ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (EEY) ESCO s και ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (ΣΕΑ)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (EEY) ESCO s και ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (ΣΕΑ)"

Transcript

1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (EEY) ESCO s και ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (ΣΕΑ) Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2014 Κώστας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός Διευθυντής Τοπικής Ανάπτυξης

2 Ενεργειακές Υπηρεσίες και Έργα Η Εξοικονόμηση της Ενέργειας ταυτίζεται με την έννοια της ορθολογικής και αποδοτικής χρήσης της ενέργειας. Εξοικονομώντας Ενέργεια δεν περιστέλλουμε και δεν αναστέλλουμε ενεργειακές ανάγκες. Η Εξοικονόμηση της Ενέργειας βελτιώνει και δεν μειώνει το επίπεδο διαβίωσης. Εξοικονομούμενη Ενέργεια είναι η ενέργεια που δεν σπαταλάται, δεν καταναλώνεται και που κατά συνέπεια δεν χρειάζεται να παραχθεί.

3 Ενεργειακές Υπηρεσίες και Έργα Μία Εταιρεία Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ) προσφέρει υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται με τη σύναψη ΣΕΑ (Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης) και περιέχουν επιλογή και εκτέλεση έργων εξοικονόμησης ενέργειας ή εφαρμογή συστημάτων ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης καθώς και μεθοδολογία υπολογισμού του ενεργειακού και οικονομικού οφέλους. Η μέτρηση και η επιβεβαίωση του ενεργειακού και οικονομικού οφέλους γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα

4 Ενεργειακές Υπηρεσίες και Έργα Οι ενεργειακές υπηρεσίες περιέχουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες κατηγορίες επεμβάσεων: τοποθέτηση, αντικατάσταση, ρύθμιση συνθηκών λειτουργίας ενεργειακού εξοπλισμού, εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας και συστημάτων ΑΠΕ, ενεργειακή αναβάθμιση, μερική ή ολική, κτιριακού κελύφους, εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων φωτισμού, εγκατάσταση και λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος ενεργειακής διαχείρισης (ΒΕΜS).

5 Ενεργειακές Υπηρεσίες και Έργα Η ΕΕΥ μπορεί επίσης να παρέχει: εκτενή ενεργειακή επιθεώρηση και έλεγχο, παροχή συμβουλών για μέτρα βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης, συντήρηση του εξοπλισμού, κατάρτιση και εκπαίδευση των τελικών χρηστών σε θέματα ορθολογικής χρήσης ενέργειας και ενεργειακής διαχείρισης.

6 Στόχος είναι να χρησιμοποιείται η ενέργεια πιο αποτελεσματικά σε όλα τα στάδια της ενεργειακής αλυσίδας - από την μετατροπή και τη διάθεσή της μέχρι την τελική κατανάλωση της.

7 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ EEY-ESCO s Τον ρόλο αυτό της ενεργειακής αποδοτικότητας καλούνται να παίξουν οι Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών, οι γνωστές ΕΕΥ-ESCO, οι οποίες έχουν καταλυτικό ρόλο στην εγκατάσταση και στη λειτουργία ολοκληρωμένων συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης και την εξεύρεση σχετικής χρηματοδότησης.

8 Βασικές έννοιες σχετικά με τις ESCO Επιχείρηση Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ): είναι το φυσικό η νομικο πρόσωπο, που παρέχει ενεργειακές υπηρεσίες η και άλλα μετρά βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στις εγκαταστάσεις η τα κτίρια του τελικού καταναλωτή, αναλαμβάνοντας επιχειρηματικό και οικονομικό κίνδυνο. Το οικονομικό αντάλλαγμα βασίζεται, εν όλο η εν μέρει, στην επίτευξη της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

9 Βασικές έννοιες σχετικά με τις ESCO Ενεργειακή υπηρεσία: είναι το φυσικό όφελος, που προκύπτει από το συνδυασμό ενέργειας με ενεργειακά αποδοτική τεχνολογία η και δράση, η όποια δύναται να περιλαμβάνει την εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και τον έλεγχο που απαιτου νται για την παροχή της υπηρεσιάς αυτής βάση συμβάσεως. Η εν λο γω υπηρεσία, οδηγει αποδεδειγμε να σε βελτιώση της ενεργειακής απόδοσης η και εξοικονο μηση πρωτογενου ς ενέργειας.

10 Βασικές έννοιες σχετικά με τις ESCO Ενεργειακο ς ε λεγχος: Η συστηματικη διαδικασιά από την όποια προκύπτει επαρκη ς γνω ση των χαρακτηριστικω ν ενεργειακής κατανα λωσης ενο ς κτιριόυ η μιας ομα δας κτιριών, μιας βιομηχανικη ς δραστηριο τητας η και εγκατα στασης, καθω ς και ιδιωτικω ν και δημο σιων υπηρεσιω ν. Με τον ενεργειακο ε λεγχο εντοπι ζονται και προσδιορι ζονται ποσοτικα, οι οικονομικα αποτελεσματικε ς δυνατο τητες εξοικονο μησης ενέργειας.

11 Βασικές έννοιες σχετικά με τις ESCO Χρηματοδο τηση από Τρι τους: Η συμφωνιά, στην όποια συμμετε χει Τρι τος (=ΕΕΥ), επιπλεόν του προμηθευτη ενέργειας και του δικαιου χου, ο οποιός χρηματοδοτει το με τρο βελτίωσης της ενεργειακής υπηρεσιάς και για το σκοπο αυτο χρεω νει ποσο ισοδυ ναμο προς με ρος της εξοικονο μησης ενέργειας που επιτυγχα νεται με σω του με τρου αυτου. Ο εν λο γω Τρι τος μπορει να ει ναι η ο χι η ΕΕΥ.

12

13 2 η περίπτωση ΧΑΤ Ο πελάτης δανείζεται από το ΧΙ

14 Συμβα σεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) Για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου είναι απαραίτητο η Σύναψη ΣΕΑ. Μια ΣΕΑ ρυθμίζει ιδίως τα εξής: Τον σχεδιασμο και τη διαχει ριση της παρεχο μενης ενεργειακής υπηρεσιάς και του ενεργειακου ε ργου, Τη μεθοδολογιά εκτι μησης της εξοικονομου μενης ενέργειας και αποτι μησης του προκυ πτοντος συνολικου οικονομικου οφε λους, Την αγορα, εγκατα σταση και θε ση σε λειτουργιά του απαραι τητου ενεργειακου εξοπλισμου, ο πως ηλεκτρομηχανολογικα και ηλεκτρονικα συστη ματα, καθω ς και τα υλικα κτιριακου κελυ φους, σταθερα η μη, που βελτιω νουν την ενεργειακη απο δοση κατα την τελικη χρη ση.

15 Συμβα σεις Ενεργειακής Απόδοσης Τη διαχει ριση, τον τρο πο λειτουργιάς του εξοπλισμου και τη συντη ρηση του, Το συνολικο κο στος του ε ργου, το οποιό αποτελει ται από το κο στος προμη θειας και εγκατα στασης του απαραι τητου εξοπλισμου, το κο στος λειτουργιάς και συντη ρηση ς του, το κο στος χρηματοδο τησης και την αμοιβη της ΕΕΥ, Τη διαδικασιά αποτι μησης του ενεργειακου οφε λους και Τον τρο πο και χρο νο αποπληρωμη ς. Στη ΣΕΑ μπορει να συμμετε χει και τρι τος, ιδιώς τρα πεζες η α λλοι χρηματοπιστωτικοι οργανισμοι προκειμε νου να χρηματοδοτη σουν την παρεχομένη ενεργειακη υπηρεσία

16 Πεδίο εφαρμογής ΣΕΑ Οι ΣΕΑ μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε τελικό καταναλωτή δηλαδή: Στο Δημο σιο και τον ευρυ τερο δημο σιο τομεά και σε κα θε φυσικό η νομικο προ σωπο που καταναλω νει ενε ργεια για δικη του τελικη χρη ση. Με τον τρόπο αυτό εάν κάποιος φορέας (πελάτης) για οιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να πραγματοποιήσει για λογαριασμό του επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας (π.χ. λόγω έλλειψης κεφαλαίων, λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας κ.α.) αναθέτει στην εταιρεία παροχής ενεργειακών υπηρεσιών το έργο αυτό, η οποία και το υλοποιεί για λογαριασμό του. Οι εταιρείες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών είναι εξειδικευμένες εταιρείες σε ενεργειακά θέματα με κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία.

17 Πεδίο εφαρμογής ΣΕΑ Μια τέτοια ΕΕΥ επενδύει για λογαριασμό του πελάτησυνεργάτη στο χώρο του σε τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και είναι ταυτόχρονα υπεύθυνη για τη λειτουργία τους και βεβαίως με τον τρόπο αυτό μειώνονται οι ενεργειακές δαπάνες του πελάτη. Η αμοιβή της ΕΕΥ προκύπτει ακριβώς από την επιτυγχανόμενη μείωση των δαπανών ενέργειας του πελάτη

18 ΣΕΑ = Αμοιβαίως Επωφελής Συνεργασία Για την ενεργοποίηση Συμβάσεων ΣΕΑ θα πρέπει να συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις: Οικονομικό Όφελος για την ΕΕΥ. Επενδυτικό ενδιαφέρον για Χρηματοδοτικούς Οργανισμούς. Αξιοπιστία, Φερεγγυότητα των ΕΕΥ και Τελικού Πελάτη. Άμεσο οικονομικό όφελος στον Καταναλωτή /πελάτη. Εφόσον συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι τότε μία ΣΕΑ θεωρείται βιώσιμη, και συνεπώς μπορεί να ενεργοποιηθεί.

19 Τυπικά χαρακτηριστικά των ΣΕΑ Διάρκεια των Συμβάσεων 4 με 10 χρόνια συνήθως Η εξοικονόμηση ενέργειας κυμαίνεται μεταξύ 15% και 50% Ύψος επένδυσης έως ευρώ

20 Η Ελληνική πραγματικότητα Το πρόβλημα χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μεγάλο, οι εταιρείες δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και στην πράξη δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες πιστώσεις από τις τράπεζες ώστε να τονωθεί η πραγματική οικονομία. Λόγω της ανωριμότητας της αγοράς Ενεργειακής Απόδοσης στην Ελλάδα, το κόστος της ανάπτυξης του έργου είναι σχετικά υψηλό, καθώς δεν υπάρχει υψηλή επαναληψιμότητα Ανακοινώνονται φυσικά μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω τραπεζών όπως : Προγράμματα Εγγυοδοσίας μέσω της ΕΤΕΑΝ ΑΕ, Το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία, που δεν είναι σαφές ότι αρκούν για να καλύψουν το έλλειμμα των χρηματοδοτικών αναγκών.

21 Η Ελληνική πραγματικότητα Σε ότι αφορά το Δημόσιο: Ενώ υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για την ενεργοποίηση των ΣΕΑ μέσω ΕΕΥ αυτό δεν είναι σαφές και ξεκάθαρο στα εμπλεκόμενα τμήματα του ευρύτερου Δημόσιου τομέα. Συγκεκριμένα : Tο Μητρώο Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ) έχει συσταθεί πολύ πρόσφατα και τηρείται από τη Διεύθυνση Αποδοτικής Χρήσης και Εξοικονόμησης Ενέργειας της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης Δ6/Β/13280/ (ΦΕΚ Β, 1228) ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση, ενεργειακές υπηρεσίες και άλλες διατάξεις άρθρο 16 παρ 8. - Το Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα καταρτίζουν εγγράφως ΣΕΑ με ΕΕΥ, κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, λαμβάνοντας υπόψη και την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων και των διατάξεων για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου (ΣΔΙΤ)

22 Βασικά Συμπεράσματα Υπάρχει η τεχνογνωσία από τις ΕΕΥ για την υλοποίηση και διαχείριση των Έργων Υπάρχει αντικείμενο προς υλοποίηση το οποίο αποτελεί και εθνικό στόχο έναντι των εταίρων μας τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν Ευρωπαϊκά παραδείγματα καλών πρακτικών. ΥΠΕΚΑ: ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΙΑΜΟΙΡΑΖΟΜΕΝΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ κ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Θα πρέπει να δοθεί μια σχετική οδηγία με σκοπό την ενημέρωση και τον ορισμό της διαδικασίας σε Τεχνικές και Οικονομικές Υπηρεσίες αντίστοιχα, έτσι ώστε για τις μεν τεχνικές υπηρεσίες να περιγράφει τα βήματα της διαγωνιστικής διαδικασίας από την πρόσκληση έως την υπογραφή της ΣΕΑ και για τις Οικονομικές, για το πώς θα αντιμετωπίζουν την κάθε σύμβαση λογιστικά και οικονομικά.

23 Επόμενα βήματα Οι Χρηματοδοτικοί Οργανισμοί, να αντιμετωπίσουν τα έργα αυτά ως επενδύσεις με εγγυημένες αποδόσεις, προσφέροντας αντίστοιχα προϊόντα με χαμηλά επιτόκια. Χρηματοδότηση των ΕΕΥ: Υπάρχουν πρωτοβουλίες, όπως το JESSICA και Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης, κυρίως για το δημόσιο τομέα, και η πρωτοβουλία JEREMIE για τις ΜΜΕ, που μόλις έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται. Καθορισμός Διαδικασιών υλοποίησης ΣΕΑ σε Τεχνικές και Οικονομικές Υπηρεσίες του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Συσχέτιση των ΣΕΑ με τις ΣΔΙΤ

24 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!

Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών Θεσμικό πλαίσιο και προοπτικές

Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών Θεσμικό πλαίσιο και προοπτικές Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών Θεσμικό πλαίσιο και προοπτικές Δημήτρης Αθανασίου Πολιτικός Μηχανικός, MSc, ΕΣΔΔ Χρηματοδοτικά Εργαλεία για την υλοποίηση Δράσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας 1 Τρίτη, 21

Διαβάστε περισσότερα

Η χρηματοδότηση από τρίτους: Ένα νέο μοντέλο για την ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων

Η χρηματοδότηση από τρίτους: Ένα νέο μοντέλο για την ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων Προοπτικές ανάπτυξης και οφέλη των επιχειρήσεων μέσω εξοικονόμησης ενέργειας Η χρηματοδότηση από τρίτους: Ένα νέο μοντέλο για την ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων Άρης Παπαδόπουλος Δ/νων Σύμβουλος ΖΕΒ

Διαβάστε περισσότερα

Το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο των ενεργειακών υπηρεσιών στην Ελλάδα Το Μητρώο Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών

Το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο των ενεργειακών υπηρεσιών στην Ελλάδα Το Μητρώο Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών Το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο των ενεργειακών υπηρεσιών στην Ελλάδα Το Μητρώο Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών Χάρης Ανδρεοσάτος Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc Δ/νση Ενεργειακής Πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών Υλοποίηση Έργων ΑΠΕ. Ο νόμος 3855/2010

Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών Υλοποίηση Έργων ΑΠΕ. Ο νόμος 3855/2010 Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών Υλοποίηση Έργων ΑΠΕ Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2010 Το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα Ο νόμος 3855/2010 Δημήτρης Αθανασίου Ειδικός Συνεργάτης Ειδικής Γραμματέως Επιθεώρησης Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης και χρηματοδότηση δημοσίων έργων μέσω Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCOs)

Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης και χρηματοδότηση δημοσίων έργων μέσω Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCOs) Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης και χρηματοδότηση δημοσίων έργων μέσω Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCOs) Φωτεινή Καραμάνη Χημικός Μηχανικός, Msc Τμήμα Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής, ΚΑΠΕ Επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Υλοποίηση έργων ενεργειακής απόδοσης μέσω σύναψης Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης Ανθή Χαραλάμπους Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών

Υλοποίηση έργων ενεργειακής απόδοσης μέσω σύναψης Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης Ανθή Χαραλάμπους Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Υλοποίηση έργων ενεργειακής απόδοσης μέσω σύναψης Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης Ανθή Χαραλάμπους Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Εταιρείες Πάροχοι Ενεργειακής Υπηρεσίας (ESCO) Η ESCO είναι Φυσικό ή

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Μπούρκας Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος

Κωνσταντίνος Μπούρκας Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος Ολοκληρωμένος Ενεργειακός Σχεδιασμός ΟΤΑ και δυνατότητες χρηματοδότησης σχετικών δράσεων Κωνσταντίνος Μπούρκας Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος ΜέλοςΜΕΤΑΠΑ ΜΕΤΑΠΑ τουτεε Γενικός Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

Αριθ. Δ6/13280/ Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών. Λειτουργία, Μητρώο, Κώδικας Δεοντολογίας και συναφείς διατάξεις

Αριθ. Δ6/13280/ Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών. Λειτουργία, Μητρώο, Κώδικας Δεοντολογίας και συναφείς διατάξεις Αριθ. Δ6/13280/7.6.2011 Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών. Λειτουργία, Μητρώο, Κώδικας Δεοντολογίας και συναφείς διατάξεις Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Έχοντας υπόψη: 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ (ΣΕΑ)

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ (ΣΕΑ) ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ (ΣΕΑ) Ιατρίδης Μηνάς Προϊστάμενος Τμήματος Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής, ΚΑΠΕ ΗΜΕΡΙΔΑ: Υλοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών. Σύσταση και λειτουργία, Μητρώο, Κώδικας Δεοντολογίας και συναφείς διατάξεις.

ΘΕΜΑ: Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών. Σύσταση και λειτουργία, Μητρώο, Κώδικας Δεοντολογίας και συναφείς διατάξεις. ΘΕΜΑ: Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών. Σύσταση και λειτουργία, Μητρώο, Κώδικας Δεοντολογίας και συναφείς διατάξεις. Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Έχοντας υπόψη:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Γ. ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗΣ, PhD, Διπλ. Μηχ. Μηχ Υπεύθυνος Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΕΝΑ ΝΕΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ενότητες παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση έργων μέσω συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης

Χρηματοδότηση έργων μέσω συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης Χρηματοδότηση έργων μέσω συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης Ημερίδα: Χρηματοδοτικά μοντέλα για την ενεργειακή ανακαίνιση δημοτικών κτηρίων σε κτήρια σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης Μηνάς Ιατρίδης,

Διαβάστε περισσότερα

Συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης μεταξύ δήμων και επιχειρήσεων ενεργειακών υπηρεσιών

Συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης μεταξύ δήμων και επιχειρήσεων ενεργειακών υπηρεσιών Συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης μεταξύ δήμων και επιχειρήσεων ενεργειακών υπηρεσιών Webinar Χρηματοδότηση έργων μέσω συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης, στάδια υλοποίησης πλεονεκτήματαμειονεκτήματα Μην άς Ιατρίδης,

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ) Παροχή Ολοκληρωμένων Ενεργειακών Υπηρεσιών

Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ) Παροχή Ολοκληρωμένων Ενεργειακών Υπηρεσιών EcoBuilding Conference, EXPO ATHENS Ανθούσα 10 Δεκεμβρίου 2010 Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών () Παροχή Ολοκληρωμένων Ενεργειακών Υπηρεσιών Μαρκογιαννάκης Γιώργος Μηχανολόγος Μηχανικός MSc. Τμήμα Ανάλυσης

Διαβάστε περισσότερα

Ενέργεια. Όση χρειάζεται. Όπου χρειάζεται. Ενεργειακές Υπηρεσίες προς ΟΤΑ

Ενέργεια. Όση χρειάζεται. Όπου χρειάζεται. Ενεργειακές Υπηρεσίες προς ΟΤΑ Ενέργεια. Όση χρειάζεται. Όπου χρειάζεται. Ενεργειακές Υπηρεσίες προς ΟΤΑ Γιώργος Πολυμενόπουλος 5/11/2008 Παγκόσμια Συγκυρία Αβεβαιότητα Οικονομία Ενέργεια Περιβάλλον Αντίκτυπος Παγκόσμιο Επίπεδο Τοπικό

Διαβάστε περισσότερα

Τρόποι/Μηχανισμοί Χρηματοδότησης/ Συμβάσεις Ενεργειακής Αποδοτικότητας (ΣΕΑ) Άρης Παπαδόπουλος ZEB ΑΕΕΥ SPEED Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ

Τρόποι/Μηχανισμοί Χρηματοδότησης/ Συμβάσεις Ενεργειακής Αποδοτικότητας (ΣΕΑ) Άρης Παπαδόπουλος ZEB ΑΕΕΥ SPEED Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ Τρόποι/Μηχανισμοί Χρηματοδότησης/ Συμβάσεις Ενεργειακής Αποδοτικότητας (ΣΕΑ) Άρης Παπαδόπουλος ZEB ΑΕΕΥ SPEED Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ Λειτουργικά κόστη Πηγές χρηματοδότησης για τις επεμβάσεις ΣΜΚΕ Πώς θα

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση των Δημόσιων Πράσινων Προμηθειών μέσω εναλλακτικών μηχανισμών της αγοράς [ΕΕΥ/ ΧΑΤ / ΣΔΙΤ]

Ενίσχυση των Δημόσιων Πράσινων Προμηθειών μέσω εναλλακτικών μηχανισμών της αγοράς [ΕΕΥ/ ΧΑΤ / ΣΔΙΤ] Ενίσχυση των Δημόσιων Πράσινων Προμηθειών μέσω εναλλακτικών μηχανισμών της αγοράς [ΕΕΥ/ ΧΑΤ / ΣΔΙΤ] Βουγιουκλάκης Γιάννης Μηχανολόγος Μηχανικός, PhD Υπευθ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς Διεύθυνση Ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

Hellenic-Chinese BUSINESS FORUM 2010 «The Future of Hellenic-Chinese Business Cooperation»

Hellenic-Chinese BUSINESS FORUM 2010 «The Future of Hellenic-Chinese Business Cooperation» Εξοικονόμηση Ενέργειας στην Ηλεκτρική Κατανάλωση: Επιλογή Ενεργειακά Αποδοτικού Εξοπλισμού Έξυπνα Συστήματα Ενεργειακής Διαχείρισης Παροχή Ενεργειακών Υπηρεσιών Αθήνα, 28 Σεπτ. 2010 Hellenic-Chinese BUSINESS

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση της Ενέργειας

Διαχείριση της Ενέργειας Διαχείριση της Ενέργειας Ιωάννης Ψαρράς, Καθηγητής ΕΜΠ Χρυσόστομος Δούκας, Λέκτορα ΕΜΠ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Κυριακή 7 Ιουλίου 2013 06 25 Ξενοδοχείο Stanley Στόχος του μαθήματος Να συνεισφέρει στη γόνιμη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών. Ενεργειακές Υπηρεσίες, Μητρώο και Κώδικας εοντολογίας Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών.

ΘΕΜΑ: Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών. Ενεργειακές Υπηρεσίες, Μητρώο και Κώδικας εοντολογίας Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Ενότητα I.

Εκπαιδευτική Ενότητα I. Εκπαιδευτική Ενότητα I. ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΕΑ Εισαγωγικά Έργο Transparense Intelligent Energy Europe ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ I. ΣΕΑ Εισαγωγικά II. ΣΕΑ Διαδικασία από τον Προσδιορισμό

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανισμός χρηματοδότησης έργων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης Βασικές

Μηχανισμός χρηματοδότησης έργων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης Βασικές Μηχανισμός χρηματοδότησης έργων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης Βασικές Καραμάνη Φωτεινή 14.3.2019 Λάρισα This project receives funding from the European Union s

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ Χάρης Ανδρεοσάτος Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc, Δ/νση Ενεργειακής Πολιτικής & Σχεδιασμού Τμήμα Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019 - ΤΕΕ

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Έργο EnPC-INTRANS

Το Ευρωπαϊκό Έργο EnPC-INTRANS Ενίσχυση δομών και ανάπτυξη ικανοτήτων για την υιοθέτηση του επιχειρηματικού μοντέλου των Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης. Το Ευρωπαϊκό Έργο EnPC-INTRANS Ημερίδα: «Υλοποίηση έργων βελτίωσης ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

Η εταιρεία Kiefer. ιδρυ θηκε το 2014 και θεωρει ται μι α απο τις. μεγαλυ τερες εταιρει ες Κατασκευη ς Μονα δων. Ηλεκτροπαραγωγη ς απο Ανανεω σιμες

Η εταιρεία Kiefer. ιδρυ θηκε το 2014 και θεωρει ται μι α απο τις. μεγαλυ τερες εταιρει ες Κατασκευη ς Μονα δων. Ηλεκτροπαραγωγη ς απο Ανανεω σιμες Η εταιρεία Kiefer ιδρυ θηκε το 2014 και θεωρει ται μι α απο τις μεγαλυ τερες εταιρει ες Κατασκευη ς Μονα δων Ηλεκτροπαραγωγη ς απο Ανανεω σιμες Πηγε ς Ενε ργειας στην Ελλα δα. Αναλαμβα νει ε ργα ως EPC

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΑΠΕ & ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Καραμάνη Φωτεινή Χημικός Μηχανικός, MSc Τμήμα Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής, ΚΑΠΕ 1η Διεθνής Έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

H ηλεκτρική ενέργεια ως μοχλός ανάπτυξης

H ηλεκτρική ενέργεια ως μοχλός ανάπτυξης H ηλεκτρική ενέργεια ως μοχλός ανάπτυξης Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2010 Hellenic-Chinese BUSINESS FORUM 2010 «The Future of Hellenic-Chinese Business Cooperation» ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ενεργειακή

Διαβάστε περισσότερα

Δυνατότητες Ανταποδοτικών Επενδυτικών Σχεδίων για Ο.Τ.Α. - Νέοι Μηχανισμοί Χρηματοδότησης Δημοτικών Ενεργειακών Επενδύσεων στην Ελλάδα

Δυνατότητες Ανταποδοτικών Επενδυτικών Σχεδίων για Ο.Τ.Α. - Νέοι Μηχανισμοί Χρηματοδότησης Δημοτικών Ενεργειακών Επενδύσεων στην Ελλάδα Δυνατότητες Ανταποδοτικών Επενδυτικών Σχεδίων για Ο.Τ.Α. - Νέοι Μηχανισμοί Χρηματοδότησης Δημοτικών Ενεργειακών Επενδύσεων στην Ελλάδα Προώθηση και Ενίσχυση της Πρωτοβουλίας του Συμφώνου των Δημάρχων στην

Διαβάστε περισσότερα

Fostering the growth of energy efficiency in the EU industry

Fostering the growth of energy efficiency in the EU industry EU-MERCI EU coordinated MEthods and procedures based on Real Cases for the effective implementation of policies and measures supporting energy efficiency in the Industry Fostering the growth of energy

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακές Υπηρεσίες και Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης

Ενεργειακές Υπηρεσίες και Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης 1 Ενεργειακές Υπηρεσίες και Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης Πάροχοι Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΠΕΥ): Ένας εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης έργων ενεργειακής απόδοσης ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΙΡΙΠΙΤΣΗ Λειτουργός Βιομηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης Πιλοτική Δράση MARIE. Αγγελική Καλλία Δρ. Νομικής, Δικηγόρος Εμπειρογνώμων στο Δίκαιο Περιβάλλοντος

Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης Πιλοτική Δράση MARIE. Αγγελική Καλλία Δρ. Νομικής, Δικηγόρος Εμπειρογνώμων στο Δίκαιο Περιβάλλοντος Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης Πιλοτική Δράση MARIE Αγγελική Καλλία Δρ. Νομικής, Δικηγόρος Εμπειρογνώμων στο Δίκαιο Περιβάλλοντος Περιεχόμενα 1. Θεσμικό Πλαίσιο: Ευρωπαϊκό Εθνικό 2. Δύο Τύποι Συμβάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή ιαχείριση και Μηχανισµοί Χρηµατοδότησης

Ενεργειακή ιαχείριση και Μηχανισµοί Χρηµατοδότησης Ενεργειακή ιαχείριση και Μηχανισµοί Χρηµατοδότησης Γιώργος Μαρκογιαννάκης ιπλ. Μηχανολόγος Ενεργειακός Μηχανικός, Μ.Sc Τµήµα Κτιρίων Ενεργειακή ιαχείριση Η διαχείριση ενέργειας δεν είναι µόνο ένα τεχνικό

Διαβάστε περισσότερα

Η αναδυόμενη αγορά των Eταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών. Εξοικονόμιση ενέργειας : Προσθήκη αξίας σε εμπορικά ακίνητα

Η αναδυόμενη αγορά των Eταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών. Εξοικονόμιση ενέργειας : Προσθήκη αξίας σε εμπορικά ακίνητα Η αναδυόμενη αγορά των Eταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών Εξοικονόμιση ενέργειας : Προσθήκη αξίας σε εμπορικά ακίνητα Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2013 Άρης Παπαδόπουλος Δ/νων Σύμβουλος ZEB AEEY TI EINAI H ZEB ZERO-ENERGY

Διαβάστε περισσότερα

Δυνατότητες χρηματοδότησης των ΣΔΑΕ σε Περιφερειακό Επίπεδο: Παραδείγματα

Δυνατότητες χρηματοδότησης των ΣΔΑΕ σε Περιφερειακό Επίπεδο: Παραδείγματα Δυνατότητες χρηματοδότησης των ΣΔΑΕ σε Περιφερειακό Επίπεδο: Παραδείγματα Ειρήνη Σκουλά ΕΠΤΑ Σύμβουλοι - Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων SEAP-PLUS: Adding to SEAP more participants, more content across

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Ενότητα III.

Εκπαιδευτική Ενότητα III. Εκπαιδευτική Ενότητα III. Διαδικασία για τις ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (ΣΕΑ) από τη Σύμβαση μέχρι την Εγγυημένη Εξοικονόμηση Έργο Transparense Intelligent Energy Europe ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Ενότητα I.

Εκπαιδευτική Ενότητα I. Εκπαιδευτική Ενότητα I. ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΕΑ Εισαγωγικά Έργο Transparense Intelligent Energy Europe Ιούνιος 2015 ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ I. ΣΕΑ Εισαγωγικά II. ΣΕΑ Διαδικασία από

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Ενότητα 5β.

Εκπαιδευτική Ενότητα 5β. Εκπαιδευτική Ενότητα 5β. Στρατηγική Υποστήριξη Για Αναπτυσσόμενες Αγορές Έργο Transparense -Intelligent Energy Europe Ιούνιος 2015 ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ I. ΣΕΑ Εισαγωγικά II. ΣΕΑ Διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρωπαϊκή και Ελληνική εμπειρία Ενεργειακές Υπηρεσίες και Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ)

Η Ευρωπαϊκή και Ελληνική εμπειρία Ενεργειακές Υπηρεσίες και Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) Η Ευρωπαϊκή και Ελληνική εμπειρία Ενεργειακές Υπηρεσίες και Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) Αριστοτέλης Μπότζιος-Βαλασκάκης MSc Διπλ. Μηχανολόγος-Μηχανικός Συνεργάτης Δ/νσης Αναπτυξιακών Έργων Νόμος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ Αθήνα, 27-09-2013 ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ Το ΥΠΕΚΑ, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη αλλαγής του τρόπου χρήσης της ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα. Ο Ρόλος των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων Χρηματοδοτικές Λύσεις & Εργαλεία

Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα. Ο Ρόλος των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων Χρηματοδοτικές Λύσεις & Εργαλεία Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα Ο Ρόλος των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων Χρηματοδοτικές Λύσεις & Εργαλεία Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης 2014-2020 Πλαίσιο 18 συντονισμένων δράσεων για

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (ΣΕΑ)

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (ΣΕΑ) ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (ΣΕΑ) Γιάννης Κελεμένης Δικηγόρος Κελεμένης & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία, Τσακάλωφ 5, 10673 Αθήνα, Τ. 210 3612800 Φ.

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακό νομοθετικό πλαίσιο και προοπτικές

Ενεργειακό νομοθετικό πλαίσιο και προοπτικές Χρηµατοδοτικά Εργαλεία και Καλές Πρακτικές για την Υλοποίηση και Παρακολούθηση ράσεων Εξοικονόµησης Ενέργειας Ενεργειακό νομοθετικό πλαίσιο και προοπτικές Δημήτρης Αθανασίου Πολιτικός Μηχανικός, MSc, ΕΣΔΔ

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκός Κώδικας Δεοντολογίας για τις Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης. 2 η Εκδοση

Ευρωπαϊκός Κώδικας Δεοντολογίας για τις Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης. 2 η Εκδοση τις Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης 2 η Εκδοση 1 Εισαγωγή Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Δεοντολογίας για (ΣΕΑ) καθορίζει τις βασικές αξίες και αρχές που θεωρούνται θεμελιώδεις για την επιτυχή προετοιμασία και την

Διαβάστε περισσότερα

EUROCONTRACT Πιλοτικό έργο Σoυηδία Δήμος του Nyköping

EUROCONTRACT Πιλοτικό έργο Σoυηδία Δήμος του Nyköping EUROCONTRACT Πιλοτικό έργο Σoυηδία Δήμος του Nyköping Περίπτωση μελέτης εφαρμογής Ενεργειακών Υπηρεσιών, χωρίς να έχει συμπεριληφθεί χειρισμός και συντήρηση από την ΕΕΥ Χώρα Σουηδία Έργο Η χρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Ενότητα 5.

Εκπαιδευτική Ενότητα 5. Εκπαιδευτική Ενότητα 5. Στρατηγική Υποστήριξη Έργο Transparense -Intelligent Energy Europe Ιούνιος 2015 ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ I. ΣΕΑ Εισαγωγικά II. ΣΕΑ Διαδικασία από τον Προσδιορισμό του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΣΔΒΕ) Δήμος Ηγουμενίτσας

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΣΔΒΕ) Δήμος Ηγουμενίτσας ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΣΔΒΕ) Δήμος Ηγουμενίτσας Το Σύμφωνο των Δημάρχων Οι τοπικές αρχές παίζουν καθοριστικό ρόλο στο μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής: 80% της

Διαβάστε περισσότερα

Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα. Ο Ρόλος των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων Χρηματοδοτικές Λύσεις & Εργαλεία

Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα. Ο Ρόλος των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων Χρηματοδοτικές Λύσεις & Εργαλεία Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα Ο Ρόλος των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων Χρηματοδοτικές Λύσεις & Εργαλεία Πλαίσιο Χρηματοδότησης της ΕΕ και ο Ρόλος των Τραπεζών Χρηματοδότηση Χρηματοδότηση Ενδιάμεσοι

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικά Έργα Ενεργειακής Αναβάθμισης : Όροι και Προϋποθέσεις Χρηματοδότησης

Δημοτικά Έργα Ενεργειακής Αναβάθμισης : Όροι και Προϋποθέσεις Χρηματοδότησης Δημοτικά Έργα Ενεργειακής Αναβάθμισης : Όροι και Προϋποθέσεις Χρηματοδότησης Στάθης Ραγκούσης Διευθύνων Σύμβουλος Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. Αειφόρα Ενεργειακά Σχέδια Δράσης στους Δήμους της Ελλάδας: Χρηματοδότηση,

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμησης Ενέργειας

Εξοικονόμησης Ενέργειας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας Πράσινη Επιχειρηματικότητα στον τομέα της Ενέργειας Γ. Βουγιουκλάκης Υπ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝ.

