Νέοι Turbo-Diesel Υπογραμμίζουν τη Γκάμα Κορυφαίων Κινητήρων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Νέοι Turbo-Diesel Υπογραμμίζουν τη Γκάμα Κορυφαίων Κινητήρων"

Transcript

1 Κινητήρες Νέοι Turbo-Diesel Υπογραμμίζουν τη Γκάμα Κορυφαίων Κινητήρων Από το λανσάρισμα: Ευρεία γκάμα 7 κινητήρων, όλοι προδιαγραφών Euro 5 Νέοι κινητήρες 2.0 l Diesel: Χαμηλή κατανάλωση και αυτονομία km Βενζινοκινητήρες: Turbo και ατμοσφαιρικοί τετρακύλινδροι και εξακύλινδροι κινητήρες Το νέο Opel Insignia πωλείται από την αρχή με μία υποδειγματική γκάμα επτά κινητήρων, πιστοποιημένων ότι πληρούν τις προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 5. Οι τέσσερις βενζινοκινητήρες έχουν ιπποδύναμη από 115 μέχρι 260 hp και οι τρεις νέοι 2.0 turbo-diesel προσφέρουν 110, 130 και 160 hp. Τους προσεχείς μήνες, η γκάμα κινητήρων θα επεκταθεί με δύο νέους κινητήρες: έναν μικρότερου κυβισμού υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα και ένα νέο turbo diesel. Επιπλέον, μία έκδοση ecoflex με πολύ χαμηλές εκπομπές CO 2 θα πλαισιώσει τη σειρά του χρόνου, χωρίς να υπονομεύονται οι επιδόσεις. Σε κάθε μία από τις αντίστοιχες κατηγορίες ισχύος, οι κινητήρες αυτοί είναι από τους πιο φιλικούς προς το περιβάλλον, προσφέροντας χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης και εκπομπών CO 2. Και οι τρεις κινητήρες diesel και οι τέσσερις βενζίνης έχουν τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο και όλοι συνδυάζονται με εξατάχυτα, μηχανικά κιβώτια. Οι κορυφαίες μονάδες diesel και βενζίνης διατίθενται επίσης με εξατάχυτο αυτόματο κιβώτιο. Σύστημα All-wheel drive Adaptive 4x4 (βλέπε σχετικό κεφάλαιο) μπορεί να παραγγελθεί για τους βενζινοκινητήρες 2.0 Turbo και 2.8 V6 Turbo και αργότερα με τους ισχυρότερους diesel. Όλοι οι βενζινοκινητήρες έχουν μεταβλητό χρονισμό εκκεντροφόρων εισαγωγής και εξαγωγής για όλες τις τετρακύλινδρες μονάδες, και μόνο εισαγωγής για τον V6. Ο μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων αυξάνει τη ροπή στις χαμηλές στροφές και παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της κατανάλωσης και στη συμμόρφωση με τα πρότυπα εκπομπών ρύπων Euro 5. Adam Opel GmbH General Motors Corporation D Rüsselsheim

2 - 2 - Κινητήρες Diesel: Μέχρι 160 hp και 350 Nm, μέση κατανάλωση 5.8 l/100 km Η νέα γενιά κινητήρων diesel του Insignia χαρακτηρίζονται από πλούσια και ροπή και έξοχη οικονομία καυσίμου. Και οι τρεις μονάδες διατίθενται στάνταρ με εξατάχυτο κιβώτιο και έχουν μέση κατανάλωση 5.8 l / 100 km σύμφωνα με MVEG (7.6 λίτρα στην πόλη, 4.8 λίτρα εκτός πόλης). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μέση τιμή εκπομπών CO g/km. Το Insignia θα λανσαριστεί με τρεις εκδόσεις του κινητήρα 2.0 CDTI. Η βασική έκδοση 110 hp επιταχύνει το Insignia από km/h σε 12,1 δευτερόλεπτα, στην τελική ταχύτητα των 190 km/h. Η έκδοση 130 hp επιταχύνει το Insignia από km/h σε 11,1 δευτερόλεπτα στην τελική ταχύτητα των 205 km/h. Η ισχυρότερη έκδοση παράγει 118 kw/160 hp, ροπή 350 Nm, έχει επιτάχυνση από km/h σε 9,5 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 218 km/h. Όλες οι εκδόσεις συνδυάζονται στάνταρ με φίλτρο σωματιδίων diesel, χωρίς απαιτήσεις συντήρησης. Χάρη στο μεγάλο ρεζερβουάρ των 70-λίτρων, τα μοντέλα diesel έχουν αυτονομία πάνω από 1200 km. Οι κινητήρες έχουν δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής, τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο, και πολλαπλό, άμεσο ψεκασμό καυσίμου common-rail, μαζί με υπερσυμπιεστή μεταβλητής γεωμετρίας για ταχεία απόκριση στις εντολές του γκαζιού στις χαμηλές στροφές. Ένα βολάν διπλής μάζας διασφαλίζει ελάχιστους κραδασμούς και η βελτιστοποιημένου βάρους πολλαπλή εισαγωγής κατασκευάζεται από χυτό αλουμίνιο. Η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανακύκλωση καυσαερίων έχει επίσης λειτουργία ψύξης. Ηλεκτροπνευματικής λειτουργίας πεταλούδες παράκαμψης ελέγχονται από το σύστημα διαχείρισης του κινητήρα, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τα ανακυκλωμένα καυσαέρια φτάνουν σε μέγιστη θερμοκρασία για καύση. Κινητήρες Diesel: Κινητήρες 2.0 CDTI 2.0 CDTI 2.0 CDTI Αριθμός κυλίνδρων Κυβισμός (cm 3 )

3 - 3 - Ισχύς (kw/hp at rpm) Μέγιστη ροπή rpm) Επιτάχυνση km/h (s)* 81/110 at /130 at /160 at (11.2) 9.5 (9.6) Τελική ταχύτητα (km/h)* (204) 218 (215) Κατανάλωση μικτού κύκλου MVEG (l/100 km)* (NB: 6.7, HB: 6.8) Εκπομπές CO 2 (g/km) (NB:177, HB: 179) *Με εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο (εξατάχυτο αυτόματο) NB: Notchback, HB: Hatchback 5.8 (NB: 6.7, HB: 6.8) 154 (NB:177, HB: 179) Βασικοί Βενζινοκινητήρες: Δύο μονάδες με συνεχώς μεταβαλλόμενο χρονισμό εκκεντροφόρων Οι βασικοί κινητήρες του Insignia μοιράζονται την ίδια βασική φιλοσοφία. Αυτοί οι βελτιστοποιημένου βάρους κινητήρες 1.6 και 1.8 ECOTEC αποδίδουν 85 kw/115 hp στις 6000 rpm και 103 kw/140 hp στις 6300 rpm, ενώ παράγουν μέγιστη ροπή 155 Nm στις 4000 rpm και 175 Nm στις 3800 rpm αντίστοιχα. Τεχνικά χαρακτηριστικά των τετραβάλβιδων κινητήρων είναι ο συνεχώς μεταβαλλόμενος χρονισμός των εκκεντροφόρων για τη βελτιστοποίηση του κύκλου πλήρωσης, ένας μεταβλητός αυλός ελέγχου εισαγωγής δύο φάσεων με περιστροφική βαλβίδα αντί πεταλούδα-διακόπτη (για βελτιωμένη ροϊκή διαμόρφωση) και ένας νέος μαγνητικός αισθητήρας στροφάλου. Αυτός ο νέος αισθητήρας στροφάλου είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα ευφυούς δομής και ελαφρού βάρους. Οι μηχανικοί κατάφεραν να μειώσουν το βάρος των κινητήρων και να πετύχουν μεγαλύτερη ακαμψία και δομική αντοχή με εκτενή τοποθέτηση ενισχύσεων στην κεφαλή και το μπλοκ. Συνολικά, οι κινητήρες ζυγίζουν μόλις 118 kg σύμφωνα με DIN Το μπλοκ μόνο ζυγίζει 20% λιγότερο από τον προκάτοχό του. Συμπερ. του καλύμματος του ρουλεμάν, το μπλοκ από χυτοσίδηρο ζυγίζει μόλις 27 kg.

4 - 4 - Αντίθετα με τους συμβατικούς κινητήρες, στους οποίους ο εκκεντροφόρος και ο στρόφαλος συνδέονται μηχανικά μεταξύ τους μέσω ενός οδοντωτού ιμάντα ή καδένας, ο μεταβλητός χρονισμός επιτρέπει στον εκκεντροφόρο να περιστρέφεται ως προς το στρόφαλο. Αυτό συμβαίνει συνεχώς με τη βοήθεια ενός πολύ συμπαγούς, ηλεκτροϋδραυλικού ελαφρού ρυθμιστή τύπου πτερυγίων. Ο εκκεντροφόρος εισαγωγής μεταβάλλεται κατά έως 60, ενώ ο εξαγωγής κατά έως 45. Έτσι ελέγχεται ο χρονισμός των βαλβίδων με αποτέλεσμα να μπορεί ο κινητήρας να προσαρμόζεται στις διάφορες στροφές και φορτία λειτουργίας. Τα πλεονεκτήματα είναι υψηλότερες επιδόσεις, καλύτερη ροπή σε μία ευρεία γκάμα στροφών, χαμηλότερες εκπομπές ρύπων λόγω υψηλών ποσοστών ανακύκλωσης καυσαερίων, χαμηλότερη κατανάλωση και μειωμένος θόρυβος κινητήρα. Γνήσιος High-tech: Αλουμινένιος 2.0 direct-injection turbo Διαθέσιμος με 6-τάχυτο μηχανικό ή αυτόματο κιβώτιο και το σύστημα Adaptive 4x4 allwheel drive, ο 2.0 turbo είναι νέος στη μεσαία κατηγορία Opel. Η απόδοση αυτής της τετρακύλινδρης μονάδας υπογραμμίζει τη μέθοδο της GM για μείωση του κυβισμού. Είναι εφάμιλλος των πεντακύλινδρων και εξακύλινδρων μονάδων του ανταγωνισμού σε επιδόσεις, αλλά καταναλώνει λιγότερο καύσιμο και έχει χαμηλότερες εκπομπές ρύπων. Αυτός ο κινητήρας άμεσου ψεκασμού 220 hp έχει στενή σχέση με τη μονάδα του Opel GT. High-tech χαρακτηριστικά όπως άμεσος ψεκασμός βενζίνης, υπερσυμπιεστής twin-scroll με intercooler, διπλός χρονισμός εκκεντροφόρων και δύο αντικραδασμικοί άξονες προσφέρουν στον αλουμινένιο κινητήρα 1998 cm 3 εντυπωσιακές τιμές επιδόσεων: Η μέγιστη ισχύς 162 kw/220 hp αποδίδεται στις 5300 rpm σε συνδυασμό με την υψηλή και σταθερή ροπή των 350 Nm μεταξύ 2000 και 4000 rpm υπόσχονται αξιόλογες επιδόσεις σε όλες τις συνθήκες. Με αυτό τον κινητήρα, το Insignia επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε 7,6 δευτερόλεπτα, στην τελική ταχύτητα των 242 km/h. Η μέση κατανάλωση με μηχανικό κιβώτιο είναι 8.9 λίτρα σούπερ αμόλυβδης ανά 100 χλμ. (MVEG). Μία αντλία βενζίνης υψηλής πίεσης που κινείται από τον εκκεντροφόρο αυξάνει την πίεση μέχρι 155 bar όταν ο κινητήρας λειτουργεί στο ρελαντί, η πίεση ψεκασμού είναι 50 bar. Τα μπεκ πολλαπλών οπών είναι διατεταγμένα κάτω από τους αυλούς εισαγωγής και το ειδικό σχήμα της κεφαλής των εμβόλων προκαλεί στροβιλισμό του μίγματος καυσίμου γύρω από το κεντρικά

5 - 5 - τοποθετημένο μπουζί. Η ελεγχόμενη και ολοκληρωμένη καύση επέτρεψε στην αναλογία συμπίεσης να ρυθμιστεί ιδιαίτερα ψηλά για κινητήρα turbo υψηλών επιδόσεων στο 9.3:1, κάτι που ωφελεί την κατανάλωση σε συνθήκες μερικού φορτίου Ο υπερσυμπιεστής του τετρακύλινδρου κινητήρα λειτουργεί σύμφωνα με την αρχή twinscroll. Η πολλαπλή εξαγωγής ενώνει ξεχωριστά τους κυλίνδρους 1&4 και 2&3 με τους δύο αυλούς εισαγωγής (scrolls) της τουρμπίνας, ώστε να εκμεταλλεύεται άριστα τους παλμούς πίεσης των καυσαερίων που οδηγούνται απευθείας πάνω στη φτερωτή της τουρμπίνας. Η πίεση υπερπλήρωσης ξεκινά να αναπτύσσεται από τις 1400 rpm περίπου, και οι κινήσεις του πεντάλ του γκαζιού μεταφράζονται σε ισχυρή επιτάχυνση, εξίσου γρήγορα. Η μέγιστη πίεση turbo είναι 1.38 bar. Άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικά συμπαγούς υπερσυμπιεστή είναι η πνευματική βαλβίδα ελέγχου αέρα μόλις απελευθερώνεται το γκάζι και η φτερωτή της τουρμπίνας που έχει βελτιστοποιηθεί με γνώμονα την απόδοση. Σε μία προκαθορισμένη υποπίεση, ανοίγει μία βαλβίδα που κατευθύνει τον αέρα πίσω στην είσοδο του συμπιεστή, διατηρώντας τις στροφές του σε υψηλό επίπεδο. Μόλις πατηθεί ξανά το πεντάλ του γκαζιού, η πίεση turbo είναι άμεσα διαθέσιμη. Για αύξηση της απόδοσης πλήρωσης στους θαλάμους καύσης, ο προ-συμπιεσμένος αέρας ψύχεται κατά 100 βαθμούς Κελσίου σε ένα intercooler πριν εισέλθει στους θαλάμους καύσης. Η υψηλή θερμική αντοχή του κινητήρα υποστηρίζεται από ένα υδροχιτώνιο που εκτείνεται μέχρι το κάτω τμήμα των κυλίνδρων και το σύστημα ψύξης με ψεκασμό λαδιού στην κάτω πλευρά των εμβόλων. Τα έμβολα από χυτό αλουμίνιο μεταφέρουν ισχύ μέσω σφυρήλατων μπιελών στον σφυρήλατο στρόφαλο. Και οι δύο εκκεντροφόροι μπορούν να ρυθμίζονται μέσω ενός ηλεκτροϋδραυλικού περιστροφικού δίσκου που εναρμονίζει τους χρόνους ανοίγματος των βαλβίδων με το φορτίο του κινητήρα μέσω της μονάδας ελέγχου κινητήρα. Με υψηλότερη επικάλυψη (overlap) στις χαμηλότερες στροφές, ο συνεχής μεταβλητός χρονισμός των εκκεντροφόρων διασφαλίζει επίσης την ταχύτερη απόκριση του υπερσυμπιεστή. Οι βαλβίδες εξαγωγής έχουν πλήρωση νατρίου, και όλες οι βαλβίδες ενεργοποιούνται μέσω ολισθητήρων χαμηλής τριβής στα κοκκοράκια.

6 - 6 - Άλλα χαρακτηριστικά του κινητήρα περιλαμβάνει επίσης δύο αντικραδασμικούς άξονες, καδένα χρονισμού με περιορισμένες απαιτήσεις συντήρησης για τους εκκεντροφόρους και ένα χυτό κέλυφος φίλτρου λαδιού, με εύκολη δυνατότητα πρόσβασης από πάνω. Μόνο το φυσίγγιο χρειάζεται αντικατάσταση κατά την αλλαγή λαδιού, και το κατάλληλο χρονικό διάστημα δηλώνεται με μία ενδεικτική λυχνία. Αισθητήρες μετρούν το ποσοστό χρήσης του πλήρως συνθετικού λαδιού, βάσει παραμέτρων όπως ο αριθμός των κρύων εκκινήσεων του κινητήρα και οι σπινθήρες ανάφλεξης που παράγονται από τα μπουζί. Τα ίδια τα μπουζί χρειάζονται αντικατάσταση κάθε χιλιόμετρα και το αντιψυκτικό κάθε χιλιόμετρα. Κορυφαίος βενζινοκινητήρας: 2.8 V-6 Turbo με 260 hp Κορυφαίος βενζινοκινητήρας είναι ο 2.8 V-6 Turbo που παράγει 191 kw/ 260 hp και 350 Nm ροπής μεταξύ 1900 και 4500 rpm. Υιοθετεί πλείστα high-tech χαρακτηριστικά: Μία κλασική γωνία κυλίνδρων 60 μοιρών και εκκεντροφόρους επικεφαλής από διπλές καδένες, μεταβλητό έλεγχο βαλβίδων και στρόφαλο τεσσάρων ρουλεμάν από μικρο-κράμα σφυρήλατου ατσαλιού ένα υλικό που συνήθως χρησιμοποιείται σε αγωνιστικά αυτοκίνητα. Η προηγμένη δομή του V-6 περιλαμβάνει λεπτομέρειες όπως αντι-τριβική επίστρωση εμβόλων, υποδοχές τω ελατηρίων έχουν υποστεί σκλήρυνση μέσω ανοδίωσης για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, χιτώνια από χυτοσίδηρο και σύστημα ψύξης με ψεκασμό λαδιού. Η προηγμένη σχεδίαση επιβεβαιώνεται επίσης από τις μπιέλες από συσσωματωμένο ατσάλι, τις βαλβίδες εξαγωγής με πλήρωση νατρίου για βελτιωμένη ψύξη και στο κάρτερ λαδιού που κατασκευάζεται από χυτό αλουμίνιο για πρόσθετη δομική ακαμψία. Λειτουργώντας με αναλογία συμπίεσης 9.5:1, ο κινητήρας έχει ένα μονό υπερσυμπιεστή twin-scroll. Το intercooler που είναι κεντρικά τοποθετημένο πάνω από το κιβώτιο, έχει ενσωματωμένη βαλβίδα ελέγχου πίεσης υπερπλήρωσης και τροφοδοτεί τον κινητήρα με πίεση υπερπλήρωσης μέχρι 0.6 bar. Η τουρμπίνα κατασκευάζεται από ειδικό κράμα ατσαλιού υψηλών προδιαγραφών. Λόγω της twin-scroll σχεδίασης, η τουρμπίνα τροφοδοτείται ομοιόμορφα και από τις δύο σειρές κυλίνδρων. Οι ξεχωριστοί αυλοί ένας για κάθε σειρά κυλίνδρων διαχωρίζουν τους παλμούς πίεσης καυσαερίων. Αυτό διατηρεί χαμηλά τις απώλειες ενέργειας του υπερσυμπιεστή, ενώ ωφελεί τη ροή των καυσαερίων και τη λειτουργική απόδοση.

7 - 7 - Ο συνεχώς μεταβαλλόμενος, ηλεκτρονικά ελεγχόμενος και υδραυλικής ενεργοποίησης χρονισμός των εκκεντροφόρων εισαγωγής διασφαλίζει ταχεία απόκριση του γκαζιού και ισχυρή ροπή, ακόμα και στις χαμηλές στροφές του κινητήρα. Οι εκκεντροφόροι εισαγωγής μπορούν να περιστρέφονται ως προς το στρόφαλο κατά έως 50 ο για να μεταβάλλουν το χρονισμό των βαλβίδων και επομένως τον κύκλο πλήρωσης στις υπάρχουσες συνθήκες φορτίου και στροφών. Οι εκκεντροφόροι εισαγωγής και εξαγωγής κατασκευάζονται από αλουμίνιο υψηλής αντοχής, που του κάνει ιδιαίτερα ελαφρούς, με αντοχή στη θερμότητα και ανθεκτικούς. Πέραν της ταχύτερης απόκρισης του υπερσυμπιεστή, η γρήγορη αλλά ομαλή παραγωγή ισχύος οφείλεται κυρίως στο σύστημα διαχείρισης κινητήρα 32-bit Bosch-Motronic. Το λογισμικό της μονάδας ελέγχου προσαρμόστηκε ειδικά για το Insignia και ρυθμίζει όλες τις βασικές λειτουργίες όπως χρονισμός ανάφλεξης, ψεκασμός καυσίμου, πίεση υπερπλήρωσης, μέτρηση ροής αέρα εισαγωγής και θέση πεταλούδας γκαζιού. Οι πολλαπλές εξαγωγές έχουν διπλά τοιχώματα, με το εσωτερικό τμήμα τους από υδρομορφοποιημένο ανοξείδωτο ατσάλι. Αυτό μειώνει τις εκπομπές ρύπων μετά από μία κρύα εκκίνηση επειδή η πολλαπλή απορροφά λιγότερη θερμότητα. Επιπλέον, υπάρχει και ένα σύστημα εισαγωγής αέρα στην πολλαπλή εξαγωγής μέχρι τα 30 πρώτα δευτερόλεπτα μετά από μία κρύα εκκίνηση, έτσι ώστε ο καταλυτικός μετατροπέας να φτάνει ακόμα ταχύτερα σε θερμοκρασία λειτουργίας. Οι επιδόσεις του κινητήρα είναι εξίσου εντυπωσιακές με τις τεχνικές προδιαγραφές του. Το 90% της μέγιστης ροπής των 350 Nm παράγεται στις 1500 rpm, ενώ η μέγιστη τιμή είναι διαθέσιμη σε μία ευρεία κλίμακα στροφών μεταξύ 1900 και 4500 rpm. Ο κινητήρας 2.8- λίτρων διατίθεται με εξατάχυτο μηχανικό ή αυτόματο κιβώτιο και με το σύστημα τετρακίνησης Adaptive 4x4. Βενζινοκινητήρες: Κινητήρες 1.6 ECOTEC 1.8 ECOTEC 2.0 Turbo 2.8 V6 Turbo ECOTEC Αριθμός κυλίνδρων Κυβισμός (cm 3 )

8 - 8 - Ισχύς (kw/hp at rpm) Μέγιστη ροπή rpm) Επιτάχυνση km/h (s)* 85/115 at /140 at /220 at /260 at (7.8) 6.9 (7.1) Τελική ταχύτητα (km/h)* (240) 250** (250**) Κατανάλωση μικτού κύκλου MVEG (l/100 km)* (9.6) 10.9 (11.6) Εκπομπές CO 2 (g/km) FWD: NB: 208, HB: 209 (225) AWD: 215 (229) *Με εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο (εξατάχυτο αυτόματο) ** περιορισμένη NB: Notchback; HB: Hatchback; AWD: All-wheel drive 256 (272) Μπορείτε να κατεβάσετε κείμενα και φωτογραφίες από το Internet στο Διαδικτυακό τόπο

Media Information. Νέα γκάμα Opel Astra: Τεχνικά Χαρακτηριστικά. Αύγουστος 2012. 5-θ. 4-θ sedan. Station Wagon. D-65423 Rüsselsheim

Media Information. Νέα γκάμα Opel Astra: Τεχνικά Χαρακτηριστικά. Αύγουστος 2012. 5-θ. 4-θ sedan. Station Wagon. D-65423 Rüsselsheim Media Information Αύγουστος 2012 Νέα γκάμα Opel Astra: Τεχνικά Χαρακτηριστικά 5-θ 4-θ sedan Station Wagon Adam Opel AG D-65423 Rüsselsheim media.opel.com Σελίδα 2 Νέα γκάμα Opel Astra: Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΚ ΙΙ Γ ΕΠΑΛ 29 / 04 / 2018

ΜΕΚ ΙΙ Γ ΕΠΑΛ 29 / 04 / 2018 Γ ΕΠΑΛ 29 / 04 / 2018 ΜΕΚ ΙΙ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα τη λέξη ΣΩΣΤΟ, αν είναι σωστή ή τη λέξη ΛΑΘΟΣ, αν είναι λανθασμένη. α. Ροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αργυρούπολη, 22 Ιανουαρίου 2013 Θέμα: «Το Polo BlueGT ενώνει την δύναμη με την οικονομία» 0 100 km/h σε 7,9 δευτερόλεπτα με μέση κατανάλωση 4,6 l/100km Αθήνα, Ιανουάριος 2013. Το νέο

Διαβάστε περισσότερα

H MAN έδωσε την πρώτη δημόσια παρουσίαση της νέας μηχανής της ναυαρχίδας των φορτηγών της στην πρόσφατη έκθεση IAA Hanover CV.

H MAN έδωσε την πρώτη δημόσια παρουσίαση της νέας μηχανής της ναυαρχίδας των φορτηγών της στην πρόσφατη έκθεση IAA Hanover CV. Ο κινητήρας με την κωδική ονομασία D3876 θα προσφέρει ιπποδύναμη 520 hp (390 kw), 560 hp (420 kw) και 640 hp (470 kw), ενώ η μέγιστη ροπή που θα παράγεται μεταξύ 930 και 1350 rpm, λέγεται ότι θα καλύπτει

Διαβάστε περισσότερα

1. Από ποια μέρη αποτελείται η περιστροφική αντλία πετρελαίου ; Πώς διανέμεται το καύσιμο στους διάφορους κυλίνδρους ;

1. Από ποια μέρη αποτελείται η περιστροφική αντλία πετρελαίου ; Πώς διανέμεται το καύσιμο στους διάφορους κυλίνδρους ; Απαντήσεις στο διαγώνισμα του 6 ου κεφαλαίου 1. Από ποια μέρη αποτελείται η περιστροφική αντλία πετρελαίου ; 197 1. τον κινητήριο άξονα ( περιστρέφεται με τις μισές στροφές του στροφάλου για 4-χρονο κινητήρα

Διαβάστε περισσότερα

Η Opel Παρουσιάζει το Corsa Hybrid Concept

Η Opel Παρουσιάζει το Corsa Hybrid Concept Σεπτέμβριος 2007 Παγκόσμια πρεμιέρα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (IAA) 2007 Η Opel Παρουσιάζει το Corsa Hybrid Concept Άμεσο μέλλον: Το πρωτότυπο Corsa Hybrid και το Vectra Flexpower δείχνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΕΚ ΙΙ / Γ ΕΠΑΛ 17/03/2019 ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα τη λέξη ΣΩΣΤΟ, αν είναι σωστή ή τη λέξη ΛΑΘΟΣ, αν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : «ΜΕΚ ΙΙ» ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016-17 Ημερομηνία Εξέτασης: 15 Ιουνίου 2017 ΘΕΜΑ Α Α1. Μονάδες 15 Να

Διαβάστε περισσότερα

Opel Insignia: Η ανάγλυφη σχεδίαση συναντά τη Γερμανική ακρίβεια

Opel Insignia: Η ανάγλυφη σχεδίαση συναντά τη Γερμανική ακρίβεια Σεπτέμβριος 2008 Περίληψη Opel Insignia: Η ανάγλυφη σχεδίαση συναντά τη Γερμανική ακρίβεια Νέα φιλοσοφία: Σπορ, μεσαίου μεγέθους sedan Πλούσια γκάμα επιλογών: Τρεις εκδόσεις αμαξώματος, επτά κινητήρες

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ DRIVE-E

ΝΕΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ DRIVE-E Κινητήρες εξελιγμένοι από λευκό χαρτί. Γιατί όμως χρειάζονται νέοι κινητήρες; 1. όλο και πιο αυστηρά όρια εκπομπής ρύπων 2. ανάγκη μείωσης κατανάλωσης. 3. οι παλιοί τείνουν στα όριά τους και η όποια βελτίωση,

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Κυλίνδρων, διάταξη Χωρητικότητα (cm3) 999 Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 70x86.5 Βαλβίδες ανά κύλινδρο 4 Σχέση συμπίεσης 10.5:1

Αρ. Κυλίνδρων, διάταξη Χωρητικότητα (cm3) 999 Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 70x86.5 Βαλβίδες ανά κύλινδρο 4 Σχέση συμπίεσης 10.5:1 Κινητήρας 1.0 Turbo 3 Cylinder 120 HP MT 4X2 Αρ. Κυλίνδρων, διάταξη 3 σε σειρά Χωρητικότητα (cm3) 999 Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 70x86.5 Βαλβίδες ανά κύλινδρο 4 Σχέση συμπίεσης 10.5:1 Μέγιστη ισχύς σε kw

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις. α) Ειδικός όγκος (ν) είναι το πηλίκο του όγκου που καταλαμβάνει μια ποσότητα αερίου δια της μάζας του. Σελ. 9

Απαντήσεις. α) Ειδικός όγκος (ν) είναι το πηλίκο του όγκου που καταλαμβάνει μια ποσότητα αερίου δια της μάζας του. Σελ. 9 Απαντήσεις στα Θέματα των πανελληνίων 2013 στο μάθημα ΜΕΚ ΙΙ Θέμα Α Α1 α) Ειδικός όγκος (ν) είναι το πηλίκο του όγκου που καταλαμβάνει μια ποσότητα αερίου δια της μάζας του. Σελ. 9 Σωστό β) Για να περιοριστεί

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις στις ερωτήσεις του 3 ου κεφαλαίου

Απαντήσεις στις ερωτήσεις του 3 ου κεφαλαίου Απαντήσεις στις ερωτήσεις του 3 ου κεφαλαίου 1 η. Πώς διακρίνονται τα συστήματα ψεκασμού ανάλογα με την κατασκευή και τον τρόπο λειτουργίας τους ; διακρίνονται σε : * μηχανικά ( μηχανοϋδραυλικά ) * συνδυασμένα

Διαβάστε περισσότερα

DUCATO NATURAL POWER

DUCATO NATURAL POWER DUCATO NATURAL POWER DUCATO NATURAL POWER DUCATO NATURAL POWER Το όχημα έχει ρυθμιστεί να λειτουργεί κανονικά με φυσικό αέριο, ενώ υπάρχει αυτόματο σύστημα εναλλαγής σε βενζίνη όταν το φυσικό αέριο πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Τι επιτρέπει ο μεταβλητός χρονισμός των βαλβίδων, που χρησιμοποιείται και τι επιτυγχάνεται με αυτόν ; ( μονάδες 8 ΤΕΕ 2002 )

Τι επιτρέπει ο μεταβλητός χρονισμός των βαλβίδων, που χρησιμοποιείται και τι επιτυγχάνεται με αυτόν ; ( μονάδες 8 ΤΕΕ 2002 ) Τι επιτρέπει ο μεταβλητός χρονισμός των βαλβίδων, που χρησιμοποιείται και τι επιτυγχάνεται με αυτόν ; ( μονάδες 8 ΤΕΕ 2002 ) σελ. 47 Μας επιτρέπει α) τη διαφοροποίηση των επικαλύψεων ανάλογα με τις στροφές

Διαβάστε περισσότερα

8η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΓΧΥΣΗΣ (ΙNJECTION)

8η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΓΧΥΣΗΣ (ΙNJECTION) 8η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΓΧΥΣΗΣ (ΙNJECTION) Ποιότητα καυσίμου Για την παραγωγή έργου (Κίνησης) από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη, κατά κύριο λόγο, οι υδρογονάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ FORD ECONETIC TECHNOLOGY ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΟΜΠΩΝ CO2

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ FORD ECONETIC TECHNOLOGY ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΟΜΠΩΝ CO2 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ FORD ECONETIC TECHNOLOGY ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΟΜΠΩΝ CO2 Νέο μοντέλο Ford Mondeo ECOnetic με εκπομπές CO 2 κάτω από 115 γραμμ./χλμ.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΜΑ Α Β ) ΤΡΙΤΗ 31

Διαβάστε περισσότερα

Volvo fh με i-save ΠΟΤΈ Η ΕΞΟΙΚΟΝΌΜΗΣΗ ΚΑΥΣΊΜΟΥ ΔΕΝ ΉΤΑΝ ΤΌΣΟ ΑΠΛΉ

Volvo fh με i-save ΠΟΤΈ Η ΕΞΟΙΚΟΝΌΜΗΣΗ ΚΑΥΣΊΜΟΥ ΔΕΝ ΉΤΑΝ ΤΌΣΟ ΑΠΛΉ Volvo fh με i-save ΠΟΤΈ Η ΕΞΟΙΚΟΝΌΜΗΣΗ ΚΑΥΣΊΜΟΥ ΔΕΝ ΉΤΑΝ ΤΌΣΟ ΑΠΛΉ Το απόλυτο φορτηγό μεγάλων αποστάσεων Όταν πρόκειται για οικονομία καυσίμου, το θέμα δεν είναι μόνο πόση οικονομία μπορείτε να κάνετε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Α1. α - Λάθος β - Σωστό γ - Σωστό δ - Λάθος ε - Σωστό Α γ 2 - β 3 - ε 4 - στ 5 - α ΘΕΜΑ Β Β1.

ΘΕΜΑ Α Α1. α - Λάθος β - Σωστό γ - Σωστό δ - Λάθος ε - Σωστό Α γ 2 - β 3 - ε 4 - στ 5 - α ΘΕΜΑ Β Β1. ΘΕΜΑ Α Α1. α - Λάθος β - Σωστό γ - Σωστό δ - Λάθος ε - Σωστό Α2. 1 - γ 2 - β 3 - ε - στ 5 - α ΘΕΜΑ Β Β1. Β2. Οι βαλβίδες ασφαλείας στην αποθήκη καυσίμου (ρεζερβουάρ) ενός οχήματος χρησιμοποιούνται για

Διαβάστε περισσότερα

3 ο κεφάλαιο. κύκλος λειτουργίας. των Μ Ε Κ. Εξεταστέα ύλη πανελλαδικών στις ερωτήσεις από 1 η έως και 24 η

3 ο κεφάλαιο. κύκλος λειτουργίας. των Μ Ε Κ. Εξεταστέα ύλη πανελλαδικών στις ερωτήσεις από 1 η έως και 24 η Εξεταστέα ύλη πανελλαδικών στις ερωτήσεις από 1 η έως και 24 η Μόνο διδακτέα η ύλη των ερωτήσεων 25 και 26 3 ο κεφάλαιο κύκλος λειτουργίας των Μ Ε Κ 1. Τι είναι οι ΜΕΚ; και Πώς παράγεται η μηχανική ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις στο διαγώνισμα του 3 ου κεφαλαίου 3.2.4-3.2.5 3.3-3.4 3.5-3.5.1 1. Ποιος είναι ο προορισμός του στροφαλοφόρου άξονα και πως κατασκευάζεται; 59 Ο προορισμός του στροφαλοφόρου άξονα είναι να μετατρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Στον κινητήρα VR6, αλλά και στον V R5, οι αυλοί εισαγωγής έχουν διαφορετικό μήκος.

Στον κινητήρα VR6, αλλά και στον V R5, οι αυλοί εισαγωγής έχουν διαφορετικό μήκος. Περιγραφή λειτουργίας της πολλαπλής εισαγωγής μεταβλητού μήκους του συστήματος, πλεονεκτήματα, καινοτομίες, εγκατάσταση, έλεγχος, ηλεκτρικά διαγράμματα και διάγνωση βλαβών του συστήματος. Μετά την αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

Μ.Ε.Κ. Ι Μ.Ε.Κ.ΙΙ ΕΠΑΛ

Μ.Ε.Κ. Ι Μ.Ε.Κ.ΙΙ ΕΠΑΛ Μ.Ε.Κ. Ι Μ.Ε.Κ.ΙΙ ΕΠΑΛ Απαντήσεις Πανελλήνιων Εξετάσεων 2017-2018 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΒΑΝΤΣΗΣ Β. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΕ17 ΘΕΜΑ Α. Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 7 η 4.1 Κύκλος λειτουργίας σπειροειδή διαγράμματα πραγματικής λειτουργίας

εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 7 η 4.1 Κύκλος λειτουργίας σπειροειδή διαγράμματα πραγματικής λειτουργίας εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 7 η 4.1 Κύκλος λειτουργίας σπειροειδή διαγράμματα πραγματικής λειτουργίας 1. Τι ονομάζεται χρόνος σε έναν παλινδρομικό κινητήρα; 70 ΕΠΑΛ 2012 Σε έναν

Διαβάστε περισσότερα

Κινητήρες βενζίνης από το μέλλον με 14:1 σχέση συμπίεσης Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 08 Μάρτιος :34

Κινητήρες βενζίνης από το μέλλον με 14:1 σχέση συμπίεσης Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 08 Μάρτιος :34 Μια νέα γενιά βενζινοκινητήρων με σχέση συμπίεσης 12:1, 13:1 και 14:1 είναι ήδη στην παραγωγή από την Mazda. Kαι όμως, κάτι που φαίνεται ακατόρθωτο, μια σχέση συμπίεσης 14:1 σε βενζινοκινητήρα, κατάφεραν

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλοι λειτουργίας. μηχανών

Κύκλοι λειτουργίας. μηχανών εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 7 η 5.2 Κύκλοι λειτουργίας μηχανών diesel 1. Ποιες είναι οι βασικές διαφορές του κύκλου λειτουργίας των 4-χ diesel σε σχέση με τις 4-χ βενζινομηχανές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ PANDA NATURAL POWER. * Οι τιμές κατανάλωσης, όταν χρησιμοποιείται καύσιμο φυσικού αερίου, υπολογίζονται σε Kg/100km

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ PANDA NATURAL POWER. * Οι τιμές κατανάλωσης, όταν χρησιμοποιείται καύσιμο φυσικού αερίου, υπολογίζονται σε Kg/100km PANDA NATURAL POWER PANDA NATURAL POWER PANDA NATURAL POWER Το όχημα έχει ρυθμιστεί να λειτουργεί κανονικά με φυσικό αέριο, ενώ υπάρχει αυτόματο σύστημα εναλλαγής σε βενζίνη, όταν το φυσικό αέριο πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ. αποτελέσματα : να μεταβάλλεται το διάκενο των βαλβίδων η μεταβολή του διακένου μεταβάλει συνήθως και το χρονισμό

ΚΕΦΑΛΑΙΟ. αποτελέσματα : να μεταβάλλεται το διάκενο των βαλβίδων η μεταβολή του διακένου μεταβάλει συνήθως και το χρονισμό ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο 1. Ποια είναι τα αίτια της αλλαγής των αρχικών διαστάσεων ορισμένων εξαρτη-- μάτων του συστήματος κίνησης των βαλβίδων και τι αποτελέσματα επιφέρουν; 43 αίτια : 1. η αύξηση της θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρoηγμένες Λύσεις Φυσικού Αερίου από τη Mercedes-Benz. Αντώνης Ευαγγελούλης, Γενικός Διευθυντής Επαγγελματικών Οχημάτων Mercedes Benz Ελλάς Α.Ε.Ε.

Πρoηγμένες Λύσεις Φυσικού Αερίου από τη Mercedes-Benz. Αντώνης Ευαγγελούλης, Γενικός Διευθυντής Επαγγελματικών Οχημάτων Mercedes Benz Ελλάς Α.Ε.Ε. Πρoηγμένες Λύσεις Φυσικού Αερίου από τη Mercedes-Benz Αντώνης Ευαγγελούλης, Γενικός Διευθυντής Επαγγελματικών Οχημάτων Mercedes Benz Ελλάς Α.Ε.Ε. Transport Show, 1 η Ιουνίου 2014 Η τεχνολογία BlueEFFICIENCY

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικότητα Station Wagon Μέσα από Κομψό Στυλ

Πρακτικότητα Station Wagon Μέσα από Κομψό Στυλ 2 Οκτωβρίου, 2008 Opel Insignia Sports Tourer Πρακτικότητα Station Wagon Μέσα από Κομψό Στυλ Τολμηρή εμφάνιση: Η συναρπαστική σχεδίαση Insignia ταιριάζει άριστα στο station wagon Νέοι κινητήρες: 2.0 BiTurbo

Διαβάστε περισσότερα

CNG: Η Απάντηση της Opel στις Αυξανόμενες Τιμές Καυσίμων

CNG: Η Απάντηση της Opel στις Αυξανόμενες Τιμές Καυσίμων Απρίλιος 2006 Zafira και Combo φυσικού αερίου CNG: Η Απάντηση της Opel στις Αυξανόμενες Τιμές Καυσίμων Τα Zafira και Combo CNG χρειάζονται μόνο 5.2/4.9 kg φυσικού αερίου ανά 100 χιλιόμετρα Η υποδαπέδια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ. από άποψη συνολικού. λειτουργικού κόστους.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ. από άποψη συνολικού. λειτουργικού κόστους. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Οι κινητήρες ντίζελ συνεχίζουν να καταναλώνουν λιγότερα καύσιµα από τη βενζίνη εως και 30% λιγοτερο καυσιµο απο τους βενζινοκινητηρες µε αµεσο ψεκασµο της ιδιας γενιας.

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα μεταβλητής πολλαπλής εισαγωγής. Τα συστήματα μεταβλητής πολλαπλής εισαγωγής παρουσιάζουν τα

Συστήματα μεταβλητής πολλαπλής εισαγωγής. Τα συστήματα μεταβλητής πολλαπλής εισαγωγής παρουσιάζουν τα Συστήματα μεταβλητής πολλαπλής εισαγωγής Τα συστήματα μεταβλητής πολλαπλής εισαγωγής παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια ραγδαία αύξηση στους κινητήρες παραγωγής. Χρησιμοποιούνται ως μέσα βελτίωσης της ροπής

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Τεχνολογία και Ηλεκτρολογία/Ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: «ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ» ΕΠΑΛ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: «ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ» ΕΠΑΛ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: «ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ» ΕΠΑΛ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο)

Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο) Ενότητα 2 : Γεωργικός Ελκυστήρας Μέρη του κινητήρα Δρ. Δημήτριος Κατέρης Εργαστήριο 2 ο ΤΕΤΡΑΧΡΟΝΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122

1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122 Απαντήσεις στο: Διαγώνισμα στο 4.7 στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 13 η 1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122 Είναι διάφοροι τύποι υδρογονανθράκων ΗC ( υγρών ή αέριων ) που χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα: Γοχημάτων ΑΘ.ΚΕΡΜΕΛΙΔΗΣ ΠΕ 12.04

Τμήμα: Γοχημάτων ΑΘ.ΚΕΡΜΕΛΙΔΗΣ ΠΕ 12.04 Τα αίτια είναι: η αύξηση της θερμοκρασίας κατά τη λειτουργία του κινητήρα, το είδος του υλικού κατασκευής και η φθορά μετά από πολλές ώρες λειτουργίας. Τα αποτελέσματα είναι: να μεταβάλλεται το διάκενο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (IΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα Ημερομηνία Ώρα εξέτασης

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις στο : Διαγώνισμα στο 4.7

Απαντήσεις στο : Διαγώνισμα στο 4.7 Απαντήσεις στο : Διαγώνισμα στο 4.7 από την 26 η έως και την 37 η 26. Ποιος είναι ο σκοπός του συστήματος τροφοδοσίας καυσίμου; 126-127 Ο σκοπός του συστήματος τροφοδοσίας καυσίμου είναι η άντληση καυσίμου

