ΓΕΥΣΙΓΝΩMΙΑ JPV ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΕΥΣΙΓΝΩMΙΑ JPV ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ"

Transcript

1 ΓΕΥΣΙΓΝΩMΙΑ JPV ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

2 JOE PHELPS Ο Joe Phelps ξεκίνησε στην οικογενειακή κατασκευαστική επιχείρηση του πατέρα του, το 1952, που τότε ήταν μια τοπική εταιρεία. Το 1957 ανέλαβε ως πρόεδρος και την οδήγησε σε ηγετικό ρόλο στην εθνική αγορά των Η.Π.Α. Όταν και αποχώρησε το 1975 είχε ήδη ετοιμάσει τον επόμενο στόχο του που ήταν το κρασί. Όταν στο τέλος της δεκαετίας του 1970 κέρδισε τον διαγωνισμό για την κατασκευή του Souverain Winery μερικά χιλιόμετρα μακριά απο την περιοχή της St Helena, γνώρισε την περιοχή και ενθουσιάστηκε προετοιμάζοντας την επαγγελματική του στροφή απο κατασκευαστής σε οινοπαραγωγό.

3 JOE PHELPS Το 1973 αγοράζει στρέμματα (το αγρόκτημα Connolly που έκτρεφε αγελάδες) στην περιοχή της Spring Valley λίγο έξω απο τη διάσημη περιοχή της St Helena ξεκινώντας τη φύτευση των αμπελώνων και την κατασκευή του οινοποιείου.

4 JOE PHELPS Το 1974 ολοκληρώνεται η κατασκευή του οινοποιείου και τα πρώτα σταφύλια οινοποιούνται για την παραγωγή του πρώτου κρασιού του κτήματος. Το Insignia έχει γεννηθεί. Ένα «εμβληματικό» κρασί για την Καλιφόρνια.

5 JOE PHELPS Το 2005, μετά απο 30 χρόνια καθημερινής ασχολίας, παραδίδει τη σκυτάλη στον γιό του και παραμένει ως επίτιμος πρόεδρος εμπνέοντας και καθοδηγώντας με το ακούραστο πνεύμα του τη νέα γενιά της οικογένειας.

6 CALIFORNIA MAP

7 ST HELENA

8 BILL PHELPS Από το 2005 ο Bill ανέλαβε τη θέση του προέδρου στην οικογενειακή επιχείρηση. Προερχόμενος απο μια σπουδαία δικηγορική καριέρα, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση μοιράζοντας το χρόνο του μεταξύ της Napa και Sonoma Valley. Την τελαυταία δεκαετία έχει οδηγήσει την JPV σε σημαντικές αλλαγές. 1999: αγορά του Freestone στη Sonoma (800 στρέμματα) 2007: πώληση του αμπελώνα Mistral. Focus σε Bordeaux blends και Burgundy style wines (Pinot noir & Chardonnay).

9 ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Ø Από το 1999 έχει ξεκινήσει η προσαρμογή της καλλιέργειας σε βιοδυναμική. Από το 2006 εφαρμόζεται πλήρως. Ø Ισσοροπία με τη φύση Ø Χρήση φυσικών προϊόντων για λίπανση Ø Ακολουθία του φεγγαριού

10 FREESTONE SONOMA VALLEY 800 Στρέμματα ιδιοκτησία Αμπελώνας: 320 στρέμματα Pinot Noir 81 στρέμματα Chardonnay Αμπελώνας Pastoralle εκεί όπου βρίσκεται και το οινοποείο είναι φυτεμένο με Pinot Noir και Chardonnay. Ο αμπελώνας Quarer Moon μόνο με Pinot Noir.

11 SONOMA MAP

12 BACKUS CABERNET SAUVIGNON BACKUS: OAKVILLE ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ: 80 Στρέμματα Cabernet Sauvingon, 4 στρέμματα Petit Verdot, 4 στρέμματα Malbec. Ο αμπελώνας ήταν νοικιασμένος απο το 1977 μέχρι και το 1996 όταν και αγοράστηκε.

13 ST HELENA

14 BACKUS CABERNET SAUVIGNON Και ενώ το Insignia είναι ένα κρασί από blend ποικιλιών έρχεται το Backus για να δείξει τη δυναμική του Cabernet Sauvignon. Ένα εκπληκτικό κρασί που εκφράζει το μεγαλείο της ποικιλίας, ξεχωριστό σε κάθε σοδειά από ένα μοναδικό terroir.

15 BACKUS CABERNET SAUVIGNON Ο αμπελώνας έχει μια κλίση 25% που του επιτρέπει να έχει εξαιρετική απογευματινή ακτινοβολία που η χαλικό- πηλώδεις σύσταση του εδάφους επιτρέπει την διατήρηση της θερμοκρασίας και την πολύ καλή αποστράγγιση.

16 INSIGNIA Έχει αποσπάσει τον χαρακτηρισμό outstanding σε 26 από 29 χρονιές, η σοδειά του 1994 ήταν το Νο 3 στο Top 100 του Wine Spectator το 1997, το 1997 ήταν νο 5 στο 2000 και του 2002 ήταν νο 1 στο Από το 2004 παράγεται αποκλειστικά από ιδιόκτητα κτήματα στις περιοχές Stag s Leap και Rutherford Bench, δύο από τις πιο επιθυμητές περιοχές για Cabernet Sauvignon στον κόσμο! Ένα «εμβληματικό» κρασί για την Καλιφόρνια, το πρώτο που ακολούθησε τον δρόμο του blend και όχι του μονοποικιλιακού Cabernet Sauvignon για τα μεγάλα κρασιά της περιοχής.

17 INSIGNIA

18 BACKUS 2004 Αµπελώνας: Ιδιόκτητος αµπελώνας στο Oakville. Ο τρύγος έγινε από Σεπτεµβρίου. Ποικιλιακή Σύνθεση: 96% Cabernet Sauvignon, 3% Petit Verdot, 1% Malbec Τρύγος: Ξεκίνησε µε µια ζεστή Άνοιξη και στη συνέχεια µέχρι το τέλος Αυγούστου συνέχιστε µε χαµηλές θερµοκρασίες κάτω απο τον µέσο όρο της εποχής. Όµως απο τις 27 Αυγούστου ακολούθησαν 3 εβδοµάδες µε υψηλές θερµοκρασίες που οδήγησαν σε συγκέντρωση φαινολών και αρωµάτων, και τον κίνδυνο λόγω ξηρασίας να στρεσαριστούν σε σηµείο ανεπανόρθωτης ζηµιάς, αν ο τρύγοε δεν γινόταν στο σωστό σηµείο. Οινοποίηση: Ζύµωση σε ανοξείδωτες δεξαµενές και παλαίωση για 23 µήνες σε καινούργια γαλλικά δρύινα βαρέλια. Το κρασί εµφιαλώθηκε τον Δεκέµβριο του 2006 χωρίς φιλτράρισµα σε φιάλες. Χαρακτηριστικά: Βαθύ ρουµπινί χρώµα, έντονο και πολύπλοκο αρωµατικά µε ώριµα µαύρα µαύρα φρούτα, γραφίτη, λευκά άνθη και καβουρδισµένους κόκκους καφέ. Γεµάτο σώµα µε πολύ καλά ενσωµατωµένες τανίνες και βελούδινη, επίµονη επίγευση. Απολαύστε το στους: 16 C. Χρείαζεται µετάγγιση τουλάχιστον µισή ώρα νωρίτερα.

19 BACKUS 2005 Αµπελώνας: Ιδιόκτητος αµπελώνας στο Oakville. Ο τρύγος έγινε 29, 30 Σεπτεµβρίου και 7 Οκτωβρίου. Ποικιλιακή Σύνθεση: 93% Cabernet Sauvignon, 4% Petit Verdot, 3% Malbec Τρύγος: Το 2005 παρουσίασε µεγάλα ποσοστά βροχοπτώσεων από τον Ιανουάριο µέχρι τον Ιούνιο. Στη συνέχεια ο καιρός ακολούθησε κανονικά µοτίβα, επιτρέποντας στα σταφύλια να έχουν µεγάλη περίοδο ωρίµανσης. Είναι χαρακτηριστική η καλύτερη οξύτητα σε σχέση µε το Οινοποίηση: Ζύµωση σε ανοξείδωτες δεξαµενές και παλαίωση για 24 µήνες σε καινούργια γαλλικά δρύινα βαρέλια. Το κρασί εµφιαλώθηκε τον Ιανουαρίο του 2008 χωρίς φιλτράρισµα σε φιάλες. Χαρακτηριστικά: Βαθύ ρουµπινί χρώµα, έντονο και πολύπλοκο αρωµατικά µε ώριµα µαύρα µούρα, γιήνα καφέ και γλυκόριζα. Γεµάτο σώµα µε σοκολατένιες τανίνες και φρουτώδη µακριά επίγευση. Απολαύστε το στους: 18 C. Χρείαζεται µετάγγιση τουλάχιστον µισή ώρα νωρίτερα.

20 INSIGNIA 2005 Αµπελώνες: Rutherford 30%, South Napa 22%, St Helena 17% και Stags Leap District 31%. Ο τρύγος διήρκησε απο 29 Σεπτεµβρίου µέχρι 1 Νοεµβρίου. Ποικιλιακή Σύνθεση: 92% Cabernet Sauvignon, 7% Petit Verdot, 1% Merlot Οινοποίηση: Κλασσική ερυθρή οινοποίηση µε εκχύλιση 3 εβδοµάδων και ωρίµανση για 22 µήνες σε καινούρια γαλλικά βαρέλια. Εµφιαλώθηκε αφιλτράριστο τον Φεβρουάριο του 2008 σε φιάλες. Χαρακτηριστικά: Χρώµα λαµπερό και πορφυρό. Αρώµατα ώριµων µαύρων φρούτων µούρου και κασσίς, γλυκών µπαχαρικών, σοκολάτας, γλυκάνισου και αποξηραµένων βοτάνων. Στο στόµα έχει έντονες τανίνες, µέτριο προς γεµάτο σώµα και µακριά επίγευση ώριµων φρούτων. Το στυλ του κρασιού πλησιάζει περισσότερο το Ευρωπαϊκό στυλ παρά το Καλιφορνέζικο. Απολαύστε το στους: 17 C. Συνιστάται µετάγγιση πριν το σερβίρισµα Παλαίωση: µέχρι το 2045!

21 BACKUS 2006 Αµπελώνας: Ιδιόκτητος αµπελώνας στο Oakville. Ο τρύγος έγινε 1 µε 8 Οκτωβρίου. Ποικιλιακή Σύνθεση: 94% Cabernet Sauvignon, 4% Petit Verdot, 2% Malbec Τρύγος: Το 2006 καθυστέρησε στην έναρξη της ανθοφορίας 2 εβδοµάδες, λόγω της έλλειψης βροχής τον χειµώνα. Η συνέχεια του καιρού ήταν υγρή, µε συννεφιές και χαµηλές θερµοκρασίες. Ο Ιούλιος ήταν εξαιρετικά θερµός που επιτάχυνε την ωρίµανση και ο περκασµός κράτησε αρκετές ηµέρες τον Αύγουστο. Ο Σεπτέβριος ήταν ψυχρός που ωρίµανσε αργά τα σταφύλια µέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Οινοποίηση: Ζύµωση σε ανοξείδωτες δεξαµενές και παλαίωση για 24 µήνες σε καινούργια γαλλικά δρύινα βαρέλια. Το κρασί εµφιαλώθηκε τον Ιανουαρίο του 2009 χωρίς φιλτράρισµα φιάλες. Χαρακτηριστικά: Βαθύ ρουµπινί χρώµα, έντονο και πολύπλοκο αρωµατικά µε έντονα αρώµατα καπνού, γραφίτη, µαύρα φρούτα και έντονο βαρέλι. Γεµάτο σώµα µε µεγάλο εκχύλισµα και εξαιρετικά µεγάλες δυνατότητες ωρίµανσης που φτάνουν τις 3 δεκαετίες. Απολαύστε το στους: 18 C. Χρείαζεται µετάγγιση τουλάχιστον µισή ώρα νωρίτερα.

22 INSIGNIA 2006 Αµπελώνες: Rutherford 25%, South Napa 22%, St Helena 22% και Stags Leap District 31%. Ο τρύγος διήρκησε απο 25 Σεπτεµβρίου µέχρι 24 Οκτωβρίου. Ποικιλιακή Σύνθεση: 95% Cabernet Sauvignon, 5% Petit Verdot Οινοποίηση: Κλασσική ερυθρή οινοποίηση µε εκχύλιση 3 εβδοµάδων και ωρίµανση για 22 µήνες σε καινούρια γαλλικά βαρέλια. Εµφιαλώθηκε αφιλτράριστο τον Φεβρουάριο του 2009 σε φιάλες. Χαρακτηριστικά: Χρώµα λαµπερό και πορφυρό. Αρώµατα ώριµων µαύρων φρούτων µούρου και κασσίς, γλυκόριζας µαύρης ελιάς και γραφίτη. Στο στόµα έχει άφθονες σοκολατένιες τανίνες, γεµάτο σώµα και µακριά επίγευση ώριµων µαύρων φρούτων. Το στυλ του κρασιού πλησιάζει περισσότερο το Ευρωπαϊκό στυλ παρά το Καλιφορνέζικο. Απολαύστε το στους: 17 C. Συνιστάται µετάγγιση πριν το σερβίρισµα Παλαίωση: µέχρι το 2040

23 INSIGNIA 2007 Αµπελώνες: Rutherford 11%, South Napa 39%, St Helena 4%, Oak Knoll District 16% και Stags Leap District 30%. Ο τρύγος διήρκησε απο 4 Σεπτεµβρίου µέχρι 15 Οκτωβρίου. Ποικιλιακή Σύνθεση: 88% Cabernet Sauvignon, 4% Petit Verdot και 8% Merlot. Τρύγος: Το 2007 απο τον Ιανουάριο µέχρι τον Μάρτιο ήταν ιδιαίτερα ξηρικοί µήνες, µε αποτέλεσµα να στεγνώσει εντελώς και να χρειαστεί ελαφρύ πότισµα. Η Άνοιξη και το Καλοκαίρι ακολούθησαν το ξηρικό µοντέλο του χειµώνα µε αποτέλεσµα ο τρύγος να είναι ιδιαίτερα µικρός αλλά εξαιρετικής ποιότητας και συγκέντρωσης. Οινοποίηση: Κλασσική ερυθρή οινοποίηση µε εκχύλιση 3 εβδοµάδων και ωρίµανση για 22 µήνες σε καινούρια γαλλικά βαρέλια. Εµφιαλώθηκε αφιλτράριστο τον Φεβρουάριο του 2010 σε φιάλες. Χαρακτηριστικά: Χρώµα λαµπερό και πορφυρό. Αρώµατα ώριµων µαύρων φρούτων µούρου και κασσίς και φρέσκων λουλουδιών σε συνδυασµό µε γλυκά αρώµατα απο το βαρέλι τα οποία διατηρούνται σε δεύτερο πλάνο.. Στο στόµα έχει άφθονες σοκολατένιες τανίνες, γεµάτο σώµα και µακριά επίγευση ώριµων µαύρων φρούτων. Το πιο Καλιφορνέζικο παράδειγµα απο τα τρία. Απολαύστε το στους: 18 C. Συνιστάται µετάγγιση πριν το σερβίρισµα Παλαίωση: µέχρι το 2030