Fespa 10. Εκπαιδευτική έκδοση For Windows. Σύντομο στατικό παράδειγμα μπετόν. Version

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Fespa 10. Εκπαιδευτική έκδοση 5.4.0.104. For Windows. Σύντομο στατικό παράδειγμα μπετόν. Version 1.0.11"

Transcript

1 Fespa 10 For Windows Εκπαιδευτική έκδοση Σύντομο στατικό παράδειγμα μπετόν Version Αθήνα, Μάιος 2013

2 2 Fespa 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση Σύντομο στατικό παράδειγμα μπετόν Εισαγωγή Στις επόμενες σελίδες περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία εισαγωγής δεδομένων ενός πολύ απλού κτιρίου, προκειμένου να γίνουν κατανοητά τα βασικά βήματα μιας στατικής μελέτης. Το περιβάλλον του προγράμματος Η γραμμή πληροφοριών. Αναγράφονται περιληπτικά δεδομένα του στοιχείου που το mouse ανιχνεύει στο παράθυρο γραφικής εισαγωγής δεδομένων Κεντρική εργαλειογραμμή Εδώ επιλέγετε οντότητα (π.χ. δοκό, πλάκα κείμενο, κ.λπ.). Πλαίσιο παραμέτρων στοιχείου (πάχος, τύπος, φορτία, χρώμα, πένα, κ.λπ.). Για να ανοίξει, επιλέγετε οντότητα και πατάτε [F6]. Με κλικ στο «?» έχετε για κάθε παράμετρο βοήθεια Εργαλειοθήκη της επιλεγμένης οντότητας. (προσθήκη, διαγραφή, μετακίνηση, κ.λπ.). Για να ανοίξει, επιλέγετε οντότητα και πατάτε [F5]. Υλικά για την σύνθεση του στατικού μοντέλου Οι πλάκες Γραμμή επιλογής ορόφου. Γραμμή κατάστασης και συνεχούς βοήθειας Γραμμή βοηθητικών εργαλείων σχεδίασης (μεγέθυνση, έλξεις, μέτρο, undo, κ.λπ.). Τα γραμμικά μέλη (δοκοί, υποστυλώματα, άκαμπτες απολήξεις, δεσμικές δοκοί, δοκοί προσoμοίωσης πέδιλων) Οι κόμβοι Οι στηρίξεις Τα φορτία Τα υλικά (ποιότητες beton, χάλυβα κλπ)

3 Σύντομο στατικό παράδειγμα 3 Πορεία εργασίας Κάναβος Παράμετροι κτιρίου ΣΤΑΤΙΚΑ: Πλάκες, Υποστυλώματα Λοιποί κόμβοι, οκοί. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ q: Κατηγορία πλαστιμότητας, Τύπος στατικού συστήματος, Κανονικότητα σε κάτοψη, Κανονικότητα καθ ύψος ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ: Προσαρμογή δοκών, Παραγωγή ορόφων, Παραγωγή θεμελίωσης, Παραγωγή συνδυασμών δράσεων Επίλυση και όπλιση ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΞΥΛΟΤΥΠΟΥ: Σίδερο πλάκας, Σίδερο δοκού, Ονόματα υποστυλωμάτων, Ονόματα δοκών, ιαστάσεις, Κείμενο ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΟΠΛΙΣΜΩΝ: οκών, Υποστυλωμάτων ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Σχεδίαση ξυλοτύπων, Εκτύπωση τεύχους

4 4 Fespa 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση Ο φορέας του παραδείγματος Έστω ότι ο φορέας που θέλουμε να περιγράψουμε είναι αυτός που φαίνεται στο επόμενο σχήμα. Θα έχει ισόγειο και έναν όροφο, ενώ η θεμελίωσή του θα είναι με πέδιλα. Οντότητες: εντολές και παράμετροι Το πρόγραμμα βασίζεται στη λογική των «Οντοτήτων» (π.χ. τοίχοι, πλάκες, δοκοί, κόμβοι, σίδερα πλακών, γραμμές, κ.λπ.). Κάθε οντότητα έχει τις «Εντολές» της και τις «Παραμέτρους» της. Εντολές Οι εντολές είναι οι λειτουργίες που μπορεί να εκτελέσει το πρόγραμμα για το συγκεκριμένο δομικό στοιχείο. Για παράδειγμα, αν το στοιχείο που έχουμε επιλέξει είναι η πλάκα, οι διαθέσιμες εντολές είναι η «Προσθήκη», η «ιαγραφή», η «Αλλαγή ονόματος», η «Κίνηση κορυφής», κ.λπ. Όλες οι εντολές του Fespa λειτουργούν με τη σειρά Εντολή Αντικείμενο, που σημαίνει ότι πρώτα δίνουμε την εντολή και ακολούθως επιλέγουμε το αντικείμενο πάνω στο οποίο θα εφαρμοστεί. Το παράθυρο των εντολών ανοίγει / κλείνει και με το πλήκτρο [F5]. Παράμετροι Οι παράμετροι είναι οι ιδιότητες που χαρακτηρίζουν κάθε δομικό στοιχείο (οντότητα). Π.χ. για την πλάκα, μερικές παράμετροι είναι ο «Τύπος», το «Πάχος», το «Κινητό φορτίο», η «Ποιότητα beton», το «Χρώμα περιγράμματος», η «Πένα», κ.λπ. Με τις εντολές «Πάρε παραμέτρους» και «ώσε παραμέτρους» ελέγχουμε ή και τροποποιούμε τις παραμέτρους κάθε οντότητας του σχεδίου. Το παράθυρο των παραμέτρων ανοίγει / κλείνει και με το πλήκτρο [F6].

5 Σύντομο στατικό παράδειγμα 5 ημιουργία καννάβου Ο κάνναβος διευκολύνει την ακριβή εισαγωγή δεδομένων, επειδή οι σταθερές κορυφές των στύλων, οι κορυφές των πλακών και τα κέντρα των λοιπών κόμβων έλκονται, κατά την περιγραφή ή κίνησή τους, από τα σημεία έλξης. Κάθε σημείο έλξης του κανάβου συμβολίζεται με ένα μικρό x. Κάνοντας κλικ στο πλήκτρο «Κάναβος» της κεντρικής εργαλειοθήκης, εμφανίζεται η εργαλειοθήκη του κανάβου. Κάνετε κλικ στην εντολή «Περασιά Χ». Πληκτρολογήστε «0» και δώστε [Enter]. Έτσι εμφανίζεται η περασιά Χ = 0. Επαναλάβετε πληκτρολογώντας «6» και [Enter], 7.5 [Enter]. Αφού τελειώσατε με τις κατακόρυφες περασιές, κάνετε κλικ στην εντολή «Περασιά Ζ» και κάνετε όπως προηγουμένως για τις Ζ = 0 και Ζ = 5.5. Στο τέλος πρέπει να επιλέξετε την «Κατασκευή», από την εργαλειοθήκη, ώστε να δημιουργηθούν τα σημεία έλξης του κανάβου και να εξαφανιστούν οι περασιές από την οθόνη. Γενικές παράμετροι Οι γενικές παράμετροι του κτιρίου (π.χ. κανονισμοί, σεισμικότητα, ποιότητες χάλυβα και σκυροδέματος, έδαφος, κλπ) έχουν από το πρόγραμμα δεδομένες αρχικές τιμές. Για να ελέγξετε ή και να τροποποιήσετε τις τιμές αυτές, επιλέξτε την οντότητα «Κτίριο» της κεντρικής εργαλειογραμμής και ανοίξτε τις παραμέτρους του (με το πλήκτρο [F6]).

6 6 Fespa 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση Με κλικ στο «?» έχετε για κάθε παράμετρο βοήθεια Περιγραφή πλακών Προκειμένου να εισάγετε τις πλάκες, επιλέξτε την οντότητα «Πλάκα» από την κεντρική εργαλειογραμμή. Έχοντας στην οθόνη τα σημεία έλξης του κανάβου, μπορείτε να ορίσετε τις τέσσερις κορυφές των πλακών Π1 και Π2, δίνοντας την εντολή «Προσθήκη με επόμενο όνομα». είχνετε με το mouse (click) διαδοχικά στα σημεία αυτά, περιγράφοντας το περίγραμμα της πλάκας, και τελειώνετε στην κορυφή απ όπου ξεκινήσατε. Στην οθόνη σας σχεδιάζεται η πλάκα 1, όπως φαίνεται στο επόμενο σχήμα. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για την εισαγωγή της πλάκας 2. Προσθήκη υποστυλωμάτων

7 Σύντομο στατικό παράδειγμα 7 Χρησιμοποιείστε την επιλογή «Υποστύλωμα» της κεντρικής εργαλειογραμμής για να τοποθετήστε τα υποστυλώματα του ορόφου. Πριν εισάγετε ένα υποστύλωμα, πατήστε το πλήκτρο [F6] για να ανοίξετε το πλαίσιο των παραμέτρων. Εδώ επιλέγετε τον επιθυμητό τύπο διατομής (π.χ. Γάμα 1) για το άνω-αριστερά υποστύλωμα (Κ1). ώστε την εντολή «Προσθήκη με επόμενο όνομα», και δείξτε τις θέσεις που θα εισάγετε τα υποστυλώματα, σύμφωνα με τον τρόπο που φαίνονται στο επόμενο σχήμα. Με το πρώτο κλικ ορίζετε την σταθερή κορυφή του υποστυλώματος (σημείο έλξης του κανάβου) ενώ με το δεύτερο κλικ δείχνετε το τεταρτημόριο προς το ο- ποίο τοποθετείται το υποστύλωμα. Παρακολουθείτε επίσης τις προτροπές του προγράμματος στη γραμμή κατάστασης (βλέπε εικόνα στην πρώτη σελίδα). Ακολούθως, ανοίξτε πάλι το πλαίσιο παραμέτρων (με το [F6]) και επιλέξτε την ορθογωνική διατομή για να εισάγετε διαδοχικά τα υποστυλώματα Κ2, Κ3 και Κ4. Στο επόμενο σχήμα φαίνονται οι τέσσερις πιθανοί τρόποι εισαγωγής υποστυλώματος ορθογωνικής διατομής

8 8 Fespa 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση Εισαγωγή λοιπών κόμβων Προκειμένου να εισάγετε τους αναγκαίους επιπλέον κόμβους, επιλέξτε την οντότητα «Λοιπός Κόμβος» από την κεντρική εργαλειογραμμή. Οι λοιποί κόμβοι χρειάζονται σε σημεία διασταύρωσης δοκών (όταν δεν υπάρχει στύλος στο σημείο της διασταύρωσης), σε άκρα προβόλων, σε σημεία αλλαγής φορτίων δοκού, σε σημεία εφαρμογής συγκεντρωμένων φορτίων, ή εκεί όπου θα τοποθετήσετε φυτευτά υποστυλώματα. Τοποθετείτε με την εντολή «Προσθήκη με επόμενο όνομα» τους λοιπούς κόμβους στις επιθυμητές θέσεις (έλξεις κανάβου). Στο φορέα του παραδείγματος, λοιποί κόμβοι χρειάζονται στα άκρα των δοκών που θα λειτουργούν ως πρόβολοι (βλέπε επόμενο σχήμα). Τοποθετείτε με την εντολή «Κόμβοι τοιχώματος» λοιπούς κόμβους στο τοίχωμα Κ3. Εισαγωγή δοκών Η δοκός ανάλογα με το είδος της, μπορεί να είναι δοκός ανωδομής, συνδετήρια δοκός, πεδιλοδοκός, τοίχωμα υπογείου ή δοκός προσομοίωσης πεδίλων. Ανάλογα με τον τύπο της διατομής της, μπορεί να είναι ορθογωνική, πλακοδοκός, ανεστραμμένη πλακοδοκός, ή τυχούσα. Μπορεί, εκτός από τα φορτία που παραλαμβάνει από τις πλάκες, να φέρει γραμμικά κατανεμημένα φορτία μόνιμα ή κινητά.

9 Σύντομο στατικό παράδειγμα 9 Πριν εισάγετε μία δοκό, πατήστε το πλήκτρο [F6] για να ανοίξετε το πλαίσιο των παραμέτρων. Εδώ επιλέγετε τον επιθυμητό τύπο διατομής (π.χ. Πλακοδοκό 25/50). Το συνεργαζόμενο πλάτος της (b eff ) δεν έχει σημασία, διότι θα υπολογιστεί αυτόματα από το πρόγραμμα κατά την «Προσαρμογή δοκών», αργότερα. Για την εισαγωγή δοκού επιλέγουμε από την κεντρική εργαλειοθήκη την οντότητα «Δοκός» και από την εργαλειοθήκη της δοκού την εντολή «Έξυπνη εισαγωγή πλευρικά». Με τα δύο πρώτα click ορίζετε τα σημεία αρχής και τέλους της δοκοσειράς, ενώ με το τρίτο click δείχνετε την πλευρά σχεδίασής της, έτσι όπως φαίνεται στο επόμενο σχήμα. Έτσι το πρόγραμμα τοποθετεί τις 1.1 και 1.2. Με την ίδια διαδικασία, εισάγετε και τις δοκούς 2 (δύο ανοιγμάτων), 3 και 4 (ενός ανοίγματος). Επιλογή σεισμικής ζώνης και εδαφικού τύπου Με την επιλογή της σεισμικής ζώνης επιλέγεται αυτόματα η αντίστοιχη μέγιστη εδαφική επιτάχυνση. Με την επιλογή του εδαφικού τύπου ενημερώνεται αυτόματα η τιμή του συντελεστή εδάφους S.

10 10 Fespa 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση Σεισμική ζώνη: Ζ1 Εδαφικός τύπος: D Υπολογισμός συντελεστή q Ο υπολογισμός του συντελεστή q σύμφωνα με τον ΕC8 εξαρτάται από μια σειρά παραμέτρων. Για την εμφάνιση των παραμέτρων αυτών επιλέξτε την οντότητα «Κτίριο» από την εργαλειογραμμή «Στατικά» και πατήστε το πλήκτρο [F6].

11 Σύντομο στατικό παράδειγμα 11 Στην καρτέλα «Συντελεστής q» ορίστε: Κατηγορία πλαστιμότητας: ΚΠΜ (Κατηγορία Πλαστιμότητας Μέση) Τύπος στατικού συστήματος [διεύθυνση Χ]: Πλαισιωτό πολυώροφο σύστημα (ένα άνοιγμα) Τύπος στατικού συστήματος [διεύθυνση Ζ]: Πλαισιωτό πολυώροφο σύστημα (πολλά ανοίγματα) Ο λόγος υπεραντοχής α u /α 1 καθορίζεται από Pushover: Ναι Κανονικότητα καθ ύψος [διεύθυνση Χ]: Ναι Κανονικότητα καθ ύψος [διεύθυνση Ζ]: Ναι Η ορθή επιλογή του τύπου στατικού συστήματος μπορεί να ελεγχθεί μετά την επίλυση, με την εντολή της «Επίλυσης» «Απαίτηση ικανοτικού ελέγχου, έλεγχοι στρεπτικής ακαμψίας και κανονικότητας». Όταν ο λόγος υπεραντοχής α u /α 1 ελέγχεται από Pushover πρέπει μετά την «Επίλυση και οπλισμό κτιρίου» να πραγματοποιηθεί «Επίλυση pushover» και τελικά να ελεγχθεί στα αποτελέσματα του «Τεύχους» ποίοι είναι οι τελικοί επιτρεπόμενοι λόγοι υπεραντοχής για κάθε διεύθυνση. Εάν για κάποια διεύθυνση προκύπτει α u /α 1 < 1.5, η τιμή της παραμέτρου «Τελική τιμή λόγου [α u /α 1 ]» πρέπει να ενημερωθεί αναλόγως. Παραγωγές Με τις εντολές των «Παραγωγών» της κεντρικής εργαλειοθήκης, το πρόγραμμα κάνει: Παραγωγή ορόφων Παραγωγή θεμελίωσης (με πέδιλα / πεδιλοδοκούς / γενική κοιτόστρωση) Μεταφορά των φορτίων από τις πλάκες στο πλαίσιο Υπολογισμός συνεργαζόμενου πλάτους των δοκών ιαστασιολόγηση των πεδίλων, ώστε να προκύπτουν ίσες τάσεις εδάφους. Αλλαγή υψομέτρου των ορόφων Κίνηση λοιπού κόμβου Προκειμένου να εξαλειφθούν τυχόν πρόσθετες εντάσεις από εκκεντρότητες, κινείστε τους λοιπούς κόμβους, έτσι ώστε να έρθουν ακριβώς πάνω στον κεντροβαρικό άξονα της δοκού. ώστε την εντολή «Κίνηση» του «Λοιπού κόμβου» και χρησιμοποιείστε τις έλξεις που υπάρχουν στα μέσα των άκρων των δοκών (συμβολίζονται με μικρό κόκκινο ρόμβο). Παραγωγή ορόφων Εφόσον ολοκληρώσατε την περιγραφή του ενός ορόφου, μπορείτε να δημιουργήσετε απ αυτόν έναν ακόμα όροφο, δίνοντας την εντολή «Παραγωγή Ορόφου» από τις «Παραγωγές». ίνοντας Ok στο παράθυρο που ανοίγει, το πρόγραμμα έχει δημιουργήσει έναν επιπλέον όροφο (όροφος 1). Στον νέο όροφο που δημιουργήθηκε μπορείτε να κάνετε τις αλλαγές που θέλετε, π.χ. να διαγράψετε τον πλάκα πρόβολο Π2.

12 12 Fespa 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση K1 25/60/25/60 K2 40/40 Δ1.1 25/50 Δ3.1 25/50 Π1 h=16 Δ4.1 25/50 Δ2.1 25/50 K4 40/40 K3 100/25 Παραγωγή θεμελίωσης Επιλέξτε την «Παραγωγή πεδίλων» και δηλώστε τον όροφο από τον οποίο θα παραχθεί η θεμελίωση (όροφος 0). Το Fespa παράγει πέδιλα και συνδετήριες δοκούς στη στάθμη της θεμελίωσης (όροφος 1). Μεταβείτε στον όροφο 1 και διαγράψτε τις δοκούς 1.2 και 2.4 (που δεν θα υπάρχουν στη στάθμη της θεμελίωσης). Η διαγραφή των δοκών γίνεται ως εξής: Επιλέξτε την «Δοκό» από την κεντρική εργαλειογραμμή. ώστε την εντολή «Διαγραφή» από τις εντολές της δοκού είξτε και κάνετε κλικ διαδοχικά πάνω στις δύο αυτές δοκούς.

13 Σύντομο στατικό παράδειγμα 13 Όλοι οι όροφοι Με την εντολή «Όλοι οι όροφοι» εκτελούνται για όλους τους ορόφους οι εντολές: Προσαρμογή δοκών-πλακών Με την εντολή «Προσαρμογή δοκών-πλακών» το πρόγραμμα υπολογίζει αυτόματα τα συνεργαζόμενα πλάτη των δοκών, μεταφέρει τα φορτία των πλακών στις δοκούς που τις στηρίζουν και ανακαλύπτει τη συνέχεια μεταξύ των πλακών του τρέχοντα ορόφου. Βλέπετε ότι ο κύκλος με το όνομα της πλάκας, έχει εφοδιαστεί με τις ενδεικτικές γραμμές, που υποδηλώνουν τον τρόπο λειτουργίας της (π.χ. τετραέρειστη η Π1, πρόβολος η Π2). Προσαρμογή δοκών υποστυλωμάτων Με την εντολή «Προσαρμογή δοκών υποστυλωμάτων», οι δοκοί εφάπτονται σχεδιαστικά στις παρειές των υποστυλωμάτων. Η εντολή αυτή είναι χρήσιμη αν αλλάξετε διαστάσεις σε υποστυλώματα ή κάνετε κίνηση των λοιπών κόμβων. Επίσης με την εντολή αυτή γίνεται κάθε φορά υπολογισμός των h c και b j, μεγέθη απαραίτητα για την διαστασιολόγηση των δοκών. Καθορισμός μελών για διαστασιολόγηση Προσαρμογή θεμελίωσης Κατακορύφωση υποστυλωμάτων Παραγωγή συνδυασμών δράσεων Επιλέξτε την «Παραγωγή συνδυασμών δράσεων» για να παραχθούν αυτόματα οι συνδυασμοί δράσεων για τους ελέγχους στην Οριακή κατάσταση αστοχίας και λειτουργικότητας βάσει του ΕC0 6. Οι συνδυασμοί δράσεων που παράγονται εμφανίζονται στον Πίνακα 816, στην οντότητα «Πίνακες» της εργαλειογραμμής «Στατικά». Επίλυση και όπλιση Με τις εντολές της «Επίλυσης» της κεντρικής εργαλειογραμμής το πρόγραμμα κάνει: Επίλυση και όπλιση πλακών

14 14 Fespa 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση Επίλυση χωρικού πλαισίου Υπολογισμό απαίτησης ικανοτικού ελέγχου κόμβων και ελέγχους στρεπτικής ακαμψίας και κανονικότητας Όπλιση δοκών Όπλιση υποστυλωμάτων Ζητήστε «Επίλυση και οπλισμός κτιρίου». Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με την επίλυση των πλακών και θα προχωρήσει στην επίλυση του χωρικού. Στο παράθυρο «Γενικοί έλεγχοι δομήματος» το fespa10 σας ενημερώνει για την ορθή επιλογή τύπου στατικού συστήματος (Έλεγχοι q) και για την απαίτηση ή όχι ικανοτικού ελέγχου κόμβων. Το πρόγραμμα ολοκληρώνει την ανάλυση, κάνοντας την όπλιση δοκών και υποστυλωμάτων. Αφού έχει γίνει επίλυση πλακών και χωρικού πλαισίου μπορείτε να εμφανίσετε την καρτέλα «Γενικοί έλεγχοι δομήματος» με την εντολή της «Επίλυσης», «Απαίτηση ικανοτικού ελέγχου, έλεγχοι στρεπτικής ακαμψίας και κανονικότητας». Σφάλματα επίλυσης Στο παράθυρο «Αποτελέσματα επίλυσης» εμφανίζονται τα διαδοχικά βήματα της επίλυσης, καθώς και τα πιθανά σφάλματα που εντόπισε το πρόγραμμα κατά την όπλιση των μελών του φορέα. Μπορείτε να εμφανίσετε και να κρύψετε το παράθυρο με τα λάθη επίλυσης από τα «Εργαλεία» -> «Λάθη επίλυσης».

15 Σύντομο στατικό παράδειγμα 15 Κάνοντας διπλό κλικ πάνω σε μήνυμα σφάλματος ή ειδοποίησης, το πρόγραμμα αφενός επισημαίνει με κόκκινο χρώμα το μέλος που αστοχεί, αφετέρου εμφανίζει μήνυμα με τον προτεινόμενο τρόπο αντιμετώπισής του. Μετά την εκτέλεση της εντολής «Επίλυση και οπλισμός κτιρίου» ζητήστε «Επίλυση Pushover». Η επίλυση Pushover είναι απαραίτητη ώστε να ελεγχθεί η τιμή του λόγου υπεραντοχής α u /α 1. Η μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή του α u /α 1 σύμφωνα με τον EC8 είναι 1.5. Sa(T*)(m/s2) ΠΒ ΠΖ ΟΚ α U ΣΜ α TB θ>θy θ>0.75θu θ>θu V>VRmax Κόμβος ελέγχου: Κ3(1) Ομοιόμορφη, Βήμα: 0.002m 0.15m/s2 αu/α1=2.45 Sd(m) Εποπτεία της δυστρεψίας των ορόφων Με ενεργό το πλήκτρο [Ξ]υλοτυπος στην κάτω δεξιά πλευρά της οθόνης, μπορείτε να βλέπετε μόνον τον ξυλότυπο του φορέα σας.

16 16 Fespa 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση Με το πλήκτρο [Μ]οντέλο εμφανίζονται ή εξαφανίζονται από την οθόνη τα στοιχεία της προσομοίωσης (μοντέλο) του φορέα, π.χ οι στατικές δοκοί και οι λοιποί κόμβοι. Ενεργοποιώντας και το πλήκτρο [Χ]αρακτηρισμός, στην οθόνη εμφανίζονται το Κέντρο Βάρους (Μ) και ο Πόλος Στροφής (Po) του τρέχοντα ορόφου, καθώς και το κριτήριο της στρεπτικής δυσκαμψίας (ένα κτίριο θεωρείται στρεπτικά δύσκαμπτο όταν σε κάθε επίπεδο και για κάθε διεύθυνση της ανάλυσης x και y, η ακτίνα δυστρεψίας είναι μεγαλύτερη από την ακτίνα αδρανείας, r x /l s 1.0). Επίσης, οι δοκοί του ορόφου χρωματίζονται ανάλογα με το γραμμικά κατανεμημένο μόνιμο φορτίο που φέρουν. Με το πλήκτρο «Διαφανή» μπορείτε να επιλέξετε ακριβώς το τι θα εμφανίζεται στην οθόνη σας, ποιες δηλαδή οντότητες θα είναι ορατές και ποιες όχι. Τριδιάστατη απεικόνιση Προκειμένου να ελέγξετε την ορθότητα του μοντέλου και της επίλυσης, μεταβείτε στην τριδιάστατη απεικόνιση του μοντέλου (3DV). Ο φορέας περιστρέφεται στο χώρο με τα πλήκτρα [ ] [ ] [ ] [ ] του πληκτρολογίου. Στο 3DV έχετε τη δυνατότητα να ελέγξετε: Τις μετατοπίσεις του φορέα για τις διάφορες ιδιομορφές Τα διαγράμματα των εντατικών μεγεθών σε επιλεγμένα μέλη του φορέα Τα διαγράμματα φορτίσεων των μελών του φορέα Την τιμή του λόγου α u /α 1, όπως προέκυψε από την ανάλυση Pushover, ανάλογα με την κατανομή και την διεύθυνση φόρτισης To διάγραμμα δύναμης-μετακίνησης για κάθε κατανομή και διεύθυνση φόρτισης Το διάγραμμα απαίτησης-ικανότητας για κάθε κατανομή και διεύθυνση φόρτισης Παραμορφώσεις / ιδιομορφές Με την εντολή «Παραμορφώσεις» το πρόγραμμα ξεκινά την απεικόνιση των μετακινήσεων του φορέα.

17 Σύντομο στατικό παράδειγμα 17 Από το παράθυρο που ανοίγει, επιλέξετε φόρτιση / ιδιομορφή και πιέστε το πλήκτρο [ ] (Έναρξη κίνησης) προκειμένου να δείτε την κίνηση του φορέα για την κάθε ιδιομορφή. 1. Δώστε τη εντολή «Παραμορφώσεις» 3. Πατήστε το πλήκτρο «Έναρξη κίνησης» για να δείτε την κίνηση του φορέα από την επιλεγμένη ιδιομορφή. 2. Επιλέξτε τη φόρτιση (π.χ. Ιδιομορφή 1) και την ταχύτητα κίνησης. ιαγράμματα εντατικών μεγεθών Με την εντολή «Διαγράμματα» το πρόγραμμα ξεκινά την απεικόνιση των διαγραμμάτων εντατικών μεγεθών του φορέα. Από το παράθυρο που ανοίγει, επιλέξτε φόρτιση, είδος διαγράμματος (εντατικό μέγεθος δοκών / στύλων) και επιλέξτε τα μέλη των οποίων θέλετε να δείτε διαγράμματα. Η επιλογή των μελών γίνεται δίνοντας την εντολή «Προσθήκη διαγραμμάτων σε περιοχή» και δείχνοντας με το mouse την περιοχή (ή τις περιοχές) με τα επιθυμητά μέλη.

18 18 Fespa 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση 1. Δώστε την εντολή «Διαγράμματα». 4. Δείξτε με παράθυρο την περιοχή με τα μέλη των οποίων θέλετε διαγράμματα. 3. Δώστε την εντολή «Προσθήκη διαγραμμάτων σε περιοχή». 2. Επιλέξτε φόρτιση (π.χ. 1.35G+1.50Q) καθώς και εντατικό μέγεθος για τις δοκούς και τα υποστυλώματα. Για να βγείτε από την τριδιάστατη απεικόνιση και να επιστρέψετε στην κάτοψη του φορέα, κάντε κλικ στο [x] του παραθύρου. Pushover Με την εντολή «Pushover» το fespa10 ξεκινά την απεικόνιση των αποτελεσμάτων που έχουν προκύψει από την Pushover ανάλυση. Από το παράθυρο που ανοίγει επιλέξτε κατεύθυνση και διεύθυνση φόρτισης και πιέστε το πλήκτρο [ ] (Έναρξη κίνησης) προκειμένου να δείτε την παραμόρφωση του φορέα για κάθε βήμα της επιβαλλόμενης εξωτερικής δύναμης και την σειρά και τις θέσεις εμφάνισης των πλαστικών αρθρώσεων στον φορέα. Οι θέσεις των πλαστικών αρθρώσεων επισημαίνονται με κουκκίδες που αναβοσβήνουν για το τρέχον βήμα της φόρτισης CS (Current Step), το εξεταζόμενο βήμα για το οποίο απεικονίζεται η θέση της κατασκευής Η τιμή του λόγου αu//α1

19 Σύντομο στατικό παράδειγμα 19 Με την εντολή «ιάγραμμα ύναμης-μετακίνησης» εμφανίζεται στην οθόνη το διάγραμμα δύναμης-μετακίνησης και χρήσιμες πληροφορίες όπως, ο κόμβος ελέγχου, η κατανομή φόρτισης, η τιμή του λόγου α u /α 1. Για κατανομή φόρτισης τριγωνική και διεύθυνση φόρτισης 90, προκύπτει η ελάχιστη τιμή του λόγου υπεραντοχής α u /α 1 =1.26. Άρα η παράμετρος «Κτίριο> Συντελεστής q > Τελική τιμή του λόγου [α u /α 1 ]_z» πρέπει να τεθεί ίση με Για την διεύθυνση X προκύπτει ελάχιστη τιμή του λόγου υπεραντοχής α u /α 1 =1.55 για κατανομή φόρτισης ορθογωνική και διεύθυνση φόρτισης 0.0. Άρα η τελική τιμή του λόγου α u /α 1 =1.5. Οι ελάχιστες τιμές του λόγου υπεραντοχής για κάθε διεύθυνση εμφανίζονται και στο «Τεύχος» της οντότητας «Κτίριο». Μετά την αλλαγή της παραμέτρου «Κτίριο> Συντελεστής q > Τελική τιμή του λόγου [α u /α 1 ]_z» επαναλαμβάνετε «Επίλυση και οπλισμό κτιρίου» και «Επίλυση pushover». Οι λόγοι υπεραντοχής είναι πλέον εντός των επιτρεπτών ορίων και για τις δύο διευθύνσεις. Τακτοποίηση ξυλότυπου Το πρόγραμμα διαθέτει όλα τα αναγκαία εργαλεία για την επεξεργασία και συμπλήρωση του ξυλοτύπου. Υπάρχουν εντολές για μετακίνηση ονομάτων δοκών και υποστυλωμάτων, σίδερων πλακών και πρόσθετων δοκών. Π.χ με την εντολή «Κίνηση σίδερου» του «Σίδερου πλάκας» μπορείτε να επιλέξετε και να κινήσετε οποιοδήποτε σίδερο πλάκας (βλέπε επόμενη εικόνα). Επίσης, στην περίπτωση που το κτίριο έχει τυπικό (ή σχεδόν τυπικό) όροφο, τότε η διαδικασία της τακτοποίησης των ξυλοτύπων δε χρειάζεται να γίνει εξ αρχής σε κάθε όροφο. Με την εντολή «Τοποθέτηση ονομάτων και οπλισμών» (από τις «Παραγωγές») η διαδικασία γίνεται άμεσα.

20 20 Fespa 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση 25/60/25/60 K 1 6Φ16 + 2Φ20 + 4Φ14 4τμ.ΣΦ8/ 9 1Φ18 Ανω Ανω 2Φ12 Δ1.1 25/50 2Φ14 Σ Φ8/10 40/40 K 2 8Φ16 3τμ. ΣΦ8/11 Ανω 2Φ12 Δ1.2 25/50 2Φ12 Σ Φ8/20 Φ8/40 Ανω Φ8/20 Όροφος 0 Ανω 2Φ16 Δ3.1 25/50 2Φ14 Σ Φ8/1 1 Φ8/20 Π1 h=16 Ανω 2Φ16 Δ4.1 25/50 3(1)Φ14 Σ Φ8/11 Π2 h=16 Φ8/25 Αν ω 40/40 K 4 8Φ16 3τμ. ΣΦ8/11 Ανω 2Φ14 Δ2.1 25/50 2Φ14 Σ Φ8/11 K 3 1Φ16 Αν ω 1Φ14 Ανω 100/25 8Φ18 + 4Φ14 #ΟΡ Φ8/20 #ΚΑΤ Φ8/20 lc = 38-4τμ. ΣΦ8/ 9 Ανω 2Φ12 Δ2.4 25/50 2Φ12 Σ Φ8/20 25/60/25/60 K 1 6Φ16 + 2Φ20 + 4Φ14 4τμ.ΣΦ8/ 9 Ανω 2Φ14 Δ1.1 25/50 2Φ14 Σ Φ8/11 40/40 K 2 8Φ16 3τμ. ΣΦ8/11 Φ8/20 Όροφος 1 Ανω 2Φ14 Δ3.1 25/50 2Φ14 Σ Φ8/1 1 Φ8/20 Π1 h=16 Ανω 2Φ14 Δ4.1 25/50 2Φ14 Σ Φ8/1 1 1Φ12 Ανω 40/40 K 4 8Φ16 3τμ. ΣΦ8/11 Ανω 2Φ14 Δ2.1 25/50 2Φ14 Σ Φ8/11 100/25 K 3 12Φ16 #ΟΡ Φ8/20 #ΚΑΤ Φ8/20 Στο παραπάνω σχήμα φαίνεται πως με τη βοήθεια της εντολής «Τοποθέτηση ονομάτων και οπλισμών» (η οποία εκτελείται αφού έχουμε μεταβεί στον όροφο 1) αλλάζουν οι θέσεις των σίδερων (Κύρια σίδερα πλακών, Πρόσθετα σίδερα πλακών, Πρόσθετα σίδερα δοκών) και των ονομάτων (Ονόματα υποστυλωμάτων, Ονόματα δοκών) του ορόφου 1 και τοποθετούνται σε νέες θέσεις, σύμφωνα με τον πρότυπο όροφο 0. Επίσης υπάρχουν (στην κεντρική εργαλειογραμμή) εντολές προσθήκης κειμένου, διαστάσεων, βοηθητικών γραμμών, κλπ, προκειμένου να δώσετε στο σχέδιό σας την καλύτερη δυνατή εμφάνιση.

21 Σύντομο στατικό παράδειγμα 21 Λεπτομέρειες οπλισμών Το πλήκτρο αυτό της κεντρικής εργαλειογραμμής κάνει διαθέσιμες στο χειριστή δύο ακόμη εντολές: τις «Λεπτομέρειες υποστυλωμάτων» και τα «Αναπτύγματα οπλισμού δοκών». Λεπτομέρειες υποστυλωμάτων Η εντολή αυτή δημιουργεί νέο αρχείο στο οποίο περιέχονται σε τομή όλα τα υποστυλώματα των ορόφων με τους οπλισμούς (διαμήκεις και συνδετήρες) και τους δείκτες των διαμέτρων τους. Ο χειριστής έχει μια σειρά εργαλείων στη διάθεσή του για την επεξεργασία των διατομών και των οπλισμών τους (βλέπε κεντρική εργαλειογραμμή). Αναπτύγματα οπλισμού δοκών Αφού ο χειριστής δείξει τη δοκό που επιθυμεί (από την κάτοψη του ορόφου), το πρόγραμμα δημιουργεί νέο αρχείο στο οποίο εμφανίζεται η διαμήκης τομή της δοκού με τους οπλισμούς της σε ανάπτυγμα.

22 22 Fespa 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση Και εδώ ο χειριστής έχει δυνατότητα τροποποιήσεων των οπλισμών, μέσω των εντολών της οντότητας «Σίδερο λεπτομερειών δοκού» της κεντρικής εργαλειογραμμής. Τεύχος μελέτης Για να δείτε τα αποτελέσματα της επίλυσης / όπλισης, επιλέξτε την οντότητα «Κτίριο» της κεντρικής εργαλειογραμμής Πατώντας το πλήκτρο «Τεύχος» ανοίγει το πρόγραμμα προεπισκόπησης και ε- κτύπωσης του τεύχους της μελέτης. Εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα αποτελέσματα της επίλυσης και της όπλισης του φορέα, αλλά και να κάνετε εκτύπωση του συνόλου (ή μέρους αυτού).

23 Σύντομο στατικό παράδειγμα 23 Αφού ανοίξει το πρόγραμμα, δίνετε την εντολή «Φόρτωμα υπολοίπων στοιχείων» του menu «Αρχεία», προκειμένου να διαβάσει (από το δίσκο) όλα τα α- ποτελέσματα της επίλυσης / όπλισης. Από την κάρτα «Περιεχόμενα», επιλέγετε τα αποτελέσματα των ορόφων και των μελών που επιθυμείτε. Με την επιλογή «Φίλτρα» του menu «Επιλογές» καθορίζετε τις ενότητες που θέλετε να τυπώσετε ή να εξαιρέσετε από το τεύχος. Με την εντολή «Εκτύπωση» εκτυπώνετε τα επιλεγμένα τμήματα ή σελίδες του τεύχους σε οποιονδήποτε εκτυπωτή έχετε εγκατεστημένο στο σύστημά σας. _._

Τέκτων 10. for Windows. Εκπαιδευτική Έκδοση 5.4.0.104. Σύντομο αρχιτεκτονικό παράδειγμα. Αθήνα, Μάιος 2013. Version_1_0_1

Τέκτων 10. for Windows. Εκπαιδευτική Έκδοση 5.4.0.104. Σύντομο αρχιτεκτονικό παράδειγμα. Αθήνα, Μάιος 2013. Version_1_0_1 Τέκτων 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση 5.4.0.104 Σύντομο αρχιτεκτονικό παράδειγμα Αθήνα, Μάιος 2013 Version_1_0_1 2 Τέκτων 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση Σύντομο αρχιτεκτονικό παράδειγμα Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

5. Pushover Ανάλυση. 5.1 Pushover Παράμετροι (Pushover control data) 5-1

5. Pushover Ανάλυση. 5.1 Pushover Παράμετροι (Pushover control data) 5-1 NEXT r mode - --- Pushover Ανάλυση--- 5-1 5. Pushover Ανάλυση Για την δημιουργία ενός αρχείου δεδομένων για pushover ανάλυση ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα: Δημιουργούμε ένα αρχείο next, όπως κάνουμε σε

Διαβάστε περισσότερα

FESPA 4. for Windows. Το επίσηµο εγχειρίδιο αναφοράς Α. Εγχειρίδιο χειρισµού. Αθήνα, Σεπτέµβριος 2007.

FESPA 4. for Windows. Το επίσηµο εγχειρίδιο αναφοράς Α. Εγχειρίδιο χειρισµού. Αθήνα, Σεπτέµβριος 2007. FESPA 4 for Windows Το επίσηµο εγχειρίδιο αναφοράς Α. Εγχειρίδιο χειρισµού Αθήνα, Σεπτέµβριος 2007. 2 Fespa 4 Περιεχόµενα ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ FESPA... 3 TΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ... 25 ΣΥΝΟΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

Fepla Πρόγραμμα υπολογισμού επίπεδων φορέων με το πεπερασμένο στοιχείο TRIC

Fepla Πρόγραμμα υπολογισμού επίπεδων φορέων με το πεπερασμένο στοιχείο TRIC Fepla Πρόγραμμα υπολογισμού επίπεδων φορέων με το πεπερασμένο στοιχείο TRIC Eγχειρίδιο χρήσης Αθήνα, Μάιος 2013 Version 1.0.4 2 Fepla LH Λογισμική Στουρνάρη 23 Αθήνα ΤΚ 106 82 Τηλέφωνα: (210) 3816151,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. - ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΟΡΟΦΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΦΟΡΤΙΣΕΙΣ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. - ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΟΡΟΦΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΦΟΡΤΙΣΕΙΣ Αποτίμηση υφιστάμενης κατασκευής με ανελαστική στατική ανάλυση κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ.- Προσθήκη ορόφου και έλεγχος επάρκειας για διάφορες σεισμικές φορτίσεις ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

fespa (10EC) E u r o c o d e s fespa (10NL) FESPA 10 Ευρωκώδικες Performance Pushover Analysis

fespa (10EC) E u r o c o d e s fespa (10NL) FESPA 10 Ευρωκώδικες Performance Pushover Analysis FESPA 10 Ευρωκώδικες & Pushover fespa (10EC) E u r o c o d e s fespa (10NL) Performance Pushover Analysis Γραφική αναπαράσταση των κριτηρίων δυστρεψίας και περιορισµού στατικής εκκεντρότητας Έλλειψη δυστρεψίας

Διαβάστε περισσότερα

STATICS 2013 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

STATICS 2013 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ STATICS 2013 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ * ENΙΣΧΥΣΕΙΣ ΠΕΣΣΩΝ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑΣ ΜΕ ΜΑΝ ΥΕΣ ΟΠΛ. ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ Κτίρια από Φέρουσα Τοιχοποιία µε ενισχύσεις από µανδύες οπλισµένου σκυροδέµατος. Οι Μανδύες µπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ Τµήµα Πολιτικών οµικών Έργων Κατασκευές Οπλισµένου Σκυροδέµατος Ι Ασκήσεις ιδάσκων: Παναγόπουλος Γεώργιος Ονοµατεπώνυµο: Σέρρες 18-6-2010 Εξάµηνο Α Βαθµολογία: ΖΗΤΗΜΑ 1 ο (µονάδες 4.0) ίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ Eκδ. 3xx ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ. (Ευρωκώδικες 2 & 8) ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ www.tol.com.gr

ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ Eκδ. 3xx ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ. (Ευρωκώδικες 2 & 8) ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ www.tol.com.gr ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ Eκδ. 3xx ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ (Ευρωκώδικες 2 & 8) ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ www.tol.com.gr Φεβρουάριος 2011 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Καρτερού 60, 71201 Ηράκλειο - Τηλ.: 2810.332684

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 8.00

ΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 8.00 ΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 8.00 Πλήρης υποστήριξη των δυνατοτήτων των Windows 8. Αυτόματη επιλογή 32-bit ή 64-bit έκδοσης κατά την εγκατάσταση, ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα. Η 64-bit

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ Τµήµα Πολιτικών οµικών Έργων Κατασκευές Οπλισµένου Σκυροδέµατος Ι Ασκήσεις ιδάσκων: Παναγόπουλος Γεώργιος Ονοµατεπώνυµο: Σέρρες 29-1-2010 Εξάµηνο Α Βαθµολογία: ΖΗΤΗΜΑ 1 ο (µονάδες 6.0) Στο

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Σύντομη περιγραφή 5 Για να ξεκινήσετε 6 Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Οι οθόνες του προγράμματος 8 Αρχική οθόνη 8 Στοιχεία ασθενή 9 Εργασίες - Ραντεβού 10 Εικόνες 11 Ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτες και Κατασκευές Προσεισμικών Ενισχύσεων 12 & 13 Μαρτίου 2009

Μελέτες και Κατασκευές Προσεισμικών Ενισχύσεων 12 & 13 Μαρτίου 2009 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Μελέτες και Κατασκευές Προσεισμικών Ενισχύσεων 12 & 13 Μαρτίου 2009 Παραδείγματα υπολογισμού και εφαρμογής ενίσχυσης κτιρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα με τοιχώματα και πυρήνες

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις και απαντήσεις προσοµοίωσης & χειρισµού

Ερωτήσεις και απαντήσεις προσοµοίωσης & χειρισµού Ερωτήσεις και απαντήσεις προσοµοίωσης & χειρισµού Master for Windows version 4.5.0.30 FAQ Version 4.1.0.0 Αθήνα, Μάιος 2007. ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΟΡΟΦΩΝ - ΚΟΜΒΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μετάβαση από τον EAK στον ΕΚ8

Μετάβαση από τον EAK στον ΕΚ8 Μετάβαση από τον EAK στον ΕΚ8 Βασίλειος Γ. Μπαρδάκης Πολιτικός Μηχανικός, ρ Παν. Πατρών Ειδ. ομοστατικός, ΕΜΠ Σχεδιασμός με βάση την Επιτελεστικότητα Ελάχιστες Απαιτήσεις 1. Ο Φορέας να αναλαμβάνει την

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός τιμής του συντελεστή συμπεριφοράς «q» για κατασκευές προ του 1985 στην Αθήνα.

Υπολογισμός τιμής του συντελεστή συμπεριφοράς «q» για κατασκευές προ του 1985 στην Αθήνα. Υπολογισμός τιμής του συντελεστή συμπεριφοράς «q» για κατασκευές προ του 1985 στην Αθήνα. Ε.Μ. Παγώνη Πολιτικός Μηχανικός Α. Παπαχρηστίδης Πολιτικός Μηχανικός 4Μ-VK Προγράμματα Πολιτικών Μηχανικών ΕΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Παραδόσεις Θεωρίας. Μορφολογία φέροντος οργανισμού κτιρίων. ιδάσκων: Κίρτας Εμμανουήλ. Σέρρες, Σεπτέμβριος 2008

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Παραδόσεις Θεωρίας. Μορφολογία φέροντος οργανισμού κτιρίων. ιδάσκων: Κίρτας Εμμανουήλ. Σέρρες, Σεπτέμβριος 2008 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΙ ΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση κτηρίου πριν και μετά την Επέμβαση

Ανάλυση κτηρίου πριν και μετά την Επέμβαση Ανάλυση κτηρίου πριν και μετά την Επέμβαση Βασίλειος Γ. Μπαρδάκης Πολιτικός Μηχανικός, Δρ Παν. Πατρών Ειδ. Δομοστατικός, ΕΜΠ p υπέρβασης σεισμ. δράσης εντός του συμβ. t ζωής Άμεση Χρήση μετά τον σεισμό

Διαβάστε περισσότερα

Stellarium Εγχειρίδιο Οδηγιών

Stellarium Εγχειρίδιο Οδηγιών Προϋποθέσεις συστήματος: Windows (XP, Vista, 7) με DirectX 9.x και τελευταίες ServicePack ή MacOS X 10.3.x (ή υψηλότερη), κάρτα γραφικών 3D με υποστήριξη OpenGL, ελάχ. 512 MB RAM, 1 GB διαθέσιμος χώρος

Διαβάστε περισσότερα

Σέρρες 20-1-2006. Βαθμολογία:

Σέρρες 20-1-2006. Βαθμολογία: Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος Ι (Εργαστήριο) Διδάσκοντες: Λιαλιαμπής Ι., Μελισσανίδης Σ., Παναγόπουλος Γ. A Σέρρες 20-1-2006 Ονοματεπώνυμο: Εξάμηνο Βαθμολογία:

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφος αρμός για όλο ή μέρος του τοίχου

Κατακόρυφος αρμός για όλο ή μέρος του τοίχου ΤΥΠΟΙ ΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ ΚΑΤΑ EC6 Μονόστρωτος τοίχος : τοίχος χωρίς ενδιάμεσο κενό ή συνεχή κατακόρυφο αρμό στο επίπεδό του. Δίστρωτος τοίχος : αποτελείται από 2 παράλληλες στρώσεις με αρμό μεταξύ τους (πάχους

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΟΛΗΨΙΑΣ. ΣΥΦΑ eοrder

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΟΛΗΨΙΑΣ. ΣΥΦΑ eοrder ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΟΛΗΨΙΑΣ ΣΥΦΑ eοrder 1. Κάνουμε αποστολή παραγγελίας όπως έχουμε συνηθίσει από το πρόγραμμα του φαρμακείου μας 2. Αυτόματα ανοίγει το πρόγραμμα eοrder και πατάμε

Διαβάστε περισσότερα

Γρήγορη Εκκίνηση. Όταν ξεκινήσετε το GeoGebra, εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο:

Γρήγορη Εκκίνηση. Όταν ξεκινήσετε το GeoGebra, εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Τι είναι το GeoGebra; Γρήγορη Εκκίνηση Λογισμικό Δυναμικών Μαθηματικών σε ένα - απλό στη χρήση - πακέτο Για την εκμάθηση και τη διδασκαλία σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης Συνδυάζει διαδραστικά γεωμετρία,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office...

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 31 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 37 5 Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα, Διαδραστικά Βιβλία και Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων

Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα, Διαδραστικά Βιβλία και Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα, Διαδραστικά Βιβλία και Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ Για να αναζητήσετε Μαθησιακά Αντικείμενα στο Φωτόδεντρο χρησιμοποιείστε το πεδίο εισαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 3) Μέθοδος Υποβολής: Συμπλήρωση Φόρμας 3.α) Συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Κανόνες διαμόρφωσης δομικών στοιχείων

Κεφάλαιο 3. Κανόνες διαμόρφωσης δομικών στοιχείων 3.4 ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΑ 3.4.1 Γεωμετρικά στοιχεία [ΕΚΟΣ 18.4.2, 5] Ελάχιστες διαστάσεις διατομής (1) Σχήμα 3.12 Ελάχιστες διαστάσεις διατομής στύλων Περιορισμός θλιπτικής καταπόνησης υποστυλωμάτων υπό το σεισμικό

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά βήµατα περιγραφής φορέα στο STRAD.ST

Γενικά βήµατα περιγραφής φορέα στο STRAD.ST στο STRAD.ST Στο παράδειγµα αναπτύσσεται η διαδικασία περιγραφής ενός απλού πλαισιακού φορέα, η επίλυσή του, ο έλεγχος επάρκειας των µελών σύµφωνα µε τις απαιτήσεις του Ευρωκώδικα 3, ο σχεδιασµός της θεµελίωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Γενικά... 2. 2. Γεωμετρία κάτοψης ορόφων... 2. 3. Ορισμός "ελαστικού" άξονα κτιρίου... 2. 4. Προσδιορισμός του κυρίου συστήματος...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Γενικά... 2. 2. Γεωμετρία κάτοψης ορόφων... 2. 3. Ορισμός ελαστικού άξονα κτιρίου... 2. 4. Προσδιορισμός του κυρίου συστήματος... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Γενικά... 2 2. Γεωμετρία κάτοψης ορόφων... 2 3. Ορισμός "ελαστικού" άξονα κτιρίου.... 2 4. Προσδιορισμός του κυρίου συστήματος.... 3 5. Στρεπτική ευαισθησία κτιρίου... 3 6. Εκκεντρότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : Η/Υ I (ενότητα WINDOWS) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ : ΘΕΑΝΩ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ, Εργαστηριακό

Διαβάστε περισσότερα

KANEPECostEstimation Εργαλείο εκτίμησης του συνολικού κόστους που θα προκύψει από τον έλεγχο ενός κτιρίου κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ

KANEPECostEstimation Εργαλείο εκτίμησης του συνολικού κόστους που θα προκύψει από τον έλεγχο ενός κτιρίου κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ KANEPECostEstimation Εργαλείο εκτίμησης του συνολικού κόστους που θα προκύψει από τον έλεγχο ενός κτιρίου κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ 2 KANEPECostEstimation Εργαλείο εκτίμησης κόστους Περίληψη: Το KANEPECostEstimation

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Bee Group Α.Ε. [Type the company name] [Pick the date] Εγχειρίδιο λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Αρχική Σελίδα... 3 2. Δημιουργία Λογαριασμού... 3 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΜΟΝΩΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ. ΕΠΙΛΥΣΗ ΦΟΡΕΑ ΜΕ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΟΝΟΪΣΤΟΡΙΑΣ

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΜΟΝΩΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ. ΕΠΙΛΥΣΗ ΦΟΡΕΑ ΜΕ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΟΝΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΜΟΝΩΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ. ΕΠΙΛΥΣΗ ΦΟΡΕΑ ΜΕ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΟΝΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Περίληψη Στις μέρες μας επικρατεί η εντύπωση ότι ο συμβατικός σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος... 5 Σκοπός του Οδηγού...5 Διάρθρωση του Οδηγού...5 Ευχαριστίες...5. 1. Εισαγωγή... 15

Πρόλογος... 5 Σκοπός του Οδηγού...5 Διάρθρωση του Οδηγού...5 Ευχαριστίες...5. 1. Εισαγωγή... 15 Περιεχόμενα Πρόλογος... 5 Σκοπός του Οδηγού...5 Διάρθρωση του Οδηγού...5 Ευχαριστίες...5 1. Εισαγωγή... 15 1.1. Πεδίο εφαρμογής του Ευρωκώδικα 8... 15 1.2. Πεδίο εφαρμογής του Ευρωκώδικα 8 Μέρος 1... 16

Διαβάστε περισσότερα

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων.

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. POWERPOINT 2003 1. Τι είναι το PowerPoint (ppt)? Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. 2. Τι δυνατότητες έχει? Δημιουργία παρουσίασης. Μορφοποίηση παρουσίασης. Δημιουργία γραφικών. Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Στατική και Σεισµική Ανάλυση

Στατική και Σεισµική Ανάλυση ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ από οπλισµένο σκυρόδεµα ΤΟΜΟΣ Β Στατική και Σεισµική Ανάλυση ISBN set 978-960-85506-6-7 ISBN τ. Β 978-960-85506-0-5 Copyright: Απόστολος

Διαβάστε περισσότερα

QS-LIS 2011 www.qslis-software.com

QS-LIS 2011 www.qslis-software.com QS-LIS 2011 www.qslis-software.com ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΧΕΔΙΟΥ Το περιεχόμενο του παρόντος τεύχους αποτελεί έργο επιστημονικού και πνευματικού μόχθου και πνευματικήν ιδιοκτησία του Γιάννη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Πλάκες με νευρώσεις Πλάκες με νευρώσεις Οι πλάκες με νευρώσεις αποτελούνται από διαδοχικές πλακοδοκούς

Διαβάστε περισσότερα

XΑΛΥΒΔOΦΥΛΛΟ SYMDECK 73

XΑΛΥΒΔOΦΥΛΛΟ SYMDECK 73 XΑΛΥΒΔOΦΥΛΛΟ SYMDECK 73 20 1 XΑΛΥΒΔΌΦΥΛΛΟ SYMDECK 73 ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ Σύμμικτες πλάκες ονομάζονται οι φέρουσες πλάκες οροφής κτιρίων, οι οποίες αποτελούνται από χαλυβδόφυλλα και επί τόπου έγχυτο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ - ΔΕΙΚΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ - ΔΕΙΚΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ - ΔΕΙΚΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Σχεδιασμός κτηρίων σκυροδέματος Από τον ΕΑΚ στον EC-8 Καβάλα Μάρτιος 2011 Ε. ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣ μέλοςτης ΕπιτροπήςΣύνταξηςτου ΕΑΚ-2000 τηλ. 210-7721178 e-mail manolis@mail.ntua.gr

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του Οργανισμού

Πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του Οργανισμού Πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του Οργανισμού 1. Οδηγείστε στην Διαδικτυακή Πύλη του Οργανισμού (http://www.eof.gr) μέσω του διαθέσιμου προγράμματος πλοήγησης, του υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

e - Γραμματεία Εγχειρίδιο Εγκατάστασης & Χρήσης

e - Γραμματεία Εγχειρίδιο Εγκατάστασης & Χρήσης e - Γραμματεία Εγχειρίδιο Εγκατάστασης & Χρήσης Περιεχόμενα 1. Εγκατάσταση προγράμματος σελ. 3 2. Αρχικές Ρυθμίσεις σελ. 5 Ενημέρωση Παραμέτρων - στοιχείων εταιρίας. Ενημέρωση Βοηθητικών αρχείων Ενημέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Fespa 10 EC. Αποτίμηση στατικής επάρκειας ΚΑΝ.ΕΠΕ 2012. For Windows. Υφιστάμενης κατασκευής σύμφωνα με τον. Αθήνα, Οκτώβριος 2012 Version 1.0.

Fespa 10 EC. Αποτίμηση στατικής επάρκειας ΚΑΝ.ΕΠΕ 2012. For Windows. Υφιστάμενης κατασκευής σύμφωνα με τον. Αθήνα, Οκτώβριος 2012 Version 1.0. Fespa 10 EC For Windows Αποτίμηση στατικής επάρκειας Υφιστάμενης κατασκευής σύμφωνα με τον ΚΑΝ.ΕΠΕ 2012 Αθήνα, Οκτώβριος 2012 Version 1.0.43 Περιεχόμενα 3 Πίνακας περιεχομένων 1 Στατικό παράδειγμα αποτίμησης

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στην επιλογή «Κενή βάση δεδομένων» στο Παράθυρο Εργασιών. Θα εμφανιστεί το

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Νο 13 ΒΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (1999) ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Εργασία Νο 13 ΒΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (1999) ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (1999) Εργασία Νο 13 ΒΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (1999) ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Περίληψη Στην παρούσα εργασία εξετάζονται βλάβες από το σεισμό της Αθήνας του 1999 σε κτίρια

Διαβάστε περισσότερα

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση διαφανειών...18 Κεφάλαιο 3: Διαχείριση γραφικών...31 Κεφάλαιο 4: Επεξεργασία εικόνων με το Adobe Photoshop...56 Κεφάλαιο 5: Μορφοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΓΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΓΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Τίτλος Έργου: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΒΙΟ ΦΙΑΛ» Τόπος Έργου: ΙΛΙΟΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΓΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΦΟΡΕΑ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΦΟΡΕΑ Έργο Ιδιοκτήτες Θέση ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΦΟΡΕΑ Η µελέτη συντάχθηκε µε το πρόγραµµα VK.STEEL 5.2 της Εταιρείας 4M -VK Προγράµµατα Πολιτικού Μηχανικού. Το VK.STEEL είναι πρόγραµµα επίλυσης χωρικού

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του Οργανισμού ΠΡΟΣΟΧΗ: Εφαρμόζεται μόνο για τις εθνικές τροποποιήσεις αδειών κυκλοφορίας

Πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του Οργανισμού ΠΡΟΣΟΧΗ: Εφαρμόζεται μόνο για τις εθνικές τροποποιήσεις αδειών κυκλοφορίας Πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του Οργανισμού ΠΡΟΣΟΧΗ: Εφαρμόζεται μόνο για τις εθνικές τροποποιήσεις αδειών κυκλοφορίας 1. Οδηγείστε στην Διαδικτυακή Πύλη του Οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

Δομικά Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση. Architektonika και Stereostatika

Δομικά Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση. Architektonika και Stereostatika Επιμορφωτικό Υποστηρικτικό Υλικό για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία Θέμα Δομικά Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Εργαλείο Architektonika και Stereostatika Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου. Οδηγός εκτυπώσεων

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου. Οδηγός εκτυπώσεων Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου Οδηγός εκτυπώσεων 19/7/2015 Περιεχόμενα Πίνακας εικόνων... 2 Σκοπός... 3 Διαδικασία εκτύπωσης... 3 Πίνακας εικόνων Εικόνα 1: Η κεντρική οθόνη του προγράμματος Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ METAΛΛΙΚΟΥ ΠΑΤΑΡΙΟΥ

ΤΕΥΧΟΣ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ METAΛΛΙΚΟΥ ΠΑΤΑΡΙΟΥ ΕΡΓΟ : ΡΥΘΜΙΣΗ ΒΑΣΕΙ Ν.4178/2013 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥ ΠΑΤΑΡΙΟΥ ΘΕΣΗ : Λεωφόρος Χαλανδρίου και οδός Παλαιών Λατομείων, στα Μελίσσια του Δήμου Πεντέλης ΤΕΥΧΟΣ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ METAΛΛΙΚΟΥ ΠΑΤΑΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εξαγωγής Συγκεντρωτικών Καταστάσεων. ΚΕΠΥΟ και Ηλεκτρονικού Ισοζυγίου. στο InnovEra 3 R2 για τον RTC client

Οδηγός Εξαγωγής Συγκεντρωτικών Καταστάσεων. ΚΕΠΥΟ και Ηλεκτρονικού Ισοζυγίου. στο InnovEra 3 R2 για τον RTC client Οδηγός Εξαγωγής Συγκεντρωτικών Καταστάσεων ΚΕΠΥΟ και Ηλεκτρονικού Ισοζυγίου στο InnovEra 3 R2 για τον RTC client Μελίσσια, 12 Ιουλίου 2012 1. ιαδικασία Εξαγωγής Συγκεντρωτικής Κατάστασης ΚΕΠΥΟ - ΜΥΦ 1.1

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV 2013 R2 - INNOVERA 7.1 ERP

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV 2013 R2 - INNOVERA 7.1 ERP ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV 2013 R2 - INNOVERA 7.1 ERP Για να κλείσουμε μία χρήση στο InnovEra, επιλέγουμε από το κεντρικό μενού των Τμημάτων «Οικονομική Διαχείριση», «Περιοδικές Εργασίες»,

Διαβάστε περισσότερα

Singular Report Generator. Σχ 1 ηµιουργία Καταστάσεων SRG

Singular Report Generator. Σχ 1 ηµιουργία Καταστάσεων SRG Μια από τις πιο σηµαντικές ανάγκες που αντιµετωπίζει µια επιχείρηση κατά την εγκατάσταση ενός λογισµικού «πακέτου» (Οικονοµικής & Εµπορικής ιαχείρισης), είναι ο τρόπος µε τον οποίο πρέπει να ανταποκριθεί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτυπώσεις -> Ενσωματωμένες -> Νέες Μισθολογικές Εκτυπώσεις -> Νέα Μηνιαία Κατάσταση (3 γραμμές) Α3 (Οριζόντια) Α/Α 1037

Εκτυπώσεις -> Ενσωματωμένες -> Νέες Μισθολογικές Εκτυπώσεις -> Νέα Μηνιαία Κατάσταση (3 γραμμές) Α3 (Οριζόντια) Α/Α 1037 Εκτυπώσεις -> Ενσωματωμένες -> Νέες Μισθολογικές Εκτυπώσεις -> Νέα Μηνιαία Κατάσταση (3 γραμμές) Α3 (Οριζόντια) Α/Α 1037 Πρόκειται για εκτύπωση που απεικονίζει μία ή περισσότερες μισθοδοσίες μηνός, είτε

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων

Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων Άσκηση 1: Επιλέξτε τη σωστή απάντηση 1. Ποιες από τις παρακάτω πορείες μας οδηγούν στο να επανεκκινήσουμε τον υπολογιστή μας; o Έναρξη Τερματισμός Επανεκκίνηση o Ctrl + Alt

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 6 η OUTLOOK EXPRESS III ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 6 η OUTLOOK EXPRESS III ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 6 η OUTLOOK EXPRESS III ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ψάχνετε να βρείτε ένα µήνυµα από τα πολλά που έχετε, πώς θα το καταφέρετε αυτό εύκολα και γρήγορα; Θέλετε τα µηνύµατά σας να εµφανίζονται µε βάση την ηµεροµηνία

Διαβάστε περισσότερα

SPSS Statistical Package for the Social Sciences

SPSS Statistical Package for the Social Sciences SPSS Statistical Package for the Social Sciences Ξεκινώντας την εφαρμογή Εισαγωγή εδομένων Ορισμός Μεταβλητών Εισαγωγή περίπτωσης και μεταβλητής ιαγραφή περιπτώσεων ή και μεταβλητών ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ Σημειώσεις και ειδοποιήσεις ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ΣΗΜΕΙΩΣΗ υποδεικνύει σημαντικές πληροφορίες που σας βοηθούν να χρησιμοποιείτε καλύτερα τον υπολογιστή σας. ΠΡΟΣΟΧΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ & ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ Σύνταξη κειμένου: Μαρία Ν. Δανιήλ, Αρχιτέκτων

Διαβάστε περισσότερα

Τέκτων 7. for Windows Vista. Συνοπτικός οδηγός πρόσθετων δυνατοτήτων και βελτιώσεων της νέας έκδοσης του προγράµµατος. Αθήνα, Σεπτέµβριος 2007.

Τέκτων 7. for Windows Vista. Συνοπτικός οδηγός πρόσθετων δυνατοτήτων και βελτιώσεων της νέας έκδοσης του προγράµµατος. Αθήνα, Σεπτέµβριος 2007. Τέκτων 7 for Windows Vista Συνοπτικός οδηγός πρόσθετων δυνατοτήτων και βελτιώσεων της νέας έκδοσης του προγράµµατος Αθήνα, Σεπτέµβριος 2007. 2 TEΚΤΩΝ 7 Πρόσθετες δυνατότητες 3 Πρόλογος Στο κείµενο αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινήστε από αυτό το σηµείο

Ξεκινήστε από αυτό το σηµείο Ξεκινήστε από αυτό το σηµείο Ευθυγράµµιση των κασετών εκτύπωσης χωρίς υπολογιστή Ολοκληρώστε την εγκατάσταση του υλικού εξοπλισµού σύµφωνα µε τα βήµατα που περιγράφονται στο Φυλλάδιο εγκατάστασης. Συνεχίστε

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9 Οδηγίες Χρήσης Πίνακας Περιεχομένων 1. Αρχική οθόνη... 3 2. Αρχική Οθόνη Πιστοποιημένου Χρήστη... 4 2.1. Οριστικοποίηση της Περιουσιακής Εικόνας... 5 2.2. Καρτέλες

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικές οδηγίες εγκατάστασης

Συνοπτικές οδηγίες εγκατάστασης Συνοπτικές οδηγίες εγκατάστασης Βήμα 1 ο : Απενεργοποίηση της λειτουργίας ελέγχου χρήστη των Windows 8, Windows 7 & Vista. Αν το λειτουργικό σας είναι Windows XP προχωρήστε στο 2 ο βήμα). Αν το λειτουργικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 2.β) Αντιγραφή από προηγούμενη περίοδο 3) Μέθοδος

Διαβάστε περισσότερα

RCsolver Εγχειρίδιο Θεωρίας. Εγχειρίδιο Θεωρίας

RCsolver Εγχειρίδιο Θεωρίας. Εγχειρίδιο Θεωρίας Εγχειρίδιο Θεωρίας Eurocode design software program (Version 2012) Version 1.1 Issued: 7-Sep-2012 Deep Excavation LLC www.deepexcavation.com www.rcsolver.com Σε συνεργασία μέσω ερευνητικού προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Αντισεισμικός Σχεδιασμός Μεταλλικών Κτιρίων

Αντισεισμικός Σχεδιασμός Μεταλλικών Κτιρίων Αντισεισμικός Σχεδιασμός Μεταλλικών Κτιρίων 1. Γενικά Τα κριτήρια σχεδιασμού κτιρίων σε σεισμικές περιοχές είναι η προσφορά επαρκούς δυσκαμψίας, αντοχής και πλαστιμότητας. Η δυσκαμψία απαιτείται για την

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη. Ιούνιος 2009. Σελίδα - 1 -

Εγχειρίδιο Χρήστη. Ιούνιος 2009. Σελίδα - 1 - Εγχειρίδιο Χρήστη Ιούνιος 2009 Σελίδα - 1 - 1 Γενικά Η εφαρμογή Intelsoft Hotel (IS HOTEL) αφορά τη διαχείριση μίας μικρής ξενοδοχειακής μονάδας και επιτρέπει τη διαχείριση : των δωματίων και των πελατών

Διαβάστε περισσότερα

Meridian v1.8.1.23 Βασικές Οδηγίες Χρήσης

Meridian v1.8.1.23 Βασικές Οδηγίες Χρήσης Meridian v1.8.1.23 Βασικές Οδηγίες Χρήσης 1 Οδηγίες Εγκατάστασης Η έκδοση του Meridian είναι συμβατή μόνο με τα λειτουργικά συστήματα Windows 2000/XP ή νεότερα. Γενικά Από τα περιεχόμενα του cd ή από το

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ»

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Βήμα 1 - Επιλογή ενέργειας:

Βήμα 1 - Επιλογή ενέργειας: Βήμα 1 - Επιλογή ενέργειας: Ανοίγοντας το πρόγραμμα καλείστε να επιλέξετε μία από τις τρείς επιλογές Δημιουργία από αποθηκευμένα, Δημιουργία Ανοιγόμενου, Δημιουργία Συρόμενου (εικόνα Νο1). (εικόνα Νο1)

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του PowerSuite

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του PowerSuite Το PowerSuite είναι η ολοκληρωμένη λύση απόδοσης για τον υπολογιστή σας. Ενσωματώνοντας το RegistryBooster, το DriverScanner και το SpeedUpMyPC σε ένα ενιαίο περιβάλλον εργασίας σάρωσης, το PowerSuite

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη τοίχου ανιστήριξης

Μελέτη τοίχου ανιστήριξης FESPA 5.2.0.88-2012 LH Λογισμική Μελέτη τοίχου ανιστήριξης Σύμφωνα με τους Ευρωκώδικες Ο Μηχανικός Σχέδιο τοίχου αντιστήριξης 0 0.55 1.1 1.65 2.2 2.75 3.3 3.85 4.4 4.95 5.5 0 0.53 1.06 1.59 2.12 2.65 3.18

Διαβάστε περισσότερα

Το περιβάλλον του προγράμματος ζωγραφικής «Ζωγραφική»

Το περιβάλλον του προγράμματος ζωγραφικής «Ζωγραφική» Ζωγραφική Το περιβάλλον του προγράμματος ζωγραφικής «Ζωγραφική» Το περιβάλλον του προγράμματος ζωγραφικής Designer Το περιβάλλον του προγράμματος ζωγραφικής Tux-Paint Η Γραμμή Μενού. Η Εργαλειοθήκη του

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια τεύχους σημειώσεων: Παναγιώτης Βασιλάτος - Λέκτορας ΕΜΠ Αθήνα 2010

Επιμέλεια τεύχους σημειώσεων: Παναγιώτης Βασιλάτος - Λέκτορας ΕΜΠ Αθήνα 2010 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ 1 Επιμέλεια τεύχους σημειώσεων: Παναγιώτης Βασιλάτος - Λέκτορας ΕΜΠ Αθήνα 2010 ΓΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωκώδικας 8: 1:2004. 4. Σχεδιασµός Κτιρίων

Ευρωκώδικας 8: 1:2004. 4. Σχεδιασµός Κτιρίων Ευρωκώδικας 8: Κεφάλαιο 4. Σχεδιασµός Κτιρίων Θ. Σαλονικιός, Κύριος Ερευνητής ΙΤΣΑΚ Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισµολογίας & Αντισεισµικών Κατασκευών ΟΜΗ ΤΟΥ EN 1998-1:2004 1:2004 1. Γενικά 2. Απαιτήσεις Επιτελεστικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Κωδικός Τίτλος Επίπεδο

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Κωδικός Τίτλος Επίπεδο ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Ενότητα: Υποενότητα: Διαδικτυακές Υπηρεσίες κι Εφαρμογές Υ8 - Δημοτικοί Ιστότοποι / Google Sites Λίστα Δραστηριοτήτων Κωδικός Τίτλος Επίπεδο Υ8.Δ1 Αναζήτηση δημοτικών ιστοτόπων και αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Οδηγία 5 Ανάλυση συµπαγών πλακών

Τεχνική Οδηγία 5 Ανάλυση συµπαγών πλακών CSI Hellas, εκέµβριος 2003 Τεχνική Οδηία 5 Ανάλυση συµπαών πλακών Η τεχνική οδηία 5 παρέχει βασικές πληροφορίες ια την πλακών. ανάλυση Γενικά. Το Adaptor αναλύει µόνο συµπαείς ορθοωνικές πλάκες, συνεχείς

Διαβάστε περισσότερα

Base. http://www.tex.unipi.gr/undergraduate/notes/cad_cam1/main.htm

Base. http://www.tex.unipi.gr/undergraduate/notes/cad_cam1/main.htm Το φυλλάδιο οδηγιών που κρατάτε στα χέρια σας βρίσκεται και σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο Acrobatpdf) στον φάκελο PDF του υπολογιστή (υπάρχει η σχετική συντόμευση την επιφάνεια εργασίας). Για την καλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows 1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows Εικονίδια συντομεύσεων (αρχείου-φακέλου) Εικονίδια Ανενεργά Ενεργό Επιφάνεια (αρχείου-φακέλου) παράθυρα παράθυρο εργασίας Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κεφάλαιο 9: Ζωγραφική

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κεφάλαιο 9: Ζωγραφική ζωγραφικής, αντιγραφή, Το περιβάλλον του προγράμματος ζωγραφικής «Ζωγραφική» Το περιβάλλον του προγράμματος ζωγραφικής Designer Το περιβάλλον του προγράμματος ζωγραφικής Tux-Paint ζωγραφικής, αντιγραφή,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ: Εργασία με το λογισμικό Valve Editor

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ: Εργασία με το λογισμικό Valve Editor Στην άσκηση αυτή θα συνεχίσουμε το χάρτη/πίστα που δημιουργήσαμε (ένα απλό δωμάτιο με υφή στους τοίχους, δάπεδο και το ταβάνι, ένα χαρακτήρα-ήρωα να περιπλανιέται και φωτισμό της σκηνής) δημιουργώντας

Διαβάστε περισσότερα

Η εφαρµογή ClassWeb δίνει στους διδάσκοντες χρήστες του συστήµατος τη δυνατότητα πρόσβασης µέσω του ιαδικτύου σε ποικίλες υπηρεσίες, όπως:

Η εφαρµογή ClassWeb δίνει στους διδάσκοντες χρήστες του συστήµατος τη δυνατότητα πρόσβασης µέσω του ιαδικτύου σε ποικίλες υπηρεσίες, όπως: 1. Υπηρεσία ClassWeb 1.1. Γενικά Η εφαρµογή ClassWeb δίνει στους διδάσκοντες χρήστες του συστήµατος τη δυνατότητα πρόσβασης µέσω του ιαδικτύου σε ποικίλες υπηρεσίες, όπως: εµφάνιση στατιστικών στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb)

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb) 1. Είσοδος στην υπηρεσία ClassWeb Στη κεντρική σελίδα της υπηρεσίας στα πεδία Όνομα Χρήστη και Κωδικός πρόσβασης πληκτρολογούμε τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

YourSMS User s Manual

YourSMS User s Manual YourSMS User s Manual Contents Πίνακας περιεχομένων Κεντρική οθόνη... 2 Αποστολές... 3 Αποστολή μοναδικού μηνύματος... 3 Αποστολή μαζικού μηνύματος σε ομάδα παραληπτών... 4 Αποστολή μαζικού προγραμματισμένου

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασµός & Ανάπτυξη Υποδοµών & Προηγµένων Υπηρεσιών για την Υλοποίηση του e-school: Υλοποίηση, οκιµαστική εφαρµογή και Πιλοτική λειτουργία συστηµάτων γραµµατειακής υποστήριξης ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΤΗ Υποσύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Προσωποποιημένων Υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ)

Εγχειρίδιο Χρήσης Προσωποποιημένων Υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ) Εγχειρίδιο Χρήσης Προσωποποιημένων Υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ) Έκδοση 2 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 1 Πίνακας περιεχομένων Εισαγωγή... 3 1. Είσοδος στο σύστημα... 3 2. Αρχική Οθόνη Επιχείρησης... 4 2 Τα έγγραφά

Διαβάστε περισσότερα

Σπουδές CAD, Πληροφορικής, Οικονομίας, Διοίκησης και D.T.P. με Σύστημα διδασκαλίας facetoface

Σπουδές CAD, Πληροφορικής, Οικονομίας, Διοίκησης και D.T.P. με Σύστημα διδασκαλίας facetoface Copyright 2012-2015 -SYSTEM- All rights reserved 2/222 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ FLASH Μάθημα 1: Εισαγωγή στο flash Μάθημα 2: Περιήγηση στο περιβάλλον του flash Μάθημα 3: Πλατό Μάθημα 4: Κανναβος Μάθημα 5: Έλξη Μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

Χαρτογράφηση με Ανοιχτό Λογισμικό GIS

Χαρτογράφηση με Ανοιχτό Λογισμικό GIS Χαρτογράφηση με Ανοιχτό Λογισμικό GIS Δημιουργία Θεματικού Χάρτη με το QGIS Δρ. Σταμάτης Καλογήρου Σεμινάριο στα πλαίσια του 1oυ Συνεδρίου Χωρικής Ανάλυσης Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, 17-18 Μαΐου 2013 Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Αντισεισμικοί κανονισμοί Κεφ.23. Ε.Σώκος Εργαστήριο Σεισμολογίας Παν.Πατρών

Αντισεισμικοί κανονισμοί Κεφ.23. Ε.Σώκος Εργαστήριο Σεισμολογίας Παν.Πατρών Κεφ.23 Ε.Σώκος Εργαστήριο Σεισμολογίας Παν.Πατρών Ο αντισεισμικός σχεδιασμός απαιτεί την εκ των προτέρων εκτίμηση των δυνάμεων που αναμένεται να δράσουν επάνω στην κατασκευή κατά τη διάρκεια της ζωής της

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ Έκδοση 1.0, Ιούνιος 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΛΙΣΤΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP Το FTP (File Transfer Protocol) είναι το εξειδικευμένο πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων στα σύγχρονα δίκτυα δεδομένων όπως το Διαδίκτυο. Δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς αρχείων από τον υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΡΗΣΗΣ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΡΗΣΗΣ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΡΗΣΗΣ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Το «Σύστημα τήρησης ωραρίου εργαζομένων» προσφέρει αναλυτική και αποτελεσματική εποπτεία της εργασιακής κατάστασης. Αναπτύχθηκε με σκοπό την υποβοήθηση και την απλούστευση

Διαβάστε περισσότερα

Εκκαθάριση cache του browser για τα Windows

Εκκαθάριση cache του browser για τα Windows Εκκαθάριση cache του browser για τα Windows Microsoft Internet Explorer 9.0 ανοιχτεί) ή κάντε κλικ στο εικονίδιο Gear στη σωστή γραμμή. 3. Κάντε κλικ στο Επιλογές Internet και επιλέξτε την καρτέλα Γενικά.

Διαβάστε περισσότερα

Piscina ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ. Εγχειρίδιο Χρήσης

Piscina ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ. Εγχειρίδιο Χρήσης Piscina ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ Εγχειρίδιο Χρήσης 2 Multisoft 1. Γενικές οδηγίες 1.1 Eγκατάσταση Προγράμματος Ανοίγετε το CD-ROM και κάνετε διπλό κλικ με το αριστερό πλήκτρο

Διαβάστε περισσότερα

2. ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ: Γενική Λογιστική, Ταμειακή Κατηγορία, Καταχωρούμε την Υπηρεσία που έκανε τη δαπάνη.

2. ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ: Γενική Λογιστική, Ταμειακή Κατηγορία, Καταχωρούμε την Υπηρεσία που έκανε τη δαπάνη. Οδηγίες για Πρόγραµµα OTS σχετικά µε πληρωµές τιµολογίων. Α ΜΘ, /νση Οικονοµικού, Τµήµα Προϋπολογισµού. Βήµατα που πρέπει να κάνετε: 1. Κατανοµή (ΟΧΙ για Νοµούς). 2. Καταχώρηση της Υπηρεσίας που πραγµατοποίησε

Διαβάστε περισσότερα

PRISMA WIN APPLICATION SERVER. ιαχείριση υπηρεσιών στοιχείων (COM+) Οδηγός διαχείρισης δικαιωµάτων πρόσβασης & εκκίνησης PRISMA Win Application Server

PRISMA WIN APPLICATION SERVER. ιαχείριση υπηρεσιών στοιχείων (COM+) Οδηγός διαχείρισης δικαιωµάτων πρόσβασης & εκκίνησης PRISMA Win Application Server PRISMA WIN APPLICATION SERVER ιαχείριση υπηρεσιών στοιχείων (COM+) Οδηγός διαχείρισης δικαιωµάτων πρόσβασης & εκκίνησης PRISMA Win Application Server Πέντε βασικά βήµατα για τη ρύθµιση δικαιωµάτων πρόσβασης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για άνοιγµα καρτέλας υποψηφίου στο ηλεκτρονικό σύστηµα της Infotest και της Certiport

Οδηγίες για άνοιγµα καρτέλας υποψηφίου στο ηλεκτρονικό σύστηµα της Infotest και της Certiport Οδηγίες για άνοιγµα καρτέλας υποψηφίου στο ηλεκτρονικό σύστηµα της Infotest και της Certiport 1. Γενικά...1 2. Άνοιγµα καρτέλας στο σύστηµα της Infotest...1 3. Άνοιγµα καρτέλας στο σύστηµα της Certiport...4

Διαβάστε περισσότερα