάμεσα σε ακραία σημεία της σφαίρας (F σ ). Ο λόγος των δύο παραπάνω ειδών μετωπικής αντίστασης, δίνει τον αριθμό Reynolds (R e ) για την κίνηση της σφαίρας στο ρευστό: F r v d R e F n v f f Αν ο συντελεστής R e είναι μεγάλος, υπερισχύει η F σ και η ροή είναι τυρβώδης, ενώ αν ο συντελεστής R e είναι μικρός, υπερισχύει η F ν και η ροή είναι νηματώδης. Και τα δύο αυτά είδη μετωπικών αντιστάσεων υπάρχουν στο συντελεστή τριβής C D. Επειδή η F προσδιορίζεται από χαρακτηριστικά της ροής, ο συντελεστής C D θα εξαρτάται μόνο από το συντελεστή R e αλλά με σύνθετο τρόπο. Έτσι για R e < 1, η F ν επικρατεί και η δύναμη τριβής είναι ανάλογη με την ταχύτητα της σφαίρας (νόμος Stokes): Ο συντελεστής τριβής γίνεται C r v, n D F F 6 n v f r v 4, f CD ( Re ). R Για R e > 1 ισχύουν άλλες σχέσεις που υπερβαίνουν το σκοπό της παρούσας άσκησης. Την κίνηση της σφαίρας τη μελετάμε σαν σύνθεση δύο ανεξάρτητων κινήσεων. Η μια γίνεται στον άξονα Υ (κατακόρυφος) και η άλλη στον άξονα Χ (οριζόντιος). Στην περίπτωση που ο χρήστης επιλέξει σαν ρευστό το ΚΕΝΟ (F b =0, F D =0), τότε σαν εξισώσεις κίνησης λαμβάνονται αυτές της Νευτώνειας μηχανικής: Άξονας Χ: Αξονας Υ: x v t 0 1 y v 0 t gt Στην περίπτωση που ο χρήστης επιλέξει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΡΕΥΣΤΟ και όχι το κενό, τότε η εξίσωση () είναι δυνατόν να λυθεί μόνο αριθμητικά, με τη μέθοδο του Euler. e (3)

6 98 3. Περιγραφή του προγράμματος 3.1. Η τεχνική της χρονοφωτογράφησης για τη μελέτη των βολών Το στροβοσκοπικό φλας παρέχει λάμψεις με ρυθμιζόμενη συχνότητα και έτσι μας δίνει τη δυνατότητα να φωτίζουμε επιλεγμένες όψεις της εξέλιξης ενός φαινομένου. Το χρησιμοποιούμε στην τεχνική της χρονοφωτογράφησης στην οποία καταγράφουμε διαδοχικά στιγμιότυπα της κίνησης μιας σφαίρας. Μετά την επεξεργασία και την εμφάνιση του φιλμ παίρνουμε μια φωτογραφία στην οποία φαίνονται οι διαδοχικές θέσεις της σφαίρας σε τακτά χρονικά διαστήματα (Σχήμα 3). Σχήμα 3. Προσομοιωμένη φωτογραφία βολής σφαίρας. Τα κρίσιμα στοιχεία μιας διάταξης χρονοφωτογράφησης είναι η εστίαση της φωτογραφικής μηχανής, η κάλυψη όλου του χώρου όπου εξελίσσεται το φαινόμενο και η ρύθμιση της συχνότητας του στροβοσκοπίου ώστε να πάρουμε επαρκές πλήθος στιγμιοτύπων της κίνησης που θα διευκολύνουν τη μελέτη του φαινομένου. 3.. Δομή του προγράμματος προσομοίωσης Η διάταξη με την οποία θα κάναμε στροβοσκοπική καταγραφή της κίνησης απεικονίζεται στο Σχήμα 4. Η διάρθρωση του προγράμματος προσομοίωσης αντιστοιχεί με τα επιμέρους βήματα που θα ακολουθούσαμε για την εκτέλεση ενός πειράματος στροβοσκοπικής καταγραφής της κίνησης της σφαίρας και παρουσιάζεται στον Πίνακα 1. Στην αριστερή στήλη του πίνακα αποτυπώνονται οι πειραματικές εργασίες που θα έπρεπε να γίνουν στην περίπτωση της πραγματικής εκτέλεσης του πειράματος. Κάθε μια από αυτές προσομοιώνεται με το αντίστοιχο μέρος του προγράμματος που παρουσιάζεται στη δεξιά στήλη του πίνακα. Σχήμα 4. Πειραματική διάταξη στροβοσκοπικής καταγραφής της κίνησης.

7 99 Πίνακας Ι. Αντιστοίχηση πειραματικών εργασιών προσομοιωμένου πειράματος. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Διάταξη χρονοφωτογράφησης Ρύθμιση συχνότητας στροβοσκοπίου Καθορισμός χώρου εκτέλεσης βολής Καθορισμός συνθηκών / φυσικών μεγεθών Λήψη φωτογραφιών βολής Σύγκριση κινήσεων Λήψη μετρήσεων από τη φωτογραφία π.χ. μέτρηση βεληνεκούς Κατασκευή γραφικών παραστάσεων Συμμεταβολή των φυσικών μεγεθών από τα δεδομένα, σε διάφορες κλίμακες, π.χ. log-log Στατιστική επεξεργασία των Μετρήσεων με τη μέθοδο των ελαχίστων τετραγώνων Θεωρητική μελέτη του φαινομένου με τις εξισώσεις της κίνησης Γραφικές παραστάσεις παραγώγων μεγεθών Αρχειοθέτηση φωτογραφιών ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Παράμετροι / καταγραφή Λήψη μετρήσεων Επεξεργασία μετρήσεων Θεωρητική μελέτη Αρχείο φωτογραφιών 3.3. Λειτουργία του προγράμματος Το πρόγραμμα λειτουργεί σε περιβάλλον Windows και είναι φιλικό προς τον χρήστη. Οδηγίες δίνονται από το πρόγραμμα σε κάθε στιγμή. Αναλυτικές οδηγίες δίνονται στο παράρτημα που συνοδεύει την άσκηση και αντιστοιχούν στις εργασίες που πρέπει να κάνουν οι φοιτητές στη διάρκεια της άσκησης. 4. Μέθοδος χρήσης του προγράμματος προσομοίωσης για τη μελέτη βολής σφαίρας Κύριο γνώρισμα ενός προγράμματος προσομοίωσης είναι η ευλυγισία και οι πολλαπλές δυνατότητες που παρέχει για τη μελέτη του φαινομένου. Έτσι τα διάφορα μέρη του προγράμματος μπορούν να συνδυαστούν με πολλούς τρόπους ανάλογα με τη σκοπιά που μελετάμε τη βολή. Πριν την εκτέλεση της εργαστηριακής άσκησης, είναι καλό να εξοικειωθείτε με την λειτουργία του προγράμματος, η οποία περιγράφεται στο Παράρτημα της άσκησης. Στα επόμενα, οι αναφορές σε οδηγία Π0, Π1 κλπ. αναφέρονται στις αντίστοιχες παραγράφους του Παραρτήματος. 5. Εκτέλεση της άσκησης 5.1. Εύρεση χαρακτηριστικών και παραμέτρων βολής Ανοίξτε τον υπολογιστή και εκτελέστε το πρόγραμμα (οδηγία Π0, Παράρτημα Α της άσκησης).

8 100 Διαβάστε τις Γενικές Οδηγίες (Π01). Επιλέξτε το υποπρόγραμμα Παράμετροι / καταγραφή (οδηγία Π1). Αναγνωρίστε τα μεγέθη που εμφανίζονται στην οθόνη και συσχετίστε τα με τα Σχήματα 1 και 4. Σε τι διαφέρουν τα μεγέθη α, x 0 και y 0 ; 5.. Λήψη και ποιοτική μελέτη δεδομένων α. Ποιοτική μέτρηση μέγιστου ύψους, βεληνεκούς και συνολικού χρόνου της κίνησης Δώστε στις παραμέτρους τις παρακάτω τιμές (οδηγία Π1): v ο = m/sec ρευστό: ΚΕΝΟ f = 0 Ηz θ ο = 45 υλικό: ΣΙΔΗΡΟΣ x ο = 0 m h ο = 0.5 m r = 0.0 m y 0 = 0 m g = 9.8 m/sec Καταγράψτε τη βολή. α = 1 m Χρησιμοποιήστε το υποπρόγραμμα Λήψη μετρήσεων (οδηγία Π). Εργαστείτε στην οθόνη του υπολογιστή και υπολογίστε προσεγγιστικά, με τη βοήθεια των δύο χαράκων, το μέγιστο ύψος h m, την μέγιστη οριζόντια απομάκρυνση x m καθώς και τον ολικό χρόνο t ολ της κίνησης της σφαίρας. β. Επίδραση στην κίνηση της αλλαγής μιας αρχικής παραμέτρου και προσδιορισμός παραμέτρων για την επίτευξη καταγραφής με συγκεκριμένες προδιαγραφές Επιλέξτε το υποπρόγραμμα Παράμετροι / καταγραφή. Στις παραπάνω αρχικές τιμές των παραμέτρων τριπλασιάστε την τιμή της ταχύτητας. Αλλάξτε αρνητικό στη φωτογραφική μηχανή. Καθορίζοντας κατά την κρίση σας τις τιμές των υπόλοιπων παραμέτρων (χωρίς να αλλάξετε την νέα v ο ), προσπαθήστε να πετύχετε βολή στο ΚΕΝΟ η ο- ποία να έχει συγχρόνως μέγιστη οριζόντια απομάκρυνση x m περίπου ίση με 3 m και 15 στιγμιότυπα, αλλάζοντας μία-μία τις παραμέτρους και εκτελώντας καταγραφή της κίνησης. Συζητήστε στην ομάδα τις προτεινόμενες αλλαγές παραμέτρων πριν τις αλλάξετε, και διαπιστώστε αν κάθε αλλαγή είχε πράγματι το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Για την εργασία θα χρειαστεί να περιγράψετε το σκεπτικό σας για κάθε αλλαγή παραμέτρου και την αντίστοιχη μεταβολή στην κίνηση της σφαίρας που προέκυψε και να κάνετε ένα σκαρίφημα της στροβοσκοπικής φωτογραφίας που προέκυψε. Σημειώστε τις τιμές των παραμέτρων της κάθε σας προσπάθειας, συγκρίνατε τα χαρακτηριστικά της κίνησης σε κάθε περίπτωση και συζητείστε τα με τον διδάσκοντα. γ. Επίδραση στην κίνηση της αλλαγής του περιβάλλοντος ρευστού Εκτελέστε την παραπάνω βολή αλλάζοντας το ρευστό σε ΝΕΡΟ αντί για το ΚΕΝΟ. Μετρείστε το νέο βεληνεκές και τον νέο ολικό χρόνο κίνησης της σφαίρας. Η κίνηση έχει μεγαλύτερο ή μικρότερο βεληνεκές από την προηγούμενη στο κενό; Γιατί; Η κίνηση διαρκεί περισσότερο ή λιγότερο χρόνο από την προηγούμενη στο κενό; Γιατί; Συζητείστε τα αποτελέσματα με τις άλλες ομάδες και τον διδάσκοντα. Έχουν βρει όλες οι ομάδες π.χ. μεγαλύτερο χρόνο κίνησης στο νερό από ότι στον αέρα ή όχι; Γιατί;

9 101 δ. Προσδιορισμός παραμέτρων για την επίτευξη συγκεκριμένου βεληνεκούς Κρατώντας το g σταθερό, μπορείτε να πετύχετε μέγιστη οριζόντια απομάκρυνση 3 m στο νερό αλλάζοντας άλλες παραμέτρους; Αιτιολογείστε την απάντησή σας. ε. Μελέτη της αρχής ανεξαρτησίας κινήσεων Επιλέξτε το υποπρόγραμμα Παράμετροι / καταγραφή. Δώστε στις παραμέτρους τις παρακάτω τιμές: v ο = m/sec ρευστό: ΚΕΝΟ f = 0 Ηz θ ο = 0 υλικό: ΣΙΔΗΡΟΣ x ο = 0 m h ο = 0.8 m r = 0.0 m y ο = 0 m g = 9.8 m/sec α = 1 m Καταγράψτε την κίνηση. Βρείτε την οριζόντια και κατακόρυφη συνιστώσα της κίνησης, υπολογίζοντας τις αντίστοιχες παραμέτρους. Εκτελώντας τις αντίστοιχες βολές καταγράψτε τις κινήσεις (χωρίς αλλαγή αρνητικού) ώστε να δείξετε την αρχή ανεξαρτησίας των κινήσεων Λήψη και ποσοτική επεξεργασία δεδομένων α. Επιλέξτε το υποπρόγραμμα Αρχείο φωτογραφιών (οδηγία Π5). Ανακαλέστε από το αρχείο τη φωτογραφία προς μελέτη. Στη συνέχεια να κάνετε τις ακόλουθες εργασίες. Με το υποπρόγραμμα Λήψη μετρήσεων υπολογίστε την ακτίνα r της σφαίρας. Λάβετε 10 μετρήσεις θέσεων της σφαίρας. Με το υποπρόγραμμα Επεξεργασία μετρήσεων (οδηγία Π3) κατασκευάστε γραφική παράσταση στην οποία να φαίνονται τα 10 σημεία και η γραμμική συσχέτιση των μεγεθών x και y σε δύο κλίμακες. Κατόπιν εφαρμόστε στα πειραματικά μεγέθη την μέθοδο των ελαχίστων τετραγώνων και προσδιορίστε τις τιμές των μεγεθών v ο, θ o, h o και g. β. Πάρτε φωτογραφία βολής σε περιβάλλον κενού από τον διδάσκοντα. Δίδονται μαζί και οι τιμές ορισμένων παραμέτρων της κίνησης. Στην συνέχεια να κάνετε τις παρακάτω εργασίες με τη βοήθεια ενός χάρακα και ενός υπολογιστή αριθμητικών πράξεων (δυνατή η χρήση αυτού που υπάρχει στο πρόγραμμα). Προσδιορίστε γραφικά την ακτίνα r και την γωνία θ o εκτόξευσης της σφαίρας. Βρείτε τα h o, h m και τη μέγιστη οριζόντια απομάκρυνση x m της σφαίρας. Υπολογίστε την ταχύτητα ν o εκτόξευσης της σφαίρας και την αρχική ολική της ενέργεια. Χρησιμοποιήστε τα παραπάνω αποτελέσματα και καταγράψτε την αντίστοιχη κίνηση στο πρόγραμμα. Συγκρίνετε το αποτέλεσμα με τη φωτογραφία που σας δόθηκε Επίτευξη βολής καθορισμένου στόχου Στο υποπρόγραμμα Παράμετροι / καταγραφή επιλέξτε την βολή σε στόχο. Στην οθόνη εμφανίζεται ο στόχος (καλάθι basketball). Σκοπός είναι η επιτυχής βολή της μπάλας (σφαίρα) στο καλάθι. Οι παράμετροι λαμβάνουν συγκεκριμένες τιμές εκτός της αρχικής ταχύτητας ν 0 που μπορεί να μεταβληθεί. Υπολογίστε θεωρητικά την παραπάνω τιμή και επαληθεύστε το αποτέλεσμα καταγράφοντας την βολή για την υπολογισμένη ταχύτητα.

10 Θεωρητική μελέτη Με το υποπρόγραμμα Θεωρητική μελέτη είναι δυνατή η γραφική απεικόνιση των διαφόρων μεγεθών που σχετίζονται με την κίνηση. Συγκρίνετε περιπτώσεις βολών σε ΚΕΝΟ με αντίστοιχες σε ΡΕΥΣΤΟ.

11 103 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ A: ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Π0. ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ - ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 1. Σε αυτή την άσκηση θα χρησιμοποιήσετε μόνο τον υπολογιστή.. Ανάψτε το πολύμπριζο από το οποίο τροφοδοτείται ο υπολογιστής (ανάβει το ενδεικτικό φως). 3. Ανάψτε τον υπολογιστή. 4. Εκτελέστε την εφαρμογή ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ που βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας των Windows. Π01. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με βάση τις παρακάτω αρχές αλληλεπίδρασης με τον χρήστη: Η επιλογή του καθενός από τα υ- ποπρογράμματα γίνεται από τον τίτλο του στην κορυφή της οθόνης. Η ελεύθερη εισαγωγή αριθμητικών τιμών σε παραμέτρους (συνήθως εντός ορίων και με συγκεκριμένο αριθμό δεκαδικών ψηφίων) γίνεται σε άσπρα πλαίσια. Η εισαγωγή γίνεται πατώντας Enter ή Τab ή επιλέγοντας άλλο αντικείμενο με το ποντίκι. Αν η τιμή είναι μη επιτρεπτή, είτε απορρίπτεται κρατώντας την προηγούμενη, είτε μετατρέπεται στην πλησιέστερη επιτρεπτή. Η εισαγωγή προεπιλεγμένων αριθμητικών τιμών, φυσικών μεγεθών, κ.ά. γίνεται με κυλιόμενες λίστες επιλογής (pulldown menus). Κάνοντας κλικ στο βέλος της λίστας, αυτή αναδιπλώνεται και με το ποντίκι επιλέγουμε την τιμή που θέλουμε. Η ενεργοποίηση ή όχι καταστάσεων με δύο επιλογές γίνεται με τα τετράγωνα μαρκαρίσματος. Επιλογές ή λειτουργίες που δεν είναι διαθέσιμες στον χρήστη είναι γκριζαρισμένες και είναι μη επιλέξιμες.

12 104 Η εκτέλεση λειτουργιών (καταγραφή, αρχειοθετήσεις, γραφικές παραστάσεις, καθώς και βοήθεια) γίνεται με την επιλογή με το ποντίκι του αντίστοιχου πλήκτρου εντολής. Καθ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης του προγράμματος, στο κάτω μέρος της οθόνης (status bar) δίνονται συνοπτικές πληροφορίες σχετικά με την περιοχή της οθόνης που βρίσκεται ο δείκτης του ποντικιού. Π1. ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ / ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ Στο αριστερό μέρος της οθόνης γίνεται ο καθορισμός των παραμέτρων του πειράματος, είτε με εισαγωγή τιμών από τον χρήστη, είτε με επιλογή κάποιας προκαθορισμένης τιμής. Οι τιμές εισάγονται με πάτημα του πλήκτρου Enter ή Τab ή με επιλογή κάποιας άλλης λειτουργίας. Αν η τιμή που δόθηκε είναι εκτός ορίων (που δίδονται στο κάτω μέρος της οθόνης) τότε επαναφέρεται η προηγούμενη τιμή. Όπου υπάρχει δυνατότητα δεκαδικών ψηφίων, αυτό είναι φανερό από τη μορφή της αντίστοιχης αριθμητικής τιμής. Αρνητικό πρόσημο μπορεί να δοθεί μόνο στην κλίση της αρχικής ταχύτητας (θετική για βολή προς τα πάνω και αρνητική για βολή προς τα κάτω). Προκαθορισμένες είναι οι δυνατότητες επιλογής ρευστού ή υλικού της σφαίρας. Οι τιμές του απόλυτου ιξώδους n f, της πυκνότητας d f των ρευστών και της πυκνότητας d 0 των διαφόρων υλικών δίνονται στους παρακάτω πίνακες. Ρευστό Απόλυτο ιξώδες n f (Ν.sec/m ) Πυκνότητα d f (Kgr/m 3 ) Υλικό ΚΕΝΟ 0 0 Σίδηρος 7800 Αέρας Αλουμίνιο 700 Νερό Πλαστικό 900 Λάδι Ξύλο 40 Πυκνότητα d 0 (Kgr/m 3 ) Το χρώμα της σφαίρας έχει μόνο εποπτική σημασία. Η επιλογή βολή σε στόχο εμφανίζει (ή κρύβει) ένα στόχο στην περιοχή της βολής. Όταν υπάρχει ο στόχος, ορισμένες τιμές των παραμέτρων λαμβάνουν προκαθορισμένη τιμή, ενώ οι υπόλοιπες είναι δυνατό να οριστούν από το χρήστη ώστε να πετύχει συγκεκριμένη βολή.

13 105 Λειτουργίες: Καταγραφή: Γίνεται η καταγραφή της κίνησης της σφαίρας σε τετράγωνη φωτογραφία 10 Χ10 cm Αλλαγή αρνητικού: Γίνεται αλλαγή του αρνητικού στη φωτογραφική μηχανή. Αν δεν γίνει αλλαγή, τότε οι καταγραφές γίνονται επάνω στο ίδιο αρνητικό, παρέχοντας τη δυνατότητα σύγκρισης διαφόρων κινήσεων. Εκτύπωση: Υπολογιστής: Βοήθεια: Έξοδος: Εκτυπώνονται οι παράμετροι και η φωτογραφία. Εμφανίζεται μία αριθμομηχανή για την εκτέλεση πράξεων. Εμφανίζεται ένα παράθυρο με διάφορες βοηθητικές πληροφορίες. Τερματίζεται η εκτέλεση του προγράμματος. ΠΡΟΣΟΧΗ, γιατί είναι πιθανό να χαθούν αλλαγές που έχετε κάνει. Π. ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ Χάρακες: Υπάρχουν δύο χάρακες που είναι δυνατό να μετακινούνται με την βοήθεια του ποντικιού πάνω στη φωτογραφία. Η μετακίνηση είναι δυνατή μόνο οριζόντια ή κατακόρυφα (ανάλογα τον χάρακα). Ο χρήστης πρέπει να κάνει την αναγωγή της μέτρησης του χάρακα στην πραγματική απόσταση λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους a, x 0 και y 0, που αφορούν το χώρο φωτογράφησης. Πίνακας μετρήσεων: Ο πίνακας έχει 3 στήλες (χρόνος t, οριζόντια θέση x και κατακόρυφη θέση y). Όταν γίνει καταγραφή μιας βολής γίνεται και διαγραφή όλων των μετρήσεων που τυχόν έχουν εισαχθεί στον πίνακα. Επιλέγοντας ένα κελί του πίνακα με το ποντίκι και πληκτρολογώντας έναν αριθμό γίνεται η εισαγωγή της τιμής. Υπάρχει δυνατότητα για τρία δεκαδικά ψηφία. Όταν γίνει η εισαγωγή και των 3 τιμών σε μια γραμμή, γίνεται αυτόματα ταξινόμηση με αύξουσα χρονική σειρά. Αν επιλεγεί μια σειρά μετρήσεων (από το τρίγωνο στο αριστερό άκρο της) μπορεί να διαγραφεί με το πλήκτρο Delete. Λειτουργίες: Διαγραφή πίνακα: Εκτύπωση πίνακα: Γίνεται διαγραφή όλων των μετρήσεων του πίνακα. Εκτυπώνεται ο πίνακας των μετρήσεων. Αποθήκευση πίνακα: Αποθηκεύεται ο πίνακας των μετρήσεων σε δισκέτα σε μορφή.xls (αρχείο Excel) Υπολογιστής: Βοήθεια: Εμφανίζεται μία αριθμομηχανή για την εκτέλεση πράξεων. Εμφανίζεται ένα παράθυρο με διάφορες βοηθητικές πληροφορίες.

14 106 Π3. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ Γραφική επεξεργασία: Γίνεται η γραφική παράσταση των μετρήσεων που έχουν γίνει. Ζητούνται: Το φυσικό μέγεθος για κάθε άξονα. Το είδος κάθε άξονα (χιλιοστομετρικός ή λογαριθμικός). Για κάθε άξονα ζητείται η αρχή και η κλίμακα του. Για χιλιοστομετρικό χαρτί η αρχή πρέπει να έχει την μορφή α 10 β (α ακέραιος μεταξύ 1 και 9 και β ακέραιος μεταξύ 3 και 3). Αν δεν έχει αυτή τη μορφή, στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη σωστή. Επίσης και η αντιστοιχία σε 1 cm πρέπει να έχει την παραπάνω μορφή. Για λογαριθμικό άξονα, η αρχή είναι κάποια από τις προεπιλεγμένες δυνάμεις του 10, ενώ οι περιοχές μπορεί να είναι 1 έως 4. Ελάχιστα τετράγωνα: Γίνεται η γραφική παράσταση των καμπύλων (ευθείας ή παραβολής) y=f(x) και οι αντίστοιχες παράμετροι, για τα αντίστοιχα ζεύγη τιμών των μεγεθών που έχει επιλέξει ο χρήστης, στους άξονες που έχουν καθοριστεί. Για την ευθεία απαιτείται η ύπαρξη δύο τουλάχιστον σημείων και για την παραβολή τριών. Λειτουργίες: Εκτύπωση: Εκτυπώνονται η γραφική παράσταση και οι παράμετροι των καμπύλων των ελαχίστων τετραγώνων αν έχουν υπολογιστεί. Υπολογιστής: Εμφανίζεται μία αριθμομηχανή για την εκτέλεση πράξεων. Βοήθεια: Εμφανίζεται ένα παράθυρο με διάφορες βοηθητικές πληροφορίες. Π4. ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Γίνεται η γραφική παράσταση διαφόρων φυσικών μεγεθών που αφορούν την κίνηση της σφαίρας, σε σχέση με το χρόνο. Στον οριζόντιο άξονα υπάρχει ο χρόνος. Είναι δυνατή η επιλογή και παραπάνω από δύο μεγεθών αρκεί να είναι από δύο διαφορετικές ομάδες μεγεθών, οπότε και παρουσιάζονται δύο κατακόρυφοι άξονες, ενώ είναι αδύνατη η επιλογή μεγέθους μη ομοειδούς με τα ήδη επιλεγμένα. Παράδειγμα: επιλέγουμε την κεντρομόλο και επιτρόχια επιτάχυνση και την κλίση της τροχιάς. Οι κλίμακες των αξόνων καθορίζονται αυτόματα για την όσο το δυνατό καλύτερη μελέτη των καμπυλών που προκύπτουν. Λειτουργίες: Εκτύπωση: Εκτυπώνονται η γραφική παράσταση και οι παράμετροι. Υπολογιστής: Εμφανίζεται μία αριθμομηχανή για την εκτέλεση πράξεων. Βοήθεια: Εμφανίζεται ένα παράθυρο με διάφορες βοηθητικές πληροφορίες. Π5. ΑΡΧΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ Είναι δυνατή η αρχειοθέτηση 3 καταγραφών με τις μετρήσεις που έχουν γίνει. Η τελευταία καταγραφή αποθηκεύεται αυτόματα ώστε να είναι εύκολη η ανάκληση της. Επίσης είναι δυνατή μιας φωτογραφίας για μελέτη, της οποίας δίδονται ορισμένες παράμετροι και ζητούνται οι υπόλοιπες.

15 107 Λειτουργίες Ανάκληση: Λαμβάνεται από το αρχείο η επιλεγμένη φωτογραφία και οι μετρήσεις που τυχόν έχουν αποθηκευτεί. Αποθήκευση: Αποθηκεύεται στο αρχείο στην επιλεγμένη θέση (1-3) η τελευταία καταγραφή και οι μετρήσεις που τυχόν έχουν ληφθεί. Βοήθεια: Εμφανίζεται ένα παράθυρο με διάφορες βοηθητικές πληροφορίες.

16 108

ΟΡΓΑΝΑ, ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ Ηλεκτρονικός υπολογιστής Βιντεοπροβολέας

ΟΡΓΑΝΑ, ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ Ηλεκτρονικός υπολογιστής Βιντεοπροβολέας ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Εργαστηριακή άσκηση 4 ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑΣ ΒΟΛΗΣ (Προσαρµογή του εργαστηριακού οδηγού - Βαγγέλης ηµητριάδης, 4 ο ΓΕΛ Ζωγράφου) ΣΤΟΧΟΙ Στόχοι αυτής της εργαστηριακής άσκησης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Τάξη, τμήμα: Ημερομηνία:. Επώνυμο-όνομα:..

ΜΕΛΕΤΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Τάξη, τμήμα: Ημερομηνία:. Επώνυμο-όνομα:.. 1 ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ Multilong ΜΕΛΕΤΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Τάξη, τμήμα: Ημερομηνία:. Επώνυμο-όνομα:.. Στόχοι: Με τη βοήθεια των γραφικών παραστάσεων των ταλαντώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 3 Υπολογισμός του μέτρου της ταχύτητας και της επιτάχυνσης

Άσκηση 3 Υπολογισμός του μέτρου της ταχύτητας και της επιτάχυνσης Άσκηση 3 Υπολογισμός του μέτρου της ταχύτητας και της επιτάχυνσης Σύνοψη Σκοπός της συγκεκριμένης άσκησης είναι ο υπολογισμός του μέτρου της στιγμιαίας ταχύτητας και της επιτάχυνσης ενός υλικού σημείου

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά μεταβαλλόμενης κίνησης σώματος με χρήση συστήματος φωτοπύλης-χρονομέτρου. Περιγραφή - Θεωρητικές προβλέψεις - Σχεδιασμός

Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά μεταβαλλόμενης κίνησης σώματος με χρήση συστήματος φωτοπύλης-χρονομέτρου. Περιγραφή - Θεωρητικές προβλέψεις - Σχεδιασμός Εργαστήριο Φυσικής Λυκείου Επιμέλεια: Κ. Παπαμιχάλης Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά μεταβαλλόμενης κίνησης σώματος με χρήση συστήματος φωτοπύλης-χρονομέτρου Περιγραφή - Θεωρητικές προβλέψεις - Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ - ΜΕΛΕΤΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ [Π. Μουρούζης, Γ. Παληός, Κ. Παπαμιχάλης, Γ. Τουντουλίδης, Ε. Τσιτοπούλου, Ι.

ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ - ΜΕΛΕΤΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ [Π. Μουρούζης, Γ. Παληός, Κ. Παπαμιχάλης, Γ. Τουντουλίδης, Ε. Τσιτοπούλου, Ι. ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ - ΜΕΛΕΤΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ [Π. Μουρούζης, Γ. Παληός, Κ. Παπαμιχάλης, Γ. Τουντουλίδης, Ε. Τσιτοπούλου, Ι. Χριστακόπουλος] Για τον καθηγητή Στόχοι: Με τη βοήθεια των γραφικών παραστάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη της κίνησης σώματος πάνω σε πλάγιο επίπεδο. Περιγραφή - Θεωρητικές προβλέψεις - Σχεδιασμός

Μελέτη της κίνησης σώματος πάνω σε πλάγιο επίπεδο. Περιγραφή - Θεωρητικές προβλέψεις - Σχεδιασμός Εργαστήριο Φυσικής Λυκείου Επιμέλεια: Κ. Παπαμιχάλης Μελέτη της κίνησης σώματος πάνω σε πλάγιο επίπεδο Περιγραφή - Θεωρητικές προβλέψεις - Σχεδιασμός Βασικές έννοιες, σχέσεις και διαδικασίες Αδρανειακό

Διαβάστε περισσότερα

Γρήγορη Εκκίνηση. Όταν ξεκινήσετε το GeoGebra, εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο:

Γρήγορη Εκκίνηση. Όταν ξεκινήσετε το GeoGebra, εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Τι είναι το GeoGebra; Γρήγορη Εκκίνηση Λογισμικό Δυναμικών Μαθηματικών σε ένα - απλό στη χρήση - πακέτο Για την εκμάθηση και τη διδασκαλία σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης Συνδυάζει διαδραστικά γεωμετρία,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ MULTILOG

ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ MULTILOG 1 ο ΕΚΦΕ (Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ) Δ Δ/ΝΣΗΣ Δ. Ε. ΑΘΗΝΑΣ 1 Α. ΣΤΟΧΟΙ ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ MULTILOG Η πραγματοποίηση αρμονικής ταλάντωσης μικρού πλάτους με τη χρήση μάζας δεμένης σε ελατήριο. Η εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Το φτερό του αεροπλάνου

Το φτερό του αεροπλάνου Το φτερό του αεροπλάνου Γνωστικό Αντικείμενο: Φυσική (Πίεση) Τάξη: Β Γυμνασίου Χρονική Διάρκεια Προτεινόμενη χρονική διάρκεια σχεδίου εργασίας: 5 διδακτικές ώρες Διδακτικοί Στόχοι Οι μαθητές: - Να εξηγούν

Διαβάστε περισσότερα

Το διαστημόπλοιο. Γνωστικό Αντικείμενο: Φυσική (Δυναμική σε μία διάσταση - Δυναμική στο επίπεδο) Τάξη: Α Λυκείου

Το διαστημόπλοιο. Γνωστικό Αντικείμενο: Φυσική (Δυναμική σε μία διάσταση - Δυναμική στο επίπεδο) Τάξη: Α Λυκείου Το διαστημόπλοιο Γνωστικό Αντικείμενο: Φυσική (Δυναμική σε μία διάσταση - Δυναμική στο επίπεδο) Τάξη: Α Λυκείου Χρονική Διάρκεια Προτεινόμενη χρονική διάρκεια σχεδίου εργασίας: 5 διδακτικές ώρες Διδακτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Ιπτάμενες Μηχανές. Οδηγός για το Μαθητή

Ιπτάμενες Μηχανές. Οδηγός για το Μαθητή Ιπτάμενες Μηχανές Οδηγός για το Μαθητή Το φτερό του αεροπλάνου Αφού βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στο περιβάλλον του εκπαιδευτικού προγράμματος, επιλέξτε «Έναυσμα». Ακολουθώντας τις οδηγίες που παρουσιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Α και Β ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Α και Β ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών 2011-12 Τοπικός διαγωνισμός στη Φυσική 10-12-2011 Σχολείο: Ονόματα των μαθητών της ομάδας: 1) 2) 3) Κεντρική ιδέα της άσκησης Στην άσκηση μελετάμε την κίνηση ενός

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραση της βαρύτητας στο απλό εκκρεμές. Δύο λάθη ένα σωστό!

Επίδραση της βαρύτητας στο απλό εκκρεμές. Δύο λάθη ένα σωστό! Υποστηρικτικό υλικό για την εργασία Επίδραση της βαρύτητας στο απλό εκκρεμές. Δύο λάθη ένα σωστό! του Νίκου Σκουλίδη Η εργασία δημοσιεύτηκε στο 10ο τεύχος του περιοδικού Φυσικές Επιστήμες στην Εκπαίδευση,

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας για την y=αx 2

Φύλλο Εργασίας για την y=αx 2 Πρόβλημα Σε ένα τετραγωνικό περιβόλι πλευράς 10m πρόκειται να χτιστεί μια αποθήκη σχήματος ορθογωνίου, όπως φαίνεται στο διπλανό σχήμα. Α) Να βρεθούν οι διαστάσεις της αποθήκης συναρτήσει του x, αν γνωρίζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΦΡΕΝΑΡΙΣΜΑ ΛΟΓΩ ΤΡΙΒΗΣ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Παρτσής Κώστας Φυσικός Κατσάρας Γιώργος Φυσικός Ρ/Η ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΚΟΠΟΣ Να εξοικειωθούν

Διαβάστε περισσότερα

1)Σε ένα πυκνωτή, η σχέση μεταξύ φορτίου Q και τάσης V μεταξύ των οπλισμών του, απεικονίζεται στο διάγραμμα.

1)Σε ένα πυκνωτή, η σχέση μεταξύ φορτίου Q και τάσης V μεταξύ των οπλισμών του, απεικονίζεται στο διάγραμμα. 1)Σε ένα πυκνωτή, η σχέση μεταξύ φορτίου Q και τάσης V μεταξύ των οπλισμών του, απεικονίζεται στο διάγραμμα. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Η χωρητικότητα του πυκνωτή είναι: α. 5 F, β. 1 / 5 μf, γ. 5

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης με τη ΛΑ. ( η επεξεργασία έγινε στο ΕΚΥΕ Κεφαλληνίας από τον Γ. Κουρούκλη, υπεύθυνο του ΕΚΥΕ)

Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης με τη ΛΑ. ( η επεξεργασία έγινε στο ΕΚΥΕ Κεφαλληνίας από τον Γ. Κουρούκλη, υπεύθυνο του ΕΚΥΕ) ΕΡΓΑΣΗΡΙΑΚΗ ΑΚΗΗ 1. Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης με τη ΛΑ. ( η επεξεργασία έγινε στο ΕΚΥΕ Κεφαλληνίας από τον Γ. Κουρούκλη, υπεύθυνο του ΕΚΥΕ) Όργανα και συσκευές 1. Σύστημα συγχρονιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Β Α Λ Α Τ Σ Ο Σ. 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 1. Γιώργος Βαλατσός Φυσικός Msc

Γ. Β Α Λ Α Τ Σ Ο Σ. 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 1. Γιώργος Βαλατσός Φυσικός Msc 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 1 1. Πότε τα σώματα θεωρούνται υλικά σημεία; Αναφέρεται παραδείγματα. Στη φυσική πολλές φορές είναι απαραίτητο να μελετήσουμε τα σώματα χωρίς να λάβουμε υπόψη τις διαστάσεις τους. Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Ιπτάμενες Μηχανές. Οδηγός για το Μαθητή

Ιπτάμενες Μηχανές. Οδηγός για το Μαθητή Ιπτάμενες Μηχανές Οδηγός για το Μαθητή Το διαστημόπλοιο Αφού βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στο περιβάλλον του εκπαιδευτικού προγράμματος, επιλέξτε «Έναυσμα». Ακολουθώντας τις οδηγίες που παρουσιάζονται στην

Διαβάστε περισσότερα

5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος

5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος 5. Γραφήματα 5.1 Εισαγωγή 5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος Το Discoverer παρέχει μεγάλες δυνατότητες στη δημιουργία γραφημάτων, καθιστώντας δυνατή τη διαμόρφωση κάθε συστατικού μέρους

Διαβάστε περισσότερα

Ιπτάμενες Μηχανές. Οδηγός για το Μαθητή

Ιπτάμενες Μηχανές. Οδηγός για το Μαθητή Ιπτάμενες Μηχανές Οδηγός για το Μαθητή Το ελικόπτερο Αφού βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στο περιβάλλον του εκπαιδευτικού προγράμματος, επιλέξτε «Έναυσμα». Ακολουθώντας τις οδηγίες που παρουσιάζονται στην οθόνη

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή µοντέλου και προσοµοίωσης: Μελέτη ελεύθερης πτώσης

Κατασκευή µοντέλου και προσοµοίωσης: Μελέτη ελεύθερης πτώσης ραστηριότητα Εκµάθησης Κατασκευή µοντέλου και προσοµοίωσης: Μελέτη ελεύθερης πτώσης Στο πλαίσιο της δραστηριότητας αυτής, θα κατασκευάσετε ένα µαθηµατικό µοντέλο που συσχετίζει τη θέση, την ταχύτητα και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word)

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word) 1. Πώς δημιουργούμε ένα νέο έγγραφο; 2. Πώς αποθηκεύουμε ένα έγγραφο στη δισκέτα μας; 3. Μπορείτε να περιγράψετε τη βασική οθόνη του Word;. 4. Τι ακριβώς κάνει το εργαλείο ζουμ; 5. Ποιους κανόνες ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

Α.1 Να προσδιορίσετε την κάθετη δύναμη (μέτρο και φορά) που ασκεί το τραπέζι στο σώμα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Α.1 Να προσδιορίσετε την κάθετη δύναμη (μέτρο και φορά) που ασκεί το τραπέζι στο σώμα στις ακόλουθες περιπτώσεις: ΟΔΗΓΙΕΣ: 1. Η επεξεργασία των θεμάτων θα γίνει γραπτώς σε χαρτί Α4 ή σε τετράδιο που θα σας δοθεί (το οποίο θα παραδώσετε στο τέλος της εξέτασης). Εκεί θα σχεδιάσετε και όσα γραφήματα ζητούνται στο Θεωρητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ 3 ης ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ 3 ης ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 η θεματική ενότητα: Εφαρμογές του εκπαιδευτικού λογισμικού IP 2005 ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ 3 ης ΕΡΓΑΣΙΑΣ Θέμα δραστηριότητας: ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ Μάθημα και Τάξη στην Φυσική Γενικής Παιδείας Β Λυκείου οποία

Διαβάστε περισσότερα

Η επιτάχυνση και ο ρόλος της.

Η επιτάχυνση και ο ρόλος της. Η επιτάχυνση και ο ρόλος της. Το μέγεθος «επιτάχυνση» το συναντήσαμε κατά τη διδασκαλία στην Α Λυκείου, όπου και ορίσθηκε με βάση την εξίσωση: t Όπου η παραπάνω μαθηματική εξίσωση μας λέει ότι η επιτάχυνση:

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβολές της Δυναμικής Ενέργειας στην κατακόρυφη κίνηση σώματος εξαρτημένου από ελατήριο. Με τη βοήθεια λογισμικού LoggerProGR

Μεταβολές της Δυναμικής Ενέργειας στην κατακόρυφη κίνηση σώματος εξαρτημένου από ελατήριο. Με τη βοήθεια λογισμικού LoggerProGR Μεταβολές της Δυναμικής Ενέργειας στην κατακόρυφη κίνηση σώματος εξαρτημένου από ελατήριο. Με τη βοήθεια λογισμικού LoggerProGR τόχοι Οι μαθητές να υπολογίζουν το έργο δύναμης που το μέτρο της δεν μένει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΒΗ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΣΕ ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ( ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ Ή ΤΟ MULTILOG )

ΤΡΙΒΗ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΣΕ ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ( ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ Ή ΤΟ MULTILOG ) 1 ο ΕΚΦΕ (Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ) Δ Δ/ΝΣΗΣ Δ. Ε. ΑΘΗΝΑΣ 1 ΤΡΙΒΗ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΣΕ ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ( ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ Ή ΤΟ MULTILOG ) Α. ΣΤΟΧΟΙ Η εφαρμογή των νόμων της Μηχανικής στη μελέτη της κίνησης σώματος,

Διαβάστε περισσότερα

2 Η ΠΡΟΟΔΟΣ. Ενδεικτικές λύσεις κάποιων προβλημάτων. Τα νούμερα στις ασκήσεις είναι ΤΥΧΑΙΑ και ΟΧΙ αυτά της εξέταση

2 Η ΠΡΟΟΔΟΣ. Ενδεικτικές λύσεις κάποιων προβλημάτων. Τα νούμερα στις ασκήσεις είναι ΤΥΧΑΙΑ και ΟΧΙ αυτά της εξέταση 2 Η ΠΡΟΟΔΟΣ Ενδεικτικές λύσεις κάποιων προβλημάτων Τα νούμερα στις ασκήσεις είναι ΤΥΧΑΙΑ και ΟΧΙ αυτά της εξέταση Ένας τροχός εκκινεί από την ηρεμία και επιταχύνει με γωνιακή ταχύτητα που δίνεται από την,

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου

Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου Θέμα 1 ο Σε κάθε μια από τις παρακάτω προτάσεις 1-5 να επιλέξετε τη μια σωστή απάντηση: 1. Όταν ένα σώμα ισορροπεί τότε: i. Ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητάς του

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών Προκαταρκτικός Διαγωνισμός Ανατολικής Αττικής. Φυσική

Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών Προκαταρκτικός Διαγωνισμός Ανατολικής Αττικής. Φυσική Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών 017-18 Προκαταρκτικός Διαγωνισμός Ανατολικής Αττικής Φυσική Σχολείο: Ονόματα των μαθητών της ομάδας: 1) ) 3) Οι στόχοι του πειράματος 1. Η μέτρηση της επιτάχυνσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ. (Η έκδοση που χρησιμοποιήθηκε είναι η )

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ. (Η έκδοση που χρησιμοποιήθηκε είναι η ) ΕΚΦΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗΣ ΟΜΑΛΑ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ MULTILOG. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α. Στόχοι: Η απεικόνιση της θέσης ενός σώματος που εκτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΘΕΩΡΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ o ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΘΕΩΡΙΑ.) Τ ι γνωρίζετε για την αρχή της ανεξαρτησίας των κινήσεων; Σε πολλές περιπτώσεις ένα σώμα εκτελεί σύνθετη κίνηση, δηλαδή συμμετέχει σε περισσότερες από μία κινήσεις. Για

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6β. Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα

Κεφάλαιο 6β. Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα Κεφάλαιο 6β Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα Ροπή Ροπή ( ) είναι η τάση που έχει μια δύναμη να περιστρέψει ένα σώμα γύρω από κάποιον άξονα. d είναι η κάθετη απόσταση του άξονα περιστροφής

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας. με τη μέθοδο του απλού εκκρεμούς

Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας. με τη μέθοδο του απλού εκκρεμούς Εργαστηριακή Άσκηση 5 Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας με τη μέθοδο του απλού εκκρεμούς Βαρσάμης Χρήστος Στόχος: Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας, g. Πειραματική διάταξη: Χρήση απλού εκκρεμούς.

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access... 9 Κεφάλαιο 2: Microsoft Access 2002... 20 Κεφάλαιο 3: Το σύστημα Βοήθειας του Microsoft Office ΧΡ... 36

Διαβάστε περισσότερα

Γραφήματα οικογένειας παραβολών

Γραφήματα οικογένειας παραβολών Γραφήματα οικογένειας παραβολών Η βολή ενός αντικειμένου στον αέρα έχει ως αποτέλεσμα μια καμπυλωμένη τροχιά, η οποία είναι πάντοτε μια παραβολή. Η παραβολή είναι το γράφημα μιας δευτεροβάθμιας συνάρτησης,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΡΑΒΔΟΥ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΑΞΟΝΑ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΡΟΠΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΡΑΒΔΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΡΑΒΔΟΥ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΑΞΟΝΑ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΡΟΠΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΡΑΒΔΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΡΑΒΔΟΥ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΑΞΟΝΑ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΡΟΠΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΡΑΒΔΟΥ Συνοπτική περιγραφή Μελετάμε την κίνηση μιας ράβδου που μπορεί να περιστρέφεται γύρω από σταθερό οριζόντιο άξονα,

Διαβάστε περισσότερα

Απλή αρμονική ταλάντωση με χρήση Multilog

Απλή αρμονική ταλάντωση με χρήση Multilog 1 Εργαστηριακή Διδασκαλία των Φυσικών εργασιών στα Γενικά Λύκεια Περίοδος 2006 2007 Φυσική Κατεύθυνσης Γ Λυκείου Ενδεικτική προσέγγιση της εργαστηριακή δραστηριότητας : Απλή αρμονική ταλάντωση με χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2008 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος.

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2008 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος. Θεωρητικό Μέρος Θέμα 1o A Λυκείου 22 Μαρτίου 28 Στις ερωτήσεις Α,Β,Γ,Δ,E μια μόνο απάντηση είναι σωστή. Γράψτε στο τετράδιό σας το κεφαλαίο γράμμα της ερώτησης και το μικρό γράμμα της σωστής απάντησης.

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Παγκύπριων Εξετάσεων

Θέματα Παγκύπριων Εξετάσεων Θέματα Παγκύπριων Εξετάσεων 2009 2014 Σελίδα 1 από 24 Ταλαντώσεις 1. Το σύστημα ελατήριο-σώμα εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση μεταξύ των σημείων Α και Β. (α) Ο χρόνος που χρειάζεται το σώμα για να κινηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Β Γραφικές παραστάσεις - Πρώτο γράφημα Σχεδιάζοντας το μήκος της σανίδας συναρτήσει των φάσεων της σελήνης μπορείτε να δείτε αν υπάρχει κάποιος συσχετισμός μεταξύ των μεγεθών. Ο συνήθης τρόπος γραφικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΛΑΓΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥ- ΝΤΕΛΕΣΤΗ ΤΡΙΒΗΣ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΛΑΓΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥ- ΝΤΕΛΕΣΤΗ ΤΡΙΒΗΣ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΛΑΓΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥ- ΝΤΕΛΕΣΤΗ ΤΡΙΒΗΣ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ [Π. Μουρούζης, Γ. Παληός, Κ. Παπαμιχάλης, Γ. Τουντουλίδης, Τζ. Τσιτοπούλου, Ι. Χριστακόπουλος]

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης και. του θεωρήματος μεταβολής της κινητικής ενέργειας. με τη διάταξη της αεροτροχιάς

Μελέτη ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης και. του θεωρήματος μεταβολής της κινητικής ενέργειας. με τη διάταξη της αεροτροχιάς Εργαστηριακή Άσκηση 4 Μελέτη ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης και του θεωρήματος μεταβολής της κινητικής ενέργειας με τη διάταξη της αεροτροχιάς Βαρσάμης Χρήστος Στόχος: Μελέτη της ευθύγραμμης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ Συναρτήσεις Προεπισκόπηση Κεφαλαίου Τα μαθηματικά είναι μια γλώσσα με ένα συγκεκριμένο λεξιλόγιο και πολλούς κανόνες. Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας στον Απειροστικό Λογισμό, θα πρέπει να έχετε εξοικειωθεί

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Το παρακάτω διάγραμμα παριστάνει την απομάκρυνση y ενός σημείου Μ (x Μ =1,2 m) του μέσου σε συνάρτηση με το χρόνο.

Το παρακάτω διάγραμμα παριστάνει την απομάκρυνση y ενός σημείου Μ (x Μ =1,2 m) του μέσου σε συνάρτηση με το χρόνο. ΟΔΗΓΙΕΣ: 1. Η επεξεργασία των θεμάτων θα γίνει γραπτώς σε χαρτί Α4 ή σε τετράδιο που θα σας δοθεί (το οποίο θα παραδώσετε στο τέλος της εξέτασης). Εκεί θα σχεδιάσετε και όσα γραφήματα ζητούνται στο Θεωρητικό

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2019

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2019 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 019 Κινηματική ΑΣΚΗΣΗ Κ.1 Η επιτάχυνση ενός σώματος που κινείται ευθύγραμμα δίνεται από τη σχέση a = (4 t ) m s. Υπολογίστε την ταχύτητα και το διάστημα που διανύει το σώμα

Διαβάστε περισσότερα

GI_V_FYSP_4_ m/s, ξεκινώντας από το σημείο Κ. Στο σημείο Λ (αντιδιαμετρικό του Κ) βρίσκεται ακίνητο σώμα Σ 2 μάζας m2 1 kg.

GI_V_FYSP_4_ m/s, ξεκινώντας από το σημείο Κ. Στο σημείο Λ (αντιδιαμετρικό του Κ) βρίσκεται ακίνητο σώμα Σ 2 μάζας m2 1 kg. Μια ράβδος μήκους R m και αμελητέας μάζας βρίσκεται πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο και μπορεί να περιστρέφεται γύρω από το σημείο Ο. Στο άλλο άκρο της είναι στερεωμένο σώμα Σ, μάζας m kg το οποίο εκτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8: Ελεύθερη πτώση

Κεφάλαιο 8: Ελεύθερη πτώση Κεφάλαιο 8: Ελεύθερη πτώση Σύνοψη Πειραματικός προσδιορισμός του διαγράμματος διαστήματος χρόνου s(t) ενός σώματος, το οποίο εκτελεί ελεύθερη πτώση. Υπολογισμός της κλίσης της καμπύλης s(t) σε μια τυχαία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΤΡΙΒΗΣ

ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΤΡΙΒΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΤΡΙΒΗΣ Σκοπός της άσκησης Σε αυτή την άσκηση θα μετρήσουμε τον συντελεστή εσωτερικής τριβής ή ιξώδες ρευστού προσδιορίζοντας την οριακή ταχύτητα πτώσης μικρών σφαιρών σε αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών 2011 Πανελλήνιος προκαταρκτικός διαγωνισμός στη Φυσική. Σχολείο: Ονόματα των μαθητών της ομάδας: 1) 2) 3)

Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών 2011 Πανελλήνιος προκαταρκτικός διαγωνισμός στη Φυσική. Σχολείο: Ονόματα των μαθητών της ομάδας: 1) 2) 3) ΠΑΝΕΚΦΕ Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών 2011 Πανελλήνιος προκαταρκτικός διαγωνισμός στη Φυσική Σχολείο: Ονόματα των μαθητών της ομάδας: 1) 2) 3) Σχήμα 1 Εργαστηριακή Άσκηση: Μέτρηση της μάζας κινούμενου

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: PowerPoint... 9 Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέας παρουσίασης... 27 Κεφάλαιο 4: Μορφοποίηση κειμένου παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για το Geogebra Μωυσιάδης Πολυχρόνης Δόρτσιος Κώστας

Οδηγίες για το Geogebra Μωυσιάδης Πολυχρόνης Δόρτσιος Κώστας Οδηγίες για το Geogebra Μωυσιάδης Πολυχρόνης Δόρτσιος Κώστας Η πρώτη οθόνη μετά την εκτέλεση του προγράμματος διαφέρει κάπως από τα προηγούμενα λογισμικά, αν και έχει αρκετά κοινά στοιχεία. Αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΛΟΓΩ ΔΙΝΩΝ Γ. Σ. ΤΡΙΑΝΤΑΦYΛΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΜΠ Διατύπωση των εξισώσεων Θεωρούμε κύλινδρο διαμέτρου D, μήκους l, και μάζας m. Ο κύλινδρος συγκρατειται

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο Φοιτητή. Εργαστηριακό Τμήμα Π.χ. Δευτέρα

Ονοματεπώνυμο Φοιτητή. Εργαστηριακό Τμήμα Π.χ. Δευτέρα Ονοματεπώνυμο Φοιτητή Εργαστηριακό Τμήμα Π.χ. Δευτέρα 11 00 13 00 Ομάδα Π.χ. 1A Πειραματική άσκηση Ελεύθερη πτώση Ημερομηνία Εκτέλεσης Άσκησης... / / 2015 Ημερομηνία παράδοσης εργαστ.αναφοράς... / / 2015

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2014 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2014 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος Β Λυκείου 29 Μαρτίου 204 ΟΔΗΓΙΕΣ:. Η επεξεργασία των θεμάτων θα γίνει γραπτώς σε χαρτί Α4 ή σε τετράδιο που θα σας δοθεί (το οποίο θα παραδώσετε στο τέλος της εξέτασης). Εκεί θα σχεδιάσετε και όσα γραφήματα

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας με τη βοήθεια του απλού εκκρεμούς.

Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας με τη βοήθεια του απλού εκκρεμούς. Μ2 Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας με τη βοήθεια του απλού εκκρεμούς. 1 Σκοπός Η εργαστηριακή αυτή άσκηση αποσκοπεί στη μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας σε ένα τόπο. Αυτή η μέτρηση επιτυγχάνεται

Διαβάστε περισσότερα

mu l mu l Άσκηση Μ3 Μαθηματικό εκκρεμές Ορισμός

mu l mu l Άσκηση Μ3 Μαθηματικό εκκρεμές Ορισμός Άσκηση Μ3 Μαθηματικό εκκρεμές Ορισμός Μαθηματικό εκκρεμές ονομάζεται μια σημειακή μάζα, η οποία είναι αναρτημένη σε νήμα. Το ίδιο το νήμα δεν έχει δική του μάζα και το οποίο εξάλλου δεν μπορεί να επιμηκυνθεί.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Καμπυλόγραμμες Κινήσεις Επιμέλεια: Αγκανάκης Α. Παναγιώτης, Φυσικός http://phyiccore.wordpre.com/ Βασικές Έννοιες Μέχρι στιγμής έχουμε μάθει να μελετάμε απλές κινήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : NOEMΒΡΙΟΣ 2016

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : NOEMΒΡΙΟΣ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΑΞΗ : Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: Β1 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : NOEMΒΡΙΟΣ 016 ΘΕΜΑ 1 Ο : Στις παρακάτω ερωτήσεις 1 έως 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης

Διαβάστε περισσότερα

O πύραυλος. Γνωστικό Αντικείμενο: Φυσική (Δύναμη Μορφές Ενέργειας) - Τεχνολογία Τάξη: Β Γυμνασίου

O πύραυλος. Γνωστικό Αντικείμενο: Φυσική (Δύναμη Μορφές Ενέργειας) - Τεχνολογία Τάξη: Β Γυμνασίου O πύραυλος Γνωστικό Αντικείμενο: Φυσική (Δύναμη Μορφές Ενέργειας) - Τεχνολογία Τάξη: Β Γυμνασίου Χρονική Διάρκεια Προτεινόμενη χρονική διάρκεια σχεδίου εργασίας: 5 διδακτικές ώρες Διδακτικοί Στόχοι Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - EUSO 2017

ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - EUSO 2017 1ο και 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - EUSO 2017 Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016 Διαγωνισμός στη Φυσική (Διάρκεια 1 ώρα) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΩΝ 1)... 2)...

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Σμύρνης

ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Σμύρνης ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO 2015-2016 Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Σμύρνης Εξέταση στη Φυσική ΛΥΚΕΙΟ: Τριμελής ομάδα μαθητών: 1. 2. 3. Αναπληρωματικός: Β Σειρά Θεμάτων (Φυσική) Μέτρηση του συντελεστή ιξώδους

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο 2. Δράσεις με το λογισμικό Cabri-geometry 3D

Φύλλο 2. Δράσεις με το λογισμικό Cabri-geometry 3D 1 Φύλλο 2 Δράσεις με το λογισμικό Cabri-geometry 3D Το περιβάλλον του λογισμικού αυτού είναι παρόμοιο με το αντίστοιχο λογισμικό του Cabri II. Περιέχει γενικές εντολές και εικονίδια που συμπεριλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Ιπτάμενες Μηχανές. Οδηγός για το Μαθητή

Ιπτάμενες Μηχανές. Οδηγός για το Μαθητή Ιπτάμενες Μηχανές Οδηγός για το Μαθητή Ο πύραυλος Αφού βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στο περιβάλλον του εκπαιδευτικού προγράμματος, επιλέξτε «Έναυσμα». Ακολουθώντας τις οδηγίες που παρουσιάζονται στην οθόνη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 7 η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Α ΦΑΣΗ) ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 7 η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Πρώτη Φάση) Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου, 01 Απενεργοποιήστε τα κινητά σας τηλέφωνα!!! Παρακαλώ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΚΕΥΗ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΙΞΩΔΟΥΣ ΥΓΡΩΝ

ΣΥΣΚΕΥΗ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΙΞΩΔΟΥΣ ΥΓΡΩΝ Environmental Fluid Mechanics Laboratory University of Cyprus Department Of Civil & Environmental Engineering ΣΥΣΚΕΥΗ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΙΞΩΔΟΥΣ ΥΓΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ HM 134 ΣΥΣΚΕΥΗ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΙΞΩΔΟΥΣ ΥΓΡΩΝ Εγχειρίδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΥ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΘΕΣΕΤΕ ΤΟΝ ΠΥΡΑΥΛΟ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Βασίλης Βογιατζής Φυσικός Ρ/Η Κατσάρας Γιώργος Φυσικός Ρ/Η ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΚΟΠΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΚΑΜΠΥΛΟΓΡΑΜΜΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΚΑΜΠΥΛΟΓΡΑΜΜΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Σχολικό Έτος 016-017 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΚΑΜΠΥΛΟΓΡΑΜΜΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Α. ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ Οριζόντια βολή, ονομάζουμε την εκτόξευση ενός σώματος από ύψος h από το έδαφος, με οριζόντια ταχύτητα u o, όταν στο σώμα επιδρά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ

ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 5 η Εργαστηριακή άσκηση (WORD) ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ 5 ο : ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ 1 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ Για τη δημιουργία σχημάτων στο WORD χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2014-125 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 Μικρή σφαίρα εκτοξεύεται τη χρονική στιγμή t=0 από ορισμένο ύψος με αρχική ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη και έλεγχος της διατήρησης της μηχανικής ενέργειας στην ελεύθερη πτώση σώματος. (Ανάλυση video μέσω του Σ.Σ.Λ.Α, LoggerPro της Vernier)

Μελέτη και έλεγχος της διατήρησης της μηχανικής ενέργειας στην ελεύθερη πτώση σώματος. (Ανάλυση video μέσω του Σ.Σ.Λ.Α, LoggerPro της Vernier) Μελέτη και έλεγχος της διατήρησης της μηχανικής ενέργειας στην ελεύθερη πτώση σώματος. (Ανάλυση video μέσω του Σ.Σ.Λ.Α, LoggerPro της Vernier) Στόχοι Να μελετήσουμε τις μεταβολές της κινητικής και της

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητικό Μέρος ΘΕΜΑ 1 ο Στα ερωτήματα που ακολουθούν επιλέξτε την ορθή απάντηση αιτιολογώντας την επιλογή σας.

Θεωρητικό Μέρος ΘΕΜΑ 1 ο Στα ερωτήματα που ακολουθούν επιλέξτε την ορθή απάντηση αιτιολογώντας την επιλογή σας. ΟΔΗΓΙΕΣ: 1. Η επεξεργασία των θεμάτων θα γίνει γραπτώς σε χαρτί Α4 ή σε τετράδιο που θα σας δοθεί (το οποίο θα παραδώσετε στο τέλος της εξέτασης). Εκεί θα σχεδιάσετε και όσα γραφήματα ζητούνται στο Θεωρητικό

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή στην Κινητική

1. Εισαγωγή στην Κινητική 1. Εισαγωγή στην Κινητική Σύνοψη Στο κεφάλαιο γίνεται εισαγωγή στις βασικές αρχές της Κινητικής θεωρίας. Αρχικά εισάγονται οι έννοιες των διανυσματικών και βαθμωτών μεγεθών στη Φυσική. Έπειτα εισάγονται

Διαβάστε περισσότερα

Λαμβάνοντας επιπλέον και την βαρύτητα, η επιτάχυνση του σώματος έχει συνιστώσες

Λαμβάνοντας επιπλέον και την βαρύτητα, η επιτάχυνση του σώματος έχει συνιστώσες Μικρό σώμα μάζας m κινείται μέσα σε βαρυτικό πεδίο με σταθερά g και επιπλέον κάτω από την επίδραση μιας δύναμης με συνιστώσες F x = 2κm και F y = 12λmt 2 όπου κ και λ είναι θετικές σταθερές σε κατάλληλες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ Multilong ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ - ΜΕΛΕΤΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ

ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ Multilong ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ - ΜΕΛΕΤΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ - ΜΕΛΕΤΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ Φύλλο εργασίας Στόχοι: Με τη βοήθεια των γραφικών παραστάσεων των ταλαντώσεων μέσω του ΣΣΛ-Α και για διαφορετικές μάζες, ο μαθητής: καλείται να κατανοήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ 3 ης ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ 3 ης ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 η θεματική ενότητα: Εφαρμογές του εκπαιδευτικού λογισμικού IP 2005 ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ 3 ης ΕΡΓΑΣΙΑΣ Θέμα Οριζόντια βολή δραστηριότητας: Μάθημα και Τάξη Φυσική Α Λυκείου στην οποία απευθύνεται: Εκπαιδευτικοί:

Διαβάστε περισσότερα

Το ελικόπτερο. Γνωστικό Αντικείμενο: Φυσική (Κίνηση - Μορφές Ενέργειας) - Τεχνολογία Τάξη: Β Γυμνασίου

Το ελικόπτερο. Γνωστικό Αντικείμενο: Φυσική (Κίνηση - Μορφές Ενέργειας) - Τεχνολογία Τάξη: Β Γυμνασίου Το ελικόπτερο Γνωστικό Αντικείμενο: Φυσική (Κίνηση - Μορφές Ενέργειας) - Τεχνολογία Τάξη: Β Γυμνασίου Χρονική Διάρκεια Προτεινόμενη χρονική διάρκεια σχεδίου εργασίας: 5 διδακτικές ώρες Διδακτικοί Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2005 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος.

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2005 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος. Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 005 Θεωρητικό Μέρος Θέμα 1 ο Α Λυκείου Α. Ο Αλέξης και η Χρύσα σκαρφάλωσαν σε ένα λόφο που είχε κλίση 0 ο. Επιβιβάστηκαν σε ένα έλκηθρο, και άρχισαν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ. 13 η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα επιστημών EUSO 2015 ΕΚΦΕ Λευκάδας - Τοπικός Διαγωνισμός. Λευκάδα

ΦΥΣΙΚΗ. 13 η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα επιστημών EUSO 2015 ΕΚΦΕ Λευκάδας - Τοπικός Διαγωνισμός. Λευκάδα ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΠΑΝΕΚΦE» 13 η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα επιστημών EUSO 15 ΕΚΦΕ Λευκάδας - Τοπικός Διαγωνισμός Λευκάδα 6-1-14 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ:. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ 166 Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΤΥΠΟΥ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ 1. Να αναφέρεται παραδείγματα φαινομένων που μπορούν να ερμηνευτούν με την μελέτη των ρευστών σε ισορροπία. 2. Ποια σώματα ονομάζονται ρευστά;

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 2: Α. Ένα σωματίδιο κινείται στο επίπεδο xy έτσι ώστε υ

ΘΕΜΑ 2: Α. Ένα σωματίδιο κινείται στο επίπεδο xy έτσι ώστε υ 3 η ΕΡΓΑΣΙΑ Τα θέματα είναι ισοδύναμα. Όπου απαιτείται δίνεται η τιμή της επιτάχυνσης της βαρύτητας ως g=9.8m/sec 2. Ημερομηνία Παράδοσης: 26/2/2006 ΘΕΜΑ 1: A. Σχεδιάστε τα διαγράμματα θέσης-χρόνου, ταχύτητας-χρόνου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Εξέταση στη Μηχανική Ι 20 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Εξέταση στη Μηχανική Ι 20 Οκτωβρίου 2011 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Εξέταση στη Μηχανική Ι 20 Οκτωβρίου 20 Τμήμα Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου Θέμα Α: (α) Να υπολογίσετε το βαρυτικό δυναμικό σε απόσταση r από το κέντρο ευθύγραμμης ράβδου

Διαβάστε περισσότερα

Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Ποια η σημασία των παρακάτω μεγεθών; Αναφερόμαστε στην κυκλική κίνηση. Α. Επιτρόχια επιτάχυνση: Β. Κεντρομόλος επιτάχυνση: Γ. Συχνότητα: Δ. Περίοδος: 2. Ένας τροχός περιστρέφεται

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος - 217 - Το στοιχείο που θέλετε να επιλέξετε επισημαίνεται ξεκάθαρα με λαβές επιλογής. Συμβουλή: Για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το στοιχείο γραφήματος που θέλετε να επιλέξετε, το Microsoft Office Excel

Διαβάστε περισσότερα

Ιπτάμενες Μηχανές. Οδηγός για το Μαθητή

Ιπτάμενες Μηχανές. Οδηγός για το Μαθητή Ιπτάμενες Μηχανές Οδηγός για το Μαθητή Το αερόπλοιο Αφού βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στο περιβάλλον του εκπαιδευτικού προγράμματος, επιλέξτε «Έναυσμα». Ακολουθώντας τις οδηγίες που παρουσιάζονται στην οθόνη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 7 η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Α ΦΑΣΗ) ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 7 η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Πρώτη Φάση) Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου, 01 Προτεινόμενες Λύσεις Πρόβλημα-1 (15 μονάδες) Μια

Διαβάστε περισσότερα

Τα σώματα τα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα σαν υλικά σημεία. Το υλικό σημείο δεν έχει διαστάσεις. Έχει μόνο μάζα.

Τα σώματα τα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα σαν υλικά σημεία. Το υλικό σημείο δεν έχει διαστάσεις. Έχει μόνο μάζα. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΕΡΕΟΎ ΣΏΜΑΤΟΣ Τα σώματα τα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα σαν υλικά σημεία. Το υλικό σημείο δεν έχει διαστάσεις. Έχει μόνο μάζα. Ένα υλικό σημείο μπορεί να κάνει μόνο μεταφορική

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Γ Λυκείου Θετικού Προσανατολισμού Σχ. έτος ο Διαγώνισμα Κρούσεις - Ταλαντώσεις Θέμα 1ο

Φυσική Γ Λυκείου Θετικού Προσανατολισμού Σχ. έτος ο Διαγώνισμα Κρούσεις - Ταλαντώσεις Θέμα 1ο 1ο Διαγώνισμα Κρούσεις - Ταλαντώσεις Θέμα 1ο Στις παρακάτω προτάσεις 1.1 1.4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη ϕράση που τη συμπληρώνει σωστά.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤYΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧ. ΕΤΟΣ : ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΤYΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧ. ΕΤΟΣ : ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Φύλλο Εργασίας ΠΡΟΤYΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧ. ΕΤΟΣ : 2014 2015 ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Καθηγητής : Ι. Βαρβιτσιώτης ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Τάξη : Α Επώνυμο : Τμήμα : Ονομα : Μάθημα : Φυσική Ημερομηνία : Ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΡΩΤΟΥ ΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΕΠΙΠΕΔΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

1 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΡΩΤΟΥ ΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΕΠΙΠΕΔΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΡΩΤΟΥ ΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΕΠΙΠΕΔΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Σκοπός της άσκησης Στην παρούσα εργαστηριακή άσκηση γίνεται μελέτη του Στρωτού Οριακού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ 3 ΟΡΜΗ-ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΜΗΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ 3 ΟΡΜΗ-ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΜΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ 3 ΟΡΜΗ-ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΜΗΣ Παρατηρήσεις-Υποδείξεις Μετωπική λέγεται η κρούση κατά την οποία τα διανύσματα των ταχυτήτων πριν την κρούση των σωμάτων που συγκρούονται βρίσκονται στην ίδια ευθεία.

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του προγράμματος Excel για τον υπολογισμό της αντίστασης και της ισχύος, την κατασκευή χαρακτηριστικής I V, και της ευθείας φόρτου.

Χρήση του προγράμματος Excel για τον υπολογισμό της αντίστασης και της ισχύος, την κατασκευή χαρακτηριστικής I V, και της ευθείας φόρτου. Χρήση του προγράμματος Excel για τον υπολογισμό της αντίστασης και της ισχύος, την κατασκευή χαρακτηριστικής I V, και της ευθείας φόρτου. Στα παραδείγματα θα γίνει χρήση 12 πειραματικών μετρήσεων σε αντίσταση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Κίνηση σε μία διάσταση

Κεφάλαιο 1. Κίνηση σε μία διάσταση Κεφάλαιο 1 Κίνηση σε μία διάσταση Κινηματική Περιγράφει την κίνηση, αγνοώντας τις αλληλεπιδράσεις με εξωτερικούς παράγοντες που ενδέχεται να προκαλούν ή να μεταβάλλουν την κίνηση. Προς το παρόν, θα μελετήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 η & 2 η : ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 η & 2 η : ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 η & 2 η : ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΡΩΤΟΥ ΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΕΠΙΠΕΔΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Σκοπός της άσκησης Στην παρούσα εργαστηριακή άσκηση γίνεται μελέτη του Στρωτού

Διαβάστε περισσότερα