Διαβάστε περισσότερα

Γνήσια Ανταλλακτικά ΓΝΗΣΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ. Συγκριτικός Οδηγός για Πελάτες

Γνήσια Ανταλλακτικά ΓΝΗΣΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ. Συγκριτικός Οδηγός για Πελάτες Γνήσια Ανταλλακτικά ΓΝΗΣΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ Συγκριτικός Οδηγός για Πελάτες ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 01 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 02 03 Φίλτρο Λαδιού 04 05 Φίλτρο Αέρα 06 07 Φίλτρο Καυσίμου 08 09 Ιμάντας Χρονισμού 10 11 Τακάκια Φρένων

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα: Γοχημάτων ΑΘ.ΚΕΡΜΕΛΙΔΗΣ ΠΕ 12.04

Τμήμα: Γοχημάτων ΑΘ.ΚΕΡΜΕΛΙΔΗΣ ΠΕ 12.04 Ο πετρελαιοκινητήρας είναι ένας εμβολοφόρος παλινδρομικός κινητήρας εσωτερικής καύσης. Η διαδικασία σχηματισμού του μείγματος γίνεται μέσα στους κυλίνδρους και λίγο πριν το έμβολο φθάσει στο ΑΝΣ, προς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : «ΜΕΚ ΙΙ»

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : «ΜΕΚ ΙΙ» ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΜΑ Α Β ) ΘΕΜΑ A ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : «ΜΕΚ ΙΙ» Ημερομηνία Εξέτασης:

Διαβάστε περισσότερα

Νέα σειρά Porter. euro

Νέα σειρά Porter. euro Νέα σειρά Porter euro 6 euro 6 euro 6 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΙΣΧΥΣ* ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΡΟΠΗ* Νέος Κινητήρας Ο νέος κινητήρας MultiTech Euro 6 είναι η τέλεια απάντηση της Piaggio στον τομέα των βενζινοκίνητων οχημάτων επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

DOBLÒ WORK UP DOBLÒ WORK UP

DOBLÒ WORK UP DOBLÒ WORK UP DOBLÒ WORK UP Φτιαγμένο στα μέτρα της δουλειάς σας. Φτιαγμένο στα μέτρα της πόλης σας. Ο κατάλληλος σύμμαχος για τη δουλειά σας, το νέο Doblò Work Up είναι η ιδανική λύση για όσους χρειάζονται περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθηµα: Τεχνολογία και Ηλεκτρολογία/Ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

Μην ψάχνετε για δείκτη στάθμης λιπαντικού στην νέα γενιά συστημάτων λίπανσης!

Μην ψάχνετε για δείκτη στάθμης λιπαντικού στην νέα γενιά συστημάτων λίπανσης! Μην ψάχνετε για δείκτη στάθμης λιπαντικού στην νέα γενιά συστημάτων λίπανσης! Όλο και περισσότεροι κατασκευαστές σήμερα, ιδιαίτερα στα νέα ακριβά μοντέλα της μάρκας τους χρησιμοποιούν νέα συστήματα λίπανσης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία των μηχανών εσωτερικής καύσης, αρχίζει μόλις το 1860, τη. κατασκεύασε τον πρώτο πρακτικά χρησιμοποιήσιμο κινητήρα, από τον οποίο

Η ιστορία των μηχανών εσωτερικής καύσης, αρχίζει μόλις το 1860, τη. κατασκεύασε τον πρώτο πρακτικά χρησιμοποιήσιμο κινητήρα, από τον οποίο Εισαγωγή Ιστορική Αναδρομή Η ιστορία των μηχανών εσωτερικής καύσης, αρχίζει μόλις το 1860, τη χρονιά δηλαδή που ο Ζάν Ετιέν Λενουάρ, ένας Βέλγος εφευρέτης, κατασκεύασε τον πρώτο πρακτικά χρησιμοποιήσιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΟΚΙΜΙΟΥ

ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΟΚΙΜΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΡΜΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΜΒΟΛΟΦΟΡΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 Κυλινδροκεφαλή Βενζινοκινητήρων ΑΣΚΗΣΗ 2: ΚΥΛΙΝΔΡΟΚΕΦΑΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

Για να ικανοποιηθούν οι σημερινές απαιτήσεις αναπτύχθηκε ένα

Για να ικανοποιηθούν οι σημερινές απαιτήσεις αναπτύχθηκε ένα Συστήματα Ψεκασμού Για να ικανοποιηθούν οι σημερινές απαιτήσεις αναπτύχθηκε ένα σύστημα συνεχούς ψεκασμού βενζίνης, στο οποίο η ποσότητα της βενζίνης που ψεκάζεται βρίσκεται σε άμεση σχέση με την ποσότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΕΡΙΩΝ. 1. Δώστε τον ορισμό τον τύπο και το διάγραμμα σε άξονες P v της ισόθερμης μεταβολής. σελ. 10. και

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΕΡΙΩΝ. 1. Δώστε τον ορισμό τον τύπο και το διάγραμμα σε άξονες P v της ισόθερμης μεταβολής. σελ. 10. και ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΕΡΙΩΝ 1. Δώστε τον ορισμό τον τύπο και το διάγραμμα σε άξονες P v της ισόθερμης μεταβολής. σελ. 10 ορισμός : Ισόθερμη, ονομάζεται η μεταβολή κατά τη διάρκεια της οποίας η θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ (HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ) ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΙΙ (Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

DESIGN ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΑΘΟΣ

DESIGN ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΑΘΟΣ DESIGN ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΑΘΟΣ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΒΟΛΟ ΣΠΟΡ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΚΟΥ DESIGN. Από τους πρωτοπόρους των αρχών του 20ού αιώνα, η ιστορία της Gilera είναι συνώνυμο της Ιταλικής επιτυχίας που εξακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικό, Ευέλικτο με Λιγότερα από 40 g CO 2 /km: Opel Flextreme

Δυναμικό, Ευέλικτο με Λιγότερα από 40 g CO 2 /km: Opel Flextreme 10 Σεπτεμβρίου, 2007 Δυναμικό, Ευέλικτο με Λιγότερα από 40 g CO 2 /km: Opel Flextreme Σπορ πρωτότυπο ενός όγκου λανσάρει καινοτομίες και παρουσιάζει την επαναστατική αρχιτεκτονική E-Flex Αυτονομία 55 km,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΑΝΤΛΙΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΑΝΤΛΙΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Ο ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΑΝΤΛΙΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ 1. Πώς γίνεται η διαδικασία σχηματισμού μείγματος στις diesel ; 195 Πώς γίνεται ο έλεγχος του φορτίου του πετρελαιοκινητήρα ; Πώς ρυθμίζεται η προπορεία

Διαβάστε περισσότερα

απαντήσεις Τι ονομάζεται ισόθερμη και τι ισόχωρη μεταβολή σε μια μεταβολή κατάστασης αερίων ; ( μονάδες 10 - ΕΠΑΛ 2009 )

απαντήσεις Τι ονομάζεται ισόθερμη και τι ισόχωρη μεταβολή σε μια μεταβολή κατάστασης αερίων ; ( μονάδες 10 - ΕΠΑΛ 2009 ) απαντήσεις Τι ονομάζεται ισόθερμη και τι ισόχωρη μεταβολή σε μια μεταβολή κατάστασης αερίων ; ( μονάδες 10 - ΕΠΑΛ 2009 ) ( σελ. 10 11 ΜΕΚ ΙΙ ) από φυσική Μια μεταβολή ονομάζεται : Ισόθερμη, εάν κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Νέο Opel Agila: Φιλικό, Δυναμικό, Ευέλικτο

Νέο Opel Agila: Φιλικό, Δυναμικό, Ευέλικτο Μάρτιος 2008 Η Opel στο 78 ο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης Νέο Opel Agila: Φιλικό, Δυναμικό, Ευέλικτο Φιλοσοφία: Πεντάθυρο όχημα ενός όγκου με πέντε κανονικά καθίσματα Λειτουργικότητα: Πολυμορφικό

Διαβάστε περισσότερα

Κωδικοί Ρ01ΧΧ και Ρ02ΧΧ

Κωδικοί Ρ01ΧΧ και Ρ02ΧΧ Κωδικοί Ρ01ΧΧ και Ρ02ΧΧ κωδικός P0010 P0011 P0012 P0013 P0014 P0015 P0020 P0021 P0022 P0023 P0065 P0066 P0067 P0100 P0101 P0102 P0103 P0105 Περιγραφή βλάβης - εξάρτημα Πλευρά 1, Ρύθμιση εκκεντροφόρου Πλευρά

Διαβάστε περισσότερα

Ολιστική Μέθοδος από την Παραγωγή Μέχρι και το Service

Ολιστική Μέθοδος από την Παραγωγή Μέχρι και το Service Παραγωγή και Ποιότητα Ολιστική Μέθοδος από την Παραγωγή Μέχρι και το Service Rüsselsheim: προηγμένες εγκαταστάσεις για ένα προηγμένο αυτοκίνητο Φιλοσοφία Service: Έμφαση σε μικρού κόστους επισκευές Ασφάλεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ: ΜΕΡΟΣ ΙΙ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ ΡΟΗΣ ΜΑΖΑΣ ΑΕΡΑ (MAF) Στέλνει ένα ηλεκτρικό σήμα στον "εγκέφαλο",

Διαβάστε περισσότερα

NEO. Το πρώτο αλυσοπρίονο του μέλλοντος. Το πρώτο αλυσοπρίονο στον κόσμο με ηλεκτρονικό σύστημα έγχυσης καυσίμου. Αλυσοπρίονο STIHL MS 500i

NEO. Το πρώτο αλυσοπρίονο του μέλλοντος. Το πρώτο αλυσοπρίονο στον κόσμο με ηλεκτρονικό σύστημα έγχυσης καυσίμου. Αλυσοπρίονο STIHL MS 500i Το πρώτο αλυσοπρίονο του μέλλοντος NEO Αλυσοπρίονο STIHL MS 00i Το πρώτο αλυσοπρίονο στον κόσμο με ηλεκτρονικό σύστημα έγχυσης καυσίμου Το νέο STIHL MS 00i Ο κινητήρας που δίνει το έναυσμα για μια νέα

Διαβάστε περισσότερα

UNIT INJECTOR SYSTEM ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ DIESEL

UNIT INJECTOR SYSTEM ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ DIESEL ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ DIESEL 1 Από την παλιά στη νέα εποχή Από τους συμβατικούς στους σύγχρονους πετρελαιοκινητήρες ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ DIESEL 2 Rudolf Diesel 1858-1913 Κατοχύρωσε την εφεύρεσή του το 1892 Ο πρώτος λειτουργήσιμος

Διαβάστε περισσότερα

στην συμπίεση των diesel η πίεση και η θερμοκρασία είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. η καύση των diesel γίνεται με αυτανάφλεξη και με σταθερή πίεση

στην συμπίεση των diesel η πίεση και η θερμοκρασία είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. η καύση των diesel γίνεται με αυτανάφλεξη και με σταθερή πίεση Απαντήσεις στις: Ερωτήσεις του κεφ. 5.2 1. Ποιες είναι οι βασικές διαφορές του κύκλου λειτουργίας των 4-χ diesel σε σχέση με τις 4-χ βενζινομηχανές Α - στη φάση της συμπίεσης και Β - στη φάση της καύσης

Διαβάστε περισσότερα

15. : (4) (10) 16. 225/45 R17 91 W 17.

15. : (4)  (10) 16. 225/45 R17 91 W 17. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ Ο ΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Θέµα: ΕΙ ΙΚΟ (Τεχνολογία Αυτοκινήτων)

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τεχνικά χαρακτηριστικά Diesel EGR 3-1 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Επαγγελματική χρήση Diesel EGR 3 Καθαρίζει το Σύστηµα Εισαγωγής Αέρα, τις Βαλβίδες Εισαγωγής, τον Αισθητήρα Ροής Αέρα, το EGR (σύστηµα επανακυκλοφορίας απαγόµενων καυσαερίων) και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ TURBO. Φυλλάδιο τεχνικών πληροφοριών.

ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ TURBO. Φυλλάδιο τεχνικών πληροφοριών. ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ TURBO Φυλλάδιο τεχνικών πληροφοριών TURBO εισαγωγή Με την αύξηση των πετρελαιοκίνητων οχημάτων σε κυκλοφορία αλλά και την στροφή των κατασκευαστών στους υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες βενζίνης

Διαβάστε περισσότερα

Υψηλές επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση: Η αποδοτικότητα βρίσκεται σε κάθε Audi.

Υψηλές επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση: Η αποδοτικότητα βρίσκεται σε κάθε Audi. Vorsprung durch Technik www.audi.gr Υψηλές επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση: Η αποδοτικότητα βρίσκεται σε κάθε Audi. Ανακαλύψτε περισσότερα στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Αudi www.audi.gr ή στους Εξουσιοδοτημένους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑ.Λ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : «ΜΕΚ ΙΙ»

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑ.Λ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : «ΜΕΚ ΙΙ» ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑ.Λ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : «ΜΕΚ ΙΙ» Θέμα Α Ημερομηνία Εξέτασης: 6 Ιουνίου 2015 Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΜΑ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι είναι οι ΜΕΚ και πώς παράγουν το μηχανικό έργο ; 8

1. Τι είναι οι ΜΕΚ και πώς παράγουν το μηχανικό έργο ; 8 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο 1. Τι είναι οι ΜΕΚ και πώς παράγουν το μηχανικό έργο ; 8 Είναι θερμικές μηχανές που μετατρέπουν την χημική ενέργεια του καυσίμου σε θερμική και μέρος αυτής για την παραγωγή μηχανικού έργου,

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά. λειτουργίας. μηχανών

Χαρακτηριστικά. λειτουργίας. μηχανών εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 16 η 5.4 Χαρακτηριστικά λειτουργίας μηχανών Diesel 1. Πώς γίνεται η αυτανάφλεξη καύση του πετρελαίου ; 247 Η αυτανάφλεξη του καυσίμου στις πετρελαιομηχανές,

Διαβάστε περισσότερα

Οφέλη της αεριοκίνησης και τάση της αγοράς. Καραβέλλας Παναγιώτης Brand Manager Fiat Professional

Οφέλη της αεριοκίνησης και τάση της αγοράς. Καραβέλλας Παναγιώτης Brand Manager Fiat Professional Οφέλη της αεριοκίνησης και τάση της αγοράς. Καραβέλλας Παναγιώτης Brand Manager Fiat Professional ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ FCA ~3.4 ΔΙΣ ΕΥΡΩ Ετήσιες δαπάνες R&D Βιώσιμη Μετακίνηση ΕΜΠΛΟΚΗ TOY ΧΡΗΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί απαιτείται σύστημα λίπανσης

Γιατί απαιτείται σύστημα λίπανσης 1 Γιατί απαιτείται σύστημα λίπανσης Οι βαλβίδες και οι έδρες των βαλβίδων μερικών κινητήρων είναι περισσότερο επιρρεπείς στη φθορά όταν ένα όχημα οδηγείτε με υγραέριο LPG ή φυσικό αέριο CNG. Αυτό δεν ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μ.Ε.Κ. I ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ. Κινητήρες εσωτερικής καύσης. Τα αυτοκίνητα εφοδιάζονται με κινητήρες εσωτερικής καύσης δηλαδή κινητήρες στους οποίους η καύση και η παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Ψυκτικές Μηχανές 28/9/2012. Υποπλοίαρχος (Μ) Α.Δένδης ΠΝ 1. Ψυκτικές Μηχανές (4.1) Ψυκτικές Μηχανές (4.1) Ψυκτικές Μηχανές (4.1)

Ψυκτικές Μηχανές 28/9/2012. Υποπλοίαρχος (Μ) Α.Δένδης ΠΝ 1. Ψυκτικές Μηχανές (4.1) Ψυκτικές Μηχανές (4.1) Ψυκτικές Μηχανές (4.1) Ψυκτικές Μηχανές Συμπιεστες Επανάληψη 1. Ποιός είναι ο σκοπός λειτουργίας του συμπιεστή; 4 Συμπύκνωση 3 Εκτόνωση Συμπίεση 1 Ατμοποίηση 2 Υποπλοίαρχος (Μ) Α.Δένδης Π.Ν. 1 2 Επανάληψη 2. Ποιά μεγέθη του

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ (Σύστημα Εισαγωγής Ψεκασμός Καυσίμου)

ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ (Σύστημα Εισαγωγής Ψεκασμός Καυσίμου) ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ (Δ.Π.Θ.) ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΞΑΝΘΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ( Ψεκασμός Καυσίμου) Διδάσκων: Δρ. Αναστάσιος Καρκάνης Μηχανολόγος Μηχανικός Μέλος

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλος Diesel και Μηχανές Εσωτερικής Καύσης Εισαγωγικά: Γενικά:

Κύκλος Diesel και Μηχανές Εσωτερικής Καύσης Εισαγωγικά: Γενικά: Κύκλος Diesel και Μηχανές Εσωτερικής Καύσης Εισαγωγικά: Η πετρελαιομηχανή είναι μια μηχανή εσωτερικής καύσης που μετατρέπει τη θερμική ενέργεια του πετρελαίου σε κινητική ενέργεια. Μοιάζει στα κύρια μέρη

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση κινητήρα Σύστημα Διαχείρισης Ανάφλεξης και Ψεκασμού Bosch ME 9.0, επαναπρογραμματιζόμενη μνήμη 2 MB, προδιαγραφές ρύπων EURO 4/ULEV

Διαχείριση κινητήρα Σύστημα Διαχείρισης Ανάφλεξης και Ψεκασμού Bosch ME 9.0, επαναπρογραμματιζόμενη μνήμη 2 MB, προδιαγραφές ρύπων EURO 4/ULEV NEWS RELEASE FOCUS ST ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΙΝΗΤΗΡΑ Τύπος κινητήρα 2.5L 20 V DOHC Κυβισμός (cc) 2522 cm 3 Διάμετρος (mm) 83.0 Διαδρομή (mm) 93.2 Τύπος καυσίμου, κατηγορία Αμόλυβδη βενζίνη, 98

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις στο: Διαγώνισμα στο 4.8 ερωτ. από 1 η - 26 η

Απαντήσεις στο: Διαγώνισμα στο 4.8 ερωτ. από 1 η - 26 η Απαντήσεις στο: Διαγώνισμα στο 4.8 ερωτ. από 1 η - 26 η 1. Ποιος είναι ο σκοπός του συστήματος ανάφλεξης; 148 Σκοπός του συστήματος ανάφλεξης είναι η παραγωγή ηλεκτρικού σπινθήρα την κατάλληλη χρονική

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά Συμβατά Πρωτότυπα Οχήματα

Περιβαλλοντικά Συμβατά Πρωτότυπα Οχήματα Χρονολογική παρουσίαση έρευνας Περιβαλλοντικά Συμβατά Πρωτότυπα Οχήματα Από το 1971, σχεδιαστές και μηχανικοί της GM/Opel διερευνούν την αυτοκίνηση του μέλλοντος Το σημερινό πρωτότυπο Flextreme είναι το

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΩΝ.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΩΝ. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΩΝ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Γιατί να αγοράσω ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο; BMW i. BMW i8 Coupé. BMW i8 Roadster. BMW 225xe Active Tourer. BMW 0e. BMW 50e. BMW 745e. BMW X5 xdrive45e. MINI Cooper

Διαβάστε περισσότερα

Η Opel/Vauxhall θα Λανσάρει Μοντέλα Χαμηλών Εκπομπών Ρύπων ecoflex

Η Opel/Vauxhall θα Λανσάρει Μοντέλα Χαμηλών Εκπομπών Ρύπων ecoflex GM Europe Product Development and Technology Communications Adam Opel Haus D-65423 Rüsselsheim Germany 29 Ιουνίου, 2007 Η Opel/Vauxhall θα Λανσάρει Μοντέλα Χαμηλών Εκπομπών Ρύπων ecoflex Η General Motors

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Τεχνολογία και Ηλεκτρολογία/Ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 25 η 4.5 Εκκεντροφόρος άξονας Βαλβίδες

εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 25 η 4.5 Εκκεντροφόρος άξονας Βαλβίδες εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 25 η 4.5 Εκκεντροφόρος άξονας Βαλβίδες 1. Ποια είναι τα κύρια μέρη του συστήματος διανομής ; 103 Να γράψετε την αντιστοιχία αριθμών εξαρτημάτων του

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο BMW i8 Roadster, Το νέο BMW i8 Coupe. Τα Σημαντικότερα.

Το νέο BMW i8 Roadster, Το νέο BMW i8 Coupe. Τα Σημαντικότερα. Σελίδα 1 Το νέο BMW i8 Roadster, Το νέο BMW i8 Coupe. Τα Σημαντικότερα. Σελίδα 2 Σελίδα 3 Σελίδα 4 Το σπορ αυτοκίνητο του μέλλοντος τώρα σε δύο τύπους αμαξώματος. Τα νέα BMW i8 Roadster και BMW i8 Coupe

Διαβάστε περισσότερα

FIAT. Fiat Group Automobiles Hellas S.A , : ,

FIAT. Fiat Group Automobiles Hellas S.A , : , FIAT Ηγετική θέση στον τομέα της πετρελαιοκίνησης H Fiat προσφέρει στην ελληνική αγορά μία ευρεία γκάμα πετρελαιοκίνητων μοντέλων (όλα προδιαγραφών Euro 5) τα οποία ταιριάζουν απόλυτα στις ελληνικές συνθήκες,

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός Κινητήρα

Υπολογισμός Κινητήρα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑ 2006 Εργασία στη Δυναμική Μηχανών και Μηχανισμών: Υπολογισμός Κινητήρα Φοιτητές: Ιωαννίδης Νικόλαος 4655 Σφακιανάκης

Διαβάστε περισσότερα

Honda Mobility MOBILITY

Honda Mobility MOBILITY Υβριδική Τεχνολογία Honda Εισηγητής: Νίκος Ξυδιάς Τεχνικός Εκπαιδευτής Honda 1 Honda Mobility MOBILITY 3 3 To Όραµα της Honda Επιθυµούµε να είµαστε µία Εταιρία την Ύπαρξη της οποίας θέλει η Κοινωνία (we

Διαβάστε περισσότερα

3 ο κεφάλαιο. καύσιμα και καύση

3 ο κεφάλαιο. καύσιμα και καύση 3 ο κεφάλαιο καύσιμα και καύση 1. Τι ονομάζουμε καύσιμο ; 122 Είναι διάφοροι τύποι υδρογονανθράκων ΗC ( υγρών ή αέριων ) που χρησιμοποιούνται από τις ΜΕΚ για την παραγωγή έργου κίνησης. Το καλύτερο καύσιμο

Διαβάστε περισσότερα

εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 11 η 5.5 Τροφοδοσία Εκχυση καυσίμου των Diesel

εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 11 η 5.5 Τροφοδοσία Εκχυση καυσίμου των Diesel εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 11 η 5.5 Τροφοδοσία και Εκχυση καυσίμου των Diesel 1. Τι περιλαμβάνει το σύστημα τροφοδοσίας με καύσιμο των μηχανών diesel ; 255 δεξαμενή καυσίμου ή

Διαβάστε περισσότερα

Opel HydroGen3 και GM Sequel: Το Μέλλον Έχει Ξεκινήσει

Opel HydroGen3 και GM Sequel: Το Μέλλον Έχει Ξεκινήσει GM Europe General Motors Europe Product Development & Technology Communications Adam Opel Haus 65423 Rüsselsheim Germany Φεβρουάριος 2006 Η επένδυση της GM έχει ήδη ξεπεράσει το ένα δις δολάρια Opel HydroGen3

Διαβάστε περισσότερα

Υδραυλικοί Κινητήρες. Συνδυασμός υδραυλικής αντλίας και υδραυλικού κινητήρα σε ένα υδραυλικό σύστημα μετάδοσης. Σύμβολο υδραυλικής αντλίας

Υδραυλικοί Κινητήρες. Συνδυασμός υδραυλικής αντλίας και υδραυλικού κινητήρα σε ένα υδραυλικό σύστημα μετάδοσης. Σύμβολο υδραυλικής αντλίας Υδραυλικοί Κινητήρες Σύμβολο υδραυλικής αντλίας Σύμβολο υδραυλικού κινητήρα Συνδυασμός υδραυλικής αντλίας και υδραυλικού κινητήρα σε ένα υδραυλικό σύστημα μετάδοσης. Παναγιώτης Ματζινός, Χημικός Μηχανικός,

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις στο : Διαγώνισμα στο 4 ο κεφάλαιο 4.3.4-4.3.5-4.3.6-4.3.7 1. α) Ποιος είναι ο προορισμός του πείρου ; 90 β) Ποιο είναι το σχήμα που έχει ο πείρος και γιατί ; γ) Ποιο είναι το υλικό κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλα τάσια τροχών Ρεζέρβα κανονικού τύπου Δύο πλαϊνές συρόμενες πόρτες PRO

Μεγάλα τάσια τροχών Ρεζέρβα κανονικού τύπου Δύο πλαϊνές συρόμενες πόρτες PRO PRO LUDO Μαύροι ηλεκτρικοί εξωτερικοί καθρέπτες Μαύροι προφυλακτήρες Δύο ασύμμετρα ανοιγόμενες πίσω πόρτες με παράθυρο Αντιθαμβωτικό πίσω παράθυρο Πίσω υαλοκαθαριστήρας Φιμέ πλευρικά κρύσταλλα και κρύσταλλα

Διαβάστε περισσότερα