Κρίση και θύµατα στο έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη: Οι Σκλάβοι στα δεσµά τους. Γκρατσιέλλα-Φωτεινή Καστελλάνου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κρίση και θύµατα στο έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη: Οι Σκλάβοι στα δεσµά τους. Γκρατσιέλλα-Φωτεινή Καστελλάνου"

Transcript

1 Κρίση και θύµατα στο έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη: Οι Σκλάβοι στα δεσµά τους. Γκρατσιέλλα-Φωτεινή Καστελλάνου Το µυθιστόρηµα κυκλοφόρησε το 1922, και όπως µας πληροφορεί ο Κωνσταντίνος Δηµαράς, η συγγραφή του απασχόλησε τον συγγραφέα µας επί µακρά σειρά ετών ως το τέλος της ζωής του (Δηµαράς 2000, ) 2. Καταπιάστηκε µε τη σύνθεση του έργου µετά τη δηµοσίευση του εκτενέστερου διηγήµατός του Η Τιµή και το χρήµα, το Για το λόγο αυτό, θεωρείται και το κύκνειο άσµα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, ο οποίος πέθανε το Η πλοκή του ξετυλίγεται σε κάποιο νησί, το όνοµα του οποίου δεν αναφέρεται στο βιβλίο. Είναι εύλογο να υποθέσουµε ότι πρόκειται για την πεζογράφου αγαπηµένη του Κέρκυρα, τη γενέθλια γη του µας, αλλά και τον τόπο εκκόλαψης των καλλιτεχνικών και πνευµατικών συγκινήσεων και διεργασιών του. Συντονισµένος µε το πνεύµα της εποχής και αισθανόµενος ότι µία άλλη αντίληψη της ζωής θεµελιώνεται στους χρόνους του, όπως συµβαίνει άλλωστε και στους δικούς µας καιρούς, ο Θεοτόκης, ίσως, δοκιµάζει την ανάγκη να µην αναφερθεί στο όνοµα ενός συγκεκριµένου τόπου µιας και ένας νέος τύπος κοινωνίας περιζώνει παντού τον κόσµο και αντικαθιστά τον παλαιό. Το έργο ανήκει στη ρεαλιστική ηθογραφική πεζογραφία. Το είδος αυτό, επιδιώκοντας την ευρυτέρη γνωριµία µε τις µικρές και κλειστές κοινωνίες της υπαίθρου, οικειώνεται και προβάλλει την αµφοτερόπλευρη πραγµατικότητά τους, δηλαδή τον φωτεινό και τον σκοτεινό τους κόσµο. Να σηµειωθεί σε αυτό το σηµείο ότι ο Θεοτόκης, αντιπροσωπεύοντας στον τόπο του την πρόοδο των ευρωπαϊκών ιδεών χάρη στους δεσµούς του µε την ευρωπαϊκή παιδεία, δίνει µια νέα όψη στο είδος, καθώς το επισκοπεί µε πρωτότυπο βλέµµα και επιθέτει σε αυτό τη σφραγίδα του φιλοσοφικού στοχασµού. «Ο Θεοτόκης είναι ο πιο καθαρόαιµος εκπρόσωπος του κοινωνικού ρεαλισµού ανάµεσα στους συνοδοιπόρους του κι ο εισηγητής του κοινωνιστικού µυθιστορήµατος, αυτός που έυρυνε ουσιαστικότερα από κάθε άλλον σύγχρονό του τα όρια της ηθογραφίας και της έδωσε καινούργια αίγλη, διατηρώντας από τα χαρακτηριστικά του είδους µονάχα το πλαίσιο και χρωµατίζοντας τη γλώσσα του µε το κερκυραϊκό ιδίωµα, όπου οφείλει κι ένα µέρος απ την εκφραστικότητα του ύφους του, έτσι ώστε ο όρος ηθογραφία να µη σηµαίνει πια στην περίπτωσή του ό,τι συνήθως για πολλούς απ τους προηγούµενους. Ο ουσιαστικός προβληµατισµός του, η πνευµατική ανησυχία και το πάθος του, κι απ την άλλη µεριά, η θητεία του στον Νίτσε, στα ινδικά κείµενα, στον Επίκουρη καθηγήτρια στο Τµήµα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης. 2 Κ. Θ. Δηµαράς: Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Από τις πρώτες ρίζες ως την εποχή µας. Εκδόσεις «Γνώση» 2000.

2 Φλωµπέρ, στον Μπαλζάκ, τον Ζολά, τον Μεριµέ, τον Ντοστογέφσκι, τον Τολστόι και την άλλη ευρωπαϊκή λογοτεχνία, και ταυτόχρονα η µελέτη του µαρξισµού και του σοσιαλισµού, αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες που τον οδήγησαν να διαµορφώσει τη συγγραφική του προσωπικότητα και να δώσει στο περιφρονηµένο αυτό είδος, όπως θεωρείται από µερικούς η ηθογραφία, βάθος και περιεχόµενο όχι λιγότερο ουσιαστικό απ όσο της είχαν δώσει νωρίτερα ο Βιζυηνός κι ο Παπαδιαµάντης, ανακατεύοντας µέσα στο νατουραλισµό του αδιόρατες συµβολιστικές αποχρώσεις, ίσα - ίσα για να γίνει πιο υποβλητικός, βαθαίνοντας στην ψυχολογία των προσώπων και πλάθοντας ζωντανούς ανθρώπινους χαρακτήρες.» (Στεργιόπουλος 1986, ) 3 Στο έργο του, ο συγγραφέας περιγράφει µε ρεαλισµό και σε όλη της την οξύτητα την κρίση που δηµιουργήθηκε στις αρχές του 20 ου αιώνα στον ελληνικό χώρο από την µεταβολή των αντιλήψεων, των θεσµών και των ιδεών, και γνωρίζουµε ότι οι ιδέες είναι επιφαινόµενα της οικονοµικοκοινωνικής πραγµατικότητας που τελικά µορφοποιεί και µεταβάλλει καθοριστικά τη ζωή. Βρισκόµαστε στις αρχές του πολύπαθου 20 ου αιώνα, βαρύφορτο και το ξεκίνηµά του µε συµβάντα όπως ο Μακεδονικός αγώνας ( ), η Κρητική επανάσταση του 1912, οι Βαλκανικοί πόλεµοι ( ), ο Πρώτος Παγκόσµιος Πόλεµος ( ) η Μικρασιατική εκστρατεία, γνωστή ως Ελληνοτουρκικός Πόλεµος ( ), η κοινωνική πολιτική των πρώτων κυβερνήσεων του Βενιζέλου και βεβαίως πέρα από τη σύγκρουση µεταξύ της αριστοκρατίας της εποχής και της αναδυόµενης αστικής τάξης, οι πολλές µεταρρυθµίσεις στο εσωτερικό της χώρας πάντα µε τη συγκρότηση του κόµµατος του Βενιζέλου, όπως η αγροτική µεταρρύθµιση το 1917, που επαναπροσδιόρισε τις σχέσεις γαιοκτησίας, προωθώντας το σύστηµα της µικρής οικογενειακής ιδιοκτησίας. Στο εσωτερικό του τόπου που διαδραµατίζεται η ιστορία µας, µαίνεται η σύγκρουση της ανερχόµενης αστικής τάξης και των ευγενών, πρώην µεγαλογαιοκτηµόνων, που ζούσαν ως εξουσιαστές και αφέντες σε βάρος των χωρικών, εκµεταλλευόµενοι φυσικά τον µόχθο τους. Παρότι έχουν χάσει τον παράδεισο και την ευµάρειά τους από την άρση δεδοµένων που έπαψαν πια να ισχύουν, εξακολουθούν να σκορπούν την περιφρόνησή τους παντού, θεωρώντας όλους τους άλλους «κουνούπια µπροστά τους» (Θεοτόκης χ.χ., 236) 4. Στην ουσία, «είταν φαντασµένοι που δεν εσέβονταν ούτε τα µεγάλα αξιώµατα, ούτε τα πλούτη... εµιλούσαν για όλα µε τόση περιφρόνηση!... κι αυτό τόβλεπε κανείς στον εικοστόν 3 Κώστας Στεργιόπουλος: Περιδιαβάζοντας. Στο χώρο της παλιάς πεζογραφίας µας, Τόµος 2. Εκδόσεις «Κέδρος» Κωνσταντίνος Θεοτόκης: Οι Σκλάβοι στα δεσµά τους. Εκδόσεις Πέλλα χ.χ.

3 αιώνα!... Αλίµονο!...» (Θεοτόκης χ.χ., 236) 5. Ας πάρουµε για παράδειγµα τον κόντε Αλέξανδρο Οφιοµάχο Φιλάρετο. Αισθανόµενος ότι ανήκει στην αδιαφιλονίκητη τάξη των ευγενών, αγράµµατος, αστείος, απένταρος αριστοκράτης, µιλά ασταµάτητα για τους προγόνους του, για τα κατορθώµατα του σιδεροαρµατωµένου πολεµιστή που είχε πολεµήσει µε τους Βενετούς στο Μωριά και στη Κρήτη, για τους ξυρισµένους άρχοντες µε τις λευκές περούκες και τις χρυσοκέντητες στολές, τις ωραίες και περήφανες ξεστήθωτες κυρίες που µε τα χοντρά τους χείλη χαµογελούσαν πλατιά µέσα από τις οικογενειακές εικόνες. Ριζωµένος στα περασµένα που του παρέχουν την εγγύηση λειτουργίας του κόσµου, εχθρός κάθε µεταβολής, αρνείται το γεγονός που ρυθµίζει όλη του τη ζωή, «τον ξεπεσµό της αρχοντικής φαµελιάς» του (Θεοτόκης χ.χ., 30) 6. Χωρίς να θέλει να θυσιάσει καµία του συνήθεια, «κανένα του ελάττωµα», δέσµιος των πατροπαράδοτων απολαύσεων και της υλοφροσύνης του, βρίσκεται τελικά δίχως χρήµατα. Μπροστά σε αυτό το δεινό αδιέξοδο, ενδίδει στους δανειστές του και τους παραχωρεί απερίσκεπτα διάφορα ωφελήµατα. «Ανυποµόνησε, εταράχτηκε, στενοχωρήθηκε, κ εδανείστηκε τότες για πρώτη φορά στη ζωή του. Κρυφά, κι όχι από τράπεζες για να µην ακουστεί τ όνοµά του, παρά έκραξε ένα γνωστό του µεσίτη, που πρόθυµα τούφερε την ίδια στιγµή όσα του ζητούσε, και που του πρόσφερε µάλιστα περσότερα, µυρίζοντας από τότες ο άνθρωπος τα κέρδη που θάµπαιναν σιγά σιγά στην τσέπη του. [...] Αυτή είταν η αρχή του χαλασµού του Οφιοµάχου. Κι άµα εµπήκε µία φορά σε χρέη, εγλύστρησε έπειτα όλον τον κατήφορο» (Θεοτόκης χ.χ., 34-35) 7. Άνθρωπος αβοήθητος ακόµη και από τα παιδιά του, τους δυο του γιους, τον Γιωργή και τον Σπύρο νέοι χωρίς αξιοσύνη, άβουλοι, χωρίς διάθεση προσφοράς, ακαµάτηδες, χωρίς την αίσθηση του χρέους απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό, ηδονοθήρες, παραδέρνουν καθώς η δύναµη της αδυναµίας τούς τράβηξε µε το µέρος της. «Μα ωστόσο και τα παιδιά του είχαν µεγάλωσει. Δύο νέοι, ο Γιωργής και ο Σπύρος και δύο νέες, η Ευλαλία και η Λουίζα, που κανένας τους δεν εκέρδιζε και που όλοι τους εχρειάζονταν χρήµατα. Μάλιστα ο πρώτος, ο Γιωργής που είχε στείλει στα Παρίσια είχε σκορπίσει αδικαιολόγητα αµέτρητο χρήµα. Και τώρα δεν είχε ούτε αυτός έργο κανένα, καθώς ούτε κι ο δεύτερος ο Σπύρος, ένας νωθρός και βαρύκοπος νέος, που µεταβιάς είχε βγάλει το γυµνάσιο και που δεν είχε θελήσει ούτε κόσµο να ιδεί ούτε να σπουδάξει επιστήµη. Και οι δύο του οι κόρες (η Ευλαλία και η Λουίζα) είταν τώρα σ ηλικία γάµου, ήθελαν έξοδα κ εκείνες, και αύριο µεθαύριο, που θα τες γύρευε κάποιος, θάταν κι αυτές 5 Στο ίδιο. 6 Στο ίδιο. 7 Στο ίδιο.

4 αιτία από µεγάλη στενοχώρια, γιατί δε θα µπορούσε να τις προικίσει» (Θεοτόκης χ.χ., 35-36) 8. Ποιοι είναι οι υπαίτιοι της καταστροφής του; Μα φυσικά η πρόοδος των δυναστευοµένων. «Εκείνοι τον είχαν καταστρέψει, γιατί δεν επλέρωναν... Κ εθύµωσε άξαφνα µε κείνους: Τον είχαν στο λαιµό τους... έφταιγε η καλοσύνη του! Αυτοί τούτρωγαν όλα τα εισοδήµατα, ό,τι εγεννούσε η γης του, τα προγονικά του τα χτήµατα!... αυτοί είταν οι αληθινοί κληρονόµοι του πατέρα του... µόνο αυτοί!... Και οι άδικοι νόµοι τους επροστάτευαν!... Μα έπρεπε µε κάθε τρόπο να τους κυνηγήσει τους χωριάτες, κάποιος τουλάχιστο για παραδειγµατισµό... Με τα πρώτα χρήµατα που θάπιανε θα τους έδειχνε!... Κι ας είταν ακριβά, πολύ ακριβά τα δικαστήρια!...» (Θεοτόκης χ.χ., ) 9. Χωρίς αγωνιστική διάθεση, ξεπέφτοντας ολοένα και περισσότερο, χωρίς ποτέ να µετατρέπει τις προθέσεις του σε έργο, «µε τη νωθρή ζωή του, την πατροπαράδοτη αµέλειά του, εκείνην τη φυσική αδυναµία, που δεν τον άφινε νάναι εργατικός και δραστήριος, όπως τόσοι άλλοι, που τους ζήλευε, όπως οι καταραµένοι οι δανειστές του τώρα» (Θεοτόκης χ.χ., 111) 10, ανίκανος αυτός και οι περισσότεροι από τους οµοίους του, να συλλάβουν τις νέες αξιώσεις της ζωής, τις νέες οικονοµικές και κοινωνικές διαδικασίες καθώς και την πολιτισµική τους διάσταση, αποσυρµένοι στο παρελθόν, προσπαθούν να το κρατήσουν σε εγρήγορση. Όµως, «το γεγονός είναι άµεσο, βίαιο και πυκνό. Είναι µια µορφή της πραγµατικότητας, που δεν επιδέχεται αντίρρηση, που ασκεί καταθλιπτικό καταναγκασµό» (Παναγιωτόπουλος 1983, 193) 11, καθώς η αστική τάξη, µε τη ζωτικότητά της και το δικό της συλλογισµό για τη δίκαιη θέση που της ανήκει στην Ιστορία, αγωνίζεται για την αυτοδύναµη παρουσία της και την κοινωνική της κυριαρχία. Ο αστός, µέσω της ενεργητικής του βούλησης, αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο ικανός να αναδείξει τον «µέλλοντα άνθρωπο», τον άνθρωπο της προόδου που, µέσα στους σφοδρούς ρυθµούς της εποχής του, είναι αποφασισµένος για ευηµερία και ευδαιµονία, αυτενέργεια και ελευθερία. Και ελευθερία σηµαίνει, για τον αστό, δυνατότητα έκφρασης της ατοµικής ύπαρξης σε όλους του τοµείς της ζωής, ανάπτυξη των δηµιουργικών δυνάµεων του ατόµου, πραγµάτωση της θέλησής του, οικοδόµηση του δέοντος γενέσθαι στη θεωρία και στην πράξη µέσω του σώµατος και του πνεύµατος, του ψυχισµού και των συναισθηµάτων του. 8 Στο ίδιο. 9 Στο ίδιο. 10 Στο ίδιο. 11 Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος: Ο Σύγχρονος άνθρωπος. Οι Εκδόσεις των Φίλων 1983.

5 Ελευθερία εποµένως σκέψης και βούλησης, ελευθεροφροσύνη, σεβασµός της προσωπικότητας, διαφύλαξη της ατοµικότητας, δυνατότητα δηµιουργίας, διάπλωση της παιδείας και της επιστήµης, έκδηλος ορθολογισµός, απεριόριστη ανάπτυξη της δράσης. Απόφαση για ελευθερία, απόφαση για ευηµερία, απόφαση για παιδεία, απόφαση για δηµιουργία. Αναφερόµαστε στον άνθρωπο που απαιτεί την πλήρωση του συνόλου των υλικών, πνευµατικών και συναισθηµατικών του αναγκών, τη χαρά στην καθηµερινή, πρακτική ζωή του, την πραγµάτωση ενός «οικουµενικού οράµατος άνεσης και πρακτικής του υπολογισµού» (Αξελός 1996, 274) 12. Και, µάλιστα, αυτές οι αποφάσεις - απαιτήσεις αποτελούν άµεσες επιδιώξεις, πραγµατοποιήσιµες στο κοντινότερο µέλλον, ένα µέλλον που κανείς δεν τολµά να το θεωρήσει µακρινό. Γιατί είναι αναµφισβήτητο γεγονός ότι ο αστός θέλει να πλάσει τη µοίρα του άµεσα, συµµετέχοντας ενεργά και χωρίς καθυστέρηση στην κίνηση της Ιστορίας. Ζωντανό παράδειγµα, ο Αριστείδης Στεριώτης. Γιος του Δήµου Στεριώτη, «πούχε έρθει µε µισό τσαρούχι από την Ήπειρο κ επουλούσε ψητό κοκορέτσι µε το ταψί στους δρόµους, και που έπειτα είχε ανοίξει ένα µικρό µπακάλικο και το µεγάλωσε σιγά σιγά κ εδάνειζε χρήµατα στη φτωχολογιά µε την εβδοµάδα και µε υπέρογκο τόκο, για να γίνει γλήγορα πλούσιος... ο γιος εκείνου του Δήµου, ένας άσωτος, ένας ξιπασµένος, ένας ψωροπερήφανος γιατρός» (Θεοτόκης χ.χ., 47) 13 που ηθέλε να γίνει γαµπρός του Οφιοµάχου, ρίχτηκε στο βιοτικό στίβο µε επιµονή για να προκόψει, για να ικανοποιήσει τις επιθυµίες του, τις προσδοκίες του, τις φιλοδοξίες του. Τι και αν ήταν από χαµηλή καταγωγή; Ευκίνητος στο νου, ενεργώντας µε συνέπεια απέναντι στα αξιολογικά του κριτήρια και τους οραµατισµούς του, τις ικανότητές του και τα χαρίσµατά του, προετοιµάζει δαρικώς το δρόµο για τις µελλοντικές του πράξεις. Άλλωστε γι αυτόν, η ζωή είναι «ένας ακατάπαυστος πόλεµος!... Bellum omnium contra omnes! Αυτό το βλέπουµε παντού... σ όλην τη φύση στα ψυχωµένα και στ άψυχα... Παντού ανταγωνισµός... Ο δυνατότερος νικάει!...» (Θεοτόκης χ.χ., 131) 14. Γιγάντωση του ατοµισµού και των συµφερόντων, πίστη στον εαυτό του, στη δύναµη και στη µοίρα του για να ευδοκιµήσει κοινωνικά και να διαφεντεύσει και κείνος µε τη σειρά του τους άλλους. Εξάλλου το πρόσωπό του, «µε το σουβλερό ξανθό γενάκι που όλο εξεθώριαζε και δεν ήθελε να ασπρίσει, µε το ατάραχο και νεκρό βλέµµα, µε το πλατύ το στόµα και τα ρουθούνια που αδιάκοπα ανοιγοκλείουσαν», δεν µαρτυρούσε παρά «την άπειρη φιλοδοξία του ανθρώπου, που ήθελε κι αυτός ν αναδειχτεί και να τυραννήσει τους άλλους!...» (Θεοτοκής, 47) Κώστας Αξελός: Προς την πλανητική σκέψη. Βιβλιοπωλείον της Εστίας Θεοτόκης, στο ίδιο. 14 Στο ίδιο. 15 Στο ίδιο.

6 Με αυτεπίγνωση, η δύναµη, η στενά συνυφασµένη µε τη δίψα για γόητρο και δόξα, θα γίνει το είδωλό του: δύναµη επιστηµονική, δύναµη πολιτική, απόκτηση εξουσίας και διακρίσεων πίσω από τα ευγενή κίνητρα της προσφοράς στους συναθρώπους, απ όπου θ αποσπά ολοένα και περισσότερη δύναµη. «Ο Γιατρός Αριστείδης Στεριώτης εδιάβαζε συγκινηµένος στο ωραίο του γραφείο το υπόµνηµά του, που τόβλεπε τυπωµένο στο Δελτίο της γιατρικής Ακαδηµίας των Παρισίων. [...] Η Ακαδηµία είχε καταλάβει τέλος πάντων πόσο σπουδαία είταν εκείνη η µελέτη του... γι αυτό και την είχε τυπώσει ολόκληρη στο Δελτίο της, χωρίς να την περικόψει καθόλου... όπως αυτός ο ίδιος την είχε γράψει... σε γαλλική γλώσσα!... [...] Φυσικά, αυτή η επιστηµονική του δόξα θα τον εβοηθούσε περίφηµα και στους άλλους σκοπούς του... Ο κύριος υπουργός θα µπορούσε να υπερηφανευτεί, πως ο υποψήφιός του, ο γιατρός Αριστείδης Στεριώτης, δεν είταν ο πρώτος τυχόντας... θα ηµπορούσε να το βροντοφωνήσει στους χωριάτες ψηφοφόρους, µεθαύριο ως και στη βουλή!... Εκεί θα έµπαινε πλια σαν ξακουσµένος άνθρωπος... θα είχε βαρύτητα η γνώµη του... δεν θα µπορούσε να αρνηθεί κανένας πως ο ίδιος είταν µια από τες προσωπικότητες του τόπου... και το καλύτερο απ όλα: δεν είχε ανάγκη κανέναν, γιατί είταν κι αυτός πλούσιος... Κι όχι πλούσιος σαν τους άλλους, τους νωθρούς κι ανόητους ανθρώπους! Αυτός εδούλευε είταν χρήσιµος στην κοινωνία µε την επιστήµη του, µε την αγαθεργία του... δεν έχασε τον καιρό του... ο µακαρίτης ο πατέρας του δεν είχε εργασθεί του κάκου τόσα χρόνια για να του αφίκει µιαν περιουσία! Με πόσους κόπους, µε πόση στέρηση, µε πόσα φαρµάκια είχε συνάξει εκείνος λίγα λίγα τα λεφτά του!...» (Θεοτόκης χ.χ., ) 16. Συνειδητά, στηρίζει και επαυξάνει την ακατάβλητη θέληση του πατέρα του για πρόοδο, καλλιεργώντας την εξάρτηση του παρόντος του προς το παρελθόν. Οι επιτυχίες του µεγαλώνουν την αισιοδοξία του και «τα φιλόδοξα πάθη του» (Θεοτόκης χ.χ., 266) και η ευδαιµονία γίνεται ο σκοπός της ζωής, καθώς τα µέσα δεν του λείπουν για την πραγµάτωσή της. Και όχι µόνο αυτό. Αν µία ευτυχία δεν ευοδωθεί, θα δηµιουργήσει µία άλλη, όπως διατείνεται (Θεοτόκης χ.χ., 240) 17, µε προγραµµατισµένη δράση. Και όλα αυτά σφιχτά δεµένα µε το αίτηµα της άµεσης πραγµάτωσης, καθώς «η ατελείωτη εναλλαγή των θυσιών χωρίς αντίκρυσµα, η περιφρόνηση των απαιτήσεων του παρόντος και η βαθµιαία αποκρυστάλλωση µιας φιλοσοφίας παραιτήσεως και εγκαρτερήσεως µε την αόριστη υπόσχεση µιας µελλοντικής ανταµοιβής που δεν ήταν ποτέ ληξιπρόθεσµη, έχουν εξαντλήσει όλα τα αποθέµατα της υποµονής, και το χώρο της καλοπροαίρετης πίστης ή της απλοϊκής ευπιστίας» (Χουρµούζιος 1976, 145) Στο ίδιο. 17 Στο ίδιο. 18 Αιµίλιος Χουρµούζιος: Η Δοκιµασία του πνεύµατος. Οι Εκδόσεις των φίλων 1976.

7 Μιλάµε βεβαίως για τη δηµιουργία ενός νέου τύπου ανθρώπου και µίας διαφορετικής νοηµατοδότησης και εµβίωσης του χρόνου όπου «ισχύει η αρχή του αιτίου-αποτελέσµατος, της προόδου, της συνεχής καλυτέρευσης των όρων της πνευµατικής και υλικής ζωής, µε την ενεργό προσπάθεια του ανθρώπου και µάλιστα µε την αποκλειστική προσπάθεια του ανθρώπου» (Μαλεβίτσης 1978, 79) 19. Ξεπροβάλλει κατ αυτό τον τρόπο µία κρίση της µορφής και του περιεχοµένου της ζωής, του είναι και του πράττειν της κοινωνίας. Νέες µορφές του σκέπτεσθαι, του ενεργείν και του υπάρχειν, µέσα από ένα βαθύτατο κλονισµό, επιφέρουν τη φθορά και τη διάλυση των παλιών αξιών, τον θάνατο του παλιού κόσµου. Αλλά είναι και κάτι άλλο ακόµη: αυτός ο θάνατος αντιστοιχεί µε τη γέννηση του νέου. Τι είναι, όµως, η κρίση; Ας την ορίσουµε ως το µεγάλωµα της αταξίας µέσα σε ένα σύστηµα που οι οργανωτικές του δοµές βασίζονται στην αυστηρότητα της µηχανικής εφαρµογής των κανόνων του ή στην ήρεµη συνύπαρξη αντίθετων τάσεων. Κατ αυτό τον τρόπο διατηρείται η τάξη, η οποία στην ουσία επιφέρει την επανάληψη της τάξης. Με αυτή την έννοια, µιλάµε για κρίση όταν σε µια φάση της πορείας ή της φαινοµενικά οµαλής εξέλιξης του συστήµατος, παρεµβάλλονται «αλληλοσυγκρουόµενες δυνάµεις» που καταργούν την τάξη, µέσα στο σύστηµα. Η απουσία τάξης και η διόγκωση της αταξίας στο εσωτερικό ενός συστήµατος, δηλαδή η αύξηση των ανταγωνιστικών του δυνάµεων, τροφοδοτεί, σύµφωνα µε τον Εντγκάρ Μορέν, αφ ενός τις ανελαστικότητες και, αφ ετέρου, την απελευθέρωση δυνατοτήτων που µέχρι τότε βρίσκονταν σε αναστολή. «Με µια πρώτη µατιά, η κρίση εκδηλώνεται όχι µόνο ως µια ρωγµή σε µια συνολικότητα, ως µια διατάραξη σ ένα σύστηµα που µέχρι τότε ήταν φαινοµενικά σταθερό αλλά επίσης και ως αύξηση των τυχαίων γεγονότων και των αβεβαιοτήτων. Εκδηλώνεται µε τη µεταβολή των συµπληρωµατικοτήτων σε ανταγωνισµούς, τη γρήγορη ανάπτυξη των παρεκκλίσεων σε τάσεις, την επιτάχυνση της αποδοµητικοποιητικής/αποσυνθετικής διαδικασίας (θετικές αναδράσεις), τη ρήξη των κανονισµών, την έκρηξη εποµένως των ανεξέλεγκτων διαδικασιών, που τείνουν να αυτοµεγεθυνθούν από µόνες τους ή να συγκρουστούν βίαια µε άλλες ανταγωνιστικές διαδικασίες που είναι και αυτές ανεξέλεγκτες» (Morin 1987, 315) 20. Αυτό δεν σηµαίνει, βεβαίως, ότι η κρίση είναι ανασταλτικός παράγοντας για την εξέλιξη, αλλά αντιθέτως σηµατοδοτεί τη φανέρωση του νέου. Μέσα από την κατάρρευση της τάξης αναδύονται στοιχεία για την αναδηµιουργία και την ανανέωση οποιουδήποτε συστήµατος. Κατέχοντας τη δύναµη της αντικειµενικής κρίσης, ο Θεοτόκης, στο µυθιστόρηµά του, µας ωθεί να αντιληφθούµε µε τον εναργέστερο τρόπο, τη συγκεκριµένη κρίση που η από µέσα βίωσή της αποτελεί αναπόφευκτο δεδοµένο για εκείνον. Ας µην ξεχνάµε ότι υπήρξε 19 Χρίστος Μαλεβίτσης: Το ανθισµένο δένδρο. Δωδώνη Edgar Morin: Αφήνοντας τον Εικοστό Αιώνα. Εκδόσεις Ροές 1987.

8 γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, τα µέλη της οποίας διακρίθηκαν στα γράµµατα, την πολιτική και τη διπλωµατία ήδη από τον 14 ο αιώνα και ότι κατεστραµµένος οικονοµικά αυτός και η σύζυγός του (η βαρώνη Ερνεστίνη φον Μάλοβιτς) µετά την πτώση της Αυστροουγγρικής µοναρχίας το 1917, πέθανε φτωχός. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν πολύ δύσκολα λόγω των οικονοµικών του δυσχερειών και της άσχηµης υγείας του βεβαίως και µάλιστα για να αντιµετωπίσει τα έξοδά του, προπωλούσε τα έργα του στους εκδοτικούς οίκους Βασιλείου και Ελευθερουδάκη. Συνεπώς, ο 20 ος αιώνας όρθωσε στον τόπο µας, µεταξύ όλων των άλλων, έντονες αντιπαλότητες, στήνοντας αντιµέτωπους δύο κόσµους: τον κόσµο του Αλέξανδρου Οφιοµάχου, τον συνεπαρµένο από τους τόσους νόµους, νόµους µακραίωνης παράδοσης που θέσπιζαν, έτρεφαν και συντηρούσαν τη συνειδητή του συµµετοχή στη ραθυµία και τη νωθρότητα, την απόλαυση και την ηδυπάθεια και τον κόσµο του Αριστείδη Στεριώτη, τον απελευθερωµένο από τις οικονοµικές, κοινωνικές και πνευµατικές δουλείες του παρελθόντος, τον ρηγµένο στην ενσάρκωση του «νέου πολιτιστικού κύκλου ιδεών». Και ανάµεσα στον άρχοντα Οφιοµάχο και τον αστό Αριστείδη Στεριώτη, κείτονται τα θύµατα. Ας µην ξεχνάµε ότι οποιαδήποτε κρίση έχει και µια διάθεση ανθρωποφαγική, καθώς οδηγεί στην πραγµάτωση θυσιών και στη δηµιουργία θυµάτων. Κάποιοι καλούνται να θυσιάσουν τον εαυτό τους κι ό,τι πιο βαθύ και ριζωµένο υπάρχει µέσα τους στο βόλεµα των άλλων. Η Ευλαλία θα αναγκαστεί να παντρευτεί µε το γιατρό και υποψήφιο βουλευτή Αριστείδη Στεριώτη για να σώσει την οικογένειά της από τον ξεπεσµό, θυσιάζοντας έτσι τον έρωτά της µε τον διανοούµενο Άλκη Σωζόµενο. «Η ίδια δεν είταν παρά το πρώτο, το αθώο θύµα... και µαζί της ο Άλκης, η πρώτη της αγάπη, η αµάραντη, η αληθινή της η αγάπη!...» (Θεοτόκης χ.χ., 266) 21. Εκείνος, ο άνθρωπος «µε την αγνή καρδιά και το ψηλοπέταχτο όνειρό του» (Θεοτόκης χ.χ., 266) 22, µέσα σε ένα µοιρολατρισµό που εκµηδενίζει κάθε του θέληση, θα αποδεχθεί την επιλογή της. «Μία ψυχική αδυναµία», µια «απαισιόδοξη αδράνεια» τον έκανε άχρηστο για κάθε ενέργεια... Πριν από κάθε πράξη, επρόβαλλαν πάντα οµπρός του οι δυσκολίες της και είταν τώρα αδύνατος να τες αντιµετωπίσει, γιατί ήξερε πως είταν αδύνατος να τες νικήσει...» (Θεοτόκης χ.χ., 267) 23. Η ανασχετική δύναµη της αδράνειας, η πειθήνια προσαρµοστικότητά τους στις επιθυµίες των άλλων θα καθηλώσει και τους δύο και θα επιφέρει την ψυχική τους ερήµωση. Έχοντας απολέσει την αντοχή που δικαιώνει τελικά το νόηµα της ύπαρξης και δηµιουργεί αξίες, τον «ενθουσιασµό της πράξης» που προϋποθέτει ωριµότητα και θερµό πάθος, θα απολέσουν τον εαυτό τους και µαζί την αξία της ύπαρξής τους. Και οι δύο θα 21 Θεοτόκης, στο ίδιο. 22 Στο ίδιο. 23 Στο ίδιο.

9 ακολουθήσουν, µε την απιστία τους στο µεγάλο αγαθό του έρωτα και τις ιδεατές σταθερές του, την πολύ ανθρώπινη µα και πολύ απάνθρωπη ανάγκη να διαµορφώσουν τη συµπεριφορά τους σύµφωνα µε τις απαιτήσεις των άλλων. Πρόκειται για ηρωισµό, εκείνη «την υποταγή σε ασάλευτους κανόνες, σε νόµους» που δεν δέχονται «καµίαν εξαίρεση» (Θεοτόκης χ.χ., 268) 24 ή για παραίτηση; Μήπως και οι δύο έχασαν το κάλεσµα για δράση, απέφυγαν λόγω της δειλίας τους να αντιµετωπίσουν και να υποστούν µε συνέπεια προς τη δική τους φύση, τα όσα αντίξοα και παράλογα της ζωής είχαν µπροστά τους; Μήπως, επειδή δεν πάλεψαν για να οδηγήσουν εκούσια και συνειδητά τη ζωή και τον εαυτό τους στην πραγµάτωσή του οδηγούνται τελικά στη συντριβή; Αυτό είναι και το δίληµµα που θέτει ο Θεοτόκης στο έργο του: Συνειδητή τοποθέτηση και µαχητική αντίδραση σε οποιαδήποτε απόπειρα υποδούλωσης του υποκειµένου ή δουλικός εθισµός στα δεσµά που µας τυραννούν, ακινησία και υποταγή, εν ολίγοις σιγή και προσαρµογή, στο καταθλιπτικό φορτίο της οποιασδήποτε σκλαβιάς; 24 Στο ίδιο.

ΕΤΟΣ 16ο ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 88 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2006

ΕΤΟΣ 16ο ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 88 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2006 ΕΤΟΣ 16ο ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 88 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2006 ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ ΟΜΟΡΦΑ ΕΡΗΜΩΝΟΥΝ Ένας επισκέπτης του χωριού μας, ήρθε στο χωριό αφού πέρασαν δύο χρόνια. Όταν μας βρήκε και αρχίσαμε την κουβέντα, μας είπε

Διαβάστε περισσότερα

Του νεκρού αδελφού. δημοτικό τραγούδι (βλ. σ. 18 σχολικού βιβλίου) που ανήκει στην κατηγορία των παραλογών (βλ. σ. 20 σχολικού βιβλίου)

Του νεκρού αδελφού. δημοτικό τραγούδι (βλ. σ. 18 σχολικού βιβλίου) που ανήκει στην κατηγορία των παραλογών (βλ. σ. 20 σχολικού βιβλίου) Του νεκρού αδελφού δημοτικό τραγούδι (βλ. σ. 18 σχολικού βιβλίου) που ανήκει στην κατηγορία των παραλογών (βλ. σ. 20 σχολικού βιβλίου) Κωνσταντίνος Παρθένης, Του νεκρού αδελφού Το τραγούδι του Νεκρού αδελφού,

Διαβάστε περισσότερα

http://hallofpeople.com/gr/ ΤΖΟΤΖΕΦ ΚΙΠΛΙΝΓΚ

http://hallofpeople.com/gr/ ΤΖΟΤΖΕΦ ΚΙΠΛΙΝΓΚ http://hallofpeople.com/gr/ ΤΖΟΤΖΕΦ ΚΙΠΛΙΝΓΚ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ..ΠΑΡΑΠΑΝΩ Μετά από ένα γάμο δημιουργείται, συνήθως, μια αντίδραση, πότε έντονη και πότε αδύναμη αλλά πάντως δημιουργείται αργά ή γρήγορα και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΤΥΠΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Διήγημα με τίτλο: «Πορτραίτα τριών γυναικών, μιας γαρδένιας κι ενός ερωτευμένου σκύλου»

ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΤΥΠΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Διήγημα με τίτλο: «Πορτραίτα τριών γυναικών, μιας γαρδένιας κι ενός ερωτευμένου σκύλου» 1 O ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΤΥΠΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Διήγημα με τίτλο: «Πορτραίτα τριών γυναικών, μιας γαρδένιας κι ενός ερωτευμένου σκύλου» Φτου και βγήκα Πορτραίτο 1 Συνηθίζει να

Διαβάστε περισσότερα

Γεράσιμος Μηνάς. Γυναίκα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2006-2007

Γεράσιμος Μηνάς. Γυναίκα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2006-2007 1 2 Γυναίκα 3 4 5 Γεράσιμος Μηνάς Γυναίκα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2006-2007 6 7 Κ άθομαι και σου γράφω, ξανά, τώρα που η γη, εξακολουθεί το ελλειπτικό της ταξίδι, στον γαλαξία. Γύρω απ το πυρακτωμένο, διαρκώς,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΤΩΝΟΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΕΒΔΟΜΟ ΒΙΒΛΙΟ. ( «Ο Μύθος του Σπηλαίου» )

ΠΛΑΤΩΝΟΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΕΒΔΟΜΟ ΒΙΒΛΙΟ. ( «Ο Μύθος του Σπηλαίου» ) ΠΛΑΤΩΝΟΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΕΒΔΟΜΟ ΒΙΒΛΙΟ ( «Ο Μύθος του Σπηλαίου» ) Μετά από αυτά όμως, είπα, φαντάσου την ανθρώπινη φύση ως προς την παιδεία και την απαιδευσία, σαν μια εικόνα που παριστάνει μια τέτοια κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα

Κι εγώ τι θα κάνω μόνη μου τις Κυριακές; Έχεις εμένα, αγάπη μου. Εσύ κάθε μέρα είσαι στο μαγαζί και τις Κυριακές πηγαίνεις

Κι εγώ τι θα κάνω μόνη μου τις Κυριακές; Έχεις εμένα, αγάπη μου. Εσύ κάθε μέρα είσαι στο μαγαζί και τις Κυριακές πηγαίνεις ΑΔΕΙΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ 1 Η ΖΩΗ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ. Όταν έχει κέφια, σερβίρει τα καλύτερα πιάτα και οι λίγοι τυχεροί τα απολαμβάνουν ως το τελευταίο ψίχουλο χωρίς ανάσα. Όταν βαριέται όμως και ανακατεύει ό,τι αλλοπρόσαλλο

Διαβάστε περισσότερα

ταν αρκετά αργά το πρωί όταν το σκοτάδι άρχισε να διαλύεται. Η Ζόγια Νικολάγεβνα Πέτροβα, χοντρή και σκοτεινή, περπατούσε γεμάτη αποφασιστικότητα στο

ταν αρκετά αργά το πρωί όταν το σκοτάδι άρχισε να διαλύεται. Η Ζόγια Νικολάγεβνα Πέτροβα, χοντρή και σκοτεινή, περπατούσε γεμάτη αποφασιστικότητα στο Στο Πάρκο Πετρόφσκι ταν αρκετά αργά το πρωί όταν το σκοτάδι άρχισε να διαλύεται. Η Ζόγια Νικολάγεβνα Πέτροβα, χοντρή και σκοτεινή, περπατούσε γεμάτη αποφασιστικότητα στο Πάρκο Πετρόφσκι, τυλιγμένη με στρώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΈΚΑ ΕΓΓΌΝΙΑ έχει η νόνα Χελώνα και τους λέει κάθε

ΔΈΚΑ ΕΓΓΌΝΙΑ έχει η νόνα Χελώνα και τους λέει κάθε 1 ΔΈΚΑ ΕΓΓΌΝΙΑ έχει η νόνα Χελώνα και τους λέει κάθε βράδυ ένα σωρό ιστορίες, κάθε μέρα τους μιλάει για του κόσμου τα παράξενα. Ποτέ, ωστόσο, δεν τους είχε πει ότι υπάρχει κάτι τόσο θαυμαστό σαν το στολίδι

Διαβάστε περισσότερα

κοντά του, κι εκείνη με πόδια που έτρεμαν από το τρακ και την καρδιά της να φτερουγίζει μες στο στήθος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα.

κοντά του, κι εκείνη με πόδια που έτρεμαν από το τρακ και την καρδιά της να φτερουγίζει μες στο στήθος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα. Απόσπασμα από το βιβλίο «Η πεταλούδα της Νύχτας» της Ειρήνης Φραγκάκη που ευγενικά παραχώρησε η συγγραφέας αλλά και ο εκδοτικός οίκος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για τους αναγνώστες του δικτυακού τόπου τοβιβλίο.net

Διαβάστε περισσότερα

Στις κόρες µου Χριστίνα και Θάλεια

Στις κόρες µου Χριστίνα και Θάλεια Στις κόρες µου Χριστίνα και Θάλεια Σ το πα και σ το ξαναλέω, στο γιαλό µην κατεβείς, στο γιαλό κάνει φουρτούνα και σε πάρει και χαθείς. ηµώδες Πρόλογος Μ Ε ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ προς το νοτιά, στάθηκε πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Τρέχω στο μπάνιο και βγάζω όλη τη μακαρονάδα.

Τρέχω στο μπάνιο και βγάζω όλη τη μακαρονάδα. 6 ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΤΡΈΦΩ ΑΠΌ ΤΟ ΣΧΟΛΕΊΟ, έχω τα χάλια μου. Με το που μπαίνω στο σπίτι, ακούω ήχο από κατσαρολικά. Η μαμά είναι ακόμα στη δουλειά. Τότε ποιος; Η εικόνα του μπαμπά μπροστά από την κουζίνα είναι αρκετή

Διαβάστε περισσότερα

Το Κάλεσμα του Αγγελιοφόρου

Το Κάλεσμα του Αγγελιοφόρου Το Κάλεσμα του Αγγελιοφόρου Όπως αποκαλύφτηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 3 Σεπτεμβρίου, 2014 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Ο Θεός έχει στείλει έναν Αγγελιοφόρο στον κόσμο, που είναι σταλμένος από την

Διαβάστε περισσότερα

Παραμυθιά Τάξη Α Μάστορα Έλλη

Παραμυθιά Τάξη Α Μάστορα Έλλη Φθινόπωρο Παραμυθιά Τάξη Α Μάστορα Έλλη Δημοτικό Σχολείο Παραμυθιάς ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Μ Ε Λ Ι Ν Α ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Φθινόπωρο Σεπτέμβρης Οκτώβρης - Νοέμβρης Φθινόπωρο Ο ζωγράφος με το κίτρινο Το Φθινόπωρο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ...11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ...13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΎΤΕΡΟ...31 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ...48 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ...68 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ...89 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ο γύρος του κόσμου. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Α Γυμνασίου Ο γύρος του κόσμου το 1872! Γεωγραφία

Ο γύρος του κόσμου. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Α Γυμνασίου Ο γύρος του κόσμου το 1872! Γεωγραφία Ο γύρος του κόσμου Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Α Γυμνασίου Ο γύρος του κόσμου το 1872! Γεωγραφία Σύμφωνα με το γνωστό μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες, ο Φιλέας Φογκ βάζει το

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΣΙΛΕΡ. ποιήματα

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΣΙΛΕΡ. ποιήματα http://hallofpeople.com/gr/ ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΣΙΛΕΡ ποιήματα Το δαχτυλίδι του Πολυκράτη Στο ξώστεγο στεκόταν του σπιτιού του και τη Σάμο, που τύραννός της ήταν, την κοίταε με καμάρι και χαρά. «Όλα όσα βλέπεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ Αντωνίου Αναγνώστου ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΑΘΗΝΑ 2015 2 Αντωνίου Αναγνώστου ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ 3 @ Αντώνιος Αναγνώστου email: antonios.anagnostou@mycosmos.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 ΜΑΘΗΜΑ : ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 ΜΑΘΗΜΑ : ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2004 2005 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 ΜΑΘΗΜΑ : ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ηµεροµηνία: 13 / 06 / 05 Τάξη: Β Ενιαίου Λυκείου Ώρα: 7.45π.µ. Σελίδες: 5 ιάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

Νησί που κανείς σεισμός δε θα σε καταπιεί μακρύ σαν πέτρινη μαγνητική βελόνη να δείχνεις το βοριά και το νότο της πορείας μας της ιστορίας του χρόνου

Νησί που κανείς σεισμός δε θα σε καταπιεί μακρύ σαν πέτρινη μαγνητική βελόνη να δείχνεις το βοριά και το νότο της πορείας μας της ιστορίας του χρόνου Ποιήματα του Τίτου Πατρίκιου (από τη συλλογή "Μαθητεία 1952-1962", Πρίσμα, 1978) Από την ενότητα "Χρόνια της πέτρας": Βορεινή πύλη, Προσχέδια για τη Μακρόνησο, Γράμματα μετάνοιας, 'Ισως ένα ποτάμι, Φάση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. αβάλα στ άλογά τους, οι ιππότες πέρασαν

Κεφάλαιο 2. αβάλα στ άλογά τους, οι ιππότες πέρασαν Κεφάλαιο 2 αβάλα στ άλογά τους, οι ιππότες πέρασαν K την πύλη της μονής και κατευθύνθηκαν προς τη συστάδα των πανύψηλων δέντρων που έριχναν βαθύ τον ίσκιο τους στον προαύλιο χώρο. Είκοσι μέτρησα συνολικά,

Διαβάστε περισσότερα

και άσε τον Κύριο να βρει ποιοί είναι σι δικοί του. Και τώρα, σ' αυτό το παλτό κάστρο του δάσους, οι κόρες του, που μόλις γίνανε γυναίκες,

και άσε τον Κύριο να βρει ποιοί είναι σι δικοί του. Και τώρα, σ' αυτό το παλτό κάστρο του δάσους, οι κόρες του, που μόλις γίνανε γυναίκες, " Στην ηρωική εποχή, που την Ισπανία κυβερνούσαν ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα, και αυτούς κυβερνούσε ο Τορκουεμάδα με τον λεπτοφυή του εγκέφαλο, σαν Μεγάλος Ιεροεξεταστής της Ισπανίας, σ ένα μεγάλο κάστρο

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος του διηγήµατος: Το γουρούνι µε τα ξύλινα ποδάρια

Τίτλος του διηγήµατος: Το γουρούνι µε τα ξύλινα ποδάρια Τίτλος του διηγήµατος: Το γουρούνι µε τα ξύλινα ποδάρια Τις ίδιες κουβέντες άκουγε συχνά η θάλασσα των «Τσιφλικιών» που συντηρούσε τα όνειρά µας στην αρµύρα της, αλλά και κρυφόβραζε στα σπλάχνα της τη

Διαβάστε περισσότερα

Περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής Ο Ιησούς περπατά στους δρόμους μας, έρχεται στα σπίτια μας για να μας προσφέρει την πίστη

Περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής Ο Ιησούς περπατά στους δρόμους μας, έρχεται στα σπίτια μας για να μας προσφέρει την πίστη Αποφάσισα να προκηρύξω ένα έτος της Πίστεως το οποίο θα αρχίσει στις 11 Οκτωβρίου 2012, πεντηκοστή επέτειο από την έναρξη της Β Συνόδου του Βατικανού και θα λήξει με την Πανήγυρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού,

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιστορία του Αγγελιοφόρου Όπως αποκαλύφθηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 23 Μάιου 2011 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ

Η Ιστορία του Αγγελιοφόρου Όπως αποκαλύφθηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 23 Μάιου 2011 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Η Ιστορία του Αγγελιοφόρου Όπως αποκαλύφθηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 23 Μάιου 2011 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Σήμερα θα πούμε την ιστορία του Αγγελιοφόρου. Είναι μια ιστορία που ενέχει πολλή δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΚΑΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΚΑΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ 1 ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΚΑΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ (Μονόπρακτο σκετς) ΠΡΟΣΩΠΑ κ. Νικολέτα Σόφη (κόρη της) Βεατρίκη (παραδουλεύτρα) Αφηγητής Φωνή (Το σκηνικό παρουσιάζει το εσωτερικό μιας τραπεζαρίας σε σπίτι μάλλον ευκατάστατο)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ MARTIN SCHULZ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ MARTIN SCHULZ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΜΙΛΙΑ MARTIN SCHULZ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ «ΕΛΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το σύμπαν μέσα στο οποίο αναδύεστε

Το σύμπαν μέσα στο οποίο αναδύεστε ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΩΤΗ Το σύμπαν μέσα στο οποίο αναδύεστε Στέλνουμε χαιρετισμούς. Χαιρόμαστε πολύ που έχουμε αυτήν την ευκαιρία να μιλήσουμε με σας ξανά και να παράσχουμε τις πληροφορίες που είμαστε έτοιμοι να

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτηση 1. Ποια είναι η μόνη παρηγοριά σου, στη ζωή και στο θάνατο;

Ερώτηση 1. Ποια είναι η μόνη παρηγοριά σου, στη ζωή και στο θάνατο; Η ΚΑΤΗΧΗΣΗ ΤΗΣ ΧΑΪΔΕΛΒΕΡΓΗΣ 1η Κυριακή Ερώτηση 1. Ποια είναι η μόνη παρηγοριά σου, στη ζωή και στο θάνατο; Απάντηση: Ότι ανήκω σώμα και ψυχή, στη ζωή και στο θάνατο όχι στον εαυτό μου αλλά στον πιστό μου

Διαβάστε περισσότερα

Μια νέα φωτεινή σελίδα της ιστορίας μας

Μια νέα φωτεινή σελίδα της ιστορίας μας 1 Μια νέα φωτεινή σελίδα της ιστορίας μας Ο Γράμμος και το Βίτσι, η Πίνδος και η Κορυτσά θα μείνουν οι αιώνιοι μάρτυρες μιας υπέροχης θυσίας. Στις άγριες και απόκρημνες κορφές της Πίνδου και του Γράμμου

Διαβάστε περισσότερα

www.periexomena.gr Η Μεταβλητικότητα ι του λόγουό στη διήγηση σε αντιπαράθεση µε τον στοχασµό και τον σκεπτικισµό Γράφει η κ.

www.periexomena.gr Η Μεταβλητικότητα ι του λόγουό στη διήγηση σε αντιπαράθεση µε τον στοχασµό και τον σκεπτικισµό Γράφει η κ. Η Μεταβλητικότητα ι του λόγουό στη διήγηση σε αντιπαράθεση µε τον στοχασµό και τον σκεπτικισµό Γράφει η κ. Ευαγγελία Μισραχή Αφιλοκερδής προσφορά Η ιστορία των Λογοτεχνικών ιδεών απαιτεί παρατήρηση προς

Διαβάστε περισσότερα

Μικρός Ευεργετινός. Μεταφρασμένος στη Δημοτική

Μικρός Ευεργετινός. Μεταφρασμένος στη Δημοτική Μικρός Ευεργετινός Μεταφρασμένος στη Δημοτική ΚΟΖΑΝΗ Μάρτιος 2006 2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Κανείς ποτέ δεν πρέπει ν απελπίζεται... 5 Του αββά Μάρκου...5 Του αββά Ησαΐα...5 Του αγίου Εφραίμ... 6 Από το βίο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΛΤΙΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2007

ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΛΤΙΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2007 ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΛΤΙΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2007 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Κατά τη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου 2007, το ιοικητικό Συµβούλιο της αποφάσισε να αυξήσει το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηµατοδότησης

Διαβάστε περισσότερα

* Από την αγγλική λέξη «boss», αφεντικό. ** «Core houses» στο πρωτότυπο, μικρά ισόγεια σπίτια ανθεκτικής κατασκευής με πρόβλεψη επέκτασης. (Σ.τ.Ε.

* Από την αγγλική λέξη «boss», αφεντικό. ** «Core houses» στο πρωτότυπο, μικρά ισόγεια σπίτια ανθεκτικής κατασκευής με πρόβλεψη επέκτασης. (Σ.τ.Ε. ΖΟΥΛΟΥ 13 1 «ΦΟΒΑΣΑΙ, ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ;... Για λέγε, φοβάσαι;» Ο Άλι δεν απαντούσε πολλά φίδια στο στόμα. «Βλέπεις τι συμβαίνει, μικρέ Ζουλού; Βλέπεις;» Όχι, δεν έβλεπε τίποτα. Τον είχαν αρπάξει από τα μαλλιά

Διαβάστε περισσότερα

Ένα βιβλίο βασισμένο στο μυθιστόρημα της Λενέτας Στράνη «Το ξενοπούλι και ο Συνορίτης ποταμός»

Ένα βιβλίο βασισμένο στο μυθιστόρημα της Λενέτας Στράνη «Το ξενοπούλι και ο Συνορίτης ποταμός» ~ Ένα βιβλίο βασισμένο στο μυθιστόρημα της Λενέτας Στράνη «Το ξενοπούλι και ο Συνορίτης ποταμός» Οι ήρωες του βιβλίου ~ καρακάξα ο Κραξ Κώστας Τέρεχ φανέτο η κυρία Μελ-μελ Λενέτα Στράνη συγγραφέας καρακάξα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ 28 ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ 28 ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 1 ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ 28 ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 Τα βαριά σύννεφα του πολέµου έχουν από καρό τυλίξει την Ευρώπη. Πολλοί ευρωπαϊκοί λαοί, µε πλούσια ιστορία και πολιτισµό, στενάζουν κάτω από τη βάρβαρη µπότα του φασιστικού

Διαβάστε περισσότερα

Σεπτέμβριος 2011: Εφημερίδα μηνός Αυγούστου, έκδ. 34 η

Σεπτέμβριος 2011: Εφημερίδα μηνός Αυγούστου, έκδ. 34 η Σεπτέμβριος 2011: Εφημερίδα μηνός Αυγούστου, έκδ. 34 η Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ Την πάσα ελπίδα μου, και όλες μου τις ελπίδες, εις σε ανατίθημι. Μήτηρ του Θεού φύλαξον με υπό την σκέπη σου: Ο Αύγουστος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ήταν δέκα ακριβώς το πρωί, Σεπτέμβρης μήνας

Ήταν δέκα ακριβώς το πρωί, Σεπτέμβρης μήνας 1 Ήταν δέκα ακριβώς το πρωί, Σεπτέμβρης μήνας του 1994. Στη μικρή πέτρινη πλατεία του χωριού Αετοφωλιά ή και Φωλίτσα για κάποιους, επισήμως Αγία Μαρίνα, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μετά την Κόνιτσα,

Διαβάστε περισσότερα

Για το βιβλίο του Αντώνη Κακαρά ΟΞΩ ΑΠ Τ ΑΜΠΕΛΙΑ ΡΕΕΕ. της Νάντιας Βαλαβάνη. Ομιλία στην παρουσίασή του στη Στοά του Βιβλίου, την 20.05.

Για το βιβλίο του Αντώνη Κακαρά ΟΞΩ ΑΠ Τ ΑΜΠΕΛΙΑ ΡΕΕΕ. της Νάντιας Βαλαβάνη. Ομιλία στην παρουσίασή του στη Στοά του Βιβλίου, την 20.05. Για το βιβλίο του Αντώνη Κακαρά ΟΞΩ ΑΠ Τ ΑΜΠΕΛΙΑ ΡΕΕΕ της Νάντιας Βαλαβάνη Ομιλία στην παρουσίασή του στη Στοά του Βιβλίου, την 20.05.2008 Αγαπητές φίλες και φίλοι, «Όπως όλες οι αυτοβιογραφίες, είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Θέμα: Θέσεις της ΚΕΕΕ για την ελληνική οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Θεµατικές ενότητες: παρεµβάσεις και ενδεικτικές υποθέσεις. 1. Οικονοµική πολιτική. Παρεµβάσεις οικονοµικού χαρακτήρα

Θεµατικές ενότητες: παρεµβάσεις και ενδεικτικές υποθέσεις. 1. Οικονοµική πολιτική. Παρεµβάσεις οικονοµικού χαρακτήρα Στατιστικά στοιχεία Κατά τη διάρκεια του 2011 ο Συνήγορος δέχθηκε 10.706 νέες αναφορές. Μεταξύ αυτών, εκατοντάδες αναφορές προέρχονται από οµάδες πολιτών - είναι δηλαδή «συλλογικές αναφορές». Η γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγµή στο πιο κρίσιµο σταυροδρόµι µετά τη µεταπολίτευση.

Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγµή στο πιο κρίσιµο σταυροδρόµι µετά τη µεταπολίτευση. Η οµιλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα Συντρόφισσες και σύντροφοι, Επιτρέψτε µου να ξεκινήσω από µια θεµελιακή, κατά τη γνώµη µου, διαπίστωση: Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγµή στο πιο κρίσιµο

Διαβάστε περισσότερα

κρικοθυρεοειδής σύνδεσμος

κρικοθυρεοειδής σύνδεσμος κρικοθυρεοειδής σύνδεσμος ΕΙΜΑΙ ΝΕΚΡΟΣ, αλλά δεν είναι τόσο χάλια. Έμαθα να ζω μ αυτό. Λυπάμαι που δεν μπορώ να σας συστηθώ όπως πρέπει, αλλά δεν έχω όνομα πια. Νομίζω ότι σχεδόν κανείς από μας δεν έχει.

Διαβάστε περισσότερα

Το Ταξίδι Απελευθέρωσης

Το Ταξίδι Απελευθέρωσης Το Ταξίδι Απελευθέρωσης Όπως αποκαλύφθηκε στον Αγγελιοφόρο του Θεού, Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 2 Μαρτίου 2011, στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Η πνευματικότητα είναι βασικά μια αναζήτηση ελευθερίας ελευθερία

Διαβάστε περισσότερα

Βουλευτικές Εκλογές 2011

Βουλευτικές Εκλογές 2011 Πολίτης ή πελάτης; Είναι αλήθεια, ότι το πολιτικό σύστημα αποτυγχάνει σημαντικά να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις. Το ρουσφέτι, η αναξιοκρατία, η συναλλαγή και τα παζάρια, απαξιώνουν την πολιτική.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ. Μαρία και Ιωσήφ

Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ. Μαρία και Ιωσήφ Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ Μαρία και Ιωσήφ Αυτή είναι η ιστορία του Ιησού και του αδελφού του Χριστού, του πώς γεννήθηκαν, του πώς έζησαν και του πώς ο ένας από αυτούς πέθανε. Ο θάνατος του άλλου δεν αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουάριος 2008. «Στους Διαλεχτούς ήδη ή µέλλοντες γονείς των επί γης Αγγέλων» «Ο Παραµυθένιος µας..»

Ιανουάριος 2008. «Στους Διαλεχτούς ήδη ή µέλλοντες γονείς των επί γης Αγγέλων» «Ο Παραµυθένιος µας..» Ιανουάριος 2008 «Στους Διαλεχτούς ήδη ή µέλλοντες γονείς των επί γης Αγγέλων» Θ.Ν. «Ο Παραµυθένιος µας..» Η προετοιµασία Η µεγάλη µέρα για τον υπέρηχο β επιπέδου, µε τον οποίο θα ελέγχαµε την υγεία του

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δημιουργώντας κοινωνικό κεφάλαιο την εποχή της κρίσης

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δημιουργώντας κοινωνικό κεφάλαιο την εποχή της κρίσης Κατερίνα Παναγοπούλου Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρόεδρος του σωματείου γυναικών «Καλλιπάτειρα». Πρώτο βραβείο «Γυναίκα και Αθλητισμός» 2012 για την Ευρώπη. Δημιουργώντας κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Τζέλιος Κ. Δημήτριος

Τζέλιος Κ. Δημήτριος Τζέλιος Κ. Δημήτριος Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς όπου πέρασε τη σχολική του ζωή. Σαν μαθητής δεν συμπάθησε ιδιαίτερα τον δογματικό θεσμό του σχολείου, ενώ μέσα του είχε έντονη την

Διαβάστε περισσότερα

Δαλιάνη Δήμητρα Λίζας Δημήτρης Μπακομήτρου Ελευθερία Ντουφεξιάδης Βαγγέλης

Δαλιάνη Δήμητρα Λίζας Δημήτρης Μπακομήτρου Ελευθερία Ντουφεξιάδης Βαγγέλης Δαλιάνη Δήμητρα Λίζας Δημήτρης Μπακομήτρου Ελευθερία Ντουφεξιάδης Βαγγέλης Αισθηματικές ταινίες Bιογραφικές ταινίες Βωβές ταινίες Δραματικές ταινίες Επιστημονικής φαντασίας Μικρού μήκους Πολιτικές Πολεμικές

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ 13 ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ 13 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ 13 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 1720 ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΟΥΡΟΥΠΩΝΕΙ. Μόνο λίγα λεπτά είχαν περάσει από τη στιγμή που ο ήλιος κρύφτηκε πίσω από τις κορυφογραμμές του Αθέρα, αφήνοντας στο γαλανό ουρανό

Διαβάστε περισσότερα

Οι 21 όροι του Λένιν

Οι 21 όροι του Λένιν Οι 21 όροι του Λένιν 1. Όλη η προπαγάνδα και η αναταραχή, πρέπει να φέρουν έναν πραγματικά κομμουνιστικό χαρακτήρα και σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις αποφάσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Όλα τα όργανα

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία της Εκκλησίας ενδιαφέρει όχι μόνο τα μέλη της αλλά και κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να γνωρίσει τα διάφορα πνευματικά ρεύματα που διαμόρφωσαν

Η ιστορία της Εκκλησίας ενδιαφέρει όχι μόνο τα μέλη της αλλά και κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να γνωρίσει τα διάφορα πνευματικά ρεύματα που διαμόρφωσαν Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ Η ιστορία της Εκκλησίας ενδιαφέρει όχι μόνο τα μέλη της αλλά και κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να γνωρίσει τα διάφορα πνευματικά ρεύματα που διαμόρφωσαν τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σ όσους, ατομικά ή συλλογικά επανακτούν αυτά που νόμιμα μας κλέβουν οι εξουσιαστές.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σ όσους, ατομικά ή συλλογικά επανακτούν αυτά που νόμιμα μας κλέβουν οι εξουσιαστές. Εγώ καταληστεύω καθημερινά τον πολίτη αυτής της χώρας. Εγώ τον φέρνω κάθε τέλος του μήνα σε απόγνωση, όταν συνειδητοποιεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Εγώ τον αναγκάζω

Διαβάστε περισσότερα

Λες, δεν διαφέρεις. Δεν είναι ομαδική παράκρουση, ο πόνος. Σκυμμένοι άνθρωποι, στα στασίδια.

Λες, δεν διαφέρεις. Δεν είναι ομαδική παράκρουση, ο πόνος. Σκυμμένοι άνθρωποι, στα στασίδια. 1 2 3 Η ζωή είναι μια νύφη, Ντυμένη, στα λευκά. Αν μπορεί να στρέψει προς τα πίσω, Θυμούμενη, τα γέλια, μικρή, Στο τραπέζι. Είναι οι αγώνες των φυλών, για δικαιώματα. Σ εκείνες τις παλιές φωτογραφίες που

Διαβάστε περισσότερα

Συλλόγου ιπλωµατούχων Νοσηλευτριών και Νοσηλευτών Χειρουργείου

Συλλόγου ιπλωµατούχων Νοσηλευτριών και Νοσηλευτών Χειρουργείου Κ Α Τ Α Σ Τ Α Τ Ι Κ Ο Συλλόγου ιπλωµατούχων Νοσηλευτριών και Νοσηλευτών Χειρουργείου Άρθρο 1 ο ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑ Ε ΡΑ Ιδρύεται Σωµατείο µε την επωνυµία «Σύλλογος ιπλωµατούχων Νοσηλευτριών και Νοσηλευτών

Διαβάστε περισσότερα

Copyright 2014: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ & Ήρα Ραΐση

Copyright 2014: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ & Ήρα Ραΐση & Ήρα Ραΐση Πρόλογος Δυο αναμμένα τσιγάρα κοκκίνιζαν συχνά τις καύτρες τους στο μπροστινό βαγόνι από το πολύχρωμο καραβάνι. Ο οδηγός και ο ξαφνικός του επισκέπτης πάσχιζαν να ξεγελάσουν την κουρασμένη

Διαβάστε περισσότερα

Απώλεια και μετασχηματισμοί της τραυματικής εμπειρίας. Παντελής Παπαδόπουλος

Απώλεια και μετασχηματισμοί της τραυματικής εμπειρίας. Παντελής Παπαδόπουλος Απώλεια και μετασχηματισμοί της τραυματικής εμπειρίας Παντελής Παπαδόπουλος Αγαπητοί φίλοι, κυρίες και κύριοι Είναι τιμή για μένα και αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω ενεργά στην ημερίδα αυτή. Το

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Α Περίοδος

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Α Περίοδος Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Α Περίοδος Μακρυνίτσα 2014 1 «Της Παραβολής του Καλού Ποιµένα» Μια ικεσία µου κι ευθύς θα ρθεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ : Θεωρία. Περίληψη γραπτού Λόγου. Τι είναι η περίληψη;

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ : Θεωρία. Περίληψη γραπτού Λόγου. Τι είναι η περίληψη; ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ : Θεωρία Περίληψη γραπτού Λόγου Τι είναι η περίληψη; Είναι η συνοπτική και περιεκτική απόδοση, σε συνεχή λόγο, ενός κειμένου. Είναι ένα νέο κείμενο, που, χωρίς να προδίδει το αρχικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ

ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ Νουβέλα 1 ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ########################################################################### Ήταν επισκέπτης σ αυτή τη μικρή πόλη. Τον είχε στείλει η υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 50 10680 ΑΘΗΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665312-3 FAX: (210)3665115 e-mail : pressoffice1@pasok.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 50 10680 ΑΘΗΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665312-3 FAX: (210)3665115 e-mail : pressoffice1@pasok. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 50 10680 ΑΘΗΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665312-3 FAX: (210)3665115 e-mail : pressoffice1@pasok.gr Αθήνα, 12 Ιουλίου 2014 ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΕ ΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΧΕΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ»

«ΣΧΕΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΤΜΗΜΑ: ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ & ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα. ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΦΕΝΔΟΝΗ-ΜΕΝΤΖΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ Α. ΣΚΟΔΡΑ Μεταπτυχιακή φοιτήτρια

Διαβάστε περισσότερα

και, όταν σκοτείνιασε, στο φως του φάρου. Η παγωνιά ήταν άλλος ένας λόγος που ο Μάγκνους δεν ήθελε να κουνηθεί. Στην κρεβατοκάμαρα το παράθυρο θα

και, όταν σκοτείνιασε, στο φως του φάρου. Η παγωνιά ήταν άλλος ένας λόγος που ο Μάγκνους δεν ήθελε να κουνηθεί. Στην κρεβατοκάμαρα το παράθυρο θα 6 Κεφάλαιο 1 Μία και είκοσι μετά τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς. Ο Μάγκνους ήξερε τι ώρα είναι χάρη στο ογκώδες ρολόι, το ρολόι της μητέρας του, που είχε κάνει κατάληψη στο ράφι πάνω από το τζάκι. Στη γωνία,

Διαβάστε περισσότερα

Κύριες συντάξεις - άθλια προνοιακά φιλοδωρήματα ΣΕΛΙΔΑ 2. Θα πετσοκόψουν άμεσα και τις καταβαλλόμενες σήμερα συντάξεις ΣΕΛΙΔΑ 3

Κύριες συντάξεις - άθλια προνοιακά φιλοδωρήματα ΣΕΛΙΔΑ 2. Θα πετσοκόψουν άμεσα και τις καταβαλλόμενες σήμερα συντάξεις ΣΕΛΙΔΑ 3 ISSN 2241-6021 Ανάλυση του νέου αντιασφαλιστικού εκτρώματος Κύριες συντάξεις - άθλια προνοιακά φιλοδωρήματα ΣΕΛΙΔΑ 2 Θα πετσοκόψουν άμεσα και τις καταβαλλόμενες σήμερα συντάξεις ΣΕΛΙΔΑ 3 Απάτη οι πίνακες

Διαβάστε περισσότερα

Αρμέγει δήθεν ο Γιώργος τα πρόβατά του κάθε πρωί και γεμίζει καρδάρες με γάλα το οποίο αποθηκεύεται σε δοχεία μεγάλης χωρητικότητας και μεταφέρεται σ

Αρμέγει δήθεν ο Γιώργος τα πρόβατά του κάθε πρωί και γεμίζει καρδάρες με γάλα το οποίο αποθηκεύεται σε δοχεία μεγάλης χωρητικότητας και μεταφέρεται σ Αρμέγει δήθεν ο Γιώργος τα πρόβατά του κάθε πρωί και γεμίζει καρδάρες με γάλα το οποίο αποθηκεύεται σε δοχεία μεγάλης χωρητικότητας και μεταφέρεται σ εργοστάσιο επίσης δήθεν δικής του ιδιοκτησίας όπου

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Η κατάσταση στη χώρα, κ. Πρωθυπουργέ, είναι πολύ ανησυχητική. Η κοινωνία βράζει. Η οικονομία βυθίζεται.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Η κατάσταση στη χώρα, κ. Πρωθυπουργέ, είναι πολύ ανησυχητική. Η κοινωνία βράζει. Η οικονομία βυθίζεται. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Η κατάσταση στη χώρα, κ. Πρωθυπουργέ, είναι πολύ ανησυχητική. Η κοινωνία βράζει. Η οικονομία βυθίζεται. Οι θεσμοί δοκιμάζονται. Και η χώρα κινδυνεύει να μεταβληθεί σε έναν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ. Ena

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ. Ena Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ Ena «ΟΙ ΛΑΘΟΣ ΧΩΡΕΣ είναι σαν τους λάθος έρωτες. Η αίσθηση ότι γεννήθηκες ή έζησες σε λάθος χώρα μοιάζει αρκετά με την απογοητευτική αίσθηση ότι ερωτεύτηκες και χαραμίστηκες για το λάθος

Διαβάστε περισσότερα

Β.Ι.ΛΕΝΙΝ: ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΡΞΙΣΜΟ

Β.Ι.ΛΕΝΙΝ: ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΡΞΙΣΜΟ Β.Ι.ΛΕΝΙΝ: ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΡΞΙΣΜΟ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ Η διδασκαλία του Μαρξ προκαλεί σ' όλο τον πολιτισμένο κόσμο τη μεγαλύτερη εχθρότητα και το μίσος όλης της

Διαβάστε περισσότερα

Ο έρωτας ήρθε από την στέπα Μυθιστόρημα - Περίληψη

Ο έρωτας ήρθε από την στέπα Μυθιστόρημα - Περίληψη 1 2 Ο έρωτας ήρθε από την στέπα Μυθιστόρημα - αφύπνισης αναζήτησης 3 ISBN: 9786188189492 Mona Perises Email: monaperises@yahoo.com 4 Mona Perises Ο έρωτας ήρθε από την στέπα Μυθιστόρημα - αφύπνισης αναζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Υφαντής ΓΚΆΤΣΟΣ Ο ΠΕΛΑΣΓΙΚΌΣ. Οι ποιητές

Γιάννης Υφαντής ΓΚΆΤΣΟΣ Ο ΠΕΛΑΣΓΙΚΌΣ. Οι ποιητές Γιάννης Υφαντής ΓΚΆΤΣΟΣ Ο ΠΕΛΑΣΓΙΚΌΣ (Ένα κείμενο το οποίο τουλάχιστον πριν το περιορίσω για να χωρέσει στα 20 λεπτά το διέτρεχε η ιδέα ότι κάθε επαναπροσέγγιση του ποιητή, μπορεί να γίνεται μια ευκαιρία

Διαβάστε περισσότερα

Απόσπασμα από το Ημερολόγιο του Εφραίμ Γκουντγουέδερ

Απόσπασμα από το Ημερολόγιο του Εφραίμ Γκουντγουέδερ Απόσπασμα από το Ημερολόγιο του Εφραίμ Γκουντγουέδερ ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΨΑΝ ΟΛΟΥΣ τη δεύτερη μέρα του σκότους. Τους καλύτερους και τους ευφυέστερους όλους όσοι κατείχαν δύναμη, πλούτο, επιρροή. Νομοθέτες και διοικητικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΠΛΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ 11. Πριν...

ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΠΛΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ 11. Πριν... ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΠΛΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ 11 Πριν... ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ! Περνάει ο χρόνος γρήγορα. Ρέουν οι ζωές, γίνονται ιστορίες, γίνονται στιγμές αιχμάλωτες σε χαρτί, πορτρέτα, ημερολόγια, φτιάχνουν αποδείξεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΓΑΖΙΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΓΑΖΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΓΑΖΙΟΥ Αριθμ. αποφ.:30/2007 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜOY 3/2007 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 25-01-2007 Σήμερα την 25 η του μηνός Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Η κοινωνικοποίηση του παιδιού στα πλαίσια του ολοήµερου σχολείου και της οικογένειας.

ΘΕΜΑ: Η κοινωνικοποίηση του παιδιού στα πλαίσια του ολοήµερου σχολείου και της οικογένειας. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ: Ολοήµερο σχολείο ΘΕΜΑ: Η κοινωνικοποίηση του παιδιού στα πλαίσια του ολοήµερου σχολείου και της οικογένειας. ηµαράς Σεραφείµ Α.Μ. 3811 Θεοχάρης Θωµάς Α.Μ. 3818 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ANNA TENEZH Η αρχοντοπούλα με την πέτρινη καρδιά

ANNA TENEZH Η αρχοντοπούλα με την πέτρινη καρδιά ANNA TENEZH Η αρχοντοπούλα με την πέτρινη καρδιά Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που οι άνθρωποι δεν είχαν μηχανές και τα έκαμναν όλα με τα χέρια τους, ήταν ένας άρχοντας που είχε αμέτρητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Κείμενα Προβληματισμού

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Κείμενα Προβληματισμού Τι θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο νέος, πριν τελικά επιλέξει το επάγγελμα που θα ασκήσει Το επάγγελμα, είτε είναι λειτούργημα είτε όχι, έχει ζωτική σημασία για τον άνθρωπο. Συντελεί στην προσωπική του

Διαβάστε περισσότερα

Oταν ξεκινούσαμε το Κοιτάω Μπροστά πριν από λίγα χρόνια,

Oταν ξεκινούσαμε το Κοιτάω Μπροστά πριν από λίγα χρόνια, Αφιερωμένο στους γονείς μου που μου έδειξαν τον ουρανό και με άφησαν να ονειρευτώ στον αδελφό μου που είναι πάντα η πυξίδα μου όταν χάνω το δρόμο μου στον Ανδρέα που μ αγάπησε όπως ονειρεύτηκα και συνεχίζει

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΗΜΑΡΧΟΥ ΙΛΙΟΥ, Κ. ΝΙΚΟΥ ΖΕΝΕΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙ Α «ΜΙΤΟΣ» ΚΑΙ ΤΗ ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΘΗΝΑ ΠΕΡΡΑΚΗ» 4.11.2008

«ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΗΜΑΡΧΟΥ ΙΛΙΟΥ, Κ. ΝΙΚΟΥ ΖΕΝΕΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙ Α «ΜΙΤΟΣ» ΚΑΙ ΤΗ ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΘΗΝΑ ΠΕΡΡΑΚΗ» 4.11.2008 ΝΙΚΟΣ ΖΕΝΕΤΟΣ «ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΗΜΑΡΧΟΥ ΙΛΙΟΥ, Κ. ΝΙΚΟΥ ΖΕΝΕΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙ Α «ΜΙΤΟΣ» ΚΑΙ ΤΗ ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΘΗΝΑ ΠΕΡΡΑΚΗ» 4.11.2008 1. Κύριε ήµαρχε θα θέλαµε να µας κάνετε µια µικρή αναφορά στα σηµαντικότερα

Διαβάστε περισσότερα

1. Υπογραμμίστε τα ρήματα του παραπάνω κειμένου από το 1-13, παρα τη ρή στε. Κουτσό. σε ποια έγκλιση είναι γραμμένα και πείτε τι φανερώνει αυτή.

1. Υπογραμμίστε τα ρήματα του παραπάνω κειμένου από το 1-13, παρα τη ρή στε. Κουτσό. σε ποια έγκλιση είναι γραμμένα και πείτε τι φανερώνει αυτή. Ενότητα 11 Η μικρή Αλίκη είναι παιχνιδιάρα και σκανδαλιάρα. Επισκέπτεται συχνά τη γιαγιά της και της αρέσει να μένει αρκετές μέρες εκεί. Η γιαγιά την αφήνει να παίζει όσο θέλει. Σήμερα το πρωί οι φίλες

Διαβάστε περισσότερα

Ο «ΕΚΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ

Ο «ΕΚΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ Ο «ΕΚΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ 1. Ύπνος: Δεν βοηθάει να ξενυχτήσουμε διαβάζοντας το προηγούμενο βράδυ, προσπαθώντας να συγκεντρώσουμε το σύνολο της ύλης στο μυαλό μας. Η κούραση, δε θα μας επιτρέψει

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2007 Ύµνος της οµάδας του Αγώνα (Στελεχών) Μες τη ζωή µου τη µικρή πολέµησα στ αλήθεια για το καλό, την αρετή και όχι από συνήθεια.

Διαβάστε περισσότερα

14 ΓΙΑΝΝΗΣ & ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

14 ΓΙΑΝΝΗΣ & ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πολύ λίγα έθνη από τα αρχαιότατα χρόνια παρουσιάζουν τέτοια διασπορά όσο το ελληνικό. Σε όλες τις περιόδους της μακράς ιστορίας των Ελλήνων, για διάφορες αιτίες, αυτοί ετράπησαν σε άλλες χώρες.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ. ηµιουργώντας έναν καλύτερο κόσµο

ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ. ηµιουργώντας έναν καλύτερο κόσµο ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ ηµιουργώντας έναν καλύτερο κόσµο Η Σαηεντολογία, που ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε από τον Λ. Ρον Χάµπαρντ, είναι µια εφαρµοσµένη θρησκευτική φιλοσοφία η οποία προσφέρει έναν ακριβή δρόµο µέσω

Διαβάστε περισσότερα

www.kapalearn.gr e-mail: info@kapalearn.gr ΚΟΡΙΝΘΟΥ 255, ΚΑΝΑΚΑΡΗ 101 ΤΗΛ. 2610 625.360, 2610 624.009, FAX 2610 625.366

www.kapalearn.gr e-mail: info@kapalearn.gr ΚΟΡΙΝΘΟΥ 255, ΚΑΝΑΚΑΡΗ 101 ΤΗΛ. 2610 625.360, 2610 624.009, FAX 2610 625.366 Α. Ο άνθρωπος, όπως υπογραμμίζει ο συγγραφέας, δεν είναι ρυθμιστής του κόσμου, παρά διαχειριστής του. Αυτή την παρεξήγηση, που ίσχυε για αιώνες, θέλησε να διαλύσει ο πανεπιστήμων άνθρωπος της Αναγέννησης,

Διαβάστε περισσότερα

Λόγος Επίκαιρος. Αυτοί που είπαν την αλήθεια, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΝΕ!!! Και αυτοί που δεν την είπαν, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΜΕ!!!

Λόγος Επίκαιρος. Αυτοί που είπαν την αλήθεια, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΝΕ!!! Και αυτοί που δεν την είπαν, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΜΕ!!! Λόγος Επίκαιρος Αυτοί που είπαν την αλήθεια, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΝΕ!!! Και αυτοί που δεν την είπαν, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΜΕ!!! Αν ο Χριστός και η αλήθεια Του είναι "απάτη", μην διαβάζεις αυτά

Διαβάστε περισσότερα

1 Ένα κορίτσι με όνειρα

1 Ένα κορίτσι με όνειρα 1 Ένα κορίτσι με όνειρα ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΑΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΕΚΕΙ ή αν έπρεπε. Τα βήματά της την οδηγούσαν αργά αλλά σταθερά. Αδιαφορούσε για το φθινοπωρινό ψιλόβροχο, που πάγωνε το σώμα της και το έκανε να μοιάζει

Διαβάστε περισσότερα

Εκδήλωση προς τιμήν της Θρακιώτισσας ηρωίδας Δόμνας Βισβίζη

Εκδήλωση προς τιμήν της Θρακιώτισσας ηρωίδας Δόμνας Βισβίζη Εκδήλωση προς τιμήν της Θρακιώτισσας ηρωίδας Δόμνας Βισβίζη 24 η Μαρτίου 2014 Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου στο πλαίσιο του εορτασμού της 25 ης Μαρτίου 2014 διοργάνωσε σε συνεργασία με το Σύλλογο μας, εκδήλωση

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΖΩΗ» Αθηναϊκό μυθιστόρημα

«ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΖΩΗ» Αθηναϊκό μυθιστόρημα «ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΖΩΗ» Αθηναϊκό μυθιστόρημα Η αθηναιογραφία του Τίμου Μωραϊτίνη δεν εξαντλείται στα «Ρωμαντικά Χρόνια της Αθήνας» (τελευταίο του βιβλίο, 1951) ή στην «Ολόκληρη Ζωή» (το κατ εξοχήν αθηναϊκό μυθιστόρημα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Π.Μ.Σ. «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΥΛΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Π.Μ.Σ. «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΥΛΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Π.Μ.Σ. «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΥΛΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Γυναικείοι Συνεταιρισμοί: εκδοχή ή εργασιακή

Διαβάστε περισσότερα

Μάριος Χάκκας. Το Ψαράκι της γυάλας

Μάριος Χάκκας. Το Ψαράκι της γυάλας Μάριος Χάκκας Το Ψαράκι της γυάλας 1. Γραμματολογικά: Το διήγημα Το ψαράκι της γυάλας πρωτοδημοσιεύτηκε το 1971 μαζί με άλλα δύο διηγήματα, Ένα κορίτσι και ο Γιάννης το θεριό μυρμήγκι, στο συλλογικό τόμο

Διαβάστε περισσότερα

Θρησκευτικά Ε ημοτικού

Θρησκευτικά Ε ημοτικού ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Κωνσταντίνος Κορναράκης Κωνσταντίνος Πρέντος π. ημήτριος Γιαννακόπουλος Θρησκευτικά Ε ημοτικού Οι χριστιανοί στον αγώνα της ζωής Τόμος

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά: ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Tίτλος: Η ΓΙΟΛΑ ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΛΟΝΙ Συγγραφέας: ΝΑΝΝΙΝΑ ΣΑΚΚΑ-ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Εικονογράφηση: ΔΙΑΤΣΕΝΤΑ ΠΑΡΙΣΗ

Σειρά: ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Tίτλος: Η ΓΙΟΛΑ ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΛΟΝΙ Συγγραφέας: ΝΑΝΝΙΝΑ ΣΑΚΚΑ-ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Εικονογράφηση: ΔΙΑΤΣΕΝΤΑ ΠΑΡΙΣΗ Σειρά: ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Tίτλος: Η ΓΙΟΛΑ ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΛΟΝΙ Συγγραφέας: ΝΑΝΝΙΝΑ ΣΑΚΚΑ-ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Εικονογράφηση: ΔΙΑΤΣΕΝΤΑ ΠΑΡΙΣΗ Copyright Ναννίνα Σακκά-Νικολακοπούλου Copyright 2009: EKΔOTIKOΣ OPΓANIΣMOΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΪΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΛΑΪΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΛΑΪΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΟΡΕΙΑ Του PID Κόκου Νικολαϊδη (Ομιλία στο 43 ο Εθνικό μας Συνέδριο) Aδέλφια μου Λάιονς, Η αυγή της ζωής μας, όπως και η αυγή κάθε μέρας, συντροφεύεται και γεμίζει

Διαβάστε περισσότερα

Το 1 ο φύλλο της εφηµερίδας µας, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1996 και ήταν χειρόγραφο

Το 1 ο φύλλο της εφηµερίδας µας, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1996 και ήταν χειρόγραφο Μηνιαία µαθητική εφηµερίδα Έτος 12 ο των µαθητών των Ε και ΣΤ τάξεων Μάιος - Ιούνιος 2008 του ηµοτικού Σχολείου Ριζού Αριθµός Φύλλου 100 Τηλέφωνο Σχολείου 2381071209 Ευρώ 1 dim-rizou.pel.sch.gr e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παιχνίδι ξεχασμένο, ένα ταξίδι ονειρεμένο

Ένα παιχνίδι ξεχασμένο, ένα ταξίδι ονειρεμένο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΡΙΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Ε ΤΑΞΗ Ένα παιχνίδι ξεχασμένο, ένα ταξίδι ονειρεμένο Υπεύθυνοι προγράμματος: Ελένη Βενετσάνου, Σπύρος Ι. Θεοδόσης ΖΑΚΥΝΘΟΣ 2014 6/θ Δημοτικό Σχολείο Κατασταρίου Ζακύνθου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ Η ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ Η ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Η ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2011-12 i ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η χορεύτρια. Τοιχογραφία από τα διαμερίσματα της βασίλισσας

Η χορεύτρια. Τοιχογραφία από τα διαμερίσματα της βασίλισσας Η χορεύτρια Τοιχογραφία από τα διαμερίσματα της βασίλισσας ΤΟ ΜΕΣΑ ΦΕΓΓΟΣ Εκεί κάτω απ το δέρμα Είναι που σου μιλεί το μέσα φέγγος Δημήτρη Περοδασκαλάκη, Με τον ξένο To ένα σου χέρι στο ύψος της καρδιάς,

Διαβάστε περισσότερα

Μα ναι, τι χαζός που ήταν! Γυναικεία ήταν η φιγούρα που στεκόταν μπροστά στη μεγάλη μπαλκονόπορτα του δεύτερου

Μα ναι, τι χαζός που ήταν! Γυναικεία ήταν η φιγούρα που στεκόταν μπροστά στη μεγάλη μπαλκονόπορτα του δεύτερου αναμεσα μασ το ποταμι Άντρας ήταν Ή γυναίκα; Μα ναι, τι χαζός που ήταν! Γυναικεία ήταν η φιγούρα που στεκόταν μπροστά στη μεγάλη μπαλκονόπορτα του δεύτερου ορόφου. Τη γνώριζε; Γνωστή φυσιογνωμία... Συγκέντρωσε

Διαβάστε περισσότερα

Απλές λύσεις για άµεση έξοδο από την κρίση. Μέσα σε λίγες ηµέρες µπορεί να σωθεί η Ελλάδα. Αρκεί να ξυπνήσουν οι Έλληνες και να δουν τι συµβαίνει.

Απλές λύσεις για άµεση έξοδο από την κρίση. Μέσα σε λίγες ηµέρες µπορεί να σωθεί η Ελλάδα. Αρκεί να ξυπνήσουν οι Έλληνες και να δουν τι συµβαίνει. Απλές λύσεις για άµεση έξοδο από την κρίση Μέσα σε λίγες ηµέρες µπορεί να σωθεί η Ελλάδα. Αρκεί να ξυπνήσουν οι Έλληνες και να δουν τι συµβαίνει. Στα χιλιάδες χρόνια της ιστορίας της η Ελλάδα έχει γεµίσει

Διαβάστε περισσότερα