Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία"

Transcript

1 Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (4. Ξένες φυλές προβάτων) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα

2 Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Η γνωριμία με τις σημαντικότερες ξένες φυλές αναλόγως με την παραγωγική τους κατεύθυνση καθώς και με τις κυριότερες εισαγόμενες φυλές προβάτων (προέλευση, διάδοση, εξέλιξη και παραγωγικά χαρακτηριστικά τους).

3 Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα Με την ανάπτυξη του παρόντος μαθήματος της τρίτης θεματικής ενότητας επιδιώκεται η γνωριμία με τις κυριότερες ξένες φυλές προβάτων.

4 Μαθησιακοί στόχοι Με το πέρας της μελέτης του παρόντος μαθήματος της τρίτης θεματικής ενότητας ο φοιτητής θα είναι σε θέση να γνωρίζει ότι: Από τις ξένες γαλακτοπαραγωγές φυλές στη χώρα μας έχουν κατά καιρούς εισαχθεί το πρόβατο της Ανατολικής Φρισλανδίας (East Friesian ή γερμανικό γαλακτοπαραγωγό), η φυλή Lacaune Γαλλίας και η φυλή Awassi. Από τις ξένες φυλές αυτές που έχουν κατεύθυνση την κρεοπαραγωγή (π.χ. Suffolk, Texel, Ile de France) καθώς και οι εριοπαραγωγές φυλές (πρόβατα της ομάδας Merinos) δεν εκτρέφονται στη χώρα μας ενώ αποτελούν την πλειοψηφία των εκτρεφόμενων προβάτων παγκόσμια. Η εκτροφή πολύδυμων φυλών προβάτων (Romanov και Finnsheep) παρουσιάζει ενδιαφέρον σε εντατικά συστήματα εκτροφής όπου χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον σε σχήματα διασταυρώσεων με τις κατά τόπους εγχώριες φυλές για την παραγωγή αρνιών πάχυνσης.

5 Φυλές Προβάτων Τα πρόβατα έχουν ευρεία διάδοση σε όλες σχεδόν τις περιοχές της γης (εκτός των ερήμων και των πολύ θερμών και υγρών τροπικών) λόγω: Αποτέλεσμα: του μικρού σχετικά σωματικού μεγέθους του αναπτυγμένου κοινωνικού τους ενστίκτου της ιδιότητάς τους να εκμεταλλεύονται φτωχά σε βλάστηση εδάφη της μεγάλης προσαρμοστικής τους ικανότητας της ποικιλίας των προϊόντων που παράγουν Δημιουργία, με τη βοήθεια της φυσικής και της ζωοτεχνικής επιλογής, μεγάλου αριθμού φυλών προσαρμοσμένων στα πιο διαφορετικά φυσικά και οικονομικά περιβάλλοντα. Ο αριθμός των φυλών υπερβαίνει τις 900.

6 Ταξινόμηση των φυλών στα πρόβατα Τύπος αποδιδόμενου μαλλιού (ερίου) Μήκος και διάπλαση της ουράς Τριχοπρόβατα Αναμικτόμαλλα Ομοιόμαλλα Μερινόμαλλα Κύρια παραγωγική κατεύθυνση Γαλακτοπαραγωγές Κρεοπαραγωγές Εριοπαραγωγές Κρεοπαραγωγές-εριοπαραγωγές Μακρύουρες Βραχύουρες Παχύουρες

7 Προβατοτροφία Το πρόβατο ανήκει στο είδος: Ovis ammon forma aries. Τα εκτρεφόμενα πρόβατα παγκοσμίως εκτιμώνται περίπου σε εκατομμύρια άτομα. Παγκόσμια παραγωγή χιλιάδες τόνοι μαλλιού πρόβειου κρέατος πρόβειου γάλακτος Στην Ελλάδα εκτρέφονται περίπου 9,5 εκατομμύρια πρόβατα. Παράγουν ετησίως 650 χιλιάδες τόνους γάλακτος και 85 χιλιάδες τόνους κρέατος. Εγχώρια πρόβατα σε εκτατική εκτροφή (προσωπικό αρχείο).

8 Ξένες φυλές προβάτων 1/3 1. Γαλακτοπαραγωγές φυλές Γενικά εγχώριες φυλές με μικρή σχετικά σωματική ανάπτυξη, περιορισμένη μυϊκή κάλυψη του κορμού, μέτριες αποδόσεις, αλλά άριστη προσαρμογή στις τοπικές συνθήκες εκτροφής τους. Η γαλακτοπαραγωγός προβατοτροφία περιορίζεται κυρίως στις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο. Ανήκουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στα αναμικτόμαλλα πρόβατα και εκτρέφονται εκτατικά. Υπάρχουν πολύ λίγες γαλακτοπαραγωγές φυλές προβάτων με διεθνή φήμη: Ανατολικής Φρισλανδίας (East Friesian), Lacaune και η βελτιωμένη Awassi (Assaf).

9 Ξένες φυλές προβάτων 2/3 2. Κρεοπαραγωγές φυλές Αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των προβάτων στη γη. Μεγαλόσωμα, με έντονη ανάπτυξη των μυϊκών μαζών του σώματος, μικρή ανάπτυξη του μαστού και εκτεταμένη εριοκάλυψη του σώματος. Δεν εκτρέφονται στην Ελλάδα. Οι πιο γνωστές: Suffolk Ile de France Berrichon du Cher Τexel

10 Ξένες φυλές προβάτων 3/3 3. Πολύδυμες φυλές Φυλές με υψηλές αναπαραγωγικές αποδόσεις Κριοί των φυλών αυτών χρησιμοποιούνται σε διασταυρώσεις με τις κατά τόπους εγχώριες φυλές για τη δημιουργία διασταυρωμένων μητέρων με υψηλή πολυδυμία με σκοπό την παραγωγή αρνιών πάχυνσης. Οι πιο γνωστές φυλές: Romanov, πρόβατο Φινλανδίας. 4. Εριοπαραγωγές φυλές Κύριοι εκπρόσωποι η ομάδα Merinos Τα Merinos παράγουν το περισσότερο και το καλύτερο ποιοτικά μαλλί (έριο) από οποιαδήποτε άλλη φυλή προβάτων. 5. Φυλές για την παραγωγή αμνοδερμάτων Φυλή Karacul

11 Φυλή Aνατολικής Φρισλανδίας Γερμανικό πρόβατο (Friesian) 1/7 Καταγωγή Κοιτίδα της φυλής η περιοχή της Ανατολικής Φρισλανδίας. Ανήκει στην ομάδα του πεδινού τύπου, μεγαλόσωμων πρώιμων και πολύ γόνιμων γαλακτοπαραγωγών προβάτων, που εκτρέφονταν άλλοτε στις πλούσιες σε βοσκές περιοχές των δυτικών παραλίων της Ευρώπης, από τη Βόρεια Θάλασσα έως το στενό της Μάγχης, για το γάλα και το μαλλί τους. Κριός της φυλής Ανατολικής Φρισλανδίας (East Friesian). ages//7e/7/7e7e38dcf12fea8c 845cd3bc18aa9b2d.jpg

12 Φυλή Aνατολικής Φρισλανδίας Γερμανικό πρόβατο (Friesian) 2/7 Καταγωγή και εξέλιξη Η μόνη φυλή που διατήρησε τον αρχικό της τύπο, ενώ οι υπόλοιπες διασταυρώθηκαν στις αρχές του 18 ου αιώνα με μεγαλόσωμα αγγλικά κρεοπαραγωγά πρόβατα και μετατράπηκαν σε καθαρώς κρεοπαραγωγές. Ως το 1820, το πεδινό πρόβατο της Ανατολικής Φρισλανδίας, το οποίο προφανώς δεν διασταυρώθηκε ποτέ με αγγλικά κρεοπαραγωγά πρόβατα, διακρινόταν σε δύο παραλλαγές, τη Groeninger (γαλακτοπαραγωγό) και τη Friesian (εριοπαραγωγό).

13 Φυλή Aνατολικής Φρισλανδίας Γερμανικό πρόβατο (Friesian) 3/7 Καταγωγή και εξέλιξη 1892: ίδρυση της Ένωσης προβατοτρόφων Φρισλανδίας με κοινό βελτιωτικό στόχο την αύξηση της γαλακτοπαραγωγής (ελέγχεται συστηματικά από το 1926). Στη Γερμανία η κατανάλωση τυριών και γάλακτος προβάτων δεν είναι διαδεδομένη. Υπάρχουν σήμερα μόνο πρόβατα Φρισλανδίας (1,25% του πρόβειου πληθυσμού της Γερμανίας). Δεν υπάρχουν μεγάλα ποίμνια προβάτων, αλλά μικρές ομάδες, οι οποίες διατηρούνται για ιδιοκατανάλωση των παραγόμενων προϊόντων ή για την παραγωγή ζώων για εξαγωγές. Εκτρέφονται συνήθως μόνιμα στο ύπαιθρο με παροχή συμπληρωματικής τροφής και πρόχειρη στέγαση τους χειμερινούς μήνες.

14 Φυλή Aνατολικής Φρισλανδίας Γερμανικό πρόβατο (Friesian) 4/7 Διάδοση και προσαρμογή Εξελίχτηκε σε ήπιο, ωκεάνιο και υγρό κλίμα, (μέση θερμοκρασία το καλοκαίρι < 20 ο C). Ιδιαίτερα ευαίσθητο σε ξηροθερμικά κλίματα και αυξημένη ευαισθησία στις αναπνευστικές παθήσεις. Εκτρέφεται μόνιμα στο ύπαιθρο σε μικρές ομάδες και δεν παρουσιάζει αναπτυγμένο κοινωνικό ένστικτο. Η εκτροφή σε προβατοστάσιο ή σε μεγάλα ποίμνια, συνεπάγεται αύξηση της θνησιμότητας και πτώση των αποδόσεων.

15 Φυλή Aνατολικής Φρισλανδίας Γερμανικό πρόβατο (Friesian) 5/7 Διάδοση και προσαρμογή Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, χώρες με γαλακτο-παραγωγό προβατοτροφία όπως η Ελλάδα, η Τουρκία, το Ισραήλ, η Γαλλία και η Ιταλία εισήγαγαν αρκετά ζώα αναπαραγωγής. Η προσαρμογή του στις συνθήκες εκτροφής που επικρατούν στις μεσογειακές χώρες είναι, αν όχι αδύνατη, πάρα πολύ δύσκολη. Χρήση σε διασταυρώσεις με Χιώτικο και Καραγκούνικο πρόβατο (Ελλάδα), Awassi (Ισραήλ), Kivircik (Τουρκία), πρόβατο της Σαρδηνίας (Ιταλία) και PreaIpes du Sud (Γαλλία) για τη βελτίωση της γαλακτοπαραγωγής.

16 Φυλή Aνατολικής Φρισλανδίας Γερμανικό πρόβατο (Friesian) 6/7 Περιγραφικά στοιχεία Μεγάλης σωματικής ανάπτυξης Υ.Α.: κριοί 85cm, προβατίνες 80cm Σ.Β.: κριοί Kg, προβατίνες 70-90Kg Ομοιόμαλλο. Η ουρά, τα άκρα και η κεφαλή μέχρι του προσθίου άκρου του τραχήλου δεν καλύπτονται από μαλλί. Ο χρωματισμός είναι λευκός Φυλή Ανατολικής Φρισλανδίας (Γερμανικό γαλακτοπαραγωγό πρόβατο) (προσωπικό αρχείο).

17 Φυλή Aνατολικής Φρισλανδίας Γερμανικό πρόβατο (Friesian) 7/7 Παραγωγικά χαρακτηριστικά Πρώιμη γενετήσια ωριμότητα και υψηλή πολυδυμία (2,0-2,3). Είναι η καλύτερη γαλακτοπαραγωγός φυλή προβάτων. Στη Γερμανία kg γάλακτος ανά περίοδο άμελξης με 17 % Ξηρά Ουσία, 6 % λίπος, >4 % καζεΐνη και 4,9 % λακτόζη. Υπάρχουν προβατίνες με γαλακτοπαραγωγή που προσεγγίζει τα 1200 kg ανά γαλακτική περίοδο.

18 Φυλή Lacaune 1/3 Καταγωγή Η σπουδαιότερη φυλή προβάτων της Γαλλίας. Το όνομά της προέρχεται από την πρωτεύουσα καντονίου στην περιοχή των ορέων Lacaune. Τα σπουδαιότερα κέντρα εκτροφής βρίσκονται στις επαρχίες Lacaune, Aveyron, Lozere και Herault. Ο αριθμός των αμελγόμενων προβατινών είναι περίπου ( ελέγχονται). Προβατίνα φυλής Lacaune. s/nan7764.jpg

19 Φυλή Lacaune 2/3 Διάδοση Η φυλή έχει εξαχθεί σε πάνω από 15 χώρες. Λίγα ποίμνια Lacaune υπάρχουν και στην Ελλάδα. Μορφολογικά χαρακτηριστικά Μέσης σωματικής ανάπτυξης. Σ.B.: κριοί kg, προβατίνες kg. Ο χρωματισμός είναι λευκός. Το κεφάλι, το κάτω τμήμα του τραχήλου, η κοιλιά και τα άκρα δεν καλύπτονται από μαλλί.

20 Φυλή Lacaune 3/3 Παραγωγικά χαρακτηριστικά Το γάλα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρασκευή του γνωστού τυριού Roquefort. Στη φυλή εφαρμόζεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης της γαλακτοπαραγωγής (270 kg γάλακτος, λιποπεριεκτικότητα: 7,1 % και πρωτεϊνοπεριεκτικότητα : 5,3 %) Προβατίνες φυλής Lacaune.

21 Φυλή Awassi 1/2 Προέλευση Εκτρέφεται στην Ιορδανία, Συρία, Λίβανο και Ιράκ, ενώ στο Ισραήλ με συνεχή επιλογή από το 1930 δημιουργήθηκε ένας βελτιωμένος τύπος Awassi με υψηλές αποδόσεις. Μορφολογικά στοιχεία Παχύουρο αναμικτόμαλλο. Υ.Α.: κριοί cm, προβατίνες cm. Σ.B.: κριοί 75 kg, προβατίνες 50 kg. Χρωματισμός κατά κανόνα λευκός και σπάνια καστανός Φυλή Awassi. /sheep/awassi/awassi.jpg

22 Φυλή Awassi 2/2 Παραγωγικά χαρακτηριστικά Η γαλακτοπαραγωγή του βελτιωμένου Awassi είναι υψηλή. Στις ελεγχόμενες προβατίνες ανέρχεται γύρω στα 350 kg γάλακτος, Λ: 6,5 έως 7%. Kριός φυλής Awassi. eep/awassi/awassi2.jpg

23 Φυλή Suffolk 1/2 Καταγωγή Δημιουργήθηκε στις αρχές του 19 ου αιώνα στην Αγγλία από το μαυροκέφαλο πρόβατο Νοrfolk κατόπιν διασταύρωσής του με κριούς Southdown. Η φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα το Διάδοση Έχει διαδοθεί στις ΗΠΑ και κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, όπου χρησιμοποιείται σε διάφορα σχήματα διασταυρώσεων χρήσεως με σκοπό την αύξηση της παχυντικής ικανότητας και της ποιότητας των σφάγιων των αρνιών. Κριός φυλής Suffolk με κατεύθυνση την κρεοπαραγωγή. s/uksuffram.jpg

24 Φυλή Suffolk 2/2 Παραγωγικά χαρακτηριστικά Μεγάλης σωματικής ανάπτυξης. Σ.Β.: κριοί kg, προβατίνες kg. Ανήκει στις βραχύμαλλες αγγλικές φυλές. Είναι η μόνη κρεοπαραγωγός φυλή της Αγγλίας με μαύρη κεφαλή και άκρα. Δείκτης πολυδυμίας από 1,3-1,7. Ο ρυθμός ανάπτυξης των αρνιών ως την ηλικία των 70 ημερών υπερβαίνει τα 300 g ημερησίως. Τα αποδιδόμενα σφάγια είναι καλής ποιότητας. Η φυλή είναι ανθεκτική στις δυσμενείς συνθήκες του περιβάλλοντος.

25 Φυλή Ile de France 1/2 Καταγωγή Δημιουργήθηκε το πρώτο μισό του 19 ου αιώνα στη Γαλλία, έπειτα από διασταύρωση προβατινών Merinos με κριούς της αγγλικής φυλής Leicester (Dishley Leicester). Από το 1865 περίπου η εριοπαραγωγή έπαυσε να έχει σημασία και η φυλή άρχισε να επιλέγεται προς την κρεοπαραγωγική κατεύθυνση. Η Ένωση προβατοτρόφων Ile de France ιδρύθηκε το Φυλή Ile de France με κατεύθυνση την κρεοπαραγωγή. edefrance/iledefr.jpg

26 Φυλή Ile de France 2/2 Μορφολογικά χαρακτηριστικά Μεγάλης σωματικής ανάπτυξης Σ.Β.: κριοί kg, προβατίνες kg. Ο χρωματισμός είναι λευκός και η εριοκάλυψη εκτεταμένη. Παραγωγικά χαρακτηριστικά Ο δείκτης πολυδυμίας κυμαίνεται γύρω στο 1,5. Τα αρνιά με σωματικό βάρος γέννησης 4 5 kg. αναπτύσσονται με ταχύ ρυθμό και αποκτούν σε ηλικία 3-4 μηνών βάρος kg. Τα αποδιδόμενα σφάγια είναι καλής ποιότητας.

27 Φυλή Berrichon du Cher 1/2 Καταγωγή Η δημιουργία της φυλής άρχισε το 18 ο αιώνα με την εισαγωγή Merinos στον αυτόχθονο πρόβειο πληθυσμό Berry (Κεντρική Γαλλία) και ολοκληρώθηκε το πρώτο μισό του 19 ου αιώνα με τη χρησιμοποίηση κριών Dishley Leicester, Romney Marsh, Cotwold και Southdown. Η Ένωση προβατοτρόφων Berrichon de Cher ιδρύθηκε το Γενεαλογικό βιβλίο λειτουργεί από το Κριός φυλής Berrichon du Cher. re/especes/ovins/imageso/bech4.jpg

28 Φυλή Berrichon du Cher 2/2 Μορφολογικά χαρακτηριστικά Μεγάλης σωματικής ανάπτυξης. Σωματικό Βάρος: κριοί kg, προβατίνες kg. Ο χρωματισμός είναι λευκός. Παραγωγικά χαρακτηριστικά Ο δείκτης πολυδυμίας ανέρχεται γύρω στο 1,5. Τα σωματικά βάρη των αρνιών ηλικίας 3-4 μηνών ανέρχονται σε kg. Τα αποδιδόμενα σφάγια είναι καλής ποιότητας. Κριός με κατεύθυνση την κρεοπαραγωγή της φυλής Berrichon du Cher.

29 Φυλή Texel 1/2 Καταγωγή Κοιτίδα είναι το ομώνυμο νησί της Ολλανδίας. Προήλθε κατόπιν διασταύρωσης του παλαιού προβάτου Texel (πεδινό μεγαλόσωμο πρόβατο των παραλίων της Βόρειας Θάλασσας, με μακρύμαλλα (Lincoln, Leicester) και βραχύμαλλα (Southdown) αγγλικά κρεοπαραγωγά πρόβατα. Συνδυάζει την υψηλή γονιμότητα του παλαιού προβάτου Texel με την πρωιμότητα και την υψηλή κρεοπαραγωγική ικανότητα των αγγλικών κρεοπαραγωγών προβάτων. Kριός φυλής Texel με κατεύθυνση την κρεοπαραγωγή.

30 Φυλής Texel 2/2 Μορφολογικά χαρακτηριστικά Μεγάλης σωματικής ανάπτυξης. Σ.Β.: κριοί kg, προβατίνες kg. Ο χρωματισμός είναι λευκός. Παραγωγικά χαρακτηριστικά Δείκτης πολυδυμίας 1,5-1,8. Ρυθμός ανάπτυξης των αρνιών υπερβαίνει τα 300 g ημερησίως από τη γέννηση έως την ηλικία των 100 ημερών. Προσαρμόζεται δύσκολα σε περιοχές με ξηροθερμικό κλίμα. Δεν ευδοκιμεί όταν εκτρέφεται σε μεγάλα ποίμνια ή σε συνεχώς ενσταβλισμένη μορφή.

31 Μερινόμαλλα πρόβατα 1/7 Καταγωγή Κοιτίδα της φυλής είναι η Ισπανία. Η φυλή προήλθε από το λεπτόουρο πρόβατο των ξηρών και θερμών στεππών της Μικρασίας που έφθασε στην Ιβηρική χερσόνησο από τη Βόρεια Αφρική με τους Beni-Marina, φύλο των Μαυριτανών (12 ου αιώνα). Η εξαιρετική ποιότητα του ισπανικού μαλλιού γίνεται γνωστή στην Ευρώπη στο τέλος του 16 ου αιώνα. Κριός φυλής Merinos. M/S7MQNeG67wI/AAAAAAAAEJI/rvzG6swJNc/s1600/Merino+2.jpg

32 Μερινόμαλλα πρόβατα 2/7 Καταγωγή Τα Merinos εκτρέφονταν σε ποίμνια των ατόμων, μετακινούμενα συνεχώς μεταξύ των θερινών βοσκών των υψιπέδων του Βορρά και των πεδινών περιοχών της Ανδαλουσίας και της Εστραμαδούρας. Διένυαν συχνά αποστάσεις έως 30 χλμ την ημέρα. Πιστεύεται ότι η συνεχής κίνηση προξένησε μεταλλαγές, στις οποίες οφείλεται η λεπτότητα του μαλλιού. Κριός Merinos. (Πηγή: Grand champion belier exposé à Sydney par M.Bruce Merriman (1952); élevé par la Bergerie des Mérinos à Merryville. PATRE Revue Mensuelle de l élevage ovin).

33 Μερινόμαλλα πρόβατα 3/7 Διάδοση Οι Άραβες έδωσαν ειδικά προνόμια και η εξαγωγή αναπαραγωγών προβάτων Merinos απαγορευόταν, οπότε η Ισπανία είχε το μονοπώλιο της παραγωγής του λεπτότατου μαλλιού για μεγάλο χρονικό διάστημα Το 18 αιώνα, με τη μορφή βασιλικών δωρεών αρχικά και μεταγενέστερα με εξαγωγές περιήλθαν μερινόμαλλα πρόβατα στη Σουηδία (1728), Σαξονία (1765), Αυστρία (1775 και 1786), Γαλλία (1786), Αγγλία (1787), Βόρεια Αμερική (1802) και πρώην Σοβιετική Ένωση (1802), ενώ τελικά η εκτροφή των Merinos στην Ισπανία κατέρρευσε λόγω πολέμων.

34 Μερινόμαλλα πρόβατα 4/7 Διάδοση Εκτροφές Merinos EIektoraI στη Σαξονία και Merinos RambouiIIet στο Εθνικό Γαλλικό Προβατοστάσιο RambouiIIet. Από τις εκτροφές αυτές, και κατά δευτερεύοντα λόγο από απευθείας εισαγωγές από την Ισπανία, κατάγονται όλα τα μερινόμαλλα πρόβατα. Σπουδαιότερα κέντρα εκτροφής σήμερα: Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Ν. Αφρική, πρώην Σοβιετική Ένωση, Ν. Αμερική (Αργεντινή, Ουρουγουάη), ΗΠΑ.

35 Μερινόμαλλα πρόβατα 5/7 Διάδοση Ευρώπη: περιορισμένη σημασία ως εριοπαραγωγά πρόβατα (χαμηλές τιμές μαλλιού, δεν αμέλγονται, σφάγια όχι καλά). Η εκτροφή των Merinos έλαβε μεγάλη έκταση εκεί όπου επικρατεί το εκτατικό σύστημα για την εκμετάλλευση μέσης παραγωγικότητας βοσκοτόπων. Αυστραλία: Στα 140 εκατομμύρια εκτρεφόμενα πρόβατα τα ¾ είναι Merinos και αποδίδουν το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής μαλλιού.

36 Μερινόμαλλα πρόβατα 6/7 Διάδοση Τα Merinos των διαφόρων χωρών δημιουργήθηκαν κατόπιν διασταυρώσεων εκτοπισμού ή συνδυασμού τοπικών φυλών με μερινόμαλλα πρόβατα διαφορετικής προέλευσης Παρουσιάζουν μεγάλη παραλλακτικότητα μορφολογικών και φυσιολογικών χαρακτηριστικών και μπορούν να χωριστούν σε πολλές υποφυλές Στην Αυστραλία διακρίνονται τρεις διαφορετικές υποφυλές Merinos: Merinos Feine Merinos Medium Merinos Strong

37 Μερινόμαλλα πρόβατα 7/7 Παραγωγικά χαρακτηριστικά Διάμετρος τρίχας αγγλικής φυλής Ryeland: 26 μ, Ισπανικό Merinos: μ. H αναλογία των τριχών που εκφύονται από τους πρωτεύοντες θύλακες προς τις τρίχες από τους δευτερεύοντες θύλακες (εριότριχες) ανέρχεται στις άλλες φυλές προβάτων σε 1:6, ενώ στα Merinos σε 1:24. Κριοί της φυλής Merinos. /Images/0_2.JPG

38 Φυλή Romanov 1/3 Προέλευση Δημιουργήθηκε στη Ρωσία με επιλογή κατά το τέλος του 17 ου αιώνα από το αναμικτόμαλλο βραχύουρο πρόβατο του Βορρά. Περιγραφικά στοιχεία Μέσης σωματικής ανάπτυξης Η διάπλαση του σώματος δηλώνει ζώο χαμηλής κρεοπαραγωγικής ικανότητας. Σ.B.: κριοί kg, προβατίνες kg. Κριός φυλής Romanov με υψηλή πολυδυμία.

39 Φυλή Romanov 2/3 Παραγωγικά στοιχεία Δείκτης πολυδυμίας: 2,5-3,0. Στα καλά ποίμνια παράγονται ως 350 αρνιά Ι 100 προβατίνες / χρόνο. Οι αμνάδες γονιμοποιούνται από την ηλικία των 7-10 μηνών. Πολύοιστρο (οργασμοί σχεδόν όλο το έτος). Γαλακτοπαραγωγή: kg γάλα, Λ: 6,3 %. Ρυθμός ανάπτυξης αρνιών συνήθως χαμηλός (πολύδυμα, βραδείας ανάπτυξης). Η φυλή εκτρεφόταν άλλοτε για την παραγωγή αμνοδερμάτων (ελαφριά, καλής εμφάνισης και εξαιρετικής μονωτικής ικανότητας).

40 Φυλή Romanov 3/3 Διάδοση 1964: εισαγωγή στη Γαλλία, διασταύρωση με διάφορες φυλές. Οι διασταυρωμένες προβατίνες παρουσιάζουν ενδιάμεσο δείκτη πολυδυμίας. Οι μιγάδες 1/2 Romanov διασταυρώνονται με κριούς υψηλής κρεοπαραγωγικής ικανότητας για την παραγωγή αρνιών πάχυνσης. Ποίμνιο της πολύδυμης φυλής Romanov. ds/sheep/romanov/romanov1.jpg

41 Φυλή Φινλανδίας (Finn sheep) 1/3 Προέλευση Κατάγεται από τη Φινλανδία Ανήκει, όπως και το πρόβατο Romanov, με το οποίο συγγενεύει, στην ομάδα των βραχύουρων προβάτων του Βορρά Περιγραφικά στοιχεία Σε σύγκριση με τη Romanov είναι μεγαλύτερης σωματικής ανάπτυξης Σ.Β.: κριοί kg, προβατίνες kg. Χρωματισμός τελείως λευκός. Πολύδυμο πρόβατο Φινλανδίας. 0baks%202.jpg

42 Φυλή Φινλανδίας (Finn sheep) 2/3 Παραγωγικές ιδιότητες Πρώιμη γενετήσια ωριμότητα. Ηλικία 1 ης γονιμοποίησης: 7-8 μήνες. Δείκτης πολυδυμίας: 1,8-2,8. Αυξητική ικανότητα αρνιών: μέτρια. Γαλακτοπαραγωγή: σχετικά χαμηλή, συνήθως ανεπαρκής για τη θρέψη > 2 αρνιών. Απαιτείται η εφαρμογή τεχνητού θηλασμού.

43 Φυλή Φινλανδίας (Finn sheep) 3/3 Παραγωγικές ιδιότητες Εντατική πάχυνση των αρνιών προκαλεί υπερβολική εναπόθεση λίπους και υποβάθμιση της ποιότητας των σφαγίων. Στη Φινλανδία η φυλή εκτρέφεται κυρίως για την παραγωγή αμνοδερμάτων και μαλλιού και δευτερευόντως για την παραγωγή κρέατος. Από το 1962 έχει εισαχθεί ως βελτιωτής της πολυδυμίας σε 30 χώρες.

44 Παραλλαγή Boorola της φυλής Merinos Δείκτης πολυδυμίας : 3 4 Η πολυδυμία ελέγχεται από αυτοσωματικό μείζονα γονιδιακό τόπο F (Fecundity) με δύο αλληλόμορφα, το οποίο αυξάνει το μέγεθος της ωοθυλακιορρηξίας. Η παραλλαγή δημιουργήθηκε στην Αυστραλία στην περιοχή της Νέας Ουαλίας ( ). Πολύδυμη φυλή Booroola Merinos. ANd9GcS8S9jtv6wVYo0v_6S93l6z nzwutpor8pmlf57gzotlbg7m1f ohcw

45 Φυλή Karacul 1/3 Προέλευση Η καταγωγή δεν είναι εξακριβωμένη, αλλά υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η φυλή δημιουργήθηκε στο Ουζμπεκιστάν. Έως τα τέλη του 19 ου αιώνα ήταν άγνωστη ενώ μέχρι και τις αρχές του 20 ου δεν είχε εδραιωθεί ως φυλή, αφού μέχρι το 1900 εκτροφές προβάτων Karacul είχε μόνο η Pωσία. Αποτελεί τη σπουδαιότερη φυλή με παραγωγική κατεύθυνση την αμνοδερματοπαραγωγή. Στην Ελλάδα έγινε εισαγωγή τέτοιων προβάτων (πριν το 2 ο Παγκόσμιο Πόλεμο και το 1958) αλλά δεν κατάφεραν να επικρατήσουν.

46 Φυλή Karacul 2/3 Περιγραφικά στοιχεία Μέσης σωματικής ανάπτυξης. Σ.Β κριών: kg και προβατινών kg. Οι κριοί φέρουν αναπτυγμένα ελικοειδή κέρατα. Οι προβατίνες είναι ακέρατες. Τα αυτιά κατευθύνονται προς τα κάτω και είναι μακριά. Η μυϊκή κάλυψη της ράχης, οσφύος και λεκάνης είναι ανεπαρκώς αναπτυγμένη. Η εριοκάλυψη είναι εκτεταμένη, αλλά στα ενήλικα τα άκρα, το κεφάλι και το κάτω τμήμα του κορμού είναι γυμνά από μαλλί. Χρωματισμός: μαύρος (κυρίως), φαιός, καστανός, ροζ και λευκός. Πρόβατο Karacul για παραγωγή αμνοδερμάτων. eds/sheep/karakul/karak1.jpg

47 Φυλή Karacul 3/3 Παραγωγικές ιδιότητες Βραδείας ανάπτυξης και χαμηλών αποδόσεων Δείκτης Πολυδυμίας: 0,95-1,05 (μέχρι και 1,4) Γαλακτοπαραγωγή: kg γάλακτος / περίοδο αρμέγματος, Λ: 7-8 %. Εριοπαραγωγή: Μεγάλη παραλλακτικότητα τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά με μέσες αποδόσεις: 2,5 kg αναμικτόμαλλου μαλλιού (ερίου). Για την παραγωγή αμνοδερμάτων τα αρνιά σφάζονται σε ηλικία 1-2 ημερών. Αμνός φυλής Karacul. rg/wiki/file:102_0198_kara kul3.jpg

48 Βιβλιογραφία Audiot Ann. (1995): Races d hier pour l elevage de demain, INRA editions Mason I.L. (1967): Sheep breeds of the Mediterranean, FAO, CAB. Ρογδάκης Εμμ. (2002): «Εγχώριες φυλές προβάτων», εκδόσεις Αγροτύπος Ρογδάκης Εμμ. (2006): κεφάλαιο 4 από «Γενική Ζωοτεχνία», εκδόσεις Αθ. Σταμούλης

49 Λέξεις έννοιες κλειδιά Γαλακτοπαραγωγά πρόβατα, κρεοπαραγωγά πρόβατα, εριοπαραγωγά πρόβατα, πολύδυμες φυλές, πρόβατο Ανατολικής Φρισλανδίας, Lacaune, Awassi, Suffolc, Merinos, Romanov, Texel, Karacul Dairy sheep, meat sheep, prolific sheep, East Friesian sheep, Awassi, Suffolk, Merinos, Boorola Merinos, Romanov, Karacul, Lacaune, Texel

50 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδεια χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς.

51 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

52 Σημείωμα Αναφοράς Copyright Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Tμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών, Κουτσούλη Παναγιώτα, «Εισαγωγή στην Ζωοτεχνία». Έκδοση: 1.0. Αθήνα Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση:

53 Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων, π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». Η άδεια αυτή ανήκει στις άδειες που ακολουθούν τις προδιαγραφές του Oρισμού Ανοικτής Γνώσης [2], είναι ανοικτό πολιτιστικό έργο [3] και για το λόγο αυτό αποτελεί ανοικτό περιεχόμενο [4]. [1] [2] [3] [4]

54 Διατήρηση Σημειωμάτων Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς το Σημείωμα Αδειοδότησης τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (4. Ξένες φυλές προβάτων) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Η γνωριμία

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1 : Eκτροφή προβάτων & αιγών. Ξένες φυλές προβάτων 2/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ. Ξένες φυλές προβάτων 1/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (6. Φυλές αιγών) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Παρουσιάζονται οι σημαντικότερες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (5. Ελληνικές φυλές προβάτων) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Η γνωριμία

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1 : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ Ελληνικές φυλές προβάτων 1/2 ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΦΥΛΕΣ Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Προβατοστάσιο Γ.Π.Α.-1

Προβατοστάσιο Γ.Π.Α.-1 Προβατοστάσιο Γ.Π.Α.-1 Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 3 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 2: Εκτροφή προβάτων & αιγών. Αναπαραγωγική λειτουργία στα μικρά μηρυκαστικά-2/3 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Βοοτροφία 1/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 5 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 2_TΡΙΧΩΜΑ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΦΥΛΕΣ Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (8. Σπάνιες φυλές των αγροτικών ζώων ) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Σωματομετρήσεις. Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών

Σωματομετρήσεις. Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Σωματομετρήσεις Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσες: Κουτσούλη Παναγιώτα, Xαρισμιάδου Μαρία, Αγιουτάντη Αννίτα Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 5 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Γαλακτοκομία. Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ

Γαλακτοκομία. Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ Γαλακτοκομία Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Καμιναρίδης Στέλιος, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ. Αίγες Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Η αίγα

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 1: Εκτίμηση Ηλικίας στα Αγροτικά Ζώα (2) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μιχάλης

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 4: Γενικές Αρχές Διατροφής Μηρυκαστικών 1/4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Βουστάσιο ΓΠΑ. Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας, Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών

Βουστάσιο ΓΠΑ. Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας, Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Βουστάσιο ΓΠΑ Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας, Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Χαρισμιάδου Μαρία Αντικειμενικοί στόχοι του εργαστηρίου 1 Η περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομετρία. Πολλαπλή Παλινδρόμηση. Στατιστικός έλεγχος γραμμικού συνδυασμού συντελεστών. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης

Οικονομετρία. Πολλαπλή Παλινδρόμηση. Στατιστικός έλεγχος γραμμικού συνδυασμού συντελεστών. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Οικονομετρία Πολλαπλή Παλινδρόμηση Στατιστικός έλεγχος γραμμικού συνδυασμού συντελεστών Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Μαθησιακοί Στόχοι Γνώση και κατανόηση της

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 3: Διατροφή Αναπτυσσόμενων Μηρυκαστικών 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομετρία. Εξειδίκευση του υποδείγματος. Μορφή της συνάρτησης: Πολυωνυμική, αντίστροφη και αλληλεπίδραση μεταβλητών

Οικονομετρία. Εξειδίκευση του υποδείγματος. Μορφή της συνάρτησης: Πολυωνυμική, αντίστροφη και αλληλεπίδραση μεταβλητών Οικονομετρία Εξειδίκευση του υποδείγματος Μορφή της συνάρτησης: Πολυωνυμική, αντίστροφη και αλληλεπίδραση μεταβλητών Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Μαθησιακοί Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Προβατοστάσιο Γ.Π.Α.-2

Προβατοστάσιο Γ.Π.Α.-2 Προβατοστάσιο Γ.Π.Α.-2 Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ. Φυλές των αγροτικών ζώων Ορισμός Υποδιαιρέσεις Σημασία. Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα

ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ. Φυλές των αγροτικών ζώων Ορισμός Υποδιαιρέσεις Σημασία. Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ Φυλές των αγροτικών ζώων Ορισμός Υποδιαιρέσεις Σημασία Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών 1. Εισαγωγή - Φυλές των αγροτικών ζώων Ορισμός της

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Koυρά προβάτων (κούρεμα) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 5: Βιολογική Εκτροφή Μηρυκαστικών Ζώων 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Διατροφή

Εισαγωγή στην Διατροφή Εισαγωγή στην Διατροφή Ενότητα 5 η Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Όνομα καθηγητή: Μ. ΚΑΨΟΚΕΦΑΛΟΥ Όνομα καθηγητή: Α. ΖΑΜΠΕΛΑΣ Τμήμα: Επιστήμης τροφίμων και διατροφής του ανθρώπου ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Στόχος (1) Η

Διαβάστε περισσότερα

Εκτιμητική ζώων Οπίσθιο τμήμα κορμού-2

Εκτιμητική ζώων Οπίσθιο τμήμα κορμού-2 Εκτιμητική ζώων Οπίσθιο τμήμα κορμού-2 Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσες: Κουτσούλη Παναγιώτα, Xαρισμιάδου Μαρία, Αγιουτάντη

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία της μετάφρασης

Ιστορία της μετάφρασης ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 6: Μεταφραστές και πρωτότυπα. Ελένη Κασάπη ΤΜΗΜΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Εκτιμητική ζώων Οπίσθιο τμήμα κορμού-1

Εκτιμητική ζώων Οπίσθιο τμήμα κορμού-1 Εκτιμητική ζώων Οπίσθιο τμήμα κορμού-1 Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσες: Κουτσούλη Παναγιώτα, Xαρισμιάδου Μαρία, Αγιουτάντη

Διαβάστε περισσότερα

Εκτιμητική ζώων Πρόσθιο τμήμα κορμού και πρόσθια άκρα

Εκτιμητική ζώων Πρόσθιο τμήμα κορμού και πρόσθια άκρα Εκτιμητική ζώων Πρόσθιο τμήμα κορμού και πρόσθια άκρα Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσες: Κουτσούλη Παναγιώτα, Xαρισμιάδου

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1 : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ Ελληνικές φυλές προβάτων 2/2 ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΥΛΕΣ Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Ευστάθεια οπίσθιων άκρων

Ευστάθεια οπίσθιων άκρων Ευστάθεια οπίσθιων άκρων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσες: Κουτσούλη Παναγιώτα, Xαρισμιάδου Μαρία, Αγιουτάντη Αννίτα Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτιμητική ζώων: κεφαλή & τράχηλος

Εκτιμητική ζώων: κεφαλή & τράχηλος Εκτιμητική ζώων: κεφαλή & τράχηλος Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσες: Κουτσούλη Παναγιώτα, Xαρισμιάδου Μαρία, Αγιουτάντη

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Κρεατοπαραγωγή 1/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που

Διαβάστε περισσότερα

Ευστάθεια πρόσθιων άκρων

Ευστάθεια πρόσθιων άκρων Ευστάθεια πρόσθιων άκρων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσες: Κουτσούλη Παναγιώτα, Xαρισμιάδου Μαρία, Αγιουτάντη Αννίτα Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Γαλακτοκομία. Ενότητα 11: Νοθεία Γάλακτος, 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου

Γαλακτοκομία. Ενότητα 11: Νοθεία Γάλακτος, 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Γαλακτοκομία Ενότητα 11: Νοθεία Γάλακτος, 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Καμιναρίδης Στέλιος, Καθηγητής Μοάτσου Γκόλφω, Eπ. Καθηγήτρια Μαθησιακοί Στόχοι Διασφάλισης

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομετρία. Συστήματα συναληθευουσών εξισώσεων Το πρόβλημα της ταυτοποίησης. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης. Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης

Οικονομετρία. Συστήματα συναληθευουσών εξισώσεων Το πρόβλημα της ταυτοποίησης. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης. Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Οικονομετρία Συστήματα συναληθευουσών εξισώσεων Το πρόβλημα της ταυτοποίησης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Μαθησιακοί Στόχοι Γνώση και κατανόηση του προβλήματος

Διαβάστε περισσότερα

Εκκλησιαστικό Δίκαιο. Ενότητα 10η: Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας και Διαρκής Ιερά Σύνοδος Κυριάκος Κυριαζόπουλος Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ.

Εκκλησιαστικό Δίκαιο. Ενότητα 10η: Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας και Διαρκής Ιερά Σύνοδος Κυριάκος Κυριαζόπουλος Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 10η: Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας και Διαρκής Ιερά Σύνοδος Κυριάκος Κυριαζόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή Μηρυκαστικών

Εκτροφή Μηρυκαστικών Εκτροφή Μηρυκαστικών Θεματική ενότητα 1: Εκτροφή προβάτων & αιγών- Στατιστικά στοιχεία Ζωικού Κεφαλαίου. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκων: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμοί Ευρωπαϊκών Λαών Ι 19 ος -20 ος αιώνας

Θεσμοί Ευρωπαϊκών Λαών Ι 19 ος -20 ος αιώνας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Θεσμοί Ευρωπαϊκών Λαών Ι 19 ος -20 ος αιώνας Ενότητα 7η: Ιερά Σύνοδος Κυριάκος Κυριαζόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Indigenous breeds sheep and goats in Greece

Indigenous breeds sheep and goats in Greece Indigenous breeds sheep and goats in Greece Κατσικά Ιωαννίνων Katsika Ioannina 2393 ζώα σε 6 ποίμνια (2009) Tiere in sechs Beständen Αναμικτόμαλλο - Λεπτόουρο Anamiktomallo - Leptoouro Μέσης σωματικής

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (7. φυλές χοίρων) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Η γνωριμία με τις

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομετρία. Συστήματα συναληθευουσών εξισώσεων Μέθοδοι εκτίμησης. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης. Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης

Οικονομετρία. Συστήματα συναληθευουσών εξισώσεων Μέθοδοι εκτίμησης. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης. Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Οικονομετρία Συστήματα συναληθευουσών εξισώσεων Μέθοδοι εκτίμησης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Μαθησιακοί Στόχοι Γνώση και κατανόηση των μεθόδων που χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή Υδρόβιων Οργανισμών

Παραγωγή Υδρόβιων Οργανισμών Παραγωγή Υδρόβιων Οργανισμών ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΙΧΘΥΩΝ ΚΑΙ ΟΡΜΟΝΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΡΥΘΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκων: Ευστράτιος Σ. Παπουτσόγλου Εκπαιδευτικοί στόχοι Σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομετρία. Απλή Παλινδρόμηση. Πληθυσμός και δείγμα. H μέθοδος Ελαχίστων Τετραγώνων. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης

Οικονομετρία. Απλή Παλινδρόμηση. Πληθυσμός και δείγμα. H μέθοδος Ελαχίστων Τετραγώνων. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Οικονομετρία Απλή Παλινδρόμηση Πληθυσμός και δείγμα. H μέθοδος Ελαχίστων Τετραγώνων Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Μαθησιακοί Στόχοι Γνώση και κατανόηση της σχέσης

Διαβάστε περισσότερα

Εκτιμητική ζώων Οπίσθια άκρα

Εκτιμητική ζώων Οπίσθια άκρα Εκτιμητική ζώων Οπίσθια άκρα Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσες: Κουτσούλη Παναγιώτα, Xαρισμιάδου Μαρία, Αγιουτάντη Αννίτα

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμοί Ευρωπαϊκών Λαών Ι 19 ος -20 ος αιώνας

Θεσμοί Ευρωπαϊκών Λαών Ι 19 ος -20 ος αιώνας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Θεσμοί Ευρωπαϊκών Λαών Ι 19 ος -20 ος αιώνας Ενότητα 10η: Απεσταλμένοι του Ρωμαίου Ποντίφικα και Ρωμαϊκή Κουρία Κυριάκος Κυριαζόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία της μετάφρασης

Ιστορία της μετάφρασης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Η μετάφραση των εβδομήκοντα, η εκπαίδευση των μεταφραστών κατά Κικέρωνα, η τέχνη της μετάφρασης από την αρχαιότητα μέχρι τα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Ενότητα 5 η Άσκηση - Συγχώνευση Διδάσκων Χρήστος Ζαρολιάγκης Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πατρών Email: zaro@ceid.upatras.gr Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Μαθηματικά Ι. Ενότητα 15: Ολοκληρώματα Με Ρητές Και Τριγωνομετρικές Συναρτήσεις Λουκάς Βλάχος Τμήμα Φυσικής

Γενικά Μαθηματικά Ι. Ενότητα 15: Ολοκληρώματα Με Ρητές Και Τριγωνομετρικές Συναρτήσεις Λουκάς Βλάχος Τμήμα Φυσικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Ολοκληρώματα Με Ρητές Και Τριγωνομετρικές Συναρτήσεις Λουκάς Βλάχος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους Ενότητα 12: Λογισμός Κόστους (2)

Λογιστική Κόστους Ενότητα 12: Λογισμός Κόστους (2) Λογιστική Κόστους Ενότητα 12: Λογισμός Κόστους (2) Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομετρία. Εξειδίκευση του υποδείγματος. Μορφή της συνάρτησης: Γραμμική, διπλή λογαριθμική, ημιλογαριθμική. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης

Οικονομετρία. Εξειδίκευση του υποδείγματος. Μορφή της συνάρτησης: Γραμμική, διπλή λογαριθμική, ημιλογαριθμική. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Οικονομετρία Εξειδίκευση του υποδείγματος Μορφή της συνάρτησης: Γραμμική, διπλή λογαριθμική, ημιλογαριθμική Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Μαθησιακοί Στόχοι Γνώση

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ανάλυση Ι

Μικροοικονομική Ανάλυση Ι Μικροοικονομική Ανάλυση Ι Το υπόδειγμα Ζήτησης και Προσφοράς Ζήτηση Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Μαθησιακοί Στόχοι Γνώση και κατανόηση της έννοιας της ζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομετρία. Ετεροσκεδαστικότητα Μέθοδοι εκτίμησης. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης. Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης

Οικονομετρία. Ετεροσκεδαστικότητα Μέθοδοι εκτίμησης. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης. Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Οικονομετρία Ετεροσκεδαστικότητα Μέθοδοι εκτίμησης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Μαθησιακοί Στόχοι Γνώση και κατανόηση της μεθόδου εκτίμησης των Γενικευμένων Ελαχίστων

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ανάλυση Ι

Μικροοικονομική Ανάλυση Ι Μικροοικονομική Ανάλυση Ι Το υπόδειγμα Ζήτησης και Προσφοράς Εφαρμογές του υποδείγματος ζήτησης και προσφοράς Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Μαθησιακοί Στόχοι Γνώση

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομετρία. Συστήματα συναληθευουσών εξισώσεων Συνθήκες ταυτοποίησης. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης. Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης

Οικονομετρία. Συστήματα συναληθευουσών εξισώσεων Συνθήκες ταυτοποίησης. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης. Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Οικονομετρία Συστήματα συναληθευουσών εξισώσεων Συνθήκες ταυτοποίησης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Μαθησιακοί Στόχοι Γνώση και κατανόηση των συνθηκών (τάξης και

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Ενότητα 5 η Άσκηση Συγχώνευση & απαρίθμηση Διδάσκων Χρήστος Ζαρολιάγκης Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πατρών Email: zaro@ceid.upatras.gr Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργική Εκπαίδευση. Θεματική ενότητα 2 2/2. Όνομα καθηγητή: Αλέξανδρος Κουτσούρης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης

Γεωργική Εκπαίδευση. Θεματική ενότητα 2 2/2. Όνομα καθηγητή: Αλέξανδρος Κουτσούρης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Γεωργική Εκπαίδευση Θεματική ενότητα 2 2/2 Όνομα καθηγητή: Αλέξανδρος Κουτσούρης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Οι φοιτητές/τριες πρέπει να είναι ικανοί/ες: να περιγράφουν

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Μαθηματικά Ι. Ενότητα 12: Κριτήρια Σύγκλισης Σειρών. Λουκάς Βλάχος Τμήμα Φυσικής ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Γενικά Μαθηματικά Ι. Ενότητα 12: Κριτήρια Σύγκλισης Σειρών. Λουκάς Βλάχος Τμήμα Φυσικής ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 2: Κριτήρια Σύγκλισης Σειρών Λουκάς Βλάχος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική Ιστορία Ενότητα 13η:

Διπλωματική Ιστορία Ενότητα 13η: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 13η: H Συνδιάσκεψη της Γιάλτας Η διπλωματία των Τριών Μεγάλων, 1941-1945 Ιωάννης Στεφανίδης, Καθηγητής Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομετρία. Ψευδομεταβλητές Δύο ή περισσότερες ψευδομεταβλητές που επιδρούν στην σταθερά της συνάρτησης. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης

Οικονομετρία. Ψευδομεταβλητές Δύο ή περισσότερες ψευδομεταβλητές που επιδρούν στην σταθερά της συνάρτησης. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Οικονομετρία Ψευδομεταβλητές Δύο ή περισσότερες ψευδομεταβλητές που επιδρούν στην σταθερά της συνάρτησης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Μαθησιακοί Στόχοι Γνώση και

Διαβάστε περισσότερα

Εκκλησιαστικό Δίκαιο

Εκκλησιαστικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 11η: Οργανισμοί της Εκκλησίας της Ελλάδος Κυριάκος Κυριαζόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

8 Αιγοπροβατοτροφία. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ Γενικά: η έννοια του "συστήματος εκτροφής" Εκτατικά συστήματα εκτροφής...

8 Αιγοπροβατοτροφία. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ Γενικά: η έννοια του συστήματος εκτροφής Εκτατικά συστήματα εκτροφής... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ I: ΚΑΤΑΓΩΓΗ, ΦΥΛΕΣ... 15 Καταγωγή προβάτου και αίγας... 15 Η αιγοπροβατοτροφία στον κόσμο... 15 Η αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα... 27 Κατάταξη των φυλών προβάτων...

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομετρία. Ψευδομεταβλητές Μία ψευδομεταβλητή που επιδρά στην σταθερά της συνάρτησης. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης

Οικονομετρία. Ψευδομεταβλητές Μία ψευδομεταβλητή που επιδρά στην σταθερά της συνάρτησης. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Οικονομετρία Ψευδομεταβλητές Μία ψευδομεταβλητή που επιδρά στην σταθερά της συνάρτησης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Μαθησιακοί Στόχοι Γνώση και κατανόηση της έννοιας

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα: ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ Συστήματα εκτροφής στην αιγοπροβατοτροφία Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Βοοτροφία 2/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 7: Διατροφή και ποιότητα κτηνοτροφικών προϊόντων 1/4 Εισαγωγή ορισμός της ποιότητας Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγματικό Δίκαιο Ενότητα 11:Εκτελεστική Λειτουργία

Συνταγματικό Δίκαιο Ενότητα 11:Εκτελεστική Λειτουργία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 11:Εκτελεστική Λειτουργία Λίνα Παπαδοπούλου Αν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Τμήμα Νομικής Σχολής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ανάλυση Ι

Μικροοικονομική Ανάλυση Ι Μικροοικονομική Ανάλυση Ι Το υπόδειγμα Ζήτησης και Προσφοράς Ελαστικότητα Ζήτησης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Μαθησιακοί Στόχοι Γνώση και κατανόηση της έννοιας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (1. Φυλές των αγροτικών ζώων ) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Μετά

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομετρία. Απλή Παλινδρόμηση. Υποθέσεις του γραμμικού υποδείγματος και ιδιότητες των εκτιμητών. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης

Οικονομετρία. Απλή Παλινδρόμηση. Υποθέσεις του γραμμικού υποδείγματος και ιδιότητες των εκτιμητών. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Οικονομετρία Απλή Παλινδρόμηση Υποθέσεις του γραμμικού υποδείγματος και ιδιότητες των εκτιμητών Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Μαθησιακοί Στόχοι Γνώση και κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Εκκλησιαστικό Δίκαιο

Εκκλησιαστικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 8η: Ο νέος αντιρατσιστικός νόμος και ο ν.4301/2014 Κυριάκος Κυριαζόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και Ανάπτυξη

Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και Ανάπτυξη ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και Ανάπτυξη Ενότητα 8: Η Οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γρηγόριος Ζαρωτιάδης Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

Εκκλησιαστικό Δίκαιο Ι (Μεταπτυχιακό)

Εκκλησιαστικό Δίκαιο Ι (Μεταπτυχιακό) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εκκλησιαστικό Δίκαιο Ι (Μεταπτυχιακό) Ενότητα 9η: Παρουσίαση και σχολιασμός των Οδηγιών (2014 μέρος Β ) Κυριάκος Κυριαζόπουλος Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομετρία. Πολυσυγγραμμικότητα. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης. Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης

Οικονομετρία. Πολυσυγγραμμικότητα. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης. Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Οικονομετρία Πολυσυγγραμμικότητα Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Μαθησιακοί Στόχοι Γνώση και κατανόηση της έννοιας της πολυσυγγραμμικότητας και των συνεπειών της

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμοί Ευρωπαϊκών Λαών Ι 19 ος -20 ος αιώνας

Θεσμοί Ευρωπαϊκών Λαών Ι 19 ος -20 ος αιώνας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Θεσμοί Ευρωπαϊκών Λαών Ι 19 ος -20 ος αιώνας Ενότητα 11η: Σύγκριση Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και Καθολικής Εκκλησίας Κυριάκος Κυριαζόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομετρία. Απλή Παλινδρόμηση. Έλεγχοι υποθέσεων και διαστήματα εμπιστοσύνης των συντελεστών. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης

Οικονομετρία. Απλή Παλινδρόμηση. Έλεγχοι υποθέσεων και διαστήματα εμπιστοσύνης των συντελεστών. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Οικονομετρία Απλή Παλινδρόμηση Έλεγχοι υποθέσεων και διαστήματα εμπιστοσύνης των συντελεστών Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Μαθησιακοί Στόχοι Γνώση και κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΖΩΟΤΕΧΝΙΑΣ 2. ΠΡΟΒΑΤΟΣΤΑΣΙΟ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΖΩΟΤΕΧΝΙΑΣ 2. ΠΡΟΒΑΤΟΣΤΑΣΙΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΖΩΟΤΕΧΝΙΑΣ 2. ΠΡΟΒΑΤΟΣΤΑΣΙΟ Εκτρεφόμενες φυλές Χώροι εκτροφής Διατροφή Αναπαραγωγή Τοκετοί Θηλασμός και απογαλακτισμός Γαλακτοπαραγωγή Τήρηση

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική Ιστορία. Ενότητα 12η: Ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος Η Ευρώπη. του Hitler Ιωάννης Στεφανίδης, Καθηγητής Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ.

Διπλωματική Ιστορία. Ενότητα 12η: Ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος Η Ευρώπη. του Hitler Ιωάννης Στεφανίδης, Καθηγητής Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 12η: Ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος Η Ευρώπη του Hitler Ιωάννης Στεφανίδης, Καθηγητής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Βιοτεχνολογίας Τροφίμων

Αρχές Βιοτεχνολογίας Τροφίμων Αρχές Βιοτεχνολογίας Τροφίμων Ενότητα 4: Στοιχεία Βιοχημικής Μηχανικής,(1/3) 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων Διδάσκων: Δρ. Σεραφείμ Παπανικολαου Μαθησιακοί Στόχοι Αρχές και έννοιες βιοαντιδραστήρων

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ Γαλακτοπαραγωγική ικανότητα του προβάτου 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμός 3. Ενότητα 19: Θεώρημα Πεπλεγμένων (γενική μορφή) Μιχ. Γ. Μαριάς Τμήμα Μαθηματικών ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Λογισμός 3. Ενότητα 19: Θεώρημα Πεπλεγμένων (γενική μορφή) Μιχ. Γ. Μαριάς Τμήμα Μαθηματικών ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 19: Θεώρημα Πεπλεγμένων (γενική μορφή) Μιχ. Γ. Μαριάς Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Θερμοδυναμική. Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα. Πίνακες Νερού σε κατάσταση Κορεσμού. Γεώργιος Κ. Χατζηκωνσταντής Επίκουρος Καθηγητής

Θερμοδυναμική. Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα. Πίνακες Νερού σε κατάσταση Κορεσμού. Γεώργιος Κ. Χατζηκωνσταντής Επίκουρος Καθηγητής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Πίνακες Νερού σε κατάσταση Κορεσμού Γεώργιος Κ. Χατζηκωνσταντής Επίκουρος Καθηγητής Διπλ. Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός M.Sc. Διασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικό Μάρκετινγκ

Στρατηγικό Μάρκετινγκ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 12: Παρουσίαση νέων προϊόντων στην αγορά (2) Χριστίνα Μπουτσούκη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων

Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Ενότητα 7: ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμοί Ευρωπαϊκών Λαών Ι 19 ος -20 ος αιώνας

Θεσμοί Ευρωπαϊκών Λαών Ι 19 ος -20 ος αιώνας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Θεσμοί Ευρωπαϊκών Λαών Ι 19 ος -20 ος αιώνας Ενότητα 12η: Αυτόνομες και ημιαυτόνομες εκκλησίες κ.ά. διατάξεις Κυριάκος Κυριαζόπουλος Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ανάλυση Ι

Μικροοικονομική Ανάλυση Ι Μικροοικονομική Ανάλυση Ι Θεωρία συμπεριφοράς καταναλωτή Ειδικές περιπτώσεις ισορροπίας του καταναλωτή Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Μαθησιακοί Στόχοι Γνώση και

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ανάλυση Ι

Μικροοικονομική Ανάλυση Ι Μικροοικονομική Ανάλυση Ι Θεωρία συμπεριφοράς καταναλωτή Συνθήκες Μεγιστοποίησης Ωφέλειας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Μαθησιακοί Στόχοι Γνώση και κατανόηση της

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομετρία. Συστήματα συναληθευουσών εξισώσεων. Βασικές έννοιες. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης. Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης

Οικονομετρία. Συστήματα συναληθευουσών εξισώσεων. Βασικές έννοιες. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης. Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Οικονομετρία Συστήματα συναληθευουσών εξισώσεων Βασικές έννοιες Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Μαθησιακοί Στόχοι Γνώση και κατανόηση της έννοιας του συστήματος συναληθευουσών

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομετρία. Απλή Παλινδρόμηση Βασικές έννοιες και τυχαίο σφάλμα. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης. Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης

Οικονομετρία. Απλή Παλινδρόμηση Βασικές έννοιες και τυχαίο σφάλμα. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης. Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Οικονομετρία Απλή Παλινδρόμηση Βασικές έννοιες και τυχαίο σφάλμα Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Μαθησιακοί Στόχοι Γνώση και κατανόηση των εισαγωγικών εννοιών που

Διαβάστε περισσότερα

Οδοποιία IΙ. Ενότητα 14: Υπόδειγμα σύνταξης τευχών θέματος Οδοποιίας. Γεώργιος Μίντσης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οδοποιία IΙ. Ενότητα 14: Υπόδειγμα σύνταξης τευχών θέματος Οδοποιίας. Γεώργιος Μίντσης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Οδοποιία IΙ Ενότητα 14: Υπόδειγμα σύνταξης τευχών θέματος Οδοποιίας Γεώργιος Μίντσης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Φ 619 Προβλήματα Βιοηθικής

Φ 619 Προβλήματα Βιοηθικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Η Βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Ελένη Καλοκαιρινού Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Παράκτια Τεχνικά Έργα

Παράκτια Τεχνικά Έργα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΓΡΩΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΙ ΑΓΩΓΟΙ Ενότητα 5 η : Κατασκευαστικά παραδείγματα Γιάννης Ν. Κρεστενίτης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Μαθηματικά Ι. Ενότητα 14: Ολοκλήρωση Κατά Παράγοντες, Ολοκλήρωση Ρητών Συναρτήσεων Λουκάς Βλάχος Τμήμα Φυσικής

Γενικά Μαθηματικά Ι. Ενότητα 14: Ολοκλήρωση Κατά Παράγοντες, Ολοκλήρωση Ρητών Συναρτήσεων Λουκάς Βλάχος Τμήμα Φυσικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 1: Ολοκλήρωση Κατά Παράγοντες, Ολοκλήρωση Ρητών Συναρτήσεων Λουκάς Βλάχος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ανάλυση Ι

Μικροοικονομική Ανάλυση Ι Μικροοικονομική Ανάλυση Ι Το υπόδειγμα Ζήτησης και Προσφοράς Προσφορά Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Μαθησιακοί Στόχοι 1/2 Γνώση και κατανόηση της έννοιας προσφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομία των ΜΜΕ. Ενότητα 7: Μορφές αγοράς και συγκέντρωση των ΜΜΕ

Οικονομία των ΜΜΕ. Ενότητα 7: Μορφές αγοράς και συγκέντρωση των ΜΜΕ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Οικονομία των ΜΜΕ Ενότητα 7: Μορφές αγοράς και συγκέντρωση των ΜΜΕ Γιώργος Τσουρβάκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Δημοσιογραφίας και

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομετρία. Συστήματα συναληθευουσών εξισώσεων Ανηγμένη μορφή και βασικές υποθέσεις. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης

Οικονομετρία. Συστήματα συναληθευουσών εξισώσεων Ανηγμένη μορφή και βασικές υποθέσεις. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Οικονομετρία Συστήματα συναληθευουσών εξισώσεων Ανηγμένη μορφή και βασικές υποθέσεις Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Μαθησιακοί Στόχοι Γνώση και κατανόηση της έννοιας

Διαβάστε περισσότερα