Ψυχογηριατρική Η Βιολογία του Γήρατος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ψυχογηριατρική Η Βιολογία του Γήρατος"

Transcript

1 Ψυχογηριατρική Η Βιολογία του Γήρατος ΕΙ ΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΣΥΝ ΡΟΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ. ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Dr Lyrakos Georgios Φυσικοθεραπεία 2014 Τρίτη ηλικία Η"ΤρίτηΗλικία" έχειπλέονκαθιερωθείσανµια φάσηστηζωήτουανθρώπουµεταδικάτης ιδιαίτεραχαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικάπουέχουννακάνουνόχιµόνοµετη σωµατική φυσιολογική εξασθένιση ή και την ύπαρξη τυχόν περιστασιακών ή χρόνιων νοσηµάτων, αλλά και µε αλλαγές της κοινωνικής ζωής, των σχέσεων µε τους συνανθρώπους, τις δυνατότητες διατήρησης των δραστηριοτήτων κλπ.

2 Το ηλικιωµένο άτοµο Καλείται καθηµερινά να αποδεικνύει ότι: δενέχειαρχίσειναταχάνει µπορεί να διαλογίζεται και νασυµµετέχειστηνκαθηµερινήζωήσανφυσιολογικό, έχει όνειρα και επιθυµίες να πραγµατοποιήσει ακόµη στη ζωήτου. Σε αντίθεση, στα νέα άτοµα η οποιαδήποτε ανικανότητα πρέπει να αποδειχθεί, οι επιθυµίες και τα όνειρα είναι απόλυτα φυσιολογικά, η συµµετοχή στις αποφάσεις δεδοµένη. Ίσως είναιηµόνηπερίοδοςτηςζωήςτουανθρώπουχωρίς υποχρεώσεις. Ελεύθερος από τη δουλειά του, τις υποχρεώσεις απέναντι στα παιδιά του, τους δικούς του ώριµους ή ανώριµους φαντασιωσικούς στόχους στη ζωή του είναι σε θέση να πραγµατοποιήσει τις όποιες απωθηµένες επιθυµίες του, όπως να γράψει, να ζωγραφίσει, να ταξιδέψει κλπ. Ακόµακαιηαπλήέκφρασηόµωςκάποιων, τέτοιων σκέψεων, συνήθως αντιµετωπίζεται σαν"πρώτο σύµπτωµα" ότι κάτι δεν πάει καλά.

3 Μέσαλοιπόνστηµοναξιάτου-συχνάέχειχαθείο σύντροφος και τα παιδιά έχουν πλέον αποµακρυνθεί- µαθαίνειµετονκαιρότονέοτουρόλο, νααισθάνεται άχρηστοςήβάροςγιασυγγενείςκαιφίλους. Το υπόστρωµα για την εκδήλωση µίας ψυχικής διαταραχής ή της επιβάρυνσης οποιασδήποτε σωµατικής ασθένειας από τη µείωση της ψυχοσωµατικής άµυνας του ατόµου, έχει διαµορφωθεί. Συνοψίζοντας τους παράγοντες που θα µπορούσαν να επιδράσουν αιτιοπαθογενετικά στην εµφάνιση ψυχιατρικών διαταραχών στην"τρίτη ηλικία", θα µπορούσαµε να τους ταξινοµήσουµε σε δύο κατηγορίες. Συνοψίζοντας Οι παράγοντεςπουθαµπορούσαννα επιδράσουν αιτιοπαθογενετικά στην εµφάνιση ψυχιατρικών διαταραχών στην "Τρίτη ηλικία", θα µπορούσαµε να τους ταξινοµήσουµε σε δύο κατηγορίες

4 Α. Παράγοντεςπουέχουννακάνουνµετοίδιοτο άτοµο προϋπάρχουσες ψυχιατρικές διαταραχές οργανικές αλλοιώσεις του εγκεφάλου συχνές σωµατικές ασθένειες ή χρόνια νοσήµατα χρόνια χρήση διαφόρων φαρµάκων που µπορούν να οδηγήσουν σε ψυχιατρική συµπτωµατολογία αναζωπύρωση παλαιών ασθενειών Β. Παράγοντεςπουέχουννακάνουνµετο κοινωνικό περιβάλλον σεµιακοινωνίαπουτηχαρακτηρίζουνηαπόδοσηκαιοκαταναλωτισµός, ο αδύναµος και µη αποδοτικός είναι λιγότερο αποδεκτός ο ρόλος των ηλικιωµένων είναι προκαθορισµένος και οφείλουν να προσαρµοσθούν σ' αυτόν η συνταξιοδότηση είναι γενικά καλύτερα ανεκτή, ενώ η απώλεια του/της συντρόφου οδηγεί συχνά σε καταθλιπτικές καταστάσεις. οι συνθήκες διαβίωσης της εποχής δεν αφήνουν περιθώρια ελεύθερης κίνησης των ηλικιωµένων ηχρόνιαµοναξιάµπορείναοδηγήσεικαιαυτήσεψυχιατρικά προβλήµατα. Στις περιπτώσεις αυτές η εισαγωγή σε ένα ίδρυµα µπορεί να λειτουργήσει και θεραπευτικά µε την προϋπόθεση ότι θα πρόκειται για ένα ίδρυµα στο οποίο ο ηλικιωµένος θα µπορεί να αναπτύξει κάποιες δραστηριότητες και να επικοινωνήσει µε άλλους οµοίους του Τα διάφορα ιδρύµατα είναι στην πλειοψηφία τους ανεπιθύµητα και από τουςίδιουςµιακαιγιατηψυχικήυγείαδενφθάνειµόνοησωµατική φροντίδα αλλά και η διατήρηση οποιασδήποτε µορφής αυτόνοµης δραστηριότητας ή δηµιουργικής απασχόλησης Στις περισσότερες περιπτώσεις, στο ίδρυµα, χάνει ακόµη και την πολυτέλειατηςµοναξιάςτου, µετοναγίνειέναςαπότουςπολλούς ανώνυµους ενοίκους του

5 Το ψυχιατρικά διαταραγµένο ηλικιωµένο άτοµο σπάνια αναζητά ιατρική βοήθεια από µόνο του. Συχνάµάλιστατοίδιοτοπεριβάλλοντουθεωρεί φυσιολογικά φαινόµενα γήρανσης ακόµη και τα συµπτώµατα µιας προχωρηµένης ψυχιατρικής πάθησης ή τα αρχόµενα σηµεία ενός οργανικού ψυχοσυνδρόµου, µε αποτέλεσµα οι ηλικιωµένοι ασθενείς να φθάνουν σε αρκετά προχωρηµένες καταστάσεις στην αναζήτηση ειδικευµένης ιατρικής βοήθειας. Υπολογίζεται ότι σχεδόν κάθε τρίτος ασθενής που εισάγεται σε ψυχιατρικό νοσοκοµείο είναι άνω των 65 ετών, ενώ οι περισσότεροι συγγραφείς συµφωνούν ότι κατά σειρά συχνότητας οι διαγνώσεις εισαγωγής είναι: - οργανικό ψυχοσύνδροµο - καταθλιπτικό σύνδροµο - οργανικές ψυχώσεις - ψυχοαντιδραστικές καταστάσεις - ασθένειες εξάρτησης

6 Ταξινόµηση ψυχιατρικών διαταραχών στο γήρας Α. Επίδραση της ηλικίας σε ήδη υπάρχουσες ψυχιατρικές διαταραχές. Β. Πρωτοεµφανιζόµενες ψυχιατρικές διαταραχές σε µεγάλες ηλικίες. Α. Επίδραση της ηλικίας σε ήδη υπάρχουσες ψυχιατρικές διαταραχές. Α1. Οι νευρωτικές διαταραχές. Εµφανίζονταιστη2η-3ηδεκαετίατηςζωήςκαικάποιες µορφές στην 4η µέχρι 5η µε εκλυτικούς παράγοντες γεγονόταήβιώµαταστιςαντίστοιχεςφάσεις. Οι νευρωτικές διαταραχές, ίσως και λόγω της σχέσης τουςµεεκλυτικούςπεριστασιακούςπαράγοντες, µειώνονταισυνήθωςσεέντασησεµεγαλύτερεςηλικίες. Γίνονται περισσότερο ανεκτές και µε λιγότερη σπουδαιότητα για το άτοµο που, κατά κάποιο τρόπο, έχει µάθειναζειµεαυτές. Συχνά"ξεχνιούνται" σεβαθµόπουναµπορούννα θεωρηθούν σαν ιαθείσες.

7 Α2. Οι διαταραχές της προσωπικότητας. Μεπροϋπόθεσηένασχετικάσταθερόπεριβάλλον, χάνουνµετοχρόνοσεένταση, χρώµακαι δραµατοποίηση των χαρακτηριστικών τους. Σε πολλές όµως περιπτώσεις, τα άτοµα αυτά γίνονται ιδιαίτερα προβληµατικά, όταν λόγω της εγκεφαλικής ατροφίας και της συνεπακόλουθης εξασθένισης του ανασταλτικού ελέγχου της λογικής οδηγούνται σε µία, χωρίς όρια, έκφραση της ψυχοπαθολογίας τους. Σε αυτήν την περίπτωση γίνονται βασανιστικά για το περιβάλλον τους. Α3. Οι συναισθηµατικές ψυχώσεις. Εµφανίζουν µε το πέρασµα του χρόνου µια, φαινοµενικά, ηπιότερη συµπτωµατολογία, τουλάχιστον όσον αφορά την ένταση των συµπτωµάτων. Οι καταθλιπτικές φάσεις είναι λιγότερο δραµατικές, διαρκούν όµως περισσότερο και είναι πιο ανθεκτικές στην φαρµακευτική τους αντιµετώπιση. Συνήθως παρατηρούµε µια αλλαγή της ψυχοπαθολογικής εικόνας µε "σωµατοποίηση" τηςσυµπτωµατολογίαςκαι"υποχονδριακό" ιδεασµό. Οι καταθλιπτικές σκέψεις αποκτούν αυξηµένο παρανοϊκό περιεχόµενο, ιδιαίτερα συχνά σε µοναχικά άτοµα. Οι αυτοκτονικές πράξεις εµφανίζονται αυξηµένες σε σχέση µε το µέσο όρο των άλλων πληθυσµιακών οµάδων. Οι διπολικές διαταραχές(µανιοκατάθλιψη) εµφανίζουν µια ανάλογη εξέλιξη. Σε µεγάλες ηλικίες, οι µανιακές φάσεις εµφανίζουν εντονότερη συγχυτική συµπτωµατολογία και υπερκινητικότητα.

8 Α4. Οι ψυχωτικές διαταραχές σχιζοφρενικού τύπου. Παρατηρείται µια καλυτέρευση της κλινικής εικόνας µε το πέρασµα της ηλικίας. Η οποιασδήποτε µορφής αποδιοργάνωση της προσωπικότητας, όπου αυτή υφίσταται, φαίνεται να σταµατάει διαµορφώνοντας µια εικόνα που συχνά χαρακτηρίζεται σαν"υπολειµµατικό σύνδροµο". Έχει παρατηρηθεί ακόµη ότι δεν υπάρχει γραµµική συσχέτιση ανάµεσα στην κλινική εικόνα της αρχικής φάσης και την τελική πρόγνωση ή την εικόνα της διαταραχής σε προχωρηµένη ηλικία. Ακόµη, οι µέθοδοι βιολογικής θεραπείας που θα χρησιµοποιηθούν στις αρχικές φάσεις δεν φαίνεται να έχουν καµία επίδραση στην τελική πορεία της νόσου (που σηµαίνει ότι δεν θεραπεύουµε αιτιολογικά). Ιδιαίτερη σηµασία φαίνεται να έχουν οι ψυχοκοινωνικές παρεµβάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της πορείας της νόσου σε συγκεκριµένα άτοµα µε στόχο την καλλιέργεια των όποιων υγιών, εις βάρος των παθολογικών, στοιχείων του ασθενή. Α4. Οι ψυχωτικές διαταραχές σχιζοφρενικού τύπου. Στα πλαίσια αυτά παρατηρήθηκε ότι όσο µικρότερες είναι οι περίοδοι εγκλεισµού του ασθενή σε ψυχιατρικά ιδρύµατα, τόσο καλύτερηείναικαιητελικήπρόγνωση. Μια παρατήρηση στην οποία εξάλλου οφείλεται και η αλλαγή της ονοµασίαςτηςνόσουαπό"πρώιµηάνοια" (DementiaPraecox) σε σχιζοφρένεια. Εδώ βέβαια δεν θα πρέπει να παραγνωρισθούν βαριές νοσηρές καταστάσεις των οποίων ο εγκλεισµός είναι, έστω και για κάποιο µικρόήµεγάλοχρονικόδιάστηµα, αναπόφευκτος. Ισχύει επίσης ότι οι καθαρές σχιζοφρενικές ψυχώσεις έχουν δυσµενέστερηπρόγνωσηαπότιςσυναισθηµατικέςδιαταραχές, έτσιώστεκαιητελικήεικόνατουςναείναιβαρύτερη.

