Ενότητα. Υπολογιστικά φύλλα. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ενότητα. Υπολογιστικά φύλλα. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ"

Transcript

1 Ενότητα Υπολογιστικά φύλλα

2 Κεφάλαιο 51. Microsoft Excel 2007 Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Αναφέρετε δύο τρόπους εκκίνησης της εφαρμογής Microsoft Excel. 2. Χρησιμοποιώντας το κουμπί Έναρξη, ξεκινήστε την εφαρμογή υπολογιστικών φύλλων Microsoft Excel. 3. Ποιες είναι οι βασικές δυνατότητες των εφαρμογών υπολογιστικών φύλλων; 4. Τι εννοούμε με τον όρο βιβλίο εργασίας και τι με τον όρο φύλλο εργασίας; 5. Τι περιέχει και πού βρίσκεται η γραμμή τίτλου της εφαρμογής Microsoft Excel; 6. Αναφέρετε τη λειτουργία του κουμπιού Μεγιστοποίησης. 7. Σε περίπτωση που δεν είναι μεγιστοποιημένο το παράθυρο της εφαρμογής, μεγιστοποιήστε το. 8. Πότε εμφανίζεται το κουμπί Επαναφοράς; 9. Επαναφέρετε το παράθυρο της εφαρμογής στο μέγεθος και τη θέση που είχε πριν από τη μεγιστοποίηση. 10. Ποια είναι η λειτουργία του κουμπιού Ελαχιστοποίησης; 11. Ελαχιστοποιήστε το παράθυρο της εφαρμογής. 12. Χρησιμοποιώντας το κουμπί του προγράμματος στη γραμμή εργασιών, εμφανίστε ξανά το παράθυρο του Microsoft Excel.

3 51 Microsoft Excel Αναφέρετε δύο τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κλείσουμε το πρόγραμμα Microsoft Excel. 14. Τι μορφή έχει το κουμπί Κλεισίματος; 15. Χρησιμοποιώντας το κουμπί Κλεισίματος της γραμμής τίτλου, κλείστε την εφαρμογή. 16. Ξεκινήστε και πάλι το πρόγραμμα υπολογιστικών φύλλων. Πώς ονομάζεται το νέο βιβλίο εργασίας που δημιουργείται αυτόματα; 17. Πού βρίσκεται το Κουμπί Office; 18. Τι περιέχει το μενού του Κουμπιού Office; 19. Ποιες καρτέλες εμφανίζονται εξ ορισμού στην οθόνη; 20. Αναφέρετε τις ομάδες εντολών που περιέχει η καρτέλα Εισαγωγή. 21. Εμφανίστε τη συμβουλή εργαλείου του πρώτου κουμπιού της ομάδας Κελιά στην καρτέλα Κεντρική. 22. Κρύψτε την Κορδέλα. 23. Πώς ονομάζεται η γραμμή που εμφανίζεται στο επάνω μέρος του παραθύρου του φύλλου εργασίας, κάτω από την Κορδέλα; 24. Σε ποιο σημείο του παραθύρου της εφαρμογής μπορούμε να ενημερωθούμε για το ενεργό βιβλίο εργασίας; 25. Εμφανίστε την Κορδέλα. 26. Σε τι χρησιμεύουν τα κουμπιά ανοίγματος πλαισίων διαλόγου; 27. Ανοίξτε το πλαίσιο διαλόγου της ομάδας Γραμματοσειρά της καρτέλας Κεντρική. 28. Τι περιέχουν οι καρτέλες της Κορδέλας; 29. Πόσες καρτέλες φύλλων εργασίας υπάρχουν εξ ορισμού σε ένα βιβλίο εργασίας; 30. Πώς ονομάζονται τα φύλλα εργασίας του βιβλίου εργασίας σας; 31. Ποιος είναι ο συνδυασμός πλήκτρων με τον οποίο μπορούμε να κλείσουμε το Microsoft Excel; 32. Κλείστε την εφαρμογή με το Κουμπί Office.

4 Κεφάλαιο 52. Η δομή ενός φύλλου εργασίας Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ξεκινήστε την εφαρμογή υπολογιστικών φύλλων Microsoft Excel. 2. Αναφέρετε τα ονόματα των βασικών στοιχείων του βιβλίου εργασίας της εικόνας στην επόμενη σελίδα. 3. Πώς αναγνωρίζουμε το ενεργό κελί του φύλλου εργασίας; 4. Πώς ονομάζεται το ενεργό κελί του φύλλου εργασίας σας; 5. Σε ποια σημεία του παραθύρου εμφανίζεται ο δείκτης του ποντικιού με τη μορφή βέλους; 6. Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού σε διάφορα σημεία μεταξύ των επικεφαλίδων γραμμών και των επικεφαλίδων στηλών, ώστε να πάρει τη μορφή δείκτη αλλαγής διαστάσεων. 7. Τι μορφή έχει ο δείκτης του ποντικιού όταν τον τοποθετούμε επάνω στα κελιά του φύλλου εργασίας;

5 52 Η δομή ενός φύλλου εργασίας Χρησιμοποιώντας το ποντίκι, ενεργοποιήστε το κελί Ε8. 9. Αναφέρετε δύο τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε ενεργό το κελί που βρίσκεται στα δεξιά του κελιού Ε8 χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο. 10. Αναφέρετε δύο τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το κελί που βρίσκεται κάτω από το ενεργό, χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο. 11. Πού μεταφερόμαστε με το συνδυασμό πλήκτρων Shift + Enter; 12. Ενεργοποιήστε το κελί αριστερά, και κατόπιν το κελί επάνω από το ενεργό, χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο. 13. Πού μεταφερόμαστε με το συνδυασμό πλήκτρων Shift + Tab; 14. Χρησιμοποιώντας τα βέλη των ράβδων κύλισης και το ποντίκι, μεταφερθείτε στο κελί Ν40 και επιλέξτε το.

6 158 Ενότητα 4 Υπολογιστικά φύλλα 15. Πώς ονομάζεται η τελευταία στήλη του φύλλου εργασίας σας; 16. Μεταφερθείτε στο τελευταίο κελί (κάτω δεξιά) του φύλλου εργασίας σας. 17. Χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο συνδυασμό πλήκτρων, μεταφερθείτε στο κελί Α Επιλέξτε τα κελιά Β3 και Β Πώς ονομάζεται το ενεργό κελί της επιλεγμένης περιοχής; 20. Πατώντας στο κατάλληλο κουμπί, επιλέξτε όλο το φύλλο εργασίας. 21. Μεταφερθείτε στο Φύλλο2 του βιβλίου εργασίας σας. 22. Κλείστε την εφαρμογή υπολογιστικών φύλλων Microsoft Excel.

7 Κεφάλαιο 53. Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ξεκινήστε την εφαρμογή υπολογιστικών φύλλων Microsoft Excel. 2. Δημιουργήστε ένα νέο βιβλίο εργασίας. 3. Καταχωρίστε στο νέο βιβλίο εργασίας τα παρακάτω στοιχεία:

8 160 Ενότητα 4 Υπολογιστικά φύλλα 4. Σε ποιες δύο θέσεις του φύλλου εργασίας εμφανίζονται τα δεδομένα καθώς τα καταχωρίζετε; 5. Πώς μπορούμε να τοποθετήσουμε το σημείο εισαγωγής μέσα σε ένα κελί χρησιμοποιώντας το ποντίκι, και πώς χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο; 6. Αυξήστε το πλάτος των στηλών ώστε να είναι ορατά όλα τα περιεχόμενα του πίνακα της παραπάνω εικόνας. 7. Αναφέρετε δύο τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αποθηκεύσουμε το αρχείο που μόλις δημιουργήσαμε. 8. Πόσους χαρακτήρες μπορεί να περιέχει το όνομα ενός αρχείου; 9. Μπορεί ένα όνομα αρχείου να περιέχει τα σύμβολα «/» και «*»; 10. Αποθηκεύστε το βιβλίο εργασίας με το όνομα Αθλητικός Όμιλος στο φάκελο Έγγραφα. 11. Αναφέρετε το είδος της στοίχισης που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα αυτόματα στα κελιά που περιέχουν αριθμούς. 12. Πώς στοιχίζει το πρόγραμμα τα περιεχόμενα των κελιών όταν αυτά περιέχουν κείμενο; 13. Επιλέξτε το κελί που περιέχει τον τίτλο Αθλητικός Όμιλος "Ολυμπιονίκες". 14. Χρησιμοποιώντας τη γραμμή τύπων, επεξεργαστείτε τον τίτλο ώστε να συμπληρώσετε τη φράση Οι χρυσοί πριν από το κείμενο Ολυμπιονίκες. 15. Αναφέρετε τρεις τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διαγράψουμε τα περιεχόμενα ενός κελιού. 16. Επιλέξτε το κελί C9 και, χρησιμοποιώντας την κατάλληλη εντολή, διαγράψτε τα περιεχόμενα του κελιού. 17. Πληκτρολογήστε στο κελί C9 την τιμή Αποθηκεύστε τις αλλαγές στο βιβλίο εργασίας Αθλητικός Όμιλος. 19. Κλείστε το βιβλίο εργασίας Αθλητικός Όμιλος, χωρίς να κλείσετε την εφαρμογή υπολογιστικών φύλλων. 20. Ανοίξτε το βιβλίο εργασίας Εξετάσεις από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 21. Πότε χρησιμοποιούμε την εντολή Αποθήκευση και πότε την εντολή Αποθήκευση ως; 22. Αποθηκεύστε το βιβλίο εργασίας με το ίδιο όνομα, στο φάκελο Έγγραφα. 23. Τι ονομάζουμε λαβή συμπλήρωσης;

9 53 Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων Επιλέξτε το κελί Β4 και, χρησιμοποιώντας τη λειτουργία της Αυτόματης Συμπλήρωσης, συμπληρώστε προς τα δεξιά τους υπόλοιπους μήνες μέχρι τον Ιούνιο. Κάντε το ίδιο και για το κελί Β Αλλάξτε το πλάτος των στηλών ώστε να είναι ορατά όλα τα περιεχόμενα του φύλλου εργασίας. Φροντίστε να φαίνεται ολόκληρος ο πίνακας στην οθόνη. 26. Κλείστε το βιβλίο εργασίας αποθηκεύοντας τις αλλαγές που κάνατε σε αυτό. 27. Τερματίστε το Microsoft Excel.

10 Κεφάλαιο 54. Συμβουλές για την καταχώριση δεδομένων Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ξεκινήστε την εφαρμογή υπολογιστικών φύλλων Microsoft Excel. 2. Πώς ξεχωρίζει το πρόγραμμα τους αριθμούς από το κείμενο; 3. Με ποιο χαρακτήρα ενημερώνουμε το πρόγραμμα ότι στο τρέχον κελί θέλουμε να εκτελείται μια πράξη; 4. Ανοίξτε το βιβλίο εργασίας Συμβουλές καταχώρισης από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 5. Καταχωρίστε στο κελί Β4 το κλάσμα 1/4. 6. Με πόσα ψηφία αποθηκεύονται οι αριθμοί στο Excel; 7. Πότε εμφανίζονται οι αριθμοί με επιστημονική μορφή του τύπου 1,25293Ε+12; 8. Καταχωρίστε στο κελί Β7 έναν αριθμό, τέτοιον ώστε το Excel να τον εμφανίσει αυτόματα σε εκθετική (ή επιστημονική) μορφή. 9. Καταχωρίστε στο κελί Β10 τον αρνητικό αριθμό Ποιο σύμβολο χρησιμοποιείται ως υποδιαστολή (όταν το σύστημά μας είναι ρυθμισμένο σύμφωνα με τις ελληνικές τοπικές ρυθμίσεις); 11. Καταχωρίστε στο κελί Β13 την τιμή 12,56.

11 54 Συμβουλές για την καταχώριση δεδομένων Με ποιο σύμβολο διαχωρίζουμε τα μέρη της ώρας κατά την πληκτρολόγησή της; 13. Χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο, καταχωρίστε αυτόματα την τρέχουσα ώρα στο κελί Β Πληκτρολογήστε στο κελί Β17 την τρέχουσα ώρα, στη μορφή ΩΩ:ΛΛ:ΔΔ (για παράδειγμα, 17:26:50). 15. Ποιους δύο χαρακτήρες μπορούμε να χρησιμοποιούμε για να διαχωρίζουμε τα διάφορα μέρη των ημερομηνιών; 16. Χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο, καταχωρίστε αυτόματα την τρέχουσα ημερομηνία στο κελί Β Καταχωρίστε την ημερομηνία γέννησής σας στο κελί Β20, στη μορφή ΗΗ-ΜΜΜ-ΕΕ (για παράδειγμα, 4-Οκτ-69). 18. Στο κελί Β21 χρησιμοποιήστε μια άλλη μορφή για να καταχωρίσετε την ίδια ημερομηνία. 19. Αποθηκεύστε το βιβλίο εργασίας, με το όνομα Συμβουλές, στο φάκελο Έγγραφα.

12 Κεφάλαιο 55. Δημιουργία τύπων, και αντιγραφή και μετακίνηση δεδομένων Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου 55 Στις παρακάτω ασκήσεις χρησιμοποιούμε αναφορές κελιών για τη δημιουργία τύπων. 1. Ξεκινήστε την εφαρμογή Microsoft Excel. 2. Πώς ενημερώνουμε το Excel ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν τύπο; 3. Αναφέρετε μερικούς τελεστές που μπορούμε να χρησιμοποιούμε στη δημιουργία τύπων. 4. Ανοίξτε το βιβλίο εργασίας Ασκήσεις δημιουργίας τύπων από το φάκελο Αρχεία Ε- ξάσκησης του συνοδευτικού CD. 5. Αποθηκεύστε το βιβλίο εργασίας με το ίδιο όνομα, στο φάκελο Έγγραφα. 6. Στο φύλλο εργασίας Άθροισμα, επιλέξτε το κελί C8. 7. Χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο, καταχωρίστε στο κελί C8 τον κατάλληλο τύπο για τον υπολογισμό του αθροίσματος των κελιών C6 και C7. 8. Με τον ίδιο τρόπο (χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο), υπολογίστε στο κελί D8 το ά- θροισμα των κελιών D6 και D7, και στο κελί Ε8 το άθροισμα των κελιών Ε6 και Ε7. 9. Επιλέξτε το κελί F11.

13 55 Δημιουργία τύπων, και αντιγραφή και μετακίνηση δεδομένων Χρησιμοποιώντας το ποντίκι για την επιλογή κελιών, υπολογίστε στο κελί F11 το ά- θροισμα των κελιών C11, D11, και Ε Με τον ίδιο τρόπο (χρησιμοποιώντας το ποντίκι) υπολογίστε στο κελί F12 το άθροισμα των κελιών C12:E12, και στο κελί F13 το άθροισμα των κελιών C13:E Τι υπολογίζει η συνάρτηση SUM; 13. Ποιος είναι ο τύπος που περιέχεται στο κελί C21 και ποια κελιά αθροίζει; 14. Τροποποιήστε τη συνάρτηση που περιέχεται στο κελί C21, ώστε να υπολογίζει το ά- θροισμα της σωστής περιοχής κελιών (C17:C20). 15. Χρησιμοποιώντας το κουμπί Άθροισμα, υπολογίστε στο κελί D21 το άθροισμα της περιοχής κελιών D17:D20. Με τον ίδιο τρόπο, υπολογίστε στο κελί Ε21 το άθροισμα της περιοχής κελιών Ε17:Ε Χρησιμοποιώντας το κουμπί Άθροισμα, υπολογίστε στο κελί F17 το άθροισμα της περιοχής κελιών C17:E Αντιγράψτε τον τύπο που περιέχεται στο κελί F17 και επικολλήστε τον στα κελιά F18:F Μεταφερθείτε στο επόμενο φύλλο εργασίας, με το όνομα Αφαίρεση. 19. Χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο, καταχωρίστε στο κελί C8 τον κατάλληλο τύπο προκειμένου να υπολογίσετε τη διαφορά της τιμής του κελιού C7 από την αντίστοιχη του κελιού C Χρησιμοποιώντας τη λαβή συμπλήρωσης, αντιγράψτε τον τύπο που περιέχεται στο κελί C8, στα κελιά D8 και E Χρησιμοποιώντας το ποντίκι για την επιλογή κελιών, υπολογίστε στο κελί Ε12 τη διαφορά του κελιού D12 από το κελί C Χρησιμοποιώντας το κατάλληλο κουμπί, συμπληρώστε αυτόματα τον τύπο που περιέχεται στο κελί Ε12, στην περιοχή κελιών Ε13:Ε Μεταφερθείτε στο επόμενο φύλλο εργασίας, με το όνομα Διαίρεση. 24. Χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο, καταχωρίστε στο κελί C8 τον κατάλληλο τύπο ώ- στε να υπολογίσετε το πηλίκο της τιμής του κελιού C6 διά της τιμής του κελιού C Χρησιμοποιώντας το κατάλληλο κουμπί, συμπληρώστε αυτόματα τον τύπο του κελιού C8 στα κελιά D8 και E Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο επιλογής κελιών με το ποντίκι, καταχωρίστε στο κελί Ε12 τον κατάλληλο τύπο ώστε να υπολογίσετε το πηλίκο της διαίρεσης του κελιού D12 με το κελί C12.

14 166 Ενότητα 4 Υπολογιστικά φύλλα 27. Με τη μέθοδο αντιγραφής και επικόλλησης, αντιγράψτε τον τύπο του κελιού Ε12 στα κελιά Ε13 και Ε Μεταφερθείτε στο επόμενο φύλλο εργασίας, με το όνομα Πολλαπλασιασμός. 29. Καταχωρίστε στο κελί D6 τον κατάλληλο τύπο ώστε να υπολογίσετε το γινόμενο των τιμών που περιέχονται στα κελιά B6 και C Χρησιμοποιώντας τη λαβή συμπλήρωσης, αντιγράψτε αυτόματα τον τύπο του κελιού D6 στην περιοχή κελιών D7:D Μεταφερθείτε στο φύλλο εργασίας Σύνθετοι τύποι. Στο κελί D12, υπολογίστε το ά- θροισμα των κελιών D6 και D7 και αφαιρέστε από το αποτέλεσμα το άθροισμα των κελιών D9 και D Στο κελί D17, υπολογίστε το γινόμενο των περιεχομένων των κελιών D15 και D16 και διαιρέστε το αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού με τον αριθμό Μεταφερθείτε στο φύλλο εργασίας Σφάλματα. 34. Εντοπίστε τα διάφορα σφάλματα του φύλλου εργασίας και προσπαθήστε να καταλάβετε πώς και γιατί εμφανίστηκαν τα μηνύματα σφαλμάτων. Στις περιπτώσεις που αυτό είναι δυνατόν, διορθώστε τα σφάλματα. 35. Τι είναι η κυκλική αναφορά και πότε εμφανίζεται; 36. Αποθηκεύστε τις αλλαγές που κάνατε στο βιβλίο εργασίας Ασκήσεις δημιουργίας τύπων, και κλείστε το χωρίς να κλείσετε το Microsoft Excel. 37. Δημιουργήστε ένα νέο βιβλίο εργασίας. 38. Αποθηκεύστε το νέο βιβλίο εργασίας, με το όνομα Κινηματογράφος Η Ωραία Ελένη, στο φάκελο Έγγραφα. 39. Καταχωρίστε τα δεδομένα της επόμενης εικόνας στο πρώτο φύλλο εργασίας του βιβλίου εργασίας. Για να καταχωρίσετε τους μήνες, χρησιμοποιήστε την Αυτόματη Συμπλήρωση. 40. Προσαρμόστε το πλάτος των στηλών ώστε να είναι ορατά όλα τα περιεχόμενα του πίνακα. 41. Αναφέρετε τρεις τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιγράφουμε και να μετακινούμε δεδομένα.

15 55 Δημιουργία τύπων, και αντιγραφή και μετακίνηση δεδομένων Εμφανίστε το παράθυρο εργασιών Πρόχειρο. 43. Επιλέξτε τα κελιά Α20:Α21 και αντιγράψτε τα δεδομένα που περιέχονται σε αυτά. 44. Επιλέξτε το κελί Α11 και εκτελέστε την κατάλληλη ενέργεια στο παράθυρο εργασιών Πρόχειρο για να επικολλήσετε τα στοιχεία που μόλις αντιγράψατε. 45. Κρύψτε το παράθυρο εργασιών Πρόχειρο. 46. Διαγράψτε τα δεδομένα που περιέχονται στα κελιά Α20 και Α Επιλέξτε την περιοχή κελιών C4:H4 και, χρησιμοποιώντας το ποντίκι, μετακινήστε την ώστε να ξεκινάει από το κελί Β Επιλέξτε την κατάλληλη εντολή ώστε να μεταφέρετε στο Πρόχειρο το κείμενο "Η Ω- ραία Ελένη"που περιέχεται στον τίτλο Κινηματογράφος "Η Ωραία Ελένη". 49. Επικολλήστε το κείμενο "Η Ωραία Ελένη"στο κελί Α Υπολογίστε στο κελί Β9 τα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων για τον Ιανουάριο. 51. Αντιγράψτε τον τύπο του κελιού Β9 στην περιοχή κελιών C9:G Χρησιμοποιώντας το κουμπί Άθροισμα, υπολογίστε στο κελί Η7 το σύνολο των ημερών παράστασης.

16 168 Ενότητα 4 Υπολογιστικά φύλλα 53. Συμπληρώστε προς τα κάτω τον τύπο του κελιού H7 στην περιοχή κελιών Η8:Η Στο κελί B11, καταχωρίστε τον κατάλληλο τύπο ώστε να υπολογίσετε τα Ημερήσια έσοδα του Κινηματογράφου, γνωρίζοντας τα Μηνιαία έσοδα και τις Ημέρες παράστασης. 55. Χρησιμοποιώντας τη λαβή συμπλήρωσης, συμπληρώστε τον τύπο του κελιού B11 στην περιοχή κελιών C11:G Στο κελί B12, καταχωρίστε τον κατάλληλο τύπο ώστε να υπολογίσετε τους επισκέπτες ανά ημέρα, γνωρίζοντας τους συνολικούς επισκέπτες ανά μήνα και τις ημέρες παράστασης. 57. Αντιγράψτε τον τύπο του κελιού Β12 στην περιοχή κελιών C12:G Χρησιμοποιώντας το κουμπί Άθροισμα, υπολογίστε στο κελί Η15 το σύνολο εισπράξεων του μπαρ. 59. Στο κελί Β17, καταχωρίστε τον κατάλληλο τύπο ώστε να υπολογίσετε τα συνολικά έσοδα για τον Ιανουάριο, με δεδομένα τα συνολικά μηνιαία έσοδα από την πώληση εισιτηρίων και τα έσοδα από τις εισπράξεις του μπαρ. 60. Αντιγράψτε τον τύπο του κελιού Β17 στην περιοχή κελιών C17:H Ποια η διαφορά της εντολής Επικόλληση από την εντολή Ειδική επικόλληση; 62. Αντιγράψτε τα δεδομένα της περιοχής κελιών Α6:Η Μεταφερθείτε στο Φύλλο2 και επιλέξτε την κατάλληλη εντολή προκειμένου τα δεδομένα να επικολληθούν ως τιμές αρχίζοντας από το κελί Α Επισημάνετε τις διαφορές μεταξύ των δύο πινάκων. 65. Αποθηκεύστε τις αλλαγές σας στο βιβλίο εργασίας Κινηματογράφος Η Ωραία Ελένη και κλείστε το Microsoft Excel.

17 Κεφάλαιο 56. Επιλογή κελιών και προβολές φύλλου εργασίας Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ανοίξτε το Microsoft Excel. 2. Σε ένα νέο, κενό βιβλίο εργασίας, επιλέξτε το κελί D6. 3. Πού εμφανίζει το πρόγραμμα το όνομα του επιλεγμένου κελιού; 4. Πώς ακυρώνουμε την επιλογή μιας περιοχής κελιών; 5. Επιλέξτε την περιοχή κελιών Β2:Η Πώς επιλέγουμε κελιά που δεν συνορεύουν μεταξύ τους; 7. Στο φύλλο εργασίας, επιλέξτε διάφορα κελιά και περιοχές κελιών που δεν συνορεύουν μεταξύ τους. 8. Επιλέξτε τη στήλη D. 9. Επιλέξτε τη γραμμή Επιλέξτε τις στήλες B έως G. 11. Επιλέξτε τις στήλες B και G. 12. Επιλέξτε τις γραμμές 5 έως 12.

18 170 Ενότητα 4 Υπολογιστικά φύλλα 13. Επιλέξτε τις γραμμές 5 και Επιλέξτε ολόκληρο το φύλλο εργασίας χρησιμοποιώντας το κουμπί Επιλογή όλων. 15. Ακυρώστε την επιλογή σας. 16. Επιλέξτε ολόκληρο το φύλλο εργασίας, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο συνδυασμό πλήκτρων. 17. Ανοίξτε το βιβλίο εργασίας Εκατομμυριούχος από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 18. Αναφέρετε δύο τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ξεκινήσουμε τον ορθογραφικό έλεγχο του προγράμματος Microsoft Excel. 19. Επιλέξτε την κατάλληλη εντολή προκειμένου να διορθώσετε τα ορθογραφικά λάθη που περιέχονται στο πρώτο φύλλο εργασίας. 20. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, με τη σωστή επιλογή που πρέπει να κάνετε στο πλαίσιο διαλόγου Ορθογραφία ώστε να πραγματοποιήσετε τη ζητούμενη ενέργεια. Ζητούμενη ενέργεια Παράβλεψη μιας ανορθόγραφης λέξης στην τρέχουσα θέση του φύλλου εργασίας Αντικατάσταση της λέξης σε όλα τα σημεία του φύλλου εργασίας, με κάποια της επιλογής μας Διόρθωση της λέξης και μελλοντική αυτόματη αντικατάσταση της λανθασμένης λέξης με τη σωστή Παράβλεψη όλων των εμφανίσεων της άγνωστης λέξης που περιέχονται στο φύλλο εργασίας Προσθήκη της λέξης στο λεξικό του προγράμματος Διαγραφή επαναλαμβανόμενης λέξης Αντικατάσταση της τρέχουσας άγνωστης λέξης του φύλλου εργασίας με μια της επιλογής μας Επιλογή 21. Ποιες προβολές διαθέτει το πρόγραμμα και πότε χρησιμοποιούνται; 22. Αλλάξτε την προβολή του ενεργού φύλλου σε Προεπισκόπηση αλλαγών σελίδας. 23. Αλλάξτε το συντελεστή μεγέθυνσης προβολής (Ζουμ) σε 75%. 24. Εμφανίστε τα περιεχόμενα του φύλλου εργασίας σε πλήρη οθόνη. 25. Μεταφερθείτε σε Κανονική προβολή.

19 56 Επιλογή κελιών και προβολές φύλλου εργασίας Επιλέξτε την περιοχή κελιών Α3:Β9 και εκτελέστε την κατάλληλη ενέργεια ώστε να μεγεθύνετε την επιλεγμένη περιοχή με τρόπο που να καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο το παράθυρο του βιβλίου εργασίας. 27. Μεταφερθείτε σε προβολή Διάταξης Σελίδας. 28. Κλείστε την εφαρμογή υπολογιστικών φύλλων χωρίς να αποθηκεύσετε τις αλλαγές στο βιβλίο εργασίας Εκατομμυριούχος.

20 Κεφάλαιο 57. Αυτόματη συμπλήρωση Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Τι δυνατότητες μας παρέχει η λειτουργία Αυτόματης συμπλήρωσης; 2. Ξεκινήστε το Microsoft Excel και δημιουργήστε τις παρακάτω αυτόματες σειρές σε ένα νέο βιβλίο εργασίας. 3. Αποθηκεύστε το βιβλίο εργασίας με το όνομα Αυτόματη συμπλήρωση, στο φάκελο Έγγραφα. 4. Δημιουργήστε ένα νέο βιβλίο εργασίας και καταχωρίστε τα παρακάτω δεδομένα στο πρώτο φύλλο εργασίας του. Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία της Αυτόματης συμπλήρωσης για την καταχώριση των επιτοκίων.

21 57 Αυτόματη συμπλήρωση Αποθηκεύστε το βιβλίο εργασίας με το όνομα Υπολογισμός Τόκων, στο φάκελο Έγγραφα. 6. Κλείστε το βιβλίο εργασίας Υπολογισμός Τόκων χωρίς να κλείσετε την εφαρμογή υπολογιστικών φύλλων. 7. Ανοίξτε το βιβλίο εργασίας Αναφορά από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 8. Αποθηκεύστε το βιβλίο εργασίας με το όνομα Εβδομαδιαία Αναφορά, στο φάκελο Έγγραφα. 9. Πληκτρολογήστε στο κελί Β10 το κείμενο Δευ και συμπληρώστε αυτόματα προς τα κάτω τα αντίστοιχα (συντετμημένα) ονόματα των εργάσιμων ημερών της εβδομάδας, μέχρι και την Παρ. 10. Καταχωρίστε στο κελί C10 την ημερομηνία 10-Οκτ και συμπληρώστε προς τα κάτω τις αντίστοιχες ημερομηνίες για τις υπόλοιπες εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας. 11. Καταχωρίστε στο κελί D10 τον αριθμό Καταχωρίστε την τιμή 6 στα κελιά D11:D14 χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Αυτόματης συμπλήρωσης. Φροντίστε ώστε η τιμή να παραμείνει σταθερή σε όλα τα κελιά της περιοχής. 13. Αναιρέστε με μία κίνηση τις δύο τελευταίες σας ενέργειες, δηλαδή την Αυτόματη συμπλήρωση και την πληκτρολόγηση της τιμής Εκτελέστε την κατάλληλη ενέργεια προκειμένου να ακυρώσετε τις αναιρέσεις μία-μία. 15. Αποθηκεύστε τις αλλαγές και κλείστε το βιβλίο εργασίας Εβδομαδιαία Αναφορά. 16. Κλείστε όλα τα ανοιχτά βιβλία εργασίας και το Microsoft Excel.

22 Κεφάλαιο 58. Μορφοποίηση δεδομένων Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ξεκινήστε το Microsoft Excel. 2. Ανοίξτε το βιβλίο εργασίας Κινηματογράφος από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 3. Αποθηκεύστε το βιβλίο εργασίας στο φάκελο Έγγραφα, με το ίδιο όνομα αρχείου. 4. Πώς εμφανίζονται τα αριθμητικά δεδομένα του φύλλου εργασίας με την προεπιλεγμένη Γενική μορφή; 5. Ποιες ομάδες εργαλείων παρέχουν πρόσβαση σε όλες τις μορφοποιήσεις κειμένου και αριθμών; 6. Μορφοποιήστε την περιοχή κελιών Β6:G6 ώστε τα περιεχόμενά της να εμφανίζονται με γραμματοσειρά Arial Narrow και έντονη γραφή. 7. Εφαρμόστε στα περιεχόμενα της περιοχής κελιών Β6:Η6 οριζόντια στοίχιση στο κέντρο. 8. Εφαρμόστε στα περιεχόμενα του κελιού Α4 πλάγια γραφή και δεξιά στοίχιση. 9. Μορφοποιήστε την περιοχή κελιών Α7:Α17 και το κελί Η6, και εφαρμόστε στα περιεχόμενά τους μέγεθος γραμματοσειράς 12 στιγμές. 10. Επιλέξτε όλα τα κελιά που περιέχουν τιμές με δεκαδικά ψηφία. Εκτελέστε την κατάλληλη ενέργεια ώστε να εμφανίζονται με ένα δεκαδικό ψηφίο.

23 58 Μορφοποίηση δεδομένων Μορφοποιήστε την περιοχή κελιών Β4:G4 ώστε τα δεδομένα της να ακολουθούνται από το σύμβολο του Ευρώ, χωρίς δεκαδικά ψηφία. 12. Μορφοποιήστε τα περιεχόμενα των περιοχών κελιών Β8:Η9, Β15:Η15, και Β17:Η17 ώστε να εμφανίζονται με διαχωριστικό χιλιάδων και χωρίς δεκαδικά ψηφία. 13. Πληκτρολογήστε στο κελί Η3 την τρέχουσα ημερομηνία. 14. Μορφοποιήστε την ημερομηνία στο κελί Η3 ώστε να εμφανίζεται με τη μορφή Ιουλ Μορφοποιήστε το κελί Α9 με ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα γεμίσματος και μπλε χρώμα γραμματοσειράς. 16. Ποια διαφορά υπάρχει στην ενεργοποίηση του Πινέλου Μορφοποίησης με απλό πάτημα και διπλοπάτημα; 17. Αντιγράψτε τις μορφοποιήσεις του κελιού Α9 στα κελιά Α15 και Α Εφαρμόστε διπλή υπογράμμιση στο κείμενο Σύνολο που περιέχεται στο κελί Η Συγχωνεύστε την περιοχή κελιών Α1:Η1 και στοιχίστε το κείμενο οριζόντια στο κέντρο. 20. Εφαρμόστε γραμματοσειρά Bookman Old Style μεγέθους 19 στιγμών στο κείμενο του συγχωνευμένου κελιού. 21. Εφαρμόστε κατακόρυφη στοίχιση στο κέντρο στον τίτλο Κινηματογράφος. 22. Αντιγράψτε τη μορφοποίηση του συγχωνευμένου κελιού στην περιοχή κελιών Α2:Η Μορφοποιήστε την περιοχή κελιών Β17:Η17 με το στυλ Σύνολο. 24. Αποθηκεύστε τις αλλαγές σας και κλείστε το βιβλίο εργασίας Κινηματογράφος. 25. Ανοίξτε το βιβλίο εργασίας Πίνακας Κλήσεων από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 26. Αποθηκεύστε τον πίνακα με το όνομα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών, στο φάκελο Έγγραφα. 27. Αναδιπλώστε το κείμενο στην περιοχή κελιών D3:H Ακυρώστε τη συγχώνευση του τίτλου. 29. Εφαρμόστε αριστερή στοίχιση στο κείμενο του τίτλου. 30. Στοιχίστε τα περιεχόμενα του κελιού Α1 στο κέντρο της περιοχής Α1:Η Εφαρμόστε στα περιεχόμενα του κελιού Α1 το στυλ κελιών Επικεφαλίδα Συγχωνεύστε την περιοχή κελιών Α4:Α Αλλάξτε τον προσανατολισμό του κειμένου που περιέχεται στα συγχωνευμένα κελιά, ώστε το κείμενο Κλήσεις να διαβάζεται από κάτω προς τα επάνω.

24 176 Ενότητα 4 Υπολογιστικά φύλλα 34. Στοιχίστε το κείμενο Κλήσεις οριζόντια και κατακόρυφα στο κέντρο του κελιού. 35. Εφαρμόστε στην περιοχή κελιών D3:H8 το Στυλ Πίνακα Μεσαίο 23. Ενημερώστε το πρόγραμμα ότι η επιλεγμένη περιοχή κελιών περιέχει επικεφαλίδες. 36. Συγχωνεύστε κατά πλάτος των γραμμών τα περιεχόμενα της περιοχής κελιών Β4:C Μορφοποιήστε το συγχωνευμένο κελί με το κείμενο Κλήσεις ώστε να εμφανίζεται με το στυλ Έμφαση1, και την περιοχή κελιών Β4:Β8 με το στυλ Επικεφαλίδα Μεταφερθείτε στο φύλλο εργασίας Στατιστικά και καταργήστε τις μορφοποιήσεις από την περιοχή κελιών Β2:D Εφαρμόστε στυλ Ποσοστού στα κελιά της περιοχής D4:D Εκτελέστε τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το κείμενο του κελιού Α3 να διαβάζεται από επάνω προς τα κάτω. 41. Στοιχίστε κατακόρυφα στο κέντρο τα περιεχόμενα του κελιού Α Συγχωνεύστε κατά πλάτος των γραμμών τα περιεχόμενα των περιοχών κελιών B3:D3, B7:D7, B11:D11 και B15:D15. Στη συνέχεια, εφαρμόστε στα συγχωνευμένα κελιά το στυλ Επικεφαλίδα Αναδιπλώστε το κείμενο των κελιών C2:D Αποθηκεύστε τις αλλαγές του βιβλίου εργασίας Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών και κλείστε το Microsoft Excel.

25 Κεφάλαιο 59. Μορφοποίηση στηλών, γραμμών, και κελιών Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ανοίξτε το βιβλίο εργασίας Πωλήσεις από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 2. Αποθηκεύστε το βιβλίο εργασίας με το όνομα Σύνολο Πωλήσεων στο φάκελο Έγγραφα. 3. Αναφέρετε δύο τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διαγράψουμε στήλες και γραμμές από ένα φύλλο εργασίας. 4. Διαγράψτε τη στήλη F. 5. Διαγράψτε την πρώτη γραμμή του φύλλου εργασίας Τρέχον Έτος. 6. Διαγράψτε το κελί Β3 ώστε να γίνει μετακίνηση των κελιών προς τα αριστερά. 7. Αναφέρετε δύο τρόπους με τους οποίους μπορούμε να παρεμβάλουμε στήλες και γραμμές σε ένα φύλλο εργασίας. 8. Προσθέστε με μία ενέργεια δύο νέες γραμμές πριν από τη δεύτερη γραμμή του φύλλου εργασίας. 9. Προσθέστε μια νέα γραμμή ανάμεσα στις γραμμές 9 και 10.

26 178 Ενότητα 4 Υπολογιστικά φύλλα 10. Προσθέστε ένα κελί στη θέση του κελιού Β9, ώστε τα κελιά να μετακινηθούν προς τα δεξιά. 11. Πληκτρολογήστε στο νέο κελί Β9 την τιμή Τροποποιήστε τον τύπο που περιέχεται στο κελί F9 ώστε να υπολογίζει το άθροισμα της σωστής περιοχής κελιών Β9:Ε Τροποποιήστε τον τύπο που περιέχεται στο κελί Β11 ώστε να υπολογίζει το άθροισμα της περιοχής κελιών Β5:Β Προσαρμόστε αυτόματα το πλάτος της πρώτης στήλης ώστε να είναι ορατά όλα τα δεδομένα της. 15. Ρυθμίστε το ύψος της πρώτης γραμμής σε ακριβώς 25 στιγμές. 16. Αυξήστε το πλάτος των στηλών B έως F σε ακριβώς 12 χαρακτήρες. 17. Στην περιοχή κελιών Α4:F4, εφαρμόστε μονό επάνω και διπλό κάτω περίγραμμα. 18. Στην περιοχή κελιών Α11:F11, εφαρμόστε έντονο επάνω και κάτω περίγραμμα, με χρώμα της αρεσκείας σας. 19. Μεταφέρετε τον τίτλο Πωλήσεις στο κελί Α Κρύψτε τις στήλες Β έως Ε. 21. Εφαρμόστε χρώμα γεμίσματος της αρεσκείας σας στο κελί F11, που περιέχει το γενικό σύνολο του έτους. 22. Επανεμφανίστε όλες τις στήλες του φύλλου εργασίας Τρέχον Έτος. 23. Διαγράψτε τον τίτλο Πωλήσεις από το κελί Α1, χωρίς όμως να διαγράψετε τις μορφοποιήσεις του κελιού. 24. Στο κελί Α1, πληκτρολογήστε το νέο τίτλο Αναφορά Πωλήσεων. 25. Αφαιρέστε όλες τις μορφοποιήσεις από την περιοχή κελιών Β5:F9, χωρίς όμως να διαγράψετε τα δεδομένα που περιέχονται σε αυτή. 26. Σταθεροποιήστε τη στήλη Α και τη γραμμή 4 του φύλλου εργασίας. 27. Καταργήστε τη σταθεροποίηση γραμμών και στηλών του φύλλου εργασίας. 28. Αποθηκεύστε τις αλλαγές στο βιβλίο εργασίας Σύνολο Πωλήσεων και κλείστε το.

