ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ. Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ. Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα"

Transcript

1 ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα πολυδιάστατου ψηφιακού σήµατος (Εικόνες Εικονοσειρές)» Πακέτο Εργασίας 2: Ανάκτηση εικόνων / εγγράφων ΠΑΡΑ ΟΤΕΟ Π6 Παρουσίαση των αποτελεσµάτων της έρευνας στην ιστοσελίδα του έργου Επιστηµονικός υπεύθυνος: ρ Βασίλειος Χατζής Οµάδα εργασίας: Παπαµάρκος Νικόλαος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός / Καθηγητής.Π.Θ Μπαντέκας Ευθύµιος ΜΦ-Υποψήφιος ιδάκτορας.π.θ. Νικολάου Νικόλαος ΜΦ-Υποψήφιος ιδάκτορας.π.θ.

2 1. Εισαγωγή Η µεθοδολογία που επιλέχθηκε για το σκοπό της ανάκτησης έγχρωµων εγγράφων (σύµφωνα µε τα απαιτούµενα του πακέτου εργασίας 2) αφορά την τεχνική του word spottng (εντοπισµός λέξης) [1]. Στην περίπτωση αυτή ο χρήστης δίνει σαν ερώτηµα αναζήτησης µία λέξη κλειδί (query word) που επιθυµεί να υπάρχει µέσα στα έγγραφα. Με βάση τη λέξη κλειδί, το σύστηµα εξάγει κατάλληλα χαρακτηριστικά τα οποία συγκρίνονται µε τα ήδη υπάρχοντα µέσα στη βάση δεδοµένων. Για τα χαρακτηριστικά που εξάγονται χρησιµοποιούνται οι ιδιότητες της εικόνας της λέξης. Το γεγονός αυτό δίνει το πλεονέκτηµα της αναζήτησης µε ανεξαρτησία ως προς τη γλώσσα. Επίσης, είναι επιθυµητό τα χαρακτηριστικά να παρέχουν ανεξαρτησία ως προς τη γραµµατοσειρά και το στυλ γραφής. Η ίδια µεθοδολογία που χρησιµοποιείται για τη λέξη κλειδί, ακολουθείται και κατά τη διαδικασία αποθήκευσης των χαρακτηριστικών στη βάση δεδοµένων µε τη διαφορά ότι η εργασία αυτή εκτελείται offlne. Για να είναι εφικτή η εξαγωγή των λέξεων ως εικόνες από ένα έγχρωµο έγγραφο θα πρέπει αρχικά να εντοπιστούν οι περιοχές κειµένου και στη συνέχεια να τµηµατοποιηθούν σε επίπεδο λέξεων. Το σύστηµα εντοπισµού των περιοχών κειµένου περιλαµβάνει τη µείωση των χρωµάτων της αρχικής εικόνας, τη διάσπασή της σε δυαδικά επίπεδα, τον εντοπισµό των αντικειµένων του κειµένου σε κάθε επίπεδο ξεχωριστά και τέλος τη σύνθεση των δυαδικών επιπέδων στην τελική εικόνα που θα περιλαµβάνει τις χαρακτηρισµένες ως κείµενο περιοχές από κάθε επίπεδο. Όλο το σύστηµα ανάκτησης έγχρωµων εγγράφων δίνεται στο διάγραµµα του Σχήµατος 1. Σχήµα 1. ιάγραµµα µεθοδολογίας για την αυτόµατη ανάκτηση έγχρωµων εγγράφων από βάσεις δεδοµένων µε βάση την τεχνική του word spottng. Σε ένα πολύ µεγάλο ποσοστό, η ορθή εξαγωγή των περιοχών του κειµένου εξαρτάται από το πόσο καλά έχει τµηµατοποιηθεί η έγχρωµη εικόνα, δηλαδή από την απόδοση

3 της τεχνικής µείωσης χρωµάτων. Είναι πολύ σηµαντικό οι χαρακτήρες να µην ενωθούν µε το υπόβαθρο ή να διασπαστούν σε επιµέρους αντικείµενα. Ένα παράδειγµα ορθής µείωσης χρωµάτων δίνεται στο Σχήµα 2. Το αποτέλεσµα αυτό επιτρέπει τη χρήση ανάλυσης συνδεδεµένων στοιχείων πάνω στα δυαδικά επίπεδα και την εξαγωγή των περιοχών κειµένου καθώς οι χαρακτήρες έχουν µετατραπεί σε οµοιογενή αντικείµενα, έχουν δηλαδή το ίδιο χρώµα. (α) Αρχικό έγγραφο (34763 χρώµατα) (β) Μείωση χρωµάτων (3 χρώµατα) (γ) 1ο δυαδικό επίπεδο (δ) 2ο δυαδικό επίπεδο (ε) 3ο δυαδικό επίπεδο Σχήµα 2. Παράδειγµα µείωσης χρωµάτων και εξαγωγής των δυαδικών επιπέδων. Στα πλαίσια του παρόντος ερευνητικού προγράµµατος έχει υλοποιηθεί µία νέα µέθοδος για το σκοπό της µείωσης των χρωµάτων στα έγγραφα. Η συγκεκριµένη εργασία έχει δηµοσιευτεί σε διεθνές συνέδριο [2] και αναλύεται λεπτοµερώς στην επόµενη ενότητα. Επίσης, η εργασία αυτή έχει επιλεγεί για δηµοσίευση στο βιβλίο Computer Graphcs and Vson Theory and Applcatons I το οποίο εκδίδεται από την Sprnger. Επίσης, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ένα σύστηµα ανάκτησης ψηφιακών εγγράφων. 2. Μέθοδος µείωσης χρωµάτων Η παρούσα µέθοδος µείωσης χρωµάτων εκµεταλλεύεται µία σηµαντική ιδιότητα των ακµών µίας εικόνας για να προσεγγίσει την τρισδιάστατη κατανοµή του χρωµατικού χώρου RGB. Συγκεκριµένα, γίνεται δειγµατοληψία λαµβάνοντας ως δείγµατα τα εικονστοιχεία εκείνα που έχουν την ιδιότητα του τοπικού ελάχιστου στην εικόνα ακµών. Αυτό εξασφαλίζει τη λήψη δειγµάτων τα οποία χωρικά βρίσκονται στο εσωτερικό των αντικειµένων αποφεύγοντας έτσι τις περιοχές µετάβασης µεταξύ των αντικειµένων στις οποίες παρουσιάζεται µεγάλη ασάφεια. Επιπλέον, µε τη συγκεκριµένη φιλοσοφία τα χρώµατα από όλα τα αντικείµενα της εικόνας αντιπροσωπεύονται µέσα στο σύνολο των δειγµάτων. Στη συνέχεια, µε βάση το εξαγόµενο σύνολο δειγµάτων, πραγµατοποιείται µία αρχική µείωση των χρωµάτων ο αριθµός των οποίων είναι σχετικά µεγάλος, συνήθως όχι περισσότερα από 100. Στη φάση αυτή η εικόνα που προκύπτει είναι υπερτηµατοποιηµένη (oversegmented), τα κύρια συστατικά (π.χ. χαρακτήρες) δηλαδή αποτελούνται από ένα ή περισσότερα επιµέρους αντικείµενα. Τα κέντρα των κλάσεων από το προηγούµενο βήµα, χρησιµοποιούνται ακολούθως από µία διαδικασία µετατόπισης της µέσης τιµής (mean shft) [4] ώστε να εντοπιστούν τα τελικά σηµεία µέσα στο χρωµατικό χώρο RGB. Το τελικό αποτέλεσµα εξάγεται µε βάση τα σηµεία αυτά.

4 Για να αντιµετωπιστούν οι περιπτώσεις εικόνων µε θόρυβο καθώς επίσης και για να βελτιωθεί η αποδοτικότητα της όλης µεθόδου, γίνεται χρήση ενός προτεινόµενου φίλτρου εξοµάλυνσης το οποίο έχει την ιδιότητα να διατηρεί την πληροφορία των ακµών (Edge Preservng Smoothng Flter - EPSF). Το φίλτρο εφαρµόζεται ως µία διαδικασία προεπεξεργασίας. Συνοπτικά, η προτεινόµενη µέθοδος µείωσης χρωµάτων περιλαµβάνει τα παρακάτω βήµατα: 1. Φιλτράρισµα εξοµάλυνσης µε ταυτόχρονη διατήρηση των ακµών. 2. Ανίχνευση ακµών έγχρωµης εικόνας. 3. ειγµατοληψία του τρισδιάστατου χρωµατικού χώρου RGB. 4. Αρχική µείωση χρωµάτων. 5. Μετατόπιση µέσης τιµής. 2.1 Edge preservng smoothng flter Στις συνήθεις τεχνικές µείωσης του θορύβου γίνεται εξοµάλυνση της εικόνας αντικαθιστώντας το κεντρικό εικονοστοιχείο σε ένα παράθυρο n n µε τη µέση ή την προσαρµοσµένη µέση τιµή των εικονοστοιχείων που ανήκουν µέσα στο παράθυρο. Αν και ο θόρυβος καταστέλλεται µερικώς, αυτές οι τεχνικές δηµιουργούν πρόβληµα όσον αφορά τα περιγράµµατα των αντικειµένων στα οποία παρατηρούνται παραµορφώσεις λόγω εξοµάλυνσης. Για να αντιµετωπιστεί το ανεπιθύµητο αυτό φαινόµενο χρησιµοποιείται η τεχνική της εξοµάλυνσης µε ταυτόχρονη διατήρηση της πληροφορίας των ακµών. Η υλοποίηση αυτής της τεχνικής γίνεται µέσω ειδικών φίλτρων τα οποία είναι γνωστά στη βιβλιογραφία ως Edge preservng smoothng flters ή σε συντοµογραφία EPSF. Το EPSF που προτείνεται στην παρούσα εργασία βασίζεται στη µέτρηση των χρωµατικών αποστάσεων Manhattan d µεταξύ του κεντρικού εικονοστοιχείου a και των εικονοστοιχείων a µέσα σε ένα παράθυρο διαστάσεων 3 3. Οι τιµές των παραµέτρων που αναφέρονται παρακάτω είναι κανονικοποιηµένες στο διάστηµα [0,1]. c d = R R + G G + B B a (1) a a a a a c c c Για την εξαγωγή των συντελεστών χρησιµοποιείται η ακόλουθη σχέση: c της µάσκας συνέλιξης που υλοποιεί το φίλτρο, c = (1 d ) p (2) Οι συντελεστές αποστάσεων d c λαµβάνουν µεγάλες τιµές για µικρές τιµές των χρωµατικών. Συνεπώς, η µάσκα συνέλιξης διαµορφώνεται ως εξής:

5 c1 c2 c3 1 c4 0 c 5 c c6 c7 c8 8 = 1 (3) Ο συντελεστής p κλιµακώνει εκθετικά τις χρωµατικές αποστάσεις. Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι ελέγχει το βαθµό εξοµάλυνσης της εικόνας. Όσο µεγαλώνει, οι συντελεστές που αντιστοιχούν σε µικρή χρωµατική απόσταση αυξάνονται σε c c σχέση µε τους συντελεστές που αντιστοιχούν σε µεγάλη χρωµατική απόσταση µε συνέπεια τη µείωση του βαθµού εξοµάλυνσης. Η τιµή που χρησιµοποιείται για το συντελεστή p είναι 10. Στο Σχήµα 3 επιδεικνύεται το αποτέλεσµα της εφαρµογής του φίλτρου σε ένα έγχρωµο έγγραφο. Όπως φαίνεται, ο θόρυβος αποµακρύνεται χωρίς να επηρεάζονται τα σηµεία των ακµών. Το κύριο όφελος που αποκοµίζεται από την προεπεξεργασία των εγγράφων µε το EPSF είναι η σηµαντική µείωση των σφαλµάτων τµηµατοποίησης στην τελική εικόνα. (α) (β) (γ) (δ) Σχήµα 3. Το αποτέλεσµα της εφαρµογής του EPSF σε έγχρωµο έγγραφο. (α)αρχικό έγγραφο, (β)υπογραφή (pxel profle) εικονοστοιχείων της γραµµής y=44 του αρχικού εγγράφου, (γ)-(δ)αποτέλεσµα φιλτραρίσµατος ( p = 10) και η υπογραφή εικονοστοιχείων για την ίδια γραµµή. 2.2 ειγµατοληψία Κάνοντας χρήση του τελεστή ανίχνευσης ακµών Sobel, εξάγεται το µέτρο των ακµών για κάθε µία από τις τρεις χρωµατικές συνιστώσες RGB.

6 r r 2 r 2 row col G ( x, y) = ( G ( x, y)) + ( G ( x, y)) (4) g g 2 g 2 row col G ( x, y) = ( G ( x, y)) + ( G ( x, y)) (5) b b 2 b 2 row col G ( x, y) = ( G ( x, y)) + ( G ( x, y)) (6) r g b όπου G ( x, y ), G ( x, y ) και G ( x, y) τα µέτρα των ακµών για την κόκκινη, πράσινη και µπλε συνιστώσα, αντίστοιχα. Η τελική τιµή του µέτρου των ακµών λαµβάνεται ως εξής: r g b { } Gxy (, ) = max G( xy, ), G( xy, ), G( xy, ) (7) Θεωρώντας τη µετασχηµατισµένη gray scale εικόνα Gxy (, ), λαµβάνονται ως δείγµατα τα εικονοστοιχεία που ικανοποιούν την παρακάτω σχέση: Gx ( + ny, + m) Gx (, y) όπου n= [ 1,1], m= [ 1,1] (8) (α) χρώµατα (γ) χρώµατα (β) εικονοστοιχεία (1620x372) (δ) εικονοστοιχεία (13%) Σχήµα 4. Παράδειγµα δειγµατοληψίας. (α)αρχικό έγγραφο, (β)rgb κατανοµή για το (α), (γ)τοπικά ελάχιστα, (δ) RGB κατανοµή των τοπικών ελαχίστων.

7 Τα σηµεία αυτά αποτελούν το σύνολο των τοπικών ελαχίστων το οποίο παρουσιάζει τις παρακάτω ενδιαφέρουσες ιδιότητες: Τα σηµεία των ακµών δεν αντιπροσωπεύονται στο σύνολο αυτό. Τα δείγµατα ανήκουν χωρικά σε αντικείµενα της εικόνας και όχι σε περιοχές µετάβασης µεταξύ αντικειµένων. Όλα τα χρώµατα των αντικειµένων, ανεξάρτητα από το µέγεθος, αντιπροσωπεύονται µέσα στο σύνολο των τοπικών ελαχίστων. Με βάση τα παραπάνω, γίνεται η υπόθεση ότι κάθε µέλος του συνόλου των τοπικών ελαχίστων µπορεί να θεωρηθεί ως υποψήφιο κέντρο κλάσης. Σε αυτή την υπόθεση βασίζεται το επόµενο βήµα της µεθόδου όπου µειώνονται αρχικά τα χρώµατα της εικόνας. Στο Σχήµα 4 φαίνεται ένα παράδειγµα προσέγγισης του αρχικού χρωµατικού χώρου σε ένα έγχρωµο έγγραφο σύµφωνα µε την παρούσα τεχνική δειγµατοληψίας. Από τις αναπαραστάσεις των δειγµάτων στο τρισδιάστατο χώρο, φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα επιλεγµένα εικονοστοιχεία βρίσκονται κοντά στα κέντρα των κλάσεων της αρχική κατανοµής. 2.3 Αρχική µείωση χρωµάτων Έστω ότι το S συµβολίζει το σύνολο των δειγµάτων που επιλέχθηκαν σύµφωνα µε τη µεθοδολογία που έχει περιγραφεί στην προηγούµενη ενότητα. Επίσης, έστω ότι το p(, rgb, )( rg,, b= [0,255] ) αποτελεί το τρισδιάστατο ιστόγραµµα του συνόλου S. Θεωρώντας ότι κάθε µέλος s S αποτελεί υποψήφιο κέντρο κλάσης εφαρµόζεται ο παρακάτω αλγόριθµος: Βήµα 1: Ορίζουµε ένα κύβο µε µήκος πλευράς 2h. Θεωρώντας το s = ( r, g, b) ως το κέντρου του κύβου, υπολογίζεται ένα νέο σηµείο του κύβου όπου r, g, b m m m s ( r, g, b οι µέσες τιµές της κόκκινης, πράσινης και µπλε συνιστώσας, αντίστοιχα. Οι τιµές αυτές υπολογίζονται σύµφωνα µε τις παρακάτω σχέσεις: 1 m = m m m ) r = h h h r= h g= h b= h m h1 h1 h1 r= h g= h b= h r p(, r g, b) p(, rgb, ) (9) g = h h h r= h g= h b= h m h1 h1 h1 r= h g= h b= h g p(, r g, b) p(, rgb, ) (10)

8 b = h h h r= h g= h b= h m h1 h1 h1 r= h g= h b= h b p(, r g, b) p(, rgb, ) (11) Βήµα 2: Ονοµατίζουµε (labelng) όλα τα σηµεία που ανήκουν µέσα στον όγκο που ορίζει ο κύβος. Βήµα 3: Επιλέγουµε ένα µη ονοµατισµένο σηµείο του κύβου και επαναλαµβάνουµε τη διαδικασία, ξεκινώντας από το βήµα 1. Αν δεν υπάρχει κάποιο µη ονοµατισµένο σηµείο τότε ο αλγόριθµος σταµατά. Το αποτέλεσµα του παραπάνω αλγορίθµου είναι η δηµιουργία ενός συνόλου σηµείων, του S m. Τα σηµεία αυτά χρησιµοποιούνται για να γίνει η αρχική µείωση των χρωµάτων της εικόνας µε την αντιστοίχηση κάθε εικονοστοιχείου της αρχικής εικόνας µε το κοντινότερο (σύµφωνα µε την Ευκλείδεια απόσταση) σηµείο του συνόλου S. Το πλήθος των στοιχείων του S εξαρτάται από το µήκος της πλευράς m του κύβου, δηλαδή το h. Τα καλύτερα αποτελέσµατα πάρθηκαν όταν το h λαµβάνει την τιµή 32. Σε αυτή την περίπτωση, το πλήθος των στοιχείων του συνόλου Sm δεν ξεπερνά συνήθως τα 100. Η εξαγόµενη εικόνα σε αυτή τη φάση είναι υπερτµηµατοποιηµένη. m 1 1 Ο σκοπός της παραπάνω µεθοδολογίας είναι η προσέγγιση των κλάσεων (clusters) µε αντιπροσωπευτικά σηµεία ώστε να είναι δυνατή η ταξινόµηση (clusterng) των χρωµάτων σε κλάσεις όπου το σχήµα τους δεν είναι σφαιρικό. Αυτό θα γίνει µε τη βοήθεια της διαδικασία της µετατόπισης της µέσης τιµής όπως περιγράφεται στην επόµενη ενότητα. 2.4 Μετατόπιση µέσης τιµής Η µετατόπιση µέσης τιµής (mean shft) είναι µία µη παραµετρική και επαναληπτική διαδικασία εκτίµησης της συνάρτησης πυκνότητας πιθανότητας. Προτάθηκε από τον Fukunaga [3] και αναλύθηκε διεξοδικά από τον Cheng [4]. Στην εργασία του Comancu [5] χρησιµοποιήθηκε µε σκοπό την ανάλυση πολύπλοκων κατανοµών χαρακτηριστικών. Η λειτουργία του βασίζεται στην επαναληπτική µετατόπιση ενός σηµείου προς την µέση τιµή των σηµείων που ανήκουν µέσα σε µία καθορισµένη γειτονιά. Όπως φαίνεται στο Σχήµα 5, εκκινώντας από κάποιο σηµείο x, υπολογίζεται η µέση τιµή των σηµείων που ανήκουν µέσα στο τετράγωνο µήκους πλευράς 2h, θεωρώντας ως κέντρο το σηµείο x. Η εξαγόµενη τιµή, έστω το σηµείο x, χρησιµοποιείται µε τον ίδιο τρόπο ώστε να εντοπιστεί εκ νέου ένα άλλο σηµείο. Το διάνυσµα που ορίζουν δύο διαδοχικά σηµεία ( x, x j ) καλείται διάνυσµα µετατόπισης µέσης τιµής (mean shft vector). Η διαδικασία συνεχίζεται µέχρι το µέτρο του διανύσµατος µέσης τιµής να πάρει τιµή µικρότερη από κάποιο προκαθορισµένο κατώφλι (συνθήκη σύγκλισης). j

9 Στην προκειµένη περίπτωση, ως σηµεία εκκίνησης της διαδικασίας µετατόπισης της µέσης τιµής θεωρούνται τα σηµεία του συνόλου Sm. Για κάθε s S m ορίζεται ένας κύβος µε µήκος πλευράς 2h 2, µέσα στο χώρο που ορίζει η συνάρτηση p(, rgb, ), µε κέντρο το σηµείο s. Εφαρµόζεται η διαδικασία της µετατόπισης µέσης τιµής και στο τέλος προκύπτουν τα τελικά κέντρα των κλάσεων. Η τιµή του h 2 που προέκυψε µε βάση πειραµατικά αποτελέσµατα είναι 32. Σχήµα 5. Σχηµατική αναπαράσταση για τον τρόπο λειτουργίας της µετατόπισης της µέσης τιµής (mean shft) στον δυσδιάστατο χώρο. 3. Πειραµατικά αποτελέσµατα Η δοκιµή της µεθόδου µείωσης χρωµάτων έγινε σε µία συλλογή εγγράφων που περιλαµβάνει περίπου 1000 έγχρωµα έγγραφα. Ένα µέρος αυτών έχουν ψηφιοποιηθεί από εξώφυλλα βιβλίων και περιοδικών ενώ τα υπόλοιπα έχουν ληφθεί από το διαδίκτυο. Σε όλα τα διεξαχθέντα πειράµατα χρησιµοποιήθηκαν οι παρακάτω παράµετροι του συστήµατος: Συντελεστής εξοµάλυνσης p 10 Αρχική µείωση χρωµάτων, συντελεστής h1 32 Mean Shft, συντελεστής h2 32 Στα Σχήµατα 6 και 7 δίνονται δύο ενδεικτικά παραδείγµατα µείωσης χρωµάτων για σύνθετα έγχρωµα έγγραφα όπου φαίνεται η ορθή τµηµατοποίηση των αντικειµένων καθώς και η δηµιουργία µεγάλων οµοιογενών περιοχών. Τα αποτελέσµατα αυτά είναι τα επιθυµητά για περιπτώσεις όπου θα ακολουθήσει η διαδικασία ανάλυσης συνδεδεµένων αντικειµένων µε σκοπό της εξαγωγή των χαρακτήρων και κατ επέκταση τον εντοπισµό των περιοχών κειµένου.

10 (α) χρώµατα (β) 4 χρώµατα Σχήµα 6. Παράδειγµα µείωσης χρωµάτων σύνθετου έγχρωµου εγγράφου. (α) χρώµατα (β) 4 χρώµατα Σχήµα 7. Παράδειγµα µείωσης χρωµάτων σύνθετου έγχρωµου εγγράφου.

11 4. Τεχνική ανάκτησης εγγράφων Ως είσοδος για το σύστηµα ανάκτησης θεωρούνται δυαδικές εικόνες των οποίων το περιεχόµενο είναι µόνο κείµενο. Οι εικόνες αυτές έχουν προκύψει µετά από επεξεργασία έγχρωµων εγγράφων οι οποίες αποτελούνται κυρίως από εξώφυλλα περιοδικών ή βιβλίων. Η επιλογή αυτών των εικόνων έγινε λόγω του γεγονότος ότι το κείµενο που περιέχουν είναι εντελώς ανοµοιογενές, χωρίς κανένα περιορισµό όσον αφορά το µέγεθος, τη γραµµατοσειρά και το στυλ γραφής. Συνεπώς, τόσο η διαδικασία εντοπισµού των λέξεων όσο και η διαδικασία ανάκτησης θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεπεράσει τα συγκεκριµένα προβλήµατα ανοµοιογένειας. Ένα παράδειγµα τέτοιου τύπου εικόνας φαίνεται στο Σχήµα 8. (α) (β) Σχήµα 8. Παράδειγµα τύπου εικόνας που χρησιµοποιήθηκε για το σύστηµα ανάκτησης. (α)αρχικό έγχρωµο έγγραφο, (β) αντίστοιχο δυαδικό έγγραφο µε τα αντικείµενα του κειµένου από το αρχικό έγγραφο. Η τεχνική της ανάκτησης περιλαµβάνει τα ακόλουθα γενικά βήµατα Τµηµατοποίηση λέξεων Εξαγωγή χαρακτηριστικών ηµιουργία τεχνητής εικόνας λέξης (query word) και αναζήτηση Στο Σχήµα 9 φαίνεται το διάγραµµα µε τα βήµατα της παρούσας µεθόδου ανάκτησης εγγράφων βάσει της τεχνικής του word spottng.

12 (α) Σχήµα 9. ιάγραµµα µεθόδου ανάκτησης εγγράφων βάσει της τεχνικής του word spottng. Σε γενικές γραµµές, η τεχνική αρχικά εξάγει από το δυαδικό έγγραφο τα τµήµατα των λέξεων. Αυτά επεξεργάζονται ανεξάρτητα εξάγοντας από κάθε λέξη διανύσµατα χαρακτηριστικών. Εδώ χρησιµοποιούνται οι 20 πρώτοι όροι του µετασχηµατισµού συνηµίτονου (DCT Dscrete Cosne Transform) από το κανονικοποιηµένο οριζόντιο διάγραµµα προβολών (horzontal projecton profle). Τα διανύσµατα χαρακτηριστικών αποθηκεύονται µε κατάλληλο τρόπο στη βάση δεδοµένων του συστήµατος ώστε να είναι εφικτή η σύγκρισή τους µε την εικόνα ερώτηµα (query mage). Αυτή ουσιαστικά δηµιουργείται µετά από αλληλεπίδραση του χρήστη µε το σύστηµα. ηλαδή, ο χρήστης πληκτρολογεί τη λέξη την οποία αναζητά στα έγγραφα της βάσης και το σύστηµα δηµιουργεί µία τεχνητή εικόνα (query word). Από αυτήν εξάγονται τα ίδια διανύσµατα χαρακτηριστικών µε τα αντίστοιχα των λέξεων της βάσης και συγκρίνονται χρησιµοποιώντας την απόσταση Manhattan ώστε να δοθεί το τελικό αποτέλεσµα. 4.1 Τµηµατοποίηση λέξεων Όπως αναφέρθηκε και πιο πριν, το κείµενο των εικόνων των οποίων θέλουµε να τµηµατοποιήσουµε σε επίπεδο λέξεων είναι ανοµοιογενές και καµία παραδοχή δεν γίνεται όσον αφορά τη γραµµατοσειρά, το στυλ και το µέγεθος γραφής. Συνεπώς, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη δηµιουργία των τµηµάτων των λέξεων. Για να αντιµετωπιστεί το πρόβληµα της ανοµοιογένειας, κατά τη διαδικασία της τµηµατοποίησης και συγκεκριµένα στη φάση της οµαδοποίησης των αντικειµένων, η µέθοδος βασίζεται στη χρήση ενός τροποποιηµένου αλγόριθµου εξοµάλυνσης διαδροµής RLSA [6], του ARLSA (Adaptve Run Length Smoothng Algorthm). Η εξοµάλυνση κατά µήκος διαδροµής αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς και χρησιµοποιούµενους αλγόριθµους στις τεχνικές ανάλυσης δοµής σελίδας.

13 Εφαρµόζεται σε δυαδικές εικόνες σε µία προκαθορισµένη διεύθυνση (συνήθως οριζόντια ή κάθετη), αντικαθιστώντας τις ακολουθίες των συνεχών λευκών εικονοστοιχείων (φόντο) µε µαύρα εικονοστοιχεία (προσκήνιο) όταν αυτές έχουν µήκος µεγαλύτερο από κάποιο κατώφλι T max. Η εφαρµογή του όµως προϋποθέτει ότι οι χαρακτήρες του εγγράφου είναι ιδίου µεγέθους και συνεπώς δεν είναι κατάλληλος για το συγκεκριµένο τύπο εγγράφων που χρησιµοποιούµε οπότε είναι αναγκαία η τροποποίησή του. Ας υποθέσουµε ότι έχουµε δύο συνδεδεµένα αντικείµενα CC και CC j, j και µία µεταξύ τους ακολουθία λευκών εικονοστοιχείων (φόντο), την S (, j). Για να αντικατασταθούν τα λευκά εικονοστοιχεία της S (, j) µε µαύρα θα πρέπει να ικανοποιούνται οι παρακάτω συνθήκες: 1. Το µήκος της ακολουθίας δεν µπορεί να είναι µεγαλύτερο από το κατώφλι Tl. Το Tl είναι εξαρτηµένο από το ύψος h των αντικειµένων CC και CC j σύµφωνα µε την εξής σχέση T = a mn{ h, h } (12) l j Η τιµή του συντελεστή a λαµβάνει συνήθως τιµές Η τιµή του λόγου του αντικείµενου µε το µεγαλύτερο ύψος προς αυτό µε το µικρότερο ύψος H δε θα πρέπει να υπερβαίνει την τιµή του T. ηλαδή R h H R max{ h, hj} = Th (13) mn{ h, h } j Το T λαµβάνει τιµές µεταξύ 2-5. h 3. Το ποσοστό της οριζόντιας επικάλυψης του αντικειµένου µε το µικρότερο ύψος από αυτό µε το µεγαλύτερο ύψος θα πρέπει να ξεπερνά το 50%. 4. Στη 3x3 γειτονιά κάθε εικονοστοιχείου της ακολουθίας S (, j) δε θα πρέπει να παρεµβάλλεται εικονοστοιχείο κάποιου τρίτου αντικειµένου CC k, k, j. Ο πιο πάνω αλγόριθµος αναφέρεται ως προσαρµοστική εξοµάλυνση κατά µήκος διαδροµής ή ARLSA (Adaptve Run Length Smoothng Algorthm). Τα βασικά του πλεονεκτήµατά του σε σχέση µε τον πρωτότυπο αλγόριθµο είναι ηµιουργία οµοιογενών οµάδων αντικειµένων. Ανοχή στην οριζόντια επικάλυψη µεταξύ δύο γειτονικών γραµµών κειµένου. Στο Σχήµα 10 δίνεται ένα παράδειγµα εφαρµογής του ARLSA σε ένα τµήµα εγγράφου όπου υπάρχουν δύο οριζόντια επικαλυπτόµενες λέξεις µε διαφορετικό µέγεθος χαρακτήρων. Σε αυτή τη περίπτωση το αποτέλεσµα είναι η ορθή οµαδοποίηση των

14 χαρακτήρων. Με τη χρήση του κανονικού RLSA δεν είναι δυνατή η ορθή τµηµατοποίηση του εγγράφου, για οποιαδήποτε τιµή του T. max (α) (β) Σχήµα 10. Παράδειγµα εφαρµογής του ARLSA σε ανοµοιογενές κείµενο µε επικαλυπτόµενες γραµµές κειµένου. Μετά την εφαρµογή του ARLSA, οι οµάδες αντικειµένων που σχηµατίζονται είναι υπερσύνολα των λέξεων. Συνεπώς, η επόµενη διαδικασία αφορά την επεξεργασία της κάθε οµάδας ξεχωριστά ώστε να εξαχθούν τα τελικά τµήµατα των λέξεων των οποίων τα χαρακτηριστικά θα εισαχθούν στη βάση δεδοµένων. Έτσι, για κάθε οµάδα αντικειµένων που προέκυψε από την αρχική φάση της οµαδοποίησης ακολουθούνται τα παρακάτω βήµατα: Ταξινόµηση των αντικειµένων µε βάση τη συντεταγµένη x της αριστερής πλευράς του ορθογωνίου παραλληλογράµµου (Boundng Box) που τα περικλείει. Υπολογισµός της µέσης τιµής m g των κενών διαστηµάτων (gaps) µεταξύ των διαδοχικών χαρακτήρων κάθε οµάδας. ηµιουργία διαχωριστικού σηµείου όπου το κενό µεταξύ διαδοχικών χαρακτήρων ξεπερνά την τιµή b m. Οι τιµές που λαµβάνει ο σταθερός συντελεστής b είναι µεταξύ 1-3. Αφού έχουν εντοπιστεί όλα τα σηµεία διαχωρισµού, δηµιουργούνται τα νέα σύνολα αντικειµένων. Όσα έχουν αριθµό αντικειµένων µικρότερο από κάποια προκαθορισµένη τιµή N c δεν θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία εξαγωγής των χαρακτηριστικών. Αυτό γίνεται κυρίως για την αποφυγή εισαγωγής στη βάση δεδοµένων, λέξεων µε ένα ή δύο χαρακτήρες καθώς επίσης και σηµείων στίξης που αποµονώθηκαν κατά την επεξεργασία των συνόλων των χαρακτήρων. Στο Σχήµα 11, φαίνεται ένα παράδειγµα τµηµατοποίησης λέξεων για το έγγραφο του Σχήµατος 8(β). g

15 (α) (β) Σχήµα 11. Παράδειγµα τµηµατοποίησης λέξεων. (α) Αποτέλεσµα εφαρµογής του ARLSA, (β) τα τµήµατα λέξεων που έχουν ανιχνευθεί. 4.2 Εξαγωγή χαρακτηριστικών Για κάθε λέξη που ανιχνεύεται, το σύστηµα εξάγει τα χαρακτηριστικά βάσει των οποίων αναπαρίσταται η εικόνα της λέξης µέσα στη βάση δεδοµένων. Στο παρόν σύστηµα ανάκτησης όλα τα χαρακτηριστικά εξάγονται από το οριζόντιο διάγραµµα προβολών (κάθετη προβολή). Το διάγραµµα αυτό εξάγεται λαµβάνοντας το άθροισµα των εικονοστοιχείων των αντικειµένων (µαύρα εικονοστοιχεία) σε κάθε στήλη της εικόνας. Αρχικά, διαγράφονται από το διάγραµµα όλα τα µηδενικά, τα κενά δηλαδή µεταξύ των χαρακτήρων. Ακολούθως, έχοντας σκοπό την ανεξαρτησία από την κλιµάκωση της εικόνας λόγω της ανοµοιογένειας του µεγέθους των χαρακτήρων, το διάγραµµα προβολής κανονικοποιείται σε ένα σταθερό αριθµό δειγµάτων Ns. Η διαδικασία της κανονικοποίησης είναι η αντίστοιχη που ακολουθείται όταν θέλουµε να εκτελέσουµε επέκταση του ιστογράµµατος (Hstogram Stretchng). Τέλος, η προβολή εξοµαλύνεται µε χωρικό φίλτρο 1 n ώστε να αφαιρεθεί ο θόρυβος και να είναι δυνατός ο εντοπισµός των τοπικών ακροτάτων µε µεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία. Στο Σχήµα 12 φαίνεται ένα παράδειγµα εξαγωγής του οριζόντιου διαγράµµατος προβολής καθώς και η επεξεργασία του.

16 (α) (β) (γ) Σχήµα 12. Παράδειγµα εξαγωγής και επεξεργασία κάθετης προβολής. (α)εικόνα λέξης, (β) αρχική κάθετη προβολή µε N s = 334 (πλάτος εικόνας), (γ) τελικό διάγραµµα προβολής µετά την αφαίρεση των κενών, την κανονικοποίηση σε N s = 150 και το φιλτράρισµα µε χωρικό φίλτρο 1 7. Από το κάθε κανονικοποιηµένο διάγραµµα κάθετης προβολής, εξάγονται οι 20 πρώτοι όροι του µονοδιάστατου µετασχηµατισµού συνηµίτονου (DCT) χρησιµοποιώντας την παρακάτω σχέση. N s 1 (2n+ 1) kπ yk ( ) = ak ( ) xn ( )cos, k= 0,1,..., Ns 1 n= 0 2Ns 1, k = 0 Ns ak ( ) = 2, k 0 Ns (14) όπου x( n ) οι τιµές της καµπύλης της προβολής. Ο λόγος της χρήσης του DCT για την περιγραφή του διαγράµµατος της προβολής είναι η εξαιρετική του ικανότητα να συγκεντρώνει το µεγαλύτερο µέρος της πληροφορίας που µετασχηµατίζει στους πρώτους όρους. Πέραν από τους συντελεστές του DCT, ως χαρακτηριστικό χρησιµοποιείται και το πλήθος των τοπικών ελαχίστων Nmn και µεγίστων N max. Σκοπός της χρήσης αυτού του χαρακτηριστικού είναι η απόδοση συντελεστή βάρους στο µήκος της κάθε λέξης. 4.3 ηµιουργία τεχνητής εικόνας και αναζήτηση Για να είναι δυνατή η αναζήτηση µίας λέξης µέσα στη βάση δεδοµένων θα πρέπει η λέξη που εισάγεται ως ερώτηµα από το χρήστη να µετατρέπεται σε εικόνα. Αυτό είναι αναγκαίο καθώς ο χρήστης εισάγει τη λέξη µε τη µορφή ASCII χαρακτήρων. Θα πρέπει λοιπόν να επιλεγούν κατάλληλοι παράµετροι γραφής (στυλ, γραµµατοσειρά) ώστε να έχουµε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσµατα ανάκτησης. Η διαδικασία που ακολουθείται αµέσως µετά τη δηµιουργία της τεχνητής εικόνας είναι η εξαγωγή των χαρακτηριστικών, που θα πρέπει βεβαίως να είναι ακριβώς τα ίδια µε τα αντίστοιχα της βάσης δεδοµένων. Συνεπώς, αυτό που γίνεται είναι η εξαγωγή του οριζόντιου διαγράµµατος προβολής, η επεξεργασία του και ακολούθως ο υπολογισµός των 20 πρώτων όρων του DCT καθώς και του πλήθους των τοπικών ελαχίστων και µεγίστων.

17 Η µέτρηση ανοµοιότητας µεταξύ της εικόνας του ερωτήµατος και των εικόνων της βάσης γίνεται υπολογίζοντας τρεις αποστάσεις, τις D 1, D 2 και D3. 20 D1 = yq ( k ) y ( k ) k= 1 q 2 max ma D = N N x (15) q 3 = mn mn D N N όπου yq ( k) οι συντελεστές DCT της εικόνας ερωτήµατος, και Nmax, Nmn το πλήθος των τοπικών µεγίστων και ελαχίστων του διαγράµµατος της εικόνας ερωτήµατος, αντίστοιχα. Η τελική απόσταση υπολογίζεται µε τη βοήθεια της επόµενης σχέσης. q q D= a D + a D + a D, a + a + a = 1 (16) Σκοπός των συντελεστών a1, a 2,a3 είναι η απόδοση βάρους για κάθε χαρακτηριστικό. Τα τελικά αποτελέσµατα ανάκτησης δίνονται ταξινοµηµένα αρχίζοντας µε την εικόνα που αντιστοιχεί στο µικρότερο D (rank=1).

18 5. Αναφορές [1] D. Doermann, The Indexng and Retreval of Document Images: A Survey, Computer Vson and Image Understandng, vol. 70, no. 3, pp , [2] N. Nkolaou, N. Papamarkos, Color segmentaton of complex document mages, Internatonal Conference on Computer Vson Theory and Applcatons, Setúbal, Portugal, pp , * Η εργασία αυτή έχει επιλεγεί για δηµοσίευση στο βιβλίο Computer Graphcs and Vson Theory and Applcatons I το οποίο εκδίδεται από την Sprnger. [3] Κ. Fukunaga, L.D. Hostetler, The Estmaton of the Gradent of a Densty Functon, wth Applcatons n Pattern Recognton, IEEE Trans. Informaton Theory, vol. 21, pp , [4] Y. Cheng, Mean Shft, Mode Seekng, and Clusterng, IEEE Trans. Pattern Analyss and Machne Intellgence, vol. 17, no. 8, pp , [5] D. Comancu, P. Meer, Mean Shft: A Robust Approach Toward Feature Space Analyss, IEEE Trans. Pattern Analyss and Machne Intellgence, vol. 24, no. 5, pp , [6] F.M. Wahl, K.Y. Wong, R.G Casey. Block Segmentaton and Text Extracton n Mxed Text/Image Documents, Computer Graphcs and Image Processng (20), , 1982.

ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ. Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα

ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ. Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα πολυδιάστατου ψηφιακού σήµατος (Εικόνες Εικονοσειρές)» Πακέτο Εργασίας 2: Ανάκτηση εικόνων

Διαβάστε περισσότερα

Εργασίες στο µάθηµα Ψηφιακής Επεξεργασίας και Αναγνώρισης Εγγράφων

Εργασίες στο µάθηµα Ψηφιακής Επεξεργασίας και Αναγνώρισης Εγγράφων Εργασίες στο µάθηµα Ψηφιακής Επεξεργασίας και Αναγνώρισης Εγγράφων Μάθηµα 2: υαδική Μετατροπή 1. Βελτιωµένη µέθοδος προσαρµοσµένης κατωφλίωσης βάσει του πλάτους των γραµµών των χαρακτήρων (Απαλλακτική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ. Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα

ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ. Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα πολυδιάστατου ψηφιακού σήµατος (Εικόνες Εικονοσειρές)» Πακέτο Εργασίας 4: Προστασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ. Ενέργεια. 2.2.3.στ ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΧΡΩΜΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ. Ενέργεια. 2.2.3.στ ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΧΡΩΜΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΣΕΡΡΩΝ Τμήμα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ Ενέργεια. 2.2.3.στ ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ 2.2.2.3ζ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΓΧΡΩΜΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ Εγχειρίδιο χρήσης λογισμικού ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΣΤΡΟΥΘΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΕΡΡΕΣ, ΜΑΙΟΣ 2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδηµαϊκό Έτος , Χειµερινό Εξάµηνο ιδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης

Ακαδηµαϊκό Έτος , Χειµερινό Εξάµηνο ιδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΤΜΗΜΑ Ι ΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΨΣ 50: ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ Ακαδηµαϊκό Έτος 005 006, Χειµερινό Εξάµηνο Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΤΕΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Η εξέταση

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Τμηματοποίηση εικόνας Τμηματοποίηση εικόνας Γενικά Διαμερισμός μιας εικόνας σε διακριτές περιοχές

Διαβάστε περισσότερα

Κατάτµηση Εικόνων: Ανίχνευση Ακµών και Κατάτµηση µε Κατωφλίωση

Κατάτµηση Εικόνων: Ανίχνευση Ακµών και Κατάτµηση µε Κατωφλίωση ΤΨΣ 50 Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Κατάτµηση Εικόνων: Ανίχνευση Ακµών και Κατάτµηση µε Κατωφλίωση Τµήµα ιδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστηµάτων Πανεπιστήµιο Πειραιώς Περιεχόµενα Βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Αριθµητική Ανάλυση 1 εκεµβρίου / 43

Αριθµητική Ανάλυση 1 εκεµβρίου / 43 Αριθµητική Ανάλυση 1 εκεµβρίου 2014 Αριθµητική Ανάλυση 1 εκεµβρίου 2014 1 / 43 Κεφ.5. Αριθµητικός Υπολογισµός Ιδιοτιµών και Ιδιοδιανυσµάτων ίνεται ένας πίνακας A C n n και Ϲητούνται να προσδιορισθούν οι

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Ακμές και περιγράμματα Ακμές και περιγράμματα Γενικά Μεγάλο τμήμα της πληροφορίας που γίνεται αντιληπτή

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημαϊκό Έτος , Χειμερινό Εξάμηνο Διδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης

Ακαδημαϊκό Έτος , Χειμερινό Εξάμηνο Διδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΕΣ 3: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ Ακαδημαϊκό Έτος 7 8, Χειμερινό Εξάμηνο Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Singular Report Generator. Σχ 1 ηµιουργία Καταστάσεων SRG

Singular Report Generator. Σχ 1 ηµιουργία Καταστάσεων SRG Μια από τις πιο σηµαντικές ανάγκες που αντιµετωπίζει µια επιχείρηση κατά την εγκατάσταση ενός λογισµικού «πακέτου» (Οικονοµικής & Εµπορικής ιαχείρισης), είναι ο τρόπος µε τον οποίο πρέπει να ανταποκριθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΘΕΜΑ ο 2.5 µονάδες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ Τελικές εξετάσεις 2 Σεπτεµβρίου 2005 5:00-8:00 Σχεδιάστε έναν αισθητήρα ercetro

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑ 2 ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΝ (1)

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑ 2 ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΝ (1) ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑ 2 ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΝ (1) 2. ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ H υλοποίηση ενός προβλήµατος σε σύστηµα Η/Υ που επιδεικνύει ΤΝ 1 απαιτεί: Την κατάλληλη περιγραφή του προβλήµατος

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 8 ο. Ανίχνευση Ακμών ΤΜΗΥΠ / ΕΕΣΤ 1

Μάθημα 8 ο. Ανίχνευση Ακμών ΤΜΗΥΠ / ΕΕΣΤ 1 Μάθημα 8 ο Ανίχνευση Ακμών ΤΜΗΥΠ / ΕΕΣΤ 1 Εισαγωγή (1) Οι ακμές είναι βασικά χαρακτηριστικά της εικόνας. Ένας αποδεκτός ορισμός της ακμής είναι ο ακόλουθος: «Το σύνορο μεταξύ δύο ομοιογενών περιοχών με

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Αναπαράστασης Περιοχών

Μέθοδοι Αναπαράστασης Περιοχών KEΣ 3 Αναγνώριση Προτύπων και Ανάλυση Εικόνας Μέθοδοι Αναπαράστασης Περιοχών ΤµήµαΕπιστήµης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Εισαγωγή Χαρακτηριστικά χώρου Χαρακτηριστικά από µετασχηµατισµό

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 8 ο. Ανίχνευση Ακμών ΤΜΗΥΠ / ΕΕΣΤ 1

Μάθημα 8 ο. Ανίχνευση Ακμών ΤΜΗΥΠ / ΕΕΣΤ 1 Μάθημα 8 ο Ανίχνευση Ακμών ΤΜΗΥΠ / ΕΕΣΤ 1 Εισαγωγή (1) Οι ακμές είναι βασικά χαρακτηριστικά της εικόνας Προς το παρόν δεν υπάρχει ακόμα ένας ευρέως αποδεκτός ορισμός της ακμής. Εδώ θα θεωρούμε ως ακμή:

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα ΕΠΛ 422: στα Συστήµατα Πολυµέσων. Βιβλιογραφία. ειγµατοληψία. ηµιουργία ψηφιακής µορφής πληροφορίας στα Συστήµατα Πολυµέσων

Περιεχόµενα ΕΠΛ 422: στα Συστήµατα Πολυµέσων. Βιβλιογραφία. ειγµατοληψία. ηµιουργία ψηφιακής µορφής πληροφορίας στα Συστήµατα Πολυµέσων Περιεχόµενα ΕΠΛ 422: Συστήµατα Πολυµέσων Ψηφιακή Αναπαράσταση Σήµατος: ειγµατοληψία Βιβλιογραφία ηµιουργία ψηφιακής µορφής πληροφορίας στα Συστήµατα Πολυµέσων Βασικές Έννοιες Επεξεργασίας Σηµάτων Ψηφιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Χωρικά φίλτρα Χωρικά φίλτρα Γενικά Σε αντίθεση με τις σημειακές πράξεις και μετασχηματισμούς, στα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. ΕΠΛ 422: Συστήµατα Πολυµέσων. Βιβλιογραφία. Εισαγωγή. Συµπίεση εικόνων: Το πρότυπο JPEG. Εισαγωγή. Ευθύς µετασχηµατισµός DCT

Περιεχόµενα. ΕΠΛ 422: Συστήµατα Πολυµέσων. Βιβλιογραφία. Εισαγωγή. Συµπίεση εικόνων: Το πρότυπο JPEG. Εισαγωγή. Ευθύς µετασχηµατισµός DCT Περιεχόµενα ΕΠΛ : Συστήµατα Πολυµέσων Συµπίεση εικόνων: Το πρότυπο JPEG Εισαγωγή Ο µετασχηµατισµός DCT Το πρότυπο JPEG Προετοιµασία εικόνας / µπλοκ Ευθύς µετασχηµατισµός DCT Κβαντισµός Κωδικοποίηση ηµιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριµία µε τη Microsoft Access

Γνωριµία µε τη Microsoft Access Γνωριµία µε τη Microsoft Access ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων Έναρξη - Προγράµµατα - Microsoft Access - ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων µε χρήση Κενής βάσης δεδοµένων - ΟΚ Επιλέγουµε Φάκελο και στο Όνοµα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18. 18 Μηχανική Μάθηση

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18. 18 Μηχανική Μάθηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18 18 Μηχανική Μάθηση Ένα φυσικό ή τεχνητό σύστηµα επεξεργασίας πληροφορίας συµπεριλαµβανοµένων εκείνων µε δυνατότητες αντίληψης, µάθησης, συλλογισµού, λήψης απόφασης, επικοινωνίας και δράσης

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ & ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ & ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ & ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΔΡ. Γ. ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Επεξεργασία Ιατρικών Εικόνων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΣ 03: Αναγνώριση Προτύπων και Ανάλυση Εικόνας. KEΣ 03 Αναγνώριση Προτύπων και Ανάλυση Εικόνας. Κατάτµηση Εικόνων:

ΚΕΣ 03: Αναγνώριση Προτύπων και Ανάλυση Εικόνας. KEΣ 03 Αναγνώριση Προτύπων και Ανάλυση Εικόνας. Κατάτµηση Εικόνων: KEΣ 3 Αναγνώριση Προτύπων και Ανάλυση Εικόνας Κατάτµηση Εικόνων: Ανίχνευση Ακµών Τµήµα Επιστήµης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Περιεχόµενα Βιβλιογραφία Περιεχόµενα Ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Β. Γάτος, Ψηφιακή Επεξεργασία και Αναγνώριση Εγγράφων. 4.1 Το πρόβληµα της στροφής των εγγράφων

Β. Γάτος, Ψηφιακή Επεξεργασία και Αναγνώριση Εγγράφων. 4.1 Το πρόβληµα της στροφής των εγγράφων Μάθηµα 4 ιόρθωση στροφής 4. Το πρόβληµα της στροφής των εγγράφων Ένα από τα βασικά βήµατα της προεπεξεργασίας του εγγράφου είναι ο εντοπισµός και η διόρθωση της στροφής του (σχήµα 4.). Η στροφή αυτή συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008 Θέµα 1 ο ( µονάδες)

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008 Θέµα 1 ο ( µονάδες) ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009 Θέµα 1 ο (3 µονάδες) ίνεται η πολυφασµατική σκηνή, 0 7 2 2 2 1 3 4 4 4 2 3 3 3 3 0 7 2 4 4 1 3 3 3 3 2 4 4 4 4 0 1

Διαβάστε περισσότερα

Μετάδοση Πολυμεσικών Υπηρεσιών Ψηφιακή Τηλεόραση

Μετάδοση Πολυμεσικών Υπηρεσιών Ψηφιακή Τηλεόραση Χειμερινό Εξάμηνο 2013-2014 Μετάδοση Πολυμεσικών Υπηρεσιών Ψηφιακή Τηλεόραση 5 η Παρουσίαση : Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Διδάσκων: Γιάννης Ντόκας Σύνθεση Χρωμάτων Αφαιρετική Παραγωγή Χρώματος Χρωματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΜΕ ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΜΕ ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑ Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας-ΚΕΦ. -- ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΜΕ ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΕΝΤΑΣΕΩΣ Η επεξεργασία εικόνας µέσω του ιστογράµµατος ουσιαστικά αποτελεί µία βασική επεξεργασία εικόνας που ανήκει

Διαβάστε περισσότερα

ECDL Module 4 Υπολογιστικά Φύλλα Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0)

ECDL Module 4 Υπολογιστικά Φύλλα Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) ECDL Module 4 Υπολογιστικά Φύλλα Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) (Module 4 Spreadsheets) Συνολική ιάρκεια: Προτεινόµενο * Χρονοδιάγραµµα Εκπαίδευσης 10-14 (δέκα έως δεκατέσσερις) ώρες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Ακαδηµαϊκό Έτος 007-008 ιδάσκων: Ν. Παπανδρέου (Π.. 407/80) Πανεπιστήµιο Πατρών Τµήµα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής 1η Εργαστηριακή Άσκηση Αναγνώριση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΣ 04: Συµπίεση και Μετάδοση Πολυµέσων. Περιεχόµενα. Βιβλιογραφία. Συµπίεση εικόνων: Το πρότυπο JPEG. Εισαγωγή. Ευθύς µετασχηµατισµός DCT

ΒΕΣ 04: Συµπίεση και Μετάδοση Πολυµέσων. Περιεχόµενα. Βιβλιογραφία. Συµπίεση εικόνων: Το πρότυπο JPEG. Εισαγωγή. Ευθύς µετασχηµατισµός DCT ΒΕΣ : Συµπίεση και Μετάδοση Πολυµέσων Συµπίεση εικόνων: Το πρότυπο JPEG Περιεχόµενα Εισαγωγή Ο µετασχηµατισµός DCT Το πρότυπο JPEG Προετοιµασία εικόνας / µπλοκ Ευθύς µετασχηµατισµός DCT Κβαντισµός Κωδικοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

DIP_01 Εισαγωγή στην ψηφιακή εικόνα. ΤΕΙ Κρήτης

DIP_01 Εισαγωγή στην ψηφιακή εικόνα. ΤΕΙ Κρήτης DIP_01 Εισαγωγή στην ψηφιακή εικόνα ΤΕΙ Κρήτης Πληροφορίες Μαθήματος ιαλέξεις Πέμπτη 12:15 15:00 Αιθουσα Γ7 ιδάσκων:. Κοσμόπουλος Γραφείο: Κ23-0-15 (ισόγειο( κλειστού γυμναστηρίου) Ωρες γραφείου Τε 16:00

Διαβάστε περισσότερα

2 + 0.5 2 + 0.25 + 1 + 0.5 2 + 0.25 + 1 + 0.5 2 + 0.25 2 + 0.5 0 0.125 + 1 + 0.5 1 0.125 + 1 + 0.75 1 0.125 1/5

2 + 0.5 2 + 0.25 + 1 + 0.5 2 + 0.25 + 1 + 0.5 2 + 0.25 2 + 0.5 0 0.125 + 1 + 0.5 1 0.125 + 1 + 0.75 1 0.125 1/5 IOYNIOΣ 23 Δίνονται τα εξής πρότυπα: x! = 2.5 Άσκηση η (3 µονάδες) Χρησιµοποιώντας το κριτήριο της οµοιότητας να απορριφθεί ένα χαρακτηριστικό µε βάση το συντελεστή συσχέτισης. Γράψτε εδώ το χαρακτηριστικό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Αλγόριθµοι Αποτελέσµατα Επίλογος Ορισµός του Προβλήµατος Ευθυγράµµιση : Εύρεση ενός γεωµετρικού µετασχηµατισµού που ϕέρνει κοντά δύο τρισδιάσ

Εισαγωγή Αλγόριθµοι Αποτελέσµατα Επίλογος Ορισµός του Προβλήµατος Ευθυγράµµιση : Εύρεση ενός γεωµετρικού µετασχηµατισµού που ϕέρνει κοντά δύο τρισδιάσ Εισαγωγή Αλγόριθµοι Αποτελέσµατα Επίλογος Αλγόριθµοι Ευθυγράµµισης Τρισδιάστατων Αντικειµένων Τµήµα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών 20 Οκτωβρίου 2005 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. 1 Tο βιβλίο "µε µια µατιά" Εισαγωγή στη Microsoft Access Γνωριµία µε τις βάσεις δεδοµένων της Access...

Περιεχόµενα. 1 Tο βιβλίο µε µια µατιά Εισαγωγή στη Microsoft Access Γνωριµία µε τις βάσεις δεδοµένων της Access... Περιεχόµενα Ευχαριστίες... 11 1 Tο βιβλίο "µε µια µατιά"...13 Χωρίς τεχνικούς όρους!... 13 Σύντοµη παρουσίαση... 14 Μερικές συµβάσεις... 16 Μία τελευταία λέξη (ή και δύο)... 16 2 Εισαγωγή στη Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ιάλεξη 18

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ιάλεξη 18 ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ιάλεξη 18 14 Νοεµβρίου, 2006 Γεώργιος Έλληνας Επίκουρος Καθηγητής ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 10 ο. Περιγραφή Σχήματος ΤΜΗΥΠ / ΕΕΣΤ 1

Μάθημα 10 ο. Περιγραφή Σχήματος ΤΜΗΥΠ / ΕΕΣΤ 1 Μάθημα 10 ο Περιγραφή Σχήματος ΤΜΗΥΠ / ΕΕΣΤ 1 Εισαγωγή (1) Η περιγραφή μίας περιοχής μπορεί να γίνει: Με βάση τα εξωτερικά χαρακτηριστικά (ακμές, όρια). Αυτή η περιγραφή προτιμάται όταν μας ενδιαφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Αναπαράστασης Περιγραµµάτων

Μέθοδοι Αναπαράστασης Περιγραµµάτων KEΣ 03 Αναγνώριση Προτύπων και Ανάλυση Εικόνας Μέθοδοι Αναπαράστασης Περιγραµµάτων Τµήµα Επιστήµης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Περιεχόµενα Βιβλιογραφία Περιεχόµενα Ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση και Ανάκτηση Εικόνας µε χρήση Οµοιότητας Γράφων (WW-test)

ιαχείριση και Ανάκτηση Εικόνας µε χρήση Οµοιότητας Γράφων (WW-test) ιαχείριση και Ανάκτηση Εικόνας µε χρήση Οµοιότητας Γράφων (WW-test) Θεοχαράτος Χρήστος Εργαστήριο Ηλεκτρονικής (ELLAB), Τµήµα Φυσικής, Πανεπιστήµιο Πατρών email: htheohar@upatras.gr http://www.ellab.physics.upatras.gr/users/theoharatos/default.htm

Διαβάστε περισσότερα

Να αναφέρουµε τους πέντε τύπους δεδοµένων που χρησιµοποιούνται σε έναν υπολογιστή. Να περιγράψουµε τον τρόπο µε τον οποίο αποθηκεύονται οι

Να αναφέρουµε τους πέντε τύπους δεδοµένων που χρησιµοποιούνται σε έναν υπολογιστή. Να περιγράψουµε τον τρόπο µε τον οποίο αποθηκεύονται οι ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Αποθήκευση δεδοµένων 1.1 Οιστόχοιµαςσεαυτότοκεφάλαιο: Να αναφέρουµε τους πέντε τύπους δεδοµένων που χρησιµοποιούνται σε έναν υπολογιστή. Να περιγράψουµε τον τρόπο µε τον οποίο αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

DIP_04 Βελτιστοποίηση εικόνας. ΤΕΙ Κρήτης

DIP_04 Βελτιστοποίηση εικόνας. ΤΕΙ Κρήτης DIP_04 Βελτιστοποίηση εικόνας ΤΕΙ Κρήτης ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ Σκοπός µιας τέτοιας τεχνικής µπορεί να είναι: η βελτιστοποίηση της οπτικής εµφάνισης µιας εικόνας όπως την αντιλαµβάνεται ο άνθρωπος, η τροποποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ Κωδικός Πακέτου ACTA CCU/2-012 Τίτλος Πακέτου Εκπαιδευτικές Ενότητες ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ Χρήση Η/Υ και ιαχείριση Αρχείων - Windows Περιβάλλον Η/Υ - Βασικές Λειτουργίες και Ρυθµίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΓΣΠ

Εισαγωγή ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΓΣΠ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΓΣΠ Τα τελευταία 25 χρόνια, τα προβλήµατα που σχετίζονται µε την διαχείριση της Γεωγραφικής Πληροφορίας αντιµετωπίζονται σε παγκόσµιο αλλά και εθνικό επίπεδο µε την βοήθεια των Γεωγραφικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ. Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα

ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ. Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα πολυδιάστατου ψηφιακού σήµατος (Εικόνες Εικονοσειρές)» Πακέτο Εργασίας 1: Ανάπτυξη βάσης

Διαβάστε περισσότερα

Σχήµα 3.1: Εισαγωγή shift register σε βρόγχο for-loop.

Σχήµα 3.1: Εισαγωγή shift register σε βρόγχο for-loop. Η δοµή «Shift register» 1. Η δοµή «Shift register» εισάγεται στο βρόγχο for-loop αλλά και σε άλλους βρόγχους που θα δούµε στη συνέχεια, όπως ο βρόγχος «While loop». Ο τρόπος εισαγωγής και λειτουργίας της

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Σημειακή επεξεργασία και μετασχηματισμοί Κατηγορίες μετασχηματισμού εικόνων Σημειακοί μετασχηματισμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εισαγωγή στα Σήµατα Εισαγωγή στα Συστήµατα Ανάπτυγµα - Μετασχηµατισµός Fourier Μετασχηµατισµός Z

ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εισαγωγή στα Σήµατα Εισαγωγή στα Συστήµατα Ανάπτυγµα - Μετασχηµατισµός Fourier Μετασχηµατισµός Z ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στα Σήµατα Εισαγωγή στα Συστήµατα Ανάπτυγµα - Μετασχηµατισµός Fourier Μετασχηµατισµός Laplace Μετασχηµατισµός Z Εφαρµογές Παράδειγµα ενός ηλεκτρικού συστήµατος Σύστηµα Παράδειγµα

Διαβάστε περισσότερα

Group (JPEG) το 1992.

Group (JPEG) το 1992. Μέθοδοι Συμπίεσης Εικόνας Πρωτόκολλο JPEG Συμπίεση Εικόνας: Μείωση αποθηκευτικού χώρου Ευκολία στη μεταφορά αρχείων Δημιουργήθηκε από την ομάδα Joint Photographic Experts Group (JPEG) το 1992. Ονομάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό. Ανάλυση (ή Επιστηµονικοί8 Υπολογισµοί)

Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό. Ανάλυση (ή Επιστηµονικοί8 Υπολογισµοί) Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό Αριθµητική Ανάλυση (ή Επιστηµονικοί Υπολογισµοί) ιδάσκοντες: Καθηγητής Ν. Μισυρλής, Επίκ. Καθηγητής Φ.Τζαφέρης ΕΚΠΑ 8 εκεµβρίου 2014 Ανάλυση (ή Επιστηµονικοί8 Υπολογισµοί)

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση και επεξεργασία εικόνων DICOM με τη χρήση Matlab

Ανάλυση και επεξεργασία εικόνων DICOM με τη χρήση Matlab ΑΣΚΗΣΗ 8 Ανάλυση και επεξεργασία εικόνων DICOM με τη χρήση Matlab 1. Περιγραφή του προτύπου DICOM Η ψηφιακή επεξεργασία ιατρικής εικόνας ξεκίνησε παράλληλα με την ανάπτυξη ενός προτύπου για τη μεταφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος Παναγιώτα Φατούρου. Προγραµµατιστική Εργασία 3 ο Μέρος

ΗΥ240: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος Παναγιώτα Φατούρου. Προγραµµατιστική Εργασία 3 ο Μέρος Πανεπιστήµιο Κρήτης, Τµήµα Επιστήµης Υπολογιστών 6 εκεµβρίου 2008 ΗΥ240: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2008-09 Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία 3 ο Μέρος Ηµεροµηνία Παράδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

Digital Image Processing

Digital Image Processing Digital Image Processing Χωρικό φιλτράρισμα Πέτρος Καρβέλης pkarvelis@gmail.com Images taken from: R. Gonzalez and R. Woods. Digital Image Processing, Prentice Hall, 008. Χωρικού Φιλτράρισμα Η μηχανική

Διαβάστε περισσότερα

Συµπίεση Εικόνας: Το πρότυπο JPEG

Συµπίεση Εικόνας: Το πρότυπο JPEG ΒΕΣ : Συµπίεση και Μετάδοση Πολυµέσων ΒΕΣ Συµπίεση και Μετάδοση Πολυµέσων Συµπίεση Εικόνας: Το πρότυπο JPEG ΒΕΣ : Συµπίεση και Μετάδοση Πολυµέσων Εισαγωγή Σχεδιάστηκε από την οµάδα Joint Photographic Experts

Διαβάστε περισσότερα

Browsers. Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση

Browsers. Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση Browsers Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση 1 Πίνακας περιεχομένων Γενική περιγραφή... 3 Γενικά... 3 Ποιο αναλυτικά τα μέρη ενός browser... 4 Φίλτρα αναζήτησης... 4 Σενάρια αναζήτησης... 4 Όψεις εμφάνισης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ Επ. Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας ΤΕΙ Αθήνας Email: pasv@teiath.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αναπαράσταση εικόνας Ιστόγραμμα Εξισορρόπηση ιστογράμματος Κατωφλίωση

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Σ. Φωτόπουλος ΨΕΕ

Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Σ. Φωτόπουλος ΨΕΕ Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ ΜΕ ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑ ΔΠΜΣ ΗΕΠ 1/46 Περιλαμβάνει: Βελτίωση (Enhancement) Ανακατασκευή (Restoration) Κωδικοποίηση (Coding) Ανάλυση, Κατανόηση Τμηματοποίηση (Segmentation)

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2: Οι Θεµελιώδεις Αρχές των Ψηφιακών Εικόνων

Ενότητα 2: Οι Θεµελιώδεις Αρχές των Ψηφιακών Εικόνων Ενότητα 2: Οι Θεµελιώδεις Αρχές των Ψηφιακών Εικόνων Δειγµατοληψία και Κβαντισµός: Μια εικόνα (µπορεί να) είναι συνεχής τόσο ως προς τις συντεταγµένες x, y όσο και ως προς το πλάτος. Για να τη µετατρέψουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. Περιγραφή της Μεθόδου ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. Περιγραφή της Μεθόδου ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Περιγραφή της Μεθόδου Το αντικείμενο αυτής της εργασίας είναι η χρήση μιας μεθόδου προσέγγισης συναρτήσεων που έχει προταθεί από τον hen-ha huang και ονομάζεται Ασαφώς Σταθμισμένη Παλινδρόμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Συµπληρωµατικές Σηµειώσεις Προχωρηµένο Επίπεδο Επεξεργασίας Εικόνας Σύνθεση Οπτικού Μωσαϊκού ρ. Γ. Χ. Καρράς Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Τοµέας Μηχανολογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΓΩΓΟΙ & ΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΓΩΓΟΥΣ & ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΨΗΛΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Ελαχιστοποίηση κόστους διατροφής Ηεπιχείρηση ζωοτροφών ΒΙΟΤΡΟΦΕΣ εξασφάλισε µια ειδική παραγγελίααπό έναν πελάτη της για την παρασκευή 1.000 κιλών ζωοτροφής, η οποία θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργία και Απόδοση του Πρότυπου Ανιχνευτή ΝΕΣΤΩΡ

Λειτουργία και Απόδοση του Πρότυπου Ανιχνευτή ΝΕΣΤΩΡ 12 Λειτουργία και Απόδοση του Πρότυπου Ανιχνευτή ΝΕΣΤΩΡ Εισαγωγή Στο παρόν Κεφάλαιο περιγράφεται η λειτουργία και απόδοση του πρότυπου ανιχνευτή ΝΕΣΤΩΡ κατά τη λειτουργία του στη βαθιά θάλασσα. Συγκεκριμένα

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στο µάθηµα Ανάλυση εδοµένων

Εργασία στο µάθηµα Ανάλυση εδοµένων Μεταπτυχιακό Υπολογιστικής Φυσικής Εργασία στο µάθηµα Ανάλυση εδοµένων ηµήτρης Κουγιουµτζής E-mail: dkugiu@auth.gr 30 Ιανουαρίου 2018 Οδηγίες : Σχετικά µε την παράδοση της εργασίας ϑα πρέπει : Το κείµενο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήµη των υπολογιστών ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Εισαγωγή στην επιστήµη των υπολογιστών ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στην επιστήµη των υπολογιστών ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 1 Αριθµητικό Σύστηµα! Ορίζει τον τρόπο αναπαράστασης ενός αριθµού µε διακεκριµένα σύµβολα! Ένας αριθµός αναπαρίσταται διαφορετικά σε κάθε σύστηµα,

Διαβάστε περισσότερα

Συμπίεση Πολυμεσικών Δεδομένων

Συμπίεση Πολυμεσικών Δεδομένων Συμπίεση Πολυμεσικών Δεδομένων Εισαγωγή στο πρόβλημα και επιλεγμένες εφαρμογές Παράδειγμα 2: Συμπίεση Εικόνας ΔΠΜΣ ΜΥΑ, Ιούνιος 2011 Εισαγωγή (1) Οι τεχνικές συμπίεσης βασίζονται στην απόρριψη της πλεονάζουσας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Εργαστήριο 8 ο. Αποδιαμόρφωση PAM-PPM με προσαρμοσμένα φίλτρα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Εργαστήριο 8 ο. Αποδιαμόρφωση PAM-PPM με προσαρμοσμένα φίλτρα Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Εργαστήριο 8 ο Αποδιαμόρφωση PAM-PPM με προσαρμοσμένα φίλτρα Βασική Θεωρία Σε ένα σύστημα μετάδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 Επεξεργασία Κειμένου

Ενότητα 3 Επεξεργασία Κειμένου Ενότητα 3 Επεξεργασία Κειμένου Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 4.0 Πνευματικά Δικαιώματα 2003 Ίδρυμα ECDL (ECDL Foundation www.ecdl.com) Όλα τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα. Κανένα μέρος αυτού του εγγράφου

Διαβάστε περισσότερα

6-Aνίχνευση. Ακμών - Περιγράμματος

6-Aνίχνευση. Ακμών - Περιγράμματος 6-Aνίχνευση Ακμών - Περιγράμματος Ανίχνευση ακμών Μετατροπή 2 εικόνας σε σύνολο ακμών Εξαγωγή βασικών χαρακτηριστικών της εικόνας Πιο «συμπαγής» αναπαράσταση Ανίχνευση ακμών Στόχος: ανίχνευση ασυνεχειών

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικές λειτουργίες ΣΓΠ

Αναλυτικές λειτουργίες ΣΓΠ Αναλυτικές λειτουργίες ΣΓΠ Γενικά ερωτήµατα στα οποία απαντά ένα ΣΓΠ Εντοπισµού (locaton) Ιδιότητας (condton) Τάσεων (trend) ιαδροµών (routng) Μορφών ή προτύπων (pattern) Και µοντέλων (modellng) παραδείγµατα

Διαβάστε περισσότερα

Συστήµατα τα οποία χαρακτηρίζονται από γραµµικές εξισώσεις διαφορών µε σταθερούς συντελεστές

Συστήµατα τα οποία χαρακτηρίζονται από γραµµικές εξισώσεις διαφορών µε σταθερούς συντελεστές Συστήµατα τα οποία χαρακτηρίζονται από γραµµικές εξισώσεις διαφορών µε σταθερούς συντελεστές x h γραµµική εξίσωση διαφορών µε σταθερούς συντελεστές της µορφής x µπορεί να θεωρηθεί ως ένας αλγόριθµος υπολογισµού

Διαβάστε περισσότερα

3. Σηµειώσεις Access. # Εισαγωγή ψηφίου ή κενού διαστήµατος. Επιτρέπονται τα ση-

3. Σηµειώσεις Access. # Εισαγωγή ψηφίου ή κενού διαστήµατος. Επιτρέπονται τα ση- Μάθηµα 3 Προχωρηµένες ιδιότητες πεδίων Μάσκες εισαγωγής Οι ιδιότητες Μορφή και Μάσκα εισαγωγής περιγράφονται µαζί γιατί έχουν κοινά χαρακτηριστικά που αφορούν την εµφάνιση. Με την ιδιότητα Μορφή καθορίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

(Computed Tomography, CT)

(Computed Tomography, CT) Υπολογιστική Τοµογραφία (Computed Tomography, CT) Κωσταρίδου Ελένη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, Τµήµα Ιατρικής, Πανεπιστήµιο Πατρών Περιεχόµενα µαθήµατος Φυσικό

Διαβάστε περισσότερα

Συµπίεση Ψηφιακών Εικόνων: Συµπίεση µε Απώλειες. Πρότυπα Συµπίεσης Εικόνων

Συµπίεση Ψηφιακών Εικόνων: Συµπίεση µε Απώλειες. Πρότυπα Συµπίεσης Εικόνων ΤΨΣ 5: Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας ΤΨΣ 5 Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Συµπίεση Ψηφιακών Εικόνων: Συµπίεση µε απώλειες Πρότυπα Συµπίεσης Εικόνων Τµήµα ιδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστηµάτων Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας ΚΕΦ4 -1- ΑNIΧΝΕΥΣΗ ΑΚΜΩΝ (EDGE DETECTION)

Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας ΚΕΦ4 -1- ΑNIΧΝΕΥΣΗ ΑΚΜΩΝ (EDGE DETECTION) -- ΑNIΧΝΕΥΣΗ ΑΚΜΩΝ (EDGE DETECTION) 4. Εισαγωγικά Ακµή ή περίγραµµα (edge) σε µια εικόνα Χ ij ορίζεται ως το σύνολο των σηµείων στη θέση i,j της εικόνας, όπου παρατηρείται µία σηµαντική αλλαγή της έντασης

Διαβάστε περισσότερα

MPEG-7 : Περιγραφή πολυμεσικού περιεχομένου

MPEG-7 : Περιγραφή πολυμεσικού περιεχομένου MPEG-7 : Περιγραφή πολυμεσικού περιεχομένου Εξαγωγή μεταδεδομένων / περιγραφών Χαμηλού επιπέδου περιγραφείς Συντακτικός και σημασιολογικός ορισμός Ανάκτηση πολυμεσικών τεκμηρίων XML / OWL Δημοσίευση 2002

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογίες παρεµβολής σε DTM.

Μεθοδολογίες παρεµβολής σε DTM. Μάθηµα : Αλγοριθµικές Βάσεις στη Γεωπληροφορική ιδάσκων : Συµεών Κατσουγιαννόπουλος Μεθοδολογίες παρεµβολής σε DTM.. Μέθοδοι παρεµβολής. Η παρεµβολή σε ψηφιακό µοντέλο εδάφους (DTM) είναι η διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Επεξεργασίας Σηµάτων και Τηλεπικοινωνιών Κινητά ίκτυα Επικοινωνιών

Εργαστήριο Επεξεργασίας Σηµάτων και Τηλεπικοινωνιών Κινητά ίκτυα Επικοινωνιών Εργαστήριο Επεξεργασίας Σηµάτων και Τηλεπικοινωνιών Κινητά ίκτυα Επικοινωνιών Εργασία Προσοµοίωσης ενός Τηλεπικοινωνιακού Συστήµατος και Εκτίµηση Απόκρισης Αραιού Καναλιού Εισαγωγή Στην παρούσα εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες και γραφικά. Τεχνολογία Πολυµέσων 05-1

Εικόνες και γραφικά. Τεχνολογία Πολυµέσων 05-1 Εικόνες και γραφικά Περιγραφή στατικών εικόνων Αναπαράσταση γραφικών Υλικό γραφικών Dithering και anti-aliasing Σύνθεση εικόνας Ανάλυση εικόνας Μετάδοση εικόνας Τεχνολογία Πολυµέσων 05-1 Περιγραφή στατικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 1.2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ 1.2 1.3 ΠΛΗΘΟΣ BITS ΜΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ 1.4 1.4 ΕΥΚΡΙΝΕΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ 1.5 1.5 ΕΠΙΠΕ Α BITS ΜΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ 1.8 1.6 Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ» ΔΕ. 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ» ΔΕ. 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΔΕ. ΙΟΥΝΙΟΥ Δίνονται τα εξής πρότυπα: [ ] [ ] [ ] [ ] Άσκηση η ( μονάδες) Χρησιμοποιώντας το κριτήριο της ομοιότητας να απορριφθεί ένα χαρακτηριστικό με βάσει το συντελεστή συσχέτισης. (γράψτε ποιο χαρακτηριστικό

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 7 ο. Συμπίεση Εικόνας ΤΜΗΥΠ / ΕΕΣΤ 1

Μάθημα 7 ο. Συμπίεση Εικόνας ΤΜΗΥΠ / ΕΕΣΤ 1 Μάθημα 7 ο Συμπίεση Εικόνας ΤΜΗΥΠ / ΕΕΣΤ 1 Εισαγωγή (1) Οι τεχνικές συμπίεσης βασίζονται στην απόρριψη της πλεονάζουσας πληροφορίας Ανάγκες που καλύπτονται Εξοικονόμηση μνήμης Ελάττωση χρόνου και εύρους

Διαβάστε περισσότερα

Συστήµατα τα οποία χαρακτηρίζονται από γραµµικές εξισώσεις διαφορών µε σταθερούς συντελεστές

Συστήµατα τα οποία χαρακτηρίζονται από γραµµικές εξισώσεις διαφορών µε σταθερούς συντελεστές Συστήµατα τα οποία χαρακτηρίζονται από γραµµικές εξισώσεις διαφορών µε σταθερούς συντελεστές x h γραµµική εξίσωση διαφορών µε σταθερούς συντελεστές της µορφής x µπορεί να θεωρηθεί ως ένας αλγόριθµος υπολογισµού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Τ Μ Η Μ Α Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Τ Μ Η Μ Α Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Τ Μ Η Μ Α Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ ΕΠΛ 035 - ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ακαδηµαϊκό έτος 2017-2018 Υπεύθυνος εργαστηρίου: Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικοί οργανισµοί

Πολιτιστικοί οργανισµοί Οι Πολιτιστικοί Οργανισµοί στο ιαδίκτυο Αρχές σχεδιασµού πολιτιστικών δικτυακών τόπων Σοφία Καραγιωργούδη Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής, MSc. Ίδρυµα Μελετών Λαµπράκη Πολιτιστικοί οργανισµοί

Διαβάστε περισσότερα

Συστήµατα και Αλγόριθµοι Πολυµέσων

Συστήµατα και Αλγόριθµοι Πολυµέσων Συστήµατα και Αλγόριθµοι Πολυµέσων Ιωάννης Χαρ. Κατσαβουνίδης Οµιλία #3: Αρχές Επεξεργασίας Σηµάτων Πολυµέσων 10 Οκτωβρίου 005 Επανάλειψη (1) ειγµατοληψία επανα-δειγµατοληψία Τεχνικές φίλτρων (συνέλειξη)

Διαβάστε περισσότερα

D. Lowe, Distinctive Image Features from Scale-Invariant Keypoints, International Journal of Computer Vision, 60(2):91-110, 2004.

D. Lowe, Distinctive Image Features from Scale-Invariant Keypoints, International Journal of Computer Vision, 60(2):91-110, 2004. D. Lowe, Distinctive Image Features from Scale-Invariant Keypoints, International Journal of Computer Vision, 60(2):91-110, 2004. 1/45 Τι είναι ο SIFT-Γενικά Scale-invariant feature transform detect and

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Θέµατα Υπολογιστικής Όρασης & Γραφικής. Εµµανουήλ Ζ. Ψαράκης & Αθανάσιος Τσακαλίδης Πολυτεχνική Σχολή Τµήµα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής

Ειδικά Θέµατα Υπολογιστικής Όρασης & Γραφικής. Εµµανουήλ Ζ. Ψαράκης & Αθανάσιος Τσακαλίδης Πολυτεχνική Σχολή Τµήµα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Ειδικά Θέµατα Υπολογιστικής Όρασης & Γραφικής Εµµανουήλ Ζ. Ψαράκης & Αθανάσιος Τσακαλίδης Πολυτεχνική Σχολή Τµήµα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Επεξεργασία Εικόνας Εµµανουήλ Ζ. Ψαράκης Πολυτεχνική Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 Προεπεξεργασία Σήµατος Οµιλίας

Κεφάλαιο 3 Προεπεξεργασία Σήµατος Οµιλίας Κεφάλαιο 3 Προεπεξεργασία Σήµατος Οµιλίας σελ.83 Κεφάλαιο 3 Προεπεξεργασία Σήµατος Οµιλίας 3.1 Eισαγωγή Τα στάδια που προηγούνται της βασικής διαδικασίας αναγνώρισης, αναφέρονται σαν στάδια προεπεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός εκτυπώσεων ERG

Σχεδιασμός εκτυπώσεων ERG Σχεδιασμός εκτυπώσεων ERG Περιεχόμενα Δημιουργία και διαχείριση εκτυπώσεων ERG... 3 Επιλογή πεδίων... 4 Λεπτομέρειες... 6 Καθορισμός φίλτρων... 6 Ταξινόμηση και ομαδοποίηση... 7 Εξαγόμενο εκτύπωσης...

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Α.Υ. Υπολογιστική Όραση. Κατάτμηση Εικόνας

Ε.Α.Υ. Υπολογιστική Όραση. Κατάτμηση Εικόνας Ε.Α.Υ. Υπολογιστική Όραση Κατάτμηση Εικόνας Γεώργιος Παπαϊωάννου 2015 ΚΑΤΩΦΛΙΩΣΗ Κατωφλίωση - Γενικά Είναι η πιο απλή μέθοδος segmentation εικόνας Χωρίζουμε την εικόνα σε 2 (binary) ή περισσότερες στάθμες

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D.

Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D. Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D. Μη γραμμικός προγραμματισμός: μέθοδοι μονοδιάστατης ελαχιστοποίησης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Θετικών Επιστημών ΤμήμαΠληροφορικής Διάλεξη 6 η /2017 Τι παρουσιάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Β. Γάτος, Ψηφιακή Επεξεργασία και Αναγνώριση Εγγράφων. 3.1 Προβλήµατα στην ποιότητα των δυαδικών εικόνων

Β. Γάτος, Ψηφιακή Επεξεργασία και Αναγνώριση Εγγράφων. 3.1 Προβλήµατα στην ποιότητα των δυαδικών εικόνων Μάθηµα 3 Βελτίωση ποιότητας 3.1 Προβλήµατα στην ποιότητα των δυαδικών εικόνων Οι δυαδικές εικόνες των εγγράφων συνήθως χρειάζονται ένα στάδιο προεπεξεργασίας για την βελτίωση της ποιότητάς τους. Στο στάδιο

Διαβάστε περισσότερα

2.0 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ-ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ

2.0 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ-ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ 2.0 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ-ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ Η σάρωση ενός εγγράφου εισάγει στον υπολογιστή μια εικόνα, ενώ η εκτύπωση μεταφέρει στο χαρτί μια εικόνα από αυτόν. Για να αντιληφθούμε επομένως τα χαρακτηριστικά των σαρωτών

Διαβάστε περισσότερα

Νοέμβριος 2005 Σ. Φωτόπουλος ΨΕΕ κεφ.4 ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΑΚΜΩΝ ΔΠΜΣ ΗΕΠ 1/53

Νοέμβριος 2005 Σ. Φωτόπουλος ΨΕΕ κεφ.4 ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΑΚΜΩΝ ΔΠΜΣ ΗΕΠ 1/53 Νοέμβριος 5 Σ. Φωτόπουλος ΨΕΕ κεφ.4 ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΑΚΜΩΝ ΔΠΜΣ ΗΕΠ /53 Ακμή ή περίγραμμα (edge) σεμιαεικόναχ ij ορίζεται ως το σύνολο των σημείων στη θέση i,j της εικόνας, όπου παρατηρείται μία σημαντική αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

ECDL Module 3 Επεξεργασία Κειµένου Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0)

ECDL Module 3 Επεξεργασία Κειµένου Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) ECDL Module 3 Επεξεργασία Κειµένου Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) (Module 3 Word Processing) Συνολική ιάρκεια: Προτεινόµενο * Χρονοδιάγραµµα Εκπαίδευσης 14-20 (δεκατέσσερις έως είκοσι)

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ομές εδομένων

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ομές εδομένων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων 2. Πίνακες 45 23 28 95 71 19 30 2 ομές εδομένων 4 5 Χρήστος ουλκερίδης Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων 12/10/2017

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΘΕΜΑ ο 2.5 µονάδες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ Τελικές εξετάσεις 7 Ιανουαρίου 2005 ιάρκεια εξέτασης: 5:00-8:00 Έστω ότι

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Υπολογιστών με C++

Προγραμματισμός Υπολογιστών με C++ Προγραμματισμός Υπολογιστών με C++ 3 η Εργασία Ακαδημαϊκό Έτος 206-7 Ημερομηνία Παράδοσης Εργασίας: 5 Ιανουαρίου 207. Εκφώνηση Να χρησιμοποιηθεί ο κώδικας που αναπτύξατε στις 2 προηγούμενες εργασίες για

Διαβάστε περισσότερα

προβλήµατος Το φίλτρο Kalman διαφέρει από τα συνηθισµένα προβλήµατα ΜΕΤ σε δύο χαρακτηριστικά: παραµέτρων αγνώστων

προβλήµατος Το φίλτρο Kalman διαφέρει από τα συνηθισµένα προβλήµατα ΜΕΤ σε δύο χαρακτηριστικά: παραµέτρων αγνώστων Φίλτρα Kalman Εξαγωγή των εξισώσεων τους µε βάση το κριτήριο ελαχιστοποίησης της Μεθόδου των Ελαχίστων Τετραγώνων. Αναλυτικές Μέθοδοι στη Γεωπληροφορική Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ιατύπωση του

Διαβάστε περισσότερα

5.1 Θεωρητική εισαγωγή

5.1 Θεωρητική εισαγωγή ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 5 ΚΩ ΙΚΟΠΟΙΗΣΗ BCD Σκοπός: Η κατανόηση της µετατροπής ενός τύπου δυαδικής πληροφορίας σε άλλον (κωδικοποίηση/αποκωδικοποίηση) µε τη µελέτη της κωδικοποίησης BCD

Διαβάστε περισσότερα