Τα αντιπηκτικά φάρμακα αναστέλλουν την θρομβίνη καθώς και κάποιους από τους παράγοντες που συμμετέχουν στον μηχανισμό της πήξης, αποτρέποντας με

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τα αντιπηκτικά φάρμακα αναστέλλουν την θρομβίνη καθώς και κάποιους από τους παράγοντες που συμμετέχουν στον μηχανισμό της πήξης, αποτρέποντας με"

Transcript

1

2 Τα αντιπηκτικά φάρμακα αναστέλλουν την θρομβίνη καθώς και κάποιους από τους παράγοντες που συμμετέχουν στον μηχανισμό της πήξης, αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την περαιτέρω παραγωγή ινικής.

3 ΗΠΑΡΙΝΙΚΑ Κλασσική Ηπαρίνη (Μη κλασµατοποιηµένη) Χαµηλού µοριακού βάρους Ηπαρίνες (XMBH) Ηπαρινοειδή Συνθετικός πεντασακχαρίτης =Fondapaninux (Arixtra) ΑΝΤΙΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Κ Warfarin Sintrom ΕΚΛΕΚΤΙΚΑ ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΙΝΙΚΑ Ιρουδίνη, Lepirudin (Refludan), Argatroban, ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ Αντιθροµβινικά Dabigatran (Pradaxa) Anti-Xa Rivaroxaban (Xarelto) Apixaban (Eliquis)

4 Έχουν άμεση αντιθρομβινική δράση και ενεργούν με 2 τρόπους: Μηχανισμός ήπιας δράσης: 1 μονάδα ηπαρίνης εξουδετερώνει μια μονάδα θρομβίνης Μηχανισμός μεγιστοποιημένης δράσης: Το σύμπλεγμα ΑΤ/ΗΠ εξουδετερώνει χίλιες φορές περισσότερη θρομβίνη από ότι η ηπαρίνη μόνη της.

5 Είναι ένα ανομoιογενές μείγμα πολυσακχαριδικών αλυσίδων με μ.β από Daltons Οι αλυσίδες με μικρότερο μ.β των 5400 daltons έχουν περισσότερο anti- Xa δράση Ενώ εκείνες με μεγαλύτερο μ.β έχουν τόσο anti-xa δράση όσο και δράση έναντι της θρομβίνης (anti-ιιa). Το 1/3 των αλυσίδων έχουν μια ειδική συνέχεια 5 σακχαριτών (πεντασακχαρίτης) που συνδέεται με την ΑΤ Με την σύνδεση ΑΤ/ΗΠ ενισχύεται η δράση της ΑΤ και έτσι αναστέλλεται και η δράση όλων των ενεργοποιημένων παραγόντων VIIa, IΧa, Xa, XIIa Ο χρόνος ημίσειας ζωής είναι ανάλογος με τη χορηγούμενη δόση από 30 λεπτά ( 25U/kg) μέχρι και 150 λεπτά ( 400U/Kg)

6 Πρόληψη και θεραπεία των ΕΒΦΘ/ΠΕ σε νοσηλευόμενους ασθενείς Προφύλαξη θρομβώσεων σε ασθενείς με ασταθή στηθάγχη οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου μετά από θρομβόλυση Σε αγγειοχειρουργικές και καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις

7 ς Κληρονομικές ή επίκτητες αιμορραγικές διαθέσεις Ηπατική ανεπάρκεια με ύπαρξη αιμορραγούντων των κιρσών οισοφάγου Πρόσφατη εγκεφαλική αιμορραγία Ευαισθησία στο φάρμακο

8 Αιμορραγίες Αλωπεκία Οστεοπόρωση ΗΙΤ

9 Γίνεται με τον προσδιορισμό του aptt και εκφράζει τον βαθμό αναστολής της θρομβίνης Πρέπει να προσδιορίζεται συχνά, 1-2 φορές την ημέρα σε περίπτωση που έχουμε ΕΦ στάγδην χορήγηση ηπαρίνης Αυτός θα πρέπει να διατηρείται σε επίπεδα φορές πάνω από την τιμή του μάρτυρα O aptt επανέρχεται 6 ώρες μετά την διακοπή της ηπαρίνης Parenteral anticoagulant American Collage of chest Physicians Evidence-Based Clinical Practice Guidelines :141S-159S)

10 «φαινομενική αντίσταση στην ηπαρίνη» λόγω αυξημένων επιπέδων παράγοντα VIII και ινωδογόνου εκτεταμένες θρομβώσεις και έντονες φλεγμονές. «αντίσταση στην ηπαρίνη» σε ασθενείς με ανεπάρκεια αντιθρομβίνης γενετική ή επίκτητη λόγω κατανάλωσης ΔΕΠ, Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, ΜΜΟ Σε τέτοιες περιπτώσεις η εκτίμηση της δράσης της ηπαρίνης γίνεται με τον προσδιορισμό της anti-xa δράσης της και όχι με τον APTT Monitoring heparin anticoagulation in the acute phase response. Br J Haem :

11 Θειική πρωταμίνη. Είναι το αντίδοτο της ηπαρίνης. Διαχωρίζει το σύμπλεγμα ΑΤ/ΗΠ και σχηματίζει το σύμπλεγμα ΗΠ/ΘΠ. Έτσι αναστέλλει λιγότερο την αντι-χα παρά την αντι- IΙα δράση των ολιγοσακχαριτών PF4 ελευθερώνεται από τα κοκκία «α» των ενεργοποιημένων ΑΜΠ ενώνεται με την ηπαρίνη σε σύμπλεγμα Η ένωση αυτή προκαλεί παραγωγή αντισωμάτων που οδηγεί σε θρομβοπενία (ΗΙΤ) Ελαστάση των ουδετεροφίλων. Αναστέλλει την αντιπηκτική δράση της ηπαρίνης και του συμπλέγματος ΑΤ/ΗΠ. Παρατηρείται τοπικά στις φλεγμονώδεις αντιδράσεις και στις αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις όπου μπορεί να οδηγήσει σε παράδοξη πηκτική ιδιότητα της ηπαρίνης και ΔΕΠ. (Θρομβοεμβολικές παθήσεις Παντελής Ε.Μακρής 2003)

12

13 Προέρχονται από την κλασσική ηπαρίνη μετά από κλασματοποίηση του μορίου της και διαχωρισμό των κλασμάτων που έχουν αντιπηκτική δράση. Έχουν περισσότερο anti-χα παρά anti-iια δράση Για να έχει μια ΧΜΒΗ επαρκή αντιθρομβινική δράση (anti-iιa) πρέπει η αλυσίδα του μορίου της να έχει μήκος τουλάχιστον 18 σακχαριδίων Τα διάφορα σκευάσματα που κυκλοφορούν διαφέρουν ως προς τον λόγο της anti-χa/anti-ιιa δράσης τους και γι αυτό δεν είναι απόλυτα «ανταλλάξιμα» μεταξύ τους. Έχουν μεγαλύτερο χρόνο δράσης από την ΚΗ και είναι ώρες Χρόνο ημίσειας ζωής 4-5 ώρες Η χορήγηση γίνεται υποδόρια σε 1 ή 2 δόσεις ημερησίως και η δόση καθορίζεται με βάση το σωματικό βάρος

14 Μικρότερος κίνδυνος Θρομβοπενίας τύπου ΙΙ και ΗΙΤ BrJHaematol 2003, 121: ) Δεν επηρεάζουν τον APTT και PT επειδή έχουν μικρότερη δράση πάνω στην θρομβίνη. Συνήθως η αντιπηκτική τους δράση είναι προβλέψιμη και δεν χρειάζεται έλεγχος. Έλεγχος γίνεται σε επιλεγμένα περιστατικά όπως : ΧΝΑ, εγκυμοσύνη παχύσαρκους ή λιποβαρείς ασθενείς παιδιά. Ελέγχουμε τον anti-χα και με βάση αυτόν ρυθμίζουμε την δόση Η αντιπηκτική δράση είναι ικανοποιητική όταν ο anti-xa βρίσκεται μεταξύ ο,5-1,5 UI/ml για τους ενήλικες και 0,5 1,0 UI/ml για τα παιδιά. Προσοχή στον χρόνο λήψης του αίματος (4h μετά την τελευταία υποδόρια χορήγηση της ΧΜΒΗ) και στον τρόπο μεταφοράς στο εργαστήριο (άμεση ή σε βαθειά κατάψυξη)

15 Επειδή πρακτικά όλα τα μόρια της «κλασσικής» ηπαρίνης περιέχουν τουλάχιστον 18 σακχαριδικές μονάδες, η ηπαρίνη έχει έναν λόγο Anti-Xa/Anti-IIa ίσο με 1:1. Σε αντίθεση με αυτό οι εμπορικά διαθέσιμες ΗΜΜΒ έχουν λόγο Anti-Xa/ Anti--IIa μεταξύ 2:1 και 4:1, ανάλογα με την κατανομή του μοριακού τους βάρους. Ονομασία Χημική Εμπορική Δόση anti-χα/ anti-ιια Enoxaparine CLEXANE 1mg/kg 4,2 Dalteparine FRAGMIN 120U/Kg 4,0 Natroparine FRAXIPARINE 100U/kg 1,7

16 Σύνδεση με KH XM BH Βιολογικό αποτέλεσμα Κλινικές συνέπειες Θρομβίνη Ναι όχι Μειωμένος Anti ΙΙa/Χa Μειωμένη δράση επί της θρομβίνης Πρωτεΐνες Ναι όχι Περισσότερο προβλέψιμη αντιπηκτική απάντηση Προβλέψιμη Δοσοεξαρτώμενη δράση Μακροφάγα Ναι όχι Κάθαρση δια της νεφρικής οδού Αιμοπετάλια PF4 Ναι όχι Μειωμένη συχνότητα εμφάνισης αντισωμάτων Αυξημένος χρόνος ½ ζωής Χαμηλότερη συχνότητα HIT Οστεοβλάστες Ναι όχι Ελάττωση ενεργοποίησης οστεοκλαστών Χαμηλότερη συχνότητα οστεοπενίας

17 ΓΕΝΙΚΑ οι ΧΜΒΗ: Καλύτερη φαρμακοκινητική και ευκολότερα δοσολογικά σχήματα Λιγότεροι εργαστηριακοί έλεγχοι Λιγότερες αιμορραγικές επιπλοκές Χαμηλότερος κίνδυνος οστεοπόρωσης και ΗΙΤ Bates S et al. ACCP Consensus Conference. Chest 2008;133:

18 Πρόληψη και θεραπεία των φλεβικών θρομβώσεων Πρόληψη της δημιουργίας πηγμάτων στην εξωσωματική κυκλοφορία κατά την αιμοκάθαρση Αντιμετώπιση της ασταθούς στηθάγχης και του εμφράγματος του μυοκαρδίου Αντιθρομβωτική θεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο Απόλυτη ένδειξη για την πρόληψη και θεραπεία της φλεβικής θρόμβωσης στην εγκυμοσύνη και την λοχεία επειδή δεν περνούν από τον πλακούντα. Bates S et al. ACCP Consensus Conference. Chest 2008;133:

19 Η Θειική πρωταμίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναστροφή της αντιπηκτικής δράσης των ΧΜΒΗ αν και έχει βρεθεί ότι αναστέλλει μόνο το 60% της δραστικότητάς τους και σε μερικές περιπτώσεις δεν αρκεί η χορήγηση της για την επίσχεση των σοβαρών αιμορραγιών Εναλλακτικά η σοβαρή αιμορραγική διάθεση αντιμετωπίζεται συμπτωματικά με χορήγηση : νωπού κατεψυγμένου πλάσματος (FFP) ή ανασυνδιασμένου πράγοντα VII (Novosen) (Conference on antithrombotic and thrombolytic therapy Chest.2004; 126: S)

20 Τόσο η ηπαρίνη όσο και οι ΧΜΒΗ (σε λιγότερο βαθμό) μπορεί να προκαλέσουν θρομβοπενία τύπου ΙΙ (ΗΙΤ) Η σοβαρή κλινική εκδήλωση της ΗΙΤ είναι η επέκταση της θρόμβωσης ή νέες θρομβώσεις ακόμα και σε ασυνήθιστες θέσεις. Γι αυτό πριν την έναρξη θεραπείας με Ηπαρίνη ή με ΧΜΒΗ πρέπει να γίνεται μέτρηση των ΑΜΠ και μετά την 5 η ημέρα από την έναρξη της θεραπείας. Όταν υπάρχει ελάττωση αριθμού των ΑΜΠ > 40% της αρχικής τιμής ακόμα και σε απουσία Θρομβοπενίας θα πρέπει η ΗΙΤ να μπαίνει στην διαφορική διάγνωση. Η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται με άμεση διακοπή της ηπαρίνης ή της ΧΜΒΗ και η χορήγηση άλλων αντιπηκτικών φαρμάκων που αναστέλλουν άμεσα την θρομβίνη όπως η Lepirudin και το Argatroban Conference on Antithrombotic and thrombolytic therapy. Chest ;188S-203S American Collage of Chest Physicians Evidence-Based Clinical Practice Guidelines Chest ;133:141S-159S)

21 Το Orgaran είναι ο κύριος εκπρόσωπος των ηπαρινοειδών Χορηγείται στην θεραπεία των θρομβοεμβολικών επεισοδίων που προκαλούνται από την ηπαρίνη σε HIT Κύρια δράση η αναστολή της ενεργοποίησης του παραγοντα IX και X

22 Fontaparinux ( Arixtra ): είναι εκλεκτικός ανασταλτής του ενεργοποιημένου παράγοντα X (Xa) Είναι πλήρως συνθετικός και δομικά είναι ανάλογος με το δραστικό κέντρο της ηπαρίνης, τον πεντασακχαρίτη που συνδέεται με την ΑΤ. Με την σύνδεση αυτή πολλαπλασιάζεται η δράση της ΑΤ και έτσι αναστέλλεται ισχυρά ο Χα Η κάθαρση του γίνεται αποκλειστικά από τους νεφρούς γι αυτό στην ΧΝΑ χορηγείται μόνο σε ασθενείς με κάθαρση κρεατινίνης >30ml/min Ο χρόνος ημίσιας ζωής ειναι 17 ώρες και χορηγείται μια δόση ημερησίως Ενδείκνυται στην πρόληψη και θεραπεία τη ΕΒΦΘ/ΠΕ Έχει απόλυτη ένδειξη σε περίπτωση ασθενούς υπό αντιπηκτική αγωγή που παθαίνει επιπολής θρομβοφλεβίτιδα

23

24 Αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της από του στόματος αντιπηκτικής θεραπείας που χρησιμοποιείται τα τελευταία 50 χρόνια 2 είναι βασικοί αντιπρόσωποι: -Βαρφαρίνη (Warfarin) -Ασενοκουμαρόλη (sintrom) Τρόπος δράσης διαφορετικός από τα τις ηπαρίνες Δρουν στο ηπατοκύτταρο, και αναστέλλουν την δραστικότητα των: παραγόντων πήξεως ΙΙ, VΙΙ, ΙΧ και Χ καθώς και των ανασταλτών της πήξης PRC,PRS Απορροφούνται γρήγορα, Δεσμεύονται στις πρωτεΐνες του πλάσματος και έχουν μεγάλο χρόνο ημίσειας ζωής μέχρι και 36 ώρες Το μέγιστο της αποτελεσματικότητάς τους είναι σε 2-5 ημέρες. Μεταβολίζονται στο ήπαρ στο κυτόχρωμα P450 στο οποίο μεταβολίζονται και πολλά άλλα φάρμακα με τα οποία και αλληλεπιδρούν.

25 Η δράση τους επηρεάζεται από την : διατροφή πλούσια σε πράσινα χόρτα, διάφορα φάρμακα (>200 που μεταβολίζονται P450), συμπληρώματα διατροφής Ο μεταβολισμός τους επηρεάζεται από γενετικούς παράγοντες όπως ο πολυμορφισμός : της ρεδουκτάσης της Βιταμίνης Κ (VKORC1) και του ενζύμου του κυτοχρώματος P450 (CYP2C9) Ανεπιθύμητες ενέργειες : συχνές αιμορραγίες νέκρωση του δέρματος σε περίπτωση ανεπάρκειας Πρωτεΐνης C Αντίδοτο είναι η Βιταμίνη Κ American Collage of chest Physicians, Pharmacology and management of vitamin K antagonists American Collage of chests physicians Evidence-based clinical practice Guidelines Chest 2008;160S-198S

26 INR Aναλγητικά: Aσπιρίνη, Salospir, Aντιφλεγμονώδη: indocid, naprosyn, feldene, voltaren, niflamol, brufen, ponstan, Aντιβιοτικά:Septrin, ciproxin, flagyl, dactarin, mandocef, mefoxil, zinacef Στατίνες : Crestor, Zocor Αντιδιαβητικά: tolbutamide Aντικαταθλιπτικά -SSRIs: Fluoxetine( Prozac), Paroxetine (Seroxat), Fluvoxamine -TCAs: Amitriptyline (Saroten), Notrilen, Largactil, Φάρμακα που μειώνουν το ουρικό οξύ: Zyloric Aντιαρρυθμικά φάρμακα: Kινιδίνη, Amiodarone η οποία έχει χρόνο ½ ζωής μέρες και μπορεί να επηρεάσει το INR πολύ αργότερα μέχρι και μετά από ημέρες (Austrian prescriber Vol. 24 Νο Cytochrome P450 drug interactions) Φάρμακα κατά του έλκους: Cimetidine, Losec Αντιμυκητισιακά: Miconazole I.N.R Yπνωτικά και βαρβιτουρικά: Phenytoin, Tegretol Ανιϊσταμινικά Βιταμίνες: Β12, C,K Αντισυλληπτικά

27 Πράσινα και φυλλώδη λαχανικά Μπρόκολο Λάχανα Κουνουπίδι Μαρούλια Λαχανάκια Βρυξελλών Κρεμμυδάκια Αντίδια Μαϊντανός Σκόρδα Ginger Σπανάκια Άλλα τρόφιμα με πολύ υψηλά ποσοστά βιταμίνης Κ Κάρδαμο Πράσινο τσάι Ρεβίθια Φακές Φασόλια ΚΑΠΝΟΣ Σογιέλαιο Μουστάρδα Μαγιονέζα Συκώτι Μοσχαρίσιο Mango

28 Εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση Πνευμονική Εμβολή Προσθετικές βαλβίδες Στεφανιαία Νόσος Κολπική Μαρμαρυγή

29 Αντενδείξεις ΑΒΚ Κύηση Έχουν μικρό μοριακό βάρος και διέρχονται από τον πλακούντα Προκαλούν αιμορραγία στο έμβρυο και πιθανά τερατογένεση με βλάβη στο ΚΝΣ Ηπατική ανεπάρκεια

30 Η έναρξη χορήγησης ΑΒΚ γίνεται με δόση εφόδου για 2 ημέρες και μετά με τιτλοποίηση της δόσης με βάση το INR Η αρχική δοση πρέπει να είνα μικρή σε ασθενείς υψηλού αιμορραγικού κινδύνου και σε ασθενείς που λαμβάνουν πολλά φάρμακα Όταν χρειάζεται άμεση και ταχεία έναρξη της αντιπηκτικής αγωγής αυτή θα πρέπει να γίνεται για 5 ημέρες με συγχορήγηση με ταχέως δρώντα αντιπηκτικά όπως είναι η κλασσική ηπαρίνη, οι ΧΜΒΗ ή το Fondaparinux. Η συγχορήγηση θα πρέπει να διακόπτεται όταν το ΙΝR φτάσει τα θεραπευτικά επίπεδα (2-3) για 1-2 τουλάχιστον 24/ωρα. Η ρύθμιση της αγωγής με ΑΒΚ θα πρέπει να γίνεται με σταθερή την διατροφή σε πράσινα χόρτα πλούσια σε βιταμίνη Κ και όχι στερητικές δίαιτες, φτωχές σε αυτά. 9 th ACCP Oral Anticoagulant therapy Chest 2008; 141:S44-48

31 Ο έλεγχος της δραστικότητας των ΑΒΚ γίνεται με το INR το οποίο θα πρέπει να κυμαίνεται από 2-3 για όλες τις ενδείξεις με εξαίρεση τους ασθενείς με μεταλλικές βαλβίδες της μιτροειδούς που το INR πρέπει να παρατείνεται μέχρι το 3,5 Σε περίπτωση που το INR και δεν συνοδεύεται με αιμορραγικά φαινόμενα, η θεραπεία με ΑΒΚ, πρέπει να διακόπτεται μέχρι την επάνοδο του INR Σε περίπτωση που το INR και συνοδεύεται με αιμορραγικά φαινόμενα ή ο ασθενής πρόκειται να υποβληθεί σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση πρέπει να χορηγείται αγωγή υποκατάστασης των παραγόντων πήξεως FII, FVII, FIX,FX όπως είναι: FFP (Fresh Frozen Plasma) φρέσκο κατεψυγμένο πλάσμα PCC (Prothrombin Complex Concentrates) που περιέχουν τους παράγοντες ΙΙ, ΙΧ, Χ και VII. Ανασυνδυασμένος FVII (Novoseven)

32 Με τους παραπάνω παράγοντες πρέπει να συγχορηγείται και Βιταμίνη Κ διότι ο μικρός χρόνος ημίσειας ζωής των παραπάνω παραγόντων μπορεί να οδηγήσει σε παροδική αποκατάσταση του INR και αργότερα η διαταραχή της πηκτικότητας να επανέλθει Η αποκατάσταση του INR αρχίζει 2 ώρες περίπου μετά την χορήγηση των παραπάνω θεραπειών και επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα εντός 24 ορών με την προϋπόθεση ότι έχουμε ένα φυσιολογικό ήπαρ. -CrowtherMA.Bleeding risk and the management of bleeding complications in patients undergoing anticoagulant therapy: focus on new anticoagulant agents. Blood ; Dentali F. Management of excessive anticoagulant effect due to Vitamin K antagonists. Am Soc Haematol Education Program ;.2008 ;

33 ΙΝR χωρίς αιμορραγικές εκδηλώσεις Επιβεβαίωση ότι η ανάλυση έγινε με τον ορθό τρόπο Εξέταση της περίπτωσης ο ασθενής να έχει εμφανίσει επιπλέον πρόβλημα στο ήπαρ Επιβεβαίωση ότι έγινε λήψη της ορθής δόσης φαρμάκου, στον καθορισμένο χρόνο Επανάληψη της εξέτασης και επί παραμονής της παράτασης Διακοπή για 2 μέρες και ακολούθως μικρή αλλαγή της δόσης και επανέλεγχος ΙΝR Έλεγχος της διατροφής τις αμέσως προηγούμενες ημέρες ή διερεύνηση για έναρξη καινούργιας θεραπευτικής αγωγής με αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα. Επιβεβαίωση ότι έγινε η λήψη του φαρμάκου Επανέλεγχος μετά από μικρή αλλαγή της δόσης.

34 ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η αντιπηκτική αγωγή αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας κατά την διάρκεια του χειρουργείου Η διακοπή της αντιπηκτικής αγωγής αυξάνει τον κίνδυνο της θρόμβωσης

35 Κίνδυνος Αιμορραγίας Ηλικία ασθενούς Τύπος χειρουργείου Άλλα συνοδά νοσήματα Άλλα συγχορηγούμενα φάρμακα (ασπιρίνη κλοπιδογρέλη) INR > 3

36 Σε χαμηλού κινδύνου χειρουργικές επεμβάσεις (καταρράκτη, αρθροσκόπηση στεφανιογραφία): δεν διακόπτεται η αντιπηκτική αγωγή. Σε πολύπλοκες και υψηλού κινδύνου χειρουργικές επεμβάσεις : απαιτείται διακοπή της αντιπηκτικής αγωγής και περιεγχειρητική κάλυψη με Ηπαρίνη / ΧΜΒΗ σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο θρόμβωσης

37 Εξαρτάται από τον χρόνο που έχει στην διάθεσή του ο ιατρός πριν το χειρουργείο: Προγραμματισμένο χειρουργείο Διακοπή 3 ημέρες πριν ( ΙΝR 1,5) Σχετικά επείγον χειρουργείο ( μείωση ΙΝR σε 24-48h) Διακοπή + μικρή ΕΦ χορήγηση Βιτ. Κ (0,5-1mg) Επείγον χειρουργείο ( μείωση INR σε <24h) Διακοπή + μεγαλύτερη δόση ΕΦ Βιτ.Κ ( 2,5-5mg) Υπερεπείγον χειρουργείο ( σε λεπτά ή ώρες) Φρέσκο κατεψυγμένο πλάσμα ή προθρομινικό σύμπλεγμα μαζί με βιταμίνη Κ

38 Περιεγχειρητικός χειρισμός αντιπηκτικής αγωγής Σε ασθενείς με Μηχανικές καρδιακές βαλβίδες Κολπική μαρμαρυγή Εν τω βάθη φλεβοθρόμβωση: Α) υψηλού και ενδιάμεσου κινδύνου για θρομβοεμβολή γεφύρωση της αντιπηκτικής αγωγής με θεραπευτικές δόσεις ΧΜΒΗ ή ΚΗ Β) χαμηλού κινδύνου για θρομβοεμβολή προτείνεται γεφύρωση με χαμηλές δόσεις ΒΜΒH ή ΚH Ασθενείς που λαμβάνουν γεφύρωση με θεραπευτικές δόσεις ΧΜΒΗ συστήνεται να λαμβάνουν το 50% της δόσης (προφυλακτική) 24h προ χειρουργείου Η τελευταία δόση ΚH γίνεται 4h προ χειρουργείου Επανέναρξη ΧΜΒΗ ή ΚΗ 24h μετά το χειρουργείο για ελάσσονες επεμβάσεις και 48-72h μετά από μείζονες αιμορραγικές επεμβάσεις

39 Iρουδίνη (Hirudin) Είναι εξαιρετικά δραστικός αναστολέας της θρομβίνης, βρίσκεται στο σάλιο της βδέλλας Lepirudin (Refludan) ανασυνδυασμένη μορφή της ιρουδίνης Δεν απαιτεί αντιθρομβίνη στο πλάσμα για να δράσει Δεν εξουδετερώνεται από την θειική πρωταμίνη Δεν δεσμεύεται στο πλάσμα από άλλες πρωτεΐνες πλην της θρομβίνης Αποβάλλεται αποκλειστικά από τους νεφρούς, δεν είναι ασφαλής στην ΧΝΑ Θρομβοεμβολικές Παθήσεις: Π. Ε. Μακρής Bivalirudin ανασυνδυασμένη μορφή ιρουδίνης Η αναστολή της θρομβίνης είναι αναστρέψιμη είναι σχετικά ασφαλής στην ΧΝΑ Έχει χρόνο ημίσειας ζωής 30 λεπτά Χρησιμοποιείται σε ασθενείς με ασταθή στηθάγχη, αγγειοπλαστική και στο ΗΙΤ Argatroban Έχει γρήγορη κάθαρση από το ήπαρ, χορηγείται σε ασθενείς με ΧΝΑ Έχει χρόνο ημίσειας ζωής λεπτά Χορηγείται στην θεραπεία της ΗΙΤ και ελέγχεται με το aptt

40 Έναρξη TF VIIa Indirect Fondaparinux Idraparinux biotinylated AT X IX Πολλαπλασι ασµός Xa II IXa Prothrombin Inactive factor Active factor Transformation Catalysis Direct Rivaroxaban Apixaban Edoxaban Betrixaban YM-150 IIa Thrombin Direct Lepirudin Bivalirudin Argatroban Dabigatran TGN-167 Σχηµατισµός Adapted from Spyropoulos AC. Expert Opin θρόµβου Investig Drugs 2007;16: Fibrinogen AT, antithrombin Fibrin

41 Dabigatran - Pradaxa Δράση Anti-ΙΙa Anti-Xa Τρόπος δράσης Αναστέλλει την ελεύθερη θρομβίνη + την θρομβίνη του σχηματισμένου θρόμβου Rivaroxaban- Xarelto Αναστέλλει την ελεύθερη και τη δεσμευμένη στο ινώδες δραστικότητα του Xa +της προθρομβινάσης Δράση επί των ΑΜΠ Αναστέλλει την επαγόμενη από τη θρομβίνη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και επομένως δρα στην πρωτογενή αιμόσταση Δεν επηρεάζει Μεγ. επίπεδα πλάσμα 2 ώρες 3-4 ώρες Χρ. ημίσειας ζωής 8 ώρες 9 (12 ώρες ηλικιωμένους) Τρόπος χορήγησης 2 φορές ημερησίως 1 φορά την ημέρα

42 Dabigatran Pradaxa Rivaroxaban- Xarelto Μεταβολισμός Έλεγχος Νεφρά προσαρμογή δόσης -Δεν χρειάζεται -Αν χρειαστεί ελέγχεται aptt [>1.3 φορές ανώτερο φυσιολογικό όριο] 2/3 ήπαρ + 1/3 νεφρά δεν χρειάζεται προσαρμογή δόσης σε ελαφρά+ μέτρια ΧΝΑ -Δεν χρειάζεται -Αν χρειαστεί ελέγχεται Anti- Xa Αντίδοτο Δεν υπάρχει Δεν υπάρχει Αλληλεπίδραση φάρμακων Όχι τόσο όσο οι ΑΒΚ διότι δεν μεταβολίζεται στο κυτόχρωμα P450 Δεν συγχορηγείται με : Ακετυλοσαλικυλικό οξύ ΜΣΑΦ Κλοπιδογρέλη SSRIs ή SNRIs Όχι τόσο όσο οι ΑΒΚ διότι δεν μεταβολίζεται αποκλειστικά στο κυτόχρωμα P450 Μπορεί να συγχορηγηθεί με: Ακετυλοσαλικυλικό οξύ Κλοπιδογρέλη 8 th ACPP Conference on Antithrombotic and Thrombolytic therapy. Chest :234S-256S

43 Dabigatran - Pradaxa Rivaroxaban- Xarelto Προσαρμογή δόσης Ενδείξεις Αιμορραγικά ΑΕΕ Ηλικία >75 ετών Αναστολείς p- Gp Βεραπαμίλης -Κλαρυθρομικύνη αμιωδαρόνης - Ριφαμπικίνη κινιδίνης. Πρόληψη ΦΘΕ συμβαμάτων Ορθοπεδική χειρουργική Πρόληψη ΑΕΕ και συστηματικών εμβολών Μη βαλβιδική Κολπική Μαρμαρυγή Ελάττωση κατά 74% σε σχέση με την warfarin Κετοκοναζόλη- Ριτοναβίρη/αντι-ΗΙV Αναστολείς p- Gp Βεραπαμίλη- Κλαρυθρομικύνη αμιωδαρόνης - Ριφαμπικίνη Κινιδίνης. Πρόληψη ΦΘΕ συμβαμάτων ορθοπεδική χειρουργική Πρόληψη ΑΕΕ και συστηματικών εμβολών Μη βαλβιδική Κολπική Μαρμαρυγή Πρόληψη ΕBΦΘ/ΠΕ Θεραπεία ΕBΦΘ/ΠΕ Ελάττωση κατά 40% σε σχέση με την warfarin Μαζικές αιμορραγίες Ίδιο % Ίδιο %

44 ΑΒΚ Νεότερα Εμπειρία δράσης Μεγάλη ετών Μικρή μερικών ετών Κόστος 1-2 ευρώ/μήνα /μήνα Έναρξη δράσης Αργή 2-5 μέρες 2-4 ώρες Χρόνος ημίσειας ζωής Μεγάλη 36 ώρες Μικρή 8-9 ώρες Μεταβολισμός Ήπαρ Περισσότερο νεφρά Αλληλεπίδραση με Φ Μεγάλη P450 Μικρή / CYP3A4, p -Gp Διατροφή Ναι πλούσια σε Βιτ.Κ Όχι Έλεγχος ΙΝR Όxι Συμμόρφωση Πιθανότατα όχι Ναι Αιμορραγικές επιπλοκές Σχετικά συχνές Ελαττωμένες (40-74%) Αιμορραγικά ΑΕΕ 1/300/ χρόνο 1/600/χρόνο ΚΜ+προσθετικές βαλβ. Ναι Όχι Αντίδοτο Ναι Όχι

45 Στην εξατομίκευση με βάση τα συνοδά νοσήματα Στην Εκτίμηση της σχέσης κόστος/αποτέλεσμα Στις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα Στην παρουσία ή όχι ΧΝΑ ή μεγάλης ηλικίας > 75 ετών Στην πιθανότητα συμμόρφωσης ή όχι του ασθενούς Στην πιθανότητα πρόσβασης εύκολα σε εργαστηριακό έλεγχο Στην πολύχρονη εμπειρία για τις ΑΒΚ και Ηπαρίνες και σε σκεπτικισμό για τα καινούργια φάρμακα Στην επείγουσα ή όχι ανάγκη για άμεσο αντιπηκτικό αποτέλεσμα Στην άγνωστη δράση των νεοτέρων αντιπηκτικών φαρμάκων στην εγκυμοσύνη στην οποία προς το παρόν αντενδείκνυνται. :

46 Εν κατακλείδι η αντιπηκτική αγωγή χρήζει Εξατομίκευσης!!!...

47

ΠΕΡΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ. Ανδρέας Μ. Λάζαρης ΠΓΝ «Αττικόν»

ΠΕΡΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ. Ανδρέας Μ. Λάζαρης ΠΓΝ «Αττικόν» ΠΕΡΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Ανδρέας Μ. Λάζαρης ΠΓΝ «Αττικόν» Αντιπηκτική θεραπεία Βαλβιδοπάθειες προσθετικές βαλβίδες Κολπική μαρμαρυγή Φλεβική θρόμβωση πνευμονική εμβολή Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Η εξέλιξη της αντιθρομβωτικής αγωγής στον χρόνο

Η εξέλιξη της αντιθρομβωτικής αγωγής στον χρόνο Η εξέλιξη της αντιθρομβωτικής αγωγής στον χρόνο Μαριάννα Πολίτου Αιματολόγος Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Διευθύντρια Υπηρεσίας Αιμοδοσίας-Αιματολογικού Εργαστηρίου ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ Νοσοκομείο Αντιθρομβωτική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΛΕΒΙΚΗΣ ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Π.Ε. ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΛΕΒΙΚΗΣ ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Π.Ε. ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΛΕΒΙΚΗΣ ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Π.Ε. ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΦΛΕΒΙΚΗ ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΕΝ ΤΩ ΒΑΘΕΙ ΦΛΕΒΙΚΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ (ΦΘ) ΠΝΕΥΜΟΝΙ ΚΗ ΕΜΒΟΛΗ (ΠΕ) ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Ελευθερία Ελμίνα Λευκού Αιματολόγος. Εξειδικευθείσα στην Αιμόσταση Αιματολογία κυήσεως Στο Guy s & St Thomas hospital, London, UK

Δρ Ελευθερία Ελμίνα Λευκού Αιματολόγος. Εξειδικευθείσα στην Αιμόσταση Αιματολογία κυήσεως Στο Guy s & St Thomas hospital, London, UK ΙΜΕΘΑ Αθήνα 10 12/4/2014 Δρ Ελευθερία Ελμίνα Λευκού Αιματολόγος Εξειδικευθείσα στην Αιμόσταση Αιματολογία κυήσεως Στο Guy s & St Thomas hospital, London, UK Δεν υπάρχουν προοπτικές τυχαιοποιημένες μελέτες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΟΜΒΟΠΕΝΙΑ ΑΠΟ ΗΠΑΡΙΝΗ ΤΥΠΟΥ ΙΙ (ΗΙΤ-ΙΙ)

ΘΡΟΜΒΟΠΕΝΙΑ ΑΠΟ ΗΠΑΡΙΝΗ ΤΥΠΟΥ ΙΙ (ΗΙΤ-ΙΙ) ΘΡΟΜΒΟΠΕΝΙΑ ΑΠΟ ΗΠΑΡΙΝΗ ΤΥΠΟΥ ΙΙ (ΗΙΤ-ΙΙ) ΑΝΘΗ Σ. ΤΡΑΥΛΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΡΟΜΒΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΕΩΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΙΚΟΥ Η ΗΠΑΡΙΝΗ Ειναι το φάρμακο εκλογής όταν απαιτείται

Διαβάστε περισσότερα

Περιορισμοί στη χρήση των νεότερων. αντιπηκτικών

Περιορισμοί στη χρήση των νεότερων. αντιπηκτικών Περιορισμοί στη χρήση των νεότερων αντιπηκτικών Στέλιος Τζέης MD, PhD, FESC Επιμελητής A - Καρδιολογική Κλινική Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν ΥΠΕΡ νεότερων αντιπηκτικών γιατί. Προβλέψιμη φαρμακοκινητική /

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ

ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ Δρ. Γεώργιος Ι. Πανουτσόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας του Ανθρώπου Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΕΣ ΝΟΣΟΙ Θρόμβωση είναι η σύνθεση στερεών

Διαβάστε περισσότερα

Η κλινική εµπειρία από τη χρήση του συµπυκνωµένου προθροµβινικού συµπλέγµατος (PCC)

Η κλινική εµπειρία από τη χρήση του συµπυκνωµένου προθροµβινικού συµπλέγµατος (PCC) Η κλινική εµπειρία από τη χρήση του συµπυκνωµένου προθροµβινικού συµπλέγµατος (PCC) Μαριάννα Παπαϊωάννου, MD, MSc Επιµελήτρια Β Αναισθησιολόγος, Γ.Ν. «Ασκληπιείο Βούλας» Σκοπός Ποια είναι τα σύγχρονα κλινικά

Διαβάστε περισσότερα

Αντιθρομβωτική αγωγή Θ. Θεοδωρίδης Διευθυντής, Αιματολογικό Εργαστήριο, ΓΝΑ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» Αντιθρομβωτική αγωγή Σκοπό έχει την παρεμπόδιση του σχηματισμού και τον περιορισμό της επεκτάσεως του στον αυλό

Διαβάστε περισσότερα

Επίβλεψη. Κολπική µαρµαρυγή 3/12/2014. 1. κ. Σταύρος Κωνσταντινίδης Καθηγητητής Καρδιολογίας.Π.Θ. 1-2% του γενικού πληθυσµού

Επίβλεψη. Κολπική µαρµαρυγή 3/12/2014. 1. κ. Σταύρος Κωνσταντινίδης Καθηγητητής Καρδιολογίας.Π.Θ. 1-2% του γενικού πληθυσµού Επίβλεψη 1. κ. Σταύρος Κωνσταντινίδης Καθηγητητής Καρδιολογίας.Π.Θ Πρόληψη αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στην κολπική µαρµαρυγή. Η θέση των νέων αντιπηκτικών. 2. Γεώργιος Χαλικιάς Λέκτορας Καρδιολογίας.Π.Θ

Διαβάστε περισσότερα

Παπαγεωργίου Χρυσούλα Αναισθησιολόγος Εντατικολόγος Praticien Hospitalier, Centre Hospitalier Universitaire Tenon, Paris

Παπαγεωργίου Χρυσούλα Αναισθησιολόγος Εντατικολόγος Praticien Hospitalier, Centre Hospitalier Universitaire Tenon, Paris Παπαγεωργίου Χρυσούλα Αναισθησιολόγος Εντατικολόγος Praticien Hospitalier, Centre Hospitalier Universitaire Tenon, Paris Κολπική μαρμαρυγή και κίνδυνος θρομβωτικού επεισοδίου Εάν INR

Διαβάστε περισσότερα

επεισοδίων (ΑΕΕ) θρομβοεμβολικού τύπου, την πρόληψη και τη θεραπεία περιφερικών

επεισοδίων (ΑΕΕ) θρομβοεμβολικού τύπου, την πρόληψη και τη θεραπεία περιφερικών Άρθρο Ανασκόπησης Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση 2010, 51: 280-295 Νεότερα από του Στόματος Χορηγούμενα Αντιπηκτικά Φάρμακα: θα Εκτοπίσουν τις Ηπαρίνες και τη Βαρφαρίνη από το Προσκήνιο; Σταυρουλα Τσιάρα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΧΡΟΝΙΑΣ ΛΗΨΗΣ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. ΚΑΛΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΟΞΕΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΧΡΟΝΙΑΣ ΛΗΨΗΣ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. ΚΑΛΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΟΞΕΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΧΡΟΝΙΑΣ ΛΗΨΗΣ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. ΚΑΛΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εκτιμάται ότι ένα με δύο εκατομμύρια ευρωπαίων λαμβάνουν από του στόματος αντιπηκτικά

Διαβάστε περισσότερα

Περιεγχειρητική Αντιπηκτική Αγωγή. Λύση ή Πρόβλημα?

Περιεγχειρητική Αντιπηκτική Αγωγή. Λύση ή Πρόβλημα? Περιεγχειρητική Αντιπηκτική Αγωγή. Λύση ή Πρόβλημα? Το Πρόβλημα. Κ. Θεοδωράκη Ή αλλιώς. Η σκοτεινή πλευρά των αντιπηκτικών Ποιες μπορεί να είναι οι «παρενέργειες» των αντιπηκτικών? Αυξημένη περιεγχειρητική

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΧΕΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Αντιθροµβωτική θεραπεία

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΧΕΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Αντιθροµβωτική θεραπεία ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΧΕΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Αντιθροµβωτική θεραπεία ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Α ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Οι υπερβολές και οι παραλείψεις

Οι υπερβολές και οι παραλείψεις Οι υπερβολές και οι παραλείψεις Θεμιστοκλής Μαούνης, MD, FACC ARRYTHMIA UPDATE 2018, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 24.3.18 Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών λαμβάνουν αντιπηκτικά λόγω Kολπικής μαρμαρυγής Προσθετικής βαλβίδας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΣΧΑΙΜΙΚΩΝ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΣΧΑΙΜΙΚΩΝ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΣΧΑΙΜΙΚΩΝ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ Guidelines of American Heart Association/American Stroke Association 2013 EFNS Guidelines 2011 Royal College of Physicians National Clinical Guidelines

Διαβάστε περισσότερα

Το Xarelto είναι φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία ριβαροξαβάνη. Διατίθεται σε μορφή δισκίων (2,5, 10, 15 και 20 mg).

Το Xarelto είναι φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία ριβαροξαβάνη. Διατίθεται σε μορφή δισκίων (2,5, 10, 15 και 20 mg). EMA/230698/2013 EMEA/H/C/000944 Περίληψη EPAR για το κοινό ριβαροξαβάνη Το παρόν έγγραφο αποτελεί σύνοψη της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Έκθεσης Αξιολόγησης (EPAR) του. Επεξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Προ εγχειρητικός Καρδιολογικός Έλεγχος

Προ εγχειρητικός Καρδιολογικός Έλεγχος Προ εγχειρητικός Καρδιολογικός Έλεγχος Οδηγίες Συνταγογράφηση γνωματεύσεων Dr ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΑΝΔΡΕΑΣ Καρδιολόγος 1) ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ 2) Βαρύτητα επέμβασης Βαρύτητα επέμβασης 1)χαμηλού κινδύνου 2)μέτριου

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ- ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ

ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ- ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ- ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ Αθανάσιος Καπετανόπουλος, FACC, FESC, FSCAI Επεμβατικός Καρδιολόγος EUROMEDICA-Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης Κολπική μαρμαρυγή και ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό 4-5

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίµηση αιµορραγικού κινδύνου και προετοιµασία για προγραµµατισµένο χειρουργείο. Κων/νος Γ. Τούτουζας Αν. Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ

Εκτίµηση αιµορραγικού κινδύνου και προετοιµασία για προγραµµατισµένο χειρουργείο. Κων/νος Γ. Τούτουζας Αν. Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ Εκτίµηση αιµορραγικού κινδύνου και προετοιµασία για προγραµµατισµένο χειρουργείο Κων/νος Γ. Τούτουζας Αν. Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ Επείγον χειρουργείο... who cares! Επείγον χειρουργείο... who cares!

Διαβάστε περισσότερα

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρµοσµένης Φαρµακευτικής του Φαρµακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αντιπηκτικά & αντιαιµοπεταλαιακά. Ενδείξεις & περιορισµοί

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρµοσµένης Φαρµακευτικής του Φαρµακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αντιπηκτικά & αντιαιµοπεταλαιακά. Ενδείξεις & περιορισµοί 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρµοσµένης Φαρµακευτικής του Φαρµακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αντιπηκτικά & αντιαιµοπεταλαιακά. Ενδείξεις & περιορισµοί Ηλίας Τυροδήµος Επίκ. Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ. Τα αντιαιµοπεταλικά/

Διαβάστε περισσότερα

Η ενδοσκόπηση σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιαιμοπεταλιακά ή αντιπηκτικά φάρμακα

Η ενδοσκόπηση σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιαιμοπεταλιακά ή αντιπηκτικά φάρμακα Η ενδοσκόπηση σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιαιμοπεταλιακά ή αντιπηκτικά φάρμακα Σοφία Καραμπάτσου Γαστρεντερολόγος Επιστημονική συνεργάτης ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Β Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής

Διαβάστε περισσότερα

29. ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

29. ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ 29. ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ Η θρομβοεμβολική νόσος επιπλέκει 1/500-2000 κυήσεις. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στη λοχεία. Τα αέρια αίματος δεν θεωρούνται ευαίσθητη ή ειδική εξέταση για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ FRAXIPARINE 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Σύνθεση ανά 1 ml ενέσιμου διαλύματος: Nadroparin Calcium (ΙΝΝ) 9.500 IU αντι-xa

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΕς ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΕΣ

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΕς ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΕς ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕς ΑΙΜΟΣΤΑΣΗΣ Α. Μούγιου Αιματολόγος ΠΓΝΠ 17-03-2017 ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗΣ Κληρονομικές διαταραχές πρωτογενούς αιμόστασης Νόσος von Willebrand

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΩΝ. Νικόλαος Παπακωνσταντίνου Επικουρικός Ιατρός Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν.

ΠΕΡΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΩΝ. Νικόλαος Παπακωνσταντίνου Επικουρικός Ιατρός Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν. ΠΕΡΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΩΝ Νικόλαος Παπακωνσταντίνου Επικουρικός Ιατρός Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν. Πειραιά Τζάνειο NO CONFLICT OF INTEREST TO DECLARE ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Αντιπηκτική Αγωγή στην Καρδιολογία Νεότερα Δεδομένα και Οδηγίες

Η Αντιπηκτική Αγωγή στην Καρδιολογία Νεότερα Δεδομένα και Οδηγίες Η Αντιπηκτική Αγωγή στην Καρδιολογία Νεότερα Δεδομένα και Οδηγίες Βασίλειος Καρόγιαννης Καρδιολόγος - 3ο ΝΟΣ/ΜΕΙΟ ΙΚΑ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΗΞΕΩΣ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ VΙΙ, ΙΧ, Χ, ΙΙ Οι ανταγωνιστές

Διαβάστε περισσότερα

ΠEΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠEΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠEΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ CLEXANE 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Συγκέντρωση 10.000 anti-xa IU/ml (100 mg/ml) Ανά προγεμισμένη σύριγγα: CLEXANE INJ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗΣ/ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΑΥΤΟΜΑΤΗ Η ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗΣ/ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΑΥΤΟΜΑΤΗ Η ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗΣ/ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΑΥΤΟΜΑΤΗ Η ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ Οι αιμορραγικές επιπλοκές από αντιπηκτικά/αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα ευθύνονται για

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΟΜΒΩΣΗ & ΙΦΝΕ. Καρακόιδας Χρήστος Επιμελητής Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΝΝΑ

ΘΡΟΜΒΩΣΗ & ΙΦΝΕ. Καρακόιδας Χρήστος Επιμελητής Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΝΝΑ ΘΡΟΜΒΩΣΗ & ΙΦΝΕ Καρακόιδας Χρήστος Επιμελητής Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΝΝΑ 15 Ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΙΦΝΕ, Ιωάννινα, 3-5 Ιουνίου 2016 ουδεμία σύγκρουση συμφερόντων ΙΦΝΕ & θρόμβωση τα θρομβοεμβολικά επεισόδια,

Διαβάστε περισσότερα

Aντιθρομβωτικά. Ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη (>40 γενόσημα) πρασουγρέλη τικαγρελόρη, καγρελόρη ελινογρέλη, TRAP

Aντιθρομβωτικά. Ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη (>40 γενόσημα) πρασουγρέλη τικαγρελόρη, καγρελόρη ελινογρέλη, TRAP Nothing to declare Aντιθρομβωτικά Τα ποιό συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα Ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη (>40 γενόσημα) πρασουγρέλη τικαγρελόρη, καγρελόρη ελινογρέλη, TRAP Ανταγωνιστές βιτ Κ: sintrom >2 εκατ άτομα

Διαβάστε περισσότερα

10 ο Βορειοελλαδικό Καρδιολογικό Συνέδριο

10 ο Βορειοελλαδικό Καρδιολογικό Συνέδριο 10 ο Βορειοελλαδικό Καρδιολογικό Συνέδριο Οι Starr και Edwards ανακοίνωσαν το 1961 την πρώτη κλινικά επιτυχή τοποθέτηση προσθετικής καρδιακής βαλβίδας. Μπουντούλας Χ., Βαλβιδοπάθειες, Εκδ. Γ.Β. Παρισιάνου,

Διαβάστε περισσότερα

Αρρυθμίες και Αντιπηκτική αγωγή

Αρρυθμίες και Αντιπηκτική αγωγή Αρρυθμίες και Αντιπηκτική αγωγή Βασίλης Μ. Σκέμπερης FESC Γ Καρδιολογική Κλινική Α.Π.Θ Στη μελέτη Framingham η Κολπική Μαρμαρυγή αποδείχτηκε ότι αποτελεί μια προθρομβωτική κατάσταση. Η αντιπηκτική

Διαβάστε περισσότερα

Nεώτερα από του στόματος αντιπηκτικά φάρμακα- Κλινικές μελέτες στην κολπική μαρμαρυγή

Nεώτερα από του στόματος αντιπηκτικά φάρμακα- Κλινικές μελέτες στην κολπική μαρμαρυγή Nεώτερα από του στόματος αντιπηκτικά φάρμακα- Κλινικές μελέτες στην κολπική μαρμαρυγή Δρ. Αηδονίδης Θ. Γεώργιος Επεμβατικός Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Α. Π. Θ. Επιστημονικός Συνεργάτης Β Καρδιολογική Κλινική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ. Μ. Ντάγανου Δ/ντρια ΕΣΥ, ΜΕΘ Α Π/Π ΝΝΘΑ Δεκέμβριος 2018

ΟΞΕΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ. Μ. Ντάγανου Δ/ντρια ΕΣΥ, ΜΕΘ Α Π/Π ΝΝΘΑ Δεκέμβριος 2018 ΟΞΕΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ Μ. Ντάγανου Δ/ντρια ΕΣΥ, ΜΕΘ Α Π/Π ΝΝΘΑ Δεκέμβριος 2018 οξεία απόφραξη του πνευμονικού αρτηριακού δικτύου ΤΥΠΟΙ ΠΕ θρομβωτικη ΜΗ ΘΡΟΜΒΩΤΙΚΗ ΣΗΠΤΙΚΗ ΛΙΠΩΔΗΣ ΑΕΡΩΔΗΣ ΑΜΝΙΑΚΟΥ ΥΓΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΟΣΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΠΝΑ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗ-ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΗΞΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΟΣΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΠΝΑ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗ-ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΗΞΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΟΣΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΠΝΑ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗ-ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΗΞΗΣ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗ Γενικά ο όρος αιμόσταση περικλείει το σύνολο των μηχανισμών που έχουν σκοπό την κατάπαυση

Διαβάστε περισσότερα

Αντιπηκτική αγωγή σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και συνοδά νοσήματα

Αντιπηκτική αγωγή σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και συνοδά νοσήματα Αντιπηκτική αγωγή σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και συνοδά νοσήματα Αλέξανδρος Δ. Τσελέπης Κέντρο Αθηροθρόμβωσης / Εργαστήριο Βιοχημείας, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 45110 Ιωάννινα Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΟΜΒΟΦΙΛΙΑ. Αθηνά Μούγιου Αιματολόγος ΠΓΝΠ

ΘΡΟΜΒΟΦΙΛΙΑ. Αθηνά Μούγιου Αιματολόγος ΠΓΝΠ ΘΡΟΜΒΟΦΙΛΙΑ Αθηνά Μούγιου Αιματολόγος ΠΓΝΠ 25-02-2016 Χρόνια αιμοστατική διαταραχή Πολυπαραγοντικό φαινόμενο Επιπλοκές και υποτροπές Νοσηρότητα και θνητότητα Φλεβική ή αρτηριακή Θρόμβωση: Διαταραχή του

Διαβάστε περισσότερα

15:30 17: 00 Φλεβική θρομβοεμβολική νόσος εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση Προεδρείο: Κ. Κατσένης, TBA

15:30 17: 00 Φλεβική θρομβοεμβολική νόσος εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση Προεδρείο: Κ. Κατσένης, TBA Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017 15:00-15:30 Έναρξη Συνεδρίου - Εγγραφές 15:30 17: 00 Φλεβική θρομβοεμβολική νόσος εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση Προεδρείο: Κ. Κατσένης, TBA 15:30-15:45 Ασθενής με ιστορικό ΠΕ και

Διαβάστε περισσότερα

Φλεβική Θρόμβωση Πρόληψη - Αντιμετώπιση

Φλεβική Θρόμβωση Πρόληψη - Αντιμετώπιση Φλεβική Θρόμβωση Πρόληψη - Αντιμετώπιση Γεώργιος Θεοδοσιάδης Παθολόγος-Αιματολόγος Διευθυντής 1 ου Περιφερειακού Κέντρου Αιμοδοσίας, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Αθήνα Φλεβική θρομβοεμβολική νόσος Η εν τω βάθει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΟΦ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΦΛΕΒΙΚΗΣ ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ

ΕΟΦ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΦΛΕΒΙΚΗΣ ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΕΟΦ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΦΛΕΒΙΚΗΣ ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ Επιτροπή Πρόεδρος : Γρηγόρης Θ. Γεροτζιάφας Μέλη : Κώστας Βέμμος, Αλεξανδρος Τσελέπης Εισαγωγικό σημείωμα Τα θεραπευτικά

Διαβάστε περισσότερα

Λεωνίδας Ε. Πουλημένος Επιμελητής Καρδιολογικού Τμήματος Γ.Ν. «Ασκληπιείο» Βούλας

Λεωνίδας Ε. Πουλημένος Επιμελητής Καρδιολογικού Τμήματος Γ.Ν. «Ασκληπιείο» Βούλας Λεωνίδας Ε. Πουλημένος Επιμελητής Καρδιολογικού Τμήματος Γ.Ν. «Ασκληπιείο» Βούλας Γενικά Η.Π.Α.. : 3.000.000 ασθενείς σε V.K.A. Ερώτημα βέλτιστης διακοπής αντιπηκτικής: : 400.000/έτος Μεγάλο ποσοστό βαλβιδοπαθών

Διαβάστε περισσότερα

Πνευμονική Εμβολή. Έλενα Σολωμού Αιματολόγος Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας-Αιματολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών

Πνευμονική Εμβολή. Έλενα Σολωμού Αιματολόγος Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας-Αιματολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών Πνευμονική Εμβολή Έλενα Σολωμού Αιματολόγος Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας-Αιματολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών Πήξη αίματος Αιμόσταση: διακοπή της απώλειας αίματος Μηχανισμοί αιμόστασης : Αγγειοσύσπαση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. Βασίλειος Δ. Σιούλας Μαιευτήρας - Γυναικολόγος

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. Βασίλειος Δ. Σιούλας Μαιευτήρας - Γυναικολόγος ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 2 ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (11-12/04/2014) Βασίλειος Δ. Σιούλας Μαιευτήρας - Γυναικολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 Το φάρμακο αυτό τελεί υπό συμπληρωματική παρακολούθηση. Αυτό θα επιτρέψει τον ταχύ προσδιορισμό νέων πληροφοριών ασφάλειας. Ζητείται από τους επαγγελματίες

Διαβάστε περισσότερα

Κολονοσκόπηση σε ασθενή που λαμβάνει αντιπηκτικά-αντιαιμοπεταλιακά.

Κολονοσκόπηση σε ασθενή που λαμβάνει αντιπηκτικά-αντιαιμοπεταλιακά. Κολονοσκόπηση σε ασθενή που λαμβάνει αντιπηκτικά-αντιαιμοπεταλιακά. Δηλώνω ότι δεν έχω σύγκρουση συμφερόντων Χρήση αντιαιμοπεταλιακών : REACH Registry Ασπιρίνη Αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα Θιενοπυριδίνες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΌΝΤΟΣ Eliquis 2,5 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε επικαλυμμένο με

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΟΙ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΠΛΗΝ ΝΕΟΠΛΑΣΙΩΝ Θεραπευτικές Εξελίξεις Δ. Σ. ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗ ΑΙΚ. Θ. ΞΗΡΟΚΩΣΤΑ 31/03/2018

ΝΟΣΟΙ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΠΛΗΝ ΝΕΟΠΛΑΣΙΩΝ Θεραπευτικές Εξελίξεις Δ. Σ. ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗ ΑΙΚ. Θ. ΞΗΡΟΚΩΣΤΑ 31/03/2018 ΝΟΣΟΙ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΠΛΗΝ ΝΕΟΠΛΑΣΙΩΝ Θεραπευτικές Εξελίξεις Δ. Σ. ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗ ΑΙΚ. Θ. ΞΗΡΟΚΩΣΤΑ 31/03/2018 Αντιμετώπιση σιδηροπενίας με μία πρωινή δόση Fe κάθε 2η ημέρα Η σιδηροπενική αναιμία είναι το πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ Αναπηρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας Α Καρδιολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ Αναπηρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας Α Καρδιολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών ιαχείριση ασθενούς με χρόνια κολπική μαρμαρυγή και στεφανιαία νόσο υπό τριπλή αντιθρομβωτική αγωγή που πρόκειται να υποβληθεί σε εξωκαρδιακή χειρουργική επέμβαση ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ Αναπηρωτής Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Αντιθρομβωτικοί παράγοντες στη 3 η ηλικία

Αντιθρομβωτικοί παράγοντες στη 3 η ηλικία Ηλικιωμένοι ασθενείς Αντιθρομβωτικοί παράγοντες στη 3 η ηλικία Γ. Λάζαρος Επιμελητής Α Α Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α Πως ορίζεται η 3 η ηλικία? o Αν και κλασικά η ηλικία των 65

Διαβάστε περισσότερα

Κληρονομικές διαταραχές αιμόστασης και Θρομβοφιλία

Κληρονομικές διαταραχές αιμόστασης και Θρομβοφιλία Κληρονομικές διαταραχές αιμόστασης και Θρομβοφιλία Α. Μούγιου Αιματολόγος ΠΓΝΠ 27-02-2015 Κληρονομικές αιμορραγικές διαταραχές αιμόστασης Κληρονομικές διαταραχές πρωτογενούς αιμόστασης Νόσος von Willebrand

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακοκινητική. Χρυσάνθη Σαρδέλη

Φαρμακοκινητική. Χρυσάνθη Σαρδέλη Φαρμακοκινητική Χρυσάνθη Σαρδέλη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ Φαρμακοκινητική Η Φαρμακοκινητική είναι η επιστήμη

Διαβάστε περισσότερα

Θετική γνωμοδότηση της επιτροπής CHMP για τη ριβαροξαμπάνη της Bayer σε ασθενείς με στεφανιαία ή περιφερική αρτηριακή νόσο

Θετική γνωμοδότηση της επιτροπής CHMP για τη ριβαροξαμπάνη της Bayer σε ασθενείς με στεφανιαία ή περιφερική αρτηριακή νόσο Δελτίο Τύπου Bayer Ελλάς ΑΒΕΕ Σωρού 18-20, 151 25 Μαρούσι, Αθήνα Tel. +30 210 618 75 00 www.bayer.gr Θετική γνωμοδότηση της επιτροπής CHMP για τη ριβαροξαμπάνη της Bayer σε ασθενείς με στεφανιαία ή περιφερική

Διαβάστε περισσότερα

Κολπική Μαρμαρυγή Νέα Δεδομένα. Βασίλειος Καρασαββίδης Ειδικός Καρδιολόγος

Κολπική Μαρμαρυγή Νέα Δεδομένα. Βασίλειος Καρασαββίδης Ειδικός Καρδιολόγος Κολπική Μαρμαρυγή Νέα Δεδομένα Βασίλειος Καρασαββίδης Ειδικός Καρδιολόγος Types and Classification of AF AF Episode: AF documented by ECG monitoring and duration of 30 seconds, or if

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΌΝΤΟΣ Eliquis 2,5 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε επικαλυμμένο με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 Το φάρμακο αυτό τελεί υπό συμπληρωματική παρακολούθηση. Αυτό θα επιτρέψει τον ταχύ προσδιορισμό νέων πληροφοριών ασφάλειας. Ζητείται από τους επαγγελματίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΌΝΤΟΣ Eliquis 2,5 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε επικαλυμμένο με

Διαβάστε περισσότερα

Αγγειοπλαστική σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Φαρμακολογικές παρεμβάσεις και επιλογές.

Αγγειοπλαστική σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Φαρμακολογικές παρεμβάσεις και επιλογές. Αγγειοπλαστική σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Φαρμακολογικές παρεμβάσεις και επιλογές. Παπαδόπουλος Χριστόδουλος Λέκτορας Καρδιολογίας Γ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν. Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

PRADAXA - ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΦΛΕΒΙΚΩΝ ΘΡΟΜΒΟ- ΕΜΒΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ

PRADAXA - ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΦΛΕΒΙΚΩΝ ΘΡΟΜΒΟ- ΕΜΒΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ Ο παρόν οδηγός συνταγογράφησης δεν υποκαθιστά την Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος (ΠΧΠ) του PRADAXA η οποία βρίσκεται στο τέλος του παρόντος εντύπου. Οι υποδείξεις που δίδονται σε αυτό τον οδηγό συνταγογράφησης

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορικό και εργαστηριακή διερεύνηση ασθενούς με αιμορραγική διάθεση

Ιστορικό και εργαστηριακή διερεύνηση ασθενούς με αιμορραγική διάθεση Ιστορικό και εργαστηριακή διερεύνηση ασθενούς με αιμορραγική διάθεση Α. Μ ΟΥ Γ Ι ΟΥ Α Ι Μ ΑΤΟΛΟ Γ Ο ς Π Γ Ν Π 25-02-2016 Τραυματισμός αγγείου Πρωτογενής αιμόσταση Αγγείο Αιμοπετάλια vwf Πήξη Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

Α. Μούγιου Αιματολόγος ΠΓΝΠ

Α. Μούγιου Αιματολόγος ΠΓΝΠ Α. Μούγιου Αιματολόγος ΠΓΝΠ 7-3-2014 Κληρονομικές διαταραχές πρωτογενούς αιμόστασης Νόσος von Willebrand (vwd) Θρομβασθένειες Κληρονομικές διαταραχές πηκτικού μηχανισμού Αιμορροφιλία Α, Β, C Γενετικός

Διαβάστε περισσότερα

fondaparinux melagatran ximelagatran :

fondaparinux melagatran ximelagatran : ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟ ΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΕΓΧΕΙΡΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ Ο Γ.Χαλµούκη, Ν. Σκάρπα, Ε. Παπασπύρου, Α. Μελά, Σ. Κωστάκη Αναισθησιολογικό τµήµα ΓΝΑ «Ασκληπιείο Βούλας» Οι χειρουργικοί ασθενείς έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΌΝΤΟΣ Eliquis 2,5 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε επικαλυμμένο με

Διαβάστε περισσότερα

Αντίδοτα των νεότερων από του στόματος αντιπηκτικών φαρμάκων

Αντίδοτα των νεότερων από του στόματος αντιπηκτικών φαρμάκων Αντίδοτα των νεότερων από του στόματος αντιπηκτικών φαρμάκων Αλέξανδρος Δ. Τσελεπης, MD, PhD Κέντρο Αθηροθρόμβωσης / Εργαστήριο Βιοχημείας, Τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εισαγωγή Τα εξειδικευμένου

Διαβάστε περισσότερα

Νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά φάρμακα στην καρδιολογία: Γιατί; Ποια; Πότε; Περιορισμοί. Αντωνάτος Διονύσιος- Χαράλαμπος Επιμ.

Νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά φάρμακα στην καρδιολογία: Γιατί; Ποια; Πότε; Περιορισμοί. Αντωνάτος Διονύσιος- Χαράλαμπος Επιμ. Νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά φάρμακα στην καρδιολογία: Γιατί; Ποια; Πότε; Περιορισμοί Αντωνάτος Διονύσιος- Χαράλαμπος Επιμ. Α Καρδιολόγος ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Να γνωρίσουμε τα νεότερα αντιπηκτικά Να κατανοήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου. Συνέδριο Αμερικάνικου Κολεγίου Καρδιολογίας 2017 (ACC.17)

Δελτίο Τύπου. Συνέδριο Αμερικάνικου Κολεγίου Καρδιολογίας 2017 (ACC.17) Δελτίο Τύπου Bayer Ελλάς ΑΒΕΕ Σωρού 18-20, 151 25 Μαρούσι, Αθήνα Tel. +30 210 618 75 00 www.bayer.gr Συνέδριο Αμερικάνικου Κολεγίου Καρδιολογίας 2017 (ACC.17) Ανακοινώθηκε η μελέτη EINSTEIN CHOICE! Το

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΟΜΒΟΕΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΡΟΜΒΟΕΛΑΣΤΟΜΕΤΡΙΑ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ

ΘΡΟΜΒΟΕΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΡΟΜΒΟΕΛΑΣΤΟΜΕΤΡΙΑ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΘΡΟΜΒΟΕΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΡΟΜΒΟΕΛΑΣΤΟΜΕΤΡΙΑ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ Ε.Ι.ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΡΟΜΒΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΕΩΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΙΚΟΥ Η αντιµετώπιση µιας

Διαβάστε περισσότερα

Το Pradaxa είναι φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία ετεξιλική δαβιγατράνη. Διατίθεται υπό μορφή καψακίων (75, 110 και 150 mg).

Το Pradaxa είναι φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία ετεξιλική δαβιγατράνη. Διατίθεται υπό μορφή καψακίων (75, 110 και 150 mg). EMA/47517/2015 EMEA/H/C/000829 Περίληψη EPAR για το κοινό ετεξιλική δαβιγατράνη Το παρόν έγγραφο αποτελεί σύνοψη της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Έκθεσης Αξιολόγησης (EPAR) του. Επεξηγεί τον τρόπο με τον οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε προγεμισμένη σύριγγα (0,3 ml) περιέχει 1,5 mg fondaparinux sodium.

Κάθε προγεμισμένη σύριγγα (0,3 ml) περιέχει 1,5 mg fondaparinux sodium. 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Arixtra 1,5 mg/0,3 ml ενέσιμο διάλυμα, προγεμισμένη σύριγγα. 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε προγεμισμένη σύριγγα (0,3 ml) περιέχει 1,5 mg fondaparinux sodium.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΟΜΒΟΚΥΤΤΑΡΟΠΕΝΙΑ ΕΞ ΗΠΑΡΙΝΗΣ

ΘΡΟΜΒΟΚΥΤΤΑΡΟΠΕΝΙΑ ΕΞ ΗΠΑΡΙΝΗΣ ΘΡΟΜΒΟΚΥΤΤΑΡΟΠΕΝΙΑ ΕΞ ΗΠΑΡΙΝΗΣ Εισαγωγή Παρατηρείται στο 5-10% των περιπτώσεων ηπαρινοθεραπείας. Είναι ανοσολογικής αιτιολογίας ΗΙΤ τύπου ΙΙκαι αποδίδεται σε αντισώµατα IgG6 (και σπανιώτερα IgM)1 έναντι

Διαβάστε περισσότερα

Περιορισμοί στη χρήση του Xeljanz ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξετάζει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος στους πνεύμονες

Περιορισμοί στη χρήση του Xeljanz ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξετάζει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος στους πνεύμονες 17 Μαίου 2019 ΕΜΑ/267216/2019 Περιορισμοί στη χρήση του Xeljanz ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξετάζει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος στους πνεύμονες Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης

Διαβάστε περισσότερα

Πνευμονική εμβολή. Ενότητα 10: Πνευμονική εμβολή

Πνευμονική εμβολή. Ενότητα 10: Πνευμονική εμβολή Πνευμονική εμβολή Ενότητα 10: Πνευμονική εμβολή Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Κυριάκος Καρκούλιας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Σκοποί ενότητας Διάγνωση της πνευμονικής

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος θρομβοφιλίας: πρακτικές οδηγίες για τον παθολόγο

Έλεγχος θρομβοφιλίας: πρακτικές οδηγίες για τον παθολόγο Έλεγχος θρομβοφιλίας: πρακτικές οδηγίες για τον παθολόγο Δηλώνω ότι δεν έχω (προσωπικά ή ως μέλος εργασιακής/ερευνητικής ομάδας) ή μέλος της οικογένειάς μου οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλου είδους όφελος

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές αρχών φαρμακολογίας

Εφαρμογές αρχών φαρμακολογίας Εφαρμογές αρχών φαρμακολογίας Χριστίνα Δάλλα Λέκτορας Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών cdalla@med.uoa.gr www.med.uoa.gr/pharmacology Ισχύς (potency) ενός φαρμάκου (συνήθως εκφράζεται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 Το φάρμακο αυτό τελεί υπό συμπληρωματική παρακολούθηση. Αυτό θα επιτρέψει το γρήγορο προσδιορισμό νέων πληροφοριών ασφάλειας. Ζητείται από τους

Διαβάστε περισσότερα

5 o ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

5 o ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 5 o ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Θρόμβωση Αντιθρομβωτική Αγωγή: Κατανοώντας τα Δεδομένα των Κλινικών Μελετών και την Επίδρασή τους στην Κλινική Πράξη 27-29 Οκτωβρίου 2017 - Πορταριά Ξενοδοχείο Xenia Portaria ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Arixtra 1,5 mg/0,3 ml ενέσιμο διάλυμα, προγεμισμένη σύριγγα. 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε προγεμισμένη

Διαβάστε περισσότερα

KOΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ ΑΝΝΑ Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ

KOΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ ΑΝΝΑ Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ KOΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ ΑΝΝΑ Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» Κολπική Μαρμαρυγή Projected Number of Adults With Atrial Fibrillation in the US: 1995-2050 Go A et al., JAMA 2001 Ασθενείς

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα II. Επιστημονικά πορίσματα

Παράρτημα II. Επιστημονικά πορίσματα Παράρτημα II Επιστημονικά πορίσματα 39 Επιστημονικά πορίσματα Η νατριούχος ενοξαπαρίνη είναι μια ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους που κυκλοφορεί στην αγορά με την εμπορική ονομασία Lovenox και λοιπές εμπορικές

Διαβάστε περισσότερα

Προφανής κλινική διάγνωση: Ισχαιμικό έμφρακτο αριστερής Μέσης Εγκεφαλικής Αρτηρίας

Προφανής κλινική διάγνωση: Ισχαιμικό έμφρακτο αριστερής Μέσης Εγκεφαλικής Αρτηρίας Περιστατικό 4. Γυναίκα 80 ετών με Κολπική Μαρμαρυγή Ηκ. Ελένη Κ. είναι 80 ετών με Κολπική Μαρμαρυγή, μόνιμη Λαμβάνει κουμαρινικά. INR προ εβδομάδος 2.24 Ιστορικό Υπέρτασης Πλήρως αυτοεξυπηρετούμενη, χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Αντιφωσφολιπιδικό Σύνδρομο

Αντιφωσφολιπιδικό Σύνδρομο 10 η Ημερίδα Ελληνικής Εταιρίας Αιμαφαίρεσης Αντιφωσφολιπιδικό Σύνδρομο Δημήτριος Ε. Μπούτσης Διευθυντής Αιματολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών Ορισμός Αντιφωσφολιπιδικού Συνδρόμου Αρτηριακή

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΩΝ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΩΝ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΩΝ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Βασισµένες στις κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτροπής Προτύπων της Βρετανικής Αιµατολογικής Εταιρείας Κ. Χριστόπουλος Παθολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Επιδημιολογία ΠΕ (σε χώρες Ε.Ε.)

Επιδημιολογία ΠΕ (σε χώρες Ε.Ε.) Επιδημιολογία ΠΕ (σε χώρες Ε.Ε.) Θνητότητα από ΠΕ στις ΗΠΑ 435.000 ασθενείς /ετησίως 95 επεισόδια ΠΕ/ 100.000 κατοίκους Θνητότητα ΠΕ: 10% 30% των ασθενών με ΕΒΦΘ θα εκδηλώσουν ΠΕ Τα 2/3 παραμένουν αδιάγνωστα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Pradaxa 75 mg σκληρά καψάκια 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε σκληρό καψάκιο περιέχει 75 mg dabigatran

Διαβάστε περισσότερα

Αντιθρομβωτική αγωγή σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και Διαδερμική Στεφανιαία Παρέμβαση

Αντιθρομβωτική αγωγή σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και Διαδερμική Στεφανιαία Παρέμβαση Αντιθρομβωτική αγωγή σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και Διαδερμική Στεφανιαία Παρέμβαση Δ. Στάκος, Καρδιολόγος Αναπλ. Καθηγητής Δ.Π.Θ. Αλεξανδρούπολη Διαβητική γυναίκα ηλικίας 67 ετών με δύσπνοια στην

Διαβάστε περισσότερα

Νέα δεδομένα για τη ριβαροξαμπάνη, σε ασθενείς με καρκίνο από την μελέτη CASSINI

Νέα δεδομένα για τη ριβαροξαμπάνη, σε ασθενείς με καρκίνο από την μελέτη CASSINI Δελτίο Τύπου Bayer Ελλάς ΑΒΕΕ Σωρού 18-20, 151 25 Μαρούσι, Αθήνα Tel. +30 210 618 75 00 www.bayer.gr Νέα δεδομένα για τη ριβαροξαμπάνη, σε ασθενείς με καρκίνο από την μελέτη CASSINI Βερολίνο, 10 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ, ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ, ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ, ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 47 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 48 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 10,000 IU/mL (100

Διαβάστε περισσότερα

(Η εγγραφή στο Συνέδριο είναι ΔΩΡΕΑΝ)

(Η εγγραφή στο Συνέδριο είναι ΔΩΡΕΑΝ) 2 ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή 11 & 12 Απριλίου 2014, ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα (Η εγγραφή στο Συνέδριο είναι ΔΩΡΕΑΝ) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΠΗΞΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ. Προκαταρτική φάση (ενδογενής & εξωγενής) 4 κύριες φάσεις

ΗΠΗΞΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ. Προκαταρτική φάση (ενδογενής & εξωγενής) 4 κύριες φάσεις ΗΠΗΞΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ Προκαταρτική φάση (ενδογενής & εξωγενής) 4 κύριες φάσεις Θρομβοσθενίνη Σύμφωνα με νεότερη ονοματολογία ως "θρομβοπλαστίνη" χαρακτηρίζεται ειδικά ο "ιστικός παράγοντας" που συμμετέχει

Διαβάστε περισσότερα

Αντιπηκτική Αγωγή στις Διαδερμικές. Στεφανιαίες Παρεμβάσεις ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΟΥΡΓΚΟΥΝΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ 424 ΓΣΝΕ

Αντιπηκτική Αγωγή στις Διαδερμικές. Στεφανιαίες Παρεμβάσεις ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΟΥΡΓΚΟΥΝΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ 424 ΓΣΝΕ Αντιπηκτική Αγωγή στις Διαδερμικές Στεφανιαίες Παρεμβάσεις ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΟΥΡΓΚΟΥΝΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ 424 ΓΣΝΕ Νέα δεδομένα για την επιλογή αντιπηκτικής αγωγής κατά την διαδερμική στεφανιαία

Διαβάστε περισσότερα

Αντιπηκτική αγωγή και χημειοπροφύλαξη στις ουρολογικές επεμβάσεις ΚΟΡΙΤΣΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Γ.Ν.Ε.ΘΡΙΑΣΙΟ

Αντιπηκτική αγωγή και χημειοπροφύλαξη στις ουρολογικές επεμβάσεις ΚΟΡΙΤΣΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Γ.Ν.Ε.ΘΡΙΑΣΙΟ Αντιπηκτική αγωγή και χημειοπροφύλαξη στις ουρολογικές επεμβάσεις ΚΟΡΙΤΣΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Γ.Ν.Ε.ΘΡΙΑΣΙΟ Γιατί προφύλαξη για DVT Οι νοσηλεία αυξάνει τον κίνδυνο DVT δεν έχει συμπτώματα και όταν εγκατασταθεί

Διαβάστε περισσότερα

PRADAXA - ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ

PRADAXA - ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ Ο παρόν οδηγός συνταγογράφησης δεν υποκαθιστά την Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος (ΠΧΠ) του PRADAXA η οποία βρίσκεται στο τέλος του παρόντος εντύπου. Οι υποδείξεις που δίδονται σε αυτό τον οδηγό συνταγογράφησης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

ΤΑ ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΑ ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ Βιβλιογραφική ενημέρωση Γεωργακόπουλος Παναγιώτης Ειδικευόμενος Παθολογίας Παθολογική Κλινική Γ.Ν.Α. ΚΑΤ Ως ΑΕΕ ορίζεται σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο

Διαβάστε περισσότερα

Θρομβοφιλία. (παθολογική. αιμόσταση). Ο όρος θρομβοφιλία σχετίζεται με επαναλαμβανόμενα ή υποτροπιάζοντα επεισόδια θρομβώσεων (αρτηριακών

Θρομβοφιλία. (παθολογική. αιμόσταση). Ο όρος θρομβοφιλία σχετίζεται με επαναλαμβανόμενα ή υποτροπιάζοντα επεισόδια θρομβώσεων (αρτηριακών «ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΠΗΞΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩ Η ΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ ΙΙ» Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ Βιοχημικό Εργαστήριο, Αιματολογικό Τμήμα Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Θυσιάδου Κ, Ραπτάκη

Διαβάστε περισσότερα

-Γενετική και μυοκαρδιοπάθειες -Ανοσιακοί μηχανισμοί στις μυοκαρδιοπάθειες -Καναλοπάθειες

-Γενετική και μυοκαρδιοπάθειες -Ανοσιακοί μηχανισμοί στις μυοκαρδιοπάθειες -Καναλοπάθειες ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2018 08:30-10:00 ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 10:00-11:00 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Μυοκαρδιοπάθειες -Γενετική και μυοκαρδιοπάθειες -Ανοσιακοί μηχανισμοί στις μυοκαρδιοπάθειες -Καναλοπάθειες 11:00-12:00

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα Νοέμβριος 2018 Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών,

Αθήνα Νοέμβριος 2018 Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών, Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Βέμμος vemmosk@gmail.com Αντιπρόεδρος : Κωνσταντίνος Σπέγγος kspengos@otenet.gr Γενικός Γραμματέας: Γεώργιος Ντάιος Λάρισα gntaios@med.uth.gr Αγαπητοί συνάδελφοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4 ο Θ Ε Ρ Ι Ν Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο Ε λ λ η ν ι κ ή ς Ε τ α ι ρ ε ί α ς Α θ η ρ ο σ κ λ ή ρ ωσ η ς Αθηροθρόμβωση: Από τ ην Πα θοφυσ ιολογία σ τη Θ ε ραπ ε ία 30 Ιουνίου 2 Ιουλίου 2011, Ξενοδοχείο Crowne Plaza,

Διαβάστε περισσότερα

Διάρκεια Διπλής Αντιαιμοπεταλιακής Αγωγής μετά από PCI

Διάρκεια Διπλής Αντιαιμοπεταλιακής Αγωγής μετά από PCI Διάρκεια Διπλής Αντιαιμοπεταλιακής Αγωγής μετά από PCI Αθανάσιος Αγγελής Επιστημονικός Συνεργάτης Ά Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Ιπποκράτειο ΓΝΑ Δήλωση Συμφερόντων Δεν έχω κανένα οικονομικό ή

Διαβάστε περισσότερα