Ερευνητικέςεργασίες. εργασίες : Οιφάσεις. φάσειςδιερεύνησης. ρ. Καψάσκη Αγγελική

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ερευνητικέςεργασίες. εργασίες : Οιφάσεις. φάσειςδιερεύνησης. ρ. Καψάσκη Αγγελική"

Transcript

1 Ερευνητικέςεργασίες εργασίες : Οιφάσεις φάσειςδιερεύνησης ρ. Καψάσκη Αγγελική

2 Φάσεις ιερεύνησης 1. Φάσεις της ερευνητικής διαδικασίας 2. Φάσεις οργάνωσης και διεξαγωγής σκόπιµων συλλογικών δράσεων για συγκεκριµένο έργο Ο συνδυασµός αυτός συλλογικού και ακαδηµαϊκού τοποθετεί τους µαθητές µέσα στην κοινωνική διαδικασία που παράγει και (δια-)πραγµατεύεται τη γνώση

3 1. Φάσειςερευνητικής ερευνητικήςδιαδικασίας Τιπεριλαµβάνουν περιλαµβάνουν; διατύπωση του προβλήµατος, συλλογή και η επεξεργασία των δεδοµένων, διατύπωση και ο σχολιασµός των συµπερασµάτων

4 2. Φάσεις οργάνωσης & διεξαγωγής σκόπιµων συλλογικών δράσεων Τί περιλαµβάνουν ; διατύπωση του κοινού σκοπού, προγραµµατισµό των δράσεων και η κατανοµή ρόλων, υλοποίηση του έργου, ενδο-οµαδικές συζητήσεις για τη λειτουργικότητα της οµάδας δι-οµαδικές σχέσεις και συνεργασίες σε επίπεδο Ολοµέλειας όλων των µικροοµάδων της τάξης.

5 Α.. 1 η Φάση: Ολοµέλεια του Τ.Ε. Γενικός Προγραµµατισµός Θέµατα 1 ης συνάντησης Ολοµέλειας: : (συνέχεια( σε 2 η συνάντηση αν χρειαστεί) (α) το θέµα και ο σκοπός της Ερευνητικής Εργασίας, (επιµέρους υπο-θέµατα µε κεντρικά ερευνητικά ερωτήµατα και στόχους, δραστηριότητες και µέσα επίτευξης των στόχων, (β) συγκρότηση των µαθητών σε οµάδες και κατανοµή του θέµατος στις οµάδες σύµφωνα µε τα τέσσερα εναλλακτικά σχήµατα ή παραλλαγή τους, (γ) ο γενικός προγραµµατισµός των δράσεων και τα χρονο /διαγράµµατα για ολοκλήρωση του έργου (δ) τα κριτήρια και οι διαδικασίες αξιολόγησης του συλλογικού έργου και της ατοµικής συµβολής κάθε µέλους τόσο στο περιεχόµενο του έργου όσο και στη λειτουργικότητα της οµάδας.

6 Βήµαταγια γιατηδιερεύνησηκάθε διάστασηςτου τουθέµατος (1) Ερευνητικό ερώτηµα (2) Αναζήτηση πληροφοριών για την καλύτερη κατανόηση του ερωτήµατος, (3) ραστηριότητες συλλογής ερευνητικών δεδοµένων και επεξεργασίας τους προς απάντηση του ερευνητικού ερωτήµατος, (4) Συµπέρασµα διερεύνησης και συσχέτισή του µε ερευνητικό ερώτηµα και (5) Κριτική αποτίµηση του συµπεράσµατος µε επιστηµονικά, κοινωνικο-πολιτικά και ηθικά κριτήρια.

7 Β. εύτερη Φάση: Προγραµµατισµός και Προετοιµασία της Ερευνητικής Οµάδας Eξειδίκευση του αρχικού προγραµµατισµού από την οµάδα Υποερωτήµατα µεθοδολογικά εργαλεία, και διαδικασίες, αναλυτικός χρονικός προγραµµατισµός για τα µέλη, υποοµάδες και ολοµέλεια σε (flow diagrams) Υποβολή προγραµµατισµού για έγκριση στην οµάδα καθηγητών

8 Βφάσησυνέχειασυνέχεια :Επιλογές πηγών και ερευνητικών εργαλείων γιατη συλλογή δεδοµένων Πηγές πρωτογενείς: Πχ Πχ. αρχειακό υλικό, βάσεις στατιστικών δεδοµένων, µουσεία, οι δηµοσκοπήσεις, οι συνεντεύξεις µε κατάλληλα πρόσωπα, τα εργαστηριακά πειράµατα, οι κατασκευές, οι καλλιτεχνικές συνθέσεις και τα τεχνουργήµατα, παλιότερα και σύγχρονα. δευτερογενείς : άρθρα άρθρα, βιβλία επιστηµονικά και λογοτεχνικά, δηµοσιογραφικά κείµενα και διαδικτυακές βάσεις δεδοµένων, που δηµιουργούν πλαίσια προβληµατισµού, αντιπαραθέσεων και στοχασµού. εργαλεία έρευνας:τα τα ερωτηµατολόγια, τις κλείδες παρατήρησης, τις κλείδες ανάλυσης περιεχοµένου, τα τεστ, τους οδηγούς ηµιδοµηµένης συνέντευξης, κλπ.

9 1.ΤΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ οµή: ΑΒΙΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (άµµος, πέτρες, βότσαλα, βυθός, νερό, αέρας, φως, κλίµα) ΒΙΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (µικροοργανισµοί, πλαγκτόν, ψάρια, µαλάκια, όστρακα, φύκια, θηλαστικά, έντοµα, θαλασσοπούλια κ.λ.π.)..). ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΑΛΛΗΛΕΞΑΡΤΗΣΗ (ενδιαιτήµατα, οικότοποι, τροφικές σχέσεις, ανταγωνισµός κ.λ.π.)..).

10 2. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ Η αµφίδροµη σχέση διαχρονικά AΛΙΕIΑ, ΝΑΥΤΙΛΙΑ, ΕΜΠΟΡΙΟ, ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ, ΑΝΑΨΥΧΗ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

11 3. ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Υπεραλίευση και διαταραχές στη δυναµική των πληθυσµών των θαλάσσιων οργανισµών: µηχανότρατες, σάρωση γόνου, δυναµίτιδα. εν εφαρµόζεται ο Ευρωπαϊκός κανονισµός αλιείας του Υποβάθµιση τοπίου από επέκταση οικισµών, τουριστικών και λιµενικών εγκαταστάσεων, µπαζώµατα, µαρίνες κλπ. Απώλεια ενδιαιτηµάτων (κυρίως για ψάρια του βυθού), οδηγία 92/43, συστάσεις για ολοκληρωµένη διαχείριση ακτών. Εισβολή ξενικών ειδών από τις µεταφορές (τοξικό λαγόψαρο, ανταγωνιστικά φύκια).

12 Πρώτο Σχήµα Κατανοµής Θεµάτων και Οργάνωσης Οµάδων: Το θέµα προσεγγίζεται σε όλες του τις διαστάσεις αυτοτελώς από όλες τις οµάδες, οι οποίες κάνουν εσωτερικό καταµερισµό των υπο-θεµάτων του και έχουν τακτές συναντήσεις Ολοµέλειας µε τη συµµετοχή όλων των οµάδων

13 Οργάνωση Οµάδων, Κατανοµή Θεµάτων: Α. Οµάδες Κοινού Θέµατος Χαλαρής Συνεργασίας (Κἀθε οµάδα παραδίδει δικό της οµαδικό φάκελο) Θέµα κοινό 1 η Οµάδα& Υποοµάδες Υποδοµή Θέµακοινό 2 η Οµάδα&Υποοµάδες χαλαρές σχέσεις Θέµα κοινό Θέµα κοινό 3 η Οµάδα& Υποοµάδες 4η Οµάδα& Υποοµάδες

14 εύτερο Σχήµα Κατανοµής Θεµάτων και Οργάνωσης Οµάδων: Το θέµα καταµερίζεται σε υπο-θέµατα και κάθε υπο-θέµα εξετάζεται αυτοτελώς από µία ή δύο οµάδες, οι οποίες έχουν τακτές συναντήσεις Ολοµέλειας µε τη συµµετοχή όλων των οµάδων. Κάθε µία α από τις 4 ή 5 οµάδες παραδίδει το δικό της οµαδικό φάκελο

15 Β. Επιµερισµός ιαστάσεων Θέµατοςσε σεοµάδες 1 ο Υπο-θέµα 1 η Οµάδα& Υποοµάδες 2 ο Υπο-θέµα 2 η Οµάδα& Υποοµάδες ο Υπο-θέµα 3 η Οµάδα& Υποοµάδες χαλαρές σχέσεις 4 ο Υπο-θέµα 4 η Οµάδα& Υποοµάδες

16 Τρίτο Σχήµα Κατανοµής Θεµάτων και Οργάνωσης Οµάδων Το θέµα καταµερίζεται σε δύο υπο-θέµατα θέµατα, οι οµάδες αναλαµβάνουν ένα υπο-θέµα και συνεργάζονται ανά δύο οµάδες µε διαφορετικά θέµατα, για να εντοπίσουν τους «κοινούς» τόπους» των δύο υποθεµάτων. Κάθε µία υποµἀδα από τις 4 ή 5 οµάδες παραδίδει το δικό της οµαδικό φάκελο.

17 Παράδειγµατρίτου τρίτουσχήµατος Θέµα :Εξαρτησιογόνες ουσίες Μπορεί να να προσεγγιστεί (α) από τη χηµική και βιολογική του πλευρά και (β) από την κοινωνική, οικονοµική και εκπαιδευτική (πρόληψη και αντιµετώπιση) πλευρά. Η 1η και η 3η οµάδα αναλαµβάνουν το πρώτο υπο-θέµα η 2η και 4η οµάδα το δεύτερο υπο-θέµα θέµα. (ανθρωπ.επιστ) Οι οµάδες επεξεργάζονται αυτοτελώς το υπο-θέµα τους και συνεργάζονται ανά ζεύγη (η 1 η µε τη 2 η και η 3 η µε τη 4 η ) για να εντοπίσουν τα σηµεία τοµής ή τους «κοινούς τόπους» των δύο υπο-θεµάτων θεµάτων.

18 Γ. Επιµερισµός σεδύο δύουπο- θέµατασε σεσυνεργαζόµενο ΖεύγοςΟµάδων 1 ο Υπο-θέµα 1 η Οµάδα& Υποοµάδες 2 ο Υπο-θέµα 2 η Οµάδα& Υποοµάδες ο Υπο-θέµα 3 η Οµάδα& Υποοµάδες 2 ο Υπο-θέµα 4 η Οµάδα& Υποοµάδες

19 Εργασία των οµάδων στην τάξη σύµφωνα µε το Πρώτο Σχήµα, εύτερο Σχήµα, Τρίτο Σχήµα Τα µέλη και οι υποοµάδες προσκοµίζουν στην οµάδα τα στοιχεία που συγκέντρωσαν και τις προεργασίες τους και αλληλοενηµερώνονται κατάλληλα. Η αλληλοενηµέρωση αφορά στο περιεχόµενο των υπο- θεµάτων, στις διαδικασίες των ερευνών πεδίου, στα ερευνητικά εργαλεία και στα προβλήµατα που αντιµετώπισαν, καθώς και στους τρόπους της επίλυσής τους. Η σύνθεση των υπο-θεµάτων σε µια ενιαία και συνεκτική ενότητα θα γίνεται σταδιακά και µεθοδικά, µε τη συνδροµή και την καθοδήγηση, όπου χρειάζεται, του επιβλέποντος εκπαιδευτικού, προκειµένου να προκύψει µια συνολική έκθεση της Ερευνητικής Εργασίας µε εσωτερική συνοχή.

20 Τέταρτο Σχήµα Κατανοµής Θεµάτων: Το θέµα προσεγγίζεται µέσω ενός κριτικά ερµηνευτικού κύκλου σε τέσσερις φάσεις, από τρεις οµάδες και την ολοµέλειά τους Κάθε ζήτημα, ερώτημα, προβληματισμός ή δημιούργημα, γίνεται αντικείμενο διαλόγου και διαβούλευσης, για να οδηγήσει άλλοτε σε ένα ολοκληρωμένο «τέχνημα»-τοιχογραφία του θέματος που πραγματεύεται και αποτυπώνει οπτικά τη φάση εξέλιξης της Ερευνητικής Εργασίας, άλλοτε Σε ένα κείμενο που διασαφηνίζει τα ζητήματα, τα ερωτήματα, τους προβληματισμούς, άλλοτε στην ολοκληρωμένη παρουσίαση μιας διδακτικής τεχνικής (παιχνίδι ρόλων, εννοιολογικός χάρτης, διαλογική αντιπαράθεση) και άλλοτε σε κοινωνική δράση.

21 Τέταρτο Σχήµα Οργάνωσης Οµάδων Όλες οι ομάδες συνεργάζονται με βάση κοινό «πλαίσιο προβληματισμού» κάθε φορά, κοινά παιδαγωγικά υλικά(καρτελάκια καρτελάκια, clip art, εικονίδια), κείμενα, ερωτηματολόγια, κοινούς οδηγούς συνέντευξης και κοινά φύλλα εργασίας για την έρευνα πεδίου. Κατά τακτά χρονικά διαστήματα και, πάντως, μετά την ολοκλήρωση κάθε φάσης, όλα τα συνεργατικά δημιουργήματα των ομάδων παρουσιάζονται στην Ολομέλεια

22 . ΚοινόΘέµα σετρεις ΤρειςΟµάδεςκαιΟλοµέλεια 22

23 Ιδιαιτερότητα: Παράδοσηκοινού φακέλου Όλο το τµήµα α παραδίδει ένα φάκελο µε τέσσερα µέρη, τα τρία πρώτα τα έχει η 1η, 2η και 3η οµάδα αντίστοιχα και το τέταρτο η ολοµέλεια. Στο 4ο σχήµα όµως συγγράφουν το τέταρτο συλλογικό µέρος µε την "κοινό' λόγο του συνολικού Τµήµατος. Η αξιολόγηση των µελών βασίζεται στην ποιότητα του 1ου, 2ου ή 3ου µέρους που έχει συντάξει κάθε οµάδας και στα στοιχεία ατοµικού ηµερολογίου και ατοµικού φακέλου που υποβάλλει κάθε µέλος και βέβαια στη συνολική εικόνα του καθηγητή για τη συµµετοχή του στην κοινή εργασία της οµάδας και της ολοµέλειας.

24 Για την προετοιµασία αναγκαία η βαθιά κατανόηση των ικανών γνώσεων επί του θέµατος. οι εµπλεκόµενοι στις Ερευνητικές Εργασίες εκπαιδευτικοί πρέπει να βοηθούν τους µαθητές µε µια προτεινόµενη αρχική βιβλιογραφία και κατὀπιν να τους ενισχύουν στην αναζήτηση πηγών και ευρύτερης βιβλιογραφίας: σχολικά βιβλία διαφορετικών µαθηµάτων, βιβλία που διαθέτει το σχολείο, οι δηµοτικές βιβλιοθήκες και διάφοροι τοπικοί φορείς, περιοδικά και αφιερώµατα και, βεβαίως, τις βάσεις δεδοµένων του διαδικτύου και τα αναρτηµένα στην πύλη του Υπουργείου Παιδείας λογισµικά και άλλα υλικά.

25 Γ. Τρίτη Φάση: Υλοποίηση ράσεων από Υποοµάδες για Συλλογή εδοµένων Μεγάλο µέρος ή και ολόκληρη η αναζήτηση και συλλογή των δεδοµένων γίνεται εντός της τάξης αν και µπορεί, όταν το απαιτήσουν οι περιστάσεις, σε κάποιες περιπτώσεις να επεκταθεί και εκτός ωρών λειτουργίας του σχολείου κυρίως σε ό,τι αφορά στην ατοµικά χρεωµένη εργασία των µελών της κάθε οµάδας. το όλο κλίµα πρέπει να τονίζει τις προσωπικές δυνατότητες ενδυνάµωσης της συλλογικής δράσης, αλλά και τις προσωπικές ευθύνες κάθε µέλους έναντι της οµάδας και τις επιπτώσεις της ατοµικής ολιγωρίας στο τελικό αποτέλεσµα της συλλογής δράσης. (Προσωπικό ηµερολόγιο /ατοµικός φάκελος)

26 . Τετάρτη Φάση: Επεξεργασία εδοµένων από Οµάδα εντός Τάξης Η επεξεργασίας των δεδοµένων και, κυρίως, η σύνθεση των συµπερασµάτων γίνεται εντός της τάξης για να διασφαλισθεί : η ενεργός συµµετοχή όλων των µελών και, η γνησιότητα της οµαδικής εργασίας. ιπλός ο σκοπός της επεξεργασίας των δεδοµένων : (α) η απόκτηση γνώσης και η προώθηση της κατανόησης µέσω της µελέτης σχετικών πηγών (β) η παραγωγή νέας γνώσης από τους µαθητές µέσω συλλογής και επεξεργασίας πρωτογενών δεδοµένων (=έρευνες πεδίου) ή µέσω µελέτης δευτερογενών πηγών (=βιβλιογραφική έρευνα)

27 Ε. Πέµπτη Φάση: Επιλογή από Οµάδα Τρόπων Αναπαράστασης Νέων Γνώσεων (α) ο γραπτός και προφορικός λόγος στις ποικίλες του µορφές, όπως είναι οι γραπτές εκθέσεις επιστηµονικής µορφής, οι προφορικές εισηγήσεις µε χρήση powerpoint ή άλλου µέσου, οι διαλεκτικές αντιπαραθέσεις, οι αφίσες, οι συζητήσεις, τα θεατρικά κείµενα, τα ποιήµατα, τα πόστερ, οι διαφηµίσεις, οι επιστολές, οι βιβλιοπαρουσιάσεις, οι περιλήψεις, οι οδηγίες, οι συνταγές, οι προσκλήσεις, οι αφηγήσεις, οι συνεντεύξεις τα ηµερολόγια, τα σταυρόλεξα Εναλλακτικοί τρόποι παρουσίασης, (β) οι εικόνες, οι γραφικές αναπαραστάσεις, διαφάνειες, διαφηµίσεις (γ) οι κινούµενες εικόνες µε ήχο, τα φιλµ, (δ) οι δρώµενα κάθε µορφής, οι χοροί, (ε) οι εικαστικές εκφράσεις γλυπτικής και ζωγραφικής, (στ) οι ψηφιακές προσοµοιώσεις, (ζ) οι κατασκευές κάθε µορφής (η) οι πρακτικές παρεµβάσεις σε χώρους και κοινωνικέςκαταστάσεις.

28 Στ. Έκτη Φάση: Προκαταρτική Παρουσίαση Εργασιών στην Ολοµέλεια Τµήµατος Οι οµάδες Αναζητούν και δοκιµαστικά αξιοποιούν εναλλακτικούς τρόπους παρουσίασης θέµατος, σκοπού, κεντρικών ερωτηµάτων, διαδικασιών συλλογής και επεξεργασίας των δεδοµένων και των συµπερασµάτων τους και της κριτικής ανάλυσης των κοινωνικο-ηθικών ζητηµάτων που αγγίζει η έρευνά τους. Πειραµατίζονται µε εναλλακτικούς τρόπους παρουσίασης (π.χ. blogs, ιστοσελίδες)

29 Ζ. Έβδοµη Φάση: ιαµόρφωση Κοινού Φακέλου της Ερευνητικής Εργασίας Φάκελος αποτελείται από: (α) την Ερευνητική Έκθεση έκτασης µέχρι λέξεων για τις τετραµελείς οµάδες, (β) το τέχνηµα ή/και την κοινωνική δράση που επέλεξε η οµάδα ως έκφραση και ως απόρροια της έρευνάς της και (γ) τα συνοδευτικά υλικά που κρίνει η οµάδα ότι είναι αναγκαία συµπληρώµατα της ερευνητικής έκθεσης και του τεχνήµατος.

30 Η. Όγδοη Φάση: Συνοπτική Παρουσίαση Εργασίας στο τµήµα ενδιαφέροντος, Πολυτροπικά /συνδυαστικά µέσα παρουσίασης εικόνων, σχηµάτων, κίνησης, ήχου µε τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Μετά τις παρουσιάσεις σύντοµη συζήτηση µε ερωτήσεις από το κοινό (εκπαιδευτικούς και συµµαθητές), απαντήσεις, επισηµάνσεις, διευκρινίσεις, εξηγήσεις, που θα προσφέρουν στα µέλη κάθε οµάδας την ευκαιρία να µιλήσουν για τη δουλειά τους και τις δυσκολίες της, για τη σηµασία που είχε για τους ίδιους, για τις σχέσεις που δηµιουργήθηκαν, για τα βήµατα της έρευνας που βίωσαν και, εντέλει, για το ίδιο το θέµα που διερεύνησαν, ανασυνθέτοντας δηµιουργικά τις διαστάσεις του.

31 Κριτήρια αξιολόγησης δηµόσιων παρουσιάσεων η προσέλκυση του ενδιαφέροντος, η κατανόηση και ο προβληµατισµός του κοινού, ο τρόπος και τα γλωσσικά και πολυτροπικά µέσα που επέλεξε η οµάδα για να παρουσιάσει στις υπόλοιπες οµάδες ή σε ευρύτερο κοινό την εργασία της και να εξηγήσει τα ερευνητικά ερωτήµατά και τη σπουδαιότητά τους, τη µεθοδολογία και τη διεξαγωγή έρευνας, τα συµπεράσµατά, τις κρίσεις και τις προτάσεις της οµάδας.

32 Θ. Ένατη Φάση: Αξιολόγηση Οµαδικής Εργασίας και Ατοµικής Συµβολής Μελών Αξιοποιεί τις Κλίµακες των ιαβαθµισµένων Κριτηρίων Αξιολόγησης και βαθµολογεί τον φάκελο της οµάδας. Με βάση την οµαδική βαθµολογία και, αξιοποιώντας το περιεχόµενο του προσωπικού ηµερολογίου και του ατοµικού φακέλου, βαθµολογεί και τα µέλη της οµάδας, διαφοροποιώντας, ανάλογα, την ατοµική βαθµολογία από την οµαδική.

33 Αξιολόγηση Συλλογικού Έργου Οµάδας: Αξιολόγησησε σετέσσερις ιαστάσεις Αξιολόγηση Ερευνητικής ιαδικασίας Αξιολόγηση Περιεχόµενου Ερευνητικής Έκθεσης Αξιολόγηση Γλώσσας και οµής Ερευνητικής Έκθεσης Αξιολόγηση ηµόσιας Παρουσίασης της Οµαδικής Εργασίας 33

34 ΑξιολόγησηΕρευνητικής ιαδικασίας:οκτώ ΟκτώΠεριγραφικές Υποκλίµακες 1. Ανάπτυξη ερευνητικών ερωτηµάτων 2. Αιτιολόγηση επιλογών και αξιοποίηση κατάλληλων πηγών 3. Αιτιολόγηση επιλογών, αξιοποίηση και περιγραφή κατάλληλων, τεχνικών και µεθόδων συλλογής δεδοµένων 4. Αιτιολόγηση επιλογών και αξιοποίηση κατάλληλων διαδικασιών επεξεργασίας δεδοµένων. 5. Κριτική αποτίµηση πηγών, µεθόδων, συµπερασµάτων 6. Αποτελεσµατική αξιοποίηση ΤΠΕ στην έρευνα. 7. Συνέπεια µελών οµάδας ὦς προς τον προγραµµατισµό 8. Χρήση µέσων, πόρων και ΤΠΕ 34

35 Αξιολόγηση Περιεχόµενου Ερευνητικής Έκθεσης: Οκτώ Περιγραφικές Υποκλίµακες 1. Κατοχή ειδικών γνώσεων επί του θέµατος και των ερευνητικών ερωτηµάτων τις οποίες αξιοποιεί επιτυχώς. 2. Κατανόηση εννοιών, γενικεύσεων, αρχών και θεωριών 3. Προσέγγιση δεδοµένων έρευνας προς διαµόρφωση θέσεων οµάδας επί ερευνητικών ερωτηµάτων µέσω αναλύσεων, συσχετίσεων και συλλογισµών 4. ιατύπωση µε λογικό και συνεκτικό τρόπο θέσεων της οµάδας που απαντούν στα ερευνητικά ερωτήµατα βάσει των δεδοµένων. 5. Αξιοποίηση συµπερασµατικών θέσεων έρευνας για διαµόρφωση τεκµηριωµένων απαντήσεων στα ερευνητικά ερωτήµατα 6. Υπεράσπιση θέσεων οµάδας έναντι εναλλακτικών και αντιθέτων απόψεων και κριτικός σχολιασµός τους. 7. Συσχέτιση θέµατος και συµπερασµάτων µε καταστάσεις, προβλήµατα και ζητήµατα της πραγµατικότητας. 8. Κριτική αποτίµηση των ατοµικών, οµαδικών επιλογών και ρόλων. 35

36 Αξιολόγηση Γλώσσας, οµής Ερευνητικής Έκθεσης: Επτά Περιγραφικές Κλίµακες 1. Χρήση όρων και επιστηµονικής ονοµατολογίας 2. Σαφήνεια, ακρίβεια και ροή γλώσσας 3. Εσωτερική συνοχή λόγου 4. Οργάνωση στην παράθεση γνώσεων, ιδεών, προτάσεων, συµπερασµάτων, σχολίων. 5. Χρήση κατάλληλου κειµενικού είδους και ύφους για περίσταση επικοινωνίας 6. Χρήση απεικονιστικών σχηµάτων επιστήµης 7. Επιµέλεια εκτύπωσης ερευνητικής έκθεσης 36

37 Αξιολόγηση ηµόσιας Παρουσίασης της Οµαδικής Εργασίας: Έξι Περιγραφικές Υπο-Κλίµακες 1. Ενηµέρωση για προβληµατική και διαδικασίες έρευνας 2. Ενηµέρωση για δεδοµένα, συµπεράσµατα έρευνας 3. Χρήση γλώσσας µε άνεση εκφοράς, ορθό τόνο και σαφή ειρµό κατάλληλα για παρουσίαση. 4. Χρήση συµπληρωµατικών/πολυτροπικών πολυτροπικών µέσων και ΤΠΕ για στήριξη λόγου και στις κατάλληλες στιγµές. 5. Χρήση χιούµορ, δηµιουργικότητας και παραστατικότητας στη σωστή αναλογία και κατάλληλη στιγµή 6. Ετοιµότητα και πληρότητα απαντήσεων στις ερωτήσεις και τα σχόλια του κοινού.. 37

38 ΤΙΚΑΝΑΜΕ, ΤΙΜΑΘΑΜΕ, ΤΙ ΝΙΩΣΑΜΕ

39 ΓΕΝΙΚΟΛΥΚΕΙΟ.., ΟΜΑ Α:. Πώς θα αξιολογούσατε το ενδιαφέρον, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία των μαθητών, καθώς και τα ίδια τα δημιουργήματα και τις«ασκήσεις» στο χαρτόνι εργασίας και στον Η/Υ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ- ΤΗΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ «ΤΕΧΝΗΜΑ» ΣΤΑ ΧΑΡΤΟΝΙΑ «ΤΕΧΝΗΜΑ ΣΤΟΝ Η/Υ Πώς θα αξιολογούσατε τα πλαίσια προβληματισμού, τα παιδαγωγικά υλικά, καθώς και την παιδαγωγική σημασία του Σχεδίου Εργασίας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ.... ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ

40 ΠΩΣΘΑΑΞΙΟΛΟΓΟΥΣΑΤΕΤΟΥΣΜΑΘΗΤΕΣΚΑΙΤΙΣΜΑΘΗΤΡΙΕΣΣΑΣ, ΜΕΒΑΣΗΤΟΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, ΤΗΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΚΑΙΤΗΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ«ΑΣΚΗΣΕΙΣ» ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΝΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ Η/Υ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ-ΤΗΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ «ΤΕΧΝΗΜΑ» ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΝΙ «ΤΕΧΝΗΜΑ» ΣΤΟΝ Η/Υ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ

41 ΠΩΣ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΣΑΤΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ«ΑΣΚΗΣΕΙΣ» ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΝΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ Η/Υ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ-ΤΗΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ «ΤΕΧΝΗΜΑ» ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΝΙ «ΤΕΧΝΗΜΑ» ΣΤΟΝ Η/Υ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ

42 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ Βαθμολογείστε το ενδιαφέρον, τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία σας, τα «τεχνήματά» σας στα χαρτόνια εργασίας καιτατεχνήματάσαςστονη/υ, μετακινώντας τον αστερίσκο που διαθέτει καθέναςκαικάθεμιααπόεσάς. Ηδιαφάνειααυτήαποτελείτο«πρότυπο». Δημιουργήστε πέντε αντίγραφα και δουλέψτε πάνω σ αυτά, μετακινώντας κατάλληλατουςαστερίσκουςσας. Δείτε ένα παράδειγμα στη διαφάνεια που ακολουθεί. ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΛΑ 1 ος ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΛΑ 2 ος ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ 3 ος ΚΥΚΛΟΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ 4 ος ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ

43 ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΛΑ 1 ος ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΛΑ 2 ος ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ 3 ος ΚΥΚΛΟΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ 4 ος ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ

44 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΛΑ 1 ος ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΛΑ 2 ος ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ 3 ος ΚΥΚΛΟΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ 4 ος ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ

45 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟΜΑΘΗΤΩΝ, ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΟΥ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΜΑ:. Α ΤΑΞΗ ΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΈΤΟΣ

46 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.Πρόλογος Πρόλογος.. 2.Εισαγωγή. 3.Προβληματική του θέματος 4.Μεθοδολογία. 5.Η Έρευνα. 5.1 Ενότητα Πρώτη Ενότητα Δεύτερη Ενότητα Τρίτη Ενότητα Τέταρτη 6. Συμπεράσματα. 7. Θέματα προς Συζήτηση. 8. Κριτική και Αυτοκριτική Αποτίμηση.. 9. Βιβλιογραφία 10. Παράρτημα..

47 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΟΜΑΔΑΣ Ερευνητική Δραστηριότητα Ηµεροµηνία Σύντοµη Παρουσίαση της Ερευνητικής ραστηριότητας ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.././..... Ερωτήµατα/Προβληµατισµοί.. Ντοκουµέντα/Μαρτυρίες.. Μέθοδος/Εργαλεία Έρευνας.. Απολογισµός/Συµπεράσµατα..

48 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙ ΟΟΜΑΔΑΣ Οργάνωση Έκθεσης- Φακέλου Αναφορές των ντοκουµέντων (Πληροφορίες που θα συµπεριληφθούν στη βιβλιογραφία ) Περιεχόµενο των ντοκουµέντων (λέξεις κλειδιά και/ή σηµαντικές πληροφορίες N 1 Γράφηµα Χαρακτηρισµός των εφαρµογών του κινητού τηλεφώνου N 2 Χαρτόνι Εργασίας (σχηµατική αποτύπωση) N 3 N 4 N 5 N 6 N 7 N 8. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜ Α Οριστική θέση µέσα στην Ερευνητική Εργασία 1 ο Μέρος (τίτλος) ο Μέρος (τίτλος) 1.1

49 Προσωπικό Ημερολόγιο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜ Α ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΟΜΑ ΕΣ Ονοµατεπώνυµο Ηµεροµηνία:../../.. Με ποιο τρόπο βοήθησες την οµάδα σου και τους συµµαθητές σου Ποιος βοήθησε εσένα ή άλλα παιδιά της οµάδας και µε ποιο τρόπο Τι σκοπεύεις να κάνεις, για να βοηθήσεις την οµάδα, από εδώ και πέρα Τι περιµένεις από τους άλλους να κάνουν, για να βοηθήσουν την οµάδα από εδώ και πέρα

50 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

51 ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ Ή ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΜΑΘΗΤΩΝ:.. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΈΡΕΥΝΑΣ (30%) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΗΓΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΡΗΣΗ ΧΡΟΝΟ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, ΚΑΝΟΝΩΝ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ ΛΙΑΝ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΜΕΤΡΙΟΥ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΛΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΆΡΙΣΤΑ ΠΗΓΗ: Ματσαγγούρας Γ. Ηλίας, «Η Καινοτομία των Ερευνητικών ΕργασιώνστοΝέοΛύκειο». ΒιβλίοΕκπαιδευτικού. ΠρώτοΜέρος. ΤέταρτοΚεφάλαιο, (σελ ), (ΟΕΔΒ, 2011)

52 ΠΙΝΑΚΑΣ 2 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ Ή ΜΑΘΗΤΩΝ: ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:.. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΈΚΘΕΣΗΣ (30%) ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ, ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ, ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΓΝΩΣΕΙΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΕΝΝΟΙΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΓΕΝΙΚΕΥΣΕΩΝ, ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΕ ΝΕΑ ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΕ ΙΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΛΙΑΝ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΜΕΤΡΙΟΥ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΛΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΆΡΙΣΤΑ ΠΗΓΗ: Ματσαγγούρας Γ. Ηλίας, «Η Καινοτομία των Ερευνητικών ΕργασιώνστοΝέοΛύκειο». ΒιβλίοΕκπαιδευτικού. ΠρώτοΜέρος. ΤέταρτοΚεφάλαιο, (σελ ), (ΟΕΔΒ, 2011)

53 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ Ή ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΜΑΘΗΤΩΝ:.. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΟΜΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ (20%) ΓΛΩΣΣΑ ΛΙΑΝ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΜΕΤΡΙΟΥ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΛΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΙΝΑΚΑΣ 3 ΆΡΙΣΤΑ ΟΜΗ 1. Εισαγωγή στο θέµα, το σκοπό και στη σπουδαιότητα του θέµατος, µε σχετική βιβλιογραφική επισκόπηση 2. Παρουσίαση των υπο-θεµάτων και των κεντρικών ερωτηµάτων εντός φυσικοκοινωνικών πλαισίων 3. Περιγραφή και αιτιολόγηση των πηγών, των µέσων και των διαδικασιών συλλογής των δεδοµένων 4. Εξήγηση και αιτιολόγηση των διαδικασιών επεξεργασίας των δεδοµένων 5. Σαφής διατύπωση και κριτική των συµπερασµάτων 6. Αναστοχαστική κριτική του όλου εγχειρήµατος, των εµπειριών και των ζητηµάτων που ανέκυψαν ΠΗΓΗ: Ματσαγγούρας Γ. Ηλίας, «Η Καινοτομία των Ερευνητικών ΕργασιώνστοΝέοΛύκειο». ΒιβλίοΕκπαιδευτικού. ΠρώτοΜέρος. ΤέταρτοΚεφάλαιο, (σελ ), (ΟΕΔΒ, 2011)

54 ΠΙΝΑΚΑΣ 4 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ Ή ΜΑΘΗΤΩΝ: ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:.. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (20%) ΛΙΑΝ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΜΕΤΡΙΟΥ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΛΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΆΡΙΣΤΑ 1. Σαφής ενηµέρωση του κοινού για τους στόχους και τις ερευνητικές διαδικασίες, τα δεδοµένα και τα συµπεράσµατα της έρευνας, τις θέσεις της οµάδας στα ερευνητικά ερωτήµατα και την κριτική στάση της στα διαλαµβανόµενα ζητήµατα 2. Η χρήση της γλώσσας και των συµπληρωµατικών/ πολυτροπικών µέσων και ΤΠΕ για τη στήριξη του λόγου και στις κατάλληλες στιγµές 3. Η χρήση χιούµορ, δηµιουργικότητας και παραστατικότητας στη σωστή αναλογία και την κατάλληλη στιγµή 4. Η ετοιµότητα και πληρότητα των απαντήσεων στις ερωτήσεις και τα σχόλια του κοινού. ΠΗΓΗ: Ματσαγγούρας Γ. Ηλίας, «Η Καινοτομία των Ερευνητικών ΕργασιώνστοΝέοΛύκειο». ΒιβλίοΕκπαιδευτικού. ΠρώτοΜέρος. ΤέταρτοΚεφάλαιο, (σελ ), (ΟΕΔΒ, 2011)

55 ΠΗΓΗ: Ματσαγγούρας Γ. Ηλίας, «Η Καινοτομία των Ερευνητικών ΕργασιώνστοΝέοΛύκειο». ΒιβλίοΕκπαιδευτικού. ΠρώτοΜέρος. ΤέταρτοΚεφάλαιο, (σελ ), (ΟΕΔΒ, 2011)

56 ΠΗΓΗ: Ματσαγγούρας Γ. Ηλίας, «Η Καινοτομία των Ερευνητικών ΕργασιώνστοΝέοΛύκειο». ΒιβλίοΕκπαιδευτικού. ΠρώτοΜέρος. ΤέταρτοΚεφάλαιο, (σελ ), (ΟΕΔΒ, 2011)

ΔΟΜΗ ΤΕΛ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΔΟΜΗ ΤΕΛ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΔΟΜΗ ΤΕΛ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ Αρχιτεκτονική της Ερευνητικής Εργασίας Δομή της Έρευνας ΕΡΕΥΝΑ Α. Εισαγωγή στο Πρόβλημα, «Μακροσκοπική» Επισκόπηση Β. Διαμόρφωση «Πλαισίων Γ. Στ. Ε. Δ. Οργάνωση Κριτική,

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Μέρος 3 ο

Ερευνητική Εργασία Μέρος 3 ο Ερευνητική Εργασία Μέρος 3 ο Ασημίνα Κοντογεωργίου Λάρισα, Νοέμβριος 2011 Πέμπτη Φάση: Επιλογή Τρόπων Αναπαράστασης των Νέων Γνώσεων Ρόλος εκπαιδευτικού: Στηρίζει μαθητές στην αναζήτηση περισσοτέρων και

Διαβάστε περισσότερα

4 ο Εργαστήριο (βιωματικό) Ενδεικτικός χρονοπρογραμματισμός των Ομάδων

4 ο Εργαστήριο (βιωματικό) Ενδεικτικός χρονοπρογραμματισμός των Ομάδων 4 ο Εργαστήριο (βιωματικό) Ενδεικτικός χρονοπρογραμματισμός των Ομάδων Οκτώβριος 2011 Στόχοι του εργαστηρίου είναι (1) να προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα εργασίας των ομάδων, (2) να συζητηθεί το κρίσιμο

Διαβάστε περισσότερα

Διαβαθμισμένα κριτήρια αξιολόγησης Ερευνητικών Εργασιών

Διαβαθμισμένα κριτήρια αξιολόγησης Ερευνητικών Εργασιών Διαβαθμισμένα κριτήρια αξιολόγησης Ερευνητικών Εργασιών Επίπεδα και βαθμοί Διεξαγωγή έρευνας: ερωτήματα, μέθοδοι, πηγές, φάσεις (Παρουσίαση Θέματος, Σκοπού, Ερευνητικών Ερωτημάτων, Επιλογή Πηγών και Μεθόδων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στις Ερευνητικές Εργασίες (Project) στην Α Λυκείου. Αθήνα, Φεβρουάριος ο ΓΕΛ Ιλίου

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στις Ερευνητικές Εργασίες (Project) στην Α Λυκείου. Αθήνα, Φεβρουάριος ο ΓΕΛ Ιλίου ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στις Ερευνητικές Εργασίες (Project) στην Α Λυκείου Αθήνα, Φεβρουάριος 2011 6 ο ΓΕΛ Ιλίου ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Ανάθεση Πρώτη για όλες τις ειδικότητες

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδοσυνεργατική Διερεύνηση

Ομαδοσυνεργατική Διερεύνηση Ομαδοσυνεργατική Διερεύνηση Φάσεις Διερεύνησης Χρονοδιάγραμμα και Προγραμματισμός Εργασιών Περιμένης Κυριάκος Καθηγητής Τεχνολογιας Υπ/ντης 3 ου Γενικού Λυκείου Κερατσινίου Ομαδοσυνεργατική Διερεύνηση

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Τρίτη Φάση: Υλοποίηση Δράσεων από Υποομάδες για Συλλογή Δεδομένων

Γ. Τρίτη Φάση: Υλοποίηση Δράσεων από Υποομάδες για Συλλογή Δεδομένων ΠΑΡΑΤΗΜΑ 1: ΦΑΣΕΙΣ OM-ΣΝ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΡΟΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ & ΟΜΑΔΑΣ Α. Πρώτη Φάση: Γενικός Προγραμματισμός σε Ολομέλεια Τμήματος Ρόλος εκπαιδευτικού: Δημιουργεί ή/και διευρύνει τα ενδιαφέροντα των μαθητών για

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση ερευνητικών εργασιών. τομείς, κριτήρια, κλίμακες

Αξιολόγηση ερευνητικών εργασιών. τομείς, κριτήρια, κλίμακες Αξιολόγηση ερευνητικών εργασιών τομείς, κριτήρια, κλίμακες Τομείς που αξιολογούνται (α) η διαδικασία της έρευνας, (β) το περιεχόμενο της Ερευνητικής Έκθεσης (research report). (γ) η γλώσσα και τη δομή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΣΕΙΣ OMΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΡΟΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ & ΟΜΑΔΑΣ

ΦΑΣΕΙΣ OMΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΡΟΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ & ΟΜΑΔΑΣ ΦΑΣΕΙΣ OMΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΡΟΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ & ΟΜΑΔΑΣ Οκτώβριος 2011 Πρώτη Φάση: Γενικός Προγραμματισμός σε Ολομέλεια Τμήματος Ρόλος εκπαιδευτικού: Δημιουργεί ή/και διευρύνει τα ενδιαφέροντα των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Επιμορφωτικό Σεμινάριο στις Ερευνητικές Εργασίες (Project) στην Α & Β Λυκείου. Σχολικό έτος 2012-2013

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Επιμορφωτικό Σεμινάριο στις Ερευνητικές Εργασίες (Project) στην Α & Β Λυκείου. Σχολικό έτος 2012-2013 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Επιμορφωτικό Σεμινάριο στις Ερευνητικές Εργασίες (Project) στην Α & Β Λυκείου Σχολικό έτος 2012-2013 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Ανάθεση Πρώτη για όλες τις ειδικότητες Διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή της ερευνητικής έκθεσης, Παρουσίαση & Αξιολόγηση των Ερευνητικών Εργασιών

Συγγραφή της ερευνητικής έκθεσης, Παρουσίαση & Αξιολόγηση των Ερευνητικών Εργασιών ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α και Β τάξη Λυκείου ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2012-13 Επιμορφωτική συνάντηση για τις Ερευνητικές Εργασίες (projects) Σχολικοί Σύμβουλοι Δ/θμιας Εκπ/σης Αιτωλοακαρνανίας, Σχολικό Έτος 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

27/6/2011. οµή της Εισήγησης. Καινοτοµία των Ερευνητικών Εργασιών. Τι, Γιατί, Ποιοι, Πού, Πότε, Πώς, Πόσο

27/6/2011. οµή της Εισήγησης. Καινοτοµία των Ερευνητικών Εργασιών. Τι, Γιατί, Ποιοι, Πού, Πότε, Πώς, Πόσο 7/6/0 Καινοτοµία Ερευνητικών Εργασιών Τι, Γιατί, Ποιοι, Πού, Πότε, Πώς, Πόσο Ηλίας. Γ Ματσαγγούρας Επιστηµονικός Υπεύθυνος οµή της Εισήγησης Το πνεύµα του Νέου Σχολείου και η Καινοτοµία των Ερευνητικών

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Καλαϊτζίδης Διευθυντής ΓΕΛ Ραλλείου Πειραιά

Δημήτρης Καλαϊτζίδης Διευθυντής ΓΕΛ Ραλλείου Πειραιά Δημήτρης Καλαϊτζίδης Διευθυντής ΓΕΛ Ραλλείου Πειραιά Εκπαιδευτικές Καινοτομίες ως παρεμβάσεις που: στηρίζονται σε πρωτοπόρες& πρωτότυπεςιδέες επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στη νοοτροπία, στις πρακτικές,

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία Ερευνητικών Εργασιών Τι, Γιατί, Ποιοι, Πού, Πότε, Πώς, Πόσο. Ηλίας. Γ Ματσαγγούρας Επιστημονικός Υπεύθυνος

Καινοτομία Ερευνητικών Εργασιών Τι, Γιατί, Ποιοι, Πού, Πότε, Πώς, Πόσο. Ηλίας. Γ Ματσαγγούρας Επιστημονικός Υπεύθυνος Καινοτομία Ερευνητικών Εργασιών Τι, Γιατί, Ποιοι, Πού, Πότε, Πώς, Πόσο Ηλίας. Γ Ματσαγγούρας Επιστημονικός Υπεύθυνος Δομή της Εισήγησης Το πνεύμα του Νέου Σχολείου και η Καινοτομία των Ερευνητικών Εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικές Εργασίες στο Λύκειο. «Tα Εναλλακτικά Ερευνητικά Σχήματα Κατανομής Θεμάτων και Οργάνωσης Ομάδων»

Ερευνητικές Εργασίες στο Λύκειο. «Tα Εναλλακτικά Ερευνητικά Σχήματα Κατανομής Θεμάτων και Οργάνωσης Ομάδων» Ερευνητικές Εργασίες στο Λύκειο «Tα Εναλλακτικά Ερευνητικά Σχήματα Κατανομής Θεμάτων και Οργάνωσης Ομάδων» Ιωάννης Δημητρακόπουλος Υποδιευθυντής Συντονιστής Ερευνητικών Εργασιών (Project) του 2 ου ΓΕ.Λ.Πρέβεζας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ Α ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ Α ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ Α ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ Κωνσταντίνα Σχίζα Ηλίας Γ. Ματσαγγούρας dschiza@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα

Η αρχιτεκτονική των ερευνητικών εργασιών

Η αρχιτεκτονική των ερευνητικών εργασιών Η αρχιτεκτονική των ερευνητικών εργασιών (Προγραµµατισµός /φάσεις) ρ. Αγγελική Καψάσκη Σχολική Σύµβουλος Φιλολόγων Ρεθύµνου angelkapsaski@gmail.com 1 . Τα καινοτοµικά στοιχεία των Ερευνητικών Εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ (PROJECT)

ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ (PROJECT) ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ (PROJECT) ΣΑΛΤΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 6 ΟΥ ΓΕΛ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΕ17.01 ΕΡΕΥΝΑ ΓΕΝΙΚΑ Ζούμε σε μια σύγχρονη τεχνολογική κοινωνία στην οποία η έρευνα αποτέλεσε τη βάση για

Διαβάστε περισσότερα

"Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς!"

Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς! ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος:2015-2016 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 6o ΓΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: "Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς!" ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝOY ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚOY

Διαβάστε περισσότερα

Η φυσιογνωμία και το πλαίσιο των ερευνητικών εργασιών

Η φυσιογνωμία και το πλαίσιο των ερευνητικών εργασιών Η φυσιογνωμία και το πλαίσιο των ερευνητικών εργασιών Γιατί, Τι, Ποιοι, Πού, Πότε, Πώς, Πόσο Επιστημονικός Υπεύθυνος: Ηλίας Γ. Ματσαγγούρας Ερευνητικές Εργασίες: Γιατί ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ο μαθητής ένας «μικρός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. μία σύνοψη από το βιβλίο: Η Καινοτομία των Ερευνητικών Εργασιών στο Νέο Λύκειο

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. μία σύνοψη από το βιβλίο: Η Καινοτομία των Ερευνητικών Εργασιών στο Νέο Λύκειο ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ μία σύνοψη από το βιβλίο: Η Καινοτομία των Ερευνητικών Εργασιών στο Νέο Λύκειο Επιστημονικός Υπεύθυνος: Η. Ματσαγγούρας, 2011, ΟΕΔΒ, Αθήνα Οι Ερευνητικές Εργασίες θεσμοθετούνται

Διαβάστε περισσότερα

Το θεσμικό πλαίσιο των ερευνητικών εργασιώνστο Λύκειο. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 Γιώργος Μανωλίδης Σχολικός σύμβουλος Φιλολόγων Ν.

Το θεσμικό πλαίσιο των ερευνητικών εργασιώνστο Λύκειο. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 Γιώργος Μανωλίδης Σχολικός σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Το θεσμικό πλαίσιο των ερευνητικών εργασιώνστο Λύκειο ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 Γιώργος Μανωλίδης Σχολικός σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Κιλκίς 1 οµή της Εισήγησης Ι. Τέσσερις Παιδαγωγικές Αρχές των

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό ερώτημα: Η εξέλιξη της τεχνολογίας της φωτογραφίας μέσω διαδοχικών απεικονίσεων της Ακρόπολης.

Ερευνητικό ερώτημα: Η εξέλιξη της τεχνολογίας της φωτογραφίας μέσω διαδοχικών απεικονίσεων της Ακρόπολης. Περιγραφή της ερευνητικής εργασίας Βασικοί σκοποί της έρευνας: Η οικοδόμηση γνώσεων όσον αφορά στη λειτουργία των φωτογραφικών τεχνικών (αναλογικών ψηφιακών) διερευνώντας το θέμα κάτω από το πρίσμα των

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ομή: 1.ΤΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΑΒΙΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (άμμος, πέτρες, βότσαλα, βυθός, νερό, αέρας, φως, κλίμα)

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Περιμένης Κυριάκος Καθηγητής Τεχνολογίας Υπ/ντής 3 ου ΓΕΛ Κερατσινίου perimeniskiriakos@windowslive.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Περιμένης Κυριάκος Καθηγητής Τεχνολογίας Υπ/ντής 3 ου ΓΕΛ Κερατσινίου perimeniskiriakos@windowslive. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Περιμένης Κυριάκος Καθηγητής Τεχνολογίας Υπ/ντής 3 ου ΓΕΛ Κερατσινίου perimeniskiriakos@windowslive.com Ο Ρόλος του Εκπαιδευτικού Στηρίζει τους μαθητές στην αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στο μάθημα «Ερευνητική Εργασία»

Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στο μάθημα «Ερευνητική Εργασία» Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στο μάθημα «Ερευνητική Εργασία» Νείρος Αντώνιος Επιμορφωτής ΟΕΠΕΚ Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ19 Στο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Οκτώβριος 2011 ΠΗΓΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Τα διαδοχικά βήµατα της µεθόδου Project. Χρονοπρογραµµατισµός

Τα διαδοχικά βήµατα της µεθόδου Project. Χρονοπρογραµµατισµός Τα διαδοχικά βήµατα της µεθόδου Project 1. Παρακίνηση για συµµετοχή/επιλογή του θέµατος 2. Καθορισµός του σκοπού και των στόχων 3. Επιµερισµός του θέµατος σε υποθέµατα 4. Συγκρότηση των Οµάδων 5. Καθορισµός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΗΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ Φυσικός, M.Ed. Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας

ΑΡΗΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ Φυσικός, M.Ed. Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας ΑΡΗΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ Φυσικός, M.Ed. Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας Ομιλία με θέμα: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ & ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ Εκδήλωση αριστούχων μαθητών: Οι μαθητές συναντούν τη Φυσική και η Φυσική

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση Σχεδιασμός Διεξαγωγή Αξιολόγηση

Οργάνωση Σχεδιασμός Διεξαγωγή Αξιολόγηση Οργάνωση Σχεδιασμός Διεξαγωγή Αξιολόγηση Αναστασία Βακαλούδη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ανατολικής Θεσσαλονίκης http://users.sch.gr/avakalou anvakaloudi@yahoo.gr Βιβλιογραφία: Αναστασία Δ. Βακαλούδη,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ/-ΩΝ ΠΕ17.01

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ/-ΩΝ ΠΕ17.01 - ΖΩΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ - ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ/-ΩΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Νικόλ Βρυσούλη ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕ17.01 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1.1 ΤΙΤΛΟΣ «Τα Κτήρια της περιοχής μας μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ 1. Ατομικά ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ Επειδή οι φάκελοι κατατίθενται στο τέλος του τετραμήνου (μαζί με την Ερευνητική Έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Τούρλος Τεχνολόγος Εκπαιδευτικός

Γιάννης Τούρλος Τεχνολόγος Εκπαιδευτικός Γιάννης Τούρλος Τεχνολόγος Εκπαιδευτικός Παρέμβαση στην εκπαίδευση, η οποία στηρίζεται σε πρωτοπόρες και πρωτότυπες παιδαγωγικές αρχές και ιδέες και μέσω αυτών επιφέρει σημαντικές αλλαγές: στη νοοτροπία

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή της Σ.Κ.Ζ.: Ερευνητικά Ερωτήματα-Συμπλήρωση φόρμας υποβολής θέματος-οργάνωση Ατομικού και Ομαδικού Φακέλου- Αξιολόγηση

Εφαρμογή της Σ.Κ.Ζ.: Ερευνητικά Ερωτήματα-Συμπλήρωση φόρμας υποβολής θέματος-οργάνωση Ατομικού και Ομαδικού Φακέλου- Αξιολόγηση Εφαρμογή της Σ.Κ.Ζ.: Ερευνητικά Ερωτήματα-Συμπλήρωση φόρμας υποβολής θέματος-οργάνωση Ατομικού και Ομαδικού Φακέλου- Αξιολόγηση Χριστίνα Φ. Βαμβούρη Σχ. Σύμβουλος ΠΕ02 Δράμας Δράμα 5/11/2013 Ερευνητικά

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Σχέδια Εκθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικές Εργασίες

Ερευνητικές Εργασίες Ερευνητικές Εργασίες 1. Οδηγίες μεθοδολογίας της έρευνας, συλλογής δεδομένων και εξαγωγής συμπερασμάτων. 2. Συγγραφή της ερευνητικής εργασίας. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Η ΜΕΘΟΔΟΣ PROJECT Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ»

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ» ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ» ΕΙΣΗΓΗΣΗ: «Πρακτικές αξιολόγησης κατά τη διδασκαλία των Μαθηματικών» Γιάννης Χριστάκης Σχολικός Σύμβουλος 3ης Περιφέρειας

Διαβάστε περισσότερα

YΠΟΔΕΙΓΜΑ ΙΙΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ/-ΩΝ

YΠΟΔΕΙΓΜΑ ΙΙΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ/-ΩΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ YΠΟΔΕΙΓΜΑ ΙΙΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ/-ΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΕ 18.28 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μπορούµε να εντοπίσουµε 2 βασικά ερωτήµατα για τα Παραδοτέα της εκπαιδευτικής καινοτοµίας των Ερευνητικών Εργασιών 1. ΠΩΣ καθορίζονται τα Παραδοτέα (ε

Μπορούµε να εντοπίσουµε 2 βασικά ερωτήµατα για τα Παραδοτέα της εκπαιδευτικής καινοτοµίας των Ερευνητικών Εργασιών 1. ΠΩΣ καθορίζονται τα Παραδοτέα (ε ΗΜΕΡΙ Α: «Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ» 12 Νοεµβρίου 2011 Οµιλία: «Ταπαραδοτέατων ΕρευνητικώνΕργασιών» Εισηγητής: ΒασίληςΤσατήρης, ΠΕ14 Γεωπόνος Γραµµατέας.Σ. Π.Ε.ΚΑ.ΤΕ. Μπορούµε να εντοπίσουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΕρευνητικέςΕργασίες- Projects. Δρ Καλλιόπη Πολυμέρου, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Φθιώτιδας

ΕρευνητικέςΕργασίες- Projects. Δρ Καλλιόπη Πολυμέρου, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Φθιώτιδας ΕρευνητικέςΕργασίες- Projects Δρ Καλλιόπη Πολυμέρου, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Φθιώτιδας Project-«Ερευνητική Εργασία» Επιστημονικήβάση Συστηματικότητα αρχή της διερευνητικής προσέγγισης της μάθησης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ή PROJECT

ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ή PROJECT ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ή PROJECT Η διεξαγωγή σχεδίων εργασίας στο σύγχρονο σχολείο, προβάλλει ως αναγκαιότητα, για την ανάπτυξη της κριτικής και δηµιουργικής σκέψης των µαθητών, καθώς και όλων εκείνων των ιδιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Ελισάβετ Λαζαράκου Σχολική Σύμβουλος, 28 η Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής

Επιμέλεια: Ελισάβετ Λαζαράκου Σχολική Σύμβουλος, 28 η Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής Φ.Ε.Κ. τεύχος Β αρ. φύλλου 303/13-03-2003, Παράρτημα Α, Μάιος 2003 Επιμέλεια: Ελισάβετ Λαζαράκου Σχολική Σύμβουλος, 28 η Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής Βασικός σκοπός της αξιολόγησης του μαθητή

Διαβάστε περισσότερα

Επιμορφωτική συνάντηση. Βασικές επισημάνσεις στη διδασκαλία και στην αξιολόγηση της Ερευνητικής Εργασίας

Επιμορφωτική συνάντηση. Βασικές επισημάνσεις στη διδασκαλία και στην αξιολόγηση της Ερευνητικής Εργασίας Επιμορφωτική συνάντηση Βασικές επισημάνσεις στη διδασκαλία και στην αξιολόγηση της Ερευνητικής Εργασίας στο ΓΕΛ Ευγενία Δανιηλίδου Σχολική Σύμβουλος ΠΕ02 Γιαννιτσά, 6-12-2016 Εγκύκλιοι 1. 97364/Γ2/30-08-2011

Διαβάστε περισσότερα

Πότε ένας δάσκαλος θα κρίνεται ελλιπής και πότε εξαιρετικός

Πότε ένας δάσκαλος θα κρίνεται ελλιπής και πότε εξαιρετικός Πότε ένας δάσκαλος θα κρίνεται ελλιπής και πότε εξαιρετικός Στο σχέδιο της αξιολόγησης το μεγαλύτερο μέρος (περισσότερες από 5.000 λέξεις!) καταλαμβάνεται από αναλυτικές οδηγίες για το πώς ο διδάσκων μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία ερευνητικής εργασίας

Μεθοδολογία ερευνητικής εργασίας Μεθοδολογία ερευνητικής εργασίας Σύντομος οδηγός επιβίωσης Μεθοδολογία Ερευνητικής Εργασίας: Γ. Τράπαλης & Ά. Μητρέλης 1 Τι είναι Έρευνα: η παραγωγή πρωτότυπων αποτελεσμάτων μέσω της συστηματικής, ορθολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικές Εργασίες

Ερευνητικές Εργασίες Ερευνητικές Εργασίες Μαργαρίτη Σπυριδούλα Υπεύθυνη Π.Ε. Δ/νσης Δ.Ε. Δυτικής Αττικής Βρυώνης Ηλίας Μέλος Π.Ο. του Κ.Π.Ε. Κιλκίς Επιμορφωτές ΟΕΠΕΚ για τις Ε.Ε. Ορισμός Ερευνητικών Εργασιών Στις Ερευνητικές

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές και πρακτικές. Δρ Χρυσάνθη Κουμπάρου Σχολική Σύμβουλος Πρόεδρος ΠΑΝ.Σ.ΜΕ.ΚΑ.Δ.Ε.

Αρχές και πρακτικές. Δρ Χρυσάνθη Κουμπάρου Σχολική Σύμβουλος Πρόεδρος ΠΑΝ.Σ.ΜΕ.ΚΑ.Δ.Ε. Αρχές και πρακτικές Δρ Χρυσάνθη Κουμπάρου Σχολική Σύμβουλος Πρόεδρος ΠΑΝ.Σ.ΜΕ.ΚΑ.Δ.Ε. «Βίωμα» Η έννοια του βιώματος συνδέεται με το συγκινησιακό φαινόμενο. Βίωμα είναι η προσωπική εμπειρία που συγκινεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ (PROJECTS) Εισαγωγή - Νομοθετικό Πλαίσιο Παιδαγωγικές Αρχές Σχεδιασμός και Οργάνωση σε Ομάδες

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ (PROJECTS) Εισαγωγή - Νομοθετικό Πλαίσιο Παιδαγωγικές Αρχές Σχεδιασμός και Οργάνωση σε Ομάδες ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ (PROJECTS) Εισαγωγή - Νομοθετικό Πλαίσιο Παιδαγωγικές Αρχές Σχεδιασμός και Οργάνωση σε Ομάδες Τσερέμογλου Παναγιώτης Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ04 Μανουσάκη

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό για την «Υπηρεσία Εκπαιδευτικών Κοινοτήτων και Ιστολογίων» 1 ο µέρος:

Εκπαιδευτικό Υλικό για την «Υπηρεσία Εκπαιδευτικών Κοινοτήτων και Ιστολογίων»  1 ο µέρος: Πανελλήνιο Σχολικό ίκτυο Εκπαιδευτικό Υλικό για την «Υπηρεσία Εκπαιδευτικών Κοινοτήτων και Ιστολογίων» http://blogs.sch.gr 1 ο µέρος: Χρήση Ιστολογίου ως εκπαιδευτικό εργαλείο Ερευνητικό Ακαδηµαϊκό Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Ρετσινάς Σωτήριος ΠΕ 1703 Ηλεκτρολόγων ΑΣΕΤΕΜ

Ρετσινάς Σωτήριος ΠΕ 1703 Ηλεκτρολόγων ΑΣΕΤΕΜ Ρετσινάς Σωτήριος ΠΕ 1703 Ηλεκτρολόγων ΑΣΕΤΕΜ Τι είναι η ερευνητική εργασία Η ερευνητική εργασία στο σχολείο είναι μια δυναμική διαδικασία, ανοιχτή στην αναζήτηση για την κατανόηση του πραγματικού κόσμου.

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές αρχές σχεδιασμού και οργάνωσης Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φ.Α.

Βασικές αρχές σχεδιασμού και οργάνωσης Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φ.Α. Βασικές αρχές σχεδιασμού και οργάνωσης Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φ.Α. Βιωματικές Δράσεις Γυμνασίου Στην Α τάξη υλοποιούνται θέματα του διδακτικού αντικειμένου

Διαβάστε περισσότερα

Δ.Ε.Π.Π.Σ. Α.Π.Σ. & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Δρ Δημήτριος Γκότζος

Δ.Ε.Π.Π.Σ. Α.Π.Σ. & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Δρ Δημήτριος Γκότζος Δ.Ε.Π.Π.Σ. Α.Π.Σ. & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Δρ Δημήτριος Γκότζος Γενικές αρχές της εκπαίδευσης Παροχή γενικής παιδείας Καλλιέργεια δεξιοτήτων του μαθητή και η ανάδειξη των ενδιαφερόντων του Η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών

Διαβάστε περισσότερα

Γενικός προγραμματισμός στην ολομέλεια του τμήματος (διαδικασία και τρόπος αξιολόγησης μαθητών) 2 ώρες Προγραμματισμός και προετοιμασία ερευνητικής

Γενικός προγραμματισμός στην ολομέλεια του τμήματος (διαδικασία και τρόπος αξιολόγησης μαθητών) 2 ώρες Προγραμματισμός και προετοιμασία ερευνητικής Γενικός προγραμματισμός στην ολομέλεια του τμήματος (διαδικασία και τρόπος αξιολόγησης μαθητών) 2 ώρες Προγραμματισμός και προετοιμασία ερευνητικής ομάδας 2 ώρες Υλοποίηση δράσεων από υπο-ομάδες για συλλογή

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Περιγραφή ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Περιγραφή Η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία αποτελεί τη διδακτική έκφραση της προβληματικής του σύγχρονου σχολείου, το οποίο επιδιώκει να αναπτύξει τον ολοκληρωμένο και αυτόνομο δημοκρατικό πολίτη, που θα

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Σχέδια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΔΜΠΣ «ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ» ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 3 ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Συνέχιση και Ολοκλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

O φάκελος μαθητή/-τριας

O φάκελος μαθητή/-τριας O φάκελος μαθητή/-τριας Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες 1-14 και 18-20 αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_dhmotiko.pdf

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2014-2015 - ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2014-2015 - ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2014-2015 - ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΙΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Δ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ 1. Σύντομη ενημέρωση (βασική

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργατική δημιουργία, επεξεργασία και αξιολόγηση ερωτηματολογίων με χρήση τεχνολογιών Web 2.0

Συνεργατική δημιουργία, επεξεργασία και αξιολόγηση ερωτηματολογίων με χρήση τεχνολογιών Web 2.0 Διημερίδα - ΗΕρευνητικήΕργασίακαιηΤεχνολογία Συνεργατική δημιουργία, επεξεργασία και αξιολόγηση ερωτηματολογίων με χρήση τεχνολογιών Web 2.0 Γιάννης Τζωρτζάκης M.Sc. Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά

Διαβάστε περισσότερα

Η καινοτομία των Βιωματικών δράσεων Παιδαγωγικές Αρχές. Ερευνητικές Διαδικασίες. Θεόδωρος Κ. Βεργίδης. Σχ. Σύμβουλος Π.Ε.03

Η καινοτομία των Βιωματικών δράσεων Παιδαγωγικές Αρχές. Ερευνητικές Διαδικασίες. Θεόδωρος Κ. Βεργίδης. Σχ. Σύμβουλος Π.Ε.03 Η καινοτομία των Βιωματικών δράσεων Παιδαγωγικές Αρχές. Ερευνητικές Διαδικασίες Θεόδωρος Κ. Βεργίδης Σχ. Σύμβουλος Π.Ε.03 Εκπαιδευτικές Καινοτομίες: Αλλάζουν το Εκπαιδευτικό Πλαίσιο Εκπαιδευτικές Καινοτομίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: «ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ»

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: «ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ» ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: 2013-2014 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: ΕΣΠ. ΓΕΛ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ» ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος

Ο ΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος Ο ΥΣΣΕΑΣ 2005 Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος 3 ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ 2 ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΦΟΡΜΑ 4 ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιολόγηση ως μηχανισμός ανατροφοδότησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας

Η αξιολόγηση ως μηχανισμός ανατροφοδότησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας Η αξιολόγηση ως μηχανισμός ανατροφοδότησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Αξιολόγηση του μαθητή Βασικός στόχος της αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος «Σχολική Πρακτική Ι» οι φοιτητές/φοιτήτριες σε ομάδες των δύο ή τριών ατόμων πρόκειται να επισκεφτούν σε πέντε (5) διαφορετικές ημέρες μία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ 1. Ατομικά ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ Επειδή οι φάκελοι κατατίθενται στο τέλος του τετραμήνου (μαζί με την Ερευνητική Έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία Ερευνητικών Εργασιών: Παιδαγωγικές Αρχές, Πρακτικές, Προοπτικές, Προβλήματα

Καινοτομία Ερευνητικών Εργασιών: Παιδαγωγικές Αρχές, Πρακτικές, Προοπτικές, Προβλήματα Καινοτομία Ερευνητικών Εργασιών: Παιδαγωγικές Αρχές, Πρακτικές, Προοπτικές, Προβλήματα Ηλίας Γ. Ματσαγγούρας Επιστημονικός Υπεύθυνος Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος Πάτρα 12 Ιουνίου 2012 15/6/2012 1 Δομή της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 Καθηγητής: Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής Ημερομηνία: Ιανουάριος 2011 Αρ. Μαθ. : Χρόνος: 1 x 80 (συνολικά 4 x 80 ) Τάξη: Α Γυμνασίου

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 Καθηγητής: Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής Ημερομηνία: Ιανουάριος 2011 Αρ. Μαθ. : Χρόνος: 1 x 80 (συνολικά 4 x 80 ) Τάξη: Α Γυμνασίου ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 Καθηγητής: Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής Ημερομηνία: Ιανουάριος 2011 Αρ. Μαθ. : Χρόνος: 1 x 80 (συνολικά 4 x 80 ) Τάξη: Α Γυμνασίου Ενότητα: Φυσικό Περιβάλλον και Οικολογία Κεφάλαιο: Τροφικές

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ BLOGS Ένα διδακτικό εργαλείο

ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ BLOGS Ένα διδακτικό εργαλείο ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ BLOGS Ένα διδακτικό εργαλείο ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Καθηγήτρια Πληροφορικής MSc Μηχανικός Πληροφορικών Συστημάτων TI EINAI TO ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ -BLOG Πρόκειται για ένα διαδικτυακό ημερολόγιο - σημειωματάριο,

Διαβάστε περισσότερα

Η Καινοτομία των Ερευνητικών Εργασιών στο Νέο Λύκειο

Η Καινοτομία των Ερευνητικών Εργασιών στο Νέο Λύκειο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Η Καινοτομία των Ερευνητικών Εργασιών στο Νέο Λύκειο ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ Ηλίας Γ. Ματσαγγούρας Επιστημονικός Υπεύθυνος Συμμετέχουν: Δημήτρης Ευθυμίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΝAOME1372 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 10 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής

Διδακτική της Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Ελληνική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - Γυμνάσιο Σταύρος Δημητριάδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

7 ο ΓΕΛ ΠΕΙΡΑΙΑ Σχολικό έτος ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΤΑΞΗ: A Α Τετράμηνο

7 ο ΓΕΛ ΠΕΙΡΑΙΑ Σχολικό έτος ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΤΑΞΗ: A Α Τετράμηνο Α.ΒΗΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΡΧΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ 1. Επιλογή του θέματος ερευνητικής εργασίας. 2. Καθορισμός του σκοπού και των στόχων της ερευνητικής εργασίας. 3. Επιμερισμός του θέματος σε υποθέματα, (τομείς) πάνω στους

Διαβάστε περισσότερα

Πώς θα υλοποιήσω ένα πρόγραµµα Αγωγής Υγείας για τη διατροφή. Νικόλαος Ευσταθίου (Μ.ed.) Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας Α /νση Π.Ε.

Πώς θα υλοποιήσω ένα πρόγραµµα Αγωγής Υγείας για τη διατροφή. Νικόλαος Ευσταθίου (Μ.ed.) Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας Α /νση Π.Ε. Πώς θα υλοποιήσω ένα πρόγραµµα Αγωγής Υγείας για τη διατροφή Νικόλαος Ευσταθίου (Μ.ed.) Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας Α /νση Π.Ε. Αθηνών Βήµατα για ένα σχέδιο εργασίας Α φάση: Επιλογή και διερεύνηση του θέµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 4 Καθηγητής: Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής Ημερομηνία: Ιανουάριος 2011 Αρ. Μαθ. : Χρόνος: 1 x 80 (συνολικά 4 x 80 ) Τάξη: Α Γυμνασίου

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 4 Καθηγητής: Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής Ημερομηνία: Ιανουάριος 2011 Αρ. Μαθ. : Χρόνος: 1 x 80 (συνολικά 4 x 80 ) Τάξη: Α Γυμνασίου ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 4 Καθηγητής: Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής Ημερομηνία: Ιανουάριος 2011 Αρ. Μαθ. : Χρόνος: 1 x 80 (συνολικά 4 x 80 ) Τάξη: Α Γυμσίου Ενότητα: Φυσικό Περιβάλλον και Οικολογία Κεφάλαιο: Τροφικές

Διαβάστε περισσότερα

Ι Α Σ Κ Α Λ Ι Α Σ Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α Σ

Ι Α Σ Κ Α Λ Ι Α Σ Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α Σ Σ Ε Ν Α Ρ Ι Ο Ι Α Σ Κ Α Λ Ι Α Σ Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α Σ «Η επέκταση των συνόρων του Ελληνικού κράτους την περίοδο 1912-1923» ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Ι ΑΧΘΕΙΣΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία της Ερευνητικής Εργασίας της Α τάξης Γενικού Λυκείου για το σχ. έτος

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία της Ερευνητικής Εργασίας της Α τάξης Γενικού Λυκείου για το σχ. έτος ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία της Ερευνητικής Εργασίας της Α τάξης Γενικού Λυκείου για το σχ. έτος 2011-2012 Σας αποστέλλουμε τις παρακάτω οδηγίες για τη διδασκαλία της Ερευνητικής Εργασίας της Α τάξης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος:

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: 2014-2015 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΓΕΛ Κρανιδίου Τάξη : Β Λυκείου Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Αρωματικά φυτά και βότανα: η δύναμη της φύσης σύμμαχός μας!» ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Μάθηµα: Εφαρµοσµένη ιδακτική των Φυσικών Επιστηµών (Πρακτικές Ασκήσεις Γ Φάσης) ΜΙΧΑΗΛ ΣΚΟΥΜΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτο Κεφάλαιο Φάσεις & Μοντέλα ένταξης των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση...13 1.1 Εκπαιδευτική Τεχνολογία: η προϊστορία της πληροφορικής στην εκπαίδευση 14

Πρώτο Κεφάλαιο Φάσεις & Μοντέλα ένταξης των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση...13 1.1 Εκπαιδευτική Τεχνολογία: η προϊστορία της πληροφορικής στην εκπαίδευση 14 Περιεχόµενα Πρώτο Κεφάλαιο Φάσεις & Μοντέλα ένταξης των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση....13 1.1 Εκπαιδευτική Τεχνολογία: η προϊστορία της πληροφορικής στην εκπαίδευση 14 1.1.1 Ορισµός της εκπαιδευτικής τεχνολογίας...14

Διαβάστε περισσότερα

3 βήματα για την ένταξη των ΤΠΕ: 1. Εμπλουτισμός 2. Δραστηριότητα 3. Σενάριο Πέτρος Κλιάπης-Όλγα Κασσώτη Επιμόρφωση εκπαιδευτικών

3 βήματα για την ένταξη των ΤΠΕ: 1. Εμπλουτισμός 2. Δραστηριότητα 3. Σενάριο Πέτρος Κλιάπης-Όλγα Κασσώτη Επιμόρφωση εκπαιδευτικών 3 βήματα για την ένταξη των ΤΠΕ: 1. Εμπλουτισμός 2. Δραστηριότητα 3. Σενάριο Πέτρος Κλιάπης-Όλγα Κασσώτη Επιμόρφωση εκπαιδευτικών Παρουσίαση βασισμένη στο κείμενο: «Προδιαγραφές ψηφιακής διαμόρφωσης των

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της Πιλοτικής Εφαρμογής της Επαγγελματικής Μάθησης (Mάιος 2016)

Αξιολόγηση της Πιλοτικής Εφαρμογής της Επαγγελματικής Μάθησης (Mάιος 2016) 1. Ταυτότητα της έρευνας Αξιολόγηση της Πιλοτικής Εφαρμογής της Επαγγελματικής Μάθησης (Mάιος 2016) Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (ημερ. 19/08/2015), το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα. συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη τιµή.

Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα. συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη τιµή. Σενάριο 6. Συµµεταβολές στο ισοσκελές τρίγωνο Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης µαθηµάτων του Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος »

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης µαθηµάτων του Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος » ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥ ΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥ ΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί ροµποτική; Ποιοι οι διδαχτικοί στόχοι; Πως θα υλοποιηθεί η όλη εργασία; Ποιο ροµπότ θα χρησιµοποιηθεί; Πως θα χρηµατοδοτηθεί;

Γιατί ροµποτική; Ποιοι οι διδαχτικοί στόχοι; Πως θα υλοποιηθεί η όλη εργασία; Ποιο ροµπότ θα χρησιµοποιηθεί; Πως θα χρηµατοδοτηθεί; Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου «ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ» Βεζονιαράκης ηµήτρης καθηγητής ΠΕ19 4 ου ΓΕΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ 1 Μάθηµα ερευνητικής εργασίας «ροµποτική» Γιατί ροµποτική; Ποιοι οι διδαχτικοί στόχοι; Πως θα υλοποιηθεί η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΞΑΜΗΝΟ: Δ / Ακ. Έτος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ & ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΞΑΜΗΝΟ: Δ / Ακ. Έτος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ & ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ & ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. Προγραμματισμός Μαθήματα 1-3: Εισαγωγή στην εκπαιδευτική έρευνα. Επίπεδα έρευνας, δεοντολογία εκπαιδευτικής έρευνας. Ερευνητικές διαδικασίες: Ερευνητικά πλαίσια,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟ: Β Δηµοτικό Σχολείο Λατσιών (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Αριθµός µαθητών/τριών: 127 Αριθµός εκπαιδευτικών: 15 Συνδετικός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Σχολείο 1. Σχολεία του κόσμου 2. Σχολική ζωή στο παρελθόν 3. Το σχολείο μου στο παρελθόν και σήμερα

Ενότητα: Σχολείο 1. Σχολεία του κόσμου 2. Σχολική ζωή στο παρελθόν 3. Το σχολείο μου στο παρελθόν και σήμερα Ενότητα: Σχολείο 1. Σχολεία του κόσμου 2. Σχολική ζωή στο παρελθόν 3. Το σχολείο μου στο παρελθόν και σήμερα Άντρη Σάββα Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Αλεθρικού Σχ. χρονιά: 2012-2013 Γενική περιγραφή Περιφερειακό

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικές Εργασίες

Ερευνητικές Εργασίες Ερευνητικές Εργασίες Έξι συν Ένα λάθη των διδασκόντων και τρόποι αντιμετώπισής τους Αθήνα 2 Νοεμβρίου 2012 Γιάννης Τζωρτζάκης Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ1201 Περιφέρειας Κρήτης & Κυκλάδων Ερευνητικές Εργασίες:

Διαβάστε περισσότερα

Πολυπολιτισμικότητα και Εκπαίδευση

Πολυπολιτισμικότητα και Εκπαίδευση Πολυπολιτισμικότητα και Εκπαίδευση Κωδικός μαθήματος: ΚΕΠ 302 Διδάσκων: Δημήτρης Θ. Ζάχος Πιστωτικές μονάδες: 10 Χρόνος και τόπος διεξαγωγής: Τετάρτη 6-9 αίθουσα 907 Εισαγωγικά Η επιτυχής συμμετοχή σ ένα

Διαβάστε περισσότερα

Α. Στόχοι σε επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων

Α. Στόχοι σε επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Οριζόντια αντιστοίχιση Στόχων Μεθόδων Δραστηριοτήτων - Εποπτικού Υλικού - Αξιολόγησης Α. Στόχοι σε επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων ΣΤΟΧΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΟΠΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Master s Degree. www.unic.ac.cy. Μεταπτυχιακό στις Επιστήμες Αγωγής (Εξ Αποστάσεως)

Master s Degree. www.unic.ac.cy. Μεταπτυχιακό στις Επιστήμες Αγωγής (Εξ Αποστάσεως) Master s Degree www.unic.ac.cy Μεταπτυχιακό στις Επιστήμες Αγωγής (Εξ Αποστάσεως) «Σε αυτό το ταξίδι για την ανακάλυψη της γνώσης μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα η οργάνωση και το φιλικό κλίμα του Πανεπιστημίου.»

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΞΟΝΑΣ της ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στο ψηφιακό μουσικό ανθολόγιο ΕΥΤΕΡΠΗ ΜΑΙΗ ΚΟΚΚΙΔΟΥ

Ο ΑΞΟΝΑΣ της ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στο ψηφιακό μουσικό ανθολόγιο ΕΥΤΕΡΠΗ ΜΑΙΗ ΚΟΚΚΙΔΟΥ Ο ΑΞΟΝΑΣ της ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στο ψηφιακό μουσικό ανθολόγιο ΕΥΤΕΡΠΗ ΜΑΙΗ ΚΟΚΚΙΔΟΥ Διαθεματικότητα -Ιδανικό της ολιστικής γνώσης -Διασυνδέσεις με νόημα μεταξύ γνωστικών περιοχών -Μελέτη σύνθετων ερωτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικές Εφαρμογές Η/Υ (Θεωρία) 21/03/2017. Διδάσκουσα: Αδαμαντία Κ. Σπανακά

Παιδαγωγικές Εφαρμογές Η/Υ (Θεωρία) 21/03/2017. Διδάσκουσα: Αδαμαντία Κ. Σπανακά Παιδαγωγικές Εφαρμογές Η/Υ (Θεωρία) 21/03/2017 Διδάσκουσα: Αδαμαντία Κ. Σπανακά (madspa@otenet.gr) ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ MOOC Μαζικό: παρέχεται η δυνατότητα εγγραφής μεγάλου αριθμού φοιτητών από

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Konstantina Πέμπτη, 13 Ιανουάριος :15 - Τελευταία Ενημέρωση Κυριακή, 23 Ιανουάριος :24

Συντάχθηκε απο τον/την Konstantina Πέμπτη, 13 Ιανουάριος :15 - Τελευταία Ενημέρωση Κυριακή, 23 Ιανουάριος :24 esos.gr Κείμενα της Επιστημονικής Επιτροπής του ΚΕΕ, που αφορούν στην Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας Διαδικασία Αυτό αξιολόγησης, απέστειλε το υπ. Παιδείας προς όλες τις Περιφερειακές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Παράρτημα 2. ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ X ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Ημερομηνία 26 Νοεμβρίου 2012 Αριθ. Πρωτ. 266 Σχ. Έτος:

Διαβάστε περισσότερα

Αναζητήσεις στο Διαδίκτυο

Αναζητήσεις στο Διαδίκτυο Αναζητήσεις στο Διαδίκτυο Διαδίκτυο ως πηγή πληροφοριών Το Διαδίκτυο στις μέρες μας αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή πληροφοριών. Οι Δάσκαλοι πρέπει να εκπαιδεύσουν τους μαθητές να αναζητούν σωστά και να αξιοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΓΕΛ Τρικάλων ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ. Ιστολόγια και κοινότητες

3 ο ΓΕΛ Τρικάλων ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ. Ιστολόγια και κοινότητες 3 ο ΓΕΛ Τρικάλων ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ Ιστολόγια και κοινότητες Ιστολόγια (blogs) και εκπαιδευτικές κοινότητες Εισαγωγή Ορισμοί Στόχοι και Όροι χρήσης Στατιστικά Στοιχεία Ιστολόγια Ηλεκτρονικές εκπαιδευτικές

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Π.Ε.ΣΥ.Π. ΒΑΣΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Π.Ε.ΣΥ.Π. ΒΑΣΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ 1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (Π.Ε.ΣΥ.Π.) Ακαδηµαϊκό Έτος 2014-15 ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Π.Ε.ΣΥ.Π. ΒΑΣΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ Σύµφωνα µε τον Κανονισµό Σπουδών του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΡΟΔΟΥ Το mentoring στο πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης ένα χρόνο μετά: Αποτίμηση

Διαβάστε περισσότερα