ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ A Διάγνωση και αξιολόγηση εκπαιδευομένων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ A Διάγνωση και αξιολόγηση εκπαιδευομένων"

Transcript

1 ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ A Διάγνωση και αξιολόγηση εκπαιδευομένων

2 Σε αυτή την ενότητα θα βρείτε την περιγραφή κάποιων δοκιμασιών αξιολόγησης που χρησιμοποιούνται σε ένα άτομο με αναπηρία για τη διερεύνηση των επαγγελματικών δυνατοτήτων, των οριζόντιων ικανοτήτων, των δυσκολιών που οφείλονται στην αναπηρία, την ενημέρωση και προσέγγισης της εργασίας. Οι δοκιμασίες που προτείνονται σε αυτή τη διδακτική ενότητα αφορούν σε διαφορετικό είδος εργασίας και σχετικών επαγγελματικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων.

3 Θα βρείτε δοκιμασίες αξιολόγησης που αφορούν: δυναμικές δραστηριότητες, χειρωνακτικές δραστηριότητες, δραστηριότητες αντοχής, εργασία γραφείου.

4 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Θέμα 1

5 Η ανάγκη για την προσεκτική και αντικειμενική αξιολόγηση των ικανοτήτων και των επαγγελματικών δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρία είναι σημαντική για την εύρεση εργασίας και την κοινωνική ένταξη.

6 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμασιών που χρησιμοποιούν τη μέθοδο του ICF για τη διερεύνηση την επαγγελματικών δεξιοτήτων είναι δυνατό: Να διερευνηθούν οι παράγοντες που διευκολύνουν ή εμποδίζουν την εκτέλεση μιας δραστηριότητας. Να δημιουργηθούν εξατομικευμένα προγράμματα κατάρτισης που ενισχύουν τις ικανότητες και δυναμικότητα κάθε ατόμου. Να βρεθεί η πιο κατάλληλη επαγγελματική δραστηριότητα για κάθε άτομο. Να γίνει συζήτηση με το άτομο για τις κοινωνικές και επαγγελματικές προσδοκίες του.

7 Η ανάλυση των ικανοτήτων του ατόμου επιτρέπει τη δημιουργία κατάλληλων προγραμμάτων που ενισχύουν τις επαγγελματικές δυνατότητες. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να βρούμε τις κατάλληλες θέσεις εργασίας για μια αποτελεσματική επαγγελματική ένταξη. Τα άτομα με αναπηρία όταν εκτελούν άρτια μια εργασία μπορούν να είναι παραγωγικά στοιχεία και να καθίστανται σημαντικοί πόροι για την εταιρεία.

8 Ο σκοπός της αξιολόγησης είναι η εύρεση χρήσιμων στοιχείων για τα προγράμματα εύρεσης εργασίας. Εστιάζεται στις τρέχουσες επαγγελματικές ικανότητες των ατόμων που υπόκεινται σε πρακτική ανάλυση.

9 Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων των δοκιμασιών, είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα προφίλ που περιγράφει τις βασικές δεξιότητες και ικανότητες κάθε ατόμου, χρήσιμο για τη δημιουργία ενός εξατομικευμένου προγράμματος για εύρεση εργασίας.

10 Το προφίλ που δημιουργείται στο τέλος της διαδικασίας μπορεί να βασίζεται στην ταξινόμηση ICF. Αυτό το προφίλ μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις ενδεχόμενες ανάγκες ή τις νέες δεξιότητες που μπορούν να αναπτυχθούν μέσα από εστιασμένα υποστηρικτικά μαθήματα ή συγκεκριμένα επαγγελματικά μαθήματα.

11 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Θέμα 2

12 Η αξιολόγηση των επαγγελματικών δεξιοτήτων μπορεί να γίνει με διάφορα εργαλεία και σε διαφορετικά πλαίσια: σε προσομοιωμένα περιβάλλοντα (εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας, κ.λπ.) σε πραγματικά περιβάλλοντα (π.χ. πρακτική άσκηση και εργασιακή εμπειρία) Η αξιολόγηση των επαγγελματικών δεξιοτήτων αποτελεί θεμελιώδη φάση της προσωπικής διαδικασίας για εύρεση εργασίας επειδή μας επιτρέπει να αντιστοιχίσουμε το άτομο με τις προϋποθέσεις της επαγγελματικής δραστηριότητας.

13 Σε περίπτωση σοβαρής αναπηρίας (κυρίως επίκτητης), η οργάνωση δραστηριοτήτων σε προσομοιωμένες καταστάσεις είναι βασική ώστε: 1. Να παρατηρηθούν οι ικανότητες του ατόμου, και 2. να βρεθούν οι κατάλληλες εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθούν οι ικανότητες που απαιτούνται για μία εργασιακή δραστηριότητα.

14 Οι δοκιμασίες που πραγματοποιούνται σε προσομοιωμένα περιβάλλοντα μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με το είδος της εργασιακής δραστηριότητας. Κατά την προκαταρτική φάση της έρευνας μπορεί να γίνει επιλογή των καταλληλότερων δοκιμασιών που καθορίζουν αποτελεσματικότερα τα χαρακτηριστικά του ατόμου.

15 ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 2.1

16 Αυτή η σειρά δοκιμασιών επαγγελματικών ικανοτήτων αναδεικνύει τη σημασία της προσομοίωσης σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, με εργαλεία και εργασίες που μπορούν να συσχετιστούν με την πραγματική εργασιακή δραστηριότητα.

17 Οι δοκιμασίες που πραγματοποιούνται σε προσομοιωμένες καταστάσεις μπορεί να μην είναι ακριβώς ίδιες με τις πραγματικές, καθώς διεξάγονται σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από το χώρο εργασίας. Επίσης, τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε κάθε δοκιμασία πρέπει να είναι ίδια με εκείνα που χρησιμοποιούνται στο χώρο εργασίας ή τουλάχιστον παρόμοια, με τις ίδιες λεπτομέρειες και χαρακτηριστικά. Πρέπει να είναι λειτουργικά για την αξιολόγηση των ικανοτήτων του ατόμου στη συγκεκριμένη εργασιακή δραστηριότητα.

18 Οι πρακτικές δοκιμασίες που προτείνονται για τη διερεύνηση των επαγγελματικών δεξιοτήτων ταξινομούνται σε 4 περιοχές. Κάθε μία περιλαμβάνει δοκιμασίες με διαφορετικές δραστηριότητες και πολυπλοκότητα. Δυναμικές δραστηριότητες Χειρωνακτικές δραστηριότητες Δραστηριότητες αντοχής Εργασία γραφείου

19 Οι δυναμικές δραστηριότητες επικεντρώνονται στις κινητικές ικανότητες και στην ικανότητα προσαρμογής σε θέσεις με καθήκοντα. Για παράδειγμα, δύο ειδικές δοκιμασίες είναι: η τοποθέτηση αντικειμένων σε ράφι (παρόμοια με το σκηνικό μιας αποθήκης) και η βιβλιοθήκη.

20 Οι χειρωνακτικές δραστηριότητες επικεντρώνονται σε χειρωνακτικές εργασίες και τη σχετική με αυτές πράξη, για παράδειγμα: η συναρμολόγηση ενός κουτιού αποθήκευσης, που εξετάζει τις χειρωνακτικές δεξιότητες και τις δεξιότητες σχεδιασμού, η συναρμολόγηση υποδοχής ρεύματος, που επιτρέπει να γίνει κατανοητό αν το άτομο έχει χειρωνακτικές δεξιότητες και μπορεί να ακολουθήσει ένα κατασκευαστικό σχέδιο.

21 Οι δραστηριότητες αντοχής επικεντρώνονται στην ικανότητά διατήρησης παρατεταμένης προσοχής. Δύο παραδείγματα δραστηριοτήτων αντοχής είναι: η προσομοίωση γραμμής συναρμολόγησης (μηχάνημα Valpar) και η συγκέντρωση των περιεχομένων φακέλου Valpar: η VALPAR International παράγει και αναπτύσσει εργαλεία για εξειδικευμένες δοκιμασίες και λογισμικά αξιολόγησης των ικανοτήτων στον επαγγελματικό τομέα. Τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο για την αξιολόγηση την εκπαίδευσης, του εργατικού δυναμικού, της υγείας, κ. λπ., και θεωρείται ότι είναι το πρότυπο για την αξιολόγηση των επαγγελματικών δεξιοτήτων.

22 Οι δραστηριότητες εργασίας γραφείου απαιτούν τη χρήση υπολογιστή και χειρωνακτικής εργασίας. Δύο παραδείγματα δραστηριοτήτων δουλειάς γραφείου είναι: η εισαγωγή σύνθετων δεδομένων και η καταχώρηση τιμολογίων σε αρχείο. Αυτές οι δοκιμασίες είναι βασικές γιατί προσομοιώνουν πραγματικές δουλειές σε περιβάλλον εργασίας.

23 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 2.2

24 Προκειμένου να αξιολογηθούν οι επαγγελματικές δεξιότητες ενός ατόμου με σοβαρή αναπηρία σε δραστηριότητες που απαιτούν μετακίνηση, κινητικές ικανότητες και ικανότητα προσαρμογής σε θέσεις με καθήκοντα, είναι απαραίτητο να αναδημιουργηθούν στο προσομοιωμένο περιβάλλον εργαλεία, μηχανήματα, υλικά, σκηνικά στα οποία το άτομο μπορεί να εκτελέσει καθήκοντα και δραστηριότητες παρόμοια με την πραγματικότητα. Δύο παραδείγματα δοκιμασιών είναι: η τοποθέτηση αντικειμένων σε ράφι, όπως στα ράφια των σούπερ μάρκετ (παρόμοια με το σκηνικό μιας αποθήκης) ή η δραστηριότητα σε μια βιβλιοθήκη

25 Τοποθέτηση αντικειμένων σε ράφι Η δοκιμασία περιλαμβάνει το γέμισμα ενός ραφιού με τρόφιμα και άλλα αγαθά, που πρέπει να τοποθετηθούν σύμφωνα με τις ετικέτες στο ράφι.

26 Τοποθέτηση αντικειμένων σε ράφι Το άτομο πρέπει να γεμίσει αρκετά ράφια με Διαδικασία εμπορεύματα τα οποία βρίσκονται ανακατεμένα σε ένα κουτί (και που μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο βαριά και ογκώδη), βρίσκοντας την κατάλληλη θέση ανάλογα με τις ετικέτες και την ημερομηνία λήξης. Επίσης, πρέπει να μην τοποθετήσει στο ράφι όσα προϊόντα έχουν χαλάσει ή έχουν λήξει.

27 Τοποθέτηση αντικειμένων σε ράφι Υλικά Ράφια με ετικέτες τροφίμων, αγαθά, ένα κουτί

28 Τοποθέτηση αντικειμένων σε ράφι «Πρέπει να τοποθετήσετε το εμπόρευμα στα ράφια σύμφωνα με τις ετικέτες, φροντίζοντας να μπουν Οδηγίες μπροστά τα προϊόντα που λήγουν πρώτα. Πρέπει να αφαιρέσετε τα προϊόντα που έχουν λήξει ή έχουν υποστεί ζημιά. Έχετε 15 λεπτά. Παρακαλούμε να είστε ακριβείς». Στο τέλος της δοκιμασίας, ο εκτιμητής εξετάζει το ράφι.

29 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Η δοκιμασία περιλαμβάνει την τοποθέτηση βιβλίων, σύμφωνα με τις πιο κοινές τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε βιβλιοθήκες.

30 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Διαδικασία Ο εκτιμητής δείχνει τη βιβλιοθήκη όπου έχουν τοποθετηθεί οι τόμοι. Στο πίσω μέρος του βιβλίου υπάρχει ένας κωδικός που δείχνει τον αριθμό των βιβλίων, την περίπτωση και το ράφι (π.χ.: 15 A/1 - βιβλίο αρ περίπτωση Α - ράφι 1). Δίνει στο άτομο ένα φύλλο με έναν κατάλογο κωδικών.

31 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Πράγματα που πρέπει να κάνει: να βρει τα βιβλία που αντιστοιχούν στους κωδικούς των ραφιών, να συμπληρώσει το φύλλο με τα στοιχεία που απαιτούνται (τίτλος, συγγραφέας, εκδοτικός οίκος και έτος), να συγκρίνει τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί με τις σωστές στη βάση δεδομένων των βιβλίων (έναν κατάλογο βιβλίων με βάση τον κωδικό αρχειοθέτησης), να βάλει τα βιβλία στο ράφι με τη σωστή σειρά. Ο εκτιμητής δείχνει τη διαδικασία με το πρώτο βιβλίο, αριθμός 15, περίπτωση Α, ράφι 1.

32 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ βιβλία με ετικέτες, κατάλογος των βιβλίων με βάση τον κωδικό του Υλικά αρχείου

33 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Καταγράφουμε τη στρατηγική που επέλεξε, αν δηλαδή το άτομο επιλέγει κάποια (π.χ. παίρνει όλα τα βιβλία μαζί, το ένα μετά το άλλο, σε μικρές ομάδες, κ.λπ.). Στο τέλος της δοκιμασίας, ο εκτιμητής τού ζητάει να αυτοαξιολογηθεί.

34 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Οδηγίες «Ας προσομοιώσουμε την εργασία ενός βιβλιοθηκάριου. Στο βιβλιοπωλείο θα βρείτε βιβλία με μια ετικέτα στο πίσω μέρος η οποία δείχνει τον αριθμό του βιβλίου, την περίπτωση και το ράφι που τοποθετούνται. Σύμφωνα με τους κωδικούς αρχειοθέτησης που υπάρχουν στο φύλλο αυτό (δείχνει το φύλλο που πρέπει να συμπληρωθεί) συμπληρώστε το δελτίο με όλες τις πληροφορίες που έλειπαν αναζητώντας τες στα βιβλία. Όταν τελειώσετε, ελέγξτε σε αυτόν τον κατάλογο αν τα δεδομένα είναι σωστά και στη συνέχεια τοποθετείστε όλα τα βιβλία στη σωστή θέση. Κάντε όσο χρόνο χρειάζεστε αλλά προσπαθήστε να κάνετε όσο δυνατόν λιγότερα λάθη. Εγώ θα σας δείξω πώς να το κάνετε με το πρώτο βιβλίο του καταλόγου».

35 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 2.3

36 Προκειμένου να αξιολογηθεί η επαγγελματική ικανότητα ενός ατόμου με σοβαρή αναπηρία σε δραστηριότητες που απαιτούν χειρωνακτικές δεξιότητες, είναι απαραίτητο να αναδημιουργηθούν στο προσομοιωμένο περιβάλλον εργαλεία, μηχανήματα, υλικά, σκηνικά στα οποία το άτομο έχει να κάνει εργασίες και δραστηριότητες παρόμοιες με την πραγματικότητα. Δύο παραδείγματα συγκεκριμένων δοκιμασιών είναι : η συναρμολόγηση υποδοχής ρεύματος και η συναρμολόγηση κουτιού αποθήκευσης

37 Συναρμολόγηση υποδοχής ρεύματος Η δοκιμασία περιλαμβάνει τη συναρμολόγηση μιας υποδοχής ρεύματος ξεκινώντας από τα διάφορα κομμάτια.

38 Συναρμολόγηση υποδοχής ρεύματος Διαδικασία Ο εκτιμητής δείχνει πώς μπαίνει η βίδα και η πλάκα στην ειδική οπή και πώς τη σφίγγουμε, για να δημιουργηθεί ο ακροδέκτης. Τοποθετεί τους δύο πλευρικούς ακροδέκτες και τον κεντρικό στη βάση της υποδοχής. Βάζει τη μάσκα στο καπάκι και ενώνει τα δύο στοιχεία μαζί. Αφού το άτομο μάθει τη διαδικασία, του ζητά να συναρμολογήσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό υποδοχών ρεύματος σε 10 λεπτά.

39 Συναρμολόγηση υποδοχής ρεύματος Υλικά ροδέλες, βίδες, μεταλλικές πλάκες τοποθετημένες σε 3 διαφορετικά κουτιά, κατσαβίδι, βάση από πρίζας, μάσκα, καπάκι

40 Συναρμολόγηση υποδοχής ρεύματος Ο εκτιμητής δείχνει τη διαδικασία σε ένα πίνακα. Οδηγίες «Συναρμολογείστε τα κομμάτια όπως σας έδειξα. Έχετε 10 λεπτά να συναρμολογήσετε τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό». Στο τέλος της δοκιμασίας, το άτομο καλείται να αυτοαξιολογηθεί και να μετρήσει τον αριθμό των πριζών που συναρμολόγησε.

41 Συναρμολόγηση κουτιού αποθήκευσης Το άτομο απαιτείται να συναρμολογήσει ένα χάρτινο κουτί αποθήκευσης με εσωτερικά χωρίσματα, όμοιο με το παράδειγμα.

42 Συναρμολόγηση κουτιού αποθήκευσης Διαδικασία Ο εκτιμητής δίνει στο άτομο δύο τετραγωνισμένα φύλλα χαρτί Α3 και το δείγμα. Το αναμενόμενο χρονικό διάστημα είναι 25 λεπτά, αλλά ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει όσο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρωθεί το έργο. Αν χρειάζεται βοήθεια, ο εξεταστής δείχνει πώς να κάνει το κουτί ή/και τα διαχωριστικά, και τότε ο εξεταζόμενος πρέπει να προσπαθήσει ξανά.

43 Συναρμολόγηση κουτιού αποθήκευσης Υλικά δείγμα, 2 τετραγωνισμένα φύλλα χαρτί Α3, συρραπτικό, ψαλίδι, μολύβι, γόμα, τετράγωνο και χάρακας

44 Συναρμολόγηση κουτιού αποθήκευσης Οδηγίες «Φτιάξτε ένα κουτί αποθήκευσης ίδιο με το δείγμα. Προσπαθήστε να το κάνετε σε 25 λεπτά. Θα σας ενημερώσω όταν απομένουν 5 λεπτά» Στο τέλος της δοκιμασίας, το άτομο καλείται να αυτοαξιολογηθεί.

45 Συναρμολόγηση κουτιού αποθήκευσης Υπάρχουν 4 πιθανά λάθη: Κοπή χωρίς να ακολουθηθούν τα τετράγωνα. Συρραφή χωρίς να διπλώσει τις γωνίες ή να σφίξει τα εσωτερικά χωρίσματα. Αν γίνουν λάθος υπολογισμοί και σχεδιασμός, τότε το άτομο χρειάζεται ένα ακόμα φύλλο. Το άτομο χρειάζεται εξήγηση ή επίδειξη για να φτιάξει ή να τοποθετήσει τα εσωτερικά χωρίσματα

46 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΑΝΤΟΧΗΣ Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 2.4

47 Προκειμένου να αξιολογηθούν οι επαγγελματικές δεξιότητες ενός ατόμου με σοβαρή αναπηρία σε δραστηριότητες που απαιτούν παρατεταμένη προσοχή, είναι σημαντικό να υπάρχουν στο προσομοιωμένο περιβάλλον εργαλεία, μηχανήματα, υλικά, σκηνικά όπου το άτομο πρέπει να εκτελέσει εργασίες και δραστηριότητες παρόμοιες με την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, δύο συγκεκριμένες δοκιμασίες μπορεί να είναι : η προσομοίωση γραμμής συναρμολόγησης (μηχάνημα Valpar), και η συγκέντρωση των περιεχομένων φακέλου Valpar: η VALPAR International παράγει και αναπτύσσει εργαλεία για εξειδικευμένες δοκιμασίες και λογισμικά αξιολόγησης των ικανοτήτων στον επαγγελματικό τομέα. Τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο για την αξιολόγηση την εκπαίδευσης, του εργατικού δυναμικού, της υγείας, κ. λπ., και θεωρείται ότι είναι το πρότυπο για την αξιολόγηση των επαγγελματικών δεξιοτήτων.

48 ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ (VALPAR N. 8) Η δοκιμασία συνίσταται στη συναρμολόγηση του μεγαλύτερου αριθμού αντικειμένων αποτελούμενων από 3 στοιχεία (πάσσαλος, λευκός κύλινδρος και μαύρος κύλινδρος) σε έναν περιστρεφόμενο διάτρητο δίσκο σε 30 λεπτά προσπαθώντας να μην φτάσει στην κόκκινη περιοχή του τραπεζιού.

49 ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ (VALPAR N. 8) Διαδικασία Το πρώτο βήμα είναι να δείξει ο εκτιμητής πώς συναρμολογείται το αντικείμενο (υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να συναρμολογηθεί κάθε αντικείμενο: 1. πάσσαλος, 2. μαύρος κύλινδρος, 3. λευκός κύλινδρος) χωρίς να περιστρέψει το δίσκο. Ο εκπαιδευτής επισημαίνει ότι η κόκκινη περιοχή του τραπεζιού είναι επικίνδυνη ζώνη που δεν πρέπει να ξεπεραστεί και ότι όλα τα στοιχεία που θα συναρμολογηθούν σε αυτή την περιοχή δεν θα ληφθούν υπόψη.

50 ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ (VALPAR N. 8) Διαδικασία Στη συνέχεια, δείχνει πώς συναρμολογούνται τα αντικείμενα στον περιστρεφόμενο δίσκο, και εξηγεί ότι μόνο τα αντικείμενα που συναρμολογούνται με τη σωστή σειρά θα καταχωρηθούν από το μηχάνημα. Το άτομο πρέπει να συναρμολογήσει τον μεγαλύτερο αριθμό σωστών αντικειμένων σε 30 λεπτά. Ο εκτιμητής πρέπει να καταγράψει τον αριθμό των λαθών που έγιναν (κόκκινη περιοχή), και να ελέγξει τον μετρητή στην αριστερή πλευρά του μηχανήματος μετά από 15 λεπτά και στο τέλος της δοκιμασίας, για να καταγράψει τον αριθμό των αντικειμένων που έγιναν στις διαφορετικές ταχύτητες. Επίσης πρέπει να επαναφέρει το μετρητή πριν την επανέναρξη της δοκιμασίας.

51 ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ (VALPAR N. 8) Διαδικασία Στη συνέχεια, δείχνει πώς συναρμολογούνται τα αντικείμενα στον περιστρεφόμενο δίσκο, και εξηγεί ότι μόνο τα αντικείμενα που συναρμολογούνται με τη σωστή σειρά θα καταχωρηθούν από το μηχάνημα. Το άτομο πρέπει να συναρμολογήσει τον μεγαλύτερο αριθμό σωστών αντικειμένων σε 30 λεπτά. Ο εκτιμητής πρέπει να καταγράψει τον αριθμό των λαθών που έγιναν (κόκκινη περιοχή), και να ελέγξει τον μετρητή στην αριστερή πλευρά του μηχανήματος μετά από 15 λεπτά και στο τέλος της δοκιμασίας, για να καταγράψει τον αριθμό των αντικειμένων που έγιναν στις διαφορετικές ταχύτητες. Επίσης πρέπει να επαναφέρει το μετρητή πριν την επανέναρξη της δοκιμασίας.

52 ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ (VALPAR N. 8) Οδηγίες-Α «Αυτή η δοκιμασία είναι παρόμοια με τη γραμμή συναρμολόγησης σε ένα εργοστάσιο. Η ταχύτητα και η ακρίβεια έχουν σημασία, οπότε πρέπει να προσπαθήσουμε να είμαστε ακριβείς. Ο στόχος αυτού του έργου είναι να συναρμολογηθούν τα αντικείμενα με τη σωστή σειρά στον περιστρεφόμενο δίσκο μπροστά σας. Σημείωση: ο εκτιμητής θα πρέπει να δείξει κάθε μέρος του έργου και κάνει επίδειξη κάθε βήματος. Για να συναρμολογήσετε το αντικείμενο, πρέπει να πάρετε τον μαύρο και τον λευκό κύλινδρο από το αριστερό κουτί με το αριστερό σας χέρι

53 ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ (VALPAR N. 8) Οδηγίες-B Ταυτόχρονα πρέπει να διαλέξετε έναν πάσσαλο από το δεξί κουτί με το δεξί σας χέρι. Ξεκινήστε να συναρμολογείτε τα αντικείμενα βάζοντας τον πάσσαλο στην τρύπα, προσπαθώντας να τον τοποθετήσετε στην αριστερή πλευρά του δίσκου. Ολοκληρώστε το αντικείμενο βάζοντας το μαύρο κυλίνδρου στον πάσσαλο και στη συνέχεια τον λευκό. Μπορείτε να μετακινήσετε τα αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο καθώς εργάζεστε προκειμένου να ολοκληρωθεί το σύνολο. Για την ασφάλειά σας, κρατήστε τα χέρια σας έξω από την κόκκινη ζώνη, διότι είναι επικίνδυνο! Αν δεν έχετε τελειώσει τη συναρμολόγηση του αντικειμένου πριν φτάσετε στην κόκκινη ζώνη, σταματήστε και ξεκινήστε το επόμενο αντικείμενο. Έχετε απορίες;»

54 ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ (VALPAR N. 8) Οδηγίες- Γ Προσοχή: ίσως να χρειαστεί να δείξετε τα διαδοχικά βήματα του τεστ περισσότερες από μία φορές, πριν να ζητήσετε από το άτομο να εκτελέσει το τεστ. «Τώρα προσπαθήστε να συναρμολογήσετε μερικά αντικείμενα. Θα σας παρατηρώ καθώς θα τα συναρμολογείτε. Θυμηθείτε, παίρνετε μόνο έναν μαύρο κύλινδρο, έναν λευκό κύλινδρο κι ένα ξύλο την ίδια στιγμή. Μην συναρμολογήσετε δύο αντικείμενα στο χέρι σας πριν τα βάλετε στο δίσκο. Τώρα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε. Να θυμάστε ότι η ταχύτητα και η ακρίβεια είναι σημαντικές σε αυτή τη δοκιμασία, επομένως προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο ακριβείς και γρήγοροι. Έχετε 30 λεπτά για να συναρμολογήσετε το μεγαλύτερο αριθμό αντικειμένων. Ετοιμαστείτε, ξεκινάμε!»

55 Συγκέντρωση περιεχομένων φακέλου Η δοκιμασία αποτελείται από την εισαγωγή μερικών φυλλαδίων σε ένα φάκελο.

56 Συγκέντρωση περιεχομένων φακέλου Διαδικασία Τοποθετήστε στον πάγκο ένα κιβώτιο που περιέχει τους πλαστικούς φακέλους και ένα κουτί που περιέχει τα φυλλάδια. Το άτομο καλείται να ετοιμάσει το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό φακέλων μέσα σε ένα σαφώς καθορισμένο χρονικό διάστημα (30 λεπτά). Πρέπει να βάλει ένα φυλλάδιο διπλωμένο στα τέσσερα μέσα στον φάκελο και να τον κλείσει, προσέχοντας να διπλώσει πρώτα τη δεξιά πλευρά και στη συνέχεια την αριστερή. Μετά από 20 λεπτά το άτομο δέχεται παρατήρηση να δουλέψει πιο γρήγορα.

57 Συγκέντρωση περιεχομένων φακέλου Διαδικασία Στο τέλος της δοκιμασίας ο εκτιμητής ζητάει από το άτομο να αυτοαξιολογηθεί και να μετρήσει τον αριθμό των φακέλων που έχει ετοιμάσει. Ο εκτιμητής εξηγεί επίσης ότι η παρατήρηση που του έκανε ήταν απαραίτητη για να παρατηρήσει την αντίδραση του ατόμου στην κριτική, ξεκαθαρίζοντας ότι κάθε ταχύτητα είναι σωστή εάν η προσοχή και το κίνητρο είναι έντονα. Αν η απόδοση είναι ανεπαρκής εξαιτίας της έλλειψης κινήτρων και της αμέλειας, θα υπάρξει μια τελική συνεδρίαση για σκέψεις και παρατηρήσεις στο τέλος της δοκιμασίας, όπως συνήθως.

58 Συγκέντρωση περιεχομένων φακέλου Ένα κουτί που περιέχει πλαστικούς Υλικά φακέλους, ένα κουτί που περιέχει φυλλάδια (ένα χαρτί διπλωμένο φυσαρμόνικα), ένα μεγάλο τραπέζι όπου θα μπαίνουν οι έτοιμοι φάκελοι σε σειρά

59 Συγκέντρωση περιεχομένων φακέλου Οδηγίες A Δείξτε τη διαδικασία, βάζοντας τον έτοιμο φάκελο σε ένα ευρύχωρο τραπέζι όπου το άτομο θα βάλει αργότερα όλους τους φακέλους. «Πρέπει να ανοίξεις το φάκελο, να βάλεις το φυλλάδιο σε αυτή την πλευρά, να διπλώσεις τη δεξιά πλευρά πρώτα και μετά τη αριστερή».

60 Συγκέντρωση περιεχομένων φακέλου Οδηγίες-B Ζητήστε από το άτομο να ετοιμάσει ένα φάκελο για να δείξει ότι κατάλαβε τη διαδικασία. Αν ετοιμάσει το φάκελο σωστά, ζητήστε του να ετοιμάσει όσο περισσότερους φακέλους μπορεί σε 30λεπτά. Αν δεν το κάνει σωστά, εξηγήστε πάλι τη διαδικασία, ζητήστε του να το κάνει ακόμα μία φορά ή επαναλάβετε μέχρι να το καταλάβει πλήρως. Μετά από 20 λεπτά, υποδείξτε στο άτομο: «Απομένουν μόνο 10 λεπτά, πρέπει να εργαστείς πιο γρήγορα, δεν υπάρχουν αρκετοί έτοιμοι φάκελοι στο τραπέζι!».

61 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 2.5

62 Προκειμένου να αξιολογηθούν οι επαγγελματικές δεξιότητες ενός ατόμου με σοβαρή αναπηρία σε εργασίες γραφείου που περιλαμβάνουν τη χρήση υπολογιστή και μη χειρωνακτικές δραστηριότητες, είναι σημαντικό να συμπεριλάβουμε στο περιβάλλον προσομοίωσης εργαλεία, μηχανήματα, υλικά, σκηνικά όπου το άτομο πρέπει να κάνει εργασίες και δραστηριότητες παρόμοιες με την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, δύο δοκιμασίες μπορεί να είναι: καταχώρηση σύνθετων δεδομένων ταξινόμηση τιμολογίων σε φακέλους

63 ΚΑΤΑΧΏΡΗΣΗ ΣΎΝΘΕΤΩΝ ΔΕΔΟΜΈΝΩΝ (ΤΙΜΟΛΟΓΊΩΝ) Η δοκιμασία έχει στόχο να μπουν σε αλφαβητική σειρά τιμολόγια (που βρίσκονται σε τυχαία σειρά σε έναν φάκελο) σύμφωνα με το όνομα της εταιρίας που παρέχει το προϊόν. Αφού μπουν σε αλφαβητική σειρά τα τιμολόγια, πρέπει να καταχωρηθούν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων, σε συγκεκριμένο αρχείο της Access.

64 ΚΑΤΑΧΏΡΗΣΗ ΣΎΝΘΕΤΩΝ ΔΕΔΟΜΈΝΩΝ (ΤΙΜΟΛΟΓΊΩΝ) Διαδικασία Ο εκτιμητής δείχνει στο άτομο τον φάκελο που περιέχει τα τιμολόγια σε τυχαία σειρά. Ζητά από το άτομο να καθίσει μπροστά στον υπολογιστή που θα κάνει την καταχώρηση των δεδομένων. Του δίνει οδηγίες (διαλέγει αν θα είναι γραπτές ή προφορικές) και του ζητάει να τις ακολουθήσει στο λιγότερο δυνατό χρόνο, με ακρίβεια. Σημειώνει την ώρα έναρξης και την ώρα λήξης της δοκιμασίας. Στο τέλος της δοκιμασίας ο εκτιμητής ζητά από το άτομο να αυτοαξιολογηθεί και δίνει ανατροφοδότηση.

65 ΚΑΤΑΧΏΡΗΣΗ ΣΎΝΘΕΤΩΝ ΔΕΔΟΜΈΝΩΝ (ΤΙΜΟΛΟΓΊΩΝ) Υλικά 15 πράσινα τιμολόγια με το όνομα της εταιρείας που παρέχει το προϊόν στην επάνω δεξιά πλευρά, αρχείο Access με όνομα "InvoicesEntry.mdb"

66 ΚΑΤΑΧΏΡΗΣΗ ΣΎΝΘΕΤΩΝ ΔΕΔΟΜΈΝΩΝ (ΤΙΜΟΛΟΓΊΩΝ) Οδηγίες «Θα σας δώσω αυτό το χαρτί. Διαβάστε το προσεκτικά και ακολουθήστε τις οδηγίες.» Πριν : βάλτε σε αλφαβητική σειρά τα τιμολόγια σύμφωνα με το όνομα της εταιρείας που τα έχει εκδώσει. Μετά: εισάγετε τα απαιτούμενα στοιχεία για κάθε τιμολόγιο στο αρχείο Access. Θα σας δώσω ένα φύλλο οδηγιών σχετικά με τη χρήση του υπολογιστή».

67 ΚΑΤΑΧΏΡΗΣΗ ΣΎΝΘΕΤΩΝ ΔΕΔΟΜΈΝΩΝ (ΤΙΜΟΛΟΓΊΩΝ) Οδηγίες «Κοιτάξτε τα τιμολόγια σε τυχαία σειρά στο γραφείο μπροστά σας. Τοποθετήστε τα τιμολόγια με αλφαβητική σειρά σύμφωνα με το όνομα της εταιρείας που τα έχει εκδώσει. Επιλέξτε το αρχείο Access με όνομα "InvoicesEntry.mdb" και κάντε διπλό κλικ για να ανοίξει. Εισάγετε τα απαιτούμενα δεδομένα για κάθε τιμολόγιο, συμπληρώνοντας τα παρακάτω στοιχεία: αριθμός τιμολογίου, επωνυμία της εταιρείας, πληροφορίες για τον αγοραστή, ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου, παραγγελία ανά αντικείμενο, συνολικό ΦΠΑ, συνολική αξία του τιμολογίου. Κάθε φορά που ένα αντικείμενο ολοκληρώνεται, πατήστε enter και ξεκινήστε το επόμενο. Στο τέλος της εργασίας, αποθηκεύστε το αρχείο στην επιφάνεια εργασίας σας με το όνομά σας και τη σημερινή ημερομηνία και κλείστε το πρόγραμμα».

68 ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΟΥΣ Η δοκιμασία έχει στόχο να μπουν σε αλφαβητική σειρά τιμολόγια (που βρίσκονται σε τυχαία σειρά σε ένα φάκελο), σύμφωνα με το όνομα της εταιρείας που παρέχει το προϊόν. Αφού μπουν σε σειρά τα τιμολόγια, θα πρέπει να μπουν σε φακέλους με ετικέτες με γράμματα στο ράφι.

69 ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΟΥΣ Διαδικασία Ο εκτιμητής δείχνει στο άτομο τον φάκελο που περιέχει τα τιμολόγια σε τυχαία σειρά. Διαβάζει τις οδηγίες στο άτομο, δείχνοντάς του τις αλφαβητικές ετικέτες στους φακέλους. Σημειώνει την ώρα έναρξης και την ώρα λήξης της δοκιμασίας. Η δοκιμασία διαρκεί 30 λεπτά, όταν απομένουν 5 λεπτά σημειώνει εάν το άτομο επιταχύνει.

70 ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΟΥΣ 15 πράσινα τιμολόγια με το όνομα της Υλικά εταιρείας που την παρέχει το προϊόν στην επάνω δεξιά πλευρά, κλασέρ με αλφαβητικές ετικέτες από A ως το Ω στο ράφι, όπου περιέχονται πολλά άλλα τιμολόγια (λευκά χαρτιά Α4).

71 ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΟΥΣ Οδηγίες «Υπάρχει ένας φάκελος στο τραπέζι που περιέχει μια σειρά από τιμολόγια σε τυχαία σειρά. Στην επάνω δεξιά πλευρά του καθενός μπορείτε να δείτε το όνομα της εταιρείας που εκδίδει το τιμολόγιο. Τοποθετήστε τα τιμολόγια με αλφαβητική σειρά, σύμφωνα με το όνομα της εταιρείας που εκδίδει το τιμολόγιο. Στο ράφι υπάρχουν φάκελοι με ετικέτες με γράμματα που αντιστοιχούν στα αρχικά των ονομάτων των εταιριών. Έχετε 30 λεπτά να τακτοποιήσετε τα τιμολόγια με αλφαβητική σειρά σύμφωνα με τις ονομασίες των εταιρειών τους φακέλους» Στο τέλος της δοκιμασίας ο εκτιμητής ζητά από το άτομο να αυτοαξιολογηθεί και παρέχει ανατροφοδότηση σχετικά με τη δοκιμασία, επαληθεύοντας την ακρίβεια της εργασίας με τον εξεταζόμενο, για παράδειγμα τη σωστή σειρά της ακρίβειας των εργασιών με το άτομο, για παράδειγμα η σωστή σειρά (για το 1ο γράμμα υπάρχουν., για το 2ο/ 3ο κ.ο.κ.).

72 ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Θέμα 3

73 Η αξιολόγηση των επαγγελματικών δεξιοτήτων πρέπει να ορίζεται από κοινές παραμέτρους και πρότυπα, ελαχιστοποιώντας την υποκειμενικότητα, προκειμένου να είναι αντικειμενικά και μετρήσιμα.

74 Στο τέλος κάθε δοκιμασίας, ο εκτιμητής δείχνει το αποτέλεσμα που πέτυχε το άτομο και το αναλύει χρησιμοποιώντας πίνακες αξιολόγησης. Με τον τρόπο αυτό, το άτομο αποκτά επίγνωση των ορίων του και των ικανοτήτων του. Στο τέλος των δοκιμασιών, ο εκτιμητής συλλέγει τα δεδομένα και γράφει μια έκθεση, την οποία αρχικά γνωστοποιεί στο άτομο, έπειτα στην οικογένειά του κι αργότερα εμπλέκει άλλους φορείς. Εκτός από την έκθεση, ο εκτιμητής συμπληρώνει ένα φύλλο που περιέχει επιπλέον σχετικούς παράγοντες για την αξιολόγηση του ατόμου (π.χ. ικανότητα να ακολουθήσει πρακτικές/θεωρητικές οδηγίες, αυτοαξιολόγηση).

75 ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ICF ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 3.1

76 Η πολυπλοκότητα των επιπτώσεων της αναπηρίας οδηγεί στην ανάγκη για διαφορετικές μεθόδους και περιβάλλοντα για άτομα με αναπηρία. Για το λόγο αυτό, το βιο-ψυχο-κοινωνικό μοντέλο στο οποίο βασίζεται το ICF αποτελεί πολύτιμο σημείο αναφοράς για την αποκατάσταση, εστιάζοντας σε ατομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Είναι απαραίτητο να ασχοληθούμε με το άτομο και το περιβάλλον, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των ατόμων που εργάζονται και παραμένουν στην εργασία τους.

77 Το ICF βοηθά τους εκτιμητές να παρατηρούν τα άτομα των οποίων έχουν την ευθύνη, χωρίς να παραβλέπουν σημαντικούς παράγοντες στα διάφορα βήματα της διαδικασίας. Είναι χρήσιμο γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο επικοινωνίας με τους φορείς και τις οργανώσεις που αναλαμβάνουν τη υποστήριξη του ατόμου σε διαφορετικούς τομείς.

78 Με αυτόν τον τρόπο, όλοι οι τοπικοί φορείς αποκατάστασης μπορούν να κωδικοποιήσουν τις πληροφορίες χρησιμοποιώντας το ICF που είναι μια κοινή γλώσσα, χρησιμοποιώντας τον κατάλογο ελέγχου για την ανταλλαγή πληροφοριών. Μετά τη γενική αξιολόγηση, η συλλογή των αποτελεσμάτων και ο σχεδιασμός των στόχων, χρησιμοποιώντας το ICF, είναι απαραίτητος για τα διάφορα στάδια της διαδικασίας, προκειμένου να ενημερωθούν για τις ικανότητες του ατόμου και οι υπόλοιπο φορείς. Η εκπαιδευτική ομάδα πρέπει να τον συμπληρώνει κάθε φορά που ένα άτομο εξετάζεται και αξιολογείται.

79 Ένας μικρός κατάλογος ελέγχου μπορεί να δομηθεί με μερικούς κωδικούς ICF, απαραίτητους για μια συγκεκριμένη δοκιμασία. Αυτός ο κατάλογος ελέγχου μπορεί να διαιρεθεί σε τρία τμήματα: το πρώτο τμήμα αποτελείται από τους κωδικούς που δίνουν μια πρώτη εικόνα του ατόμου, όχι ως αξιολόγηση της εργασιακής ικανότητάς του, αλλά και για να παρατηρηθεί μία αρχική και ενεργητική στάση απέναντι στην εργασία.. Αυτή η προσέγγιση εφαρμόζεται ιδιαίτερα σε όλες τις οριζόντιες δεξιότητες που αποτελούν τη βάση για οποιαδήποτε εργασία και επιτρέπουν στους εκτιμητές να εξετάσουν κατά πόσο το άτομο έχει τις βασικές δεξιότητες για να μπορέσει να εισέλθει και πάλι στον κόσμο της εργασίας.

80 1 Στο πρώτο μέρος μπορούμε να παρατηρήσουμε: τη διάθεση για εργασία, την ταχύτητα απάντησης, το επίπεδο επικοινωνίας, το επίπεδο κινητοποίησης, την ικανότητα προσοχής και λήψης αποφάσεων, την αποδοχή της κριτικής, την επίγνωση των πραγματικών ικανοτήτων, τη διαχείριση άγχους, την αποδοχή των ήχων και του θορύβου, το σεβασμό των ρόλων.

81 Αναφέρονται στις γενικές νοητικές λειτουργίες, την ιδιοσυγκρασία και το χαρακτήρα, μέσω των οποίων μπορούμε να αναλύσουμε την αρχική στάση και τη διάθεση για εργασία. Περιλαμβάνουν ορισμένες νοητικές λειτουργίες όπως: ευσυνειδησία(b1262), κίνητρο(b1301) τάση προς κόπωση(b4552), που μπορεί να εξεταστεί στην πρώτη συνάντηση (π.χ. σε μία συνέντευξη για εργασία).

82 2 Το δεύτερο μέρος αποτελείται από κωδικούς ICF που αναφέρονται στην επαγγελματική δυνατότητα, και πιο συγκεκριμένα αυτούς που μας ενημερώνουν ποιο είδος εργασίας ταιριάζει καλύτερα στο άτομο.

83 Σίγουρα μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στις νοητικές λειτουργίες που σχετίζονται με την επίγνωση, την αποδοχή, την αναγνώριση της κατάστασής τους, που είναι σημαντική προϋπόθεση για να μπορέσουν να διαχειριστούν τα όριά τους μέσω κατάλληλων στρατηγικών ή βοήθειας.

84 Παρατηρείται η εργασιακή αυτονομία, η εκτέλεση σύνθετων ή απλών εργασιών, η δυνατότητα διαδικασιών μάθησης και η χρήση των βασικών γνώσεων που έχουν ήδη αποκτηθεί (ανάγνωση, γραφή, αντιγραφή, υπολογισμός) και άλλα βασικά στοιχεία Επίσης, η ικανότητα να ρυθμίζουν τις σχέσεις σε διαφορετικές καταστάσεις, η κοινωνική συμμετοχή και η διαχείριση της υγείας είναι σημαντικά στοιχεία.

85 Το τρίτο μέρος αφορά στους περιβαλλοντικούς παράγοντες: εξετάζει τις διάφορες μορφές των διευκολυντών ή των εμποδίων και τις στάσεις, πολιτικές και υπηρεσίες, ενώ επίσης περιγράφονται οι στρατηγικές που υιοθετήθηκαν τόσο για την εκπαίδευση όσο και την εργασία, γενικές ή προσαρμοσμένες. 3 Η ορθή χρήση του ICF εξασφαλίζεται με τη διαφοροποίηση μεταξύ ικανότητας και απόδοσης στις Δραστηριότητες και τη Συμμετοχή. Αυτό μπορεί να αποδοθεί σε ένα διευκολυντή ή σε ένα εμπόδιο, εντός των περιβαλλοντικών παραγόντων.

86 Το ICF είναι χρήσιμο για να δούμε τι είναι εμπόδιο και τι διευκολυντής και για να αναδεχθεί ο τρόπος αναζήτησης και εφαρμογής της καταλληλότερης στρατηγικής που κατευθύνει τις δραστηριότητες προς την καταλληλότερη προσέγγιση.

87 ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΥΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 3.2

88 Στον τομέα της αναπηρίας η δημιουργία ενός καταλόγου ελέγχου σχετικού με την εργασία απαιτεί χρόνο και εμπειρία στον τομέα. Συνήθως, η δημιουργία ενός καταλόγου ελέγχου σχετικού με την εργασία, τόσο σε γενικό όσο και σε ειδικό πλαίσιο για μια συγκεκριμένη εργασία, γίνεται μέσα από διαρκή παρατήρηση. Για την υποστήριξη στη δημιουργία καταλόγων ελέγχου σχετικών με την εργασία ξεκινάμε από την εμπειρία της Ιταλίας, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον κατάλογο ελέγχου που χρησιμοποιήθηκε, δόθηκε και σχεδιάστηκε το 2005 από το ICF Project and Labour Policies, το οποίο είναι ένα βασικό σύνολο σχετικό με την εργασία που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο ενός πειραματικού ερευνητικού σχεδίου που υλοποιήθηκε σε διάφορες ιταλικές επαρχίες και, στη συνέχεια, οι κατάλογοι ελέγχου που χρησιμοποιήθηκαν στο Centro Studi Opera Don Calabria κατά τις δραστηριότητες με άτομα με επίκτητη αναπηρία.

89 Οι σχετικοί με την εργασία κατάλογοι ελέγχου είχαν προσαρμοστεί στο χρόνο και σε σχέση με τη συγκεκριμένη όμάδα-στόχο (άτομα με επίκτητη αναπηρία) και το είδος της εργασίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας κατάλογος με τα στοιχεία που παρατηρούνται κυρίως κατά τις δοκιμασίες αξιολόγησης, προσθέτοντας ένα φύλλο παρατήρησης του ατόμου εντός πλαισίου, που μας επιτρέπει να περιγράψουμε το επίπεδο επίγνωσης της αναπηρίας και την αποδοχή, τη σχεσιακή ικανότητα σε διαφορετικές περιστάσεις και τις διάφορες πληροφορίες για τους χρήσιμους περιβαλλοντικούς παράγοντες στο πλαίσιο της εργασιακής ένταξης.

90 Στο πρωτόκολλο αξιολόγησης, για τον έλεγχο κάθε φύλλου δεδομένων που δημιουργήθηκε περιλαμβάνεται: ένα περιγραφικό μέρος του πώς η δοκιμασία εξελίσσεται, και η επιλογή των κωδικών ICF που κυρίως περιγράφουν τα χαρακτηριστικά του ατόμου κατά την εκτέλεση της δοκιμασίας.

91 Σχετικοί με την εργασία κατάλογοι ελέγχου Οι σχετικοί με την εργασία κατάλογοι ελέγχου που προκύπτουν, είναι μία συλλογή στοιχείων του ICF που αφορούν στις κοινωνικές, εργασιακές και οριζόντιες δεξιότητες που είναι η βάση για κάθε δραστηριότητα και μας επιτρέπουν να καταλάβουμε αν το άτομο έχει τις βασικές δεξιότητες για να επιστρέψει στην αγορά εργασίας.

92 Σχετικοί με την εργασία κατάλογοι ελέγχου Δίνουν έμφαση στην : αποδοχή της αλλαγής (δραστηριότητα), ανταπόκριση στην εργασία του και στο να δίνει απαντήσεις, επικοινωνία, κινητοποίηση, ικανότητα να προσέχει και να λαμβάνει αποφάσεις, αποδοχή της κριτικής, επίγνωση των πραγματικών ικανοτήτων, διαχείριση του άγχους, αποδοχή των ήχων και των θορύβων, σεβασμό στους ρόλους.

93 Σχετικοί με την εργασία κατάλογοι ελέγχου Ως σύνολο, τα στοιχεία της «Δραστηριότητας και Συμμετοχής» είναι πολυάριθμα και αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένες δεξιότητες που μας επιτρέπουν να διακρίνουμε επαγγελματικές δεξιότητες.

94 Σχετικοί με την εργασία κατάλογοι ελέγχου Οι περιοχές που είχαν σταδιακά προστεθεί ή ενισχυθεί στον αρχικό κατάλογο ελέγχου αφορούν κυρίως την επίκτητη αναπηρία και ο κατάλογος ελέγχου αλλάζει κατά την εφαρμογή στη διάρκεια του χρόνου. Οι διαφορές αυτές οφείλονται στην πρακτική δοκιμασία και στην ανάγκη να συμπεριλάβουμε ή να αλλάξουμε κάτι.

95 Σχετικοί με την εργασία κατάλογοι ελέγχου Ένα από τα χαρακτηριστικά της ταξινόμησης ICF είναι ότι είναι δυνατόν, ξεκινώντας από ένα σύνολο κωδικών που χρησιμοποιούνται ως βάση, να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε κατά την κρίση μας ανάλογα με τις απαιτήσεις, τους σκοπούς και την κατηγορία της αναπηρίας. Ο σχετικός με την εργασία κατάλογος ελέγχου μπορεί να αλλάξει από τους εκτιμητές για κάθε άτομο, προσθέτοντας ή αφαιρώντας κωδικούς, ανάλογα με τις ειδικές περιπτώσεις και βασιζόμενος στην παρατήρηση και την εμπειρία.

96 Σχετικοί με την εργασία κατάλογοι ελέγχου Οι περιοχές που ερευνήθηκαν στην αναπηρία μέσω των σχετικών με την εργασία καταλόγων ελέγχου περιλαμβάνουν κυρίως : ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ Ή ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

97 Σχετικοί με την εργασία κατάλογοι ελέγχου ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ στάση απέναντι στη διαδικασία κατάρτισης, αυτοαξιολόγηση, πρωτοβουλία, αντίδραση στην κριτική

98 Σχετικοί με την εργασία κατάλογοι ελέγχου ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ικανότητα να σχετίζεται με άλλους συμπεριφορά στην ομάδα πραγματική επικοινωνία

99 Σχετικοί με την εργασία κατάλογοι ελέγχου ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ Ή ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ απάθεια, οπισθοδρομικές αντιλήψεις, έλλειψη κινήτρων, αδράνεια, κατάθλιψη, κοινωνική ανικανότητα, αυτοσυνείδηση, άγχος, υποτίμηση, άρνηση, άγνοια, αδιαφορία, εμμονική/ παρορμητική συμπεριφορά, έλλειψη ελέγχου συναισθημάτων, έλλειψη αναστολών, παρορμητικότητα, ευερεθιστότητα, αδιαλλαξία, πολυλογία.

100 Σχετικοί με την εργασία κατάλογοι ελέγχου ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗ ικανότητα κατανόησης πρακτικών και θεωρητικών οδηγιών, ικανότητα επικέντρωσης σε απλές και σύνθετες εργασίες, διάσπαση προσοχής, προσανατολισμός στο χώρο και στο χρόνο, διαδικασίες λήψης αποφάσεων, βραδύτητα, ομιλία, ανάγνωση και γραφή, μνήμη, εφαρμογή της σωστής αλληλουχίας.

101 Σχετικοί με την εργασία κατάλογοι ελέγχου ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ διάθεση για εργασία, σχεδιασμός εργασίας, ανεξαρτησία, ευελιξία, επιδεξιότητα, επιμέλεια, γραμμικότητα, ακρίβεια, συμμόρφωση με τους κανόνες εργασίας, ολοκλήρωση στόχου

102 Σχετικοί με την εργασία κατάλογοι ελέγχου ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Επιμονή Ρυθμός Εργασίας Ποιότητα του προϊόντος Ανάπτυξη δεξιοτήτων

103 Σχετικοί με την εργασία κατάλογοι ελέγχου ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΕ Σ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ κόπωση, θόρυβος, υψηλές θερμοκρασίες, εργασία σε εξωτερικό χώρο, δημόσιες σχέσεις, καθιστή θέση, βάδιση, ορθοστασία στην εργασία, κάμψη, ανύψωση, ανάβαση, κατάβαση, κουβάλημα, συντονισμός άνω άκρων, οπτικοκινητικός συντονισμός, χρήση δύναμης, εκτίμηση κινδύνου.

104 Σχετικοί με την εργασία κατάλογοι ελέγχου ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ χρήση δημοσίων συγκοινωνιών διαχείριση χρημάτων δαπάνες γεύματα ημερήσιος προγραμματισμός

105 Ονομαστικά: 40 στοιχεία σωματικών λειτουργιών, 0 στοιχεία σωματικών δομών, 40 αντικείμενα Δραστηριότητας και Συμμετοχής, 52 αντικείμενα περιβαλλοντικών παραγόντων

106 Ο προτεινόμενος κατάλογος ελέγχου είναι απλώς ενδεικτικός και για αρχική βοήθεια. Στο εγχειρίδιο του ΠΟΥ μπορεί να γίνει αναζήτηση για το σωστό και κατάλληλο αντικείμενο. Αν το εν λόγω αντικείμενο δεν είναι στον κατάλογο ελέγχου, μπορεί να προστεθεί αργότερα Η φυσική καταλληλότητα ακολουθεί το μοντέλο που προτείνει ο ΠΟΥ, το οποίο έχει διαιρέσει τα αντικείμενα στις βασικές περιοχές: σωματικές λειτουργίες, σωματικές δομές, δραστηριότητα και συμμετοχή και περιβαλλοντικοί παράγοντες με μια αρχική σελίδα όπου αναφέρονται λεπτομερώς οι πληροφορίες σχετικά με το άτομο με αναπηρία.

107 ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 3.3

108 Κατάλογος Ελέγχου Πρώτο μέρος Οι κωδικοί του πρώτου μέρους μάς δίνουν μία αρχική εικόνα του ατόμου, η οποία δεν μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε τις εργασιακές ικανότητες, αλλά μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε μια αρχική και ενεργητική στάση απέναντι στην εργασία Αυτό κυρίως αφορά όλες τις οριζόντιες δεξιότητες που χαρακτηρίζουν κάθε εργασιακή δραστηριότητα και μας επιτρέπουν να καταλάβουμε αν ένα άτομο έχει τις βασικές δεξιότητες για την εκ νέου ένταξη στην αγορά εργασίας.

109 Στην πραγματικότητα, τα παρακάτω στοιχεία μπορούν να παρατηρηθούν σε κάθε δοκιμασία αξιολόγησης : διάθεση για εργασιακή εμπειρία, ευθείς απαντήσεις, βαθμός επικοινωνίας, κινητοποίηση, ικανότητα προσοχής και λήψης αποφάσεων, αποδοχή της κριτικής, επίγνωση των πραγματικών δυνατοτήτων, διαχείριση άγχους, Κατάλογος Ελέγχου Πρώτο μέρος ανοχή των ήχων και των θορύβων και σεβασμός στους ρόλους.

110 Κατάλογος Ελέγχου Πρώτο μέρος Αυτά είναι τα στοιχεία που σχετίζονται με τις γενικές νοητικές λειτουργίες, με τη διάθεση και την προσωπικότητα, που είναι σε θέση να αξιολογήσουν την αρχική στάση και τη διάθεση για εργασιακή εμπειρία. Περιλαμβάνουν επίσης ορισμένες νοητικές λειτουργίες, όπως η συνειδητότητα (b1262), η κινητοποίηση (b1301), η κόπωση (b4552). Αυτά τα στοιχεία μπορεί επίσης να παρατηρηθούν σε μια πρώτη γενική ματιά, για παράδειγμα σε μια συνέντευξη για δουλειά χωρίς απαραίτητα να γίνει αξιολόγηση.

111 Κατάλογος Ελέγχου Πρώτο μέρος Δίπλα σε κάθε στοιχείο, το οποίο επισημαίνεται με έναν αριθμό και μια γενική περιγραφή, υπάρχει κενός χώρος για τους προσδιοριστές ανάλογα με το αν συμπληρώνονται στοιχεία σχετικά με τις σωματικές λειτουργίες ή τη δραστηριότητα και τη συμμετοχή. Σε αυτή τη γενική περιοχή είναι επίσης δυνατόν να περιληφθούν οι κύριοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν τη δοκιμασία.

112 Κατάλογος Ελέγχου Πρώτο μέρος Συνήθως χρησιμοποιείται το στοιχείο e250 «Θόρυβος» (εννοείται ως γενικός θόρυβος) ως ένα γενικό στοιχείο της διαταραχής στο χώρο εργασίας, αλλά είναι σαφές ότι αν η δοκιμασία λάβει χώρα σε εξωτερικό χώρο μπορούν να προστεθούν περισσότερα στοιχεία από την ταξινόμηση ICF, όπως το κλίμα, οι δονήσεις κ.λπ. Αυτή η δοκιμασία περιλαμβάνεται στο τρίτο μέρος.

113 Κατάλογος Ελέγχου Πρώτο μέρος Τέλος, δίπλα στα στοιχεία είναι επίσης σκόπιμο να μείνουν κάποια κενά για συμπληρωματικές παρατηρήσεις που δεν θα πρέπει να συμπληρωθούν οπωσδήποτε, αλλά που μπορεί να βοηθήσουν και να αναφέρουν τι έχει παρατηρηθεί κατά τη στιγμή της δοκιμασίας, όσον αφορά το σχετικό στοιχείο.

114 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 3.4

115 Οι κατάλογοι ελέγχου αναφέρονται στα παραδείγματα των πρακτικών δοκιμασιών για τις δυναμικές δραστηριότητες που περιγράφονται στο προηγούμενο θέμα, και συγκεκριμένα στη δημιουργία σύντομων καταλόγων ελέγχου σχετικά με την τοποθέτηση αντικειμένων σε ράφι τη βιβλιοθήκη

116 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΕ ΡΑΦΙ»

117 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΕ ΡΑΦΙ» Ο κατάλογος για τη δοκιμασία «Τοποθέτηση αντικειμένων σε ράφι» είναι ένα φύλλο δεδομένων που αποτελείται από το περιγραφικό μέρος της δοκιμασίας και από κάποιους κωδικούς ICF που είναι καταλληλότεροι για να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου κατά την εκτέλεση της δοκιμασίας.

118 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΕ ΡΑΦΙ» Το πρώτο μέρος του πίνακα ελέγχου μπορεί να είναι αυτό που προτείνεται στο υποθέμα 3.3

119 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΕ ΡΑΦΙ» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

120 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΕ ΡΑΦΙ» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Το δεύτερο μέρος είναι ένα περιγραφικό μέρος που είναι συγκεκριμένο για κάθε δοκιμασία, αν και ορισμένα στοιχεία μπορεί να είναι κοινά με άλλες δοκιμασίες. Αυτό είναι σίγουρα θετικό, δεδομένου ότι το ίδιο στοιχείο μπορεί να συγκριθεί με τους προσδιοριστές για διάφορα έργα και να γίνει κατανοητή η αιτία στην οποία οφείλεται η διαφορά (για παράδειγμα, ένας περιβαλλοντικός παράγοντας που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας).

121 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΕ ΡΑΦΙ» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Η επιλογή των αντικειμένων δοκιμασίας γίνεται μετά από μια πρώτη πειραματική παρατήρηση κατά την οποία ο εκτιμητής παρατηρεί τι κάνει το άτομο για να ολοκληρωθεί η δοκιμασία. Η δοκιμασία συνίσταται στην τοποθέτηση σε ένα ράφι με τροφίμων και μη εδώδιμων ειδών: τα αγαθά θα πρέπει να τοποθετούνται δίπλα στις ετικέτες που υπάρχουν στο ράφι.

122 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΕ ΡΑΦΙ» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Το άτομο το οποίο εκτελεί τη δοκιμασία θα πρέπει να τοποθετήσει σε ράφια τα προϊόντα που υπάρχουν χύμα μέσα σε ένα κουτί (και έχουν διαφορετικό όγκο και βάρος) και να ελέγξει τη σωστή θέση σε σχέση με τις ετικέτες και την ημερομηνία λήξης. Το άτομο μπορεί επίσης να απορρίψει χαλασμένα ή ληγμένα αγαθά.

123 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΕ ΡΑΦΙ» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Τα παρακάτω υλικά χρησιμοποιούνται στη δοκιμασία: ράφια με ετικέτες τροφίμων, αγαθά, ένα κουτί Ο εκτιμητής λέει ότι: «Πρέπει να τοποθετήσετε το εμπόρευμα στα ράφια σύμφωνα με τις ετικέτες, φροντίζοντας να μπουν μπροστά τα προϊόντα που λήγουν πρώτα. Πρέπει να αφαιρέσετε τα προϊόντα που έχουν λήξει ή έχουν υποστεί ζημιά. Έχετε 15 λεπτά. Παρακαλούμε να είστε ακριβείς». Στο τέλος της δοκιμασίας, ζητά από το άτομο να αυτοαξιολογηθεί.

124 Από την εμπειρία μας επιλέξαμε αυτά τα στοιχεία : Ειδικά στοιχεία βραχυπρόθεσμης μνήμης για την ανάγνωση των ετικετών, της ημερομηνίας και του κωδικού του κιβωτίου, στοιχεία γενικής μνήμης τα οποία περιλαμβάνουν την ανάκληση όλης της δοκιμασίας, ψυχοκινητικό έλεγχο ο οποίος μας δείχνει βραδύτητα ή ταχύτητα στην εκτέλεση της εργασίας, διατήρηση της προσοχής σε επαναλαμβανόμενη εργασία ικανότητα επανάληψης, επίγνωση λαθών ή προβλημάτων κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας, κινήσεις όπως ο συντονισμός των χεριών στη χρήση υλικών, κινήσεις του σώματος, ικανότητα του ατόμου να ολοκληρώσει την εργασία στο καθορισμένο πλαίσιο, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΕ ΡΑΦΙ» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ λήψη αποφάσεων και λύση προβλημάτων, κατανόηση των προφορικών οδηγιών για την εκτέλεση της δοκιμασίας, ανάγνωση και κατανόηση γραπτού κειμένου

125 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΕ ΡΑΦΙ» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Αυτά είναι τα κύρια και γενικά στοιχεία για αυτή τη δραστηριότητα αλλά αν ο παρατηρητής δει κάτι διαφορετικό, όπως για παράδειγμα μία εμμονική συμπεριφορά του ατόμου, μπορεί να σημειώσει τον αντίστοιχο κωδικό ICF.

126 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΕ ΡΑΦΙ» ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ

127 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΕ ΡΑΦΙ» ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ Το τρίτο και τελευταίο μέρος αφορά μόνο στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη συγκεκριμένη δοκιμασία, που δεν είχαν συμπεριληφθεί ως γενικοί στην αρχή γιατί δεν ισχύουν πάντα για όλα. Σε αυτό το σημείο μπορούν να προστεθούν περαιτέρω περιβαλλοντικοί παράγοντες, εάν υπάρχουν.

128 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΕ ΡΑΦΙ» ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ Στον κατάλογο ελέγχου τον οποίο προτείνουμε έχουμε : ρολόι αν το άτομο θέλει να ελέγχει το χρόνο (αυτό συμβαίνει όταν η δοκιμασία έχει χρονικό όριο) την παρουσία του εκτιμητή ως προσώπου σε θέση εξουσίας γενικά προϊόντα και τεχνολογίες εργασίας και επικοινωνίας εάν δεν προσφέρεται βοήθεια αλλά σαν να προσφερόταν και σε άτομα χωρίς αναπηρία.

129 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ»

130 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» Ο κατάλογος ελέγχου σχετικά με τη δοκιμασία «Βιβλιοθήκη» είναι ένα φύλλο δεδομένων που αποτελείται από ένα περιγραφικό μέρος της δοκιμασίας και από κάποιους κωδικούς ICF που είναι καταλληλότεροι για να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου κατά την εκτέλεση της δοκιμασίας.

131 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Το πρώτο μέρος του πίνακα ελέγχου μπορεί να είναι αυτό που προτείνεται στο υποθέμα 3.2

132 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

133 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Το δεύτερο μέρος είναι ένα περιγραφικό μέρος που είναι συγκεκριμένο για κάθε δοκιμασία αν και ορισμένα στοιχεία μπορεί να είναι κοινά με άλλες δοκιμασίες. Αυτό είναι σίγουρα θετικό, δεδομένου ότι το ίδιο στοιχείο μπορεί να συγκριθεί με τους προσδιοριστές για διάφορα έργα και να γίνει κατανοητή η αιτία στην οποία οφείλεται η διαφορά (για παράδειγμα, ένας περιβαλλοντικός παράγοντας που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας).

134 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Η επιλογή των αντικειμένων δοκιμασίας γίνεται μετά από μια πρώτη πειραματική παρατήρηση κατά την οποία ο εκτιμητής παρατηρεί τι κάνει το άτομο για να ολοκληρωθεί η δοκιμασία. Η δοκιμασία συνίσταται στην τοποθέτηση βιβλίων, σύμφωνα με τις πιο κοινές τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε βιβλιοθήκες. Δίνεται στο άτομο ένα έγγραφο με τους αριθμούς των βιβλίων και δίπλα σε αυτούς υπάρχει χώρος για να συμπληρώσουν τα δεδομένα

135 Ο εκτιμητής δείχνει τη βιβλιοθήκη όπου έχουν τοποθετηθεί οι τόμοι. Στο πίσω μέρος του βιβλίου υπάρχει ένας κωδικός που δείχνει τον αριθμό των βιβλίων, την περίπτωση και το ράφι (π.χ.: 15 A/1 - βιβλίο αρ περίπτωση Α - ράφι 1). Δίνει στο άτομο ένα φύλλο με έναν κατάλογο κωδικών. Πράγματα που πρέπει να κάνει : να βρει τα βιβλία που αντιστοιχούν στους κωδικούς των ραφιών να συμπληρώσει το φύλλο με τα στοιχεία που απαιτούνται (τίτλος, συγγραφέας, εκδοτικός οίκος και έτος) να συγκρίνει τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί με τις σωστές στη βάση δεδομένων των βιβλίων (έναν κατάλογο βιβλίων με βάση τον κωδικό αρχειοθέτησης ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ να βάλει τα βιβλία στο ράφι με τη σωστή σειρά. Ο εκτιμητής Δείχνει τη διαδικασία με το πρώτο βιβλίο, αριθμός 15, περίπτωση Α, ράφι 1.

136 Υλικά: βιβλία με ετικέτες, κατάλογος των βιβλίων με βάση τον κωδικό του αρχείου. Οδηγίες : «Ας προσομοιώσουμε την εργασία ενός βιβλιοθηκάριου. Στο βιβλιοπωλείο θα βρείτε βιβλία με μια ετικέτα στο πίσω μέρος η οποία δείχνει τον αριθμό του βιβλίου, την περίπτωση και το ράφι που τοποθετούνται. Σύμφωνα με τους κωδικούς αρχειοθέτησης που υπάρχουν στο φύλλο αυτό (δείχνει το φύλλο που πρέπει να συμπληρωθεί) συμπληρώστε το δελτίο με όλες τις πληροφορίες που έλειπαν αναζητώντας τες στα βιβλία. Όταν τελειώσετε, ελέγξτε σε αυτόν τον κατάλογο αν τα δεδομένα είναι σωστά και στη συνέχεια τοποθετείστε όλα τα βιβλία στη σωστή θέση. Κάντε όσο χρόνο χρειάζεστε αλλά προσπαθήστε να κάνετε όσο δυνατόν λιγότερα λάθη. Εγώ θα σας δείξω πώς να το κάνετε με το πρώτο βιβλίο του καταλόγου». The tester should write down the strategy the person chooses, if any (e.g. the user takes all the books together, once at a time, in blocks etc.) Στο τέλος της δοκιμασίας, ο εκτιμητής τού ζητάει να αυτοαξιολογηθεί. ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

137 Από την εμπειρία μας επιλέξαμε αυτά τα στοιχεία : στοιχεία γενικής μνήμης που περιλαμβάνει τόσο τη βραχυπρόθεσμη μνήμη (ανάκληση των ενεργειών που μόλις έκανε) και μακροπρόθεσμη μνήμη (ανάκληση του τύπου της εργασίας) ψυχοκινητικός έλεγχος καθώς μας δείχνει βραδύτητα ή ταχύτητα κατά την εκτέλεση της εργασίας διατήρηση προσοχής επίγνωση λαθών ή προβλημάτων κατά τη δοκιμασία κινήσεις, όπως ο συντονισμός των χεριών κατά τη χρήση υλικών, κίνησεις του σώματος, ικανότητα ολοκλήρωσης του έργου λήψη αποφάσεων ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ κατανόηση των προφορικών και γραπτών οδηγιών της δοκιμασίας, ανάγνωση και κατανόηση του γραπτού κειμένου, ολοκλήρωση πολύπλοκου έργου

138 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Αυτά είναι τα κύρια και γενικά στοιχεία για αυτή τη δραστηριότητα, αλλά αν ο παρατηρητής βλέπει κάτι διαφορετικό, όπως για παράδειγμα μια εμμονική συμπεριφορά του ατόμου μπορεί ελεύθερα να προσθέσει τον αντίστοιχο κωδικό ICF.

139 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ

140 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ Το τρίτο και τελευταίο μέρος αφορά στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη συγκεκριμένη δοκιμασία που δεν είχαν συμπεριληφθεί ως γενικοί στην αρχή, γιατί δεν ισχύουν πάντα για όλα. Αυτός είναι ο χώρος όπου μπορούν να προστεθούν περαιτέρω περιβαλλοντικοί παράγοντες, εάν υπάρχουν. Στον κατάλογο ελέγχου που προτείνουμε έχουμε: παρουσία του εκτιμητή ως πρόσωπου σε θέση εξουσίας, γενικά προϊόντα και τεχνολογίες εργασίας και επικοινωνίας

141 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 3.5

142 Οι κατάλογοι ελέγχου αναφέρονται στα παραδείγματα των πρακτικών δοκιμασιών για τις χειρωνακτικές δραστηριότητες που περιγράφηκαν στο προηγούμενο θέμα, δηλαδή τη δημιουργία των καταλόγων ελέγχου σχετικών με τη: Συναρμολόγηση υποδοχής ρεύματος Συναρμολόγηση κουτιού αποθήκευσης

143 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ»

144 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ» ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Ο κατάλογος ελέγχου σχετικά με τη συναρμολόγηση υποδοχής ρεύματος είναι ένα φύλλο δεδομένων που αποτελείται από το περιγραφικό μέρος της δοκιμασίας και από κάποιους κωδικούς ICF που είναι καταλληλότεροι για να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου κατά την εκτέλεση της δοκιμασίας.

145 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ» ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Το πρώτο μέρος του πίνακα ελέγχου μπορεί να είναι αυτό που προτείνεται στο υποθέμα 3.3

146 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

147 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Το δεύτερο μέρος είναι ένα περιγραφικό μέρος που είναι συγκεκριμένο για κάθε δοκιμασία αν και ορισμένα στοιχεία μπορεί να είναι κοινά με άλλες δοκιμασίες. Αυτό είναι σίγουρα θετικό, δεδομένου ότι το ίδιο στοιχείο μπορεί να συγκριθεί με τους προσδιοριστές για διάφορα έργα και να γίνει κατανοητή η αιτία στην οποία οφείλεται η διαφορά (για παράδειγμα, ένας περιβαλλοντικός παράγοντας που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας).

148 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Η επιλογή των αντικειμένων δοκιμασίας γίνεται μετά από μια πρώτη πειραματική παρατήρηση κατά την οποία ο εκτιμητής παρατηρεί τι κάνει το άτομο για να ολοκληρωθεί η δοκιμασία. Αυτή η δοκιμασία συνίσταται στη συναρμολόγηση μιας υποδοχής ρεύματος ξεκινώντας από τα διάφορα κομμάτια, με βάση ορισμένα δείγματα που δείχνουν πώς συναρμολογούμε μια υποδοχή ρεύματος βήμα προς βήμα. Η υποδοχή ρεύματος μπορεί να αντικατασταθεί από άλλους τύπους των αντικειμένων, των οποίων η κατασκευή γίνεται με ή χωρίς τη βοήθεια της κατσαβίδια ή άλλου αντικειμένου.

149 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Ο εκτιμητής δείχνει πώς μπαίνει η βίδα και η πλάκα στην ειδική οπή και πώς τη σφίγγουμε, για να δημιουργηθεί ο ακροδέκτης. Τοποθετεί τους δύο πλευρικούς ακροδέκτες και τον κεντρικό στη βάση της υποδοχής Βάζει τη μάσκα στο καπάκι και ενώνει τα δύο στοιχεία μαζί. Αφού το άτομο μάθει τη διαδικασία, του ζητά να συναρμολογήσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό υποδοχών ρεύματος σε 10 λεπτά.

150 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Τα υλικά είναι: ροδέλες, βίδες, μεταλλικές πλάκες τοποθετημένες σε 3 διαφορετικά κουτιά, κατσαβίδι, βάση από πρίζας, μάσκα, καπάκι. Η διαδικασία έχει ως εξής. «Συναρμολογείστε τα κομμάτια όπως σας έδειξα. Έχετε 10 λεπτά να συναρμολογήσετε τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό» Στο τέλος της δοκιμασίας, το άτομο καλείται να αυτοαξιολογηθεί και να μετρήσει τον αριθμό των πριζών που συναρμολόγησε

151 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Από την εμπειρία μας επιλέξαμε αυτά τα στοιχεία : στοιχεία γενικής μνήμης που περιλαμβάνουν τόσο τη βραχυπρόθεσμη μνήμη (όπως ανάκληση των ενεργειών που μόλις έκανε) και τη μακροπρόθεσμη μνήμη (όπως ανάκληση του τύπου της εργασίας), οπτική αντίληψη δεδομένων των μικρών εξαρτημάτων που πρέπει να παρατηρηθούν και να μπορούν να συναρμολογηθούν όπως το δείγμα, αφαίρεση, φαντασιακή αναπαράσταση των βημάτων που πρέπει να γίνουν για τη συναρμολόγηση, κινήσεις όπως ο συντονισμός των χεριών για τη χρήση υλικού, παραμονή σε καθιστή θέση, η ικανότητα του ατόμου να ολοκληρώσει το έργο εντός του καθορισμένου πλαισίου και της μαθησιακής ικανότητας, λεπτές κινήσεις, χειρισμός και χρήση κατσαβιδιού, επίλυση προβλημάτων, κατανόηση του δείγματος που θα αντιγραφεί, κατανόηση οδηγιών, χρήση δύναμης ιδιαίτερα κατά το βίδωμα (υπερβολική ή ελλιπής) ικανότητα ολοκλήρωσης πολυσύνθετου έργου και ικανότητα ολοκλήρωσης ενός μέρους από ένα πολύπλοκο έργο: στο ICF, ένα πολύπλοκο έργο είναι σύνολο απλών εργασιών και αυτή η δοκιμασία μας βοηθά να καταλάβουμε αν μπορεί να εκτελέσει ολόκληρο το έργο ή αν πρέπει να το διαιρέσει σε μικρότερα μέρη, ικανότητα ανεξάρτητης εργασίας σε μια δομημένη διαδικασία (απλή και σύνθετη).

152 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Αυτά είναι τα κύρια και γενικά στοιχεία για αυτή τη δραστηριότητα αλλά αν ο εκτιμητής παρατηρεί κάτι διαφορετικό, όπως για παράδειγμα μια εμμονική συμπεριφορά του ατόμου μπορεί ελεύθερα να προσθέσει τον αντίστοιχο κωδικό ΙCF.

153 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ» ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ

154 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ» ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ Το τρίτο και τελευταίο μέρος αφορά μόνο τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την εν λόγω τύπο δοκιμασίας και οι οποίοι δεν είχαν συμπεριληφθεί ως γενικοί στην αρχή γιατί δεν υφίστανται πάντα. Σε αυτό το σημείο μπορούν να προστεθούν περαιτέρω παράγοντες, εάν υπάρχουν.

155 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ» ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ Στον κατάλογο ελέγχου που προτείνουμε μπορεί να είναι: εάν το άτομο ελέγχει το χρόνο (σε μια δοκιμασία με χρονικό περιορισμό), παρουσία του εκτιμητή ως προσώπου σε θέση εξουσίας, χρήση προϊόντων και τεχνολογίας για την εργασία και την επικοινωνία, όπως το κατσαβίδι, η βοήθεια δίνεται από τον πίνακα και εξετάζουμε αν λειτουργεί ως διευκολυντικός παράγοντας. Ένας περιβαλλοντικός παράγοντας θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην δοκιμασία ως διευκολυντικός παράγοντας στην περίπτωση της ημιπάρεσης του βραχίονα.

156 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΥΤΙΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ»

157 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΥΤΙΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ» Ο κατάλογος ελέγχου που συνοδεύει τη δοκιμασία συναρμολόγησης ενός κουτιού αποθήκευσης είναι ένα φύλλο δεδομένων που αποτελείται από το περιγραφικό μέρος της δοκιμασίας και από κάποιους κωδικούς ICF που είναι καταλληλότεροι για να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου κατά την εκτέλεση της δοκιμασίας.

158 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «συναρμολόγηση κουτιού αποθήκευσης» ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Το πρώτο μέρος του πίνακα ελέγχου μπορεί να είναι αυτό που προτείνεται στο υποθέμα 3.3

159 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «συναρμολόγηση κουτιού αποθήκευσης» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

160 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «συναρμολόγηση κουτιού αποθήκευσης» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Το δεύτερο μέρος είναι ένα περιγραφικό μέρος που είναι συγκεκριμένο για κάθε δοκιμασία αν και ορισμένα στοιχεία μπορεί να είναι κοινά με άλλες δοκιμασίες. Αυτό είναι σίγουρα θετικό, δεδομένου ότι το ίδιο στοιχείο μπορεί να συγκριθεί με τους προσδιοριστές για διάφορα έργα και να γίνει κατανοητή η αιτία στην οποία οφείλεται η διαφορά (για παράδειγμα, ένας περιβαλλοντικός παράγοντας που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας).

161 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «συναρμολόγηση κουτιού αποθήκευσης» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Η επιλογή των αντικειμένων δοκιμασίας γίνεται μετά από μια πρώτη πειραματική παρατήρηση κατά την οποία ο εκτιμητής παρατηρεί τι κάνει το άτομο για να ολοκληρωθεί η δοκιμασία. Σε αυτή τη δοκιμασία το άτομο καλείται να συναρμολογήσει ένα χάρτινο κουτί αποθήκευσης με εσωτερικά χωρίσματα, όμοιο με το παράδειγμα.

162 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «συναρμολόγηση κουτιού αποθήκευσης» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Διαδικασία: ο εκτιμητής δίνει στο άτομο δύο τετραγωνισμένα φύλλα χαρτί Α3 και το δείγμα. Το αναμενόμενο χρονικό διάστημα είναι 25 λεπτά, αλλά ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει όσο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρωθεί το έργο. Αν χρειάζεται βοήθεια, ο εκτιμητής δείχνει πώς να κάνει το κουτί ή/και τα διαχωριστικά, και τότε ο εξεταζόμενος πρέπει να προσπαθήσει ξανά.

163 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «συναρμολόγηση κουτιού αποθήκευσης» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Υλικά : δείγμα, 2 τετραγωνισμένα φύλλα χαρτί Α3, συρραπτικό, ψαλίδι, μολύβι, γόμα, τετράγωνο και χάρακας. Οδηγίες : «Φτιάξτε ένα κουτί αποθήκευσης ίδιο με το δείγμα. Προσπαθήστε να το κάνετε σε 25 λεπτά. Θα σας ενημερώσω όταν απομένουν 5 λεπτά». Στο τέλος της δοκιμασίας, το άτομο καλείται να αυτοαξιολογηθεί. In observing the test mistakes may be noted which may next be coded with Icf. Υπάρχουν 4 πιθανά λάθη : Κοπή χωρίς να ακολουθηθούν τα τετράγωνα Συρραφή χωρίς να διπλώσει τις γωνίες ή να σφίξει τα εσωτερικά χωρίσματα Αν γίνουν λάθος υπολογισμοί και σχεδιασμός: τότε, το άτομο χρειάζεται ένα ακόμα φύλλο. Το άτομο χρειάζεται εξήγηση ή επίδειξη για να φτιάξει ή να τοποθετήσει τα εσωτερικά χωρίσματα

164 Από την εμπειρία μας επιλέξαμε αυτά τα στοιχεία : μετατόπιση της προσοχής από το δείγμα στο έργο, οπτική και χωρική αντίληψη για τη διευθέτηση των χώρων και ικανότητα αναπαραγωγής από το δείγμα στην εργασία, νοητική ευελιξία γιατί είναι απαραίτητη για την πρακτική προσαρμογή των δεξιοτήτων στην εργασία, αφαιρετική σκέψη για η φαντασιακή αναπαράσταση των βημάτων που πρέπει να ακολουθηθούν για να φτιαχτεί το πραγματικό κουτί, ψυχοκινητικός έλεγχος γιατί μας δείχνει τη βραδύτητα ή την ταχύτητα κατά την εκτέλεση μιας εργασίας, Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «συναρμολόγηση κουτιού αποθήκευσης» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ διατήρηση προσοχής σε αυτό το απαιτητικό έργο, επίγνωση των λαθών ή προβλημάτων κατά τη δοκιμασία, κινήσεις όπως ο συντονισμός των χεριών για τη χρήση υλικών, δυνατότητα παραμονής σε καθιστή θέση, ικανότητα του ατόμου να ολοκληρώσει το έργο δεδομένου του πλαισίου και των μαθησιακών ικανοτήτων, λεπτές κινήσεις, λήψης αποφάσεων και επίλυση προβλημάτων, κατανόηση του δείγματος που θα αναπαραχθεί, υπολογισμός και αντιγραφή

165 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «συναρμολόγηση κουτιού αποθήκευσης» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Αυτά είναι τα κύρια και γενικά στοιχεία για τη δραστηριότητα αυτή αλλά αν ο εκτιμητής παρατηρήσει κάτι διαφορετικό, όπως για παράδειγμα μια εμμονική συμπεριφορά του ατόμου, μπορεί ελεύθερα να συμπληρώσει τον αντίστοιχο κωδικό ICF.

166 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «συναρμολόγηση κουτιού αποθήκευσης» ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ

167 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «συναρμολόγηση κουτιού αποθήκευσης» ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ Το τρίτο και τελευταίο μέρος αφορά μόνο τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την εν λόγω τύπο δοκιμή, που δεν είχαν συμπεριληφθεί ως γενικά στην αρχή γιατί δεν είναι πάντα παρών για όλα. Αυτός είναι ο χώρος όπου περαιτέρω οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να προστεθούν, εάν οποιαδήποτε.

168 Στον κατάλογο ελέγχου που προτείνουμε καταγράφουμε: αν το άτομο ελέγχει το χρόνο (σε χρονικά περιορισμένη δοκιμασία), παρουσία του εκτιμητή ως προσώπου σε θέση εξουσίας, Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «συναρμολόγηση κουτιού αποθήκευσης» ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ γενικά προϊόντα και τεχνολογία εργασίας, αλλά και οποιαδήποτε βοήθεια, προκειμένου να συγκριθούν οι δύο περιβαλλοντικοί παράγοντες

169 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΤΟΧΗΣ Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 3.6

170 Οι κατάλογοι ελέγχου αναφέρονται σε παραδείγματα πρακτικών δοκιμασιών για τις δραστηριότητες αντοχής που περιγράφηκαν στο προηγούμενο θέμα, δηλαδή οι κατάλογοι ελέγχου αναφέρονται σε: Δοκιμασία προσομοίωσης της γραμμήςτροχού συναρμολόγησης. Συγκέντρωση περιεχομένων φακέλου.

171 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΓΡΑΜΜΗ-ΤΡΟΧΟΣ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ»

172 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «γραμμή-τροχός συναρμολόγησης» Ο κατάλογος ελέγχου που συνοδεύει τη δοκιμασία «Γραμμή-τροχός συναρμολόγησης» είναι ένα φύλλο δεδομένων που αποτελείται από το περιγραφικό μέρος της δοκιμασίας και από κάποιους κωδικούς ICF που είναι καταλληλότεροι για να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου κατά την εκτέλεση της δοκιμασίας

173 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «γραμμή-τροχός συναρμολόγησης» ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Το πρώτο μέρος του πίνακα ελέγχου μπορεί να είναι αυτό που προτείνεται στο υποθέμα 3.3

174 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «γραμμή-τροχός συναρμολόγησης» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

175 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «γραμμή-τροχός συναρμολόγησης» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Το δεύτερο μέρος είναι ένα περιγραφικό μέρος που είναι συγκεκριμένο για κάθε δοκιμασία αν και ορισμένα στοιχεία μπορεί να είναι κοινά με άλλες δοκιμασίες. Αυτό είναι σίγουρα θετικό, δεδομένου ότι το ίδιο στοιχείο μπορεί να συγκριθεί με τους προσδιοριστές για διάφορα έργα και να γίνει κατανοητή η αιτία στην οποία οφείλεται η διαφορά (για παράδειγμα, ένας περιβαλλοντικός παράγοντας που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας).

176 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «γραμμή-τροχός συναρμολόγησης» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Η επιλογή των αντικειμένων δοκιμασίας γίνεται μετά από μια πρώτη πειραματική παρατήρηση κατά την οποία ο εκτιμητής παρατηρεί τι κάνει το άτομο για να ολοκληρωθεί η δοκιμασία. Η δοκιμασία συνίσταται στην συναρμολόγηση όσο το δυνατόν περισσότερων αντικειμένων που αποτελούνται από 3 κομμάτια (πάσσαλος, λευκός κύλινδρος και μαύρος κύλινδρος) πάνω σε έναν κινούμενο δίσκο, μέσα σε 30 λεπτά, αποφεύγοντας την κόκκινη περιοχή στο δίσκο.

177 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «γραμμή-τροχός συναρμολόγησης» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Χρησιμοποιείται ένα μηχάνημα Valpar (Η VALPAR International παράγει κι αναπτύσσει εργαλεία για ειδικά τεστ και λογισμικά που αξιολογούν τις ικανότητες στον επαγγελματικό τομέα. Τα προϊόντα χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο για την αξιολόγηση της εκπαίδευσης, του εργατικού δυναμικού, της υγείας, κ.λπ. και θεωρούνται πρότυπα για την αξιολόγηση των επαγγελματικών ικανοτήτων).

178 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «γραμμή-τροχός συναρμολόγησης» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Διαδικασία: (η ταχύτητα του δίσκου προσαρμόζεται: ρυθμίστε την στην ελάχιστη ταχύτητα για τα πρώτα 15 λεπτά, και στη συνέχεια στη μέγιστη ταχύτητα για τα τελευταία 15 λεπτά). Το πρώτο βήμα είναι να δείξει ο εκτιμητής πώς να συναρμολογείται το αντικείμενο (υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να συναρμολογηθεί κάθε αντικείμενο: 1. πάσσαλος, 2. μαύρος κύλινδρος, 3. λευκός κύλινδρος) χωρίς να περιστρέψει το δίσκο. Ο εκπαιδευτής επισημαίνει ότι η κόκκινη περιοχή του τραπεζιού είναι επικίνδυνη ζώνη που δεν πρέπει να ξεπεραστεί και ότι όλα τα στοιχεία που θα συναρμολογηθούν σε αυτή την περιοχή δεν θα ληφθούν υπόψη.

179 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «γραμμή-τροχός συναρμολόγησης» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Αργότερα, δείχνει πώς συναρμολογούνται τα αντικείμενα στον περιστρεφόμενο δίσκο, κι εξηγεί ότι μόνο τα αντικείμενα που συναρμολογούνται με τη σωστή σειρά θα καταχωρηθούν από το μηχάνημα. Το άτομο πρέπει να συναρμολογήσει τον μεγαλύτερο αριθμό σωστών αντικειμένων σε 30 λεπτά. Ο εκτιμητής πρέπει να καταγράψει τον αριθμό των λαθών που έγιναν (κόκκινη περιοχή), και να ελέγξει τον μετρητή στην αριστερή πλευρά του μηχανήματος μετά από 15 λεπτά και στο τέλος της δοκιμασίας, για να καταγράψει τον αριθμό των αντικειμένων που έγιναν στις διαφορετικές ταχύτητες. Επίσης πρέπει να επαναφέρει το μετρητή πριν την επανέναρξη της δοκιμασίας.

180 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «γραμμή-τροχός συναρμολόγησης» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Σημείωση: εάν το άτομο που εξετάζεται δεν καταλαβαίνει, ο εκτιμητής θα πρέπει να δείξει κάθε βήμα της δοκιμασίας, μέχρι το άτομο να καταλάβει. «Τώρα προσπαθήστε να συναρμολογήσετε μερικά αντικείμενα. Θα σας παρατηρώ καθώς θα τα συναρμολογείτε. Θυμηθείτε, παίρνετε μόνο έναν μαύρο κύλινδρο, έναν λευκό κύλινδρο κι ένα ξύλο την ίδια στιγμή. Μην συναρμολογήσετε δύο αντικείμενα στο χέρι σας πριν τα βάλετε στο δίσκο. Τώρα είστε έτοιμη να ξεκινήσετε. Να θυμάστε ότι η ταχύτητα και η ακρίβεια είναι σημαντικές σε αυτή τη δοκιμασία, επομένως προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο ακριβείς και γρήγοροι. Έχετε 30 λεπτά για να συναρμολογήσετε το μεγαλύτερο αριθμό αντικειμένων. Ετοιμαστείτε, ξεκινάμε!»

181 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «γραμμή-τροχός συναρμολόγησης» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Από την εμπειρία μας επιλέξαμε αυτά τα στοιχεία : μετατόπιση της προσοχής, στοιχεία γενικής μνήμης που περιλαμβάνουν τόσο τη βραχυπρόθεσμη μνήμη (ανάκληση των δραστηριοτήτων που εκτελέστηκαν) όσο και τη μακροπρόθεσμη (ανάκληση του είδους της εργασίας), ψυχοκινητικός έλεγχος που δείχνει επιβράδυνση ή ταχύτητα στην εκτέλεση εργασίας, διατήρηση προσοχής σε επαναλαμβανόμενο έργο και ικανότητα επανάληψης, επίγνωση των λαθών ή προβλημάτων κατά τη δοκιμασία, κινήσεις όπως ο συντονισμός των χεριών για τη χρήση υλικών, δυνατότητα παραμονής σε καθιστή θέση, ικανότητα του ατόμου να ολοκληρώσει το έργο δεδομένου του πλαισίου και των μαθησιακών ικανοτήτων, λεπτές κινήσεις, λήψη αποφάσεων και επίλυση προβλημάτων, κατανόηση των προφορικών οδηγιών του έργου, υπεύθυνη διαχείριση της αξιολόγησης του κινδύνου

182 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «γραμμή-τροχός συναρμολόγησης» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Αυτά είναι τα κύρια και γενικά στοιχεία για τη δραστηριότητα αυτή αλλά αν ο εκτιμητής παρατηρήσει κάτι διαφορετικό, όπως για παράδειγμα μια εμμονική συμπεριφορά του ατόμου, μπορεί ελεύθερα να συμπληρώσει τον αντίστοιχο κωδικό ICF.

183 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «γραμμή-τροχός συναρμολόγησης» ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ

184 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «γραμμή-τροχός συναρμολόγησης» ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ Το τρίτο και τελευταίο μέρος αφορά μόνο τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη συγκεκριμένη δοκιμασία, που δεν είχαν συμπεριληφθεί ως γενικοί στην αρχή, γιατί δεν ισχύουν πάντα για όλα. Σε αυτό το σημείο μπορούν να προστεθούν περαιτέρω περιβαλλοντικοί παράγοντες εάν υπάρχουν.

185 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «γραμμή-τροχός συναρμολόγησης» ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ Στον κατάλογο ελέγχου που προτείνουμε έχουμε: Βοηθητικά εκπαιδευτικά και τεχνολογικά προϊόντα, αφού η εξέταση γίνεται με ορατό παράδειγμα, αν το άτομο ελέγχει το χρόνο (σε χρονικά περιορισμένη δοκιμασία), ο θόρυβος έχει εδώ καταχωρηθεί ως συγκεκριμένος περιβαλλοντικός παράγοντας αφού ο τροχός κάνει θόρυβο, η παρουσία του εκτιμητή ως προσώπου σε θέση εξουσίας

186 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΦΑΚΕΛΟΥ»

187 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «συγκέντρωση περιεχομένων φακέλου» Ο κατάλογος ελέγχου που συνοδεύει τη δοκιμασία συγκέντρωσης των περιεχομένων ενός φακέλου είναι ένα φύλλο δεδομένων που αποτελείται από το περιγραφικό μέρος της δοκιμασίας και από κάποιους κωδικούς ICF που είναι καταλληλότεροι για να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου κατά την εκτέλεση της δοκιμασίας.

188 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «συγκέντρωση περιεχομένων φακέλου» ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Το πρώτο μέρος του πίνακα ελέγχου μπορεί να είναι αυτό που προτείνεται στο υποθέμα 3.3

189 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «συγκέντρωση περιεχομένων φακέλου» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

190 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «συγκέντρωση περιεχομένων φακέλου» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Το δεύτερο μέρος είναι ένα περιγραφικό μέρος που είναι συγκεκριμένο για κάθε δοκιμασία αν και ορισμένα στοιχεία μπορεί να είναι κοινά με άλλες δοκιμασίες. Αυτό είναι σίγουρα θετικό, δεδομένου ότι το ίδιο στοιχείο μπορεί να συγκριθεί με τους προσδιοριστές για διάφορα έργα και να γίνει κατανοητή η αιτία στην οποία οφείλεται η διαφορά (για παράδειγμα, ένας περιβαλλοντικός παράγοντας που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας).

191 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «συγκέντρωση περιεχομένων φακέλου» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Η επιλογή των αντικειμένων δοκιμασίας γίνεται μετά από μια πρώτη πειραματική παρατήρηση κατά την οποία ο εκτιμητής παρατηρεί τι κάνει το άτομο για να ολοκληρωθεί η δοκιμασία. Η δοκιμασία αποτελείται από την εισαγωγή μερικών φυλλαδίων σε ένα φάκελο.

192 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «συγκέντρωση περιεχομένων φακέλου» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Στον πάγκο εργασίας υπάρχει ένα κιβώτιο που περιέχει τους πλαστικούς φακέλους και ένα κουτί που περιέχει τα φυλλάδια. Το άτομο καλείται να ετοιμάσει το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό φακέλων μέσα σε ένα σαφώς καθορισμένο χρονικό διάστημα (30 λεπτά). Πρέπει να βάλει ένα φυλλάδιο διπλωμένο στα τέσσερα μέσα στον φάκελο και να τον κλείσει, προσέχοντας να διπλώσει πρώτα τη δεξιά πλευρά και στη συνέχεια την αριστερή. Μετά από 20 λεπτά το άτομο δέχεται παρατήρηση να δουλέψει πιο γρήγορα.

193 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «συγκέντρωση περιεχομένων φακέλου» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Στο τέλος της δοκιμασίας ο εκτιμητής ζητάει από το άτομο να αυτοαξιολογηθεί και να μετρήσει τον αριθμό των φακέλων που έχει ετοιμάσει. Ο εκτιμητής εξηγεί επίσης ότι η παρατήρηση που του έκανε ήταν απαραίτητη για να παρατηρήσει την αντίδραση του ατόμου στην κριτική, ξεκαθαρίζοντας ότι κάθε ταχύτητα είναι σωστή εάν η προσοχή και το κίνητρο είναι έντονα. Αν η απόδοση είναι ανεπαρκής εξαιτίας της έλλειψης κινήτρων και της αμέλειας, θα υπάρξει μια τελική συνεδρίαση για σκέψεις και παρατηρήσεις στο τέλος της δοκιμασίας, όπως συνήθως.

194 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «συγκέντρωση περιεχομένων φακέλου» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Υλικά: ένα κουτί που περιέχει πλαστικούς φακέλους, ένα κουτί που περιέχει φυλλάδια (ένα χαρτί διπλωμένο φυσαρμόνικα), ένα μεγάλο τραπέζι όπου θα μπαίνουν οι έτοιμοι φάκελοι σε σειρά. Οδηγίες: Δείξτε τη διαδικασία, βάζοντας τον έτοιμο φάκελο σε ένα ευρύχωρο τραπέζι όπου το άτομο θα βάλει αργότερα όλους τους φακέλους. «Πρέπει να ανοίξεις το φάκελο, να βάλεις το φυλλάδιο σε αυτή την πλευρά, να διπλώσεις τη δεξιά πλευρά πρώτα και μετά τη αριστερή». Ζητήστε από το άτομο να ετοιμάσει ένα φάκελο για να δείξει ότι κατάλαβε τη διαδικασία. Αν ετοιμάσει το φάκελο σωστά, ζητήστε του να ετοιμάσει όσο περισσότερους φακέλους μπορεί σε 30λεπτά. Αν δεν το κάνει σωστά, εξηγήστε πάλι τη διαδικασία, ζητήστε του να το κάνει ακόμα μία φορά ή επαναλάβετε μέχρι να το καταλάβει πλήρως. Μετά από 20 λεπτά, υποδείξτε στο άτομο: «Απομένουν μόνο 10 λεπτά, πρέπει να εργαστείς πιο γρήγορα, δεν υπάρχουν αρκετοί έτοιμοι φάκελοι στο τραπέζι!».

195 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «συγκέντρωση περιεχομένων φακέλου» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Από την εμπειρία μας επιλέξαμε αυτά τα στοιχεία : στοιχεία γενικής μνήμης που περιλαμβάνουν τόσο τη βραχυπρόθεσμη μνήμη (ανάκληση των δραστηριοτήτων που εκτελέστηκαν) όσο και τη μακροπρόθεσμη (ανάκληση του είδους του έργου), ψυχοκινητικός έλεγχος γιατί μας δείχνει τη βραδύτητα ή την ταχύτητα κατά την εκτέλεση μιας εργασίας, διατήρηση προσοχής σε επαναλαμβανόμενο έργο και ικανότητα επανάληψης, αδράνεια ή βιασύνη, επίγνωση των λαθών ή προβλημάτων κατά τη δοκιμασία, κινήσεις όπως ο συντονισμός των χεριών για τη χρήση υλικών, δυνατότητα παραμονής σε καθιστή θέση, ικανότητα του ατόμου να ολοκληρώσει το έργο δεδομένου του πλαισίου και των μαθησιακών ικανοτήτων, λεπτές κινήσεις, λήψη αποφάσεων και επίλυση προβλημάτων, κατανόηση των προφορικών οδηγιών

196 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «συγκέντρωση περιεχομένων φακέλου» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Αυτά είναι τα κύρια και γενικά στοιχεία για τη δραστηριότητα αυτή αλλά αν ο εκτιμητής παρατηρήσει κάτι διαφορετικό, όπως για παράδειγμα μια εμμονική συμπεριφορά του ατόμου, μπορεί ελεύθερα να συμπληρώσει τον αντίστοιχο κωδικό ICF.

197 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «συγκέντρωση περιεχομένων φακέλου» ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ

198 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «συγκέντρωση περιεχομένων φακέλου» ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ Το τρίτο και τελευταίο μέρος αφορά μόνο τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη συγκεκριμένη δοκιμασία, που δεν είχαν συμπεριληφθεί ως γενικοί στην αρχή γιατί δεν ισχύουν πάντα για όλα. Σε αυτό το σημείο μπορούν να προστεθούν περαιτέρω περιβαλλοντικοί παράγοντες εάν υπάρχουν.

199 Στον κατάλογο ελέγχου που προτείνουμε έχουμε: γενικά προϊόντα και τεχνολογία εργασίας και επικοινωνίας αν δεν υπάρχει ειδική βοήθεια και σα να παρέχονται σε άτομα χωρίς αναπηρία, αν το άτομο ελέγχει το χρόνο (σε χρονικά περιορισμένη δοκιμασία), Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «συγκέντρωση περιεχομένων φακέλου» ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ δύο στοιχεία σχετικά με το αν δίνεται ή όχι βοήθεια στην επικοινωνία και στην εργασία, στοιχεία σχετικά με τον εκτιμητή περιβαλλοντικό παράγοντα που επηρεάζει τη δοκιμασία με την παρουσία του.

200 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 3.7

201 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Οι κατάλογοι ελέγχου αναφέρονται στα παραδείγματα των πρακτικών δοκιμασιών για τις εργασίες γραφείου που περιγράφηκαν στο προηγούμενο θέμα. Συγκεκριμένα, οι κατάλογοι ελέγχου αναφέρονται σε: Καταχώριση σύνθετων δεδομένων ταξινόμηση τιμολογίων σε φακέλους

202 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ»

203 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «καταχώρηση σύνθετων δεδομένων» Ο κατάλογος ελέγχου που συνοδεύει τη δοκιμασία καταχώρισης σύνθετων δεδομένων είναι ένα φύλλο δεδομένων που αποτελείται από το περιγραφικό μέρος της δοκιμασίας και από κάποιους κωδικούς ICF που είναι καταλληλότεροι για να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου κατά την εκτέλεση της δοκιμασίας.

204 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «καταχώρηση σύνθετων δεδομένων» ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Το πρώτο μέρος του πίνακα ελέγχου μπορεί να είναι αυτό που προτείνεται στο υποθέμα 3.3

205 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «καταχώρηση σύνθετων δεδομένων» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

206 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «καταχώρηση σύνθετων δεδομένων» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Το δεύτερο μέρος είναι ένα περιγραφικό μέρος που είναι συγκεκριμένο για κάθε δοκιμασία αν και ορισμένα στοιχεία μπορεί να είναι κοινά με άλλες δοκιμασίες. Αυτό είναι σίγουρα θετικό, δεδομένου ότι το ίδιο στοιχείο μπορεί να συγκριθεί με τους προσδιοριστές για διάφορα έργα και να γίνει κατανοητή η αιτία στην οποία οφείλεται η διαφορά (για παράδειγμα, ένας περιβαλλοντικός παράγοντας που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας).

207 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «καταχώρηση σύνθετων δεδομένων» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Η επιλογή των αντικειμένων δοκιμασίας γίνεται μετά από μια πρώτη πειραματική παρατήρηση κατά την οποία ο εκτιμητής παρατηρεί τι κάνει το άτομο για να ολοκληρωθεί η δοκιμασία. Η δοκιμασία έχει στόχο να καταχωρηθούν σε ένα πρότυπο αρχείο 6 αλφαριθμητικά δεδομένα τα οποία προέρχονται από τιμολόγια ή άλλα έγγραφα.

208 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «καταχώρηση σύνθετων δεδομένων» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Ο εκτιμητής δείχνει στο άτομο το αρχείο-πρότυπο και τι να κάνει. Ζητά από το άτομο να καταχωρίσει δεδομένα από κάθε τιμολόγιο, ένα σε κάθε αρχείο, καταχωρώντας το πρώτο ο ίδιος για να βεβαιωθεί ότι το άτομο έχει καταλάβει. Αρχικά οι οδηγίες θα πρέπει να δοθούν όπως θα δίνονταν σε ένα άτομο χωρίς αναπηρία κι αν χρειαστεί να δοθεί με οπτικά παραδείγματα, επιπρόσθετες επεξηγήσεις, συμπεριλαμβανομένων των γραπτών.

209 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «καταχώρηση σύνθετων δεδομένων» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Από την εμπειρία μας επιλέξαμε αυτά τα στοιχεία : στοιχεία γενικής μνήμης τόσο βραχυπρόθεσμης (ανάγνωση των λέξεων που θα καταχωρίσει) όσο και μακροπρόθεσμης (ανάκληση της χρήσης του προτύπου, ανάκληση του είδους του έργου), ψυχοκινητικός έλεγχος γιατί μας δείχνει τη βραδύτητα ή την ταχύτητα κατά την εκτέλεση μιας εργασίας, μετατόπιση της προσοχής από το έγγραφο στο αρχείο κι αντίστροφα αλλά και διατήρηση της προσοχής στη επαναλαμβανόμενη εργασία), χρήση του ποντικιού και του πληκτρολογίου, επίγνωση των λαθών ή προβλημάτων κατά τη δοκιμασία, κινήσεις όπως ο συντονισμός των χεριών για τη χρήση υλικών, δυνατότητα παραμονής σε καθιστή θέση, ικανότητα του ατόμου να ολοκληρώσει το έργο δεδομένου του πλαισίου και των μαθησιακών ικανοτήτων, λήψη αποφάσεων και διαχείριση του άγχους, κατανόηση των οδηγιών και του γραπτού κειμένου

210 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «καταχώρηση σύνθετων δεδομένων» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Αυτά είναι τα κύρια και γενικά στοιχεία για τη δραστηριότητα αυτή αλλά αν ο εκτιμητής παρατηρήσει κάτι διαφορετικό, όπως για παράδειγμα μια εμμονική συμπεριφορά του ατόμου, μπορεί ελεύθερα να συμπληρώσει τον αντίστοιχο κωδικό ICF.

211 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «καταχώρηση σύνθετων δεδομένων» ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ

212 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «καταχώρηση σύνθετων δεδομένων» ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ Το τρίτο και τελευταίο μέρος αφορά μόνο τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη συγκεκριμένη δοκιμασία, που δεν είχαν συμπεριληφθεί ως γενικοί στην αρχή γιατί δεν ισχύουν πάντα για όλα. Σε αυτό το σημείο μπορούν να προστεθούν περαιτέρω περιβαλλοντικοί παράγοντες εάν υπάρχουν.

213 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «καταχώρηση σύνθετων δεδομένων» ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ Στον κατάλογο ελέγχου που προτείνουμε έχουμε: γενικά προϊόντα και τεχνολογία εργασίας και επικοινωνίας αν δεν υπάρχει ειδική βοήθεια και σα να παρέχονται σε άτομα χωρίς αναπηρία, αν το άτομο ελέγχει το χρόνο (σε χρονικά περιορισμένη δοκιμασία), δύο στοιχεία σχετικά με το αν δίνεται ή όχι βοήθεια στην επικοινωνία και στην εργασία, στοιχεία σχετικά με τον εκτιμητή ως περιβαλλοντικό παράγοντα που επηρεάζει τη δοκιμασία με την παρουσία του.

214 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ «ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΟΥΣ»

215 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «ταξινόμηση τιμολογίων σε φακέλους» Ο κατάλογος ελέγχου που συνοδεύει τη δοκιμασία ταξινόμησης τιμολογίων σε φακέλους είναι ένα φύλλο δεδομένων που αποτελείται από το περιγραφικό μέρος της δοκιμασίας και από κάποιους κωδικούς ICF που είναι καταλληλότεροι για να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου κατά την εκτέλεση της δοκιμασίας.

216 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «ταξινόμηση τιμολογίων σε φακέλους» ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Το πρώτο μέρος του πίνακα ελέγχου μπορεί να είναι αυτό που προτείνεται στο υποθέμα 3.3

217 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «ταξινόμηση τιμολογίων σε φακέλους» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

218 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «ταξινόμηση τιμολογίων σε φακέλους» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Το δεύτερο μέρος είναι ένα περιγραφικό μέρος που είναι συγκεκριμένο για κάθε δοκιμασία αν και ορισμένα στοιχεία μπορεί να είναι κοινά με άλλες δοκιμασίες. Αυτό είναι σίγουρα θετικό, δεδομένου ότι το ίδιο στοιχείο μπορεί να συγκριθεί με τους προσδιοριστές για διάφορα έργα και να γίνει κατανοητή η αιτία στην οποία οφείλεται η διαφορά (για παράδειγμα, ένας περιβαλλοντικός παράγοντας που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας).

219 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «ταξινόμηση τιμολογίων σε φακέλους» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Η επιλογή των αντικειμένων δοκιμασίας γίνεται μετά από μια πρώτη πειραματική παρατήρηση κατά την οποία ο εκτιμητής παρατηρεί τι κάνει το άτομο για να ολοκληρωθεί η δοκιμασία. Η δοκιμασία έχει στόχο να μπουν σε αλφαβητική σειρά τιμολόγια (που βρίσκονται σε τυχαία σειρά σε ένα φάκελο), σύμφωνα με το όνομα της εταιρείας που παρέχει το προϊόν. Αφού μπουν σε σειρά τα τιμολόγια, θα πρέπει να μπουν σε φακέλους με ετικέτες με γράμματα στο ράφι

220 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «ταξινόμηση τιμολογίων σε φακέλους» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Οδηγίες: «Υπάρχει ένας φάκελος στο τραπέζι, που περιέχει μια σειρά από τιμολόγια σε τυχαία σειρά. Στην επάνω δεξιά πλευρά του καθενός μπορείτε να δείτε το όνομα της εταιρείας που εκδίδει το τιμολόγιο. Τοποθετήστε τα τιμολόγια με αλφαβητική σειρά, σύμφωνα με το όνομα της εταιρείας που εκδίδει το τιμολόγιο. Στο ράφι υπάρχουν φάκελοι με ετικέτες με γράμματα που αντιστοιχούν στα αρχικά των ονομάτων των εταιριών. Έχετε 30 λεπτά να τακτοποιήσετε τα τιμολόγια με αλφαβητική σειρά σύμφωνα με τις ονομασίες των εταιρειών τους φακέλους». Στο τέλος της δοκιμασίας ο εκτιμητής ζητά από το άτομο να αυτοαξιολογηθεί και παρέχει ανατροφοδότηση σχετικά με τη δοκιμασία, επαληθεύοντας την ακρίβεια της εργασίας με τον εξεταζόμενο, για παράδειγμα τη σωστή σειρά της ακρίβειας των εργασιών με το άτομο, για παράδειγμα η σωστή σειρά (για το 1ο γράμμα υπάρχουν, για το 2ο/ 3ο κ.ο.κ.).

221 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «ταξινόμηση τιμολογίων σε φακέλους» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Από την εμπειρία μας επιλέξαμε αυτά τα στοιχεία: βραχυπρόθεσμη μνήμη επειδή το άτομο θα πρέπει να μην ξεχνάει το κείμενο των τιμολογίων μέχρι να ταξινομηθούν γιατί αλλιώς θα πρέπει να τα διαβάσει πολλές φορές, ψυχοκινητικός έλεγχος γιατί μας δείχνει τη βραδύτητα ή την ταχύτητα κατά την εκτέλεση μιας εργασίας, κινήσεις όπως ο συντονισμός των χεριών για τη χρήση υλικών, δυνατότητα παραμονής σε καθιστή θέση, ικανότητα του ατόμου να ολοκληρώσει το έργο δεδομένου του πλαισίου και των μαθησιακών ικανοτήτων.

222 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «ταξινόμηση τιμολογίων σε φακέλους» ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Αυτά είναι τα κύρια και γενικά στοιχεία για τη δραστηριότητα αυτή αλλά αν ο εκτιμητής παρατηρήσει κάτι διαφορετικό, όπως για παράδειγμα μια εμμονική συμπεριφορά του ατόμου, μπορεί ελεύθερα να συμπληρώσει τον αντίστοιχο κωδικό ICF.

223 Κατάλογος ελέγχου της δοκιμασίας «ταξινόμηση τιμολογίων σε φακέλους» ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΥΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΥΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΥΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 3.2 Στον τομέα της αναπηρίας η δημιουργία ενός καταλόγου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΤΟΧΗΣ. Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 3.6

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΤΟΧΗΣ. Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 3.6 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΤΟΧΗΣ Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 3.6 Οι κατάλογοι ελέγχου αναφέρονται σε παραδείγματα πρακτικών δοκιμασιών για τις δραστηριότητες αντοχής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 2.5

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 2.5 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 2.5 Προκειμένου να αξιολογηθούν οι επαγγελματικές δεξιότητες ενός ατόμου με σοβαρή αναπηρία σε εργασίες γραφείου

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ICF ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ. Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 3.1

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ICF ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ. Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 3.1 ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ICF ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 3.1 Η πολυπλοκότητα των επιπτώσεων της αναπηρίας οδηγεί στην ανάγκη για διαφορετικές μεθόδους

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 3.7

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 3.7 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 3.7 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Οι κατάλογοι ελέγχου αναφέρονται στα παραδείγματα των πρακτικών δοκιμασιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΕΓΔ Οδηγίες προς τους μαθητές για τη χρήση του λογισμικού εξέτασης (EL)

ΕΕΓΔ Οδηγίες προς τους μαθητές για τη χρήση του λογισμικού εξέτασης (EL) ΕΕΓΔ Οδηγίες προς τους μαθητές για τη χρήση του λογισμικού εξέτασης (EL) Πίνακας Περιεχομένων 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 2 ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΕΣΤ 3 2.1 Η σύνδεση με το σύστημα (log-in) 3 2.2 Έλεγχος του ήχου για το

Διαβάστε περισσότερα

TRIDIO 190016 TRIDIO 1

TRIDIO 190016 TRIDIO 1 TRIDIO 190016 1 Τι είναι το Tridio; Το Tridio είναι μια ανεξάρτητη μέθοδος εργασίας με σκοπό να υποστηρίξει τις τρέχουσες μεθόδους διδασκαλίας μαθηματικών στους τομείς της ανάπτυξης της χωρικής ικανότητας,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ICF. Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω του ICF ΥΠΟΘΕΜΑ 6.1

ΓΕΝΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ICF. Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω του ICF ΥΠΟΘΕΜΑ 6.1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ICF Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω του ICF ΥΠΟΘΕΜΑ 6.1 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ICF Επιλογή κατηγοριών που είναι σημαντικό να αναφερθούν

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Ανοίγει η παρουσίαση και εμφανίζεται η διαφάνεια τίτλου, "Πειράματα με αρχεία ήχου". Άσκηση 1: Εισαγωγή ήχου για συνεχή αναπαραγωγή Βήμα 1: Εισαγωγή ήχου Στη διαφάνεια 1, με

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ 1 ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ Κώστας Κύρος 2 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 3 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 Γίνε και εσύ ένας συγγραφέας! Γράψε τη δική σου μικρή ιστορία. Εκτύπωσέ την και δώσ την στους φίλους σου για να

Διαβάστε περισσότερα

οδικός χάρτης Μπάμπης Γούτσος V6 Δεκέμβριος 2016

οδικός χάρτης Μπάμπης Γούτσος V6 Δεκέμβριος 2016 οδικός χάρτης Μπάμπης Γούτσος V6 Δεκέμβριος 2016 «Οδικός χάρτης» MySchool Με τη λήξη της σχολικής χρονιάς ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία: Α. Έκδοση Αποτελεσμάτων... 3 Α1.Ενημέρωση Διαγωγής... 3 Α2.

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβλητές. Για περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στις μεταβλητές θα ήταν χρήσιμο να διαβάσεις το

Μεταβλητές. Για περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στις μεταβλητές θα ήταν χρήσιμο να διαβάσεις το Τάξη : Α Λυκείου Λογισμικό : Scratch Ενδεικτική Διάρκεια : 45 λεπτά Μεταβλητές Όλα όσα έμαθες στα προηγούμενα φυλλάδια είναι απαραίτητα για να υλοποιήσεις απλές εφαρμογές. Ωστόσο αν θέλεις να δημιουργήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Κουμπί Κενή βάση δεδομένων Κουμπί του Office Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στο κουμπί «Κενή βάση δεδομένων»

Διαβάστε περισσότερα

Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών

Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών 3.5.1.1 Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών Ένα σύνηθες πρόβλημα που υπάρχει, είναι η ανάγκη αποστολής επιστολών ή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ. Εκπαίδευση ατόμων με σοβαρή αναπηρία ΥΠΟΘΕΜΑ 1.2

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ. Εκπαίδευση ατόμων με σοβαρή αναπηρία ΥΠΟΘΕΜΑ 1.2 ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Εκπαίδευση ατόμων με σοβαρή αναπηρία ΥΠΟΘΕΜΑ 1.2 Σχεδιάζοντας ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για ενήλικες με αναπηρία 1 η Εναρκτήρια Συνάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Απρίλιος 2013 Χαρακτηριστικά που ζητούν οι εργοδότες αναπηρία Πως θα όριζες τη λέξη προσόν ή τη λέξη δεξιότητα ; Και τι εννοούν οι εργοδότες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΟΛΗΨΙΑΣ. ΣΥΦΑ eοrder

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΟΛΗΨΙΑΣ. ΣΥΦΑ eοrder ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΟΛΗΨΙΑΣ ΣΥΦΑ eοrder 1. Κάνουμε αποστολή παραγγελίας όπως έχουμε συνηθίσει από το πρόγραμμα του φαρμακείου μας 2. Αυτόματα ανοίγει το πρόγραμμα eοrder και πατάμε

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ. υποστηρικτικα δικτυα και τεχνικες δικτυωσης Υποθέμα 2.1

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ. υποστηρικτικα δικτυα και τεχνικες δικτυωσης Υποθέμα 2.1 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ υποστηρικτικα δικτυα και τεχνικες δικτυωσης Υποθέμα 2.1 Πρακτική άσκηση και έλεγχος Ανάπτυξη και έλεγχος της επαγγελματικής πορείας Συνέντευξη

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διπλωματική Εργασία με θέμα: Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού Καραγιάννης Ιωάννης Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ CLAROLINE Κατάλογος περιεχομένων Εγγραφή μαθητή στο Claroline...2 Εγγραφή σε μάθημα...3 Τα μαθήματά μου...4 Αλλαγή του προφίλ μου (Manage my account)...4

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 36 37 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

eorder Ηλεκτρονική Παραγγελιοληψία ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης

eorder Ηλεκτρονική Παραγγελιοληψία ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης eorder Ηλεκτρονική Παραγγελιοληψία ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΟΛΗΨΙΑΣ ΣΥΦΑ eοrder ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ 1. Κάνουμε αποστολή παραγγελίας όπως έχουμε συνηθίσει από το πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

οδικός χάρτης Μπάμπης Γούτσος V7 Νοέμβριος 2017

οδικός χάρτης Μπάμπης Γούτσος V7 Νοέμβριος 2017 οδικός χάρτης Μπάμπης Γούτσος V7 Νοέμβριος 2017 «Οδικός χάρτης» MySchool Με τη λήξη της σχολικής χρονιάς ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία: Α. Έκδοση Αποτελεσμάτων... 3 Α1.Ενημέρωση Διαγωγής... 3 Α2.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή 6 Δημιουργία λογαριασμού 13 Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28 Βασικές λειτουργίες 32 Επιλογές συνομιλίας 48 Γενικές ρυθμίσεις Skype 64 Το Skype σε φορητές συσκευές 78 Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Μητρώο Τεκµηρίων Εκπαιδευτή ΕΝΟΤΗΤΑ/ΣΤΟΙΧΕΙΟ E/15 ΑΝΑΦΟΡΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ 15 ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΣ Χρίστου Χρίστος

Μητρώο Τεκµηρίων Εκπαιδευτή ΕΝΟΤΗΤΑ/ΣΤΟΙΧΕΙΟ E/15 ΑΝΑΦΟΡΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ 15 ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΣ Χρίστου Χρίστος 1. Προσδιορισµός κατάλληλων µέτρων αξιολόγησης για το πρόγραµµα ECDL α. Εφαρµογή διαφορετικών επιπέδων αξιολόγησης στο πρόγραµµα ECDL. Η αξιολόγηση του προγράµµατος ECDL πρέπει να διενεργείται σε 4 επίπεδα

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Εφαρμογών ΙI

Σχεδιασμός Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Εφαρμογών ΙI Σχεδιασμός Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Εφαρμογών ΙI Εργασία 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ: Τσελίγκα Αρετή, 1312009161, Στ εξάμηνο, κατεύθυνση: Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Διαπολιτισμική Επικοινωνία Το γνωστικό αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

1 1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

1 1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 1 1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΙΤΛΟΣ Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία μεταμορφώνεται ΤΑΞΗ ΣΤ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ Μια διδακτική ώρα(45 λεπτά) ΕΜΠΛΕΚΩΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ, ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ

Η ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ, ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ Η ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ, ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ Κατερίνα Κεδράκα Επικ. Καθηγήτρια ΔΠΘ Τι είναι μια μικροδιδασκαλία; Μια μικροδιδασκαλία είναι μια μικρογραφία μαθήματος, μια ενδεικτική διδασκαλία,

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8

Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8 Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8 Τα Windows 8.1 και τα Windows RT 8.1 είναι βασισμένα στα Windows 8 και στα Windows RT, για να σας προσφέρουν βελτιώσεις στην εξατομίκευση, την αναζήτηση, τις εφαρμογές,

Διαβάστε περισσότερα

Πατώντας την επιλογή αυτή, ανοίγει ένα παράθυρο που έχει την ίδια μορφή με αυτό που εμφανίζεται όταν δημιουργούμε μία μεταβλητή.

Πατώντας την επιλογή αυτή, ανοίγει ένα παράθυρο που έχει την ίδια μορφή με αυτό που εμφανίζεται όταν δημιουργούμε μία μεταβλητή. Λίστες Τι είναι οι λίστες; Πολλές φορές στην καθημερινή μας ζωή, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, χρησιμοποιούμε λίστες. Τέτοια παραδείγματα είναι η λίστα του super market η οποία είναι ένας κατάλογος αντικειμένων

Διαβάστε περισσότερα

Movie Maker (Δημιουργία βίντεο)

Movie Maker (Δημιουργία βίντεο) Movie Maker (Δημιουργία βίντεο) - Με πόσους τρόπους μπορούμε να διηγηθούμε μια ιστορία; - Μπορούμε να την πούμε ο ένας στον άλλο. - Μπορούμε να την γράψουμε. - Μπορούμε να τη ζωγραφίσουμε κομμάτι-κομμάτι.

Διαβάστε περισσότερα

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr»

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Επεξήγηση web site με λογικό διάγραμμα «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Twitter : @ebasegr Πολλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2 Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9 Κεφάλαιο 3 Εφαρμογή σχεδίων 19 Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26 Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Κεφάλαιο 6 Κουμπιά ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Πέρα από την τυπολογία της χρηματοδότησης, των εμπλεκόμενων ομάδων-στόχων και την διάρκεια, κάθε project διακρατικής κινητικότητας αποτελεί μια

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο FrontPage 2003 Πρακτικός Οδηγός Χρήσης Το FrontPage είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας ιστοσελίδων και δικτυακών τόπων που επιτρέπει το σχεδιασμό ιστοσελίδων μέσα από γραφικό περιβάλλον αλλά και την ταυτόχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο Το περιβάλλον εργασίας Ανοίγοντας την Ελληνική Έκδοση του FrontPage, για πρώτη φορά, η εικόνα που θα συναντήσουμε είναι αυτή της Εικόνας 1 με τα Μενού Εντολών και τη Γραμμή Εργαλείων, στο πάνω μέρος της

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού

Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Σεντελέ Αικατερίνη, Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αξιολόγησα τους μαθητές μου θεωρώντας την αξιολόγηση σαν μια διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Η Σημασία της Επικοινωνίας

Η Σημασία της Επικοινωνίας Η Σημασία της Επικοινωνίας Εκπαιδευτή Εκπαιδευόμενου των: Ανθσγου (Ι) Ντίντη Βασιλείου και Ανθσγου (Ι)Μουσταφέρη Μιλτιάδη Επιμέλεια: Επγος (ΜΑ) Νεκ. Καρανίκας Για την ασφαλή και αποτελεσματική διεξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ. Λίγα λόγια παίκτες Διάρκεια 30 Για ηλικίες 10+

ΟΔΗΓΙΕΣ. Λίγα λόγια παίκτες Διάρκεια 30 Για ηλικίες 10+ ΟΔΗΓΙΕΣ 2-4 παίκτες Διάρκεια 30 Για ηλικίες 10+ Λίγα λόγια... Η ζωή ενός εργάτη σε ένα εργοστάσιο παιχνιδιών είναι σχετικά απαιτητική αλλά και απολαυστική. Τι καλύτερο από το να βρίσκεσαι δίπλα σε παιχνίδια!

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης του περιβάλλοντος ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης elearning.ekdd.gr

Εγχειρίδιο Χρήσης του περιβάλλοντος ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης elearning.ekdd.gr ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Εγχειρίδιο Χρήσης του περιβάλλοντος ασύγχρονης εξ Οκτώβριος 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ινστιτούτο Επιμόρφωσης... 0 Εισαγωγή... 2 Είσοδος, Έξοδος από το σύστημα - προσωπικά στοιχεία... 3 Πως

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ. Εργαλειοθήκη Παρουσιάζετε το έργο σας Εκκινείτε τα σενάριά σας Σταματάτε όλα τα σενάρια. Οι 8 ομάδες της Παλέτας εντολών

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ. Εργαλειοθήκη Παρουσιάζετε το έργο σας Εκκινείτε τα σενάριά σας Σταματάτε όλα τα σενάρια. Οι 8 ομάδες της Παλέτας εντολών ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ Οι 8 ομάδες της Παλέτας εντολών Εργαλειοθήκη Παρουσιάζετε το έργο σας Εκκινείτε τα σενάριά σας Σταματάτε όλα τα σενάρια Σκηνή Εδώ ζωντανεύει το σενάριό σας Εντολές κάθε ομάδας Αυτή είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχομένων. Περιεχόμενα ΕΓΓΡΑΦΗ ΝΕΟΥ ΧΡΗΣΤΗ 1 ΣΥΝΔΕΣΗ ΧΡΗΣΤΗ 4 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΧΡΗΣΤΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΟΥ 5 ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ 6

Πίνακας περιεχομένων. Περιεχόμενα ΕΓΓΡΑΦΗ ΝΕΟΥ ΧΡΗΣΤΗ 1 ΣΥΝΔΕΣΗ ΧΡΗΣΤΗ 4 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΧΡΗΣΤΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΟΥ 5 ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ 6 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά το παρόν εγχειρίδιο και τις σύντομες οδηγίες για την ομαλή λειτουργία της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του προγράμματος «Θεαίτητος». Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

1ο μέρος 1. Φτιάχνουμε την πίστα. Μια ενδεικτική πίστα φαίνεται παρακάτω:

1ο μέρος 1. Φτιάχνουμε την πίστα. Μια ενδεικτική πίστα φαίνεται παρακάτω: 1ο μέρος 1. Φτιάχνουμε την πίστα. Μια ενδεικτική πίστα φαίνεται παρακάτω: Εικόνα 1 Για να φτιάξουμε το τείχος επιλέγουμε καταρχήν την καρτέλα Γραφικά (κάτω δεξιά) και έπειτα το γεμάτο τετράγωνο από την

Διαβάστε περισσότερα

Η εντολή «επανέλαβε Χ»

Η εντολή «επανέλαβε Χ» Η εντολή «επανέλαβε Χ» Όπως είδαμε πιο πάνω, η εντολή για πάντα είναι χρήσιμη σε διάφορα προγράμματα όταν π.χ. θέλουμε να δείξουμε την κίνηση της γης γύρω από τον ήλιο ή για να αναπαραστήσουμε το δίλημμα

Διαβάστε περισσότερα

Παλέτα Κίνηση. Καλό είναι πριν ξεκινήσετε το παρακάτω φυλλάδιο να έχετε παρακολουθήσει τα παρακάτω δύο videos: a) Εισαγωγή στο περιβάλλον του Scratch

Παλέτα Κίνηση. Καλό είναι πριν ξεκινήσετε το παρακάτω φυλλάδιο να έχετε παρακολουθήσει τα παρακάτω δύο videos: a) Εισαγωγή στο περιβάλλον του Scratch Τάξη : Α Λυκείου Λογισμικό : Scratch Διάρκεια : 45 λεπτά Παλέτα Κίνηση Σε αυτό το φύλλο εργασίας θα εξοικειωθείτε με τις εντολές του Scratch που βρίσκονται στην παλέτα Κίνηση. Για τον σκοπό αυτό διαβάστε

Διαβάστε περισσότερα

Πως θα αποθηκεύσει τη λίστα με τα ψώνια του και θα την ανακτήσει στο Σ/Μ; και πως θα προσθέσει στη λίστα του επιπλέον προϊόντα;

Πως θα αποθηκεύσει τη λίστα με τα ψώνια του και θα την ανακτήσει στο Σ/Μ; και πως θα προσθέσει στη λίστα του επιπλέον προϊόντα; Λίστα για ψώνια Έννοιες: αρχεία- άνοιγμα- εγγραφή διάβασμα Προαπαιτούμενα : δομή επιλογής, επανάληψης, συναρτήσεις, λίστες Ο Άκης, τώρα που έμαθε και τις λίστες στην Python αποφάσισε να φτιάξει μια λίστα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, Φυσικός, PhD ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Π.Δ.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, Φυσικός, PhD ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Π.Δ.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ η ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ως ΕΡΓΑΛΕΙΟ του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, Φυσικός, PhD ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Π.Δ.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ η μικροδιδασκαλία, είναι μια: μικρογραφία μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες & Υλικό για τα Μαθηματικά του Δημοτικού

Δραστηριότητες & Υλικό για τα Μαθηματικά του Δημοτικού Δραστηριότητες & Υλικό για τα Μαθηματικά του Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης kliapis@sch.gr 1 Ο Ρόλος του εκπαιδευτικού Αξιολογεί την αρχική μαθηματική κατάσταση κάθε παιδιού, ομαδοποιεί τα παιδιά σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην έννοια του Αλγορίθμου

Εισαγωγή στην έννοια του Αλγορίθμου Εισαγωγή στην έννοια του Αλγορίθμου ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Νίκος Μιχαηλίδης, Πληροφορικός ΠΕ19 ΣΧΟΛΕΙΟ 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2015 1. Συνοπτική περιγραφή της

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη 1 Πρώτη Μελέτη Διαμερίσματος στο FINE. Εισαγωγή αρχιτεκτονικών σχεδίων σε μία μελέτη, στο FINE.

Μελέτη 1 Πρώτη Μελέτη Διαμερίσματος στο FINE. Εισαγωγή αρχιτεκτονικών σχεδίων σε μία μελέτη, στο FINE. Σκοπός Μελέτη 1 Πρώτη Μελέτη Διαμερίσματος στο FINE. Δημιουργία Νέας Μελέτης. Εισαγωγή αρχιτεκτονικών σχεδίων σε μία μελέτη, στο FINE. Διαδικασία wblock. Καθορισμός Κτιρίου. Σχεδίαση του δικτύου, μίας

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήστη. Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλον Μάθησης. http://elearning.kekdiastasi.edu.gr/

Οδηγός Χρήστη. Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλον Μάθησης. http://elearning.kekdiastasi.edu.gr/ Οδηγός Χρήστη Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλον Μάθησης http://elearning.kekdiastasi.edu.gr/ Περιεχόµενα 1. ΕΙΣΟ ΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 3 2. ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΑΣ 6 3. ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 9 4. ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΖΥΓΙΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ BC-4000 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΖΥΓΙΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ BC-4000 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΖΥΓΙΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ BC-4000 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Πληκτρολόγιο ζυγού Ishida BC-4000 L2 ISHIDA BC-4000 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εκτύπωση Ετικέτας 4 2. Εκτύπωση Είδους 4 3. Αλλαγή ρολού ετικέτας 5 4. Προγραμματισμός επωνυμίας

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Σταδίου 5, 10562 Σύνταγμα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Σταδίου 5, 10562 Σύνταγμα Σύστημα Διαχείρισης Εκπαίδευσης Εγχειρίδιο Χρήσης Εκπαιδευόμενου Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Σταδίου 5, 10562 Σύνταγμα τηλ.: 210-3689381, 210-3689354 fax:

Διαβάστε περισσότερα

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων 2 x 4 ώρες Μέτρηση και Βελτίωση Ενδυνάμωσης Ορισμός της Ενδυνάμωσης: Η ενδυνάμωση είναι η διαδικασία της αύξησης της ικανότητας των ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για το Φοιτητή

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για το Φοιτητή Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για το Φοιτητή 1 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 3 1.1 Περιβάλλον Moodle...3 1.2 Χρήση ονόματος χρήστη και κωδικού...3 1.3 Είσοδος σε μάθημα... 3 1.4 Βοήθεια...3

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχομένων Πελάτες... 2

Πίνακας περιεχομένων Πελάτες... 2 Πίνακας περιεχομένων Πελάτες... 2 Αποθήκη... 6 Διαθεσιμότητα... 7 Προϊόντα με παραστατικά... 9 Πωλήσεις... 9 Έκδοση απόδειξης λιανικής πώλησης... 9 Τιμολόγιο... 11 Δελτίο αποστολής... 12 Αναφορές... 16

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου. Γνώσεις και πρότερες ιδέες των μαθητών. Σκοπός και στόχοι

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου. Γνώσεις και πρότερες ιδέες των μαθητών. Σκοπός και στόχοι Τίτλος: Υποδοχή εξωγήινων Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Σύντομη περιγραφή: Οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να κάνουν μια απλή κατασκευή με την χρήση του εκπαιδευτικού πακέτου Lego NXT Mindstorms.

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση

710 -Μάθηση - Απόδοση 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 6η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Συμπεριφοράς Παρατήρηση III Η διάλεξη αυτή περιλαμβάνει: Διαδικασία της παρατήρησης & της αξιολόγησης Στόχοι και περιεχόμενο παρατήρησης

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη Συνάντηση ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Κάππας Σπυρίδων

Δεύτερη Συνάντηση ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Κάππας Σπυρίδων Δεύτερη Συνάντηση ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Κάππας Σπυρίδων ΟΜΑΔΑ είναι μια συνάθροιση ατόμων στην οποία το καθένα έχει συνείδηση της παρουσίας των άλλων, ενώ ταυτόχρονα βιώνει κάποια μορφή εξάρτησης

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση

710 -Μάθηση - Απόδοση 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 6η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Παρατήρηση Αξιολόγηση & Διάγνωση Η διάλεξη αυτή περιλαμβάνει: Διαδικασία της παρατήρησης & της αξιολόγησης Στόχοι και περιεχόμενο παρατήρησης

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή και stop/pause έτοιμων ηχητικών clips

Αναπαραγωγή και stop/pause έτοιμων ηχητικών clips Αναπαραγωγή και stop/pause έτοιμων ηχητικών clips Το scratch διαθέτει αρκετά μεγάλη ποικιλία έτοιμων ενσωματωμένων ηχητικών clips τα οποία θα βρείτε πολύ ενδιαφέροντα και θα σας βάλουν σε πειρασμό να πειραματιστείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ. Communications Crisis Management

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ. Communications Crisis Management ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ Communications Crisis Management ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ Καράβια βουλιάζουν. Αεροσκάφη πέφτουν. Προϊόντα ανακαλούνται. Εταιρίες μηνύονται για ληγμένα τρόφιμα ή

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access... 9 Κεφάλαιο 2: Microsoft Access 2002... 20 Κεφάλαιο 3: Το σύστημα Βοήθειας του Microsoft Office ΧΡ... 36

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΥ OTC

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΥ OTC ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΥ OTC Βήμα 1ο Πατήστε το νέο εικονίδιο, για τη διαχείριση τιμών (χονδρικών/λιανικών) των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ (που υπάρχει πλέον στην κεντρική toolbar) και ανοίγει η ακόλουθη οθόνη ΕΛΕΓΧΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στην επιλογή «Κενή βάση δεδομένων» στο Παράθυρο Εργασιών. Θα εμφανιστεί το

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output:

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output: Τίτλος: Εταίρος: Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία SOSU Oestjylland Ημερομηνία: 15/09/2017 Intellectual Output: IO3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ψυχολογικές Πτυχές...2

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Διαχείρισης Επαφές Παραγγελίες - Προσφορές Τιμολόγια Αποδείξεις Πληρωμές Παραστατικά Αναφορές Εργασίες Καταγραφή εμπορευμάτων

Πίνακας Διαχείρισης Επαφές Παραγγελίες - Προσφορές Τιμολόγια Αποδείξεις Πληρωμές Παραστατικά Αναφορές Εργασίες Καταγραφή εμπορευμάτων sevdesk Walkthrough Πίνακας Διαχείρισης Επαφές Παραγγελίες - Προσφορές Τιμολόγια Αποδείξεις Πληρωμές Παραστατικά Αναφορές Εργασίες Καταγραφή εμπορευμάτων Πίνακας Διαχείρισης Αφού δημιουργήσετε έναν λογαριασμό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η

ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ/ Ε εξάμηνο ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η Παρατήρηση) Διδακτικές διαστάσεις/

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Τίτλος: Συμβάντα και ενέργειες - Το πολύχρωμο σκαθάρι Σύντομη περιγραφή: Ένα εκπαιδευτικό σενάριο για την διδασκαλία των συμβάντων και ενεργειών στον προγραμματισμό, με

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. Εισηγητής: Όμηρος Βλάχος εκπ/κός Φ.Α.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. Εισηγητής: Όμηρος Βλάχος εκπ/κός Φ.Α. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Εισηγητής: Όμηρος Βλάχος εκπ/κός Φ.Α. ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ Με ποιον τρόπο θα γίνει η προετοιμασία; Πόσος χρόνος θα αφιερωθεί συνολικά για

Διαβάστε περισσότερα

Καροτοκυνηγός. Αντικείμενα

Καροτοκυνηγός. Αντικείμενα Καροτοκυνηγός Το παιχνίδι λαμβάνει χώρα σε ένα κτήμα, όπου στη δεξιά του πλευρά του υπάρχει ένα χωράφι με καρότα τα οποία οριοθετούνται από μια λευκή ευθεία γραμμή αριστερά τους (βλ. επόμενη εικόνα). Το

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις φυσικής και Δυσλεξία

Ασκήσεις φυσικής και Δυσλεξία Ασκήσεις φυσικής και Δυσλεξία 1. Εισαγωγή 2. Τύποι 3. Ασκήσεις Γρηγοριάδης Ιωάννης Φυσική Η φυσική αποτελεί πεδίο στο οποίο μπορούν να διαπρέψουν οι μαθητές με δυσλεξία καθώς η ιδιαιτερότητα τους, τους

Διαβάστε περισσότερα

5. Απλή Ταξινόμηση. ομές εδομένων. Χρήστος ουλκερίδης. Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

5. Απλή Ταξινόμηση. ομές εδομένων. Χρήστος ουλκερίδης. Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων 5. Απλή Ταξινόμηση 2 ομές εδομένων 4 5 Χρήστος ουλκερίδης Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων 11/11/2016 Εισαγωγή Η

Διαβάστε περισσότερα

Κλιμάκιο Πληροφορικής Σεμινάρια για τα λογισμικά κλειστού τύπου Κύκλος Α

Κλιμάκιο Πληροφορικής Σεμινάρια για τα λογισμικά κλειστού τύπου Κύκλος Α η- Τάξη Οδηγός χρήσης του προγράμματος αξιολόγησης για τα προγράμματα «Ο Ξεφτέρης και η γραμματική και «Ο Καπετάν Μπουμπουλήθρας» Ο οδηγός αυτός στοχεύει στην χρήση του βοηθητικού προγράμματος η-τάξη.

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο Χρήσης myschool

Σενάριο Χρήσης myschool Σενάριο Χρήσης ΦΟΡΕΙΣ Επιβεβαίωση των Στοιχείων του Φορέα Αρχικά, θα κληθείτε να ελέγξετε την ορθότητα των στοιχείων του Φορέα σας. Επιλέγοντας την καρτέλα «Φορείς», από το μενού που βρίσκεται στο πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Ο Προγραμματισμός στην Πράξη

Ο Προγραμματισμός στην Πράξη Ο Προγραμματισμός στην Πράξη Το περιβάλλον προγραμματισμού MicroWorlds Pro Μενού επιλογών Γραμμή εργαλείων Επιφάνεια εργασίας Περιοχή Καρτελών Κέντρο εντολών Καρτέλες Οι πρώτες εντολές Εντολές εμφάνισης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση

Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση Παιδιά με ειδικές ανάγκες Κατηγορίες διαφορετικών δυνατοτήτων Διανοητικές αναπηρίες (νοητική καθυστέρηση) Μαθησιακές δυσκολίες Συναισθηματικές ή συμπεριφορικές διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

CAREER MANAGEMENT Διοίκηση Καριέρας

CAREER MANAGEMENT Διοίκηση Καριέρας CAREER MANAGEMENT Διοίκηση Καριέρας Στόχος του Προγράμματος Το πρόγραμμα για την Διοίκηση Καριέρας (Career Management) είναι μα πλήρης, αυτόνομη και ολοκληρωμένη εκπαιδευτική ενότητα με στόχο την παροχή

Διαβάστε περισσότερα

Ράβδος Εργαλείων, σχεδόν τα ίδια εργαλεία και εικονίδια υπάρχουν όπως στα άλλα προγράμματα που έχετε μάθει μέχρι σήμερα.

Ράβδος Εργαλείων, σχεδόν τα ίδια εργαλεία και εικονίδια υπάρχουν όπως στα άλλα προγράμματα που έχετε μάθει μέχρι σήμερα. Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Master of Arts (M.A) in "Gender, New Forms of Education, New Forms of Employment and New Technologies in the Information Age". Η Γλώσσα Προγραμματισμού

Διαβάστε περισσότερα

«Αβάκιο» Οδηγός χρήσης Μικρόκοσμου που αποτελείται από τις ψηφίδες Καμβάς, Χελώνα, Γλώσσα, Μεταβολέας, Χρώματα.

«Αβάκιο» Οδηγός χρήσης Μικρόκοσμου που αποτελείται από τις ψηφίδες Καμβάς, Χελώνα, Γλώσσα, Μεταβολέας, Χρώματα. «Αβάκιο» Οδηγός χρήσης Μικρόκοσμου που αποτελείται από τις ψηφίδες Καμβάς, Χελώνα, Γλώσσα, Μεταβολέας, Χρώματα. Πώς θα δουλέψεις με το Χελωνόκοσμο την πρώτη φορά 1. Θα χρησιμοποιήσεις το αριστερό πλήκτρο

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις του σεμιναρίου: Δημιουργία εκπαιδευτικού ιστότοπου με χρήση του λογισμικού Joomla

Σημειώσεις του σεμιναρίου: Δημιουργία εκπαιδευτικού ιστότοπου με χρήση του λογισμικού Joomla Σημειώσεις του σεμιναρίου: Δημιουργία εκπαιδευτικού ιστότοπου με χρήση του λογισμικού Joomla 1 Διδακτική ώρα: 9 η -10 η Στην ενότητα αυτή θα δημιουργήσετε μενού τα οποία ο περιηγητής του ιστοτόπου σας

Διαβάστε περισσότερα

Ksyla.gr Σύντομη περιγραφή λειτουργίας

Ksyla.gr Σύντομη περιγραφή λειτουργίας Οδηγός Εφαρμογής Ksyla.gr Σύντομη περιγραφή λειτουργίας Το ksyla.gr είναι μια κοινότητα αγοραπωλησίας καύσιμου ξύλου σε οποιαδήποτε μορφή (καυσόξυλα, πέλλετ, μπρικέτες, κάρβουνα) καθώς επίσης και ειδών

Διαβάστε περισσότερα

Σημαντικές Σημειώσεις Ασφαλείας

Σημαντικές Σημειώσεις Ασφαλείας Σημαντικές Σημειώσεις Ασφαλείας Παρακαλούμε διαβάστε τις παρακάτω πληροφορίες για να εξασφαλίσετε τη σωστή λειτουργία του μηχανήματος. 1 Διαβάστε το εγχειρίδιο προσεκτικά πριν συνδέσετε το μηχάνημα. 2

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

«DIGITAL STORY TELLING» PROJECT

«DIGITAL STORY TELLING» PROJECT «DIGITAL STORY TELLING» PROJECT ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Στα πλαίσια της εξοικείωσής μας με τα «πολυμέσα» θα ασχοληθούμε με το project «digital story telling». Το project αυτό θα μας μάθει πώς να «αφηγούμαστε» ψηφιακά

Διαβάστε περισσότερα

6. Διαχείριση Έργου. Έκδοση των φοιτητών

6. Διαχείριση Έργου. Έκδοση των φοιτητών 6. Διαχείριση Έργου Έκδοση των φοιτητών Εισαγωγή 1. Η διαδικασία της Διαχείρισης Έργου 2. Διαχείριση κινδύνων Επανεξέταση Ερωτήσεις Αυτοαξιολόγησης Διαχείριση του έργου είναι να βάζεις σαφείς στόχους,

Διαβάστε περισσότερα

Μοντεσσόρι: Ένας κόσμος επιτευγμάτων. Το πρώτο μου βιβλίο για τους ΑΡΙΘΜΟΥΣ. με πολλά φανταστικά αυτοκόλλητα

Μοντεσσόρι: Ένας κόσμος επιτευγμάτων. Το πρώτο μου βιβλίο για τους ΑΡΙΘΜΟΥΣ. με πολλά φανταστικά αυτοκόλλητα Μοντεσσόρι: Ένας κόσμος επιτευγμάτων Το πρώτο μου βιβλίο για τους ΑΡΙΘΜΟΥΣ με πολλά φανταστικά αυτοκόλλητα ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ Η απόκτηση μιας δεξιότητας ή η ανάπτυξη της γνώσης απαιτεί

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 1: Εισαγωγή στην έννοια του Αλγορίθμου και στον Προγραμματισμό. Η έννοια του προβλήματος

Κεφ. 1: Εισαγωγή στην έννοια του Αλγορίθμου και στον Προγραμματισμό. Η έννοια του προβλήματος Η έννοια του προβλήματος 1. Αναφέρετε μερικά από τα προβλήματα που συναντάτε στην καθημερινότητά σας. Απλά προβλήματα Ποιο δρόμο θα ακολουθήσω για να πάω στο σχολείο; Πως θα οργανώσω μια εκδρομή; Πως θα

Διαβάστε περισσότερα

Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας;

Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας; Για τους γονείς και όχι μόνο από το Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας; Ακουστικός, οπτικός ή μήπως σφαιρικός; Ανακαλύψτε ποιος είναι ο μαθησιακός τύπος του παιδιού σας, δηλαδή με ποιο τρόπο μαθαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Κόπτσης Αλέξανδρος

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Κόπτσης Αλέξανδρος ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Κόπτσης Αλέξανδρος Ανομοιογενής ομάδα διαταραχών που σχετίζονται με την απόκτηση και χρήση ικανοτήτων ακρόασης-ομιλίας-ανάγνωσης-γραφήςσυλλογισμού-μαθηματικών δεξιοτήτων. Δυσλεξία-Δυσγραφία-Δυσαναγνωσία-Δυσορθογραφία-Δυσαριθμησία

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 11 Υπολογισμός συντελεστών κινητικής και στατικής τριβής

Άσκηση 11 Υπολογισμός συντελεστών κινητικής και στατικής τριβής Άσκηση 11 Υπολογισμός συντελεστών κινητικής και στατικής τριβής Σύνοψη Σκοπός της συγκεκριμένης άσκησης είναι: Να υπολογιστεί ο συντελεστής κινητικής τριβής μ κ. Να υπολογιστεί ο συντελεστής στατικής τριβής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΣΤ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ WPPSI-III UK

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΣΤ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ WPPSI-III UK ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΣΤ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ WPPSI-III UK ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κάρτες εξωτερικών μέσων Οδηγός χρήσης

Κάρτες εξωτερικών μέσων Οδηγός χρήσης Κάρτες εξωτερικών μέσων Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Το λογότυπο SD είναι εμπορικό σήμα του κατόχου του. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο μπορεί να αλλάξουν χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000)

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Πρόκειται για την έρευνα που διεξάγουν οι επιστήμονες. Είναι μια πολύπλοκη δραστηριότητα που απαιτεί ειδικό ακριβό

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιακά συστήματα ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΒΑΣΗΣ ΗΛΙΑΚΟΥ ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΗΣ. Οικονομία Πιστότητα Λειτουργίας Ποιότητα & Αισθητική Τεχνική υποστήριξη

Ηλιακά συστήματα ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΒΑΣΗΣ ΗΛΙΑΚΟΥ ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΗΣ. Οικονομία Πιστότητα Λειτουργίας Ποιότητα & Αισθητική Τεχνική υποστήριξη Ηλιακά συστήματα ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΒΑΣΗΣ ΗΛΙΑΚΟΥ ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΗΣ Οικονομία Πιστότητα Λειτουργίας Ποιότητα & Αισθητική Τεχνική υποστήριξη www.advance-s www.advance.com.gr 2 dv 5 6 1. ΦΑΣΗ 4.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για τη διαδικασία αιτήματος και έγκρισης ανάληψης υποχρέωσης του rescom

Οδηγός για τη διαδικασία αιτήματος και έγκρισης ανάληψης υποχρέωσης του rescom Οδηγός για τη διαδικασία αιτήματος και έγκρισης ανάληψης υποχρέωσης του rescom Περιεχόμενα Οδηγίες χρήσης της φόρμας ανάληψης υποχρέωσης του rescom... 1 Εισαγωγή... 1 Φόρμα παρακολούθησης ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

(3) Από την εργαλειοθήκη επιλέξτε το εργαλείο «ετικέτας (Label)». Δημιουργήστε μια ετικέτα στην φόρμα σας.

(3) Από την εργαλειοθήκη επιλέξτε το εργαλείο «ετικέτας (Label)». Δημιουργήστε μια ετικέτα στην φόρμα σας. Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Master of Arts (M.A) in "Gender, New Forms of Education, New Forms of Employment and New Technologies in the Information Age". ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Χρήση εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα