ZTrade Quick Start. 1. Εισαγωγή. 2. Ρυθμίσεις πριν τη χρήση. User Manual Version 2.2

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ZTrade Quick Start. 1. Εισαγωγή. 2. Ρυθμίσεις πριν τη χρήση. User Manual Version 2.2"

Transcript

1 ZTrade Quick Start User Manual Version Εισαγωγή Το κείμενο αυτό περιγράφει τις βασικές λειτουργίες της εφαρμογής ZΤrade για την παρακολούθηση των αγορών και την διαχείριση των χαρτοφυλακίων. Για την χρήση της εφαρμογής θα πρέπει να γνωρίζουμε την διεύθυνση του server που θα χρησιμοποιήσουμε π.χ. που στο εξής για συντομία θα λέμε ztradeserver, τον όνομα χρήστη και το κωδικό εισόδου που στο εξής για συντομία θα λέμε username και password αντίστοιχα. 2. Ρυθμίσεις πριν τη χρήση α. Εγκατάσταση Java Για την σωστή τη λειτουργία της πλατφόρμας Java από τον Πίνακα Ελέγχου->Προσθαφαίρεση Προγραμμάτων αφαιρούμε όλες τις παλαιές εγκαταστάσεις Java που έχουμε στον υπολογιστή μας, και ανάλογα με τον ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα μας εγκαθιστούμε : για Windows Vista / XP/ 2003: Java 6 για Windows NT / 95 / 98 / 2000: Java 5 Για τον έλεγχο εγκατάστασης της Java κάνουμε κλικ στο σύνδεσμο έλεγχος Java. Μετά την εγκατάσταση της Java το σύστημα μας ανοίγει τα αρχεία με επέκταση.jnlp με την εκτέλεση του Java(TM) Web Start Launcher (javaws.exe) β. Εξαίρεση της διεύθυνσης του ztradeserver από τον on line έλεγχο της εφαρμογής προστασίας από ιούς. Αρκετά εφαρμογές προστασίας από ιούς που ελέγχουν τα on line δεδομένα δημιουργούν προβλήματα καθυστέρησης σε σελίδες συνεχούς περιεχομένου (stream line) καθώς περιμένουν είτε την ολοκλήρωση του αρχείου που εξετάζουν, είτε περιμένουν την συγκέντρωση αρκετού όγκου δεδομένων και μετά από αυτό παραδίδουν τα δεδομένα στην εφαρμογή. Αν έχουμε εγκατεστημένο ένα τέτοιο πρόγραμμα με δεξί κλικ στο εικονίδιο της εφαρμογής προστασίας από ιούς

2 (βρίσκεται συνήθως δίπλα στην ένδειξη ώρας του υπολογιστή) επιλέγουμε Ρυθμίσεις και στη συνέχεια on line προστασία και τέλος εξαιρέσεις. Στις εξαιρέσεις προσθέτουμε την διεύθυνση ώστε το περιεχόμενο που προέρχεται από αυτή τη διεύθυνση να μην καθυστερεί. 3. Είσοδος στην εφαρμογή α. Από το πρόγραμμα πλοήγησης ανοίγουμε την σελίδα διεύθυνση και κάνουμε κλικ στη Είσοδο Χρηστών. Αν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε την εφαρμογή (ή έχει αλλάξει η έκδοση της) θα χρειαστεί να περιμένουμε μερικά λεπτά για την αρχική εγκατάσταση (μέγεθος αρχείου 0.5MB). β. Αν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται την εφαρμογή ή ο κωδικός σας έχει αλλαχθεί μετά από επικοινωνία με τους διαχειριστές του συστήματος η εφαρμογή θα σας ζητήσει να αλλάξετε τον κωδικό εισόδου. 4. Παρακολούθηση Αγορών Αμέσως μετά την είσοδο στην εφαρμογή βρισκόμαστε στην οθόνη παρακολούθησης των αγορών: Οθόνη 1 Στην οθόνη αυτή μπορούμε: α. Να γράψουμε το όνομα μιας μετοχής (στα ελληνικά μικρά ή κεφαλαία) στη θέση (1) και να πατήσουμε Enter. Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει μια οθόνη με όλες τις πληροφορίες διαπραγμάτευσης για την μετοχή αυτή. Αν δεν γνωρίζουμε το ακριβές όνομα της μετοχής μπορούμε να κάνουμε κλικ στη λέξη αναζήτηση και να ψάξουμε την μετοχή με βάση το όνομα του συμβόλου ή το πλήρες όνομα της μετοχής ή το όνομα της εταιρείας (βάζοντας τον χαρακτήρα % στην αρχή του κειμένου δίνουμε οδηγία να μας επιστραφούν μετοχές που απλώς περιέχουν το τμήμα της λέξης που δώσαμε αλλιώς επιστρέφονται οι μετοχές που αρχίζουν με το τμήμα).

3 β. Να επιλέξουμε επεξεργασία στη θέση (2) για να ανοίξει η καρτέλα επεξεργασίας των χαρτοφυλακίων παρακολούθησης (οθόνη 2). Στην οθόνη αυτή κάνοντας διπλό κλικ σε μια μετοχή που βρίσκεται κάτω από στήλη χρηματιστήριο να την προσθέσουμε στο χαρτοφυλάκιο που είναι ανοικτό αριστερά. Και κάνοντας διπλό κλικ σε μια μετοχή που μέσα στο χαρτοφυλάκιο να την βγάλουμε από αυτό. Μπορούμε να επιλέξουμε να τροποποιήσουμε κάποιο από τα υφιστάμενα χαρτοφυλάκια ή να επιλέξουμε νέο να δώσουμε το όνομα του στου κελί που θα ανοίξει και στη συνέχεια να προσθέσουμε μετοχές (με διπλό κλικ από τη στήλη χρηματιστήριο) και τέλος να πατήσουμε Αποθήκευση για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές μας. Με το κουμπί Διαγραφή και Αποθήκευση μπορούμε να διαγράψουμε όλα τα περιεχόμενα ενός χαρτοφυλακίου και να το βγάλουμε από την λίστα. Τέλος στην Οθόνη 1 από τη θέση (3) Οι Μετοχές μου μπορούμε να επιλέξουμε το χαρτοφυλάκιο που παρακολουθούμε και από από τη θέση (4) να βγάλουμε την οθόνη αυτή σε εξωτερικό παράθυρο για να μπορούμε να παρακολουθήσουμε πολλές ομάδες μετοχών ταυτόχρονα. *** Η προσθαφαίρεση μετοχών σε μια ομάδα μπορεί να γίνει και με δεξί κλικ σε μια μετοχή που επιλέγουμε σε οποιοδήποτε σημείο της εφαρμογής ή και με την βοήθεια του mouse σύροντας την μετοχή επάνω σε μια ομάδα και ελευθερώνοντας το mouse.

4 γ. Με την θέση (1) επιλογή Πράξεις στην παρακάτω οθόνη, και επιλέγοντας (Πίνακα: πραξεις μετοχών της ομάδας που παρακολουθούμε ή Αγοράς: πράξεις όλων των μετοχών της αγοράς ή Οι Μετοχές μου πράξεις μετοχών από όλες τις ομάδες) μπορούμε να δημιουργήσουμε κατακόρυφες λωρίδες πράξεων και αφού έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε να επιλέξουμε από τη θέση (2) την μικρή οθόνη για να πάρουμε την λωρίδα σε εξωτερικό παράθυρο. Στο δεξί μέρος της λωρίδας το τρίγωνο βελάκι δείχνει αν η πράξη έγινε στην τιμή Πώλησης ( τότε είναι πράξη αγοράς και σημειώνεται με μπλε χρώμα) ή στην τιμή Αγοράς ( τότε είναι πράξη πώλησης και σημειώνεται με κόκκινο χρώμα). Το χρώμα των γραμμάτων της μετοχής είναι κόκκινο, μαύρο ή μπλε ανάλογα με το αν η τιμή της πράξης είναι χαμηλότερη, ίση ή μεγαλύτερη αντίστοιχα από την αμέσως προηγούμενη. Ο χρωματισμός ολόκληρης της γραμμής με κόκκινο ή μπλε φανερώνει ότι η μετοχή σημειώνει νέο χαμηλό ή νεό υψηλό ημέρας αντίστοιχα. Το περίγραμμα σε χρώμα κόκκινο ή μπλε στον πίνακα των μετοχών φανερώνει ότι η μετοχή κάνει πράξη στο χαμηλό ημέρας ΒΙΟΤ _ ή στο υψηλό ημέρας ΟΤΕ _ αντίστοιχα.

5 5. Λεπτομέρειες Επί Μετοχών Με απλό κλικ πάνω στην μετοχή έχουμε την οθόνη με τις πληροφορίες διαπραγμάτευσης της μετοχής και συνοπτικά στοιχεία για αυτή με τις επιλογές Απόδοση, Θεμελιώδη,Μετοχή,Πραξεις. Με δεξί κλικ πάνω στην μετοχή (ή απλό κλικ με πατημένο το πλήκτρο Ctrl για όσα mouse έχουν μόνο ένα πλήκτρο) έχουμε τις αναλυτικές επιλογές για εξέταση μια μετοχής, σε άλλες οθόνες. Αφού ολοκληρώσουμε το στήσιμο του συστήματος μας ή θέλουμε να το μεταβάλουμε μόνιμα, επιλέγουμε από την Οθόνη 1 τη θέση (6) Αποθήκευση ρυθμίσεων για να έχει το σύστημα μόνιμα ανοιχτά τα παράθυρα που

6 επιθυμούμε, του δείκτες της τεχνικής ανάλυσης που διαλέξαμε, τις γραμματοσειρές όλες τις άλλες ρυθμίσεις που πραγματοποιήσαμε. 6. Χαρτοφυλάκια Από την επιλογή χαρτοφυλάκια (1) στην πρώτη οθόνη μπορούμε να εισάγουμε των κωδικό ενός χαρτοφυλακίου (2) ή να εκτελέσουμε μια αναζήτηση (3) με βάση το Όνομα, τον αριθμό ταυτότητας ή των κωδικό ενός χαρτοφυλακίου. Σας υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να αλλάξετε τις στήλες που βλέπετε κάνοντας δεξί κλικ στο όνομα μιας στήλης και επιλέγοντας προσθήκη ή κατάργηση στήλης και τέλος να πιέσουμε αποθήκευση ρυθμίσεων για να έχουμε μόνιμα τις στήλες αυτές στο προφίλ του χρήστη που έχουμε. Επιλέγοντας Θέσεις, Εντολές, Ταμείο, Κινήσεις βλέπουμε τα αναλυτικά στοιχεία των λογαριασμών του χαρτοφυλακίου. Στον πίνακα των κινήσεων με απλό κλικ επάνω στην Ημερομηνία της κίνησης (πρώτο πεδίο) αν πρόκειται για Αγορά ή Πώληση έχουμε το αναλυτικό πινακίδιο της κίνησης.

7 7. Εντολές Η οθόνη των εντολών μπορεί να ενεργοποιηθεί με ένα από τους παρακάτω τρόπους: Από το Κύριο Μενού Χαρτοφυλάκια επιλέγουμε τον Πίνακα Εντολές Σε οποιαδήποτε οθόνη κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Cttrl πατάμε το πλήκτρο A για εντολή αγοράς ή το P (Π) για εντολή πώλησης. Κάνοντας στην τιμή ή στην ποσότητα Αγοράς/Πώλησης οποιοδήποτε συμβόλου. Κάνοντας δεξί κλικ επάνω στο όνομα οποιοδήποτε συμβόλου και από το μενού επιλέγοντας Εντολή Αγοράς ή Εντολή Πώλησης. Κάνοντας δεξί κλικ επάνω στον αριθμό μιας εντολής και επιλέγοντας Αλλαγή, Ακύρωση ή Κλωνοποίηση Εντολής. Στην οθόνη των εντολών αφού εκλέγουμε ότι η εντολή αφορά τον κωδικό χαρτοφυλακίου και τον υπολογαριασμό χαρτοφυλακίου που μας ενδιαφέρει πληκτρολογούμε το σύμβολο την ποσότητα και την τιμή που θέλουμε και στη συνέχεια επιλέγουμε Επιβεβαίωση, Το παράθυρο της εντολής θα μας δείξει άλλη μια φορά τα στοιχεία για να επιβεβαιώσουμε και στη συνέχεια επιλέγουμε Αποστολή. Εισαγωγή στοιχείων Κατά την εισαγωγή των στοιχείων των εντολών σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε το mouse για να κάνετε τις επιλογές σας. Αν έχετε εξοικειωθεί με το σύστημα καταχώρισης μπορείτε να εισάγετε τις εντολές μόνο με το πληκτρολόγιο που είναι ταχύτερο με τις παρακάτω λειτουργίες:

8 Κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Ctrl και πατήστε το πλήκτρο A για Εντολή Αγοράς ή το πλήκτρο P για Εντολή Πώλησης. Πατήστε το πλήκτρο Tab για να μετακινηθείτε μεταξύ των πεδίων της εντολής (για μετακίνηση στο προηγούμενο πεδίο κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Shift πατήστε το πλήκτρο Tab). Πατήστε το πλήκτρο Enter για δείτε τα στοιχεία που καταχωρίσατε. (αν το κουμπί Αποστολή στη φάση αυτή δεν είναι ενεργοποιημένο σημαίνει ότι κάποιο από τα στοιχεία που απαιτούνται: Χαρτοφυλάκιο-Σύμβολο-Ποσότητα-Τιμή κλπ δεν έχει συμπληρωθεί). Αφού διαβάσετε τα στοιχεία πατήστε ξανά το πλήκτρο Enter για να αποστείλετε την εντολή (ή πατήστε το πλήκτρο Esc για να επιστρέψετε στη κατάσταση διόρθωσης). Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια παρατήρηση για την εντολή σας το παράθυρο αναφοράς της καταχώρισης κλείνει μόνο του. Είναι δυνατόν όμως να εμφανιστεί μια Προειδοποίηση (π.χ. η τιμή απέχει πάνω από 10% από την τρέχουσα), σε μια τέτοια περίπτωση ελέγχουμε τα στοιχεία της εντολής και εφόσον τα θεωρούμε σωστά Κάνουμε κλίκ στην επιλογή Συνέχεια. ΠΡΟΣΟΧΗ: με την επιλογή Συνέχεια πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι για τα στοιχεία της εντολής, την οποία το σύστημα θα καταχωρίσεις χωρίς να εκδώσει άλλη προειδοποίηση ακόμη και αν συντρέχει και κάποιος άλλος λόγος. Σε περίπτωση απόρριψης της εντολής το σύστημα θα δώσει τον κωδικό λάθους και θα προτείνει την ενεδεδειγμένη ενέργεια (αν υπάρχει). Επιλέξτε Κλείσιμο ή πατήστε το πλήκτρο Esc για να κλείσετε το παράθυρο της απάντησης. Για να εισάγετε γρήγορα ομοειδής εντολές κάντε δεξί κλίκ* επάνω στον αριθμό μιας υπάρχουσας εντολής και επιλέξτε κλωνοποίηση εντολής για να μεταφερθούν αμέσως τα στοιχεία της στην φόρμα επεξεργασίας. *Όσοι υπολογιστές δεν διαθέτουν δεξί κλικ στο mouse μπορούν να κάνουν απλό κλικ ενώ έχουν ήδη πατημένο το πλήκτρο Ctrl. 8. Τύποι Εντολών Ειδικές Λειτουργίες Κάνοντας κλικ επάνω στην επιλογή Τύπος: Όριο τιμής, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τους εξής τύπους εντολών: Όριο Τιμής - Limit Order Χωρίς Όριο - Market Order Stop με όριο - Stop Limit Stop χωρίς όριο - Stop Order Στο κλείσιμο - At Close

9 Όριο Τιμής - Limit Order Αυτός είναι ο συνηθέστερος τύπος εντολής. Ειναι η εντολή στην οποία ο χρήστης εισάγει την τιμή που επιθυμεί να αγοράσει ή να πουλήσει. Η πράξη μπορεί γίνει να σε καλύτερη τιμή αν συντρέχουν οι προϋποθεσεις αλλά η χειρότερη τιμή θα είναι το όριο που έχει δώσει ο χρήστης. Χωρίς Όριο - Market Order Στην εντολή αυτή δεν εισάγουμε τιμή. Το σύστημα θα εκτελέσει την εντολή χωρίς περιορισμό τιμής. Σε περίπτωση που υπάρχουσα προσφορά ή ζήτηση εξαντληθεί χωρίς να ολοκληρωθεί η ποσότητα της εντολής το σύστημα θα μετατρέψει την εντολή αυτή σε εντολής με Όριο Τιμής - Limit Order στην τιμή της τελευταίας πράξης της εντολής. Stop με όριο - Stop Limit Στην εντολή αυτή εισάγουμε το όριο τιμής για την εντολή μας (πεδίο Τιμή) και την τιμή Stop (πεδίο Τιμή Stop). Η τιμή Stop είναι οδηγία προς το σύστημα να περιμένει μέχρι η τιμή της μετοχής να φτάσει ή να ξεπεράσει την τιμή Stop που δώσαμε και εφόσον αυτό συμβεί τότε να εισάγει στο σύστημα μια εντολή με Όριο Τιμής - Limit Order. Stop χωρίς όριο - Stop Order Στην εντολή αυτή εισάγουμε μόνο την τιμή Stop (πεδίο Τιμή Stop). Οταν η τιμή της μετοχής φτάσει ή ξεπεράσει την τιμή Stop, στο σύστημα θα ελευθερώσει μια εντολή Χωρίς όριο τιμής - Market Order. Για τιμές του Stop σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής τα ίδια με αυτά της εντολής Stop με όριο τιμής. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις εντολές Stop χωρίς όριο καθώς την στιγμή που το σύστημα ελευθερώνει την εντολή μας, μπορεί η ζήτηση για την μετοχή μας να είναι ιδιαίτερα χαμηλή και σε μεγάλη απόσταση από την τελευταία τιμή. Στο κλείσιμο - At Close Μετά το τέλος της κανονικής διαπραγμάτευσης (ή το τέλος της δημοπρασίας αν η διαμόρφωση της τιμής κλεισίματος μιας μετοχής γίνεται με δημοπρασία) το σύστημα επιτρέπει μονο την εισαγωγή εντολών μόνο με αυτό τον τύπο. Σε αυτόν το τύπο δεν εισάγουμε τιμή και η πράξη μπορεί να γίνει μόνο στην τιμή κλεισίματος. Τρόπος λειτουργίας εντολής Stop με όριο - Παράδειγμα Επειδή οι εντολές αυτές φτιάχτηκαν για την ανάγκη περιορισμού της ζημιάς του επενδυτή η Τιμή Stop για εντολή πώλησης πρέπει να είναι μικρότερη από την τρέχουσα τιμή της μετοχής. Αντίστροφα για εντολή αγοράς πρέπει να είναι πάνω από την τρέχουσα τιμή.

10 Έστω ότι έχουμε στο χαρτοφυλάκιο μας την μετοχή AA που διαπραγματευται στα 40 Ευρώ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εντολή Stop για να περιορίσουμε τις πιθανές ζημιές μας. Π.χ. έστω ότι δεν θέλουμε ζημιές πάνω από 5%, δηλ. τιμή 38 Ευρώ. Εισάγουμε μια εντολή πώλησης Stop με όριο και βάζουμε Τιμή 38 και Τιμή Stop Αυτό σημαίνει ότι μόλις η τιμή της μετοχής φτάσει στο το σύστημα θα ελευθερώσει μια εντολή με Όριο τιμής τα 38 Ευρώ. Ανάλογα με την ρευστότητα της μετοχής εκείνη τη στιγμή και την απόσταση ανάμεσα στο Όριο τιμής και την Τιμή Stop είναι δυνατό η εντολή μας να εκτελεστεί μερικώς ή καθόλου αν μετά το η μετοχή πέσει κάτω από τα 38 που είναι το όριο τιμής που θέσαμε. Η λύση είναι να έχουμε ικανή απόσταση ανάμεσα στην Τιμή της εντολής μας και τιμή Stop, που ελευθερώνει την εντολή μας, ανάλογα με την ρευστότητα της μετοχής μας. Ειδικές Ρυθμίσεις για Εντολές Stop στα Παράγωγα Στο σύστημα ελέγχου των εντολών Stop επί εντολών παραγώγων που έχει αναπτύξει η ZEYΣ ισχύουν οι παρακάτω ειδικές ρυθμίσεις που πρέπει να γνωρίζεται όταν χρησιμοποιείτε τέτοιες εντολές: Η τιμή Stop ενεργοποιεί την εντολή που δώσατε όταν κάποια από τις πράξεις του συμβόλου φτάσει ή διαπεράσει την τιμή που ορίσατε ως όριο Stop. Κατά την αλλαγή της εντολής μπορείτε να αλλάξετε την τιμή Stop αλλά αν η εντολή έχει ήδη ενεργοποιηθεί η αλλαγή της τιμής Stop δεν λαμβάνεται υπόψη. Αν πρόκειται για εντολή με διάρκεια, κάθε νέα ημέρα όλες οι εντολές με όριο Stop θεωρούνται μη ενεργοποιημένες δηλ. θα πρέπει εκ νέου μια από τις πράξεις του συμβόλου να φτάσει ή να ξεπεράσει την τιμή stop για να ενεργοποιηθεί η εντολή. Αλλαγή ή Ακύρωση Εντολής Η αλλαγή ή ακύρωση εντολών γίνετε με δεξί κλικ* του mouse επάνω στην εντολή που θέλετε να αλλάξετε ή να ακυρώσετε. Τις εντολές μπορείτε να τις βρείτε στο Tab Εντολές για κάθε χαρτοφυλάκιο ξεχωριστά ή στη επιλογή Συγκεντρωτικά για το σύνολο των χαρτοφυλακίων που διαχειρίζεστε. Προσοχή: Κατά την αλλαγή της ποσότητας εντολής που έχει μερικώς εκτελεστεί θα πρέπει η νέα ποσότητα που δίνετε να είναι πάντα μεγαλύτερη από την ήδη εκτελεσθείσα ποσότητα, ώστε η εντολή να έχει και πάλι ανεκτέλεστη ποσότητα σε αναμονή (ανεκτέλεστη ποσότητα = νέα ποσότητα μείον εκτελεσθείσα ποσότητα). Μπορείτε βέβαια πάντα να ακυρώσετε την εντολή για να μην υλοποιηθεί το υπόλοιπο τμήμα της.

11 Πρόχειρο εντολών Αφού εισάγετε μια εντολή, πριν επιλέξετε Aποστολή μπορείτε να κάνετε κλικ στη επιλογή Αποθήκευση στο Πρόχειρο και στη συνέχεια να επιλέξετε Αποθήκευση. Από το menu πρόχειρο μπορείτε με δεξί κλικ στην εντολή, να επιλέξετε Κλωνοποίηση ή Άμεση Αποστολή της εντολής. Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε πολλές εντολές και να πιέσετε το κουμπί Αποστολή για να φύγουν όλες μαζί. Αφού τοποθετήστε κάποιες εντολές στο πρόχειρο επιλέξτε Εξαγωγή και στη συνέχεια ανοίξετε ένα σημειωματάριο ή μια άλλη εφαρμογή και κάντε επικόλληση από το menu της εφαρμογής αυτής (ή κρατώντας πατημένο το Ctrl πιέστε το πλήκτρο V). Στο σημειωματάριο μπορείτε να επεξεργαστείτε αρκετές εντολές (προσοχή τα δεκαδικά χωρίζονται στην περίπτωση αυτή πάντα με τελείες) και στη συνέχεια με την επιλογή Εισαγωγή να τις μεταφέρετε στο ZTrade. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα στοιχεία έχουν μεταφερθεί όπως θα θέλατε, και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τις εντολές αυτές σαν να τις είχατε πληκτρολογήσει. Εντολές σε Λογαρισμό Margin Οι λογαριασμοί Margin είναι λογαριασμοί στους οποίους η δική σας συμμετοχή καλύπτει το 40%-50% του χαρτοφυλακίου και το υπόλοιπο καλύπτετε από δανεισμό. Ο δανειστής μπορεί να ορίσει κάποια κριτήρια διασποράς και βαρύτητας των μετοχών και να μειώνει το ποσοστό συμμετοχής του ανάλογα με τη βαρύτητα της κάθε μετοχής. Για τον λόγο αυτό είναι δυνατό να έχετε στο ταμείο σας Αγοραστική Δύναμη και κατά την εισαγωγή εντολής για κάποια μετοχή να βλέπετε στο παράθυρο της καταχώρησης σημαντικά μειωμένο ποσό σαν αγοραστική δύναμη. Με δεξί κλικ επάνω στις Επικεφαλίδες του πίνακα με τις θέσεις του χαρτοφυλακίου σας μπορείτε να προσθέσετε από την ενότητα Margin τους συντελεστές Βαρύτητας και την Αξία Ασφαλείας που λαμβάνεται υπόψη για την παροχή χρηματοδότησης. (Αξία Ασφαλείας = Αξία*Συντελεστή Βαρύτητας και Μέγιστη Χρηματοδότηση = Αξία Ασφαλείας*Ποσοστό χρηματοδότησης). Περιθώριο Ασφάλισης Παραγώγων Οι λογαριασμοί Παραγώγων στηρίζονται αποκλειστικά στην έννοια του περιθωρίου ασφάλισης. Ο πελάτης υποχρεούται να διατηρεί ένα χρηματικό περιθώριο ασφάλισης ως ποσοστό της αξίας του συμβολαίου για την κάλυψη κινδύνων μεταβολής του. (Το ποσοστό αυτό είναι περίπου 2-5% για συμβόλαια σε νομίσματα, 10% για συμβόλαια σε δείκτες και 14%-20% για συμβόλαια σε μετοχές). Με δεξί κλικ επάνω στις Επικεφαλίδες του πίνακα με τις θέσεις του χαρτοφυλακίου σας μπορείτε να προσθέσετε από την ενότητα Margin την στήλη Βαρύτητα που είναι το ισχύον ποσοστό ασφάλισης και την Αξία Ασφαλείας που το απαιτούμενο περιθώριο ασφάλισης για την συγκεκριμένη θέση. Όλες οι εντολές που δίνετε δεσμεύουν από τον λογαριασμό σας, το απαιτούμενο περιθώριο ασφάλισης κατά την στιγμή της καταχώρησης της εντολής, ενώ είναι πιθανό να απαιτηθεί μεγαλύτερο περιθώριο κατά το κλείσιμο της