9 Παράγοντες που συνδέονται Συνοψίζοντας τους παράγοντες που φαίνεται να συνδέονται µε την τελική εξέλιξη µιας σχιζοφρενικής διαταραχής θα τους ταξινοµούσαµε σε παράγοντες που έχουν σχέση µε: - τη δοµή της προσωπικότητας, - το κοινωνικό περιβάλλον, - τη γενικότερη σωµατική υγεία Ιδιαίτερα οι δύο τελευταίοι θα καθορίσουν σε µεγάλο βαθµό και την εικόνα της νόσου στους ηλικιωµένους ασθενείς. Τέλος, σε αντίθεση µε τις αρχικές υποθέσεις ότι οι σχιζοφρένειες οδηγούν σε πρώιµη άνοια, σήµερα είναι γνωστό ότι οι σχιζοφρενείς δεν εµφανίζουν συχνότερα ανοϊκές διαταραχές απ' ότι ο γενικότερος πληθυσµός, µια και δεν πρέπει να συγχέεται η άνοια µε το σχιζοφρενικό υπολειµµατικό σύνδροµο. Β. Πρωτοεµφανιζόµενες ψυχικές διαταραχές σε µεγάλη ηλικία. Πρόκειται κυρίως για: - τα οργανικά ψυχοσύνδροµα και - τα καταθλιπτικά σύνδροµα και σε µικρότερο βαθµό για: - τις παρανοειδείς- ψευδαισθητικές καταστάσεις και - τις νευρωτικές εικόνες µε κυρίαρχη συµπτωµατολογία το άγχος.

10 Β1. Τα οργανικά ψυχοσύνδροµα. Πρόκειται για διαταραχές των ψυχικών λειτουργιών που οφείλονται σε αλλοιώσεις της εγκεφαλικής ουσίας. Οι συνηθέστερες αιτίες οργανικών ψυχοσυνδρόµων σε µεγάλες ηλικίες είναι αυτές που οδηγούν σε σταδιακή εκφύλιση του εγκεφαλικού κυττάρου, είτε λόγωγήρατος, είτελόγωαγγειακώνδιαταραχών, µεταβολικών νόσων ή χρόνιας χρήσης τοξικών ουσιών. Το µεγαλύτερο µέρος των οργανικών ψυχοσυνδρόµων στις µεγάλες ηλικίες καλύπτουν διάφορες µορφές άνοιας µε κυριότερο εκπρόσωπό τους την άνοια τύπου Alzheimer. Β1.2 Η νόσος του Alzheimer. ΟφείλειτοόνοµάτηςστογερµανόγιατρόALOIS ALZHEIMER(γεν. 1864) Περιέγραψε πρώτος τις χαρακτηριστικές αλλοιώσεις της νόσου στον εγκέφαλο του ασθενούς Auguste D. το 1906 Πρόκειται για µία προοδευτικά εξελισσόµενη νευροεκφυλιστική νόσο του ΚΝΣ που αρχίζει µε διαταραχές της πρόσφατης µνήµης και φθάνει µέχρι την πλήρη διακοπή της επαφής µε την πραγµατικότητα.

11 Ανάλογα µε την ηλικία έναρξης διακρίνουµε: Άνοια τ. Alzheimerµεπρώιµηέναρξη(<65 ετών) Γεροντική άνοια τ. Alzheimer µε όψιµη έναρξη(>65 ετών) Άτυπη ήµικτήςµορφήςάνοιαπουηκλινική της εικόνα δεν είναι η τυπική της νόσου Alzheimer ή είναι εµφανής και η συµµετοχή αγγειακών διαταραχών στην εµφάνιση της νόσου(µικτού τύπου άνοια). Αιτιοπαθογενετικοί παράγοντες της νόσου Κυριότεροι παράγοντες που συµµετέχουν στην εµφάνιση της νόσου θεωρούνται: α. η κληρονοµικότητα, µε την έννοια της αυξηµένης πιθανότητας εµφάνισης της νόσου, όταν νοσεί κάποιος πρώτου βαθµού συγγενής. β.πιθανήγονιδιακήβλάβηπουσχετίζεταιµεταχρωµοσώµατα21, 19, 14. Έχουν αποµονωθεί επίσης γονίδια φορείς της νόσου χωρίς όµως να σηµαίνει ότι ο φέρων τα γονίδια θα νοσήσει(υπολειπόµενο γονίδιο). γ. Η µείωση της δραστηριότητας της ακετυλοχολινεστεράσης, βασικού ενζύµου για τη σύνθεση της χολινεστεράσης, µε αποτέλεσµα την απενεργοποίηση των αντίστοιχων κυττάρων. δ. Πιθανή ιογενής λοίµωξη από ιό βραδείας δράσεως. ε. Τοξική βλάβη των κυττάρων από ουσίες όπως ο µόλυβδος. στ. Πιθανός αυτοάνοσος µηχανισµός. ζ. Η εναπόθεση β-αµυλοειδούς πρωτεΐνης σε µορφή πλακών στο Κ.Ν.Σ. και βέβαια η συµµετοχή διαφόρων προδιαθεσικών παραγόντων όπως: -ηµεγάληηλικία - το φύλο(οι γυναίκες νοσούν 13% περισσότερο από τους άνδρες) - η µείωση διαφόρων αντιοξειδωτικών παραγόντων στον οργανισµό - κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, νόσοι του κυκλοφορικού, αρτηριακή υπέρταση κ.ά.

12 κλινική εικόνα Μοιάζει µε αυτή των άλλων ανοιών και χαρακτηρίζεται κυρίως από: σταδιακή έκπτωση της πρόσφατης- βραχύχρονης µνήµης που εξελίσσεται σε γενικότερη διαταραχή της µνήµης έκπτωσητηςκρίσης, αδυναµίαέκφρασηςσύνθετωνλογισµών, αφασικές, απραξικές ή και αγνωσιακές διαταραχές διαταραχές του προσανατολισµού στο χώρο, το χρόνο και τον ίδιο του τον εαυτό. συναισθηµατική αστάθεια, ευσυγκινησία ή και εκρήξεις επιθετικότητας ή ακόµη απάθεια, αδιαφορία ή καχυποψία µέχρι παρανοϊκού βαθµού ψυχωσικήσυµπτωµατολογίαµεπαραισθήσεις, ψευδαισθήσεις, παραληρητικές ιδέες, κυρίως διωκτικού περιεχοµένου - ακράτεια, φυγές και πλανήσεις. Το σύνολο αυτό των συµπτωµάτων εµφανίζεται σταδιακά και η πρόγνωση της νόσου εξαρτάται από τη χρονική ταχύτητα επιβάρυνσης της κλινικής εικόνας. Γιατολόγοαυτόέχουνπεριγραφείεπτάστάδιατηςνόσουµε διαφορετικά βασικά χαρακτηριστικά για κάθε ένα από αυτά. Τα στάδια αυτά είναι: στάδιο 1: χωρίς διαταραχές ανωτέρων λειτουργιών και χωρίς υποκειµενικές αιτιάσεις. στάδιο 2: υποκειµενικές αιτιάσεις για διαταραχή της µνήµης χωρίς αντικειµενικές ενδείξεις κατά την κλινική εξέταση. στάδιο3:ήπιανοητικήανεπάρκεια, εµφάνισηάρνησης, αντικειµενικές ενδείξεις µόνο σε συστηµατική κλινική συνέντευξη. " στάδιο 4: µέτρια νοητική ανεπάρκεια, αδυναµία για σύνθετες εργασίες, άµβλωση συναισθήµατος, η άρνηση γίνεται βασικός µηχανισµός άµυνας. στάδιο5:αρχήάνοιας, οασθενήςδενµπορείναεπιζήσειχωρίς βοήθεια και κατά τη συνέντευξη δεν µπορεί να ανακαλέσει βασικά στοιχεία. στάδιο 6: µέτρια άνοια, χρειάζεται συνεχή φροντίδα στην καθηµερινή ζωή, εµφάνισηακράτειας, διαταραχέςσυναισθήµατοςκαιχαρακτήρα, άσκοπες τάσεις φυγής. στάδιο 7: βαρεία άνοια, απώλεια κάθε λεκτικής δραστηριότητας και βασικών ψυχοκινητικών λειτουργιών σαν να µη µπορεί το µυαλό να συνδυασθεί µε τη σωµατική κινητικότητα.

13 ιάγνωση Ηδιάγνωσητηςάνοιαςδενείναιδύσκολη Η επιβεβαίωση όµως της νόσου Alzheimer µπορεί να γίνει µόνο µε ιστολογική εξέταση του εγκεφάλου του ασθενούς µετά θάνατον Η κλινική εξέταση παραµένει το βασικό κριτήριο προσδιορισµού της διαταραχής και περιλαµβάνει διάφορα ερωτηµατολόγια προς καθορισµό του σταδίου(π.χ. το Min Mentol State Exmination- MMSE κ.ά.). Η εργαστηριακή επιβεβαίωση θα γίνει µε αξονική ή µαγνητική τοµογραφία, εγκεφαλογράφηµα καιπλήρηαιµατολογικόέλεγχο. Ακόµηµπορείναπροχωρήσεικανείςσεγενετικόέλεγχο, προσδιορισµό παθολογικών πρωτεϊνών και αµυλοειδών ή και σε εξέταση Ε.Ν.Υ. Η διαφορική διάγνωση της άνοιας θα γίνει από την κατάθλιψη χωρίς να αποκλείεται η συνύπαρξη των δύο κλινικών εικόνων, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της νόσου, όπου ο ασθενής έχει αρχίσει να βιώνει τις πρώτες δυσκολίες στη λειτουργικότητά του, γεγονός που επηρεάζει και τη γενικότερη συναισθηµατική του κατάσταση αρνητικά. Συγκεκριµένη θεραπεία δεν υπάρχει. Φαρµακευτικά χορηγούνται κυρίως: - αναστολείς της χολιστεράσης - χολινεργικοί ανταγωνιστές - παράγοντες απελευθέρωσης ακετυλοχολίνης - ουσίες πρόδροµες της ακετυλοχολίνης. Η φαρµακευτική αγωγή συχνά συνδυάζεται µε: - χορήγηση βιταµινών - χορήγηση αντιοξειδωτικών ουσιών και - είδη υγιεινής διατροφής. Βασικό όµως ρόλο φαίνεται να αποτελεί η ψυχοκοινωνική φροντίδα και η συνεχής προσπάθεια διατήρησης των όποιων ικανοτήτων εξακολουθεί να διαθέτει ο ασθενής. Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει ποτέ να παραλείπεται η εµπεριστατωµένη πληροφόρηση και καθοδήγηση των συγγενών ή φροντιστών του ασθενή για να µην"ξεχνάνε" τον άρρωστο.

14 Β1.3 Γεροντική άνοια(senile Dementia). Οφείλεται σε µια γενικευµένη εγκεφαλική ατροφία η οποία δηµιουργείται εξελικτικά και γίνεται εµφανής µετά το 65ο έτος της ηλικίας. Η έκπτωση των ψυχικών διαταραχών είναι σταδιακή και προοδευτική, χωρίςοξείεςφάσεις. Χαρακτηριστική είναι η πρώιµη εξασθένιση της πρόσφατης µνήµηςπουσυχνάαποτελείκαιτοπρώτοσύµπτωµατηςνόσου. Η ψυχική συµπτωµατολογία συνοδεύεται συχνά και από ελαφρές διαταραχές του νευρικού συστήµατος όπως εξωπυραµιδικός τρόµος, στοµατικοίαυτοµατισµοί, ανωµαλίεςτουµυϊκούτόνουκλπ. Η αξονική τοµογραφία έχει γίνει το βασικότερο διαγνωστικό µέσο και χαρακτηρίζεται από στοιχεία εσωτερικού και εξωτερικού υδροκέφαλου και γενικότερα σηµεία εγκεφαλικής ατροφίας. Β1.4 ΗνόσοςτουPICK. Τησυναντάµεσεδιπλάσιασυχνότηταστιςγυναίκεςαπ' ότιστουςάνδρες. Εµφανίζεται σε µικρότερη ηλικία από την προγεροντική άνοια και µε βαρύτερη συµπτωµατολογία. Η κατάσταση αυτή οδηγεί γρηγορότερα από τις άλλες µορφές άνοιας στην πλήρη αποδιοργάνωση της προσωπικότητας. Τοπροσδόκιµοεπιβίωσηςκυµαίνεταιµεταξύ2-8 ετών. Η ατροφία του εγκεφάλου είναι περιγεγραµµένη στους κροταφικούς και µετωπιαίους λοβούς και πιο σπάνια στην ινιακή περιοχή ή τους πυρήνες και το στέλεχος.

15 Β1.5 Το οξύ εγκεφαλικό σύνδροµο. Εµφανίζεταισανεπιπλοκήσεχειρουργικέςεπεµβάσεις, συνήθωςηλικιωµένωνατόµωνήµετάαπότοκετό. Πιθανόν οφείλεται σε διαταραχές των ηλεκτρολυτών. Ηεκδήλωσήτουµπορείναείναιαιφνίδιαήνα προηγούνται ορισµένα πρόδροµα συµπτώµατα όπως αϋπνία, υπερκινητικότητα, δυσφορικήδιάθεσηκλπ. Ακολουθεί η εµφάνιση ψυχωτικής συµπτωµατολογίας µε παραλήρηµα, ψευδαισθήσειςκ.ά. Έχει ανάγκη άµεσης αντιµετώπισης, τόσο µε νευροληπτικά φάρµακα όσο και µε διόρθωση των ηλεκτρολυτικών ή άλλων µεταβολικών διαταραχών, λόγω τουκινδύνουγιατηζωήτουασθενή. Β1.6 Ψυχολογικές διαταραχές επί χωροκατακτητικών επεξεργασιών στον εγκέφαλο(όγκοι, αιµατώµατα, κλπ.). Η ανάπτυξη χωροκατακτητικών επεξεργασιών στον εγκέφαλο συνοδεύεται συχνά και από ψυχικές διαταραχές που δεν είναι καθορισµένες από την τοπογραφία του όγκου. Σε περίπτωση συνύπαρξης νευρολογικής διαταραχής η διάγνωση είναι ευχερής. Ιδιαίτερη προσοχή, όµως, χρειάζεται σε περίπτωση ύπαρξης µόνο ψυχικών διαταραχών που πολύ συχνά οφείλονται σε τέτοιουείδουςεξεργασίες. Ηµηέγκαιρηδιάγνωσηµπορείσ' αυτέςτιςπεριπτώσειςνα αποβείµοιραίαγιατονασθενή. Οι όγκοι του εγκεφάλου χωρίς νευρολογική συµπτωµατολογία προκαλούνσυνήθωςκαταθλιπτικέςψυχιατρικέςεικόνες. Ακόµα, µπορούνναεµφανισθούνβραδυψυχισµός, απρόσφορο συναίσθηµα, έκπτωση νοητικών λειτουργιών κ.ά.

16 Β1.7 Ηπατοπάθειες, Νεφροπάθειες. Προκαλούν συχνά ψυχική συµπτωµατολογία λόγω των µεταβολικών διαταραχών που συνοδεύουν τα προχωρηµέναστάδιατηςνόσου. Η ηπατική εγκεφαλοπάθεια προκαλεί συγχυτικά επεισόδια, πτερυγισµό των χειρών και κώµα Οι πορφυρίες προκαλούν σχιζοφρενικόµορφες ψυχωτικές διαταραχές που συνοδεύονται από κοιλιακά άλγη και πολυνευρίτιδα. Επίσης, σε ασθενείς που υποβάλλονται σε συχνή εξωνεφρική κάθαρση παρατηρούνται συχνά διάφορες ψυχικές διαταραχές. Β1.8 Χρόνια χρήση φαρµακευτικών σκευασµάτων. Ένας µεγάλος αριθµός φαρµακευτικών σκευασµάτων που χρησιµοποιούνται χρόνια από τα ηλικιωµένα άτοµα µπορούν να προκαλέσουν διάφορες ψυχιατρικές κλινικές εικόνες. Σ' αυτό συντελεί και η µειωµένη πρωτεϊνική σύνθεση διαφόρων σκευασµάτων στις προχωρηµένες ηλικίες, ενώ η αποβολή από τους νεφρούς περιορίζεται είτε λόγω κάποιας νεφρικής διαταραχής, είτε λόγω της ηλικίας. Επιπλέον, οι µεταβολικές και αιµατολογικές διαταραχές στον εγκέφαλο κάνουν τα εγκεφαλικάκύτταραπιοευαίσθητα.

17 Μερικά από αυτά είναι τα σκευάσµατα που περιέχουν: Κορτικοστεροειδή (ευφορικέςκαταστάσειςµεψυχωσικάστοιχεία, κατάθλιψη), Σκευάσµατα που χρησιµοποιούνται για την αντιµετώπιση της νόσουτουparkinson(συγχυτικήδιέγερση, παρανοϊκέςκαταστάσεις, κατάθλιψηανησυχία, άγχος, αϋπνίες), Αντιϋπερτασικά, ιδιαίτεραταπεριέχονταρεζερπίνη(κατάθλιψη, απώλειαενδιαφερόντων, ψυχοσωµατικήδιέγερση, διαταραχέςτουύπνου, τάσεις αυτοκτονίας), Αναλγητικά, ιδιαίτερα τα σύνθετα σκευάσµατα που περιέχουν αναλγητικό ηρεµιστικό και καφεΐνη, που προκαλούν εθισµό και επιτείνουν το άγχος(παράδοξη δράση), Καρδιοτονωτικά (π.χ. Digitalis) πουστηνπερίπτωσηυπερδοσολογίας, παράλληλαµετιςκαρδιαγγειακέςανωµαλίες, προκαλούνναυτία, κεφαλαλγίες, δυσφορία, κατάθλιψη, διαταραχέςύπνου, σύγχυσηκλπ., Ψυχοφάρµακα, τα οποία θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στη δοσολογία τους λόγω των ανεπιθύµητων ενεργειών. Τέτοια ψυχοφάρµακα είναι: α. ηρεµιστικά- υπνωτικά, που προκαλούν εθισµό µε αποτέλεσµα στερητικά συµπτώµατα κατά τη διακοπή τους. Συχνά εµφανίζουν επίσης τη λεγόµενη"παράδοξη δράση" προκαλώντας αντί ηρεµίας και ύπνου, εσωτερική ανησυχία και αϋπνίες. β. νευροληπτικά, που προκαλούν µείωση της βούλησης, κατάθλιψη, συγχυτικές ή και ψυχωτικές καταστάσεις. γ. αντικαταθλιπτικά, που προκαλούν συγχυτικές καταστάσεις, ψυχοκινητική διέγερση ή καταστολή κ.ά. Γενικά, οποιαδήποτε φαρµακευτικά σκευάσµατα θα πρέπει να χορηγούνται µε ιδιαίτερη προσοχήσταηλικιωµέναάτοµακαιπάνταµεσυνεχήέλεγχοτηςδράσηςτουςσ' αυτά. Γιατο λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία µε τους συγγενείς ή φροντιστές των ατόµων αυτών. Το σύνδροµο της σεροτονίνης. Εµφανίζεται µετά ταυτόχρονη χρήση δύο ή και περισσοτέρων φαρµάκων που ενισχύουν τη δραστηριότητα της σεροτονίνης στο κεντρικό νευρικό σύστηµα.

18 Συµπτωµατολογία: Νοητικές ή συµπεριφεριολογικές αλλαγές (αποπροσανατολισµός, σύγχυση, διέγερση) υσλειτουργία του αυτόνοµου νευρικού συστήµατος (διάρροια, τρεµούλα, πυρετό, έµετο) Νευροµυικές ανωµαλίες( αταξία, µυϊκός κλόνος τρόµος) Η συµπτωµατολογία αυτή διαφέρει από τις συνήθεις παρενέργειες ως προς την εµφάνιση κατά οµάδες, την διάρκεια και την σοβαρότητα, µε αποτέλεσµα να γίνεται αναγκαία η µείωση ή η διακοπή της φαρµακευτικής αγωγής. Β1.9 Η νόσος του Parkinson. Λόγω της εκφυλιστικής φύσεως της νόσου, µπορεί αυτή να συνδυάζεται µε σχετική διαταραχή διαφόρων ψυχικών διαταραχών, την οποία ενισχύει και η χρόνια φαρµακευτική αγωγή µε διάφορα σκευάσµατα που επηρεάζουν τον ψυχισµό των ασθενών. Συχνότερα παρατηρούµε έναν βραδυψυχισµό και µία καταθλιπτική διάθεση. Ηδιαφορικήδιάγνωσηθαπρέπειναγίνειαπότις ανοϊκές καταστάσεις και την υποστροφική µελαγχολία.

19 B1.10 Η γενικότερη σωµατική υγεία. Ιδιαίτερα στους ηλικιωµένους, η ψυχολογική υγεία είναι δυνατό να επηρεασθεί από πλήθος σωµατικών παθήσεων, που µπορούν να οδηγήσουν σε συγχυτικές καταστάσεις, οι οποίες καλυτερεύουν µε την αποκατάσταση της σωµατικής λειτουργικότητας. Σαν παραδείγµατα αναφέρουµε εµπύρετα νοσήµατα, καρδιακή ανεπάρκεια, αυξοµειώσεις της αρτηριακής πίεσης, και διάρροια. Χρόνιες πνευµονοπάθειες ακόµα µπορούν να προκαλέσουν άλλοτε άλλης έκτασης συγχυτική διαταραχή και η έντονη σωµατικήαδυναµίαναοδηγήσεισεκαταθλιπτικήδιάθεση. Γιατολόγοαυτόκαιιδιαίτερασεηλικιωµέναάτοµα, ποτέδεν πρέπει να αγνοείται η γενικότερη σωµατική κατάσταση ακόµη και στις πιο εξεζητηµένες και χαρακτηριστικές ψυχιατρικές εικόνες. Β.2. Τα καταθλιπτικά σύνδροµα Οι κλινικές εικόνες της κατάθλιψης σε προχωρηµένες ηλικίες έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της υποστροφικής µελαγχολίας, σε βαρύτερη µορφή. Οι διάφορες απώλειες σε πρόσωπα, εργασία κλπ. σε συνδυασµό µε την περιθωριοποίηση, την έλλειψη στόχων καισκοπούστηζωή, τηναποµόνωσηαπότους νεώτερους και τη σταδιακή µείωση των σωµατικών δυνατοτήτων φτιάχνουν ένα ρόλο που διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να οδηγήσει κάποιον σε µία καταθλιπτικήκατάσταση. Η µείωση των δραστηριοτήτων και ενδιαφερόντων αυξάνει το άγχος θανάτου που επιβαρύνει, πολλές φορές ιδιαίτερα, την όποια καταθλιπτική συµπτωµατολογία.

20 Τα καταθλιπτικά σύνδροµα στα ηλικιωµένα άτοµα µπορούν να εµφανισθούν σαν: Πρωτογενής διαταραχή, είτε µε την εικόνα µιας µείζονος κατάθλιψης, µε όλα τα χαρακτηριστικά συµπτώµατα του καταθλιπτικού συνδρόµου (απώλεια ενδιαφέροντος, αβουλία, ενοχοποιητικές σκέψεις και αίσθηµα µηδαµινότητας, διαταραχές του ύπνου, ψυχοκινητικές διαταραχές, µείωση της όρεξης κλπ) είτε σαν µία χρόνια δυσθυµία µε παρόµοια συµπτωµατολογία, φαινοµενικά όµωςσηµαντικάελαφρύτερη, γι' αυτόκαιπιοανεκτήαπότοπεριβάλλον. Στις περιπτώσεις αυτές το περιβάλλον του ασθενή θεωρεί µία τέτοια κατάσταση"φυσιολογική" γι' αυτόν και την ηλικία του, συχνά δεν φροντίζει για ιατρική βοήθεια και όταν το κάνει, αυτό γίνεται µετά µεγάλο χρονικό διάστηµα χωρίς οποιαδήποτε στοιχεία χαράς ή ευχαρίστησης από κάποια δραστηριότητα του ασθενή. Συχνήείναιόµωςκαιηεµφάνισηψευδονευρωτικώνεικόνων, όπως µίας υποχονδριακής συµπεριφοράς, διαφόρων σωµατικών ενοχληµάτων ή λειτουργικών διαταραχών, χωρίς την εµφανή παρουσίακαταθλιπτικούσυναισθήµατος. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτών πρόκειται για συγκαλυµµένες καταθλίψεις που χαρακτηρίζονται σαν άτυπες. Στα καταθλιπτικά σύνδροµα των ηλικιωµένων δεν θα πρέπει να µας διαφεύγει ότι συχνά συνοδεύονται από µία φαινοµενική µείωση των νοητικών λειτουργιών, παρόµοια µε αυτή της άνοιας. Στην προκειµένη περίπτωση πρόκειται για µία µορφή ψευδοάνοιας, που συχνά µπορεί να διαχωριστεί από την πραγµατική άνοια από τη στάση του ασθενή. Στην άνοια ο ασθενής προσπαθεί να συµµετάσχει αλλά δεν µπορεί, ενώ στην κατάθλιψη είναι χαρακτηριστική η αδιαφορία συµµετοχής του ασθενή.

21 Καταθλιπτικά σύνδροµα που συνοδεύουν άλλες πρωτογενείς διαταραχέςχαρακτηρίζονταισανδευτερογενή. Τέτοια είναι τα καταθλιπτικά σύνδροµα που συνοδεύουν τα οργανικά ψυχοσύνδροµα, χρόνιες σωµατικές παθήσεις, την νόσο του Parkinson, όπως και αυτά που εµφανίζονται µετά από χρόνια χρήση κάποιων φαρµάκων ή συνοδεύουν ορµονικές διαταραχές (θυρεοειδής, επινεφρίδια, σακχαρώδη διαβήτη), νεοπλασίες ή άλλα συστηµατικά νοσήµατα(από το καρδιαγγειακό, αναπνευστικό κλπ). ενθαπρέπειναµαςδιαφεύγειτυχόνάλληήάλλες, ίσωςλιγότερο έντονες, καταθλιπτικές φάσεις του ασθενή στο παρελθόν, στα πλαίσιααναζωπύρωσηςµίαςµονοφασικήςδιαταραχής. Η διαγνωστική διαδικασία θα πρέπει να περιλαµβάνει όλες τις εξετάσεις που θα µας αποκλείσουν την οργανικότητα της κατάθλιψης όπως και το λεπτοµερές ψυχιατρικό ιστορικό που θα µας δώσει τα απαραίτητα στοιχεία για την τελική ταξινόµηση του καταθλιπτικού συνδρόµου. Θεραπεία κατάθλιψης Στη θεραπεία των καταθλιπτικών συνδρόµων τα τελευταία χρόνια έχουν επικρατήσει οι αναστολείς πρόσληψης της σεροτονίνης(ssri). Η εύκολη συνταγολόγηση και ο µειωµένος κίνδυνος παρενεργειών είναι στα θετικά των σκευασµάτων αυτών. εν θα πρέπει όµως να παραβλέπονται και τα µειονεκτήµατά τους που συνίστανται στο ότι: δεν στερούνται παρενεργειών σε χρόνια χρήση µπορεί να προκαλέσουν καταστολή της όρεξης(κάποια από αυτά) σε εξασθενηµένους ή υποσιτισµένους γηριατρικούς ασθενείς το σύνδροµο της σεροτονίνης η γενικότερη αποτελεσµατικότητά τους δεν είναι µεγαλύτερη των παλαιότερων αντικαταθλιπτικών η µέση µείωση έντασης των συµπτωµάτων δεν ξεπερνάει το 50% σε αντιστοιχία του 31% του Placebo και, τέλος ψυχολογικές παρεµβάσεις, ακόµη και σε οξείες φάσεις καταθλιπτικών επεισοδίων φαίνεται να έχουν τα ίδια αποτελέσµατα µε την φαρµακευτική αγωγή. Τελικά, έχει αποδειχθεί ότι η καλύτερη αντιµετώπιση του καταθλιπτικού ασθενή είναι ο συνδυασµός της φαρµακευτικής αγωγής µε τις ανάλογες ψυχοκοινωνικές παρεµβάσεις, που σε τελευταία ανάλυση, θα είναι αυτές που θα διατηρήσουν και το όποιο καλό αποτέλεσµα.

22 Β3. Οι παρανοειδείς- ψευδαισθητικές καταστάσεις Πολλές φορές παρατηρούµε σε ηλικιωµένα άτοµα µια σταδιακή αλλαγή στον τρόπο σκέψης τους µε εµµονές στο περιεχόµενό της και χαρακτηριστική ακαµψία στον τρόπο έκφρασής της, που φθάνει να αποκλίνει από τη λογική συσχέτιση των γεγονότων ή των καταστάσεων. Η διαµόρφωσηαυτήτουτρόπουσκέψηςµπορείνα αποκτήσει περιστασιακά ή σταδιακά παρανοϊκό χαρακτήρα, όσον αφορά αποφάσεις πράξεις ή ερµηνεία γεγονότων από πλευράς των ηλικιωµένων. Συχνά, η κατάσταση αυτή µπορεί να συνοδεύεται από ψευδαισθητικά βιώµατα που έχουν σχέση είτε µε τη σωµατική κατάσταση του ηλικιωµένου(αποτέλεσµα της αγωνίας και του άγχους θανάτου), είτε µε εµπειρίες ψευδαισθητικής αντίληψης γεγονότων από το παρελθόν, κυρίως, ή το µέλλον. Οι καταστάσεις αυτές εµφανίζονται ιδιαίτερα σε ηλικιωµένα άτοµα που ζουν µόνα τους και στερούνται συχνά και της ελάχιστης επικοινωνίαςµετουςσυνανθρώπουςτους. Η καθηµερινότητα αυτή µειώνει την ποσότητα των αντιληπτικών εικόνων αφήνοντας τον ηλικιωµένο στον κόσµο της σκέψης και των βιωµάτων του, µε αποτέλεσµα τα τελευταία να κυριαρχούν στον τρόπο αντίληψης της πραγµατικότητας. Στη δηµιουργία της κατάστασης αυτής οπωσδήποτε συντελούν και η εξασθένηση των µηχανισµών άµυνας συνεπεία του γήρατος. Είναι χαρακτηριστική όµως η αλλαγή της συµπεριφοράς των ατόµων αυτών, όταν βρεθούν σε περιβάλλον που τους παρέχει περισσότερα ερεθίσµατα, όπως θα µπορούσε να είναιένακαλάοργανωµένοίδρυµαήησυµµετοχήτουςσε ένα ΚΑΠΗ, όταν η οικογενειακή τους κατάσταση δεν επιτρέπει την επανένταξή τους στον οικογενειακό ιστό (έλλειψη παιδιών ή κοντινών συγγενών κλπ).

23 Η ψυχοκοινωνική παρέµβαση, θα είχε πολύ καλύτερα και σταθερότερα αποτελέσµατα από οποιαδήποτε φαρµακευτική αγωγή, που θα πρέπει να αναζητείται µόνο σε ιδιαίτερα προχωρηµένες ή βαρείες καταστάσεις όπου το παρανοϊκό περιεχόµενο της σκέψης ή οι ψευδαισθητικές καταστάσεις είναι ιδιαίτερα συχνές και κυριαρχούν στη συµπεριφορά του ασθενή, συνιστώντας πια λόγω της συχνότητας και της έντασης της εµφάνισής τους, ψυχιατρική διαταραχή. Β4. Οι νευρωτικές εικόνες µε κυρίαρχη συµπτωµατολογία το άγχος Οάνθρωποςείναιτοµοναδικόονπουγνωρίζειότικάποτεθαπεθάνει.Η απάντηση στο άγχος της συνειδητοποίησης του γεγονότος αυτού είναι η δηµιουργία. Το ηλικιωµένο άτοµο όχι µόνο συνειδητοποιεί το γεγονός του θανάτου, αλλά τις περισσότερες φορές στερείται και της δυνατότητας δηµιουργίας ή ακόµη και του συναισθήµατος ότι εξακολουθεί να είναι χρήσιµο για κάτι. Οι διάφορες µελέτες συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι το νοητικό άγχος είναι τρεις φορέςσυχνότεροσεάτοµαηλικίαςάνωτων65 ετώναπ' ότισεηλικίες21-44 ετών και ότι η συχνότητα του σωµατικού άγχους σε σύγκριση µε τις ηλικίες αυτές είναι επταπλάσια. Τοάγχοςµπορείναεκφράζεταισαντέτοιο, µπορείόµως, ανάλογακαιµετηδοµή της προσωπικότητας του ηλικιωµένου, να σωµατοποιείται ή να εκφράζεται σε µία υποχονδριακή συµπεριφορά. Ακόµη είναι δυνατόν να συνοδεύεται από κάποιο καταθλιπτικό συναίσθηµα ή να καλύπτει µία κατάθλιψη. Τα σχετικά συµπτώµατα θα πρέπει να εµφανίζουν µία διάρκεια πέραν του εξαµήνου για να αξιολογηθούν σαν παθολογικά. εν θα πρέπει να συγχέονται δηλαδή µε τυχόν περιστασιακές αγχωτικές καταστάσεις που είναι φυσιολογικές στα πλαίσια της ζωής κάθε ανθρώπου.

24 Στην αιτιοπαθογένειά του θα συντελούν τόσο οργανικοί, όσο και κοινωνικοί παράγοντες. Συχνή είναι η εικόνα του"άγχους εξάντλησης", σαν αντίδραση στην απώλεια εξωτερικών ερεθισµάτων ή αντικειµένων συναισθηµατικής επένδυσης κάτι που µοιάζει µε την"ανακλητική κατάθλιψη των βρεφών" (Spitz). Η θεραπευτική αντιµετώπιση συνίσταται στη χρήση αντικαταθλιπτικώνσεµικρέςδόσειςήαγχολυτικών, αλλά οπωσδήποτε σε συνδυασµό µε προσπάθειες ψυχολογικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης. Η αυτοκτονία στην τρίτη ηλικία Όλες οι στατιστικές δείχνουν ότι οι αυτοκτονίες στην τρίτηηλικίαεµφανίζουνµεγαλύτερησυχνότητααπ' ότι σε νεότερες περιόδους της ζωής. Σε ηλικίες άνω των 65 ετών είναι σχεδόν διπλάσιες, ενώ σε ηλικίες άνω των 80 ετών τετραπλάσιες του υπολοίπου ανδρικού πληθυσµού. Η αυτοκτονική επικινδυνότητα αυξάνει σε περιπτώσεις: σωµατικών ή ψυχικών ασθενειών όπου υπάρχει συναίσθηµα εγκατάλειψης

25 Άλλα στοιχεία επικινδυνότητας που θα πρέπει να αξιολογηθούν για την πιθανή πρόγνωση µιας τέτοιας πράξης είναι: η µη αναστρέψιµη καταθλιπτική διάθεση ενός ηλικιωµένου το έντονο συναίσθηµα µοναξιάς και γήρατος που φαίνεται να κυριαρχεί στη µέση συναισθηµατική διάθεση του ηλικιωµένου απόπειρες αυτοκτονίας στο παρελθόν, παρ' όλο που οι τότε πιθανοί λόγοι(εκλυτικές αφορµές), πρακτικά έχουν εκλείψει σωµατικές ασθένειες µε πιθανό κίνδυνο για τη ζωή του ηλικιωµένου ή χρόνιες βασανιστικές για τον ίδιο παθολογικές καταστάσεις εξάρτηση από αλκοόλ ή φαρµακευτικά σκευάσµατα διαχρονική απόσυρση των ενδιαφερόντων, ακόµη και από αγαπηµένες δραστηριότητες του παρελθόντος. Οι αυτοκτονικές πράξεις των ηλικιωµένων είναι σπάνιαπαρορµητικές. Τιςπερισσότερεςφορέςείναικαλάσχεδιασµένες, αφούοηλικιωµένοςθέλεισχεδόνπάνταναπεθάνει. Ηαυτοκτονικήπράξηδενέχει, τοστοιχείοτης έκλυσης της προσοχής των άλλων(ποιών;), στοιχείο που χαρακτηρίζει συχνά τις αυτοκτονικές πράξεις νεώτερωνσεηλικίαατόµων. Ο ηλικιωµένος που σχεδιάζει την αυτοκτονία του, έχει κάνει τον απολογισµό του, είναι κουρασµένος και ο θάνατος έχει την προσδοκία της απελευθέρωσης από τη βασανιστική του καθηµερινότητα.

26 Όταν έχουµε το συναίσθηµα της αυτοκτονικής διάθεσης ενός ηλικιωµένου, θα πρέπει να προσέξουµε δύο πράγµατα στην προσπάθεια αντιµετώπισής του: Οι ηλικιωµένοι που εµφανίζουν µια γενικότερη βελτίωση του ψυχισµού τους, µετά από διάστηµα κατάθλιψης µε αυτοκτονικό ή όχιιδεασµό, ίσωςέχουνπάρειτηντελικήτουςαπόφαση. ενθαπρέπειδηλαδήηβελτίωσηαυτήναµαςανακουφίσει, αλλά αντίθετα να αυξήσει την προσοχή µας στον ασθενή. Πολλά αντικαταθλιπτικά φάρµακα παρέχουν ένα συναίσθηµα ενεργητικότητας σε πρώτη φάση, ενώ η αντικαταθλιπτική τους δράσηακολουθείµετάαπόηµέρες. Έτσι, µπορούν να"σπρώξουν" έναν ηλικιωµένο στην αυτοκτονική τουπράξηπαρέχοντάςτουτηνενέργειαγιααυτήν. Γι' αυτό το λόγο θα πρέπει τα αντικαταθλιπτικά σκευάσµατα να δίνονται µε µεγάλη προσοχή, υπό επιτήρηση και µε συγχορήγηση κατασταλτικών που θα εµπόδιζαν την εµφάνιση της ενέργειας µέχρι να εξασφαλισθεί η αντικαταθλιπτική δράση του σκευάσµατος. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1. Bauer A, Reban J: DEMENTIA, Medea Press, Crech Repablic, Bergener M: Altern- Schicksal oder neue Lebensmoglichkeiten? Deutschland Brodaty H: Η αντιµετώπιση της νόσου Alzheimer στην πρωτοβάθµια περίθαλψη. Ιατρικές Εκδόσεις Βαγιονάκη. Αθήνα Colomb J, Kluger A, Garrard P, Ferris St: Ήπια γνωστική έκπτωση. Ι.Ε. Βαγιονάκης, Αθήνα Hollander E, Wong Ch: Οι συχνότερες ψυχικές διαταραχές. Ι.Ε. Βαγιονάκης, Αθήνα Katona C, Katona Ph: Κατάθλιψηκαισυνοδόάγχοςστουςηλικιωµένους. Ι.Ε. Βαγιονάκης, Αθήνα Κλεφταράς Γ.: Η κατάθλιψη σήµερα. Εκδ. Ελληνικά Γράµµατα, Αθήνα Lovestone S.: Πρώιµη διάγνωση και θεραπεία της Ν. Alzheimer. Ι.Ε. Βαγιονάκης, Αθήνα ΜεντελόπουλοςΓ, ΜπούραςΚ: ΗνόσοςτουAlzheimer. 3ηέκδοση, UniversityStudio Press, Θεσσαλονίκη Παπαγεωργίου Σ: Η νόσος του Alzheimer. Ιατρικό Βήµα τ. 76, 6: 26-36, Παράσχος Ι: Η κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία. Έκδοση Lundbeck Hellas SA, ΠατσάκαςΙ: Ητρίτηηλικίαστατέλητου20ουαιώνα. Εκδ. Πίτσιλος, Αθήνα Weiner F, M: Η νόσος του Alzheimer, διάγνωση και θεραπεία. Harward Review of Psychiatry, Ιούλιος-Αύγουστος 199

Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια

Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια ρ ZΩΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ Νευρολόγος ιευθύντρια ΕΣΥ Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια µορφή κατάθλιψης,

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο ΤΖΙΝΕΒΗ ΜΥΡΤΩ - ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ Τ.Ε. Β & Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η καρδιακή ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Τ.Ε. Β Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η στεφανιαία µονάδα είναι ένας χώρος

Διαβάστε περισσότερα

Αιτιοπαθογένεια της νόσου

Αιτιοπαθογένεια της νόσου Νόσος ALZHEΪMER Η νόσος Alzheϊmer είναι η συνηθέστερη & περισσότερο σημαντική εκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου. Μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε περίοδο της ενήλικης ζωής & κυρίως σε άτομα άνω των 50

Διαβάστε περισσότερα

Κατάθλιψη και ηλικιωµένοι

Κατάθλιψη και ηλικιωµένοι Κατάθλιψη και ηλικιωµένοι Η συχνότητα εµφάνισης της κατάθλιψης αυξάνει µε την ηλικία, όπως δείχνουν διεθνείς στατιστικές. Επιπλέον µόνο ένα µικρό ποσοστό των ηλικιωµένων καταθλιπτικών που δεν ξεπερνά το

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές συμπεριφοράς στην Άνοια

Διαταραχές συμπεριφοράς στην Άνοια Διαταραχές συμπεριφοράς στην Άνοια Κώστας Νικολάου ψυχίατρος Παρουσίαση βασισμένη στο: BPSD Educational Pack, International Psychogeriatric Association (IPA) 2002 Τα Συμπεριφορικά και Ψυχολογικά συμπτώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ (με βάση το παράθεμα σελ.157 του σχολικού βιβλίου) Η νόσος Alzheimer

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ (με βάση το παράθεμα σελ.157 του σχολικού βιβλίου) Η νόσος Alzheimer ΕΠΩΝΥΜΟ: Κ. ΟΝΟΜΑ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΑΞΗ-ΤΜΗΜΑ: Α 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26/3/2014 ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ (με βάση το παράθεμα σελ.157 του σχολικού βιβλίου) Η νόσος Alzheimer Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Η αυτοκτονική συµπεριφορά ορίζεται ως η συµπεριφορά, κατά την οποία το άτοµο θέλει να κάνει κακό στον εαυτό του µε σκοπό να δώσει ένα τέλος στη ζωή του. ιαχωρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Κάποιες ναρκωτικές ουσίες δρουν µόνο στο βιολογικό υπόστρωµα και άλλες δρουν σε βιολογικό και σε ψυχικό επίπεδο συγχρόνως, προκαλούν αλλαγές στις σωµα

Κάποιες ναρκωτικές ουσίες δρουν µόνο στο βιολογικό υπόστρωµα και άλλες δρουν σε βιολογικό και σε ψυχικό επίπεδο συγχρόνως, προκαλούν αλλαγές στις σωµα Ψυχοδιεγερτικά Παραισθησιογόνα Ηρεµιστικά ναρκωτικά Κάποιες ναρκωτικές ουσίες δρουν µόνο στο βιολογικό υπόστρωµα και άλλες δρουν σε βιολογικό και σε ψυχικό επίπεδο συγχρόνως, προκαλούν αλλαγές στις σωµατικές

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης;

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης; Ολοι κάποιες φορές νιώθουμε μελαγχολία ή θλίψη, αλλά αυτά τα συναισθήματα συνήθως περνούν μετά από λίγες μέρες. Όταν ένα άτομο έχει κατάθλιψη, η διαταραχή αυτή επηρεάζει την καθημερινή του ζωή, τη φυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Σχιζοφρένεια. Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Από Τι Προκαλείται η Σχιζοφρένεια; Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια. Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Από Τι Προκαλείται η Σχιζοφρένεια; Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Σχιζοφρένειας; Σχιζοφρένεια Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Η σχιζοφρένεια, μια πνευματική ασθένεια που προκαλεί διαταραχή στον τρόπο που σκέφτεται το άτομο, επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού. Συνήθως ξεκινά από τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΙΙ ΓΑΤΣΙΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΙΙ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΙΙΙ ΓΑΤΣΙΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΙΙ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜIV ΜΗΛΙΩΝΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΙΙΙ ΓΑΤΣΙΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΙΙ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer Η Παγκόσμια Ημέρα Αlzheimer γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου. Σκοπόs: ευαισθητοποίηση της

Διαβάστε περισσότερα

διοτι ολος ο νομος εις εναν λογο συμπληρουται εις τον θελεις αγαπα τον πλησιον σου ως σεαυτον Γαλάτας, κεφ. Ε, εδ. 14

διοτι ολος ο νομος εις εναν λογο συμπληρουται εις τον θελεις αγαπα τον πλησιον σου ως σεαυτον Γαλάτας, κεφ. Ε, εδ. 14 διοτι ολος ο νομος εις εναν λογο συμπληρουται εις τον θελεις αγαπα τον πλησιον σου ως σεαυτον Γαλάτας, κεφ. Ε, εδ. 14 το όραμα φιλοδοξούμε σε ένα κόσμο που η ανθρωπότητα πλήγεται καθημερινά από ασθένειες,

Διαβάστε περισσότερα

Η νόσος Alzheimer είναι μια εκφυλιστική νόσος που αργά και προοδευτικά καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Δεν είναι λοιμώδη και μεταδοτική, αλλά

Η νόσος Alzheimer είναι μια εκφυλιστική νόσος που αργά και προοδευτικά καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Δεν είναι λοιμώδη και μεταδοτική, αλλά Η νόσος Alzheimer είναι μια εκφυλιστική νόσος που αργά και προοδευτικά καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Δεν είναι λοιμώδη και μεταδοτική, αλλά είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας μια κατάσταση που επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

Είναι υποειδικότητα της ψυχιατρικής που διαμεσολαβεί μεταξύ της ψυχιατρικής και υπόλοιπης ιατρικής Αντικείμενο της ο ασθενής του γενικού νοσοκομείου

Είναι υποειδικότητα της ψυχιατρικής που διαμεσολαβεί μεταξύ της ψυχιατρικής και υπόλοιπης ιατρικής Αντικείμενο της ο ασθενής του γενικού νοσοκομείου Είναι υποειδικότητα της ψυχιατρικής που διαμεσολαβεί μεταξύ της ψυχιατρικής και υπόλοιπης ιατρικής Αντικείμενο της ο ασθενής του γενικού νοσοκομείου που αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα λόγω της σωματικής

Διαβάστε περισσότερα

H νόσος Αλτσχάιμερ. Για να τη θεραπεύσουμε, δεν υπάρχει φάρμακο. Μόνο πολλή αγάπη... Κοινωνική Οργάνωση

H νόσος Αλτσχάιμερ. Για να τη θεραπεύσουμε, δεν υπάρχει φάρμακο. Μόνο πολλή αγάπη... Κοινωνική Οργάνωση H νόσος Αλτσχάιμερ Για να τη θεραπεύσουμε, δεν υπάρχει φάρμακο. Μόνο πολλή αγάπη... Κοινωνική Οργάνωση Τι είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ; Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια εκφυλιστική νόσος, η οποία αργά

Διαβάστε περισσότερα

Αποκατάσταση Καρδιοπαθούς Ασθενούς Ο ρόλος του Ψυχιάτρου

Αποκατάσταση Καρδιοπαθούς Ασθενούς Ο ρόλος του Ψυχιάτρου Αποκατάσταση Καρδιοπαθούς Ασθενούς Ο ρόλος του Ψυχιάτρου Πανταζής Α. Ιορδανίδης Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Α.Π.Θ Καθηγητής Ψυχολογίας & Διατροφής, ΑΤΕΙ Ιορδανίδης,, 10/3/11 1 ρ.πανταζής Ιορδανίδης, 10/3/11 2

Διαβάστε περισσότερα

Πώς μπορούν να συμβάλλουν οι ψυχολογικές παρεμβάσεις στην Καρδιαγγειακή νόσο

Πώς μπορούν να συμβάλλουν οι ψυχολογικές παρεμβάσεις στην Καρδιαγγειακή νόσο Πώς μπορούν να συμβάλλουν οι ψυχολογικές παρεμβάσεις στην Καρδιαγγειακή νόσο Ανδρέας Φλωράκης Βιολόγος, Ψυχίατρος, PhD, Γ.Ν. Ελευσίνας Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία Σεμινάρια Εργασίας Θεσσαλονίκη 2 ος

Διαβάστε περισσότερα

9 o Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου A lzheimer και Συγγενών Διαταραχών

9 o Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου A lzheimer και Συγγενών Διαταραχών Στρογγυλό Τραπέζι Σωματική άσκηση και Άνοια. Από τη Γενική Ιατρική και την κοινότητα στο νοσοκομείο και στις εξειδικευμένες υπηρεσίες: Παρέμβαση στην Ελλάδα του σήμερα 9 o Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου A lzheimer

Διαβάστε περισσότερα

Προ-άνοια. Αρχική άνοια

Προ-άνοια. Αρχική άνοια Αλτσχάιμερ Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Είναι μια ασθένεια μη θεραπεύσιμη, εκφυλιστική και θανατηφόρα. Γενικά εντοπίζεται στους ανθρώπους πάνω από 65 ετών, αν και το λιγότερο συχνά,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ψυχιατρική Φίλιππος Γουρζής

Εισαγωγή στην Ψυχιατρική Φίλιππος Γουρζής Εισαγωγή στην Ψυχιατρική Φίλιππος Γουρζής Απαρτιωμένη Διδασκαλία Εισαγωγή στην Ψυχιατρική 21 ος αιώνας μεγάλη πρόοδος των συναφών επιστημών: Νευροεπιστήμες, Ψυχολογία, Κοινωνιολογία Προηγήθηκε περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Αγωγιάτου Χριστίνα, Ψυχολόγος, Α.Π.Θ. Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer

Αγωγιάτου Χριστίνα, Ψυχολόγος, Α.Π.Θ. Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer Αγωγιάτου Χριστίνα, Ψυχολόγος, Α.Π.Θ. Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer Νευροψυχολογία Η νευροψυχολογία είναι η επιστήμη που μελετά τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη σχέση του με τη συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

Λιάπη Δέσποινα, Ψυχολόγος Dr Κουντή Φωτεινή, Νευροψυχολόγος Λυσίτσας Κωνσταντίνος, Νευρολόγος Alzheimer Hellas

Λιάπη Δέσποινα, Ψυχολόγος Dr Κουντή Φωτεινή, Νευροψυχολόγος Λυσίτσας Κωνσταντίνος, Νευρολόγος Alzheimer Hellas Λιάπη Δέσποινα, Ψυχολόγος Dr Κουντή Φωτεινή, Νευροψυχολόγος Λυσίτσας Κωνσταντίνος, Νευρολόγος Alzheimer Hellas Άντρας 53 ετών Εκπαίδευση: 12 χρόνια Αστυνομικός Εναισθησία Περιθάλπουσα σύζυγος Παιδιά: 2

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΑ. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ

ΑΝΟΙΑ. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΑ. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ Δ.Α. ΚΑΖΗΣ ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ 3Η ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΠΘ ΝΟΣ «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Άνοια Ύπνος Αποφρακτική άπνοια Ορισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Ασθενής με άνοια και καλή λειτουργικότητα

Ασθενής με άνοια και καλή λειτουργικότητα Μονάδα Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Alzheimer "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ασθενής με άνοια και καλή λειτουργικότητα Γιαλαουζίδης Μωυσής Ψυχολόγος Α.Π.Θ. Alzheimer Hellas 1 η επίσκεψη (28/8/2012) Άνδρας 70 ετών 6

Διαβάστε περισσότερα

ΉΠΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΜΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ. Αυδίκου Κωνσταντίνα Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc Ελεωνόρα Κυριαζοπούλου Νευρολόγος, MSc Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer

ΉΠΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΜΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ. Αυδίκου Κωνσταντίνα Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc Ελεωνόρα Κυριαζοπούλου Νευρολόγος, MSc Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer ΉΠΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΜΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ Αυδίκου Κωνσταντίνα Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc Ελεωνόρα Κυριαζοπούλου Νευρολόγος, MSc Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΝΟΗΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ Γιατί µιλάµε

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής στην Εφηβεία

Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής στην Εφηβεία Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής στην Εφηβεία Β. Α. Παπαγεωργίου MD, Med, Δρ. Α.Π.Θ. Παιδοψυχίατρος - TEACCH Consultant τ. Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής Οι Δ.Π.Τ. Δεν είναι απλώς αποκλίνουσες διατροφικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ Α/Η1Ν1 ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥΣ

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ Α/Η1Ν1 ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ Α/Η1Ν1 ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥΣ Ιούλιος 2009 Το παρόν έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ Φίλιππος Γουρζής

ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ Φίλιππος Γουρζής ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ Φίλιππος Γουρζής Απαρτιωμένη Διδασκαλία ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ Κλάδος της ψυχιατρικής που ασχολείται με την προαγωγή της ψυχικής υγείας των ηλικιωμένων την πρόληψη τη διάγνωση των ψυχικών διαταραχών

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Περιστατικού. Αυτοκτονικός Ιδεασμός και Κατάθλιψη στην Ήπια Νοητική Διαταραχή. Διαμαντίδου Αλεξάνδρα, Ψυχολόγος

Παρουσίαση Περιστατικού. Αυτοκτονικός Ιδεασμός και Κατάθλιψη στην Ήπια Νοητική Διαταραχή. Διαμαντίδου Αλεξάνδρα, Ψυχολόγος Παρουσίαση Περιστατικού Αυτοκτονικός Ιδεασμός και Κατάθλιψη στην Ήπια Νοητική Διαταραχή Διαμαντίδου Αλεξάνδρα, Ψυχολόγος Δημογραφικά Στοιχεία Ηλικία:65 ετών Εκπαίδευση: 6 έτη Επάγγελμα: Μοντελίστ Τόπος

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η κατάθλιψη;

Τι είναι η κατάθλιψη; Τι είναι η κατάθλιψη; Στην καθημερινή ζωή με τον όρο κατάθλιψη εννοούμε μια κατάσταση θλίψης και μελαγχολίας, αυτό συνήθως είναι παροδικό και μάλλον οφείλεται σε κάτι σχετικά ασήμαντο και επουσιώδες. Η

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακη διάγνωση Νευροεκφυλιστικων νοσημάτων. Χρυσούλα Νικολάου

Εργαστηριακη διάγνωση Νευροεκφυλιστικων νοσημάτων. Χρυσούλα Νικολάου Εργαστηριακη διάγνωση Νευροεκφυλιστικων νοσημάτων Χρυσούλα Νικολάου Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα Νοσολογικές οντότητες, συχνά κληρονομικής αρχής, με προσβολή συγκεκριμένων ανατομικών δομών του Ν.Σ, (επηρεάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Φ.Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια τον Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ Η Νόσος Alzheimerή γεροντική άνοια είναι µια χρόνια νευροεκφυλιστικήασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήµατος, που χαρακτηρίζεται στην ήπια µορφή της από σταδιακή απώλεια της µνήµης και περιορισµό

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.) Ψυχιατρική Περίθαλψη στο Σπίτι του Ασθενούς (Ψ.Π.Σ.Α.)

Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.) Ψυχιατρική Περίθαλψη στο Σπίτι του Ασθενούς (Ψ.Π.Σ.Α.) Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Π. ΥΠΕΥΘΥΝOI ΤΜΗΜΑΤΟΣ Ψ.Π.Σ.Α.: ΤΣΙΠΟΥΡΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΖΕΙΚΟΥ ΕΒΕΛΙΝΑ: ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Ψυχιατρική

Διαβάστε περισσότερα

Κατάθλιψη: ορισμός, συμπτώματα, αίτια, αντιμετώπιση, πρόληψη

Κατάθλιψη: ορισμός, συμπτώματα, αίτια, αντιμετώπιση, πρόληψη Εσπερινό ΕΠΑΛ Αγρινίου 26-01-2016 Κατάθλιψη: ορισμός, συμπτώματα, αίτια, αντιμετώπιση, πρόληψη Παλαιοδήμου Ε., ψυχολόγος Κέντρο Ημέρας για Παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές, Εταιρία Ψυχικής Υγείας Παιδιού

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΟΣ ALZHEIMER. της Σταυρούλας Β. Α1

ΝΟΣΟΣ ALZHEIMER. της Σταυρούλας Β. Α1 ΝΟΣΟΣ ALZHEIMER της Σταυρούλας Β. Α1 Σε αυτήν την εργασία θα μελετήσουμε τη νόσο του Alzheimer απαντώντας στα παρακάτω ερωτήματα: Τι είναι η νόσος του Alzheimer;...3 Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής της;...6

Διαβάστε περισσότερα

Ηλικιωμένοι στην Κοινότητα και το Ίδρυμα - στον Αστικό Ιστό και την Ύπαιθρο Συννοσηρότητα

Ηλικιωμένοι στην Κοινότητα και το Ίδρυμα - στον Αστικό Ιστό και την Ύπαιθρο Συννοσηρότητα Ηλικιωμένοι στην Κοινότητα και το Ίδρυμα - στον Αστικό Ιστό και την Ύπαιθρο Συννοσηρότητα Αγγελική Κυπράκη, Ιατρός Άνοια και συννοσηρότητα Η άνοια ορίζεται ως διαταραχή κατά την οποία παρατηρείται έκπτωση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΡΓΙΛΑ ΕΛΕΝΗ Απαρτιωμένη Διδασκαλία ΕΙΣΑΓΩΓΗ Διάγνωση: είναι η πολύπλοκη διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης μιας διαταραχής που γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο της συνείδησης

Επίπεδο της συνείδησης Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 20-25 Επίπεδο της συνείδησης Η µερική ή ολική απώλεια της συνείδησης του πάσχοντος είναι µια σοβαρή κατάσταση, κατά την οποία διαταράσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος Οδηγίες για εφαρμογή Επίλογος Θέματα για έρευνα Θέματα για συζήτηση... 32

Πρόλογος Οδηγίες για εφαρμογή Επίλογος Θέματα για έρευνα Θέματα για συζήτηση... 32 Περιεχόμενα Πρόλογος... 13 1. Άσκηση και ψυχική υγεία... 15 Εισαγωγή... 15 Η ψυχολογία της άσκησης... 16 Ψυχολογία της άσκησης και υγεία... 17 Άσκηση και ψυχική υγεία... 18 Το πρόβλημα της υποκινητικότητας...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, Γ.Ν.Π. «Π.. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΟΜEΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

Λέξεις ευρετηρίου: νόσος του Πάρκινσον, µείζων κατάθλιψη, δυσθυµία, διαταραχές διάθεσης, άνοια.

Λέξεις ευρετηρίου: νόσος του Πάρκινσον, µείζων κατάθλιψη, δυσθυµία, διαταραχές διάθεσης, άνοια. ιαταραχές της διάθεσης και άνοια σε παρκινσονικούς ασθενείς Ε. Πάλλης, 1 Ι. Πεδιαδίτης, 2 Ε. Καναβάκης, 3 Η. Πρασσάς 1 1 Νευρολογικό, 2 Παθολογικό, 3 ΨυχιατρικόΤµήµα Βενιζελείου Περιφερειακού Γενικού Νοσοκοµείου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ( CRYSTAL ICE) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΘΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ( CRYSTAL ICE) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΘΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ( CRYSTAL ICE) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η μεθαμφεταμίνη είναι συνθετική ουσία και αποτελεί εξέλιξη μιας προγενέστερης ουσίας, της αμφεταμίνης. Για πρώτη φορά

Διαβάστε περισσότερα

Προ-άνοια ΝΟΣΟΣ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

Προ-άνοια ΝΟΣΟΣ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Είναι μια ασθένεια μη θεραπεύσιμη, εκφυλιστική και θανατηφόρα, η οποία περιγράφηκε αρχικά από το Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλοϊσιο Αλτσχάιμερ

Διαβάστε περισσότερα

Επικινδυνότητακαι. και Ψυχικές ιαταραχές. Α. ουζένης Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατροδικαστικής Αθηνών Β Ψυχιατρική Κλινική, Αττικο Νοσοκοµείο

Επικινδυνότητακαι. και Ψυχικές ιαταραχές. Α. ουζένης Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατροδικαστικής Αθηνών Β Ψυχιατρική Κλινική, Αττικο Νοσοκοµείο Επικινδυνότητακαι και Ψυχικές ιαταραχές Α. ουζένης Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατροδικαστικής Ιατρική Σχολή Παν/µιου Αθηνών Β Ψυχιατρική Κλινική, Αττικο Νοσοκοµείο Ποιόςείναι είναιεπικίνδυνος; Κοινωνικοδηµογραφικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: Πορεία, Πρόγνωση και Θεραπεία. Φίλιππος Γουρζής Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: Πορεία, Πρόγνωση και Θεραπεία. Φίλιππος Γουρζής Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: Πορεία, Πρόγνωση και Θεραπεία Φίλιππος Γουρζής Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών Πορεία, Πρόγνωση Η πορεία είναι κρίσιμος παράγοντας για την εκτίμηση των κοινωνικών συνεπειών, του κόστους,

Διαβάστε περισσότερα

Φλεγμονωδης πολυσυστηματικη αυτόάνοση νοσος που αφορα συχνοτερα νεες γυναικες αναπαραγωγικης ηλικιας.

Φλεγμονωδης πολυσυστηματικη αυτόάνοση νοσος που αφορα συχνοτερα νεες γυναικες αναπαραγωγικης ηλικιας. Φλεγμονωδης πολυσυστηματικη αυτόάνοση νοσος που αφορα συχνοτερα νεες γυναικες αναπαραγωγικης ηλικιας. Ηλίας Κουρής - Ρευματολόγος Η κλινική εικόνα της πάθησης περιλαμβάνει την παρουσια γενικων συμπτωματων

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΟΣ PARKINSON : ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΩΝ

ΝΟΣΟΣ PARKINSON : ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΩΝ ΝΟΣΟΣ PARKINSON : ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΩΝ Η νόσος του Parkinson είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη, εκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ

ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ Νευροψυχολογική αξιολόγηση των νοητικά υστερούντων ατόμων στην Τρίτη Ηλικία - Αποτελέσματα παρούσας μελέτης Α. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Ε. ΛΥΚΟΥ, ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Ι. ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες και καρδιαγγειακά νοσήματα. Κ. Γαργάνη, Δ. Παπαδοπούλου, Κ. Καραγιαννάκη: Αιμοδυναμικό Εργαστήριο «ΓΝ Γ.

Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες και καρδιαγγειακά νοσήματα. Κ. Γαργάνη, Δ. Παπαδοπούλου, Κ. Καραγιαννάκη: Αιμοδυναμικό Εργαστήριο «ΓΝ Γ. Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες και καρδιαγγειακά νοσήματα Κ. Γαργάνη, Δ. Παπαδοπούλου, Κ. Καραγιαννάκη: Αιμοδυναμικό Εργαστήριο «ΓΝ Γ. Παπανικολάου» Η καρδιά αποτελεί το κέντρο της νόησης και των συναισθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Βιολογίας Α' Λυκείου με θέμα: Μάριος Μ., Α'2. Νόσος του Πάρκινσον

Εργασία Βιολογίας Α' Λυκείου με θέμα: Μάριος Μ., Α'2. Νόσος του Πάρκινσον Εργασία Βιολογίας Α' Λυκείου με θέμα: Μάριος Μ., Α'2 Νόσος του Πάρκινσον Τρόπος αντιμετώπισης νόσου Πάρκινσον. Η νόσος του Πάρκινσον (Parkinson) είναι νευροεκφυλιστική ασθένεια της μέλαινας ουσίας με συχνότητα

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ALZHEIMER ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ» Μ. ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ, Κ. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ, Α. ΜΑΓΓΊΤΑ, Π. ΚΟΥΤΟΝΙΑΣ, Α.

«ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ALZHEIMER ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ» Μ. ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ, Κ. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ, Α. ΜΑΓΓΊΤΑ, Π. ΚΟΥΤΟΝΙΑΣ, Α. «ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ALZHEIMER ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ» Μ. ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ, Κ. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ, Α. ΜΑΓΓΊΤΑ, Π. ΚΟΥΤΟΝΙΑΣ, Α. ΛΙΑΠΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 02/02/2017 ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΟΙΑΣ Νόσος του εγκεφάλου, που χαρακτηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτησιογόνες ουσίες

Εξαρτησιογόνες ουσίες Ναρκωτικά Ναρκωτικά-Εξάρτηση Ο όρος ναρκωτικά χρησιµοποιείται για να χαρακτηρίσει όλες τις τοξικές ψυχοτρόπες ουσίες που διακινούνται παρανόµως και προκαλούν σοβαρή διαστρέβλωση της προσωπικότητας του

Διαβάστε περισσότερα

Συµµόρφωση στη φαρµακευτική αγωγή. Ευαγγελία Χαρέλα Νοσηλεύτρια MSc Β ΚΚ Ιπποκράτειο Θεσ/νικης

Συµµόρφωση στη φαρµακευτική αγωγή. Ευαγγελία Χαρέλα Νοσηλεύτρια MSc Β ΚΚ Ιπποκράτειο Θεσ/νικης Συµµόρφωση στη φαρµακευτική αγωγή Ευαγγελία Χαρέλα Νοσηλεύτρια MSc Β ΚΚ Ιπποκράτειο Θεσ/νικης Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί ένα σύνδροµο µε ζοφερή πρόγνωση :! ΝΥΗΑ Ι-ΙΙ: 2-5% θνητότητα ανά έτος! ΝΥΗΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΡΑΒΙΔΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Τ.Ε ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Γ.Ν.ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΧΑΝΔΟΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Τ.Ε ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Γ.Ν.ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΧΝΟΥΔΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα από τα συχνότερα νοσήματα των ανδρών στην σημερινή εποχή.σε νεαρότερες ηλικίες το 30% οφείλεται σε οργανικές αιτίες και το 70 % σε ψυχολογικά αίτια

Διαβάστε περισσότερα

Διπολική διαταραχή μανιοκατάθλιψη,

Διπολική διαταραχή μανιοκατάθλιψη, ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Ο όρος ψυχική διαταραχή περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων που έχουν σχέση με την ψυχική κατάσταση και την συμπεριφορά ενός ατόμου. Οι διάφορες ψυχικές διαταραχές εκδηλώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΜΠΤΗ 2/5/ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ

ΠΕΜΠΤΗ 2/5/ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΕΜΠΤΗ 2/5/2019 8.30 9.30 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΓΓΡΑΦΕΣ 9.30 11.00 11.00 11.45 Ι. Νηματούδης Χ. Τουλούμης Χ. Τουλούμης Ι. Νηματούδης Θ. Μουγιάκος Ομιλητής P. Haddad Αυτοκτονία και ψυχοπαθολογία: Διαχωρισμός ιδεασμού

Διαβάστε περισσότερα

Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3

Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3 Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3 Για χρόνια, οι καταναλωτές µαθαίνουν για τα οφέλη της µείωσης των καρδιαγγειακών παθήσεων µε τη λήψη ωµέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτή η άποψη έχει επικρατήσει,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΝΟΣΟΣ ALZHEIMER σήμερα

Η ΝΟΣΟΣ ALZHEIMER σήμερα ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210 317160-3 Το παρόν τεύχος επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα της ΚΛΙΜΑΚΑ Σύνταξη Αρχειοθέτηση Αφρ. Στελούδη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η νοσος 1 Alzheimer σήμερα Αρχικά στάδια 2 της νόσου Οφέλη από την 3 έγκαιρη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΠΟ ΨΥΧΩΣΙΚΟ ΑΣΘΕΝΗ. Επιµέλεια:Τσακανίκα Μαρία Καρυπίδου Ελίνα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΠΟ ΨΥΧΩΣΙΚΟ ΑΣΘΕΝΗ. Επιµέλεια:Τσακανίκα Μαρία Καρυπίδου Ελίνα ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΠΟ ΨΥΧΩΣΙΚΟ ΑΣΘΕΝΗ Επιµέλεια:Τσακανίκα Μαρία Καρυπίδου Ελίνα ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΝΟΣΟΣ Ψυχική Υγεία είναι η αρµονική λειτουργία της ψυχοσωµατικής ενότητας της

Διαβάστε περισσότερα

Υποκειμενική Νοητική Διαταραχή: Νεώτερα Δεδομένα και Μελλοντικός Σχεδιασμός Έρευνας

Υποκειμενική Νοητική Διαταραχή: Νεώτερα Δεδομένα και Μελλοντικός Σχεδιασμός Έρευνας Υποκειμενική Νοητική Διαταραχή: Νεώτερα Δεδομένα και Μελλοντικός Σχεδιασμός Έρευνας Λαζάρου Ιουλιέττα, Tσολάκη Μάγδα, Κομπατσιάρης Ιωάννης Ψυχολόγος- Ερευνήτρια 1. EKETA- ΙΠΤΗΛ 2. Γ ΝΡΛ Γ.Ν. «Γ. Παπανικολάου»,

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Τυλιγάδα Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρµακολογίας ΚΤ 2008. Αντικαταθλιπτικά

Κατερίνα Τυλιγάδα Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρµακολογίας ΚΤ 2008. Αντικαταθλιπτικά Κατερίνα Τυλιγάδα Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρµακολογίας ΚΤ 2008 Αντικαταθλιπτικά ΚΤ 2008 Vincent van Gogh, 1890 ιαταραχές σε Συναίσθηµα Όρεξη Ύπνο Ενεργητικότητα lipido Μονοπολική Μείζων κατάθλιψη θλίψη -

Διαβάστε περισσότερα

Διαχειρίζομαι το στρες, απολαμβάνω τη ζωή!!! Πίζγα Ασπασία, Ψυχολόγος MSc Διαχείριση του Στρες & Προαγωγή Υγείας

Διαχειρίζομαι το στρες, απολαμβάνω τη ζωή!!! Πίζγα Ασπασία, Ψυχολόγος MSc Διαχείριση του Στρες & Προαγωγή Υγείας Διαχειρίζομαι το στρες, απολαμβάνω τη ζωή!!! Πίζγα Ασπασία, Ψυχολόγος MSc Διαχείριση του Στρες & Προαγωγή Υγείας Ας ξεκινήσουμε με ένα σύντομο τεστ Για κάθε δήλωση που συμφωνείτε προσθέτετε 1 βαθμό. 1.

Διαβάστε περισσότερα

Τερζή Κατερίνα ΔΤΗΝ ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ

Τερζή Κατερίνα ΔΤΗΝ ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ Τερζή Κατερίνα ΔΤΗΝ ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Δεν έχω (προσωπικά ή ως μέλος εργασιακής/ερευνητικής ομάδας) ή μέλος της οικογένειάς μου οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλου είδους όφελος από

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η προοδευτική, μη αναστρέψιμη μείωση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία προκαλείται από βλάβη του νεφρού ποικίλης αιτιολογίας. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ νεφρά νεφρών Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένα από τα δύο κύρια αίτια χρόνιας νεφρικής νόσου παγκοσμίως (το άλλο είναι ο διαβήτης). Επίσης, τα νεφρά έχουν βασικό ρόλο στη

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχοπαθολογία ασθενών σε Κέντρο αποκατάστασης

Η Ψυχοπαθολογία ασθενών σε Κέντρο αποκατάστασης Πτυχιακή Εργασία 2013 ΘΕΜΑ : Η Ψυχοπαθολογία ασθενών σε Κέντρο αποκατάστασης Φοιτήτρια : Καψαλάκη Άρτεμη Επόπτης καθηγητής : Περιτογιάννης Βάιος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ : Βιβλιογραφικό μέρος Κέντρο αποκατάστασης Ψυχοπαθολογία

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου Από την αρχαία Ελλάδα στη σύγχρονη εποχή, ο αθλητισμός και τα φαινόμενα της βίας και του ντόπινγκ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου Από την αρχαία Ελλάδα στη σύγχρονη εποχή, ο αθλητισμός και τα φαινόμενα της βίας και του ντόπινγκ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου Σχολικό έτος: 2013-2014 Από την αρχαία Ελλάδα στη σύγχρονη εποχή, ο αθλητισμός και τα φαινόμενα της βίας και του ντόπινγκ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ Γιώργος Γιαννακόπουλος, Ειδ. Παιδοψυχίατρος Στρογγυλό Τραπέζι: «Οι διάφορες διαστάσεις της Διασυνδετικής-

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ψυχική Υγεία της Αναπαραγωγής

Εισαγωγή στην Ψυχική Υγεία της Αναπαραγωγής Εισαγωγή στην Ψυχική Υγεία της Αναπαραγωγής Γιάννης Ζέρβας Π.Μ.Σ. «Έρευνα στη Γυναικεία Αναπαραγωγή» Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Τμήμα Μαιευτικής Τ.Ε.Ι. Αθηνών Outline Προεμμηνορυσιακή Δυσφορική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ Ευάγγελος Γρινάκης Ψυχίατρος Αλκοολογικό Ιατρείο ΠαΓΝΗ Ιανουάριος 2018 Οι επιπτώσεις του αλκοόλ διακρίνονται σε Συνέπειες της τοξίκωσης, του μεθυσιού

Διαβάστε περισσότερα

Απαρτιωμένη Διδασκαλία

Απαρτιωμένη Διδασκαλία Απαρτιωμένη Διδασκαλία ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ψυχιατρική συνέντευξη αποτελεί θεμελιώδη διαδικασία στην άσκηση της Ψυχιατρικής. Κατά τη διάρκειά της οικοδομείται η θεραπευτική σχέση ιατρού-ασθενούς, η οποία οδηγεί

Διαβάστε περισσότερα

ΉΠΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΜΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ. Αυδίκου Κωνσταντίνα Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc Ελεωνόρα Κυριαζοπούλου Νευρολόγος, MSc Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer

ΉΠΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΜΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ. Αυδίκου Κωνσταντίνα Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc Ελεωνόρα Κυριαζοπούλου Νευρολόγος, MSc Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer ΉΠΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΜΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ Αυδίκου Κωνσταντίνα Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc Ελεωνόρα Κυριαζοπούλου Νευρολόγος, MSc Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer ΠΡΟΦΙΛ ΑΣΘΕΝΟΥΣ γυναίκα 62 ετών εκπαίδευση: 6 έτη ιδιωτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ Αυτές οι μεταβολές στη ΠΧΠ και το φύλλο οδηγιών χρήσης θα είναι εν ισχύ κατά την έκδοση της Κοινοτικής

Διαβάστε περισσότερα

Dr ΣΑΡΡΗΣ Ι. - αµ. επ. καθηγ. ΑΒΡΑΜΙ ΗΣ Α. ενδοκρινολόγοι. gr

Dr ΣΑΡΡΗΣ Ι. - αµ. επ. καθηγ. ΑΒΡΑΜΙ ΗΣ Α. ενδοκρινολόγοι.  gr Dr ΣΑΡΡΗΣ Ι. - αµ. επ. καθηγ. ΑΒΡΑΜΙ ΗΣ Α. ενδοκρινολόγοι ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κατά τη διάρκεια υποσιτισµού ή βαριάς µη θυρεοειδικής νόσου, παρατηρούνται µεταβολές των επιπέδων των θυρεοειδικών ορµονών στο αίµα, που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΚΚΑ. Nευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών ALZHEIMER

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΚΚΑ. Nευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών ALZHEIMER ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΚΚΑ Nευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών ALZHEIMER ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Μαρία Σκώκου Απαρτιωμένη Διδασκαλία ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ DSM-IV: Ντελίριο, άνοια, αμνησιακές και άλλες γνωστικές και ψυχικές διαταραχές που οφείλονται σε σωματική νόσο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΙΑΓΝΩΣΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΙΑΓΝΩΣΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΙΑΓΝΩΣΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center ακολουθώντας σύγχρονες διεθνείς πρακτικές στην παροχή υπηρεσιών υγείας προχώρησε στη δηµιουργία του Κέντρου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗ ΙΑΓΝΩΣΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΝΟΗΤΙΚΩΝ ΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗ ΙΑΓΝΩΣΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΝΟΗΤΙΚΩΝ ΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗ ΙΑΓΝΩΣΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΝΟΗΤΙΚΩΝ ΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Η αύξηση του προσδόκιµου επιβίωσης έχει ως αποτέλεσµα και την αύξηση των νευροεκφυλιστικών νοσηµάτων,

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια 5 ο Συμπόσιο Νοσηλευτικής Ογκολογίας "Οι Ψυχολογικές Επιπτώσεις στον Ογκολογικό Ασθενή και ο Πολυδιάστατος Ρόλος της Συμβουλευτικής στην Αντιμετώπισής τους" Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική

Διαβάστε περισσότερα

Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία

Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η σωματική δραστηριότητα ωφελεί το σώμα, για παράδειγμα διατηρεί την καρδιά υγιή, βελτιώνει την αντοχή των οστών και την λειτουργικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ. Ευανθία Σούμπαση. Απαρτιωμένη Διδασκαλία

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ. Ευανθία Σούμπαση. Απαρτιωμένη Διδασκαλία Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ Ευανθία Σούμπαση Απαρτιωμένη Διδασκαλία ΠΕΔΙΟ ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Η επιστήμη που ασχολείται με τον προσδιορισμό της λειτουργικής κατάστασης του εγκεφάλου

Διαβάστε περισσότερα

Dr ΚΟΥΝΤΗ-ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ Ψυχολόγος

Dr ΚΟΥΝΤΗ-ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ Ψυχολόγος Dr ΚΟΥΝΤΗ-ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ Ψυχολόγος Η προσωπικότητα του εξεταζόμενου Οι συναισθηματικές αντιδράσεις του Τα σχόλια του εξεταστή Τα σχόλια του οικογενειακού περιβάλλοντος Ατυχή στρεσσογόνα γεγονότα

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές μνήμης και οικονομικό κόστος ψυχικής υγείας

Διαταραχές μνήμης και οικονομικό κόστος ψυχικής υγείας Διαταραχές μνήμης και οικονομικό κόστος ψυχικής υγείας Τ ό λ ι ο ς Ά γ γ ε λ ο ς M S c Κ ο υ σ ε ν ί δ η ς Δ η μ ή τ ρ ι ο ς P h D Π ό π τ σ η Ε λ έ ν η M S c Τ σ ο λ ά κ η Μ ά γ δ α M D, P h D Alzheimer

Διαβάστε περισσότερα

Η πρόκληση ευχάριστων αναμνήσεων ως θεραπευτικό μέσο για την άνοια. Μελέτη ενός έτους

Η πρόκληση ευχάριστων αναμνήσεων ως θεραπευτικό μέσο για την άνοια. Μελέτη ενός έτους Η πρόκληση ευχάριστων αναμνήσεων ως θεραπευτικό μέσο για την άνοια. Μελέτη ενός έτους Διαμαντίδου Αλεξάνδρα3, Λαζάρου Ιουλιέττα1, Γιαλαουζίδης Μωυσής3, Κουντή Φωτεινή3, Τσολάκη Μάγδα2 1Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ

Διαβάστε περισσότερα

Χατζηκωνσταντίνου Θωμάς, ειδικευόμενος Παθολογίας Παθολογική κλινική Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ)

Χατζηκωνσταντίνου Θωμάς, ειδικευόμενος Παθολογίας Παθολογική κλινική Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) ΙΑΤΡΕΙΟ-ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ; ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΝΟΣΟΣ Χατζηκωνσταντίνου Θωμάς, ειδικευόμενος Παθολογίας Παθολογική κλινική Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ένα οµαδικό πρόγραµµα παρέµβασης για τη διαχείριση του στρες σε µετεφηβικό-φοιτητικό πληθυσµό

Ένα οµαδικό πρόγραµµα παρέµβασης για τη διαχείριση του στρες σε µετεφηβικό-φοιτητικό πληθυσµό Ευάγγελος Χ. Καραδήµας & Αναστασία Καλαντζή-Αζίζι Τοµέας Ψυχολογίας, Πανεπιστήµιο Αθηνών Ένα οµαδικό παρέµβασης για τη διαχείριση του στρες σε µετεφηβικό-φοιτητικό πληθυσµό Παρουσίαση στη ιηµερίδα του

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση, υγεία και χρόνιες παθήσεις

Άσκηση, υγεία και χρόνιες παθήσεις Συμμαχία για την υγεία - Άσκηση Άσκηση, υγεία και χρόνιες παθήσεις Συγγραφική ομάδα: Δίπλα Κωνσταντίνα, Ph.D., Λέκτορας, ΤΕΦΑΑ Σερρών ΑΠΘ Καρατράντου Κωνσταντίνα, MSc, Διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ - ΠΘ Ιπποκράτης

Διαβάστε περισσότερα

Η Επιβάρυνση των Ασθενών με Καρκίνο και των οικογενειών τους από τις Αυτοσχέδιες Συνεισφορές στα Προβλήματα Ψυχικής Υγείας τους

Η Επιβάρυνση των Ασθενών με Καρκίνο και των οικογενειών τους από τις Αυτοσχέδιες Συνεισφορές στα Προβλήματα Ψυχικής Υγείας τους Η Επιβάρυνση των Ασθενών με Καρκίνο και των οικογενειών τους από τις Αυτοσχέδιες Συνεισφορές στα Προβλήματα Ψυχικής Υγείας τους Ψυχιατρική και Καρκίνος -Πλούσια Ψυχοσωματική παράδοση στον Καρκίνο -Ψυχοθεραπευτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Γνώσεις, στάσεις και ποιότητα ζωής σε ασθενείς με λέμφωμα Οι ασθενείς που πάσχουν από λέμφωμα στην Ελλάδα εμφανίζονται ελλιπώς ενημερωμένοι σχετικά με ζητήματα που αφορούν στην

Διαβάστε περισσότερα

Ο καλόςύπνος μαζίμετησωστή διατροφή και την άσκηση είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της υγείας

Ο καλόςύπνος μαζίμετησωστή διατροφή και την άσκηση είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της υγείας Ο καλόςύπνος μαζίμετησωστή διατροφή και την άσκηση είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της υγείας εγρήγορση Στάδιο ύπνου ώρες H AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚH ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ Υπνικοί κύκλοι διάρκειας 90 λεπτών Υπνοςμη-REM Στάδιο1-στάδιο4

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΙΙ

ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΙΙ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΙΙ Παραληρητική ιαταραχή Παραληρητικές ιδέες όχι παράδοξες ή αλλόκοτες (όπως στη Σχιζοφρένεια), αλλά ευλογοφανείς. Οι ακουστικές ή οπτικές ψευδαισθήσεις, αν υπάρχουν,

Διαβάστε περισσότερα

Νόσος του Αλτσχάιμερ και Σωματική Άσκηση. ~Φωτεινή Λέρα~ ~ΤΕΦΑΑ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης~

Νόσος του Αλτσχάιμερ και Σωματική Άσκηση. ~Φωτεινή Λέρα~ ~ΤΕΦΑΑ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης~ Νόσος του Αλτσχάιμερ και Σωματική Άσκηση ~Φωτεινή Λέρα~ ~ΤΕΦΑΑ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης~ Νόσος του Αλτσχάιμερ Είναι μία αργή, θανατηφόρος ασθένεια του εγκεφάλου η οποία αποτελεί και τη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της ΜΕΘ στη δωρεά οργάνων

Ο ρόλος της ΜΕΘ στη δωρεά οργάνων Ο ρόλος της ΜΕΘ στη δωρεά οργάνων Ανδρέας Π. Καραμπίνης Διευθυντής ΜΕΘ Π.Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» μεταμόσχευση ιστών και οργάνων αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της σύγχρονης ιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΩΝ ΚΑΙ ΗΜΙΚΡΑΝΙΩΝ

ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΩΝ ΚΑΙ ΗΜΙΚΡΑΝΙΩΝ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΩΝ ΚΑΙ ΗΜΙΚΡΑΝΙΩΝ Σηµαντικό ποσοστό Ελλήνων ταλαιπωρείται σήµερα από χρόνιες κεφαλαλγίες (δηλαδή χρόνιους πονοκεφάλους) και ηµικρανίες,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ Ελένη Γεωργίλα Απαρτιωμένη Διδασκαλία Οι διαταραχές που σχετίζονται με τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, θεωρούνται διεθνώς ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά

Διαβάστε περισσότερα

Όσαπαίρνειοάνεµος: Τοµυστήριοτης άνοιας

Όσαπαίρνειοάνεµος: Τοµυστήριοτης άνοιας Όσαπαίρνειοάνεµος: Τοµυστήριοτης άνοιας ΚωνσταντίνοςΧρήστος αουλτζής, Υπ. ιδ., MSc, BA ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΟΥΛΤΖΗΣ, PHDC, MSC, BA 1/ 25 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΟΥΛΤΖΗΣ, PHDC, MSC, BA 2/ 25 Άνοια Προοδευτική

Διαβάστε περισσότερα