Αρχές Επιχειρηµατικότητας. Πώς µια επιχειρηµατική ιδέα γίνεται πράξη. Σεµινάριο - εργαστήριο κατάρτισης γυναικών στo πλαίσιο του Έργου ΕΜΜΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αρχές Επιχειρηµατικότητας. Πώς µια επιχειρηµατική ιδέα γίνεται πράξη. Σεµινάριο - εργαστήριο κατάρτισης γυναικών στo πλαίσιο του Έργου ΕΜΜΑ"

Transcript

1 Σεµινάριο - εργαστήριο κατάρτισης γυναικών στo πλαίσιο του Έργου ΕΜΜΑ Αρχές Επιχειρηµατικότητας Πώς µια επιχειρηµατική ιδέα γίνεται πράξη Εισηγητής: Μαραγκάκης Σπύρος, Οικονοµολόγος ευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

2 Τι είναι επιχειρηµατικότητα Με τον όρο επιχειρηµατικότητα εννοούµε : «Τη δεξιότητα της οργάνωσης, του σχεδιασµού και της υλοποίησης µιας ιδέας, προκειµένου να προσφερθεί στην αγορά ένα προϊόν, ή µια υπηρεσία µε τρόποέξυπνο, πρωτότυπο, ανταγωνιστικό και αποτελεσµατικό» «O όρος επιχειρηµατικότητα αναφέρεται στην ανάπτυξη µιας ιδέας που αφορά στο ξεκίνηµα και τη βιωσιµότητα µιας επιχείρησης». ή ή «Το σύνολο των επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται µε τηδηµιουργία νέων προϊόντων και τεχνολογιών και την αναζήτηση επιχειρηµατικών ευκαιριών».

3 Τι είναι επιχειρηµατικότητα Κάθε προσπάθεια για δηµιουργία νέας επιχείρησης ή νέας δραστηριότητας, όπως το ελεύθερο επάγγελµα, ηδηµιουργία ενός νέου επιχειρηµατικού οργανισµού ή η επέκταση µιας ήδη υπάρχουσας επιχείρησης, από ιδιώτη ή από οµάδα ιδιωτών ή από επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν, ορίζουν την έννοια της επιχειρηµατικότητας.

4 Τι µπορείς να πετύχεις µέσα από τη δική σου επιχείρηση; Μέσα από τη δική σου επιχείρηση µπορείς: Να κάνεις πράξη τις δικές σου ιδέες Να αναπτύξεις τη δηµιουργικότητα σου Να αποκοµίσεις τις δικές σου απολαβές κάνοντας τη δουλειά που σε εκφράζει και σε ικανοποιεί Να είσαι αφεντικό του εαυτού σου Παράλληλα συµβάλλεις στην κοινωνική και οικονοµική ανάπτυξη τουτόπουσουγιατίπροσφέρειςενεργά στην τοπική κοινωνία δηµιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και παρέχοντας προϊόντα και υπηρεσίες χρήσιµα στους συνανθρώπους σου.

5 Τι πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου πριν αρχίσεις; Θέλεις πράγµατι να ξεκινήσεις µια δική σου επιχείρηση; Είσαι κατάλληλος για επιχειρηµατίας; Τι κεφάλαιο θα χρειαστείς; Από πού µπορείς να βοηθηθείς οικονοµικά; Πόσο καλή είναι η επιχειρηµατική σου ιδέα; Τι καινοτόµο παρουσιάζει; Πού θα εγκαταστήσεις την επιχείρησή σου; Ποια είναι η αγορά στην οποία θα απευθυνθείς;

6 Τι πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου πριν αρχίσεις; Γιατί χρειάζεται η παραγωγή του προϊόντος /υπηρεσίας; Πώςθαεπιλέξειςτοπροσωπικότηςεπιχείρησήςσου; Πώς θα τιµολογήσεις το προϊόν ή τις υπηρεσίες που θα προσφέρεις στην αγορά ώστε µε ανταγωνιστική τιµή ναέχεις ικανοποιητικό κέρδος; Πώς θα γίνει η προώθηση των πωλήσεων; Πώςθααναλάβειςπρωτοβουλίαγιατηνυλοποίησητουσχεδίου σου;

7 Κίνδυνοι που µπορεί να αντιµετωπίσεις Οι κίνδυνοι που αντιµετωπίζει ένας επιχειρηµατίας µπορούν να διακριθούν ανάλογα µε την προέλευσης τους σε: ενδογενείς κινδύνους, που απορρέουν από τις αποφάσεις του επιχειρηµατία και σχετίζονται άµεσα µε τη λειτουργία της επιχείρησης, τον τρόπο χρηµατοδότησης της επένδυσης, τον τρόπο προώθησης του προϊόντος κ.λπ. και εξωγενείς κινδύνους, όπως το «δυσµενές οικονοµικό περιβάλλον» κ.ά. Επίσης, υπάρχουν κίνδυνοι που µπορεί κάποιος να προβλέψει και να προλάβει και άλλοι αστάθµητοι, που αποτελούν το επιχειρηµατικό ρίσκο.

8 Ποιος µπορεί να σε βοηθήσει; Υπάρχουν πολλοί φορείς που µπορούν να σε βοηθήσουν στα βήµατα για την υλοποίηση της επιχειρηµατικής σου ιδέας και άλλοι που επιδοτούν τη γυναικεία επιχειρηµατικότητα. Ο µελλοντικός επιχειρηµατίας καλό είναι να ξεκινήσει την προσπάθεια του ξεφεύγοντας από µύθους και φοβίες και προχωρώντας µε αυτοπεποίθηση να υλοποιήσει την επιχειρηµατική του ιδέα. Είναι σηµαντικό να ανιχνεύσει την ύπαρξη ισχυρού κινήτρου, που θα χαλυβδώσει τη θέλησή του για να στεφθεί η νέα επιχείρηση µε επιτυχία. Βέβαια, εκτός από την επιθυµία και ίσως κάποια χρήµατα, πρέπει να διαθέτει την απαραίτητη γνώση και τον προσανατολισµό γιαµια, όσο το δυνατόν, πιο ολοκληρωµένη προσέγγιση του σχεδιασµού της µελλοντικής επιχείρησης.

9 Ο Επιχειρηµατίας - Αυτογνωσία Ο όρος επιχειρηµατίας συνήθως χρησιµοποιείται για να αναφερθούµε σεέναευρύφάσµα ανθρώπων, από το µικρό επιχειρηµατία της γειτονιάς µέχρι τον ιδιοκτήτη µιας πολύ µεγάλης επιχείρησης. Επιχειρηµατίας είναι το άτοµο που καινοτοµεί ή µιµείται δηµιουργικά, συντονίζει τους παραγωγικούς συντελεστές και τις εργασίες που γίνονται στην επιχείρησή του, παίρνει τις κρίσιµες αποφάσεις και αξιοποιεί και δηµιουργεί µε τις ειδικές γνώσεις που διαθέτει, κάθε ευκαιρία κέρδους στην αγορά.

10 Ο Επιχειρηµατίας - Αυτογνωσία Ο µελλοντικός επιχειρηµατίας πρέπει να γνωρίζει ότι η απόφασή του για δηµιουργία δικής του επιχείρησης αποτελεί µία συνειδητή απόφαση και δεν έχει επιβληθεί από άλλους παράγοντες, π.χ. ανεργία, εργοδοσία, οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον κ.α. Μέληµά του θα πρέπει να αποτελέσει η κατά το δυνατόν πιο εµπεριστατωµένη εικόνα του εαυτού του, που µπορεί να παραχθεί µέσα από µία διαδικασία αυτογνωσίας, όπου θα παρέχονται στοιχεία για τις ικανότητές του, όπως επίσης και για τις δυνατότητες βελτίωσής τους. Η ανάπτυξη µιας επιχείρησης απαιτεί πρώτα από όλα προσωπική ανάπτυξη και αυτό-ολοκλήρωση του επιχειρηµατία.

11 Το προφίλ του καλού επιχειρηµατία Παρακάτω δίνονται µερικά από τα χαρακτηριστικά του πετυχηµένου επιχειρηµατία: Εργατικότητα: Ενεργητικότητα, ράση, Σκληρή δουλειά. Ανυπαρξία ελεύθερου χρόνου και καθορισµένου ωραρίου εργασίας. Θυσίες υπέρ της δουλειάς και εις βάρος της οικογένειας και των φίλων. Πρωτοβουλία: Αποφασιστικότητα, τόλµη. Ανάληψη ρίσκου (ανάληψη µέτριου κινδύνου). Ανεξαρτησία. Σχεδιασµός ηµιουργικότητα Καινοτοµία. Οργανωτικότητα στη: οµή της Επιχείρησης Σχεδιασµό της εργασίας Τµηµατοποίηση Αντιµετώπιση µπερδεµένων καταστάσεων Άψογητήρησηαρχείων, φακέλων, οικονοµικών κ.α. ιεκπεραίωση (εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία) Προγραµµατισµό και Υπευθυνότητα.

12 Το προφίλ του καλού επιχειρηµατία ιορατικότητα, Ικανότητα Ρεαλιστικού Προγραµµατισµού, Καλής Κρίσης: Ευελιξία, κλιµάκωση εναλλακτικών λύσεων και διαφοροποίηση εφαρµογών. Εντοπισµός ευκαιριών κέρδους ιορατικότητα για το πώς και πότε θα δράσει. Προσαρµοστικότητα (Αυτοπεριορισµός, συσπείρωση, υποµονή, ανοχή στις µεταβολές και αντοχή στις δυσκολίες) Αντιµετώπιση της αβεβαιότητας και του στρες. Βήµατα δράσης µικρά, σταθερά αλλά και αποτελεσµατικά. Υποµονή για την αποδοτικότητα, την ενδεχόµενη απειρία των εργαζοµένων µέχρι να αποκτήσουν την απαιτούµενη εµπειρία. Μάθηση και µέσα από την αποτυχία. ιοικητικές ικανότητες: εξιότητα στο στήσιµο καιβιωσιµότητα µιας επιχείρησης, µε περιορισµένους πόρους εξιότητα στο σχεδιασµό τωναρµοδιοτήτων και υποχρεώσεων των εργαζοµένων και γενικότερα ορθολογική και αποτελεσµατική διαχείριση των ανθρώπινων πόρων εξιότητα επίβλεψης και διαχείρισης όλων των λειτουργιών και των τµηµάτων της επιχείρησης µε αµεσότητα.

13 Το προφίλ του καλού επιχειρηµατία Ανταγωνιστικότητα ( ή ανταγωνιστικήικανότητα): Χρήση Υψηλής Τεχνολογίας Το know how του προϊόντος /προσφερόµενων υπηρεσιών Γενική γνώση της επιχείρησης και του τι γίνεται σε κάθε τµήµα Γνώση της αγοράς και των ανταγωνιστών Τεχνικές ανταγωνιστικότητας ώστε να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών (να αποκτηθεί το µεγαλύτερο µερίδιο στην αγορά ) Τιµολογιακή πολιτική, επάρκεια, ποικιλία προϊόντων, πολιτική ποιότητας και προώθησης προϊόντων Ντύσιµο, Εµφάνιση, Τρόποι, Συµπεριφορά (το «image»του επιχειρηµατία): Καλοβαλµένος / η Ολοκληρωµένη προσωπικότητα Υπεύθυνος /η Ειλικρινής Έντιµος /η Με Αυτοπεποίθηση Πειστικός

14 Το προφίλ του καλού επιχειρηµατία Ικανότητα καλής επικοινωνίας για την αποτελεσµατική λειτουργία της επιχείρησης (να χειρίζεται επαρκώς πολυποίκιλες διαπροσωπικές σχέσεις) Να κάνει καλές δηµόσιες σχέσεις Να τα πάει καλά µε όλους Να εκφράζει ξεκάθαρα αυτό που θέλει Να είναι πειστικός Να κατανέµει τη σκέψη, το χρόνο και την ενέργειά του, στους: Εργαζόµενους Καταναλωτές Προµηθευτές Συνεταίρους, µετόχους Ποιότητα προϊόντος / υπηρεσιών Αποθήκη και καταγραφή εµπορευµάτων Λογιστήριο, αρχεία κ.λ.π. Προϊόντα, σωστή προώθησή τους (marketing) Ηγετικές προδιαγραφές: Τόλµη και αποφασιστικότητα Επιµονή Αυτοπεποίθηση Αυτοσεβασµός Αποτελεσµατικότητα Οργανωτικός / Συστηµατικός

15 Το προφίλ του καλού επιχειρηµατία Θα πρέπει να υπάρχει: Συγκεκριµένο πλαίσιο κανονισµού λειτουργίας της επιχείρησης Αυτοέλεγχος στο Πότε οι κανόνες θα εφαρµόζονται µε αυστηρότητα και πότε µε ευελιξία. Σεβασµός στις Σηµαντικές αξίες όπως αξιοπιστία, εµπιστοσύνη, ειλικρίνεια, αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στις συναλλαγές µε τους εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργάτες /πελάτες Αυτοέλεγχος στο Πότε θα µιλάει και Πότε θα ακούει Αυτοέλεγχος για το Πότε και Πώς να δράσει για να είναι αποτελεσµατικός H προηγούµενη εµπειρία σε παρεµφερή επιχείρηση δίνει τη δυνατότητα: Καλών σχέσεων και δοσοληψίας τόσο µε τους εργαζόµενους, όσο και µε τους προµηθευτές, καταναλωτές (γενικότερα µε το ανθρωπογενές περιβάλλον) Το κλειδί της επιτυχίας µιας επιχείρησης εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από το προφίλ του επιχειρηµατία: «Θέλει αρετή και τόλµη το επιχειρείν»

16 Τι απαιτείται να κάνεις ως επιχειρηµατίας/manager; Να τηρείς έναν Κώδικα Επιχειρησιακής Ηθικής Να διαθέτεις Καταναλωτική πίστη Να είσαι πολύ κοντά στον πελάτη/ισα και Να σκέπτεσαι για τον πελάτη: Τι παραπάνω µπορείς να κάνεις ΤιςπιθανέςΚαινοτοµίες για αυτόν Τις κοινωνικές και ψυχολογικές ανάγκες του πελάτη (επάρκεια, ποικιλία, επώνυµα προϊόντα, περιβάλλον) Τις οικονοµικές απαιτήσεις του (ο πελάτης/ισα απαιτεί να ανταλλάσσει τα χρήµατά του µε προϊόντα / υπηρεσίες που αξίζουν ποιοτικά τουλάχιστον όσο πληρώνει για αυτά/αυτές) Την Πολιτική Ανταγωνιστικών Τιµών Τη ιαφήµιση και Προβολή της επιχείρησης και των προϊόντων για ενηµέρωση του πελάτη Την παροχή Εµπιστοσύνης και Ασφάλειας προς τους καταναλωτές τόσο για αυτό που αγοράζουν, όσο και κατά την πρόσβαση και κίνηση µέσα στους χώρους της επιχείρησης. ηµιουργία, δηλαδή, κατάλληλων υποδοµών στο χώρο που κινείται το καταναλωτικό κοινό (µικρά παιδιά, παιδιά µε αναπηρίες, γενικά ανάπηροι και ηλικιωµένοι) Τον Σεβασµό τουνοµοθετικού Πλαισίου (άδειες, καταβολή φόρων κλπ) και των Κανονισµών.

17 Η επιχειρηµατική ιδέα Η όλη προσπάθεια για το ξεκίνηµα καιστήσιµο µιαςεπιχείρησηςαρχίζει από τη λεγόµενη επιχειρηµατική ιδέα, την ιδέα δηλαδή στην οποία θα στηριχθεί όλος ο σχεδιασµός και η µορφήτηςνέαςεπιχείρησης. Είναι λογικό η αρχική, ακατέργαστη επιχειρηµατική ιδέα ως κινητήρια δύναµη και ως άξονας έµπνευσης του νέου επιχειρηµατία να είναι κατεξοχήν προϊόν της δικής του φαντασίας, φιλοδοξίας και προσωπικότητας. Όµως, αυτή η ιδέα πρέπει να γίνει συγκεκριµένη και να είναι υλοποιήσιµη. Άλλωστε, οι µεγάλες ιδέες χρειάζονται εκτός από φτερά και µηχανισµό προσεδάφισης. Η επιχειρηµατική ιδέα µπορεί να είναι ένα καινούργιο προϊόν νέες διαδικασίες ένας καλύτερος τρόπος παραγωγής ή πώλησης ενός προϊόντος.

18 Η επιχειρηµατική ιδέα Περιέγραψε όσο πιο συνοπτικά µπορείς την επιχειρηµατική σου ιδέα (αγαθό ή υπηρεσία) και τι είναι αυτό που την κάνει ξεχωριστή. Το ιστορικό της ιδέας, πότε και πως, κάτω από ποιες συνθήκες έγινε η σύλληψη της ιδέας, και Ειδικότερα : σε ποιον κλάδο σκοπεύεις να δραστηριοποιηθείς, ποια είναι η καινοτοµία (αν υπάρχει) της δραστηριότητας σε σχέση µε άλλες που ήδη υπάρχουν και γιατί τα δικά σου προϊόντα ή υπηρεσίες θα είναι διαφορετικά ή καλύτερα των άλλων. ποιοι θα είναι οι καταναλωτές / τριες πελάτες/ισές σου και γιατί να προτιµήσουν εσένα και όχι άλλους που ήδη αναπτύσσουν την ίδια δραστηριότητα. Είναι καλό να προσδιορίσεις τουλάχιστον τρία είδη πελατών της επιχείρησής σου. τις ικανότητες και δεξιότητες και τους προσωπικούς σου στόχους. Για την επιτυχία, η επιχειρηµατική δραστηριότητα πρέπει να ταιριάζει µε τις ικανότητες και δεξιότητες και τους προσωπικούς σου στόχους.

19 Η επιχειρηµατική ιδέα Τα θέµατα και οι πληροφορίες που πρέπει να µελετήσει ο επιχειρηµατίας πριν λάβει την απόφαση του, κινούνται σε διάφορα επίπεδα τα οποία αφορούν τόσο τις επιθυµίεςκαιτιςανάγκεςτου, όσο και τις οικονοµικές του δυνατότητες, θέµατα αγοράς και ανταγωνισµού κ.λπ. Παράλειψη ή µη αντικειµενική αξιολόγηση κάποιων από αυτά µπορεί να οδηγήσει την επιχείρηση σε αποτυχία σε σύντοµο χρονικόδιάστηµα. Τέτοιου είδους λάθη ή παραλείψεις µπορεί να θεωρηθεί στις περισσότερες περιπτώσεις ότι είναι: Η ελλειπής γνώση της αγοράς Η έλλειψη οικονοµικού σχεδιασµού Η πραγµατοποίηση ιδιαίτερα αισιόδοξου σεναρίου ανάπτυξης Η παράβλεψη της δύναµης του ανταγωνισµού Η λανθασµένη επιλογή προµηθευτών Η λανθασµένη επιλογή συνεργατών/προσωπικού

20 Η επιχειρηµατική ιδέα Προκειµένου να αποφευχθούν τα λάθη, ο δυνητικός επιχειρηµατίας θα πρέπει να µελετήσει προσεκτικά: Θέµατα χρηµατοδοτήσεων Θέµατα διαδικασιών έναρξης Τις βασικές επιχειρηµατικές του λειτουργίες Θέµατα βιωσιµότητας βάσει σεναρίων Το σχεδιασµό υλοποίησης του εγχειρήµατος του.

21 Το επιχειρηµατικό σχέδιο κλειδί της επιτυχίας «Το κλειδί της προετοιµασίας είναι ο σωστός σχεδιασµός που αφορά στη δηµιουργία ενός περιγράµµατος που θα σας επιτρέψει να επιτύχετε τους στόχους σας. Το καλά µελετηµένο περίγραµµα είναικάτισαν οδικός χάρτης που οδηγεί τον ταξιδιώτη µε ακρίβεια στον προορισµό του»

22 Οδηγίες σύνταξης ενός επιτυχηµένου επιχειρηµατικού σχεδίου Σε αυτό το σηµείο αναφέρονται επιγραµµατικά µερικές συµβουλές που είναι χρήσιµες κατά τη σύνταξη του επιχειρηµατικού σχεδίου: Οι περιγραφές και οι προβλέψεις που θα περιληφθούν στο σχέδιο πρέπει να είναι σαφείς, κατανοητές και ρεαλιστικές. Το κείµενο του σχεδίου πρέπει να αναφέρεται σε ουσιώδη θέµατα, να µην πλατειάζει. Το κείµενο που θα συνταχθεί πρέπει να έχει λογική δοµή, να είναι ευπαρουσίαστο και να µην έχει λάθη. Τα σχεδιαγράµµατα και τα γραφικά είναι χρήσιµα, πρέπει να είναι ευανάγνωστα και προτιµώνται ως εργαλεία, κατά τη σύνταξη του επιχειρηµατικού σχεδίου.

23 Οδηγίες σύνταξης ενός επιτυχηµένου επιχειρηµατικού σχεδίου Ο συντάκτης του σχεδίου πρέπει να γνωρίζει τι είναι απαραίτητο για το συγκεκριµένο σχέδιο (π.χ. οι τράπεζες, για µια επέκταση επιχείρησης, απαιτούν ισολογισµούς, νοµιµοποίηση κ.λπ.) Πρέπει να προβλέπονται εναλλακτικά σενάρια. Η µορφή ενός επιχειρηµατικού σχεδίου δεν είναι τυποποιηµένη. Απλώς παρακάτω δίνονται χρήσιµες συµβουλές, προερχόµενες από τη διεθνή επιχειρηµατική πρακτική, για τη δοµή και το περιεχόµενο ενός επιτυχηµένου Επιχειρηµατικού Σχεδίου. Μπορούν να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κάποιες υποκατηγορίες, αν κριθεί απαραίτητο.

24 Πίνακας περιεχοµένων επιχειρηµατικού σχεδίου (Business Plan) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γενική Εισαγωγή Εξώφυλλο Εισαγωγική σελίδα Περιεχόµενα Περίληψη ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Περιγραφή επιχείρησης Προϊόντα / Υπηρεσίες Τοποθεσία

25 Πίνακας περιεχοµένων επιχειρηµατικού σχεδίου (Business Plan) ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Α) Ανάλυση καταναλωτή και ανταγωνισµού Ανάλυση καταναλωτή Ανάλυση ανταγωνισµού Ανάλυση αγοράς Ανάλυση περιβάλλοντος Β) Επιλογή, προσδιορισµός και υλοποίηση στρατηγικής Στρατηγική προϊόντων Πλάνο µάρκετινγκ (Marketing Plan) Πωλήσεις ιοικητικό πλάνο (Management Plan) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΝΟ Ισολογισµός Ανάλυση χρηµατοροών Κατάσταση αποτελεσµάτων χρήσης Ανάλυση νεκρού σηµείου

26 Επιχειρηµατικό σχέδιο - Εισαγωγή ΗΕισαγωγήπου είναι το προκαταρτικό µέρος ενός επιχειρηµατικού σχεδίου περιλαµβάνει : Γενική εισαγωγή: Ιστορικό της ιδέας ( πότε, πως και κάτω από ποιες συνθήκες, αναπτύχθηκε) και Ποια προσόντα και εµπειρία διαθέτει ο νέος επιχειρηµατίας. Εξώφυλλο : Πρέπει να είναι καλαίσθητο, να αναγράφει ότι πρόκειται για επιχειρηµατικό σχέδιο, να υπάρχει ο λογότυπος της εταιρείας και η πλήρης επωνυµία της. Εισαγωγική σελίδα : περιλαµβάνει, αρχικά, λίγα λόγια για την επιχείρηση, διεύθυνση ιστοσελίδας (εάν υπάρχει) και λογότυπο. Μπορεί επίσης, να περιλαµβάνει περιγραφή και περίληψη των προϊόντων (εάν και όποιων είναι απαραίτητο), φωτογραφίες και το σκοπό του επιχειρηµατικού πλάνου. Περιεχόµενα: Πρέπει να είναι καλά δοµηµένα, ώστε να περιλαµβάνουν όλες τιςκύριεςκατηγορίεςκαιτιςυποκατηγορίεςτους, χωρίς να δηµιουργούν σύγχυση. Περίληψη: Περιλαµβάνεται σχεδόν όλο το περιεχόµενο του επιχειρηµατικού σχεδίου, συµπιεσµένο σε µερικά συµπεράσµατα (2-3 σελίδες).

27 Επιχειρηµατικό σχέδιο Εσωτερική Ανάλυση 1. Περιγραφή της επιχείρησης Εδώ σε γενικές γραµµές περιγράφονται: Νοµιµοποίηση τύπος επιχείρησης: ιδιοκτησιακό καθεστώς, τύπος επιχείρησης, άδειες και εξουσιοδοτήσεις Είδος επιχείρησης: εµπορία, κατασκευή, υπηρεσίες Αν είναι νέα, ανεξάρτητη επιχείρηση, υποκατάστηµα, επέκταση, franchise κ.λ.π. Ό,τι άλλο γνωστό για τους εξωτερικούς πόρους της επιχείρησης (outside sources), όπως προµηθευτές, χονδρέµποροι, τράπεζες, στρατηγικοί συνεργάτες, κ.λ.π.

28 Επιχειρηµατικό σχέδιο Εσωτερική Ανάλυση 2. Προϊόντα / Υπηρεσίες Η περιγραφή των προϊόντων / υπηρεσιών, µε έµφαση στα οφέλη που θα αποκοµίσουν οι καταναλωτές από αυτά / αυτές. Οι επιτυχηµένοι επιχειρηµατίες γνωρίζουν καλά τι περιµένουν οι πελάτες τους. Συνοπτικά, θα πρέπει να περιέχονται τα εξής: Τι πουλάει η επιχείρηση Πώς αυτό ωφελεί τον καταναλωτή Τι διαφορετικό ή καλύτερο παρουσιάζουν τα προϊόντα / υπηρεσίες της συγκεκριµένης επιχείρησης (καινοτοµία, τεχνικά ή λειτουργικά χαρακτηριστικά, ανάγκες που ικανοποιούν, ο κύκλοςζωής, κ.λπ. ) Τι έχει µεγάλη ζήτηση και πόσο µπορεί η επιχείρηση να ανταποκριθεί στη ζήτηση, και τους χρονικούς περιορισµούς. Η πολιτική του προϊόντος µε ακρίβεια γιατί θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη του µάρκετινγκ.

29 Επιχειρηµατικό σχέδιο Εσωτερική Ανάλυση 3. Τόποςεγκατάστασηςτηςεπιχείρησης Προκειµένου να αποφευχθούν οι πιθανές συνέπειες µιας λανθασµένης επιλογής πρέπει ως µελλοντικός επιχειρηµατίας να µελετήσεις τα παρακάτω: Ποιες είναι οι ανάγκες όσον αφορά την τοποθεσία. Τι είδους χώρος χρειάζεται; Πόσος χώρος χρειάζεται; Ποια είναι η επιθυµητή περιοχή /και το επιθυµητό κτίριο; Είναι εύκολα προσβάσιµο τοκτίριοστέγασηςτηςεπιχείρησης; Αν θα κτίσεις ή θα νοικιάσεις τους χώρους που χρειάζεσαι. (Πρέπει να συγκρίνεις τι θα κόστιζε το ένα και τι το άλλο.) Υπάρχει δηµόσια συγκοινωνία; Γίνονται δηµογραφικές αλλαγές ή αλλαγές στην αγορά; Η τελική επιλογή θα εξαρτηθεί σε µεγάλο βαθµό από τα χρήµατα που µπορείς να διαθέσεις.

30 Επιχειρηµατικό σχέδιο Εξωτερική Ανάλυση Α. Ανάλυση καταναλωτή και ανταγωνισµού Α. Ανάλυση καταναλωτή και ανταγωνισµού Η εξωτερική ανάλυση περιλαµβάνει την εξέταση όλων των παραγόντων εκτός επιχείρησης. 1. Ανάλυση καταναλωτή εν είναι αρκετό να υιοθετήσεις ότι πολλοί άνθρωποι θα αγοράσουν το προϊόν ή την υπηρεσία που σκοπεύεις να προσφέρεις. Συνοπτικά, κάποιες ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντηθούν είναι οι εξής: Ποιο είναι το τµήµα των καταναλωτών που επιλέγεις ως πλέον συµφέρον για τη δική σου δραστηριότητα: Γιατί επέλεξες αυτό και όχι κάποιο άλλο καταναλωτικό κοινό; Ποιο είναι το µέγεθος (πόσοι) κάθε τµήµατος αγοράς που µπορείς να προσεγγίσεις; Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά αυτών των καταναλωτών, στα οποία έχεις εσύ συγκριτικό πλεονέκτηµα; ( Ισχυρά και αδύναµα σηµεία σου ως προς τους ανταγωνιστές, όπως, η τοποθεσία εγκατάστασης, η φήµη, τα προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρεις, η τιµή του προϊόντος κ.λπ.) Ποιο είναι το µέγεθος κάθε τµήµατος αγοράς που µπορείς να προσεγγίσεις;

31 Επιχειρηµατικό σχέδιο Εξωτερική Ανάλυση Α. Ανάλυση καταναλωτή και ανταγωνισµού 2. Ανάλυση Ανταγωνισµού Για να µπορέσεις να κάνεις τη δική σου επιχείρηση ανταγωνιστική και διαφορετική από τους άλλους, θα πρέπει να ξέρεις πως είναι και πως λειτουργούν οι επιχειρήσεις των ανταγωνιστών σου. Για να αναπτυχθεί µια σωστή στρατηγική πρέπει να έχουν κατανοηθεί και ειδικότερα εξετασθεί τα ακόλουθα στοιχεία: Απόδοση: Τι µερίδιο της αγοράς διαθέτουν οι ανταγωνιστές και πόσο υγιείς είναι. Εικόνα και προσωπικότητα: πώς τους αντιλαµβάνονται οι πελάτες και πως αξιολογούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους Στόχοι: είναι πάντα ενδεικτικοί των προθέσεών τους Υπάρχουσα και προηγούµενες στρατηγικές ιάρθρωση κόστους (cost structure) Ισχυρά και αδύνατα σηµείαωςπροςτουςανταγωνιστές Πώς τα προϊόντα τους διαφέρουν από τα προϊόντα των υπολοίπων Οικονοµική ικανότητα διαφήµισης και προβολής Παραγωγή νέων ιδεών, προϊόντων και υπηρεσιών

32 Επιχειρηµατικό σχέδιο Εξωτερική Ανάλυση Α. Ανάλυση καταναλωτή και ανταγωνισµού 3α. Ανάλυση Αγοράς - Έρευνα αγοράς Αν έχεις καταλήξει στο είδος της επιχείρησης που θέλεις να ξεκινήσεις, προσπάθησε να βάλεις την ιδέα σου σε εφαρµογή, αφού, ήδη, έχεις απαντήσει στις εξής βασικές ερωτήσεις : Ποιοι είναι οι υποψήφιοι πελάτες σου; Πόσοι περίπου είναι αυτοί; Αγοράζουν ήδη το προϊόν ή την υπηρεσία που σκοπεύεις να πουλήσεις; Πώς µπορείς να τους προσεγγίσεις; Έχεις παρατηρήσει πως ενεργούν οι ανταγωνιστές σου για να έρθουν σε επαφή µε τους πελάτες; Ποια είναι η τιµή που µπορείς να πουλήσεις το προϊόν σου; Αν µια ιδέα για ένα προϊόν είναι καινούργια, ίσως χρειάζεται να δοκιµαστεί στην αγορά. Μπορεί οι ανταγωνιστές να θελήσουν να αντιγράψουν το νέο επιχειρηµατία σύντοµα, γι αυτό χρειάζεται να προβλεφθεί η αντίδρασή τους και να αντιµετωπισθεί.

33 Επιχειρηµατικό σχέδιο Εξωτερική Ανάλυση Α. Ανάλυση καταναλωτή και ανταγωνισµού 3β. Ανάλυση Αγοράς οµή τηςαγοράς Τα στοιχεία αυτής της δοµής που είναι χρήσιµα στην ανάλυσή µας είναι: Ο βαθµός συγκέντρωσης της αγοράς: αναφέρεται στον αριθµό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγορά και στο µερίδιο που καταλαµβάνει κάθε µία από αυτές. Η διαφοροποίηση του προϊόντος: Αναφέρεται στον αριθµό και στην ποικιλία των προϊόντων που διακινούνται σε µία αγορά ή κλάδο. Όσο πιο πολλά προϊόντα υπάρχουν, τόσο ευκολότερα ένα καινούριο προϊόν θα γίνει αποδεκτό από τους καταναλωτές. Η ευκολία πρόσβασης: µπορεί να οριστεί από τον αριθµό εµποδίων που συναντά µία καινούρια επιχείρηση, προκειµένου να δραστηριοποιηθεί σε µία αγορά. Αυτά παίρνουν συνήθως τις εξής µορφές: Νοµικά εµπόδια (π.χ. κατοχύρωση πατέντας ή άλλα νοµικά εµπόδια ) Συγκριτικά πλεονεκτήµατα (κόστος λειτουργίας µιας ήδη υπάρχουσας επιχείρησης είναι µικρότερο από αυτό µιας νέας) Η αφοσίωση των καταναλωτών (buyer loyalty) προϊόντα µιας επιχείρησης ή σε ένα συγκεκριµένο προϊόν.

34 Επιχειρηµατικό σχέδιο Εξωτερική Ανάλυση Α. Ανάλυση καταναλωτή και ανταγωνισµού 3γ. Ανάλυση Αγοράς Ηπραγµατική αγορά Το µέγεθος της πραγµατικής αγοράς του προϊόντος µας ισούται µε το αποτέλεσµα του παρακάτω τύπου: Πραγµατική αγορά = Εισαγωγές + Εσωτερική παραγωγή - Εξαγωγές Ορίζοντες ανάπτυξης Κερδοφορία αγοράς ιάρθρωση κόστους Κανάλια διανοµής Τάσεις που προσδιορίζουν τον κλάδο, την επιχείρηση ή την αγορά (υπάρχουν πολλές επιµέρους αγορές) Παράγοντες επιτυχίας

35 Επιχειρηµατικό σχέδιο Εξωτερική Ανάλυση Α. Ανάλυση καταναλωτή και ανταγωνισµού 4. Ανάλυση περιβάλλοντος Με τον όρο «περιβάλλον» εννοούνται όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά και τη βιοµηχανία ενός προϊόντος. Η ανάλυση περιβάλλοντος περιλαµβάνει τους εξής πέντε παράγοντες: Τεχνολογία Κράτος Οικονοµία Κουλτούρα - Πολιτισµός ηµογραφικά στοιχεία

36 Επιχειρηµατικό σχέδιο Εξωτερική Ανάλυση Β. Επιλογή, προσδιορισµός και υλοποίηση στρατηγικής 1. Στρατηγική προϊόντων Σε αυτό το µέρος περιγράφεται η στρατηγική που θα ακολουθηθεί για τα προϊόντα, όσον αφορά τα παρακάτω στοιχεία: Υπόσχεση του προϊόντος (π.χ. ακριβό και ποιοτικό, φθηνό, εύχρηστο κ.λπ.) Χαρακτηριστικά (π.χ. απορρυπαντικό σε µικρό µέγεθος, µε βαλβίδα ασφαλείας, για χρωµατιστά ρούχα κ.λπ.) ιαφοροποίηση από τα άλλα προϊόντα της αγοράς Μοναδικότητα (τι µοναδικό έχει να προσφέρει το προϊόν) Ο όρος «καινοτοµία» είναι διφορούµενος: σηµαίνει µια διαδικασία κατά την οποία γνωστά ήδη στοιχεία, υλικά, µέθοδοι, υπηρεσίες, κ.λπ. χρησιµοποιούνται και συνδυάζονται µε νέο τρόπο, ώστε να δηµιουργηθεί ένα νέο προϊόν, υπηρεσία, µέθοδος. Σηµαίνει επίσης, ένα εντελώς νέο προϊόν, µέθοδο ή υπηρεσία. Ηκαινοτοµία δεν είναι κατ ανάγκη συνώνυµη µε την υψηλή τεχνολογία.

37 Επιχειρηµατικό σχέδιο Εξωτερική Ανάλυση Β. Επιλογή, προσδιορισµός και υλοποίηση στρατηγικής 2. Πλάνο Marketing (Marketing Plan) Συµπεριφορά καταναλωτή: διαδικασία αγοράς, ευαίσθητα σηµεία κατά την επιλογή προϊόντων, από πού κάνει τις αγορές του, συνήθειες, κίνητρα, ευθυµία και ανάγκες που τον οδηγούν σε αγορές, συχνότητα κατανάλωσης, κ.λπ. Προϊόν: χαρακτηριστικά που διαθέτει και σε ποια από αυτά θα δοθεί έµφαση. Χρήσιµο είναι να αναφέρεται ο κύκλος ζωής του προϊόντος και σε ποιο στάδιο της ζωής του βρίσκεται (Product Life Cycle / PLC) Τιµή: καθορισµός τιµολογιακής πολιτικής, εναλλακτικές λύσεις και εκπτώσεις. ιανοµή: περιλαµβάνει τα κανάλια και τις µεθόδους διανοµής, τους στόχους διανοµής, το κόστος, τα κίνητρα για χονδρέµπορους και λιανέµπορους, εναλλακτικά κανάλια (π.χ. µέσω internet) κ.ά. Προβολή / Προώθηση: περιλαµβάνει στόχους, διαφήµιση, δηµόσιες σχέσεις, δηµοσιότητα, προώθηση πωλήσεων, προσωπικές πωλήσεις, άµεσο marketing και χρήση διαδικτύου.

38 Επιχειρηµατικό σχέδιο Εξωτερική Ανάλυση Β. Επιλογή, προσδιορισµός και υλοποίηση στρατηγικής 3. Πωλήσεις Θα πρέπει να περιλαµβάνει την πορεία των πωλήσεων για κάποια έτη (τα σχεδιαγράµµατα βοηθούν πολύ), θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη της συνολικής αγοράς (και της υποαγοράς, αν κριθεί χρήσιµο). Για τις προβλέψεις, χρειάζεται πάντα να γίνονται κάποιες υποθέσεις. Αυτές πρέπει να διατυπώνονται µε σαφήνεια και να είναι ρεαλιστικές.

39 Επιχειρηµατικό σχέδιο Εξωτερική Ανάλυση Β. Επιλογή, προσδιορισµός και υλοποίηση στρατηγικής 4. ιοικητικό Πλάνο (Management) Η διοίκηση µιας επιχείρησης συνεπάγεται πολλές ευθύνες. Η πεποίθηση «είµαι αφεντικό του εαυτού µου» είναι απλουστευτική και σε καµία περίπτωση δεν ισχύει. Η διοίκηση θέτει τις βάσεις για την επιτυχία της επιχείρησης. Η προνοητικότητα είναι το µεγαλύτερο πλεονέκτηµα ενόςσωστάδοµηµένου διοικητικού πλάνου. Θα πρέπει να απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήµατα: Ποιες αδυναµίες υπάρχουν σε διοικητικό επίπεδο; Ποιος ή ποιοι αναλαµβάνουν τη διοίκηση; Ποια είναι τα καθήκοντά τους; Είναι ξεκάθαρες και κατανεµηµένες οι ευθύνες; Ποιες είναι οι ανάγκες σε προσωπικό; Ποιο είναι το µισθολογικό καθεστώς; Τι προνόµια, πριµ παραγωγικότητας, διακοπές και αργίες θα προσφέρονται; Πώς και πότε θα γίνεται η εκπαίδευση και από ποιους;

40 Επιχειρηµατικό σχέδιο Οικονοµικό Πλάνο Το οικονοµικό µέρος ενός επιχειρηµατικού σχεδίου είναι εξίσου κοµβικό σηµείο της γενικότερης σχεδιαστικής διαδικασίας. Ένα οικονοµικό πλάνο πρέπει να περιλαµβάνει τα εξής: Ισολογισµός: Καταδεικνύει το πόσο υγιής είναι η επιχείρηση περιγράφοντας το ενεργητικό, το παθητικό και τα ίδια τα κεφάλαια. Το σχέδιο πρέπει να περιέχει έναν ισολογισµό του τρέχοντος έτους, και έναν ισολογισµό γιαταεπόµενα έτη. Ανάλυση χρηµατορροών: Αναλύει τη ρευστότητα µιας επιχείρησης. Αυτό το εργαλείο είναι πολύ χρήσιµο γιατην επιχείρηση, γιατί βοηθά στη σωστή ρύθµιση των υποχρεώσεων και των απαιτήσεών της. Κατάσταση αποτελεσµάτων χρήσης: Παρουσιάζει τα έσοδα, τα έξοδα, τα κέρδη και τις ζηµίες της επιχείρησης. Καλό είναι να περιλαµβάνονται στο σχέδιο τωρινές, παλιές, αλλά και µελλοντικές καταστάσεις. Ανάλυση νεκρού σηµείου Καταδεικνύει τις πωλήσεις που πρέπει να γίνουν (σε ευρώ ή σε τεµάχια), ώστε να καλυφθεί το συνολικό κόστος της επιχείρησης.

41 Επιχειρηµατικό σχέδιο - ΆΣΚΗΣΗ Σκεφθήκατε ποτέ να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση; Σκεφτείτε ένα αγαθό ή µία υπηρεσία που θα µπορούσατε να παρέχετε και απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις. Πρόκειται να συντάξετε ένα επιχειρηµατικό σχέδιο! 1. Περιγράψτε την ιδέα σας για ένα αγαθό ή µια υπηρεσία. Τι είναι αυτό που την κάνει ξεχωριστή; 2. Ποιος θα ενδιαφερθεί να αγοράσει το αγαθό ή την υπηρεσία σας; Για ποιο λόγο;.. 3. Με ποιόν τρόπο θα βρείτε τα χρήµατα που θα χρειαστείτε προκειµένου να ξεκινήσετε την επιχείρησή σας;. 4. Ποιους πόρους θα χρειαστείτε; 5. Με ποιόν τρόπο θα πληροφορήσετε τους πελάτες σας ότι το αγαθό ή η υπηρεσία σας είναι διαθέσιµα; Θα χρειαστείτε ένα σχέδιο για την προώθηση του προϊόντος σας;. Εάν πάνε όλα καλά, θα έχετε κέρδη!

42 Τύποι Επιχειρήσεων Ατοµική ή εταιρική επιχείρηση; Ηατοµική εταιρία ταυτίζεται µε ένα µόνο άτοµο, που είναι ο ιδιοκτήτης της. Πλεονεκτήµατα ατοµικής επιχείρησης Εύκολη µορφή οργάνωσης Ο ιδιοκτήτης της ατοµικής επιχείρησης είναι κύριος του εαυτού του. Το στοιχείο αυτό συνεπάγεται απόλυτη ελευθερία δράσης. Μειονεκτήµατα ατοµικής επιχείρησης Απεριόριστη ευθύνη του ιδιοκτήτη. Τα χρηµατικά κεφάλαια ενός µόνο ατόµου είναι ανεπαρκή για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησης. Περιορισµένη ικανότητα δανεισµού από τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα.

43 Τύποι Επιχειρήσεων Η εταιρική επιχείρηση ανήκει σε δύο ή περισσότερα άτοµα, τους εταίρους, που συνδέονται µε ειδική σχέση µεταξύ τους την εταιρική, που καθορίζεται ανάλογα µε το είδος της εταιρείας. Βασικές µορφές της εταιρικής επιχείρησης είναι οι προσωπικές εταιρείες: Οµόρρυθµη (Ο.Ε.) Ετερόρρυθµη (Ε.Ε.), και οι ονοµαζόµενες κεφαλαιουχικές εταιρείες: Ανώνυµη Εταιρεία(Α.Ε.) Εταιρεία Περιορισµένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (Ι.Κ.Ε.)

44 Τύποι Επιχειρήσεων Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία Η Ι.Κ.Ε. είναι κεφαλαιουχική µε νοµική προσωπικότητα και είναι εµπορική ακόµα και αν ο σκοπός της δεν είναι εµπορική επιχείρηση. Χαρακτηριστικά Ηορισµένη διάρκειά της Για τις εταιρικές υποχρεώσεις ευθύνεται µόνο η εταιρεία µε την περιουσία της. Ηδηµοσιότητα της εταιρίας πραγµατοποιείται είτε στην ιστοσελίδα είτε στο Γ.Ε.ΜΗ. Συστήνεται και τροποποιείται µε απλό ιδιωτικό έγγραφο, το οποίο ελέγχεται από τις Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. (δεν απαιτείται δηλαδή συµβολαιογραφικό).

45 Τύποι Επιχειρήσεων Οµόρρυθµη Εταιρεία(Ο.Ε.) Πλεονεκτήµατα Απλή µορφή εταιρείας. Εύκολη σύσταση. Μεγαλύτερη δυνατότητα δανεισµού από τις τράπεζες σε σχέση µε την ατοµική επιχείρηση. Φορολογία (σε σχέση µε την ατοµική επιχείρηση) Μειονεκτήµατα Η απεριόριστη και εξ ολοκλήρου ευθύνη των εταίρων Αντιπαραθέσεις και εντάσεις µεταξύ των εταίρων. Η προσωπικότητα των εταίρων έχει τεράστια σηµασία για την επιχείρηση, τόσο για τη ζωή της, όσο και για την επιχειρηµατική της δράση.

46 Τύποι Επιχειρήσεων Ετερόρρυθµη Εταιρεία(Ε.Ε.) Ένας ή περισσότεροι εταίροι ευθύνονται σε µεγάλο βαθµό γιατις εταιρικές υποχρεώσεις (οµόρρυθµοι εταίροι), ενώ ένας ή περισσότεροι εταίροι ευθύνονται σε µικρότερο βαθµό, συνήθως µέχρι του ποσού της εισφοράς τους (ετερόρρυθµοι εταίροι). Οοµόρρυθµος εταίρος χαρακτηρίζεται και ως απλός χρηµατοδότης. Ο ετερόρρυθµος εταίρος µπορείναεισφέρειστηνεταιρείαόχιµόνο χρήµατα, αλλά και καθετί το οποίο έχει περιουσιακή αξία. Η διαχείριση της εταιρείας ανήκει στους οµόρρυθµους εταίρους.

47 Τύποι Επιχειρήσεων Στις Ανώνυµες Εταιρείες ( Α.Ε ) που είναι µετοχικές, κάθε εταίρος (µέτοχος) είναι υπεύθυνος µόνο για το ποσοστό συµµετοχής του, δηλαδή για τον αριθµό των µετοχών τις οποίες διαθέτει. Ο µέτοχος συµµετέχει στην εκλογή της διοίκησης της εταιρείας, στη διαµόρφωση των γενικών αρχών της πολιτικής και στα κέρδη, ανάλογα µε τον αριθµό των µετοχών που διαθέτει. Σε περίπτωση ζηµιών ή πτώχευσης είναι υπεύθυνος µέχρι του ποσού που καταβάλει για τις µετοχές του, δηλαδή, στη χειρότερη περίπτωση, οι µετοχές του χάνουν τελείως την αξία τους. Μια Α.Ε. χαρακτηρίζεται από το µεγάλο - σχετικά- κεφάλαιο που απαιτείται για την ίδρυσή της, τη διαίρεση του κεφαλαίου σε ίσα µερίδια, που ενσωµατώνονται σε έγγραφα, τις µετοχές, τους αυστηρούς όρους δηµοσιότητας κατά την ίδρυσή της αλλά και καθ όλη τη διάρκεια της ζωής της, τη µακρά διάρκεια (συνήθως 50 ετών), την περιορισµένη ευθύνη των µετόχων, τη λήψη αποφάσεων κατά πλειοψηφία και την ύπαρξη δύο οργάνων, της Γενικής Συνέλευσης των µετόχων και του ιοικητικού Συµβουλίου.

48 Τύποι Επιχειρήσεων Οι Εταιρείες Περιορισµένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε ) είναι ένας ενδιάµεσος τύπος µεταξύ των προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε. και Ε.Ε.) και της ανώνυµης εταιρείας. Το κύριο γνώρισµα των εταιρειών αυτών είναι το µικρό κεφάλαιο που χρειάζεται για τη σύστασή τους και η περιορισµένη ευθύνη των εταιρειών τους µέχρι το ύψος του κατατεθειµένου εταιρικού κεφαλαίου, όπως ακριβώς συµβαίνει και µε τις ανώνυµες εταιρείες, σε αντίθεση µε τις προσωπικές εταιρείες. Χαρακτηριστικά των Ε.Π.Ε. είναι η διαίρεση του κεφαλαίου σε µερίδες συµµετοχής κάθε µία εκ των οποίων αποτελείται από εταιρικά µερίδια, οι συγκεκριµένοι όροι δηµοσιότητας κατά την ίδρυσή της αλλά και καθ όλη τη διάρκειατηςζωήςτης, η ορισµένη διάρκειά της, η περιορισµένηευθύνητων εταίρων, η λήψη αποφάσεων κατά πλειοψηφία πάνω από 50% του συνόλου του εταιρικού κεφαλαίου, η ύπαρξη δύο οργάνων, της Γενικής Συνέλευσης των εταίρων και του διαχειριστή ή διαχειριστών.

49 ιαδικασίες έναρξης επιχείρησης 1) Εγκατάσταση Ο χώρος εγκατάστασης της επιχείρησης είναι απαραίτητο να είναι γνωστός εκ των προτέρων. Κι αυτό είναι αναγκαίο αφού θα προσδιορίσει εκτός των άλλων και την αρµόδια Εφορία (.Ο.Υ.) στην οποία θα υπάγεται ο επιχειρηµατίας. 2) Νοµική Μορφή Η νοµική µορφή της επιχείρησης, όπως ήδη αναφέρθηκε, µπορεί να είναι είτε ατοµική (φυσικό πρόσωπο) είτε εταιρική (νοµικό πρόσωπο). 3) Εγγραφή στο επιµελητήριο Η εγγραφή στο οικείο Επιµελητήριο είναι υποχρεωτική ανάλογα µε την δραστηριότητα της επιχείρησης (Βιοτεχνικό, Εµπορικό- Βιοµηχανικό και Επαγγελµατικό Επιµελητήριο)

50 ιαδικασίες έναρξης επιχείρησης 4) Άδεια εγκατάστασης & λειτουργίας Η άδεια εγκατάστασης εκδίδεται από τη ιεύθυνση Βιοµηχανίας των κατά τόπους Περιφερειών για το χρονικό διάστηµα που διαρκούν οι εργασίες εγκατάστασης της επιχείρησης (2-6 µήνες ή δύο χρόνια αν υπάρχουν κτιριακά). 5) Άδεια ασκήσεων επαγγέλµατος Ορισµένες κατηγορίες επαγγελµατιών υποχρεούνται εκ του νόµου να έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλµατος. 6) Έναρξη στην εφορία 7) Πρόσληψη προσωπικού

51 Χρηµατοδότηση της επιχείρησης Η χρηµατοδότηση της επένδυσης ενός νέου επιχειρηµατία είναι µία από τις κρισιµότερες αποφάσεις που έχει να πάρει. Ενδεικτικοί τρόποι χρηµατοδότησης: 1) Ίδια κεφάλαια 2) Τραπεζικός δανεισµός 3) Εθνικό Ταµείο Επιχειρηµατικότητας και Ανάπτυξης (Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε.) 4) Χρηµατοδοτική Μίσθωση (Leasing) 5) Κεφάλαια επιχειρηµατικών συµµετοχών (Venture Capital) 6) Χρηµατοδότηση µέσω επιχορηγήσεων

52 Χρηµατοδότηση µέσω επιχορηγήσεων 1. Επενδυτικός Νόµος (Ν.3908/2011) Στα υπαγόµενα επενδυτικά σχέδια παρέχονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων: Επιχορήγηση Επιδότηση χρηµατοδοτικής µίσθωσης (leasing) Φορολογική απαλλαγή Επιδότηση κόστους δηµιουργούµενης θέσης απασχόλησης 2. Προγράµµατα ενίσχυσης της υπαίθρου (παρεµβάσεις τύπου Leader/ΟΠΑΑΧ) Ενδεικτικές δράσεις: Παρεµβάσεις αγροτικού τουρισµού (υποδοµές διανυκτέρευσης, επισκέψιµα αγροκτήµατα, εναλλακτικές µορφές τουρισµού κ.α.) Επιχειρήσεις του αγροτικού και άλλων τοµέων της οικονοµίας (βιοτεχνικές µονάδες, µεταποίηση και συσκευασία προϊόντων φυτικήςκαιζωικήςπροέλευσηςκ.α.)

53 Χρηµατοδότηση µέσω επιχορηγήσεων 3. Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Ανταγωνιστικότητα» Ενισχύει την ίδρυση νέων επιχειρήσεων µε δράσειςόπως«ενίσχυση Νέας/Γυναικείας επιχειρηµατικότητας» 4. Προγράµµατα Οργανισµού Απασχόλησης Εργατικού υναµικού (Ο.Α.Ε..) ΟΟ.Α.Ε.. ενισχύει την ίδρυση επιχειρήσεων από νέους και γυναίκες µέσω προγραµµάτων που προκηρύσσει µε δικαιούχους ανέργους ή άλλες κατηγορίες πολιτών. 5. Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Μπαλτατζής» Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων ίδρυσης επιχειρήσεων για µεταποίηση και εµπορία γεωργικών προϊόντων. 6. Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράµµατα (ΠΕΠ) Ενίσχυση υπό ίδρυση µεταποιητικές µικροµεσαίες επιχειρήσεις που ανήκουν σε συγκεκριµένους επιλέξιµους προς χρηµατοδότηση κλάδους. 7. Προγράµµατα Έρευνας & Τεχνολογίας Ενίσχυση νέων επιχειρήσεων να επενδύσουν σε έρευνα για την ανάπτυξη νέων, καινοτόµων προϊόντων ή υπηρεσιών.

54 Φορείς & Υπηρεσίες υποστήριξης της Γυναικείας Επιχειρηµατικότητας 1. Σύνδεσµος Επιχειρηµατιών Γυναικών Ελλάδος ΟΣύνδεσµος Επιχειρηµατιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) είναι ένας µη κυβερνητικός και µη κερδοσκοπικός οργανισµός για γυναίκες που ασκούν επιχειρηµατική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Website: 2. Σύνδεσµος Επιχειρηµατιών Γυναικών της Μεσογείου (AFAEMME) Σκοπός του AFAEMME είναι να συνδέσει τις Ενώσεις και τους Συνδέσµους των γυναικών επιχειρηµατιών και στελεχών των µεσογειακών χωρών και να τις εκπροσωπήσει στην προσπάθειά τους να προωθήσουν και να συντονίσουν τις δραστηριότητές τους µε κοινό σκοπό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Website:

55 Φορείς & Υπηρεσίες υποστήριξης της Γυναικείας Επιχειρηµατικότητας 3. Portal ενηµέρωσης για τη γυναίκα επιχειρηµατία Το businesswoman.gr είναι το πρώτο ελληνικό ηλεκτρονικό περιοδικό για τη γυναικεία επιχειρηµατικότητα µε στόχο την άµεση ενηµέρωση και αξιόπιστη πληροφόρηση όλων των ενδιαφεροµένων επαγγελµατιών, στελεχών και επιχειρηµατιών γυναικών. Website: 4. Portal ενηµέρωσης για τη γυναίκα επιχειρηµατία από την Ευρωπαϊκή Ένωση Η πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη γυναικεία επιχειρηµατικότητα στοχεύει στην παροχή κατάλληλων διαδικτυακών συνδέσεων µε οργανώσεις, προγράµµατα και αντιπροσωπευτικές εκδηλώσεις γυναικών επιχειρηµατιών που αφορούν την προώθηση και τη στήριξη του γυναικείου επιχειρηµατικού πνεύµατος. Website: entrepreneurship/women/portal/ 5. European Network to Promote Women s Entrepreneurship (WES) Μέλος του Ευρωπαϊκού ικτύου Ενίσχυσης της Γυναικείας Επιχειρηµατικότητας (WES) είναι η Γενική Γραµµατεία Ισότητας, η οποία και υλοποιεί δύο έργα στα πλαίσια του Γ ΚΠΣ: α) το Έργο: "Ολοκληρωµένες Παρεµβάσεις υπέρ των γυναικών" και β) το Έργο "Θετικές ράσεις υπέρ των γυναικών στις Μικροµεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις".

56 Φορείς & Υπηρεσίες υποστήριξης της Γυναικείας Επιχειρηµατικότητας 6. Κέντρο Ερευνών για Θέµατα Ισότητας και προώθησης γυναικείας επιχειρηµατικότητας στην Ελλάδα Το Κέντρο Ερευνών για Θέµατα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.) λειτουργεί υπό την εποπτεία και χρηµατοδότηση της Γενικής Γραµµατείας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, ηµόσιας ιοίκησης και Αποκέντρωσης. Μερικοί από τους βασικούς στόχους ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του Κ.Ε.Θ.Ι. είναι η διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας σε θέµατα ισότητας των φύλων, η τεκµηρίωση και παροχή πληροφόρησης στην απασχόληση, επιχειρηµατικότητα και κοινωνική ένταξη, η υποστήριξηγυναικώνγια την προώθηση στην αγορά εργασίας, κ.ά. Website: 7. Promoting Women s Enterprise Support Services (PROWESS) Το PROWESS είναι ένα δίκτυο από άτοµα και οργανώσεις που στηρίζουν τη γυναικεία επιχειρηµατικότητα. Στόχος τους είναι η παροχή καλύτερης πληροφόρησης και ενίσχυσης νέων επιχειρηµατικών δράσεων. Website:

57 Φορείς & Υπηρεσίες υποστήριξης της Γυναικείας Επιχειρηµατικότητας 8. Εθνικό Επιµελητηριακό ίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηµατιών (Ε.Ε..Ε.Γ.Ε.) Στόχοι του ικτύου είναι: Η ευαισθητοποίηση των Επιµελητηρίων και των επιχειρηµατιών-µελών τους σχετικά µε τα οφέλη της πλήρους ενσωµάτωσης των γυναικών στην οικονοµία. Ο προσδιορισµός των εµποδίων, που αποτρέπουν τις γυναίκες από την πλήρη ένταξη τους στο εργατικό δυναµικό. Ησυµµετοχή των γυναικών στις παραγωγικές µονάδες και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Website:

58 Συµπεράσµατα Σπουδαιότητα Επιχειρηµατικότητας Συµβάλλει στη δηµιουργία θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη Είναι βασική για την ανταγωνιστικότητα Απελευθερώνει προσωπικές δυνατότητες Εφοδιάζει την κοινωνία µε πλούτο, θέσεις εργασίας και ποικιλία επιλογών για τους καταναλωτές Για την επιτυχία, η επιχειρηµατική δραστηριότητα πρέπει να ταιριάζει µε τις ικανότητες και δεξιότητες και τους προσωπικούς στόχους του καθένα.

59 Σας ευχαριστώ & καλή επιτυχία στα επιχειρηµατικά σας σχέδια!

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ/ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ/ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ/ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γενική εισαγωγή 1. Εξώφυλλο (Πρέπει να είναι καλαίσθητο, να καθιστά σαφές

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Εισαγωγή. I. Εξώφυλλο. II. Εισαγωγική Σελίδα. III. Περιεχόμενα. IV. Executive Summary

Γενική Εισαγωγή. I. Εξώφυλλο. II. Εισαγωγική Σελίδα. III. Περιεχόμενα. IV. Executive Summary Business Plan Γενική Εισαγωγή I. Εξώφυλλο II. Εισαγωγική Σελίδα III. Περιεχόμενα IV. Executive Summary 1 Εσωτερική Ανάλυση 1.1 Περιγραφή της επιχείρησης 1.2 Προϊόντα / Υπηρεσίες 1.3 Τοποθεσία 1.4 Ανθρώπινο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΙΚΤΥΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΙΚΤΥΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 : Επιχείρηση και διαδίκτυο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3.1 : Το Επιχειρηµατικό Σχέδιο (Business Plan) και το διαδίκτυο ΜΑΘΗΜΑ 3.1.1 : Το Επιχειρηµατικό Σχέδιο (Business Plan) και το διαδίκτυο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ (BUSINESS PLAN)

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ (BUSINESS PLAN) ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ (BUSINESS PLAN) Μαρία Αρχοντουλάκη Υποψ.. Διδάκτορας Α.Π.Θ. Τι είναι ένα επιχειρηματικό σχέδιο? Το επιχειρηματικό σχέδιο είναι μια περίληψη των κινήσεων και

Διαβάστε περισσότερα

Είδος Επιχειρήσεων & Νοµικά Ζητήµατα

Είδος Επιχειρήσεων & Νοµικά Ζητήµατα Είδος Επιχειρήσεων & Νοµικά Ζητήµατα Το υφιστάµενο νοµικό καθεστώς προδιαγράφει σε σηµαντικό Βαθµό αρκετούς περιορισµούς ενός επιχειρηµατικού σχεδίου Βασικά Θέµατα Νοµικό Πλαίσιο Επιχειρήσεων Επιλογή Νοµικής

Διαβάστε περισσότερα

Προσέλκυση πελατών. Marketing Προώθηση πωλήσεων. Σεµινάριο - εργαστήριο κατάρτισης γυναικών στo πλαίσιο του Έργου ΕΜΜΑ

Προσέλκυση πελατών. Marketing Προώθηση πωλήσεων. Σεµινάριο - εργαστήριο κατάρτισης γυναικών στo πλαίσιο του Έργου ΕΜΜΑ Σεµινάριο - εργαστήριο κατάρτισης γυναικών στo πλαίσιο του Έργου ΕΜΜΑ Προσέλκυση πελατών Marketing Προώθηση πωλήσεων Εισηγητής: Μανώλης Τσαντάκης, Οικονοµολόγος, TEAM EUROPE Ελλάδα Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ Κάθε νέα επιχείρηση για να μπορέσει να επιτύχει τους στόχους τους οποίους θα θέσει, στηρίζεται κυρίως στους επόμενους πέντε βασικούς παράγοντες: Το σωστό επιχειρηματία

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικό σχέδιο BUSINESS PLAN

Επιχειρηματικό σχέδιο BUSINESS PLAN Επιχειρηματικό σχέδιο BUSINESS PLAN Τι είναι το επιχειρηματικό σχέδιο Είναι η οργανωμένη καταγραφή ιδεών, στόχων και σχεδίων δράσεων. Μια νέα επιχείρηση είναι δύσκολο να πετύχει αν είναι «ανοργάνωτη»,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ Ενότητα 1η: BUSINESS PLAN ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 3: Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Σχέδιο Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 3: Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Σχέδιο Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ενότητα 3: Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Σχέδιο Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρήσεις 2.0 & Η Νέα Επιχειρηματικότητα. Επιχειρηματικότητα. Εισηγητής: Βασίλης Δαγδιλέλης

Επιχειρήσεις 2.0 & Η Νέα Επιχειρηματικότητα. Επιχειρηματικότητα. Εισηγητής: Βασίλης Δαγδιλέλης Επιχειρήσεις 2.0 & Η Νέα Επιχειρηματικότητα Επιχειρηματικότητα Εισηγητής: Βασίλης Δαγδιλέλης Ποια είναι η «δημόσια εικόνα» της; Οπωσδήποτε δεν είναι πάντοτε μια έννοια «θετικά φορτισμένη» τουλάχιστον στη

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Νικόλαος Μυλωνίδης Απρίλιος 2007 1 Η έννοια του Επιχειρηματία Αναλαμβάνει δράση Συνδυάζει καινοτομικά και δημιουργικά τους συντελεστές της παραγωγής Παράγει προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα. Κωνσταντίνα Ματαλιωτάκη Επιχειρηματική Σύμβουλος Επιμελητηρίου Χανίων

Επιχειρηματικότητα. Κωνσταντίνα Ματαλιωτάκη Επιχειρηματική Σύμβουλος Επιμελητηρίου Χανίων Επιχειρηματικότητα Κωνσταντίνα Ματαλιωτάκη Επιχειρηματική Σύμβουλος Επιμελητηρίου Χανίων Γραφείο Επιχειρηματικής Υποστήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ΟΡΙΣΜΟΣ Επιχειρηματικότητα είναι η ιδιότητα ενός ατόμου

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης Γενικές αρχές διοίκησης μιας μικρής επιχείρησης Η επιχείρηση αποτελεί μια παραγωγική - οικονομική μονάδα, με την έννοια ότι συνδυάζει και αξιοποιεί τους συντελεστές παραγωγής (εργασία, κεφάλαιο, γνώση,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα β εξαµήνου: Εµπορία (Μάρκετινγκ) αγροτικών προϊόντων και αγροβιοτεχνίας

Μάθηµα β εξαµήνου: Εµπορία (Μάρκετινγκ) αγροτικών προϊόντων και αγροβιοτεχνίας Μάθηµα β εξαµήνου: Εµπορία (Μάρκετινγκ) αγροτικών προϊόντων και αγροβιοτεχνίας 1 Η έννοια της «Επιχείρησης» Η έννοια της «Επιχειρηµατικότητας» Η έννοια του «Μάρκετινγκ» Η έννοια της «Στρατηγικής» ιαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ -2015 Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Θριασία Νέες Γυναίκες της Επιστήμης στην Απασχόληση» ---------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηµατικά Σχέδια. Η πορεία ενός επιχειρηµατικού σχεδίου. υνατότητες - Προβλήµατα

Επιχειρηµατικά Σχέδια. Η πορεία ενός επιχειρηµατικού σχεδίου. υνατότητες - Προβλήµατα Σεµινάριο - εργαστήριο κατάρτισης γυναικών στo πλαίσιο του Έργου ΕΜΜΑ Επιχειρηµατικά Σχέδια Η πορεία ενός επιχειρηµατικού σχεδίου υνατότητες - Προβλήµατα Εισηγητής: Κολετζάκης Μανώλης, Οικονοµολόγος Τετάρτη,

Διαβάστε περισσότερα

Γυναικεία Επιχειρηματικότητα Αποτελέσματα Έρευνας

Γυναικεία Επιχειρηματικότητα Αποτελέσματα Έρευνας Γυναικεία Επιχειρηματικότητα Αποτελέσματα Έρευνας ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013 Η διαδρομή στον επιχειρηματικό στίβο Αξιοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (BUSINESS PLAN)

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (BUSINESS PLAN) Το παρακάτω κείμενο προέρχεται από το βιβλίο του Καθηγητή Θάνου Κριεμάδη με τίτλο: Επιχειρηματικότητα και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών, το οποίο εκδόθηκε το 2011 από την Νομική Βιβλιοθήκη.

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΙΑ ΙΚΑΣΙΕΣ Ι ΡΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΙ ΙΑ ΙΚΑΣΙΕΣ Ι ΡΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΙ ΙΑ ΙΚΑΣΙΕΣ Ι ΡΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τύποι Επιχειρήσεων Παρακάτω παρουσιάζονται οι πιό βασικοί τύποι επιχειρήσεων και τις προϋποθέσεις που πρέπει που πρέπει να πληροί οι ενδοαφερόµενοι/ες για να ιδρύσει

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτες Περιπτώσεων. Επιχειρησιακή Στρατηγική. Αριστοµένης Μακρής

Μελέτες Περιπτώσεων. Επιχειρησιακή Στρατηγική. Αριστοµένης Μακρής Μελέτες Περιπτώσεων Έχω στην υπηρεσία µου έξη τίµιους ανθρώπους. Τα ονόµατά τους είναι Τι, Γιατί, Πότε, Πώς, Πού και Ποιος. R. Kipling Τι Πότε Πού Γιατί Πώς Ποιος Στόχοι της µεθοδολογίας 1. Υποβοήθηση

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 2 ο : Επιχειρηματικό Σχέδιο

Μάθημα 2 ο : Επιχειρηματικό Σχέδιο Επιχειρηματικότητα & Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Μάθημα 2 ο : Επιχειρηματικό Σχέδιο 1 Ορισμοί και Αναγκαιότητα του Επιχειρηματικού Σχεδίου Το Επιχειρηματικό Σχέδιο είναι ένα γραπτό κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

MSc Αντωνία Μανιάτη. Αντωνία Μανιάτη

MSc Αντωνία Μανιάτη. Αντωνία Μανιάτη Αντωνία Μανιάτη Ο όρος δεοντολογία προέρχεται από τη λέξη δέον (του ρήματος δει) που σημαίνει πρέπει, αρμόζει, είναι αναγκαίο και τη λέξη λόγος Ο όρος δεοντολογία επαγγέλματος σημαίνει: διεξαγωγή έργου

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΗΣΗ» ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ. ΙΑΓΡΑΜΜΑ 1: Ο επιχειρηµατίας

«ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΗΣΗ» ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ. ΙΑΓΡΑΜΜΑ 1: Ο επιχειρηµατίας «ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΗΣΗ» ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΙΑΓΡΑΜΜΑ 1: Ο επιχειρηµατίας 1 Τι σηµαίνει να είναι κάποιος επιχειρηµατίας; ΥΠΕΡ Είσαι ο κύριος του πεπρωµένου σου ηµιουργείς κάτι δικό σου Αξιοποιείς µε τον καλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

ρ. ιονύσης Σκαρµέας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΟΝ ΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

ρ. ιονύσης Σκαρµέας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΟΝ ΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΟΝ ΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ Τι είναι Μάρκετινγκ; Ηδιαδικασία σχεδιασµού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ «Επιχειρηματικό Σχέδιο ΙΙ»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ «Επιχειρηματικό Σχέδιο ΙΙ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ «Επιχειρηματικό Σχέδιο ΙΙ» Οργάνωση της νέας Δραστηριότητας / Σχέδιο MarkeMng / Το ανθρώπινο δυναμικό / Οικονομικό Σχέδιο / Ανάλυση Κινδύνων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ - Γ ΚΠΣ ΜΕΤΡΟ 2.4: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ & ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2.4.1: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ 2.4.1.α: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση για τη σύναψη σύμβασης έργου ορισμένου χρόνου

Ανακοίνωση για τη σύναψη σύμβασης έργου ορισμένου χρόνου ΓΝΩΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Καραολή & Δημητρίου 20, ΤΚ 55131 Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη Τηλ-Φαξ: 2310 410121 E-mail: info@gnossi-ngo.org Θεσσαλονίκη, 20/03/2014 Ανακοίνωση για τη σύναψη

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Startup Basics. Workshop 30 Μαρτίου 2016 μέρος 2ο. Από το Βusiness Model Canvas στο Business Plan

Σεμινάριο Startup Basics. Workshop 30 Μαρτίου 2016 μέρος 2ο. Από το Βusiness Model Canvas στο Business Plan Σεμινάριο Startup Basics Workshop 30 Μαρτίου 2016 μέρος 2ο Από το Βusiness Model Canvas στο Business Plan Τι παρουσιάσαμε μέχρι τώρα : Τα βασικά της Επιχειρηματικότητας (16/3) Τον Καμβά του Επιχειρηματικού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 «ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τοπικό Σχέδιο Δράσης «Δίκτυο για την Κοινωνική Οικονομία και την Προώθηση στην Απασχόληση Γυναικών Επιστημόνων στο Θριάσιο Πεδίο»

Τοπικό Σχέδιο Δράσης «Δίκτυο για την Κοινωνική Οικονομία και την Προώθηση στην Απασχόληση Γυναικών Επιστημόνων στο Θριάσιο Πεδίο» Τοπικό Σχέδιο Δράσης «Δίκτυο για την Κοινωνική Οικονομία και την Προώθηση στην Απασχόληση Γυναικών Επιστημόνων στο Θριάσιο Πεδίο» * της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «ΘΡΙΑΣΊΑ- Νέες Γυναίκες της Επιστήμης στην

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηµατικός Σχεδιασµός

Επιχειρηµατικός Σχεδιασµός Επιχειρηµατικός Σχεδιασµός Η απόφαση για την έναρξη επιχειρηµατικής δραστηριότητας Η πρώτη βασική ενέργεια (βήµα) είναι η δηµιουργία ενός επιχειρηµατικού σχεδίου. Το επιχειρηµατικό σχέδιο είναι ένα συµβόλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγήτρια: Ε.Δημητριάδου ΕΕΔΙΠ

Εισηγήτρια: Ε.Δημητριάδου ΕΕΔΙΠ Εισηγήτρια: Ε.Δημητριάδου ΕΕΔΙΠ Αποτελεσματικό Δομημένο Περιεκτικό Σύντομο Φιλικό στον χρήστη Ελκυστικό Δεδομένα Πρωτογενή Έρευνα Δευτερογενή Έρευνα Περίληψη Τμήμα Marketing Τμήμα Επιχείρησης Ομάδα Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Business Plan. Ένα επιχειρηµατικό πρόγραµµα περιλαµβάνει απαραίτητα τις ακόλουθες ενότητες:

Business Plan. Ένα επιχειρηµατικό πρόγραµµα περιλαµβάνει απαραίτητα τις ακόλουθες ενότητες: Business Plan Το επιχειρηµατικό πλάνο αποτελεί το πρώτο και µερικές φορές το µοναδικό έγγαφο κείµενο που παρουσιάζει ολοκληρωµένα την επενδυτική πρόταση, γι' αυτό πρέπει να είναι ρεαλιστικό και εφικτό,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Έντυπο Υποβολής Πρότασης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Έντυπο Υποβολής Πρότασης ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Έντυπο Υποβολής Πρότασης Κωδικός * Επωνυµία Φορέα Ηµεροµηνία * Αριθµός Συστηµένου * * Συµπληρώνονται από το Υπουργείο Εµπορίου, Βιοµηχανίας

Διαβάστε περισσότερα

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας.

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας. Οµιλία του Προέδρου του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γ. Καραµπάτου στο Α.Τ.Ε.Ι. Καλαµάτας µε θέµα: «Η ανάγκη συνεργασίας µεταξύ Επιµελητηρίου και Πανεπιστηµίων µέσω των γραφείων διασύνδεσης» Τρίτη, 30 Σεπτεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΝΕΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Δρ. Ιωάννης Σ. Τουρτούρας Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Δ.Π.Θ. Χρηματοδότηση Το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΞΙΑΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ : ΚΙΝΗΤΡΑ, ΤΥΠΟΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Albert Humphrey. καθηγητής την δεκαετία του 60 και 70 στο Stanford University.

Albert Humphrey. καθηγητής την δεκαετία του 60 και 70 στο Stanford University. Ε.Δημητριάδου ΕΕΔΙΠ Albert Humphrey καθηγητής την δεκαετία του 60 και 70 στο Stanford University. .Ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την εκμετάλλευση των ευκαιριών που υπάρχουν στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Information Business Planning εργαλεία και πρακτικές. επιχειρησιακού πλάνου (business plan)

Information Business Planning εργαλεία και πρακτικές. επιχειρησιακού πλάνου (business plan) Information Systems @ Business Planning εργαλεία και πρακτικές ηµιουργία & εφαρµογή ενός αποτελεσµατικού επιχειρησιακού πλάνου (business plan) Αλεξιάδης Κλεόβουλος Γ. ιευθυντής Alpha Plan Consultants ΣΚΟΠΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ Μέσω του σχεδιασμού και, ειδικά μέσω του επιχειρηματικού (υπό δημιουργία επιχείρηση) ή επιχειρησιακού (υφιστάμενη επιχείρηση) σχεδίου (business plan): διατυπώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις»

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικός σχεδιασμός Business plano2. Ιωάννα Παπαϊωάννου/ Βασίλης Τσεκερίδης

Επιχειρηματικός σχεδιασμός Business plano2. Ιωάννα Παπαϊωάννου/ Βασίλης Τσεκερίδης Επιχειρηματικός σχεδιασμός Business plano2 Ιωάννα Παπαϊωάννου/ Βασίλης Τσεκερίδης Ενότητα Ι Εισαγωγή Τι είναι ένα επιχειρηματικό σχέδιο (business plan) Το επιχειρηματικό σχέδιο είναι μία γραπτή περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΕΠΙ ΧΕΙΡ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΜΑΤΙ ΚΟ ΤΗ ΤΑ Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Σύγχρονη Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων. Σύγχρονη Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων. 1.1.2 : Ο ρόλος των Οικονομικών Οργανισμών. (Τι είναι οι Οικονομικοί Οργανισμοί;). Οι Οικονομικοί Οργανισμοί είναι οργανωμένες μορφές δραστηριότητας οι οποίοι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 2ο: Επιχείρηση και Περιβάλλον

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 2ο: Επιχείρηση και Περιβάλλον ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Μάθηµα 2ο: Επιχείρηση και Περιβάλλον Ι. ü Γιατί µας ενδιαφέρουν? ü Κριτήρια για την διάκριση των επιχειρήσεων είναι: (α) ο τοµέας της οικονοµίας στον οποίον δραστηριοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Απρίλιος 2013 Χαρακτηριστικά που ζητούν οι εργοδότες αναπηρία Πως θα όριζες τη λέξη προσόν ή τη λέξη δεξιότητα ; Και τι εννοούν οι εργοδότες

Διαβάστε περισσότερα

Export Marketing Plan

Export Marketing Plan 1 2 Export Marketing Plan απλό & εύκολα κατανοητό έγγραφο της εταιρείας σαφής κατεύθυνση προσπαθειών marketing για επόμενο χρόνο διεισδυτική ματιά στην εταιρεία Περιεχόμενα 3 4 Περιεχόμενα 1. Παρούσα κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Μ.Μ.Ε. Διακρίσεις Επιχειρήσεων

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Μ.Μ.Ε. Διακρίσεις Επιχειρήσεων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Μ.Μ.Ε. Διακρίσεις Επιχειρήσεων ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Σπουδαιότητα Μ.Μ.Ε. Αποτελούν την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης και καινοτομίας σε όλες τις οικονομίες Σε χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Μεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 - Επιχειρηματικότητα και Επιχειρηματικό Σχέδιο (Business Plan)

Κεφάλαιο 7 - Επιχειρηματικότητα και Επιχειρηματικό Σχέδιο (Business Plan) Κεφάλαιο 7 - Επιχειρηματικότητα και Επιχειρηματικό Σχέδιο (Business Plan) Σύνοψη Το Επιχειρηματικό Σχέδιο (Business Plan) αποτελεί τον λεπτομερή σχεδιασμό μιας επιχειρηματικής ιδέας και είναι μια απαραίτητη

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά εταιρικών μορφών και προϋποθέσεις ίδρυσής τους

Χαρακτηριστικά εταιρικών μορφών και προϋποθέσεις ίδρυσής τους Χαρακτηριστικά εταιρικών μορφών και προϋποθέσεις ίδρυσής τους 1. Γιατί να επιλέξετε να συστήσετε μια ατομική επιχείρηση; Η πιο βασική μορφή ιδιοκτησιακού καθεστώτος επιχείρησης είναι η ατομική επιχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Αυτό το ερωτηματολόγιο έχει σκοπό να βοηθήσει τους επιχειρηματίες και διευθυντές εταιριών να κατανοήσουν καλύτερα της διάφορες περιοχές κλειδιά της επιχείρησής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΕΣ. Ομόρρυθμη εταιρεία (Ο.Ε.)

ΕΤΑΙΡΙΕΣ. Ομόρρυθμη εταιρεία (Ο.Ε.) ΕΤΑΙΡΙΕΣ Το πρώτο θέμα που απασχολεί κάθε επιχειρηματία πριν ιδρύσει μία εταιρία είναι η επιλογή του σωστού εταιρικού τύπου. Η ευθύνη που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν οι εταίροι/μέτοχοι για τα εταιρικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΜΩΤΗΣ Α, Β και Γ Γυμνασίου ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ σχολικό έτος 2016-17 Κ Ε Ρ Α Μ Ω Τ Η Το επιχειρηματικό σχέδιο παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη επενδυτική πρόταση μιας επιχείρησης, με

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS PLAN

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS PLAN ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS PLAN Business Plan (Γραπτή Τελική Εταιρική Αναφορά) Το business plan (γραπτή αναφορά) είναι η ολοκληρωμένη και αναλυτική αποτύπωση της επιχειρηματικής σας ιδέας με τρόπο που να

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης. Business Planning. Παίγνια Αποφάσεων Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο

Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης. Business Planning. Παίγνια Αποφάσεων Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο Business Planning 2018-2019 Γενικά (1/2) Ένα business plan περιγράφει το όραμα και τους στόχους μίας επιχείρησης, καθώς και στρατηγικές και τακτικές που θα χρησιμοποιηθούν για να τα επιτύχει Ένα πλάνο

Διαβάστε περισσότερα

Μα τι είναι ποια αυτή. Επιχειρηµατικότητα; Η έννοια της Επιχειρηµατικότητας - Εισαγωγή. Επιχειρηµ ατικότητα & Περιβάλλον

Μα τι είναι ποια αυτή. Επιχειρηµατικότητα; Η έννοια της Επιχειρηµατικότητας - Εισαγωγή. Επιχειρηµ ατικότητα & Περιβάλλον Μα τι είναι ποια αυτή η Επιχειρηµατικότητα; Η έννοια της Επιχειρηµατικότητας - Εισαγωγή Η έννοια της επιχειρηµατικότητας είναι πολυδιάστατη και µπορεί να εµφανίζεται σε διάφορα πλαίσια (οικονοµικά ή µη)

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας Επιχειρηματικό Σχέδιο. Παύλος Ιωσηφίδης

Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας Επιχειρηματικό Σχέδιο. Παύλος Ιωσηφίδης Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας Επιχειρηματικό Σχέδιο Παύλος Ιωσηφίδης Επιχειρηματικότητα είναι η προσπάθεια μετατροπής της πρωτοβουλίας σε αποτέλεσμα και από αυτή τη διαδικασία να προκύψει και οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο 1. Γενικά για την επιχείρηση Η επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας μας, το ίδιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Διασυνοριακό Πρόγραμμα INTERREG IIIA / PHARE CBC ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Διασυνοριακό Πρόγραμμα INTERREG IIIA / PHARE CBC ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - Ε.Κ.Ε.Τ.Α. 6 0 χλμ. οδού Χαριλάου - Θέρμης Τ.Θ. 60361 570 01 Θέρμη, Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 498100 Fax: 2310 498180 web: http://www.certh.gr e-mail: certh@certh.gr

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Marketing (βασικές έννοιες) ΑΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας Α. Κουμπαρέλης Καθηγητής Εφαρμογών

Εισαγωγή στο Marketing (βασικές έννοιες) ΑΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας Α. Κουμπαρέλης Καθηγητής Εφαρμογών Εισαγωγή στο Marketing (βασικές έννοιες) ΑΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας Α. Κουμπαρέλης Καθηγητής Εφαρμογών 1 Ορίζοντας το Μάρκετινγκ Το marketing είναι η επιστήμη των αποφάσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Ενότητα 3: ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Βλαχοπούλου Μάρω Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες,

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για το ΚΕΜΕΛ και πέντε χρήσιμα διδάγματα για υποψήφιους νέους επιχειρηματίες. Εισηγητής: Ιωάννης Βασιλαράς π.δ/νων Σύμβουλος INFOTE

Λίγα λόγια για το ΚΕΜΕΛ και πέντε χρήσιμα διδάγματα για υποψήφιους νέους επιχειρηματίες. Εισηγητής: Ιωάννης Βασιλαράς π.δ/νων Σύμβουλος INFOTE Λίγα λόγια για το ΚΕΜΕΛ και πέντε χρήσιμα διδάγματα για υποψήφιους νέους επιχειρηματίες Εισηγητής: Ιωάννης Βασιλαράς π.δ/νων Σύμβουλος INFOTE.. Ποιοί είμαστε Πρώην και ενεργά ανώτατα διευθυντικά στελέχη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων

Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Ενότητα 10: ΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος μαθήματος/συνεδρίας: Επιχειρηματικός Σχεδιασμός ΙΙ Εισηγητής: Ιωάννης Χαραλαμπίδης Σάμος, 03 07 Μαΐου 2014

Τίτλος μαθήματος/συνεδρίας: Επιχειρηματικός Σχεδιασμός ΙΙ Εισηγητής: Ιωάννης Χαραλαμπίδης Σάμος, 03 07 Μαΐου 2014 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ "ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ" «Στήριξη και Ανάδειξη Πολυνησιωτικών ΑΕΙ» ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN Η παρουσίαση που ακολουθεί περιέχει οδηγίες για την δημιουργία ενός καθιερωμένου business plan (BP). Η κάθε επιχείρηση μπορεί να προσθέσει ή να αφαιρέσει από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ Τοπικό σχέδιο για την απασχόληση προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς εργασίας της Πάτρας ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ Αποφάσισες το επόμενο βήμα; Έχεις την επιχειρηματική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Ενότητα 2: Μάρκετινγκ Στόχοι Αποφάσεις Ιδεολογία Ανάλυση Στρατηγικής Βλαχοπούλου Μάρω Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΔΥΝΑΜΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΕΠΙ ΧΕΙΡ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΜΑΤΙ ΚΟ ΤΗ ΤΑ Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων

Αρχές Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Αρχές Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Ενότητα 4: Σχεδιασμός Μάρκετινγκ και Στρατηγικές Θεοδωρίδης Προκόπης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15 «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ -

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ PLAY4GUIDANCE ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) Συγγραφέας: Jan M. Pawlowski, Hochschule Ruhr West (HRW) Page 1 of 7 Κατηγορία Ικανότητας Περιγραφή Ικανότητας Περιγραφή του επιπέδου επάρκειας

Διαβάστε περισσότερα

«Νέα Καινοτοµική Επιχειρηµατικότητα» 1

«Νέα Καινοτοµική Επιχειρηµατικότητα» 1 «Νέα Καινοτοµική Επιχειρηµατικότητα» Προδηµοσίευση του Προγράµµατος ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙ ΟΤΗΘΟΥΝ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΣΠΑ 2007-2013

Διαβάστε περισσότερα

«Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» 1

«Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» 1 «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΗΘΟΥΝ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΣΠΑ 2007-2013 Το Πρόγραμμα «ΝΕΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικό Μάρκετινγκ

Στρατηγικό Μάρκετινγκ Στρατηγικό Μάρκετινγκ Ενότητα 7: Πρόγραμμα Μάρκετινγκ Θεοδωρίδης Προκόπης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.) Σκοποί 7 ης

Διαβάστε περισσότερα

[ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ] ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΑΔΑ Α

[ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ] ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΑΔΑ Α ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΑΔΑ Α Στις παρακάτω προτάσεις, από Α.1. μέχρι και Α.5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα του την

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι ΕΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι ΕΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι ΕΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 3.1.2.γ ΤΟΥ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ ΠΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

2ος Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας

2ος Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας Λη#νιοί Εν ράσει 2ος Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας Κατάρτιση Ενός Ε-ιτυχη0ένου Ε-ιχειρη0ατικού Σχεδίου (Business Plan)9 Μ"α$"άσης Ελευθέριος, 2 Σύ$βουλος Υ"οστήριξης Ε"ιχειρη$ατικών Σχεδίων, Ε"ιστη$ονικός

Διαβάστε περισσότερα

1. Το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter αναλύει το μάκρο-περιβάλλον. α. Λάθος. β. Σωστό. Απάντηση: α. Λάθος.

1. Το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter αναλύει το μάκρο-περιβάλλον. α. Λάθος. β. Σωστό. Απάντηση: α. Λάθος. 1. Το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter αναλύει το μάκρο-περιβάλλον. α. Λάθος. β. Σωστό. Απάντηση: α. Λάθος. 2. Ποια από τις παρακάτω επιλογές δεν περιλαμβάνεται στην ανάλυση του μάκρο-περιβάλλοντος;

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

1 ο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ 1 ο Κ Ε Φ Α Α Ι Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΕΙ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΜΟΙ Α. ΕΡΩΤΗΕΙ ΚΕΙΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής «σωστό λάθος» Να χαρακτηρίσετε µε (σωστό) ή µε (λάθος) καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις. 1. Κάθε σύνολο ανθρώπων

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικό σχέδιο για την ίδρυση και ανάπτυξη της επιχείρησης. Οδηγός για υποψήφιους επιχειρηματίες

Επιχειρηματικό σχέδιο για την ίδρυση και ανάπτυξη της επιχείρησης. Οδηγός για υποψήφιους επιχειρηματίες Επιχειρηματικό σχέδιο για την ίδρυση και ανάπτυξη της επιχείρησης Οδηγός για υποψήφιους επιχειρηματίες ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Εδώ κάνουμε παρουσίαση περίπου μιας σελίδας συνολικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1 ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ 10.4 Κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων 10.4 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1/15 Κοινωνία Επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα: επιβραβεύοντας τις καινοτόμες Επιχειρηματικές Ιδέες

Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα: επιβραβεύοντας τις καινοτόμες Επιχειρηματικές Ιδέες 2 η Διακρατική Συνάντηση INNOVA NET Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα: επιβραβεύοντας τις καινοτόμες Επιχειρηματικές Ιδέες Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013 Επιμελητήριο Άρτας Δρ. Χρυσόστομος Στύλιος Αν. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ Ενότητα 6η: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Creating my own company

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Creating my own company ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Creating my own company Στόχος του Προγράμματος Το πρόγραμμα με τίτλο «Δημιουργώντας την Δική μου Επιχείρηση» είναι μα πλήρης, αυτόνομη και ολοκληρωμένη εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες. Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση.

Έννοιες. Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση. Womens Business Gerasimos Tzamarelos, PhD 27 November 2014 Έννοιες Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνές εξαγωγικό Μάρκετινγκ Ενότητα 1η: Εισαγωγή

Διεθνές εξαγωγικό Μάρκετινγκ Ενότητα 1η: Εισαγωγή Διεθνές εξαγωγικό Μάρκετινγκ Ενότητα 1η: Εισαγωγή Θεοδωρίδης Προκόπης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.) 1 Σκοπός Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας

Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας Μάθημα 2 1 Εισαγωγή Χαρακτηριστικά στοιχεία της επιχείρησης ως οργανισμού Συστατικά μέρη και το περιβάλλον της επιχείρησης Διάφορες μορφές επιχειρήσεων που λειτουργούν

Διαβάστε περισσότερα

(Marketing Orientation)... 27 1.5 Οριοθέτηση Έννοιας Προγραμματισμού Μάρκετινγκ

(Marketing Orientation)... 27 1.5 Οριοθέτηση Έννοιας Προγραμματισμού Μάρκετινγκ 1 κεφάλαιο Εισαγωγικές Έννοιες 1.1 Εισαγωγή στην Έννοια του Μάρκετινγκ... 19 1.2 Ιστορική Αναδρομή... 20 1.3 Πεδία Εφαρμογής της Επιστήμης του Μάρκετινγκ... 26 1.4 Έννοια και Αναγκαιότητα Προσανατολισμού

Διαβάστε περισσότερα

Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off. Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com

Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off. Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com Έρευνα αγοράς (Ι) Ανάγκη στην αγορά (κάτι που η αγορά θέλει αλλά δεν το έχει) Σύλληψη και

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομία - Επιχειρήσεις Μάρκετινγκ 1

Οικονομία - Επιχειρήσεις Μάρκετινγκ 1 Οικονομία - Επιχειρήσεις Μάρκετινγκ 1 Επιμέλεια: Γεώργιος Λελεδάκης (Λέκτορας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών) Συγγραφή: Ευθύμιος Ζιγκιρίδης ΠΡΟΛΟΓΟΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ Άρης Κουμπαρέλης Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Ενότητα 4: Σχεδιασμός και έρευνα μάρκετινγκ στις τράπεζες Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ 2000 2013 : ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2013 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : Επιχειρήσεις και οργανισµοί Να απαντήσετε αν είναι σωστή ή λανθασµένη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εδώ εξετάζουμε αγορές, που έχουν: Κάποια χαρακτηριστικά ανταγωνισμού και Κάποια χαρακτηριστικά μονοπωλίου. Αυτή η δομή αγοράς ονομάζεται μονοπωλιακός ανταγωνισμός, όπου

Διαβάστε περισσότερα

Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Προγραμμάτων ΚΠΣ Αθήνα, 11 Απριλίου 2008

Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Προγραμμάτων ΚΠΣ Αθήνα, 11 Απριλίου 2008 Εταιρίες Περιορισμένης ρ Ευθύνης (ΕΠΕ): Α) Παρουσίαση Επιχειρηματικής ραστηριότητας ΕΠΕ (Ελλάδα) Β) ) Καλές Πρακτικές Σύστασης ΕΠΕ (Ευρώπη) ρ Ελευθερία Μπακάλη Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Προγραμμάτων ΚΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (BUSINESS PLAN)

ΕΠΙΧΕΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (BUSINESS PLAN) ΕΠΙΧΕΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (BUSINESS PLAN) Τι είναι ένα επιχειρησιακό σχέδιο Ένα επιχειρησιακό σχέδιο (business plan) είναι ένα έγγραφο το οποίο ορίζει τη βασική ιδέα για μια επιχείρηση και τα σχετικά θέματα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΟΙΚΗΣΗ [1]

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΟΙΚΗΣΗ [1] ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΟΙΚΗΣΗ [1] Οικονοµικός Σχεδιασµός είναι η διαδικασία πρόβλεψης της γενικής απόδοσης της επιχείρησης και η παροχή της βάσης λήψης αποφάσεων για τις µελλοντικές οικονοµικές απαιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα