ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ."

Transcript

1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Εισαγωγή Η λειτουργία της Ομάδας Προσκόπων στηρίζεται στο «Κατ Ενωμοτίες Σύστημα», γιατί αυτό ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά ηλικίας του Προσκόπου, στις ανάγκες και προσδοκίες του. Για να λειτουργήσει όμως το κατ Eνωμοτίες σύστημα ουσιαστικά και αποτελεσματικά και όχι να υπάρχει ως τίτλος, απαιτείται οι φορείς της εφαρμογής του, δηλαδή οι Ενωμοτάρχες και Υπενωμοτάρχες (τα Στελέχη) να υποστηριχθούν στο έργο τους από τους Βαθμοφόρους. Για τον λόγο αυτό το ΣΕΠ έχει αναγνωρίσει την ανάγκη αυτή και έχει θεσπίσει την ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ. Η Εκπαίδευση Στελεχών είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία της Ομάδας Προσκόπων. Έτσι πρέπει να θεωρείται ότι ο αέναος συνεχής κύκλος ζωής της ομάδας έχει αναπόσπαστο κομμάτι του την Εκπαίδευση Στελεχών. «Οι εκπαιδευτικές συναντήσεις διακρίνονται σε δυο κατηγορίες: ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΕΝΩΜΟΤΙΑΣ, που πραγματοποιούνται στα γενικά πλαίσια του Συμβουλίου Τιμής της Ομάδας, της οποίας υπεύθυνος είναι ο Αρχηγός, ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΟΜΑΔΑΣ, που πραγματοποιείται στα πλαίσια της Τ.Ε. ή και της Π.Ε. και της οποίας υπεύθυνος είναι ένας Βαθμοφόρος του Κλάδου, τουλάχιστον κάτοχος πτυχίου ΣΒΕΒΠ» (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΛΑΔΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ). Συνεπώς, αν δεν υπάρχει Τοπικός Έφορος, τότε ο Περιφερειακός Έφορος μεριμνά να γίνει Εκπαίδευση Στελεχών και σε συνεννόηση με τους Α.Ο.Π. καθορίζεται ο χρόνος υλοποίησης της Πρότυπης Ομάδας, ο οποίος πρέπει να είναι μεταγενέστερος της λειτουργίας και ολοκλήρωσης των Προτύπων Ενωμοτιών των Ομάδων. Είναι αποδοτικότερο να οργανώνεται Πρότυπη Ομάδα με συμμετοχή το πολύ μέχρι τεσσάρων Συστημάτων, κατά προτίμηση γειτονικών. Διευκρινιστική σημείωση: Η λέξη ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ όμως αφορά μόνο τους Βαθμοφόρους, γιατί οι Πρόσκοποι μόνο παίζουν. Για το λόγο αυτό η οδηγία αυτή περιέχει: Στο Α μέρος ΤΙ κάνουμε, ΓΙΑΤΙ το κάνουμε και ΠΩΣ το κάνουμε, Στο Β μέρος ένα πρόγραμμα-οδηγό, Στο Γ μέρος ένα φυλλάδιο «Για τον Ενωμοτάρχη», που πρέπει να διανέμεται από την αρχή σε όλα τα Στελέχη και Στο Δ μέρος ιδέες παιχνιδιών, με τις οποίες θα μεταδοθούν τα αντικείμενα της εκπαίδευσης στα Στελέχη και θα υλοποιηθεί το όλο πρόγραμμα. Είναι προφανές, ότι το Δ μέρος θα εμπλουτίζεται συνεχώς, γι αυτό και η όλη έκδοση έγινε σε μορφή ντοσιέ.

2 Α ΜΕΡΟΣ 2 Οι στόχοι της Εκπαίδευσης Στελεχών Είναι βασικό σημείο για την επιτυχημένη υλοποίηση της Εκπαίδευσης Στελεχών να είναι ξεκάθαροι και σαφείς οι στόχοι της. Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ «ΒΑΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ»! Δεν επιδιώκουμε να μάθουν οι Πρόσκοποι πώς γίνεται μια συγκέντρωση Ομάδας. Μας ενδιαφέρει να συνειδητοποιήσουν, χωρίς να το ανακοινώσουμε, ότι η Εκπαίδευση Στελεχών γίνεται για: Να κατανοήσουν τις λειτουργίες της μικρής αυτοδιοικούμενης ομάδας που λέγεται Ενωμοτία και το περιβάλλον όπου συνυπάρχουν 2-5 τέτοιες μικρές ομάδες και αποτελούν την Ομάδα Προσκόπων. Να κατανοήσουν το ρόλο και τα καθήκοντα που έχουν αναλάβει ως Στελέχη. Να καλλιεργηθούν και αναπτυχθούν ηγετικά προσόντα και οργανωτικές ικανότητες. Να αναπληρωθούν ελλείψεις και να δοθούν κίνητρα και γνώσεις για πλήρη κάλυψη των προσκοπικών γνώσεων και ανάπτυξη τεχνικών δεξιοτήτων. Να μάθουν στην πράξη τρόπους μετάδοσης των γνώσεων στους Προσκόπους. Να εξοικειωθούν με τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος κινήτρων και προόδου. Να καλλιεργηθεί «πνεύμα ομάδας» στο Συμβούλιο Τιμής Ομάδας, να συσφιχθούν περισσότερο οι σχέσεις και να αναπτυχθεί η επικοινωνία ανάμεσα στους Βαθμοφόρους και τα νέα Στελέχη. Να αναπτυχθούν δεσμοί φιλίας μεταξύ των Στελεχών γειτονικών Ομάδων. Πότε γίνεται η Εκπαίδευση Στελεχών Εφόσον η σωστή εφαρμογή του συστήματος κατ Ενωμοτίες στηρίζεται στα Στελέχη, είναι προφανές ότι η Ομάδα πρέπει να αρχίσει τη λειτουργία της με εκπαιδευμένα Στελέχη. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη, ότι η περίοδος μέχρι τα Χριστούγεννα είναι η πιο «απαιτητική» σε οργάνωση και δράσεις και, ως εκ τούτου, η πιο κρίσιμη για να μπει η Ομάδα σε καλό δρόμο, τότε η ανάγκη για ήδη εκπαιδευμένα στελέχη από την αρχή λειτουργίας της Ομάδας είναι ακόμα πιο επιτακτική! Εάν λοιπόν τοποθετήσουμε τη συνήθη έναρξη των δράσεων της Ομάδας στις αρχές Οκτωβρίου, τότε ο Σεπτέμβριος πρέπει να αναλωθεί στην προετοιμασία και υλοποίηση της Εκπαίδευσης Στελεχών. Ένας άλλος πολύ σοβαρός λόγος που υπαγορεύει την πραγματοποίηση της Εκπαίδευσης το Σεπτέμβριο είναι το γεγονός ότι ΔΕΝ υπάρχει πλέον διαθέσιμος χρόνος να γίνει αυτή παράλληλα με τη δραστηριότητα της Ομάδας, λόγω του τρόπου με τον οποίο έχει διαμορφωθεί σήμερα το σχολικό εκπαιδευτικό σύστημα, και των συνηθειών των γονέων (ξένες γλώσσες και άλλες εξωσχολικές ασχολίες στη διάρκεια της εβδομάδας και πολλές φορές και τα Σάββατα). Εννοείται ότι η Εκπαίδευση Στελεχών συνεχίζει τη λειτουργία της και στη διάρκεια της χρονιάς με τη μέθοδο της «μάθησης στην πράξη», δηλαδή μέσα από δράσεις και δραστηριότητες της Πρότυπης Ενωμοτίας (Συμβούλιο Τιμής Ομάδας), όσο επιτρέπουν βέβαια οι συνθήκες του σχολικού εκπαιδευτικού συστήματος και οι άλλες υποχρεώσεις των Προσκόπων και των Βαθμοφόρων. Τέτοιες δράσεις μπορεί να είναι μια εκδρομή σε καταφύγιο τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα ή σε αργίες, παρακολούθηση πολιτιστικής ή περιβαλλοντικής δραστηριότητας κ.λπ. Δεν θα πρέπει όμως αυτές να γίνονται σε βάρος των δράσεων της Ομάδας.

3 Επειδή στην πράξη δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες ευκαιρίες, η Εκπαίδευση Στελεχών στην αρχή της Προσκοπικής χρονιάς προσλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα. Η Εκπαίδευση Στελεχών πραγματοποιείται κατά το μήνα Σεπτέμβριο (κατ ελάχιστο η Πρότυπη Ενωμοτία θα ολοκληρώνεται μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο, ενώ η Πρότυπη Ομάδα μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσα στον Οκτώβριο). Κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης της Εκπαίδευσης Στελεχών, μπορούν να πραγματοποιούνται ταυτόχρονα και συγκεντρώσεις της Ομάδας. Πάντως σίγουρα θα πραγματοποιείται η Εκπαίδευση Στελεχών. Πώς Συγκροτείται η Εκπαίδευση Στελεχών Οι προϋποθέσεις για το ποιος Πρόσκοπος μπορεί να αναδειχθεί Ενωμοτάρχης (όπως καθορίζονται από τον Κανονισμό Κλάδου Προσκόπων) είναι: Να έχει συμμετάσχει κανονικά στις δράσεις της Ενωμοτίας και της Ομάδας για έναν τουλάχιστον χρόνο και Να είναι κάτοχος του Αργυρού Βέλους. Ο Υπενωμοτάρχης πρέπει να είναι κάτοχος του Αργυρού Βέλους. Άρα, «αυτομάτως» είναι προσδιορισμένες και οι προϋποθέσεις συμμετοχής και στα τυπικά τους προσόντα αφού μιλάμε για Ενωμοτάρχες και Υπενωμοτάρχες και αφού στην Πρότυπη Ενωμοτία συμμετέχουν όσοι αποτελούν το Συμβούλιο Τιμής της Ομάδας. Εάν δεν υπάρχει επαρκής αριθμός Προσκόπων με Αργυρό Βέλος, για την ανάδειξη των Ενωμοταρχών, τότε καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια με βάση τη συμμετοχή στις δράσεις (κυρίως κατασκήνωση).. ΒΗΜΑ 1 : Οι Χρόνοι Για να προσδιορισθούν χρονικά οι συγκεντρώσεις της Πρότυπης Ενωμοτίας πρέπει προηγουμένως οι Α.Ο.Π., σε συνεργασία με τον Τ.Ε. ή τον Π.Ε., κατά περίπτωση, να προσδιορίσουν το χρόνο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής εκδρομής της Πρότυπης Ομάδας. 3 ΒΗΜΑ 2 Ο : Ποιοι και Πώς Η ανάδειξη των Στελεχών πραγματοποιείται πριν την πρώτη συγκέντρωση της Ομάδας (σε μια συγκέντρωση μόνο για αυτό ή σε προσυγκέντρωση), δηλαδή η ανάδειξη των Στελεχών προηγείται της πρώτης συγκέντρωσης της Πρότυπης Ενωμοτίας και γίνεται όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό του Κλάδου Προσκόπων. Αμέσως μετά συγκαλείται το πρώτο Συμβούλιο Τιμής με μοναδικό θέμα τον στόχο της πρότυπης ενωμοτίας και την υλοποίηση της. Ο/Η Αρχηγός μπορεί να δώσει και σχετική επιστολή σε κάθε Στέλεχος (ώστε να προσδοθεί η πρέπουσα σοβαρότητα και τιμή στην όλη διαδικασία, να αισθανθούν από την πρώτη στιγμή ότι καλούνται για κάτι ξεχωριστό) στην οποία θα τονίζεται επιγραμματικά ο ρόλος του Στελέχους στην Ομάδα, η σημασία και τα προσωπικά οφέλη από τη συμμετοχή στο Παιχνίδι της Προετοιμασίας ενός Στελέχους και βεβαίως το γενικό πρόγραμμα (Τόποι- Χρόνοι). ΒΗΜΑ 3 Ο : Το Επιτελείο και τα Αντικείμενα Το Συμβούλιο Τιμής της Ομάδας προσδιορίζει με λεπτομέρεια το περιεχόμενο και το πρόγραμμα της Πρότυπης Ενωμοτίας, δηλαδή τα Αντικείμενα τον τρόπο παρουσίασής τους και τους υπεύθυνους.

4 Στους «Υπεύθυνους» είναι απαραίτητο να συμμετάσχουν και οι νέοι Βαθμοφόροι της Ομάδας για προφανείς λόγους. Εάν δεν επαρκούν οι Βαθμοφόροι της Ομάδας τότε, κατ εξαίρεση, μπορούν να συμμετάσχουν και παλιοί Ανιχνευτές ή Μέλη του Προσκοπικού Δικτύου, ως βοηθοί σε συγκεκριμένα τεχνικά μόνο θέματα, στα οποία έχουν επιδείξει κάποια ικανότητα. Η συμμετοχή αυτή συνυπολογίζεται στο Πρόγραμμα Προόδου των Ανιχνευτών ή των Μελών Προσκοπικού Δικτύου. Κατ εξαίρεση επίσης μπορούν να συμμετάσχουν και Βαθμοφόροι των άλλων Τμημάτων (έτσι καλλιεργείται έμπρακτα σε όλους, μικρούς και μεγάλους, η έννοια του Συστήματος ως ενιαίας οντότητας, ως Προσκοπικής Οικογένειας). Όλοι, στο Επιτελείο της Εκπαίδευσης Στελεχών, ανεξάρτητα από τα συγκεκριμένα καθήκοντα που πρέπει να έχουν, πρέπει να συμμετέχουν σε όλες τις κινήσεις και να μην δημιουργούνται ξεχωριστές παρέες Βαθμοφόρων. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ - ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ «ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ» - ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡOWER POINT! ΥΠΑΡΧΕΙ μόνο ΠΑΙΧΝΙΔΙ και (όπου και όταν χρειάζεται) ΣΥΖΗΤΗΣΗ. ΒΗΜΑ 4 Ο : Ώρα για δράση Μετά από τα παραπάνω βήματα ξεκινά η Πρότυπη Ενωμοτία και συντίθεται ο Φάκελος της Εκπαίδευσης Στελεχών. Η Πρότυπη Ενωμοτία λειτουργεί ακριβώς όπως μια Ενωμοτία με αρμοδιότητες. Έτσι θα φτιάξει το δικό της Βιβλίο Ταμείου, Υλικού, Ημερολόγιο, σακίδιο Α Βοηθειών κ.λπ.). Τα καθήκοντα αυτά θα λειτουργήσουν από την πρώτη ημέρα της Πρότυπης Ενωμοτίας μέχρι και την εκδρομή με εναλλασσόμενα πρόσωπα. Κατόπιν θα υπάρχουν χωρίς εναλλαγές μέσα στο χρόνο. Αν η Πρότυπη Ενωμοτία αποτελείται από πολλά άτομα, είναι προτιμότερο ορισμένες αρμοδιότητες να ανατίθενται σε δύο άτομα, δηλ. να υπάρχουν δύο υπεύθυνοι ημερολογίου, δύο υπεύθυνοι φαρμακείου κ.λπ., οπότε να υπάρχουν δύο διαφορετικά ημερολόγια δύο χωριστά φαρμακεία κ.λπ., ώστε όλοι να έχουν ενεργό ρόλο στην Πρότυπη Ενωμοτία. Ποιος είναι ο Ενωμοτάρχης της Πρότυπης Ενωμοτίας Η εκπαίδευση στην Πρότυπη Ενωμοτία πρέπει να είναι μια πρότυπη εκπαίδευση Ενωμοτίας, όπως υποδεικνύει και ο τίτλος. Αυτό σημαίνει ότι η μορφή της πρέπει να μπορεί να γίνει παράδειγμα για τους Ενωμοτάρχες που αμέσως μετά την εκπαίδευση θα πρέπει να αρχίσουν και αυτοί να εκπαιδεύουν τους Προσκόπους των Ενωμοτιών τους. Η λύση με τα περισσότερα πλεονεκτήματα είναι να γίνεται ο Α.Ο.Π. Ενωμοτάρχης με Υπενωμοτάρχη έναν από τα Στελέχη. Είναι καλό να επιλέγεται ένας από αυτούς που δεν έχουν παρακολουθήσει άλλη φορά Εκπαίδευση Στελεχών και μάλιστα ο πιο διστακτικός, ώστε με την παρότρυνση του Αρχηγού να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και θάρρος. Εδώ παίζει πρωταρχικό ρόλο ο Αρχηγός της Ομάδας που θα φροντίζει άμεσα να γίνει κατανοητός ο ρόλος του Ενωμοτάρχη, γιατί τα Στελέχη της Ομάδος χρειάζονται το καλύτερο δυνατό πρότυπο Ενωμοτάρχη. Υπάρχει άλλος ένας λόγος που υπαγορεύει την ανάληψη του ρόλου του Ενωμοτάρχη από τον Αρχηγό: Τα Στελέχη που αποτελούν την Πρότυπη Ενωμοτία έχουν συνήθως την ίδια περίπου ηλικία και εμπειρία, οπότε δεν υπάρχει ανάμεσά τους κάποιος φυσικός ηγέτης, όπως στις Ενωμοτίες της Ομάδας όπου υπάρχουν όλες οι ηλικίες Προσκόπων. Ο Αρχηγός συζητά με τον Υπενωμοτάρχη μέσα στην εβδομάδα τι πρέπει να οργανωθεί για την επόμενη συνάντηση, του αναθέτει την επικοινωνία με κάποια μέλη της Πρότυπης 4

5 Ενωμοτίας, τον παροτρύνει και τον καθοδηγεί να ελέγξει αν υλοποιούνται οι αρμοδιότητες κ.λπ. Ο Αρχηγός θα έχει έτσι την ευκαιρία να δεθεί περισσότερο με τα Στελέχη αλλά πρέπει να προσέξει να αφήνει «χώρο» για αυτενέργεια, πρωτοβουλίες και λάθη! Θα πρέπει να αφιερώνει περισσότερο χρόνο με τα Στελέχη και λιγότερο με τους Βαθμοφόρους. Στο τέλος κάθε συνάντησης πρέπει να γίνεται Συμβούλιο Ενωμοτίας με αξιολόγηση της ημέρας και όποιο άλλο θέμα προκύπτει, καθώς και καθορισμός Υπενωμοτάρχη για την επόμενη συνάντηση. Προσοχή!! Πολλοί Πρόσκοποι διστάζουν να μιλήσουν μπροστά σε «μεγάλους». Γι αυτό είναι καλύτερα να μην παρευρίσκεται κανένας άλλος Βαθμοφόρος, παρά μόνο ο Αρχηγός, σε απλό συντονιστικό ρόλο, ώστε να μάθουν στην πράξη πώς γίνεται το «10λεπτο της Ενωμοτίας», όταν έχουμε συγκέντρωση. Οι Βαθμοφόροι θα πρέπει να έχουν μεταφέρει τις παρατηρήσεις τους στον Αρχηγό από πριν. Στη διάρκεια της Πρότυπης Ομάδας, ως Ενωμοτάρχης αναδεικνύεται ένα από τα Στελέχη για κάθε ημέρα δραστηριότητας. Και εδώ πρέπει να εξηγείται στα Στελέχη ότι δεν πρόκειται για διαγωνισμό, αλλά για εκπαίδευση, οπότε θα πρέπει να βοηθήσουν τα νέα εκπαιδευόμενα Στελέχη να κατανοήσουν το ρόλο τους αναδεικνύοντας κατά προτεραιότητα ως Ενωμοτάρχη Στέλεχος που δεν έχει υπάρξει άλλη φορά Ενωμοτάρχης ή Υπενωμοτάρχης. Ποιος είναι ο Αρχηγός της Πρότυπης Ομάδας Στην Πρότυπη Ομάδα Αρχηγός είναι ο Έφορος του Κλάδου Προσκόπων ή ο Έφορος Προσκοπικού Προγράμματος ή ο Συντονιστής του Κλάδου Προσκόπων της Τοπικής Εφορείας ή κάποιος Έφορος που θα ορισθεί από τον Τοπικό Έφορο. Αν δεν υπάρχει Τοπική Εφορεία, τότε ο Αρχηγός επιλέγεται από το συμβούλιο Βαθμοφόρων των Ομάδων που θα συμμετάσχουν σε συνεννόηση με τον Περιφερειακό Έφορο υπό τις προϋποθέσεις βέβαια που θέτει ο Κανονισμός (πτυχιούχος ΣΒΕΒΠ). Πάντως τα καθήκοντα του Αρχηγού της Πρότυπης Ομάδας πρέπει να ανατίθενται σε έμπειρο Βαθμοφόρο του Κλάδου Προσκόπων. Δεν είναι «ώρα» για πειραματισμούς και εκπαίδευση Βαθμοφόρων στο ρόλο του Αρχηγού. Ο Παραστάτης: Στη μεθοδολογία της Εκπαίδευσης Στελεχών βασικό ρόλο στην Πρότυπη Ομάδα διαδραματίζει ο Παραστάτης της Ενωμοτίας. Αυτός πρέπει να είναι ο πιο έμπειρος Βαθμοφόρος και να έχει ο ίδιος βιώματα και παραστάσεις ως Ενωμοτάρχης. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργεί ως υπερ-ενωμοτάρχης και να δίνει λύσεις στα ζητήματα που προκύπτουν στην Ενωμοτία. Πρέπει να βοηθά στην αξιολόγηση κάθε κατάστασης και να καθοδηγεί τα Στελέχη να βρίσκουν μόνα τους τη λύση. Οι υπόλοιποι Βαθμοφόροι στην Πρότυπη Ομάδα εκπαιδεύουν τα Στελέχη στην πράξη ανάλογα με τα καθήκοντά τους (υπεύθυνος υλικού, υπεύθυνος τροφοδοσίας κ.λπ.). Πόσο διαρκεί η Εκπαίδευση Στελεχών Κάθε χρόνο αναδεικνύονται εξ αρχής τα Στελέχη της Ομάδας. Συνεπώς η Εκπαίδευση Στελεχών διαρκεί ένα χρόνο και χωρίζεται σε τρεις φάσεις: Α Φάση: Η Πρότυπη Ενωμοτία. Δράσεις στην Εστία ή κοντά σε αυτήν. Διάρκεια δύο Σαββατοκύριακα (το μέγιστο). Είναι καλύτερα πάντως να γίνονται περισσότερες συναντήσεις μικρής διάρκειας (αντί ολόκληρο Σαββατοκύριακο) 2-3 ωρών η κάθε μια, έτσι ώστε τα Στελέχη να μπορούν να αφομοιώνουν αυτά που μαθαίνουν, να ασχολούνται και μόνα τους μέσα στην εβδομάδα με 5

6 αυτά που έμαθαν (μεσοβδόμαδη παρουσία στην εστία - άτυπες συναντήσεις) και να δίνεται η ευκαιρία για περισσότερες συναντήσεις από δύο φορές. Για μια Πρότυπη Ενωμοτία, που αποτελείται από Στελέχη με εμπειρία, μια προσυνάντηση και δύο Ενωμοτιακές δράσεις είναι αρκετές. Επίσης, καλό είναι να γίνεται και μια Ενωμοτιακή ημερήσια εκδρομή που θα βοηθήσει στο «δέσιμο» της Πρότυπης Ενωμοτίας αλλά θα είναι και πρότυπο στη διοργάνωση και τη διεξαγωγή για τις Ενωμοτιακές δράσεις που θα πραγματοποιήσουν οι Ενωμοτίες μέσα στη χρονιά. Β Φάση: Η Πρότυπη Ομάδα: Μία εκδρομή από Παρασκευή απόγευμα έως Κυριακή απόγευμα (και πάντως όχι λιγότερο από ένα Σαββατοκύριακο) με συγκεκριμένους στόχους, όπως περιγράφεται παρακάτω. Η Πρότυπη Ομάδα αποτελείται από τις Πρότυπες Ενωμοτίες της Τοπικής Εφορείας. Αν δεν υπάρχει Τοπική Εφορεία τότε με μέριμνα του Περιφερειακού Εφόρου η Πρότυπη Ομάδα συγκροτείται από 3-4 γειτονικές, κατά το δυνατόν Ομάδες. Μετά την πραγματοποίηση της εκδρομή της Πρότυπης Ομάδας, απονέμεται το διακριτικό της Εκπαίδευσης Στελεχών και σε αυτούς που συμμετείχαν και πέρυσι, γιατί, όπως και η θητεία των Στελεχών, έτσι και η Εκπαίδευσή τους, είναι ετήσιας ισχύος! Συνεπώς, στη νέα Εκπαίδευση Στελεχών θα προσέλθουν όλοι χωρίς διακριτικά Ενωμοτάρχη ή Υπενωμοτάρχη και χωρίς το διακριτικό της (περσινής) Εκπαίδευσης Στελεχών. Στην πρώτη του εκπαίδευση ένα Στέλεχος αποκομίζει πολύ λίγα πράγματα, ενώ στη δεύτερη που είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένο, έχει αντιμετωπίσει προβλήματα και ψάχνει τις λύσεις, έχει μεγαλώσει ηλικιακά 1 χρόνο (που είναι μεγάλο βήμα σ αυτή την ηλικία), η απόδοση της Εκπαίδευσης είναι πολύ καλύτερη, σε όφελος του ίδιου του Στελέχους πρωταρχικά, αλλά και της Ομάδας. ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΦΟΡΩΝ είναι να κάνουν την Πρότυπη Ομάδα ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ και ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ από την προηγούμενη χρονιά! Γ Φάση: Η Πρότυπη Ενωμοτία σε δράσεις της μέσα στη χρονιά: Εκπαιδευτικές εκδρομές π.χ. Χριστούγεννα-Πάσχα ή σε αργία, χωρίς όμως να εμποδίζει το πρόγραμμα της Ομάδας και χωρίς να εξελιχθεί σε ένα μικρό σύνολο «επιλέκτων» που κάνει ενδιαφέρουσες δράσεις χωριστά από την Ομάδα. Οι δράσεις αυτές πρέπει να έχουν ως ουσιαστικό θέμα την περαιτέρω εκπαίδευση των Στελεχών με «όχημα» την αξιολόγηση δράσεων, την εκτενέστερη συζήτηση περιπτώσεων κ.λπ. Τα Στελέχη, έχοντας ήδη βιώσει το ρόλο τους στην Ομάδα, θα είναι σε θέση να διατυπώσουν ουσιαστικότερες απορίες και προβληματισμούς, πράγμα που θα ανεβάσει το επίπεδο όλης της Ομάδας. Πάντως, αν για οποιοδήποτε λόγο δεν υπάρχει διαθέσιμος ο χρόνος των δύο Σαββατοκύριακων για την Πρότυπη Ενωμοτία και της τριήμερης εκδρομής για την Πρότυπη Ομάδα, θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει το ένα Σαββατοκύριακο (ή αντίστοιχες μικρές συναντήσεις) και διήμερη εκδρομή, επιλέγοντας τα πιο κρίσιμα θέματα για τις ανάγκες και ελλείψεις των συγκεκριμένων Στελεχών. Η εκπαιδευτική διαδικασία Η Ενωμοτία αυτοεκπαιδεύεται. Αυτό οφείλει να κάνει και η Πρότυπη Ενωμοτία. Ο Αρχηγός στο Συμβούλιο Τιμής ή στην προσυνάντηση προτείνει τα θέματα που πιστεύει ότι χρειάζεται εκπαίδευση. Τα έχει συζητήσει από πριν με τους υπόλοιπους Βαθμοφόρους και είναι από αυτά που αναφέρονται στο συνημμένο πρόγραμμα. Να θυμόμαστε όμως ότι όλα τα αντικείμενα εκπαίδευσης μετατρέπονται σε παιχνίδι. Ίσως και είναι λογικό να μην μπορούν όλα τα θέματα να παρουσιαστούν μόνο με παιχνίδι αλλά κάποια χρειάζονται και συζήτηση ή προφορική παρουσίαση. Στις περιπτώσεις αυτές οι Πρόσκοποι αναλαμβάνουν ανά δύο (ένας πιο έμπειρος με έναν λιγότερο έμπειρο) ή ο 6

7 καθένας μόνος του από ένα θέμα (στην Ενωμοτία δεν αναφέρουμε τη λέξη θέματα που θυμίζει διαγώνισμα σχολείου). Αυτό το θέμα αναλαμβάνουν να το παρουσιάσουν στην υπόλοιπη Ενωμοτία σε μια από τις επόμενες συναντήσεις σε μορφή παρουσίασης ερασιτεχνικής ασχολίας. Η παρουσίαση δηλαδή περιλαμβάνει παιχνίδια σχετικά με το θέμα, χαρτόνια με τα βασικά, αλλά και κάποια προφορική επεξήγηση, όπου χρειάζεται. Επίσης ορίζεται και ένας Βαθμοφόρος που θα βοηθήσει τα Στελέχη στη σωστή προετοιμασία. Με το να αναλαμβάνουν τα Στελέχη την εκπαίδευση της Πρότυπης Ενωμοτίας σε ένα θέμα αρχίζουν και αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι πώς πρέπει να εκπαιδεύουν την Ενωμοτία τους. Συνήθως τα Στελέχη είναι Πρόσκοποι των τελευταίων τάξεων του Γυμνασίου που αρχίζουν και βλέπουν λίγο διαφορετικά το ρόλο τους στην Ομάδα. Έτσι: αποφεύγουμε η Εκπαίδευση Στελεχών να θυμίζει σχολείο, αφού την κάνουν τα ίδια τα Στελέχη και θυμίζει ερασιτεχνική ασχολία (αν η παρουσίαση Ε.Α. στην Ομάδα μας θυμίζει σχολείο, φταίμε εμείς!!!) τα Στελέχη μαθαίνουν πώς να εκπαιδεύουν την Ενωμοτία τους, πράγμα που θα πρέπει να κάνουν και μέσα στη χρονιά οι Υπαρχηγοί αναλαμβάνουν ρόλο σημαντικό βοήθεια στην οργάνωση των παρουσιάσεων και όχι ρόλο παρατηρητή ή καθηγητή. Προσοχή πρέπει να δοθεί χρόνος για κάθε παρουσίαση, ο οποίος ανάλογα με το αντικείμενο μπορεί να είναι από 15 μέχρι 45 ανάλογα και με τα σχετικά παιχνίδια αλλά όχι περισσότερο. Τα Στελέχη πρέπει να καταλάβουν ότι είναι κάτι πολύ απλό αυτό που θα κάνουν σε αυτή την περίπτωση αλλά και την υπόλοιπη χρονιά, και δεν είναι εξετάσεις! Η συμβολή του Κλάδου Προσκόπων της Γενικής Εφορείας Άμεση προτεραιότητα του Κλάδου Προσκόπων Γ.Ε. είναι η έκδοση σχετικών βοηθημάτων και εγχειριδίων που θα περιλαμβάνεται προτεινόμενο πρόγραμμα ενός διμήνου (Σεπ-Οκτ) μιας Ομάδας Προσκόπων και θα περιέχεται η Εκπαίδευση Στελεχών. 7 Εφορεία Κλάδου Προσκόπων Γ.Ε. Φεβρουάριος 2008

ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ, ΣΚΕΨΕΙΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ 4 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΑΘΜΟΦΟΡΩΝ ΚΛΑΔΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ, ΣΚΕΨΕΙΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ 4 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΑΘΜΟΦΟΡΩΝ ΚΛΑΔΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ, ΣΚΕΨΕΙΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ 4 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΑΘΜΟΦΟΡΩΝ ΚΛΑΔΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ Με οδηγό την πανελλήνια έρευνα στις Ομάδες Προσκόπων στο πλαίσιο του Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Εισαγωγή Η λειτουργία της Ομάδας Προσκόπων στηρίζεται στο «Κατ Ενωμοτίες Σύστημα», γιατί αυτό ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά ηλικίας του Προσκόπου, στις ανάγκες και προσδοκίες του.

Διαβάστε περισσότερα

Σύστηµα κατ Ενωµοτίες

Σύστηµα κατ Ενωµοτίες Σύστηµα κατ Ενωµοτίες ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ "ΚΑΤ' ΕΝΩΜΟΤΙΕΣ"...το σύστηµα κατ' Ενωµοτίες είναι η µοναδική µέθοδος µε την οποία ο Προσκοπισµός διαφοροποιείται από τις άλλες οργανώσεις..." Β.Ρ. "Ο Προσκοπισµός είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΣ ΜΕΛΗΜΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΣ ΜΕΛΗΜΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΣ ΜΕΛΗΜΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ Ένα γενικό πλάνο με 7 βήματα ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΧΡΟΝΙΑ 1. Οι ΑΟΠ - ΑΣ με Τ.Ε. αποφασίζουν την ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΕΥΧΟΣ Γ' ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΕΥΧΟΣ Γ' ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΕΥΧΟΣ Γ' ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΜΕΡΟΣ 2ο ΚΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ Εγκρίθηκε στις 26.4.1995 ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΛΛΑΓΩΝ Α/Α Απόφαση ΔΣ Ημερομηνία Κεφάλαιο Περιεχόμενο 1 ΒΕ 2 29

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια Αποτύπωση Ταυτοτήτων των Ομάδων Προσκόπων Πρώτα συμπεράσματα (Απρίλιος 2013)

Πανελλήνια Αποτύπωση Ταυτοτήτων των Ομάδων Προσκόπων Πρώτα συμπεράσματα (Απρίλιος 2013) Πανελλήνια Αποτύπωση Ταυτοτήτων των Ομάδων Προσκόπων Πρώτα συμπεράσματα () Εισαγωγικά Τον Νοέμβριο του 2012 ξεκίνησε για πρώτη φορά μια προσπάθεια για την πανελλήνια αποτύπωση της ταυτότητας των Ομάδων

Διαβάστε περισσότερα

Υπό την υψηλή προστασία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Υπό την υψηλή προστασία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Υπό την υψηλή προστασία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ 1913 2013 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ Προς : Εφόρους Κλάδου Προσκόπων Αρχηγούς Ομάδων Προσκόπων

Διαβάστε περισσότερα

Εφορεία Εκπαίδευσης Γ.Ε.

Εφορεία Εκπαίδευσης Γ.Ε. 0 2018 Εφορεία Εκπαίδευσης Γ.Ε. Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Εφορεία Εκπαίδευσης 30/7/2018 10 Περιεχόμενα Προ-απαιτούμενα και Στάδιο Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Ενοτήτων 2 Εισαγωγή... 2 Περιγραφή εκπαιδευτικής διαδικασίας...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ Κλάδος Προσκόπων. Ότι σε ενδιαφέρει για την ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ Κλάδος Προσκόπων. Ότι σε ενδιαφέρει για την ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ Κλάδος Προσκόπων Ότι σε ενδιαφέρει για την ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Οκτώβριος 2017 Η Εκπαίδευση Στελεχών της Ομάδας Με το ξεκίνημα της νέας προσκοπικής χρονιάς, στην πρώτη δράση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥ Για την Προσκοπική Μέθοδο Αγωγής ο Ιδρυτής αναφέρει. «Η δική μας μέθοδος σε μαθαίνει στην πράξη παρά θεωρητικά, προσφέρει παιχνίδια και δραστηριότητες οι οποίες είναι ελκυστικές

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Εκδρομής Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους 2.5.1. Οργάνωση Εκδρομής Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους

Κανονισμός Εκδρομής Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους 2.5.1. Οργάνωση Εκδρομής Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους Κανονισμός Εκδρομής Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους Η Εξερεύνηση Χρυσού Βέλους όπως καθορίζεται από τον Κανονισμό των Προσκοπικών Κλάδων έχει διάρκεια 2 μέρες, πραγματοποιείται στο ύπαιθρο, οι Πρόσκοποι μετέχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ (ΑΓΕΛΗ)

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ (ΑΓΕΛΗ) 1o ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ (ΑΓΕΛΗ) Αρχική Σελίδα Περιεχόμενα CD Rom Θέματα 1ου Κεφαλαίου Εισαγωγή Στον Κανονισμό Διοίκησης (Οργάνωση και Λειτουργία Σ.Ε.Π.) περιγράφονται πλήρως η αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

προσκοπισμός αναγνωρίσιμος, αποδεκτός, απαραίτητος ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

προσκοπισμός αναγνωρίσιμος, αποδεκτός, απαραίτητος ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ προσκοπισμός αναγνωρίσιμος, αποδεκτός, απαραίτητος ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ 2013-2015 λίγα λόγια ως πρόλογος... Tο παρόν Πρόγραμμα Δράσης της Γενικής Εφορείας (Σεπτέμβριος 2013 Αύγουστος 2015)

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΜΑ Α ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ Α. ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΑΣΤΑΣΕΙΣ Β. ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ Γ. ΕΝΩΜΟΤΙΑ ΚΑΙ ΟΜΑ Α

Η ΟΜΑ Α ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ Α. ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΑΣΤΑΣΕΙΣ Β. ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ Γ. ΕΝΩΜΟΤΙΑ ΚΑΙ ΟΜΑ Α Η Οµάδα Προσκόπων Η ΟΜΑ Α ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ Α. ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΑΣΤΑΣΕΙΣ Παιδιά που συµπλήρωσαν το 10ο έτους της ηλικίας τους και είναι µαθητές της ΣΤ' ηµοτικού και το αργότερο µέχρι να συµπληρώσουν το 15ο έτος, εντάσσονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ενότητα : Ζ2 Υποστήριξη Προσκοπικού Προγράμματος Εφορεία Εκπαίδευσης Γενικής Εφορείας Αθήνα 2015-1 η Έκδοση 1 Περιεχόμενα Σκοπός...