12 συνεδρίασης ανάλογα με την εξέλιξη της. Υπολογισμός Περιθωρίου Ασφάλισης Τα συμβόλαια παραγώγων έχουν πάντα ως υποκείμενο κάποιο δείκτη, κάποια μετοχή ή άλλη αξία που διαπραγματέυτε σε κάποια άλλη αγορά συνήθως διαφορετική από την Αγορά Παραγώγων. Το υποκείμενο αυτό ονομάζεται Υποκείμενη Αξία. Μια μονάδα συμβολαίου αντιπροσωπεύει περισσότερα της μιας μονάδες υποκείμενης αξίας. Ο πολλαπλασιαστής αυτό ονομάζεται Αξία Μονάδας και δείχνει πόσα τεμάχια Υποκείμενης Αξίας περιλαμβάνει ένα τεμάχιο συμβολαίου (για συμβόλαια επί δεικτών είναι συνήθως 5, 10 ή 25 και συμβόλαια επί μετοχών 100). H πραγματική αξία μιας θέσης συμβολαίων (που συνήθως αναφέρεται ως θεωρητική αξία αλλά είναι πραγματική) είναι: Αξία = (Αριθμός Συμβολαίων) x (Αξία Μονάδας) x (Τρέχουσα Τιμή Υποκείμενης Αξίας) Για κάθε συμβόλαιο ανάλογα με την μεταβλητότητα της Υποκείμενης Αξίας προσδιορίζεται ένα συντελεστής ασφάλισης (Συντελεστής Βαρύτητας Margin) που κυμαίνεται συνήθως από 4 έως 30%. Προκειμένου κάποιος να αποκτήσει μια θέση ενός συμβολαίου θα πρέπει σε όλη την διάρκεια κατοχής του,να έχει διαθέσιμα να μετρητά που δεσμεύονται υπέρ της αρχής που διενεργεί την εκκαθάριση των συναλλαγών ίσα με: Περιθώριο Ασφάλισης = Αξία x Συντελεστής Margin. Κατά την διάρκεια κατοχής του συμβολαίου ο κάτοχος χάνει ή κερδίζει κάθε ημέρα (διαδικασία εκκαθάρισης) ποσά ανάλογα με την μεταβολή που παρουσιάζουν οι τιμές των συμβολαίων. Ποσό Εκκαθάρισης = Αριθμός Συμβολαίων x (Τρέχουσα Τιμή Εκκαθάρισης Προηγούμενη Τιμή Εκκαθάρισης) Αν κάποιες θέσεις έχουν αποκτηθεί μέσα στη μέρα ή έχουν κλείσει μέσα στη μέρα στις παραπάνω τιμές αντικαθίσταται η Προηγούμενη Τιμή Εκκαθάρισης με την τιμή κτήσης και η Τρέχουσα Τιμή Εκκαθάρισης με την τιμή κλεισίματος της θέσης. Αν το κεφάλαιο του μειούμενο από τυχόν ζημιές από τα ποσά της εκκαθάρισης δεν επαρκεί για το περιθώριο ασφάλισης θα πρέπει ή να μειώσει τον αριθμό των συμβολαίων ή να καταθέσει συμπληρωματικό ποσό για την κάλυψη του περιθωρίου. Στην περίπτωση θέσης που συμπεριλαμβάνει δικαιώματα αγοράς ή πώλησης στον υπολογισμό συμπεριλαμβάνονται και οι Θεωρητικές Τιμές (εδώ δεν είναι πραγματικές) των δικαιωμάτων που είναι: θεωριτική Αξία = δ x (Αριθμός Συμβολαίων) x (Αξία Μονάδας) x (Τρέχουσα Τιμή Υποκείμενης Αξίας) όπου δ είναι ο αριθμός delta (από 0 1) που απεικονίζει την ρυθμό μεταβολή της αξίας θέσης μας για κάθε μονάδα

13 μεταβολής του υποκειμένου (greeks delta) και εξαρτάται από την τιμή εξάσκησης του δικαιώματος, την απόσταση της, από την υποκείμενη αξία την αξία του αντίστοιχου συμβολαίου, την μεταβλητότητα της υποκείμενης αξίας και το επιτόκιο. Δικαιώματα που έχουν αγοραστεί δίνουν θετικό περιθώριο και μειώνουν το απαιτούμενο περιθώριο για την κατοχή συμβολαίων ενώ δικαιώματα που έχουν πωληθεί αυξάνουν το απαιτούμενο περιθώριο ασφάλισης. Η εφαρμογή για να υπολογίσει την αγοραστική δύναμη του χαρτοφυλακίου σε μια δεδομένη στιγμή, υπολογίζει πρώτα το απαιτούμενο περιθώριο ασφάλισης για τις θέσεις του χαρτοφυλακίου και τις ανεκτέλεστες εντολές του, στη συνέχεια εκτελεί εκκαθάριση για τα συμβόλαια με βάση τις τρέχουσες τιμές (τιμή προσφοράς+τιμή ζήτησης)/2 και υπολογίζει: Αγοραστική Δύναμη= Σύνολο Μετρητών Λογαριασμού (Αρχικό Υπόλοιπο) +Εκκαθάριση Ημέρας -Απαιτούμενο περιθώριο από θέσεις -Απαιτούμενο περιθώριο από ανεκτέλεστες εντολές (Δεσμεύσεις για Εντολές) Σε περίπτωση ύπαρξης ενεχυριασμένων αξιών (Collaterals) η σταθμισμένη τους αξία προσαυξάνει την αγοραστική δύναμη ισόποσα με την σταθμισμένη αξία όχι όμως περισσότερο από 5 φορές την αξία των διαθέσιμων μετρητών. 9. Συχνές Ερωτήσεις α. Πως μπορώ να δω άμεσα την εικόνα μιας μετοχής ι. Πατάμε αριστερό κλίκ στο όνομα της μετοχής, και μας εμφανίζετε συνοπτικά η εικόνα της μετοχής σε ξεχωριστό παράθυρο ιι. εισάγουμε το όνομα της μετοχής στο πεδίο αναζήτησης (εικόνα1 θέση1) και στη συνέχεια πατάμε το κουμπί Εξέταση ή το πλήκτρο Enter β. Στα πεδία του προγράμματος πρέπει να γράφω μόνο ελληνικά; Με την εκκίνηση της πλατφόρμας το πληκτρολόγιο αυτόματα γίνεται ελληνικό, για την διευκόλυνση της χρήσης, γιατί είναι δύσκολο να διακρίνουμε την γλώσσα του πληκτρολογίου όταν έχουμε το πατήσει το κουμπί Caps Lock το οποίο μας επιτρέπει να γράφουμε κεφαλαία, πχ. Γράφοντας ΟΤΕ με λατινικούς χαρακτήρες και ΟΤΕ με ελληνικούς, είναι ακριβός το ίδιο, μόνο που στην πρώτη περίπτωση δεν θα μας επιστραφεί κανένα αποτέλεσμα. γ. Πως μπορώ να δω ιστορικά κλεισίματα μιας μετοχής; Πατάμε δεξί κλικ στην μετοχή που με ενδιαφέρει να εξετάσουμε, ακολούθως πατάμε αριστερό κλικ στο πεδίο Περίοδος και θέτουμε το χρονικό διάστημα που με ενδιαφέρει πχ. 1 μήνας, 3 έτη κλπ. Στη συνέχεια πατάμε αριστερό κλικ στο Προβολή και αριστερό κλικ στο Πίνακας Τιμών. Έτσι λοιπόν θα εμφανιστούν τα κλεισίματα της συγκεκριμένης μετοχής στην περίοδο που ορίσαμε. Αντιστοίχως εμφανίζονται και τα γραφήματα

14 δ. Πως μπορώ να δημιουργήσω ένα δικό μου πίνακα με τις μετοχές που με ενδιαφέρουν ; Μπορώ να έχω ταυτόχρονα παραπάνω από έναν ; Στην κεντρική οθόνη πατάμε αριστερό κλικ στο κουμπί Επεξεργασία (εικόνα1 θέση 2). Στην συνέχεια στον πίνακα που μας εμφανίζετε, αρχικά πατάμε το κουμπί Νέο και ονοματίζουμε τον νέο πίνακα μετοχών όπως θέλουμε. Στη συνέχεια διαλέγουμε τις μετοχές που θέλουμε να απαρτίζουν τον νέο πίνακα από την δεξιά στήλη με απλό αριστερό κλικ στο όνομα της μετοχής και ακολούθως πατάμε Προσθήκη Συμβόλου ή για ευκολία διπλό αριστερό κλικ. Τέλος τακτοποιούμε την σειρά εμφάνισης των μετοχών στον πίνακα με τα κουμπιά Μετακίνηση προς τα πάνω ή κάτω, και πατάμε το κουμπί Αποθήκευση ώστε να αποθηκευτεί ο νέος πίνακας μετοχών. Έχοντας δημιουργήσει πάνω από έναν πίνακα μετοχών, επιλέγουμε το κουμπί Μετοχές μου (εικόνα1 θέση3), επιλέγουμε τον πίνακα που θέλουμε να παρακολουθήσουμε σε ξεχωριστό παράθυρο. Πατάμε την οθόνη στην γραμμή των εικονιδίων (εικόνα1 θέση4) που θα κλωνοποιήσει τον πίνακα των μετοχών. Τέλος πατάμε ξανά το κουμπί Μετοχές μου για να φέρουμε άλλον πίνακα μετοχών. ε. Πως μπορώ να έχω το βάθος τιμών μιας μετοχής ; ι. Πατάμε αριστερό κλικ στο όνομα της μετοχής που μας ενδιαφέρει και εμφανίζουμε τις λεπτομέρειες τις μετοχής σε ξεχωριστό πίνακα όπου συμπεριλαμβάνετε και το βάθος τιμών. ιι. Πατάμε δεξί κλικ στο όνομα τις μετοχής και επιλέγουμε από το μενού επιλογών το Βάθος Εντολών με αριστερό κλικ, και μας εμφανίζετε πίνακας μόνο με το βάθος της υπό εξέταση μετοχής. Ιιι. Πατάμε αριστερό κλικ στο μικρό σταυρό που εμφανίζετε στην κάτω αριστερή γωνιά του ονόματος μιας μετοχής. Αυτό μας εμφανίζει αμέσως τα βάθη της μετοχής πάνω στον κεντρικό πίνακα των μετοχών. Για να κρύψουμε τα βάθη ξαναπατάμε αριστερό κλικ στον ίδιο σταυρό. στ. Μπορώ να έχω την απόδοση πορεία των μετοχών που με ενδιαφέρουν για διάφορες περιόδους, ( πχ. Εξάμηνο); Στον κεντρικό πίνακα παρακολούθησης πατάμε αριστερό κλικ στο κουμπί Προβολή (εικόνα1 θέση7) και ακολούθως πατάμε αριστερό κλικ στην επιλογή Αποδόσεις. Ο κεντρικός πίνακας παρακολούθησης αλλάζει σε μορφή απόδοσης και μας εμφανίζει συνοπτικά τις αποδόσεις των μετοχών του πίνακα. Για να επανέλθουμε πάλι στην αρχική μορφή του πίνακα παρακολούθησης επιλέγουμε πάλι το κουμπί Προβολή με αριστερό κλικ και στη συνέχεια πάλι με αριστερό κλικ πατάμε την επιλογή Διαπραγμάτευση. Στην περίπτωση που μας ενδιαφέρει να εμφανίζουμε μόνιμα στο κεντρικό πίνακα των μετοχών κάποιο πεδίο της ενότητας Απόδοσης, μπορούμε να το εισάγουμε στον πίνακα με δεξί κλικ στην θέση που θέλουμε να εισάγουμε την νέα στήλη, αριστερό κλικ στην επιλογή Προσθήκη στήλης, αριστερό κλικ στην επιλογή Αποδόσεις και επιλέγουμε από το μενού η απόδοση που μας ενδιαφέρει να εισάγουμε. Ακολούθως για να αποθηκεύσουμε την νέα στήλη για να εμφανίζετε μόνιμα στον κεντρικό πίνακα πατάμε αριστερό κλικ στην Δισκέτα στην γραμμή των εικονιδίων (εικόνα1 θέση6)

ZTrade Quick Start User Manual Version 2.2

ZTrade Quick Start User Manual Version 2.2 ZTrade Quick Start User Manual Version 2.2 1. Εισαγωγή Το κείμενο αυτό περιγράφει τις βασικές λειτουργίες της εφαρμογής ZΤrade για την παρακολούθηση των αγορών και την διαχείριση των χαρτοφυλακίων. Για

Διαβάστε περισσότερα

ZTrade Quick Start User Manual Version 2.2

ZTrade Quick Start User Manual Version 2.2 ZTrade Quick Start User Manual Version 2.2 1. Εισαγωγή Το κείμενο αυτό περιγράφει τις βασικές λειτουργίες της εφαρμογής ZΤrade για την παρακολούθηση των αγορών και την διαχείριση των χαρτοφυλακίων. Για

Διαβάστε περισσότερα

onlinetrading.piraeus-sec.gr

onlinetrading.piraeus-sec.gr onlinetrading.piraeus-sec.gr Η νέα πλατφόρμα ΟnlineΤrading είναι σχεδιασμένη με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις προσφέροντας δυνατότητες προσαρμογής σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Η πλατφόρμα προσφέρει εύκολη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός συναλλαγών. Σε CFDs

Οδηγός συναλλαγών. Σε CFDs Οδηγός συναλλαγών Σε CFDs Περιεχόμενα Οδηγός Συναλλαγών σε CFDs... 2 Κατάσταση Λογαριασμού... 2 Διαγράμματα... 2 Είδη Εντολών για τα CFDs... 2 ΣΤΟ DEMO ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1 Οδηγός Συναλλαγών σε CFDs Καλώς ήλθατε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΕΩΣ ALPHA WEB TRADING

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΕΩΣ ALPHA WEB TRADING ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΕΩΣ ALPHA WEB TRADING Το μενού του ALPHA WEB TRADING αποτελείται από τις εξής επιλογές: Το Προφίλ μου Πρόσθετος Κωδικός Ασφαλείας* Προσωπικές Πληροφορίες* Αλλαγή Ψευδωνύμου Αλλαγή Μυστικού

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός συναλλαγών. Σε Futures

Οδηγός συναλλαγών. Σε Futures Οδηγός συναλλαγών Σε Futures Περιεχόμενα Οδηγός Συναλλαγών σε Futures... 2 Κατάσταση Λογαριασμού... 2 Διαγράμματα... 2 Είδη Εντολών Futures... 2 1 Οδηγός Συναλλαγών σε Futures H Eurobank Equities σας καλωσορίζει

Διαβάστε περισσότερα

Παντελάκης Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. Trade Direct Manual

Παντελάκης Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. Trade Direct Manual Παντελάκης Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. Trade Direct Manual Παντελάκης Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ: Trade Direct manual Page 1 of 28 Copyright. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ 2013. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Περιεχόμενα Σκοπός...

Διαβάστε περισσότερα

Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης

Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης 1 Λεπτομέριες τοιχοποιϊας Σχεδίαση κάτοψης Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης Ξεκινώντας το πρόγραμμα εμφανίζονται οι επιλογές σχετικά με το τι θέλετε να κάνετε. Δημιουργώντας Νέο Δωμάτιο Όταν ο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Χ-Order Client

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Χ-Order Client ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Χ-Order Client Έκδοση : 1.20 01/04/2011 Copyright 2011 - Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3 1.1 Πρόλογος...3 1.2 Προαπαιτούμενα...3 2 ΒΑΣΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων...

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... Μέρος 2 Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων... 211 Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων... 241 Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... 257 Kεφάλαιο 14 Συναρτήσεις Μέρος Β... 285 Kεφάλαιο 15 Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows 1. Βασικές Λειτουργίες των Windows Α - Εκκίνηση του Υπολογιστή και των Windows XP Για να εκκινήσουμε τον υπολογιστή μας πατάμε το κουμπί ανοίγματος της μονάδας συστήματος και το αντίστοιχο κουμπί της οθόνης.

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 36 37 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης. EurobankTrader

Οδηγός χρήσης. EurobankTrader Οδηγός χρήσης EurobankTrader Περιεχόμενα Δημιουργία Σελίδων (Προβολών)... 2 Αναζήτηση Συμβόλου & Λίστες Προβολής... 2 Συναλλαγές: καταχώρηση & τύποι εντολών... 2 Καταχώρηση σχετικών εντολών... 2 Κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης. EurobankTrader Mobile (για κινητά τηλέφωνα)

Οδηγός χρήσης. EurobankTrader Mobile (για κινητά τηλέφωνα) Οδηγός χρήσης EurobankTrader Mobile (για κινητά τηλέφωνα) Περιεχόμενα Περίληψη Λογαριασμού... 2 Κεντρικό Μενού... 2 Αναζητώντας προϊόντα... 3 Λίστα παρακολούθησης... 4 Φόρμα Εισαγωγής Συναλλαγών (Trade

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT EXCEL 2003 Επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή κενών κελιών, γραµµών ή στηλών 1. Κάντε ένα από τα εξής: Εισαγωγή νέων κενών κελιών Επιλέξτε µια περιοχή (περιοχή: ύο ή περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

ZTrade One version 1.1

ZTrade One version 1.1 ZTrade One version 1.1 Περιεχόμενα 1. Πλοήγηση 2. Κατάσταση Εφαρμογής 3. Λίστα Μετοχών 4. Χαρτοφυλάκια 5. Ξένοι Δείκτες 6. Τεχνική Ανάλυση 7. Ειδοποιήσεις 8. Ρυθμίσεις 1. Πλοήγηση Η εφαρμογή οργανώνεται

Διαβάστε περισσότερα

να ακολουθήσουμε Έναρξη Όλα τα Προγράμματα και να ενεργοποιήσουμε την επιλογή Microsoft Word.

να ακολουθήσουμε Έναρξη Όλα τα Προγράμματα και να ενεργοποιήσουμε την επιλογή Microsoft Word. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟ WORD Περιεχόμενα Εκκίνηση του Microsoft Word... 3 Το παράθυρο του Word... 3 Η Κορδέλα με τις καρτέλες... 4 Κεντρική... 4 Εισαγωγή... 4 Διάταξη Σελίδας... 5 Αναφορές... 5 Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ Προσθήκη Κειμένου. 2. Ελληνική Διάταξη Πληκτρολογίου ΣΤΟΧΟΙ:

ΜΑΘΗΜΑ Προσθήκη Κειμένου. 2. Ελληνική Διάταξη Πληκτρολογίου ΣΤΟΧΟΙ: ΜΑΘΗΜΑ 2 ΣΤΟΧΟΙ: 1. Προσθήκη Κειμένου 2. Ελληνική Διάταξη Πληκτρολογίου 3. Αλλαγή Παρουσίασης Σελίδας 4. Εισαγωγή Συμβόλων/Ειδικών Χαρακτήρων 5. Παρουσίαση Και Απόκρυψη Μη Εκτυπώσιμων Χαρακτήρων 6. Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή.

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Βήμα 1 ο : Εγκατάσταση εφαρμογής ανάγνωσης Readium και Readium για μαθητές με

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows 1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows Εικονίδια συντομεύσεων (αρχείου-φακέλου) Εικονίδια Ανενεργά Ενεργό Επιφάνεια (αρχείου-φακέλου) παράθυρα παράθυρο εργασίας Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης MSSQL Manager Αναλυτικός οδηγός χρήσης: MS SQL Manager Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13 1.1 Windows XP... 15 1.2 Επιφάνεια εργασίας... 19 1.3 Γραμμή εργασιών... 24 1.4 Χειρισμός παραθύρων... 30 1.5 Μενού... 36 1.6

Διαβάστε περισσότερα

eurobanktrader GREEK DERIVATIVES WEB Οδηγός Χρήσης Πλατφόρμας

eurobanktrader GREEK DERIVATIVES WEB Οδηγός Χρήσης Πλατφόρμας eurobanktrader WEB Χρήσης Πλατφόρμας χρήσης πλατφόρμας Είσοδος, απόκτηση, ανάκτηση κωδικών εισόδου Πατώντας στο κουμπί Είσοδος στην ιστοσελίδα eurobanktrader Ελληνικά Παράγωγα, ή απλά πληκτρολογώντας grdrv.eurobanktrader.gr

Διαβάστε περισσότερα

Έκδοση για Desktops, Tablets και Έξυπνα Κινητά

Έκδοση για Desktops, Tablets και Έξυπνα Κινητά Έκδοση για Desktops, Tablets και Έξυπνα Κινητά Περιεχόμενα Τι καινούριο έχει η πλατφόρμα;... 4 Η πρώτη εμπειρία εκκίνησης της πλατφόρμας... 4 Η πλατφόρμα στην οθόνη του υπολογιστή σας... 5 Αναζητώντας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2 Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9 Κεφάλαιο 3 Εφαρμογή σχεδίων 19 Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26 Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Κεφάλαιο 6 Κουμπιά ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη Φάση 1: Καταχώρηση Ειδικοτήτων

Εγχειρίδιο Χρήστη Φάση 1: Καταχώρηση Ειδικοτήτων ΦΟΡΕΑΣ: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΡΓΟ: «Υλοποίηση Πληροφοριακού συστήματος για την Υποστήριξη του Έργου Διαχείρισης των Δημοσίων Ι.Ε.Κ.» Εγχειρίδιο Χρήστη Φάση 1: Καταχώρηση Ειδικοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Saxo Bank A/S Cyprus Αγίας Φυλάξεως 1, 1ος όροφος Τ.Κ. 3022 Λεμεσός

Saxo Bank A/S Cyprus Αγίας Φυλάξεως 1, 1ος όροφος Τ.Κ. 3022 Λεμεσός Saxo Bank A/S Cyprus Αγίας Φυλάξεως 1, 1ος όροφος Τ.Κ. 3022 Λεμεσός ΤΗΛ: +357 250 21 121 ΦΑΞ: +357 250 21 120 Τηλέφωνο χωρίς χρέωση (Από Σταθερό) Κύπρος: 800 932 93 E mail: CyrpusDesk@SaxoBank.com Web

Διαβάστε περισσότερα

«Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών»

«Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών» «Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών» έκδοση v.1.2, 10/09/2014 Περιεχόμενα Είσοδος... 3 Οικονομικά Υπεύθυνος... 4 Αρχική Οθόνη... 4 Διαχείριση Χρηστών... 4 Αναζήτηση Χρήστη... 4 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : Η/Υ I (ενότητα WINDOWS) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ : ΘΕΑΝΩ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ, Εργαστηριακό

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Έκδοση 1.2 Περιεχόμενα 1. Είσοδος και Έξοδος από το Σύστημα... 3 2. Βοήθεια... 3 3. Αλλαγή Συνθηματικού... 3 4. Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία η-μαθήματος με τη. 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας

Δημιουργία η-μαθήματος με τη. 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας Δημιουργία η-μαθήματος με τη χρήση του Moodle 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας Δημιουργία η-μαθήματος με τη χρήση του Moodle 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το Excel 2007

Γνωρίστε το Excel 2007 Εισαγωγή τύπων Γνωρίστε το Excel 2007 Πληκτρολογήστε το σύμβολο της ισότητας (=), χρησιμοποιήστε ένα μαθηματικό τελεστή (+,-,*,/) και πατήστε το πλήκτρο ENTER. Πρόσθεση, διαίρεση, πολλαπλασιασμός και αφαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

Ελέγξτε την ταινία σας

Ελέγξτε την ταινία σας Ελέγξτε την ταινία σας Σε αυτές τις ασκήσεις, θα κάνετε εισαγωγή μιας ταινίας και θα χρησιμοποιήσετε τις επιλογές που παρουσιάστηκαν στο μάθημα. Άσκηση 1: Εισαγωγή αρχείου ταινίας 1. Κάντε κλικ στη μικρογραφία

Διαβάστε περισσότερα

YourSMS User s Manual

YourSMS User s Manual YourSMS User s Manual Contents Πίνακας περιεχομένων Κεντρική οθόνη... 2 Αποστολές... 3 Αποστολή μοναδικού μηνύματος... 3 Αποστολή μαζικού μηνύματος σε ομάδα παραληπτών... 4 Αποστολή μαζικού προγραμματισμένου

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης. EurobankTrader Mobile (για tablets)

Οδηγός χρήσης. EurobankTrader Mobile (για tablets) Οδηγός χρήσης EurobankTrader Mobile (για tablets) Περιεχόμενα s Πλατφόρμα συναλλαγών σε tablet... 2 Υποστήριξη προσανατολισμού... 2 Κεντρικό Μενού... 2 Λίστες Παρακολούθησης (Watchlists)... 3 Ειδήσεις...

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Οδηγός Χρήσης Εφαρμογής Φορέων Υποδοχής Πρακτικής Άσκησης Αφού πιστοποιηθεί ο λογαριασμός που δημιουργήσατε στο πρόγραμμα «Άτλας» ως Φορέας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Bee Group Α.Ε. [Type the company name] [Pick the date] Εγχειρίδιο λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Αρχική Σελίδα... 3 2. Δημιουργία Λογαριασμού... 3 3.

Διαβάστε περισσότερα

Manual Συστήματος. MIS & Εντολοδοσίας. Ver.2.0

Manual Συστήματος. MIS & Εντολοδοσίας. Ver.2.0 Manual Συστήματος MIS & Εντολοδοσίας Ver.2.0 Περιεχόμενα Είσοδος στο Σύστημα... 4 Μηχανισμός Ταυτοποίησης Χρηστών... 4 Reports Επενδυτών... 5 Θέση Πελάτη... 5 Χρηματική Καρτέλα... 6 Πινακίδια Πελάτη...

Διαβάστε περισσότερα

MEDIWARE L.I.S ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

MEDIWARE L.I.S ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ MEDIWARE L.I.S. 2006 ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ -1 -2 Προγραμματισμός Επισκέψεων. Με την επιλογή Προγραμματισμός Επισκέψεων ο χειριστής έχει τη δυνατότητα να καταχωρίσει τις μελλοντικές

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες εγκατάστασης εφαρµογής διαβίβασης εντολών Χ.Α.Α. µέσω της EUROCORP Χρηµατιστηριακής Σελίδα 1 από 11

Οδηγίες εγκατάστασης εφαρµογής διαβίβασης εντολών Χ.Α.Α. µέσω της EUROCORP Χρηµατιστηριακής Σελίδα 1 από 11 Οδηγίες εγκατάστασης εφαρµογής διαβίβασης εντολών Χ.Α.Α. µέσω της EUROCORP Χρηµατιστηριακής Σελίδα 1 από 11 Οδηγίες εγκατάστασης - σύνδεσης προγράµµατος Σε έναν browser (π.χ. Internet Explorer) πληκτρολογείστε

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο διαχείρισης χρηστών και λιστών διανομής για τον Υπεύθυνο Φορέα του Δικτύου "Σύζευξις" -1-

Εγχειρίδιο διαχείρισης χρηστών και λιστών διανομής για τον Υπεύθυνο Φορέα του Δικτύου Σύζευξις -1- -1- 1 Διαχείριση Χρηστών...3 1.1 Υπηρεσίες...5 1.1.1 Δημιουργία νέου χρήστη...6 1.1.2 Αναζήτηση χρήστη...7 1.1.2 Επεξεργασία στοιχείων χρήστη...8 1.1.3 Δημιουργία /Επεξεργασία mailbox plan...10 1.1.4 Ενεργοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ ΟδηγόςΧρήσης Εφαρμογής Φορέων Υποδοχής Πρακτικής Άσκησης Αφού πιστοποιηθεί ο λογαριασμός που δημιουργήσατε στο πρόγραμμα «Άτλας» ως Φορέας

Διαβάστε περισσότερα

είσοδος στο χαρτοφυλάκιο φοιτητή

είσοδος στο χαρτοφυλάκιο φοιτητή είσοδος στο προσωπικό Χαρτοφυλάκιο Εκπαιδευόμενοι Βήμα είσοδος στο χαρτοφυλάκιο φοιτητή Από την αρχική σελίδα της πλατφόρμας πληκτρολογήστε: το username & password (λογαριασμός Εκπαιδευόμενου) πατήστε

Διαβάστε περισσότερα

Saxo Bank A/S Cyprus Αγίας Φυλάξεως 1, 1ος όροφος Τ.Κ. 3022 Λεμεσός

Saxo Bank A/S Cyprus Αγίας Φυλάξεως 1, 1ος όροφος Τ.Κ. 3022 Λεμεσός Saxo Bank A/S Cyprus Αγίας Φυλάξεως 1, 1ος όροφος Τ.Κ. 3022 Λεμεσός ΤΗΛ: +357 250 21 121 ΦΑΞ: +357 250 21 120 Τηλέφωνο χωρίς χρέωση (Από Σταθερό) Κύπρος: 800 932 93 E mail: CyrpusDesk@SaxoBank.com Web

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 ENOTHTA 4 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από τον συγγραφέα... 7 1 Microsoft Excel 2010... 9 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 27 4 Συμβουλές για

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ MICROSOFT WORD XP. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

ΤΟ MICROSOFT WORD XP. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν! XP ΚΑΡΤΕΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Το Microsoft Word είναι ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή που σας βοηθά να γράφετε όμορφα κείμενα στα οποία μπορείτε να προσθέσετε εικόνες, γραφικά ακόμα και ήχους. Aφού γράψετε ένα κείμενο,

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχομένων. Περιεχόμενα ΕΓΓΡΑΦΗ ΝΕΟΥ ΧΡΗΣΤΗ 1 ΣΥΝΔΕΣΗ ΧΡΗΣΤΗ 4 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΧΡΗΣΤΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΟΥ 5 ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ 6

Πίνακας περιεχομένων. Περιεχόμενα ΕΓΓΡΑΦΗ ΝΕΟΥ ΧΡΗΣΤΗ 1 ΣΥΝΔΕΣΗ ΧΡΗΣΤΗ 4 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΧΡΗΣΤΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΟΥ 5 ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ 6 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά το παρόν εγχειρίδιο και τις σύντομες οδηγίες για την ομαλή λειτουργία της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του προγράμματος «Θεαίτητος». Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Θέματα 1,2 ης εβδομάδας Περιβάλλον εργασίας Word, Μορφοποίηση Γραμματοσειράς, Μορφοποίηση Παραγράφου Εξάσκηση σε βασικά κείμενα Τι είναι το MS-WORD Είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου,

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργείο Αυτοκινήτων

Συνεργείο Αυτοκινήτων Συνεργείο Αυτοκινήτων v2.102, Οκτώβριος 2015 Σύντοµες οδηγίες χρήσης Εισαγωγή Το πρόγραµµα Συνεργείο Αυτοκινήτων έχει σκοπό τη διαχείριση και παρακολούθηση του πελατολογίου, των αυτοκινήτων και των εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel 2002... 9 Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων...

Διαβάστε περισσότερα

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Word 2010... 7 Κεφάλαιο 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 13 Κεφάλαιο 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 26 Κεφάλαιο 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 31 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Βάσεις Οικολογικών Δεδομένων και Εφαρμογές»

Εργαστήριο «Βάσεις Οικολογικών Δεδομένων και Εφαρμογές» 2 Ενότητα 5 Φίλτρα & Ερωτήματα 3 4 5.1 Φίλτρα Για να εμφανίσετε επιλεκτικά κάποιες εγγραφές που πληρούν κάποια κριτήρια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φιλτράρισμα με βάση την επιλογή, φιλτράρισμα εκτός

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Η Microsoft Access 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Δημιουργήσαμε, λοιπόν, αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Αλλαγή του

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα 3.4.1.1 Δημιουργία ενός κενού πίνακα Ένας πίνακας αποτελείται από έναν αριθμό γραμμών και στηλών που δημιουργούν ένα πλέγμα. Σε αυτό το πλέγμα είναι πιθανή η ύπαρξη ή μη περιθωρίων. Κάθε κελί του πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin)

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Εμπορική Διαχείριση > Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Μέσα από τη διαχείριση βάσης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9 Οδηγίες Χρήσης Πίνακας Περιεχομένων 1. Αρχική οθόνη... 3 2. Αρχική Οθόνη Πιστοποιημένου Χρήστη... 4 2.1. Οριστικοποίηση της Περιουσιακής Εικόνας... 5 2.2. Καρτέλες

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Ενότητα 3 Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων 17 18 3.1 Εισαγωγή Μία βάση δεδομένων αποτελείται από δεδομένα για διάφορα θέματα τα οποία όμως σχετίζονται μεταξύ τους και είναι καταχωρημένα με συγκεκριμένο τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα

Είσοδος. Καλωσορίσατε στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών Δαπανών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών.

Είσοδος. Καλωσορίσατε στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών Δαπανών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών. «Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών» έκδοση v.1.2, 10/09/2014 Περιεχόμενα Είσοδος... 3 Οικονομικά Υπεύθυνος... 4 Αρχική Οθόνη... 4 Διαχείριση Χρηστών... 4 Αναζήτηση Χρήστη... 4 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Υπολογιστικά φύλλα. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Υπολογιστικά φύλλα. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Υπολογιστικά φύλλα Κεφάλαιο 51. Microsoft Excel 2007 Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουμε την εφαρμογή Microsoft Excel μπορούμε να πατήσουμε στο κουμπί Έναρξη, μετά

Διαβάστε περισσότερα

AVS. Workshop. Εγχειρίδιο Χρήσης. Standard/Premium Edition AUTOMOTIVE

AVS. Workshop. Εγχειρίδιο Χρήσης. Standard/Premium Edition AUTOMOTIVE AVS AUTOMOTIVE Εγχειρίδιο Χρήσης Workshop Standard/Premium Edition Περιεχόμενα 1. Σχετικά με την εφαρμογή/βασικές Λειτουργίες...2 1.1. Εγκατάσταση Προγράμματος...3 1.2 Αρχική Οθόνη - Κύριο Μενού...5 1.2.1

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς 3.3.1.1 Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς Γραμματοσειρές Η λέξη γραμματοσειρά αναφέρεται στο στυλ που εμφανίζονται τα γράμματα. Παρακάτω ακολουθούν κάποια παραδείγματα,

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης δικτυακού τόπου του προγράμματος, ΆΞΟΝΑΣ 3: "Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας"

Εγχειρίδιο χρήσης δικτυακού τόπου του προγράμματος, ΆΞΟΝΑΣ 3: Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας Εγχειρίδιο χρήσης δικτυακού τόπου του προγράμματος, ΆΞΟΝΑΣ 3: "Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας" ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αρχική Οθόνη...2 Εγγραφή Χρήστη...3 Εμφάνιση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης

Οδηγίες Εγκατάστασης Οδηγίες Εγκατάστασης Εισάγετε το DVD στη μονάδα ανάγνωσης DVD του υπολογιστή σας. Περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα να εμφανιστεί το παράθυρο εγκατάστασης. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει αυτόματα, από την

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Windows Vista... 9 92 Επιφάνεια εργασίας... 18 93 Γραμμή εργασιών... 31 94 Χειρισμός παραθύρων... 53 95 Το παράθυρο Υπολογιστής... 77 96 Το μενού Έναρξη...

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε ένα κελί θα πρέπει να περιέχει ένα μόνο στοιχείο δεδομένων, για παράδειγμα το όνομα σε ένα κελί, το επίθετο σε άλλο κελί.

Κάθε ένα κελί θα πρέπει να περιέχει ένα μόνο στοιχείο δεδομένων, για παράδειγμα το όνομα σε ένα κελί, το επίθετο σε άλλο κελί. ΜΑΘΗΜΑ 2 ΣΤΟΧΟΙ: 1. Εισαγωγή Δεδομένων Σε Κελιά 2. Αλλαγή Προβολής Φύλλου Εργασίας 3. Επιλογή Κελιών 4. Επιλογή Όλου Του Φύλλου Εργασίας 5. Μετακίνηση Στο Φύλλο Εργασίας 6. Επεξεργασία Δεδομένων Σε Ένα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office...

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 31 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 37 5 Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Μελίσσια, 16 Ιουνίου 2010. Οδηγός Εξαγωγής Συγκεντρωτικών Καταστάσεων ΚΕΠΥΟ από InnovEra

Μελίσσια, 16 Ιουνίου 2010. Οδηγός Εξαγωγής Συγκεντρωτικών Καταστάσεων ΚΕΠΥΟ από InnovEra Μελίσσια, 16 Ιουνίου 2010 Οδηγός Εξαγωγής Συγκεντρωτικών Καταστάσεων ΚΕΠΥΟ από InnovEra Εισαγωγή Αρχείων-Objects για τη συγκεντρωτική ΚΕΠΥΟ (ΜΥΦ) Πριν προχωρήσετε στη διαδικασία της εξαγωγής των συγκεντρωτικών

Διαβάστε περισσότερα

Pylon Entry. Πελάτες. Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση ενός πελάτη

Pylon Entry. Πελάτες. Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση ενός πελάτη Pylon Entry Πελάτες Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση ενός πελάτη Περιεχόμενα Δημιουργία Νέου Πελάτη... 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 5 Καρτέλα Πρόσθετα Στοιχεία...

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητή κυρία/αγαπητέ κύριε, Στόχος του συγκεκριμένου εγγράφου είναι να σας ενημερώσει σχετικά με τη λειτουργία του νέου Συστήματος Κεντρικής

Αγαπητή κυρία/αγαπητέ κύριε, Στόχος του συγκεκριμένου εγγράφου είναι να σας ενημερώσει σχετικά με τη λειτουργία του νέου Συστήματος Κεντρικής Αγαπητή κυρία/αγαπητέ κύριε, Στόχος του συγκεκριμένου εγγράφου είναι να σας ενημερώσει σχετικά με τη λειτουργία του νέου Συστήματος Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης (ΑΤΛΑΣ), το οποίο τίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Είδη. Σε αυτό το εγχειρίδιο περιγράφεται η Δημιουργία, Μεταβολή, Διαγραφή και Αναζήτηση ενός είδους

Είδη. Σε αυτό το εγχειρίδιο περιγράφεται η Δημιουργία, Μεταβολή, Διαγραφή και Αναζήτηση ενός είδους Είδη Σε αυτό το εγχειρίδιο περιγράφεται η Δημιουργία, Μεταβολή, Διαγραφή και Αναζήτηση ενός είδους Περιεχόμενα Δημιουργία Νέου Είδους 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία 4 Καρτέλα Πολιτική Τιμολόγησης 7 Στην καρτέλα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...2 2. Αρχική σελίδα, Εισαγωγή & Περιβάλλον Συστήματος...3 2.1. Αρχική σελίδα εισαγωγής...3 2.2. Εισαγωγή στην Πλατφόρμα Τηλε-κατάρτισης...4

Διαβάστε περισσότερα

Pylon Entry. Υπηρεσίες. Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή και Αναζήτηση υπηρεσίας

Pylon Entry. Υπηρεσίες. Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή και Αναζήτηση υπηρεσίας Pylon Entry Υπηρεσίες Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή και Αναζήτηση υπηρεσίας Περιεχόμενα Δημιουργία Νέας Υπηρεσίας... 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 4 Καρτέλα Προτεινόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Ιούλιος 2017 Copyright 2017 Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Δημιουργός: Λευτέρης Γ. Ζαχαρία Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή....

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7

Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Σχεδιασμός βάσης δεδομένων και δημιουργία πίνακα...9 Κεφάλαιο 2: Περαιτέρω τροποποίηση δομής πίνακα...41 Κεφάλαιο 3: Σχέσεις...84 Κεφάλαιο 4: Ερωτήματα...105

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Α1. Σκοπός εφαρμογής Α2. Είσοδος στην Εφαρμογή Α3. Γενικές λειτουργίες... 3 Β. ΕΠΙΛΟΓΕΣ Β1.Αιτήσεις...

Α. ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Α1. Σκοπός εφαρμογής Α2. Είσοδος στην Εφαρμογή Α3. Γενικές λειτουργίες... 3 Β. ΕΠΙΛΟΓΕΣ Β1.Αιτήσεις... 0 Περιεχόμενα Α. ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ... 2 Α1. Σκοπός εφαρμογής... 2 Α2. Είσοδος στην Εφαρμογή... 2 Α3. Γενικές λειτουργίες... 3 Β. ΕΠΙΛΟΓΕΣ... 3 Β1.Αιτήσεις... 3 Β1.1. Υποβολή αίτησης... 3 Β1.2 Αιτήσεις που

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση μιας λέξης ποιο εργαλείο από τα παρακάτω χρησιμοποιούμε;

Πρακτική Άσκηση Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση μιας λέξης ποιο εργαλείο από τα παρακάτω χρησιμοποιούμε; Πρακτική Άσκηση 2 ΑΣΠΑΙΤΕ Α Ημερομηνία :. Τμήμα : Ονοματεπώνυμο :. Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση μιας λέξης ποιο εργαλείο από τα παρακάτω χρησιμοποιούμε; Ποιο από τα παρακάτω προγράμματα θα χρησιμοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για το Περιθώριο (margin)

Οδηγός για το Περιθώριο (margin) Οδηγός για το Περιθώριο (margin) Ορισμός του περιθωρίου: Οι συναλλαγές με περιθώριο σας επιτρέπουν να εκταμιεύετε ένα μικρό ποσοστό μόνο της αξίας της επένδυσης που θέλετε να κάνετε, αντί να χρειάζσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ON-LINE ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ FARMAKONET

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ON-LINE ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ FARMAKONET ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ON-LINE ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ FARMAKONET Αφού γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις στο πρόγραμμα FarmakoNet από το τμήμα Μηχανογράφησης της Δυναμικής, έχετε την δυνατότητα να στέλνετε ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις στο PowerPoint

Σημειώσεις στο PowerPoint Σημειώσεις στο PowerPoint Τι είναι το PowerPoint; Το PowerPoint 2010 είναι μια οπτική και γραφική εφαρμογή που χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημιουργία παρουσιάσεων. Με το PowerPoint, μπορείτε να δημιουργήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσης της Υπηρεσίας Τηλεομοιότυπου (RightFax Fax Service) Web Utility. (διαδικτυακή εφαρμογή)

Οδηγός Χρήσης της Υπηρεσίας Τηλεομοιότυπου (RightFax Fax Service) Web Utility. (διαδικτυακή εφαρμογή) ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Οδηγός Χρήσης της Υπηρεσίας Τηλεομοιότυπου (RightFax Fax Service) Web Utility (διαδικτυακή εφαρμογή) Αύγουστος 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσης Η-Βιβλίων Ebrary ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ & ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Οδηγός Χρήσης Η-Βιβλίων Ebrary ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ & ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Οδηγός Χρήσης Μάιος, 2014 TABLE OF CONTENTS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ EBRARY... 3 1. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ... 3 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ADOBE DIGITAL EDITIONS... 3 2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ EBRARY...

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης MySQL Manager Αναλυτικός οδηγός χρήσης: MySQL Manager Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail &

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word)

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word) 1. Πώς δημιουργούμε ένα νέο έγγραφο; 2. Πώς αποθηκεύουμε ένα έγγραφο στη δισκέτα μας; 3. Μπορείτε να περιγράψετε τη βασική οθόνη του Word;. 4. Τι ακριβώς κάνει το εργαλείο ζουμ; 5. Ποιους κανόνες ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός καταχώρισης σχεδίου δράσης σχολείου στην Ηλεκτρονική Πύλη Επαγγελματικής Μάθησης

Οδηγός καταχώρισης σχεδίου δράσης σχολείου στην Ηλεκτρονική Πύλη Επαγγελματικής Μάθησης Οδηγός καταχώρισης σχεδίου δράσης σχολείου στην Ηλεκτρονική Πύλη Επαγγελματικής Μάθησης http://epaggelmatikimathisi.pi.ac.cy Για την καταχώριση στοιχείων στην Ηλεκτρονική Πύλη Επαγγελματικής Μάθησης ακολουθούνται

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Word Δημιουργία νέου εγγράφου Το σύστημα Βοήθειας του Word...

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Word Δημιουργία νέου εγγράφου Το σύστημα Βοήθειας του Word... ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Microsoft Word 2007... 9 92 Δημιουργία νέου εγγράφου... 20 93 Το σύστημα Βοήθειας του Word... 38 94 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου...

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 1. Δίκτυα Υπολογιστών και Διαδίκτυο... 3 1.1. Όροι Και Έννοιες... 3 1.2. Ασφάλεια Στο Διαδίκτυο... 5 2. Περιήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό 7 Το Περιβάλλον Ενός Φυλλομετρητή...

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel)

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel) ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel) Ανοίγοντας το Excel (Έναρξη /Προγράμματα /Microsoft Office / Microsoft Office Excel 2003), ανοίγει μπροστά μας ένα βιβλίο εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα 1. Εγκατάσταση 2. Εισαγωγή 3. Σύνδεση 4. Ρυθµίσεις 2.1 Περιοχή εργασιών και πλοήγησης 2.2 Περιοχή απεικόνισης "Λεπτοµέρειες" 2.3 Περιοχή απεικόνισης "Στατιστικά" 4.1 Προφίλ 4.2 ίκτυο 4.2.1

Διαβάστε περισσότερα

MathGame. Οδηγίες Χρήσης. Τα Μαθηµατικά γίνονται παιχνίδι.

MathGame. Οδηγίες Χρήσης. Τα Μαθηµατικά γίνονται παιχνίδι. MathGame Τα Μαθηµατικά γίνονται παιχνίδι Οδηγίες Χρήσης www.iscool.gr Περιεχόμενα Σύνδεση στο MathGame - 2 - Επιλογή Έκδοσης (Version) - 3 - Περιήγηση μέσα στην πλατφόρμα - 5 - Περιήγηση μέσα στο MathGame

Διαβάστε περισσότερα

GET SDI PORTAL v1. Οδηγός Βοήθειας

GET SDI PORTAL v1. Οδηγός Βοήθειας GET SDI PORTAL v1 Οδηγός Βοήθειας Μεταδεδομένα εγγράφου Στοιχείο/Element Τιμή/value Ημερομηνία/Date 2011-06-16 Τίτλος/Title GETSDIPortal_v1_Help_v1.0 Θέμα/Subject Οδηγός Βοήθειας Έκδοση/Version 1.0 Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Master of Arts (M.A) in "Gender, New Forms of Education, New Forms of Employment and New Technologies in the Information Age". Τα Windows Πολύ Απλά και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Εισαγωγή γνωματεύσεων διαβητικών υλικών στο internet (eδαπυ) 1. Εισάγουμε τον κωδικό χρήστη και το συνθηματικό για να εισέλθουμε στην εφαρμογή https://apps.ika.gr/econsummedsuppl/faces/login.xhtml.

Διαβάστε περισσότερα