ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΠΛΩΝ 1 ΠΡΟΣΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΕΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΠΛΩΝ 1 ΠΡΟΣΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΕΩΝ"

Transcript

1 Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Διάσταση το Η πλήρης αναφορά είναι η εξής: Χ. Λεμονίδης (1994). Γιατί και πώς χρησιμοποιούν οι μαθητές τα δάκτυλά τους στην εκτέλεση απλών προσθέσεων και αφαιρέσεων. Περιοδικό Διάσταση, Τεύχος,2-3, σσ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΠΛΩΝ 1 ΠΡΟΣΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΕΩΝ Χ. Λεμονίδης Π.Τ.Δ.Ε. Φλώρινας Εισαγωγή Γνωρίζουν οι διδάσκοντες, από την εμπειρία τους, ότι η χρήση των δακτύλων στο νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού είναι γενικά μια ενέργεια που συνδέεται με την αρίθμηση και την αντιστοίχιση ένα-προς-ένα μεταξύ των δακτύλων και των αριθμών. Διαλέξαμε να εξετάσουμε το χώρο των απλών νοερών πράξεων της πρόσθεσης και αφαίρεσης γιατί κατά τη διάρκεια της μάθησης αλλά και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μετά, για τις πράξεις αυτές στις πρώτες τάξεις της στοιχειώδους εκπαίδευσης γίνεται η μεγαλύτερη και τουλάχιστον η πιο εμφανής χρήση των δακτύλων. Γενικά η χρήση των δακτύλων στις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού είναι αποδεκτή και αναμενόμενη από τους διδάσκοντες μιας και προτείνεται σε μερικές περιπτώσεις στη σημερινή διδασκαλία και ως μέθοδος για την εισαγωγή και την εκτέλεση των πράξεων της πρόσθεσης και αφαίρεσης με αρίθμηση. Αντίθετα, η χρήση των δακτύλων στην κοινή γνώμη των διδασκόντων, δεν είναι αποδεκτή, δεν μπορεί να εξηγηθεί και είναι συνυφασμένη με αδυναμία από την πλευρά του μαθητή για την 1 Με τον όρο απλές προσθέσεις και αφαιρέσεις ενοούμε τις πράξεις αυτές που οι δύο όροι τους είναι μονοψήφιοι φυσικοί αριθμοί.

2 εκτέλεση των πράξεων αυτών, όταν αυτή εμφανίζεται στις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού. Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε το γιατί, τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί το παιδί τα δάκτυλά του και για ποια χρονική περίοδο διαρκεί αυτό, θα πρέπει να γνωρίζουμε πώς σκέφτονται τα παιδιά όταν εκτελούν νοερά τις απλές προσθέσεις και αφαιρέσεις. Θα πρέπει να ξέρουμε δηλαδή ποιες διαδικασίες ή στρατηγικές χρησιμοποιεί το παιδί και κατά τη διάρκεια ποιων χρονικών περιόδων για τη νοερή εκτέλεση των πράξεων αυτών. Θα πρέπει να ξέρουμε επίσης το πώς εξελίσσονται οι διαδικασίες αυτές ξεκινώντας από τις πρώτες ικανότητες που εμφανίζει το παιδί στην προσχολική ηλικία και συνίστανται στο να μπορεί να προσθέτει και να αφαιρεί με τη βοήθεια υλικών αντικειμένων (χωρίς να έχει δεχτεί κάποια ιδιαίτερη διδασκαλία γι'αυτό) μέχρι να φτάσει στις διαδικασίες που χρησιμοποιεί ο ενήλικος. Σήμερα στις διάφορες έρευνες για τη διαπίστωση των διαδικασιών που χρησιμοποιούν οι μαθητές στις πράξεις της πρόσθεσης και αφαίρεσης εφαρμόζονται κυρίως τρεις μέθοδοι. Η πρώτη μέθοδος είναι αυτή της μέτρησης του χρόνου απάντησης ή χρόνου αντίδρασης και χρησιμοποιείται σήμερα πάρα πολύ από τους ερευνητές λόγω της μεγάλης εξάπλωσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της εύκολης πρόσβασης σε αυτούς. Η μέθοδος αυτή συνίσταται στο ότι δίνεται στην οθόνη του υπολογιστή η πράξη και ζητείται από το παιδί η απάντηση ή δίνονται πράξεις με τις απαντήσεις τους και ζητείται από το παιδί να εξετάσει αν είναι σωστές ή λάθος. Οι χρόνοι των απαντήσεων μετρούνται από τον ίδιο τον υπολογιστή εάν οι απαντήσεις πληκτρολογούνται σε αυτόν ή σε διαφορετική περίπτωση χρησιμοποιείται χρονόμετρο. Η δεύτερη μέθοδος είναι η μέθοδος της προσωπικής συνέντευξης ή κλινικής εξέτασης. Με τη μέθοδο αυτή παρακολουθείται ατομικά το παιδί όταν εκτελεί μια πράξη και ο εξεταστής του θέτει προσχεδιασμένες ερωτήσεις για να ερμηνεύσει τον τρόπο σκέψης του. Η τρίτη μέθοδος είναι η ανάλυση των τύπων των λαθών που κάνουν τα παιδιά. Με την εξέταση των τύπων των λαθών στις διάφορες πράξεις που δίνονται επιχειρείται να διαγνωσθεί η διαδικασία επίλυσης που χρησιμοποιούν.

3 Οι έρευνες στις οποίες αναφερόμαστε σε αυτήν την εργασία για την εξακρίβωση των διαδικασιών, ποιες από αυτές και σε ποιες χρονικές περιόδους χρησιμοποιούνται είναι οι περισσότερες σε Αμερικανούς μαθητές. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη τέτοιες έρευνες για να μπορέσουμε να αναλύσουμε τις συμπεριφορές Ελλήνων μαθητών ή ενηλίκων. Αλλά αν και υπάρχουν διαφορές στα προγράμματα διδασκαλίας αυτές δεν είναι τόσο μεγάλες για να μην μπορέσουμε να δούμε μέσα από τις αναλύσεις των συμπεριφορών των Αμερικανών μαθητών ή ενηλίκων αντιστοιχίες και ανάλογες καταστάσεις και για τους Έλληνες. Έρευνες για την ανεύρεση των διαδικασιών της πρόσθεσης Τις δύο τελευταίες δεκαετίες έγιναν πολλές έρευνες για να βρεθούν οι μηχανισμοί και ο τρόπος με τον οποίο εκτελεί ο άνθρωπος τις απλές πράξεις της πρόσθεσης και αφαίρεσης. Αναπτύχθηκαν λοιπόν, καινούργιες θεωρίες και για τα πειράματα χρησιμοποιήθηκε πολύ η μέθοδος της μέτρησης του χρόνου αντίδρασης των μαθητών. Η μέθοδος αυτή έγινε πολύ προσιτή εξαιτίας της μεγάλης εξάπλωσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών, με τους οποίους μπορούμε εύκολα να μετρούμε τους χρόνους αντίδρασης. Μια από τις πρώτες έρευνες όπου χρησιμοποιήθηκε αυτή η μέθοδος για να μελετηθεί πώς το παιδί και ο ενήλικος λύνουν τις στοιχειώδεις προσθέσεις ήταν αυτή των Groen & Parkman (1972). Αυτοί έκαναν την υπόθεση ότι τα άτομα χρησιμοποιούσαν για τις προσθέσεις δύο κατηγορίες μηχανισμών. Την πρώτη κατηγορία την αποκάλεσαν ανακλητική ή αναπαραγωγική στρατηγική. Αυτή συνίσταται στην άμεση ανάκληση των αποτελεσμάτων ή των γεγονότων της πρόσθεσης από την μακρόχρονη μνήμη ή μνήμη μακράς διάρκειας. Για παράδειγμα, οι ενήλικες ξέρουν και απαντούν αυτόματα ότι 5 και 3 κάνει 8. Η δεύτερη κατηγορία απαιτεί μια διαδικασία υπολογισμού για να βρούμε την απάντηση. Αυτή ονομάστηκε ανακατασκευαστική στρατηγική. Σήμερα πολλοί ψυχολόγοι και διδακτικοί (βλέπε J.P. Fischer, 1992) την "ανακλητική" γνώση που ανακαλείται από τη μακρόχρονη μνήμη την ονομάζουν "δηλωτική" (declarative) γνώση και την "ανακατασκευαστική" γνώση, που δεν είναι άμεση και απαιτεί κάποιες διαδικασίες για την κατασκευή της, την ονομάζουν "διαδικαστική" (procedurale) γνώση.

4 Οι Groen & Parkman βρήκαν ότι ένα γραμμικό μοντέλο μπορεί να προβλέπει το χρόνο αντίδρασης για τις απλές νοερές προσθέσεις. Με το μοντέλο αυτό υποστηρίζεται ότι ο χρόνος αντίδρασης που μεσολαβεί μεταξύ της παρουσίασης της πράξης της πρόσθεσης και της απάντησής της από το παιδί μπορεί να προβλεφθεί από μια απλή εξίσωση της μορφής t =αχ+β, όπου β είναι μια σταθερά ανεξάρτητη από τα δεδομένα και εκφράζει το χρόνο που καταναλώνεται μέχρι κάποιος να αρχίσει να σκέφτεται πάνω στην πράξη. Εκφράζει επίσης το χρόνο που καταναλώνεται για να δοθεί η απάντηση. Ο συντελεστής α αντιστοιχεί στο χρόνο που απαιτείται για να αυξηθεί κατά 1 μια δεδομένη ποσότητα. Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό δηλαδή, αν δώσουμε σ ένα μαθητή της Α' δημοτικού να εκτελέσει την πρόσθεση 3+5, αυτός συνήθως αντιμεταθέτει την πράξη (5+3), αρχίζει να αριθμεί από το 5 αυξάνοντας κάθε φορά κατά ένα, μέχρι να προσθέσει 3. Ο χρόνος αντίδρασης λοιπόν, που μετριέται είναι ανάλογος (γραμμική συνάρτηση) με το μικρότερο από τους δύο αριθμούς που προστίθενται. 'Αλλα ενδιαφέροντα αποτελέσματα στα οποία κατέληξαν οι Groen και Parkman ήταν τα εξής: - Η πλειοψηφία των μαθητών της Α' δημοτικού λύνουν τις απλές προσθέσεις των μονοψηφίων αριθμών με αρίθμηση ένα-ένα ξεκινώντας από το μεγαλύτερο αριθμό του ζεύγους μ+ν. Δηλαδή αρχίζουν την αρίθμηση με το μεγαλύτερο από τους δυο προσθετέους, ανεξάρτητα με το ποιος είναι ο πρώτος και ποιος ο δεύτερος και ανεβαίνουν ένα-ένα τόσες φορές όσες μονάδες έχει ο μικρότερος προσθετέος. Προφανώς, αυτή η μέθοδος απαιτεί τα λιγότερα βήματα αύξησης. Σ αυτή τη διαδικασία ο χρόνος αντίδρασης είναι συνάρτηση του μεγέθους του μικροτέρου προσθετέου και γιαυτό η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως μοντέλο του ελαχίστου (min model). Στη συνέχεια, πολλές μελέτες έδειξαν ότι το μοντέλο του ελαχίστου επεκτείνεται και σε προβλήματα με άθροισμα μεγαλύτερο του 18 και σε παιδιά ηλικίας από 4 1 / 2 μέχρι 9 ή 10 χρόνων. - Ωστόσο το μοντέλο του ελαχίστου, δε φαίνεται να εφαρμόζεται όταν έχουμε πρόσθεση με "διπλά" (ζεύγη ίσων ψηφίων: 1+1, 2+2, 3+3,... Από την Α' δημοτικού ακόμη, η άθροιση των παραπάνω ζευγών φαίνεται να γίνεται με άμεση ανάκληση από τη μνήμη. Πράγματι, ο χρόνος

5 επίλυσης γιαυτά τα ζεύγη είναι σχεδόν αμετάβλητος, οποιοδήποτε και αν είναι το μέγεθος των ίσων ψηφίων. - Στους ενήλικες, οι αθροίσεις πραγματοποιούνται στην πλειοψηφία τους με άμεση ανάκληση από τη μνήμη μακράς διαρκείας, εκτός από κάποιες περιπτώσεις που δείχνουν ότι και οι ενήλικες χρησιμοποιούν μερικές φορές την αρίθμηση. Οι διαδικασίες της πρόσθεσης και η εξέλιξή τους Ο Carpenter (1981) βρίσκει ότι πολλά παιδιά στην προσχολική ηλικία (4-5 ετών), προτού ακόμη μάθουν τις αριθμητικές πράξεις, μπορούν να λύνουν προβλήματα του τύπου μ+ν (όπου τα μ και ν μπορεί να είναι μέχρι και 9) εφαρμόζοντας διαδικασίες απαρίθμησης με τη βοήθεια απαριθμήσιμων αντικειμένων. Το παιδί αρχίζει λοιπόν να βρίσκει αθροίσματα χρησιμοποιώντας τη διαδικασία της υλικής απαρίθμησης όλων των αντικειμένων. Μ αυτή τη διαδικασία το παιδί για να προσθέσει μ+ν αναπαριστά με αντικείμενα ή με τα δάκτυλά του τη συλλογή μ μετά τη συλλογή ν και απαριθμεί στη συνέχεια την ολότητα απαριθμώντας όλα τα στοιχεία αρχίζοντας από το 1. Τα δάκτυλα σ'αυτήν τη φάση παίζουν το ρόλο των αντικειμένων. Δηλαδή το παιδί χρησιμοποιεί τα δάκτυλά του για να δώσει υλική υπόσταση στους αριθμούς που πρέπει να αθροίσει. Εδώ γίνεται επίσης μια αντιστοίχιση ένα-προς-ένα μεταξύ δακτύλων και ακολουθίας των φυσικών αριθμών (1, 2, 3,...) ξεκινώντας από την αρχή της ακολουθίας αυτής. Η διαδικασία της υλικής απαρίθμησης δεν εφαρμόζεται από όλα τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Για παράδειγμα, οι Carpenter και Moser (1984) βρήκαν ότι σχεδόν το ένα έβδομο από τα παιδιά που εισάγονταν στην πρώτη τάξη δεν μπορούσαν να λύσουν κανένα πρόβλημα πρόσθεσης ακόμη και όταν είχαν στη διάθεσή τους αντικείμενα. Στο διάστημα που μεσολαβεί από την απαρίθμηση των συλλογών μέχρι την άμεση ανάκληση από τη μνήμη έχουμε τις αριθμητικές διαδικασίες που είναι οι εξής τέσσερις: α) Αρίθμηση όλων αρχίζοντας από τον πρώτο, β) Αρίθμηση από τον πρώτο,

6 γ) Αρίθμηση όλων αρχίζοντας από το μεγαλύτερο, δ) Αρίθμηση από το μεγαλύτερο. Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι διαδικασίες και πως εφαρμόζονται για μια πρόσθεση π.χ Αρίθμηση όλων αρχίζοντας από τον πρώτο: Το παιδί αριθμεί για τον πρώτο αριθμό (4) αρχίζοντας από το 1 "1, 2, 3, 4" και συνεχίζει αυτή την ευθεία αρίθμηση μέχρι την αρίθμηση και του δεύτερου (7) "5, 6, 7, 8, 9, 10, 11". Η απάντηση είναι ο τελευταίος αριθμός (11) αυτής της αρίθμησης. Αρίθμηση από τον πρώτο: εδώ το παιδί αριθμεί αρχίζοντας από τον πληθάριθμο του πρώτου προσθετέου που δίνεται στο πρόβλημα. Στο παράδειγμα μας, το παιδί θα πει " 4 (παύση)" και θα μετρήσει "5, 6, 7, 8, 9, 10, 11." Η απάντηση είναι 11. Αρίθμηση όλων αρχίζοντας από το μεγαλύτερο: Το παιδί αριθμεί μέχρι το μεγαλύτερο αριθμό (7) αρχίζοντας από το 1 "1, 2, 3, 4, 5, 6, 7" και συνεχίζει αυτή την ευθεία αρίθμηση μέχρι την αρίθμηση και του μικρότερου αριθμού (4) "8, 9, 10, 11". Η απάντηση είναι ο τελευταίος αριθμός (11) αυτής της αρίθμησης. Αρίθμηση από το μεγαλύτερο: εδώ το παιδί αρχίζει να αριθμεί από τον πληθάριθμο του μεγαλύτερου προσθετέου. Στο παράδειγμα, το παιδί θα μετρήσει "7 (παύση), 8, 9, 10, 11." Η απάντηση είναι 11. Αριθμώντας με τους παραπάνω τρόπους το παιδί για να σταματήσει όταν φτάσει στο αποτέλεσμα θα πρέπει να καταγράψει τον αριθμό των βημάτων που έχουν εκτελεστεί στην διάρκεια της αρίθμησης. Αυτό γίνεται πολύ συχνά με τη χρησιμοποίηση των δακτύλων του χεριού. Εδώ, η χρήση των δακτύλων είναι διαφορετική από αυτήν της προηγούμενης διαδικασίας της υλικής απαρίθμησης όλων. Στην περίπτωση αυτή το παιδί δε χρησιμοποιεί τα δάκτυλά του για να αναπαραστήσει τις δύο συλλογές των αντικειμένων και να απαριθμήσει το πλήθος τους αλλά για να ελέγξει την εξέλιξη της αρίθμησης και να μην ξεπεράσει το αποτέλεσμα όταν το φτάσει. Πιο συγκεκριμένα στο παραπάνω παράδειγμα στις διαδικασίες: Αρίθμηση όλων αρχίζοντας από τον πρώτο και Αρίθμηση από τον πρώτο, το παιδί θα χρησιμοποιήσει 7 δάκτυλα για να υπολογίσει τα 7 βήματα από το

7 5 μέχρι το 11. Ενώ στις διαδικασίες: Αρίθμηση όλων αρχίζοντας από το μεγαλύτερο και Αρίθμηση από το μεγαλύτερο το παιδί θα χρησιμοποιήσει 4 δάκτυλα για να υπολογίσει τα 4 βήματα από το 8 μέχρι το 11. Τα διάφορα πειράματα έδειξαν ότι τα παιδιά αρχίζουν να εκτελούν τις προσθέσεις με τη διαδικασία της υλικής απαρίθμησης όλων, χρησιμοποιούν επίσης τις διαδικασίες της Αρίθμησης όλων αρχίζοντας από τον πρώτο και την Αρίθμηση από τον πρώτο, όπου σέβονται και ακολουθούν τη σειρά μ+ν με την οποία παρουσιάζονται οι όροι. Στη συνέχεια χρησιμοποιούν τις διαδικασίες: Αρίθμηση όλων αρχίζοντας από το μεγαλύτερο και Αρίθμηση από το μεγαλύτερο, οι οποίες είναι πιο έξυπνες και απαιτούν τη χρήση της αντιμεταθετικής ιδιότητας. Γνωρίζουμε όμως, από τις έρευνες του Greco (1962), ότι η κατάκτηση της ιδιότητας αυτής έρχεται πολύ αργότερα στο παιδί. Η πρόωρη χρήση της αντιμεταθετικής ιδιότητας εδώ δε σημαίνει βέβαια μια συνειδητή και λογική γνώση αυτής της ιδιότητας από την πλευρά του παιδιού. Όπως ήδη έχουμε πει, οι ενήλικες όταν πραγματοποιούν μια στοιχειώδη πρόσθεση, τις περισσότερες φορές, ανακαλούν άμεσα τις απαντήσεις από τη μνήμη μακράς διάρκειας (Μ.Μ.Δ) χωρίς να αριθμούν. Υπάρχουν δύο τύποι διαδικασιών που γίνονται νοερά χωρίς αρίθμηση και είναι οι εξής: 'Αμεση ανάκληση από τη μνήμη: εδώ το παιδί ανακαλεί από τη μνήμη μακράς διάρκειας την αριθμητική πράξη "4 και 7 ίσον 11" ή "7 και 4 ίσον 11". Παραγωγή πράξης: το παιδί εδώ παράγει την απάντησή του βασιζόμενο σε μια ή περισσότερες ανακαλούμενες πράξεις (π.χ. "7 και 3 ίσον 10, 10 και 1 ίσον 11" ή "4 και 6 ίσον 10, 10 και 1 ίσον 11"). Εδώ οι περισσότερες πράξεις που ανακαλούνται είναι αθροίσματα του 10 ή αθροίσματα των "διπλασίων". Στη συνέχεια θα εξετάσουμε πότε και πως πραγματοποιείται το πέρασμα από την αρίθμηση στην ανάκληση από τη μακρόχρονη μνήμη. Οι Αshcraft και Fierman (1982) πραγματοποίησαν κάποιες έρευνες για να εξετάσουν αυτό το πέρασμα. Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών έδειξαν ότι στην τρίτη τάξη του δημοτικού τα παιδιά περνούν από μία "ανακατασκευαστική στρατηγική" όπου κυριαρχεί η αρίθμηση σε μια

8 "αναπαραγωγική στρατηγική" που χαρακτηρίζεται από την προσφυγή, αν όχι συστηματική, ωστόσο, πολύ συχνή, στην ανάκληση από τη μακρόχρονη μνήμη. Στην έρευνα αυτή φάνηκε επίσης ότι στην πρώτη δημοτικού τα παιδιά αριθμούν μαζικά ενώ στην τετάρτη δημοτικού η συμπεριφορά τους είναι σχεδόν παρόμοια μ αυτή των ενηλίκων. Οι μαθητές της δευτέρας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: μερικοί λειτουργούν ακόμη όπως στην πρώτη και άλλοι όπως οι ενήλικες αν και η ταχύτητα απάντησης θα συνεχίζει να μεγαλώνει για αρκετά χρόνια. Στη διάρκεια λοιπόν της στοιχειώδους εκπαίδευσης παρατηρούμε προοδευτικά ένα πέρασμα από μια μέθοδο επίλυσης των απλών προσθέσεων που βασίζεται στην αρίθμηση σε μια άλλη μέθοδο που λειτουργεί ουσιαστικά με την έρευνα και την ανάκληση των πληροφοριών που είναι αποθηκευμένες στη μακρόχρονη μνήμη καθώς επίσης και με την παραγωγή πράξεων. Δεν πρέπει από τα παραπάνω να σχηματίσουμε μια απλοϊκή αντίληψη που διχοτομεί την ανάπτυξη σε: αρίθμηση στην πρώτη δημοτικού, ανάκληση από τη μνήμη μετά την τετάρτη δημοτικού. Διότι, αφενός από την πρώτη τάξη οι μαθητές χρησιμοποιούν την άμεση πρόσβαση στην μνήμη για να λύσουν τις προσθέσεις των "διπλών" (2+2, 3+3,...) - στην πρώτη τάξη λοιπόν μπορεί να κυριαρχεί η αρίθμηση αλλά δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι είναι η μόνη διαδικασία που χρησιμοποιούν οι μαθητές - και αφετέρου βρίσκουμε, στους μεγαλύτερους ακόμη και τους ενήλικες την προσφυγή σε διαδικασίες αρίθμησης. Σε μια έρευνά τους οι Svenson και Sjoberg (1983) παρακολουθούσαν κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων χρόνων του δημοτικού μια ομάδα από δώδεκα παιδιά. Στο τέλος κάθε εξαμήνου υπέβαλαν τα παιδιά σε μια εξέταση επίλυσης πενήντα προσθέσεων μ+ν, τέτοιων ώστε μ+ν<13, 1<μ<13 και 1<ν<13. Στην εξέταση αυτή δε μετρήθηκε ο χρόνος απάντησης, όπως γινόταν προηγουμένως, αλλά ρωτήθηκαν τα παιδιά για τη μέθοδο που χρησιμοποιούσαν για την εκτέλεση των προσθέσεων. Τα αποτελέσματα αυτά βέβαια, για να είναι έγκυρα, διασταυρώθηκαν και με άλλα όπου μετριόταν και ο χρόνος απάντησης. Οι Svenson και Sjoberg διαχώρισαν ανάμεσα από πολλές άλλες τρεις μόνο διαδικασίες που είχαν μια συχνότητα τέτοια που μπορούσαν να παρατηρηθούν σε μια μακροχρόνια μελέτη. Αυτές ήταν:

9 - Η Αρίθμηση από το μεγαλύτερο. - Αρίθμηση όπως η προηγούμενη αλλά με τη βοήθεια των δακτύλων. - Η άμεση ανάκληση από τη μνήμη. Η εξέλιξη αυτών των τριών κατηγοριών συμπεριφοράς φαίνεται στο παρακάτω σχήμα. % Νοερή αρίθμηση 'Αμεση ανάκλ. από τη μνήμη Αρίθμηση με δάκτυλα. 1:1 1:2 2:1 2:2 3:1 3:2 (Svenson και Sjoberg, 1983). τάξη: εξάμηνο Σε αυτήν τη γραφική παράσταση βλέπουμε τα ποσοστά χρησιμοποίησης των διαφόρων διαδικασιών για την εκτέλεση των προσθέσεων ανάλογα με την τάξη και το εξάμηνο που βρίσκονται οι μαθητές. Στο παραπάνω σχήμα όπως ήταν αναμενόμενο παρατηρούμε, μια κανονική αύξηση των ποσοστών των απαντήσεων της άμεσης ανάκλησης από την Μ.Μ.Δ. όσο αυξάνεται η τάξη και το εξάμηνο που βρίσκονται οι μαθητές. Αντίθετα, τα ποσοστά της νοερής αρίθμησης αυξάνουν πολύ γρήγορα και μετά σταθεροποιούνται χωρίς να ελαττώνεται τουλάχιστον για τη χρονική περίοδο που εξετάζεται. Η αρίθμηση με τα δάκτυλα παρουσιάζει μια μεγάλη ανάπτυξη στην διάρκεια της δευτέρας τάξης και έχει στην συνέχεια επίσης μια γρήγορη ελάττωση. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι, η πρόσθεση μεταξύ μονοψηφίων αριθμών παρ όλη την απλότητά της φαίνεται να ενεργοποιεί ταυτόχρονα γνώσεις αυτοματισμού, (δηλωτικές) όπως η άμεση ανάκληση από τη μνήμη και γνώσεις (διαδικαστικές) που κατασκευάζονται με κάποιες διαδικασίες όπως η αρίθμηση.

10 Μόνο η αναλογία αυτών των δύο ειδών γνώσεων μεταβάλλεται στην διάρκεια της ανάπτυξης του παιδιού. 'Ετσι το παιδί αρχίζει με την υλική διαδικασία της απαρίθμησης όλων προτού να χρησιμοποιήσει διαδικασίες πιο πολύπλοκες που εμπεριέχουν την αντιμεταθετική ιδιότητα. Στην συνέχεια υπάρχει μια σύνθετη εξέλιξη των διαδικασιών και της χρήσης τους μέχρι που φτάνουμε στους ενήλικες, όπου κυριαρχεί η διαδικασία της άμεσης ανάκλησης από την Μ.Μ.Δ. 'Ερευνες για την ανεύρεση των διαδικασιών της αφαίρεσης Από τους πρώτους που ερεύνησαν της διαδικασίες της αφαίρεσης ήταν οι Woods, Resnick και Groen (1975). Αυτοί ενδιαφέρθηκαν να βρουν εάν τα παιδιά χρησιμοποιούσαν μεθόδους της αρίθμησης για την εκτέλεση απλών αφαιρέσεων με μονοψήφιους αριθμούς. Εξέτασαν παιδιά της δευτέρας και πέμπτης δημοτικού σε μια σειρά από απλές αφαιρέσεις μ-ν = ; τέτοιες ώστε 0<μ<9 και 0<ν<8. Τα παιδιά εκτέλεσαν πενήντα τέσσερις πράξεις αυτού του τύπου πατώντας την απάντηση στα πλήκτρα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή (από 0 έως 9), ο οποίος χρησίμευε ταυτόχρονα για την παρουσίαση των πράξεων και για τη μέτρηση των χρόνων απάντησης. Στην έρευνα αυτή βρέθηκε ότι οι μαθητές χρησιμοποιούσαν τα παρακάτω τρία μοντέλα αρίθμησης για να δώσουν τις απαντήσεις τους: Το μοντέλο ή διαδικασία ελάττωσης, σύμφωνα με το οποίο το παιδί αρχίζει με το μεγαλύτερο αριθμό (το μειωτέο) και μετά μειώνει κατά ένα τόσες φορές όσες μονάδες έχει ο μικρότερος αριθμός (ο αφαιρετέος). Σ αυτό το μοντέλο ο χρόνος αντίδρασης για την απάντηση θα είναι συνάρτηση του μικρότερου αριθμού. Το μοντέλο ή διαδικασία αύξησης, εδώ το παιδί αρχίζει με το μικρότερο από τους δύο αριθμούς και αυξάνει κατά ένα μέχρι να φτάσει στο μεγαλύτερο αριθμό. Ο αριθμός των βημάτων που πραγματοποιεί κατά την αύξηση αυτή θα είναι η απάντηση. Ο χρόνος αντίδρασης σ αυτό το μοντέλο είναι συνάρτηση της διαφοράς του αφαιρετέου από το μειωτέο. Το μοντέλο ή διαδικασία επιλογής συνίσταται στην χρησιμοποίηση, είτε της διαδικασίας ελάττωσης, είτε της διαδικασίας της αύξησης για την πραγματοποίηση της αφαίρεσης. Η επιλογή της μιας από τις δύο αυτές

11 διαδικασίες εξαρτάται από το ποια απαιτεί λιγότερα βήματα. Ο χρόνος αντίδρασης εδώ είναι συνάρτηση του μικρότερου αριθμού, του αφαιρετέου και της διαφοράς. Εάν για παράδειγμα έχουμε την αφαίρεση μ-ν=χ τότε για το χρόνο αντίδρασης t θα έχουμε: t= f(min ν,χ). Τα σημαντικότερα αποτελέσματα από την έρευνα αυτή ήταν τα εξής: - Το μοντέλο της επιλογής είναι αυτό που εφαρμόζει καλύτερα και εξηγεί τα εμπειρικά δεδομένα της έρευνας, δηλαδή όταν τα παιδιά του δημοτικού εκτελούν νοερές αφαιρέσεις εφαρμόζουν τη διαδικασία της επιλογής, δηλαδή διαλέγουν είτε τη διαδικασία της αύξησης είτε της ελάττωσης ανάλογα με το ποια από τις δύο είναι η πιο γρήγορη. - Βρέθηκε επίσης ότι δύο τύποι πράξεων ξεχώρισαν από τις άλλες - τα "διπλά" : 2-2, 6-6, κλπ. - οι πράξεις του τύπου "2ν-ν" : 4-2, 6-3, κλπ. αυτό δείχνει, όπως και για την περίπτωση της πρόσθεσης, ότι αυτές οι πράξεις από τη δευτέρα δημοτικού λύνονται με διαφορετικό τρόπο από τις άλλες. Οι διαδικασίες του ελαχίστου και της επιλογής, αν και φαίνεται να είναι οι κυριότερες που χρησιμοποιούνται στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, δεν είναι όμως οι μοναδικές που χρησιμοποιούνται. Οι διαδικασίες της αφαίρεσης και η εξέλιξή τους Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε όλες τις διαδικασίες που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να κάνουν νοερά αφαιρέσεις με μονοψήφιους αριθμούς. Τα τρία επίπεδα που περιγράψαμε προηγουμένως για την πρόσθεση υπάρχουν επίσης και για τις λύσεις των προβλημάτων με αφαίρεση. Στο πρώτο επίπεδο της άμεσης μοντελοποίησης και στο δεύτερο επίπεδο της αρίθμησης, έχουμε περισσότερους τύπους διαδικασιών αφαίρεσης. Παρακάτω θα εξετάσουμε αναλυτικά αυτές τις διάφορες διαδικασίες της αφαίρεσης: Υλικές διαδικασίες

12 Διαχωρισμός από: η διαδικασία αυτή συνίσταται στο ότι, το παιδί κατασκευάζει το μεγαλύτερο σύνολο χρησιμοποιώντας αντικείμενα ή τα δάκτυλά του, στη συνέχεια διαχωρίζει από αυτό το μικρότερο σύνολο και μετά απαριθμεί όσα στοιχεία μένουν για να δώσει την απάντηση. Θα εξετάσουμε πως εφαρμόζονται οι διάφορες διαδικασίες της αφαίρεσης στο εξής πρόβλημα: "Η Κατερίνα έχει 11 καραμέλες. Ο Γιάννης έχει 4 καραμέλες. Πόσες καραμέλες περισσότερες έχει η Κατερίνα από το Γιάννη;" Στη διαδικασία Διαχωρισμός από, το παιδί χρησιμοποιώντας αντικείμενα ή τα δάκτυλά του, κατασκευάζει ένα σύνολο που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο αριθμό (11) του προβλήματος και μετά αποσύρει τόσα αντικείμενα όσα δείχνει ο μικρότερος αριθμός (4). Η απάντηση είναι ο αριθμός των αντικειμένων που μένουν (7). Διαχωρισμός μέχρι: αυτή η διαδικασία είναι παρόμοια με τη διαδικασία Διαχωρισμός από με τη διαφορά ότι εδώ διαχωρίζονται από το μεγάλο αρχικό σύνολο τόσα στοιχεία ώστε αυτά που θα μείνουν να είναι ίσα με το μικρότερο όρο που δίνεται στο πρόβλημα. Απαριθμώντας τον αριθμό των αντικειμένων που διαχωρίστηκαν έχουμε την απάντηση. Στο συγκεκριμένο πρόβλημα, το παιδί κατασκευάζει ένα σύνολο που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο αριθμό (11) μετά αποσύρει αντικείμενα μέχρι να μείνουν τόσα όσα δείχνει ο μικρότερος αριθμός (4), η απάντηση βρίσκεται με την απαρίθμηση των αντικειμένων που αποσύρθηκαν (7). Πρόσθεση ή Συμπλήρωση: το παιδί διαλέγει ένα αριθμό αντικειμένων (4), ίσο με το μικρότερο από τους δύο δεδομένους αριθμούς. Στη συνέχεια, προσθέτει σ'αυτό το σύνολο ένα-ένα αντικείμενα μέχρι να φτάσει σε μια συλλογή ίση με το μεγαλύτερο από τους δεδομένους αριθμούς (11). Μετρώντας τον αριθμό των αντικειμένων που προστέθηκαν έχουμε την απάντηση (7). Αντιπαραβολή: αυτή πραγματοποιείται μόνο όταν υπάρχουν συγκεκριμένα αντικείμενα. Είναι αδύνατον να γίνει νοερά. Μ'αυτή τη διαδικασία αντιπαραβάλλονται και αντιστοιχίζονται ένα προς ένα τα στοιχεία των δύο συνόλων. Απαριθμώντας ότι περισσεύει από αυτήν την αντιπαραβολή έχουμε την απάντηση.

13 Για το πρόβλημα εδώ, το παιδί κατασκευάζει ένα σύνολο που αντιστοιχεί στο μικρότερο αριθμό (4) και ένα σύνολο που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο αριθμό (11) και τα αντιπαραβάλλει αντιστοιχώντας τα στοιχεία του πρώτου συνόλου με μέρος των στοιχείων του μεγαλυτέρου μέχρι να περισσέψει ένα σύνολο. Η απάντηση είναι ο αριθμός των αντικειμένων που παρέμειναν στο μη αντιστοιχιζόμενο σύνολο (7). Αριθμητικές διαδικασίες. Αντίστροφη αρίθμηση από: εδώ το παιδί πραγματοποιεί μια αντίστροφη αρίθμηση αρχίζοντας από το μεγαλύτερο των δύο όρων που δίνονται στο πρόβλημα. Η αντίστροφη αρίθμηση εδώ γίνεται σε τόσους αριθμούς όσος είναι ο μικρότερος όρος. Ο τελευταίος αριθμός που προφέρεται σ'αυτή την αντίστροφη αρίθμηση είναι η απάντηση. Στο παράδειγμα, το παιδί αριθμεί αντίστροφα αρχίζοντας από το 11 και κατεβαίνει 4 λέξεις-αριθμούς "10, 9, 8, 7", ο τελευταίος αριθμός στην αρίθμηση αυτή (7) είναι η απάντηση. Αντίστροφη αρίθμηση μέχρι: σ'αυτή τη διαδικασία πραγματοποιείται η αντίστροφη αρίθμηση ξεκινώντας από το μεγαλύτερο από τους δύο όρους μέχρι να φτάσουμε στον αριθμό που εκφράζει το μικρότερο όρο. Απαριθμώντας τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν σ'αυτή την αρίθμηση βρίσκεται η απάντηση. Στο παράδειγμα, το παιδί αριθμεί αντίστροφα αρχίζοντας από το 11 και συνεχίζει μέχρι να φτάσει στο μικρότερο αριθμό 4 "10, 9, 8, 7, 6, 5, 4", η απάντηση είναι ο αριθμός των λέξεων-αριθμών που αριθμήθηκαν (7). Ευθεία αρίθμηση από δεδομένο: εδώ το παιδί εκτελεί μια ευθεία αρίθμηση αρχίζοντας από το μικρότερο από τους δύο δεδομένους αριθμούς (4) και αριθμεί μέχρι να φτάσει το μεγαλύτερο από τους αριθμούς αυτούς (11) "5, 6, 7, 8, 9, 10, 11". Μετρώντας τα βήματα που έκανε σ'αυτή την αρίθμηση έχει την απάντηση (7). Επιλογή: είναι μικτή και συνίσταται στην χρήση είτε της Αντίστροφης αρίθμησης από, είτε της Ευθείας αρίθμησης από δεδομένο.

14 Μ'αυτή τη διαδικασία, το παιδί αποφασίζει και διαλέγει για να λύσει το πρόβλημα τη διαδικασία που χρειάζεται την αρίθμηση των λιγότερων αριθμών. Στο παράδειγμα μας, η διαδικασία Αντίστροφη αρίθμηση είναι πιο σύντομη από την Ευθεία αρίθμηση από δεδομένο. Σε αυτές τις διαδικασίες της αρίθμησης, ο μαθητής χρησιμοποιεί τα δάκτυλά του ως ένα είδος μετρητή που καταγράφει τα βήματα που κάνει στην αντίστροφη αρίθμηση ή στην ευθεία αρίθμηση. Στη διαδικασία δηλαδή της Αντίστροφης αρίθμησης από, στο συγκεκριμένο παράδειγμα, το παιδί θα χρησιμοποιήσει τα δάκτυλά του για να ελέγξει τα τέσσερα βήματα που θα κατεβεί απαγγέλλοντας τους αριθμούς "10, 9, 8, 7". Εδώ βέβαια ξέρει εκ των προτέρων ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει 4 δάκτυλα. Στη διαδικασία της Αντίστροφης αρίθμησης μέχρι, το παιδί θα χρησιμοποιήσει τα δάκτυλά του για να καταγράψει πόσα βήματα θα διανύσει κατά τη διάρκεια της αντίστροφης αρίθμησης από το 10 μέχρι το 4. Επίσης στη διαδικασία της Ευθείας αρίθμησης από δεδομένο τα δάκτυλα χρησιμοποιούνται για να καταγράψουν τα βήματα που εκτελούνται κατά την ευθεία αρίθμηση από το 5 μέχρι το 11. Νοερές διαδικασίες. Όπως στην πρόσθεση και για την αφαίρεση έχουμε τις δύο βασικές διαδικασίες: την Άμεση ανάκληση από τη μνήμη των αριθμητικών πράξεων και την παραγωγή πράξεων. Εδώ, οι περισσότερες από τις πράξεις που ανακαλούνται από τη μνήμη βασίζονται στην πρόσθεση. Ας δούμε πώς λειτουργούν αυτές οι διαδικασίες στο παράδειγμά μας. 'Αμεση ανάκληση της αφαίρεσης: το παιδί ανακαλεί άμεσα μια αφαίρεση με τους δύο αριθμούς (4 και 11) από τη μνήμη μακράς διάρκειας "11 μείον 4 ίσον 7". 'Εμμεση ανάκληση της αφαίρεσης: το παιδί ανακαλεί μια έμμεση αφαιρετική πράξη με τους δύο αριθμούς (4 και 11) άμεσα από τη μνήμη μακράς διάρκειας "11 μείον 7 ίσον 4". 'Εμμεση ανάκληση της πρόσθεσης: το παιδί ανακαλεί μια έμμεση προσθετική πράξη με τους δύο αριθμούς (4 και 11) άμεσα από τη μνήμη "4 και 7 ίσον 11".

15 Παραγωγή άμεσης αφαίρεσης: το παιδί βασιζόμενο σε ανακαλούμενες πράξεις, παράγει την απάντησή του αφαιρώντας το μικρότερο αριθμό (4) από το μεγαλύτερο (11). (π.χ. "11 μείον 1 ίσον 10, 10 μείον 3 ίσον 7"). Παραγωγή έμμεσης αφαίρεσης: το παιδί βασιζόμενο σε ανακαλούμενες πράξεις, παράγει την απάντησή του προσδιορίζοντας ποια ποσότητα πρέπει να αφαιρέσει από το μεγαλύτερο αριθμό (11) για να πάρει το μικρότερο αριθμό (4). (π.χ. "11 μείον 1 ίσον 10 και 10 μείον 6 ίσον 4, έτσι η απάντηση είναι 1 και 6, που ισούται με 7"). Παραγωγή έμμεσης πρόσθεσης: το παιδί βασιζόμενο σε ανακαλούμενες πράξεις, παράγει την απάντησή του προσδιορίζοντας ποια ποσότητα πρέπει να προσθέσει στο μικρότερο αριθμό (4) για να πάρει το μεγαλύτερο αριθμό (11). (π.χ. "4 και 6 ίσον 10 και 10 και 1 ίσον 11, έτσι η απάντηση είναι 6 και 1, που ισούται με 7"). Οι Svenson και Sjoberg (1982) ερεύνησαν πώς εξελίσσονται οι διαδικασίες εκτέλεσης της αφαίρεσης παρακολουθώντας δώδεκα παιδιά κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού. Τους μαθητές αυτούς τους εξέταζαν σε εξήντα-έξι αφαιρέσεις (μ-ν, με 0<μ<13) στο τέλος κάθε εξαμήνου (εκτός από το πρώτο εξάμηνο της πρώτης τάξης). Αυτοί έπρεπε να εξηγούν στους εξεταστές πώς εκτελούσαν κάθε φορά τις διάφορες αφαιρέσεις. Από την ανάλυση της συμπεριφοράς των παιδιών βρέθηκε ένας αριθμός από διαδικασίες που χρησιμοποιούσαν οι μαθητές και εξετάστηκε η διαχρονική εξέλιξη των διαδικασιών αυτών. % %.50 Αρίθμηση με δάκτυλα..50 Νοερή αντίστροφη αρίθμηση 'Αμεση ανάκλ. από Μ.Μ.Δ. 1:2 2:1 2:2 3:1 3:2 Ευθεία αρίθμηση. 1:2 2:1 2:2 3:1 3:2 τάξη: (Svenson και Sjoberg, 1982)

16 Στο παραπάνω σχήμα βλέπουμε το ποσοστά χρησιμοποίησης των διαφόρων διαδικασιών για την εκτέλεση των αφαιρέσεων ανάλογα με την τάξη και το εξάμηνο που βρίσκονται οι μαθητές. Από την εξέλιξη των διαδικασιών αυτών στο παραπάνω σχήμα μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι: - Τα ποσοστά της διαδικασίας της άμεσης ανάκλησης από την Μ.Μ.Δ. αυξάνονται σχεδόν γραμμικά από 25% στο τέλος της πρώτης σε 50% στο τέλος της τρίτης. - Η χρήση των δακτύλων ακολουθεί μια απότομη αύξηση από την πρώτη προς τη δευτέρα τάξη και στη συνέχεια μια απότομη μείωση. - Οι διαδικασίες της αντίστροφης αρίθμησης χρησιμοποιούνται σε υψηλό ποσοστό με αρκετά αυξητικές τάσεις κατά τη διάρκεια των δυο πρώτων τάξεων. Αντίθετα στην τρίτη τάξη έχουμε μείωση των ποσοστών της χρήσης αυτής της διαδικασίας αλλά παρόλα αυτά παραμένει σε αρκετά υψηλό επίπεδο. - Οι διαδικασίες της ευθείας αρίθμησης ξεκινούν με χαμηλά ποσοστά στην πρώτη τάξη συνεχίζουν όμως με μια σταθερή αύξηση στις δύο επόμενες τάξεις. Συμπερασματικά για την εξέλιξη των διαδικασιών εκτέλεσης της αφαίρεσης μπορούμε να πούμε τα εξής: - Σε μια πρώτη φάση χρησιμοποιείται η μέθοδος επίλυσης που βασίζεται σε υλικά αντικείμενα ή τα δάκτυλα. Οι διαδικασίες αυτές περιγράφονται λεπτομερώς παραπάνω. - Στη συνέχεια έχουμε μια συχνή χρήση μεθόδων επίλυσης με αρίθμηση (ευθεία ή αντίστροφη) με ή χωρίς τη βοήθεια των δακτύλων. Η χρήση της αρίθμησης μειώνεται αναλογικά με το πέρασμα του χρόνου αλλά δεν εξαφανίζεται εντελώς ακόμη και στους ενήλικες. - Τέλος, η διαδικασία που χρησιμοποιείται περισσότερο είναι η άμεση ανάκληση από την Μ.Μ.Δ. Βρέθηκε ότι στη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου ένας μαθητής συχνά χρησιμοποιεί διαφορετικές διαδικασίες για την εκτέλεση των αφαιρέσεων πράγμα που κάνει δύσκολη τη διαπίστωσή τους. Η εξέλιξη των διαδικασιών εκτέλεσης των νοερών αφαιρέσεων αν και φαίνεται σχεδόν παρόμοια με αυτήν που είδαμε και για την πρόσθεση διαφέρει από αυτήν, γιατί τα φαινόμενα της αφαίρεσης αποδεικνύεται ότι είναι πολύ πιο σύνθετα.

17 Συμπεράσματα-Συζήτηση Τελικά, όπως είδαμε από τα προηγούμενα η εκτέλεση των πράξεων της πρόσθεσης και αφαίρεσης μεταξύ μονοψηφίων αριθμών ενεργοποιεί στον άνθρωπο ταυτόχρονα γνώσεις αυτοματισμού (δηλωτικές) όπως είναι η άμεση ανάκληση από τη μνήμη και γνώσεις (διαδικαστικές) που κατασκευάζονται με κάποιες διαδικασίες όπως η αρίθμηση. Θα πρέπει να πούμε ότι από τη σύγκριση των τεσσάρων απλών πράξεων έχει βρεθεί ότι η πρόσθεση και προπαντός η αφαίρεση εκτελούνται μ'ένα τρόπο περισσότερο διαδικαστικό από την πράξη του πολλαπλασιασμού, της οποίας η μάθηση έχει χαρακτήρα περισσότερο δηλωτικό (βλέπε Χ. Λεμονίδη, 1994). Η αναλογία αυτών των δύο ειδών γνώσεων μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του παιδιού. Το παιδί λοιπόν αρχίζει από την προσχολική ηλικία ακόμη, με τις υλικές διαδικασίες όπως είναι για παράδειγμα η αρίθμηση όλων και στη συνέχεια χρησιμοποιεί τις διαδικασίες της νοερής αρίθμησης που είναι πιο πολύπλοκες και εμπεριέχουν για την πρόσθεση την αντιμεταθετική ιδιότητα. Στην πορεία υπάρχει μια πιο σύνθετη εξέλιξη των διαδικασιών και του τρόπου που χρησιμοποιούνται μέχρι που φτάνουμε στους ενήλικες, όπου κυριαρχεί η διαδικασία της ανάκλησης από τη μακρόχρονη μνήμη. Στην μακρόχρονη αυτή εξέλιξη η χρήση των δακτύλων εμφανίζεται κυρίως στις υλικές διαδικασίες και στις νοερές διαδικασίες της αρίθμησης. Στις υλικές διαδικασίες τα δάκτυλα παίζουν το ρόλο των αντικειμένων και χρησιμοποιούνται από τα παιδιά με τρόπο ώστε να αναπαριστούν υλικά τους αριθμούς που παίρνουν μέρος στην πράξη. Για παράδειγμα, για να εκτελεστεί η αφαίρεση 7-3 με την υλική διαδικασία του Διαχωρισμού από, το παιδί θα αναπαραστήσει με 7 δάκτυλα τον αριθμό 7 στη συνέχεια θα διαχωρίσει από αυτά τα 3 δάκτυλα και μετά θα απαριθμήσει τα δάκτυλα που έμειναν για να βρει τη διαφορά που είναι 4. Στις διαδικασίες όμως της αρίθμησης τα δάκτυλα δε χρησιμοποιούνται με τον ίδιο τρόπο. Εδώ τα δάκτυλα δε χρησιμοποιούνται για την υλική αναπαράσταση των αριθμών, αλλά, παίζουν ένα ρόλο "μετρητή" που λειτουργεί παράλληλα με τις διαδικασίες της ευθείας ή αντίστροφης αρίθμησης και καταμετράει κάθε φορά τα βήματα που γίνονται.

18 Για παράδειγμα, για να εκτελεστεί η αφαίρεση 7-3 με τη διαδικασία της Αντίστροφης αρίθμησης από το παιδί, αριθμεί αντίστροφα αρχίζοντας από το 7 και κατεβαίνει 3 λέξεις-αριθμούς "6, 5, 4", όπου ο τελευταίος αριθμός είναι η απάντηση. Για να ελέγξει λοιπόν το παιδί ότι θα κατεβεί 3 βήματα και όχι περισσότερα ή λιγότερα, χρησιμοποιεί κατά την αντίστροφη αρίθμηση 3 δάκτυλα στα οποία αντιστοιχεί τους αριθμούς 6, 5 και 4. Η χρήση των δακτύλων λοιπόν εμφανίζεται με δύο μορφές: με τη μορφή της υλικής (ή δακτυλικής θα λέγαμε) αναπαράστασης των αριθμών που παίρνουν μέρος στις πράξεις της πρόσθεσης και αφαίρεσης και με τη μορφή του "μετρητή" που λειτουργεί παράλληλα με την ευθεία ή αντίστροφη αρίθμηση. Η πρώτη μορφή της χρήσης των δακτύλων φυσιολογικά εξαλείφεται γρήγορα γιατί τα παιδιά μέσω της διδασκαλίας ανακαλύπτουν και χρησιμοποιούν διαδικασίες πιο αποτελεσματικές όπως αυτές της νοερής αρίθμησης και της άμεσης ανάκλησης από τη μνήμη. Η δεύτερη μορφή όμως της χρήσης των δακτύλων που είναι συνυφασμένη με τις διαδικασίες της ευθείας ή αντίστροφης αρίθμησης όπως είδαμε στις γραφικές παραστάσεις των Svenson και Sjoberg (1982, 1983) παρουσιάζουν μια έξαρση στην πρώτη και δευτέρα τάξη του δημοτικού αλλά από την τρίτη τάξη και μετά παρουσιάζουν μια απότομη μείωση. Αυτή η μείωση βέβαια της χρήσης των δακτύλων από την τρίτη τάξη και μετά δε σημαίνει ότι τα παιδιά σταματούν να χρησιμοποιούν τις διαδικασίες της αρίθμησης, γιατί όπως είδαμε σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και οι ενήλικες αριθμούν. Απλώς, με την πάροδο του χρόνου, οι μαθητές αποκτούν μεγαλύτερη εμπειρία και ευχέρεια στην αρίθμηση πάνω στην αριθμογραμμή με αποτέλεσμα να μη χρησιμοποιούν τα δάκτυλά τους και να αριθμούν νοερά. Έτσι το ότι αριθμούν δε γίνεται εμφανές από τη χρήση των δακτύλων. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι μαθητές που παρουσιάζουν μια όψιμη χρήση των δακτύλων τους στις μεγάλες τάξεις του δημοτικού, σημαίνει ότι δεν έχουν μεγάλη ευχέρεια να κινούνται κατευθείαν και αντίστροφα πάνω στην ακολουθία των αριθμών (αριθμογραμμή). Διότι, όπως είδαμε ο δεύτερος τρόπος της χρησιμοποίησης των δακτύλων δεν απαιτεί μόνο την ικανότητα της ευθείας και αντίστροφης αρίθμησης

19 πάνω στην αριθμογραμμή, αλλά, ταυτόχρονα με αυτές τις διαδικασίες θα πρέπει να λειτουργεί ένας "μετρητής" που καταγράφει τον αριθμό των βημάτων. Αυτή η παράλληλη λειτουργία της καταγραφής των βημάτων, όταν ταυτόχρονα εκτελούμε κάποια άλλη ενέργεια στην καθημερινή ζωή, πολλές φορές αναγκάζει και τους ενήλικες να χρησιμοποιούν τα δάκτυλά τους. Ολοι θα έχουμε παρατηρήσει στον εαυτό μας αν για παράδειγμα προσπαθούμε να θυμηθούμε και να μετρήσουμε τα άτομα με τα οποία βρεθήκαμε σε μια συνάντηση στο παρελθόν, ότι αυθόρμητα αρχίζουμε να κινούμε τα δάκτυλά μας για να τα καταμετρήσουμε. Η εξάσκηση λοιπόν των παιδιών στο να αριθμούν κατευθείαν ή αντίστροφα πάνω στην ακολουθία των αριθμών εκτός του ότι είναι απαραίτητη και βοηθάει στην κατανόηση της έννοιας του αριθμού (βλέπε Χ. Λεμονίδη, 1994) βοηθάει επίσης πάρα πολύ τους μαθητές στο να εκτελούν τις πράξεις της πρόσθεσης και αφαίρεσης. Δυστυχώς στο σημερινό πρόγραμμα διδασκαλίας δεν προβλέπεται αρκετός χρόνος για την ευθεία ή αντίστροφη αρίθμηση και γενικά η αρίθμηση μέσα στα πλαίσια της διδασκαλίας του αριθμού είναι υποβαθμισμένη. Αυτό βέβαια είναι αποτέλεσμα μιας δογματικής Πιαζετιανής διδασκαλίας για τον αριθμό (βλέπε Λεμονίδης, 1994) που υποβαθμίζει τις διαδικασίες της αρίθμησης για χάρη άλλων διαδικασιών όπως ταξινόμηση, σειροθέτηση κλπ. τις οποίες υπερτονίζει. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Αshcraft, M.H., & Fierman, B.A. (1982). Mental addition in thrird, fourth, and sixth graders. Journal of Experimental Child Psychology, 33, Carpenter, T. P. (1981). Initial instruction in addition and subtraction: A target of opportunity for curriculum development. In Proceedings of the National Science Foundation Directors Meeting, Washington, Carpenter, Τ..P., & Moser, J.M. (1984). The acquisition of addition and subtraction concepts in grades one through three. Journal for Research in Mathematics Education 1984, 15,

20 Fischer, J.P. (1992). Apprentissages numeriques. Nancy: Presses Universitaires de Nancy. Greco, P. (1962). Une recherche sur la commutativite de l'addition. In P. Greco, & A. Morf (Eds.), Structures numeriques elementaires. Paris: P.U.F. Groen J. & Parkman J. M (1972). A chronometric analysis of simple addition. Psychological Review Vol. 79, No 4, p Λεμονίδης Χ. (1994). Περίπατος στη μάθηση της στοιχειώδους αριθμητικής. Εκδόσεις Αδελφών Κυριακίδη Θεσ/νίκη. Svenson, Ο., & Sjoberg, Κ. (1982). Solving simple subtractions during the first three school years. Journal of Experimental Education. Svenson, Ο., & Sjoberg, Κ. (1983). Evolution of cognitive processes for solving simple additions during the first three shcool years. Scandinavian Journal of Psychology, 24, Woods, S.S., Resnick, L.B., & Groen, G.J. (1975). An experimental test of five process models for subtraction. Journal of Educational Psychology, 67,

ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 20

ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 20 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Χ. ΛΕΜΟΝΙΔΗΣ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 20 Στη διδασκαλία συνήθως τα παιδιά αρχικά διδάσκονται τις

Διαβάστε περισσότερα

Χαράλαμπος Λεμονίδης Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε., Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 53100 Φλώρινα 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Χαράλαμπος Λεμονίδης Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε., Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 53100 Φλώρινα 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά 1 ης Διημερίδας του Πανεπιστημίου Κρήτης στη Διδακτική των Μαθηματικών το 1998. Η πλήρης αναφορά είναι η εξής: Χ. Λεμονίδης (1998). που χρησιμοποιούν οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

5.4. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΜΕ ΡΗΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

5.4. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΜΕ ΡΗΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 5.4. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΜΕ ΡΗΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 5.4.1. Αποτελέσματα από το πρόγραμμα εξ αποστάσεως επιμόρφωσης δασκάλων και πειραματικής εφαρμογής των νοερών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Φοιτητής: Παύλου Νικόλαος, Α.Ε.Μ: 2245, Ε Εξάμηνο Σχολείο: 1 ο Πειραματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΜΑΘΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΜΑΘΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: Υ404 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ( Β ΦΑΣΗ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α.) ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΛΕΜΟΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΜΑΛΕΓΑΝΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

5.1 Δραστηριότητα: Εισαγωγή στο ορισμένο ολοκλήρωμα

5.1 Δραστηριότητα: Εισαγωγή στο ορισμένο ολοκλήρωμα 5.1 Δραστηριότητα: Εισαγωγή στο ορισμένο ολοκλήρωμα Θέμα της δραστηριότητας Η δραστηριότητα εισάγει τους μαθητές στο ολοκλήρωμα Riemann μέσω του υπολογισμού του εμβαδού ενός παραβολικού χωρίου. Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσθεση αφαίρεση και πολλαπλασιασμός φυσικών αριθμών

Πρόσθεση αφαίρεση και πολλαπλασιασμός φυσικών αριθμών 2 Πρόσθεση αφαίρεση και πολλαπλασιασμός φυσικών αριθμών Προσθετέοι 18+17=35 α Προσθετέοι + β = γ Άθοι ρ σμα Άθοι ρ σμα 13 + 17 = 17 + 13 Πρόσθεση φυσικών αριθμών Πρόσθεση είναι η πράξη με την οποία από

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. Η πρόσθεση και η αφαίρεση στους φυσικούς αριθμούς

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. Η πρόσθεση και η αφαίρεση στους φυσικούς αριθμούς ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗ Η πρόσθεση και η αφαίρεση στους φυσικούς αριθμούς 8 Η πρόσθεση και η αφαίρεση στους φυσικούς αριθμούς 8 Πρόσθεση είναι η πράξη με την οποία ενώνουμε δύο ή περισσότερους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΡΙΘΜΗΣΗ: ΜΙΑ ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΝ ΑΓΝΟΕΙ. Εισαγωγή

ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΡΙΘΜΗΣΗ: ΜΙΑ ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΝ ΑΓΝΟΕΙ. Εισαγωγή Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Διάσταση το 1994. Η πλήρης αναφορά είναι η εξής: Α. Γαγάτσης, Χ. Λεμονίδης (1994). Προφορική αρίθμηση: Μια βασική και χρήσιμη γνώση που η διδασκαλία την αγνοεί.

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα στις γνώσεις των νηπίων σχετικά με τις αριθμητικές έννοιες. Εισαγωγή

Έρευνα στις γνώσεις των νηπίων σχετικά με τις αριθμητικές έννοιες. Εισαγωγή Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στο συλλογικό τόμο με τίτλο «Η έρευνα στην προσχολική εκπαίδευση» το 2002. Η πλήρης αναφορά είναι η εξής: Λεμονίδης Χ., Χατζηλιαμή Μ. (2002). Έρευνα στις γνώσεις των νηπίων

Διαβάστε περισσότερα

6.5. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

6.5. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 6.5. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 6.5.1. Οι γνώσεις υποψηφίων δασκάλων για την υπολογιστική εκτίμηση Σε μια έρευνα των Lemonidis

Διαβάστε περισσότερα

Α Γυμνασίου, Μέρο Α : Αριθμητική Άλγεβρα, Κεφάλαιο 1 - Οι φυσικοί αριθμοί

Α Γυμνασίου, Μέρο Α : Αριθμητική Άλγεβρα, Κεφάλαιο 1 - Οι φυσικοί αριθμοί Α Γυμνασίου, Μέρο Α : Αριθμητική Άλγεβρα, Κεφάλαιο 1 - Οι φυσικοί αριθμοί Μαθηματικά Α Γυμνασίου Μέρο Α - Κεφάλαιο 1 Α. 1.2. Οι αριθμοί 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6... 98, 99, 100... 1999, 2000, 2001,... ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΒΡΑ

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΒΡΑ Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Γ το 1996. Η πλήρης αναφορά είναι η εξής: Χ. Λεμονίδης (1996). Δυσκολίες και αντιλήψεις των μαθητών κατά το πέρασμα από την αριθμητική στην άλγεβρα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΡΙΘΜΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ

ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΡΙΘΜΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΡΙΘΜΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 10 Η ενότητα 7 περιλαμβάνει την ανάλυση και τη σύνθεση των αριθμών μέχρι το 10, στρατηγικές πρόσθεσης/αφαίρεσης και επίλυση προβλημάτων πρόσθεσης και αφαίρεσης. ΔΕΙΚΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2 ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 100

ΕΝΟΤΗΤΑ 2 ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 100 ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 100 ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΙ Διερεύνηση αριθμών Αρ2.9 Αναγνωρίζουν και ονομάζουν τους όρους: άθροισμα, διαφορά, γινόμενο, πηλίκο, αφαιρέτης, αφαιρετέος, προσθετέος, διαιρέτης,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Συστήματα Αρίθμησης και Αναπαράσταση Πληροφορίας. Περιεχόμενα. 2.1 Αριθμητικά Συστήματα. Εισαγωγή

Κεφάλαιο 2. Συστήματα Αρίθμησης και Αναπαράσταση Πληροφορίας. Περιεχόμενα. 2.1 Αριθμητικά Συστήματα. Εισαγωγή Κεφάλαιο. Συστήματα Αρίθμησης και Αναπαράσταση Πληροφορίας Περιεχόμενα. Αριθμητικά συστήματα. Μετατροπή αριθμών από ένα σύστημα σε άλλο.3 Πράξεις στο δυαδικό σύστημα.4 Πράξεις στο δεκαεξαδικό σύστημα.5

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής ΙΙ

Διδακτική της Πληροφορικής ΙΙ Διδακτική της Πληροφορικής ΙΙ Ομάδα Γ Βότσης Ευστάθιος Γιαζιτσής Παντελής Σπαής Αλέξανδρος Τάτσης Γεώργιος Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχάριοι προγραμματιστές Εισαγωγή Προβλήματα Δυσκολίες Διδακτικό

Διαβάστε περισσότερα

Στ Τάξη. Α/Α Μαθηματικό περιεχόμενο Δείκτες Επιτυχίας Ώρες Διδ. 1 ENOTHTA 1

Στ Τάξη. Α/Α Μαθηματικό περιεχόμενο Δείκτες Επιτυχίας Ώρες Διδ. 1 ENOTHTA 1 Ενδεικτική Οργάνωση Ενοτήτων Στ Τάξη Α/Α Μαθηματικό περιεχόμενο Δείκτες Επιτυχίας Ώρες Διδ. 1 ENOTHTA 1 15 Αρ3.1 Απαγγέλουν, διαβάζουν, γράφουν και αναγνωρίζουν ποσότητες αριθμών Επανάληψη μέχρι το 1 000

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος ΜEd: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο : Εξισώσεις - Ανισώσεις 1 1.1 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΑΛΓΕΒΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΡΙΣΜΟΙ Μεταβλητή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ-Β ΦΑΣΗ ΘΕΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΡΙΘΜΩΝ-19 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνα 1: Υπολογισμοί πρόσθεσης και αφαίρεσης με άλματα πάνω στην κενή αριθμητική γραμμή

Εικόνα 1: Υπολογισμοί πρόσθεσης και αφαίρεσης με άλματα πάνω στην κενή αριθμητική γραμμή Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΘΜΟΓΡΑΜΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΕΝΗΣ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ (ΚΑΓ) Η κενή αριθμητική γραμμή (ΚΑΓ) ως υποστηρικτικό υλικό για την εκτέλεση των πράξεων χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στην Ολλανδία από τη σχολή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2 ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 100 ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 2 ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 100 ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 100 ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΙ Διερεύνηση αριθμών Αρ2.9 Αναγνωρίζουν και ονομάζουν τους όρους: άθροισμα, διαφορά, γινόμενο, πηλίκο, αφαιρέτης, αφαιρετέος, προσθετέος, διαιρέτης,

Διαβάστε περισσότερα

Συνθέτουν και αναλύουν αριθμούς μέχρι το 100 με βάση την αξία θέσης ψηφίου, χρησιμοποιώντας αντικείμενα, εικόνες, και σύμβολα.

Συνθέτουν και αναλύουν αριθμούς μέχρι το 100 με βάση την αξία θέσης ψηφίου, χρησιμοποιώντας αντικείμενα, εικόνες, και σύμβολα. ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΡΙΘΜΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 10 Η ενότητα 7 περιλαμβάνει τους διαμερισμούς και τη σύνθεση των αριθμών μέχρι το 10, στρατηγικές πρόσθεσης/αφαίρεσης και επίλυση προβλημάτων πρόσθεσης και αφαίρεσης.

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Απειροστικού Λογισμού

Διδακτική Απειροστικού Λογισμού Διδακτική Απειροστικού Λογισμού Ενότητα 6: Θέματα σχετικά με τη διδασκαλία των ολοκληρωμάτων. Ζαχαριάδης Θεοδόσιος Τμήμα Μαθηματικών 6. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1. Ένας μαθητής κατά την μελέτη της ολοκλήρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα. Μάθημα 3 ο, Τμήμα Α. Τρόποι απόδειξης

Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα. Μάθημα 3 ο, Τμήμα Α. Τρόποι απόδειξης Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα Μάθημα 3 ο, Τμήμα Α Ο πυρήνας των μαθηματικών είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συλλογιζόμαστε στα μαθηματικά. Τρόποι απόδειξης Επαγωγικός συλλογισμός (inductive)

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΊΕς ΜΆΘΗΣΗς ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΆ

ΘΕΩΡΊΕς ΜΆΘΗΣΗς ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΆ ΘΕΩΡΊΕς ΜΆΘΗΣΗς ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΆ ΔΟΜΕΣ Δομή Ομάδας Σύνολο Α και μια πράξη η πράξη είναι κλειστή ισχύει η προσεταιριστική ιδότητα υπάρχει ουδέτερο στοιχείο υπάρχει αντίστροφο στοιχείο ισχύει η αντιμεταθετική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 4 ΜΟΤΙΒΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΕ ΧΑΛΑΣΜΑ ΔΕΚΑΔΑΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 4 ΜΟΤΙΒΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΕ ΧΑΛΑΣΜΑ ΔΕΚΑΔΑΣ ΜΟΤΙΒΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΕ ΧΑΛΑΣΜΑ ΔΕΚΑΔΑΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΙ Υπολογισμοί και εκτίμηση Αρ2.11 Αναπαριστούν καταστάσεις πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασμού, τέλειας και ατελούς διαίρεσης,

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά της Φύσης και της Ζωής

Μαθηματικά της Φύσης και της Ζωής Μαθηματικά της Φύσης και της Ζωής Τάξη: Ε Η ομάδα χορού 1. Σε μια ομάδα παραδοσιακών χορών συμμετέχουν 39 αγόρια και 23 κορίτσια. Κάθε εβδομάδα προστίθενται στην ομάδα 6 νέα αγόρια και 8 νέα κορίτσια.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΑΡΙΘΜΟΙ ΩΣ ΤΟ 100

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΑΡΙΘΜΟΙ ΩΣ ΤΟ 100 ΑΡΙΘΜΟΙ ΩΣ ΤΟ 100 ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΙ Διερεύνηση αριθμών Αρ2.9 Αναγνωρίζουν και ονομάζουν τους όρους: άθροισμα, διαφορά, γινόμενο, πηλίκο, μειωτέος, αφαιρετέος, προσθετέος, διαιρέτης, διαιρετέος,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών Εκπαίδευσης Παιδιών-Προφύγων Τάξεις Α+Β Δημοτικού

Πρόγραμμα Σπουδών Εκπαίδευσης Παιδιών-Προφύγων Τάξεις Α+Β Δημοτικού Πρόγραμμα Σπουδών Εκπαίδευσης Παιδιών-Προφύγων 2016-2017 Τάξεις Α+Β Δημοτικού Περιεχόμενα Στόχοι Πηγή Υλικού 1.1 Αριθμοί 1-1000 Γραφή, Ανάγνωση, Απαγγελία, Απαρίθμηση, Σύγκριση, Συμπλήρωση (κατά αύξουσα

Διαβάστε περισσότερα

Να επιλύουμε και να διερευνούμε γραμμικά συστήματα. Να ορίζουμε την έννοια του συμβιβαστού και ομογενούς συστήματος.

Να επιλύουμε και να διερευνούμε γραμμικά συστήματα. Να ορίζουμε την έννοια του συμβιβαστού και ομογενούς συστήματος. Ενότητα 2 Γραμμικά Συστήματα Στην ενότητα αυτή θα μάθουμε: Να επιλύουμε και να διερευνούμε γραμμικά συστήματα. Να ορίζουμε την έννοια του συμβιβαστού και ομογενούς συστήματος. Να ερμηνεύουμε γραφικά τη

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών Εκπαίδευσης Παιδιών-Προφύγων Τάξεις Ε+ΣΤ Δημοτικού

Πρόγραμμα Σπουδών Εκπαίδευσης Παιδιών-Προφύγων Τάξεις Ε+ΣΤ Δημοτικού Πρόγραμμα Σπουδών Εκπαίδευσης Παιδιών-Προφύγων 2016-2017 Τάξεις Ε+ΣΤ Δημοτικού Περιεχόμενα Στόχοι Πηγή Υλικού 3.1 Αριθμοί Οι μαθητές πρέπει: Σχολικά βιβλία Ε και ΣΤ Φυσικοί, Δεκαδικοί, μετρήσεις Να μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Λέγονται οι αριθμοί που βρίσκονται καθημερινά στη φύση, γύρω μας. π.χ. 1 μήλο, 2 παιδιά, 5 αυτοκίνητα, 100 πρόβατα, δέντρα κ.λ.π.

Λέγονται οι αριθμοί που βρίσκονται καθημερινά στη φύση, γύρω μας. π.χ. 1 μήλο, 2 παιδιά, 5 αυτοκίνητα, 100 πρόβατα, δέντρα κ.λ.π. Λέγονται οι αριθμοί που βρίσκονται καθημερινά στη φύση, γύρω μας. π.χ. 1 μήλο, 2 παιδιά, 5 αυτοκίνητα, 100 πρόβατα, 1.000 δέντρα κ.λ.π. Εκτός από πλήθος οι αριθμοί αυτοί μπορούν να δηλώσουν και τη θέση

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση των δραστηριοτήτων κατά γνωστική απαίτηση

Ανάλυση των δραστηριοτήτων κατά γνωστική απαίτηση Ανάλυση των δραστηριοτήτων κατά γνωστική απαίτηση Πέρα όµως από την Γνωσιακή/Εννοιολογική ανάλυση της δοµής και του περιεχοµένου των σχολικών εγχειριδίων των Μαθηµατικών του Δηµοτικού ως προς τις έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

11. Ποιες είναι οι άμεσες συνέπειες της διαίρεσης;

11. Ποιες είναι οι άμεσες συνέπειες της διαίρεσης; 10. Τι ονομάζουμε Ευκλείδεια διαίρεση και τέλεια διαίρεση; Όταν δοθούν δύο φυσικοί αριθμοί Δ και δ, τότε υπάρχουν δύο άλλοι φυσικοί αριθμοί π και υ, έτσι ώστε να ισχύει: Δ = δ π + υ. Ο αριθμός Δ λέγεται

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών. οι αριθμολέξεις. επ. Κωνσταντίνος Π. Χρήστου. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών. οι αριθμολέξεις. επ. Κωνσταντίνος Π. Χρήστου. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών οι αριθμολέξεις 1 αριθμολέξεις n προϋπάρχουσα γνώση n μέχρι 3 ετών, συνήθως τα παιδιά έχουν μάθει το «ένα» και το «δύο» και η εκμάθηση των υπολοίπων γίνεται σε συνδυασμό με

Διαβάστε περισσότερα

Ο πρώτος ηλικιακός κύκλος αφορά μαθητές του νηπιαγωγείου (5-6 χρονών), της Α Δημοτικού (6-7 χρονών) και της Β Δημοτικού (7-8 χρονών).

Ο πρώτος ηλικιακός κύκλος αφορά μαθητές του νηπιαγωγείου (5-6 χρονών), της Α Δημοτικού (6-7 χρονών) και της Β Δημοτικού (7-8 χρονών). Μάθημα 5ο Ο πρώτος ηλικιακός κύκλος αφορά μαθητές του νηπιαγωγείου (5-6 χρονών), της Α Δημοτικού (6-7 χρονών) και της Β Δημοτικού (7-8 χρονών). Ο δεύτερος ηλικιακός κύκλος περιλαμβάνει την ηλικιακή περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 12 ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 20

ΕΝΟΤΗΤΑ 12 ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 20 ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 20 ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΙ Διερεύνηση αριθμών Αρ 1.6 Συνθέτουν και αναλύουν αριθμούς μέχρι το 100 με βάση την αξία θέσης ψηφίου, χρησιμοποιώντας αντικείμενα, εικόνες, και σύμβολα. Αρ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3.2: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας

Μάθημα 3.2: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Κεφάλαιο 3 ο Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Μάθημα 3.: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Όταν ολοκληρώσεις το κεφάλαιο θα μπορείς: Να σχεδιάζεις την εσωτερική δομή της ΚΜΕ και να εξηγείς τη λειτουργία των επιμέρους

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητικά Συστήματα

Αριθμητικά Συστήματα Αριθμητικά Συστήματα Σε οποιοδήποτε αριθμητικό σύστημα, με βάση τον αριθμό Β, ένας ακέραιος αριθμός με πλήθος ψηφίων ν, εκφράζεται ως ακολούθως: α ν-1 α ν-2 α 1 α 0 = α ν-1 Β ν-1 + α ν-2 Β ν-2 + + α 1

Διαβάστε περισσότερα

Φίλη μαθήτρια, φίλε μαθητή

Φίλη μαθήτρια, φίλε μαθητή Φίλη μαθήτρια, φίλε μαθητή Το βιβλίο αυτό έχει διπλό σκοπό: Να σε βοηθήσει στη γρήγορη, άρτια και αποτελεσματική προετοιμασία του καθημερινού σχολικού μαθήματος. Να σου δώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΡΙΘΜΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 10

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΡΙΘΜΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 10 Ενότητα 5 1 ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΡΙΘΜΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 10 Η ενότητα 5 αποτελεί εισαγωγή στην έννοια της πρόσθεσης και αφαίρεσης αριθμών μέχρι το 10. Οι διαμερισμοί των αριθμών και εξάσκηση των μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή. 2. Τεχνικές και «κρατούμενα»

1. Εισαγωγή. 2. Τεχνικές και «κρατούμενα» 1. Εισαγωγή Η προσέγγιση των Μαθηματικών της Β Δημοτικού από το παιδί προϋποθέτει την κατανόηση των μαθηματικών εννοιών που παρουσιάστηκαν στην Α Δημοτικού και την εξοικείωση του παιδιού με τις πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ. ΠΕΡΙΕΧΕΙ: Πρωτότυπες ασκήσεις και προβλήματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά στις συναλλαγές.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ. ΠΕΡΙΕΧΕΙ: Πρωτότυπες ασκήσεις και προβλήματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά στις συναλλαγές. ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ: Πρωτότυπες ασκήσεις και προβλήματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά στις συναλλαγές. Αγοράζω Πληρώνω Παίρνω ρέστα Συνεργάστηκαν οι: Σπίνος Γεράσιμος, Υποδ/ντής

Διαβάστε περισσότερα

Πάρεδρος ε.θ του Τμήματος Επιμόρφωσης και Αξιολόγησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Πάρεδρος ε.θ του Τμήματος Επιμόρφωσης και Αξιολόγησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κασιμάτη Αικατερίνη Πάρεδρος ε.θ του Τμήματος Επιμόρφωσης και Αξιολόγησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου H έννοια του αριθμού Θεωρητικό Πλαίσιο Στην ικανότητα του παιδιού για αρίθμηση στηρίζεται η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ 1 Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ερευνητική διάσταση της Διδακτικής των Μαθηματικών το 1998. Η πλήρης αναφορά είναι η εξής: Χ. Λεμονίδης (1998). Διδασκαλία των πρώτων αριθμητικών εννοιών.

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος (MSc) ο Γενικό Λύκειο Καστοριάς A. Μαθηματική Εισαγωγή Πράξεις με αριθμούς σε εκθετική μορφή Επίλυση βασικών μορφών εξισώσεων Συναρτήσεις Στοιχεία τριγωνομετρίας Διανύσματα Καστοριά,

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων : Αργύρης Καραπέτσας Καθηγητής Νευροψυχολογίας Νευρογλωσσολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Διδάσκων : Αργύρης Καραπέτσας Καθηγητής Νευροψυχολογίας Νευρογλωσσολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Διδάσκων : Αργύρης Καραπέτσας Καθηγητής Νευροψυχολογίας Νευρογλωσσολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Μάθηση και κατάκτηση των Μαθηματικών ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ 1/2 Με τον όρο αριθμητική νοείται η μάθηση πρόσθεσης, αφαίρεσης,

Διαβάστε περισσότερα

Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που συναντά ο φυσικός στη διάρκεια ενός πειράματος, είναι τα σφάλματα.

Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που συναντά ο φυσικός στη διάρκεια ενός πειράματος, είναι τα σφάλματα. Εισαγωγή Μετρήσεις-Σφάλματα Πολλές φορές θα έχει τύχει να ακούσουμε τη λέξη πείραμα, είτε στο μάθημα είτε σε κάποια είδηση που αφορά τη Φυσική, τη Χημεία ή τη Βιολογία. Είναι όμως γενικώς παραδεκτό ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 20

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 20 ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 20 ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΙ Διερεύνηση αριθμών Αρ2.9 Αναγνωρίζουν και ονομάζουν τους όρους: άθροισμα, διαφορά, γινόμενο, πηλίκο, μειωτέος, αφαιρετέος, προσθετέος,

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Δραστηριότητα: Εισαγωγή στις άπειρες διαδικασίες

1.1 Δραστηριότητα: Εισαγωγή στις άπειρες διαδικασίες 1.1 Δραστηριότητα: Εισαγωγή στις άπειρες διαδικασίες Θέμα της δραστηριότητας Η δραστηριότητα αυτή είναι μια εισαγωγή στις άπειρες διαδικασίες. Η εισαγωγή αυτή επιτυγχάνεται με την εφαρμογή της μεθόδου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Οι εκπαιδευόμενοι χρειάζεται να δουν και να χρησιμοποιήσουν ποικίλα μοντέλα του κλάσματος, εστιάζοντας αρχικά στα οικία κλάσματα όπως είναι το μισό, τα τέταρτα, πέμπτα,

Διαβάστε περισσότερα

EDUP-332 Διδασκαλία των Μαθηματικών στο Νηπιαγωγείο

EDUP-332 Διδασκαλία των Μαθηματικών στο Νηπιαγωγείο EDUP-332 Διδασκαλία των Μαθηματικών στο Νηπιαγωγείο Συνάντηση 2 Βασικές πρωτομαθηματικές δεξιότητες: σύγκριση, σειροθέτηση, εκτίμηση Ο Τζέρεμι και η Τζάκι Ο Τζέρεμι και η αδερφή του η Τζάκι συζητούσαν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Το Συμπτωτικό Πολυώνυμο

Κεφάλαιο 5. Το Συμπτωτικό Πολυώνυμο Κεφάλαιο 5. Το Συμπτωτικό Πολυώνυμο Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται η ιδέα του συμπτωτικού πολυωνύμου, του πολυωνύμου, δηλαδή, που είναι του μικρότερου δυνατού βαθμού και που, για συγκεκριμένες,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ Α ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ΤΑΞΗ Α ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: ΤΑΞΗ Α ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: Βιβλίο μαθητή, Μαθηματικά Α Δημοτικού, 2015, α τεύχος Βιβλίο μαθητή, Μαθηματικά Α Δημοτικού, 2015, β τεύχος Τετράδιο εργασιών, Μαθηματικά Α Δημοτικού, 2015, α τεύχος Τετράδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΚΟ-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΛΟΓΙΚΟ-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΛΟΓΙΚΟ-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ενότητα 4: Οι αριθμητικές πράξεις: Πρόσθεση - Αφαίρεση Δημήτρης Χασάπης Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Οι

Διαβάστε περισσότερα

Α.2.1 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΣΜΑΤΟΣ

Α.2.1 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΣΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο ΚΛΑΣΜΑΤΑ Α.. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΣΜΑΤΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΛΑΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ Αν ο αριθμητής ενός κλάσματος είναι μεγαλύτερος από τον παρανομαστή, τότε το κλάσμα είναι μεγαλύτερο από το. Αν ο αριθμητής

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσθεση, αφαίρεση και πολλαπλασιασμός φυσικών αριθμών

Πρόσθεση, αφαίρεση και πολλαπλασιασμός φυσικών αριθμών Πρόσθεση, αφαίρεση και πολλαπλασιασμός φυσικών αριθμών TINΑ ΒΡΕΝΤΖΟΥ www.ma8eno.gr www.ma8eno.gr Σελίδα 1 Πρόσθεση, αφαίρεση και πολλαπλασιασμός φυσικών αριθμών Στους πραγματικούς αριθμούς ορίστηκαν οι

Διαβάστε περισσότερα

5 ΠΡΟΟΔΟΙ 5.1 ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ. Η έννοια της ακολουθίας

5 ΠΡΟΟΔΟΙ 5.1 ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ. Η έννοια της ακολουθίας 5 ΠΡΟΟΔΟΙ 5.1 ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ Η έννοια της ακολουθίας Ας υποθέσουμε ότι καταθέτουμε στην τράπεζα ένα κεφάλαιο 10000 ευρώ με ανατοκισμό ανά έτος και με επιτόκιο 2%. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα χρόνο οι τόκοι που

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Λεμονίδης, Χ. (2003). Η διδασκαλία του συστήματος αρίθμησης στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου. Πρακτικά 3 ης Διημερίδας Διδακτικής Μαθηματικών. Επιμέλεια Μ. Κούρκουλος, Κ. Τσανάκης, Γ. Τρούλης.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: ΜΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΒΕΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: ΜΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΒΕΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: ΜΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Συχνά τα Μαθηματικά χρησιμοποιούνται ως ένα «εργαλείο» προκειμένου να ανιχνευθεί η «εξυπνάδα» του κάθε ανθρώπου, να διαφοροποιηθούν οι μαθητές μεταξύ τους σε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ. Άννα Κουκά

ΘΕΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ. Άννα Κουκά ΘΕΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ Άννα Κουκά Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών. Μετρήσεις. Σημαντικές παρατηρήσεις Γενικός ορισμός με πρακτικά κριτήρια Αξιολόγηση είναι η απόδοση μιας ορισμένης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΡΙΘΜΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 10

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΡΙΘΜΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 10 Ενότητα 5 1 ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΡΙΘΜΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 10 Η ενότητα 5 αποτελεί εισαγωγή στην έννοια της πρόσθεσης και αφαίρεσης αριθμών μέχρι το 10. Οι διαμερισμοί των αριθμών και εξάσκηση των μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Διατακτικότητα του αριθμού

Διατακτικότητα του αριθμού Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Διατακτικότητα του αριθμού 1 διατακτικότητα του αριθμού Η διατακτική σημασία του αριθμού εκφράζει τη σχετική θέση ενός αντικειμένου σε μια συλλογή με προκαθορισμένη ιεραρχική

Διαβάστε περισσότερα

Οι φυσικοί αριθμοί. Παράδειγμα

Οι φυσικοί αριθμοί. Παράδειγμα Οι φυσικοί αριθμοί Φυσικοί Αριθμοί Είναι οι αριθμοί με τους οποίους δηλώνουμε πλήθος ή σειρά. Για παράδειγμα, φυσικοί αριθμοί είναι οι: 0, 1,, 3,..., 99, 100,...,999, 1000, 0... Χωρίζουμε τους Φυσικούς

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμογραμμή πατώματος (Number line floor mat) Έπειτα, περάσαμε σταδιακά στις αριθμογραμμές του πίνακα.

Αριθμογραμμή πατώματος (Number line floor mat) Έπειτα, περάσαμε σταδιακά στις αριθμογραμμές του πίνακα. Χρήση της αριθμογραμμής σε πράξεις πρόσθεσης και αφαίρεσης. Πιο συγκεκριμένα, αρχικά σε προσθέσεις με μονοψήφιους αριθμούς και αποτέλεσμα μέχρι το 10 και έπειτα με αποτέλεσμα μέχρι το 20 και σε αφαιρέσεις.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Πίνακας περιεχομένων Κεφάλαιο 1 - ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ... 2 Κεφάλαιο 2 ο - ΤΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ... 6 Κεφάλαιο 3 ο - ΔΕΚΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ... 10 ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ 1 Κεφάλαιο 1 - ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Αρβανιτίδης Θεόδωρος, - Μαθηματικά Ε

Αρβανιτίδης Θεόδωρος,  - Μαθηματικά Ε Πρόσθεση Φυσικών Αριθμών Μάθημα 5 ο Για να προσθέσω φυσικούς αριθμούς πρέπει να προσθέσω τις μονάδες των αριθμών αυτών, μετά τις δεκάδες των αριθμών, μετά τις εκατοντάδες κλπ. Η πρόσθεση φυσικών αριθμών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ Εισαγωγή στην έννοια του αριθμού Το παιδί πρέπει να αντιληφθεί τον αριθμό με την έννοια του πλήθους συγκεκριμένων αντικειμένων που αποτελούν ένα σύνολο (πληθικός αριθμός συνόλου = φυσικός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Α ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Α ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Α ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Δείκτες Επιτυχίας ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ Δείκτες Επάρκειας ΑΡΙΘΜΟΙ & ΠΡΑΞΕΙΣ Επίπεδο Δραστηριοτήτων Μαθηματικές Πρακτικές Αρ1.1 Απαγγέλλουν, διαβάζουν, γράφουν

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα, αλγόριθμοι, ψευδοκώδικας

Προβλήματα, αλγόριθμοι, ψευδοκώδικας Προβλήματα, αλγόριθμοι, ψευδοκώδικας October 11, 2011 Στο μάθημα Αλγοριθμική και Δομές Δεδομένων θα ασχοληθούμε με ένα μέρος της διαδικασίας επίλυσης υπολογιστικών προβλημάτων. Συγκεκριμένα θα δούμε τι

Διαβάστε περισσότερα

Πατώντας την επιλογή αυτή, ανοίγει ένα παράθυρο που έχει την ίδια μορφή με αυτό που εμφανίζεται όταν δημιουργούμε μία μεταβλητή.

Πατώντας την επιλογή αυτή, ανοίγει ένα παράθυρο που έχει την ίδια μορφή με αυτό που εμφανίζεται όταν δημιουργούμε μία μεταβλητή. Λίστες Τι είναι οι λίστες; Πολλές φορές στην καθημερινή μας ζωή, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, χρησιμοποιούμε λίστες. Τέτοια παραδείγματα είναι η λίστα του super market η οποία είναι ένας κατάλογος αντικειμένων

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγοριοποίηση των στρατηγικών σε πολυψήφιους πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις

Κατηγοριοποίηση των στρατηγικών σε πολυψήφιους πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις Κατηγοριοποίηση των στρατηγικών σε πολυψήφιους πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις Στις ενότητες 4.1.3 και 4.1.4. παρουσιάσαμε την κατηγοριοποίηση των στρατηγικών της προπαίδειας και στην ενότητα 4.2.2. την

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος (MSc) ο Γενικό Λύκειο Καστοριάς Καστοριά, Ιούλιος 14 A. Μαθηματική Εισαγωγή Πράξεις με αριθμούς σε εκθετική μορφή Επίλυση βασικών μορφών εξισώσεων Συναρτήσεις Στοιχεία τριγωνομετρίας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ 80 ΝΙΚΑΙΑ ΝΕΑΠΟΛΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 0965897 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΡΟΥΤΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΟΥΡΝΟΥΤΣΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ Η έννοια του μιγαδικού

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5: Χαρακτηριστικά της Κ.Μ.Ε.

Μάθημα 5: Χαρακτηριστικά της Κ.Μ.Ε. Μάθημα 5: Χαρακτηριστικά της Κ.Μ.Ε. 5.1 Το ρολόι Κάθε μία από αυτές τις λειτουργίες της Κ.Μ.Ε. διαρκεί ένα μικρό χρονικό διάστημα. Για το συγχρονισμό των λειτουργιών αυτών, είναι απαραίτητο κάποιο ρολόι.

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη;

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΙΝΗΣΗ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; Κινηματική είναι ο κλάδος της Φυσικής που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της κίνησης. Στην Κινηματική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΕΡΑΙΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ- ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΥΤΩΝ 1.2 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

ΑΚΕΡΑΙΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ- ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΥΤΩΝ 1.2 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΑΚΕΡΑΙΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ- ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΥΤΩΝ 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ασχολήθηκα 30 χρόνια με τη διδασκαλία των Μαθηματικών του Γυμνασίου, τόσο στην Μέση Εκπαίδευση όσο και σε Φροντιστήρια. Η μέθοδος που χρησιμοποιούσα για τη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ πιο πάνω έννοιες εκφράζουν όπως λέμε τη μονοτονία της συνάρτησης.

ΟΙ πιο πάνω έννοιες εκφράζουν όπως λέμε τη μονοτονία της συνάρτησης. 3 Μονοτονία συναρτήσεων 3 Μονοτονία συναρτήσεων 3Α Μονοτονία συνάρτησης Έστω f μία συνάρτηση με πεδίο ορισμού Γνησίως αύξουσα συνάρτηση Η συνάρτηση f λέγεται γνησίως αύξουσα στο Δ αν για κάθε, Δ, με

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ. Παρασχίδης Κυριαζής Σχολικός Σύμβουλος 3 ης Περιφέρειας ν. Ξάνθης

ΝΕΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ. Παρασχίδης Κυριαζής Σχολικός Σύμβουλος 3 ης Περιφέρειας ν. Ξάνθης ΝΕΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Παρασχίδης Κυριαζής Σχολικός Σύμβουλος 3 ης Περιφέρειας ν. Ξάνθης ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Κίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; Κινηματική είναι ο κλάδος της Φυσικής που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της κίνησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα. Κεφάλαιο 2 ο (Προτείνεται να διατεθούν 12 διδακτικές ώρες) Ειδικότερα:

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα. Κεφάλαιο 2 ο (Προτείνεται να διατεθούν 12 διδακτικές ώρες) Ειδικότερα: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα Κεφάλαιο ο (Προτείνεται να διατεθούν διδακτικές ώρες) Ειδικότερα:. -. (Προτείνεται να διατεθούν 5 διδακτικές ώρες).3 (Προτείνεται να διατεθούν

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Ενότητα 4: Θεωρίες διδασκαλίας μάθησης στη διδακτική των Φ.Ε. Σπύρος Κόλλας (Βασισμένο στις σημειώσεις του Βασίλη Τσελφέ)

Διαβάστε περισσότερα

Οι Φυσικοί Αριθμοί. Παρατήρηση: Δεν στρογγυλοποιούνται αριθμοί τηλεφώνων, Α.Φ.Μ., κωδικοί αριθμοί κλπ. Πρόσθεση Φυσικών αριθμών

Οι Φυσικοί Αριθμοί. Παρατήρηση: Δεν στρογγυλοποιούνται αριθμοί τηλεφώνων, Α.Φ.Μ., κωδικοί αριθμοί κλπ. Πρόσθεση Φυσικών αριθμών Οι Φυσικοί Αριθμοί Γνωρίζουμε ότι οι αριθμοί είναι ποσοτικές έννοιες και για να τους γράψουμε χρησιμοποιούμε τα αριθμητικά σύμβολα. Οι αριθμοί μετρούν συγκεκριμένα πράγματα και φανερώνουν το πλήθος της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 ΜΟΤΙΒΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ. ΑΡΙΘΜΟΙ Διερεύνηση αριθμών Αρ1.7

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 ΜΟΤΙΒΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ. ΑΡΙΘΜΟΙ Διερεύνηση αριθμών Αρ1.7 ΜΟΤΙΒΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΙ Διερεύνηση αριθμών Αρ1.7 Αναπαριστούν εναδικά κλάσματα (!,!,!,!,! ) ενός συνόλου ή μιας επιφάνειας,!!!!! χρησιμοποιώντας αντικείμενα, εικόνες και εφαρμογίδια.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΑΡΙΘΜΟΙ ΩΣ ΤΟ 100

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΑΡΙΘΜΟΙ ΩΣ ΤΟ 100 ΑΡΙΘΜΟΙ ΩΣ ΤΟ 100 ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΙ Διερεύνηση αριθμών Αρ2.9 Αναγνωρίζουν και ονομάζουν τους όρους: άθροισμα, διαφορά, γινόμενο, πηλίκο, μειωτέος, αφαιρετέος, προσθετέος, διαιρέτης, διαιρετέος,

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ιωαννίνων. Αριθμητικός Γραμματισμός. Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ιωαννίνων. Αριθμητικός Γραμματισμός. Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ιωαννίνων Αριθμητικός Γραμματισμός Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη ΘΕΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ «Προγραμματισμός-Οργάνωση και υλοποίηση μιας διδακτικής ενότητας στον Αριθμητικό Γραμματισμό» ΠΡΟΣΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε φυσικός αριθμός έχει έναν επόμενο αριθμό. Κάθε φυσικός αριθμός (εκτός από το 0) έχει έναν προηγούμενο φυσικό αριθμό.

Κάθε φυσικός αριθμός έχει έναν επόμενο αριθμό. Κάθε φυσικός αριθμός (εκτός από το 0) έχει έναν προηγούμενο φυσικό αριθμό. A.1.1 Φυσικοί αριθμοί Διάταξη φυσικών Στρογγυλοποίηση Φυσικοί αριθμοί OÚÈÛÌfi 1. Φυσικοί αριθμοί λέγονται οι αριθμοί 0, 1, 2, 3,... και συμβολίζονται με το γράμμα Ν (το οποίο είναι το αρχικό γράμμα της

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΕΡΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ- ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ Ε.Κολέζα

ΝΟΕΡΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ- ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ Ε.Κολέζα ΝΟΕΡΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ- ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ Ε.Κολέζα Οι νοεροί υπολογισμοί απαιτούν ικανότητα οπτικοποίησης: να μπορείς να φανταστείς κάτι και να δουλέψεις με το νου.. Είναι ένα είδος νοητικού πειράματος, η νοερή

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά της Φύσης και της Ζωής

Μαθηματικά της Φύσης και της Ζωής Μαθηματικά της Φύσης και της Ζωής Τάξη: ΣΤ Η γάτα και το ποντίκι 1. Ένα ποντίκι βρίσκεται πάνω σε έναν τοίχο ύψους 2 μέτρων και κάτω στο έδαφος, περιμένοντας το, βρίσκεται μια γάτα. Κατά τη διάρκεια της

Διαβάστε περισσότερα

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Α Α Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο Υ

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Α Α Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο Υ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Α Α Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο Υ 1 Συνοπτική θεωρία Ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου Ασκήσεις Διαγωνίσματα 2 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1. Πότε ένας φυσικός αριθμός λέγεται άρτιος; Άρτιος

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική οργάνωση και διαχείριση του μαθηματικού περιεχομένου και της διαπραγμάτευσης των δραστηριοτήτων στην τάξη

Διδακτική οργάνωση και διαχείριση του μαθηματικού περιεχομένου και της διαπραγμάτευσης των δραστηριοτήτων στην τάξη Διδακτική οργάνωση και διαχείριση του μαθηματικού περιεχομένου και της διαπραγμάτευσης των δραστηριοτήτων στην τάξη Φαινόμενα Εμπειρίες φαινομένων Οργάνωση φαινομένων Νοούμενα (πρώτες μαθηματικές έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 100 ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 100 ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 100 ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΙ Διερεύνηση αριθμών Αρ2.11 Αναπαριστούν καταστάσεις πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασμού, τέλειας

Διαβάστε περισσότερα

Πορεία παρουσίασης 1. Θεωρητικό πλαίσιο - Άξονες περιεχοµένων 2. Επιλογή κεφαλαίου 3. Προσδιορισµός κυρίαρχου στόχου 4. Υλοποίηση δραστηριότητας ανακά

Πορεία παρουσίασης 1. Θεωρητικό πλαίσιο - Άξονες περιεχοµένων 2. Επιλογή κεφαλαίου 3. Προσδιορισµός κυρίαρχου στόχου 4. Υλοποίηση δραστηριότητας ανακά Θεωρητικό πλαίσιο Μαθηµατικά Β Γιώργος Αλβανόπουλος Σχολικός 1 Πορεία παρουσίασης 1. Θεωρητικό πλαίσιο - Άξονες περιεχοµένων 2. Επιλογή κεφαλαίου 3. Προσδιορισµός κυρίαρχου στόχου 4. Υλοποίηση δραστηριότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Φροντιστηρίου «Υπολογιστική Νοημοσύνη Ι» 5 o Φροντιστήριο

Ασκήσεις Φροντιστηρίου «Υπολογιστική Νοημοσύνη Ι» 5 o Φροντιστήριο Πρόβλημα ο Ασκήσεις Φροντιστηρίου 5 o Φροντιστήριο Δίνεται το παρακάτω σύνολο εκπαίδευσης: # Είσοδος Κατηγορία 0 0 0 Α 2 0 0 Α 0 Β 4 0 0 Α 5 0 Β 6 0 0 Α 7 0 Β 8 Β α) Στον παρακάτω κύβο τοποθετείστε τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 10 ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΑΡΙΘΜΟΙ. Υπολογισμοί και εκτίμηση

ΕΝΟΤΗΤΑ 10 ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΑΡΙΘΜΟΙ. Υπολογισμοί και εκτίμηση ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΙ Υπολογισμοί και εκτίμηση Αρ2.11 Αναπαριστούν καταστάσεις πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασμού, τέλειας και ατελούς διαίρεσης, χρησιμοποιώντας υλικό όπως κύβους Dienes,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 15. Πρόσθεση και αφαίρεση μέχρι το 100. Διατυπώνουν και επιλύουν προβλήματα διαδικασίας και λεκτικά προβλήματα μίας και δύο πράξεων.

ΕΝΟΤΗΤΑ 15. Πρόσθεση και αφαίρεση μέχρι το 100. Διατυπώνουν και επιλύουν προβλήματα διαδικασίας και λεκτικά προβλήματα μίας και δύο πράξεων. Πρόσθεση και αφαίρεση μέχρι το 100 ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΙ Υπολογισμοί και εκτίμηση Αρ1.12 Υπολογίζουν το άθροισμα και τη διαφορά αριθμών εντός της δεκάδας και αριθμών πολλαπλασίων του δέκα μέχρι το

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος - "Ευθεία Απόδειξη"

Σχέδιο Μαθήματος - Ευθεία Απόδειξη Σχέδιο Μαθήματος - "Ευθεία Απόδειξη" ΤΑΞΗ: Α Λυκείου Μάθημα: Άλγεβρα Τίτλος Ενότητας: Μέθοδοι Απόδειξης - Ευθεία απόδειξη Ώρες Διδασκαλίας: 1. Σκοποί Να κατανοήσουν οι μαθητές την διαδικασία της ευθείας

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Ψυχολογία Μάθημα 2 ο. Γνωστικές Θεωρίες για την Ανάπτυξη: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση

Εκπαιδευτική Ψυχολογία Μάθημα 2 ο. Γνωστικές Θεωρίες για την Ανάπτυξη: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση Εκπαιδευτική Ψυχολογία Μάθημα 2 ο Γνωστικές Θεωρίες για την Ανάπτυξη: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση Αντιπαράθεση φύσης ανατροφής η ανάπτυξη είναι προκαθορισμένη κατά την γέννηση από την

Διαβάστε περισσότερα