27 Κεφάλαιο 60. Προεπισκόπηση εκτύπωσης και εκτύπωση Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ξεκινήστε την εφαρμογή υπολογιστικών φύλλων και ανοίξτε το βιβλίο εργασίας Ομορφιά από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 2. Αποθηκεύστε το έγγραφο, με το όνομα Προϊόντα Ομορφιάς στην επιφάνεια εργασίας σας. 3. Εμφανίστε το φύλλο εργασίας Πωλήσεις σε Προεπισκόπηση Εκτύπωσης. 4. Σε τι μας εξυπηρετεί η λειτουργία Προεπισκόπησης Εκτύπωσης; 5. Από πόσες σελίδες αποτελείται το φύλλο εργασίας Πωλήσεις; 6. Πώς μπορείτε να εμφανίσετε την επόμενη σελίδα του φύλλου εργασίας; 7. Εμφανίστε σε μέγεθος ευανάγνωστο το επάνω μέρος της δεύτερης σελίδας. Κατόπιν, επαναφέρετε τη ρύθμιση της μεγέθυνσης (Ζουμ) ώστε να εμφανίζεται ολόκληρη η σελίδα. 8. Εμφανίστε την προηγούμενη σελίδα του φύλλου εργασίας. 9. Πώς μπορείτε να εμφανίσετε τα περιθώρια του φύλλου εργασίας; 10. Τροποποιήστε το αριστερό περιθώριο ώστε ο πίνακας να εμφανίζεται περίπου στο μέσο της σελίδας.

28 180 Ενότητα 4 Υπολογιστικά φύλλα 11. Κλείστε την προβολή Προεπισκόπησης Εκτύπωσης. 12. Για ποιο πράγμα μάς ενημερώνουν οι διακεκομμένες κατακόρυφες και οριζόντιες γραμμές του φύλλου εργασίας που εμφανίζονται μετά τη χρήση της προβολής Προεπισκόπησης Εκτύπωσης; 13. Εμφανίστε το φύλλο εργασίας Σε κυκλοφορία σε προβολή Προεπισκόπησης Εκτύπωσης. 14. Κλείστε την προβολή Προεπισκόπησης Εκτύπωσης. 15. Μεταφερθείτε στο φύλλο εργασίας Πωλήσεις και ορίστε την περιοχή Α1:G17 ως περιοχή εκτύπωσης. 16. Μεταφερθείτε στην προβολή Προεπισκόπησης Εκτύπωσης για να βεβαιωθείτε ότι θα τυπωθούν μόνο τα δεδομένα της περιοχής εκτύπωσης. 17. Επιλέξτε την κατάλληλη εντολή για να τυπωθεί το πρώτο μέρος του φύλλου εργασίας Πωλήσεις, δηλαδή η περιοχή εκτύπωσης. 18. Προσθέστε στην περιοχή εκτύπωσης τα κελιά Α21:G Τυπώστε τα περιεχόμενα του φύλλου εργασίας, αγνοώντας τις περιοχές εκτύπωσης που έχετε ορίσει. 20. Καταργήστε τις περιοχές εκτύπωσης που ορίσατε στο φύλλο εργασίας Πωλήσεις. 21. Τυπώστε όλα τα φύλλα του βιβλίου εργασίας. 22. Περιγράψτε τη διαδικασία με την οποία μπορούμε να τυπώσουμε μεμονωμένες σελίδες ενός φύλλου εργασίας. 23. Πώς μπορούμε να επιλέξουμε άλλο εκτυπωτή για την εκτύπωσή μας; 24. Πότε χρησιμοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου Συρραφή στο πλαίσιο διαλόγου Εκτύπωση; 25. Αποθηκεύστε τις αλλαγές του βιβλίου εργασίας και κλείστε το Microsoft Excel.

29 Κεφάλαιο 61. Δημιουργία γραφήματος Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ο παρακάτω πίνακας περιέχει τα ονόματα των βασικών στοιχείων ενός γραφήματος. Συμπληρώστε τον πίνακα με τους αντίστοιχους αριθμούς με τους οποίους έχουν επισημανθεί τα στοιχεία αυτά στην επόμενη εικόνα. Ονομασία Τίτλος γραφήματος Υπόμνημα Περιοχή σχεδίασης Περιοχή γραφήματος Άξονας κατηγοριών Άξονας τιμών Δεδομένα προέλευσης Αριθμός αντικειμένου

30 182 Ενότητα 4 Υπολογιστικά φύλλα Ανοίξτε το βιβλίο εργασίας Αθήνα-Θεσσαλονίκη από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 3. Αποθηκεύστε το βιβλίο εργασίας με το όνομα Μέσα Μεταφοράς, στο φάκελο Έγγραφα. 4. Δημιουργήστε ένα γράφημα απλής πίτας για την περιοχή κελιών Α4:Β9. 5. Καταχωρίστε ως τίτλο του γραφήματος το κείμενο Στατιστικά Στοιχεία Μεταφορικών Μέσων. 6. Αλλάξτε το μέγεθος γραμματοσειράς του τίτλου σε 16 στιγμές. 7. Προσθέστε στο γράφημά σας ετικέτες δεδομένων, επιλέγοντας να εμφανίζεται το ποσοστό στο εξωτερικό κάθε τμήματος της πίτας. 8. Μετακινήστε το γράφημα κάτω από τον πίνακα με τα δεδομένα. 9. Αλλάξτε το μέγεθος του γραφήματος ώστε αυτό να γίνει περίπου διπλάσιο από τον πίνακα. 10. Επιλέξτε την περιοχή γραφήματος. 11. Αλλάξτε το χρώμα φόντου της περιοχής γραφήματος σε πορτοκαλί. 12. Καταργήστε το υπόμνημα του γραφήματος. 13. Αλλάξτε τον τύπο του γραφήματος ώστε τα δεδομένα να παρουσιάζονται ως τρισδιάστατη πίτα με τα τμήματά της ενωμένα. 14. Μορφοποιήστε το περίγραμμα της περιοχής γραφήματος με εξωτερική σκιά με μετατόπιση προς τα επάνω και στρογγυλεμένες γωνίες.

31 15. Επιλέξτε όλα τα τμήματα της πίτας. 61 Δημιουργία γραφήματος Επιλέξτε το τμήμα της πίτας που απεικονίζει την τιμή για το Αυτοκίνητο. 17. Αλλάξτε τα χρώματα όλων των τμημάτων του γραφήματος πίτας με αυτά της αρεσκείας σας. 18. Αλλάξτε το μέγεθος γραμματοσειράς των ετικετών δεδομένων σε 8 στιγμές. 19. Εμφανίστε το υπόμνημα στα δεξιά του γραφήματος. 20. Μορφοποιήστε τον τίτλο του γραφήματος με γραμματοσειρά Times New Roman και χρώμα της αρεσκείας σας. 21. Εξετάστε σε Προεπισκόπηση Εκτύπωσης μόνο το γράφημα. 22. Πώς μπορούμε να τυπώσουμε μόνο το γράφημα ενός φύλλου εργασίας; 23. Αποθηκεύστε τις αλλαγές σας και κλείστε το βιβλίο εργασίας Μέσα Μεταφοράς. 24. Ανοίξτε το βιβλίο εργασίας Εξυπηρέτηση Πελατών από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 25. Αποθηκεύστε το βιβλίο εργασίας με το όνομα Γραφική απεικόνιση κλήσεων, στο φάκελο Έγγραφα. 26. Δημιουργήστε ένα γράφημα στήλης τμημάτων με τα δεδομένα της περιοχής κελιών Β3:G Καταχωρίστε ως τίτλο του άξονα κατηγοριών το κείμενο Ονοματεπώνυμο Υπαλλήλου, και ως τίτλο του άξονα τιμών το κείμενο Αριθμός κλήσεων. Φροντίστε ο τίτλος του κατακόρυφου άξονα να εμφανίζεται περιστραμμένος. 28. Τοποθετήστε το γράφημα στο Φύλλο2 του βιβλίου εργασίας Πίνακας κλήσεων. 29. Αντιγράψτε το γράφημα και στο ίδιο φύλλο εργασίας με τον πίνακα που περιέχει τα δεδομένα προέλευσης, ξεκινώντας από το κελί Β Διαγράψτε το γράφημα από το Φύλλο Στο Φύλλο1, εκτελέστε την κατάλληλη ενέργεια για να προσθέσετε επάνω από το γράφημα τον τίτλο Εβδομάδα από 7/10 έως 11/ Αλλάξτε τη θέση του γραφήματος ώστε να καταλαμβάνει όλο το χώρο ενός νέου φύλλου εργασίας, που θα έχει το όνομα Γράφημα. 33. Τροποποιήστε την κλίμακα του άξονα τιμών ώστε η μέγιστη τιμή να είναι Τροποποιήστε την κλίμακα του άξονα τιμών ώστε οι κύριες υποδιαιρέσεις του να εμφανίζονται ανά 5 μονάδες. 35. Αλλάξτε τον τύπο του γραφήματος από γράφημα στηλών σε γράφημα ράβδου τμημάτων.

32 184 Ενότητα 4 Υπολογιστικά φύλλα 36. Αλλάξτε τον προσανατολισμό τού τίτλου τού άξονα τιμών σε οριζόντιο. 37. Αποθηκεύστε τις αλλαγές σας και κλείστε το βιβλίο εργασίας Γραφική απεικόνιση κλήσεων. 38. Ανοίξτε το βιβλίο εργασίας Στατιστικά Στοιχεία από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 39. Αποθηκεύστε το βιβλίο εργασίας με το ίδιο όνομα, στο φάκελο Έγγραφα. 40. Χρησιμοποιώντας τις περιοχές κελιών Α4:J11 και A15:J16, δημιουργήστε ένα γράφημα γραμμών με δείκτες σε κάθε τιμή δεδομένων. 41. Προσθέστε τον τίτλο Τρέχον σχολικό έτος επάνω από το γράφημα. 42. Τοποθετήστε το γράφημα σε ένα νέο φύλλο εργασίας με το όνομα Τρέχον έτος. 43. Μορφοποιήστε το γράφημα ώστε η περιοχή σχεδίασης να εμφανίζεται με ανοιχτό κίτρινο χρώμα φόντου. 44. Προσθέστε ετικέτες με τις τιμές στα δεξιά των σημείων δεδομένων του γραφήματος. 45. Εκτελέστε την κατάλληλη ενέργεια ώστε η περιοχή γραφήματος να αποκτήσει περίγραμμα κορνίζας με τραχέα όρια. 46. Αλλάξτε τη θέση του υπομνήματος ώστε να τοποθετηθεί κάτω από το γράφημα. 47. Προσθέστε στον κατακόρυφο άξονα τιμών τον τίτλο Συμμετοχές, φροντίζοντας να εμφανίζεται περιστραμμένος. 48. Εφαρμόστε στο γράφημα τη Διάταξη Εφαρμόστε στο γράφημα το Στυλ Αποθηκεύστε τις αλλαγές σας και κλείστε το βιβλίο εργασίας Στατιστικά Στοιχεία. 51. Κλείστε το Microsoft Excel.

33 Κεφάλαιο 62. Απόλυτες, σχετικές, και μικτές αναφορές κελιών Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Τι είναι η αναφορά κελιού; 2. Από ποια τρία βασικά μέρη αποτελείται η αναφορά μιας περιοχής κελιών; 3. Ποια η διαφορά μεταξύ των σχετικών και των απόλυτων αναφορών κελιών; 4. Ποιο σύμβολο χρησιμοποιούμε και πού πρέπει να το τοποθετήσουμε προκειμένου να μετατρέψουμε την αναφορά του κελιού B14 σε απόλυτη; 5. Ανοίξτε το βιβλίο εργασίας Υπολογισμός Τόκων από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 6. Αποθηκεύστε το βιβλίο εργασίας με το όνομα Επιτόκια, στο φάκελο Έγγραφα. 7. Χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Αυτόματης συμπλήρωσης, συμπληρώστε τα ποσά των επιτοκίων ώστε να συμφωνούν με την παρακάτω εικόνα:

34 186 Ενότητα 4 Υπολογιστικά φύλλα 8. Δημιουργήστε τον κατάλληλο τύπο στο κελί Β5 για να υπολογίσετε τον τόκο που προκύπτει για το ποσό του κελιού Β3, όταν το επιτόκιο είναι αυτό που περιέχεται στο κελί Α5. 9. Τροποποιήστε τον τύπο του κελιού B5 ώστε να χρησιμοποιεί απόλυτη αναφορά για το κελί Β Αντιγράψτε τον τύπο στην περιοχή κελιών Β6:Β Τροποποιήστε τον τύπο του κελιού Β5 ώστε να χρησιμοποιεί μικτή αναφορά, δηλαδή να παραμένει σταθερή η στήλη της αναφοράς Α5 και η γραμμή της αναφοράς Β Αντιγράψτε τον τύπο του κελιού Β5 στα κελιά C5 και D Αντιγράψτε τον τύπο του κελιού C5 στην περιοχή κελιών C6:C14, και τον τύπο του κελιού D5 στην περιοχή κελιών D6:D Αποθηκεύστε τις αλλαγές σας και κλείστε το βιβλίο εργασίας Επιτόκια. 15. Ανοίξτε το βιβλίο εργασίας Εμπορεύματα από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 16. Αποθηκεύστε το βιβλίο εργασίας με το ίδιο όνομα, στο φάκελο Έγγραφα. 17. Υπολογίστε στο κελί Β12 το άθροισμα της περιοχής κελιών Β6:Β11 που παρουσιάζει τις πωλήσεις του μήνα Φεβρουαρίου σε δραχμές. 18. Στο κελί C6, καταχωρίστε τον κατάλληλο τύπο για να υπολογίσετε τα έσοδα από τις πωλήσεις κάθε είδους σε ευρώ ( ), χρησιμοποιώντας απόλυτη αναφορά για το κελί D Αντιγράψτε τον τύπο του κελιού C6 στην περιοχή κελιών C7:C Στο κελί D6, υπολογίστε το ποσοστό επί των συνολικών πωλήσεων για το πρώτο είδος (Πατατάκια/Γαριδάκια), διαιρώντας τα περιεχόμενα του κελιού C6 με το σύνολο πω-

35 62 Απόλυτες, σχετικές, και μικτές αναφορές κελιών 187 λήσεων του κελιού C12. Χρησιμοποιήστε στον τύπο τις κατάλληλες σχετικές και απόλυτες αναφορές. 21. Αντιγράψτε τον τύπο του κελιού D6 στην περιοχή κελιών D7:D Μορφοποιήστε την περιοχή κελιών D6:D11 ώστε τα περιεχόμενά της να εμφανίζονται ως ποσοστά με ένα δεκαδικό ψηφίο. 23. Αποθηκεύστε τις αλλαγές σας στο βιβλίο εργασίας Εμπορεύματα και κλείστε το Microsoft Excel.

36 Κεφάλαιο 63. Συναρτήσεις Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Τι είναι μια συνάρτηση; 2. Στον παρακάτω πίνακα, συμπληρώστε τα ονόματα των συναρτήσεων που εκτελούν την αναγραφόμενη λειτουργία. Όνομα συνάρτησης Λειτουργία Αθροίζει μία ή περισσότερες περιοχές κελιών. Υπολογίζει το μέσο όρο των επιλεγμένων τιμών. Επιστρέφει τη μέγιστη τιμή των επιλεγμένων αριθμών. Επιστρέφει την ελάχιστη τιμή των επιλεγμένων αριθμών. Υπολογίζει το πλήθος των επιλεγμένων κελιών. Επιστρέφει μια τιμή αν η συνθήκη που καθορίζουμε είναι αληθής, και μια άλλη αν είναι ψευδής. Εμφανίζει το πλήθος των κελιών που περιέχουν δεδομένα οποιουδήποτε είδους (π.χ., κείμενο, αριθμούς, τύπους, σύμβολα, μηδενικές τιμές) και δεν είναι κενά. Στρογγυλοποιεί οποιονδήποτε αριθμό περιέχεται στο ενεργό κελί στον πλησιέστερο ακέραιο ή σε ένα δεδομένο αριθμό ψηφίων, ανάλογα με τις τιμές που δίνουμε στα ορίσματα της συνάρτησης.

37 63 Συναρτήσεις Ξεκινήστε την εφαρμογή υπολογιστικών φύλλων και ανοίξτε το βιβλίο εργασίας Αποτελέσματα Τάξης από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 4. Αποθηκεύστε το βιβλίο εργασίας, με το ίδιο όνομα αρχείου, στο φάκελο Έγγραφα. 5. Αναφέρετε δύο τρόπους με τους οποίους μπορούμε να καταχωρίσουμε μια συνάρτηση. 6. Στον παρακάτω πίνακα, συμπληρώστε σε ποια κατηγορία συναρτήσεων του Microsoft Excel ανήκει κάθε μία από τις συναρτήσεις: Όνομα συνάρτησης AVERAGE (Μέσος Όρος) MAX (Μέγιστη τιμή) MIN (Ελάχιστη τιμή) COUNT (Πλήθος) COUNTΑ (Πλήθος μη κενών κελιών) COUNTBLANK (Πλήθος κενών κελιών) IF (Αν) ROUND (Στρογγυλοποίηση) SUM (Άθροισμα) Κατηγορία 7. Στο κελί Β31 του φύλλου εργασίας Τρίμηνο 1, υπολογίστε το μέσο όρο του πρώτου τριμήνου για όλους τους μαθητές. Χρησιμοποιήστε την περιοχή κελιών Β5:Β Μεταφερθείτε στο φύλλο εργασίας Τρίμηνο 2 και καταχωρίστε στο κελί Β31 την κατάλληλη συνάρτηση προκειμένου να υπολογίσετε το μέσο όρο της βαθμολογίας των μαθητών για το δεύτερο τρίμηνο. Χρησιμοποιήστε την περιοχή κελιών Β5:Β Μεταφερθείτε στο φύλλο εργασίας Τρίμηνο 3, και στο κελί G5 καταχωρίστε την κατάλληλη συνάρτηση για να υπολογίσετε την ελάχιστη βαθμολογία του πρώτου μαθητή στη λίστα, οι βαθμοί του οποίου περιέχονται στην περιοχή κελιών Β5:F Αντιγράψτε τη συνάρτηση του κελιού G5 στην περιοχή κελιών G6:G Στο κελί Η5, καταχωρίστε την κατάλληλη συνάρτηση για να υπολογίσετε τη μέγιστη βαθμολογία του πρώτου μαθητή στη λίστα, οι βαθμοί του οποίου περιέχονται στην περιοχή κελιών Β5:F Αντιγράψτε τη συνάρτηση του κελιού H5 στην περιοχή κελιών H6:H Καταχωρίστε στο κελί I5 την κατάλληλη συνάρτηση ώστε να υπολογίσετε το μέσο όρο της περιοχής κελιών B5:F5 για το τρίτο τρίμηνο.

38 190 Ενότητα 4 Υπολογιστικά φύλλα 14. Αντιγράψτε τη συνάρτηση του κελιού I5 στην περιοχή κελιών I6:I Καταχωρίστε στο κελί G31 την κατάλληλη συνάρτηση για να υπολογίσετε την ελάχιστη βαθμολογία της τάξης, χρησιμοποιώντας την περιοχή κελιών G5:G Χρησιμοποιώντας την κατάλληλη συνάρτηση, υπολογίστε στο κελί H31 τη μέγιστη βαθμολογία της τάξης από την περιοχή κελιών H5:H Χρησιμοποιώντας την κατάλληλη συνάρτηση, υπολογίστε στο κελί I31 το μέσο όρο της τάξης για το τρίτο τρίμηνο από την περιοχή κελιών I5:I Στο κελί J5, χρησιμοποιήστε την κατάλληλη συνάρτηση ώστε το πρόγραμμα να εμφανίζει το κείμενο Άνοδος αν ο μέσος όρος του τρίτου τριμήνου είναι μεγαλύτερος από το βαθμό του δευτέρου τριμήνου που περιέχεται στο κελί Β5 του φύλλου εργασίας Τρίμηνο 2. Σε διαφορετική περίπτωση, στο κελί J5 να εμφανίζεται το κείμενο Πτώση. Αντιγράψτε τη συνάρτηση στην περιοχή κελιών J6:J Χρησιμοποιώντας την κατάλληλη συνάρτηση, υπολογίστε στο κελί J31 το πλήθος των κελιών της περιοχής I5:I28 που περιέχουν αριθμούς. 20. Μεταφερθείτε στο φύλλο εργασίας Βαθμολογία και υπολογίστε στο κελί Β5 τον ετήσιο μέσο όρο του μαθητή, χρησιμοποιώντας το κελί Β5 από το φύλλο εργασίας Τρίμηνο 1, το κελί Β5 από το φύλλο εργασίας Τρίμηνο 2, και το κελί Ι5 από το φύλλο εργασίας Τρίμηνο Αντιγράψτε τον τύπο του κελιού Β5 του φύλλου εργασίας Βαθμολογία, στην περιοχή κελιών Β6:Β28 του ίδιου φύλλου εργασίας. 22. Στο κελί C5 του φύλλου εργασίας Βαθμολογία, εμφανίστε τα περιεχόμενα του κελιού Β5 στρογγυλοποιημένα στο πρώτο δεκαδικό ψηφίο. Στη συνέχεια, αντιγράψτε τη συνάρτηση στην περιοχή κελιών C6:C Χρησιμοποιώντας τη γραμμή κατάστασης, ενημερωθείτε για τον ελάχιστο βαθμό, το μέγιστο βαθμό, και το μέσο όρο της περιοχής κελιών Β5:Β28 του φύλλου εργασίας Βαθμολογία. 24. Αποθηκεύστε τις αλλαγές και κλείστε το βιβλίο εργασίας Αποτελέσματα Τάξης. 25. Ανοίξτε το βιβλίο εργασίας Κωμωδίες από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 26. Προσθέστε στο κελί Β18 μια συνάρτηση για να υπολογίσετε το πλήθος κελιών της περιοχής κελιών Ε2:Ε15 που δεν είναι κενά. 27. Προσθέστε στο κελί Β19 μια συνάρτηση για να υπολογίσετε το πλήθος κελιών της περιοχής G2:G15 που περιέχουν αριθμητικά δεδομένα ημερομηνιών. 28. Προσθέστε στο κελί Β20 μια συνάρτηση για να υπολογίσετε το πλήθος κελιών της περιοχής G2:G15 που δεν είναι κενά.

39 63 Συναρτήσεις Στο κελί Β21, υπολογίστε το μέσο όρο της περιοχής κελιών F2:F Στο κελί Β22, εμφανίστε τα περιεχόμενα του κελιού Β21 στρογγυλοποιημένα στις μονάδες. 31. Αποθηκεύστε το βιβλίο εργασίας με το ίδιο όνομα στο φάκελο Έγγραφα. 32. Στο κελί Β23 υπολογίστε το πλήθος κελιών της περιοχής G2:G15 που είναι κενά. 33. Κλείστε το βιβλίο εργασίας χωρίς να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας.

40 Κεφάλαιο 64. Διαχείριση φύλλων και βιβλίων εργασίας Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ανοίξτε το βιβλίο εργασίας Software Solutions από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 2. Αποθηκεύστε το βιβλίο εργασίας με το ίδιο όνομα, στο φάκελο Έγγραφα. 3. Χρησιμοποιώντας τα κουμπιά μετακίνησης, μεταφερθείτε στα διάφορα φύλλα εργασίας. 4. Εμφανίστε τα περιεχόμενα του φύλλου εργασίας με το όνομα Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα. 5. Τι χρώμα έχει το φόντο μιας επιλεγμένης καρτέλας φύλλου εργασίας; 6. Επιλέξτε δύο καρτέλες φύλλων εργασίας. 7. Ακυρώστε την επιλογή σας. 8. Επιλέξτε όλες τις καρτέλες φύλλων εργασίας. 9. Μετονομάστε το φύλλο εργασίας Στοιχεία σε Απόρρητα. 10. Προσθέστε ένα νέο φύλλο εργασίας, με το όνομα Ληφθέντα Βιογραφικά. 11. Χρησιμοποιώντας το μενού συντόμευσης, μεταφέρετε το νέο φύλλο εργασίας στην τελευταία θέση.

41 64 Διαχείριση φύλλων και βιβλίων εργασίας Χρησιμοποιώντας το ποντίκι, μεταφέρετε το φύλλο εργασίας Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα στην πρώτη θέση. 13. Χρησιμοποιώντας το μενού συντόμευσης, αντιγράψτε το φύλλο εργασίας Χρήσιμα τηλέφωνα σε ένα νέο βιβλίο εργασίας. 14. Αποθηκεύστε το νέο βιβλίο εργασίας με το όνομα Τηλέφωνα στο φάκελο Έγγραφα, και μετά κλείστε το. 15. Διαγράψτε το φύλλο εργασίας Χρήσιμα τηλέφωνα του βιβλίου εργασίας Software Solutions. 16. Καταχωρίστε σε όλα τα φύλλα εργασίας το κείμενο Software Solutions στο κελί Α Μορφοποιήστε το κείμενο Software Solutions όλων των φύλλων με γραμματοσειρά Comic Sans MS και μέγεθος 26 στιγμών. 18. Καταργήστε την ομαδοποίηση των φύλλων εργασίας. 19. Αποθηκεύστε τις αλλαγές και κλείστε την εφαρμογή υπολογιστικών φύλλων.

42 Κεφάλαιο 65. Διαχείριση δεδομένων Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ξεκινήστε το Microsoft Excel και ανοίξτε το βιβλίο εργασίας Κατάσταση Μαθητών από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 2. Αποθηκεύστε το βιβλίο εργασίας με το όνομα Λίστα Μαθητών, στο φάκελο Έγγραφα. 3. Τι είναι πίνακας; 4. Τι είναι εγγραφή πίνακα; 5. Μετατρέψτε την περιοχή κελιών Α4:J28 σε πίνακα. 6. Κάντε τις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να μην εμφανίζεται η γραμμή επικεφαλίδων του πίνακα. 7. Εμφανίστε τις επικεφαλίδες του πίνακα και μετατρέψτε τον σε κανονική περιοχή κελιών. 8. Εντοπίστε τη μαθήτρια με το επώνυμο Παυλίδου Κ. και αλλάξτε το επώνυμό της σε Παυλακίδου Κ. 9. Ταξινομήστε τον πίνακα σύμφωνα με το Ονοματεπώνυμο σε αύξουσα σειρά. 10. Ταξινομήστε τον πίνακα σύμφωνα με το Μέσο όρο του δεύτερου τριμήνου από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο.

43 65 Διαχείριση δεδομένων Ταξινομήστε τον πίνακα πρώτα σύμφωνα με το Μέσο όρο του δεύτερου τριμήνου από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο, και έπειτα με βάση το Ονοματεπώνυμο σε αύξουσα σειρά. 12. Χρησιμοποιώντας τη λειτουργία εύρεσης, εντοπίστε την εγγραφή με επώνυμο Σάμου. 13. Χρησιμοποιώντας τη λειτουργία εύρεσης, εντοπίστε την αναφορά του κελιού C16 στους τύπους του φύλλου εργασίας. 14. Εντοπίστε την εγγραφή με επώνυμο Ξένου και αντικαταστήστε τη με το επώνυμο Ψέμου. 15. Αποθηκεύστε τις αλλαγές και κλείστε το βιβλίο εργασίας Λίστα Μαθητών.

44 Κεφάλαιο 66. Διαμόρφωση σελίδας Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ανοίξτε το βιβλίο εργασίας Προϊόντα Ομορφιάς από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 2. Αποθηκεύστε το βιβλίο εργασίας με το ίδιο όνομα αρχείου, στο φάκελο Έγγραφα. 3. Μεταφερθείτε στο φύλλο εργασίας έτος εισαγωγής στην αγορά. 4. Προσθέστε σε αυτό μια κεφαλίδα, με την τρέχουσα ημερομηνία στο δεξιό τμήμα της. 5. Στο υποσέλιδο του ίδιου φύλλου εργασίας, προσθέστε στο κεντρικό τμήμα το κείμενο Δέκα χρόνια στο χώρο της ομορφιάς. 6. Μορφοποιήστε το κείμενο του υποσέλιδου με γραμματοσειρά Bookman Old Style μεγέθους 11 στιγμών και πλάγια. 7. Ρυθμίστε το επάνω και το κάτω περιθώριο των σελίδων του φύλλου εργασίας στα 4,5 εκατοστά. 8. Αλλάξτε την κλίμακα εκτύπωσης του φύλλου εργασίας σε 125%. 9. Μεταφερθείτε στο φύλλο εργασίας Σε κυκλοφορία και αλλάξτε τον προσανατολισμό της σελίδας σε οριζόντιο. 10. Εκτελέστε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο πίνακας δεδομένων του φύλλου εργασίας να τυπώνεται στοιχισμένος οριζόντια στο κέντρο της σελίδας.

45 66 Διαμόρφωση σελίδας Στο υποσέλιδο του φύλλου εργασίας Σε κυκλοφορία, προσθέστε την προκαθορισμένη αρίθμηση σελίδων Σελίδα 1 από?. 12. Στο αριστερό τμήμα της κεφαλίδας, προσθέστε αυτόματα το όνομα του βιβλίου εργασίας ακολουθούμενο από μία παύλα ( ) και το όνομα του φύλλου εργασίας. 13. Κάντε τις κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε να τυπώνονται οι γραμμές πλέγματος και οι επικεφαλίδες γραμμών και στηλών. 14. Μεταφερθείτε στο φύλλο εργασίας Πωλήσεις. Σε πόσες σελίδες μπορεί να τυπωθεί; 15. Προσθέστε μια κεφαλίδα, η οποία στο δεξιό τμήμα της θα εμφανίζει τον αριθμό της τρέχουσας σελίδας. Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε το κείμενο από και προσθέστε αυτόματα και το συνολικό αριθμό σελίδων. 16. Κάντε τις κατάλληλες ρυθμίσεις, ώστε η γραμμή 1 του φύλλου εργασίας Πωλήσεις να επαναλαμβάνεται στην κορυφή κάθε τυπωμένης σελίδας του φύλλου. 17. Κάντε τις κατάλληλες ρυθμίσεις στο φύλλο εργασίας Πωλήσεις ώστε να τυπώνεται ο- λόκληρο σε μία σελίδα. 18. Αποθηκεύστε τις αλλαγές που κάνατε και κλείστε το βιβλίο εργασίας Προϊόντα Ομορφιάς.

46 Κεφάλαιο 67. Χρήση πολλών βιβλίων εργασίας και διαχείριση αρχείων Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του ανοίγματος και της επεξεργασίας πολλών βιβλίων εργασίας ταυτόχρονα; 2. Ανοίξτε τα βιβλία εργασίας Facts and figures, Οικονομικά στοιχεία, και Δημογραφικά στοιχεία από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 3. Πού μπορούμε να δούμε όλα τα ανοικτά βιβλία εργασίας; 4. Τακτοποιήστε σε οριζόντια παράθεση όλα τα ανοιχτά παράθυρα. 5. Ποιο είναι το ενεργό βιβλίο εργασίας; 6. Αντιγράψτε τα περιεχόμενα της περιοχής κελιών Α1:Β38 του βιβλίου εργασίας Οικονομικά στοιχεία, στο κελί Α1 του φύλλου εργασίας Πληθυσμός του βιβλίου εργασίας Facts and figures. 7. Μετακινήστε τα περιεχόμενα της περιοχής κελιών Α1:Β12 του βιβλίου εργασίας Δημογραφικά στοιχεία, στο κελί Α1 του φύλλου εργασίας Οικονομία του βιβλίου εργασίας Facts and figures. 8. Μεγιστοποιήστε το βιβλίο εργασίας Facts and figures. 9. Ποια η διαφορά της εντολής Αποθήκευση από την εντολή Αποθήκευση ως;

47 67 Χρήση πολλών βιβλίων εργασίας και διαχείριση αρχείων Αποθηκεύστε το βιβλίο εργασίας Facts and figures με όνομα αρχείου Στατιστικά στοιχεία στο φάκελο Έγγραφα. 11. Τι προέκταση ονόματος αρχείου χρησιμοποιεί το Microsoft Excel; 12. Αλλάξτε το όνομα του συντάκτη του βιβλίου εργασίας Στατιστικά Στοιχεία ώστε να εμφανίζεται το όνομά σας ως συντάκτη του βιβλίου εργασίας. 13. Καταχωρίστε το κείμενο Στοιχεία 2006 στην ιδιότητα Τίτλος του βιβλίου εργασίας Στατιστικά Στοιχεία. 14. Προσθέστε το κείμενο Πηγή:CIA στην ιδιότητα Σχόλια του βιβλίου εργασίας Στατιστικά Στοιχεία. 15. Πώς μπορούμε να τροποποιήσουμε τα στοιχεία του χρήστη που θα εμφανίζονται σε όλα τα βιβλία εργασίας τα οποία δημιουργούμε με το Microsoft Excel; 16. Ορίστε ως προεπιλεγμένο φάκελο ανοίγματος και αποθήκευσης αρχείων την επιφάνεια εργασίας. 17. Αποθηκεύστε το βιβλίο εργασίας σε μια μνήμη φλας, σε μορφή Excel και με όνομα αρχείου Στατιστικά στοιχεία Ελλάδας. 18. Αποθηκεύστε το βιβλίο εργασίας Στατιστικά στοιχεία Ελλάδας με το ίδιο όνομα αρχείου στην επιφάνεια εργασίας, και σε κατάλληλη μορφή για να δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο (Internet) ως ιστοσελίδα ενός αρχείου. 19. Καθορίστε ως προεπιλεγμένο φάκελο ανοίγματος και αποθήκευσης αρχείων το φάκελο Έγγραφα. 20. Κλείστε το Microsoft Excel και όλα τα ανοιχτά βιβλία εργασίας.

1. Αναφέρετε δύο τρόπους εκκίνησης της εφαρμογής Microsoft Excel. 2. Χρησιμοποιώντας το κουμπί έναρξη, ξεκινήστε την εφαρμογή υπολογιστικών φύλλων

1. Αναφέρετε δύο τρόπους εκκίνησης της εφαρμογής Microsoft Excel. 2. Χρησιμοποιώντας το κουμπί έναρξη, ξεκινήστε την εφαρμογή υπολογιστικών φύλλων Υπολογιστικά Φύλλα Microsoft Excel 1. Αναφέρετε δύο τρόπους εκκίνησης της εφαρμογής Microsoft Excel. 2. Χρησιμοποιώντας το κουμπί έναρξη, ξεκινήστε την εφαρμογή υπολογιστικών φύλλων Microsoft Excel. 3.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Υπολογιστικά φύλλα. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Υπολογιστικά φύλλα. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Υπολογιστικά φύλλα Κεφάλαιο 51. Microsoft Excel 2007 Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουμε την εφαρμογή Microsoft Excel μπορούμε να πατήσουμε στο κουμπί Έναρξη, μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ. Υπολογιστικά φύλλα

ΜΕΡΟΣ. Υπολογιστικά φύλλα ΜΕΡΟΣ Υπολογιστικά φύλλα 4.1 Microsoft Excel 2003 1. Αναφέρετε δύο τρόπους εκκίνησης της εφαρµογής Microsoft Excel. 2. Χρησιµοποιώντας το κουµπί έναρξη, ξεκινήστε την εφαρµογή υπολογιστικών φύλλων Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις και ασκήσεις Κεφαλαίου 52

Ερωτήσεις και ασκήσεις Κεφαλαίου 52 4 Ερωτήσεις και ασκήσεις Κεφαλαίου 52 1. Αναφέρετε δύο τρόπους εκκίνησης της εφαρµογής Microsoft Excel. 2. Χρησιµοποιώντας το κουµπί έναρξη, ξεκινήστε την εφαρµογή λογιστικών φύλλων Microsoft Excel. 3.

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστικά Φύλλα Microsoft Excel 2016 Level I

Υπολογιστικά Φύλλα Microsoft Excel 2016 Level I Υπολογιστικά Φύλλα Microsoft Excel 2016 Level I 1. Εισαγωγή 1.1. Δυνατότητες και χαρακτηριστικά του προγράμματος 1.2. Τρόποι ενεργοποίησης του προγράμματος 1.3. Περιγραφή του βασικού παραθύρου Ορολογία

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Word Δημιουργία νέου εγγράφου Το σύστημα Βοήθειας του Word...

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Word Δημιουργία νέου εγγράφου Το σύστημα Βοήθειας του Word... ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Microsoft Word 2007... 9 92 Δημιουργία νέου εγγράφου... 20 93 Το σύστημα Βοήθειας του Word... 38 94 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου...

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft EXCEL ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Χρήση της Εφαρμογής.

Microsoft EXCEL ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Χρήση της Εφαρμογής. Microsoft EXCEL Περιεχόμενα ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ 1 Χρήση της Εφαρμογής 2 Κελιά 3 Διαχείριση Φύλλων Εργασίας 4 Τύποι και Συναρτήσεις 5 Μορφοποίηση 6 Γραφήματα 7 Προετοιμασία Εκτυπώσεων Εργασία με υπολογιστικά

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το Excel 2007

Γνωρίστε το Excel 2007 Εισαγωγή τύπων Γνωρίστε το Excel 2007 Πληκτρολογήστε το σύμβολο της ισότητας (=), χρησιμοποιήστε ένα μαθηματικό τελεστή (+,-,*,/) και πατήστε το πλήκτρο ENTER. Πρόσθεση, διαίρεση, πολλαπλασιασμός και αφαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος...

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος... Περιεχόμενα Πρόλογος...11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών... 13 1.1 Εισαγωγή στους υπολογιστές... 15 1.2 Μονάδες μέτρησης... 27 1.3 Οι βασικές λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2007...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 15 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 18 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 20 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE Υπολογιστικά φύλλα (Microsoft Excel) Υπολογιστικά φύλλα (Micrοsoft Excel) 1. Βασικές Λειτουργίες και Περιβάλλον Εφαρμογής Υπολογιστικών Φύλλων. α. Διαχείριση βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 ENOTHTA 4 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από τον συγγραφέα... 7 1 Microsoft Excel 2010... 9 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 27 4 Συμβουλές για

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Επεξεργασία κειμένου. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Επεξεργασία κειμένου. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Επεξεργασία κειμένου 28. Microsoft Word 2007 Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουμε την εφαρμογή Microsoft Word, μπορούμε να πατήσουμε στο κουμπί έναρξη έπειτα στην

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος - 217 - Το στοιχείο που θέλετε να επιλέξετε επισημαίνεται ξεκάθαρα με λαβές επιλογής. Συμβουλή: Για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το στοιχείο γραφήματος που θέλετε να επιλέξετε, το Microsoft Office Excel

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΤΜΗΜΑ ΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡ ΙΤΣΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 08 ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ (ΜΕΡΟΣ 1)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΤΜΗΜΑ ΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡ ΙΤΣΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 08 ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ (ΜΕΡΟΣ 1) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΤΜΗΜΑ ΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡ ΙΤΣΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 08 ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ (ΜΕΡΟΣ 1) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Γραµµή τίτλου Πλαίσιο ονοµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 6: «Microsoft PowerPoint 2007» Κεφάλαιο 6.7: Αναδιάταξη κειμένου και αντικειμένων

ΕΝΟΤΗΤΑ 6: «Microsoft PowerPoint 2007» Κεφάλαιο 6.7: Αναδιάταξη κειμένου και αντικειμένων Πρόγραμμα Πιστοποίησης Γνώσεων και Δεξιοτήτων ΕΝΟΤΗΤΑ 6: «Microsoft PowerPoint 2007» Κεφάλαιο 6.7: Αναδιάταξη κειμένου και αντικειμένων Αντώνης Χατζηνούσκας 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. Σκοπός του Μαθήματος Β. Θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Παρουσιάσεις. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Παρουσιάσεις. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Παρουσιάσεις Κεφάλαιο 82. PowerPoint 2007 Ερωτήσεις επανάληψης Κεφαλαίου 82 1. Ποια είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα του προγράμματος Microsoft PowerPoint; 2. Τι είναι μια διαφάνεια; 3. Τι μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Microsoft Excel 2007... 9 92 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 93 Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 32 94 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Επεξεργασία κειμένου. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Επεξεργασία κειμένου. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Επεξεργασία κειμένου Κεφάλαιο 28. Microsoft Word 2007 Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου 28 1. Ξεκινήστε τον επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word. 2. Ποια είναι η χρησιμότητα μιας εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office...

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 31 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 37 5 Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access... 9 Κεφάλαιο 2: Microsoft Access 2002... 20 Κεφάλαιο 3: Το σύστημα Βοήθειας του Microsoft Office ΧΡ... 36

Διαβάστε περισσότερα

2.1 Windows XP. 2.2 Επιφάνεια εργασίας. 2.3 Γραμμή εργασιών 1/10

2.1 Windows XP. 2.2 Επιφάνεια εργασίας. 2.3 Γραμμή εργασιών 1/10 2.1 Windows XP 1. Τι είναι τα Windows XP; 2. Τι εννοούμε με τον όρο λειτουργικό σύστημα; 3. Αναφέρετε μερικά άλλα λειτουργικά συστήματα που κυκλοφορούν στην αγορά. 4. Αναφέρετε μερικά από τα βοηθητικά

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων... Περιεχόμενα Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...22 Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...23 Επιφάνεια εργασίας...26

Διαβάστε περισσότερα

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Word 2010... 7 Κεφάλαιο 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 13 Κεφάλαιο 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 26 Κεφάλαιο 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 31 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Αντικείμενα Αξιολόγησης Γνώσεις Δεξιότητες Ενέργειες Διαδικασίες (Excel) 1. Βασικές Λειτουργίες & Περιβάλλον Εφαρμογής Υπολογιστικών Φύλλων

Αντικείμενα Αξιολόγησης Γνώσεις Δεξιότητες Ενέργειες Διαδικασίες (Excel) 1. Βασικές Λειτουργίες & Περιβάλλον Εφαρμογής Υπολογιστικών Φύλλων Αντικείμενα Αξιολόγησης Γνώσεις Δεξιότητες Ενέργειες Διαδικασίες (Excel) 1. Βασικές Λειτουργίες & Περιβάλλον Εφαρμογής Υπολογιστικών Φύλλων α. Διαχείριση βιβλίων εργασίας α1. Διαχείριση βιβλίων εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 5.0

Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 5.0 Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 5.0 Πνευματικά Δικαιώματα 2007 Ίδρυμα ECDL (ECDL Foundation www.ecdl.org) Όλα τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα. Κανένα μέρος αυτού του εγγράφου δεν μπορεί να αναπαραχθεί

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word 2003...9. Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων... 41. Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word 2003...9. Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων... 41. Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2003...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 14 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 17 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 18 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξεκινήστε το πρόγραµµα Επεξεργασίας Κειµένου. 2. Αλλάξτε την Προβολή σε ιάταξη εκτύπωσης. 3. Αλλάξτε το Ζουµ προβολής σε Πλάτος σελίδας

1. Ξεκινήστε το πρόγραµµα Επεξεργασίας Κειµένου. 2. Αλλάξτε την Προβολή σε ιάταξη εκτύπωσης. 3. Αλλάξτε το Ζουµ προβολής σε Πλάτος σελίδας 1. Ξεκινήστε το πρόγραµµα Επεξεργασίας Κειµένου 2. Αλλάξτε την Προβολή σε ιάταξη εκτύπωσης 3. Αλλάξτε το Ζουµ προβολής σε Πλάτος σελίδας 4. Εµφανίστε τη γραµµή εργαλείων Σχεδίαση 5. Πληκτρολογήστε το κείµενο

Διαβάστε περισσότερα

Γραφήματα. Excel 2003

Γραφήματα. Excel 2003 Γραφήματα Excel 2003 Ορολογία Τίτλος γραφήματος Σειρά δεδομένων Υπόμνημα Κατηγορίες Ετικέτες Δείκτες Περιοχή γραφήματος Περιοχή σχεδίασης γραφήματος Γραμμές πλέγματος Οδηγός γραφημάτων Για τη δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD 1. Προσθήκη στηλών σε τμήμα εγγράφου 2. Εσοχή παραγράφου 3. Εισαγωγή Κεφαλίδας, Υποσέλιδου και Αριθμού Σελίδας 4. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Excel 2003... 9 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 3 Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 37 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: PowerPoint... 9 Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέας παρουσίασης... 27 Κεφάλαιο 4: Μορφοποίηση κειμένου παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Key CERT: ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Key CERT: ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Key CERT: ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ Έκδοση 1.0 Σελίδα 1 από 6 ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ Τα ακόλουθα αποτελούν την εξεταστέα ύλη για την ενότητα Υπολογιστικά Φύλλα και θεωρούνται η

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word)

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word) 1. Πώς δημιουργούμε ένα νέο έγγραφο; 2. Πώς αποθηκεύουμε ένα έγγραφο στη δισκέτα μας; 3. Μπορείτε να περιγράψετε τη βασική οθόνη του Word;. 4. Τι ακριβώς κάνει το εργαλείο ζουμ; 5. Ποιους κανόνες ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft WORD ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Χρήση της Εφαρμογής

Microsoft WORD ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Χρήση της Εφαρμογής Microsoft WORD Περιεχόμενα ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1 Χρήση της Εφαρμογής 2 Δημιουργία Εγγράφων 3 Μορφοποίηση 4 Αντικείμενα 5 Συγχώνευση Αλληλογραφίας 6 Προετοιμασία Αποτελεσμάτων Εργασία με έγγραφα και αποθήκευση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Excel) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT EXCEL (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Office Excel 2007

Microsoft Office Excel 2007 Σημειώσεις για την εφαρμογή Microsoft Office Excel 2007 Μαυρίδης Ανέστης Δρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Ξάνθη, Σεπτέμβριος 2014 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Σημειώσεις για το σχολικό έτος 2014-2015 Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

ECDL Module 4 Υπολογιστικά Φύλλα Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0)

ECDL Module 4 Υπολογιστικά Φύλλα Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) ECDL Module 4 Υπολογιστικά Φύλλα Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) (Module 4 Spreadsheets) Συνολική ιάρκεια: Προτεινόµενο * Χρονοδιάγραµµα Εκπαίδευσης 10-14 (δέκα έως δεκατέσσερις) ώρες

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση 8 η (EXCEL) ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ- ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Εργαστηριακή άσκηση 8 η (EXCEL) ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ- ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ Εργαστηριακή άσκηση 8 η (EXCEL) ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ- ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 1 Συνάρτηση SUMIF() Περιγραφή Χρησιμοποιείτε τη συνάρτηση SUMIF για να αθροίσετε τις τιμές σε μια περιοχή οι οποίες πληρούν τα κριτήρια

Διαβάστε περισσότερα

Οι εφαρμογές Υπολογιστικών Φύλλων είναι προγράμματα που μας παρέχουν πολλές δυνατότητες όπως:

Οι εφαρμογές Υπολογιστικών Φύλλων είναι προγράμματα που μας παρέχουν πολλές δυνατότητες όπως: Εισαγωγή στα Υπολογιστικά Φύλλα Οι εφαρμογές Υπολογιστικών Φύλλων είναι προγράμματα που μας παρέχουν πολλές δυνατότητες όπως: Να καταχωρούμε δεδομένα σε γραμμές και στήλες. Τα δεδομένα μπορεί να είναι

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξεκινήστε το Microsoft Word και ανοίξτε το έγγραφο Αsia.doc από την επιφάνεια εργασίας.

1. Ξεκινήστε το Microsoft Word και ανοίξτε το έγγραφο Αsia.doc από την επιφάνεια εργασίας. Άσκηση 1 1. Ξεκινήστε το Microsoft Word και ανοίξτε το έγγραφο Αsia.doc από την επιφάνεια εργασίας. 2. Αλλάξτε την προβολή του εγγράφου σε Κανονική. 3. Επιλέξτε την κατάλληλη εντολή για κρύψετε τον οριζόντιο

Διαβάστε περισσότερα

8o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΦΑΛΜΑΤΑ, ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

8o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΦΑΛΜΑΤΑ, ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 8o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΦΑΛΜΑΤΑ, ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. Κωδικοί σφαλμάτων 2. Μορφοποίηση υπό όρους 3. Γραφήματα 1. Κωδικοί σφαλμάτων ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ #### Το πλάτος της στήλης

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Παρουσιάσεις. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Παρουσιάσεις. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Παρουσιάσεις Κεφάλαιο 82. PowerPoint 2007 Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Η εφαρμογή Microsoft PowerPoint είναι ειδικά κατασκευασμένη για την αποτελεσματική παρουσίαση δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Word) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT WORD (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Εισαγωγή: Tο βιβλίο Τι νέο υπάρχει στο Excel Πρώτα βήματα στο Excel Ευχαριστίες...

Περιεχόμενα. 1 Εισαγωγή: Tο βιβλίο Τι νέο υπάρχει στο Excel Πρώτα βήματα στο Excel Ευχαριστίες... Περιεχόμενα Ευχαριστίες... 13 1 Εισαγωγή: Tο βιβλίο... 15 Χωρίς τεχνικούς όρους!... 15 Σύντομη παρουσίαση... 16 Μερικές συμβάσεις... 18 Μία τελευταία λέξη (ή και περισσότερες)... 18 2 Τι νέο υπάρχει στο

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς 3.3.1.1 Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς Γραμματοσειρές Η λέξη γραμματοσειρά αναφέρεται στο στυλ που εμφανίζονται τα γράμματα. Παρακάτω ακολουθούν κάποια παραδείγματα,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιεχόμενα...v

Περιεχόμενα. Περιεχόμενα...v Περιεχόμενα Περιεχόμενα...v Κεφάλαιο 1: Ρυθμίσεις γραμμών εργαλείων και μενού...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παραθύρων και προβολές...18 Κεφάλαιο 3: Εύρεση, αντικατάσταση, και μετάβαση σε συγκεκριμένο στοιχείο...35

Διαβάστε περισσότερα

EXCEL. 1 Προϊόν Τεμάχια Τιμή Μονάδας Κόστος ΦΠΑ Τελική τιμή

EXCEL. 1 Προϊόν Τεμάχια Τιμή Μονάδας Κόστος ΦΠΑ Τελική τιμή 1. Ανοίξτε την εφαρμογή Λογιστικού Φύλλου Εκτελούμε το Excel 2. Δημιουργήστε τον πιο κάτω πίνακα: Α Β C D E F 1 Προϊόν Τεμάχια Τιμή Μονάδας Κόστος ΦΠΑ Τελική τιμή 2 Προϊόν Α 3 2,3 3 Προϊόν Β 4 7 3. Στo

Διαβάστε περισσότερα

www.costaschatzinikolas.gr

www.costaschatzinikolas.gr ECDL CORE ΕΝΟΤΗΤΑ 6 Παρουσιάσεις Microsoft Powerpoint Επαναληπτικές Ερωτήσεις Εξετάσεων ECDL CORE ΕΝΟΤΗΤΑ 6 Παρουσιάσεις Microsoft Powerpoint Επαναληπτικές Ερωτήσεις Εξετάσεων Δημιουργία - Συγγραφή Costas

Διαβάστε περισσότερα

Α.Φ.Μ. ΕΠΙΘΕΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΑΡ

Α.Φ.Μ. ΕΠΙΘΕΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΑΡ A C C E S S ΑΣΚΗΣΗ 1 1. Δημιουργήστε μια κενή βάση δεδομένων με όνομα «ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ» και αποθηκεύστε την στο φάκελο «Τα έγγραφά μου». 2. Δημιουργήστε πίνακα με ένα πεδίο με όνομα «ΝΟΜΟΣ» το οποίο θα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση διαφανειών...18 Κεφάλαιο 3: Διαχείριση γραφικών...31 Κεφάλαιο 4: Επεξεργασία εικόνων με το Adobe Photoshop...56 Κεφάλαιο 5: Μορφοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 47. 2 Εργασία με δεδομένα και πίνακες Excel 75. Ευχαριστίες...11. Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010...

Περιεχόμενα. 1 Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 47. 2 Εργασία με δεδομένα και πίνακες Excel 75. Ευχαριστίες...11. Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010... Περιεχόμενα Ευχαριστίες...11 Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010...13 Τροποποίηση της εμφάνισης της Κορδέλας...29 Χαρακτηριστικά και συμβάσεις του βιβλίου...35 Χρήση των αρχείων εξάσκησης...37 Βοήθεια...41

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις για το Microsoft Excel 2010

Σημειώσεις για το Microsoft Excel 2010 Σημειώσεις για το Microsoft Excel 2010 2014 Περιεχόμενα Δημήτρης Χατζηιωαννίδης ECDL CTP & CISCO INSTRUCTOR Εισαγωγή στο Excel.... 3 Ανοίξτε το Excel με το κουμπί "Έναρξη" των Windows..... 3 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint

Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint Οι νέες Τεχνολογίες αλλάζουν ριζικά το τοπίο της εκπαίδευσης. Αλλάζουν τον τρόπο διδασκαλίας και μάθησης, τον τρόπο μελέτης αλλά και τον τρόπο έρευνας και αξιολόγησης,

Διαβάστε περισσότερα

www.costaschatzinikolas.gr

www.costaschatzinikolas.gr ECDL CORE ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Επεξεργασία Κειμένου Microsoft Word Επαναληπτικές Ερωτήσεις Εξετάσεων ECDL CORE ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Επεξεργασία Κειμένου Microsoft Word Επαναληπτικές Ερωτήσεις Εξετάσεων Δημιουργία - Συγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Κειμένου - Microsoft Word

Επεξεργασία Κειμένου - Microsoft Word Επεξεργασία Κειμένου - Microsoft Word 1) Έναρξη 1.1) Εκκίνηση Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft Word. Η εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα Κεφαλίδες και υποσέλιδα Διασκεδάστε με τις επιλογές κεφαλίδων και υποσέλιδων δοκιμάζοντας τις ασκήσεις που ακολουθούν. Άσκηση 1: Εισαγωγή υποσέλιδων σε διαφάνειες Η παρουσίαση αποτελείται από πέντε διαφάνειες.

Διαβάστε περισσότερα

1. Βασικές Λειτουργίες του MS- Word

1. Βασικές Λειτουργίες του MS- Word 1. Βασικές Λειτουργίες του MS- Word Το MS-Word, που είναι και αντικείμενο αυτών των σημειώσεων είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, που στις σελίδες του μπορεί να περιέχει εκτός από κείμενο, εικόνες

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων...

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... Μέρος 2 Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων... 211 Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων... 241 Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... 257 Kεφάλαιο 14 Συναρτήσεις Μέρος Β... 285 Kεφάλαιο 15 Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες

Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες Άσκηση 1: Επιλέξτε ένα πρότυπο σχεδίασης Τώρα μπορείτε να προσθέσετε χρώματα. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, ανοίξτε το παράθυρο εργασιών Σχεδίαση διαφάνειας και επιλέξτε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΥ 2007

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΥ 2007 1. ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΝΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΥ 2007 2. ΓΡΑΜΜΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ Κάθε μενού έχει τις δικές της δυνατότητες, όπως για παράδειγμα μόλις πατήσετε το κουμπί κεντρική βγαίνουν τα εικονίδια των δυνατοτήτων που

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα 3.4.1.1 Δημιουργία ενός κενού πίνακα Ένας πίνακας αποτελείται από έναν αριθμό γραμμών και στηλών που δημιουργούν ένα πλέγμα. Σε αυτό το πλέγμα είναι πιθανή η ύπαρξη ή μη περιθωρίων. Κάθε κελί του πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2 Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9 Κεφάλαιο 3 Εφαρμογή σχεδίων 19 Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26 Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Κεφάλαιο 6 Κουμπιά ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστικά Φύλλα (Spreadsheets)

Υπολογιστικά Φύλλα (Spreadsheets) Υπολογιστικά Φύλλα (Spreadsheets) Σεπτέμβριος 2017 Έκδοση 6.0 PEOPLECERT Ελλάς A.E - Φορέας Πιστοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού Κοραή 3, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: 210 372 9100, Fax: 210 372 9101, e-mail: info@peoplecert.org,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος...9. Κεφάλαιο 1: Microsoft Word Κεφάλαιο 2: Microsoft Excel Κεφάλαιο 3: Microsoft Power Point...73

Πρόλογος...9. Κεφάλαιο 1: Microsoft Word Κεφάλαιο 2: Microsoft Excel Κεφάλαιο 3: Microsoft Power Point...73 Περιεχόμενα Πρόλογος...9 Κεφάλαιο 1: Microsoft Word...11 Κεφάλαιο 2: Microsoft Excel...45 Κεφάλαιο 3: Microsoft Power Point...73 Κεφάλαιο 4: Microsoft Access...103 Κεφάλαιο 5: Microsoft Outlook...133 Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα βιβλίων εργασίας και ονόματα κελιών

Πρότυπα βιβλίων εργασίας και ονόματα κελιών Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Ρυθμίσεις γραμμών εργαλείων και μενού...9 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παραθύρων και προβολές...25 Κεφάλαιο 3: Εισαγωγή δεδομένων...44 Κεφάλαιο 4: Προσαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Τι νέο υπάρχει στο Excel 2007; 65

Περιεχόμενα. 1 Τι νέο υπάρχει στο Excel 2007; 65 Περιεχόμενα Ο συγγραφέας... 9 Ευχαριστίες... 10 Χαρακτηριστικά και συμβάσεις του βιβλίου... 11 Χρήση του CD του βιβλίου... 13 Τα περιεχόμενα του CD...13 Ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος...15 Εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Publisher 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( ) " " Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( )   Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση Επεξεργαστής κειμένου Word 2003 Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση Για να αλλάξουμε παράγραφο πατάμε Enter. Για να αφήσουμε μία κενή γραμμή, πατάμε μία φορά το Enter. Για να γράψουμε την επόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Οι πίνακες Οι πίνακες είναι ορθογώνια πλαίσια που χωρίζονται σε γραµµές και στήλες. Η τοµή µιας γραµµής µε µια στήλη προσδιορίζει ένα κελί. Τα στοιχεία, που παρουσιάζουµε,

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας

Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας 3.3.3.1 Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας Συνήθως εκτυπώνουμε κατά τη μακρόστενη μεριά της σελίδας. Αυτού του είδους ο προσανατολισμός ονομάζεται κατακόρυφος.

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 6ο. Υπολογιστικό Φύλλο

Μάθημα 6ο. Υπολογιστικό Φύλλο Μάθημα 6ο Υπολογιστικό Φύλλο Σελίδα 81 από 105 6.1 Εισαγωγή Ένα υπολογιστικό φύλλο, είναι μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή, χωρισμένη σε γραμμές και στήλες για την ευκολότερη καταγραφή διάφορων δεδομένων. Με

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Γνωριμία με το Excel 1. Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 23. Εκτέλεση υπολογισμών σε δεδομένα 35. Αλλαγή της εμφάνισης του εγγράφου 49

Περιεχόμενα. Γνωριμία με το Excel 1. Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 23. Εκτέλεση υπολογισμών σε δεδομένα 35. Αλλαγή της εμφάνισης του εγγράφου 49 Περιεχόμενα Τι νέο υπάρχει στο Microsoft Excel 2002 Διορθώσεις, σχόλια, και βοήθεια Χρήση του συνοδευτικού CD του βιβλίου Συμβάσεις και χαρακτηριστικά του βιβλίου Θέματα εξέτασης MOUS Εξετάσεις MOUS vii

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες δημιουργία και μορφοποίηση πίνακα

Πίνακες δημιουργία και μορφοποίηση πίνακα Πίνακες δημιουργία και μορφοποίηση πίνακα Πρόκειται για ένα από τα πλέον χρήσιμα και ισχυρά εργαλεία του Word. Οι πίνακες αποτελούνται από κατακόρυφες στήλες και οριζόντιες γραμμές, οι οποίες σχηματίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint...9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο... 39

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint...9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο... 39 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint...9 Βασικές έννοιες... 10 Το παράθυρο του PowerPoint... 13 Δημιουργία νέας παρουσίασης... 15 Βασικές εργασίες με διαφάνειες... 22 Προβολές παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα

Ελέγξτε την ταινία σας

Ελέγξτε την ταινία σας Ελέγξτε την ταινία σας Σε αυτές τις ασκήσεις, θα κάνετε εισαγωγή μιας ταινίας και θα χρησιμοποιήσετε τις επιλογές που παρουσιάστηκαν στο μάθημα. Άσκηση 1: Εισαγωγή αρχείου ταινίας 1. Κάντε κλικ στη μικρογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέξτε Κελιά /Γραμματοσειρά και δώστε συγκεκριμένο μέγεθος και τύπο

Επιλέξτε Κελιά /Γραμματοσειρά και δώστε συγκεκριμένο μέγεθος και τύπο 1 Μορφοποίηση κελιών Η μορφοποίηση των κελιών γίνεται από το μενού Μορφή ή πατώντας Control+1 ή κάνοντας δεξί κλικ πάνω στα επιλεγμένα κελιά και στο µενού συντόμευσης που εµφανίζεται κάνουμε επιλέγουμε

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Word 1. Κεφάλαιο 1: Δημιουργία εγγράφου 3

Microsoft Word 1. Κεφάλαιο 1: Δημιουργία εγγράφου 3 Περιεχόμενα Οι νέες δυνατότητες του Microsoft Office XP...xi Διορθώσεις, σχόλια, και βοήθεια...xiv Λήψη βοήθειας για το βιβλίο και το CD του... xiv Λήψη βοήθειας για το Microsoft Excel 2002... xiv Χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία κειμένου: Word 2003

Επεξεργασία κειμένου: Word 2003 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Ρυθμίσεις γραμμών εργαλείων και μενού...9 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παραθύρων και προβολές...26 Κεφάλαιο 3: Εύρεση, αντικατάσταση, και μετάβαση σε συγκεκριμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ. Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων

ΜΕΡΟΣ. Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων ΜΕΡΟΣ Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων 2.1 Windows XP 1. Τι είναι τα Windows XP; 2. Τι εννοούμε με τον όρο λειτουργικό σύστημα; 3. Αναφέρετε μερικά άλλα λειτουργικά συστήματα που κυκλοφορούν στην

Διαβάστε περισσότερα

* Με τη επιλογή Αρχείο --> Δημιουργία ανοίγετε ένα νέο αρχείο με όνομα και μπορείτε να ξεκινήσετε μια ζωγραφιά.

* Με τη επιλογή Αρχείο --> Δημιουργία ανοίγετε ένα νέο αρχείο με όνομα και μπορείτε να ξεκινήσετε μια ζωγραφιά. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΧΡΗΣΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Ζωγραφική 1. Έναρξη εφαρμογής Ερώτηση 1 Συμπληρώστε τα κενά. Όλα τα εργαλεία σχεδίασης βρίσκονται μέσα στην. Όλα

Διαβάστε περισσότερα

Junior A (Κωδ.Τμήματος AJ1)

Junior A (Κωδ.Τμήματος AJ1) International Diploma in It Skills Foundation for Young Learners Junior A (Κωδ.Τμήματος AJ1) Χρήση Υπολογιστή (Κωδ. AJ1.A 01) 1.1 Γενικές διαδικασίες και ρυθμίσεις 1.1.1 Βασικές λειτουργίες και ρυθμίσεις

Διαβάστε περισσότερα

5o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ EXCEL. a) Δημιουργήστε ένα καινούριο βιβλίο του Excel και αποθηκεύστε το στην Επιφάνεια Εργασίας με το όνομα Εργασία5.

5o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ EXCEL. a) Δημιουργήστε ένα καινούριο βιβλίο του Excel και αποθηκεύστε το στην Επιφάνεια Εργασίας με το όνομα Εργασία5. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. Εισαγωγή 2. Χειρισμός φύλλων 5o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ EXCEL 3. Μορφοποίηση κειμένου κελιών 4. Χειρισμός κελιών 1. Εισαγωγή ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ a) Δημιουργήστε ένα καινούριο βιβλίο

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel 2002... 9 Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1.1. Χειρισµός εγγράφων 1.1.1. ηµιουργία, Άνοιγµα, Κλείσιµο, Αποθήκευση εγγράφου 1.1.2. Αποθήκευση εγγράφου µε

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες και Εφαρμογές Πληροφορικής Ασκήσεις Εργαστηρίου Word / Excel

Τεχνολογίες και Εφαρμογές Πληροφορικής Ασκήσεις Εργαστηρίου Word / Excel Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τεχνολογίες και Εφαρμογές Πληροφορικής Ασκήσεις Εργαστηρίου Word / Excel Ανδρέας Βέγλης Ευαγγελία Αβραάμ Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. Α.Π.Θ. Θεσσαλονίκη, Οκτώβριος

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Θέματα 1,2 ης εβδομάδας Περιβάλλον εργασίας Word, Μορφοποίηση Γραμματοσειράς, Μορφοποίηση Παραγράφου Εξάσκηση σε βασικά κείμενα Τι είναι το MS-WORD Είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου,

Διαβάστε περισσότερα

11. Επεξεργασία κειμένου με το OpenOffice 2.0

11. Επεξεργασία κειμένου με το OpenOffice 2.0 11. Επεξεργασία κειμένου με το OpenOffice 2.0 Τι μπορούμε να κάνουμε με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Το κείμενο που πληκτρολογούμε, εμφανίζεται στην οθόνη και παραμένει στη μνήμη RAM μέχρι να το

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της Αυτόματης προσαρμογής κειμένου

Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της Αυτόματης προσαρμογής κειμένου - 117-2. Στο παράθυρο διαλόγου Επιλογές, κάντε κλικ στην καρτέλα Επεξεργασία και κατόπιν επιλέξτε ή απαλείψτε το πλαίσιο ελέγχου Να επιτρέπεται η μεταφορά και η απόθεση κελιών. Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Διοίκησης επιχειρήσεων Πληροφορική I

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Διοίκησης επιχειρήσεων Πληροφορική I ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Διοίκησης επιχειρήσεων Πληροφορική I Ανοίγοντας το Excel (Έναρξη /Προγράμματα /Microsoft Office / Microsoft Office Excel 2007), ανοίγει μπροστά μας ένα βιβλίο εργασίας (Βιβλίο1) με

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1(Σκοπός αντικείμενο)

Άσκηση 1(Σκοπός αντικείμενο) Άσκηση 1( αντικείμενο) Εισαγωγή στο word το περιβάλλον εργασίας Αντικείμενο Γραμμή τίτλου - μενού εργαλεία εργαλειοσειρές χάρακες γραμμή κατάστασης ράβδοι κύλισης κουμπί κλεισίματος, ελαχιστοποίησης, μεγιστοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint 9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο 41

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint 9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο 41 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint 9 Βασικές έννοιες... 10 Το παράθυρο του PowerPoint... 13 Δημιουργία νέας παρουσίασης... 18 Βασικές εργασίες με διαφάνειες... 24 Προβολές παρουσίασης... 28

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ. OpenOffice 3.x Calc

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ. OpenOffice 3.x Calc ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ OpenOffice 3.x Calc Στόχοι: Με τη βοήθεια του οδηγού αυτού ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να: χρησιμοποιεί τα βασικά εργαλεία του Calc κατασκευάζει πίνακες δημιουργεί φόρμουλες υπολογισμού κατασκευάζει

Διαβάστε περισσότερα