ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BURGUNDY. Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου Wine Loft

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BURGUNDY. Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου Wine Loft"

Transcript

1 ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BURGUNDY Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου Wine Loft

2 Η Βουργουνδία βρίσκεται στην Ανατολική Γαλλία και είναι γνωστή για τα λευκά της κρασιά απο Chardonnay και τα κόκκινα απο Pinot Noir. Το διαμέρισμα της Côte D Or χωρίζεται σε δύο περιοχές την Côte De Nuits (γνωστή για τα κόκκινα κρασιά) και την Côte de Beaune(γνωστή κυρίως για τα λευκά κρασιά της). Στην ευρύτερη περιοχή της Βουργουνδίας ανήκουν το Chablis στα Βόρεια με παραγωγή μόνο λευκών κρασιών. Νοτιότερα υπάρχουν η Côte Chalonnaise και το Mâconnais.

3 ΙΣΤΟΡΙΑ Τα μοναστήρια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια των αμπελιών κάτω απο την προστασία του Καρλομάγνου. Είχαν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των χωρικών λόγω του ότι είχαν χώρους αποθήκευσης, κράταγαν αρχεία και διέθεταν κάθετη οργάνωση για την παραγωγή και την βελτιστοποίηση των διαδικασιών. Το τάγμα των Βενεδικτίνων απο το Cluny ήταν αυτοί που αναπτύχθηκαν με σημαντικές εκτάσεις γης από το 927 μ.χ. μέχρι το 1157 μ.χ. όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και στην Ιταλία, την Ισπανία, την Αγγλία και τη Γερμανία. Από την άλλη οι Σιστερσιανοί μοναχοί αν και με πιο μοναχικό βίο και αυστηρή ζωή, βρέθηκαν μετά από δωρεές να κατέχουν τεράστιες εκτάσεις γης. Ήταν οι πρώτοι που παρήγαγαν κρασί στο Chablis ήδη από το 1100 μ.χ. Ήταν, επίσης, αυτοί που αναγνώρισαν την αξία του terroir και ξεχώρισαν τα crus. Γύρω στο 1400 μ.χ. ο Δούκας Φίλλιπος ο Τολμηρός εξακόντησε το Gamay απο τη Βουργουνδία. Εκείνη την εποχή εμφανίζεται το Pinot Noir ως Noirien, ενώ το Chardonnay δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στον χάρτη.

4 ΙΣΤΟΡΙΑ Από τον 17 ο μ. Χ. αιώνα, όταν και η λευκή Βουργουνδία μπαίνει στη βασιλική αυλή και δημιουργούνται τα πρώτα οδικά δίκτυα ξεκινάει η σύγχρονη εποχή, με τους εμπόρους να ξεκινούν τη δραστηριότητα τους. Από τους πρώτους, ο Bouchard Père et Fils to Τότε ήταν και η εποχή που ξεκινάει και η αναγνώριση της ποιότητας του Pinot Noir στην Ctes de Nuits. Μετά τη Γαλλική Επανάσταση το 1791 ο κλήρος περνάει στο λαό, όπου μεταβιβάζεται μόνο οικογενειακά σε ίσα μέρη, με αποτέλεσμα τον κατακερματισμό των αμπελοτεμαχίων. Με την επιδρομή της φυλλοξήρας και την καταστροφή των αμπελώνων, έγινε πλήρη αναμπέλωση με γνώμονα τα ιστορικά δεδομένα αιώνων και την ποιοτική κατάταξη των αμπελώνων που επισημοποιήθηκε το Αργότερα, το 1930 κατοχυρώθηκε και νομικά με τις νομοθεσίες Ονομασίες Προέλευσης που συμπεριλάμβανε και τα Premier και Grand Crus. Επίσης τότε έχουμε και τις πρώτες ιδιωτικές εμφιαλώσεις εκτός εμπόρων και συνεταιρισμών.

5 BURGUNDY VINEYARDS EFFECT

6 ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑ Το έδαφος στη Βουργουνδία είναι κυρίως ασβεστολιθικό απο την Ιουρασική περίοδο. Αυτό το έδαφος, όπου έχει σκληρύνει και έχει γίνει κιμωλία όπως στο Chablis είναι ιδανικό για το Chardonnay,ενώ όπου έχει μεγαλύτερο ποσοστό σε πηλό είναι ιδανικό για Pinot Noir. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό. Είναι πιο ψυχρό απο αυτό του Bordeaux κατά τους χειμερινούς μήνες, παρόμειες θερμοκρασίες την άνοιξη, με μεγαλύτερο κίνδυνο παγετού και χαλάζι στη Βουργουνδία και ειδικά στο Chablis. Το καλοκαίρι είναι πιο δροσερό αλλά πιο σύντομο. Η βροχή πέφτει κυρίως το Μάϊο και τον Ιούνιο και μετά τον Οκτώβριο. Η βροχόπτωση στη Dijon είναι 650 χιλιοστά έναντι 890 στο Bordeaux το χρόνο. Η Βουργουνδία είναι στο όριο της ικανότητας του αμπελιού να ωριμάσει τα σταφύλια του και για αυτό μόνο πρώιμες ποικιλίες όπως το Chardonnay και τοpinot Noir μπορούν να ανταπεξέλθουν, για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών.

7 PINOT NOIR Το Pinot Noir είναι μια ποικιλία με υψηλή οξύτητα, χαμηλές τανίνες και έντονα φρουτώδη χαρακτήρα, όταν είναι νέο και με γήινα και ζωικά αρώματα όταν παλαιώνει. Απαιτεί υψηλά standards τόσο στην καλλιέργεια του όσο και στην οινοποίηση του για να αποδώσει τα μέγιστα. Ωστόσο ακόμα και στα έμπειρα χέρια παραγωγών παρουσιάζει τεράστιες διακυμάνσεις στην ποιότητα του. Οι παραγωγοί της Βουργουνδίας υποστηρίζουν ότι παρουσιάζουν κρασιά τοπονυμιών και όχι ποικιλιακά. Αποδίδει καλύτερα στις ψυχρότερες περιοχές, ειδικά στην Côte d Or όπου ωριμάζει στις κατάλληλες συνθήκες. Αν η ωρίμανση του ήταν πιο μακριά, τότε θα έπεφτε η οξύτητα και το αρωματικό του δυναμικό. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να γίνεται προζυμωτική κρυοεκχύλιση για να μην χαθούν τα λεπτά αρώματα της ποικιλίας κατά την αλκοολική ζύμωση και εκχύλιση. Θα το βρούμε επίσης και στην Champagne μαζί με Pinot Meunier που ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των Pinot όπως τα Pinot Gris & Pinot Blanc. Μετά από έρευνες που έγιναν στην Ιταλία μέσω ανάλυσης DNA έδειξαν ότι το Pinot Noir και το Syrah είναι μέλη της ίδιας οικογένειας αμπελιών.

8 CHARDONNAY Το Chardonnay έχει πάρει το όνομα του από ένα μικρό χωριό στην περιοχή του Maconnais. Είναι μια ποικιλία με χαμηλό αρωματικό δυναμικό. Όμως, προσαρμόζεται εξαιρετικά σε διαφορετικά κλίματα και οινοποιητικές τεχνικές. Τα τσαμπιά του Chardonnay είναι παρόμοια με αυτά του Pinot Noir αλλά πιο μακριά και πιο αραιά, που σε συνδυασμό με τη χονδρή φλούδα του το κάνουν πιο ανθεκτικό στη σήψη. Σημαντικές διαφοροποιήσεις στο στυλ του παρουσιάζονται ανάλογα με το που καλλιεργείται και πως το μεταχειρίζεται ο εκάστοτε παραγωγός. Για παράδειγμα, στο Chablis επικρατεί η υψηλή οξύτητα και η ορυκτότητα, με σπάνια τη χρήση του βαρελιού. Ενώ στην Côte de Beaune η παραμονή με τις φλούδες, η ανάδευση με τις οινολάσπες, το βαρέλι δίνουν κρασιά πολύπλοκα και ταυτόχρονα φινετσάτα, στο Pouilly- Fuisse έχουμε γεμάτο σώμα και πιο εξωτικό φρούτο. Αυτές οι ικανότητες του Chardonnay το κατέστησαν ένα εξαιρετικό σήμα για πολλούς παραγωγούς που το καλλιεργούν σε ολόκληρο τον κόσμο.

9 NUITS-ST-GEORGE Η κοινότητα του Nuits-St-George βρίσκεται στο διαμέρισμα της Cote de Nuits. Aν και έχει ΠΟΠ και για λευκά κρασιά αποτελούν μόλις το 3% της συνολικής παραγωγής με το υπόλοιπο να είναι κόκκινο. Η περιοχή έχει 41 Premiers Crus αμπελοτεμάχια και κανένα Grand Cru και αποτελούν το 45% περίπου της συνολικής επιφάνειας.

10 ΧΡΟΝΙΑ 2010 Η χρονιά του 2010 ήταν κατά 25%χαμηλότερη απο το 2009, κυρίως λόγω παγετού την περίοδο των Χριστουγέννων που κατέστρεψαν αρκετά αμπέλια στα πεδινά της Côte de Nuits, κάτι που είχε να συμβεί απο το Ο ψυχρός χειμώνας και η ψυχρή άνοιξη καθυστέρησαν το βλαστικό κύκλο κατά τρεις εβδομάδες που διορθώθηκε στην πορεία από έναν εξαιρετικό Ιούλιο όπου έφερε μια ισορροπία στην ωρίμανση. Στη συνέχεια,ξανά καταιγίδες και ψυχρός καιρός δυσκόλεψαν την ωρίμανση. Ως συνήθως η κατάσταση σώθηκε απο τον καλό Σεπτέμβριο με υψηλή ηλιοφάνεια και κανονικές θερμοκρασίες. Τα κόκκινα κρασιά, παρουσιάζουν καλή οξύτητα και αλκοόλ σε συνδυασμό με συγκεντρωμένο φρούτο και τανίνες.

11 NUITS-ST-GEORGES 2010, JOSEPH DROUHIN Ο αμπελώνας έχει μεγάλη πυκνότητα φύτευσης, περίπου 1000 φυτά στο στρέμμα, με απόδοση 450 λίτρα στο στρέμμα. Η ζύμωση γίνεται με αυτόχθονες ζύμες και διαρκεί 2 με 3 εβδομάδες και στη συνέχεια παλαιώνει για 16 μήνες σε Γαλλικά βαρέλια εκ των οποίων το 20% είναι καινούργια. Το χρώμα του είναι βαθύ ρουμπινί, με έντονα αρώματα κερασιού και βατόμουρου, μαζί με κέδρο και ζωικά. Στο στόμα είναι ξηρό, με δροσερή οξύτητα, μαλακές τανίνες, έντονα φρουτώδες χαρακτήρα που χαρίζει μακριά επίγευση στο κρασί. Οι ικανότητες παλαίωσης μπορούν να φτάσουν και τα 20 χρόνια.

12 BEAUNE

13 ΧΡΟΝΙΑ 2009 Ο τρύγος ήταν εξαιρετικός και έγινε μεταξύ 7 και 21 Σεπτεμβρίου σε πολύ καλές καιρικές συνθήκες και άψογη ωριμότητα, τόσο αλκοολικά όσο αρωματικά και φαινολικά για το Pinot Noir. ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝΣΤΗΝ COTED OR Μ.ΟΡ. ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑΣ COTED OR ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ COTED OR

14 BEAUNE 1ER CRU 2009 Tο Domaine des Hospices de Beaune, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και η δημοπρασία των κρασιών γίνεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τα Cellier, συμμετέχοντας στη δημοπρασία του 2009, αγόρασαν αποκλειστικά για εσάς 2 βαρέλια, ένα με κόκκινο και ένα με λευκό κρασί. Αμπελώνας:"Les Bressandes", ένας από τους πιο ιστορικούς αμπελώνες της Beaune. Οινοποίηση: Κλασσική ερυθρή οινοποίηση. Χαρακτηριστικά:Βαθύ κόκκινο χρώμα. Αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων με έντονη τη παρουσία του κερασιού. Εμφανής και η επίδραση της ωρίμανσης του κρασιού σε δρύινα βαρέλια. Γεμάτο σώμα, ισορροπημένο με καλά ενσωματωμένες τις τανίνες και μεσαίας έντασης φρουτώδη επίγευση. Απολαύστε το στους: C. Παλαίωση: 8 χρόνια τουλάχιστον. Cellier notes: Cuvee Guigone de Salins : Το κρασί πήρε την ονομασία του από τηguigone de Salins, τη σύζυγο του Nicolas Rolin, ιδρυτή του Hospices de Beaune, που μετά το θάνατο του αφιέρωσε τη ζωή της και την περιουσία της στο νοσοκομείο!

15 ΧΡΟΝΙΑ 2007 Το 2007 ήταν μια «διαφορετική» χρονιά για τη Βουργουνδία, που χαρακτηρίστκηκε απο πρωιμότητα, ξεκινώντας τον τρύγο απο τον Αύγουστο. Μ/Ο ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ COTED OR Μ.ΟΡ. ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑΣ COTED OR Μ/Ο ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ COTED OR

16 VIGNE DE L ENFANT JESUS BEAUNE GREVES 2007 Η ονομασία "Το Αμπέλι του Παιδιού Ιησούς" αναφέρεται σε ένα ιστορικό ανέκδοτο. Η Μarguerite του Saint-Sacrement, ιδρύτης του τάγματος των Καρμελιτών (Carmelites), της οικογενείας Saint Enfant Jésus, είχε προβλέψει τη γέννηση του βασιλιάfrance Louis XIV, παρόλο που η μητέρα τουanne d'autricheήταν στείρα. Κατά την γέννηση του λοιπόν, ο αμπελώνας που ανήκε στην οικογένεια πήρε την ονομασία "Το Αμπέλι του Παιδιού Ιησούς". Από το 1791, ο αμπελώνας ανήκει στην οικογένεια Bouchard. Αμπελώνας: Cote de Beaune με έδαφος αργιλοασβεστολιθικό και χαλικώδες, σχεδόν αμμώδες. Οινοποίηση:Η συλλογή γίνεται σε μικρά τελάρα. Η ζύμωση διαρκεί από 12 έως 15 μέρες και στη συνέχεια το κρασί ωριμάζει για μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια σε ποσοστό 60-85% καινούργια. Χαρακτηριστικά:Λαμπερό χρώμα με έντονο άρωμα από βιολέτες, κεράσι και λευκό πιπέρι.βελούδινο, με πλούσιο άρωμα κόκκινων φρούτων και νότες δρυός. Συνδυάζεται με:κόκκινα κρέατα και πλούσιες κόκκινες σάλτσες πιπεράτες. Απολαύστε το στους: C. Παλαίωση: τουλάχιστον 10 χρόνια από τον τρύγο

17 VOSNE-ROMANEE & CLOS DE VOUGEOT

18 ΧΡΟΝΙΑ 2008 Μια δύκολη χρονιά, που όμως έδωσε εξαιρετικά κόκκινα κρασιά. Μ/Ο ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ COTED OR Μ.ΟΡ. ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑΣ COTED OR Μ/Ο ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ COTED OR

19 VOSNE-ROMANEE 2008 JOSEPH DROUHIN Αμπελώνας: Αμπελώνας στο Vosne Romanee, έδαφος με κιμωλία και πηλό για καλή αποστράγγιση, ιδανική για την καλλιέργεια του Pinot Noir. Οινοποίηση: Η ζύμωση (με τις ενδογενείς ζύμες) και παράλληλα η εκχύλιση διαρκεί 2-3 εβδομάδες σε περιβάλλον ελεγχόμενης θερμοκρασίας. Η περαιτέρω ωρίμανση διαρκεί μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια (20% καινούργια). Χαρακτηριστικά: Λαμπερό χρώμα. Εντυπωσιακή αρωματική παλέτα άγριων κερασιών, μοσχκάρυδου ξύλου και δέρματος, ενώ με τον αερισμό ξεδιπλώνονται νότες τρούφας. Το σώμα του στιβαρό με τέλεια ισορροπία μεταξύ τανινών και οξύτητας και μακριά επίγευση. Απολαύστε το στους: 16ºC. Παλαίωση: 8-25 χρόνια από τον τρύγο.

20 CLOS VOUGEOT 2008 DOMAINE D EUGENIE Αμπελώνας: 46 στρέμματα αμπελώνας, που βρίσκεται πολύ κοντά στο οινοποιείο. Η ηλικία των αμπελιών είναι πάνω από 60 έτη. Το έδαφος είναι ασβεστώδες και αργιλώδες στην κορυφή του αμπελώνα, ενώ πιο χαμηλά είναι αργιλοπηλώδες. Ο συνδυασμός των 2 αυτών συστάσεων εδάφους είναι πολύ ιδιαίτερος καθώς ο πρώτος δίνει τα αρώματα και τη στρογγυλάδα ενώ ο δεύτερος την τανικότητα και τη δυνατότητα βαθιάς παλαίωσης. Οινοποίηση:Χαρμάνι του κρασιού το οποίο κατά το 50% των σταφυλιών οινοποιείται μαζί με τα κοτσάνια. Χαρακτηριστικά: Κυρίαρχα τα φρουτώδη αρώματα με εμφανείς τις ανθικές νότες, οδηγούν σε ένα εξαιρετικά συμπυκνωμένο σώμα με έντονη μεταλλικότητα και μακρυά επίγευση. Συνδυάζεται με: φιλέτο μασχαρίσιο ψητό με μανιτάρια, πράσινα λαχανικά όπως σπάνακι, χοιρινό και παρμεζάνα, χοιρινό με σάλτσα κόκκινη από οινολάσπες. Απολαύστε το στους: 18 C. Παλαίωση: για τουλάχιστον 20 χρόνια από τον τρύγο

ΣΥΝΟΨΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΥΝΟΨΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝΟΨΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΡΑΣΙ Το κρασί μπορεί να κατηγοριοποιηθεί και να περιγραφεί ως: Κόκκινο, λευκό ή ροζέ Ξηρό, ημίξηρο, ημίγλυκο ή γλυκό Αδύνατο, μέτριο ή με γεμάτο σώμα Ενδυναμωμένο, Ενδυναμωμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2014. Νίκης 34, 105 57, Αθήνα, Τηλ.: 210 322.60.53, Fax: 210 323.79.43 e-mail: info@greekwinefederation.gr www.greekwinefederation.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2014. Νίκης 34, 105 57, Αθήνα, Τηλ.: 210 322.60.53, Fax: 210 323.79.43 e-mail: info@greekwinefederation.gr www.greekwinefederation. ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2014 «Ήταν ίσως το πιο κουραστικό καλοκαίρι της καριέρας μου και αυτό χωρίς το αναμενόμενο αποτέλεσμα» συμπυκνώνει τα χαρακτηριστικά της εσοδείας 2014 παλιός αμπελουργός-οινοποιός από την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ. Τίτλος Επιπέδου 2 της WSET στα Κρασιά και τα Οινοπνευματώδη. www.wsetglobal.com

ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ. Τίτλος Επιπέδου 2 της WSET στα Κρασιά και τα Οινοπνευματώδη. www.wsetglobal.com 14_GREEK_L2_63(&_COVER_21.3_Layout 1 21/03/2014 Page 1 ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Τίτλος Επιπέδου 2 της WSET στα Κρασιά και τα Οινοπνευματώδη ΕΚΑΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014 ΕΩΣ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 www.wsetglobal.com

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΟΥΜΑΝΔΑΡΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Η ΚΟΥΜΑΝΔΑΡΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΚΟΥΜΑΝΔΑΡΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η Κουμανδαρία είναι ένα προϊόν μεγάλων προσδοκιών και δυνατοτήτων όσον αφορά τις αποδόσεις τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα. Αυτό σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία καταλόγου γηγενών ποικιλιών

Δημιουργία καταλόγου γηγενών ποικιλιών ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων Δημιουργία καταλόγου γηγενών ποικιλιών Στο πλαίσιο του έργου «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ

Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΥΒΡΙ ΙΩΝ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΣΤΑ ΑΓΡΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

γνωστό ως μονόκλωνο γραμμικό σύστημα, διαμόρφωσης των δένδρων κερασιάς

γνωστό ως μονόκλωνο γραμμικό σύστημα, διαμόρφωσης των δένδρων κερασιάς Το μονόκλωνο γραμμικό σύστημα διαμόρφωσης των δένδρων κερασιάς Προϋποθέσεις Εγκατάσταση Διαμόρφωση των δένδρων Κλάδεμα καρποφορίας Κωνσταντίνος Καζαντζής, Τεχνολόγος Γεωπονίας Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η επιστηµονική κοινότητα επισηµαίνει ότι τα χαρακτηριστικά των δασικών πυρκαγιών στην Ισπανία µεταβάλλονται. Σε αυτό συµβάλλουν οι κλιµατικές αλλαγές, οι οποίες προκαλούνται

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά φυτά. Ο θησαυρός της ελληνικής γης με... άρωμα ανάπτυξης

Αρωματικά φυτά. Ο θησαυρός της ελληνικής γης με... άρωμα ανάπτυξης ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 03 ΤΕΥΧΟΣ Νο ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 Αρωματικά φυτά Ο θησαυρός της ελληνικής γης με... άρωμα ανάπτυξης ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Η ανταγωνιστικότητα περνά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Ονοματεπώνυμο σπουδαστή: Στεργίου Αφροδίτη. Επιβλέπων καθηγητής: Σακκάς Σπυρίδων

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Ονοματεπώνυμο σπουδαστή: Στεργίου Αφροδίτη. Επιβλέπων καθηγητής: Σακκάς Σπυρίδων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Δημογραφικό πρόβλημα των περιοχών που βρίσκονται στα σύνορα του Νομού Ιωαννίνων με την Αλβανία από το 1980 και μετά. Οικονομικές επιπτώσεις από την ερήμωση των περιοχών αυτών Μορφές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΛΕΚΑΝΕΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΛΕΚΑΝΕΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΛΕΚΑΝΕΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ Αειφορική Διαχείριση Νερού μέσω της Ενδυνάμωσης της Κοινής Ευθύνης σε Μεσογειακές Λεκάνες Απορροής ΜΑΪΟΣ 2012 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΛΕΚΑΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η διεθνής αγορά ελαιολάδου και οι εφαρμογές του εξαγωγικού μάρκετινγκ στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά

Η διεθνής αγορά ελαιολάδου και οι εφαρμογές του εξαγωγικού μάρκετινγκ στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Η διεθνής αγορά ελαιολάδου και οι εφαρμογές του εξαγωγικού μάρκετινγκ στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Κουπονιού: 88279408 01 000122. Αφοί Δ. ΑΒΡΑΜΟΥΛΗ Ο.Ε. Υπεύθυνος έργου Δρ. Γούλας Παναγιώτης. Εργαστήριο Προϊόντων Ζωικής Παραγωγής

Αρ. Κουπονιού: 88279408 01 000122. Αφοί Δ. ΑΒΡΑΜΟΥΛΗ Ο.Ε. Υπεύθυνος έργου Δρ. Γούλας Παναγιώτης. Εργαστήριο Προϊόντων Ζωικής Παραγωγής «Παραγωγή Φέτας και Κεφαλοτυριού από Γάλα Αιγοπροβάτων Χωρίς Παστερίωση για Έλεγχο της Διατηρησιμότητας (χρόνος) της Μικροβιολογικής και της Υγειονομικής Κατάστασης των Τελικών Προϊόντων» Αρ. Κουπονιού:

Διαβάστε περισσότερα

Τραπεζικές πλάτες για συμβολαιακή

Τραπεζικές πλάτες για συμβολαιακή Ένθετο Κυκλοφορεί δωρεάν µε την Agrenda ΤΡΑΚΤΕΡ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ OTAN ΤΟ GREAT WALL STEED ΣΥΝANTΗΣΕ ΤΟ MITSUBISHI L200 ΤΕΥΧΟΣ ΝΟ 2 ΜΑΡΤΙΟΣ 2013 PROFI ΟΚΙΜΗ ΤΡΑΚΤΕΡ Zetor Proxima Power 110 www.agronews.gr

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομίες στην ελαιοκαλλιέργεια

Καινοτομίες στην ελαιοκαλλιέργεια του R. Gucci Πανεπιστήμιο Πίζας, Τομέας καλλιέργειας και προστασίας της δενδροκομίας Καινοτομίες στην ελαιοκαλλιέργεια Η καλλιέργεια της ελιάς, του ελαιόδεντρου συσχετίζεται συνήθως με την παράδοση. Συναντάμε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ 1 ΕΔΑΦΟΣ Κατάλληλο έδαφος για την καλλιέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στις Κυκλάδες

Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στις Κυκλάδες www.h2concept.gr ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στις Κυκλάδες Σταδίου 24, 105 64 ΑΘΗΝΑ, Τηλ: 213 2169900, Fax: 210 3225449, www.grhotels.gr www.greekbreakfast.gr Πηγή: Μελέτη AgroPOLE «Συμπληρωματική

Διαβάστε περισσότερα

Τοσκάνη. Το πιο όμορφο ιταλικό τοπίο «κρύβεται» μέσα της!

Τοσκάνη. Το πιο όμορφο ιταλικό τοπίο «κρύβεται» μέσα της! Τοσκάνη Το πιο όμορφο ιταλικό τοπίο «κρύβεται» μέσα της! Αμπελώνες, χαμηλοί λόφοι, μεσαιωνικά κάστρα, ήσυχα χωριά και αγροικίες ανάμεσα σε κυπαρίσσια, ελιές, στάχυα και ηλιοτρόπια. Αυτή η μαγική εικόνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Με εκτίµηση, Παπαδοπούλου Ειρήνη

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Με εκτίµηση, Παπαδοπούλου Ειρήνη ΠΡΟΛΟΓΟΣ Όπως γνωρίζουµε τα βότανα έχουν ευρεία χρήση στην καθηµερινή ζωή των ανθρώπων. Έτσι λοιπόν είναι κατανοητό να ασχοληθεί κανείς διεξοδικά µε τις χρήσεις αυτές αλλά και µε τα αποτελέσµατά τους.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΕΓ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΕΓ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΕΓ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Αξιολόγηση αγρονομικών χαρακτηριστικών τριών υβριδίων τομάτας Μαυροβασίλης Κ. Βασίλης ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2004 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ MΕΡΟΣ 3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 4 ΚΑΤΑΓΩΓΗ -

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ Ι ΕΡΓΑΣΙΑ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ Ι ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ Ι ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΑ ΥΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΟΡΦΩΣΗΣ ΛΥΡΑ ΚΑΙ GDC KAI

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΠ/ΠΓΕ ελαιόλαδα: Τάσεις και προοπτικές

ΠΟΠ/ΠΓΕ ελαιόλαδα: Τάσεις και προοπτικές ΔΗΜΗΤΡΑ 24 / 25 ΠΟΠ/ΠΓΕ ελαιόλαδα: Τάσεις και προοπτικές Γεώργιος Γκούμας, MSc, Τεχνολόγος Τροφίμων Φωτεινή Σηφακάκη, MSc,Τεχνολόγος Γεωπονίας Τμήμα Πιστοποίησης Διεύθυνση Πιστοποίησης & Προδιαγραφών Ιστορική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ tontoulapi.espivblogs.net tontoulapi @espiv.net ΛΙΓΗ (ΠΡΟ)ΙΣΤΟΡΙΑ Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ή τέλος πάντων από αυτό που μπορούμε να ορίσουμε ως αρχή. 3.5

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Το χωριό στα Φηρά... 5 Το χωριό στο Φηροστεφάνι... 6 Το χωριό στο Ημεροβίγλι... 7 Το χωριό Καρτεράδος... 8 Η περιοχή στην Παραλία Καρτεράδου...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ

ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1999 1 ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΕΚΔΟΣΗ 2η - 2012 LIFE07 ENV/GR/000266 ECOPEST ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΜΑΤΑ ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ LIFE07 ENV/GR/000266 ECOPEST ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΙΝ ΥΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΣΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΥΓΕΝΙΑ ΒΕΛΛΑ ΕΥΘΥΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΞΕΠΑΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΑ Α ΚΥΠΡΟΣ ΠΕΡΙΟ ΟΥ 2007 2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ 2007 2013 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΑ Α ΚΥΠΡΟΣ ΠΕΡΙΟ ΟΥ 2007 2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ 2007 2013 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΑ Α ΚΥΠΡΟΣ ΠΕΡΙΟ ΟΥ 2007 2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ 2007 2013 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: ΕΛΛΑ Α - ΚΥΠΡΟΣ ΚΩ ΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: CCI 2007CB163PO058

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία Κιλκίς 2020

Πρωτοβουλία Κιλκίς 2020 Πρωτοβουλία Κιλκίς 2020 Συµµετοχική Στρατηγική ιερεύνηση Προοπτικών Ανάπτυξης Όραµα και Στρατηγική προσέγγιση για το Κιλκίς του 2020 Στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Έκδοση 1 η : 21 Φεβρουαρίου 2011

Διαβάστε περισσότερα