Διαβάστε περισσότερα

Α. Γιακουμή, MSc, Φυσικός Τμήμα Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής, ΚΑΠΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΠΛΑΤΦΟΡΜΑΓΙΑΤΗΝΠΡΟΩΘΗΣΗΤΩΝΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

Α. Γιακουμή, MSc, Φυσικός Τμήμα Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής, ΚΑΠΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΠΛΑΤΦΟΡΜΑΓΙΑΤΗΝΠΡΟΩΘΗΣΗΤΩΝΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Α. Γιακουμή, MSc, Φυσικός Τμήμα Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής, ΚΑΠΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΠΛΑΤΦΟΡΜΑΓΙΑΤΗΝΠΡΟΩΘΗΣΗΤΩΝΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Ενότητες παρουσίασης Γενική περιγραφή έργου EUROCONTRACT

Διαβάστε περισσότερα

«Εθνικά Προγράμματα ενεργειακά αποδοτικότερων κτιρίων»

«Εθνικά Προγράμματα ενεργειακά αποδοτικότερων κτιρίων» «Εθνικά Προγράμματα ενεργειακά αποδοτικότερων κτιρίων» Δημήτρης Τσαλέμης Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας TEE - 30 Ιανουαρίου 2019 εθνική συνεισφορά ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση αντικατάστασης οδικού φωτισμού μέσω τρίτων Προσέγγιση του θεσμικού πλαισίου ανάθεσης από ΟΤΑ και Δημόσιους φορείς

Χρηματοδότηση αντικατάστασης οδικού φωτισμού μέσω τρίτων Προσέγγιση του θεσμικού πλαισίου ανάθεσης από ΟΤΑ και Δημόσιους φορείς Χρηματοδότηση αντικατάστασης οδικού φωτισμού μέσω τρίτων Προσέγγιση του θεσμικού πλαισίου ανάθεσης από ΟΤΑ και Δημόσιους φορείς Ιάκωβος Σαρηγιάννης, Μηχανολόγος Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ (ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ) ΤΗΣ VOLTERRA

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ (ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ) ΤΗΣ VOLTERRA ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ (ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ) ΤΗΣ VOLTERRA Α. Γενικά Η VOLTERRA, ως Προμηθευτη ς Ηλεκτρικη ς Ενε ργειας και ε χοντας ως αντικειμενικο στο

Διαβάστε περισσότερα

αναλαµβάνοντας επιχειρηµατικό και οικονοµικό κίνδυνο. Το οικονοµικό

αναλαµβάνοντας επιχειρηµατικό και οικονοµικό κίνδυνο. Το οικονοµικό ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ (Χ.Α.Τ) ΣΕ ΕΡΓΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟ ΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ O ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΒ ΟΜΑ Α ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 2010 -ΙΕΝΕ Αριστοτέλης Μπότζιος-Βαλασκάκης ιπλ. Μηχ/γος

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα Greenbuilding, 2 Ιουλίου 2009 - Αθήνα

Ημερίδα Greenbuilding, 2 Ιουλίου 2009 - Αθήνα Εναρμόνιση της Οδηγία 2006/32/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες 1 ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση ΙΑΤΡΙΔΗΣ ΜΗΝΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Energy Performance Contract in Public Sector Barriers and proposals

Energy Performance Contract in Public Sector Barriers and proposals Financing Energy Efficiency in Greece & Cyprus Session 2: Energy efficiency financing in public buildings Energy Performance Contract in Public Sector Barriers and proposals Άρης Παπαδόπουλος 31/05/2018

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α ΠΕΡΙΟΔΟΥ Διδάσκων: Ιωάννης Ψαρράς

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α ΠΕΡΙΟΔΟΥ Διδάσκων: Ιωάννης Ψαρράς ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α ΠΕΡΙΟΔΟΥ Διδάσκων: Ιωάννης Ψαρράς 1) Με την ενεργειακή διαχείριση: α) εξασφαλίζονται οι αναγκαίες συνθήκες και υπηρεσίες με μικρή υποβάθμιση της

Διαβάστε περισσότερα

Γ. ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗΣ, PhD, Διπλ. Μηχ. Μηχ Τμήμα Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΠΛΑΤΦΟΡΜΑΓΙΑΤΗΝΠΡΟΩΘΗΣΗΤΩΝΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

Γ. ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗΣ, PhD, Διπλ. Μηχ. Μηχ Τμήμα Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΠΛΑΤΦΟΡΜΑΓΙΑΤΗΝΠΡΟΩΘΗΣΗΤΩΝΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Γ. ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗΣ, PhD, Διπλ. Μηχ. Μηχ Τμήμα Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΠΛΑΤΦΟΡΜΑΓΙΑΤΗΝΠΡΟΩΘΗΣΗΤΩΝΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Ενότητες παρουσίασης Γενική περιγραφή έργου EUROCONTRACT Αρχές

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές απαιτήσεις και προδιαγραφές προκήρυξης έργων μέσω Συμβάσεων Ενεργειακης Απόδοσης (ΣΕΑ)

Βασικές απαιτήσεις και προδιαγραφές προκήρυξης έργων μέσω Συμβάσεων Ενεργειακης Απόδοσης (ΣΕΑ) 7 Μαρτίου 2019, Αθήνα 2 nd National Roundtable on Financing Energy Efficiency in Greece Βασικές απαιτήσεις και προδιαγραφές προκήρυξης έργων μέσω Συμβάσεων Ενεργειακης Απόδοσης (ΣΕΑ) Γιακουμή Αργυρώ ΚΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Οδικός Χάρτης - Roadmap για τη δημιουργία ΣΜΚΕ κτηρίων κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων Η πρόταση του step2sport

Οδικός Χάρτης - Roadmap για τη δημιουργία ΣΜΚΕ κτηρίων κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων Η πρόταση του step2sport Οδικός Χάρτης - Roadmap για τη δημιουργία ΣΜΚΕ κτηρίων κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων Η πρόταση του step2sport Αθ. Πετσόπουλος - SPEED Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ Οδικός χάρτης: πώς να φτιάξουμε κτήρια ΣΜΚΕ

Διαβάστε περισσότερα

Α. Γιακουμή, MSc, Φυσικός Τμήμα Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής, ΚΑΠΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΠΛΑΤΦΟΡΜΑΓΙΑΤΗΝΠΡΟΩΘΗΣΗΤΩΝΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

Α. Γιακουμή, MSc, Φυσικός Τμήμα Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής, ΚΑΠΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΠΛΑΤΦΟΡΜΑΓΙΑΤΗΝΠΡΟΩΘΗΣΗΤΩΝΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Α. Γιακουμή, MSc, Φυσικός Τμήμα Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής, ΚΑΠΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΠΛΑΤΦΟΡΜΑΓΙΑΤΗΝΠΡΟΩΘΗΣΗΤΩΝΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Ενότητες παρουσίασης Γενική περιγραφή έργου EUROCONTRACT

Διαβάστε περισσότερα

ESCO s και η συμβολή τους στην εξοικονόμηση ενέργειας

ESCO s και η συμβολή τους στην εξοικονόμηση ενέργειας Ενέργεια. Όση χρειάζεται. Όπου χρειάζεται. ESCO s και η συμβολή τους στην εξοικονόμηση ενέργειας Γιώργος Πολυμενόπουλος 20/6/2008 Agenda 1 Γιατί ιδρύθηκε η HELESCO Υπηρεσίες της Helesco Χρηματοδότηση από

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανισμοί Χρηματοδότησης Δημοτικών Ενεργειακών Επενδύσεων στην Ελλάδα

Μηχανισμοί Χρηματοδότησης Δημοτικών Ενεργειακών Επενδύσεων στην Ελλάδα Μηχανισμοί Χρηματοδότησης Δημοτικών Ενεργειακών Επενδύσεων στην Ελλάδα ΗΜΕΡΙΔΑ: «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη» Δημαρχείο Θεσσαλονίκης Πέμπτη

Διαβάστε περισσότερα

Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης

Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης Page 1 Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης Γιάννης Παππάς Regulated by RICS Οκτώβριος 2016 Υπηρεσίες ESCO Page 2 Παροχή ολοκληρωμένων ενεργειακών υπηρεσιών που περιλαμβάνουν: Προμήθεια και εγκατάσταση μετρητικών

Διαβάστε περισσότερα

FINERPOL 5 η Διαπεριφερειακή Ημερίδα

FINERPOL 5 η Διαπεριφερειακή Ημερίδα Regional 2014-2020 FINERPOL 5 η Διαπεριφερειακή Ημερίδα Κοζάνη, 3 Μαΐου 2017 Χρηματοδοτικά Εργαλεία & ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 Χαράλαμπος Κιουρτσίδης, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΕΠ/ΠΔΜ Regional 2014-2020

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ

ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ 31/05/2018 ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ Το Ταμείο είναι ένας Δημόσιος μη κερδοσκοπικός Οργανισμός που λειτουργεί με τη μορφή Ν.Π.Δ.Δ., και υπάγεται

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακές Υπηρεσίες και Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης

Ενεργειακές Υπηρεσίες και Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης 1 Ενεργειακές Υπηρεσίες και Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης Πάροχοι Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΠΕΥ): Ένας εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης έργων ενεργειακής απόδοσης ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΙΡΙΠΙΤΣΗ Λειτουργός Βιομηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Αποφάσεις Χρηματοδοτήσεων

Αποφάσεις Χρηματοδοτήσεων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Ακαδημαϊκό Έτος 2008 2009 Εξάμηνο 8 ο 6η Διάλεξη: Αποφάσεις Χρηματοδοτήσεων Ιωάννης Ψαρράς Καθηγητής Χρηματοοικονομικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙ ΙΚΗ ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Χτίζοντας Το Μέλλον. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Εξοικονόμησης Ενέργειας ΚΑΠΕ

Χτίζοντας Το Μέλλον. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Εξοικονόμησης Ενέργειας ΚΑΠΕ Χτίζοντας Το Μέλλον Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας ΚΑΠΕ ΥΠΕΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΑΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ Όπου Θ, αντικατάσταση συστηµάτων θέρµανσης

ΜΙΛΑΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ Όπου Θ, αντικατάσταση συστηµάτων θέρµανσης Όπου Θ, αντικατάσταση συστηµάτων θέρµανσης συνήθειες. Η λειτουργία του συστήµατος θέρµανσης αποτελεί µια από τις κύριες ενεργειακές καταναλώσεις του κτηρίου και µετέχει στα συνολικά έξοδα ενός διαµερίσµατος

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη Περίληψη : Αξιολόγηση Πιλοτικής Εφαρμογής ΣΕΑ και τη χρήση του Κώδικα Δεοντολογίας

Ολοκληρωμένη Περίληψη : Αξιολόγηση Πιλοτικής Εφαρμογής ΣΕΑ και τη χρήση του Κώδικα Δεοντολογίας Πιλοτικής Εφαρμογής ΣΕΑ και τη χρήση του Κώδικα Δεοντολογίας ΕΛΛΑΔΑ Έργο Transparense Αυτό το έγγραφο έχει πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του έργου «Transparense - Αύξηση της διαφάνειας των ενεργειακών αγορών

Διαβάστε περισσότερα

Συµβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ)

Συµβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) 26 Ιανουαρίου 2018, Αθήνα Ηµερίδα µε τίτλο: «Εξοικονόµηση Ενέργειας στον Ελληνικό Βιοµηχανικό Τοµέα» Συµβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) Γιακουµή Αργυρώ M.Sc Φυσικός, Τµήµα Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

D.3.5 Έκθεση για εφαρμογή καλών πρακτικών σε βιώσιμες ενεργειακές δράσεις

D.3.5 Έκθεση για εφαρμογή καλών πρακτικών σε βιώσιμες ενεργειακές δράσεις D.3.5 Έκθεση για εφαρμογή καλών πρακτικών σε βιώσιμες ενεργειακές δράσεις Τίτλος καλής πρακτικής: Αναβάθμιση οδικού φωτισμού σε 20 Τοπικές Αρχές στην Κύπρο Ημερομηνία Υποβολής: 28 Φεβρουαρίου 2017 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ENERJ Κοινές δράσεις ενεργειακής αποδοτικότητας

ENERJ Κοινές δράσεις ενεργειακής αποδοτικότητας ENERJ Κοινές δράσεις ενεργειακής αποδοτικότητας Κοινές Δράσεις Δήμων για χρήση ΑΠΕ και Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Δημοτικά Κτίρια, H πρόταση του Ευρωπαϊκού έργου ΜΕD «ENERJ» ΑΘΗΝΑ, 15 Φεβρουαρίου 2019 Ιάκωβος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 100% ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ LED ΚΑΙ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 1 Περιεχόμενα 1. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ράσειςτου ΥΠΕΚΑ: το Πρόγραµµα «Χτίζοντας το Μέλλον»

ράσειςτου ΥΠΕΚΑ: το Πρόγραµµα «Χτίζοντας το Μέλλον» ράσειςτου ΥΠΕΚΑ: το Πρόγραµµα «Χτίζοντας το Μέλλον» ρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός ιευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών και Εξοικονόµησης Ενέργειας - Κ.Α.Π.Ε. e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Χτίζοντας Το Μέλλον. Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Χτίζοντας Το Μέλλον. Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Χτίζοντας Το Μέλλον Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας ΚΑΠΕ ΥΠΕΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων

Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων Αθήνα, 31 Μαΐου 2018 ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΔΟΜΗ ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ TOMEA EΝΕΡΓΕΙΑΣ Προγραμματική περίοδος 2014-2020 Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (ΣΕΑ) ΣΤΟN ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (ΣΕΑ) ΣΤΟN ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ Αθήνα Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016 ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (ΣΕΑ) ΣΤΟN ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ Γιακουμή Αργυρώ MSc Φυσικός, Τμήμα Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής ΚΑΠΕ ΤΟ ΕΡΓΟ Τίτλος έργου: «Υποστήριξη και παρακολούθηση

Διαβάστε περισσότερα

Οδικός Χάρτης - Roadmap για τη δημιουργία ΣΜΚΕ κτηρίων κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων Η πρόταση του step2sport

Οδικός Χάρτης - Roadmap για τη δημιουργία ΣΜΚΕ κτηρίων κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων Η πρόταση του step2sport Οδικός Χάρτης - Roadmap για τη δημιουργία ΣΜΚΕ κτηρίων κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων Η πρόταση του step2sport Αθ. Πετσόπουλος - SPEED Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ Οδικός χάρτης: πώς να φτιάξουμε κτήρια ΣΜΚΕ

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόµηση ενέργειας στα κτήρια Νοµοθεσία και µηχανισµοί χρηµατοδότησης

Εξοικονόµηση ενέργειας στα κτήρια Νοµοθεσία και µηχανισµοί χρηµατοδότησης Εξοικονόµηση ενέργειας στα κτήρια Νοµοθεσία και µηχανισµοί χρηµατοδότησης Γιώργος Μαρκογιαννάκης ιπλ. Μηχανολόγος Ενεργειακός Μηχανικός, Μ.Sc ΚΑΠΕ, Τµήµα Κτηρίων gmarko@cres.gr, 2106603286, 6974757500

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη έργων ενεργειακής αποδοτικότητας σε 7 δήµους της Αττικής

Ανάπτυξη έργων ενεργειακής αποδοτικότητας σε 7 δήµους της Αττικής Ανάπτυξη έργων ενεργειακής αποδοτικότητας σε 7 δήµους της Αττικής Συντονιστής δήµος Αλίµου Χρηµατοδοτείται σε ποσοστό 100% από το Ευρωπαϊκό πρόγραµµα: Innovative financing / Καινοτοµική χρηµατοδότηση Μέτρο

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα GreenBuilding

Το πρόγραμμα GreenBuilding EUROPEAN COMMISSION Το πρόγραμμα GreenBuilding Λένα Λαμπροπούλου Αρχιτέκτων Μηχ/κος MSc ΚΑΠΕ - Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΑΘΗΝΑ, 31 Μαίου 2006 Στόχοι της Πολιτικής της Ε Ε για τη Ενέργεια και το

Διαβάστε περισσότερα

Η Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020

Η Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 Η Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 Προσυνεδριακή Εκδήλωση ΚΕΔΕ Ιωάννινα - Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015 Χιωτάκης Νίκος Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. Η εταιρεία Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΕΑ. Για την ορθότερη ανάγνωση των στοιχείων, επισημαίνονται τα παρακάτω:

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΕΑ. Για την ορθότερη ανάγνωση των στοιχείων, επισημαίνονται τα παρακάτω: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΕΑ Για την ορθότερη ανάγνωση των στοιχείων, επισημαίνονται τα παρακάτω: Από τις 9 Ιανουαρίου 2011 ξεκίνησε και στη χώρα μας ο θεσμός της ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των ΠΕΑ στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων

Ο ρόλος των ΠΕΑ στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων Ο ρόλος των ΠΕΑ στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων ΠΕΤΡΟΛΙΑΓΚΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ Δρ Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Προϊσταμένη Τμήματος Επιθεώρησης Ενέργειας Νοτίου Ελλάδος IOYNIOΣ 2016 ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ Σ.Ε.Π.Δ.Ε.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

Το Έργο MARIE: Σύντομη Παρουσίαση & Αποτελέσματα Εισαγωγή στο θεσμό των Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ/ESCOs)

Το Έργο MARIE: Σύντομη Παρουσίαση & Αποτελέσματα Εισαγωγή στο θεσμό των Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ/ESCOs) Το Έργο MARIE: Σύντομη Παρουσίαση & Αποτελέσματα Εισαγωγή στο θεσμό των Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ/ESCOs) Υπεύθυνοι Παρουσίασης: Αθανάσιος Παπότης / Ουρανία Επόγλου, ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε. (Τεχνικός

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΕΝΕΡΕΓΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΕΝΕΡΕΓΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΕΝΕΡΕΓΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 2015 Ανδρέας Τσάλας, Οικονομολόγος, ΜΑ, ΜΒΑ, PhD Cand. Τμήμα Χορήγησης Δανείων Ο.Τ.Α. Τ.Π.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΜΟΤΟΕ προκηρυ σσει για το 2019, Πανελλη νιο Πρωτα θλημα Dragster αποτελου μενο απο 6 αγω νες, με το παρακα τω προ γραμμα:

Η ΑΜΟΤΟΕ προκηρυ σσει για το 2019, Πανελλη νιο Πρωτα θλημα Dragster αποτελου μενο απο 6 αγω νες, με το παρακα τω προ γραμμα: Προκη ρυξη Πανελληνιόυ Πρωταθλη ματος Dragster 2019 Η ΑΜΟΤΟΕ προκηρυ σσει για το 2019, Πανελλη νιο Πρωτα θλημα Dragster αποτελου μενο απο 6 αγω νες, με το παρακα τω προ γραμμα: 1ος ΑΓΩΝΑΣ 13-14/04/2019

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμικό Πλαίσιο για την ανάπτυξη των Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) και των Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ) στην Ελλάδα

Θεσμικό Πλαίσιο για την ανάπτυξη των Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) και των Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ) στην Ελλάδα Θεσμικό Πλαίσιο για την ανάπτυξη των Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) και των Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ) στην Ελλάδα Ανδρέας Μπάγιας 26 Νοεμβρίου 2007 Εισαγωγή Ο αριθμός προγραμμάτων βελτίωσης

Διαβάστε περισσότερα

15REQ002854021 2015-06-17

15REQ002854021 2015-06-17 Αρ. Πρωτ. Δήμου Ιλίου: 28328/17.06.2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 22 η Τακτική Συνεδρίαση Οικονομική Επιτροπής ΔΗΜΟΣ Ι Λ Ι Ο Υ την 16.06.2015 Η Οικονομική Επιτροπή Ιλίου συνήλθε στο Δημαρχιακό

Διαβάστε περισσότερα

Πλαίσιο Προμηθειών. Αρχικά: Στην πράξη: Καταλήγοντας: Ευέλικτη νομοθεσία προμηθειών ώστε να επιτρέπει ΣΕΑ

Πλαίσιο Προμηθειών. Αρχικά: Στην πράξη: Καταλήγοντας: Ευέλικτη νομοθεσία προμηθειών ώστε να επιτρέπει ΣΕΑ Πλαίσιο Προμηθειών Αρχικά: Ευέλικτη νομοθεσία προμηθειών ώστε να επιτρέπει ΣΕΑ Στην πράξη: Έλλειψη σαφήνειας διοικητικών και προϋπολογιστικών κανονισμών στο θέμα των ΣΕΑ, σε κάθε επίπεδο Καταλήγοντας:

Διαβάστε περισσότερα

Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο REQUEST2ACTION

Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο REQUEST2ACTION Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο REQUEST2ACTION Αναστασία Σπανού M.Sc. Φυσικός Κτιριακού Περιβάλλοντος Τμήμα Κτιρίων, ΚΑΠΕ Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

TEE ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

TEE ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ TEE ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Δελτίο Τύπου 06 Φεβρουαρίου 2018 Νέα Τεχνική Οδηγία (ΤΟΤΕΕ) για τον Οδοφωτισμό από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ολοκλήρωσε την επεξεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Των μετόχων της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία. Σε Τακτική Γενική Συνέλευση

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Των μετόχων της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία. Σε Τακτική Γενική Συνέλευση ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Των μετόχων της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «AUTOGLASSSERVICE ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ, ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ &ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΟΧΗΜΑΤΩΝ &ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». ΑΡ. Γ.Ε.Μ.Η.

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. ΕΠΑΕ Έργα για ΑΠΕ, ΣΗΘ και ΕΞΕ

Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. ΕΠΑΕ Έργα για ΑΠΕ, ΣΗΘ και ΕΞΕ Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ΕΣΠΑ 2007 2013 ΕΠΑΕ Έργα για ΑΠΕ, ΣΗΘ και ΕΞΕ H νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ. Το Ευρωπαϊκό έργο Request2Action

ΗΜΕΡΙΔΑ. Το Ευρωπαϊκό έργο Request2Action ΗΜΕΡΙΔΑ Κατευθύνσεις και εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων Το Ευρωπαϊκό έργο Request2Action Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc Τμήμα Κτιρίων, ΚΑΠΕ Ενεργειακή αναβάθμιση Κτιρίων:

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακοί Έλεγχοι - Ενεργειακοί Ελεγκτές Εταιρίες Ενεργειακών Υπηρεσιών και Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης

Ενεργειακοί Έλεγχοι - Ενεργειακοί Ελεγκτές Εταιρίες Ενεργειακών Υπηρεσιών και Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης Ενεργειακοί Έλεγχοι - Ενεργειακοί Ελεγκτές Εταιρίες Ενεργειακών Υπηρεσιών και Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης Υπηρεσία Ενέργειας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΟΥΓΙΑΝΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα