Σε αυτήν την ενότητα θα εξοικειωθείτε με το περιβάλλον αλληλεπίδρασης του MATLAB με το χρήστη.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σε αυτήν την ενότητα θα εξοικειωθείτε με το περιβάλλον αλληλεπίδρασης του MATLAB με το χρήστη."

Transcript

1 1 Το περιβάλλον εργασίας του MATLAB 7 Σε αυτήν την ενότητα θα εξοικειωθείτε με το περιβάλλον αλληλεπίδρασης του MATLAB με το χρήστη. 1.1 Μια πρώτη ματιά Μετά την πρώτη εγκατάσταση και εκτέλεση του MATLAB (version 7) στα Windows, εμφανίζεται η οθόνη της παρακάτω εικόνας, που δείχνει το παράθυρο που απεικονίζει το περιβάλλον εργασίας του MATLAB. Μπάρα τίτλου Μπάρα μενού Μπάρα εργαλείων Επιφάνεια Εργασίας (Desktop) του MATLAB Μπάρα κατάστασης Συνοπτικά, στο παράθυρο του MATLAB εμφανίζονται, από πάνω προς τα κάτω: η μπάρα τίτλου, η μπάρα του μενού επιλογών, η γραμμή εργαλείων με τα διάφορα εικονίδια, η Επιφάνεια Εργασίας (Desktop) του MATLAB, η οποία αποτελείται από διάφορα υποπαράθυρα και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του παραθύρου του MATLAB και, τέλος, η μπάρα κατάστασης. Εργασία 1.1α. Εκκίνηση του MATLAB και εντοπισμός των στοιχείων του παραθύρου του. - Ανοίξτε το MATLAB με διπλό κλικ του ποντικιού στο αντίστοιχο εικονίδιο που βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας των Windows. - Παρατηρείστε το παράθυρο του MATLAB και εντοπίστε τα στοιχεία του (τη μπάρα τίτλου, το μενού, τη γραμμή εργαλείων και το Desktop του MATLAB)

2 1. Περιγραφή των τμημάτων του περιβάλλοντος εργασίας του MATLAB Ακολουθεί περιγραφή των τμημάτων του παραθύρου του MATLAB: Η μπάρα τίτλου (title bar) του MATLAB: Στο δεξί τμήμα είναι τα εικονίδια για ελαχιστοποίηση, μεγιστοποίηση και κλείσιμο όπως σε όλα τα προγράμματα των Windows: Εργασία 1.α. Χειρισμός του παραθύρου του MATLAB. - Κλείστε το MATLAB από το κουμπί πάνω δεξιά. Στη συνέχεια ξανανοίξτε το. - Ελαχιστοποιήστε το παράθυρο του MATLAB στη γραμμή εργασιών (taskbar) των Windows. - Μεγιστοποιήστε το παράθυρο του MATLAB. - Αλλάξτε μέγεθος και μετακινήστε το παράθυρο του MATLAB σε διάφορες θέσεις της οθόνης των Windows. Η μπάρα του μενού επιλογών (menu bar): Στα αναπτυσόμενα προς τα κάτω τμήματα του μενού επιλογών περιέχονται όλες οι εντολές χειρισμού του MATLAB: Εργασία 1.β. Εξοικείωση με το μενού του MATLAB. - Ανοίξτε με το ποντίκι τις επιλογές του μενού και περιηγηθείτε σ αυτές ώστε να εξοικειωθείτε, χωρίς να ενεργοποιήσετε καμία εντολή. Παρατηρείστε τις συντομεύσεις πληκτρολογίου που ενεργοποιούν άμεσα τις εντολές. Η μπάρα εργαλείων (toolbar): Εδώ υπάρχουν εικονίδια που αντιστοιχούν στις πιο βασικές εντολές του μενού: Εργασία 1.γ. Εξοικείωση με τη γραμμή εργαλείων του MATLAB. - Αφήνοντας λίγες στιγμές το δείκτη του ποντικιού πάνω από ένα εικονίδιο, παρατηρείστε το ταμπελάκι βοηθείας που εμφανίζεται που μας πληροφορεί για την εντολή που εκτελείται όταν πιεστεί αυτό το εικονίδιο. - Για τα επτά (7) πρώτα εικονίδια από αριστερά, εντοπίστε στο μενού τις αντίστοιχες εντολές. Η Επιφάνεια Εργασίας (Desktop) του MATLAB: Το Desktop καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του παραθύρου του MATLAB και αποτελείται από διάφορα παράθυρα εργασίας (πρόκειται ουσιαστικά για υπο-παράθυρα, μέσα στο παράθυρο του MATLAB):

3 Η μπάρα κατάστασης (status bar): Εδώ, ανάμεσα σε άλλες πληροφορίες, εμφανίζεται η κατάσταση του MATLAB σε κάθε στιγμή (βλ. και σελίδα Error! Bookmark not defined.). 1.3 Τα παράθυρα της Επιφάνειας Εργασίας (Desktop) του MATLAB Στο Desktop του MATLAB μπορούν να βρίσκονται τα εξής παράθυρα: : Παράθυρο όπου μπορούμε να δώσουμε εντολές και να εκτελεστούν άμεσα. Command History: Ιστορικό εντολών που δόθηκαν στο. Current Directory: Πρόχειρος φάκελος εργασίας για γρήγορη εκτέλεση και αποθήκευση προγραμμάτων και δεδομένων. Workspace: Παράθυρο για απεικόνιση των μεταβλητών που υπάρχουν στη μνήμη. Help: Παράθυρο βοήθειας κατά τα πρότυπα των Windows. Profiler: Παράθυρο επισκόπισης του χρόνου εκτέλεσης των διαφόρων συναρτήσεων ώστε να προχωρήσουμε σε βελτιστοποίηση του προγράμματός μας. Μπορούμε να επιλέξουμε την εμφάνιση ή όχι των παραθύρων αυτών από την επιλογή Desktop του μενού, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Επίσης, αν και δεν φαίνονται στην παραπάνω εικόνα, μπορεί να είναι ανοιχτά τα εξής παράθυρα: Editor: Παράθυρο για τη συγγραφή κώδικα προγραμμάτων του MATLAB. Figure: Παράθυρο γραφικών, όπου μπορούν να απεικονιστούν εικόνες και γραφικές παραστάσεις. Εργασία 1.3α. Εξοικείωση με τα παράθυρα του Desktop του MATLAB. - Παρατηρείστε και εντοπίστε τα παράθυρα του MATLAB που βρίσκονται ανοικτά αυτή τη στιγμή. - Ανοίξτε και κλείστε ένα-ένα από τα παράθυρα του MATLAB που υπάρχουν στην επιλογή Desktop του μενού, ώστε να εξοικειωθείτε με τη διαδικασία αυτή.

4 1.4 Χειρισμός των παραθύρων του Desktop Τα παράθυρα του Desktop του MATLAB μπορεί να παρατίθενται οριζόντια, κατακόρυφα ή το ένα πίσω από το άλλο (tabbed windows) Στην τελευταία περίπτωση μπορούμε να επιλέξουμε αυτό που θέλουμε με πίεση του δείκτη του ποντικιού σε ταμπελάκι που βρίσκεται στο κάτω μέρος τους. Αλλαγή θέσης και τρόπου παράθεσης παραθύρων: Η μετακίνηση ενός παραθύρου μπορεί να γίνει με το ποντίκι από τη μπάρα τίτλου του (τμήμα στο άνω μέρος του παραθύρου με τον τίτλο του, π.χ. ), με πίεση και μετακίνηση με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σε οποιοδήποτε σημείο (εκτός από το δεξί τμήμα) της μπάρας τίτλου. Κατά τη μετακίνηση ενός παραθύρου εμφανίζεται το περίγραμμά του για έλεγχο της νέας θέσης. Βήμα 1: Μετακίνηση με πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. Καθώς μετακινούμε το παράθυρο, εμφανίζεται το περίγραμμά του ώστε να δούμε τη νέα του θέση. Βήμα : Απελευθέρωση του ποντικιού. Το παράθυρο τοποθετείται στη νέα θέση. Τα υπόλοιπα παράθυρα διευθετούνται κατάλληλα αυτομάτως.

5 Εργασία 1.4α. Διευθέτηση των παραθύρων του Desktop MATLAB. - Κλείστε όλα τα παράθυρα του Desktop του MATLAB. - Ανοίξτε μόνο τα παράθυρα που φαίνονται στην προηγούμενη εικόνα και διευθετήστε τα όπως ακριβώς φαίνονται εκεί. Αποσύνδεση (undock) και σύνδεση (dock) στο Desktop: Τα παράθυρα εργασίας του MATLAB μπορούν να «αποσυνδεθούν» από το Desktop, ώστε να γίνουν ελεύθερα παράθυρα των Windows. Η αποσύνδεση και η επανασύνδεση ενός παραθύρου του MATLAB γίνεται με τις επιλογές Undock ή Dock του μενού Desktop, ή με τα εικονίδια ή που βρίσκονται στο δεξί τμήμα της μπάρας τίτλου. Εντολή και εικονίδιο αποσύνδεσης (Undock) Το αποσυνδεδεμένο από το κύριο παράθυρο του MATLAB. Για την επανασύνδεση, φαίνεται η εντολή και το εικονίδιο σύνδεσης (Dock). Εργασία 1.4β. Αποσύνδεση και σύνδεση παραθύρων του MATLAB. - Αποσυνδέστε και επανασυνδέστε διάφορα παράθυρα ώστε να εξοικειωθείτε. - Παρατηρείστε ότι τα αποσυνδεδεμένα παράθυρα συμπεριφέρονται ως διαφορετικά παράθυρα των Windows (π.χ. εμφανίζονται στην γραμμή εργαλείων των Windows).

6 1.5 Εργαστηριακές ασκήσεις Οι παρακάτω εργασίες να εκτελεστούν σε Η/Υ με Windows και MATLAB 7: Άσκηση 1.5α i) Ανοίξτε το MATLAB. ii) Κλείστε όλα τα παράθυρα του Desktop του MATLAB. iii) Ανοίξτε τα παράθυρα και Workspace. iv) Κάντε ενεργό το παράθυρο του και στη συνέχεια του Workspace. v) Κλείστε το MATLAB. Άσκηση 1.5β i) Ανοίξτε το MATLAB. ii) Ανοίξτε τον Editor και ένα νέο παράθυρο για γράψιμο προγράμματος. iii) Διευθετήστε με τέτοιο τρόπο το Desktop του MATLAB, έτσι ώστε να είναι ανοιχτά μέσα σ αυτό μόνο τα παράθυρα του Editor και του, το ένα δίπλα στο άλλο. iv) Γράψτε μια στοιχειώδη εντολή (π.χ. x=5) στο παράθυρο του προγράμματος στον Editor, και αποθηκεύστε το πρόγραμμα με όνομα test.m. Εκτελέστε το πρόγραμμα. Εντοπίστε το αποτέλεσμα (πού εμφανίστηκε;) v) Κλείστε το MATLAB. Άσκηση 1.5γ i) Ανοίξτε το MATLAB. ii) Ανοίξτε στα Windows το φάκελο του Current Directory. Δημιουργήστε ένα νέο φάκελο εκεί, με όνομα MyWork. Αλλάξτε το Current Directory του MATLAB ώστε να είναι ο νέος φάκελος MyWork. iii) Κλείστε το MATLAB. Άσκηση 1.5δ i) Ανοίξτε το MATLAB. ii) Γράψτε μερικές στοιχειώδεις εντολές σε ένα παράθυρο του Editor και αποθηκεύστε το πρόγραμμα με όνομα test1.m. Ανοίξτε ένα νέο παράθυρο για συγγραφή προγράμματος. Αντιγράψτε και επικολλήστε (copy-paste) το πρόγραμμα test.m στο νέο παράθυρο και αποθηκεύστε το με όνομα test.m. iii) Κλείστε το MATLAB. iv) Ανοίξτε το φάκελο του Current Directory του MATLAB από τα Windows και σβήστε τα δύο αρχεία test1.m και test.m.

7 Μεταβλητές και εντολή ανάθεσης. Αριθμητικές πράξεις και εντολές στο. Σε αυτήν την ενότητα θα εξοικειωθείτε με τη λειτουργία του για εκτέλεση απλών πράξεων και εντολών, και συγκεκριμένα με: Τον ορισμό μεταβλητών και την εντολή ανάθεσης. Τις αριθμητικές πράξεις στο και την προτεραιότητά τους. Τις ειδικές μεταβλητές ans και pi. Τις εντολές format, clc. Τις εντολές clear, whos. Τις συναρτήσεις sin/cos/tan, exp/log, round, fix/rem, rand. Τη χρήση των βελών του πληκτρολογίου ( ) για την εύρεση των προηγούμενων εντολών..1 Συνοπτική θεωρία (Παράθυρο Εντολών): Tο είναι ένα παράθυρο του Desktop του του MATLAB, στο οποίο μπορούν: - να οριστούν μεταβλητές - να γίνουν πράξεις - να δοθούν εντολές και - να παρουσιαστούν αποτελέσματα. Μεταβλητές: Είναι θέσεις στη μνήμη του υπολογιστή, που αντιπροσωπεύονται από ένα όνομα. Όνομα μεταβλητής: Αρχίζει από λατινικό γράμμα και περιέχει μόνο λατινικά γράμματα, αριθμούς ή κάτω παύλες (_, underscore), π.χ. x, Y3, a_b. Τύποι μεταβλητών: Αριθμητικές μεταβλητές (-4, 47.03, ), μεταβλητές χαρακτήρα ( Bytes, 'a', '!', '7', ) και λογικές μεταβλητές (1 Byte, true, false). Αν δεν οριστεί διαφορετικά, οι αριθμητικές μεταβλητές είναι double (κινητής υποδιαστολής 8 Bytes). Ειδικές μεταβλητές: - ans: Μεταβλητή με την τιμή της πιο πρόσφατης πράξης (αν δεν έχει ανατεθεί αλλού) - pi = : Προσέγγιση του π με 15 δεκαδικά ψηφία. Τελεστές: Είναι σύμβολα που αντιστοιχούν σε πράξεις ή εντολές (π.χ. =, +, *, >, ). Πράξεις: Η σειρά προτεραιότητας των αριθμητικών πράξεων, μαζί με τους αντίστοιχους αριθμητικούς τελεστές, είναι: ^ ύψωση σε δύναμη * / πολλαπλασιασμός και διαίρεση + - πρόσθεση και αφαίρεση - αλλαγή προσήμου Σε ίδια προτεραιότητα, οι πράξεις γίνονται από αριστερά προς τα δεξιά. Για αλλαγή προτεραιότητας χρησιμοποιούνται παρενθέσεις. Εντολές: Εντολές σχετικές με τον τρόπο εμφάνισης στο είναι:

8 Εντολή ανάθεσης (τελεστής «=»): Υπολογίζεται η τιμή που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του τελεστή ανάθεσης (=), και ανατίθεται στη μεταβλητή της αριστερής πλευράς. clc: Καθαρισμός του. clear: Καθαρισμός των μεταβλητών από τη μνήμη. whos: Εμφάνιση των μεταβλητών που υπάρχουν στη μνήμη. format short ή long: Εμφάνιση έως 4 ή 15 δεκαδικών ψηφίων. Η εντολή format short / long έχει σχέση μόνο με το πλήθος των δεκαδικών ψηφίων που εμφανίζονται στο. Εσωτερικά οι πράξεις γίνονται πάντα με τη μέγιστη ακρίβεια. Πολλές εντολές στην ίδια γραμμή: Σε μια γραμμή μπορούν να δοθούν πάνω από μία εντολές, αρκεί να χωρίζονται με ελλ. ερωτηματικό (;) ή κόμμα (,). Εμφάνιση τιμής μεταβλητής: Γράφουμε το όνομα της μεταβλητής και πατάμε Enter ( ). Απόκρυψη εμφάνισης μεταβλητής μετά από ανάθεση: Αν στο τέλος μιας εντολής ανάθεσης υπάρχει ελληνικό ερωτηματικό (;), τότε η τιμή της μεταβλητής δεν εμφανίζεται. Χρήσιμες μαθηματικές συναρτήσεις: sin, cos, tan: Tριγωνομετρικοί αριθμοί (η γωνία σε ακτίνια). Π.χ. το ημίτονο των 30º είναι: sin(30*pi/180); exp: Εκθετική συνάρτηση, δηλαδή e x = exp(x). Π.χ. = exp(-^0.5). log: Λογαριθμική συνάρτηση με βάση e. Π.χ. log(exp(1)) = 1. round: Στρογγυλοποίηση στον πλησιέστερο ακέραιο. Π.χ. round(.8) = 3. fix, rem: Πηλίκο και υπόλοιπο διαίρεσης. Π.χ. fix(17/5) = 3, rem(17,5) =. rand(1): Παραγωγή ενός τυχαίου αριθμού από 0 έως 1. e. Εργασίες κατανόησης θεωρίας Εργασία.α: Ορισμός μεταβλητών και εντολή ανάθεσης (=). Αριθμητικές πράξεις. Οι μεταβλητές ορίζονται με χρήση του τελεστή ανάθεσης (=), είτε απ ευθείας, είτε μέσω πράξεων με ή χωρίς άλλες μεταβλητές. Αν δεν θέλουμε να εμφανιστεί η τιμή μιας μεταβλητής, βάζουμε ελληνικό ερωτηματικό (;) στο τέλος της εντολής ανάθεσης. Πληκτρολόγηση στο Ανάθεση αριθμού: x = 6 y = 0; x = 6

9 Ανάθεση χαρακτήρα: c = 'A' Ανάθεση σειράς χαρακτήρων (συμβολοσειράς, string): myname = 'John' c = A Ανάθεση αποτελέσματος πράξεων με αριθμούς: a = 1+1 a = myname = John Ανάθεση αποτελέσματος πράξεων με τιμές μεταβλητών: z = x y 4 z = -18 Ανάθεση αποτελέσματος με αντικατάσταση μεταβλητής: z = x z z = -4 Εργασία.β: Προτεραιότητα αριθμητικών πράξεων. 1) ^ (δύναμη) ) */ (επί διά) 3) +- (συν πλην) 4) (αλλαγή προσήμου) Σε ίδια προτεραιότητα, οι πράξεις γίνονται από αριστερά προς τα δεξιά. Για αλλαγή προτεραιότητας χρησιμοποιούνται παρενθέσεις. Πληκτρολόγηση στο b = +3*4 b = 14 b = (+3)*4 b = 0 c = -^ + 1, c = (-)^ + 1 c = (Δύο εντολές σε μία γραμμή, χωρισμένες με κόμμα) -3 c = 5 d = 16^ / d = 6 d = 16^(1/) + 4/ d = 6 d = 16^1/ + 4/ d = 10

10 Εργασία.γ: Επίλυση προβλημάτων. Πληκτρολόγηση στο Πρόβλημα: Υπολογισμός των λύσεων της εξίσωσης 3x + = 0. Λύση: Λύνουμε πρώτα ως προς x: x = -/3. Άρα: x = -/3 x = Πρόβλημα: i) Εύρεση λύσεων της εξίσωσης x -5x+6=0. Λύση: a=1; b=-5; c=6; (Τρεις εντολές σε μία γραμμή) β ± β 4αγ Οι δύο λύσεις είναι: α x1 = ( -b + (b^-4*a*c)^0.5 ) / (*a) x = ( -b - (b^-4*a*c)^0.5 ) / (*a) Σημείωση: Για να αποφύγουμε να ξαναπληκτρολογήσουμε μια ίδια ή σχεδόν ίδια εντολή, πιέζουμε το άνω βέλος ( ) στο πληκτρολόγιο. Έτσι, εμφανίζεται η προηγούμενη εντολή (οπότε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλάζουμε μόνο το πρόσημο της τετραγωνικής ρίζας). x1 = x = 3 ii) Εύρεση λύσεων της εξίσωσης x +3x-4=0. Λύση με διακρίνουσα: a=1; b=3; c=-4; D = b^ - 4*a*c; x1 = (-b + D^0.5)/(*a) x = (-b D^0.5)/(*a) x1 = 1 x = -4 Πρόβλημα: Η μετατόπιση h σε συνάρτηση με το χρόνο t κατά την ελεύθερη πτώση ενός σώματος δίνεται από τη σχέση: h= 1 gt, όπου g=9.81m/s η επιτάχυνση της βαρύτητας. (i) Να βρείτε σε πόσο χρόνο θα φτάσει στο έδαφος ένα σώμα αν το αφήσουμε από ύψος 0m. (ii) Σε πόσο χρόνο θα έφτανε το σώμα στο έδαφος, αν βρισκόμασταν στη Σελήνη όπου η βαρύτητα είναι το 1/6 της γήινης; Λύση: i) Επιλύουμε αρχικά ως προς t: h= 1 gt t = h Ορισμός μεταβλητών: h = 0; g = 9.81; Υπολογισμός χρόνου: t = (*h/g)^0.5 g t =.0193

11 ii) Υπολογισμός της τιμής του g στη Σελήνη: g = g/6; Υπολογισμός του χρόνου πτώσης στη Σελήνη: t = (*h/g)^0.5 t = Εργασία.δ: Ειδικές μεταβλητές ans και pi. ans: Προσωρινή μεταβλητή με το αποτέλεσμα της πιο πρόσφατης πράξης, αν δεν έχει ανατεθεί σε άλλη μεταβλητή. pi = : Προσέγγιση του π με 15 δεκαδικά ψηφία. Προσωρινή μεταβλητή ans: 5+3 ans + Ειδική μεταβλητή pi: 8 10 format long; pi (Δύο εντολές σε μία γραμμή, χωρισμένες με ;) format short; pi (Εμφανίζονται 4 δεκαδικά ψηφία λόγω του format short, αλλά στις πράξεις εσωτερικά χρησιμοποιούνται και τα 15.) Εύρεση περιφέρειας και εμβαδού κύκλου διαμέτρου 4.5m (περιφέρεια=πr, εμβαδόν=πr, όπου R=ακτίνα κύκλου): R = 4.5/; perifereia = *pi*r embadon = pi*r^ perifereia = embadon = Εργασία.ε: Εντολή format. format short ή long: Εμφάνιση 4 ή 15 δεκαδικών ψηφίων στο Command Window. format long; x = 15/7 x =

12 format short; x = 15/7 x =.149 Εργασία.στ: Εντολή clc. clc: καθαρισμός του. clc (Kαθαρίζει το ) Εργασία.ζ: Εντολή whos. Εμφάνιση μεταβλητών που υπάρχουν στη μνήμη. - Ορίστε τις μεταβλητές x, y και z με τιμές της επιλογής σας (π.χ. x=5; y=x^; z=x+y;). Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε τις παρακάτω εντολές στο και παρατηρήστε τα whos Name Size Bytes Class x 1x1 8 double y 1x1 8 double z 1x1 8 double Εργασία.η: Εντολή clear. Καθαρισμός μεταβλητών από τη μνήμη. - Αφού εκτελέσετε την εργασία.ζ, πληκτρολογήστε τις παρακάτω εντολές στο και παρατηρήστε τα clear x (Καθαρίζει η μεταβλητή x από τη μνήμη. Μπορούμε να το διαπιστώσουμε με whos:) whos clear all (Καθαρίζει η μεταβλητή x από τη μνήμη. Μπορούμε να το διαπιστώσουμε με whos:) whos (Αποτέλεσμα της εντολής whos: Λείπει η μεταβλητή x:) Name Size Bytes Class y 1x1 8 double z 1x1 8 double (Αποτέλεσμα της εντολής whos: Δεν εμφανίζεται καμμία μεταβλητή.) Εργασία.ι: Τριγωνoμετρικές συναρτήσεις sin, cos, tan (εύρεση τριγωνομετρικών αριθμών μιας γωνίας σε ακτίνια). Τα ορίσματα (είσοδος) των συναρτήσεων μπαίνουν σε παρένθεση. Το αποτέλεσμα (έξοδος) παρουσιάζεται στο.

13 Εφαπτομένη π/4 rad: tan(pi/4) Ημίτονο 37.5 (ακτίνια = μοίρες π/180): sin(37.5*pi/180) Εργασία.ια: Μαθηματικές συναρτήσεις exp, log. Η exp(x) δίνει το e x. Η log(x) δίνει το λογάριθμο του x με βάση το e (φυσικός ή νεπέρειος λογάριθμος). Εμφάνιση των αριθμών e, 1/e και e : exp(), exp(-1), exp(1) (Τρεις εντολές σε μία γραμμή, χωρισμένες με κόμμα,) log() log(exp(1)) Εργασία.ιβ: Συνάρτηση rand (παραγωγή τυχαίων αριθμών). Εμφάνιση ενός τυχαίου αριθμού από 0 έως 1: rand(1) Εμφάνιση ενός τυχαίου αριθμού από 0 έως 100: 100*rand(1) Εμφάνιση ενός τυχαίου ακέραιου αριθμού από 0 έως 100: round(100*rand(1)) Ρίψη ζαριού: Εμφάνιση ενός τυχαίου ακέραιου αριθμού από 1 έως 6: 1 + round(5*rand(1)) 13 6

14 Εργασία.ιγ: Συνάρτηση round (στρογγυλοποίηση στον πλησιέστερο ακέραιο). Το «.5» στρογγυλοποιείται προς τα «πάνω», δηλαδή προς τον πλησιέστερο ακέραιο κατ απόλυτη τιμή. round(1.1) 1 round(-1.9) round(3.5) round(-3.5) Εργασία.ιδ: Συναρτήσεις fix και rem (πηλίκο και υπόλοιπο διαίρεσης). Η fix(x) στρογγυλοποιεί έναν αριθμό x προς το 0 (οπότε, η fix(x/y) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εύρεση του πηλίκου της ακέραιας διαίρεσης x/y). Η rem(x,y) δίνει το υπόλοιπο της ακέραιας διαίρεσης x/y (ισοδύναμη εντολή με τη rem, για θετικούς αριθμούς, είναι η mod). fix(17/5) rem(17,5) Παράδειγμα: Πόσες ώρες και πόσα λεπτά είναι τα 115 λεπτά της ώρας; 3 hours = fix(115/60) hours = 1 minutes = rem(115,60) minutes = 55

15 .3 Εργαστηριακές ασκήσεις Συμπληρώστε τις κατάλληλες εντολές στο, ώστε να λάβετε τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται παρακάτω: Άσκηση.3α: Βρείτε το εμβαδόν (σε cm ) τραπεζοειδούς πλακέτας με μήκος μεγάλης βάσης Β=8cm, μικρής βάσης β=17cm και ύψους υ=5.5cm (εμβαδόν τραπεζίου Ε = B + β υ ): (συμπληρώστε) Ορισμός αρχικών μεταβλητών: B = Υπολογισμός εμβαδού E = B = 8 b = 17 Y = E = Άσκηση.3β: Η μετατόπιση (x) σε συνάρτηση με το χρόνο (t) κατά την ευθύγραμμη ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση ενός σώματος δίνεται από τη σχέση: x = υ 1 0t+ αt, όπου α η επιτάχυνση του σώματος και υ 0 η αρχική του ταχύτητα. Να βρείτε (i) την απόσταση που θα διανύσει ένα αυτοκίνητο που υποτίθεται ότι κινείται σε ευθύγραμμο δρόμο με σταθερή επιτάχυνση 3m/s σε χρόνο 17s, ξεκινώντας με αρχική ταχύτητα 1m/s και (ii) πόση θα έπρεπε να ήταν η επιτάχυνσή του ώστε να είχε διανύσει απόσταση 1000m, στον ίδιο χρόνο και με ίδια αρχική ταχύτητα: (συμπληρώστε) i) Ορισμός αρχικών μεταβλητών: Υπολογισμός μετατόπισης: ii) Ορισμός νέας τιμής του x: Υπολογισμός νέας τιμής της επιτάχυνσης: x = a = Άσκηση.3γ: Η σχέση βαθμών Φαρενάιτ (F) και Κελσίου (C) είναι η εξής: F = 9 C Πληκτρολογήστε τις κατάλληλες πράξεις στο και συμπληρώστε κατάλληλα τα παρακάτω κενά ώστε (i) να βρείτε σε πόσους βαθμούς Φαρενάιτ αντιστοιχούν οι 50 βαθμοί Κελσίου και (ii) αφού επιλύσετε την εξίσωση ως προς C, να βρείτε σε πόσους βαθμούς Κελσίου αντιστοιχούν οι 50 βαθμοί Φαρενάιτ:

16 (συμπληρώστε) i) Εύρεση βαθμών Φαρενάιτ για 50 βαθμούς Κελσίου: ii) Εύρεση βαθμών Κελσίου για 50 βαθμούς Φαρενάιτ: 1 10 Άσκηση.3δ: Να υπολογίσετε, για το διπλανό τρίγωνο: i) το μήκος της υποτείνουσας c και ii) την εφαπτομένη της γωνίας φ. φ c b=7m a=m (συμπληρώστε) i) Ορισμός αρχικών μεταβλητών: Υποτείνουσα: c = ii) Εφαπτομένη της γωνίας φ: Άσκηση.3ε: Η υποτείνουσα ενός ορθογωνίου τριγώνου είναι 5m και η μία οξεία γωνία είναι φ=0. Να υπολογίσετε τα μήκη των δύο κάθετων πλευρών καθώς και το εμβαδόν του τριγώνου: φ x x cosφ x sinφ (συμπληρώστε) Απέναντι πλευρά από τη γωνία φ: Προσκείμενη πλευρά στη γωνία φ: Εμβαδόν τριγώνου:

17 Άσκηση.3στ: (i) Καθαρίστε από τη μνήμη όλες τις προηγούμενες μεταβλητές. (ii) Εμφανίστε τον αριθμό e (τη βάση των νεπερείων λογαρίθμων) με 15 δεκαδικά ψηφία, αποθηκεύοντάς τον σε μια μεταβλητή με όνομα "e". (Να γράψετε όλες τις εντολές για την εκτέλεση των (i) και (ii) σε μία μόνο γραμμή στο.) (συμπληρώστε) e = Άσκηση.3ζ: Ένας κινητήρας περιστρέφεται με γωνιακή ταχύτητα 35 μοίρες ανά δευτερόλεπτο. Αν ο κινητήρας εργαστεί για 3 sec, να βρείτε πόσες πλήρεις περιστροφές και πόσες υπόλοιπες μοίρες έχει εκτελέσει: (συμπληρώστε) Αρχικά βρίσκουμε το σύνολο μοιρών που περιστράφηκε ο κινητήρας: moires = 8096 Αριθμός πλήρων περιστροφών: Υπόλοιπη γωνία σε μοίρες: 176 Άσκηση.3η: Να γράψετε κατάλληλες εντολές στο που να παράγουν (i) έναν τυχαίο αριθμό από 0 έως 0, (ii) έναν τυχαίο αριθμό από 1 έως 0, (iii) έναν τυχαίο ακέραιο αριθμό από 1 έως 0. (συμπληρώστε) i) Τυχαίος αριθμός από 0 έως 0: ii) Τυχαίος αριθμός από 1 έως 0: iii) Τυχαίος ακέραιος αριθμός από 1 έως 0:

Δημιουργία και εκτέλεση προγραμμάτων. Εντολές εισόδου από το πληκτρολόγιο και εξόδου στην οθόνη.

Δημιουργία και εκτέλεση προγραμμάτων. Εντολές εισόδου από το πληκτρολόγιο και εξόδου στην οθόνη. Δημιουργία και εκτέλεση προγραμμάτων. Εντολές εισόδου από το πληκτρολόγιο και εξόδου στην οθόνη. Σε αυτήν την ενότητα θα δημιουργήσετε και θα εκτελέσετε τα πρώτα σας απλά προγράμματα. Επίσης, θα δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο MATLAB. Κολοβού Αθανασία, ΕΔΙΠ,

Εισαγωγή στο MATLAB. Κολοβού Αθανασία, ΕΔΙΠ, Εισαγωγή στο MATLAB Κολοβού Αθανασία, ΕΔΙΠ, akolovou@di.uoa.gr Εγκατάσταση του Matlab Διανέμεται ελεύθερα στα μέλη του ΕΚΠΑ το λογισμικό MATLAB με 75 ταυτόχρονες (concurrent) άδειες χρήσης. Μπορείτε να

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Ι

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Ι ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Ι κ. ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Matlab Βασικές Συναρτήσεις

Εισαγωγή στη Matlab Βασικές Συναρτήσεις Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική Εργαστήριο Γραμμικής Άλγεβρας Εισαγωγή στη Matlab Βασικές Συναρτήσεις 2016-2017 Εισαγωγή στη Matlab Matlab

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός και Χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών - Βασικά Εργαλεία Λογισμικού

Προγραμματισμός και Χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών - Βασικά Εργαλεία Λογισμικού ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Προγραμματισμός και Χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών - Βασικά Εργαλεία Λογισμικού Μάθημα 2ο Μεταβλητές Μεταβλητή ονομάζεται ένα μέγεθος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Αριθμητική Ανάλυση

Εισαγωγή στην Αριθμητική Ανάλυση Εισαγωγή στην Αριθμητική Ανάλυση Εισαγωγή στη MATLAB ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΚΡΙΒΗΣ ΒΟΗΘΟΙ: ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ, ΣΚΟΡΔΑ ΕΛΕΝΗ E-MAIL: SDIMITRIADIS@CS.UOI.GR, ESKORDA@CS.UOI.GR Τι είναι Matlab Είναι ένα περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΙΙ. Τύποι δεδομένων ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ. Ακέραιοι αριθμοί (int) Πράξεις μεταξύ ακεραίων αριθμών

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΙΙ. Τύποι δεδομένων ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ. Ακέραιοι αριθμοί (int) Πράξεις μεταξύ ακεραίων αριθμών ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΙΙ ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ 1 Τύποι δεδομένων Η γλώσσα προγραμματισμού C++ υποστηρίζει τους παρακάτω τύπους δεδομένων: 1) Ακέραιοι αριθμοί (int). 2) Πραγματικοί αριθμοί διπλής ακρίβειας

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Ι. Τύποι δεδομένων ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ. Παράδειγμα #1. Πράξεις μεταξύ ακεραίων αριθμών

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Ι. Τύποι δεδομένων ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ. Παράδειγμα #1. Πράξεις μεταξύ ακεραίων αριθμών ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Ι ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ Τύποι δεδομένων Οι παρακάτω τύποι δεδομένων υποστηρίζονται από τη γλώσσα προγραμματισμού Fortran: 1) Ακέραιοι αριθμοί (INTEGER). 2) Πραγματικοί αριθμοί απλής ακρίβειας

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Μαθηματικής Ανάλυσης Ι. Εισαγωγή στη Matlab Βασικές Συναρτήσεις-Γραφικές παραστάσεις. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Θετικών Επιστημών

Εργαστήριο Μαθηματικής Ανάλυσης Ι. Εισαγωγή στη Matlab Βασικές Συναρτήσεις-Γραφικές παραστάσεις. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Θετικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική Εργαστήριο Μαθηματικής Ανάλυσης Ι Εισαγωγή στη Matlab Βασικές Συναρτήσεις-Γραφικές παραστάσεις Εισαγωγή στη

Διαβάστε περισσότερα

Χρονικές σειρές 1 ο μάθημα: Εισαγωγή στη MATLAB

Χρονικές σειρές 1 ο μάθημα: Εισαγωγή στη MATLAB Χρονικές σειρές 1 ο μάθημα: Εισαγωγή στη MATLAB Εαρινό εξάμηνο 2018-2019 Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ Διδάσκουσα: Αγγελική Παπάνα Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Πολυτεχνική σχολή, Α.Π.Θ. & Οικονομικό Τμήμα, Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΙI. Άδειες Χρήσης. Τύποι δεδομένων, μεταβλητές, πράξεις. Διδάσκοντες: Αν. Καθ. Δ. Παπαγεωργίου, Αν. Καθ. Ε. Λοιδωρίκης

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΙI. Άδειες Χρήσης. Τύποι δεδομένων, μεταβλητές, πράξεις. Διδάσκοντες: Αν. Καθ. Δ. Παπαγεωργίου, Αν. Καθ. Ε. Λοιδωρίκης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Άδειες Χρήσης ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΙI Τύποι δεδομένων, μεταβλητές, πράξεις Διδάσκοντες: Αν. Καθ. Δ. Παπαγεωργίου, Αν. Καθ. Ε. Λοιδωρίκης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομες εισαγωγικές σημειώσεις για την. Matlab

Σύντομες εισαγωγικές σημειώσεις για την. Matlab Σύντομες εισαγωγικές σημειώσεις για την Matlab Δήλωση Μεταβλητών Για να εισάγει κανείς δεδομένα στη Matlab υπάρχουν πολλοί τρόποι. Ο πιο απλός είναι στη γραμμή εντολών να εισάγουμε αυτό που θέλουμε και

Διαβάστε περισσότερα

1 η Εργαστηριακή Άσκηση MATLAB Εισαγωγή

1 η Εργαστηριακή Άσκηση MATLAB Εισαγωγή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. Εργαστήριο Επεξεργασία Εικόνας & Βίντεο 1 η Εργαστηριακή Άσκηση MATLAB Εισαγωγή Νικόλαος Γιαννακέας Άρτα 2018 1 Εισαγωγή Το Matlab

Διαβάστε περισσότερα

Τυπικές χρήσεις της Matlab

Τυπικές χρήσεις της Matlab Matlab Μάθημα 1 Τι είναι η Matlab Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Περιβάλλον ανάπτυξης Διερμηνευμένη γλώσσα Υψηλή επίδοση Ευρύτητα εφαρμογών Ευκολία διατύπωσης Cross platform (Wintel, Unix, Mac) Τυπικές χρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

A3.3 Γραφικά Περιβάλλοντα Επικοινωνίας και Διαχείριση Παραθύρων

A3.3 Γραφικά Περιβάλλοντα Επικοινωνίας και Διαχείριση Παραθύρων A3.3 Γραφικά Περιβάλλοντα Επικοινωνίας και Διαχείριση Παραθύρων Τι θα μάθουμε σήμερα: Να αναφέρουμε τα κύρια χαρακτηριστικά ενός Γραφικού Περιβάλλοντος Επικοινωνίας Να εξηγούμε τη χρήση των κουμπιών του

Διαβάστε περισσότερα

Ρητή μετατροπή αριθμητικής τιμής σε άλλο τύπο. Τι θα τυπωθεί στον παρακάτω κώδικα;

Ρητή μετατροπή αριθμητικής τιμής σε άλλο τύπο. Τι θα τυπωθεί στον παρακάτω κώδικα; Ρητή μετατροπή αριθμητικής τιμής σε άλλο τύπο Τι θα τυπωθεί στον παρακάτω κώδικα; Ρητή μετατροπή αριθμητικής τιμής σε άλλο τύπο Τι θα τυπωθεί στον παρακάτω κώδικα; Χωρίς να αλλάξουμε τον τύπο των a,b,

Διαβάστε περισσότερα

Χρονικές σειρές 2 o μάθημα: Εισαγωγή στη MATLAB

Χρονικές σειρές 2 o μάθημα: Εισαγωγή στη MATLAB Χρονικές σειρές 2 o μάθημα: Εισαγωγή στη MATLAB Εαρινό εξάμηνο 2018-2019 Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ Διδάσκουσα: Αγγελική Παπάνα Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Πολυτεχνική σχολή, Α.Π.Θ. & Οικονομικό Τμήμα, Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

3) το παράθυρο Πίνακας τιμών όπου εμφανίζονται οι τιμές που παίρνουν οι παράμετροι

3) το παράθυρο Πίνακας τιμών όπου εμφανίζονται οι τιμές που παίρνουν οι παράμετροι Ο Δ Η Γ Ι Ε Σ Γ Ι Α Τ Ο M O D E L L U S 0.0 4. 0 5 Για να κατεβάσουμε το πρόγραμμα Επιλέγουμε Download στη διεύθυνση: http://modellus.co/index.php/en/download. Στη συνέχεια εκτελούμε το ModellusX_windows_0_4_05.exe

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός. Αλγεβρικοί και Λογικοί Υπολογισμοί στη PASCAL

Σκοπός. Αλγεβρικοί και Λογικοί Υπολογισμοί στη PASCAL Αλγεβρικοί και Λογικοί Υπολογισμοί στη PASCAL Δυνατότητα ανάπτυξης, μεταγλώττισης και εκτέλεσης προγραμμάτων στη PASCAL. Κατανόηση της σύνταξης των προτάσεων της PASCAL. Κατανόηση της εντολής εξόδου για

Διαβάστε περισσότερα

SMART Notebook Math Tools

SMART Notebook Math Tools SMART Notebook Math Tools Windows λειτ ουργικά συστ ήματ α Εγχειρίδιο Χρήστ η Σημείωση για το εμπορικό σήμα Τα SMART Board, SMART Notebook, smarttech, το λογότυπο SMART και όλα τα σλόγκαν SMART είναι εμπορικά

Διαβάστε περισσότερα

Τα αλφαριθμητικά αποτελούνται από γράμματα, λέξεις ή άλλους χαρακτήρες (π.χ. μήλο, Ιούλιος 2009, You win!).

Τα αλφαριθμητικά αποτελούνται από γράμματα, λέξεις ή άλλους χαρακτήρες (π.χ. μήλο, Ιούλιος 2009, You win!). ΑΛΦΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ Τα αλφαριθμητικά αποτελούνται από γράμματα, λέξεις ή άλλους χαρακτήρες (π.χ. μήλο, Ιούλιος 2009, You win!). Αποθηκεύονται σε μεταβλητές ή σε λίστες (όπως ή ). Μπορείτε να ενώσετε δυο αλφαριθμητικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Εργαστήριο 1 MATLAB ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1. Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Εργαστήριο 1 MATLAB ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1. Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave Περιεχόμενο εργαστηρίου: - Το περιβάλλον ανάπτυξης προγραμμάτων Octave - Διαδικασία ανάπτυξης προγραμμάτων MATLAB - Απλά

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός οδηγός MATLAB & OCTAVE. (έως και συναρτήσεις) Ιωάννης Καλατζής 2018d

Συνοπτικός οδηγός MATLAB & OCTAVE. (έως και συναρτήσεις) Ιωάννης Καλατζής 2018d Συνοπτικός οδηγός MATLAB & OCTAVE (έως και συναρτήσεις) Ιωάννης Καλατζής 2018d ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΕΝΙΚΑ 2 MATLAB Το MATLAB είναι ένα περιβάλλον για επιστημονικό και τεχνικό προγραμματισμό, ιδανικό για ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 2 - Εργαστήριο

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 2 - Εργαστήριο Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 2 - Εργαστήριο Ενότητα 1: Εισαγωγή στο Matlab Διδάσκουσα: Τσαγκαλίδου Ροδή Τμήμα: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστές Ι. Άδειες Χρήσης. Τύποι δεδομένων. Διδάσκοντες: Αν. Καθ. Δ. Παπαγεωργίου, Αν. Καθ. Ε. Λοιδωρίκης

Υπολογιστές Ι. Άδειες Χρήσης. Τύποι δεδομένων. Διδάσκοντες: Αν. Καθ. Δ. Παπαγεωργίου, Αν. Καθ. Ε. Λοιδωρίκης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Άδειες Χρήσης Υπολογιστές Ι Τύποι δεδομένων Διδάσκοντες: Αν. Καθ. Δ. Παπαγεωργίου, Αν. Καθ. Ε. Λοιδωρίκης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

SMART Notebook 11.1 Math Tools

SMART Notebook 11.1 Math Tools SMART Ntebk 11.1 Math Tls Λειτουργικά συστήματα Windws Οδηγός χρήστη Δήλωση προϊόντος Αν δηλώσετε το προϊόν SMART, θα σας ειδοποιήσουμε για νέα χαρακτηριστικά και αναβαθμίσεις λογισμικού. Κάντε τη δήλωση

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική. Ενότητα 1: Α. Οργάνωση μαθήματος. Β. Στοιχεία Προγραμματισμού -Προγραμματιστικές Δομές, Πρόγραμμα, Γλώσσες.

Πληροφορική. Ενότητα 1: Α. Οργάνωση μαθήματος. Β. Στοιχεία Προγραμματισμού -Προγραμματιστικές Δομές, Πρόγραμμα, Γλώσσες. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Πληροφορική Ενότητα 1: Α. Οργάνωση μαθήματος. Β. Στοιχεία Προγραμματισμού -Προγραμματιστικές Δομές, Πρόγραμμα, Γλώσσες. Κωνσταντίνος Καρατζάς

Διαβάστε περισσότερα

Έναρξη Τερματισμός του MatLab

Έναρξη Τερματισμός του MatLab Σύντομος Οδηγός MATLAB Β. Χ. Μούσας 1/6 Έναρξη Τερματισμός του MatLab Η έναρξη της λειτουργίας του MatLab εξαρτάται από το λειτουργικό σύστημα. Στα συστήματα UNIX πληκτρολογούμε στη προτροπή του συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος (MSc) ο Γενικό Λύκειο Καστοριάς Καστοριά, Ιούλιος 14 A. Μαθηματική Εισαγωγή Πράξεις με αριθμούς σε εκθετική μορφή Επίλυση βασικών μορφών εξισώσεων Συναρτήσεις Στοιχεία τριγωνομετρίας

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος...

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος... Περιεχόμενα Πρόλογος...11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών... 13 1.1 Εισαγωγή στους υπολογιστές... 15 1.2 Μονάδες μέτρησης... 27 1.3 Οι βασικές λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή...

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Τι θα μάθουμε σήμερα: -AND, OR, NOT. -Ενσωματωμένες συναρτήσεις. -Μαθηματικοί τελεστές -ΤΕΛΕΣΤΕΣ DIV ΚΑΙ MOD. -Προτεραιότητα πράξεων

Κεφάλαιο 1. Τι θα μάθουμε σήμερα: -AND, OR, NOT. -Ενσωματωμένες συναρτήσεις. -Μαθηματικοί τελεστές -ΤΕΛΕΣΤΕΣ DIV ΚΑΙ MOD. -Προτεραιότητα πράξεων Κεφάλαιο 1 Αρχή ήμισυ παντός. Πλάτων, 427-347 π.χ., Φιλόσοφος Τι θα μάθουμε σήμερα: -AND, OR, NOT -Ενσωματωμένες συναρτήσεις -Μαθηματικοί τελεστές -ΤΕΛΕΣΤΕΣ DIV ΚΑΙ MOD -Προτεραιότητα πράξεων 1 Λογικές

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά στοιχεία στο Matlab

Βασικά στοιχεία στο Matlab Αριθμητική : + - * / ^ 3ˆ2 - (5 + 4)/2 + 6*3 >> 3^2 - (5 + 4)/2 + 6*3 22.5000 Βασικά στοιχεία στο Matlab Το Matlab τυπώνει την απάντηση και την καταχωρεί σε μια μεταβλητή που την ονομάζει ans. Αν θέλουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος (MSc) ο Γενικό Λύκειο Καστοριάς A. Μαθηματική Εισαγωγή Πράξεις με αριθμούς σε εκθετική μορφή Επίλυση βασικών μορφών εξισώσεων Συναρτήσεις Στοιχεία τριγωνομετρίας Διανύσματα Καστοριά,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 6ο. Υπολογιστικό Φύλλο

Μάθημα 6ο. Υπολογιστικό Φύλλο Μάθημα 6ο Υπολογιστικό Φύλλο Σελίδα 81 από 105 6.1 Εισαγωγή Ένα υπολογιστικό φύλλο, είναι μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή, χωρισμένη σε γραμμές και στήλες για την ευκολότερη καταγραφή διάφορων δεδομένων. Με

Διαβάστε περισσότερα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Μάθημα 6ο Σουίτα Γραφείου LibreOffice 2 Ύλη Μαθημάτων V Μαθ. 5/6 : Σουίτα Γραφείου LibreOffice LibreOffice Γενικά, Κειμενογράφος - LibreOffice Writer,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 23 ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Μάθημα 2ο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων α εξάμηνο Β. Φερεντίνος I/O 24 Βασική βιβλιοθήκη συναρτήσεων εισόδου/εξόδου #include Η συνάρτηση εξόδου printf printf("συμβολοσειρά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με μεταβλητές (γράμματα) και αριθμούς καλείται αλγεβρική, όπως για παράδειγμα η : 2x+3y-8

ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με μεταβλητές (γράμματα) και αριθμούς καλείται αλγεβρική, όπως για παράδειγμα η : 2x+3y-8 ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Άλγεβρα 1 ο Κεφάλαιο 1. Τι ονομάζουμε αριθμητική και τι αλγεβρική παράσταση; Να δώσετε από ένα παράδειγμα. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με αριθμούς, καλείται αριθμητική παράσταση,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ

ΓΛΩΣΣΑ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΓΛΩΣΣΑ ΑΛΦΑΒΗΤΟ Κεφαλαία και μικρά γράμματα ελληνικού αλφαβήτου: Α Ω και α ω Κεφαλαία και μικρά γράμματα λατινικού αλφαβήτου: A Z και a z Αριθμητικά ψηφία: 0 9 Ειδικοί χαρακτήρες: + - * / =. ( ),! & κενός

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος οδηγός αναφοράς Για Windows Έκδοση 4.0

Σύντομος οδηγός αναφοράς Για Windows Έκδοση 4.0 Σύντομος οδηγός αναφοράς Για Windows Έκδοση 4.0 Παράθυρα των εγγράφων Επιφάνεια του σχεδίου. Σχεδιάστε εδώ νέα αντικείμενα με τα εργαλεία σημείων, διαβήτη, σχεδίασης ευθύγραμμων αντικειμένων και κειμένου.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. Η σύνταξη μιας συνάρτησης σ ένα κελί έχει την γενική μορφή: =όνομα_συνάρτησης(όρισμα1; όρισμα2;.)

ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. Η σύνταξη μιας συνάρτησης σ ένα κελί έχει την γενική μορφή: =όνομα_συνάρτησης(όρισμα1; όρισμα2;.) ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Συνάρτηση είναι ένας έτοιμος τύπος ο οποίος δέχεται σαν είσοδο τιμές ή συνθήκες και επιστρέφει ένα αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να είναι μια τιμή αριθμητική, αλφαριθμητική, λογική, ημερομηνίας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Α.Τ.Ε.Ι ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στα Windows ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΙΓΚΟΥ 10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ξεκινώντας με τα MS Windows Ασκήσεις Ερώτηση 1 Επιλέξτε από τις παρακάτω ενέργειες αυτή που θα τερματίσει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (MATLAB) Ενότητα 1

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (MATLAB) Ενότητα 1 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (MATLAB) Ενότητα 1 Σημειώσεις βασισμένες στο βιβλίο Το MATLAB στην Υπολογιστική Επιστήμη και Τεχνολογία Μια Εισαγωγή Περιεχόμενο μαθήματος: Αλγοριθμική επίλυση προβλημάτων Προγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Πώς μπορούμε να δημιουργούμε γεωμετρικά σχέδια με τη Logo;

Πώς μπορούμε να δημιουργούμε γεωμετρικά σχέδια με τη Logo; Κεφάλαιο 2 Εισαγωγή Πώς μπορούμε να δημιουργούμε γεωμετρικά σχέδια με τη Logo; Η Logo είναι μία από τις πολλές γλώσσες προγραμματισμού. Κάθε γλώσσα προγραμματισμού έχει σκοπό τη δημιουργία προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητικές Μέθοδοι σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Εργαστήριο 2)

Αριθμητικές Μέθοδοι σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Εργαστήριο 2) Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Αριθμητικές Μέθοδοι σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Εργαστήριο 2) Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Επίκουρος Καθηγητής Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Αριθμητικές Μέθοδοι (E 2) Σεπτέμβριος 2015

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Εργαστήριο Μεταβλητές, Τελεστές

3 ο Εργαστήριο Μεταβλητές, Τελεστές 3 ο Εργαστήριο Μεταβλητές, Τελεστές Μια μεταβλητή έχει ένα όνομα και ουσιαστικά είναι ένας δείκτης σε μια συγκεκριμένη θέση στη μνήμη του υπολογιστή. Στη θέση μνήμης στην οποία δείχνει μια μεταβλητή αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

Βασικοί τύποι δεδομένων (Pascal) ΕΠΑ.Λ Αλίμου Γ Πληροφορική Δομημένος Προγραμματισμός (Ε) Σχολ. Ετος Κων/νος Φλώρος

Βασικοί τύποι δεδομένων (Pascal) ΕΠΑ.Λ Αλίμου Γ Πληροφορική Δομημένος Προγραμματισμός (Ε) Σχολ. Ετος Κων/νος Φλώρος Βασικοί τύποι δεδομένων (Pascal) ΕΠΑ.Λ Αλίμου Γ Πληροφορική Δομημένος Προγραμματισμός (Ε) Σχολ. Ετος 2012-13 Κων/νος Φλώρος Απλοί τύποι δεδομένων Οι τύποι δεδομένων προσδιορίζουν τον τρόπο παράστασης των

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Αναμονής (Queuing Systems)

Συστήματα Αναμονής (Queuing Systems) ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΕΜΠ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής & Συστημάτων Πληροφορικής Εργαστήριο Διαχείρισης & Βέλτιστου Σχεδιασμού Δικτύων Τηλεματικής

Διαβάστε περισσότερα

Γ ε ν ι κ ό Λ ύ κ ε ι ο Ε λ ε υ θ ε ρ ο ύ π ο λ η ς. Α λ γ ό ρ ι θ μ ο ι

Γ ε ν ι κ ό Λ ύ κ ε ι ο Ε λ ε υ θ ε ρ ο ύ π ο λ η ς. Α λ γ ό ρ ι θ μ ο ι Α λ γ ό ρ ι θ μ ο ι Αριθμητικοί τελεστές Οι αριθμητικοί τελεστές είναι: πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός και διαίρεση +,-,*,/ ύψωση σε δύναμη ^ πηλίκο ακέραιης διαίρεσης δύο ακεραίων αριθμών div υπόλοιπο

Διαβάστε περισσότερα

Γραφικές παραστάσεις (1ο μέρος)

Γραφικές παραστάσεις (1ο μέρος) ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ Τμήμα Ηλεκτρονικής Φυσική των Αισθητήρων Γραφικές παραστάσεις (1ο μέρος) Σε αυτήν την ενότητα θα εξοικειωθείτε με τον τρόπο απεικόνισης γραφικών παραστάσεων στο MATLAB, και συγκεκριμένα με τις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ - Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ - Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ - Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΡΟΣ Α': ΑΛΓΕΒΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: Αλγεβρικές παραστάσεις Παράγραφος A..: Πράξεις με πραγματικούς αριθμούς (επαναλήψεις συμπληρώσεις) Β: Πράξεις με μονώνυμα Τα σημαντικότερα σημεία

Διαβάστε περισσότερα

true (1) αν και οι δύο είσοδοι είναι true (1) true (1) αν τουλάχιστον μια είσοδος είναι true (1)

true (1) αν και οι δύο είσοδοι είναι true (1) true (1) αν τουλάχιστον μια είσοδος είναι true (1) Λογικές και συγκριτικές πράξεις. Εντολή διακλάδωσης if Σε αυτήν την ενότητα θα εξοικειωθείτε με: τις λογικές μεταβλητές τις συγκριτικές πράξεις, τις λογικές πράξεις και τους τελεστές τους. την εντολή διακλάδωσης

Διαβάστε περισσότερα

Εντολές της LOGO (MicroWorlds Pro)

Εντολές της LOGO (MicroWorlds Pro) Εντολές της LOGO (MicroWorlds Pro) Εντολές εμφάνισης (εξόδου) και αριθμητικές πράξεις δείξε Εμφανίζει στην οθόνη έναν αριθμό, το αποτέλεσμα πράξεων, μια λέξη ή μια λίστα (ομάδα) λέξεων. δείξε 200 200 δείξε

Διαβάστε περισσότερα

Συμβολικά ονόματα που δίνονται σε θέσεις μνήμης όπου αποθηκεύονται αριθμοί. ιεύθυνση

Συμβολικά ονόματα που δίνονται σε θέσεις μνήμης όπου αποθηκεύονται αριθμοί. ιεύθυνση ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Ι Τι είναι οι μεταβλητές ΕΣ ΤΑΒΛΗΤ - ΜΕΤ ΙΣΤΕΣ Ι ΠΟΛΟΓΙ ΥΠ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ Συμβολικά ονόματα που δίνονται σε θέσεις μνήμης όπου αποθηκεύονται αριθμοί. ιεύθυνση 0 1 2 3 4 MNHMH 5 6 7 8 9 Κ Α 1..

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 05/01/2016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 05/01/2016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 05/01/2016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2. Ζωγραφίζοντας με το ΒΥΟΒ

Ενότητα 2. Ζωγραφίζοντας με το ΒΥΟΒ Ενότητα 2 : Ζωγραφίζοντας με το ΒΥΟΒ -1- Ενότητα 2. Ζωγραφίζοντας με το ΒΥΟΒ Κεφάλαιο 1: Κίνηση και γεωμετρικά σχήματα α. Θέση και προσανατολισμός της μορφής Η θέση της κάθε μορφής στο σκηνικό προσδιορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το Excel 2007

Γνωρίστε το Excel 2007 Εισαγωγή τύπων Γνωρίστε το Excel 2007 Πληκτρολογήστε το σύμβολο της ισότητας (=), χρησιμοποιήστε ένα μαθηματικό τελεστή (+,-,*,/) και πατήστε το πλήκτρο ENTER. Πρόσθεση, διαίρεση, πολλαπλασιασμός και αφαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Master of Arts (M.A) in "Gender, New Forms of Education, New Forms of Employment and New Technologies in the Information Age". Τα Windows Πολύ Απλά και

Διαβάστε περισσότερα

MATLAB Desktop (Επιφάνεια Εργασίας MATLAB) [1.]

MATLAB Desktop (Επιφάνεια Εργασίας MATLAB) [1.] Εισαγωγή στο MATLAB Το MATLAB αποτελεί ένα εμπορικό εργαλείο το οποίο προσφέρει ένα διαδραστικό προγραμματιστικό περιβάλλον στον χρήστη και χρησιμοποιείται σε ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών. Ενσωματώνει μια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Η ΓΛΩΣΣΑ PASCAL

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Η ΓΛΩΣΣΑ PASCAL 8.1. Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Η ΓΛΩΣΣΑ PACAL Πως προέκυψε η γλώσσα προγραμματισμού Pascal και ποια είναι τα γενικά της χαρακτηριστικά; Σχεδιάστηκε από τον Ελβετό επιστήμονα της Πληροφορικής Nicklaus Wirth to

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Εντολές Αντικατάστασης, Συναρτήσεις και Σχόλια στη C++ Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Να υπολογίζουμε τους τριγωνομετρικούς αριθμούς οξείας γωνίας. Τη γωνία σε κανονική θέση και τους τριγωνομετρικούς αριθμούς γωνίας σε κανονική θέση.

Να υπολογίζουμε τους τριγωνομετρικούς αριθμούς οξείας γωνίας. Τη γωνία σε κανονική θέση και τους τριγωνομετρικούς αριθμούς γωνίας σε κανονική θέση. Ενότητα 4 Τριγωνομετρία Στην ενότητα αυτή θα μάθουμε: Να υπολογίζουμε τους τριγωνομετρικούς αριθμούς οξείας γωνίας. Τη γωνία σε κανονική θέση και τους τριγωνομετρικούς αριθμούς γωνίας σε κανονική θέση.

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Αριθμητικοί και Λογικοί Τελεστές, Μετατροπές Τύπου (Casting)

3.1 Αριθμητικοί και Λογικοί Τελεστές, Μετατροπές Τύπου (Casting) Εργαστήριο 3: 3.1 Αριθμητικοί και Λογικοί Τελεστές, Μετατροπές Τύπου (Casting) Η C++, όπως όλες οι γλώσσες προγραμματισμού, χρησιμοποιεί τελεστές για να εκτελέσει τις αριθμητικές και λογικές λειτουργίες.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ. Δρ. Π. Νικολαΐδου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ. Δρ. Π. Νικολαΐδου ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ Δρ. Π. Νικολαΐδου Προγραμματίζοντας στη γλώσσα R Εισαγωγή ( 1 ο Μάθημα ) Βασικές εντολές - λειτουργίες Μπορούμε να διαγράψουμε το περιεχόμενο της R κονσόλας επιλέγοντας Edit>Clear

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Πληροφορικής Διαχείριση Αρχείων Η έννοια του αρχείου, βασικές έννοιες διαχείρισης αρχείων.

Εφαρμογές Πληροφορικής Διαχείριση Αρχείων Η έννοια του αρχείου, βασικές έννοιες διαχείρισης αρχείων. Εφαρμογές Πληροφορικής Διαχείριση Αρχείων Η έννοια του αρχείου, βασικές έννοιες διαχείρισης αρχείων. Ορισμός Ένα αρχείο είναι ένα σύνολο από σχετιζόμενες πληροφορίες οι οποίες έχουν αποθηκευτεί σε κάποιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού ΤΕ. Εισαγωγή στη Python

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού ΤΕ. Εισαγωγή στη Python ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού ΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Εισαγωγή στη Python Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες προγραμματισμού

Βασικές έννοιες προγραμματισμού Βασικές έννοιες προγραμματισμού Αλφάβητο Γράμματα Κεφαλαία Ελληνικά ( Α Ω ) Πεζά Ελληνικά ( α ω ) Κεφαλαία Λατινικά ( A Z ) Πεζά Ελληνικά ( a z) Ψηφία 0-9 Ειδικοί χαρακτήρες ( +, -, *,/, =,.,,!, κενό )

Διαβάστε περισσότερα

Σημαντικές δυνατότητες των σύγχρονων υπολογιστικών μηχανών: Αξιόπιστη καταγραφή πολύ μεγάλου όγκου δεδομένων

Σημαντικές δυνατότητες των σύγχρονων υπολογιστικών μηχανών: Αξιόπιστη καταγραφή πολύ μεγάλου όγκου δεδομένων Σημαντικές δυνατότητες των σύγχρονων υπολογιστικών μηχανών: Γρήγορες προσθέσεις αριθμών Γρήγορες συγκρίσεις αριθμών Αξιόπιστη καταγραφή πολύ μεγάλου όγκου δεδομένων Σχετικά γρήγορη μετάδοση και πρόσληψη

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση του όγκου και του εμβαδού ορθών πρισμάτων Κανονική Πυραμίδα 1 Βάσης) (Απόστημα) 2 1 ό Βάσης) (Ύψος) 3

Μέτρηση του όγκου και του εμβαδού ορθών πρισμάτων Κανονική Πυραμίδα 1 Βάσης) (Απόστημα) 2 1 ό Βάσης) (Ύψος) 3 Βασικά σύνολα αριθμών -Σύνολο φυσικών: Ν = {0,., } ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ -Σύνολο ακεραίων: Ζ= { -.-.0.,, } Συμβολίζουμε με ν=κ και τους άρτιους και τους περιττούς αντίστοιχα. * -Σύνολο ρητών: Q =, Z &

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 ο Βασικές Έννοιες Προγραμματισμού (σελ )

Κεφάλαιο 7 ο Βασικές Έννοιες Προγραμματισμού (σελ ) Κεφάλαιο 7 ο Βασικές Έννοιες Προγραμματισμού (σελ. 147 159) Για τις γλώσσες προγραμματισμού πρέπει να έχουμε υπόψη ότι: Κάθε γλώσσα προγραμματισμού σχεδιάζεται για συγκεκριμένο σκοπό, δίνοντας ιδιαίτερη

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 1

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 1 Γλώσσα Προγραμματισμού C++ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 1 Τα δεδομένα Οι σταθερές Τα δεδομένα (πληροφορίες-data) είναι απαραίτητα στοιχεία ενός προγράμματος, καθώς οι βασικές λειτουργίες ενός προγράμματος είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Η ΓΛΩΣΣΑ PASCAL ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Απλοί ή στοιχειώδης Τ.Δ. Ακέραιος τύπος Πραγματικός τύπος Λογικός τύπος Χαρακτήρας Σύνθετοι Τ.Δ. Αλφαριθμητικός 1. Ακέραιος (integer) Εύρος: -32768 έως 32767 Δήλωση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Αριθμητική Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ακ. Έτος 2012-2013 Δεύτερο Πρόγραμμα 1 / * Second Simple Program : add 2 numbers * / 2

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: Κίνηση και γεωμετρικά σχήματα

Κεφάλαιο 1: Κίνηση και γεωμετρικά σχήματα Ασκήσεις της Ενότητας 2 : Ζωγραφίζοντας με το ΒΥΟΒ -1- α. Η χρήση της πένας Κεφάλαιο 1: Κίνηση και γεωμετρικά σχήματα Υπάρχουν εντολές που μας επιτρέπουν να επιλέξουμε το χρώμα της πένας, καθώς και το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Microsoft WINDOWS (95-98-NT-2000-XP)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Microsoft WINDOWS (95-98-NT-2000-XP) ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α.Π.Θ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Microsoft WINDOWS (95-98-NT-2000-XP) Κ. Παρασκευόπουλος Αναπλ. Καθηγητής Θεσσαλονίκη 2004 1. Μερικά κλασσικά ερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα

του προγράμματος diagrama_rohs.zip )

του προγράμματος diagrama_rohs.zip ) έκδοση 3.20 ( κατέβασμα του προγράμματος diagrama_rohs.zip ) Το πρόγραμμα αυτό γράφτηκε όχι να γίνει μια γλώσσα προγραμματισμού, αλλά να γίνει ένα εργαλείο για την εισαγωγή των μαθητών στον προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Maxima

Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Maxima Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Maxima Το Maxima είναι ένα πρόγραμμα για την εκτέλεση μαθηματικών υπολογισμών, συμβολικών μαθηματικών χειρισμών, αριθμητικών υπολογισμών και γραφικών παραστάσεων. Το Maxima λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

επιµέλεια Θοδωρής Πιερράτος

επιµέλεια Θοδωρής Πιερράτος Βασικές έννοιες προγραµµατισµού Η ύλη που αναπτύσσεται σε αυτό το κεφάλαιο είναι συναφής µε την ύλη που αναπτύσσεται στο 2 ο κεφάλαιο. Όπου υπάρχουν διαφορές αναφέρονται ρητά. Προσέξτε ιδιαίτερα, πάντως,

Διαβάστε περισσότερα

Σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς γ ι α τ ο υ π ο λ ο γ ι σ τ ι κ ό φ ύ λ λ ο

Σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς γ ι α τ ο υ π ο λ ο γ ι σ τ ι κ ό φ ύ λ λ ο Σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς γ ι α τ ο υ π ο λ ο γ ι σ τ ι κ ό φ ύ λ λ ο Το λογισμικό αυτό μας διευκολύνει να κατηγοριοποιήσουμε τα δεδομένα μας, να τα ταξινομήσουμε με όποιον τρόπο θέλουμε και να κάνουμε σύνθετους

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑ ΑΛΓΕΒΡΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ομόσημοι Ετερόσημοι αριθμοί Αντίθετοι Αντίστροφοι αριθμοί Πρόσθεση ομόσημων και ετερόσημων ρητών αριθμών Απαλοιφή παρενθέσεων Πολλαπλασιασμός και Διαίρεση ρητών αριθμών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ

ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 5 η Εργαστηριακή άσκηση (WORD) ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ 5 ο : ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ 1 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ Για τη δημιουργία σχημάτων στο WORD χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MATHLAB Α ΜΕΡΟΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MATHLAB Α ΜΕΡΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MATHLAB Α ΜΕΡΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΙΝΑΚΩΝ ΣΤΟ MATHLAB Αν θέλουμε να εισάγουμε έναν πίνακα στο mathlab και να προβληθεί στην οθόνη βάζουμε τις τιμές του σε άγκιστρα χωρίζοντάς τις με κόμματα ή κενό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Ευθύγραμμη Ομαλή Κίνηση Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός https://physicscorses.wordpress.com/ Βασικές Έννοιες Ένα σώμα καθώς κινείται περνάει από διάφορα σημεία.

Διαβάστε περισσότερα

SPSS Statistical Package for the Social Sciences

SPSS Statistical Package for the Social Sciences SPSS Statistical Package for the Social Sciences Ξεκινώντας την εφαρμογή Εισαγωγή εδομένων Ορισμός Μεταβλητών Εισαγωγή περίπτωσης και μεταβλητής ιαγραφή περιπτώσεων ή και μεταβλητών ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

http://users.auth.gr/~ppi/mathematica

http://users.auth.gr/~ppi/mathematica http://users.auth.gr/~ppi/mathematica ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ Γλώσσες Προγραμματισμού Fortran, C++, Java,. ΑΛΓΕΒΡΙΚΟΙ ή ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ Computer Algebra Systems Mathematica,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. Ονοματεπώνυμο:.. Ημερομηνία:..

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. Ονοματεπώνυμο:.. Ημερομηνία:.. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Ονοματεπώνυμο:.. Ημερομηνία:.. ΘΕΜΑ Α Α. Α1) Σε σώμα που κινείται ευθύγραμμα και ομαλά επενεργεί δύναμη με τις ιδιότητες της αριστερής στήλης. Αντιστοιχίστε τις ιδιότητες των

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α (ΛΥΣΕΙΣ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 13/10/2013

ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α (ΛΥΣΕΙΣ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 13/10/2013 ΜΘΗΜ / ΤΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡ: (ΛΥΣΕΙΣ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙ: 13/1/13 ΘΕΜ Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε ένα κελί θα πρέπει να περιέχει ένα μόνο στοιχείο δεδομένων, για παράδειγμα το όνομα σε ένα κελί, το επίθετο σε άλλο κελί.

Κάθε ένα κελί θα πρέπει να περιέχει ένα μόνο στοιχείο δεδομένων, για παράδειγμα το όνομα σε ένα κελί, το επίθετο σε άλλο κελί. ΜΑΘΗΜΑ 2 ΣΤΟΧΟΙ: 1. Εισαγωγή Δεδομένων Σε Κελιά 2. Αλλαγή Προβολής Φύλλου Εργασίας 3. Επιλογή Κελιών 4. Επιλογή Όλου Του Φύλλου Εργασίας 5. Μετακίνηση Στο Φύλλο Εργασίας 6. Επεξεργασία Δεδομένων Σε Ένα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών

Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Σκοπός Να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα όπου θα επαναλάβουν τα βήματα ανάπτυξης μιας παραθυρικής εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Α' Γυμ. - Ερωτήσεις Θεωρίας 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ. (1) Ποιοι είναι οι φυσικοί αριθμοί; Γράψε τέσσερα παραδείγματα.

Μαθηματικά Α' Γυμ. - Ερωτήσεις Θεωρίας 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ. (1) Ποιοι είναι οι φυσικοί αριθμοί; Γράψε τέσσερα παραδείγματα. Μαθηματικά Α' Γυμ. - Ερωτήσεις Θεωρίας 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (1) Ποιοι είναι οι φυσικοί αριθμοί; Γράψε τέσσερα παραδείγματα. (2) Ποιοι είναι οι άρτιοι και ποιοι οι περιττοί αριθμοί; Γράψε από τρία παραδείγματα.

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία. Εργαστήριο 5 ο : MATLAB

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία. Εργαστήριο 5 ο : MATLAB Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονική Υγεία Εργαστήριο 5 ο : MATLAB Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1(Σκοπός αντικείμενο)

Άσκηση 1(Σκοπός αντικείμενο) Άσκηση 1( αντικείμενο) Εισαγωγή στο word το περιβάλλον εργασίας Αντικείμενο Γραμμή τίτλου - μενού εργαλεία εργαλειοσειρές χάρακες γραμμή κατάστασης ράβδοι κύλισης κουμπί κλεισίματος, ελαχιστοποίησης, μεγιστοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την Άσκηση 1

Οδηγίες για την Άσκηση 1 Οδηγίες για την Άσκηση 1 Για τον προσδιορισµό της µέσης κλίµακας της αριστερής αεροφωτογραφίας θα χρειαστεί να εκτελέσετε ορισµένες µετρήσεις µηκών πάνω στην φωτογραφία και στον αντίστοιχο χάρτη. Επειδή

Διαβάστε περισσότερα

7.1 Αλφάβητο. 7.2 Τύποι δεδομένων. 7.3 Σταθερές. 7.4 Μεταβλητές. 7.5 Αριθμητικοί τελεστές. 7.6 Συναρτήσεις. 7.7 Αριθμητικές εκφράσεις. 7.

7.1 Αλφάβητο. 7.2 Τύποι δεδομένων. 7.3 Σταθερές. 7.4 Μεταβλητές. 7.5 Αριθμητικοί τελεστές. 7.6 Συναρτήσεις. 7.7 Αριθμητικές εκφράσεις. 7. 7.1 Αλφάβητο. 7.2 Τύποι δεδομένων. 7.3 Σταθερές. 7.4 Μεταβλητές. 7.5 Αριθμητικοί τελεστές. 7.6 Συναρτήσεις. 7.7 Αριθμητικές εκφράσεις. 7.8 Εντολή εκχώρησης. 7.1 7.9 Εντολές εισόδου εξόδου. 7.10 Δομή προγράμματος.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΓΕΒΡΑ B ΛΥΚΕΙΟΥ. Γενικής Παιδείας ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΑΛΓΕΒΡΑ B ΛΥΚΕΙΟΥ. Γενικής Παιδείας ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΛΓΕΒΡΑ B ΛΥΚΕΙΥ Γενικής Παιδείας ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΧΛΙΚΥ ΒΙΒΛΙΥ Σχολικό βιβλίο: Απαντήσεις Λύσεις Κεφάλαιο ο: Συστήματα Γραμμικά συστήματα Α ΜΑΔΑΣ Έχουμε: = 4 i = 6 = + = + = = Άρα, η λύση του συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΘΕΩΡΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ o ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΘΕΩΡΙΑ.) Τ ι γνωρίζετε για την αρχή της ανεξαρτησίας των κινήσεων; Σε πολλές περιπτώσεις ένα σώμα εκτελεί σύνθετη κίνηση, δηλαδή συμμετέχει σε περισσότερες από μία κινήσεις. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. στη γλώσσα προγραμματισμού. Γκέτσιος Βασίλειος

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. στη γλώσσα προγραμματισμού. Γκέτσιος Βασίλειος ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ στη γλώσσα προγραμματισμού Microsoft Worlds Pro Γκέτσιος Βασίλειος Σημειώσεις στη γλώσσα προγραμματισμού Microsoft Worlds Pro σελ. 1 Το περιβάλλον προγραμματισμού Microsoft Worlds Pro Μενού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Γεώργιος Γεωργίου & Χρίστος Ξενοφώντος

Εισαγωγή στη Γεώργιος Γεωργίου & Χρίστος Ξενοφώντος Εισαγωγή στη Γεώργιος Γεωργίου & Χρίστος Ξενοφώντος Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής Πανεπιστήμιο Κύπρου Μάϊος 7 . ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το MATLAB είναι ένα σύγχρονο ολοκληρωμένο μαθηματικό λογισμικό πακέτο που χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα