Βασικές αρχές φυλογένεσης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Βασικές αρχές φυλογένεσης"

Transcript

1 Βασικές αρχές φυλογένεσης Οποιαδήποτε ομάδα οργανισμών προέρχεται από έναν κοινό πρόγονο μέσω της εξέλιξης Υπάρχει διχαλωτό πρότυπο στην εξέλιξη Αλλαγή στα χαρακτηριστικά εμφανίζεται μετά το πέρασμα πολλών γενιών

2 Εισαγωγικές έννοιες Φυλογένεση είναι η εξέλιξη γενετικά συγγενικών ομάδων οργανισμών Ταξινόμηση είναι η επιστήμη κατηγοριοποίησης των οργανισμών. Η μελέτη σχέσεων μεταξύ ομάδων / πραγμάτων (γονίδια, πρωτεΐνες, ιστοί...) που προέρχονται από έναν κοινό πρόγονο. Ευρύ φάσμα εφαρμογής των μεθόδων φυλογενετικής στο οποίο πέραν από τη μοριακή και συστηματική εξέλιξη, συμπεριλαμβάνονται οι μελέτες βιοποικιλότητας, η φαρμακευτική έρευνα και οι επιδημιολογικές μελέτες κτλ.

3 Βάσεις δεδομένων Φυλεγενετικής Entrez: Ribosomal database project: Internal trasncribed spacer 2 : Softwares and packages: tml

4 Γιατι φυλογενετική; Για να βρούμε δεσμούς συγγένειας μεταξύ οργανισμών (και να αναλύσουμε τις αλλαγές που συμβαίνουν σε διαφορετικούς οργανισμούς κατά την εξέλιξη τους) Να κατανοήσουμε τις φυλογενετικές σχέσεις της προγονικής αλληλουχίας με τους απογόνους της Πώς εξελίσσονται οι οικογένειες πρωτεϊνών Πρόβλεψη λειτουργίας (π.χ. διάγνωση ορθόλογων γονιδίων) Υπολογισμός του χρόνου απόκλισης ομάδων οργανισμών από την προγονική αλλληλουχία. Μελέτη αλλαγών σε γρήγορα εξελισσόμενα είδη (π.χ. ιός HIV). ).

5 Φυλλογενετική ανάλυση Φυλογενετική είναι η μελέτη εξελικτικών σχέσεων. Η φυλογενετική ανάλυση χρησιμοποιείται ως το μέσο για την εκτίμηση αυτών των σχέσεων. Η συνηθέστερη μέθοδος για την αναπαράσταση της εξελικτικής ιστορίας (οργανισμών, αλληλουχιών, κοκ), είναι τα φυλογενετικά δένδρα ή δεδρογράμματα.

6 Δενδρογράμματα

7 Φυλογενετικό δένδρο Ένα φυλογενετικό δένδρο είναι ένα συνδεδεμένο μη κυκλικό δυαδικό γράφημα το οποίο αποτελείται από ένα σύνολο από κλάδους οι οποίοι συνδέουν τα τάξα, ώστε 1.Ο κάθε κόμβος συνδέεται με κάθε άλλο κόμβο μέσω μίας και μόνο μια διαδρομής. 2.Τα μήκη των κόμβων αντιπροσωπεύουν αποστάσεις (χρονικές, μοριακών διαφορών). 3.Με κλίμακα απόστασης ή χωρίς.

8 Εισαγωγή Κλαδος ενός δενδρογράμματος είναι ένα μονοφυλετικό τάξο, δηλαδή ομάδες οργανισμών ή αλληλουχιών οι οποίες περιλαμβάνουν τον πλέον πρόσφατο εξελικτικό τους πρόγονο και όλους τους απογόνους αυτού του προγόνου. Συχνά, το μήκος των διακλαδώσεων ενός δενδρογράμματος είναι ανάλογο της εξελικτικής απόκλισης μεταξύ των κλάδων του.

9 Ορολογία δενδρογράμαμτος Φύλα: ανιπαριστούν ταξονομικές μονάδες οι οποίες είναι ομάδες οργανισμών, ειδών, γονιδίων Κόμβος : ο κόμβος περιλαμβάνει έναν κλάδο και όλες τις ταξινομικές μονάδες που προκύπτουν από αυτόν ή ένα άγνωστο προγονικό είδος (ρίζα). Ένας εσωτερικός κόμβος αντιπροσωπεύει τον πιο πρόσφατο κοινό πρόγονο των ταξινομικών μονάδων που προήλθαν από αυτόν. Οι τερματικοί κόμβοι είναι τα φύλλα του δένδρου. Βραχίονας : καθορίζει τη σχέση μεταξύ των φύλων με βάση την απόκλιση των αλληλουχιών και την καταγωγή της. Το μήκος του βραχίονα ανιπαραστά τον αριθμό αλλαγών που συνέβησαν σε ένα βραχίονα. Τοπολογία : Ο τρόπος διακλάδωσης του δένδρου.. Ρίζα : είναι ο κοινός πρόγονος όλων των ταξών. Κλίμακα απόστασης : η κλίμακα αντιστοιχίας απόστασης με τον αριθμό των διαφορών μεταξύ των αλληλουχιών (π.χ. 0.1 σημαίνει 10% διαφορών μεταξύ δύο αλληλουχιών).

10 Απαιτήσεις Οι συνηθισμένες υποθέσεις στις οποίες βασίζεται η φυλογενετική ανάλυση (στα πλαίσια της εξελικτικής θεωρίας) είναι: 1.Κάθε ομάδα οργανισμών προέρχεται από κάποιο κοινό πρόγονο. 2.Η μεταβολή των χαρακτηριστικών γίνεται προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου (δηλαδή η μεταβολή χαρακτηριστικών είναι συνάρτηση του χρόνου). 3.Οι φυλογενετικές σχέσεις και τα αντίστοιχα δενδρογράμματα είναι δυαδικές/ά (κάθε κόμβος χωρίζεται σε δύο κλάδους).

11 Δένδρο με ρίζα (rooted rooted tree) ή χωρίς (rooted unrooted tree) Τα δενδρογράμματα μπορεί να είναι με ρίζα (rooted) ή χωρίς ρίζα (unrooted) Τα δενδοργράμματα με ρίζα αντικατροπτίζουν τον πιο βασικά κοινό πρόγονο των αλληλοουχιών/οργανισμών Η τοποθέτηση ρίζας σε ένα φυλογεννετικό δένδρο γίνεται με διάφορους τρόπους. Παραδείγματος χάρην, εάν δεχθούμε την ύπαρξη ενός μοριακού ρολογιού (ίδιος/παρόμοιος ρυθμός εξέλικτικής διαφοροποίησης για όλες τις αλληλυχίες) τότε η ρίζα βρίσκεται στον κόμβο του μακρύτερου βραχίονα του φυλογενετικού δένδρου. Η τοποθέτηση ρίζας μπορεί επίσης να γίνει με βάση μια ταξινομική μονάδα αναφοράς η οποία σχετίζεται λιγότερο με τις μονάδες υπό εξέταση. Τα δενδρογράμματα χωρίς ρίζα δεν υποδεικνύουν κοινή προγονική ρίζα.

12 Τρόποι σχεδιάσης δένδρων Trees can be drawn in different ways. There are trees with unscaled branches and with scaled branches. Unscaled branches : the length is not proportional to the number of changes. Sometimes, the number of changes are indicated on the branches with numbers. The nodes represents the divergence event on a time scale. Scaled branches : the length of the branch is proportional to the number of changes. The distance between 2 species is the sum of the length of all branches connecting them. It is also possible to draw these trees with or without a root. For rooted trees, the root is the common ancestor. For each species, there is a unique path that leads from the root to that species. The direction of each path corresponds to evolutionary time. An unrooted tree specifies the relationships among species and does not define the evolutionary path.

13 Εξελικτικές σχέσεις Ορθόλογες: είναι οι ομόλογες αλληλουχίες που προέρχονται από γεγονότα ειδογένεσης. Εκπροσωπούν γονίδια προερχόμενα από ένα προγονικό γονίδιο στον τελευταίο κοινό πρόγονο των ειδών με τα οποία είναι συνδεδεμένα. Συνήθως έχουν κοινή λειτουργία. Παράλογες: είναι οι ομόλογες αλληλουχίες που προέρχονται απο γονιδιακούς διπλασιασμούς. Εκπροσωπούν γονίδια προερχόμενα από ένα κοινό προγονικό γονίδιο το οποίο διπλασιάστηκε σε ένα είδος και ύστερα απέκλινε. Συνήθως έχουν διαφορετική λειτουργία. Ξενόλογες: είναι οι ομόλογες ακολουθίες που προκύπτουν από οριζόντια μεταφορά γενετικού υλικού μεταξύ των ειδών.

14 Orthologs vs Paralogs

15 Globin sequences

16 Εξελικτικό δείγμα Η πράξη εύρεσης ενός φυλογενετικού δένδρου από ένα σύνολο στοιχισμένων αλληλουχιών προϋποθέτει: Οι αλληλουχίες είναι ομόλογες. Κάθε θέση ή τμήμα των στοιχισμένων αλληλουχιών είναι ομόλογο με κάθε άλλη θέση ή τμήμα της στοίχισης Οι αλληλουχίες έχουν κοινή φυλογενετική ιστορία (δεν ισχύει, για παράδειγμα, στη σύγκριση ανάμεσα σε πυρηνικές -μιτοχονδριακές αλληλουχίες). Το ταξινομικό εύρος των αλληλουχιών αρκεί για την προσδοκώμενη φυλογενετική ανάλυση.

17 Εξελικτικό δείγμα Η ποικιλότητα των αλληλουχιών που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση είναι αντιπροσωπευτική της ποικιλότητας (σε επίπεδο αλληλουχιών) που υπάρχει στα τάξα υπό έλεγχο. Η ποικιλότητα των αλληλουχιών του δείγματος εμπεριέχει αρκετή φυλογενετική πληροφορία ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί η προσδοκώμενη φυλογενετική ανάλυση.

18 Επιλογή αλληλουχιών στη φυλογενετική ανάλυση Η επιλογή των αλληλουχιών που υπόκεινται σε φυλογενετική ανάλυση εξαρτάται από τη γενικότερη φιλοσοφία της ανάλυσης. Για τη μελέτη συγγενών οργανισμών (π.χ. πρωτευόντων) το μιτοχονδριακό DNA (mtdna) είναι μια χρήσιμη πηγή αλληλουχιών, διότι συσσωρεύει πολύ ταχύτερα ενδογενείς μεταλλάξεις από ότι το πυρηνικό DNA. Όσον αφορά τη φυλογενετική ανάλυση εξελικτικά απομακρυσμένων οργανισμών (π.χ. βακτήρια και ευκαρυώτες) χρειάζεται ένα μόριο το οποίο είναι παρόν σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται το ριβοσωμικό RNA (rrna), το οποίο παρουσιάζει ένα χαμηλό βαθμό ανεκτικότητας στις μεταλλάξεις και εξελίσσεται με πολύ αργό ρυθμό. Για τη μελέτη μιας πρωτεΐνης ή συγκεκριμένης δομικής περιοχής ενδείκνυνται οι αμινοξικές αλληλουχίες. Οι μεταλλάξεις σε αυτές τις αλληλουχίες επιβιώνουν υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν επιβλαβείς συνέπεις στη δομή και στη λειτουργία της πρωτεΐνης.

19 Εξελικτικό μοντέλο Μερικές από τις μεθόδους που θα περιγραφούν θέτουν και επιπλέον περιορισμούς, όπως για παράδειγμα: Οι αλληλουχίες του δείγματος θεωρείται ότι εξελίχθηκαν μέσω μια τυχαίας (στοχαστικής) διαδικασίας, η οποία ήταν η ίδια για όλες τις αλληλουχίες. Όλες οι θέσεις των αλληλουχιών θεωρείται ότι εξελίχθηκαν μέσω της ίδια τυχαίας διαδικασίας. Κάθε θέση των αλληλουχιών θεωρείται ότι εξελίχθηκε ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες θέσεις.

20 Πρότυπα υποκατάστασης Τα πρότυπα υποκατάστασης (αντικατάστασης) επηρεάζουν σημαντικά την κατασκευή του φυλογενετικού δένδρου διότι αποτελούν το βιολογικό υπόβαθρο των μαθηματικών τύπων που ορίζουν την ομοιότητα των νουκλεοτιδίων και αμινοξέων. Τα πρότυπα υποκατάστασης βασίζονται στην υπόθεση ότι η εξέλιξη είναι μια τυχαία διαδικασία που εξαρτάται από τις αντικαταστάσεις μεταξύ βάσεων (μεταπτώσεις και μεταστροφές) ή από τις αντικαταστάσεις μεταξύ μεταξύ αμινοξικών καταλοίπων. Ο καθορισμός του ρυθμού των αντικαταστάσεων μεταξύ θέσεων απεικονίζεται ως πλαίσιο.

21 Μοντέλο υποκατάστασης Για πρωτεϊνικές αλληλουχίες, οι συχνότητες (πιθανότητες) υποκατάστασης δίδονται απο τους γνωστούς πίνακες PAM, BLOSUM. Ο υπολογισμός της απόστασης μεταξύ δύο αλληλουχιών μπορεί να μετατραπεί σε άλλες μονάδες όπως η αναμενόμενη επί τοις εκατό αλλαγή νουκλεοτιδίων/αμινοξέων μεταξύ δύο αλληλουχιών. Στα μοντέλα υποκατάστασης μπορούν να ενσωματωθούν επίσης διαφορές στο ρυθμό υποκατάστασης διαφορετικών τμημάτων της αλληλουχίας (π.χ. 3η βάση του κώδικα). Γενικά, όπως και σε κάθε διαδικασία μοντελοποίησης το πιο σύνθετο μοντέλο είναι και το καλύτερο, αλλά, από την άλλη απαιτεί περισσότερα δεδομένα και αλλά και υπολογιστική ισχύ, καθώς χρειάζεται η εκτίμηση μεγαλύτερου αριθμού παραμέτρων

22 Πίνακας αποστάσεων Ο πίνακας των αποστάσεων δυο ακολουθιών θα μπορούσε γενικά να προκύψει με πολλούς τρόπους. Ένας εύκολος τρόπος θα ήταν μετρώντας απλά το ποσοστό από τις θέσεις, στις οποίες τα κατάλοιπα διαφέρουν. Αυτό είναι ένα λογικό μέτρο, αλλά δεν αποδίδει καλά για ασυσχέτιστες ακολουθίες, καθώς θέλουμε σε αυτή την περίπτωση η απόσταση να αυξάνει. Μια καλύτερη λύση, προκύπτει από την αρχική πολλαπλή στοίχιση με χρήση κάποιου από τα πιθανοθεωρητικά μοντέλα της εξέλιξης Μόλις οι αποστάσεις υπολογιστούν, η πολλαπλή στοίχιση δεν χρησιμοποιείται ξανά, και όλοι οι υπολογισμοί γίνονται με χρήση του πίνακα.

23 Πιθανοθεωρητικά Αλληλουχιών Μοντέλα της Εξέλιξης των Νουκλεοτιδικών Το πρώτο θέμα που χρειάζεται σχεδόν σε όλες σχεδόν τις φυλογενετικές αναλύσεις, με την εξαίρεση της φειδωλότητας, είναι ο καθορισμός του μοντέλου με το οποίο θεωρούμε ότι έχει συντελεστεί η εξελικτική διαδικασία. Η έννοια της ανέλιξης Markov. Η διαφορά σε σχέση με τα μοντέλα που θα παρουσιάσαμε στις ευθυγραμίσεις/συναρμολογήσεις είναι ότι δεν ενδιαφερόμαστε για το ποιο νουκλεοτίδιο ακολουθεί κάποιο άλλο στην ίδια αλυσίδα αλλά ποιο νουκλεοτίδιο θα αντικαταστήσει ένα συγκεκριμένο, σε κάποια μελλοντική χρονική στιγμή.

24 Aνέλιξη νέλιξη Markov Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι μια ανέλιξη Markov, σαν αυτές που περιγράφουμε εδώ, μπορεί να έχει τρεις βασικές ιδιότητες (Lio & Goldman, 1998). ). 1.Πρώτον, η αλυσίδα Markov μπορεί να είναι ομογενής χρονικά (homogeneity), δηλαδή οι πιθανότητες μεταβάσεως να μην εξαρτώνται από το χρόνο. Σε μια ομογενή αλυσίδα οδηγούμαστε τελικά σε μια κατάσταση ισορροπίας (equilibrium). 2.Δεύτερον, η αλυσίδα Markov να είναι στάσιμη (stationary), δηλαδή σε κάθε χρονική στιγμή η κατανομή των βάσεων είναι αυτή της κατάστασης ισορροπίας. 3.Και τρίτον, είναι δυνατόν να ισχύει η αντιστρεπτότητα (reversibility) των πιθανοτήτων μεταβάσεως, δηλαδή οι πιθανότητες να είναι ίδιες και για τις αντίστροφες μεταβάσεις. Στα μοντέλα φυλογενετικής εξέλιξης συνήθως υποθέτουμε ότι πληρούν και τις 3 παραπάνω προϋποθέσεις, για λόγους υπολογιστικής απλότητας. Το κλασικό μοντέλο JC69 -όλες οι μεταβάσεις έχουν την ίδια πιθανότητα εμφάνισης (στοχαστικό).

25 Kimura-K2P βελτιωμένο στοχαστικό το μοντέλο του διάσημου εξελικτικού βιολόγου Kimura (Kimura, 198). 0) το οποίο συμβολίζεται ως K2P το μοντέλο αυτό είναι δι-παραμετρικό καθώς προβλέπει άλλες πιθανότητες υποκαταστάσεως για μεταπτώσεις (π.χ. A<- > G, T<->C ) και άλλες για μεταστροφές (π.χ. A<->T, G<->C ). βασική ιδιότητα του είναι ότι καθώς t-> ισχύει q A = q T = q G = q C = 1/4 δηλαδή στην κατάσταση ισορροπίας μετά την παρέλευση «άπειρου» χρόνου θα έχουμε μια ισοκατανομή των βάσεων του DNA. αυτό όμως ξέρουμε ότι δεν είναι τόσο ρεαλιστικό καθώς οι οργανισμοί παρουσιάζουν μεγάλη μεταβλητότητα στο λόγο των βάσεων (A+T)/(G+C)

26 Tοοντέο μοντέλο των Hasegawa-Kishono-Yano (rooted Hasegawa, Kishino, & Yano, 1985) (rooted HKY85) Για να αντιμετωπισθεί αυτό έχουν προταθεί άλλα πιο σύνθετα μοντέλα (Felsenstein, 198). 1; Lio & Goldman, 1998). ; Penny & Hendy, 2001). Σ αυτά, ο πίνακας των ρυθμών υποκαταστάσεως στηρίζεται σε παρατηρηθησες συχνότητες νουκλεοτιδίων στις υπό μελέτη ακολουθίες (π Α, π G, π C, π T ), και κατά συνέπεια επιτρέπει στην κατάσταση ισορροπίας να έχουμε διαφορετικές κατανομές των νουκλεοτιδίων, μια προσέγγιση η οποία είναι πιο ρεαλιστική. Για παράδειγμα, το μοντέλο F8). 1 του Fenselstein (Felsenstein, 198). 1), μοιάζει αρκετά με το κλασικό μοντέλο JC69, στο ότι χρησιμοποιεί μόνο μία παράμετρο (μ) για τις μεταπτώσεις και τις μεταστροφές, αλλά μοντελοποιεί τα τέσσερα νουκλεοτίδια με διαφορετικές πιθανότητες εμφάνισης (π Α, π G, π C, π T ): Μια λογική επέκταση αυτού του μοντέλου, είναι εφικτή αν θεωρήσουμε ότι οι μεταπτώσεις έχουν διαφορετικό ρυθμό από τις μεταστροφές, χρησιμοποιώντας δύο παραμέτρους (κ και μ): Αυτό είναι το μοντέλο των Hasegawa-Kishono-Yano (Hasegawa, Kishino, & Yano, 198). 5) (HKY8). 5), ενώ παρόμοιο είναι και το μεταγενέστερο μοντέλο του Fenselstein, το λεγόμενο F8). 4, το οποίο μοντελοποιεί το ίδιο φαινόμενο αλλά διαφέρει στην παραμετροποίηση.

27 Διαδικασία ανάλυσης Η φυλογενετική ανάλυση αλληλουχιών μπορεί να χωριστεί σε πέντε στάδια, αν και μερικά από αυτά είναι αλληλοεξαρτώμενα και μπορεί να επαναλαμβάνονται κυκλικά μέχρις συγκλίσεως. Τα στάδια είναι: 1.Στοίχιση αλληλουχιών. 2.Μετατροπή στης στοίχισης πολλών αλληλουχιών ώστε να γίνει κατάλληλη για φυλογενετική ανάλυση. 3.Προσδιορισμός του μοντέλου υποκατάστασης. 4.Κατασκευή δένδρου. 5.Εκτίμηση δενδρογράμματος.

28 Problems and Errors in Phylogenetic Reconstruction Inherent strengths and weaknesses in different tree-making methodologies. More is better Errors in inferred phylogeny may be caused by small data sets and/or limited sampling. Unsuitable sequences those undergoing rapid nucleotide changes or slow to zero changes overtime may skew phylogenetic estimations

29 Problems and Errors in Phylogenetic Reconstruction Mutations:Duplications, inversions, insertions, Deletions etc. Can give inaccurate signals. Genomic hotspots: Small regions of rapid evolution are not easily detected. Homoplasy: nucleotide changes that are similar but occurred independently in separate lineages are mistakenly assumed as inherited changes. Sample contamination / mislabeling: always a possibility when working with large data set.

30 Στοίχιση αλληλουχιών Ενώ στη χρήση των στοιχίσεων για την εύρεση ομολόγων πρωτεϊνών η έμφαση είναι στην ομοιότητα (π.χ. % ταυτότητα) των αλληλουχιών, για την φυλογενετική ανάλυση η κυρίως πληροφορία βρίσκεται όχι τόσο στις ταυτόσημες υποκαλουθίες, αλλά στις θέσεις της στοίχισης που οι αλληλουχίες διαφέρουν (χωρίς να παύουν, βέβαια, να είναι ομόλογες).

31 Στοίχιση αλληλουχιών Οι σημαντικότεροι παράμετροι της στοίχισης φαίνεται να είναι τα gap penalties. Ιδιαίτερα για στοιχίσεις που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία φυλογενετικών δένδρων τα μεταβαλλόμενα gap penalties (αυτά που εξαρτώνται την απόκλιση των αλληλουχιών) φαίνεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα. Ευρείας αποδοχής είναι επίσης μεθόδοι που μειώνουν τη συνεισφορά στην ολική βαθμολογία της στοίχισης εκείνων των αλληλουχιών που είναι στενά συσχετιζόμενες και σε πολλά αντίγραφα. με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα να καθορίσουν οι συγγενείς αλληλουχίες τη στοίχιση των πλέον απομακρυσμένων.

32 Πολλαπλή στοίχιση αλληλουχιών 1.Αναζήτηση νουκλεϊκών ή αμινοξικών αλληλουχιών πρός στοίχιση σε βάσεις δεδομένων 2.Περικοπή αλληλουχιών, ούτως ώστε να στοιχίζονται αλληλουχίες που έχουν παρόμοιο μήκος 3.Εκτέλεση προγράμματος πολλαπλής στοίχισης 4.Χειροκίνητη επεξεργασία της στοίχισης με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές που είναι πλούσιες σε κενά 5.Ενδείκνυται διόρθωση της στοίχισης με διαγραφή αλληλουχιών οι οποίες αλλοιώνουν τη στοίχιση σε σημαντικό βαθμό 6.Συνιστάται επίσης η επαναστοίχιση των αλληλουχιών χρησιμοποιωτας διαφορετικούς πίνακες αντικατάστασης και /ή τρόπο βαθμολόγησης

33 Προοδευτική πολλαπλή στοίχιση 1.Αρχικές κατά ζεύγη στοιχίσεις όλων των ακολουθιών 2.Με βάση αυτές τις στοιχίσεις, κατάσκευή πίνακα αποστάσεων και ενός δέντρου οδηγού (guide tree) 3.Προοδευτική στοίχιση των πιο όμοιων ακολουθιών μεταξύ τους, μέχρι τέλους Όπως είναι εμφανές, τα βήματα αυτά, θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, οι κατά ζεύγη στοιχίσεις θα μπορούσαν να γίνουν με δυναμικό προγραμματισμό ή με ευριστική μέθοδο (BLAST, FASTA). Ο πίνακας των αποστάσεων θα μπορούσε να οριστεί με τελείως διαφορετικά κριτήρια, ενώ και το δέντρο οδηγός θα μπορούσε να κατασκευαστεί με μια πλειάδα αλγορίθμων ομαδοποίησης (clustering).

34 Παράδειγμα προοδευτικής (rooted ιεραρχικής) πολλαπλής στοίχισης 5 ακολουθιών Αφού έχουν υπολογιστεί οι αποστάσεις, ο αλγόριθμος κατασκευάζει ένα δέντρο με τη χρήση του αλγορίθμου των Fitch και Margoliash (Fitch & Margoliash, 1967). Ο αλγόριθμος αυτός είναι από τους πιο γρήγορους αλγόριθμους ομαδοποίησης, και προτάθηκε αρχικά για την κατασκευή φυλογενετικών δέντρων. Γενικά, το δέντρο οδηγός της προοδευτικής πολλαπλής στοίχισης, έχει πολλά κοινά με τα φυλογενετικά δέντρα αλλά πρέπει να σημειώσουμε, ότι δεν είναι το ίδιο ένα τέτοιο δέντρο, τουλάχιστον όχι με την αυστηρή έννοια. Ο σκοπός εδώ είναι να παραχθεί γρήγορα μια ομαδοποίηση η οποία θα κατευθύνει τη στοίχιση, και όχι να βρεθεί ο κοινός πρόγονος των ακολουθιών και ο χρόνος απόκλισης της κάθε μίας.

35 Στοίχιση και δενδρογράμαμτα Οι προοδευτικές μέθοδοι στοίχισης χρησιμοποιούν ένα δενδρόγραμμα-οδηγό (βασισμένο στις ανά ζεύγη στοιχίσεις των αλληλουχιών) προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη στοίχιση. Στη συνέχεια, δημιουργείται η πολλαπλή στοίχιση ξεκινώντας από το ζεύγος των πιο κοντινών αλληλουχιών και προσθέτωντας προοδευτικά τα ζεύγη των πιο απομακρυσμένων αλληλουχιών. Αυτές οι μέθοδοι έχουν το μειονέκτημα οτι τα κενά που έχουν εισαχθεί στις αρχικές στοιχισείς διατηρούνται και στις επόμενες.

36 Χειρισμός κενών Η πλέον ακραία μορφής επέμβαση είναι η αφαίρεση από τη στοίχιση όλων των θέσεων που περιλαμβάνουν κενά. Αυτός ο χειρισμός αποφεύγει το πρόβλημα της εκτίμισης των σχέσεων μεταξύ των αλληλουχιών χωρίς τις επιπλοκές από την παρουσία indels. Το εμφανές πρόβλημα είναι ότι όλη η φυλογενετική πληροφορία που περιέχεται στις αντίστοιχες περιοχές δεν χρησιμοποιείται. Μερικές από τις μεθόδους κατασκευής δένδρων μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κενά ως ξεχωριστούς χαρακτήρες (5ός τύπος νουκλεοτιδίων, 21ο αμινοξύ).

37 Aνέλιξη lignment surgery Αυτό είναι το τμήμα διαδικασίας φυλογενετικής ανάλυσης αλληλουχιών που συνήθως απαιτείται τόσο η ανθρώπινη παρέμβαση όσο και η κατανόηση της βιολογικής σημασίας των δεδομένων και του εξελικτικού προβλήματος. Σε αυτό το στάδιο γίνεται η επεξεργασία της στοίχισης, σκοπός της οποίας είναι : 1) να απαλοιφούν από τη στοίχιση τμήματα αμφίβολης αξίας (βιολογικής σημασίας) και 2) να χρησιμοποιηθούν τα κενά (indels) ανάλογα με το ποιά μέθοδος θα επιλεγεί για την κατασκευή της πολλαπλής στοίχισης και του δένδρου.

38 Βελτιστοποιημένες μέθοδοι πολλαπλής στοίχισης Η προοδευτική μέθοδος στοίχισης, δεν είναι πάντα αποτελεσματική, καθώς το ζευγάρι με τη μεγαλύτερη ομοιότητα μπορεί να προσδώσει συστηματικό σφάλμα (bias) στην πολλαπλή στοίχιση, και όπως είπαμε τα λάθη στην προοδευτική πολλαπλή στοίχιση δεν διορθώνονται σε κάποιο επόμενο βήμα. Για το λόγο αυτό, θα ήταν επιθυμητό, όλες οι ακολουθίες της πολλαπλής στοίχισης να παίζουν κάποιο ρόλο στο πώς μια άλλη ακολουθία θα προστεθεί στη στοίχιση. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό, θα ήταν να δημιουργηθεί από κάθε μια πολλαπλή στοίχιση, μια συναινετική ακολουθία (consensus), δηλαδή μια «ψεύτικη» ακολουθία στην οποία κάθε σύμβολο θα ήταν αυτό το οποίο εμφανίζεται με μεγαλύτερο ποσοστό στην πολλαπλή στοίχιση. Αυτή θα ήταν μια εύκολη λύση, αλλά και πάλι αδυνατεί να λάβει υπόψη όλες τις ακολουθίες.

39 profile alignment Μια καλύτερη λύση, είναι το λεγόμενο profile alignment, το οποίο μετράει τη σχετική συνεισφορά όλων των ακολουθιών της κάθε στοίχισης και τελικά πραγματοποιεί την στοίχιση λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ακολουθίες. Τα μαθηματικά της μεθόδου είναι πολύπλοκα, αλλά μπορούν να απλοποιηθούν αν θεωρήσουμε, όπως και παραπάνω, το κενό σαν ένα πέμπτο σύμβολο (-), οπότε θα έχουμε και γραμμική ποινή για τα κενά. Η βελτιστοποίηση, γίνεται με τον κλασικό πίνακα του δυναμικού προγραμματισμού αλλά διαφέρει ανάλογα με το επιλεγμένο σύστημα σκόρ και το πώς ο αλγόριθμος επιλογής χειρίζεται τα κενά.

40 CLUSTο μοντέaνέλιξη LW Ίσως το πιο γνωστό και περισσότερο χρησιμοποιημένο, πρόγραμμα πολλαπλής στοίχισης το CLUSTALW (Julie D Thompson, Higgins, & Gibson, 1994) ήταν το πρώτο που χρησιμοποίησε profile alignment με την προοδευτική πολλαπλή στοίχιση. 1.Στις αρχικές εκδόσεις της μεθόδου, ο αλγόριθμος έκανε τις στοιχίσεις κατά ζεύγη με έναν ευριστικό αλγόριθμο (FASTA), με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα γρήγορος. Σε κατοπινές εκδόσεις δίνει τη δυνατότητα, εναλλακτικά, να χρησιμοποιηθεί ένας αλγόριθμος δυναμικού προγραμματισμού, για καλύτερα αποτελέσματα. 2.Οι αποστάσεις υπολογίζονται απευθείας από την επί τοις εκατό ομοιότητα των ακολουθιών x (D=1-x/100) ενώ το δέντροοδηγός κατασκευάζεται με την ιδιαίτερα αποτελεσματική και σταθερή, μέθοδο Neighbor-Joining (ένωση γειτόνων) (Saitou & Nei, 198). 7). 3.Για την προσθήκη μιας ακολουθίας (ή μιας πολλαπλής στοίχισης) σε μια υπάρχουσα πολλαπλή στοίχιση, χρησιμοποιεί τη μέθοδο profile alignment. 4.Τέλος, χρησιμοποιεί μια σειρά από πολύ προσεκτικά επιλεγμένες ευριστικές τεχνικές οι οποίες μεγιστοποιούν το αποτέλεσμα. i. Οι πολύ όμοιες ακολουθίες λαμβάνουν μικρό σχετικό βάρος (weight) έτσι ώστε να μην επηρεάζουν τόσο πολύ και να μην κατευθύνουν την πολλαπλή στοίχιση. ii.μια άλλη ιδιαιτερότητα είναι ότι ο πίνακας υποκατάστασης δεν είναι σταθερός, αλλά επιλέγεται από τον αλγόριθμο ανάλογα με το ποσοστό ομοιότητας που εντοπίζεται στις υπό μελέτη ακολουθίες. iii.επιπλέον, οι ποινές για τα κενά, δεν είναι σταθερές, αλλά ειδικές ανά θέση (υδρόφοβες περιοχές λαμβάνουν μεγαλύτερη ποινή για τα κενά, με συνέπεια να καθίσταται πιο δύσκολη η εισαγωγή κενών σε αυτές τις περιοχές, αντίθετα, η ποινή μειώνεται αν βρεθούν πάνω από 5 συνεχόμενα υδρόφιλα κατάλοιπα). iv.τέλος, οι ποινές για τα κενά αυξάνονται αν στην ίδια στήλη της στοίχισης δεν υπάρχουν κενά, αλλά αντίθετα υπάρχει κάπου δίπλα μια περιοχή με πολλά κενά. Αυτό έχει σαν συνέπεια τα κενά να «συσσωρεύονται» σε συγκεκριμένες θέσεις σε μια στοίχιση

41 Αξιολόγηση πολλαπλών στοιχίσεων Ένας τρόπος για να αξιολογήσουμε εάν η στοίχιση είναι καλής ποιότητας και έχει πραγματικά βιολογική σημασία είναι η βαθμολόγηση της στοίχισης. Το sum-of-pair (SP) είναι ένας συνηθισμένος τρόπος βαθμολόγησης πολλαπλής στοίχισης, όπου τα σκόρσ κάθε ζεύγους σειρών της στοίχισης αθροίζονται για ν απροκύψει το SP score. Ένα υψηλό SP-σκόρ υποδηλώνει ότι η στοίχιση είναι σωστή. Εναλλακτικός τρόπος βαθμολόγησης είναι το Z-score, για να προκύψει αυτό, οι αλληλουχίες στοιχίζονται και υπολογίζεται το αρχικό σκόρ. Μετά γίνεται τυχαία αναδιάταξη των αλληλουχιών και υπολογίζεται ο μέσος όρος και η τυπική απόκλιση των τυχαιοπoιημένων σκόρς που προκύπτουν από τη σύγκριση των αναδιαταγμένων αλληλουχιών. Η παραπάνω διαδικασία επαναλαμβάνεται αρκετές φορές. Το Z-score ισούται με : [(αρχικό σκόρμέσος όρος των τυχαιποιημένων σκόρς)]/τυπική απόκλιση των τυχαιοποιημένων σκόρς). Συνήθως ένα Z-score=6 αντιπροσωπεύει μια πιθανή ομολογία και ένα Z-score>9 μια σαφή ομολογία

42 Methods of phylogenetic analysis Phenetic (phenotypic) or distance methods : trees are calculated by similarities of sequences and are based on distance methods. The resulting tree is called a dendrogram and does not necessarily reflect evolutionary relationships. Distance methods compress all of the individual differences between pairs of sequences into a single number (if they are scaled). Cladistic or character-based methods : trees are calculated by considering the various possible pathways of evolution and are based on parsimony or likelihood methods. The resulting tree is called a cladogram. Cladistic methods use each alignment position as evolutionary information to build a tree.

43 Αλγόριθμοι -Μέθοδοι κατασκευής φυλογενετικών δένδρων Οι αλγόριθμοι δημιουργίας δένδρων χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: τους αλγόριθμους που στηρίζονται στις αποστάσεις μεταξύ των αλληλουχιών (distance-based). και τους αλγόριθμους που βασίζονται στους χαρακτήρες των αλληλουχιών (character-based).

44 Μέθοδοι βασισμένες στην απόσταση Mία μεγάλη κατηγορία μεθόδων, είναι οι λεγόμενες μέθοδοι που χρησιμοποιούν τις αποστάσεις (distance-based methods). Οι μέθοδοι αυτές, ξεκινούν από μία πολλαπλή στοίχιση, υπολογίζουν με κάποιον τρόπο έναν πίνακα αποστάσεων για όλα τα ζευγάρια αλληλουχιών και μετά με βάση αυτόν τον πίνακα κατασκευάζουν το φυλογενετικό δέντρο Η μεγαλύτερη ομάδα από τις προαναφερόμενες μεθόδους, είναι στην ουσία κλασικές τεχνικές της στατιστικής ομαδοποίησης (clustering), και συγκεκριμένα, αυτές οι μέθοδοι που ονομάζονται «ιεραρχικές», οι οποίες παράγουν ένα είδους δέντρο το οποίο δηλώνει την ομαδοποίηση των δεδομένων. Τέτοια παραδείγματα, είδαμε στην προοδευτική πολλαπλή στοίχιση ενώ θα ξανασυναντήσουμε στην ανάλυση βιολογικών δικτύων και δεδομένων γονιδιακής έκφρασης.

45 Αλγόριθμοι αποστάσεων Οι αλγόριθμοι αυτοί χρησιμοποιούν τη στοίχιση μόνο ως μέσο για τον υπολογισμό ενός πίνακα αποστάσεων μεταξύ των αλληλουχιών. Είναι μόνο αυτές οι αποστάσεις (και όχι αυτή καθεαυτή η στοίχιση) χρησιμοποιούνται για την ομαδοποίηση των ακολουθιών σύμφωνα με τις καθορισμένες αποστάσεις και την κατασκευή του δένδρου. Οι αλγόριθμοι αυτοί μπορούν να υπολογίσουν το πραγματικό φυλογενετικό δένδρο μόνο εάν η αρχική στοίχιση περιλαμβάνει πληροφορία για το σύνολο των εξελικτικών γεγονότων που έχουν οδηγήσει τις αλληλουχίες σε απόκλιση. Το πρόβλημα είναι ότι άπαξ και μια θέση μεταλλαχθεί, οι εκ νέου μεταλλάξεις στην ίδια θέση δεν μπορούν να διαγνωστούν.

46 Αλγόριθμοι αποστάσεων Για το λόγο αυτό, πολλοί από αυτούς τους αλγόριθμους διορθώνουν τον πίνακα αποστάσεων σε μια απόπειρα να λάβουν υπόψη τους τέτοιες αόρατες υποκαταστάσεις. Οι ανά ζεύγη αποστάσεις μεταξύ των αλληλουχιών υπολογίζονται από τις συχνότητες υποκατάστασης και αντιπροσωπεύουν ένα μέτρο της απόκλισης τους (πόσο ανόμοιες είναι)

47 Construction of a distance tree using clustering with the UPGMAνέλιξη. Suppose we have the following tree consisting of 6 OTUs The pairwise evolutionary distances are given by the following distance matrix: We now cluster the pair of OTUs with the smallest distance, being A and B, that are separated a distance of 2. The branching point is positioned at a distance of 2 / 2 = 1 substitution. We thus constuct a subtree as follows:

48 Construction of a distance tree using clustering with the UPGMAνέλιξη. Following the first clustering A and B are considered as a single composite OTU(A,B) and we now calculate the new distance matrix as follows: dist(a,b),c = (distac + distbc) / 2 = 4 dist(a,b),d = (distad + distbd) / 2 = 6 dist(a,b),e = (distae + distbe) / 2 = 6 dist(a,b),f = (distaf + distbf) / 2 = 8). In other words the distance between a simple OTU and a composite OTU is the average of the distances between the simple OTU and the constituent simple OTUs of the composite OTU. Then a new distance matrix is recalculated using the newly calculated distances and the whole cycle is being repeated:

49 Construction of a distance tree using clustering with the UPGMAνέλιξη. Second Cycle Third Cycle Fourth Cycle Ή έως ότου προκύψουν 2 κλάδοι

50 Μοριακό ρολόι, Υπερμετρικά ή μόνο Προσθετικά δένδρα Αναλόγως το πλαίσιο αποστάσεων και τις αλληλουχίες υπό εξέταση, τα δεδομένα προς ανάλυση μπορεί να χαρακτηρίζονται ως υπερμετρικά εάν μπορούν παράγουν ένα δένδρο με ρίζα. Επίσης, επειδή όλα τα δένδρα με ρίζα ΔΕΝ είναι απαραίτητα υπερμετρικά, ένα υπερμετρικό δένδρο ικανοποιεί επίσης τη θεωρία του μοριακού ρολογιού, έχει όλες τις αποστάσεις του ίσες και όλα τα μήκη των βραχίονων είναι ανάλογα του χρόνου. Όλα τα υπερεμετρικά δένδρα είναι προσθετικά άλλα όλα τα προσθετικά δένδρα δεν είναι απαραίτητα υπερμετρικά (δεν ικανοποιούν τη θεωρία του μοριακού ρολογιού).

51 Ποιό δένδρο είναι μόνο προσθετικό και όχι υπερμετρικό; Α Β Γ

52 Η προσθετική ιδιότητα των αποστάσεων στο δενδρο Η μέθοδος UPGMA, εκτός από την υπόθεση του μοριακού ρολογιού, έχει και μια άλλη ιδιότητα, παράγει εξ ορισμού δέντρα στα οποία ισχύει η προσθετική ιδιότητα. Με αυτό, εννοούμε δέντρα στα οποία η απόσταση δύο οποιονδήποτε άκρων, είναι ίση με το άθροισμα των μηκών των ακμών που τα συνδέουν. Παρόλα αυτά, είναι δυνατόν να υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες δεν ισχύει η υπόθεση του μοριακού ρολογιού, αλλά η προσθετική ιδιότητα να εξακολουθεί να ισχύει. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να αναζητηθεί κάποιος άλλος κατάλληλος αλγόριθμος.

53 Neighbor Joining (rooted NJ) Ο αλγόριθμος UPGMA θα βρεί το σωστό δένδρο όταν τα δεδομένα είναι υπερμετρικά δεδομένα. Το πρόβλημα είναι οτι τα υπερμετρικά δεδομένα είναι μάλλον σπάνια στη βιολογία: η πίεση της φυσικής επιλογής συνήθως διαφέρει για διαφορετικούς οργανισμούς, χρονικές περιόδους, γονίδια περιοχές γονιδίων κτλ. Η μέθοδος NJ είναι μια διαδεδομένη και σχετικά γρήγορη μέθοδος δημιουργίας δένδρων η οποία δεν απαιτεί ότι τα δεδομένα έχουν προσθετική ιδιότητα για τα μήκη των κλάδων. Η NJ είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται από το CLUSTALW για τη δημιουργία του δενδρογράμματος-οδηγού.

54 Μέθοδος ένωσης γειτόνων Η πιο διαδεδομένη μέθοδος βασισμένη στην απόσταση. Η δόμηση του εξελικτικού δένδρου ξεκινάει με ένα δένδρο-αστέρι όπου όλες οι ταξινομικές μονάδες συνδέονται σε ένα εσωτερικό κόμβο. Η ιδεά είναι να χρησιμοποιηθούν άλλου τύπου αποστάσεις που να λαμβάνουν υπόψη τους πόσο απέχει το κάθε τάξο από όλα τα άλλα τάξα: Η μέση απόσταση δύο μονάδων σε σχέση με όλες τις άλλες. Έτσι δε βρίσκει μόνο τις μονάδες που είναι πιο κοντά μεταξύ τους αλλά και πιο μακρυά συντοχρόνως από όλες τις άλλες. Στη συνέχεια, το κοντινότερο ζεύγος ταξινομικών μονάδων συνδέεται με ένα διαφορετικό κόμβο. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι το να αποσυντεθεί σε ένα πλήρως δομημένο δένδρο.

55 Μέθοδοι βασισμένοι σε χαρακτήρες Οι μέθοδοι που βασίζονται στους χαρακτήρες (character-based methods), σε αντίθεση με τις μεθόδους αποστάσεων, δεν μετασχηματίζουν τις αλληλουχίες, αλλά τις χρησιμοποιούν σε όλη τη διαδικασία της εκτίμησης, αντιμετωπίζοντας αυτές, όπως ακριβώς είναι: μια ακολουθία διακριτών συμβόλων από ένα πεπερασμένο αλφάβητο, Ω, (Durbin, et al., 1998). ). Διακρίνονται σε δύο μεγάλες ομάδες: και στις μεθόδους μέγιστης πιθανοφάνειας, οι οποίες χρησιμοποιούν (ή καλύτερα, απαιτούν) ένα ξεκάθαρο μαθηματικό μοντέλο για την εξέλιξη. στις μεθόδους φειδωλότητας, οι οποίες δεν κάνουν καμιά υπόθεση για τον τρόπο που συντελέστηκε η εξελικτική διαδικασία,

56 Μέγιστη Πιθανοφάνεια Η μέθοδος της Μέγιστης Πιθανοφάνειας είναι μια πιθανοθεωρητική μέθοδος που αναζητά το δένδρο που ικανοποιεί ένα συγκεκριμένο εξελικτικό μοντέλο με τη μέγιστη πιθανότητα για την παραγωγή των δοθέντων δεδομένων. Η πιθανοφάνεια κάθε δένδρου κάθε φορά υπολογίζεται ως συνάρτηση της τοπολογίας του δέντρου και του μήκους των βραχιόνων του Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται για όλα τα πιθανά δέντρα και αυτό που δίνει τη μέγιστη πιθανοφάνεια, από όλα τα δέντρα, επιλέγεται τελικά ως το δέντρο μέγιστης πιθανοφάνειας.

57 Μέγιστη φειδωλότητα (rooted parsimony) Οι μέθοδοι που στηρίζονται στη μέγιστη φειδωλότητα (maximum parsimony) διαφέρουν ριζικά από τις προηγούμενες μεθόδους των αποστάσεων, στο ότι κάνουν διάκριση μεταξύ πληροφοριακών και μη-πληροφοριακών θέσεων στις αλληλουχίες, με τις πληροφοριακές θέσεις να είναι αυτές που παρουσιάζουν πολυμορφισμό (ύπαρξη θέσεων με πάνω από δυο διαφορετικών αλλαγών νουκλεοτιδίων) τουλάχιστον σε δυο από τις αλληλουχίες. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται στην εξελικτική βιολογία προτού να εμφανιστεί η μοριακή φυλογένεση (εφαρμοζόταν για παράδειγμα σε διάφορα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά) και έχει σκοπό να εξηγήσει τις εξελικτικές διάφορες με το μικρότερο δυνατό αριθμό αλλαγών.

58 Μέγιστη φειδωλότητα (rooted parsimony) Η μέθοδος της μέγιστης φειδωλότητας αποσκοπεί στην εύρεση ενός φυλογενετικού δένδρου που απαιτεί τον ελάχιστο αριθμό αντικαταστάσεων χαρακτήρων για την ερμηνεία των διαφορών των εξεταζόμενων αλληλουχιών. Η μέθοδος βασίζεται στην αρχή ότι η απλουστερη εξήγηση των δεδομένων είναι πιθανότερα η σωστότερη. Ποιό δένδρο είναι πιο φειδωλό (δηλ. εξηγεί τα δεδομένα με το λιγότερο αριθμό μεταλλάξεων).

59 Maximum Parsimony-example Assuming we have 4 sequences There are 3 possible trees The optimal tree is obtained by adding the number of changes at each informative site for each tree, and picking the tree requiring the least total number of changes. For a large number of sequences the number of trees to examine becomes so large that it might not be possible to examine all possible trees.

60 Character-based Distance methods: Εvolutionary distances are computed for all OTUs and build tree where distance between OTUs matches these distances Maximum parsimony (MP): choose tree that minimizes number of changes required to explain Data Maximum likelihood (ML): under a model of sequence evolution, find the tree which gives the highest likelihood of the observed data

61

62 Διαθέσιμο Software PAUP ( PHYLIP ( PAML ( HYPHY ( MrBayes( MEGA ( PhyML ( RAxML ( BEAST ( GARLI ( TNT ( Treeview (

Βιοπληροφορική Ι. Παντελής Μπάγκος Αναπληρωτής Καθηγητής. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Λαμία, 2015

Βιοπληροφορική Ι. Παντελής Μπάγκος Αναπληρωτής Καθηγητής. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Λαμία, 2015 Βιοπληροφορική Ι Παντελής Μπάγκος Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Λαμία, 2015 1 Φυλογενετικές σχέσεις Χρησιμοποιούνται οι ομοιότητες και οι διαφορές των μελετούμενων οργανισμών Τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ. Πρωτεύοντα ΙΙΙ Χρήση µοριακών δεδοµένων

ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ. Πρωτεύοντα ΙΙΙ Χρήση µοριακών δεδοµένων ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ Πρωτεύοντα ΙΙΙ Χρήση µοριακών δεδοµένων Φυλογένεση Η φυλογένεσης αφορά την ανεύρεση των συνδετικών εκείνων κρίκων που συνδέουν τα διάφορα είδη µεταξύ τους εξελικτικά, σε µονοφυλετικές

Διαβάστε περισσότερα

LALING/PLALING :

LALING/PLALING : 1. Άρθρα- δημοσιεύσεις Scopus DBLP Pubmed Google Scholar 2. Αναζήτηση νουκλεοτιδίου- πρωτεΐνης Entrez : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/nuccore/ Uniprot (πρωτεΐνης): http://www.uniprot.org/ Blast : http://blast.ncbi.nlm.nih.gov/blast.cgi

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Φυλογένεσης. Μέθοδοι που βασίζονται σε αποστάσεις UPGMA Κοντινότερης γειτονίας (Neighbor joining) Fitch-Margoliash Ελάχιστης εξέλιξης

Μέθοδοι Φυλογένεσης. Μέθοδοι που βασίζονται σε αποστάσεις UPGMA Κοντινότερης γειτονίας (Neighbor joining) Fitch-Margoliash Ελάχιστης εξέλιξης Μέθοδοι Φυλογένεσης Μέθοδοι που βασίζονται σε αποστάσεις UPGMA Κοντινότερης γειτονίας (Neighbor joining) Fitch-Margoliash Ελάχιστης εξέλιξης Μέθοδοι που βασίζονται σε χαρακτήρες Μέγιστη φειδωλότητα (Maximum

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΟΓΕΝΕΤΙΚ Α ΔΕΝΤΡΑ

ΦΥΛΟΓΕΝΕΤΙΚ Α ΔΕΝΤΡΑ ΦΥΛΟΓΕΝΕΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ Χαρακτηριστική πτυχή της ζωής είναι η απεριόριστη ποικιλότητα της. Δεν υπάρχουν δύο ίδια άτομα σε έναν πληθυσμό, δύο ίδιοι πληθυσμοί σε ένα είδος, δύο ίδια είδη, κ. ο. κ. Παντού, υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 3η Στοίχιση ακολουθιών βιολογικών µακροµορίων

ΑΣΚΗΣΗ 3η Στοίχιση ακολουθιών βιολογικών µακροµορίων ΑΣΚΗΣΗ 3η Στοίχιση ακολουθιών βιολογικών µακροµορίων ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της σύγκρισης των ακολουθιών δύο µακροµορίων είναι η εκτίµηση της οµοιότητάς τους και η εξαγωγή συµπερασµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 16: Μεθοδολογίες (Ανα-) Κατασκευής, 2 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου

Βιοπληροφορική. Ενότητα 16: Μεθοδολογίες (Ανα-) Κατασκευής, 2 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Βιοπληροφορική Ενότητα 16: Μεθοδολογίες (Ανα-) Κατασκευής, 2 ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι Επεξήγηση των μεθόδων (ανα-)κατασκευής φυλογενετικών δέντρων. Παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

Φυλογένεση. 5o εργαστήριο

Φυλογένεση. 5o εργαστήριο Φυλογένεση 5o εργαστήριο Φυλογένεση οργανισµών Δείχνει την εξελικτική πορεία µιας οµάδας οργανισµών. Οι κόµβοι (nodes) στο δένδρο απεικονίζουν γεγονότα ειδογένεσης. H φυλογένεση µπορεί να γίνει από µια

Διαβάστε περισσότερα

Λίγη εξέλιξη: οµολογία

Λίγη εξέλιξη: οµολογία Φυλογένεση Η εκτίµηση της εξελικτικής ιστορίας γονιδίων/πρωτεϊνών ή οργανισµών. Η απεικόνιση αυτής της ιστορίας γίνεται µε φυλογράµµατα/ κλαδογράµµατα Λίγη εξέλιξη: οµολογία Οµόλογα γονίδια: κοινός εξελικτικός

Διαβάστε περισσότερα

TreeTOPS. ένα εισαγωγικό παιχνίδι για τα φυλογενετικά δέντρα. Teacher s Guide. ELLS European Learning Laboratory for the Life Sciences

TreeTOPS. ένα εισαγωγικό παιχνίδι για τα φυλογενετικά δέντρα. Teacher s Guide. ELLS European Learning Laboratory for the Life Sciences TreeTOPS ένα εισαγωγικό παιχνίδι για τα φυλογενετικά δέντρα Teacher s Guide ELLS European Learning Laboratory for the Life Sciences 1 Γενικός σκοπός Το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει ως στόχο να εισάγει τους

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 5: Στοίχιση ακολουθιών ανά ζεύγη, 2 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου

Βιοπληροφορική. Ενότητα 5: Στοίχιση ακολουθιών ανά ζεύγη, 2 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Βιοπληροφορική Ενότητα 5: Στοίχιση ακολουθιών ανά ζεύγη, 2 ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι Κατανόηση της συσχέτισης ομολογίας ομοιότητας. Παρουσίαση των πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 6: Στοίχιση ακολουθιών ανά ζεύγη Σύστημα βαθμολόγησης, 2 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ.

Βιοπληροφορική. Ενότητα 6: Στοίχιση ακολουθιών ανά ζεύγη Σύστημα βαθμολόγησης, 2 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Βιοπληροφορική Ενότητα 6: Στοίχιση ακολουθιών ανά ζεύγη Σύστημα βαθμολόγησης, 2 ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι Κατανόηση της σημασίας του συστήματος βαθμολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Θέματα Βιοπληροφορικής

Ειδικά Θέματα Βιοπληροφορικής Ειδικά Θέματα Βιοπληροφορικής Παντελής Μπάγκος Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Λαμία, 2015 1 Πολλαπλή στοίχιση ακολουθιών και φυλογενετικά δέντρα 2 Πολλαπλή στοίχιση Αναφέρεται στην ταυτόχρονη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Βιοπληροφορική. Ενότητα 5 η : Φυλογενετική ανάλυση 2. Ηλίας Καππάς Τμήμα Βιολογίας

ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Βιοπληροφορική. Ενότητα 5 η : Φυλογενετική ανάλυση 2. Ηλίας Καππάς Τμήμα Βιολογίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5 η : Φυλογενετική ανάλυση 2 Ηλίας Καππάς Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Βιοπληροφορική. Ενότητα 4 η : Φυλογενετική ανάλυση 1. Ηλίας Καππάς Τμήμα Βιολογίας

ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Βιοπληροφορική. Ενότητα 4 η : Φυλογενετική ανάλυση 1. Ηλίας Καππάς Τμήμα Βιολογίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 4 η : Φυλογενετική ανάλυση 1 Ηλίας Καππάς Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης reative ommons.

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 6: Στοίχιση ακολουθιών ανά ζεύγη Σύστημα βαθμολόγησης, 2 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ.

Βιοπληροφορική. Ενότητα 6: Στοίχιση ακολουθιών ανά ζεύγη Σύστημα βαθμολόγησης, 2 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Βιοπληροφορική Ενότητα 6: Στοίχιση ακολουθιών ανά ζεύγη Σύστημα βαθμολόγησης, 2 ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι Κατανόηση της σημασίας του συστήματος βαθμολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

Στοίχιση κατά ζεύγη. Στοίχιση ακολουθιών κατά ζεύγη (Pairwise alignment)

Στοίχιση κατά ζεύγη. Στοίχιση ακολουθιών κατά ζεύγη (Pairwise alignment) Στοίχιση ακολουθιών κατά ζεύγη (Pairwise alignment) Στοίχιση κατά ζεύγη: Τι είναι Αντιστοίχιση των νουκλεοτιδίων/αµινοξέων δυο ακολουθιών, ώστε να εντοπιστούν οι οµοιότητες και οι διαφορές τους. Χρησιµοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες αντικατάστασης PAM και BLOSUM και εναλλακτικές προσεγγίσεις

Πίνακες αντικατάστασης PAM και BLOSUM και εναλλακτικές προσεγγίσεις Πίνακες αντικατάστασης PAM και BLOSUM και εναλλακτικές προσεγγίσεις Βασίλης Προμπονάς, PhD Ερευνητικό Εργαστήριο Βιοπληροφορικής Τμήμα Βιολογικών Επιστημών Νέα Παν/πολη, Γραφείο B161 Πανεπιστήμιο Κύπρου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 19/5/2007

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 19/5/2007 Οδηγίες: Να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις. Αν κάπου κάνετε κάποιες υποθέσεις να αναφερθούν στη σχετική ερώτηση. Όλα τα αρχεία που αναφέρονται στα προβλήματα βρίσκονται στον ίδιο φάκελο με το εκτελέσιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΙΣΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΑΝΑ ΖΕΥΓΗ

ΣΤΟΙΧΙΣΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΑΝΑ ΖΕΥΓΗ ΣΤΟΙΧΙΣΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΑΝΑ ΖΕΥΓΗ Σελίδα 1 Ομολογία Σελίδα 2 Ομολογία Ομολογία κοινή εξελικτική καταγωγή Ορθόλογα γονίδια ειδογένεση συνήθως, ίδια βιολογική λειτουργία Παράλογα γονίδια γονιδιακός διπλασιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 15: Φυλογενετική Ανάλυση, 1 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου

Βιοπληροφορική. Ενότητα 15: Φυλογενετική Ανάλυση, 1 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Βιοπληροφορική Ενότητα 15: Φυλογενετική Ανάλυση, 1 ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι παρουσίαση και ανάδειξη της σημασίας της φυλογενετικής ανάλυσης. παρουσίαση των

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 Φυλογενετική Ανάλυση

Κεφάλαιο 6 Φυλογενετική Ανάλυση Κεφάλαιο 6 Φυλογενετική Ανάλυση Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό εξετάζονται οι υπολογιστικές όψεις της φυλογενετικής ανάλυσης, δηλαδή, της διαδικασίας εκτίμησης των εξελικτικών σχέσεων των οργανισμών, μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 ο : Αλγόριθµοι Σύγκρισης Ακολουθιών Βιολογικών εδοµένων

Κεφάλαιο 5 ο : Αλγόριθµοι Σύγκρισης Ακολουθιών Βιολογικών εδοµένων Κεφάλαιο 5 ο : Αλγόριθµοι Σύγκρισης Ακολουθιών Βιολογικών εδοµένων Σε αυτό το κεφάλαιο παρουσιάζουµε 2 βασικούς αλγορίθµους σύγκρισης ακολουθιών Βιολογικών εδοµένων τους BLAST & FASTA. Οι δυο αλγόριθµοι

Διαβάστε περισσότερα

Ταξινόµιση οργανισµών

Ταξινόµιση οργανισµών Ταξινόµιση οργανισµών Ιεραρχική κατηγοριοποίηση/ οµαδοποίηση οργανισµών. Linnaeus (1707-1778) οµαδοποίησε οργανισµούς µε βάση κοινούς χαρακτήρες. Αργότερα, η ταξινόµιση προσαρµόστηκε στην εξελικτική θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι μελέτης εξέλιξης

Μέθοδοι μελέτης εξέλιξης H διερεύνηση της μοριακής βάσης της εξέλιξης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη διευκρίνιση της διαδικασίας με την οποία μετασχηματίσθηκαν στη διάρκεια της εξέλιξης πρωτεϊνες, άλλα μόρια και βιοχημικές πορείες

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Βιοπληροφορική. Ενότητα 10: Κατασκευή φυλογενετικών δέντρων

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Βιοπληροφορική. Ενότητα 10: Κατασκευή φυλογενετικών δέντρων Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Βιοπληροφορική Ενότητα 10: Κατασκευή φυλογενετικών δέντρων Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr ΕΕΔΙΠ Μπέλλου Σοφία e-mail: sbellou@uowm.gr

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους αλγορίθμους Βιοπληροφορικής. Στοίχιση αλληλουχιών

Εισαγωγή στους αλγορίθμους Βιοπληροφορικής.  Στοίχιση αλληλουχιών Στοίχιση αλληλουχιών Σύνοψη Καθολική στοίχιση Μήτρες βαθμολόγησης Τοπική στοίχιση Στοίχιση με ποινές εισαγωγής κενών Από την LCS στη στοίχιση: αλλαγές στη βαθμολόγηση Το πρόβλημα της Μεγαλύτερης Κοινής

Διαβάστε περισσότερα

Πολλαπλή στοίχιση Φυλογένεση

Πολλαπλή στοίχιση Φυλογένεση Πολλαπλή στοίχιση Φυλογένεση MSA: Τι είναι Στοίχιση για 3 ή περισσότερες ακολουθίες. Αποκαλύπτονται οι συντηρηµένες περιοχές µεταξύ των ακολουθιών µιας οικογένειας. Χρειάζεται για: Δηµιουργία profiles/motifs

Διαβάστε περισσότερα

Κατα ζέυγη στοίχιση και στατιστική σημαντικότητα αυτής

Κατα ζέυγη στοίχιση και στατιστική σημαντικότητα αυτής ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ Κατα ζέυγη στοίχιση και στατιστική σημαντικότητα αυτής Παντελής Μπάγκος 1 Διάλεξη 2 Αναζήτηση ομοιότητας και κατά ζεύγη στοίχιση ακολουθιών 2 Κατά ζεύγη στοίχιση ακολουθιών Από τα πιο

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Βιοπληροφορική. Ενότητα 11: Κατασκευή φυλογενετικών δέντρων part II

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Βιοπληροφορική. Ενότητα 11: Κατασκευή φυλογενετικών δέντρων part II Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Βιοπληροφορική Ενότητα 11: Κατασκευή φυλογενετικών δέντρων part II Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr ΕΕΔΙΠ Μπέλλου Σοφία e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΤΟΙΧΙΣΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ I

ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΤΟΙΧΙΣΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ I ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΤΟΙΧΙΣΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ I Σελίδα 1 Πολλαπλή στοίχιση αποκαλύπτει συντηρημένες περιοχές αντιστοίχιση καταλοίπων με κριτήρια ομοιότητας σε επίπεδο δομής εξέλιξης λειτουργίας ακολουθίας Σελίδα 2 Πολλαπλή

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Βιοπληροφορική. Ενότητα 9: Φυλογενετική ανάλυση

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Βιοπληροφορική. Ενότητα 9: Φυλογενετική ανάλυση Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Βιοπληροφορική Ενότητα 9: Φυλογενετική ανάλυση Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr ΕΕΔΙΠ Μπέλλου Σοφία e-mail: sbellou@uowm.gr Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 9: Αναζήτηση Ομοιοτήτων σε ΒΔ Ακολουθιών - Στατιστική Σημαντικότητα, 1 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ.

Βιοπληροφορική. Ενότητα 9: Αναζήτηση Ομοιοτήτων σε ΒΔ Ακολουθιών - Στατιστική Σημαντικότητα, 1 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Βιοπληροφορική Ενότητα 9: Αναζήτηση Ομοιοτήτων σε ΒΔ Ακολουθιών - Στατιστική Σημαντικότητα, 1 ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι Παρουσίαση των εφαρμογών της αναζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 4η Αναζήτηση οµοιοτήτων σε βάσεις δεδοµένων ακολουθιών

ΑΣΚΗΣΗ 4η Αναζήτηση οµοιοτήτων σε βάσεις δεδοµένων ακολουθιών ΑΣΚΗΣΗ 4η Αναζήτηση οµοιοτήτων σε βάσεις δεδοµένων ακολουθιών ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η αναζήτηση οµοιοτήτων σε βάσεις δεδοµένων ακολουθιών (database similarity searching) αποτελεί µια από τις συχνότερα χρησιµοποιούµενες

Διαβάστε περισσότερα

Πολλαπλές στοιχίσεις ακολουθιών (Προοδευτικές μέθοδοι)

Πολλαπλές στοιχίσεις ακολουθιών (Προοδευτικές μέθοδοι) Πολλαπλές στοιχίσεις ακολουθιών (Προοδευτικές μέθοδοι) Vasilis Promponas Bioinformatics Research Laboratory Department of Biological Sciences University of Cyprus Σύνοψη Εισαγωγή Πολλαπλή στοίχιση και

Διαβάστε περισσότερα

PSI-Blast: τι είναι. Position specific scoring matrices (PSSMs) (Πίνακες αντικατάστασης θέσης)

PSI-Blast: τι είναι. Position specific scoring matrices (PSSMs) (Πίνακες αντικατάστασης θέσης) PSI-Blast PSI-Blast PSI-Blast: τι είναι PSI-Blast: Position-specific iterated Blast Position specific scoring matrices (PSSMs) (Πίνακες αντικατάστασης θέσης) Altschul et al., 1997 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmc146917/pdf/253389.pdf

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική Ι. Παντελής Μπάγκος. Παν/µιο Στερεάς Ελλάδας

Βιοπληροφορική Ι. Παντελής Μπάγκος. Παν/µιο Στερεάς Ελλάδας Βιοπληροφορική Ι Παντελής Μπάγκος Παν/µιο Στερεάς Ελλάδας Λαµία 2006 1 Βιοπληροφορική Ι Εισαγωγή: Ορισµός της Βιοπληροφορικής, Υποδιαιρέσεις της Βιοπληροφορικής, Τα είδη των δεδοµένων στη Βιοπληροφορική.

Διαβάστε περισσότερα

(Μέρος 1 ο ) Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης

(Μέρος 1 ο ) Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης Ταξινομικοί χαρακτήρες και Φυλογενετική ανασύσταση. Σχολές ταξινόμησης. Θεωρίες για την Ταξινομική. Φυλογενετική ανάλυση: Μοριακή συστηματική. Οι κύριες διαιρέσεις της Ζωής. (Μέρος 1 ο ) Εισηγητής: Ν.

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Χιωτίδης Γεώργιος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Η ιστορία της εξελικτικής βιολογίας: Εξέλιξη και Γενετική 2 Η Προέλευση της Μοριακής Βιολογίας 3 Αποδείξεις για την εξέλιξη 89

Περιεχόμενα. 1 Η ιστορία της εξελικτικής βιολογίας: Εξέλιξη και Γενετική 2 Η Προέλευση της Μοριακής Βιολογίας 3 Αποδείξεις για την εξέλιξη 89 Περιεχόμενα Οι Συγγραφείς Πρόλογος της Ελληνικής Έκδοσης Πρόλογος της Αμερικανικής Έκδοσης Σκοπός και Αντικείμενο του Βιβλίου ΜΕΡΟΣ Ι ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 1 Η ιστορία της εξελικτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΕΣ. Δημιουργία Ομάδων

ΟΜΑΔΕΣ. Δημιουργία Ομάδων Δημιουργία Ομάδων Μεθοδολογίες ομαδοποίησης δεδομένων: Μέθοδοι για την εύρεση των κατηγοριών και των υποκατηγοριών που σχηματίζουν τα δεδομένα του εκάστοτε προβλήματος. Ομαδοποίηση (clustering): εργαλείο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόβλημα 1: Αναζήτηση Ελάχιστης/Μέγιστης Τιμής

Πρόβλημα 1: Αναζήτηση Ελάχιστης/Μέγιστης Τιμής Πρόβλημα 1: Αναζήτηση Ελάχιστης/Μέγιστης Τιμής Να γραφεί πρόγραμμα το οποίο δέχεται ως είσοδο μια ακολουθία S από n (n 40) ακέραιους αριθμούς και επιστρέφει ως έξοδο δύο ακολουθίες από θετικούς ακέραιους

Διαβάστε περισσότερα

(Μερος 2 ο ) Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης

(Μερος 2 ο ) Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης Ταξινομικοί χαρακτήρες και Φυλογενετική ανασύσταση. Σχολές ταξινόμησης. Θεωρίες για την Ταξινομική. Φυλογενετική ανάλυση: Μοριακή συστηματική. Οι κύριες διαιρέσεις της Ζωής. (Μερος 2 ο ) Εισηγητής: Ν.

Διαβάστε περισσότερα

Statistical Inference I Locally most powerful tests

Statistical Inference I Locally most powerful tests Statistical Inference I Locally most powerful tests Shirsendu Mukherjee Department of Statistics, Asutosh College, Kolkata, India. shirsendu st@yahoo.co.in So far we have treated the testing of one-sided

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Μαργαρίτα Θεοδωροπούλου. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λαμία 2016

Βιοπληροφορική. Μαργαρίτα Θεοδωροπούλου. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λαμία 2016 Βιοπληροφορική Μαργαρίτα Θεοδωροπούλου Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λαμία 2016 Βιοπληροφορική Εισαγωγή στη Μοριακή Βιολογία, Γενωμική και Βιοπληροφορική. Βάσεις Βιολογικών Δεδομένων. Ακολουθίες Πρωτεϊνών και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 6/5/2006

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 6/5/2006 Οδηγίες: Να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις. Ολοι οι αριθμοί που αναφέρονται σε όλα τα ερωτήματα είναι μικρότεροι το 1000 εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στη διατύπωση του προβλήματος. Διάρκεια: 3,5 ώρες Καλή

Διαβάστε περισσότερα

Πιθανοθεωρητικά µοντέλα αναπαράστασης ακολουθιών

Πιθανοθεωρητικά µοντέλα αναπαράστασης ακολουθιών Πιθανοθεωρητικά µοντέλα αναπαράστασης ακολουθιών Vasilis Promponas Bioinformatics Research Laboratory Department of Biological Sciences University of Cyprus ΣΥΝΟΨΗ Εισαγωγή Αλυσίδες Markov και αλληλουχίες

Διαβάστε περισσότερα

HY380 Αλγόριθμοι και πολυπλοκότητα Hard Problems

HY380 Αλγόριθμοι και πολυπλοκότητα Hard Problems HY380 Αλγόριθμοι και πολυπλοκότητα Hard Problems Ημερομηνία Παράδοσης: 0/1/017 την ώρα του μαθήματος ή με email: mkarabin@csd.uoc.gr Γενικές Οδηγίες α) Επιτρέπεται η αναζήτηση στο Internet και στην βιβλιοθήκη

Διαβάστε περισσότερα

Εξερευνώντας την Εξέλιξη Κεφάλαιο 7

Εξερευνώντας την Εξέλιξη Κεφάλαιο 7 Εξερευνώντας την Εξέλιξη Κεφάλαιο 7 Εξερευνώντας την Εξέλιξη Σχέση μεταξύ αλληλουχίας αμινοξέων, δομής και λειτουργίας πρωτεϊνών Καταγωγή από έναν κοινό πρόγονο Εξελικτική Συγγένεια/Προέλευση Δύο ομάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 24/3/2007

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 24/3/2007 Οδηγίες: Να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις. Όλοι οι αριθμοί που αναφέρονται σε όλα τα ερωτήματα μικρότεροι του 10000 εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στη διατύπωση του προβλήματος. Αν κάπου κάνετε κάποιες υποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Δασική Γενετική Εισαγωγή: Βασικές έννοιες

Δασική Γενετική Εισαγωγή: Βασικές έννοιες Δασική Γενετική Εισαγωγή: Βασικές έννοιες Χειμερινό εξάμηνο 2014-2015 Γενετική Πειραματική επιστήμη της κληρονομικότητας Προέκυψε από την ανάγκη κατανόησης της κληρονόμησης οικονομικά σημαντικών χαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Blast/PSI-Blast 3o εργαστήριο

Βιοπληροφορική. Blast/PSI-Blast 3o εργαστήριο Βιοπληροφορική Blast/PSI-Blast 3o εργαστήριο Αναζήτηση οµόλογων ακολουθιών σε βάσεις δεδοµένων (i) Οµόλογες ακολουθίες πιθανόν να έχουν παρόµοιες λειτουργίες. Ακολουθία επερώτησης (query sequence) Υποκείµενες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΛ 450 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Παύλος Αντωνίου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΛ 450 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Παύλος Αντωνίου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΛ 450 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Παύλος Αντωνίου Με μια ματιά: Εισαγωγή στη Βιολογία Ευθυγράμμιση Ακολουθιών Αναζήτηση ομοίων ακολουθιών από βάσεις δεδομενων Φυλογενετική πρόβλεψη Πρόβλεψη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ Στοιχεία της ανθρώπινης Βιολογίας

ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ Στοιχεία της ανθρώπινης Βιολογίας ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ Διαλέξη:7η 14/10/2015 Ε. Δ. Βαλάκος Στοιχεία της ανθρώπινης Βιολογίας Ταξινόµηση των ειδών Η θέση των ανθρώπων στη φύση Μέθοδοι ταξινόµησης Ταξινοµικές προσεγγίσεις Βιβλιογραφία Ταξινομηση

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 16 ο ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Μάθημα 16 ο ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Μάθημα 16 ο ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Περιεχόμενα Παρουσίασης Βιολογικό υπόβαθρο Το κεντρικό αξίωμα Σύνοψη της Βιοπληροφορικής Ερευνητικές περιοχές Πηγές πληροφοριών Τι είναι η Βιοπληροφορική Βιο Πληροφορική μοριακή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Σελίδα 1 Αναζήτηση πληροφορίας σε βιολογικές ΒΔ Αναζήτηση δεδομένων στην UniProt Καταγράψτε το μήκος της αμινοξικής ακολουθίας (Sequence length), τη λειτουργία (Function)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΛΟΓΕΝΕΣΗ ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΑ ΦΥΛΟΓΕΝΕΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τα γεγονότα γονιδιωματικού αναδιπλασιασμού στην εξέλιξη. Whole genome

Τα γεγονότα γονιδιωματικού αναδιπλασιασμού στην εξέλιξη. Whole genome Τα γεγονότα γονιδιωματικού αναδιπλασιασμού στην εξέλιξη Whole genome duplication (WGD) Τα γεγονότα γονιδιωματικού αναδιπλασιασμού (WGD) στην εξέλιξη Αν και οι απόγονοι των γεγονότων WGD δεν επιβιώνουν

Διαβάστε περισσότερα

CHAPTER 25 SOLVING EQUATIONS BY ITERATIVE METHODS

CHAPTER 25 SOLVING EQUATIONS BY ITERATIVE METHODS CHAPTER 5 SOLVING EQUATIONS BY ITERATIVE METHODS EXERCISE 104 Page 8 1. Find the positive root of the equation x + 3x 5 = 0, correct to 3 significant figures, using the method of bisection. Let f(x) =

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ. Σελίδα 1 ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Τ. Θηραίου

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ. Σελίδα 1 ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Τ. Θηραίου ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Σελίδα 1 τεχνική σύγκρισης ακολουθιών υπολογισµός ενός µέτρου οµοιότητας αναζήτηση ομολογίας S-S match S1 HFCGGSLINEQWVVSAGHC HFCG S NE AGHC S2 HFCGASIYNENYA-TAGHC gap mismatch Σελίδα 2 ολική

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση Προτύπων Ι

Αναγνώριση Προτύπων Ι Αναγνώριση Προτύπων Ι Ενότητα 1: Μέθοδοι Αναγνώρισης Προτύπων Αν. Καθηγητής Δερματάς Ευάγγελος Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Πρόβλημα. Σύνολο γνωστών αλληλουχιών

Πρόβλημα. Σύνολο γνωστών αλληλουχιών BLAST Πρόβλημα Άγνωστη αλληλουχία Σύνολο γνωστών αλληλουχιών Η χρήση ενός υπολογιστή κι ενός αλγόριθμου είναι απαραίτητη για την ανακάλυψη της σχέσης μιας αλληλουχίας με τις γνωστές υπάρχουσες Τί είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΜΟΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΜΟΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ Αναζήτηση οµοιοτήτων ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΜΟΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ Σελίδα 1 εδοµένα Ακολουθία επερώτησης (query sequence) Ακολουθίες στη Βάση εδοµένων (subject sequences) Αναζήτηση Μέθοδοι δυναµικού

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ. Δυναμικός Προγραμματισμός. Παντελής Μπάγκος

ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ. Δυναμικός Προγραμματισμός. Παντελής Μπάγκος ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ Δυναμικός Προγραμματισμός Παντελής Μπάγκος Δυναμικός Προγραμματισμός Στοίχιση (τοπική-ολική) RNA secondary structure prediction Διαμεμβρανικά τμήματα Hidden Markov Models Άλλες εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Χατζηλιάδη Παναγιώτα Ευανθία

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Χατζηλιάδη Παναγιώτα Ευανθία ΜΠΣ «ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΒΪΟΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ανάπτυξη λογισμικού σε γλώσσα προγραματισμού python για ομαδοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Phys460.nb Solution for the t-dependent Schrodinger s equation How did we find the solution? (not required)

Phys460.nb Solution for the t-dependent Schrodinger s equation How did we find the solution? (not required) Phys460.nb 81 ψ n (t) is still the (same) eigenstate of H But for tdependent H. The answer is NO. 5.5.5. Solution for the tdependent Schrodinger s equation If we assume that at time t 0, the electron starts

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΟΧΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ

ΙΑ ΟΧΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ Tel.: +30 2310998051, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής 541 24 Θεσσαλονίκη Καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου Ιστοσελίδα: http://users.auth.gr/theodoru ΙΑ ΟΧΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. γ Α3. δ Α4. γ Α5. β

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. γ Α3. δ Α4. γ Α5. β ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. γ Α3. δ Α4. γ Α5. β 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι και Δομές Δεδομένων (IΙ) (γράφοι και δένδρα)

Αλγόριθμοι και Δομές Δεδομένων (IΙ) (γράφοι και δένδρα) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2016-17 Αλγόριθμοι και Δομές Δεδομένων (IΙ) (γράφοι και δένδρα) http://mixstef.github.io/courses/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Αφηρημένες

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτική Γονιδιωματική

Συγκριτική Γονιδιωματική ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ Συγκριτική Γονιδιωματική Παντελής Μπάγκος 1 2 Μέθοδοι Ανάλυσης Μέθοδοι βασισμένες στην ομοιότητα ακολουθιών Τοπική ομοιότητα Ολική ομοιότητα Προγνωστικές μέθοδοι Δευτεροταγής δομή Διαμεμβρανικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΜΟΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΜΟΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΜΟΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ Σελίδα 1 Αναζήτηση ομοιοτήτων Δεδομένα Ακολουθία επερώτησης (query sequence) Ακολουθίες στη Βάση Δεδομένων (subject sequences) Αναζήτηση Μέθοδοι δυναμικού

Διαβάστε περισσότερα

Γονιδιωματική Συγκριτική γονιδιωματική[4] Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος. Μεζίτη Αλεξάνδρα

Γονιδιωματική Συγκριτική γονιδιωματική[4] Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος. Μεζίτη Αλεξάνδρα Γονιδιωματική Συγκριτική γονιδιωματική[4] Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος Μεζίτη Αλεξάνδρα Μέγεθος και οργάνωση γονιδιωμάτων Μελετάμε τα γονιδιώματα για να καταλάβουμε πως λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

Αντισταθμιστική ανάλυση

Αντισταθμιστική ανάλυση Αντισταθμιστική ανάλυση Θεωρήστε έναν αλγόριθμο Α που χρησιμοποιεί μια δομή δεδομένων Δ : Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του Α η Δ πραγματοποιεί μία ακολουθία από πράξεις. Παράδειγμα: Θυμηθείτε το πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

Approximation of distance between locations on earth given by latitude and longitude

Approximation of distance between locations on earth given by latitude and longitude Approximation of distance between locations on earth given by latitude and longitude Jan Behrens 2012-12-31 In this paper we shall provide a method to approximate distances between two points on earth

Διαβάστε περισσότερα

The challenges of non-stable predicates

The challenges of non-stable predicates The challenges of non-stable predicates Consider a non-stable predicate Φ encoding, say, a safety property. We want to determine whether Φ holds for our program. The challenges of non-stable predicates

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ι. Σχοινάς Αν. Καθηγητής ΔΠΘ. Συμπληρωματικές σημειώσεις για το μάθημα: «Επιχειρησιακή Έρευνα ΙΙ»

Χρήστος Ι. Σχοινάς Αν. Καθηγητής ΔΠΘ. Συμπληρωματικές σημειώσεις για το μάθημα: «Επιχειρησιακή Έρευνα ΙΙ» Χρήστος Ι. Σχοινάς Αν. Καθηγητής ΔΠΘ Συμπληρωματικές σημειώσεις για το μάθημα: «Επιχειρησιακή Έρευνα ΙΙ» 2 ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Προβλήματα ελάχιστης συνεκτικότητας δικτύου Το πρόβλημα της ελάχιστης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο 1. Με ποιο μηχανισμό αντιγράφεται το DNA σύμφωνα με τους Watson και Crick; 2. Ένα κύτταρο που περιέχει ένα μόνο χρωμόσωμα τοποθετείται σε θρεπτικό υλικό που περιέχει ραδιενεργό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ο Κεφάλαιο: Στατιστική ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Πληθυσμός: Λέγεται ένα σύνολο στοιχείων που θέλουμε να εξετάσουμε με ένα ή περισσότερα χαρακτηριστικά. Μεταβλητές X: Ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Στατιστική Δημήτριος Μπάγκαβος Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Πανεπισ τήμιο Κρήτης 14 Μαρτίου /34

Εφαρμοσμένη Στατιστική Δημήτριος Μπάγκαβος Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Πανεπισ τήμιο Κρήτης 14 Μαρτίου /34 Εφαρμοσμένη Στατιστική Δημήτριος Μπάγκαβος Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Κρήτης 14 Μαρτίου 018 1/34 Διαστήματα Εμπιστοσύνης. Εχουμε δει εκτενώς μέχρι τώρα τρόπους εκτίμησης

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά θέματα Πληροφορικής Κινηματογραφίας

Ειδικά θέματα Πληροφορικής Κινηματογραφίας Ειδικά θέματα Πληροφορικής Κινηματογραφίας Real Time Design and Animation of Fractal Plants and Trees Peter E. Oppenheimer New York Institute of Technology Computer Graphics Lab Δανάη Τσούνη dpsd06051

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Εργαστήριο Βιοπληροφορικής 7 ο εξάμηνο Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ Διδάσκων: Λεωνίδας Αλεξόπουλος Fritz Kahn (1888 1968) 1 Περιεχόμενα Ομοιότητα πρωτεϊνών Σύγκριση αλληλουχιών

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Πολυµέσων. Δρ. Μαρία Κοζύρη Π.Μ.Σ. «Εφαρµοσµένη Πληροφορική» Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας

Επεξεργασία Πολυµέσων. Δρ. Μαρία Κοζύρη Π.Μ.Σ. «Εφαρµοσµένη Πληροφορική» Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Π.Μ.Σ. «Εφαρµοσµένη Πληροφορική» Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Ενότητα 3: Επισκόπηση Συµπίεσης 2 Θεωρία Πληροφορίας Κωδικοποίηση Θεµελιώθηκε απο τον Claude

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY 21 ος ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δεύτερος Γύρος - 30 Μαρτίου 2011

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY 21 ος ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δεύτερος Γύρος - 30 Μαρτίου 2011 Διάρκεια Διαγωνισμού: 3 ώρες Απαντήστε όλες τις ερωτήσεις Μέγιστο Βάρος (20 Μονάδες) Δίνεται ένα σύνολο από N σφαιρίδια τα οποία δεν έχουν όλα το ίδιο βάρος μεταξύ τους και ένα κουτί που αντέχει μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Βιοτεχνολογία Εργαστηριακή Άσκηση Εισαγωγή στην Βιοπληροφορική

Εφαρμοσμένη Βιοτεχνολογία Εργαστηριακή Άσκηση Εισαγωγή στην Βιοπληροφορική Εφαρμοσμένη Βιοτεχνολογία Εργαστηριακή Άσκηση Εισαγωγή στην Βιοπληροφορική Δραστηριότητες 1. Εύρεση γονιδίων/πρωτεϊνών από βάσεις δεδομένων 2. Ευθυγράμμιση και σύγκριση γονιδίων/πρωτεϊνών 3. Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 10: Αναζήτηση Ομοιοτήτων σε ΒΔ Ακολουθιών - Blast, (1/2) 1ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ.

Βιοπληροφορική. Ενότητα 10: Αναζήτηση Ομοιοτήτων σε ΒΔ Ακολουθιών - Blast, (1/2) 1ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Βιοπληροφορική Ενότητα 10: Αναζήτηση Ομοιοτήτων σε ΒΔ Ακολουθιών - Blast, (1/2) 1ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι Αναφορά στις παραλλαγές του BLAST. Εξοικείωση με τη

Διαβάστε περισσότερα

Homework 3 Solutions

Homework 3 Solutions Homework 3 Solutions Igor Yanovsky (Math 151A TA) Problem 1: Compute the absolute error and relative error in approximations of p by p. (Use calculator!) a) p π, p 22/7; b) p π, p 3.141. Solution: For

Διαβάστε περισσότερα

Εξόρυξη Γνώσης από Βιολογικά εδομένα

Εξόρυξη Γνώσης από Βιολογικά εδομένα Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας Εξόρυξη Γνώσης από Βιολογικά εδομένα Καρυπίδης Γεώργιος (Μ27/03) Επιβλέπων Καθηγητής: Ιωάννης Βλαχάβας MIS Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Φεβρουάριος 2005 Εξόρυξη Γνώσης από Βιολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ω ω ω ω ω ω+2 ω ω+2 + ω ω ω ω+2 + ω ω+1 ω ω+2 2 ω ω ω ω ω ω ω ω+1 ω ω2 ω ω2 + ω ω ω2 + ω ω ω ω2 + ω ω+1 ω ω2 + ω ω+1 + ω ω ω ω2 + ω

ω ω ω ω ω ω+2 ω ω+2 + ω ω ω ω+2 + ω ω+1 ω ω+2 2 ω ω ω ω ω ω ω ω+1 ω ω2 ω ω2 + ω ω ω2 + ω ω ω ω2 + ω ω+1 ω ω2 + ω ω+1 + ω ω ω ω2 + ω 0 1 2 3 4 5 6 ω ω + 1 ω + 2 ω + 3 ω + 4 ω2 ω2 + 1 ω2 + 2 ω2 + 3 ω3 ω3 + 1 ω3 + 2 ω4 ω4 + 1 ω5 ω 2 ω 2 + 1 ω 2 + 2 ω 2 + ω ω 2 + ω + 1 ω 2 + ω2 ω 2 2 ω 2 2 + 1 ω 2 2 + ω ω 2 3 ω 3 ω 3 + 1 ω 3 + ω ω 3 +

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγνωση δομής πρωτεϊνών (Μέρος Ι)

Πρόγνωση δομής πρωτεϊνών (Μέρος Ι) Πρόγνωση δομής πρωτεϊνών (Μέρος Ι) Βασίλης Προμπονάς, PhD Ερευνητικό Εργαστήριο Βιοπληροφορικής Τμήμα Βιολογικών Επιστημών Νέα Παν/πολη, Γραφείο B161 Πανεπιστήμιο Κύπρου Ταχ.Κιβ. 20537 1678, Λευκωσία ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πληθυσμιακή και Εξελικτική Γενετική

Πληθυσμιακή και Εξελικτική Γενετική Οικολογία και Προστασία Δασικών Οικοσυστημάτων Πληθυσμιακή και Εξελικτική Γενετική Μεταλλάξεις Εργαστήριο Δασικής Γενετικής Αριστοτέλης Χ. Παπαγεωργίου Μεταλλάξεις και εξέλιξη Η πρώτη ύλη της εξέλιξης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 11/3/2006

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 11/3/2006 ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 11/3/26 Οδηγίες: Να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις. Ολοι οι αριθμοί που αναφέρονται σε όλα τα ερωτήματα μικρότεροι το 1 εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στη διατύπωση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΤΥΧΑΙΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΥΧΑΙΟΤΗΤΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΤΥΧΑΙΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΥΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΤΥΧΑΙΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΥΧΑΙΟΤΗΤΑΣ 3.1 Τυχαίοι αριθμοί Στην προσομοίωση διακριτών γεγονότων γίνεται χρήση ακολουθίας τυχαίων αριθμών στις περιπτώσεις που απαιτείται η δημιουργία στοχαστικών

Διαβάστε περισσότερα

Other Test Constructions: Likelihood Ratio & Bayes Tests

Other Test Constructions: Likelihood Ratio & Bayes Tests Other Test Constructions: Likelihood Ratio & Bayes Tests Side-Note: So far we have seen a few approaches for creating tests such as Neyman-Pearson Lemma ( most powerful tests of H 0 : θ = θ 0 vs H 1 :

Διαβάστε περισσότερα

K15 Ψηφιακή Λογική Σχεδίαση 7-8: Ανάλυση και σύνθεση συνδυαστικών λογικών κυκλωμάτων

K15 Ψηφιακή Λογική Σχεδίαση 7-8: Ανάλυση και σύνθεση συνδυαστικών λογικών κυκλωμάτων K15 Ψηφιακή Λογική Σχεδίαση 7-8: Ανάλυση και σύνθεση συνδυαστικών λογικών κυκλωμάτων Γιάννης Λιαπέρδος TEI Πελοποννήσου Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Η έννοια του συνδυαστικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΜΕΡΟΣ 2 ο : ΣΤΟΙΒΑ & ΟΥΡΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: http://eclass.sch.gr/courses/el594100/ ΣΤΟΙΒΑ 2 Μια στοίβα

Διαβάστε περισσότερα

Επίλυση Προβληµάτων µε Greedy Αλγόριθµους

Επίλυση Προβληµάτων µε Greedy Αλγόριθµους Επίλυση Προβληµάτων µε Greedy Αλγόριθµους Περίληψη Επίλυση προβληµάτων χρησιµοποιώντας Greedy Αλγόριθµους Ελάχιστα Δέντρα Επικάλυψης Αλγόριθµος του Prim Αλγόριθµος του Kruskal Πρόβληµα Ελάχιστης Απόστασης

Διαβάστε περισσότερα

The Simply Typed Lambda Calculus

The Simply Typed Lambda Calculus Type Inference Instead of writing type annotations, can we use an algorithm to infer what the type annotations should be? That depends on the type system. For simple type systems the answer is yes, and

Διαβάστε περισσότερα

Ανασκόπηση θεωρίας ελαχίστων τετραγώνων και βέλτιστης εκτίμησης παραμέτρων

Ανασκόπηση θεωρίας ελαχίστων τετραγώνων και βέλτιστης εκτίμησης παραμέτρων Τοπογραφικά Δίκτυα και Υπολογισμοί 5 ο εξάμηνο, Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017 Ανασκόπηση θεωρίας ελαχίστων τετραγώνων και βέλτιστης εκτίμησης παραμέτρων Χριστόφορος Κωτσάκης Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Notes on the Open Economy

Notes on the Open Economy Notes on the Open Econom Ben J. Heijdra Universit of Groningen April 24 Introduction In this note we stud the two-countr model of Table.4 in more detail. restated here for convenience. The model is Table.4.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. δ

Διαβάστε περισσότερα