ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2003 ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΙΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2003 ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΙΣ"

Transcript

1 ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2003 ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΙΣ

2 2 ια Βίου Μάθηση είναι η κάθε σκόπιµη δραστηριότητα µάθησης, τυπική ή άτυπη, που πραγµατοποιείται σε συνεχή βάση µε στόχο τη βελτίωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η ενότητα για την ια Βίου Μάθηση διεξάγεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, µέσα στα πλαίσια της εναρµόνισης της Κύπρου µε την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί µέρος της Έρευνας Εργατικού υναµικού (ΕΕ ) Οι σταθερές ερωτήσεις για την εκπαίδευση που συµπεριλαµβάνονται στο κυρίως ερωτηµατολόγιο έχουν διαφοροπoiηθεί και αποτελούν για αυτή την έρευνα µέρος της ενότητας. Μελλοντικά θα πάρουν τη θέση τους στο κυρίως µέρος της έρευνας. ΣΚΟΠΟΣ: Η ενότητα αυτή έχει σαν κύριο σκοπό την συλλογή στοιχείων για την συµµετοχή του πληθυσµού, 15 χρονών και άνω, στη ια Βίου Μάθηση, η οποία πραγµατοποιείται δια µέσου του κανονικού εκπαιδευτικού συστήµατος, της µη-κανονικής εκπαίδευσης ή της άτυπης εκπαίδευσης. Είναι η πρώτη συλλογική προσπάθεια που γίνεται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να µετρηθεί το επίπεδο συµµετοχής του πληθυσµού σε δραστηριότητες ια Βίου Μάθησης. Οι συγκρίσιµες πληροφορίες και στατιστικές µετρήσεις είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη και την εφαρµογή ολοκληρωµένων στρατηγικών για τη δια βίου µάθηση. Τα στατιστικά στοιχεία και οι δείκτες αποτελούν βασικό µέρος των πρωτοβουλιών που αναλαµβάνονται µε σκοπό την παρακολούθηση της προόδου ως προς την επίτευξη των στόχων που έχουν καθοριστεί, συγκεκριµένα την αύξηση των επενδύσεων στο ανθρώπινο δυναµικό και τη συµµετοχή στην περαιτέρω εκπαίδευση και κατάρτιση. ΚΑΛΥΨΗ: Η ενότητα θα καλύψει όλα τα άτοµα 15 χρονών και άνω.

3 3 ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ H ενότητα αυτή χωρίζεται σε 4 µέρη: Α. Επίπεδο Εκπαίδευσης που ολοκληρώθηκε (ερωτήσεις Μ1 µέχρι Μ4). Β. Συµµετοχή στην Κανονική Εκπαίδευση (ερωτήσεις Μ5 µέχρι Μ9). Γ. Συµµετοχή σε δραστηριότητες µάθησης εκτός του Κανονικού Εκπαιδευτικού Συστήµατος (ερωτήσεις Μ10 µέχρι Μ16).. Συµµετοχή σε Άτυπη Μάθηση (χωρίς δάσκαλο) (ερωτήσεις Μ17α µέχρι Μ17δ). Α. ΕΠΙΠΕ Ο ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Οι ερωτήσεις Μ1 µέχρι Μ4 αφορούν το ψηλότερο επίπεδο µόρφωσης που ολοκλήρωσε ο ερωτώµενος. Εάν τώρα φοιτά σε σχολείο ή σχολή τότε το επίπεδο που µας ενδιαφέρει εδώ είναι αυτό που έχει ήδη συµπληρώσει και όχι σ αυτό που φοιτά τώρα. Ερώτηση Μ1: Ποιο είναι το ψηλότερο επίπεδο µόρφωσης ή εκπαίδευσης που συµπλήρωσε µε επιτυχία µέχρι τώρα; Εδώ θα σηµειωθεί τι πραγµατικά έχει συµπληρώσει µέχρι τώρα µε επιτυχία όσον αφορά την εκπαίδευση του στο κανονικό εκπαιδευτικό σύστηµα. Αν φοιτά τώρα σε κάποιο επίπεδο, τότε αυτό δεν είναι το επίπεδο που ζητούµε εδώ, αλλά αυτό που έχει ήδη ολοκληρώσει µε επιτυχία. Θα πρέπει να λαµβάνεται υπόψη και η ηλικία του κάθε ατόµου, π.χ. άτοµο 16 χρονών δεν µπορεί να έχει τελειώσει, για παράδειγµα Τριτοβάθµια Σχολή (κώδικα 51,52 ή 60). Ο ερευνητής θα πρέπει να είναι προσεκτικός παίρνοντας όλες τις πληροφορίες από το κάθε άτοµο µε συµπληρωµατικές πληροφορίες, όπου χρειάζεται, πριν να κατατάξει το άτοµο σε µια από τις 9 κατηγορίες εκπαίδευσης, όπως το πόσα χρόνια φοίτησε στη σχολή που αναφέρεται. Πρέπει επίσης να έχετε υπόψη σας ότι τα πιο παλιά χρόνια δεν υπήρχε διαχωρισµός σε Γυµνάσιο και Λύκειο αλλά ήταν εξατάξιο και ονοµαζόταν Γυµνάσιο. Έτσι αν κάποιος σας απαντήσει ότι τέλειωσε το Γυµνάσιο θα πρέπει να ρωτήσετε πόσες τάξεις, για να βεβαιωθείτε αν πρόκειται για τον πρώτο κύκλο οπότε θα βάλετε κωδικό 21 για το Γυµνάσιο. Αν ήταν εξατάξιο Γυµνάσιο που ισοδυναµεί µε το σηµερινό Λύκειο τότε θα βάλετε κωδικό 32 για το Λύκειο. Στο Λύκειο, κωδικό 32, θα πρέπει να κατατάσσονται και όσοι αποφοίτησαν και από ιδιωτικά σχολεία µέσης εκπαίδευσης όπως το English School, Grammar School κ.λ.π.

4 4 καθώς και από σχολεία µέσης εκπαίδευσης που δεν λειτουργούν σήµερα, όπως του Σαµουήλ, Παλλαρή, Εµπορική Ακαδηµία, Εµπορικό Λύκειο, κ.λ.π. Στην Τεχνική ή Επαγγελµατική Σχολή κατατάσσονται και αυτοί που αποφοίτησαν από ξενοδοχειακή σχολή µέσης εκπαίδευσης όπως π.χ. η ξενοδοχειακή σχολή Παραλιµνίου και Λεµεσού. Αν σας απαντήσει ο ερωτώµενος ότι τέλειωσε ξενοδοχειακή σχολή πρέπει να το διερευνήσετε περισσότερο γιατί το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο (ΑΞΙΚ) που είναι Τριτοβάθµια Σχολή, παλιά ονοµαζόταν Ξενοδοχειακή Σχολή οπότε αν είναι αυτή τη σχολή που τελείωσε, θα πρέπει να καταταχθεί στο κωδικό 51. Αν όµως είναι η ξενοδοχειακή σχολή µέσης εκπαίδευσης π.χ. Παραλιµνίου, θα καταταχθεί στο κωδικό 32. Στη Μεταλυκειακή ή Ανώτερη δευτεροβάθµια (όχι όµως τριτοβάθµια) θα κατατάσσονται εκπαιδευτικά προγράµµατα διάρκειας µέχρις ενός χρόνου, που δεν θεωρούνται τριτοβάθµιας εκπαίδευσης, π.χ. ένα πρόγραµµα γραµµατειακών σπουδών 6-9 µηνών. Στην Τριτοβάθµια 2-3 χρόνια για συγκεκριµένο επάγγελµα ή κολέγιο για 2-3 χρόνια, κατατάσσονται το ΑΤΙ, το ΑΞΙΚ, η Νοσηλευτική Σχολή, το ασικό Κολέγιο, η Αστυνοµική Ακαδηµία, η Σχολή Ξεναγών, η Σχολή Υγειονοµικών Επιθεωρητών, η Ψυχιατρική Σχολή, Κολέγια στην Αγγλία για απόκτηση Higher National Diploma (HND), Σχολές ΚΑΤΕΕ στην Ελλάδα, Σιβιτανίδειο Ελλάδας, ΠΑΣΤΕΡ Θεσσαλονίκης, Εµπορική Ακαδηµία Αθηνών, Σχολή Αισθητικής Ελλάδας και ΤΕΙ Ελλάδας. Επίσης απόφοιτοι προγραµµάτων των Κολεγίων Τριτοβάθµιας εκπαίδευσης στην Κύπρο όπως του Cyprus College, Intercollege, Philips College, Κολεγίου Τουρισµού κ.λ.π. που έχουν διάρκεια 2-3 χρόνια. Στο Πανεπιστήµιο ή Κολέγιο 4 χρόνια (περιλ.µεταπτυχιακό) κατατάσσονται οι απόφοιτοι Πανεπιστηµίων Κύπρου και εξωτερικού, όσοι έχουν αποκτήσει µεταπτυχιακά προσόντα (όχι όµως ιδακτορικό) καθώς και οι απόφοιτοι των κολεγίων στην Κύπρο για τα οποία απαιτείται φοίτηση 4 χρόνια και έχουν αποκτήσει τίτλο B.Sc ή B.A. Τώρα ο ερωτώµενος: 1. Είναι τριτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήµιο Λύκειο, κωδικός Είναι µαθητής 2ας τάξης Λυκείου Γυµνάσιο, κωδικός Πήγε 2 χρόνια Γυµνάσιο και µετά σταµάτησε από το σχολείο ηµοτικό,κωδικός Πήγε µέχρι την 4η τάξη του ηµοτικού εν συµπλήρωσε το ηµοτικό, κωδικός Μετά το Λύκειο φοίτησε και συµπλήρωσε 1 χρόνο σε σχολή για γραµµατειακές σπουδές Μεταλυκειακή ή ανώτερη δευτεροβάθµια, κωδικός 43

5 5 Ερώτηση M2: Tι σχολείο ή σχολή τέλειωσε ακριβώς και σε ποια ειδικότητα ή κλάδο ή θέµα; Εδώ πρέπει να σηµειωθεί µε λεπτοµέρεια το όνοµα του σχολείου ή σχολής και η ειδικότητα ή κλάδος ή θέµα του ψηλότερου επιπέδου µόρφωσης που συµπλήρωσε και σηµειώθηκε στην ερώτηση Μ1. Να σηµειώνεται και η διάρκεια σπουδών σε χρόνια. 1. Τεχνική Σχολή Λευκωσίας, Μηχανική Αυτοκινήτου, 3 χρόνια. 2. Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, Κλασσικό, 3 χρόνια. 3. Σύστηµα Μαθητείας, οικοδόµος, 2 χρόνια. 4. ΑΤΙ, Πολιτική Μηχανική, 3 χρόνια. 5. Cyprus College, ιοίκηση Επιχειρήσεων, 3 χρόνια. 6. Πανεπιστήµιο Κύπρου, Φυσική, 4 χρόνια. 7. London School of Economics, Οικονοµικά, 3 χρόνια. Ερώτηση M3: Ειδικότητα ή κλάδος ή θέµα ψηλότερου επιπέδου µόρφωσης ή εκπαίδευσης που συµπλήρωσε µε επιτυχία µέχρι τώρα. Εδώ πρέπει να κωδικοποιηθεί η ειδικότητα/κλάδος/θέµα που σηµειώθηκε στην ερώτηση Μ2, µε οδηγό τους κωδικούς που φαίνονται στην κάρτα ΘΕΜΑΤΑ. Eιδικότητα ή κλάδος ή θέµα για το οποίο δεν είναι καθαρό σε ποιο κωδικό θα πρέπει να καταταχθεί, ο ερευνητής θα πρέπει να σηµειώσει τον πιο κοντινό κατά την κρίση του. Σε αυτές τις περιπτώσεις η περιγραφή που δόθηκε στην ερ.μ2 είναι σηµαντικό να έχει γίνει µε λεπτοµέρεια για να µπορέσει να γίνει σωστός έλεγχος από τους κωδικοποιούς. Εάν κάποιος κλάδος καλύπτει δύο θέµατα, όπως ιοίκηση Επιχειρήσεων και Πληροφορική, τότε θα πρέπει να αποφασιστεί ο κωδικός για το θέµα που έχει την περισσότερη βαρύτητα και συνήθως αυτό το αποφασίζει ο χρόνος που αφιερώθηκε σε κάθε θέµα. Αυτή είναι η µοναδική λύση, πρέπει ο κάθε κλάδος να καταταχθεί σε ένα κωδικό (εκτός και αν είναι άγνωστο, τότε χρησιµοποιείται ο κωδικός 900). 1. Μηχανική Αυτοκινήτου 500 (Μηχανικές και Βιοµηχανικές σπουδές) 2. Κλασσικό 200 (Τέχνες και Ανθρωπιστικές σπουδές) 3. Οικοδόµος 500 (Μηχανικές και Βιοµηχανικές σπουδές) 4. Πολιτική Μηχανική 500 (Μηχανικές και Βιοµηχανικές σπουδές) 5. ιοίκηση Επιχειρήσεων 300 (Κοινωνικές Επιστήµες, Εµπορικά και Νοµικά) 6. Φυσική 440 (Φυσικές Επιστήµες) 7. Οικονοµικά 300 (Κοινωνικές Επιστήµες, Εµπορικά και Νοµικά)

6 6 Ερώτηση M4: Ποιο χρόνο έχει ολοκληρώσει το ψηλότερο επίπεδο µόρφωσης ή εκπαίδευσης του; Η ερώτηση αυτή έχει άµεση σχέση µε το ερώτηµα Μ1. Εδώ απλά θα σηµειωθεί η χρονολογία στην οποία ολοκλήρωσε το ψηλότερο επίπεδο µόρφωσης το οποίο σηµειώθηκε στην ερώτηση Μ1. π.χ. Εάν κάποιος είναι δευτεροετής στο Πανεπιστήµιο, εδώ θα απαντηθεί για το πότε συµπλήρωσε το προηγούµενο επίπεδο, συνήθως αυτό είναι το Λύκειο. Εδώ ολοκληρώνεται το 1ο µέρος της ενότητας. Β. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ Οι ερωτήσεις Μ5 µέχρι Μ9 αφορούν τη συµµετοχή στο Κανονικό Εκπαιδευτικό Σύστηµα το οποίο συµπεριλαµβάνει τη φοίτηση σε εκπαιδευτικά ιδρύµατα, ηµόσια και Ιδιωτικά (σχολεία, κολέγια, πανεπιστήµια) και τα οποία προσφέρουν οργανωµένη, καθορισµένη και συστηµατική εκπαίδευση και καταλήγει σε απονοµή απολυτηρίου/πτυχίου/πιστοποιητικού αναγνωρισµένου επιπέδου από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισµού. Ερώτηση Μ5: Στη διάρκεια των τελευταίων 4 εβδοµάδων ήταν µαθητής ή φοιτητής ή µαθητευόµενος σε ΚΑΝΟΝΙΚΗ εκπαίδευση σε σχολείο ή σχολή ή κολέγιο ή πανεπιστήµιο; (δεν περιλ. το Σύστηµα Μαθητείας και τα Απογευµατινά και Βραδινά Τµήµατα των Τεχνικών Σχολών). Η ερώτηση αναφέρεται µόνο στις τελευταίες 4 εβδοµάδες. Εδώ θέλουµε να µάθουµε εάν την περίοδο αυτή ο ερωτώµενος ήταν εγγεγραµµένος ως µαθητής ή φοιτητής ή µαθητευόµενος στο Κανονικό Εκπαιδευτικό Σύστηµα, ανεξαρτήτως εάν βρισκόταν σε περίοδο διακοπών. Εάν η απάντηση είναι ναι τότε ο ερευνητής προχωρά στην ερώτηση Μ7. Εάν η απάντηση όµως είναι όχι τότε ο ερευνητής προχωρά στην αµέσως επόµενη ερώτηση Μ6 για να ρωτήσει την ίδια ερώτηση για τους τελευταίους 12 µήνες. Ο ερευνητής πρέπει να είναι προσεχτικός µε την καιρό αναφοράς. 1. Ο ερωτώµενος έχει απαντήσει την 3η εβδοµάδα του Απρίλη ότι είναι φοιτήτης σε κολέγιο τότε η απάντηση εδώ είναι ναι και προχωρά στην ερώτηση Μ7. 2. Ο ερωτώµενος έχει απαντήσει την 3η εβδοµάδα του Απρίλη ότι τέλειωσε το σχολείο τον Ιούνιο του προηγούµενου χρόνου, τότε η απάντηση εδώ είναι όχι και προχωρά στην ερώτηση Μ6 για να εξακριβώσει τι συνέβαινε τους τελευταίους 12 µήνες.

7 7 Ερώτηση Μ6: Στη διάρκεια των τελευταίων12 µηνών ήταν µαθητής ή φοιτητής ή µαθητευόµενος σε ΚΑΝΟΝΙΚΗ εκπαίδευση σε σχολείο ή σχολή ή κολέγιο ή πανεπιστήµιο; (δεν περιλ. το Σύστηµα Μαθητείας και τα Απογευµατινά και Βραδινά Τµήµατα των Τεχνικών Σχολών) Εδώ απαντούν µόνο όσοι απάντησαν όχι στην ερώτηση Μ5, δηλαδή αυτοί που δεν ήταν µαθητές τις τελευταίες 4 εβδοµάδες. Η ερώτηση είναι ίδια όπως η Μ5 αλλά αναφέρεται τους τελευταίους 12 µήνες και απαντούν ναι µόνο αυτοί που την περίοδο των τελευταίων 12 µηνών ήταν εγγεγραµµένοι ως µαθητές ή φοιτητές ή µαθητευόµενοι στο Κανονικό Σύστηµα Εκπαίδευσης. Εάν η απάντηση είναι ναι τότε ο ερευνητής προχωρά στις επόµενες ερωτήσεις Μ7, Μ8 και Μ9. Εάν η απάντηση όµως είναι όχι τότε εδώ τελειώνει το 2ο µέρος της ενότητας και ο ερευνητής προσπερνά τις υπόλοιπες ερωτήσεις και προχωρά στο 3ο µέρος στην ερώτηση Μ10. Ερώτηση Μ7: Σε τι σχολείο ή σχολή πήγαινε ή τι παρακολουθούσε; Εδώ θέλουµε να µάθουµε το επίπεδο φοίτησης του ερωτώµενου τις τελευταίες 4 εβδοµάδες ή τους τελευταίους 12 µήνες αφού ήταν µαθητής ή φοιτητής ή µαθητευόµενος σε ΚΑΝΟΝΙΚΗ εκπαίδευση σε σχολείο ή σχολή ή κολέγιο ή πανεπιστήµιο. 1. 1η Γυµνασίου κωδικός η τάξη Λυκείου κωδικός η τάξη Επαγγελµατικής Σχολής κωδικός η τάξη Αγγλικής Σχολής κωδικός ο έτος Πανεπιστηµίου Κύπρου κωδικός ο έτος Κολέγιο κωδικός 5 Εάν το επίπεδο φοίτησης είναι µέχρι το Γυµνάσιο τότε εδώ τελειώνει το 2ο µέρος της ενότητας και προχωρά στο 3ο µέρος στην ερώτηση Μ10. Εάν το επίπεδο φοίτησης είναι τουλάχιστον Λύκειο, τότε προχώρα στην επόµενη ερώτηση Μ8. Ερώτηση Μ8: Tι σχολείο ή σχολή πήγαινε ακριβώς και σε ποια ειδικότητα ή κλάδο ή θέµα; Εδώ πρέπει να σηµειωθεί µε λεπτοµέρεια το όνοµα του σχολείου ή σχολής και η ειδικότητα ή κλάδος ή θέµα που παρακολουθούσε για το οποίο αναφέρθηκε στην ερώτηση Μ7.

8 8 1. Τεχνική Σχολή Λευκωσίας, Μηχανική Αυτοκινήτου. 2. Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, Κλασσικό 3. Σύστηµα Μαθητείας, οικοδόµος 4. ΑΤΙ, Πολιτική Μηχανική 5. Cyprus College, ιοίκηση Επιχειρήσεων 6. Πανεπιστήµιο Κύπρου, Φυσική Ερώτηση M9: Ειδικότητα ή κλάδος ή θέµα που παρακολουθούσε. Εδώ πρέπει να κωδικοποιηθεί η ειδικότητα/κλάδος/θέµα που σηµειώθηκε στην ερώτηση Μ8, µε οδηγό τους κωδικούς που φαίνονται στην κάρτα ΘΕΜΑΤΑ. 1. Μηχανική Αυτοκινήτου 500 (Μηχανικές και Βιοµηχανικές σπουδές) 2. Κλασσικό 200 (Τέχνες και Ανθρωπιστικές σπουδές) 3. Οικοδόµος 500 (Μηχανικές και Βιοµηχανικές σπουδές) 4. Πολιτική Μηχανική 500 (Μηχανικές και Βιοµηχανικές σπουδές) 5. ιοίκηση Επιχειρήσεων 300 (Κοινωνικές Επιστήµες, Εµπορικά και Νοµικά) 6. Φυσική 440 (Φυσικές Επιστήµες) 7. Οικονοµικά 300 (Κοινωνικές Επιστήµες, Εµπορικά και Νοµικά) Εδώ ολοκληρώνεται το 2ο µέρος της ενότητας. Γ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, Ι ΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ, ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Οι ερωτήσεις Μ10 µέχρι Μ16 αφορούν τη συµµετοχή σε δραστηριότητες εκτός του Κανονικού Εκπαιδευτικού Συστήµατος, όπως Σεµινάρια, Συνέδρια, Ιδιαίτερα Μαθήµατα, Επιµορφωτικά κ.λ.π.. Οι δραστηριότητες αυτές είναι οργανωµένες και ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ Ι ΑΣΚΑΛΙΑ. Μπορεί να είναι µικρής ή µεγαλύτερης διάρκειας και µε µικρές διακοπές και συνήθως κάποιος δηλώνει συµµετοχή για να τις παρακολουθήσει. Σε αυτές τις δραστηριότητες συµπεριλαµβάνονται και τα φροντιστήρια/ιδιάιτερα µαθήµατα που παρακολουθούν οι µαθητές όπως επίσης και το Σύστηµα Μαθητείας και τα Απογευµατινά και Βραδινά τµήµατα τεχνικών σχολ.ών. Η συµµετοχή σε µαθήµατα, σεµινάρια ή συνέδρια έχει σκοπό τη βελτίωση των επιδεξιοτήτων, γνώσεων και ικανοτήτων, ανεξαρτήτως εάν καταλήγουν στην απονοµή πιστοποιητικών. Ο σκοπός της συµµετοχής αυτής µπορεί να σχετίζεται µε την εργασία ή απλά για κοινωνικούς και προσωπικούς λόγους.

9 9 1. Κέντρα Επιµόρφωσης Ενηλίκων (Επιµορφωτικά), Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισµού. 2. Σύστηµα Μαθητείας, Υπουργείου Παιδείας και Υπουργείου Εργασίας 3. Απογευµατινά και Βραδινά Τµήµατα Τεχνικών Σχολών, Υπουργείου Παιδείας 4. Κρατικά Ινστιτούτα Επιµόρφωσης, Υπουργείου Παιδείας 5. Προγράµµατα Κατάρτισης της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου υναµικού 6. Προγράµµατα Επιµόρφωσης της Κυπριακής Ακαδηµίας ηµόσιας ιοίκησης 7. Προγράµµατα εκπαίδευσης του Κέντρου Παραγωγικότητας (Εξαιρούνται τα προγράµµατα ΜΙΜ) 8. ιαλέξεις 9. ιαλέξεις Ανοιχτού Πανεπιστηµίου 10. Ιδιαίτερα Μαθήµατα σε Ιδιωτικά Φροντιστήρια 11. Μαθήµατα, Σεµινάρια, Συνέδρια που διοργανώνει ο εργοδότης, στο χώρο εργασίας ή εκτός 12. Μαθήµατα, Σεµινάρια, Συνέδρια που διοργανώνονται από Συνδικαλιστικές Οργανώσεις 13. Μαθήµατα, Σεµινάρια, Συνέδρια που διοργανώνονται από ανεξάρτητο οργανισµό 14. Μαθήµατα µε αλληλογραφία 15. Μαθήµατα χορού, ζωγραφικής, µουσικής, γυµναστικής 16. Μαθήµατα οδήγησης αυτοκινήτου 17. Μαθήµατα/διαλέξεις για προετοιµασία εγκύου (προγεννητική) 18. Ξενάγηση από ειδικό ξεναγό σε µουσείο 19. Προπόνηση σε κάποιο άθληµα µε προπονητή (π.χ. Ποδόσφαιρο) 20. Εκπαίδευση/Άσκηση εφέδρων στο στρατό Ερώτηση Μ10: Στη διάρκεια των τελευταίων 12 µηνών παρακολούθησε µαθήµατα, σεµινάρια, συνέδρια ή ιδιαίτερα µαθήµατα ή επιµορφωτικά ΕΚΤΟΣ του Κανονικού Εκπαιδευτικού Συστήµατος;(περιλ. το Σύστηµα Μαθητείας και τα Απογευµατινά και Βραδινά Τµήµατα των Τεχνικών Σχολών) Πόσα παρακολούθησε; Εδώ θέλουµε τον αριθµό των δραστηριοτήτων που συµµετείχε ο ερωτώµενος κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 µηνών, που είναι Εκτός του Κανονικού Εκπαιδευτικού Συστήµατος, όπως περιγράφονται πιό πάνω. Θέλουµε συγκεκριµένα εάν είναι ένα, δύο, τρία ή τέσσερα και πάνω.

10 10 Εάν δεν συµµετείχε ούτε σε ένα, τότε εδώ τελειώνει το 3ο µέρος της ενότητας αυτής, και προχωρά στο 4ο µέρος στην ερώτηση Μ17α. Για τις πρώτες τρεις δραστηριότητες θα πάρουµε για την κάθε µια ξεχωριστά, ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη, τις ακόλουθες πληροφορίες: 1. Περιγραφή θέµατος δραστηριότητας και χρονικής περιόδου που πραγµατοποιήθηκε. 2. ιάρκεια σε ώρες τη βδοµάδα, µήνες ή βδοµάδες. 3. Λόγος Συµµετοχής. 4. Εάν πραγµατοποιήθηκε στη διάρκεια αµειβόµενων ωρών εργασίας ή εκτός. Ερώτηση Μ11α: Περιγραφή του ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟΥ (µαθήµατος, σεµιναρίου, συνεδρίου κ.λ.π) Εδώ πρέπει να περιγραφεί µε λεπτοµέρεια η πιο πρόσφατη δραστηριότητα και η χρονική περίοδος που πραγµατοποιήθηκε στην οποία αναφέρεται στη ερώτηση Μ Μαθήµατα χορού στα Επιµορφωτικά, Οκτώβριος 2002-τώρα 2. Ιδιαίτερα µαθήµατα στη Φυσική, Οκτώβριος 2002-τώρα 3. Σεµινάριο για την χρήση νέου λογισµικού συστήµατος, Ιανουάριος Ιατρικό Συνέδριο, Μάρτιος 2003 Η περιγραφή αυτή είναι πολύ σηµαντική για να απαντηθούν οι επόµενες ερωτήσεις. Ερωτήσεις Μ11β-Μ11ε: Για να υπολογιστούν οι συνολικές ώρες συµµετοχής στη κάθε δραστηριότητα, θα πρέπει να παρθούν αναλυτικά 1) πόσες ώρες τη βδοµάδα 2) πόσοι µήνες το χρόνο και 3) αν 0 µήνες, πόσες βδοµάδες στον 1 µήνα. Ο υπολογισµός για τις συνολικές ώρες θα γίνεται αυτόµατα από τον Η.Υ. Ερώτηση Μ11β: Ώρες τη βδοµάδα Εδώ θα σηµειωθούν οι ώρες τη βδοµάδα που παρακολούθησε την πιο πρόσφατη δραστηριότητα, δηλαδή µόνο οι ώρες που διδασκόταν. Ο αριθµός των ωρών πρέπει να είναι µεταξύ 1 και 25. Εάν είναι περισσότερες από 25 τότε να δηλώνεται το 25.

11 11 Ερώτηση Μ11γ :Μήνες το χρόνο Εδώ θα σηµειωθεί ο αριθµός των µηνών που παρακολουθούσε την πιο πρόσφατη δραστηριότητα. Ο αριθµός των µηνών πρέπει να είναι µεταξύ 0 και 12. Το 0 σηµειώνεται στην περίπτωση που η διάρκεια είναι λιγότερη από 1 µήνα. Ερώτηση Μ11δ: Αν 0 µήνες, βδοµάδες στον 1 µήνα Στην περίπτωση που η διάρκεια είναι λιγότερη από 1 µήνα και σηµειώνεται στην Ερώτηση Μ11γ το 0, τότε θα σηµειωθεί εδώ ο αριθµός των βδοµάδων, που δεν µπορεί να είναι περισσότερο από 3 βδοµάδες. Ερώτηση Μ11ε: Συνολικός αριθµός ωρών διδασκαλίας (για τους τελευταίους 12 µήνες) Εδώ δεν σηµειώνεται τίποτε. Υπολογίζεται αυτόµατα από τον Η.Υ. Θα ήταν καλά να ελέγχεται µε τον ερωτώµενο εάν το αποτέλεσµα που υπολόγισε ο Η.Υ είναι λογικό. Ερώτηση Μ11ζ: Λόγος συµµετοχής (επαγγελµατικός ή προσωπικός/κοινωνικός) Θα σηµειωθεί εδώ ο λόγος συµµετοχής. Οι δύο πιθανοί λόγοι είναι: α) Επαγγελµατικός, δηλαδή ο ερωτώµενος συµµετέχει σε αυτή τη δραστηριότητα µε σκοπό: να αποκτήσει γνώσεις και/ή δεξιοτεχνία για την υφιστάµενη του εργασία ή µελλοντική. να αυξήσει το µισθό του. να βελτιώσει τις ευκαιρίες εργοδότησης ή/και καριέρας στον υφιστάµενο τοµέα ή σε άλλο. γενικά να βελτιώσει τις ευκαιρίες ανέλιξης στην εργασία του. β) Προσωπικός/κοινωνικός, δηλαδή ο ερωτώµενος συµµετέχει σ αυτή τη δραστηριότητα µε σκοπό να αποκτήσει ικανότητες οι οποίες είναι : για προσωπικούς λόγους για σκοπούς της κοινότητας για οικιακούς/οικογενειακούς λόγους για κοινωνικούς για ψυχαγωγία

12 12 1. Μαθήµατα χορού στα Επιµορφωτικά µιας κοπέλας η οποία είναι γραφέας Προσωπικός/Κοινωνικός λόγος. 2. Ιδιαίτερα µαθήµατα στη Φυσική από ένα µαθητή Προσωπικός/Κοινωνικός λόγος. 3. Σεµινάριο για την χρήση νέου λογισµικού συστήµατος από ένα εργαζόµενο στη Στατιστική Υπηρεσία το οποίου οργανώνεται από την Υπηρεσία Επαγγελµατικός λόγος. 4. Ιατρός συµµετέχει σε Ιατρικό Συνέδριο Επαγγελµατικός λόγος. Ερώτηση Μ11η: Ειδικότητα ή κλάδος ή θέµα Εδώ πρέπει να κωδικοποιηθεί η ειδικότητα/κλάδος/θέµα της δραστηριότητας που σηµειώθηκε στην ερώτηση Μ11α, µε οδηγό τους κωδικούς που φαίνονται στην κάρτα ΘΕΜΑΤΑ. 1. Μαθήµατα χορού στα Επιµορφωτικά 200 (Τέχνες και Ανθρωπιστικές Σπουδές) 2. Ιδιαίτερα µαθήµατα στη Φυσική 440 (Φυσικές Επιστήµες) 3. Σεµινάριο για την χρήση νέου λογισµικού συστήµατος 482 (Χρήση Ηλεκτρονικώ 4. Υπολογιστών) 5. Ιατρικό Συνέδριο 700 (Υγεία και Κοινωνικές Υπηρεσίες-Πρόνοια) Ερώτηση Μ11θ: Πραγµατοποιήθηκε στη διάρκεια αµειβόµενων ωρών εργασίας, ή εκτός αµειβόµενων ωρών εργασίας ή δεν εργαζόταν την περίοδο αυτή; Εάν εργαζόταν την περίοδο αυτή, θα σηµειωθεί εδώ ο βαθµός στον οποίο η δραστηριότητα πραγµατοποιήθηκε στη διάρκεια αµειβόµενων ωρών εργασίας (Μόνο στη., Κυρίως στη., Κυρίως εκτός, Μόνο εκτός.) Εάν δεν εργαζόταν την περίοδο αυτή, τότε θα απαντηθεί εν εργαζόταν την περίοδο αυτή, π.χ. αν ήταν άνεργοι, συνταξιούχοι, οικοκυρές, µαθητές, φοιτητές, στρατιώτες κ.λ.π, δηλαδή όλοι όσοι δεν εργάζονταν. Όταν λέµε κατά τη διάρκεια αµειβόµενων ωρών εργασίας, είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις: Οι ώρες εργασίας χρησιµοποιήθηκαν για την δραστηριότητα αυτή αντί για δουλειά Η δραστηριότητα πραγµατοποιήθηκε εκτός ωρών εργασίας αλλά ο ερωτώµενος πληρώθηκε για αυτές τις ώρες ή πήρε επιπρόσθετες ελεύθερες ώρες (άδεια) Όταν λέµε εκτός αµειβόµενων ωρών εργασίας, είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις : εν υπήρξε αντίστοιχη αµοιβή για τις ώρες που συµµετείχε στη δραστηριότητα από την εργασία του Είναι άτοµο που εργάζεται αµισθί σε οικογενειακή επιχείρηση Κάνει εθελοντική εργασία

13 13 Ερωτήσεις Μ12 και Μ13: Οι ερωτήσεις Μ12 και Μ13 οι οποίες αναφέρονται στη δεύτερη και τρίτη πιο πρόσφατη δραστηριότητα αντίστοιχα είναι οι ίδιες µε τις ερωτήσεις Μ11. Για να απαντηθεί η ερώτηση Μ12, η απάντηση στην ερώτηση Μ10 πρέπει να είναι το 2, 3 ή 4. Για να απαντηθεί η ερώτηση Μ13, η απάρνηση στην ερώτηση Μ10 πρέπει να είναι το 3 ή 4. Ερώτηση Μ14α: Αν παρακολούθησε περισσότερες από 3 δραστηριότητες, αριθµός ωρών διδασκαλίας για τις ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ δραστηριότητες (πέραν των τριών που αναφέρθηκαν ήδη) των τελευταίων 12 µηνών (µαθήµατα, σεµινάρια, συνέδρια ή ιδιαίτερα µαθήµατα ή επιµορφωτικά ΕΚΤΟΣ του κανονικού εκπαιδευτικού συστήµατος) ; Για να απαντηθεί η ερώτηση Μ14, η απάντηση στην ερώτηση Μ10 πρέπει να είναι µόνο το 4. Εδώ θα υπολογιστεί ο συνολικός αριθµός ωρών για τις υπόλοιπες δραστηριότητες, πέραν των τριών που ήδη αναφέρθηκαν στις προηγούµενες ερωτήσεις. Για ευκολία θα πρέπει να παρθεί µία µία δραστηριότητα και να την σκέφτεται ξεχωριστά. Παράδειγµα: Αν ο ερωτώµενος συµµετείχε σε 5 δραστηριότητες τους τελευταίους 12 µήνες. 1. ιάλεξη Ανοιχτού Πανεπιστηµίου τον Φεβρουάριο 2003 για 1 ηµέρα, 2 ώρες 2. Συνέδριο Ιατρικό τον Μάρτιο 2003 για 2 ηµέρες ολοήµερο (9-13:00 και 14:30-17:30) 3. Μαθήµατα στα επιµορφωτικά για Μηχανική Αυτοκινήτου από τον Οκτώβριο 2002 µέχρι τώρα για 2 φορές την εβδοµάδα από 1 ώρα. 4. Συνέδριο Ιατρικό τον Ιανουάριο 2003 γι α 4 ηµέρες ολοήµερο (9-13:00 και 14:30-17:30) 5. Σεµινάριο για χρήση νέου λογισµικού προγράµµατος τον Νοέµβριο 2002 για 3 ηµέρες από 2 ώρες την κάθε ηµέρα. Αυτές τις 5 δραστηριότητες θα πρέπει να τις βάλουµε σε σειρά ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη: 3, 2, 1, 4, 5 Για τις 3 πιο πρόσφατες ήδη υπολογίστηκε ο συνολικός αριθµός ωρών στις ερωτήσεις Μ11, Μ12 και Μ13. Για τις υπόλοιπες 2 θα το υπολογίσουµε τώρα και θα είναι η απάντηση για την ερώτηση αυτή (Μ14α). ιάρκεια δραστηριότητας αρ.4 =4*7=28 ώρες ιάρκεια δραστηριότητας αρ.5 =3*2=6 ώρες Μ14α= Αριθµός ωρών για τις υπόλοιπες δραστηριότητες, πέραν των 3 πιο πρόσφατων= 28+6=34 ώρες

14 14 Ερώτηση Μ14β: Αν παρακολούθησε περισσότερες από 3 δραστηριότητες, αριθµός ωρών διδασκαλίας για ΟΛΕΣ τις δραστηριότητες (πέραν των τριών που αναφέρθηκαν ήδη) των τελευταίων 12 µηνών (µαθήµατα, σεµινάρια, συνέδρια ή ιδιαίτερα µαθήµατα ή επιµορφωτικά ΕΚΤΟΣ του κανονικού εκπαιδευτικού συστήµατος) ; Εδώ δεν σηµειώνεται τίποτε. Υπολογίζεται αυτόµατα από τον Η.Υ ο συνολικός αριθµός ωρών από το αποτέλεσµα των ερωτήσεων Μ11ε, Μ12ε, Μ13ε και Μ14α. Θα ήταν καλά να ελέγχεται µε τον ερωτώµενο εάν το αποτέλεσµα που υπολόγισε ο Η.Υ είναι λογικό. Ερώτηση Μ15: Μήπως κάποια από τα µαθήµατα, σεµινάρια, συνέδρια ή ιδιαίτερα µαθήµατα ή επιµορφωτικά ΕΚΤΟΣ του κανονικού εκπαιδευτικού συστήµατος τα παρακολούθησε στη διάρκεια των τελευταίων 4 εβδοµάδων; Για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση µε ευκολία, θα πρέπει να συµβουλευθεί τις περιγραφές που δόθηκαν στις ερωτήσεις Μ11α, Μ12α, Μ13α και επίσης πιθανόν να χρειαστεί να ληφθούν υπόψη και οι δραστηριότητες που αναφέρονται στην ερώτηση Μ14α (εάν πραγµατοποιήθηκαν τις 4 τελευταίες εβδοµάδες). Εάν κάποιες από τις δραστηριότητες που αναφέρθηκαν στις πιο πάνω ερωτήσεις πραγµατοποιήθηκαν τις τελευταίες 4 εβδοµάδες τότε σηµειώνεται ναι, και προχωρά στην επόµενη ερώτηση Μ16. Εάν όχι, τότε το 3ο µέρος της ενότητας τελειώνει εδώ, και προχωρά στην επόµενη ενότητα, στις ερωτήσεις Μ17. Παράδειγµα: Η συνέντευξη γίνεται στις 15 Απριλίου. Από τις δραστηριότητες του πιο πάνω παραδείγµατος, οι ακόλουθες είχαν πραγµατοποιηθεί τις τελευταίες 4 βδοµάδες: 1. Συνέδριο Ιατρικό τον Μάρτιο 2003 για 2 ηµέρες ολοήµερο (9-13:00 και 14:30-17:30) 2. Μαθήµατα στα επιµορφωτικά για Μηχανική Αυτοκινήτου από τον Οκτώβριο 2002 µέχρι τώρα για 2 φορές την εβδοµάδα από 1 ώρα. Ερώτηση Μ16: Αριθµός ωρών διδασκαλίας για όλες τις δραστηριότητες των τελευταίων 4 βδοµάδων (µαθήµατα, σεµινάρια, συνέδρια ή ιδιαίτερα µαθήµατα ή επιµορφωτικά ΕΚΤΟΣ του κανονικού εκπαιδευτικού συστήµατος) Για τις δραστηριότητες που αναφέρεται η απάντηση στην Μ15, θα πρέπει να υπολογιστεί εδώ ο συνολικός αριθµός ωρών διδασκαλίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4 εβδοµάδων. Τις πιο πολλές περιπτώσεις αναµένεται ότι οι απαντήσεις στις ερωτήσεις Μ11α, Μ12α, Μ13α θα βοηθούν για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση.

15 15 Παράδειγµα: Η συνέντευξη γίνεται στις 15 Απριλίου. Από τις δραστηριότητες του πιο πάνω παραδείγµατος, οι ακόλουθες είχαν πραγµατοποιηθεί τις τελευταίες 4 βδοµάδες: Συνέδριο Ιατρικό στις 26 Μαρτίου 2003 για 2 ηµέρες ολοήµερο (9-13:00 και 14:30-17:30) = 2*7=14 ώρες Μαθήµατα στα επιµορφωτικά για Μηχανική Αυτοκινήτου από τον Οκτώβριο 2002 µέχρι τώρα για 2 φορές την εβδοµάδα από 1 ώρα = 4*2=8 ώρες. Μ16= Αριθµός ωρών διδασκαλίας τις τελευταίες 4 εβδοµάδες=14+8=22 ώρες Εδώ ολοκληρώνεται το 3ο µέρος της ενότητας.. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΤΥΠΗ ΜΑΘΗΣΗ (ΧΩΡΙΣ ΑΣΚΑΛΟ) Αφορά τους τελευταίους 12 µήνες. Οι ερωτήσεις Μ17α µέχρι Μ17δ αφορούν τη συµµετοχή σε µεθόδους µάθησης ΧΩΡΙΣ ΑΣΚΑΛΟ οι οποίες ΕΧΟΥΝ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ και δεν αποτελούν µέρος δραστηριότητας η οποία διδάσκεται ή προγράµµατος σπουδών. Είναι οι διάφορες δραστηριότητες στις οποίες κάποιος µαθαίνει από µόνος του και η διαδικασία µάθησης οργανώνεται από τον ίδιο χωρίς την άµεση εµπλοκή δασκάλου ή σχολείου. Eίναι η µάθηση η οποία γίνεται σκοπίµως και µπορεί να πραγµατοποιηθεί στο οικογενειακό περιβάλλον, στην εργασία και στην καθηµερινή ζωή του κάθε ανθρώπου. Η δραστηριότητα αυτή δεν κρίνεται από τη διάρκεια της, και µπορεί να είναι διάρκειας µόνο µερικών ωρών. Ο σκοπός αυτών των ερωτήσεων είναι απλά να καταγραφούν οι τύποι των διαφόρων µεθόδων που χρησιµοποιούνται και όχι ο όγκος ή ο αριθµός τέτοιων δραστηριοτήτων. Ο ερωτώµενος απλά δηλώνει εάν έχει χρησιµοποιήσει την κάθε µέθοδο ανεξαρτήτως από τη διάρκεια που την χρησιµοποίησε. Πρέπει να προσεχθεί, όταν χρησιµοποιούνται 2 µέθοδοι για την ίδια δραστηριότητα τότε πρέπει να σηµειώνονται και οι δύο µέθοδοι. Το διάβασµα λογοτεχνικών βιβλίων, εάν δεν είναι επαγγελµατικά βιβλία, δεν συµπεριλαµβάνεται.

16 16 Οι µέθοδοι που χρησιµοποίησε για να εκπαιδευτεί από µόνος του και που µας ενδιαφέρουν είναι : 1. ιάβασµα επαγγελµατικών βιβλίων ή επαγγελµατικών περιοδικών. 2. Χρήση διαδικτύου (Internet). 3. Xρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (offline, δηλαδή µε CD-ROMS ή δισκέτες) ή µε βιντεοκασετών ή κασετών ή από εκπαιδευτικές εκποµπές στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο. 4. Χρήση βιβλιοθηκών ή άλλων κέντρων µάθησης. Ερώτηση 17α: Εκπαιδεύτηκε από µόνος/η του/της διαβάζοντας επαγγελµατικά βιβλία ή επαγγελµατικά περιοδικά; Αφορά όλο το έντυπο υλικό που διαβάστηκε για την βελτίωση των ικανοτήτων ή/και δεξιοτήτων. 1. ιάβασµα επαγγελµατικού βιβλίου ή περιοδικού (journals) π.χ ιατρικής, µηχανικής, ψυχολογίας, νοµικά κ.λ.π. 2. ιάβασµα βιβλίων ή περιοδικών µε θέµατα για βελτίωση των γνώσεων/ικανοτήτων σε τοµείς όπως την ανατροφή των παιδιών, περιποίηση κήπου, διακόσµηση κ.λ.π 3. Εκµάθηση λογισµικού πακέτου (software) µε χρήση του έντυπου οδηγού (εγχειριδίου)- στην περίπτωση αυτή, πρέπει να δηλωθεί και η µέθοδος της ερώτησης Μ17γ.. 4. Περιοδικά για Η.Υ Ερώτηση 17β: Εκπαιδεύτηκε από µόνος/η του/της χρησιµοποιώντας online το διαδίκτυο (Internet); Αφορά την µάθηση µε χρήση ιστοσελίδων (webpage) µε αλληλεπίδραση (interactively). 1. Χρησιµοποίηση του διαδικτύου για την online εκπαίδευση σε κάποιο λογισµικό πρόγραµµα. 2. Χρησιµοποίηση του διαδικτύου για την online µάθηση της Γερµανικής γλώσσας. 3. Χρησιµοποίηση του διαδικτύου για εξεύρεση πληροφοριών για συγκεκριµένο θέµα π.χ. Ιστορία της πόλης της Αθήνας. Ερώτηση 17γ: Εκπαιδεύτηκε από µόνος/η του/της χρησιµοποιώντας τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ( CD-ROMS ή δισκέτες) ή µε βιντεοκασέτες ή από εκπαιδευτικές εκποµπές; 1. Χρησιµοποίηση ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας σε CD-ROMS. 2. Χρησιµοποίηση βιντεοκασέτας για γυµναστική.

17 17 3. Παρακολούθηση εκπαιδευτικής εκποµπής (ραδιοφωνικής ή τηλεοπτικής) για κάποιο ιατρικό θέµα. 4. Παρακολούθηση ραδιοφωνικής εκποµπής των διαλέξεων του Ανοιχτού Πανεπιστηµίου. Ερώτηση 17δ: Εκπαιδεύτηκε από µόνος/η του/της χρησιµοποιώντας βιβλιοθήκες ή άλλα κέντρα µάθησης; Αφορά τη χρήση διαφόρων κέντρων που προσφέρουν εκπαιδευτικό υλικό. 1. ανεισµός βιβλίου από την βιβλιοθήκη για την διατροφή.(μέθοδος α και δ) 2. ανεισµός βιντεοκασέτας από την βιβλιοθήκη που έχει σαν θέµα την Συντήρηση του αυτοκινήτου. (Μέθοδος γ και δ) 3. Επίσκεψη σε κέντρο πληροφόρησης του ΚΟΤ µε σκοπό να πάρει έντυπο υλικό για να µελετήσει για τα αρχαία µνηµεία της Κύπρου. (Μέθοδος α και δ) 4. Επίσκεψη στο κέντρο πληροφόρησης του ασονοµίου στο Τρόοδος µε σκοπό να παρακολουθήσει την ταινία που προβάλεται για να µάθει για τη βλάστηση των ορεινών περιοχών της Κύπρου. (Μέθοδος γ και δ)

Α.Α. Ερωτηµατολογίου. Ροή Ερωτήσεων. Κωδικοί

Α.Α. Ερωτηµατολογίου. Ροή Ερωτήσεων. Κωδικοί ΕΝΟΤΗΤΑ 2003 ΓΙΑ ΤΗ " ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ" Α.Α. Ερωτηµατολογίου Α/α M1 M2 M3 M4 M5 M6 Ερωτήσεις - απαντήσεις Κωδικοί Ροή Ερωτήσεων Α/α µέλους του νοικοκυριού ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 15 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ ΕΠΙΠΕ Ο ΕΚΠΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L 192/16 EL 20.7.2002 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1313/2002 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 19ης Ιουλίου 2002 για εφαρµογή του κανονισµούαριθ. 577/98 του Συµβουλίου σχετικά µε τη διενέργεια δειγµατοληπτικής έρευνας εργατικούδυναµικούστην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2009 ΕΝΟΤΗΤΑ :

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2009 ΕΝΟΤΗΤΑ : ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2009 ΕΝΟΤΗΤΑ : «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟ Ο ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΙΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η ενότητα σχετικά µε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: 2012

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 13 Μαρτίου 2014 ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: 2012 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τα αποτελέσµατα της Έρευνας Εκπαίδευσης Ενηλίκων,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2005

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2005 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Σ Τ Α Τ Ι Σ Τ Ι Κ Η Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Α ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Τηλ.: 60, 6007 Έντυπο ΕΕ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 00 Κωδικός µονάδας ήµος ή Κοινότητα Νοικοκυριού: Κωδικός Απογραφέα: Βαθµός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ AD HOC ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟ Ο ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ AD HOC ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟ Ο ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ AD HOC ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟ Ο ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Τα Ερωτήµατα 1 έως 6 αναφέρονται στους γονείς του ερευνώµενου, και ειδικότερα στη

Διαβάστε περισσότερα

Στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος «Αναμόρφωση του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του ΠΤΔΕ» (ΕΠΕΑΕΚ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ) και με την

Στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος «Αναμόρφωση του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του ΠΤΔΕ» (ΕΠΕΑΕΚ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ) και με την ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΟ ΠΤΔΕ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ Ι ΑΛΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 10/12/2014 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ Α' ΤΑΞΗΣ

ΛΥΚΕΙΟ Ι ΑΛΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 10/12/2014 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ Α' ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟ Ι ΑΛΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 1 Θα µιλήσουµε Επιλογές στη Β τάξη Γ τάξη Πώς να διαλέξουν µαθήµατα τα παιδιά Ο ρόλος των παγκύπριων εξετάσεων στην επιλογή µαθηµάτων 2 ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗΝ Α ΤΑΞΗ Κατηγορίες μαθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 2007 και Καταληκτικές Ημερομηνίες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 2007 και Καταληκτικές Ημερομηνίες ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το και Καταληκτικές Ημερομηνίες Το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης -2013 απευθύνεται σε όλους τους τομείς και επίπεδα εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ Εμμανουήλ Μπενάκη 71Α, Αθήνα 10681 τηλ: 210-3327768 - Fax: 210-3327714 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ-ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΟΕ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ροή Ερωτήσε ων. Κωδικοί ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΧΡΟΝΩΝ Γενική κατεύθυνση...

Ροή Ερωτήσε ων. Κωδικοί ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΧΡΟΝΩΝ Γενική κατεύθυνση... Έντυπο ΕΕ 2 ΕΝΟΤΗΤΑ 2009 ''ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟ Ο ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ'' Α.Α Ερωτηµατολογίου Α/α Ερωτήσεις - Απαντήσεις Κωδικοί Ροή Ερωτήσε ων Α/α µέλους του νοικοκυριού ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ OΣ Πειραιάς, Μάρτιος 2009 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Η Γενική Γραµµατεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος ανακοινώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Ατομικό Ερωτηματολόγιο

ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Ατομικό Ερωτηματολόγιο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ KAI ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2012 ΕΝΟΤΗΤΑ :

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2012 ΕΝΟΤΗΤΑ : ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2012 ΕΝΟΤΗΤΑ : «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟ ΟΤΗΣΗ» Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΙΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η ενότητα σχετικά µε

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης των Εσπερινών Σχολών Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης (2007-2008)

Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης των Εσπερινών Σχολών Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης (2007-2008) Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης των Εσπερινών Σχολών Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης (2007-2008) 1. Ταυτότητα της Έρευνας Ο Τομέας Έρευνας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, μετά από οδηγία του

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Παγκύπριες Εξετάσεις Γενικές Πληροφορίες

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Παγκύπριες Εξετάσεις Γενικές Πληροφορίες Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Παγκύπριες Εξετάσεις Γενικές Πληροφορίες Μετά το Λύκειο???? ΕΡΓΟΔΟΤΗΣΗ Γ Λυκείου Άλλες Χώρες Ψάξε για πληροφοριακό υλικό : Γραφείο ΣΕΑ - Σύμβουλο Διαδίκτυο Πρεσβείες Εκπαιδευτική Έκθεση Σύνδεσμοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2008 ΕΝΟΤΗΤΑ :

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2008 ΕΝΟΤΗΤΑ : ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2008 ΕΝΟΤΗΤΑ : «ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΑΠΟΓΩΝΩΝ ΤΟΥΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα

Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα Δομή Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα διαρθρώνεται σε τρεις διαδοχικές βαθμίδες: την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η Εκπαίδευση στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Η ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ιάγραµµα1 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ - 1 Τύπος και µέθοδος: Περιοχή: Πληθυσµός: Ποσοτική

Διαβάστε περισσότερα

(δ) Ο Μαθητής γίνεται «γλωσσοµαθής». Αποκτά επάρκεια στη χρήση προφορικά και γραπτά τουλάχιστον µιας ξένης γλώσσας και σε δεύτερη φάση δυο ξένων

(δ) Ο Μαθητής γίνεται «γλωσσοµαθής». Αποκτά επάρκεια στη χρήση προφορικά και γραπτά τουλάχιστον µιας ξένης γλώσσας και σε δεύτερη φάση δυο ξένων (δ) Ο Μαθητής γίνεται «γλωσσοµαθής». Αποκτά επάρκεια στη χρήση προφορικά και γραπτά τουλάχιστον µιας ξένης γλώσσας και σε δεύτερη φάση δυο ξένων γλωσσών που τον εξοικειώνουν µε άλλες κουλτούρες, ευνοούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ 2000

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ 2000 ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ 2000 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2002 ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Α ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ

Ο ΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Α ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Α ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εκπαίδευση και ια Βίου Μάθηση» που χρηµατοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2007-2013, εκπονείται

Διαβάστε περισσότερα

5 Οκτωβρίου 2012 Θέµα: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για ένταξη στο Mητρώο Eκπαιδευτών για τα Σεµινάρια σε σχολική βάση και Σεµινάρια για γονείς

5 Οκτωβρίου 2012 Θέµα: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για ένταξη στο Mητρώο Eκπαιδευτών για τα Σεµινάρια σε σχολική βάση και Σεµινάρια για γονείς ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Σεµινάρια σε σχολική βάση και Σεµινάρια για γονείς Το Έργο συγχρηµατοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο (ΕΚΤ) κατά 85% και από εθνικούς πόρους κατά 15% στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο σύστηµα Πανελλαδικών Εξετάσεων

Το νέο σύστηµα Πανελλαδικών Εξετάσεων Το νέο σύστηµα Πανελλαδικών Εξετάσεων Το νέο σύστηµα πρόσβασης των υποψηφίων στην τριτοβάθµια εκπαίδευση, το οποίο θα «εγκαινιάσουν» οι µαθητές που θα φοιτήσουν το Σεπτέµβριο στη Γ Λυκείου, έχει ως εξής:

Διαβάστε περισσότερα

Maria Gravani Open University of Cyprus Maria.gravani@ouc.ac.cy

Maria Gravani Open University of Cyprus Maria.gravani@ouc.ac.cy Αντλεί από το πρόσφατο βιβλίο μας: Gravani, M. N. & Ioannidou, A. (2014). Adult and Continuing Education in Cyprus. W. Bertelmann Verlag DIE (German Institute for Adult Education): Bonn, Germany. [Country

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική ομάδα: Οι μαθητές της Στ τάξης του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Πολεμίου

Ερευνητική ομάδα: Οι μαθητές της Στ τάξης του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Πολεμίου Ερευνητική ομάδα: Οι μαθητές της Στ τάξης του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Πολεμίου Επιμέλεια-καταγραφή-σχεδιασμός: Ο δάσκαλος της Στ τάξης, Χρίστος Χατζηλοΐζου Απρίλιος 2015 Θέμα: Η αξιοποίηση του

Διαβάστε περισσότερα

Το Νέο Λύκειο. Α Λυκείου

Το Νέο Λύκειο. Α Λυκείου ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ «ΓΝΩΣΗ» Το Νέο Λύκειο Στους µαθητές που θα φοιτήσουν φέτος (2013-2014) στην Α Λυκείου θα αρχίσει να εφαρµόζεται η νέα δοµή του Λυκείου. Για την εισαγωγή στην τριτοβάθµια εκπαίδευση θα µετράει

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα ανίχνευσης εκπαιδευτικών & επιµορφωτικών αναγκών των συνδικαλιστικών στελεχών που εκπροσωπούν εργαζόµενους στο ηµόσιο

Έρευνα ανίχνευσης εκπαιδευτικών & επιµορφωτικών αναγκών των συνδικαλιστικών στελεχών που εκπροσωπούν εργαζόµενους στο ηµόσιο Έρευνα ανίχνευσης εκπαιδευτικών & επιµορφωτικών αναγκών των συνδικαλιστικών στελεχών που εκπροσωπούν εργαζόµενους στο ηµόσιο Οδηγίες στη συµπλήρωση του ερωτηµατολογίου: 1. Το ερωτηµατολόγιο είναι ανώνυµο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΝΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΝΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΝΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 1996-1998 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2000

Διαβάστε περισσότερα

ΙΙΙ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ.

ΙΙΙ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. ΙΙΙ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. Είδαμε πως το 4.2% των μαθητών στο δείγμα μας δεν έχουν ελληνική καταγωγή. Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε κάποια ειδικά χαρακτηριστικά αυτών των ξένων μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΟΡΘΟ Καστοριά 14/01/2011 Αριθ. Πρωτ.: Φ. 15/115 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ---

ΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΟΡΘΟ Καστοριά 14/01/2011 Αριθ. Πρωτ.: Φ. 15/115 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ --- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ --- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Επιμορφωτικά Σεμινάρια που διοργανώνονται από τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης για συγκεκριμένες ειδικότητες εκπαιδευτικών

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Επιμορφωτικά Σεμινάρια που διοργανώνονται από τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης για συγκεκριμένες ειδικότητες εκπαιδευτικών ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Επιμορφωτικά Σεμινάρια που διοργανώνονται από τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης για συγκεκριμένες ειδικότητες εκπαιδευτικών α. Σεμινάριο Μουσικής: Η σχολική μπάντα. Αξιολόγηση. Λεμεσός Λανίτειο

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική που αφορά την προώθηση των δεσμών συνεργασίας του σχολείου με τους εξωτερικούς φορείς που εμπλέκονται στη σχολική διαδικασία

Πολιτική που αφορά την προώθηση των δεσμών συνεργασίας του σχολείου με τους εξωτερικούς φορείς που εμπλέκονται στη σχολική διαδικασία Πολιτική που αφορά την προώθηση των δεσμών συνεργασίας του σχολείου με τους εξωτερικούς φορείς που εμπλέκονται στη σχολική διαδικασία ΣΤΟΧΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑ ΓΡΑΜΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 1. Αποτελεσματική

Διαβάστε περισσότερα

Νέο Επαγγελµατικό Λύκειο

Νέο Επαγγελµατικό Λύκειο Νέο Επαγγελµατικό Λύκειο Νέο Επαγγελµατικό Λύκειο (νέο Σύστηµα) Το Επαγγελµατικό Λύκειο είναι Σχολείο Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης που δεν ανήκει στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Μπορεί κάποιος να επιλέξει να

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Παγκύπριες Εξετάσεις Γενικές πληροφορίες

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Παγκύπριες Εξετάσεις Γενικές πληροφορίες Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Παγκύπριες Εξετάσεις Γενικές πληροφορίες Μετά το Λύκειο ; ; ; ; ; ΕΡΓΟΔΟΤΗΣΗ Γ Λυκείου Άλλες Χώρες Ψάξε για πληροφοριακό υλικό : Γραφείο ΣΕΑ - Σύμβουλο Διαδίκτυο Πρεσβείες Εκπαιδευτική Έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα Επιµόρφωσης Εκπαιδευτικών σε θέµατα Πληροφορικής

Πρόγραµµα Επιµόρφωσης Εκπαιδευτικών σε θέµατα Πληροφορικής ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Πρόγραµµα Επιµόρφωσης Εκπαιδευτικών σε θέµατα Πληροφορικής Το Πρόγραµµα συγχρηµατοδοτείται από την Κυπριακή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Γενικές Πληροφορίες

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Γενικές Πληροφορίες EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Σχολική Μονάδα: 3ο ΕΠΑΛ ΧΑΛΚΙΔΑΣ-

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ & ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ/ΑΥΓΟΡΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ & ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ/ΑΥΓΟΡΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ & ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ/ΑΥΓΟΡΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 1 Θα μιλήσουμε Επιλεγόμενα Μαθήματα του Β έτους κατά Ειδικότητα Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να διαλέξουν κατεύθυνση και

Διαβάστε περισσότερα

3. Στο άρθρο 2 του ν.4186/2013 (Α 193) προστίθεται παράγραφος 3Β, ως ακολούθως: «3Β. Το ωρολόγιο πρόγραµµα των Μαθηµάτων Προσανατολισµού της Γ τάξης

3. Στο άρθρο 2 του ν.4186/2013 (Α 193) προστίθεται παράγραφος 3Β, ως ακολούθως: «3Β. Το ωρολόγιο πρόγραµµα των Μαθηµάτων Προσανατολισµού της Γ τάξης ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 1. Η παράγραφος 3 του άρθρου 2 του ν.4186/2013 (Α 193), όπως έχει τροποποιηθεί µε τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 57 του ν. 4310/14 (Α 258), αντικαθίσταται ως «Η Γ τάξη Ηµερήσιου

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Σκοπός της έρευνας αυτής είναι η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών αναφορικά με την ιδιαίτερη πολιτική του σχολείου τους. Η έρευνα αυτή εξετάζει, κυρίως, την πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

Αρχάνες Απρίλιος 2018

Αρχάνες Απρίλιος 2018 ΕΛΛΗΝΙΚH ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ Ι Π Λ Ω Μ Α Τ Ι Κ Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Πρόγραμμα: «Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Συμβουλευτική και τον Προγραμματισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΙ. ΠΙΝΑΚΕΣ. Α. Πίνακες που σχετίζονται με τα ευρήματα του ερωτηματολογίου για τους γονείς

ΙΙ. ΠΙΝΑΚΕΣ. Α. Πίνακες που σχετίζονται με τα ευρήματα του ερωτηματολογίου για τους γονείς ΙΙ. ΠΙΝΑΚΕΣ Α. Πίνακες που σχετίζονται με τα ευρήματα του ερωτηματολογίου για τους γονείς Γ1. Διεύθυνση Περιφέρειας Α Αθήνας 12,9 Αιτωλ/νίας 1,3 Ανατ. Αττική 2,9 Ανατ. Θεσ/νίκη 5,1 Αργολίδα 1,3 Αρκαδίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ 32. Μέτρια 18.9% Καλή 40.2% Πολύ καλή 40.8% ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 31. 10 Αττική. Φαίνεται πως οι μαθητές στην Αττική έχουν καλύτερες γνώσεις Αγγλικών.

ΠΙΝΑΚΑΣ 32. Μέτρια 18.9% Καλή 40.2% Πολύ καλή 40.8% ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 31. 10 Αττική. Φαίνεται πως οι μαθητές στην Αττική έχουν καλύτερες γνώσεις Αγγλικών. Β. Ενδιαφέροντα κι εξωσχολικές δραστηριότητες. Γνώση Αγγλικών Ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 97.9% των ερωτηθέντων μαθητών γνωρίζει Αγγλικά. Το επίπεδο γνώσεών τους εκτιμάται απ τους ίδιους

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για διδασκαλία στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης υποψήφιων καθηγητών Τεχνολογίας

Θέμα: Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για διδασκαλία στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης υποψήφιων καθηγητών Τεχνολογίας ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Aρ. Φακ.: ΠΙ 7.7.09.5 Αρ. Tηλ.: 22402300 Aρ. Φαξ: 22560118 e-mail: tehnologia@cyearn.pi.ac.cy Διευθυντές/ντριες Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή Μαθημάτων. Γ Λυκείου

Επιλογή Μαθημάτων. Γ Λυκείου Επιλογή Μαθημάτων Γ Λυκείου Νέο βιβλίο μέχρι τη Γ Λυκείου Περιγραφή των επιλογών των μαθητών στο Ενιαίο Λύκειο Περιγραφή μαθημάτων στο Ενιαίο Λύκειο Εκπαιδευτικό Χαρτοφυλάκιο μαθητή Μαθήματα Κοινού Κορμού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ. Επιµορφωτικό Σεµινάριο

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ. Επιµορφωτικό Σεµινάριο ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ Επιµορφωτικό Σεµινάριο «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ» Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών σε συνεργασία µε κρατικό Πανεπιστήµιο υλοποιεί και για το ακαδηµαϊκό έτος 2017-18 επιµορφωτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ Ιουλιανού 28 (1 ος όροφος) - 10434 ΑΘΗΝΑ Τηλέφωνο: 210 88 38 680 Φαξ: 210 88 38 148 Email: kanep@tenet.gr Δικτυακός τόπος: www.kanep-gsee.gr Α.Π. :. Αθήνα ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ. nikpe.m@windowslive.com

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ. nikpe.m@windowslive.com E U R O P E A N C U R R I C U L U M V I T A E F O R M A T ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Όνομα ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ E-mail nikpe.m@windowslive.com Υπηκοότητα Ελληνική ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ Ημερομηνίες (από έως)

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου Cyprus Gender Research Centre

Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου Cyprus Gender Research Centre Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου Cyprus Gender Research Centre 1 Ιουνίου 2010 Έρευνα: Μετανάστριες: Οι γνωστές άγνωστες της κυπριακής κοινωνίας Συνοπτικά Αποτελέσµατα Έρευνας 1. Ταυτότητα Έρευνας - Μέθοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟ ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟ ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΤΟ ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Ομάδες Προσανατολισμού Τρεις Ομάδες Προσανατολισμού Σπουδών προβλέπει το μεταβατικό σύστημα πρόσβασης στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ το οποίο θα

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Τάσος Μενελάου Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης

Δρ. Τάσος Μενελάου Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης Δρ. Τάσος Μενελάου Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΜΤΕΕ) Σκοπός: Η προσφορά ενός ισορροπημένου προγράμματος γενικής μόρφωσης, τεχνολογικής εξειδίκευσης και εργαστηριακής

Διαβάστε περισσότερα

Ο κωδικός 1 θα χρησιµοποιηθεί σε περίπτωση που ο ερευνόµενος µπορεί να επιλέξει ελεύθερα την ώρα προσέλευσης και αναχώρησης στην εργασία του.

Ο κωδικός 1 θα χρησιµοποιηθεί σε περίπτωση που ο ερευνόµενος µπορεί να επιλέξει ελεύθερα την ώρα προσέλευσης και αναχώρησης στην εργασία του. Το ad hoc ερωτηµατολόγιο του έτους 2010 για το συνδυασµό της οικογενειακής ζωής και της εργασίας έχει τρεις βασικούς στόχους: Να εξετάσει κατά πόσο τα άτοµα που έχουν µικρά παιδιά ή φροντίζουν εξαρτώµενους

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία Έρευνας και ιεθνών Σχέσεων, Γραφείο Κατάρτισης Προτάσεων Μάρτιος 2008 ΕΣΜΗ ΙΠΕ

Υπηρεσία Έρευνας και ιεθνών Σχέσεων, Γραφείο Κατάρτισης Προτάσεων Μάρτιος 2008 ΕΣΜΗ ΙΠΕ Υπηρεσία Έρευνας και ιεθνών Σχέσεων, Γραφείο Κατάρτισης Προτάσεων Μάρτιος 2008 ΕΣΜΗ 2008-2010 ΙΠΕ 1 ΑΞΟΝΑΣ ΙΙ ΑΞΟΝΑΣ ΙΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2 ΑΞΟΝΑΣ ΙΙ Η ΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Φεβρουάριος ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Π.2: Αξιολογήσεις ανά Πράξη

Φεβρουάριος ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Π.2: Αξιολογήσεις ανά Πράξη Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης των Πράξεων με τίτλο «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με MIS 303169 και 303167 Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟ ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟ ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΤΟ ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Ομάδες Προσανατολισμού Τρεις Ομάδες Προσανατολισμού Σπουδών προβλέπει το μεταβατικό σύστημα πρόσβασης στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ το οποίο θα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ 1 Θέμα: Σύστημα Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το 2008 1. Περίοδος Διεξαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΕΠΑ.Λ) ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ. Παρουσίαση επαγγελματικής εκπαίδευσης και δικαιώματα αποφοίτων ΕΠΑ.Λ.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΕΠΑ.Λ) ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ. Παρουσίαση επαγγελματικής εκπαίδευσης και δικαιώματα αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΕΠΑ.Λ) ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ Παρουσίαση επαγγελματικής εκπαίδευσης και δικαιώματα αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. Λεωνίδιο, 18/03/2015 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΗΜΕΡΑ Από έρευνες που έχουν γίνει σε Πανευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Τ.Θ. 12720 2252 Λευκωσία Τηλ: 22402380, 22402361, 22402454, 22402312 Φαξ: 22480505 proairetika@cyearn.pi.ac.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Τ.Θ. 12720 2252 Λευκωσία Τηλ: 22402380, 22402361, 22402454, 22402312 Φαξ: 22480505 proairetika@cyearn.pi.ac. ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Το Έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) κατά 85% και από εθνικούς πόρους κατά 15% στα πλαίσια του Άξονα Προτεραιότητας 1 «Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020 Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση Οι Άξονες Προτεραιότητας 6,7,8,και 9 περιλαµβάνουν τις παρεµβάσεις του τοµέα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ο Η Γ Ι Ε Σ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ο Η Γ Ι Ε Σ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ο Η Γ Ι Ε Σ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2009 ΛΕΥΚΩΣΙΑ - 2 - ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ I.ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Έρευνα Εργατικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙ ΠΙ , ΠΙ ,

ΠΙ ΠΙ , ΠΙ , ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Πρόγραµµα Επιµόρφωσης ιευθυντικών Στελεχών της Εκπαίδευσης Το Έργο συγχρηµατοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο (ΕΚΤ) κατά 85% και από εθνικούς πόρους κατά 15%

Διαβάστε περισσότερα

που θα δηλώσουν συµµετοχή για το απογευµατινό πρόγραµµα πληροί τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

που θα δηλώσουν συµµετοχή για το απογευµατινό πρόγραµµα πληροί τις πιο κάτω προϋποθέσεις: ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Αρ.Φακ.: 7.11.15 Αρ.Τηλ.: 22809543 Αρ.Φαξ:22800802 E-mail:oloimero@paideia.org.cy 15 Μαΐου 2009 ιευθυντές/ ιευθύντριες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Προσωπικά στοιχεία Ευάγγελος Κελεσίδης Δάσκαλος (ΠΕ70) Έτος γέννησης 1963 Οικογενειακή κατάσταση: Έγγαμος Αλεξανδρείας 68 546 45 Θεσσαλονίκη Τηλ. 2310 851 117 (οικ), 6947838389

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ 2006

ΕΡΕΥΝΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ 2006 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ EΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Κωδικός Νοικοκυριού: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Νομός: ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 2 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Αρ. Φακ.: 7.12.26.1.5/2 Αρ. Τηλ.:22800698 Αρ. Φαξ:22428268 E-mail:circularsec@schools.ac.cy 19 Φεβρουαρίου 2016 ιευθυντές/ντριες ηµοτικών

Διαβάστε περισσότερα

MSc in Oil and Gas Technology Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

MSc in Oil and Gas Technology Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ MSc in Oil and Gas Technology ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΜΕΙΣ Η πετρελαϊκή βιοµηχανία έχει 3 τοµείς. Upstream Midstream Downstream : Παραγωγή. : Μεταφορά-αποθήκευση.

Διαβάστε περισσότερα

1. Με τι ασχολείσαι τώρα; 2. Ποιες δεξιότητες που απέκτησες στο σχολείο σχετίζονται με την παρούσα θέση σου;

1. Με τι ασχολείσαι τώρα; 2. Ποιες δεξιότητες που απέκτησες στο σχολείο σχετίζονται με την παρούσα θέση σου; 1. Με τι ασχολείσαι τώρα; 2. Ποιες δεξιότητες που απέκτησες στο σχολείο σχετίζονται με την παρούσα θέση σου; 3. Ποιο από τα παραπάνω είναι περισσότερο σχετικό με την παρούσα θέση σου; 1. Ικανότητα ατοµικής

Διαβάστε περισσότερα

Ολιστική Προσέγγιση στην υποδοχή και ένταξη παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στο Δημοτικό Σχολείο

Ολιστική Προσέγγιση στην υποδοχή και ένταξη παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στο Δημοτικό Σχολείο Δημοτικό Σχολείο Πάφου Δ (Κάτω Περβολιών) Ολιστική Προσέγγιση στην υποδοχή και ένταξη παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στο Δημοτικό Σχολείο Ομιλήτριες: Σεραφεία Χατζησταύρου (Διευθύντρια) Έλενα Κουρούσιη

Διαβάστε περισσότερα

21 Σεπτεμβρίου 2012. Διευθυντές/ντριες Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών

21 Σεπτεμβρίου 2012. Διευθυντές/ντριες Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Πρόγραμμα Εισαγωγικής Επιμόρφωσης (Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Μεντόρων) Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) κατά 85% και από εθνικούς πόρους

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ρόλος του Συμβούλου

Ο Ρόλος του Συμβούλου Ο Ρόλος του Συμβούλου Προσφέρει με ΑΤΟΜΙΚΕΣ Κ ΟΜΑΔΙΚΕΣ συναντήσεις βοήθεια στον χειρισμό προσωπικών, οικογενειακών, συναισθηματικών, μαθησιακών και επαγγελματικών θεμάτων ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ Συνεργασία με: Εντός

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Παρασκευή, 27 Μάιος :40 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 27 Μάιος :08

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Παρασκευή, 27 Μάιος :40 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 27 Μάιος :08 Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων παρουσίασε το Νέο Τεχνολογικό Λύκειο ως ένα «ανοικτό σχολείο» το οποίο πρέπει να διασφαλίζει την ανεμπόδιστη, ισότιμη και με διαφανείς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. «Δια Βίου Μάθηση» Άρθρο 1. Ορισμοί. 1. Η Δια Βίου Μάθηση περιλαμβάνει την Δια Βίου Εκπαίδευση και την Δια Βίου Κατάρτιση.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. «Δια Βίου Μάθηση» Άρθρο 1. Ορισμοί. 1. Η Δια Βίου Μάθηση περιλαμβάνει την Δια Βίου Εκπαίδευση και την Δια Βίου Κατάρτιση. ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Δια Βίου Μάθηση» Άρθρο 1 Ορισμοί 1. Η Δια Βίου Μάθηση περιλαμβάνει την Δια Βίου Εκπαίδευση και την Δια Βίου Κατάρτιση. 2. Ως «Δια Βίου Εκπαίδευση» ορίζεται κάθε διαδικασία απόκτησης γνώσης,

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικοί Όμιλοι: Συμπεράσματα από την πρώτη υλοποίησή τους.

Εκπαιδευτικοί Όμιλοι: Συμπεράσματα από την πρώτη υλοποίησή τους. Εκπαιδευτικοί Όμιλοι: Συμπεράσματα από την πρώτη υλοποίησή τους. Γ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Εδώ, σας παρακαλούμε να μας πείτε ορισμένα στοιχεία για τον εαυτό σας και το παιδί σας. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ Το Erasmus+ είναι το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία, και τον Αθλητισμό για το διάστημα 2014-2020. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τη συνένωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ του Αντιδηµάρχου Παιδείας, Πολιτισµού & Αθλητισµού

ΕΙΣΗΓΗΣΗ του Αντιδηµάρχου Παιδείας, Πολιτισµού & Αθλητισµού ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ Ω ΕΚΑΝΗΣΟΥ ΗΜΟΣ ΡΟ ΟΥ Ρόδος, 7/0/207 Α.Π.:2/327 ιεύθυνση: Παιδείας, Πολιτισµού & Αθλητισµού Ταχ. /νση: Νέα Αγορά, γραφείο 45, Ρόδος 8500 Πληροφορίες: Κυπριώτης Σ. ηµήτρης Τηλέφωνο:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ Μάρτιος 2005 Σκοπός της

Διαβάστε περισσότερα

2000-2006 ( 2) 4, 4.1, 4.1.1, 4.1.1.

2000-2006 ( 2) 4, 4.1, 4.1.1, 4.1.1. 2000-2006 ( 2) 4, 4.1, 4.1.1, 4.1.1. : - :. : : ( /,, ) :...., -, -.,,... 1.,, 2,,,....,,,...,, 2008 1. 2. - : On Demand 1. 9 2. 9 2.1 9 2.2 11 2.3 14 3. 16 3.1 16 3.1.1 16 3.1.1. 16 3.1.1. 25 3.1.2 26

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ Εμμανουήλ Μπενάκη 71Α, Αθήνα 10681 τηλ: 210-3327768 - Fax: 210-3327714 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ-ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΟΕ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ-ΜΕΛΕΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

(4 συναντήσεις για την ολοκλήρωση της Οµάδας που ξεκίνησε το προηγούµενο

(4 συναντήσεις για την ολοκλήρωση της Οµάδας που ξεκίνησε το προηγούµενο ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ» ΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006 ΡΑΣΕΙΙΣ ΓΙΙΑ ΓΟΝΕΙΙΣ.. Αποδέκττεςς ~500 γονείίςς = 1000 παιδιιά ΟΜΑ ΕΣ ΓΟΝΕΩΝ µε παιδιά προσχολικής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Διαβάστε περισσότερα

3 Εισδοχή Οι Νηπιαγωγοί μας

3 Εισδοχή Οι Νηπιαγωγοί μας Πίνακας 2 Περιεχομένων Το Σχολείο μας 3 Εισδοχή Οι Νηπιαγωγοί μας 4 Σχολικό Έτος και Αργίες Ωράριο 6 Οι καθημερινές μας Οι Δραστηριότητες 7 εργασίες μας 9 Κατ οίκον Εργασία Οι Αξιολόγηση 10 Εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Επιστήμες Επικοινωνίας Τμήμα Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. 1 2 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση - Χριστάκη,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ο Η Γ Ι Ε Σ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ο Η Γ Ι Ε Σ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ο Η Γ Ι Ε Σ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2004 ΛΕΥΚΩΣΙΑ - 2 - ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ I.ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Έρευνα Εργατικού

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Μουσικού Σχολείου (Οκτώβριος 2015)

Αξιολόγηση του Μουσικού Σχολείου (Οκτώβριος 2015) Αξιολόγηση του Μουσικού Σχολείου (Οκτώβριος 2015) 1. Ταυτότητα της έρευνας Το Μουσικό Σχολείο (Μ.Σ.) λειτουργεί στην Κύπρο από το 2006. Η ίδρυσή του έγινε στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, με

Διαβάστε περισσότερα

«Η Αξιοποίηση του ΑΒΕΚΤ για τις Βιβλιοθήκες Κυβερνητικών Υπηρεσιών»

«Η Αξιοποίηση του ΑΒΕΚΤ για τις Βιβλιοθήκες Κυβερνητικών Υπηρεσιών» Οµιλία στο Πρώτο Συνέδριο Κυπριακών Βιβλιοθηκών «Ο Ρόλος της Βιβλιοθήκης στον 21ον Αιώνα» 2 Νοεµβρίου 2001 Με θέµα «Η Αξιοποίηση του ΑΒΕΚΤ για τις Βιβλιοθήκες Κυβερνητικών Υπηρεσιών» Εισαγωγή Επιτρέψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΑΣΥΝ ΕΣΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΑΣΥΝ ΕΣΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΑΣΥΝ ΕΣΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ ΣΕΡΡΕΣ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 Πίνακας περιεχομένων 1. Εισαγωγή.... 1 2. Μεθοδολογία

Διαβάστε περισσότερα

4.4 Επιμόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση

4.4 Επιμόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση 4.4 Επιμόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση 53 Διάγραμμα 32: Παρακολούθηση επιμορφωτικών μαθημάτων B: (n=1647) 77% 23% B: (n=369) Significance at 0,05 (Chi-square) 76% 24% Bάση: Όσες απάντησαν (n=1647)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΣ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΤΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥ

ΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΣ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΤΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΣ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΤΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥ ΡΟΔΟΥΛΑ ΜΑΥΡΙΚΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΡΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Βαθµός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί µέχρι: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ Β ----- Ταχ. /νση: Ανδρέα Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας 1 2 Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας μας, διεξήγαγε έρευνα ανάμεσα στους συμμαθητές μας.

Διαβάστε περισσότερα

Πώς επιλέγονται οι εκπαιδευτικοί ανά τον κόσμο >Τα προσόντα που απαιτούνται και η διαδικασία πρόσληψης σε 20 χώρες

Πώς επιλέγονται οι εκπαιδευτικοί ανά τον κόσμο >Τα προσόντα που απαιτούνται και η διαδικασία πρόσληψης σε 20 χώρες Review from 22/04/2013 Articlesize (cm2): 1288 ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, από σελίδα 20 Customer: Author: Rubric: ΠΑΙΔΕΙΑ Subrubric: Εκπαίδευση/Εκπαιδευτικοί Mediatype: Print Πώς επιλέγονται οι εκπαιδευτικοί ανά τον

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσβαση στα ΑΑΕΙ Κύπρου και Ελλάδας 2019 Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής

Πρόσβαση στα ΑΑΕΙ Κύπρου και Ελλάδας 2019 Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής Πρόσβαση στα ΑΑΕΙ Κύπρου και Ελλάδας 2019 Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής Μέση Γενική Εκπαίδευση Σκοπός Παγκύπριων Εξετάσεων 2019 Η χορήγηση Απολυτηρίου Εξαγωγή Βαθμών Πρόσβασης (ΑΑΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ο Η Γ Ι Ε Σ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ο Η Γ Ι Ε Σ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ο Η Γ Ι Ε Σ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2014 ΛΕΥΚΩΣΙΑ - 2 - ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ I.ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Έρευνα Εργατικού

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Μεταλυκειακού έτους- Τάξης Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ

Παρουσίαση Μεταλυκειακού έτους- Τάξης Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ Παρουσίαση Μεταλυκειακού έτους- Τάξης Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ 1 ΚαφετζοπούλουΌλγα, Υπεύθυνη Οµάδας Παρακολούθησης Μαθητείας Αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. ιεύθυνση Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης ΥΠΠΕΘ Ορισμός μαθητείας

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνης Αντωνίου, Β.Δ. Σ.Ε.Α.

Αντώνης Αντωνίου, Β.Δ. Σ.Ε.Α. Αντώνης Αντωνίου, Β.Δ. Σ.Ε.Α. Επάγγελμα; ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 16/01/2019 Σπουδές; Μαθήματα; ΒΟΗΘΉΣΕΙ: Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ: Να διερευνήσεις ποιος είσαι, τι σε ενδιαφέρει περισσότερο, ποιες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Μαρούσι, 21-07-2017 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ο Η Γ Ι Ε Σ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ο Η Γ Ι Ε Σ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ο Η Γ Ι Ε Σ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2007 ΛΕΥΚΩΣΙΑ - 2 - ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ I.ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Έρευνα Εργατικού

Διαβάστε περισσότερα

Η Αναβάθμιση της Mέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Η Αναβάθμιση της Mέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Η Αναβάθμιση της Mέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης 1 ΜΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 2016-2017 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΩΤΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η ΑΝΩΤΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΑΝΩΤΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η κυβερνητική πολιτική στοχεύει στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την παροχή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς κλάδους σπουδών σε όσο

Διαβάστε περισσότερα

Εγκεκριµένη Μισθοδοτική Κλίµακα: Α8: 17.946, 18.823, 19.700, 20.577, 21.454, 22.331, 23.208, 24.085, 24.962, 25.839, 26.716, 27.

Εγκεκριµένη Μισθοδοτική Κλίµακα: Α8: 17.946, 18.823, 19.700, 20.577, 21.454, 22.331, 23.208, 24.085, 24.962, 25.839, 26.716, 27. ΠΙΝΑΚΑΣ (Κανονισµός 2) Σχέδια Υπηρεσίας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισµού ΕΙ ΙΚΟΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΣ (Θέση Πρώτου ιορισµού) (Ειδικότητες: Kωφών, Tυφλών, Ειδικών Μαθησιακών Νοητικών Λειτουργικών και Προσαρµοστικών

Διαβάστε περισσότερα

*Μαθητεία - Ασφάλεια και

*Μαθητεία - Ασφάλεια και *Μαθητεία - Ασφάλεια και Υγεία στο Χώρο Εργασίας Ελένη Λαμπροπούλου Αποσπασμένη Εκπαιδευτικός ΠΕ86 ΥΠ.Π.Ε.Θ. Δ/νση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Τμήμα Γ Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. και Μάθησης στο χώρο εργασίας Υγεία

Διαβάστε περισσότερα