Οικογένεια CUPRESSACEAE

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οικογένεια CUPRESSACEAE"

Transcript

1 Οικογένεια CUPRESSACEAE Αριθμός γενών: 29. Αριθμός ειδών: (Ανάλογα με την συστηματική άποψη. Στην Ελλάδα αναπτύσσονται αυτοφυώς 8 είδη). Γεωγραφική εξάπλωση: Τα είδη αυτής της οικογένειας είναι εξαπλωμένα στα περισσότερα μέρη του κόσμου, και στα δύο ημισφαίρια, κυρίως σε δροσερά και θερμά-εύκρατα κλίματα. Δεν εμφανίζονται μόνο στην περιοχή της Ανταρκτικής. Τα πιο πλατιά εξαπλωμένα γένη, Juniperus, Cupressus, Chamaecyparis και Thuja, είναι σχεδόν αποκλειστικά βόρεια (με μόνον ένα είδος του γένους Juniperus να εξαπλώνεται προς τα νότια στην Αν. Αφρική). Τα υπόλοιπα γένη έχουν είτε αποκλειστικά βόρεια είτε αποκλειστικά νότια εξάπλωση, ενώ κάποια από αυτά έχουν εντελώς περιορισμένη εξάπλωση και είναι ενδημικά σε κάποιες περιοχές (πχ. Thujopsis, στην Ιαπωνία, Diselma, στην Τασμανία, Neocallitropsis, στη Νέα Καληδονία). Οι αντιπρόσωποι της οικογένειας εμφανίζονται σε ποικίλους και συχνά ακραίους οικοτόπους πχ το είδος Juniperus indica αναπτύσσεται σε υψόμετρο 5200 μέτρα στο Θιβέτ και θεωρείται το φυτό που εμφανίζεται στο μεγαλύτερο υψόμετρο παγκοσμίως και το είδος Cupressus dupreziana αναπτύσσεται σε εντελώς άνυδρο περιβάλλον, στην κεντρική Σαχάρα. Γενικά μορφολογικά γνωρίσματα: Περιλαμβάνει δένδρα ή θάμνους, που φέρουν ρητινοφόρους αγωγούς και είναι φυτά μόνοικα, δίοικα ή υποδίοικα ( στην περίπτωση αυτή κάποια άτομα, κανονικά δίοικων φυτών, παράγουν μόνοικα άτομα. Ο πληθυσμός παράγει κανονικά αρσενικά η θηλυκά άτομα, αλλά μερικά είναι ερμαφρόδιτα, με τα θηλυκά φυτά να παράγουν μερικά αρσενικά ή ερμαφρόδιτα άνθη ή αντίστροφα. Η κατάσταση αυτή θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει μια μεταβατική κατάσταση ανάμεσα σον ερμαφροδιτισμό και τον διοικισμό). Τα φύλλα είναι πολυάριθμα, απλά, ακέραια, αειθαλή και συνήθως παραμένουν στα φυτά για πολλά χρόνια. Είναι τοποθετημένα αντίθετα και σταυροειδώς ( τότε συνήθως είναι λεπιόμορφα) ή κατά σπονδύλους συνήθως των τριών ή τεσσάρων φύλλων ( τότε συνήθως είναι σουβλοειδή ). Σε νεαρά άτομα αρκετών γενών τα φύλλα είναι σουβλοειδή και κατά την ενηλικίωση μετασχηματίζονται σε λεπιόμορφα, ενώ άλλα διατηρούν τα σουβλοειδή φύλλα σε όλη

2 την διάρκεια της ζωής τους. Στα περισσότερα ενήλικα άτομα τα φύλλα είναι λεπιοειδή και σε στενή επαφή με τον βλαστό στο μεγαλύτερο μέρος τους και συνήθως τον καλύπτουν τελείως. Το κάτω μέρος των φύλλων εφάπτεται και σφίγγει στενά τον βλαστό ή είναι ενωμένα μεταξύ τους (στο γένος Juniperus). Η κορυφή των φύλλων αφίσταται του βλαστού με διάφορους τρόπους αποτελώντας ένα συστηματικό γνώρισμα. Έχουν χρώμα πράσινο, συχνά είναι αδενώδη και είναι γυαλιστερά ή κάπως γλαυκά στην εξωτερική τους επιφάνεια, στην εσωτερική πλευρά έχουν χρώμα πιο ανοιχτό πράσινο ή κάπως λευκωπό. Οι περισσότεροι αντιπρόσωποι είναι αειθαλείς και τα φύλλα παραμένουν στα φυτά από 2 έως δέκα χρόνια αλλά τρία γένη είναι φυλλοβόλα τα Glyptostrobus, Metasequoia και Τaxodium) Οι αρσενικοί κώνοι (άνθη) σχηματίζονται από ημι-ασπιδοειδή ή τριγωνικά μεταμορφωμένα φύλλα (μικροσποριόφυλλα), τους στήμονες, που φέρουν στην κάτω επιφάνειά τους 2-6 γυρεόσακους. Οι γυρεόκοκκοι δεν φέρουν αεροφόρους σάκους. Συνήθως αναπτύσσονται μονήρεις στις άκρες των κλαδιών ή στις μασχάλες των κατά σπονδύλους φύλλων. Οι θηλυκοί κώνοι (ανθοταξίες) σχηματίζονται μονήρεις ή σε ομάδες, στις άκρες των κλαδιών, από μεταμορφωμένα φύλλα (μέγα-σποριόφυλλα) και συνήθως ωριμάζουν τον πρώτο χρόνο. Είναι συνήθως σφαιρικοί και έχουν ένα κοντό μίσχο ή είναι άμισχοι και αποτελούνται από λίγα αντίθετα και σταυροειδώς τοποθετημένα καρπικά λέπια Τα καρπόφυλλα ή καρπικά λέπια φέρουν 2 έως πολυάριθμες ορθότροπες σπερμοβλάστες στη πάνω επιφάνειά τους και είναι πλήρως ενωμένα με τα καλυπτήρια λέπια. Σε ορισμένα γένη (Thuja, Calocedrus, κ.α.), μόνον το κατώτερο ζευγάρι των καρπόφυλλων, που πλατειάζει και επιμηκύνεται, είναι ώριμο. Ο καρπός μπορεί να είναι ένας δερματώδης ή συνηθέστερα ξυλώδης κώνος, που ανοίγει τα καρπικά του λέπια και ρίχνει τα σπέρματα στη γη. Σπανιότερα τα καρπικά λέπια μετατρέπονται σε σαρκώδη, ενώνονται μεταξύ τους και διαμορφώνουν ένα αδιάρρηκτο καρπό που ονομάζεται ψευδοράγα (πχ. στο γένος Juniperus). Τα σπέρματα συνήθως φέρουν δύο μικρά πτερύγια, αλλά μπορεί να φέρουν ένα στενό ή και καθόλου πτερύγιο (Juniperus, Taxodium, Microbiota, Platycladus), ενώ το γένος

3 Actinostrobus έχει τριγωνικά σπέρματα και έχει τρία πτερύγια. Οι κοτυληδόνες είναι συνήθως 2 σπανιότερα περισσότερες, μέχρι 6. Συστηματική κατάταξη Η οικογένεια στην ποιο πρόσφατη μελέτη ( Farjon, L. 2005), έχει διευρυνθεί και περιλαμβάνει επτά υποοικογένειες. Η διαίρεση έγινε αφού εξετάστηκαν και επεξεργάστηκαν γενετικοί και μορφολογικοί χαρακτήρες. Στους αντιπροσώπους της οικογένειας Cupressaceae περιλαμβάνονται με αυτή την συστηματική θεώρηση και αντιπρόσωποι, οι οποίοι σε προηγούμενες συστηματικές κατατάξεις, άνηκαν στην οικογένεια Taxodiaceae. Σήμερα οι αντιπρόσωποι αυτοί τοποθετήθηκαν ως μέλη, της υποοικογένεια πλέον, Taxodioideae, εκτός από το γένος Sciadopitys το οποίο έχει ενταχθεί σε μία χωριστή μονοτυπική οικογένεια Sciadopityaceae. Οι επτά υποοικογένειες και τα γένη που περιλαμβάνουν είναι οι παρακάτω: Cunninghamhhioideae: Cunninghamia. Taiwanioideae: Taiwania. Athrotaxidoideae Athrotaxis. Sequioideae: Sequoia, Sequoiadendron, Metasequoia. Taxodioideae Taxodium, Glyptostrobus, Cryptomeria. Callitroideae Callitris, Actinostrobus, Neocallitropsis, Widdringtonia, Diselma, Fitzroya, Austrocedrus, Libocedrus, Pilgerodendron, Papuacedrus. Cupressoideae:

4 Cupressus, Juniperus, Thuja, Thujopsis, Chamaecyparis, Calocedrus, Tetraclinis, Microbiota, Platycladus, Callitropsis.

5

6 Φυλογενετικές σχέσεις των μελών της οικογένειας CUPRESSACEAE, με αστερίσκο επισημαίνονται τα γένη που πριν ήταν τοποθετημένα χωριστά στην οικογένεια TAXODIACEAE ( Farjon, L., 2005). Υποοικογένεια Cupressoideae: Περιλαμβάνει 10 γένη: Cupressus, Juniperus, Thuja, Thujopsis, Chamaecyparis, Calocedrus, tetraclinis, Microbiota, Platycladus, Callitropsis. Χαρακτηριστικοί αντιπρόσωποι: Cupressus L.: Κυπαρίσσια Δένδρα ή θάμνοι, αειθαλή, με κλαδίσκους κυλινδρικούς ή τετραγωνικούς. Φύλλα αντίθετα και σταυρωτά τοποθετημένα, λεπιοειδή, πιεσμένα πάνω στα κλαδιά και τοποθετημένα σαν κεραμίδια στέγης, στα ώριμα φυτά. Σε νεαρά φυτά τα φύλλα είναι βελονοειδή και αφιστάμενα. Είναι φυτά μόνοικα, με άνθη μονογενή. Οι αρσενικοί στρόβιλοι είναι τοποθετημένοι, στις κορυφές των κλαδίσκων, είναι προμήκεις ή κυλινδρικοί, 3-8 mm μήκους και φέρουν ασπιδοειδείς στήμονες με 2-6 γυρεόσακους στην κάτω επιφάνεια. Οι θηλυκοί κώνοι, είναι τοποθετημένοι, επίσης στις κορυφές των κλάδων μικροί, σφαιρικοί ή ελλειψοειδείς σφαιρικοί, φέρουν 3-7 ζεύγη καρπικών λεπιών με πολυάριθμες σπερμοβλάστες στη βάση τους. Καρποί σφαιρικοί, ωριμάζουν τον δεύτερο χρόνo, έχουν ασπιδοειδή, έμμισχα, ξυλώδη, καρπικά λέπια που έχουν 6-20 σπέρματα, περιβαλλόμενα από ένα στενό πτερύγιο. To γένος περιλαμβάνει είδη. (ανάλογα με την συστηματική προσέγγιση). Μόνον ένα είδος αναπτύσσεται αυτοφυώς στον ελληνικό χώρo, το C. sempervirens L. το οποίο ανάλογα με την μορφή της κόμης διακρίνεται σε τρεις καλλιεργούμενες μορφές (cultivar forma-ae ). Φυσικά δάση σχηματίζει μόνον η forma horizontalis, με γεωγραφική εξάπλωση στην Περσία, Συρία, M. Ασία, Κύπρο και στον Ελληνικό χώρο στην Κρήτη, Χίο, Σάμο και Ρόδο. H forma pyramidalis (καλλιεργούμενη μορφή), θεωρείται μεταλλαγή, πολύ σπάνια μπορεί να βρεθεί σε φυσικούς πληθυσμούς, αλλά καλλιεργείται εκτεταμένα. H forma cerris (καλλιεργούμενη μορφή), θεωρείται δημιούργημα των κηπουρών, και είναι καλλωπιστικό.

7 Όλα τα άλλα είδη δεν είναι αυτοφυή στην Ελλάδα και καλλιεργούνται σαν καλλωπιστικά ή για ξυλεία. Τα φύλλα, το ρίζωμα και οι θηλυκοί κώνοι κάποιων ειδών χρησιμοποιούνται στην Λαϊκή Ιατρική κυρίως για την θεραπεία δερματικών παθήσεων, ως αντίφλεγμονώδες και αντισηπτικό.

8 Cupressus sempervirens L. (Κυπαρίσσι) Επάνω: κλαδί κυπαρισσιού με νεαρούς αρσενικούς και θηλυκούς κώνους. Στους θηλυκούς κώνους, στη βάση των καρπικών λεπιών (καρπόφυλλων), διακρίνονται οι πολλές και ορθότροπες σπερμοβλάστες. Κάτω αριστερά: Ώριμοι αρσενικοί κώνοι, διακρίνονται οι στήμονες στην βάση των οποίων υπάρχουν οι γυρεόσακοι. Κάτω δεξιά: Ώριμοι Θηλυκοί κώνοι, διακρίνονται τα ξυλώδη ασπιδοειδή καρπικά λέπια.

9 Chamaecyparis Spach: Χαμαικύπαρις Είναι δένδρα ή θάμνοι, αειθαλή, με κλαδίσκους πεπλατυσμένους. Φύλλα αντίθετα, σταυρωτά τοποθετημένα, λεπιοειδή, πιεσμένα πάνω στα κλαδιά και τοποθετημένα στα ώριμα φυτά σαν κεραμίδια στέγης. Σε νεαρά φυτά ή σε κάποια κλαδιά, είναι μορφής σουβλιού και αφιστάμενα. Φυτά μόνοικα, με άνθη μονογενή. Οι αρσενικοί στρόβιλοι (αρσενικοί κώνοι), αναπτύσσονται στις άκρες πλευρικών κλάδων και είναι επιμήκως ωοειδείς, συνήθως κίτρινοι, αλλά και ροζ ή κόκκινοι, με μήκος c.8 mm. Οι στήμονες έχουν 2-6 σφαιρικούς γυρεόσακκους. Οι θηλυκοί κώνοι αναπτύσσονται στις κορυφές πλευρικών κλάδων και αποτελούνται από (2-)3-4(-6) ζεύγη καρπόφυλλων, ασπιδόμορφων γωνιωδών ή κυκλικών. Ωριμάζουν τον πρώτο χρόνo, σπάνια στις αρχές του δεύτερου. Οι καρποί είναι μικροί σφαιρικοί με 2-5 σπέρματα σε κάθε καρπόφυλλο. Τα σπέρματα είναι ωοειδή με δύο πτερύγια, και συνήθως έχουν ρητινοφόρες εξογκώσεις στην επιφάνειά τους. Το γένος περιλαμβάνει 6 είδη που αναπτύσσονται αυτοφυώς στην Β Αμερική, Ιαπωνία και Φορμόζα. Στη χώρα μας κάποια είδη καλλιεργούνται σαν καλλωπιστικά με συνηθέστερο το Ch. lawsoniana (A. Murray) Parl. Thuja L. : Τούγια Περιλαμβάνει δένδρα αειθαλή, σπανίως φυτά θαμνώδη, με κλαδίσκους πεπλατυσμένους. Φύλλα λεπιοειδή αντίθετα, και σταυρωτά τοποθετημένα, πολύ πυκνά μεταξύ τους και πιεσμένα πάνω στα κλαδιά. Τα άνθη είναι μονογενή. Οι αρσενικοί στρόβιλοι είναι μικροί, σχεδόν σφαιρικοί, στις άκρες των κλαδίσκων με 6-12 στήμονες. Οι θηλυκοί κώνοι είναι επιμήκεις ή κωνικοί και ωριμάζουν τον πρώτο χρόνo. Έχουν 6-8(-12) καρπικά λέπια, λεπτά και εύκαμπτα. Από αυτά μόνον (1-)2-3(- 6) είναι γόνιμα, και μετά την ωρίμανση, έχουν 2-5 σπέρματα κάθε ένα. Τα σπέρματα είναι μικρά (σαν φακή) και μπορεί να φέρουν ή να μην φέρουν πτερύγιο. Το γένος περιλαμβάνει 6 είδη. Αναπτύσσονται αυτοφυώς στη B. Αμερική και στην A. Ασία. Στον Ελληνικό χώρο αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη καλλιεργούνται κάποια είδη σαν καλλωπιστικά.

10 Γνωστότερα είναι τα T. plicata D. Donn ex Lambert, T. occidentalis L., και T. orientalis L.

11 Αντιπρόσωποι του γένους Chamaecyparis: Επάνω Chamaecyparis lawsoniana: αριστερά κλαδιά με θηλυκούς κώνους, δεξιά κλαδιά με αρσενικούς κώνους. Κάτω Chamaecyparisν obtusa: αριστερά κλαδιά με θηλυκούς κώνους, δεξιά κλαδιά με αρσενικούς κώνους. Calocedrus Kurz.: Καλόκεδρος Περιλαμβάνει δένδρα (-40 m) αειθαλή με κλαδίσκους πεπλατυσμένους. Φύλλα λεπιοειδή, δερματώδη, αντίθετα, και σταυρωτά τοποθετημένα, πολύ πυκνά μεταξύ τους και πιεσμένα πάνω στα κλαδιά εκτός από την κορυφή τους. Τα άνθη είναι

12 μονογενή. Οι αρσενικοί στρόβιλοι είναι μικροί, σχεδόν σφαιρικοί, και στις άκρες των κλαδίσκων, με στήμονες.

13 Επάνω: Thuja occidentali, κλαδιά με θηλυκούς κώνους, κάτω: Thuja orientalis κλαδιά με θηλυκούς κώνους. οι θηλυκοί κώνοι είναι ωοειδείς ή επιμήκεις, ωριμάζουν τον πρώτο χρόνo, και έχουν 6 καρπικά λέπια, ξυλώδη, με χαρακτηριστική ακίδα στη ράχη τους, λίγο πιο κάτω από την κορυφή τους. Τα δύο εξωτερικά είναι πλατιά και όταν είναι ανοιχτά έχουν την μορφή ράμφους πάπιας. Από αυτά μόνον 2 είναι γόνιμα. Το ανώτερο ζεύγος καρπόφυλλων είναι ενωμένο σε μία μορφή πλάκας και παρεμβάλλονται ανάμεσα σε δύο γόνιμα καρπόφυλλα. Το γένος περιλαμβάνει 3 είδη. Αναπτύσσονται αυτοφυώς στην Β Αμερική, καθώς και στην N. Ασία. Στον Ελληνικό χώρο αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη καλλιεργείται συνήθως το είδος C. decurrens (Torr.)Florin. Tetraclinis Masters: Τετρακλινίς

14 Είναι δένδρο μόνοικο m, με κλαδίσκους πεπλατυσμένους. Τα φύλλα φύονται κατά τετράδες, τα πλευρικά είναι μεγαλύτερα από τα δύο εσωτερικά. Ολόκληρα είναι συμφυή στους κλαδίσκους, με εξέχουσα την λεπιοειδή κορυφή. Οι θηλυκοί κώνοι είναι ξυλώδεις, μονήρεις, με διάμετρο 8-12 mm. Τα 4 καρπικά λέπια είναι γλαυκά και διευθετημένα σε ένα σπόνδυλο, τα δύο είναι οξύληκτα και τα δύο αμβλέα, βαθιά αυλακωτά και με ένα μικρό αγκάθι κοντά στην κορυφή. Τα σπέρματα έχουν δύο φαρδιά πτερύγια. Το γένος είναι μονοτυπικό και περιέχει ένα και μόνον είδος το T. articulata (Vahl) Masters. Είναι φυτό αυτοφυές στη ΝΑ Ισπανία, Μάλτα, Σικελία και ΒΔ Αφρική. Juniperus L.: Άρκευθοι Περιλαμβάνει, μόνοικα ή δίοικα δένδρα ή θάμνους, αειθαλή,. Φύλλα κατά σπονδύλους των τριών, σταυρωτά τοποθετημένα, σε ορισμένα είδη είναι μόνο σουβλοειδούς μορφής, ενώ σε άλλα μόνο λεπιοειδούς μορφής. Στα νεαρά φυτά είναι πάντοτε σουβλοειδή. Μερικές φορές σε φυτά με λεπιοειδή φύλλα, στους κατώτερους κλαδίσκους υπάρχουν φύλλα σουβλοειδή. Αρσενικοί στρόβιλοι ωοειδείς, στη κορυφή των κλαδίσκων, αλλά και μασχαλιαίοι, φέρουν στήμονες με 2-4 γυρεόσακκους. Οι θηλυκοί κώνοι, είναι είτε μασχαλιαίοι είτε στην κορυφή κλαδίσκων, και ωριμάζουν το πρώτο, το δεύτερο ή τον τρίτο χρόνo και συνήθως είναι ωοειδείς ή σφαιρικοί. Τα καρπικά λέπια είναι συμφυή και όταν ωριμάζουν γίνονται σχεδόν

15 Calocedrus decurrens: επάνω κλαδιά με αρσενικούς κώνους, κάτω κλαδιά με θηλυκούς κώνους

16 σαρκώδη, οπότε ο καρπός είναι ένας αδιάρρηκτος ραγοστρόβιλος. Τα σπέρματα είναι ωοειδή ή επιμήκη γωνιώδη ή κυλινδρικά,1-12 σε κάθε κώνο και πάντοτε χωρίς πτερύγια. Το γένος περιλαμβάνει περίπου 60 είδη. Στη χώρα μας αναπτύσσονται αυτοφυώς 10 taxa: J. oxycedrus L. ssp. oxycedrus, J. oxycedrus L. ssp. macrocarpa (Sm.) Ball., J. communis L. ssp. communis, J. communis L. ssp. hemisphaerica (C. Presl.) Nyman, J. communis L. ssp. nana (Willd.)Syme ( alpina (Suter) Celak), J. drupacea Labill., J. excelsa MB., J. foetidissima Willd., J. pboenicea L., J. sabina L.. Με ερωτηματικό αν υπάρχει σαν ξεχωριστό taxon το J. pboenicea L. ssp.mediterranea Lebreton & Thivent αναφέρεται, και από την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά είδη: Juniperus communis L. - Άρκευθος η κοινή Έχει την πιο πλατιά εξάπλωση και φύεται σ' ολόκληρο το Βόρειο ημισφαίριο, Ευρασία και Β. Αμερική. Ευδοκιμεί συνήθως σε υψόμετρο μεταξύ 1500 και 2500 μ. σε κάθε είδους εδάφη αλλά προτιμά τα ξηρά λιβάδια των ψηλών βουνών. Τα σουβλοειδή φύλλα είναι πολυετή, μήκους 6-20 χιλιοστών, επιμήκη τριγωνικά και είναι τοποθετημένα σε σπονδύλους ανά τρία. Ανθίζει την άνοιξη από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο με άνθη μονογενή σε χωριστά φυτά (δίοικο). Οι ραγοειδείς καρποί διαμέτρου 4-9 χιλιοστών είναι στην αρχή πράσινοι μετά καφέ, ωριμάζουν στο τέλος των δύο ετών και αποκτούν ένα μπλε-μαύρο χρώμα. Το ύψος κυμαίνεται μεταξύ 1 και 5 (12)μ. αλλά στις ψηλές περιοχές των βουνών αποκτά νανώδη μορφή (ssp. alpina). Οι καρποί του είναι φαρμακευτικά χρήσιμοι και χρησιμοποιούνται σε διάφορα σκευάσματα ως διουρητικό και απολυμαντικό του ουροποιητικού και σε εντριβές, στις παθήσεις του δέρματος. Ακόμη χρησιμοποιείται στην παρασκευή λικέρ και οινοπνευματωδών ποτών (Gin).

17 Juniperus communis L. (Άρκευθος ή Αγριόκεδρος) 1: Ώριμος αρσενικός κώνος, διακρίνονται οι στήμονες με τους γυρεόσακους 2: στήμονας με ανοιγμένους γυρεόσακους, 3: ανοιγμένος οφθαλμός θηλυκού άνθους, διακρίνονται οι ορθότροπες σπερμοβλάστες, 4: στήμονας με κλειστούς γυρεόσακους, 5: κλειστός οφθαλμός θηλυκού άνθους, 6: αρσενικός κώνος στη μασχάλη των σουβλοειδών φύλλων που σχηματίζουν σπόνδυλο, 7: τομή κλειστού οφθαλμού θηλυκού άνθους, 8: Φύλλο και σπόνδυλος τριών φύλλων, 9: κλαδί αρσενικού φυτού με αρσενικούς κώνους, 10,11: καρπός σε τομή, 12: σπέρμα, 13: κλαδί θηλυκού φυτού με καρπούς, 14: ώριμος καρπός (ραγοστρόβιλος ή ψευδοράγα).

18

19 Juniperus oxycedrus L. - Οξύκεδρος άρκευθος ή κέδρος Είναι δέντρο ή θάμνος, δίοικο, ύψους 1-7 μ. με φύλλα σουβλοειδή τα οποία στην άνω επιφάνεια φέρουν μία μεσαία πράσινη ράβδωση σε όλο τους το μήκος. Οι καρποί τους είναι γυαλιστεροί κόκκινοι ραγοστρόβιλοι. Απαντά σε όλη την Ελλάδα από την επιφάνεια της θάλασσας έως τα τελευταία όρια της δασικής βλάστησης των ελληνικών βουνών. Διακρίνεται σε δύο υποείδη το ssp. macrocarpa και το ssp. oxycedrus τα οποία διαφέρουν στο μέγεθος των φύλλων και των ραγοστροβίλων τους, αλλά και τις οικολογικές τους απαιτήσεις, με το πρώτο να προτιμά αμμώδεις παραλίες, ενώ το δεύτερο αναπτύσσεται κυρίως σε βραχώδεις και πετρώδεις ασβεστολιθικούς τόπους. Juniperus phoenicea L. - Η φοινικική άρκευθος Είναι θαμνώδες ή δενδρώδες είδος 1-8 μ. ύψος με χαρακτηριστικά λεπιοειδή φύλλα. Είναι Θερμόφιλο είδος και φυτρώνει στις παραλιακές περιοχές της Νοτίου και Κεντρικής Ελλάδας, τα νησιά του Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους. Είναι χρήσιμο για το ευκατέργαστο ξύλο του. Juniperus drupacea Labill Άρκευθος η δρυπόκαρπος. Είναι θαμνώδες ή δενδρώδες είδος 3-15 μ. ύψος με φύλλα σουβλοειδή και χαρακτηριστικούς ραγοστρόβιλους, σκούρου καφέ έως βυσσινί χρώματος και διαμέτρου μέχρι και 2,5 (-3) εκατοστά, οι μεγαλύτεροι στο γένος. Το είδος αυτό έχει κύρια γεωγραφική εξάπλωση στη ΝΔ Τουρκία και την ΒΔ Συρία. Στην Ευρωπαϊκή ήπειρο εμφανίζεται μόνον στην Ελλάδα, στην ΝΑ Πελοπόννησο και στην περιοχή του βουνού Πάρνων, στο Νομό Αρκαδίας, καταλαμβάνοντας αρκετά μεγάλη έκταση και διαμορφώνοντας πανέμορφα δάση, στις περιοχές του χωριού Κοσμάς πάνω από το Λεωνίδιο και στην περιοχή του χωριού Άγιος Πέτρος. Πρόσφατα έχει αναφερθεί και από το βουνό Ταΰγετο όπου εμφανίζεται σε περιορισμένη έκταση.

20 Juniperus communis L. Επάνω: κλαδί αρσενικού φυτού με σουβλοειδή φύλλα και αρσενικούς κώνους, όπου διακρίνονται οι γυρεόσακοι στην κάτω επιφάνεια των στημόνων να προεξέχουν, σαν μικρές μπάλες. Κάτω: κλαδί θηλυκού φυτού, διακρίνονται οι ραγοστρόβιλοι και τα συμφυή καρπικά λέπια, που έχουν διογκωθεί για να τον σχηματίσουν.

21 Juniperus oxycedrus L. ssp oxycedrus (Άρκευθος ο οξύκεδρος)

22 Επάνω: Γενική άποψη του φυτού, Κάτω αριστερά: άποψη θηλυκού ατόμου με κώνους, Κάτω δεξιά: άποψη αρσενικού ατόμου με αρσενικούς κώνους στις μασχάλες των σπονδύλων των φύλλων.

23 Υποικογένεια SEQUOIOIDEAE Οι αντιπρόσωποι της υποοικογένειας αυτής είναι δένδρα συνήθως μόνοικα που φέρουν ρητινοφόρους αγωγούς. Τα φύλλα αναπτύσσονται με σπειροειδή διάταξη στους κύριους βλαστούς, αλλά έχουν χαρακτηριστική πτεροειδή διάταξη σε πλευρικά αναπτυσσόμενα κλαδιά. Οι αρσενικοί κώνοι (στρόβιλοι) είναι ιουλόμορφοι, συνήθως πολλοί μαζί σε ομάδες, στις άκρες ή τις μασχάλες των κλαδιών. Οι στήμονες έχουν συνήθως δύο γυρεόσακους και η γυρεόκοκκοι δεν έχουν αεροφόρους σάκους. Οι θηλυκοί κώνοι εμφανίζονται αργότερα όταν τα δένδρα έχουν αναπτυχθεί αρκετά και είναι κυρίως συγκεντρωμένοι στα ανώτερα κλαδιά της κόμης. Αναπτύσσονται μονήρεις ή σε ομάδες και είναι συνήθως σφαιρικοί, αλλά υπάρχουν και ελλειψοειδείς ή ωοειδείς. Τα καρπικά λέπια είναι σφηνοειδή, ή ασπιδοειδή διαταγμένα σαν κεραμίδια στέγης, μαλακά και σαρκώδη αρχικά στην συνέχεια, όταν ωριμάζουν γίνονται δερματώδεις. Κάθε καρπικό λέπι φέρει 2-9 σπερμοβλάστες. Σχηματίζονται δε στις άκρες μικρών ή κάπως μεγαλύτερων κλαδιών, που φαίνονται σαν ποδίσκοι. Συνήθως ωριμάζουν τον πρώτο χρόνο. Τα σπέρματα μπορεί να έχουν ή όχι πτερύγιο ή ακανόνιστα σχηματισμένα με στενά περιθώρια με μορφή πτερυγίου. Οι κοτυληδόνες είναι Περιλαμβάνει τα γένη: Sequoia, Sequoiadendron και Metasequoia. Sequoia Endl.: Σεκβόϊα (Coast Redwood ή California Redwood) Eίναι δένδρο μακροβιότατο ( έχουν καταγραφεί δένδρα που διατηρούνται στην ζωή για περισσότερο από 2200 χρόνια) γιγαντιαίο, με ύψος του φθάνει τα m, και με διάμετρο 8 m, στα δύο μέτρα από το έδαφος, ενώ το πάχος του φλοιού του φθάνει μέχρι τα 30 cm. Ο φλοιός είναι μαλακός και ινώδης, με ένα έντονο κόκκινο χρώμα, όταν είναι φρέσκο ξεφλουδισμένος, από αυτό το κόκκινο χρώμα του ξεφλουδισμένου κορμού παίρνει και το όνομά του, κοκκινόξυλο (Redwood). Είναι φυτό αειθαλές, με φύλλα βελονοειδή και επίπεδα μήκους mm, σε νεαρά φυτά και σκιασμένους βλαστούς της κατώτερης κόμης

24 Sequoia sempervirens (D. Don) Endl.: Αριστερά συστάδα των γιγαντιαίων δένδρων, δεξιά επάνω ανώριμος θηλυκός κώνος, δεξιά κάτω ώριμοι και ανώριμοι αρσενικοί κώνοι.

25 παλαιών φυτών και λεπιόμορφα μήκους 5-10 mm, σε βλαστούς που τους βλέπει ο ήλιος στις κορυφές της κόμης και υπάρχει πλήθος μεταβατικών μορφών ανάμεσα στους δύο τύπους. Έχουν σκούρο πράσινο χρώμα στην επάνω επιφάνεια και φέρουν δύο κυανόλευκες στoματοφόρες ζώνες στην κάτω επιφάνειά τους Τα φύλλα είναι τοποθετημένα σπειροειδώς αλλά στα σκιασμένα κλαδιά οι βάσεις τους είναι στραμμένες ώστε να διατάσσονται σε ένα επίπεδο για την καλύτερη εκμετάλλευση του φωτισμού. Οι στήμονες φέρουν 4 γυρεόσακους, και τα καρπικά λέπια 5-7 σπερμοβλάστες. Είναι φυτά μόνοικα. Οι ώριμοι θηλυκοί κώνοι είναι ωοειδείς με μήκος cm, και αποτελούνται από σπειροειδώς τοποθετημένα καρπικά λέπια. Σε κάθε καρπικό λέπι υπάρχουν 3-7 σπέρματα,καθένα από τα οποία έχει μήκος 3-4 mm και πλάτος 0.5 mm, με δύο πτερύγια πλάτους 1 mm εκάστου. Αναπτύσσονται στη Β Αμερική κατά μήκος των ακτών του Ειρηνικού, σε μία ζώνη μήκους 750 km και πλάτους 8-75 km και σε υψόμετρο m. Ζουν συνήθως χρόνια (αλλά και 2000 έως 2200 χρόνια). Το γένος είναι μονοτυπικό και περιέχει μόνον ένα είδος το S. sempervirens (D. Don) Endl. (φυτό της ΒΔ Αμερικής, Καλιφόρνια Όρεγκον). Το προϊστορικό εύρος των απολιθωμάτων του γένους είναι σημαντικά μεγαλύτερο από την σημερινή γεωγραφική του εξάπλωση με τα απολιθώματα να έχουν μια σχεδόν κοσμοπολίτικη εμφάνιση που περιλαμβάνει την Ευρώπη και την Ασία μέχρι περίπου 5 εκατομμύρια χρόνια πριν. Απολιθώματα ειδών Sequoia έχουν βρεθεί και στην Ελλάδα. Sequοiadendron Buchholz: Σεκβοϊάδενδρο (Giant sequoia, Sierra redwood ή Wellingtonia) Eίναι δένδρα που φθάνουν ένα μέσο ύψος 50 έως και τα 85 m και με διάμετρο 6-8 m, με φλοιό νηματώδη, ρογμώδη και μπορεί να έχει πάχος έως και 90 cm. Είναι φυτό αειθαλές με φύλλα σουβλοειδή μήκους 3-6 mm, σπειροειδώς τοποθετημένα και πιεσμένα πάνω στα κλαδιά. Οι θηλυκοί κώνοι είναι χαρακτηριστικοί και είναι ωοειδείς-σφαιρικοί 4-7 cm μήκους, με σπειροειδώς τοποθετημένα σκληρά καρπικά λέπια, που έχουν πέντε σπέρματα με δύο μικρά πτερύγια το κάθε ένα. Τα σπέρματα είναι σκούρου καστανού

26 Sequοiadendron giganteum (Lindl.) Buchholz: Αριστερά γενική άποψη του δένδρου, δεξιά επάνω ανώριμος θηλυκός κώνος, δεξιά κάτω ανώριμοι αρσενικοί κώνοι.

27

28 χρώματος, μήκους 4-5 mm και πλάτους 1 mm, με πτερύγια στις δύο πλευρές πλάτους 1 mm και χρώμα κίτρινο-κάστανο. Είναι ηλικίας χρόνων και εθεωρείτο το μακροβιότερο είδος της Γης, αλλά προσφάτως βρέθηκαν είδη του γένους Pinus στα Λευκά Όρη της Καλιφόρνια που χρονολογήθηκαν ηλικίας 4900 χρόνων Το γένος είναι μονοτυπικό και περιέχει ένα μόνον είδος το S. giganteum (Lindl.) Buchh [=Sequoia gigantea (Lindl.) Decne (Αειθαλές φυτό της ΒΔ Αμερικής, κεντρική Καλιφόρνια, (Σιέρα Νεβάδα). Αναπτύσσεται σε υψόμετρο m, στις πλαγιές της Σιέρα Νεβάδα. έχουν παρατηρηθεί δένδρα με διάμετρο κορμού 8 μέτρων, σε απόσταση 1,5 m, πάνω από το έδαφος, και περιφέρεια 25 περίπου μέτρων, ένα δε και μοναδικό δένδρο μπορεί να ζυγίζει πάνω από χίλιους τόνους. Metasequoia S. Miki : Μετασεκβόϊα (Dawn redwood) Το γένος περιγράφτηκε για πρώτη φορά το 1941 από τον Shigeru Miki, σαν απολίθωμα της εποχής του Μεσοζωικού, αλλά το 1944 ανακαλύφθηκε μια μικρή συστάδα δένδρων από ένα άγνωστο για την επιστήμη είδος, από την περιοχή «Sichuan-Hubei» στην Κίνα. Λόγω του πολέμου δεν μελετήθηκε περισσότερο, αργότερα όμως, το 1948 περιγράφτηκε σαν ένα νέο εν ζωή είδος του γένους Metasequoia, με το όνομα Metasequoia glyptostroboides Hu &W.C.Cheng., το οποίο θεωρείται ζωντανό απολίθωμα, ενώ τα υπόλοιπα τρία είδη του γένους Μetasequoia foxii, M. milleri και M. occidentalis είναι γνωστά μόνον από απολιθώματα. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είδη της υποοικογένειας το είδος αυτό είναι φυλλοβόλο ευδοκιμεί καλά σε υγρές και βαλτώδεις περιοχές σαν τα Ταξόδια και αναπτύσσει μεγάλες στηρικτικές ρίζες όπως αυτά. Τα δένδρα μπορούν να φτάσουν σε ύψος τα m. Τα φύλλα τους είναι αντίθετα μήκους 1-3 cm και έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα που το φθινόπωρο γίνεται καστανό-κόκκινο Οι αρσενικοί κώνοι έχουν μήκος 5-6 mm, και σχηματίζουν νωρίς την άνοιξη μακριούς στάχεις, αλλά εμφανίζονται μόνο σε δένδρα που αναπτύσσονται σε περιοχές με ζεστά καλοκαίρια. Οι θηλυκοί κώνοι είναι σφαιρικοί προς ωοειδείς

29 με διάμετρο cm, με καρπικά λέπια, τοποθετημένα σε αντίθετα ζεύγη σε τέσσερις σειρές, κάθε ζευγάρι είναι σε ορθή γωνία με το παρακείμενο ζευγάρι. Ωριμάζουν 8-9 μήνες μετά την επικονίαση. Το είδος Metasequoia glyptostroboides ως σπανιότατο και με πολύ μικρό πληθυσμό ατόμων παγκοσμίως, έχει ενταχθεί στην κατηγορία των ειδών που κινδυνεύουν κρίσιμα «CR» της IUCN και είναι αυστηρά προστατευόμενο. Υποοικογένια TAXODIOIDEAE Taxodium L.C.M. Richard: Ταξόδια Χαρακτηρίζεται από τις γονατοειδείς ρίζες του που προβάλλουν έξω από το νερό ή τη λάσπη (αναπνευστικές ρίζες). Οι πλευρικοί κλάδοι διατάσσονται κατ εναλλαγή και φέρουν βελονοειδή φύλλα, μήκους 1-1,5(-2) cm, διαταγμένα σε δύο στοίχους. Οι αρσενικοί στρόβιλοι σχηματίζουν ένα διακλαδισμένο στάχυ μήκους 8-10 cm, μερικά δένδρα τους έχουν όλη την διάρκεια του χειμώνα. Οι θηλυκοί κώνοι αναπτύσσονται σε διαφορετικά δένδρα (φυτά δίοικα), είναι σφαιρικοί, με διάμετρο 2,5-3 cm, και αποτελούνται από καρπικά λέπια με δύο σπέρματα στο κάθε ένα. Το γένος περιλαμβάνει τρία είδη, δύο από αυτά αναπτύσσονται στις υγρές περιοχές της Β. Αμερικής και στο Μεξικό, και το τρίτο στην Κίνα. Τα δύο είδη T. ascendens και T. distichum είναι φυλλοβόλα ενώ το τρίτο ημι-αειθαλές, και είναι γνωστά σαν ελόβια κυπαρίσσια (ύψους 50-55m). Το T. distichum (40-45cm) σχηματίζει δάση κατά μήκος των βορείων ακτών του κόλπου του Μεξικού. Τα δένδρα αυτά ζουν συνήθως χρόνια (σπάνια χρόνια), είναι κατάλληλα για εργασίες κάτω από το νερό, το ξύλο τους δεν σαπίζει και αντέχει στους μύκητες, ενώ μπορεί να ανταπεξέλθει και σε θερμοκρασίες έως -32 C o. Απολιθώματα του γένους Taxodium έχουν βρεθεί και στην Ελλάδα. Το γένος Taxodium το κατέτασσαν στην οικογένεια Taxodiaceae, αλλά πρόσφατες μελέτες το κατατάσσουν στην οικογένεια Cupressaceae υποικογένεια Taxodioideae.

30

31 Taxodium distichum (L.) Richard, επάνω αριστερά: μακροκλάδια με θηλυκούς κώνους και βελονοειδή φύλλα, δεξιά: αρσενικοί κώνοι που διαμορφώνουν διακλαδισμένους στάχεις, κάτω: συστάδα δένδρων με αναπνευστικές ρίζες

32

33 Cryptomeria D. Don: Κρυπτομέρια Είναι φυτό αειθαλές με βελονοειδή φύλλα που έχουν λαμπρό πράσινο χρώμα και μήκος 6-12mm, είναι κεκαμμένα πλαγίως πεπιεσμένα και τοποθετημένα σπειροειδώς γύρω από τους κλαδίσκους. Οι αρσενικοί κώνοι είναι επιμήκεις και σχηματίζουν κοντούς στάχεις στις άκρες των κλαδίσκων και κάνουν τα δένδρα να κιτρινίζουν με το χρώμα τους. Οι θηλυκοί κώνοι αναπτύσσονται στις άκρες των κλαδιών είναι έμμισχοι σφαιρικοί αποτελούνται από περίπου 30 καρπικά λέπια που φέρουν ένα σκληρό αγκάθι στο ανώτερο μέρος τους, έχουν δε χρώμα καστανό όταν ωριμάζουν. Ωριμάζουν τον πρώτο χρόνο αλλά παραμένουν στο δένδρο μετά την πτώση των σπερμάτων. Είναι μονοτυπικό γένος και περιλαμβάνει μόνον ένα είδος το Cryptomeria japonica (L. fil.) D. Don (φυτό ιθαγενές της Κίνας και στο νησί Kyushu και στο Β. τμήμα του νησιού Honshu στην Ιαπωνία). Δεν αναπτύσσεται αυτοφυώς στον Ελληνικό χώρo, ούτε και στην Ευρώπη. Καλλιεργούνται μόνον, σαν καλλωπιστικά, σε πάρκα και κήπους.

34 Cryptomeria japonica (L. fil.) D. Don, επάνω αριστερά: χαρακτηριστικοί θηλυκοί κώνοι, δεξιά: αρσενικοί κώνοι είναι επιμήκεις και σχηματίζουν κοντούς στάχεις στις άκρες των κλαδίσκων, κάτω: συστάδες δένδρων που σχηματίζουν δάσος.

35

Οικογένεια ARAUCARIACEAE Αριθμός γενών: 2.( Araucaria, Agathis ) Αριθμός ειδών: περίπου 32. Γεωγραφική εξάπλωση:

Οικογένεια ARAUCARIACEAE Αριθμός γενών: 2.( Araucaria, Agathis ) Αριθμός ειδών: περίπου 32. Γεωγραφική εξάπλωση: Οικογένεια ARAUCARIACEAE Αριθμός γενών: 2.( Araucaria, Agathis ) Αριθμός ειδών: περίπου 32 Γεωγραφική εξάπλωση: Οι αντιπρόσωποι της οικογένειας εξαπλώνονται αποκλειστικά στο Ν. ημισφαίριο και απουσιάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Taxus L. Τάξος, Ίταμος, η Ήμερο Έλατο

Taxus L. Τάξος, Ίταμος, η Ήμερο Έλατο Οικογένεια TAXACEAE Τα φυτά που περιλαμβάνει συνήθως είναι δίοικα αειθαλή δένδρα ή θάμνοι, με σπειροειδώς τοποθετημένα τα γραμμοειδή, επίπεδα φύλλα. Φυτά με ελάχιστους ή χωρίς ρητινοφόρους αγωγούς. Αρσενικά

Διαβάστε περισσότερα

Cupressus sempervirens «Swane s Gold» Κυπαρίσσι αειθαλές Φυτό με στενή κυλινδρική κόμη και κίτρινο φύλλωμα.

Cupressus sempervirens «Swane s Gold» Κυπαρίσσι αειθαλές Φυτό με στενή κυλινδρική κόμη και κίτρινο φύλλωμα. Cupressus sempervirens 31 Cupressus sempervirens «Swane s Gold» Κυπαρίσσι αειθαλές Φυτό με στενή κυλινδρική κόμη και κίτρινο φύλλωμα. 10 ì. -25 C Cupressus sempervirens Κυπαρίσσι αειθαλές Ιθαγενές είδος

Διαβάστε περισσότερα

Οικογένεια: SALICACEAE

Οικογένεια: SALICACEAE Οικογένεια: SALICACEAE Αριθμός γενών: 57 (4), (Στην Ελλάδα 2). Αριθμός ειδών: περίπου 650.( 350). Γεωγραφική εξάπλωση: Η οικογένεια είναι κοινή σε ολόκληρο τη Β Εύκρατη ζώνη, ενώ λίγα είδη εμφανίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Οικογένεια: PLATANACEAE

Οικογένεια: PLATANACEAE Οικογένεια: PLATANACEAE Αριθμός γενών: περίπου 1, (Στην Ελλάδα 1). Αριθμός ειδών: περίπου 7, (Στην Ευρώπη 2). Γεωγραφική εξάπλωση: Ο μεγαλύτερος αριθμός των αντιπροσώπων της οικογένειας (8 από τους 10)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΡΟΙΣΜΑ VII. SPERMATOPHYTA Φυτά που σχηµατίζουν σπέρµατα (πολυκύταρες δοµές)

ΑΘΡΟΙΣΜΑ VII. SPERMATOPHYTA Φυτά που σχηµατίζουν σπέρµατα (πολυκύταρες δοµές) ΑΘΡΟΙΣΜΑ VII. SPERMATOPHYTA Φυτά που σχηµατίζουν σπέρµατα (πολυκύταρες δοµές) SPERMATOPHYTA Yποάθροισµα I. Coniferophytina Yποάθροισµα II. Cycadophytina Yποάθροισµα III. Magnoliophytina Γ Υ Μ Ν Ο Σ Π Ε

Διαβάστε περισσότερα

Άθροισμα GINKGOPHYTA Τάξη Ginkgoales Οικογένεια GINKGOACEAE. Αριθμός γενών: 1.(Ginkgo) Αριθμός ειδών: 1.(Ginkgo biloba L.)

Άθροισμα GINKGOPHYTA Τάξη Ginkgoales Οικογένεια GINKGOACEAE. Αριθμός γενών: 1.(Ginkgo) Αριθμός ειδών: 1.(Ginkgo biloba L.) Άθροισμα GINKGOPHYTA Τάξη Ginkgoales Οικογένεια GINKGOACEAE Αριθμός γενών: 1.(Ginkgo) Αριθμός ειδών: 1.(Ginkgo biloba L.) Ιστορία - Γεωγραφική εξάπλωση: Ο μοναδικός αντιπρόσωπος της οικογένειας είναι το

Διαβάστε περισσότερα

Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας

Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας Η φραουλιά Η φράουλα ένα φυτό της άνοιξης. Είναι πολυετές, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο ποώδες φυτό με τριχωτά σύνθετα φύλλα που αποτελούνται από 3 φυλλάρια που

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνοσπερμα - Gymnospermae Αγγειόσπερμα - Angiospermae

Γυμνοσπερμα - Gymnospermae Αγγειόσπερμα - Angiospermae Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής / Ζιζανιολογίας 2 ο Εξάμηνο (Εαρινό) 2018-2019 Αθροισμα Σπερματόφυτα Γυμνοσπερμα - Gymnospermae Αγγειόσπερμα - Angiospermae Δρ. Γεωργία Τοουλάκου SPERMATOPHYTA Yποάθροισμα

Διαβάστε περισσότερα

Οικογένεια LAMIACEAE (ή LABIATAE): Χειλανθή

Οικογένεια LAMIACEAE (ή LABIATAE): Χειλανθή Τάξη Lamiales Οικογένεια LAMIACEAE (ή LABIATAE): Χειλανθή Αριθμός γενών: περίπου 251 (στην Ευρώπη 41, στην Μεσογειακή περιοχή 45, στην Ελλάδα 34) Αριθμός ειδών: περίπου 6700 ( στην Ευρώπη 452, στην Ελλάδα.197).

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ & ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο ΤΩΝ ΖΙΖΑΝΙΩΝ

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ & ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο ΤΩΝ ΖΙΖΑΝΙΩΝ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ & ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο ΤΩΝ ΖΙΖΑΝΙΩΝ Ζ Ι Ν 30 Ζιζάνια - αναγνώριση & αντιμετώπιση Βλήτο άσπρο Amaranthus albus L. Amaranthaceae AMAAL Tumble pigweed Το άσπρο βλήτο είναι ετήσιο, εαρινό, δικοτυλήδονο φυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 23. Κοινή πόα (Poa annua, Poaceae)

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 23. Κοινή πόα (Poa annua, Poaceae) ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 23 Κοινή πόα (Poa annua, Poaceae) Η κοινή πόα είναι ετήσιο, φθινοπωρινό ή εαρινό, µονοκοτυλήδονο φυτό µε όρθια έκφυση και µε µήκος καλαµιού µέχρι 30 cm. Αναπαράγεται µε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 8. Χαµοµήλι (Chamomilla recutita, Asteraceae)

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 8. Χαµοµήλι (Chamomilla recutita, Asteraceae) ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 8 Χαµοµήλι (Chamomilla recutita, Asteraceae) Το χαµοµήλι είναι ετήσιο, χειµερινό, δικοτυλήδονο φυτό µε όρθια έκφυση και φθάνει µέχρι το ύψος των 60 cm. Αναπαράγεται µε σπόρους

Διαβάστε περισσότερα

Οικογένεια: OLEACEAE. Γενικά μορφολογικά γνωρίσματα:

Οικογένεια: OLEACEAE. Γενικά μορφολογικά γνωρίσματα: Οικογένεια: OLEACEAE Αριθμός γενών: 25. [Σήμερα κατατάσσουν σε αυτήν 24 ζώντα γένη και ένα (1) επί πλέον γένος, που πιστεύεται ότι έχει εξαφανισθεί (Hesperelaea). (στην Ευρώπη 9, στην Ελλάδα 6)] Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

ιεθνής Σύµβαση CITES Κωνοφόρα (CONIFERAE)

ιεθνής Σύµβαση CITES Κωνοφόρα (CONIFERAE) ιεθνής Σύµβαση CITES Κωνοφόρα (CONIFERAE) Α. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Η παρούσα καταχώρηση, όπως φαίνεται και από τον τίτλο της, αφορά στα κωνοφόρα (CONIFERAE) και δεν αποσκοπεί στην εισαγωγή νέων δεδοµένων

Διαβάστε περισσότερα

Μελισσοκομικά Φυτά Eucalyptus torquata Ευκάλυπτος ο κολλαρωτός Γιαννάκης Βαρνάβα

Μελισσοκομικά Φυτά Eucalyptus torquata Ευκάλυπτος ο κολλαρωτός Γιαννάκης Βαρνάβα Μελισσοκόμος Μελισσοκομικά Φυτά Eucalyptus torquata Ευκάλυπτος ο κολλαρωτός Γιαννάκης Βαρνάβα Ο Ευκάλυπτος ο torquata όπως όλοι σχεδόν οι ευκάλυπτοι κατάγεται και αυτός από την μακρινή Αυστραλία, και συγκεκριμένα

Διαβάστε περισσότερα

Οικογένεια PINACEAE. Αριθμός γενών: 11. Αριθμός ειδών: περίπου 213 (Ανάλογα με την συστηματική άποψη. Στην Ελλάδα αναπτύσσονται αυτοφυώς 8 είδη).

Οικογένεια PINACEAE. Αριθμός γενών: 11. Αριθμός ειδών: περίπου 213 (Ανάλογα με την συστηματική άποψη. Στην Ελλάδα αναπτύσσονται αυτοφυώς 8 είδη). Αριθμός γενών: 11. Οικογένεια PINACEAE Αριθμός ειδών: περίπου 213 (Ανάλογα με την συστηματική άποψη. Στην Ελλάδα αναπτύσσονται αυτοφυώς 8 είδη). Γεωγραφική εξάπλωση: Όλα τα γένη της οικογένειας περιλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες»

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες» ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ινστιτούτο ασικών Ερευνών (Βασιλικά, Λουτρά Θέρµης) ρ. Ιωάννης Σπανός Τακτικός Ερευνητής «Κρανιά: Μία νέα καλλιέργεια µε πολύτιµες ιδιότητες» Λαµία, 16Μαϊου 2012 Τοποθέτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΨΙΡΡΙΖΙΕΣ ΑΣΙΚΩΝ ΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ARMILLARIA

ΣΗΨΙΡΡΙΖΙΕΣ ΑΣΙΚΩΝ ΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ARMILLARIA ΣΗΨΙΡΡΙΖΙΕΣ ΑΣΙΚΩΝ ΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ARMILLARIA Εικ.1. Ελάτη προσβεβληµένη από το µύκητα Armillaria mellea. ιακρίνονται οι λευκές µυκηλιακές πλάκες στη βάση του κορµού. Μαίναλο. Εικ.2. Μυκηλιακές

Διαβάστε περισσότερα

ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ. ωδεκάνθι (Lamium amplexicaule, Lamiaceae)

ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ. ωδεκάνθι (Lamium amplexicaule, Lamiaceae) 14 ωδεκάνθι (Lamium amplexicaule, Lamiaceae) Το δωδεκάνθι είναι ετήσιο, χειµερινό, δικοτυλήδονο φυτό µε όρθια έκφυση και φθάνει µέχρι το ύψος των 30 cm. Αναπαράγεται µε σπόρους και φυτρώνει από το φθινόπωρο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝΤΡΑ. Το πλάτος τους είναι από εκ. με 5-7 λοβούς και κόλπους που φτάνουν μέχρι τη μέση του φύλλου.

ΔΕΝΤΡΑ. Το πλάτος τους είναι από εκ. με 5-7 λοβούς και κόλπους που φτάνουν μέχρι τη μέση του φύλλου. ΠΛΑΤΑΝΟΣ (Platanus orientalis L.) ΔΕΝΤΡΑ Πηγή: www.artainfo.gr Το πλάτος τους είναι από 10-20 εκ. με 5-7 λοβούς και κόλπους που φτάνουν μέχρι τη μέση του φύλλου. Από τον Μάρτιο-Μάιο. Το ύψος κυμαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Coronilla scorpioides Lathyrus cicera Lotus corniculatus Medicago minima Melilotus indicus Onobrychis aequindentata Securigera cretica Trifolium

Coronilla scorpioides Lathyrus cicera Lotus corniculatus Medicago minima Melilotus indicus Onobrychis aequindentata Securigera cretica Trifolium Coronilla scorpioides Lathyrus cicera Lotus corniculatus Medicago minima Melilotus indicus Onobrychis aequindentata Securigera cretica Trifolium angustifolium Trifolium campestre Trifolium repens Vicia

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 1. Μπιφόρα (Bifora radians, Apiaceae)

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 1. Μπιφόρα (Bifora radians, Apiaceae) ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 1 Μπιφόρα (Bifora radians, Apiaceae) Η µπιφόρα είναι ετήσιο, χειµερινό, δικοτυλήδονο φυτό µε όρθιας έκφυση και φθάνει µέχρι το ύψος των 40 cm. Αναπαράγεται µε σπόρους και

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ. Ε και Στ τάξη

ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ. Ε και Στ τάξη ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ Ε και Στ τάξη Μελέτη πεδίου Πεύκο Επιστημονική ονομασία: Pinus Περιγραφή: Αειθαλή δεντρα με χοντρό και φολιδωτό κορμό και ύψος από 15μ. 80μ. Μπορούν να ζήσουν για πολλά χρόνια. Πού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΗΜΙΚΆ ΦΥΤΑ Κωνσταντίνος Παναγιώτης Αντρέας Κυριάκος Γιάννης

ΕΝΔΗΜΙΚΆ ΦΥΤΑ Κωνσταντίνος Παναγιώτης Αντρέας Κυριάκος Γιάννης ΕΝΔΗΜΙΚΆ ΦΥΤΑ Κωνσταντίνος Παναγιώτης Αντρέας Κυριάκος Γιάννης Η Τουλίπα είναι φυτό το οποίο ανήκει στην τάξη Λειριώδη και στην οικογένεια Λειριοειδή. Υπάρχουν 100 περίπου είδη τουλίπας που είναι όλα πολυετή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ Άσκηση 1 η Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρποφόρων δένδρων-διάκριση αειθαλών Εισαγωγή Τα καρποφόρα δέδρα διακρίνονται σε δύο μεγάλες ομάδες, στα αειθαλή και τα φυλλοβόλα. Τα αειθαλή

Διαβάστε περισσότερα

Δευτερογενείς βλαστοί

Δευτερογενείς βλαστοί Δευτερογενείς βλαστοί Ως τέτοιοι ονομάζονται οι βλαστοί που έχουν περάσει το στάδιο της πρωτογενούς ανάπτυξης και έχει αρχίσει η διαδικασία της κατά πάχος αύξησης με την ενεργοποίηση των πλευρικών δευτερογενών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΤΕ: ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ -> ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΤΕ: ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ -> ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ ΧΡΥΣΑΕΤΟΙ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Είμαστε μέλη της ερευνητικής ομάδας που ασχολείται με το περιβάλλον και με το τι μας κάνει να χαμογελάμε στη φύση. Επιλέξαμε αυτό το θέμα επειδή πιστεύουμε πως ακόμα υπάρχουν πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου. «Κουπάτειο» Τάξη : Δ

Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου. «Κουπάτειο» Τάξη : Δ Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου «Κουπάτειο» Τάξη : Δ Σχολική χρονιά 2013-2014 αγρινό: Είναι το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό και ενδημικό είδος στην Κύπρο. Χαρακτηρίζεται ως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της πανίδας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΤΙΝΙ ΙΟ ΑΚΤΙΝΙ ΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Καταγωγή: Κίνα. Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Actinidiaceae Actinidia chinensis var. hispida τύπου hispida L.

ΑΚΤΙΝΙ ΙΟ ΑΚΤΙΝΙ ΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Καταγωγή: Κίνα. Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Actinidiaceae Actinidia chinensis var. hispida τύπου hispida L. Καταγωγή: Κίνα ΑΚΤΙΝΙ ΙΟ Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Actinidiaceae Actinidia chinensis var. hispida τύπου hispida L. Καρπός πλούσιος σε βιταµίνη C ΒοτανικοίΧαρακτήρες ίοικο Φυλλοβόλο, αναρριχώµενο, πολυετές

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (IΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά Συστήματα

Περιβαλλοντικά Συστήματα Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 10: Μεγαδιαπλάσεις Χερσαία Οικοσυστήματα Χαραλαμπίδης Γεώργιος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση και περιγραφή πέντε νέων ποικιλιών βυσσινιάς

Αξιολόγηση και περιγραφή πέντε νέων ποικιλιών βυσσινιάς Αξιολόγηση και περιγραφή πέντε νέων ποικιλιών βυσσινιάς Ιωάννης Α. Χατζηχαρίσης και Κωνσταντίνος Α. Καζαντζής ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας Παρουσιάζονται 5 ποικιλίες βυσσινιάς, οι

Διαβάστε περισσότερα

Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ. και ΚΛΙΜΑ

Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ. και ΚΛΙΜΑ Το κλίμα της Ευρώπης Το κλίμα της Ευρώπης Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ και ΚΛΙΜΑ Καιρός: Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μια περιοχή, σε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΡΥΘΡΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ & ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΦΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΜΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ E - Z

ΒΙΒΛΙΟ ΕΡΥΘΡΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ & ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΦΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΜΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ E - Z ΒΙΒΛΙΟ ΕΡΥΘΡΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ & ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΦΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΜΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ E - Z ΒΙΒΛΙΟ ΕΡΥΘΡΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ & ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΦΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΜΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ Ε - Z Επιτροπή Έκδοσης: Δημήτριος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 2013-2014 Μελετώντας την ανάπτυξη διαφορετικών φυτών καθώς και την αντοχή τους χωρίς νερό Ποια φυτά θα μελετήσουμε; Στο πείραμα αυτό θα μελετήσουμε: Τις φακές Το καλαμπόκι Τη φασολιά

Διαβάστε περισσότερα

Γενική περιγραφή: Ετήσιο C3 ύψους ως 100 εκ. Φύλλα επίπεδα, σχετικά πλατειά. Η ταξιανθία είναι χαλαρή φόβη.

Γενική περιγραφή: Ετήσιο C3 ύψους ως 100 εκ. Φύλλα επίπεδα, σχετικά πλατειά. Η ταξιανθία είναι χαλαρή φόβη. Γενική περιγραφή: Ετήσιο C3 ύψους ως 100 εκ. Φύλλα επίπεδα, σχετικά πλατειά. Η ταξιανθία είναι χαλαρή φόβη. Σταχύδια 2-2,5εκ. Που φέρουν 2-3 ανθύλλια. Χιτώνας τριχωτός στο κάτω μισό του με κορυφή βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

Νεοφυτικός αιώνας (περίοδος των Αγγειοσπέρμων)

Νεοφυτικός αιώνας (περίοδος των Αγγειοσπέρμων) Νεοφυτικός αιώνας (περίοδος των Αγγειοσπέρμων) Η κυριαρχία των Αγγειοσπέρμων αρχίζει από το Mέσο Kρητιδικό (πριν 100 εκ. χρόνια) και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Υπάρχουν περίπου 250.000 είδη Αγγειοσπέρμων.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ. Δημήτρης Σάββας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ. Δημήτρης Σάββας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ Δημήτρης Σάββας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών Καταγωγή του φυτού Η πιπεριά κατάγεται από την κεντρική Αμερική. Αρχικά η πιπεριά χρησιμοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

πανεπιστημιούπολη Καισαριανή Βύρωνας ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ Τοποθεσία Έτος ίδρυσης Έκταση Γεωγρ. Μήκος Γεωγρ. Πλάτος Υψόμετρο Προσανατολισμός Πέτρωμα Κατώτερη θερμοκρασία Ανώτερη θερμοκρασία Βροχόπτωση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΡΥΘΡΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ & ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΦΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΜΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ E - Z

ΒΙΒΛΙΟ ΕΡΥΘΡΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ & ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΦΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΜΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ E - Z ΒΙΒΛΙΟ ΕΡΥΘΡΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ & ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΦΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΜΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ E - Z ΒΙΒΛΙΟ ΕΡΥΘΡΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ & ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΦΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΜΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ Ε - Z Επιτροπή Έκδοσης: Δημήτριος

Διαβάστε περισσότερα

Γιγαρτόκαρπα Μηλιά (Malus pumilla)

Γιγαρτόκαρπα Μηλιά (Malus pumilla) Σκοπός της άσκησης Τρόπος καρποφορίας οπωροφόρων δένδρων κύρια καρποφόρα όργανα των οπωροφόρων δέντρων σε ποια ηλικίας βλαστούς βρίσκονται τα καρποφόρα όργανα µακροσκοπική διάκριση βλαστοφόρων από ανθοφόρους

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ: Η χλωρίδα και η πανίδα στην χώρα μας είναι ένα πολύ σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 2. ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 2. ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 2. ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ τα διάφορα στρώματα ενός κορμού δένδρου εξωτερικός φλοιός εσωτερικός φλοιός κάμβιο σομφό εγκάρδιο Μακροσκοπικά χαρακτηριστικά Χαρακτηριστικά που διακρίνονται

Διαβάστε περισσότερα

Το άνθος Λειτουργίες α. παράγονται οι αρσενικοί και θηλυκοί γαμέτες β. συμβαίνει η γονιμοποίηση γ. πραγματοποιείται η ανάπτυξη του εμβρύου

Το άνθος Λειτουργίες α. παράγονται οι αρσενικοί και θηλυκοί γαμέτες β. συμβαίνει η γονιμοποίηση γ. πραγματοποιείται η ανάπτυξη του εμβρύου Άνθος Αναπαραγωγή Το άνθος Λειτουργίες 1. Όργανο εγγενούς παραγωγής των ανώτερων φυτών α. παράγονται οι αρσενικοί και θηλυκοί γαμέτες β. συμβαίνει η γονιμοποίηση γ. πραγματοποιείται η ανάπτυξη του εμβρύου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ 2008-09 2 Επαναλ. Ασκήσεις Α Γυμν 2008-9 Κύτταρο 1. Από ποια μέρη αποτελείται το μικροσκόπιο; 2. Στην εικόνα φαίνεται ένα μικροσκόπιο. Να γράψετε τα μέρη του όπως υποδεικνύονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΩΣΤΩΔΗ Cynodon. dactylon Chrysopogon gryllus Dichanthium ischaemum Dactylis glomerata Dasypyrum villosum Cynosurus echinatus

ΑΓΡΩΣΤΩΔΗ Cynodon. dactylon Chrysopogon gryllus Dichanthium ischaemum Dactylis glomerata Dasypyrum villosum Cynosurus echinatus ΑΓΡΩΣΤΩΔΗ Cynodon. dactylon Chrysopogon gryllus Dichanthium ischaemum Dactylis glomerata Dasypyrum villosum Cynosurus echinatus Cynodon dactylon (Αγριάδα) Γενική περιγραφή: Πολυετές C4, με καλάμι έρπον

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

2. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ Υ ΡΟΣΦΑΙΡΑΣ

2. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ Υ ΡΟΣΦΑΙΡΑΣ 2. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ Υ ΡΟΣΦΑΙΡΑΣ 2.1 Ωκεανοί και Θάλασσες. Σύµφωνα µε τη ιεθνή Υδρογραφική Υπηρεσία (International Hydrographic Bureau, 1953) ως το 1999 θεωρούντο µόνο τρεις ωκεανοί: Ο Ατλαντικός, ο Ειρηνικός

Διαβάστε περισσότερα

τη σημασία που έχει για τη διευκόλυνσή μας στην περιγραφή και την κατανόηση της φύσης, η ένταξη των διαφορετικών οργανισμών σε κατηγορίες.

τη σημασία που έχει για τη διευκόλυνσή μας στην περιγραφή και την κατανόηση της φύσης, η ένταξη των διαφορετικών οργανισμών σε κατηγορίες. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ «ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ» Ομάδα εργασίας 1. 2. 3. 4. Ημερομηνία: 22-3-2018 Εργαστηριακή άσκηση: «Βιοποικιλότητα Ι» Σε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΡΥΘΡΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ & ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΦΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΡΥΘΡΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ & ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΦΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΙΒΛΙΟ ΕΡΥΘΡΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ & ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΦΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΜΟΣ ΠΡΩΤΟΣ A - D Επιτροπή Έκδοσης: Δημήτριος Φοίτος, Θεοφάνης Κωνσταντινίδης & Γεωργία Καμάρη Επιμέλεια κειμένων: Πέπη Μπαρέκα ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΥΒΙΑΔΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

ΕΥΡΥΒΙΑΔΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΕΥΡΥΒΙΑΔΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ 2010-11 Κεφάλαιο 1: Η Οργάνωση της ζωής 1. Από ποια μέρη αποτελείται το μικροσκόπιο; 2. Στην εικόνα φαίνεται ένα μικροσκόπιο. Να γράψετε τα μέρη του όπως υποδεικνύονται από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΣΤΑΝΙΑ. Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση:

ΚΑΣΤΑΝΙΑ. Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση: ΚΑΣΤΑΝΙΑ Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση: Οικ.: Faqgaceae Castanea mollissima (κινέζικη Καστανιά) Α: έλκος και μελάνωση C. crenata (Ιαπωνική Καστανιά) Α: έλκος και μελάνωση C. sativa (Ευρωπαϊκή Καστανιά)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΠΟΦΟΡIΑ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ

ΚΑΡΠΟΦΟΡIΑ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ 1 ΚΑΡΠΟΦΟΡIΑ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ Στάδια καρποφορίας, σχηματισμός ανθικών καταβολών & καρποφόρα όργανα Αθανάσιος Μολασιώτης Επίκουρος καθηγητής Εργαστήριο Δενδροκομίας ΑΠΘ (Τηλ.: 2310 991693; E-mail:amolasio@agro.auth.gr)

Διαβάστε περισσότερα

Μικρο-Aποθέματα Φυτών

Μικρο-Aποθέματα Φυτών Μικρο-Aποθέματα Φυτών Γνωρίζω Προστατεύω Διατηρώ Σπάνια και ενδημικά φυτά που κινδυνεύουν με εξαφάνιση Πιλοτικό Δίκτυο Μικρο-Αποθεμάτων Φυτών στη Δυτική Κρήτη Γνωρίζεις ότι: 1734 10% 66 183 23 14 διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες μακροσκοπικών ελέγχων για τον επιβλαβή οργανισμό. Grapholita molesta Busck. (Lepidoptera: Tortricidae) (κν.

Οδηγίες μακροσκοπικών ελέγχων για τον επιβλαβή οργανισμό. Grapholita molesta Busck. (Lepidoptera: Tortricidae) (κν. Οδηγίες μακροσκοπικών ελέγχων για τον επιβλαβή οργανισμό Grapholita molesta Busck. (Lepidoptera: Tortricidae) (κν. βλαστορύκτης της ροδακινιάς) σε ροδάκινα και νεκταρίνια για εξαγωγή στη Ρωσία Για φυτοϋγειονομικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΚΙΑ. Γραμματικός Διονύσιος, Γεωπόνος, Msc Τμήμα Αμπέλου & Ξ. Κ. Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής

ΣΥΚΙΑ. Γραμματικός Διονύσιος, Γεωπόνος, Msc Τμήμα Αμπέλου & Ξ. Κ. Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής ΣΥΚΙΑ Γραμματικός Διονύσιος, Γεωπόνος, Msc Τμήμα Αμπέλου & Ξ. Κ. Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ Τάξη των Αγγειόσπερμων Δικότυλων φυτών. Οικογένεια Moraceae, γένος Ficus, είδος Carica.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΦΥΤΩΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ 1 Ύπερος ( ): ωοθήκη (εμβρυόσακος), στύλος, στίγμα Ανδρείο ( ): στήμονες (νήμα, ανθήρας) στίγμα στύλος πέταλο ανθήρας νήμα σέπαλο ωοθήκη εμβρυόσακος Τυπικό τέλειο άνθος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΦΥΤΑ. Πολυκύτταροι ευκαρυωτικοί οργανισμοί, με λειτουργικά εξειδικευμένους ιστούς. Φωτοσυνθετικοί, αυτότροφοι οργανισμοί

ΤΑ ΦΥΤΑ. Πολυκύτταροι ευκαρυωτικοί οργανισμοί, με λειτουργικά εξειδικευμένους ιστούς. Φωτοσυνθετικοί, αυτότροφοι οργανισμοί ΤΑ ΦΥΤΑ Πολυκύτταροι ευκαρυωτικοί οργανισμοί, με λειτουργικά εξειδικευμένους ιστούς. Φωτοσυνθετικοί, αυτότροφοι οργανισμοί Περιέχουν χλωροφύλλες α και β και καροτενοειδή. Το άμυλο είναι η κύρια αποθήκη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΔΟΜΗΣ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΔΟΜΗΣ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 10-11. ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΔΟΜΗΣ Μεταβλητότητα δομής Δομή δακτυλίων Μορφολογία κυττάρων Χημική σύσταση Υποδομή Μέσα σ ένα δέντρο Ανάμεσα στα δέντρα Οριζόντια Κατακόρυφα Πλάγια Στο ίδιο είδος Σε διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Το ονόμασαν παγκράτιο γιατί φυτρώνει σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες αλλά και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Το ονόμασαν παγκράτιο γιατί φυτρώνει σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες αλλά και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. 1o ΓΕΛ ΘΕΡΜΗΣ Project Β1 Καλλιέργεια απειλούμενων φυτών και οικολογικής συνείδησης. Κρίνος της θάλασσας (Pancratium marytimum) Βυζαντινό λείριο (Lilium chalcedonicum) O κρίνος της θάλασσας είναι ένα αυτοφυές

Διαβάστε περισσότερα

Στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής, δημιουργήσαμε ένα φυτολόγιο. Αυτή τη φορά όμως είναι ηλεκτρονικό

Στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής, δημιουργήσαμε ένα φυτολόγιο. Αυτή τη φορά όμως είναι ηλεκτρονικό 1ο Δημοτικό σχολείο Παλλήνης Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ τάξης Το φυτολόγιό μας Στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής, δημιουργήσαμε ένα φυτολόγιο. Αυτή τη φορά όμως είναι ηλεκτρονικό Επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

Η Αφρική είναι η τρίτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας, μετά την Ασία και την Αμερική. Η έκτασή της είναι, χωρίς τα νησιά, 29,2 εκατομμύρια τετρ. χ

Η Αφρική είναι η τρίτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας, μετά την Ασία και την Αμερική. Η έκτασή της είναι, χωρίς τα νησιά, 29,2 εκατομμύρια τετρ. χ Β. Π. Γ. Π. Η Αφρική είναι η τρίτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας, μετά την Ασία και την Αμερική. Η έκτασή της είναι, χωρίς τα νησιά, 29,2 εκατομμύρια τετρ. χιλιόμετρα, ενώ με τα νησιά φτάνει τα 30,2

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 8 ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑΣ

Εργαστήριο 8 ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΑΥΡΑΝΘΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ Εργαστήριο 8 ΣΤΑΥΡΑΝΘΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ 1. ΛΑΧΑΝΟ 2. ΛΑΧΑΝΟ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 3. ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ 4. ΜΠΡΟΚΟΛΟ 5. ΡΑΠΑΝΙ 6. ΓΟΓΓΥΛΙ 7. ΡΕΒΑ 8. ΡΟΚΑ 9. ΑΓΡΙΑ ΡΟΚΑ ΛΑΧΑΝΟ Βοτανική ταξινόμηση: Brassica oleracea

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης των περιοχών έρευνας από δασοκομική και οικοφυσιολογική άποψη

Αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης των περιοχών έρευνας από δασοκομική και οικοφυσιολογική άποψη LIFE + AdaptFor Αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης των περιοχών έρευνας από δασοκομική και οικοφυσιολογική άποψη Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα Δασικά οικοσυστήματα Καλλιόπη Ραδόγλου & Γαβριήλ Σπύρογλου

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα : Παράκτιες Αμμοθίνες με είδη Κέδρων. Θέμα Παράκτιες αμμοθίνες με είδη κέδρων και δίκτυο «Natura 2000» στο νησί της Ρόδου

Ημερίδα : Παράκτιες Αμμοθίνες με είδη Κέδρων. Θέμα Παράκτιες αμμοθίνες με είδη κέδρων και δίκτυο «Natura 2000» στο νησί της Ρόδου Ημερίδα : Παράκτιες Αμμοθίνες με είδη Κέδρων Θέμα Παράκτιες αμμοθίνες με είδη κέδρων και δίκτυο «Natura 2000» στο νησί της Ρόδου Εισηγητές Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος Δέσποινα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΥΣΣΙΝΙΑ ΒΥΣΣΙΝΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μικρού µεγέθους, βλάστηση πλαγιόκλαδη. Καταγωγή: Κασπία

ΒΥΣΣΙΝΙΑ ΒΥΣΣΙΝΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μικρού µεγέθους, βλάστηση πλαγιόκλαδη. Καταγωγή: Κασπία Καταγωγή: Κασπία ΒΥΣΣΙΝΙΑ Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Rosaceae Prunus cerasus P2 Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μικρού µεγέθους, βλάστηση πλαγιόκλαδη Φύλλα Απλά, κατ εναλλαγή, ελλειψοειδή και διπλά διπλά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 6. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΠΛΑΤΥΦΥΛΛΩΝ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 6. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΠΛΑΤΥΦΥΛΛΩΝ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 6. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΠΛΑΤΥΦΥΛΛΩΝ Τύποι και ρόλος κυττάρων πλατυφύλλων Μέλη αγγείων: αγωγά στοιχεία Ίνες: στερεωτικά στοιχεία (σπάνια και αγωγά) Τραχεϊδες: αγωγά και στερεωτικά στοιχεία Παρεγχυματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Ο καρπός του είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση. Το εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 2. ΑΥΞΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Εργαστήριο Δομής Ξύλου. Στέργιος Αδαμόπουλος

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 2. ΑΥΞΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Εργαστήριο Δομής Ξύλου. Στέργιος Αδαμόπουλος ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 2. ΑΥΞΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ Δασικά δέντρα α β Κωνοφόρα (α): αειθαλή δέντρα που τα φύλλα τους είναι βελονόμορφα και οι καρποί τους έχουν σχήμα κώνου, π.χ. πεύκη, ελάτη Πλατύφυλλα (β):

Διαβάστε περισσότερα

ΕίδηΚερασιάς SABRINA SUMN 314CH C.O.V

ΕίδηΚερασιάς SABRINA SUMN 314CH C.O.V ΤοΚεράσι Ηκερασιά είναι αγγειόσπερµο δικότυλο φυτό που ανήκει στο γένοςπρούµνη (Prunus), στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae), και είναι δε συγγενής τηςβυσσινιάς. Είναι φυλλοβόλο δέντρο µε ύψος που

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση του φυτικού σώματος (Φ.Σ.): Τα φυτικά όργανα

Οργάνωση του φυτικού σώματος (Φ.Σ.): Τα φυτικά όργανα Οργάνωση του φυτικού σώματος (Φ.Σ.): Τα φυτικά όργανα Το πέρασμα από το μονοκύτταρο στο πολυκύτταρο επίπεδο οργάνωσης, όπως εκδηλώνεται στα ανώτερα φυτά, είναι μια σταδιακή και πολύπλοκη διεργασία στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 11 ο ΜΥΚΟΡΡΙΖΕΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 11 ο ΜΥΚΟΡΡΙΖΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 11 ο ΜΥΚΟΡΡΙΖΕΣ 1 ΜΥΚΟΡΡΙΖΕΣ 2 ΜΥΚΟΡΡΙΖΕΣ Μυκορριζική συμβίωση: Η συμβιωτική σχέση μεταξύ ριζών μυκήτων / εκδηλώνεται με σχηματισμό ξεχωριστών οργάνων =μυκόρριζες Κατηγορίες μυκόρριζων ενδομυκόρριζες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

4. γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο

4. γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο /Ελληνικός χώρος Τα ελληνικά βουνά (και γενικότερα οι ορεινοί όγκοι της

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς

Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς Τεύχος 1 Σεπτέμβριος 2014 Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς LIFE12NAT/CY/000758 Περιεχόµενα Περισσότερες πληροφορίες www.life-rizoelia.eu

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΚΙΑ ΣΥΚΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

ΣΥΚΙΑ ΣΥΚΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ ΣΥΚΙΑ Καταγωγή: Ν. Αραβία Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Moraceae FicuscaricaL. Βοτανικοί Χαρακτήρες Θηλυκοδίοικο (αρρενοσυκιά-µόνοικο, ηµεροσυκιά θηλυκά άνθη) Φυλλοβόλο Μέτριο έως µεγάλο µέγεθος, µαλακό ξύλο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΦΥΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΩΝ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΦΥΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΦΥΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΩΝ 1 Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΩΝ Μορφολογία άνθους (απαραίτητη η γνώση της προκειμένου να κάνουμε διασταυρώσεις) Μέρη του άνθους (πλήρες) κάλυκας- σέπαλα περιάνθιο στεφάνη

Διαβάστε περισσότερα

Υπερ-Άθροισμα ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΑ (SPERMATOPHYTA)

Υπερ-Άθροισμα ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΑ (SPERMATOPHYTA) Υπερ-Άθροισμα ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΑ (SPERMATOPHYTA) Τα Σπερματόφυτα είναι η τελευταία και η μεγαλύτερη ομάδα του φυτικού βασιλείου και χαρακτηρίζονται από το σχηματισμό ανθέων και σπερμάτων, τα οποία χρησιμεύουν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 11. ΙΧΘΥΕΣ ΓΛΥΚΕΩΝ ΥΔΑΤΩΝ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 11. ΙΧΘΥΕΣ ΓΛΥΚΕΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 11. ΙΧΘΥΕΣ ΓΛΥΚΕΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 1. Λιπαριά Alosa alosa Περιγραφή σώμα πεπιεσμένο στις πλευρές, μικρό ραχιαίο πτερύγιο, χωρίς πλευρική γραμμή, με βαθιά εγκοπή στο μέσο του χείλους της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΠΑΝΕΚΦE» 15 η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα επιστημών EUSO 2017 Τοπικός Διαγωνισμός Κέρκυρας Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ω Ν Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Α Κ Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγική Ανθοκομία. Ορτανσία. Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Παραγωγική Ανθοκομία. Ορτανσία. Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου TEI Πελοποννήσου Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία Θέμα Παραγωγική Ανθοκομία Ποικιλίες Καλλιέργεια Απαιτήσεις Ορτανσία Προβλήματα Ασθένειες Εχθροί Γεώργιος Δημόκας * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 5. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΩΝΟΦΟΡΩΝ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 5. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΩΝΟΦΟΡΩΝ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 5. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΩΝΟΦΟΡΩΝ Τύποι και ρόλος κυττάρων κωνοφόρων Τραχεΐδες (αξονικές, ακτινικές): αγωγά και στερεωτικά στοιχεία Παρεγχυματικά κύτταρα: αποθηκευτικά στοιχεία αξονικές τραχεϊδες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ Οι περιοχές των τροπικών δασών όπως βλέπεις και στον παραπάνω παγκόσμιο χάρτη, βρίσκονται στη Νότια Αμερική(γύρω από τον ισημερινό), στη Βόρεια Αμερική(ανάμεσα από τον Τροπικό του

Διαβάστε περισσότερα

ζωικοί εχθροί ανθοκηπευτικών

ζωικοί εχθροί ανθοκηπευτικών ζωικοί εχθροί ανθοκηπευτικών Τάξη: Diptera πτέρυγες: πρόσθιες μεμβρανώδεις, οπίσθιες ελλείπουν (διαμορφωμένες σε αλτήρες) στοματικά μόρια: νύσσο - μυζητικού τύπου ολομετάβολα προνύμφη: ακέφαλη - άποδη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 6. ΧΗΝΕΣ ΠΑΠΙΕΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 6. ΧΗΝΕΣ ΠΑΠΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 6. ΧΗΝΕΣ ΠΑΠΙΕΣ 1. Χωραφόχηνα Anser fabalis Περιγραφή μοιάζει με τη σταχτόχηνα αλλά σκουρότερη, πάνω μέρος φτερούγων γκριζογάλαζο σε αντίθεση με τα πολύ σκούρα κεφάλι και λαιμό,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΝ ΡΑ (ΣΕΛ. 3) 2. ΠΟΣΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΟΥΝ ΡΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ 3. ΖΩΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ 4. ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ (ΣΕΛ.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΝ ΡΑ (ΣΕΛ. 3) 2. ΠΟΣΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΟΥΝ ΡΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ 3. ΖΩΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ 4. ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ (ΣΕΛ. ΟΝΟΜΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΠΡΗ ΤΑΞΗ: Β 1 ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Θέµα: Τούνδρα 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΝ ΡΑ (ΣΕΛ. 3) 2. ΠΟΣΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΟΥΝ ΡΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ; (ΣΕΛ. 4-7) 3. ΖΩΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Νεότερες ποικιλίες κερασιάς

Νεότερες ποικιλίες κερασιάς ΕΙ ΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Νεότερες ποικιλίες κερασιάς 2. Περιγραφή των χαρακτηριστικών 12 ακόμα ποικιλιών Ιωάννης Α. Χατζηχαρίσης και Κωνσταντίνος Α. Καζαντζής ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας Το άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογή της Διαχείρισης των Δασών στην Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα: Δασαρχείο Πάρνηθας. Ομάδα έργου: Γ. Ζαρείφης Ηλ. Ντούφας Γ. Πόθος Κ.

Προσαρμογή της Διαχείρισης των Δασών στην Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα: Δασαρχείο Πάρνηθας. Ομάδα έργου: Γ. Ζαρείφης Ηλ. Ντούφας Γ. Πόθος Κ. Προσαρμογή της Διαχείρισης των Δασών στην Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα: Δασαρχείο Πάρνηθας Ομάδα έργου: Γ. Ζαρείφης Ηλ. Ντούφας Γ. Πόθος Κ. Ψαρρή Σεμινάριο Κατάρτισης Δασικών Υπηρεσιών 18-19 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

6. Αναπαραγωγή. Η αναπαραγωγή είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της ζωής. Με την αναπαραγωγή οι οργανισμοί δημιουργούν απογόνους.

6. Αναπαραγωγή. Η αναπαραγωγή είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της ζωής. Με την αναπαραγωγή οι οργανισμοί δημιουργούν απογόνους. 6. Αναπαραγωγή Η αναπαραγωγή είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της ζωής. Με την αναπαραγωγή οι οργανισμοί δημιουργούν απογόνους. Με ποιούς τρόπους αναπαράγονται οι οργανισμοί; Η αναπαραγωγή στους μονοκύτταρους

Διαβάστε περισσότερα

5. MΠIZΕΛΙ 5.1. Γενικά

5. MΠIZΕΛΙ 5.1. Γενικά 5. MΠIZΕΛΙ 5.1. Γενικά Με το όνομα μπιζέλι είναι γνωστά διάφορα είδη, τα οποία ανήκουν στο γένος Pisum. Ως κέντρα καταγωγής τους θεωρούνται το Αφγανιστάν και η περιοχή της Αιθιοπίας. Αργότερα μεταφέρθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Μίτωση... 41 Μείωση... 44 ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΟΠΛΑΣΜΑΤΟΣ (ΚΥΤΟΚΙΝΗΣΗ)... 48

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Μίτωση... 41 Μείωση... 44 ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΟΠΛΑΣΜΑΤΟΣ (ΚΥΤΟΚΙΝΗΣΗ)... 48 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ... 17 ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ... 19 ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΣΚΕΛΕΤΟΣ... 22 Μικροσωληνίσκοι... 23 Μικρονηµάτια ακτίνης... 28 ΠΥΡΗΝΑΣ... 31 Πυρηνικός φάκελλος... 33 Πυρηνόπλασµα... 35 Χρωµατίνη...

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 (σελ ) Ζώνες βλάστησης

Kεφάλαιο 11 (σελ ) Ζώνες βλάστησης Β Ενότητα «Το φυσικό περιβάλλον» 1 Kεφάλαιο 11 (σελ. 43 45) Ζώνες βλάστησης Στόχοι: -να γνωρίσουµε την έννοια της βλάστησης -να παρατηρήσουµε την κατανοµή της βλάστησης στην επιφάνεια της Γης -να συνδέουµε

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του φουντουκιού:

Η ιστορία του φουντουκιού: ΤΟ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ : Η ιστορία του φουντουκιού: Σύμφωνα με ιστορικά ευρήματα, τα φουντούκια πρωτοεμφανίστηκαν στις περιοχές της Σουηδίας, Δανίας και Γερμανίας κατά τη Μεσολιθική και Νεολιθική εποχή. Η καλλιέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πλίνιος μάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων με μεγάλη ιατρική χρησιμότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από

Ο Πλίνιος μάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων με μεγάλη ιατρική χρησιμότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ Ο Ιπποκράτης υποστηρίζει πως η τροφή μπορεί να γίνει και φάρμακο. Τα βότανα χρησιμοποιήθηκαν σε θεραπευτικές πρακτικές ως φαρμακευτικά είδη αλλά και ως φορείς της θεϊκής ευλογίας. Οι

Διαβάστε περισσότερα