4. Δημιουργείστε και Διαχειριστείτε τα Οικονομικά. Έκδοση των φοιτητών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "4. Δημιουργείστε και Διαχειριστείτε τα Οικονομικά. Έκδοση των φοιτητών"

Transcript

1 4. Δημιουργείστε και Διαχειριστείτε τα Έκδοση των φοιτητών

2 Εισαγωγή 1. Παραγωγή Οικονομικών 2. Οικονομικές προβλέψεις 3. Βασικοί παράγοντες επιτυχίας και Συχνές Παγίδες 4. Στρατηγικές για την αύξηση της χρηματοδότησης Επανάληψη ενότητας Ερωτήσεις Αυτοαξιολόγησης Εάν η επιχειρηματικότητα ορίζεται ως η αμείλικτη επιδίωξη της μιας ευκαιρίας, τα οικονομικά ορίζονται ως η μελέτη της παραγωγής και η κατανομή των μετρητών και ο κίνδυνος για τη δημιουργία αξίας για την επιχείρηση, τότε η επιχειρηματική χρηματοδότηση αναφέρεται στη δημιουργία και τη διαχείριση των μετρητών και των κινδύνων, προκειμένου να δημιουργήσετε αξία στην αμείλικτη επιδίωξη των ευκαιριών. Για να το θέσουμε απλά, τα οικονομικά είναι διαχείριση. Τα οικονομικά είναι ο τρόπος να σκεφτείτε για μετρητά, κίνδυνο και αξία. Βοηθά να δείτε τα προβλήματα από τις προοπτικές που επικεντρώνονται στη δημιουργία αξίας. Όταν το βλέπεις με βάση τις οικονομικές προοπτικές, κάποιες αποφάσεις θα αποδειχθεί ότι είναι παράλογες ή ανέφικτες και έτσι θα πρέπει να εγκαταλειφθούν. Αυτή η ενότητα επικεντρώνεται στο σημαντικό θέμα της δημιουργίας οικονομικών πόρων και της διαχείρισης αυτών των πόρων. Μελετά πηγές προσωπικής χρηματοδότησης, που όλες είναι κοινές στις νεοσύστατες εταιρείες. Αυτοί οι πόροι συμπεριλαμβάνουν τον επιχειρηματία που χρησιμοποιεί τα προσωπικά του/της εισοδήματα με τις δικές του προσπάθειες και δανειζόμενος από φίλους και την οικογένεια. Η ενότητα αντιμετωπίζει επίσης κοινές αιτίες τόσο της χρηματοδότησης ιδίων κεφαλαίων όσο και τη χρηματοδότηση του χρέους δηλαδή το επιχειρηματικό κεφάλαιο, τις αρχικές δημόσιες προσφορές, τους νέους επιχειρηματίες, τις εμπορικές τράπεζες και τα εγγυημένα δάνεια. Η ενότητα ασχολείται επίσης με έννοιες όπως οικονομικές προβλέψεις και τη δημιουργία οικονομικών καταστάσεων. Προσδιορίζει και συζητά βασικούς παράγοντες επιτυχίας και κοινές παγίδες. Η ενότητα ολοκληρώνεται με τον προσδιορισμό στρατηγικών για την αύξηση της χρηματοδότησης, και η συζήτηση εν συντομία την έννοια της γήπεδο ασανσέρ. Μαθησιακοί στόχοι της ενότητας Όταν έχετε ολοκληρώσει με επιτυχία αυτή την ενότητα θα είστε σε θέση να: Εξηγήσετε γιατί τα περισσότερα επιχειρηματικά σχέδια πρέπει να συγκεντρώσει τα χρήματα σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της πρώιμης ζωής τους Να εντοπίσετε τις προσωπικές πηγές χρηματοδότησης, τα ίδια κεφάλαια και τα δανειακά κεφάλαια που απευθύνονται σε επιχειρηματίες Να παρουσιάσουν και να συζητήσουν την έννοια των οικονομικών προβλέψεων και των οικονομικών καταστάσεων Να προσδιορίσουν τους κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας και τα τυπικά προβλήματα που συνδέονται με τα οικονομικά σχέδια Να περιγράψουν μια κοινή στρατηγική που χρησιμοποιείται από τους επιχειρηματίες για να δημιουργήσουν τη χρηματοδότηση, ονομάζεται «elevator peach»

3 1. Παραγωγή Οικονομικών Πριν ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας σχετικά με τη δημιουργία οικονομικών, είναι επιτακτική ανάγκη να δηλώσουμε ότι τα μετρητά είναι ο πιο σημαντικός οικονομικός πόρος. Περισσότερα μετρητά είναι πάντα καλύτερα από λιγότερα χρήματα και χρήματα στο χέρι είναι καλύτερο από τα μετρητά που αναμένεται να έρθουν. Είναι πάντα καλύτερο να επικεντρώνεται στην ταμειακή ροή (δηλαδή το ποσό των μετρητών που έρχονται και χρησιμοποιούνται από την επιχείρηση κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου), σε αντίθεση με την κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων χρήσεως (δηλαδή τα έσοδα που μια εταιρεία λαμβάνει από την πώληση των προϊόντων μείον τα τιμολόγια και τα έξοδα). Επιπλέον, πρέπει να δοθεί προσοχή στη δυναμική εικόνα των ταμειακών ροών (π.χ. κύκλους σε μετρητά, την εποχικότητα και σημειώστε επενδύσεις που σήμερα είναι ευκαιρίες ανάπτυξης του αύριο). "Με λίγα λόγια, τη διαχείριση των μετρητών είναι κρίσιμη, έτσι δεν πρέπει ποτέ να ξεμείνετε από μετρητά." Παρόλα αυτά, οι περισσότερες εταιρείες, από καιρό σε καιρό, θα πρέπει να δημιουργούν χρηματοδότηση, προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως η δημιουργία της επιχείρησης, να ξεκινήσει ένα νέο προϊόν, την ανανέωση του εξοπλισμού, ενδεχόμενη διεθνή επέκταση, κλπ. Οι τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις πρέπει να συγκεντρώσουν τα χρήματα κατά τη διάρκεια της πρώιμης ζωής τους είναι: Προκλήσεις ταμειακών ροών Η επιχείρηση πρέπει να πληρώσει τους υπαλλήλους της και την αγορά εξοπλισμού και την καταγραφή προϊόντων για να μπορέσει να δημιουργήσει κάποια μετρητά από τις πωλήσεις. Επενδύσεις μετρητών Μια μικρή επιχείρηση συνήθως δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράζουν χώρους, κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό από την αρχή. Βραχυπρόθεσμοι κύκλοι τεχνολογικής ανάπτυξης Ορισμένες τεχνολογίες και προϊόντα είναι υπό ανάπτυξη για χρόνια προτού να αποφέρουν κάποιο εισόδημα. Οι αρχικές δαπάνες που συνδέονται με την ανάπτυξη συχνά υπερβαίνουν την ικανότητα της επιχείρησης να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητες αυτές με δικούς της πόρους.

4 "Υπάρχουν πολλές επιλογές διαθέσιμες στους επιχειρηματίες για να δημιουργήσουν χρηματοδότηση. Τρεις βασικές επιλογές περιλαμβάνουν (α) προσωπική χρηματοδότηση (β) χρηματοδότηση μετοχικού κεφαλαίου και (γ) τη χρηματοδότηση του χρέους. " Οι παρακάτω ενότητες συζητούν αυτά με περισσότερες λεπτομέρειες. 1.1 Πηγές προσωπικής χρηματοδότησης Οι τρεις κύριοι τρόποι που οι επιχειρηματίες δημιουργούν προσωπική χρηματοδότηση είναι α) προσωπικές αποταμιεύσεις β) φίλοι και οικογένεια και γ) bootstrapping Προσωπικές αποταμιεύσεις: Σε γενικές γραμμές, οι ιδρυτές της εταιρείας δημιουργούν τα χρήματα σπόρους που παίρνει μια επιχείρηση από το έδαφος με τη χρήση των προσωπικών αποταμιεύσεων, των στεγαστικών δάνειων, των πιστωτικών καρτών και των ασφαλιστήριων συμβολαίων ζωής. Φίλοι και οικογένεια: Οι φίλοι και η οικογένεια είναι η δεύτερη πηγή πόρων για αρκετές νέες επιχειρήσεις. Αυτή η μορφή συνεισφοράς έρχεται συχνά ως δάνειο, επένδυση ή δώρο. Bootstrapping: Μια άλλη πηγή των χρημάτων σπόρων για νέες επιχειρηματικές αναφέρεται ως bootstrapping. Bootstrapping είναι η χρήση της δημιουργικότητας, εφευρετικότητας και κάθε δυνατού μέσου για να αποκτήσει μια επιχείρηση πόρους, εκτός από δανεισμό χρημάτων ή την άντληση κεφαλαίων από τις παραδοσιακές πηγές.

5 1.2 Πηγές χρηματοδότησης μετοχικού κεφαλαίου Οι πηγές χρηματοδότησης ιδίων κεφαλαίων ουσιαστικά αποτελούνται από (α) επιχειρηματικά κεφάλαια (β) business angels (γ) την αρχική δημόσια προσφορά και (δ) crowdfunding (=η πρακτική του να χρηματοδοτείς μια επιχείρηση μαζεύοντας μικρά ποσά χρημάτων από μεγάλο αριθμό ανθρώπων, συνήθως μέσω internet) Επιχειρηματικά κεφάλαια Τα επιχειρηματικά κεφάλαια, που συχνά αποκαλoύνται κεφάλαια κινδύνου, αναφέρονται σε χρήματα που παρέχονται από επενδυτές για την εκκίνηση επιχειρήσεων και των μικρών επιχειρήσεων που θεωρούνται ότι διαθέτουν μακροπρόθεσμο δυναμικό ανάπτυξης. Χρησιμοποιούνται από χρηματοδότες για τη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων με τη λήψη μετοχών ή μερίδιο στην επιχείρηση. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων. Σε αντίθεση με έναν τραπεζίτη που ψάχνει για τις εγγυήσεις, ο επενδυτής επιχειρηματικού κεφαλαίου γίνεται ενεργός εταίρος της επιχείρησης και μοιράζεται τους κινδύνους της επιχείρησης. Τα επιχειρηματικά κεφάλαια περιλαμβάνουν ένα υψηλό επίπεδο κινδύνου για τον επενδυτή, αλλά έχουν τη δυνατότητα για άνω του μέσου όρου αποδόσεις. Business angels Business angel είναι ένα άτομο που επενδύει σε μια εταιρεία με καινοτόμο δυναμικό. Ένας τυπικός business angel θα μπορούσε να είναι ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας ή ανώτερο διευθυντικό στέλεχος που είναι σε θέση να επενδύσει μεταξύ και ετησίως, ή ένας επιχειρηματίας ο οποίος έχει πουλήσει μια εταιρεία και ο οποίος μπορεί να επενδύσει ποσά μεταξύ και Ένας business angel παρέχει επίσης τις δεξιότητες, την εμπειρία, τα δίκτυα των σχέσεων καθώς και το χρόνο του. Αρχικές δημόσιες προσφορές Η αρχική δημόσια εγγραφή (initial public offer) (IPO) είναι η πρώτη προσφορά της εταιρείας για την πώληση μετοχών στο κοινό. Πρόκειται για μια οικονομική συναλλαγή που πραγματοποιείται τόσο από εταιρεία μεσιτείας όσο και από διάφορους άλλους, όπως τραπεζίτες, ελεγκτές και δικηγόρους, επιτρέποντας την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο. Τα IPO s χρησιμοποιούνται για την απόκτηση νέων κεφαλαίων, να μειώσουν το κόστος του κεφαλαίου, ή για την παροχή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων. Η συμμετοχή σε ένα IPO μπορεί να είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και απαιτεί καλή γνώση της διαδικασίας και των διαδικασιών.

6 Crowdfunding Crowdfunding είναι η χρήση μικρών ποσοτήτων κεφαλαίων από ένα μεγάλο αριθμό ατόμων για να χρηματοδοτηθεί ένα επιχειρηματικό εγχείρημα. Αντί για τη συλλογή των επενδύσεων από μία πηγή, crowdfunding πλατφόρμες επιτρέπουν στους επιχειρηματίες να συγκεντρώνουν επενδύσεις από μια μεγάλη ομάδα μικρότερων επενδυτών. Οι επενδύσεις μπορούν να ξεκινήσουν από χαμηλό ποσό π.χ. 10 ευρώ. Το Crowdfunding κάνει χρήση της εύκολης προσβασιμότητας ενός τεράστιου δικτύου φίλων, οικογένειας και συναδέλφων μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter και το LinkedIn για προσελκύσει επενδυτές. Το Crowdfunding έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την επιχειρηματικότητα αυξάνοντας τον κύκλο των επενδυτών πέρα από τον παραδοσιακό των συγγενών, των ιδιοκτητών και των επενδυτών επιχειρηματικών κεφαλαίων. Οι παραδοσιακές πλατφόρμες Crowdfunding περιλαμβάνουν (διεθνής) and (ολλανδική). 1.3 Πηγές χρηματοδότησης του χρέους Η χρηματοδότηση του χρέους μπορεί να παραχθεί από τις εμπορικές τράπεζες και τα εγγυημένα δάνεια. Οι εμπορικές τράπεζες Μια εμπορική τράπεζα είναι μια τράπεζα που δέχεται καταθέσεις, κάνει επιχειρηματικά δάνεια, και προσφέρει τις σχετικές υπηρεσίες. Ιστορικά, οι εμπορικές τράπεζες δεν έχουν θεωρηθεί ως πρακτικές πηγές χρηματοδότησης για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι είναι απρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους και οι χρηματοδότησεις νέων επιχειρήσεων είναι μια επικίνδυνη επένδυση. Επιπλέον, οι δανεισμοί σε μικρές επιχειρήσεις δεν είναι τόσο κερδοφόρες όσο χορήγηση δανείων σε μεγάλες επιχειρήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, απλά δεν αξίζει το χρόνο ενός τραπεζίτη για να κάνει τη δέουσα επιμέλεια που απαιτείται για τον προσδιορισμό του κινδύνου του επιχειρηματία. Εγγυημένα δάνεια ένα εγγυημένο δάνειο είναι ένα δάνειο προσφορά από ένα δημόσιο οργανισμό. Ο οργανισμός αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξοφλήσει ένα δάνειο σε περίπτωση που ο δανειολήπτης αθετήσει.

7 2. Οικονομικές προβλέψεις Ο σχεδιασμός για το μέλλον είναι ζωτικής σημασίας για μια νέα επιχείρηση. Ότι και αν μια επιχείρηση προσπαθεί να επιτύχει, είναι σχεδόν αδύνατο να είναι επιτυχής εάν οι διαχειριστές της δεν έχουν μια σαφή ιδέα για το πώς θα είναι η επιχείρησή τους στο μέλλον. Κεντρικό ρόλο σε αυτό είναι η έννοια των οικονομικών προβλέψεων. «Με απλά λόγια, μια οικονομική πρόβλεψη είναι μια εκτίμηση ή πρόβλεψη των μελλοντικών εσόδων και των δαπανών." Οι προβλεπόμενες οικονομικές καταστάσεις αποκαλύπτουν τα πιθανά οικονομικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης δράσης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατανομή πόρων με έναν πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο. Οικονομικές καταστάσεις (ή οικονομικές εκθέσεις) είναι επίσημα αρχεία καταγραφής των οικονομικών δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης». Οι καταστάσεις αυτές παρέχουν μια επισκόπηση της οικονομικής κατάστασης μιας επιχείρησης, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Οι προβλέψεις πρέπει να περιλαμβάνουν βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες και συγκρίσεις σε σχέση με των ανταγωνιστών και / ή μέσο όρο της βιομηχανίας. Οι οικονομικές προβλέψεις θα πρέπει να απαντήσουν στα ακόλουθα ερωτήματα: Πώς θα εκτελέσει η επιχείρηση οικονομικά; Ποια θα είναι η ταμειακή θέση της εταιρείας; Ποια θα είναι η οικονομική θέση της εταιρείας;

8 Υπάρχουν τρεις βασικές οικονομικές καταστάσεις, πιο συγκεκριμένα: Προβλεπόμενος λογαριασμός κερδών και ζημιών Αυτό συχνά αναφέρεται ως η κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων. Θα σας λέει πόσο καλά πηγαίνει η επιχείρηση όσον αφορά το κόστος των πωλήσεων και της κερδοφορίας. Κανονικά θα παράγεται σε μια λογιστική περίοδο ενός έτους, αλλά συχνά παράγεται σε μηνιαία βάση, έτσι ώστε η απόδοση της επιχείρησης να μπορεί να παρακολουθείται και τα τυχόν διορθωτικά μέτρα να μπορούν να ληφθούν. Προβλεπόμενος ισολογισμός «κατάσταση οικονομικής θέσης» ή Ισολογισμός είναι μια περίληψη της αξίας όλων των περιουσιακών στοιχείων, υποχρεώσεων και των ιδίων κεφαλαίων σε έναν οργανισμό. Δείχνει την οικονομική κατάσταση μιας επιχείρησης σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Από τις τρεις βασικές οικονομικές καταστάσεις, είναι η μόνη δήλωση που εφαρμόζεται σε ένα μόνο χρονικό σημείο, αντί ένα χρονικό διάστημα. Ο ισολογισμός μιας εταιρείας αποτελείται από τρία μέρη: τα περιουσιακά στοιχεία, τις υποχρεώσεις και ίδια κεφάλαια των μετόχων. Η διαφορά μεταξύ των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού είναι γνωστό ως το καθαρό ενεργητικό της εταιρείας. Μια προβλεπόμενη κατάσταση ταμειακών ροών Οι ταμειακές ροές προσδιορίζονται λαμβάνοντας υπόψιν τις εισροές των μετρητών (μετρητά που λαμβάνετε) και αφαιρώντας τις εκροές σε μετρητά (cash είστε πληρώνει). Είναι σημαντικό για τους περισσότερους δανειστές, διότι παρέχει μια ένδειξη για το αν θα έχετε αρκετά μετρητά για να πληρώσετε τους προμηθευτές και τους άλλους πιστωτές στην ώρα τους. Όταν συνυπολογίζετε όλες τις προηγούμενες δηλώσεις ή εκθέσεις θα πρέπει να σας παρέχουν μια καλή άποψη της σημερινής και της μελλοντικής απόδοσης και της θέσης της εταιρείας.

9 3. Βασικοί παράγοντες επιτυχίας και Συχνές Παγίδες Οι οικονομικές προβλέψεις θα πρέπει να είναι συνεπείς με τη συνολική στρατηγική της επιχείρησης. Η διαδικασία της ανάπτυξης αυτών των καταστάσεων θα βοηθήσει να αποδειχτεί κατά πόσον η στρατηγική είναι οικονομικά εφικτή. Θα πρέπει επίσης να αναφέρει το ύψος της εξωτερικής χρηματοδότησης για τη στήριξη της εκτέλεσης της στρατηγικής της επιχείρησης. Οι οικονομικές προβλέψεις θα πρέπει να υιοθετήσουν μια πενταετή προσέγγιση. Θα πρέπει να είναι κάθε μήνα για τα πρώτα δύο έτη και σε τριμηνιαία βάση για τα υπόλοιπα τρία έτη. Θα πρέπει να αποφύγετε τυχόν υποθέσεις και περιλαμβάνουν τυχόν ιστορικές χρηματοοικονομικές πληροφορίες. Όλες οι οικονομικές προβλέψεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν έναν κατάλογο των σημαντικών παραδοχών. Θα πρέπει επίσης να εξετάζουν όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις που εμπλέκονται στην επίτευξη του προϊόντος ή της υπηρεσίας στην αγορά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το κόστος των νέων εργαζομένων, τον επιπλέον φυσικό χώρο, την αγορά υλικών και υπηρεσιών στήριξης και την αύξηση των αποθεμάτων και των εισπρακτέων λογαριασμών. Αποκλίσεις από τις ιστορικές τάσεις θα πρέπει επίσης να επισημανθούν και, τέλος, όλοι οι ισχυρισμοί και οι υποθέσεις θα πρέπει να υποστηριχθούν με έγκυρα δεδομένα. Είναι καλή πρακτική να προσδιορίσετε τα δεδομένα που έχετε και επίσης να είστε σαφής για το τι δεν ξέρετε. Ενώ οι περισσότεροι επιχειρηματίες θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν πλήρεις οικονομικές προβλέψεις ή σχέδια, γίνονται πολλά λάθη. Μια σύνθεση της βιβλιογραφίας και των βέλτιστων πρακτικών αποκαλύπτει ότι περιλαμβάνουν τα κοινά λάθη: Σπαταλιέται πολύς χρόνος σε νούμερα και πολύ λίγος σε πληροφορίες που είναι πραγματικά χρήσιμες Συχνά οι αριθμοί δεν υποστηρίζουν τη στρατηγική της επιχείρησης ή τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της επιτυχίας ή της αποτυχίας της επιχείρησης. Λίγοι επιχειρηματίες προβλέπουν σωστά πόσο κεφάλαιο και χρόνος θα απαιτηθεί για την επίτευξη των στόχων. Πολλές οικονομικές προβλέψεις είναι υπερβολικά αισιόδοξες

10 4. Στρατηγικές για την αύξηση της χρηματοδότησης Έχετε μάθει ότι η αύξηση της χρηματοδότησης μπορεί να έρθει σε πολλές διαφορετικές μορφές και γι αυτό είναι σημαντικό να εξεταστούν όλες τις επιλογές πριν αποφασιστεί ποια να χρησιμοποιηθεί. Η απόφαση σχετικά με το ποια επιλογή είναι πιο κατάλληλη, θα εξαρτηθεί από τη φύση της επιχείρησης, το επίπεδο της ωριμότητας, το επίπεδο της κερδοφορίας, τη χρηματοοικονομική διάρθρωση της επιχείρησης καθώς και τις προσδοκίες του ιδιοκτήτηδιαχειριστή. Νεοσύστατες εταιρείες να αποκτήσουν πρόσβαση σε κανονικά κεφάλαια με τη μορφή επιχειρηματικού κεφαλαίου, προκειμένου να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν. Μια βασική στρατηγική που χρησιμοποιείται από τους επιχειρηματίες για να αντλήσουν κεφάλαια από επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων ονομάζεται elevator pitch. Ένα elevator pitch είναι μια πολύ σύντομη επισκόπηση των προϊόντων, των υπηρεσιών σας, της τεχνολογίας ή το έργου και των οφελών που συνδέονται με αυτό." Το όνομα αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι ένας επιχειρηματίας μπορεί να πλασάρει την εταιρεία του στο χρονικό διάστημα της διαδρομής του ανελκυστήρα (δηλαδή μεταξύ τριάντα δευτερόλεπτα και δύο λεπτά). Ο όρος χρησιμοποιείται συνήθως όταν ο επιχειρηματίας πλασάρει την ιδέα του σε έναν επενδυτή για να λάβει χρηματοδότηση. Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων συχνά κρίνουν την ποιότητα μιας ιδέας, με βάση την ποιότητα του πλασαρίσματος και θα ζητήσουν από τους επιχειρηματίες ένα τέτοιο πλασάρισμα (elevator pitch) για να διαλέξουν τις κακές ιδέες. Στην πραγματικότητα, μια επιχείρηση που ενδιαφέρεται να επενδύσει θα δώσει κανονικά χρόνο σε έναν επιχειρηματία περισσότερο από τριάντα δευτερόλεπτα για να αναπτύξει την ιδέα του ως και δέκα λεπτά. Εάν είστε αρκετά τυχεροί για να πάρετε τα δέκα λεπτά σε μια επιχείρηση, θα πρέπει να συμπεριλάβετε τα εξής βασικά σημεία στην παρουσίαση σας:

11 1 Ορίστε το πρόβλημα και καθορίστε ποιος βιώνει τον αντίκτυπο του. Χρησιμοποιήστε γραφήματα, φωτογραφίες ή ακόμα καλύτερα περιγράψτε ένα σενάριο πρόβλημα ή μια μελέτη περίπτωσης. 2 Παρουσιάστε 3 τη λύση. Αυτή είναι μια γενική επισκόπηση της προσφοράς προϊόντος ή της υπηρεσίας που προσφέρετε και θα λύσει το πρόβλημα. Χρησιμοποιήστε φωτογραφίες, στιγμιότυπα, εν συντομία λίστα με τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη. Να είστε σαφείς σχετικά με την κατάσταση της ανάπτυξης του προϊόντος. Προφίλ της εταιρείας.να είστε συγκεκριμένοι. Για παράδειγμα: Αναφέρετε το έτος που ιδρύθηκε Προσδιορίστε τον αριθμό των εργαζομένων (πλήρους και μερικής απασχόλησης) Αναφέρετε την ημερομηνία που το προϊόν ξεκίνησε Προσδιορίστε τον αριθμό των beta χρηστών και τον αριθμό των πληρωμών των πελατών Αναφέρετε τα ονόματα σε κάθε κανάλι εταίρων Λίστα κάθε πιστοποίησης που έλαβε Προσδιορίστε τον αριθμό των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που κατατίθενται Αναφέρετε οποιαδήποτε κάλυψη από τον Τύπο ή βραβεία 4 Καθορίστε 5 6 το μέγεθος της αγοράς. Προσδιορίστε το συνολικό δυναμικό της αγοράς-στόχου, δείξτε τα διάφορα τμήματα και εξηγήστε πώς θα δοθεί προτεραιότητα στα τμήματα. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε τρίτους, κάντε αναφορά στην πηγή. Παρουσιάστε τη στρατηγική πωλήσεων σας. Ορίστε πώς μπορούν να πωλούν το προϊόν σας. Αν πωλούν απευθείας, να προσδιορίσει (α) Πόσοι πωλητές χρειάζονται; (β) Πόσο καιρό παίρνει για να κλείσει μια συμφωνία; (γ) Ποιος είναι ο βασικός φορέας λήψης αποφάσεων; Εάν χρησιμοποιείτε ένα κανάλι, προσδιορίστε(α) Ποιοι είναι οι εταίροι; (β) Πόσοι απαιτούνται; (γ) Πως χωρίζονται οι περιοχές; Περιγράψτε το μοντέλο των εσόδων σας. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο των εσόδων όσο και των οδηγών κόστους. Αν είστε μέρος ενός δικτύου που ασχολούνται με μεσίτες, μεταπωλητές, ή χονδρεμπόρους, κάθε μέλος της αλυσίδας αξίας θα απαιτήσει ένα μερίδιο των εσόδων. Μια γραφική αναπαράσταση του πώς αυτό κατανέμεται μπορεί να δώσει στους επενδυτές μια σαφή κατανόηση της κερδοφορίας της επιχείρησης.

12 7 8 Παρουσιάστε 9 Προσδιορίστε τον ανταγωνισμό σας. Να είστε βέβαιος ότι θα παρουσιάσει όλους τους ανταγωνιστές σας. Μπορούν να είναι άμεσοι ανταγωνιστές ή έμμεσους ανταγωνιστές. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να προσδιορίσετε και να συνοψίσετε τις υπάρχουσες εναλλακτικές λύσεις (άλλες τεχνολογίες ή τα είδη των προϊόντων) που προσφέρονται. την ομάδα διαχείρισης σας. Προσδιορίστε όλα τα μέλη της ομάδας διαχείρισης και τη θέση τους στην επιχείρηση. Επίσης εντοπίστε όλα τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής και τους τομείς της ειδικότητάς τους. Παρόντες (πέντε χρόνια) τις οικονομικές προβλέψεις και τις υποθέσεις σας. Να είναι συγκεκριμένες. Θα πρέπει να αναφέρετε το εξής: Το 2020,? ανά πώληση Το 2020, ο αριθμός των πελατών Το 2020 το μερίδιο αγοράς:?% Το 2020,% από τις πωλήσεις καινούργιων?;% Από επαναλαμβανόμενες Σαφώς καθορίστε ποια αγορά εξυπηρετείται Αναφέρετε τα στοιχεία που δεν θεωρούν τις μελλοντικές επεκτάσεις του προϊόντος Καθορίστε τις απαιτήσεις χρηματοδότησης σας. Και πάλι να είστε συγκεκριμένοι και να εξετάσετε τα ακόλουθα: 10 Προηγούμενη Χρηματοδότηση: ; από τους ιδρυτές, ; από ξένους επενδυτές, ; Επιχορηγήσεις Τρέχων γύρος: Αναζητώντας ; εκατ. ( ; υπερυψωμένο) Χρήση των Ταμείων: Τέλος v 2.0 Πρωτότυπο, ξεκινήσει το? της αγοράς, το αρχείο διπλώματα ευρεσιτεχνίας Μελλοντικοί γύροι: Σειρά Β ύψους ; εκατ. ευρώ που αναμένονται στις αρχές του 2010 Στρατηγική εξόδου: Απόκτηση (κατάλογος με πιθανούς αγοραστές)

13 Θυμηθείτε, το pitch σας θα πρέπει να πρέπει να είναι σύντομο. Θα πρέπει να επιμείνετε σε δέκα λεπτά το πολύ. Θα πρέπει να είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ώστε να μην ξοδεύετε πάρα πολύ χρόνο για την τεχνολογία. Επίσης, να θυμάστε ότι οι επενδυτές είναι ευαίσθητοι στην υπερβολή. Ξέρουν ότι 700 πελάτες δεν είναι ίσο με 680 χρήστες beta και 20 πελάτες που πληρώνουν. Έτσι μην φουσκώνετε τους αριθμούς σας. Το Pitch σας θα πρέπει επίσης να είναι δελεαστικό οι επενδυτές θέλουν να κάνουν τα χρήματα, να είστε σίγουρος για να αναδείξετε την αξία της ιδέας σας. Επιπλέον, να γνωρίζετε τα στοιχεία που οι επενδυτές θέλουν και να θυμάστε ότι τα στοιχεία σας θα πρέπει να Τέλος, να θυμάστε ότι οι επενδυτές ψάχνουν για τα ακόλουθα χαρακτηριστικά σε μια τεχνολογία ή επιχείρηση:... Εξαιρετική ομάδα με προηγούμενη εμπειρία Μια καλή εφαρμογή μεταξύ του επενδυτή και της επιχείρησης Μοναδική πρόταση αξίας, σε αντίθεση με μια άλλη «παρόμοια» προσφορά προϊόντων Καλή απόδοση της επένδυσης Ρεαλιστική αξιολόγηση των κινδύνων Αναλυτικά και ρεαλιστικά οικονομικά σχέδια Οι στρατηγικές εξόδου μέσα σε 4 έως 7 έτη

14 Επανάληψη ενότητας 4. Δημιουργείστε και Διαχειριστείτε τα Οι νεοσύστατες εταιρείες πρέπει να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, συνήθως με τη μορφή επιχειρηματικού κεφαλαίου, προκειμένου να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν. Οι τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις πρέπει να συγκεντρώσουν τα χρήματα κατά τη διάρκεια πρώτα χρόνια της ζωής τους είναι: Προκλήσεις ταμειακών ροών Η ανάγκη να γίνουν επενδύσεις σε μετρητά για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις Μακροχρόνιοι κύκλοι τεχνολογικής ανάπτυξης. Αυτή η ενότητα ασχολείται με το πώς οι νέες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μια σειρά πιθανών επιλογών μπορεί να αυξήσουν ουσιαστικά τα κεφάλαια σε πρώιμα στάδια, ιδίως όταν μια επιχείρηση είναι μικρή ή δεν έχει ακόμη αναπτύξει ένα εμπορεύσιμο προϊόν. Θα μάθουν ότι οι οικονομικές προβλέψεις είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για τη διαχείριση των χρημάτων σε μια επιχείρηση. Μια οικονομική προβολή είναι μια εκτίμηση ή πρόβλεψη των μελλοντικών εσόδων και κόστους. Η ενότητα παρέχει μια σύντομη εισαγωγή για τις τρεις βασικές οικονομικές καταστάσεις: κερδών και ζημιών ισολογισμού καταστάσεις ταμειακών ροών Οι επιλογές για τη χρηματοδότηση της εκκίνησης περιλαμβάνουν: (α) προσωπική χρηματοδότηση, (β) η χρηματοδότηση ιδίων κεφαλαίων και (γ) τη χρηματοδότηση του χρέους. Οι τρεις βασικοί τρόποι που οι επιχειρηματίες δημιουργούν προσωπικά κεφάλαια είναι (α) προσωπικές αποταμιεύσεις (β) τους φίλους και την οικογένεια και (γ) bootstrapping. Οι πηγές χρηματοδότησης των ιδίων κεφαλαίων ουσιαστικά αποτελούνται από (α) επιχειρηματικά κεφάλαια (β) business angels και (γ) την αρχική δημόσια προσφορά. Η ενότητα εξέτασε επίσης τους κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας και τα τυπικά προβλήματα που σχετίζονται με τα χρηματοοικονομικά σχέδια. Τέλος, η ενότητα εξήγησε εν συντομία πώς να προετοιμάσει ένα elevator pitch. Ένα elevator pitch είναι μια πολύ σύντομη επισκόπηση των προϊόντων, των υπηρεσιών, της τεχνολογίας ή του έργου και των οφελών που συνδέονται με αυτό. Ερωτήσεις Αυτοαξιολόγησης 1. Γιατί τα περισσότερα επιχειρηματικά σχέδια πρέπει να συγκεντρώσουν χρήματα; 2. Προσδιορίστε τις πηγές της προσωπικής χρηματοδότησης και το χρέος χρηματοδότησης στη διάθεση των επιχειρηματιών. 3. Τι είναι το bootstrap; Δώστε μερικά παραδείγματα για το πώς οι επιχειρηματίες bootstrap για να συγκεντρώσουν χρήματα ή να περικόψουν το κόστος. Κατά τη γνώμη σας, πόσο σημαντική είναι η τέχνη του bootstrapping για μια επιχειρηματική επιχείρηση;

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ «Επιχειρηματικό Σχέδιο ΙΙ»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ «Επιχειρηματικό Σχέδιο ΙΙ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ «Επιχειρηματικό Σχέδιο ΙΙ» Οργάνωση της νέας Δραστηριότητας / Σχέδιο MarkeMng / Το ανθρώπινο δυναμικό / Οικονομικό Σχέδιο / Ανάλυση Κινδύνων

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων

Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων Υποενότητα 3 Χρηματοοικονομικός σχεδιασμός και προβλέψεις This project has been funded with support from the European Commission. This publication

Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνα με τα ΔΠΧΠ οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να δημοσιεύουν τις παρακάτω καταστάσεις:

Σύμφωνα με τα ΔΠΧΠ οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να δημοσιεύουν τις παρακάτω καταστάσεις: Σύμφωνα με τα ΔΠΧΠ οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να δημοσιεύουν τις παρακάτω καταστάσεις: Ισολογισμό ή κατάσταση χρηματοικονομικής θέσης Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης ή κατάσταση εισοδήματος Κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση

Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση (βασισμένη στο μοντέλο στρατηγικής που αναπτύχθηκε για το έργο SEED REG) Ε.Κ.Ε.Τ.Α. Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

6. Διαχείριση Έργου. Έκδοση των φοιτητών

6. Διαχείριση Έργου. Έκδοση των φοιτητών 6. Διαχείριση Έργου Έκδοση των φοιτητών Εισαγωγή 1. Η διαδικασία της Διαχείρισης Έργου 2. Διαχείριση κινδύνων Επανεξέταση Ερωτήσεις Αυτοαξιολόγησης Διαχείριση του έργου είναι να βάζεις σαφείς στόχους,

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα Δρ. Γεώργιος Θερίου

Επιχειρηματικότητα Δρ. Γεώργιος Θερίου Επιχειρηματικότητα Δρ. Γεώργιος Θερίου Copyright 2015 Pearson Education, Inc. publishing as Prentice Hall 3-1 Επιχειρηματικότητα & Διοίκηση Μικρών Επιχειρήσεων 2 η Έκδοση Steve Mariotti Caroline Glackin

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΔΟΜΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Το Επιχειρείν εστί Καινοτομείν

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΔΟΜΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Το Επιχειρείν εστί Καινοτομείν ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΔΟΜΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Το Επιχειρείν εστί Καινοτομείν Αποστολή Προς τι το Επιχειρείν; Κύριοι Στόχοι Περιγραφή της Αγοράς Στρατηγική Χρηματοοικονομικές Προβλέψεις Προγράμματα και Δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off. Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com

Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off. Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com Έρευνα αγοράς (Ι) Ανάγκη στην αγορά (κάτι που η αγορά θέλει αλλά δεν το έχει) Σύλληψη και

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική ανάλυση

Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική ανάλυση Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική ανάλυση Αλεξόπουλος Γιώργος Μάιος-Ιούνιος 2013 1 - Ορισμός - οικονομική θέση, - ενδιαφερόμενοι, - λήψη αποφάσεων 2 1 Τι είναι η Χρηματοοικονομική Ανάλυση; Τι Σχέση έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Πηγές χρηματοδότησης για την δημιουργία μιας νέας επιχείρησης και χρηματοδότησης μιας καινοτόμου ιδέας Σχέδιο χρηματοδότησης της επένδυσης Επιχειρησιακό Σχέδιο-Business

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ε.δ. αδαμίδης ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Τι είναι «Επιχειρηματικό Σχέδιο»; Ορισμός (;) Το επιχειρηματικό σχέδιο περιγράφει πως θα διοικηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS PLAN

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS PLAN ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS PLAN Business Plan (Γραπτή Τελική Εταιρική Αναφορά) Το business plan (γραπτή αναφορά) είναι η ολοκληρωμένη και αναλυτική αποτύπωση της επιχειρηματικής σας ιδέας με τρόπο που να

Διαβάστε περισσότερα

MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές

MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No 3: Οικονομική Διαχείριση πολύ μικρών επιχειρήσεων Επιμέλεια των φορέων του έργου: Irish Rural Link National

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην. χρηματοοικονομική ανάλυση

Εισαγωγή στην. χρηματοοικονομική ανάλυση Εισαγωγή στην 1 χρηματοοικονομική ανάλυση Ορισμός, οικονομική θέση, ενδιαφερόμενοι, λήψη αποφάσεων Τι είναι η χρηματοοικονομική ανάλυση; Τι σχέση έχει με την λογιστική; Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση 1 Χρηματοοικονομική ανάλυση Χρηματοοικονομική Ανάλυση είναι η ανάλυση που σκοπός της είναι: ο προσδιορισμός των δυνατών

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ. Created with Print2PDF. To remove this line, buy a license at: http://www.binarynow.

Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ. Created with Print2PDF. To remove this line, buy a license at: http://www.binarynow. Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Η ΣΩΣΤΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ. ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 9 η. Χρηματοοικονομική Ανάλυση

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 9 η. Χρηματοοικονομική Ανάλυση Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 9 η Χρηματοοικονομική Ανάλυση Ζητήματα που θα εξεταστούν: Ποια είναι η Έννοια και ποιοι οι Στόχοι της Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης. Πως διαφοροποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικό σχέδιο BUSINESS PLAN

Επιχειρηματικό σχέδιο BUSINESS PLAN Επιχειρηματικό σχέδιο BUSINESS PLAN Τι είναι το επιχειρηματικό σχέδιο Είναι η οργανωμένη καταγραφή ιδεών, στόχων και σχεδίων δράσεων. Μια νέα επιχείρηση είναι δύσκολο να πετύχει αν είναι «ανοργάνωτη»,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης. Business Planning. Παίγνια Αποφάσεων Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο

Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης. Business Planning. Παίγνια Αποφάσεων Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο Business Planning 2018-2019 Γενικά (1/2) Ένα business plan περιγράφει το όραμα και τους στόχους μίας επιχείρησης, καθώς και στρατηγικές και τακτικές που θα χρησιμοποιηθούν για να τα επιτύχει Ένα πλάνο

Διαβάστε περισσότερα

Αποτίμηση Επιχειρήσεων

Αποτίμηση Επιχειρήσεων Αποτίμηση Επιχειρήσεων 08.04.2019 Μέθοδος Προεξόφλησης Ταμειακών Ροών Παραδοχές Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο τα πάγια περιουσιακά στοιχεία αλλά και οι παραγωγικοί συντελεστές Η επιχείρηση αξίζει

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτες Περιπτώσεων. Επιχειρησιακή Στρατηγική. Αριστοµένης Μακρής

Μελέτες Περιπτώσεων. Επιχειρησιακή Στρατηγική. Αριστοµένης Μακρής Μελέτες Περιπτώσεων Έχω στην υπηρεσία µου έξη τίµιους ανθρώπους. Τα ονόµατά τους είναι Τι, Γιατί, Πότε, Πώς, Πού και Ποιος. R. Kipling Τι Πότε Πού Γιατί Πώς Ποιος Στόχοι της µεθοδολογίας 1. Υποβοήθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΕΠΙ ΧΕΙΡ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΜΑΤΙ ΚΟ ΤΗ ΤΑ Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΨΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, ΔΡΑΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ START-UP ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΚΕΨΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, ΔΡΑΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ START-UP ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΚΕΨΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, ΔΡΑΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ START-UP ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ CONTENT ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 4 Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 6 Χρονοδιάγραμμα 9 ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ 10

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Σ' ένα περιβάλλον όπου ο ανταγωνισμός γίνεται σκληρότερος καθημερινά, τα τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης που διαγράφεται μπροστά

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική Διοίκηση ΙΙ

Χρηματοοικονομική Διοίκηση ΙΙ Χρηματοοικονομική Διοίκηση ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Ζιώγας Ιώαννης Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

AGENDA ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

AGENDA ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ AGENDA ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΨΕΩΝ : ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Νικόλαος Μυλωνίδης Απρίλιος 2007 1 Η έννοια του Επιχειρηματία Αναλαμβάνει δράση Συνδυάζει καινοτομικά και δημιουργικά τους συντελεστές της παραγωγής Παράγει προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

Τοπικό Σχέδιο Δράσης «Δίκτυο για την Κοινωνική Οικονομία και την Προώθηση στην Απασχόληση Γυναικών Επιστημόνων στο Θριάσιο Πεδίο»

Τοπικό Σχέδιο Δράσης «Δίκτυο για την Κοινωνική Οικονομία και την Προώθηση στην Απασχόληση Γυναικών Επιστημόνων στο Θριάσιο Πεδίο» Τοπικό Σχέδιο Δράσης «Δίκτυο για την Κοινωνική Οικονομία και την Προώθηση στην Απασχόληση Γυναικών Επιστημόνων στο Θριάσιο Πεδίο» * της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «ΘΡΙΑΣΊΑ- Νέες Γυναίκες της Επιστήμης στην

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία και Καινοτομία - Οικονομική Επιστήμη και Επιχειρηματικότητα

Τεχνολογία και Καινοτομία - Οικονομική Επιστήμη και Επιχειρηματικότητα Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Τεχνολογία και Καινοτομία - Οικονομική Επιστήμη και Επιχειρηματικότητα Ενότητα: Ισολογισμός Επιχειρήσεων Αν. Καθηγητής Μπακούρος Ιωάννης e-mail: ylb@uowm.gr,

Διαβάστε περισσότερα

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ) Τι θα δούμε σε αυτό το κεφάλαιο Ορισμός ισολογισμού Ενεργητικό Παθητικό Άσκηση σύνταξης ισολογισμού Ισολογισμός:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ GREC-ROM BUSINESS GROUP SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ GREC-ROM BUSINESS GROUP SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007 ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ GREC-ROM BUSINESS GROUP SRL 1/1-31/12/2007 1/1-31/12/2006 Πωλήσεις 878.600,00 482.700,00 Κόστος πωληθέντων (437.758,00) (309.548,50) Μικτό κέρδος 440.842,00

Διαβάστε περισσότερα

MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No 3: Οικονομική Διαχείριση μικρών επιχειρήσεων

MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No 3: Οικονομική Διαχείριση μικρών επιχειρήσεων MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No 3: Οικονομική Διαχείριση μικρών επιχειρήσεων Επιμέλεια των φορέων του έργου: Irish Rural Link National

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΝΟΣ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΥ BUSINESS PLAN

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΝΟΣ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΥ BUSINESS PLAN ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΝΟΣ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΥ BUSINESS PLAN Business Plan Ένα Business Plan αποτελεί την παρουσίαση μιας επιχειρηματικής ιδέας την οποία πρέπει να περιγράφει και να προβάλλει, περιεκτικά και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 9 Ο εξάμηνο Χημικών Μηχανικών. «Μερικά ενδεικτικά κρίσιμα συστατικά μέρη ενός επιχειρηματικού σχεδίου»

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 9 Ο εξάμηνο Χημικών Μηχανικών. «Μερικά ενδεικτικά κρίσιμα συστατικά μέρη ενός επιχειρηματικού σχεδίου» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 9 Ο εξάμηνο Χημικών Μηχανικών Γιάννης Καλογήρου, Καθηγητής ΕΜΠ, επιστημονικός υπεύθυνος ΜοΚΕ ΕΜΠ, Y.Caloghirou@ntua.gr «Μερικά ενδεικτικά κρίσιμα συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

Albert Humphrey. καθηγητής την δεκαετία του 60 και 70 στο Stanford University.

Albert Humphrey. καθηγητής την δεκαετία του 60 και 70 στο Stanford University. Ε.Δημητριάδου ΕΕΔΙΠ Albert Humphrey καθηγητής την δεκαετία του 60 και 70 στο Stanford University. .Ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την εκμετάλλευση των ευκαιριών που υπάρχουν στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

SFS GROUP PUBLIC COMPANY LIMITED ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟ 1 Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΕΧΡΙ 30 Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2006 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

SFS GROUP PUBLIC COMPANY LIMITED ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟ 1 Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΕΧΡΙ 30 Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2006 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ SFS GROUP PUBLIC COMPANY LIMITED ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟ 1 Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΕΧΡΙ 30 Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2006 Το Διοικητικό Συμβούλιο της SFS Group Public Company Limited (η «Εταιρεία»),

Διαβάστε περισσότερα

7 Η ΔΙΑΛΕΞΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ

7 Η ΔΙΑΛΕΞΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ 7 Η ΔΙΑΛΕΞΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ Η σπουδαιότητα της κατάστασης ταμειακών ροών έγκειται στο γεγονός ότι παρέχει πληροφορίες για μία σειρά θεμελιωδών

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση. 4 ο Κεφάλαιο

Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση. 4 ο Κεφάλαιο Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση 4 ο Κεφάλαιο Μαθησιακοί στόχοι (1) Μετά τη μελέτη του κεφαλαίου, θα είστε σε θέση να: 1. Συνοψίσετε τα βασικά βήματα σε οποιαδήποτε διαδικασία προγραμματισμού. 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑ ΣΕΙΣ 1. Στοιχεία Κατάστασης Συνολικών Εσόδων της χρήσης που έληξε την 31 η Δεκεμβρίου 2012 2. Στοιχεία Κατάστασης Οικονομικής Θέσης της 31 ης Δεκεμβρίου 2012 3. Στοιχεία Κατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγήτρια: Ε.Δημητριάδου ΕΕΔΙΠ

Εισηγήτρια: Ε.Δημητριάδου ΕΕΔΙΠ Εισηγήτρια: Ε.Δημητριάδου ΕΕΔΙΠ Αποτελεσματικό Δομημένο Περιεκτικό Σύντομο Φιλικό στον χρήστη Ελκυστικό Δεδομένα Πρωτογενή Έρευνα Δευτερογενή Έρευνα Περίληψη Τμήμα Marketing Τμήμα Επιχείρησης Ομάδα Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Εισαγωγή. I. Εξώφυλλο. II. Εισαγωγική Σελίδα. III. Περιεχόμενα. IV. Executive Summary

Γενική Εισαγωγή. I. Εξώφυλλο. II. Εισαγωγική Σελίδα. III. Περιεχόμενα. IV. Executive Summary Business Plan Γενική Εισαγωγή I. Εξώφυλλο II. Εισαγωγική Σελίδα III. Περιεχόμενα IV. Executive Summary 1 Εσωτερική Ανάλυση 1.1 Περιγραφή της επιχείρησης 1.2 Προϊόντα / Υπηρεσίες 1.3 Τοποθεσία 1.4 Ανθρώπινο

Διαβάστε περισσότερα

Το Επιχειρηματικό Σχέδιο - Ι

Το Επιχειρηματικό Σχέδιο - Ι Το Επιχειρηματικό Σχέδιο - Ι Εκπαίδευση για Δημιουργικότητα και Ανάπτυξη στη Σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία (ΤΕΑΠΗ) Εκπαίδευση και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Ευρωπαϊκές Πολιτικές και η Ελληνική Εμπειρία (ΠΤΔΕ)

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ 10 η εισήγηση

Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ 10 η εισήγηση 1 TEI Aνατολικής Μακεδονίας & Θράκης Τμήμα Λογιστικής & ρηματοοικομικής Μάθημα: ρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ 10 η εισήγηση Διδάσκων: Αθανάσιος Μανδήλας smand@teiemt.gr Επιχειρηματικές Δραστηριότητες 2

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Διάλεξη 5 ΧΡΗΜΑΤΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 1 από 35 Το εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ Εισαγωγή Ο σκοπός της διαχείρισης του ενεργητικού και παθητικού μιας τράπεζας είναι η μεγιστοποίηση του πλούτου των μετόχων. Η επίτευξη αυτού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Chapter 4: Financial Markets. 1 of 32

ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Chapter 4: Financial Markets. 1 of 32 ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Publishing as Prentice Hall Macroeconomics, 5/e Olivier Blanchard 1 of 32 4-1 Η Ζήτηση Χρήματος Το χρήμα, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN. Εισαγωγή

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN. Εισαγωγή ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN Εισαγωγή Η κατάρτιση ενός Επιχειρηματικού Σχεδίου αποτελεί ένα εργαλείο στο οποίο καταγράφεται ουσιαστικά το «Πλάνο Δράσης» της επιχείρησης, τα βήματα που θα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 2 ο : Επιχειρηματικό Σχέδιο

Μάθημα 2 ο : Επιχειρηματικό Σχέδιο Επιχειρηματικότητα & Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Μάθημα 2 ο : Επιχειρηματικό Σχέδιο 1 Ορισμοί και Αναγκαιότητα του Επιχειρηματικού Σχεδίου Το Επιχειρηματικό Σχέδιο είναι ένα γραπτό κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Οικονομικά Μεγέθη Ομίλου J&P-ΑΒΑΞ. Εννεάμηνο & 3 ο Τρίμηνο 2008

Βασικά Οικονομικά Μεγέθη Ομίλου J&P-ΑΒΑΞ. Εννεάμηνο & 3 ο Τρίμηνο 2008 Βασικά Οικονομικά Μεγέθη Ομίλου J&P-ΑΒΑΞ Εννεάμηνο & 3 ο Τρίμηνο 2008 σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (IAS) και τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (IFRS) Σημαντικές Εξελίξεις & Επισημάνσεις

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Startup Basics. Workshop 30 Μαρτίου 2016 μέρος 2ο. Από το Βusiness Model Canvas στο Business Plan

Σεμινάριο Startup Basics. Workshop 30 Μαρτίου 2016 μέρος 2ο. Από το Βusiness Model Canvas στο Business Plan Σεμινάριο Startup Basics Workshop 30 Μαρτίου 2016 μέρος 2ο Από το Βusiness Model Canvas στο Business Plan Τι παρουσιάσαμε μέχρι τώρα : Τα βασικά της Επιχειρηματικότητας (16/3) Τον Καμβά του Επιχειρηματικού

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Οικονομία Ι: Μακροθεωρία και Πολιτική Νίκος Κουτσιαράς. Κυριάκος Φιλίνης

Πολιτική Οικονομία Ι: Μακροθεωρία και Πολιτική Νίκος Κουτσιαράς. Κυριάκος Φιλίνης Πολιτική Οικονομία Ι: Μακροθεωρία και Πολιτική Νίκος Κουτσιαράς Κυριάκος Φιλίνης Οργανισμοί που δέχονται καταθέσεις Εμπορικές τράπεζες ΣυνεταιριστικέςτράπεζεςΣ έ ά ζ Πιστωτικές ενώσεις Οργανισμοί αποταμιεύσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ELGEKA FERFELIS BULGARIA LIMITED Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ELGEKA FERFELIS BULGARIA LIMITED Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007 ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ELGEKA FERFELIS BULGARIA LIMITED 1/1-31/12/2007 1/1-31/12/2006 Πωλήσεις 5.232.630,00 1.338.438,42 Κόστος πωληθέντων (4.465.954,00) (1.124.011,19) Μικτό κέρδος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ. Ενότητα 10: Επενδυτικά Κεφάλαια Κυριαζόπουλος Γεώργιος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ. Ενότητα 10: Επενδυτικά Κεφάλαια Κυριαζόπουλος Γεώργιος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 10: Επενδυτικά Κεφάλαια Κυριαζόπουλος Γεώργιος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

SFS GROUP PUBLIC COMPANY LIMITED ΕΝΔΕΙΞΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

SFS GROUP PUBLIC COMPANY LIMITED ΕΝΔΕΙΞΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ SFS GROUP PUBLIC COMPANY LIMITED ΕΝΔΕΙΞΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006 Το Διοικητικό Συμβούλιο της SFS Group Public Company Limited (η «Εταιρεία»), σε συνεδρία του στις 27

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (BUSINESS PLAN)

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (BUSINESS PLAN) Το παρακάτω κείμενο προέρχεται από το βιβλίο του Καθηγητή Θάνου Κριεμάδη με τίτλο: Επιχειρηματικότητα και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών, το οποίο εκδόθηκε το 2011 από την Νομική Βιβλιοθήκη.

Διαβάστε περισσότερα

και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ Ισολογισμός. 1 Τι είναι ο Ισολογισμός Ισολογισμός είναι η λογιστική χρηματοοικονομική κατάσταση που παρουσιάζει συνοπτικά αλλά με σαφήνεια την περιουσιακή κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ Εισαγωγή Αν μια τράπεζα θέλει να μειώσει τις διακυμάνσεις των κερδών που προέρχονται από τις μεταβολές των επιτοκίων θα πρέπει να έχει ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ELGEKA FERFELIS ROMANIA SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ELGEKA FERFELIS ROMANIA SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007 ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ELGEKA FERFELIS ROMANIA SRL 1/1-31/12/2007 1/1-31/12/2006 Πωλήσεις 57.187.149,00 53.558.445,00 Κόστος πωληθέντων (47.391.060,00) (43.824.420,00) Μικτό κέρδος

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΗΣΗ» ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ. ΙΑΓΡΑΜΜΑ 1: Ο επιχειρηµατίας

«ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΗΣΗ» ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ. ΙΑΓΡΑΜΜΑ 1: Ο επιχειρηµατίας «ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΗΣΗ» ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΙΑΓΡΑΜΜΑ 1: Ο επιχειρηµατίας 1 Τι σηµαίνει να είναι κάποιος επιχειρηµατίας; ΥΠΕΡ Είσαι ο κύριος του πεπρωµένου σου ηµιουργείς κάτι δικό σου Αξιοποιείς µε τον καλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικό τητα Δημιουργία Νέων Επιχειρήσεων Επιχειρηματικά Μοντέλα

Επιχειρηματικό τητα Δημιουργία Νέων Επιχειρήσεων Επιχειρηματικά Μοντέλα Πρόγραμμα Eξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης (E learning) Επιχειρηματικό τητα Δημιουργία Νέων Επιχειρήσεων Επιχειρηματικά Μοντέλα Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Business Plan. Ένα επιχειρηµατικό πρόγραµµα περιλαµβάνει απαραίτητα τις ακόλουθες ενότητες:

Business Plan. Ένα επιχειρηµατικό πρόγραµµα περιλαµβάνει απαραίτητα τις ακόλουθες ενότητες: Business Plan Το επιχειρηµατικό πλάνο αποτελεί το πρώτο και µερικές φορές το µοναδικό έγγαφο κείµενο που παρουσιάζει ολοκληρωµένα την επενδυτική πρόταση, γι' αυτό πρέπει να είναι ρεαλιστικό και εφικτό,

Διαβάστε περισσότερα

Ο όρος «Χρηματοδότηση» περιλαμβάνει δύο οικονομικές δραστηριότητες.

Ο όρος «Χρηματοδότηση» περιλαμβάνει δύο οικονομικές δραστηριότητες. Κεφάλαιο 3ο Χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων 3.1. Η φύση και ο ρόλος της χρηματοδότησης 3.1.1 Γενικά Ο όρος «Χρηματοδότηση» περιλαμβάνει δύο οικονομικές δραστηριότητες. Η 1 η έχει ως στόχο την απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ε.δ. αδαμίδης ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Τι είναι «Επιχειρηματικό Σχέδιο»; Ορισμός (;) Το επιχειρηματικό σχέδιο περιγράφει πως θα διοικηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων

Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων Ενότητα #4: Χρηματοοικονομικοί Αριθμοδείκτες (Αριθμοδείκτες Βιωσιμότητας) Πέτρος Καλαντώνης Επίκουρος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ CERA VILLA DESIGN SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ CERA VILLA DESIGN SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007 ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ CERA VILLA DESIGN SRL 1/1-31/12/2007 1/1-31/12/2006 Πωλήσεις 1.902.345,00 2.224.922,00 Κόστος πωληθέντων (1.479.967,00) (1.610.359,37) Μικτό κέρδος 422.378,00

Διαβάστε περισσότερα

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1 G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων 2 η έκδοση Chapter 1 Παράρτημα Αξιολόγηση στρατηγικών Chapter 2 Μαθησιακά αποτελέσματα (1) Έπειτα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Εμμανουήλ-Μάριος Λ. Οικονόμου Διδάκτωρ Οικονομικών Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μάρτιος 2017 ΔΙΑΛΕΞΗ 2 η : Εισαγωγή στην χρηματοοικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Case Study: Επιχειρηματικό Σχέδιο ενός νέου επιχειρηματία

Case Study: Επιχειρηματικό Σχέδιο ενός νέου επιχειρηματία Case Study: Επιχειρηματικό Σχέδιο ενός νέου επιχειρηματία Επιχειρηματικό Σχέδιο Υποβολή αίτησης δανείου για άνοιγμα φούρνου σε νησί Παρασκευή ψωμιού και γλυκών Χρηματοδοτικές Ανάγκες 3 Φούρνοι 18.000 2

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Οικονομικά Μεγέθη Ομίλου J&P-ΑΒΑΞ

Βασικά Οικονομικά Μεγέθη Ομίλου J&P-ΑΒΑΞ Βασικά Οικονομικά Μεγέθη Ομίλου J&P-ΑΒΑΞ 1 ο Εξάμηνο & 2 ο Τρίμηνο 2008 σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (IAS) και τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (IFRS) Σημαντικές Εξελίξεις &

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Περίπτωση. Οι εταιρίες ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΑΕ και ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΑΕ ζήτησαν από την τράπεζα που εργάζεστε επιχειρηματικά δάνεια. Για να αποφασίσετε αν πρέπει να χορηγήσετε αυτά τα δάνεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ EΛΕΓΧΟΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ EΛΕΓΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ 11 1.1 Ιστορική Αναδρομή 1.2 Εξέλιξη 1.3 Έννοια και περιεχόμενο της ελεγκτικής 1.4 Ορισμός Ελεγκτικής 1.5 Αντικείμενο της Ελεγκτικής 1.6 Τι είναι έλεγχος 1.7

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Παίγνιο Διοίκησης Επιχειρήσεων (business game)

Εισαγωγή στο Παίγνιο Διοίκησης Επιχειρήσεων (business game) Γιώργος Μαυρωτάς Επικ. Καθηγητής Εργαστήριο Βιομηχανικής & Ενεργειακής Οικονομίας Σχολή Χημικών Μηχανικών, Ε.Μ.Π. Εισαγωγή στο Παίγνιο Διοίκησης Επιχειρήσεων (business game) 2o Θερινό Σχολείο Νεανικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Ενότητα 11: «Ασκήσεις 1» ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ: ΕΡΜΗΝΕΙΑ - ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣ & ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΑΡΘΡΟ: ΕΡΜΗΝΕΙΑ - ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣ & ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ Specisoft www.specisoft.gr ΑΡΘΡΟ: ΕΡΜΗΝΕΙΑ - ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣ & ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ Επισκεφθείτε το Management Portal της Specisoft: Business Game, Manager s Tools, Case Studies, Consulting,

Διαβάστε περισσότερα

Υπόδειγμα Β.2.1: Κατάστασης Αποτελεσμάτων κατά λειτουργία Ατομικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις

Υπόδειγμα Β.2.1: Κατάστασης Αποτελεσμάτων κατά λειτουργία Ατομικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις Κατάσταση αποτελεσμάτων κατά λειτουργία Διανομές Ανατολικής Κρήτης Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης Υπόδειγμα Β.2.1: Κατάστασης Αποτελεσμάτων κατά λειτουργία Ατομικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις 2017

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις»

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12: Κατανόηση και διαχείριση αρχικού, σταθερού και μεταβλητού κόστους

Κεφάλαιο 12: Κατανόηση και διαχείριση αρχικού, σταθερού και μεταβλητού κόστους Κεφάλαιο 12: Κατανόηση και διαχείριση αρχικού, σταθερού και μεταβλητού κόστους Copyright 2015 Pearson Education, Inc. publishing as Prentice Hall 12-1 Μαθησιακοί στόχοι Προσδιορίστε το κεφάλαιο που απαιτείται

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμοδείκτες διάρθρωσης κεφαλαίων 7 φ

Αριθμοδείκτες διάρθρωσης κεφαλαίων 7 φ Αριθμοδείκτες διάρθρωσης κεφαλαίων 7 φ Προκειμένου να εξετάσουμε την οικονομική κατάσταση μίας οικονομικής μονάδας σε μακροχρόνια κλίμακα θα πρέπει να αναλύσουμε την διάρθρωση των κεφαλαίων της. Λέγοντας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Χρηματοοικονομική ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ι. 2. Αντικείμενο της μελέτης & Σκοπός του μαθήματος. Απαιτήσεις του μαθήματος ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ = 卷 卹 卼 厲 ΜΥΘΟΣ

Εισαγωγή στη Χρηματοοικονομική ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ι. 2. Αντικείμενο της μελέτης & Σκοπός του μαθήματος. Απαιτήσεις του μαθήματος ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ = 卷 卹 卼 厲 ΜΥΘΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ι Εισαγωγή στη Χρηματοοικονομική Λογιστική T.E.I Κρήτης, Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Λογιστική και στην Ελεγκτική Χειμερινό Εξάμηνο 2012-2013 ΖΗΣΗΣ Β., Ph.

Διαβάστε περισσότερα

Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ 11 Εισαγωγή στη Διοικητική Επιχειρήσεων και Οργανισμών. 1 η Γραπτή Εργασία. Ενδεικτικές Απαντήσεις

Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ 11 Εισαγωγή στη Διοικητική Επιχειρήσεων και Οργανισμών. 1 η Γραπτή Εργασία. Ενδεικτικές Απαντήσεις Πρόγραμμα Σπουδών: Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ 11 Εισαγωγή στη Διοικητική Επιχειρήσεων και Οργανισμών Ακαδημαϊκό Έτος: 2018-19 1 η Γραπτή Εργασία Ενδεικτικές Απαντήσεις Θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική Λογιστική. Χρηματοοικονομική Λογιστική Ελευθέριος Αγγελόπουλος 1-1

Χρηματοοικονομική Λογιστική. Χρηματοοικονομική Λογιστική Ελευθέριος Αγγελόπουλος 1-1 Χρηματοοικονομική Λογιστική Χρηματοοικονομική Λογιστική Ελευθέριος Αγγελόπουλος 1-1 Μαθησιακοί στόχοι Γνώση βασικών λογιστικών εννοιών Θεμελιώδεις λογιστικές αρχές Οι Λογιστικές Καταστάσεις Λογιστικά γεγονότα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Τίτλος Μαθήματος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Δρ. ΑΘΙΑΝΟΣ Καθηγητής ΣΕΡΡΕΣ, ΙΟΥΝΙΟΣ 205 Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Πραγματοποιείται με την κατάταξη των στοιχείων κατά κατηγορίες για μια σειρά ετών. Η σύγκριση των στοιχείων με παρελθόντα στοιχεία αυξάνει την

Πραγματοποιείται με την κατάταξη των στοιχείων κατά κατηγορίες για μια σειρά ετών. Η σύγκριση των στοιχείων με παρελθόντα στοιχεία αυξάνει την Πραγματοποιείται με την κατάταξη των στοιχείων κατά κατηγορίες για μια σειρά ετών. Η σύγκριση των στοιχείων με παρελθόντα στοιχεία αυξάνει την χρησιμότητα και εμφανίζει την φύση και τις τάσεις των τρεχουσών

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικό Σχέδιο - Βασικά

Επιχειρηματικό Σχέδιο - Βασικά Επιχειρηματικό Σχέδιο - Βασικά στοιχεία χρηματο-οικονομικής οικονομικής ανάλυσης 1 ο θερινό σχολείο νεανικής επιχειρηματικότητας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Μ. Μπεκιάρης Ποια ζητήματα θα μας απασχολήσουν; Πώς

Διαβάστε περισσότερα

Dojo", Ιρλανδία. Κοινωνικές Καινοτομίες. Κοινωνική Επιχείρηση. Κοινωνικός Επιχειρηματίας. Μέρος Πρώτο (διάρκεια 7 λεπτά)

Dojo, Ιρλανδία. Κοινωνικές Καινοτομίες. Κοινωνική Επιχείρηση. Κοινωνικός Επιχειρηματίας. Μέρος Πρώτο (διάρκεια 7 λεπτά) Σύντομη Εισαγωγή Η μελέτη περίπτωσης χωρίζεται σε τρία τμήματα. Τα δύο πρώτα (ορισμοί και παρουσίαση της κοινωνικής καινοτομίας) παρουσιάζονται στους μαθητές από τον καθηγητή (ή τον εθελοντή). Το δεύτερο

Διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται: Σε όλα τα στελέχη και υπαλλήλους επιχειρήσεων που εφαρμόζουν ή πρόκειται να εφαρμόσουν τα IFRS

Απευθύνεται: Σε όλα τα στελέχη και υπαλλήλους επιχειρήσεων που εφαρμόζουν ή πρόκειται να εφαρμόσουν τα IFRS Πρόγραμμα 107 Πρακτικό Σεμινάριο για Απόκτηση Διεθνής Πιστοποίησης στα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα) - IACAFM - ΚΕΛΕ Κέντρο Λογιστικών Εφαρμογών Τίτλος Σεμιναρίου:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Κόστος κεφαλαίου κόστος ευκαιρίας των κεφαλαίων Υποθέσεις υπολογισμού Στάδια υπολογισμού Πηγές χρηματοδότησης (κεφαλαίου)

ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Κόστος κεφαλαίου κόστος ευκαιρίας των κεφαλαίων Υποθέσεις υπολογισμού Στάδια υπολογισμού Πηγές χρηματοδότησης (κεφαλαίου) ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Κόστος κεφαλαίου Ορισμός: είναι το κόστος ευκαιρίας των κεφαλαίων που έχουν όλοι οι επενδυτές της εταιρείας (μέτοχοι και δανειστές) Κόστος ευκαιρίας: είναι η απόδοση της καλύτερης εναλλακτικής

Διαβάστε περισσότερα

Παράγραφος Περιεχόμενο άρθρου 29 3 α) ΚΑΘΑΡΙΟΣ Α.Τ.Ε.Β.Ε.

Παράγραφος Περιεχόμενο άρθρου 29 3 α) ΚΑΘΑΡΙΟΣ Α.Τ.Ε.Β.Ε. Παράγραφος Περιεχόμενο άρθρου 29 3 α) ΚΑΘΑΡΙΟΣ Α.Τ.Ε.Β.Ε. β) Α.Ε. γ) 01/01/2018 ΕΩΣ 31/12/2018 δ) ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ 9 ΛΑΡΙΣΑ, ε) Αρ. μητρώου Γ.Ε.ΜΗ.: 026525240000 στ) Η οντότητα λειτουργεί με την παραδοχή της

Διαβάστε περισσότερα

ENTANGLE Ενημερωτικό δελτίο#2

ENTANGLE Ενημερωτικό δελτίο#2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόοδοι έργου 1 Η έρευνα του ENTANGLE 2 Συναντήσεις έργου 3 Η στρατηγική των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης 4 Ο ρόλος του επιχειρηματικού σχεδίου 5 Επαφές και χρηματοδότηση 6 Το έργο ENTANGLE

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα Business Plan. -Στόχοι (Objectives) Επιγραµµατική περιγραφή οικονοµικών στόχων (µακροπρόθεσµων και

Περιεχόµενα Business Plan. -Στόχοι (Objectives) Επιγραµµατική περιγραφή οικονοµικών στόχων (µακροπρόθεσµων και Περιεχόµενα Business Plan Α. Περίληψη (Executive Summary) -Στόχοι (Objectives) Επιγραµµατική περιγραφή οικονοµικών στόχων (µακροπρόθεσµων και βραχυπρόθεσµων) της επιχείρησης -Αποστολή (Mission) Σύντοµη

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων

Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων Ενότητα: θεμελιώδεις αρχές Καραμάνης Κωνσταντίνος 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Τμήμα : ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ SC GATEDOOR HOLDINGS COM SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ SC GATEDOOR HOLDINGS COM SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007 ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ SC GATEDOOR HOLDINGS COM SRL 1/1-31/12/2007 1/1-31/12/2006 Πωλήσεις 539.478,00 127.613,00 Κόστος πωληθέντων (468.970,00) (241.979,70) Μικτό κέρδος 70.508,00

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων

Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων Υποενότητα 1 - Πηγές χρηματοδότησης This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views

Διαβάστε περισσότερα

1. Το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter αναλύει το μάκρο-περιβάλλον. α. Λάθος. β. Σωστό. Απάντηση: α. Λάθος.

1. Το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter αναλύει το μάκρο-περιβάλλον. α. Λάθος. β. Σωστό. Απάντηση: α. Λάθος. 1. Το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter αναλύει το μάκρο-περιβάλλον. α. Λάθος. β. Σωστό. Απάντηση: α. Λάθος. 2. Ποια από τις παρακάτω επιλογές δεν περιλαμβάνεται στην ανάλυση του μάκρο-περιβάλλοντος;

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Creating my own company

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Creating my own company ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Creating my own company Στόχος του Προγράμματος Το πρόγραμμα με τίτλο «Δημιουργώντας την Δική μου Επιχείρηση» είναι μα πλήρης, αυτόνομη και ολοκληρωμένη εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 ο. Συστήματα Πληροφοριών στην επιχείρηση

Κεφάλαιο 2 ο. Συστήματα Πληροφοριών στην επιχείρηση Κεφάλαιο 2 ο Συστήματα Πληροφοριών στην επιχείρηση Διδακτικοί στόχοι Να αναλυθούν οι ρόλοι των 6 τύπων των συστημάτων πληροφοριών Να περιγραφούν οι τύποι των πληροφοριακών συστημάτων Να αναλυθούν οι σχέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική. Η ζήτηση χρήματος

Μακροοικονομική. Η ζήτηση χρήματος Μακροοικονομική Η ζήτηση χρήματος Θα εξετάσουμε τη ζήτηση χρήματος (ρευστού) μέσα στην οικονομία και τους παράγοντες που την επηρεάζουν. Βασικοί παράγοντες για τη διακράτηση ρευστών είναι για συναλλαγές,

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική ανάλυση των ΜΜΕ

Χρηματοοικονομική ανάλυση των ΜΜΕ Χρηματοοικονομική ανάλυση των ΜΜΕ Ανάλυση λογιστικών καταστάσεων Ένας από τους σκοπούς της χρηματοοικονομικής επιστήμης αποτελεί η αξιολόγηση και αξιοποίηση των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί και καταγραφεί

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ενότητα 1: Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Λογιστική Πληροφόρηση Εισαγωγικές Έννοιες Βασικές λογιστικές Καταστάσεις και Λογιστική

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Παίγνιο Διοίκησης Επιχειρήσεων (business game)

Εισαγωγή στο Παίγνιο Διοίκησης Επιχειρήσεων (business game) Εισαγωγή στο Παίγνιο Διοίκησης Επιχειρήσεων (business game) Εργαστήριο Βιομηχανικής & Ενεργειακής Οικονομίας Σχολή Χημικών Μηχανικών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γιώργος Μαυρωτάς Επ. Καθηγητής, Ε.Μ.Π. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα