Μία παραγωγική, καταναλωτική και κοινωνική προσέγγιση των ειδών ένδυσης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μία παραγωγική, καταναλωτική και κοινωνική προσέγγιση των ειδών ένδυσης"

Transcript

1 Μία παραγωγική, καταναλωτική και κοινωνική προσέγγιση των ειδών ένδυσης

2 Σκοπός του σχεδίου εργασίας είναι να εμπλακούν οι μαθητές/τριες στη διαδικασία να κατανοήσουν το ρόλο της ενδυμασίας ως φορέα της πολιτισμικής ταυτότητας μιας κοινωνίας και τη σημασία που έχει στη σύγχρονη εποχή η ποικιλία της έκφρασης και η διαφορετικότητα. Οι επιμέρους στόχοι του συγκεκριμένου σχεδίου εργασίας είναι: Η ελεύθερη, συλλογική και ενεργός συμμετοχή των μαθητών/τριών στην όλη διαδικασία του σχεδίου εργασίας. Η ενεργοποίηση της κριτικής ικανότητας και η συμμετοχή των μαθητών/τριών στο καθημερινό «γίγνεσθαι». Η κατανόηση του ρόλου της ενδυμασίας στη διαμόρφωση και διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας των τοπικών κοινωνιών. Η απόκτηση πολύτιμης πείρας από τη διεξαγωγή μικρής έρευνας σχετικά με τις ενδυματολογικές προτιμήσεις διαφόρων ηλικιών και κυρίως των νέων. Η χρήση πολυμέσων στη συγκέντρωση και τη δημιουργική επεξεργασία υλικού. Η σύνδεση της διδασκαλίας των εμπλεκομένων μαθημάτων με την καθημερινή πραγματικότητα.

3 FASHION VICTIMS ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΕΘΑΝΗ ΜΑΡΙΑ - ΡΑΦΑΕΛΑ ΜΠΕΡΕΤΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕΡΙΔΗ ΜΑΡΙΑ - ΕΛΕΝΗ FASHION LEADERS ΚΟΥΤΡΑ ΑΝΔΡΕΑΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΡΕΤΖΙΟΥ ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΡΑΤΑΚΟΥ ΝΕΦΕΛΗ - ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΙΠΑ ΑΡΙΑΝΘΗ FASHION DESINGERS ΚΑΘΕΡΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΚΟΥΤΣΙΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΜΠΛΑΝΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΜΠΛΕΤΑ ΆΝΤΖΕΛΑ FASHION ICONS ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ - ΜΑΡΙΑ ΠΑΖΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΤΣΑΚΑΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΠΟΠΗ AΝΝΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥΛΑ

4 Μόδα είναι η παραδοσιακή συνήθεια που για ορισμένο χρονικό διάστημα γενικεύεται σε μεγάλο φάσμα της κοινωνίας, σε ότι αφορά την ενδυμασία, την κόμμωση, την μουσική, ο συρμός, ο νεωτερισμός. Η μόδα είναι στην πραγματικότητα ένα πολυσύνθετο φαινόμενο που καθρεπτίζει τις κατευθύνσεις και τις εξελίξεις μιας κοινωνίας σε μια ορισμένη ιστορική περίοδο. Ο ρόλος της είναι να εισάγει στην κοινωνία, με τη γρήγορη μετάδοση και αφομοίωση, νέες συμπεριφορές και πεποιθήσεις. Οπωσδήποτε, η μόδα αποτελεί αντανάκλαση των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών και ενσαρκώνει το πνεύμα κάθε εποχής.

5 Έτσι στην κλασσική εποχή αντιστοιχεί η απλή φορεσιά με τον απέριττο χιτώνα. Αντίθετα η πολυτέλεια της Βυζαντινής αυλής επιβάλλει πολυτελή φορέματα από μετάξι και άλλα βαρύτονα υφάσματα, ενώ ταυτόχρονα, ο χριστιανισμός επέβαλλε την αυστηρότητα του τρίχινου χιτώνα. Χαρακτηριστικό της Ναπολεόντειας εποχής είναι η έλλειψη επιτήδευσης, ενώ η Παλινόρθωση των Βαρβάρων έφερε πάλι στο προσκήνιο τα κρινολίνα και τα φορέματα σε σχήμα κουδουνιού. Η Βιομηχανική επανάσταση οδήγησε τη μόδα σε απλούστερα μονοπάτια.

6 Τα τελευταία χρόνια η μόδα παρουσιάζει αναρίθμητες πλευρές. Μέσα από αυτήν μπορούμε να σκιαγραφήσουμε την εξέλιξη των εθίμων, των ιδεών, του τρόπου ζωής, της υλικής και της ηθικής κατάστασης της κοινωνίας γενικά. Ο χαρακτηρισμός <<μοντέρνος>> αποδίδεται τόσο σε αντικείμενα όσο και σε αντιλήψεις, και το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνει ότι η μόδα αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο του σύγχρονου ανθρώπου.

7 Η μόδα έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της και έχει μπει ολοκληρωτικά στη ζωή μας. Αυτό πολλές φορές έχει αρνητικές συνέπειες γιατί καταλήγουμε όλοι να ανήκουμε σε ένα ομοιόμορφο σύνολο ανθρώπων που οδηγούμαστε από τη βιομηχανοποιημένη μαζική κουλτούρα ώστε να μην θεωρούμαστε οπισθοδρομική. Αυτό όμως υποβιβάζει την αυτοτέλεια του κάθε ατόμου και υποβαθμίζεται η κρίση του. Έτσι λοιπόν, ανάλογα με την θέληση τους μπορούν να ακολουθούν την μόδα, αλλά θα πρέπει να είναι προσεχτική σχετικά με την κερδοσκοπία του καταναλωτικού κοινού.

8 25 Α. Ναι Β. Όχι 10 Γ. όχι πάντα 5 Δ. αρκετά 0 A Γ A Γ A Γ A Γ A 50+ Γ 50+

9 Δ. Κοινωνικός περίγυρος Γ. Διαδίκτυο Β. Τηλεόραση Α. Περιοδικά 0 A Γ A Γ A Γ A Γ A 50+ Γ 50+

10 Γ 50+ A 50+ Γ A Γ A Β. Όχι Α. Ναι Γ A Γ A

11

12 Να σημειωθεί πως πλέον η έννοια της μόδας λαμβάνει διαφορετικό νόημα μεταξύ των διαφόρων οικονομικόκοινωνικών τάξεων, αλλά και ανάλογα με τη γεωγραφική θέση της αγοράς.

13 Η στρατηγική της επικοινωνίας είναι ένα τμήμα του μίγματος marketing του οποίου ο χειρισμός πρέπει να συνάδει με το προϊόν, την τιμή και την τοποθέτηση. Απ την άλλη όμως για να οριστεί η στρατηγική επικοινωνίας πρέπει πρώτα να καθοριστεί το ρόλο που θα έχουν στο εσωτερικό της τα εργαλεία του μίγματος επικοινωνίας δηλαδή η διαφήμιση, η προώθηση πωλήσεων, από τις εκδηλώσεις, τις δραστηριότητες των δημοσίων σχέσεων, το άμεσο marketing και την προσωπική πώληση.

14 Μπορούν να διακριθούν τρεις εννοιολογικές διαστάσεις που συνθέτουν την αξία που λαμβάνει ο καταναλωτής: μια λειτουργική διάσταση, που αφορά στα χαρακτηριστικά που προσφέρονται, μια διάσταση σημειολογική, που αφορά στο ρόλο του προϊόντος ως μέσο επικοινωνίας με τους άλλους και δημιουργίας κοινωνικών σχέσεων και μια ψυχολογική διάσταση που αφορά στα αισθήματα και συναισθήματα του καθενός και συνεπώς στην υποβλητική εξουσία που ασκεί το αγαθό στον καταναλωτή. (Grandinetti 2008).

15 Για παράδειγμα, αγοράζοντας ένα ζευγάρι γυαλιά Ray-Ban ή ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια Puma, ο καταναλωτής θα νιώσει ικανοποιημένος αν το αγαθό που απέκτησε θα προστατέψει τα μάτια του από τον ήλιο ή θα τον κάνει να νιώσει άνετα ενώ περπατάει (λειτουργική διάσταση), αλλά θα επιθυμήσει μέσω των προϊόντων αυτών να δείξει ότι πρόκειται για άτομο κομψό και ενημερωμένο για τις τάσεις (σημειολογική διάσταση) και θα επιλέξει προϊόντα που θα θεωρήσει πως συμβαδίζουν με τον τρόπο ζωής του και τις αξίες του (ψυχολογική διάσταση). Οι αγορές χρησιμεύουν στο να εκδηλώσουν την συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το άτομο, ένα σύστημα αξιών, ένα στυλ ζωής, για να δείξουν την ένταξή του σε κάποια ομάδα, για να εκφράσουν την ικανότητα επιλογής που έχει το άτομο και το καλό του γούστο, για να ικανοποιήσουν την αισθητική του.

16 Η περισσότερη δουλειά που εκτελούν τα τμήματα fashion marketing είναι παρασκηνιακής φύσεως. Ενημερώνονται σχετικά με τις τάσεις της μόδας και τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών. Συνδυάζουν τις διαφημιστικές εκστρατείες που στοχεύουν σε συγκεκριμένα target group και κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους. Λαμβάνουν υπόψη τους την ευρύτερη εικόνα που έχει ο κόσμος της μόδας και τα νέα στυλ και καινοτομίες που εισάγονται σε αυτό το χώρο. Οι fashion marketers είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των σχεδιαστών μόδας και των καταναλωτών. Από πλευράς marketing, με τον όρο προϊόν νοείται οτιδήποτε μπορεί να προσφερθεί σε μια αγορά, για να ικανοποιήσει μια ανάγκη ή επιθυμία. (Kotler, Keller 2007) Περιλαμβάνει είτε υλικά αγαθά, είτε υπηρεσίες, εμπειρίες, ιδέες ή πληροφορίες και όλα αυτά συμβάλλουν στη δημιουργία της αξίας που αντιλαμβάνεται ο καταναλωτής.

17 Πολλές εταιρίες, και ιδιαίτερα όσες ασχολούνται με την παραγωγή ειδών ένδυσης και αξεσουάρ επιλέγουν ως πολίτικη τιμολόγησης την κλασσική, δηλαδή κόστος παραγωγής συν κάποιο ποσοστό κέρδους. Αυτή η μέθοδος βασίζεται αποκλειστικά στη χρήση του μεταβλητού κόστους του προϊόντος. Στην περίπτωση ενός καταστήματος λιανικής για παράδειγμα, το μεταβλητό κόστος πρόκειται για το κόστος απόκτησης του προϊόντος από τον παραγωγό. Εξάλλου, ένας από τους στόχους της τιμής των προϊόντων, είναι να αποζημιώσει τον πωλητή για τις δαπάνες που πραγματοποίησε και για το επιχειρηματικό ρίσκο που πήρε, και συνεπώς είναι ορθό να ορίζεται η τιμή με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος.

18 Κάποτε, στους ισολογισμούς των εταιριών μόδας, το κόστος των χρησιμοποιούμενων υλικών και των εργατών (κόστη που εξαρτώνται από την παραγόμενη ποσότητα) ήταν οι βασικοί παράγοντες που καθόριζαν το μεταβλητό κόστος και συνεπώς είχε νόημα να αποδίδεται το σταθερό κόστος βάση αυτών. Στη σύγχρονη εποχή όμως, οι συγκεκριμένοι παράγοντες, έχουν μικρότερη επιρροή πάνω στο συνολικό κόστος, ενώ έχει αυξηθεί η επιρροή παραγόντων που δεν εξαρτώνται από την παραγόμενη ποσότητα. Επιπρόσθετα, υπάρχει και μια γενικότερη αντίρρηση σε αυτή τη μέθοδο υπολογισμού της τιμής: η απόδοση του σταθερού κόστους ανάμεσα στα προϊόντα, προϋποθέτει κάποια πρόβλεψη για την ποσότητα που πρόκειται να πωληθεί. Μα η ποσότητα αυτή, εξαρτιέται και από την πρόβλεψη της τιμής που θα έχει το προϊόν, συνεπώς η τιμή αποτελεί και αποτέλεσμα του υπολογισμού και μία από τις μεταβλητές που θα δώσουν το αποτέλεσμα, συνεπώς δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

19 Η μεγαλύτερη αντίρρηση όμως, στον καθορισμό της τιμής βάση του κόστους, βασίζεται στο ότι, από πλευράς marketing, η τιμή ορίζεται από τη ζήτηση. Πρέπει λοιπόν πρωταρχικά να καθοριστεί η ελαστικότητα της ζήτησης. Κανονικά, η ελαστικότητα ζήτησης παρουσιάζει αρνητική τιμή, δηλαδή όσο ανεβαίνει η ζήτηση, τόσο πέφτει η τιμή του προϊόντος. Κάποιες φορές πάλι, η ελαστικότητα παρουσιάζει θετική τιμή, με τη ζήτηση να αυξάνεται καθώς αυξάνεται και η τιμή. Η τιμή άλλωστε, χρησιμοποιείται και για να δείξει την ποιότητα του προϊόντος, ειδικά όταν δεν είναι εύκολο για τον πελάτη να την κρίνει αντικειμενικά. Η εταιρία για να ορίσει την τιμή του προϊόντος, θα πρέπει να λάβει υπόψη της και έναν τρίτο παράγοντα εκτός από το κόστος και την αξία που αντιλαμβάνεται ο καταναλωτής: τον ανταγωνισμό.

20 Οι εκπτώσεις και οι προωθητικές ενέργειες έχουν αποκτήσει πλέον πολύ σημαντικό ρόλο στην αγορά μόδας. Αυτή η αύξηση του ποσοστού των προϊόντων μόδας που πωλούνται σε τιμή χαμηλότερη από εκείνη που είχε καθοριστεί αρχικά οφείλεται σε δυο παράγοντες. Αφενός, αυτό που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη εποχή, σε όλους τους τομείς, είναι η μεγάλη διαθεσιμότητα πληροφοριών και τιμών χάρη στο διαδίκτυο. Αφετέρου, παρατηρείται μια μεγάλη στροφή σε αγορές που χαρακτηρίζονται από value for money, δηλαδή στη μεγιστοποίηση της αξίας από την τιμή που δέχονται να πληρώσουν οι καταναλωτές, και αυτό τους οδηγεί σε ένα πραγματικό κυνήγι θησαυρού.

21 Στον κλάδο της μόδας, είθισται να υπάρχουν πέντε διαφορετικοί τρόποι τοποθέτησης : 1. couture, δηλαδή για υψηλή ραπτική 2. sur measure όταν είναι ραμμένο, στο χέρι και απευθύνεται σε έναν στενό κύκλο προνομιούχων πελατών

22 3. prêt-a-porter, παρουσιάζει μια τιμή υψηλότερη από τη μέση τιμή της αγοράς κατά τρεις με πέντε φορές και προτείνεται ως η δημιουργία κάποιου σχεδιαστή μόδας με υψηλό design 4. bridge αντιπροσωπεύει ακριβώς τη γέφυρα μεταξύ της μαζικής αγοράς και των προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε design και ακολουθείται από τις υψηλής τάξης βιομηχανικές μάρκες 5. mass (μάζα) στο εσωτερικό των οποίων είναι αναγνωρίσιμη η σειρά better, που χαρακτηρίζεται από τιμή υψηλότερη σε σύγκριση με τη μέση τιμή της αγοράς, κατά μιάμιση φορά

23 Η ΑΓΟΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΩΣ ΜΙΑ ΠΥΡΑΜΙΔΑ Η κορυφή της πυραμίδας αποτελείται από τα μοναδικά κομμάτια, φτιαγμένα στο χέρι, για τα οποία ακολουθείται μια στρατηγική marketing βασισμένη στο γεγονός ότι πρόκειται για απρόσβατα προϊόντα και συνεπώς θα έχουν τιμές στις οποίες θα μπορούν να ανταπεξέλθουν πραγματικά λίγα άτομα. Στη συνέχεια είναι η πολυτέλεια, την οποία αντιπροσωπεύει ένα ευρύτερο τμήμα αγοράς προϊόντων που όμως συχνά είναι σε περιορισμένη έκδοση και χαρακτηρίζονται έντονα από το προσωπικό στίγμα του σχεδιαστή και τη φήμη της μάρκας και ακολουθείται μια στρατηγική διανομής βασισμένη στην επιλογή περιορισμένων σημείων πώλησης.

24 Στη βάση της πυραμίδας βρίσκεται η απτή πολυτέλεια, με προϊόντα που διατηρούν την υψηλή ποιότητα και το σχεδιαστικό στίγμα του δημιουργού τους, και για τα οποία σημαντικό μοχλό ανταγωνισμού αποτελεί η επικοινωνία και που προωθούνται στην αγορά με ένα επίπεδο τιμής απτό για ένα ευρύ φάσμα καταναλωτών.

25 Οι Στρατηγικές Διαφήμισης Στις στρατηγικές επικοινωνίας των επιχειρήσεων μόδας, η διαφήμιση έχει το σημαντικότερο ρόλο. Και αυτό γιατί η διαφήμιση είναι που θα μετατρέψει τα αγαθά σε νόημα. Στην επιλογή του μέσου, οι εταιρίες μόδας έχουν από παλιά προτιμήσει τον τύπο και συγκεκριμένα τον περιοδικό τύπο, έναντι της τηλεόρασης. Η τηλεόραση αποτελεί πράγματι ένα μέσο που επιτρέπει να προσεγγίσει έναν αυξημένο αριθμό καταναλωτών αλλά ακριβώς γι αυτό χρειάζεται και αυξημένη επένδυση αφού ένα spot τριάντα δευτερολέπτων κατά τη διάρκεια ενός πετυχημένου προγράμματος μπορεί εύκολα να ξεπεράσει και τις εκατό χιλιάδες ευρώ και χρειάζεται και κάποια επανάληψη του μηνύματος ώστε οι καταναλωτές να το παρατηρήσουν.

26 Σε αυτό, προστίθεται και η δυσκολία να βρεθούν προγράμματα που να ταιριάζουν από άποψη εικόνας και κοινού με την ενίοτε μάρκα. Η χρήση του τύπου έχει ένα κόστος αισθητά πιο χαμηλό. Βέβαια, ακόμα και καμπάνιες στον τύπο, που θέλουν να ταιριάξουν με την εικόνα και το prestige κάποιας μάρκας μπορεί να αποδειχθούν πολύ ακριβές. Η καταχώρηση σε ένα περιοδικό επιτρέπει να στοχεύσει η εταιρία σε κάποιο συγκεκριμένο target group, διότι ο αναγνώστης του ELLE έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον αναγνώστη του Grazia, και από τον αναγνώστη του Vogue. Πολλές φορές το μήνυμα ενισχύεται και από το πλαίσιο στο οποίο έχει εισαχθεί η καταχώρηση, διότι οι εταιρίες μόδας συνήθως επιλέγουν να βάλουν τις καταχωρήσεις τους σε περιοδικά lifestyle, που προτείνουν τρόπους ζωής που ταιριάζουν με την εικόνα και το ύφος που θέλει να περάσει η εταιρία. Τέλος, ο αναγνώστης που έχει τον τρόπο ζωής που προτείνει το περιοδικό, θα χρησιμοποιήσει τις υπάρχουσες διαφημίσεις για να αντλήσει πληροφορίες για το ποιο στυλ να υιοθετήσει και είναι συνεπώς πιο προσεκτικός από το θεατή των τηλεοπτικών προγραμμάτων.

27 Εκτός από το κόστος απόκτησης του χώρου ή χρόνου των διαφημίσεων, μεταξύ του τύπου και της τηλεόρασης μπορεί να υπάρξει μεγάλη διαφορά και στα κόστη παραγωγής για τα δύο αυτά μέσα. Εάν η φωτογράφιση με πρώτης τάξης φωτογράφο και art director μπορεί να φτάσει τις εκατό χιλιάδες ευρώ, η πραγματοποίηση ενός spot με κάποιο μεγάλο σκηνοθέτη, μπορεί να φτάσει τα διάφορα εκατομμύρια ευρώ. Ένα τρίτο μέσο που χρησιμοποιείται πολύ στη μόδα είναι η εξωτερική διαφήμιση που παρόλο που εκ πρώτης όψεως φαίνεται ξεπερασμένο μέσο, τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθηση, χάρη και στην πρόοδο της τεχνολογίας που καλυτέρεψε αισθητά την ποιότητα. Οι επιχειρήσεις της μόδας αναζητούν μέρη με μεγάλες διαστάσεις και από όπου περνάει πολύς κόσμος, που να μπορούν να προωθήσουν αποτελεσματικά την εικόνα της μάρκας.

28 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ TESTIMONIAL ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Η επιλογή να χρησιμοποιήσει μια εταιρία testimonial είναι συνδεδεμένη και με τη στρατηγική των δημοσίων σχέσεων αλλά και με τη στρατηγική της διαφήμισης. Πρόκειται για διάσημα άτομα που είτε για προσωπική επιλογή είτε (τις περισσότερες φορές) βάση συμβολαίου, χρησιμοποιούν προϊόντα μιας εταιρίας. Η χρήση κάποιας διάσημης προσωπικότητας επιτρέπει να γίνει πιο εμφανής μια διαφημιστική καμπάνια. Αρκεί να σκεφτούμε τη Luis Vuitton που στη φετινή της καμπάνια επέλεξε τη Madonna, τη Chanel που επέλεξε την Audrey Tautou, τη Versace με τον Patrick Dempsey, τον Armani με τον David Beckham, αλλά και εγχώρια παραδείγματα όπως η Raxevsky που για κάποια χρόνια τώρα συνεργάζεται με τη Ζέτα Μακρυπούλια, τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα. Η χρήση κάποιας διασημότητας τραβάει την προσοχή πάνω στο διαφημιστικό μήνυμα.

29 Επιπλέον η χρήση κάποιου διάσημου προσώπου αποτελεί από μόνη της νέο, πράγμα που δημιουργεί διαφήμιση για τη μάρκα πριν καν κυκλοφορήσουν οι ίδιες οι διαφημίσεις με το πρόσωπο αυτό. Η ώθηση προς την εντατικοποίηση του product placement αποτελεί ακόμη μια απάντηση στην αποδυνάμωση του ρόλου των τηλεοπτικών spot. Για να προσεγγίσουν τους καταναλωτές που παρακολουθούν όλο και λιγότερο τηλεόραση, τα σύνορα μετακινούνται όλο και περισσότερο προς το χώρο των gaming. Η Diesel για παράδειγμα, εισήγαγε διάφορες διαφημίσεις της στο εσωτερικό του Burnout Paradise, διάσημο παιχνίδι της Electronic Arts. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που θα αναπτυχθεί στο χώρο της μόδας, γιατί οι έρευνες αγοράς δείχνουν αύξηση στο χρόνο που αφιερώνουν οι καταναλωτές σε τέτοιου είδους παιχνίδια μα και αύξηση στην ηλικία των ατόμων που τα παίζουν.

30 Ζ. όλα τα παραπάνω ΣΤ. δεν επηρεάζομαι Ε. κοινωνική τάξη Δ. μουσική Γ. αγνώστων Β. συγγενών Α. φιλών 0 A Γ A Γ A Γ A Γ A 50+ Γ 50+

31 60 50 Γ. εξαρτάται από ποιον Β. όχι 20 Α. ναι 10 0 A Γ A Γ A Γ A Γ A 50+ Γ 50+

32 A. Nαι Β. Όχι 5 0 A Γ A Γ A Γ A Γ A 50+ Γ 50+

33 80 Θ. Casual Η. Νεανικό Ζ. Ρόκ ΣΤ. Αθλητικό Ε. Κλασσικό Δ. έχω δικό μου style Γ. Punk Β. emo Α. τρεντυ 0 A Γ A Γ A Γ A Γ A 50+ Γ 50+

34

35 Η αντικουλτούρα των χίπις ήταν βασικά ένα νεανικό κίνημα που ξέσπασε στις Η.Π.Α στα μέσα του 1960, και διαδόθηκε ταχέως και σε άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο. Η ετυμολογία του όρου "χίπις" προέρχεται από την αγγλική λέξη "hipster" (πρόκειται για εκείνον που απορρίπτει την υπάρχουσα κουλτούρα και υποστηρίζει πιο ελεύθερες απόψεις), και αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τα άτομα με αντικοινωνική συμπεριφορά που είχαν μετακομίσει στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης, ένα προάστιο του Haight- Ashbury που ανήκει στο Σαν Φρανσίσκο, και σε άλλες τέτοιες αστικές περιοχές.

36 Οι δύο αγγλικές λέξεις οι οποίες θεωρούνται η ρίζα του όρου "χίπις" είναι οι "hip" και "hep" (πληροφορημένος). Έτσι λοιπόν αναφέρονται στον άνθρωπο εκείνο που "γνωρίζει", και η εκτεταμένη γνώση και ενημέρωση ήταν ένας από τους σκοπούς του κινήματος. Πολλοί, δημιούργησαν τις δικές τους κοινωνικές ομάδες και κοινωνίες, διαφωνούσαν κάθετα με τον Πόλεμο στο Βιετνάμ.

37 Μακριά μαλλιά, ξεβαμμένα ρούχα συχνά επίτηδες με τη χρήση χλωρίνης και πάντα όσο πιο απλά γίνεται ώστε να φανερώνουν την τάση απελευθέρωσης του κορμιού- αλλά και της ψυχής-, ψυχεδελική ροκ μουσική, σεξουαλική ελευθερία, τη χρήση καννάβης και LSD, και "μαγικά" μανιτάρια έτσι ώστε να καταφέρουν να "εξερευνήσουν" εναλλακτικά και καινούρια πράγματα. Τα φορέματα είναι φαρδιά, με ψυχεδελικά εμπριμέ αλλά και floral prints. Τσιγγάνικες φούστες, χαμηλόμεσες, πολύ κοντές ή πολύ μακριές. Πολύ κοντά σορτς (hotpants) αλλά και παντελόνια που φαρδαίνουν από το γόνατο και κάτω, το λεγόμενο παντελόνι καμπάνα. Το πέτο στα πουκάμισα είναι μεγάλο, άλλοτε στρογγυλό και άλλοτε μυτερό. Τζιν και t-shirts, τοπ που δένουν στο λαιμό, ολόσωμες φόρμες, στράπλες φορέματα σε ίσια γραμμή-σωλήνα (tubedresses).

38 Ζώνες με τεράστιες αγκράφες διακοσμούν τους γοφούς, κολιέ από χάντρες, παγιέτες, σατέν κολάν, τεράστιοι ασημένιοι κρίκοι στα αυτιά. Τα παπούτσια είναι χοντροκομμένα με υπερβολικούς πάτους-πλατφόρμες. Μπαντάνες, φουλάρια και πόντσο.

39 Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, το Ίμο έγινε στυλ ζωής. Συνήθως, οι Ίμο, ταυτίζονται με την έννοια της εφηβικής αυτοκαταστροφής: μελοδραματικοί στίχοι, βόλτες σε νεκροταφεία, κομμένες φλέβες, βλέμματα προσηλωμένα στο κενό και χαρακωμένα χέρια. Οι Ίμο έχουν ίσια, ξασμένα μαύρα μαλλιά με μία φράντζα στο πλάι που καλύπτει το ένα ή και τα δύο μάτια, επειδή μισούν την ζωή και, όπως λένε, την βλέπουν με μισό μάτι. Αγόρια και κορίτσια, φοράνε κολλητά τζιν, κολλητές μπλούζες που γράφουν συνήθως ονόματα διάφορων ροκ συγκροτημάτων, διάστικτες (με καρφιά ή ανάλογα αντικείμενα) ζώνες, σκέιτ παπούτσια.

40

41 Το goth είναι μια «υποκουλτούρα». Εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Το goth μοιάζει λίγο πολύ με το Punk της δεκαετίας του 70 μόνο που έχει καλούς τρόπους και περισσότερο μυαλό. Το κοινό νήμα στην goth κουλτούρα είναι η συνειδητοποίηση του αμφιλεγόμενου της ζωής, η αντίθεση μεταξύ του φωτός και του σκότους, του καλού και του κακού, της ζωής και του θανάτου, με την πεποίθηση ότι τα δύο άκρα δεν μπορούν να υπάρξουν το ένα χωρίς το άλλο. Η goth μόδα δίνει έμφαση στην εικόνα του ανδρογύναιου, στα ρούχα της εποχής του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης και της Βικτοριανής εποχής ή ένα συνδυασμό αυτών.

42 Εξωτερική εμφάνιση των goth: Oτιδήποτε μαύρο Ρούχα από βελούδο ή από δέρμα, κορσέδες ή ρούχα από δαντέλα ή τούλι. Παπούτσια με ψιλό και μονοκόμματο τακούνι ή μπότες στρατιωτικές.

43 Το πανκ είναι μουσική του λευκού απορριπτόμενου νεολαίου και μέρος ενός κινήματος πολιτικής και κοινωνικής καταγγελίας και αμφισβήτησης του κατεστημένου. Το πανκ στυλ από όταν ξεκίνησε (δεκαετία του 70) στόχο είχε να προκαλεί την κοινή γνώμη. Από τότε μέχρι σήμερα κάποια από τα τυποποιημένα αξεσουάρ έχουν αλλάξει ή έχουν αντικατασταθεί με νέα. Τ-shirt με προσβλητικές στάμπες όπως ανάποδοι σταυροί, σβάστικες κτλ. ήταν πολύ διάσημα στα αρχικά κύματα του πανκ.

44 Τα μαλλιά ήταν φτιαγμένα για να φαίνονται ατημέλητα, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εποχές όπου ήταν κυρίως μακριά. Ήταν βαμμένα σε αφύσικα χρώματα (πράσινο, έντονο κόκκινο, μωβ). Επίσης, αρκετά γνωστά ήταν τα δικτυωτά καλσόν (πολλές φορές σχισμένα) και τα περικάρπια με καρφιά και άλλα αντικείμενα με καρφιά, οι παραμάνες (πάνω στα ρούχα ή σαν σκουλαρίκια).

45 Δεν είναι ξεκάθαρο αν στη δεκαετία του '20 η μόδα επηρέασε τη μουσική ή αν συνέβη το αντίστροφο. Το σίγουρο είναι πως οι νέοι άρχισαν να παίρνουν μεγαλύτερα ρίσκο όσον αφορά στον τρόπο που ντύνονταν και την ίδια στιγμή η μουσική έγινε πιο έντονη ενώ οι χοροί σχεδόν ακροβατικοί. Οι γυναίκες κάπνιζαν δημόσια, έπιναν, μπορούσαν να διατηρούν σχέσεις όχι ιδιαίτερα δεσμευτικές και επιθυμούσαν να ντύνονται σύμφωνα με την μόδα. Οι δανδήδες από την άλλη είχαν εμμονή με κάθε τι εξωτικό και πιο συγκεκριμένα με τη μόδα που συνδύαζε αφρικανικά και ανατολίτικα στοιχεία, ακόμα και αναφορές στον πολιτισμό των Αζντέκων.

46

47 Οι teddy boys εμπνεύστηκαν το look τους από τους εξέχοντες καλλιτέχνες του '50 οι οποίοι έπαιζαν ένα καινούριο είδος μουσικής-το rock n roll. Ως υποκουλτούρα, οι teddy boys είχαν τη φήμη πως ήταν βίαιοι, προκαλούσαν φασαρίες, αντιμάχονταν τις αρχές και ξήλωναν καθίσματα σε συναυλίες. Κουμπωτά σακάκια, παντελόνια σωλήνες, λεπτές γραβάτες και χοντρόσολα παπούτσια (creepers) συνέθεταν το βασικό σύνολο. Για τα αντίστοιχα teddy girls δεν γνωρίζουμε πάρα πολλά. Είναι γνωστό πως φορούσαν πολύ τζήν, blazer και φούστες pencil.

48

49 Στα μέσα της δεκαετίας του εξήντα η μόδα ήταν έντονα επηρεασμένη από τη ska μουσική. Το κίνημα των skinhead επηρεάστηκε από το στυλ των τζαμαϊκανών rude boys και ενδυματολογικά περιελάμβανε: παντελόνια σωλήνες, καρό πουκάμισα, άσπρα t-shirt, τιράντες, cherry red doc martens. To look υιοθετήθηκε αργότερα από φασιστικές και ρατσιστικές ομάδες στα τέλη του '70. Σήμερα έχει επανέλθει σαν ένα είδος στολής για αρκετά μέλη της γκέι κοινότητας.

50

51 Ενώ η Αμερική σαγηνευόταν από το R&B στα τέλη του εβδομήντα, η Αγγλία έπαιρνε μέρος σε ένα μουσικό και οπτικό πείραμα. Το glam rock ήταν ένα θεατρικό, sexperimental δημιούργημα με ψηλές πλατφόρμες, φανταχτερό make up και κομμάτια που δοκίμασαν τις αντοχές πολλών γονέων.

52

53 Α. Ναι Β. Όχι A Γ A Γ A Γ A Γ A 50+ Γ 50+

54 Παραδοσιακές στολές

55 Άνδρες φουστανέλα φαριό πουκάμισο φέρμελη Κάλτσες τσαρούχια δερμάτινες φυσιγγιοθήκες ΕΛΛΑΔΑ

56 Οι γυναικείες φορεσιές του τόπου μας ανήκουν ουσιαστικά σε δύο μεγάλες ομάδες. Σ' εκείνη με καθαρή βυζαντινή την προέλευση και σ' εκείνη πού οι βυζαντινές ρίζες συγχωνεύονται με τα ενδύματα της δυτικής Αναγέννησης (φουστάνι). Τα γυναικεία τοπικά ενδύματα στον ελληνικό χώρο άρχισαν ν' αλλάζουν ριζικά με τη συνεχή εισβολή του κατά καιρούς δυτικού «συρμού» (μόδα), στην περίοδο αυτή αρχικά με τις ξενοφερμένες βασίλισσες (Αμαλία, Όλγα, Σοφία) και σε συνέχεια με τη συνεχή επαφή της μικρής πόλης με την πρωτεύουσα και του χωριού με τη μικρή πόλη.

57 Οι περισσότερες φορεσιές αποτελούνται από: Το πουκάμισο πού δε λείπει από καμιά ελληνική φορεσιά. Το καφτάνι, καβάδι, άντερί, σαγιά (είδη φορέματος-πανωφοριού, φτιαγμένα συνήθως από πολύτιμη στόφα), ή το γιουρντί, σιγκούνι κλπ., (είδη αμάνικων ή και μανικωτών πανωφοριών από σαγιάκι, μάλλινο δηλαδή νεροτριβιασμένο υφαντό ύφασμα). Το φουστάνι, τσούκνα (είδη φορεμάτων με ή χωρίς μέση). Το ζωνάρι, τη ζώνη και την ποδιά. Το κοντογούνι, γιλέκι κλπ. (είδη κοντών μανικωτών ή αμάνικων ζακέτων). Τα διάφορα εσώρουχα και μικροεξαρτήματα. Τα πολύπλοκα κεφαλοκαλύμματα και κεφαλοδέματα, κυρίως νυφικά. - συχνά σύμβολα αποτροπής, καρπερότητας κλπ. - πού διευθετούνται με ξεχωριστή πάντα προσοχή, συνήθως από γυναίκες πού ή κοινότητα θεωρεί ειδικές. Τα πολύτιμα ή άλλα στολίδια-κοσμήματα. Τις κάλτσες και τα παπούτσια.

58

59

60

61

62

63

64 ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Και όλα τα παραδοσιακού στυλ ρούχα τα λένε ντιρνντλ (όπως εμείς τα λέμε τσολιαδίστικα). Η γυναικεία στολή αποτελείται από ένα άσπρο πουκάμισο με φούσκα κοντό μανίκι και μεγάλο τετράγωνο ντεκολτέ που στο τελείωμά του έχει συνήθως δαντέλα. Το πουκάμισο συνοδεύεται από αμάνικο φόρεμα με κατάλληλο κόψιμο μπροστά ώστε να λειτουργεί υποστηρικτικά στο στήθος αλλά και να αφήνει το πουκάμισο να φαίνεται.

65 ΑΝΔΡΑΣ Η ανδρική στολή αποτελείται από ένα καρό πουκάμισο σε κόκκινο - άσπρο ή γαλάζιο - άσπρο ή σκέτο άσπρο. Ένα παντελόνι δερμάτινο αλλά από δέρμα σαν καστόρι, σε χρώμα λαδί ή καφέ. Τα κοντύτερα με τιράντες που όμως μπροστά είναι σαν ποδιά. Είναι στολισμένο με κεντίδια ή στάμπες. Το σύνολο συμπληρώνεται με αντίστοιχο παπούτσι και πλεχτές γκέτες (ή κάλτσες).

66 Γυναίκες Tα επιδεικτικά και σέξι φορέματα Flamenco έχουν πάντα έντονα χρώματα με πολλές στρώσεις από βολάν στη φούστα και μανίκια που θροΐζουν γύρω καθώς περπατούν. Ο μύθος λέει ότι όταν οι τσιγγάνοι που αρχικά μετανάστευσαν στην Ισπανία, περίπου πέντε αιώνες πριν, έφτασαν με αυτόν τον τρόπο της φορεσιάς. Αν και μικρή μετασχηματισμοί έχουν εμφανιστεί στιλιστικά, το στυλ ουσιαστικά εχει παραμείνει αμετάβλητο.

67

68 ΓΥΝΑΙΚΑ Εμφάνιση ΙΑΠΩΝΙΑ Η εμφάνιση μιας γκέισας μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της. Μακιγιάζ Στις μέρες μας, το παραδοσιακό μακιγιάζ της μαθητευόμενης γκέισας είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά της, αν και οι καθιερωμένες γκέισες ακολουθούν το συγκεκριμένο μακιγιάζ των μάικο μόνο σε ειδικές παραστάσεις

69 ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ Οι γκέισες φορούν πάντοτε κιμονό. Οι μαθητευόμενες φορούν πολύχρωμα κιμονό με εξεζητημένες ζώνες όμπι. Αποτελούν επίσης σημάδι για την οικονομική ευρωστία των σπιτιών οκίγια, καθώς μια γκέισα δε θα πρέπει να φοράει ένα κιμονό πάνω από μια φορά, δηλώνοντας έτσι ότι η οκίγια έχει ειδικά δωμάτια, στα οποία φυλάσσονται και τακτοποιούνται τα κιμονό. Επίσης, ανάλογα με την εποχή ή το γεγονός που θα παρίσταται η γκέισα, μεταβάλλεται και το χρώμα, το σχέδιο και το στυλ ενός κιμονό.

70 ΑΝΔΡΑΣ Το βασικό στοιχείο ενδυμασίας για τους σαμουράι ήταν το κιμονό, το οποίο για τους άνδρες αποτελείτο συνήθως από ένα εξωτερικό και ένα εσωτερικό ένδυμα.

71 ΣΤ. όλα τα παραπάνω Ε. άνεση 30 Δ. προέλευση 20 Γ. επωνυμία 10 0 A Γ A Γ A Γ A Γ A 50+ Γ 50+ Β. ποιότητα Α. τιμή

72

73 Υπάρχουν 4 κατηγορίες υφασμάτων Τα φυτικής προέλευσης (βαμβακερά λινά) τα ζωικής προέλευσης (μάλλινα μεταξωτά αγκορά) τα χημικής προέλευσης (συνθετικά νάυλον πολυέστερ) τα Σύμμεικτα (μαλλί πολυέστερ / βαμβάκι πολυέστερ / λινό πολυέστερ / μαλλί πολυέστερ + ελασταίν (= ελασταίν, μπαίνει σε μικρές δόσεις 5-10% για να δίνει ελαστικότητα).

74 Επίσης μία νέα κατηγορία είναι το Rayon (ρεγιόν) για τους Αμερικανούς ή η Viscose (βισκόζη) για τους Ευρωπαίους. Είναι το ίδιο προϊόν με άλλο όνομα. Η βισκόζη είναι φυτικής προέλευσης αλλά μηχανικά (χημικά) κατασκευασμένη. Δηλαδή γίνεται μία φυτική μάζα (πολτός) από φυτά ή δέντρα ή υπόλοιπα αυτών και με χημικό και μηχανικό τρόπο γίνεται νήμα.

75 Περκάλι: Το περκάλι είναι ύφασμα που διακρίνεται για την φίνα εμφάνιση την απαλότητα στην αφή και την μεγάλη αντοχή του στον χρόνο. Τα χαρακτηριστικά του αυτά είναι αποτέλεσμα των αρίστης ποιότητας νημάτων πενιέ που απαιτούνται για την ύφανσή του, καθώς και της πυκνότητας ύφανσης που ξεπερνά τις 180 κλωστές ανά τετραγωνική ίντσα. Οργάντζα : 100% μεταξωτό, πολύ λεπτό, ντελικάτο και διαφανές ύφασμα, αποκλειστικά υψηλής ποιότητας οργάντζα, από 100% φυσικό μετάξι, που η στιλπνή και λαμπερή υφή της, την κάνουν μοναδική. Είναι ο τέλειος καμβάς που αναδεικνύει χειροποίητες δημιουργίες.

76 Dupion: Ύφασμα με πολύ φίνα και πυκνή υφή, που κατασκευάζεται αποκλειστικά από φυσικό μετάξι, με αποτέλεσμα να έχει μια εξαιρετική φυσική λάμψη. Διαχρονικά αναγνωρισμένη ποιότητα, απαραίτητη για δημιουργίες που περνούν από γενιά σε γενιά. Satin: Το satin είναι όρος που περιγράφει τρόπο ύφανσης του υφάσματος. Χρησιμοποιούνται πάντα νήματα πενιέ. Η satin ύφανση προσδίδει μαλακή υφή και λαμπερή όψη στο ύφασμα.

77 100% Cotton: Είναι σε όλους μας γνωστό ότι το βαμβάκι προέρχεται από την ίνα που περιβάλλει τους σπόρους του φυτού βαμβακιού. Είναι λοιπόν ένα 100% φυσικό προϊόν, που διαθέτει πολλά θετικά χαρακτηριστικά. Είναι εξαιρετικά ανθεκτική ίνα, που απορροφά αλλά και ελευθερώνει την υγρασία εύκολα, επιτρέποντας στο ύφασμα να αναπνέει. Η ικανότητά του αυτή εγγυάται ότι το ύφασμα δεν ηλεκτρίζεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ιδανικό για όσους υποφέρουν από αλλεργίες. Επιπλέον η αντίστασή του στα απορρυπαντικά σημαίνει ότι έχει καλή αντοχή στο συχνό πλύσιμο. Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτός ο λόγος που τα 100% βαμβακερά προϊόντα είναι τα πιο δημοφιλή στην αγορά των λευκών ειδών. Αιγυπτιακό βαμβάκι: Το καλύτερο είδος βαμβακιού είναι το Αιγυπτιακό που καλλιεργείται στην κοιλάδα του ποταμού Νείλου. Τα υφάσματα που παράγονται από Αιγυπτιακό βαμβάκι, διαθέτουν όλα τα θετικά χαρακτηριστικά του βαμβακιού, με επιπλέον προσόν την εξαιρετικά μαλακή και πολυτελή υφή

78 Microfiber: Οι μικροϊνεs (microfiber) είναι πολύ λεπτές τεχνητές ίνες, δημιουργημένες από μίγμα πολυαμιδίου ή πολυεστέρα. Είναι 2 φορές πιο λεπτές από την ίνα του μεταξιού και 3 φορές πιο λεπτές από την ίνα του βαμβακιού. Όταν η υψηλή ποιότητα μικροϊνών συνδυάζεται με την σωστή διαδικασία ύφανσης, δημιουργεί ένα εξαιρετικά μαλακό και ελαφρύ προϊόν. Τι σημαίνει αυτό για ένα πάπλωμα; Είναι ελαφρύ σαν πούπουλο, ζεστό, και μαλακό ώστε να «αγκαλιάζει» το σώμα. Είναι εύκολο στη χρήση γιατί πλένεται στο πλυντήριο και για όσους έχουν αλλεργία στα πούπουλα είναι το ιδανικό πάπλωμα. Τύπωμα reactive: Το τύπωμα reactive είναι εγγύηση για την σταθερότητα και φωτεινότητα των χρωμάτων, καθώς για το τύπωμα αυτό χρησιμοποιούνται ανεξίτηλες βαφές που δεν ξεθωριάζουν και δεν δημιουργούν «σπασίματα». Έτσι τα χρώματα στα προϊόντα με την βαφή αυτή, μένουν αναλλοίωτα σε βάθος χρόνου.

79 Η indigo χρωστική είναι μια οργανική ένωση με ένα διακριτικό μπλε χρώμα. Ιστορικά, αυτή ήταν μια φυσική χρωστική ουσία που εξαγόταν από φυτά και η διαδικασία αυτή ήταν σημαντική οικονομικά, διότι οι μπλε χρωστικές ουσίες ήταν κάποτε σπάνιες. Η indigo ή ελληνικά λουλακί είναι το χρώμα του μπλε τζιν. Η κύρια χρήση του λουλακί, χρησιμοποιείται ως χρωστική ουσία για τα νήματα από βαμβάκι, κυρίως για την παραγωγή του τζιν υφάσματος. Κατά μέσο όρο, ένα ζευγάρι μπλε παντελόνι τζιν αποτελεί 3 έως 12g του indigo.μικρές ποσότητες χρησιμοποιούνται για την βαφή μαλλιού και για το μετάξι. Η Ινδία, ήταν το συντομότερο σημαντικό κέντρο παραγωγής και επεξεργασίας του. Το indigo είναι από τις παλαιότερες βαφές που χρησιμοποιήθηκαν για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, στη βαφή και την εκτύπωση.

80 Πολλές ασιατικές χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νοτιοανατολική Ασία χρησιμοποιούσαν τη λουλακή χρωστική για τη βαφή μεταξιού. Η χρωστική ουσία ήταν γνωστή στους αρχαίους πολιτισμού, στην Μεσοποταμία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ρώμη, την Βρετανία, την Κεντρική Αμερική, το Περού, το Ιράν και την Αφρική. Το 1987, τόνοι indigo, παράχθηκαν από φυτικές πηγές. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόοδο της οργανικής χημείας. Οι εξελίξεις του indigo επισημανθήκαν το 1865 όταν η γερμανική χημικός Adolf von Bayer άρχησε να εργάζεται για την σύνθεση των indigo. H χρωστική indigo δεν είναι διαλυτή στο νερό. Με μια όμως επεξεργασία, την μείωση μετατρέπεται σε indigo λευκό, μια εξέλιξη της indigo. Tέλος η indigo είναι φιλική στο περιβάλλον γιατί έχει χαμηλή τοξικότητα.

81 Είναι ένα μείγμα υδροξειδίου του νατρίου, καλίου και sodamide. Όταν αυτά λιώνουν παράγεται το ινδοξύλιο, μια αζωτούχα ουσία που οξειδύνεται στον αέρα και δημηουργείται το indigo.

82

83 Γ 50+ A 50+ Γ A Γ. Κάθε εβδομάδα Γ A Β. Κάθε μήνα Γ A Γ Α. Στις εκπτώσεις A

84 40 35 Α. σε συνοικιακά μαγαζιά Β. σε μεγάλα εμπορικά κέντρα Γ. μέσω internet Δ. εκπτωτικά κέντρα Ε. μπουτίκ 5 ΣΤ. παζάρι 0 A Γ A Γ A Γ A Γ A 50+ Γ 50+

85 30 A. Τα χαρίζετε Β. Τα πετάτε Γ. Τα πουλάτε 5 0 A Γ A Γ A Γ A Γ A 50+ Γ 50+ Δ. Τα μετατρέπετε

86

87

88

89 Tα...πράσινα ρούχα είναι εδώ και δηλώνουν δυναμικά την παρουσία τους στην αγορά της ένδυσης σε μια στιγμή που φουντώνει η διαμάχη των επιστημόνων για τα προβλήματα που δημιουργούν τα συνθετικά ρούχα τόσο στην υγεία του ανθρώπου όσο και στο περιβάλλον. Tην ώρα που ο πλανήτης μαστίζεται από περιβαλλοντικά προβλήματα, ρούχα φτιαγμένα από λινάρι, ήμερη κάνναβη, βιολογικό βαμβάκι, μπαμπού, μετάξι, σόγια και μαλλί έρχονται να βοηθήσουν στη μείωση της μόλυνσης του πλανήτη. Ήδη στην Eλλάδα αρχίζουν δειλά- δειλά να εμφανίζονται παντελόνια, μπλούζες, εσώρουχα από πρώτες ύλες που προέρχονται από βιολογική γεωργία χωρίς να έχουν υποστεί καμία χημική επεξεργασία. Tο οικολογικό ρούχο έρχεται να βοηθήσει το περιβάλλον αφού έχει πάρα πολύ μικρό «περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα». Σε όλα τα επίπεδα της επεξεργασίας του, από την καλλιέργεια μέχρι τα φυτοφάρμακα, έχει επηρεάσει όσο το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον.

90 Tα τελευταία χρόνια με την επιστημονική τεκμηρίωση ότι τα συνθετικά υφάσματα μπορεί να προκαλέσουν ποικίλα προβλήματα στον άνθρωπο, τα οικολογικά ρούχα έγιναν επιτακτική ανάγκη και έκαναν την εμφάνισή τους μαζί με άλλα προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον (σακούλες, καλλυντικά). Σύμφωνα με τη κ. Παππά, «τα οικολογικά ρούχα έχουν επιβαρύνει στο ελάχιστο το φυσικό περιβάλλον και έχουν φτιαχτεί με σεβασμό προς τον άνθρωπο». Γι' αυτό τον λόγο τα «πράσινα» υφάσματα έχουν πολλά οφέλη για τον χρήστη:

91 Διευκολύνουν τη δερματική αναπνοή Δεν προκαλούν κνησμούς και αλλεργίες Mας προστατεύουν από τους μύκητες και την ακτινοβολία Nιώθουμε όλα τα οφέλη της ίνας (π.χ. την απαλότητα του βαμβακιού) Eίναι θερμορυθμιστικά, δηλαδή μας κρατάνε ζεστούς τον χειμώνα και δροσερούς το καλοκαίρι Aπορροφούν τον ιδρώτα Aισθητικά είναι πιο μαλακά γιατί δεν έχουν χλωριωθεί.

92 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

93

94 Τα αρχαία υφάσματα προέκυπταν από τις βασικές πρώτες ύλες, ζωικές, φυτικές ή και μεταλλικές, με κυριότερες το μαλλί, το λινάρι και το μετάξι. Για την ύφανση των πρώτων αυτών υλών χρησιμοποιούνταν ο κάθετος αργαλειός με βάρη. Τα υφάσματα που προέκυπταν, ανάλογα με το είδος του ενδύματος για το οποίο προορίζονταν, ράβονταν με ραφίδες ή βελόνες, χάλκινες, σιδερένιες ή οστέινες.

95 Οι βασικοί τύποι των ελληνικών ενδυμάτων παρέμειναν ίδιοι για πάρα πολλούς αιώνες. Λόγω της απλής βασικής τους μορφής μπορούσαν να διαφοροποιηθούν εύκολα ως προς το διάκοσμο ή τον τρόπο που ήταν διπλωμένα ή ζωσμένα ανάλογα με τη μόδα της εποχής. Οι βασικοί τύποι των αρχαίων ενδυμάτων ήταν οι εξής: Πέπλος

96 Ο μάλλινος πέπλος, γυναικείο ένδυμα, διαμορφώνονταν μέσα από ένα ορθογώνιο ύφασμα το οποίο δεν χρειαζόταν καν να ραφτεί. Το ύφασμα διπλωνόταν στο ένα τρίτο περίπου του ύψους του μία φορά προς τα έξω σχηματίζοντας έτσι έναν υφασμάτινο όγκο, το απόπτυγμα, που έπεφτε προς τα έξω στην πλάτη και το στήθος. Η κλειστή πλευρά του υφάσματος βρισκόταν συνήθως στην αριστερή πλευρά του σώματος. Με πόρπες και περόνες καρφιτσώνονταν η επάνω παρυφή του υφάσματος με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται άνοιγμα για το λαιμό και το δεξιό βραχίονα. Στην αριστερή του πλευρά ο πέπλος είχε δύο παρυφές κάτω και τέσσερις επάνω στο ύψος του αποπτύγματος, το οποίο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως κάλυμμα κεφαλής. Ο πέπλος μπορούσε να φορεθεί επάνω από το χιτώνα.

97 Χιτώνας Ο χιτώνας ο οποίος φοριόταν τόσο από άντρες, όσο και από γυναίκες και ήταν λινός. Και εδώ το αρχικό σχήμα του υφάσματος ήταν σωληνοειδές, συνήθως όμως χωρίς απόπτυγμα. Τα σημεία στο ύφασμα που ράβονταν, ήταν οι μακριές πλευρές καθώς και οι ώμοι. Έτσι ο χιτώνας σχημάτιζε μανίκια, τις χειρίδες, που ήταν κοντές και έφεραν κομβία. Ο χιτώνας με μανίκια ονομάζονταν χειριδωτός. Υπήρχαν 2 είδη : 1. Ο ένας, ο φαρδύς, ήταν ραμμένος στην επάνω παρυφή, αφήνοντας ανοίγματα για το κεφάλι και τους βραχίονες ή ήταν κλεισμένος με μία σειρά από μικρά κουμπιά.

98 2. Ο στενός χιτώνας απ' την άλλη ήταν εντελώς κλειστός στην επάνω πλευρά, με εξαίρεση το άνοιγμα για το κεφάλι, ενώ τα ανοίγματα για τους βραχίονες βρίσκονταν στο επάνω μέρος των πλαϊνών πλευρών.

99 Ιμάτιο Χαρακτηριστικό ένδυμα της αρχαϊκής περιόδου ήταν και το λεγόμενο λοξό ιμάτιο από το 700 π.χ. περίπου και εξής, γνωστό από τις αρχαϊκές Κόρες της Ακρόπολης. Το ιμάτιο ήταν ένα μακρύ ύφασμα που το περνούσαν κάτω από την αριστερή μασχάλη, το τύλιγαν γύρω από το στήθος και την πλάτη και το κούμπωναν πάνω από το δεξιό βραχίονα. Από την άλλη πλευρά έπεφτε ανοιχτό προς τα κάτω. Το ιμάτιο μπορούσε επίσης να στερεώνεται συμμετρικά και να πέφτει ελεύθερο στην πλάτη, με τις δύο άκρες του που περνούσαν πάνω από τους ώμους προς τα εμπρός, να κρέμονται προς τα κάτω ή πάλι να τυλίγεται γύρω από τους γοφούς ή να καλύπτει τους γοφούς και η μία άκρη του να περνά επάνω από την πλάτη στον αριστερό ώμο και να πέφτει ελεύθερα προς τα μπρος. Το ιμάτιο φοριόταν από άντρες και γυναίκες.

100 Χλαμύδα Η χλαμύδα ήταν αποκλειστικά ανδρικό ρούχο. Συνήθως ήταν πιο κοντή από το ιμάτιο. Το ύφασμα διπλωνόταν μία φορά καθέτως και στερεωνόταν στο δεξιό ώμο με πόρπη ή περόνη, ώστε να καλύπτεται ο αριστερός βραχίονας από την κλειστή πλευρά του υφάσματος, με το δεξιό τελείως ακάλυπτο. Η χλαμύδα ήταν περισσότερο ένδυμα των εφήβων, των ταξιδιωτών και των στρατιωτών.

101 Η διπλανή εικόνα περιγράφει εικονικά τα διαφορετικά ενδύματα στην Αρχαία Ελλάδα.

102

103 O 14ος και 15ος αιώνας ήταν η αρχή αυτού που λέμε μόδα. Στο παρελθόν τα ρούχα της μιας γενιάς δεν διέφεραν και πολύ από τα ρούχα της προηγούμενης. Οι πρίγκιπες και οι ευγενείς φορούσαν πολυτελή ρούχα, ενώ οι χωρικοί σκληρά και άκομψα. Τώρα όμως μια νέα τάξη, οι εύποροι αυτοί, ήθελαν να συναγωνιστούν σε επίδειξη με τους άρχοντές τους. Το στυλ των ρούχων, τα παπούτσια και τα καπέλα ποίκιλαν, καθώς οι άνθρωποι ντύνονταν για να δείξουν την εκκεντρικότητά τους.

104

105 Στο 12ο και 13ο αιώνα τα ρούχα ήταν ακόμα αρκετά βασικό. Κατά το Μεσαίωνα οι άνδρες φορούσαν χιτώνες. Μερικοί άνδρες φορούσαν κοντά παντελόνια και όλα φορούσαν «σωλήνα» (κάλτσες ή καλσόν). Οι γυναίκες φορούσαν nightie-όπως λινό ένδυμα. Ωστόσο, αυτές δεν φορούν σλιπ αντίθετα φορούσαν ένα μακρύ χιτώνα (για τους αστραγάλους τους) και πάνω από το άλλο ένδυμα, ένα φόρεμα. Γυναίκες, που διεξήχθη φορέματα τους με ζώνη δεμένα γύρω από τη μέση τους.κατά τον Μεσαίωνα και τα δύο φύλα φορούσαν ρούχα από μαλλί, αλλά διέφεραν ως προς την ποιότητα. Τα μάλλινα ρούχα μπορούσαν να είναι ωραία και ακριβά ή χονδροειδής και φθηνά.

106 Ως αντίδραση, έγιναν νόμοι που όριζαν τι ακριβώς επιτρεπόταν να φορούν τα άτομα της κάθε τάξης. Τα ρούχα του 14ου αι. ήταν πολύ πιο εφαρμοστά απ ότι πριν. Άρχισαν να χρησιμοποιούν κουμπιά στο μπροστινό μέρος και στα μανίκια. Οι άνδρες φορούσαν ρούχα με χοντρό φοδράρισμα στο στέρνο, για να φαίνονται εύσωμοι και δυνατοί. Οι ζώνες εφάρμοζαν χαλαρά στους γοφούς. Κατά το 15ο αι. οι ανδρικοί χιτώνες, ήδη για μερικούς κοντοί και άσεμνοι, έγιναν ακόμη πιο κοντοί φτάνοντας μόλις κάτω από την μέση, και ορισμένοι νέοι τους φορούσαν χωρίς τίποτα από πάνω. Τα μπούστα των γυναικείων φορεμάτων έσφιγγαν με κορδόνια κι εφάρμοζαν στενά στο σώμα. Οι Βουργουνδοί ήταν πρώτοι στη μόδα στη Νότια Ευρώπη. Συνηθίζονταν οι χιτώνες με στενή μέση και φαρδιούς ώμους και, για τις γυναίκες, τα υπερβολικά ψηλά καπέλα. Τα ιταλικά καπέλα και ρούχα ήταν λιγότερο εκκεντρικά με περισσότερη έμφαση στα πολυτελή υφάσματα.

107

108 Δίνεται έμφαση σε ένα κωνικό σχήμα του κορμού και το σχήμα της φούστας αλλάζει συνέχεια. Πλέγματα σαν κοφίνια φορεμένα στους γοφούς που έκαναν τις φούστες να πετούν στο πλάι ήρθαν στη μόδα Μέχρι το 1780,τα κοφίνια είχαν ως επί το πλείστον εξαφανιστεί και ψεύτικες ουρές (bum-pads ή hip- pads) φορέθηκαν για κάποιο καιρό. Το 1790, οι φούστες ήταν ακόμα κάπως γεμάτες, αλλά δεν ήταν πλέον εμφανές ότι πετάγονταν προς τα έξω προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση (αν και ένα μικρό μαξιλάρι μπορεί να εξακολουθούσε να φοριέται). Ήρθε στη μόδα το φουσκωμένο από τα πολλά στρώματα υφάσματος μπούστο αλλά κατά τα άλλα το στυλ άρχισε να απλοποιείται, επηρεασμένο από τα ρούχα των Αγγλίδων της υπαίθρου (ρεντιγκότα < riding coat)και το νεοκλασικισμό. Με το 1795, η περίμετρος της μέσης ήταν κάπως μεγαλύτερη, προετοιμάζοντας το έδαφος για την ανάπτυξη της αυτοκρατορικής σιλουέτας και τον νεοκλασικισμό στην μόδα που επικράτησε στα τέλη του 1790.

109 Η συνήθης μόδα των ετών ήταν φόρεμα με χαμηλό λαιμό πάνω από ένα μεσοφόρι. Τα περισσότερα φορέματα είχαν φούστες που άνοιγαν μπροστά για να δείξουν το μεσοφόρι από κάτω. Αν το μπούστο ήταν ανοιχτό μπροστά, το άνοιγμα ήταν γεμάτο με διακοσμητικά στοιχεία ραμμένα στο επάνω μέρος, δεμένα με κορδόνια ή κάτω από τον κορσέ. Τα ντεκολτέ ήταν στολισμένα με σουφρωτό ύφασμα ή δαντέλα, ή μαντήλι λαιμού. Τα σφιχτά μανίκια μέχρι τον αγκώνα ήταν στολισμένα με διακοσμητικά στοιχεία ή βολάν, και ξεχωριστά υπό-βολάν στα μανίκια, από δαντέλα ή λινό, ήταν στερεωμένα σε μπλούζες και πουκάμισα. Το φόρεμα à la française χαρακτηριζόταν από πιέτες που κρέμονταν χαλαρά στην πλάτη από το πίσω μέρος του ντεκολτέ ως κάτω. Ένα εφαρμοστό μπούστο κρατούσε το μπροστινό μέρος του φορέματος κολλητά στο σώμα. Το φόρεμα à l'anglaise είχε στενή εφαρμογή και χαρακτηριζόταν από πιέτες στο πίσω μέρος που εφάρμοζαν στενά στο σώμα μέχρι την μέση και στη συνέχεια αφήνονταν ελεύθερες στην φούστα που ήταν καλυμένη με διάφορα υφάσματα.

110 Προς τη δεκαετία του 1770, μια άτυπη εναλλακτική λύση για το φόρεμα ήταν ένα σακάκι και μεσοφόρι, βασισμένο στα ρούχα της εργατικής τάξης αλλά με λεπτότερα υφάσματα και με στενότερη εφαρμογή. Caraco : ήταν ένα μπούστο με μανίκια μέχρι τον αγκώνα που έμοιαζε με σακάκι και φοριόταν με ένα μεσοφόρι. Μέχρι το 1790 τα μανίκια του είχαν γίνει μακριά και στενά. Η παραδοσιακή φορεσιά της ιππασίας αποτελούνταν από ένα εξατομικευμένο σακάκι σαν ανδρικό, που φοριόταν με πουκάμισο με ψηλό λαιμό, γιλέκο, μεσοφόρι και καπέλο. Μια άλλη εναλλακτική λύση ήταν ένα παλτό-φόρεμα που ονομάζεται ρεντιγκότα, συνήθως από λιτό και απλά κομμένο μάλλινο ύφασμα, με μακριά στενά μανίκια και ένα φαρδύ γιακά με πέτα ή ρεβέρ. Αργότερα φοριέται όπως ένα πανωφόρι με ένα ελαφρύ φόρεμα ή πουκάμισο από κάτω.

111 Η πουκαμίσα είχε ένα χαμηλό ντεκολτέ και μανίκια μέχρι τον αγκώνα τα οποία γίνονταν όλο και στενότερα όσο περνούσε ο καιρός. Οι χαμηλόμεσοι κοκάλινοι στηθόδεσμοι κορσέδες των αρχών του 1740 με τις τιράντες, τις στενές πλάτες και το φαρδύ μπροστινό μέρος έδωσαν την θέση τους από το 1760 σε στράπλες στηθόδεσμους που έφταναν ψηλά στη μασχάλη ώστε να αναγκάζουν τη γυναίκα να σταθεί με τους ώμους της ελαφρώς προς τα πίσω. Οι στηθόδεσμοι παραμένουν δεμένοι εφαρμοστά αλλά άνετα. Μόνο όσες ενδιαφέρονται για ακραίες μόδες τους δένουν σφιχτά. Καθώς η χαλαρή, επαρχιακή μόδα χώρα επικράτησε στη Γαλλία, οι στηθόδεσμοι μερικές φορές αντικαθίστανται από ένα ελαφρύ κοκάλινο κορσέ αν και αυτό το στυλ δεν κέρδισε δημοτικότητα στην Αγγλία, όπου οι στηθόδεσμοι παρέμειναν μέχρι το τέλος της περιόδου. Η μόδα της φούστας με τα κοφίνια παραμένει στην ανώτερη τάξη αλλά εξαφανίστηκε οπουδήποτε αλλού και αντικαταστάθηκε από τα μεσοφόρια.

112

113 Οι άνδρες φορούν το παλτό, γιλέκο και παντελόνι όπως στην προηγούμενη περίοδο. Αυτό που άλλαξε ήταν το ύφασμα. Ο νέος ενθουσιασμός για τα υπαίθρια αθλήματα οδήγησε σε μάλλινα ευκολοφόρετα ενδύματα για όλες τις περιπτώσεις εκτός από τις επίσημες που τότε εξακολουθούσαν να φορούν μετάξι και βελούδο

114 Η υψηλή κοινωνία φορούσε στα παπούτσια αγκράφες, συχνά πολύ μεγάλες, σαν στολίδια για τα Αυτές ήταν είτε από στιλβωμένο μέταλλο ή είχαν πετράδια. Οι γυναίκες είχαν παπούτσια με ψηλά καμπυλωτά τακούνια και ήταν κατασκευασμένα από ύφασμα ή δέρμα. Οι άνδρες είχαν παπούτσια δερμάτινα, με χαμηλά τακούνια, δένονταν με αγκράφες και τα φορούσαν με μάλλινα ή μεταξωτά καλσόν. Για την ιππασία φορούσαν μπότες.

115 Οι άνθρωποι φορούσαν συχνά τα ίδια ενδύματα με τους ανθρώπους που ακολουθούσαν τη μόδα- παλτά και βράκα για τους άνδρες και μεσοφόρια, φορέματα και σακάκια για τις γυναίκες-αλλά έχουν λιγότερα ρούχα από φθηνότερα και πιο ανθεκτικά υφάσματα. Και τα δύο φύλα φορούσαν μαντήλια ή φουλάρια και αγκράφες στα παπούτσια εάν το άντεχαν οικονομικά. Οι άνδρες φορούσαν επίσης κοντά σακάκια, και μερικοί (κυρίως ναυτικοί) φορούσαν παντελόνια και όχι βράκες.οι βοσκοί φορούσαν μακριές μπλούζεςφορέματα. Οι γυναίκες φορούσαν κουκούλες κοντούς μανδύες, πιο συχνά κόκκινους.

116

117 Την δεκαετία του 1920 ο κορσές καταργείται δίνοντας ακόμα περισσότερη ελευθερία και τα ρούχα αποκτούν φαρδιές γραμμές,ενώ για πρώτη φορά τα πόδια αποκαλύπτονται.η σιλουέτα είναι φαρδιά με ζώνη στη μέση.το 1925 η γραμμή ανεβαίνει μέχρι το γόνατο και για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια πάνω από το γόνατο.επικρατούν αμάνικες μπλούζες,βαθιά ντεκολτέ αλλά και τα πρώτα πουλόβερ.οι φούστες έχουν πιέτες και είναι διακοσμημένες με φιόγκους,λουλούδια,χάντρες και αργότερα με γεωμετρικά σχέδια. Χαρακτηριστική σχεδιάστρια της δεκαετίας ήταν η Coco Chanel η οποία δημιουργεί το γνωστό Little black dress ένα απλό μικρό φόρεμα που το φάρδος του φτάνει μέχρι το γόνατο με στρογγυλή λαιμόκοψη και μακριά μανίκια χωρίς μανσέτες.επίσης η Chanel λανσάρει το 1921 το περίφημο άρωμα Chanel No 5.

118

119 Η σιλουέτα είναι λεπτή και ψιλή με τονισμένη μέση και έντονους ώμους. Τα φορέματα είναι λοξά κομμένα (το λεγόμενο bias-cut), καλύπτουν τις γάμπες αλλά αφήνουν όλη την πλάτη έξω. Καπέλα και γάντια γίνονται απαραίτητα στοιχεία της γυναικείας γκαρνταρόμπας. Τα παντελόνια και τα σορτς γίνονται αποδεκτά ως ενδύματα παραλίας αλλά και άνεσης. Το 1933 ο οίκος Hermès λανσάρει το πρώτο του μεταξωτό μαντήλι γράφοντας τη δική του ιστορία. Μακριά φορέματα κομμένα στο λοξό, εξώπλατα που καταλήγουνε σε ουρά ή σε τετράγωνες πιέτες. Η λαιμόκοψη είναι άλλοτε ντραπέ, άλλοτε βαθύ V και άλλες φορές καταλήγει σε φιόγκο. Τα σακάκια χαρακτηρίζονται από τετράγωνες γραμμές και λεπτομέρεια στους γιακάδες. Τα παντελόνια είναι φαρδιά με κουμπιά στο πλάι, ενώ τα σορτς συνδυάζονται με λευκά σοσόνια.

120

121 Η μόδα παίρνει ένα πιο στρατιωτικό και επιβλητικό look. Οι ώμοι είναι τονισμένοι με ελαφριές βάτες, όχι μόνο στα ταγιέρ αλλά και στα φορέματα. Όλα αυτά μέχρι το 1947 όπου ο Christian Dior κάνει την επανάσταση και δημιουργεί το New Look. Η βασική σιλουέτα, γνωστή και σαν γραμμή Α, είναι κωνική, τονίζει τη μέση, έχοντας φυσικούς ώμους, ενώ το μήκος της φούστας παίζει από τα μέσα του γονάτου μέχρι τα μέσα της κνήμης. Οι φούστες κλοσάρουν ελαφρά και είναι πάντα με μάκρος λίγα εκατοστά πάνω από το γόνατο. Κυριαρχούν τα μικρά εμπριμέ και οι διχρωμίες σε ασπρόμαυρο. Φορέματα που δένουν γύρω από τη μέση, φορέματα με τονισμένη μέση και βάτες. Μπλούζες που κουμπώνουν σαν πουκάμισα, γυναικεία ταγιέρ σε αρρενωπή γραμμή, πιέτες στις φούστες, στενές ίσιες φούστες που συνδυάζονται με μικροσκοπικά πουλόβερ.

122

123 Οι γραμμές ακολουθούν το κορμί τονίζοντας τα ωραιότερα σημεία του σώματος, το στήθος, τη μέση και την περιφέρεια. Το μάκρος ξεκινάει κάτω από το γόνατο και καταλήγει στη μέση της γάμπας. Τα χρώματα είναι παστέλ, ασπρόμαυρο, πουά αλλά και εμπριμέ με λουλούδια. Το 1957 η μόδα υιοθετεί τη γραμμή «σάκος» την οποία λανσάρει ο Yves Saint Laurent που δουλεύει για το Dior. Οι ώμοι είναι χαλαροί, κυριαρχεί η λαιμόκοψη bateau και συνδυάζεται με περίεργα γεωμετρικά καπέλα. Το 1958 η γραμμή πάλι αλλάζει και η σιλουέτα γίνεται τραπέζιο. Τα μανίκια είναι τρία τέταρτα και οι ώμοι φαρδαίνουν. Το τακούνι στιλέτο καθιερώνεται και ο Dupont ανακαλύπτει τη λύκρα κάνοντας επανάσταση στο γυναικείο εσώρουχο. Το φουρό φοριέται πάντα κάτω από φορέματα και τις φούστες δίνοντας όγκο. Στην Ελλάδα ο Ντίμης Κρίτσας ανοίγει το ατελιέ του δίνοντας μια νότα γαλλικής φινέτσας (είχε μαθητεύσει μόδα στο Παρίσι). Τον ακολουθούν ο Γιάννης Τσοπανέλλης ενώ κάνει την εμφάνιση του και ο Φιλήμονας. Φορέματα σε γραμμή Α, στράπλες για βραδινές εμφανίσεις, κλος φούστες, αμάνικα πουλόβερ που συνδυάζονται με ζακετάκια στο ίδιο χρώμα. Φορέματα με κόψιμο πουκαμίσου, παλτό που τονίζουν τη μέση με ζώνες και βερμούδες.

124

125

126 Η Mary Quant αλλά και ο André Courrèges κοντράρονται για την ανακάλυψη του μίνι. Το μίνι πάντως είναι γεγονός και αποτελεί σύμβολο της δεκαετίας. Ο Yves Saint Laurent λανσάρει το look Mondriane εμπνευσμένος από τους γεωμετρικούς πίνακες του Ολλανδού ζωγράφου. Ο Courrèges κάνει πραγματική επανάσταση με τα διαστημικά του σύνολα από πλαστικό, πιστά στον ενθουσιασμό της εποχής με τις κοσμοναυτικές αποστολές στη σελήνη. Ο Paco Rabanne παρουσιάζει ρούχα από μέταλλο, ανοίγοντας νέους δρόμους στην κατασκευή των ρούχων. Μοντέλα όπως η Twiggy και η Βερούσκα αποτελούν πρότυπα ομορφιάς. Στην Ελλάδα ο Γιάννης Βούρος, ο δημιουργός των μοναδικών τουαλετών του ελληνικού κινηματογράφου ανοίγει το πρώτο του ατελιέ, ενώ ο Γιάννης Τσεκλένης με τα ψυχεδελικά του prints κάνει επιτυχία και εκτός των ελληνικών συνόρων. Μίνι φορέματα, μίνι φούστες, ζιβάγκο, μικρά εφαρμοστά πουλόβερ. Στενά παντελόνια, κάπρι παντελόνια, καυτά σορτς.ταγιέρ τύπου Jackie Kennedy, βελούδινα σακάκια και παλτό μέχρι το γόνατο.

127

128

129 Το φολκλόρ μπερδεύεται με το ρετρό, το κιτς, το γκλίτερ και το πανκ. Το 1974 ανοίγει στη Νέα Υόρκη το περίφημο Studio 54 και μαζί του η εποχή της disco, του στρετς και της λύκρα. Η Gloria Vanderbilt κάνει δημοφιλή τα εφαρμοστά στρετς τζιν παντελόνια. Το 1977 το κίνημα του πανκ από τη Μεγάλη Βρετανία φέρνει δερματίνες, καρφιά, παραμάνες και ρούχα από βινύλ. Στην Ελλάδα ο Μιχάλης Ασλάνης ανοίγει στη Δημοχάρους το ατελιέ του για να γνωρίσει επιτυχία με τα έθνικ φορέματα του. Ο Βασίλης Κουρκουμέλης με το Μάκη Τσέλιο δημιουργούν τον οίκο Billy Bo που θα αποτελέσει σταθμό για την ελληνική μόδα και μάλιστα θα βγει και εκτός ελληνικών συνόρων. Τα φορέματα είναι φαρδιά, με ψυχεδελικά εμπριμέ αλλά και floral prints. Τσιγγάνικες φούστες, χαμηλόμεσες, πολύ κοντές ή πολύ μακριές. Πολύ κοντά σορτς (hotpants) αλλά και παντελόνια που φαρδαίνουν από το γόνατο και κάτω, το λεγόμενο παντελόνι καμπάνα. Το πέτο στα πουκάμισα είναι μεγάλο, άλλοτε στρογγυλό και άλλοτε μυτερό. Τζιν και t-shirts, τοπ που δένουν στο λαιμό, ολόσωμες φόρμες, στράπλες φορέματα σε ίσια γραμμή-σωλήνα (tubedresses).

130

131 Η δεκαετία της υπερβολής. Οι ώμοι φαρδαίνουν, οι βάτες κυριαρχούν και η σειρά «Δυναστεία» κάνει την Alexis Colby πρότυπο μόδας. Η γυμναστική γίνεται μόδα και το αθλητικό look βγαίνει και εκτός γυμναστηρίου. Το τζιν αποκτά υπογραφή και τα logos κυριαρχούν παντού. Ο Lacroix φέρνει το μπαρόκ, ο Alaia με τα πλεκτά του αγκαλιάζει το γυναικείο σώμα τονίζοντας τα κατάλληλα σημεία του, η Donna Karan χρησιμοποιεί το στρετς στα καλσόν και στα πουκάμισα body διευκολύνοντας την εργαζόμενη γυναίκα, ενώ οι Manolo Blahnik και Christian Louboutin καθιερώνονται στο χώρο του υποδήματος. Φούστες τύπου lambada, τουτού, μίνι φούστες, κολάν, τεράστια φαρδιά t-shirts, ξεβαμμένα τζιν, σκισμένα τζιν, μπουφάν τζιν, κοντά jackets, βάτες, φαρδιά τεράστια μπουφάν, τοπ από δίχτυ, τοπ και φορέματα με τον ένα ώμο έξω, φαρδιές παντελόνες, αθλητικές φόρμες και αθλητικά κορμάκια. Φούστες balloon, τεράστια μανίκια αλλά και μανίκια νυχτερίδα.σχεδιαστές που έκαναν την εμφάνισή τους εκείνη την εποχή είναι:gianfranco Ferre,Jean Paul Gaultier,Donnan Karan,Gianni Versace,Giorgio Armani,Calvin Klein.

Μια Ιστορία Πολλοί Συγγραφείς

Μια Ιστορία Πολλοί Συγγραφείς Μια Ιστορία Πολλοί Συγγραφείς 22 ο Νηπιαγωγείο Χαλκίδας ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «WE CARE» 2014-2015 Εκπαιδευτικός: Μαζιώτη Παγώνα Η Περιπέτεια μας με το καράβι του WECARE και οι εμπειρίες μας. Συγγραφείς: τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 13 Α' ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897 ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 13 Α' ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897 ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 13 Α' ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897 ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ Του Βασίλη Γούναρη 19 1. Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ ΤΟΥ 1897 21 η ηττα και η συνθηκολογηση οι συνεπειες της ηττας εξελιξεις και

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Σημειώσεις με θέμα «Πιστωτικοί Τίτλοι» Πιστωτικοί τίτλοι καλούνται τα έγγραφα εκείνα με τα οποία αποδεικνύεται τόσο η ύπαρξη της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή 4 Μαρτίου 2012 Α. α) η απάντηση βρίσκεται στη σχολικό βιβλίο: Εισαγωγή των «Ποιημάτων για την Ποίηση», σελίδες

Διαβάστε περισσότερα

Δράση 1.2. Υλοτομία και προσδιορισμός ποσοτήτων υπολειμμάτων.

Δράση 1.2. Υλοτομία και προσδιορισμός ποσοτήτων υπολειμμάτων. 1 η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ 1 η φάση έργου (Περίοδος 25 Μαϊου έως 30 Σεπτεμβρίου 2014) Στη πρώτη φάση του έργου υλοποιήθηκαν τα παρακάτω: 1 ο Πακέτο εργασίας (Προσδιορισμός είδους και ποσοτήτων υπολειμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. Η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα εφαρμοστεί με τα παρακάτω Εργαλεία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. Η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα εφαρμοστεί με τα παρακάτω Εργαλεία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η κρίση υπερχρέωσης και οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής ανέδειξαν τις διαρθρωτικές αδυναμίες της περιφερειακής οικονομίας και προκάλεσαν επιπτώσεις σε σχέση με την οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

5 η Ενότητα Κουλτούρα και στρατηγική

5 η Ενότητα Κουλτούρα και στρατηγική Στρατηγική Διοίκηση και Διαχείριση της Απόδοσης 5 η Ενότητα Κουλτούρα και στρατηγική ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΝΟΥΡΓΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Έως τώρα έχουμε μιλήσει Κεφάλαιο 2: Σημαντική επιρροή του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2. Γενικά Οργάνωση Ελέγχου (ΙΙ) Φύλλα Εργασίας Εκθέσεις Ελέγχων

Ενότητα 2. Γενικά Οργάνωση Ελέγχου (ΙΙ) Φύλλα Εργασίας Εκθέσεις Ελέγχων Ενότητα 2 Γενικά Οργάνωση Ελέγχου (ΙΙ) Φύλλα Εργασίας Εκθέσεις Ελέγχων Φύλλα Εργασίας (Γενικά) Με τον όρο "φύλλα εργασίας" εννοούµε, το σύνολο των φύλλων που περιέχουν όλο το αποδεικτικό υλικό, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ I ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΤΙΤΛΟΣ I ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ, ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, στο εξής αποκαλούµενα «τα συµβαλλόµενα µέρη»,

Διαβάστε περισσότερα

Επαρχιακός Γραμματέας Λ/κας-Αμ/στου ΠΟΑ Αγροτικής

Επαρχιακός Γραμματέας Λ/κας-Αμ/στου ΠΟΑ Αγροτικής Πρόεδρος Αίγλη Παντελάκη Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αντιπρόεδρος Χάρης Ζαννετής Πρώτος Λειτουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μέλη Χρίστος Κουρτελλάρης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ Σελίδα 5 από 9 ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Α. Α. Από το κείμενο που σας δίνεται να μεταφράσετε το απόσπασμα: «περὶ δὲ τῶν κοινῶν εἰς τοιούτους ἀγῶνας καθεστηκότας». Σε ό,τι αφορά όμως το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42, 105 63 ΑΘΗΝΑ ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42, 105 63 ΑΘΗΝΑ ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42, 105 63 ΑΘΗΝΑ ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

www.aoth.edu.gr / Απαντήσεις πανελληνίων εξετάσεων Επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) 2009

www.aoth.edu.gr / Απαντήσεις πανελληνίων εξετάσεων Επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) 2009 A ΟΜΑΔΑ ΘΕΜΑ 1 ο Α Β Γ Δ ε Σωστό ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ, Σελίδα 115, ενότητα 3, Κεφάλαιο 6 ο Σωστό Σελίδα 154, ενότητα 4, μπλε κουτί, Κεφάλαιο 8 ο Λάθος ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ, Κεφάλαιο 11 ο Λάθος Σελίδα 183, ενότητα 4, 2 η παράγραφος,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Άρθρο πρώτο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Άρθρο πρώτο. ΝΟΜΟΣ: 1634/86 Κύρωση των πρωτοκόλλων 1980 «Για την προστασία της Μεσογείου θαλάσσης από τη ρύπανση από χερσαίες πηγές» και 1982 «περί των ειδικά προστατευομένων περιοχών της Μεσογείου» (ΦΕΚ 104/Α/18-07-86)

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Τρίτο Έτος Αξιολόγησης

Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Τρίτο Έτος Αξιολόγησης Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Τρίτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούνιος 2011) 1. Ταυτότητα της Έρευνας Το πρόγραμμα Αλφαβητισμός, που λειτουργεί κάτω από την εποπτεία της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ Τις ερωτήσεις επιμελήθηκε η εξιδικευμένη ομάδα εισηγητών των Πανεπιστημιακών Φροντιστηρίων ΚΟΛ- ΛΙΝΤΖΑ. Στις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών για την ειδικότητα των νηπιαγωγών των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ 34750/2006 (Αριθμός καταθέσεως πράξεως 43170/2006) ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από

ΑΠΟΦΑΣΗ 34750/2006 (Αριθμός καταθέσεως πράξεως 43170/2006) ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από ΑΠΟΦΑΣΗ 34750/2006 (Αριθμός καταθέσεως πράξεως 43170/2006) ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους Δικαστές Κυριάκο Μπαμπαλίδη, Πρόεδρο Πρωτοδικών,

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί συνδυασμό μεθόδων για την ανάπτυξη της έβδομης παραγράφου.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί συνδυασμό μεθόδων για την ανάπτυξη της έβδομης παραγράφου. Α.1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στο κείμενο αυτό ο συγγραφέας παρουσιάζει την αξία των αρχαίων ελληνικών μνημείων και την αναγκαιότητα ανάδειξής τους. Αρχικά συσχετίζει τα μνημεία αυτά με τη δημοκρατία και τη συμμετοχή στα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Υπό την Υψηλή Προστασία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΠΛΑΤΑΝΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ A1. Ο συγγραφέας ορίζει το φαινόμενο του ανθρωπισμού στη σύγχρονη εποχή. Αρχικά προσδιορίζει την

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ A1. Ο συγγραφέας ορίζει το φαινόμενο του ανθρωπισμού στη σύγχρονη εποχή. Αρχικά προσδιορίζει την ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ A1. Ο συγγραφέας ορίζει το φαινόμενο του ανθρωπισμού στη σύγχρονη εποχή. Αρχικά προσδιορίζει την έννοια της ανθρωπιάς ως συμμετοχής στα προβλήματα των

Διαβάστε περισσότερα

Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη. για τεχνικό πρόγραμμα 2010

Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη. για τεχνικό πρόγραμμα 2010 Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη για τεχνικό πρόγραμμα 2010 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι Η διοίκηση του Δήμου φέρνει σήμερα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου για

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 30 ΜΑΪΟΥ 2012 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ÁÍÉÁ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 30 ΜΑΪΟΥ 2012 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ÁÍÉÁ ΘΕΜΑ Α1. ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 30 ΜΑΪΟΥ 2012 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ α. «Φεντερασιόν»: σελίδα 46: «Η κατάσταση αυτή ιδεολογίας στη χώρα.» β. «Πεδινοί»: σελίδα 77: «Οι πεδινοί είχαν και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επιμέλεια: Ομάδα Φιλολόγων της Ώθησης

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επιμέλεια: Ομάδα Φιλολόγων της Ώθησης ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Επιμέλεια: Ομάδα Φιλολόγων της Ώθησης 1 Τετάρτη, 28 Μα ου 2014 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟ Η «ανθρωπιά» είναι μια λέξη του καιρού μας, ένας όρος κοινόχρηστος, ένα νόμισμα

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη. Περιεχόμενα

Περίληψη. Περιεχόμενα Περίληψη Κάθε παίκτης γίνεται αρχηγός μιας Σκοτσέζικης οικογένειας γύρω στο 1600 και προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή και τη δύναμή της στα χάιλαντς της Σκοτίας. Κάθε αρχηγός προσπαθεί να αυξήσει τη γη

Διαβάστε περισσότερα

Ασυντήρητες και επικίνδυνες οικοδομές

Ασυντήρητες και επικίνδυνες οικοδομές Ασυντήρητες και επικίνδυνες οικοδομές Στα τελευταία πέντε χρόνια έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά πτώσης τμημάτων οικοδομών, κυρίως μπαλκονιών από πολυώροφες οικοδομές και είναι πραγματικά θαύμα το

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Πρόταση για μια Προοδευτική Διέξοδο Από την Κρίση

Πολιτική Πρόταση για μια Προοδευτική Διέξοδο Από την Κρίση Πολιτική Πρόταση για μια Προοδευτική Διέξοδο Από την Κρίση ΑΘΗΝΑ, 09/04/12 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η χώρα διανύει την κρισιμότερη περίοδο μετά τη μεταπολίτευση. Δεν πρέπει να ζήσει σε καθεστώς χρεοκρατίας, ούτε όμως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΞΗΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ: ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Δ/ΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΞΗΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ: ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Δ/ΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΞΗΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ: ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Δ/ΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΑΡΘΡΟ Σελίδα Κεφάλαιο Α' Αντικείμενο Γενικοί Όροι 1. Αντικείμενο του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΟΝ. Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα

ΕΠΟΝ. Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα ΕΠΟΝ Στις 23 Φλεβάρη 1943, σε ένα μικρό σπίτι, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3 στους Αμπελόκηπους, ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ, η μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Α. ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Α. ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Με την υπαγωγή του τομέα και της πολιτικής για την Έρευνα και την Τεχνολογία στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (ΥΠΔΒΜΘ), το Υπουργείο ανέλαβε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Α. Να αποδώσετε την περίληψη του κειμένου (100-120 λέξεις)

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Α. Να αποδώσετε την περίληψη του κειμένου (100-120 λέξεις) 16/01/2011 Γ ΕΠΑΛ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α. Να αποδώσετε την περίληψη του κειμένου (100-120 λέξεις) Επιχειρηματολογία με την οποία καταβάλλεται προσπάθεια να αντικρουστούν εισηγήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Τίτλος προγράμματος: «Ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης» Τάξη: Α Εκπαιδευτικός: Βασιλική Αντωνογιάννη Σχολικό έτος: 2013-14 Σύνολο μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΣΙΜΩΝ ΟΙ ΖΩΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ 2 ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΣΙΜΩΝ ΟΙ ΖΩΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ 2 ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΣΙΜΩΝ ΟΙ ΖΩΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ 2 ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΑΣ:.. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 η Οι ιστοί των οργάνων του πεπτικού συστήματος Α) Ένα σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

www.kapalearn.gr e-mail: info@kapalearn.gr ΚΟΡΙΝΘΟΥ 255, ΚΑΝΑΚΑΡΗ 101 ΤΗΛ. 2610 625.360, 2610 624.009, FAX 2610 625.366

www.kapalearn.gr e-mail: info@kapalearn.gr ΚΟΡΙΝΘΟΥ 255, ΚΑΝΑΚΑΡΗ 101 ΤΗΛ. 2610 625.360, 2610 624.009, FAX 2610 625.366 Α. Ο άνθρωπος, όπως υπογραμμίζει ο συγγραφέας, δεν είναι ρυθμιστής του κόσμου, παρά διαχειριστής του. Αυτή την παρεξήγηση, που ίσχυε για αιώνες, θέλησε να διαλύσει ο πανεπιστήμων άνθρωπος της Αναγέννησης,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΗΚΗ SCHENGEN (ΣΕΝΓΚΕΝ)

ΣΥΝΘΗΚΗ SCHENGEN (ΣΕΝΓΚΕΝ) ΣΥΝΘΗΚΗ SCHENGEN (ΣΕΝΓΚΕΝ) ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΝΓΚΕΝ της 14ης Ιουνίου 1985 μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών της Οικονομικής Ένωσης Μπενελούξ, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ο κανονισμός 14 των Κανονισμών Λειτουργίας Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης 311/2005 αναφέρεται επί λέξει: Κάθε σχολική μονάδα διαμορφώνει με

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 9769/2014 TO ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους Δικαστές Μυρσίνη Κοντογιάννη, Πρόεδρο

Αριθμός 9769/2014 TO ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους Δικαστές Μυρσίνη Κοντογιάννη, Πρόεδρο Αριθμός 9769/2014 TO ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους Δικαστές Μυρσίνη Κοντογιάννη, Πρόεδρο Πρωτοδικών, η οποία ορίστηκε Αναπληρωματική Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Πέμπτο Εθνοπολιτισμική Ζωή και Εμπειρίες Ελληνικότητας των Ελληνοαυστραλών Εφήβων

Κεφάλαιο Πέμπτο Εθνοπολιτισμική Ζωή και Εμπειρίες Ελληνικότητας των Ελληνοαυστραλών Εφήβων Κεφάλαιο Πέμπτο Εθνοπολιτισμική Ζωή και Εμπειρίες Ελληνικότητας των Ελληνοαυστραλών Εφήβων Στο πλαίσιο του παρόντος κεφαλαίου εξετάζονται οι κοινές ενδοοικογενειακές δραστηριότητες και η γλωσσική αλληλεπίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ A1. Με αυτά λοιπόν τα μέσα εφοδιασμένοι οι άνθρωποι κατοικούσαν στην αρχή διασκορπισμένοι, πόλεις όμως δεν υπήρχαν κατασπαράσσονταν λοιπόν από τα θηρία, γιατί ήταν από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Π.Σ.Ε.Υ. - Ν.Π.Δ.Δ. ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Π.Σ.Ε.Υ.-Ν.Π.Δ.Δ. ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 2015 1 Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

Β) Ντάκουλας Κωνσταντίνος Παππάς Βασίλης Πάσχος Αλέξανδρος Τσούκος Ηρακλής. Γ) Γείτονα Ανθή Πάτση Συμέλα Σκινήτης Φίλιππος Χασκή Βασιλική

Β) Ντάκουλας Κωνσταντίνος Παππάς Βασίλης Πάσχος Αλέξανδρος Τσούκος Ηρακλής. Γ) Γείτονα Ανθή Πάτση Συμέλα Σκινήτης Φίλιππος Χασκή Βασιλική Η τάξη μας αποτελείται από συνολικά 16 μαθητές. Χωριστήκαμε σε 4 ομάδες, όπου η κάθε ομάδα αποτελείται από 4 μαθητές: Α) Γιαγκούλας Στέλιος Παππάς Μάριος Τσιτσιόρης Γιώργος Φιλόκι Κλάιμπι Β) Ντάκουλας

Διαβάστε περισσότερα

Το ολοκαύτωμα της Κάσου

Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το βρίκιον Άρης, 1881 Κολοβός Γεώργιος Ερευνητής Συγγραφέας Πτυχιούχος Διοίκησης Ναυτιλιακών και Μεταφορικών Επιχειρήσεων Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ. Γενικές Αρχές και Ορισμοί. Άρθρο 1 Γενικές αρχές

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ. Γενικές Αρχές και Ορισμοί. Άρθρο 1 Γενικές αρχές ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Γενικές Αρχές και Ορισμοί Άρθρο 1 Γενικές αρχές 1. Η ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης αποτελεί υποχρέωση

Διαβάστε περισσότερα

Ο αναλφαβητισμός ως σύγχρονο πρόβλημα

Ο αναλφαβητισμός ως σύγχρονο πρόβλημα ΚΕΙΜΕΝΟ 1 ο Ο αναλφαβητισμός ως σύγχρονο πρόβλημα 1 Ο σύγχρονος πολιτισμός, παρ όλη τη διάδοση της εικόνας ως μέσου έκφρασης και πληροφόρησης, παραμένει γραπτός πολιτισμός. Ιδιαίτερα οι νέες τεχνολογίες

Διαβάστε περισσότερα

«Φιλολογικό» Φροντιστήριο Επαναληπτικό διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα. Ενδεικτικές απαντήσεις. Περιθωριοποίηση μαθητών από μαθητές!

«Φιλολογικό» Φροντιστήριο Επαναληπτικό διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα. Ενδεικτικές απαντήσεις. Περιθωριοποίηση μαθητών από μαθητές! «Φιλολογικό» Φροντιστήριο Επαναληπτικό διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα Ενδεικτικές απαντήσεις Περιθωριοποίηση μαθητών από μαθητές! Α. Να συντάξετε την περίληψη του κειμένου που σας δίνεται (λέξεις 100-120).

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι ρυθμίσεις του νόμου για το Ασφαλιστικό θα είναι μόνιμες; Οι περικοπές του σταθερές; ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

1. ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι ρυθμίσεις του νόμου για το Ασφαλιστικό θα είναι μόνιμες; Οι περικοπές του σταθερές; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 1. ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι ρυθμίσεις του νόμου για το Ασφαλιστικό θα είναι μόνιμες; Οι περικοπές του σταθερές; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βασικός κανόνας είναι να συγκρατηθεί η δαπάνη για τις συντάξεις, ώστε να μην αυξηθούν πάνω από

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις και οδηγίες για την επιστροφή ΦΠΑ σύμφωνα με την ΑΥΟ ΠΟΛ.1003/3-1-2008

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις και οδηγίες για την επιστροφή ΦΠΑ σύμφωνα με την ΑΥΟ ΠΟΛ.1003/3-1-2008 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14 η Φ.Π.Α. ΤΜΗΜΑ Α Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2-4 Ταχ. Κωδ. : 106 72 ΑΘΗΝΑ Πληροφ. : Γ. Μπούρα Τηλ. : 210 3647202-5 Αθήνα 3/1/ 2008 Αρ.Πρωτ.: 1002380/ 97 /33 /Α0014 ΠΟΛ 1004 ΘΕΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικό 6/2012 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δήμου Λήμνου, της 4ης Μαΐου 2012.

Πρακτικό 6/2012 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δήμου Λήμνου, της 4ης Μαΐου 2012. Πρακτικό 6/2012 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δήμου Λήμνου, της 4ης Μαΐου 2012. Στη Μύρινα, σήμερα στις 4 του μήνα Μαΐου του έτους 2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00 στο Δημοτικό Κατάστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πτυχιακή Εργασία της φοιτήτριας Αναστασίας Κουτουλίδου με τίτλο: Ο ρόλος της γυναίκας στο ρεμπέτικο τραγούδι (Πειραιάς, 1922-1953) Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ηµοσιοποιείται από το Γραφείο Παρακολούθησης και Καταπολέµησης της Παράνοµης ιακίνησης Ανθρώπων 12 Ιουνίου 2007 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι καταθέσεις των θυµάτων που περιλαµβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ. ΝΟΜΟΣ. Δηµόσιες υπεραστικές οδικές µεταφορές επιβατών. Κεφ. Α - ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ. Άρθρο 1 Σκοπός πεδίο εφαρµογής

ΣΧΕΔΙΟ. ΝΟΜΟΣ. Δηµόσιες υπεραστικές οδικές µεταφορές επιβατών. Κεφ. Α - ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ. Άρθρο 1 Σκοπός πεδίο εφαρµογής ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΣ. Δηµόσιες υπεραστικές οδικές µεταφορές επιβατών Κεφ. Α - ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 1 Σκοπός πεδίο εφαρµογής 1. Σκοπός του παρόντος νόµου είναι : α) η εξασφάλιση της συνεχούς προσφοράς δηµοσίων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΑ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ. 2 ο ΓΕΛ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 2012-13

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΑ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ. 2 ο ΓΕΛ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 2012-13 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΑ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ 2 ο ΓΕΛ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 2012-13 ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΠΟΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΛΥΔΙΑ ΓΙΑΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΑΙΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΑΙΟΥ Επιθ. Κοιγ. Ερευνών, 103, Γ' 2000, 170-174 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΑΙΟΥ από τον Θεόδωρο Π. Οικονόμου Ζήσης Παπαδημητρίου, 2000, Ο ευρωπαϊκός ρατσισμός. Εισαγωγή στο φυλετικό μίσος: Ιστορική, κοινωνιολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΒΕΑ. Το Ασφαλιστικό του 21ο αιώνα; Ανάγκη αναστοχασμού για μια νέα αρχή

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΒΕΑ. Το Ασφαλιστικό του 21ο αιώνα; Ανάγκη αναστοχασμού για μια νέα αρχή ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΒΕΑ Το Ασφαλιστικό του 21ο αιώνα; Ανάγκη αναστοχασμού για μια νέα αρχή 1 Ιανουάριος 2016 Περιεχόμενα ΠΕΡΙΛΗΨΗ... 3 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ... 6 1. Ένας κώδωνας κινδύνου... 8 2. Προσανατολισμός:

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα: Μνημόνιο Συνεννόησης στις. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 3 Μαΐου 2010

Ελλάδα: Μνημόνιο Συνεννόησης στις. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 3 Μαΐου 2010 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙV Ελλάδα: Μνημόνιο Συνεννόησης στις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 3 Μαΐου 2010 Οι τριμηνιαίες εκταμιεύσεις της διμερούς οικονομικής βοήθειας από τα Κράτη-Μέλη της Ευρωζώνης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΟ ΟΥΔΕΤΕΡΟΘΡΗΣΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΤΟΥ ΡΕΖΙΣ ΝΤΕΜΠΡΕ)

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΟ ΟΥΔΕΤΕΡΟΘΡΗΣΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΤΟΥ ΡΕΖΙΣ ΝΤΕΜΠΡΕ) Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΟ ΟΥΔΕΤΕΡΟΘΡΗΣΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΤΟΥ ΡΕΖΙΣ ΝΤΕΜΠΡΕ) I Το Δεκέμβριο του 2001 ο Ζακ Λαγκ, Υπουργός Εθνικής Παιδείας της Γαλλίας ζήτησε από τον καθηγητή Ρεζίς Ντεμπρέ, το θεωρητικό ενδιαφέρον

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικοί Κανονισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Εσωτερικοί Κανονισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Εσωτερικοί Κανονισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Καταστατικές Πρόνοιες και Εσωτερικοί Κανονισμοί που αφορούν τη Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Σχολικών Εφορειών, τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Του Σταύρου Ν. PhD Ψυχολόγου Αθλητικού Ψυχολόγου

Του Σταύρου Ν. PhD Ψυχολόγου Αθλητικού Ψυχολόγου Του Σταύρου Ν. PhD Ψυχολόγου Αθλητικού Ψυχολόγου Η σχέση και η αλληλεπίδραση των αθλητών, των προπονητών και των γονιών αποτελεί μια αναπόσπαστη διαδικασία στην αθλητική ανάπτυξη του παιδιού. Η αλληλεπίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1 ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Ο ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ 11.1 Από τον αντιπραγματισμό στην οικονομία του χρήματος 11.1 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΑΓΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. ΑΡΓΥΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής Επιστήμης Εισηγητής :Λυγγίτσος Αλέξανδρος

ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. ΑΡΓΥΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής Επιστήμης Εισηγητής :Λυγγίτσος Αλέξανδρος ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΡΓΥΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής Επιστήμης Εισηγητής :Λυγγίτσος Αλέξανδρος «Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων στην Ελλάδα» ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Πολιτιστικές διαδροµές στα µεταλλευτικά τοπία της Kύθνου»

«Πολιτιστικές διαδροµές στα µεταλλευτικά τοπία της Kύθνου» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ 2009-10 (15/2/2011 - πηγή www.greekarchitects.gr) «Πολιτιστικές διαδροµές στα µεταλλευτικά τοπία της Kύθνου» Φυσικό τοπίο - βιοµηχανική κληρονοµιά - ιστορική µνήµη. Φοιτητές: Βελουδάκη Χριστιάννα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Αγγελική Περιστέρη Α 2

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Αγγελική Περιστέρη Α 2 ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Αγγελική Περιστέρη Α 2 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Ιρλανδία: Τη νύκτα της παραμονής των Χριστουγέννων όλα τα παράθυρα των σπιτιών που βλέπουν προς το δρόμο, φωτίζονται από ένα αναμμένο κερί, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ» Θ.Ε. ΔΕΟ 10 Βασικές Αρχές Δικαίου και Διοίκησης

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ» Θ.Ε. ΔΕΟ 10 Βασικές Αρχές Δικαίου και Διοίκησης ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ» Θ.Ε. ΔΕΟ 10 Βασικές Αρχές Δικαίου και Διοίκησης Τρίτη Γραπτή Εργασία στο Αστικό και Εργατικό Δίκαιο Ακαδημαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Στην αρχή της Τετραβίβλου του ο Πτολεμαίος, ο μεγάλος αστρονόμος και γεωγράφος του 2ου αιώνα μ.χ. διαιρεί την επιστήμη των άστρων σε δύο μέρη. Με σημερινούς όρους το πρώτο

Διαβάστε περισσότερα

Απομόνωση χλωροφύλλης

Απομόνωση χλωροφύλλης Απομόνωση χλωροφύλλης Φυτικά κύτταρα Χλωροπλάστης Α Γυμνασίου Κεφάλαιο 2 Ενότητα 2.1 Σελ. 39-40 Γ Γυμνασίου Κεφάλαιο 2 Ενότητα 2.2 Σελ. 43-44 1 Εισαγωγή Οι αυτότροφοι οργανισμοί όπως τα φυτά, παράγουν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ αριθμ. 15912/605/16-07-2009 ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ αριθμ. 15912/605/16-07-2009 ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ (2007-2013) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ αριθμ. 15912/605/16-07-2009 ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΟΜΑΔΑΣ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΟΜΑΔΑ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΟΜΑΔΑΣ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΟΜΑΔΑ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΟΜΑΔΑΣ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΡΟΥΓΓΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΕ10 ΠΕ06 ΟΜΑΔΑ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΓΚΑΝΑ ΔΑΦΝΗ, ΔΟΣΚΟΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΚΑΛΙΑΤΣΟΥ ΙΩΑΝΝΑ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΕΝΔΙΚΟΦΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΕΝΔΙΚΟΦΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ Β1, Β2 ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η Φυσική με Πειράματα

Η Φυσική με Πειράματα Α Γυμνασίου Η Φυσική με Πειράματα Πρόγραμμα Σπουδών Περιγραφή Το μάθημα της Φυσικής, η "Φυσική με Πειράματα", στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου προβλέπεται να διδάσκεται μία ώρα την εβδομάδα, στην τάξη ή στο

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

«ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» 1 ο ΕΠΑ.Λ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: «ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2008-2009 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

6 η Ενότητα Στρατηγική σε επιχειρηματικό επίπεδο

6 η Ενότητα Στρατηγική σε επιχειρηματικό επίπεδο Στρατηγική Διοίκηση και Διαχείριση της Απόδοσης 6 η Ενότητα Στρατηγική σε επιχειρηματικό επίπεδο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΝΟΥΡΓΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Αντικείμενο ενότητας Ποια ανταγωνιστική στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 183 «για την αναθεώρηση της (αναθεωρηµένης) σύµβασης για την προστασία της µητρότητας,»

ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 183 «για την αναθεώρηση της (αναθεωρηµένης) σύµβασης για την προστασία της µητρότητας,» ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 183 «για την αναθεώρηση της (αναθεωρηµένης) σύµβασης για την προστασία της µητρότητας,» Η γενική Συνδιάσκεψη της ιεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που συγκλήθηκε στη Γενεύη από το ιοικητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ «Μικρή μικρή νοικοκυρά - Μεγάλη πίτα κάνει.» Άνοιξη! Την υποδέχονται τα πρώτα φτερουγίσματα των χελιδονιών, τα καταπράσινα λιβάδια, τα ολάνθιστα

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3646, 25/10/2002. ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3646 της 25ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2002

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3646, 25/10/2002. ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3646 της 25ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2002 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3646 της 25ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2002 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ I Ο περί Σκύλων Νόμος του 2002, εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 1 ο : Βασικές Οικονομικές Έννοιες ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Όταν μια καμπύλη παραγωγικών δυνατοτήτων είναι ευθεία,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Με βάση το στόχο της εργασίας που ήταν να εντοπιστούν και να παρουσιαστούν οι ποσοτικές (διαφορές βαθµολογικής απόδοσης) και οι ποιοτικές διαφορές (που αφορούν στην

Διαβάστε περισσότερα

Ίδρυση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση υπηρεσιών

Ίδρυση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση υπηρεσιών Ίδρυση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση υπηρεσιών Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα, υπ αριθ. 85 (ΦΕΚ 141/τ. Α /21-6- 2012) για την «Ίδρυση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. Εσωτερικός Κανονισμός. Προσκοπικού Πρατηρίου

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. Εσωτερικός Κανονισμός. Προσκοπικού Πρατηρίου ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Εσωτερικός Κανονισμός Προσκοπικού Πρατηρίου Λευκωσία Μάιος 2010 Περιεχόμενα: 1. Υπόσταση.... 2 2. Σκοπός... 2 3. Λειτουργία... 2 4. Διαχειριστική Επιτροπή..... 2 5. Πελάτες.... 4

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1844. Εξώφυλλο του Συντάγµατος του 1844 (Βιβλιοθήκη Βουλής των

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1844. Εξώφυλλο του Συντάγµατος του 1844 (Βιβλιοθήκη Βουλής των ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1844 Το Σύνταγµα του 1844 αποτελείται από 107 άρθρα, κατανεµηµένα στα εξής δώδεκα µέρη: Περί Θρησκείας, Περί του δηµοσίου δικαίου των Ελλήνων, Περί συντάξεως της πολιτείας, Περί του Βασιλέως,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 1 από 22 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ... 4 1. Ρόλος και αρμοδιότητες του Δ.Σ.... 4 2. Μέγεθος και σύνθεση του Δ.Σ.... 4 3. Ρόλος του Προέδρου του Δ.Σ....

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ. Η πολιτική πρόταση και το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ. Η πολιτική πρόταση και το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ-3 η Συνδιάσκεψη- ΘΕΣΕΙΣ του ΠΣΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ. Η πολιτική πρόταση και το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γ1. Η αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης και το πρόγραμμά της 35. Με το ανοιχτό πέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΙ. ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ

ΙΙ. ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ Ερμηνευτικό Σημείωμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Το βάρος της απόδειξης και η αποδεικτική ισχύς των ισχυρισμών κατά την εξέταση των αιτημάτων ασύλου Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός του παρόντος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 10 Ιουνίου 2014 ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Ημερησίων Γενικών Λυκείων ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ A1. α. Αγροτική μεταρρύθμιση : Η κατάργηση των μεγάλων ιδιοκτησιών και η κατάτμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΛΠ 17. ΔΛΠ 17 Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 17. Μισθώσεις

ΔΛΠ 17. ΔΛΠ 17 Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 17. Μισθώσεις ΔΛΠ 17 Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 17 Μισθώσεις Στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνονται τροποποιήσεις που προκύπτουν από νέα και τροποποιημένα Δ.Π.Χ.Π. που εκδόθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2005. IASCF 777

Διαβάστε περισσότερα

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σ όσους, ατομικά ή συλλογικά επανακτούν αυτά που νόμιμα μας κλέβουν οι εξουσιαστές.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σ όσους, ατομικά ή συλλογικά επανακτούν αυτά που νόμιμα μας κλέβουν οι εξουσιαστές. Εγώ καταληστεύω καθημερινά τον πολίτη αυτής της χώρας. Εγώ τον φέρνω κάθε τέλος του μήνα σε απόγνωση, όταν συνειδητοποιεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Εγώ τον αναγκάζω

Διαβάστε περισσότερα

Αυτός είναι σήμερα ο Σύλλογός μας

Αυτός είναι σήμερα ο Σύλλογός μας Αυτός είναι σήμερα ο Σύλλογός μας H Τακτική μηνιαία συγκέντρωση στις 15.10.2014 Η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15.10.14 στη λέσχη του Συλλόγου, πρώτη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : : Εισηγητική έκθεση Δ τριμήνου του έτους 2013 προς την οικονομική επιτροπή, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

ΘΕΜΑ : : Εισηγητική έκθεση Δ τριμήνου του έτους 2013 προς την οικονομική επιτροπή, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Από το πρακτικό της 18/3/2014 ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Πληρ: Koυκουλιώτης Ε. Τηλ. 2313313689 Αριθ. Απόφασης 047/2014 ΘΕΜΑ : : Εισηγητική έκθεση Δ τριμήνου του έτους 2013 προς την

Διαβάστε περισσότερα

Σεπτέμβριος 2011: Εφημερίδα μηνός Αυγούστου, έκδ. 34 η

Σεπτέμβριος 2011: Εφημερίδα μηνός Αυγούστου, έκδ. 34 η Σεπτέμβριος 2011: Εφημερίδα μηνός Αυγούστου, έκδ. 34 η Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ Την πάσα ελπίδα μου, και όλες μου τις ελπίδες, εις σε ανατίθημι. Μήτηρ του Θεού φύλαξον με υπό την σκέπη σου: Ο Αύγουστος είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1. Εισαγωγή Βασικός σκοπός του μαθήματος είναι η καλλιέργεια ιστορικής σκέψης και η διαμόρφωση ιστορικής συνείδησης. Με τη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας,

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3638, 27/9/2002

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3638, 27/9/2002 Ο περί Εμπορικής Ναυτιλίας (Ελάχιστες Προδιαγραφές Ιατρικής Περίθαλψης στα Πλοία) Νόμος του 2002 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος.

Διαβάστε περισσότερα

1 Επιμέλεια: Γράβαλος Βασίλειος, Χρυσανθάκης Ιωάννης

1 Επιμέλεια: Γράβαλος Βασίλειος, Χρυσανθάκης Ιωάννης ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ/νση Μελετών & Εφαρμογών Η Δ/νση Μελετών & Εφαρμογών παραδίδει το 14 ο στατιστικό τεύχος του έτους 2012, που εκπόνησε το. Η διάρθρωσή του γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ 3,4,5 Απριλίου 1998 ιαρκές Συνεδρίου του Συνασπισµού για τη Συνθήκη του Αµστερνταµ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ Εισηγητής: Παναγιώτης Λαφαζάνης Α. ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΩ ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΤΖΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΉ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΩ ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΤΖΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΉ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΩ ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΤΖΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΉ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ 1.Καύση απόδοση καυσίμων υλών (Χημεία) 2.Ενέργεια (Φυσική) 3.Ασθένειες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ. sep4u.gr

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ. sep4u.gr Δ. Προγράμματα Σπουδών Στην ενότητα αυτή το Ίδρυμα καλείται να αναλύσει κριτικά και να αξιολογήσει την ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών), λαμβάνοντας υπ όψη

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική Εργασία. Έρευνα:

Διπλωματική Εργασία. Έρευνα: Διπλωματική Εργασία Έρευνα: Συστήματα επιλογής προσωπικού σε εταιρείες τεχνολογικά αναπτυγμένες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μαρίας Ιορδανίδου. Λωξάντρα. Πρόταση διδασκαλίας λογοτεχνικού βιβλίου. Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε.

Μαρίας Ιορδανίδου. Λωξάντρα. Πρόταση διδασκαλίας λογοτεχνικού βιβλίου. Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε. Μαρίας Ιορδανίδου Λωξάντρα Πρόταση διδασκαλίας λογοτεχνικού βιβλίου Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε. Περιεχόμενα: Στόχοι Συνέντευξη της Μαρίας Ιορδανίδου Ιστορικό πλαίσιο του έργου Ο μύθος Η ηρωίδα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΓΟΥΝΟΦΟΡΩΝ

ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΓΟΥΝΟΦΟΡΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΓΟΥΝΟΦΟΡΩΝ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Γεωπόνος, Msc Αγροτικής Οικονομίας Βουλευτής Ν. Κοζάνης ΚΟΖΑΝΗ 11 ΜΑΪΟΥ 2012 1 ΣΤΟΧΟΙ: Πρόβλεψη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 6 Οκτωβρίου 2015 (Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του Νέου Ωρολογίου Προγράμματος ενδέχεται να υπάρξουν μικρές αλλαγές/διορθώσεις. Οι ενδιαφερόμενοι προτρέπονται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ Τιμαριθμική 2012Α 1 ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ 1.1 Αντικείμενο του παρόντος Τιμολογίου είναι ο καθορισμός των τιμών μονάδος με τις οποίες θα εκτελεσθεί το έργο, όπως προδιαγράφεται στα λοιπά τεύχη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΟΜΗΣΗΣ ΕΡΓΟ: ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΙΧΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΓ.ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο τρόπος ζωής μιας ειδικής πληθυσμιακής ομάδας

Ο τρόπος ζωής μιας ειδικής πληθυσμιακής ομάδας Ο τρόπος ζωής μιας ειδικής πληθυσμιακής ομάδας Οι Τσιγγάνοι ή Ρομά ή Γύφτοι μέλη της πολυπληθέστερης και της πιο αδικημένης μειονότητας στην Ευρώπη, είναι πληθυσμοί παραδοσιακά νομαδικοί που βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα