Πρόγραμμα Ευ-Κίνησις ΟΔΗΓΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ- ΚΙΝΗΣΗΣ-ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΕΡΓΑΖΩΜΕΝΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πρόγραμμα Ευ-Κίνησις ΟΔΗΓΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ- ΚΙΝΗΣΗΣ-ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΕΡΓΑΖΩΜΕΝΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ"

Transcript

1 Πρόγραμμα Ευ-Κίνησις ΟΔΗΓΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ- ΚΙΝΗΣΗΣ-ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΕΡΓΑΖΩΜΕΝΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ Όκκας Στέφανος Dipl. Sportwiss., MSc Tel:

2 Φιλοσοφία & Επιστήμη Ο Ιπποκράτης π. Χ μας λέει: "Φύσις νόσων ιατρός "Ένα σοφό άτομο οφείλει να κατανοήσει ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό του και να μάθει πως να θεραπεύει τις ασθένειες του από την κρίση του Αν καθένας μας είχε το σωστό μέτρο σε διατροφή και άσκηση, θα είχαμε βρει τον σίγουρο δρόμο για την υγεία Και ο σύγχρονος επιστήμονας Ilmarinen, J, (2004) λέει ότι: «Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση χωρίς μεταρρύθμιση της εργασιακής ζωής δεν αποδίδει».

3 ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΥΤΤΑΡΑ: Μαθητές, Σπουδαστές, Εργαζόμενοι, Στελέχη κ.α. ΟΡΓΑΝΑ: Υλικοί και ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ: Σχολείο, Πανεπιστήμιο, Υπουργείο, Φορείς, Εταιρία - Επιχείρηση κ.α.

4 Προσπάθεια ανάλυσης Αν αρχίσουμε από το κύτταρο που είναι η βάση για την δημιουργία των οργάνων για να μπορεί να υφίσταται ο οργανισμός τότε ο εργαζόμενος ως βασικό εξελισσόμενο κύτταρο χρήζει κατάλληλων συστατικών. Σε κάθε σύνθεση οργανισμού ρυθμιστής της λειτουργίας είναι το όργανο και στην προκειμένη περίπτωση ο ανθρώπινος πόρος. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η καλλιέργεια του ανθρώπινου πόρου στην φάση του κυττάρου, αξιοποίησή του στη φάση του οργάνου, δημιουργεί τον υγιή οργανισμό. ( Όκκας Στ., 2010 )

5 Το πρόβλημα Η καθιστική ζωή, οι σημερινές συνθήκες εργασίας, η υποκινητικότητα, το άγχος και η αποχή από τις αθλητικές δραστηριότητες, έχουν σχέση με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, παχυσαρκία, διαβήτης, οστεοπόρωση, καρκίνος (Shephard, 1992).

6 ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ Διακήρυξη της Οττάβα Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (WHO, 1986) όρισε στην την προαγωγή υγείας ως: «τη διαδικασία και την διευκόλυνση που παρέχει σε άτομα και κοινότητες ανθρώπων να αυξήσουν τον έλεγχο πάνω στους παράγοντες που επιδρούν στην υγεία τους και έτσι να βελτιώσουν την υγεία τους». Διακήρυξη της Μπανγκόκ Δόθηκε έμφαση στην αναπτυξιακή κατεύθυνση της προαγωγής υγείας. Η μεγάλη διαφορά από την προηγούμενη διακήρυξη είναι η γενική παγκόσμια θέση, η οποία τονίζει: ότι ένα από τα θεμελιώδη δίκαια όλων των ανθρώπων χωρίς διακρίσεις, είναι η κατάκτηση ενός όσο το δυνατόν υψηλού επιπέδου υγείας. Ακόμη τονίζεται ότι για να κατακτηθούν τα επόμενα βήματα είναι αναγκαίες ισχυρές πολιτικές δράσεις, μεγάλη συμμετοχή και ένα συνεχιζόμενο ενδιαφέρον των αντιπροσώπων. (WHO, 2005)

7 ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ (Π.Υ.Ε.Χ) - ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ (Δ.Υ.Ε.Χ) Προαγωγή υγείας στον εργασιακό χώρο (Π.Υ.Ε.Χ): κατά τη διακήρυξη του Λουξεμβούργου το 1997 τα μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Προαγωγής Υγείας στους Εργασιακούς Χώρους συμφώνησαν σε μια κοινή αντίληψη: ότι η Π.Υ.Ε.Χ είναι η συνδυασμένη προσπάθεια των εργοδοτών, των εργαζομένων και της κοινωνίας των πολιτών για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων στον εργασιακό χώρο. Διαχείριση υγείας στον εργασιακό χώρο (Δ.Υ.Ε.Χ): είναι μια συστηματική διαδικασία μέσω αναλύσεων και στρατηγικών που προάγουν την υγεία στις επιχειρήσεις, στους δημόσιους και άλλους οργανισμούς. Μια παρόμοια εκδοχή μας λέει ότι είναι ο συνειδητός έλεγχος και η ενσωμάτωση όλων των λειτουργικών μεθόδων-τρόπων με σκοπό τη διατήρηση της προαγωγής υγείας και της ικανοποίησης των απασχολούμενων.

8 Προσανατολισμένη στη σχέση/αναλογία Παραδοσιακή Ασφάλεια της Εργασίας Διαχείριση της Υγείας Στον Εργασιακό Χώρο Μοντέρνα Ασφάλεια της Εργασίας Προαγωγή της Υγείας Στον Εργασιακό Χώρο Καταμερισμός των εννοιών κατά Ahrens (2004). Προσανατολισμένη στη συμπεριφορά

9 Άτομο Παθογένεση Ανάπτυξη Επιβαρυντικών Παραγόντων Ανάπτυξη Στρεσογενών Καταστάσεων Κακόβουλη συμπεριφορά (ατόμου ή ομάδας) Εξάντληση Εσωτερική παραίτηση Υγιής άσκηση/διατροφή Ικανότητα στην αυτοδιάθεση για συναναστροφή με την υγεία του Υγιείς προσαρμοσμένες εργασιακές συνθήκες (π.χ. εργονομία) Οργανωσιακές συνθήκες (κοινωνική ευθύνη) Διατήρηση υγείας Υγιή-γένεση salutogenesis Οργανισμός/Επιχείρηση Το κέντρο βάρος και οι επιλογές της Δ.Υ.Ε.Χ. κατά των Badura και Steinke (2009).

10 Εργατικά Ατυχήματα, Επαγγελματικές Ασθένειες Επανένταξη και Απουσίες Υπέρ-, Υπό-απαίτηση, Επιβαρυντικοί παράγοντες, Κακό εργασιακό κλίμα, Εσωτερική παραίτηση, Εξάντληση, Δωροδοκία, Διαφθορά Κοινωνική Ευθύνη, Ευεξία, Εταιρική συνοχή, Εργασιακή ικανότητα Πυραμίδα δράσης της Δ.Υ.Ε.Χ κατά των Badura και Steinke (2009).

11 Κοινωνία Οικογένεια Φίλοι Ικανότητα Εργασίας Εργασία Εργασιακό περιβάλλον Περιεχόμενα & Αξιώσεις Οργάνωση & Ομαδικότητα Διαχείριση & Ηγεσία Αξία Προσλήψεις, Αρμοδιότητες, Κίνητρα Ικανότητες-Δεξιότητες, Επάρκεια, Ετοιμότητα, Γνώση Το οίκημα της εργασιακής ικανότητας κατά τους Ilmarinen και Tempel (2002). Υγεία Σωματική & Ψυχική Αποδοτικότητα

12 Δομή μοντέλου μιας ενσωματωμένης Διαχείρισης Υγείας στον Εργασιακό Χώρο (ΔΥΕΧ) Ευρωπαϊκό δίκτυο Προαγωγής υγείας Συνδικάτα Σύνδεσμος Βιομηχάνων Ασφαλιστικά Ταμεία Ασφάλεια Ατυχημάτων Βιομηχανικό Επιμελητήριο Επιτροπές Δεδομένα Υγιεινή & Ασφάλεια της Εργασίας Εργοδοτικές- Διοικητικές- Κατευθύνσεις Εταιρικό Συμβούλιο Συμβούλιο Προσωπικού Διαχείριση Υγείας Υφιστάμενες Ομάδες Υγείας Αντιπροσωπεία Ανάπηρων Επιτροπή Ισότητας Ειδικό Δυναμικό Ασφάλειας Τεχνικός Ασφαλείας- Ιατρός Εργασίας -Κοινωνικά συμβούλια Νόμοι Αναπτυξιακά Προγράμματα Ενσωματωμένη Διαχείριση Υπόδειγμα Συντονισμός ΔΥΕΧ Πρόνοια Προαγωγή Υγείας Φορείς Επιτροπές Εφαρμογή Σύστημα Οργανωτική Ανάπτυξη-Προσωπικού Αναπτυξιακά Προγράμματα Πρόληψη Εθισμών Συμβουλευτική Συμβούλιο εργαζομένων Εργασιακός- Εταιρικός Αθλητισμός Κυλικείο-Καντίνα Διατροφή Εκπαίδευση & Μετεκπαίδευση Ποιοτική Διαχείριση Ειδικό δυναμικό Υγιεινής Μοντέλο ενσωματωμένης διαχείρισης υγείας στον εργασιακό χώρο κατά Wienemann (2011).

13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥ-ΚΙΝΗΣΙΣ Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τις διοικήσεις των Δήμων που υπάγονται σε αυτή, στο πλαίσιο της κοινωνικής τους ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους, υλοποιεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ευ- Κίνησις - Ενίσχυση της προαγωγής υγείας στο εργασιακό περιβάλλον μέσω αθλητικής κινητικής αναψυχής (ΑΚΑ)». Στόχος, είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, η προαγωγή ενός νέου, δραστήριου τρόπου ζωής με πρακτικές δια βίου άθλησης και η ενίσχυση του μαζικού αθλητισμού.

14 «Αλλάζω τον τρόπο που Εργάζομαι, Αλλάζω τον τρόπο που Ζω» Οι ειδικοί προτείνουν έναν πιο ενεργητικό και δραστήριο τρόπο ζωής με τακτική άθληση, κινητικά διαλείμματα στην εργασία και αλλαγές στον τρόπο μετακίνησης. Τονίζουν ότι έτσι: Βελτιώνεται σημαντικά η φυσική κατάσταση και η ποιότητα ζωής. Μ ε ι ώ ν ε τ α ι ο κ ί ν δ υ ν ο ς κ α ρ δ ι ο π ά θ ε ι α ς, υ π έ ρ τ α σ η ς, σακχαρώδους διαβήτη. Αντιμετωπίζεται το άγχος και η κατάθλιψη. Δημιουργείται σωματική και ψυχική ευεξία. Ενισχύεται η αυτοπεποίθηση.

15 Ανακαλύπτουμε νέους δρόμους.

16 ΟΔΗΓΟΣ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ-ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ Στόχος αυτού του Οδηγού είναι να δώσει στους εργαζόμενους τα απαραίτητα εργαλεία τόσο για να κάνουν μόνοι τους κινητικά διαλείμματα κατά την ώρα εργασίας όσο και για να οργανωθούν, δημιουργώντας «κύτταρα» αθλητικής και κινητικής αναψυχής στον εργασιακό χώρο. Παρουσιάζονται οι βασικές αρχές για έναν κινητικά ενεργό τρόπο ζωής, ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε ακόμη και στο γραφείο, τα βασικά χαρακτηριστικά του πλαισίου δράσης των Αθλητικών και Κινητικών Ομάδων καθώς και χρήσιμες απαντήσεις και συμβουλές σε ζητήματα και ερωτήματα σχετικά με θέματα οργάνωσης, συμμετοχής και λειτουργίας των Αθλητικών και Κινητικών Ομάδων.

17 ΥΓΕΙΑ, ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΨΥΧΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (συμμετοχή - παρακίνηση - δράση) Η απόφαση για συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα υγείας, αθλητικής και κινητικής αναψυχής που δημιουργείται από εργαζόμενους, ή από την πρωτοβουλία της διοίκησης και της εργοδοσίας περνάει από κάποια στάδια ανάπτυξης και δημιουργεί αμφίδρομα οφέλη κατά το μακρύ εργασιακό βίο. Έχοντας ως γνώμονα ότι η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό, η συμμετοχή σε ευχάριστες δραστηριότητες κινητικής αναψυχής καλλιεργεί ένα αίσθημα ικανότητας και βελτιώνει την υγεία. Σε αυτήν την προσπάθεια πρώτος σύμμαχος είναι ο εαυτός μας και στη συνέχεια το φιλικό, οικογενειακό και στη προκειμένη περίπτωση το εργασιακό περιβάλλον.

18 Η αρχαία ελληνική ρήση νους υγιής εν σώματι υγιή παραμένει διαχρονική και λειτουργεί ως βάση για τις τωρινές και μελλοντικές επιστημονικές και ερευνητικές αναζητήσεις. Διεθνείς επιστημονικές εμπεριστατωμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ή άσκηση και η φυσική δραστηριότητα στο εργασιακό περιβάλλον είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα εξής: 1. βελτιώνουν τις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως είναι οι κάρδιο-αναπνευστικές, οι κάρδιο-αγγειακές και μυο-σκελετικές, 2. δυναμώνουν το αίσθημα ικανοποίησης, αυτοπεποίθησης, αυτοελέγχου, κλπ., και 3. λειτουργούν ως συνεργατικός παράγων αντιμετώπισης πολύπλοκων περιπτώσεων ψυχικών διαταραχών, αποκαταστάσεων και χρόνιων παθήσεων

19 Το πρώτο βήμα Η δια βίου άσκηση ως φιλοσοφία ζωής δεν κατακτιέται από τη μία στιγμή στην άλλη, όμως η θέληση, η απόφαση, η προσπάθεια, και η διάθεση είναι τα εφόδια για το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Η διατήρηση και η διάρκεια της επιθυμίας, επαφής και ενασχόλησης με την άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα επαφίεται στον εαυτό μας και στην εμπιστοσύνη που δείχνουμε στον πρωταρχικό βηματισμό μας.

20 Στο παραπάνω σχήμα αποτυπώνεται η πορεία μίας νέας απόφασης για συμμετοχή σε δραστηριότητες αθλητικής και κινητικής αναψυχής για την προαγωγή της υγείας. Η διαδικασία της απόφασης αφορά όλους και συμβάλλει αποφασιστικά στην καλλιέργεια της δια βίου άσκησης.

21 ΚΙΝΗΤΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ Η οργάνωση του κινητικού διαλείμματος μπορεί να προσανατολίζεται και να κατευθύνεται από την εργοδοσία και των οργανισμών που διοικούν όμως στον πυρήνα του πλαισίου είναι η προαγωγή της υγείας του ανθρώπου και κατ επέκταση του εργαζόμενου, ο οποίος θα πρέπει να αυτό-οργανώνει και μόνος τις ανάγκες του

22 Το κινητικό διάλειμμα είναι μια διαδικασία που καλλιεργείται σιγά - σιγά μέχρι να γίνει συνήθεια και βίωμα. Μέχρι να αποκτήσουμε την ικανότητα όπου, όταν θα ακούμε τα καμπανάκια των ενοχλήσεων που κρούει το σώμα μας και να δημιουργούμε μόνοι μας τις αντίστοιχες κινητικές ασκήσεις, θα πρέπει συνειδητά να βρίσκουμε τον τρόπο να υπενθυμίζουμε τον εαυτό μας να συμμετέχει για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Το κινητικό διάλειμμα είναι ένα κατάλληλο εργαλείο για εργαζόμενους σε καθιστική θέση όπως υπαλλήλους γραφείου, επιστήμονες κ.α., για τους οποίους ενδείκνυνται μικρά κινητικά διαλείμματα ανάμεσα σε καθιστική και όρθια στάση ή δια μέσου συγκεκριμένων δυναμικών ασκήσεων μικρής διάρκειας για βελτίωση της χαλάρωσης και της ικανότητας της συγκέντρωσης.

23 Χαρακτηριστικά του κινητικού διαλείμματος Μέσω της μικρής διάρκειας και μη δαπανηρής κατάστασης τα κινητικά διαλείμματα αποτελούν από άποψη υγειών συνηθειών και βελτίωσης της αποδοτικότητας, τα κατάλληλα μέσα. Εργαζόμενοι με κύρια καθιστική ασχολία αφιερώνουν 80-90% του εργασιακού χρόνου σε καθιστική θέση. Αυτό δημιουργεί σημαντικές επιβαρύνσεις στον κινητικό μηχανισμό όπως: Ενοχλήσεις στον αυχένα Ενοχλήσεις στη ράχη Συμπιέζει και κρατά διπλωμένη την κοιλιακή περιοχή Οι μηροί παραμένουν αδρανοποιημένοι και μαγκωμένοι

24 Το κινητικό διάλειμμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσει τις φυσικές δραστηριότητες και την συμμετοχή μας σε αθλητικά και κινητικά προγράμματα. Η ιδιότητα του είναι: να βελτιώνει το κινητικό μηχανισμό κατά την διάρκεια της εργασίας με στόχο τη διατήρηση της εργασιακής ικανότητας. να συνοδεύεται εκτός εργασίας με συμμετοχή σε αθλητική και κινητική αναψυχή. και να λειτουργεί ως το πρώτο σκαλοπάτι στον προσανατολισμό για έναν ενεργό κινητικά τρόπο ζωής. Από την πλευρά της εργοδοσίας το ενδιαφέρον από τη δράση του κινητικού διαλείμματος κινείται μεταξύ της: μείωσης των απουσιών λόγω ασθένειας και αύξηση της αποδοτικότητας. βελτίωσης του εργασιακού κλίματος και της εικόνας του οργανισμού. βελτίωσης των κοινωνικοοικονομικών μεγεθών και της ανταποδοτικότητά τους, η οποία ενδιαφέρει όλους τους εμπλεκόμενους στον εργασιακό βίο.

25 Συμβουλές για την κινητική μας συμπεριφορά στην καθιστική θέση. Όταν βρισκόμαστε στη θέση γραφείου από το πρώτο λεπτό που αρχίζουμε τις προγραμματισμένες εργασίες ξεκινά και η διαχείριση της κινητικής μας συμπεριφοράς στον εργασιακό χώρο που περιλαμβάνει την εργασία απαραίτητα σε καθιστή θέση και άλλες ενέργειες που μπορούν να αποφεύγουν αυτή την στάση όπως: σηκωνόμαστε μερικές φορές όταν μιλάμε στο τηλέφωνο τοποθετούμε το καλάθι για τα χαρτιά μακριά από το γραφείο χρησιμοποιούμε σκάλες αντί ανελκυστήρες για εσωτερικές εργασίες μετακινούμαστε σε έναν συνάδελφο αντί να τον καλούμε διαβάζουμε κάποια έντυπη αλληλογραφία όρθιοι δημιουργούμε μια δυναμική στο χρόνο εργασίας ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να αφιερώνουμε χρόνο για κινητικά διαλείμματα

26 Εάν εναλλάσσουμε το ποσοστό που καθόμαστε με αυτό που μπορούμε να είμαστε όρθιοι και να κινούμαστε προσφέρουμε στον οργανισμό μας θετικές ενέργειες όπως: α) τη βελτίωση της κάρδιο-αναπνευστικής και κάρδιο-αγγειακής λειτουργίας β) την ενίσχυση του μυο-σκελετικού συστήματος και ιδιαίτερα των ποδιών και της ράχης καθώς και γ) την προαγωγή λειτουργιών του εγκεφάλου.

27 Υπόδειγμα κινητικού διαλείμματος

28 Στο επίκεντρο εργασία και άνθρωπος

29 Ενεργός τρόπος ζωής φυσική δραστηριότητα αθλητική και κινητική αναψυχή Το σώμα του ανθρώπου είναι από τη φύση του διαμορφωμένο να συμμετέχει ενεργά σε φυσικές δραστηριότητες. Όταν αδρανοποιείται κινητικά για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας (π.χ., κάθισμα στο γραφείο, στο αυτοκίνητο, στον καναπέ) και συγχρόνως επιβαρύνεται από κακές στάσεις στην εργασία τους (π.χ., βιομηχανικοί εργάτες, όρθιο-στατικά επαγγέλματα, κλπ.), δημιουργούνται αρνητικές συνήθειες, οι οποίες μπορούν να προληφθούν μέσω οργανωμένων μορφών άσκησης. Η αυτοματοποιημένη κίνηση να ανεβούμε σε ορόφους κτιρίων χρησιμοποιώντας τη σκάλα χωρίς να αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα, κατακτιέται σιγά-σιγά με την ανάπτυξη ικανοποιητικής φυσικής κατάστασης. Η ενασχόληση με τα φυτά του κήπου, ή της βεράντας συγκαταλέγονται στις δραστηριότητες κινητικής αναψυχής που βελτιώνουν τόσο την ψυχική διάθεση, όσο και τον κινητικό μηχανισμό του σώματος.

30 Η ενασχόληση με την άθληση και την κινητική αναψυχή δημιουργεί μία ασπίδα προστασίας για τη σωματική και την ψυχική υγεία από επιβαρυντικούς παράγοντες του περιβάλλοντος. Η πρόκληση είναι μεγαλύτερη για τους πολίτες που ζουν και εργάζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, οι οποίοι έχουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής από εκείνους που ζουν και εργάζονται σε μικρές πόλεις και δήμους.

31 Ο ενεργός τρόπος ζωής πρέπει να χαρακτηρίζει την καθημερινότητά μας και να μας καλεί να συμμετέχουμε συνειδητά και υποσυνείδητα σε φυσικές και κινητικές δραστηριότητες, χωρίς να μας δημιουργεί άγχος και δυσαρέσκεια μέσω του «πρέπει».

32 10 «ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ» Αφήνω το αυτοκίνητο λίγο πιο μακριά από την εργασία μου και περπατώ. Για μετακινήσεις μικρών αποστάσεων προτιμώ το περπάτημα. Προτιμώ το ποδήλατο για τις μεσαίες αποστάσεις. Χρησιμοποιώ μέσα μαζικής μεταφοράς, συνδυαστικά με περπάτημα. Σηκώνομαι από το γραφείο και κινούμαι όσο πιο συχνά μπορώ. Εντάσσω μικρό κινητικό διάλειμμα στην καθημερινή μου εργασία. Τρώω με αργό ρυθμό και πάντα σε καθιστή θέση. Το καθημερινό μου μενού έχει ποικιλία με έμφαση στη μεσογειακή διατροφή. Δημιουργώ ωφέλιμο χρόνο για πνευματική και ψυχική ισορροπία. Συμμετέχω σε εθελοντικές δράσεις που προσφέρουν ικανοποίηση και φυσική δραστηριότητα (π.χ. δεντροφυτεύσεις, καθαρισμούς παραλιών). Ενσωματώνω την άσκηση στην καθημερινότητά μου.

33 Ενεργός κινητικά τρόπος ζωής εργαζόμενου Στο παρακάτω σχήμα αποτυπώνεται η συμμετοχή και η δράση ενός ατόμου και κατά επέκταση ενός εργαζόμενου μέσω της αυτό-οργάνωσής του, αλλά κυρίως μέσα από τη δημιουργία ΑΚΟ, όπου μπορεί να υποστηριχθεί από την εργοδοσία ή τον οργανισμό και να πετύχει καλύτερες συμφωνίες στην εύρεση αθλητικών χώρων.

34 Ενεργός κινητικά τρόπος ζωής εργαζόμενου Η συμμετοχή σε δραστηριότητες Α.Κ.Α. και σε Π.Υ.Κ.Α.Ε. είτε ατομικά, είτε μέσα από τις Α.Κ.Ο. χρειάζεται να έχει μία συνέχεια, ώστε να αποτελέσει μέρος του ενεργού τρόπου ζωής, ο οποίος εμπερικλείει μεν δραστηριότητες που οδηγούν σε πνευματική και ψυχική ισορροπία, όμως αυτές δεν εξασφαλίζουν την απαιτούμενη φυσική και κινητική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα την απώλεια της σωματικής ισορροπίας. Επίσης, μέσα από ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο των φορέων που καλλιεργούν παρόμοιες δράσεις θα έχει τη δυνατότητα ένας εργαζόμενος να συμμετέχει σε τοπικές, εθνικές ακόμα και ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αθλητικές συναντήσεις, και να δημιουργήσει πολύπλευρες εκδηλώσεις ενισχύοντας την κοινωνικοποίησή του.

35 Οι Αθλητικές Κινητικές Ομάδες (Α.Κ.Ο.) εργαζόμενων - Πλαίσιο δράσης Εργασιακός-Εταιρικός Αθλητισμός (Ε.Α.) Οργάνωση από οργανισμούς Οργάνωση από εργαζόμενους Κινητικό διάλειμμα στον Εργασιακό χώρο Εταιρικές ευκαιρίες Άθλησης & Αναψυχής Ομάδες Εταιρικού Αθλητισμού Αθλητικέςκινητικές Ομάδες Εκπαίδευση Μέσω Αθλητισμού Γειτονικοί συλλογικοί χώροι Άθλησης Όκκας, Στ. (2011) Προσαρμοσμένο. Η μορφή του Ε.Α. κατά τον Luh (1998).

36 Αθλητικές Κινητικές Ομάδες (Α.Κ.Ο.) εργαζομένων & εργασιακός - εταιρικός αθλητισμός (Ε.Α.) Ο εργασιακός - εταιρικός αθλητισμός είναι ένας θεσμός που ως βάση της δομής του έχει την εθελοντική συμμετοχή των ανθρώπων και κατ επέκταση των εργαζομένων, που οργανώνουν, συμμετέχουν και ακολουθούν έναν ενεργό κινητικά τρόπο ζωής μέσω Α.Κ.Α. Επίσης, σε συνεργασία με φορείς, αλλά και την εργοδοσία, διοργανώνουν Π.Υ.Κ.Α.Ε., ενισχύοντας έτσι την προαγωγή της υγείας στον εργασιακό χώρο και όχι μόνο, καθώς πολλά από τα προγράμματα αναπτύσσονται και εκτός εργασιακού χώρου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο οργανωμένος εργασιακός - εταιρικός αθλητισμός: Προάγει την επικοινωνία στους χώρους εργασίας. Επιμορφώνει και εκπαιδεύει μέσω άτυπων δικτύων. Αναπτύσσει θετικά τη δυναμική ομάδας. Ανταλλάσει απόψεις για εργασιακά θέματα και ιεραρχίες μέσα από προσαρμοσμένες δράσεις. Βελτιώνει το εργασιακό κλίμα. Συμβάλει στην αύξηση της ευεξίας, της φιλίας και των κινήτρων στον εργασιακό χώρο. Ενισχύει ένα συνειδητά υγιή τρόπο ζωής και εργασίας των εργαζομένων. Διατηρεί και προάγει την εργασιακή ικανότητα. Βελτιώνει την εικόνα του οργανισμού μέσω νέων δράσεων προαγωγής υγείας στον εργασιακό χώρο (Π.Υ.Ε.Χ.). Λειτουργεί συνεργατικά με τη νέα τύπου διαχείριση υγείας στον εργασιακό χώρο (Δ.Υ.Ε.Χ.).

37 Σε περίπτωση που η Α.Κ.Ο. είναι μέλος φορέων που οργανώνουν και αναπτύσσουν δράσεις εργασιακού - εταιρικού αθλητισμού και προγράμματα προαγωγής υγείας στον εργασιακό χώρο, τότε εκπροσωπείται από ένα ή δύο μέλη. Αθλητικές Κινητικές Ομάδες (Α.Κ.Ο.) εργαζομένων & λειτουργικές κατευθύνσεις Οι Α.Κ.Ο. εργαζομένων μπορούν να συμμετέχουν σε τοπικά, κλαδικά, εθνικά, ή και σε διεθνή αθλητικά τουρνουά. Επίσης, έχουν την επιλογή να κινούνται εκτός οργανωμένου εργασιακού αθλητισμού δημιουργώντας αυτόνομες δράσεις. Πολλοί εργαζόμενοι συμμετέχουν στις Α.Κ.Ο. για να μοιραστούν το ενδιαφέρον τους για όμοιες μορφές άθλησης και κινητικής αναψυχής, χωρίς απαραίτητα ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Διοικητικά οι Α.Κ.Ο. στηρίζονται κυρίως στον εθελοντισμό των εργαζομένων που ταυτόχρονα είναι ενεργά μέλη τους. Αυτά τα μέλη παίζουν σημαντικό ρόλο στην παρακίνηση μη δραστήριων «κινητικά» συναδέλφων. Η υποστήριξη της διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού και τμημάτων προσωπικού σε διοικητικά θέματα φέρνει πολλές φορές καλύτερα αποτελέσματα όταν η έννοια της συνεργασίας βρίσκει τις κατάλληλες εφαρμογές. Η Α.Κ.Ο εργαζομένων μπορεί να υφίσταται ως μία ομάδα για όλες τις δραστηριότητες, άλλα έχει τη δυνατότητα να συγκροτήσει ομάδες χωριστά για κάθε άθλημα/δραστηριότητα (π.χ., ομάδα καλαθοσφαίρισης, ομάδα πεζοπορίας, κλπ) με αντίστοιχους υπεύθυνους επικοινωνίας.

38 Οργανωτικά-Λειτουργικά βήματα 1. Ελάτε σε επαφή απ ευθείας με τους συναδέλφους/ισσες, μιλήστε τους για το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή σε δραστηριότητες αθλητικής - κινητικής αναψυχής. 2. Δημιουργήστε το δικό σας χώρο στην ιστοσελίδα του οργανισμού σας και ανακοινώστε τις δράσεις (π.χ., ώρες άσκησης). 3. Ορίστε έναν αρμόδιο επικοινωνίας. 4. Αναζητήστε συνοδοιπόρους στο εγχείρημα μέσω ανακοινώσεων (διαδίκτυο κ.α.), ώστε να αυξήσετε τα μέλη σας. 5. Ελάτε σε επαφή με έναν φορέα διαχείρισης αθλητικών εγκαταστάσεων (περιφέρεια, δήμο, σχολείο, ιδιώτη) εάν χρειάζεστε υποστήριξη για την εύρεση κατάλληλου αθλητικού χώρου. 6. Αναζητήστε γυμναστή-προπονητή ανάλογα με τη δραστηριότητα που θέλετε να κάνετε. 7. Επιλέξτε το όνομα της Α.Κ.Ο. και καθορίστε τις συναντήσεις εξάσκησης των δραστηριοτήτων. 8. Δηλώστε την ύπαρξη της Α.Κ.Ο. στο γραφείο προσωπικού του οργανισμού σας. 9. Εξετάστε την επιλογή να γίνετε μέλος σε σύνδεσμο φορέα - οργανισμό για καλύτερη ενημέρωση και παροχή υπηρεσιών σε θέματα προαγωγής υγείας στον εργασιακό χώρο 10. Εξετάστε τη δυνατότητα συμμετοχής σε εθνικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αθλητικές συναντήσεις εργαζομένων.

39 Συμπερασματικά θα μπορούσε να ειπωθεί ότι οι Α.Κ.Ο. δίνουν την ευκαιρία στους εργαζόμενους να αυτό-διοργανώνονται, να βρίσκουν κοινά ενδιαφέροντα και να αναπτύσσουν το αίσθημα της φιλίας, της αλληλεγγύης, της αρωγής και του εθελοντισμού, να ενισχύουν τις εργασιακές σχέσεις μεταξύ τους και να συμβάλουν στη βελτίωση του εργασιακού κλίματος. Έχουν τη δυνατότητα να συναναστρέφονται με συναδέλφους συναφών οργανισμών ανταλλάσοντας απόψεις τόσο για εργασιακά θέματα, όσο και για κοινωνικά. Η ανάπτυξη ενός δραστήριου «κινητικά» τρόπου ζωής μέσα από τη συμμετοχή στις Α.Κ.Ο. δημιουργεί ενδιαφέρουσες βιωματικές δράσεις.

40 Η επιθυμία ενός ατόμου και κατά επέκταση ενός εργαζόμενου να ζει, να εργάζεται και να συναναστρέφεται σε ένα υγιές περιβάλλον, είναι μια προσδοκία που μπορεί να κατακτηθεί μόνο με την συμμετοχή, τη γνώση και τη διάθεση ενός συνόλου ενεργειών που εμπερικλείονται και καλλιεργούνται μέσα του και σε συνάρτηση με τις καταστάσεις και τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος του. Αντίληψη της Ποιότητας Ζωής

41 Δράση και Ευ-..

42 ΕΥΚΙΝΗΣΙΑ ΕΥΡΗΜΑΘΕΙΑ ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ ΕΥΠΟΡΙΑ ΕΥΝΟΜΙΑ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ ΕΥΦΟΡΙΑ ΕΥΡΥΘΜΙΑ ΕΥΜΑΡΕΙΑ ΕΥΕΞΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΕΥΡΩΣΤΙΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΕΥ.ΖΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ Σκέψεις και ενέργειες του ΕΥ.. για τη λειτουργία του ΖΗΝ. Όκκας Στ. 2011

Εταιρικές Δράσεις Προαγωγής Υγείας & Ευεξίας

Εταιρικές Δράσεις Προαγωγής Υγείας & Ευεξίας Εταιρικές Δράσεις Προαγωγής Υγείας & Ευεξίας www.primus-seminaria.gr Προαγωγή Υγείας Στον Εργασιακό Χώρο Μέσω Αθλητικής Κινητικής Αναψυχής Το πρόγραμμα έχει σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΑΖΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΘΛΗΣΗΣ. ΤΡΙΓΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΤΕΦΑΑ, ΔΠΘ

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΑΖΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΘΛΗΣΗΣ. ΤΡΙΓΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΤΕΦΑΑ, ΔΠΘ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΑΖΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, Η ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΤΡΙΓΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΤΕΦΑΑ, ΔΠΘ Ηκαθιστικήζωή, οι σημερινές συνθήκες εργασίας,

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια»

«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» 1 ο Γενικό Λύκειο Πάτρας Ερευνητική Εργασία Β Τάξης Σχολικού έτους 2012-2013 Ομάδα Ε Ας φανταστούμε μία στιγμή το σχολείο των ονείρων μας.

Διαβάστε περισσότερα

Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση

Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση 1. 2. 3. 4. 5. Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση του καθενός μειώνει την ένταση του άγχους

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Θεοδωράκης (2010). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

Γιάννης Θεοδωράκης (2010). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ Γιάννης Θεοδωράκης (2010). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ Πολύ συχνά, τα άτομα, παρατηρώντας τους άλλους, εντοπίζουν υπερβολές και ακρότητες στις συμπεριφορές τους. Παρατηρούν υπερβολές στους χώρους της εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία

Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία Ο ρόλος της κίνησης είναι πολύ σημαντικός, ήδη από νωρίς στην ανάπτυξη του παιδιού Αισθησιοκινητική μάθηση Κινητική ανάπτυξη Σωματική ανάπτυξη Συναισθηματική ανάπτυξη Κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Μέλη ομάδας: Βασίλης Καρβέλας Κατερίνα Μανιαδάκη Τάσος Κελλάρης Ανδρέας Κατσαρός

Μέλη ομάδας: Βασίλης Καρβέλας Κατερίνα Μανιαδάκη Τάσος Κελλάρης Ανδρέας Κατσαρός Μέλη ομάδας: Βασίλης Καρβέλας Κατερίνα Μανιαδάκη Τάσος Κελλάρης Ανδρέας Κατσαρός Πώς συσχετίζονται ο αθλητισμός με την υγεία; Τι είναι το ντόπινγκ; Πώς επηρεάζει το ντόπινγκ τους αθλητές; Υπάρχουν έλεγχοι

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Σκοποί της παρουσίασης Εξέταση των προϋποθέσεων καταλληλότητας των παιχνιδιών σε σχέση με τα προγράμματα Φ.Α. Εισαγωγή στα

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχική υγεία και εργασία στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας

Ψυχική υγεία και εργασία στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας Ψυχική υγεία και εργασία στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Σήμερα, Τρίτη 10 Οκτωβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, αναδεικνύουμε τις πτυχές

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου Από την αρχαία Ελλάδα στη σύγχρονη εποχή, ο αθλητισμός και τα φαινόμενα της βίας και του ντόπινγκ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου Από την αρχαία Ελλάδα στη σύγχρονη εποχή, ο αθλητισμός και τα φαινόμενα της βίας και του ντόπινγκ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου Σχολικό έτος: 2013-2014 Από την αρχαία Ελλάδα στη σύγχρονη εποχή, ο αθλητισμός και τα φαινόμενα της βίας και του ντόπινγκ

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα PHWork Προαγωγή Υγιούς Εργασίας για τους Πάσχοντες από Χρόνια Ασθένεια. Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Προαγωγή της Υγείας στην Εργασία

Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα PHWork Προαγωγή Υγιούς Εργασίας για τους Πάσχοντες από Χρόνια Ασθένεια. Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Προαγωγή της Υγείας στην Εργασία Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα PHWork Προαγωγή Υγιούς Εργασίας για τους Πάσχοντες από Χρόνια Ασθένεια Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Προαγωγή της Υγείας στην Εργασία Αθανάσιος Αθανασίου Σύµβουλος Ιατρός Εργασίας Τµήµα

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία project. 2ο ΕΠΑΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: Α3 ΣΧ.ΕΤΟΣ «ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;» Υποθέμα: ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Ερευνητική εργασία project. 2ο ΕΠΑΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: Α3 ΣΧ.ΕΤΟΣ «ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;» Υποθέμα: ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Υποθέμα: ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Υποθέμα: ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΑΝΤΗ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΠΑΣΟ ΜΑΡΙΑ ΧΟΚΑΡ ΤΑΪΜΟΥΡ ΑΛΙ ΠΑΠΑ ΑΝΙΣΑ «Η ποδηλασία φέρνει μεγαλύτερη ισορροπία, οι ορμόνες που προκαλούν στρες μειώνονται και

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Η μετάβαση από το Πρόγραμμα Σπουδών του 1990 στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών του 2015 Σύνταξη του νέου

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Κωνσταντινίδου Ξανθή Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Κωνσταντινίδου Ξανθή Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο Κωνσταντινίδου Ξανθή Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο 1. Ανοιχτό Αναλυτικό Πρόγραμμα με αντίστροφο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Η ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΒΛΑΠΤΕΙ!

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Η ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΒΛΑΠΤΕΙ! ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Η ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΒΛΑΠΤΕΙ! Είναι αλήθεια ότι η άσκηση βοηθά σημαντικά στην διατήρηση της υγείας. Μπορεί όμως να γίνει επικίνδυνη όταν δεν γίνεται με τον σωστό τρόπο!

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα μαθητών :Τρασάνη Κλαρίσα, Μάλλιαρη Ελένη, Πολυξένη Αθηνά Τσαούση, Κοτσώνη Ζωή Ανθή, Αθανασοπούλου Ευφροσύνη, Θεοδωροπούλου Θεώνη

Ομάδα μαθητών :Τρασάνη Κλαρίσα, Μάλλιαρη Ελένη, Πολυξένη Αθηνά Τσαούση, Κοτσώνη Ζωή Ανθή, Αθανασοπούλου Ευφροσύνη, Θεοδωροπούλου Θεώνη Ερευνητικό υποερώτημα: «Ποια τα κίνητρα και οι παράγοντες που επηρεάζουν τους νέους στην επιλογή του επαγγέλματος» Ομάδα μαθητών :Τρασάνη Κλαρίσα, Μάλλιαρη Ελένη, Πολυξένη Αθηνά Τσαούση, Κοτσώνη Ζωή Ανθή,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΠΣ) 1. Ειδικοί σκοποί. Σωματικός τομέας (Ψυχοκινητικός)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΠΣ) 1. Ειδικοί σκοποί. Σωματικός τομέας (Ψυχοκινητικός) ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΠΣ) ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Ι. Α'- Β' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 1. Ειδικοί σκοποί Ανάπτυξη των αντιληπτικών ικανοτήτων: κιναισθητική αντίληψη, οπτική αντίληψη, ακουστική αντίληψη, αντίληψη μέσω της

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Τ.Ε.Φ.Α.Α.

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Τ.Ε.Φ.Α.Α. Η δυνατότητα για εργασιακή απασχόληση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες κοινωνικής καταξίωσης και αποδοχής του ατόμου από το κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Κυρίες και κύριοι Αγαπητοί εργαζόμενοι Φίλες και φίλοι Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ Η παχυσαρκία αποτελεί μία ασθένεια η οποία τείνει να εκλάβει διαστάσεις επιδημίας ή κοινωνικής μάστιγας τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση, υγεία και χρόνιες παθήσεις

Άσκηση, υγεία και χρόνιες παθήσεις Συμμαχία για την υγεία - Άσκηση Άσκηση, υγεία και χρόνιες παθήσεις Συγγραφική ομάδα: Δίπλα Κωνσταντίνα, Ph.D., Λέκτορας, ΤΕΦΑΑ Σερρών ΑΠΘ Καρατράντου Κωνσταντίνα, MSc, Διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ - ΠΘ Ιπποκράτης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Βελτιώνω τη φυσική κατάσταση, προάγω και προασπίζω την υγεία μου» Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

«Βελτιώνω τη φυσική κατάσταση, προάγω και προασπίζω την υγεία μου» Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Ενδεικτικό σχέδιο δράσης Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο «Βελτιώνω τη φυσική κατάσταση, προάγω και προασπίζω την υγεία μου» Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Η βασική ιδέα της δράσης Να

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Νικόλαος Τσιγγίλης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Δρ. Νικόλαος Τσιγγίλης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Δρ. Νικόλαος Τσιγγίλης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής γής Τρέξτε τώρα που μπορείτε για να μην. «τρέχετε» όταν δεν μπορείτε Ποια είναι η κατάσταση στη χώρα μας; Αριθμός σταδίων (μέση τιμή)

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Α2 1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΙΑΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΑΡΡΑ ΕΛΕΟΝΩΡΑ

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Α2 1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΙΑΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΑΡΡΑ ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Α2 1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΙΑΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΑΡΡΑ ΕΛΕΟΝΩΡΑ οι μαθητές του Α2 ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΙΣΣΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ενδυναμώνοντας τις σχέσεις με τους γονείς

Ενδυναμώνοντας τις σχέσεις με τους γονείς Ενδυναμώνοντας τις σχέσεις με τους γονείς Ελλη Φρεγγίδου, Μ.Sc Ψυχολόγος Επιστημονικά Υπεύθυνη Κοινωνικής Μέριμνας Δ. Κιλκίς Υπεύθυνη Σχολής Γονέων Ι.Μ.Κ. Ο κάθε άνθρωπος μεγαλώνοντας σε μία οικογένεια

Διαβάστε περισσότερα

Φιλοσοφία Ειδικής Αγωγής

Φιλοσοφία Ειδικής Αγωγής ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Β έτος Φεβρουάριος 2012 Φιλοσοφία Ειδικής Αγωγής Ένα παιδί μπορεί να έχει πρόβλημα αλλά δεν είναι προβληματικό. Έχει ικανότητες

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Morela Eri, PhD Έννοια της Ολυμπιακής Παιδείας Μορφωτική διαδικασία που αποσκοπεί στην αγωγή των νέων σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρα σχολεία και προαγωγή της Υγείας

Αειφόρα σχολεία και προαγωγή της Υγείας Αειφόρα σχολεία και προαγωγή της Υγείας Μαρία Δημοπούλου Υπεύθυνη Π.Ε Α Δ/νσης Π.Ε Αθηνών Συντονίστρια Τοπικού Δικτύου «Αειφόρα σχολεία Α Δ/νσης Π.Ε Αθηνών» ΤΟΠΙΚΟΥΔΙΚΤΥΟ ςχολειων AEΙΦΟΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

24/1/ ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

24/1/ ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 1 2 Σχετικά με την παχυσαρκία Η παχυσαρκία αναγνωρίστηκε παγκοσμίως μία από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες

Διαβάστε περισσότερα

Η αγωγή υγείας στα σχολεία Προτάσεις για το σχολικό έτος

Η αγωγή υγείας στα σχολεία Προτάσεις για το σχολικό έτος Η αγωγή υγείας στα σχολεία Προτάσεις για το σχολικό έτος 2008-09 Κρύα Βρύση, Πέµπτη 9.10.2008 Κωνσταντίνος Κιουρτσής, Βιολόγος υπεύθυνος Αγωγής Υγείας τηλ. 2381021809 & 6945872207 e-mail: agyg@dide.pel.sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοκινητική και Φυσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία

Ψυχοκινητική και Φυσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία Ψυχοκινητική και Φυσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία Παρουσίαση του μαθήματος Βασιλική Ρήγα Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. 1 Περιεχόμενα του μαθήματος Εξετάζονται οι εξής θεματικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΑ ΥΓΙΕΣ-ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 7 ΒΗΜΑΤΩΝ

ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΑ ΥΓΙΕΣ-ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 7 ΒΗΜΑΤΩΝ ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΑ ΥΓΙΕΣ-ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 7 ΒΗΜΑΤΩΝ Το φυλλάδιο «Ένας οδηγός για την προαγωγή της ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας- πηγή βοήθειας για τους εργοδότες» απευθύνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική-Οι ετεροπολικοί δεσμοί της με την ασφάλεια Security Manager Forum 2014 Καμπανάρου Σταματίνα

Ιατρική-Οι ετεροπολικοί δεσμοί της με την ασφάλεια Security Manager Forum 2014 Καμπανάρου Σταματίνα Ιατρική-Οι ετεροπολικοί δεσμοί της με την ασφάλεια Security Manager Forum 2014 Καμπανάρου Σταματίνα Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης 1. Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο 2. Μονάδα Έρευνας Ακτινολογίας Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Καλαμπακίου Σχολικό έτος 2013-14. Ερευνητική Εργασία Α τετραμήνου. Εκπαιδευτικός: Παπαδόπουλος Δημήτριος (ΠΕ 11) Τάξη: Β Τμήμα: 1ο

Γενικό Λύκειο Καλαμπακίου Σχολικό έτος 2013-14. Ερευνητική Εργασία Α τετραμήνου. Εκπαιδευτικός: Παπαδόπουλος Δημήτριος (ΠΕ 11) Τάξη: Β Τμήμα: 1ο Γενικό Λύκειο Καλαμπακίου Σχολικό έτος 2013-14 Ερευνητική Εργασία Α τετραμήνου Η Διατροφή των Εφήβων Εκπαιδευτικός: Παπαδόπουλος Δημήτριος (ΠΕ 11) Τάξη: Β Τμήμα: 1ο Περιεχόμενο παρουσίασης Περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Εξαρτησιογόνες Ουσίες ( καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά )

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Εξαρτησιογόνες Ουσίες ( καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά ) ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Εξαρτησιογόνες Ουσίες ( καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά ) Ασθένειες: AIDS, ηπατίτιδα Β, Μεσογειακή αναιμία, καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθένειες στο εργασιακό περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δ/νση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές κατευθύνσεις. Επιδιώξεις Προοπτικές Οργάνωση-Σχεδιασµός Βασικά χαρακτηριστικά

Βασικές κατευθύνσεις. Επιδιώξεις Προοπτικές Οργάνωση-Σχεδιασµός Βασικά χαρακτηριστικά Βασικές κατευθύνσεις Επιδιώξεις Προοπτικές Οργάνωση-Σχεδιασµός Βασικά χαρακτηριστικά Επιδιώξεις στην εκπαιδευτική διαδικασία Να µεταδοθούν γνώσεις, οι οποίες θα ευαισθητοποιήσουν, θα επηρεάσουν τις στάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση στόχων και διδακτικών ενεργειών στο ημερήσιο μάθημα διδασκαλίας των αθλοπαιδιών στη Φυσική Αγωγή

Σύνθεση στόχων και διδακτικών ενεργειών στο ημερήσιο μάθημα διδασκαλίας των αθλοπαιδιών στη Φυσική Αγωγή Σύνθεση στόχων και διδακτικών ενεργειών στο ημερήσιο μάθημα διδασκαλίας των αθλοπαιδιών στη Φυσική Αγωγή Δρ. Αποστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φ.Α. Η διδασκαλία των αθλοπαιδιών στο μάθημα της Φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

πρίσμα της παραγωγικότητας Ολιστική προσέγγιση" Κρικέλλα Αλκινόη-Ιατρός Εργασίας Πετροχείλου Αικατερίνη-Κλινική Ψυχολόγος

πρίσμα της παραγωγικότητας Ολιστική προσέγγιση Κρικέλλα Αλκινόη-Ιατρός Εργασίας Πετροχείλου Αικατερίνη-Κλινική Ψυχολόγος "Η χρόνια νόσος μέσα από το πρίσμα της παραγωγικότητας Ολιστική προσέγγιση" Κρικέλλα Αλκινόη-Ιατρός Εργασίας Πετροχείλου Αικατερίνη-Κλινική Ψυχολόγος ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ιατρική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΔΔΥΠΠΥ

ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΔΔΥΠΠΥ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΔΔΥΠΠΥ 1 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, Δ/ΝΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ 2019 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΡΟΥΜΤΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Νοσηλεύτρια CPN, MSc Α Παιδιατρικής κλινικής ΑΠΘ

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ 2019 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΡΟΥΜΤΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Νοσηλεύτρια CPN, MSc Α Παιδιατρικής κλινικής ΑΠΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ 2019 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΡΟΥΜΤΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Νοσηλεύτρια CPN, MSc Α Παιδιατρικής κλινικής ΑΠΘ «Η μεγαλύτερη δύναμη της δημόσιας υγείας είναι η πρόληψη»

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Αξιολόγησης Μαθητών

Στοιχεία Αξιολόγησης Μαθητών Στοιχεία Αξιολόγησης Μαθητών ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ Με την επιστημονική ευθύνη του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Περιγραφή & Στόχοι του Προγράμματος Τ

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση Υγεία και Ποιότητα Ζωής. Εισαγωγή. Γιάννης Θεοδωράκης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Άσκηση Υγεία και Ποιότητα Ζωής. Εισαγωγή. Γιάννης Θεοδωράκης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Άσκηση Υγεία και Ποιότητα Ζωής Εισαγωγή Γιάννης Θεοδωράκης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Θέματα που θα μελετηθούν Ορισμοί σχετικοί με την ψυχολογία άσκησης, την ψυχική υγεία, κλπ. Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

----- Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου 37 Τ.Κ. Πόλη: 15180 Μαρούσι Ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr Πληροφορίες: Αν. Πασχαλίδου Τηλέφωνο: 210-3443422

----- Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου 37 Τ.Κ. Πόλη: 15180 Μαρούσι Ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr Πληροφορίες: Αν. Πασχαλίδου Τηλέφωνο: 210-3443422 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθ. Προτεραιότητας: Αθήνα, 09-10-2015 Αρ. Πρωτ. 159298/Δ2 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Νόσος του Αλτσχάιμερ και Σωματική Άσκηση. ~Φωτεινή Λέρα~ ~ΤΕΦΑΑ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης~

Νόσος του Αλτσχάιμερ και Σωματική Άσκηση. ~Φωτεινή Λέρα~ ~ΤΕΦΑΑ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης~ Νόσος του Αλτσχάιμερ και Σωματική Άσκηση ~Φωτεινή Λέρα~ ~ΤΕΦΑΑ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης~ Νόσος του Αλτσχάιμερ Είναι μία αργή, θανατηφόρος ασθένεια του εγκεφάλου η οποία αποτελεί και τη

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παυλίδου. 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

Σοφία Παυλίδου. 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 Σοφία Παυλίδου Ιατρός, Επιστημονική Συνεργάτης Ιατρείου Αθηροσκλήρωσης, Β Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση και διατήρηση των Νέων αθλητών

Αξιοποίηση και διατήρηση των Νέων αθλητών Αξιοποίηση και διατήρηση των Νέων αθλητών ΞΕΝΙΑ ΑΡΓΕΙΤΑΚΗ, PhD Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, Παν. Αθηνών Αναπλ. Ταμίας του ΣΕΓΑΣ Σύγχρονη προσέγγιση Οι νέοι στον αθλητισμό ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ 35% ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ 65% Σύγχρονη προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. Νικολάου Ζωή Α.Μ. 6763 Επιβλέπων καθηγητής: Στράνης Δημήτριος

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. Νικολάου Ζωή Α.Μ. 6763 Επιβλέπων καθηγητής: Στράνης Δημήτριος ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Νικολάου Ζωή Α.Μ. 6763 Επιβλέπων καθηγητής: Στράνης Δημήτριος ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παρούσα μελέτη αναφέρεται στην σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων και κατά πόσο αυτή

Διαβάστε περισσότερα

"Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα"

Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα "Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα" Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Ιατρικό Σύλλογο και το Σύνδεσμο Νοσηλευτών η κατ οίκον

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση

Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση Επιχορηγήσεις δράσεων Αγωγής Υγείας Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προβαίνει στην επιχορήγηση δράσεων Αγωγής Υγείας που αναπτύσσουν τα

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή παρεμβατικών ενεργειών για την αντιμετώπιση του εργασιακού άγχους στο τομέα αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Χαλκιδέων

Περιγραφή παρεμβατικών ενεργειών για την αντιμετώπιση του εργασιακού άγχους στο τομέα αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Χαλκιδέων Περιγραφή παρεμβατικών ενεργειών για την αντιμετώπιση του εργασιακού άγχους στο τομέα αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Χαλκιδέων Αθανάσιος Σιμιτζής Ειδικός Γιατρός Εργασίας, MSc Ορισμοί: Εργασιακό περιβάλλον:

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα της παρουσίασης. Στόχοι και σκοποί της φυσικής αγωγής στην εκπαίδευση. Οκινητικός στόχος της φυσικής αγωγής αναφέρεται:

Θέµατα της παρουσίασης. Στόχοι και σκοποί της φυσικής αγωγής στην εκπαίδευση. Οκινητικός στόχος της φυσικής αγωγής αναφέρεται: ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Στόχοι και σκοποί της φυσικής αγωγής στην εκπαίδευση Θέµατα της παρουσίασης Στόχοι και σκοποί της φυσικής αγωγής στα υπάρχοντα αναλυτικά

Διαβάστε περισσότερα

15573/17 ΜΙΠ/ριτ 1 DG C 1

15573/17 ΜΙΠ/ριτ 1 DG C 1 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 11 Δεκεμβρίου 2017 (OR. en) 15573/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 11 Δεκεμβρίου 2017 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧ. ΕΤ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧ. ΕΤ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΑ ΠΟΥ ΤΡΕΧΕΙ ΑΝΤΕΧΕΙ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧ. ΕΤ. 2013 2014 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ : Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ ΗΛΙΑΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης: Κολύμβηση/ Φυσική αγωγή:

ΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης: Κολύμβηση/ Φυσική αγωγή: ΕΥΤΕΡΑ * Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης: Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό, είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύσσονται,

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Αξιολόγησης Μαθητών

Στοιχεία Αξιολόγησης Μαθητών Στοιχεία Αξιολόγησης Μαθητών ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Με την επιστημονική ευθύνη του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Στοιχεία Αξιολόγησης Μαθητών Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕΣΥΠ) ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ; Η επαγγελματική ανάπτυξη και η ανθρώπινη ανάπτυξη συνδέονται. Η εξελικτική πορεία του ατόμου δεν κλείνει με την είσοδό του στο επάγγελμα ή σε έναν οργανισμό αλλά αντίθετα, την στιγμή εκείνη αρχίζει μία

Διαβάστε περισσότερα

http://eyzin.minedu.gov.gr/pages/e-learning.aspx Πρόγραμμα Διαδικτυακής Τηλεκπαίδευσης (e-learning)

http://eyzin.minedu.gov.gr/pages/e-learning.aspx Πρόγραμμα Διαδικτυακής Τηλεκπαίδευσης (e-learning) http://eyzin.minedu.gov.gr/pages/e-learning.aspx Πρόγραμμα Διαδικτυακής Τηλεκπαίδευσης (e-learning), Το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ παρεμβαίνει, μέσω συγκεκριμένων δράσεων, στην καθημερινότητα τόσο του σχολείου και

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαγράμματα Εκθέσεων Β! Γυμνασίου

Σχεδιαγράμματα Εκθέσεων Β! Γυμνασίου Σχεδιαγράμματα Εκθέσεων Β! Γυμνασίου ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Φιλία Προϋποθέσεις ορθής φιλίας: Σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου. Ειλικρίνεια και τιμιότητα. Κατανόηση προβλημάτων. Αλληλοβοήθεια. Κοινά ενδιαφέροντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Μαθητικοί Όμιλοι Αθλημάτων» Αξιότιμοι κύριοι Υφυπουργοί, αξιότιμοι κύριοι Διευθυντές

ΘΕΜΑ: «Μαθητικοί Όμιλοι Αθλημάτων» Αξιότιμοι κύριοι Υφυπουργοί, αξιότιμοι κύριοι Διευθυντές Για να δείτε το έγγραφο κάντε κλικ εδώ. ΠΡΟΣ: 1. Υφυπουργό ΥΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιο για την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση 2. Υφυπουργό ΥΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιο για τον Αθλητισμό 3. Διευθυντή Φυσικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ-ΛΑΡΝΑΚΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ : 2013-2014

ΛΥΚΕΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ-ΛΑΡΝΑΚΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ : 2013-2014 ΛΥΚΕΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ-ΛΑΡΝΑΚΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ : 2013-2014 Σε ποιο βαθμό η διατροφή, οι ασχολίες/κινητικές δραστηριότητες και ο γενικότερος τρόπος ζωής του σύγχρονου ανθρώπου επηρεάζουν τη σωματική του ανάπτυξη,

Διαβάστε περισσότερα

Η διατροφή δεν είναι παιχνίδι Πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας στο δήμο Παύλου Μελά

Η διατροφή δεν είναι παιχνίδι Πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας στο δήμο Παύλου Μελά Η διατροφή δεν είναι παιχνίδι Πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας στο δήμο Παύλου Μελά Δέσποινα Καλαϊτζόγλου Προϊσταμένη τμήματος Διοικητικής Βοήθειας-Διαφάνειας Επικοινωνίας και Δημοσίων

Διαβάστε περισσότερα

Σκοποί και στόχοι της διδασκαλίας στο Δημοτικό σχολείο. Βασίλης Μπαρκούκης

Σκοποί και στόχοι της διδασκαλίας στο Δημοτικό σχολείο. Βασίλης Μπαρκούκης Σκοποί και στόχοι της διδασκαλίας στο Δημοτικό σχολείο Βασίλης Μπαρκούκης Σκοποί και στόχοι της εκπαίδευσης Σκοπός του δημοτικού σχολείου είναι η πολύπλευρη πνευματική και σωματική ανάπτυξη των μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Θετική Ψυχολογία. Καρακασίδου Ειρήνη, MSc. Ψυχολόγος-Αθλητική Ψυχολόγος Υποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο

Θετική Ψυχολογία. Καρακασίδου Ειρήνη, MSc. Ψυχολόγος-Αθλητική Ψυχολόγος Υποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο Θετική Ψυχολογία Καρακασίδου Ειρήνη, MSc Ψυχολόγος-Αθλητική Ψυχολόγος Υποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο Εισαγωγή Θετική-Αρνητική Ψυχολογία Στόχοι της Ψυχολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Έναρξη προγράμματος διαδικτυακής τηλεκπαίδευσης του ΕΥΖΗΝ

Έναρξη προγράμματος διαδικτυακής τηλεκπαίδευσης του ΕΥΖΗΝ Έναρξη προγράμματος διαδικτυακής τηλεκπαίδευσης του ΕΥΖΗΝ Το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ παρεμβαίνει, μέσω συγκεκριμένων δράσεων, στην καθημερινότητα του σχολείου και της ελληνικής οικογένειας, παρέχοντας διαρκή συμβουλευτική

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0079/160. Τροπολογία. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato εξ ονόματος της Ομάδας EFDD

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0079/160. Τροπολογία. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato εξ ονόματος της Ομάδας EFDD 6.3.2019 A8-0079/160 160 Αιτιολογική σκέψη 2 (2) Στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, στις 14 Σεπτεμβρίου 2016, ο πρόεδρος Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη επένδυσης στους νέους και ανακοίνωσε τη σύσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΥΓΕΙΑ ΖΩΝΤΑΝΙΑ

ΑΣΚΗΣΗ ΥΓΕΙΑ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΥΓΕΙΑ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ? Πως? ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ 6+1 συμβουλές για να διατηρήσετε τα κίνητρά σας για άσκηση ισχυρά! Πολλοί είναι αυτοί που ξεκινούν ένα πρόγραμμα γυμναστικής γεμάτοι

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση, κοινωνικός σχεδιασμός. Ρέμος Αρμάος MSc PhD, Υπεύθυνος εκπαίδευσης στελεχών ΚΕΘΕΑ

Εκπαίδευση, κοινωνικός σχεδιασμός. Ρέμος Αρμάος MSc PhD, Υπεύθυνος εκπαίδευσης στελεχών ΚΕΘΕΑ Εκπαίδευση, κοινωνικός σχεδιασμός Ρέμος Αρμάος MSc PhD, Υπεύθυνος εκπαίδευσης στελεχών ΚΕΘΕΑ armaos@kethea.gr Προτεραιότητες & βασικά μεγέθη εκπαίδευσης 2 Η ΔΒΜ αποτελεί προτεραιότητα σε διεθνές επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Νιάκα Ευγενία Σχολική Σύμβουλος

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Νιάκα Ευγενία Σχολική Σύμβουλος Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Νιάκα Ευγενία Σχολική Σύμβουλος ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Η ανατροφή των παιδιών, οι αξίες, τα κίνητρα που δίνει

Διαβάστε περισσότερα

Το προφίλ των κινητικών δραστηριοτήτων των μαθητών του σχολείου

Το προφίλ των κινητικών δραστηριοτήτων των μαθητών του σχολείου Το προφίλ των κινητικών δραστηριοτήτων των μαθητών του σχολείου Πλέον είναι πολύ συχνό φαινόμενο να συναντάμε συχνά στη καθημερινότητα μας μηνύματα σχετικά με τα οφέλη της συστηματικής άσκησης στην υγεία

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια φυσιολογική αναπτυξιακή κρίση που περιλαμβάνει σημαντικές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές και επηρεάζει όλες τις εγκύους ανεξάρτητα από την ψυχολογική τους υγεία. Όπως κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Ε π α ν α λ η π τ ι κ ά θ έ μ α τ α Χριστουγέννων Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις Σωστές ή Λάθος 1. Το θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ Βρυξελλες, 12-13 ιουνιου 2008 Slovensko predsedstvo EU 2008 Slovenian Presidency

Διαβάστε περισσότερα

Μανουσάκη Μαρία Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Μανουσάκη Μαρία Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Μανουσάκη Μαρία Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής 1 Αλμπέρ Καμύ ( 1913-1960, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1957) βιβλία: "Ο Ξένος", και " Η Πανούκλα" Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας που γεννήθηκε στην Αλγερία.

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια 5 ο Συμπόσιο Νοσηλευτικής Ογκολογίας "Οι Ψυχολογικές Επιπτώσεις στον Ογκολογικό Ασθενή και ο Πολυδιάστατος Ρόλος της Συμβουλευτικής στην Αντιμετώπισής τους" Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική

Διαβάστε περισσότερα

Η υγιεινή και ασφάλεια, μετρήσιμος στόχος βελτίωσης της απόδοσης και μέτρο επιτυχίας στο νοσοκομείο

Η υγιεινή και ασφάλεια, μετρήσιμος στόχος βελτίωσης της απόδοσης και μέτρο επιτυχίας στο νοσοκομείο ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ - EDITORIAL Η υγιεινή και ασφάλεια, μετρήσιμος στόχος βελτίωσης της απόδοσης και μέτρο επιτυχίας στο νοσοκομείο Ο όρος υγεία και ασφάλεια στην εργασία αφορά τις συνθήκες και τους παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

H συμβολή των προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων στην προαγωγή της Υγείας στα σχολεία. Τριαντάφυλλος Δούκας Υπ. Αγωγής Υγείας Α Δ/νσης Π.

H συμβολή των προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων στην προαγωγή της Υγείας στα σχολεία. Τριαντάφυλλος Δούκας Υπ. Αγωγής Υγείας Α Δ/νσης Π. H συμβολή των προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων στην προαγωγή της Υγείας στα σχολεία Τριαντάφυλλος Δούκας Υπ. Αγωγής Υγείας Α Δ/νσης Π. Ε Αθηνών ΠΙΝΑΚΑΣ 2 ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2014-2015 Δ/ΝΣΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ. : Α' Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην πρόληψη και καταπολέµηση του αλκοολισµού στην εφηβεία

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην πρόληψη και καταπολέµηση του αλκοολισµού στην εφηβεία Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην πρόληψη και καταπολέµηση του αλκοολισµού στην εφηβεία Αικατερίνη Φλώρου Εκπαιδευτικός Νοµικός Σύµβουλος ΣΕΠ ΓΕΛ Αναβύσσου Το σχολείο βασικός φορέας κοινωνικοποίησης Οι σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία της υγείας του μαστού

Η σημασία της υγείας του μαστού Η σημασία της υγείας του μαστού y Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός γυναικείος καρκίνος παγκοσμίως, με περίπου 1.1 εκατομμύρια νέα περιστατικά και 411,000 θανάτους κάθε χρόνο. y Η σωματική άσκηση,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κ. ΦΑΝΗΣ ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κ. ΦΑΝΗΣ ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κ. ΦΑΝΗΣ ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ «e-πιμενω» Θέµα ηµερίδας:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Φυσική αγωγή και προαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΥΚΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ 1 ο Μάθημα Προγραμματισμένα μαθήματα 2/10, 9/10, 16/10, 23/10, 30/10, 6/11, 13/11, 20/11, 27/11, 4/12, 11/12,

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά εκπαιδευτικών παρεµβάσεων. - ο ρόλος του δικτύου. ρ. Απόστολος Ντάνης

Χαρακτηριστικά εκπαιδευτικών παρεµβάσεων. - ο ρόλος του δικτύου. ρ. Απόστολος Ντάνης Χαρακτηριστικά εκπαιδευτικών παρεµβάσεων της φυσικής άσκησης για την υγεία - ο ρόλος του δικτύου ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φυσικής Αγωγής Το απλό εκπαιδευτικό σχήµα Στόχοι Εκπαιδευτική διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Χαράλαµπος Τσορµπατζούδης Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Τµήµα Επιστήµης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού

Χαράλαµπος Τσορµπατζούδης Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Τµήµα Επιστήµης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού Χαράλαµπος Τσορµπατζούδης Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Τµήµα Επιστήµης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού Σέρρες 14/12/10 lambo@phed.auth.gr Φοβάµαι πως κύριο ζητούµενο της εκπαίδευσής µας είναι να

Διαβάστε περισσότερα

Ο αθλητισμός είναι πανάρχαιος θεσμός των αρχαίων ελλήνων. Ανάλογα δε με την ιδιοσυγκρασία, το περιβάλλον, τον βαθμό ανάπτυξης της άμιλλας, την πείρα

Ο αθλητισμός είναι πανάρχαιος θεσμός των αρχαίων ελλήνων. Ανάλογα δε με την ιδιοσυγκρασία, το περιβάλλον, τον βαθμό ανάπτυξης της άμιλλας, την πείρα 1 2 Αθλητισμός Εισαγωγή Ο όρος περιλαμβάνει κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στην άσκηση του σώματος, στην απόκτηση φυσικών ικανοτήτων, στην δημιουργία επιδόσεων, στην ψυχαγωγία κλπ. 3 Ο αθλητισμός είναι

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για τον Κυπριακό Οργανισμό Κέντρων Νεότητας.

Προοπτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για τον Κυπριακό Οργανισμό Κέντρων Νεότητας. Προοπτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για τον Κυπριακό Οργανισμό Κέντρων Νεότητας. Χριστίνα Νεοφυτίδου Λειτουργός Νεολαίας, Τομέας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Τι είναι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη; Σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το όραμα και οι εταιρικές αξίες του Ομίλου ΓΙΟΥΛΑ προσδιορίζουν στον μέγιστο βαθμό τη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΣΕΠ: Ένα Χρήσιμο Εργαλείο για τις Τοπικές Κοινωνίες

ΚΟΙΝΣΕΠ: Ένα Χρήσιμο Εργαλείο για τις Τοπικές Κοινωνίες ΚΟΙΝΣΕΠ: Ένα Χρήσιμο Εργαλείο για τις Τοπικές Κοινωνίες Βασικές αρχές: Αλληλεγγύη Κοινωνική συνοχή Υπεροχή του ατόμου έναντι του κεφαλαίου, Κοινωνική υπευθυνότητα και δημοκρατική λήψη αποφάσεων Στην Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή. της παρουσίασης. «Μαθαίνω για τη Σωματική Δραστηριότητα» σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α και Β τάξεων Δημοτικού

Υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή. της παρουσίασης. «Μαθαίνω για τη Σωματική Δραστηριότητα» σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α και Β τάξεων Δημοτικού Υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή της παρουσίασης «Μαθαίνω για τη Σωματική Δραστηριότητα» σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α και Β τάξεων Δημοτικού Διαφάνεια 1: Η παρουσίαση έχει ως σκοπό να ενημερώσει τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 6 Ιουνίου 2005 (13.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 6 Ιουνίου 2005 (13.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 6 Ιουνίου 2005 (13.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Γενικής Γραμματείας προς : τις αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ. : 9181/05 SAN 67 Θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Beda Hallberg στην πόλη Kungsbacka Νέο σχολείο εναλλακτικής μορφής Frida Fogelmark και Pernilla Vilumsons (διευθύντρια και εκπαιδευτικός στο σχολείο Beda Hallberg) Πληροφορίες σχετικά με το σχολείο Το

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα Καλής Πρακτικής στην Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας των εργαζομένων - ΑΝΙΜΑ αμκε -

Παραδείγματα Καλής Πρακτικής στην Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας των εργαζομένων - ΑΝΙΜΑ αμκε - Παραδείγματα Καλής Πρακτικής στην Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας των εργαζομένων - ΑΝΙΜΑ αμκε - Στοιχεία Επιχείρησης Οργανισμού Επιχείρηση/ Οργανισμός ΑΝΙΜΑ αμκε-μκο Εταιρεία Αρωγής Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική δραστηριότητα. Μάνου Βασιλική, Ph.D Διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων

Φυσική δραστηριότητα. Μάνου Βασιλική, Ph.D Διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων Φυσική δραστηριότητα Μάνου Βασιλική, Ph.D Διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων Δεδομένα έρευνας Το 24% περίπου των παιδιών δεν συμμετέχει σε καμία οργανωμένη φυσική δραστηριότητα. Μόλις το 4% δεν συμμετέχει σε

Διαβάστε περισσότερα

Ανα τυξιακή Σύµ ραξη «ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ» "Ολοκληρωµένη Παρέµβαση για την Ισότιµη Συµµετοχή των Ατόµων µε Ανα ηρία στην Εργασία"

Ανα τυξιακή Σύµ ραξη «ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ» Ολοκληρωµένη Παρέµβαση για την Ισότιµη Συµµετοχή των Ατόµων µε Ανα ηρία στην Εργασία Newsletter No. 3 Α ρίλιος 2007 Ανα τυξιακή Σύµ ραξη «ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ» Έργο: "Ολοκληρωµένη Παρέµβαση για την Ισότιµη Συµµετοχή των Ατόµων µε Ανα ηρία στην Εργασία" Επιµέλεια: ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα