Χριστιάνα Δ. Καλογήρου Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Χριστιάνα Δ. Καλογήρου Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου"

Transcript

1 ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Διακυβέρνηση και καινοτομία: μοχλός αειφόρου ανάπτυξης, διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων» Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013 Η Διακυβέρνηση των Φυσικών Πόρων στην Περιοχή του Αιγαίου: Το παρόν και οι Προοπτικές Ανάπτυξης Χριστιάνα Δ. Καλογήρου Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

2 Η ανάπτυξη και η ευημερία μιας χώρας, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επιστημονικά ορθή και προγραμματισμένη αξιοποίηση των φυσικών της πόρων. Αν μάλιστα την κάνουμε με σχεδιασμό, οργάνωση, εποπτεία και έλεγχο, τότε διαχειριζόμαστε ορθά τους φυσικούς μας πόρους για την εξυπηρέτηση των αναγκών των συμπολιτών μας, έχοντας πάντα στο επίκεντρο των ενεργειών μας την προστασία του οικοσυστήματος. Στην περιοχή ευθύνης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (Α.Δ.Α) έχουν χωροθετηθεί: περιοχές NATURA Μικροί υγροτοποι. Καταφύγια Άγριας Ζωής. Ζώνες Ειδικής Προστασίας. Μνημεία της φύσης. Φυσικά πάρκα εξαιρετικής ομορφιάς. Περιοχές Απόλυτης Προστασίας της Φύσης. Περιοχές Εξαιρετικής Ομορφιάς.

3 Ενδεικτικά, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε το απολιθωμένο δάσος στη Λέσβο, την κοιλάδα των πεταλούδων και το δάσος κυπαρισσιών στον Αρχίλοχο της Ρόδου, τα νησιά Βάτος, Πατερόνησος και Άγιος Παντελεήμων Οινουσών Χίου και τους καταρράκτες στον Ποταμό Καρλοβασίου Σάμου. Η προστασία των παραπάνω αποτελεί σε μεγάλο βαθμό αρμοδιότητα και ευθύνη των υπηρεσιών της Α.Δ.Α. Έτσι λοιπόν, για παράδειγμα, για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων, καθώς και των φρυγανότοπων από τους κινδύνους που τα απειλούν (πυρκαγιές, παράνομη υλοτομία, ασθένειες, εκχερσώσεις), εκδίδονται ρυθμιστικές διατάξεις καυσοξύλευσης, συλλογής αρωματικών φυτών, θήρας, βόσκησης κ.ά. με στόχο την αειφορία των καρπώσεων, την συγκράτηση των φτωχών εδαφών. Για τον ίδιο λόγο, στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές, γίνονται αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και εργασίες αναδάσωσης.

4 Στο Αιγαίο και τα νησιά μας τα έχουμε όλα: ήλιο, θάλασσα, αέρα, έντονα ποικιλόμορφη χλωρίδα και πανίδα, σημαντικό ορυκτό πλούτο και βέβαια χαρακτηριστική φυσική ομορφιά. Στο Αιγαίο όμως εκτός από την αφθονία των φυσικών πόρων, έχουμε 43 Δήμους, 62 κατοικημένα νησιά και σημαντικές δυσκολίες στην αντιμετώπιση καθημερινών αλλά και μεγάλης κλίμακας προβλημάτων, ιδιαίτερα στα απομακρυσμένα νησιά με λίγους κατοίκους. Στην περιοχή του Αιγαίου τρείς είναι οι κύριοι άξονες αξιοποίησης φυσικών πόρων στην κατεύθυνση της πράσινης και αειφόρου ανάπτυξη. 1.Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 2.Βιολογική γεωργία 3.Υδατικοί πόροι Σε ότι αφορά στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), για τις οποίες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει την ευθύνη έκδοσης περιβαλλοντικών όρων, θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης τους μέσω και της επικείμενης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Λέσβου, της Λήμνου και της Χίου με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΣΜ). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εξυπηρετούν περίπου 50 αιτήσεις αιολικών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος 25 Μεγαβάτ, ενώ ήδη λειτουργούν αιολικοί σταθμοί 20 Μεγαβάτ.

5 Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε, ότι προ διετίας υπεγράφη «Σύμβαση εκμίσθωσης του δικαιώματος διαχείρισης, βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου Νενήτων της Χίου και έρευνας του ομώνυμου πιθανού γεωθερμικού πεδίου χαμηλής Θερμοκρασίας». Υπάρχουν πολλές περιοχές με θερμές πηγές, η εκμετάλλευση των οποίων θα μπορούσε να διατηρήσει το τουριστικό ενδιαφέρον των νησιών και τον χειμώνα. Η μεταλλευτική δραστηριότητα είναι εξίσου αξιόλογη σε πολλά νησιά του Αιγαίου λόγω του ηφαιστειακού εδάφους. Στο Βόρειο Αιγαίο π.χ. λειτουργούν 3 δημόσια λατομεία αδρανών υλικών, 2 στη Λέσβο και 1 στη Χίο. Πρέπει, ωστόσο να γίνει λεπτομερής καταγραφή, με τις περιοχές και τα είδη των μεταλλευμάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα χερσαία φτωχά οικοσυστήματα των νησιών είναι κατάλληλα για την παραγωγή μελιού, αρωματικών φυτών, καθώς και υψηλής ποιότητας κτηνοτροφικών προϊόντων. Λείπουν βεβαίως οι ψηφιακές χαρτογραφήσεις των ειδών βλάστησης και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εκτάσεων, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να διευκολυνθούν στην λήψη αποφάσεων. Οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα επιτρέπουν την δημιουργία μη ενεργοβόρων θερμοκηπίων στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του Αιγαίου.

6 Θα μου επιτρέψετε όμως εδώ να αναφερθώ πιο αναλυτικά σε έναν ακόμη φυσικό πόρο του Αιγαίου που θα μπορούσα να τον χαρακτηρίσω, ως ευκαιρία και πρόκληση. Αναφέρομαι στο Νερό ή αλλιώς στους Υδατικούς Πόρους του Αιγαίου. Ξεκινώντας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο νησιωτικός χαρακτήρας της σε συνδυασμό με την πολυμορφία της γεωλογικής δομής των νησιών, επιβάλλει μια ιδιαίτερη προσέγγιση, όσον αφορά στη διαχείριση των υδατικών πόρων του γεωγραφικού αυτού χώρου. Οι γεωλογικές συνθήκες που επικρατούν στο χώρο αυτό δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη μεγάλων υδρολογικών και υδρογεωλογικών λεκανών. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα, από το σύνολο του νερού που εισδύει στο υπέδαφος μόνο ένα μικρό ποσοστό να μπορεί να αξιοποιηθεί πρακτικά, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των επιφανειακών νερών καταλήγει στη θάλασσα. Τα νερά που έχουν συγκεντρωθεί στα υπόγεια υδροφόρα στρώματα αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης διαδικασίας της Φύσης- εξαντλούνται λόγω της υπερεκμετάλλευσης με αποτέλεσμα να αντλούνται ποσότητες υφάλμυρου νερού, ποιοτικά υποβαθμισμένου. Οι συγκεκριμένες διαπιστώσεις οδηγούν, αυτομάτως, σε ερωτηματικά για την μελλοντική επάρκεια των υδατικών πόρων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Απ την άλλη πλευρά, οι ανάγκες σε νερό συνεχώς αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, με κυριότερες κατηγορίες χρήσης νερού αυτές της άρδευσης, της ύδρευσης και της κτηνοτροφίας, στις οποίες καταναλώνονται συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες νερού. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε πολλούς προβληματισμούς για τη μελλοντική επάρκεια των υδατικών πόρων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

7 Η περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου με τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου αποτελούν μια ιδιαίτερη περιοχή της Ελλάδας ακόμα και στα υδατικά θέματα. Η πολυδιάσπαση του γεωγραφικού χώρου σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες υδρολογικές και γεωλογικές συνθήκες και την μεγάλη ανισοκατανομή του πληθυσμού στη διάρκεια του έτους, δημιουργούν κατά κανόνα αυξημένες πιέσεις στη χρήση των υδάτων, οι οποίες σε μεμονωμένες πάντως περιπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα υποβάθμισης στη χρήση τους, εντατική χρήση που οδηγεί στην εξάντληση των αποθεμάτων, αλλά και χρήση μη συμβατικών μεθόδων κάλυψης των αναγκών σε νερό (μεταφορά με πλοία, αφαλάτωση θαλασσινού νερού). Οι ανάγκες σε νερό διαφοροποιούνται σημαντικά από νησί σε νησί, ανάλογα με το μέγεθος, τους μόνιμους και εποχιακούς κατοίκους, τις καλλιεργημένες εκτάσεις, το πλήθος των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, κλπ.. Ανάμεσα στα 42 κατοικημένα νησιά, υπάρχουν νησιά στα οποία οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 200 (Αγαθονήσι, Δονούσα, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Αρκιοί, κλπ), και άλλα όπου ο μόνιμος πληθυσμός φτάνει τους (Κως) ή τους (Ρόδος). Οι υδατικές ανάγκες κυμαίνονται από λίγες δεκάδες χιλιάδες Κυβικά μέτρα /έτος στα πολύ μικρά νησιά μέχρι περίπου κ.μ. στη Ρόδο. Οι υδατικές ανάγκες τους, διαφοροποιούνται, επίσης στη διάρκεια του χρόνου και στη διάρκεια του καλοκαιριού και ειδικά στον τομέα της ύδρευσης φτάνουν μέχρι τον πενταπλασιασμό τους. Ας σημειωθεί ότι η αναπλήρωση των αποθεμάτων νερού γίνεται μόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης, συνεπώς όταν οι υδατικές ανάγκες γίνονται μέγιστες, τα υδατικά αποθέματα του κάθε νησιού βρίσκονται στο ελάχιστο.

8 Όλα τα παραπάνω καθιστούν επιτακτική την εφαρμογή μιας ορθολογικής διαχειριστικής πολιτικής, ικανής να οδηγήσει στην αειφορία των υδατικών πόρων στα νησιά του Αιγαίου. Απαιτούνται δράσεις και παρεμβάσεις που θα εξασφαλίζουν την αειφορία των υδατικών πόρων, όπως: 1. Εκπόνηση και εφαρμογή των σχεδίων διαχείρισης υδατικών πόρων (ήδη έχει ξεκινήσει η εκπόνηση του σχεδίου διαχείρισης ενώ η εφαρμογή του αποτελεί αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Υδάτων Β. Αιγαίου). 2. Βελτίωση και αντικατάσταση των υδρευτικών - αρδευτικών δικτύων μεταφοράς με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες νερού. 3. Κατασκευή έργων καθαρισμού αποβλήτων (π.χ. μονάδων βιολογικού καθαρισμού) και εξέταση δυνατότητας επαναχρησιμοποίησης υγρών αποβλήτων για την ικανοποίηση αρδευτικών αναγκών μη ευαίσθητων γεωργικών καλλιεργειών. 4. Εφαρμογή έργων τεχνητού εμπλουτισμού υπόγειων υδροφορέων με στόχο την αύξηση των υπόγειων υδατικών αποθεμάτων. 5. Δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης σε περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ύδρευσης, εξαιτίας της ποιοτικής και ποσοτικής υποβάθμισης των υδατικών πόρων. 6. Αξιοποίηση του επιφανειακού νερού σε φράγματα, λιμνοδεξαμενές ή έργα τεχνητού εξοπλισμού. Επίσης θα πρέπει να γίνεται ορθολογική διαχείριση των κατασκευασμένων λιμνοδεξαμενών με παράλληλη αδρανοποίηση αρδευτικών γεωτρήσεων σε περιοχές που εξυπηρετούνται από αρδευτικά δίκτυα. 7. Δημιουργία δικτύων παρακολούθησης της ποσότητας και της ποιότητας των υδατικών πόρων με δημιουργία σύγχρονης υποδομής μετρητικών σταθμών και εφαρμογή νέων συστημάτων τηλεμετάδοσης των συλλεγόμενων πληροφοριών σε ηλεκτρονικό αρχείο. 8. Έλεγχος με σκοπό τον περιορισμό των παράνομων γεωτρήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη θεσπιστεί αυστηρότερα μέτρα παρακολούθησης, ελέγχου και αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού. 9. Στήριξη δημιουργίας ενιαίων φορέων διαχείρισης των υδροληπτικών έργων σε κάθε δήμο - νησί, που θα εφαρμόζουν μια ενιαία και ολοκληρωμένη πολιτική σε θέματα ύδρευσης. 10. Ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού σε θέματα που αφορούν την σωστή χρήση των υδατικών πόρων (π.χ, εκπαίδευση αγροτών για σωστή χρήση του νερού, καλλιέργεια άνυδρων ποικιλιών κ.α.) 11. Υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε αντικείμενα που αφορούν την προστασία και αξιοποίηση του νερού.

9 Σε συνέχεια των παραπάνω και προκειμένου να επιτύχουμε μια όσο το δυνατό πιο ορθολογική διαχείριση των υδάτων οφείλουμε να κάνουμε άμεσα πολλά βήματα μπροστά και απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως γίνεται επαναχρησιμοποίηση των υγρών αστικών αποβλήτων; Μέχρι σήμερα, ελάχιστα έχουν γίνει σε αυτόν τον τομέα. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι τα επεξεργασμένα αστικά απόβλητα προέρχονται σε μεγάλο ποσοστό από νερό που έχει υψηλό κόστος παραγωγής, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η απόρριψη επεξεργασμένων αποβλήτων στη θάλασσα, όπως συστηματικά γίνεται μέχρι σήμερα, είναι μία μέθοδος που δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής. Η ψηφιοποίηση σε ενιαίες βάσεις δεδομένων, μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση με την καταγραφή όλων των διαθέσιμων φυσικών πόρων, ώστε οι πολίτες και οι επενδυτές να μπορούν εύκολα να επιλέξουν, ποιες δράσεις είναι διαθέσιμες, καθώς και ποιες από αυτές εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα. Η βάση δεδομένων θα πρέπει να περιλαμβάνει χωροταξικά στοιχεία των φυσικών πόρων κατά περιοχή, όπως μεταλλεύματα-ορυκτό πλούτο, θερμές-ιαματικές πηγές, χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, προϊόντα τοπικής ονομασίας και προέλευσης, καθώς και μετεωρολογικά στοιχεία ηλιοφάνειας, βροχής και ανέμου.

10 Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου Εταίρος του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος Στις η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου εντάχθηκε στο εταιρικό σχήμα του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος

11 Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου Εταίρος του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος Σκοπός: Η ορθολογική Διακυβέρνηση των φυσικών πόρων η εφαρμογή καινοτόμων δράσεων για την διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων στην ιδιαίτερη περιοχή του Αιγαίου Ειδικοί Στόχοι: Σχεδιασμός και Επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης και ανάδειξης της Παράκτιας Ζώνης Δημιουργία βάσης επιστημονικών περιβαλλοντικών και χωρικών δεδομένων Κατευθυντήρια μέτρα διαχείρισης των δυσμενών επιπτώσεων της ανθρώπινης επέμβασης στην παράκτια ζώνη Δράσεις για την ορθολογικότερη αξιοποίηση της παράκτιας ζώνης και ανάδειξη ευκαιριών οικονομικής ανάπτυξης με μειωμένο περιβαλλοντικό κόστος Κατευθύνσεις για αποτελεσματική και εκσυγχρονισμένη Διακυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην παράκτια ζώνη.

12 Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου Εταίρος του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος Ειδικοί Στόχοι: Διασυνοριακότητα Αιγαίου Λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες της περιοχής του Αιγαίου, όσον αφορά το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον, αλλά και οι διεθνείς και εθνικοί στόχοι και προτεραιότητες σε σχέση την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως εκφράζονται στα στρατηγικά αναπτυξιακά προγραμματικά κείμενα των συνεργαζόμενων χωρών αλλά και στην Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία. Βιώσιμες λύσεις υδατοπρομήθειας στα νησιά του Αιγαίου Εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων αφαλάτωσης με χρησιμοποίηση ΑΠΕ Αυτονομία υδροδότησης σε νησιά του Αιγαίου με προβλήματα λειψυδρίας (κυρίως στα πολύ ξηρά νησιά των Κυκλάδων) όπου το κόστος του μεταφερόμενου νερού είναι ιδιαίτερα υψηλό

13 Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου Εταίρος του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος Η ΑΔΑ μέσω του ΔΚΠ : Στοχεύει στην Επιχειρησιακή λειτουργία του Γραφείου του ΔΚΠ στη Λήμνο το οποίο: α) Θα παρέχει επιστημονική υποστήριξη στην ΑΔΑ σε θέματα σχεδιασμού και υλοποίησης περιφερειακών περιβαλλοντικών πολιτικών β) Θα συμβάλει στη διασυνοριακή και διαπεριφερειακή μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών για την επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων της περιοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών γ) Θα διενεργεί αναλύσεις φυσικών, χημικών και μικροβιολογικών παραμέτρων σε: - Αρδευτικά ύδατα, - Φυσικούς αποδέκτες και - Εκροές συστημάτων επεξεργασίας λυμάτων για την παρακολούθηση ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των υδάτων σε σχέση με τη χρήση τους και την προστασία του περιβάλλοντος δ) Θα αναπτύσσει υποδομές για τη κεντρική αποθήκευση και διασφάλιση των ψηφιακών πληροφοριών (data center) και ε) θα αναπτύσσει εργαλεία για τη διάχυση και διαχείριση των ψηφιακών πληροφοριών για τις διάσπαρτες διευθύνσεις της ΑΔΑ.

14 Κυρίες και Κύριοι, Αν δεχθούμε ότι «Διαχείριση» είναι η τέχνη της λήψης αποφάσεων, για θέματα που αφορούν στην οργάνωση, την ανάπτυξη, την προστασία και τη διατήρηση ενός οικοσυστήματος, μπορούμε δε σε αυτή να προσθέσουμε την πολιτική βούληση, η οποία είναι αναγκαία για την επιτυχία του αποτελέσματος. Σας διαβεβαιώνω ότι η πολιτική βούληση υπάρχει και παρόλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, παλεύουμε καθημερινά για να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ζωής στους κατοίκους του Αιγαίου, με σεβασμό πάντα στο Περιβάλλον. Σας ευχαριστώ.

Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΕΑΠ περιοχής Αμβρακικού «ΑΝΑΣΑ» ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΕΑΠ περιοχής Αμβρακικού «ΑΝΑΣΑ» ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ (ΣΜΠΕ) ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (ΕΑΠ) ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ (ΑΝΑΣΑ)»

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο WATERinCORE χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. Εκλαϊκευμένη Έκθεση. Layman s Report

Το έργο WATERinCORE χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. Εκλαϊκευμένη Έκθεση. Layman s Report Το έργο WATERinCORE χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Εκλαϊκευμένη Έκθεση Layman s Report Στρατηγικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων της Λεκάνης Απορροής Ανθεμούντα

Διαβάστε περισσότερα

3 Υδατικοί πόροι Βιώσιμη Διαχείριση... 18

3 Υδατικοί πόροι Βιώσιμη Διαχείριση... 18 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πίνακες... 5 Σχήματα... 6 Πρόλογος... 7 Εισαγωγή... 8 1 Η Έννοια της Βιώσιμης ή Αειφόρου Ανάπτυξης... 11 2 Οι υπηρεσίες γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος - Συνοπτική παρουσίαση...

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ (ΕΥΔ ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ) ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Υ.Δ. Π.Κ.Π. Ιnterreg III ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕYΘΥΝΣΗ REGGIO ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

10.9 Ναρκωτικά... 63 11. ΠΑΙΔΕΙΑ... 64 11.1 Αειφόρο Σχολείο και Αυτοδιοίκηση... 64 12. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΘΕΣΙΝΟΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ...

10.9 Ναρκωτικά... 63 11. ΠΑΙΔΕΙΑ... 64 11.1 Αειφόρο Σχολείο και Αυτοδιοίκηση... 64 12. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΘΕΣΙΝΟΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ... 1 2 Περιεχόμενα 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 6 2. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ... 8 3. ΘΕΣΜΙΚΑ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΟΙΚΗΣΟΥΜΕ... 11 1.1 Δημοκρατία... 11 1.2 Δημόσιος Έλεγχος και Διαφάνεια... 12 1.3 Συμμετοχικότητα...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΟΥΣ 1

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΟΥΣ 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΟΥΣ 1 0 Εισαγωγή... 1 0.1 Αντικείμενο και στόχοι της Μελέτης... 1 0.2 Η αμέσως προηγούμενη εμπειρία... 3 0.3 Διαδικασίες... 3 Στάδιο Α.1... 4 Α.1.1: Αξιολόγηση της εφαρμογής του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΟΥΣ 1

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΟΥΣ 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΟΥΣ 1 0 Εισαγωγή... 1 0.1 Αντικείμενο και στόχοι της Μελέτης... 1 0.2 Η αμέσως προηγούμενη εμπειρία... 3 0.3 Διαδικασίες... 3 Στάδιο Α.2... 5 Α.2.1: Αξιολόγηση της εφαρμογής του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΦΑΣΗ 0 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...5

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΦΑΣΗ 0 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΦΑΣΗ 0 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...5 0.1.1 Γενικά για τον Οδηγό...5 0.1.2 ΣΔΙΤ και Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ»...5 0.1.3 Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πολιτική...7 0.1.4 Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Σχέδια Δράσης...11

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. Στρατηγικός Σχεδιασμός

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. Στρατηγικός Σχεδιασμός ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Περιεχόμενα Ενότητα 1: Μεθοδολογία Αναπτυξιακού Στρατηγικού Σχεδιασμού... 1 Ενότητα 2: Αποτύπωση & Αξιολόγηση Υφιστάμενης Κατάστασης Περιφέρειας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013-12-06-1 -

ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013-12-06-1 - Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020 ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013-12-06-1 - ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ «ΕΥΡΩΠΗ 2020» ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ...6 1.1

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 2000 2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ηράκλειο, Οκτώβριος 2008

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 2000 2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ηράκλειο, Οκτώβριος 2008 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 2000 2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ηράκλειο, Οκτώβριος 2008 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή Συνοπτική Περιγραφή των στόχων και της δομής 3 του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ 1 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013» ΜΟΝΑΔΑ Α Ταχ. Δ/νση : Λ. ΑΘΗΝΩΝ 58 Ταχ. Κώδικας : 104 41, ΑΘΗΝΑ Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

EΡΓΟ Τεχνικός σύμβουλος στον άξονα προτεραιότητας 10 «Θεσμοί και Μηχανισμοί για την υποβοήθηση Τελικών Δικαιούχων και της ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ».

EΡΓΟ Τεχνικός σύμβουλος στον άξονα προτεραιότητας 10 «Θεσμοί και Μηχανισμοί για την υποβοήθηση Τελικών Δικαιούχων και της ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ». Ειδική υπηρεσία διαχείρισης επιχειρησιακού προγράμματος περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη (ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ) EΡΓΟ Τεχνικός σύμβουλος στον άξονα προτεραιότητας 10 «Θεσμοί και Μηχανισμοί για την υποβοήθηση Τελικών

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΚ 128 Α/ 3.07.08 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Αριθμ.6876/4871 Έγκριση του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.

ΦΕΚ 128 Α/ 3.07.08 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Αριθμ.6876/4871 Έγκριση του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης. ΦΕΚ 128 Α/ 3.07.08 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Αριθμ.6876/4871 Έγκριση του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Έχοντας υπόψη: α) Τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ.

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.)

Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) Ελλάδος περιόδου 2014-2020 Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) επί του ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2014 2020 [Δεύτερο σχέδιο υποβολή 03.09.2014] 1 Σ ελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» CCI Τίτλος Έκδοση 1.3 Πρώτο έτος 2014 Τελευταίο έτος 2020 Επιλέξιμο από 1 Ιαν 2014 Επιλέξιμο έως 31 Δεκ 2023 Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

SFC2014 ACKNOWLEDGMENT OF RECEIPT

SFC2014 ACKNOWLEDGMENT OF RECEIPT SFC2014 ACKNOWLEDGMENT OF RECEIPT Με το παρόν έγγραφο πιστοποιείται η παραλαβή στις 13 Δεκέμβριος 2014 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της έκδοσης 1.4 του επιχειρησιακού προγράμματος 2014GR16M2OP003, που εστάλη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ του Δήμου Ιεράπετρας

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ του Δήμου Ιεράπετρας 1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ του Δήμου Ιεράπετρας Sustainable Energy Action Plan (SEAP) Μάρτιος 2014 Έχει εγκριθεί με την 84/2014 απόφαση ΔΣ 2 Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των Δημάρχων της

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατική Περίοδος 2007 2013. Επιχειρησιακό Πρόγραµµα. Τίτλος: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Κωδικός Ε.Π.: 1 CCI: 2007GR161PO005 ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ

Προγραµµατική Περίοδος 2007 2013. Επιχειρησιακό Πρόγραµµα. Τίτλος: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Κωδικός Ε.Π.: 1 CCI: 2007GR161PO005 ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ Προγραµµατική Περίοδος 2007 2013 Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Τίτλος: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Κωδικός Ε.Π.: 1 CCI: 2007GR161PO005 ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ Αθήνα, Μάρτιος 2007 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΗΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΗΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Α Ρ ΙΣΤΟΤ ΕΛ ΕΙΟ ΠΑΝ ΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Θ ΕΣ ΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΙΒΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙ ΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΗΣΗΣ ΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθµιστικό Σχέδιο και Πρόγραµµα Προστασίας Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήµατος Ηρακλείου ΣΤΑ ΙΟ Β1

Ρυθµιστικό Σχέδιο και Πρόγραµµα Προστασίας Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήµατος Ηρακλείου ΣΤΑ ΙΟ Β1 Β.4.10 Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου Προστασία της βιοποικιλότητας Οι προτάσεις προστασίας του περιβάλλοντος του ΡΣΗ έχουν ως κοινή συνισταµένη την αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ 2014-2020»

«ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ 2014-2020» «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ 2014-2020» «ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Συντονιστής / υπεύθυνος: Ηλίας Ευθυμιόπουλος. Συντάκτες : Γιώργος Κάραλης Γιώργος Εμμανουηλίδης

Συντονιστής / υπεύθυνος: Ηλίας Ευθυμιόπουλος. Συντάκτες : Γιώργος Κάραλης Γιώργος Εμμανουηλίδης Συντονιστής / υπεύθυνος: Ηλίας Ευθυμιόπουλος Συντάκτες : Γιώργος Κάραλης Γιώργος Εμμανουηλίδης Στο δίκτυο μέχρι σήμερα συμμετέχουν : Δήμος ΑΙΓΙΝΑΣ, ο Δήμος ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ, ο Δήμος ΑΝΩ ΣΥΡΟΥ, ο Δήμος ΑΜΟΡΓΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΟ: ΠΙΙΛΟΤΙΙΚΕΣ

ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΟ: ΠΙΙΛΟΤΙΙΚΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΟ: ΠΙΙΛΟΤΙΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Περιεχόμενα: ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ... 1 ΣΤΟΧΟΙ ΣΥΜΒΟΛΗ... 3 ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ... 4 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΑΝΑΛΥΣΗ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012 1 Πίνακας περιεχομένων 1 Βασικά Χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Πελοποννήσου...

Διαβάστε περισσότερα

Χωροταξικός σχεδιασμός και εδαφικές - διοικητικές δομές: Ζητήματα χωρικής διακυβέρνησης σε τοπική κλίμακα

Χωροταξικός σχεδιασμός και εδαφικές - διοικητικές δομές: Ζητήματα χωρικής διακυβέρνησης σε τοπική κλίμακα Χωροταξικός σχεδιασμός και εδαφικές - διοικητικές δομές: Ζητήματα χωρικής διακυβέρνησης σε τοπική κλίμακα Ηλίας Μπεριάτος Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

[ Ενημέρωσης & Προβληματισμου ]

[ Ενημέρωσης & Προβληματισμου ] [ Ενημέρωσης & Προβληματισμου ] ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ TEYXOΣ 66 Ι Α Ν Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ Φ Ε Β Ρ Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2012 [ 1 ] ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Ιδιοκτησία - Έδρα ΕΥΔΑΠ Α.Ε. Ωρωπού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (2009-2010)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (2009-2010) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Α ΦΑΣΗΣ (ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ) ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (2009-2010) ΡΕΘΥΜΝΟ, ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ Η αναπτυξιακή ιστορία των νησιών του ελληνικού αρχιπελάγους χάνεται στα βάθη των αιώνων, επιβεβαιώνοντας όμως ότι πολλά από τα νησιά που σήμερα χαρακτηρίζονται ως υπανάπτυκτα,

Διαβάστε περισσότερα