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΕΥΧΟΣ Γ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΛΑΔΩΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΕΥΧΟΣ Γ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΛΑΔΩΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΕΥΧΟΣ Γ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΛΑΔΩΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΚΛΑΔΟΙ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ... 3 2. ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ... 3 3. ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΔΟΣ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ Γ.Ε./Σ.Π.Κ. ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΝΑΒΑΣΗΣ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ ΚΛΑΔΟΣ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ Γ.Ε./Σ.Π.Κ. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΝΑΒΑΣΗΣ

ΚΛΑΔΟΣ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ Γ.Ε./Σ.Π.Κ. ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΝΑΒΑΣΗΣ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ ΚΛΑΔΟΣ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ Γ.Ε./Σ.Π.Κ. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΝΑΒΑΣΗΣ ΚΛΑΔΟΣ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ Γ.Ε./Σ.Π.Κ. ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΝΑΒΑΣΗΣ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Σκοπός-Διάρκεια... 3 2. Ηλικία... 3 3. Λειτουργία... 3 4. Εκπαίδευση Απαιτήσεις Μονοπατιού... 5 4.1 Κριτήρια...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΌΣ ΣΤΗΝ ΟΜΆΔΑ ΠΡΟΣΚΌΠΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΌΣ ΣΤΗΝ ΟΜΆΔΑ ΠΡΟΣΚΌΠΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΌΣ ΣΤΗΝ ΟΜΆΔΑ ΠΡΟΣΚΌΠΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Στην αρχή της Προσκοπικής περιόδου (Αύγουστος Σεπτέμβριος), το Επιτελείο της Ομάδας συγκεντρώνεται ώστε να πραγματοποιήσει τον προγραμματισμό της

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες υποβολής Ηλεκτρονικής Αίτησης για Συμμετοχή στην Προσκοπική Εκπαίδευση

Οδηγίες υποβολής Ηλεκτρονικής Αίτησης για Συμμετοχή στην Προσκοπική Εκπαίδευση Οδηγίες υποβολής Ηλεκτρονικής Αίτησης για Συμμετοχή στην Προσκοπική Εκπαίδευση Εισαγωγή Το παρόν κείμενο έχει σκοπό να εξηγήσει με απλό τρόπο, τη χρήση του προγράμματος e-εκπαίδευση, από τον Αρχηγό Συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΝΩΜΟΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΜΑ ΕΣ

Ι ΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΝΩΜΟΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΜΑ ΕΣ ιδέα ΠΕΡΙΟ ΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2002 ΤΕΥΧΟΣ # 1 Ι ΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΝΩΜΟΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΜΑ ΕΣ Η ενωµοτία να έχει το κοντάρι µε το σηµαιάκι της και να γνωρίζει για τη ζωή του ζώου

Διαβάστε περισσότερα

πρόγραμμα δράσης γενικής εφορείας

πρόγραμμα δράσης γενικής εφορείας πρόγραμμα δράσης γενικής εφορείας 2010 2011 Έλληνες Πρόσκοποι κίνηση για τους νέους του σήμερα, εγγύηση για τους πολίτες του αύριο ΓΕΝΙΚΑ Tο Πρόγραμμα Δράσης της Γενικής Εφορείας ( Μάϊος 2010 - Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων & Ενεργειών

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων & Ενεργειών Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων & Ενεργειών 26η Π.Α.Π.Ε. Ειδική Δοκιμασία Προσκόπων Έθνους 53ο JOTA 14ο JOTI 13οι Πανελλήνιοι Αερομοντελικοί Αγώνες 2η βάση ανακάλυψης «Προσκόπου του Κόσμου» Σχεδιασμός και κυκλοφορία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 11. - Εφόρους Γενικής Εφορείας. : Φάκελος Ομαδικής Αποστολής στο Εξωτερικό

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 11. - Εφόρους Γενικής Εφορείας. : Φάκελος Ομαδικής Αποστολής στο Εξωτερικό ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ Αθήνα, 8 Ιουλίου 2008 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 11 ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΘΕΜΑ : - Αρχηγούς Συστήματος - Περιφερειακούς Εφόρους : - Εφόρους Περιοχών - Εφόρους Γενικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ Σ.Ε.Π.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ Σ.Ε.Π. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ Σ.Ε.Π. Μάρτιος 2017 ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΛΛΑΓΩΝ α/α Απόφαση ΔΣ Ημερομηνία Κεφάλα ιο Άρθρο Περιεχόμενο 1 Β.Ε. 6 8-9-2006 5 β Ειδικά θέματα Εκπαιδεύσεων Ειδικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ευέλικτη Εκπαίδευση. Μοντέλο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Στελεχών

Ευέλικτη Εκπαίδευση. Μοντέλο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Στελεχών Ευέλικτη Εκπαίδευση Μοντέλο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Στελεχών «.Η εκπαίδευση γίνεται με βάση συγκεκριμένες μεθόδους, σε ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα, με συγκεκριμένους μαθησιακούς στόχους και είναι οριοθετημένη

Διαβάστε περισσότερα

...ο Σύστημα...Προσκόπων...

...ο Σύστημα...Προσκόπων... ...ο Σύστημα.Προσκόπων... Δελτίο Μέλους Ονοματεπώνυμο:... Αριθμός προσκοπικής ταυτότητας: Όνομα πατρός:επάγγελμα:. Όνομα μητρός:επάγγελμα:.. Διέυθυνση:...τκ:.. Τηλέφωνο σπιτιού...κινητό πατρός...κινητό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑ ΑΣ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑ ΑΣ Το Συµβούλιο Τιµής ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑ ΑΣ Το Συµβούλιο Τιµής (Σ.Τ.Ο.) είναι το όργανο που κινεί τα νήµατα της ζωής µιας Οµάδας Προσκόπων. ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ Μέλη του είναι ο Αρχηγός, οι Υπαρχηγοί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΤΕΡΟΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠ ΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΚΑΛΛΙΤΕΡΟΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠ ΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠ ΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 2 Σ Ω Μ Α Ε Λ Λ Η Ν Ω Ν Π Ρ Ο Σ Κ Ο Π Ω Ν ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΩΣ ΕΝΝΟΙΑ.σελίδα 3 ΓΙΑΤΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Ημερομηνία Έγκρισης: 26 Μαΐου 2016 Λευκωσία Ιούνιος 2016 Περιεχόμενα: 1. ΓΕΝΙΚΑ... 3 2. ΣΚΟΠΟΣ... 3 3. ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ... 3 4. ΜΕΛΗ... 4 5. ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Προσκοπική Στολή και τοποθέτηση. Διακριτικών και Σημάτων

Προσκοπική Στολή και τοποθέτηση. Διακριτικών και Σημάτων Προσκοπική Στολή και τοποθέτηση Διακριτικών και Σημάτων Νοέμβριος 2017 Κλιμακίων ΠΕ 3 4 ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΕΠΠ ΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Προσκόπων Ναυτοπροσκόπων Αεροπροσκόπων Ένωση Παλαιών Προσκόπων ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΑΘΜΟΦΟΡΩΝ Σ.Ε.Π.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΑΘΜΟΦΟΡΩΝ Σ.Ε.Π. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΑΘΜΟΦΟΡΩΝ Σ.Ε.Π. Εγκρίθηκε στις 3.11.1999 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 2 ΜΕΡΟΣ 1 Ο - ΓΕΝΙΚΑ... 3 Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ... 3 Β. ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ... 3 Γ. ΔΟΜΗ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Προγραµµατισµός. Στην Οµάδα Προσκόπων

Ο Προγραµµατισµός. Στην Οµάδα Προσκόπων Ο Προγραµµατισµός Στην Οµάδα Προσκόπων Ποια χαρακτηριστικά έχει ο ιδανικός, για τον Προσκοπισµό, πολίτης του αύριο; Πόσο διαρκεί αυτή η παιδαγωγική παρέµβαση; Με ποιές διαδικασίες ο Προσκοπισµός συµβάλλει

Διαβάστε περισσότερα

Δράση προβολής «Το Ελιξίριο των Χριστουγέννων»

Δράση προβολής «Το Ελιξίριο των Χριστουγέννων» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ Αθήνα, 30.11.2016 Προς: Θέμα: Όλα τα ενήλικα στελέχη της Π.Ε. Αθηνών Δράση προβολής «Το Ελιξίριο των Χριστουγέννων» Αγαπητοί μου. Με μέριμνα της Εφορεία Ανάπτυξης της Περιφέρειας

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ακέλας - Ευθύνες Ηγεσίας

Ο Ακέλας - Ευθύνες Ηγεσίας 1o ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο Ακέλας - Ευθύνες Ηγεσίας Αρχική Σελίδα Περιεχόμενα CD Rom Θέματα 1ου Κεφαλαίου Εκπαιδεύεται και εκπαιδεύει Ενημερώνεται πάντα για θέματα που τον αφορούν. Φροντίζει πάντα για την εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2014 ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 21. ΑΠΟ : Εφορεία Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2014 ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 21. ΑΠΟ : Εφορεία Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙ Α ΤΟΥ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2014 ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 21 ΑΠΟ : Εφορεία Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων ΠΡΟΣ : - Αρχηγούς Οµάδων Προσκόπων - Αρχηγούς και Μέλη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΗΛΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΒΑΘΜΟΦΟΡΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΗΛΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΒΑΘΜΟΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΗΛΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΒΑΘΜΟΦΟΡΩΝ Περιεχόµενα ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Σ.Ε.Π. 4 ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ 4 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΟΜΗΣ 4 ΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γενικά Λαμβάνοντας υπόψη τις μέχρι σήμερα Εγκυκλίους για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ 1o ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ Κεφαλαίου Αρχική Σελίδα Περιεχόμενα CD Rom Θέματα 1ου ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ Κάθε Λυκόπουλο, αφού δώσει την Υπόσχεσή του και ανάλογα με τις προσωπικές του ικανότητες

Διαβάστε περισσότερα

Η Γωνιά της Ενωμοτίας μου

Η Γωνιά της Ενωμοτίας μου Η Γωνιά της Ενωμοτίας μου Η ώρα ήταν σχεδόν 17:00. Όχι, όχι, δεν είχαν αργήσει οι άλλοι για την Ενωμοτιακή μας συγκέντρωση, απλά εγώ πάντα πήγαινα λίγο πιο νωρίς και καθόμουν στον χώρο της Ενωμοτίας. Μου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΑΞΙ ΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ. Ταξίδια Ανταλλαγές και Σχέσεις µε το Εξωτερικό

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΑΞΙ ΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ. Ταξίδια Ανταλλαγές και Σχέσεις µε το Εξωτερικό ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΑΞΙ ΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ Ταξίδια Ανταλλαγές και Σχέσεις µε το Εξωτερικό 1 ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 1. Ταξίδια στο Εξωτερικό/Γενικά α. Μέλη του Σ.Π.Κ., τα οποία κατά τη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ. Οδηγός Εκπαιδευτή

ΣΤΑΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ. Οδηγός Εκπαιδευτή Οδηγός Εκπαιδευτή ΣΤΑΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Οδηγίες για το Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, για το πώς υλοποιείται σε κάθε Εκπαιδευτική Ενότητα το στάδιο της Εφαρμογής Εισαγωγή Αγαπητέ Εκπαιδευτή,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΡΟΛΟΥ του ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ. Φεβρουάριος 2016 έκδοση 1 η. Λίγα λόγια για την χρήση αυτού του Ενημερωτικού Φυλλάδιο

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΡΟΛΟΥ του ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ. Φεβρουάριος 2016 έκδοση 1 η. Λίγα λόγια για την χρήση αυτού του Ενημερωτικού Φυλλάδιο ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΡΟΛΟΥ του ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Φεβρουάριος 2016 έκδοση 1 η Λίγα λόγια για την χρήση αυτού του Ενημερωτικού Φυλλάδιο Ο ρόλος αυτού του Ενημερωτικού Φυλλαδίου είναι να βοηθήσει τους Αρχηγούς Τμημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση Οµάδας Μεγάλων Οδηγών

Εκπαίδευση Οµάδας Μεγάλων Οδηγών Εκπαίδευση Οµάδας Μεγάλων Οδηγών Περιεχόµενα 1. Σκεπτικό εκπαίδευσης οµάδας ΜΟ 2. Περιγραφή 3. Ενδεικτικό ωρολόγιο πρόγραµµα 4. Εκπαιδευτική µεθοδολογία (µε βήµατα) 5. Θέµατα (στόχος, βήµατα) ΣΟ Υπευθυνότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥ. ΚΥΚΛΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ Ενότητα: Β5.Οργάνωση και λειτουργία Τμήματος

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥ. ΚΥΚΛΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ Ενότητα: Β5.Οργάνωση και λειτουργία Τμήματος ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥ ΚΥΚΛΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ Ενότητα: Β5.Οργάνωση και λειτουργία Τμήματος Εφορεία Εκπαίδευσης Γενικής Εφορείας Αθήνα 2016-1η Έκδοση 1 Συγγραφείς Υλικό από τα υφιστάμενα εκπαιδευτικά εγχειρίδια

Διαβάστε περισσότερα

Σώμα Προσκόπων Κύπρου Σχολή Βασικής Εκπαίδευσης Βαθμοφόρων Κλάδου Προσκόπων Εγχειρίδιο Εκπαιδευτών

Σώμα Προσκόπων Κύπρου Σχολή Βασικής Εκπαίδευσης Βαθμοφόρων Κλάδου Προσκόπων Εγχειρίδιο Εκπαιδευτών Σώμα Προσκόπων Κύπρου Σχολή Βασικής Εκπαίδευσης Βαθμοφόρων Κλάδου Προσκόπων Εγχειρίδιο Εκπαιδευτών Γενική Εφορεία ΣΠΚ Εφορεία Εκπαιδεύσεως Βαθμοφόρων Σελίδα 1 από 30 Σχολή Βασικής Εκπαίδευσης Βαθμοφόρων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Υπό την Υψηλή Προστασία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΓΕΝΙΚH ΕΦΟΡEIA Λευκωσία, 29 Σεπτεμβρίου 2016 Αρ. Πρωτ.: 2016/0443 Αρ. Φακ.: 521 ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: Πρακτικά Συνεδρίας Κλάδου

Διαβάστε περισσότερα

Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ. INFO KIT Μέρος 2. Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση»

Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ. INFO KIT Μέρος 2. Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» INFO KIT Μέρος 2 Μάης 2011 1. Η ΕΕΥ ως εμπειρία μάθησης Η συμμετοχή ως εθελοντής ΕΕΥ είναι μια πολύτιμη προσωπική, κοινωνική και πολιτισμική εμπειρία,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γενικά Λαμβάνοντας υπόψη της μέχρι σήμερα εγκυκλίους για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣ ΟΧΗ. "Είναι ευκολότερο να κερδίσεις µια ολόκληρη περιουσία παρά την ψυχή ενός µικρού παιδιού".

ΕΙΣ ΟΧΗ. Είναι ευκολότερο να κερδίσεις µια ολόκληρη περιουσία παρά την ψυχή ενός µικρού παιδιού. Εισδοχή ΕΙΣ ΟΧΗ "Είναι ευκολότερο να κερδίσεις µια ολόκληρη περιουσία παρά την ψυχή ενός µικρού παιδιού". Και αυτό καλείστε να κάνετε, Αδελφοί Βαθµοφόροι εκπαιδευτές, κάθε φορά που ένα καινούριο παιδί

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισµός Απονοµής Χρυσού Βέλους. Για να απονεµηθεί σ έναν Πρόσκοπο το ΧΡΥΣΟ ΒΕΛΟΣ θα πρέπει:

Κανονισµός Απονοµής Χρυσού Βέλους. Για να απονεµηθεί σ έναν Πρόσκοπο το ΧΡΥΣΟ ΒΕΛΟΣ θα πρέπει: Κανονισµός Απονοµής Χρυσού Βέλους Για να απονεµηθεί σ έναν Πρόσκοπο το ΧΡΥΣΟ ΒΕΛΟΣ θα πρέπει: Α. Να γνωρίζει και να χρησιµοποιεί τις εξής προσκοπικές γνώσεις: Πώς γίνεται η τεχνητή αναπνοή, πώς αντιµετωπίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα ενημέρωσης και εσαισθητοποίησης «ΤΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΣΑ ΖΩΑ ΓΤΡΩ ΜΟΤ» στα στολεία των νησιών τοσ Αιγαίοσ και της Κρήτης

Πρόγραμμα ενημέρωσης και εσαισθητοποίησης «ΤΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΣΑ ΖΩΑ ΓΤΡΩ ΜΟΤ» στα στολεία των νησιών τοσ Αιγαίοσ και της Κρήτης Πρόγραμμα ενημέρωσης και εσαισθητοποίησης «ΤΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΣΑ ΖΩΑ ΓΤΡΩ ΜΟΤ» στα στολεία των νησιών τοσ Αιγαίοσ και της Κρήτης Απολογισμός 2012 Πρόγραμμα υμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου Υιλοζωικός ύλλογος Φανίων

Διαβάστε περισσότερα

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α 1. Τι είναι Ενωμοτία... 1 2. Ο ρόλος του Ενωμοτάρχη... 3 3. Οργάνωση Ενωμοτίας... 6 4. Ενωμοτιακές δράσεις... 16 5. Το Συμβούλιο Τιμής... 18 6. Το Σύστημα Προόδου στην Ομάδα (Βέλη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Υπό την Υψηλή Προστασία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Λευκωσία, 29 Αυγούστου 2016 Αρ. Πρωτ.: 2016/0384 Αρ. Φακ.: 214 ΠΡΟΣ: Γενικό Έφορο Αναπληρωτή Γενικό Έφορο Εφόρους Γενικής

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία (Project)

Ερευνητική Εργασία (Project) Ερευνητική Εργασία (Project) Ερευνητικές Εργασίες (Project) Τι είναι ερευνητική εργασία Σκοπός της ερευνητικής εργασίας Εκπαιδευτική Αξία Προϋποθέσεις επιτυχίας του project Ρόλος του μαθητή Ρόλος του Εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΧΟΛΩΝ (Σύμφωνα με τον Κανονισμό Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης Βαθμοφόρων Σ.Ε.Π.)

ΟΔΗΓΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΧΟΛΩΝ (Σύμφωνα με τον Κανονισμό Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης Βαθμοφόρων Σ.Ε.Π.) ΟΔΗΓΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΧΟΛΩΝ (Σύμφωνα με τον Κανονισμό Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης Βαθμοφόρων Σ.Ε.Π.) Οκτώβριος, 2001 2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Αρχική Σχολή Προσκοπικής Τεχνικής σελ 3 2. Σχολή Βασικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ : Εφόρους Περιοχών Περιφερειακούς Εφόρους Τοπικούς Εφόρους (με την υποχρέωση ενημέρωσης των Α.Σ. και Αρχηγών Ομάδων Προσκόπων)

ΠΡΟΣ : Εφόρους Περιοχών Περιφερειακούς Εφόρους Τοπικούς Εφόρους (με την υποχρέωση ενημέρωσης των Α.Σ. και Αρχηγών Ομάδων Προσκόπων) ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΦΟΡΟΣ Αθήνα, 18.10.1995 ΒΑΣΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 8 ΠΡΟΣ : Εφόρους Περιοχών Περιφερειακούς Εφόρους Τοπικούς Εφόρους (με την υποχρέωση ενημέρωσης των Α.Σ. και Αρχηγών Ομάδων Προσκόπων) ΚΟΙΝ. : Αναπλ. Γενικός

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Ευέλικτη Εκπαίδευση Μοντέλο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Στελεχών «.Η εκπαίδευση γίνεται µε βάση συγκεκριµένες µεθόδους, σε ένα ειδικά σχεδιασµένο πρόγραµµα, µε συγκεκριµένους µαθησιακούς στόχους και είναι οριοθετηµένη

Διαβάστε περισσότερα

ράσεις Οµάδας Προσκόπων

ράσεις Οµάδας Προσκόπων ράσεις Οµάδας Προσκόπων Οι ράσεις της Οµάδας Προσκόπων Έχουν ένα ή περισσότερα (το πολύ 2-3) ΘΕΜΑΤΑ µέσα από τους 5 Τοµείς Ενδιαφερόντων. (Τα ΘΕΜΑΤΑ µε τα οποία η Οµάδα έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή

Διαβάστε περισσότερα

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών 1 η Σύνοψη πολιτικής σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση: Πορίσματα της ανάλυσης αναγκών του έργου VIRTUS Σύντομη περιγραφή του έργου Κύριος στόχος του έργου «Εικονική Επαγγελματική Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας;

Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας; Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας; Εκπαιδευτικός & Τάξη Εκπαιδευτικός: Μαρίνα Αθανασούλα ( Αναπληρώτρια Νηπιαγωγός)

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Κύκλος Ηγεσίας Ενότητα : Ε3. 6 Τομείς Προσκοπικού Έργου - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Κριτήρια Αξιολόγησης Προσκοπικού Έργου Οδηγίες Συμπλήρωσης Εντύπου Προγραμματισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Πώς διδάσκεται το μάθημα στην πράξη Στέλλα Μαρκάκη, Εκπαιδευτικός ΠΕ 1812 Το μάθημα της Τεχνολογίας Αναγκαιότητα Το μάθημα της Τεχνολογίας, ως το κύριο μέσο εκπαίδευσης των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 10. - Τοπικούς και Περιφερειακούς Εφόρους - Εφόρους Περιοχών. : Προγραμματισμός στην Αγέλη Λυκοπούλων

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 10. - Τοπικούς και Περιφερειακούς Εφόρους - Εφόρους Περιοχών. : Προγραμματισμός στην Αγέλη Λυκοπούλων ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2007 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 10 ΑΠΟ ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΘΕΜΑ : Εφορεία Κλ. Λυκοπούλων : - Αρχηγούς Αγελών Λυκοπούλων - Μέλη Εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Αγαπητοί γονείς, Καθώς το νηπιαγωγείο μας έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του στα μικρά μας παιδάκια αλλά και σε εσάς, βρισκόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ 32. Μέτρια 18.9% Καλή 40.2% Πολύ καλή 40.8% ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 31. 10 Αττική. Φαίνεται πως οι μαθητές στην Αττική έχουν καλύτερες γνώσεις Αγγλικών.

ΠΙΝΑΚΑΣ 32. Μέτρια 18.9% Καλή 40.2% Πολύ καλή 40.8% ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 31. 10 Αττική. Φαίνεται πως οι μαθητές στην Αττική έχουν καλύτερες γνώσεις Αγγλικών. Β. Ενδιαφέροντα κι εξωσχολικές δραστηριότητες. Γνώση Αγγλικών Ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 97.9% των ερωτηθέντων μαθητών γνωρίζει Αγγλικά. Το επίπεδο γνώσεών τους εκτιμάται απ τους ίδιους

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία της Ερευνητικής Εργασίας της Α τάξης Γενικού Λυκείου για το σχ. έτος

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία της Ερευνητικής Εργασίας της Α τάξης Γενικού Λυκείου για το σχ. έτος ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία της Ερευνητικής Εργασίας της Α τάξης Γενικού Λυκείου για το σχ. έτος 2011-2012 Σας αποστέλλουμε τις παρακάτω οδηγίες για τη διδασκαλία της Ερευνητικής Εργασίας της Α τάξης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΡΑΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΡΑΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΡΑΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ 2018-2021 Στρατηγική Ενδυναμώνουμε τους νέους Ανανεωμένο, καινοτόμο και ελκυστικό Προσκοπικό Πρόγραμμα Προσφέροντας ευκαιρίες για βιώματα και εμπειρίες, μέσα από συναρπαστικές

Διαβάστε περισσότερα

1. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΛΩΝ Σ.Ε.Π.

1. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΛΩΝ Σ.Ε.Π. ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2018 ΑΠΟ : Εφορεία Διεθνών Σχέσεων ΠΡΟΣ : Όλους τους Βαθμοφόρους ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18 ΘΕΜΑ : 24 ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboree Αγαπητοί μου, Το Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboree

Διαβάστε περισσότερα

Βήμα-βήμα η δράση! Από πλευράς διοργανωτών παρέχεται υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς μέσω:

Βήμα-βήμα η δράση! Από πλευράς διοργανωτών παρέχεται υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς μέσω: Βήμα-βήμα η δράση! Η δράση ξεκινά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος που υποβάλλουν για το σχολείο τους οι εκπαιδευτικοί. Ένας τουλάχιστον εκπαιδευτικός ανά σχολείο είναι υπεύθυνος για το συντονισμό των εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟΧΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΤΗΣΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟΧΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΤΗΣΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 1o ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟΧΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΤΗΣΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Εισαγωγή Αρχική Σελίδα Περιεχόμενα CD Rom Θέματα 1ου Κεφαλαίου Για την κατανόηση του θέματος καθώς το διαβάζουμε θα πρέπει γνωρίζουμε ή να έχουμε

Διαβάστε περισσότερα

21/02/17. Μετρήσεις. Μετρήσεις. Μετρήσεις ΕΠΑ 604: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ & ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

21/02/17. Μετρήσεις. Μετρήσεις. Μετρήσεις ΕΠΑ 604: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ & ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΠΑ 604: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ & ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 02_ Εισαγωγή στην αξιολόγηση και τις μετρήσεις στην προσχολική ηλικία Μετρήσεις Η μέτρηση είναι η αριθμητική απόδοση ενός χαρακτηριστικού Π.χ. καλός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΡΟΛΟΥ του ΑΡΧΗΓΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Φεβρουάριος 2016 έκδοση 2 η. Λίγα λόγια για την χρήση αυτού του Ενημερωτικού Φυλλάδιο

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΡΟΛΟΥ του ΑΡΧΗΓΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Φεβρουάριος 2016 έκδοση 2 η. Λίγα λόγια για την χρήση αυτού του Ενημερωτικού Φυλλάδιο ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΡΟΛΟΥ του ΑΡΧΗΓΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Φεβρουάριος 2016 έκδοση 2 η Λίγα λόγια για την χρήση αυτού του Ενημερωτικού Φυλλάδιο Ο ρόλος αυτού του Ενημερωτικού Φυλλαδίου είναι να βοηθήσει τους Αρχηγούς Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ενδυναμώνοντας τις σχέσεις με τους γονείς

Ενδυναμώνοντας τις σχέσεις με τους γονείς Ενδυναμώνοντας τις σχέσεις με τους γονείς Ελλη Φρεγγίδου, Μ.Sc Ψυχολόγος Επιστημονικά Υπεύθυνη Κοινωνικής Μέριμνας Δ. Κιλκίς Υπεύθυνη Σχολής Γονέων Ι.Μ.Κ. Ο κάθε άνθρωπος μεγαλώνοντας σε μία οικογένεια

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Πέρα από την τυπολογία της χρηματοδότησης, των εμπλεκόμενων ομάδων-στόχων και την διάρκεια, κάθε project διακρατικής κινητικότητας αποτελεί μια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩN ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ Στην Αθήνα, σήμερα 4 Ιουνίου 2008, το

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ Σ.Ε.Π.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ Σ.Ε.Π. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ Σ.Ε.Π. Μάρτιος 2017 ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΛΛΑΓΩΝ α/α Απόφαση ΔΣ Ημερομηνία Κεφάλ αιο Άρθρο Περιεχόμενο 1 Β.Ε. 6 8-9-2006 5 β Ειδικά θέματα Εκπαιδεύσεων Ειδικότητας

Διαβάστε περισσότερα

4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών

4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών 4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών Στο προηγούμενο κεφάλαιο (4.1) παρουσιάστηκαν τα βασικά αποτελέσματα της έρευνάς μας σχετικά με την άποψη, στάση και αντίληψη των μαθητών γύρω από θέματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 1. Γονείς δημογραφικά στοιχεία, φύλο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο ψυχολογικοί παράγοντες (συστολή, αρν. εμπειρίες, αδεξιότητα) προσδοκίες, στάσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Φ Α Κ Ε Λ Ο Σ Α Ρ Χ Η Γ Ο Υ

Φ Α Κ Ε Λ Ο Σ Α Ρ Χ Η Γ Ο Υ ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ 1 Αθήνα, Μάρτιος 2012 Φίλοι Βαθμοφόροι, Φέτος, έχουμε την τιμή να παίζουμε στην 10 η Συνάντηση Ενωμοτιών της μεγαλύτερης Περιφέρειας στην Ελλάδα! Έναν ξεχωριστό θεσμό προσκοπικού παιχνιδιού

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική που αφορά την προώθηση των δεσμών συνεργασίας του σχολείου με τους εξωτερικούς φορείς που εμπλέκονται στη σχολική διαδικασία

Πολιτική που αφορά την προώθηση των δεσμών συνεργασίας του σχολείου με τους εξωτερικούς φορείς που εμπλέκονται στη σχολική διαδικασία Πολιτική που αφορά την προώθηση των δεσμών συνεργασίας του σχολείου με τους εξωτερικούς φορείς που εμπλέκονται στη σχολική διαδικασία ΣΤΟΧΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑ ΓΡΑΜΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 1. Αποτελεσματική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥ.ΒΑ., 11/12/2018 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 48/ 18

ΠΥ.ΒΑ., 11/12/2018 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 48/ 18 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΥ.ΒΑ., 11/12/2018 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 48/ 18 ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ.: ΘΕΜΑ: Εφ. Περιφέρειας - Α.Σ., Βαθμοφόρους Συστημάτων - Προσκοπικών Κέντρων Ε.Κ.Σ. Συστημάτων, Προσκοπικών Κέντρων,

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (Εκδρομές - Περίπατοι)

ΔΡΑΣΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (Εκδρομές - Περίπατοι) 1o ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΡΑΣΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (Εκδρομές - Περίπατοι) Εισαγωγή Αρχική Σελίδα Περιεχόμενα CD Rom Θέματα 1ου Κεφαλαίου Η ζωή της υπαίθρου αποτελεί μια τις τρεις βασικές μεθόδους που χρησιμοποιεί ο Προσκοπισμός.

Διαβάστε περισσότερα

7 4K?$)L?$. 7 " " ) * ++,! - & ++,. # - ) ++ - /! # 0 1! # 5 " * 6 7 " 8 + - 9 :: < : = & " $ 3 4-0 * # :' > # :/? @A + # :1 (

7 4K?$)L?$. 7   ) * ++,! - & ++,. # - ) ++ - /! # 0 1! # 5  * 6 7  8 + - 9 :: < : = &  $ 3 4-0 * # :' > # :/? @A + # :1 ( 7 4K?$)L?$. 7 " G + " * * H " & 0 " " I (* " # + - #,% " * H - @ B # > " * + " " 0 J + I " " * " " " # * I! " ## $ %! ## " " & ' ( " ) * ++,! - & ++,. # - ) ++ - /! # 0 " 1! # 2 $ 3 4-0 # " - 0 # -& 5

Διαβάστε περισσότερα

Υ.Α Γ2/6646/ Επιµόρφωση καθηγητών στο ΣΕΠ και τη Επαγγελµατική Συµβουλευτική

Υ.Α Γ2/6646/ Επιµόρφωση καθηγητών στο ΣΕΠ και τη Επαγγελµατική Συµβουλευτική Υ.Α Γ2/6646/20-11-97 Επιµόρφωση καθηγητών στο ΣΕΠ και τη Επαγγελµατική Συµβουλευτική ΥΠΕΠΘ-Γ2/6646120.Ι 1.97 Ενηµέρωση για το πρόγραµµα επιµόρφωσης Καθηγητών στο Σχολικό Επαγγελµατικό Προσανατολισµό και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΡΟΛΟΥ του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΕΦΟΡΟΥ. Μάρτιος 2016 έκδοση 2 η. Λίγα λόγια για την χρήση αυτού του Ενημερωτικού Φυλλάδιο

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΡΟΛΟΥ του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΕΦΟΡΟΥ. Μάρτιος 2016 έκδοση 2 η. Λίγα λόγια για την χρήση αυτού του Ενημερωτικού Φυλλάδιο ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΡΟΛΟΥ του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΕΦΟΡΟΥ Μάρτιος 2016 έκδοση 2 η Λίγα λόγια για την χρήση αυτού του Ενημερωτικού Φυλλάδιο Ο ρόλος αυτού του Ενημερωτικού Φυλλαδίου είναι να βοηθήσει τους Περιφερειακούς

Διαβάστε περισσότερα

Άδειες Χρήσης. Μοντέλο προαγωγής προγραμμάτων αγωγής υγείας μέσω της φυσικής αγωγής. Χρηματοδότηση. Σκοποί ενότητας. Οι παρακάτω θεωρίες

Άδειες Χρήσης. Μοντέλο προαγωγής προγραμμάτων αγωγής υγείας μέσω της φυσικής αγωγής. Χρηματοδότηση. Σκοποί ενότητας. Οι παρακάτω θεωρίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Άδειες Χρήσης Μοντέλο προαγωγής προγραμμάτων αγωγής υγείας μέσω της φυσικής αγωγής Θεοδωράκης Γιάννης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ. Βαρβάρα Δερνελή ΕΚΠ/ΚΟΥ. Β Τάξη Λυκείου

ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ. Βαρβάρα Δερνελή ΕΚΠ/ΚΟΥ. Β Τάξη Λυκείου ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Βαρβάρα Δερνελή ΕΚΠ/ΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕ02 (φιλόλογος) ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΙΛΟΥ ΟΜΙΛΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ: ΜΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΤΑΞΗ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η Δημιουργία της Αποτελεσματικής Ομάδας. Ηγετικές ικανότητες - Λήψη Αποφάσεων. Συνέργια - Ομαδικότητα

Η Δημιουργία της Αποτελεσματικής Ομάδας. Ηγετικές ικανότητες - Λήψη Αποφάσεων. Συνέργια - Ομαδικότητα Πληροφορίες: Ε. Μαράκη, Μ. Καδιανάκη Τηλ.: 6942558286, 6977714973 e-mail: iakekriti@gmail.com Website: iake.weebly.com ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ Η Δημιουργία της Αποτελεσματικής Ομάδας Ηγετικές ικανότητες

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώ ένα αστικό περιβαλλοντικό μονοπάτι

Δημιουργώ ένα αστικό περιβαλλοντικό μονοπάτι Δημιουργώ ένα αστικό περιβαλλοντικό μονοπάτι Εισηγητές /συντονιστές εργαστηρίων: Χρυσούλα Αθανασίου, Γιώργος Σλαυκίδης, Γιώργος Υφαντής, Κώστας Στυλιάδης, Νικολέτα Ριφάκη Επιμορφωτικό σεμινάριο: 22/10/2016

Διαβάστε περισσότερα

Πώς Βλέπουμε; ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Βασιλική Κανελλοπούλου, ΠΕ 70

Πώς Βλέπουμε; ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Βασιλική Κανελλοπούλου, ΠΕ 70 Πώς Βλέπουμε; ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Βασιλική Κανελλοπούλου, ΠΕ 70 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019 1. Συνοπτική περιγραφή της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής Το θέματα της πρακτικής αφορούσε την ενότητα «Φως» από το βιβλίο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Τερψιχόρη Γκιόκα Μέλος ΠΟΔ Αττικής Η «Συμβουλευτική Ψυχολογία» είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος διευκολύνει την δια βίου προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Γεωργία Λάττα. Αυτό που ζητάμε είναι...

Γράφει η Γεωργία Λάττα. Αυτό που ζητάμε είναι... Γράφει η Γεωργία Λάττα Αυτό που ζητάμε είναι... παιδιά που αναλαμβάνουν ευθύνες, που ολοκληρώνουν την εργασία που τους έχει ανατεθεί, που δεν δικαιολογούν τα λάθη τους επιρρίπτοντας αλλού τις ευθύνες.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY Προσαρμογή- Αποχωρισμός Αγαπητοί γονείς, Κατανοώντας τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα σας γύρω από θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχομένων Η Επιτροπή Κατασκηνώσεων Η Επιτροπή Κατασκηνώσεων στην δομή του ΣΕΟ Ιστοσελίδα της Επιτροπής Κατασκηνώσεων...

Πίνακας περιεχομένων Η Επιτροπή Κατασκηνώσεων Η Επιτροπή Κατασκηνώσεων στην δομή του ΣΕΟ Ιστοσελίδα της Επιτροπής Κατασκηνώσεων... 1 Πίνακας περιεχομένων Η Επιτροπή Κατασκηνώσεων... 3 1. Η Επιτροπή Κατασκηνώσεων στην δομή του ΣΕΟ.... 3 2. Ιστοσελίδα της Επιτροπής Κατασκηνώσεων... 4 3. Πλατφόρμα Office 365... 4 4. Σκοπός της Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Ιστορία της Μεσαιωνικής και Νεότερης Μουσικής

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Ιστορία της Μεσαιωνικής και Νεότερης Μουσικής ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Ιστορία της Μεσαιωνικής και Νεότερης Μουσικής 565-1815 Διδακτική προσέγγιση με τη χρήση των ΤΠΕ στο μάθημα της Ιστορίας Β Λυκείου» Μαυρογιάννη Άρια (Αριστέα) Φιλόλογος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ Αύγουστος 2013 Ο Ρόλος και το Έργο του Κανονισμός Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης Βαθμοφόρων Σ.Ε.Π., Μέρος 3ο Προσωπικό Εκπαίδευσης ΣΤ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα