CHATEAU MUSAR CELLIER ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Νίκος Λουκάκης Cellier Wine Manager

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "CHATEAU MUSAR CELLIER ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015. Νίκος Λουκάκης Cellier Wine Manager"

Transcript

1 CHATEAU MUSAR CELLIER ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015 Νίκος Λουκάκης Cellier Wine Manager

2 ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Η οικογένεια Hochar φτιάχνει κρασιά στην περιοχή της κοιλάδας Bekaa σε υψόμετρο κοντά στα μέτρα, η οποία έχει ιστορία στην παραγωγή κρασιού εδώ και χρόνια. Από το πχ οι Φοίνικες, πρόγονοι των Λιβανέζων, ταξίδευαν τα κρασιά τους και τα αμπέλια τους σε όλη τη Μεσόγειο. Το κρασί της περιοχής πολλές φορές αναφερόταν σαν βιβλικό, από την πόλη Byblos που βρίσκεται στα παράλια του Λιβάνου, Βόρεια από τη Βηρυτό. Παράλληλα ήταν αυτοί ευφύραν το αλφάβητο βοηθώντας τους να κρατούν αρχεία για την παραγωγή τους και τις συναλλαγές τους. Η οικογένεια Hochar έχει Γαλλικές ρίζες και εγκαταστάθηκε στην περιοχή των 12 ο αιώνα όπου και παραμένει μέχρι και σήμερα. Οι αμπελώνες βρίσκονται στην κοιλάδα Bekaa που βρίσκεται στον 34 ο παράλληλο νότια, πιο χαμηλά από την Ισπανία και την Γαλλία. Σε συνδυασμό με το μεγάλο υψόμετρο, τις δύο μεγάλες οροσειρές που την περιβάλλουν (και παρέχουν αρκετές ποσότητες νερού μέσω βροχόπτωσης), παρέχουν ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών. Το έδαφος είναι ασβεστολιθικό με μεγάλες ποσότητες πέτρας και χαλικιών επιτρέποντας στις ρίζες να φθάσουν βαθιά και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα καλή αποστράγγιση.

3 LEBANON CHATEAU MUSAR WINERY BEKAA VALLEY

4 ΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ Οι αμπελώνες βρίσκονται στη νοτιότερη άκρη της κοιλάδας Bekaa και σε απόσταση 30 χιλιόμετρων από τη Βηρυτό. Για το Chateau Musar 500 στρέμματα ιδιόκτητοι αμπελώνες βρίσκονται στο χωριό Kefraya, με αρκετή διαφοροποίηση στη σύσταση του εδάφους (άλλες φορές περισσότερη άμμο ή πέτρα ή χαλίκι, σε ένα υπόστρωμα ασβεστολιθικό) και 800 στρέμματα συνεργαζόμενοι, αλλά απολύτως ελεγχόμενοι, στα κοντινά χωριά Aana και Ammig. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται για την παραγωγή των κόκκινων κρασιών είναι το Cabernet Sauvignon, Cinsault και Carignan. Η ηλικία τους είναι μεγάλη μεταξύ 40 και 50 ετών και η στρεμματική απόδοση κυμαίνεται μεταξύ 300 και 350 κιλών στο στρέμμα. Η πυκνότητα φύτευσης στους παλιούς αμπελώνες είναι 160 φυτά ενώ σε αυτούς μετά το 1970 στα 320 φυτά στο στρέμμα. Ο διαφορετικός προσανατολισμός τους και οι διαφοροποιήσεις στο έδαφος καθιστούν την τέχνική του blending αναγκαία στη παραγωγή του κρασιού. Η καλλιέργεια είναι πιστοποιημένη οργανική από το 2006 και ακολοθουτείται η πρακτική της ελάχιστης παρεμβολής καθώς το κρασί είναι αφιλτράριστο και ακολάριστο, ως εκ τούτου σε κρασιά που έχουν υποστεί πάνω από μια δεκαετία παλαίωσης χρειάζονται ωποσδήποτε μετάγγιση. Τα κρασιά ζυμώνονται σε τσιμεντένιες δεξαμενές ανά ποικιλία και αμπελοτεμάχιο και 6 μήνες μετά τον τρύγο μεταγγίζονται σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια από τα δάση της Nevers (τα καινούργια δεν ξεπερνούν το 20%), για 12 μήνες. Στη συνέχεια και αφού δοκιμαστούν προσεκτικά γίνεται το τελικό χαρμάνι με το Cabernet Sauvignon να αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό από 50-80% και ακολουθούν τα άλλα δύο. Αφού εμφιαλωθεί το κρασί παραμένει για 4 χρόνια στα κελάρια και βγαίνει στην αγορά μετά από 7 χρόνια. Αυτό γίνεται για το 60% της παραγωγής, καθώς το υπόλοιπο απελευθερώνεται με τα χρόνια. Ο τρύγος γίνεται χειρωνακτικά κατά τις πρωινές ώρες και τα σταφύλια μεταφέρονται με μικρά φορτηγά στο οινοποιείο στο Ghasir.

5 ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ Το οινοποιείο βρίκεται 2 ½ ώρες απόσταση από τους αμπελώνες στα περίχωρα της Βηρυτού. Αυτό έγινε γιατί, όταν ο Gaston Hochar ίδρυσε την εταιρία τα σύνορα του Λιβάνου δεν είχαν σταθεροποιηθεί ακόμα, και ήθελε να εξασφαλίσει ότι οι εγκαταστάσεις του θα βρίσκονται στα όρια της χώρας του όταν αυτή θα είχε σταθεροποιηθεί. Για αυτό επέλεξε να εγκαταστήσει το οινοποιείο δίπλα στο κάστρο της οικογένειας από τον 18 ο αιώνα, που βλέπει την Μεσόγειο στην πόλη Gasir, ένα μοναστήρι των Μαρωνιτών μοναχών, 25 χιλιόμετρα βόρεια της Βηρυτού. Το όνομα του κάστρου είναι M zar που στα Αραβικά σημαίνει: «ένα μέρος εξαιρετικής ομορφιάς που περιμένει να το επισκεφθείτε». Έτσι έδωσε και το όνομα του στην νέα του εταιρία «Musar». Στη συνέχεια κτίστηκαν επιπλέον κελάρια στις πλαγιές του λόφου, υπόγεια, που έδωσαν την δυνατότητα για εξαιρετικές συνθήκες συντήρησης. Είναι γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκαν και για καταφύγιο από βομβαρδισμούς κατά τον εμφύλιο πόλεμο ( ) για τους κατοίκους του Gasir.

6 Η ΙΣΤΟΡΙΑ Το 1930 ο Gaston Hochar φυτεύει τους πρώτους του αμπελώνες, μετά από την επιστροφή από το Bordeaux. To 1941 φιλοξενεί τον Major Ronald Barton του Chateau Langoa-Barton, αναπτύσοντας πιο στενές σχέσεις με την κουλτούρα του Bordeaux, που επηρέασε το στύλ του. Το 1959 ο Serge Hochar ξεκινάει να δουλεύει στο οινοποιείο και το 1964 αναλαμβάνει την ευθύνη του οινοποιείου από τον πατέρα του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο πανεπιστήμιο του Bordeaux, κάτω από την καθοδήγηση των καθηγητών του Jean Riberau και Emile Peynaud. Από το 1972 διαδέχεται τον πατέρα του στην κεφαλή της επιχείρησης. Το 1962 ο αδελφός του Ronald αναλαμβάνει τα οικονομικά και το marketing. Το 1977 ο Serge Hochar ολοκληρώνει την «φόρμουλα» για την παραγωγή του Chateau Musar. Το 1979 το Ch. Musar ανακηρύχθηκε στο Bristol Wine Fair από τον Michael Broadbent & τον Roger Voss σαν την ανακάλυψη της έκθεσης. Από εκεί ξεκίνησε και η καθιέρωση του στην Αγγλία. To 1984 το περιοδικό Decanter ανακηρύσει τον Serge Hochar σαν το πρώτο Man of the Year αναγνωρίζοντας την προσφορά του τόσο στα οινικά δρώμενα του Λιβάνου αλλά και στην ανθρωπιστική του προσφορά κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Το 2006 αποκτά την πιστοποίηση για την οργανική καλλιέργεια. Σιγά-σιγά μπαίνουν και οι δύο γιοί του Gaston και Marc αναλαμβάνοντας ο πρώτος την παραγωγή και ο δεύτερος την εμπορία.

7 CHATEAU MUSAR 2007 Το 2007 ήταν μια ασυνήθιστη χρονιά καθώς το χιόνι σταμάτησε στις 25 Ιανουαρίου και η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει μέχρι και τον Απρίλιο. Η ανθοφορία ξεκίνησε για κάποιες ποικιλίες στις 20 Απριλίου. Ο καιρός άλλαξε ξανά με βροχές και κρύο ακόμα και στον Μάιο που συνήθως είναι ζεστός και ξηρός. Έτσι στην ανθοφορία χάθηκε το 30% της εν δυνάμει παραγωγής. Στις αρχές Αυγούστου είχαμε ένα κύμα καύσωνα που κράτησε για 3 εβδομάδες που επιτάχυνε την ωρίμανση σε σημαντικό βαθμό. Αυτό οδήγησε σε ομοιόμορφη ωρίμαση, κάτι πρωτόγνωρο καθώς οι τρείς ποικιλίες ωριμάζουν σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Είναι χαρακτηριστικό της ωριμότητας ότι το Cinsault είχε χαρακτήρες Amarone με αρώματα γλυκών κόκκινων φρούτων, ενώ το Cabernet Sauvignon έντονα αρώματα καβουρδισμένου καφέ και ώριμο μαύρο φρούτο, χαρακτηριστικό των ζεστών χρονιών. Το κρασί έχει βαθύ ρουμπινί χρώμα με γκρενά αποχρώσεις. Η μύτη είναι αρκετά έντονη με αρώματα από φρούτα του δάσους, κεράσια και δαμάσκηνα. Στο στόμα είναι ξηρό, με πολλές αλλά μαλακές τανίνες και μέτριο σώμα. Στο στόμα φαίνεται πιο πολύπλοκο, καθώς τα φρουτώδη αρώματα συμπληρώνονται με αρώματα σοκολάτας και μπαχαρικών

8 CHATEAU MUSAR 2003 Η χρονιά του 2003 δεν είχε σχέση με τα ζεστά φαινόμενα της Ευρώπης. Ο χειμώνας ήταν από τους πιο βροχερούς τα τελευταία 15 χρόνια. Η άνοιξη ήταν τυπική με ζέστη και ηλιοφάνεια. Ο Μάιος ήταν ιδιαίτερα ζεστός με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην ανθοφορία και η παραγωγή να ελαττωθεί κατά 30%. Παράλληλα ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν πιο δροσεροί από την τυπική πατέντα του καιρού. Ο τρύγος ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου και τα σταφύλια ήταν σε εξαιρετική υγεία και ωριμότητα. Η θερμοκρασία ζύμωσης κινήθηκε μεταξύ 27 ο και 30 ο C, με 2 διαβροχές του καπέλου την ημέρα και την εκχύλιση να διαρκεί για 3 εβδομάδες. Με το τέλος του Νοεμβρίου η μηλογαλακτική ζύμωση είχε ολοκληρωθεί, και μεταφέρθηκε σε τσιμεντένιες δεξαμενές για 9 μήνες και στη συνέχεια για 12 μήνες. Από αυτό το στάδιο το κρασί έδειχνε εντυπωσιακό χρώμα, πολλές τανίνες και δροσερή οξύτητα. Μετά το τελικό blend το κρασί παρέμεινε για άλλους 6 μήνες στις δεξαμενές για να εμφιαλωθεί και να παραμείνει στα κελάρια μέχρι την άνοιξη του Το χρώμα του είναι βαθύ ρουμπινί με έντονες γκρενά αποχρώσεις. Στη μύτη είναι έντονο και σύνθετο με αρώματα καβουρδισμένου ψωμιού, φύλλα καπνού, τσάι, δαμάσκηνα και εξωτικά μπαχαρικά. Στο στόμα είναι ξηρό, φινετσάτο και ισορροπημένο, με γεμάτο σώμα. Τα αρώματα στο στόμα είναι ακόμα πιο σύνθετο με αρώματα δαμάσκηνου, σύκου, φύλλα τσαγιού και μαύρης σοκολάτας.

9 CHATEAU MUSAR 2001 Το μεγαλύτερο πρόβλημα του 2001 ήταν η ξηρασία, όχι μόνο την συγκεκριμένη χρονιά, αλλά για τέταρτη σερί χρονιά. Αυτό είχε σαν συνέπεια τα αμπέλια να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα καθώς ο υδροφόρος ορίζοντας είχε κατέβει σημαντικά, στα βουνά δεν είχε χιονίσει και από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο είχαν πέσει μόλις 23 χλ βροχής. Το Cinsault ήταν αυτό που επηρεάστηκε περισσότερο, ειδικά τα αμπελοτεμάχια που βρίσκονταν σε ασβεστολιθικό υπόστρωμα, καθώς δεν είχε έντονο χρώμα, ωστόσο αρωματικά ήταν εξαιρετικό. Το Cabernet Sauvignon και το Carignan, χάρη στις χοντρές τους φλούδες άντεξαν στον ήλιο και τη ζέστη αποκτώντας μεγάλη συγκέντρωση. Ο τρύγος ήταν από τους πιο πρώιμους στην ιστορία του Chateau Musar καθώς ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου. Η παραγωγή είχε μια μείωση της τάξης του 15% και τα σταφύλια ήταν υγιή με καλή συγκέντρωση. Το Cabernet Sauvignon κυριαρχεί στο blend έναντι του Carignan και του Cinsault. Το κρασί έμεινε για 12 μήνες στα βαρέλια και εμφιαλώθηκε το καλοκαίρι του Το χρώμα του είναι μέτριο γκρενά με αρκετές πορτοκαλί αποχρώσεις. Η μύτη είναι έντονη και σύνθετη με αρώματα από κέδρο, φύλλα καπνού, μπαχαρικά, δέρμα, ζυμωμένα φρούτα όπως κεράσια και φραγκοστάφυλα με γήινες νότες μανιταριών. Στο στόμα είναι ξηρό και σωστά εξελιγμένο, με έντονη και μακριά επίγευση από μαύρη σοκολάτα, σύκα και μαύρες ελιές.

10 CHATEAU MUSAR 2000 Το 2000 ήταν η χρονιά που και οι τρείς ποικιλίες, Cabernet Sauvingon, Cinsault και Carignan, συμμετείχαν ισόποσα, από 1/3 στο τελικό blend. Η παραγωγή ακολούθησε τα συνηθισμένα standards του παραγωγού, με παλαίωση για 12 μήνες στα βαρέλια. Η εμφιάλωση έγινε στο τέλος του 2003 και παρέμεινε εκεί μέχρι τον Μάιο του 2007 που βγήκε στην αγορά. Η συγκεκριμένη χρονιά αποτελεί ότι πιο κοντά στιλιστικά σε κρασί από το Bordeaux. Το χρώμα του, από τα πιο βαθιά που έχουν παραχθεί, είναι βαθύ γκρενά. Η μύτη είναι σύνθετη και έντονη με αρώματα σύκων και δαμάσκηνων, δέρμα, μαύρο τσάι, καπνό, μαύρες ελιές, μπαχαρικά και γήινες νότες. Στο στόμα είναι ξηρό, με δροσερή οξύτητα, βελούδινες τανίνες και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Η επίγευση είναι φρουτώδες με νότες μαύρης σοκολάτας και ελιάς, που δίνουν μεγάλη διάρκεια.

11 CHATEAU MUSAR 1997 Το 1997 ήταν μια ήρεμη χρονιά, σχετικά δροσερή για τα δεδομένα της περιοχής. Ο χειμώνας ήταν αρκετά κρύος, η Άνοιξη δροσερή, χωρίς παγετό και χαλάζι. Ενώ το καλοκαίρι ήταν σχετικά δροσερό και συννεφιασμένο, ο Σεπτέμβρης ήταν ζεστός, ολοκληρώνοντας χωρίς πίεση την ωριμότητα των σταφυλιών, κάτι πραγματικά σπάνιο για την περιοχή. Ο τρύγος ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 11 Οκτωβρίου. Τα σταφύλια ήρθαν σε καλή υγεία και εξαιρετική ωριμότητα, συνεισφέροντας στην πιο ομαλή ζύμωση και εκχύλιση που είχε ποτέ ο παραγωγός. Τα κρασιά από την αρχή είχαν ισορροπία και φινέτσα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ένα κρασί με βαθύ γκρενά χρώμα, αρκετά καπνιστή και φρουτώδη μύτη με γεμάτο φρούτο. Στο στόμα είναι ξηρό, δροσερό και με βελούδινες τανίνες. Το σώμα είναι μέτριο προς γεμάτο και η επίγευση γεμάτη γλυκό φρούτο, εξωτικά μπαχαρικά, μαζί με φύλλα καπνού και καπνιστό κρέας.

12 CHATEAU MUSAR 1990 Όπως καταγράφει ο ίδιος ο Serge Hochar η χρονιά ξεκίνησε με έναν ήπιο χειμώνα, χαμηλή βροχόπτωση και ελάχιστο χιόνι στα βουνά. Ενώ η ανθοφορία ξεκίνησε νωρίς οδηγώντας συμπερασματικά ότι ο τρύγος θα είναι πρώιμος, τα προγνωστικά μας διέψευσαν καθώς το καλοκαίρι ήταν από τα πιο δροσερά στην ιστορία της περιοχής. Ο τρύγος ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου, η μεταφορά των σταφυλιών έγινε με μια μεγάλη παράκαμψη 250 χλμ., και όχι μόνο αυτό, αλλά με την ολοκλήρωση του τρύγου στις 27 Σεπτεμβρίου, το οινοποιείο στο Ghazir αποκλείστηκε από τους βομβαρδισμούς. Η χρονιά εκφράζεται και στιλιστικά στο κρασί καθώς εμφανίζει σημάδια ανωριμότητας. Το χρώμα του είναι απαλό γκρενά, με τη μύτη να είναι μέτριας έντασης και αρκετά φυτική, με αρώματα πράσινης πιπεριάς, μέντας και φραγκοστάφυλου. Στο στόμα έχει χαμηλό αλκοόλ για τα δεδομένα του κρασιού, δροσερή οξύτητα και μέτριο σώμα με σχετικά άγουρες τανίνες. Η επίγευση είναι μέτρια με αρώματα, πράσινου τσαγιού, πράσινης πιπεριάς και φραγκοστάφυλου. Ένα πολύ διαφορετικό κρασί για τον παραγωγό κυρίως λόγω των καιρικών δυσκολιών και των αντίξοων πολιτικών συνθηκών.

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BORDEAUX 2009. Τρίτη 18 Δεκεμβρίου Wine Loft

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BORDEAUX 2009. Τρίτη 18 Δεκεμβρίου Wine Loft ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BORDEAUX 2009 Τρίτη 18 Δεκεμβρίου Wine Loft MEDOC CLIMATE Το κλίμα στην περιοχή του Bordeaux είναι παραθαλάσσιο με πολλές βροχές το φθινόπωρο και την άνοιξη. Μια ζώνη δάσους με πεύκα προστατεύει

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BURGUNDY. Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου Wine Loft

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BURGUNDY. Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου Wine Loft ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BURGUNDY Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου Wine Loft Η Βουργουνδία βρίσκεται στην Ανατολική Γαλλία και είναι γνωστή για τα λευκά της κρασιά απο Chardonnay και τα κόκκινα απο Pinot Noir. Το διαμέρισμα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2014. Νίκης 34, 105 57, Αθήνα, Τηλ.: 210 322.60.53, Fax: 210 323.79.43 e-mail: info@greekwinefederation.gr www.greekwinefederation.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2014. Νίκης 34, 105 57, Αθήνα, Τηλ.: 210 322.60.53, Fax: 210 323.79.43 e-mail: info@greekwinefederation.gr www.greekwinefederation. ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2014 «Ήταν ίσως το πιο κουραστικό καλοκαίρι της καριέρας μου και αυτό χωρίς το αναμενόμενο αποτέλεσμα» συμπυκνώνει τα χαρακτηριστικά της εσοδείας 2014 παλιός αμπελουργός-οινοποιός από την

Διαβάστε περισσότερα

TΡΥΓΟΣ 2008 περίοδος από τον περκασμό μέχρι τον τρύγο του Ξινόμαυρου στη Νάουσα συρρικνώθηκε σε λιγότερο από 40 μέρες αυξημένη διαλογή στο αμπέλι

TΡΥΓΟΣ 2008 περίοδος από τον περκασμό μέχρι τον τρύγο του Ξινόμαυρου στη Νάουσα συρρικνώθηκε σε λιγότερο από 40 μέρες αυξημένη διαλογή στο αμπέλι TΡΥΓΟΣ 2008 Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, επισυνάπτουμε ένα αναλυτικό Δελτίο Τρύγου. Κάθε χρονιά είναι διαφορετική, αυτή είναι και η μαγεία του κρασιού με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΨΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΥΝΟΨΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝΟΨΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΡΑΣΙ Το κρασί μπορεί να κατηγοριοποιηθεί και να περιγραφεί ως: Κόκκινο, λευκό ή ροζέ Ξηρό, ημίξηρο, ημίγλυκο ή γλυκό Αδύνατο, μέτριο ή με γεμάτο σώμα Ενδυναμωμένο, Ενδυναμωμένο

Διαβάστε περισσότερα

real WINE EXTRA TEYXOΣ FRANCOIS FREReS Κυριάκος Κυνηγόπουλος

real WINE EXTRA TEYXOΣ FRANCOIS FREReS Κυριάκος Κυνηγόπουλος taste EXTRA TEYXOΣ real &style ΣΑΒΒΑΤΟ 24.12.2011 WINE ΕΛΛΗΝΟΦΡΕΝΕΙΑ ΤΙ ΠΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ! ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΟ ΟΙΝΙΚΟ ΤΑΙΡΙ ΤΟΥΣ FRANCOIS FREReS TO KAΛΥΤΕΡΟ ΒΑΡΕΛΟΠΟΙΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ ΟΠΑΠ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ***** Στοιχεία από την πρόσφατη μελέτη με το

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ ΟΠΑΠ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ***** Στοιχεία από την πρόσφατη μελέτη με το 1 ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ ΟΠΑΠ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ***** Στοιχεία από την πρόσφατη μελέτη με το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG // ΥΠΟΔΡΑΣΗ 4 α ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τα ελληνικά κρασιά χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:

Τα ελληνικά κρασιά χωρίζονται σε 4 κατηγορίες: Tα Ελληνικά κρασιά Η Ελλάδα, πέραν του ότι είναι η γενέτειρα του ιονύσου, του θεού του κρασιού, είναι και η γενέτειρα του πρώτου οίνου Ο.Π.Α.Π. στην ιστορία. Αυτά ήταν τα κρασιά από τα νησιά της Χίου και

Διαβάστε περισσότερα

ΤO ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ

ΤO ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ ΤO ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ 2015 Κτήμα Μερκούρη Α.Ε. Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Οίνου & Λοιπών Αγροτικών Προϊόντων - 271 00 Κορακοχώρι Ηλείας - Τηλ. : 26210 41601 - Fax : 26210 41901 - e-mail

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΟΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Η ΑΓΟΡΑ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΟΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΓΟΡΑ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΟΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΧΑΤΖΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο "PRAXIS: Making Rural Enterpreneurship Work" (κωδ. 3W0076I) της Κ.Π Interreg III C West συγχρηµατοδοτείται κατά 75% από το ΕΤΠΑ και κατά 25%

Το έργο PRAXIS: Making Rural Enterpreneurship Work (κωδ. 3W0076I) της Κ.Π Interreg III C West συγχρηµατοδοτείται κατά 75% από το ΕΤΠΑ και κατά 25% Το έργο "PRAXIS: Making Rural Enterpreneurship Work" (κωδ. 3W0076I) της Κ.Π Interreg III C West συγχρηµατοδοτείται κατά 75% από το ΕΤΠΑ και κατά 25% από εθνικούς πόρους του Υπουργείου Οικονοµικών Ρ Ο Μ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ K E O Σ Ο Ε ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Λ. ΡΙΑΝΚΟΥΡ 73, 115 23 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: (210) 6923102 6923291 6928224 FAX: (210) 6981182 e-mail : keosoe@otenet.gr ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2004 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Μπύρας Κωνσταντίνος Λώνης

Είδη Μπύρας Κωνσταντίνος Λώνης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παρούσα εργασία µε τίτλο «Είδη Μπύρας» παρουσιάστηκε από τον Κωνσταντίνο Λώνη, τελειόφοιτο του τµήµατος Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών των ΤΕΙ Αθήνας στο µάθηµα Σεµινάριο Τελειοφοίτων. Περιλαµβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Πως καθηλώνονται οι τιμές παραγωγού αναγκαία η σύσταση ειδικού σώματος ελεγκτών

Πως καθηλώνονται οι τιμές παραγωγού αναγκαία η σύσταση ειδικού σώματος ελεγκτών ΤΡΙΜΗΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΕΟΣΟΕ ΕΤΟΣ ΙΣT' ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 78 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 Λ. ΡΙΑΝΚΟΥΡ 73, 115 23 ΚΩΔΙΚΟΣ 1507 e-mail: keosoe@otenet.gr Αποκαλυπτική μελέτη της ΚΕΟΣΟΕ για τις χρόνιες αδυναμίες του τομέα

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιέργειες. Εναλλακτικές ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

Καλλιέργειες. Εναλλακτικές ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ 11 23 Μαΐου 2013 Εναλλακτικές Καλλιέργειες τεύχος Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά Η καλλιέργεια και η χρήση της Αλόης στην Ελλάδα Η προέλευση της Αλόης Το Ιπποφαές Η Τρούφα και η καλλιέργειά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΞΕΥ Α. ΤΟΥ Χ. ΚΑΚΑΡΟΥΓΚΑ (Ma) www.touristikiekpaideysi.gr

ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΞΕΥ Α. ΤΟΥ Χ. ΚΑΚΑΡΟΥΓΚΑ (Ma) www.touristikiekpaideysi.gr ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΞΕΥ Α ΤΟΥ Χ. ΚΑΚΑΡΟΥΓΚΑ (Ma) www.touristikiekpaideysi.gr ΟΤΕΚ 2011-2012 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ Αίγυπτος : Είχε μακρότατη παράδοση οινοποιίας, με τις αρχές της να χάνονται πριν

Διαβάστε περισσότερα

Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος

Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος ΤΕΧΝΙΚΌΣ ΦΆΚΕΛΟΣ 1 /18 Αριθμός πρωτοκόλλου: PDO-GR-A1533 Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος I. ΌΝΟΜΑ (Ή ΟΝΌΜΑΤΑ) ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΧΏΡΗΣΗ Μονεμβασία- Malvasia (el) II. ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΑΙΤΟΎΝΤΑ Όνομα και τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

Για όποιον παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην ελληνική γεωργία, ο

Για όποιον παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην ελληνική γεωργία, ο 5/28/14 6:09 PM ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ Οι αγώνες δεν κερδίζονται στην ταχύτητα αλλά στα φρένα ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ Μεγέθη, κατανοµή, κλήρος, πόροι και βιωσιµότητα ΑΜΠΕΛΟΣ & ΟΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΥΝ ΟΥΡΑΣ Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΟΥΜΑΝΔΑΡΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Η ΚΟΥΜΑΝΔΑΡΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΚΟΥΜΑΝΔΑΡΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η Κουμανδαρία είναι ένα προϊόν μεγάλων προσδοκιών και δυνατοτήτων όσον αφορά τις αποδόσεις τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα. Αυτό σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΘΕΜΑ: ΟΣΠΡΙΑ: Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Δέσποινα Κρομμύδα

Διαβάστε περισσότερα

Οι Δρόµοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος. Ένας µικρός οδηγός

Οι Δρόµοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος. Ένας µικρός οδηγός Οι Δρόµοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος Ένας µικρός οδηγός Περιεχόµενα Ετικέτα. Η ταυτότητα του κρασιού Ο δεκάλογος της απόλαυσης του κρασιού Χάρτης των Δρόµων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος Οι Δρόµοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ «Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΥΟ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΜΑΝΓΚΟ» ΧΑΡΑ ΣΑΒΒΑΚΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΑΝΤΩΝΙΑ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ «Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΥΟ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΜΑΝΓΚΟ» ΧΑΡΑ ΣΑΒΒΑΚΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΑΝΤΩΝΙΑ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ TECHNOLOGICAL EDUCATIONAL INSTITUTE of CRETE DEPARTMENT of CROPE SCIENCE ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ «Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Τριετές Πρόγραμμα Εργασίας των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.) του Καν.(ΕΚ) 2080/2005 της Επιτροπής.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Τριετές Πρόγραμμα Εργασίας των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.) του Καν.(ΕΚ) 2080/2005 της Επιτροπής. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τ Μ ΗΜΑ Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ω Ν Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Σ & Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ο Σ Χ Ε Δ Ι Α Σ Μ Ο Υ Κ Α Ι Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Σ Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Ω Ν Υ Π Ο Σ Τ Η Ρ Ι Ξ Η Σ Α Π Ο Φ Α Σ

Διαβάστε περισσότερα

Μάχες πάνω από το χυμένο γάλα της «Δωδώνη»

Μάχες πάνω από το χυμένο γάλα της «Δωδώνη» ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 26 n ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 Μάχες πάνω από το χυμένο γάλα της «Δωδώνη» Στο... πόδι οι κτηνοτρόφοι, που απειλούν με κατάληψη και αυτοδιαχείριση!

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ. Δαμιανάκης Εμμανουήλ 1, Σαμπαθιανάκης Ιωάννης 2

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ. Δαμιανάκης Εμμανουήλ 1, Σαμπαθιανάκης Ιωάννης 2 Δαμιανάκης Εμμανουήλ 1, Σαμπαθιανάκης Ιωάννης 2 1 Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης 2 Καθηγητής στην Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης Ο ΠΑΓΕΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς

Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΥΛΛΟΒΟΛΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ Μάιος 2012 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Δρ Παυλίνα Δρογούδη, Αναπληρώτρια ερευνήτρια 1 Καθηγητής Μιλτιάδης Βασιλακάκης 2 Αναπλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΝΑΝΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ. Τίτλος Επιπέδου 2 της WSET στα Κρασιά και τα Οινοπνευματώδη. www.wsetglobal.com

ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ. Τίτλος Επιπέδου 2 της WSET στα Κρασιά και τα Οινοπνευματώδη. www.wsetglobal.com 14_GREEK_L2_63(&_COVER_21.3_Layout 1 21/03/2014 Page 1 ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Τίτλος Επιπέδου 2 της WSET στα Κρασιά και τα Οινοπνευματώδη ΕΚΑΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014 ΕΩΣ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 www.wsetglobal.com

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Υπεύθυνη Project: Δέσποινα Κρομμύδα ΠΕ 09 Οικονομολόγος Τεχνική Υποστήριξη: Αλεξάνδρα Ντούσιου ΠΕ 19 Πληροφορικής

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Υπεύθυνη Project: Δέσποινα Κρομμύδα ΠΕ 09 Οικονομολόγος Τεχνική Υποστήριξη: Αλεξάνδρα Ντούσιου ΠΕ 19 Πληροφορικής ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΘΕΜΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Υπεύθυνη Project: Δέσποινα Κρομμύδα ΠΕ 09 Οικονομολόγος Τεχνική Υποστήριξη: Αλεξάνδρα Ντούσιου ΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική καλλιέργεια ελιάς

Βιολογική καλλιέργεια ελιάς ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Βιολογική καλλιέργεια ελιάς 1 2 Περιεχόμενα 1. Οικολογικό περιβάλλον... 4 2. Θρεπτική κατάσταση και καρποφορία της Ελιάς...

Διαβάστε περισσότερα