Fespa 10. Εκπαιδευτική έκδοση For Windows. Σύντομο στατικό παράδειγμα μπετόν. Version

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Fespa 10. Εκπαιδευτική έκδοση 5.4.0.104. For Windows. Σύντομο στατικό παράδειγμα μπετόν. Version 1.0.11"

Transcript

1 Fespa 10 For Windows Εκπαιδευτική έκδοση Σύντομο στατικό παράδειγμα μπετόν Version Αθήνα, Μάιος 2013

2 2 Fespa 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση Σύντομο στατικό παράδειγμα μπετόν Εισαγωγή Στις επόμενες σελίδες περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία εισαγωγής δεδομένων ενός πολύ απλού κτιρίου, προκειμένου να γίνουν κατανοητά τα βασικά βήματα μιας στατικής μελέτης. Το περιβάλλον του προγράμματος Η γραμμή πληροφοριών. Αναγράφονται περιληπτικά δεδομένα του στοιχείου που το mouse ανιχνεύει στο παράθυρο γραφικής εισαγωγής δεδομένων Κεντρική εργαλειογραμμή Εδώ επιλέγετε οντότητα (π.χ. δοκό, πλάκα κείμενο, κ.λπ.). Πλαίσιο παραμέτρων στοιχείου (πάχος, τύπος, φορτία, χρώμα, πένα, κ.λπ.). Για να ανοίξει, επιλέγετε οντότητα και πατάτε [F6]. Με κλικ στο «?» έχετε για κάθε παράμετρο βοήθεια Εργαλειοθήκη της επιλεγμένης οντότητας. (προσθήκη, διαγραφή, μετακίνηση, κ.λπ.). Για να ανοίξει, επιλέγετε οντότητα και πατάτε [F5]. Υλικά για την σύνθεση του στατικού μοντέλου Οι πλάκες Γραμμή επιλογής ορόφου. Γραμμή κατάστασης και συνεχούς βοήθειας Γραμμή βοηθητικών εργαλείων σχεδίασης (μεγέθυνση, έλξεις, μέτρο, undo, κ.λπ.). Τα γραμμικά μέλη (δοκοί, υποστυλώματα, άκαμπτες απολήξεις, δεσμικές δοκοί, δοκοί προσoμοίωσης πέδιλων) Οι κόμβοι Οι στηρίξεις Τα φορτία Τα υλικά (ποιότητες beton, χάλυβα κλπ)

3 Σύντομο στατικό παράδειγμα 3 Πορεία εργασίας Κάναβος Παράμετροι κτιρίου ΣΤΑΤΙΚΑ: Πλάκες, Υποστυλώματα Λοιποί κόμβοι, οκοί. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ q: Κατηγορία πλαστιμότητας, Τύπος στατικού συστήματος, Κανονικότητα σε κάτοψη, Κανονικότητα καθ ύψος ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ: Προσαρμογή δοκών, Παραγωγή ορόφων, Παραγωγή θεμελίωσης, Παραγωγή συνδυασμών δράσεων Επίλυση και όπλιση ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΞΥΛΟΤΥΠΟΥ: Σίδερο πλάκας, Σίδερο δοκού, Ονόματα υποστυλωμάτων, Ονόματα δοκών, ιαστάσεις, Κείμενο ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΟΠΛΙΣΜΩΝ: οκών, Υποστυλωμάτων ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Σχεδίαση ξυλοτύπων, Εκτύπωση τεύχους

4 4 Fespa 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση Ο φορέας του παραδείγματος Έστω ότι ο φορέας που θέλουμε να περιγράψουμε είναι αυτός που φαίνεται στο επόμενο σχήμα. Θα έχει ισόγειο και έναν όροφο, ενώ η θεμελίωσή του θα είναι με πέδιλα. Οντότητες: εντολές και παράμετροι Το πρόγραμμα βασίζεται στη λογική των «Οντοτήτων» (π.χ. τοίχοι, πλάκες, δοκοί, κόμβοι, σίδερα πλακών, γραμμές, κ.λπ.). Κάθε οντότητα έχει τις «Εντολές» της και τις «Παραμέτρους» της. Εντολές Οι εντολές είναι οι λειτουργίες που μπορεί να εκτελέσει το πρόγραμμα για το συγκεκριμένο δομικό στοιχείο. Για παράδειγμα, αν το στοιχείο που έχουμε επιλέξει είναι η πλάκα, οι διαθέσιμες εντολές είναι η «Προσθήκη», η «ιαγραφή», η «Αλλαγή ονόματος», η «Κίνηση κορυφής», κ.λπ. Όλες οι εντολές του Fespa λειτουργούν με τη σειρά Εντολή Αντικείμενο, που σημαίνει ότι πρώτα δίνουμε την εντολή και ακολούθως επιλέγουμε το αντικείμενο πάνω στο οποίο θα εφαρμοστεί. Το παράθυρο των εντολών ανοίγει / κλείνει και με το πλήκτρο [F5]. Παράμετροι Οι παράμετροι είναι οι ιδιότητες που χαρακτηρίζουν κάθε δομικό στοιχείο (οντότητα). Π.χ. για την πλάκα, μερικές παράμετροι είναι ο «Τύπος», το «Πάχος», το «Κινητό φορτίο», η «Ποιότητα beton», το «Χρώμα περιγράμματος», η «Πένα», κ.λπ. Με τις εντολές «Πάρε παραμέτρους» και «ώσε παραμέτρους» ελέγχουμε ή και τροποποιούμε τις παραμέτρους κάθε οντότητας του σχεδίου. Το παράθυρο των παραμέτρων ανοίγει / κλείνει και με το πλήκτρο [F6].

5 Σύντομο στατικό παράδειγμα 5 ημιουργία καννάβου Ο κάνναβος διευκολύνει την ακριβή εισαγωγή δεδομένων, επειδή οι σταθερές κορυφές των στύλων, οι κορυφές των πλακών και τα κέντρα των λοιπών κόμβων έλκονται, κατά την περιγραφή ή κίνησή τους, από τα σημεία έλξης. Κάθε σημείο έλξης του κανάβου συμβολίζεται με ένα μικρό x. Κάνοντας κλικ στο πλήκτρο «Κάναβος» της κεντρικής εργαλειοθήκης, εμφανίζεται η εργαλειοθήκη του κανάβου. Κάνετε κλικ στην εντολή «Περασιά Χ». Πληκτρολογήστε «0» και δώστε [Enter]. Έτσι εμφανίζεται η περασιά Χ = 0. Επαναλάβετε πληκτρολογώντας «6» και [Enter], 7.5 [Enter]. Αφού τελειώσατε με τις κατακόρυφες περασιές, κάνετε κλικ στην εντολή «Περασιά Ζ» και κάνετε όπως προηγουμένως για τις Ζ = 0 και Ζ = 5.5. Στο τέλος πρέπει να επιλέξετε την «Κατασκευή», από την εργαλειοθήκη, ώστε να δημιουργηθούν τα σημεία έλξης του κανάβου και να εξαφανιστούν οι περασιές από την οθόνη. Γενικές παράμετροι Οι γενικές παράμετροι του κτιρίου (π.χ. κανονισμοί, σεισμικότητα, ποιότητες χάλυβα και σκυροδέματος, έδαφος, κλπ) έχουν από το πρόγραμμα δεδομένες αρχικές τιμές. Για να ελέγξετε ή και να τροποποιήσετε τις τιμές αυτές, επιλέξτε την οντότητα «Κτίριο» της κεντρικής εργαλειογραμμής και ανοίξτε τις παραμέτρους του (με το πλήκτρο [F6]).

6 6 Fespa 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση Με κλικ στο «?» έχετε για κάθε παράμετρο βοήθεια Περιγραφή πλακών Προκειμένου να εισάγετε τις πλάκες, επιλέξτε την οντότητα «Πλάκα» από την κεντρική εργαλειογραμμή. Έχοντας στην οθόνη τα σημεία έλξης του κανάβου, μπορείτε να ορίσετε τις τέσσερις κορυφές των πλακών Π1 και Π2, δίνοντας την εντολή «Προσθήκη με επόμενο όνομα». είχνετε με το mouse (click) διαδοχικά στα σημεία αυτά, περιγράφοντας το περίγραμμα της πλάκας, και τελειώνετε στην κορυφή απ όπου ξεκινήσατε. Στην οθόνη σας σχεδιάζεται η πλάκα 1, όπως φαίνεται στο επόμενο σχήμα. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για την εισαγωγή της πλάκας 2. Προσθήκη υποστυλωμάτων

7 Σύντομο στατικό παράδειγμα 7 Χρησιμοποιείστε την επιλογή «Υποστύλωμα» της κεντρικής εργαλειογραμμής για να τοποθετήστε τα υποστυλώματα του ορόφου. Πριν εισάγετε ένα υποστύλωμα, πατήστε το πλήκτρο [F6] για να ανοίξετε το πλαίσιο των παραμέτρων. Εδώ επιλέγετε τον επιθυμητό τύπο διατομής (π.χ. Γάμα 1) για το άνω-αριστερά υποστύλωμα (Κ1). ώστε την εντολή «Προσθήκη με επόμενο όνομα», και δείξτε τις θέσεις που θα εισάγετε τα υποστυλώματα, σύμφωνα με τον τρόπο που φαίνονται στο επόμενο σχήμα. Με το πρώτο κλικ ορίζετε την σταθερή κορυφή του υποστυλώματος (σημείο έλξης του κανάβου) ενώ με το δεύτερο κλικ δείχνετε το τεταρτημόριο προς το ο- ποίο τοποθετείται το υποστύλωμα. Παρακολουθείτε επίσης τις προτροπές του προγράμματος στη γραμμή κατάστασης (βλέπε εικόνα στην πρώτη σελίδα). Ακολούθως, ανοίξτε πάλι το πλαίσιο παραμέτρων (με το [F6]) και επιλέξτε την ορθογωνική διατομή για να εισάγετε διαδοχικά τα υποστυλώματα Κ2, Κ3 και Κ4. Στο επόμενο σχήμα φαίνονται οι τέσσερις πιθανοί τρόποι εισαγωγής υποστυλώματος ορθογωνικής διατομής

8 8 Fespa 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση Εισαγωγή λοιπών κόμβων Προκειμένου να εισάγετε τους αναγκαίους επιπλέον κόμβους, επιλέξτε την οντότητα «Λοιπός Κόμβος» από την κεντρική εργαλειογραμμή. Οι λοιποί κόμβοι χρειάζονται σε σημεία διασταύρωσης δοκών (όταν δεν υπάρχει στύλος στο σημείο της διασταύρωσης), σε άκρα προβόλων, σε σημεία αλλαγής φορτίων δοκού, σε σημεία εφαρμογής συγκεντρωμένων φορτίων, ή εκεί όπου θα τοποθετήσετε φυτευτά υποστυλώματα. Τοποθετείτε με την εντολή «Προσθήκη με επόμενο όνομα» τους λοιπούς κόμβους στις επιθυμητές θέσεις (έλξεις κανάβου). Στο φορέα του παραδείγματος, λοιποί κόμβοι χρειάζονται στα άκρα των δοκών που θα λειτουργούν ως πρόβολοι (βλέπε επόμενο σχήμα). Τοποθετείτε με την εντολή «Κόμβοι τοιχώματος» λοιπούς κόμβους στο τοίχωμα Κ3. Εισαγωγή δοκών Η δοκός ανάλογα με το είδος της, μπορεί να είναι δοκός ανωδομής, συνδετήρια δοκός, πεδιλοδοκός, τοίχωμα υπογείου ή δοκός προσομοίωσης πεδίλων. Ανάλογα με τον τύπο της διατομής της, μπορεί να είναι ορθογωνική, πλακοδοκός, ανεστραμμένη πλακοδοκός, ή τυχούσα. Μπορεί, εκτός από τα φορτία που παραλαμβάνει από τις πλάκες, να φέρει γραμμικά κατανεμημένα φορτία μόνιμα ή κινητά.

9 Σύντομο στατικό παράδειγμα 9 Πριν εισάγετε μία δοκό, πατήστε το πλήκτρο [F6] για να ανοίξετε το πλαίσιο των παραμέτρων. Εδώ επιλέγετε τον επιθυμητό τύπο διατομής (π.χ. Πλακοδοκό 25/50). Το συνεργαζόμενο πλάτος της (b eff ) δεν έχει σημασία, διότι θα υπολογιστεί αυτόματα από το πρόγραμμα κατά την «Προσαρμογή δοκών», αργότερα. Για την εισαγωγή δοκού επιλέγουμε από την κεντρική εργαλειοθήκη την οντότητα «Δοκός» και από την εργαλειοθήκη της δοκού την εντολή «Έξυπνη εισαγωγή πλευρικά». Με τα δύο πρώτα click ορίζετε τα σημεία αρχής και τέλους της δοκοσειράς, ενώ με το τρίτο click δείχνετε την πλευρά σχεδίασής της, έτσι όπως φαίνεται στο επόμενο σχήμα. Έτσι το πρόγραμμα τοποθετεί τις 1.1 και 1.2. Με την ίδια διαδικασία, εισάγετε και τις δοκούς 2 (δύο ανοιγμάτων), 3 και 4 (ενός ανοίγματος). Επιλογή σεισμικής ζώνης και εδαφικού τύπου Με την επιλογή της σεισμικής ζώνης επιλέγεται αυτόματα η αντίστοιχη μέγιστη εδαφική επιτάχυνση. Με την επιλογή του εδαφικού τύπου ενημερώνεται αυτόματα η τιμή του συντελεστή εδάφους S.

10 10 Fespa 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση Σεισμική ζώνη: Ζ1 Εδαφικός τύπος: D Υπολογισμός συντελεστή q Ο υπολογισμός του συντελεστή q σύμφωνα με τον ΕC8 εξαρτάται από μια σειρά παραμέτρων. Για την εμφάνιση των παραμέτρων αυτών επιλέξτε την οντότητα «Κτίριο» από την εργαλειογραμμή «Στατικά» και πατήστε το πλήκτρο [F6].

11 Σύντομο στατικό παράδειγμα 11 Στην καρτέλα «Συντελεστής q» ορίστε: Κατηγορία πλαστιμότητας: ΚΠΜ (Κατηγορία Πλαστιμότητας Μέση) Τύπος στατικού συστήματος [διεύθυνση Χ]: Πλαισιωτό πολυώροφο σύστημα (ένα άνοιγμα) Τύπος στατικού συστήματος [διεύθυνση Ζ]: Πλαισιωτό πολυώροφο σύστημα (πολλά ανοίγματα) Ο λόγος υπεραντοχής α u /α 1 καθορίζεται από Pushover: Ναι Κανονικότητα καθ ύψος [διεύθυνση Χ]: Ναι Κανονικότητα καθ ύψος [διεύθυνση Ζ]: Ναι Η ορθή επιλογή του τύπου στατικού συστήματος μπορεί να ελεγχθεί μετά την επίλυση, με την εντολή της «Επίλυσης» «Απαίτηση ικανοτικού ελέγχου, έλεγχοι στρεπτικής ακαμψίας και κανονικότητας». Όταν ο λόγος υπεραντοχής α u /α 1 ελέγχεται από Pushover πρέπει μετά την «Επίλυση και οπλισμό κτιρίου» να πραγματοποιηθεί «Επίλυση pushover» και τελικά να ελεγχθεί στα αποτελέσματα του «Τεύχους» ποίοι είναι οι τελικοί επιτρεπόμενοι λόγοι υπεραντοχής για κάθε διεύθυνση. Εάν για κάποια διεύθυνση προκύπτει α u /α 1 < 1.5, η τιμή της παραμέτρου «Τελική τιμή λόγου [α u /α 1 ]» πρέπει να ενημερωθεί αναλόγως. Παραγωγές Με τις εντολές των «Παραγωγών» της κεντρικής εργαλειοθήκης, το πρόγραμμα κάνει: Παραγωγή ορόφων Παραγωγή θεμελίωσης (με πέδιλα / πεδιλοδοκούς / γενική κοιτόστρωση) Μεταφορά των φορτίων από τις πλάκες στο πλαίσιο Υπολογισμός συνεργαζόμενου πλάτους των δοκών ιαστασιολόγηση των πεδίλων, ώστε να προκύπτουν ίσες τάσεις εδάφους. Αλλαγή υψομέτρου των ορόφων Κίνηση λοιπού κόμβου Προκειμένου να εξαλειφθούν τυχόν πρόσθετες εντάσεις από εκκεντρότητες, κινείστε τους λοιπούς κόμβους, έτσι ώστε να έρθουν ακριβώς πάνω στον κεντροβαρικό άξονα της δοκού. ώστε την εντολή «Κίνηση» του «Λοιπού κόμβου» και χρησιμοποιείστε τις έλξεις που υπάρχουν στα μέσα των άκρων των δοκών (συμβολίζονται με μικρό κόκκινο ρόμβο). Παραγωγή ορόφων Εφόσον ολοκληρώσατε την περιγραφή του ενός ορόφου, μπορείτε να δημιουργήσετε απ αυτόν έναν ακόμα όροφο, δίνοντας την εντολή «Παραγωγή Ορόφου» από τις «Παραγωγές». ίνοντας Ok στο παράθυρο που ανοίγει, το πρόγραμμα έχει δημιουργήσει έναν επιπλέον όροφο (όροφος 1). Στον νέο όροφο που δημιουργήθηκε μπορείτε να κάνετε τις αλλαγές που θέλετε, π.χ. να διαγράψετε τον πλάκα πρόβολο Π2.

12 12 Fespa 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση K1 25/60/25/60 K2 40/40 Δ1.1 25/50 Δ3.1 25/50 Π1 h=16 Δ4.1 25/50 Δ2.1 25/50 K4 40/40 K3 100/25 Παραγωγή θεμελίωσης Επιλέξτε την «Παραγωγή πεδίλων» και δηλώστε τον όροφο από τον οποίο θα παραχθεί η θεμελίωση (όροφος 0). Το Fespa παράγει πέδιλα και συνδετήριες δοκούς στη στάθμη της θεμελίωσης (όροφος 1). Μεταβείτε στον όροφο 1 και διαγράψτε τις δοκούς 1.2 και 2.4 (που δεν θα υπάρχουν στη στάθμη της θεμελίωσης). Η διαγραφή των δοκών γίνεται ως εξής: Επιλέξτε την «Δοκό» από την κεντρική εργαλειογραμμή. ώστε την εντολή «Διαγραφή» από τις εντολές της δοκού είξτε και κάνετε κλικ διαδοχικά πάνω στις δύο αυτές δοκούς.

13 Σύντομο στατικό παράδειγμα 13 Όλοι οι όροφοι Με την εντολή «Όλοι οι όροφοι» εκτελούνται για όλους τους ορόφους οι εντολές: Προσαρμογή δοκών-πλακών Με την εντολή «Προσαρμογή δοκών-πλακών» το πρόγραμμα υπολογίζει αυτόματα τα συνεργαζόμενα πλάτη των δοκών, μεταφέρει τα φορτία των πλακών στις δοκούς που τις στηρίζουν και ανακαλύπτει τη συνέχεια μεταξύ των πλακών του τρέχοντα ορόφου. Βλέπετε ότι ο κύκλος με το όνομα της πλάκας, έχει εφοδιαστεί με τις ενδεικτικές γραμμές, που υποδηλώνουν τον τρόπο λειτουργίας της (π.χ. τετραέρειστη η Π1, πρόβολος η Π2). Προσαρμογή δοκών υποστυλωμάτων Με την εντολή «Προσαρμογή δοκών υποστυλωμάτων», οι δοκοί εφάπτονται σχεδιαστικά στις παρειές των υποστυλωμάτων. Η εντολή αυτή είναι χρήσιμη αν αλλάξετε διαστάσεις σε υποστυλώματα ή κάνετε κίνηση των λοιπών κόμβων. Επίσης με την εντολή αυτή γίνεται κάθε φορά υπολογισμός των h c και b j, μεγέθη απαραίτητα για την διαστασιολόγηση των δοκών. Καθορισμός μελών για διαστασιολόγηση Προσαρμογή θεμελίωσης Κατακορύφωση υποστυλωμάτων Παραγωγή συνδυασμών δράσεων Επιλέξτε την «Παραγωγή συνδυασμών δράσεων» για να παραχθούν αυτόματα οι συνδυασμοί δράσεων για τους ελέγχους στην Οριακή κατάσταση αστοχίας και λειτουργικότητας βάσει του ΕC0 6. Οι συνδυασμοί δράσεων που παράγονται εμφανίζονται στον Πίνακα 816, στην οντότητα «Πίνακες» της εργαλειογραμμής «Στατικά». Επίλυση και όπλιση Με τις εντολές της «Επίλυσης» της κεντρικής εργαλειογραμμής το πρόγραμμα κάνει: Επίλυση και όπλιση πλακών

14 14 Fespa 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση Επίλυση χωρικού πλαισίου Υπολογισμό απαίτησης ικανοτικού ελέγχου κόμβων και ελέγχους στρεπτικής ακαμψίας και κανονικότητας Όπλιση δοκών Όπλιση υποστυλωμάτων Ζητήστε «Επίλυση και οπλισμός κτιρίου». Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με την επίλυση των πλακών και θα προχωρήσει στην επίλυση του χωρικού. Στο παράθυρο «Γενικοί έλεγχοι δομήματος» το fespa10 σας ενημερώνει για την ορθή επιλογή τύπου στατικού συστήματος (Έλεγχοι q) και για την απαίτηση ή όχι ικανοτικού ελέγχου κόμβων. Το πρόγραμμα ολοκληρώνει την ανάλυση, κάνοντας την όπλιση δοκών και υποστυλωμάτων. Αφού έχει γίνει επίλυση πλακών και χωρικού πλαισίου μπορείτε να εμφανίσετε την καρτέλα «Γενικοί έλεγχοι δομήματος» με την εντολή της «Επίλυσης», «Απαίτηση ικανοτικού ελέγχου, έλεγχοι στρεπτικής ακαμψίας και κανονικότητας». Σφάλματα επίλυσης Στο παράθυρο «Αποτελέσματα επίλυσης» εμφανίζονται τα διαδοχικά βήματα της επίλυσης, καθώς και τα πιθανά σφάλματα που εντόπισε το πρόγραμμα κατά την όπλιση των μελών του φορέα. Μπορείτε να εμφανίσετε και να κρύψετε το παράθυρο με τα λάθη επίλυσης από τα «Εργαλεία» -> «Λάθη επίλυσης».

15 Σύντομο στατικό παράδειγμα 15 Κάνοντας διπλό κλικ πάνω σε μήνυμα σφάλματος ή ειδοποίησης, το πρόγραμμα αφενός επισημαίνει με κόκκινο χρώμα το μέλος που αστοχεί, αφετέρου εμφανίζει μήνυμα με τον προτεινόμενο τρόπο αντιμετώπισής του. Μετά την εκτέλεση της εντολής «Επίλυση και οπλισμός κτιρίου» ζητήστε «Επίλυση Pushover». Η επίλυση Pushover είναι απαραίτητη ώστε να ελεγχθεί η τιμή του λόγου υπεραντοχής α u /α 1. Η μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή του α u /α 1 σύμφωνα με τον EC8 είναι 1.5. Sa(T*)(m/s2) ΠΒ ΠΖ ΟΚ α U ΣΜ α TB θ>θy θ>0.75θu θ>θu V>VRmax Κόμβος ελέγχου: Κ3(1) Ομοιόμορφη, Βήμα: 0.002m 0.15m/s2 αu/α1=2.45 Sd(m) Εποπτεία της δυστρεψίας των ορόφων Με ενεργό το πλήκτρο [Ξ]υλοτυπος στην κάτω δεξιά πλευρά της οθόνης, μπορείτε να βλέπετε μόνον τον ξυλότυπο του φορέα σας.

16 16 Fespa 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση Με το πλήκτρο [Μ]οντέλο εμφανίζονται ή εξαφανίζονται από την οθόνη τα στοιχεία της προσομοίωσης (μοντέλο) του φορέα, π.χ οι στατικές δοκοί και οι λοιποί κόμβοι. Ενεργοποιώντας και το πλήκτρο [Χ]αρακτηρισμός, στην οθόνη εμφανίζονται το Κέντρο Βάρους (Μ) και ο Πόλος Στροφής (Po) του τρέχοντα ορόφου, καθώς και το κριτήριο της στρεπτικής δυσκαμψίας (ένα κτίριο θεωρείται στρεπτικά δύσκαμπτο όταν σε κάθε επίπεδο και για κάθε διεύθυνση της ανάλυσης x και y, η ακτίνα δυστρεψίας είναι μεγαλύτερη από την ακτίνα αδρανείας, r x /l s 1.0). Επίσης, οι δοκοί του ορόφου χρωματίζονται ανάλογα με το γραμμικά κατανεμημένο μόνιμο φορτίο που φέρουν. Με το πλήκτρο «Διαφανή» μπορείτε να επιλέξετε ακριβώς το τι θα εμφανίζεται στην οθόνη σας, ποιες δηλαδή οντότητες θα είναι ορατές και ποιες όχι. Τριδιάστατη απεικόνιση Προκειμένου να ελέγξετε την ορθότητα του μοντέλου και της επίλυσης, μεταβείτε στην τριδιάστατη απεικόνιση του μοντέλου (3DV). Ο φορέας περιστρέφεται στο χώρο με τα πλήκτρα [ ] [ ] [ ] [ ] του πληκτρολογίου. Στο 3DV έχετε τη δυνατότητα να ελέγξετε: Τις μετατοπίσεις του φορέα για τις διάφορες ιδιομορφές Τα διαγράμματα των εντατικών μεγεθών σε επιλεγμένα μέλη του φορέα Τα διαγράμματα φορτίσεων των μελών του φορέα Την τιμή του λόγου α u /α 1, όπως προέκυψε από την ανάλυση Pushover, ανάλογα με την κατανομή και την διεύθυνση φόρτισης To διάγραμμα δύναμης-μετακίνησης για κάθε κατανομή και διεύθυνση φόρτισης Το διάγραμμα απαίτησης-ικανότητας για κάθε κατανομή και διεύθυνση φόρτισης Παραμορφώσεις / ιδιομορφές Με την εντολή «Παραμορφώσεις» το πρόγραμμα ξεκινά την απεικόνιση των μετακινήσεων του φορέα.

17 Σύντομο στατικό παράδειγμα 17 Από το παράθυρο που ανοίγει, επιλέξετε φόρτιση / ιδιομορφή και πιέστε το πλήκτρο [ ] (Έναρξη κίνησης) προκειμένου να δείτε την κίνηση του φορέα για την κάθε ιδιομορφή. 1. Δώστε τη εντολή «Παραμορφώσεις» 3. Πατήστε το πλήκτρο «Έναρξη κίνησης» για να δείτε την κίνηση του φορέα από την επιλεγμένη ιδιομορφή. 2. Επιλέξτε τη φόρτιση (π.χ. Ιδιομορφή 1) και την ταχύτητα κίνησης. ιαγράμματα εντατικών μεγεθών Με την εντολή «Διαγράμματα» το πρόγραμμα ξεκινά την απεικόνιση των διαγραμμάτων εντατικών μεγεθών του φορέα. Από το παράθυρο που ανοίγει, επιλέξτε φόρτιση, είδος διαγράμματος (εντατικό μέγεθος δοκών / στύλων) και επιλέξτε τα μέλη των οποίων θέλετε να δείτε διαγράμματα. Η επιλογή των μελών γίνεται δίνοντας την εντολή «Προσθήκη διαγραμμάτων σε περιοχή» και δείχνοντας με το mouse την περιοχή (ή τις περιοχές) με τα επιθυμητά μέλη.

18 18 Fespa 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση 1. Δώστε την εντολή «Διαγράμματα». 4. Δείξτε με παράθυρο την περιοχή με τα μέλη των οποίων θέλετε διαγράμματα. 3. Δώστε την εντολή «Προσθήκη διαγραμμάτων σε περιοχή». 2. Επιλέξτε φόρτιση (π.χ. 1.35G+1.50Q) καθώς και εντατικό μέγεθος για τις δοκούς και τα υποστυλώματα. Για να βγείτε από την τριδιάστατη απεικόνιση και να επιστρέψετε στην κάτοψη του φορέα, κάντε κλικ στο [x] του παραθύρου. Pushover Με την εντολή «Pushover» το fespa10 ξεκινά την απεικόνιση των αποτελεσμάτων που έχουν προκύψει από την Pushover ανάλυση. Από το παράθυρο που ανοίγει επιλέξτε κατεύθυνση και διεύθυνση φόρτισης και πιέστε το πλήκτρο [ ] (Έναρξη κίνησης) προκειμένου να δείτε την παραμόρφωση του φορέα για κάθε βήμα της επιβαλλόμενης εξωτερικής δύναμης και την σειρά και τις θέσεις εμφάνισης των πλαστικών αρθρώσεων στον φορέα. Οι θέσεις των πλαστικών αρθρώσεων επισημαίνονται με κουκκίδες που αναβοσβήνουν για το τρέχον βήμα της φόρτισης CS (Current Step), το εξεταζόμενο βήμα για το οποίο απεικονίζεται η θέση της κατασκευής Η τιμή του λόγου αu//α1

19 Σύντομο στατικό παράδειγμα 19 Με την εντολή «ιάγραμμα ύναμης-μετακίνησης» εμφανίζεται στην οθόνη το διάγραμμα δύναμης-μετακίνησης και χρήσιμες πληροφορίες όπως, ο κόμβος ελέγχου, η κατανομή φόρτισης, η τιμή του λόγου α u /α 1. Για κατανομή φόρτισης τριγωνική και διεύθυνση φόρτισης 90, προκύπτει η ελάχιστη τιμή του λόγου υπεραντοχής α u /α 1 =1.26. Άρα η παράμετρος «Κτίριο> Συντελεστής q > Τελική τιμή του λόγου [α u /α 1 ]_z» πρέπει να τεθεί ίση με Για την διεύθυνση X προκύπτει ελάχιστη τιμή του λόγου υπεραντοχής α u /α 1 =1.55 για κατανομή φόρτισης ορθογωνική και διεύθυνση φόρτισης 0.0. Άρα η τελική τιμή του λόγου α u /α 1 =1.5. Οι ελάχιστες τιμές του λόγου υπεραντοχής για κάθε διεύθυνση εμφανίζονται και στο «Τεύχος» της οντότητας «Κτίριο». Μετά την αλλαγή της παραμέτρου «Κτίριο> Συντελεστής q > Τελική τιμή του λόγου [α u /α 1 ]_z» επαναλαμβάνετε «Επίλυση και οπλισμό κτιρίου» και «Επίλυση pushover». Οι λόγοι υπεραντοχής είναι πλέον εντός των επιτρεπτών ορίων και για τις δύο διευθύνσεις. Τακτοποίηση ξυλότυπου Το πρόγραμμα διαθέτει όλα τα αναγκαία εργαλεία για την επεξεργασία και συμπλήρωση του ξυλοτύπου. Υπάρχουν εντολές για μετακίνηση ονομάτων δοκών και υποστυλωμάτων, σίδερων πλακών και πρόσθετων δοκών. Π.χ με την εντολή «Κίνηση σίδερου» του «Σίδερου πλάκας» μπορείτε να επιλέξετε και να κινήσετε οποιοδήποτε σίδερο πλάκας (βλέπε επόμενη εικόνα). Επίσης, στην περίπτωση που το κτίριο έχει τυπικό (ή σχεδόν τυπικό) όροφο, τότε η διαδικασία της τακτοποίησης των ξυλοτύπων δε χρειάζεται να γίνει εξ αρχής σε κάθε όροφο. Με την εντολή «Τοποθέτηση ονομάτων και οπλισμών» (από τις «Παραγωγές») η διαδικασία γίνεται άμεσα.

20 20 Fespa 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση 25/60/25/60 K 1 6Φ16 + 2Φ20 + 4Φ14 4τμ.ΣΦ8/ 9 1Φ18 Ανω Ανω 2Φ12 Δ1.1 25/50 2Φ14 Σ Φ8/10 40/40 K 2 8Φ16 3τμ. ΣΦ8/11 Ανω 2Φ12 Δ1.2 25/50 2Φ12 Σ Φ8/20 Φ8/40 Ανω Φ8/20 Όροφος 0 Ανω 2Φ16 Δ3.1 25/50 2Φ14 Σ Φ8/1 1 Φ8/20 Π1 h=16 Ανω 2Φ16 Δ4.1 25/50 3(1)Φ14 Σ Φ8/11 Π2 h=16 Φ8/25 Αν ω 40/40 K 4 8Φ16 3τμ. ΣΦ8/11 Ανω 2Φ14 Δ2.1 25/50 2Φ14 Σ Φ8/11 K 3 1Φ16 Αν ω 1Φ14 Ανω 100/25 8Φ18 + 4Φ14 #ΟΡ Φ8/20 #ΚΑΤ Φ8/20 lc = 38-4τμ. ΣΦ8/ 9 Ανω 2Φ12 Δ2.4 25/50 2Φ12 Σ Φ8/20 25/60/25/60 K 1 6Φ16 + 2Φ20 + 4Φ14 4τμ.ΣΦ8/ 9 Ανω 2Φ14 Δ1.1 25/50 2Φ14 Σ Φ8/11 40/40 K 2 8Φ16 3τμ. ΣΦ8/11 Φ8/20 Όροφος 1 Ανω 2Φ14 Δ3.1 25/50 2Φ14 Σ Φ8/1 1 Φ8/20 Π1 h=16 Ανω 2Φ14 Δ4.1 25/50 2Φ14 Σ Φ8/1 1 1Φ12 Ανω 40/40 K 4 8Φ16 3τμ. ΣΦ8/11 Ανω 2Φ14 Δ2.1 25/50 2Φ14 Σ Φ8/11 100/25 K 3 12Φ16 #ΟΡ Φ8/20 #ΚΑΤ Φ8/20 Στο παραπάνω σχήμα φαίνεται πως με τη βοήθεια της εντολής «Τοποθέτηση ονομάτων και οπλισμών» (η οποία εκτελείται αφού έχουμε μεταβεί στον όροφο 1) αλλάζουν οι θέσεις των σίδερων (Κύρια σίδερα πλακών, Πρόσθετα σίδερα πλακών, Πρόσθετα σίδερα δοκών) και των ονομάτων (Ονόματα υποστυλωμάτων, Ονόματα δοκών) του ορόφου 1 και τοποθετούνται σε νέες θέσεις, σύμφωνα με τον πρότυπο όροφο 0. Επίσης υπάρχουν (στην κεντρική εργαλειογραμμή) εντολές προσθήκης κειμένου, διαστάσεων, βοηθητικών γραμμών, κλπ, προκειμένου να δώσετε στο σχέδιό σας την καλύτερη δυνατή εμφάνιση.

21 Σύντομο στατικό παράδειγμα 21 Λεπτομέρειες οπλισμών Το πλήκτρο αυτό της κεντρικής εργαλειογραμμής κάνει διαθέσιμες στο χειριστή δύο ακόμη εντολές: τις «Λεπτομέρειες υποστυλωμάτων» και τα «Αναπτύγματα οπλισμού δοκών». Λεπτομέρειες υποστυλωμάτων Η εντολή αυτή δημιουργεί νέο αρχείο στο οποίο περιέχονται σε τομή όλα τα υποστυλώματα των ορόφων με τους οπλισμούς (διαμήκεις και συνδετήρες) και τους δείκτες των διαμέτρων τους. Ο χειριστής έχει μια σειρά εργαλείων στη διάθεσή του για την επεξεργασία των διατομών και των οπλισμών τους (βλέπε κεντρική εργαλειογραμμή). Αναπτύγματα οπλισμού δοκών Αφού ο χειριστής δείξει τη δοκό που επιθυμεί (από την κάτοψη του ορόφου), το πρόγραμμα δημιουργεί νέο αρχείο στο οποίο εμφανίζεται η διαμήκης τομή της δοκού με τους οπλισμούς της σε ανάπτυγμα.

22 22 Fespa 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση Και εδώ ο χειριστής έχει δυνατότητα τροποποιήσεων των οπλισμών, μέσω των εντολών της οντότητας «Σίδερο λεπτομερειών δοκού» της κεντρικής εργαλειογραμμής. Τεύχος μελέτης Για να δείτε τα αποτελέσματα της επίλυσης / όπλισης, επιλέξτε την οντότητα «Κτίριο» της κεντρικής εργαλειογραμμής Πατώντας το πλήκτρο «Τεύχος» ανοίγει το πρόγραμμα προεπισκόπησης και ε- κτύπωσης του τεύχους της μελέτης. Εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα αποτελέσματα της επίλυσης και της όπλισης του φορέα, αλλά και να κάνετε εκτύπωση του συνόλου (ή μέρους αυτού).

23 Σύντομο στατικό παράδειγμα 23 Αφού ανοίξει το πρόγραμμα, δίνετε την εντολή «Φόρτωμα υπολοίπων στοιχείων» του menu «Αρχεία», προκειμένου να διαβάσει (από το δίσκο) όλα τα α- ποτελέσματα της επίλυσης / όπλισης. Από την κάρτα «Περιεχόμενα», επιλέγετε τα αποτελέσματα των ορόφων και των μελών που επιθυμείτε. Με την επιλογή «Φίλτρα» του menu «Επιλογές» καθορίζετε τις ενότητες που θέλετε να τυπώσετε ή να εξαιρέσετε από το τεύχος. Με την εντολή «Εκτύπωση» εκτυπώνετε τα επιλεγμένα τμήματα ή σελίδες του τεύχους σε οποιονδήποτε εκτυπωτή έχετε εγκατεστημένο στο σύστημά σας. _._

FESPA 4. for Windows. Το επίσηµο εγχειρίδιο αναφοράς Α. Εγχειρίδιο χειρισµού. Αθήνα, Σεπτέµβριος 2007.

FESPA 4. for Windows. Το επίσηµο εγχειρίδιο αναφοράς Α. Εγχειρίδιο χειρισµού. Αθήνα, Σεπτέµβριος 2007. FESPA 4 for Windows Το επίσηµο εγχειρίδιο αναφοράς Α. Εγχειρίδιο χειρισµού Αθήνα, Σεπτέµβριος 2007. 2 Fespa 4 Περιεχόµενα ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ FESPA... 3 TΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ... 25 ΣΥΝΟΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τέκτων 10. for Windows. Εκπαιδευτική Έκδοση 5.4.0.104. Σύντομο αρχιτεκτονικό παράδειγμα. Αθήνα, Μάιος 2013. Version_1_0_1

Τέκτων 10. for Windows. Εκπαιδευτική Έκδοση 5.4.0.104. Σύντομο αρχιτεκτονικό παράδειγμα. Αθήνα, Μάιος 2013. Version_1_0_1 Τέκτων 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση 5.4.0.104 Σύντομο αρχιτεκτονικό παράδειγμα Αθήνα, Μάιος 2013 Version_1_0_1 2 Τέκτων 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση Σύντομο αρχιτεκτονικό παράδειγμα Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Fepla Πρόγραμμα υπολογισμού επίπεδων φορέων με το πεπερασμένο στοιχείο TRIC

Fepla Πρόγραμμα υπολογισμού επίπεδων φορέων με το πεπερασμένο στοιχείο TRIC Fepla Πρόγραμμα υπολογισμού επίπεδων φορέων με το πεπερασμένο στοιχείο TRIC Eγχειρίδιο χρήσης Αθήνα, Μάιος 2013 Version 1.0.4 2 Fepla LH Λογισμική Στουρνάρη 23 Αθήνα ΤΚ 106 82 Τηλέφωνα: (210) 3816151,

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις και απαντήσεις προσοµοίωσης & χειρισµού

Ερωτήσεις και απαντήσεις προσοµοίωσης & χειρισµού Ερωτήσεις και απαντήσεις προσοµοίωσης & χειρισµού Master for Windows version 4.5.0.30 FAQ Version 4.1.0.0 Αθήνα, Μάιος 2007. ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΟΡΟΦΩΝ - ΚΟΜΒΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ Eκδ. 3xx ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ. (Ευρωκώδικες 2 & 8) ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ www.tol.com.gr

ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ Eκδ. 3xx ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ. (Ευρωκώδικες 2 & 8) ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ www.tol.com.gr ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ Eκδ. 3xx ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ (Ευρωκώδικες 2 & 8) ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ www.tol.com.gr Φεβρουάριος 2011 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Καρτερού 60, 71201 Ηράκλειο - Τηλ.: 2810.332684

Διαβάστε περισσότερα

Piscina ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ. Εγχειρίδιο Χρήσης

Piscina ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ. Εγχειρίδιο Χρήσης Piscina ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ Εγχειρίδιο Χρήσης 2 Multisoft 1. Γενικές οδηγίες 1.1 Eγκατάσταση Προγράμματος Ανοίγετε το CD-ROM και κάνετε διπλό κλικ με το αριστερό πλήκτρο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ Eκδ. 3xx Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ www.tol.com.gr Φεβρουάριος 2012 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΛ ΟΥ Καρτερού 60, 71201 Ηράκλειοο - Τηλ.: 2810.332684 www.tol.com.gr info@tol.com..gr

Διαβάστε περισσότερα

Τέκτων 10 modules. Εγχειρίδιο χρήσης. BMP Εικόνα 3DS Νέο τοπογραφικό Cad Organizer Τέκτων ΚΕΝΑΚ. Αθήνα, Μάιος 2013. Version 2.0.6

Τέκτων 10 modules. Εγχειρίδιο χρήσης. BMP Εικόνα 3DS Νέο τοπογραφικό Cad Organizer Τέκτων ΚΕΝΑΚ. Αθήνα, Μάιος 2013. Version 2.0.6 Τέκτων 10 modules BMP Εικόνα 3DS Νέο τοπογραφικό Cad Organizer Τέκτων ΚΕΝΑΚ Εγχειρίδιο χρήσης Αθήνα, Μάιος 2013 Version 2.0.6 2 Τέκτων 10 modules Περιεχόμενα 1 Bmp Εικόνα...5 1.1 Τι είναι;... 5 1.2 Κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Τέκτων 7. for Windows Vista. Συνοπτικός οδηγός πρόσθετων δυνατοτήτων και βελτιώσεων της νέας έκδοσης του προγράµµατος. Αθήνα, Σεπτέµβριος 2007.

Τέκτων 7. for Windows Vista. Συνοπτικός οδηγός πρόσθετων δυνατοτήτων και βελτιώσεων της νέας έκδοσης του προγράµµατος. Αθήνα, Σεπτέµβριος 2007. Τέκτων 7 for Windows Vista Συνοπτικός οδηγός πρόσθετων δυνατοτήτων και βελτιώσεων της νέας έκδοσης του προγράµµατος Αθήνα, Σεπτέµβριος 2007. 2 TEΚΤΩΝ 7 Πρόσθετες δυνατότητες 3 Πρόλογος Στο κείµενο αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Fespa 10 EC. Αποτίμηση στατικής επάρκειας ΚΑΝ.ΕΠΕ 2012. For Windows. Υφιστάμενης κατασκευής σύμφωνα με τον. Αθήνα, Οκτώβριος 2012 Version 1.0.

Fespa 10 EC. Αποτίμηση στατικής επάρκειας ΚΑΝ.ΕΠΕ 2012. For Windows. Υφιστάμενης κατασκευής σύμφωνα με τον. Αθήνα, Οκτώβριος 2012 Version 1.0. Fespa 10 EC For Windows Αποτίμηση στατικής επάρκειας Υφιστάμενης κατασκευής σύμφωνα με τον ΚΑΝ.ΕΠΕ 2012 Αθήνα, Οκτώβριος 2012 Version 1.0.43 Περιεχόμενα 3 Πίνακας περιεχομένων 1 Στατικό παράδειγμα αποτίμησης

Διαβάστε περισσότερα

Δ 1. Επισκευές και ενισχύσεις. 1 Εισαγωγή. 2 Εφαρμοζόμενες διατάξεις

Δ 1. Επισκευές και ενισχύσεις. 1 Εισαγωγή. 2 Εφαρμοζόμενες διατάξεις Δ 1 Επισκευές και ενισχύσεις 1 Εισαγωγή Το πρόγραμμα σχεδίασης, ανάλυσης και διαστασιολόγησης χωρικών φορέων Master, δίνει στο μηχανικό όλα τα αναγκαία εργαλεία για την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης και

Διαβάστε περισσότερα

Κτίρια από φέρουσα τοιχοποιία Ευρωκώδικας 6. Βιβλίο οδηγιών 1

Κτίρια από φέρουσα τοιχοποιία Ευρωκώδικας 6. Βιβλίο οδηγιών 1 Κτίρια από φέρουσα τοιχοποιία Ευρωκώδικας 6 Βιβλίο οδηγιών 1 Το Πρόγραµµα FEDRA που περιγράφεται σε αυτό το βιβλίο οδηγιών, προστατεύεται από τους νόµους περί πνευµατικών δικαιωµάτων και τις διεθνείς συµβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΜetalCad. Εγχειρίδιο Χρήσεως. Μultisoft. Γ Σεπτεμβρίου 120 - Αθήνα 104 34. Τηλ. (210) 82 33 345 82 51 526. e-mail: info@multisoft.

ΜetalCad. Εγχειρίδιο Χρήσεως. Μultisoft. Γ Σεπτεμβρίου 120 - Αθήνα 104 34. Τηλ. (210) 82 33 345 82 51 526. e-mail: info@multisoft. ΜetalCad Εγχειρίδιο Χρήσεως Μultisoft Γ Σεπτεμβρίου 120 - Αθήνα 104 34 Τηλ. (210) 82 33 345 82 51 526 e-mail: info@multisoft.gr http://www.multisoft.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Γενικές οδηγίες...1 2. Κεντρική οθόνη.4

Διαβάστε περισσότερα

ΜetalCad. Εγχειρίδιο Χρήσεως. Μultisoft. Γ Σεπτεμβρίου 120 - Αθήνα 104 34. Τηλ. (210) 82 33 345 82 51 526. e-mail: info@multisoft.

ΜetalCad. Εγχειρίδιο Χρήσεως. Μultisoft. Γ Σεπτεμβρίου 120 - Αθήνα 104 34. Τηλ. (210) 82 33 345 82 51 526. e-mail: info@multisoft. ΜetalCad Εγχειρίδιο Χρήσεως Μultisoft Γ Σεπτεμβρίου 120 - Αθήνα 104 34 Τηλ. (210) 82 33 345 82 51 526 e-mail: info@multisoft.gr http://www.multisoft.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Γενικές οδηγίες...1 2. Κεντρική οθόνη.3

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά βήµατα περιγραφής φορέα στο STRAD.ST

Γενικά βήµατα περιγραφής φορέα στο STRAD.ST στο STRAD.ST Στο παράδειγµα αναπτύσσεται η διαδικασία περιγραφής ενός απλού πλαισιακού φορέα, η επίλυσή του, ο έλεγχος επάρκειας των µελών σύµφωνα µε τις απαιτήσεις του Ευρωκώδικα 3, ο σχεδιασµός της θεµελίωσης

Διαβάστε περισσότερα

Strad 2009. Εγχειρίδιο Χρήσης

Strad 2009. Εγχειρίδιο Χρήσης Strad 2009 Εγχειρίδιο Χρήσης Copyright 2007, 4M-VK Προγράµµατα Πολιτικού Μηχανικού Μυκηνών 9 Χαλάνδρι 15233 Τηλ. 210 6857200, Fax 210 6848237 Έκδοση 2.0 21 Ιουλίου 2009 Για πρόσθετες πληροφορίες και επισηµάνσεις

Διαβάστε περισσότερα

Pessos.CAD - οµήµατα φέρουσας τοιχοποιίας

Pessos.CAD - οµήµατα φέρουσας τοιχοποιίας Pessos.CAD - οµήµατα φέρουσας τοιχοποιίας Ε γ χ ε ι ρ ί δ ι ο Χ ρ ή σ η ς 4M VK Civil Engineering Software Ltd Mykinon 9, 152 33 Chalandri, Athens, GREECE NOTICES Copyright 4M-VK Civil Engineering Software

Διαβάστε περισσότερα

BETONexpress. RUNET software ΕΠΕ

BETONexpress. RUNET software ΕΠΕ BETONexpress Copyright RUNET and C.Georgiadis 2000-2008 1 Το Πρόγραµµα BETONexpess που περιγράφεται σε αυτό το βιβλίο οδηγιών, προστατεύεται από τους νόµους περί πνευµατικών δικαιωµάτων και τις διεθνείς

Διαβάστε περισσότερα

Steel Portal Frame EC3

Steel Portal Frame EC3 Υπολογισμός και Σχεδίαση μεταλλικών δίστηλων πλαισίων για βιομηχανικά κτίρια, αποθήκες, υπόστεγα σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 3 Ελαστική ανάλυση με πρόβλεψη για φαινόμενα 2ας τάξεως. Φορτία βαρύτητας, φορτία

Διαβάστε περισσότερα

RCsolver Εγχειρίδιο Θεωρίας. Εγχειρίδιο Θεωρίας

RCsolver Εγχειρίδιο Θεωρίας. Εγχειρίδιο Θεωρίας Εγχειρίδιο Θεωρίας Eurocode design software program (Version 2012) Version 1.1 Issued: 7-Sep-2012 Deep Excavation LLC www.deepexcavation.com www.rcsolver.com Σε συνεργασία μέσω ερευνητικού προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Next είναι ένα γενικό πρόγραµµα στατικής και δυναµικής αναλύσεως καθώς και διαστασιολογήσεως γραµµικών ελαστικών συστηµάτων µε µέλη από τέσσερα διαφορετικά υλικά: σκυρόδεµα (οπλισµένο και προεντεταµένο),

Διαβάστε περισσότερα

STRAD.HP. 4M VK Civil Engineering Software Ltd Mykinon 9, 152 33 Chalandri, Athens, GREECE

STRAD.HP. 4M VK Civil Engineering Software Ltd Mykinon 9, 152 33 Chalandri, Athens, GREECE STRAD.HP Ε γ χ ε ι ρ ί δ ι ο Χ ρ ή σ η ς 4M VK Civil Engineering Software Ltd Mykinon 9, 152 33 Chalandri, Athens, GREECE NOTICES Copyright 4M-VK Civil Engineering Software (www.strad.gr) Εγχειρίδιο Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΟΑΣΠ. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ www.tol.com.gr

ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΟΑΣΠ. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ www.tol.com.gr ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΟΑΣΠ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ www.tol.com.gr Ιούνιος 009 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Καρτερού 60, 7101 Ηράκλειο - Τηλ.: 810.33684 www.tol.com.gr

Διαβάστε περισσότερα

ICDL Ενότητα 6. Παρουσιάσεις με τη χρήση. OpenOffice.org Impress

ICDL Ενότητα 6. Παρουσιάσεις με τη χρήση. OpenOffice.org Impress ICDL Ενότητα 6 Παρουσιάσεις με τη χρήση OpenOffice.org Impress 1 Περιεχόμενα σελίδες 2 ICDL Ενότητα 6 Παρουσιάσεις με τη χρήση OpenOffice.org Impress 1η ενότητα: Χρήση της εφαρμογής 3 6.1.1 Τα πρώτα βήματα

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Κειμένου - Microsoft Word

Επεξεργασία Κειμένου - Microsoft Word Επεξεργασία Κειμένου - Microsoft Word 1) Έναρξη 1.1) Εκκίνηση Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft Word. Η εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΣΤΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΑΣΜΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ (ΔΦΜ)

ΤΕΥΧΟΣ ΣΤΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΑΣΜΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ (ΔΦΜ) ΤΕΥΧΟΣ ΣΤΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΑΣΜΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ (ΔΦΜ) ΕΡΓΟ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΟΑΣΠ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Νο 2 ΘΕΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Έργο ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΟΑΣΠ Θέση Σελίδα 3 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Νο 2 ΤΕΧΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστικά Φύλλα Ms Excel 2007 2010 Βασικές δεξιότητες

Υπολογιστικά Φύλλα Ms Excel 2007 2010 Βασικές δεξιότητες Υπολογιστικά Φύλλα Ms Excel 2007 2010 Βασικές δεξιότητες Συγγραφέας: Βαγγέλης Γκιμπερίτης Επιμέλεια: Μαρία Ζάππα Κασαπίδη Υπολογιστικά Φύλλα: Περιεχόμενα ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή & Εκκίνηση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσης του Steel

Οδηγός Χρήσης του Steel Οδηγός Χρήσης του Steel 2 Τίτλος:Οδηγός Χρήστη του Steel. ευτερη Εκδοση. R24 Αθήνα 2007 Αυτό το ϐιβλίο στοιχειοθετήθηκε µε το πρόγραµµα LaTEX (διανοµή MiKTEX). Η τελική ηλεκτρονική µορφή (Portable Document

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Word. 1) Έναρξη

Microsoft Word. 1) Έναρξη Microsoft Word 1) Έναρξη 1.1) Εκκίνηση Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft Word. Η εφαρμογή Word ξεκινά και εμφανίζεται

Διαβάστε περισσότερα

SAP2000. Ανάλυση & Σχεδιασμός Κατασκευών με Πεπερασμένα Στοιχεία. Επιμέλεια Έκδοσης: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΜΠΡΑΣ

SAP2000. Ανάλυση & Σχεδιασμός Κατασκευών με Πεπερασμένα Στοιχεία. Επιμέλεια Έκδοσης: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΜΠΡΑΣ xe 2010 SAP2000 Ανάλυση & Σχεδιασμός Κατασκευών με Πεπερασμένα Στοιχεία Επιμέλεια Έκδοσης: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΜΠΡΑΣ Κενή Σελίδα SAP2000 Ανάλυση και Σχεδιασμός Κατασκευών με Πεπερασμένα Στοιχεία Επιμέλεια Έκδοσης

Διαβάστε περισσότερα