Ενότητα. Επεξεργασία κειμένου. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ενότητα. Επεξεργασία κειμένου. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ"

Transcript

1 Ενότητα Επεξεργασία κειμένου

2 Κεφάλαιο 28. Microsoft Word 2007 Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ξεκινήστε τον επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word. 2. Ποια είναι η χρησιμότητα μιας εφαρμογής επεξεργασίας κειμένου; 3. Τι περιέχει και πού βρίσκεται η γραμμή τίτλου της εφαρμογής Microsoft Word; 4. Σε περίπτωση που δεν είναι μεγιστοποιημένο το παράθυρο της εφαρμογής, μεγιστοποιήστε το. 5. Πότε εμφανίζεται το κουμπί Επαναφοράς; 6. Ελαχιστοποιήστε το παράθυρο της εφαρμογής. 7. Εμφανίστε ξανά το παράθυρο του Microsoft Word. 8. Πού βρίσκονται οι χάρακες του Microsoft Word; 9. Αν οι χάρακες είναι ορατοί, κρύψτε τους, ειδάλλως εμφανίστε τους. 10. Τι μορφή έχει το κουμπί Κλεισίματος; 11. Κλείστε την εφαρμογή. 12. Ξεκινήστε και πάλι το Microsoft Word. Πώς ονομάζεται το νέο έγγραφο που δημιουργείται αυτόματα; 13. Επαναφέρετε το παράθυρο της εφαρμογής στο μέγεθος και τη θέση που είχε πριν από τη μεγιστοποίηση. 14. Ποιες πληροφορίες εμφανίζονται στη γραμμή κατάστασης;

3 15. Πού βρίσκεται το Κουμπί Office; 16. Τι περιέχει το μενού του Κουμπιού Office; 17. Τι ονομάζουμε σημείο εισαγωγής; 18. Ποια είναι η κύρια λειτουργία του σημείου εισαγωγής; 19. Ποιες καρτέλες είναι ορατές στην Κορδέλα; 28 Microsoft Word Αναφέρετε τις ομάδες εντολών που περιέχονται στην καρτέλα Διάταξη σελίδας. 21. Εμφανίστε τη Συμβουλή εργαλείου του πρώτου κουμπιού της ομάδας Πρόχειρο της καρτέλας Κεντρική. 22. Κρύψτε την Κορδέλα. 23. Σε ποιο σημείο του παραθύρου της εφαρμογής μπορούμε να ενημερωθούμε για τον α- ριθμό της τρέχουσας σελίδας; 24. Εμφανίστε την Κορδέλα. 25. Σε τι χρησιμεύει το κουμπί ανοίγματος πλαισίου διαλόγου; 26. Εμφανίστε το πλαίσιο διαλόγου Γραμματοσειρά. 27. Αναφέρετε το συνδυασμό πλήκτρων με τον οποίο μπορούμε να κλείσουμε την ενεργό εφαρμογή. 28. Κλείστε την εφαρμογή χρησιμοποιώντας το Κουμπί Office.

4 Κεφάλαιο 29. Δημιουργία νέου εγγράφου Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου 29 1 Ξεκινήστε το Microsoft Word. 2. Πληκτρολογήστε το παρακάτω κείμενο στο νέο έγγραφο: Το πρόγραμμα Microsoft Word 2000 είναι ένας κειμενογράφος ο οποίος είναι σχεδιασμένος να λειτουργεί στο περιβάλλον των Windows 94/99 ή Windows NT/Me. Με τον κειμενογράφο μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα έγγραφα και να επεξεργαστούμε κείμενα με εύκολο και α- ποτελεσματικό τρόπο. Όλα τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για να τα χρησιμοποιούμε με τα Windows 94/99 ή με τα Windows NT τα χειριζόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Το Microsoft Word 2007 είναι το πιο δημοφιλές και ισχυρό πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου της αγοράς. 3. Αναφέρετε δύο τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αποθηκεύσουμε το έγγραφο που μόλις δημιουργήσαμε. 4. Πόσους χαρακτήρες μπορεί να περιέχει το όνομα ενός εγγράφου; 5. Μπορεί ένα όνομα εγγράφου να περιέχει τα σύμβολα «/» και «*»; 6. Αποθηκεύστε το έγγραφο με το όνομα Επιστολή, στο φάκελο Έγγραφα. 7. Χωρίστε το κείμενο σε τέσσερις παραγράφους ώστε να πάρει την παρακάτω μορφή:

5 29 Δημιουργία νέου εγγράφου 99 Το πρόγραμμα Microsoft Word 2000 είναι ένας κειμενογράφος ο οποίος είναι σχεδιασμένος να λειτουργεί στο περιβάλλον των Windows 94/99 ή Windows NT/Me. Με τον κειμενογράφο μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα έγγραφα και να επεξεργαστούμε κείμενα με εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο. Όλα τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για να τα χρησιμοποιούμε με τα Windows 94/99 ή με τα Windows NT τα χειριζόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Το Microsoft Word 2007 είναι το πιο δημοφιλές και ισχυρό πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου της αγοράς. 8. Αντικαταστήστε τον αριθμό 2000 της πρώτης παραγράφου με τον αριθμό Στην πρώτη και στην τρίτη παράγραφο, αντικαταστήστε τους αριθμούς 94/99 με το κείμενο 2000 (Service Pack 3 ή νεότερο). 10. Διαγράψτε το κείμενο NT/Me από την πρώτη παράγραφο, και στη θέση του πληκτρολογήστε Vista. 11. Στην τρίτη παράγραφο, αντικαταστήστε το κείμενο NT με το κείμενο Vista. 12. Διαγράψτε τη λέξη κειμενογράφος (στην ονομαστική και στην αιτιατική) από την πρώτη και τη δεύτερη παράγραφο, και στη θέση τους πληκτρολογήστε τη φράση επεξεργαστής κειμένου (σε δύο θέσεις). 13. Στην τελευταία παράγραφο του εγγράφου, διαγράψτε τις λέξεις το πιο δημοφιλές και πληκτρολογήστε ο δημοφιλέστερος. 14. Στην τελευταία παράγραφο, αλλάξτε τη φράση και ισχυρό πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου σε και πιο ισχυρός επεξεργαστής κειμένου. 15. Προσθέστε μια νέα παράγραφο στην αρχή του εγγράφου ώστε να δημιουργηθεί μια κενή γραμμή επάνω από την πρώτη παράγραφο. 16. Στην κενή γραμμή, πληκτρολογήστε τον τίτλο Ο ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΣ ΜΑΣ. 17. Διαγράψτε την προτελευταία παράγραφο του κειμένου. 18. Δημιουργήστε μια νέα παράγραφο στο τέλος του εγγράφου. Πληκτρολογήστε σε αυτή το ονοματεπώνυμό σας. 19. Αναφέρετε δύο τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τυπώσουμε ένα έγγραφο. 20. Τυπώστε το έγγραφο Επιστολή στον προεπιλεγμένο εκτυπωτή. 21. Αποθηκεύστε τις αλλαγές του εγγράφου Επιστολή. 22. Κλείστε το έγγραφο Επιστολή χωρίς να κλείσετε το Microsoft Word. 23. Ανοίξτε το έγγραφο Πιστοποίηση από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD.

6 100 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου 24. Αποθηκεύστε το έγγραφο με το ίδιο όνομα στην επιφάνεια εργασίας σας. 25. Κλείστε το έγγραφο χωρίς να αποθηκεύσετε τις τυχόν αλλαγές σε αυτό. 26. Τερματίστε την εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου. 27. Ξεκινήστε την εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου και ανοίξτε το έγγραφο Επιστολή από το φάκελο Έγγραφα. 28. Εμφανίστε τα σημάδια αλλαγής παραγράφων. 29. Διαγράψτε τις αλλαγές παραγράφων και ενώστε το κείμενο ώστε να αποτελείται μόνον από μία παράγραφο. 30. Προσθέστε μια μη αυτόματη αλλαγή γραμμής πριν από το κείμενο Το Microsoft Word Κρύψτε τα σημάδια παραγράφων. 32. Κλείστε το έγγραφο Επιστολή και επιλέξτε να αποθηκευτούν οι αλλαγές σε αυτό. Μην κλείσετε το Microsoft Word. 33. Ανοίξτε το έγγραφο Πιστοποίηση από την επιφάνεια εργασίας σας. 34. Προσθέστε μια νέα παράγραφο στο τέλος του εγγράφου. Πληκτρολογήστε σε αυτή το κείμενο: Τώρα ήρθε η ώρα να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το τεστ της ενότητας Word. 35. Αποθηκεύστε τις αλλαγές του εγγράφου Πιστοποίηση. 36. Αποθηκεύστε το έγγραφο Πιστοποίηση.docx σε μια δισκέτα ή σε μια μνήμη flash, με το όνομα Ενότητα Word. 37. Κλείστε το έγγραφο Ενότητα - Word και τερματίστε τη λειτουργία του Microsoft Word.

7 Κεφάλαιο 30. Το σύστημα Βοήθειας του Word Ερωτήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ξεκινήστε το Microsoft Word. 2. Αναφέρετε δύο τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εμφανίσουμε το παράθυρο της Βοήθειας για το Microsoft Word. 3. Ρυθμίστε το πρόγραμμα ώστε να αναζητά βοήθεια και στο Διαδίκτυο. 4. Χρησιμοποιώντας τον Πίνακα περιεχομένων του παραθύρου της Βοήθειας, εντοπίστε και εμφανίστε τα περιεχόμενα του θέματος για τη σχεδίαση πίνακα. 5. Αλλάξτε το μέγεθος γραμματοσειράς του εμφανιζόμενου θέματος σε Μεγάλη. 6. Εμφανίστε όλα τα θέματα της Βοήθειας που περιέχουν τη λέξη Προβολές. 7. Από τα αποτελέσματα της Αναζήτησης, εμφανίστε το περιεχόμενο του θέματος Προβολή ή αλλαγή των ιδιοτήτων ενός εγγράφου του Office. 8. Τυπώστε το αποτέλεσμα της αναζήτησης. 9. Εμφανίστε τα θέματα της Βοήθειας που περιέχουν τη φράση Χρώμα γραμματοσειράς. 10. Από τα αποτελέσματα της Αναζήτησης, εμφανίστε το περιεχόμενο του θέματος που α- φορά την αλλαγή χρώματος του κειμένου. 11. Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα κουμπιά του παραθύρου της Βοήθειας, μεταφερθείτε στα διάφορα θέματα που έχετε εμφανίσει. 12. Μεταφερθείτε στην αρχική σελίδα του συστήματος Βοήθειας.

8 102 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου 13. Κλείστε το παράθυρο Βοήθειας της εφαρμογής. 14. Εμφανίστε το πλαίσιο διαλόγου της ομάδας Γραμματοσειρά της καρτέλας Κεντρική και αναζητήστε βοήθεια για τα περιεχόμενα του πλαισίου διαλόγου. 15. Κλείστε το έγγραφο χωρίς να αποθηκεύσετε τυχόν αλλαγές σε αυτό. Κλείστε την εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου.

9 Κεφάλαιο 31. Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ανοίξτε την εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου. 2. Ανοίξτε το έγγραφο Οι ομορφιές της Πλάκας από το συνοδευτικό CD. 3. Πόσες σελίδες περιέχει το έγγραφο Οι ομορφιές της Πλάκας; 4. Χρησιμοποιώντας την κατακόρυφη ράβδο κύλισης, εμφανίστε το μη ορατό κάτω τμήμα του εγγράφου Οι ομορφιές της Πλάκας. 5. Πώς μπορούμε να μεταφερθούμε στο μη ορατό αριστερό τμήμα του εγγράφου μας χρησιμοποιώντας την οριζόντια ράβδο κύλισης; 6. Χρησιμοποιώντας το κατάλληλο κουμπί της κατακόρυφης ράβδου κύλισης, μεταφερθείτε στην επόμενη σελίδα του εγγράφου. 7. Χρησιμοποιώντας το πλαίσιο κύλισης, μεταφερθείτε στην αρχή του εγγράφου. 8. Χρησιμοποιώντας το ποντίκι, μετακινήστε το σημείο εισαγωγής σε διάφορα μέρη του εγγράφου. 9. Με ποιο πλήκτρο μπορούμε να μεταφερθούμε ένα χαρακτήρα προς τα δεξιά; 10. Χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο, μεταφερθείτε στην αρχή της τρέχουσας γραμμής του εγγράφου.

10 104 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου 11. Χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο, μεταφερθείτε στην αρχή του εγγράφου. 12. Χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο, μεταφερθείτε μία οθόνη προς τα κάτω. 13. Χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο, μεταφερθείτε στην αρχή της επόμενης σελίδας. 14. Μεταφερθείτε στην τέταρτη σελίδα του εγγράφου με την εντολή Μετάβαση. 15. Μεταφερθείτε δύο σελίδες πριν από την τρέχουσα σελίδα του εγγράφου χρησιμοποιώντας την εντολή Μετάβαση. 16. Αναφέρετε δύο τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αλλάξουμε την προβολή ενός εγγράφου. 17. Ποια προβολή χρησιμοποιείτε τη δεδομένη στιγμή στο έγγραφό σας; 18. Αλλάξτε την προβολή του εγγράφου σε Πρόχειρη. 19. Ποιες κύριες διαφορές υπάρχουν μεταξύ της Πρόχειρης προβολής και της προβολής Διάταξης Εκτύπωσης; 20. Σε τι μας χρησιμεύει η προβολή Διάρθρωσης; 21. Αλλάξτε την προβολή του εγγράφου σε προβολή Διάταξης Εκτύπωσης. 22. Αλλάξτε το συντελεστή μεγέθυνσης της σελίδας σε 75%. 23. Αλλάξτε την προβολή του εγγράφου σε προβολή Διάταξης Web. 24. Εμφανίστε ταυτόχρονα δύο σελίδες του εγγράφου στην οθόνη σας ώστε να είναι άνετη η ανάγνωσή τους. 25. Μεταφερθείτε σε προβολή Διάταξης Εκτύπωσης και αλλάξτε το συντελεστή μεγέθυνσης του εγγράφου σε 100%. 26. Κλείστε το έγγραφο Οι ομορφιές της Πλάκας χωρίς να αποθηκεύσετε τις αλλαγές που πιθανόν έχετε κάνει σε αυτό.

11 Κεφάλαιο 32. Επιλογή κειμένου Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ξεκινήστε το Microsoft Word και ανοίξτε το έγγραφο Ελληνική Μυθολογία από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 2. Αντιστοιχίστε τον τρόπο επιλογής με το σωστό αποτέλεσμα: Τρόπος επιλογής Έχει αποτέλεσμα 1. Διπλοπάτημα σε μια λέξη α. Την επιλογή μιας γραμμής 2. Πάτημα στην περιοχή επιλογής β. Την επιλογή όλων των περιεχομένων 3. Πάτημα σε μια λέξη με πατημένο το πλήκτρο Ctrl γ. Την επιλογή μιας πρότασης 4. Διπλοπάτημα στην περιοχή επιλογής δ. Την επιλογή μιας λέξης 5. Τριπλοπάτημα στην περιοχή επιλογής 6. Πάτημα στην πρώτη λέξη και στη συνέχεια σε ένα άλλο σημείο ενώ έχουμε πατημένο το πλήκτρο Shift 3. Γιατί επιλέγουμε κείμενο; ε. Την επιλογή ενός τμήματος κειμένου ζ. Την επιλογή μιας παραγράφου 4. Πώς καταλαβαίνουμε ότι ένα τμήμα του εγγράφου είναι επιλεγμένο; 5. Πώς ακυρώνουμε την επιλογή κειμένου;

12 106 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου 6. Πώς επιλέγουμε μία λέξη; 7. Επιλέξτε τη λέξη Ελληνική στην πρώτη παράγραφο. 8. Ακυρώστε την επιλογή της λέξης. 9. Πού βρίσκεται η περιοχή επιλογής; 10. Πώς επιλέγουμε μια γραμμή; 11. Χρησιμοποιώντας την περιοχή επιλογής, επιλέξτε την πρώτη γραμμή της παραγράφου που ξεκινάει με το κείμενο Ο Κρόνος, ο πατέρας του Δία. 12. Ακυρώστε την επιλογή της γραμμής. 13. Πώς επιλέγουμε διαδοχικές γραμμές; 14. Επιλέξτε τις δύο πρώτες γραμμές της παραγράφου που ξεκινάει με το κείμενο Όταν ο Δίας μεγάλωνε. 15. Πώς επιλέγουμε μια πρόταση; 16. Στην τέταρτη παράγραφο του εγγράφου, επιλέξτε την πρόταση που ξεκινάει με το κείμενο Η Ρέα, γυναίκα του Κρόνου. 17. Επιλέξτε μια παράγραφο. 18. Πώς επιλέγουμε ένα τμήμα κειμένου; 19. Επιλέξτε το κείμενο πάλεψαν και αφού ο Δίας τον ακινητοποίησε στην πέμπτη παράγραφο του εγγράφου. 20. Επιλέξτε ολόκληρο το έγγραφο. 21. Ακυρώστε την επιλογή ολόκληρου του εγγράφου. 22. Πώς επιλέγουμε ένα αντικείμενο; 23. Επιλέξτε την εικόνα που βρίσκεται στο επάνω δεξιό τμήμα της πρώτης σελίδας του εγγράφου. 24. Πώς καταλαβαίνουμε ότι ένα αντικείμενο είναι επιλεγμένο; 25. Ακυρώστε την επιλογή της εικόνας. 26. Κλείστε την εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου χωρίς να αποθηκεύσετε τυχόν αλλαγές στο έγγραφο Ελληνική Μυθολογία.

13 Κεφάλαιο 33. Διαγραφή, μετακίνηση, και αντιγραφή κειμένου Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ανοίξτε την εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου. 2. Ανοίξτε το έγγραφο Εκπαιδευτήριο πληροφορικής από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 3. Αποθηκεύστε το έγγραφο, με το όνομα Εκπαιδευτήριο στο φάκελο Έγγραφα. 4. Τι γνωρίζετε για το Πρόχειρο; 5. Πώς ονομάζεται η εντολή με την οποία μετακινούμε το επιλεγμένο κείμενο ή αντικείμενο στο Πρόχειρο; 6. Πώς ονομάζεται η εντολή με την οποία εμφανίζουμε τα περιεχόμενα του Προχείρου στη θέση που θέλουμε; 7. Αντιστοιχίστε τους παρακάτω συνδυασμούς πλήκτρων στη λειτουργία τους: Συνδυασμός πλήκτρων Λειτουργία 1) Ctrl + X α) Αντιγραφή 2) Ctrl + C β) Επικόλληση 3) Ctrl + V γ) Αποκοπή

14 108 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου 8. Με ποιους τρόπους μπορούμε να εφαρμόσουμε τις εντολές Αποκοπή, Αντιγραφή, και Επικόλληση; 9. Επιλέξτε τη δεύτερη παράγραφο του εγγράφου Εκπαιδευτήριο. 10. Μεταφέρετε την επιλεγμένη παράγραφο στην αρχή του εγγράφου. 11. Αντιγράψτε το κείμενο Εκπαιδευτικό Κέντρο Πληροφορικής στην πρώτη παράγραφο. 12. Τοποθετήστε το σημείο εισαγωγής μετά από την πρώτη λέξη Το στη δεύτερη παράγραφο, και επικολλήστε στη θέση αυτή τα περιεχόμενα του Προχείρου. 13. Χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο συνδυασμό πλήκτρων, επικολλήστε και πάλι τα περιεχόμενα του Προχείρου μετά από την πρώτη λέξη Το της τρίτης παραγράφου. 14. Μεταφέρετε τη φράση Παιδιά από 7 ετών από το κάτω μέρος του εγγράφου πριν από τη φράση Ενήλικους χρήστες της προηγούμενης γραμμής. 15. Αντιγράψτε τη λέξη χρήστες της φράσης Ενήλικους χρήστες. 16. Επικολλήστε τα περιεχόμενα του Προχείρου μετά από τη λέξη Νέους στην αμέσως ε- πόμενη γραμμή, και μετά από τη λέξη Προχωρημένους της τελευταίας γραμμής. 17. Εμφανίστε το παράθυρο εργασιών Πρόχειρο. 18. Διαγράψτε τα περιεχόμενα του Προχείρου. 19. Αντιγράψτε το κείμενο Τεχνικούς PC στην πρώτη παράγραφο του εγγράφου. 20. Χρησιμοποιήστε το Πρόχειρο για να επικολλήσετε το στοιχείο που αντιγράψατε στο τέλος του εγγράφου, κάτω από το κείμενο Προχωρημένους χρήστες των ηλεκτρονικών υπολογιστών. 21. Κρύψτε το παράθυρο εργασιών Πρόχειρο. 22. Διαγράψτε το κείμενο για Παιδιά, Ενήλικες Χρήστες, και Τεχνικούς PC από την πρώτη παράγραφο του εγγράφου. 23. Προσθέστε στο τέλος του εγγράφου μια νέα παράγραφο, μετά από τη φράση Προχωρημένους χρήστες των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στη νέα παράγραφο, πληκτρολογήστε το κείμενο Δημιουργία Ιστοσελίδων. 24. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις εντολές Επικόλληση και Ειδική επικόλληση; 25. Τοποθετήστε το σημείο εισαγωγής στην αρχή του εγγράφου και αναζητήστε τη λέξη Κέντρο. Πόσες φορές εμφανίζεται η λέξη Κέντρο στο έγγραφό σας; 26. Αντικαταστήστε αυτόματα τη φράση ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπου εμφανίζεται στο έγγραφο, με τη συντομογραφία Η/Υ.

15 33 Διαγραφή, μετακίνηση, και αντιγραφή κειμένου Αντικαταστήστε αυτόματα τη λέξη Γνώσεις, όπου εμφανίζεται στο έγγραφο, με τη λέξη Knowledge. Ρυθμίστε κατάλληλα τη λειτουργία της αντικατάστασης ώστε να μην α- ντικαταστήσετε τη λέξη γνώσεις, όταν εμφανίζεται με πεζό τον πρώτο χαρακτήρα της. 28. Αποθηκεύστε τις αλλαγές στο έγγραφο Εκπαιδευτήριο και κλείστε την εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου.

16 Κεφάλαιο 34. Μορφοποίηση χαρακτήρων και κειμένου Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ανοίξτε το Microsoft Word. 2. Ανοίξτε το έγγραφο Εκπαιδευτήριο από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 3. Πώς ονομάζεται και πού βρίσκεται η ομάδα που περιέχει τα διάφορα κουμπιά τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αλλάξουμε τη μορφή του κειμένου; 4. Τι είναι μια γραμματοσειρά; 5. Ποιο είναι το όνομα του στυλ της γραμματοσειράς που χρησιμοποιείται στο έγγραφο Εκπαιδευτήριο; 6. Τι μέγεθος γραμματοσειράς έχει χρησιμοποιηθεί στο έγγραφο Εκπαιδευτήριο; 7. Αναφέρετε μερικές από τις γραμματοσειρές που γνωρίζετε. 8. Με ποια μονάδα μέτρησης μετρούμε το μέγεθος των χαρακτήρων; 9. Αλλάξτε τον τύπο της γραμματοσειράς σε Times New Roman και το μέγεθός της σε 12 στιγμές σε όλο το κείμενο του εγγράφου. 10. Αλλάξτε το μέγεθός του τίτλου Εκπαιδευτικό Κέντρο Πληροφορικής σε 15 στιγμές. 11. Εφαρμόστε στον τίτλο έντονη γραφή και υπογράμμιση.

17 34 Μορφοποίηση χαρακτήρων και κειμένου Σε τι μας βοηθάει η λειτουργία της Αναίρεσης; 13. Αναιρέστε την τελευταία σας ενέργεια. 14. Σε τι μας βοηθάει η λειτουργία της Ακύρωσης αναίρεσης; 15. Ακυρώστε την αναίρεση. 16. Εφαρμόστε πλάγια γραφή στη λίστα με τα εκπαιδευτικά προγράμματα που ξεκινάει με το κείμενο Παιδιά από 7 ετών. 17. Καταργήστε την υπογράμμιση από τον τίτλο. 18. Πληκτρολογήστε το κείμενο Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Κο Γεωργίου σε μια νέα παράγραφο στο τέλος του εγγράφου, χρησιμοποιώντας γραμματοσειρά Arial μεγέθους 14 στιγμών. Φροντίστε να μην είναι ενεργοποιημένη η πλάγια γραφή. 19. Στο κείμενο Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Πληροφορικής Knowledge προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα για:, εφαρμόστε έντονη γραφή και στυλ γραμματοσειράς Bookman Old Style. 20. Με ποιον τρόπο μπορούμε να αναιρέσουμε περισσότερες από μία ενέργειες; 21. Ποιες ενέργειες δεν μπορούμε να αναστρέψουμε με την εντολή της αναίρεσης; 22. Εφαρμόστε διπλή υπογράμμιση στη λέξη Εκπαιδευτικό, στην πρώτη παράγραφο του εγγράφου. 23. Επαναλάβετε την ενέργεια της υπογράμμισης στις λέξεις Κέντρο Πληροφορικής. 24. Καταργήστε τις μορφοποιήσεις από την τελευταία παράγραφο του εγγράφου. 25. Αποθηκεύστε το έγγραφο Εκπαιδευτήριο. 26. Κλείστε το Microsoft Word.

18 Κεφάλαιο 35. Στοίχιση παραγράφων και επισήμανση κειμένου Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Αναφέρετε τα τέσσερα είδη στοίχισης παραγράφων που διαθέτει το Microsoft Word. 2. Αναφέρετε τη διαφορά μεταξύ των διαφόρων ειδών στοίχισης. 3. Ξεκινήστε το Microsoft Word. 4. Αναφέρετε δύο τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ορίσουμε τη στοίχιση του κειμένου. 5. Πληκτρολογήστε το παρακάτω κείμενο χρησιμοποιώντας γραμματοσειρά Arial μεγέθους 12 στιγμών. Εφαρμόστε στοίχιση στο κέντρο στον τίτλο και τις τρεις τελευταίες γραμμές, δεξιά στοίχιση στην ημερομηνία, αριστερή στοίχιση στο κείμενο Αγαπητοί Γονείς, και πλήρη στοίχιση στο κυρίως κείμενο (μην προσθέσετε περίγραμμα).

19 35 Στοίχιση παραγράφων και επισήμανση κειμένου 113 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου Αγαπητοί Γονείς, Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων θα ήθελε να ευχηθεί σε σας και στα παιδιά σας καλή πρόοδο για το νέο σχολικό έτος. Με την παρούσα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στις περσινές δραστηριότητες θα προστεθεί η εκμάθηση χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, ύστερα από συμφωνία του συλλόγου μας με το εκπαιδευτήριο πληροφορικής «ΑΒΓ Computer». Παρακαλούμε τους γονείς που επιθυμούν τα παιδιά τους να συμμετάσχουν στην παραπάνω δραστηριότητα, να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή. Με τιμή Πρόεδρος του συλλόγου Χριστίνα Μπότσαρη 6. Εφαρμόστε έντονη γραφή στον τίτλο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. 7. Εφαρμόστε στον τίτλο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ κίτρινο χρώμα γραμματοσειράς και κόκκινο χρώμα επισήμανσης. 8. Ελέγξτε τη μορφοποίηση του τίτλου. 9. Αποθηκεύστε το έγγραφο με το όνομα Ανακοίνωση, στο φάκελο Έγγραφα. 10. Κλείστε το έγγραφο Ανακοίνωση. Μην κλείσετε την εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου. 11. Ανοίξτε το έγγραφο Γνωρίστε την Ασία από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 12. Αποθηκεύστε το έγγραφο με το όνομα Ασία, στο φάκελο Έγγραφα. 13. Ποια η λειτουργία του Πινέλου μορφοποίησης; 14. Ποια διαφορά υπάρχει ανάμεσα στην ενεργοποίηση του Πινέλου μορφοποίησης με α- πλό πάτημα και στην ενεργοποίηση με διπλοπάτημα; 15. Αντιγράψτε τη μορφοποίηση του τίτλου Γεωγραφική γνωριμία με την Ασία και ε- φαρμόστε τη στο κείμενο Ιστορική γνωριμία με την Ασία, που αποτελεί τον τίτλο της τελευταίας ενότητας της δεύτερης σελίδας. 16. Αναφέρετε δύο τρόπους με τους οποίους μπορούμε να απενεργοποιήσουμε το Πινέλο μορφοποίησης.

20 114 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου 17. Αντιγράψτε τη μορφοποίηση του κειμένου Τα φυσικά σύνορα της Ασίας είναι τα παρακάτω: στα εξής σημεία: Μερικά από τα κράτη της Ασίας είναι τα παρακάτω:, Τα μεγαλύτερα Βουνά της Ασίας είναι τα παρακάτω:, Οι μεγαλύτερες λίμνες:, και Μερικά από τα Νησιά της Ασίας είναι τα παρακάτω:. 18. Μεταφερθείτε στην αρχή του εγγράφου. Αντιγράψτε τη μορφοποίηση της λίστας με κουκκίδες που περιέχει τα φυσικά σύνορα της Ασίας, και εφαρμόστε τη στη λίστα με τα κράτη. 19. Αποθηκεύστε τις αλλαγές του εγγράφου Ασία και κλείστε την εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου.

21 Κεφάλαιο 36. Ορθογραφικός έλεγχος, γραμματικός έλεγχος, και συλλαβισμός Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ξεκινήστε το Microsoft Word και ανοίξτε το έγγραφο Γεύση μιας άλλης εποχής από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 2. Πότε εμφανίζονται κόκκινες κυματιστές γραμμές κάτω από τις λέξεις που πληκτρολογούμε; 3. Πότε εμφανίζονται πράσινες κυματιστές γραμμές κάτω από τις λέξεις που πληκτρολογούμε; 4. Με ποιους τρόπους μπορούμε να κάνουμε ορθογραφικό έλεγχο σε ένα έγγραφο; 5. Ορίστε τη σωστή γλώσσα για τη δεύτερη παράγραφο του εγγράφου. 6. Χρησιμοποιώντας το μενού συντόμευσης, διορθώστε τις λανθασμένες λέξεις της δεύτερης παραγράφου.

22 116 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου 7. Προσθέστε στο λεξικό του προγράμματος την άγνωστη λέξη σάμαλι της τρίτης παραγράφου. 8. Ποια από τις παρακάτω μορφές του εικονιδίου Κατάσταση ορθογραφίας και γραμματικής εμφανίζεται στη γραμμή κατάστασης κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης κειμένου σε ένα έγγραφο; Εικόνα Α Εικόνα Β Εικόνα Γ 9. Ποια από τις παραπάνω μορφές του εικονιδίου Κατάσταση ορθογραφίας και γραμματικής εμφανίζεται στη γραμμή κατάστασης όταν το έγγραφο δεν περιέχει ορθογραφικά λάθη; 10. Ποια από τις παραπάνω μορφές του εικονιδίου Κατάσταση ορθογραφίας και γραμματικής εμφανίζεται στη γραμμή κατάστασης όταν το έγγραφο περιέχει ορθογραφικά και γραμματικά λάθη, ή άγνωστες για το πρόγραμμα λέξεις; 11. Εκτελέστε τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η λέξη Λουμίδη της τρίτης παραγράφου του εγγράφου να αγνοείται από τον ορθογραφικό έλεγχο. 12. Ελέγξτε την ορθογραφία του υπόλοιπου εγγράφου Γεύση μιας άλλης εποχής. 13. Συμπληρώστε τον πίνακα με τα κουμπιά στα οποία πρέπει να πατήσουμε στο πλαίσιο διαλόγου Ορθογραφικός και γραμματικός έλεγχος ώστε να εκτελεστούν οι επόμενες ενέργειες: Ζητούμενη ενέργεια Παράβλεψη μιας ανορθόγραφης λέξης στην τρέχουσα θέση του εγγράφου Αντικατάσταση της λέξης σε όλες τις θέσεις του ενεργού εγγράφου με μια λέξη της επιλογής μας Διόρθωση της λέξης και μελλοντική αυτόματη αντικατάσταση της λανθασμένης λέξης με τη σωστή Παράβλεψη όλων των αναφορών της άγνωστης λέξης που περιέχονται στο έγγραφο Προσθήκη της λέξης στο λεξικό του προγράμματος Αντικατάσταση της τρέχουσας άγνωστης λέξης του εγγράφου με μια λέξη της επιλογής μας Παράβλεψη της τρέχουσας άγνωστης λέξης του εγγράφου Χρήση της εντολής

23 36 Ορθογραφικός έλεγχος, γραμματικός έλεγχος, και συλλαβισμός 117 Ζητούμενη ενέργεια Διαγραφή επαναλαμβανόμενης λέξης Χρήση της εντολής 14. Τι επιτυγχάνουμε με τη λειτουργία του συλλαβισμού; 15. Εφαρμόστε αυτόματο συλλαβισμό στο έγγραφό σας. 16. Κλείστε το Microsoft Word χωρίς να αποθηκεύσετε τις αλλαγές στο ανοιχτό έγγραφο.

24 Κεφάλαιο 37. Ρυθμίσεις περιθωρίων Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ξεκινήστε το Microsoft Word και ανοίξτε το έγγραφο Ασία.docx από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 2. Αλλάξτε την προβολή του εγγράφου σε Πρόχειρη. 3. Κρύψτε τον οριζόντιο χάρακα αν αυτός είναι ορατός. 4. Αλλάξτε την προβολή του εγγράφου σε προβολή Διάταξης Εκτύπωσης. 5. Εμφανίστε τον οριζόντιο και τον κατακόρυφο χάρακα του Microsoft Word. 6. Ποια η χρησιμότητα του οριζόντιου και του κατακόρυφου χάρακα; 7. Τι εννοούμε με τον όρο περιθώριο; 8. Χρησιμοποιώντας τους χάρακες, τροποποιήστε τα περιθώρια του εγγράφου με τον τρόπο που θέλετε. 9. Εφαρμόστε στο έγγραφο το στυλ περιθωρίων Συνηθισμένα. 10. Αλλάξτε το αριστερό και το δεξιό περιθώριο του εγγράφου ώστε να είναι ακριβώς 3,5 εκατοστά. 11. Χρησιμοποιώντας τον κατακόρυφο χάρακα, αυξήστε το κάτω περιθώριο του εγγράφου σε περίπου 4 εκατοστά. 12. Προσαρμόστε το επάνω περιθώριο του εγγράφου σε ακριβώς 4 εκατοστά. 13. Κλείστε το έγγραφο και το Microsoft Word χωρίς να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας.

25 Κεφάλαιο 38. Εσοχές και στηλοθέτες Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Τι είναι οι εσοχές και πότε τις χρησιμοποιούμε; 2. Πόσα είδη εσοχών υπάρχουν; 3. Αναφέρετε δύο τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ορίσουμε μια εσοχή. 4. Αντιστοιχίστε κάθε είδος εσοχής στη σωστή λειτουργία του: Είδος εσοχής Λειτουργία α) Αριστερή εσοχή 1) Ορίζουμε το σημείο στο οποίο θα ξεκινάει η πρώτη γραμμή κάθε παραγράφου. β) Δεξιά εσοχή 2) Καθορίζουμε πού θα τελειώνει η κάθε γραμμή μιας παραγράφου. γ) Εσοχή πρώτης γραμμής δ) Προεξοχή πρώτης γραμμής 3) Ορίζουμε το σημείο στο οποίο θα ξεκινούν όλες οι γραμμές μιας παραγράφου εκτός από την πρώτη. 4) Καθορίζουμε πού θα ξεκινούν όλες οι γραμμές μιας παραγράφου. 5. Ανοίξτε το έγγραφο Εσοχές από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 6. Αποθηκεύστε το έγγραφο με το ίδιο όνομα, στο φάκελο Έγγραφα. 7. Καθορίστε για τις τρεις πρώτες παραγράφους του κειμένου, οι οποίες αναφέρονται στις εσοχές, δεξιά και αριστερή εσοχή 3 εκ.

26 120 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου 8. Καθορίστε εσοχή πρώτης γραμμής 1,5 εκ. από το αριστερό περιθώριο στις δύο παραγράφους της ενότητας Εσοχή πρώτης γραμμής. 9. Καθορίστε προεξοχή πρώτης γραμμής 1,5 εκ. στις δύο παραγράφους που περιγράφουν την προεξοχή στο τέλος του εγγράφου. 10. Αποθηκεύστε και κλείστε το έγγραφο Εσοχές. 11. Δημιουργήστε ένα νέο έγγραφο. Χρησιμοποιήστε την προβολή Διάταξης Εκτύπωσης και βεβαιωθείτε ότι οι χάρακες είναι ενεργοποιημένοι. 12. Ποια είναι η χρησιμότητα των στηλοθετών; 13. Πόσα είδη στηλοθετών υπάρχουν και ποια είναι αυτά; 14. Ποιο πλήκτρο μάς μεταφέρει στον επόμενο στηλοθέτη; 15. Αντιστοιχίστε το σωστό στηλοθέτη με την εικόνα του και με το σωστό παράδειγμα λειτουργίας του. Είδος στηλοθέτη Μορφή στο χάρακα Παράδειγμα αποτελέσματος 1) Αριστερός στηλοθέτης α) 2) Δεξιός στηλοθέτης β) ii) 3) Στηλοθέτης με στοίχιση στο κέντρο 4) Στηλοθέτης με στοίχιση στην υποδιαστολή 5) Στηλοθέτης με εμφάνιση γραμμής γ) δ) ε) Παπαχρήστου i) Παπάς Χρήστου iii) iv) Παπαχρήστου Παπάς Χρήστου Παπαχρήστου Παπάς Χρήστου v) 12,05 m 0,6 m 4,32 m 16. Αναφέρετε δύο τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ορίσουμε στηλοθέτες. 17. Δημιουργήστε ένα νέο έγγραφο. Ορίστε ένα στηλοθέτη με στοίχιση στο κέντρο στα 6 εκ. και έναν αριστερό στηλοθέτη στα 9 εκ. Καταχωρίστε το κείμενο της επόμενης εικόνας χρησιμοποιώντας τους στηλοθέτες που δημιουργήσατε.

27 38 Εσοχές και στηλοθέτες Αποθηκεύστε το έγγραφο με το όνομα Άσκηση Στηλοθετών στην επιφάνεια εργασίας σας. 19. Διαγράψτε το στηλοθέτη με στοίχιση στο κέντρο στα 6 εκατοστά από όλες τις παραγράφους του εγγράφου. 20. Ορίστε για το έγγραφο ένα νέο αριστερό στηλοθέτη στα 5 εκ. 21. Μετακινήστε τον αριστερό στηλοθέτη από τα 9 εκ. στα 10 περίπου εκ. 22. Αποθηκεύστε και κλείστε το έγγραφο Άσκηση Στηλοθετών. 23. Δημιουργήστε ένα νέο έγγραφο. Ορίστε τους στηλοθέτες και καταχωρίστε το κείμενο της επόμενης εικόνας: 24. Αποθηκεύστε το έγγραφο με το όνομα Ώρες, στο φάκελο Έγγραφα. 25. Αντικαταστήστε το στηλοθέτη για τη λέξη Ποσό με ένα νέο στηλοθέτη με στοίχιση στο κέντρο, ακριβώς στα 11,1 εκ. 26. Αποθηκεύστε και κλείστε το έγγραφο Ώρες. 27. Ανοίξτε το έγγραφο Μονάδες Μέτρησης από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 28. Αποθηκεύστε το έγγραφο με το ίδιο όνομα, στο φάκελο Έγγραφα. 29. Εφαρμόστε στις τέσσερις παραγράφους του εγγράφου, που ξεκινούν με Όλοι όσοι έ- χουμε ανοίξει και τελειώνουν στο μέσων αποθήκευσης, εσοχή πρώτης γραμμής 1 εκ. από το αριστερό περιθώριο. 30. Εφαρμόστε στις τέσσερις παραγράφους του εγγράφου, που ξεκινούν με Όλοι όσοι έ- χουμε ανοίξει και τελειώνουν στο μέσων αποθήκευσης, αριστερή και δεξιά εσοχή στα 1,2 εκατοστά.

28 122 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου 31. Στοιχίστε τις μονάδες αποθήκευσης των παραδειγμάτων μέσων αποθήκευσης σε έναν αριστερό στηλοθέτη στα 3 εκατοστά, και τις χωρητικότητες σε έναν κεντρικό στηλοθέτη στα 9 εκατοστά. 32. Καταχωρίστε τα παρακάτω δεδομένα κάτω από το δεύτερο τίτλο, Συνοπτικός πίνακας μονάδων μέτρησης, χρησιμοποιώντας τους στηλοθέτες όπως στην επόμενη εικόνα. 33. Αποθηκεύστε και κλείστε το έγγραφο Μονάδες μέτρησης. 34. Κλείστε το Microsoft Word.

29 Κεφάλαιο 39. Λίστες με κουκκίδες, αριθμημένες λίστες, και σημάδια μορφοποίησης Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ξεκινήστε το Microsoft Word. 2. Σε ένα νέο έγγραφο δημιουργήστε τον τιμοκατάλογο όπως φαίνεται στη διπλανή εικόνα. (Χρησιμοποιήστε κατάλληλη στοίχιση, μορφοποίηση κειμένου, και στηλοθέτες.) 3. Εμφανίστε τα σημάδια μορφοποίησης. 4. Αναφέρετε μερικά από τα σημάδια μορφοποίησης που υπάρχουν στο έγγραφο. 5. Πριν από την υπάρχουσα παράγραφο Περμανάντ, προσθέστε μια νέα παράγραφο με το κείμενο Βαφή 40.

30 124 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Η χρυσή χτένα Χρήστου Φαλακρού Αγία Παρασκευή Σε εμάς η πολυτέλεια δεν κοστίζει ακριβά! ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ: Λούσιμο Χτένισμα 20 Λούσιμο Κούρεμα 30 Περμανάντ 45 ΑΝΔΡΙΚΟ: Λούσιμο Κούρεμα 20 Λούσιμο Χτένισμα 10 ΠΑΙΔΙΚΟ: Λούσιμο Κούρεμα 15 Οι παραπάνω τιμές περιλαμβάνουν Φ.Π.Α. και δεν περιλαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα. 6. Κρύψτε τα σημάδια μορφοποίησης. 7. Αποθηκεύστε το έγγραφο με το όνομα Η χρυσή χτένα, στο φάκελο Έγγραφα. Στη συνέχεια κλείστε το. 8. Δημιουργήστε την παρακάτω φόρμα σε ένα νέο έγγραφο:

31 39 Λίστες με κουκκίδες, αριθμημένες λίστες, και σημάδια μορφοποίησης 125 Στοιχεία Πελατών I. Επώνυμο: II. Όνομα: III. Διεύθυνση IV. Τηλέφωνο: Ευχαριστούμε 9. Κάτω από την τρίτη παράγραφο της αριθμημένης λίστας, προσθέστε δύο νέες παραγράφους με το κείμενο Οικία: και Εργασία:. 10. Μετακινήστε την τελευταία παράγραφο, που περιέχει το κείμενο Τηλέφωνο:, κάτω από το Όνομα:. 11. Αλλάξτε τη μορφή της αρίθμησης των τεσσάρων πρώτων παραγράφων της λίστας σε αραβικούς αριθμούς (1., 2., 3. κ.ο.κ.) 12. Αποθηκεύστε το έγγραφο με το όνομα Στοιχεία Πελατών, στο φάκελο Έγγραφα.

32 Κεφάλαιο 40. Πίνακες Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ξεκινήστε το Microsoft Word. 2. Αναφέρετε δύο τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν πίνακα στο έγγραφό μας. 3. Σε ένα νέο έγγραφο, δημιουργήστε έναν πίνακα με 3 στήλες και 6 γραμμές. 4. Χρησιμοποιώντας μια γραμματοσειρά της αρεσκείας σας, μεγέθους 11 στιγμών, καταχωρίστε στον πίνακα τα παρακάτω στοιχεία: Όνομα Επίθετο Διεύθυνση Χρήστος Μαύρος Λ. Μεσογείων 412 Ελένη Χριστοδούλου Αρκαδίου 12 Μαρία Σάλπα Μεταμορφώσεως 121 Γιάννης Γιαννάκης Λαχανά 35 Κώστας Κωνσταντίνου Κατεχάκη Ποια είναι η λειτουργία του πλήκτρου Tab και του συνδυασμού πλήκτρων Shift + Tab για τη μετακίνηση μέσα σε έναν πίνακα. 6. Επιλέξτε μια στήλη του πίνακα. 7. Επιλέξτε μια γραμμή του πίνακά σας.

33 40 Πίνακες Επιλέξτε ένα κελί του πίνακα (προσοχή, όχι μόνο το κείμενο). 9. Επιλέξτε ολόκληρο τον πίνακα. 10. Χρησιμοποιώντας το ποντίκι, προσαρμόστε το πλάτος των στηλών και το ύψος των γραμμών. 11. Χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο, προσθέστε μια νέα γραμμή στο τέλος του πίνακα. Καταχωρίστε τα παρακάτω στοιχεία στη νέα γραμμή που μόλις προσθέσατε: Άννα Κωνσταντάρα Πατησίων Προσθέστε μια γραμμή η οποία θα αποτελεί την τρίτη γραμμή του πίνακα. Θα προστεθεί μετά από τον Χρήστο Μαύρο. Πληκτρολογήστε στη νέα γραμμή τα παρακάτω στοιχεία: Γιάννης Σαββάλας Λιοσίων Μετά από τη στήλη Επίθετο, προσθέστε μια νέα στήλη με την επικεφαλίδα Τηλέφωνο. 14. Στοιχίστε ολόκληρο τον πίνακα στο κέντρο της σελίδας. 15. Προσθέστε ακόμα μία στήλη με την επικεφαλίδα , η οποία θα αποτελεί την τελευταία στήλη του πίνακα. 16. Προσθέστε μια νέα στήλη με τίτλο Α/A πριν από τη στήλη Όνομα. 17. Καταχωρίστε στη νέα στήλη τον αύξοντα αριθμό κάθε ατόμου, χρησιμοποιώντας αριθμούς από το 1 έως το Αυξήστε το μέγεθος της γραμματοσειράς όλων των επικεφαλίδων σε 13 στ. και εφαρμόστε έντονη γραφή. 19. Στοιχίστε το κείμενο των επικεφαλίδων στο κέντρο. 20. Στοιχίστε στο κέντρο τα δεδομένα που περιέχονται στη στήλη Τηλέφωνο. 21. Αναφέρετε δύο τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διαγράψουμε μια στήλη. 22. Διαγράψτε τις στήλες και Τηλέφωνο. 23. Διαγράψτε τη γραμμή του πίνακα που περιέχει την τιμή 2 στη στήλη Α/Α. 24. Μεταφέρετε τη στήλη Όνομα μετά από τη στήλη Επίθετο. 25. Μεταφέρετε τη γραμμή όπου αναφέρεται η Χριστοδούλου Ελένη ώστε να εμφανίζεται ως προτελευταία γραμμή του πίνακα. 26. Προσθέστε μια νέα γραμμή επάνω από την πρώτη γραμμή του πίνακα. 27. Συγχωνεύστε τα κελιά της πρώτης γραμμής του πίνακα.

34 128 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου 28. Πληκτρολογήστε το κείμενο Διευθύνσεις στο συγχωνευμένο κελί. Βεβαιωθείτε ότι στο συγχωνευμένο κελί έχει εφαρμοστεί οριζόντια και κατακόρυφη στοίχιση στο κέντρο. 29. Χρησιμοποιώντας τη λαβή αλλαγής μεγέθους, τροποποιήστε το μέγεθος του πίνακα κατά προτίμηση. 30. Μεταφέρετε ολόκληρο τον πίνακα σε κάποια θέση της επιλογής σας. 31. Αποθηκεύστε το έγγραφο με το όνομα Διευθύνσεις Φίλων, στο φάκελο Έγγραφα. Κλείστε το έγγραφο. 32. Σε ένα νέο έγγραφο, δημιουργήστε τον επόμενο πίνακα χρησιμοποιώντας την ομάδα Σχεδίαση περιγραμμάτων (μορφοποιήστε τα περιεχόμενά του σύμφωνα με το παράδειγμα). 33. Αποθηκεύστε το έγγραφό σας με το όνομα Δίαιτα, στο φάκελο Έγγραφα. 34. Ανοίξτε το έγγραφο Στοιχεία Πωλήσεων από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 35. Αποθηκεύστε το έγγραφο με το ίδιο όνομα στο φάκελο Έγγραφα. 36. Ρυθμίστε το πλάτος όλων των στηλών του πίνακα Πωλήσεις σε ακριβώς 5,5 εκατοστά. 37. Ρυθμίστε το ύψος όλων των γραμμών του πίνακα Πωλήσεις σε τουλάχιστον 0,7 εκατοστά.

35 40 Πίνακες Στοιχίστε όλα τα περιεχόμενα του πίνακα Πωλήσεις κατακόρυφα στο κέντρο. 39. Μορφοποιήστε αυτόματα τον πίνακα Πωλήσεις χρησιμοποιώντας το στυλ Κλασικός πίνακας 2. Φροντίστε να εφαρμόσετε το στυλ στη γραμμή επικεφαλίδων και στην πρώτη στήλη. 40. Επιλέξτε την κατάλληλη εντολή για να εμφανίσετε τις ενδεικτικές γραμμές πλέγματος, αν αυτές δεν είναι ορατές. 41. Συγχωνεύστε τα κελιά της πρώτης γραμμής του πίνακα Αναλυτικές Πωλήσεις ανά Πόλη και στοιχίστε τα περιεχόμενά τους οριζόντια στο κέντρο. 42. Μορφοποιήστε τα δύο κελιά της δεύτερης γραμμής του πίνακα, που περιέχουν το κείμενο Πόλη και Πωλήσεις, με χρώμα γεμίσματος της αρεσκείας σας. 43. Καθορίστε ένα δεξιό στηλοθέτη για τα αριθμητικά δεδομένα του πίνακα Αναλυτικές Πωλήσεις ανά Πόλη και στοιχίστε τα περιεχόμενα στο στηλοθέτη αυτόν. 44. Ρυθμίστε το πλάτος όλων των στηλών του πίνακα Αναλυτικές Πωλήσεις ανά Πόλη ώστε να προσαρμοστούν αυτόματα στα περιεχόμενά τους. 45. Στοιχίστε τον πίνακα Αναλυτικές Πωλήσεις ανά Πόλη στο κέντρο της σελίδας. 46. Αποθηκεύστε όλα τα ανοιχτά έγγραφα και κλείστε το Microsoft Word.

36 Κεφάλαιο 41. Εκτύπωση και προεπισκόπηση εκτύπωσης Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ανοίξτε το έγγραφο Οι ομορφιές της Πλάκας από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 2. Αποθηκεύστε το έγγραφο με το όνομα Αθήνα στην επιφάνεια εργασίας σας. 3. Περάστε σε προβολή Προεπισκόπησης Εκτύπωσης του εγγράφου. 4. Σε τι μας βοηθάει η Προεπισκόπηση Εκτύπωσης; 5. Από πόσες σελίδες αποτελείται το έγγραφο Οι ομορφιές της Πλάκας; 6. Εκτελέστε την κατάλληλη ενέργεια προκειμένου να εμφανίσετε και τις τέσσερις σελίδες τη μια δίπλα στην άλλη. 7. Ποια σελίδα από τις τέσσερις είναι η ενεργός; 8. Χρησιμοποιώντας το μεγεθυντικό φακό, εμφανίστε σε μέγεθος ευανάγνωστο το πρώτο τετράστιχο στο επάνω μέρος της πρώτης σελίδας. 9. Εμφανίστε το σημείο εισαγωγής και τοποθετήστε το πριν από την πρώτη λέξη της πρώτης παραγράφου του κειμένου. 10. Δημιουργήστε μια νέα παράγραφο και προσθέστε σε αυτή τον τίτλο Έχει η Αθήνα ομορφιές. Αφήστε μία κενή γραμμή ανάμεσα στον τίτλο και την αρχή του εγγράφου.

37 41 Εκτύπωση και προεπισκόπηση εκτύπωσης Μορφοποιήστε τον τίτλο ώστε να εμφανίζεται με μέγεθος γραμματοσειράς 14 στ. 12. Επαναφέρετε τη ρύθμιση της μεγέθυνσης χρησιμοποιώντας το μεγεθυντικό φακό. 13. Ενεργοποιήστε την τρίτη σελίδα του εγγράφου. 14. Επιλέξτε την κατάλληλη εντολή προκειμένου να εμφανίζεται μόνον η τρίτη σελίδα του εγγράφου σας στην οθόνη. 15. Σε προβολή Προεπισκόπησης Εκτύπωσης, πώς μπορούμε να εμφανίσουμε την προηγούμενη και την επόμενη σελίδα του εγγράφου στην οθόνη; 16. Αλλάξτε το συντελεστή μεγέθυνσης της σελίδας ώστε το πλάτος της να ταιριάζει με το πλάτος του παραθύρου. 17. Κλείστε την προβολή Προεπισκόπησης Εκτύπωσης. 18. Πότε χρησιμοποιούμε την εντολή Εκτύπωση και πότε την εντολή Γρήγορη εκτύπωση; 19. Εκτελέστε τις κατάλληλες ενέργειες ώστε να τυπώσετε στον προεπιλεγμένο εκτυπωτή μόνο το τετράστιχο που βρίσκεται στην αρχή της πρώτης σελίδας του εγγράφου. 20. Τυπώστε και τις τέσσερις σελίδες του εγγράφου σε ένα φύλλο χαρτί. 21. Τυπώστε μόνο την πρώτη και την τρίτη σελίδα του εγγράφου. 22. Τυπώστε μόνο τις ζυγές σελίδες του εγγράφου. 23. Ενεργοποιήστε τη δεύτερη σελίδα του εγγράφου και επιλέξτε την κατάλληλη εντολή ώστε να τυπωθεί μόνον αυτή. 24. Πώς μπορούμε να επιλέξουμε έναν άλλο εκτυπωτή για την εκτύπωσή μας; 25. Πότε χρησιμοποιούμε την επιλογή της συρραφής στο πλαίσιο διαλόγου της εκτύπωσης; 26. Αποθηκεύστε τις αλλαγές του εγγράφου και κλείστε το Microsoft Word.

38 Κεφάλαιο 42. Περισσότερα για τη μορφοποίηση χαρακτήρων και παραγράφων Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ξεκινήστε το Microsoft Word και ανοίξτε το έγγραφο Μορφοποίηση κειμένου από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 2. Μορφοποιήστε το κείμενο στο επάνω μέρος του εγγράφου ώστε να αποκτήσει την παρακάτω μορφή: Άσκηση 1 η CO 2 H 2 O +20 o C Μέρος 5 ο 3. Εφαρμόστε εφέ σκιάς στην πρόταση Το κείμενο αυτό έχει μορφοποιηθεί με σκιά. 4. Εφαρμόστε εφέ χαραγμένης μορφής στην πρόταση Το κείμενο αυτό έχει μορφοποιηθεί με εφέ χαραγμένης μορφής. 5. Εφαρμόστε στον τίτλο ένα στυλ υπογράμμισης της αρεσκείας σας. 6. Μορφοποιήστε τον τίτλο του εγγράφου Ασκήσεις Μορφοποίησης Κειμένου με σκούρο πράσινο χρώμα γραμματοσειράς και πορτοκαλί χρώμα υπογράμμισης.

39 42 Περισσότερα για τη μορφοποίηση χαρακτήρων και παραγράφων Με ποιους δύο τρόπους μπορούμε να τροποποιήσουμε τη μορφή του κειμένου ώστε να μετατρέψουμε τους πεζούς χαρακτήρες σε κεφαλαίους και αντίστροφα; 8. Μορφοποιήστε τον τίτλο ώστε να εμφανίζεται με κεφαλαίους χαρακτήρες. 9. Μορφοποιήστε τον τίτλο ώστε να εμφανίζεται με το εφέ Μικρά κεφαλαία. 10. Κλείστε το έγγραφο χωρίς να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σε αυτό. 11. Ανοίξτε το έγγραφο Αθήνα από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 12. Εφαρμόστε σε όλο το έγγραφο πλήρη στοίχιση. 13. Αναφέρετε ένα στυλ που υπάρχει ενσωματωμένο στο πρόγραμμα Microsoft Word. 14. Εφαρμόστε το στυλ Τίτλος στο κείμενο Έχει η Αθήνα ομορφιές. 15. Εφαρμόστε αριστερή εσοχή 3 εκατοστών στις τέσσερις γραμμές που αποτελούν τον πρώτο στίχο του εγγράφου. 16. Αυξήστε το διάστιχο σε 1,5 γραμμές για τις τέσσερις αυτές γραμμές. 17. Εφαρμόστε πλάγια γραφή στο κείμενο που αποτελεί το τετράστιχο. 18. Επιλέξτε το υπόλοιπο κείμενο του εγγράφου (εξαιρώντας τα τετράστιχα και τον τίτλο) και αυξήστε την απόσταση πριν από κάθε παράγραφο σε 6 στιγμές. 19. Καταργήστε τις μορφοποιήσεις του τετράστιχου στην αρχή της πρώτης σελίδας. 20. Εφαρμόστε στα περιεχόμενα του εγγράφου το σύνολο στυλ με το όνομα Παραδοσιακό. 21. Αλλάξτε τα χρώματα που εφαρμόζει το στυλ, χρησιμοποιώντας το συνδυασμό χρωμάτων Τήξη. 22. Τροποποιήστε το σύνολο στυλ που έχετε εφαρμόσει στο έγγραφο ώστε να χρησιμοποιεί το Δημοτικό συνδυασμό γραμματοσειρών. 23. Εφαρμόστε στα τετράστιχα του εγγράφου το στυλ Απόσπασμα. 24. Αποθηκεύστε το έγγραφο με το ίδιο όνομα στο φάκελο Έγγραφα.

40 Κεφάλαιο 43. Κεφαλίδες και υποσέλιδα Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Δημιουργήστε ένα νέο έγγραφο. 2. Σε ποιο σημείο του εγγράφου εμφανίζεται η κεφαλίδα; 3. Σε ποιο σημείο του εγγράφου εμφανίζεται το υποσέλιδο; 4. Εμφανίστε την κεφαλίδα για να μπορέσετε να την επεξεργαστείτε. 5. Πληκτρολογήστε το ονοματεπώνυμό σας στο αριστερό τμήμα της κεφαλίδας. 6. Μεταφερθείτε στο υποσέλιδο του εγγράφου. 7. Πληκτρολογήστε με δεξιά στοίχιση το όνομα της πόλης στην οποία κατοικείτε. Αφήστε ένα κενό διάστημα και στη συνέχεια προσθέστε την τρέχουσα ημερομηνία με τη μορφή 15-Ιαν-08, φροντίζοντας ώστε να ενημερώνεται αυτόματα με κάθε άνοιγμα ή εκτύπωση. 8. Ενεργοποιήστε το έγγραφο. 9. Χρησιμοποιώντας το ποντίκι, ενεργοποιήστε την κεφαλίδα. 10. Στοιχίστε το ονοματεπώνυμό σας στο κέντρο. 11. Αλλάξτε την απόσταση της κεφαλίδας από το επάνω άκρο της σελίδας σε 1,5 εκ. 12. Μορφοποιήστε το ονοματεπώνυμό σας με γραμματοσειρά της αρεσκείας σας, μέγεθος 10 στιγμών, και έντονη γραφή. 13. Καταργήστε την κεφαλίδα και το υποσέλιδο του εγγράφου.

41 43 Κεφαλίδες και υποσέλιδα Προσθέστε στο κεντρικό τμήμα του υποσέλιδου του εγγράφου αρίθμηση με τη μορφή Σελίδα Χ από Υ. 15. Κλείστε το έγγραφο χωρίς να το αποθηκεύσετε. 16. Ανοίξτε το έγγραφο Οι πρώτες γραφομηχανές από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 17. Εφαρμόστε στο έγγραφο το ενσωματωμένο στυλ κεφαλίδας Αντίθεση (Μονή σελίδα) και προσθέστε στην κατάλληλη θέση ως όνομα εταιρείας το κείμενο ResearchTech. 18. Κάντε τις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να χρησιμοποιείται διαφορετική κεφαλίδα και υποσέλιδο για τις μονές και ζυγές σελίδες του εγγράφου. 19. Εφαρμόστε στις ζυγές σελίδες του εγγράφου το ενσωματωμένο στυλ κεφαλίδας Αντίθεση (Ζυγή σελίδα). 20. Μορφοποιήστε τον αριθμό σελίδας στην κεφαλίδα του εγγράφου ώστε να εμφανίζεται με κεφαλαίους λατινικούς χαρακτήρες. 21. Προσθέστε στο αριστερό τμήμα του υποσέλιδου του εγγράφου το όνομα του συντάκτη, και στο δεξιό τμήμα το όνομα του αρχείου. 22. Αποθηκεύστε το έγγραφο με το ίδιο όνομα στο φάκελο Έγγραφα.

42 Κεφάλαιο 44. Διαμόρφωση σελίδων Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ανοίξτε το έγγραφο Παρθενώνας από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 2. Τι προσανατολισμό έχει το έγγραφο; 3. Αλλάξτε τον προσανατολισμό του εγγράφου σε κατακόρυφο. 4. Αλλάξτε το μέγεθος χαρτιού σε Α4. 5. Αλλάξτε τα περιθώρια του εγγράφου σε κανονικά. 6. Διαγράψτε την αλλαγή σελίδας από την τέταρτη σελίδα του εγγράφου. 7. Αναφέρετε δύο τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προσθέσουμε μια αλλαγή σελίδας. 8. Φροντίστε ώστε η ενότητα Ιστορικά στοιχεία να εμφανίζεται στη δεύτερη σελίδα του εγγράφου. 9. Προσθέστε στο έγγραφο το εξώφυλλο Συντηρητικό. Χρησιμοποιήστε τον υπότιτλο Εργασία για το ναό. 10. Παρεμβάλετε μια κενή σελίδα μεταξύ του εξωφύλλου και της επόμενης σελίδας του εγγράφου. Καταχωρίστε στην αρχή της νέας σελίδας τη λέξη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 11. Αποθηκεύστε το έγγραφο με το ίδιο όνομα στο φάκελο Έγγραφα.

43 Κεφάλαιο 45. Περιγράμματα και σκίαση Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ανοίξτε το έγγραφο Προσφορά από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD και αποθηκεύστε το με το ίδιο όνομα στην επιφάνεια εργασίας σας. 2. Εκτελέστε την κατάλληλη ενέργεια για να καταργήσετε το χρώμα σκίασης από το εσωτερικό του περιγράμματος, γύρω από το κείμενο Εκπαιδευτικά Κέντρα Υπολογιστών. 3. Αφαιρέστε το περίγραμμα γύρω από το κείμενο Εκπαιδευτικά Κέντρα Υπολογιστών. 4. Εφαρμόστε περίγραμμα γύρω από το κείμενο Knowledge στην αρχή του εγγράφου. 5. Εφαρμόστε περίγραμμα διπλής γραμμής γύρω από την παράγραφο που αναφέρεται στην προσφορά, ξεκινάει με το κείμενο Ένα πακέτο Εκμάθησης, και τελειώνει με το κείμενο επί της συνολικής τιμής. 6. Μορφοποιήστε το περίγραμμα της παραγράφου της προσφοράς ώστε να εμφανίζεται με σκιά. 7. Εφαρμόστε στο εσωτερικό του περιγράμματος ένα χρώμα σκίασης της επιλογής σας. 8. Εφαρμόστε στο έγγραφο ένα περίγραμμα σελίδας χρησιμοποιώντας ένα στυλ τριπλής γραμμής της αρεσκείας σας. 9. Μορφοποιήστε το πλάτος του περιγράμματος σελίδας σε 2¼ στιγμές, και το χρώμα σε Πορτοκαλί. 10. Προσαρμόστε το περίγραμμα σελίδας ώστε να εμφανίζεται μόνο στην επάνω και την κάτω πλευρά της σελίδας.

44 138 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου 11. Αποθηκεύστε τις αλλαγές του εγγράφου Προσφορά. 12. Δημιουργήστε ένα νέο έγγραφο και καταχωρίστε σε αυτό το παρακάτω κείμενο. Μορφοποιήστε το κείμενο με περίγραμμα πάχους και χρώματος της επιλογής σας, καθώς και με χρώμα σκίασης. Προσοχή Πρέπει να θυμάμαι να αποθηκεύω κάθε 10 λεπτά! 13. Αποθηκεύστε το έγγραφο με το όνομα Μέριμνα αποθήκευσης στο φάκελο Έγγραφα. 14. Ανοίξτε το έγγραφο Στοιχεία Πωλήσεων από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD του βιβλίου. 15. Μορφοποιήστε τον πίνακα Πωλήσεις με εξωτερικό περίγραμμα 2¼ στιγμών και εσωτερικό περίγραμμα 1 στιγμής. 16. Προσαρμόστε το περίγραμμα της πρώτης γραμμής του πίνακα Αναλυτικές Πωλήσεις ανά Πόλη ώστε να εμφανίζεται με χρώμα Μοβ και αλλάξτε το πάχος της επάνω γραμμής του περιγράμματος σε 3 στ. και της κάτω γραμμής του περιγράμματος σε 1 στ. 17. Τροποποιήστε τον πίνακα Πωλήσεις ώστε να εμφανίζεται μόνο το εξωτερικό περίγραμμά του και όχι το εσωτερικό. 18. Αποθηκεύστε το έγγραφο με το ίδιο όνομα στην επιφάνεια εργασίας. 19. Κλείστε το Microsoft Word.

45 Κεφάλαιο 46. Εισαγωγή εικόνων Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ανοίξτε το έγγραφο Γνωρίστε την Ασία από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 2. Επιλέξτε την εικόνα στην αρχή του εγγράφου. 3. Χρησιμοποιώντας τις λαβές αλλαγής μεγέθους, αλλάξτε τις διαστάσεις της εικόνας ώ- στε να αποκτήσει περίπου το μισό της μέγεθος. 4. Μεταφέρετε την εικόνα ανάμεσα στην πρώτη παράγραφο κειμένου του εγγράφου και στον τίτλο Τα φυσικά σύνορα της Ασίας είναι τα παρακάτω:. 5. Ποια καρτέλα χρησιμοποιούμε για τη μορφοποίηση εικόνων, και πότε εμφανίζεται αυτή; 6. Στοιχίστε την εικόνα οριζόντια στο κέντρο της σελίδας. 7. Μορφοποιήστε την εικόνα με περίγραμμα πάχους 0,75 στ. και χρώμα της επιλογής σας. 8. Εφαρμόστε στην εικόνα ένα χρώμα γεμίσματος της αρεσκείας σας. 9. Αλλάξτε το μέγεθος της εικόνας σε 2,5 2,5 εκατοστά. 10. Εφαρμόστε στην εικόνα ερμητική αναδίπλωση. 11. Τοποθετήστε την εικόνα στο επάνω αριστερό μέρος της σελίδας, φροντίζοντας ώστε να αλλάξει αυτόματα και η αναδίπλωσή της σε τετράγωνη. 12. Αποθηκεύστε το έγγραφο με το ίδιο όνομα στην επιφάνεια εργασίας.

46 140 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου 13. Ανοίξτε το έγγραφο Οι ομορφιές της Πλάκας από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 14. Εισαγάγετε κάτω από το πρώτο τετράστιχο του εγγράφου την εικόνα Πανεπιστήμιο.jpg από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 15. Εφαρμόστε στην εικόνα την εξωτερική σκιά Μετατόπιση κάτω. 16. Αλλάξτε το σχήμα της εικόνας σε Διπλωμένη γωνία. 17. Αλλάξτε το ύψος της εικόνας σε 3 εκατοστά, φροντίζοντας ώστε να αλλάξει και το πλάτος της αναλογικά. 18. Τοποθετήστε την εικόνα στην επάνω δεξιά γωνία της σελίδας, φροντίζοντας να προσαρμόσετε και την αναδίπλωσή της. 19. Εισαγάγετε στη δεύτερη σελίδα του εγγράφου, στο τέλος της παραγράφου Μπάρμπα Γιάννη με τις στάμνες και με τα κανάτια σου, την εικόνα Σκίτσο.jpg από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 20. Αλλάξτε το μέγεθος της εικόνας στο 25% του αρχικού της. 21. Εφαρμόστε στην εικόνα συμπαγές περίγραμμα πάχους 1 στ. και σκούρου μπλε χρώματος. 22. Εφαρμόστε στην εικόνα το εφέ κορνίζας Χαλαρή ένθεση. 23. Εκτελέστε την κατάλληλη ενέργεια ώστε να ξεκινήσετε τη διαδικασία εισαγωγής εικόνας από τη συλλογή Clip Art του προγράμματος. 24. Αναζητήστε μια εικόνα που να ταιριάζει με τη λέξη-κλειδί κίονας. Φροντίστε να εμφανίζονται στα αποτελέσματα μόνον έτοιμες εικόνες Clip Art. 25. Εισαγάγετε στην τρίτη σελίδα του εγγράφου μια εικόνα από τα αποτελέσματα της αναζήτησης. 26. Αλλάξτε το χρώμα της εικόνας ώστε να φαίνεται ξεθωριασμένη. 27. Αλλάξτε τις διαστάσεις της εικόνας σε εκατοστά. 28. Τοποθετήστε την εικόνα πίσω από το κείμενο. 29. Αποθηκεύστε το έγγραφο με το όνομα Περιήγηση στην Πλάκα στο φάκελο Έγγραφα.

47 Κεφάλαιο 47. Πρότυπα Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Τι είναι ένα πρότυπο; 2. Σε ποιες περιπτώσεις είναι καλό να χρησιμοποιούμε πρότυπα; 3. Αναφέρετε μερικά από τα έτοιμα πρότυπα που περιέχονται στο πρόγραμμα Microsoft Word. 4. Τι είναι το πρότυπο Normal; 5. Ανοίξτε το έγγραφο Έντυπο Φαξ.docx από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 6. Αποθηκεύστε το έγγραφο με το όνομα Φαξ Knowledge ως πρότυπο εγγράφου, στο φάκελο Έγγραφα. 7. Κλείστε το πρότυπο Φαξ Knowledge. 8. Δημιουργήστε ένα νέο έγγραφο που βασίζεται στο πρότυπο Φαξ Knowledge. 9. Τι όνομα έχει το έγγραφο που βασίζεται στο πρότυπο; 10. Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία στην αρχή του εγγράφου: Προς: IntraSave Fax: Υπόψη: Κας Ιωαννίδου Θέμα: Παραγγελία εκπαίδευσης

48 142 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου 11. Στον κενό χώρο κάτω από τη διαχωριστική γραμμή, συμπληρώστε το κείμενο Ευχαριστούμε για την παραγγελία εκπαίδευσης. 12. Αποθηκεύστε το έγγραφο με το όνομα Παραγγελία εκπαίδευσης IntraSave, στο φάκελο Έγγραφα. Στη συνέχεια κλείστε το έγγραφο. 13. Δημιουργήστε ένα νέο έγγραφο που να περιέχει το παρακάτω κείμενο στην αρχή του: Rotac Διεθνής ΜηχανοΕμπορική Λ. Μεσογείων Αποθηκεύστε το έγγραφο με το όνομα Επιστολές Rotac, ως πρότυπο στον προσωπικό φάκελο του χρήστη. 15. Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα έγγραφο που βασίζεται στο πρότυπο Επιστολές Rotac; 16. Δημιουργήστε ένα νέο έγγραφο χρησιμοποιώντας το έτοιμο πρότυπο του προγράμματος που ονομάζεται Βιογραφικό Urban. 17. Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στο έγγραφο. 18. Αποθηκεύστε το έγγραφο με το όνομα Βιογραφικό Σημείωμα, στο φάκελο Έγγραφα.

49 Κεφάλαιο 48. Εισαγωγή γραφημάτων και υπολογιστικών φύλλων Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου Ανοίξτε το έγγραφο Δεδομένα Πωλήσεων από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 2. Διαγράψτε το φύλλο δεδομένων στο τέλος του εγγράφου. 3. Στο τέλος του εγγράφου, δημιουργήστε ένα τρισδιάστατο γράφημα πίτας που θα βασίζεται στα παρακάτω δεδομένα: Ανατολικό 29 Δυτικό 1 Βόρειο 22 Νότιο 47 Ποσοστό τμήματος 4. Αλλάξτε το πλάτος του γραφήματος σε 10 εκατοστά φροντίζοντας να προσαρμοστεί αυτόματα και το ύψος του. 5. Μετακινήστε το γράφημα κάτω από τον υπότιτλο Πωλήσεις ανά τμήμα. 6. Στοιχίστε το γράφημα στο κέντρο της σελίδας. 7. Τροποποιήστε τα δεδομένα του γραφήματος ώστε το ποσοστό του τμήματος Δυτικό να είναι 3 και του τμήματος Νότιο να είναι 45.

50 144 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου 8. Εφαρμόστε στο γράφημα ένα χρώμα γεμίσματος της αρεσκείας σας. 9. Τοποθετήστε το σημείο εισαγωγής στο τέλος του εγγράφου και εισαγάγετε τον πίνακα που περιέχεται στο υπολογιστικό βιβλίο Πωλήσεις εντός Ελλάδας από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD. 10. Προσθέστε το σύμβολο του εμπορικού σήματος ( ) μετά από τη λέξη ExtraWay στην αρχή του εγγράφου. 11. Αποθηκεύστε το έγγραφο με το ίδιο όνομα στο φάκελο Έγγραφα. Στη συνέχεια κλείστε το έγγραφο. 12. Δημιουργήστε ένα νέο έγγραφο και καταχωρίστε το παρακάτω κείμενο. Όπου χρειάζεται, προσθέστε το κατάλληλο σύμβολο. ± 0 ChrisSoft Knowledge Emporio Αποθηκεύστε το έγγραφο με όνομα Σύμβολα1 στο φάκελο Έγγραφα. 14. Δημιουργήστε ένα νέο έγγραφο. 15. Αποθηκεύστε το έγγραφο με το όνομα Σύμβολα2 στο φάκελο Έγγραφα. 16. Πληκτρολογήστε την παρακάτω ιστορία, προσθέτοντας σύμβολα από τη συλλογή της γραμματοσειράς Webdings: Από το πρωί η μέρα ήταν. Εμείς όμως από την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε κανονίσει ότι θα βγαίναμε. Άλλωστε η συνάντηση όλων των συμμαθητών από το σχολείο δεν είναι και μικρό γεγονός. Την τελευταία εβδομάδα τα δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να χτυπάνε. Το ραντεβού είχε κανονιστεί. Στις 9:30 όλοι στο της Μαρίας. Ο καθένας είχε για τον άλλο από ένα συμβολικό. Στις 10:00 περίπου βγήκαμε για. Εκεί ο Μανόλης και η Καίτη μας ανακοίνωσαν πως έπειτα από 9 χρόνια αποφασίσανε να παντρευτούν! Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, το γεγονός σήκωνε μεγάλο γλέντι και αποφασίσαμε να πάμε όλοι μαζί για και μέχρι τα ξημερώματα Η φετινή μας συνάντηση ήταν η καλύτερη! 17. Αποθηκεύστε τις αλλαγές και κλείστε το Microsoft Word.

Ενότητα. Επεξεργασία κειμένου. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Επεξεργασία κειμένου. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Επεξεργασία κειμένου 28. Microsoft Word 2007 Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουμε την εφαρμογή Microsoft Word, μπορούμε να πατήσουμε στο κουμπί έναρξη έπειτα στην

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Word Δημιουργία νέου εγγράφου Το σύστημα Βοήθειας του Word...

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Word Δημιουργία νέου εγγράφου Το σύστημα Βοήθειας του Word... ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Microsoft Word 2007... 9 92 Δημιουργία νέου εγγράφου... 20 93 Το σύστημα Βοήθειας του Word... 38 94 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου...

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξεκινήστε το Microsoft Word και ανοίξτε το έγγραφο Αsia.doc από την επιφάνεια εργασίας.

1. Ξεκινήστε το Microsoft Word και ανοίξτε το έγγραφο Αsia.doc από την επιφάνεια εργασίας. Άσκηση 1 1. Ξεκινήστε το Microsoft Word και ανοίξτε το έγγραφο Αsia.doc από την επιφάνεια εργασίας. 2. Αλλάξτε την προβολή του εγγράφου σε Κανονική. 3. Επιλέξτε την κατάλληλη εντολή για κρύψετε τον οριζόντιο

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2007...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 15 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 18 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 20 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Word) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT WORD (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων... Περιεχόμενα Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...22 Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...23 Επιφάνεια εργασίας...26

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office...

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 31 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 37 5 Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ. Επεξεργασία κειµένου

ΜΕΡΟΣ. Επεξεργασία κειµένου ΜΕΡΟΣ Επεξεργασία κειµένου 3.1 Microsoft Word 2003 1. Αναφέρετε δύο τρόπους εκκίνησης της εφαρµογής Microsoft Word. 2. Χρησιµοποιώντας το κουµπί Έναρξη ξεκινήστε τον επεξεργαστή κειµένου Microsoft Word.

Διαβάστε περισσότερα

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Word 2010... 7 Κεφάλαιο 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 13 Κεφάλαιο 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 26 Κεφάλαιο 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 31 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 6: «Microsoft PowerPoint 2007» Κεφάλαιο 6.7: Αναδιάταξη κειμένου και αντικειμένων

ΕΝΟΤΗΤΑ 6: «Microsoft PowerPoint 2007» Κεφάλαιο 6.7: Αναδιάταξη κειμένου και αντικειμένων Πρόγραμμα Πιστοποίησης Γνώσεων και Δεξιοτήτων ΕΝΟΤΗΤΑ 6: «Microsoft PowerPoint 2007» Κεφάλαιο 6.7: Αναδιάταξη κειμένου και αντικειμένων Αντώνης Χατζηνούσκας 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. Σκοπός του Μαθήματος Β. Θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

1. Μεταξύ της πρώτης γραμμής και στο κείμενο που αρχίζει με την λέξη «Αναμφισβήτητα» εφαρμόστε κενό διάστημα (spacing) 48 στιγμών(pt).

1. Μεταξύ της πρώτης γραμμής και στο κείμενο που αρχίζει με την λέξη «Αναμφισβήτητα» εφαρμόστε κενό διάστημα (spacing) 48 στιγμών(pt). Άσκηση 1 Ανοίξτε το αρχείο movies.doc από την επιφάνεια εργασίας. 1. Μεταξύ της πρώτης γραμμής και στο κείμενο που αρχίζει με την λέξη «Αναμφισβήτητα» εφαρμόστε κενό διάστημα (spacing) 48 στιγμών(pt).

Διαβάστε περισσότερα

1. Αναφέρετε δύο τρόπους εκκίνησης της εφαρμογής Microsoft Excel. 2. Χρησιμοποιώντας το κουμπί έναρξη, ξεκινήστε την εφαρμογή υπολογιστικών φύλλων

1. Αναφέρετε δύο τρόπους εκκίνησης της εφαρμογής Microsoft Excel. 2. Χρησιμοποιώντας το κουμπί έναρξη, ξεκινήστε την εφαρμογή υπολογιστικών φύλλων Υπολογιστικά Φύλλα Microsoft Excel 1. Αναφέρετε δύο τρόπους εκκίνησης της εφαρμογής Microsoft Excel. 2. Χρησιμοποιώντας το κουμπί έναρξη, ξεκινήστε την εφαρμογή υπολογιστικών φύλλων Microsoft Excel. 3.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Παρουσιάσεις. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Παρουσιάσεις. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Παρουσιάσεις Κεφάλαιο 82. PowerPoint 2007 Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Η εφαρμογή Microsoft PowerPoint είναι ειδικά κατασκευασμένη για την αποτελεσματική παρουσίαση δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( ) " " Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( )   Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση Επεξεργαστής κειμένου Word 2003 Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση Για να αλλάξουμε παράγραφο πατάμε Enter. Για να αφήσουμε μία κενή γραμμή, πατάμε μία φορά το Enter. Για να γράψουμε την επόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word 2003...9. Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων... 41. Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word 2003...9. Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων... 41. Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2003...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 14 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 17 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 18 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς 3.3.1.1 Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς Γραμματοσειρές Η λέξη γραμματοσειρά αναφέρεται στο στυλ που εμφανίζονται τα γράμματα. Παρακάτω ακολουθούν κάποια παραδείγματα,

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: PowerPoint... 9 Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέας παρουσίασης... 27 Κεφάλαιο 4: Μορφοποίηση κειμένου παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή Άσκηση 4 Μορφοποίηση Κειμένου μέσω του

Εργαστηριακή Άσκηση 4 Μορφοποίηση Κειμένου μέσω του Μορφοποίηση χαρακτήρων Όταν ανοίγουμε το Word η γραμματοσειρά που υπάρχει είναι προκαθορισμένη. Το πλαίσιο διαλόγου Γραμματοσειρά μας επιτρέπει να κάνουμε περισσότερες μορφοποιήσεις. Επιλέγουμε Μορφή Απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 ENOTHTA 4 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από τον συγγραφέα... 7 1 Microsoft Excel 2010... 9 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 27 4 Συμβουλές για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word)

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word) 1. Πώς δημιουργούμε ένα νέο έγγραφο; 2. Πώς αποθηκεύουμε ένα έγγραφο στη δισκέτα μας; 3. Μπορείτε να περιγράψετε τη βασική οθόνη του Word;. 4. Τι ακριβώς κάνει το εργαλείο ζουμ; 5. Ποιους κανόνες ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2 Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9 Κεφάλαιο 3 Εφαρμογή σχεδίων 19 Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26 Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Κεφάλαιο 6 Κουμπιά ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Κειμένου - Microsoft Word

Επεξεργασία Κειμένου - Microsoft Word Επεξεργασία Κειμένου - Microsoft Word 1) Έναρξη 1.1) Εκκίνηση Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft Word. Η εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της Αυτόματης προσαρμογής κειμένου

Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της Αυτόματης προσαρμογής κειμένου - 117-2. Στο παράθυρο διαλόγου Επιλογές, κάντε κλικ στην καρτέλα Επεξεργασία και κατόπιν επιλέξτε ή απαλείψτε το πλαίσιο ελέγχου Να επιτρέπεται η μεταφορά και η απόθεση κελιών. Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Word. 1) Έναρξη

Microsoft Word. 1) Έναρξη Microsoft Word 1) Έναρξη 1.1) Εκκίνηση Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft Word. Η εφαρμογή Word ξεκινά και εμφανίζεται

Διαβάστε περισσότερα

1. Βασικές Λειτουργίες του MS- Word

1. Βασικές Λειτουργίες του MS- Word 1. Βασικές Λειτουργίες του MS- Word Το MS-Word, που είναι και αντικείμενο αυτών των σημειώσεων είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, που στις σελίδες του μπορεί να περιέχει εκτός από κείμενο, εικόνες

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Word 2007 Ν. Παπαδόπουλος

Εισαγωγή στο Word 2007 Ν. Παπαδόπουλος Εισαγωγή στο Word 2007 Ν. Παπαδόπουλος Πληκτρολογώ το διπλανό κείµενο. Επειδή το κείµενο αποτελείται από δύο παραγράφους πατάω το Enter µόνο στο τέλος της κάθε παραγράφου και όχι σε κάθε γραµµή 1. δηµιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιεχόμενα...v

Περιεχόμενα. Περιεχόμενα...v Περιεχόμενα Περιεχόμενα...v Κεφάλαιο 1: Ρυθμίσεις γραμμών εργαλείων και μενού...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παραθύρων και προβολές...18 Κεφάλαιο 3: Εύρεση, αντικατάσταση, και μετάβαση σε συγκεκριμένο στοιχείο...35

Διαβάστε περισσότερα

2.1 Windows XP. 2.2 Επιφάνεια εργασίας. 2.3 Γραμμή εργασιών 1/10

2.1 Windows XP. 2.2 Επιφάνεια εργασίας. 2.3 Γραμμή εργασιών 1/10 2.1 Windows XP 1. Τι είναι τα Windows XP; 2. Τι εννοούμε με τον όρο λειτουργικό σύστημα; 3. Αναφέρετε μερικά άλλα λειτουργικά συστήματα που κυκλοφορούν στην αγορά. 4. Αναφέρετε μερικά από τα βοηθητικά

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Παρουσιάσεις. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Παρουσιάσεις. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Παρουσιάσεις Κεφάλαιο 82. PowerPoint 2007 Ερωτήσεις επανάληψης Κεφαλαίου 82 1. Ποια είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα του προγράμματος Microsoft PowerPoint; 2. Τι είναι μια διαφάνεια; 3. Τι μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Word 2007. Information Technology Services and Solutions. Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης

Microsoft Word 2007. Information Technology Services and Solutions. Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft Word 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft WORD ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Χρήση της Εφαρμογής

Microsoft WORD ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Χρήση της Εφαρμογής Microsoft WORD Περιεχόμενα ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1 Χρήση της Εφαρμογής 2 Δημιουργία Εγγράφων 3 Μορφοποίηση 4 Αντικείμενα 5 Συγχώνευση Αλληλογραφίας 6 Προετοιμασία Αποτελεσμάτων Εργασία με έγγραφα και αποθήκευση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΥ 2007

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΥ 2007 1. ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΝΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΥ 2007 2. ΓΡΑΜΜΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ Κάθε μενού έχει τις δικές της δυνατότητες, όπως για παράδειγμα μόλις πατήσετε το κουμπί κεντρική βγαίνουν τα εικονίδια των δυνατοτήτων που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD 1. Προσθήκη στηλών σε τμήμα εγγράφου 2. Εσοχή παραγράφου 3. Εισαγωγή Κεφαλίδας, Υποσέλιδου και Αριθμού Σελίδας 4. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Υπολογιστικά φύλλα. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Υπολογιστικά φύλλα. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Υπολογιστικά φύλλα Κεφάλαιο 51. Microsoft Excel 2007 Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου 51 1. Αναφέρετε δύο τρόπους εκκίνησης της εφαρμογής Microsoft Excel. 2. Χρησιμοποιώντας το κουμπί

Διαβάστε περισσότερα

www.costaschatzinikolas.gr

www.costaschatzinikolas.gr ECDL CORE ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Επεξεργασία Κειμένου Microsoft Word Επαναληπτικές Ερωτήσεις Εξετάσεων ECDL CORE ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Επεξεργασία Κειμένου Microsoft Word Επαναληπτικές Ερωτήσεις Εξετάσεων Δημιουργία - Συγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13 1.1 Windows XP... 15 1.2 Επιφάνεια εργασίας... 19 1.3 Γραμμή εργασιών... 24 1.4 Χειρισμός παραθύρων... 30 1.5 Μενού... 36 1.6

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Οι πίνακες Οι πίνακες είναι ορθογώνια πλαίσια που χωρίζονται σε γραµµές και στήλες. Η τοµή µιας γραµµής µε µια στήλη προσδιορίζει ένα κελί. Τα στοιχεία, που παρουσιάζουµε,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ WORD 2007. 2. Πώς αλλάζουμε το διάστιχο μίας παραγράφου; [Πηγαίνουμε στην παράγραφο και στην κεντρική καρτέλα πατάμε το εικονίδιο Διάστιχο]

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ WORD 2007. 2. Πώς αλλάζουμε το διάστιχο μίας παραγράφου; [Πηγαίνουμε στην παράγραφο και στην κεντρική καρτέλα πατάμε το εικονίδιο Διάστιχο] ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ WORD 2007 1. Πώς βάζουμε διπλή υπογράμμιση και χρώμα υπογράμμισης; [Επιλέγουμε το κείμενο και στην κεντρική καρτέλα πατάμε στο βελάκι δίπλα στο εικονίδιο της υπογράμμισης] 2. Πώς αλλάζουμε το

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access... 9 Κεφάλαιο 2: Microsoft Access 2002... 20 Κεφάλαιο 3: Το σύστημα Βοήθειας του Microsoft Office ΧΡ... 36

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξεκινήστε το πρόγραµµα Επεξεργασίας Κειµένου. 2. Αλλάξτε την Προβολή σε ιάταξη εκτύπωσης. 3. Αλλάξτε το Ζουµ προβολής σε Πλάτος σελίδας

1. Ξεκινήστε το πρόγραµµα Επεξεργασίας Κειµένου. 2. Αλλάξτε την Προβολή σε ιάταξη εκτύπωσης. 3. Αλλάξτε το Ζουµ προβολής σε Πλάτος σελίδας 1. Ξεκινήστε το πρόγραµµα Επεξεργασίας Κειµένου 2. Αλλάξτε την Προβολή σε ιάταξη εκτύπωσης 3. Αλλάξτε το Ζουµ προβολής σε Πλάτος σελίδας 4. Εµφανίστε τη γραµµή εργαλείων Σχεδίαση 5. Πληκτρολογήστε το κείµενο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3. Επεξεργασία κειμένου

Ενότητα 3. Επεξεργασία κειμένου Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου Ενότητα 3: Επεξεργασία Κειμένου - Microsoft Word 2010 124 125 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word 2010 126 Κεφάλαιο 3.1: Εισαγωγή στο Word 2010 3.1.1 Εκκίνηση του Word 2010

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστικά Φύλλα Microsoft Excel 2016 Level I

Υπολογιστικά Φύλλα Microsoft Excel 2016 Level I Υπολογιστικά Φύλλα Microsoft Excel 2016 Level I 1. Εισαγωγή 1.1. Δυνατότητες και χαρακτηριστικά του προγράμματος 1.2. Τρόποι ενεργοποίησης του προγράμματος 1.3. Περιγραφή του βασικού παραθύρου Ορολογία

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5ο. Επεξεργαστής Κειμένου

Μάθημα 5ο. Επεξεργαστής Κειμένου Μάθημα 5ο Επεξεργαστής Κειμένου Σελίδα 60 από 106 Ένα πολύ χρήσιμο και αρκετά βασικό πρόγραμμα εγκατεστημένο στον υπολογιστή είναι ο επεξεργαστής κειμένου (LibreOffice Writer). Περιέχει όλα τα εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες

Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες Άσκηση 1: Επιλέξτε ένα πρότυπο σχεδίασης Τώρα μπορείτε να προσθέσετε χρώματα. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, ανοίξτε το παράθυρο εργασιών Σχεδίαση διαφάνειας και επιλέξτε

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Υπολογιστικά φύλλα. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Υπολογιστικά φύλλα. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Υπολογιστικά φύλλα Κεφάλαιο 51. Microsoft Excel 2007 Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουμε την εφαρμογή Microsoft Excel μπορούμε να πατήσουμε στο κουμπί Έναρξη, μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ TEXNOΛΟΓΙΚΟ EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Σημειώσεις Εργαστηρίου για το Δρ. Ευάγγελος Φιλιππίδης ΣΕΡΡΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα Κεφαλίδες και υποσέλιδα Διασκεδάστε με τις επιλογές κεφαλίδων και υποσέλιδων δοκιμάζοντας τις ασκήσεις που ακολουθούν. Άσκηση 1: Εισαγωγή υποσέλιδων σε διαφάνειες Η παρουσίαση αποτελείται από πέντε διαφάνειες.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Tech village School. Κωδικός Πακέτου: Word Εκπαιδευτική Ενότητα: 2. Επεξεργασία Κειμένου

Tech village School. Κωδικός Πακέτου: Word Εκπαιδευτική Ενότητα: 2. Επεξεργασία Κειμένου Tech Village School Κωδικός Πακέτου: Word Εκπαιδευτική Ενότητα: 2. Επεξεργασία Κειμένου Αυτή η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί για να αποκτηθούν γνώσεις και δεξιότητες στην επεξεργασία κειμένου. Μετά το πέρας

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint

Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint Οι νέες Τεχνολογίες αλλάζουν ριζικά το τοπίο της εκπαίδευσης. Αλλάζουν τον τρόπο διδασκαλίας και μάθησης, τον τρόπο μελέτης αλλά και τον τρόπο έρευνας και αξιολόγησης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ» ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ» Σημειώσεις για το Microsoft Word ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Παρουσίαση του WORD Τρόπος γραφής στο WORD 1. Ξενάγηση στο Microsoft Word 1.1 Άνοιγμα Ο ευκολότερος τρόπος εκκίνησης του Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

( Απάντηση: Ο τόνος βρίσκεται δεξιά από το γράμμα Λ. ) ( Απάντηση: Κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Shift και πατάμε το πλήκτρο 8. )

( Απάντηση: Ο τόνος βρίσκεται δεξιά από το γράμμα Λ. ) ( Απάντηση: Κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Shift και πατάμε το πλήκτρο 8. ) 1 Επεξεργασία Κειμένου OpenOffice writer Απόσπασμα Μάθημα: Γλώσσα, Τάξη: Δ Ενότητα 2: «Ρώτα το νερό τι τρέχει» Θυμόμαστε: Ποιο πλήκτρο είναι ο τόνος; ( Απάντηση: Ο τόνος βρίσκεται δεξιά από το γράμμα Λ.

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint

Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Για να εκκινήσουμε το Office PowerPoint 2007 ακολουθούμε τα εξής βήματα: Έναρξη à Όλα τα προγράμματα PowerPoint 2007. à Microsoft Office à Microsoft Office Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Θέματα 1,2 ης εβδομάδας Περιβάλλον εργασίας Word, Μορφοποίηση Γραμματοσειράς, Μορφοποίηση Παραγράφου Εξάσκηση σε βασικά κείμενα Τι είναι το MS-WORD Είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου,

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT EXCEL 2003 Επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή κενών κελιών, γραµµών ή στηλών 1. Κάντε ένα από τα εξής: Εισαγωγή νέων κενών κελιών Επιλέξτε µια περιοχή (περιοχή: ύο ή περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

PowerPoint 2007. Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007. Καθορισμός του αριθμού των διαφανειών που χρειάζονται

PowerPoint 2007. Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007. Καθορισμός του αριθμού των διαφανειών που χρειάζονται PowerPoint 2007 Δημιουργία παρουσίασης Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007 Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Ονομασία και αποθήκευση της παρουσίασής σας Προσθήκη, αναδιάταξη και διαγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Office System Word 2007

Microsoft Office System Word 2007 Microsoft Office System Word 2007 Δ.Ι.Ε.Κ. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2016 ΕΞΑΜΗΝΟ Α ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΛΕΝΗ ΓΚΙΝΗ & ΤΙΤΙΚΑ-ΕΥΘΑΛΙΑ ΚΑΡΟΥΣΗ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Χρήση της

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος...9. Κεφάλαιο 1: Microsoft Word Κεφάλαιο 2: Microsoft Excel Κεφάλαιο 3: Microsoft Power Point...73

Πρόλογος...9. Κεφάλαιο 1: Microsoft Word Κεφάλαιο 2: Microsoft Excel Κεφάλαιο 3: Microsoft Power Point...73 Περιεχόμενα Πρόλογος...9 Κεφάλαιο 1: Microsoft Word...11 Κεφάλαιο 2: Microsoft Excel...45 Κεφάλαιο 3: Microsoft Power Point...73 Κεφάλαιο 4: Microsoft Access...103 Κεφάλαιο 5: Microsoft Outlook...133 Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση διαφανειών...18 Κεφάλαιο 3: Διαχείριση γραφικών...31 Κεφάλαιο 4: Επεξεργασία εικόνων με το Adobe Photoshop...56 Κεφάλαιο 5: Μορφοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ιαγραφή πίνακα ή απαλοιφή των περιεχοµένων του...52 Συγχώνευση κελιών σε ένα, στον ίδιο πίνακα...53 ιαίρεση πίνακα και κελιών...53 Μετατροπή κειµένου

ιαγραφή πίνακα ή απαλοιφή των περιεχοµένων του...52 Συγχώνευση κελιών σε ένα, στον ίδιο πίνακα...53 ιαίρεση πίνακα και κελιών...53 Μετατροπή κειµένου ηµιουργία εγγράφου...3 ηµιουργία νέου, κενού εγγράφου...3 Από αντίγραφο υπάρχοντος εγγράφου...3 ηµιουργία επιστολής...3 ηµιουργία προτύπου εγγράφου...4 Μετατροπή εγγράφων...5 Μετατροπή ενός µόνο αρχείου

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος - 217 - Το στοιχείο που θέλετε να επιλέξετε επισημαίνεται ξεκάθαρα με λαβές επιλογής. Συμβουλή: Για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το στοιχείο γραφήματος που θέλετε να επιλέξετε, το Microsoft Office Excel

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Word 1. Κεφάλαιο 1: Δημιουργία εγγράφου 3

Microsoft Word 1. Κεφάλαιο 1: Δημιουργία εγγράφου 3 Περιεχόμενα Οι νέες δυνατότητες του Microsoft Office XP...xi Διορθώσεις, σχόλια, και βοήθεια...xiv Λήψη βοήθειας για το βιβλίο και το CD του... xiv Λήψη βοήθειας για το Microsoft Excel 2002... xiv Χρήση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ. 1) Προβολή Γραμμές εργαλείων Σχεδίαση. ΜΑΘΗΜΑ 5 ο : ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ 1

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ. 1) Προβολή Γραμμές εργαλείων Σχεδίαση. ΜΑΘΗΜΑ 5 ο : ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ 1 ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ Για τη δημιουργία σχημάτων στο WORD χρησιμοποιείται η γραμμή εργαλείων της σχεδίασης. Τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσετε για να εμφανίσετε τη γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργαστής Κειμένου: (Microsoft Word)

Επεξεργαστής Κειμένου: (Microsoft Word) Επεξεργαστής Κειμένου: (Microsoft Word) Στο περιβάλλον εργασίας του επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word εκτελούμε τις παρακάτω λειτουργίες: 1) Δημιουργία Νέου Εγγράφου: Η Δημιουργία ενός Νέου Εγγράφου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΤΜΗΜΑ ΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡ ΙΤΣΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 08 ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ (ΜΕΡΟΣ 1)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΤΜΗΜΑ ΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡ ΙΤΣΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 08 ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ (ΜΕΡΟΣ 1) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΤΜΗΜΑ ΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡ ΙΤΣΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 08 ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ (ΜΕΡΟΣ 1) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Γραµµή τίτλου Πλαίσιο ονοµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE Επεξεργασία Κειμένου (Microsoft Word) Επεξεργασία κειμένου (Microsoft Word) 1. Βασικές Λειτουργίες και Περιβάλλον Εφαρμογής Επεξεργασίας Κειμένου. α. Χειρισμός εγγράφων.

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr

Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr MS-WORD Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr Ξεκινώντας με το WORD Επιμέλεια: ΚΩΛΕΤΣΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ A ναμφισβήτητα, τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προγράμματα στους

Διαβάστε περισσότερα

www.costaschatzinikolas.gr

www.costaschatzinikolas.gr ECDL CORE ΕΝΟΤΗΤΑ 6 Παρουσιάσεις Microsoft Powerpoint Επαναληπτικές Ερωτήσεις Εξετάσεων ECDL CORE ΕΝΟΤΗΤΑ 6 Παρουσιάσεις Microsoft Powerpoint Επαναληπτικές Ερωτήσεις Εξετάσεων Δημιουργία - Συγγραφή Costas

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α 1 Windows 8.1 1.1 Βασικές Έννοιες Πληροφορικής και Επικοινωνιών Εισαγωγή 19 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 20 Κατηγορίες Υπολογιστών 21 Κύρια μέρη ενός Προσωπικού Υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Publisher 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα 3.4.1.1 Δημιουργία ενός κενού πίνακα Ένας πίνακας αποτελείται από έναν αριθμό γραμμών και στηλών που δημιουργούν ένα πλέγμα. Σε αυτό το πλέγμα είναι πιθανή η ύπαρξη ή μη περιθωρίων. Κάθε κελί του πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

Shift+γράμμα. Πατάμε τον τόνο (δί[λα στο L) και μετά το φωνήεν. Πως βάζουμε διαλυτικά; Πατάμε το Shift+ τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ)

Shift+γράμμα. Πατάμε τον τόνο (δί[λα στο L) και μετά το φωνήεν. Πως βάζουμε διαλυτικά; Πατάμε το Shift+ τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ) Βασικές λειτουργίες του πληκτρολογίου Αλλαγή μεταξύ Αγγλικών και Ελληνικών Όταν γράφουμε σε πεζά (μικρά) και θέλουμε να γράψουμε ένα γράμμα κεφαλαίο Όταν γράφουμε συνέχεια Κεφαλαία Για να γράψουμε ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ KeyCERT EXPERT: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. Έκδοση 2.0

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ KeyCERT EXPERT: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. Έκδοση 2.0 ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ KeyCERT EXPERT: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Έκδοση 2.0 MICROSOFT WORD EXPERT ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Το πρόγραμμα Microsoft Word Expert περιλαμβάνει εξαιρετικά χρήσιμες δυνατότητες,

Διαβάστε περισσότερα

1 Εξερεύνηση του Word Επεξεργασία και έλεγχος εγγράφων Αλλαγή της εμφάνισης του κειμένου...171

1 Εξερεύνηση του Word Επεξεργασία και έλεγχος εγγράφων Αλλαγή της εμφάνισης του κειμένου...171 Περιεχόμενα Ξενάγηση στη διασύνδεση χρήστη του Office 2007... 13 Χρήση της Κορδέλας... 13 Το νέο μενού Αρχείο... 19 Γραμμή εργαλείων Γρήγορης Πρόσβασης... 19 Νέα χειριστήρια προβολών... 20 Κύρια σημεία...

Διαβάστε περισσότερα

Word. Το Πρόγραμμα Επεξεργασίας Κειμένου. 1. Εισαγωγή. 2. Εκκίνηση του Word για Windows.

Word. Το Πρόγραμμα Επεξεργασίας Κειμένου. 1. Εισαγωγή. 2. Εκκίνηση του Word για Windows. Το Πρόγραμμα Επεξεργασίας Κειμένου Word 1. Εισαγωγή Η επεξεργασία γενικά είναι ο χειρισμός των δεδομένων μέσα σε ένα σύστημα Η/Υ. Αποτελεί το ζωτικό βήμα ανάμεσα στην λήψη των δεδομένων (είσοδος) και στην

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ

ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 5 η Εργαστηριακή άσκηση (WORD) ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ 5 ο : ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ 1 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ Για τη δημιουργία σχημάτων στο WORD χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος...

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος... Περιεχόμενα Πρόλογος...11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών... 13 1.1 Εισαγωγή στους υπολογιστές... 15 1.2 Μονάδες μέτρησης... 27 1.3 Οι βασικές λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft PowerPoint 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων.

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. POWERPOINT 2003 1. Τι είναι το PowerPoint (ppt)? Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. 2. Τι δυνατότητες έχει? Δημιουργία παρουσίασης. Μορφοποίηση παρουσίασης. Δημιουργία γραφικών. Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες και Εφαρμογές Πληροφορικής Ασκήσεις Εργαστηρίου Word / Excel

Τεχνολογίες και Εφαρμογές Πληροφορικής Ασκήσεις Εργαστηρίου Word / Excel Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τεχνολογίες και Εφαρμογές Πληροφορικής Ασκήσεις Εργαστηρίου Word / Excel Ανδρέας Βέγλης Ευαγγελία Αβραάμ Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. Α.Π.Θ. Θεσσαλονίκη, Οκτώβριος

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων..15

Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων..15 150 Περιεχ μενα Ενότητα 1 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων..15 Κεφάλαιο 1 Εργασία με τα Windows 98... 17 Το περιβάλλον των Windows 98...18 Χρήση του πληκτρολογίου...19 Χειρισμοί με το ποντίκι...22

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Χρήση κειµενογράφου. 4.1 Εισαγωγή Σκοπός Τι θα µάθεις

Κεφάλαιο Χρήση κειµενογράφου. 4.1 Εισαγωγή Σκοπός Τι θα µάθεις Κεφάλαιο 4 4. Χρήση κειµενογράφου 4.1 Εισαγωγή Η επεξεργασία κειµένων και εγγράφων αποτελεί µια από τις πιο διαδεδοµένες χρήσεις του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Το κεφάλαιο αυτό αποτελεί µια εισαγωγή στον

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία κειμένου: Word 2003

Επεξεργασία κειμένου: Word 2003 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Ρυθμίσεις γραμμών εργαλείων και μενού...9 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παραθύρων και προβολές...26 Κεφάλαιο 3: Εύρεση, αντικατάσταση, και μετάβαση σε συγκεκριμένο

Διαβάστε περισσότερα

[συνέχεια του εγγράφου Word 2]

[συνέχεια του εγγράφου Word 2] [συνέχεια του εγγράφου Word 2] Συνεχίζουμε την πρακτική μας άσκηση πάνω στο έγγραφο που δημιουργήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και το οποίο αποθηκεύσαμε στον φάκελο με το όνομά μας, με το όνομα: Word 2x.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE Επεξεργασία Κειμένου ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Διεύθυνση: Ασκληπιού 18 Τηλέφωνο: 215.5515254

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE Επεξεργασία Κειμένου ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Διεύθυνση: Ασκληπιού 18 Τηλέφωνο: 215.5515254 ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE Επεξεργασία Κειμένου ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ INTERMEDIATE Το Intermediate είναι εστιασμένο σε γνώσεις πληροφορικής και χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Powerpoint) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT POWERPOINT (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΟΣ 2: Κεφάλαιο 1: Βασικές τεχνικές του Office Κεφάλαιο 2: Εργασία με τα προγράμματα... 13

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΟΣ 2: Κεφάλαιο 1: Βασικές τεχνικές του Office Κεφάλαιο 2: Εργασία με τα προγράμματα... 13 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΟΣ 1: ΚΟΙΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΟΥ OFFICE Κεφάλαιο 1: Βασικές τεχνικές του Office... 3 Δημιουργία νέου εγγράφου...4 Άνοιγμα εγγράφου του Office...5 Επιλογές μενού και γραμμών εργαλείων...6

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 6: «Microsoft PowerPoint 2007» Κεφάλαιο 6.9: Οργανόγραμμα

ΕΝΟΤΗΤΑ 6: «Microsoft PowerPoint 2007» Κεφάλαιο 6.9: Οργανόγραμμα Πρόγραμμα Πιστοποίησης Γνώσεων και Δεξιοτήτων ΕΝΟΤΗΤΑ 6: «Microsoft PowerPoint 2007» Κεφάλαιο 6.9: Οργανόγραμμα Αντώνης Χατζηνούσκας 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. Σκοπός του Μαθήματος Β. Θεωρία 1. Οργανόγραμμα 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Microsoft Excel 2007... 9 92 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 93 Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 32 94 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Office Excel 2007

Microsoft Office Excel 2007 Σημειώσεις για την εφαρμογή Microsoft Office Excel 2007 Μαυρίδης Ανέστης Δρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Ξάνθη, Σεπτέμβριος 2014 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Σημειώσεις για το σχολικό έτος 2014-2015 Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

* Με τη επιλογή Αρχείο --> Δημιουργία ανοίγετε ένα νέο αρχείο με όνομα και μπορείτε να ξεκινήσετε μια ζωγραφιά.

* Με τη επιλογή Αρχείο --> Δημιουργία ανοίγετε ένα νέο αρχείο με όνομα και μπορείτε να ξεκινήσετε μια ζωγραφιά. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΧΡΗΣΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Ζωγραφική 1. Έναρξη εφαρμογής Ερώτηση 1 Συμπληρώστε τα κενά. Όλα τα εργαλεία σχεδίασης βρίσκονται μέσα στην. Όλα

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel 2002... 9 Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων...

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή/ απομάκρυνση συμβόλων παραγράφου

Εισαγωγή/ απομάκρυνση συμβόλων παραγράφου 3.3.2.1 Εισαγωγή/ απομάκρυνση συμβόλων παραγράφου Υπάρχει μία μικρή διαφορά μεταξύ της λέξης παράγραφος, όπως τη χρησιμοποιούμε εδώ και όπως κοινώς χρησιμοποιείται. Τεχνικά, μία παράγραφος είναι ένα μπλοκ,

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1(Σκοπός αντικείμενο)

Άσκηση 1(Σκοπός αντικείμενο) Άσκηση 1( αντικείμενο) Εισαγωγή στο word το περιβάλλον εργασίας Αντικείμενο Γραμμή τίτλου - μενού εργαλεία εργαλειοσειρές χάρακες γραμμή κατάστασης ράβδοι κύλισης κουμπί κλεισίματος, ελαχιστοποίησης, μεγιστοποίησης

Διαβάστε περισσότερα