ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑ 2018 ΓΕΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΔΕΣΠΟIΝΑ ΤΖΕΛΕΠΗ ΘΕΩΡΙΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑ 2018 ΓΕΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΔΕΣΠΟIΝΑ ΤΖΕΛΕΠΗ ΘΕΩΡΙΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ"

Transcript

1 ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑ 2018 ΓΕΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΔΕΣΠΟIΝΑ ΤΖΕΛΕΠΗ ΘΕΩΡΙΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ -ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ-ΒΟΗΘΕΙΕΣ -ΛΑΘΗ

2 ΣΕΙΡΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. ΚΥΒΙΣΤHΣΗ (ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ-ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ-ΛΑΘΗ-ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ) ΣΕΛ ΑΝΑΚΥΒΙΣΤHΣΗ ΣΕΛ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕΛ ΤΡΟΧΟΣ ΣΕΛ ΤΡΟΧΟΣΤΡΟΦΗ (ΡΟΝΤΑΤ) ΣΕΛ ΒΑΛΣΕΤΟ ΣΕΛ ΧΕΙΡΟΑΝΑΚΥΒΙΣΤHΣΗ (ΦΛΙΚ ΦΛΑΚ) ΣΕΛ ΧΕΙΡΟΑΝΑΚΥΒΙΣΤHΣΗ ΑΡΓΗ (ΦΟΔΕΡ ΠΙΣΩ) ΣΕΛ ΧΕΙΡΟΚΥΒΙΣΤHΣΗ ΑΡΓΗ (ΦΟΔΕΡ ΜΠΡΟΣΤΑ) ΣΕΛ ΧΕΙΡΟΚΥΒΙΣΤHΣΗ ΣΕΛ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΝΑΚΥΒΙΣΤHΣΗ ΜΕ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΣΑΛΤΟ ΠΙΣΩ) ΣΕΛ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΒΙΣΤHΣΗ ΜΕ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΣΑΛΤΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ) ΣΕΛ ΠΗΓΕΣ ΣΕΛ. 51

3 1.ΚΥΒΙΣΤΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ - Ο ασκούμενος βρίσκεται σε όρθια θέση,τα χέρια είναι σε ανάταση, ο κόρμος είναι ευθυτενής και όλη η ''φυσική ζώνη'' σφιχτή.προσέχουμε να μην υπάρχει λόρδωση στην αρχική θέση. - Λυγίζει τα γόνατα (ημικάθισμα) κρατώντας την πλάτη ίσια κι έχοντας τα χέρια σε θέση πρότασης. - Κατεβάζει τα χέρια και τοποθετεί τις παλάμες (στο άνοιγμα των ώμων) στο έδαφος. - Κάμπτει το κεφάλι προς το στήθος. - Μεταφέρει το βάρος στα χέρια ανασηκώνοντας ελαφρά τη λεκάνη - Δίνει μια μικρή ώθηση με τα πόδια και ρολάρει στο έδαφος κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης,ξεκινώντας απο τον αυχένα και σταματάει όταν τα πέλματα πατήσουν ξανά στο έδαφος. - Ανασηκώνεται με τα χέρια στην πρόταση και στη συνέχεια στέκεται όρθιος με τα χέρια στην ανάταση. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ -Ο ασκούμενος κάθεται σ'εναν χαμηλό πάγκο και ο προπονητής ή ένας συνασκούμενος του στέκεται απέναντι του.ο ασκούμενος κάθε φορά που σηκώνεται προσπαθεί να πιάσει τα χέρια του προπονητή η συνασκούμενου του έχοντας τα χέρια του σε θέση πρότασης. - Απο την εδραία θέση ο ασκούμενος αγκαλιάζει τα πόδια (ελαφρώς ανοιχτά τα γόνατα γι'αποφυγή τραυματισμού) και ρολάρει μπρος -πίσω. (βαρελάκια -κούνια ) - Εκτελεί την παραπάνω άσκηση με τη διαφορά οτι ανασηκώνεται (πατάει στα πέλματα και φέρνει τα χέρα σε θέση πρότασης.

4 Από όρθια θέση- κάθισµα ρολάρισµα µε συσπείρωση και ανόρθωση - Τοποθετούμε τρία-τέσσερα στρώματα το ένα πάνω στο άλλο,ο ασκούμενος βρίσκεται σε θέση γονάτισης πάνω στα στρώματα σχεδόν στην άκρη με μέτωπο προς το μονό στρώμα.τοποθετεί τα χέρια του στο χαμηλό στρώμα κι εκτελεί την άσκηση. - Βάζουμε ένα στρώμα πάνω σ'ένα κεκλιμένο επίπεδο ( βατήρα,πλινθίο,πάγκο) και ο ακούμενος στέκεται σε όρθια θέση πάνω στο ψηλότερο σημείο του κεκλιμένου επιπέδου με μέτωπο προς καθοδικό του μέρος.εκτελεί την άσκηση. - Εκτέλεση της άσκησης στο έδαφος.

5 ΒΟΗΘΕΙΑ Ο βοηθός στέκεται μπροστά και πλάι απο τον ασκούμενο. Τοποθετεί το εσωτερικό του χέρι (πλησιέστερη πλευρά του ασκούμενου) στην πίσω επιφάνεια των μηρών, τον ωθεί και τον περιστρέφει και το εξωτερικό του χέρι (απομακρυσμένη πλευρά του ασκούμενου) το τοποθετεί στον αυχένα, βοηθά την ομαλή στήριξη του στο έδαφος και στη συνέχεια διευκολύνει την περιστροφή του σώματος του. ΛΑΘΗ Το συνηθέστερο λάθος είναι όταν ο ασκούμενος ακουμπά και στηρίζεται στο κεφάλι του.υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί ο αυχένας. Ο ασκούμενος δεν έχει ελαφρά ανοιχτά τα γόνατα.υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί στο πρόσωπο. ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ -Κυβίστηση με αναπήδηση στην τελική της φάση -Κυβίστηση με τεντωμένα πόδια -Κυβίστηση με διάσταση -Αλματική κυβίστηση με άλμα στην πρώτη φάση -Αλματική κυβίστηση (χεκτ=υπερέκταση του κορμού στη φάση πτήσης )

6 2.ΑΝΑΚΥΒΙΣΤΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΝΑΚΥΒΙΣΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗΣ -Απο την εδραία θέση ο ασκούμενος κάνει δίπλωση για να πάρει φόρα. -Απο την παραπάνω θέση έρχεται με ταχύτητα προς τα πίσω ''ρολάροντας'' με την πλάτη στο έδαφος. -Η λεκάνη ανασηκώνεται,τα πόδια λυγίζουν και έρχονται στο στήθος. -Τα χέρια,με λυγισμένους αγκώνες και τις παλάμες να βλέπουν προς τα πάνω και πίσω τοποθετούνται δίπλα στο κεφάλι (κοντά στα αυτιά ). -Μόλις ακουμπήσουν οι παλάμες στο έδαφος σπρώχνουν δυνατά προς πίσω. -Τα ισχία σηκώνονται λίγο συνεχίζοντας την προς τα πίσω κίνηση. -Τα χέρια συνεχίζουν την ώθηση μέχρι να μεταφερθεί όλο το βάρος πάνω στα πόδια. -Τα πόδια (πέλματα) είναι σε θέση flex (τσαρούχι) και πατούν μετά την περιστροφή στο έδαφος. -Το κεφάλι είναι σε έκταση και βλέπει μπροστά. -Απο τη θέση αυτή έρχεται ο ασκούμενος σε όρθια θέση.

7 ΜΕΘΟΔΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ -Ρολάρισμα (βαρελάκια) μπρος και πίσω -Ρολάρισμα (βαρελάκια) μπρος και πίσω μέχρι ν'ακουμπήσουν τα χέρια (παλάμες)στο έδαφος. -Σε κεκλιμένο επίπεδο (κατά προτίμηση βατήρας με στρώμα απο πάνω ) ο ασκούμενος στέκεται σε όρθια θέση, στη συνέχεια κάθεται στο ψηλότερο σημείο του κεκλιμένου επιπέδου (έχοντας την πλάτη στραμμένη προς το καθοδικό σημείο) με τα χέρια λυγισμένα στους αγκώνες και τις παλάμες δίπλα στο κεφάλι, φέρνει τα πόδια λυγισμένα κι ελαφρώς ανοιχτά τα γόνατα στο στήθος και ρολάρει προς τα πίσω. -Όταν ο ασκούμενος μάθει να εκτελεί καλά την άσκηση μπορεί να ξεκινάει στο έδαφος από όρθια θέση.από την όρθια θέση πρέπει να κάνει κάμψη των ισχύων ώστε να μεταφερθεί το βάρος πίσω και τη στιγμή που χάνει την ισορροπία φέρνει τα χέρια κάτω και πίσω και τα τοποθετεί στο έδαφος.τότε γέρνει μπροστά και μόλις η λεκάνη έρθει σ'επαφή με το έδαφος,τα χέρια έρχονται γρήγορα μπροστά λυγισμένα στους αγκώνες δίπλα στο κεφάλι για να ακολουθήσει η κίνηση της ανακυβίστησης. ΒΟΗΘΕΙΑ Ο βοηθός στέκεται πλάι και πίσω απο τον ασκούμενο.το ένα το χέρι το τοποθετεί μεταξύ πλάτης και αυχένα ( για να μη φύγει το κεφάλι πίσω) και το άλλο στην οπίσθια επιφάνεια των μηρών για τον βοηθήσει να φέρει γρήγορα τα πόδια σε θέση συσπείρωσης, έτσι ώστε να γίνει ομαλά η περιστροφή του.τον ακολουθεί μέχρι να σταθεροποιηθεί ο ασκούμενος στην όρθια θέση. ΛΑΘΗ -Ο ασκούμενος δεν φέρνει γρήγορα τα πόδια στο στήθος. -Τραβάει το κεφάλι πίσω και δεν μένει σε θέση συσπείρωσης κατά το ρολάρισμα. -Δεν τοποθετεί σωστά τα χέρια του κι έτσι δεν μπορεί να ωθήσει για να γίνει η περιστροφή. -Μετά την ώθηση των χεριών αντί να πατήσει με τα πέλματα προσγειώνεται με τα γόνατα.

8 ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ -Ανακυβίστηση με τεντωμένα πόδια. -Ανακυβίστηση με διάσταση των ποδιών. -Ανακυβίστηση με τάση στην κατακόρυφο.

9 3.ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ -Ο ασκούμενος είναι σε όρθια θέση με τα χέρια σε ανάταση. -Άρση του ενός ποδιού μπροστά (πόδι ώθησης ) και το βάρος στο άλλο πόδι. -Πάτημα του ποδιού στο έδαφος,προβολή με λύγισμα στο γόνατο και μεταφορά βάρους πάνω σ'αυτό. -Τα χέρια αρχίζουν να κατεβαίνουν μαζί με τον κορμό και χωρίς γωνία στους ώμους. -Το πίσω πόδι (πόδι αιώρησης ) αρχίζει να ανεβαίνει τεντωμένο. -Τα χέρια τοποθετούνται μακριά από το πόδι ώθησης. -Το πόδι ώθησης σπρώχνει τη στιγμή που το πόδι αιώρισης έχει σχεδόν φτάσει σε κατακόρυφη θέση. -Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η φάση το πόδι ώθησης τεντώνει και ανεβαίνει για να συναντήσει το πόδι αιώρησης. -Το άνοιγμα των χεριών είναι ίσο με το άνοιγμα των ώμων, οι αγκώνες τεντωμένοι και το κεφάλι βρίσκεται ανάμεσα στα χέρια,κοιτάζοντας τις παλάμες. -Το σώμα είναι σφιχτό (γλουτοί -κοιλιά κλπ) και δεν υπάρχουν γωνίες στους ώμους.οι ώμοι δεν πρέπει να περάσουν μπροστά από τις παλάμες και να μην ''βουλιάζουν''. -Στη συνέχεια κι αφού έχει ολοκληρωθεί η φάση στήριξης,το πόδι της αιώρησης ανοίγει και κατεβαίνει σταδιακά. -Τα χέρια (ώμοι -καρποί) σπρώχνουν ελαφρά το έδαφος,ο κορμός ανασηκώνεται δίχως να γίνεται γωνία στους ώμους και όταν πατήσει το πόδι ώθησης,το πόδι αιώρησης περνάει από τη φάση της στιγμιαίας ισορροπίας κι επανέρχεται ο ασκούμενος στη αρχική όρθια θέση.

10 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ -Ο ασκούμενος σε ένα διάδρομο από στρώματα κάνει αλματάκια ξεκινώντας με τα δύο πόδια, ωθεί δυνατά και ανεβάζοντας τα ισχία μεταφέρει το βάρος στα δυό του χέρια,στη συνέχεια σπρώχνει τα χέρια και μεταφέρει το βάρος του πίσω στα πόδια (λαγουδάκια). Καθ' όλη την άσκηση πρέπει να έχει τεντωμένα τα πόδια και τα χέρια του. -Ο ασκούμενος επαναλαμβάνει την παραπάνω άσκηση με τη διαφορά οτι την πραγματοποιεί σπρώχνοντας με το πόδι ώθησης και τραβάει ψηλά το πόδι της αιώρησης (κουτσό λαγουδάκι). -Ο ασκούμενος στέκεται μπροστά σε ένα πλινθίο ή ένα κύβο ο οποίος δεν ξεπερνά το ύψος των ώμων του.κρατάει ένα λάστιχο ή ένα σφουγγάρι σε σχήμα κυλίνδρου με τα δύο χέρια,το άνοιγμα να μην ξεπερνάει το άνοιγμα των ώμων.απο όρθια θέση κι έχοντας τα χέρια σε ανάταση, κάνει άρση του ποδιού της ώθησης,το πατάει στο έδαφος, μεταφέρει το βάρος μπροστά και κατεβάζει τα χέρια μέχρι να ακουμπήσει το πλινθίο ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιεί και το πόδι της αιώρησης έτσι ώστε να βρεθεί σε θέση πρόσθιας ισορροπίας.κατόπιν επανέρχεται στην αρχική του θέση. -Ο ασκούμενος βρίσκεται μπροστά σε ένα στρώμα που έχουμε βάλει στο τοίχο ή πλινθίο με την πλάτη προς το στρώμα ή το πλινθίο, στηριζόμενος στα χέρια κάνει μικρά βηματάκια εναλλάξ στο στρώμα και τα ακινητοποιεί έχοντας τα παράλληλα, περίπου στο ύψος της λεκάνης του, σχηματίζοντας ένα Γ. Μένει στη θέση αυτή,έχοντας τους αγκώνες και τα γόνατα τεντωμένα.η πλάτη σε θέση ''καμπούρας'' η κοιλιά ρουφηγμένη μέσα και οι γλουτοί σφιχτοί για να κρατάνε τη λεκάνη σταθερή.το κεφάλι μέσα στα χέρια,κοιτώντας τις παλάμες του.

11 . -O ασκούμενος εκτελεί την παραπάνω άσκηση με τη διαφορά οτι το σώμα του δεν σχηματίζει ένα Γ,αλλά προσπαθεί να ανέβει σχεδόν στην κατακόρυφο και οι ώμοι του να μην κάνουν γωνίες. -Αφού ο ασκούμενος έχει δυναμώσει τα χέρια και την ωμική του ζώνη, στέκεται πλέον με μέτωπο στο στρώμα.κάνει όλη την προάσκηση της πρώτης φάσης και προσπαθεί να ανέβει όσο πιό πολύ μπορεί στην κατακόρυφο. -Ο ασκούμενος με μέτωπο προς το στρώμα εκτελεί την κατακόρυφο. -Ο ασκούμενος εκτελεί την κατακόρυφο στο έδαφος.

12 ΒΟΗΘΕΙΕΣ - Ο βοηθός στέκεται πλάι απο τον ασκούμενο και τοποθετεί το ένα του χέρι στον μηρό και και το άλλο στον άκρο πόδα (σφυρό ). ΛΑΘΗ -Ο ασκούμενος στην πρώτη φάση τοποθετεί τα χέρια του πολύ κοντά στα πόδια. -Εχει γωνίες στους ώμους η τα ισχία κατά τη φάση της στήριξης. -Οι ώμοι βουλιάζουν και αλλοιώνεται η θέση του κορμού. -Οι ώμοι περνάνε μπροστά απο τις παλάμες. -Το κεφάλι είναι έξω από τα χέρια. -Όλο το σώμα δεν είναι κοντά στον νοητό κάθετο άξονα. -Η άσκηση γίνεται μόνο με σπρώξιμο απο το πόδι ώθησης και δεν συμμετέχει σχεδόν καθόλου το πόδι αιώρησης.

13 ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ -Κατακόρυφος με ψαλίδια -Κατακόρυφος με στροφές. -Κατακόρυφος με περπάτημα. -Κατακόρυφος κυβίστηση. -Κατακόρυφος από εδραία θέση με κλειστά ή ανοιχτά πόδια (δυναμική κατακόρυφος ).

14 TΡΟΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Η άσκηση ανήκει στις πλάγιες κινήσεις. Υπάρχουν δύο τρόποι που εκτελείται η άσκηση. α) Ο ασκούμενος ξεκινάει από όρθια αλλά πλάγια θέση ( κεφάλι-χέρια σε έκταση-κορμόςπόδια όλα σε πλάγια θέση)και καταλήγει πάλι σε πλάγια θέση. β) Ο ασκούμενος ξεκινάει από όρθια θέση αλλά το σώμα του είναι στραμμένο μπροστά και καταλήγει με το σώμα στραμμένο προς την κατεύθυνση απ'όπου ξεκίνησε.η θέση των χεριών στο τελείωμα της άσκησης εξαρτάται από την άσκηση που θ'ακολουθήσει μετά.σε λοξή ανάταση αν δεν ακολουθεί άλλη άσκηση και σε πρόταση με ελαφριά ''καμπούρα '' στην πλάτη αν θ'ακολουθήσει άλλη άσκηση (πχ σάλτο πίσω έξοδο στη δοκό ). Εμείς θ'αναλύσουμε τον β) τρόπο. -Ο ασκούμενος είναι σε όρθια θέση με τα χέρια σε ανάταση. -Άρση του ενός ποδιού μπροστά (πόδι ώθησης ) και το βάρος στο άλλο πόδι. -Πάτημα του ποδιού στο έδαφος,προβολή με λύγισμα στο γόνατο και μεταφορά βάρους πάνω σ'αυτό. -Τα χέρια αρχίζουν να κατεβαίνουν μαζί με τον κορμό και χωρίς γωνία στους ώμους. -Το πίσω πόδι (πόδι αιώρησης ) αρχίζει να ανεβαίνει τεντωμένο. -Τα χέρια τοποθετούνται πλάγια και διαδοχικά στο έδαφος και μακριά από το πόδι ώθησης. -Το πόδι της ώθησης μόλις ολοκληρώσει την ώθηση και τεντώσει καλά,ακολουθεί την τροχιά του ποδιού της αιώρησης,φροντίζοντας να υπάρχει μεγάλο άνοιγμα μεταξύ τους.το άνοιγμα αυτό διατηρείται σε όλη την διάρκεια της άσκησης.

15 -Λίγο πριν το πόδι αιώρησης πατήσει στο έδαφος, τα χέρια διαδοχικά εγκαταλείπουν το έδαφος,το πρώτο πόδι πατάει στο έδαφος και ο κορμός ανεβαίνει σταδιακά στην όρθια θέση με τα χέρια σε λοξή ανάταση. ΠΡΟΣΟΧΗ στο πόδι που θα πατήσει πρώτο (πόδι αιώρησης) θα πρέπει να μην είναι κοντά στο χέρι που θ'αφήσει τελευταίο το έδαφος κι αυτό για να έχει η άσκηση ευρύτητα. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ -Βάζουμε ένα χαμηλό πλινθίο κάθετα προς τον ασκούμενο,του δείχνουμε πώς να τοποθετήσει διαδοχικά τα χέρια του στη δεξιά κι αριστερά άκρη του πλινθίου και με μία ελαφριά ώθηση του πρώτου ποδιού (πόδι ώθησης) να μεταφέρει το βάρος του διαδοχικά στα χέρια ώστε να περάσει από την άλλη πλευρά. -Επαναλαμβάνουμε την παραπάνω άσκηση με τη διαφορά ότι λέμε στον ασκούμενο πως όταν κάνει την ώθηση του ποδιού ώθησης να ενεργοποιήσει και ν'ανεβάσει δυναμικά το πόδι της αιώρησης (κλώτσημα του πίσω ποδιού ) ώστε να αρχίσει σιγά σιγά να μειώνει τη γωνία στους ώμους και να περνάει το σώμα του στην κατακόρυφη στήριξη. -Τοποθετούμε στο πάτωμα 3 στεφάνια ρυθμικής (αν υπάρχουν) σε μία ευθεία σειρά και σε απόσταση το ένα από το άλλο, λέμε στον ασκούμενο να πατήσει μέσα στο κέντρο του πρώτου στεφανιού, να κάνει άρση του ποδιού ώθησης και να προσπαθήσει να βάλει διαδοχικά τα χέρια του στο κέντρο του δεύτερου και τρίτου στεφανιού. -Η παραπάνω άσκηση μπορεί να γίνει και με αυτοκόλλητα τα οποία τοποθετούμε στο πάτωμα σε μια ευθεία γραμμή και σε απόσταση το ένα με το άλλο. -Μόλις ο ασκούμενος κατανοήσει την κίνηση χεριών και ποδιών,τον βάζουμε να κάνει την άσκηση παράλληλα μ' ένα στρώμα που έχουμε τοποθετήσει όρθιο στον τοίχο κι έχοντας την πλάτη του στραμμένη προς αυτό. -Ο ασκούμενος εκτελεί την άσκηση ανάμεσα σε δύο παράλληλα όρθια στρώματα.

16 -Ο ασκούμενος εκτελεί την άσκηση πάνω σε δύο χοντρά στρώματα και προσγειώνεται σε ένα λεπτό στρώμα. -Ο ασκούμενος εκτελεί την άσκηση στο έδαφος. ΒΟΗΘΕΙΑ Ο προπονητής στέκεται πίσω από τον ασκούμενο και κρατώντας τον από τη μέση,με σταυρωτή λαβή,ακολουθεί την περιστροφική κίνηση. ΛΑΘΗ -Το πρώτο χέρι τοποθετείται πολύ κοντά στο πόδι ώθησης -Μη διαδοχική τοποθέτηση των χεριών -Στη φάση στήριξης είναι λυγισμένοι οι αγκώνες -Στη φάση στήριξης βουλιάζουν οι ώμοι -Στη φάση στήριξης υπάρχει γωνία στα ισχία -Υπάρχει λόρδωση κατά τη φάση της στήριξης -Κατά τη φάση της προσγείωσης το πρώτο πόδι (αιώρησης) που πατάει στο έδαφος είναι πολύ κοντά στο χέρι που τελευταίο εγκαταλείπει το έδαφος. -Δεν υπάρχει ευρύτητα καθ' όλη τη διάρκεια της άσκησης ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ -Τροχός με ένα χέρι -Αλματικός τροχός

17

18

19

20

21 BAΛΣΕΤΟ (ΚΟΥΤΣΟ) ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Βαλσέτο ονομάζουμε τον τελευταίο βηματισμό που κάνει ο ασκούμενος πριν εκτελέσει μια άσκηση που απαιτεί φόρα.είναι ο συνδετικός κρίκος ο οποίος συνδέει το δρομικό μέρος (τρέξιμο ) με την άσκηση. Από όρθια θέση,καθώς τρέχει ο ασκούμενος, στο τελευταίο του πάτημα φέρνει τα χέρια του από πίσω και κάτω στην ανάταση και λίγο πιο μπροστά (xαμηλώνει το κέντρο βάρους του).ταυτόχρονα κάνει μια κίνηση που μοιάζει με κουτσό,ωθεί με το πόδι που τον στηρίζει κι ανασηκώνει το άλλο πόδι.στη συνέχεια μεταφέρει το βάρος του στο μπροστινό πόδι και τοποθετεί τα χέρια του (τα οποία θα πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία με τον κορμό) στο έδαφος για να εκτελέσει την άσκηση. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ -Ο ασκούμενος κάνει αναπηδήσεις στο πόδι που τον στηρίζει (κουτσό) και προσγειώνεται πάλι στο ίδιο πόδι. -Ο ασκούμενος κάνει αναπηδήσεις (κουτσό) εναλλάξ μια στο ένα πόδι και μια στο άλλο (μεταφορά βάρους). -Ο ασκούμενος στέκεται σε θέση προσοχής με τα χέρια κάτω,κάνει μια αναπήδηση και με τα δύο του πόδια ταυτόχρονα,ανασηκώνει τα χέρια σε θέση ανάτασης και στη συνέχεια προβάλλει το πόδι το οποίο θα χρησιμοποίησει ως πόδι ώθησης και μεταφέρει το βάρος του σε αυτό. -Ο ασκούμενος κάνει μερικά βήματα και κάνει κουτσό πάνω σ'ένα πολύ χαμηλό εμπόδιο (κομμάτι πλινθίου η στρώμα )

22 -Ο ασκούμενος βρίσκεται πάνω σ'ένα στρώμα κάνει κουτσό και προσγειώνεται στο έδαφος. -Ο ασκούμενος κάνει κουτσό με πάτημα σε βατήρα. -Ο ακούμενος εκτελεί μόνο το βαλσέτο χωρίς να το συνδέει με άσκηση. ΛΑΘΗ -Τα χέρια κατά την πτήση είναι πολύ ανοιχτά. -Ο κορμός κατά τη φάση της πτήσης βρίσκεται σε υπερέκταση. -Το βαλσέτο γίνεται ψηλά κι όχι σε μήκος. -Τα πόδια κατά τη φάση της πτήσης είναι λυγισμένα.

23 ΧΕΙΡΟΑΝΑΚΥΒΙΣΤΗΣΗ (FLICK FLACK ) ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Η χειροανακυβίστηση ή αλλιώς φλικ φλακ είναι μια από τις σημαντικότερες ακήσεις στην ενόργανη γυμναστική.εκτελείται από στάση αλλά και με σύνδεση πχ από ροντάτ.εμείς θ'αναλύσουμε την άσκηση από στάση. Η άσκηση από τη στιγμή που ωθούν τα πόδια μέχρι και που ξαναπατούν στο έδαφος χωρίζεται σε 3 φάσεις. Α. 1η Φάση πτήσης Β. Φάση στήριξης και ώθησης των χεριών Γ. 2η Φάση πτήσης 1η Φάση πτήσης -Από όρθια θέση ο ασκούμενος με τα πόδια κλειστά,φέρνει τα χέρια του πίσω,λυγίζει τα γόνατα και κατεβαίνει σε θέση καθίσματος. -Ωθεί ταυτόχρονα και με τα δύο πόδια προς τα πίσω,τα χέρια τεντωμένα έρχονται με δύναμη πάνω και πίσω,ο κορμός υπερεκτείνεται προς τα πίσω,το κεφάλι βρίσκεται ανάμεσα στα χέρια, μέχρι που ακουμπούν τα χέρια (παλάμες ) στο έδαφος. -Τα πόδια συνεχίζουν να κινούνται γρήγορα προς τα πίσω μέχρι που να βρεθούν οι ώμοι και η λεκάνη πάνω από τις παλάμες. Φάση στήριξης-ώθησης των χεριών -Κατά τη φάση αυτή τα πόδια έχουν φτάσει λίγο πριν την κατακόρυφο, η λεκάνη είναι πάνω από τις παλάμες και λίγο πριν πάρει την καθοδική της πορεία,τα χέρια ωθούν και γίνεται ένα δυνατό μαστίγωμα από τα ισχία (κορμπέτ).

24 2η φάση πτήσης -Από τη στιγμή που ξεκινάει το μαστίγωμα (κορμπέτ) ανασηκώνονται τα χέρια από το έδαφος,τα πόδια κινούνται ορμητικά προς τα κάτω,η πλάτη είναι σε θέση ''καμπούρας '' όλο το σώμα είναι στον αέρα μέχρι να πατήσουν ξανά τα πόδια στο έδαφος. -Τα πόδια θα προσγειωθούν κοντά στα χέρια αν ακολουθεί κι άλλο φλικ φλακ η θα προσγειωθούν μακριά αν ακολουθεί σάλτο πίσω. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ -Από όρθια θέση ο ασκούμενος με πλάτη προς τον τοίχο,κάνει κάθισμα,ακουμπά την πλάτη στον τοίχο,λυγίζει τα γόνατα του σε γωνία 90 μοιρών και σπρώχνει προς τα πίσω. - Ο ασκούμενος βρίσκεται σε θέση ημικαθίσματος με μέτωπο προς τα πολύζυγα στα οποία έχουμε βάλει ένα λάστιχο,τα χέρια του είναι σε θέση πρότασης,η πλάτη σε θέση καμπούρας.πιάνει με τα δύο του χέρια το λάστιχο και το τραβάει προς τα πάνω και πίσω ενώ τα πόδια σπρώχνουν.με αυτό τον τρόπο μαθαίνει να τραβάει τα χέρια πάνω και πίσω. -Ο ασκούμενος στέκεται με πλάτη σε ένα στρώμα,πατάει στο έδαφος κι όχι πάνω στο στρώμα.απο όρθια θέση λυγίζει τα γόνατα,κατεβαίνει σε θέση ημικαθίσματος,τα γόνατα δεν πρέπει να περάσουν τις μύτες των ποδιών.ωθεί ταυτόχρονα και με τα δύο πόδια,τραβάει τα χέρια πάνω και πίσω και κάνει ένα πέταγμα στο στρώμα.προσέχουμε να είναι το κεφάλι μέσα στα χέρια και τα πόδια μετά την ώθηση τεντωμένα.

25 -Ο ασκούμενος βρίσκεται σε αναστραμμένη στήριξη ενώ η λεκάνη και τα πόδια του βρίσκονται σ'ένα κεκλιμένο επίπεδο κι από τη θέση αυτή τα πόδια μαστιγώνουν τα χέρια ωθούν και εκτελεί τη δεύτερη φάση πτήσης της άσκησης. -Ο ασκούμενος σε κεκλιμένο επίπεδο (βατήρας με στρώμα η χαμηλό πλινθίο) τοποθετεί τα χέρια του πάνω σε αυτό,κάνει κατακόρυφο κι εκτελεί το μαστίγωμα των ποδιών με ταυτόχρονη ώθηση των χεριών (κορμπέτ ) ΒΟΗΘΕΙΑ Ο βοηθός στέκεται στο πλάι τοποθετεί το ένα του χέρι στην πλάτη του ασκούμενου και το άλλο στην πίσω επιφάνεια του μηρού (οπίσθιος μηριαίος ),ακολουθεί τον ασκούμενο καθ'όλη τη διάρκεια της άσκησης και στο τέλος ξαναβάζει το χέρι του στην πλάτη του ασκούμενου για τους εξής λόγους: α) για να τον ασφαλίσει να μη φύγει πίσω και χτυπήσει και β) σε περίπτωση που θα εκτελέσει κι άλλη άσκηση.

26 ΛΑΘΗ -Πολύ ψηλή 1η φάση πτήσης -Γόνατα που λυγίζουν η περνούν τις μύτες των ποδιών -Λυγισμένα χέρια στη στήριξη -Κεφάλι που τραβάει πίσω και δεν είναι ανάμεσα στα χέρια -Βουλιάζουν οι ώμοι και δεν υπάρχει ώθηση από τα χέρια -Δεν υπάρχει μαστίγωμα των ποδιών -Κάνει γωνία στα ισχία κατά την προσγείωση ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ -Χειροανακυβίστηση με προσγείωση στο ένα πόδι -Χειροανακυβίστηση σε ιππαστί θέση (δοκός)

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51 ΠΗΓΕΣ Α Α ( Ω Α Α Α Α Α Α Α Α Α ) Α ( Α Α Ω ( Ω Α Α Α Α Ω Α Ω Α Ω Α Ω ) Α Ω Ω Α Α Α ) Α ( Α Ω Α& Α Α Α ) Α Α

Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης

Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης.. τα δύο σώματα γίνονται ένα σύστημα σωμάτων κι αποκτούν κοινό κέντρο βάρους, με ισοκατανομή δυνάμεων το κεφάλι, η πλάτη, η κοιλιά και οι γλουτοί βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙ ΩΝ 8-9 ΚΑΙ 10 ΕΤΩΝ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙ ΩΝ 8-9 ΚΑΙ 10 ΕΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙ ΩΝ 8-9 ΚΑΙ 10 ΕΤΩΝ ΑΛΜΑ: Χειροκυβίστηση Αρχική αξία:10.00β. -Επιτρέπεται η εκτέλεση δύο αλμάτων και μετράει ο βαθμός του καλύτερου άλματος. Επιτρέπεται επιπλέον

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ 1. Στο ελεύθερο η είσοδος του χεριού πρέπει να γίνεται α με το χέρι ελαφρώς λυγισμένο έξω από το ύψος του ώμου β με το χέρι τεντωμένο έξω από το ύψος του ώμου γ με το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ καθηγητή Φ.Α και μαθητών Καλύτερη συνεργασία Εξοικονόμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 10. Σταθερά γυμναστικά όργανα: Τα πολύζυγα Μπαρκούκης Βασίλειος, Αναστασιάδης Θεοφύλακτος Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσθιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής

Πρόσθιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ύπτιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής

Ύπτιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κρόουλ. Ανάλυση τεχνικής

Κρόουλ. Ανάλυση τεχνικής Κρόουλ Ανάλυση τεχνικής (di Prampero 1986; Toussaint and Hollander 1994; Vilas-Boas et al., 2011) Γιατί είναι το crawl το γρηγορότερο στιλ; Είναι και το οικονομικότερο Περιεχόμενα Περιγραφή τεχνικής χεριών

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1 Το πρόγραμμα ασκήσεων που ακλουθεί έχει δημιουργηθεί για να ανακτηθεί η κινητικότητα στην άρθρωση του ώμου και να βελτιωθεί η ελαστικότητα των μυών οι οποίοι την κινούν. Σε περίπτωση τραυματισμού στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 1994-1995-1996-1997 ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 1994-1995-1996-1997 ΙΟΥΛΙΟΣ 2009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 99-99-996-997 ΙΟΥΛΙΟΣ 009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Σωματομετρικός έλεγχος Μέτρηση ύψους Μέτρηση βάρους Έλεγχος άρθρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Η διδασκαλία της ενόργανης γυµναστικής στο σχολείο

Η διδασκαλία της ενόργανης γυµναστικής στο σχολείο Η διδασκαλία της ενόργανης γυµναστικής στο σχολείο Πέτρος Λεµονής, Phd. Εκπαιδευτικός Φ.Α., ΤΕΦΑΑ Σερρών Απόστολος Ντάνης, Phd. Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α. ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Άθληµα που συνίσταται στην εκτέλεση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 8. Σταθερά γυμναστικά όργανα: Οι Γυμναστικοί πάγκοι Μπαρκούκης Βασίλειος, Αναστασιάδης Θεοφύλακτος Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΠΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΠΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΠΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ Στόχοι Ψυχοκινητικός τομέας: α) Να αναπτύξουν ολόπλευρα τις κινητικές δεξιότητες της γυμναστικής, τις ικανότητες και τα ταλέντα τους. Συναισθηματικός τομέας: α) Να

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B Ένας καλός τερματοφύλακας θα κάνει ένα λάθος κάθε 6 αγώνες, ένας πολύ καλός σε κάθε 9 αγώνες, ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας θα κάνει λάθος σε κάθε 12 αγώνες ενώ ένας υψηλού

Διαβάστε περισσότερα

Θεματική ενότητα: Μηχανική Τεχνική των ασκήσεων

Θεματική ενότητα: Μηχανική Τεχνική των ασκήσεων Θεματική ενότητα: Μηχανική Τεχνική των ασκήσεων ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 1. Ο όρος «σε ισορροπία» στην ενόργανη γυμναστική δηλώνει ότι το Κ.Β.Σ. βρίσκεται: α) πλησίον του σημείου ή της βάσης στήριξης

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω:

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ Η τεχνική του Τερματοφύλακα Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα 1. Θέση του τερματοφύλακα Mισό περίπου μέτρο μπροστά από

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΕΠΙΘΕΣΗ Η επίθεση είναι συνυφασμένη στο βόλεϊ με το καρφί Η επίθεση είναι ένας γενικός

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Βασικές δεξιότητες 1)Κατάλληλη ρακέτα 2)Σωστός τρόπος κρατήματος 3)Διδασκαλία βασικών χτυπημάτων και σωστή στάση 4)Σέρβις 5)Εκμάθηση τεχνικής χτυπημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 7. Ελεύθερες γυμναστικές ασκήσεις: Οι συνασκήσεις Μπαρκούκης Βασίλειος, Αναστασιάδης Θεοφύλακτος Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Προγραμμάτων

Σχεδιασμός Προγραμμάτων Σχεδιασμός Προγραμμάτων Ευλυγισία & Ισορροπία Μ. Μιχαλοπούλου Δ. Π. Θράκης Διατάσεις με καρέκλα Κάθισμα σε καρέκλα και Αυτί στον ώμο (κατέβασμα του αυτιού προς τον ώμο). Το σαγόνι βλέπει τον ώμο. Κυκλικές

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση βημάτων. Α ρ χ ι κ ή θ έ σ η. Β ή μ α 5 ο. 1. Αρχική θέση: Το δεξί πόδι είναι σταυρωμένο πάνω από το αριστερό, στα δάκτυλα

Ανάλυση βημάτων. Α ρ χ ι κ ή θ έ σ η. Β ή μ α 5 ο. 1. Αρχική θέση: Το δεξί πόδι είναι σταυρωμένο πάνω από το αριστερό, στα δάκτυλα νάλυση βημάτων ρ χ ι κ ή θ έ σ η 1. ρχική θέση: Το δεξί πόδι είναι σταυρωμένο πάνω από το αριστερό, στα δάκτυλα Β ή μ α 1 ο 2. Φέρνουμε το δεξί πόδι προς τη φορά του κύκλου Β ή μ α 2 ο 3. Φέρνουμε το αριστερό

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τη μέση

ασκήσεις για τη μέση ασκήσεις για τη μέση 1 η άσκηση ύπτια θέση (ανάσκελα) Λυγίζουμε τα δύο γόνατα και τα τραβάμε με τα χέρια δυνατά προς το στήθος. Μετράμε αργά μέχρι το 5 και επαναφέρουμε τα πόδια στην αρχική θέση. Χαλαρώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 8-9 ΚΑΙ 10 ΕΤΩΝ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 8-9 ΚΑΙ 10 ΕΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 8-9 ΚΑΙ 10 ΕΤΩΝ ΑΛΜΑ: Χειροκυβίστηση Αρχική αξία:10.00β. -Επιτρέπεται η εκτέλεση δύο αλμάτων και μετράει ο βαθμός του καλύτερου άλματος. Επιτρέπεται επιπλέον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ Το σερβίς είναι το στοιχείο της τεχνικής με το οποίο αρχίζει το παιχνίδι Το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΜΠΛΟΚ Ηκαλύτερη, οικονομικότερη, συντομότερη και πιο ξεκούραστη για τους παίκτες της

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών

Ελεύθερο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τον αυχένα

ασκήσεις για τον αυχένα ασκήσεις για τον αυχένα 1 η ΑΣΚΗΣΗ θέση καθιστή ή όρθια Έχοντας σταθερούς τους ώμους, κατεβάζουμε το κεφάλι προς τα κάτω, έτσι ώστε το πηγούνι να ακουμπήσει στο στέρνο. στην αρχική θέση. Σηκώνουμε το κεφάλι

Διαβάστε περισσότερα

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14 5:52 PM Page 7 Volley Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1 Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής

Ελεύθερο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Βημάτων - Μέρος 1 ο

Ανάλυση Βημάτων - Μέρος 1 ο νάλυση Βημάτων - Μέρος ο ρ χ ι κ ή θ έ σ η ρχική θέση: Προσοχή. ριστερό εξί Β ή μ α ο. Φέρνουμε το δεξί πόδι δεξιά προς την φορά του κύκλου. Β ή μ α ο. Φέρουμε το αριστερό πόδι μπροστά από το δεξί, προς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. Κάρτες εκγύμνασης

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. Κάρτες εκγύμνασης ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Άσκηση 1 η Κάρτες εκγύμνασης Υλικά: Ο εκπαιδευτικός ετοιμάζει 4 κάρτες με κινητικές δραστηριότητες (πχ. επικύψεις, καθίσματα, ασκήσεις χεριών, ασκήσεις ποδιών). Ο εκπαιδευτικός μοιράζει

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργική ΔΟ.ΚΙ.Μ.Η Εγέρσεις από καρέκλα σε 30 δευτερόλεπτα

Λειτουργική ΔΟ.ΚΙ.Μ.Η Εγέρσεις από καρέκλα σε 30 δευτερόλεπτα Εγέρσεις από καρέκλα σε 30 δευτερόλεπτα Εξοπλισμός: χρονόμετρο χειρός και καρέκλα χωρίς μπράτσα. Χρησιμοποιήστε μια πολύ σταθερή καρέκλα και οπωσδήποτε χρησιμοποιείστε την ίδια καρέκλα ή καρέκλα ίδιου

Διαβάστε περισσότερα

Πεταλούδα Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών

Πεταλούδα Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πεταλούδα ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής

Πεταλούδα ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΕΡΙΩΝ (1 ο 7 ο ) 2016

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΕΡΙΩΝ (1 ο 7 ο ) 2016 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΕΡΙΩΝ (1 ο 7 ο ) 2016 1 ο ΑΣΤΕΡΙ Το 1 ο Αστέρι περιλαμβάνει 6 ασκήσεις. 1. 25μ. ΕΛΕΥΘΕΡΟ (Εκκίνηση ορθή κολύμβηση τερματισμός) 2. 25μ. ΥΠΤΙΟ (Εκκίνηση ορθή κολύμβηση τερματισμός)

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Το Ανθρώπινο Σώμα. Στοιχεία Ανατομίας και Φυσιολογίας Κανόνες Υγιεινής. Η Άσκηση βασική προϋπόθεση για την Υγεία. Σχολικό Έτος 2011-2012 Τάξη Α Ερευνητική Εργασία Α Τετραμήνου Υπεύθυνος Καθηγητής: Σταθόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Σταθερότητα Ευστάθεια

Σταθερότητα Ευστάθεια Σταθερότητα Ευστάθεια Περιεχόµενα Ισορροπία Περιστροφή Επιπλέον ραστηριότητες Ισορροπίας Περιγραφή Η ασφάλεια κατά την προσγείωση είναι μία σημαντική δεξιότητα για να τη μάθουν όλα τα παιδιά. Ουσιαστικά,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Θεματική ενότητα Στίβου Ομάδα Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής Φεβρουάριος 2013 Η Μαθησιακή Πορεία Όλα τα παιδιά έχουν ίση και ισότιμη αντιμετώπιση στη

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης.

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ποντικοί και το τυρί Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Οργάνωση: Εργασία σε ζευγάρια. Τα δυο παιδιά είναι οι ποντικοί και η μπάλα το τυρί. Ο ένας ποντικός κρατά το τυρί Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

(κυρίως εμπλεκόμενοι μύες : ορθός κοιλιακός, έσω πλάγιος κοιλιακός, έξω πλάγιος κοιλιακός, εγκάρσιος κοιλιακός )

(κυρίως εμπλεκόμενοι μύες : ορθός κοιλιακός, έσω πλάγιος κοιλιακός, έξω πλάγιος κοιλιακός, εγκάρσιος κοιλιακός ) (κυρίως εμπλεκόμενοι μύες : ορθός κοιλιακός, έσω πλάγιος κοιλιακός, έξω πλάγιος κοιλιακός, εγκάρσιος κοιλιακός ) Το παρακάτω πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την δύναμη και την αντοχή των κοιλιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΤ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΔΥΝΑΜΗ

ΤΕΣΤ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΕΣΤ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΔΥΝΑΜΗ 1) Έλξεις στο μονόζυγο για αγόρια. Έχουμε τα χέρια με λαβή στραμμένα προς το σώμα και ζητάμε από τον μαθητή να κάνει όσες περισσότερες έλξεις μπορεί. Προσέχουμε, ώστε να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 9. Σταθερά γυμναστικά όργανα: Σωλήνες και σχοινί αναρρίχησης Μπαρκούκης Βασίλειος, Αναστασιάδης Θεοφύλακτος

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Προγραμμάτων

Σχεδιασμός Προγραμμάτων Σχεδιασμός Προγραμμάτων Ενδυνάμωση άνω κάτω άκρων & κορμού Μ. Μιχαλοπούλου Ph.D. Δ.Π.Θράκης Ασκήσεις Αερόμπικ με καρέκλα Εκτέλεση διαφόρων κινήσεων των ποδιών οι οποίες συνοδεύονται από κινήσεις των χεριών.

Διαβάστε περισσότερα

10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 11 ΜΕΡΟΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 62 ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ 63 λάκτισμα" τα γόνατα

Διαβάστε περισσότερα

Ύπτιο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών

Ύπτιο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Οι στάσεις και οι μετακινήσεις στην πετοσφαίριση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 6. Η κατανόηση αντίληψη του ρυθμού: Δείγμα μαθήματος Μπαρκούκης Βασίλειος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη τεχνική ανάλυση

Σύγχρονη τεχνική ανάλυση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Η ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΕΙΔΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου Ασκήσεις μετακίνησης Στόχος: προθέρμανση των παικτών, εκμάθηση των βασικών μετακινήσεων στο τένις (footwork) Τρέξιμο με αργό ρυθμό από το πίσω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 2. Κινήσεις χωρίς μπάλα: Στάσεις - μετακινήσεις Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσθιο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών

Πρόσθιο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. By [Copyright 2009 PhysioAid] Phoca PDF

Άσκηση 1. By  [Copyright 2009 PhysioAid] Phoca PDF Το παρακάτω πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την δύναμη και την αντοχή των μυών που κινούν την άρθρωση του ώμου. Πριν την εφαρμογή του προγράμματος συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΥΩΝ ΤΩΝ ΙΣΧΙΩΝ

ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΥΩΝ ΤΩΝ ΙΣΧΙΩΝ ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΥΩΝ ΤΩΝ ΙΣΧΙΩΝ 1. ΑΡΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ ΜΕ ΑΛΤΗΡΕΣ 2. ΑΡΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ ΜΕ ΜΠΑΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΧΗΛΟ 3. ΑΡΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ ΜΕ ΜΠΑΡΑ ΠΙΣΩ

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1 Το παρακάτω πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την δύναμη και την αντοχή των μυών που κινούν της άρθρωση του γόνατος. Πριν την εφαρμογή του προγράμματος συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας για

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικά χαρακτηριστικά και µεθοδική διδασκαλία των αλµάτων στο σχολείο

Τεχνικά χαρακτηριστικά και µεθοδική διδασκαλία των αλµάτων στο σχολείο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Τεχνικά χαρακτηριστικά και µεθοδική διδασκαλία των αλµάτων στο σχολείο Εισηγητής: Γούλας Παναγιώτης, ΚΦΑ ΤΑ ΑΛΜΑΤΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΚΑΘΕΤΑ ΑΛΜΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ ΑΛΜΑ ΤΡΙΠΛΟΥΝ ΑΛΜΑ ΣΕ ΥΨΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κινήσεις της καθημερινής ζωής. Τις κάνουμε με το σωστό τρόπο;

Κινήσεις της καθημερινής ζωής. Τις κάνουμε με το σωστό τρόπο; Κινήσεις της καθημερινής ζωής. Τις κάνουμε με το σωστό τρόπο; 20100208 15:29:00 Εκτός των κλασσικών ασκήσεων που προτείνονται για την πρόληψη και θεραπεία πολλών παθήσεων, πρέπει να περιλαμβάνεται στα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 Ειδικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης

Κεφάλαιο 6 Ειδικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης Κεφάλαιο 6 Ειδικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης Σύνοψη Το κεφάλαιο Ειδικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης παρουσιάζει τα εξής κτυπήματα, στα οποία μεταδίδεται περιστροφή στην μπάλα λόγω της ειδικής κίνησης της ρακέτας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1 ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το άνοιγμα είναι ένα επιθετικό χτύπημα στην επιτραπέζια αντισφαίριση και χρησιμοποιείται από όλων των ειδών τους παίκτες.είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για υγιή και ισορροπημένη άσκηση από τον personal trainer και σχεδιαστή της σειράς λειτουργικών οργάνων προπόνησης MPF

Συμβουλές για υγιή και ισορροπημένη άσκηση από τον personal trainer και σχεδιαστή της σειράς λειτουργικών οργάνων προπόνησης MPF www.mpftrainer.gr Συμβουλές για υγιή και ισορροπημένη άσκηση από τον personal trainer και σχεδιαστή της σειράς λειτουργικών οργάνων προπόνησης MPF Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα πολλοί άνθρωποι δεν γυμνάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 07-01-2017 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ ΚΟΡΑΣΙΔΕΣ I. ΓΕΝΙΚΑ Δομή περιεχόμενο της άσκησης Η αθλήτρια πρέπει να εκτελέσει 8 ασκήσεις σε κάθε όργανο εκτός του άλματος. Για την αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Ξεπεράστε τα όριά σας!

Ξεπεράστε τα όριά σας! Ξεπεράστε τα όριά σας! ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Βεβαιωθείτε ότι οι ιμάντες είναι τεντωμένοι ανά πάσα στιγμή. Για βέλτιστα αποτελέσματα, κρατήστε πίεση στις λαβές όταν ασκείστε και να προσπαθείτε να κάνετε ελεγχόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ Ή ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ Ή ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ Ή ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ Η θεραπευτική άσκηση μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή παίζει καθοριστικό ρόλο στην κινητικότητα και λειτουργικότητα του προσβεβλημένου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 11. Η Γυμναστική στο ημερήσιο μάθημα Φυσικής Αγωγής: Δείγμα ημερήσιου μαθήματος Φ.Α στο Δημοτικό Μπαρκούκης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ Α.Δ. LAKHSMI

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ Α.Δ. LAKHSMI ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ Α.Δ. LAKHSMI ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΠΡΩΤΗ ΑΣΚΗΣΗ: Αρχική Στάση : Αριστερό γόνατο στο πάτωμα και δεξί πόδι λυγισμένο σχηματίζοντας μια γωνία 90 μοιρών, Εισπνέεις καθώς σηκώνεις το αριστερό

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1 Το πρόγραμμα ασκήσεων που ακλουθεί έχει δημιουργηθεί για να ανακτηθεί η κινητικότητα στις αρθρώσεις του αυχένα και να βελτιωθεί η ελαστικότητα των μυών οι οποίοι τις κινούν. Σε περίπτωση τραυματισμού στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΡΑΣΙ ΩΝ. ΚΟΡΑΣΙ ΕΣ Ι. ΓΕΝΙΚΑ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΡΑΣΙ ΩΝ. ΚΟΡΑΣΙ ΕΣ Ι. ΓΕΝΙΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΡΑΣΙ ΩΝ. ΚΟΡΑΣΙ ΕΣ Ι. ΓΕΝΙΚΑ ομή περιεχόμενο προγράμματος Η αθλήτρια πρέπει να εκτελέσει 8 ασκήσεις σε κάθε όργανο εκτός του άλματος. Για την αξιολόγηση της δυσκολίας του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Αναπηδήσεις. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης. Υποδείξεις μάθησης

Αναπηδήσεις. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης. Υποδείξεις μάθησης Αναπηδήσεις Περιγραφή Η αναπήδηση είναι μία ενέργεια τινάγματος που περιλαμβάνει απογείωση από το ένα πόδι και προσγείωση στο ίδιο πόδι. Αυτήν περιλαμβάνει δυναμική ισορροπία, με την αντίθετη, του ποδιού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 3. Κινήσεις με μπάλα (Υποδοχή πιάσιμο της μπάλας ασκήσεις εξοικείωσης θέση τριπλής απειλής) Γαλαζούλας

Διαβάστε περισσότερα

Η Βασική Αιώρηση με Kettlebell (Kettlebell Swing)

Η Βασική Αιώρηση με Kettlebell (Kettlebell Swing) Η Βασική Αιώρηση με Kettlebell (Kettlebell Swing) Copyright 2012 Σπυρίδων Βασιλείου Κατσιγιάννης Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ολόκληρου ή τμήματος του βιβλίου με οποιοδήποτε μέσο, χωρίς τη γραπτή άδεια του

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για υγιή και ισορροπημένη άσκηση από τον personal trainer και σχεδιαστή της σειράς λειτουργικών οργάνων προπόνησης MPF

Συμβουλές για υγιή και ισορροπημένη άσκηση από τον personal trainer και σχεδιαστή της σειράς λειτουργικών οργάνων προπόνησης MPF mpfexperience.gr Συμβουλές για υγιή και ισορροπημένη άσκηση από τον personal trainer και σχεδιαστή της σειράς λειτουργικών οργάνων προπόνησης MPF Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα πολλοί άνθρωποι δεν γυμνάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ Η καλή βασική τεχνική είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί το παιχνίδι και σημαντική για να ανταπεξέλθει ο παίκτης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσθιο ΙΙ Συγχρονισμός - Θέση σώματος - Αναπνοή

Πρόσθιο ΙΙ Συγχρονισμός - Θέση σώματος - Αναπνοή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το διδακτικό περιεχόµενο και η ευρύτερη χρήση της γυµναστικής στη σχολική Φυσική Αγωγή

Το διδακτικό περιεχόµενο και η ευρύτερη χρήση της γυµναστικής στη σχολική Φυσική Αγωγή Το διδακτικό περιεχόµενο και η ευρύτερη χρήση της γυµναστικής στη σχολική Φυσική Αγωγή Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φ.Α. ΗΓυµναστική στη σχολική Φυσική Αγωγή διδασκαλία Συντάξεις µετακινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Berg Balance Scale (Α/Α:, Ημερομηνία: / /20 )

Berg Balance Scale (Α/Α:, Ημερομηνία: / /20 ) Α/Α Περιγραφή Σκορ (0-4) 1. Σήκωμα από κάθισμα 2. Όρθια στάση χωρίς στήριξη 3. Κάθισμα χωρίς στήριξη πλάτης 4. Κάθισμα από όρθια στάση 5. Μεταφορές 6. Όρθια στάση, χωρίς στήριξη, με μάτια κλειστά 7. Όρθια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΜΑΝΣΕΤΑ Μανσέτα είναι το χτύπημα της μπάλας με τους πήχεις των χεριών όταν είναι ενωμένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας..

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ...έπειτα Ισορροπία στις μύτες... Συντονισμός χεριών και ποδιών στο τρέξιμο Σταμάτημα και ισορροπία με λυγισμένα γόνατα και πόδια χωριστά Κεφάλι ψηλά και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΩΝ ΑΡΧΙΚΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΩΝ ΑΡΧΙΚΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΩΝ ΑΡΧΙΚΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ 1. Ποια από τις ακόλουθες ομάδες Δυσκολιών Σώματος που παρουσιάζονται σε ένα ατομικό πρόγραμμα δεν είναι σωστή;

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις ενδυνάμωσης της σπονδυλικής στήλης

Ασκήσεις ενδυνάμωσης της σπονδυλικής στήλης Ασκήσεις ενδυνάμωσης της σπονδυλικής στήλης 1.Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα για να μειώσετε τη λόρδωση της μέσης. Αυτό θα χαλαρώσει τους ραχιαίους μυς. 2.Τοποθετήστε τα γόνατα και τα ισχία

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Πατεράκης - Φυσικοθεραπευτής

Στέφανος Πατεράκης - Φυσικοθεραπευτής ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ Ορισμός : Είναι η επιστήμη που μελετά την ανθρώπινη κίνηση. Χρησιμοποιεί γνώσεις από τη μηχανική της φυσικής, την ανατομία και τη φυσιολογία. Η Βαρύτητα Έλκει όλα τα σώματα προς το έδαφος.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣ ΜΕΣΟΚΥΚΛΟΣ

ΟΣ ΜΕΣΟΚΥΚΛΟΣ 2017-2018 3 ΟΣ ΜΕΣΟΚΥΚΛΟΣ 1 Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ 3/7/2017 9/7/2017 ΔΕΥΤΕΡΑ ( 29 Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ) 3Χ4Χ300 μ στο 59 δ=3 Δ=6 ΤΡΙΤΗ (30 Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ) 6Χ150 μ στο 28 δ=2 ΤΕΤΑΡΤΗ (31 Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ) 3Χ20 μ χαμηλά γόνατα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Η φυσική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική για τους ασθενείς με πόνο στον αυχένα. Οι ενοχλήσεις μπορούν να υφεθούν αν παραμείνετε ενεργοί. Η ελεγχόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής, Σακελλάρη Βασιλική, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD.

Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής, Σακελλάρη Βασιλική, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD. «Σχεδιασμός προγράμματος ασκήσεων σε άτομα τρίτης ηλικίας.» Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής, Σακελλάρη Βασιλική, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD. Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτικές ασκήσεις μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή

Θεραπευτικές ασκήσεις μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Θεραπευτικές ασκήσεις μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή ΕΥ ΖΩ W W W. E F Z O. G R Με τη στήριξη 2 Αγαπητέ ασθενή Η θεραπευτική άσκηση μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή

Διαβάστε περισσότερα

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17 ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις Εμπλεκόμενοιτομείς Ενότητα Στόχοι Υλικά 1 / 17 -Ψυχοκινητικός 2 / 17 - Οι σχέσεις στο χώρο που δημιουργεί το νήπιο ανάμεσα στο σώμα του και τ? αντικείμενα Τα νήπια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 2. Τα διδακτικά αντικείμενα της Παιδαγωγικής Γυμναστικής στο Δημοτικό σχολείο Μπαρκούκης Βασίλειος Επιστήμης

Διαβάστε περισσότερα

Η εκμάθηση της μετωπικής πάσας στην πετοσφαίριση

Η εκμάθηση της μετωπικής πάσας στην πετοσφαίριση Η εκμάθηση της μετωπικής πάσας στην πετοσφαίριση Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Φυσική αγωγή Δημιουργός: ΜΑΡΙΑ ΥΦΑΝΤΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ 2017-2020 1. Ατομικός Αγώνας 1.1. Το πρόγραμμα του Διαδρόμου αποτελείται από 5 έως 8 ασκήσεις ανάλογα την κατηγορία. 1.1.1. Ο διάδρομος χαρακτηρίζεται από συνεχόμενα, γρήγορα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΔΙΣΗ. Σοφία Α. Ξεργιά PT, MSc, PhD. Βάδιση Τμήμα Φυσικοθεραπείας

ΒΑΔΙΣΗ. Σοφία Α. Ξεργιά PT, MSc, PhD. Βάδιση Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΒΑΔΙΣΗ Σοφία Α. Ξεργιά PT, MSc, PhD Βάδιση Τμήμα Φυσικοθεραπείας Ο ΚΥΚΛΟΣ ΒΑ ΙΣΗΣ Βάδιση Ορισμός Φυσιολογική Βάδιση= Η σειρά των σύνθετων ριθμικών κινήσεων του κορμού και των άκρων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑΤΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

ΣΩΜΑΤΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΣΩΜΑΤΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Εξέταση και αξιολόγηση των κυρτωμάτων της σπονδυλικής στήλης 1 1. Κατακόρυφος άξονας 2 3 2. Λοβίο του αυτιού 3. Ακρώμιο 4 5 6 7 8 4. Ομφαλός 5. Πρόσθια

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για υγιή και ισορροπημένη άσκηση από τον personal trainer και σχεδιαστή της σειράς λειτουργικών οργάνων προπόνησης MPF

Συμβουλές για υγιή και ισορροπημένη άσκηση από τον personal trainer και σχεδιαστή της σειράς λειτουργικών οργάνων προπόνησης MPF mpfexperience.gr Συμβουλές για υγιή και ισορροπημένη άσκηση από τον personal trainer και σχεδιαστή της σειράς λειτουργικών οργάνων προπόνησης MPF Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα πολλοί άνθρωποι δεν γυμνάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 7. Κινήσεις με μπάλα: Jump shot Hook shot Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 8 ο : Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΒΑΡΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΥΕΣ ΤΗΣ ΩΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ

Μάθημα 8 ο : Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΒΑΡΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΥΕΣ ΤΗΣ ΩΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ (Κ.Μ. Μ 161) Μάθημα 8 ο : Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΒΑΡΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΥΕΣ ΤΗΣ ΩΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές πρέπει να είναι σε θέση να:

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ασκήσεις ισορροπίας. Άσκηση 1

Βασικές ασκήσεις ισορροπίας. Άσκηση 1 Το παρακάτω πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για τη βελτίωση της ισορροπίας και της ιδιοδεκτικότητας (η ικανότητα να αισθανόμαστε ή να γνωρίζουμε που βρίσκονται οι αρθρώσεις μας στο χώρο, χωρίς να έχουμε οπτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 3 ΟΣ ΜΕΣΟΚΥΚΛΟΣ 1 Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ 28/3/2016 3/4/2016 ΔΕΥΤΕΡΑ 1) Όσοι είχαν παιχνίδι την Κυριακή 2Χ25 συνεχόμενο τρέξιμο 138-144 σφυγμούς Γενική δύναμη (5Χ15 ραχιαίους κοιλιακούς) Ισομετρικές ασκήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_Technical-For-Camp_LEVEL I Page 1 of 9 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΘΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΝΟΜΑ ΑΣΘΕΝΗ: ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟΣ: Σπουδαιότητα

Διαβάστε περισσότερα

MASTER GYM FITNESS EVOLUTION ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣHΣ

MASTER GYM FITNESS EVOLUTION ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣHΣ Κωδ: ΜΑΣΤΖΥΜ MASTER GYM FITNESS EVOLUTION ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣHΣ Ο μοναδικός σχεδιασμός του Master Gym παρέχει στους χρήστες μια αποτελεσματική αλλά χαμηλής έντασης γυμναστική, στο σπίτι. Το Master Gym με τα αντιολισθητικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 1 ο ΜΕΡΟΣ Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Α. 2 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 1 ο ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα