Μουσείο Μπετόβεν Βόννη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μουσείο Μπετόβεν Βόννη"

Transcript

1 Μουσείο Μπετόβεν Βόννη ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ (LOGO) BEETHOVEN HAUS BONN

2 Ο ΜΠΕΤΟΒΕΝ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Η οικογένεια Μπετόβεν κατοικεί για ένα διάστημα στο κίτρινο οίκημα, το οποίο αποτελεί μέρος ενός συμπλέγματος κτηρίων, από τα οποία απαρτίζεται το σημερινό μουσείο (Beethoven - Haus). Ο Λούντβιχ βαν Μπέτοβεν γεννήθηκε εδώ το Δεκέμβριο του Το 1889, το Σωματείο Beethoven Haus ίδρυσε σ αυτό εδώ το κτήριο ένα μουσείο - μνημείο αφιερωμένο στο συνθέτη, στο οποίο φυλάσσεται σήμερα η μεγαλύτερη συλλογή για το Μπετόβεν παγκοσμίως. Στους εκθεσιακούς χώρους του εκτίθενται πάνω από 150 αυθεντικά αντικείμενα, παρτιτούρες κλπ από την εποχή που έζησε ο συνθέτης στη Βόννη, αλλά και στη Βιέννη. Στο ιστορικό άσπρο σπίτι στα δεξιά του μουσείου, στο οποίο έγινε η βάπτιση του Μπετόβεν, στεγάζεται από το 2004 το «Ψηφιακό Μουσείο». Μοντέρνα πολυμέσα παρουσίασης μεταφέρουν τον επισκέπτη σ ένα συναρπαστικό ταξίδι στη ζωή και το έργο του συνθέτη (Στούντιο Ψηφιακής Συλλογής).Η μουσική εδώ, ερμηνεύεται με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων και σκηνοθετείται για πρώτη φορά σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (Σκηνή Μουσικής Οπτικοποίησης). ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Ξεκινήστε την περιήγησή σας στο μουσείο με όποια σειρά επιθυμείτε, είτε: από το σπίτι που γεννήθηκε ο Μπετόβεν (μουσείο), κίτρινο κτήριο, είσοδος από την αυλή από το Στούντιο Ψηφιακής Συλλογής (Μπετόβεν και πολυμέσα), άσπρο κτήριο (ισόγειο), είσοδος από την αυλή με τα γλυπτά από τη Σκηνή Μουσικής Οπτικοποίησης (αίθουσα εικονικής πραγματικότητας). Οι ώρες προβολών είναι αναρτημένες στο ταμείο του μουσείου. Σημείο συνάντησης: το Στούντιο Ψηφιακής Συλλογής Θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή και στα εξής: το μουσείο διαθέτει συσκευές ηχητικής ξενάγησης (σε πολλές γλώσσες και με πολλά ηχητικά παραδείγματα παιγμένα σε ιστορικά όργανα του μουσείου) λειτουργεί περιοδική έκθεση (συνήθως στην αίθουσα 7 του μουσείου, δες το ειδικό φυλλάδιο) το κατάστημα (με μία μεταξύ άλλων πολύ ιδιαίτερη σειρά ηχογραφημένων έργων του Μπετόβεν)

3 ΙΣΟΓΕΙΟ Το σπίτι που γεννήθηκε ο Μπετόβεν Αίθουσα 1 Βρίσκεστε πια μέσα στο κτήριο, όπου γεννήθηκε ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.Εάν αποφασίσατε να χρησιμοποιήσετε μία συσκευή ηχητικής ξενάγησης είστε στο σημείο από το οποίο θα την παραλάβετε. Το Μουσείο Μπετόβεν (Beethoven Haus) αποτελείται από δύο κτήρια, τα οποία αρχικά δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους. Οι γονείς του Μπετόβεν κατοικούσαν από το γάμο τους και μετά (1767) στο πίσω οίκημα (από την πλευρά του κήπου), όπου και γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1770 ο Μπετόβεν. Η οικογένεια έμεινε σ αυτό το σπίτι για λίγα χρόνια και στη συνέχεια μετακόμισε τουλάχιστον άλλες τρεις φορές. Το 19 ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε το οίκημα στην μπροστινή πλευρά ως χώρος εστίασης. Όταν όμως δόθηκε προς πώληση το οικόπεδο μαζί με τα κτήριά του και ο κίνδυνος κατεδάφισής τους ήταν σχεδόν βέβαιος, δώδεκα ευαισθητοποιημένοι πολίτες της Βόννης ίδρυσαν το 1889 το Σωματείο Beethoven - Haus. Κατάφεραν έτσι να αγοράσουν την εν λόγω γη, να αναπαλαιώσουν τα κτήρια και να τα ένωσουν μεταξύ τους, ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος αφιερωμένος στη μνήμη του μεγάλου συνθέτη. Ακόμα και μέχρι σήμερα η λειτουργία του μουσείου υποστηρίζεται από το Σωματείο Beethoven - Haus, το οποίο διαθέτει και τη μεγαλύτερη συλλογή σχετικά με τον Μπετόβεν παγκοσμίως. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μπορούν στο χώρο αυτό να τεκμηριωθούν με τον καλύτερο τρόπο, τόσο η ζωή όσο και το έργο του συνθέτη. Το χρονολόγιο παρουσιάζει συνοπτικά τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής, αλλά και της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Μπετόβεν. Επίσης στο σημείο αυτό βρίσκεται το γενεαλογικό δέντρο[1] της οικογένειας βαν Μπετόβεν καθώς και χάρτες της Βόννης και της Βιέννης [2]. Στο χάρτη της Βόννης είναι σημειωμένες και οι άλλες κατοικίες του συνθέτη. Το σπίτι όπου γεννήθηκε είναι το μοναδικό, το οποίο έχει διασωθεί.

4 1 ος ΟΡΟΦΟΣ Ο ΜΠΕΤΟΒΕΝ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ Αίθουσα 2 Ο παππούς του Μπετόβεν, Λούντβιχ ο πρεσβύτερος ( ) [3], έχαιρε μεγάλης εκτίμησης ως αυλικός αρχιμουσικός στην υπηρεσία του Δούκα της Κολωνίας. Στον πίνακα «Χορός στη Βόννη» (1754)[4] απεικονίζεται η αυλική ορχήστρα, η οποία παίζει στο θέατρο του παλατιού (σημερινό Πανεπιστήμιο) στο χορό των μεταμφιεσμένων. Στο προσκήνιο διακρίνεται ο Δούκας Clemens August. Οι επίγονοί του, Δούκας Μαξιμιλιανός Φρειδερίκος [5] και Μαξιμιλιανός Φραγκίσκος [6] (νεότερος γιός της Αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας και Δούκας της Κολωνίας από το 1784 έως το 1794) ήταν οι πρώτοι «εργοδότες» του Μπετόβεν. Η ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε στην Αυλή την εποχή εκείνη ήταν φιλελεύθερη, εδραιωμένη στο πνεύμα και στις ιδέες του Διαφωτισμού. Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν συμμετείχε στην αυλική ορχήστρα ήδη από το 1782, μόλις δωδεκαετής δηλαδή, ως αναπληρωματικός και από το 1784 ως σταθερός οργανίστας, ενώ αργότερα έπαιζε βιόλα και πιάνο υποκαθιστώντας την ορχήστρα. Με αυτόν τον τρόπο ήταν σε θέση να συνδράμει οικονομικά την οικογένειά του, της οποίας τη συντήρηση επωμίστηκε εξ ολοκλήρου μετά το θάνατο της μητέρας του (1787). Ο Ιωάννης βαν Μπετόβεν προσπάθησε να προωθήσει το γιο του στο μουσικό κοινό σαν παιδί θαύμα (κάτι αντίστοιχο με το Μότσαρτ). Απόδειξη αυτού του γεγονότος αποτελεί η ανακοίνωση (Αvertissement) [7] του κοντσέρτου στις 26 Μαρτίου 1778 στην Κολωνία. Ο πατέρας του δηλώνει εσκεμμένα μικρότερη ηλικία για το γιο του, προφανώς για να δημιουργήσει μεγαλύτερες εντυπώσεις. Το 1782 εκδόθηκε η πρώτη σύνθεση του Μπετόβεν [8] (9 Παραλλαγές για πιάνο σ ένα εμβατήριο του Dressler) με την ενθάρρυνση του σημαντικότερου δασκάλου του στη Βόννη, του οργανίστα της Αυλής, αρχιμουσικού και συνθέτη Christian Gottlob Neefe ( ) [9].

5 Αίθουσα 3 Στη βιτρίνα βρίσκεται η βιόλα, την οποία χρησιμοποίησε ο Μπετόβεν ενόσω συμμετείχε στην αυλική ορχήστρα της Βόννης [10] (πιθανόν κατασκευασμένη από τον Sebastian Dalinger γύρω στα 1780 στη Βιέννη). Στους τοίχους κρέμονται οι σκιαγραφίες σημαντικών συνθετών [11] του 18 ου αιώνα, των οποίων το έργο επηρέασε καθοριστικά το νεαρό Μπετόβεν. Το παλάτι «Augustusburg» [12] στο Brühl, η μόνιμη αλλά και η θερινή[13] κατοικία του Δούκα στη Βόννη, ήταν τα τρία σημαντικότερα σημεία καλλιτεχνικής δράσης της αυλικής ορχήστρας. Αίθουσα 4 Το κεντρικό θέμα της αίθουσας αυτής είναι οι νεανικοί φίλοι του Μπετόβεν. Η μεσαία σκιαγραφία είναι το πρώτο πορτρέτο [14] του τότε δεκαεξάχρονου Μπετόβεν. Οι σκιαγραφίες δεξιά και αριστερά [15] απεικονίζουν την οικογένεια von Breuning, η οποία έπαιξε μεγάλο ρόλο στη ζωή του συνθέτη. Ήταν φιλικά συνδεδεμένος με τα παιδιά της οικογένειας, ενώ παράλληλα τους παρέδιδε μαθήματα πιάνου. Στη μητέρα τους, Helene von Breuning[16], οφείλει ο Μπετόβεν μητρικές συμβουλές και πνευματική καλλιέργεια, που είχε στερηθεί μετά το θάνατο της δικής του μητέρας (1787). Απόδειξη της ισόβιας φιλίας του συνθέτη με την Eleonore von Breuning αποτελούν οι ευχετήριες κάρτες τους [17] (βιτρίνα). Επίσης, και ο μετέπειτα σύζυγος της Eleonore, ο γιατρός Franz Gerhard Wegeler ( ) [18]ήταν φίλος από τα νεανικά του χρόνια. Ήταν αυτός, ο οποίος εξέδωσε το 1838 την πρώτη αυθεντική βιογραφία [19] του συνθέτη.

6 Αίθουσα 5 (μπροστινό οίκημα) Ο Μπετόβεν έπαιζε από την ηλικία των δέκα ετών σε σταθερή βάση σ αυτό το επιτραπέζιο εκκλησιαστικό όργανο [20] στην εκκλησία των Μινοριτών (σήμερα εκκλησία του Αγ. Ρεμιγίου). Το όργανο αυτό καταστράφηκε στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πληκτρολόγιο του όμως είχε αφαιρεθεί το 1904 με αφορμή την ανακατασκευή του οργάνου και παραδοθεί στο Μουσείο Μπετόβεν. Δεξιά και αριστερά είναι τοποθετημένες δύο ελαιογραφίες του Francois Rousseau στις οποίες απεικονίζονται σκηνές της Αυλής. Στη βιτρίνα βρίσκεται η πρώτη έκδοση από τις τρεις πρώτες σονάτες για πιάνο του Μπετόβεν, τις οποίες ο δωδεκάχρονος τότε συνθέτης αφιέρωσε στο Δούκα της Κολωνίας. Ο Μπετόβεν εγκατέλειψε τη Βόννη το 1792 για να σπουδάσει σύνθεση στη Βιέννη κοντά στον Joseph Haydn [22]. Μετά το πέρας της μαθητείας του θα επέστρεφε στη Βόννη ως αυλικός αρχιμουσικός. Η γαλλική όμως εισβολή το 1794 κατέλεισε το Δουκάτο της Βόννης κι έτσι ο Μπετόβεν παρέμεινε μόνιμα στη Βιέννη. Δεν επέστρεψε ποτέ στη γενέτειρά του, τη Βόννη. Το αποχαιρετιστήριο δώρο των φίλων του πριν την αναχώρησή του ήταν ένα λεύκωμα [23], στο οποίο είχαν γράψει τις ευχές τους για το καλό ταξίδι. Είναι ανοιγμένο στην περίφημη πια εγγραφή του Ferdinand Graf Waldstein: «με την αέναη εργατικότητα σας θα παραλάβετε το πνεύμα του Μότσαρτ από τα χέρια του Haydn». Ο Μπετόβεν του αφιέρωσε αργότερα τη σονάτα για πιάνο έργο 53, γνωστή με την ονομασία «Waldstein».

7 Ο ΜΠΕΤΟΒΕΝ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ Αίθουσα 6 Τα πορτρέτα στον τοίχο απεικονίζουν τους δασκάλους του Μπετόβεν στη Βιέννη: Joseph Haydn ( ), Johann Georg Albrechtsberger ( ) και Antonio Salieri ( ). Αίθουσα 7 Στο χώρο αυτό πραγματοποιούνται οι περιοδικές εκθέσεις με συγκεκριμένη πάντα θεματική, η οποία φωτίζει κάθε φορά και από μία άλλη οπτική γωνία τη ζωή και το έργο του Μπετόβεν (δες τo σχετικό κατάλογο ή το φυλλάδιο μέσα στο σύντομο οδηγό). Κάποια μεμονωμένα εκθέματα από τις περιοδικές αυτές εκθέσεις έχουν ενσωματωθεί στη μόνιμη έκθεση του μουσείου (ξεχωρίζουν από τις γκρι λεζάντες). Σε μόνιμη βάση, μπορεί κανείς να δει το πορτρέτο του Μπετόβεν, φιλοτεχνημένο από τον Willibrord Joseph Mähler (1815) [25] και μία πολύτιμη συλλογή ιστορικών πνευστών οργάνων (Συλλογή Zimmermann) [26].

8 2 ος ΟΡΟΦΟΣ Αίθουσα 8 Στην αίθουσα αυτή ξεναγείται ο επισκέπτης στην περίοδο παραμονής του Μπετόβεν στη Βιέννη. Η προτομή του Μπετόβεν [27] του βιεννέζου γλύπτη Franz Klein ( ) αποτελεί ιδιαιτέρως πιστή απόδοση της μορφής του, αφού φιλοτεχνήθηκε με βάση εκμαγείο, το οποίο κατασκεύασε ο γλύπτης, όσο ο συνθέτης ήταν εν ζωή (δες αίθουσα 11). Εκθέματα που σχετίζονται με τα προβλήματα ακοής του Μπετόβεν βρίσκονται στη βιτρίνα στον αριστερό τοίχο. Μόλις τριάντα ετών ο Μπετόβεν έγραφε στον φίλο του F.G. Wegeler για τη βαρυκοϊα του και την απομόνωση, που βίωνε ως συνέπεια αυτής. Ένα χρόνο αργότερα έγραψε τη διάσημη πλέον «Διαθήκη του Heiligenstadt» [28] με αποδέκτες του δύο αδελφούς του. Τα ακουστικά [29] που χρησιμοποιούσε, του παρείχαν περιορισμένες δυνατότητες βελτίωσης της ακοής του, έτσι ώστε από το 1818 να επικοινωνεί πλέον μόνο με τα λεγόμενα «τετράδια επικοινωνίας» [30]. Το 1817 ο Λονδρέζος κατασκευαστής πιάνων Thomas Broadwood δώρισε στον Μπετόβεν ένα πιάνο με ουρά [32]. Σ το μουσείο εκτίθεται ένα κατασκευαστικά ίδιο μοντέλο. Το τελευταίο όργανο, που χρησιμοποίησε ο Μπετόβεν, ήταν ένα πιάνο με ουρά [33] του διάσημου Βιεννέζου κατασκευαστή πιάνων Conrad Graf. Η διάταξη στο χώρο των δύο αυτών οργάνων αντιστοιχεί απόλυτα σ αυτήν που είχαν στην τελευταία κατοικία του Μπετόβεν στη Βιέννη, το γνωστό και ως σπίτι «του μαυροντυμένου Ισπανού». Ηχογραφήσεις με τα δύο αυτά όργανα, καθώς και με τα έγχορδα [31], τα οποία δώρισε γύρω στα 1800 στον Μπετόβεν ο μαικήνας του Πρίγκιπας Carl Lichnowsky, μπορεί να βρει κανείς στο κατάστημα του μουσείου.

9 Πάνω από τα δύο πιάνα είναι τοποθετημένο ίσως το πιο γνωστό πορτρέτο του Μπετόβεν, φιλοτεχνημένο από τον Joseph Karl Stieler [34], στα Μετά το θάνατο του συνθέτη βρέθηκαν στο σπίτι του δύο πορτρέτα μινιατούρες [35] καθώς και μία ερωτική επιστολή, η οποία απευθύνονταν στην «αθάνατη αγαπημένη». Μέχρι σήμερα στάθηκε αδύνατον να αποκαλυφθεί τόσο η ταυτότητα των δύο κυριών στα πορτρέτα όσο και η αποδέκτης της επιστολής. Η Gulietta Guicciardi [36] πιθανολογείται ότι συνδέθηκε ερωτικά για ένα διάστημα με το συνθέτη, ο οποίος της αφιέρωσε τη σονάτα για πιάνο σε ντο ελάσσονα έργο 27 αρ. 2, γνωστή με την ονομασία «Σονάτα του Σεληνόφωτος». Στενές επίσης σχέσεις διατήρησε για σύντομα χρονικά διαστήματα και με τις Josephine και Therese Brunswik και την Antonie Brentano. Αίθουσα 9 Η αίθουσα «Bodmer» φιλοξενεί ιδιαίτερα κομμάτια από την σημαντικότατη ιδιωτική συλλογή, την οποία κατείχε ο Ελβετός Hans Conrad Bodmer[37] και την οποία κληροδότησε το 1956 στο Σωματείο Beethoven - Haus. Στη Συλλογή αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων πάρα πολλά χειρόγραφα του Μπετόβεν, το φορητό σεκρετέρ του συνθέτη [38] καθώς και το γραφείο του [40], το οποίο αγόρασε ο H.C.Bodmer από το γνωστό συγγραφέα Stefan Zweig. Το τελευταίο γραπτό ντοκουμέντο του Μπετόβεν [39] αποτελεί μία προσθήκη στη διαθήκη του, την οποία έκανε μόλις τρεις μέρες πριν το θανατό του, αφήνοντας όλη του την περιουσία στον ανηψιό του Καρλ. Η εικόνα του γραπτού αυτού φανερώνει σαφώς τα σημάδια της φυσικής πλέον κατάπτωσης του συνθέτη.

10 Στη όρθια βιτρίνα [41] μπορεί κανείς να δει μικρά καθημερινά αντικείμενα του Μπετόβεν, όπως επίσης και το «Credo» του. Ο Μπετόβεν πέθανε στις 26 Μαρτίου 1827 στη Βιέννη στο σπίτι «του μαυροντυμένου Ισπανού». Ένα συνταρακτικό ντοκουμέντο εκείνης της μέρας αποτελεί η λιθογραφία του Josef Danhauser [42], η οποία αναπαριστά τον Μπετόβεν στο νεκρικό του κρεβάτι. Το πόσο διάσημος ήταν ο συνθέτης εν ζωή μαρτυρά η ακουαρέλλα του Franz Stöber, στην οποία απεικονίζεται η νεκρική πομπή της 29ης Μαρτίου 1827, την οποία ακολούθησαν άνθρωποι. Αίθουσα 10 Καθώς κατευθείνεται κανείς και πάλι προς το πίσω οίκημα βλέπει μία φωτογραφία στον αριστερό τοίχο, στην οποία φαίνεται το νεκρικό δωμάτιο του Μπετόβεν στο σπίτι «του μαυροντυμένου Ισπανού», το οποίο κατεδαφίστηκε το 1904 [44]. Αίθουσα 11 Το εκμαγείο του νεκρού Μπετόβεν [45] δημιουργήθηκε μόλις δώδεκα ώρες μετά το θάνατό του από τον Josef Danhauser. Κατά τη διάρκεια νεκροψίας και στην προσπάθεια να διαπιστωθεί η αιτία της κώφωσης του συνθέτη, ανοίχτηκε το κρανίο του. Το εκμαγείο [46], το οποίο κατασκεύασε ο Franz Klein, έγινε όταν ο Μπετόβεν ήταν 41 ετών. Το δωμάτιο γέννησης του Μπετόβεν Η καταχώριση της ημερομηνίας 17 Μαρτίου 1770 στο βιβλίο βαπτίσεων[47] της εκκλησίας του Αγ. Ρεμιγίου στη Βόννη είναι το μόνο σημείο αναφοράς που έχουμε για την ημερομηνία γέννησής του. Πιθανό λοιπόν να γεννήθηκε στις 16 ή 17 Μαρτίου του 1770 σ αυτήν εδώ την ταπεινή σοφίτα.

11 ΙΣΟΓΕΙΟ Το σπίτι που γεννήθηκε ο Μπετόβεν Αίθουσα 12 (παλιά, η κουζίνα της οικογένειας Μπετόβεν) Σ αυτή την αίθουσα είτε συνεχίζονται οι περιοδικές εκθέσεις της αίθουσας 7, είτε παρουσιάζονται τεκμήρια από την ιστορία του Σωματείου Beethoven - Haus. Στο χώρο που επικοινωνεί με την αίθουσα αυτή, βρίσκεται το ιστορικό πιάνο με ουρά Conrad Graf (1824) [48] στο οποίο δίνονται συναυλίες με έργα Μπετόβεν. Στους τοίχους είναι τοποθετημένες οι φωτογραφίες των ιδρυτών του Σωματείου αλλά και πλήθος άλλων επίτιμων μελών του. Χρονολόγιο 1770 (16. ή 17.12)γεννιέται ο Λούντβιχ, δεύτερο παιδί του Ιωάννη και της Μαρίας Μαγδαληνής βαν Μπετόβεν και βαπτίζεται στις στην εκκλησία του Αγ. Ρεμιγίου (26.03.) Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν εμφανίζεται για πρώτη φορά ως πιανίστας στην Κολωνία 1782 εκδίδεται για πρώτη φορά μία σύνθεσή του 1784 ο Μπετόβεν αναλαμβάνει οργανίστας, αργότερα και βιολονίστας στην αυλική ορχήστρα της Κολωνίας 1792 το Νοέμβριο μετοικεί στη Βιέννη και μαθητεύει δίπλα στον Joseph Haydn 1795 εκδίδεται το έργο 1 του Μπετόβεν (3 Τρίο για πιάνο) 1798 πρώτα προβλήματα ακοής 1800 ο Μπετόβεν διοργανώνει την πρώτη του προσωπική συναυλία. Πρεμιέρα της 1. Συμφωνίας 1802 (06.10) «Διαθήκη του Heiligenstadt», σκέψεις αυτοκτονίας 1809 ο Μπετόβεν παραλαμβάνει από τους μαικήνες του μηνιαίο επίδομα, με τον όρο να παραμείνει για πάντα στη Βιέννη 1813 με τη «Νίκη του Wellington ή η Μάχη στη Vittoria» έργο 91 φτάνει στο ζενίθ της φήμης του 1824 πρεμιέρα της 9. Συμφωνίας 1827 (26.03.) ο Μπετόβεν πεθαίνει. (29.03.) Κηδεία του Μπετόβεν, άνθρωποι ακολουθούν τη νεκρική πομπή

12 Ψηφιακό Μουσείο ΙΣΟΓΕΙΟ Στούντιο Ψηφιακής Συλλογής Διαμέσου της εσωτερικής αυλής με τα αγάλματα φτάνετε στο Στούντιο Ψηφιακής Συλλογής, το οποίο είναι εξοπλισμένο με δώδεκα υπολογιστές και αντίστοιχα ακουστικά. Προσφέρεται για μια πιο εντατική μελέτη, τόσο οπτική όσο και ακουστική των έργων του Μπετόβεν, αλλά και άλλων τεκμηρίων από τις Συλλογές του Σωματείου Beethoven - Haus. Η αρχική σελίδα στην οθόνη του υπολογιστή παρουσιάζει συνοπτικά, αλλά και οδηγεί τον χρήστη στο ψηφιακό αρχείο του μουσείου, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 5000 τεκμήρια. Κάθε ένα από αυτά ψηφιοποιήθηκε με την αιχμή της τεχνολογίας, ώστε να μπορεί κανείς να το παρατηρήσει στην υψηλότερη δυνατή ανάλυση. Επίσης, περιλαμβάνονται παρατηρήσεις, ηχογραφήσεις όλων των έργων του Μπετόβεν, ανάγνωση επιστολών, ταυτόχρονη ηχητική και οπτική παρακολούθηση παρτιτούρας, εικονικές εκθέσεις και μία ψηφιακή αναπαράσταση της τελευταίας κατοικίας του Μπετόβεν. Στο χώρο των υπολογιστών έχει ο χρήστης τις εξής δυνατότητες: να δει έργα του Μπετόβεν (χειρόγραφα και πρώτες εκδόσεις) ν ακούσει όλα τα έργα του Μπετόβεν σε ηχογραφήσεις της DGG ν ακούει και ταυτόχρονα να παρακολουθεί τις νότες από το χειρόγραφο του συνθέτη να παρακολουθήσει τη ζωή του Μπετόβεν μέσα από επιστολές και πίνακες να «παρεισδύσει» σε λογοτεχνικές συναντήσεις σχετικά με τις επιστολές του Μπετόβεν να ανακαλύψει την τελευταία κατοικία του Μπετόβεν με τη βοήθεια της ψηφιακής αναπαράστασης να παρατηρήσει καλύτερα τα αγαπημένα του αντικείμενα από την έκθεση να αποστείλει ευχετήριες κάρτες με διαφορετικά μοτίβα και τέλος να δει το ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα για παιδιά «Hallo, Beethoven»

13 Ψηφιακό Μουσείο ΥΠΟΓΕΙΟ Σκηνή Μουσικής Οπτικοποίησης Η Σκηνή Μουσικής Οπτικοποίησης στο θολωτό υπόγειο του ιστορικού κτηρίου του μουσείου είναι ένα φόρουμ πειραματισμού εικονικής απόδοσης της μουσικής του Μπετόβεν μεσω των νέων τεχνολογιών του «εικονικού κόσμου». Με έναν εντελώς πρωτοποριακό τρόπο παρουσιάζονται δύο έργα του σε τρισδιάστατη εικόνα με τη βοήθεια γραφικών. Δεκαοκτώ ηχεία, διάσπαρτα στο χώρο, δημιουργούν μία τρισδιάστατη αίσθηση του ήχου. Αφηρημένες μορφές και σχήματα εμφανίζονται στην οθόνη και κινούνται με τη βοήθεια στερεοσκοπικών φακών εικονικά μέσα στο χώρο. Οι παραστάσεις (κάθε 45 λεπτά, δες το σχετικό πρόγραμμα στο ταμείο) συνοδεύονται από συνεργάτη του μουσείου, ο οποίος παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες. Σημείο συνάντησης: το Στούντιο Ψηφιακής Συλλογής. "FIDELIO, 21ος ΑΙΩΝΑΣ" (Διάρκεια 20 λεπτά) Mουσική: Ludwig van Beethoven, "Fidelio", σκηνές από τη 2η πράξη (1814), σε μια ηχογράφηση με τη φιλαρμονική ορχήστρα της Βιέννης υπό τη διεύθυνση του Leonard Bernstein (1978) και τους René Kollo (Florestan), Gundula Janowitz (Leonore), Hans Sotin (Don Pizarro), Manfred Jungwirth (Rocco). Με το "Fidelio, 21ος αιώνας" σκηνοθετήθηκε για πρώτη φορά μια κλασική όπερα με αλληλεπιδραστικά μέσα σε τρισδιάστατη εικονική πραγματικότητα (3D Virtual Reality ή Virtual Environment). Τα πρόσωπα, τα οποία εμφανίζονται στην όπερα, δημιουργήθηκαν ως αφηρημένες φιγούρες από μικρά σωματίδια (συστήματα σωματιδίων). Οι φιγούρες αυτές αποτυπώνουν με χορευτικές κινήσεις τη ροή της μουσικής, ακολουθώντας μουσικές και δραματουργικές οδηγίες. Στη σκηνοθεσία όμως μπορεί να επέμβει ο επισκέπτης με αλληλεπιδραστικές συσκευές, τις οποίες έχει στη διάθεσή του. Η υπόθεση : Οι σκηνές, οι οποίες επιλέχθηκαν για τη συγκεκριμένη παραγωγή, περιλαμβάνουν τον πυρήνα της υπόθεσης της όπερας του Beethoven "Fidelio": Ο Florestan ηττάται από τον αντίπαλό του Pizarro και τον κλείνουν στη φυλακή (εισαγωγή). Εκεί εμφανίζεται σε ένα όραμά του η γυναίκα του Leonore σαν άγγελος (άρια «στις ανοιξιάτικες ημέρες της ζωής»). Ο Pizarro, τον οποίο άφησε να μπει μέσα στη φυλακή ο φύλακας Rocco, (σφυρίγματα) προσπαθεί να σκοτώσει τον Florestan με ένα στιλέτο. Ο Fidelio (που στην πραγματικότητα είναι η Leonore μεταμφισμένη σε άντρα ) μπαίνει ανάμεσα τους, φανερώνεται, αποκρούει το στιλέτο του Pizarro και σώζει τον άντρα της Florestan (κουαρτέτο «αυτός πρέπει να πεθαίνει»). Μαζί γιορτάζουν τη σωτηρία, την αντάμωση και την απελευθέρωσή τους, αλλά και την αποδυνάμωση του Pizarro (ντουέτο «ω ανείπωτη χαρά»).

14 Ψηφιακό Μουσείο Οι φιγούρες: Οι αφηρημένες φιγούρες των προσώπων της όπερας ξεχωρίζουν από την ιδιαίτερη μορφή και το χρώμα τους. Αυτά μεταβάλλονται ανάλογα με την πυκνότητα και την ένταση του μουσικού γίγνεσθαι: Pizarro (άσπρες ράβδοι), Leonore (μπλε τοίχος ή κύμα), Rocco (κόκκινη και άσπρη διπλή σφαίρα ), Florestan (άσπρο και κόκκινο σπείρωμα). Η φυλακή οριοθετείται από γεωμετρικά παρατεταγμένες ράβδους. Οι αλληλεπιδραστικές συσκευές: Με τις τέσσερις αλληλεπιδραστικές συσκευές, που είναι τοποθετημένες πάνω στη σκηνή, μπορεί ο επισκέπτης να επηρεάσει ως ένα βαθμό το οπτικό και ακουστικό γίγνεσθαι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. Ο χειρισμός των συσκευών επενεργεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι φιγούρες και οι αντίστοιχες φωνές τους να μετακινούνται σε ένα άλλο σημείο στο χώρο. Έτσι, ο επισκέπτης μπορεί να μεταφέρει στην παράσταση τη δική του δραματουργική εκδοχή. Οι αλληλεπιδραστικές συσκευές αντιστοιχούν μία σε κάθε φιγούρα και μία αναμμένη λυχνία δηλώνει πότε είναι ενεργές : σκοινιά Florestan (σπειροειδής φιγούρα) σφαίρα Rocco (σφαιρική φιγούρα) στήλη Leonore/Fidelio ( επίπεδη φιγούρα) joystick Pizarro (φιγούρα αποτελούμενη από ράβδους) Στον αντίποδα του «Fidelio, 21 ος αιώνας» δημιουργήθκε ένα λυρικά φορτισμένο οπτικοακουστικό έργο τέχνης, το «Presto 126/4». Πρόκειται για τη μπακατέλα για πιάνο σε σι ελάσσονα έργο 126 αρ. 4. Παίζει ο Paul Komen σ ένα πιάνο από τη Συλλογή του Μουσείου Beethoven Haus. Στην τετράλεπτη αυτή σκηνοθεσία μετατρέπονται σε τρισδιάστατη εικόνα -μέσω ψηφιακής τεχνικής- τα μορφολογικά στοιχεία της μουσικής, η ένταση του ήχου και το ηχητικό της φάσμα, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να κατευθύνει τη ροή του έργου έχοντας στη διάθεσή του και πάλι διάφορα αλληλεπιδραστικά μέσα. Παραγωγή «Fidelio, 21 ος αιώνας» και «Presto 126/4»: Johanna Dombois (ιδέα, σκηνοθεσία/δραματουργία, καλλιτεχνική διεύθυνση ), Uli Lechner ( οπτικά εφέ), Florian Dombois (ιδέα, σχεδιασμός, διεύθυνση έργου). Παραγωγή για το Μουσείο Beethoven-Haus σε συνεργασία με την Vertigo Systems GmbH και rmh new media gmbh. Fraunhofer- Institut für Medienkommunikation, Sankt Augustin (2004). Πολλές από τις παραπάνω πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Μουσείου: Bonngasse 20 D Bonn (Βόννη) Τηλ. +49 (0)228/ Φαξ +49 (0)228/ museum@beethoven-haus-bonn.de

Σοπέν Μπετόβεν Μότσαρτ

Σοπέν Μπετόβεν Μότσαρτ Σοπέν Μπετόβεν Μότσαρτ Ιστορία της Μουσικής (Θ) - ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 (Wolfgang Amadeus Mozart) (1756-1791) Ιστορία της Μουσικής (Θ) - ΜΙΧΑ Παρασκευή 2 Ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες κλασικής μουσικής.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ. Περικλής Ούτσιος Φίλιππος Ντομασένκο Γιάννης Παζαρτζής Ορέστης Πλιάκης Νικόλας Μπάλτου

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ. Περικλής Ούτσιος Φίλιππος Ντομασένκο Γιάννης Παζαρτζής Ορέστης Πλιάκης Νικόλας Μπάλτου ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Περικλής Ούτσιος Φίλιππος Ντομασένκο Γιάννης Παζαρτζής Ορέστης Πλιάκης Νικόλας Μπάλτου Με τον όρο κλασική μουσική αναφέρεται ευρύτερα η Δυτικοευρωπαϊκή μουσική παραγωγή που εκτείνεται σε

Διαβάστε περισσότερα

«The Queen s Gigue» του Τόμας Ρόμπινσον, (Thomas Robinson )

«The Queen s Gigue» του Τόμας Ρόμπινσον, (Thomas Robinson ) «The Queen s Gigue» του Τόμας Ρόμπινσον, (Thomas Robinson 1560-1609) Ο Τόμας Ρόμπινσον ήταν Άγγλος συνθέτης και μουσικοδιδάσκαλος της περιόδου της Αναγέννησης. Έγραψε μουσικά έργα και δίδαξε τραγούδι,

Διαβάστε περισσότερα

ενώ το «β» μέρος είναι ένα «Μοιρολόι», αργό ρυθμικά.

ενώ το «β» μέρος είναι ένα «Μοιρολόι», αργό ρυθμικά. Το δεύτερο μέρος «Β», αντίθετο σε χαρακτήρα από αυτό που προηγήθηκε, κρύβει, μέσα από το έντονο ρυθμικό και χρωματικό του στοιχείο, την αισιοδοξία και την ελπίδα του Κύπριου για ένα καλύτερο «αύριο» για

Διαβάστε περισσότερα

Φέτος γιορτάζουμε τα 140 χρόνια από τη γέννηση και τα 70 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη και πιανίστα...

Φέτος γιορτάζουμε τα 140 χρόνια από τη γέννηση και τα 70 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη και πιανίστα... Φέτος γιορτάζουμε τα 140 χρόνια από τη γέννηση και τα 70 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη και πιανίστα... Σ. Ραχμάνινοφ Οι κυριότεροι σταθμοί της ζωής του 1873 Ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ γεννήθηκε το 1873 στο

Διαβάστε περισσότερα

9 η Συμφωνία του Μπετόβεν, IV κίνηση

9 η Συμφωνία του Μπετόβεν, IV κίνηση 9 η Συμφωνία του Μπετόβεν, IV κίνηση Υλικό για το μάθημα ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΑ ΜΑΚΡΊΔΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΟΥ Σεπτέμβρης 2008 Dictee: Σημ. Το φυλλάδιο 3 (Γενικά στοιχεία και παρτιτούρα θέματος ) να

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΜΟΝΙΑ (ΟΣΤΙΝΑΤΟ 1) ΣΧΟΛΕΙΟ/ΤΑΞΗ: A AΡ. ΜΑΘΗΤΩΝ:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΜΟΝΙΑ (ΟΣΤΙΝΑΤΟ 1) ΣΧΟΛΕΙΟ/ΤΑΞΗ: A AΡ. ΜΑΘΗΤΩΝ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΜΟΝΙΑ (ΟΣΤΙΝΑΤΟ 1) ΣΧΟΛΕΙΟ/ΤΑΞΗ: A AΡ. ΜΑΘΗΤΩΝ: ΣΚΟΠΟΣ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΣΤΟΧΟΙ:ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

OMΑΔΑ Μ. Κωστάκη Ιωάννα Μπερκάκης Αντώνης Πετρίδης Γιάννης

OMΑΔΑ Μ. Κωστάκη Ιωάννα Μπερκάκης Αντώνης Πετρίδης Γιάννης OMΑΔΑ Μ Κωστάκη Ιωάννα Μπερκάκης Αντώνης Πετρίδης Γιάννης 1 Στην εικονική πραγματικότητα στον τομέα της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα στην περιήγηση σε μουσεία. Στην σχεδίαση του εικονικού μουσείου Σολωμού(ΕΜΣ).

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης

Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης Εναλλασσόμενες θεματικές παρουσιάσεις Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης Εναλλασσόμενες θεματικές παρουσιάσεις Ποιοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019-2020 Τριάντα χρόνια η καρδιά της Λευκωσίας! Οι άνθρωποι του το ανέδειξαν και ο κόσμος το αγάπησε Τριάντα χρόνια η καρδιά της Λευκωσίας! Φέτος είναι μια ξεχωριστή χρονιά

Διαβάστε περισσότερα

Στα ίχνη της Γραφής. Γ. Διαδικτυακή εικονική έκθεση «Γράφω, γράφεις, γράφει» grafi.culture.gr

Στα ίχνη της Γραφής. Γ. Διαδικτυακή εικονική έκθεση «Γράφω, γράφεις, γράφει» grafi.culture.gr Στα ίχνη της Γραφής Γ. Διαδικτυακή εικονική έκθεση «Γράφω, γράφεις, γράφει» grafi.culture.gr Γ.1. «Γράφω, γράφεις, γράφει» grafi.culture.gr Βασική ιδέα της έκθεσης είναι η παρουσίαση της γραφής ως μορφή

Διαβάστε περισσότερα

Zoltán Kodály (Ζόλταν Κοντάυ) Ούγγρος συνθέτης, 1882 1967

Zoltán Kodály (Ζόλταν Κοντάυ) Ούγγρος συνθέτης, 1882 1967 Zoltán Kodály (Ζόλταν Κοντάυ) Ούγγρος συνθέτης, 1882 1967 Ο Kodály γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1886 στο Kecskemet της Ουγγαρίας. Ο πατέρας του ήταν σταθμάρχης σιδηροδρομικής γραμμής και έπαιζε ερασιτεχνικά

Διαβάστε περισσότερα

Η Συμφωνία. Εκτεταμένη οργανική σύνθεση που αναπτύσσεται κατά την Κλασική εποχή (18 ος αιώνας).

Η Συμφωνία. Εκτεταμένη οργανική σύνθεση που αναπτύσσεται κατά την Κλασική εποχή (18 ος αιώνας). Ζωρζ Μπιζέ [George Bizet] (1836-1875) Γάλλος συνθέτης Συµφωνία αρ. 1, σε Ντο µείζονα Η µία και µοναδική συµφωνία του γάλλου συνθέτη του 19 ου αιώνα Ζωρζ Μπιζέ, ήταν ένα από τα πρώτα του έργα και γράφτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Φραντς Γιόζεφ Χάυντν (Franz Joseph Haydn)

Φραντς Γιόζεφ Χάυντν (Franz Joseph Haydn) Φραντς Γιόζεφ Χάυντν (Franz Joseph Haydn) (31 Μαρτίου 1732, Ροράου 31 Μαΐου 1809, Βιέννη) Αναγνώσµατα από το βιβλίο Η Απόλαυση της Μουσικής (Machlis, Forney), για τους µαθητές που θα µελετήσουν το έργο:

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία

Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία Το μοναδικό μουσείο αφιερωμένο στον κερκυραίο Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας και κορυφαίο ευρωπαίο διπλωμάτη, βρίσκεται στην γενέτειρά του, την Κέρκυρα.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΙΑΝΟ

ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΙΑΝΟ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΙΑΝΟ Ονομασία Ο όρος πιάνο (piano) προέρχεται από την ιταλική λέξη pianoforte. Η ονομασία του στα ελληνικά είναι «κλειδοκύμβαλο». Είναι όργανο πληκτροφόρο με χορδές τις οποίες κτυπούν ειδικά

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών

Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών Ο μαθητής αξιοποιεί τον Η/Υ και ακούει κάθε φορά την εκφώνηση της άσκησης αλλά και την εργασία που έχει να κάνει. Μπορεί να διακρίνει ακουστικά και οπτικά την πρώτη συλλαβή-γράμμα,

Διαβάστε περισσότερα

Το σύστημα θα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του χρήστη εύκολα.

Το σύστημα θα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του χρήστη εύκολα. Έγγραφο απαιτήσεων 1 Περιγραφή Συστήματος Η online ιστοσελίδα και η αντίστοιχη έκδοση για κινητά τηλέφωνα έχει ως στόχο να υποστηρίξει και να ενισχύσει το User Experience (UX) των επισκεπτών του e-museum,

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό για µαθητές/τριες Γυµνασίου και Λυκείου Εισαγωγή στην Ορχήστρα Παρακολούθηση συναυλιών

Εκπαιδευτικό Υλικό για µαθητές/τριες Γυµνασίου και Λυκείου Εισαγωγή στην Ορχήστρα Παρακολούθηση συναυλιών Εκπαιδευτικό Υλικό για µαθητές/τριες Γυµνασίου και Λυκείου Εισαγωγή στην Ορχήστρα Παρακολούθηση συναυλιών Αγαπητοί/τές Μαθητές και Μαθήτριες, Μέσα από αυτή την παρουσίαση Θα γνωρίσετε: τη Συµφωνική Ορχήστρα

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικά Γεγονότα 2008

Πολιτιστικά Γεγονότα 2008 Πολιτιστικά Γεγονότα 2008 Ρόδος, µια Πόλη Τέχνης και Πολιτισµού Ο Πολιτισµός ήταν πάντα ένα αναπόσπαστο κοµµάτι της ζωή στην Ρόδο. Ο Δήµος Ροδίων οργανώνει καθ όλη την διάρκεια της χρονιάς, µε έµφαση στους

Διαβάστε περισσότερα

Το ταξίδι της μουσικής στον 20ο αι.

Το ταξίδι της μουσικής στον 20ο αι. Το ταξίδι της μουσικής στον 20ο αι. Μουσικοί πειραματισμοί και ανατροπές 1. Θα ακούσετε το έργο «Γυμνοπαιδίες Νο. 1» του συνθέτη Ερίκ Σατί. Στο πεντάγραμμο υπάρχει ένα απόσπασμα από την παρτιτούρα για

Διαβάστε περισσότερα

Έναρξη λειτουργίας ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Ν. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ-ΓΚΙΚΑ. Συνέντευξη Τύπου, 21 Μαΐου 2012

Έναρξη λειτουργίας ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Ν. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ-ΓΚΙΚΑ. Συνέντευξη Τύπου, 21 Μαΐου 2012 ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Ν. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ-ΓΚΙΚΑ Έναρξη λειτουργίας Συνέντευξη Τύπου, 21 Μαΐου 2012 Η ΔΩΡΕΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ Το κτήριο της οδού Κριεζώτου 3, όπου έζησε και εργάστηκε για σαράντα χρόνια ο

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία

Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία Το μοναδικό μουσείο αφιερωμένο στον κερκυραίο Κόμη Ιωάννη Καποδίστρια, Α' Κυβερνήτη της Ελλάδας και κορυφαίο ευρωπαίο διπλωμάτη, βρίσκεται στην γενέτειρά του, την Κέρκυρα.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Μνήμες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Μνήμες ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Μνήμες 1940-44 Το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Οκτωβρίου το Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

Η Συμφωνία. Εκτεταμένη οργανική σύνθεση που αναπτύσσεται κατά την Κλασική εποχή (18 ος αιώνας).

Η Συμφωνία. Εκτεταμένη οργανική σύνθεση που αναπτύσσεται κατά την Κλασική εποχή (18 ος αιώνας). Γιοχάνες Μπραµς [Johannes Brahms] (1833-1897) Γερµανός συνθέτης Συµφωνία αρ. 2, σε Ρε µείζονα Η συγκεκριµένη Συµφωνία γράφτηκε το 1877 κατά την επίσκεψη του συνθέτη στην περιοχή Pörtschach am Wörthersee,

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνα και ήχος. Εικαστικά και μουσική... μουσική και εικαστικά

Εικόνα και ήχος. Εικαστικά και μουσική... μουσική και εικαστικά Εικόνα και ήχος 1. Ακούστε ένα απόσπασμα από τo «Πρελούδιο στο απόγευμα ενός Φαύνου» του Κλωντ Ντεμπισύ και «ζωγραφίστε» σε ένα λευκό χαρτί, τα αισθήματα που σας προκαλεί το συγκεκριμένο έργο. 2. Το 1913,

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικές Πράξεις. Εγχειρίδιο εγκατάστασης & χρήσης

Μουσικές Πράξεις. Εγχειρίδιο εγκατάστασης & χρήσης Μουσικές Πράξεις Εγχειρίδιο εγκατάστασης & χρήσης Οι Mουσικές Πράξεις είναι ένα μουσικό εκπαιδευτικό λογισμικό που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε με τη φιλοδοξία να αποτελέσει: Ένα σημαντικό βοήθημα για

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία

Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία Περιοδική Έκθεση Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία Μια έκθεση που παρουσιάζει την εξέλιξη της σκέψης των Αρχαίων Ελλήνων,

Διαβάστε περισσότερα

!!! 1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Τάσος Παππάς. Α. Πιάνο - Έγχορδα - Πνευστά. 1-2 Μαρτίου Β. Παιδικές & Νεανικές Χορωδίες 3 Μαρτίου 2019

!!! 1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Τάσος Παππάς. Α. Πιάνο - Έγχορδα - Πνευστά. 1-2 Μαρτίου Β. Παιδικές & Νεανικές Χορωδίες 3 Μαρτίου 2019 1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Τάσος Παππάς Α. Πιάνο - Έγχορδα - Πνευστά 1-2 Μαρτίου 2019 Β. Παιδικές & Νεανικές Χορωδίες 3 Μαρτίου 2019 Ο Τάσος Παππάς γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1926. Υπήρξε µία από

Διαβάστε περισσότερα

Computer Games-Edutainment Design document

Computer Games-Edutainment Design document Computer Games-Edutainment Design document Project: Omerta Ομάδα: dpsd07032 Μυλωνά Γιώτα dpsd07045 Σιάμος Κωνσταντίνος dpsd07060 Φιλιππίδου Έλσα o Μηχανή Παιχνιδιού (Game Engine) Γραφικά: Τα γραφικά του

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα χαρακτηριστικά των μικροφώνων

Εισαγωγή στα χαρακτηριστικά των μικροφώνων ΕΙΔΗ ΜΙΚΡΟΦΩΝΩΝ Επιμέλεια: Νίκος Σκιαδάς ΠΕ 17.13 Μουσικής Τεχνολογίας Το μικρόφωνο πήρε την ονομασία του από τον Ντέιβιντ Χιουζ, ο οποίος επινόησε μια διάταξη μεταφοράς ήχου που ήταν τόσο ευαίσθητη, που

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ. Εργασία στο Μάθημα Εικαστική Επένδυση Ήχου. Ζ Εξάμηνο

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ. Εργασία στο Μάθημα Εικαστική Επένδυση Ήχου. Ζ Εξάμηνο ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ Εργασία στο Μάθημα Εικαστική Επένδυση Ήχου Ζ Εξάμηνο Διδάσκουσες Μαριάννα Στραπατσάκη και Τάνια Τσιρίδου Still Life Ανάλυση Ιουστίνη Ελούλ ΑΜ: ΤΧ2007027

Διαβάστε περισσότερα

TECHNO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A.E. Τηλ. 210 48 11 260

TECHNO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A.E. Τηλ. 210 48 11 260 TECHNO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A.E. 25 ης Μαρτίου 12-177 78 Ταύρος Τηλ. 210 48 11 260 Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και η αναπαραγωγή του παρόντος βιβλίου με οποιοδήποτε τρόπο ή μορφή, τμηματικά ή περιληπτικά,

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Μιλώντας με τα αρχαία Μέσα στο μουσείο θα συναντήσετε παράξενα αντικείμενα άλλων εποχών. Μπορείτε να τα κάνετε να μιλήσουν για πανάρχαιους ανθρώπους και πολιτισμούς; Πάρτε φακούς, μέτρα, μολύβι και χαρτί

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

The Mind. Mind σε ένα νέο επίπεδο.επιλέξτε ένα από τα δύο μουσικά κομμάτια στο CD. Με το πρώτο κομμάτι

The Mind. Mind σε ένα νέο επίπεδο.επιλέξτε ένα από τα δύο μουσικά κομμάτια στο CD. Με το πρώτο κομμάτι The Mind Παίκτες: 2-4 Ηλικία: 8 ετών και άνω Διάρκεια: περίπου 20 λεπτά Wolfgang Warsch Ας γίνουμε ένα...! Όσο προχωρείτε σε αυτό το πείραμα, τόσο περισσότερο βιώνετε το The Mind σε μια νέα διάσταση. Λαμβάνετε

Διαβάστε περισσότερα

Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΤΑΞΗ Δ 1

Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΤΑΞΗ Δ 1 Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΤΑΞΗ Δ 1 Στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής εβδομάδας πολιτισμού» συμμετείχαμε τα τμήματα Δ 1 και Δ 2 και το τμήμα Ε 2 του σχολείου μας, σε μια περιήγηση στα πολιτιστικά μέρη του Γερίου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΚΟΓΙΑ- ΜΠΕΤΟΒΕΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΙΩΠΗΣ. Μέλη: Γαβρά Άννα Γιαλούρη Μαρία Καραούλη Ηλιάνα Κοθρή Μάγια Παπανίκου Έφη Χίου Εύα

ΓΚΟΓΙΑ- ΜΠΕΤΟΒΕΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΙΩΠΗΣ. Μέλη: Γαβρά Άννα Γιαλούρη Μαρία Καραούλη Ηλιάνα Κοθρή Μάγια Παπανίκου Έφη Χίου Εύα ΓΚΟΓΙΑ- ΜΠΕΤΟΒΕΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΙΩΠΗΣ Μέλη: Γαβρά Άννα Γιαλούρη Μαρία Καραούλη Ηλιάνα Κοθρή Μάγια Παπανίκου Έφη Χίου Εύα Έζησαν και δημιούργησαν στο πέρασμα από τον 18ο στον 19ο αιώνα, εκφράζοντας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη μουσική. Μουσικοκινητική Αγωγή. Α εξάμηνο Θεωρία 3. ΝΟΤΕΣ. 1. Μουσική 2. Μελωδία 3. Νότες 4. Ρυθμός

Εισαγωγή στη μουσική. Μουσικοκινητική Αγωγή. Α εξάμηνο Θεωρία 3. ΝΟΤΕΣ. 1. Μουσική 2. Μελωδία 3. Νότες 4. Ρυθμός Μουσικοκινητική Αγωγή Α εξάμηνο Θεωρία Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός 1 Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 Εισαγωγή στη μουσική 1. Μουσική 2. Μελωδία 3. Νότες 4. Ρυθμός 2 Μουσικοκινητική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΘΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Η κεντρική θεματική ενότητα παρουσιάζει το πολύπλοκο σύμπλεγμα των ελληνικών νησιών και διηγείται τη γεωλογική ιστορία της περιοχής του Αιγαίου, που γεννήθηκε από τον

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικά όργανα. Κουδουνίστρα. Υλικά κατασκευής: Περιγραφή κατασκευής: Λίγα λόγια γι αυτό:

Μουσικά όργανα. Κουδουνίστρα. Υλικά κατασκευής: Περιγραφή κατασκευής: Λίγα λόγια γι αυτό: Μουσικά όργανα Κουδουνίστρα Υλικά κατασκευής: 5 άδεια κουτιά από φωτογραφικό φιλμ ένα παλιό ξύλινο σκουπόξυλο 5 καρφάκια με κεφάλι σποράκια πετραδάκια, χάντρες σέγα σφυρί Περιγραφή κατασκευής: Με τη σέγα

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις Απαντήσεις επανάληψης κεφ.9 (Πολυμέσα).

Ερωτήσεις Απαντήσεις επανάληψης κεφ.9 (Πολυμέσα). 14 ο Γυμνάσιο Περιστερίου 1 Ερωτήσεις Απαντήσεις επανάληψης κεφ.9 (Πολυμέσα). Μάθημα 9.1 Ο κόσμος των Πολυμέσων 1. Τι είναι μια Εφαρμογή Πολυμέσων. Λογισμικό στο οποίο χρησιμοποιούνται πολλά και διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ Τα μουσικά αρχεία με τις ακροάσεις των τραγουδιών που περιλαμβάνονται στα Ανθολόγια των βιβλίων της Α και Β τάξης (εκδοχή με φωνή και ορχηστρική εκδοχή-playback)

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα του Παιχνιδιού

Περιεχόμενα του Παιχνιδιού Ε υρώπη, 1347. Μεγάλη καταστροφή πρόκειται να χτυπήσει. Ο Μαύρος Θάνατος πλησιάζει την Ευρώπη και μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια ο πληθυσμός της θα μείνει μισός. Οι παίκτες αποικούν στις διάφορες περιοχές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΈΚΘΕΣΗ ΈΚΦΡΑΣΗ ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ»

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΈΚΘΕΣΗ ΈΚΦΡΑΣΗ ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΈΚΘΕΣΗ ΈΚΦΡΑΣΗ ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με την Ε Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Καψόχωρας Ιανουάριος Ιούνιος 2013 Συντελεστές προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Κουτσούγερας Θανάσης Οικονόμου Τμήμα Γ2

Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Κουτσούγερας Θανάσης Οικονόμου Τμήμα Γ2 2ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό Έτος 2017-18 Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Κουτσούγερας Θανάσης Οικονόμου Τμήμα Γ2 Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Δανίκα Ευανθία Η τριλογία του Χάνσεν

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Θέμα/τίτλος: Η δική μου πολιτεία-διάσημα Κτίρια Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε 2 Διάρκεια: 7Χ80 λεπτά Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές/μαθήτριες ανακαλούν εμπειρίες, εκφράζουν συναισθήματα

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Χριστούγεννα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Χριστούγεννα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 2017-18 Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΙ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΟΛΙΣΤ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΕΡΓΑ ΝΕΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ 2

ΝΕΟΙ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΟΛΙΣΤ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΕΡΓΑ ΝΕΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ 2 Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για νέους συνθέτες, αρχιμουσικούς και σολίστ κρουστών Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης που υπάγεται στην Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης σε

Διαβάστε περισσότερα

sur so ro un un d d 5.1

sur so ro un un d d 5.1 ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΚΥ Γ ΤΠ 61 2012 ? ?surround ?Ο πολυκάναλος (surround) ήχος και πίσω από τη θέση ακρόασης. κάνοντας χρήση διάφορων τεχνικών, εμπλουτίζει την ηχητική εμπειρία του ακροατή, χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ. Ορισμός της θεωρίας Θεωρία είναι το μάθημα που μας διδάσκει το γράψιμο και το διάβασμα της μουσικής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ. Ορισμός της θεωρίας Θεωρία είναι το μάθημα που μας διδάσκει το γράψιμο και το διάβασμα της μουσικής. 1 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ορισμός της Μουσικής. Η Μουσική είναι μια τέχνη, η οποία εκφράζει τις αρετές της μέσα από την πλοκή και τον συνδυασμό των ήχων. Τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούμε για την παραγωγή των

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

Φραντς Σούμπερτ Franz Schubert (1797 1828) Αυστριακός συνθέτης. Συμφωνία Αρ. 5, σε Σι ύφεση μείζονα, D. 485 (1816)

Φραντς Σούμπερτ Franz Schubert (1797 1828) Αυστριακός συνθέτης. Συμφωνία Αρ. 5, σε Σι ύφεση μείζονα, D. 485 (1816) Φραντς Σούμπερτ Franz Schubert (1797 1828) Αυστριακός συνθέτης Συμφωνία Αρ. 5, σε Σι ύφεση μείζονα, D. 485 (1816) O Σούμπερτ γράφει τη συγκεκριμένη συμφωνία από τον Οκτώβριο μέχρι τον Νοέμβριο του 1816

Διαβάστε περισσότερα

Franz Joseph Haydn ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ-ΕΡΓΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ

Franz Joseph Haydn ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ-ΕΡΓΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ Franz Joseph Haydn ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ-ΕΡΓΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Διαμαντοπούλου Παναγιώτα, Κουκότσικα Λίνα, Τσιμέκη Ιάνθη, Κουρκουνάκη Μάρα ΥΠΕΥΘΥΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ, στις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνει κάθε χρόνο, προσπαθεί να αφυπνίσει τους μαθητές για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος εξαιτίας της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΥΠΗΣΗΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΥΠΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΔΗΜΟΣ ΣΥΡΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΥΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΥΠΗΣΗΣ Πρόσκληση συμμετοχής Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου (Ο.Π.Α.Σ.)

Διαβάστε περισσότερα

Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΜΙΛΟΥΝ Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη σε μια εποικοδομητική συνέντευξη στο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Γυμνάσιο Αγίου Νεοφύτου Σχολική Χρονιά 2018-2019 17 Οκτωβρίου 2018 Στο μάθημα της Μουσικής οι μαθητές αναμένεται, μέσα από διάφορες δραστηριότητες : 1. να αναπτύξουν θετική στάση

Διαβάστε περισσότερα

«Βασιλιάς των Ξωτικών» ( Erlkonig ) Κατηγορία: Lied Στίχοι: Goethe Μουσική: Schubert

«Βασιλιάς των Ξωτικών» ( Erlkonig ) Κατηγορία: Lied Στίχοι: Goethe Μουσική: Schubert 1 «Βασιλιάς των Ξωτικών» ( Erlkonig ) Κατηγορία: Lied Στίχοι: Goethe Μουσική: Schubert Το τραγούδι αυτό θεωρείται ένα από τα αριστουργήµατα (ίσως και το πιο σπουδαίο) του Γερµανικού lied, και ανήκει στην

Διαβάστε περισσότερα

Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο

Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο στον τρίτο βράχο από τον ήλιο 5 δημητρησ νανοπουλοσ Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο Μία ζωή, η επιστήμη κι άλλα παράλληλα σύμπαντα σε συνεργασία με τον ΜΑ ΚΗ Π Ρ ΟΒΑΤΑ στον τρίτο βράχο από τον ήλιο 11 12

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ»

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2018 διοργανώνει δράσεις που απευθύνονται

Διαβάστε περισσότερα

Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη

Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΝΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Τίτλος έκθεσης : Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

17 έως 21 Απριλίου 2019 «Μουσική και Κινηματογράφος» Νίκος Κυπουργός

17 έως 21 Απριλίου 2019 «Μουσική και Κινηματογράφος» Νίκος Κυπουργός «Έτσι γεννήθηκε η μουσική του κινηματογράφου, θα έλεγε κανείς. Από τη σιωπή. Και η μουσική αυτή υπήρξε στην αρχή λίγο σκοτάδι, τίτλοι ηχητική περιγραφή του ονείρου, πράξη ζωής και θάνατος, ενέργεια, νίκη,

Διαβάστε περισσότερα

HomeWork. Οδηγίες Χρήσης. Ένας δάσκαλος στο σπίτι.

HomeWork. Οδηγίες Χρήσης. Ένας δάσκαλος στο σπίτι. HomeWork Ένας δάσκαλος στο σπίτι Οδηγίες Χρήσης www.iscool.gr Περιεχόμενα Σύνδεση στο e-homework - 2 - Επιλογή μαθήματος - 3 - Επεξήγηση περιεχομένων βιβλίου - 5 - Μπάρα λειτουργίας video - 7 - Περιήγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΙΙΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΩΨΗ Ακαδημαϊκό έτος

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΙΙΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΩΨΗ Ακαδημαϊκό έτος ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΙΙΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΩΨΗ Ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 1 2 Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ Ορχήστρα μπαρόκ: ποίκιλε απο κομμάτι σε κομμάτι. Κλασσική

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016

Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016 Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016 Η «ανάγνωση» της ταινίας Στόχοι: Η συνεργασία του εκπαιδευτικού με τους

Διαβάστε περισσότερα

Διαδραστικά Συστήματα Προβολής Conceptum

Διαδραστικά Συστήματα Προβολής Conceptum Διαδραστικά Συστήματα Προβολής Conceptum 1 Transparent LCD showcase Διάφανη LCD βιτρίνα Η LCD βιτρίνα είναι ένας πολύπλευρος και ελκυστικός τρόπος για να διαφημίσετε την επιχείρησή σας ή κάποιο προϊόν.

Διαβάστε περισσότερα

Διαδραστικά Συστήματα Προβολής Conceptum

Διαδραστικά Συστήματα Προβολής Conceptum Διαδραστικά Συστήματα Προβολής Conceptum Interactive floor system - Διαδραστικό σύστημα δαπέδου Το διαδραστικό σύστημα προβολής δαπέδου είναι μια ολοκληρωμένη λύση με υλικό και λογισμικό, το οποίο μετατρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Η νέα ενότητα χρωμάτων για το μάθημα των καλλιτεχνικών: "Winterbild"

Η νέα ενότητα χρωμάτων για το μάθημα των καλλιτεχνικών: Winterbild Η νέα ενότητα χρωμάτων για το μάθημα των καλλιτεχνικών: "Winterbild" Καλλιτεχνική ζωγραφική με τις νερομπογιές Κ12 Με την Pelikan η ζωγραφική γίνεται μια μοναδική εμπειρία: Αυτός είναι και ο λόγος για

Διαβάστε περισσότερα

Κοντσέρτο για Βιολί σε Μι ελάσσονα, έργο 64

Κοντσέρτο για Βιολί σε Μι ελάσσονα, έργο 64 Φέλιξ Μέντελσον (1809-1847) Κοντσέρτο για Βιολί σε Μι ελάσσονα, έργο 64 Η ορχηστρική μουσική του πρώιμου ρομαντικού συνθέτη Φέλιξ Μέντελσον περιλαμβάνει πέντε συμφωνίες, τις συναυλιακές εισαγωγές Όνειρο

Διαβάστε περισσότερα

«ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ»

«ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με την Ε2 Τάξη του 3 ου Δημοτικού Σχολείου Διαβατών Ιανουάριος Ιούνιος 2013 Συντελεστές προγράμματος Οι μαθητές/ριες

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα πολυμέσα;

Τι είναι τα πολυμέσα; ΕΝΟΤΗΤΑ Κεφάλαιο 3: Πολυμέσα Α τάξη Λέξεις Κλειδιά: Ανάλυση εικόνας, αναλογικό σήμα, αλληλεπιδραστικότητα (interactivity), βάθος χρώματος, δειγματοληψία, εικονοστοιχείο (pixel), Πολυμέσα (Multimedia),

Διαβάστε περισσότερα

η φυση μας εχει δωσει δυο αυτια σχεδιασμενα να δουλευουν μαζι

η φυση μας εχει δωσει δυο αυτια σχεδιασμενα να δουλευουν μαζι η φυση μας εχει δωσει δυο αυτια σχεδιασμενα να δουλευουν μαζι ενασ κοσμοσ φυσικων ηχων Τα καινούρια ακουστικά βαρηκοΐας CLEAR330 της Widex είναι τελείως ασύρματα. Όπως τα αυτιά, έτσι κι αυτά μπορούν να

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΕΤΟΒΕΝ: ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

ΜΠΕΤΟΒΕΝ: ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ Τµήµα Μουσική Επιστήµης και Τέχνης ΜΠΕΤΟΒΕΝ: ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚατερίνακΠαπαδοπούλου καρ.κμητρώου: κ 48/04 Επιβλέπον Καθηγήτρια: κ Μόνικα Ανδριανοπούλου Συνεπιβλέπον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ : TO SCRATCH OR NOT TO SCRATCH?

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ : TO SCRATCH OR NOT TO SCRATCH? ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ : TO SCRATCH OR NOT TO SCRATCH? Κουρή Βασιλική, Λαγάτουρα Άννυ, Νικολαΐδης Παύλος Eρευνητική εργασία A' Λυκείου του Α Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού Σχολική χρονιά

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία

Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία Περιοδική Έκθεση Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία Μια έκθεση που παρουσιάζει την εξέλιξη της σκέψης των Αρχαίων Ελλήνων,

Διαβάστε περισσότερα

Η Μουσική ως Επάγγελμα για Α.Μ.Ε.Α.

Η Μουσική ως Επάγγελμα για Α.Μ.Ε.Α. ( Π ρ ό γ ρ α μ μ α Α γ ω γ ή ς Σ τ α δ ι ο δ ρ ο μ ί α ς ) ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΜΟΥΣΑΣ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΗΜΙΑΝΙΤΗΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τα βιβλία της σειράς «ΕΤΣΙ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΙΑΒΑΖΩ µε µικρά βήµατα µέσα από συγκεκριµένους στόχους» πρώτο, δεύτερο και τρίτο µέρος, αποτελούν πολύ καλό βοήθηµα για την πρώτη ανάγνωση και γραφή. Οι µαθητές της

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου 19-10-2015

Δελτίο Τύπου 19-10-2015 Ιβήριδος 9, T.K. 54351 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 905164, fax: 2310 903721 Email επικοινωνίας: anestis_anastasiadis@yahoo.gr, axmetaloulis@gmail.com Ιστοσελίδα: www.loutropoleis.com Δελτίο Τύπου 19-10-2015

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 14 η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 1. Λίγα λόγια για το αρχοντικό 2 2. Το παραμύθι της τοιχογραφίας! (Πρόταση) 3 3. Βρες τη λέξη! (Λύση) 9 4. Ζήσε στον 18 ο αιώνα..

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Κέντρο Θεάτρου και Μουσικής στην Ιεράπετρα

Δημοτικό Κέντρο Θεάτρου και Μουσικής στην Ιεράπετρα Δημοτικό Κέντρο Θεάτρου και Μουσικής στην Ιεράπετρα Βλάχου Ζωή, Κουρουπάκη Μαλαματένια, Φασουλιώτη Κλάρα - 07/01/2019 Η διπλωματική εργασία αφορά τη δημιουργία ενός κέντρου πολιτισμού στην Ιεράπετρα, με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: ΗΧΟΣ+ ΣΗΜΕΙΟΓΡΑΦΙΑ Όνομα συγγραφέα: Γεωργία Κυριακίδου Νεοφύτου ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 45 λεπτά (1 περίοδος) ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: γνωριμία με

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΥΤΡΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ. Story 2. ΟΜΑΔΑ 14 Σιδέρη Κωνσταντίνα Γρυπονησιώτου Μαρία Γρηγοριάδου Άννα

ΛΟΥΤΡΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ. Story 2. ΟΜΑΔΑ 14 Σιδέρη Κωνσταντίνα Γρυπονησιώτου Μαρία Γρηγοριάδου Άννα ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Ι CTRL+ESC+SKG ΛΟΥΤΡΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ Story 2 ΟΜΑΔΑ 14 Σιδέρη Κωνσταντίνα Γρυπονησιώτου Μαρία Γρηγοριάδου Άννα ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ Κτίριο του 1440 στην Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΜΟΖΑΡΤ & ΤΟΝ BEETHOVEN»

«ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΜΟΖΑΡΤ & ΤΟΝ BEETHOVEN» 15 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΙΓΑΙΟΥ «ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΜΟΖΑΡΤ & ΤΟΝ BEETHOVEN» ΔΡΩΜΕΝΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: Παρασκευή, 5 Ιουλίου, στις 11:00 Θέατρο Ευανθίας Καΐρη Εκπαιδευτική παράσταση για παιδιά με σκηνές και άριες

Διαβάστε περισσότερα

Τι ήταν η αρχαία Δίολκος; Τι είναι ο Ισθμός; Που, πότε και γιατί γεννήθηκε η ιδέα διάνοιξης της διώρυγας της Κορίνθου και πότε τελικά εφαρμόστηκε; Ξετ

Τι ήταν η αρχαία Δίολκος; Τι είναι ο Ισθμός; Που, πότε και γιατί γεννήθηκε η ιδέα διάνοιξης της διώρυγας της Κορίνθου και πότε τελικά εφαρμόστηκε; Ξετ Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "6 Xιλιόμετρα" "Από την Αρχαία Δίολκο... στη Διώρυγα της Κορίνθου" Εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων (Α.Π.: 163320-2/10/2017) Πολυθεματικό, Διαδραστικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα

µείωση θορύβου η/µ εγκαταστάσεων µεταβλητή ακουστική Παραδοτέα Ωδείου

µείωση θορύβου η/µ εγκαταστάσεων µεταβλητή ακουστική Παραδοτέα Ωδείου ηχοµόνωση αρχιτεκτονική ήχου, θορύβου, µουσικής κανονισµός ηχοµόνωσης Μουσικό Σχολείο = Σχολείο + Ωδείο ακουστική µικρών χώρων µουσικά σχολεία Νίκος Τσινίκας, 2007 ηχοµονωτικά κτιριακά στοιχεία Ακουστικός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΘΕΣΗΣ Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 Αριθ. Πρωτοκόλλου: 3228 ΠΡΟΣ: Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΝΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Τίτλος: Συμβάντα και ενέργειες - Το πολύχρωμο σκαθάρι Σύντομη περιγραφή: Ένα εκπαιδευτικό σενάριο για την διδασκαλία των συμβάντων και ενεργειών στον προγραμματισμό, με

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ. Δημοτικό Σχολείο Πέρνης

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ. Δημοτικό Σχολείο Πέρνης Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ Δημοτικό Σχολείο Πέρνης Θεματικές ενότητες παρουσίασης Ιστορικά στοιχεία Κτιριολογική εξέλιξη Πολυδιάστατος ρόλος σχολείου Ονομασίες χωριού Καρατζάκιοϊ (Karaca Köy) τουρκική

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση της τεχνολογίας στο μάθημα της Μουσικής. Διαδικτυακό Σεμινάριο Έλενα Μακρίδου

Η χρήση της τεχνολογίας στο μάθημα της Μουσικής. Διαδικτυακό Σεμινάριο Έλενα Μακρίδου Η χρήση της τεχνολογίας στο μάθημα της Μουσικής Διαδικτυακό Σεμινάριο 27.6.16 Έλενα Μακρίδου Πώς οι 3 βασικές δραστηριότητες μπορούν να συνδεθούν με τη χρήση της τεχνονογίας μέσα από τη διδασκαλία έννοιας;

Διαβάστε περισσότερα

Προάγγελοι του Κινηματογράφου

Προάγγελοι του Κινηματογράφου Προάγγελοι του Κινηματογράφου Το πρώτο βήμα έγινε από την ανακάλυψη Κινέζων σοφών πριν από 1000 περίπου χρόνια που παρατήρησαν πως μια τρύπα σε ένα παντζούρι έδινε την εικόνα ενός αναστραμμένου κόσμου.

Διαβάστε περισσότερα

Bauhaus 19 - Bauhaus Open House. Πρόγραμμα για Παιδιά και Εφήβους ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ-ΗΧΟΙ-ΧΡΩΜΑΤΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΛΕΥΚΟΙ ΚΥΒΟΙ-ΦΩΣ-ΣΚΙΑ 4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Bauhaus 19 - Bauhaus Open House. Πρόγραμμα για Παιδιά και Εφήβους ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ-ΗΧΟΙ-ΧΡΩΜΑΤΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΛΕΥΚΟΙ ΚΥΒΟΙ-ΦΩΣ-ΣΚΙΑ 4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Δελτίο Τύπου 24/01/2019 Bauhaus 19 - Bauhaus Open House Πρόγραμμα για Παιδιά και Εφήβους ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ-ΗΧΟΙ-ΧΡΩΜΑΤΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΛΕΥΚΟΙ ΚΥΒΟΙ-ΦΩΣ-ΣΚΙΑ 4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ----------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Όλγα Σενή E.M.Π. Τ.Π.Π.Λ.

Όλγα Σενή E.M.Π. Τ.Π.Π.Λ. Όλγα Σενή E.M.Π. Τ.Π.Π.Λ. 1 1 1 1 1 1. ΔΙΑΣΠΑΡΤΟΙ ΤΟΠΟΙ ΕΞΟΡΥΞΗΣ Πηγάδια, στοές, γαύριες, μηχανοστάσια Βοηθητικά οικήματα, κατοικίες εργατών 4 2 2. ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ Μεταλλουργία. Παραγωγή, προώθηση, αποθήκευση

Διαβάστε περισσότερα

Πόλη και πολιτισμός Πόλη και διασκέδαση

Πόλη και πολιτισμός Πόλη και διασκέδαση 28 Πόλη και πολιτισμός Πόλη και διασκέδαση Η πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης Έντονη είναι η πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης ολόκληρο τον χρόνο. Εκδηλώσεις του Μακεδονικού Μουσείου της Σύγχρονης Τέχνης,

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία 2014 (για το Σεμινάριο Όπερες του Μότσαρτ)

Μεθοδολογία 2014 (για το Σεμινάριο Όπερες του Μότσαρτ) Μεθοδολογία 2014 (για το Σεμινάριο Όπερες του Μότσαρτ) Όταν κάνουμε μια επιστημονική εργασία πρέπει α/ να βασιζόμαστε σε αυτά που έχουν γραφτεί από άλλους πριν από εμάς, για να αντλήσουμε πληροφορίες β/

Διαβάστε περισσότερα

Ο τομέας μουσικής τεχνολογίας, παραγωγής και ηχοληψίας της Μουσικής Σχολής του Δήμου Καλαμπάκας, διαθέτει:

Ο τομέας μουσικής τεχνολογίας, παραγωγής και ηχοληψίας της Μουσικής Σχολής του Δήμου Καλαμπάκας, διαθέτει: Μουσική σχολή Δήμου Καλαμπάκας Πλατεία Δημουλά Πρώην κτήριο ΔΟΥ (2ος όροφος), Καλαμπάκα T.K.: 422 00, Ελλάδα Τηλ: (+30) 2432024594 e- mail: musxolidkalkas@gmail.com Πληροφορίες Εγγραφές: Καθημερινά 18:00-21:00

Διαβάστε περισσότερα

Η µουσική και ο χορός στην αρχαία Ελλάδα

Η µουσική και ο χορός στην αρχαία Ελλάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Η µουσική και ο χορός στην

Διαβάστε περισσότερα

Έντυπο αίτησης επιχορήγησης επαγγελματικής θεατρικής παραγωγής για την περίοδο

Έντυπο αίτησης επιχορήγησης επαγγελματικής θεατρικής παραγωγής για την περίοδο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα,. 2018 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥ Ταχ. Δ/νση: Ρεθύμνου 1

Διαβάστε περισσότερα

μακέτα δημοτικό τραγουδι.qxp_layout 1 5/12/16 11:22 π.μ. Page 3 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

μακέτα δημοτικό τραγουδι.qxp_layout 1 5/12/16 11:22 π.μ. Page 3 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΙΟΡΔΑΝΗΣ Λ. ΚΟΥΖHΝΟΠΟΥΛΟΣ Δημοτικό Τραγούδι O AΠΟΗΧΟΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ Εκδόσεις Κολοκοτρώνη 49, Αθήνα 105 60 Τηλ.: 210 3226343 - Fax: 210 3221238 e-mail: info@enploeditions.gr www.enploeditions.gr

Διαβάστε περισσότερα