Pepe Πεπερασμένα Στοιχεία. Οδηγίες Χρήσεως. Μultisoft

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Pepe Πεπερασμένα Στοιχεία. Οδηγίες Χρήσεως. Μultisoft"

Transcript

1 Pepe Πεπερασμένα Στοιχεία Οδηγίες Χρήσεως Μultisoft

2 2 Multisoft Multisoft Γ Σεπτεμβρίου Αθήνα Τηλ. (210) (fax) support@multisoft.gr URL:

3 Pepe 3 1. Γενικά Eγκατάσταση προγράμματος Το πρόγραμμα είναι γραμμένο σε CD. Τοποθετείτε το CD στο CD-Rom, και τρέχετε το αρχείο SETUP από το folder Pepe που υπάρχει εκεί. Η διαδικασία εγγραφής είναι αυτόματη, ζητώντας από εσάς μόνο να επικυρώσετε το directory το οποίο θα δημιουργηθεί (C:\PEPE). Στο τέλος δίνετε Finish και έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση. Στην κεντρική οθόνη των Windows έχει σχηματιστεί ένα εικονίδιο με τίτλο Pepe. Για να τρέξετε το πρόγραμμα κάνετε διπλό κλικ πάνω στο εικονίδιο Pepe (ή μονό κλικ και μετά Enter). Το πρόγραμμα βγάζει ένα παράθυρο διαλόγου που ζητάει τον αριθμό Hasp, όπου και πληκτρολογείτε τον αριθμό που γράφει το HASP (κλειδί προστασίας που μπαίνει στην έξοδο του printer). Το Hasp πρέπει να είναι τοποθετημένο στην έξοδο του printer κάθε φορά που τρέχετε το πρόγραμμα. Την πρώτη φορά που θα τρέξετε το πρόγραμμα θα σας ζητηθεί και Κωδικός προγράμματος, ο οποίος θα σας δοθεί τηλεφωνικά από τα γραφεία της εταιρείας ή τους αντιπροσώπους της. Aρχή Για να "τρέχετε" κάθε φορά το πρόγραμμα κάνετε διπλό κλικ με το αριστ. πλήκτρο του mouse πάνω στο εικονίδιο Pepe2004 (ή μονό κλικ και μετά Enter). Εμφανίζεται η οθόνη του σχήματος Η πρώτη πάνω γραμμή ονομάζεται γραμμή των pull down menus.

4 4 Multisoft Η τελευταία γραμμή ονομάζεται γραμμή εντολών. Στο κεντρικό μέρος της οθόνης υπάρχει το παράθυρο ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΛΕΤΗΣ. Στο κάτω μέρος του παραθύρου το πρόγραμμα ζητάει να δοθεί το Όνομα Μελέτης, εφόσον πρόκειται για νέα μελέτη. Στην περίπτωσή μας δίνουμε το όνομα TEST. Στη συνέχεια επιλέγουμε Open (όπου αναφερόμαστε σε επιλογή σημαίνει ότι κάνουμε κλικ με το αριστερό πλήκτρο του mouse) και μπαίνουμε στη μελέτη. Υπάρχουσα μελέτη Αν υπάρχουν ήδη μελέτες επιλέγουμε με το mouse το όνομα της μελέτης που θέλουμε κι αυτό γράφεται αυτόματα στη θέση Ονομα Μελέτης. Στη συνέχεια επιλέγουμε Open και μπαίνουμε στη μελέτη.

5 Pepe 5 2. Kεντρική οθόνη Στην κεντρική οθόνη εμφανίζονται στην γραμμή pull down menus οι επιλογές ΑΡΧΕΙΑ, ΕΙΣΑΓΩΓΗ, ΑΛΛΑΓΗ, ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, ΤΕΛΟΣ Στην γραμμή εντολών δίνονται οι συντεταγμένες (Χ,Υ) του σταυρονήματος και το όνομα της μελέτης που είναι φορτωμένο (ΤΕST). Επίσης ο αριθμός Φόρτισης (Φ_1) και ο αριθμός του Συνδυασμού Φόρτισης (ΣΦ_1). Οι όροι P O S (Pick Ortho Snap) και η χρήση τους αναλύονται παρακάτω. Η πλαϊνή δεξιά μπάρα εργαλείων έχει τα εξής εργαλεία (με τη σειρά από πάνω προς τα κάτω): (+) Αύξηση zoom οθόνης, (-) μείωση zoom οθόνης, (φακός) zoom με παράθυρο, (οθόνη) zoom extents (όλο το σχέδιο), ( ) μετακίνηση προς τα δεξιά, ( ) αριστερά, πάνω, κάτω, εκτύπωση, calculator, save (αποθήκευση), (Α) επιλογές σχεδίασης, σχεδίαση ισοτασικών καμπυλών, ακύρωση σχεδίου.

6 6 Multisoft 3. Aρχεία Με την επιλογή αυτή εμφανίζονται οι επιλογές του σχήματος Επιλογή Επιλέγετε μία άλλη μελέτη και το πρόγραμμα σας μεταφέρει αυτόματα εκεί. Aποθήκευση Αποθηκεύετε μελέτη σε συμπιεσμένη μορφή (*.zip) Aποθήκευση Ως Αντιγράφετε τη μελέτη σε ένα άλλο αρχείο στο οποίο ορίζετε το όνομα του αντιγράφου. Επαναφορά Επαναφέρετε μελέτη, η οποία έχει αποθηκευτεί με συμπιεσμένη μορφή (*.zip). ιαγραφή Διαγράφετε υπάρχουσα μελέτη. Εμφανίζεται το παράθυρο του Διαλέγετε την μελέτη που θα διαγράψετε, και στη συνέχεια δίνοντας Υ (Υes) διαγράφεται η μελέτη.

7 Pepe 7 Γενικές σταθερές Δίνετε τις σταθερές με τις οποίες θα γίνει η σχεδίαση και η επίλυση. Στις σταθερές υπάρχουν κατ' αρχήν τιμές (οι οποίες αντιπροσωπεύουν τις τιμές των κανονισμών), oι καλύτερες προτεινόμενες, οι πιό γενικές και συνηθισμένες, ανάλογα με την περίπτωση. Αν ο χρήστης επιθυμεί διαφορετικές τιμές, μπορεί να τις αλλάξει. Μετακίνηση στις επιλογές των πεδίων Κάνετε κλικ με το Mouse στη σειρά πεδίου που θέλετε και μετά χρησιμοποιείτε το Πληκτρολόγιο, Μετακινείστε με το αριστερό και δεξί βελάκι αριστερά και δεξιά αντίστοιχα. Mε το Εnd μεταφέρεστε στο τέλος του πεδίου, με Home στην αρχή. Διαγράφετε χαρακτήρες με το Del ή το Backspace Γράφετε με το πληκτρολόγιο όπως σε ένα κειμενογράφο. Οι μεταβλητές μεταξύ τους πρέπει να απέχουν τουλάχιστον ένα κενό.

8 8 Multisoft Προσοχή : Οταν γίνεται ανανέωση προγράμματος, οι αλλαγές των σταθερών αγνοούνται και επανέρχονται οι κατ' αρχήν τιμές. Γι' αυτό, κάθε φορά που παίρνετε καινούργια έκδοση του προγράμματος θα πρέπει να αλλάζετε τις τιμές που επιθυμείτε. Οι επιλογές των Γενικών Σταθερών είναι οι εξής : Ειδικό βάρος, Ε, ν, πάχος Η πρώτη τιμή δίνει το ειδικό βάρος του υλικού. Aν δοθεί τιμή διάφορη του μηδενός, το πρόγραμμα προσθέτει στα υπάρχοντα φορτία το ίδιον βάρος της κατασκευής. Η default τιμή (25 kn/m3) αντιστοιχεί στο σκυρόδεμα. Η δεύτερη τιμή δίνει το μέτρο Ελαστικότητας του υλικού. Η default τιμή αντιστοιχεί στο σκυρόδεμα. Η τρίτη τιμή δίνει το λόγο Poisson του υλικού (Η default τιμή αντιστοιχεί στο σκυρόδεμα). Η τέταρτη τιμή δίνει το πάχος της πλάκας (π.χ m). εσμεύσεις στροφών, εύκαμπτοι δοκοί Αν έχουμε Υ στις Δεσμεύσεις στροφών, τότε σε περίπτωση που εισάγουμε στάθμη από το Statics, το πρόγραμμα δεσμεύει αυτόματα τις αντίστοιχες στηρίξεις όπου βλέπει δοκούς, ώστε να μην στρέφονται οι κόμβοι. Αν έχει δοθεί Ν, τότε ο χρήστης μόνος του θα πρέπει να ορίσει τις στηρίξεις. Αν έχουμε άκαμπτες δοκούς (Ν) τα φορτία των πλακών μεταφέρονται μόνο στις δοκούς. Αν έχουμε εύκαμπτες δοκούς (Υ) αυτές θεωρούνται γραμμικά μέλη από κόμβο σε κόμβο, και έτσι μεταφέρονται τα φορτία τους στους κόμβους. Αυτή είναι πολύ πιο ακριβής προσομοίωση. Θεμελίωση Αν έχει δοθεί Υ τότε η πλάκα που θα εισάγουμε θεωρείται πλάκα κοιτόστρωσης (επί ελαστικού εδάφους). Κάτω από κάθε κόμβο εισάγεται αυτόματα, και χωρίς να είναι ορατό από το χρήστη, ένα ελατήριο μήκους 1 μέτρου και ελαστικότητας όση και το μέτρο ελαστικότητας του εδάφους. X-Y Oθόνης, βήμα mouse Οι δύο πρώτες τιμές είναι το πλάτος και το ύψος οθόνης σε μέτρα. H τρίτη τιμή δίνει το βήμα (snap) του mouse σε m.

9 Pepe 9 Αριθμός Φορτίσεων Δίνετε τον αριθμό των φορτίσεων, που από το πρόγραμμα τίθεται (default τιμή) 5, οι εξής: 0 -- μόνιμο φορτίο από ίδιο βάρος, 1 -- μόνιμο φορτίο από επικάλυψη 2 -- μόνιμο φορτίο από τοίχους 3 -- κινητό φορτίο 4 μόνο κινητά φορτία ομάδας πλακών 1 για ζατρικιοειδή φόρτιση (οι υπόλοιπες αφόρτιστες) 5 -- μόνο κινητά φορτία ομάδας πλακών 2 για ζατρικιοειδή φόρτιση (οι υπόλοιπες αφόρτιστες) To πρόγραμμα δέχεται μέχρι 10 φορτίσεις (δέχεται επίσης 20 συνδυασμούς φορτίσεων ). ίσκος αποθήκευσης (0-7) Μπορείτε να κάνετε την επίλυση του μητρώου σε RΑΜdrive. Η σταθερά αυτή για σύγχρονους Η/Υ (Pendium III, IV) είναι ανενεργή. Κανονισμός BETON (2: CEB), Φορτία (2: ΚΝ) Δίνετε 1 για παλαιό κανονισμό (επιτρεπόμενες τάσεις) και 2 για τον νέο (CEB συνολική αντοχή). Η δεύτερη τιμή αν είναι 2 οι μονάδες βάρους είναι σε ΚΝ, ενώ αν είναι 1 είναι σε ton. Επιτρεπόμενες τάσεις Βeton - Σιδήρου Δίνετε τις επιτρεπόμενες τάσεις Beton και Χάλυβα αντίστοιχα. Οι τιμές αυτές λαμβάνονται υπ όψιν μόνο αν έχετε δώσει Παλαιό Κανονισμό. Κατηγορία Βeton - Σιδήρου κατά CEB Δίνετε τις κατηγορίες Beton και Χάλυβα αντίστοιχα. Οι τιμές αυτές λαμβάνονται υπ όψιν μόνο αν έχετε Νέο Κανονισμό. Π.χ. οι τιμές 16, 500 αντιστοιχούν σε μπετόν C16, και χάλυβα S500 Συντελεστές ασφαλείας γc-γs, Ροπών, min οπλ. Οι δύο πρώτες τιμές είναι ο συντελεστής ασφαλείας μπετόν Fck/γc και χάλυβα Fyk/γs αντίστοιχα. Η 3η τιμή είναι ο "Συντελεστής ασφάλειας ροπών" που προσαυξάνει κατά 15% συνήθως τις μέγιστες τιμές των ροπών κατά τη διαστασιολόγηση για αποφυγή πιθανών σφαλμάτων διακριτοποίησης. Ο συντελεστής αυτός ΔΕΝ προσαυξάνει τα βέλη κάμψης. Η 4 η τιμή είναι το ελάχιστο ποσοστό οπλισμού (1,5 τοις χιλίοις) στο εμβαδό της διατομής (1,00 m πλάτος x πάχος στοιχείου).

10 10 Multisoft max ρ /ρ Ανοιγμα - Στήριξη, Επικάλυψη Οι δύο πρώτες τιμές είναι ο μέγιστος θλιβόμενος και εφελκυόμενος οπλισμός στο άνοιγμα και την στήριξη αντίστοιχα. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Στον υπολογισμό οπλισμών στις στηρίξεις πλακών ΔΕΝ αφαιρούμε τους οπλισμούς που έρχονται από τις πλάκες. Η τρίτη τιμή είναι η επικάλυψη των οπλισμών. Ειδικό Βάρος τοίχων (ΚΝ/m3) Δίνουμε το ειδ.βάρος τοίχων από το οποίο υπολογίζεται αυτόματα το φορτίο των τοίχων (σε στάθμη που έχει εισαχθεί από το Statics). Εργοδότης-Μελετητής-Ονομασία Εργου-Θέση Εργου Δίνουμε τα στοιχεία της μελέτης. Statics2010 directory Δίνουμε τη διεύθυνση του Statics2010 από την οποία εισάγονται οι πλάκες προς επίλυση με πεπερασμένα στοιχεία. Συνδυασμοί Φόρτισης Mε την επιλογή αυτή καθορίζονται οι συντελεστές για τους συνδυασμούς φορτίσεων.

11 Pepe 11 Α/Α Αύξων αριθμός συνδυασμού φόρτισης. Η αρίθμηση δίνεται από το πρόγραμμα αυτόματα. LD Συντελεστές για τους συνδυασμούς φορτίσεων 1 έως και 10. Αν στους συντελεστές LD δώσετε τιμή : 0 - δεν λαμβάνεται υπ` όψιν. n <1 - πολλαπλασιάζονται κατά n% πολλαπλασιάζονται κατά 50% 1 - πολλαπλασιάζονται κατά 100% LD-0 Συντελεστής για το ίδιο βάρος της διατομής = 1.35 (επειδή αφορά μόνιμο φορτίο). Υπολογίζεται αυτόματα από το πρόγραμμα ως: Εμβαδό διατομής (πλάτος x ύψος) x Ειδικό βάρος. LD-1 Συντελεστής για το φορτίο επικάλυψης πλακών = 1.35 (επειδή αφορά μόνιμο φορτίο) LD-2 Συντελεστής για το φορτίο τοίχων = 1.35 (επειδή αφορά μόνιμο φορτίο) LD-3 Συντελεστής για το κινητό φορτίο = 1.50 (επειδή αφορά κινητό φορτίο) LD-4, LD-5 Συντελεστές για κινητά φορτία ζατρικιοειδούς φόρτισης. Επιλέγονται τυχαία 2 ομάδες πλακών (με την εντολή zat f1, f2, όπου f1,f2,.. είναι η μια ομάδα πλακών). Η φόρτιση 4 είναι μόνο τα κινητά φορτία της ομάδας πλακών 1 (οι υπόλοιπες αφόρτιστες), ενώ η φόρτιση 5 για τα κινητά της ομάδας 2. Επειδή είχαμε δηλώσει σαν Αριθμό Συνδυασμού Φορτίσεων 1, τα μόνιμα και τα κινητά συνδυάζονται μαζί. Αν είχαμε δηλώσει δύο συνδυασμούς φορτίσεων τότε στην επιλογή εδώ τα μόνιμα (1.35) θα έπρεπε να δοθούν στην πρώτη σειρά (του συνδυασμού 1: ίδιο βάρος + μόνιμα επικάλυψης + μόνιμα τοίχων, ενώ τα κινητά στη δεύτερη σειρά (του συνδυασμού 2 : ίδιο βάρος + κινητά). Το παράθυρο των συνδυασμών φορτίσεων θα ήταν τότε :

12 12 Multisoft Save Σταθερές Αν οι αλλαγές που έγιναν στις σταθερές θέλετε να είναι και σε επόμενες μελέτες δίνετε SAVE. Αυτό δεν αλλάζει τις Σταθερές μελετών που έχουν ήδη δοθεί, εκτός αν έχετε καινούργια version του προγράμματος οπότε οι μέχρι τώρα αλλαγές των σταθερών αγνοούνται. Δίνοντας SAVE δημιουργείται το αρχείο dft1.dat (έκδοση με μαθηματικό επεξεργαστή) ή dft2.dat (έκδοση χωρίς μαθηματικό επεξεργαστή). Το αρχείο αυτό μπορείτε να το "κρατάτε" αντίγραφο και για νέες εκδόσεις, αν δεν θέλετε να...χάσετε τις αλλαγές. Προσοχή : To αρχείο αυτό δεν εμποδίζει να αλλάξετε σε μία μελέτη και κάποιες άλλες σταθερές. Αν δεν δώσετε SAVE, στην μελέτη αυτή θα ισχύουν όλες οι αλλαγές που κάνατε. Σε νέες μελέτες θα ισχύουν μόνο οι αλλαγές που γίνανε μέχρι να πατήσετε SAVE. Font Mε την επιλογή αυτή βγαίνει ένα παράθυρο διαλόγου όπου επιλέγουμε τη γραμματοσειρά (τύπο, μέγεθος, κλπ) των Windows που θέλουμε. Έξοδος από το πρόγραμμα Βγαίνετε όπως σε όλα τα προγράμματα των Windows, από το εικονίδιο Χ (πάνω δεξιά γωνία της οθόνης) Το ίδιο γίνετε πατώντας με το Alt πατημένο κάτω το Χ (Συμβολίζεται : Αlt + X )

13 Pepe 13 Εργαλεία σχεδίασης Στη κάτω γραμμή της οθόνης υπάρχουν οι συντεταγμένες του σταυρονήματος (Ενεργοποιούνται με F6) και οι ενδείξεις P O S Ο Ortho. Eνεργοποιείται και αποενεργοποιείται πατώντας το πλήκτρο F8. Aν είναι ενεργοποιημένο (ΟΝ) το σταυρόνημα του mouse μετακινείται μόνο οριζόντια και κάθετα. Αν είναι αποενεργοποιημένο (ΟFF) κινείται σε κάθε κατεύθυνση. Στην πάνω σειρά δεν εμφανίζεται το Ο (ένδειξη ότι είναι ΟFF). S Snap. Eνεργοποιείται και αποενεργοποιείται πατώντας το πλήκτρο F9. Aν είναι ενεργοποιημένο (ΟΝ) το σταυρόνημα του mouse κινείται κατά τα διαστήματα που έχουν οριστεί στις Γενικές σταθερές : P Pick. Eνεργοποιείται και αποενεργοποιείται πατώντας το πλήκτρο F7. Aν είναι ενεργοποιημένο (ΟΝ) το σταυρόνημα εμφανίζει ένα μικρό τετράγωνο στο κέντρο του σταυρονήματος που έλκεται από τα υπάρχοντα σχεδιασμένα δοκάρια ορθογώνια κλπ. για να κολλήσει επάνω τους. Αν είναι αποενεργοποιημένο (ΟFF)...δεν εμφανίζεται το τετράγωνο και δεν υπάρχει έλξη. Στην πάνω σειρά δεν εμφανίζεται το γράμμα P (ένδειξη ότι είναι ΟFF). Eπιλογή αντικειμένων με το mouse Πολλές εντολές σας ζητάνε επιλογή αντικειμένων για αλλαγή, διόρθωση κλπ. Η επιλογή γίνεται με το mouse ως εξής. Μετακινείστε στο αντικείμενο που θέλετε να επιλεγεί (υποστύλωμα, δοκός, τοίχος κλπ.) και πατάτε το αριστερό πλήκτρο του mouse. To αντικείμενο αλλάζει, αποκτάει ένα περίγραμμα διακεκομμένο σε άλλο χρώμα ένδειξη ότι διαλέχτηκε. Αν θέλετε να εξαιρέσετε κάποιο από τα αντικείμενα που επιλέχτηκαν, πατάτε το δεξιό πλήκτρο του mouse και από το πτυσσόμενο μενού που εμφανίζεται επιλέγετε: Remove και επιλέγετε τα αντικείμενα που θα εξαιρεθούν. Αυτά αποκτούν το κανονικό τους χρώμα χωρίς το περίγραμμα, ένδειξη ότι εξαιρέθηκαν.

14 14 Multisoft Αν θέλετε να προσθέσετε και άλλα πατάτε το πλήκτρο: Add και επιλέγετε τα αντικείμενα που θα προστεθούν. Αποκτούν και αυτά περίγραμμα διακεκομμένο ένδειξη ότι επιλέχθηκαν. Επίσης μπορείτε να επιλέξετε μία ολόκληρη περιοχή πατώντας το πλήκτρο : Window Στη γραμμή εντολών εμφανίζεται : Eπιλογή με παράθυρο...πρωτη ΓΩΝΙΑ Διαλέγετε την κάτω αριστερή γωνία του παράθυρου που θα επιλέξετε. ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΩΝΙΑ Διαλέγετε την πάνω δεξιά γωνία. Οσα αντικείμενα περιέχονται ολόκληρα στο ορθογώνιο που ορίζουν η κάτω αριστερή γωνία με την πάνω δεξιά, αφαιρούνται αν έχετε πατήσει πριν R ή προστίθενται αν έχετε πατήσει πριν A. Ομοίως μπορείτε να επιλέξετε μια περιοχή με : Crossing Στην γραμμή εντολών εμφανίζεται : Eπιλογή με crossing...πρωτη ΓΩΝΙΑ Διαλέγετε την κάτω αριστερή γωνία του παράθυρου που θα επιλέξετε. ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΩΝΙΑ Διαλέγετε την πάνω δεξιά γωνία. Οσα αντικείμενα περιέχονται έστω και μισά στο ορθογώνιο που ορίζουν η κάτω αριστερή γωνία με την πάνω δεξιά, αφαιρούνται αν έχετε πατήσει πριν R ή προστίθενται αν έχετε πατήσει πριν.

15 Pepe Εισαγωγή Πλάκας Πορεία εργασίας Ι. Περιγραφή Πλάκας Περιγράφουμε την πλάκα, χρησιμοποιώντας την επιλογή Καρέ Γραμμών, από το υπο-μενού Εισαγωγή, δίνοντας διαστάσεις πλάκας, πυκνότητα ορθογωνικών πεπερασμένων στοιχείων κατά Χ και Υ στα οποία θα διαιρεθεί η πλάκα. Με τις επιλογές Πύκνωση Οριζοντίως και Πύκνωση Καθέτως δημιουργούμε πιο πυκνά ορθογωνικά στοιχεία σε κάποιες περιοχές της πλάκας στις οποίες επιθυμούμε μεγαλύτερη ακρίβεια ανάλυσης. Τέλος με την επιλογή Δημιουργία Κόμβων-Μελών το πρόγραμμα αναγνωρίζει τα ορθογωνικά μέλη και τους κόμβους των άκρων τους. Αν στην ορθογωνική πλάκα έχουμε εσοχές ή λοξές πλευρές ή τρύπες, σχηματίζουμε το γεωμετρικό σχήμα τους διαγράφοντας κάποια ορθογωνικά μέλη. Αυτό γίνεται με την επιλογή Διαγραφή (από το υπο-μενού Αλλαγή) διαγράφουμε όσα ορθογωνικά στοιχεία (μέλη). Φυσικά ξαναδίνουμε Δημιουργία Κόμβων-Μελών. ΙΙ. Εισαγωγή φορτίσεων Από το υπο-μενού Σχεδίαση και την επιλογή Επιλογή Φόρτισης εμφανίζουμε στην οθόνη κάθε συνδυασμό και κάθε φόρτιση την οποία θέλουμε να καθορίσουμε. Καθορίζουμε το μέγεθος της φόρτισης και τα μέλη στα οποία αυτή θα εφαρμοστεί με την επιλογή Αλλαγή Μελών (υπο-μενού Αλλαγή). Αν έχουμε σημειακές φορτίσεις πάνω στους κόμβους δίνουμε τα φορτία και τις τυχόν ροπές χρησιμοποιώντας αντίστοιχα την επιλογή Αλλαγή Κόμβων. ΙΙΙ. Καθορισμός στηρίξεων Καθορίζουμε ποιοι κόμβοι θα αποτελούν στηρίξεις (αρθρώσεις ή πακτώσεις), με το να δεσμεύουμε ανάλογα τις ελευθερίες κινήσεώς τους (1 βύθιση και 2 στροφές). Αυτό γίνεται μέσω της επιλογής Αλλαγή Κόμβων, όπου δίνουμε 0 για δέσμευση κίνησης και 1 για ελευθερία κίνησης. ΙV. Τέλος, κάνουμε Επίλυση-Διαστασιολόγηση από το υπο-μενού Αποτελέσματα, από όπου μπορούμε και να δούμε τα αποτελέσματα (εντατ.μεγέθη, παραμορφώσεις, οπλισμούς, κλπ), και να τα εκτυπώσουμε.

16 16 Multisoft 4.1 Υπο-μενου Εισαγωγή Μέσω του υπο-μενού αυτού γίνεται η περιγραφή των πλακών. Εμφανίζεται η οθόνη του σχήματος Στάθμη από αρχείο Statics Με την επιλογή αυτή μπορούμε να φορτώσουμε μία κάτοψη πλακών όπως αυτή έχει δοθεί μέσα σε κάποια στάθμη κτιρίου με το Statics. Στο παράθυρο διαλόγου που εμφανίζεται καθορίζουμε πρώτα το directory Statics, το όνομα της Μελέτης, και τη Στάθμη. Επίσης αν θέλουμε να χωριστούν οι πλάκες αυτόματα σε ορθογωνικά πεπερασμένα στοιχεία επιλέγουμε Αυτόματο Καρέ, και μετά ορίζουμε το πλάτος διαίρεσης (σε m) οριζοντίως dx και

17 Pepe 17 καθέτως dy οπότε και υπολογίζεται αυτόματα ο αριθμός κατακόρυφων ορθογωνικών στοιχείων Νy και οριζόντιων στοιχείων Nx, ο αρτιθμός των Μελών και των Κόμβων. Μετά την εισαγωγή είναι απαραίτητη η επιλογή Δημιουργία Μελών-Κόμβων και επίσης η Μεταφορά Φορτίων από το Statics για να μεταφερθούν τα ακριβή φορτία και πάχη πλακών, οι συνθήκες στήριξης, καθώς και οι πλάκες-κενά, όπως έχουν δοθεί στο Statics. Παρατήρηση: Αν υπάρχουν πλάκες με νευρώσεις (Zoellner) ο χρήστης πρέπει να έχει υπόψη του ότι δεν μπορούν να λυθούν με πεπερασμένα στοιχεία γιατί αναγνωρίζονται σαν συμπαγείς. Kαρέ γραμμών Eμφανίζεται το παράθυρο του σχήματος Δίνετε : Νx, Ny - Aριθμός τμημάτων που θα διαιρεθεί η πλάκα κατά x και y. Lx, Ly πλευρές πλάκας κατά χ και y (αν δεν δοθεί με σημεία μέσω mouse). ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ - Δίνετε με το mouse το σημείο εισαγωγής ή πληκτρολογείτε τις συντεταγμένες x, y. Έτσι σχηματίζεται ένα καρέ ορθογωνικών πεπερασμένων στοιχείων Πύκνωση οριζοντίως Γίνεται πύκνωση με οριζόντιες γραμμές. Στο σημείο που θα πατηθεί το αριστερό πλήκτρο του mouse δημιουργείται οριζόντια γραμμή.

18 18 Multisoft Πύκνωση καθέτως Γίνεται πύκνωση με κάθετες γραμμές. Στο σημείο που θα πατηθεί το αριστερό πλήκτρο του mouse δημιουργείται κάθετη γραμμή. ημιουργία κόμβων-μελών Με την επιλογή αυτή δημιουργούνται κόμβοι και μέλη, τα οποία αριθμούνται. Σε κάθε ορθογωνικό μέλος δίνεται το βάρος, ο αριθμός μέλους και το πάχος του. Εισαγωγή Κόμβων Με την επιλογή αυτή εισάγουμε κόμβο με το mouse πάνω σε κάποιο μέλος. Εισαγωγή Μελών Με την επιλογή αυτή εισάγουμε με το mouse κάποιο μέλος, που μπορεί να είναι δοκός ή πλάκα.

19 Pepe 19 Στο παράθυρο διαλόγου καθορίζουμε τα χαρακτηριστικά του μέλους, πρώτα στην επιλογή Τύπος αν είναι Δοκός ή Πλάκα. Αν πρόκειται για δοκό δίνουμε Αριθμός Ακρων 2, αν είναι πλάκα 3 ή 4. Αν είναι δοκός δίνουμε Αριθμός Κόμβων 2, αν είναι πλάκα 3 ή 4 ή 6 ή 8. Γεννήτρια 4 σημείων Από την επιλογή αυτή μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτόματα ορθογωνικά πεπερασμένα μέλη, μέσω του mouse (δίνουμε 4 σημεία) Καθορίζουμε το μήκος της μεγάλης και μικρής πλευράς σε m, και στην επιλογή Μέλη ορίζουμε τα χαρακτηριστικά των μελών μεταξύ των κόμβων. Γεννήτρια Τριγωνική Από την επιλογή αυτή μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτόματα τριγωνικά πεπερασμένα μέλη, μέσω του mouse (δίνουμε 3 σημεία)

20 20 Multisoft Καθορίζουμε το μήκος της μεγάλης και μικρής πλευράς σε m, και στην επιλογή Μέλη ορίζουμε τα χαρακτηριστικά των μελών μεταξύ των κόμβων. Τραπεζοειδής φόρτιση Τάση 1, 2, 3,4 δίνουμε με το mouse τα τέσσερα σημεία που θα σχηματίζουν το στερεό τάσεων φόρτισης. Τα 4 σημεία μπορεί να είναι οι 4 κόμβοι ορθογωνικού στοιχείου (ενός μέλους) ή πολλών μελών. Με τραπεζοειδή φόρτιση μπορούμε να προσομοιώσουμε τις ωθήσεις νερού καθ ύψος τοιχώματος δεξαμενής ή πισίνας. Τραπεζοειδές πάχος Η επιλογή αυτή είναι πολύ χρήσιμη για να περιγράψουμε έναν ανισοπαχή πρόβολο, ή ένα άκαμπτο πέδιλο με τριγωνική κατανομή τάσεων εδάφους.

21 Pepe 21 Πάχος 1, 2, 3,4 δίνουμε με το mouse τα τέσσερα σημεία που θα σχηματίζουν το τραπέζιο του μεταβλητού πάχους. Τα σημεία μπορεί να είναι οι 4 κόμβοι ενός μέλους (ενός ορθογωνικού στοιχείου) ή να συμπεριλαμβάνουν πολλά μέλη (να είναι τα 4 άκρα πολλών ορθογ. στοιχείων) Μεταφορά φορτίων από Statics H επιλογή αυτή είναι απαραίτητη όταν έχουμε πάρει στάθμη από το Statics για να μεταφερθούν σωστά τα φορτία και πάχη των πλακών, και επίσης τυχόν τρύπες (κενές πλάκες). Πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα εξής: 1. Μεταφέρονται τα πάχη των πλακών στα πεπερασμένα στοιχεία. 2. Διαγράφονται μέλη που ευρίσκονται εκτός φατνωμάτων ή ευρίσκονται εντός κενών φατνωμάτων ή κλιμάκων. 3. Μεταφέρονται τα φορτία των πλακών στα πεπερασμένα στοιχεία. Φόρτιση 1: Μόνιμα Επιφανειακά (στα μέλη). Φόρτιση 2: Μόνιμα γραμμικά από τοίχους (στούς κόμβους). Φόρτιση 3: Κινητά Επιφανειακά (στα μέλη). Η Φόρτιση 0 είναι πάντα το ίδιον βάρος και δεν μπορεί να επέμβει ο χρήστης. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: 1. Το γραμμικό φορτίο στο άκρο προβόλων δεν μεταφέρεται. Θα πρέπει να δοθεί από το χρήστη στη φόρτιση Οι ανισοπαχείς πρόβολοι περνάνε σαν ισοπαχείς με το πάχος της βάσης. 3. Ανισοσταθμίες πλακών δεν λαμβάνονται υπόψη και έτσι μπορεί να εμφανιστούν συνέχειες μεταξύ πλακών ενώ δεν θα έπρεπε.

22 22 Multisoft Φορτία Κοιτόστρωσης Με την επιλογή αυτήν μεταφέρονται από το Statics τα φορτία της κοιτόστρωσης από στατική συγκέντρωση των φορτίων της ανωδομής κατανεμημένων στα φατνώματα της κοιτόστρωσης. Αποθήκευση F2 Γίνεται αποθήκευση των δεδομένων σε οποιαδήποτε στιγμή περιγραφής του φορέα.

23 Pepe Αλλαγή Το Pull-down μενού ΑΛΛΑΓΗ περιέχει τις παρακάτω επιλογές: Μελών Αλλάζετε τα στοιχεία των μελών. Συγκεκριμένα δίνετε Πάχος μέλους - Αλλάζετε το πάχος του μέλους Βάρος - Αλλάζετε το ομοιόμορφο φορτίο της επιφάνειας. Δίνετε ΟΚ και στη γραμμή εντολών ζητείται να κάνετε: ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΠΡΟΣ ΑΛΛΑΓΗ - Δίνετε τα μέλη που θα αλλάξετε. Με δεξί πλήκτρο του mouse και ΟΚ τελειώνετε την διαδικασία. Οι κόμβοι που διαλέχτηκαν αλλάζουν. Κόμβων Αλλάζουμε τα στοιχεία των κόμβων για να καθορίσουμε σημειακά φορτία πάνω στους κόμβους ή για τους κόμβους που θα αποτελούν στηρίξεις (πακτώσεις ή αρθρώσεις) της πλάκας (περιμετρικοί

24 24 Multisoft κόμβοι ή και εσωτερικοί κόμβοι για προσομοίωση δοκών). dz - Ελευθερία βύθισης κατά τον άξονα Ζ. dφx - Ελευθερία στροφής κόμβου κατά Χ dφy - Ελευθερία στροφής κόμβου κατά Υ. Fz Σημειακό Κατακόρυφο φορτίο. Πρόσημο πάντα θετικό. Μx - Στρεπτικό φορτίο γύρω από τον άξονα y. Μy - Στρεπτικό φορτίο γύρω από τον άξονα x. Τελειώνοντας με τις αλλαγές πατάτε το ΟΚ και στη γραμμή εντολών ζητείται : ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΟΜΒΩΝ ΠΡΟΣ ΑΛΛΑΓΗ - Διαλέγετε με το mouse τους κόμβους που θα αλλαχθούν. Η δέσμευση σε βύθιση συμβολίζεται με έντονο κύκλο πάνω στον κόμβο, και η δέσμευση σε στροφή με έντονη παύλα στη διεύθυνση της δέσμευσης. Η πλήρης πάκτωση θα έχει δέσμευση σε βύθιση (dz = 0), και δέσμευση στροφής στους δύο άξονες dφx = 0, dφy = 0. Η άρθρωση θα έχει δέσμευση σε βύθιση dz=0, και dφx=1 ή dφy=1 ανάλογα με τη διεύθυνση που είναι ελεύθερος να στραφεί ο κόμβος. Στο τέλος του εγχειριδίου χρήσεως δίνονται παραδείγματα καθορισμού κόμβων στηρίξεων για συγκεκριμένους τύπους πλακών (κοιτόστρωση, πυθμένας, τοίχωμα δεξαμενής, κλπ). ιαγραφή Διαγράφονται οι κόμβοι ή/και τα μέλη που θα επιλεχτούν. ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΟΜΒΩΝ ΠΡΟΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ - Δίνετε τους κόμβους που θα διαγράψετε. Με Enter ή το δεξί πλήκτρο του mouse τελειώνετε την διαδικασία. Οι κόμβοι που διαλέχτηκαν διαγράφονται. ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΠΡΟΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ - Δίνετε τα μέλη που θα διαγράψετε. Με το δεξί πλήκτρο του mouse τελειώνετε την διαδικασία. Οι κόμβοι που διαλέχτηκαν διαγράφονται. Παρατήρηση : Στις διαγραφές είναι πολύ χρήσιμες οι επιλογές W (Window), C (Crossing), A (Add) και R (Remove) Οι κόμβοι ή τα μέλη που θα διαγραφούν έχουν ένα X ένδειξη ότι επιλέχθησαν.

25 Pepe 25 Ολική διαγραφή Γίνεται ολική διαγραφή του φορέα. Διαγράφονται όλοι οι κόμβοι και όλα τα μέλη. Παρατήρηση : Aν δώσετε Φορτία αυτά γράφονται πάνω στους κόμβους. Μετακίνηση Στην γραμμή εντολών εμφανίζεται : EΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - Διαλέγετε τα αντικείμενα που θα μετακινηθούν. Μόλις διαλέξετε τα αντικείμενα που θα μετακινηθούν πατάτε το δεξί πλήκτρο του mouse και δίνετε ΟΚ. ΣΗΜΕΙΟ ΒΑΣΗΣ - Δίνετε το αρχικό σημείο της μετατόπισης. ΣΗΜΕΙΟ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗΣ - Δίνετε το σημείο στο οποίο θα μετακινηθεί το...σημείο βάσης. Περιστροφή Γίνετε περιστροφή των τμημάτων του σχεδίου που θα διαλέξετε. Στην γραμμή εντολών εμφανίζεται : EΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ - Διαλέγετε τα αντικείμενα που θα περιστραφούν. Μόλις τελειώσετε τα αντικείμενα που θα μετακινηθούν πατάτε το δεξί πλήκτρο του mouse και δίνετε ΟΚ. ΣΗΜΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗΣ - Δίνετε το σημείο γύρω από το οποίο θέλετε να γίνει η περιστροφή. ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Δίνετε το σημείο αναφοράς της περιστροφής. ΣΗΜΕΙΟ ΟΡΙΣΜΟΥ ΓΩΝΙΑΣ - Δίνετε ένα σημείο για να οριστεί η γωνία περιστροφής. Η γωνία ορίζεται από την ευθεία που ορίζουν το σημείο αναφοράς και το σημείο ορισμού γωνίας. Περιστρέφονται δε τα αντικείμενα ως προς το σημείο περιστροφής.

26 26 Multisoft 6. Σχεδίαση Το μενού ΣΧΕΔΙΑΣΗ περιέχει τις παρακάτω επιλογές: Zoom Window Με την επιλογή αυτή μπορούμε να κάνουμε zoom σε μία περιοχή της οθόνης ανοίγοντας ένα παράθυρο: με το mouse δίνουμε το πρώτο σημείο του παραθύρου (κάτω αριστερή γωνία) και το δεύτερο διαγώνιο σημείο (πάνω δεξιά γωνία) Zoom Extents Με την επιλογή αυτή έχουμε όλο το σχέδιο στην οθόνη. Αν είχαμε κάνει Zoom Window επανέρχεται με αυτή την επιλογή όλο το σχέδιο. Φορτίο Ομάδας Κόμβων Με την επιλογή αυτήν επιλέγετε με το Mouse μία ορθογωνική περιοχή κόμβων και μετά το πρόγραμμα εμφανίζει τα φορτία Fz και τις ροπές Mx,My με τα οποία είναι φορτισμένοι οι κόμβοι. Η επιλογή αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για να βλέπει ο χρήστης τι φορτία έχουν μεταφερθεί από το Statics κυρίως στους κόμβους τοιχείων (Βλ. σχήμα). Επιλογή Φόρτισης Εδώ μπορούμε στο πλαίσιο διαλόγου που εμφανίζεται να δώσουμε τον αριθμό της φόρτισης και τον αριθμό του συνδυασμού της φόρτισης, ώστε να εμφανίζονται στην οθόνη τα ανάλογα φορτία. Η Επιλογή Φόρτισης προηγείται απαραίτητα του καθορισμού των φορτίων (που γίνεται μέσω του υπο-μενού Αλλαγή Μελών ). Εδώ καθορίζουμε το είδος της φόρτισης (π.χ. φόρτιση 3 κινητό), και μετά στην Αλλαγή Μέλους καθορίζουμε την τιμή του Φορτίου του Μέλους (π.χ. 10 kn/m2).

27 Pepe 27 Επιλογές Σχεδίασης Εδώ καθορίζουμε τα στοιχεία που θέλουμε να εμφανίζονται στην οθόνη. Αν κάνουμε ΟΝ τις επιλογές Fe-x και Fe-y και ΟFF τις ροπές Mx, My εμφανίζονται οι οπλισμοί Οι οπλισμοί δίνονται στο πάνω μέρος του κόμβου (σίδερα πάνω και κάτω). Oι οπλισμοί που είναι χρώματος magenta δηλώνουν πρόβλημα (άνοιγμα με θλιβόμενο οπλισμό ή σε στήριξη πάνω από 100% του θλιβόμενου). Χρώματα Εδώ καθορίζουμε τα χρώματα που θα έχουν τα διάφορα στοιχεία, τσεκάροντας το λευκό τετραγωνίδο δίπλα στο χρώμα (αριστ. κλικ mouse). Με την επιλογή Deafaults επανέρχονται τα αρχικά χρώματα του προγρ/τος.

28 28 Multisoft Calculator F5 Με την επιλογή αυτή έχουμε διαθέσιμο ένα calculator με το πλήκτρο F5 (βγαίνει αλλοιώς και από τη δεξιά μπάρα εργαλείων)

29 Pepe Αποτελέσματα Στο μενού έχουμε τις ακόλουθες επιλογές: Συνολική επίλυση Η επιλογή αυτή είναι απαραίτητη για να επιλυθεί ο φορέας. Ισοτασικές καμπύλες Με την επιλογή αυτή εμφανίζεται το παράθυρο Μx, My, Qx, Qy, Mxy, dz Δίνετε Μx, My, Qx, Qy, Mxy ή dz για να δημιουργηθούν οι ισουψείς καμπύλες ροπών x, y ή τεμνουσών x, y ή ροπών συστροφής ή βύθισης κατά z αντίστοιχα. ΔΙΑΙΡΕΣΕΙΣ (ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΜΠΥΛΩΝ 4 100) Δίνετε τον αριθμό των καμπυλών που θα δημιουργηθούν.

30 30 Multisoft Καμπύλες παραμόρφωσης Με την επιλογή αυτή σχεδιάζονται ιο παραμορφώσεις, αφού ορίσουμε στο παράθυρο διαλόγου το συνδυασμό φόρτισης και τη διεύθυνση (Χ-Χ ή Υ-Υ) των παραμορφώσεων. ίνετε τον πολλαπλασιαστή των παραμορφώσεων μια και οι κανονικές παραμορφώσεις είναι πολύ μικρές σε γραφική κλίμακα. Ο Πολλαπλασιαστής παραμορφώσεων προτείνεται 100. Για να δούμε πιο καλά τις παραμορφώσεις κάνουμε OFF όλα τα νούμερα (εκτός από Μέλη, Κόμβοι, Επιγραφές μελών και κόμβων). Εκτύπωση οθόνης Με την επιλογή αυτή εκτυπώνεται στον printer ό,τι φαίνεται στην οθόνη (κόμβοι, μέλη, παραμορφώσεις, κλπ) Αρχείο DXF Με την επιλογή αυτή το σχέδιο του φορέα που έχουμε στην οθόνη μετατρέπεται σε αρχείο τύπου DXF το οποίο μετά μπορούμε να επεξεργαστούμε με το AutoCAD. Εντατικά μεγέθη Με την επιλογή αυτή εμφανίζεται σε παράθυρο το Μητρώο των Εντατικών Μεγεθών:

31 Pepe 31 Α/Α - Αύξουσα σειρά μέλους. Mx, My - Ροπές κατά x και y αντίστοιχα. Mxy - Ροπή συστροφής. Qx, Qy - Tέμνουσες κατά x και y αντίστοιχα. Παραμορφώσεις - Αντιδράσεις Δίνονται οι παραμορφώσεις, φορτίσεις και οι αντιδράσεις των κόμβων A/A - Aύξουσα σειρά κόμβου. W(mm) - Bύθιση του κόμβου. dφx, dφy - Στροφή κόμβου κατά x και y αντίστοιχα. Fzl - Συνολικό κατακόρυφο φορτίο από συγκεντρωμένη επαλληλία των φορτίσεων. Mxl, Myl - Ροπές κατά x και y αντίστοιχα. Fzr - Αντίδραση υποχώρησης. Mxr, Myr - Αντίδραση Ροπής κατά x και y αντίστοιχα.

32 32 Multisoft ιαστασιολόγηση A/A - Αύξων αριθμός. Κόμβος - Αριθμός κόμβου. Πάχος - Πάχος του κόμβου. M- - Μέγιστη Αρνητική ροπή κατά x. Mέγιστη Αρνητική ροπή κατά y. M+ - Μέγιστη Θετική ροπή κατά x. Mέγιστη Θετική ροπή κατά y. Fe_κάτω - Οπλισμός κάτω κατά x για τον δυσμενέστερο συνδυασμό. Οπλισμός κάτω κατά y για τον δυσμενέστερο συνδυασμό. Fe_πάνω - Οπλισμός πάνω κατά x για τον δυσμενέστερο συνδυασμό. Οπλισμός πάνω κατά y για τον δυσμενέστερο συνδυασμό. ec2 - παραμόρφωση μπετόν κατά x (ποσοστό επί τοις χιλίοις) παραμόρφωση μπετόν κατά y. es1 - παραμόρφωση χάλυβα εφελκυστική. es2 - παραμόρφωση χάλυβα θλιπτική κατά x. OK - Αν βγει τελεία (.) ο κόμβος είναι σωστός. Αν βγει αστράκι (*) έχει πρόβλημα Χρωματισμός περιοχών με αυξημένο οπλισμό Από το παράθυρο αυτό επιλέγουμε να χρωματιστούν με ανάλογο χρώμα τα ορθογωνικά πεπερασμένα μέλη που έχουν οπλισμό μεγαλύτερο από τα όρια 1 ή 2 ή 3 ή 4, τα οποία ορίζουμε εμείς ποια θα είναι σε cm2 οπλισμού.

33 Pepe 33 Αυτό εξυπηρετεί την καλύτερη και ταχύτερη εποπτεία των δυσμενέστερων περιοχών της πλάκας. Οι οπλισμοί επίσης που μπορούμε να δούμε είναι είτε οι Πάνω, είτε οι Κάτω, είτε στη διεύθυνση Χ είτε στη Υ. Εκτύπωση μελέτης Επιλέγουμε με το mouse τα αποτελέσματα που θέλουμε να εκτυπωθούν.

34 34 Multisoft 8. Τέλος Εδώ έχουμε τις εξής δύο επιλογές εξόδου από το πρόγραμμα: Save Exit Mε την επιλογή αυτή μπορείτε να σώσετε την στάθμη και να βγείτε στην κεντρική οθόνη του προγράμματος. Δίνοντας Υ (Yes) τα δεδομένα σώζονται και εξέρχεστε. Με Ν (Νο) παραμένετε στην στάθμη. Quit Mε την επιλογή αυτή μπορείτε να βγείτε από την στάθμη χωρίς να σώσετε τα δεδομένα, χρήσιμο στην περίπτωση που έχουμε δώσει κάποια λάθος δεδομένα. Δίνοντας Υ (Yes) εξέρχεστε χωρίς να σώσετε. Με Ν (Νο) παραμένετε στην στάθμη.

35 Pepe 35 Παραδείγματα καθορισμού στηρίξεων Α. Πλάκα Ορόφου Έστω ότι έχουμε μία πλάκα που οι τέσσερις πλευρές της στηρίζονται σε δοκούς και οι τέσσερις κορυφές της σε υποστυλώματα. Δίνουμε στους 4 κόμβους των κορυφών dz=0, dφx=0, dφy=0 (στις αντίστοιχες θέσεις του παραθύρου διαλόγου της Αλλαγής Κόμβων), δηλ. δέσμευση και σε βύθιση (κατά Ζ άξονα κάθετο στο επίπεδο της πλάκας) και στις δύο στροφές (κατά Χ και Υ στο επίπεδο της πλάκας), Για τις πλευρές δίνουμε τις εξής δεσμεύσεις: για την πάνω και κάτω πλευρά του σχήματος δίνουμε σε όλους τους κόμβους dφx =0 ( δεν στρέφονται παράλληλα στον άξονα Χ), ενώ για την αριστερή και δεξιά πλευρά δίνουμε σε όλους τους κόμβους dφy=0. Το πρόγραμμα τοποθετεί τα αντίστοιχα σύμβολα των δεσμεύσεων στους κόμβους, όπως φαίνεται στο σχήμα.

36 36 Multisoft Β. Πλάκα επί ελαστικού εδάφους Β.1. Πυθμένας Πισίνας (ή εξαμενής) Από το υπομενού Αλλαγή Κόμβων καθορίζουμε τις στηρίξεις της πλάκας δεσμεύοντας ανάλογα τους κόμβους των άκρων της. Κατ αρχήν για τους 4 γωνιακούς κόμβους δίνουμε dz=0, dφx=0, dφy=0, δηλ. δέσμευση και σε βύθιση (κατά Ζ άξονα κάθετο στο επίπεδο της πλάκας) και στις δύο στροφές (κατά Χ και Υ στο επίπεδο της πλάκας). Για την πάνω και κάτω οριζόντια πλευρά (Χ κατεύθυνση της πλάκας) στο παράθυρο διαλόγου της Αλλαγής Κόμβου δίνουμε dz = 0 (όχι βύθιση) και dφx = 0 (όχι στροφή κατά τη διεύθυνση Χ που είναι τοιχείο. Για την αριστερή και δεξιά πλευρά (Υ διεύθυνση της πλάκας) δίνουμε πάλι dz=0 (δέσμευση της βύθισης) και dφy=0 (δέσμευση της στροφής κατά τη διεύθυνση Υ. Το πρόγραμμα τοποθετεί τα αντίστοιχα σύμβολα των δεσμεύσεων στους κόμβους, όπως φαίνεται στο σχήμα.

37 Pepe 37 Β.2. Πλάκα Κοιτόστρωσης Εστω ότι έχουμε την πλάκα κοιτόστρωσης του σχήματος Δίνουμε στους κόμβους των υποστυλωμάτων dz=0, dφx=0, dφy=0. Στους κόμβους των δοκών δίνουμε για τις μεν οριζόντιες dz=0, dφx=0, για δε τις κατακόρυφες dz=0, dφy=0. Γ. Τοίχωμα πισίνας Για την πλάκα τοιχώματος πισίνας όπως την βλέπουμε σε όψη (καθ ύψος) δίνουμε:

38 38 Multisoft για τους κόμβους της κάτω πλευράς (που δεσμεύεται από την κάθετη προς το επίπεδό της πλάκα του πυθμένα) dz=0, dφx=0, για τους κόμβους της αριστερής και δεξιάς πλευράς (που δεσμεύονται από τα κάθετα τοιχώματα) δίνουμε dz=0, dφy=0. Στους κόμβους της κάτω δεξιάς και κάτω αριστερής κορυφής δίνουμε dz=0, dφx=0, dφy=0, και οι στηρίξεις διαμορφώνονται όπως στο σχήμα:. Τοίχωμα εξαμενής Για την πλάκα τοιχώματος δεξαμενής όπως την βλέπουμε σε όψη (καθ ύψος) δίνουμε: για τους κόμβους της πάνω και της κάτω πλευράς (που δεσμεύονται από την κάθετη προς το επίπεδό τους πλάκα της οροφής και πλάκα του πυθμένα αντίστοιχα) dz=0, dφx=0, για τους κόμβους της αριστερής και δεξιάς πλευράς (που δεσμεύονται από τα κάθετα τοιχώματα) dz=0, dφy=0. Στους κόμβους της κάτω δεξιάς και κάτω αριστερής κορυφής δίνουμε dz=0, dφx=0, dφy=0, και οι στηρίξεις διαμορφώνονται όπως στο σχήμα:

Pepe Πεπερασµένα Στοιχεία. Οδηγίες Χρήσεως. Μultisoft

Pepe Πεπερασµένα Στοιχεία. Οδηγίες Χρήσεως. Μultisoft Pepe Πεπερασµένα Στοιχεία Οδηγίες Χρήσεως Μultisoft 2 Multisoft Multisoft Γ Σεπτεµβρίου 120 - Αθήνα 104 34 Τηλ. (210) 82 33 345 82 51 526 (fax) e-mail: support@multisoft.gr URL: http://www.multisoft.gr

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης ❺ Πλάκες

Εγχειρίδιο Χρήσης ❺ Πλάκες Εγχειρίδιο Χρήσης ❺ Πλάκες 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 4 II. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5 1. Πλάκες 5 1.1 Εισαγωγή 6 1.2 Τροποποίηση 10 1.3 Τομές

Διαβάστε περισσότερα

Piscina ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ. Εγχειρίδιο Χρήσης

Piscina ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ. Εγχειρίδιο Χρήσης Piscina ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ Εγχειρίδιο Χρήσης 2 Multisoft 1. Γενικές οδηγίες 1.1 Eγκατάσταση Προγράμματος Ανοίγετε το CD-ROM και κάνετε διπλό κλικ με το αριστερό πλήκτρο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA PRO...

ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA PRO... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA PRO... 3 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ... 4 ΠΛΆΚΕΣ... 4 1. ΕΙΣΑΓΩΓΉ... 5 1.1 ΠΑΡΆΜΕΤΡΟΙ... 5 1.2 ΕΎΡΕΣΗ... 6 1.2.1 ΣΥΝΟΛΙΚΆ... 6 1.2.2

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ»

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I.ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 3 II.ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 1. Αποτελέσματα 4 1.1 Διαγράμματα Παραμορφώσεις 5 1.2 Βοηθητικά 17 2 I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ SOLID ELEMENTS

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ SOLID ELEMENTS ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 3 1. ΕΙΣΑΓΩΓΉ ΔΕΔΟΜΈΝΩΝ... 5 2. ΦΟΡΤΊΑ... 10 3. ΑΝΑΛΥΣΗ... 11 4. POST PROCESSOR... 14 4.1 ΚΡΙΤΉΡΙΟ ΚΑΡΑΝΤΏΝΗ... 19 5. ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ... 20 2 Στη νέα έκδοση του SCADA Pro προστέθηκε ένα

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Οδηγίες χρήσης του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων RATe ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ RATe

3.2 Οδηγίες χρήσης του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων RATe ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ RATe 3.2 Οδηγίες χρήσης του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων RATe 67 3.2 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ RATe Στις επόμενες σελίδες παρουσιάζεται βήμα-βήμα ο τρόπος με τον οποίο μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: PowerPoint... 9 Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέας παρουσίασης... 27 Κεφάλαιο 4: Μορφοποίηση κειμένου παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης ❽ Αποτελέσματα

Εγχειρίδιο Χρήσης ❽ Αποτελέσματα Εγχειρίδιο Χρήσης ❽ Αποτελέσματα 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I.ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 4 II.ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5 1.Αποτελέσματα 5 1.1 Διαγράμματα Παραμορφώσεις 6 1.2

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή Δεδομένων-Μοντελοποίηση

1. Εισαγωγή Δεδομένων-Μοντελοποίηση ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ-ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ... 3 1.1 Διαδικασία Μοντελοποίησης... 3 1.2 ΚαΘορισμός Ομάδων Πλεγμάτων... 5 1.3 Καθορισμός του εξωτερικού ορίου της πλάκας οροφής και του αντίστοιχου πλέγματος...

Διαβάστε περισσότερα

Fepla. Πρόγραμμα υπολογισμού επίπεδων φορέων με το πεπερασμένο στοιχείο TRIC

Fepla. Πρόγραμμα υπολογισμού επίπεδων φορέων με το πεπερασμένο στοιχείο TRIC Fepla Πρόγραμμα υπολογισμού επίπεδων φορέων με το πεπερασμένο στοιχείο TRIC Στατικό Παράδειγμα Μελέτη γενικής κοιτόστρωσης επί ελαστικού εδάφους εξαώροφου κτιρίου, με συνυπολογισμό τοιχωμάτων υπογείου

Διαβάστε περισσότερα

Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης

Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης 1 Λεπτομέριες τοιχοποιϊας Σχεδίαση κάτοψης Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης Ξεκινώντας το πρόγραμμα εμφανίζονται οι επιλογές σχετικά με το τι θέλετε να κάνετε. Δημιουργώντας Νέο Δωμάτιο Όταν ο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσεως pi-design

Οδηγός Χρήσεως pi-design pi-systems www.pi.grι 1 Οδηγός Χρήσεως ΑΘΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 2 pi-systems www.pi.grι Περιεχόμενα 1.1 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ... 4 1.1.1 Ελάχιστος Εξοπλισμός... 4 1.2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 5 1.3 ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...

Διαβάστε περισσότερα

ιάλεξη 7 η, 8 η και 9 η

ιάλεξη 7 η, 8 η και 9 η ΠΠΜ 220: Στατική Ανάλυση των Κατασκευών Ι ιάλεξη 7 η, 8 η και 9 η Ανάλυση Ισοστατικών οκών και Πλαισίων Τρίτη,, 21, Τετάρτη,, 22 και Παρασκευή 24 Σεπτεµβρίου,, 2004 Πέτρος Κωµοδρόµος komodromos@ucy.ac.cy

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA PRO...

ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA PRO... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA PRO... 3 II. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ... 4 ΠΡΟΣΘΕΤΑ... 4 1. ΓΛΩΣΣΕΣ... 4 2. ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ... 5 2.1 ΥΛΙΚΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ... 5 2.2

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΛΟΓΟΙ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗΣ ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΛΟΓΟΙ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗΣ ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 3 1. ΧΡΩΜΑΤΙΚΉ ΚΛΊΜΑΚΑ... 3 2. ΛΌΓΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΈΘΗ ΑΝΆ ΚΑΤΗΓΟΡΊΑ... 6 2.1 ΣΚΥΡΌΔΕΜΑ... 6 2.1.1. ΝΈΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΈΣ... 6 2.1.2. ΥΠΆΡΧΟΥΣΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΈΣ... 10 2.1.2.1 ΣΕΝΆΡΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΉΣ ΑΝΆΛΥΣΗΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας

Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας Δίνεται ο ξυλότυπος του σχήματος που ακολουθεί καθώς και τα αντίστοιχα μόνιμα και κινητά φορτία των πλακών. Ζητείται η διαστασιολόγηση των πλακών, συγκεκριμένα:

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης ❹ Εργαλεία

Εγχειρίδιο Χρήσης ❹ Εργαλεία Εγχειρίδιο Χρήσης ❹ Εργαλεία 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 4 4 1. ΕΝΟΤΗΤΕΣ 5 1.1 Εργαλεία 5 I. Δομικά στοιχεία 5 I. USC-WCS 11 II. Μοντέλο 12 II. Μέλη 17 III. Κόμβοι 19

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης ⓫ Πρόσθετα

Εγχειρίδιο Χρήσης ⓫ Πρόσθετα Εγχειρίδιο Χρήσης ⓫ Πρόσθετα 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 4 II. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5 1. Πρόσθετα 5 1.1. Γλώσσες 5 1.2. Παράμετροι 6 1.3. Προμέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΟΠΛΙΣΜΩΝ ΔΟΚΩΝ»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΟΠΛΙΣΜΩΝ ΔΟΚΩΝ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΟΠΛΙΣΜΩΝ ΔΟΚΩΝ 3 1. Γεωμετρία 6 2. Κύριος Οπλισμός Ανοίγματος 9 3. Οπλισμός Στηρίξεων 13 4. Συνδετήρες 15 5. Πρόσθετα 16 6. Ρηγμάτωση 18 7. Διαγράμματα 19 Β. ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ 22 1.

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Α. Λεπτομέρειες Οπλισμών Δοκών

Εγχειρίδιο Χρήσης Α. Λεπτομέρειες Οπλισμών Δοκών Εγχειρίδιο Χρήσης Α. Λεπτομέρειες Οπλισμών Δοκών 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΟΠΛΙΣΜΩΝ ΔΟΚΩΝ 5 1. Γεωμετρία 8 2. Κύριος Οπλισμός Ανοίγματος 12 3. ισμός Στηρίξεων 14 4. Συνδετήρες 16 5. Πρόσθετα 17 6.

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( ) " " Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( )   Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση Επεξεργαστής κειμένου Word 2003 Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση Για να αλλάξουμε παράγραφο πατάμε Enter. Για να αφήσουμε μία κενή γραμμή, πατάμε μία φορά το Enter. Για να γράψουμε την επόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση με το AutoCAD

Σχεδίαση με το AutoCAD Σχεδίαση με το AutoCAD Δημιουργία Αποθήκευση Αρχείων, Σχεδίαση & Επεξεργασία Γεωμετρικών Σχημάτων. Το παράθυρο του AutoCAD Δημιουργία - Αποθήκευση Νέου Σχεδίου Από το menu εφαρμογής επιλέγετε New και εμφανίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 3. Παράδειγμα σταυροειδώς οπλισμένων πλακών

Άσκηση 3. Παράδειγμα σταυροειδώς οπλισμένων πλακών Άσκηση 3. Παράδειγμα σταυροειδώς οπλισμένων πλακών Δίνεται ο ξυλότυπος του σχήματος που ακολουθεί καθώς και τα αντίστοιχα μόνιμα και κινητά φορτία των πλακών. Ζητείται η διαστασιολόγηση των πλακών, συγκεκριμένα:

Διαβάστε περισσότερα

Fespa 10. Εκπαιδευτική έκδοση 5.4.0.104. For Windows. Σύντομο στατικό παράδειγμα μπετόν. Version 1.0.11

Fespa 10. Εκπαιδευτική έκδοση 5.4.0.104. For Windows. Σύντομο στατικό παράδειγμα μπετόν. Version 1.0.11 Fespa 10 For Windows Εκπαιδευτική έκδοση 5.4.0.104 Σύντομο στατικό παράδειγμα μπετόν Version 1.0.11 Αθήνα, Μάιος 2013 2 Fespa 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση Σύντομο στατικό παράδειγμα μπετόν Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ *

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ * ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ * 1 η σειρά ΑΣΚΗΣΗ 1 Ζητείται ο έλεγχος σε κάμψη μιάς δοκού ορθογωνικής διατομής 250/600 (δηλ. Πλάτους 250 mm και ύψους 600 mm) για εντατικά μεγέθη: Md = 100 KNm Nd = 12 KN Προσδιορίστε

Διαβάστε περισσότερα

STATICS 2013 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

STATICS 2013 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ STATICS 2013 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ * ENΙΣΧΥΣΕΙΣ ΠΕΣΣΩΝ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑΣ ΜΕ ΜΑΝ ΥΕΣ ΟΠΛ. ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ Κτίρια από Φέρουσα Τοιχοποιία µε ενισχύσεις από µανδύες οπλισµένου σκυροδέµατος. Οι Μανδύες µπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για το CABRI - GEOMETRY II Μωυσιάδης Πολυχρόνης - Δόρτσιος Κώστας

Οδηγίες για το CABRI - GEOMETRY II Μωυσιάδης Πολυχρόνης - Δόρτσιος Κώστας Οδηγίες για το CABRI - GEOMETRY II Μωυσιάδης Πολυχρόνης - Δόρτσιος Κώστας Εκτελώντας το πρόγραμμα παίρνουμε ένα παράθυρο εργασίας Γεωμετρικών εφαρμογών. Τα βασικά κουμπιά και τα μενού έχουν την παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός οδηγός για κτίρια από φέρουσα λιθοδομή

Συνοπτικός οδηγός για κτίρια από φέρουσα λιθοδομή Συνοπτικός οδηγός για κτίρια από φέρουσα λιθοδομή Ευρωκώδικες Εγχειρίδιο αναφοράς Αθήνα, Μάρτιος 01 Version 1.0.3 Συνοπτικός οδηγός για κτίρια από φέρουσα λιθοδομή Με το Fespa έχετε τη δυνατότητα να μελετήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις στο PowerPoint

Σημειώσεις στο PowerPoint Σημειώσεις στο PowerPoint Τι είναι το PowerPoint; Το PowerPoint 2010 είναι μια οπτική και γραφική εφαρμογή που χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημιουργία παρουσιάσεων. Με το PowerPoint, μπορείτε να δημιουργήσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Οι γραμμικοί φορείς. 1.1 Εισαγωγή 1.2 Συστήματα συντεταγμένων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Οι γραμμικοί φορείς. 1.1 Εισαγωγή 1.2 Συστήματα συντεταγμένων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οι γραμμικοί φορείς 1.1 Εισαγωγή 1.2 Συστήματα συντεταγμένων 2 1. Οι γραμμικοί φορείς 1.1 Εισαγωγή 3 1.1 Εισαγωγή Για να γίνει ο υπολογισμός μιας κατασκευής, θα πρέπει ο μελετητής μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης ❽ Αποτελέσματα

Εγχειρίδιο Χρήσης ❽ Αποτελέσματα Εγχειρίδιο Χρήσης ❽ Αποτελέσματα 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 4 1. ΕΝΟΤΗΤΕΣ 5 1.1 Αποτελέσματα 5 I. Διαγράμματα Παραμορφώσεις 6 I. Βοηθητικά 12 3 I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Π A N E Π I Σ T H M I O Θ E Σ Σ A Λ I A Σ TMHMA MHXANOΛOΓΩN MHXANIKΩN

Π A N E Π I Σ T H M I O Θ E Σ Σ A Λ I A Σ TMHMA MHXANOΛOΓΩN MHXANIKΩN EPΓΣTHPIO MHXNIKHΣ KI NTOXHΣ TΩN YΛIKΩN Λεωφόρος θηνών Πεδίον Άρεως 84 όλος Πρόβλημα Π N E Π I Σ T H M I O Θ E Σ Σ Λ I Σ TMHM MHXNOΛOΓΩN MHXNIKΩN MHXNIKH ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Ι Σειρά Ασκήσεων Διευθυντής: Kαθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word)

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word) 1. Πώς δημιουργούμε ένα νέο έγγραφο; 2. Πώς αποθηκεύουμε ένα έγγραφο στη δισκέτα μας; 3. Μπορείτε να περιγράψετε τη βασική οθόνη του Word;. 4. Τι ακριβώς κάνει το εργαλείο ζουμ; 5. Ποιους κανόνες ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα 6 Προσομοίωση και επίλυση Επίπεδων Πλακών

Παράδειγμα 6 Προσομοίωση και επίλυση Επίπεδων Πλακών Παράδειγμα 6 Προσομοίωση και επίλυση Επίπεδων Πλακών 2 Σημείωση Η ACE-HELLAS στο πλαίσιο της ανάπτυξης και βελτιστοποίησης των προϊόντων της, και συγκεκριμένα της εφαρμογής SCADA Pro, δημιούργησε τη νέα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ DOCUMENT DESIGNER

Ο ΗΓΙΕΣ DOCUMENT DESIGNER Ο ΗΓΙΕΣ DOCUMENT DESIGNER ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εάν δεν επιθυµείτε να χρησιµοποιείτε τις προσχεδιασµένες φόρµες εντύπων της Singular, η εργασία αυτή σας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάζετε φόρµες µε βάση τις οποίες επιθυµείτε

Διαβάστε περισσότερα

StereoSTATIKA. Οδηγός Αμέσου Εκκινήσεως

StereoSTATIKA. Οδηγός Αμέσου Εκκινήσεως StereoSTATIKA Οδηγός Αμέσου Εκκινήσεως ΑΘΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011 2 Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 5 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 6 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛEΤΗΣ... 9 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΤΙΡΙΟΥ... 10 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις παρακάτω μορφές συντεταγμένων με οποιοδήποτε συνδυασμό θέλουμε. Καρτεσιανές συντεταγμένες

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις παρακάτω μορφές συντεταγμένων με οποιοδήποτε συνδυασμό θέλουμε. Καρτεσιανές συντεταγμένες ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ Όταν σχεδιάζουμε, πρέπει να προσδιορίζουμε σημεία πάνω σε ένα επίπεδο. Μπορούμε να εντοπίσουμε οποιοδήποτε σημείο στο χώρο, αν ορίσουμε πρώτα ένα απόλυτο, σταθερό σημείο και να μετρήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ»

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I.ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 3 II.ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 1. Αποτελέσματα 4 1.1 Διαγράμματα Παραμορφώσεις 5 1.2 Βοηθητικά 18 2 I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης ❹ Εργαλεία

Εγχειρίδιο Χρήσης ❹ Εργαλεία Εγχειρίδιο Χρήσης ❹ Εργαλεία 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 4 II. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5 1. Εργαλεία 5 1.1 Δομικά στοιχεία 5 1.2 USC-WCS 11 1.3

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα 3.4.1.1 Δημιουργία ενός κενού πίνακα Ένας πίνακας αποτελείται από έναν αριθμό γραμμών και στηλών που δημιουργούν ένα πλέγμα. Σε αυτό το πλέγμα είναι πιθανή η ύπαρξη ή μη περιθωρίων. Κάθε κελί του πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Οι πίνακες Οι πίνακες είναι ορθογώνια πλαίσια που χωρίζονται σε γραµµές και στήλες. Η τοµή µιας γραµµής µε µια στήλη προσδιορίζει ένα κελί. Τα στοιχεία, που παρουσιάζουµε,

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας

Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας 3.3.3.1 Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας Συνήθως εκτυπώνουμε κατά τη μακρόστενη μεριά της σελίδας. Αυτού του είδους ο προσανατολισμός ονομάζεται κατακόρυφος.

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Έκδοση 2017

Παράρτημα Έκδοση 2017 Παράρτημα Έκδοση 2017 Εργαλείο μετατόπισης ευθείας Εργαλεία υπολογισμού φορτίου Ανέμου και Χιονιού σύμφωνα με Ευρωκώδικα 1 Ορισμός επιφανειακού φορτίου σε πολλαπλές ράβδους ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 2

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 2. Παράδειγμα μονοπροέχουσας απλά οπλισμένης πλάκας

Άσκηση 2. Παράδειγμα μονοπροέχουσας απλά οπλισμένης πλάκας Άσκηση. Παράδειγμα μονοπροέχουσας απλά οπλισμένης πλάκας Δίνεται ο ξυλότυπος του σχήματος που ακολουθεί καθώς και τα αντίστοιχα μόνιμα και κινητά φορτία των πλακών. Ζητείται η διαστασιολόγηση των πλακών,

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Έκδοση 2013

Παράρτημα Έκδοση 2013 Παράρτημα Έκδοση 2013 Έλεγχος Πεδίλων σύμφωνα με ΕΑΚ/ΕΚΩΣ κ EC2/EC7 Ομαδοποίηση μελών στον Έλεγχο Μελών Γραμμικό 3Δ διατομών κατασκευής Εξαγωγή σχεδίων σε DXF ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 2 2. Έλεγχος Πεδίλων

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Έκδοση Ορισμός επιφανειακού φορτίου Σύμμικτες διατομές Βελτιώσεις χρηστικότητας

Παράρτημα Έκδοση Ορισμός επιφανειακού φορτίου Σύμμικτες διατομές Βελτιώσεις χρηστικότητας Παράρτημα Έκδοση 2016 Ορισμός επιφανειακού φορτίου Σύμμικτες διατομές Βελτιώσεις χρηστικότητας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 2 2. Ορισμός επιφανειακού φορτίου... 3 2.1 Παραδοχές... 3 2.2 Χρήση... 4 3. Σύμμικτες

Διαβάστε περισσότερα

AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΚΕΦ. 6-11) 371 AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΚΕΦ. 6-11) ΑΣΚΗΣΗ 1 Το µηκυνσιόµετρο στο σηµείο Α της δοκού του σχήµατος καταγράφει θλιπτική παραµόρφωση ίση µε 0.05. Πόση

Διαβάστε περισσότερα

Έκδοση 14. Νέες Δυνατότητες

Έκδοση 14. Νέες Δυνατότητες Έκδοση 14 Νέες Δυνατότητες Νέο Περιβάλλον εργασίας Το νέο Scada Pro 2014, βασισμένο στην τεχνολογία των Ribbons της Microsoft, προσφέρει ένα καινοτόμο περιβάλλον εργασίας, αισθητικά ανανεωμένο αλλά κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

Υ Π Ο Μ Ο Ν Α Δ Α «Κ Λ Ι Μ Α Κ Ε Σ»

Υ Π Ο Μ Ο Ν Α Δ Α «Κ Λ Ι Μ Α Κ Ε Σ» Σ Τ Α Τ Ι Κ Ε Σ Μ Ε Λ Ε Τ Ε Σ Κ Τ Η Ρ Ι Ω Ν Υ Π Ο Μ Ο Ν Α Δ Α «Κ Λ Ι Μ Α Κ Ε Σ» Ο Δ Η Γ Ο Σ Χ Ρ Η Σ Η Σ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ www.tol.com.gr Οκτώβριος 2012 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Καρτερού 60, 71201

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2 Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9 Κεφάλαιο 3 Εφαρμογή σχεδίων 19 Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26 Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Κεφάλαιο 6 Κουμπιά ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος

5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος 5. Γραφήματα 5.1 Εισαγωγή 5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος Το Discoverer παρέχει μεγάλες δυνατότητες στη δημιουργία γραφημάτων, καθιστώντας δυνατή τη διαμόρφωση κάθε συστατικού μέρους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις προηγούμενων εξετάσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις προηγούμενων εξετάσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΟΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ασκήσεις προηγούμενων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 9 - ΧΩΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΑΣΚΗΣΗ 9 - ΧΩΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΣΚΗΣΗ 9 - ΧΩΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Να γίνει στατική επίλυση τoυ χωρικού πλαισίου από οπλισμένο σκυρόδεμα κατηγορίας C/, κάτοψη του οποίου φαίνεται στο σχήμα (α). Δίνονται: φορτίο επικάλυψης πλάκας gεπικ. KN/, κινητό

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων: Μ. Γ. Σφακιανάκης ΤΜΗΜΑ ΠΟΛ/ΚΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ Εξέταση : , 12:00-15:00 ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Διδάσκων: Μ. Γ. Σφακιανάκης ΤΜΗΜΑ ΠΟΛ/ΚΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ Εξέταση : , 12:00-15:00 ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Μάθημα : Ανάλυση Γραμμικών Φορέων με Μητρώα ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Διδάσκων: Μ. Γ. Σφακιανάκης ΤΜΗΜΑ ΠΟΛ/ΚΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ Εξέταση : --, :-: ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΠΩΝΥΜΟ :......... ΑΡ. ΜΗΤΡ :.......

Διαβάστε περισσότερα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Master of Arts (M.A) in "Gender, New Forms of Education, New Forms of Employment and New Technologies in the Information Age". Τα Windows Πολύ Απλά και

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Στατική ΙΙ 3 Ιουλίου 2012 Διδάσκων: Τριαντ. Κόκκινος, Ph.D. ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Μάθημα: Στατική ΙΙ 3 Ιουλίου 2012 Διδάσκων: Τριαντ. Κόκκινος, Ph.D. ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής Μάθημα: Στατική ΙΙ 3 Ιουλίου 202 Διδάσκων: Τριαντ. Κόκκινος, Ph.D. ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ( η περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA PRO... 4 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ... 5

ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA PRO... 4 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ... 5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA PRO... 4 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ... 5 ΒΑΣΙΚΟ... 5 1. ΣΧΕΔΙΑΣΗ... 5 1.1 ΓΡΑΜΜΗ... 5 1.2 ΚΥΚΛΟΣ... 6 1.3 ΤΌΞΟ... 6 1.4 ΠΟΛΥΓΩΝΟ...

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Dcad 1.0

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Dcad 1.0 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Dcad 1.0 20130510 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εγκατάσταση προγράμματος DCAD 2 2. Ενεργοποίηση Registration 2 3. DCAD 3 3.1 Εισαγωγή σημείων 3 3.2 Εξαγωγή σημείων 5 3.3 Στοιχεία ιδιοκτησίας

Διαβάστε περισσότερα

Γραφήματα. Excel 2003

Γραφήματα. Excel 2003 Γραφήματα Excel 2003 Ορολογία Τίτλος γραφήματος Σειρά δεδομένων Υπόμνημα Κατηγορίες Ετικέτες Δείκτες Περιοχή γραφήματος Περιοχή σχεδίασης γραφήματος Γραμμές πλέγματος Οδηγός γραφημάτων Για τη δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access... 9 Κεφάλαιο 2: Microsoft Access 2002... 20 Κεφάλαιο 3: Το σύστημα Βοήθειας του Microsoft Office ΧΡ... 36

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης ⓫ Πρόσθετα

Εγχειρίδιο Χρήσης ⓫ Πρόσθετα Εγχειρίδιο Χρήσης ⓫ Πρόσθετα 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 4 1. ΕΝΟΤΗΤΕΣ 5 1.1 Πρόσθετα 5 I. Γλώσσες 5 II. Παράμετροι 6 III. Προμέτρηση 8 IV. Εκτυπώσεις 10 V. Εμφάνιση

Διαβάστε περισσότερα

2 Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΧΩΡΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SAP-2000

2 Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΧΩΡΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SAP-2000 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΝΑΜΙΚΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ 2 Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1 Σχήμα 1 Η εντατική κατάσταση στην οποία βρίσκεται μία δοκός, που υποβάλλεται σε εγκάρσια φόρτιση, λέγεται κάμψη. Αμφιέριστη δοκός Πρόβολος Κατά την καταπόνηση σε κάμψη αναπτύσσονται καμπτικές ροπές, οι

Διαβάστε περισσότερα

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση διαφανειών...18 Κεφάλαιο 3: Διαχείριση γραφικών...31 Κεφάλαιο 4: Επεξεργασία εικόνων με το Adobe Photoshop...56 Κεφάλαιο 5: Μορφοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch

A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch Τι θα μάθουμε σήμερα: Να ενεργοποιούμε το λογισμικό Scratch Να αναγνωρίζουμε τα κύρια μέρη του περιβάλλοντος του Scratch Να δημιουργούμε/εισάγουμε/τροποποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία κειμένου: Word 2003

Επεξεργασία κειμένου: Word 2003 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Ρυθμίσεις γραμμών εργαλείων και μενού...9 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παραθύρων και προβολές...26 Κεφάλαιο 3: Εύρεση, αντικατάσταση, και μετάβαση σε συγκεκριμένο

Διαβάστε περισσότερα

Stroke.

Stroke. Το φυλλάδιο οδηγιών που κρατάτε στα χέρια σας βρίσκεται και σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο Acrobatpdf) στον φάκελο PDF του υπολογιστή (υπάρχει η σχετική συντόμευση την επιφάνεια εργασίας). Για την καλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

ΖΗΤΗΜΑ 1 ο (μονάδες 3.0)

ΖΗΤΗΜΑ 1 ο (μονάδες 3.0) Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος Ι Ασκήσεις Διδάσκων: Παναγόπουλος Γεώργιος Α Σέρρες 11-9-2009 Ονοματεπώνυμο: Εξάμηνο Βαθμολογία: ΖΗΤΗΜΑ 1 ο (μονάδες 3.0)

Διαβάστε περισσότερα

[συνέχεια του εγγράφου Word 2]

[συνέχεια του εγγράφου Word 2] [συνέχεια του εγγράφου Word 2] Συνεχίζουμε την πρακτική μας άσκηση πάνω στο έγγραφο που δημιουργήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και το οποίο αποθηκεύσαμε στον φάκελο με το όνομά μας, με το όνομα: Word 2x.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Windows Vista... 9 92 Επιφάνεια εργασίας... 18 93 Γραμμή εργασιών... 31 94 Χειρισμός παραθύρων... 53 95 Το παράθυρο Υπολογιστής... 77 96 Το μενού Έναρξη...

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin

Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin Ακολουθήστε τις οδηγίες που περιγράφονται σε αυτό το file μόνο αν έχετε κάποιο laptop ή desktop PC που τρέχουν κάποιο version των Microsoft Windows. 1) Copy

Διαβάστε περισσότερα

Π. Ασβεστάς Γ. Λούντος Τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων

Π. Ασβεστάς Γ. Λούντος Τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων Π. Ασβεστάς Γ. Λούντος Τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Σημειώσεις μαθήματος: http://medisp.bme.teiath.gr/eclass/ E-mail: gloudos@teiath.gr ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Κέντρο βάρους μάζας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΚΟΥ ΣΕ ΚΑΜΨΗ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΚΟΥ ΣΕ ΚΑΜΨΗ Επίλυση γραμμικών φορέων ΟΣ σύμφωνα με τους EC & EC8 ΑΣΚΗΣΗ 4 (3/3/017) ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΚΟΥ ΣΕ ΚΑΜΨΗ Να υπολογιστεί σε κάµψη η µονοπροέχουσα δοκός του σχήµατος για συνδυασµό φόρτισης 135G15Q Η δοκός ανήκει σε

Διαβάστε περισσότερα

4.5 Αµφιέρειστες πλάκες

4.5 Αµφιέρειστες πλάκες Τόµος B 4.5 Αµφιέρειστες πλάκες Οι αµφιέρειστες πλάκες στηρίζονται σε δύο απέναντι παρυφές, όπως η s1 στην εικόνα της 4.1. Αν µία αµφιέρειστη πλάκα στηρίζεται επιπρόσθετα σε µία ή δύο ακόµη παρυφές και

Διαβάστε περισσότερα

Ικανοτικός έλεγχος υποστυλωμάτων. Αυτόματος ικανοτικός έλεγχος. Τρισδιάστατη απεικόνιση κατασκευαστικών οπλισμών. Έλεγχος δομικών στοιχείων.

Ικανοτικός έλεγχος υποστυλωμάτων. Αυτόματος ικανοτικός έλεγχος. Τρισδιάστατη απεικόνιση κατασκευαστικών οπλισμών. Έλεγχος δομικών στοιχείων. Ικανοτικός έλεγχος υποστυλωμάτων. Αυτόματος ικανοτικός έλεγχος. Τρισδιάστατη απεικόνιση κατασκευαστικών οπλισμών. Έλεγχος δομικών στοιχείων. Ικανοτικός έλεγχος υποστυλωμάτων Εφόσον γίνει η επίλυση του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ TEXNOΛΟΓΙΚΟ EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Σημειώσεις Εργαστηρίου για το Δρ. Ευάγγελος Φιλιππίδης ΣΕΡΡΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA PRO...

ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA PRO... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA PRO... 3 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ... 4 ΕΡΓΑΛΕΊΑ... 4 1. ΔΟΜΙΚΆ ΣΤΟΙΧΕΊΑ... 4 1.1 ΕΠΑΝΑΡΊΘΜΗΣΗ... 4 1.2 ΣΤΑΘΕΡΆ ΣΗΜΕΊΑ... 5 1.3

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ 4-Φορείς και Φορτία. Φ. Καραντώνη, Δρ. Πολ. Μηχανικός Επίκουρος καθηγήτρια

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ 4-Φορείς και Φορτία. Φ. Καραντώνη, Δρ. Πολ. Μηχανικός Επίκουρος καθηγήτρια ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ 4-Φορείς και Φορτία Φ. Καραντώνη, Δρ. Πολ. Μηχανικός Επίκουρος καθηγήτρια Φ. Καραντώνη Τεχνική Μηχανική 1 φορείς Κάθε κατασκευή που μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικό Φύλλο Εργασίας 1. Επίπεδα και Ευθείες Ονοματεπώνυμο:... Τάξη Τμήμα:... Ημερομηνία:...

Ενδεικτικό Φύλλο Εργασίας 1. Επίπεδα και Ευθείες Ονοματεπώνυμο:... Τάξη Τμήμα:... Ημερομηνία:... Διδακτική των Μαθηματικών με Τ.Π.Ε Σελίδα 1 από 13 Ενδεικτικό Φύλλο Εργασίας 1. Επίπεδα και Ευθείες Ονοματεπώνυμο:... Τάξη Τμήμα:... Ημερομηνία:... Όλες οι εφαρμογές που καλείσθε να χρησιμοποιήσετε είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Draw for Children. Περιεχόμενα

Εγχειρίδιο Χρήσης Draw for Children. Περιεχόμενα Περιεχόμενα 1. Πως ανοίγουμε το πρόγραμμα ζωγραφικής Drawing for children...3 2. Οι λειτουργίες του Drawing for children...3 3. Άνοιγμα νέας σελίδας...4 4. Αναίρεση...4 5. Σβήσιμο...4 6. Μολυβοθήκη εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΩΝΥΜΟ :... ΟΝΟΜΑ :... ΒΑΘΜΟΣ:

ΕΠΩΝΥΜΟ :... ΟΝΟΜΑ :... ΒΑΘΜΟΣ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Μάθημα : Ανάλυση Γραμμικών Φορέων με Μητρώα ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Διδάσκων: Μ. Γ. Σφακιανάκης ΤΜΗΜΑ ΠΟΛ/ΚΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ Εξέταση : --, :-: ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΠΩΝΥΜΟ :......... ΟΝΟΜΑ :......

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος οδηγός αναφοράς Για Windows Έκδοση 4.0

Σύντομος οδηγός αναφοράς Για Windows Έκδοση 4.0 Σύντομος οδηγός αναφοράς Για Windows Έκδοση 4.0 Παράθυρα των εγγράφων Επιφάνεια του σχεδίου. Σχεδιάστε εδώ νέα αντικείμενα με τα εργαλεία σημείων, διαβήτη, σχεδίασης ευθύγραμμων αντικειμένων και κειμένου.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΡΟΒΑΘΡΟ ver.1. Φακής Κωνσταντίνος, Πολιτικός μηχανικός 1/8

ΑΚΡΟΒΑΘΡΟ ver.1. Φακής Κωνσταντίνος, Πολιτικός μηχανικός 1/8 ΑΚΡΟΒΑΘΡΟ ver.1 Πρόκειται για ένα υπολογιστικό φύλλο που αναλύει και διαστασιολογεί ακρόβαθρο γέφυρας επί πασσαλοεσχάρας θεμελίωσης. Είναι σύνηθες να επιλύεται ένα φορέας ανωδομής επί εφεδράνων, να λαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕXCEL

ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕXCEL ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕXCEL 1. Εισαγωγή δεδομένων σε φύλλο εργασίας του Microsoft Excel Για να τοποθετήσουμε τις μετρήσεις μας σε ένα φύλλο Excel, κάνουμε κλικ στο κελί στο οποίο θέλουμε να τοποθετήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ POWER POINT

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ POWER POINT 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ POWER POINT To Power Point είναι ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα παρουσίασης γραφικών. Ο σκοπός είναι να βοηθήσει τους χρήστες των υπολογιστών να δημιουργούν εντυπωσιακά έγγραφα, επιστολές και

Διαβάστε περισσότερα

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Word 2010... 7 Κεφάλαιο 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 13 Κεφάλαιο 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 26 Κεφάλαιο 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 31 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Word) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT WORD (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 017 3. Διαγράμματα NQM Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών galiotis@chemeng.upatras.gr Α3. Διαγράμματα NQΜ/ Μηχανική Υλικών 1 Σκοποί ενότητας Να εξοικειωθεί ο φοιτητής

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή εικόνας / γραφικού - διαγράμματος σε έγγραφο

Εισαγωγή εικόνας / γραφικού - διαγράμματος σε έγγραφο 3.4.2.1 Εισαγωγή εικόνας / γραφικού - διαγράμματος σε έγγραφο Εισαγωγή εικόνας σε έγγραφο Αν και ένα έγγραφο περιέχει ως επί το πλείστο κείμενο, μπορείτε να εισάγετε σε αυτό και άλλα αντικείμενα. Τα πιο

Διαβάστε περισσότερα

Offset Link.

Offset Link. Offset Link Το φυλλάδιο οδηγιών που κρατάτε στα χέρια σας βρίσκεται και σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο Acrobatpdf) στον φάκελο PDF του υπολογιστή (υπάρχει η σχετική συντόμευση την επιφάνεια εργασίας). Για

Διαβάστε περισσότερα

StereoSTATIKA 3.53 ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ - ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ. 1) F4586 : Κάποια πεδία αποτελεσμάτων δεν ενημερώνονταν στις εκτυπώσεις των πλακών.

StereoSTATIKA 3.53 ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ - ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ. 1) F4586 : Κάποια πεδία αποτελεσμάτων δεν ενημερώνονταν στις εκτυπώσεις των πλακών. StereoSTATIKA 3.53 ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ - ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ 1) F4586 : Κάποια πεδία αποτελεσμάτων δεν ενημερώνονταν στις εκτυπώσεις των πλακών. 2) F4580 : Διόρθωση προβλήματος στην τοποθέτηση ράβδων σε Γ υποστύλωμα. 3)

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ ΣΤΟ BIM ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ holobim και η αυτόματη δημιουργία των διαγώνιων ράβδων των ενεργών τοίχων

Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ ΣΤΟ BIM ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ holobim και η αυτόματη δημιουργία των διαγώνιων ράβδων των ενεργών τοίχων Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ ΣΤΟ BIM ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ holobim και η αυτόματη δημιουργία των διαγώνιων ράβδων των ενεργών τοίχων Η αποτύπωση των τοίχων γίνεται και στις τρεις διαστάσεις και όσοι τοίχοι εφάπτονται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΦΟΡΕΑ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΦΟΡΕΑ Έργο Ιδιοκτήτες Θέση ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΦΟΡΕΑ Η µελέτη συντάχθηκε µε το πρόγραµµα VK.STEEL 5.2 της Εταιρείας 4M -VK Προγράµµατα Πολιτικού Μηχανικού. Το VK.STEEL είναι πρόγραµµα επίλυσης χωρικού

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης ❶ Βασικό

Εγχειρίδιο Χρήσης ❶ Βασικό Εγχειρίδιο Χρήσης ❶ Βασικό 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 4 II. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5 1. Βασικό 5 1.1 Σχεδίαση 5 1.2 Επεξεργασία 7 1.3 Στρώσεις-Επίπεδα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή/ απομάκρυνση συμβόλων παραγράφου

Εισαγωγή/ απομάκρυνση συμβόλων παραγράφου 3.3.2.1 Εισαγωγή/ απομάκρυνση συμβόλων παραγράφου Υπάρχει μία μικρή διαφορά μεταξύ της λέξης παράγραφος, όπως τη χρησιμοποιούμε εδώ και όπως κοινώς χρησιμοποιείται. Τεχνικά, μία παράγραφος είναι ένα μπλοκ,

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Υπολογισμός διατμητικών τάσεων

Ενότητα: Υπολογισμός διατμητικών τάσεων ΔΙΑΜΗΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗ ΠΛΟΙΟΥ Ενότητα: Υπολογισμός διατμητικών τάσεων Α. Θεοδουλίδης Υπολογισμός διατμητικών τάσεων Η ύπαρξη διατμητικών τάσεων οφείλεται στην διατμητική δύναμη Q(x): Κατανομή διατμητικών τάσεων

Διαβάστε περισσότερα