Τίτλος Μαθήματος: Πρώτες Βοήθειες για Γενικό Πληθυσμό

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τίτλος Μαθήματος: Πρώτες Βοήθειες για Γενικό Πληθυσμό"

Transcript

1 Τίτλος Μαθήματος: Πρώτες Βοήθειες για Γενικό Πληθυσμό Ενότητα: Απώλεια αισθήσεων Διδάσκοντες: Γιάνης Δημολιάτης (υπεύθυνος), Ευαγγελία Ντζάνη, Αικατερίνη Καβλακούδη, Ελένη Γαλανοπούλου, Κωνσταντία- Παρασκευή Γκινή Τμήμα: Ιατρικής

2 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Copyright Ιούνιος 2009, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Διεύθυνση Σώµατος Σαµαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Τµήµα Εκπαίδευσης

3 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Εγχειρίδιο Εκπαιδευόµενου Ενότητα 3 η ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΟΣ Ι. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ Copyright Ιούνιος 2009, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Διεύθυνση Σώµατος Σαµαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Τµήµα Εκπαίδευσης

4 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Εγχειρίδιο Εκπαιδευόµενου Ενότητα 3η Αφιερωµένο σε ΣΕΝΑ που έχεις την θέληση και την ικανότητα να σώζεις ανθρώπινες ζωές.

5 3 η ενότητα Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση

6 Γενικά Η Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΑ) είναι η τεχνική εφαρµογής τεχνητού αερισµού και υποστήριξης της κυκλοφορίας, µε στόχο την παροχή έστω και µικρού βαθµού οξυγόνωσης και αιµάτωσης των ζωτικών οργάνων του σώµατος προσωρινά έως την τελική αποκατάσταση της αναπνοής και της κυκλοφορίας. Τα εγκεφαλικά κύτταρα µπορούν να λειτουργήσουν µόνο για 4 έως 6 λεπτά χωρίς οξυγόνο (αναερόβια). Συνεπώς, η εφαρµογή της Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΚΑΑ), µπορεί να αποβεί σωτήρια αν εφαρµοσθεί έγκαιρα (εντός 4 λεπτών από την στιγµή της αναπνευστικής ή καρδιοαναπνευστικής ανακοπής). Η αλυσίδα της επιβίωσης (εικόνα 1) περιλαµβάνει τα εξής στάδια, τα οποία πρέπει να πραγµατοποιηθούν, προκειµένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς µετά από καρδιοαναπνευστική ανακοπή: Έγκαιρη Ειδοποίηση των Υπηρεσιών Εκτάκτου Ανάγκης: η έγκαιρη αναγνώριση του επεισοδίου και ειδοποίηση της υπηρεσίας ασθενοφόρου (π.χ. 112 ή 166) µπορεί ακόµα και να προλάβει την καρδιακή ανακοπή. Έγκαιρη Εφαρµογή ΚΑΑ: η έγκαιρη εφαρµογή ΚΑΑ από περαστικούς που έχουν εκπαιδευθεί µπορεί να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει τις πιθανότητες επιβίωσης σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής µε κοιλιακή µαρµαρυγή. Έγκαιρη Απινίδωση: σε συνδυασµό µε την έγκαιρη ΚΑΑ από περαστικούς, η έγκαιρη απινίδωση εντός 3 5 λεπτών από την ανακοπή µπορεί να έχει ως αποτέλεσµα ποσοστά επιβίωσης 49 75%. Κάθε λεπτό καθυστέρησης της απινίδωσης µειώνει την πιθανότητα επιβίωσης κατά 10 15%. Έγκαιρη Εξειδικευµένη Υποστήριξη της Ζωής: η ποιότητα της ιατρικής φροντίδας κατά την περίοδο µετά την ανάνηψη επηρεάζει το τελικό αποτέλεσµα.

7 Εικόνα 1 Καρδιοαναπνευστική Ανακοπή είναι η αιφνίδια και απρόβλεπτη διακοπή της λειτουργίας της αναπνοής ή της κυκλοφορίας ή και των δυο, µε αποτέλεσµα την ανεπαρκή παροχή οξυγονωµένου αίµατος στα ζωτικά όργανα. Τα συχνότερα αίτια Καρδιοαναπνευστικής Αν ακοπής και τα αντίστοιχα ποσοστά εµφάνισής τους σε καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκοµείου είναι τα ακόλουθα: Καρδιακή νόσος (82,4%) Πνευµονική νόσος (4,3%) Αγγειακή εγκεφαλική νόσος (2,2%) Καρκίνος (0,9%) Γαστρεντερική αιµορραγία (0,3%) Τοκετός / Παιδιατρικά αίτια (0,2%) Επιληψία (0,2%) Σακχαρώδης διαβήτης (0,1%) Νεφρική νόσος (0,1%) Τραύµα (3,1%) Ασφυξία (2,2%) Υπερδοσολογία ναρκωτικών / φαρµάκων (1,9%) Πνιγµός (0,5%) Αυτοκτονία (πλην των προαναφερθέντων) (0,9%) Άλλα εξωγενή αίτια (0,2%) Ηλεκτροπληξία / Κεραυνός (0,1%)

8 Διαπιστώνουµε ότι η προνοσοκοµειακή καρδιοαναπνευστική ανακοπή οφείλεται, στο 82.4% των περιπτώσεων, σε καρδιακή νόσο, ενώ οφείλεται σε µη καρδιακά εσωτερικά και εξωτερικά αίτια, στο 8.6% και 9% των περιπτώσεων αντίστοιχα. Το ανθρώπινο σώµα δεν µπορεί να ζήσει χωρίς οξυγόνο. Το Ο 2 είναι απαραίτητο για τον µεταβολισµό των θρεπτικών ουσιών σε κυτταρικό επίπεδο (αερόβιος µεταβολισµός) µε αποτέλεσµα την παραγωγή ενέργειας. Όλα τα κύτταρα του σώµ ατός µας έχουν ανάγκη µια σταθερή παροχή οξυγόνου για να επιβιώσουν. Αν αυτή η παροχή σταµατήσει, τα κύτταρα θα πεθάνουν µέσα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα. Όταν πεθάνουν πολλά κύτταρα του σώµατος, πεθαίνει και ο άνθρωπος. Τα διάφορα όργανα του σώµατός µας έχουν διαφορετική αντοχή στην έλλειψη οξυγόνου. Από τα πλέον ευαίσθητα όργανα είναι ο εγκέφαλος, ο οποίος δεν µπορεί να επιβιώσει παρά µόνο 4 6 λεπτά χωρίς οξυγόνο. Ο εγκέφαλος αποτελεί ένα από τα ζωτικά όργανα του σώµατός µας. Εάν ο εγκέφαλος υποστεί σηµαντικές βλάβες, το ανθρώπινο σώµα δυσλειτουργεί ή πεθαίνει. Βασική Υποστήριξη Ζωής (BLS) Είναι η διατήρηση της βατότητας του αεραγωγού και υποστήριξη του αερισµού και της κυκλοφορίας χωρίς εξοπλισµό ή µε ελάχιστα µέσα. Η βασική υποστήριξη της ζωής περιλαµβάνει: Αρχική εκτίµηση κατάστασης του πάσχοντος Διατήρηση ανοικτού αεραγωγού Αερισµό Θωρακικές συµπιέσεις

9 Βασική Υποστήριξη Ζωής στον Ενήλικα Η ακολουθία των ενεργειών στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής Ενηλίκου είναι: Προσέγγιση µε Ασφάλεια Έλεγχος Αντίδρασης Θύµατος Φωνάξτε ΒΟΗΘΕΙΑ Έκταση της Κεφαλής και Ανύψωση της Κάτω Γνάθου Έλεγχος της Αναπνοής για 10 sec Τηλέφωνο στο ΕΚΑΒ 166 (ή 112) 30 Θωρακικές Συµπιέσεις 2 Εµφυσήσεις Οι ενέργειες που ακολουθούνται στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής είναι κατά κανόνα οι εξής: 1. Βεβαιωθείτε για την ασφάλεια του αρωγού και του θύµατος 2. Ελέγξτε αν το θύµα αντιδρά: Κουνήστε ελαφρά τους ώµους του και ρωτήστε δυνατά: «Είσαι καλά;» (εικόνα 2).

10 3A. Αν απαντήσει ή κινηθεί: Αφήστε τον στη θέση που τον βρήκατε εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος. Προσπαθήστε να βρείτε ποιο είναι το πρόβληµα και καλέστε βοήθεια αν είναι απαραίτητο. Επανεκτιµάτε τακτικά την κατάσταση του θύµατος. Εικόνα 2 3B. Αν δεν αντιδράσει: Φωνάξτε για βοήθεια Γυρίστε το θύµα στην πλάτη, και ανοίξτε τον αεραγωγό του θύµατος χρησιµοποιώντας την τεχνική έκτασης της κεφαλής και ανύψωσης της κάτω γνάθου (βλ. εικόνα 3): Βάλτε το χέρι σας στο µέτωπο του θύµατος και µε απαλές κινήσεις εκτείνετε το κεφάλι προς τα πίσω, αφήνοντας ελεύθερους τον αντίχειρα και τον δείκτη σας, για να κλείσετε τη µύτη του θύµατος αν χρειαστεί να κάνετε τεχνητές αναπνοές. Εικόνα 3 Αφαιρέστε κάθε ορατό ξένο σώµα από το στόµα του θύµ ατος, συµ περιλαµβανοµένων και τεχνητών οδοντοστοιχιών, αν αυτές δεν εφαρµόζουν καλά. Τοποθετώντας τις άκρες των δακτύλων του ελεύθερου χεριού σας στην άκρη του σαγονιού, ανασηκώστε το σαγόνι, ώστε να ανοίξει ο αεραγωγός. Προσπαθήστε να αποφύγετε υπερέκταση του κεφαλιού, αν υποπτεύεστε τραυµατισµό στον αυχένα.

11 Απόφραξη Αεραγωγού Η συχνότερη αιτία απόφραξης του αεραγωγού σε αναίσθητο θύµα είναι η χάλαση της γλώσσας. Αντίθετα, σε θύµ ατα που έχουν τις αισθήσεις τους, πολύ συχνή είναι η απόφραξη λόγω ξένου σώµατος. Όταν ένας ασθενής έχει απώλεια συνείδησης, χάνεται ο µυϊκός τόνος, δηλαδή ο έλεγχος του νευρικού συστήµατος πάνω στους µύες. Η γλώσσα είναι και αυτή ένας µυς, ο οποίος είναι προσαρµοσµ ένος στην κάτω γνάθο. Όταν χαθεί λοιπόν ο µυϊκός τόνος, επέρχεται χάλαση (παράλυση) της γλώσσας, και η βάση της γλώσσας πέφτει προς τα πίσω κα ι φράσσει τ ον υποφάρυγγα. Αρκεί λοιπόν, να αποµακρυνθεί η κάτω γνάθος από την άνω γνάθο, για να αποµακρυνθεί µαζί µε την πρώτη και η γλώσσα και να ανοίξει ο αεραγωγός.

12 4. Διατηρώντας τον αεραγωγό ανοικτό, κοιτάξτε, ακούστε και νιώστε αν το θύµα αναπνέει κανονικά και ελέγξτε για κανονική αναπνοή: Κοιτάξτε αν κινείται το στήθος. Ακούστε το στόµα του θύµατος για αναπνευστικούς ήχους. Νιώστε τυχόν εκπνεόµενο αέρα στο σαγόνι σας. Κοιτάξτε, ακούστε και νιώστε για όχι παραπάνω από 10 δευτερόλεπτα για να ελέγξετε αν το θύµα αναπνέει κανονικά (εικόνα 4). Εικόνα 4 Στα πρώτα λεπτά µετά την καρδιακή ανακοπή, το θύµα µπορεί µόλις να αναπνέει, ή να κάνει αραιά, θορυβώδη αγκοµαχητά. Μην το µπερδέψετε µε τ ην κανονική αναπνοή. Αν έχετε αµφιβολία για το αν η αναπνοή είναι κανονική ή όχι, θεωρείστε ότι δεν είναι κανονική. Οι αναπνοές αυτής της µορφής (αναπνοή Rocking Feller ή αγωνιώδης αναπνοή) παρουσιάζονται σε ποσοστό ως και 40% των θυµάτων καρδιακής ανακοπής. Η αναπνοή αυτού του τύπου περιγράφεται σαν «βαριά» ή «εργώδης», ή «θορυβώδης» αναπνοή, ή «αγκοµαχητά».

13 Οπτικός Έλεγχος Αεραγωγού Μόλις ανοίξετε τον αεραγωγό, ελέγξτε οπτικά τη στοµατική κοιλότητα. Αν δείτε ένα αντικείµενο ολόκληρο, τότε και µόνο τότε κάντε σάρωση µε το δάχτυλο και προσπαθήστε να το βγάλετε. Ποτέ µην κάνετε τυφλή σάρωση µε το δάχτυλο. Μπορεί να χρειαστεί να σπρώξετε το αντικείµενο από κάτω για να αποµακρυνθεί.

14 Εναλλακτικές Τεχνικές Διάνοιξης Αεραγωγού Στην περίπτωση όπου είναι δύσκολη η διάνοιξη του αεραγωγού ή όταν υπάρχει υποψία κάκωσης αυχένα, χρησιµοποιείται ο χειρισµός «ώθηση του πώγωνα» (jaw thrust). Αυτό έχει ως εξής: διατηρώντας την ακινητοποίηση της κεφαλής µε τα χέρια, µετακινείται ο δείκτης στις γωνίες της κάτω γνάθου και ο αντίχειρας στον πώγωνα. Ο δείκτης σπρώχνει την κάτω γνάθο, ενώ ο αντίχειρας χρησιµοποιείται σαν υποµόχλιο. Τότε η κάτω γνάθος µετακινείται και το στόµα θα ανοίγει, µε αποτέλεσµα την απελευθέρωση του αεραγωγού. Η τεχνική αυτή χρησιµοποιείται και για οπτικό έλεγχο της στοµατικής κοιλότητας. Στην περίπτωση θύµατος µε κάκωση αυχένα, τα χέρια του αρωγού διατηρούν το κεφάλι σε ευθεία ουδέτερη θέση καθώς γίνεται ο χειρισµός. Σε άλλη περίπτωση, ο αρωγός φέρνει το κεφάλι σε έκταση καθώς εκτελεί το χειρισµό. 5A. Αν αναπνέει κανονικά:

15 Γυρίστε το θύµα σε θέση ανάνηψης (βλέπε παρακάτω) Στείλτε κάποιον για βοήθεια ή, αν είστε µόνος, αφήστε το θύµα και καλέστε βοήθεια Ελέγξτε αν το θύµα συνεχίζει να αναπνέει 5Β. Αν το θύµα δεν έχει κανονική αναπνοή, ή δεν είστε βέβαιοι: Στείλτε κάποιον για βοήθεια ή, αν είστε µόνος, αφήστε το θύµα και καλέστε βοήθεια. Επιστρέψτε και ξεκινήστε θωρακικές συµπιέσεις όπως εξηγείται παρακάτω. Γυρίστε το θύ µα στην πλάτη του και τοποθετήστε το πάνω σε σκληρή και επίπεδη επιφάνεια, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Γονατίστε στο πλάι του θύµατος. Τοποθετήστε τη «φτέρνα» του ενός σας χεριού π άνω στο κέντρο του θώρακα του θύµατος (εικόνα 5). Τοποθετήστε τη «φτέρνα» του άλλου χεριού πάνω στο πρώτο χέρι. «Κλειδώστε» µεταξύ τους τα δάκτυλα και των δύο χεριών, και ανασηκώστε τα ελαφρά ώστε να µην ασκείτε πίεση πάνω στα πλευρά του θύµατος (εικόνα 6). Μην πιέζετε στο πάνω µέρος της κοιλιάς, ή στο χαµηλότερο σηµείο του στέρνου (ξιφοειδής απόφυση). Τοποθετήστε το σώµα σας κάθετα πάνω από το στήθος του θύµατος (εικόνα 7), και µε τεντωµένα τα χέρια σας, πιέστε πάνω στο στέρνο έτσι ώστε να υποχωρήσει 4 5 εκατοστά. Εικόνα 5 Εικόνα 6

16 Μετά από κάθε συµπίεση, σταµατήστε να πιέζετε, χωρίς να σηκώνετε τα χέρια σας από το στέρνο, και επαναλάβετε τη διαδικασία µε ένα ρυθµό 100 συµπιέσεων / λεπτό (κάτι λιγότερο από δύο συµπιέσεις ανά δευτερόλεπτο). Αν σας βοηθάει, µπορείτε να µετράτε φωναχτά. Η συµπίεση και η χαλάρωση θα πρέπει να έχουν την ίδια διάρκεια. Εικόνα 7 Συνδυάστε τεχνητές αναπνοές µε θωρακικές συµπιέσεις. Όταν ολοκληρώσετε 30 συµπιέσεις, εκτείνετε το κεφάλι, ανυψώστε το σαγόνι, και δώστε δύο αποτελεσµατικές εµφυσήσεις. Με τον αντίχειρα και τον δείκτη του χεριού που έχετε τοποθετήσει στο µέτωπο του θύµατος, κλείστε του τη µύτη, πιέζοντας στο µαλακό µέρος της. Ανοίξτε το στόµα, διατηρώντας την ανύψωση του σαγονιού. Πάρτε µια βαθειά αναπνοή ώστε να γεµίσετε τα πνευµόνια σας µε οξυγόνο, και τοποθετήστε τα χείλη σας γύρω από τα χείλη του θύµατος έτσι ώστε να Εικόνα 8 εφαρµόζουν αεροστεγώς. Φυσήξτε σταθερά στο στόµα του θύµατος, κοιτώντας

17 ταυτόχρονα το στήθος του να ανασηκώνεται (εικόνα 8). Η εµφύσηση ανύψωση στήθους θα πρέπει να διαρκεί περίπου 1 δευτερόλεπτο, όπως στην κανονική αναπνοή. Κατά την εµφύσηση θα πρέπει να χορηγήσετε κυβικά εκατοστά αέρα. Διατηρώντας την έκταση του κεφαλιού και την ανύψωση του σαγονιού, αποµ ακρύνετε το στόµα σας από το θύµα, και παρακολουθήστε το στήθος να χαµηλώνει καθώς ο αέρας εξέρχεται από τα πνευµόνια. Πάρτε άλλη µια ανάσα και επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία. Αν η πρώτη σας εµφύσηση δεν κάνει το στήθος να ανασηκώνεται όπως σε µια κανονική αναπνοή, τότε πριν την επόµενή σας προσπάθεια, ελέγξτε πάλι το στόµα του θύµατος, αφαιρέστε τυχόν ξένα σώµατα και βεβαιωθείτε ότι έχετε εκτείνει επαρκώς το κεφάλι και έχετε ανυψώσει το σαγόνι. Όταν ολοκληρώσετε 30 συµπιέσεις, εκτείνετε το κεφάλι, ανυψώστε το σαγόνι, και δώστε δύο αποτελεσµατικές τεχνητές αναπνοές. Χωρίς να καθυστερήσετε, ξανατοποθετήστε τα χέρια σας στη σωστή θέση στο στέρνο και δώστε άλλες 30 συµπιέσεις. Συνεχίστε να κάνετε συµπιέσεις-αναπνοές µε ρυθµό 30 : 2. Σταµατήστε για να ελέγξετε για ενδείξεις κυκλοφορίας, µόνο αν το θύµα κινηθεί ή αναπνεύσει µόνο του. Αλλιώς η αναζωογόνηση δεν πρέπει να διακοπεί. 6. Συνεχίστε την αναζωογόνηση µέχρι: Να αναλάβει την κατάσταση εξειδικευµένο ιατρικό προσωπικό ή το θύµα να αρχίσει να αναπνέει µόνο του ή να εξαντληθείτε.

18 Θέση Ασφαλείας ή Ανάνηψης Εφ όσον έχει εξασφαλισθεί η αναπνοή και η κυκλοφορία του θύµατος η θέση ανάνηψης επιτρέπει: Διατήρηση ανοικτού αεραγωγού και διευκόλυνση της αναπνοής Ελαχιστοποίηση κινδύνου εισρόφησης γαστρικού περιεχοµένου Διευκόλυνση της αποβολής των εκκρίσεων Η σειρά των ενεργειών για την τοποθέτηση ενός αναίσθητου θύµατος σε θέση ανάνηψης είναι η εξής: Αφαιρέστε τα γυαλιά και τυχόν σκληρά αντικείµενα από τις τσέπες του θύµατος Γονατίστε πλάι στο θύµα και ευθειάστε και τα δυο πόδια Τοποθετήστε το χέρι του θύµατος που βρίσκεται πιο κοντά σε εσάς σε ορθή γωνία ως προς το σώµα, µε τον α γκώνα λυγισµένο, το χέρι και την παλάµη προς τα πάνω. Πιάστε το άλλο χέρι του θύµατος, τραβήξτε το πάνω από το στήθος, και κρατήστε το µε την ράχη της παλάµης πάνω στο µάγουλο που βρίσκεται κοντά σε εσάς. Με το άλλο σας χέρι, πιάστε το πόδι του θύµατος (αυτό που βρίσκεται µακριά σας) κάτω από το γόνατο και τραβήξτε το επάνω, λυγίζοντας το γόνατο (το πέλµα να ακουµπά στο έδαφος). Κρατώντας το χέρι του θύµατος πάνω στο µάγουλό του, πιέστε το λυγισµένο γόνατο, ώστε να γυρίσετε το σώµα του θύµατος προς τα εσάς στο πλάι του. Τροποποιήστε τη θέση του ποδιού ώστε ο γοφός και το γόνατο να είναι λυγισµένα σε ορθές γωνίες. Κάντε έκταση της κεφαλής για να διατηρήσετε ανοικτό τον αεραγωγό.

19 Θέση Ασφαλείας ή Ανάνηψης

20 Εναλλακτικές Τεχνικές Εµφυσήσεων Σε περίπτωση όπου η εµφύσηση στόµα µε στόµα δεν είναι εφικτή ή δεν είναι η πλέον ασφαλής για το αρωγό τεχνική εµφύσησης, χρησιµοποιούνται εναλλακτικά µέσα χορήγησης εµφυσήσεων. Στόµα µε µύτη: Χρησιµοποιείται όταν δεν είναι δυνατός ο αερισµός στόµα µε στόµα: το στόµα δεν ανοίγει, ή υπάρχουν σοβαρές κακώσεις στην περιοχή του στόµατος. Μπορεί να είναι ο µόνος τρόπος αερισµού σε θύµα πνιγµού µέσα στο νερό. Ο αεραγωγός ανοίγεται όπως ήδη αναφέρθηκε, αλλά η εµφύσηση γίνεται από τη µύτη: ο αρωγός κλείνει το στόµα του θύµατος µε το χέρι του και σφραγίζει την περιοχή της µύτης µε τα χείλη του.

21 Εναλλακτικές Τεχνικές Εµφυσήσεων Σε περίπτωση όπου η εµφύσηση στόµα µε στόµα δεν είναι εφικτή ή δεν είναι η πλέον ασφαλής για το αρωγό τεχνική εµφύσησης, χρησιµοποιούνται εναλλακτικά µέσα χορήγησης εµφυσήσεων. Στόµα Τραχειοστοµία: Όταν ο ασθενής φέρει τραχειοστοµία.

22 Βασική Υποστήριξη Ζωής σε Παιδιατρικούς Ασθενείς Διακρίνουµε περισσότερες κατηγορίες ασθενών. Θεωρούµε βρέφη τα άτοµα ηλικίας κάτω του ενός έτους και παιδιά τα άτοµα ηλικίας από ενός έως 8 ετών. Παρόλα αυτά, βασικό κριτήριο κατάταξης ενός παιδιατρικού ασθενούς σε µια από τις παραπάνω κατηγορίες είναι η σωµατική διάπλαση και όχι απόλυτα η ηλικία. Η Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΑ) στα µεγαλύτερα παιδιά (άνω των 8 ετών) ακολουθεί τις αρχές των ενηλίκων. Η ακολουθία των ενεργειών στην ΚΑΑ παιδιατρικών ασθενών είναι: ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ; Φωνάξτε για βοήθεια Ανοίξτε τον αεραγωγό ΔΕΝ ΑΝΑΠΝΕΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ; 5 εµφυσήσεις ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ; (Δεν έχει σηµεία κυκλοφορίας) 15 θωρακικές συµπιέσεις 2 εµφυσήσεις

23 Ιδιαιτερότητες ΚΑΑ στα βρέφη ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΚΤΑΣΗΣ της κεφαλής για την διάνοιξη του αεραγωγού. Ο αεραγωγός ανοίγεται µόνο µε ανύψωση της κάτω γνάθου (εικόνα 9). Απαγορεύεται η τυφλή σάρωση της στοµατικής κοιλότητας µε το δάχτυλο. Αυτή θα πρέπει να γίνεται µόνο αν το ξένο σώµα φαίνεται ολόκληρο. Εικόνα 9 Οι εµφυσήσεις γίνονται µε το στόµα του αρωγού να καλύπτει και το στόµα και τη µύτη του βρέφους. Ο αρωγός θα πρέπει να δώσει αρχικά πέντε εµφυσήσεις και να ξεκινήσει θωρακικές συµπιέσεις, εφόσον το θύµα εξακολουθεί να µην αποκρίνεται. Η διάρκεια της κάθε εµφύσησης είναι 1 1,5 δευτερόλεπτο. Για να διαπιστώσουµε εάν υπάρχει καρδιακή λειτουργία, ψηλαφούµε και το σφυγµό, ταυτόχρονα µε τον έλεγχο της αναπνοής. Ο σφυγµός θα πρέπει να ψηλαφάται στη βραγχιόνιο αρτηρία, στο µέσο της έσω επιφάνειας του βραχίονα, αφού φέρουµε αυτόν σε Εικόνα 10 έκταση και έξω στροφή (βλ. εικόνα 10). Ο αρωγός που βρίσκεται µόνος του µε το θύµα θα πρέπει να κάνει ΚΑΑ για περίπου 1 λεπτό πριν αφήσει το θύµα για να καλέσει βοήθεια ΘΩΡΑΚΙΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ (βλ. εικόνα 11): Κρατείστε το βρέφος στο χέρι σας, µε το κεφάλι του να βρίσκεται Εικόνα 11

24 προς τον αγκώνα σας, η τοποθετείστε το βρ έφος πάνω σε επίπεδη, οριζόντια και σκληρή επιφάνεια. Τοποθετείστε τον δείκτη σας στο ύψος της νοητής γραµµής που ενώνει τις θηλές. Βρείτε το µέσο αυτής της γραµµής. Τοποθετείστε τον µέσο και τον παράµεσο δίπλα από τον δείκτη και ανασηκώστε τον δείκτη. Η συµπίεση γίνεται µε τα άκρα του µέσου και του παράµεσου. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα µεγαλύτερο βρέφος στην αγκαλιά σας (βλ. εικόνα 12) ή να µεταφέρετε το βρέφος καθώς προχωρείτε για να καλέσετε σε βοήθεια. Πρέπει να ξεκινήσουµε θωρακικές συµπιέσεις όταν δεν υπάρχουν σηµεία κυκλοφορίας αλλά και όταν οι σφύξεις είναι λιγότερες από 60 ανά λεπτό, ενώ το βρέφος δείχνει σηµεία χαµηλής οξυγόνωσης. Το βάθος των συµ πιέσεων είναι το 1/3 έως το 1/2 της προσθιοπίσθιας διαµέτρου του θώρακα. Εικόνα 12 Ο ρυθµός των συµπιέσεων παραµένει ο ίδιος, περίπου 100 ανά λεπτό. Η αναλογία συµπιέσεων εµφυσήσεων είναι 15 : 2. Ιδιαιτερότητες ΚΑΑ σε παιδιά ΑΠΟΦΥΓΗ ΥΠΕΡΕΚΤΑΣΗΣ της κεφαλής για την διάνοιξη του αεραγωγού. Ο αεραγωγός ανοίγεται µε πολύ µικρή έκταση και µε ανύψωση της κάτω γνάθου. Απαγορεύεται η τυφλή σάρωση της στοµατικής κοιλότητας µε το δάχτυλο. Αυτή θα πρέπει να γίνεται µόνο αν το ξένο σώµα φαίνεται ολόκληρο. Ο αρωγός θα πρέπει να δώσει αρχικά πέντε εµφυσήσεις και να ξεκινήσει θωρακικές συµπιέσεις, εφόσον το θύµα εξακολουθεί να µην αποκρίνεται. Η διάρκεια της κάθε εµφύσησης είναι 1 1,5 δευτερόλεπτο. Ο αρωγός που βρίσκεται µόνος του µε το θύµα θα πρέπει να κάνει ΚΑΑ για περίπου 1 λεπτό πριν αφήσει το θύ µα για να καλέσει βοήθεια. Το χέρι τοποθετείται στο κατώτερο τρίτο του σ τέρνου. Ακολουθήστε το όριο του κατώτερου πλευρού µέχρι το σηµείο όπου τα πλευρά ενώνονται. Τοποθετείστε τη «φτέρνα» του ενός

25 σας χεριού σε απόσταση ίση µε το πάχος ενός δακτύλου από το σηµείο αυτό. Οι θωρακικές συµπιέσεις γίνονται µόνο µε την παλάµη του ενός χεριού. Το σηµείο βρίσκεται όπως και στον ενήλικα. Το άλλο χέρι µπορεί να παραµένει στο µέτωπο και να διατηρεί το κεφάλι στη σωστή θέση (εικόνα 13). Ένας µικρόσωµος αρωγός που εκτελεί ΚΑΑ σε µεγαλύτερο παιδί µπορεί να χρησιµοποιήσει την τεχνική συµπιέσεων µε τα δυο χέρια, όπως στον ενήλικα. Το βάθος των συµπιέσεων είναι το 1/3 έως το 1/2 της προσθιοπίσθιας διαµέτρου του θώρακα. Εικόνα 13 Ο ρυθµός των συµπιέσεων παραµένει ο ίδιος, περίπου 100 ανά λεπτό. Η αναλογία συµπιέσεων εµφυσήσεων είναι 15 : 2.

26 ΠΝΙΓΜΟΝΗ Πνιγµονή είναι η µερική ή ολική απόφραξη του αεραγωγού από ξένο σώµα. Η µερική απόφραξη µπορεί να µην επηρεάζει ιδιαίτερα την αναπνοή, και το θύµα να µπορεί να βήξει ή ακόµα και να µιλήσει. Στην περίπτωση αυτή, ενθαρρύνουµε το θύµα για να βήξει και να αποβάλει το ξένο σώµα. Αν, όµως, η µερική απόφραξη επηρεάζει την αναπνοή, παρουσιάζεται ήπιος αναποτελεσµατικός βήχας, θορυβώδης αναπνοή, και αναπνευστική δυσχέρεια, οπότε πρέπει να αντιµετωπίσουµε το θύµα σαν να έχει ολική απόφραξη. Στην ολ ική απόφραξη το θύµα δεν µπορεί να µιλήσει ή να αναπνεύσει, και πιάνει µε τα χέρια του το λαιµό του (παγκόσµιο σήµα του πνιγµονής). Πρέπει να γίνεται σωστά η διάκριση µεταξύ πνιγµονής (το θύµα πιάνει το λαιµό του µε τα χέρια του) και εµφράγµατος µυοκαρδίου (το θύµα νιώθει έντονο πόνο στο στήθος και µπορεί να πιάσει το στήθος του). Ακολουθία ενεργειών αντιµετώπισης πνιγµονής σε ενήλικα Η ακολουθία των ενεργειών για την αντιµετώπιση της απόφραξης του ανώτερου αεραγωγού είναι η εξής:

27 1. Αν το θύµα δείχνει σηµεία ήπιας απόφραξης αεραγωγού: Ενθαρρύνετέ το να συνεχίσει να βήχει, και µην κάνετε τίποτα άλλο 2. Αν το θύµα δείχνει σηµεία σοβαρής απόφραξης αεραγωγού και διατηρεί τις αισθήσεις του Δώστε µέχρι πέντε χτυπήµατα στην πλάτη ως εξής: o Σταθείτε στο πλάι και ελαφρώς πίσω από το θύµα o Με το ένα σας χέρι υποστηρίξτε το στήθος του θύµατος, και γείρετέ τον αρκετά προς τα εµπρός, ώστε όταν το ξένο σώµα αποκολληθεί, να πεταχτεί έξω από το στόµα και να µην κατέβει πιο χαµηλά στον αεραγωγό. o Δώστε µέχρι πέντε απότοµα χτυπήµατα ανάµ εσα στους ώµους του θύµατος, µε την παλάµη του άλλου σας χεριού. Ελέγξτε µετά από κάθε χτύπηµα αν το ξένο σώµα έχει αποµακρυνθεί. Ο σκοπός είναι να αποµακρυνθεί το ξένο σώµα µε κάθε ένα χτύπηµα, παρά να δώσετε και τα πέντε. Αν τα χτυπήµατα στην πλάτη δεν φέρουν αποτέλεσµα, δώστε µέχρι πέντε κοιλιακές ώσεις ως εξής (εικόνα 14): o Σταθείτε πίσω από το θύµα και αγκαλιάστε το, περνώντας τα χέρια σας κάτω από τις µασχάλες του o Βεβαιωθείτε ότι το θύµα είναι αρκετά σκυµµένο προς τα εµπρός, ώστε όταν το ξένο σώµα αποκολληθεί, να πεταχτεί έξω από το στόµα, και να µην κατέβει πιο χαµηλά στον αεραγωγό. o Σχηµατίστε γροθιά µε το ένα σας χέρι, και τοποθετήστε την ανάµεσα στον αφαλό και την ξιφοειδή απόφυση (το χαµηλότερο µέρος του στέρνου). o Πιάστε τη γροθιά σας µε το άλλο σας χέρι και τραβήξτε απότοµα προς τα µέσα και προς τα επάνω. το ξένο σώµα θα πρέπει να αποκολληθεί. Εικόνα 14

28 o Επαναλάβετε µέχρι πέντε φορές. Αν µετά από πέντε ώσεις, δεν καταφέρετε να αποµακρύνετε το ξένο σώµα, ελέγξτε το στόµα του θύµατος µήπως το ξένο σώµα µπορεί να αποµακρυνθεί µε τα δάκτυλα, και συνεχίστε να δίνετε πέντε χτυπήµατα στην πλάτη και πέντε κοιλιακές ωθήσεις. 3. Αν το θύµα έχει χάσει τις αισθήσεις του: Αυτό µπορεί να έχει ως αποτέλεσµα, τη χαλάρωση των µυών γύρω από τον λάρυγγα, οπότε θα δηµιουργηθεί χώρος ώστε να περάσει αέρας στους πνεύµονες. Αν οποιαδήποτε στιγµή το θύµα πνιγµονής χάσει τις αισθήσεις του, ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία υποστήριξης ζωής: Υποστηρίξτε ήπια το θύµα για να µην πέσει στο πάτωµα. Καλέστε αµέσως την υπηρεσία εκτάκτου ανάγκης. Ξεκινήστε αµ έσως ΚΑΑ (από το 5Β της διαδικασίας Βασικής Υποστήριξης της Ζωής σε ενήλικες). Κάθε φορά που ανοίγετε τον αεραγωγό για να χορηγήσετε εµφυσήσεις, ελέγχετε οπτικά τη στοµατική κοιλότητα. Αν δείτε ένα αντικείµενο ολόκληρο, τότε και µόνο τότε κάντε σάρωση µε το δάχτυλο και προσπαθήστε να το βγάλετε. Ποτέ µην κάνετε τυφλή σάρωση µε το δάχτυλο. Μπορεί να χρειαστεί να σπρώξετε το αντικείµενο από κάτω για να αποµακρυνθεί.

29 ΠΝΙΓΜΟΝΗ ΣΕ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ Είναι η συχνότερη αιτία ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ στις ηλικίες αυτές. Στο κεφάλαιο αυτό θα θεωρούµε τον όρο παιδί σαν ασθενή ηλικίας κάτω των 8 ετών (δηλαδή σαν παιδί ή βρέφος), εκτός και αν αυτό διευκρινίζεται διαφορετικά. 1. Αν το παιδί ή το βρέφος βήχει αποτελεσµατικά, θα πρέπει να το ενθαρρύνουµε να βήξει για να αποβάλει το ξένο σώµα. Δεν πρέπει να εκτελούµε τυφλά σάρωση του στόµατος µε το δάκτυλο, γιατί µπορεί να σπρώξουµε το ξένο σώµα ακόµα πιο βαθιά ή να προκαλέσουµε τραυµατισµό. Αν ο βήχας του παιδιού ή του βρέφους είναι (ή προοδευτικά γίνεται) αναποτελεσµατικός, φωνάξτε αµέσως για βοήθεια και καθορίστε το επίπεδο συνείδησης του παιδιού. 2. Παιδί ή βρέφος που διατηρεί τις αισθήσεις του και έχει απόφραξη του αεραγωγού Αν το παιδί ή το βρέφος έχει ακόµα τις αισθήσεις του αλλά βήχει ή βήχει αναποτελεσµατικά, δώστε έως πέντε χτυπήµατα στην πλάτη. Αν τα πέντε χτυπήµατα στην πλάτη δεν αποµακρύνουν το ξένο σώµα, εκτελέστε θωρακικές ώσεις στα βρέφη και κοιλιακές ώσεις στα παιδιά. Οι χειρισµοί αυτοί προκαλούν «τεχνητό βήχα» που αυξάνει την ενδοθωρακική πίεση και αποµακρύνουν το ξένο σώµα. Χτυπήµατα στην πλάτη σε βρέφος (βλ. εικόνα 15) Κρατήστε το βρέφος σε θέση «ιππαστί» πάνω στο χέρι σας, µε το κεφάλι να είναι στην παλάµη σας. Επίσης µπορείτε να γονατίσετε ή να κα θίσετε και να κρατήστε το βρέφος στην αγκαλιά σας. Προσπαθήστε να είναι το κεφάλι χαµηλότερα από το στήθος, για να αφήσετε τη βαρύτητα να βοηθήσει στην αποµάκρυνση του ξένου σώµατος. Υποστηρίξτε το κεφάλι του βρέφους τοποθετώντας τον αντίχειρα του χεριού σ τη γωνία του πώγωνα και ένα ή δυο δάχτυλα του ίδιου χεριού στο ίδιο σηµείο αλλά στην αντίθετη πλευρά του πώγωνα. Τοποθετήστε τα πόδια του βρέφους εκατέρωθεν του χεριού σας για σταθερότητα.

30 Δώστε έως πέντε κοφτά χτυπήµατα µε τη «φτέρνα» του χεριού στο µέσο της πλάτης ανάµεσα στα οστά της ωµοπλάτης. Ο σκοπός είναι να αποµακρυνθεί το ξένο σώµα µε κάθε ένα χτύπηµα, παρά να δώσετε και τα πέντε. Χτυπήµατα στην πλάτη σε παιδί ηλικίας άνω του 1 έτους Τα χτυπήµατα στην πλάτη είναι πιο αποτελεσµατικά αν το παιδί εί ναι γυρισµένο µε Εικόνα 15 το κεφάλι προς τα κάτω. Ένα µικρό παιδί µπορεί να τοποθετηθεί στην αγκαλιά του διασώστη, όπως τα βρέφη. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, υποστηρίξτε το παιδί, γείρετέ το προς τα ε µπρός και δώστε τα χτυπήµατα στην πλάτη από πίσω, όπως σε ενήλικα ασθενή. Αν τα χτυπήµατα στην πλάτη δεν αποµακρύνουν το ξένο σώµα, εκτελέστε θωρακικές ώσεις στα βρέφη και κοιλιακές ώσεις στα παιδιά. Μην χρησιµοποιείτε κοιλιακές ώσεις στα βρέφη. Θωρακικές ώσεις σε βρέφη Γυρίστε το βρέφος σε ύπτια θέση και προσπαθήστε το κεφάλι να είναι χαµηλότερα από το στήθος. Μπορείτε να µετακινήσετε το βρέφος από τη θέση των χτυπηµάτων στην πλάτη στην ύπτια θέση, αν τοποθετήσετε το άλλο σας χέρι (αυτό µε το οποίο δίνατε χτυπήµατα στην πλάτη) πάνω στο κεφάλι και την πλάτη του βρέφους, και να «αναποδογυρίσετε» το βρέφος ανάµεσα στα χέρια σας. Τώρα το βρέφος είναι σε ύπτια θέση, µε το κεφάλι του στην παλάµη σας, το σώµα του πάνω στο αντιβράχιό σας και τα πόδια του εκατέρωθεν του χεριού σας για σταθερότητα. Μπορείτε να υποστηρίξετε το χέρι σας τοποθετώντας το πάνω στο µηρό σας, για σταθερότητα. Δώστε έως πέντε θωρακικές ώσεις.

31 Το σηµ είο τοποθέτησης των δακτύλων βρίσκεται µε παρόµοιο τρόπο όπως στις θωρακικές συµπιέσεις. Οι θωρακικές ώσεις στην περίπτωση αυτή δίνονται πιο κοφτά και πιο αργά. Κοιλιακές ώσεις σε παιδιά ηλικίας άνω του 1 έτους Σταθείτε πίσω από το θύµα και αγκαλιάστε το, περνώντας τα χέρια σας κάτω από τις µασχάλες του. Βεβαιωθείτε ότι το θύµα είναι αρκετά σκυµµένο προς τα εµπρός, ώστε όταν το ξένο σώµα αποκολληθεί, να πεταχτεί έξω από το στόµα, και να µην κατέβει πιο χαµηλά στον αεραγωγό. Σχηµατίστε γροθιά µε το ένα σας χέρι, και τοποθετήστε τη ανάµεσα στον αφαλό και την ξιφοειδή απόφυση (το χαµηλότερο µέρος του στέρνου). Πιάστε τη γροθιά σας µε το άλλο σας χέρι και τραβήξτε απότοµα προς τα µέσα και προς τα επάνω. το ξένο σώµα θα πρέπει να αποκολληθεί. Επαναλάβετε µέχρι πέντε φορές. Εξασφαλίστε ότι δεν ασκείται πίεση στο κατώτερο τµήµα του θωρακικού κλωβού ή την ξιφοειδή απόφυση, καθώς έτσι µπορεί να προκληθεί κοιλιακό τραύµα. Μετά από τις θωρακικές ώσεις ή τις κοιλιακές ώσεις, επανεκτιµήστε την κατάσταση του παιδιού. Αν το ξένο σώµα δεν έχει αποµακρυνθεί και το παιδί διατηρεί ακόµα τις αισθήσεις του, συνεχίστε τη διαδικασία των χτυπηµάτων στην πλάτη και κοιλιακών ώσεων (για παιδιά) ή θωρακικών ώσεων (για βρέφη). Φωνάξτε ή στείλτε κάποιον για βοήθεια αν δεν είναι ακόµα διαθέσιµη. Μην αφήσετε το παιδί σ αυτό το στάδιο. Αν το αντικείµενο αποµακρυνθεί επιτυχώς, εκτιµήστε την κατάσταση του παιδιού. Πιθανόν ένα τµήµα του αντικειµένου να παραµένει ακόµα στον αεραγωγό και να προκαλέσει επιπλοκές. Αν υπάρχει αµ φιβολία, αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Οι κοιλιακές ώσεις µπορούν να προκαλέσουν εσωτερικό τραυµατισµό, γι αυτό και όλα τα θύµατα που έχουν αντιµετωπισθεί µε την τεχνική αυτή θα πρέπει να εξετάζονται από ιατρό. 3. Αναίσθητο παιδί ή βρέφος µε απόφραξη αεραγωγού Αν ένα παιδί µε απόφραξη του αεραγωγού είναι αναίσθητο ή χάσει τις αισθήσεις του, ξαπλώστε το σε σκληρή, επίπεδη επιφάνεια. Φωνάξτε ή στείλτε κάποιον για βοήθεια αν δεν είναι ακόµα διαθέσιµη. Μην αφήσετε το παιδί σ αυτό το στάδιο.

32 Ανοίξτε το στόµα και ελέγξτε για εµφανές αντικείµενο. Αν βλέπετε ένα αντικείµενο ολόκληρο, προσπαθήστε να το αποµακρύνετε µε µια µόνο σάρωση του στόµατος µε το δάχτυλο. Μην προσπαθήσετε να κάνετε τυφλές ή επανειληµµένες σαρώσεις µε το δάχτυλο, διότι µπορούν να σπρώξουν το αντικείµενο πιο βαθιά στο λάρυγγα και να προκαλέσουν τραυµατισµούς. Ανοίξτε τον αεραγωγό µε έκταση της κεφαλής και / ή ανύψωση της κάτω γνάθου και προσπαθήστε να δώσετε 5 ε µφυσήσεις. Αξιολογήστε την αποτελεσµατικότητα της κάθε ε µφύσησης. Αν µια εµφύσηση δεν προκαλεί έκπτυξη του θώρακα, επανατοποθετήστε το κεφάλι πριν την επόµενη προσπάθεια. Προσπαθήστε να χορηγήσετε πέντε εµφυσήσεις. Έπειτα, και αν το θύµα δεν αποκρίνεται (κίνηση, βήχας, αυτόµατη αναπνοή), προχωρήστε σε θωρακικές συµπιέσεις χωρίς άλλη εκτίµηση της κυκλοφορίας. Ακολουθήστε τη διαδικασία της ΚΑΑ σε παιδιατρικούς ασθενείς για περίπου 1 λεπτό πριν καλέσετε το ΕΚΑΒ (εάν κάποιος άλλος δεν το έχει ήδη κάνει). Κάθε φορά που ανοίγετε τον αεραγωγό για να χορηγήσετε εµφυσήσεις, ελέγχετε οπτικά τη στοµατική κοιλότητα. Αν δείτε ένα αντικείµενο ολόκληρο, τότε και µόνο τότε κάντε σάρωση µε το δάχτυλο και προσπαθήστε να το βγάλετε. Ποτέ µην κάνετε τυφλή σάρωση µε το δάχτυλο. Μπορεί να χρειαστεί να σπρώξετε το αντικείµενο από κάτω για να αποµακρυνθεί. Αν το αντικείµενο φαίνεται να έχει αποµακρυνθεί, ανοίξτε και ελέγξτε τον αεραγωγό όπως παραπάνω. Χορηγήστε εµφυσήσεις αν το παιδί δεν αναπνέει. Αν το παιδί ανακτήσει τις αισθήσεις του και αναπνέει κανονικά, τοποθετήστε το σε ασφαλή θέση στο πλάι και παρακολουθείτε την αναπνοή και το επίπεδο συνείδησης περιµένοντας την άφιξη του ασθενοφόρου.

33 ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΝΙΓΜΟΝΗ Κόβετε το φαγητό σε µικρά κοµµάτια και µασάτε καλά, ειδικά αν φοράτε τεχνητές οδοντοστοιχίες Αποφύγετε να µιλάτε και να γελάτε κατά την διάρκεια του φαγητού Αποφύγετε την κατανάλωση µεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ Αποτρέψτε τα παιδιά να περπατούν, τρέχουν και παίζουν ενώ έχουν τροφή στο στόµα Αποµακρύνετε µικρά αντικείµενα που µπορεί να καταποθούν ή εισροφηθούν από παιδιά Μη δίνετε σε µικρά παιδιά τροφές όπως ξηρούς καρπούς, ποπ κορν

34 Η Ισχύουσα Νοµοθεσία Η ισχύουσα νοµοθεσία στην Ελλάδα διαθέτει ελάχιστα άρθρα σχετικά µε την παροχή βοήθειας σε πάσχοντα. Άρθρο 288 Ποινικού Κώδικα Παρεµπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου και παράλειψη οφειλόµενης βοήθειας 1. Όποιος µε πρόθεση µαταιώνει ή δυσχεραίνει την ενέργεια που είναι αναγκαία για να αποτραπεί ή να κατασταλεί ένας κίνδυνος που υπάρχει ή που επίκειται, τιµωρείται µε φυλάκιση αν δεν συντρέχει περίπτωση αυστηρότερης τιµωρίας σύµφωνα µε άλλη διάταξη. 2. Όποιος σε περίπτωση δυστυχήµατος ή κοινού κινδύνου ή κοινής ανάγκης δεν προσφέρει τη βοήθεια που του ζητήθηκε και που µπορούσε να την προσφέρει, χωρίς ο ίδιος να διατρέξει ουσιώδη κίνδυνο, τιµωρείται µε φυλάκιση µέχρι έξι µηνών. Άρθρο 306 Ποινικού Κώδικα Έκθεση 1. Όποιος εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο, καθώς και όποιος µε πρόθεση αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του ή που έχει υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το µεταφέρει, ή ένα πρόσωπο που ο ίδιος το τραυµάτισε υπαίτια, τιµωρείται µε φυλάκιση τουλάχιστον έξι µηνών. 2. Αν η πράξη προκάλεσε στον παθόντα: α) βαριά βλάβη στην υγεία του, επιβάλλεται κάθειρξη µέχρι δέκα ετών β) το θάνατό του, επιβάλλεται τουλάχιστον έξι ετών. Άρθρο 307 Ποινικού Κώδικα Παράλειψη λύτρωσης από κίνδυνο ζωής Όποιος µε πρόθεση παραλείπει να σώσει άλλον από κίνδυνο ζωής αν και µπορεί να το πράξει χωρίς κίνδυνο της δικής του ζωής ή υγείας, τιµωρείται µε φυλάκιση µέχρι ενός έτους.

35 Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εγκύκλιος Υ4Α/οικ (ΦΕΚ 219/ τεύχος Β) Χρήστης του Αυτόµατου Εξωτερικού Απινιδιστή (ΑΕΑ) Τον ΑΕΑ χειρίζεται οποιοσδήποτε Ανανήπτης έχει εκπαιδευτεί στη Β-ΚΑΑ και τον Αυτόµατο Εξωτερικό Απινιδισµό και εφαρµόζει τις οδηγίες του κατασκευαστή. Οποιοδήποτε άτοµο που προσφέρει άµεση βοήθεια σε ένδειξη καλής θέλησης στο θύ µα ΚΑ, µε ή χωρίς της χρήση του ΑΕΑ, ακόµα και αν δεν έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα, δεν θεωρείται ένοχο. Σώµα Εθελοντών Σαµαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

36 Το παρόν εκπαιδευτικό εγχειρίδιο µε τίτλο ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Ενότητα 3 η, Εγχειρίδιο Εκπαιδευόµενου, αποτελεί συµπληρωµατική εκπαίδευση της θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής εξάσκησης, του εκπαιδευτικού προγράµµατος Βασικές Γνώσεις Πρώτων Βοηθειών, το οποίο υλοποιείται από τον Ιανουάριο του 1998 σε όλη την επικράτεια της χώρας, από το Τµήµα Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Σώµατος Σαµαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Επιτρέπεται η αναδηµοσίευση, η αναπαραγωγή, η δηµόσια προβολή, από οποιονδήποτε τρίτο, έντυπα, οπτικοακουστικά ή ψηφιακά, υποχρεωτικά µε την έγγραφη άδεια του Τµήµατος Εκπαίδευσης και των Συγγραφέων του, αποκλειστικά και µόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς και µε την αυστηρή προϋπόθεση ότι χρησιµοποιείται εντελώς δωρεάν. Την επιµέλεια της έκδοσης, παραγωγής και διάθεσης του εκπαιδευτικού εγχειριδίου ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Ενότητα 3 η, Εγχειρίδιο Εκπαιδευόµενου, έχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός / Διεύθυνσης Σώµατος Σαµαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών / Τµήµα Εκπαίδευσης ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΟΣ Ι. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΩΝ, ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ και ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΤΡΑ, Ιούνιος 2009

37 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τέλος Ενότητας

38 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» έχει χρηματοδοτήσει μόνο τη αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Σημειώματα Σημείωμα Αναφοράς Copyright Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Διδάσκοντες: Γιάνης Δημολιάτης (υπεύθυνος), Ευαγγελία Ντζάνη, Αικατερίνη Καβλακούδη, Ελένη Γαλανοπούλου, Κωνσταντία- Παρασκευή Γκινή. «Πρώτες Βοήθειες για Γενικό Πληθυσμό. Απώλεια αισθήσεων». Έκδοση: 1.0. Ιωάννινα Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή, Διεθνής Έκδοση 4.0 [1] ή μεταγενέστερη. [1]

Επι.Ζω. (Επιμόρφωση Ζωής) ΚΑΡ.Π.Α. Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε Ενήλικα

Επι.Ζω. (Επιμόρφωση Ζωής) ΚΑΡ.Π.Α. Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε Ενήλικα ΚΑΡ.Π.Α. Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε Ενήλικα Η Βασική Υποστήριξη Ζωής αναφέρεται στη διατήρηση της βατότητας του Αεραγωγού και στην υποστήριξη της Αναπνοής και της Κυκλοφορίας, χωρίς τη χρήση άλλου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ ή ΚΑΡ.Π.Α. (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση)

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ ή ΚΑΡ.Π.Α. (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ ή ΚΑΡ.Π.Α. (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) Η Βασική Υποστήριξη Ζωής αναφέρεται στη διατήρηση της βατότητας του Αεραγωγού και στην υποστήριξη της Αναπνοής και της Κυκλοφορίας, χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Copyright Ιούνιος 2009, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Διεύθυνση Σώµατος Σαµαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Τµήµα Εκπαίδευσης 1 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Εγχειρίδιο Εκπαιδευόµενου

Διαβάστε περισσότερα

Οι πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ασφυξίας διαφέρουν ανάλογα με την αιτία που την προκάλεσε

Οι πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ασφυξίας διαφέρουν ανάλογα με την αιτία που την προκάλεσε ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΥΞΙΑ Ασφυξία μπορεί να προκαλέσει στο παιδί ένα εμπόδιο στη μύτη ή το στόμα του, ένα βάρος πάνω στο θώρακα ή την κοιλιά του ή ακόμα και η εισπνοή αναθυμιάσεων ή καπνού. Επίσης ο

Διαβάστε περισσότερα

Η καρδιοαναπνευστική ανακοπή ως επείγον περιστατικό στο ιατρείο: στατιστικά στοιχεία και νοµικό πλαίσιο. Άννα Ζαχαριουδάκη Ρευµατολόγος, Ρέθυµνο

Η καρδιοαναπνευστική ανακοπή ως επείγον περιστατικό στο ιατρείο: στατιστικά στοιχεία και νοµικό πλαίσιο. Άννα Ζαχαριουδάκη Ρευµατολόγος, Ρέθυµνο Η καρδιοαναπνευστική ανακοπή ως επείγον περιστατικό στο ιατρείο: στατιστικά στοιχεία και νοµικό πλαίσιο. Άννα Ζαχαριουδάκη Ρευµατολόγος, Ρέθυµνο Καρδιοαναπνευστική ανακοπή είναι η αιφνίδια και απρόβλεπτη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Η αλληλεπίδραση μεταξύ του συστήματος αναφοράς επειγόντων περιστατικών - ΕΚΑΒ, των πολιτών που μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματική ΚΑΡΠΑ και της έγκαιρης χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές Πρώτων Βοηθειών

Τεχνικές Πρώτων Βοηθειών 3 Τεχνικές Πρώτων Βοηθειών 3.1 Θέση Ανάνηψης Ενηλίκων Αυτή η θέση βοηθάει ένα άτομο, ημιλιπόθυμο ή αναίσθητο, να αναπνεύσει, αφού εμποδίζει τη γλώσσα να πέσει στο πίσω μέρος του λαιμού, ενώ επιτρέπει τα

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση

Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση European Resuscitation Council www.erc.edu Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος Το πρόβλημα 75.000 εξωνοσοκομειακοί θάνατοι από ΑΚΑ/έτος στο UK & 330.000 στις USA Πιθανότητα επιβίωσης

Διαβάστε περισσότερα

Καπάδοχος Θεόδωρος, Βασιλόπουλος Γεώργιος, Κουτελέκος Ιωάννης Νοσηλευτές, Καθηγητές Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας &

Καπάδοχος Θεόδωρος, Βασιλόπουλος Γεώργιος, Κουτελέκος Ιωάννης Νοσηλευτές, Καθηγητές Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Καπάδοχος Θεόδωρος, Βασιλόπουλος Γεώργιος, Κουτελέκος Ιωάννης Νοσηλευτές, Καθηγητές Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας, ΤΕΙ Αθήνας ΟΡΙΣΜΟΙ Τραύμα: Είναι οξεία έκθεση σε

Διαβάστε περισσότερα

Βασική Υποστήριξη της ζωής στα Παιδιά ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΡΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Βασική Υποστήριξη της ζωής στα Παιδιά ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΡΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ Βασική Υποστήριξη της ζωής στα Παιδιά ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΡΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ Βασική υποστήριξη της ζωής στα παιδιά Στόχοι του φροντιστηρίου: η εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων με τις οποίες ένας διασώστης, μπορεί μόνος του,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ (ΚΑΡΠΑ)

ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ (ΚΑΡΠΑ) ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ (ΚΑΡΠΑ) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ; Πρώτες Βοήθειες είναι οι μέθοδοι και οι τεχνικές που εφαρμόζονται σε μη απειλητικά για τη ζωή περιστατικά. Σκοπός είναι να μειώσουμε τον

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Πρώτες Βοήθειες για Γενικό Πληθυσμό

Τίτλος Μαθήματος: Πρώτες Βοήθειες για Γενικό Πληθυσμό Τίτλος Μαθήματος: Πρώτες Βοήθειες για Γενικό Πληθυσμό Ενότητα: Απώλεια αισθήσεων Διδάσκοντες: Γιάνης Δημολιάτης (υπεύθυνος), Ευαγγελία Ντζάνη, Αικατερίνη Καβλακούδη, Ελένη Γαλανοπούλου, Κωνσταντία- Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22-10-2015 ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΒΡΑΪΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΠ. ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ ΔΑΥΙΔ ΜΩΥΣΗΣ ΠΕ 11 ΦΑ ABLS ΓΙΑ ΤΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΤΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΗ

ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΤΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΗ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΤΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΗ Η "Βασική Τποστήριξη της ζωής" περιλαμβάνει τη βασική γνώση και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων. Αυτές μπορεί να είναι:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Copyright Ιούνιος 2009, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Διεύθυνση Σώµατος Σαµαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Τµήµα Εκπαίδευσης 1 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Εγχειρίδιο Εκπαιδευόµενου

Διαβάστε περισσότερα

Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS) Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED) Σεμινάριο Eκπαίδευσης στη. και την. European Resuscitation Council

Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS) Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED) Σεμινάριο Eκπαίδευσης στη. και την. European Resuscitation Council Σεμινάριο Eκπαίδευσης στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS) και την Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED) ΣΤΟΧΟΙ Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εφαρμόσουν τον τρόπο: Προσέγγισης ενός

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιοπνευμονική Αναζωογόννηση

Καρδιοπνευμονική Αναζωογόννηση Καρδιοπνευμονική Αναζωογόννηση Βασική Υποστήριξη Ζωής & Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής 2 Αντικειμενικός Στόχος Εκτίμηση ατόμου που έχει καταρρεύσει Εκτέλεση Θωρακικών Συμπιέσεων & Εμφυσήσεων Χειρισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ

ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ Στόχοι Να γνωρίζουμε βασικά θέματα του ΑΕΑ (AED) Να εφαρμόζουμε τον ΑΕΑ Να γνωρίζουμε να εφαρμόζουμε ΚΑΡ.Π.Α. σε συνδυασμό με ΑΕΑ Να γνωρίζουμε βασικά στοιχεία για

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED)

Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED) Σεμινάριο Eκπαίδευσης στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS) και την Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED) ΣΤΟΧΟΙ Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εφαρμόσουν τον τρόπο: Προσέγγισηςενόςθύματοςπουέχεικαταρρεύσει.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ. ΖΩΗΣ ΤΗΣ (ενηλίκων) Συστάσεις του ERC για την Αναζωογόνηση - 2005

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ. ΖΩΗΣ ΤΗΣ (ενηλίκων) Συστάσεις του ERC για την Αναζωογόνηση - 2005 ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ ΤΗΣ (ενηλίκων) Συστάσεις του ERC για την Αναζωογόνηση - 2005 ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ Τι είναι αναζωογόνηση ; Για τη διατήρηση της ζωής χρειάζεται συνεχής τροφοδοσία όλων των οργάνων με

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ Ασφαλής προσέγγιση Έλεγχος αντίδρασης Φωνάξτε για βοήθεια Απελευθέρωση αεραγωγού Έλεγχος αναπνοής Κλήση Ε.Κ.Α.Β. (166) 30 Θωρακικές συµπιέσεις 2 αναπνοές διάσωσης ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ!

Διαβάστε περισσότερα

FIRST AID ATHENS Εθελοντική ομάδα Εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών. Αλγόριθμοι Αντιμετώπισης Επειγουσών Καταστάσεων.

FIRST AID ATHENS Εθελοντική ομάδα Εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών. Αλγόριθμοι Αντιμετώπισης Επειγουσών Καταστάσεων. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΡΔΙΟ-ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ Η γνώση βασικών αρχών παροχής αναζωογόνησης σε ενήλικες και παιδιά σε περίπτωση ανακοπής έχει καταστεί πλέον στο δυτικό κόσμο, μέρος της διαδικασίας της βασικής

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες Βοήθειες και Επείγουσα Φροντίδα

Πρώτες Βοήθειες και Επείγουσα Φροντίδα Πρώτες Βοήθειες και Επείγουσα Φροντίδα Η πρόληψη επειγουσών καταστάσεων είναι θεµελιώδους σηµασίας. Γι αυτό το λόγο πρέπει να είµαστε προετοιµασµένοι και εξοπλισµένοι µε τις κατάλληλες γνώσεις, προκειµένου

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ (BLS) ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ (ALS)

ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ (BLS) ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ (ALS) ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ (BLS) ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ (ALS) Καφαντάρης Ιωάννης 1, Μεϊμέτη Ευαγγελία 2 1. Ειδικευόμενος Καρδιολόγος,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Μάρτιος 2009)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Μάρτιος 2009) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Μάρτιος 2009) Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στα παιδιά: 3-30 Αντιμετώπιση πνιγμονής: 31-32 ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (από τον Υπ. Αγωγής Υγείας): Να ασκείστε συχνά στις

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΘΗΝΑ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 Έλεγχος Αιμορραγίας Αιμόσταση Έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΕΣ/ΣΕΣ ΑΘΗΝΩΝ. Μέρος Α

ΕΕΣ/ΣΕΣ ΑΘΗΝΩΝ. Μέρος Α 1 Μέρος Α 1 6 Νοσοκοµείο! Υπηρεσίες ιάσωσης Πρώτες Βοήθειες Κλήση για Βοήθεια Ασφάλεια /Εκτίµηση 7 2 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Είναι οι πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνουµε στον τόπο του ατυχήµατος: 1. για τη

Διαβάστε περισσότερα

Αναπνοή. Εικόνα 13. Η πνευµονική αναπνοή.

Αναπνοή. Εικόνα 13. Η πνευµονική αναπνοή. Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 35-45 Αναπνοή Η αναπνοή είναι η βασική λειτουργία του οργανισµού, κατά την οποία χρησιµοποιείται το οξυγόνο και αποβάλλεται το διοξείδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πρώτες Βοήθειες Με τον όρο πρώτες βοήθειες εννοούμε τη βοήθεια που προσφέρει κάποιος σε ένα άρρωστο πριν φτάσει το ασθενοφόρο. Ποιοι είναι οι στόχοι του Πρώτου Βοηθού α. Να

Διαβάστε περισσότερα

1. Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΑΚΩΣΕΩΝ

1. Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΑΚΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ηλεκτροπληξία προκαλεί βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, που είναι το άμεσο αποτέλεσμα της δράσης του ηλεκτρικού ρεύματος στους ιστούς (Παπαδημητρίου Λ., 2006). Τα ηλεκτρικά εγκαύματα

Διαβάστε περισσότερα

3 Ο ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ (ΠΝΙΓΜΟΝΗ ΠΝΙΓΜΟΣ) Δρ Χριστίνα Νάνου Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Μαιευτικής

3 Ο ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ (ΠΝΙΓΜΟΝΗ ΠΝΙΓΜΟΣ) Δρ Χριστίνα Νάνου Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Μαιευτικής 3 Ο ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ (ΠΝΙΓΜΟΝΗ ΠΝΙΓΜΟΣ) Δρ Χριστίνα Νάνου Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Μαιευτικής ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Οξυγόνο ουσιώδες για τη ζωή Αποτελείται από Στόμα Μύτη Φάρυγγα Επιγλωττίδα

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Πρώτες Βοήθειες για Γενικό Πληθυσμό

Τίτλος Μαθήματος: Πρώτες Βοήθειες για Γενικό Πληθυσμό Τίτλος Μαθήματος: Πρώτες Βοήθειες για Γενικό Πληθυσμό Ενότητα: Μυοσκελετικές κακώσεις Διδάσκοντες: Γιάνης Δημολιάτης (υπεύθυνος), Ευαγγελία Ντζάνη, Αικατερίνη Καβλακούδη, Ελένη Γαλανοπούλου, Κωνσταντία-

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι Αντιμετώπισης Επείγουσων Καταστάσεων. www.steliosk.gr

Αλγόριθμοι Αντιμετώπισης Επείγουσων Καταστάσεων. www.steliosk.gr www.steliosk.gr www.steliosk.gr www.steliosk.gr ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΡ ΙΟ-ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ Η γνώση βασικών αρχών παροχής αναζωογόνησης σε ενήλικες και παιδιά σε περίπτωση ανακοπής έχει καταστεί πλέον

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Προγραμμάτων

Σχεδιασμός Προγραμμάτων Σχεδιασμός Προγραμμάτων Ευλυγισία & Ισορροπία Μ. Μιχαλοπούλου Δ. Π. Θράκης Διατάσεις με καρέκλα Κάθισμα σε καρέκλα και Αυτί στον ώμο (κατέβασμα του αυτιού προς τον ώμο). Το σαγόνι βλέπει τον ώμο. Κυκλικές

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 1 ο - Άρθρο 7 o

Τεύχος 1 ο - Άρθρο 7 o Τεύχος 1 ο - Άρθρο 7 o BLS. BASIC LIFE SUPPORT AND AUTOMATIC EXTERNAL DEFIBRILLATION (ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ). Συγγραφέας: Τούλιος Γεώργιος* Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλήτρια: Παπαδοπούλου Θεοδώρα Προπτυχιακή φοιτήτρια τμήματος Φαρμακευτικής. Υπεύθυνος καθηγητής: Τυροδήμος Ηλίας Επίκουρος καθηγητής Ιατρικής

Ομιλήτρια: Παπαδοπούλου Θεοδώρα Προπτυχιακή φοιτήτρια τμήματος Φαρμακευτικής. Υπεύθυνος καθηγητής: Τυροδήμος Ηλίας Επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Φαρμακευτική Σχολή Ομιλήτρια: Παπαδοπούλου Θεοδώρα Προπτυχιακή φοιτήτρια τμήματος Φαρμακευτικής Υπεύθυνος καθηγητής: Τυροδήμος Ηλίας Επίκουρος καθηγητής Ιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 26-34. Αεροφόροι οδοί

Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 26-34. Αεροφόροι οδοί Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 26-34 Αεροφόροι οδοί Οι αεροφόροι οδοί επιτρέπουν την είσοδο του αέρα από το Περιβάλλον µέχρι τους πνεύµονες κατά τη φάση της εισπνοής

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Επιμέλεια : Αναστασία Κωνσταντίνου Νοσηλεύτρια ΤΕ MPH, MSc Δημόσια Υγεία & Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας

Παρουσίαση Επιμέλεια : Αναστασία Κωνσταντίνου Νοσηλεύτρια ΤΕ MPH, MSc Δημόσια Υγεία & Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας Παρουσίαση Επιμέλεια : Αναστασία Κωνσταντίνου Νοσηλεύτρια ΤΕ MPH, MSc Δημόσια Υγεία & Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάνηψη των ασθενών. Μελέτες

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Πρώτες Βοήθειες για Γενικό Πληθυσμό

Τίτλος Μαθήματος: Πρώτες Βοήθειες για Γενικό Πληθυσμό Τίτλος Μαθήματος: Πρώτες Βοήθειες για Γενικό Πληθυσμό Ενότητα: Βασικές αρχές Πρώτων Βοηθειών Διδάσκοντες: Γιάνης Δημολιάτης (υπεύθυνος), Ευαγγελία Ντζάνη, Αικατερίνη Καβλακούδη, Ελένη Γαλανοπούλου, Κωνσταντία-

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ στα σχολεία ιαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων ημερίδα επιμέλεια Κατσαβούνη Φανή

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ στα σχολεία ιαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων ημερίδα επιμέλεια Κατσαβούνη Φανή ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ στα σχολεία ιαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων ημερίδα 2013 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Είναι οι αρχικές ενέργειες που γίνονται, για τη διατήρηση ενός πάσχοντος στη ζωή, τη σταθεροποίηση της κατάστασής

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1 Το πρόγραμμα ασκήσεων που ακλουθεί έχει δημιουργηθεί για να ανακτηθεί η κινητικότητα στην άρθρωση του ώμου και να βελτιωθεί η ελαστικότητα των μυών οι οποίοι την κινούν. Σε περίπτωση τραυματισμού στην

Διαβάστε περισσότερα

Τσαρίδου Γεωργία & Τζαλαζίδης Κών/νος

Τσαρίδου Γεωργία & Τζαλαζίδης Κών/νος Τσαρίδου Γεωργία & Τζαλαζίδης Κών/νος Κίνδυνοι από το ηλεκτρικό ρεύμα Α) Ηλεκτροπληξία Εγκαύματα στο σώμα λόγω επίδρασης του ηλεκτρικού τόξου (εγκαταστάσεις ισχύος υψηλής τάσης) Β) Έκρηξη Έκρηξη σε ατμόσφαιρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΡ.ΠΡΩΤ: Υ4α\οικ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΟΝ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΡ.ΠΡΩΤ: Υ4α\οικ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΟΝ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα,22.8.2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΡ.ΠΡΩΤ: Υ4α\οικ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΟΝ. ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α ΠΡΟΣ Πληροφορίες: Κ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΗΛ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΝΤΥΠΟ 3 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΠΟΥ Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ» ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΜΠΙΣΜΠΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕ0101. ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ: 1 ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 8 ΜΠΑΜΠΕΤΑ ΣΟΥΛΤΑΝΑ 2 ΑΛΜΠΑΝΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΝΤΥΠΟ 3 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΠΟΥ Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Πληροφορίες: /29

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Πληροφορίες: /29 Ασκήσεις για ασθενείς μετά από Κατάγματα μηρού Σηκώστε το πέλμα σας προς τα πάνω. Χαλαρώστε. Επαναλάβετε. Σφίξτε τον μηρό σας για να τεντώσει το γόνατο σας. Χαλαρώστε. Επαναλάβετε Σύρετε την φτέρνα σας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Copyright Ιούνιος 2009, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Διεύθυνση Σώµατος Σαµαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Τµήµα Εκπαίδευσης ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Εγχειρίδιο Εκπαιδευόµενου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 3. Κινήσεις με μπάλα (Υποδοχή πιάσιμο της μπάλας ασκήσεις εξοικείωσης θέση τριπλής απειλής) Γαλαζούλας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Copyright Ιούνιος 2009, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Διεύθυνση Σώµατος Σαµαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Τµήµα Εκπαίδευσης 1 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Εγχειρίδιο Εκπαιδευόµενου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Α! ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ Α /ΘΜΙΑΣ & Β /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Α /ΘΜΙΑΣ & Β /ΘΜΙΑΣ Δ/ΝΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Α! ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ Α /ΘΜΙΑΣ & Β /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Α /ΘΜΙΑΣ & Β /ΘΜΙΑΣ Δ/ΝΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Α! ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ Α /ΘΜΙΑΣ & Β /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Α /ΘΜΙΑΣ & Β /ΘΜΙΑΣ Δ/ΝΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ξεπεράστε τα όριά σας!

Ξεπεράστε τα όριά σας! Ξεπεράστε τα όριά σας! ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Βεβαιωθείτε ότι οι ιμάντες είναι τεντωμένοι ανά πάσα στιγμή. Για βέλτιστα αποτελέσματα, κρατήστε πίεση στις λαβές όταν ασκείστε και να προσπαθείτε να κάνετε ελεγχόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΖΟ7-Χ ISO-7X ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

ΙΖΟ7-Χ ISO-7X ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κωδ: ΙΖΟ7-Χ ISO-7X ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Παρακαλούµε συµβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε αυτό ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραµµα γυµναστικής. ιαβάστε τις οδηγίες προσεκτικά

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορία του αίµατος

Κυκλοφορία του αίµατος Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 46-54 Κυκλοφορία του αίµατος Η µεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύµονες σε όλα τα µέρη του ανθρώπινου οργανισµού εξασφαλίζεται µε τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες Βοήθειες γύρω από το νερό. Διδακτική Κολύμβησης Μάιος 2011

Πρώτες Βοήθειες γύρω από το νερό. Διδακτική Κολύμβησης Μάιος 2011 Πρώτες Βοήθειες γύρω από το νερό Διδακτική Κολύμβησης Μάιος 2011 Μανούβρα του HEIMLICH Δίδεται όταν: Το άτομο δεν μπορεί να μιλήσει ή να φωνάξει Το άτομο αρχίζει και μελανιάζει από έλλειψη οξυγόνου Το

Διαβάστε περισσότερα

KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες σχετικά με την κατάσταση του θύματος ή αν δεν είστε βέβαιοι πώς να χειριστείτε την κατάσταση, καλέστε 166 ή αναζητήστε

Διαβάστε περισσότερα

Ανταλλαγή αερίων. Ενότητα 1: Αερισμός και αιμάτωση. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής

Ανταλλαγή αερίων. Ενότητα 1: Αερισμός και αιμάτωση. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Ανταλλαγή αερίων Ενότητα 1: Αερισμός και αιμάτωση Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Ανταλλαγή αερίων 2 Ανταλλαγή αερίων Η συγκέντρωση O 2 στον ατμοσφαιρικό αέρα

Διαβάστε περισσότερα

Ελλούλ Ιωάννης, Νευρολόγος, Λέκτορας Νευρολογίας. Τηλ. 2610999495, 2610992997, 6944746083

Ελλούλ Ιωάννης, Νευρολόγος, Λέκτορας Νευρολογίας. Τηλ. 2610999495, 2610992997, 6944746083 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΝΟΣΟ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Πρόγραµµα Λειτουργικής Νευροχειρουργικής Πανεπιστηµίου Πατρών Μαρκάκη Έλλη Ειδικ. Νευρολόγος Ελλούλ Ιωάννης,

Διαβάστε περισσότερα

EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Κωδ: ΤΡΕΙΝΕΡ, ΤΡΕΙΝΕΡ-1 Το σετ που έχετε αγοράσει περιλαµβάνει: 1 Easy Fit 5 Trainer 2 χειρολαβές 2 µπάλες αντίστασης επίπεδο εκγύµνασης 2: µεσαίο (πράσινο)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΚΟΠΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Άμεση ανάγκη (μεταφορά και αντιμετώπιση το ταχύτερο δυνατόν) ΜΑΖΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΒΑΡΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 10. Σταθερά γυμναστικά όργανα: Τα πολύζυγα Μπαρκούκης Βασίλειος, Αναστασιάδης Θεοφύλακτος Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

# 43974 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

# 43974 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Πολυόργανο # 43974 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ # 43974

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική εξέταση - Ψηλάφηση

Φυσική εξέταση - Ψηλάφηση Φυσική εξέταση - Ψηλάφηση Ενότητα 2: Φυσική εξέταση - Ιστορικό Κυριάκος Καρκούλιας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Σκοποί ενότητας Φυσική εξέταση του αναπνευστικού συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος της αναπνοής. Ενότητα 6: Έλεγχος της αναπνοής. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής

Έλεγχος της αναπνοής. Ενότητα 6: Έλεγχος της αναπνοής. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Έλεγχος της αναπνοής Ενότητα 6: Έλεγχος της αναπνοής Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Ρύθμιση της αναπνοής Το αναπνευστικό σύστημα αποτελείται από: Αναπνευστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ 1. Στο ελεύθερο η είσοδος του χεριού πρέπει να γίνεται α με το χέρι ελαφρώς λυγισμένο έξω από το ύψος του ώμου β με το χέρι τεντωμένο έξω από το ύψος του ώμου γ με το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

Tι είναι πρώτες βοήθειες;

Tι είναι πρώτες βοήθειες; Α Βοήθειες ΠΕΡΙΟΧΟΜΕΝΑ Τι είναι πρώτες βοήθειες. Γενικά χαρακτηριστικά των ατόμων που παρέχουν πρώτες βοήθειες. Αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού. Τηλέφωνα άμεσης ανάγκης. Τι πρέπει να περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τη μέση

ασκήσεις για τη μέση ασκήσεις για τη μέση 1 η άσκηση ύπτια θέση (ανάσκελα) Λυγίζουμε τα δύο γόνατα και τα τραβάμε με τα χέρια δυνατά προς το στήθος. Μετράμε αργά μέχρι το 5 και επαναφέρουμε τα πόδια στην αρχική θέση. Χαλαρώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο της συνείδησης

Επίπεδο της συνείδησης Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 20-25 Επίπεδο της συνείδησης Η µερική ή ολική απώλεια της συνείδησης του πάσχοντος είναι µια σοβαρή κατάσταση, κατά την οποία διαταράσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Φωνητική-Φωνολογία της Ιταλικής Γλώσσας

Φωνητική-Φωνολογία της Ιταλικής Γλώσσας Φωνητική-Φωνολογία της Ιταλικής Γλώσσας Γεώργιος Κ. Μικρός Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας p Ο ήχος [p] αρθρώνεται με τα δύο χείλη σφικτά κλειστά, τις φωνητικές χορδές σε αδράνεια,

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις για τον αυχένα

Ασκήσεις για τον αυχένα Ασκήσεις για τον αυχένα Παπαδόπουλος Ανδρέας Ορθοπαιδικός Χειρουργός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη τραυματισμών είναι η ύπαρξη ισχυρών, ευέλικτων μυών και αρθρώσεων.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 8. Σταθερά γυμναστικά όργανα: Οι Γυμναστικοί πάγκοι Μπαρκούκης Βασίλειος, Αναστασιάδης Θεοφύλακτος Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις ενδυνάμωσης της σπονδυλικής στήλης

Ασκήσεις ενδυνάμωσης της σπονδυλικής στήλης Ασκήσεις ενδυνάμωσης της σπονδυλικής στήλης 1.Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα για να μειώσετε τη λόρδωση της μέσης. Αυτό θα χαλαρώσει τους ραχιαίους μυς. 2.Τοποθετήστε τα γόνατα και τα ισχία

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τον αυχένα

ασκήσεις για τον αυχένα ασκήσεις για τον αυχένα 1 η ΑΣΚΗΣΗ θέση καθιστή ή όρθια Έχοντας σταθερούς τους ώμους, κατεβάζουμε το κεφάλι προς τα κάτω, έτσι ώστε το πηγούνι να ακουμπήσει στο στέρνο. στην αρχική θέση. Σηκώνουμε το κεφάλι

Διαβάστε περισσότερα

Certified First Aid Provider Έκδοση 1.0

Certified First Aid Provider Έκδοση 1.0 Πνευµατικά ικαιώµατα Το παρόν είναι πνευµατική ιδιοκτησία της ACTA Α.Ε. και προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νοµοθεσία που αφορά τα πνευµατικά δικαιώµατα. Απαγορεύεται ρητώς η δηµιουργία αντιγράφου,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο. Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ -ΑΠΙΝΙ ΩΣΗ» ρ Θεόδωρος Κατσούλας, ρ Θεοδώρα Στρουµπούκη, Γ. Ιντας, Ε. Μωυσιάδου

Εργαστήριο. Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ -ΑΠΙΝΙ ΩΣΗ» ρ Θεόδωρος Κατσούλας, ρ Θεοδώρα Στρουµπούκη, Γ. Ιντας, Ε. Μωυσιάδου Εργαστήριο Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ «ΚΑΡΠΑ -ΑΠΙΝΙ ΩΣΗ» ρ Θεόδωρος Κατσούλας, ρ Θεοδώρα Στρουµπούκη, Γ. Ιντας, Ε. Μωυσιάδου Σεµινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής & Αυτόµατης Εξωτερικής Απινίδωσης

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοεξέταση Μαστών : Οδηγίες κατά στάδια

Αυτοεξέταση Μαστών : Οδηγίες κατά στάδια Αυτοεξέταση Μαστών : Οδηγίες κατά στάδια Η αυτοεξέταση μαστών είναι η πρώτη ασπίδα που έχει η γυναίκα κατά του καρκίνου του μαστού. Η Αμερικάνικη Ογκολογική Εταιρία συστήνει στις γυναίκες να κάνουν κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Κρόουλ. Ανάλυση τεχνικής

Κρόουλ. Ανάλυση τεχνικής Κρόουλ Ανάλυση τεχνικής (di Prampero 1986; Toussaint and Hollander 1994; Vilas-Boas et al., 2011) Γιατί είναι το crawl το γρηγορότερο στιλ; Είναι και το οικονομικότερο Περιεχόμενα Περιγραφή τεχνικής χεριών

Διαβάστε περισσότερα

Μeθοδοι θαλaσσιας διaσωσης τραυματiα

Μeθοδοι θαλaσσιας διaσωσης τραυματiα 50 KEΦΑΛΑΙΟ E Μeθοδοι θαλaσσιας διaσωσης τραυματiα Φ. ΚΑΤΣΑΒΟΥΝΗ Η διάσωση ατόμου από τη θάλασσα είναι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο. Εκτός από την υποθερμία και τον κίνδυνο πνιγμού, η κάκωση της αυχενικής μοίρας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΝΟΜΑ ΑΣΘΕΝΗ: ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Αρτηριακή παρακέντηση

Αρτηριακή παρακέντηση Αρτηριακή παρακέντηση Ενότητα 3: Διαγνωστικές εξετάσεις Κυριάκος Καρκούλιας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Σκοποί ενότητας Εξήγηση της τεχνικής λήψης αερίων αρτηριακού αίματος

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτικές ασκήσεις μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή

Θεραπευτικές ασκήσεις μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Θεραπευτικές ασκήσεις μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή ΕΥ ΖΩ W W W. E F Z O. G R Με τη στήριξη 2 Αγαπητέ ασθενή Η θεραπευτική άσκηση μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: «Η ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ»

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: «Η ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ» ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: «Η ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ» ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ Σε περίπτωση λιποθυμία ελέγχουμε τα εξής: Ασφάλεια Ανταπόκριση Αεραγωγός Αναπνοή ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σε περίπτωση ατυχήματος πριν κάνουμε κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Η φυσική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική για τους ασθενείς με πόνο στον αυχένα. Οι ενοχλήσεις μπορούν να υφεθούν αν παραμείνετε ενεργοί. Η ελεγχόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση και Αποκατάσταση Νευρομυϊκών Προβλημάτων

Άσκηση και Αποκατάσταση Νευρομυϊκών Προβλημάτων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Άσκηση και Αποκατάσταση Νευρομυϊκών Προβλημάτων Ενότητα 2: Νευρομυϊκές παθήσεις Τίτλος: Νόσος Alzheimer Εισηγητής: Πατίκας Δ. Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης

Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης.. τα δύο σώματα γίνονται ένα σύστημα σωμάτων κι αποκτούν κοινό κέντρο βάρους, με ισοκατανομή δυνάμεων το κεφάλι, η πλάτη, η κοιλιά και οι γλουτοί βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΙΘΗΕΩΝ - ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ

ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΙΘΗΕΩΝ - ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΙΘΗΕΩΝ - ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ Ορισμός Η απώλεια των αισθήσεων αναφέρεται στην αδυναμία απόκρισης έναντι άλλων ανθρώπων και δραστηριοτήτων. υχνά, καλείται κώμα ή κωματώδης κατάσταση. Μπορούν να συμβούν

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική εξέταση - Επίκρουση

Φυσική εξέταση - Επίκρουση Φυσική εξέταση - Επίκρουση Ενότητα 2: Φυσική εξέταση - Ιστορικό Κυριάκος Καρκούλιας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Σκοποί ενότητας Φυσική εξέταση του αναπνευστικού συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ. 2 Ος ΧΡΟΝΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ. 2 Ος ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 2 Ος ΧΡΟΝΟΣ ΤΜΗΜΑ Β2 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΟΙΞΗΣ 2007-2008 2008 ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ Κ.ΚΑΠΕΤΑΝΟΥ Κ.ΠΟΛΥΖΟΥ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Καραντάκου Ειρήνη Κουράκου Μαρίνα Κουτούγκος Μιχάλης Κρασσά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΑΕΡΙΣΜΟΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΑΕΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΑΕΡΙΣΜΟΣ Η αρχή του αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος είναι κοινή (στοματική κοιλότητα-φάρυγγας). Η επιγλωττίδα καλύπτει κατά την κατάποση τον λάρυγγα, δηλαδή την τραχεία,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ Τηλ: 210 7623301, 697 2910407 Website: www.empfirstaid.gr Email: akonovesi@empfirstaid.gr ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ Τα εκπαιδευτικά

Διαβάστε περισσότερα

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε. Κάταγμα (σπάσιμο)

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε. Κάταγμα (σπάσιμο) Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε Κάταγμα (σπάσιμο) Κάταγμα ονομάζεται οποιοδήποτε σπάσιμο σε οστό του σώματος. Χαρακτηρίζεται από τον ξαφνικό και δυνατό πόνο που μπορεί να φτάσει μέχρι και το σοκ, αδυναμία της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 1. 31/3/2011 Bogdan Raitsiou M.D 1

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 1. 31/3/2011 Bogdan Raitsiou M.D 1 ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 1 Bogdan Raitsiou M.D 1 Πνιγμός στο νερό Ξένο σώμα Θερμοπληξία Υποθερμία Bogdan Raitsiou M.D 2 ΠΝIΓΜΟΣ Εμβύθιση ή κατάδυση εντός υγρού, συχνά συνδυάζεται με : *

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ Ή ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ Ή ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ Ή ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ Η θεραπευτική άσκηση μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή παίζει καθοριστικό ρόλο στην κινητικότητα και λειτουργικότητα του προσβεβλημένου

Διαβάστε περισσότερα

Αιμάτωση. Ενότητα 1: Αερισμός και αιμάτωση. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής

Αιμάτωση. Ενότητα 1: Αερισμός και αιμάτωση. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Αιμάτωση Ενότητα 1: Αερισμός και αιμάτωση Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Κατανομή πνευμονικής αιματικής ροής Όπως και ο αερισμός, έτσι και η αιματική ροή στους

Διαβάστε περισσότερα

Ασκησιολόγιο πολυόργανου

Ασκησιολόγιο πολυόργανου Ασκησιολόγιο πολυόργανου Ο σταθμός άσκησης - πολυόργανο είναι ένα πολύπλευρο πολύ-λειτουργικό οικιακό όργανο για γυμναστική φυσικής κατάστασης, με ειδική έμφαση στην ενδυνάμωση των μυών. Για να εξασφαλίσετε

Διαβάστε περισσότερα

Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής, Σακελλάρη Βασιλική, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD.

Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής, Σακελλάρη Βασιλική, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD. «Σχεδιασμός προγράμματος ασκήσεων σε άτομα τρίτης ηλικίας.» Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής, Σακελλάρη Βασιλική, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD. Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 7. Κινήσεις με μπάλα: Jump shot Hook shot Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 11 ΜΕΡΟΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 62 ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ 63 λάκτισμα" τα γόνατα

Διαβάστε περισσότερα

πτώσεων [Strength and balance exercises to prevent falls]

πτώσεων [Strength and balance exercises to prevent falls] Ασκήσεις ενδυνάµωσης και ισορροπίας για πρόληψη πτώσεων [Strength and balance exercises to prevent falls] Καλώς ήλθατε στο πρόγραµµα! [Welcome to the program!] Οι ασκήσεις αυτές έχουν επιλεγεί για να σας

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση Καταστάσεων Ανάγκης στο Οδοντιατρείο II. Βασική Υποστήριξη της Ζωής

Αντιμετώπιση Καταστάσεων Ανάγκης στο Οδοντιατρείο II. Βασική Υποστήριξη της Ζωής Αρχεία Ελληνικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής 1(4): 326-331, 2000. 2000 Ελληνικής Εταιρείας Στοματογναθοπροσωπικής Χειρουργικής ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Αντιμετώπιση Καταστάσεων Ανάγκης

Διαβάστε περισσότερα