Αυτή η σελίδα δεν τυπώνεται. Η έκδοση αρχίζει από το επόμενο πρώτο σαλόνι.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αυτή η σελίδα δεν τυπώνεται. Η έκδοση αρχίζει από το επόμενο πρώτο σαλόνι."

Transcript

1 Αυτή η σελίδα δεν τυπώνεται. Η έκδοση αρχίζει από το επόμενο πρώτο σαλόνι.

2 Δασικά και Αγροτικά Οικοσυστήματα, Σάμος Επιδιώκοντας να ανοίξουμε ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας, με την παρούσα έκδοση στοχεύουμε στην ενημέρωση των κατοίκων των νησιών μας και κυρίως των νέων παιδιών για την αξία του δάσους και την περαιτέρω καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης για την προστασία του. Οι επικρατούσες σήμερα περιβαλλοντικές αλλά και κλιματικές συνθήκες καθιστούν τα δάση μας πιο ευάλωτα αλλά και πιο πολύτιμα από ποτέ για τη διατήρηση της ισορροπίας στη φύση. Στον τομέα αυτό υλοποιούμε στην Περιφέρειά μας σημαντικές πρωτοβουλίες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όπως η υλοποίηση έργων δασοπονίας, η αποκατάσταση σταδιακά όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα οφέλη του δάσους και τους κινδύνους που τα απειλούν. Είμαι βέβαιος, ότι η παρούσα έκδοση, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Κ.Π. Interreg III, στο πλαίσιο του Διακρατικού Προγράμματος INCENDI «Πιλοτικές Δράσεις Πρόληψης Κινδύνου Πυρκαγιάς στη Μεσόγειο», θα αποτελέσει ένα χρήσιμο γνωστικό εργαλείο για το δασικό πλούτο των νησιών μας, που επιβάλλεται να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε. Ιωάννης Λέκκας Γ.Γ. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

3 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο βορειοανατολικό άκρο της νησιωτικής Ελλάδας, έχει συνολική έκταση τ.χλμ. και πληθυσμό κατοίκους (απογραφή 2001). Στην περιφέρεια υπάγονται διοικητικά τρείς νομοί. Νομός Λέσβου Στο νομό ανήκουν τα νησιά Λέσβος, Λήμνος και Άγιος Ευστράτιος. Η έκταση του νομού είναι τ.χλμ., ενώ η συνολική έκταση των δασών και δασικών εκτάσεων είναι 947,98 τ.χλμ., δηλαδή το 44,01% της συνολικής έκτασης. Ο πληθυσμός του νομού ανέρχεται στους κατοίκους. Νομός Χίου Ο νομός περιλαμβάνει τη νήσο Χίο, τα Ψαρά και τις Οινούσσες, ενώ έχει έκταση 904 τ.χλμ., συνολική έκταση δασών και δασικών εκτάσεων 485,36 τ.χλμ.(το 53,69% της συνολικής έκτασης) και πληθυσμό κατοίκους. Νομός Σάμου Στο νομό υπάγονται τα νησιά Σάμος, Ικαρία και Φούρνοι, με έκταση 778 τ.χλμ., έκταση δασών και δασικών εκτάσεων 531,37 τ.χλμ. (μόλις 68,3% της συνολικής έκτασης) και πληθυσμό κατοίκους.

4 ΔΑΣΟΣ: ΚΡΙΚΟΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Το δάσος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού περιβάλλοντος, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για τη διασφάλιση της ζωής όλων των όντων που κατοικούν στον πλανήτη. Το δάσος, ως ανανεώσιμος φυσικός πόρος, προσφέρει δυνατότητες για την οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των κοινωνιών, ενώ αποτελεί βασικό κρίκο για τη βιωσιμότητα του φυσικού περιβάλλοντος και την οικολογική ισορροπία. Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι τα δάση «εργάζονται» καθημερινά για τη διατήρηση και ανανέωση των συστατικών στοιχείων της φύσης: του νερού, του εδάφους και της ατμόσφαιρας. Νερό Στη σύγχρονη εποχή, η μείωση των υδάτινων πόρων βρίσκεται σε ανησυχητικά επίπεδα. Τα αποθέματα γλυκού - πόσιμου νερού συνεχώς μειώνονται, ενώ αυξάνεται και η κατανάλωσή του κυρίως στις αναπτυγμένες χώρες. Η επίδραση του δάσους στη διατήρηση και τον εμπλουτισμό των αποθεμάτων νερού στον πλανήτη είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το δάσος δρα σαν μια τεράστια δεξαμενή αποταμίευσης υδάτων, συγκρατώντας νερό στο φύλλωμα, στους κορμούς των δέντρων και στις ρίζες τους. Συμβάλλει στην εισροή του νερού, εμπλουτίζοντας τα υπόγεια υδατικά αποθέματα. Παράλληλα, ρυθμίζει τη ροή των επιφανειακών υδάτων, μειώνοντας τις πλημμύρες και αποδίδει νερό σε περιόδους ξηρασίας. Τέλος, βελτιώνει και την ποιότητα του νερού, αφού ενεργεί σαν μικροβιολογικό, χημικό και φυσικό φίλτρο του. Έδαφος Το δάσος αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών του εδάφους, συμβάλλοντας στη φυσική ανανέωση και επαναδημιουργία του. Ταυτόχρονα, προστατεύει το έδαφος και από το φυσικό φαινόμενο της διάβρωσης, διότι συγκρατεί Νερόλακκος, Σάμος το νερό της βροχής στο φύλλωμα των δέντρων και δεν το αφήνει να πέφτει με δύναμη στη γη, διαβρώνοντάς τη. Την ίδια στιγμή, μικρό μέρος του νερού απορρέει επιφανειακά και αποτρέπει με αυτόν τον τρόπο το σχηματισμό πλημμυρών. Ατμόσφαιρα Η διαδικασία της φωτοσύνθεσης, που πραγματοποιείται στο δασικό περιβάλλον, απορρυπαίνει φυσικά την ατμόσφαιρα. Τα φυτά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, απελευθερώνοντας συγχρόνως οξυγόνο. Το δάσος λειτουργεί επιπλέον σαν ένα τεράστιο φίλτρο, απαλλάσσοντας την ατμόσφαιρα από αιωρούμενα στερεά σωματίδια. Τέλος, τα δάση έχουν και ηχομονωτική επίδραση, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον.

5 ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Τα οικοσυστήματα που υπάρχουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου είναι αποτέλεσμα της γεωλογικής ιστορίας και εξέλιξης. Η γεωτεκτονική αυτή δραστηριότητα ξεκίνησε περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια πριν και συνεχίζεται ακόμη και στις μέρες μας, αλλάζοντας σταδιακά το χάρτη της Γης και των οικοσυστημάτων. Κατά την Καινοζωική περίοδο (65 εκατομμύρια χρόνια πριν σήμερα), έντονη ηφαιστειότητα παρατηρείται στην περιοχή του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου με επέκταση προς τη Μικρά Ασία. Αργότερα, η δραστηριότητα εκδηλώνεται στη ΝΔ Μ. Ασία και το ΝΑ Αιγαίο. Στις μέρες μας, η ηφαιστειότητα του Αιγαίου εκδηλώνεται μόνο στο τόξο του Ν Αιγαίου, στο χώρο της Σαντορίνης. Κατά τη διάρκεια του Πλειστοκαίνου, δηλαδή 1,8 εκατομμύρια έως χρόνια πριν, η εικόνα του Αιγαίου δεν διαφέρει πολύ από τη σημερινή. Ο χώρος γύρω από τα νησιά του Α Αιγαίου αποτελούσε ένα τμήμα χέρσας γης, συνδεδεμένης με τη Μ. Ασία. Η Λήμνος και ο Αγ. Ευστράτιος πιθανόν να ήταν κάποτε ενωμένα. Αργότερα, η Λέσβος ανυψώθηκε, χωρίς να αποκλείεται και η σύνδεσή της με τη Λήμνο. Την ίδια περίοδο, οι Οινούσσες ήταν επίσης ενωμένες με τη Μ. Ασία, ενώ η Χίος και η Ικαρία πρόσφατα (Ανώτερο Πλειστόκαινο - Ολόκαινο) αποτέλεσαν νησιά. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες, τα τελευταία χρόνια το χερσαίο τμήμα του Αιγαίου διαμορφώθηκε στο σημερινό αρχιπέλαγος. Μάρτυρα των προγενέστερων φάσεων της περιοχής αποτελεί μέχρι σήμερα η χλωρίδα των νησιών του Αιγαίου. Πρόκειται για βλάστηση, η οποία παρουσιάζει μοναδική εξέλιξη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, λόγω της σύνδεσης της περιοχής με την ηπειρωτική Μ. Ασία.

6 Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, Λέσβος Φλοιός Απολιθωμένου Κωνοφόρου, Λέσβος ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Ζωντανό τεκμήριο της γεωλογικής εξέλιξης της περιοχής του ΒΑ Αιγαίου είναι το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου. Βρίσκεται στο Δ τμήμα του νησιού, στις περιοχές του Σιγρίου, της Άντισσας και της Ερεσού, καταλαμβάνει έκταση στρεμμάτων και περιλαμβάνεται στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. To μνημείο χαρακτηρίζεται ως σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών απολίθωσής του. Αυτό συμβαίνει, διότι τα δέντρα του δάσους πέτρωσαν στη θέση τους, χωρίς να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα αυτόχθονο απολιθωμένο δάσος, μοναδικό στα εγχώρια και διεθνή δεδομένα και προστατευόμενο από την ελληνική πολιτεία. Η δημιουργία του συνδέεται με την εκδήλωση έντονης ηφαιστειότητας στο χώρο του Β Αιγαίου, πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια. Δεκάδες κρατήρες, που εκτείνονταν από τη Θράκη ως το Β Αιγαίο, σκόρπισαν λάβα και τέφρα σε μεγάλες επιφάνειες, σκεπάζοντας το πυκνό και πλούσιο δάσος που κάλυπτε εκείνη την εποχή τη Λέσβο. Η κίνηση των πυροκλαστικών υλικών ήταν τόσο γρήγορη, που κάλυψε αμέσως τους κορμούς, τα κλαδιά, τους καρπούς και τα φύλλα των δέντρων. Μετά από τα έντονα φαινόμενα, το νερό της βροχής διέλυσε τα άλατα του διοξειδίου του πυριτίου (SiO2) μέσα στην ηφαιστειακή στάχτη. Η πλήρης απομόνωση των φυτών από τις συνθήκες της ατμόσφαιρας και η παντελής απουσία οξυγόνου επέτρεψαν την τέλεια απολίθωση του δάσους και τη διατήρηση των μορφολογικών του γνωρισμάτων. Η σημαντικότερη θέση με συγκεντρώσεις απολιθωμένων κορμών είναι το πάρκο «Μπαλή - Αλώνια ή Κύρια Απολιθωμένη», όπου η Διεύθυνση Δασών Λέσβου έχει δημιουργήσει έναν οργανωμένο χώρο επίσκεψης. Εκεί μπορεί να θαυμάσει κανείς: μοναδικές εμφανίσεις πρωτοπευκίδων (protopinaceae που είναι προγονικές μορφές του σύγχρονου πεύκου)

7 ΔΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ κείμενους και ιστάμενους κορμούς του είδους taxodioxylon gypsaceum (πρόδρομη μορφή της σύγχρονης σεκόιας) δεκάδες άλλους κορμούς κωνοφόρων δέντρων με ιδιαίτερους χρωματισμούς και δακτυλίους. Τα είδη της βλάστησης στο δάσος αποδεικνύουν, ότι αυτό αναπτύχθηκε σε ένα υποτροπικό κλίμα, το οποίο δεν συναντάται σήμερα πουθενά στη ζώνη της Μεσογείου και της Ευρώπης, αλλά στη ΝΑ Ασία και την Αμερική. Εκτός από το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, στο Σίγρι λειτουργεί και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, συμβάλλοντας επιστημονικά στην ανάδειξη του μνημείου. Στο Μουσείο, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει ποικιλία εκθεμάτων για το απολιθωμένο δάσος. Ανάμεσα σε αυτά και πλήθος φυτών, όπως η δάφνη (laurus), το κανελλόδενδρο (cinnamomun), ο πλάτανος (platanus), η δρυς (quercus cruciata), ο φοίνικας (phoenix) κ.ά. Τα δασικά οικοσυστήματα στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου ανήκουν στα μεσογειακά, με χαρακτηριστικά όπως: το μεσογειακό κλίμα, με τα μακρά άνυδρα καλοκαίρια και τους ήπιους χειμώνες το μικρό μέγεθος ζώων και φυτών η μεγάλη ποικιλία ειδών η έντονη επίδραση του ανθρώπου. Τα φυτά, που συνθέτουν τα μεσογειακά αυτά οικοσυστήματα, έχουν αναπτύξει μηχανισμούς προσαρμογής τόσο στις δύσκολες κλιματικές συνθήκες, όσο και στις διαδικασίες επιβίωσης από τις δασικές πυρκαγιές. Τα οικοσυστήματα της περιοχής του Β Αιγαίου διακρίνονται με βάση τα είδη της βλάστησης που κυριαρχεί σε αυτά. Φρυγανικά οικοσυστήματα χορτολίβαδα Τα φρυγανικά οικοσυστήματα είναι προσαρμοσμένα στη θερινή ξηρασία. Απαρτίζονται από αραιούς, χαμηλούς θάμνους με μικρά και συχνά χνουδωτά φύλλα και αγκαθωτά κλαδιά, με τα οποία ρυθμίζουν την ταχύτητα απώλειας του νερού. Κυρίαρχα είδη στα φρυγανικά οικοσυστήματα είναι το θυμάρι (corydothymus capitatus), η αστοιβή (sarcopoterium spinosum), οι λαδανιές (είδη cistus) κ.ά. Προγονικές Μορφές Πεύκου, Λέσβος Προγονική Μορφή Σεκόιας, Λέσβος Φρύγανα, Δ Λέσβος

8 Δάσος Τραχείας Πεύκης, Λέσβος Αείφυλλα Πλατύφυλλα, ΒΑ Λέσβος Θαμνώνες αείφυλλων σκληρόφυλλων πλατύφυλλων (μακκί) Οι θαμνώνες αυτοί αποτελούνται από φυτά ύψους μέχρι 2,5 περίπου μέτρων. Χαρακτηριστικά τους είναι οι βαθιές έντονα διακλαδισμένες ρίζες, για να αντλούν το απαραίτητο νερό, καθώς και τα μικρά δερματώδη φύλλα, για να περιορίζουν τη διαπνοή και την εξάτμιση κατά τις περιόδους ξηρασίας. Κυρίαρχα είδη είναι το πουρνάρι (quercus coccifera), η κουμαριά (arbutus unedo), η γλιστροκουμαριά (arbutus andrachne), ο σχίνος (pistacia lentiscus), το φιλύκι (phillyrea media), η αριά (quercus ilex), η αγριελιά (olea oleaster) κ.ά. Δάση φυλλοβόλων πλατυφύλλων Τα δάση των φυλλοβόλων πλατυφύλλων αποτελούνται από διάφορα είδη δρυών, όπως οι βαλανιδιές (quercus macrolepis ή q. aegilops), από καστανιές (castanea sativa) και πλατάνια (platanus orientalis) στις παραποτάμιες περιοχές. Τα δάση αυτά χαρακτηρίζονται για την έκπτυξη των φύλλων τους την άνοιξη, την αύξησή τους το καλοκαίρι, την αλλαγή χρώματος και πτώση τους το φθινόπωρο και τη βλαστική ηρεμία το χειμώνα. Δάσος Τραχείας Πεύκης, Σάμος Δάση μεσογειακών και ορεινών κωνοφόρων Στα δάση των μεσογειακών κωνοφόρων επικρατούν αμιγείς συστάδες τραχείας πεύκης (pinus brutia), ενώ στα δάση των ορεινών κωνοφόρων οι συστάδες μαύρης πεύκης (pinus nigra). Κυρίως η τραχεία πεύκη έχει τη δυνατότητα να αναγεννάται με τους σπόρους που απελευθερώνουν οι κώνοι της μετά από κάθε φωτιά. Οι κώνοι της δεν καταστρέφονται από πυρκαγιές μέτριας ή μικρής έντασης και διατηρούν μεγάλο μέρος της φυτρωτικής τους ικανότητας. Το σκληρό κέλυφος των κώνων ανοίγει στις υψηλές θερμοκρασίες της πυρκαγιάς και απελευθερώνει, μόλις οι φλόγες σβήσουν, τους σπόρους, προκαλώντας έτσι τη φυσική αναγέννηση των καμένων εκτάσεων.

9 ΧΛΩΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου, πολλά είδη χλωρίδας παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα σημαντικότερα περιγράφονται στη συνέχεια. Τραχεία πεύκη Η τραχεία πεύκη (pinus brutia) αποτελεί το κύριο δασοπονικό είδος των δασών του Β Αιγαίου. Το γένος pinus συμπεριλαμβανόταν στη χλωρίδα της λεκάνης της Α Μεσογείου από την εποχή του Νεοκαίνου. Μετά την καταβύθιση της Αιγηίδος, πολλά είδη πεύκων χάθηκαν αμέσως ή δεν επέζησαν. Κατά το τέλος του Πλειόκαινου, η τραχεία εξαπλώθηκε στη Μ. Ασία, στα νησιά του Α Αιγαίου και την Κρήτη, που είχαν ακόμα εδαφική σύνδεση με τις μικρασιατικές ακτές. Πρόκειται για ένα δέντρο ύψους 15 έως 20μ. και σπάνια 30μ., με μεγάλες, πράσινες, τραχιές και δύσκαμπτες ανά δύο βελόνες. Φέρει κώνους, οι οποίοι ωριμάζουν τρία χρόνια μετά την άνθηση, έχει Μαύρη Πεύκη, Λέσβος Βαλανιδιά, Λέσβος φύλλωμα κωνικό, ευθυτενή κορμό και κοκκινωπό φλοιό. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, ότι συχνό φαινόμενο σε δάση τραχείας πεύκης είναι η εμφάνιση νεοπλασιών στα κλαδιά, οι οποίες είναι γνωστές με το όνομα «σκούπα της μάγισσας». Εκτός από την τυπική τραχεία πεύκη, στη Λέσβο έχει παρατηρηθεί και μία ποικιλία αυτής, που ονομάστηκε pinus brutia var. Agrafiotii. Η ποικιλία αυτή έχει φύλλωμα σφαιρικό, που αναπτύσσεται πάνω σε δευτερεύοντες διακλαδισμένους κορμούς. Μαύρη πεύκη Η μαύρη πεύκη (pinus nigra) απαντάται στη Λέσβο και στη Σάμο σε αμιγείς ή μικτές συστάδες (μαζί με την τραχεία πεύκη) σε υψόμετρο από 390 μ. και άνω. Τα κύρια χαρακτηριστικά της μαύρης πεύκης είναι ότι πρόκειται για ένα δέντρο ύψους 20 έως 40μ. και σπάνια 50μ. Οι βελόνες της βρίσκονται ανά δύο και είναι μικρές, σκουροπράσινες, οξυκόρυφες και συνήθως κιτρινωπές στην άκρη, πολύ τραχιές και δύσκαμπτες. Η πεύκη φέρει κώνους, οι οποίοι ωριμάζουν δύο χρόνια μετά την άνθηση και ρίχνουν σπόρους τον επόμενο χρόνο. Η κόμη της στην αρχή είναι πλατιά πυραμοειδής και αργότερα ομπρελοειδής, ενώ ο φλοιός της έχει σκούρο σταχτί χρώμα. Τραχεία Πεύκη ποικιλία Αγραφιώτη, Λέσβος

10 Βαλανιδιά Η βαλανιδιά είναι ένα από τα δασικά είδη που συναντάται στη περιοχή του ΒΑ Αιγαίου και συνηθέστερα στη Λέσβο και τον Άγ. Ευστράτιο. Καταλαμβάνει εκτεταμένες εκτάσεις, κυρίως σε μείξη με άλλα είδη δρυός, και φύεται σε βαθιά γόνιμα και υγρά εδάφη. Πρόκειται για δέντρο με ύψος 10 έως 20μ. ημιφυλλοβόλο, με χονδρά κλαδιά και ξύλο κακής τεχνικής ποιότητας. Παρόλα αυτά, η βαλανιδιά αποτέλεσε πολύτιμο δασοπονικό είδος, διότι οι άνθρωποι έβγαζαν από τα βαλανίδια της μία σκόνη, που χρησιμοποιούσαν στη βυρσοδεψία. Κίτρινο ροδόδεντρο Η παρουσία του κίτρινου ροδόδεντρου ή ποντικής αζαλέας (rhododendron luteum sweet ή αzalea pontica l.) σε αυτοφυείς συστάδες στο δασικό συγκρότημα της Δ Λέσβου είναι μοναδική στον ελληνικό χώρο. Αποτελεί λείψανο της Ποντικής χλωρίδας από την εποχή των παγετώνων, ενώ μετά την αποκοπή της Λέσβου από τη Μ. Ασία αναπτύσσεται απομονωμένο στην περιοχή αυτή. Το ροδόδεντρο είναι φυλλοβόλος θάμνος ύψους 2 έως 4μ. με μεγάλα, κίτρινα άνθη. Το μεθυστικό του νέκταρ περιέχει τοξικά συστατικά, που το καθιστούν επικίνδυνο στη βρώση για τον άνθρωπο και τα ζώα. Μαστιχόδεντρο Ο μαστιχοφόρος σχίνος (pistacia lentiscus) είναι ένας αειθαλής θάμνος που ζει πάνω από 100 χρόνια, ενώ το ύψος του δεν ξεπερνά τα 2 έως 3μ. Έχει μακριά κλαδιά, γερμένα προς τα κάτω και κορμό κοντόχοντρο. Είναι ανθεκτικό και μπορεί να ευδοκιμήσει σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ωστόσο, σχίνοι που δακρύζουν και δίνουν τη μαστίχα βρίσκονται μόνο στη Χίο και ειδικότερα στα λεγόμενα Μαστιχοχώρια. Τουλίπα Πατρίδα της τουλίπας θεωρείται η Μ. Ασία, από όπου και εξαπλώθηκε η καλλιέργειά της σε όλη τη Μεσόγειο ήδη από τη βυζαντινή περίοδο. Ειδικά στη Χίο, συναντώνται τέσσερα είδη άγριας τουλίπας. Ανθίζουν την άνοιξη, πλημμυρίζοντας τους αγρούς με χρώμα. Τα άνθη δεν κρατάνε πολύ (7-10 μέρες) και μετά δίνουν τη θέση τους στο φύλλωμα. Αυτό έχει με τη σειρά του λίγες εβδομάδες για να ρίξει σπόρους, πριν μαραθούν τα φύλλα και ο βολβός πέσει σε ύπνωση μέχρι την επόμενη χρονιά. Τα τέσσερα είδη τουλίπας της Χίου είναι: α. toulipa praecox (κόκκινο χρώμα και παχύ εσωτερικό τριχωτό στρώμα), β. toulipa agenensis Ροδόδεντρο, Λέσβος Μαστιχόδεντρο, Χίος Τουλίπα, Χίος

11 (κόκκινα άνθη με μαύρα στίγματα και κίτρινες ραβδώσεις), γ. toulipa clusiana (λευκά άνθη και ραβδώσεις πορφυρού χρώματος) και δ. toulipa undulatifolia (πορτοκαλοκόκκινα άνθη και κυματιστά άκρα). Ορχιδέες Στην περιφέρεια Β Αιγαίου υπάρχουν πάνω από εβδομήντα πέντε διαφορετικά είδη ορχιδέας, μερικά από τα οποία ανήκουν στο γένος Οφρύς. Τα μικρά και σπάνια αυτά φυτά έχουν άνθη σε περίπλοκο σχήμα και σχέδιο, που μιμούνται τις μορφές εντόμων. Παράλληλα, παράγουν ένα ιδιαίτερο άρωμα, το οποίο προσελκύει τα αρσενικά έντομα, που προσπαθούν να ζευγαρώσουν με τα φυτά. Με το τέχνασμα αυτό, τα αρσενικά έντομα μαζεύουν τη γύρη της ορχιδέας και τη μεταφέρουν στο επόμενο άνθος που επισκέπτονται. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η αναπαραγωγή των φυτών. Κυπαρίσσι Κατά την αρχαιότητα η Σάμος αποκαλούνταν Κυπαρισσία (Αριστοκράτης παρά Πλινίω V.135). Πρόκειται για ονομασία, η οποία της δόθηκε προφανώς για τα πολυπληθή κυπαρίσσια της. Σήμερα, συναντώνται φυσικά δάση κυπαρισσιού της ποικιλίας cupressus sempervirens var. orizontalis στις περιοχές Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι, αλλά και στα δάση Καστανιά και Λέκκας. Δάσος Κυπαρισσιού, Σάμος Αριά Το αρχαίο, υπεραιωνόβιο δάσος Ράντη ή Γαίας ή Κήπων στην οροσειρά του Αθέρα στην περιοχή Ευδήλου Ικαρίας είναι εξαιρετικής οικολογικής σημασίας, δεδομένου ότι πρόκειται για το τελευταίο φυσικό νησιωτικό δρυοδάσος της Μεσογείου με κυρίαρχο είδος την Αριά (quercus ilex). Τούτος ο τύπος βλάστησης αποτελούσε πριν αιώνες τον κύριο τύπο δάσους στα νησιά του Αιγαίου, προτού υπάρξουν οι έντονες ανθρώπινες παρεμβάσεις. Η αριά είναι ένα πολύ ανθεκτικό, μεγάλο (έως 20 μ.) και μακρόβιο δέντρο, το οποίο φυτρώνει σε ποικίλα εδάφη και σε ακραίες συνθήκες. Έχει πλούσιο, σκληρό φύλλωμα, κορμό που παρουσιάζει πυκνές ραβδώσεις και παράγει μεγάλες ποσότητες σπερμάτων. Ορχιδέα, Χίος Δάσος Αριάς, Ικαρία

12 ΠΑΝΙΔΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Η πανίδα στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου εξακολουθεί στις μέρες μας να είναι αρκετά πλούσια, σε σύγκριση με άλλες νησιωτικές περιοχές. Αυτό οφείλεται στη βλάστηση, στα βουνά και στα νερά των νησιών. Μάλιστα, η περιοχή αυτή φιλοξενεί κατά καιρούς πολλά είδη μεταναστευτικών πουλιών. Τα ενδιαφέροντα είδη των θηλαστικών της περιοχής είναι: Ο ασιατικός σκίουρος (sciurus anomalus) Αυτό το είδος δεν παρατηρείται πουθενά αλλού στην Ευρώπη, ενώ απαντάται σε όλη τη Λέσβο μέσα σε πευκοδάση, ελαιώνες, δρυοδάση και καστανοδάση. Το τσακάλι (canis aureus) To τσακάλι σε ολόκληρη την Ευρώπη συναντάται μόνο στην Ελλάδα. Επιπλέον, το μοναδικό νησί της χώρας όπου ζει το είδος είναι η Σάμος. Η μεσογειακή φώκια (monachus monachus) Στο παρελθόν, υπήρχαν πολλές φώκιες στις βραχώδεις παραλίες της Σάμου. Σήμερα, υπάρχουν λίγες στις ΒΔ ακτές, στο βιολογικό πάρκο στο Σεϊτάνι. Υπάρχουν ενδείξεις ότι απαντάται στο Φανάρι και στους Φούρνους της Ικαρίας. Όσον αφορά τα ερπετά, στο ΒΑ Αιγαίο υπάρχει ένα σημαντικό είδος: Η οθωμανική οχιά (vipera xanthina) Αυτή συναντάται μόνο στα νησιά του Α Αιγαίου. Τα ιδιαίτερα πτηνά του βορειοανατολικού Αιγαίου είναι τα ακόλουθα: Το σμυρνοτσίχλονο (emberiza cineracea) Απαντάται στη Δ Λέσβο, στη Χίο και στην Ικαρία, ενώ προτιμά ξηρές, ανοιχτές λοφώδεις περιοχές με χαμηλά φρύγανα. Ο τουρκοτσοπανάκος (sitta krueperi) Το πτηνό ζει μόνο στα πευκοδάση του νησιού της Λέσβου. Ο αιγαιοτσιροβάκος (silvia rueppelli) Είναι ένα μικρό πουλάκι, στο μέγεθος σπουργιτιού, που κρύβεται πάντα σε θάμνους. Ο αιγαιοτσιροβάκος σε ολόκληρη την Ευρώπη συναντάται μόνο στο νησί της Σάμου. Η καστανόχηνα (tadorna ferruginea) Η καστανόχηνα προτιμά τα νησιά της Λέσβου, Λήμνου και Σάμου. Πρόκειται Ασιατικός Σκίουρος, Λέσβος Καστανόχηνα, Σάμος Τουρκοτσοπανάκος, Λέσβος για πάπια, η οποία ζει σε περιοχές με μακκία βλάστηση και αναπαράγεται σε περιοχές με παρουσία γλυκού νερού. Το φοινικόπτερο (phoenicopterus ruber) ή φλαμίγκο Το βρίσκει κανείς σε υγροβιότοπους στη Λέσβο, τη Λήμνο και τη Σάμο. Εκεί το είδος αναπαράγεται, φωλιάζει, τρέφεται και ξεκουράζεται. Η πετροτουρλίδα (burhinus oedicnemus) Το είδος εμφανίζεται στο νησί της Λήμνου. Ο μαυροπετρίτης (falco eleonorae) Αυτό το πτηνό απαντάται κυρίως στη Χίο, τη Λήμνο και την Ικαρία και λιγότερο στη Σάμο. Πρόκειται για ένα μεταναστευτικό γεράκι, το 75% του πληθυσμού του οποίου αναπαράγεται στον ελλαδικό χώρο. Το είδος φωλιάζει σε φυσικές κοιλότητες βράχων πάνω σε μικρές ή μεγάλες νησίδες, αλλά και σε εσωτερικά βράχια. Το κιρκινέζι (falco naumanni) Πρόκειται για ένα απειλούμενο είδος γερακιού που συναντάται στη Λήμνο.

13 ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA 2000 ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ Αλυκές Καλλονής, Λέσβος Το δίκτυο Natura 2000 αποτελεί ένα ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο περιοχών, που ξεχωρίζουν λόγω των φυσικών οικοτόπων τους και των ειδών που συναντώνται σε αυτούς. Στην περιφέρεια Β Αιγαίου υπάρχει σημαντικός αριθμός περιοχών Natura. Λέσβος Στη Λέσβο συναντώνται τρεις περιοχές Natura. Η πρώτη περιλαμβάνει το Δ τμήμα του νησιού και το απολιθωμένο δάσος. Στη δεύτερη εντάσσεται ο κόλπος της Καλλονής, στους υγρότοπους του οποίου φωλιάζουν σπάνια είδη πουλιών. Τέλος, ο κόλπος της Γέρας, το έλος Ντίπι και το όρος Όλυμπος ξεχωρίζουν για τη βλάστηση και την πανίδα της περιοχής. Λήμνος Στο Α τμήμα της Λήμνου βρίσκεται η λιμνοθάλασσα Αλυκή και το έλος Χορταρολίμνη. Στην περιοχή συναντώνται και μεταναστευτικά πτηνά. Δάσος Δυτικής Λέσβου Άγιος Ευστράτιος Το μεγαλύτερο μέρος των ακτών του Αγ. Ευστρατίου αποτελείται από απόκρημνους βράχους με σπηλιές. Εκεί καταφεύγει η μεσογειακή φώκια, ενώ φωλιάζουν και αρπακτικά πουλιά. Χίος και Οινούσσες Στην ορεινή Β Χίο και στις Οινούσσες βρίσκονται σημαντικοί οικότοποι τόσο στην ξηρά, όσο και στη θάλασσα. Σάμος Στη Σάμο συναντάται ο υγρότοπος της Αλυκής, όπου φιλοξενούνται μεγάλοι πληθυσμοί μεταναστευτικών πουλιών. Επίσης, στο όρος Άμπελος (Καρβούνης) υπάρχει μεγάλος αριθμός ενδημικών και σπάνιων φυτών και ασπόνδυλων. Τέλος, στην περιοχή Όρος Κερκετεύς - Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι - Δάσος Καστανιάς και Λέκκας ξεχωρίζει το βιολογικό πάρκο, σημαντικός βιότοπος για τη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta και τη μεσογειακή φώκια Monachus monachus. Ικαρία και Φούρνοι Η Ικαρία χαρακτηρίζεται από ποικίλο μωσαϊκό βιοτόπων και χλωρίδας αλλά και από τις βραχώδεις ακτές της. Οι Φούρνοι αποτελούν περιοχή μεγάλης οικολογικής αξίας, καθώς εκεί καταφεύγουν πολλά αρπακτικά πουλιά.

14 Αντιπυρική Ζώνη, Λέσβος Δασικό Φυτώριο Βασιλικών, Λέσβος Υδατοδεξαμενή, Λέσβος Χώρος θέας, Λέσβος ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ Το δάσος αποτελεί το κυρίαρχο οικοσύστημα μέσα στο φυσικό περιβάλλον και συμβάλει αποφασιστικά στη διατήρηση και βελτίωση της ζωής όλων των έμβιων οργανισμών. Παρόλη την καθοριστική σημασία του, το δάσος βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι απειλές απέναντί του είναι κυρίως οι συχνές πυρκαγιές, η διάβρωση, η ερημοποίηση, η υπερβόσκηση, η οικοπεδοποίηση, η εκχέρσωση κ.ά. Ο μεγαλύτερος, όμως, κίνδυνος προέρχεται από τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες κατά κύριο λόγο οφείλονται σε ανθρώπινες ενέργειες, ενώ μικρό μόνο ποσοστό αυτών εκδηλώνεται από κεραυνούς. Στις δραστηριότητες της Δασικής Υπηρεσίας, για τη διατήρηση των δασικών οικοσυστημάτων και την προστασία τους από τις πυρκαγιές, κυρίαρχη θέση καταλαμβάνουν έργα προστασίας και αποκατάστασης του δασικού περιβάλλοντος, όπως: η κατασκευή δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών η κατασκευή υδατοδεξαμενών η δημιουργία πυροφυλακίων τα έργα ορεινής υδρονομίας και διευθέτησης χειμαρρικών ρευμάτων τα έργα αποκατάστασης σε καμένες περιοχές που υποστηρίζονται από την λειτουργία του Δασικού Φυτωρίου Λέσβου. Την ίδια στιγμή, η δασική υπηρεσία πραγματοποιεί ποικίλες δράσεις, με σκοπό την αντιπυρική προστασία των δασών. Σε αυτές περιλαμβάνονται: οι περιπολίες κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου η ολοκλήρωση σύνταξης χαρτών αντιπυρικής προστασίας για όλα τα δασικά συγκροτήματα των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γεωγραφίας Φυσικών Καταστροφών του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου οι δράσεις ευαισθητοποίησης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Άλλα έργα που στοχεύουν στην ανάπτυξη και ανάδειξη των δασικών οικοσυστημάτων, καθώς και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι η δημιουργία χώρων δασικής αναψυχής.

15 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Βελιτζέλος Ε., Ζούρος Ν. (2007), Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Μ.Φ.Ι.Α.Δ.Λ., Εκδόσεις Τοπίο, ISBN: ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Μ.Φ.Ι.Α.Δ.Λ. (1998), 1ο Επιστημονικό Συμπόσιο για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, Συνθήκες δημιουργίας - Προστασία - Αξιοποίηση, Απριλίου 1996, Μυτιλήνη, ISBN: Γρημπυλάκου Λ., Κράλης Φ., Πετανίδου Θ. (2003), Χαρτογράφηση της εξάπλωσης του Rhododendron luteum Sweet στο Δασικό Συγκρότημα της Δυτικής Λέσβου, αναρτημένη ανακοίνωση στο συνέδριο Εκπαιδευτικά προγράμματα σε μνημεία και μουσεία & Σχεδιασμός εκπαιδευτικού υλικού περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, Οκτωβρίου 2003, Λέσβος. Διαμαντής Ε. (1998), Ο ρόλος του Δάσους στο Περιβάλλον, Επίκεντρα, Ελληνικά Δάση: Μύθοι και Πραγματικότητα, Προτάσεις για το Παρόν και το Μέλλον, τ. 6ο, Μάιος-Νοέμβριος 1998, Εκδόσεις Λαβύρινθος, Αθήνα, ISSN: Κωνσταντινίδης Π., Γκατζογιάννης Σ. (2001), Επιλογή Δασικών Ειδών για Αναδασώσεις σε πυρόπληκτες περιοχές (με εκτενή εισαγωγή στο πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα), ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Θεσσαλονίκη, ISBN: Ντάφης Σ. κ.ά. (1997), Οδηγία 92/43/ΕΟΚ, Το έργο οικοτόπων στην Ελλάδα: Δίκτυο Φύση 2000, Συμβόλαιο αρ. Β4-3200/84/756, Γενική Διεύθυνση ΧΙ Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων, ISBN: Πανέτσος Κ. (1988), Προσαρμογή και εξέλιξη της Pinus Brutia στο νησί Λέσβος, Βελτιωτικά, Έτος Α, τ.1., Εξαμηνιαίο περιοδικό της Ελλ. Επιστημονικής Εταιρείας Γενετικής Βελτίωσης των Φυτών. Πανσεληνάς Ε., Κράλης Φ., Γρημπυλάκου Λ. (2003), Τα δασικά οικοσυστήματα της Λέσβου και η συμβολή της δασικής υπηρεσίας στη διατήρηση τους, Προληπτικός σχεδιασμός στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών - Παράγοντες διαμόρφωσής του, Οκτωβρίου 2003, Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης. Σεραϊδης Π. (2000), Φυτά της Λέσβου: Δένδρα - Θάμνοι - Αρωματικά - Φαρμακευτικά - Μελισσοτροφικά - Καλλωπιστικά και Σπάνια, Μυτιλήνη. ISBN: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (2008), Τα δάση μας, Εκδόσεις Επτάλοφος, Αθήνα.

16 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το δρ. Γεωλογίας, Κοντή Ευάγγελο, για το υλικό που διέθεσε και τις επισημάνσεις του στην ενότητα Eξέλιξη Οικοσυστημάτων στο Αιγαίο. Επίσης, τον κ. Κακαλή Ελευθέριο, Δασολόγο - MSc Περιβάλλοντος, για τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες που διέθεσε για την ενότητα «Πανίδα Β. Αιγαίου», καθώς και τον κ. Φλιούκα Απόστολο, Δασοπόνο για τη φωτογραφία του μαστιχόδεντρου. Τέλος, ευχαριστούμε τους υπαλλήλους των Διευθύνσεων Δασών των Νομών και των Δασονομείων για τη συνδρομή που παρείχαν στην υλοποίηση του συγκεκριμένου εντύπου. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Επιμέλεια έκδοσης, Κείμενα, Φωτογραφίες: Κράλης Φώτης Συντονισμός έκδοσης: Βουγιούκας Στράτος Κείμενα: Βεϊλή Δανάη Επιμέλεια περιεχομένου: Σαμαρούδη Μυρσίνη Φωτογραφίες: Ζαμπλάρας Διονύσης Σχεδιασμός: Μυτιληναίου Σοφία

17 Η έκδοση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της δράσης Ευαισθητοποίηση του Κοινού, του προγράμματος OCR INCENDI Πιλοτικές δράσεις πρόληψης κινδύνου πυρκαγιάς στη Μεσόγειο. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τις περιφέρειες: Προβηγκίας - Άλπεων - Κυανής Ακτής, Languedoc Roussillon, Κορσικής (Γαλλία), Ανδαλουσίας, Βαλεαρίδων Νήσων (Ισπανία), Τοσκάνης, Σαρδηνίας (Ιταλία), Algarve (Πορτογαλία), Τανγκέρης Τετουάν (Μαρόκο).

ΕΠΟΝ. Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα

ΕΠΟΝ. Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα ΕΠΟΝ Στις 23 Φλεβάρη 1943, σε ένα μικρό σπίτι, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3 στους Αμπελόκηπους, ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ, η μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΙΜΙΟ... 4-5 1.ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ... 6-20

ΠΡΟΟΙΜΙΟ... 4-5 1.ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ... 6-20 Πίνακας περιεχομένων ΠΡΟΟΙΜΙΟ... 4-5 1.ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ... 6-20 1.1 Αλλαγή του πολιτικού συστήματος... 6-9 1.1.1 Εξυγίανση του πολιτικού συστήματος. Διαφάνεια παντού...

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2. Γενικά Οργάνωση Ελέγχου (ΙΙ) Φύλλα Εργασίας Εκθέσεις Ελέγχων

Ενότητα 2. Γενικά Οργάνωση Ελέγχου (ΙΙ) Φύλλα Εργασίας Εκθέσεις Ελέγχων Ενότητα 2 Γενικά Οργάνωση Ελέγχου (ΙΙ) Φύλλα Εργασίας Εκθέσεις Ελέγχων Φύλλα Εργασίας (Γενικά) Με τον όρο "φύλλα εργασίας" εννοούµε, το σύνολο των φύλλων που περιέχουν όλο το αποδεικτικό υλικό, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πτυχιακή Εργασία της φοιτήτριας Αναστασίας Κουτουλίδου με τίτλο: Ο ρόλος της γυναίκας στο ρεμπέτικο τραγούδι (Πειραιάς, 1922-1953) Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

Α.4.7. Ποιότητα και Φυσιογνωμία του Αστικού Χώρου: τυπολογία ρυμοτομικού, βασικοί αντιληπτικοί άξονες και ενότητες, ποιότητα δημόσιου χώρου

Α.4.7. Ποιότητα και Φυσιογνωμία του Αστικού Χώρου: τυπολογία ρυμοτομικού, βασικοί αντιληπτικοί άξονες και ενότητες, ποιότητα δημόσιου χώρου Α.4.7. Ποιότητα και Φυσιογνωμία του Αστικού Χώρου: τυπολογία ρυμοτομικού, βασικοί αντιληπτικοί άξονες και ενότητες, ποιότητα δημόσιου χώρου Ο δήμος των Τρικκαίων αποτελούμενος από δύο βασικές χωρικές ενότητες

Διαβάστε περισσότερα

Φιλολογικό Φροντιστήριο http://www.filologikofrontistirio.gr

Φιλολογικό Φροντιστήριο http://www.filologikofrontistirio.gr Φιλολογικό Φροντιστήριο http://www.filologikofrontistirio.gr Πανελλήνιες 2014 Ενδεικτικές απαντήσεις στη Νεοελληνική Λογοτεχνία Α1 Είναι γνωστό ότι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ πεζογραφίας και δραματικού

Διαβάστε περισσότερα

Του Σταύρου Ν. PhD Ψυχολόγου Αθλητικού Ψυχολόγου

Του Σταύρου Ν. PhD Ψυχολόγου Αθλητικού Ψυχολόγου Του Σταύρου Ν. PhD Ψυχολόγου Αθλητικού Ψυχολόγου Η σχέση και η αλληλεπίδραση των αθλητών, των προπονητών και των γονιών αποτελεί μια αναπόσπαστη διαδικασία στην αθλητική ανάπτυξη του παιδιού. Η αλληλεπίδραση

Διαβάστε περισσότερα

Στο Συμβούλιο παρευρέθηκαν Δήμαρχοι-Εκπρόσωποι Δήμων-Εθελοντικές Οργανώσεις και Λοιπές Προσωπικότητες όπως στο συνημμένο.

Στο Συμβούλιο παρευρέθηκαν Δήμαρχοι-Εκπρόσωποι Δήμων-Εθελοντικές Οργανώσεις και Λοιπές Προσωπικότητες όπως στο συνημμένο. Κότσικα 4, 104-34 Αθήνα Τηλ: 210 3646 754-6, 3639 878 Fax : 210 3646 306, 3628 017 URL: www.pedattikis.gr E- Mail: info@pedattikis.gr Αθήνα, 6/3/2015 ΘΕΜΑ: Ολοκληρώθηκε με Επιτυχία το 1ο Συμβούλιο Πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Α. Να αποδώσετε την περίληψη του κειμένου (100-120 λέξεις)

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Α. Να αποδώσετε την περίληψη του κειμένου (100-120 λέξεις) 16/01/2011 Γ ΕΠΑΛ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α. Να αποδώσετε την περίληψη του κειμένου (100-120 λέξεις) Επιχειρηματολογία με την οποία καταβάλλεται προσπάθεια να αντικρουστούν εισηγήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αναγραφή στην οικογενειακή μερίδα τέκνου του επωνύμου της μητέρας του η οποία τέλεσε δεύτερο γάμο πριν από την ισχύ του Ν.

Αναγραφή στην οικογενειακή μερίδα τέκνου του επωνύμου της μητέρας του η οποία τέλεσε δεύτερο γάμο πριν από την ισχύ του Ν. Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ΠΟΡΙΣΜΑ (ΝΟΜΟΣ 3094/2003 Συνήγορος του Πολίτη και άλλες διατάξεις, Άρθρο 3 5) Αναγραφή στην οικογενειακή μερίδα τέκνου του επωνύμου της μητέρας του η οποία τέλεσε δεύτερο

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Πρόταση για μια Προοδευτική Διέξοδο Από την Κρίση

Πολιτική Πρόταση για μια Προοδευτική Διέξοδο Από την Κρίση Πολιτική Πρόταση για μια Προοδευτική Διέξοδο Από την Κρίση ΑΘΗΝΑ, 09/04/12 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η χώρα διανύει την κρισιμότερη περίοδο μετά τη μεταπολίτευση. Δεν πρέπει να ζήσει σε καθεστώς χρεοκρατίας, ούτε όμως

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Το κωμικό και η σημασία του γέλιου

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Το κωμικό και η σημασία του γέλιου ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Κείμενο Το κωμικό και η σημασία του γέλιου Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από αξιόλογους φιλόσοφους, όπως ο Νίτσε ή ο Κάντ, να οριστεί το κωμικό, η κωμωδία

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. [Νέοι και πρότυπα ψυχαγωγίας]

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. [Νέοι και πρότυπα ψυχαγωγίας] ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Κείμενο [Νέοι και πρότυπα ψυχαγωγίας] Ως ψυχαγωγία θεωρείται κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που επιτρέπει στους ανθρώπους να αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Η δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΑΡΘΡΟ 1. ΟΡΙΣΜΟΙ Αξία καινούργιου: Είναι το ποσό που απαιτείται για την ανακατασκευή του κτιρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 13 Α' ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897 ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 13 Α' ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897 ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 13 Α' ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897 ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ Του Βασίλη Γούναρη 19 1. Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ ΤΟΥ 1897 21 η ηττα και η συνθηκολογηση οι συνεπειες της ηττας εξελιξεις και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ A1. Ο συγγραφέας ορίζει το φαινόμενο του ανθρωπισμού στη σύγχρονη εποχή. Αρχικά προσδιορίζει την

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ A1. Ο συγγραφέας ορίζει το φαινόμενο του ανθρωπισμού στη σύγχρονη εποχή. Αρχικά προσδιορίζει την ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ A1. Ο συγγραφέας ορίζει το φαινόμενο του ανθρωπισμού στη σύγχρονη εποχή. Αρχικά προσδιορίζει την έννοια της ανθρωπιάς ως συμμετοχής στα προβλήματα των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ 34750/2006 (Αριθμός καταθέσεως πράξεως 43170/2006) ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από

ΑΠΟΦΑΣΗ 34750/2006 (Αριθμός καταθέσεως πράξεως 43170/2006) ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από ΑΠΟΦΑΣΗ 34750/2006 (Αριθμός καταθέσεως πράξεως 43170/2006) ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους Δικαστές Κυριάκο Μπαμπαλίδη, Πρόεδρο Πρωτοδικών,

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορία: Είσπραξη δημοσίων Εσόδων

Κατηγορία: Είσπραξη δημοσίων Εσόδων Κατηγορία: Είσπραξη δημοσίων Εσόδων Αιτιολογική έκθεση Στο σχέδιο νόμου "Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας". Προς τη Βουλή των Ελλήνων Α. Επί της Αρχής : Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου προτείνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Έργα παιδιών Εμπνευσμένα από το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λεμεσού Πρόγραμμα Ο τόπος μας με την παλέτα των ζωγράφων Τα έργα είναι εμπνευσμένα από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ''ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ'' ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΛΑΟΥΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ασυντήρητες και επικίνδυνες οικοδομές

Ασυντήρητες και επικίνδυνες οικοδομές Ασυντήρητες και επικίνδυνες οικοδομές Στα τελευταία πέντε χρόνια έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά πτώσης τμημάτων οικοδομών, κυρίως μπαλκονιών από πολυώροφες οικοδομές και είναι πραγματικά θαύμα το

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ: Μεταλλευτική είναι η ανθρώπινη

ΟΡΙΣΜΟΣ: Μεταλλευτική είναι η ανθρώπινη ΟΡΙΣΜΟΣ: Μεταλλευτική είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα της εξόρυξης ορυκτών και πετρωμάτων για χρήση στην οικοδομή, την εξαγωγή μετάλλων και την παραγωγή αντικειμένων γενικότερα. Η μεταλλευτική είναι μία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει δείξει ότι οι χώρες οι οποίες δεν έχουν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, επηρεάστηκαν περισσότερο. Παράλληλα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β43ΞΝ-Θ3Β. Αθήνα 19 Oκτωβρίου 2012 Αριθ. Πρωτ.: 39836

ΑΔΑ: Β43ΞΝ-Θ3Β. Αθήνα 19 Oκτωβρίου 2012 Αριθ. Πρωτ.: 39836 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ OIK. ΥΠΗΡ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΤΑ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 27 Ταχ. Κώδικας: 101 83 Αθήνα Πληροφορίες: Κ. Σταθοπούλου Τηλ.:

Διαβάστε περισσότερα

Σε ποιες κατηγορίες μειώνεται η σύνταξη από 1/1/2009 (σε εφαρμογή του Ν.3655/2008)

Σε ποιες κατηγορίες μειώνεται η σύνταξη από 1/1/2009 (σε εφαρμογή του Ν.3655/2008) Σε ποιες κατηγορίες μειώνεται η σύνταξη από 1/1/2009 (σε εφαρμογή του Ν.3655/2008) Μείωση μέχρι 10% θα έχουμε στις νέες συντάξεις από 1/1/2009 στις περιπτώσεις που χορηγείται από τα Ταμεία μειωμένη σύνταξη

Διαβάστε περισσότερα

A1. Να γράψετε στο τετράδιό σας την περίληψη του κειμένου που σας δόθηκε (100-120 λέξεις). Μονάδες 25

A1. Να γράψετε στο τετράδιό σας την περίληψη του κειμένου που σας δόθηκε (100-120 λέξεις). Μονάδες 25 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Η «ανθρωπιά» είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ- ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Α. ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Α. ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Με την υπαγωγή του τομέα και της πολιτικής για την Έρευνα και την Τεχνολογία στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (ΥΠΔΒΜΘ), το Υπουργείο ανέλαβε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Αρ.Πρωτ. 17916/10.9.2013 Προκήρυξη εκλογών και πρόσκληση για την υποβολή υποψηφιοτήτων Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ Έχοντας υπόψη: 1) τις διατάξεις του Π.Δ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ D:\backup2\ETAP-MME\EgikliosETAPn4093.doc Διατηρητέο μέχρι 31-12-2022 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, - 11-2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αριθ.Πρ.Φ 10070/οικ. 27093 /1799 ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Δράση 1.2. Υλοτομία και προσδιορισμός ποσοτήτων υπολειμμάτων.

Δράση 1.2. Υλοτομία και προσδιορισμός ποσοτήτων υπολειμμάτων. 1 η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ 1 η φάση έργου (Περίοδος 25 Μαϊου έως 30 Σεπτεμβρίου 2014) Στη πρώτη φάση του έργου υλοποιήθηκαν τα παρακάτω: 1 ο Πακέτο εργασίας (Προσδιορισμός είδους και ποσοτήτων υπολειμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΣΙΜΩΝ ΟΙ ΖΩΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ 2 ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΣΙΜΩΝ ΟΙ ΖΩΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ 2 ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΣΙΜΩΝ ΟΙ ΖΩΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ 2 ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΑΣ:.. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 η Οι ιστοί των οργάνων του πεπτικού συστήματος Α) Ένα σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Λογοτεχνία Θεωρητικής Κατεύθυνσης 4-6-2014 Α1. Β1. Ορόσημο www.orosimo.gr Τηλ. 2810 222 724

Νεοελληνική Λογοτεχνία Θεωρητικής Κατεύθυνσης 4-6-2014 Α1. Β1. Ορόσημο www.orosimo.gr Τηλ. 2810 222 724 Νεοελληνική Λογοτεχνία Θεωρητικής Κατεύθυνσης 4-6-2014 Α1. Ο Γ. Βιζυηνός χαρακτηρίζεται εκτός των άλλων, ως δραματικός πεζογράφος. Η περίτεχνη πλοκή της αφήγησης, με τις εναλλαγές των σκηνών ή των συγκρούσεων,

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014 Αριθ. Τεύχους: 200 Περιεχόμενα

Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014 Αριθ. Τεύχους: 200 Περιεχόμενα Περιεχόμενα Σχετικά με την εφημερίδα ΔΗΜΟΣΙΟγραφικά... 2 Κατάργηση της υποβολής επικυρωμένων αντιγράφων... 3 Υπόμνηση της κατάργησης της υποχρέωσης υποβολής πρωτότυπων ή επικυρωμένων αντιγράφων εγγράφων...

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικό 1/2012 της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Λήμνου,

Πρακτικό 1/2012 της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Λήμνου, Πρακτικό 1/2012 της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Λήμνου,. Αριθμός Απόφασης 1/2012 της 1 ης Δεκεμβρίου 2012. τεχνικού προγράμματος του Δήμου Λήμνου, οικονομικού έτους 2013.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝ ΣΥΜΠΡΑΤΤΩ ΣΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΡΠΑΘΟΥ, ΚΑΣΟΥ ΚΑΙ ΧΑΛΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΔΕΝ ΣΥΜΠΡΑΤΤΩ ΣΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΡΠΑΘΟΥ, ΚΑΣΟΥ ΚΑΙ ΧΑΛΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Το 2014 να είναι μια χρονιά ελπίδας, μια χρονιά αλλαγών με θετικό πρόσημο. Για κάθε άνθρωπο, για κάθε ελληνική οικογένεια. Τίποτα δεν μας χαρίζεται, τίποτα δεν μας χαρίστηκε ποτέ. Εμείς οι Δωδεκανήσιοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. υπ αριθμόν 2

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. υπ αριθμόν 2 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ υπ αριθμόν 2 Πρακτικά συνεδρίασης Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, που εδρεύει στην Κόρινθο, με την επωνυμία «Σύλλογος Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Στην αρχή της Τετραβίβλου του ο Πτολεμαίος, ο μεγάλος αστρονόμος και γεωγράφος του 2ου αιώνα μ.χ. διαιρεί την επιστήμη των άστρων σε δύο μέρη. Με σημερινούς όρους το πρώτο

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές εξετάσεις 2014. Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ λυκείου κατεύθυνσης

Γενικές εξετάσεις 2014. Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ λυκείου κατεύθυνσης Φροντιστήρια δυαδικό 1 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ δυαδικό Γενικές εξετάσεις 2014 Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ λυκείου κατεύθυνσης Τα θέματα επεξεργάστηκαν οι καθηγητές των Φροντιστηρίων «δυαδικό» Σαλασίδου Δ. Σαλασίδου

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Πέμπτο Εθνοπολιτισμική Ζωή και Εμπειρίες Ελληνικότητας των Ελληνοαυστραλών Εφήβων

Κεφάλαιο Πέμπτο Εθνοπολιτισμική Ζωή και Εμπειρίες Ελληνικότητας των Ελληνοαυστραλών Εφήβων Κεφάλαιο Πέμπτο Εθνοπολιτισμική Ζωή και Εμπειρίες Ελληνικότητας των Ελληνοαυστραλών Εφήβων Στο πλαίσιο του παρόντος κεφαλαίου εξετάζονται οι κοινές ενδοοικογενειακές δραστηριότητες και η γλωσσική αλληλεπίδραση

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 9769/2014 TO ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους Δικαστές Μυρσίνη Κοντογιάννη, Πρόεδρο

Αριθμός 9769/2014 TO ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους Δικαστές Μυρσίνη Κοντογιάννη, Πρόεδρο Αριθμός 9769/2014 TO ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους Δικαστές Μυρσίνη Κοντογιάννη, Πρόεδρο Πρωτοδικών, η οποία ορίστηκε Αναπληρωματική Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ 2015 1 Το επιστημονικό περιεχόμενο του παρόντος βιβλίου έχει υποβληθεί σε κριτική ανάγνωση και εγκριθεί με το σύστημα των κριτών. Η κριτική ανάγνωση πραγματοποιήθηκε από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ - ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ - ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ - ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 21-03 - 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αριθ. Πρωτ. 1521 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2005

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2005 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2005 Στη βάση του περίτεχνου ανδριάντα του Στρατηλάτη Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη, υπάρχει το εξής έμμετρο επίγραμμα: «Σε άτι γοργό καβαλάρης

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το Πρακτικό της 03ης Τακτικής Συνεδρίασης του ηµοτικού Συµβουλίου Σκοπέλου

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το Πρακτικό της 03ης Τακτικής Συνεδρίασης του ηµοτικού Συµβουλίου Σκοπέλου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΗΜΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ Πληροφορίες: Σπυριδούλα Καρβέλη Τηλέφωνο: 2424350103 E-mail: dstech@otenet.gr ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΑΡΙΘΜ. ΑΠΟΦ: 31 /2013 Α.Π. 1181 Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ - - ΑΤΤΙΚΗ - ΣΕΠΟΛΙΑ - ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ - - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ - - ΑΤΤΙΚΗ - ΣΕΠΟΛΙΑ - ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ - - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 1 Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ - - ΑΤΤΙΚΗ - ΣΕΠΟΛΙΑ - ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ - - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Πτυχιακή Εργασία ΛΟΥΛΑΔΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η διδακτική ενότητα του σχολικού εγχειριδίου «Η ελληνική κοινωνία στα χρόνια της δουλείας- Η οικονομία» Στόχοι διδασκαλίας της συγκεκριμένης ενότητας

Η διδακτική ενότητα του σχολικού εγχειριδίου «Η ελληνική κοινωνία στα χρόνια της δουλείας- Η οικονομία» Στόχοι διδασκαλίας της συγκεκριμένης ενότητας Διδακτική πρόταση H διδασκαλία της ενότητας «Η ελληνική κοινωνία στα χρόνια της δουλείας Η οικονομία» με τη βοήθεια του Eκπαιδευτικού Λογισμικού «Το 21 εν πλω» Τάξη Γ Γυμνασίου Διδακτικό υλικό Το σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ. Α. Αντικείμενο του εγχειριδίου

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ. Α. Αντικείμενο του εγχειριδίου ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ Α. Αντικείμενο του εγχειριδίου Με το ν. 3133/2003 «Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 6 Απριλίου 2001 Αριθμ.Πρωτ.: 1036819/642/Α0012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Ι.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑ Α ΙΙ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜ.ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

IΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΣΙΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

IΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΣΙΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΣΙΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ IΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΣΙΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Στην Αθήνα σήμερα την..μεταξύ: αφενός α) της Ασφαλιστικής Εταιρείας με την επωνυμία.. ττου εδρεύει στην Αθήνα και

Διαβάστε περισσότερα

Λίγη ακόμη ιστορία... Κεφάλαιο 9. Η Ευρώπη ανάμεσα σε δύο πολέμους

Λίγη ακόμη ιστορία... Κεφάλαιο 9. Η Ευρώπη ανάμεσα σε δύο πολέμους Λίγη ακόμη ιστορία... 1919 1939 Κεφάλαιο 9 Η Ευρώπη ανάμεσα σε δύο πολέμους Λίγη ακόμη ιστορία... 1919 1939 Λίγη ακόμη ιστορία... Κεφάλαιο 9 Η Ευρώπη ανάμεσα σε δύο πολέμους (1919--1939) Α. Η Ευρώπη και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ. ( Διοικητική Ενημέρωση, τ.51, Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος 2009)

Η ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ. ( Διοικητική Ενημέρωση, τ.51, Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος 2009) Η ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ( Διοικητική Ενημέρωση, τ.5, Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος 009). Η θέσπιση του νέου μέτρου Η σημαντικότερη απόπειρα καινοτομικής δράσης της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ. Γενικές Αρχές και Ορισμοί. Άρθρο 1 Γενικές αρχές

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ. Γενικές Αρχές και Ορισμοί. Άρθρο 1 Γενικές αρχές ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Γενικές Αρχές και Ορισμοί Άρθρο 1 Γενικές αρχές 1. Η ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης αποτελεί υποχρέωση

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικοί Κανονισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Εσωτερικοί Κανονισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Εσωτερικοί Κανονισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Καταστατικές Πρόνοιες και Εσωτερικοί Κανονισμοί που αφορούν τη Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Σχολικών Εφορειών, τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Η Φυσική με Πειράματα

Η Φυσική με Πειράματα Α Γυμνασίου Η Φυσική με Πειράματα Πρόγραμμα Σπουδών Περιγραφή Το μάθημα της Φυσικής, η "Φυσική με Πειράματα", στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου προβλέπεται να διδάσκεται μία ώρα την εβδομάδα, στην τάξη ή στο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β4ΩΣ7ΛΡ-876 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 10 ο /10-4-2012 ΑΠΟΦΑΣΗ 286/2012

ΑΔΑ: Β4ΩΣ7ΛΡ-876 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 10 ο /10-4-2012 ΑΠΟΦΑΣΗ 286/2012 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 10 ο /10-4-2012 ΑΠΟΦΑΣΗ 286/2012 ΘΕΜΑ: 19 ο Ορισμός δικηγόρου για παράσταση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καρδίτσας.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 2999 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 138 16 Ιουνίου 2011 NOMOΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 3979 Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και λοιπές διατάξεις. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το ολοκαύτωμα της Κάσου

Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το βρίκιον Άρης, 1881 Κολοβός Γεώργιος Ερευνητής Συγγραφέας Πτυχιούχος Διοίκησης Ναυτιλιακών και Μεταφορικών Επιχειρήσεων Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ για Οικονομική Κρίση Ανεργία - ΣΣΕ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ για Οικονομική Κρίση Ανεργία - ΣΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ για Οικονομική Κρίση Ανεργία - ΣΣΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/1/2009 Στόχος της σημερινής συνέντευξης είναι να προβάλουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα που είναι συνέχεια της

Διαβάστε περισσότερα

Τα χρώματα και η σχέση τους με τα συναισθήματα μας

Τα χρώματα και η σχέση τους με τα συναισθήματα μας Τα χρώματα και η σχέση τους με τα συναισθήματα μας ΒΡ5 Υπεύθυνη καθηγήτρια:μιχαηλίδου Χαρούλα Χρώμα είναι μια ιδιότητα των αντικειμένων που δημιουργεί το μυαλό μας, μια ερμηνεία του κόσμου γύρω μας μοναδική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. Η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα εφαρμοστεί με τα παρακάτω Εργαλεία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. Η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα εφαρμοστεί με τα παρακάτω Εργαλεία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η κρίση υπερχρέωσης και οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής ανέδειξαν τις διαρθρωτικές αδυναμίες της περιφερειακής οικονομίας και προκάλεσαν επιπτώσεις σε σχέση με την οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικό 6/2012 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δήμου Λήμνου, της 4ης Μαΐου 2012.

Πρακτικό 6/2012 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δήμου Λήμνου, της 4ης Μαΐου 2012. Πρακτικό 6/2012 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δήμου Λήμνου, της 4ης Μαΐου 2012. Στη Μύρινα, σήμερα στις 4 του μήνα Μαΐου του έτους 2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00 στο Δημοτικό Κατάστημα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΌ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Επί του άρθρου 1 της τροπολογίας

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Επί του άρθρου 1 της τροπολογίας ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ EΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών της «Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Επαρχιακός Γραμματέας Λ/κας-Αμ/στου ΠΟΑ Αγροτικής

Επαρχιακός Γραμματέας Λ/κας-Αμ/στου ΠΟΑ Αγροτικής Πρόεδρος Αίγλη Παντελάκη Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αντιπρόεδρος Χάρης Ζαννετής Πρώτος Λειτουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μέλη Χρίστος Κουρτελλάρης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2008

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2008 ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2008 ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αρ. Πρωτ. 1023056 /1210/ΔΕ-Α' ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΛΕΓΧΩΝ Δ/ΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΛ. 1041 ΤΜΗΜΑΤΑ A, Β, Γ Ταχ. Δ/νση: Κ. Σερβίας 10

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΤΑΞΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΤΑΞΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Διεύθυνση Λειτουργικής Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΤΑΞΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Έκδοση 1.0 Αύγουστος 2013 Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ & ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (ΠΑΡΟΝΤΕΣ)

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ & ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (ΠΑΡΟΝΤΕΣ) ΔΗΜΟΣ ΒΟΪΟΥ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το αριθμ. 24/2014 πρακτικό συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου. Αριθμ. Απόφασης 395/2014 Περίληψη Παραχώρηση για ξύλευση στο Δασικό Συνεταιρισμό

Διαβάστε περισσότερα

Μια εργασία των μαθητών της Δ τάξης. Νεφέλης Ασπρίδου. Ισαάκ Βενουζίου. Παναγιώτη Μάρκου Αναγνωστόπουλου. με τη βοήθεια συμμετοχή του δασκάλου τους

Μια εργασία των μαθητών της Δ τάξης. Νεφέλης Ασπρίδου. Ισαάκ Βενουζίου. Παναγιώτη Μάρκου Αναγνωστόπουλου. με τη βοήθεια συμμετοχή του δασκάλου τους ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ι.Κ.Θ. Μια εργασία των μαθητών της Δ τάξης Νεφέλης Ασπρίδου Ισαάκ Βενουζίου Παναγιώτη Μάρκου Αναγνωστόπουλου με τη βοήθεια συμμετοχή του δασκάλου τους Χάρη Καραχλέ Θεσσαλονίκη,

Διαβάστε περισσότερα

Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει

Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει Ένας Τιτανικός θεσμός επιβράβευσης επιτυχιών νέων ανθρώπων Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει έμπρακτα και πολύπλευρα το ενδιαφέρον του για τους νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα δε για τα παιδιά, κάθε ηλικίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Αγγελική Περιστέρη Α 2

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Αγγελική Περιστέρη Α 2 ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Αγγελική Περιστέρη Α 2 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Ιρλανδία: Τη νύκτα της παραμονής των Χριστουγέννων όλα τα παράθυρα των σπιτιών που βλέπουν προς το δρόμο, φωτίζονται από ένα αναμμένο κερί, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ Σελίδα 5 από 9 ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Α. Α. Από το κείμενο που σας δίνεται να μεταφράσετε το απόσπασμα: «περὶ δὲ τῶν κοινῶν εἰς τοιούτους ἀγῶνας καθεστηκότας». Σε ό,τι αφορά όμως το

Διαβάστε περισσότερα

Σε ποιες σχολικές μονάδες κατανέμονται 479 οργανικές θέσεις Δασκάλων, 659 Νηπιαγωγών,157 Φυσικής Αγωγής και 35 Αγγλικής Γλώσσας

Σε ποιες σχολικές μονάδες κατανέμονται 479 οργανικές θέσεις Δασκάλων, 659 Νηπιαγωγών,157 Φυσικής Αγωγής και 35 Αγγλικής Γλώσσας Σε ποιες σχολικές μονάδες κατανέμονται 479 οργανικές θέσεις Δασκάλων, 659 Νηπιαγωγών,157 Φυσικής Αγωγής και 35 Αγγλικής Γλώσσας ΡΕΠΟΡΤΑΖ:ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ press@esos.gr Tην κατανομή 479 οργανικών θέσεων

Διαβάστε περισσότερα

* Από την αγγλική λέξη «boss», αφεντικό. ** «Core houses» στο πρωτότυπο, μικρά ισόγεια σπίτια ανθεκτικής κατασκευής με πρόβλεψη επέκτασης. (Σ.τ.Ε.

* Από την αγγλική λέξη «boss», αφεντικό. ** «Core houses» στο πρωτότυπο, μικρά ισόγεια σπίτια ανθεκτικής κατασκευής με πρόβλεψη επέκτασης. (Σ.τ.Ε. ΖΟΥΛΟΥ 13 1 «ΦΟΒΑΣΑΙ, ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ;... Για λέγε, φοβάσαι;» Ο Άλι δεν απαντούσε πολλά φίδια στο στόμα. «Βλέπεις τι συμβαίνει, μικρέ Ζουλού; Βλέπεις;» Όχι, δεν έβλεπε τίποτα. Τον είχαν αρπάξει από τα μαλλιά

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 183 «για την αναθεώρηση της (αναθεωρηµένης) σύµβασης για την προστασία της µητρότητας,»

ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 183 «για την αναθεώρηση της (αναθεωρηµένης) σύµβασης για την προστασία της µητρότητας,» ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 183 «για την αναθεώρηση της (αναθεωρηµένης) σύµβασης για την προστασία της µητρότητας,» Η γενική Συνδιάσκεψη της ιεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που συγκλήθηκε στη Γενεύη από το ιοικητικό

Διαβάστε περισσότερα

Το συνέδριο σας πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τον τόπο, την οικονομία της χώρας, την κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας.

Το συνέδριο σας πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τον τόπο, την οικονομία της χώρας, την κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ της ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της Κ.Ε.Δ.Ε. ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012 Αγαπητοί Φίλοι, Θέλω εκ μέρους των

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ I ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΤΙΤΛΟΣ I ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ, ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, στο εξής αποκαλούµενα «τα συµβαλλόµενα µέρη»,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΛΠ 17. ΔΛΠ 17 Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 17. Μισθώσεις

ΔΛΠ 17. ΔΛΠ 17 Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 17. Μισθώσεις ΔΛΠ 17 Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 17 Μισθώσεις Στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνονται τροποποιήσεις που προκύπτουν από νέα και τροποποιημένα Δ.Π.Χ.Π. που εκδόθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2005. IASCF 777

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το υπ' αριθμ. 11/26-04-2013 Πρακτικό της Οικονομικής Επιτροπής Ιονίων Νήσων

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το υπ' αριθμ. 11/26-04-2013 Πρακτικό της Οικονομικής Επιτροπής Ιονίων Νήσων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το υπ' αριθμ. 11/26-04-2013 Πρακτικό της Οικονομικής Επιτροπής Ιονίων Νήσων Αριθμ. απόφασης 274-11/26-04-2013 ΠΕΡΙΛΗΨΗ: την

Διαβάστε περισσότερα

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α ΕΤΗΣΙΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Ε.Κ.ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α ΕΤΗΣΙΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Ε.Κ.ΑΡΚΑΔΙΑΣ Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α ΕΤΗΣΙΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Ε.Κ.ΑΡΚΑΔΙΑΣ Στην Τρίπολη σήμερα 31-3 - 2012, εμείς οι αντιπρόσωποι - σύνεδροι των Σωματείων μελών του Ε.Κ.Αρκαδίας, που πήραμε μέρος στις εργασίες

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήριο smartclass.gr

Φροντιστήριο smartclass.gr Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων Εξεταζόμενο Μάθημα: Νεοελληνική Λογοτεχνία Θεωρητικής Κατεύθυνσης Ενδεικτικές Απαντήσεις Θεμάτων Α.1. Το έργο του Βιζυηνού χαρακτηρίζεται για την θεατρικότητά

Διαβάστε περισσότερα

Αττική 1987-2007: Αλλαγές κάλυψης γης. Συνοπτική παρουσίαση αποτελεσμάτων προγράμματος χαρτογράφησης

Αττική 1987-2007: Αλλαγές κάλυψης γης. Συνοπτική παρουσίαση αποτελεσμάτων προγράμματος χαρτογράφησης Αττική 1987-2007: Αλλαγές κάλυψης γης Συνοπτική παρουσίαση αποτελεσμάτων προγράμματος χαρτογράφησης WWF Ελλάς Εργαστήριο Δασικής Τηλεπισκόπησης & Χαρτογράφησης, ΑΠΘ Απρίλιος 2010 Περιεχόμενα Το πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42, 105 63 ΑΘΗΝΑ ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42, 105 63 ΑΘΗΝΑ ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42, 105 63 ΑΘΗΝΑ ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΠΑΡΤΣΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΔΥΝΑΤΑ ΓΙΑ ΝΤΑ ΣΙΛΒΑ

Η ΜΠΑΡΤΣΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΔΥΝΑΤΑ ΓΙΑ ΝΤΑ ΣΙΛΒΑ εβδομαδιαία αθλητική εφημερίδα Τρίτη 22 Μαΐου 2012 1,30 Αρ. φύλλου:66 www.korinhiaspors.gr Η ΜΠΑΡΤΣΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΔΥΝΑΤΑ ΓΙΑ ΝΤΑ ΣΙΛΒΑ Άρεσε ο βραζιλιάνος στόπερ στο φιλικό με Πανιώνιο.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2009 2010 ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ν. Ιωνία, ΒΟΛΟΣ Τη συγκέντρωση της ύλης του και την επιμέλεια της έκδοσης είχε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το υπ' αριθμ. 21/09-12-2011 Πρακτικό της Οικονομικής Επιτροπής Ιονίων Νήσων

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το υπ' αριθμ. 21/09-12-2011 Πρακτικό της Οικονομικής Επιτροπής Ιονίων Νήσων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το υπ' αριθμ. 21/09-12-2011 Πρακτικό της Οικονομικής Επιτροπής Ιονίων Νήσων Αριθμ. απόφασης 492/21-2011 ΠΕΡΙΛΗΨΗ: «Εισήγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ LIFE NATURE «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΧΕΙΜΑΔΙΤΙΔΑΣ & ΖΑΖΑΡΗΣ» ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

ΕΡΓΟ LIFE NATURE «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΧΕΙΜΑΔΙΤΙΔΑΣ & ΖΑΖΑΡΗΣ» ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΕΡΓΟ LIFE NATURE «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΧΕΙΜΑΔΙΤΙΔΑΣ & ΖΑΖΑΡΗΣ» ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «Διαχείριση υδατικών πόρων Διαχείριση καλαμώνων» ΜΑΪΟΣ 2004 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ... 3 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ...

Διαβάστε περισσότερα

Μακρογιαννάκη Ροδαμία Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μακρογιαννάκη Ροδαμία Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μακρογιαννάκη Ροδαμία Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η σύμβαση, παραδοσιακό μέσο έννομης ρύθμισης των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ ιδιωτών (φυσικών ή νομικών προσώπων), έχει εισχωρήσει, κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι εκλογές της 17 ης Ιουνίου και οι νέες τομές στο κομματικό σύστημα

Οι εκλογές της 17 ης Ιουνίου και οι νέες τομές στο κομματικό σύστημα Οι εκλογές της 17 ης Ιουνίου και οι νέες τομές στο κομματικό σύστημα Οι εκλογές της 17 ης Ιουνίου ολοκλήρωσαν την αλλαγή του ελληνικού κομματικού συστήματος που είχε διαφανεί με τις εκλογές της 6 ης Μαίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟY

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟY ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟY ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΙΤΣΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Άρθρο πρώτο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Άρθρο πρώτο. ΝΟΜΟΣ: 1634/86 Κύρωση των πρωτοκόλλων 1980 «Για την προστασία της Μεσογείου θαλάσσης από τη ρύπανση από χερσαίες πηγές» και 1982 «περί των ειδικά προστατευομένων περιοχών της Μεσογείου» (ΦΕΚ 104/Α/18-07-86)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Βουλευτικές Εκλογές 2011

Βουλευτικές Εκλογές 2011 Πολίτης ή πελάτης; Είναι αλήθεια, ότι το πολιτικό σύστημα αποτυγχάνει σημαντικά να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις. Το ρουσφέτι, η αναξιοκρατία, η συναλλαγή και τα παζάρια, απαξιώνουν την πολιτική.

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη. Περιεχόμενα

Περίληψη. Περιεχόμενα Περίληψη Κάθε παίκτης γίνεται αρχηγός μιας Σκοτσέζικης οικογένειας γύρω στο 1600 και προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή και τη δύναμή της στα χάιλαντς της Σκοτίας. Κάθε αρχηγός προσπαθεί να αυξήσει τη γη

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Τρίτο Έτος Αξιολόγησης

Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Τρίτο Έτος Αξιολόγησης Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Τρίτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούνιος 2011) 1. Ταυτότητα της Έρευνας Το πρόγραμμα Αλφαβητισμός, που λειτουργεί κάτω από την εποπτεία της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 21-06-2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ Αρ.Πρωτ.: Φ2-1510 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΜΕΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Σχέδιο Δράσης για τα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών

Πρότυπο Σχέδιο Δράσης για τα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών Πρότυπο Σχέδιο Δράσης για τα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών Δράση 4.1/10 - «Δημιουργία δικτύου συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ» 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εισαγωγή...3 2. Το σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Σημειώσεις με θέμα «Πιστωτικοί Τίτλοι» Πιστωτικοί τίτλοι καλούνται τα έγγραφα εκείνα με τα οποία αποδεικνύεται τόσο η ύπαρξη της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Αθήνα, 27/07/2015 Α.Π.: οικ. 1329 ΠΡΟΣ : (Ως Πίνακα

Διαβάστε περισσότερα