Ακτινογραφικός έλεγχος αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης. Περικλής Παπαβασιλείου, PhD Τεχνολόγος-Ακτινολόγος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ακτινογραφικός έλεγχος αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης. Περικλής Παπαβασιλείου, PhD Τεχνολόγος-Ακτινολόγος"

Transcript

1 Ακτινογραφικός έλεγχος αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης Περικλής Παπαβασιλείου, PhD Τεχνολόγος-Ακτινολόγος

2 π-ο προβολή ΑΜΣΣ

3 π-ο προβολή ΑΜΣΣ Τοποθέτηση: Ο ασθενής όρθιος ή ύπτιος Οι ώμοι στο ίδιο εγκάρσιο επίπεδο. Ο αυχένας σε ελαφρά υπερέκταση ώστε η ωτοακανθιαία γραμμή κάθετη στην ανιχνευτική επιφάνεια. Οι γωνίες της κάτω γνάθου και οι μαστοειδείς αποφύσεις πρέπει να ισαπέχουν από την ανιχνευτική απιφάνεια. Επικέντρωση: Στη μέση γραμμή, στο μέσο της απόστασης μεταξύ των έξω ακουστικών πόρων και της μηνοειδούς εντομής (στέρνο). Ουραιοκεφαλική κλίση 20 και 15 ανάλογα με την τοποθέτηση του εξεταζομένου σε όρθια ή ύπτια θέση αντίστοιχα. Χρησιμότητα: Απεικόνιση των κατώτερων αυχενικών σπονδύλων και των 2-3 ανώτερων θωρακικών.

4 Τεχνικοί παράμετροι: π-ο προβολή ΑΜΣΣ kvp : SID : 115 εκ Α.Δ. : Ναι Ε.Π. : 200 Διαγνωστικά κριτήρια ποιότητας προβολής : Το μέσο οβελιαίο επίπεδο κάθετο στην κεντρική ακτίνα. Ουραιοκεφαλική κλίση 15º ώστε τα μεσοσπονδύλια διαστήματα να απεικονίζονται ανοικτά και οι ακανθώδεις αποφύσεις να προβάλλουν στο κάτω τμήμα του μεσοσπονδύλιου διαστήματος. Ο Θ1 και οι Α3-Α7 σπόνδυλοι πρέπει να απεικονίζονται. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με έκταση ή με κλίση της λυχνίας. Η πλαγιο-πλάγια διάσταση του πεδίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 15cm και τα μαλακά μόρια της αυχενικής χώρας να περιλαμβάνονται. Η επιλογή των στοιχείων έκθεσης πρέπει να επιτρέπει τη μελέτη των σπονδυλικών σωμάτων, των ακανθώδων αποφύσεων, των μηνοειδών εντομών και της οστικής δοκίδωσης των οστών (kvp μεταξύ 70 και 80).

5 π-ο προβολή ΑΜΣΣ 1. Bifid spinous process of C3 : ακανθώδης απόφυση Α3 2. Superimposed articular processes 3. Uncinate processes : μηνοειδής ακρολοφία 4. Air filled trachea : τραχεία 5. Transverse process of C7 : εγκάρσια απόφυση Α7 6. Transverse process of T1 : εγκάρσια απόφυση Θ1 7. 1st rib : 1η πλευρά 8. Clavicle : κλείδα 4th-7th: σώματα Α4 έως Α7

6 π-ο προβολή ΑΜΣΣ Intervertebral disk space : μεσοσπονδύλιο διάστημα Superior articular process : άνω αρθρική απόφυση Trachea : τραχεία Spinous process : ακανθώδης απόφυση Pedicle : πέταλο Cervical body 7 : σώμα 7ου αυχενικού σπονδύλου Inferior articular process : κατάντης αρθρική απόφυση Thoracic body 1 : σώμα 1ου θωρακικού σπονδύλου 1 st rib : 1η πλευρά

7 Case 1 Τα όρια του δέρματος δεν είναι ορατά και κατά συνέπεια τα μαλακά μόρια της αριστερής τραχηλικής χώρας δεν περιλαμβάνονται στην ακτινογραφία. Η απεικόνιση των μαλακών μορίων σε περίπτωση τραυματισμού μπορεί να βοηθήσει στη διαφοροδιάγνωση. Η επιλογή των ακτινολογικών στοιχείων πρέπει να εξασφαλίζει την επαρκή απεικόνιση των αυχενικών σπονδύλων κυρίως στην περιοχή του Α3 όπου επιπροβάλλει η κάτω γνάθος. Απαιτείται επανάληψη της ακτινογραφίας.

8 Case 2 Επιτυγχημένη ακτινογραφία με ανάδειξη όλων των αυχενικών σπονδύλων και των 3 πρώτων θωρακικών. Τα μαλακά μόρια απεικονίζονται με ευκρίνεια και η αντίθεση εικόνας είναι ικανοποιητική για τη μελέτη της αυχενικής μοίρας.

9 Case 3 Απεικόνιση μεταλλικών αντικειμένων (τσιμπιδάκια) τα οποία πρέπει να αφαιρούνται πριν την προβολή. Υψηλή αντίθεση αντικειμένου που δεν επιτρέπει την ανάδειξη του Θ3, σημείο κλειδί για τη ποιότητα της προβολής. Η προβολή πρέπει να επαναληφθεί με αύξηση του kvp και σύγχρονη μείωση των mas για την αντιστάθμιση της αύξησης της οπτικής πυκνότητας λόγω του αυξημένου kvp.

10 Case 4 Η απόσταση μεταξύ της γωνίας της κάτω γνάθου και της μαστοειδούς είναι πολύ μεγάλη. Οι παραπάνω δομές πρέπει να συμπροβάλλονται σε περίπτωση ορθής τοποθέτησης.ο ασθενής θα έπρεπε να σηκώσει το πηγούνι του (έκταση αυχένα). Απαιτείται επανάληψη της ακτινογραφίας.

11 Case 5 Οι αυχενικοί σπόνδυλοι (Α3-Α7) και οι θωρακικοί (Θ1,Θ2) απεικονίζονται με ευκρίνεια. Τα πλάγια όρια μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα ώστε να περιλαμβάνεται μεγαλύτερο τμήμα μαλακών μορίων. Παρόλο που ο ασθενής φέρει κολλάρο και είναι διασωληνωμένος η σωστή κλίση στη λυχνία έχει δωθεί.

12 Case 6 Υπερβολική έκταση του κεφαλιού και η προβολή θυμίζει μία αντιστραμμένη Water s για την ανάδειξη του οδόντα. Επιπλέον, η ακτινογραφία δεν επιτρέπει την ανάδειξη της οστικής δοκίδωσης λόγω χαμηλής αντίθεσης. Απαιτείται επανάληψη της ακτινογραφίας με χρήση ΑΔ και αύξηση των mas και ταυτόχρονη μείωση του kvp, ακολουθώντας τον κανόνα 50/15.

13 πλάγια προβολή ΑΜΣΣ

14 πλάγια προβολή ΑΜΣΣ Τοποθέτηση: Ο ασθενής όρθιος ή καθιστός Οι ώμοι στο ίδιο εγκάρσιο επίπεδο. Η νοητή γραμμή που διέρχεται των δύο μαστοειδών αποφύσεων κάθετη στην ανιχνευτική επιφάνεια. Μέσο οβελιαίο επίπεδο κάθετο στην κεντρική δέσμη. Ελαφρά ανύψωση του γένειου ώστε η ωτοακανθική γραμμή κάθετη στο έδαφος. Επικέντρωση: Στο μέσο στεφανιαίο επίπεδο (μέσο του προσπθιοπίσθιου άξονα), στο μισό της απόστασης μεταξύ των έξω ακουστικών πόρων και της μηνοειδούς εντομής. Χρησιμότητα: Απεικόνιση των αυχενικών σπονδύλων και των προσπονδυλικών μαλακών μορίων.

15 πλάγια προβολή ΑΜΣΣ 1. Πρόσθιο τόξο άτλαντα 2. Οδόντας του άξονα 3. Οπίσθιο τόξο του άτλαντα 4. μαλακή υπερώα 5. βάση της γλώσσας 6. εγκάρσια απόφυση 7. μεσοσπονδύλιος δίσκος 8. κατάντης αρθρική απόφυση 9. ανάντης αρθρική απόφυση 10. Zygapophyseal (facet) joint 11. ακανθώδης απόφυση του Θ7 2nd-7th: σώματα των 2ου-7ου σπονδύλων

16 πλάγια προβολή ΑΜΣΣ σε ύπτια θέση Τεχνικοί παράμετροι: kvp : SID : 180 εκ Α.Δ. : Ναι Ε.Π. : 200 Διαγνωστικά κριτήρια ποιότητας προβολής : Όλοι οι αυχενικοί σπόνδυλοι και ο 1ος θωρακικός πρέπει να απεικονίζονται σε περίπτωση ανάδειξης τραυματισμού.το ινιακό καθώς και η αυχενικοθωρακική πρέπει να περιλαμβάνονται. Δομές μαλακών μορίων όπως η οπσιθοφαρυγγική χώρα και αεραγωγός πρέπει να είναι διακριτά χωρίς την ανάγκη επεξεργασίας της ληφθείσας εικόνας. Τραυματισμός των μαλακών μορίων είναι βασική ένδειξη τραυματισμού και δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Τα στοιχεία έκθεσης πρέπει να επιτρέπουν την ανάδειξη της οστικής δοκίδωσης. Επίσης, η αντίθεση αντικειμένου και υποστρώματος πρέπει να διευκολύνει τη διαφοροδιάγνωση. Προσοχή πρέπει να δίδεται στην σωστή ακινητοποίηση του ασθενούς και στην ελαχιστοποίηση της κίνησης.

17 πλάγια προβολή ΑΜΣΣ Οπίσθιο τόξο άτλαντα Πρόσθιο τόξο του άτλαντα Ανάντης αρθρική απόφυση οδόντας Κατάντης αρθρική απόφυση Μηνοειδής ακρολοφία Αυχένας σπονδυλικού τόξου Παρυφή μαλακών μορίων Ακανθώδης απόφυση του Α7

18 πλάγια προβολή ΑΜΣΣ σε ύπτια θέση

19 Case 7 Δεν απεικονίζεται με ευκρίνεια η περιοχή A7-Θ1. Οι σπόνδυλοι Α1,Α2, Α7 και Θ1 δεν απεικονίζονται με ευκρίνεια με αποτέλεσμα πιθανό κάταγμα να μη γίνει αντιληπτό. Η οπτική πυκνότητα της τραχείας είναι ίση με την αντίθεση υπόναθρου εμπρός από την τραχεία. Αυτό σημαίνει υψηλή τιμή mas και χαμηλή τιμή kvp. Απαιτείται επανάληψη με επιλογή πιο διεισδυτικής δέσμης.

20 Case 8 Υπερβολική κίνηση λόγω μηχανική υποστήριξης αναπνοής. Απαιτείται χρήση χαμηλότερου χρόνου με ταυτόχρονη αύξηση των ma. Η παραμάνα που χρησιμοποιείται για την στήριξη του αναπνευστικού σωλήνα πρέπει να αφαιρεθεί. Σωστή επιλογή στοιχείων έκθεσης.

21 Case 9 Υπερβολική χρήση διαφραγμάτων δεν επιτρέπει την ανάδειξη της τραχείας και πρόσθια κείμενων μαλακών μορίων. Ο ασθενής είναι διασωληνώμένος αλλά δεν μπορούμε να δούμε τον ενδοτραχειακό σωλήνα. Σε τέτοιες περιπτώσεις τραυματισμού μεγαλύτερο τμήμα της βάσης του κρανίου θα πρέπει να περιλαμβάνεται για την εκτίμηση της σχέσης μεταξύ ΑΜΣΣ και κρανίου.

22 Case 10 Συμπροβολή των γναθιαίων κονδύλων Η A7-Θ1 άρθρωση αναδεικνύεται αλλά με αυξημένη αντίθεση (απαιτείται πιο διεισδυτική δέσμη). Η σκιά του φάρυγγα και της τραχείας απεικονίζεται με ευκρίνεια. Περισσότερο διεισδυτική δέσμη απαιτείται για τη μελέτη της Α7-Θ1 περιοχής.

23 Case 11 Ολίσθηση των αρθρικών επιφανειών του Α5 στον Α6. Η τοποθέτηση του marker είναι λανθασμένη διότι δεν επιτρέπει την απεικόνιση της τραχείας.

24 Διαστοματική προβολή οδόντα

25 Διαστοματική προβολή οδόντα Central incisor teeth : κεντρικοί τομείς Odontoid process : οδόντας Posterior arch of C1 : οπίσθιο τόξο Α1 IAF C1 : κατάντης αρθρική επιφάνεια Α1 SAF C2 : ανάντης αρθρική επιφάνεια Α2 Transverse process C1 : εγκάρσια απόφυση Α1

26 Διαστοματική προβολή οδόντα

27 Διαστοματική προβολή οδόντα Διαγνωστικά κριτήρια ποιότητας προβολής: Οι άνω τομείς πρέπει να επιπροβάλλονται στη βάση του κρανίου και αυτό επιτυγχάνεται όταν η ωτοακανθική γραμμή είναι κάθετη στο φιλμ. Στη περίπτωση τραυματισμού και εάν ο ασθενής μπορεί να ανοίξει το στόμα του, δίδεται κλίση (συνήθως κεφαλουραία) στη λυχνία ώστε η κεντρική ακτίνα να είναι παράλληλη εμ την ωτοακανθική γραμμή. Το μέσο στεφανιαίο επίπεδο πρέπει να είναι κάθετη στην κεντρική ακτίνα. Τα πλάγια όρια των Α1 και Α2 πρέπει να ευθυγραμμίζονται εκτός και εάν υπάρχει συγκεκριμένη παθολογία. Η ακανθώδης απόφυση του άξονα πρέπει να είναι στη μέση γραμμή. Το διάστημα των δύο ατλαντοαξονικών αρθρώσεων πρέπει να είναι το ίδιο. Οι αποστάσεις των πλαγίων ορίων του άξονα από τους κονδύλους πρέπει να είναι ίσες. Οι δομές που πρέπει να περιλαμβάνονται είναι: ατλαντοαξονικές αρθρώσεις, οι ινιακοατλαντικές αρθρώσεις, ο οδόντας και το σώμα του

28 Case 16 Τα πλάγια όρια των Α1 και Α2 πρέπει να ευθυγραμμίζονται εκτός και εάν υπάρχει παθολογικό αίτιο. Το διάστημα των ατλαντοαξονικών αρθρώσεων πρέπει να είναι ίσο. Τα πλάγια όρια του οδόντα πρέπει να ισαπέχουν από τα πλάγια τμήματα του σώματος του Α1

29 Case 17 Οι άνω τομείς προβάλουν πάνω από τη βάση του κρανίου. Το διάστημα των ατλαντοαξονικών αρθρώσεων δεν αναδεικνύεται. Το πηγούνι του ασθενούς πρέπει να καμφθεί προς τα κάτω ώστε τα δόντια να ευθυγραμμισθούν με τη βάση του κρανίου. Οι αποστάσεις των πλαγίων τμημάτων του σώματος του άτλαντα από τους κλάδους της κάτω γνάθου δεν είναι ίσες. Η ακανθώδης απόφυση του άξονα είναι μετατοπισμένη ως προς τη μέση γραμμή καταδεικνύοντας στροφή ως προς τη μέση γραμμή. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να περιληφθούν τα ιγμόρια άντρα στην ακτινογραφία.

30 Case 18 Υπερβολική έκ ταση του κεφαλιού στη διαστοματική ακτνογραφία. Το πηγούνι πρέπει να καμφθεί προς τα κάτω ώστε να συμπροβληθούν οι τομείς της άνω γνάθου με τη βάση του κρανίου. Αυτό επιτυγχάνεται με την ωτοακανθική γραμμή κάθετη στην τράπεζα. Τα διαστήματα των ατλαντοαξονικών αρθρώσεων δεν αναδεικνύονται ευκρινώς.

31 Case 19 Τα πλάγια τμήματα του σώματος του Α1 δεν αναδεικνύονται λόγω σφραγισμάτων. Το πηγούνι είναι σε υπερβολική κάμψη. Απαιτείται να σηκώσουμε το πηγούνι ώστε μεγαλύτερο τμήμα του άτλαντα να απεικονισθεί με ευκρίνεια.

32 Case 20 Το οπίσθιο τόξο του άτλαντα καιη βάση του κρανίου προβάλλουν στον οδόντα (τόξο). Κατεβάζοντας λίγο το πηγούνι θα αναδείξουμε καλύτερα τον οδόντα.

33 Case 21 Το πηγούνι πρέπει να σηκωθεί (έκταση του κεφαλιού) για τη βελτίωση της ανάδειξης του οδόντα και των ατλαντοαξονικών διαστημάτων. Η ωτοακανθική γραμμή πρέπει να είναι κάθετη στην τράπεζα. Η προβολή αυτή θα κρατηθεί, μολονότι θα επαναληφθεί, διότι αναδεικνύει το μεγαλύτερο τμήμα του άξονα και ολόκληρο τον Α3.

34 Πλάγιες προβολές σε έκταση και κάμψη

35 Πλάγιες προβολές σε έκταση και κάμψη

36 Πλάγιες προβολές σε έκταση και κάμψη

37 Πλάγιες προβολές σε έκταση και κάμψη Ασθενής 77 ετών με συμπτώματα ζάλης ανάλογα με τη θέση του αυχένα.

38 Πλάγιες προβολές σε έκταση και κάμψη Ασθενής 42 ετών που παραπονείται για αυχενικό πόνο μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα.

39 Πλάγιες προβολές σε έκταση και κάμψη Διαγνωστικά κριτήρια ποιότητας προβολής: Οι προβολές κάμψης-έκτασης μετά από τραυματισμό πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη ακτινολόγου (κατόπιν πλάγιας ακτινογραφίας) και νευρολόγου. Όλοι οι αυχενικοί σπόνδυλοι, ο 1ος θωρακικός και οι αρθρώσεις πρέπει να περιλαμβάνονται και στις δύο ακτινογραφίες. Ο μέσο οβελιαίο επίπεδο παράλληλο με τον ανιχνευτή και η ωτουποακανθική γραμμή παράλληλη με το πώτερη αυχενική μοίρα. Η προβολή πραγματοποιείται σε εκπνοή ώστε οι ώμοι να πιέζονται προς τα κάτω και να είναι ορατή η αυχεινικοθωρακική μοίρα. Η επιλογή ακτινολογικών στοιχείων πρέπει να επιτρέπει καλή αντίθεση αντικειμένου και υποστρώματος. Οι ανάντεις και κατάντεις αρθρικές αποφύσεις κάθε σπονδύλου πρέπει να είναι διακριτές. Χρησιμοποιώντας μεγάλη εστιακή απόσταση και το υπάρχον κενό (air-gap) που δημιουργείται από την απόσταση μεταξύ ώμου και κασσέτας, το

40 Case 22 Απεικόνιση όλων των ανατομικών δομών (Α1-Θ1). Ανάδειξη της αεροφόρου κοιλότητας (φάρυγγα και τραχεία). Το περίγραμμα των σπονδυλικών σωμάτων είναι ευκρινές όπως και τα παρακείμενα μαλακά μόρια. Η βάση του κρανίου έως το τουρκικό εφίππιο περιλαμβάνονται στην προβολή. Πολύ καλή αντίθεση αντικειμένου και διεισδυτικότητα δέσμης.

41 Case 23 Παθητική κάμψη της αυχενικής μοίρας. Στόχος της προβολής είναι η εκτίμηση του βαθμού κάμψης. Φαίνεται πως η κάμψη δεν επηρεάζει την άρθρωση των αυχενικών σπονδύλων. Δεν υπάρχει ολίσθηση των σπονδύλων προς τα εμπρός. Αυτό αποδεικνύεται από την ανάδειξη των άνω και κάτω αρθρικών επιφανειών των σπονδύλων.

42 Case 24 Πλάγια ακτινογραφία με έκταση της ΑΜΣΣ. Το διάστημα μεταξύ των αυχενικών σπονδύλων διατηρείται δείγμα της σταθερότητας των αρθρώσεων. Οι πλάγιες ακτινογραφίες σε κάμψη και έκταση βοηθούν στην μελέτη των αρθρώσεων (στις οποίες βασικός συντελεστής είναι ο μεσοσπονδύλιος δίσκος).

43 Case 25. It is a true lateral meaning that the mandibular angles are superimposed, as are all apophyseal joints. All cervical vertebrae are demonstrated with good visualization of the contour of the vertebral bodies, posterior quadrilateral bone architecture, and bone detail throughout. The purpose of this view is to evaluate the stability of the surgical fixation. In order to evaluate it the vertebrae above and below the fixation must be completely imaged. The fixation supports vertebrae C5, C6, and C7. Because we can see the apophyseal joints and body of T1 the diagnostic criteria are met. However, a more penetrated look at C7/T1 would be the mark of a true professional since the entire vertebra below the fixation device should be completely visualized. Using lower contrast to display the bony elements would improve the visualization of the first thoracic vertebra.

44 Μεσοσπονδύλια διαστήματα ΑΜΣΣ

45 Μεσοσπονδύλια διαστήματα ΑΜΣΣ

46 π-ο λοξές προβολές (αριστερή οπίσθια λοξή LPO)

47 π-ο λοξές προβολές (δεξιά οπίσθια λοξή RPO)

48 ο-π λοξές προβολές (αριστερή πρόσθια λοξή LAO)

49 ο-π λοξές προβολές (δεξιά πρόσθια λοξή RAO)

50 ΑΜΣΣ Λοξές προβολές Οι πλάγιες προβολές γίνονται με εστιακή απόσταση 180cm για μείωση μεγένθυνσης που προκαλείται από τη μεγάλη προβολική απόσταση. Για την οπ πλάγιες προβολές, η κεντρική ακτίνα εισέρχεται στην ΑΜΣΣ στο ύψος του Α4. Η λυχνία έχει ουραία κλίση 15º. Ο ασθενής τοποθετείται στην RAO θέση για τη μία προβολή (ανάδειξη δεξιών μεσοσπονδυλίων τρημάτων) και στην LAO θέση για την άλλη προβολή (νάδειξη αριστερών μεσοσπονδυλίων τρημάτων). Για τις π-ο προβολές, το μέσο οβελιαίο επίπεδο τοποθετείται σε γωνία 45º με το επίπεδο του ανιχνευτή. Η κεντρική ακτίνα έχει κεφαλική κλίση 15º και εισέρχεται στο ύψος του Α4. Η δεξιά οπίσθια λοξή (RPO) αναδεικνύει τα αριστερά τρήματα, ενώ η αριστερή οπίσθια λοξή (LPO) αναδεικνύει τα δεξιά τρήματα.

51 ΑΜΣΣ Λοξές προβολές Διαγνωστικά κριτήρια ποιότητας προβολής : Ο ρόλος της προβολής είναι η ανάδειξη των αυχένων και των μηνοειδών ακρολοφιών καθώς και η πλάγια προβολή των μεσοσπονδύλιων τρημάτων. Τα τρήματα μεταξύ του Α1 και του Θ1 πρέπει να προβάλλονται πλάγια μεταξύ του οβελιαίου και του στεφανιαίου επιπέδου ώστε να αναδεικνύονται τα πέταλα των σπονδυλικών τόξων. Ο ασθενής τοποθετείται με το μέσο οβελιαίο επίπεδο σε γωνία 45º με τον ανιχνευτή διότι τα τρήματα ανοίγουν σε αυτή τη γωνία. Απαιτούνται και η δεξιά και η αριστερή λοξές προβολές εφ όσον υπάρχουν τρήματα και δεξιά και αριστερά.η κεντρική ακτίνα πρέπει να έχει κλίση, είτε ουραία είτα κεφαλική ανάλογα με τη διεύθυνση της δέσμης.αυτό απαιτείται διότι τα τρήματα ανοίγουν από την πρόσθια προβολή με γωνία 15º με φορά ουραιοκεφαλική. Η γνάθος δεν πρέπει να εμποδίζει την ανάδειξη της ανώτερης αυχενικής μοίρας. Επίσης, το ινιακό οστό δεν πρέπει να παρεμποδίζει την ανάδειξη του Α1. Αυτό διασφαλίζεται με το μέσο οβελιαίο επίπεδο παράλληλο με τον ανιχνευτή, και την ωτουποακανθική γραμμή παράλληλη με το πάτωμα.

52 Case 26 This is a PA oblique view with the patient positioned in RAO. The CR is angled 15-degrees caudal to open the intervertebral joints. Notice that the intervertebral joints are not opened well. This is because this person is not positioned at a true 45 degrees from the sagittal plane. When positioned correctly the spinous and transverse processes will be superimposed. The problem here is the positioning of the patient not the tube angle. Notice that the upper cervical vertebrae are almost presented in the AP plane. Only the head is turned to 45 degrees. It is important to distinguish between improper tube angle and improper positioning of the patient, or both. The mandible should not overlay the upper spine. Extend the chin to better demonstrate the atlas, axis, posterior arch, and foramen of C2/C3. The IOML should be parallel to the floor; the interpupillary line should be perpendicular to the image receptor.

53 Case 27 This is a relatively good radiograph that unfortunately will need to be repeated. The six required intervertebral foramina and vertebrae C7 through T1 are not entirely demonstrated. The visualized foramina are opened well enough for interpretation. The exit route of spinal nerves between C1 and C2 is not demonstrated. The part must be accurately positioned for oblique views, especially the PA views. Commonly the skull or mandible obstructs the spine when the positioning is not correct. To correct this the technologist should align the mid-sagittal plane to the image receptor and align the IOML parallel to the floor. The interpupillary line should be perpendicular to the image receptor and parallel to the floor. These changes will place the head in a true lateral better demonstrating the occiput, C1 and C2. The second point is that better collimation could have been applied in keeping with ALARA, and to improve subject contrast.

54 Case 28 All six required intervertebral foramina are seen on this radiograph; however, they are not opened as well as they can be. The posterior arch of C1 is not well visualized. Again it is because the patient is not properly positioned. Notice the upper cervical vertebrae are presented in a nearly AP orientation. The head is turned about 45 degrees, but the body is not. This looks like a degree oblique. When repeating this film turn the patient s upside (left) farther away from the image receptor so that the midcoronal plane is 45-degrees to it. Properly align the IOML and IPL so that the upper vertebrae are optimally demonstrated.

55 Case 29 Όλα τα μεσοσπονδύλια τρήματα απεικονίζονται όπως και τιο οπίσθιο τόξο του Α1. Οι ακανθώδεις αποφύσεις επιπροβάλλουν στις εγκάρσιες αποφύσεις. Μικρή στροφή των γναθιαίων κονδύλως που διορθώνεται με την τοποθέτηση του ασθενούς ώστε η μεσοκογχική γραμμή να είναι κάθετη στο φιλμ. Ανεπαρκής διεισδυτικότητα της δέσμης που μπορεί να διορθωθεί με τη χρήση του 50/15 κανόνα. Επίσης, λόγω της παρουσίας κίνησης, η μείωση του χρόνου με αντίστοιχη αύξηση των ma είναι απαραίτητα.

56 Case 30 This appears to be a reasonably good radiograph; however, it is not a diagnostically acceptable radiograph. The posterior arch of C1 and six intervertebral foramina below it are seen. But of course there are several things that could have been done to make it a better radiograph. It looks like the technologist had the patient hold on to an I.V pole or the upright bucky to maintain balance. This has caused the raised arm to cast a shadow over the spine (yellow arrow). Note the position of the clavicle (white arrow) of the raised arm. To provide balance and stability during upright imaging some patients need to be seated and the arm brought parallel to the floor if holding an I.V. pole.

57 Case 31 The main problem with this radiograph is that the spinous processes are not superimposed over the transverse processes (arrows). This indicates that the patient is not at a true 45 degree oblique. We can see that the middle cervical vertebrae are presented in an almost AP projection. The up side is the left shoulder. It should be turned more towards the mid-sagittal plane to profile the intervertebral foramina. The interpupillary line is not perpendicular to the image receptor, and the infraorbitomeatal line parallel to the floor. This causes the mandibular shadow to be projected over the spine. The tube angle is insufficient since the intervertebral foramina demonstrated in both the cervical and thoracic regions are not opened. A degree angle will help in opening these foramina. The neck is extremely arthritic, but these foramina can be opened with proper part and tube alignment.

Ακτινογραφική απεικόνιση ωμικής ζώνης. Περικλής Παπαβασιλείου,PhD Τεχνολόγος Ακτινολόγος

Ακτινογραφική απεικόνιση ωμικής ζώνης. Περικλής Παπαβασιλείου,PhD Τεχνολόγος Ακτινολόγος Ακτινογραφική απεικόνιση ωμικής ζώνης Περικλής Παπαβασιλείου,PhD Τεχνολόγος Ακτινολόγος Ανατομία ωμικής ζώνης 1. 1η πλευρά 3. 4η και 7η πλευρά 4. κλείδα 5. ακρωμιοκλειδική άρθρωση 6. ακρώμιο 7. εντομή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ Ο.Μ.Σ.Σ. ΙΕΡΟ - ΚΟΚΚΥΓΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ Ο.Μ.Σ.Σ. ΙΕΡΟ - ΚΟΚΚΥΓΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ Ο.Μ.Σ.Σ. ΙΕΡΟ - ΚΟΚΚΥΓΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ π - ο προβολή Ο.Μ.Σ.Σ. ύπτιος κάμψη γονάτων ισχίων οσφυϊκής λόρδωσης Π.Α.Λ.Α. ισαπέχουν από τραπέζι (όχι στροφή) προστασία γονάδων επικέντρωση:

Διαβάστε περισσότερα

Ακτινογραφικός έλεγχος άνω άκρου. Περικλής Παπαβασιλείου, PhD Τεχνολόγος-Ακτινολόγος

Ακτινογραφικός έλεγχος άνω άκρου. Περικλής Παπαβασιλείου, PhD Τεχνολόγος-Ακτινολόγος Ακτινογραφικός έλεγχος άνω άκρου Περικλής Παπαβασιλείου, PhD Τεχνολόγος-Ακτινολόγος Προβολή 1η Η ωμοπλάτη, η κλείδα και το άνω τμήμα του βραχιονίου απεικονίζονται. Το βραχιόνιο σε ουδετέρα θέση, που σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικές Προβολές Πυελικής Ζώνης

Ειδικές Προβολές Πυελικής Ζώνης Ειδικές Προβολές Πυελικής Ζώνης Χειμερινό Εξάμηνο 2018-2019 Περικλής Παπαβασιλείου Ανατομία Πυελικής Ζώνης Ανατομία Πυελικής Ζώνης 1. πρόσθια λαγόνια ακρολοφία 2. λαγόνιος βόθρος 3. ιερολαγόνια άρθρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩ ΑΚΡΟ. αντιβράχιο αγκώνας - βραχιόνιο Α. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΝΩ ΑΚΡΟ. αντιβράχιο αγκώνας - βραχιόνιο Α. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΩ ΑΚΡΟ αντιβράχιο αγκώνας - βραχιόνιο Α. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΣ Δ.: Άτλας Ακτινολογικών Προβολών βασικές προβολές ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΣ Δ.: Οδηγός μελέτης για τις βασικές ακτινολογικές προβολές

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικές Προβολές Άνω Άκρου

Ειδικές Προβολές Άνω Άκρου Ειδικές Προβολές Άνω Άκρου Χειμερινό Εξάμηνο 2018-2019 Περικλής Παπαβασιλείου Ειδικές Προβολές Καρπού A) ΟΠ προβολή καρπού με ωλένια απόκλιση B) ΟΠ προβολή καρπού με κερκιδική απόκλιση Προβολές Καρπού

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία ΑΜΣΣ. Α4 εκ των άνω Σώμα. Α1 άτλας. Εγκάρσιο τρήμα. Εγκάρσιο τρήμα σπονδυλική αρτ. & φλέβα. Νωτιαίος μυελός

Ανατομία ΑΜΣΣ. Α4 εκ των άνω Σώμα. Α1 άτλας. Εγκάρσιο τρήμα. Εγκάρσιο τρήμα σπονδυλική αρτ. & φλέβα. Νωτιαίος μυελός Τραύμα της ΑΜΣΣ Ανατομία ΑΜΣΣ Α1 άτλας Εγκάρσιο τρήμα Α4 εκ των άνω Σώμα οδόντας Α2 άξονας Νωτιαίος μυελός Εγκάρσιο τρήμα σπονδυλική αρτ. & φλέβα Ινιακή ατλαντο - αξονική ένωση Gerlock AJ, Heller RM, Kaye

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΕΛΙΚΗ ΖΩΝΗ. Γαλανοπούλου Α Λαβδάς Ε

ΠΥΕΛΙΚΗ ΖΩΝΗ. Γαλανοπούλου Α Λαβδάς Ε ΠΥΕΛΙΚΗ ΖΩΝΗ Γαλανοπούλου Α Λαβδάς Ε ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΠΥΕΛΙΚΗ ΖΩΝΗ ΤΜΗΜΑΤΑ 1. ΑΝΩΝΥΜΑ ΟΣΤΑ 2. ΙΕΡΟ 3. ΚΟΚΚΥΓΑΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ 4. ΗΒΙΚΗ ΣΥΜΦΥΣΗ 5. ΙΕΡΟΛΑΓΟΝΙΕΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ανώνυμο οστό 5 5 1. Λαγόνιο οστό 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΩΣΤΟΜΑΤΙΚΕΣ ΛΗΨΕΙΣ

ΕΞΩΣΤΟΜΑΤΙΚΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΕΞΩΣΤΟΜΑΤΙΚΕΣ ΛΗΨΕΙΣ Εισαγωγή Ακτινογραφίες εκτός στόματος άμβάνονται όταν πρέπει να εξετασθεί μεγάλη περιοχή του στόματος και των γνάθων ή όταν ο ασθενής δεν μπορεί να ανοίξει το στόμα του για να τοποθετηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΤΑ ΘΩΡΑΚΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Α.

ΟΣΤΑ ΘΩΡΑΚΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Α. ΟΣΤΑ ΘΩΡΑΚΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Α. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΣ Δ.: Άτλας Ακτινολογικών Προβολών βασικές προβολές ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΣ Δ.: Οδηγός μελέτης για τις βασικές ακτινολογικές προβολές (ebook) Bontrager. Κ, Lampignano

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Αυχενικοί σπόνδυλοι 7 Θωρακικοί σπόνδυλοι 12 Οσφυϊκοί σπόνδυλοι 5 Ιερό οστό 5 συνοστεομένοι σπόνδυλοι Κόκκυγας Φυσιολογικά Κυρτώματα Σ.Σ. Η σπονδυλική στήλη δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΡΑΧΗ Αποτελεί τον μυοσκελετικό άξονα στήριξης του κορμού με κύριο οστικό στοιχείο τους σπονδύλους και την παράλληλη συμβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ

ΦΥΣΙΟ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ ΦΥΣΙΟ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ Α1-Α7 ΑΜΣΣ Μοίρες της ΣΣ Θ1-Θ12 ΘΜΣΣ Ο1-Ο5 ΟΜΣΣ Κόκκυγας Ι1-Ι5 Ιερά μοίρα Υπερηχογράφημα κύησης: Σπονδυλική στήλη εμβρύου Ανατομία ΑΜΣΣ Α1 άτλας Εγκάρσιο τρήμα Α4 εκ των άνω Σώμα

Διαβάστε περισσότερα

Α Μέρος (από 2) Οστά του Κορμού (Σπονδυλική Στήλης, Θώρακα, Κρανίου)

Α Μέρος (από 2) Οστά του Κορμού (Σπονδυλική Στήλης, Θώρακα, Κρανίου) Α Μέρος (από 2) Οστά του Κορμού (Σπονδυλική Στήλης, Θώρακα, Κρανίου) 01/35 Το Ερειστικό Σύστημα αποτελείται από: 1. Τα Οστά 2. Τις Αρθρώσεις 3. Τους Συνδέσμους 02/35 ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ Σύνολο: 285 οστά

Διαβάστε περισσότερα

Γαλανοπούλου Αγγελική

Γαλανοπούλου Αγγελική Γαλανοπούλου Αγγελική ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΣ Δ.: Άτλας Ακτινολογικών Προβολών βασικές προβολές ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΣ Δ.: Οδηγός μελέτης για τις βασικές ακτινολογικές προβολές (ebook) Bontrager. Κ, Lampignano J.:Textbook of

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ 1 ΣΚΟΠΟΙ Το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται στις παρακάτω βασικές προβολές ακτινολογικής εξέτασης της σπονδυλικής στήλης: Π-ο προβολή ΑΜΣΣ. Πλάγια προβολή ΑΜΣΣ. Πλάγια προβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΚΤΙΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ι

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΚΤΙΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΚΤΙΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ι ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ποιότητα εικόνας - παράγοντες έκθεσης γεωμετρικά χαρακτηριστικά εικόνας συστήματα έκθεσης - AEC σημεία αμαύρωσης ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Α. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Γ. ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΛΑΧΝΙΚΟ ΚΡΑΝΙΟ ΜΕΤΩΠΙΑΙΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΚΟΓΧΟΣ ΑΝΩ ΟΦΘΑΛΜΙΚΗ ΣΧΙΣΜΗ ΙΓΜΟΡΙΟ ΑΝΤΡΟ ΗΘΜΟΕΙΔΕΙΣ ΚΑΤΩ ΡΙΝΙΚΗ ΚΟΓΧΗ. ΜΑΣΤΟΕΙΔΕΙς ΚΥΨΕΛΕΣ ΣΚΛΗΡΑ ΥΠΕΡΩΑ ΓΝΑΘΟΣ

ΣΠΛΑΧΝΙΚΟ ΚΡΑΝΙΟ ΜΕΤΩΠΙΑΙΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΚΟΓΧΟΣ ΑΝΩ ΟΦΘΑΛΜΙΚΗ ΣΧΙΣΜΗ ΙΓΜΟΡΙΟ ΑΝΤΡΟ ΗΘΜΟΕΙΔΕΙΣ ΚΑΤΩ ΡΙΝΙΚΗ ΚΟΓΧΗ. ΜΑΣΤΟΕΙΔΕΙς ΚΥΨΕΛΕΣ ΣΚΛΗΡΑ ΥΠΕΡΩΑ ΓΝΑΘΟΣ 1 ΣΠΛΑΧΝΙΚΟ ΚΡΑΝΙΟ ΜΕΤΩΠΙΑΙΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΚΟΓΧΟΣ ΑΝΩ ΟΦΘΑΛΜΙΚΗ ΣΧΙΣΜΗ ΗΘΜΟΕΙΔΕΙΣ ΙΓΜΟΡΙΟ ΑΝΤΡΟ ΜΑΣΤΟΕΙΔΕΙς ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΑΤΩ ΡΙΝΙΚΗ ΚΟΓΧΗ ΣΚΛΗΡΑ ΥΠΕΡΩΑ ΓΝΑΘΟΣ 2 ΠΛΑΓΙΑ ΛΗΨΗ ΜΕΤΩΠΙΑΙΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΠΡΟΣΘΙΕΣ & ΟΠΙΣΘΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Right Rear Door. Let's now finish the door hinge saga with the right rear door

Right Rear Door. Let's now finish the door hinge saga with the right rear door Right Rear Door Let's now finish the door hinge saga with the right rear door You may have been already guessed my steps, so there is not much to describe in detail. Old upper one file:///c /Documents

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων

Μέτρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων Μέτρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων Εύρος κίνησης Το ποσό της κίνησης που παρουσιάζεται σε μια άρθρωση κατά την παθητική (παθητικό εύρος) ή ενεργητική (ενεργητικό εύρος) κίνηση. Εκτίμηση: με χρήση

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΧΗ. 3. Μύες (ανάλογα µε την εµβρυολογική προέλευση και την νεύρωσή τους διαχωρίζονται σε: α. Εξωγενείς (ετερόχθονες) β. Ενδογενείς (αυτόχθονες)

ΡΑΧΗ. 3. Μύες (ανάλογα µε την εµβρυολογική προέλευση και την νεύρωσή τους διαχωρίζονται σε: α. Εξωγενείς (ετερόχθονες) β. Ενδογενείς (αυτόχθονες) ΡΑΧΗ Ι. Γενικά Α. Η ράχη αποτελείται από την οπίσθια επιφάνεια του σώµατος 1. Αποτελεί µυοσκελετικό άξονα στήριξης του κορµού 2. Οστικά στοιχεία α. Σπόνδυλοι β. Κεντρικά τµήµατα των πλευρών γ. Άνω επιφάνειες

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογική κύφωση Στενός σπονδυλικός σωλήνας Προσανατολισμός των οπισθίων αρθρώσεων Πλευρές σταθερότητα Μυελικός κώνος Θ12-Ο1

Φυσιολογική κύφωση Στενός σπονδυλικός σωλήνας Προσανατολισμός των οπισθίων αρθρώσεων Πλευρές σταθερότητα Μυελικός κώνος Θ12-Ο1 Φυσιολογική κύφωση Στενός σπονδυλικός σωλήνας Προσανατολισμός των οπισθίων αρθρώσεων Πλευρές σταθερότητα Μυελικός κώνος Θ12-Ο1 Φυσιολογική λόρδωση Μεγαλύτερα σπονδυλικά σώματα Προσανατολισμός οπισθίων

Διαβάστε περισσότερα

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Σπονδυλική Στήλη

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Σπονδυλική Στήλη Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Σπονδυλική Στήλη Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Μπενέκα Νατάσσα Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ . Σπονδυλική στήλη-περιγραφή οστών θωρακικού κλωβού και

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικές Εφαρμογές Ακτινολογίας (Θ)

Ειδικές Εφαρμογές Ακτινολογίας (Θ) Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Ειδικές Εφαρμογές Ακτινολογίας (Θ) Ενότητα 2: Οδοντιατρική ακτινολογία (β μέρος) Γεωργία Οικονόμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Ραδιολογίας - Ακτινολογίας Το

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Η σταθερότητα της ΣΣ επιτυγχάνεται με τη βοήθεια μιας σειράς από ανατομικές δομές οι οποίες έχουν έτσι εξελιχθεί ώστε να ανθίστανται σε όλες τις δυνάμεις οι οποίες μπορεί δυνητικά

Διαβάστε περισσότερα

Ορθές πρακτικές έκθεσης ασθενών σε ιοντίζουσα ακτινοβολία για διαγνωστικούς σκοπούς Ιωάννης Τσαλαφούτας, Ακτινοφυσικός, PhD

Ορθές πρακτικές έκθεσης ασθενών σε ιοντίζουσα ακτινοβολία για διαγνωστικούς σκοπούς Ιωάννης Τσαλαφούτας, Ακτινοφυσικός, PhD Ορθές πρακτικές έκθεσης ασθενών σε ιοντίζουσα ακτινοβολία για διαγνωστικούς σκοπούς Ιωάννης Τσαλαφούτας, Ακτινοφυσικός, PhD Προϊστάμενος Τμήματος Ιατρικής Φυσικής, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» 1 Ιατρικές

Διαβάστε περισσότερα

Οστεολογία Ι. Ioannis Lazarettos. MD PhD Orthopaedic Surgeon

Οστεολογία Ι. Ioannis Lazarettos. MD PhD Orthopaedic Surgeon Οστεολογία Ι Ioannis Lazarettos MD PhD Οστεολογία Οστά Τα οστά αποτελούνται από ένα οργανικό υπόστρωμα από ινώδη συνδετικό ιστό εμποτισμένο με μεταλλικά άλατα (σκληρότητα & ελαστικότητα) Δομή Συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

Σημαντικές χρονολογίες στην εξέλιξη της Υπολογιστικής Τομογραφίας

Σημαντικές χρονολογίες στην εξέλιξη της Υπολογιστικής Τομογραφίας Σημαντικές χρονολογίες στην εξέλιξη της Υπολογιστικής Τομογραφίας 1924 - μαθηματική θεωρία τομογραφικής ανακατασκευής δεδομένων (Johann Radon) 1930 - κλασσική τομογραφία (A. Vallebona) 1963 - θεωρητική

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑΡΙ. Αρθρική κοτύλη. Εμπρόσθιο χείλος. Μικρή κεφαλή. Κοιλότητα Αυχενικοί σπόνδυλοι. Κορωνοειδής απόφυση. Μετωποβρεγματική ραφή.

ΓΛΩΣΣΑΡΙ. Αρθρική κοτύλη. Εμπρόσθιο χείλος. Μικρή κεφαλή. Κοιλότητα Αυχενικοί σπόνδυλοι. Κορωνοειδής απόφυση. Μετωποβρεγματική ραφή. ΓΛΩΣΣΑΡΙ Αγγλικός όρος Acetabulum Acromial process Anterior crest Arch Body of Sternum Calcaneus Capitate Capitulum Carpals Cavity Cervical Clavicle Coccyx Coracoid process Coronal suture Coronoid process

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΤΕΟΛΟΓΙΑ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ

ΟΣΤΕΟΛΟΓΙΑ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΟΣΤΕΟΛΟΓΙΑ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ Ι. ΟΣΤΕΟΛΟΓΙΑ Α. Οστά = στερεά µορφή συνδετικού ιστού 1. αποτελούν τον κύριο στηρικτικό ιστό του σώµατος 2. το σκελετικό σύστηµα περιλαµβάνει 205 οστά Β. Το σκελετικό σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 19/5/2007

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 19/5/2007 Οδηγίες: Να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις. Αν κάπου κάνετε κάποιες υποθέσεις να αναφερθούν στη σχετική ερώτηση. Όλα τα αρχεία που αναφέρονται στα προβλήματα βρίσκονται στον ίδιο φάκελο με το εκτελέσιμο

Διαβάστε περισσότερα

Πυρήνες οστέωσης παιδικου σκελετου. Χρόνοι εμφάνισης.

Πυρήνες οστέωσης παιδικου σκελετου. Χρόνοι εμφάνισης. Πυρήνες οστέωσης παιδικου σκελετου. Χρόνοι εμφάνισης. Κωτούλα Αγορίτσα, Ιατρος ακτινολόγος, Επιμελήτρια Β Ακτινολογικό Εργαστήριο Νοσοκομείου Α.Ν.Θ. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ, Θεσ/νίκης Τα οστά σχηματίζονται με δύο τρόπους:

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακές ασκήσεις

Εργαστηριακές ασκήσεις Εργαστηριακές ασκήσεις Εργαστήριο 1 Άνοιγμα και κλείσιμο του συστήματος και των υποσυστημάτων. Ποια τα υποσυστήματα ενός Υ.Τ. Ποιες οι βασικές λειτουργίες της κονσόλα χειρισμού και πως επιτυγχάνονται;

Διαβάστε περισσότερα

Μαθήματα Ανατομίας 2011-2012

Μαθήματα Ανατομίας 2011-2012 Μαθήματα Ανατομίας 2011-2012 Θωρακικό τοίχωμα Κ. Αλπαντάκη Θώρακας Γενική επισκόπηση Σχετικοί όροι Θώρακας Θωρακικός κλωβός Θωρακικό τοίχωμα Θωρακική κοιλότητα Σχετικοί όροι Θώρακας Περιοχή του σώματος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΩΝΙΟΜΕΤΡΗΣΗ. διάφορες μέθοδοι (0-180 / / 360 / ΟΜΕΣ)

ΓΩΝΙΟΜΕΤΡΗΣΗ. διάφορες μέθοδοι (0-180 / / 360 / ΟΜΕΣ) ΓΩΝΙΟΜΕΤΡΗΣΗ διάφορες μέθοδοι (0-180 / 180-0 / 360 / ΟΜΕΣ) μέσα μέτρησης (γωνιόμετρα, ηλεκτρογωνιόμετρα, μεζούρα, βιντεοκάμερες, τρισδιάστατα συστήματα ανάλυσης κίνησης, γωνιόμετρο με υπερήχους ή ποτενσιόμετρα,

Διαβάστε περισσότερα

EE512: Error Control Coding

EE512: Error Control Coding EE512: Error Control Coding Solution for Assignment on Finite Fields February 16, 2007 1. (a) Addition and Multiplication tables for GF (5) and GF (7) are shown in Tables 1 and 2. + 0 1 2 3 4 0 0 1 2 3

Διαβάστε περισσότερα

Finite Field Problems: Solutions

Finite Field Problems: Solutions Finite Field Problems: Solutions 1. Let f = x 2 +1 Z 11 [x] and let F = Z 11 [x]/(f), a field. Let Solution: F =11 2 = 121, so F = 121 1 = 120. The possible orders are the divisors of 120. Solution: The

Διαβάστε περισσότερα

5 ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. H άρθρωση του ώμου

5 ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. H άρθρωση του ώμου 5 ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ H άρθρωση του ώμου Μαθητής Μ. Γεώργιος Ανατομία ώμου Τα κύρια οστά του ώμου είναι το βραχιόνιο και η ωμοπλάτη.η αρθρική κοιλότητα προστατεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία Δυσλειτουργία στην ένωση του κρανίου με τον κορμό στο νεογέννητο μωρό (Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία)

Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία Δυσλειτουργία στην ένωση του κρανίου με τον κορμό στο νεογέννητο μωρό (Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία) Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία Δυσλειτουργία στην ένωση του κρανίου με τον κορμό στο νεογέννητο μωρό (Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία) Τα νεογέννητα μωρά διαφέρουν από τους ενήλικες, ή ακόμα από τα μεγαλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

Γεωμετρικοί παράγοντες

Γεωμετρικοί παράγοντες Γεωμετρικοί παράγοντες Ακτινολογία Ι-9 www.elcamino.edu/faculty/kclark/ Γεωμετρία της ακτινολογικής εικόνας Για υψηλή ποιότητα ακτινογραφιών χρειάζεται βέλτιστη χρήση των γεωμετρικών παραμέτρων της απεικόνισης

Διαβάστε περισσότερα

Section 8.3 Trigonometric Equations

Section 8.3 Trigonometric Equations 99 Section 8. Trigonometric Equations Objective 1: Solve Equations Involving One Trigonometric Function. In this section and the next, we will exple how to solving equations involving trigonometric functions.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ. Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ. Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές ακτινοβολιών : Κεφάλαιο 11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

B Μέρος (από 2) Οστά των Ακρων

B Μέρος (από 2) Οστά των Ακρων B Μέρος (από 2) Οστά των Ακρων 01/25 ΑΝΩ ΑΚΡΑ 02/25 ΑΝΩ ΑΚΡΑ Οστά της Ζώνης του Ώμου 1. Ωμοπλάτη (scapula) _Τριγωνικό οστό _Συνδέεται με την κλείδα με το ακρώμιο. 2. Κλείδα (clavicle) _Με το ένα άκρο της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΟΦΘΑΛΜΙΚΟΙ ΚΟΓΧΟΙ ΣΠΛΑΧΝΙΚΟ ΚΡΑΝΙΟ

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΟΦΘΑΛΜΙΚΟΙ ΚΟΓΧΟΙ ΣΠΛΑΧΝΙΚΟ ΚΡΑΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ - ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ι. ΦΕΖΟΥΛΙΔΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΟΦΘΑΛΜΙΚΟΙ ΚΟΓΧΟΙ ΣΠΛΑΧΝΙΚΟ ΚΡΑΝΙΟ Μετωπιαίο Σφηνοειδέ2 Ηθμοειδές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ Ο όρος ποιότητα της α/ας αναφέρεται στην πιστότητα με την οποία οι ανατομικές δομές μπορούν να απεικονιστούν στην α/α.η α/α που επιτυχώς απεικονίζει την οποιαδήποτε ανατομική δομή,χαρακτηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Ακτινογραφία θώρακος. Ενότητα 3: Εργαστηριακές εξετάσεις. Κυριάκος Καρκούλιας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής

Ακτινογραφία θώρακος. Ενότητα 3: Εργαστηριακές εξετάσεις. Κυριάκος Καρκούλιας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Ακτινογραφία θώρακος Ενότητα 3: Εργαστηριακές εξετάσεις Κυριάκος Καρκούλιας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Σκοποί ενότητας Ανάλυση της ακτινολογικής εξέτασης του θώρακα Φυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Είναι η σύνδεση δύο ή περισσότερων οστών με τη συμμετοχή ενός μαλακότερου ιστού

Είναι η σύνδεση δύο ή περισσότερων οστών με τη συμμετοχή ενός μαλακότερου ιστού Αρθρώσεις Είναι η σύνδεση δύο ή περισσότερων οστών με τη συμμετοχή ενός μαλακότερου ιστού Ανάλογα με το είδος αυτού του ιστού και τον τρόπο συμμετοχής του, καθορίζεται η κινητικότητα των οστών που συνδέονται.

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Πατεράκης - Φυσικοθεραπευτής

Στέφανος Πατεράκης - Φυσικοθεραπευτής ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ Ορισμός : Είναι η επιστήμη που μελετά την ανθρώπινη κίνηση. Χρησιμοποιεί γνώσεις από τη μηχανική της φυσικής, την ανατομία και τη φυσιολογία. Η Βαρύτητα Έλκει όλα τα σώματα προς το έδαφος.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΡΙΝΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΦΑΡΥΓΓΑΣ ΛΑΡΥΓΓΑΣ ΤΡΑΧΕΙΑ ΒΡΟΓΧΟΙ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΠΛΕΥΡΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Θυρεοειδής χόνδρος Κρικοθυρεοειδής σύνδεσμος ΤΡΑΧΕΙΑ Κρικοειδής χόνδρος

Διαβάστε περισσότερα

CHAPTER 25 SOLVING EQUATIONS BY ITERATIVE METHODS

CHAPTER 25 SOLVING EQUATIONS BY ITERATIVE METHODS CHAPTER 5 SOLVING EQUATIONS BY ITERATIVE METHODS EXERCISE 104 Page 8 1. Find the positive root of the equation x + 3x 5 = 0, correct to 3 significant figures, using the method of bisection. Let f(x) =

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΙΣΘΙΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΟΠΙΣΘΙΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΟΠΙΣΘΙΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΟΣΤΑ (ΟΣΦΥΙΚΟΙ ΣΠΟΝΔΥΛΟΙ ΙΕΡΟ) ΟΣΦΥΙΚΟΙ ΣΠΟΝΔΥΛΟΙ Μεγαλύτεροι σε μέγεθος και όγκο, με κοντούς και παχείς αυχένες, ευρύτερες

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικές Προβολές Κάτω Άκρου

Ειδικές Προβολές Κάτω Άκρου Ειδικές Προβολές Κάτω Άκρου Χειμερινό Εξάμηνο 2018-2019 Περικλής Παπαβασιλείου Ανατομία άρθρωσης γόνατος 1. μηριαίο 2. επιγονατιδική επιφάνεια μηριαίου 3. έξω υπερκονδύλιο όγκωμα 4. μεσογλήνιο φύμα κνήμης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι. Εισαγωγή στην Ανατομία. 460-377 Π.Χ «Η φύση του σώματος είναι η αρχή της ιατρικής επιστήμης» Ιπποκράτης. Ανά----- τομή

ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι. Εισαγωγή στην Ανατομία. 460-377 Π.Χ «Η φύση του σώματος είναι η αρχή της ιατρικής επιστήμης» Ιπποκράτης. Ανά----- τομή ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι Μάθημα 1ο ΘΩΡΑΚΑΣ ΚΟΙΛΙΑ ΠΥΕΛΟΣ-ΠΕΡΙΝΕΟ ΡΑΧΗ Ροβίθης Μιχαήλ 500 Π.Χ Εισαγωγή στην Ανατομία 460-377 Π.Χ «Η φύση του σώματος είναι η αρχή της ιατρικής επιστήμης» Ιπποκράτης Ανά----- τομή Αριστοτέλης

Διαβάστε περισσότερα

derivation of the Laplacian from rectangular to spherical coordinates

derivation of the Laplacian from rectangular to spherical coordinates derivation of the Laplacian from rectangular to spherical coordinates swapnizzle 03-03- :5:43 We begin by recognizing the familiar conversion from rectangular to spherical coordinates (note that φ is used

Διαβάστε περισσότερα

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα. Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα. Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος Αναπνευστικό σύστημα (αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Αντιδιαχυτικό διάφραγμα. Ακτινολογία Ι -8

Αντιδιαχυτικό διάφραγμα. Ακτινολογία Ι -8 Αντιδιαχυτικό διάφραγμα Ακτινολογία Ι -8 Φωτόνια σκέδασης ευτερογενής ακτινοβολία Για όλες τις ακτινολογικές εξετάσεις εκτός από τη μαστογραφία, οι περισσότερες αλληλεπιδράσεις των φωτονίων με τους ιστούς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΉΣ ΣΤΗΛΗΣ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΉΣ ΣΤΗΛΗΣ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΉΣ ΣΤΗΛΗΣ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ Δρ. Π. Κωνσταντινίδης Η Μαγνητική Τοµογραφία της σπονδυλικής στήλης αποτελεί εδώ και χρόνια την κορυφαία µέθοδο

Διαβάστε περισσότερα

3.4 SUM AND DIFFERENCE FORMULAS. NOTE: cos(α+β) cos α + cos β cos(α-β) cos α -cos β

3.4 SUM AND DIFFERENCE FORMULAS. NOTE: cos(α+β) cos α + cos β cos(α-β) cos α -cos β 3.4 SUM AND DIFFERENCE FORMULAS Page Theorem cos(αβ cos α cos β -sin α cos(α-β cos α cos β sin α NOTE: cos(αβ cos α cos β cos(α-β cos α -cos β Proof of cos(α-β cos α cos β sin α Let s use a unit circle

Διαβάστε περισσότερα

Συνδεσμολογία. Ioannis Lazarettos. MD PhD Orthopaedic Surgeon

Συνδεσμολογία. Ioannis Lazarettos. MD PhD Orthopaedic Surgeon Συνδεσμολογία Ioannis Lazarettos MD PhD Συνδεσμολογία 2 Συνδεσμολογία Άρθρωση Σύνδεση δύο ή περισσότερων οστών Κίνηση Δίαρθρωση ΟΧΙ Κίνηση Συνάρθρωση (Συνδέσμωση Συγχόνδρωση - Συνοστέωση) 3 Διάρθρωση Αρθρικές

Διαβάστε περισσότερα

Door Hinge replacement (Rear Left Door)

Door Hinge replacement (Rear Left Door) Door Hinge replacement (Rear Left Door) We will continue the previous article by replacing the hinges of the rear left hand side door. I will use again the same procedure and means I employed during the

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση στάσης. Τυπικές στάσεις & βασικά χαρακτηριστικά αυτών

Αξιολόγηση στάσης. Τυπικές στάσεις & βασικά χαρακτηριστικά αυτών Αξιολόγηση στάσης Τυπικές στάσεις & βασικά χαρακτηριστικά αυτών Εικόνα 1. Τυπικές όρθιες στάσεις. Τέλια όρθια στάση (Α), κυφω-λορφωτική στάση (Β), στάση επίπεδης ράχης (C) & χαλαρή στάση (D). Τέλεια όρθια

Διαβάστε περισσότερα

Αυχενική μοίρα σπονδυλικής στήλης Ινιακό οστό Σπονδυλικές & κρανιοσπονδυλικές διαρθρώσεις. Παρουσίαση: Πιάγκου Μάρα

Αυχενική μοίρα σπονδυλικής στήλης Ινιακό οστό Σπονδυλικές & κρανιοσπονδυλικές διαρθρώσεις. Παρουσίαση: Πιάγκου Μάρα Αυχενική μοίρα σπονδυλικής στήλης Ινιακό οστό Σπονδυλικές & κρανιοσπονδυλικές διαρθρώσεις Παρουσίαση: Πιάγκου Μάρα Άθροισμα βραχέων οστών - 33-34 σπόνδυλοι στο ραχιαίο τμήμα μέσου επιπέδου κορμού 24 κινητοί

Διαβάστε περισσότερα

Example Sheet 3 Solutions

Example Sheet 3 Solutions Example Sheet 3 Solutions. i Regular Sturm-Liouville. ii Singular Sturm-Liouville mixed boundary conditions. iii Not Sturm-Liouville ODE is not in Sturm-Liouville form. iv Regular Sturm-Liouville note

Διαβάστε περισσότερα

Κινησιολογία : Έννοιες : Βαρύτητα : Κέντρο βάρους : Άρθρωση : Τροχιά κίνησης : Εύρος τροχιάς(rom) : Ροπή : Μοχλός : Μοχλοί :

Κινησιολογία : Έννοιες : Βαρύτητα : Κέντρο βάρους : Άρθρωση : Τροχιά κίνησης : Εύρος τροχιάς(rom) : Ροπή : Μοχλός : Μοχλοί : Κινησιολογία : Είναι η επιστήμη που ασχολείται με την ανθρώπινη κίνηση.βοηθάει να γίνονται οι κινήσεις με ασφάλεια,επάρκεια και αποτελεσματικότητα και αναλύει την κίνηση. Έννοιες : Πρόσθιος (μπροστινός)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 6/5/2006

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 6/5/2006 Οδηγίες: Να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις. Ολοι οι αριθμοί που αναφέρονται σε όλα τα ερωτήματα είναι μικρότεροι το 1000 εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στη διατύπωση του προβλήματος. Διάρκεια: 3,5 ώρες Καλή

Διαβάστε περισσότερα

Μύες του προσώπου και της κεφαλής

Μύες του προσώπου και της κεφαλής ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΑ Μύες του προσώπου και της κεφαλής 38 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΑ ΜΕΤΩΠΟΪΝΙΑΚΟΣ* Επικράνιος Κρανίο - πλάγια άποψη Ινιακή γαστέρα (ινιακός μ.) Από τα δύο έξω τριτημόρια της άνω αυχενικής γραμμής του ινιακού

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟ 4 ΠΥΕΛΟΣ - ΙΣΧΙΑ

ΦΥΣΙΟ 4 ΠΥΕΛΟΣ - ΙΣΧΙΑ ΦΥΣΙΟ 4 ΠΥΕΛΟΣ - ΙΣΧΙΑ ΠΥΕΛΟΣ 1. Πρόσθια κάτω λαγόνια άκανθα, 2. Ιερό οστό, 3. Πρόσθια άνω λαγόνια άκανθα, 4. Ηβική σύμφυση, 5. Λαγόνιο οστό, 6. Κόκκυγας, 7. 5ος οσφυϊκός σπόνδυλος, 8. Ιερολαγόνια άρθρωση,

Διαβάστε περισσότερα

Πανοραμική ακτινογραφία. Π. Γκρίτζαλης Επίκουρος Καθηγητής

Πανοραμική ακτινογραφία. Π. Γκρίτζαλης Επίκουρος Καθηγητής Πανοραμική ακτινογραφία Π. Γκρίτζαλης Επίκουρος Καθηγητής Ενδοστοματικές ακτινογραφίες Εξωστοματικές ακτινογραφίες Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τις περισσότερες κλινικές ανάγκες είναι: Οι ενδοστοματικές

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα σε πολύ μικρό χρόνο (20 λεπτά) μόνο με μία εξέταση μπορούμε να αποτυπώσουμε με πολύ μεγάλη ακρίβεια (μεγαλύτερη από αυτή της ψηφιακής

Σήμερα σε πολύ μικρό χρόνο (20 λεπτά) μόνο με μία εξέταση μπορούμε να αποτυπώσουμε με πολύ μεγάλη ακρίβεια (μεγαλύτερη από αυτή της ψηφιακής Αγγειογραφίες Με την έλευση των πρώτων Υ.Τ ελικοειδούς σάρωσης ένας νέος μη επεμβατικός δρόμος άνοιξε για την απεικόνιση των αγγείων. Η συνεχόμενη εξέλιξη των τομογράφων (ταχύτητα, λεπτό πάχος τομής) σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Κινησιολογία Ενότητα 5: Κορμός κοιλιακοί και ραχιαίοι μύες Αθανάσιος Τσιόκανος Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

Section 9.2 Polar Equations and Graphs

Section 9.2 Polar Equations and Graphs 180 Section 9. Polar Equations and Graphs In this section, we will be graphing polar equations on a polar grid. In the first few examples, we will write the polar equation in rectangular form to help identify

Διαβάστε περισσότερα

Λήψεις με οριζόντια δέσμη Λυχνία στις 90 Οι ΜLO & CC λήψεις δεν μπορούν πάντα να καθορίσουν ακριβώς τη θέση μιας αλλοίωσης Ανάλογα με τη θέση της

Λήψεις με οριζόντια δέσμη Λυχνία στις 90 Οι ΜLO & CC λήψεις δεν μπορούν πάντα να καθορίσουν ακριβώς τη θέση μιας αλλοίωσης Ανάλογα με τη θέση της Λήψεις με οριζόντια δέσμη Λυχνία στις 90 Οι ΜLO & CC λήψεις δεν μπορούν πάντα να καθορίσουν ακριβώς τη θέση μιας αλλοίωσης Ανάλογα με τη θέση της αλλοίωσης (έσω ή έξω) επιλέγεται η έξω έσω ή η έσω έξω

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝ. ΠΡΟΔΙΑΓΡ. ΨΗΦ. ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ Posted by ΑΓΚΦΑ ΓΚΕΒΕΡΤ ΑΕΒΕ - 02 May :37

ΤΕΧΝ. ΠΡΟΔΙΑΓΡ. ΨΗΦ. ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ Posted by ΑΓΚΦΑ ΓΚΕΒΕΡΤ ΑΕΒΕ - 02 May :37 ΤΕΧΝ. ΠΡΟΔΙΑΓΡ. ΨΗΦ. ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ Posted by ΑΓΚΦΑ ΓΚΕΒΕΡΤ ΑΕΒΕ - 02 May 2018 15:37 ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ Να αποτελείται από τα εξής επιμέρους τμήματα: 1. Γεννήτρια ακτινών Χ

Διαβάστε περισσότερα

Homework 3 Solutions

Homework 3 Solutions Homework 3 Solutions Igor Yanovsky (Math 151A TA) Problem 1: Compute the absolute error and relative error in approximations of p by p. (Use calculator!) a) p π, p 22/7; b) p π, p 3.141. Solution: For

Διαβάστε περισσότερα

DESIGN OF MACHINERY SOLUTION MANUAL h in h 4 0.

DESIGN OF MACHINERY SOLUTION MANUAL h in h 4 0. DESIGN OF MACHINERY SOLUTION MANUAL -7-1! PROBLEM -7 Statement: Design a double-dwell cam to move a follower from to 25 6, dwell for 12, fall 25 and dwell for the remader The total cycle must take 4 sec

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΚ 0903 «Κινησιολογία» 5η Διάλεξη: «Κορμός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή Εργασία ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ Λεμεσός 2012 i ii ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Reminders: linear functions

Reminders: linear functions Reminders: linear functions Let U and V be vector spaces over the same field F. Definition A function f : U V is linear if for every u 1, u 2 U, f (u 1 + u 2 ) = f (u 1 ) + f (u 2 ), and for every u U

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσθιο Κοιλιακό Τοίχωµα & Πύελος

Πρόσθιο Κοιλιακό Τοίχωµα & Πύελος Πρόσθιο Κοιλιακό Τοίχωµα & Πύελος Ι. Γενικά Α. Η κοιλία είναι το τµήµα του κόρµου που βρίσκεται µεταξύ του θώρακα (διάφραγµα) προς τα πάνω και της πυέλου (είσοδο της µικρής πυέλου) προς τα κάτω. Η πύελος

Διαβάστε περισσότερα

ANSWERSHEET (TOPIC = DIFFERENTIAL CALCULUS) COLLECTION #2. h 0 h h 0 h h 0 ( ) g k = g 0 + g 1 + g g 2009 =?

ANSWERSHEET (TOPIC = DIFFERENTIAL CALCULUS) COLLECTION #2. h 0 h h 0 h h 0 ( ) g k = g 0 + g 1 + g g 2009 =? Teko Classes IITJEE/AIEEE Maths by SUHAAG SIR, Bhopal, Ph (0755) 3 00 000 www.tekoclasses.com ANSWERSHEET (TOPIC DIFFERENTIAL CALCULUS) COLLECTION # Question Type A.Single Correct Type Q. (A) Sol least

Διαβάστε περισσότερα

(1) Describe the process by which mercury atoms become excited in a fluorescent tube (3)

(1) Describe the process by which mercury atoms become excited in a fluorescent tube (3) Q1. (a) A fluorescent tube is filled with mercury vapour at low pressure. In order to emit electromagnetic radiation the mercury atoms must first be excited. (i) What is meant by an excited atom? (1) (ii)

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ

Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΟΤΖΑΗΛΙΑΣ ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΟΝΤΑΜΠΑΣΟΓΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Approximation of distance between locations on earth given by latitude and longitude

Approximation of distance between locations on earth given by latitude and longitude Approximation of distance between locations on earth given by latitude and longitude Jan Behrens 2012-12-31 In this paper we shall provide a method to approximate distances between two points on earth

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοτικά χαρακτηριστικά ακτινολογικής εικόνας

Ποιοτικά χαρακτηριστικά ακτινολογικής εικόνας Ποιοτικά χαρακτηριστικά ακτινολογικής εικόνας 1. Οπτική πυκνότητα 2. Σκιαγραφική αντίθεση ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ Ι-3 5 ακτινολογικές πυκνότητες Αέρας Λίπος Μαλακά μόρια Οστά Μέταλλο Λιγότερο πυκνό Πιο διάφανο στην

Διαβάστε περισσότερα

(Computed Tomography, CT)

(Computed Tomography, CT) Υπολογιστική Τοµογραφία (Computed Tomography, CT) Κωσταρίδου Ελένη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, Τµήµα Ιατρικής, Πανεπιστήµιο Πατρών Περιεχόµενα µαθήµατος Φυσικό

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομίδης Στ.,Μπόζογλου Μ. Ορθοπαιδική κλινική Γ.Ν.Ε ΕΣΣΑΣ ιευθυντής:dr.αναστάσιος Κούκος

Οικονομίδης Στ.,Μπόζογλου Μ. Ορθοπαιδική κλινική Γ.Ν.Ε ΕΣΣΑΣ ιευθυντής:dr.αναστάσιος Κούκος ΜΕ Ο ΟΛΟΓΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΞΩ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΩ ΜΕΤΑΦΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΝΗΜΗΣ-ΚΝΗΜΙΑΙΟΥ ΚΥΡΤΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΓΟΝΑΤΑ ΜΕ ΠΟΝΟ ΠΡΟΣΘΙΑΣ ΕΝΤΟΠΙΣΗΣ Οικονομίδης Στ.,Μπόζογλου Μ. Ορθοπαιδική κλινική Γ.Ν.Ε ΕΣΣΑΣ ιευθυντής:dr.αναστάσιος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ. Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών.

ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ. Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών. ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών http://eclass.uoa.gr/courses/med808 ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές ακτινοβολιών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣTΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΤΩΜΑ WPC INSTALLATION GUIDE FOR WPC DECKING

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣTΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΤΩΜΑ WPC INSTALLATION GUIDE FOR WPC DECKING 1/12 ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣTΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΤΩΜΑ WPC INSTALLATION GUIDE FOR WPC DECKING Ανοίγουμε τρύπες Ø8 x 80mm στο σημείο κατασκευής, με τρυπάνι. To προτεινόμενο πλάτος και μήκος μεταξύ των 2 οπών να είναι 30-35εκ.,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο. Συνδεσμολογία - Αρθρολογία ΣΤ. ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο. Συνδεσμολογία - Αρθρολογία ΣΤ. ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο Συνδεσμολογία - Αρθρολογία ΣΤ. ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Ι Β ΕΠΑ.Λ. ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ Άρθρωση Ονομάζεται η σύνδεση δύο ή περισσοτέρων οστών μεταξύ τους με την παρεμβολή ενός μαλακότερου ιστού Μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Math 6 SL Probability Distributions Practice Test Mark Scheme

Math 6 SL Probability Distributions Practice Test Mark Scheme Math 6 SL Probability Distributions Practice Test Mark Scheme. (a) Note: Award A for vertical line to right of mean, A for shading to right of their vertical line. AA N (b) evidence of recognizing symmetry

Διαβάστε περισσότερα

Ρήξη του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου: Γενικές Πληροφορίες

Ρήξη του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου: Γενικές Πληροφορίες Ρήξη του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου: Γενικές Πληροφορίες Ποιά είναι η ανατομική κατασκευή του ώμου; Η άρθρωση του ώμου σχηματίζεται από την σύνδεση τριών οστών: του βραχιονίου, της ωμοπλάτης και της κλείδας.

Διαβάστε περισσότερα

The Simply Typed Lambda Calculus

The Simply Typed Lambda Calculus Type Inference Instead of writing type annotations, can we use an algorithm to infer what the type annotations should be? That depends on the type system. For simple type systems the answer is yes, and

Διαβάστε περισσότερα

13 Επιστημονική Συνάντηση Ρευματολόγων Βορειοδυτικής 21 & 22 Ιανουαρίου 2011, Μέτσοβο. Ο ρόλος της µαγνητικής τοµογραφίας στις σπονδυλοαρθροπάθειες

13 Επιστημονική Συνάντηση Ρευματολόγων Βορειοδυτικής 21 & 22 Ιανουαρίου 2011, Μέτσοβο. Ο ρόλος της µαγνητικής τοµογραφίας στις σπονδυλοαρθροπάθειες 13 Επιστημονική Συνάντηση Ρευματολόγων Βορειοδυτικής Ελλάδος 21 & 22 Ιανουαρίου 2011, Μέτσοβο Ο ρόλος της µαγνητικής τοµογραφίας στις σπονδυλοαρθροπάθειες Σε ασθενείς µε οροαρνητική σπονδυλαρθροπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Ενότητα 11: The Unreal Past Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ιαγνωστικές Εξετάσεις στον Καρδιολογικό Ασθενή. ΑκτινογραφίαΘώρακα. ρ. Αθανάσιος Ν. Χαλαζωνίτης. Συντονιστής ιευθυντής ΕΣΥ

Βασικές ιαγνωστικές Εξετάσεις στον Καρδιολογικό Ασθενή. ΑκτινογραφίαΘώρακα. ρ. Αθανάσιος Ν. Χαλαζωνίτης. Συντονιστής ιευθυντής ΕΣΥ Βασικές ιαγνωστικές Εξετάσεις στον Καρδιολογικό Ασθενή ΑκτινογραφίαΘώρακα ρ. Αθανάσιος Ν. Χαλαζωνίτης Συντονιστής ιευθυντής ΕΣΥ ερώτηση ποιαείναιηαξίατης απλής α/αςθώρακα, στον καρδιολογικό ασθενή; (σήµερα)

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε.

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. Ιατρική Πληροφορική Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. Οι διάφορες τεχνικές απεικόνισης (imaging modalities) της ανθρώπινης ανατομίας περιγράφονται κατά DICOM ως συντομογραφία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Παντελής Καραίσκος Καθ. Ιατρικής Φυσικής

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Παντελής Καραίσκος Καθ. Ιατρικής Φυσικής ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Παντελής Καραίσκος Καθ. Ιατρικής Φυσικής e-mail: pkaraisk@med.uoa.gr ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές ακτινοβολιών : Κεφάλαιο 11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ακριβής και έγκαιρη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Ενότητα 9: Inversion Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός

Διαβάστε περισσότερα

2 Composition. Invertible Mappings

2 Composition. Invertible Mappings Arkansas Tech University MATH 4033: Elementary Modern Algebra Dr. Marcel B. Finan Composition. Invertible Mappings In this section we discuss two procedures for creating new mappings from old ones, namely,

Διαβάστε περισσότερα

60 61 62 63 64 65 Ο Δ Η Γ Ι Ε Σ Σ Υ Ν Τ Η Ρ Η Σ Η Σ Τ Ω Ν Κ Ο Υ Φ Ω Μ Α Τ Ω Ν Ι Ν S T R U C T I N O N S C O N C E R N I N G Τ Η Ε C A S E M E N T S M A I N T E N A N C E Ο τακτικός καθαρισμός των βαμμένων

Διαβάστε περισσότερα