Pepe Πεπερασµένα Στοιχεία. Οδηγίες Χρήσεως. Μultisoft

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Pepe Πεπερασµένα Στοιχεία. Οδηγίες Χρήσεως. Μultisoft"

Transcript

1 Pepe Πεπερασµένα Στοιχεία Οδηγίες Χρήσεως Μultisoft

2 2 Multisoft Multisoft Γ Σεπτεµβρίου Αθήνα Τηλ. (210) (fax) support@multisoft.gr URL:

3 Pepe 3 1. Γενικά Eγκατάσταση προγράµµατος Το πρόγραµµα είναι γραµµένο σε CD. Τοποθετείτε το CD στο CD-Rom, και τρέχετε το αρχείο SETUP από το folder Pepe που υπάρχει εκεί. Η διαδικασία εγγραφής είναι αυτόµατη, ζητώντας από εσάς µόνο να επικυρώσετε το directory το οποίο θα δηµιουργηθεί (C:\PEPE). Στο τέλος δίνετε Finish και έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση. Στην κεντρική οθόνη των Windows έχει σχηµατιστεί ένα εικονίδιο µε τίτλο Pepe. Για να τρέξετε το πρόγραµµα κάνετε διπλό κλικ πάνω στο εικονίδιο Pepe (ή µονό κλικ και µετά Enter). Το πρόγραµµα βγάζει ένα παράθυρο διαλόγου που ζητάει τον αριθµό Hasp, όπου και πληκτρολογείτε τον αριθµό που γράφει το HASP (κλειδί προστασίας που µπαίνει στην έξοδο του printer). Το Hasp πρέπει να είναι τοποθετηµένο στην έξοδο του printer κάθε φορά που τρέχετε το πρόγραµµα. Την πρώτη φορά που θα τρέξετε το πρόγραµµα θα σας ζητηθεί και Κωδικός προγράµµατος, ο οποίος θα σας δοθεί τηλεφωνικά από τα γραφεία της εταιρείας ή τους αντιπροσώπους της. Aρχή Για να "τρέχετε" κάθε φορά το πρόγραµµα κάνετε διπλό κλικ µε το αριστ. πλήκτρο του mouse πάνω στο εικονίδιο Pepe2004 (ή µονό κλικ και µετά Enter). Εµφανίζεται η οθόνη του σχήµατος

4 4 Multisoft Η πρώτη πάνω γραµµή ονοµάζεται γραµµή των pull down menus. Η τελευταία γραµµή ονοµάζεται γραµµή εντολών. Στο κεντρικό µέρος της οθόνης υπάρχει το παράθυρο ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΛΕΤΗΣ. Στο κάτω µέρος του παραθύρου το πρόγραµµα ζητάει να δοθεί το Όνοµα Μελέτης, εφόσον πρόκειται για νέα µελέτη. Στην περίπτωσή µας δίνουµε το όνοµα TEST. Στη συνέχεια επιλέγουµε Open (όπου αναφερόµαστε σε επιλογή σηµαίνει ότι κάνουµε κλικ µε το αριστερό πλήκτρο του mouse) και µπαίνουµε στη µελέτη. Υπάρχουσα µελέτη Αν υπάρχουν ήδη µελέτες επιλέγουµε µε το mouse το όνοµα της µελέτης που θέλουµε κι αυτό γράφεται αυτόµατα στη θέση Ονοµα Μελέτης. Στη συνέχεια επιλέγουµε Open και µπαίνουµε στη µελέτη.

5 Pepe 5 2. Kεντρική οθόνη Στην κεντρική οθόνη εµφανίζονται στην γραµµή pull down menus οι επιλογές ΑΡΧΕΙΑ, ΕΙΣΑΓΩΓΗ, ΑΛΛΑΓΗ, ΣΧΕ ΙΑΣΗ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, ΤΕΛΟΣ Στην γραµµή εντολών δίνονται οι συντεταγµένες (Χ,Υ) του σταυρονήµατος και το όνοµα της µελέτης που είναι φορτωµένο (ΤΕST). Επίσης ο αριθµός Φόρτισης (Φ_1) και ο αριθµός του Συνδυασµού Φόρτισης (ΣΦ_1). Οι όροι P O S (Pick Ortho Snap) και η χρήση τους αναλύονται παρακάτω. Η πλαϊνή δεξιά µπάρα εργαλείων έχει τα εξής εργαλεία (µε τη σειρά από πάνω προς τα κάτω): (+) Αύξηση zoom οθόνης, (-) µείωση zoom οθόνης, (φακός) zoom µε παράθυρο, (οθόνη) zoom extents (όλο το σχέδιο), ( ) µετακίνηση προς τα δεξιά, ( ) αριστερά, πάνω, κάτω, εκτύπωση, calculator, save (αποθήκευση), (Α) επιλογές σχεδίασης, σχεδίαση ισοτασικών καµπυλών, ακύρωση σχεδίου.

6 6 Multisoft 3. Aρχεία Με την επιλογή αυτή εµφανίζονται οι επιλογές του σχήµατος Επιλογή Επιλέγετε µία άλλη µελέτη και το πρόγραµµα σας µεταφέρει αυτόµατα εκεί. Aποθήκευση Αποθηκεύετε µελέτη σε συµπιεσµένη µορφή (*.zip) Aποθήκευση Ως Αντιγράφετε τη µελέτη σε ένα άλλο αρχείο στο οποίο ορίζετε το όνοµα του αντιγράφου. Επαναφορά Επαναφέρετε µελέτη, η οποία έχει αποθηκευτεί µε συµπιεσµένη µορφή (*.zip). ιαγραφή ιαγράφετε υπάρχουσα µελέτη. Εµφανίζεται το παράθυρο του ιαλέγετε την µελέτη που θα διαγράψετε, και στη συνέχεια δίνοντας Υ (Υes) διαγράφεται η µελέτη.

7 Pepe 7 Γενικές σταθερές ίνετε τις σταθερές µε τις οποίες θα γίνει η σχεδίαση και η επίλυση. Στις σταθερές υπάρχουν κατ' αρχήν τιµές (οι οποίες αντιπροσωπεύουν τις τιµές των κανονισµών), oι καλύτερες προτεινόµενες, οι πιό γενικές και συνηθισµένες, ανάλογα µε την περίπτωση. Αν ο χρήστης επιθυµεί διαφορετικές τιµές, µπορεί να τις αλλάξει. Xαρακτηριστικά Υλικού (Πλακών) Σκυρόδεµα, Χάλυβας, γc, γs, πάχος, Ε, Poisson v ίνετε τις κατηγορίες Beton και Χάλυβα και τους συντελεστές ασφαλείας Beton Fck/γc και Χάλυβα Fyk/γs αντίστοιχα. (π.χ. οι τιµές 16, 500 αντιστοιχούν σε µπετόν C16, και χάλυβα Β500C). To πάχος της πλάκας (π.χ m). Μέτρο Ελαστικότητας του υλικού. Η default τιµή αντιστοιχεί στο σκυρόδεµα. Λόγος Poisson (v) του υλικού. Η default τιµή αντιστοιχεί στο σκυρόδεµα.

8 8 Multisoft Θεµελίωση Πλάκα εδραζόµενη επί ελαστικού εδάφους Στην περίπτωση που είναι µαρκαρισµένη η επιλογή αυτή η πλάκα που θα εισάγουµε θεωρείται πλάκα κοιτόστρωσης (επί ελαστικού εδάφους). Κάτω από κάθε κόµβο εισάγεται αυτόµατα, και χωρίς να είναι ορατό από το χρήστη, ένα ελατήριο µήκους 1 µέτρου και ελαστικότητας όση και το Ε (Μέτρο Ελαστικότητας Εδάφους), το οποίο ορίζεται στην αµέσως παρακάτω θέση. Εξιδανίκευση έσµευση στροφών Αν έχουµε µαρκαρισµένες τις έσµευση στροφών, τότε σε περίπτωση που εισάγουµε στάθµη από το Statics, το πρόγραµµα δεσµεύει αυτόµατα τις αντίστοιχες στηρίξεις όπου βλέπει δοκούς, ώστε να µην στρέφονται οι κόµβοι. Αν δεν έχει µαρκαριστεί η επιλογή, τότε ο χρήστης µόνος του θα πρέπει να ορίσει τις στηρίξεις. Εύκαµπτοι δοκοί Αν έχουµε άκαµπτες δοκούς (Ν) τα φορτία των πλακών µεταφέρονται µόνο στις δοκούς. Αν έχουµε εύκαµπτες δοκούς (Υ) αυτές θεωρούνται γραµµικά µέλη από κόµβο σε κόµβο, και έτσι µεταφέρονται τα φορτία τους στους κόµβους. Αυτή είναι πολύ πιο ακριβής προσοµοίωση. οκοί ως µέλη Οι δοκοί που έχουν εισαχθεί από στάθµη του Statics ορίζονται εδώ ως πεπερασµένα µέλη, αλλοιώς αγνοούνται. Μεταφορά στο Statics ίνουµε τη διεύθυνση του Statics στην οποία θα µεταφερθούν τα αποτελέσµατα των πλακών µετά την επίλυση µε πεπερασµένα στοιχεία. Φορτία Ειδικό βάρος υλικού Aν δοθεί τιµή διάφορη του µηδενός, το πρόγραµµα προσθέτει στα υπάρχοντα φορτία το ίδιον βάρος της κατασκευής. Η default τιµή (25 kn/m3) αντιστοιχεί στο σκυρόδεµα. Ειδικό βάρος τοίχων Aν δοθεί τιµή διάφορη του µηδενός, το πρόγραµµα προσθέτει στα υπάρχοντα φορτία και το φορτίο τοίχων, εφόσον αυτοί έχουν µεταφερθεί από το Statics (πρέπει να έχουν δοθεί εκεί). Αριθµός φορτίσεων ίνετε τον αριθµό των φορτίσεων, που από το πρόγραµµα τίθεται (default τιµή) 5, οι εξής: 0 -- µόνιµο φορτίο από ίδιο βάρος, 1 -- µόνιµο φορτίο από επικάλυψη 2 -- µόνιµο φορτίο από τοίχους 3 -- κινητό φορτίο 4 µόνο κινητά φορτία οµάδας πλακών 1 για ζατρικιοειδή φόρτιση (οι υπόλοιπες αφόρτιστες) 5 -- µόνο κινητά φορτία οµάδας πλακών 2 για ζατρικιοειδή φόρτιση (οι υπόλοιπες αφόρτιστες) To πρόγραµµα δέχεται µέχρι 10 φορτίσεις (δέχεται επίσης 20 συνδυασµούς φορτίσεων ).

9 Pepe 9 ηµιουργία Αρχείου Συνδυασµών Φόρτισης Mε την επιλογή αυτή καθορίζονται οι συντελεστές για τους συνδυασµούς φορτίσεων. Α/Α Αύξων αριθµός συνδυασµού φόρτισης. Η αρίθµηση δίνεται από το πρόγραµµα αυτόµατα. LD Συντελεστές για τους συνδυασµούς φορτίσεων 1 έως και 10. Αν στους συντελεστές LD δώσετε τιµή : 0 - δεν λαµβάνεται υπ` όψιν. n <1 - πολλαπλασιάζονται κατά n% πολλαπλασιάζονται κατά 50% 1 - πολλαπλασιάζονται κατά 100% LD-0 Συντελεστής για το ίδιο βάρος της διατοµής = 1.35 (επειδή αφορά µόνιµο φορτίο). Υπολογίζεται αυτόµατα από το πρόγραµµα ως: Εµβαδό διατοµής (πλάτος x ύψος) x Ειδικό βάρος. LD-1 Συντελεστής για το φορτίο επικάλυψης πλακών = 1.35 (επειδή αφορά µόνιµο φορτίο) LD-2 Συντελεστής για το φορτίο τοίχων = 1.35 (επειδή αφορά µόνιµο φορτίο) LD-3 Συντελεστής για το κινητό φορτίο = 1.50 (επειδή αφορά κινητό φορτίο) LD-4, LD-5 Συντελεστές για κινητά φορτία ζατρικιοειδούς φόρτισης. Επιλέγονται τυχαία 2 οµάδες πλακών (µε την εντολή zat f1, f2, όπου f1,f2,.. είναι η µια οµάδα πλακών).

10 10 Multisoft Η φόρτιση 4 είναι µόνο τα κινητά φορτία της οµάδας πλακών 1 (οι υπόλοιπες αφόρτιστες), ενώ η φόρτιση 5 για τα κινητά της οµάδας 2. Επειδή είχαµε δηλώσει σαν Αριθµό Συνδυασµού Φορτίσεων 1, τα µόνιµα και τα κινητά συνδυάζονται µαζί. Αν είχαµε δηλώσει δύο συνδυασµούς φορτίσεων τότε στην επιλογή εδώ τα µόνιµα (1.35) θα έπρεπε να δοθούν στην πρώτη σειρά (του συνδυασµού 1: ίδιο βάρος + µόνιµα επικάλυψης + µόνιµα τοίχων, ενώ τα κινητά στη δεύτερη σειρά (του συνδυασµού 2 : ίδιο βάρος + κινητά). Το παράθυρο των συνδυασµών φορτίσεων θα ήταν τότε : Μητρώο Συνδυασµών Φόρτισης Στο Μητρώο που έχει δηµιουργηθεί µε την προηγούµενη επιλογή µπορούµε να µπούµε και να αλλάξουµε κάποια συγκεκριµένη φόρτιση, χωρίς να χρειάζεται να δηµιουργήσουµε το µητρώο από την αρχή. ιαστασιολόγηση Επικάλυψη των οπλισµών. Προσαύξηση Ροπών : "Συντελεστής ασφάλειας ροπών" που προσαυξάνει κατά 15% συνήθως τις µέγιστες τιµές των ροπών κατά τη διαστασιολόγηση για αποφυγή πιθανών σφαλµάτων διακριτοποίησης. Ο συντελεστής αυτός ΕΝ προσαυξάνει τα βέλη κάµψης. Μin οπλισµός % είναι το ελάχιστο ποσοστό οπλισµού (1,5 τοις χιλίοις) στο εµβαδό της διατοµής (1,00 m πλάτος x πάχος στοιχείου). ρ /ρ Ανοιγµα - Στήριξη Είναι ο µέγιστος λόγος θλιβόµενου προς εφελκυόµενο οπλισµό, στο άνοιγµα και την στήριξη αντίστοιχα. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Στον υπολογισµό οπλισµών στις στηρίξεις πλακών ΕΝ αφαιρούµε τους οπλισµούς που έρχονται από τις πλάκες.

11 Pepe 11 Save Σταθερές Αν οι αλλαγές που έγιναν στις σταθερές θέλετε να είναι και σε επόµενες µελέτες δίνετε SAVE. Αυτό δεν αλλάζει τις Σταθερές µελετών που έχουν ήδη δοθεί, εκτός αν έχετε καινούργια version του προγράµµατος οπότε οι µέχρι τώρα αλλαγές των σταθερών αγνοούνται. ίνοντας SAVE δηµιουργείται το αρχείο dft1.dat (έκδοση µε µαθηµατικό επεξεργαστή) ή dft2.dat (έκδοση χωρίς µαθηµατικό επεξεργαστή). Το αρχείο αυτό µπορείτε να το "κρατάτε" αντίγραφο και για νέες εκδόσεις, αν δεν θέλετε να...χάσετε τις αλλαγές. Προσοχή : To αρχείο αυτό δεν εµποδίζει να αλλάξετε σε µία µελέτη και κάποιες άλλες σταθερές. Αν δεν δώσετε SAVE, στην µελέτη αυτή θα ισχύουν όλες οι αλλαγές που κάνατε. Σε νέες µελέτες θα ισχύουν µόνο οι αλλαγές που γίνανε µέχρι να πατήσετε SAVE. Font Mε την επιλογή αυτή βγαίνει ένα παράθυρο διαλόγου όπου επιλέγουµε τη γραµµατοσειρά (τύπο, µέγεθος, κλπ) των Windows που θέλουµε. Έξοδος από το πρόγραµµα Βγαίνετε όπως σε όλα τα προγράµµατα των Windows, από το εικονίδιο Χ (πάνω δεξιά γωνία της οθόνης) Το ίδιο γίνετε πατώντας µε το Alt πατηµένο κάτω το Χ (Συµβολίζεται : Αlt + X )

12 12 Multisoft Εργαλεία σχεδίασης Στη κάτω γραµµή της οθόνης υπάρχουν οι συντεταγµένες του σταυρονήµατος (Ενεργοποιούνται µε F6) και οι ενδείξεις P O S Ο Ortho. Eνεργοποιείται και αποενεργοποιείται πατώντας το πλήκτρο F8. Aν είναι ενεργοποιηµένο (ΟΝ) το σταυρόνηµα του mouse µετακινείται µόνο οριζόντια και κάθετα. Αν είναι αποενεργοποιηµένο (ΟFF) κινείται σε κάθε κατεύθυνση. Στην πάνω σειρά δεν εµφανίζεται το Ο (ένδειξη ότι είναι ΟFF). S Snap. Eνεργοποιείται και αποενεργοποιείται πατώντας το πλήκτρο F9. Aν είναι ενεργοποιηµένο (ΟΝ) το σταυρόνηµα του mouse κινείται κατά τα διαστήµατα που έχουν οριστεί στις Γενικές σταθερές : P Pick. Eνεργοποιείται και αποενεργοποιείται πατώντας το πλήκτρο F7. Aν είναι ενεργοποιηµένο (ΟΝ) το σταυρόνηµα εµφανίζει ένα µικρό τετράγωνο στο κέντρο του σταυρονήµατος που έλκεται από τα υπάρχοντα σχεδιασµένα δοκάρια ορθογώνια κλπ. για να κολλήσει επάνω τους. Αν είναι αποενεργοποιηµένο (ΟFF)...δεν εµφανίζεται το τετράγωνο και δεν υπάρχει έλξη. Στην πάνω σειρά δεν εµφανίζεται το γράµµα P (ένδειξη ότι είναι ΟFF). Eπιλογή αντικειµένων µε το mouse Πολλές εντολές σας ζητάνε επιλογή αντικειµένων για αλλαγή, διόρθωση κλπ. Η επιλογή γίνεται µε το mouse ως εξής. Μετακινείστε στο αντικείµενο που θέλετε να επιλεγεί (υποστύλωµα, δοκός, τοίχος κλπ.) και πατάτε το αριστερό πλήκτρο του mouse. To αντικείµενο αλλάζει, αποκτάει ένα περίγραµµα διακεκοµµένο σε άλλο χρώµα ένδειξη ότι διαλέχτηκε. Αν θέλετε να εξαιρέσετε κάποιο από τα αντικείµενα που επιλέχτηκαν, πατάτε το δεξιό πλήκτρο του mouse και από το πτυσσόµενο µενού που εµφανίζεται επιλέγετε: Remove και επιλέγετε τα αντικείµενα που θα εξαιρεθούν. Αυτά αποκτούν το κανονικό τους χρώµα χωρίς το περίγραµµα, ένδειξη ότι εξαιρέθηκαν. Αν θέλετε να προσθέσετε και άλλα πατάτε το πλήκτρο: Add και επιλέγετε τα αντικείµενα που θα προστεθούν. Αποκτούν και αυτά περίγραµµα διακεκοµµένο ένδειξη ότι επιλέχθηκαν.

13 Pepe 13 Επίσης µπορείτε να επιλέξετε µία ολόκληρη περιοχή πατώντας το πλήκτρο : Window Στη γραµµή εντολών εµφανίζεται : Eπιλογή µε παράθυρο...πρωτη ΓΩΝΙΑ ιαλέγετε την κάτω αριστερή γωνία του παράθυρου που θα επιλέξετε. ΕΥΤΕΡΗ ΓΩΝΙΑ ιαλέγετε την πάνω δεξιά γωνία. Οσα αντικείµενα περιέχονται ολόκληρα στο ορθογώνιο που ορίζουν η κάτω αριστερή γωνία µε την πάνω δεξιά, αφαιρούνται αν έχετε πατήσει πριν R ή προστίθενται αν έχετε πατήσει πριν A. Οµοίως µπορείτε να επιλέξετε µια περιοχή µε : Crossing Στην γραµµή εντολών εµφανίζεται : Eπιλογή µε crossing...πρωτη ΓΩΝΙΑ ιαλέγετε την κάτω αριστερή γωνία του παράθυρου που θα επιλέξετε. ΕΥΤΕΡΗ ΓΩΝΙΑ ιαλέγετε την πάνω δεξιά γωνία. Οσα αντικείµενα περιέχονται έστω και µισά στο ορθογώνιο που ορίζουν η κάτω αριστερή γωνία µε την πάνω δεξιά, αφαιρούνται αν έχετε πατήσει πριν R ή προστίθενται αν έχετε πατήσει πριν.

14 14 Multisoft 4. Εισαγωγή Πλάκας Πορεία εργασίας Ι. Περιγραφή Πλάκας Περιγράφουµε την πλάκα, χρησιµοποιώντας την επιλογή Καρέ Γραµµών, από το υπο-µενού Εισαγωγή, δίνοντας διαστάσεις πλάκας, πυκνότητα ορθογωνικών πεπερασµένων στοιχείων κατά Χ και Υ στα οποία θα διαιρεθεί η πλάκα. Με τις επιλογές Πύκνωση Οριζοντίως και Πύκνωση Καθέτως δηµιουργούµε πιο πυκνά ορθογωνικά στοιχεία σε κάποιες περιοχές της πλάκας στις οποίες επιθυµούµε µεγαλύτερη ακρίβεια ανάλυσης. Τέλος µε την επιλογή ηµιουργία Κόµβων-Μελών το πρόγραµµα αναγνωρίζει τα ορθογωνικά µέλη και τους κόµβους των άκρων τους. Αν στην ορθογωνική πλάκα έχουµε εσοχές ή λοξές πλευρές ή τρύπες, σχηµατίζουµε το γεωµετρικό σχήµα τους διαγράφοντας κάποια ορθογωνικά µέλη. Αυτό γίνεται µε την επιλογή ιαγραφή (από το υπο-µενού Αλλαγή) διαγράφουµε όσα ορθογωνικά στοιχεία (µέλη). Φυσικά ξαναδίνουµε ηµιουργία Κόµβων-Μελών. ΙΙ. Εισαγωγή φορτίσεων Από το υπο-µενού Σχεδίαση και την επιλογή Επιλογή Φόρτισης εµφανίζουµε στην οθόνη κάθε συνδυασµό και κάθε φόρτιση την οποία θέλουµε να καθορίσουµε. Καθορίζουµε το µέγεθος της φόρτισης και τα µέλη στα οποία αυτή θα εφαρµοστεί µε την επιλογή Αλλαγή Μελών (υπο-µενού Αλλαγή). Αν έχουµε σηµειακές φορτίσεις πάνω στους κόµβους δίνουµε τα φορτία και τις τυχόν ροπές χρησιµοποιώντας αντίστοιχα την επιλογή Αλλαγή Κόµβων. ΙΙΙ. Καθορισµός στηρίξεων Καθορίζουµε ποιοι κόµβοι θα αποτελούν στηρίξεις (αρθρώσεις ή πακτώσεις), µε το να δεσµεύουµε ανάλογα τις ελευθερίες κινήσεώς τους (1 βύθιση και 2 στροφές). Αυτό γίνεται µέσω της επιλογής Αλλαγή Κόµβων, όπου δίνουµε 0 για δέσµευση κίνησης και 1 για ελευθερία κίνησης. ΙV. Τέλος, κάνουµε Επίλυση- ιαστασιολόγηση από το υπο-µενού Αποτελέσµατα, από όπου µπορούµε και να δούµε τα αποτελέσµατα (εντατ.µεγέθη, παραµορφώσεις, οπλισµούς, κλπ), και να τα εκτυπώσουµε.

15 Pepe Υπο-µενου Εισαγωγή Μέσω του υπο-µενού αυτού γίνεται η περιγραφή των πλακών. Εµφανίζεται η οθόνη του σχήµατος Στάθµη από αρχείο Statics Με την επιλογή αυτή µπορούµε να φορτώσουµε µία κάτοψη πλακών όπως αυτή έχει δοθεί µέσα σε κάποια στάθµη κτιρίου µε το Statics. Στο παράθυρο διαλόγου που εµφανίζεται καθορίζουµε πρώτα το directory Statics, το όνοµα της Μελέτης, και τη Στάθµη. Επίσης αν θέλουµε να χωριστούν οι πλάκες αυτόµατα σε ορθογωνικά πεπερασµένα στοιχεία επιλέγουµε Αυτόµατο Καρέ, και µετά ορίζουµε το πλάτος διαίρεσης (σε m) οριζοντίως dx και καθέτως dy οπότε και υπολογίζεται αυτόµατα ο αριθµός κατακόρυφων ορθογωνικών στοιχείων Νy και οριζόντιων στοιχείων Nx, ο αρτιθµός των Μελών και των Κόµβων.

16 16 Multisoft Μετά την εισαγωγή είναι απαραίτητη η επιλογή ηµιουργία Μελών-Κόµβων και επίσης η Μεταφορά Φορτίων από το Statics για να µεταφερθούν τα ακριβή φορτία και πάχη πλακών, οι συνθήκες στήριξης, καθώς και οι πλάκες-κενά, όπως έχουν δοθεί στο Statics. Παρατήρηση: Αν υπάρχουν πλάκες µε νευρώσεις (Zoellner) ο χρήστης πρέπει να έχει υπόψη του ότι δεν µπορούν να λυθούν µε πεπερασµένα στοιχεία γιατί αναγνωρίζονται σαν συµπαγείς. Kαρέ γραµµών Eµφανίζεται το παράθυρο του σχήµατος ίνετε : Νx, Ny - Aριθµός τµηµάτων που θα διαιρεθεί η πλάκα κατά x και y. Lx, Ly πλευρές πλάκας κατά χ και y (αν δεν δοθεί µε σηµεία µέσω mouse). ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ - ίνετε µε το mouse το σηµείο εισαγωγής ή πληκτρολογείτε τις συντεταγµένες x, y. Έτσι σχηµατίζεται ένα καρέ ορθογωνικών πεπερασµένων στοιχείων Πύκνωση οριζοντίως Γίνεται πύκνωση µε οριζόντιες γραµµές. Στο σηµείο που θα πατηθεί το αριστερό πλήκτρο του mouse δηµιουργείται οριζόντια γραµµή. Πύκνωση καθέτως Γίνεται πύκνωση µε κάθετες γραµµές. Στο σηµείο που θα πατηθεί το αριστερό πλήκτρο του mouse δηµιουργείται κάθετη γραµµή.

17 Pepe 17 ηµιουργία κόµβων-µελών Με την επιλογή αυτή δηµιουργούνται κόµβοι και µέλη, τα οποία αριθµούνται. Σε κάθε ορθογωνικό µέλος δίνεται το βάρος, ο αριθµός µέλους και το πάχος του. Εισαγωγή Κόµβων Με την επιλογή αυτή εισάγουµε κόµβο µε το mouse πάνω σε κάποιο µέλος. Εισαγωγή Μελών Με την επιλογή αυτή εισάγουµε µε το mouse κάποιο µέλος, που µπορεί να είναι δοκός ή πλάκα.

18 18 Multisoft Στο παράθυρο διαλόγου καθορίζουµε τα χαρακτηριστικά του µέλους, πρώτα στην επιλογή Τύπος αν είναι οκός ή Πλάκα. Αν πρόκειται για δοκό δίνουµε Αριθµός Ακρων 2, αν είναι πλάκα 3 ή 4. Αν είναι δοκός δίνουµε Αριθµός Κόµβων 2, αν είναι πλάκα 3 ή 4 ή 6 ή 8. Γεννήτρια 4 σηµείων Από την επιλογή αυτή µπορούµε να δηµιουργήσουµε αυτόµατα ορθογωνικά πεπερασµένα µέλη, µέσω του mouse (δίνουµε 4 σηµεία) Καθορίζουµε το µήκος της µεγάλης και µικρής πλευράς σε m, και στην επιλογή Μέλη ορίζουµε τα χαρακτηριστικά των µελών µεταξύ των κόµβων. Γεννήτρια Τριγωνική Από την επιλογή αυτή µπορούµε να δηµιουργήσουµε αυτόµατα τριγωνικά πεπερασµένα µέλη, µέσω του mouse (δίνουµε 3 σηµεία) Καθορίζουµε το µήκος της µεγάλης και µικρής πλευράς σε m, και στην επιλογή Μέλη ορίζουµε τα χαρακτηριστικά των µελών µεταξύ των κόµβων. Τραπεζοειδής φόρτιση

19 Pepe 19 Τάση 1, 2, 3,4 δίνουµε µε το mouse τα τέσσερα σηµεία που θα σχηµατίζουν το στερεό τάσεων φόρτισης. Τα 4 σηµεία µπορεί να είναι οι 4 κόµβοι ορθογωνικού στοιχείου (ενός µέλους) ή πολλών µελών. Με τραπεζοειδή φόρτιση µπορούµε να προσοµοιώσουµε τις ωθήσεις νερού καθ ύψος τοιχώµατος δεξαµενής ή πισίνας. Τραπεζοειδές πάχος Η επιλογή αυτή είναι πολύ χρήσιµη για να περιγράψουµε έναν ανισοπαχή πρόβολο, ή ένα άκαµπτο πέδιλο µε τριγωνική κατανοµή τάσεων εδάφους. Πάχος 1, 2, 3,4 δίνουµε µε το mouse τα τέσσερα σηµεία που θα σχηµατίζουν το τραπέζιο του µεταβλητού πάχους. Τα σηµεία µπορεί να είναι οι 4 κόµβοι ενός µέλους (ενός ορθογωνικού στοιχείου) ή να συµπεριλαµβάνουν πολλά µέλη (να είναι τα 4 άκρα πολλών ορθογ. στοιχείων) Μεταφορά φορτίων από Statics H επιλογή αυτή είναι απαραίτητη όταν έχουµε πάρει στάθµη από το Statics για να µεταφερθούν σωστά τα φορτία και πάχη των πλακών, και επίσης τυχόν τρύπες (κενές πλάκες). Πρέπει να έχουµε υπόψη µας τα εξής:

20 20 Multisoft 1. Μεταφέρονται τα πάχη των πλακών στα πεπερασµένα στοιχεία. 2. ιαγράφονται µέλη που ευρίσκονται εκτός φατνωµάτων ή ευρίσκονται εντός κενών φατνωµάτων ή κλιµάκων. 3. Μεταφέρονται τα φορτία των πλακών στα πεπερασµένα στοιχεία. Φόρτιση 1: Μόνιµα Επιφανειακά (στα µέλη). Φόρτιση 2: Μόνιµα γραµµικά από τοίχους (στούς κόµβους). Φόρτιση 3: Κινητά Επιφανειακά (στα µέλη). Η Φόρτιση 0 είναι πάντα το ίδιον βάρος και δεν µπορεί να επέµβει ο χρήστης. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: 1. Το γραµµικό φορτίο στο άκρο προβόλων δεν µεταφέρεται. Θα πρέπει να δοθεί από το χρήστη στη φόρτιση Οι ανισοπαχείς πρόβολοι περνάνε σαν ισοπαχείς µε το πάχος της βάσης. 3. Ανισοσταθµίες πλακών δεν λαµβάνονται υπόψη και έτσι µπορεί να εµφανιστούν συνέχειες µεταξύ πλακών ενώ δεν θα έπρεπε. Φορτία Κοιτόστρωσης Με την επιλογή αυτήν µεταφέρονται από το Statics τα φορτία της κοιτόστρωσης από στατική συγκέντρωση των φορτίων της ανωδοµής κατανεµηµένων στα φατνώµατα της κοιτόστρωσης. Αποθήκευση F2 Γίνεται αποθήκευση των δεδοµένων σε οποιαδήποτε στιγµή περιγραφής του φορέα.

21 Pepe Αλλαγή Το Pull-down µενού ΑΛΛΑΓΗ περιέχει τις παρακάτω επιλογές: Μελών Αλλάζετε τα στοιχεία των µελών. Συγκεκριµένα δίνετε Πάχος µέλους - Αλλάζετε το πάχος του µέλους Βάρος - Αλλάζετε το οµοιόµορφο φορτίο της επιφάνειας. ίνετε ΟΚ και στη γραµµή εντολών ζητείται να κάνετε: ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΠΡΟΣ ΑΛΛΑΓΗ - ίνετε τα µέλη που θα αλλάξετε. Με δεξί πλήκτρο του mouse και ΟΚ τελειώνετε την διαδικασία. Οι κόµβοι που διαλέχτηκαν αλλάζουν.

22 22 Multisoft Κόµβων Αλλάζουµε τα στοιχεία των κόµβων για να καθορίσουµε σηµειακά φορτία πάνω στους κόµβους ή για τους κόµβους που θα αποτελούν στηρίξεις (πακτώσεις ή αρθρώσεις) της πλάκας (περιµετρικοί κόµβοι ή και εσωτερικοί κόµβοι για προσοµοίωση δοκών). dz - Ελευθερία βύθισης κατά τον άξονα Ζ. dφx - Ελευθερία στροφής κόµβου κατά Χ dφy - Ελευθερία στροφής κόµβου κατά Υ. Fz Σηµειακό Κατακόρυφο φορτίο. Πρόσηµο πάντα θετικό. Μx - Στρεπτικό φορτίο γύρω από τον άξονα y. Μy - Στρεπτικό φορτίο γύρω από τον άξονα x. Τελειώνοντας µε τις αλλαγές πατάτε το ΟΚ και στη γραµµή εντολών ζητείται : ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΟΜΒΩΝ ΠΡΟΣ ΑΛΛΑΓΗ - ιαλέγετε µε το mouse τους κόµβους που θα αλλαχθούν. Η δέσµευση σε βύθιση συµβολίζεται µε έντονο κύκλο πάνω στον κόµβο, και η δέσµευση σε στροφή µε έντονη παύλα στη διεύθυνση της δέσµευσης. Η πλήρης πάκτωση θα έχει δέσµευση σε βύθιση (dz = 0), και δέσµευση στροφής στους δύο άξονες dφx = 0, dφy = 0. Η άρθρωση θα έχει δέσµευση σε βύθιση dz=0, και dφx=1 ή dφy=1 ανάλογα µε τη διεύθυνση που είναι ελεύθερος να στραφεί ο κόµβος. Στο τέλος του εγχειριδίου χρήσεως δίνονται παραδείγµατα καθορισµού κόµβων στηρίξεων για συγκεκριµένους τύπους πλακών (κοιτόστρωση, πυθµένας, τοίχωµα δεξαµενής, κλπ). ιαγραφή ιαγράφονται οι κόµβοι ή/και τα µέλη που θα επιλεχτούν. ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΟΜΒΩΝ ΠΡΟΣ ΙΑΓΡΑΦΗ - ίνετε τους κόµβους που θα διαγράψετε. Με Enter ή το δεξί πλήκτρο του mouse τελειώνετε την διαδικασία. Οι κόµβοι που διαλέχτηκαν διαγράφονται. ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΠΡΟΣ ΙΑΓΡΑΦΗ - ίνετε τα µέλη που θα διαγράψετε. Με το δεξί πλήκτρο του mouse τελειώνετε την διαδικασία. Οι κόµβοι που διαλέχτηκαν διαγράφονται.

23 Pepe 23 Παρατήρηση : Στις διαγραφές είναι πολύ χρήσιµες οι επιλογές W (Window), C (Crossing), A (Add) και R (Remove) Οι κόµβοι ή τα µέλη που θα διαγραφούν έχουν ένα X ένδειξη ότι επιλέχθησαν. Ολική διαγραφή Γίνεται ολική διαγραφή του φορέα. ιαγράφονται όλοι οι κόµβοι και όλα τα µέλη. Παρατήρηση : Aν δώσετε Φορτία αυτά γράφονται πάνω στους κόµβους. Μετακίνηση Στην γραµµή εντολών εµφανίζεται : EΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ιαλέγετε τα αντικείµενα που θα µετακινηθούν. Μόλις διαλέξετε τα αντικείµενα που θα µετακινηθούν πατάτε το δεξί πλήκτρο του mouse και δίνετε ΟΚ. ΣΗΜΕΙΟ ΒΑΣΗΣ - ίνετε το αρχικό σηµείο της µετατόπισης. ΣΗΜΕΙΟ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗΣ - ίνετε το σηµείο στο οποίο θα µετακινηθεί το...σηµείο βάσης. Περιστροφή Γίνετε περιστροφή των τµηµάτων του σχεδίου που θα διαλέξετε. Στην γραµµή εντολών εµφανίζεται : EΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ - ιαλέγετε τα αντικείµενα που θα περιστραφούν. Μόλις τελειώσετε τα αντικείµενα που θα µετακινηθούν πατάτε το δεξί πλήκτρο του mouse και δίνετε ΟΚ. ΣΗΜΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗΣ - ίνετε το σηµείο γύρω από το οποίο θέλετε να γίνει η περιστροφή. ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - ίνετε το σηµείο αναφοράς της περιστροφής. ΣΗΜΕΙΟ ΟΡΙΣΜΟΥ ΓΩΝΙΑΣ - ίνετε ένα σηµείο για να οριστεί η γωνία περιστροφής. Η γωνία ορίζεται από την ευθεία που ορίζουν το σηµείο αναφοράς και το σηµείο ορισµού γωνίας. Περιστρέφονται δε τα αντικείµενα ως προς το σηµείο περιστροφής. 6. Σχεδίαση Το µενού ΣΧΕ ΙΑΣΗ περιέχει τις παρακάτω επιλογές:

24 24 Multisoft Zoom Window Με την επιλογή αυτή µπορούµε να κάνουµε zoom σε µία περιοχή της οθόνης ανοίγοντας ένα παράθυρο: µε το mouse δίνουµε το πρώτο σηµείο του παραθύρου (κάτω αριστερή γωνία) και το δεύτερο διαγώνιο σηµείο (πάνω δεξιά γωνία) Zoom Extents Με την επιλογή αυτή έχουµε όλο το σχέδιο στην οθόνη. Αν είχαµε κάνει Zoom Window επανέρχεται µε αυτή την επιλογή όλο το σχέδιο. Φορτίο Οµάδας Κόµβων Με την επιλογή αυτήν επιλέγετε µε το Mouse µία ορθογωνική περιοχή κόµβων και µετά το πρόγραµµα εµφανίζει τα φορτία Fz και τις ροπές Mx,My µε τα οποία είναι φορτισµένοι οι κόµβοι. Η επιλογή αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιµη για να βλέπει ο χρήστης τι φορτία έχουν µεταφερθεί από το Statics κυρίως στους κόµβους τοιχείων (Βλ. σχήµα). Επιλογή Φόρτισης Εδώ µπορούµε στο πλαίσιο διαλόγου που εµφανίζεται να δώσουµε τον αριθµό της φόρτισης και τον αριθµό του συνδυασµού της φόρτισης, ώστε να εµφανίζονται στην οθόνη τα ανάλογα φορτία. Η Επιλογή Φόρτισης προηγείται απαραίτητα του καθορισµού των φορτίων (που γίνεται µέσω του υπο-µενού Αλλαγή -- Μελών ). Εδώ καθορίζουµε το είδος της φόρτισης (π.χ. φόρτιση 3 κινητό), και µετά στην Αλλαγή Μέλους καθορίζουµε την τιµή του Φορτίου του Μέλους (π.χ. 10 kn/m2). Επιλογές Σχεδίασης Εδώ καθορίζουµε τα στοιχεία που θέλουµε να εµφανίζονται στην οθόνη.

25 Pepe 25 Αν κάνουµε ΟΝ τις επιλογές Fe-x και Fe-y και ΟFF τις ροπές Mx, My εµφανίζονται οι οπλισµοί Οι οπλισµοί δίνονται στο πάνω µέρος του κόµβου (σίδερα πάνω και κάτω). Oι οπλισµοί που είναι χρώµατος magenta δηλώνουν πρόβληµα (άνοιγµα µε θλιβόµενο οπλισµό ή σε στήριξη πάνω από 100% του θλιβόµενου). Χρώµατα Εδώ καθορίζουµε τα χρώµατα που θα έχουν τα διάφορα στοιχεία, τσεκάροντας το λευκό τετραγωνίδο δίπλα στο χρώµα (αριστ. κλικ mouse). Με την επιλογή Deafaults επανέρχονται τα αρχικά χρώµατα του προγρ/τος. Calculator F5 Με την επιλογή αυτή έχουµε διαθέσιµο ένα calculator µε το πλήκτρο F5 (βγαίνει αλλοιώς και από τη δεξιά µπάρα εργαλείων)

26 26 Multisoft 7. Αποτελέσµατα Στο µενού έχουµε τις ακόλουθες επιλογές: Συνολική επίλυση Η επιλογή αυτή είναι απαραίτητη για να επιλυθεί ο φορέας.

27 Pepe 27 Ισοτασικές καµπύλες Με την επιλογή αυτή εµφανίζεται το παράθυρο Μx, My, Qx, Qy, Mxy, dz ίνετε Μx, My, Qx, Qy, Mxy ή dz για να δηµιουργηθούν οι ισουψείς καµπύλες ροπών x, y ή τεµνουσών x, y ή ροπών συστροφής ή βύθισης κατά z αντίστοιχα. ΙΑΙΡΕΣΕΙΣ (ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΜΠΥΛΩΝ 4 100) ίνετε τον αριθµό των καµπυλών που θα δηµιουργηθούν. Καµπύλες παραµόρφωσης Με την επιλογή αυτή σχεδιάζονται ιο παραµορφώσεις, αφού ορίσουµε στο παράθυρο διαλόγου το συνδυασµό φόρτισης και τη διεύθυνση (Χ-Χ ή Υ-Υ) των παραµορφώσεων. ίνετε τον πολλαπλασιαστή των παραµορφώσεων µια και οι κανονικές παραµορφώσεις είναι πολύ µικρές σε γραφική κλίµακα. Ο Πολλαπλασιαστής παραµορφώσεων προτείνεται 100. Για να δούµε πιο καλά τις παραµορφώσεις κάνουµε OFF όλα τα νούµερα (εκτός από Μέλη, Κόµβοι, Επιγραφές µελών και κόµβων).

28 28 Multisoft Εκτύπωση οθόνης Με την επιλογή αυτή εκτυπώνεται στον printer ό,τι φαίνεται στην οθόνη (κόµβοι, µέλη, παραµορφώσεις, κλπ) Αρχείο DXF Με την επιλογή αυτή το σχέδιο του φορέα που έχουµε στην οθόνη µετατρέπεται σε αρχείο τύπου DXF το οποίο µετά µπορούµε να επεξεργαστούµε µε το AutoCAD. Εντατικά µεγέθη Με την επιλογή αυτή εµφανίζεται σε παράθυρο το Μητρώο των Εντατικών Μεγεθών: Α/Α - Αύξουσα σειρά µέλους. Mx, My - Ροπές κατά x και y αντίστοιχα. Mxy - Ροπή συστροφής. Qx, Qy - Tέµνουσες κατά x και y αντίστοιχα. Παραµορφώσεις - Αντιδράσεις

29 Pepe 29 ίνονται οι παραµορφώσεις, φορτίσεις και οι αντιδράσεις των κόµβων A/A - Aύξουσα σειρά κόµβου. W(mm) - Bύθιση του κόµβου. dφx, dφy - Στροφή κόµβου κατά x και y αντίστοιχα. Fzl - Συνολικό κατακόρυφο φορτίο από συγκεντρωµένη επαλληλία των φορτίσεων. Mxl, Myl - Ροπές κατά x και y αντίστοιχα. Fzr - Αντίδραση υποχώρησης. Mxr, Myr - Αντίδραση Ροπής κατά x και y αντίστοιχα. ιαστασιολόγηση A/A - Αύξων αριθµός. Κόµβος - Αριθµός κόµβου. Πάχος - Πάχος του κόµβου. M- - Μέγιστη Αρνητική ροπή κατά x. Mέγιστη Αρνητική ροπή κατά y. M+ - Μέγιστη Θετική ροπή κατά x. Mέγιστη Θετική ροπή κατά y. Fe_κάτω - Οπλισµός κάτω κατά x για τον δυσµενέστερο συνδυασµό. Οπλισµός κάτω κατά y για τον δυσµενέστερο συνδυασµό. Fe_πάνω - Οπλισµός πάνω κατά x για τον δυσµενέστερο συνδυασµό. Οπλισµός πάνω κατά y για τον δυσµενέστερο συνδυασµό. ec2 - παραµόρφωση µπετόν κατά x (ποσοστό επί τοις χιλίοις) παραµόρφωση µπετόν κατά y.

30 30 Multisoft es1 - παραµόρφωση χάλυβα εφελκυστική. es2 - παραµόρφωση χάλυβα θλιπτική κατά x. OK - Αν βγει τελεία (.) ο κόµβος είναι σωστός. Αν βγει αστράκι (*) έχει πρόβληµα Χρωµατισµός περιοχών µε αυξηµένο οπλισµό Εκτύπωση µελέτης Επιλέγουµε µε το mouse τα αποτελέσµατα που θέλουµε να εκτυπωθούν. Από το παράθυρο αυτό επιλέγουµε να χρωµατιστούν µε ανάλογο χρώµα τα ορθογωνικά πεπερασµένα µέλη που έχουν οπλισµό µεγαλύτερο από τα όρια 1 ή 2 ή 3 ή 4, τα οποία ορίζουµε εµείς ποια θα είναι σε cm2 οπλισµού. Αυτό εξυπηρετεί την καλύτερη και ταχύτερη εποπτεία των δυσµενέστερων περιοχών της πλάκας. Οι οπλισµοί επίσης που µπορούµε να δούµε είναι είτε οι Πάνω, είτε οι Κάτω, είτε στη διεύθυνση Χ είτε στη Υ.

31 Pepe Τέλος Εδώ έχουµε τις εξής δύο επιλογές εξόδου από το πρόγραµµα: Save & Exit Mε την επιλογή αυτή µπορείτε να σώσετε την στάθµη και να βγείτε στην κεντρική οθόνη του προγράµµατος. ίνοντας Υ (Yes) τα δεδοµένα σώζονται και εξέρχεστε. Με Ν (Νο) παραµένετε στην στάθµη. Quit Mε την επιλογή αυτή µπορείτε να βγείτε από την στάθµη χωρίς να σώσετε τα δεδοµένα, χρήσιµο στην περίπτωση που έχουµε δώσει κάποια λάθος δεδοµένα. ίνοντας Υ (Yes) εξέρχεστε χωρίς να σώσετε. Με Ν (Νο) παραµένετε στην στάθµη.

32 32 Multisoft Παραδείγµατα καθορισµού στηρίξεων Α. Πλάκα Ορόφου Έστω ότι έχουµε µία πλάκα που οι τέσσερις πλευρές της στηρίζονται σε δοκούς και οι τέσσερις κορυφές της σε υποστυλώµατα. ίνουµε στους 4 κόµβους των κορυφών dz=0, dφx=0, dφy=0 (στις αντίστοιχες θέσεις του παραθύρου διαλόγου της Αλλαγής Κόµβων), δηλ. δέσµευση και σε βύθιση (κατά Ζ άξονα κάθετο στο επίπεδο της πλάκας) και στις δύο στροφές (κατά Χ και Υ στο επίπεδο της πλάκας), Για τις πλευρές δίνουµε τις εξής δεσµεύσεις: για την πάνω και κάτω πλευρά του σχήµατος δίνουµε σε όλους τους κόµβους dφx =0 ( δεν στρέφονται παράλληλα στον άξονα Χ), ενώ για την αριστερή και δεξιά πλευρά δίνουµε σε όλους τους κόµβους dφy=0. Το πρόγραµµα τοποθετεί τα αντίστοιχα σύµβολα των δεσµεύσεων στους κόµβους, όπως φαίνεται στο σχήµα.

33 Pepe 33 Β. Πλάκα επί ελαστικού εδάφους Β.1. Πυθµένας Πισίνας (ή εξαµενής) Από το υποµενού Αλλαγή Κόµβων καθορίζουµε τις στηρίξεις της πλάκας δεσµεύοντας ανάλογα τους κόµβους των άκρων της. Κατ αρχήν για τους 4 γωνιακούς κόµβους δίνουµε dz=0, dφx=0, dφy=0, δηλ. δέσµευση και σε βύθιση (κατά Ζ άξονα κάθετο στο επίπεδο της πλάκας) και στις δύο στροφές (κατά Χ και Υ στο επίπεδο της πλάκας). Για την πάνω και κάτω οριζόντια πλευρά (Χ κατεύθυνση της πλάκας) στο παράθυρο διαλόγου της Αλλαγής Κόµβου δίνουµε dz = 0 (όχι βύθιση) και dφx = 0 (όχι στροφή κατά τη διεύθυνση Χ που είναι τοιχείο. Για την αριστερή και δεξιά πλευρά (Υ διεύθυνση της πλάκας) δίνουµε πάλι dz=0 (δέσµευση της βύθισης) και dφy=0 (δέσµευση της στροφής κατά τη διεύθυνση Υ. Το πρόγραµµα τοποθετεί τα αντίστοιχα σύµβολα των δεσµεύσεων στους κόµβους, όπως φαίνεται στο σχήµα.

34 34 Multisoft Β.2. Πλάκα Κοιτόστρωσης Εστω ότι έχουµε την πλάκα κοιτόστρωσης του σχήµατος ίνουµε στους κόµβους των υποστυλωµάτων dz=0, dφx=0, dφy=0. Στους κόµβους των δοκών δίνουµε για τις µεν οριζόντιες dz=0, dφx=0, για δε τις κατακόρυφες dz=0, dφy=0. Γ. Τοίχωµα πισίνας Για την πλάκα τοιχώµατος πισίνας όπως την βλέπουµε σε όψη (καθ ύψος) δίνουµε:

35 Pepe 35 για τους κόµβους της κάτω πλευράς (που δεσµεύεται από την κάθετη προς το επίπεδό της πλάκα του πυθµένα) dz=0, dφx=0, για τους κόµβους της αριστερής και δεξιάς πλευράς (που δεσµεύονται από τα κάθετα τοιχώµατα) δίνουµε dz=0, dφy=0. Στους κόµβους της κάτω δεξιάς και κάτω αριστερής κορυφής δίνουµε dz=0, dφx=0, dφy=0, και οι στηρίξεις διαµορφώνονται όπως στο σχήµα:. Τοίχωµα εξαµενής Για την πλάκα τοιχώµατος δεξαµενής όπως την βλέπουµε σε όψη (καθ ύψος) δίνουµε: για τους κόµβους της πάνω και της κάτω πλευράς (που δεσµεύονται από την κάθετη προς το επίπεδό τους πλάκα της οροφής και πλάκα του πυθµένα αντίστοιχα) dz=0, dφx=0, για τους κόµβους της αριστερής και δεξιάς πλευράς (που δεσµεύονται από τα κάθετα τοιχώµατα) dz=0, dφy=0. Στους κόµβους της κάτω δεξιάς και κάτω αριστερής κορυφής δίνουµε dz=0, dφx=0, dφy=0, και οι στηρίξεις διαµορφώνονται όπως στο σχήµα:

Pepe Πεπερασμένα Στοιχεία. Οδηγίες Χρήσεως. Μultisoft

Pepe Πεπερασμένα Στοιχεία. Οδηγίες Χρήσεως. Μultisoft Pepe Πεπερασμένα Στοιχεία Οδηγίες Χρήσεως Μultisoft 2 Multisoft Multisoft Γ Σεπτεμβρίου 120 - Αθήνα 104 34 Τηλ. (210) 82 33 345 82 51 526 (fax) e-mail: support@multisoft.gr URL: http://www.multisoft.gr

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης ❺ Πλάκες

Εγχειρίδιο Χρήσης ❺ Πλάκες Εγχειρίδιο Χρήσης ❺ Πλάκες 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 4 II. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5 1. Πλάκες 5 1.1 Εισαγωγή 6 1.2 Τροποποίηση 10 1.3 Τομές

Διαβάστε περισσότερα

Piscina ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ. Εγχειρίδιο Χρήσης

Piscina ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ. Εγχειρίδιο Χρήσης Piscina ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ Εγχειρίδιο Χρήσης 2 Multisoft 1. Γενικές οδηγίες 1.1 Eγκατάσταση Προγράμματος Ανοίγετε το CD-ROM και κάνετε διπλό κλικ με το αριστερό πλήκτρο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ SOLID ELEMENTS

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ SOLID ELEMENTS ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 3 1. ΕΙΣΑΓΩΓΉ ΔΕΔΟΜΈΝΩΝ... 5 2. ΦΟΡΤΊΑ... 10 3. ΑΝΑΛΥΣΗ... 11 4. POST PROCESSOR... 14 4.1 ΚΡΙΤΉΡΙΟ ΚΑΡΑΝΤΏΝΗ... 19 5. ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ... 20 2 Στη νέα έκδοση του SCADA Pro προστέθηκε ένα

Διαβάστε περισσότερα

ιάλεξη 7 η, 8 η και 9 η

ιάλεξη 7 η, 8 η και 9 η ΠΠΜ 220: Στατική Ανάλυση των Κατασκευών Ι ιάλεξη 7 η, 8 η και 9 η Ανάλυση Ισοστατικών οκών και Πλαισίων Τρίτη,, 21, Τετάρτη,, 22 και Παρασκευή 24 Σεπτεµβρίου,, 2004 Πέτρος Κωµοδρόµος komodromos@ucy.ac.cy

Διαβάστε περισσότερα

STATICS 2013 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

STATICS 2013 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ STATICS 2013 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ * ENΙΣΧΥΣΕΙΣ ΠΕΣΣΩΝ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑΣ ΜΕ ΜΑΝ ΥΕΣ ΟΠΛ. ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ Κτίρια από Φέρουσα Τοιχοποιία µε ενισχύσεις από µανδύες οπλισµένου σκυροδέµατος. Οι Μανδύες µπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρόγραµµα FESPA for Windows

Το Πρόγραµµα FESPA for Windows Το Πρόγραµµα FESPA for Windows Το πρόγραµµα FESPA for Windows αποτελεί ένα πολύ διαδεδοµένο εµπορικό πακέτο λογισµικού, το οποίο δίδει την δυνατότητα ανάλυσης και διαστασιολόγησης κατασκευών καθώς και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA PRO...

ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA PRO... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA PRO... 3 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ... 4 ΠΛΆΚΕΣ... 4 1. ΕΙΣΑΓΩΓΉ... 5 1.1 ΠΑΡΆΜΕΤΡΟΙ... 5 1.2 ΕΎΡΕΣΗ... 6 1.2.1 ΣΥΝΟΛΙΚΆ... 6 1.2.2

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ Με το σχεδιασµό επιφάνειας (Custom επιφάνεια) µπορούµε να σχεδιάσουµε επιφάνειες και αντικείµενα που δεν υπάρχουν στους καταλόγους του 1992. Τι µπορούµε να κάνουµε µε το σχεδιασµό

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Οι πίνακες Οι πίνακες είναι ορθογώνια πλαίσια που χωρίζονται σε γραµµές και στήλες. Η τοµή µιας γραµµής µε µια στήλη προσδιορίζει ένα κελί. Τα στοιχεία, που παρουσιάζουµε,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ»

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I.ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 3 II.ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 1. Αποτελέσματα 4 1.1 Διαγράμματα Παραμορφώσεις 5 1.2 Βοηθητικά 17 2 I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μetalcad 2012 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ. 3D ή 2D ΣΧΕ ΙΑΣΗ ΦΟΡΕΑ & ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ METALCAD

Μetalcad 2012 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ. 3D ή 2D ΣΧΕ ΙΑΣΗ ΦΟΡΕΑ & ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ METALCAD Μetalcad 2012 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ 3D ή 2D ΣΧΕ ΙΑΣΗ ΦΟΡΕΑ & ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ METALCAD Ο µελετητής µπορεί να εισάγει το φορέα σε κάποιο σχεδιαστικό πρόγραµµα (π.χ. Autocad) σαν 2D ή 3D σχέδιο αποτελούµενο

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή Δεδομένων-Μοντελοποίηση

1. Εισαγωγή Δεδομένων-Μοντελοποίηση ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ-ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ... 3 1.1 Διαδικασία Μοντελοποίησης... 3 1.2 ΚαΘορισμός Ομάδων Πλεγμάτων... 5 1.3 Καθορισμός του εξωτερικού ορίου της πλάκας οροφής και του αντίστοιχου πλέγματος...

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριµία µε τη Microsoft Access

Γνωριµία µε τη Microsoft Access Γνωριµία µε τη Microsoft Access ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων Έναρξη - Προγράµµατα - Microsoft Access - ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων µε χρήση Κενής βάσης δεδοµένων - ΟΚ Επιλέγουµε Φάκελο και στο Όνοµα

Διαβάστε περισσότερα

Fepla. Πρόγραμμα υπολογισμού επίπεδων φορέων με το πεπερασμένο στοιχείο TRIC

Fepla. Πρόγραμμα υπολογισμού επίπεδων φορέων με το πεπερασμένο στοιχείο TRIC Fepla Πρόγραμμα υπολογισμού επίπεδων φορέων με το πεπερασμένο στοιχείο TRIC Στατικό Παράδειγμα Μελέτη γενικής κοιτόστρωσης επί ελαστικού εδάφους εξαώροφου κτιρίου, με συνυπολογισμό τοιχωμάτων υπογείου

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης ❽ Αποτελέσματα

Εγχειρίδιο Χρήσης ❽ Αποτελέσματα Εγχειρίδιο Χρήσης ❽ Αποτελέσματα 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I.ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 4 II.ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5 1.Αποτελέσματα 5 1.1 Διαγράμματα Παραμορφώσεις 6 1.2

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας

Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας Δίνεται ο ξυλότυπος του σχήματος που ακολουθεί καθώς και τα αντίστοιχα μόνιμα και κινητά φορτία των πλακών. Ζητείται η διαστασιολόγηση των πλακών, συγκεκριμένα:

Διαβάστε περισσότερα

STATICS 2012 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

STATICS 2012 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ STATICS 2012 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΝΤΟΥ ΠΡΟΒΟΛΟΥ (ΜΕ ΕΥΡΩΚΩ ΙΚΑ2) Με δεδοµένες διαστάσεις κοντού προβόλου και εντατικά µεγέθη που δρουν επί αυτού, υπολογίζονται οι απαιτούµενοι οπλισµοί ανάρτησης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσεως pi-design

Οδηγός Χρήσεως pi-design pi-systems www.pi.grι 1 Οδηγός Χρήσεως ΑΘΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 2 pi-systems www.pi.grι Περιεχόμενα 1.1 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ... 4 1.1.1 Ελάχιστος Εξοπλισμός... 4 1.2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 5 1.3 ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΛΟΓΟΙ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗΣ ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΛΟΓΟΙ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗΣ ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 3 1. ΧΡΩΜΑΤΙΚΉ ΚΛΊΜΑΚΑ... 3 2. ΛΌΓΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΈΘΗ ΑΝΆ ΚΑΤΗΓΟΡΊΑ... 6 2.1 ΣΚΥΡΌΔΕΜΑ... 6 2.1.1. ΝΈΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΈΣ... 6 2.1.2. ΥΠΆΡΧΟΥΣΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΈΣ... 10 2.1.2.1 ΣΕΝΆΡΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΉΣ ΑΝΆΛΥΣΗΣ...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΚΟΥ ΣΕ ΚΑΜΨΗ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΚΟΥ ΣΕ ΚΑΜΨΗ Επίλυση γραμμικών φορέων ΟΣ σύμφωνα με τους EC & EC8 ΑΣΚΗΣΗ 4 (3/3/017) ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΚΟΥ ΣΕ ΚΑΜΨΗ Να υπολογιστεί σε κάµψη η µονοπροέχουσα δοκός του σχήµατος για συνδυασµό φόρτισης 135G15Q Η δοκός ανήκει σε

Διαβάστε περισσότερα

Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης

Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης 1 Λεπτομέριες τοιχοποιϊας Σχεδίαση κάτοψης Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης Ξεκινώντας το πρόγραμμα εμφανίζονται οι επιλογές σχετικά με το τι θέλετε να κάνετε. Δημιουργώντας Νέο Δωμάτιο Όταν ο

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Οδηγίες χρήσης του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων RATe ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ RATe

3.2 Οδηγίες χρήσης του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων RATe ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ RATe 3.2 Οδηγίες χρήσης του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων RATe 67 3.2 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ RATe Στις επόμενες σελίδες παρουσιάζεται βήμα-βήμα ο τρόπος με τον οποίο μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις παρακάτω μορφές συντεταγμένων με οποιοδήποτε συνδυασμό θέλουμε. Καρτεσιανές συντεταγμένες

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις παρακάτω μορφές συντεταγμένων με οποιοδήποτε συνδυασμό θέλουμε. Καρτεσιανές συντεταγμένες ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ Όταν σχεδιάζουμε, πρέπει να προσδιορίζουμε σημεία πάνω σε ένα επίπεδο. Μπορούμε να εντοπίσουμε οποιοδήποτε σημείο στο χώρο, αν ορίσουμε πρώτα ένα απόλυτο, σταθερό σημείο και να μετρήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( ) " " Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( )   Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση Επεξεργαστής κειμένου Word 2003 Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση Για να αλλάξουμε παράγραφο πατάμε Enter. Για να αφήσουμε μία κενή γραμμή, πατάμε μία φορά το Enter. Για να γράψουμε την επόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Οι γραμμικοί φορείς. 1.1 Εισαγωγή 1.2 Συστήματα συντεταγμένων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Οι γραμμικοί φορείς. 1.1 Εισαγωγή 1.2 Συστήματα συντεταγμένων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οι γραμμικοί φορείς 1.1 Εισαγωγή 1.2 Συστήματα συντεταγμένων 2 1. Οι γραμμικοί φορείς 1.1 Εισαγωγή 3 1.1 Εισαγωγή Για να γίνει ο υπολογισμός μιας κατασκευής, θα πρέπει ο μελετητής μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: PowerPoint... 9 Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέας παρουσίασης... 27 Κεφάλαιο 4: Μορφοποίηση κειμένου παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα

4.5 Αµφιέρειστες πλάκες

4.5 Αµφιέρειστες πλάκες Τόµος B 4.5 Αµφιέρειστες πλάκες Οι αµφιέρειστες πλάκες στηρίζονται σε δύο απέναντι παρυφές, όπως η s1 στην εικόνα της 4.1. Αν µία αµφιέρειστη πλάκα στηρίζεται επιπρόσθετα σε µία ή δύο ακόµη παρυφές και

Διαβάστε περισσότερα

sin ϕ = cos ϕ = tan ϕ =

sin ϕ = cos ϕ = tan ϕ = Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ 1 ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ 1 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ MQN ΣΕ ΟΚΟ ιδάσκων: Αριστοτέλης Ε. Χαραλαµπάκης Εισαγωγή Με το παράδειγµα αυτό αναλύεται

Διαβάστε περισσότερα

Fespa 10. Εκπαιδευτική έκδοση 5.4.0.104. For Windows. Σύντομο στατικό παράδειγμα μπετόν. Version 1.0.11

Fespa 10. Εκπαιδευτική έκδοση 5.4.0.104. For Windows. Σύντομο στατικό παράδειγμα μπετόν. Version 1.0.11 Fespa 10 For Windows Εκπαιδευτική έκδοση 5.4.0.104 Σύντομο στατικό παράδειγμα μπετόν Version 1.0.11 Αθήνα, Μάιος 2013 2 Fespa 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση Σύντομο στατικό παράδειγμα μπετόν Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 9 - ΧΩΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΑΣΚΗΣΗ 9 - ΧΩΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΣΚΗΣΗ 9 - ΧΩΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Να γίνει στατική επίλυση τoυ χωρικού πλαισίου από οπλισμένο σκυρόδεμα κατηγορίας C/, κάτοψη του οποίου φαίνεται στο σχήμα (α). Δίνονται: φορτίο επικάλυψης πλάκας gεπικ. KN/, κινητό

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 3. Παράδειγμα σταυροειδώς οπλισμένων πλακών

Άσκηση 3. Παράδειγμα σταυροειδώς οπλισμένων πλακών Άσκηση 3. Παράδειγμα σταυροειδώς οπλισμένων πλακών Δίνεται ο ξυλότυπος του σχήματος που ακολουθεί καθώς και τα αντίστοιχα μόνιμα και κινητά φορτία των πλακών. Ζητείται η διαστασιολόγηση των πλακών, συγκεκριμένα:

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα 6 Προσομοίωση και επίλυση Επίπεδων Πλακών

Παράδειγμα 6 Προσομοίωση και επίλυση Επίπεδων Πλακών Παράδειγμα 6 Προσομοίωση και επίλυση Επίπεδων Πλακών 2 Σημείωση Η ACE-HELLAS στο πλαίσιο της ανάπτυξης και βελτιστοποίησης των προϊόντων της, και συγκεκριμένα της εφαρμογής SCADA Pro, δημιούργησε τη νέα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ *

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ * ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ * 1 η σειρά ΑΣΚΗΣΗ 1 Ζητείται ο έλεγχος σε κάμψη μιάς δοκού ορθογωνικής διατομής 250/600 (δηλ. Πλάτους 250 mm και ύψους 600 mm) για εντατικά μεγέθη: Md = 100 KNm Nd = 12 KN Προσδιορίστε

Διαβάστε περισσότερα

StereoSTATIKA. Οδηγός Αμέσου Εκκινήσεως

StereoSTATIKA. Οδηγός Αμέσου Εκκινήσεως StereoSTATIKA Οδηγός Αμέσου Εκκινήσεως ΑΘΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011 2 Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 5 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 6 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛEΤΗΣ... 9 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΤΙΡΙΟΥ... 10 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ DOCUMENT DESIGNER

Ο ΗΓΙΕΣ DOCUMENT DESIGNER Ο ΗΓΙΕΣ DOCUMENT DESIGNER ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εάν δεν επιθυµείτε να χρησιµοποιείτε τις προσχεδιασµένες φόρµες εντύπων της Singular, η εργασία αυτή σας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάζετε φόρµες µε βάση τις οποίες επιθυµείτε

Διαβάστε περισσότερα

ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση Εκτύπωση

ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση Εκτύπωση ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση Εκτύπωση Η µορφοποίηση των σελίδων ενός εγγράφου Πριν ξεκινήσετε να δηµιουργείτε ένα έγγραφο, είναι χρήσιµο να έχετε σχεδιάσει ή να έχετε κατά νου πώς περίπου θέλετε να

Διαβάστε περισσότερα

Shift+γράμμα. Πατάμε τον τόνο (δί[λα στο L) και μετά το φωνήεν. Πως βάζουμε διαλυτικά; Πατάμε το Shift+ τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ)

Shift+γράμμα. Πατάμε τον τόνο (δί[λα στο L) και μετά το φωνήεν. Πως βάζουμε διαλυτικά; Πατάμε το Shift+ τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ) Βασικές λειτουργίες του πληκτρολογίου Αλλαγή μεταξύ Αγγλικών και Ελληνικών Όταν γράφουμε σε πεζά (μικρά) και θέλουμε να γράψουμε ένα γράμμα κεφαλαίο Όταν γράφουμε συνέχεια Κεφαλαία Για να γράψουμε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 2. Παράδειγμα μονοπροέχουσας απλά οπλισμένης πλάκας

Άσκηση 2. Παράδειγμα μονοπροέχουσας απλά οπλισμένης πλάκας Άσκηση. Παράδειγμα μονοπροέχουσας απλά οπλισμένης πλάκας Δίνεται ο ξυλότυπος του σχήματος που ακολουθεί καθώς και τα αντίστοιχα μόνιμα και κινητά φορτία των πλακών. Ζητείται η διαστασιολόγηση των πλακών,

Διαβάστε περισσότερα

Π A N E Π I Σ T H M I O Θ E Σ Σ A Λ I A Σ TMHMA MHXANOΛOΓΩN MHXANIKΩN

Π A N E Π I Σ T H M I O Θ E Σ Σ A Λ I A Σ TMHMA MHXANOΛOΓΩN MHXANIKΩN EPΓΣTHPIO MHXNIKHΣ KI NTOXHΣ TΩN YΛIKΩN Λεωφόρος θηνών Πεδίον Άρεως 84 όλος Πρόβλημα Π N E Π I Σ T H M I O Θ E Σ Σ Λ I Σ TMHM MHXNOΛOΓΩN MHXNIKΩN MHXNIKH ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Ι Σειρά Ασκήσεων Διευθυντής: Kαθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης ❹ Εργαλεία

Εγχειρίδιο Χρήσης ❹ Εργαλεία Εγχειρίδιο Χρήσης ❹ Εργαλεία 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 4 4 1. ΕΝΟΤΗΤΕΣ 5 1.1 Εργαλεία 5 I. Δομικά στοιχεία 5 I. USC-WCS 11 II. Μοντέλο 12 II. Μέλη 17 III. Κόμβοι 19

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Α. Λεπτομέρειες Οπλισμών Δοκών

Εγχειρίδιο Χρήσης Α. Λεπτομέρειες Οπλισμών Δοκών Εγχειρίδιο Χρήσης Α. Λεπτομέρειες Οπλισμών Δοκών 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΟΠΛΙΣΜΩΝ ΔΟΚΩΝ 5 1. Γεωμετρία 8 2. Κύριος Οπλισμός Ανοίγματος 12 3. ισμός Στηρίξεων 14 4. Συνδετήρες 16 5. Πρόσθετα 17 6.

Διαβάστε περισσότερα

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ.

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ. 1. Πρόσβαση Οδηγίες προγράµµατος διαχείρισης ανάλυσης χρόνου εργασίας (Time Sheet) Για να ξεκινήσετε την εφαρµογή, από την κεντρική σελίδα του ΕΛΚΕ (www.elke.aua.gr) και το µενού «ιαχείριση», Time Sheet

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Έκδοση 2013

Παράρτημα Έκδοση 2013 Παράρτημα Έκδοση 2013 Έλεγχος Πεδίλων σύμφωνα με ΕΑΚ/ΕΚΩΣ κ EC2/EC7 Ομαδοποίηση μελών στον Έλεγχο Μελών Γραμμικό 3Δ διατομών κατασκευής Εξαγωγή σχεδίων σε DXF ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 2 2. Έλεγχος Πεδίλων

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΚΕΦ. 6-11) 371 AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΚΕΦ. 6-11) ΑΣΚΗΣΗ 1 Το µηκυνσιόµετρο στο σηµείο Α της δοκού του σχήµατος καταγράφει θλιπτική παραµόρφωση ίση µε 0.05. Πόση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA PRO...

ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA PRO... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA PRO... 3 II. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ... 4 ΠΡΟΣΘΕΤΑ... 4 1. ΓΛΩΣΣΕΣ... 4 2. ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ... 5 2.1 ΥΛΙΚΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ... 5 2.2

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΟΠΛΙΣΜΩΝ ΔΟΚΩΝ»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΟΠΛΙΣΜΩΝ ΔΟΚΩΝ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΟΠΛΙΣΜΩΝ ΔΟΚΩΝ 3 1. Γεωμετρία 6 2. Κύριος Οπλισμός Ανοίγματος 9 3. Οπλισμός Στηρίξεων 13 4. Συνδετήρες 15 5. Πρόσθετα 16 6. Ρηγμάτωση 18 7. Διαγράμματα 19 Β. ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ 22 1.

Διαβάστε περισσότερα

2. Κάντε κλικ στο παράθυρο όψης Top για να το ενεργοποιήσετε, ώστε να σχεδιάσετε το πάτωµα του δωµατίου.

2. Κάντε κλικ στο παράθυρο όψης Top για να το ενεργοποιήσετε, ώστε να σχεδιάσετε το πάτωµα του δωµατίου. Άσκηση 7 Σύνθετα Αντικείµενα Στόχος της άσκησης Στόχος της παρούσας άσκησης είναι η εξοικείωση µε τη δηµιουργία σύνθετων αντικειµένων που δηµιουργούνται από τον συνδυασµό δύο ή περισσότερων τρισδιάστατων

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας

Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας 3.3.3.1 Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας Συνήθως εκτυπώνουμε κατά τη μακρόστενη μεριά της σελίδας. Αυτού του είδους ο προσανατολισμός ονομάζεται κατακόρυφος.

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Έκδοση Ορισμός επιφανειακού φορτίου Σύμμικτες διατομές Βελτιώσεις χρηστικότητας

Παράρτημα Έκδοση Ορισμός επιφανειακού φορτίου Σύμμικτες διατομές Βελτιώσεις χρηστικότητας Παράρτημα Έκδοση 2016 Ορισμός επιφανειακού φορτίου Σύμμικτες διατομές Βελτιώσεις χρηστικότητας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 2 2. Ορισμός επιφανειακού φορτίου... 3 2.1 Παραδοχές... 3 2.2 Χρήση... 4 3. Σύμμικτες

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση με το AutoCAD

Σχεδίαση με το AutoCAD Σχεδίαση με το AutoCAD Δημιουργία Αποθήκευση Αρχείων, Σχεδίαση & Επεξεργασία Γεωμετρικών Σχημάτων. Το παράθυρο του AutoCAD Δημιουργία - Αποθήκευση Νέου Σχεδίου Από το menu εφαρμογής επιλέγετε New και εμφανίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης ⓫ Πρόσθετα

Εγχειρίδιο Χρήσης ⓫ Πρόσθετα Εγχειρίδιο Χρήσης ⓫ Πρόσθετα 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 4 II. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5 1. Πρόσθετα 5 1.1. Γλώσσες 5 1.2. Παράμετροι 6 1.3. Προμέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

Υ Π Ο Μ Ο Ν Α Δ Α «Κ Λ Ι Μ Α Κ Ε Σ»

Υ Π Ο Μ Ο Ν Α Δ Α «Κ Λ Ι Μ Α Κ Ε Σ» Σ Τ Α Τ Ι Κ Ε Σ Μ Ε Λ Ε Τ Ε Σ Κ Τ Η Ρ Ι Ω Ν Υ Π Ο Μ Ο Ν Α Δ Α «Κ Λ Ι Μ Α Κ Ε Σ» Ο Δ Η Γ Ο Σ Χ Ρ Η Σ Η Σ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ www.tol.com.gr Οκτώβριος 2012 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Καρτερού 60, 71201

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ

Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ GEOGEBRA Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΟΥ GEOGEBRA 1. ΓΕΝΙΚΑ Με το λογισµικό Geogebra µπορούµε να κατασκευάσουµε όλα σχεδόν τα γεωµετρικά επίπεδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT 1 Εισαγωγή Το PowerPoint είναι µια ισχυρή εφαρµογή για τη δηµιουργία παρουσιάσεων και µπορεί να χρησιµεύσει στη δηµιουργία διαφανειών, καθώς και συνοδευτικών σηµειώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Έκδοση 2017

Παράρτημα Έκδοση 2017 Παράρτημα Έκδοση 2017 Εργαλείο μετατόπισης ευθείας Εργαλεία υπολογισμού φορτίου Ανέμου και Χιονιού σύμφωνα με Ευρωκώδικα 1 Ορισμός επιφανειακού φορτίου σε πολλαπλές ράβδους ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 2

Διαβάστε περισσότερα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Master of Arts (M.A) in "Gender, New Forms of Education, New Forms of Employment and New Technologies in the Information Age". Τα Windows Πολύ Απλά και

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης ❹ Εργαλεία

Εγχειρίδιο Χρήσης ❹ Εργαλεία Εγχειρίδιο Χρήσης ❹ Εργαλεία 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 4 II. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5 1. Εργαλεία 5 1.1 Δομικά στοιχεία 5 1.2 USC-WCS 11 1.3

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ»

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I.ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 3 II.ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 1. Αποτελέσματα 4 1.1 Διαγράμματα Παραμορφώσεις 5 1.2 Βοηθητικά 18 2 I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Π. Ασβεστάς Γ. Λούντος Τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων

Π. Ασβεστάς Γ. Λούντος Τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων Π. Ασβεστάς Γ. Λούντος Τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Σημειώσεις μαθήματος: http://medisp.bme.teiath.gr/eclass/ E-mail: gloudos@teiath.gr ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Κέντρο βάρους μάζας

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Στατική ΙΙ 3 Ιουλίου 2012 Διδάσκων: Τριαντ. Κόκκινος, Ph.D. ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Μάθημα: Στατική ΙΙ 3 Ιουλίου 2012 Διδάσκων: Τριαντ. Κόκκινος, Ph.D. ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής Μάθημα: Στατική ΙΙ 3 Ιουλίου 202 Διδάσκων: Τριαντ. Κόκκινος, Ph.D. ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ( η περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα 3.4.1.1 Δημιουργία ενός κενού πίνακα Ένας πίνακας αποτελείται από έναν αριθμό γραμμών και στηλών που δημιουργούν ένα πλέγμα. Σε αυτό το πλέγμα είναι πιθανή η ύπαρξη ή μη περιθωρίων. Κάθε κελί του πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή Μια από τις εργασίες που µπορούµε να κάνουµε µε τον υπολογιστή είναι και η ζωγραφική. Για να γίνει όµως αυτό πρέπει ο υπολογιστής να είναι εφοδιασµένος µε το κατάλληλο πρόγραµµα.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τµήµα Μηχανολογίας

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τµήµα Μηχανολογίας ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τµήµα Μηχανολογίας Σχεδιασµός κατασκευών µε τη χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (CAD) ρ. Κωνσταντίνος Στεργίου Αναπληρωτής Καθηγητής 2006 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ AUTODESK INVENTOR Το INVENTOR είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word)

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word) 1. Πώς δημιουργούμε ένα νέο έγγραφο; 2. Πώς αποθηκεύουμε ένα έγγραφο στη δισκέτα μας; 3. Μπορείτε να περιγράψετε τη βασική οθόνη του Word;. 4. Τι ακριβώς κάνει το εργαλείο ζουμ; 5. Ποιους κανόνες ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Σχήµα 2.1: Εισαγωγή array στο Front Panel.

Σχήµα 2.1: Εισαγωγή array στο Front Panel. Arrays (Πίνακες) 1. Στο LAbVIEW η εισαγωγή πινάκων γίνεται µε τα arrays. Για να εισάγουµε ένα array στο Front Panel κάνουµε δεξί κλικ σε αυτό και επιλέγουµε την εντολή «Array» από το µενού «Array, Matrix

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος οδηγός αναφοράς Για Windows Έκδοση 4.0

Σύντομος οδηγός αναφοράς Για Windows Έκδοση 4.0 Σύντομος οδηγός αναφοράς Για Windows Έκδοση 4.0 Παράθυρα των εγγράφων Επιφάνεια του σχεδίου. Σχεδιάστε εδώ νέα αντικείμενα με τα εργαλεία σημείων, διαβήτη, σχεδίασης ευθύγραμμων αντικειμένων και κειμένου.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΦΟΡΕΑ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΦΟΡΕΑ Έργο Ιδιοκτήτες Θέση ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΦΟΡΕΑ Η µελέτη συντάχθηκε µε το πρόγραµµα VK.STEEL 5.2 της Εταιρείας 4M -VK Προγράµµατα Πολιτικού Μηχανικού. Το VK.STEEL είναι πρόγραµµα επίλυσης χωρικού

Διαβάστε περισσότερα

5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος

5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος 5. Γραφήματα 5.1 Εισαγωγή 5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος Το Discoverer παρέχει μεγάλες δυνατότητες στη δημιουργία γραφημάτων, καθιστώντας δυνατή τη διαμόρφωση κάθε συστατικού μέρους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΩΝΥΜΟ :... ΟΝΟΜΑ :... ΒΑΘΜΟΣ:

ΕΠΩΝΥΜΟ :... ΟΝΟΜΑ :... ΒΑΘΜΟΣ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Μάθημα : Ανάλυση Γραμμικών Φορέων με Μητρώα ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Διδάσκων: Μ. Γ. Σφακιανάκης ΤΜΗΜΑ ΠΟΛ/ΚΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ Εξέταση : 8-9-, :-: ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΠΩΝΥΜΟ :......... ΟΝΟΜΑ :......

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2 Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9 Κεφάλαιο 3 Εφαρμογή σχεδίων 19 Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26 Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Κεφάλαιο 6 Κουμπιά ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch

A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch Τι θα μάθουμε σήμερα: Να ενεργοποιούμε το λογισμικό Scratch Να αναγνωρίζουμε τα κύρια μέρη του περιβάλλοντος του Scratch Να δημιουργούμε/εισάγουμε/τροποποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

Γραφήματα. Excel 2003

Γραφήματα. Excel 2003 Γραφήματα Excel 2003 Ορολογία Τίτλος γραφήματος Σειρά δεδομένων Υπόμνημα Κατηγορίες Ετικέτες Δείκτες Περιοχή γραφήματος Περιοχή σχεδίασης γραφήματος Γραμμές πλέγματος Οδηγός γραφημάτων Για τη δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις στο PowerPoint

Σημειώσεις στο PowerPoint Σημειώσεις στο PowerPoint Τι είναι το PowerPoint; Το PowerPoint 2010 είναι μια οπτική και γραφική εφαρμογή που χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημιουργία παρουσιάσεων. Με το PowerPoint, μπορείτε να δημιουργήσετε

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT EXCEL 2003 Επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή κενών κελιών, γραµµών ή στηλών 1. Κάντε ένα από τα εξής: Εισαγωγή νέων κενών κελιών Επιλέξτε µια περιοχή (περιοχή: ύο ή περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

Stroke.

Stroke. Το φυλλάδιο οδηγιών που κρατάτε στα χέρια σας βρίσκεται και σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο Acrobatpdf) στον φάκελο PDF του υπολογιστή (υπάρχει η σχετική συντόμευση την επιφάνεια εργασίας). Για την καλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Π.Τ..Ε. Σηµειώσεις Σεµιναρίου «Τα µήλα των Εσπερίδων», Η ζωγραφική (Paint) Τα µενού της ζωγραφικής

Π.Τ..Ε. Σηµειώσεις Σεµιναρίου «Τα µήλα των Εσπερίδων», Η ζωγραφική (Paint) Τα µενού της ζωγραφικής Η ζωγραφική (Paint) Τα µενού της ζωγραφικής Άνοιγµα υπάρχουσας εικόνας - Μενού Αρχείο επιλογή Άνοιγµα. Ανοίγει το παράθυρο «Άνοιγµα». - Από την αναδιπλούµενη λίστα «Αρχεία τύπου:» επιλέγουµε τι είδους

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή εικόνας / γραφικού - διαγράμματος σε έγγραφο

Εισαγωγή εικόνας / γραφικού - διαγράμματος σε έγγραφο 3.4.2.1 Εισαγωγή εικόνας / γραφικού - διαγράμματος σε έγγραφο Εισαγωγή εικόνας σε έγγραφο Αν και ένα έγγραφο περιέχει ως επί το πλείστο κείμενο, μπορείτε να εισάγετε σε αυτό και άλλα αντικείμενα. Τα πιο

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Windows Vista... 9 92 Επιφάνεια εργασίας... 18 93 Γραμμή εργασιών... 31 94 Χειρισμός παραθύρων... 53 95 Το παράθυρο Υπολογιστής... 77 96 Το μενού Έναρξη...

Διαβάστε περισσότερα

Η Περιοχή Εργασίας του Flash

Η Περιοχή Εργασίας του Flash Η Περιοχή Εργασίας του Flash Η Λωρίδα Χρόνου και τα Επίπεδα Το Flash είναι εφαρμογή με την οποία φτιάχνουμε ταινίες όπως διαφημιστικά banners και διαδραστικές εφαρμογές οι οποίες περιέχουν κίνηση. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις προηγούμενων εξετάσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις προηγούμενων εξετάσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΟΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ασκήσεις προηγούμενων

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικό Φύλλο Εργασίας 1. Επίπεδα και Ευθείες Ονοματεπώνυμο:... Τάξη Τμήμα:... Ημερομηνία:...

Ενδεικτικό Φύλλο Εργασίας 1. Επίπεδα και Ευθείες Ονοματεπώνυμο:... Τάξη Τμήμα:... Ημερομηνία:... Διδακτική των Μαθηματικών με Τ.Π.Ε Σελίδα 1 από 13 Ενδεικτικό Φύλλο Εργασίας 1. Επίπεδα και Ευθείες Ονοματεπώνυμο:... Τάξη Τμήμα:... Ημερομηνία:... Όλες οι εφαρμογές που καλείσθε να χρησιμοποιήσετε είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA PRO... 4 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ... 5

ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA PRO... 4 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ... 5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA PRO... 4 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ... 5 ΒΑΣΙΚΟ... 5 1. ΣΧΕΔΙΑΣΗ... 5 1.1 ΓΡΑΜΜΗ... 5 1.2 ΚΥΚΛΟΣ... 6 1.3 ΤΌΞΟ... 6 1.4 ΠΟΛΥΓΩΝΟ...

Διαβάστε περισσότερα

Έκδοση 14. Νέες Δυνατότητες

Έκδοση 14. Νέες Δυνατότητες Έκδοση 14 Νέες Δυνατότητες Νέο Περιβάλλον εργασίας Το νέο Scada Pro 2014, βασισμένο στην τεχνολογία των Ribbons της Microsoft, προσφέρει ένα καινοτόμο περιβάλλον εργασίας, αισθητικά ανανεωμένο αλλά κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΩΝΥΜΟ :... ΟΝΟΜΑ :... ΒΑΘΜΟΣ:

ΕΠΩΝΥΜΟ :... ΟΝΟΜΑ :... ΒΑΘΜΟΣ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Μάθημα : Ανάλυση Γραμμικών Φορέων με Μητρώα ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Διδάσκων: Μ. Γ. Σφακιανάκης ΤΜΗΜΑ ΠΟΛ/ΚΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ Εξέταση : --, :-: ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΠΩΝΥΜΟ :......... ΟΝΟΜΑ :......

Διαβάστε περισσότερα

Γυµ.Ν.Λαµψάκου Α Γυµνασίου Γεωµ.Β2.6 γωνίες από 2 παράλληλες + τέµνουσα 19/3/10 Φύλλο εργασίας

Γυµ.Ν.Λαµψάκου Α Γυµνασίου Γεωµ.Β2.6 γωνίες από 2 παράλληλες + τέµνουσα 19/3/10 Φύλλο εργασίας Φύλλο εργασίας Mπορείτε να βρείτε τη γωνία κάβων; ραστηριότητα Ένα δεξαµενόπλοιο που στο σχήµα είναι στο σηµείο Β, πλέει προς την είσοδο µιας διώρυγας µε την βοήθεια δύο ρυµουλκών που απεικονίζονται µε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Χρήση κειµενογράφου. 4.1 Εισαγωγή Σκοπός Τι θα µάθεις

Κεφάλαιο Χρήση κειµενογράφου. 4.1 Εισαγωγή Σκοπός Τι θα µάθεις Κεφάλαιο 4 4. Χρήση κειµενογράφου 4.1 Εισαγωγή Η επεξεργασία κειµένων και εγγράφων αποτελεί µια από τις πιο διαδεδοµένες χρήσεις του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Το κεφάλαιο αυτό αποτελεί µια εισαγωγή στον

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης ❽ Αποτελέσματα

Εγχειρίδιο Χρήσης ❽ Αποτελέσματα Εγχειρίδιο Χρήσης ❽ Αποτελέσματα 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 4 1. ΕΝΟΤΗΤΕΣ 5 1.1 Αποτελέσματα 5 I. Διαγράμματα Παραμορφώσεις 6 I. Βοηθητικά 12 3 I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 017 3. Διαγράμματα NQM Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών galiotis@chemeng.upatras.gr Α3. Διαγράμματα NQΜ/ Μηχανική Υλικών 1 Σκοποί ενότητας Να εξοικειωθεί ο φοιτητής

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1 Σχήμα 1 Η εντατική κατάσταση στην οποία βρίσκεται μία δοκός, που υποβάλλεται σε εγκάρσια φόρτιση, λέγεται κάμψη. Αμφιέριστη δοκός Πρόβολος Κατά την καταπόνηση σε κάμψη αναπτύσσονται καμπτικές ροπές, οι

Διαβάστε περισσότερα

Π1 Ππρ. Δ1 (20x60cm) Σ1 (25x25cm) Άσκηση 1 η

Π1 Ππρ. Δ1 (20x60cm) Σ1 (25x25cm) Άσκηση 1 η Πλάκες 1 ο μάθημα εργαστηρίου 1 Άσκηση 1 η Δίνεται ο ξυλότυπος του σχήματος που ακολουθεί καθώς και τα αντίστοιχα μόνιμα και κινητά φορτία των πλακών. Ζητείται η διαστασιολόγηση των πλακών, συγκεκριμένα:

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Έκδοση 2014

Παράρτημα Έκδοση 2014 Παράρτημα Έκδοση 2014 Βελτιώσεις και αλλαγές στην εμφάνιση και την λειτουργικότητα των προγραμμάτων Αντιγραφή συνδέσεων και αντιγραφή με εφαρμογή σε πολλαπλές θέσεις ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 2 2. Βελτιώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ηµερίδα «ΤΕΧΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ»

Ηµερίδα «ΤΕΧΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» Ηµερίδα «ΤΕΧΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» ACE-Hellas A.E. SCADA PRO Νέα εδοµένα Παναγιώτης Γκιόκας Πολιτικός Μηχανικός Το SCADA Pro περιλαµβάνει την δυνατότητα αυτόµατης δηµιουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Σηµαντικές παρατηρήσεις σχετικά µε το backround:

Σηµαντικές παρατηρήσεις σχετικά µε το backround: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ SOFTWARE SAE10 Το software της αναγγελίας ορόφων είναι απαραίτητο για τη δηµιουργία των USB flash που θα χρησιµοποιηθούν στην πλακέτα SAE10. Προσφέρει ταχύτητα, ευελιξία και πολλές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2016

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2016 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 016 3. Διαγράμματα NQM Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών galiotis@chemeng.upatras.gr Α3. Διαγράμματα NQΜ/ Μηχανική Υλικών 1 Σκοποί ενότητας Να εξοικειωθεί ο φοιτητής

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων: Μ. Γ. Σφακιανάκης ΤΜΗΜΑ ΠΟΛ/ΚΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ Εξέταση : , 12:00-15:00 ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Διδάσκων: Μ. Γ. Σφακιανάκης ΤΜΗΜΑ ΠΟΛ/ΚΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ Εξέταση : , 12:00-15:00 ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Μάθημα : Ανάλυση Γραμμικών Φορέων με Μητρώα ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Διδάσκων: Μ. Γ. Σφακιανάκης ΤΜΗΜΑ ΠΟΛ/ΚΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ Εξέταση : --, :-: ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΠΩΝΥΜΟ :......... ΑΡ. ΜΗΤΡ :.......

Διαβάστε περισσότερα